Στηρίζουμε τους πολίτες με πράξεις
paulos_marinakis_blog

Παύλος Μαρινάκης

Στηρίζουμε τους πολίτες με πράξεις

Η γενιά μου -και όχι μόνο- μεγάλωσε με δύο μύθους: ότι κοινωνικά ευαίσθητοι είναι μόνο οι αριστεροί και ότι η ενασχόληση με την πολιτική δεν έχει νόημα γιατί «όλοι ίδιοι είναι». Οι μύθοι, όμως, είναι για να διαλύονται

Πάμε λοιπόν να δούμε τέσσερις πυλώνες πολιτικής που αποδεικνύουν ότι η πολιτική έχει απτά αποτελέσματα και ότι η αληθινή κοινωνική πολιτική δεν γίνεται με λόγια, αλλά αποδεικνύεται με πράξεις.

Πρώτον, αυτή η κυβέρνηση στοχεύει με έργα και πολιτικές στη διευκόλυνση του ενός εκατομμυρίου συμπολιτών μας με αναπηρίες και στον μεγάλο στόχο να είναι ουσιαστικά ισότιμα μέλη της παραγωγικής Ελλάδας.

-Μόλις τη Δευτέρα παρουσιάστηκε η Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: «Μια Ελλάδα με Ολους για Ολους». Μια στρατηγική ολοκληρωμένη, ώστε να βελτιώσουμε την πρόσβαση των συμπολιτών μας με αναπηρία σε θεμελιώδη αγαθά και υπηρεσίες, συγκριτικά τόσο με τον υπόλοιπο πληθυσμό όσο και με την υπόλοιπη Ευρώπη.

-Ηδη δημιουργήσαμε και εφαρμόσαμε την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, θέσαμε σε πλήρη λειτουργία τα Ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και την Εθνική Πύλη Αναπηρίας προκειμένου οι συμπολίτες μας που έχουν κάποια αναπηρία να μη χρειάζεται να ταλαιπωρούνται σε ουρές. Ψηφιοποιώντας τις λειτουργίες των ΚΕΠΑ, πλέον εκλείπουν οι εικόνες ντροπής, καθώς δεν αναγκάζονται άνθρωποι με βαριές αναπηρίες να πηγαίνουν συνέχεια για να τις επαναπιστοποιούν.
Κλείσιμο
n Θεσμοθετήσαμε το πρόγραμμα του «Προσωπικού Βοηθού» για ΑμεΑ, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και, παράλληλα, ξεκινήσαμε ένα νέο πρόγραµµα απασχόλησης 3.000 ΑµεΑ µε επιδότηση του µισθού και των εισφορών τους.

-Παρείχαμε έκτακτες και οριζόντιες οικονομικές ενισχύσεις των ΑμεΑ, ενώ από την προηγούμενη τετραετία αυξήσαμε κατά 8% 10 αναπηρικά επιδόµατα του ΟΠΕΚΑ και τρία του e-ΕΦΚΑ.

Δεύτερον, στη μεγάλη πρόκληση του Δημογραφικού απαντάμε με συγκεκριμένες πολιτικές.

Αυξήσαμε το επίδομα γέννησης στα 2.400 ευρώ, το οποίο πλέον φτάνει μέχρι τα 3.500 ευρώ αναλόγως του αριθμού των παιδιών.

Εκτός αυτού, για πρώτη φορά οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες μητέρες δικαιούνται το επίδομα μητρότητας για 9 μήνες, το οποίο φτάνει στο ύψος του νέου κατώτατου μισθού, δηλαδή στα 830 ευρώ, και ισχύει αναδρομικά για όσες γυναίκες γέννησαν από 24.9.2023.

Με βάση τα ανωτέρω, μια νέα μητέρα είτε εργάζεται στο Δημόσιο, είτε είναι, για παράδειγμα, λογίστρια, είτε αγρότισσα, θα λάβει συνολικά περίπου 10.000 ευρώ.

Τρίτον, στηρίζουμε την οικογένεια, αυξάνοντας κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για όλες τις οικογένειες με παιδιά, αυξάνοντας την οικογενειακή παροχή που αφορά πάνω από το 50,3% των δημοσίων υπαλλήλων, κατά 20 έως 50 ευρώ επιπλέον τον μήνα και καλύπτοντας φέτος 180.000 vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ, 55.000 περισσότερα σε σχέση με το 2019.

Στις αυξημένες ανάγκες μιας οικογένειας και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων απαντάμε με συγκεκριμένες πολιτικές. Φέτος, μοιράσαμε περισσότερα σχολικά γεύματα σε 231.000 παιδιά Δημοτικού και εξασφαλίσαμε 70 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Τέταρτον, για τη στέγαση συνολικά διατίθενται 2,3 δισ. ευρώ σε προγράμματα όπως το «Σπίτι μου», το «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», η «Κάλυψη», ενώ μόνο για το επίδομα στέγασης στους ευάλωτους συμπολίτες μας διοχετεύονται 400 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, αυξάνεται από τον Σεπτέμβριο το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για όσους φοιτούν σε πανεπιστήμιο της περιφέρειας, από 1.500 σε 2.000 ευρώ και από 2.000 σε 2.500 ευρώ για όσους έχουν συγκάτοικο. Παράλληλα, εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για αστέγους», το οποίο αυξήθηκε φέτος σε 15 εκατ. ευρώ από 10 εκατ.

Είμαστε στην πολιτική για να είμαστε χρήσιμοι στους πολίτες, για να βελτιώνουμε τη ζωή τους με έργα και πράξεις. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ειδικά στον τομέα της ενίσχυσης των εισοδημάτων των πολιτών χρειάζεται να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμα. Αλλά, τα πρώτα, πολύ σημαντικά, βήματα επιτέλους έχουν γίνει. Ετσι, προχωράμε για την Ελλάδα που μας αξίζει, αφήνοντας πίσω τον λαϊκισμό του μηδενισμού. Διαλύοντας μύθους, κάνοντας πράξη τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό.






*Ο Παύλος Μαρινάκης είναι Yφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα