Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Κλείνει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ράφα - «Η επιχείρηση στο πέρασμα θα συνεχιστεί» επιμένει το Ισραήλ

Live: Κλείνει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ράφα – «Η επιχείρηση στο πέρασμα θα συνεχιστεί» επιμένει το Ισραήλ

Διαβάστε live τις εξελίξεις - Ισραήλ και Χαμάς αποφάσισαν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο - «Είναι η τελευταία ευκαιρία να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι»

Μια πλήρους κλίμακας εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα θα ήταν «στρατηγικό λάθος, πολιτική καταστροφή και ανθρωπιστικός εφιάλτης», προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η κατάληψη και το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα στη Γάζα από το Ισραήλ εγείρει ανησυχίες ότι οι ήδη ανεπαρκείς προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων θα εξαντληθούν περαιτέρω και θα οδηγήσουν σε μια ολοκληρωτική ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι η πρόταση κατάπαυσης του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς «υπολείπεται κατά πολύ» των απαιτήσεων του Ισραήλ, αλλά μια ισραηλινή αντιπροσωπεία έφτασε στο Κάιρο για περαιτέρω συνομιλίες.

Δείτε live

Διαβάστε τις εξελίξεις στο in

05:45 Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας

Ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως εξαπολύθηκαν πολλές ομοβροντίες του πυροβολικού στη Ράφα, στην περιοχή των κλειστών συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

«Αδιάκοπα πυρά στα τυφλά του ισραηλινού πυροβολικού στην ανατολική και στην κεντρική Ράφα σκότωσαν και τραυμάτισαν πολλούς και έπληξαν τους ψηλότερους ορόφους πολυκατοικιών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αχμεντ Ραντουάν, στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας στον θύλακο.

«Φοβόμαστε πολύ. Ο στρατός κατοχής συνεχίζει να ρίχνει στα τυφλά οβίδες σε συνοικίες στην ανατολική Ράφα και επιπλέον εντείνονται οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί», δήλωσε κάτοικος της πόλης, ο Μουχάμαντ Αχμαντ Κίστα.

«Ακόμα και περιοχές που παρουσιάζονται ως ασφαλείς από τον ισραηλινό στρατό βομβαρδίζονται», πρόσθεσε (περισσότερα εδώ).

05:10 Συλλήψεις διαδηλωτών στο Αμστερνταμ

Η αστυνομία συνέλαβε 32 φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές αφού εισέβαλε για ν’ απομακρύνει τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ (UVA), όπου από τη Δευτέρα σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Οι αστυνομικοί εκδίωξαν τους διαδηλωτές από μια περιοχή μπροστά από το κτίριο Binnengasthuis του UVA στο κέντρο της πόλης του Αμστερνταμ, οι οποίοι στη συνέχεια απέκλεισαν έναν κεντρικό δρόμο και «έριξαν αμμωνία στους αστυνομικούς».

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι διαδηλωτές, οι οποίοι καλούν το UVA να διακόψει όλους τους δεσμούς με το Ισραήλ, συνελήφθησαν με τις κατηγορίες της πρόκλησης «βίας, καταστροφών, επιθέσεων και υποκίνησης».

Συνολικά από τη Δευτέρα έχουν γίνει 169 συλλήψεις ατόμων.

04:40 «Το Κερέμ Σαλόμ έγινε στόχος ρουκετών»

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι το Κερέμ Σαλόμ, το κύριο σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας που μόλις ξανάνοιξε, έγινε στόχος ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Ράφα, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού εδάφους, τραυματίζοντας ελαφρά έναν ισραηλινό στρατιώτη.

Ο στρατός κατηγόρησε τη Χαμάς ότι βρίσκεται πίσω από την εκτόξευση ρουκετών οι οποίες υπονομεύουν τη «λειτουργία του σημείου διέλευσης», το οποίο το Ισραήλ άνοιξε ξανά.

Το Κερέμ Σαλόμ είχε κλείσει τρεις ημέρες έπειτα από προηγούμενες επιθέσεις με ρουκέτες κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν σχεδόν δέκα.

04:10 Ο πόλεμος «δεν ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου»

Η εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, τόνισε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα «πρέπει να τελειώσει τώρα».

Ανέφερε ότι ο πόλεμος «δεν ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου» και πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 5.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα σε πέντε διαφορετικούς πολέμους με το Ισραήλ από το 2008.

«[Αυτό] χωρίς να υπολογίζουμε τη μαζική καταστροφή, τον ακρωτηριασμό, τις αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, τις κατεδαφίσεις σπιτιών, τους αναγκαστικούς εκτοπισμούς και αμέτρητες άλλες φρικαλεότητες που χρειάστηκε να υπομείνουν οι Παλαιστίνιοι σε πάνω από μισό αιώνα αρπακτικής στρατιωτικής δικτατορίας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», έγραψε σε ανάρτησή της στο X.

03:34 Η Χαμάς εμμένει στην έγκρισή της για την πρόταση εκεχειρίας, λέει ανώτερος αξιωματούχος

Η Χαμάς παρέμεινε αμετακίνητη στη θέση της απέναντι στην πρόταση εκεχειρίας και επέμεινε στην έγκρισή της, δήλωσε την Πέμπτη σε δήλωσή του το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ιζάτ Ελ Ρεσίκ.

Τα σχόλια του Reshiq έγιναν καθώς το Κάιρο φιλοξένησε νέες συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στις οποίες συμμετείχαν αντιπροσωπείες της Χαμάς, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ, σε μια προσπάθεια να συναφθεί μια συμφωνία. Το Ισραήλ δεν έχει κάνει κάποια αντιπρόταση, πάνω σε αυτή που παραδόθηκε στην Χαμάς είτε από την Αίγυπτο, είτε από τις ΗΠΑ (σ.σ. οι απόψεις διίστανται), ώστε να προχωρήσουν οι συνομιλίες.

03:00 O Ισραηλινός στρατός λέει πως «επιχειρεί ενάντια σε τρομοκρατικούς στόχους της Χαμάς στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας»

02:38 Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, εξηγεί σε ραβίνο «πόσο σιωνιστής είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ»

Σε δημόσια σχόλια, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Τζακ Λιου, βιντεοσκοπείται να εξηγεί σε έναν εξέχοντα υπερορθόδοξο ραβίνο στο Μπνέι Μπρακ τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καθώς προσπαθεί να υπερασπιστεί το Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς.

«Δεν είναι εύκολο γιατί είναι ένας πολύ σκληρός πόλεμος και δεν είναι πολύ δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες – είναι πολύ αντιδημοφιλής», ακούγεται ο Λιου να λέει στον Χιλέλ Χίρς. «Προσπαθεί να καταστήσει σαφείς τις θέσεις του, ενώ παράλληλα είναι σε θέση να συνεχίσει να βοηθά το Ισραήλ να πετύχει αυτό που πρέπει να πετύχει – και όταν χρειάζεται, να λέει όταν πιστεύει ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει κάποια πράγματα διαφορετικά – όπως πρέπει να κάνουν οι φίλοι».

«Από την 7η Οκτωβρίου, νομίζω ότι ο κόσμος έχει δει ότι για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ο Τζο Μπάιντεν είναι σιωνιστής. Πιστεύει στο Ισραήλ και πιστεύει στην ανάγκη για μια εβραϊκή πατρίδα. Από τις 7 Οκτωβρίου, ο κόσμος είδε πώς ανταποκρίνεται στην τραγωδία», προσθέτει ο Λιου.

02:21 «Αν δεν μας δώσουν πυραύλους ακριβείας έχουμε ανακριβείς» δηλώνει η βουλευτής του Λικούντ Τάλι Γκότλιβ

«Οι ΗΠΑ απειλούν ότι δεν θα μας δώσουν πυραύλους ακριβείας. Λοιπόν, έχω νέα για τις ΗΠΑ: Έχουμε πυραύλους ανακρίβειας! Έτσι, ίσως αντί να χρησιμοποιήσω έναν ακριβή πύραυλο για να καταστρέψω ένα συγκεκριμένο δωμάτιο ή ένα συγκεκριμένο κτίριο, θα χρησιμοποιήσω τους ανακριβείς πυραύλους μου για να ισοπεδώσω 10 κτίρια. Αυτό θα κάνω. Αν δεν μου δώσετε ακριβείς πυραύλους, θα χρησιμοποιήσω ανακριβείς πυραύλους», δήλωσε η ακροδεξιά βουλευτής του Λικούντ.

02:05 Οι ΗΠΑ δεσμεύονται ακόμα στην άμυνα του Ισραήλ

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να δεσμεύονται για την άμυνα του Ισραήλ και ότι θα προμηθεύσουν πυραύλους αναχαίτισης για το Iron Dome και άλλα αμυντικά όπλα.

Αλλά αν το Ισραήλ εισέλθει στη Ράφα, «δεν πρόκειται να προμηθεύσουμε τα όπλα και τα βλήματα πυροβολικού που χρησιμοποιούνται» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην πρώτη προσπάθεια από την έναρξη του πολέμου «να τραβήξει τα λουριά» του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

01:40 Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ δείχνουν έτοιμες να θέσουν όρους για την παράδοση στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε το Ισραήλ πως αν εισβάλει στην πόλη της Ράφα, οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να το προμηθεύουν με βλήματα πυροβολικού, βόμβες για μαχητικά αεροσκάφη και άλλα επιθετικά όπλα. Ουσιαστικά οι ΗΠΑ θέτουν όρους στο Ισραήλ για την παράδοση στρατιωτικής βοήθειας για πρώτη φορά.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος Μπάιντεν παραδέχθηκε πως αμερικανικές βόμβες χρησιμοποιήθηκαν από το Ισραήλ για να σκοτωθούν άμαχοι, φωτογραφίζοντας την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει δημοσιευθεί. Η έκθεση αναμένεται να ρίξει ιδιαίτερο βάρος σε επιθέσεις όπως στη Τζαμπαλίγια, όπου χρησιμοποιήθηκαν βόμβες των 900 κιλών, ειδικά φτιαγμένες για καταφύγια, ώστε να ισοπεδώσουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα του προσφυγικού καταυλισμού.

01:18 Μπάιντεν: Οι βόμβες που οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευσαν το Ισραήλ και πλέον «πάγωσαν» χρησιμοποιήθηκαν για τη δολοφονία αμάχων

01:00 Μπάιντεν: Δεν πρόκειται να προμηθεύσουμε όπλα, βλήματα πυροβολικού (στο Ισραήλ)

00:48 Οργάνωση της Αιγύπτου εμφανίζει επεξεργασμένο βίντεο ως ντοκουμέντο από την δολοφονία Ισραηλινού επιχειρηματία στην Αλεξάνδρεια

Ο Mohamed Salah ήταν ένας Αιγύπτιος στρατιώτης που σκότωσε 3 Ισραηλινούς στρατιώτες το 2021 και τραυμάτισε ακόμα δύο πριν τον σκοτώσουν οι IDF. Στην Αίγυπτο και την Παλαιστίνη θεωρείται «λαϊκός ήρωας» και «μάρτυρας του αγώνα για ελευθερία».

H πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση υποσχέθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία για την δράση του φερόμενου ως πράκτορα, Ισραηλινού επιχειρηματία με καναδικό διαβατήριο Ζιβ Κίπερ τις επόμενες ημέρες.

00:25 Πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση στην Αίγυπτο δολοφονεί «πράκτορα της Μοσάντ» και στέλνει «χαιρετίσματα από τα παιδιά της Γάζας»

Η ομάδα του μάρτυρα Mohamed Salah δημοσιεύει: «Shalom από τα παιδιά της Γάζας» με την δολοφονία Ισραηλινού επιχειρηματία στην Αλεξάνδρεια τον οποίο κατηγορεί ως «πράκτορα».

Μια ομάδα που αυτοαποκαλείται (Martyr Mohamed Salah Group) αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δολοφονία του Ισραηλινού επιχειρηματία Ziv Kiper στην Αίγυπτοκαι δημοσιεύει στοιχεία τεκμηρίωσης της επιχείρησης, και υπόσχεται να κάνει περισσότερα. Σε χθεσινή της ανακοίνωση τον κατηγόρησαν ως πράκτορα της Μοσάντ που έκανε «ενεργή στρατολόγηση πληροφοριοδοτών».

00:06 Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ λέει ότι η Ιερουσαλήμ «είναι απογοητευμένη από την διακοπή των ΗΠΑ στην αποστολή βομβών»

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη λέει ότι η κυβέρνησή του αισθάνεται απογοητευμένη από την παύση της αποστολής βομβών προς το Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

«Είναι μια πολύ απογοητευτική απόφαση, ακόμη και απογοητευτική», λέει ο πρέσβης Τζιλάντ Ερντάν στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού 12. Ωστόσο, λέει ότι δεν πιστεύει ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια ευρύτερη διακοπή της αμερικανικής βοήθειας προς το Ισραήλ.

Ο Ερντάν υποθέτει ότι η απόφαση προέρχεται από την πολιτική πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση Μπάιντεν από το Κογκρέσο, τις πανεπιστημιακές διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο και τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Λέει ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ταυτόχρονα «προέτρεπε τον κόσμο να θυμάται ότι ο πόλεμος ξεκίνησε με την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», ενώ ταυτόχρονα συγκρατούσε «τα μέσα που προορίζονται για την καταστροφή της Χαμάς».

«Δεν μπορείτε να κερδίσετε τον πόλεμο χωρίς να επιτρέψετε στο Ισραήλ να τον κερδίσει», λέει ο Ερντάν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να διακόψει ορισμένες αποστολές όπλων προς το Ισραήλ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τους ομήρους. Χωρίς να επεξηγείται το οξύμωρο του επιχειρήματος.

