Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 08-Μαϊ-2024 21:48

    Κέρδη για το πετρέλαιο μετά τη μείωση αποθεμάτων των ΗΠΑ

    Citi: Απίθανο να ανεβάσουν τις τιμές του πετρελαίου στα 90$ οι περικοπές της Σ Αραβίας
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Υψηλότερα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι τιμές του πετρελαίου, παρά τις αρχικές απώλειές τους, μετά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση που εμφάνισαν την προηγούμενη εβδομάδα τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ ως απόρροια της αυξημένης παραγωγής των διυλιστηρίων.

    Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 1,4 εκατομμύριο βαρέλια, στα 459,5 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Μαΐου, υπερβαίνοντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε έρευνα του Reuters για μείωση κατά 1,1 εκατομμύριο βαρέλια.

    Η μείωση οφείλεται στην αύξηση της δραστηριότητας των διυλιστηρίων που επιβεβαιώνει τόσο η αύξηση του όγκου αργού που επεξεργάστηκαν κατά 307.000 βαρέλια την ημέρα όσο και του δείκτη λειτουργίας των διυλιστηρίων που αυξήθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα και ανήλθε στο 88,5% της συνολικής δυναμικότητάς τους. Επίπεδο το οποίο ωστόσο, παραμένει χαμηλότερο του 91% που ήταν πριν από ένα έτος.

    Το ίδιο διάστημα, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 900.000 βαρέλι, φτάνοντας τα 228 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με τον ΕΙΑ, έναντι εκτιμήσεων για μείωση κατά 1,3 εκατομμύριο βαρέλια.

    Έτσι, το συμβόλαιο Ιουνίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 34 σεντς ή 0,43% και έκλεισε στα 78,73 δολάρια το βαρέλι. Από την αρχή του έτους το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 9,8%.

    Το συμβόλαιο Ιουλίου για το πετρέλαιο τύπου Brent, που αποτελεί και παγκόσμιο σημείο αναφοράς, ενισχύθηκε κατά 21 σεντς ή 0,26% και έκλεισε στα 83,37 δολάρια το βαρέλι. Μέχρι στιγμής το 2024 το Brent καταγράφει κέρδη της τάξης του 8,2%.

    Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου απέχουν περισσότερο από 7% από τα υψηλά που κατέγραψαν τον Απρίλιο εν μέσω φόβων για κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και ενδεχόμενη διεύρυνση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζα σε περιφερειακή σύρραξη με εμπλοκή και του Ιράν. Έκτοτε, όμως έχει αποσοβηθεί σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος αυτός, με αποτέλεσμα να μειωθεί και το ασφάλιστρο κινδύνου.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