Τετάρτη 8 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Επεκτείνονται οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και σε άλλες χώρες

Νέο ρεσιτάλ κρατικής καταστολής στις «δημοκρατικές» ΗΠΑ, αλλά και στη Γερμανία του σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Ο. Σολτς

Από την... «προοδευτική» αντιμετώπιση των φοιτητών στη Γερμανία

Copyright 2024 The Associated

Από την... «προοδευτική» αντιμετώπιση των φοιτητών στη Γερμανία
Με αποφασιστικότητα συνεχίζονται οι πολύμορφες κινητοποιήσεις των φοιτητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ενάντια στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού και την πολύμορφη στήριξη που προσφέρουν στο κράτος του Ισραήλ η κυβέρνηση Μπάιντεν, μια σειρά «ευαγή» ακαδημαϊκά ιδρύματα που συνεργάζονται πολύμορφα με το κράτος και τα μονοπώλια του κράτους - δολοφόνου, όπως και αμερικανικά μονοπώλια που θησαυρίζουν από το μακελειό και την κατοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου εντείνεται το ρεσιτάλ κρατικής καταστολής ενάντια στις φοιτητικές κινητοποιήσεις.

Μεταξύ άλλων, την Κυριακή η αστυνομία του Λος Αντζελες διέλυσε έναν καταυλισμό που είχε στηθεί στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), εισβάλλοντας τα χαράματα.

Είχε προηγηθεί άγρια αστυνομική επιχείρηση στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, το Σάββατο: Πάνοπλοι αστυνομικοί, με ασπίδες, δακρυγόνα και επιθέσεις εναντίον φοιτητών «αποκατέστησαν την τάξη», απέναντι σε διαδηλωτές - μεταξύ των οποίων και εβραϊκής καταγωγής φοιτητές - που κατήγγειλαν τη σφαγή στη Γάζα φωνάζοντας «Οχι στο όνομά μας!».

Την ίδια στιγμή, αξιοποιώντας το έδαφος που στρώνουν χέρι - χέρι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι για κλιμάκωση της καταστολής, δράση αναλαμβάνουν και διάφορες αντιδραστικές δυνάμεις και ομάδες κρούσης.

ΗΠΑ - Σαν Ντιέγο

Copyright 2024 The Associated

ΗΠΑ - Σαν Ντιέγο
Χαρακτηριστικές ήταν μεταξύ άλλων και οι δηλώσεις της γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων, Μάρσα Μπλάκμπερν, που έφτασε στο σημείο να ζητήσει την έκδοση από τη χώρα αλλοεθνών φοιτητών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις υπέρ του παλαιστινιακού λαού.

Επιπλέον, μετά την προβοκάτσια που στήθηκε στο UCLA, όπου η αστυνομία εισέβαλε την περασμένη βδομάδα αξιοποιώντας και τις «ταραχές» που προκάλεσαν φιλοϊσραηλινοί «αντιδιαδηλωτές» που επιτέθηκαν στους αγωνιζόμενους φοιτητές, αντίστοιχες καταγγελίες υπάρχουν και για άλλα ιδρύματα.

Οπως μετέδωσε και το CNN, στο πανεπιστήμιο του Μισισίπι, φοιτητές που διαδήλωναν υπέρ του παλαιστινιακού λαού περικυκλώθηκαν από «περίπου 200 αντιδιαδηλωτές, ορισμένοι κρατώντας αμερικανικές σημαίες, πολλές σημαίες Τραμπ και κάποιοι ντυμένοι στα κόκκινα, λευκά και μπλε», οι οποίοι τους επιτέθηκαν, στοχοποιώντας με ρατσιστικά συνθήματα και σχόλια ειδικά φοιτητές αφρικανικής καταγωγής.

Από τη μεριά τους, πάντως, σε πολλά ιδρύματα οι φοιτητές όχι απλά συνεχίζουν, αλλά διευρύνουν και την πολυμορφία των δράσεών τους: Για παράδειγμα στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η τελετή αποφοίτησης διεκόπη με φοιτητές που ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες κατήγγειλαν τη σφαγή.

