Το εζάνι (adhan) θ’ακούγεται από σήμερα στην Μονή της Χώρας

6 Μαΐου 202411:19

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε μία ακόμη επιθετική ενέργεια ήπιας ισχύος προβαίνει το παραερτογανικό καθεστώς , την δεύτερη ημέρα της Διακαινησίμου, καθώς ο Ρ.Τ. Ερντογάν θα εγκαινιάσει επίσημα την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος μετά απο 79 χρόνια.

Στο πλαίσιο της μαζικής τελετής εγκαινίων, 33 έργα τέχνης των οποίων η αποκατάσταση έχει ολοκληρωθεί θα τεθούν σε λειτουργία στην Κωνσταντινούπολη . Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραστεί στα εγκαίνια 33 έργων, μεταξύ των οποίων και η Kariye, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, η Μονή της Χώρας (σ.σ. Μόνη Αγίου Σωτήρος εν τη Xώρα), μια ιστορική εκκλησία που λειτουργούσε μέχρι τώρα ως μουσείο, μετατρέπεται πλέον σε τζαμί.

Η Μονή της Χώρας, ήταν έως τώρα μουσείο και διαθέτει υπέροχα ψηφιδωτά. Γνωστή στις ημέρες μας ως Καριγιέ Τζαμί (τουρκ. Kariye Camii ή Kariye Müzesi), υπήρξε βυζαντινό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 1511. Από το 1958 λειτουργούσε ως μουσείο. Η μονή χτίστηκε στη θέση της Πύλης της Αδριανούπολης, έξω από τα Θεοδοσιανά Τείχη (στη σημερινή συνοικία Εντιρνέ Καπί), νότια του Κεράτιου Κόλπου.

Ορισμένα από τα 33 έργα που ανήκουν στην 1η και 2η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιδρυμάτων, τα οποία θα τεθούν εκ νέου σε λειτουργία μετά την αποκατάσταση στην Κωνσταντινούπολη, είναι τα εξής:

Soğukçeşme Askeri Rüştiyesi, Muradiye Camii, Muhtesip İskender Ağa Camii, Bostani Ali Camii, İstanbul-Eyüpsultan Mihrişah Valide Sultan Külliyesi”nde İmaret (Eyüp İmareti), İstanbul-Eyüpsultan Arpacı Hayrettin Camii, Hz.Cabir Camii (Koca Mustafapaşa Camii) Şile Çavuş Ahmet Camii, Üsküdar Altunizade İsmail Zühtü Paşa Camii, Kazasker Abdulkadir Efendi Camii, İskele Camii, Şeyh Devati Camii, İbrahim Hakkı Konyalı Kütüphanesi, Pervititch Evi, Hacı Selim Ağa Kütüphanesi

Να επισημανθεί ότι όσοι συνδέονται με το πολιτικό ισλάμ της Θράκης στις αναρτήσεις τους στα μκδ και σε άλλες μορφές επικοινωνιακής εκμετάλλευσης του θρησκευτικού αισθήματος, χρησιμοποιούν εικόνες από τον μετατραπέντα σε τέμενος Ναό της Αγίας Σοφίας.

Βεβαίως, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εικόνες από τα 300 τεμένη που βρίσκονται εν ενεργεία στην Θράκη με κάποια από αυτά να είναι ιδιαιτέρως εμβληματικά όπως το Εσκή Τζαμή της Κομοτηνής.

Αντί Επιλόγου

Γιατί η DIYANET μετατρέπει και τη Μονή της Χώρας (Κariye Cami) σε τέμενος;

Βαρθολομαίος: Μας πόνεσε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη

 

Αρθρογράφος