Τετάρτη 8 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Μόσχα απειλεί το Λονδίνο ότι θα χτυπήσει βρετανικούς στόχους
  • Μετά το «ελευθέρας» για πλήγματα σε ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα
  • Ρωσικές ασκήσεις με πυρηνικά, σε «απάντηση» των δηλώσεων Μακρόν για ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Καθημερινά το ενδεχόμενο επέκτασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ευρώπη έρχεται πιο κοντά, ενώ δεν λείπουν οι «αφορμές» και οι εμπρηστικές δηλώσεις για μια τέτοια κλιμάκωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, απαντώντας σε δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Ντ. Κάμερον, ότι η Ουκρανία, εάν ήθελε, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει βρετανικά όπλα για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας, η Μόσχα προχώρησε σε ευθεία «προειδοποίηση» πως σε μια τέτοια περίπτωση θα χτυπηθούν βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός τόσο εντός της Ουκρανίας όσο και αλλού.

Συγκεκριμένα, ο Κάμερον υποσχέθηκε ότι το Λονδίνο θα παρέχει ετησίως στρατιωτική βοήθεια 3 δισ. λιρών στο Κίεβο «για όσο χρειαστεί», σημειώνοντας ότι δεν έχει αντίρρηση να χρησιμοποιηθούν τα όπλα αυτά σε ρωσικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο, είπε ότι η Ουκρανία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα όπλα που παρείχε η Βρετανία για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας και εναπόκειται στο Κίεβο αν θα το κάνει ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων οπλικών συστημάτων η Βρετανία έχει παραδώσει στο Κίεβο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, χαρακτήρισε τη δήλωση Κάμερον «επικίνδυνη και ανησυχητική», καθώς θέτει σε κίνδυνο «ολόκληρο το σύστημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας».

Εξάλλου, ο Πεσκόφ χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνες» και τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, ο οποίος επανέλαβε σε συνέντευξή του στο «Economist», την περασμένη βδομάδα, τη θέση του περί ενδεχόμενης αποστολής χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία αν καταρρεύσει το εκεί μέτωπο και η χώρα διατυπώσει σχετικό αίτημα.

Ο πρέσβης της Βρετανίας στη Μόσχα, Ν. Κέισι, κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί επίσημη διαμαρτυρία για τις δηλώσεις Κάμερον, οι οποίες, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, αναγνωρίζουν ότι η Βρετανία έχει τώρα ντε φάκτο εμπλοκή στη σύρραξη.

Στον Κέισι επιδόθηκε προειδοποίηση ότι «ως απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα, οποιεσδήποτε βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμοί στο έδαφος της Ουκρανίας και στο εξωτερικό» θα μπορούσαν να στοχοθετηθούν, τονίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για «σοβαρή κλιμάκωση». «Ο πρέσβης κλήθηκε να συλλογιστεί τις αναπόφευκτα καταστροφικές συνέπειες τέτοιων εχθρικών ενεργειών από το Λονδίνο», προστίθεται.

Οι δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ «είναι περαιτέρω απόδειξη του υβριδικού πολέμου που διεξάγει η Δύση εναντίον της χώρας μας», σχολίασε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα.

Προειδοποίησε επίσης Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες ότι οποιοδήποτε ουκρανικό πλήγμα, υποστηριζόμενο από τη «Δύση», στην Κριμαία ή στη γέφυρα της Κριμαίας, «θα αντιμετωπιστεί με καταστροφικό ανταποδοτικό πλήγμα».

Η Ζαχάροβα είπε επίσης ότι η Ρωσία θα ανταποδώσει σε ενδεχόμενη κίνηση της Δανίας να περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα των ρωσικών πλοίων στα Στενά της Βαλτικής, την οποία θα θεωρήσει εχθρική ενέργεια.

Ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν 4 αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, που εξαπολύθηκαν εναντίον της Χερσονήσου της Κριμαίας από τις ουκρανικές δυνάμεις, ανακοίνωσε το Σάββατο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Είχαν προηγηθεί την προηγούμενη Τρίτη πλήγματα σε στρατιωτικές βάσεις και ενεργειακές υποδομές στην Κριμαία, επίσης με ATACMS.

Ασκήσεις με πυρηνικά προετοιμάζουν Ρωσία - Λευκορωσία

Παίρνοντας τη σκυτάλη της κλιμάκωσης, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ζήτησε χτες τη διεξαγωγή «στο άμεσο μέλλον» στρατιωτικών γυμνασίων, που θα περιλαμβάνουν εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων και στα οποία θα συμμετάσχουν και στρατεύματα που σταθμεύουν κοντά στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας.

Η Λευκορωσία θα πραγματοποιήσει τακτικές πυρηνικές ασκήσεις μαζί με τη Ρωσία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Από πέρυσι έχουν αναπτυχθεί ρωσικά τακτικά πυρηνικά σε λευκορωσικό έδαφος.

Η άσκηση αυτή έχει στόχο «να διατηρήσει το επίπεδο προετοιμασίας» του στρατού και να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ρωσίας, μετά «τις προκλητικές δηλώσεις και απειλές κάποιων Δυτικών αξιωματούχων εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο.

Τα ρωσικά πυρηνικά γυμνάσια αποτελούν μια απάντηση στις δηλώσεις των «εκπροσώπων δυτικών χωρών», μεταξύ άλλων του Προέδρου της Γαλλίας, για πιθανή αποστολή «στρατιωτών του ΝΑΤΟ» στην Ουκρανία, διευκρίνισε το Κρεμλίνο.

«Πρόβες πολέμου» ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Η τετράμηνη ΝΑΤΟική άσκηση «Steadfast Defender», με τη συμμετοχή 90.000 στρατιωτών σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κοντά στα ρωσικά σύνορα, είναι απόδειξη ότι το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για μια πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε επίσης η Ζαχάροβα.

Απέρριψε τις κατηγορίες του ΝΑΤΟ ότι η Μόσχα εμπλέκεται σε υβριδικές επιθέσεις σε χώρες - μέλη του, λέγοντας ότι, αντιθέτως, το ΝΑΤΟ διεξάγει υβριδικό πόλεμο με τη Ρωσία, στηρίζοντας την Ουκρανία με όπλα, πληροφορίες και οικονομικούς πόρους.

«Αυτήν τη στιγμή πραγματοποιείται κοντά στα σύνορα της Ρωσίας η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η "Steadfast Defender". Σύμφωνα με το σενάριό τους, γίνονται ενέργειες κατά της Ρωσίας χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένων υβριδικών και συμβατικών όπλων. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται σοβαρά για μια πιθανή σύγκρουση μαζί μας», σχολίασε.

Στη ΝΑΤΟική άσκηση, που ξεκίνησε τον Γενάρη και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μάη, εξετάζεται πώς οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους Ευρωπαίους «συμμάχους» εάν ξεσπούσε πόλεμος.

Μακρόν και ΕΕ καλούν την Κίνα να «πιέσει» τη Ρωσία

Ο ηγέτης της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζήτησαν στο Παρίσι από τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, να χρησιμοποιήσει την επιρροή του με στόχο η Μόσχα να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ υπογράμμισαν ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο στην ιμπεριαλιστική αυτή σύγκρουση.

Η Κίνα έχει ενισχύσει τους εμπορικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ - ΕΕ λιγότερο αποτελεσματικές. Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι κινεζικές εταιρείες ενισχύουν τις πολεμικές βιομηχανίες της Ρωσίας με κρίσιμα εξαρτήματα για την παραγωγή όπλων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Σι ήταν ξεκάθαρος ότι το Πεκίνο δεν σκοπεύει να προμηθεύσει όπλα στη Μόσχα αλλά και ότι είναι έτοιμο να εξετάσει το ζήτημα με εξαγωγές που έχουν διπλή χρήση και μπορούν να διευκολύνουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

Ο Κινέζος Πρόεδρος, σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, ανέφερε επίσης ότι όλα τα μέρη επιθυμούν να δουν σύντομα μια κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Le Figaro» ο Σι επισημαίνει ότι επιδίωξή του είναι «να αναλάβει δράση με τη Γαλλία και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα για την επίλυση της κρίσης» στην Ουκρανία.

Παραβρέθηκε εκπρόσωπος της Γαλλίας στην ορκωμοσία Πούτιν

Στο μεταξύ, χτες, ο Βλ. Πούτιν ορκίστηκε εκ νέου Πρόεδρος της Ρωσίας, μετά τη νίκη του στις εκλογές του Μάρτη.

Η Γαλλία, σε αντίθεση με άλλα «δυτικά» κράτη, όπως η Γερμανία, αποφάσισε να εκπροσωπηθεί στέλνοντας τον πρέσβη της στην τελετή ορκωμοσίας.

Κράτη της Βαλτικής, η Πολωνία κ.ά. αντιτίθενται σθεναρά στο να αναγνωριστεί στον Πούτιν οποιασδήποτε μορφής νομιμότητα. Εξάλλου, όλες οι «δυτικές» κυβερνήσεις καταδίκασαν την επανεκλογή του χαρακτηρίζοντάς την αντιδημοκρατική και παράνομες τις εκλογές στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ κάλεσε ακόμη μια φορά τους «συμμάχους» του Κιέβου να μην αναγνωρίσουν τον Πούτιν ως νόμιμο Πρόεδρο της Ρωσίας.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε χτες ότι συνέλαβε δύο πράκτορες της Ρωσίας που σύμφωνα με την ίδια σχεδίαζαν τη δολοφονία του Προέδρου Β. Ζελένσκι και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ως «δώρο» για την ορκωμοσία του Πούτιν.

Η SBU «εξάρθρωσε ένα δίκτυο πρακτόρων» των ρωσικών Υπηρεσιών Ασφαλείας (FSB), οι οποίοι «προετοίμαζαν τη δολοφονία του Ουκρανού Προέδρου», δήλωσε η υπηρεσία. Οι συλληφθέντες είναι «δύο συνταγματάρχες» της ουκρανικής κρατικής υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια κρατικών αξιωματούχων, διευκρινίστηκε.

Αυτό το δίκτυο το «επιτηρούσε» η FSB και οι δύο αξιωματικοί «μετέφεραν εμπιστευτικές πληροφορίες» στη Ρωσία, σύμφωνα με την SBU. Ηθελαν να στρατολογήσουν στρατιωτικούς «προσκείμενους στην Υπηρεσία Ασφαλείας» του Ζελένσκι, προκειμένου να τον «πάρουν όμηρο και να τον σκοτώσουν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