Skip to main content

Ελεύθερες παραλίες: Μέχρι 31 Μαΐου οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες – Ετοιμη η εφαρμογή για τις καταγγελίες των πολιτών

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Από 2.000 ευρώ έως και 60.000 ευρώ φτάνουν τα πρόστιμα για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία

Περί τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις παραλίες που έχουν παραχωρηθεί, την έκταση που έχει δοθεί προς αξιοποίηση και τις υποχρεώσεις από απορρέουν για τον εκμισθωτή. Η διαδικασία των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για όποιον επιθυμεί να υποβάλει προσφορά για εκμίσθωση μιας περιοχής που εφάπτεται παραλίας έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου.

Από φέτος οι πολίτες έχουν ένα «όπλο» στα χέρια τους, και για την ακρίβεια στο κινητό τους. Πρόκειται για την εφαρμογή «MyCoast» μέσω της οποίας όχι μόνο μπορούν να ελέγχουν αν στις παραλίες, στις οποίες βρίσκονται, τηρείται η νομιμότητα των όρων παραχώρησης αλλά και να υποβάλλουν καταγγελία σε περιπτώσεις υπέρβασης των παραχωρήσεων ή αυθαίρετης κατάληψης.

Βασικός στόχος της εφαρμογής είναι να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στις ακτές, στην ενίσχυση της διαφάνειας στην παραχώρηση των αιγιαλών, καθώς και στην οργανωμένη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας χωρίς να παραγνωρίζεται η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Μέσω της εφαρμογής οι πολίτες μπορούν να διαπιστώσουν τι παραχωρείται, ποια είναι τα τετραγωνικά, ποιες είναι οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αλλά και ποιος είναι ο ελεύθερος χώρος όπου μπορούν να απολαύσουν ελεύθερα το μπάνιο τους χωρίς να πληρώσουν κανένα αντίτιμο.

Το εν λόγω σύστημα δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως καθώς μέχρι τις 31 Μαΐου είναι σε εξέλιξη οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες για όποιον επιθυμεί να εκμισθώσει μία περιοχή που εφάπτεται παραλίας, αιγιαλού, κ.α. και να υποβάλει προσφορά με ελάχιστο τίμημα. Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινές δηλώσεις του εκπρόσωπου τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Όμηρο Τσάπαλο στην ΕΡΤ, η συνολική εικόνα θα φανεί από τα μέσα Ιουνίου και μετά περίπου σε όλη τη χώρα.

Στο μεταξύ μέσα στο καλοκαίρι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από τα αρμόδια κλιμάκια. Οι έλεγχοι θα είναι στοχευμένοι κυρίως σε σημεία στα οποία υπάρχουν αλλεπάλληλες καταγγελίες πολιτών, είτε επώνυμες είτε ανώνυμες, μέσω της εφαρμογής «MyCoast» και θα επιβάλλονται τα αντίστοιχα πρόστιμα. Καθοριστικός αναμένεται να είναι και ο ρόλος της σύγχρονης τεχνολογίας καθώς στη «μάχη» των ελέγχων θα συμβάλλουν και drones.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Η εφαρμογή «MyCoast» είναι διαθέσιμη δωρεάν για κινητές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και tablet, μέσω του App Store, σύντομα και μέσω του Play Store.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες είναι τα εξής:

  • Ανοίγουν την εφαρμογή και ενεργοποιούν το GPS του κινητού τους.
  • Εντοπίζουν την περιοχή ενδιαφέροντος τους στο χάρτη και εμφανίζεται στην οθόνη της συσκευής τους το πολύγωνο της παραχώρησης.
  • Επιλέγοντας το πολύγωνο εμφανίζονται τα στοιχεία της, δηλαδή η τοποθεσία, η έναρξη και η λήξη της παραχώρησης, χρήση, το εμβαδόν κ.α.
  • Σε περίπτωση που διαπιστώσουν αυθαίρετη κατάληψη έκτασης ή και παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, μπορούν μέσω της εφαρμογής να υποβάλουν τις προαναφερόμενες καταγγελίες
  • Προσδιορίζουν το λόγο της καταγγελίας και εισάγουν συνοπτική περιγραφή του προβλήματος.
  • Οι καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν τόσο ανώνυμα, όσο και επώνυμα. Στην περίπτωση επώνυμης καταγγελίας, οι πολίτες απαιτείται να συνδεθούν στην εφαρμογή με προσωπικούς κωδικούς ΤaxisNet, για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Επισημαίνεται ότι καταγγελία μπορεί να υποβληθεί μόνο μέσω κινητής συσκευής, η οποία βρίσκεται κοντά στο σημείο της εν λόγω παραχώρησης. Επιπλέον, μόνο μία καταγγελία, ανά τύπο καταγγελίας, μπορεί να υποβληθεί την ίδια ημέρα από την ίδια συσκευή και για την ίδια παραχώρηση.

Μετά την επιτυχή υποβολή της επώνυμης καταγγελίας, η εφαρμογή εμφανίζει τον μοναδικό αριθμό και την ημερομηνία υποβολής της. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν μόνο στο ιστορικό των επώνυμων καταγγελιών τους και στα στοιχεία αυτών, όπως για παράδειγμα την κατάσταση της καταγγελίας.

Οι υποβληθείσες καταγγελίες εμφανίζονται στο υποσύστημα «Μητρώο Παραχωρήσεων Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας» του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε να εξετασθούν από τις αρμόδιες Κτηματικής Υπηρεσίες.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της καταγγελίας μέσω του «MyCoast», οι πολίτες μπορούν την πραγματοποιήσουν με κάθε πρόσφορα μέσο ενώπιον οποιασδήποτε δημόσιας αρχής, η οποία υποχρεούται να την διαβιβάσει αυθημερόν στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Πρόστιμα έως 60.000 ευρώ

Από 2.000 ευρώ έως και 60.000 ευρώ φτάνουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία. Πιο συγκεκριμένα:

– Για τοποθέτηση κατασκευών όπως κτίσματα, τοιχία, ζαρντινιέρες, περιφράξεις παντός τύπου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας τετραπλασιάζεται.

– Για κινητά στοιχεία που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα όπως αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, βαρέα οχήματα, τέντες επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που παρεμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο των αντικειμένων που παρεμποδίζουν τη διέλευση.

– Για ρίψη μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων σε σημεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα, πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται (διπλάσιο αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού).

– Για άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής, που κωλύει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται.

– Για κάθε είδους σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση, πρόστιμο 2.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα δεν μπορούν να υπολείπονται των 2.000 ευρώ ή να υπερβαίνουν τις 60.000 ευρώ.