Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Αιτωλοακαρνανίας   »   Μεσολόγγι    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Πάλι το Αγρίνιο θα φταίει στο Μεσολόγγι;Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί στο Μεσολόγγι «εκθειάζουν» τη δημιουργικότητα των γειτόνων τους, Αγρινιωτώνσε βαθμό που να μονολογούν λέγοντας «μωρέ να ‘χαν την Τουρλίδα οι Αγρινιώτες και θα βλέπατε πως θα την είχαν…», σκέψεις που έχουν δόση και αυτοκριτικής αλλά και κριτικής στους διοικούντες το Μεσολόγγι για την αναποτελεσματικότητα που τους διακρίνει σε διάφορους παραγωγικούς τομείς.

Αφορμή για την παραπάνω επισήμανση μας έδωσε μια φωτογραφία που κοινοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Στη φωτογραφία, λοιπόν, ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου δεν διστάζει να φωτογραφηθεί με τους επικεφαλής δυο παρατάξεων της αντιπολίτευσης και μελών της επιτροπής τουριστικής προβολής του δήμου κ.κ. Σταύρο Καμένο και Γιώργο Καραμητσόπουλο στο περίπτερο του δήμου Αγρινίου, στην τουριστική έκθεση Philoxenia 2019, στη Θεσσαλονίκη.Μια εικόνα που εκ των πραγμάτων δηλώνει ότι οι γείτονες Αγρινιώτες για την προβολή και την πρόοδο της περιοχής τους, παραμερίζουν τις όποιες πολιτικές διαφορές, θέτοντας κοινούς στόχους και επιδιώξεις, που ενίοτε τους πετυχαίνουν.

Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιόμαστε εδώ στο Μεσολόγγι πόσες φορές και από ποιους έχει γίνει κάτι ανάλογο; Η απάντηση είναι εύκολη ελάχιστες, αφού πάντα το εγώ κυριαρχεί του εμείς. Αρκεί να υπενθυμίσουμε  τις αποστολές του δήμου Μεσολογγίου στο εξωτερικό, που συγκροτούταν την τελευταία 5ετια με μέλη της πλειοψηφίας και μόνο…

Γίνεται αντιληπτό συνεπώς, ότι για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Μεσολόγγι βαρύνει κύρια και ίσως αποκλειστικά τους ντόπιους παράγοντες….
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 4:23 pm


Μια ακόμη πετυχημένη παρουσία και προβολή της Δυτ. Ελλάδας στην στην 35η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia 2019


Το ενδιαφέρον των επισκεπτών και επαγγελματιών του τουρισμού συγκέντρωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που συμμετείχε με δικό της περίπτερο στην 35η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia 2019, η οποία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το γεγονός πως για πρώτη φορά στο περίπτερο της Π.Δ.Ε., συμμετείχαν από κοινού και οργανωμένα, εκπρόσωποι του Α΄ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν απόψεις, προβάλλοντας από κοινού τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα, παρόντες ήταν οι Δήμοι Αρχαίας Ολυμπίας, Αγρινίου και Αιγιάλειας.

Επίσης, στο περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας φιλοξενήθηκε αυξημένος αριθμός επιχειρήσεων, με ξεχωριστή την παρουσία της ΑΜΦΙΓΑΛ Α.Ε. που προσέφερε προϊόντα της στους επισκέπτες της έκθεσης.
Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης διεξήχθησαν δεκάδες Β2Β συναντήσεις, στις οποίες διαπιστώθηκε ότι η Δυτική Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, έντονο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν ξένοι και Έλληνες επαγγελματίες για να γνωρίσουν και να καταγράψουν ευκαιρίες παροχής νέων τουριστικών υπηρεσιών προς τους πελάτες τους.

«Από την πρώτη μέρα, η νέα Περιφερειακή Αρχή έβαλε ως στόχο την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των διαφόρων φορέων της Περιφέρειάς μας και αυτό το κάνουμε πράξη άμεσα. Μεταξύ μας αρχίζει να αναπτύσσεται μια σχέση εμπιστοσύνης, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα οδηγήσει σε εντυπωσιακά αποτελέσματα στο μέλλον» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες δύο ημέρες της έκθεσης πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας επίδειξη τοπικής γαστρονομίας. Το μενού το είχε επιμεληθεί ο Σύλλογος Εστίασης Αναψυχής Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ). Επίσης, το κοινό που θέλησε να γνωρίσει την Δυτική Ελλάδα είχε και την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις καινοτόμες δράσεις που εφαρμόζονται με τις τοπικές συνέργειες τουρισμού μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CI-NOVATEC, στις οποίες αναφέρθηκε η υπεύθυνη της Ομάδας Έργου Βίκυ Καραπάνου.

Επικεφαλής της αποστολής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης, ο οποίος συνοδευόταν από τον προϊστάμενο του Τμήματος Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής, Δρ. Λαυρέντιο Βασιλειάδη.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 3:37 pm


Ενημερωτικός ο χαρακτήρας της πρώτης συνεδρίασης του νέου ΔΣ του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτ. Ελλάδας


Την πρώτη του συνεδρίαση, υπό τη νέα σύνθεση, πραγματοποίησε τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, υπό την προεδρεία του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για το έργο και τη δράση του Ταμείου, ενώ ασχολήθηκε και με υπηρεσιακά θέματα.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Χρήστος Τζομάκας ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ για τα ταμειακά διαθέσιμα που ανέρχονται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ, αλλά και για τα έξι ευρωπαϊκά έργα που υλοποιεί το ΠΤΑ στο πλαίσιο του INTERREG Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020. Επίσης, ανέφερε ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις και αναμένονται οι εγκρίσεις για την ανάληψη νέων έργων αντίστοιχου προϋπολογισμού.

Από την πλευρά του, ο κ. Φαρμάκης, ευχήθηκε στα μέλη του Δ.Σ. καλή και γόνιμη θητεία, ενώ εξέφρασε τη βούληση για αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Περιφερειακού Ταμείου με τον καλύτερο τρόπο και πάντα, με διαφάνεια και για την εξυπηρέτηση των αναγκών του τόπου.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 3:29 pm


Για το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 συνεδριάζει η επιτροπή διαβούλευσης του δήμου Μεσολογγίου


Συνεδριάζει την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 20.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ι.Π. Μεσολογγίου, η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης. 
Το θέμα συζήτησης αφορά σε «Γνωμοδότηση επί του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου έτους 2020 και εισήγηση προτάσεων προς το Δημοτικό Συμβούλιο». 
Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η Συνεδρίαση θα επαναληφθεί την Πέμπτη 21-11-2019 την ίδια ώρα. Η σχετική πρόσκληση της συνεδρίασης έχει αναρτηθεί από 8-11-2019 στην ιστοσελίδα του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 3:22 pm


Ο συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου για το ζήτημα της μαζικής νέκρωσης ψαριών στο Αιτωλικό (VIDEO)

Την περασμένη εβδομάδα για ακόμη μια φορά καταγράφηκαν μαζικοί θάνατοι ψαριών στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, θάνατοι που αποδίδονται στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες οι οποίες και επηρέασαν τις ποσότητες οξυγόνου στο νερό.
Για το πρόβλημα και τις λύσεις που προτείνονται για να αποφευχθεί στο μέλλον ανάλογη κατάσταση ο συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, Γιάννης Σελιμάς  μίλησε στην τηλεόραση "ΑΧΕΛΩΟΣ TV" και συγκεκριμένα στη δημοσιογράφο Μαρία Καλαμάκη.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:


Δείτε πως κατέγραψε ο κ. Σπύρος Καριοφύλλης το φαινόμενο την περασμένη εβδομάδα.


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 3:12 pm


Η καθιέρωση των Γιορτών ΕξόδουΓράφει ο Αλτάνιος Κλεισοβίτης*
Το εκπληκτικό και ανεπανάληπτο γεγονός της θυσίας των Μεσολογγιτών, του θαύματος της ανδρείας των, της αυταπάρνησης των γερόντων, της  αξιοπρέπειας των γυναικών και  της αλληλεγγύης των φιλελλήνων ζωντανεύει  κάθε χρόνο υπό τον βαρύτιμο τίτλο «Γιορτές Εξόδου».

Ο εορτασμός αυτός,    στον  οποίο συμμετέχει ο Πολιτειακός Άρχοντας και η ανώτατη πολιτική, εκκλησιαστική, πνευματική και στρατιωτική ηγεσία  της χώρας, είναι ίσως μοναδικός  στον κόσμο όλο. Πρώτον γιατί ξεκίνησε αυτόβουλα από τους συγγενείς των πεσόντων στην Έξοδο και δεν επιβλήθηκε από το κράτος, δεύτερον γιατί πραγματοποιείται σε ώρα νυκτερινή και τρίτον γιατί γίνεται με βήμα πολύ αργό – σε ένδειξη πένθους – και με μπάντες που παιανίζουν πένθιμα εμβατήρια.