23:56 Οι Ισραηλινοί ηγέτες απαντούν ότι οι όροι της Χαμάς παραβιάζουν όλες τις κόκκινες γραμμές

Ο επικεφαλής της CIA που επισκέφθηκε το Ισραήλ είπε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και σε άλλους ισραηλινούς ηγέτες σε συνομιλίες σήμερα ότι βλέπει ακόμα μια ευκαιρία για μια συμφωνία με τη Χαμάς, αναφέρει το Κανάλι 12. Το δίκτυο ισχυρίζεται ότι ο Γουίλιαμ Μπερνς είπε στους οικοδεσπότες του ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να θεωρήσει το «τέλος του πολέμου» ως «τελεία», αλλά μάλλον ως «κόμμα» που θα ακολουθηθεί από μια διαδικασία που θα μπορούσε ακόμα να καταλήξει στην εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία.

Σε συνομιλίες στις οποίες συμμετείχαν ο Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γκαλάντ, ο επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα και ο επικεφαλής της Shin Bet Ρόνεν Μπαρ, το Ισραήλ απάντησε ότι η πρόταση της Χαμάς, που ελήφθη το βράδυ της Δευτέρας, «ξεπερνά όλες τις κόκκινες γραμμές σε κάθε παράμετρο και είναι απαράδεκτη», αναφέρει το τηλεοπτικό ρεπορτάζ.

Οι Ισραηλινοί είπαν επίσης στον Μπερνς ότι ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ είναι ευχαριστημένος που βλέπει τις ΗΠΑ να παρακρατούν όπλα από το Ισραήλ και ότι η κίνηση αυτή περιπλέκει περαιτέρω τις προοπτικές για μια συμφωνία. Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί ηγέτες θεωρούν ότι τα χάσματα μεταξύ των πλευρών σχετικά με μια πιθανή συμφωνία ομηρίας είναι εξαιρετικά μεγάλα και ως εκ τούτου πιστεύουν ότι η εστίασή τους πρέπει να επικεντρωθεί στη συνεχιζόμενη επιχείρηση των IDF στη Ράφα.

Ωστόσο, αναφέρει το ρεπορτάζ, ο υπουργός του υπουργικού συμβουλίου πολέμου Μπένι Γκαντζ και ο συνάδελφός του από το κόμμα της Εθνικής Ενότητας και παρατηρητής του υπουργικού συμβουλίου πολέμου Γκαντί Άισενκοτ, απαιτούν από το υπουργικό συμβούλιο να λάβει «στρατηγικές αποφάσεις» για την επόμενη ημέρα στη Γάζα πριν από οποιαδήποτε διεύρυνση των επιχειρήσεων των IDF στη Ράφα ή σε άλλα σημεία της Λωρίδας.

23:43 Ομάδα Ολλανδών δικηγόρων ζητά την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Νετανιάχου

Μια ομάδα Ολλανδών δικηγόρων υπέβαλε αίτημα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλων αρχών του Ισραήλ για φερόμενα εγκλήματα που διέπραξαν στη Γάζα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, οι δικηγόροι κάλεσαν το ΔΠΔ να επισπεύσει τη σύλληψη των Ισραηλινών αξιωματούχων αμέσως μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης.

Η εβραιόφωνη εφημερίδα Yedioth Aharonot είχε επικαλεστεί έναν ισραηλινό αξιωματούχο λέγοντας ότι είναι πιθανό το ΔΠΔ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τους ισραηλινούς αξιωματούχους εμπιστευτικά (σιωπηλά στις αρχές χωρίς επίσημη ανακοίνωση).

Τα μέσα ενημέρωσης του ισραήλ ανέφεραν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να μπει εμπόδιο στο ΔΠΔ, προκειμένουν να μην εκδώσει ένα τέτοιο ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου.

23:25 Νέες κατηγορίες για χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Λωρίδα της Γάζας έγινε μάρτυρας έντονης επίθεσης από το Ισραήλ, το οποίο στόχευσε πολλές περιοχές από το βορρά έως το νότο της Λωρίδας της Γάζας.

Στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μια επιδρομή σε γεωργική έκταση στην περιοχή Juhr al-Dik και μια άλλη στην περιοχή al-Maghraqa, βόρεια του προσφυγικού καταυλισμού Nuseirat.

Στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στην περιοχή ανατολικά της Ράφα σημειώθηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί πυροβολικού και βαριά πυρά από ελικόπτερο, ενώ ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έριξαν βόμβες φωσφόρου σύμφωνα με καταγγελίες του Al Mayadeen.

23:00 Στην εξορία από την έρημο 300 Βεδουίνοι – Οι IDF γκρέμισαν 47 σπίτια εν μέσω πολέμου

Σε μια σιωπηλή Νάκμπα εναντίον του πληθυσμού των Βεδουίνων προχώρησε ο Ισραηλινός στρατός κατεδαφίζοντας 47 σπίτια στην έρημο Negev/al-Naqab, εξορίζοντας Βεδουίνους κατά πάσα πιθανότητα με Ισραηλινή υπηκοότητα, όπως οι περισσότεροι. Οι Βεδουίνοι διαθέτουν ως επί το πλείστον υπηκοότητα, ασπάζονται το Ισλάμ και κάποιοι μάλιστα κάνουν εθελοντική θητεία στις IDF.

Πολλοί Βεδουίνοι διέσωσαν Ισραηλινούς την 7η Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς και τιμήθηκαν ως ήρωες για αυτό, ενώ κάποιες οικογένειες συνελήφθησαν ως όμηροι από τις περιοχές εκτός Γάζας. Οι περισσότεροι ασχολούνται σε αγροτικές εργασίες ή ως τεχνίτες.

Οι ισραηλινές δυνάμεις διέπραξαν μια μικρής κλίμακας Νάκμπα ή «Καταστροφή» στην έρημο Negev στα εβραϊκά ή al-Naqab στα αραβικά κατεδαφίζοντας δεκάδες σπίτια Βεδουίνων και στέλνοντάς τους σε μόνιμη εξορία. Ίσως, πλέον ούτε η έρημος να είναι ασφαλής. Την ίδια στιγμή το Ισραήλ αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ενώ και οι ΗΠΑ κατηγορούνται πως έχουν «θάψει» έκθεση που «καίει» το Ισραήλ.

22:34 «Πρόβλημα στην Ουάσιγκτον, όχι μόνο στο Τελ Αβίβ» λέει αναλυτής του Al Jazeera

Όπως μεταφέρει ο Marwan Bishara του Al Jazeera, «ένα κύριο άρθρο στην εφημερίδα Haaretz κατηγορεί σήμερα τον Μπένι Γκαντζ, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι ο μετριοπαθής στο ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, ότι λέει ψέματα στον ισραηλινό λαό όταν λέει: «Επιτιθέμεθα στη Ράφα για να σώσουμε τους αιχμαλώτους», επειδή λέει ψέματα. Ο Νετανιάχου λέει ψέματα. Ο υπουργός του υπουργικού συμβουλίου πολέμου Γκαντί Άιζενκοτ λέει ψέματα».

«Λένε ψέματα όταν λένε ότι δεν δεχόμαστε συμφωνία για τους αιχμαλώτους προκειμένου να σώσουμε τους αιχμαλώτους. Η πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους δικούς του αιχμαλώτους ήταν εγκληματική» λέει ο Παλαιστίνιος αναλυτής.

Για να συνεχίσει λέγοντας πως «Η Χαμάς αποδέχτηκε τη συμφωνία, που της παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Γουίλιαμ Μπερνς, διευθυντής της CIA. Το γεγονός ότι επιστρέφουμε και πάλι στον κύκλο της διπλωματίας – σαν να μη συνέβη τίποτα πριν από δύο ημέρες – μου λέει ότι υπάρχει πρόβλημα στην Ουάσιγκτον, όχι μόνο στο Τελ Αβίβ. Γιατί ο Μπερνς μαχαιρώνεται πισώπλατα από την ίδια του τη διοίκηση»;

Υπογραμμίζοντας το άδειασμα του διευθυντή της CIA ο δημοσιογράφος έκλεισε λέγοντας «Όταν έφτασε στη συμφωνία, ήταν στη βάση ότι οι Αιγύπτιοι, οι Ισραηλινοί, οι Καταριανοί και η Χαμάς είναι μαζί του. Ο Μπερνς τους έφερε μια συμφωνία που είναι εξαιρετική για όλους και φέρνει πίσω τους αιχμαλώτους και απελευθερώνει τους Παλαιστίνιους κρατούμενους και τερματίζει την εξελισσόμενη γενοκτονία στη Γάζα. Το Ισραήλ την απέρριψε και η αμερικανική κυβέρνηση δεν στάθηκε πίσω από τον διευθυντή της CIA».

22:14 Η πλειονότητα των Ισραηλινών φέρεται να στηρίζει την συμφωνία, παρά την επέμβαση στη Ράφα

Το βράδυ της Τρίτης 7 Μαΐου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε σε διάγγελμα του ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διάλυσης της Χαμάς και την επιστροφή των αιχμαλώτων.

Δεν φαίνεται όμως να συμμερίζεται το ίδιο η πλειονότητα των Ισραηλινών πολιτών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Viterbi Center for Public Opinion του Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ισραήλ, η πλειονότητα των Εβραίων Ισραηλινών (56%) συμμερίζεται την άποψη ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα πρέπει να θεωρείται η υψηλότερη προτεραιότητα του Ισραήλ.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε εδώ.

21:50 Ασκείται πίεση στον Μπάιντεν να δημοσιεύσει την έκθεση για το Ισραήλ

Η έκθεση-που έπρεπε να υποβληθεί την Τετάρτη σύμφωνα με τους όρους μιας οδηγίας του Λευκού Οίκου-έχει αναβληθεί επ’ αόριστον, σύμφωνα με βοηθούς του Κογκρέσου. Πριν από την αναφορά της Τρίτης ότι η κυβέρνηση  του Τζο Μπάιντεν θα καθυστερήσει την πολυαναμενόμενη έκθεση σχετικά με το αν το Ισραήλ χρησιμοποιεί την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ένας συνασπισμός ομάδων υπεράσπισης δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή με την οποία προέτρεπε τον Λευκό Οίκο να μοιραστεί το έγγραφο με το κοινό μόλις δημοσιευτεί.

Τον Φεβρουάριο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε το Μνημόνιο Εθνικής Ασφάλειας (NSM)-20 (ολόκληρο το μνημόνιο εδώ), το οποίο απαιτεί από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν «να λαμβάνει ορισμένες αξιόπιστες και αξιόπιστες γραπτές διαβεβαιώσεις από ξένες κυβερνήσεις» που λαμβάνουν αμερικανικά όπλα «ότι η παραλήπτρια χώρα θα χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε τέτοια αμυντικά είδη σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και στη συνέχεια να παρέχει στο Κογκρέσο περιοδικές εκθέσεις «ώστε να καταστεί δυνατή η ουσιαστική εποπτεία».

«Δεν είναι σαφές αν η κυβέρνησή σας σκοπεύει να… διαθέσει αυτή την έκθεση στο κοινό», ανέφεραν τα μέλη του συνασπισμού Amnesty International USA, Defending Rights & Dissent, Freedom of the Press Foundation, National Press Photographers Association, Radio Television Digital News Association και Reporters Without Borders σε επιστολή προς τον Μπάιντεν.

Περισσότερα εδώ.

21:35 «Όχι στη Ράφα»: Διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους του Τελ Αβίβ

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν εκατοντάδες Ισραηλινούς να καλούν την κυβέρνηση να εξασφαλίσει μια συμφωνία για την επιστροφή των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς και άλλες ομάδες.

Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και μέλη των οικογενειών των συλληφθέντων, όπως φαίνεται στα πλάνα.

21:10 Νεκροί και τραυματίες σε όλη τη Γάζα από τις ισραηλινές επιθέσεις

Πολλοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις πυροβολικού σε όλη τη Γάζα, μεταξύ άλλων και στη Ράφα, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς που είχαν στόχο μια ομάδα αμάχων κοντά στο τέμενος Αλ Αιμπάκι στη συνοικία Αλ Νταράτζ στην ανατολική πόλη της Γάζας, ανέφερε το Wafa.

Αρκετοί άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν επίσης σε ισραηλινές επιδρομές που είχαν στόχο ένα σπίτι που ανήκει σε οικογένεια και βρίσκεται στο νέο καταυλισμό δυτικά του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ.

21:06 Οι ΗΠΑ δεν ενέκριναν την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα

Ερωτηθείς εάν η Ουάσινγκτον έδωσε το «πράσινο φως» στη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, κατά την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της πόλης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε ότι αυτό «δεν συνέβη με την έγκρισή μας».

Χθες, ο ίδιος ανέφερε ότι η επίθεση φαίνεται να είναι «περιορισμένη» και προειδοποίησε το Ισραήλ να μην την επεκτείνει, αλλά οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους στο νότιο τμήμα του θύλακα.

21:00 Tρεις μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ σκοτώθηκαν στον Λίβανο

Η Ταξιαρχία Αλ-Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ αναφέρει ότι τρεις μαχητές της σκοτώθηκαν στον Λίβανο, ενώ πολεμούσαν κοντά στα ισραηλινά σύνορα.

Η Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ, έχει αναλάβει την ευθύνη για προηγούμενες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ που εξαπολύθηκαν από το έδαφος του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ ανταλλάσσει διασυνοριακά πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

20:48 Ισραήλ: Η κατάληψη της διάβασης της Ράφα δεν παραβιάζει τη συνθήκη ειρήνης με την Αίγυπτο

Το Ισραήλ λέει ότι η κατάληψη του περάσματος της Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας δεν παραβιάζει την ειρηνευτική συνθήκη με την Αίγυπτο.

«Το Ισραήλ γνωρίζει την ευαισθησία των στρατιωτικών επιχειρήσεων κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα. Διαβεβαιώνουμε ότι η επιχείρηση αυτή δεν παραβιάζει την ειρηνευτική συνθήκη μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο Οφίρ Γκέντελμαν, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο Χ.

«Η επιχείρηση στο πέρασμα της Ράφα θα συνεχιστεί μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς και να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους», πρόσθεσε.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «επικίνδυνη κλιμάκωση».

