Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πώς η Amazon κατακτά το Cloud

Πώς η Amazon κατακτά το Cloud

Τα λειτουργικά έσοδα της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου υπερτριπλασιάζονται καθώς οι Διαδικτυακές Υπηρεσίες της Amazon και οι διαφημίσεις παρέχουν ώθηση - Προετοιμάζεται να ξοδέψει για την ΑΙ

Η ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη ολοένα και αυξάνεται και η ζήτηση αυτή ενίσχυσε την αύξηση των πωλήσεων στο τμήμα cloud computing της Amazon στην αρχή του έτους, ανακοίνωσε η εταιρεία, καθώς τα στελέχη παρουσίαζαν σχέδια να δαπανήσουν τεράστια ποσά για να υποστηρίξουν την ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία.

Η επιτάχυνση των πωλήσεων στο Amazon Web Services, κρίσιμη κινητήρια δύναμη κερδών για τον όμιλο ηλεκτρονικού εμπορίου, ήρθε καθώς οι επιχειρήσεις ξόδεψαν περισσότερα σε υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, συμπεριλαμβανομένων νέων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Συνολικά, η AWS είναι «τώρα με ετήσιο ρυθμό εσόδων 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε στους Financial Times ο διευθύνων σύμβουλος Άντι Τζάσι.

Οι πωλήσεις AWS αυξήθηκαν 17% σε ετήσια βάση στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, εν όψει των προβλέψεων για 24,5 δισεκατομμύρια δολάρια και ταχύτερα από την άνοδο 13% που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα περιθώρια του τμήματος διευρύνθηκαν επίσης στο 38%, σε σύγκριση με 30% το προηγούμενο τρίμηνο. Η Generative AI είναι «τώρα για εμάς μια επιχείρηση με ρυθμό εσόδων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε στους FT ο οικονομικός διευθυντής Μπράιαν Ολσάβσκι.

Σκληρός ανατγωνισμός στο “σύννεφο”

Η Amazon ανταγωνίζεται στο cloud computing με την Microsoft και τη μητρική Alphabet της Google για κυριαρχία στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έχει τροφοδοτήσει τις δαπάνες σε υποδομές, όπως τα κέντρα δεδομένων, για να υποστηρίξει την τεχνολογία που η Big Tech ελπίζει ότι θα ενισχύσει την περιουσία της.

Τα σχέδια για επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην τεχνητή νοημοσύνη μπήκαν στο μικροσκόπιο της Wall Street κατά τον τελευταίο γύρο κερδών από τις εταιρείες τεχνολογίας, με τους επενδυτές να ελπίζουν να δουν σημάδια πρόωρης αποπληρωμής και να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις στα περιθώρια.

Ο Ολσάβσκι είπε ότι η Amazon αναμένει ότι οι κεφαλαιουχικές της δαπάνες φέτος θα αυξηθούν σημαντικά σε σύγκριση με 48,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, κυρίως για να στηρίξει την ανάπτυξη στο cloud και την τεχνητή νοημοσύνη. Η Amazon επένδυσε 14,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα και εξοπλισμό κατά το τελευταίο τρίμηνο, το οποίο θα ήταν «το χαμηλό» για το έτος, είπε.

Η Microsoft περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα παρόμοια σχέδια για επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην τεχνολογία, σημειώνοντας ότι «η βραχυπρόθεσμη ζήτηση τεχνητής νοημοσύνης είναι λίγο μεγαλύτερη από τη διαθέσιμη χωρητικότητά μας».

Ο Σβάμι Σιβασουμπραμανιάν, αντιπρόεδρος δεδομένων και μηχανικής μάθησης στην AWS, δήλωσε στους Financial Times ότι η Amazon δεν αντιμετωπίζει τους ίδιους περιορισμούς, προσθέτοντας ότι «κλιμακώνει γρήγορα τις δυνατότητές μας».

