Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού

«Έχουν βγει νέα επικαιροποιημένα εμβόλια», αναφέρει σε ανακοίνωση

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, μετά την παραδοχή της ότι μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις και άλλες παρενέργειες.

Παραδοχή σοκ από την AstraZeneca για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Ο φαρμακευτικός «κολοσσός» ξεκίνησε την παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου της κατά του Covid-19, ισχυρίζοντας ότι  «υπάρχει πλεόνασμα στα διαθέσιμα ενημερωμένα εμβόλια που στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού».

Στις 7 Μαΐου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση ότι το εμβόλιο δεν είναι πλέον εγκεκριμένο για χρήση. 

Σε ανακοίνωσή της, η AstraZeneca ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή υπάρχει πλέον μεγάλη ποικιλία από νέα εμβόλια που στοχεύουν στις παραλλαγές του κορωνοϊού. Αυτό είχε οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για το εμβόλιο AstraZeneca, το οποίο δεν κατασκευάζεται πλέον ούτε παρέχεται.

Η AstraZeneca είχε αλλάξει το όνομα του εμβολίου της για τον Covid σε Vaxzevria το 2021. Το εμβόλιο εγκρίθηκε για χρήση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, με τη χορήγηση δύο δόσεων. Σε πολλές περιπτώσεις είχε χρησιμοποιηθεί και ως ενισχυτική δόση.

Αν και το εμβόλιο είχε εγκριθεί ως ασφαλές και αποτελεσματικό, στη συνέχεια προέκυψε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την εμφάνιση σπάνιας αλλά σοβαρής παρενέργειας, γνωστής ως θρόμβωση με θρομβοπενία ή TTS. Το σπάνιο σύνδρομο εμφανίστηκε σε περίπου δύο έως τρία άτομα ανά 100.000 που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο Vaxzevria.

Η AstraZeneca παραδέχθηκε ότι ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός, μετά τη δικαστική διαμάχη που είχε με ασθενείς που εμφάνισαν τις παρενέργειες του εμβολίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top