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης το 1979, βάσει της οποίας οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τη χερσόνησο του Σινά και οι δύο χώρες εξομάλυναν τις σχέσεις τους.

Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε την Τρίτη τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του περάσματος της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, μιας ζωτικής σημασίας οδού για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο πολιορκημένο έδαφος.

20:40 Νέες πληροφορίες για τον τρίτο ομαδικό τάφο που βρέθηκε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Ο Motasem Salah, διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης της Γάζας, λέει ότι ανασύρθηκαν περισσότερα από 50 πτώματα από τον ομαδικό τάφο στο Αλ Σίφα.

«Υπήρχαν επίσης πτώματα στο τμήμα υποδοχής και επειγόντων περιστατικών. Μέρος του τμήματος κατεδαφίστηκε εντελώς και τα μπάζα και τα συντρίμμια έπεσαμν πάνω στους ασθενείς», περιέγραψε.

Και πρόσθεσε: «Τα πτώματα που βρήκαμε ήταν σε κρεβάτια στο τμήμα υποδοχής και επειγόντων περιστατικών, που σημαίνει ότι το Ισραήλ κατέστρεψε το τμήμα πάνω από τα κεφάλια των ασθενών και των τραυματιών και τους έθαψε ζωντανούς».

20:31 Πρέσβης Ισραήλ στον ΟΗΕ: Η διακοπή της αποστολής όπλων από τις ΗΠΑ είναι απογοητευτική

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν, λέει ότι δεν πίστευε πως οι ΗΠΑ θα σταματούσαν την προμήθεια όπλων στο Ισραήλ και χαρακτήρισε την απόφαση της Ουάσινγκτον «πολύ απογοητευτική».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Τζο Μπάιντεν. «δεν μπορεί να λέει ότι είναι εταίρος μας στον στόχο να καταστρέψουμε τη Χαμάς [στον πόλεμο στη Γάζα], ενώ από την άλλη πλευρά καθυστερεί τα μέσα που προορίζονται για την καταστροφή της Χαμάς», δήλωσε ο Ερντάν σε συνέντευξή του στο ισραηλινό κανάλι 12 News.

20:20 Ο Μπέρνι Σάντερς υποστηρίζει την παύση της αποστολής όπλων στο Ισραήλ

Ο προοδευτικός Αμερικανός γερουσιαστής εξέφρασε την υποστήριξή του στην απόφαση του Μπάιντεν να σταματήσει την αποστολή όπλων στο Ισραήλ, ζητώντας περαιτέρω κινήσεις για να πιεστεί το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις κατά των Παλαιστινίων.

«Αυτό πρέπει να είναι ένα πρώτο βήμα. Οι ΗΠΑ πρέπει τώρα να χρησιμοποιήσουν όλη την επιρροή τους για να απαιτήσουν την άμεση κατάπαυση του πυρός, τον τερματισμό των επιθέσεων στη Ράφα και την άμεση παράδοση τεράστιων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους που ζουν σε απόγνωση», ανέφερε σε δήλωσή του ο Σάντερς.

«Η επιρροή μας είναι σαφής. Κατά τη διάρκεια των ετών, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ. Δεν μπορούμε πλέον να είμαστε συνένοχοι στον φρικτό πόλεμο του Νετανιάχου κατά του παλαιστινιακού λαού», κατέληξε.

20:11 Η ICRC δηλώνει «εξαιρετικά ανήσυχη» από την επιχείρηση στη Ράφα

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού δηλώνει ότι η οτγάνωση δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τις επιχειρήσεις της στη Γάζα εάν συνεχιστεί η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

«Οι επιχειρήσεις μας παρά τις προκλήσεις συνεχίζονται στη Ράφα και στη μεσαία περιοχή», δήλωσε ο Hisham Mhanna στο Al Jazeera από τη Ράφα.

«Ωστόσο, ανησυχούμε εξαιρετικά ότι δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας εάν η στρατιωτική επιχείρηση επεκταθεί και το πέρασμα της Ράφα παραμείνει κλειστό», συμπλήρωσε.

Ο Mhanna σημείωσε ότι η ΔΕΕΣ υποστηρίζει επί του παρόντος κέντρα κουζίνας, παρέχοντας γεύματα σε χιλιάδες οικογένειες σε καθημερινή βάση, παρέχοντας υποστήριξη σε νοσοκομεία, βοηθώντας τις ομάδες πολιτικής προστασίας με την ανάσυρση πτωμάτων κάτω από τα χαλάσματα και άλλες υπηρεσίες.

«Αυτό θα είναι σταγόνα στον ωκεανό αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω», κατέληξε.

19:56 Νέο νομοσχέδιο των ΗΠΑ στοχεύει στην απέλαση των διεθνών φοιτητών που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις για τη Γάζα

Η προτεινόμενη νομοθεσία από τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Andy Ogles προβλέπει την ανάκληση της βίζας των διεθνών φοιτητών που έχουν συλληφθεί «κατά τη δημιουργία, τη συμμετοχή ή την προώθηση των καταλήψεων στις πανεπιστημιουπόλεις των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τις 7 Οκτωβρίου 2023 και μετά», σύμφωνα με αντίγραφο του νομοσχεδίου που δημοσιεύθηκε από το Daily Caller.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν συλλάβει περισσότερους από 2.000 φοιτητές τις τελευταίες εβδομάδες για να διαλύσουν καταλήψεις σε όλη τη χώρα. Οι φοιτητές ζητούν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και καλούν τα πανεπιστήμιά τους να σταματήσουν τις επενδύσεις σε ισραηλινές εταιρείες και κατασκευαστές όπλων.

19:44 Το Αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ επέστρεψε στην Ερυθρά Θάλασσα εν μέσω κλιμάκωσης

Την Τρίτη, εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσε στο Business Insider ότι το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ και το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke USS Gravely επέστρεψαν στην Ερυθρά Θάλασσα για να συνεχίσουν τη θαλάσσια αποστολή τους, καθώς αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποιούν ότι η σύγκρουση με την οργάνωση Ανσάρ Αλλάχ, την de facto κυβέρνηση της Υεμένης γνωστή και ως «Χούθι», μπορεί να συνεχιστεί για αρκετό καιρό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:35 Χαμάς: Στόχος του Ισραήλ είναι να εκτοπίσει και να εξοντώσει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα

Η Χαμάς αναφέρει ότι η ανακάλυψη ενός ακόμη ομαδικού τάφου στο νοσοκομείο Αλ Σίφα είναι μια ακόμη απόδειξη ότι στόχος του Ισραήλ είναι να εκτοπίσει και να εξοντώσει τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

«Η συμπεριφορά του Ισραήλ θα πρέπει να αναγκάσει τον ΟΗΕ να αναλάβει δράση για να τερματιστεί η «βάρβαρη» επίθεση κατά της Γάζας. Καλούμε όλες τις ομάδες δικαιωμάτων και τις σχετικές οργανώσεις να καταγράψουν αυτά τα εγκλήματα και να τα καταθέσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και σε άλλα δικαστήρια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, απαίτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις αναφορές των παλαιστινιακών αρχών για μαζικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν στον θύλακα.

19:26 Περίπου 200 Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Ράφα κάθε ώρα

Κατά μέσο όρο 200 άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Ράφα κάθε ώρα μετά την εντολή εκκένωσης του Ισραήλ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους (UNRWA).

«Ο εκτοπισμός συνεχίζεται και οι άνθρωποι φεύγουν προς τη Χαν Γιουνίς και τις άλλες περιοχές», δήλωσε η διευθύντρια επικοινωνίας της UNRWA, Ζιλιέτ Τουμά.

«Δεν είναι δυνατόν να δοθεί ένας συνολικός αριθμός εκτοπισμένων αυτή τη στιγμή, δεδομένου πόσο ρευστή είναι η κατάσταση», πρόσθεσε η ίδια.

Ανώτερος αξιωματούχος της UNRWA δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα από τη Δευτέρα.

19:11 Οι «συνθήκες είναι φρικτές για τις γυναίκες» περιγράφει γιατρός που επιστρέφει από τη Ράφα

Ο πληθυσμός στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχει «εξουθενωθεί» από τους επτά μήνες πολέμου και οι συνθήκες είναι «φρικτές» για τις γυναίκες, μαρτυρά ένας Γάλλος γιατρός, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης, ο οποίος μόλις έφυγε από τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Στα 25 χρόνια ανθρωπιστικής βοήθειας, δεν είδα ποτέ έναν πόλεμο όπου οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν κύκλους και να μην μπορούν να πάνε πουθενά», αφηγήθηκε σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Ζουχάιρ Λάχνα.

Ο 57χρονος γυναικολόγος είναι επικεφαλής της αποστολής για την Rahma worldwide, μια αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση, όπως επίσης και για την Palmed, μια οργάνωση με έδρα τη Γαλλία, που λέει πως ενεργεί «για την υγεία στην Παλαιστίνη».

«Δίνουμε υπερβολικές ποσότητες αντιβιοτικών για να μετριάσουμε την κατάσταση», διότι «ο κίνδυνος μόλυνσης είναι τεράστιος», «διότι γνωρίζουμε ότι» αυτές οι γυναίκες «δεν μπορούν να αλλάξουν», «θα ιδρώσουν» και «δεν έχουν νερό» για να πλυθούν. Συγκινημένος, είπε ότι ήταν παρών στον θάνατο από σηψαιμία μιας μητέρας, τέσσερις ημέρες αφού γέννησε.

«Οι γυναίκες και τα κορίτσια στη Ράφα, όπως στην υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας, βρίσκονται σε μια μόνιμη κατάσταση απόγνωσης και φόβου», ανέφερε τη Δευτέρα η ΜΚΟ ONU-Femmes που έδωσε στη δημοσιότητα μία έκθεση.

Τραυματισμένη γυναίκα στη Ράφα

18:54 Συνεχίζονται οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα

Οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας για τη Γάζα συνεχίζονται και το Ισραήλ και η Χαμάς βρίσκονται αρκετά κοντά σε συμφωνία ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα κενά, αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Η εκπρόσωπος Τύπου, Καρίν Ζαν Πιέ,ρ δήλωσε στους δημοσιογράφους επί του Air Force One, καθώς ο Τζο Μπάιντεν πετάει για το Ουισκόνσιν, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εμπιστοσύνη στην ομάδα του που βοηθά τις διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, βρίσκεται στο Ισραήλ και συναντήθηκε σήμερα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου με στόχο την προώθηση των διαπραγματεύσεων.

18:39 Το μεγαλύτερο μαιευτήριο στη Ράφα σταμάτησε να δέχεται ασθενείς

Το μεγαλύτερο μαιευτήριο στη συνωστισμένη από πρόσφυγες Ράφα, την νότια πόλη της Λωρίδας της Γάζας, σταμάτησε να δέχεται ασθενείς, δήλωσε στο Reuters σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό (UNFPA).

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ τόνισε ότι στο μαιευτήριο, το Emirati Maternity Hospital, γίνονταν καθημερινά 85 τοκετοί από τις συνολικά 180 γεννήσεις στη Γάζα πριν από την κλιμάκωση των μαχών μεταξύ της Χαμάς και των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στα περίχωρα της Ράφα.

18:30 Γκάλαντ: Πιθανή η επέκταση των συγκρούσεων στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι «η αποστολή δεν έχει ολοκληρωθεί» στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ στη σύγκρουση με τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ, με τον Γιοάβ Γκάλαντ να τονίζει ότι παραμένει αποφασισμένος για την ασφαλή επιστροφή στα σπίτια τους των κατοίκων που απομακρύνθηκαν λόγω εχθροπραξιών.

«Αυτό το καλοκαίρι μπορεί να είναι ένα καυτό καλοκαίρι», είπε σε μαγνητοφωνημένη δήλωση, αναφερόμενος σε πιθανή επέκταση των εχθροπραξιών κατά μήκος των βόρειων συνόρων με τον Λίβανο.

18:14 Εργαζόμενοι θεσμικών οργάνων της ΕΕ έκαναν διαδήλωση κατά του πολέμου

Περισσότερα από 100 εργαζόμενοι σε θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια κινητοποίηση ενάντια στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Διαδηλωτές είχαν τυλιχθεί με λευκά σεντόνια με κόκκινες κηλίδες, που αναπαριστούσαν το αίμα, στην πλατεία έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη βελγική πρωτεύουσα.

Σε αυτά αναγράφονταν οι φράσεις Διεθνές Δίκαιο, Συνθήκες ΕΕ και Σύμβαση Γενοκτονίας, σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ απαντά στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Συγκεντρωθήκαμε εδώ ειρηνικά για να υπερασπιστούμε αυτά τα δικαιώματα, τις αρχές και τις αξίες στις οποίες έχουν οικοδομηθεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», δήλωσε στο Reuters, ένα εργαζόμενος σε θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Μάνους Καρλάιλ.

«Οι λόγοι για τους οποίους εργαζόμαστε εδώ και μας αρέσει να εργαζόμαστε εδώ. Αυτές είναι ιδιαίτερα οι αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ελευθερίας».

Η διαδηλώτρια Σιμόνα Μπαλογκόβα, η οποία εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών, τόνισε ότι η διαδήλωση δεν πρέπει να γίνει αντιληπτή ως μια πολιτική δήλωση.

«Η ιδέα αυτής της διαδήλωσης είναι ότι είμαστε ουδέτεροι», είπε. «Δεν είμαστε πολιτικοί, απλώς προασπίζουμε τις αξίες της ΕΕ».

18:00 Ορισμένα πτώματα στο Αλ Σίφα βρέθηκαν χωρίς κεφάλι

Η συντριπτική πλειονότητα των 49 πτωμάτων που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τον νέο μαζικό  τάφο που ανακαλύφθηκε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα είναι σε αποσύνθεση.

