search
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 19:34
MENU CLOSE

Bernard Pivot: H λογοτεχνία, η τηλεόραση και ο μεθυσμένος Μπουκόφσκι… (Video)

08.05.2024 09:17
bernard-pivot

Ο Μπερνάρ Πιβό, ένα ιερό τέρας της γαλλικής τηλεόρασης, πέθανε τη Δευτέρα, την επομένη των γενεθλίων του, σε ηλικία 89 ετών.

Γεννήθηκε στη Λυών, το 1935, και οι γονείς του είχαν μπακάλικο. Λόγω του πολέμου άρχισε να μαθαίνει γράμματα από ένα λεξικό που υπήρχε στο σπίτι στο Μποζολέ όπου είχε καταφύγει με τη μητέρα του, καθώς ο πατέρας του ήταν αιχμάλωτος στη ναζιστική Γερμανία.

Αγάπησε τα γράμματα και τον αθλητισμό (τα σπορ γενικότερα), σπούδασε Νομική, στη Λυών, κι αργότερα έρχεται στο Παρίσι όπου ολοκληρώνει τις σπουδές δημοσιογραφίας, το 1957.

Την επόμενη κιόλας χρονιά, αναλαμβάνει τη λογοτεχνική αρχισυνταξία της εφημερίδας «Figaro», μέχρι το 1974.

«Apostrophes»

Το 1975, αναλαμβάνει ένα παράτολμο τηλεοπτικό εγχείρημα, οργανώνοντας και παρουσιάζοντας στο κανάλι Antenne 2, την λογοτεχνική εκπομπή «Apostrophes» (απόστροφοι), η οποία έμεινε στα χρονικά για την τεράστια απήχηση που είχε στο τηλεοπτικό κοινό. Η εκπομπή κράτησε μέχρι το 1990. Στη συνέχεια έκανε την επίσης καλλιτεχνική εκπομπή « Bouillon de culture », στο κανάλι France 2, από το 1991 έως το 2001.

Είναι σίγουρο ότι η λογοτεχνική εκπομπή του Μπερνάρ Πιβό αποτελεί ακόμη και τώρα, μια παγκόσμια εξαίρεση στα τηλεοπτικά δρώμενα με τηλεθεάσεις που έφταναν σε ποσοστά της τάξεως του 30 – 40%.  

Η εκπομπή ήταν ζωντανή, και φιλοξενούσε 5 – 6 συγγραφείς κάθε φορά, πολλές φορές γύρω από κάποια θεματική. Στο τέλος, οι συγγραφείς απαντούσαν και σε ένα ερωτηματολόγιο 10 ερωτήσεων του Μπερνάρ Πιβό. Η τελευταία ερώτηση πάντα ήταν: «Αν υπάρχει Θεός, τί θα θέλατε να σας πει όταν πεθάνετε;»

Ο «επεισοδιακός» Μπουκόφσκι

Μια Παρασκευή, στις 22 Σεπτεμβρίου του 1978, ο Μπερνάρ Πιβό ανάμεσα σε άλλους Γάλλους συγγραφείς, είχε καλεσμένο και τον Αμερικανό συγγραφέα και μεγάλο πότη, Τσαρλς Μπουκόβσκι, τον οποίο κάθισε στην τιμητική θέση δίπλα του.

Ο Μπουκόφσκι, μίλησε στην αρχή για περίπου 20 λεπτά, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Ιστορίες ενός Πορνόγερου», στη Γαλλία. Η προτεραιότητα τού δόθηκε λόγω φιλοξενίας, αλλά και λόγω της μετάφρασης που έπρεπε να γίνεται ταυτόχρονα. Ο Μπουκόφσκι ήταν αρχικά εντάξει, αλλά όταν τελείωσε κι άρχισαν να μιλούν οι Γάλλοι συγγραφείς, άρχισε να βαριέται θανάσιμα, και ήπιε στα γρήγορα 3 μπουκάλια κρασί, ανάβοντας ενδιάμεσα και τα πουράκια του. Ήταν όμως ο μόνος που έπινε, αφού είχε απαιτήσει να έχουν στο πλατό 3 μπουκάλια, από ένα πολύ ακριβό γαλλικό κρασί.

Γρήγορα μέθυσε κι άρχισε να ρετάρει και να πετάγεται, εμποδίζοντας το διάλογο των Γάλλων ομοτέχνων του. Ο οικοδεσπότης Πιβό, καταπιεζόταν αλλά δεν τολμούσε να τον παρατηρήσει, και καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα. Στη συνέχεια, οι Γάλλοι συγγραφείς (κάτι αστείοι τύποι) άρχισαν να διαμαρτύρονται, λέγοντας: «Μπουκόφσκι σκάσε! Δεν αφήνεις κανέναν να μιλήσει!»

