Eurovision 2024: Η Ιρλανδή εκπρόσωπος «καρφώνει» την EBU – «Με ανάγκασαν να αλλάξω τα συνθήματα για την Παλαιστίνη»

Eurovision

"Είμαι υπέρ της δικαιοσύνης και υπέρ της ειρήνης. Δυστυχώς, αναγκάστηκα με εντολή της EBU να αλλάξω αυτά τα μηνύματα".

Με επιτυχία και λαμπερές εμφανίσεις πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (7/5) ο Α’ Ημιτελικός του 68ου μουσικού διαγωνισμού της Eurovision. 15 καλλιτέχνες από ισάριθμες χώρες ανέβηκαν στη σκηνή του Malmo Arena, διεκδικώντας τα 10 χρυσά εισιτήρια για την πρόκριση στον Μεγάλο Τελικό του Σαββάτου.

Eurovision 2024: Αυτές είναι οι 10 χώρες που προκρίθηκαν από τον πρώτο ημιτελικό

Ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους της βραδιάς ήταν και η 17χρονη Silia Kapsis, η οποία εκπροσωπεί την Κύπρο με το τραγούδι Liar και κατάφερε να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για τον Τελικό. Επιπλέον, «φωτιά» στη σκηνή του Μάλμε έβαλε και η Ελένη Φουρέιρα, ερμηνεύοντας το Fuego, με το κοινό στο στάδιο να ξεσπά σε θερμό χειροκρότημα.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η συμμετοχή της Ιρλανδίας, με το non-binary άτομο Bambie Thug να εμφανίζεται στη σκηνή της Eurovision ντυμένη στα μαύρα και περιτριγυρισμένη από λευκά κεριά και μία πεντάλφα. Η Malmo Arena «σείστηκε» στο φινάλε του τραγουδιού, με την Ιρλανδία να κερδίζει την πρόκριση για τον Μεγάλο Τελικό, στοχεύοντας σε μία υψηλή θέση στον βαθμολογικό πίνακα.

Eurovision 2024 – Χαμός με τη «μάγισσα» της Ιρλανδίας: «Χριστέ και Παναγία πάμε σε διάλειμμα για ένα τρισάγιο»

Λίγη ώρα αργότερα και κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά το τέλος του Α’ Ημιτελικού, στην οποία συμμετείχαν οι καλλιτέχνες από τις 10 προκριθείσες χώρες, η Ιρλανδή τραγουδίστρια δέχθηκε μία πολιτικού περιεχόμενου ερώτηση από έναν Σουηδό δημοσιογράφο, αναφορικά με τις τοποθετήσεις της τραγουδίστριες γύρω από τον πόλεμο στην Παλαιστίνη.

«Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να συμπεριλάβω τα μηνύματα «Εκεχειρία» και «Ελευθερία για την Παλαιστίνη» στην εμφάνισή μου, διότι είμαι υπέρ της δικαιοσύνης και υπέρ της ειρήνης. Δυστυχώς, αναγκάστηκα να αλλάξω αυτά τα μηνύματα και να γράψω απλώς το «Crown the Witch» στο videowall με εντολή της EBU», απάντησε χαρακτηριστικά η Bambie Thug.

Σημειώνεται πως κατά την είσοδό της στον χώρο της συνέντευξης Τύπου, η Ιρλανδή εκπρόσωπος δέχθηκε ορισμένα γιουχαρίσματα από Ισραηλινούς fans και δημοσιογράφους, εξαιτίας της στάσης και των δηλώσεών της υπέρ της Παλαιστίνης.

Μάλιστα, ο λιβανέζικης καταγωγής τραγουδιστής Eric Saade, ο οποίος συμμετείχε στο opening act του Α’ Ημιτελικού, ανέβηκε στη σκηνή της Eurovision έχοντας δεμένο ένα παλαιστινιακό κασκόλ στο χέρι ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της αιματοχυσίας στη Γάζα. Σύμφωνα με την EBU, κάτι τέτοιο παραβίασε τους κανονισμούς για μη-πολιτικοποίηση του διαγωνισμού, προχωρώντας σε σχετική ανακοίνωση.

Κείμενο: Γιάννης Καρακασίδης