Το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας επιβεβαίωσε ότι βρέθηκαν πτώματα χωρίς κεφάλια, μεταδίδει το Al Jazeera. «Αυτό είναι απολύτως τρομακτικό και δίνει μια σαφή αντανάκλαση για το τι συνέβαινε μέσα στο συγκρότημα κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιδρομής», σχολιάζει ο δημοσιογράφος  Tareq Abu Azzoum.

Οι νέοι σοροί που βρέθηκαν ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των ανακτηθέντων πτωμάτων από το Αλ Σίφα, το Νάσερ και το Καμάλ Αντουάν σε 520.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:50 Κλείνει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ράφα

Το νοσοκομείο Αλ Νατζάρ, το μεγαλύτερο της Ράφα στο νότιο τμήμα του θύλακα, κλείνει και το προσωπικό του έχει διαταχθεί να το εκκενώσει.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, ανέφερε σε ανάρτησή του στο X ότι το Αλ Νατζάρ, δεν λειτουργεί πλέον λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στην περιοχή του και της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα.

Η Ιατρική Βοήθεια για την Παλαιστίνη (MAP) αναφέρει ότι έλαβε ενημέρωση από τον Δρ Marwan Homs, επικεφαλής του νοσοκομείου, ο οποίος δήλωσε ότι το Αλ Νατζάρ δεν λειτουργεί πλέον και ότι όλο το προσωπικό έχει διαταχθεί να το εκκενώσει.

«Αυτό ήταν το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ράφα. Αυτό σημαίνει ότι το ήδη υπερφορτωμένο και υποστελεχωμένο σύστημα υγείας της Ράφα μένει τώρα μόνο με το νοσοκομείο του Κουβέιτ, που έχει δυναμικότητα περίπου 16 κλινών, το νοσοκομείο πεδίου Μεργουέινι, το οποίο ασχολείται με τα τραύματα, και το νοσοκομείο Aλ Εμεράτι, το οποίο είναι μαιευτήριο», πρόσθεσε.

17:39 Επικοινωνία του επικεφαλής της Χαμάς με τον πρωθυπουργό του Ιράκ

Η ισλαμιστική ομάδα αναφέρει ότι ο Ισμαήλ Χανίγια συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Μοχάμεντ Σιά Αλ Σουντανί, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα και της αποδοχής της πρότασης κατάπαυσης του πυρός από τη Χαμάς.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι ο ότι ο Αλ Σουντανί χαιρέτισε τη στάση της παλαιστινιακής ομάδας σχετικά με τη συμφωνία για εκεχειρία και υποσχέθηκε υποστήριξη για τους Παλαιστίνιους στα διεθνή φόρουμ.

Ο Αλ Σουντανί ξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στον Χανίγια για τη δολοφονία των τριών γιων του σε ισραηλινή επίθεση στη Γάζα τον περασμένο μήνα.

17:31 IDF: Μαχητικά αεροσκάφη και πυροβολικό πλήττουν τη Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι έπληξε περισσότερους από 20 στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Λέει ότι στους στόχους αυτούς περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και άλλες στρατιωτικές υποδομές.

Από τις 8 Οκτωβρίου, όταν η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επιθέσεις κατά του Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, η λιβανέζικη ένοπλη ομάδα και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν τακτικά πυρά.

17:17 ΠΟΥ: Στα νοσοκομεία της νότιας Γάζας έχουν απομείνει καύσιμα για τρεις ημέρες

Στα νοσοκομεία του νότιου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας έχουν απομείνει καύσιμα μόνο για τρεις ημέρες εξαιτίας του κλεισίματος των συνοριακών διαβάσεων, λέει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος συνεχίζει να εμποδίζει τον ΟΗΕ να φέρει καύσιμα. Χωρίς καύσιμα όλες οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις θα σταματήσουν. Το κλείσιμο των συνόρων εμποδίζει επίσης την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Τα νοσοκομεία στο νότιο τμήμα έχουν μόνο για τρεις ημέρες καύσιμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπηρεσίες μπορεί σύντομα να σταματήσουν», γράφει ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους στο X.

17:09 Στο στόχαστρο της Χεζμπολάχ στρατιωτικό φυλάκιο στο βόρειο Ισραήλ

Τουλάχιστον δύο κατευθυνόμενοι αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς την περιοχή Μαλκιά, στο βόρειο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, λέγοντας ότι στόχευσε στρατιωτική θέση.

Οι IDF δεν έχουν ακόμη δώσει πληροφορίες για πιθανές απώλειες από το περιστατικό.

17:00 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Χιλιάδες Παλαιστίνιοι είναι «εξαντλημένοι» και «πανικόβλητοι» καθώς πασχίζουν να στήσουν πρόχειρα καταφύγια στην κεντρική Γάζα, αφού εγκατέλειψαν τη Ράφα.
  • Ένας τρίτος ομαδικός τάφος, με τουλάχιστον 49 πτώματα, ανακαλύφθηκε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Κυβέρνησης της Γάζας.
  • Ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, συνατήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχετικά με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις εκεχειρίας με τη Χαμάς.
  • Το Ισραήλ δεν βλέπει μέχρι στιγμής κάποια πρόοδο στις συνομιλίες στο Κάιρο, αλλά σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, θα συνεχίσει να διατηρεί εκεί μια ομάδα διαπραγματευτών του.
  • Η Ελβετία επέλεξε να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της UNRWA, αλλά πρότεινε να μειώσει κατά το ήμισυ τα κεφάλαια που είχε δεσμεύσει προηγουμένως για το 2024 σε 11 εκατ. δολάρια για να καλύψει μόνο «επείγουσες βασικές ανάγκες».

16:53 Η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ επιτέθηκε σε ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στη Ράφα

Η Ταξιαρχία Αλ-Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ, ισχυρίζεται ότι έριξε βλήματα όλμου βαρέως διαμετρήματος εναντίον ισραηλινών στρατιωτών που επιχειρούσαν ανατολικά της Ράφα, κοντά στην περιοχή του εγκαταλελειμμένου αεροδρομίου της Γάζας.

Εν τω μεταξύ, ισραηλινά πλήγματα στο δήμο ash-Shawka στην ανατολική Ράφα σκότωσαν τουλάχιστον έναν Παλαιστίνιο, αναφέρει το Al Jazeera Arabic.

16:44 Η Ελβετία αίρει την απαγόρευση των δωρεών της UNRWA

Η κυβέρνηση της Ελβετίας προτείνει να δώσει 11 εκατ. δολάρια στην UNRWA, το μισό του αρχικού ποσού δηλαδή που είχε οριστεί να καταβληθεί στην υπηρεσία για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες το 2024.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Η συνεισφορά των 10 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων της Ελβετίας στην UNRWA θα περιοριστεί στη Γάζα και θα καλύψει τις πιο επείγουσες βασικές ανάγκες, όπως τρόφιμα, νερό, στέγη, βασική υγειονομική περίθαλψη και υλικοτεχνική υποστήριξη».

Τον Ιανουάριο, το Ισραήλ κατηγόρησε περίπου δώδεκα από τους 13.000 υπαλλήλους της UNRWA στη Γάζα ότι συμμετείχαν στην επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Αυτό οδήγησε πολλά κράτη-χορηγούς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ελβετίας, να αναστείλουν αιφνιδιαστικά τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας, απειλώντας τις προσπάθειές της να παράσχει την απεγνωσμένα αναγκαία βοήθεια στη Γάζα.

16:37 Τρίτος ομαδικός τάφος βρέθηκε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Ιατρικές ομάδες βρήκαν έναν τρίτο ομαδικό τάφο μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, με 49 πτώματα να έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης στη Γάζα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ομάδα αναμένεται να βρει δεκάδες ακόμη σορούς, καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί συνολικά επτά ομαδικοί τάφοι μέσα σε νοσοκομεία. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τα εγκλήματα γενοκτονίας και τις συνεχείς δολοφονίες που διαπράττει ο στρατός εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας», ανέφερε σε ανάρτηση στο Telegram το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης.

Και πρόσθεσε: «Θεωρούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τη διεθνή κοινότητα και την κατοχή πλήρως υπεύθυνη για αυτούς τους μαζικούς τάφους και αυτή την κατάφωρη επιθετικότητα».

16:29 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Νετανιάχου με τον επικεφαλής της CIA

Η συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ολοκληρώθηκε, αναφέρει ισραηλινή πηγή στους Times of Israel.

Ο Νετανιάχου συνοδεύεται από τον επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντερμέρ και άλλους κορυφαίους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ.

16:16 Πώς μπορεί ο Νετανιάχου να ανακηρύξει νίκη με την ήττα προ των πυλών;

Σε ανάλυση του, ο βαθύς γνώστης των ζητημάτων στη Μέση Ανατολή και αρχισυντάκτης του Middle East Eye, Ντέιβιντ Χερστ, εξηγεί γιατί η Χαμάς δεν έχει τίποτα να χάσει και ουσιαστικά η εισβολή στη Ράφα, αφήνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χωρίς επιλογές καθώς ακόμα και αν μπορεί να ανακηρύξει και να επικοινωνήσει με κάποιο τρόπο τη νίκη του, ουσιαστικά έχει ήδη ηττηθεί.

Ο Χερστ επικαλείται πηγές με λεπτομερή γνώση των διαπραγματεύσεων τόσο στο Κάιρο και όσο και στη Ντόχα προκειμένου να ξεκαθαρίσει τι έχει συμβεί, καθώς υπάρχει ένα θολό τοπίο σχετικά με την απάντηση της Χαμάς με αξιωματούχους του Ισραήλ να μην κρύβουν τον εκνευρισμό τους, αφού πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την απάντηση της παλαιστινιακής οργάνωσης αλλά δεν τους ενημέρωσαν με αποτέλεσμα να πιαστούν εξαπίνης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:02 Υπέκυψε στα τραύματά του αξιωματικός της ισραηλινής Συνοριακής Αστυνομίας που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής στη Δυτική Όχθη

Αξιωματικός της Συνοριακής Αστυνομίας που τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια μάχης με Παλαιστίνιους ενόπλους εν μέσω επιδρομής στη Δυτική Όχθη το Σαββατοκύριακο υπέκυψε στα τραύματά του, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

Το όνομα του αξιωματικού ήταν Γιτάβ Λεβ Χαλέβι, 28 ετών, και ήταν διοικητής της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας Γιαμάμ.

Ο Χαλέβι τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην πόλη Ντέιρ αλ-Γκουσούν της Δυτικής Όχθης, κοντά στην Τουλκαρέμ, στις 4 Μαΐου.

Ο νεκρός αξιωματικός είναι γιος του πρώην επικεφαλής της περιφέρειας της Ιερουσαλήμ, αναπληρωτή διοικητή (ε.α.), Γιοράμ Χαλέβι.

Πέντε Παλαιστίνιοι ένοπλοι, μέλη ενός πυρήνα της Χαμάς που ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία ενός Ισραηλινού και τον τραυματισμό άλλων σε πρόσφατες επιθέσεις στη Δυτική Όχθη, σκοτώθηκαν εν μέσω της επιδρομής, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ο Γιτάβ Λεβ Χαλέβι.

15:52 Αξιωματούχος του ΟΗΕ: Περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τη Ράφα τις τελευταίες 48 ώρες

Σύμφωνα με ανώτερο υπάλληλο της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), οι κάτοικοι της Γάζας άρχισαν να εγκαταλείπουν την ανατολική Ράφα από τη Δευτέρα.

«Περίπου 50.000 άνθρωποι» έφυγαν από την πόλη στη νότια Γάζα τις τελευταίες 48 ώρες μετά την εντολή εκκένωσης του Ισραήλ, όπως δήλωσε στο CNN την Τετάρτη ανώτερος υπάλληλος της UNRWA.

«Παρατηρήσαμε περίπου 50.000 ανθρώπους που αναχώρησαν από τη Ράφα τις τελευταίες 48 ώρες. Τους έχουμε δει να πηγαίνουν στη Χαν Γιουνίς, κάποιοι έχουν πάει στην εκτεταμένη ανθρωπιστική περιοχή της Αλ-Μαουάσι, άλλοι έχουν πάει στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ», είπε ο ανώτερος αναπληρωτής διευθυντής των υποθέσεων της UNRWA στη Γάζα, Σκοτ Άντερσον στο CNN.

«Θεωρούμε ως ΟΗΕ ότι οι άνθρωποι πρέπει να επιλέξουν πού θέλουν να πάνε και θα τους παρέχουμε βοήθεια όπου κι αν αποφασίσουν να αναζητήσουν καταφύγιο με τις οικογένειές τους», είπε.

Όταν ρωτήθηκε για τη διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή που έχει ορίσει το Ισραήλ στην παράκτια πόλη Αλ-Μαουάσι για να καταφύγουν οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της Γάζας, ο Άντερσον είπε ότι η περιοχή «σίγουρα δεν έχει την υποδομή που θα περίμενε κανείς», προσθέτοντας ότι υπάρχουν ήδη πάνω από 400.000 άνθρωποι που αναζητούν καταφύγιο εκεί.

«Είναι ουσιαστικά μια αμμώδης περιοχή, επομένως δεν υπάρχει υποδομή αποχέτευσης, δεν υπάρχει υποδομή νερού. Δεν υπάρχουν δρόμοι που οδηγούν σε αυτή», πρόσθεσε.

Ο Άντερσον είπε επίσης ότι οι άνθρωποι που φεύγουν προς τη Χαν Γιουνίς θα φτάσουν σε μια περιοχή που έχει ήδη καταστραφεί από τον πόλεμο.

Τόνισε, τέλος, ότι η άφιξη περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για την UNRWA.

Δείτε σχετική ανάρτηση του Άντερσον:

15:43 Οι IDF λένε ότι επιτέθηκαν σε 20 στόχους της Χεζμπολάχ μέσα σε λίγα λεπτά

Μαχητικά αεροσκάφη και δυνάμεις πυροβολικού επιτέθηκαν σε περίπου 20 στόχους της Χεζμπολάχ μέσα σε λίγα λεπτά στην περιοχή Ραμίγια του νότιου Λιβάνου, όπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Μεταξύ των στόχων, σύμφωνα πάντα με τις IDF, «ήταν στρατιωτικά κτίρια, τρομοκρατικές υποδομές και αποθήκες» της Χεζμπολάχ.

Επιπλέον, οι IDF λένε ότι μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε στρατιωτική δομή και υποδομές της λιβανέζικης οργάνωσης στις περιοχές Ρουχίν και Κφαρ Κίλα στον νότιο Λίβανο.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

15:33 Αποκαμωμένοι Παλαιστίνιοι επιχειρούν να εγκαταλείψουν τη Ράφα

Παλαιστίνιοι που βρίσκονται στη Ράφα επιχειρούν να την εγκαταλείψουν μετά τη μερική επέμβαση των IDF στο ανατολικό τμήμα της και την κατάληψη του συνοριακού περάσματος προς την Αίγυπτο.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Hatem Khaled

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Hatem Khaled

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Hatem Khaled

15:24 Ισραηλινός αξιωματούχος: «Κανένα σημάδι προόδου στις συνομιλίες για τη Γάζα, η αντιπροσωπεία παραμένει στο Κάιρο»

Όπως αναφέρει το Reuters, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι προόδου στις συνομιλίες για τη Γάζα, ωστόσο η ισραηλινή αντιπροσωπεία παραμένει στο Κάιρο, πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

15:14 Απελευθερωμένη όμηρος καταγγέλλει ότι κανείς Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος δεν έχει επικοινωνήσει μαζί της μετά την απελευθέρωσή της

Η Μία Σεμ, η οποία κρατήθηκε όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθερώθηκε από την αιχμαλωσία τον περασμένο Νοέμβριο, μίλησε σε συνέδριο του ισραηλινού ειδησεογραφικού πρακτορείου Yediot Ahronoth την Τετάρτη και ζήτησε την επιστροφή των υπόλοιπων ομήρων.

«Είναι εξοργιστικό. Με εγκατέλειψαν», δήλωσε η ίδια. «Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πώς ήταν για μένα εκεί, τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Τραυματισμένη, κρατούμενη στο πιο φρικτό μέρος του κόσμου», είπε.

Η Μία Σεμ με τη μητέρα και τον αδερφό της.

Κανένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν της μίλησε μετά την επιστροφή της από την αιχμαλωσία, κατήγγειλε η Σεμ.

«Κανείς δεν επικοινώνησε μαζί μου, κανείς δεν ήθελε να καθίσει, να ακούσει, να μάθει… Επίσης, δεν ενδιαφέρομαι να συναντήσω ανθρώπους, μόνο να δω τους ομήρους να επιστρέφουν», σημείωσε.

«Σήμερα, όταν βρίσκομαι στην άλλη πλευρά και ακούω τα νέα ότι ‘υπάρχει συμφωνία’… Απλά αισθάνομαι αυτό που αισθάνονται εκεί. Ξέρω τι περνούν, ξέρω τι περνάει από το μυαλό τους», είπε.

«Υπάρχουν τραυματίες εκεί που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη», πρόσθεσε. «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούμε να ξέρουμε τι περνούν ψυχολογικά, σε τι κατάσταση βρίσκονται», πρόσθεσε.

Η μητέρα της Σεμ, Κερέν Σεμ δήλωσε από τη μεριά της: «Κανένα μέλος του συνασπισμού δεν έχει έρθει σε επαφή, ούτε όταν ήταν στην αιχμαλωσία, ούτε όταν ήταν εδώ… Το γεγονός ότι έχω συναντήσει τον πρόεδρο Μακρόν αρκετές φορές και άλλες παγκόσμιες πολιτικές προσωπικότητες, αλλά κανέναν εδώ, είναι λίγο περίεργο. Πιστεύω πραγματικά ότι δεν υπάρχει κανείς που να μην θέλει να επιστρέψουν, αλλά ίσως είμαι αφελής».

15:05 «Το αίμα είναι στα χέρια σου, Μπάιντεν» – Το νέο φιλοπαλαιστινιακό τραγούδι του ράπερ Macklemore

Ένα νέο κομμάτι, το Hind’s Hall, το οποίο παρέχει σθεναρή υποστήριξη στην Παλαιστίνη καθώς και σε όσους διαμαρτύρονται στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ κατά της δραστηριότητας του Ισραήλ στη Γάζα, κυκλοφόρησε ο κορυφαίος στα charts Αμερικανός ράπερ Macklemore.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:55 Το Ισραήλ κατεδάφισε έξι σπίτια Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με το Al Jazeera το Ισραήλ κατεδάφισε:

  • τέσσερα σπίτια στην αλ-Τζιφτλίκ, κοντά στην Ιεριχώ
  • ένα στο χωριό Μπέιτ Ντατζάν, κοντά στη Ναμπλούς
  • ένα στην πόλη Μπέιτ Ταμάρ, ανατολικά της Βηθλεέμ
  • Αυτές οι κατεδαφίσεις έρχονται μετά από την ισραηλινή επιχείρηση για την κατεδάφιση σχεδόν 50 σπιτιών Βεδουίνων στη Νεγκέβ

Από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει εντείνει τις κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων στο πλαίσιο μιας πολιτικής που οι ακτιβιστές των δικαιωμάτων λένε ότι αποτελεί εργαλείο «αναγκαστικού εκτοπισμού».

Μέχρι στιγμής, το 2024 το Ισραήλ έχει κατεδαφίσει 404 παλαιστινιακής ιδιοκτησίας κτίσματα, εκτοπίζοντας 737 άτομα, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

14:46 Η αμερικάνικη και η ισραηλινή κυβέρνηση σε έναν «πολύ επιδέξιο χορό»

Ο Νταν Πέρι, πρώην επικεφαλής του Associated Press για την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, λέει ότι οι στόχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ δεν είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι.

«Ο Μπάιντεν θα ήθελε η Παλαιστινιακή Αρχή ή κάποια εκδοχή της να αποκατασταθεί στη Γάζα και ο Μπάιντεν θα ήθελε ο Νετανιάχου να συνεργαστεί στα σχέδιά του για μια σουνιτική-ισραηλινή δυτική συμμαχία κατά του Ιράν και των εντολοδόχων και συμμάχων του», δήλωσε στο Al Jazeera ο συντάκτης του ενημερωτικού δελτίου Ask Questions Later.

«Ο Νετανιάχου δεν μπορεί να κάνει κανένα από αυτά τα πράγματα χωρίς να κινδυνεύσει να πέσει η κυβέρνησή του, επειδή ο συνασπισμός του εξαρτάται για την επιβίωσή του από την ακροδεξιά στο Ισραήλ», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για έναν πολύ επιδέξιο χορό και ο Νετανιάχου κινδυνεύει να προκαλέσει πραγματική αποξένωση εκ μέρους της κυβέρνησης Μπάιντεν», εξήγησε ο ίδιος.

14:36 Ξεκίνησε η συνάντηση του επικεφαλής της CIA με τον Νετανιάχου, τον αρχηγό της Μοσάντ και άλλους αξιωματούχους

Η συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέρει ισραηλινή πηγή στους Times of Israel.

Ο Νετανιάχου συνοδεύεται από τον επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντερμέρ και άλλους κορυφαίους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

14:31 Drone των IDF βρέθηκε στο κέντρο της πόλης Κφαρ Σάμπα στο κεντρικό Ισραήλ

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Sky Rider βρέθηκε στο κέντρο της πόλης Κφαρ Σάμπα στο κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF), προσθέτοντας ότι διερευνούν το περιστατικό και ότι «δεν υπάρχει φόβος για περιστατικό ασφαλείας ή για διαρροή πληροφοριών».

14:22 Κουτσούμπας: Ενώνουμε τη φωνή μας με τους λαούς όλου του κόσμου για «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»

Να σταματήσει «η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού», ζητά σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση «να αποσύρει τη στήριξή της στο κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:12 Η αστυνομία διέλυσε τον καταυλισμό αλληλεγγύης στη Γάζα στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον

Η αστυνομία άρχισε να εκκενώνει φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον στην Ουάσινγκτον, λίγες ώρες αφότου δεκάδες διαδηλωτές εγκατέλειψαν τον χώρο και πραγματοποίησαν πορεία προς το σπίτι της προέδρου του πανεπιστημίου, Έλεν Γκράντμπεργκ.

Σύμφωνα με την GW Hatchet, την ανεξάρτητη φοιτητική εφημερίδα του πανεπιστημίου, «οι αστυνομικοί έδωσαν την τρίτη και τελευταία προειδοποίηση στους διαδηλωτές να μετακινηθούν περίπου στις 3.30 π.μ. (σ.σ. τοπική ώρα), λέγοντας ότι όσοι παρέμεναν μπροστά από την πλατεία θα συλλαμβάνονταν».

Αξιωματούχοι του Πανεπιστημίου είχαν προειδοποιήσει σε δηλώσεις τους για πιθανή αναστολή της φοίτησης των φοιτητών που συμμετείχαν σε δραστηριότητες διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι ορισμένοι διαδηλωτές ψεκάστηκαν με σπρέι πιπεριού καθώς η αστυνομία τους εμπόδισε να εισέλθουν στον καταυλισμό, ενώ σχεδόν 30 άτομα είχαν συλληφθεί, σύμφωνα με τους διοργανωτές της κοινότητας.

Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα.

14:02 Το Pride του Τελ Αβίβ δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος, θα αντικατασταθεί με συγκέντρωση για τους ομήρους

Η περίφημη Παρέλαση Υπερηφάνειας (Pride) του Τελ Αβίβ δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος στη συνηθισμένη εορταστική της εκδοχή και η πόλη θα πραγματοποιήσει αντ’ αυτού μια συγκέντρωση με επίκεντρο την «υπερηφάνεια, την ελπίδα και την ελευθερία» προς τιμήν των 132 ομήρων – 128 από αυτούς απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου και τέσσερις κρατούνται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία – που εξακολουθούν να βρίσκονται αιχμάλωτοι στη Γάζα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ρον Χουλντάι.

«Δεν είναι η ώρα για εορτασμούς», γράφει ο Χουλντάι σε ανακοίνωσή του στο Χ, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ περνάει «μια από τις πιο δύσκολες περιόδους που πέρασε ποτέ».

Ο Χουλντάι προσθέτει ότι μέρος του προϋπολογισμού που προοριζόταν για την πορεία έχει ανακατευθυνθεί για την υποστήριξη του δημοτικού κέντρου της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ του Τελ Αβίβ.

Πηγή φωτογραφίας: Miriam Alster / Flash90

13:54 Στις 34.844 οι νεκροί στη Γάζα – 55 θύματα σε μόλις 24 ώρες

Τουλάχιστον 34.844 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 78.404 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα.

Το παλαιστινιακό υπουργείο πρόσθεσε ότι 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν κατά την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς.

13:50 Η EBU υποχρέωσε την Ιρλανδή Bambie Thug να αλλάξει το μακιγιάζ της λόγω Παλαιστίνης στην Eurovision

Λόγω των κανόνων κατά των πολιτικών δηλώσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) υποχρέωσε την εκπρόσωπο της Ιρλανδίας Bambie Thug να αλλάξει το μακιγιάζ της στην Eurovision.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:43 Βρετανός πολιτικός: «Τα μισά παιδιά στη Γάζα βρίσκονται στη Ράφα – πού μπορούν να πάνε;»

Ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λάμι δημοσίευσε ένα βίντεο στο X, στο οποίο απευθύνει αρκετές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Άντριου Μίτσελ.

Ο Λάμι είπε ότι οι Παλαιστίνιοι στη Ράφα βιώνουν ήδη αεροπορικές επιδρομές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ενώ η βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «ολοκληρωτικό λιμό».

«Τα μισά παιδιά στη Γάζα βρίσκονται στη Ράφα – πού μπορούν να πάνε – ερωτώ τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών – για να είναι ασφαλή;», αναρωτήθηκε ο Λάμι.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

13:33 Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση στη Χαν Γιουνίς ανέβηκε στους τρεις

Σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό βομβαρδισμό ενός σπιτιού στην Κουζά’α, ανατολικά της Χαν Γιουνίς στη Γάζα.

Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν επίσης στόχο την περιοχή αλ-Μουγκράκα στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, καθώς περισσότεροι Παλαιστίνιοι που εγκαταλείπουν τη Ράφα κατακλύζουν τις κεντρικές περιοχές.

13:25 Αρχηγός του ισραηλινού στρατού: «Είμαστε υπεύθυνοι για την 7 Οκτωβρίου και τις οδυνηρές συνέπειές της»

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Χέρζι Χαλέβι δήλωσε την Τετάρτη σε τελετή μνήμης των πεσόντων στρατιωτών του Ισραήλ ότι «έχουμε μεγάλη ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας, για την 7η Οκτωβρίου και τις οδυνηρές συνέπειές της».

Οι στρατιώτες των IDF «εργάζονται μαζί έκτοτε καθημερινά για τους πολίτες του κράτους του Ισραήλ και για την αποκατάσταση της ασφάλειας», δήλωσε ο Χαλέβι.

Ο Χέρζι Χαλέβι.

13:16 Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού: «Ακόμη και μετά την επιχείρηση στη Ράφα, θα υπάρχει τρομοκρατία – Η Χαμάς θα ανασυνταχθεί στη βόρεια Γάζα»

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε σε συνέντευξή του στο ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο Yedioth Ahronoth ότι ο στρατός έχει αναλάβει την ευθύνη για τις αποτυχίες που οδήγησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και τόνισε ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι να κερδίσω την εμπιστοσύνη του κοινού. Η δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση είναι η διεθνής σκηνή».

«Οδεύουμε προς πολύ περίπλοκα χρόνια, όταν θα πρέπει να εξηγήσουμε το Ισραήλ τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά», είπε ο Χαγκάρι.

