search
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 22:35
MENU CLOSE

Πάνω από 4,3 εκατομμύρια ασθενείς μολύνονται από ενδoνοσοκομειακές λοιμώξεις

08.05.2024 08:43
hospital_new

Κάθε χρόνο περισσότερα από 4 εκατομμύρια ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΕ/ΕΟΧ προσβάλλονται τουλάχιστον από μία λοίμωξη, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (ECDC).

Αναλυτικά την περίοδο 2022-2023 περισσότερα από 4,3 εκατομμύρια ασθενείς προσβλήθηκαν από τουλάχιστον μία λοίμωξη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Οι πιο συχνές λοιμώξεις ήταν:

  • Του αναπνευστικού συστήματος (συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και της COVID-19)
  • Του ουροποιητικού
  • Των χειρουργικών τομών
  • Του αίματος
  • Του γαστρεντερικού συστήματος

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αντιπροσώπευαν το σχεδόν ένα τρίτο (το 29,3%)  των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που προκαλούσαν τις περισσότερες λοιμώξεις στα νοσοκομεία ήταν:

  • Το κολοβακτηρίδιο (12,7% των κρουσμάτων)
  • Η κλεμπσιέλλα (11,7%)
  • Ο εντερόκοκκος (10%)
  • Ο κορωνοϊός SARS-CoV2 που προκαλεί την COVID-19 (9,5%)
  • Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (9% των κρουσμάτων)

Τα ανθεκτικά βακτήρια και ο ρόλος των αντιβιοτικών

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που αποκαλύπτει η νέα έρευνα είναι ότι την περίοδο 2022-2023 ήταν αυξημένη η χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων στα νοσοκομεία, γεγονός που μειώνει τη δράση τους απέναντι στα ανθεκτικά μικρόβια.

Αναλυτικά το 35,5% των νοσηλευομένων ασθενών έλαβαν τουλάχιστον ένα αντιβιοτικό, έναντι του 32,9% την περίοδο 2016-2017. Μάλιστα σε καθημερινή βάση χορηγούνται στην ΕΕ/ΕΟΧ αντιβιοτικά σε σχεδόν 390.000 νοσηλευόμενους ασθενείς.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι  μία στις τρεις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια ανθεκτικά σε σημαντικά αντιβιοτικά. Αυτό έχει ως συνέπεια να περιορίζονται οι θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο 20% των περιπτώσεων οι λοιμώξεις που μεταδίδονται στους ασθενείς θα μπορούσαν να αποφευχθούν με απλά μέτρα όπως:

  • Την καλή υγιεινή των χεριών
  • Την ύπαρξη συσκευών απολύμανσης των χεριών με βάση το οινόπνευμα δίπλα σε κάθε νοσοκομειακή κλίνη

«Οι λοιμώξεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη αποτελούν σημαντική πρόκληση για την ασφάλεια των ασθενών στα νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη» δήλωσε ο δρ. Andrea Ammon, Διευθυντής του ECDC και συνεχίζει: «Αυτοί οι πρόσφατοι αριθμοί υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω ενέργειες για τον μετριασμό αυτής της απειλής. Δίνοντας προτεραιότητα στις πολιτικές και πρακτικές πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, καθώς και με την αντιμικροβιακή διαχείριση και τη βελτίωση της επιτήρησης, μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την εξάπλωση αυτών των λοιμώξεων και να προστατεύσουμε την υγεία των ασθενών σε όλη την ΕΕ/ΕΟΧ».

Διαβάστε επίσης

Έκθεση ΟΟΣΑ: Ένας στους δύο υγειονομικούς δεν είναι ικανοποιημένοι με τις συνθήκες εργασίας στα νοσοκομεία

Ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών στα νησιά: Ο μόνιμος πονοκέφαλος του υπουργείου Υγείας

Εμμηνόπαυση: Το σύμπτωμα που εμφανίζεται χρόνια πριν τη διακοπή της περιόδου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19.05.2024 22:28