Καθιερώθηκε το 1850, όταν το Σάββατο του Λαζάρου εκείνης της χρονιάς  οι Μεσολογγίτες συγκεντρώθηκαν στη σημερινή γωνία των οδών Λόρδου Βύρωνος και Ραζή-Κότσικα και άκουσαν μία  ενθουσιώδη, βαθυστόχαστη και συγκινητική ομιλία   του λόγιου και υμνογράφου  Ανδρέα Παλαμά  που εκφώνησε   από το μπαλκόνι του αρχοντικού  Πετρόπουλου (σημερινού Χρυσογιαλέικου).
Τελειώνοντας η ομιλία κάποιος από το ενθουσιασμένο ακροατήριο φώναξε "Στα Ηρώα, πάμε στα Ηρώα" οπότε οι συγκεντρωθέντες προμηθεύτηκαν  κεριά από τις εκκλησίες και τα μαγαζιά και ένα "κάδρο" με τη μορφή του Ραζή-Κότσικα που ήταν κρεμασμένο στον τότε Καφενέ Ράγκου (μετέπειτα Λεσχίδιο αδελφών Ευάγγελου και Γεράσιμου Δέδε)  και αφού σχημάτισαν πομπή  οδηγήθηκαν  με  αναμμένα τα κεριά  στους τάφους των ηρώων – προγόνων τους όπου οι αρχιμανδρίτες του Αγίου Σπυρίδωνος Στέφανος Αναγνωστόπουλος και του Αγίου Παντελεήμονος Ιερόθεος Ηλιάδης έψαλαν τρισάγιο μπροστά στο μνήμα του "Πολυανδρείου Αρχηγού".

 

Το "κάδρο" με την μορφή του Ραζή-Κότσικα  εκτίθεται στο Ιστορικό Μουσείο "Διέξοδος"


                                                    


Έκτοτε, κάθε χρόνο το απόγευμα του Λαζάρου,  μετέβαιναν πάντα  με  αναμμένα κεριά στα «μνήματα» και  τα εναπέθεταν  σε αυτά αφού προηγουμένως έκαναν τρισάγιο.

Το μνημόσυνο της Κυριακής των Βαΐων καθιερώθηκε το 1859 από τον τότε μητροπολίτη (Αρχιεπίσκοπο Αιτωλίας & Ακαρνανίας) Θεόφιλο Βλαχοπαπαδόπουλο ο οποίος είχε διατελέσει  διάκονος του Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Δημοτικό πρόγραμμα για τον εορτασμό εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1877 επί δημαρχίας Ιωάννη  Γιαννόπουλου ο οποίος εκφώνησε και τον «πανηγυρικό» ενώ τον επόμενο χρόνο με εντολή του Δήμου ο τότε φοιτητής Κωστής Παλαμάς εκφώνησε το ποίημα «Μεσολόγγι» η πρωτότυπη έκδοση του οποίου περιλαμβάνεται στις συλλογές της «Διεξόδου» και εκτίθεται στις βιτρίνες του Ιστορικού της Μουσείου.

Το 1884 επί δημαρχίας Ηλία Παπαδόπουλου οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Εξόδου έλαβαν επίσημο χαρακτήρα.

Το 1906 επί κυβερνήσεως Γεωργίου Θεοτόκη εκδόθηκε Βασιλικό Διάταγμα που  καθιέρωσε  την επέτειο της Εξόδου ως «Εθνική Τοπική Εορτή» για την συμμετοχή τους δε  στην πρώτη επίσημη  γιορτή    κατέπλευσαν στην Τουρλίδα  τα  θωρηκτά  «Σπέτσαι», «Ύδρα» και «Ψαρρά»  από τα οποία αποβιβάστηκαν για την απόδοση τιμών  τρία αγήματα και η μουσική του Στόλου.

Την ίδια χρονιά οργανώθηκε στο «Ξενοκράτειο» θεατρική παράσταση από τους μαθητές του Γυμνασίου προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την κατασκευή της Εικόνας της Εξόδου  από τον Ζακυνθινό ζωγράφο Δημήτριο Παλεκάση σε αντιγραφή του ομώνυμου έργου του θεόδωρου Βρυζάκη.

Παράλληλα με την δημιουργία της Εικόνας είχε παραγγελθεί και η κατασκευή του «θρόνου»  της  καθώς και της  «Ουρανίας»,  τον χρυσό στέφανο και την χρονολογία της οποίας κέντησαν οι «αγνές Μεσολογγίτισσες παρθένες» Βασ. Αμπαδογιάννη, Στεφανία Ράπτη και Σοφία Οικονόμου. Σήμερα η "Ουρανία" αυτή  εκτίθεται ως μουσειακό κειμήλιο στην Πινακοθήκη του Δήμου στη θέση της δε  με  φροντίδα του συλλόγου των εν Αθήναις Μεσολογγιτών  κεντήθηκε  το 1978 καινούργια από την κυρία Ασπασία Μπίλλιου 

Φωτογραφία του 1907
Το 1907  η Εικόνα της Εξόδου μετά της «Ουρανίας» μεταφέρθηκε  στον  Κήπο των Ηρώων  «εν πομπή» στα χέρια και στους ώμους  μαθητών του Γυμνασίου οποίοι φορούσαν παπιγιόν και λευκά γάντια.                                                                                                              


Από το  1930   και μετά  καθιερώθηκε οι συμμετέχοντες στην «πομπή» μαθητές να φέρουν στολές και άρματα του αγώνα  και οι μαθήτριες λιβανιστήρια.

Το 1933, δεδομένου ότι τον προηγούμενο χρόνο είχε ανεγερθεί νέο περικαλλές δημαρχείο,   ο ρέκτης δήμαρχος Χρήστος Ευαγγελάτος ανέθεσε στον ζωγράφο - αρχιδιάκονο Δημήτριο Κασόλα την δημιουργία νέας Εικόνας που φιλοτεχνήθηκε εξαίσια με την σύμπραξη των παιδιών του - επίσης ζωγράφων -   Άγγελου, Γεράσιμου και Ιωάννη.


 

Πρακτικό της Δημαρχιακής Επιτροπής του 1933

                                                                                      


Έκτοτε και  μέχρι σήμερα η Εικόνα, παρά το ότι δεν είναι θρησκευτική,  «λειτανεύεται» στη Γιορτή της Εξόδου για να θυμίζει   σε ολόκληρη την  Οικουμένη  ότι  η «ύλη»  της στρατιάς των Αγαρηνών κατακτητών παρά το ότι ήταν τεραστίων διαστάσεων  ήταν παράλληλα  εξαιρετικά  μικρή για να νικήσει και να υποτάξει  το «πνεύμα» και την  «ψυχή»  των ολιγάριθμων υπερασπιστών της αξιοπρέπειας και του χρέους.


   * Ο Αλτάνιος Κλεισοβίτης είναι συλλέκτης & ιστοριοδίφης θεμάτων της Ιερής ΠόληςΔιαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 2:25 pm


Το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων για την εορτή του Αποστόλου Φιλίππου στην Γραμματικού Μακρυνείας


Την προσεχή Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019, εορτή του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Φιλίππου, εορτάζει με κάθε εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα ο Ιερός Ναός Αποστόλου Φιλίππου στη Γραμματικού του Δήμου Αγρινίου.


Το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων έχει ως εξής:


Την παραμονή της εορτής Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019  και ώρα 5:30 μμ  θα τελεσθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’  Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος και εν συνεχεία θα λάβει χώρα η λιτανεία της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Φιλίππου με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, των Αρχών, της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου, και των προσκεκλημένων πολιτιστικών συλλόγων  .
Ανήμερα  της  εορτής, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019 και περί ώρα  07:00 πμ  θα τελεσθεί η Ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία  Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλία και Ακαρνανίας κ.κ Κοσμά.


Το απόγευμα της ίδιας ημέραςκαι ώρα 4:00 μμ θα τελεσθεί η Ακολουθία του μεθεόρτιου Εσπερινού και εν συνεχεία η Ιερά Παράκληση του Αγίου.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 2:05 pm


Με την ομιλία «Οικογένεια ώρα μηδέν;» η εναρκτήρια εκδήλωση της Σχολής Γονέων στο Μεσολόγγι


Με την ακολουθία του αγιασμού για την έναρξη της νέας χρονιάς, που θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς,αρχίζουν οι συναντήσεις της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, την προσεχή Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 18:30’, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως (οδός Κανάτα 2 και Γ. Χονδρού).

Ομιλητής, στην πρώτη συνάντηση, θα είναι ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρ. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Οικογένεια ώρα μηδέν;».
Ο π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου γεννήθηκε το 1969 στην Ορεστιάδα του Νομού Έβρου. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό δίπλωμα στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών Ρώμης. Επίσης είναι διπλωματούχος της Βατικανής Σχολής Παλαιογραφίας. Είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 1:56 pm


Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης αναψυχής με την εφαρμογή του νέου "Αντικαπνιστικού" νόμου - Ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας


Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας με σχετική εκτενή ανακοίνωση ενημερώνει τις επιχειρήσεις μέλη του για την εφαρμογή του Νέου Αντικαπνιστικού Νόμου 4633/16 -10 -2019,  παρουσιάζοντας τον κωδικοποιημένα για να λάβουν γνώση των διατάξεων.

Η ενημερωτική ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Προς διευκόλυνση κάθε ενδιαφερόμενου καταγράφονται με λεπτομέρεια και σαφήνεια οι Νόμοι που ψηφίστηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο για το κάπνισμα, 3730/2008 – 3868/2010 – ΥΠ.ΑΠΟΦΑΣΗ 104720/2010 με ειδίκευση του πρόστιμου – 4419/2016 με την προσαρμογή της ελληνικής Νομοθεσίας στην κοινοτική οδηγία 40200/2014 και 4633/16-10-2019.


ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ Υ.Ε. ( ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ) ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ – ΑΥΤΟΦΩΡΟΥ – ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.

             Ευανάγνωστες πινακίδες και από τις δύο πλευρές του καταστήματος ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ.

             Σε κανένα χώρο του καταστήματος σταχτοδοχείο (τασάκι).

             Πλήρη συνεργασία του καταστηματάρχη με τα ελεγκτικά όργανα.

             Βιβλίο Αναφοράς, αριθμημένο και θεωρημένο από τη Δημοτική Αρχή.

             Απαγορεύεται αυστηρώς η χρήση και η πώληση καπνού ή προϊόντα καπνού.

             Απαγορεύεται η δυνατότητα δημιουργίας χώρων καπνιζόντων.

             Απαγορεύεται εκτός από το τσιγάρο, το κάπνισμα που προέρχεται από:

α) Καπνός από φύλλα και άλλα φυσικά επεξεργασμένα ή μη φυτικά.

β) Καπνός πίπας.

γ) Φυτικά προϊόντα με βάση βότανα, φρούτα πρώτης ύλης φαγητού.

δ) Ηλεκτρονικό τσιγάρο.

ε) Η επαναπλήρωσης, δηλαδή δοχείο που περιέχει νικοτίνη το οποίο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για ηλεκτρονικό τσιγάρο.

ζ) Συστατικό καπνού από οποιαδήποτε ύλη και αν προέρχεται

η) Αρωματική που προσδίδει μυρωδική γεύση ακόμη και από φρούτα, μπαχαρικά, προϊόντα καπνού παντός είδους.

             Απαγορεύεται καπνός για ναργιλέ ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν που μπορεί να καταναλωθεί μέσω ναργιλέ.

             Απαγορεύεται το κάπνισμα και σε κέντρα διασκέδασης και καζίνο με τον Νέο Νόμο 4633/2019 ο οποίος κατήργησε την εξαίρεση που υπήρχε με τον προηγούμενο Νόμο.


ΟΡΓΑΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

             Με τον Νέο Νόμο 4633/2019 Αστυνομία – Δημοτική Αστυνομία – Τουριστική Αστυνομία – Λιμενικό.

             Μπορεί να λειτουργήσει συνεπικουρικά το ΣΕΤΕ και ελεγκτικά ο ΕΟΤ.

             Κατά τη διάρκεια του ελέγχου υποχρεούνται σε επίδειξη ταυτότητας.


ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΕΛΕΓΧΩΝ

Οι έλεγχοι διενεργούνται σε οποιαδήποτε ώρα χωρίς περιορισμό χρόνου και συχνότητας, είτε με καταγγελία ή χωρίς καταγγελία χαρακτηρίζονται σε τακτικούς και έκτακτους.


ΠΡΟΣΤΙΜΟ – ΑΥΤΟΦΩΡΟ – ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Δημιουργείται πλήρη μηχανογραφικό ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής παραβάσεων για να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα το ζήτημα των παραβάσεων.
ΠΡΟΣΤΙΜΑ

1. Σε περίπτωση 4 παραβάσεων η επιχείρηση κλείνει για 10 μέρες και στις 5 παραβάσεις οριστικό κλείσιμο.

2. Διπλασιάζεται το πρόστιμο σε περίπτωση υποτροπής.

3. Το πρόστιμο επιδίδεται στον παραβάτη ή κοινοποιείται ή θυροκολλείται σε περίπτωση άρνησης.

4. Εντός 10 ημερών δύναται να διατυπώσει ο παραβάτης τις αντιρρήσεις του. Εάν είναι επαρκείς οι αντιρρήσεις το πρόστιμο μειώνεται ή διαγράφεται.

5. Σε περίπτωση άμεσης καταβολής του ποσού σε διάστημα 15 ημερών σημαίνει μείωση στο 5%.

6. Τα έσοδα από τα πρόστιμα είναι κρατικά έσοδα από τα οποία δύναται να καλυφθούν για Δαπάνες Δημόσιας Υγείας.


Πράξη επιβολής προστίμου με τον Νόμο 3868/2010 (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ  Επιβαλλόμενων Προστίμων ανά παράβασησύμφωνα με το Ν. 3868/2010 Άρθρο 17 παρ.3)- Καταχωρούνται με ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 2:59 am


Ο δήμος Μεσολογγίου συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Γκραμπάλας στο Καλπάκι

Οι εκπρόσωποι του δήμου Μεσολογγίου με τον διοικητή του 2/39 Σ.Ε. Σχη(ΠΖ) Δημήτρη Σπύρου 

Επιμνημόσυνη δέηση για τους στρατιώτες  του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων που έπεσαν τον Νοέμβριο του 1940 στην μάχη της Γκραμπάλας - θέση «Βίγλα» Καλπακίου τελέσθηκε προχθές Κυριακή 10/11 από τον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα,  παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών εκπροσώπων.
Εκ μέρους του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου παρευρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι οι Πρόεδροι της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού, Γιώργος Σωτηρακόπουλος και Αναπτυξιακής, Δημήτρης Ράπτης.


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 2:34 am


Εντατικούς ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας για τα κατοικίδια ζώα ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Ν. Καραπάνος - Με απόφαση του δημάρχου Μεσολογγίου συγκροτήθηκε η 5μελης επιτροπή για το πρόγραμμα διαχείρισης των "αδέσποτων"

Φωτο αρχείου 
Εντατικούς ελέγχους προαναγγέλλει ο αντιδήμαρχος Μεσολογγίου, Νίκος Καρπάνος σχετικά με την τήρηση των διατάξεων της νομοθεσίας για τα κατοικίδια ζώα και ειδικότερα για τα σκυλιά, με προφανή επιδίωξη να περιοριστεί το ζήτημα της εγκατάλειψής τους.

Συγκεκριμένα στη δήλωσή του ο κ. Καραπάνος τονίζει:

«O Δήμος ΙΠ Μεσολογγίου σε συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες και με την συγκρότηση κατάλληλων συνεργείων, θα ξεκινήσει άμεσα  συστηματικούς ελέγχους με σκοπό τον  περιορισμό του σοβαρού προβλήματος των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Ταυτόχρονα καλούνται οι πολίτες να φροντίσουν για την άμεση εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπει ο Νόμος για τα κατοικίδια και να συμβάλλουν ενεργά στην επίλυση τού τόσο σοβαρού αυτού προβλήματος προκειμένου να διασφαλίζεται και η ευζωία τους αλλά και η Δημόσια Υγεία.
Επισημαίνεται ότι η μη τήρηση της σχετικής νομοθεσίας προβλέπει επιβολή υψηλών προστίμων

Σύσκεψη με τους κτηνιάτρους


Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε συνάντηση εργασίας στο δημαρχείο Μεσολογγίου, της δημοτικής αρχής, με τους κτηνιάτρους της περιοχής για να καθοριστεί ένα κοινό πλαίσιο αντιμετώπισης του ζητήματος των «αδέσποτων» κατά την οποία ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος επεσήμανε πως κάθε πρωτοβουλία πέρα από την αυστηρή τήρηση του νομικού πλαισίου θα πρέπει να γίνει με τη συνεργασία όλων. Ο κ. Λύρος υπογράμμισε ότι η διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο Δήμο απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικό και μόνιμο αποτέλεσμα και ένα πρώτο δείγμα γραφής είναι ότι ο Δήμος έχει ξεκινήσει την σύνταξη μελέτης κατασκευής καταφυγίου για τα αδέσποτα ζώα, την οποία στη συνέχεια θα υποβάλλει για έγκριση και χρηματοδότηση του έργου.Συγκροτήθηκε η 5μελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος  διαχείρισης αδέσποτων 

Τέλος με απόφαση του δημάρχου Μεσολογγίου που δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) συγκροτήθηκε 5μελης επιτροπή για την παρακολούθηση του προγράμματος για την διαχείριση των  αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο δήμο ως εξής:


1. Νικόλαος Καραπάνος, αντιδήμαρχος, εκπρόσωπος του δήμου.

2. Γεώργιος Παλιούρας, δημοτικός σύμβουλος, εκπρόσωπος του δήμου.

3. Πηνελόπη (Πόλα) Μόκα, εκπρόσωπος του συλλόγου προστασίας ζώων «Η ΕΛΠΙΔΑ»

4. Βασίλειο Μπρούμα, εκπρόσωπο του συλλόγου προστασίας ζώων «ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»

5. Αλέξανδρο Παπανικολάου, κτηνίατρο.


Με την ίδια απόφαση καθορίζεται ότι ο κ. Καραπάνος θα προεδρεύει της επιτροπής.


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 2:01 am


Υπερδιπλασιάζονται οι πόροι και οι θέσεις δικαιούχων για παιδικούς σταθμούς στη Δυτική Ελλάδα


Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη εγκρίθηκε επιπλέον χρηματοδότηση για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής για το σχολικό έτος 2019-2020», προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες των οικογενειών της Δυτικής Ελλάδας.

Συγκεκριμένα η συνολική χρηματοδότηση διαμορφώνεται στα 8,2 εκατομμύρια ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και Εθνικούς Πόρους, με στόχο να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός σε 3.407 δικαιούχους, που υπερδιπλασιάζει την αρχική πρόβλεψη για 1.471 ωφελούμενους.

Η δράση αφορά γονείς και των δύο φύλων, που έχουν την επιμέλεια τέκνων, στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες φροντίδας και φύλαξης παιδιών για το έτος 2019-2020, σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές και συγκεκριμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας, παιδικούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.

Πρόκειται για πράξη που στοχεύει ουσιαστικά στην κάλυψη μιας από τις σημαντικότερες ανάγκες των οικογενειών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να συντρέξουν συνθήκες φύλαξης για όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 1:38 am


Χωρίς ουσία οι αντιδράσεις για το παλαιό νοσοκομείο Αγρινίου - "Σε τουλάχιστον 4 μήνες η δημοπράτηση της αναδιαμόρφωσης" λέει ο διοικητής του ιδρύματος


Η απόφαση του υπουργού Υγείας, Β. Κικίλια την περασμένη εβδομάδα να προβεί σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού χαρτοφυλακίου του, με την οποία έγινε μεταφορά ποσού 950.000€ από πίστωση που προορίζεται για την ανακατασκευή και αναδιαμόρφωση του παλαιού νοσοκομείου Αγρινίου δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων.

Αντιδράσεις όμως, που μάλλον, πρόσκαιρους μικροκομματικούς σκοπούς εξυπηρετούν, αφού όπως ξεκαθαρίστηκε και δεν διαψεύδεται είναι αδύνατη η δημοπράτηση του έργου μέχρι το τέλους του χρόνου και κατά συνέπεια η πίστωση των 950.000€ δεν θα χρησιμοποιούταν. Έτσι η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να διαθέσει το συγκεκριμένο πόσο για κάλυψη άλλων αναγκών.

Φυσικά για να μην υπάρξει ο οποιοσδήποτε «κίνδυνος» για το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει στον προϋπολογισμό που θα γίνει για την επόμενη χρονιά να υπάρξει εκ νέου εγγραφή και δέσμευση της πίστωσης των 950.000€.


Μάλιστα για το ζήτημα από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου και πιο συγκεκριμένο από τον πρόεδρο του, Ανδρέα Τσώλη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση στην οποία περιγράφεται το ιστορικό της υπόθεσης:


“Την  6/11/2019  το Υπουργείο Υγείας με την υπ΄αριθ. ΓΠ Β3β/73791 απόφαση του μείωσε την πίστωση  από το ενταγμένο στο ΠΔΕ (πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων) 2018 έργο με κωδικό 2018ΣΕ09100026 (ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Α,Β,Γ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΣΕ ΧΩΡΟ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ,ΤΟΥ Δ.ΙΕΚ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ, ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΚΑΙ  ΧΩΡΟ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΞΕΝΩΝΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΝΟΣΟΥΣ), κατά 950.000,00 ευρώ, αφήνοντας  ένα μικρό υπόλοιπο  (50.000,00 ΕΥΡΩ)στον λογαριασμό του έργου.

Έχοντας το καθήκον αλλά και την υποχρέωση προς τους πολίτες του Αγρινίου και όλου του Νομού για την έγκυρη και σωστή πληροφόρηση με βάση την πραγματικότητα της αλήθειας, μακριά και πέρα από οποιεσδήποτε πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες που δεν μας αφορούν ως Διοίκηση του Γ.Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ,πληροφορούμε καταθέτοντας τα εξής:
1)            Το εν λόγω έργο μετά από πρωτοβουλίες της τότε Δ/σης της 6Ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2018 με συνολικό ποσό προϋπολογισμού για την υλοποίηση του 1.500.000,00 ευρώ.(ΥΠ.ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ.101460/27-9-2018)

2)            Λόγω έλλειψης οργανωμένης τεχνικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου, που θα φρόντιζε για τις ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών  εργασιών,  προκειμένω το έργο να Δημοπρατηθεί και ο ανάδοχος κατασκευαστής να αρχίσει τις εργασίες, υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Νοσοκομείου, της 6Ης Υγειονομικής Περιφέρειας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος . Η σύμβαση υπογράφηκε την 6/5/2019 από τον Διοικητή του Γ.Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ , από τον  τότε Υποδιοικητή  της 6Ης Υ.ΠΕ και από τον τότε Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου με την βοήθεια της μοναδικής υπαλλήλου που διαθέτει σχετική γνώση (Προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας), από την επόμενη κιόλας ημέρα, άρχισε τις διαδικασίες για την εκτέλεση των προαπαιτούμενων ενεργειών προκειμένω το έργο να δημοπρατηθεί, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των ενεργειών αυτών τον Αύγουστο του 2019.

Όταν ο Υπεύθυνος μηχανικός που χειρίζονταν τις προβλεπόμενες διαδικασίες αναζήτησε τον φάκελο αδείας των κτιριακών εγκαταστάσεων που θα αναδιαμορφώνονταν για να υποδεχτούν τις εν λόγω δομές και Τμήματα του Νοσοκομείου, ανακάλυψε έκπληκτος  ότι όχι μόνο δεν υπήρχαν οικοδομικές άδειες  κάποιων εκ των  κτιρίων αυτών, αλλά ούτε και οι  μελέτες στατικής επάρκειας!!!! .Δηλαδή ένα Δημόσιο Νοσοκομείο που στέγαζε ασθενείς πολίτες, είχε κάποιες κτιριακές εγκαταστάσεις   που στερούνταν οικοδομικής αδείας και μελετών. Δηλαδή υπήρχαν  αυθαίρετα κτίσματα!!

Με το δεδομένο πλέον αυτό,  άρχισε μια αγωνιώδης προσπάθεια μεταξύ της Διοίκησης του Νοσοκομείου και της Προϊσταμένης των Τεχνικών Υπηρεσιών  με τους  Υπεύθυνους  μηχανικούς  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και της 6Ης Υγειονομικής Περιφέρειας, προκειμένω να εξευρεθεί η καταλληλότερη και λιγότερο  χρονοβόρα  λύση για να ξεπεραστεί  το πρόβλημα και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου. Διερευνήσαμε με ειδικούς - στην στατική επάρκεια κτιριακών εγκαταστάσεων  - επιστήμονες μηχανικούς, την δυνατότητα αν μπορούμε να προχωρήσουμε το έργο ή  όχι.

 Δυστυχώς η μόνη προσφορότερη και εντός του νόμου λύση,  ήταν η νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών με την προβλεπόμενη διαδικασία ,και κατόπιν θα ακολουθούνταν  οι δράσεις που αφορούσαν το καθεαυτό έργο. (Οι λεπτομέρειες αποτελούν τεχνικά και επιστημονικά χαρακτηριστικά και γι’ αυτό και δεν αναφέρονται).

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε μια σημαντικότατη καθυστέρηση λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών της νομιμοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών.

Τώρα βρισκόμαστε στο τέλος της διαδικασίας αυτής και ευελπιστούμε σε έναν χρονικό ορίζοντα περίπου 4 μηνών να είμαστε έτοιμοι για την δημοπράτηση του έργου.

Το Υπουργείο ακλουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία της ανακατανομής των πιστώσεων από έργα τα οποία δεν άρχισε η υλοποίησή τους έως το τέλος του έτους,  μείωσε την πίστωση από τον  συγκεκριμένο κωδικό έργου αφήνοντας ένα μικρό υπόλοιπο στον λογαριασμό.

Ως Διοίκηση του Γ.Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ χαιρετίζουμε την προφορική δέσμευση και του κ. Υπουργού Υγείας αλλά και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Φαρμάκη Νεκτάριου ότι το έργο θα συμπεριληφθεί    στον προϋπολογισμό του νέου έτους 2020 με το αρχικό ποσό χρηματοδότησης με σκοπό την ολοκλήρωση του.

Υπηρεσιακά,  συνεχίζουμε τις ενέργειες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα  οδηγήσουν στην  δημοπράτηση του έργου και κατά συνέπεια στην ολοκλήρωση του.”


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 6:32 pm


Ο δήμος Μεσολογγίου καλεί για τακτοποίηση οφειλών για χρήση κοινοχρήστων χώρων και προειδοποιεί για ελέγχους

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου με σχετική ανακοίνωση καλεί τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που χρησιμοποιούν κοινόχρηστους χώρους, να εξοφλήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους, είτε με εφάπαξ καταβολή των οφειλομένων, είτε με ένταξη στην διαδικασία ρύθμισης έως 31-12-2019. Οι οφειλές αφορούν το τέλος χρήσης για το έτος 2019 συμπεριλαμβανομένων οικονομικών εκκρεμοτήτων από παρελθόντα έτη.  
Όπως σημειώνει σε δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Νίκος Κ. Καραπάνος, «Η Δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος Κώστας Λύρος  αντιμετωπίζουν ισόνομα και ισότιμα όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Δήμο. Στο πλαίσιο αυτό, θα εφαρμοσθεί η  νομοθεσία και ότι προβλέπεται για την τακτοποίηση οφειλών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος». 

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 3:46 pm


Μαζική η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες για νέο Δ.Σ. στο σωματείο εργαζομένων του δήμου Μεσολογγίου


«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το σύνολο των εργαζόμενων που στήριξε το Σωματείο, με την καθολική συμμετοχή του. Αυτή η καθολική συμμετοχή από μόνη της αποτελεί νίκη. Νίκη για όλους τους εργαζομένους, παρακαταθήκη και δέσμευση για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Ευχαριστούμε όσους συνέβαλλαν θετικά σε αυτή.» τονίζεται σε ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στο δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αφορμή την κυριολεκτικά μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ..

Οι αρχαιρεσίες έγιναν την περασμένη Παρασκευή 8/11, με την συμμετοχή να ξεπερνά το 80%, αφού από τα 292 μέλη του σωματείου, στην κάλπη προσήλθαν τα 243!

Όσον αφορά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας από μια πρώτη ανάγνωση διαπιστώνεται η «εμπιστοσύνη» των εργαζομένων στο δήμο Μεσολογγίου στο πρόσωπο του προέδρου τους Βασίλη Μπαρμπετάκη, καθώς έλαβε 180 ψήφους! Μια επίδοση αξιοσημείωτη από κάθε άποψη.
Το 76.5% των συμμετεχόντων στην ψηφοφορία ψήφισε τον πρόεδρο του σωματείου Β. Μπαρμπετάκη 
Μια δεύτερη όμως ανάγνωση των αποτελεσμάτων δημιουργεί κάποιους προβληματισμούς για το μέλλον του σωματείου. Κι αυτό διότι υπήρξαν δυο κάλπες μια στο Μεσολόγγι και μια στο Αγρίνιο τα αποτελέσματα των οποίων δεν ήταν όμοια όσον αφορά τις τάσεις των μελών του σωματείου στην σταυροδοσία. Δηλαδή υποψήφιοι με ικανοποιητική επίδοση στην κάλπη του Μεσολογγίου είχαν μηδενική επίδοση σε αυτή του Αγρινίου. 
Κάτι που προκάλεσε πολλές "μουρμούρες" από υποψηφίους και ενδεχομένως να δημιουργήσει συνθήκες εσωστρέφειας μεταξύ των εργαζομένων με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό… 
Να σημειωθεί ότι στην κάλπη του Αγρινίου άσκησαν το εκλογικό του δικαίωμα συμβασιούχοι σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ.

Σε κάθε περίπτωση ζητούμενο πρέπει να αποτελέσει η περιχαράκωση της μαζικότητας στη συμμετοχή των εργαζομένων στο δήμο στις δράσεις και τις παρεμβάσεις του σωματείου.


Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως εξής:


Εγγεγραμμένοι: 292 Ψήφισαν: 243 Άκυρα: 5 Έγκυρα: 238 (σ.σ. στην στήλη των ψήφων εντός της παρένθεσης είναι οι ψήφοι των υποψηφίων στις κάλπες του Μεσολογγίου και του Αγρινίου αντίστοιχα)Υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ψήφοι


1

Μπαρμπετάκης Βασίλειος του Επαμεινώνδα

180 
(127-53)
Εκλέγεται

2

Ντέκα Γεωργία του Χρήστου

105
(65 -40)

Εκλέγεται

3

Κιρκινέζος Χαράλαμπος του Κωνσταντίνου

97
(96-1)

Εκλέγεται

4

Παπαγεωργίου Κωνσταντίνα του Αγησιλάου-Χρήστου

94
(48-46)

Εκλέγεται

5

Μαχαιριώτη Παναγιώτα του Κωνσταντίνου

92
(82-10)

Εκλέγεται

6

Μαντζουράτος Κωνσταντίνος του Παναγιώτη

88
(43-45)

Εκλέγεται

7

Ντούμας Αθανάσιος του Ιωάννη

80
(37-43)

Εκλέγεται


Τριανταφυλλίδη Αγνή του Παντελή

76
(31-45)


Βασιλείου Νεκτάριος του Νικολάου

70
(70-0) 


Βήττα Ασπασία του Αριστείδη

64
(21-43)


Γκόρου Αρετή του Γεωργίου

63
(60-3)


Φούντα Σοφία του Θεοδώρου

60
(59-1)


Λύτρας Μάριος του Κωνσταντίνου

54
(54-0)


Μακρής Αντώνιος του Ιωάννη

42
(42-0)


Καλτσούλα Ελένη του Δημητρίου

35
(35-0)


Δημαράς Νικόλαος του Ιωάννη

23
(23-0)Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 2:13 am


Συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 11/11 το συμβούλιο κοινότητας Μεσολογγίου


Με τέσσερα θέματα στην ημερήσια διάταξη θα γίνει σήμερα Δευτέρα 11/11, στις 6 το απόγευμα, συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου.

Το συμβούλιο κοινότητας θα συνεδριάσει για ακόμη μια φορά στην αίθουσα συνεδριάσεων της Πινακοθήκης Μεσολογγίου (Κεντρική Πλατεία), καθώς η δημοτική αρχή επικαλούμενη, ελλιπή μέτρα ασφαλείας του κτηρίου, δεν ενέκρινε σχετικό αίτημα, ώστε οι συνεδριάσεις του συμβουλίου κοινότητας, να γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στο «ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ».


Αναφορικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αυτά είναι τα  εξής:
  • Προτάσεις εκδηλώσεων-δράσεων για τις εορτές των Χριστουγέννων για την Κοινότητα Μεσολογγίου.
  • Νεκροταφεία Κοινότητας Μεσολογγίου.
  • Πάγια προκαταβολή Προέδρου Κοινότητας Μεσολογγίου (συμμετοχικός προϋπολογισμός)
  • Χορήγηση παράτασης ωραρίου μουσικής και μουσικών οργάνων.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 1:09 am


Το μπάρμπεκιου του Κυρανάκη


Γράφει η Σοφία Γιαννακά
Δημοσιογράφος - πρ. βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας

Την Κυριακή στη Γαλλία γίνεται διαδήλωση κατά της «ισλαμοφοβίας». Την διοργανώνουν αριστερά και νεοκομμουνιστικά κόμματα, τα οποία θέλουν ανοιχτά σύνορα και αγκαλιές σε όλους τους μουσουλμάνους μετανάστες που κατακλύζουν τη Δύση.

Σε αυτή τη διαδήλωση δεν θα συμμετέχουν, φυσικά, το κόμμα του Μακρόν, οι κεντροδεξιοί και το Σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας.

Το αναφέρω για να τοποθετήσω το θέμα με τα χοιρινά σουβλάκια του Κυρανάκη σε μια άλλη διάσταση: ο πανικός με τους μουσουλμάνους μετανάστες πνίγει ήδη και άλλες κοινωνίες της Δύσης. Εκεί εκφράζεται με τόνους μελάνης, πάνελ, δραματικά επιχειρήματα. Πολλές φορές καταλήγει σε βία, οδηγεί σε επιθέσεις και νεκρούς. Η Ευρώπη έχει σαστίσει, είναι διχασμένη και φοβισμένη απέναντι σε ένα πρόβλημα που -όπως είπε και ο ρεαλιστής Χρυσοχοΐδης, στο ευρωκοινοβούλιο - ξεπερνάει λαούς και κυβερνήσεις. Επομένως πρέπει να μας ενδιαφέρει τι συμβαίνει στο ευρωπαϊκό σπίτι γιατί θα το βρούμε μπροστά στην πόρτα μας.
Η Γαλλία βρίσκεται εδώ και χρόνια στη δίνη μιας μοναδικής πολιτισμικής στιγμής με τους μετανάστες. Οι διαμάχες γύρω από την ισλαμική βία και την ενσωμάτωση των μειονοτήτων δίνουν και παίρνουν. Ακραία κόμματα κάνουν καριέρα με την ισλαμοφοβία, ενώ αριστερές παρατάξεις δίνουν τα ρέστα τους υπέρ της μουσουλμανικής μαντήλας και της προσφυγο-λαγνίας. Πρόσφατα σφάχτηκαν σε ένα περιφερειακό συμβούλιο της Βουργουνδίας για το αν έπρεπε να φύγει από την αίθουσα μια μαντηλοφορούσα μουσουλμάνα. Το θέμα, άλυτο επί δεκαετίες, πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις που ο Μακρόν αναγκάστηκε να κάνει διάγγελμα για να ηρεμήσει προσωρινά τα πνεύματα. Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν για τη Μεγάλη Βρετανία. Με άλλα λόγια, όλα όσα συζητούν εσχάτως, τσαρλατάνικα, οι Κυρανάκηδες και οι Γιαννούληδες έχουν ήδη προκαλέσει κόντρες, βία και χάος στη Δύση.

Δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους γνωστότερους δημοσιογράφους στη Γαλλία είναι σήμερα ο Ερίκ Ζεμούρ. Τα βιβλία του έγιναν μπεστ σέλερ και προειδοποιούν για τον υφέρποντα κίνδυνο ισλαμοποίησης μιας Γαλλίας που είχε νεκρούς από φονικές επιθέσεις τζιχαντιστών. Ο Ζεμούρ έγινε τρομερά διάσημος ως εκφραστής σκέψεων που έχει κάθε Γάλλος στο κεφάλι του, αλλά δεν τολµά να τις εκστοµίσει, όπως λέει ο ίδιος. Ιδεολογικά τοποθετεί τον εαυτό του στην Δεξιά, ασκεί έντονη κριτική στην μετανάστευση, συστηματικά επιτίθεται κατά των μεταναστών τους οποίους αποκαλεί «νέους αποικιοκράτες», συγκρίνει τον ναζισμό με το Ισλάμ και αναφέρεται σε πόλεμο εξόντωσης κατά των δυτικών πολιτισμών.Ο Ζεμούρ θεωρείται πολύ φανατικός και ακραίος και απορρίπτεται από τον μέσο, λογικό Γάλλο. Εξάλλου, κάνει παρέα με την μικρότερη Λεπέν.

Αλλά εξίσου φανατικά και ακραία υψώνουν τον αντίλογο τα αριστερά κόμματα της Γαλλίας (π.χ. Μελανσόν) που διοργανώνουν και τη διαδήλωση της Κυριακής. Είναι οι άνθρωποι που κοροϊδεύουν τις θεούσες αλλά είναι πονόψυχοι με την μπούρκα και την μουσουλμανική μαντήλα. Είναι ψυχοπονιάρηδες με τους πρόσφυγες σε βαθμό παρεξήγησης και σκίζονται για την παραμονή τους στη Δύση. Η Σώτη Τριανταφύλλου τους έχει αποκαλέσει «Ισλαμοαριστερά» η οποία μαζί με την επίθεση του Ισλάμ κλονίζουν την Ευρώπη, όπως ισχυρίζεται.

Το θέμα είναι πραγματικά πολύ σοβαρό και δεν σηκώνει πλάκα με τα χοιρινά σουβλάκια. Έρχεται ολοταχώς καταπάνω μας και οι ορδές των μεταναστών δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν Έλληνα ή Ευρωπαίο ασυγκίνητο. Όλοι στη Δύση θεωρούμε τα κεκτημένα μας δεδομένα, την ελευθερία μας μη διαπραγματεύσιμη. Μας τρομάζει η μπρουταλιτέ του Ισλάμ, η ανελευθερία, η υποχρεωτική μπούρκα και ο ισλαμικός φονταμενταλισμός. Προφανώς, η απάντηση στους φόβους μας δεν είναι να ψήσουμε χοιρινό στα Διαβατά. Αλλά ούτε να κραυγάζουμε Ωσαννά στη μπούρκα.


Ως όφειλε, ο Μητσοτάκης τράβηξε το αυτί του Κυρανάκη για υπερβολική ροπή στην μπουρδολογία. Διέγραψε και έναν γραφικό που φώναζε να πετάξουμε τους μετανάστες στη θάλασσα. Αλλά η ΝΔ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τι θα κάνει με το μεταναστευτικό, καρότο ή μαστίγιο; Δεν γίνεται μεταναστευτική πολιτική με σουβλάκια και μπύρες, δήλωσε ο Κουμουτσάκος. Σωστά, αλλά δεν μας είπε ποτέ το δικό του σχέδιο. Οι φωνές στον Κυρανάκη δεν είναι πολιτική, είναι ενοχή και αμηχανία.

Από την άλλη, δεν είδαμε τον κ. Τσίπρα να βάζει στη θέση του τον Γιαννούλη για τη σαχλαμάρα με τις ποινικές ευθύνες σε ψήστες χοιρινού. Θα μου πείτε ο ΣΥΡΙΖΑ εξασκεί αυτό που γνωρίζει καλύτερα: να διχάζει τους Ελληνες σε ένα αιχμηρό ζήτημα, κάνοντας επαναστατική γυμναστική και μικρά ρεσάλτο για την εξουσία. Και στο μεταξύ να ψάχνεται δήθεν για την ποθητή Κεντροαριστερά
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 9 November 2019 | 11:27 am


Η κωμωδία "Στην Ταϋλάνδη" από τους "Τανάπαλιν" της Φρ. Ιωαννίδη παρουσιάζεται αύριο στο ΜεσολόγγιΗ θεατρική κωμωδία "Στην Ταϋλάνδη" θα παρουσιαστεί αύριο Κυριακή 10/11 στις 8:30 το βράδυ,  στο αμφιθέατρο του νομαρχιακού μεγάρου στο Μεσολόγγι από τον θίασο "Τανάπαλιν" της Φρατζέσκας Ιωαννίδη. 
Τρεις φίλες και η κόρη του Αλέκου, ζουν την καθημερινότητά τους σε ένα σαλόνι, μέσα σε ερωτικές απογοητεύσεις και επιτυχίες, πίνοντας, καπνίζοντας, φωνάζοντας, κλαίγοντας και δολοπλοκώντας. Μεζεδάκια, γλυκά, ρόμπες, παντόφλες και ρολά μαλλιών εναρμονισμένα με τις εργασίες και τα θέλω τους, συναρμολογούν μια απρόσμενη κωμική παράσταση. Αφορμή ένα ταξίδι στην Ταϋλάνδη που συνέχεια παραπαίει.
Πλοκή που στο βάθος της εκφράζει τα συναισθηματικά αδιέξοδα του νεοέλληνα, τις προσδοκίες, τις εξαρτήσεις του και την ατομική μοναξιά.
Παίζουν:
Κώστας Κοτσίρης. Σπυριδούλα Παπαδοπούλου, Ράνια Αναστασίου, Ηλέκτρα Ροδιτάκη.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 9 November 2019 | 10:49 am


Το CERN έρχεται στην Πάτρα για να ενθαρρύνει τη μεταφορά τεχνολογιών σε Ελληνικές Startups! Καθοριστική η συμβολή του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών.


To CERN είναι το μεγαλύτερο κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της Σωματιδιακής Φυσικής.

Φυσικοί και Μηχανικοί διερευνούν την θεμελιώδη δομή του σύμπαντος. Στην προσπάθεια αυτή,  μαζί με νέες ιδέες για τα μυστήρια του κόσμο μας, έχει αναπτυχθεί ένας μεγάλος αριθμός τεχνολογιών και λύσεων, οι οποίες αποτελούν το βασικό πυλώνα για τη δημιουργία νέων προϊόντων. Για παράδειγμα, στη δεκαετία του 1970, οι επιστήμονες του CERN μετέφεραν την τεχνογνωσία τους για την κατασκευή ενός σαρωτή PET του Νοσοκομείου της Γενεύης. Σήμερα, είναι εμπορικά διαθέσιμοι και πολλοί από αυτούς βασίζονται στην τεχνολογία ανιχνευτών κρυστάλλων και ανιχνευτών ακτινοβολίας οι οποίες αναπτύχθηκαν για πειράματα του CERN. Αξίζει να τονιστεί, ότι ο παγκόσμιος ιστός εφευρέθηκε στο CERN το 1989 για να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των φυσικών.

Κατόπιν τούτου, το CERN έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο από 8 Business Incubation Centers (BICs) σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να βοηθήσει και να χρηματοδοτήσει επιχειρηματίες  και μικρές επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τις τεχνολογίες του CERN στην αγορά.

To Επιστημονικό Πάρκο Πατρών τον Απρίλη του 2019 επιλέχτηκε ως το Εθνικό Business Incubation Center του CERN.
Η αποστολή ενός BIC είναι να ενθαρρύνει τη μεταφορά και την εμπορευματοποίηση των τεχνολογιών του CERN προς τις Ελληνικές Startups. Επίσης, να αναζητά και να χρηματοδοτεί, στην χώρα του, startups οι οποίες αναπτύσσουν υψηλή τεχνολογία που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις ερευνητικές υποδομές του CERN. Επιπλέον, κάθε BIC έχει ως αποστολή να βοηθήσει τις Startups, που είναι επιλέξιμες από τo CERN, να ωριμάσουν τα προϊόντα τους έτσι ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ΕΠΠ ως Εθνικό BIC πραγματοποιεί σε συνεργασία με το Knowledge Transfer Group του CERN, ενημερωτική εκδήλωση, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 10:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΠΠ (1ος όροφος).


Η εκδήλωση αποτελείται από τρία μέρη:


- CERN Knowledge Transfer Group – BIC: To πρώτο μέρος της εκδήλωσης εστιάζει σε Startups και Entrepreneurs στο οποίο θα παρουσιαστεί ο βασικός ρόλος του CERN στην έρευνα και τεχνολογία, η μεταφορά τεχνογνωσίας του CERN στις startups και το ελληνικό BIC του CERN.


- CERN Procurement Department: Το δεύτερο μέρος εστιάζει σε ΜΜΕ επιχειρήσεις όπου θα παρουσιαστούν το τμήμα προμηθειών του CERN, o τρόπος προμήθειας στο CERN & καλές πρακτικές σε θέματα συνεργασίας με το CERN.


- B2B Συναντήσεις: Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν B2B Meetings με εκπροσώπους του CERN από το τμήμα προμηθειών ή/και από το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνογνωσία του CERN. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους δωρεάν, συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής μέχρι τις 17/11 πατώντας εδώ.Πληροφορίες: Επιστημονικό Πάρκο Πατρών – Γραφείο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Κώστας Μπάστας, 2610911553, [email protected] – Μαρία Κωνσταντίνου, 2610911557, [email protected]  

Τι προσφέρει το πρόγραμμα μέσω της συμμετοχή σας: Το Ελληνικό Business Incubation Centre (BIC) του CERN είναι ένα πρόγραμμα θερμοκοιτίδας που σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει υψηλής Τεχνολογίας Entrepreneurs, Startups και Ερευνητές στην επιχειρηματική τους προσπάθεια, προσφέροντάς τους υπηρεσίες και τεχνολογίες του CERN για να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα. 

Όλοι οι υποψήφιοι για το Ελληνικό BIC του CERN θα λάβουν τεχνολογικές και επιχειρηματικές συμβουλές από εμπειρογνώμονες του CERN ή/και του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών. Οι νικητές του προγράμματος θα λάβουν από το Ελληνικό BIC:


• €30.000 χρηματοδότηση για την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων, σχεδιασμού, προτυποποίησης, μελέτες αγοράς, υποδομές κλπ.

• €10.000 χρηματοδότηση για επιχειρηματική/τεχνική υποστήριξη και υπηρεσίες θερμοκοιτίδας στους Entrepreneur,Startups και Ερευνητές

• Πρόσβαση σε πιθανές χρηματοδοτικές πηγές μέσω των διασυνδέσεων του ΕΠΠ με venture capitalists, BIC Network και άλλες χρηματοδοτικούς φορείς

Επιπλέον οι νικητές θα επωφεληθούν μέσω του CERN λαμβάνοντας:

• Τεχνικές συμβουλές και υπηρεσίες

• Τεχνικές επισκέψεις στο CERN συνολικής διάρκειας 40 ωρών

• Παροχή προνομιακής αδειοδότησης της πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) του CERN


Tα πεδία εφαρμογής των τεχνολογιών του CERN:
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 6 November 2019 | 3:03 am


41 μητέρες σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο συμμετείχαν στον 10ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για την σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού


Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού*, το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργάνωσε όπως κάθε χρόνο, τον 10ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό ο οποίος πραγματοποιήθηκε  σε περισσότερες από 55 πόλεις της Ελλάδας την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019.


Ο Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός είναι μία γιορτή, χωρίς ομιλίες, εταιρείες ή δημόσιους φορείς, για την πρωτοβουλία λίγων μητέρων να βοηθούν εθελοντικά άλλες μητέρες να μάθουν την τέχνη του θηλασμού, να ενημερώνονται, να έρχονται σε επαφή, να μοιράζονται τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους, να αλληλοϋποστηρίζονται, να παίρνουν δύναμη και κουράγιο. Αυτή η πρωτοβουλία, εξελίχθηκε σε ένα πανελλήνιο δυναμικό δίκτυο με χιλιάδες μέλη. Στο Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας. Φέτος λοιπόν γιορτάσαμε τη συνάντηση και την κατάκτηση γνώσης (που είναι δύναμη). Δεν υποστηρίζουμε ότι μια μητέρα ΠΡΕΠΕΙ να θηλάζει και ΠΡΕΠΕΙ να θηλάζει δημόσια. Υποστηρίζουμε την ίδια τη μητέρα ώστε να ΜΠΟΡΕΙ να επιλέξει και να πραγματοποιήσει την επιλογή της.

Για την Αιτωλοακαρνανία την διοργάνωση ανέλαβε και φέτος η

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας” (https://www.facebook.com/groups/aitoloakarnania.thilasmos).


Μητέρες μαζί με τις οικογένειές τους έστειλαν το δικό τους μήνυμα, για τον δημόσιο θηλασμό, πως όχι μόνο δεν είναι ταμπού αλλά κάτι απόλυτα φυσιολογικό!
Φέτος δεν υπήρχε συγκεκριμένο μήνυμα, αλλά ο εορτασμός 10 χρόνων προσπάθειας, στήριξης, ενημέρωσης, ανιδιοτελούς προσφοράς, από μαμά σε μαμά ώστε να καταφέρουν το αυτονόητο. Ποίο είναι αυτό; Να θηλάσουν όσο και όπου μπορούν! Η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού, η εξοικείωση του κόσμου με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας και η κατάλληλη ενημέρωση για το πώς μπορεί να επιτευχθεί ο μητρικός θηλασμός ήταν και θα είναι πάντα ο κύριος στόχος και λόγος στο γιατί να γίνεται ο ταυτόχρονος θηλασμός.

"Οι θηλάζουσες μητέρες της Αιτωλοακαρνανίας ενώθηκαν με τις υπόλοιπες μητέρες, σε κάθε γωνιά της χώρας, και του εξωτερικού και συνολικά θήλασαν ταυτόχρονα 41 μητέρες-μέλητου πανελλήνιου δικτύου και στις τρεις πόλεις του Νομού (Αγρίνιο, Ι.Π. Μεσολογγίου, Ναύπακτος). Σας ευχαριστούμε πολύ και ελπίζουμε να προσφέρουμε βοήθεια και υποστήριξη σε ακόμα περισσότερες μαμάδες. Το Πανελλήνιο Δίκτυο αλλά και η τοπική ομάδα θα συνεχίσουν τις δράσεις τους δίνοντας ραντεβού του χρόνου.


Ευχαριστούμε θερμά τις μανούλες και τους χορηγούς για την υλοποίηση της διοργάνωσης." τονίζουν σε κοινή τους δήλωση οι διαχειρίστριες της Ομάδας Εθελοντών και Υποστηρικτών
Μητρικού Θηλασμού Αιτωλοακαρνανίας (αλφαβητικά): Βίβιαν Θωμάτου, Αγγέλα Καρακώστα, Βασιλική Καρδαρά, Έφη Πετσινού, Ηρώ Φραγκούλη

*Από τo 1992 καθιερώνεται διεθνώς ο εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την WABA (Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στο Θηλασμό), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF, στις 1-7 Αυγούστου. Στην Ελλάδα, η εβδομάδα αυτή εορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου. Και φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ενώνει τις δυνάμεις του με την UNICEF, ώστε να εξαπλωθεί το φετινό μήνυμα: «Υποστηρίξτε τις μητέρες να θηλάσουν οποτεδήποτε, οπουδήποτε».

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 6 November 2019 | 2:35 am


Η θεατρική παράσταση "Οδυσσεβάχ" της Ξένιας Καλογεροπούλου παρουσιάζεται στο Μεσολόγγι το Σάββατο 9/11


Η παιδική σκηνή του Φώτη Σπύρου παρουσιάζει φέτος σε όλη την Ελλάδα το εμβληματικό έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου "Οδυσσεβάχ" σε μουσική Διονύση Σαββόπουλου.

Στο πλαίσιο της περιοδείας  θα παρουσιαστούν δυο παραστάσεις,  στο Μεσολόγγι, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του νομαρχιακού μεγάρου,  με ώρες έναρξης 5:00 μ.μ. και 7:00 μ.μ.

Ο «Οδυσεβάχ» είναι ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα για παιδιά και όχι μόνο, βασισμένο στους μύθους, στα λαϊκά παραμύθια και την επική λογοτεχνία. Ένα γοητευτικό μαγικό ταξίδι σε χώρες ονειρικές, με αλλόκοτους ήρωες, ένα παραμύθι όπου τα πάντα είναι δυνατά και αδύνατα.

Η Ξένια Καλογεροπούλου έγραψε την ιστορία του Οδυσσεβάχ από την Ιθαγδάτη που ταξιδεύει ψάχνοντας το Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την Οδύσσεια, από τις Χίλιες και μία νύχτες, και πολλά άλλα παραμύθια.

Δρακοκύκλωπες, Λωτοφάγοι, Πειρατές, Σειρήνες, Γοργόνες, η Μάγισσα Κιρκίλα, η Πριγκίπισσα Λαριζάτ και το πλήρωμα του Οδυσσεβάχ μας προκαλούν να ζήσουμε την περιπέτεια.
Το καράβι του Οδυσσεβάχ περνάει από το νησί των Λωτοφάγων, ακούει το μαγεμένο τραγούδι των Σειρήνων, συναντάει την Γοργόνα και τη Μάγισσα Κιρκίλα, κινδυνεύει στη χώρα της Λαριζάντ, της αγέλαστης πριγκίπισσας, περνά από χώρες που μιλούν με ένα φωνήεν, από λίμνες, δάση και ποτάμια… κι εκεί που πιστεύει πως όλα τέλειωσαν βλέπει μπροστά του τη στεριά κι ένα μικρό παιδί σε μια βάρκα. Να είναι άραγε η Ιθαγδάτη;

Μία ιδανική παράσταση για παιδιά όλων των ηλικιών που ονειρεύονται και πιστεύουν στην επίτευξη του στόχου, στην αξία της προσπάθειας, στην αξία της οικογένειας και της πατρίδας, στη νίκη του καλού και του δικαίου. Μία παράσταση με πανανθρώπινα μηνύματα ουσιαστικά και επίκαιρα. 

Ο Οδυσσεβάχ έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες, έχει παρουσιαστεί από αρκετούς ξένους θιάσους, αλλά και από 10 ελληνικά ΔΗΠΕΘΕ. Την έχουν απολαύσει εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά μικρά και μεγάλα. Χαρίστε φέτος κι εσείς αυτήν την μοναδική εμπειρία στα παιδιά.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :


  • ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΟ (Χαριλάου Τρικούπη 2 Μεσολόγγι Τηλ. 2631022364) &

  • viva.gr
Συντελεστές της παράστασης:Κείμενο: Ξένια Καλογεροπούλου

Σκηνοθεσία: Φώτης Σπύρος

Μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος

Σκηνικά Κοστούμια: Σπύρος Στάης

Χορογραφίες / κινησιολογία: Ηλίας Μπαγεώργος

Σχεδιασμός Φωτισμών: Απόστολος Τσιτσώνης

Μουσική διδασκαλία / ενορχήστρωση: Πρόδρομος Μακρίδης

body percussion : Simone Mongelli

Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης

 Σχεδιασμός αφίσας / προγράμματος: Ντίνα Ζαφειρίου

Δημόσιες σχέσεις & επικοινωνία: Αγλαΐα Παγώνα

Βοηθός σκηνογράφου/Ενδυματολόγου: Νάγια Ζαχαράτου

Επιμέλεια σκηνικών και κοστουμιών: Ανθή Πετρουλάκη

Υπεύθυνος τεχνικής κάλυψης: Θωμάς Χαρέλας

Τεχνική κάλυψη: Φαίδων Κτενάς

Βοηθός παραγωγής: Σταυρούλα Χρηστίδου

Γραμματεία παραγωγής: Ζωή Τριανταφυλλίδη

Βοηθός ενδυματολόγου: Μαργαρίτα Μώρου

Κατασκευή ειδικών κουστουμιών: Φωτεινή Κοσμάτου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίκος Αγαπίου

Υπεύθυνος σκηνής: Δημήτρης Τσινάρης

Προπομπός: Αντώνης Τάκος


Παίζουν:

Ορφέας Παπαδόπουλος, Νίκος Χρηστίδης, Νεκτάριος Παπαλεξίου, Φλάβιους Νεάγκου, Σούκη Συρανίδου, Διονύσης Κλάδης, Φώτης Σπύρος.


Διάρκεια παράστασης: 70'

Πληροφορίες: 6970387448


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 6 November 2019 | 2:16 am


Απόλυτη πλειοψηφία της ΔΚΜ στο ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας - Πως ψήφισαν οι μηχανικοί στο τμήμα του Μεσολογγίου - Επ. Λύρος, Κ. Ηγούμενος και Π. Ζαντές εκλέγονται με το ψηφοδέλτιο της ΔΚΜ


Ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή διεξήχθησαν οι εκλογές του ΤΕΕ. Oι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και έκλεισαν στις 7 το απόγευμα. Στην Αιτωλοακαρνανία λειτούργησαν τρία εκλογικά τμήματα, τα δύο στην έδρα του Περιφερειακού Τμήματος Αιτωλοακαρνανίας του ΤΕΕ   στο Αγρίνιο και το άλλο στο Μεσολόγγι στο Διοικητήριο  της Περιφερειακής  Ενότητας.