Θέματα ασφαλείας

Ο Τζάσι σημείωσε ότι οι δυνατότητες ασφαλείας της Amazon παρείχαν έναν επιτακτικό λόγο για τις επιχειρήσεις με ευαίσθητα δεδομένα να επιλέξουν την AWS, σε κάτι που φαινόταν να ήταν  συγκαλυμμένη επίκριση στην ανταγωνιστική Microsoft, η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενο έλεγχο σχετικά με την ασφάλεια των συστημάτων της μετά από μια σειρά περιστατικών, όπως επίθεση από Ρώσους κρατικά χορηγούμενους χάκερ που εισέβαλαν στο δίκτυό της.

«Δεν έχουν όλοι οι πάροχοι το ίδιο ιστορικό. . . Έχουμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα», είπε ο Τζάσι.

Ενώ η Microsoft είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η ζήτηση τεχνητής νοημοσύνης αύξησε τις πωλήσεις στην πλατφόρμα cloud της Azure κατά 7% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, η Amazon δεν αποκάλυψε πώς η ζήτηση για την τεχνολογία συνέβαλε στις πωλήσεις στο AWS.

Εκτός από την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο cloud, η Amazon επιδιώκει τα τελευταία τρίμηνα να μειώσει το κόστος και να επεκτείνει τα περιθώρια κέρδους στην τεράστια αυτοκρατορία της που περιλαμβάνει λιανική πώληση, παντοπωλεία, υγειονομική περίθαλψη και ροή βίντεο. Αυτές οι προσπάθειες βοήθησαν την εταιρεία να υπερτριπλασιάσει τα λειτουργικά της έσοδα τους τρεις μήνες έως τις 31 Μαρτίου, τα οποία έφτασαν τα 15,3 δισ. δολάρια σε σύγκριση με τις προβλέψεις για 11 δισ. δολάρια.

Τα στελέχη προσπάθησαν να κάνουν πιο κερδοφόρα χρήση των υπαρχουσών επιχειρήσεων, όπως η υπηρεσία ροής Prime Video, η οποία ξεκίνησε φέτος υποστηριζόμενη από διαφημίσεις. Τα έσοδα της διαφημιστικής επιχείρησης αυξήθηκαν 24% στα 11,8 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Εκμίσθωση logistics από την Amazon

Η προσφορά logistics-as-a-service της Amazon — η οποία επιτρέπει σε άλλους λιανοπωλητές να χρησιμοποιούν τα τεράστια δίκτυα μεταφοράς, αποθήκευσης και παράδοσης — επίσης «αυξανόταν πολύ σημαντικά», τόνισε ο Τζάσι.

Οι συνολικές καθαρές πωλήσεις της Amazon ήταν 143,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 13% από το προηγούμενο έτος και πάνω από τις προβλέψεις για 142,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα καθαρά έσοδα ήταν 10,4 δισ. δολάρια, πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις για 8,7 δισ. δολάρια.

Η πρώτη εκδήλωση εκπτωτικών πωλήσεων «Big Spring Sale» της εταιρείας στις ΗΠΑ αύξησε τις λιανικές πωλήσεις της κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ενώ οι συνολικές πωλήσεις επωφελήθηκαν από μια επιπλέον ημέρα κατά τη διάρκεια του τριμήνου χάρη στο δίσεκτο έτος. Ωστόσο, η καθοδήγηση για τις συνολικές καθαρές πωλήσεις του δεύτερου τριμήνου ήταν κατώτερη των προσδοκιών, με την Amazon να προβλέπει μεταξύ 144 και 149 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με τις προβλέψεις των αναλυτών για 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι μετοχές της Amazon, οι οποίες σημείωσαν άνοδο περίπου 17% φέτος, σημείωσαν άνοδο 1,2% στις συναλλαγές εκτός ωραρίου.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Μάντσεστερ Σίτι- Γουέστ Χαμ 3-1 : Πρωταθλήτρια Αγγλίας η «αρμάδα» του Γκουαρντιόλα

Η Μάντσεστερ Σίτι το πήρε και αυτό! Οι «πολίτες» νίκησαν την Γουέστ Χαμ και κατέκτησαν την Premier League. Η Άρσεναλ αν και επιβλήθηκε με 2-1 της Έβερτον έμεινε 2η και πικραμένη για μία ακόμη σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024