Skip to main content

Eurovision: Πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια προς Γάζα αγκυροβόλησε στο λιμάνι του Μάλμε

EPA/Johan Nilsson SWEDEN OUT

Υπό ισχυρή παρουσία αστυνομικών, περίπου 400 άτομα συγκεντρώθηκαν για να υποδεχθούν το πλοίο,

Πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ship to Gaza» που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας αγκυροβόλησε σήμερα στο λιμάνι του Μάλμε, παραμονή της έναρξης του διαγωνισμού τραγουδιού Eurovision, όπου συμμετέχει και το Ισραήλ.

Η φετινή 68η διοργάνωση της Eurovision, ο τελικός της οποίας διεξάγεται το Σάββατο, γίνεται εν μέσω διαδηλώσεων κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, σε μια πόλη όπου κατοικεί η πλειοψηφία του παλαιστινιακής καταγωγής πληθυσμού που ζει στη σκανδιναβική χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), που διοργανώνει τον διαγωνισμό, αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για αποκλεισμό του Ισραήλ και της διαγωνιζόμενής του, της Έντεν Γκολάν.

Κίνηση αλληλεγγύης

Σήμερα το απόγευμα, το πλοίο, του οποίου ο τελικός προορισμός είναι ο παλαιστινιακός θύλακας, έκανε στάση στο Μάλμε για να δείξει αλληλεγγύη στους περίπου 30.000 διαδηλωτές που αναμένεται αύριο Πέμπτη να διαμαρτυρηθούν κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στον διαγωνισμό.

Το πλοίο είναι φορτωμένο με υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας, το οποίο η Ship to Gaza ελπίζει να μπορέσει να παραδώσει στον πληθυσμό της Γάζας.

Υπό ισχυρή παρουσία αστυνομικών, περίπου 400 άτομα συγκεντρώθηκαν για να υποδεχθούν το πλοίο, σε μια πολύ φιλική ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Είναι ευπρόσδεκτοι γιατί θα πλεύσουν στη Γάζα και θα σταθούν αλληλέγγυοι στον παλαιστινιακό λαό που υποφέρει από την κατοχή και τη γενοκτονία στη Γάζα», δήλωσε ο Γιομ Καντούρα, εκπρόσωπος μιας εκστρατείας κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στη Eurovision.

Η Ζανέτ Εσκανίλα, πρόεδρος του σουηδικού παραρτήματος της μκο Ship to Gaza, εξέφρασε τη λύπη της στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η Σουηδία δεν μπόρεσε να εμποδίσει τη συμμετοχή του Ισραήλ».

Ενίσχυση αστυνομικών δυνάμεων

«Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την υποστήριξή μας και να δείξουμε ότι είμαστε στο πλευρό των Παλαιστινίων», είπε. «Θα πάμε στη Γάζα για να προσπαθήσουμε να σπάσουμε τον αποκλεισμό», συμπλήρωσε.

Εντός της εβραϊκής κοινότητας στην πόλη, κάποιοι σχεδιάζουν να φύγουν για το Σαββατοκύριακο.

Αστυνομικοί έχουν φτάσει από όλη τη Σουηδία αλλά και από τη Δανία και τη Νορβηγία για να ενισχύσουν τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις της πόλης και να εγγυηθούν την ασφάλεια τις μέρες διεξαγωγής της Eurovision.