Ο εκπρόσωπος των IDF πρόσθεσε ότι ο στρατός παρουσίασε στην κυβέρνηση ένα σχέδιο για μάχη στη Γάζα που θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο. «Η Γάζα είναι ίσως μια από τις πιο δύσκολες αρένες στον κόσμο. Υπερπλήρης, με σήραγγες», εξήγησε.

«Δεν είχαμε τις επιχειρησιακές συνθήκες για να επιχειρήσουμε στη Ράφα πριν από τρεις μήνες. Όταν επιχειρείς στη Χαν Γιουνίς και πρέπει να μετακινήσεις 400.000 ανθρώπους, πού πάνε; Στη Ράφα. Έπρεπε να τελειώσουμε στο βόρειο τμήμα της Γάζας, να τελειώσουμε στη Χαν Γιουνίς», δήλωσε ο Χαγκάρι.

«Δεν θα εξαπατήσουμε το κοινό: Ακόμα και αφού φροντίσουμε για τη Ράφα, θα υπάρχει τρομοκρατία. Η Χαμάς θα μετακινηθεί βόρεια και θα ανασυνταχθεί», συνέχισε ο Χαγκάρι.

«Εμείς θα επιστρέψουμε και θα επιχειρήσουμε όπου κι αν το κάνει», τόνισε ο εκπρόσωπος των IDF.

O Ντάνιελ Χαγκάρι.

13:06 Σκληρή καταστολή αντιμετώπισαν οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μόδας στη Νέα Υόρκη

Οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές που είχαν στήσει καταυλισμό αλληλεγγύης στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μόδας στη Νέα Υόρκη χτυπήθηκαν άγρια από την αστυνομία.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αρκετοί φοιτητές εκδιώχθηκαν βίαια από το κτίριο και στη συνέχεια συνελήφθησαν, ενώ άλλοι πετάχτηκαν στο έδαφος.

Δείτε βίντεο:

12:57 Οι IDF λένε ότι σκότωσαν αρκετούς ενόπλους και εντόπισαν σήραγγες κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι τα στρατεύματα του σκότωσαν αρκετούς ενόπλους και εντόπισαν φρεάτια σήραγγας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην ανατολική Ράφα την τελευταία ημέρα.

Οι σήραγγες που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή προετοιμάζονται για να κατεδαφιστούν από μηχανικούς μάχης, λένε οι IDF.

Σε ένα περιστατικό στην ανατολική Ράφα, οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα της Ταξιαρχίας Γκιβάτι εντόπισαν έναν μαχητή που κρατούσε RPG και τον σκότωσαν.

Στην περιοχή του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο, ο στρατός λέει ότι η 401η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία πραγματοποιεί επιδρομές στην πλευρά της Γάζας, μετά από «ενδείξεις και πληροφορίες υπηρεσιών ότι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται την περιοχή του περάσματος για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Η Πολεμική Αεροπορία, εν τω μεταξύ, έπληξε περισσότερους από 100 στόχους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων που χρησιμοποιούνται από «τρομοκρατικές οργανώσεις», παρατηρητήρια και εκτοξευτές ρουκετών, προσθέτουν οι IDF.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

12:48 Η Παλαιστινιακή Αρχή απορρίπτει «κάθε μορφή επιτροπείας στο πέρασμα της Ράφα»

Ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Χουσεΐν αλ-Σέιχ έγραψε στο Χ: «Απορρίπτουμε κάθε μορφή επιτροπείας επί της διάβασης της Ράφα και τις προσπάθειες υπονόμευσης της παλαιστινιακής κυριαρχίας επ’ αυτής σε συνεργασία με τους αδελφούς μας στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

12:40 Γιατί είναι τόσο σημαντικό το πέρασμα στη Ράφα

Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, όταν το Ισραήλ έκλεισε τα συνοριακά του περάσματα με τη Γάζα, το πέρασμα της Ράφα – το οποίο δεν ελεγχόταν από το Ισραήλ και βρίσκεται στα σύνορα Αιγύπτου και Γάζας – αναδείχθηκε σε κρίσιμη γραμμή ζωής για την είσοδο βοήθειας στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Τώρα ο ισραηλινός στρατός έχει καταλάβει τον έλεγχο του περάσματος της Ράφα από την πλευρά της Λωρίδας της Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο, αποκόπτοντας τον ζωτικό διάδρομο για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη μοναδική οδό για ταξίδι προς την Αίγυπτο.

Το πέρασμα Καρέμ Αμπού Σαλέμ, το οποίο το Ισραήλ αποκαλεί πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, συνδέει τη Γάζα με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Άνοιξε εκ νέου στα μέσα Δεκεμβρίου μετά από αυξανόμενες πιέσεις από τις ΗΠΑ, αλλά οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν να περάσει μόνο μια μικρή ποσότητα βοήθειας και τις τελευταίες ημέρες έκλεισε και πάλι.

Το πέρασμα Μπέιτ Χανούν (Ερέζ) από το Ισραήλ προς τη βόρεια Γάζα άνοιξε προσωρινά την περασμένη εβδομάδα για να επιτραπεί η είσοδος κάποιας βοήθειας στην περιοχή.

Πηγή: Al Jazeera

12:31 Η Μόσχα λέει ότι δεν βλέπει προς το παρόν προοπτική για ειρηνευτική διευθέτηση στη Γάζα

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει προς το παρόν προοπτική για μια ειρηνευτική διευθέτηση στη Γάζα ή την ευρύτερη Μέση Ανατολή και ότι η επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα οδηγεί σε κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η σύγκρουση έχει προκαλέσει «ανθρωπιστική καταστροφή».

Παράλληλα, η ρωσική διπλωματία ζήτησε «αυστηρό σεβασμό» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που αφορά την ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κάνοντας λόγο για «αποσταθεροποιητικό παράγοντα».

«Ζητούμε τον αυστηρό σεβασμό των διατάξεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε η Ζαχάροβα, σημειώνοντας ότι η έναρξη της χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Ράφα αποτελεί «έναν ακόμα αποσταθεροποιητικό παράγοντα, μεταξύ άλλων και για ολόκληρη την περιοχή».

Τη δήλωση της Ζαχάροβα αναπαράγουν και τα ισραηλινά Μέσα:

12:25 Η Αφρικανική Ένωση «καταδίκασε έντονα» τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα

Η Αφρικανική Ένωση καταδίκασε σήμερα με ανακοίνωσή της τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα «να σταματήσει τη φονική κλιμάκωση».

«Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχαμάτ εξέφρασε την εξαιρετική ανησυχία του για τον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα, ο οποίος προκαλεί κάθε στιγμή μαζικούς θανάτους και συστηματικές καταστροφές», αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Ο οργανισμός «καταδικάζει έντονα την επέκταση του πολέμου αυτού στο σημείο διέλευσης της Ράφα, τον μοναδικό διάδρομο για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας» και «ζητεί από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να συντονίσει αποτελεσματικά την κοινή δράση για να σταματήσει αυτή η φονική κλιμάκωση».

Χθες Τρίτη ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε άρματα μάχης κοντά στη Ράφα και έθεσε υπό τον έλεγχό του το συνοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο.

Την Κυριακή είχε κλείσει και το άλλο συνοριακό πέρασμα, που συνδέει το Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, το Κερέμ Σαλόμ, έπειτα από επίθεση της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στην περιοχή που προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών.

Ωστόσο νωρίτερα σήμερα οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν την επαναλειτουργία του Κερέμ Σαλόμ προκειμένου «να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια» στη Γάζα.

Χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε «το άμεσο άνοιγμα» των σημείων διέλευσης στη Ράφα και στο Κερέμ Σαλόμ εκτιμώντας ότι το κλείσιμό τους «είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την ήδη απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση» στον παλαιστινιακό θύλακα.

12:19 HRW: Οι ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν ατιμώρητα Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν παράνομα Παλαιστίνιους «σε επίπεδο χωρίς πρόσφατο προηγούμενο», χωρίς να φοβούνται επιπτώσεις από την κυβέρνηση, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε έρευνα σχετικά με τις δολοφονίες οκτώ Παλαιστινίων μεταξύ Ιουλίου 2022 και Οκτωβρίου 2023, διαπίστωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είτε «πυροβόλησαν άδικα θανάσιμα είτε εκτέλεσαν σκόπιμα» τα άτομα, παρά το γεγονός ότι δεν αποτελούσαν απειλή για την ασφάλεια.

Σε μια περίπτωση, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν επανειλημμένα έναν άνδρα στην Τζενίν καθώς σερνόταν τραυματισμένος στο έδαφος, σύμφωνα με το HRW.

Σε μια άλλη περίπτωση, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν έναν 15χρονο στην Τουλκαρέμ, για να πυροβολήσουν λίγα λεπτά αργότερα και τον πατέρα του, καθώς προσπαθούσε να ανακτήσει το πτώμα του γιου του. Ούτε ο πατέρας ούτε ο γιος φάνηκε να είναι οπλισμένοι, σύμφωνα με το υλικό που εξέτασε το HRW.

«Οι επιτρεπτές και μεροληπτικές πρακτικές της ισραηλινής κυβέρνησης όσον αφορά τη χρήση βίας και η ενδημική ατιμωρησία είναι μια πτυχή του απαρτχάιντ και της δομικής βίας που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι καθημερινά», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γουίρ, ανώτερος ερευνητής της οργάνωσης δικαιωμάτων για τις κρίσεις και τις συγκρούσεις.

«Οι παράνομες δολοφονίες στη Δυτική Όχθη θα συνεχιστούν όσο συνεχίζεται η συστηματική καταστολή των Παλαιστινίων από τις ισραηλινές αρχές», πρόσθεσε ο Γουίρ.

12:09 Το Ισραήλ υποβαθμίζει την καθυστέρηση των αμερικανικών αποστολών όπλων

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι επιλύει τις όποιες διαφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες «πίσω από κλειστές πόρτες» μετά την είδηση ότι οι ΗΠΑ καθυστέρησαν μια αποστολή όπλων εν μέσω ανησυχιών για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα.

Σε συνέδριο που διοργάνωσε η εφημερίδα Yedioth Ahronoth, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος, Ντάνιελ Χαγκάρι περιέγραψε ότι ο συντονισμός μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ έφθασε «σε έκταση χωρίς προηγούμενο, νομίζω, στην ιστορία».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:00 Οι IDF απαγορεύουν τις γεωργικές εργασίες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα μετά από νέα αξιολόγηση

Μετά από νέα αξιολόγηση, οι IDF λένε ότι οι αγρότες δεν θα επιτρέπεται να κάνουν γεωργικές εργασίες κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δραστηριότητες σε χωράφια εκτός των κοινοτήτων σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από τα σύνορα θα απαιτούν ειδική έγκριση από την περιφερειακή ταξιαρχία, λέει ο ισραηλινός στρατός.

Προσθέτει ότι κατά τα άλλα δεν υπάρχουν αλλαγές στις οδηγίες για τους πολίτες αυτή τη στιγμή και οι δρόμοι που είναι ανοιχτοί παραμένουν έτσι.

11:50 Πηγή από τη Χαμάς: «Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων έχει ξεκινήσει, συνεχίζουμε να επιμένουμε στα αιτήματά μας»

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο κανάλι του Κατάρ Al-Arabi ότι «ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε στο Κάιρο, με τη συμμετοχή όλων των αντιπροσωπειών. Συνεχίζουμε να επιμένουμε στα δίκαια αιτήματα του λαού μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι διαπραγματεύσεις θα αποκαλύψουν ότι ο Νετανιάχου υπεκφεύγει και δεν θέλει να επιστρέψει τους αιχμαλώτους ζωντανούς».

11:41 «Το Ισραήλ επιτίθεται, εκκαθαρίζει τη νότια Ράφα»

Ο Χάνι Μαχμούντ μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα για το Al Jazeera:

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε να σφυροκοπά τμήματα της ανατολικής πόλης Ράφα.

Η πλειονότητα των κατοικιών και των γεωργικών εκτάσεων έχουν εκκαθαριστεί, καθώς και το κεντρικό τμήμα της πόλης Ράφα, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του νοσοκομείου αλ-Νατζάρ, το οποίο είναι η μόνη μεγάλη υγειονομική εγκατάσταση στην πόλη Ράφα. Η εν λόγω εγκατάσταση, η οποία έχει διαταχθεί να εκκενωθεί, δεν λειτουργεί καθόλου, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις υπόλοιπες υγειονομικές εγκαταστάσεις της πόλης.

Υπάρχουν αναφορές για περισσότερους τραυματίες που μεταφέρονται σε νοσοκομεία στο δυτικό τμήμα της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου του Κουβέιτ, μιας μικρής υγειονομικής μονάδας που είναι σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστη και μη εξοπλισμένη για την υποδοχή μεγάλου αριθμού τραυματιών.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε να σφυροκοπά την κεντρική περιοχή της Γάζας. Από νωρίς σήμερα το πρωί, δυνατές εκρήξεις ακούγονταν καθαρά από οπουδήποτε στην κεντρική περιοχή.

Ήταν σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένες στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, ο οποίος έχει επανειλημμένα στοχοποιηθεί. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο βόρειο τμήμα του καταυλισμού, καταστρέφοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοικιών και των δημόσιων εγκαταστάσεων, αναγκάζοντας τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο εσωτερικό εκτοπισμό».

11:31 Νέες επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να χτυπά στον Λίβανο.

Οι IDF λένε ότι επιτίθενται στη γειτονική χώρα ως απάντηση σε επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ.

Δείτε σχετικό βίντεο και φωτογραφίες:

11:26 Ο Μπεν-Γκβιρ πανηγυρίζει για τις κατεδαφίσεις σπιτιών στη Νεγκέβ

Οι ισραηλινές μπουλντόζες άρχισαν να κατεδαφίζουν 47 σπίτια στο χωριό Ουμ Μπατίν στη Νεγκέβ, με τις ισραηλινές αρχές να ισχυρίζονται ότι δεν έχουν τις κατάλληλες οικοδομικές άδειες.

