Καρχαρίας εντοπίστηκε στη μαρίνα της Γλυφάδας χθες το μεσημέρι, Δευτέρα του Πάσχα.

Πιο συγκεκριμένα, στη δεύτερη μαρίνα της Γλυφάδας εντοπίστηκε ένα καρχαριοειδές που κολυμπούσε στα ρηχά και έδειχνε να έχει χάσει την προσανατολισμό του.

Όσοι βρίσκονταν στο σημείο δεν έχασαν ευκαιρία και τράβηξαν βίντεο με τον καρχαρία, τα οποία έγιναν viral στα social media.

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού»

«Ζούμε σε μια χώρα με εξαιρετική θάλασσα και μια σπάνια βιοποικιλότητα. 34 είδη καρχαριών υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες. Το συγκεκριμένο είδος το συναντάμε στα ρηχά νερά, κάτι κυνηγούσε και έφτασε στο λάθος σημείο. Δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο και δεν είναι επικίνδυνο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού», σημείωσε η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια έρευνας ινστιτούτου θαλάσσιας προστασίας «Αρχιπέλαγος», μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο Mega.

Τι κάνουμε εάν το δούμε;

Όσο για τον πανικό που συνήθως δημιουργείται και μόνο στην αναφορά της λέξης καρχαρίας, η κ. Μήλιου τονίζει ότι «βλέπουμε πολλές ταινίες, οι οποίες έχουν δημιουργήσει έναν μύθο αλλά, τόσα χρόνια που καταγράφουμε πληθυσμούς καρχαριοειδών στις ελληνικές θάλασσες, ποτέ δεν έχει προκληθεί κάποιο ατύχημα. Πιο πιθανό είναι το ατύχημα από ανθρώπινο παράγοντα και όχι από σπάνια είδη».

Και αν το δούμε, τι κάνουμε; Όπως συστήνει η ίδια «γενικώς, όταν βλέπουμε ένα σπάνιο, ασυνήθιστο είδος θα πρέπει να το αφήσουμε να βρει τον δρόμο του. Μένουμε ακίνητοι, δεν φωνάζουμε, δεν ουρλιάζουμε, δεν υπάρχει λόγος πανικού».

Το περιστατικό στη Γλυφάδα είναι μια υπενθύμιση ότι «οι θάλασσες δεν είναι μόνο για εμάς αλλά και για τα υπόλοιπα είδη με τα οποία συγκατοικούμε» λέει η ίδια.

«Έχουμε περιστατικά με φώκιες, με χελώνες, με διάφορα είδη και καλό είναι να θυμίσουμε ότι τα ζώα δεν είναι σουβενίρ ή επικίνδυνο σέλφι, μένουμε μακριά, απολαμβάνουμε και σεβόμαστε τους συγκατοίκους μας στις ελληνικές θάλασσες».