Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου περιμένουν την δική τους Ανάσταση

7 Μαΐου 202410:53

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

“Οι άνθρωποι που καταδιώκονται στο Κόσοβο είναι οι Σέρβοι…” (Ντόρα Μπακογιάννη)

Στο μοναστήρι  του Κοσσυφοπεδίου Visoki Dečani το Μεγάλο Σάββατο, την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία,  παρακολούθησαν περισσότεροι από 600 πιστοί από το Κόσοβο, καθώς και από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο αλλά και αλλοδαποί επισκέπτες.

Ο ηγούμενος του μοναστηριού, Sava Janjić, δήλωσε ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη επίσκεψη πιστών στο μοναστήρι από την αρχή της Μεγάλης Σαρακοστής.

«Εορτασμός της Κυριακής των Βαΐων σήμερα στο μοναστήρι Visoki Dečani. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν πάνω από 600 πιστοί από το Κόσοβο και τα Μετόχια, την κεντρική Σερβία και το Μαυροβούνιο. Από την αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αυτή ήταν η μεγαλύτερη λειτουργική συγκέντρωση στο μοναστήρι μας», τόνισε ο Ηγούμενος Sava Janjić.

Πολιτικός Αποκλεισμός και απαγόρευση εισόδου σε Σέρβο Αξιωματούχο

Το Γραφείο της κυβέρνησης της Σερβίας για το Κοσοβο- Μετόχια ανακοίνωσε ότι ο διευθυντής του Πέταρ Πέτκοβιτς ειδοποιήθηκε πως υπάρχει απαγόρευση εισόδου στο Κοσσυφοπέδιο για το Πάσχα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Petković σχεδίαζε να παρακολουθήσει τη μεταμεσονύκτια λειτουργία στο μοναστήρι Visoki Dečani, την πρωινή λειτουργία στο μοναστήρι Gračanica και στη συνέχεια να επισκεφθεί το μοναστήρι Draganac για το Πάσχα.

«Αν και η επίσκεψη ήταν αποκλειστικά θρησκευτικού χαρακτήρα και περιελάμβανε αποκλειστικά επισκέψεις σε μοναστήρια και ιερούς τόπους της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στο πνεύμα της μεγαλύτερης γιορτής στους Σέρβους, χωρίς πολιτικές προθέσεις, οι αρχές στην Πρίστινα, χωρίς καμία εξήγηση, απαγόρευσαν την επίσκεψή του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το γραφείο ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Aljbin Kurti εμποδίζει τον Petković να επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια για περισσότερο από ένα χρόνο, δηλώνοντας ότι αυτές οι απαγορεύσεις “είναι χωρίς καμία βάση και ότι αντιπροσωπεύουν άμεση παραβίαση της συμφωνίας για την ελεύθερη κυκλοφορία και των υπαλλήλων. επισκέψεις, ειδικά όταν πρόκειται για τον επικεφαλής διαπραγματευτή της σερβικής πλευράς στο Διάλογο».

«Ο σύνδεσμος του Βελιγραδίου έστειλε την ανακοίνωση της επίσκεψης του Διευθυντή Πέτκοβιτς στα προσωρινά ιδρύματα στην Πρίστινα εγκαίρως και σύμφωνα με όλες τις έγκυρες συμφωνίες και συμφωνίες, αλλά η Πρίστινα συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς τις συμφωνίες και να ακυρώνει όλα τα επιτεύγματα του διαλόγου στις Βρυξέλλες». προστίθεται η δήλωση.

Σε εμπορικό-οικονομικό αποκλεισμό οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου

Η πρόσφατη απόφαση από την Πρίστινα να επιβάλει την χρήση του Ευρώ έναντι του δηναρίου έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στο σερβικό πληθυσμό που ζει στο βόρειο Κόσοβο.Δάσκαλοι, υγειονομικοί και συνταξιούχοι δεν μπορούν να βγάλουν πλέον τα χρήματά τους από τα ΑΤΜ και πολλοί μετέβησαν στην Σερβία για μετρητά σε δηνάριο.Το πρόβλημα δεν αφορά μόνον Σέρβους αλλά και Αλβανόφωνους, που πληρώνονται από το Βελιγράδι.

Από τον σερβικό προϋπολογισμό, ετησίως, περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για το Κόσοβο. Η κυβέρνηση του Κοσόβου καταγγέλλει ότι από τα χρήματα αυτά μόνο 200 εκατομμύρια φτάνουν στους Σέρβους του Κοσόβου και τα υπόλοιπα «χάνονται κάπου στη διαδρομή».

Την ίδια στιγμή υπάρχει πρόβλημα με την επάρκεια αγαθών από την Σερβία , καθώς τα προϊόντα που κυκλοφορούν προέρχονται από Αλβανία, Β. Μακεδονία και Μαυροβούνιο. Εκτός από το ότι δεν υπάρχουν σερβικά προϊόντα στο Κόσοβο εδώ και πολύ καιρό, κάτι που οι ντόπιοι έχουν συνηθίσει γιατί, όπως λένε, είναι πολύ καλύτερης ποιότητας, μια άλλη επιβαρυντική περίσταση είναι ότι η απόφαση της CBK που απαγορεύει την η χρήση δηναρίων ισχύει εδώ και τρεις μήνες

Αρθρογράφος