Ο Μπουκόφσκι, χαμογέλασε μεθυσμένα, σήκωσε το μπουκάλι και αποτελείωσε το κρασί του, και σηκώθηκε να φύγει. Ο Μπερνάρ Πιβό, ανακουφισμένος του είπε «τσάο», και στη συνέχεια «ορεβουάρ» δίνοντας το χέρι αλλά δίχως να σηκωθεί από τη θέση του, προσπαθώντας να συνεχίσει «αναίμακτα» την εκπομπή.

Ο Μπουκόφσκι βρέθηκε όρθιος, δίχως να μπορεί να περπατήσει, και στρίβοντας για να φύγει έπιασε και τα μαλλιά ενός καθηγητή ψυχολογίας (Γκαστόν Φερντιέρ) που συμμετείχε στο πάνελ. Τότε έσπευσε ο Γάλλος εκδότης του, και η σύζυγος του Μπουκόφσκι, για να τον βοηθήσουν και να τον συνοδεύσουν προς την έξοδο.

Η συνέχεια -εκτός καμερών- ήταν ξεκαρδιστική, διότι στο βάθος του στούντιο οι άντρες ασφαλείας δεν είχαν αντιληφθεί τί είχε συμβεί, και επικράτησε μια στιγμιαία αμηχανία. Ο Μπουκόφσκι εξέλαβε την αμηχανία αυτή ως απαγόρευση εξόδου, έκανε ένα βήμα πίσω, έβγαλε από την τσέπη του ένα σουγιαδάκι κι άρχισε ν’ απειλεί θεούς και δαίμονες: «Θα με κρατήσετε αιχμάλωτο; Πίσω και σας έφαγα!»

Όπως καταλαβαίνετε έγινε μέγα τηλεοπτικό σκάνδαλο, διότι στην εκπομπή «Apostrophes» μπορούσε κάποιος να δει, άλλοτε χιούμορ, άλλοτε υψηλό πνεύμα, άλλοτε δηλητήριο, άλλοτε ειρωνεία, αλλά ποτέ μια τέτοια ασυγκράτητη κι αχαρακτήριστη συμπεριφορά.

Μάλιστα ο Πιβό για να αποφύγει την κριτική, ισχυρίστηκε ότι ο Μπουκόβσκι είχε φέρει αυθαίρετα το κρασί μαζί του.

Την άλλη μέρα, ο -ακόμη αμφίθυμος- Μπουκόφσκι και η γυναίκα του έπιναν το κρασί τους σε κάποιο κεντρικό καφέ, όταν δύο ηλικιωμένες κυρίες της αστικής τάξης περνώντας τον αναγνώρισαν και του είπαν: «Αχ, κύριε Μπουκόφσκι, ήσασταν υπέροχος χθες στην εκπομπή!»      

Ένα Παρίσι που βαριόταν είχε επιτέλους σκανδαλιστεί! Ο Μπουκόφσκι -άθελά του- μετά από το επεισόδιο αυτό είδε τις πωλήσεις των βιβλίων του να εκτοξεύονται στη Γαλλία και σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ευρώπη.

Ο Μπερνάρ Πιβό, φρόνιμος, συγκρατημένος και ευγενής, κατόρθωσε να κάνει μια τηλεοπτική λογοτεχνική εκπομπή να σφύζει από ζωή, και να μαγνητίζει τουλάχιστον 2.000.000 τηλεθεατές! Έζησε μια πλήρη ζωή, αφήνοντας πίσω του τη γυναίκα του Μονίκ, και τις δύο κόρες του, Ανιές και Σεσίλ.

Όταν του είχαν απευθύνει την τελευταία ερώτηση του ερωτηματολόγιου, δηλαδή τί θα ήθελε να τον ρωτήσει ο Θεός όταν θα πέθαινε, ο Πιβό απάντησε:

«Πιβό, εσύ είσαι; Σε περίμενα καιρό τώρα. Μπορείς να μου εξηγήσεις επιτέλους τον κανόνα για τον αόριστο των συναρτώμενων ανώμαλων ρημάτων;»

Ποιος μπορεί με σαφήνεια άλλωστε;

A Dieu…

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο αθλητικογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Νίκος Τζαντζαράς

Βραβείο Πούλιτζερ: Στον ανεξάρτητο ερευνητικό δημοσιογραφικό οργανισμό ProPublica το βραβείο του 2024

«Friends»: Η αυλαία 20 χρόνια πριν και το ιστορικό ρεκόρ τηλεθέασης – Τι χάρη είχε ζητήσει ο Μάθιου Πέρι (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 19:22