Φοιτητικές διαμαρτυρίες σε πολλές χώρες

ΗΠΑ - Κέιμπριτζ, Μασαχουσέτη

Copyright 2024 The Associated

ΗΠΑ - Κέιμπριτζ, Μασαχουσέτη
Το αγωνιστικό παράδειγμα των Αμερικανών φοιτητών ακολουθούν φοιτητές σε όλο και περισσότερες χώρες, με τις κυβερνήσεις και στη «δημοκρατική» Ευρώπη να επιχειρούν με ένταση της καταστολής να επιβάλλουν σιωπητήριο για τη σφαγή στη Γάζα και τη συνενοχή της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων ξεχώρισε η ...αφοσίωση με την οποία η «προοδευτική» κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Ο. Σολτς στη Γερμανία έστειλε τις δυνάμεις καταστολής να «εκκαθαρίσουν» την κατασκήνωση διαμαρτυρίας που έστησαν οι φοιτητές υπέρ των Παλαιστινίων στο πανεπιστήμιο Humboldt, στο κέντρο του Βερολίνου.

Στη Γαλλία οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν την Παρασκευή σε φοιτητές για να διαλύσουν κατάληψη στην παρισινή σχολή Sciences Po, ενώ φοιτητικές κινητοποιήσεις οργανώθηκαν και σε περιφερειακές πανεπιστημιουπόλεις (Λιλ, Χάβρη, Ντιζόν, Ρεν, Πουατιέ), όπως και στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών (IEP).

Αίσθηση προκάλεσαν και τα πλάνα από την αστυνομική επιχείρηση στην πανεπιστημιούπολη του Roeterseiland στο Αμστερνταμ, όπου έγιναν πάνω από 125 συλλήψεις.

Αποκαλυπτική ήταν η αντιμετώπιση των φοιτητών και στην Ιρλανδία, όπου μεγάλη κινητοποίηση ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης βδομάδας στο Trinity College, με αποκλεισμό και της εισόδου στη βιβλιοθήκη. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν αφενός τη συνεργασία του ιδρύματος με το Ισραήλ, αφετέρου την αύξηση των διδάκτρων που αποφάσισε η διοίκηση. Η κινητοποίηση ξεκίνησε αφού το πανεπιστήμιο επέβαλε στην ένωση των φοιτητών (!) πρόστιμο 214.000 ευρώ για... τις οικονομικές απώλειες που υπέστη λόγω των κινητοποιήσεων των τελευταίων μηνών...

ΚΑΝΑΔΑΣ - Πανεπιστήμιο McGuil
ΚΑΝΑΔΑΣ - Πανεπιστήμιο McGuil
Στην Ελβετία δυναμική ήταν η κινητοποίηση στο κτίριο Geopolis του πανεπιστημίου της Λοζάνης (UNIL).

Μεταξύ άλλων ξεχώρισαν και οι κινητοποιήσεις στο Μεξικό, όπου καταυλισμό αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους έστησαν φοιτητές του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM), με συνθήματα όπως «Ζήτω η ελεύθερη Παλαιστίνη».

Κινητοποιήσεις συνεχίζουν να οργανώνονται και στην Αυστραλία (π.χ. Σίδνεϊ), ενώ και στον Καναδά το φοιτητικό κίνημα δίνει ισχυρό «παρών» σε Βανκούβερ, Οτάβα, Τορόντο, Μόντρεαλ, κόντρα σε προσπάθειες τρομοκράτησης όπως αυτή στο πανεπιστήμιο McGill.

Μετά την κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων στη Ράφα, νέες κινητοποιήσεις οργανώθηκαν και στη Βρετανία (σε πόλεις όπως Λιντς, Νιουκάστλ, Μπρίστολ), αλλά και στη Νότια Κορέα κ.α.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