Αυτό έχει οδηγήσει σε διαμαρτυρίες στην τοπική κοινότητα των Βεδουίνων, ενώ η αστυνομία εμπόδισε έναν Παλαιστίνιο βουλευτή του ισραηλινού κοινοβουλίου να προσεγγίσει το σημείο.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ εξήρε τις κατεδαφίσεις ως «ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της διακυβέρνησης» και υποσχέθηκε ότι το Ισραήλ θα γκρεμίσει κι άλλα σπίτια.

Η Ανώτερη Συντονιστική Επιτροπή των Αράβων της Νεγκέβ χαρακτήρισε τις κατεδαφίσεις «πρωτοφανές έγκλημα» κατά των «Αράβων πολιτών της Νεγκέβ».

Το Ισραήλ κατεδαφίζει εκατοντάδες σπίτια που ανήκουν σε Παλαιστίνιους κάθε χρόνο με το πρόσχημα ότι δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια που έχει εκδοθεί από το Ισραήλ, σε μια πολιτική που καταδικάζεται ως «αναγκαστικός εκτοπισμός».

11:16 Το μεσημέρι της Τετάρτης η συνάντηση του επικεφαλής της CIA με Νετανιάχου και άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους

Ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντερμέρ και άλλοι κορυφαίοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν με τον επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς στις 13:30 σήμερα το μεσημέρι, εν μέσω εντατικών προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς για τους ομήρους, αναφέρει ισραηλινή πηγή στους Times of Israel.

Ο Μπερνς πηγαινοέρχεται μεταξύ των πρωτευουσών των διαμεσολαβήτριων χωρών στις συνομιλίες τις τελευταίες ημέρες, με στάσεις στο Κάιρο και την Ντόχα.

11:09 Haaretz: Οι IDF συνεχίζουν να επιχειρούν στο πέρασμα της Ράφα, αλλά δεν προχωρούν προς την ίδια την πόλη

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, oι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF)  συνεχίζουν να επιχειρούν στην ανατολική Ράφα, κυρίως στην περιοχή του συνοριακού περάσματος μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου.

Οι ειδικές δυνάμεις σαρώνουν την περιοχή για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν «τρομοκρατικές υποδομές» καθώς και σήραγγες που μπορεί να έχουν σκαφτεί στο αιγυπτιακό έδαφος.

Σε αυτό το στάδιο, οι IDF δεν προχωρούν προς την πόλη της Ράφα, όπου διαμένουν περίπου ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι που δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί.

Εκτοπισμένη γυναίκα σε απόγνωση στη Ράφα.

Ο στρατός προετοιμάζεται ταυτόχρονα για περαιτέρω επιδρομές στα βόρεια και στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας. Οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν είναι πλέον παρούσες στις περιοχές αυτές σε συνεχή βάση και η Χαμάς προσπαθεί να αποκαταστήσει τις πολιτικές και στρατιωτικές υποδομές της εκεί, σύμφωνα με τη Haaretz.

11:00 Ο θάνατος του ομήρου Λιορ Ρουνταέφ επιβεβαιώθηκε με ένα βίντεο που ήρθε στην κατοχή των IDF

Ένα μέλος της επιτροπής που εξετάζει την κατάσταση των ομήρων, ο καθηγητής Οφέρ Μιριάμ του Ιατρικού Κέντρου Σααρί Ζεντέκ, δήλωσε ότι ο θάνατος του Λιορ Ρουνταέφ από το κιμπούτς Νιρ Γιτζάκ επιβεβαιώθηκε την Τρίτη με βάση ένα βίντεο που αποκτήθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του στρατού, ο Μιριάμ δήλωσε ότι «το βίντεο είναι νέο υλικό που αποκτήθηκε μετά από επτά μήνες, το οποίο δεν είχαμε πριν».

Με βάση το βίντεο, είπε ο Μιριάμ, η επιτροπή προσδιόρισε ότι ο Ρουνταέφ σκοτώθηκε στις μάχες που σημειώθηκαν στο κιμπούτς στις 7 Οκτωβρίου. Πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός επενδύει πολλούς πόρους στην παραγωγή και απομόνωση πληροφοριών που του επιτρέπουν να κατανοήσει την κατάσταση των ομήρων.

«Τη στιγμή που φτάνουν νέα υλικά, συγκαλείται η επιτροπή μέσα σε 24 ώρες», δήλωσε ο Μίριαμ. Μέχρι στιγμής, η επιτροπή έχει διαπιστώσει τον θάνατο περισσότερων από τριάντα ανθρώπων που προηγουμένως θεωρούνταν ζωντανοί όμηροι – «και για όλους αυτούς υπήρχε, μεταξύ άλλων, οπτικό υλικό».

O Λιορ Ρουνταέφ.

10:50 Πρόστιμα στους διαδηλωτές που απέκλεισαν την εθνική οδό Αγιαλόν

Η ισραηλινή αστυνομία επέβαλε πρόστιμα σε 14 διαδηλωτές που ζητούσαν συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα και οι οποίοι απέκλεισαν την εθνική οδό Αγιαλόν για αρκετά λεπτά το πρωί της Τετάρτης.

Σε κάθε διαδηλωτή επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 500 σέκελ (135 δολάρια).

Πηγή φωτογραφίας: Moti Milrod / Haaretz

10:43 «Αυτός θα είναι ο πέμπτος εκτοπισμός»

Οι εκτοπισμένες οικογένειες Παλαιστινίων στη Ράφα μετακινούνται και πάλι μετά τις εντολές του ισραηλινού στρατού να εκκενώσουν την περιοχή ή να διακινδυνεύσουν να σκοτωθούν.

Πολλοί αναγκάστηκαν να φύγουν από την κεντρική και βόρεια Γάζα για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Τους είχαν πει ότι στη Ράφα θα ήταν ασφαλείς, αλλά μετά την περιορισμένη επέμβαση του ισραηλινού στρατού, πολλοί αρπάζουν ό,τι ελάχιστο έχουν και φεύγουν υπό τον φόβο της πλήρους εισβολής και των βομβαρδισμών.

«Εκτοπίστηκα από τη Σουτζάιγια στη Νουσεϊράτ, μετά στη Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, μετά στη Ράφα – και αυτός θα είναι ο πέμπτος εκτοπισμός», δήλωσε ο Μοχάμαντ αλ-Γκουλ στο Al Jazeera.

«Δεν έχουμε ιδέα πού θα πάμε. Η κατάσταση είναι άσχημη. Δεν κοιμηθήκαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με οβίδες πάνω από τα κεφάλια μας», είπε.

Ένας άλλος εκτοπισμένος Παλαιστίνιος, ο Εμάντ, δήλωσε ότι το μέλλον των ανθρώπων ήταν ασαφές.

«Η οικογένειά μου αποτελείται από τέσσερα άτομα, υπάρχουν επίσης άλλοι τέσσερις στην οικογένεια του αδελφού μου, συνολικά οκτώ. Πού μπορούμε να πάμε;», αναρωτήθηκε, μιλώντας στο Al Jazeera.

10:33 Ο Σμότριχ κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι μπλοκάρει κονδύλια για τη μείωση του κόστους ζωής

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριχ κατηγορεί τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι παρεμποδίζει μια πρωτοβουλία για τη μείωση του κόστους διαβίωσης που ανεβαίνει στα ύψη, χρησιμοποιώντας μέρος των χρημάτων που το Ισραήλ έχει παρακρατήσει από την Παλαιστινιακή Αρχή για τις χορηγίες της προς «τρομοκράτες».

«Δυστυχώς, εμποδίζετε την προώθηση του νόμου για ασαφείς λόγους», υποστηρίζει ο Σμότριχ. «Δεν μπορεί το ενδιαφέρον για την Παλαιστινιακή Αρχή να είναι μεγαλύτερο από το ενδιαφέρον για τους πολίτες του Ισραήλ», λέει..

Οι Times of Israel σχολιάζουν ότι η επίθεση έρχεται μία ημέρα μετά από μια αναφορά – που διαψεύστηκε από τον υπουργό Οικονομικών – σύμφωνα με την οποία ο Σμότριχ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Νετανιάχου για να συζητήσουν το κόστος διαβίωσης, χρησιμοποιώντας το θέμα ως μοχλό πίεσης για να απαιτήσει πρώτα μια επίθεση στη Ράφα.

10:24 Όμηρος που απελευθερώθηκε πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από πέντε μήνες

Η Έλμα Αβραάμ, μια 85χρονη γυναίκα που βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση όταν απελευθερώθηκε μετά από 51 ημέρες ως όμηρος της Χαμάς, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από πέντε μήνες.

Πλάνα από το Ιατρικό Κέντρο Σορόκα στην Μπεερσεβά δείχνουν την Αβραάμ μαζί με το προσωπικό του νοσοκομείου πριν από την απελευθέρωσή της.

Δείτε σχετικό βίντεο:

10:14 Ένας νεκρός από πυρά πυροβολικού κοντά στη Χαν Γιουνίς

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πυροβολικού έπληξαν την πόλη Κουζά’α, οκτώ χιλιόμετρα ανατολικά της Χαν Γιουνίς, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας άλλα, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic.

Νωρίτερα, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε επίσης τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι επιθέσεις έρχονται καθώς χιλιάδες Παλαιστίνιοι κινούνται προς περιοχές της κεντρικής Γάζας και της επαρχίας Χαν Γιουνίς από τη Ράφα, όπου ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει περιορισμένη εισβολή και απειλεί με πλήρη.

10:08 Τι γνωρίζουμε για τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στο Κάιρο

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να αναζωπυρώσουν τις ελπίδες για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, την ώρα που αντιπροσωπείες του Ισραήλ, της Χαμάς, των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου συναντώνται στο Κάιρο για να επαναλάβουν τις συνομιλίες.

Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε:

  • Τη Δευτέρα, η Χαμάς αποδέχτηκε μια πρόταση εκεχειρίας τριών φάσεων με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ, η οποία θα προβλέπει τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και την απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στον θύλακα και των Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές
  • Ωστόσο, η αισιοδοξία ότι μια συμφωνία μπορεί να είναι κοντά ήταν βραχύβια, καθώς το Ισραήλ δήλωσε ότι η πρόταση στην οποία συμφώνησε η Χαμάς δεν ικανοποιούσε τις «βασικές απαιτήσεις» του
  • Ενώ το Ισραήλ δήλωσε ότι θα συμμετάσχει σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, ο στρατός του εξαπέλυσε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της πόλης Ράφα στη νότια Γάζα (ιδίως στο ανατολικό τμήμα της) και κατέλαβε το ζωτικής σημασίας πέρασμα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο
  • Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η πρόταση της Χαμάς δεν ήταν αποδεκτή στην τρέχουσα μορφή της και την χαρακτήρισε αποτυχημένη προσπάθεια να «τορπιλίσει» τη στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα
  • Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν δήλωσε ότι «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Νετανιάχου» και κάλεσε τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ να προχωρήσει σε συμφωνία
  • Αξιωματούχος της Χαμάς, υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο AFP ότι οι συνομιλίες στο Κάιρο μπορεί να είναι η «τελευταία ευκαιρία του Ισραήλ να ανακτήσει ζωντανούς τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους»

09:58 Κατάληψη σε κτίριο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα

Διαδηλωτές ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα κατέλαβαν κτίριο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ (UvA) στην Ολλανδία.

Αυτό προκύπτει από τοπικά δημοσιεύματα, τα οποία ανέφεραν ότι χθες υπήρξαν συγκρούσεις με αστυνομικούς.

Η αστυνομία της πόλης δήλωσε ότι «το πανεπιστήμιο δεν ζήτησε από την αστυνομία να σταματήσει τις διαδηλώσεις».

Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με τους διαδηλωτές, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει προκάλεσαν «σημαντικές ζημιές» στα κτίρια.

Δείτε βίντεο από τις κινητοποιήσεις στο Άμστερνταμ:

09:49 Το Κατάρ καλεί σε «επείγουσα διεθνή δράση» για να αποτραπεί η «γενοκτονία» στη Ράφα

Το Κατάρ καλεί τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει τη «γενοκτονία» στη Ράφα μετά την κατάληψη του περάσματος προς την Αίγυπτο από το Ισραήλ και τις απειλές για ευρύτερη επιχείρηση.

Σε ανακοίνωσή του, το κράτος του Κόλπου, το οποίο διαμεσολαβεί μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, απευθύνει έκκληση «για επείγουσα διεθνή δράση ώστε να αποτραπεί η εισβολή στην πόλη και η διάπραξη ενός γενοκτονικού εγκλήματος».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:39 Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι άνοιξε και πάλι το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι άνοιξε και πάλι το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ στα σύνορά του με τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας ισραηλινής υπηρεσίας, ενώ πρόσθεσε ότι φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια μέσω της Αιγύπτου ήδη υποβάλλονται σε ελέγχους εκεί.

Το Ισραήλ έκλεισε το Κερέμ Σαλόμ την Κυριακή έπειτα από επίθεση της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στην περιοχή, η οποία κόστισε τη ζωή σε τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες.

Το πέρασμα αυτό αποτελεί τον βασικό δίαυλο μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ προς τη Γάζα.

09:35 Φοιτητές του Χάρβαρντ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα

Δείτε βίντεο από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των φοιτητών του Χάρβαρντ ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα.

09:25 Επτά συλλήψεις στη Χεβρώνα από τις ισραηλινές δυνάμεις

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επτά άτομα στην πόλη της Χεβρώνας, ενώ μπαράζ συλλήψεων έγινε σε ολόκληρη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι συλλήψεις στη Χεβρώνα πραγματοποιήθηκαν καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν έρευνες σε σπίτια, εγκατέστησαν νέα στρατιωτικά σημεία ελέγχου και έκλεισαν δρόμους σε όλη την επαρχία.

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν έξι άτομα στη Βηθλεέμ, δύο άτομα κοντά στη Ναμπλούς και ένα άτομο κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις με Παλαιστίνιους μαχητές.

09:16 Το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ χαιρετίζει την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητου κράτους από τις Μπαχάμες

«Χαιρετίζουμε την απόφαση από τις Μπαχάμες να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης και θεωρούμε ότι πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που συνάδει με τα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια εποχή που όλοι οι Παλαιστίνιοι είναι εκτεθειμένοι σε μια προσπάθεια εκτόπισης και εξόντωσης της υπόθεσής τους από το Ισραήλ, την κατοχική δύναμη», αναφέρει ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Οι Μπαχάμες έγιναν το 143ο κράτος που αναγνωρίζει την Παλαιστίνη. Μέσα στο 2024 το ίδιο έχουν κάνει τα Μπαρμπάντος, η Τζαμάικα και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

09:06 Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα χάσει την προθεσμία για να ενημερώσει το Κογκρέσο εάν το Ισραήλ έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο

Όπως γράφει η Haaretz, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα χάσει την Τετάρτη την προθεσμία για να ενημερώσει το Κογκρέσο εάν αποδέχεται τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ ότι τηρεί το διεθνές δίκαιο, όπως είναι νομικά υποχρεωμένες να κάνουν όλες οι χώρες που λαμβάνουν αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έδωσε εξηγήσεις για την απώλεια της προθεσμίας, αλλά ο εκπρόσωπος Μάθιου Μίλερ δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι η κυβέρνηση δεν υποχρεούται από τον νόμο να αναφέρει το θέμα στο Κογκρέσο. «Προσπαθούμε πολύ σκληρά να ολοκληρώσουμε την έκθεση. Πρόκειται για μια πολύπλοκη έκθεση», δήλωσε.

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ συντάσσουν επίσημη έκθεση για τη συμμόρφωση του Ισραήλ με τις αμερικανικές απαιτήσεις. Ο Μπάιντεν απαιτεί από όλες τις χώρες που λαμβάνουν αμερικανικά όπλα να υπακούουν στο διεθνές δίκαιο και να μην παρεμβαίνουν στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Η μη συμμόρφωση με αυτή την αμερικανική απαίτηση μπορεί να οδηγήσει στη διακοπή της μεταφοράς όπλων.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν που γνωρίζει το θέμα αναμένει ότι η έκθεση θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα μέχρι την Παρασκευή. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στη δημοσίευση πέραν της Παρασκευής θα εκληφθεί ως χειραγώγηση των στοιχείων από την κυβέρνηση Μπάιντεν, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

08:57 Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις στα ανατολικά της Ράφα

Σύμφωνα με τα παλαιστινιακά ΜΜΕ, συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις στα ανατολικά της Ράφα.

Δείτε βίντεο:

08:47 Κινητοποίηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου στο Μάντσεστερ ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα

Φοιτητές από τον καταυλισμό αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ διαμαρτυρήθηκαν σχετικά με τις επενδύσεις του πανεπιστημίου στην εταιρεία όπλων BAE Systems και τους δεσμούς του με ισραηλινά ιδρύματα.

Δείτε βίντεο:

08:40 Εκκενώθηκε το νοσοκομείο Αμπού Γιούσεφ αλ-Νατζάρ στη Ράφα

Το νοσοκομείο Αμπού Γιούσεφ αλ-Νατζάρ στη Ράφα έχει εκκενωθεί πλήρως σύμφωνα με αναφορές από τη Γάζα, ενώ την είδηση αναμεταδίδει και το ισραηλινό ynet.

Στη Λωρίδα της Γάζας, υπήρξαν επίσης αναφορές για βομβαρδισμούς στη συνοικία αλ-Τζανίνα στα ανατολικά της Ράφα. Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι υπήρξε ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις των IDF ανατολικά της πόλης.

Δείτε βίντεο μετά την εκκένωση του νοσοκομείου στη Ράφα:

Abu Youssef Al-Najjar Hospital in Rafah is now out of service. pic.twitter.com/Ut7cfRHaTT

08:33 Ξανάνοιξε η εθνική οδός Αγιαλόν μετά την κινητοποίηση για την απελευθέρωση των ομήρων

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η εθνική οδός Αγιαλόν στο Τελ Αβίβ ξανάνοιξε μετά από την κινητοποίηση που οργάνωσαν διαδηλωτές για να κλειστεί συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

08:23 Μαρκ Ράφαλο: Οι άνθρωποι στη Γάζα αντιμετωπίζουν μια τρομερή επιλογή, «να πεθάνουν στην έρημο ή στο σπίτι τους»

Ο εκδηλωτικός ηθοποιός του Χόλιγουντ, Μάρκ Ράφαλο δήλωσε ότι «χρειάζεται απεγνωσμένα βοήθεια» για τα παιδιά στη Γάζα, όπου ο πληθυσμός της Ράφα αναγκάζεται τώρα να μετακινηθεί «σε στρατόπεδα εγκλεισμού που ουσιαστικά είναι στρατόπεδα ανθρώπινης παραμέλησης και δυστυχίας».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ράφαλο – ο οποίος εδώ και καιρό αντιμετωπίζει επικρίσεις για την υποστήριξή του στους Παλαιστίνιους – δήλωσε ότι οι άνθρωποι στη Γάζα έχουν ουσιαστικά μια επιλογή: «Πεθάνετε στην έρημο ή στο σπίτι σας».

Ο ηθοποιός ανάρτησε τα σχόλιά του μαζί με μια ανακοίνωση του Ταμείου για τα παιδιά του ΟΗΕ (UNICEF) την Τρίτη, η οποία επισημαίνει ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας ζουν πλέον στη Ράφα και κάλεσε τις ισραηλινές δυνάμεις να μην εξαπολύσουν την επίθεσή τους εναντίον της πόλης που ήταν το τελευταίο καταφύγιο για τους αμάχους που διέφυγαν από τον πόλεμο.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

08:14 Διαδηλωτές που απαιτούν συμφωνία για τους ομήρους απέκλεισαν την εθνική οδό Αγιαλόν

Διαδηλωτές που ζητούν συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Αγιαλόν στο Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής.

Οι διαδηλωτές, στους οποίους περιλαμβάνονται συγγενείς των ομήρων, μπλοκάρουν την κυκλοφορία προς τα βόρεια στον κόμβο Ροκάτς πριν από την άφιξη του επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς στο Ισραήλ, απαιτώντας να υπάρξει συμφωνία με τη Χαμάς.

08:05 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας μια επταμελή οικογένεια, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, αναφέρει το Wafa
  • Οι προμήθειες καυσίμων που απαιτούνται για την τροφοδοσία αντλιών νερού, τη διατήρηση των επικοινωνιών και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας εντός της Γάζας θα εξαντληθούν σήμερα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ μετά το κλείσιμο από το Ισραήλ των δύο βασικών συνοριακών διαβάσεων
  • Οι ΗΠΑ σταμάτησαν την αποστολή ενός φορτίου βομβών στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα λόγω ανησυχιών ότι θα εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Ράφα, αναφέρει το Associated Press
  • Ο επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς το Ισραήλ προχωράει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα και οι συνομιλίες για εκεχειρία επανεκκινούν στο Κάιρο
  • Οι Μπαχάμες αναγνώρισαν επίσημα την Παλαιστίνη ως κράτος, μία ακόμη χώρα που το έπραξε τις τελευταίες εβδομάδες

07:55 ΗΠΑ: Οι Χούθι εκτόξευσαν τρία drones αλλά δεν προκάλεσαν ζημιές ή τραυματισμούς

07:50 Οι IDF λένε ότι χτύπησαν στόχους της Χεζμπολάχ σε 6 περιοχές του νότιου Λιβάνου

Μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν κτίρια που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ στην Kafr Kila, την Ayta ash-Shab, την Khiam και τη Maroun al-Ras, αναφέρει ο στρατός.

Άλλες υποδομές της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν στη Χούλα και το Αϊταρούν.

Οι IDF προσθέτουν ότι τα στρατεύματα επιτέθηκαν επίσης σε περιοχές κοντά στην Tayr Harfa και την Jebbayn για να «απομακρύνουν τις απειλές».

07:38 Ο ισραηλινός στρατός συλλαμβάνει έξι άτομα στη Βηθλεέμ

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε έξι άτομα στη Βηθλεέμ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης μεταξύ ομάδων αντίστασης και ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams, ανατολικά της πόλης Tulkarem, μετά από έφοδο των ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή και τη σύλληψη ενός Παλαιστίνιου.

Δύο Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν επίσης στο χωριό Asira al-Qibliya, νότια της Ναμπλούς.

Ισραηλινές επιδρομές αναφέρθηκαν στον καταυλισμό Shuafat, βόρεια της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ, και στην πόλη Tuqu, νοτιοανατολικά της Βηθλεέμ.

07:26 Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Το Ισραήλ θα μετατρέψει τη Ράφα σε «νεκροταφείο»

Η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Ράφα, όπου «περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άμαχοι συνωστίζονται σε ένα στενό κομμάτι γης», κινδυνεύει να μετατρέψει το πρώην καταφύγιο των αμάχων «σε νεκροταφείο», δήλωσε η Avril Benoit, η εκτελεστική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Η Benoit ανέφερε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «μια περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση στη Ράφα θα αποτελούσε άμεση επίθεση σε έναν εγκλωβισμένο πληθυσμό» και το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τα σχέδιά του.

Μια στρατιωτική κλιμάκωση στη Ράφα «θα συντρίψει μια ήδη εύθραυστη ανθρωπιστική ανταπόκριση σε μια εποχή που οι υγειονομικές και ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται κατακόρυφα», προσθέτει η ίδια.

07:15 Περισσότερες από 120 συλλήψεις σε φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ

Η αστυνομία διέλυσε βίαια μια φιλοπαλαιστινιακή, αντι-ισραηλινή κατασκήνωση στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ την Τρίτη (7/5), συλλαμβάνοντας περισσότερους από 120 φοιτητές και διαλύοντας οδοφράγματα που είχαν στήσει.

Εικόνες στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NOS έδειξαν την αστυνομία να επιτίθεται με γκλομπ στους διαδηλωτές και να διαλύει σκηνές, αφού αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την πανεπιστημιούπολη.

«Η διαδήλωση πήρε βίαιο χαρακτήρα επειδή αργότερα το βράδυ απομακρύνθηκαν από το έδαφος ογκώδεις πέτρες», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της. Περισσότερα εδώ.

06:46 «Θα συνεχίσουμε μέχρι την απόλυτη νίκη»

O ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου —μέσω ενός βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ— δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι ο ισραηλινός στρατός έχει ξεκινήσει τις επιχειρήσεις στη Ράφα. «Αντικαταστήσαμε τις σημαίες της Χαμάς, με αυτές του Ισραήλ. Θα συνεχίσουμε μέχρι την απόλυτη νίκη» είπε μεταξύ άλλων.

06:23 Ο διευθυντής της CIA θα ταξιδέψει στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον Νετανιάχου

Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς πρόκειται να ταξιδέψει σήμερα Τετάρτη στο Ισραήλ για να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ανώνυμη πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η επίσκεψη του Μπερνς πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ έχει εξαπολύσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, κατέλαβε το ζωτικής σημασίας συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο και έδωσε εντολή στους περισσότερους από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο στην πόλη να την εκκενώσουν.

Η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα έθεσε επίσης υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός, με αντιπροσωπείες του Ισραήλ, της Χαμάς, των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου να συναντώνται σήμερα στο Κάιρο.

06:17 Οι ΗΠΑ διέκοψαν την αποστολή βομβών προς το Ισραήλ

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press (AP) αναφέρει ότι οι ΗΠΑ διέκοψαν την αποστολή φορτίου βομβών στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα λόγω ανησυχιών ότι το Ισραήλ θα εξαπέλυε μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Ράφα.

Αποδίδοντας την πληροφορία σε «ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης», το AP αναφέρει ότι το φορτίο επρόκειτο να αποτελείται από 1.800 βόμβες των 900 κιλών και παραπάνω και 1.700 βόμβες των 226 κιλών.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η απόφαση για την παύση της αποστολής ελήφθη την περασμένη εβδομάδα και δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση για το αν θα προχωρήσει η μεταφορά των όπλων σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

06:13 Επτά νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα

Ισραηλινός αεροπορικός βομβαρδισμός σκότωσε επτά ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς άλλους τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες στην πόλη της Γάζας, ανακοίνωσε νοσοκομείο.

Ο βομβαρδισμός έπληξε διαμέρισμα, σκοτώνοντας επτά μέλη της οικογένειας Αλ Λου στη Γάζα (βόρεια), ανέφερε το νοσοκομείο Αλ Αχλί.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν επίσης λόγο για πυρά και βομβαρδισμούς στον κεντρικό και στον νότιο τομέα του παλαιστινιακού θύλακα, ειδικά στη Ράφα.

06:00 Haaretz: Αμερικάνικη ιδιωτική εταιρεία πρόκειται να αναλάβει τη διαχείριση του συνοριακού περάσματος της Ράφα

Το Ισραήλ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ έχουν «συμφωνήσει» να αναλάβει αμερικανική ιδιωτική εταιρεία τη διαχείριση της συνοριακής διέλευσης που συνδέει τη Ράφα με την Αίγυπτο, αφού ολοκληρωθούν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε χθες Τρίτη η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Δεν αποκάλυψε για ποια εταιρεία πρόκειται. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θέλησε να σχολιάσει.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ, δήλωσε πως δεν είναι ενήμερος για τέτοιο σχέδιο. Το ίδιο είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Και στο τέλος το πρωτάθλημα πάει στην… Σίτι

Όταν η Σίτι μπαίνει στην... τελική ευθεία έχοντας ρόλο «οδηγού» τότε έχει τον τρόπο για να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024