Επί ποδός το Πεντάγωνο για «Θαλασσόλυκο» και «Έφες»

Αντιφατικά Mηνύματα της Άγκυρας

Εξελίξεις έχουμε και στα ελληνοτουρκικά, καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα στον ορίζοντα ενόψει του ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα την ερχόμενη Δευτέρα. Με νέα παράνομη NAVTEX οι Τούρκοι δεσμεύουν περιοχή για ασκήσεις, στον απόηχο και της επίσημης μετατροπής της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί. 

Ελληνικό ΥΠΕΞ για Μονή της Χώρας: «Πρόκληση η λειτουργία της ως τζαμί»
 

To ελληνικό Πεντάγωνο παρακολουθεί στενά από ξηράς, θαλάσσης και αέρος τη μεγάλη τουρκική άσκηση που ξεκίνησε χθες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, με δεκάδες τουρκικά πλοία και αεροσκάφη, και η οποία θα ολοκληρωθεί στις 18 Μαΐου. O  "Θαλασσόλυκος" δεν είχε διεξαχθεί πέρυσι, λόγω των καταστροφικών σεισμών στην Τουρκία. Μάλιστα, μεθαύριο ξεκινάει και η άλλη μεγάλη αεροναυτική άσκηση των Τούρκων, η "ΕΦΕΣ", που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του μηνός και προβλέπει και αποβατικές ενέργειες κυρίως στον Κόλπο της Σμύρνης.

Για τις ασκήσεις αυτές ήταν ενημερωμένη η Αθήνα ήδη από πέρυσι και απλά είχε ζητήσει να μην γίνουν μέσα στις ημέρες του Πάσχα. Παράλληλα, η Τουρκία έχει δεσμεύσει και τρεις περιοχές στο μέσον του Αιγαίου, πάντα σε διεθνή ύδατα, για άσκηση Έρευνας και Διάσωσης στις 15,16, 22 και 23 Μαΐου, αμφισβητώντας έτσι την αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελλάδας τόσο για την έκδοση NAVTEX στις περιοχές αυτές, όσο και για αυτό καθαυτό το έργο της Έρευνας-Διάσωσης στο Αιγαίο.

Ερντογάν: Δεν πάει στις ΗΠΑ - Ανέβαλε τη συνάντηση με Μπάιντεν

 Αν σε αυτά προσθέσουμε και την πρόσφατη μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, διαπιστώνουμε ότι η Άγκυρα στέλνει μάλλον αντιφατικά μηνύματα ενόψει τη συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν την ερχόμενη Δευτέρα στην Άγκυρα.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top