Τα Μέλη του ΤΕΕ  ψήφισαν για την εκλογή αιρετών Μελών της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, των Επιστημονικών Επιτροπών Ειδικοτήτων, του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου ,της Αντιπροσωπείας του Περιφερειακού Τμήματος και του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Τμήματος.

Στις κάλπες για την 37μελή Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος Αιτωλοακαρνανίας μεγάλη νικήτρια και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση είναι η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικώντης οποίας επικεφαλής της είναι ο Στ. Μπλέτσας.
Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα η ΔΚΜ λαμβάνει το 59,12% και εκλέγει  22 έδρες, αυξάνοντας μάλιστα τις δυνάμεις της  σε σχέση με το 2016 (είχε τότε λάβει 57%).

Τα ανεπίσημα αποτελέσματα:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (Δ.Κ.Μ.) – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 337  ψήφοι- 59,12%-22 έδρες

ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 171 ψήφοι-30,03% -11 έδρες

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 59 ψήφοι-10,35% - 4 έδρες


Όσον αφορά τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας μεταξύ των 22 που εκλέγονται με το ψηφοδέλτιο της ΔΚΜ είναι οι κ.κ. Επαμεινώνδας Λύρος, Κώστας Ηγούμενος και Παναγιώτης Ζαντές που «άτυπα» θεωρούνται εκπρόσωποι της περιοχής του Μεσολογγίου και οι οποίοι έλαβαν 128, 65 και 55 ψήφους αντίστοιχα.

Μάλιστα ο κ. Λύρος κατέγραψε αξιοσημείωτη επίδοση αφού κατέλαβε την 4η θέση στο ψηφοδέλτιο της ΔΚΜ.

Τέλος στην κάλπη του Μεσολογγίου ψήφισαν 182 μέλη του ΤΕΕ και το ανεπίσημο αποτέλεσμα έχει ως εξής:
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (Δ.Κ.Μ.) – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 102  ψήφοι


ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 70 ψήφοι

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 10 ψήφοι


Με πληροφορίες από το agrinionews.gr


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 4 November 2019 | 2:10 am


Έναρξη διαδικασίας πλήρωσης θέσεως του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας


Ανοίγει η διαδικασία για την πλήρωση της θέσης του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτής, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους με δήλωση στο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η έναρξη της διαδικασίας επιλογής θα συμπεριληφθεί στα θέματα  ημερήσιας διάταξης στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου. Η ακριβής ημερομηνία, η ώρα και ο τόπος συνεδρίασης θα γνωστοποιηθούν με σχετική ανάρτηση στον ιστότοπο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (www.pde.gov.gr), όπου βρίσκεται αναρτημένη και η σχετική πρόκληση.

Η διαδικασία επιλογής

Υποψηφιότητες υποβάλλονται με δήλωση που κατατίθεται στο προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου κατά την έναρξη της διαδικασίας επιλογής.

Όλες οι υποψηφιότητες πρέπει να συνοδεύονται απαραιτήτως από αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα που θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένα στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, διεύθυνση, email), καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που κατά την κρίση του ενδιαφερόμενου θα ενισχύσει την υποψηφιότητά του για την πλήρωση της θέσης.
Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και με πλειοψηφία των 3/5 του συνόλου των μελών του, ως Περιφερειακός Συμπαραστάτης επιλέγεται πολίτης που αποτελεί προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους.

Αν δεν επιτευχθεί η επιλογή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται κατά την ίδια ή μεταγενέστερη συνεδρίαση με την ίδια πλειοψηφία. Ως περιφερειακός συμπαραστάτης δεν μπορεί να επιλεγεί αιρετός δήμου ή περιφέρειας ή βουλευτής. Η θητεία του περιφερειακού συμπαραστάτη ακολουθεί τη θητεία των περιφερειακών Αρχών.

Ο ρόλος του Συμπαραστάτη

Ο Συμπαραστάτης δέχεται ενυπόγραφες καταγγελίες άμεσα θιγόμενων φυσικών ή νομικών προσώπων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, των νομικών της προσώπων και των επιχειρήσεών της και ασκεί διαμεσολάβηση προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα (30) ημερών στους ενδιαφερομένους ως προς τις ενέργειες, στις οποίες ο ίδιος προέβη μετά τη λήψη της καταγγελίας τους.

Ο Συμπαραστάτης υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες της περιφέρειας, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να παρέχουν κάθε δυνατή συνδρομή. Κατά την εξέταση καταγγελιών, ο συμπαραστάτης μπορεί να αιτηθεί και να λάβει στοιχεία από το αρχείο των υπηρεσιών της περιφέρειας.

Ο περιφερειακός συμπαραστάτης συντάσσει ετήσια έκθεση που παρουσιάζεται από τον ίδιο και συζητείται στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της περιφερειακής Αρχής.

Μπορεί επίσης να προβαίνει στη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της περιφερειακής Διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του όσο και επ’ ευκαιρία σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που ο ίδιος εντοπίζει.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 4 November 2019 | 1:48 am


Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Χρήστος Τέγας από την παράταξη του τ. δημάρχου Μεσολογγίου

Μια ακόμη απρόσμενη εξέλιξη καταγράφεται στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου.
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια αυτής ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Τέγας ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από την παράταξη του πρώην δημάρχου Ν. Καραπάνου!
Μια εξέλιξη που αναμφίβολα δημιουργεί "τριγμούς" στον συνδυασμό "Δήμος για τα παιδιά μας" μιας και ο κ. Τέγας ήταν πρώτος σε ψήφους στη δημοτική ενότητα Αιτωλικού.Ως μια πρώτη "ανάγνωση" της κίνησης αυτής του κ. Τέγα μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι δεν στηρίχτηκε για να εκλεγεί στους αντιπροσώπους για την ΠΕΔ.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 29 October 2019 | 7:24 pm


ΜΑΡΙΝΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΊΟΥ: "Να αφήσουν τα δικαστήρια και τις αλληλοκατηγορίες και να επενδύσουν επιτέλους στη Μαρίνα" το ξεκάθαρο μήνυμα του Κ. Λύρου σε J. Mennen και Γ. Αγγελόπουλο


Απόλυτα συνεπής  με τις εξαγγελίες του σχετικά με την προάσπιση των συμφερόντων του Δημοτικού   Λιμενικού  Ταμείου Μεσολογγίου ο  δήμαρχός Μεσολογγίου Κώστας Λύρος (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)  κατά τη διάρκεια της χθεσινής «μαραθώνιας» ΓΣ τω μετόχων της «Μαρίνας Μεσολογγίου Α.Ε» πέτυχε - για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δικαστικών διενέξεων -  να βάλλει του δύο μεγαλομέτοχους  της εταιρίας (J. Mennen και Γ. Αγγελόπουλος)  στα τραπέζι των  διαπραγματεύσεων,   προκειμένου να βρεθεί  μία βιώσιμη λύση για την εταιρία .

Σύμφωνα, με   πληροφορίες του MessolonghiNews ο κ. Λύρος ξεκαθάρισε σαφώς ότι δεν τάσσεται με  κανένα από τους δύο επιχειρηματίες, αλλά αποκλειστικά και μόνο με τα συμφέροντα του Δημοτικού  Λιμενικού Ταμείου . 
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο δήμαρχος και πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσολογγίου ζήτησε και πέτυχε να οριστεί ορκωτός ελεγκτής  που θα διεξάγει έλεγχο στα οικονομικά της εταιρείας,  αφού οι οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν από αυτήν  καταδεικνύουν ότι η εταιρεία ουσιαστικά είναι «χρεοκοπημένη» .

Ο κ. Λύρος τόνισε δε, ότι μόνο με αύξηση του μετοχικού  κεφαλαίου με υποχρεωτική  δέσμευση και συμμετοχή  και των δύο μεγαλομέτόχων ή τρίτου   είναι βιώσιμη η επιχείρηση.

Κατά συνέπεια, ο δήμαρχος Μεσολογγίου  ουσιαστικά κάλεσε τους μεγαλομετόχους  να αφήσουν τα δικαστήρια  και τις αλληλοκατηγορίες και αν έχουν όπως ισχυρίζονται τα χρήματα και την βούληση να επενδύσουν, επιτέλους να τα «ρίξουν» στην εταιρία.

Επομένως, γίνεται σαφές ότι ο κ. Λύρος έχει «στριμώξει για τα καλά» τους δύο μεγαλομετόχους της «Μαρίνα Μεσολογγίου Α.Ε.»  στην κατεύθυνση της τήρησης των συμβατικών τους υποχρεώσεων, χωρίς τους αστερίσκους και τις υπεκφυγές του παρελθόντος και της όποιας πιθανής κάλυψης είχαν από τις διοικήσεις του Λιμενικού Ταμείου.    
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 26 October 2019 | 5:47 am


Μεσολόγγι - Ειδήσεις και Νέα

Χωρίς Μεσολόγγι; - Αιχμή News - Αιχμή

Χωρίς Μεσολόγγι; - Αιχμή News  Αιχμή

Δημοσιεύθηκε στις 8 November 2019 | 10:25 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Μεσολόγγι

Φιλικοί ιστότοποι: