373
Συστοιχίες από ηλιακά πάνελ τοποθετημένα σε πρώην χωράφι της Ιντιάνα, στις ΗΠΑ, νοικιασμένο από την εταιρεία Dunns Bridge Solar LLC | REUTERS/Jim Vondruska

Από «καθαρή» ενέργεια προκύπτει πλέον το 30% του παγκόσμιου ηλεκτρισμού

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2024, 20:16
Συστοιχίες από ηλιακά πάνελ τοποθετημένα σε πρώην χωράφι της Ιντιάνα, στις ΗΠΑ, νοικιασμένο από την εταιρεία Dunns Bridge Solar LLC
|REUTERS/Jim Vondruska

Από «καθαρή» ενέργεια προκύπτει πλέον το 30% του παγκόσμιου ηλεκτρισμού

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2024, 20:16

Πρώτη φορά πέρυσι αποτυπώθηκε το άλμα που έχουν πραγματοποιήσει στο πεδίο της ηλεκτροπαραγωγής οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς τα στοιχεία  έδειξαν ότι το 30% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από αυτές. Μιλάμε, βέβαια, τόσο για την αιολική όσο και για την ηλιακή ενέργεια.

Μία έκθεση της κλιματικής δεξαμενής σκέψης Ember, σχετική με το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα, διαπίστωσε ότι η λεγόμενη «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια την τελευταία δεκαετία συνετέλεσε στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των ορυκτών καυσίμων σχεδόν κατά τα 2/3. Σημειωτέον ότι το 2000 οι ΑΠΕ κάλυπταν μόλις το 19% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας.

«Το μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έφτασε» δήλωσε στο βρετανικό μέσο Guardian ο Ντέιβ Τζόουνς, διευθυντής ενημέρωσης της Ember. «Η ηλιακή ενέργεια, ειδικότερα, επιταχύνεται πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε». Κατά τη συγκεκριμένη έκθεση, κύριος φορέας παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ ήταν η ηλιακή ενέργεια, αφού ξεπέρασε την αιολική.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται στοιχεία για 80 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 92% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ember κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση κατά 2% της παγκόσμιας παραγωγής ορυκτών καυσίμων το 2025.

«Η μείωση των εκπομπών [άνθρακα] στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλέον αναπόφευκτη» είπε ο Τζόουνς. «Το 2023 ήταν πιθανότατα το κεντρικό σημείο, οι κορυφαίες εκπομπές στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σημαντική καμπή στην ιστορία της ενέργειας. Ο ρυθμός μείωσης των εκπομπών [άνθρακα] εξαρτάται από το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η επανάσταση των ΑΠΕ»

Αν και η χρήση ορυκτών καυσίμων στο παγκόσμιο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας αρχίζει να μειώνεται, συνεχίζει να διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην παγκόσμια ενέργεια, σχολίασαν οι Βρετανοί. Και ανέφεραν σαν παραδείγματα κατανάλωσης «βρώμικης» ενέργειας τις μεταφορές, τη βαριά βιομηχανία και τη θέρμανση.

Κάποια άλλη έρευνα, του βρετανικού ιδρύματος Energy Institute, διαπίστωσε πέρυσι ότι τα ορυκτά καύσιμα, δηλαδή το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο γαιάνθρακας, αποτελούν το 82% της πρωτογενούς ενέργειας παγκοσμίως. Οι Βρετανοί θύμισαν ότι οι «παγκόσμιοι ηγέτες» θέλουν να υπάρξει μέχρι το 2030 και σε παγκόσμια βάση ηλεκτρισμός από ΑΠΕ σε ποσοστό 60%, «όπως συμφωνήθηκε στη διάσκεψη του ΟΗΕ περί κλιματικής αλλαγής Cop28 τον περασμένο Δεκέμβριο».

Ετσι θύμισαν στους «παγκόσμιους ηγέτες» και στους λαούς τους ότι τέτοιος στόχος απαιτεί από τις χώρες να τριπλασιάσουν εντός εξαετίας την ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, ώστε να μειωθούν στο μισό οι σημερινές εκπομπές άνθρακα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...