Τετάρτη 8 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Τροχιοδεικτικές» ενόψει της επερχόμενης συνάντησης

Στην Αγκυρα στις 13 Μάη το ραντεβού Ερντογάν - Μητσοτάκη

INTIME NEWS

Με την κάθε πλευρά να δηλώνει τις θέσεις της στο παζάρι και με φόντο τις εξελίξεις στην περιοχή και την προσπάθεια διασφάλισης της ΝΑΤΟικής συνοχής, συνεχίζουν οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας το παζάρι στα Ελληνοτουρκικά, ενόψει και της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Αγκυρα στις 13 του μήνα για συνάντηση με τον Ερντογάν.

Την πεποίθησή του ότι ο «διάλογος και οι διαπραγματεύσεις» μπορούν με «λίγη προσπάθεια και λίγη θυσία» να ανοίξουν «πόρτες», εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Εμείς προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους μας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε με τις χώρες της περιοχής μας», υποστήριξε ο Τούρκος ηγέτης και έσπευσε να προσθέσει: «Δεν υπάρχει πόρτα που δεν μπορεί να ανοίξει ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις. Αρκεί να υπάρξει προσέγγιση με καλή πρόθεση και να δοθεί ευκαιρία στη διπλωματία. Η συνέχεια σίγουρα θα έρθει με λίγη προσπάθεια και λίγη θυσία». Αναφερόμενος δε στις συζητήσεις που θα έχει τις επόμενες μέρες με διάφορους ηγέτες (μεταξύ άλλων και τον εμίρη του Κουβέιτ σεΐχη Σαμπάχ), σχολίασε ότι «σαν τον δικέφαλο αετό των Σελτζούκων θα αναζητήσουμε τον τρόπο να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ανατολή και τη Δύση στη βάση των κοινών συμφερόντων μας».

Αντιδράσεις στο μεταξύ προκαλεί η λειτουργία ως τζαμί από προχτές της ιστορικής βυζαντινής Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ερντογάν έκανε τα εγκαίνια, μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του μιλά για «πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα καθώς αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ανήκον στην ανθρωπότητα». «Η διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα μνημείων και η τήρηση των διεθνών προτύπων προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σαφή διεθνή υποχρέωση που δεσμεύει όλα τα κράτη», προσθέτει.

Την ίδια ώρα, τα τουρκικά ΜΜΕ σχολίαζαν την επίσκεψη του υπουργού Αμυνας, Ν. Δένδια, τις μέρες του Πάσχα σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, μιλώντας για «στρατιωτικό σόου από τον Ελληνα υπουργό Αμυνας στα νησιά που βρίσκονται απέναντι από το Μπόντρουμ» και «στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται σε νησιά τα οποία σύμφωνα με τη Λοζάνη απαγορεύεται να είναι εξοπλισμένα» («Sozcu»), «Πρόκληση από τον γείτονα στο Αιγαίο» («Turkgun»), «Πιο σοβαρό από τα Ιμια! / Παρουσίασαν όπλα σε νησιά που έχουν καταλάβει» («Aydinlik»).

Σε αυτό το κλίμα, κατά πληροφορίες, τα γραφεία Μητσοτάκη και Ερντογάν επιχειρούν να οριστικοποιήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν τη συνάντηση στις 13/5.

Στην ατζέντα είναι οπωσδήποτε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενώ ταυτόχρονα, στα διμερή εξετάζεται τι είναι ώριμο να συζητηθεί και ενδεχομένως να υπογραφεί (πολιτική προστασία, οικονομική συνεργασία και επιστροφή αντικειμένων που είχαν γίνει προϊόν αρχαιοκαπηλίας).

Θα εξεταστεί εξάλλου πώς προχωρούν οι τρεις δίαυλοι συζητήσεων (πολιτικός διάλογος, ΜΟΕ και θετική ατζέντα) και, κυρίως, αν οι συνθήκες είναι ώριμες προκειμένου να ανοίξει το πιο σημαντικό θέμα, δηλαδή η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Εκτιμάται ότι μετά την Αγκυρα υπάρχει «παράθυρο» για ακόμη δύο συναντήσεις των ηγετών, στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον και, ενδεχομένως, τον Σεπτέμβριο στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Ενδιαμέσως θα πρέπει να επαναληφθούν οι επαφές σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου.

Αναμένεται, δε, να φανεί πώς προχωρά η συζήτηση μετά τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο που προκάλεσαν τις αντιδράσεις της Τουρκίας, αλλά και οι εισηγήσεις στη γείτονα για ένταξη της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα σχολικά εγχειρίδια της Τουρκίας.

Στο ενδιάμεσο η Αγκυρα προανήγγειλε την ετήσια αεροναυτική της άσκηση «Deniz Kurdu», η οποία διεξάγεται από τις 7 έως και τις 18 Μαΐου σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου Πελάγους.

Λίγο παραπάνω, μέχρι τις 30 Μαΐου θα διαρκέσει η πολυεθνική άσκηση αμφίβιων επιχειρήσεων «Efes 2024», που θα πραγματοποιηθεί στη Θάλασσα του Μαρμαρά και περί τη Σμύρνη με τη συμμετοχή 1.567 ατόμων από 49 χώρες, με βάση τις τουρκικές ανακοινώσεις. Σημειωτέον, οι ασκήσεις αυτές έχουν ανακοινωθεί και επισήμως μέσω της διαδικασίας των ΜΟΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος γύρος επαφών, με φόντο τις ΝΑΤΟικές «αμοιβαίες προκλήσεις»(2021-05-26 00:00:00.0)
«Αέρας» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στα πανιά των τουρκικών διεκδικήσεων(2020-02-20 00:00:00.0)
Θεμέλιο(2019-02-16 00:00:00.0)
«Ζυμώνουν» τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο(2011-05-25 00:00:00.0)
Υποταγμένα σε σκοπούς ξένους προς τα λαϊκά συμφέροντα(2010-04-09 00:00:00.0)
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ(1996-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