Τετάρτη 8 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Αναζήτηση «ισορροπημένων σχέσεων» εν μέσω εντεινόμενων ανταγωνισμών

Επαφές του Σι Τζινπίνγκ σε Γαλλία, Σερβία, Ουγγαρία

Από τη συνάντηση των Προέδρων Γαλλίας - Κίνας
Από τη συνάντηση των Προέδρων Γαλλίας - Κίνας
Με δρομολόγιο «προσεκτικά» επιλεγμένο συνεχίζει την περιοδεία του στην Ευρώπη ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος μετά τις επαφές του στη Γαλλία έφτασε χτες στη Σερβία, ενώ θα ολοκληρώσει το ταξίδι του στην Ουγγαρία - πατώντας με το ταξίδι του πάνω σε κρίσιμους κρίκους των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά και των αντιθέσεων μέσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ.

Χαρακτηριστικά, μια σειρά αναλύσεις επισημαίνουν το γεγονός ότι η περιοδεία του Σι περιλαμβάνει τη Γαλλία, που προωθεί τη λεγόμενη «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ και απορρίπτει την πλήρη ταύτιση με τις ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της Κίνας, την Ουγγαρία, η οποία όντας μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ενισχύει την ίδια ώρα τους δεσμούς της με Μόσχα και Πεκίνο, καθώς και τη Σερβία, χώρα που αποτελεί κομβικό «κρίκο» στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στα Βαλκάνια αλλά και στο τεράστιο κινεζικό επενδυτικό σχέδιο υποδομών «Belt and Road Initiative» (BRI).

Την Δευτέρα, ο Σι προσγειώθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος, φτάνοντας στο Παρίσι, όπου η γαλλική προεδρία τον υποδέχτηκε επισημαίνοντας ότι «το μέλλον της ηπείρου μας θα εξαρτηθεί ξεκάθαρα επίσης από την ικανότητά μας να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε με ισορροπημένο τρόπο τις σχέσεις με την Κίνα». Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, πρόσθεσε ότι ο «συντονισμός» με το Πεκίνο μπροστά στις «μεγάλες κρίσεις» είναι «απολύτως αποφασιστικής σημασίας».

Από την πλευρά του, ο Κινέζος ηγέτης ζήτησε Γαλλία - Κίνα να ενισχύσουν τον «στρατηγικό συντονισμό» τους και να παραμείνουν «εταίροι», αναγνωρίζοντας ότι «με την ιδιότητα δύο σημαντικών παγκοσμίων δυνάμεων, η Κίνα και η ΕΕ πρέπει να παραμείνουν εταίροι, να συνεχίσουν τον διάλογο και τη συνεργασία, να εμβαθύνουν τη στρατηγική επικοινωνία, να ενισχύσουν την αμοιβαία στρατηγική εμπιστοσύνη, να εδραιώσουν τη στρατηγική συναίνεσή τους και να προχωρήσουν σε έναν στρατηγικό συντονισμό».

Την ίδια ώρα βέβαια, αρθρογραφώντας στην οικονομική εφημερίδα «La Tribune», ο Μακρόν αναγνώρισε ότι οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνούν στη στρατηγική που πρέπει να υιοθετήσουν για να αντιμετωπίσουν τον εμπορικό ανταγωνισμό με την Κίνα, παρατηρώντας μεταξύ άλλων ότι για «να προστατευθεί καλύτερα η εθνική μας ασφάλεια», χρειάζεται «να είμαστε πολύ πιο ρεαλιστές στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας» και να «πετύχουμε την ανταποδοτικότητα».

Καθόλου τυχαία, εν μέσω της επίσκεψης Σι στο Παρίσι, η κυβέρνηση Μακρόν ετοιμαζόταν να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα «στήριξης» της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, με επιδοτήσεις που ξεχωρίζουν ως στόχο τον τετραπλασιασμό των πωλήσεων ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε 800.000 ετησίως το 2027, αλλά και τον εξαπλασιασμό των επαγγελματικών ηλεκτρικών οχημάτων, σε 100.000 ετησίως.

Το πεδίο της ηλεκτροκίνησης είναι ένα από τα πολλά πεδία που εκφράζονται οι μπίζνες, αλλά και οι αντιθέσεις ΕΕ - Κίνας, με την ευρωπαϊκή πλευρά να διαμαρτύρεται ότι το Πεκίνο πλημμυρίζει την ευρωπαϊκή αγορά με επιδοτούμενα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με τα ευρωπαϊκά μονοπώλια να βγαίνουν χαμένα στον ανταγωνισμό.

Από τη μεριά της, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - την οποία ο Μακρόν προσκάλεσε σε κοινή συνάντηση με τον Σι - ανέφερε ότι «η Κίνα και η ΕΕ έχουν ένα κοινό συμφέρον για την ειρήνη και την ασφάλεια» και ότι «έχουμε συμφέρον να δείξουμε ότι η συνεργασία μας παράγει αποτελέσματα». Εσπευσε ωστόσο να εστιάσει στην «πρόκληση» της «ουσιαστικής οικονομικής σχέσης» μεταξύ των δύο πλευρών, ζητώντας δράση «ώστε να εγγυηθούμε ότι ο ανταγωνισμός θα είναι δίκαιος και όχι στρεβλωμένος», αφού η Ευρώπη - όπως είπε - δεν μπορεί να αποδεχθεί πρακτικές «οι οποίες στρεβλώνουν την αγορά και μπορεί να οδηγήσουν σε αποβιομηχάνιση στην Ευρώπη».

Στο μεταξύ, ενόψει της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, αρθρογραφώντας στην «Πολίτικα», ο Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε «ατσάλινη» τη φιλία Κίνας - Σερβίας.

Δεν παρέλειψε δε να καταδικάσει τον «βάναυσο βομβαρδισμό» που έκανε το ΝΑΤΟ ακριβώς πριν 25 χρόνια ενάντια και στην «κινεζική πρεσβεία στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας» - η ίδια η επίσκεψη Σι στο Βελιγράδι επελέγη να συμπίπτει ακριβώς με την 25η επέτειο του βομβαρδισμού - με τον Κινέζο Πρόεδρο να σημειώνει ότι «δεν πρέπει ποτέ να το ξεχάσουμε αυτό».

Η Κίνα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη Σερβία (με σημαντικά έργα υποδομών ευρύτερης σημασίας για τα Βαλκάνια, θερμοηλεκτρικά εργοστάσια που φτιάχνουν κινεζικές εταιρείες, κρίσιμα ορυχεία μετάλλων που ελέγχουν κινεζικά κεφάλαια κ.τ.λ.), με τις σχετικές επενδύσεις να αποτελούν αντικείμενο κριτικής από την πιο «φιλο-ατλαντική» πλευρά στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