Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Άρτας   »   Άρτα    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Αμείλικτα τα ερωτήματα του «Μακρυγιάννη» για τα... περίεργα «τερτίπια» του Δημάρχου Αρταίων

Μήπως κάποιοι "έριξαν άδεια για να πιάσει γεμάτα", μήπως θέλησαν να βολιδοσκοπήσουν αντιδράσεις και ανάλογα να προχωρήσουν;


   Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, που αφορούν τη συζήτηση από την πλευρά του Δήμου Αρταίων στο Δημοτικό Συμβούλιο και λήψη απόφασης περί ανάκλησης της με αριθμό 68/2010 ομόφωνης απόφασης του τότε Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και τον προγραμματισμό των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το επερχόμενο χρονικό διάστημα ενόψει και της επετείου των 40 χρόνων από την ίδρυση του «Μακρυγιάννη», ο Σύλλογος επισημαίνει τα παρακάτω:

Α. Σε ότι αφορά το θέμα της ανάκλησης απόφασης παραχώρησης
Για ενημέρωση των μελών μας αλλά και των πολιτών θα αναφέρουμε χρονολογικά το ιστορικό παραχώρησης.
Κατά το έτος 1980. Παραχωρείται το κτίριο δωρεάν στον «Μακρυγιάννη» (μετά την ίδρυσή του) από τον τότε δήμαρχο Αρταίων, Ν. Σιμιτζή.
Κατά το έτος 1990. Προσπάθεια κατεδάφισης του κτιρίου και ανέγερσης πολυκατοικίας με το σύστημα της αντιπαροχής από τον Κ. Βάγια.
Κατά το έτος 2010. Επί δημαρχίας Π. Οικονομίδη απόφαση περί δωρεάν παραχώρησης για 49 χρόνια.

Ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα για τη σημερινή κατάσταση και για αποκατάσταση της αλήθειας.

α) Υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του έτους 2010 για δωρεάν παραχώρηση.
β) Αμφισβήτηση νομιμότητας δεν τίθεται λόγω ελέγχου της εν λόγω απόφασης τότε, από την αρμόδια Υπερκείμενη Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου (Έλεγχος Νομιμότητας).
γ) Πραγματώνεται η επιθυμία του διαθέτη όπου επί λέξει αναφέρεται στην διαθήκη του ότι: «Κληροδοτώ εις τον Δήμον Άρτης την εν Άρτη και εν τη οδώ Νικ. Πριοβόλου οικία μου…..να χρησιμοποιήσει αυτήν δια αγαθοεργόν τι ίδρυμα της πόλεως Άρτης…»
δ) δεν τίθεται στη διαθήκη του Π.Τζενέτου και δεν αναφέρεται πουθενά έσοδον ώστε να υφίσταται καταβολή μισθώματος.
ε) Οι σκοποί του «Μακρυγιάννη» αλλά και όλων των άλλων Πολιτιστικών Συλλόγων και Σωματείων είναι ΑΓΑΘΟΕΡΓΟΙ. Η λέξη «αγαθοεργία» ερμηνεύεται από το Λεξικό της Κοινής Ελληνικής και του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ως «η αφιλοκερδής και ανυστερόβουλη πράξη που ωφελεί το κοινωνικό σύνολο».

Τίθεται πλέον αμφισβήτηση από κάποιον περί των αγαθοεργών σκοπών του «Μ» αλλά και κάθε Πολιτιστικού Συλλόγου;
Μετά βεβαιότητος απαντούμε «όχι».

Τότε γιατί όλη αυτή η αναταραχή;
Ένα ζήτημα που λύνεται σε ένα γραφείο του Δήμου γιατί να έρθει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα με τρόπο που κανείς σύμβουλος των παρατάξεων δεν γνώριζε τι αφορά;
Γιατί όλη αυτή η παραφιλολογία και οι αμφισβητήσεις επί του θέματος;
800 άτομα την εβδομάδα περνούν το κατώφλι του Συλλόγου. 26 χορευτικά τμήματα 3 χορωδίες Θεατρική σκηνή Εργαστήρι θεάτρου εφήβων τμήματα ζωγραφικής και σκακιού, Ευρωπαϊκοί χοροί, Latin, Copoeria, κοπτική ραπτική.

Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ είναι η μεγαλύτερη κυψέλη δημιουργίας πολιτισμού της πόλης.
Είναι δυσεξήγητο φαινόμενο ο λόγος που εισήχθη το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για ανάκληση της απόφασης παραχώρησης.

Μετά τη δημοσιότητα που δώσαμε εμείς οι άνθρωποι του «Μ» στο θέμα, η εν λόγω απόφαση δεν ανακλήθηκε, ωστόσο, όπως ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ αναφέρει. Αντίθετα. 

Με τον ομόφωνη απόφαση του ΔΣ αναβλήθηκε η συζήτηση έτσι ώστε να τροποποιηθεί το καταστατικό μας και να συμπεριληφθεί η λέξη «ΑΓΑΘΟΕΡΓΟΣ ΣΚΟΠΟΣ».
Ήδη ο Σύλλογος στα πλαίσια και άλλων τροποποιήσεων του καταστατικού θα συμπεριλάβει και τη φράση «αγαθοεργός σκοπός», ως εκ περισσού έτσι ώστε να εκλείψει και η παραμικρή αμφιβολία και αμφισβήτηση σε κάθε κακοπροαίρετο περί της νομιμότητας ή μη.

Σας γνωρίζουμε τέλος ότι από όσα μέχρι σήμερα γνωρίζουμε η Περιφέρεια Ηπείρου για το κτίριο Τζανέτου το μόνο που ζητά είναι: 
α) η νόμιμη κατάσταση του κτιρίου (αν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς κλπ).
β) τον τρόπο που έχει γίνει εκτελεστή η θέληση του διαθέτη και τίποτα άλλο.
Και αυτά, σε απάντηση εγγράφου του Δήμου προς την περιφέρεια. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Β. Πρότασή μας για τον εορτασμό της επετείου της Ανεξαρτησίας της πόλης μας (24 Ιουνίου 1820)
Όσον αφορά τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Απελευθέρωσης προτείνουμε τα εξής:
23 Ιουνίου (Ημέρα Τρίτη) Λαμπαδηδρομία σε συνεργασία με άλλους Συλλόγους της πόλης.
Παρέλαση και γιορτή με παραδοσιακές φορεσιές και χορούς με κατάληξη την κεντρική πλατεία της Πόλης.
24 Ιουνίου. Μετά την καθιερωμένη δοξολογία και κατάθεση στεφάνων να ακολουθεί παρέλαση με συμμετοχή όλων των πολιτιστικών συλλόγων και του στρατού.
Προσπάθεια για κήρυξη αργίας της εν λόγω ημέρας.

σημ. Τηλεβόα: Προσωπικά, ααναρωτιέμαι μήπως κάποιοι "έριξαν άδεια για να πιάσει γεμάτα", μήπως θέλησαν να βολιδοσκοπήσουν αντιδράσεις και ανάλογα να προχωρήσουν;
Δεν θα ήταν δα και πρώτη φορά που κάποιοι θα ορέγονταν για άλλη χρήση το κτίριο Τζανέτου. Άποψή μου...
Πάντως, και κατά το έτος 1990 υπήρξε προσπάθεια κατεδάφισης του κτιρίου και ανέγερσης πολυκατοικίας, με το σύστημα της αντιπαροχής, από τον τότε δήμαρχο, Κ. Βάγια.

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 6:51 pm


Καταιγιστικές εξελίξεις στο Novartis_Gate: Ασκήθηκε δίωξη για δωροληψία κατ΄εξακολούθηση στον Ανδρέα Λοβέρδο

- Τα στοιχεία που οδήγησαν στη δίωξη Λοβέρδου
- Η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς κρίνει ότι ο πρώην υπουργός «συμφώνησε και έλαβε από τον Φρουζή και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Novartis, συνολικό ποσό τουλάχιστον 200.000 ευρώ»


   Ασκείται η ποινική δίωξη σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis. Δόθηκε ήδη η σχετική παραγγελία για να διωχθεί για δωροληψία πολιτικού προσώπου και μάλιστα κατ΄εξακολούθηση.
   Η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, παρήγγειλε στην εισαγγελία πρωτοδικών την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού υγείας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου για δωροληψία πολιτικού προσώπου κατ΄ εξακολούθηση.
   Η παραγγελία της κας Τουλουπάκη θα είχε δοθεί νωρίτερα εάν δεν την είχε καθυστερήσει η αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλλε σε βάρος της ο Ανδρέας Λοβέρδος, και η οποία απορρίφτηκε ομόφωνα από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο εφετών με ένα σκεπτικό -κόλαφο για τον πρώην υπουργό αλλά και για τις καταγγελίες στις οποίες είχε στηριχθεί η αίτηση του (καταθέσεις Ράικου και Αγγελή).

Διαβάστε επίσης: «Εξυπηρετήσεις» Λοβέρδου υπέρ #Novartis

   Τα στοιχεία που οδήγησαν στη δίωξη Λοβέρδου
   Κόλαφος ήταν για τον Ανδρέα Λοβέρδο τα συμπεράσματα του διαβιβαστικού που είχαν σταλεί από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στη Βουλή προκειμένου να αρθεί η ασυλία του πρώην υπουργού Υγείας.
   Στα εν λόγω συμπεράσματα η εισαγγελία κρίνει ότι ο πρώην υπουργός «συμφώνησε και έλαβε από τον Κωνσταντίνο Φρουζή […] και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εταιρείας αυτής (σ.σ.: Novartis) συνολικό ποσό τουλάχιστον 200.000 ευρώ». Ο Ανδρ. Λοβέρδος έλαβε το ποσό αυτό προκειμένου «να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ως άνω εταιρείας, η οποία απέκτησε τεράστιο οικονομικό όφελος, κατά παράβαση των καθηκόντων του». Και το έπραξε αυτό παρανομώντας.
   Οι εξυπηρετήσεις του πρώην υπουργού προς τη Novartis –όπως έχουν στοιχειοθετηθεί από την εισαγγελία– είναι πέντε και αφορούν υπερτιμολογήσεις φαρμάκων της και ευνοϊκή μεταχείρισή της. Το επίδικο στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι πως βάσει του νόμου 3790/2009, που ανανεώθηκε από τον ν. 3840/2010, ο οποίος ίσχυε επί υπουργίας Λοβέρδου, «η τιμή κάθε φαρμακευτικού προϊόντος προκύπτει από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών του φαρμακευτικού προϊόντος στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία υφίστανται και ανακοινώνονται επίσημα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές των χωρών αυτών». Κι όμως, ο Ανδρ. Λοβέρδος ξεπερνά αυτά τα… ασήμαντα εμπόδια προκειμένου –βάσει της εισαγγελίας– «να ωφελήσει οικονομικά τη Novartis»

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό - Ομολογία Novartis: Καταφέραμε να βάλουμε παράνομα το Gilenya μέσω του Λοβέρδου (έγγραφο) 

  Novartis: «Έγκριση τιμής εκτός τυπικής διαδικασίας»
   Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι το φαρμακευτικό σκεύασμα Gilenya 0,5 mg σκληρά καψάκια Bt x 28, για το οποίο η ίδια η Novartis σε εσωτερικό έγγραφό της –περιέχεται στη δικογραφία– όχι μόνο πανηγυρίζει για την ευνοϊκή μεταχείριση που είχε από το υπουργείο του Ανδρ. Λοβέρδου, αλλά το πράττει αυτό εκθέτοντας τον πρώην υπουργό. Και αυτό επειδή αναφέρει ότι η τιμολόγηση του Gilenya έγινε παρατύπως: «Χρόνος ρεκόρ και μοναδική για το Gilenya τοπική έγκριση και τιμολόγηση. Πρώτη φορά που ένα προϊόν παίρνει την έγκριση τιμής εκτός της τυπικής διαδικασίας. Κανένα άλλο προϊόν δεν τιμολογείται από το 2011».
   Στο ηλεκτρονικό αρχείο με την κωδική ονομασία «MA Comms Plan and BUDGET12 Mar122», που προέρχεται από τα κατασχεμένα έγγραφα της Novartis και επίσης περιέχεται στη δικογραφία, υπάρχει αυτοαξιολόγηση του Κωνσταντίνου Φρουζή.
   Σε αυτήν ο Κ. Φρουζής αναφέρει πως το γεγονός ότι το Gilenya έλαβε τιμή επί Λοβέρδου οφείλεται στην καινοτομία του Mr. Novartis: «Πέτυχα το Gilenya να είναι το μόνο προϊόν που έλαβε τιμή το 2011 και αυτό αποδεικνύει ότι ήξερα να είμαι καινοτόμος και δημιουργικός και να λάβω υποστήριξη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς». Είναι απορίας άξιο πώς ο εκπρόσωπος μιας πολυεθνικής αναφέρει ότι χάρη σε αυτόν πάρθηκε η απόφαση τιμολόγησης, αν και αυτό αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας.

  Ένταξη φαρμάκου και υπερτιμολόγησή του
   Φωτιά είναι όμως για τον Ανδρ. Λοβέρδο όσα αναγράφονται και στα συμπεράσματα της εισαγγελίας αναφορικά με το Gilenya 0,5 mg σκληρά καψάκια Bt x 28, το οποίο έκανε πωλήσεις σε νοσοκομεία 2.705.030,10 ευρώ για το 2011 και 21.276.637,24 ευρώ για το 2012. Σε σχέση με το σκεύασμα αυτό ο Ανδρ. Λοβέρδος εξέδωσε στις 27 Ιουλίου 2011 απόφαση βάσει της οποίας προέβη σε «Αναθεώρηση του Καταλόγου Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων σοβαρών ασθενειών του άρθρου 12 παρ. 2 του ν. 3816/2010». Στον κατάλογο αυτό αρχικά είχαν περιληφθεί 89 φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα υψηλού κόστους. Μέσω της απόφασης Λοβέρδου τα επίμαχα ιδιοσκευάσματα ανήλθαν σε 228. Σε αυτά δεν συμπεριλήφθηκε το Gilenya 0,5 mg σκληρά καψάκια Bt x 28.
   Λίγες ημέρες αργότερα όμως, στις 4 Αυγούστου 2011, εκδόθηκε «ορθή επανάληψη» της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης, όπου και υπάρχουν δύο ξεχωριστά υπολογιστικά φύλλα. Στο δεύτερο εξ αυτών με τίτλο «Ν.3816» καταγράφονται τιμές για 682 εγγραφές φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία εντάχθηκαν στον αναθεωρημένο κατάλογο φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων σοβαρών ασθενειών, όπου και πάλι δεν περιλαμβάνεται το σκεύασμα Gilenya 0,5 mg σκληρά καψάκια Bt x 28.
   Ο ίδιος ο Ανδρ. Λοβέρδος όμως «αποφάσισε να αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας, στο πεδίο που φέρει γενικό τίτλο “Δελτία Τιμών Φαρμάκων 4-8-2011 (Ορθή Επανακοινοποίηση)”, “Συμπληρωματικός Πίνακας με τα φάρμακα του Ν. 3816/2010”. Ο πίνακας αυτός τιτλοφορείται “Ν. 3816_symplhrwmatiko_19082011rev.xls” και σε αυτό αναρτάται για πρώτη φορά το Gilenya (Fingolimod) caps 0.5 mg (BT x 28), λαμβάνοντας χονδρική τιμή 1.930 ευρώ. Το νέο υπολογιστικό φύλλο έχει μια παραπάνω εγγραφή φαρμακευτικών σκευασμάτων, ήτοι 683, αφού με απόφαση Λοβέρδου έχει προστεθεί το Gilenya CAPS 0.5 mg BTx28 PVC/PVDC/alu, το οποίο “είναι και το μοναδικό νέο φάρμακο που τιμολογήθηκε στο συγκεκριμένο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων”».
   Και δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά και σε αυτή την περίπτωση, κατά παράβαση του νόμου, υπήρξε υπερτιμολόγηση του σκευάσματος. Δηλαδή υπερκεράστηκε ο σχετικός νόμος, «με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών, ήτοι της Δανίας 1.815,76 ευρώ –τιμή παραγωγού– (+5,4% χονδρεμπορικό κέρδος), της Μ. Βρετανίας 1.699,87 (λιανική τιμή) και της Αυστρίας 1.850 ευρώ, τιμή παραγωγού -5,4% χονδρεμπορικό κέρδος)», από τον οποίο μέσο όρο η χονδρική τιμή που θα έπρεπε να προκύπτει για την Ελλάδα είναι 1.854,26 ευρώ. Εντούτοις, ο Λοβέρδος «αποφάσισε ώστε το ανωτέρω σκεύασμα να λάβει χονδρική τιμή 1.930 ευρώ (τιμή σε ακέραιο αριθμό και στρογγυλοποιημένη σε επίπεδο δεκάδας) και να αναρτηθεί στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων τον Αύγουστο του 2011».
   Και πάλι μέσω απόφασης Λοβέρδου, όπως υπογραμμίζει η εισαγγελία, το ίδιο σκεύασμα ανατιμολογήθηκε στις 6 Απριλίου 2012 λαμβάνοντας χονδρική τιμή 1.920 ευρώ, αν και βάσει του μέσου όρου των τριών φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών θα έπρεπε «να ανέρχεται στο ποσό των 1.785,35 ευρώ».
   Οι πράξεις του Λοβέρδου είχαν και πάλι το ίδιο αποτέλεσμα: «να ωφεληθεί οικονομικά η εταιρεία Novartis λαμβανομένων υπόψη των υψηλών πωλήσεων που είχε το σκεύασμα αυτό κατά τα έτη 2011 και 2012 στα νοσοκομεία, τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες».

  Έβαλε στη ζούλα φάρμακο με απαίτηση Φρουζή
  Επιβεβαίωση από επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης και σύμβουλο Λοβέρδου.
   Εκτενής αναφορά για το Gilenya 0,5 mg σκληρά καψάκια Bt x 28 υπάρχει και στο πόρισμα της επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Βάσει κατασχεμένων εγγράφων της Novartis, φαίνεται ότι η εταιρεία ήταν αυτή η οποία υπολόγιζε τη χονδρική τιμή που θα έπαιρνε το σκεύασμα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε υπολογιστικό φύλλο της Novartis (3 Μαΐου 2011) για το επίμαχο σκεύασμα με τίτλο «Ex-factory price in LC 03/05/2011», στην οποία αναγράφονταν τιμές για το Gilenya 0,5 mg x 28 σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Στο EURIPID όμως, το διεθνές σύστημα καταχώρισης τιμών, τον Αύγουστο του 2011 για το συγκεκριμένο σκεύασμα καταγράφονται τιμές μόνο σε τρεις χώρες.
   Σε άλλο υπολογιστικό φύλλο από τα κατασχεμένα φύλλα της Novartis και βάσει των τιμών από τις πέντε προαναφερθείσες χώρες, η Novartis υπολογίζει τη χονδρική τιμή του Gilenya 0,5 mg x 28 σε 1.874,49 ευρώ. Εντέλει τον Αύγουστο του 2011 το φάρμακο τιμολογείται πάνω και από την τιμή που είχε υπολογίσει η Novartis, στα 1.930 ευρώ.
   Ακόμη πιο ενδεικτική για την περίπτωση του Gilenya είναι η κατάθεση του συμβούλου του τότε υπουργού Νίκου Μανία, καθώς σε ένορκη κατάθεσή του στις 31 Οκτωβρίου 2018, σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική απόφαση που είχε ληφθεί για μη τιμολόγηση νέων φαρμάκων, απάντησε ότι «η πιο κραυγαλέα περίπτωση ήταν το Gilenya». Στη συνέχεια ο Ν. Μανίας αναφέρεται στην έντονη πίεση που ασκούσε η Novartis προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα «θέλω» της στην υπόθεση του Gilenya: «…μου ζητήθηκε να κάνω μια έρευνα-σάρωση των τιμών του. Το συγκεκριμένο φάρμακο εισαγόταν εκτάκτως μέσω ειδικής διαδικασίας από τον ΕΟΦ. Η εταιρεία προσκόμισε φύλλο έρευνας με συγκεκριμένη προτεινόμενη τιμή. Από τη δική μου έρευνα όμως προέκυψαν ακόμη χαμηλότερες τιμές και αυτό συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση της εταιρείας. Το προϊόν τελικά κυκλοφόρησε χωρίς να γνωρίζω ποιος έλαβε την απόφαση και κατά παρέκκλιση της απαγόρευσης κυκλοφορίας νέου φαρμάκου».

  Παρών ο Φρουζής στην επιτροπή τιμών!
   Οι πιέσεις της Novartis ξεπέρασαν, κατά τον Ν. Μανία, κάθε προηγούμενο αφού σύμφωνα με τον ίδιο στη συνεδρίαση της επιτροπής τιμών φαρμάκου (ΕΤΦ) παρευρέθηκε ο ίδιος ο Κ. Φρουζής προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα της εταιρείας του: «Η όλη συζήτηση έλαβε χώρα στην επιτροπή τιμών, όπου και ανακοινώθηκε η προτεινόμενη από εμάς τιμή. Στις εργασίες της επιτροπής τιμών παρίστατο ο διευθύνων σύμβουλος της Novartis, ο κ. Κων. Φρουζής, ο οποίος επιλήφθηκε προσωπικά του θέματος».
   Ο Ν. Μανίας κατέθεσε επίσης πως βάσει εντολής που δέχτηκε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου 2011 από την ΕΤΦ «προέκυψε από τη δική μου αναζήτηση ότι το φάρμακο κυκλοφορούσε σε περισσότερες χώρες από αυτές που είχε δηλώσει η εταιρεία και σε χαμηλότερες τιμές και ως εκ τούτου η τιμή που αναρτήθηκε στον από 19-08-2011 συμπληρωματικό πίνακα τιμών ήταν υψηλότερη κατά περίπου -150 ευρώ- από την τιμή που είχε προκύψει από τη δική μου αναζήτηση…». Ως εκ τούτου ο μάρτυρας κατέθεσε ότι «αποτέλεσε πολύ μεγάλη έκπληξη για εμένα τόσο η εντολή που μου δόθηκε για αναζήτηση του Gilenya όσο και η τιμολόγησή του και μάλιστα με τιμή υψηλότερη από αυτή της αναζήτησης. Καθ’ όσων γνωρίζω, υπήρχε απόφαση για μη τιμολόγηση νέων φαρμάκων εκείνο το χρονικό διάστημα. Υποθέτω πως απέδωσε η επιθετική πολιτική της εταιρείας για την προώθηση των φαρμάκων της».

  Την «ωφέλησε οικονομικά» και με το Tasigna
   Άλλη περίπτωση ευνοϊκής μεταχείρισης φαρμακευτικού σκευάσματος της Novartis από τον πρώην υπουργό αφορά το Tasigna 200 mg x 112. Το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα εισήχθη στο δελτίο τιμών φαρμάκων στις 17 Μαΐου 2011, όταν και έλαβε χονδρική τιμή 4.210 ευρώ. Στις 19 Αυγούστου 2011, όταν το επίμαχο σκεύασμα εισήχθη εκ νέου στο δελτίο τιμών, έλαβε την ίδια χονδρική τιμή, η οποία κατέβηκε ελάχιστα, στις 4.092,36 ευρώ, όταν εισήχθη στο δελτίο τιμών στις 21 Δεκεμβρίου 2011. Σύμφωνα όμως με τα συμπεράσματα της εισαγγελίας αυτή η χονδρική τιμή που έλαβε το Tasigna 200 mg x 112 ήταν πολύ υψηλότερη από αυτή που θα έπρεπε να λάβει: «…η χονδρική τιμή που θα λάμβανε στην Ελλάδα έπρεπε να ανέρχεται στο ύψος των 3.362,38 ευρώ, με βάση τον μέσο όρο των τιμών των τριών φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3790.2009, ήτοι της Ουγγαρίας με τιμή 3.576,55 ευρώ, της Ολλανδίας με τιμή 3.543,86 ευρώ και της Μ. Βρετανίας με τιμή 2.966,73 ευρώ».
   Οι πωλήσεις του συγκεκριμένου σκευάσματος στα νοσοκομεία για το 2011 ανήλθαν σε 2.854.167,67 ευρώ και για το 2012 σε 5.016.736,54 ευρώ, ενώ σε φαρμακεία και φαρμακαποθήκες για το έτος 2011 ανήλθαν σε 3.243.500,40 ευρώ και για το έτος 2012 σε 3.243.500,40.
   Επομένως, το Tasigna έλαβε χονδρική τιμή αυξημένη περίπου κατά 848 ευρώ «κατόπιν απόφασης του Ανδρέα Λοβέρδου», η οποία και παρέμεινε σταθερή από τον Απρίλιο του 2011 έως και την πρώτη ανατιμολόγησή του στις 21 Δεκεμβρίου 2011, «με εξαίρεση το χρονικό διάστημα μεταξύ του ΔΤΦ του Ιουνίου και του ΔΤΦ του Αυγούστου του 2011, όπου είχε διαφοροποιηθεί ο τρόπος υπολογισμού του χονδρεμπορικού κέρδους».
   Αυτή η μεγάλη διαφορά της χονδρικής τιμής όμως, η οποία σύμφωνα με την εισαγγελία αποφασίστηκε από τον ίδιο τον Λοβέρδο, εκτός από επικερδής για τη Novartis ήταν και παράνομη: «η μεγάλη διαφορά της τιμής που έλαβε και διατήρησε παρά τις μετέπειτα ανατιμολογήσεις, με τις οποίες έπρεπε να λάβει μειωμένη τιμή, ήτοι των 4.210,00 ευρώ, και αυτής που έπρεπε να λάβει κατά τον νόμο, ήτοι 3.362,38 ευρώ, να ωφελήσει οικονομικά την εταιρεία Novartis, λαμβανομένων υπόψη των υψηλών πωλήσεων που είχε το σκεύασμα αυτό κατά τα έτη 2011 και 2012…».

  Διαφορά τιμής 1.000 ευρώ με απόφαση Λοβέρδου
   Αντίστοιχες ήταν όμως οι πρακτικές και με το Tasigna Caps Hard 112 x 150 mg, το οποίο για το 2012 έκανε πωλήσεις 1.241.586,92 ευρώ σε νοσοκομεία και 220.192,32 ευρώ σε φαρμακεία και φαρμακαποθήκες.
   Το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα δεν συμπεριλήφθηκε στο δελτίο τιμών φαρμάκων της 6ης Απριλίου 2012. Ομως στην κατηγορία της σχετικής υπουργικής απόφασης που «συντροφεύει» την έκδοση του επίμαχου δελτίου τιμών έχει μνημονευτεί το πρακτικό της επιτροπής τιμών φαρμάκων (30 Μαρτίου 2012), όπου αναφέρεται: «…Σε ερώτηση του κ. Κωλέτη αν στο νέο δελτίο τιμών θα περιληφθούν και τα νέα φάρμακα, η πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη ότι σύμφωνα με εντολή υπουργού δεν έχουν συμπεριληφθεί τα νέα φάρμακα στο ΔΤΦ…».
   Κι όμως, τέσσερις ημέρες μετά την έκδοση του δελτίου τιμών και συγκεκριμένα στις 10 Απριλίου 2012 ο Ανδρ. Λοβέρδος «αποφάσισε να αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας Δελτίο Τιμών Φαρμάκων (ΔΤΦ) ως Ορθή Επανακοινοποίηση, χωρίς μάλιστα το Δελτίο αυτό να συνοδεύεται από σχετική Υπουργική Απόφαση». Στο επίμαχο νέο ΔΤΦ που έφερε τίτλο “deltio10042012.xlsx” καθώς και στο υπολογιστικό φύλλο που καταγράφει τις τιμές για τα φάρμακα που χορηγούνται από νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ και φαρμακεία υπήρχε μία μόλις νέα εγγραφή φαρμάκου: του Tasigna caps hard 112 x 150 mg.
   Η χονδρική τιμή του επίμαχου σκευάσματος ήταν 3.753,68 ευρώ. Το ότι τιμολογήθηκε όμως προκαλεί αν μη τι άλλο ερωτήματα, αφού η “τιμολόγηση του σκευάσματος αυτού έλαβε χώρα παρά το γεγονός ότι στα Πρακτικά της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκου (ΕΤΦ), με ημερομηνίες 30-3-2012 (σχετικό με το ΔΤΦ της 6-4-2012) και 10-4-2012 (ημερομηνία ανάρτησης του 2ου ΔΤΦ) ουδεμία αναφορά γίνεται για τιμολόγηση του σκευάσματος αυτού”».
   Και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε υπερτιμολόγηση του σκευάσματος και μάλιστα μεγάλη. Ενώ λοιπόν σύμφωνα με την εισαγγελία «η χονδρική τιμή του συγκεκριμένου σκευάσματος για την Ελλάδα έπρεπε να ανέρχεται στο ύψος των 2.659,05 (2.522 ευρώ x 1,054) ευρώ, προκύπτουσα με βάση τον ν. 3790/2009, από τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών, ήτοι της Φινλανδίας, 2.471 ευρώ, του Βελγίου, 2.614,08 ευρώ και της Σλοβακίας, 2.483,37 ευρώ», ο Ανδρ. Λοβέρδος «αποφάσισε το ανωτέρω σκεύασμα να λάβει στο αναρτηθέν (δεύτερο) Δελτίο Τιμών Φαρμάκων (ΔΤΦ) της 10-4-2012 χονδρική τιμή 3.753,68 ευρώ, η οποία εν συνεχεία μειώθηκε στο ποσό των 3.265,70 ευρώ στο Διορθωτικό Δελτίο της 4/5/2012». Πρόκειται για διαφορά τιμής άνω των 1.000 ευρώ, που επίσης ήταν παράνομη σύμφωνα με την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς: «ως αποτέλεσμα της μεγάλης διαφοράς της τιμής που έλαβε και διατήρησε παρά τις μετέπειτα ανατιμολογήσεις, με τις οποίες έπρεπε να λάβει μειωμένη τιμή, ήτοι των 3.753,68 ευρώ, και αυτής που έπρεπε να λάβει κατά τον νόμο, ήτοι 2.659,05 ευρώ, να ωφελήσει οικονομικά την εταιρεία Novartis…». 

  Έπλητταν ανταγωνίστρια εταιρεία υπέρ της Novartis
   Προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Novartis υπήρξε ανταγωνίστρια φαρμακευτική εταιρεία που βρέθηκε εμφανώς χαμένη. Τον Απρίλιο του 2012 τέθηκε στον Ανδρ. Λοβέρδο από τον τότε γγ του υπουργείου Δημόπουλο το ζήτημα της έγκρισης χρήσης του «ανταγωνιστικού και φθηνότερου φαρμακευτικού σκευάσματος Avastin (της εταιρείας Roche) για τις περιπτώσεις πάθησης της ωχράς κηλίδας, όπου κατά τον χρόνο εκείνο γινόταν χρήση του φαρμακευτικού σκευάσματος της Novartis με την εμπορική ονομασία Lucentis». Ο Λοβέρδος όμως δεν προέβη σύμφωνα με την εισαγγελία σε τέτοια υπουργική απόφαση ώστε να «εγκριθεί η χρήση του φθηνότερου φαρμάκου Avastin, προσπορίζοντας με τον τρόπο αυτό οικονομικό όφελος στην εταιρεία Novartis».
   Το φαρμακευτικό σκεύασμα της Novartis Lucentis Inj. Sol 10 mg/ML BT x1 Vial 2,3 mg/ 0,23 ml ήταν αυτό που –πάλι σύμφωνα με την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς– αποφασίστηκε από τον Ανδρ. Λοβέρδο να αναρτηθεί στο δελτίο τιμών φαρμάκων στις 10 Απριλίου 2012, όπου και έλαβε χονδρική τιμή 914,66 ευρώ. Η χονδρική τιμή του συγκεκριμένου σκευάσματος για την Ελλάδα όμως «έπρεπε να ανέρχεται στο ύψος των 887,30 ευρώ, σύμφωνα με τον ν. 3790/2009, ήτοι με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών, ήτοι της Σλοβακίας, 909,03 ευρώ, της Ισπανίας, 903,50 ευρώ, και της Ουγγαρίας, 849,37 ευρώ».

  Η κατάθεση που «καίει» Λοβέρδο
   «Αυτό που έπρεπε να κάνει η επιτροπή δεν γινόταν». Η κατάθεση του Κωνσταντίνου Ράνου, πρώην μέλους της επιτροπής προμηθειών Υγείας επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου προκαλεί σοκ, αφού σκιαγραφεί την παράκαμψη της νόμιμης οδού αναφορικά με τη διαμόρφωση τιμών των φαρμάκων. Ενώ η Ελλάδα βάσει νόμου υποχρεούνταν να αναζητεί τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης για το εκάστοτε φάρμακο που τιμολογούνταν, το πρώην μέλος της επιτροπής κατέθεσε ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν γινόταν, αλλά αντίθετα οι τιμές των φαρμάκων «μαγειρεύονταν» μέχρι τελευταία στιγμή από συμβούλους του τότε υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου. Ακόμα χειρότερα, ο μάρτυρας εμπλέκει ευθέως τον πρώην υπουργό ως το άτομο που έπαιρνε τις τελικές αποφάσεις –κατόπιν αιτημάτων των φαρμακευτικών εταιρειών-, αναφορικά με τις τιμές των φαρμάκων, που διαμορφώνονταν «κατόπιν επεμβάσεων του υπουργού».

  «Εισήγηση κατόπιν επεμβάσεων του υπουργού»
   Σε ερώτηση του πως εν τέλει διαμορφώνονταν οι τιμές, αφού βάσει της κατάθεσής του, αυτό δεν συνέβαινε με τον προβλεπόμενο και… νόμιμο τρόπο, το πρώην μέλος της επιτροπής κατέθεσε ότι τον τελικό λόγο τον είχε ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος, αφού πρώτα ο Μανίας με την επίβλεψη της Δέδε διαμόρφωναν τις τιμές: «Διαχρονικά οι τιμές διαμορφώνονταν με εξωθεσμικά κριτήρια. Ειδικότερα υπήρχε ασάφεια στην συλλογή των σχετικών στοιχείων στην διαμόρφωση της τιμής λόγω του ότι ο όρος τρείς χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης δεν ήταν δυνατόν να ορισθεί. Την περίοδο που με ρωτήσατε Ιούλιο- Αύγουστο 2011 τις τιμές τις ετοίμαζε ο Μανίας με την επίβλεψη της κ. Δέδε. Την εισήγηση του Μανία πριν παρουσιαστεί στην επιτροπή την έβλεπε ο υπουργός Υγείας. Στο χρονικό αυτό σημείο διατυπώνονταν άτυπες ενστάσεις προς τον Υπουργό και ενστάσεις προς την ΕΤΦ. Χωρίς να λαμβάνει γνώση η ΕΤΦ ο υπουργός Υγείας επενέβαινε ουσιαστικά και πάντα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (ανά φάρμακο). Ως εκ τούτου η εισήγηση ερχόταν στην επιτροπή κατόπιν αυτών των επεμβάσεων του Υπουργού. Στην ουσία μόνο η Πρόεδρος της επιτροπής έβλεπε το Δελτίο πριν έρθει στην επιτροπή. Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής απλώς επικύρωναν σε συνεδρίαση κάτι που δεν έβλεπαν».

  «Αύξηση της δαπάνης κατά 374 εκατομμύρια ευρώ»
   Στη συνέχεια και ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του, ο κ. Ράνος προσκόμισε στους ανακριτές πίνακα κατά φάρμακο, βάσει του οποίου προκύπτει σύμφωνα με τον ίδιο, αύξηση της συνολικής δαπάνης κατά περίπου 374 εκατομμύρια ευρώ: «Όσο αφορά το δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε στις 4-8-2011 σας εγχειρίζω αντίγραφο ενημερωτικού σημειώματος το οποίο ατύπως υπέβαλα στο σύμβουλο του τότε Υπουργού Υγείας Όθωνα Χαραλαμπάκη προκειμένου να το δώσει στον Υπουργό. Στο ανωτέρω σημείωμα προσδιορίζεται η επίδραση που έχει σε ετήσια βάση στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη το συγκεκριμένο δελτίο τιμών. Επιπλέον σας εγχειρίζω αναλυτικό πίνακα κατά φάρμακα από τον οποίο προκύπτει, για το ίδιο δελτίο τιμών, αύξηση της συνολικής δαπάνης κατά 374.000.000 ευρώ περίπου. Επιπλέον σας εγχειρίζω πίνακα όπου έχω υπολογίσει για την περίοδο 2001 έως 2016 την πραγματική δαπάνη για τα φάρμακα αφαιρούμενης της προσδοκώμενης δαπάνης. Η προσδοκώμενη δαπάνη υπολογίστηκε με βάση τα στοιχεία της περιόδου 1987-1999. Επιπλέον σας προσκομίζω σχετικό πινακάκι με την εξέλιξη των φαρμακευτικών δαπανών για την περίοδο 1987-2016. Επιπλέον σας προσκομίζω πινακάκι όπου εμφαίνεται η φαρμακευτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ για την περίοδο 1987-2016».
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 6:12 pm


Τυχοδιώκτες και επικίνδυνοι

Θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να παίζουν παιχνίδια με την κοινωνική ειρήνη και τη δημοκρατία για να απεμπλακούν από τα πολιτικά τους αδιέξοδα σε προσφυγικό, Novartis, φορολογικό, ασφαλιστικό. Γι' αυτό, τα μάτια μας ανοιχτά.


   Οι ανάγκες διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης δημιουργούν σοβαρά εσωτερικά προβλήματα στο κυβερνητικό κόμμα, το οποίο προεκλογικά είχε δεσμευτεί απέναντι στην εκλογική του βάση με μια ακροδεξιά λαϊκιστική ρητορική.
   Στο μέτωπο της Novartis, νέα στοιχεία βγαίνουν στο φως καταρρίπτοντας την επίσημη γραμμή της Ν.Δ. ότι πρόκειται περί σκευωρίας. Η επιδίωξη της παραγραφής και οι σχετικές μεθοδεύσεις δημιουργούν σοβαρό πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση και οι ισορροπίες ανάμεσα στον Κ. Μητσοτάκη και στην ομάδα Σαμαρά γίνονται ολοένα και πιο εύθραυστες.
   Στα οικονομικά, η μεσαία τάξη αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι εξαπατήθηκε, καθώς ο κύριος όγκος των ελαφρύνσεων στοχεύει στους οικονομικά ισχυρούς, ενώ έρχονται αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
   Για να ξεφύγει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση, η κυβέρνηση δραπετεύει από την πολιτική ατζέντα και καταφεύγει στη συνταγή «τάξις και ασφάλεια». Η αδικαιολόγητη βία και η προκλητική στάση των αστυνομικών αρχών -με πιο κραυγαλέο παράδειγμα το αστυνομικό μπλόκο σε κέντρο διασκέδασης και την απρόκλητη επίθεση εναντίον φοιτητών της ΑΣΟΕΕ- παράγει γεγονότα τα οποία η κυβέρνηση, με τη βοήθεια των πρόθυμων ΜΜΕ, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά. Βασική της επιδίωξη είναι να συσπειρωθεί η συντηρητική βάση της κοινωνίας, να κατευναστεί η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος και να στοχοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτική δύναμη που ευνοεί την «ανομία».
   Είναι μια τακτική τυχοδιωκτική και επικίνδυνη. Κάποιοι θεωρούν ότι κερδίζουν οξύνοντας το κοινωνικό κλίμα και ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Και θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να παίζουν παιχνίδια με την κοινωνική ειρήνη και τη δημοκρατία για να απεμπλακούν από τα πολιτικά τους αδιέξοδα. Γι' αυτό, τα μάτια μας ανοιχτά.
το Κύριο Άρθρο στη σημερινή ΑΥΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 1:10 pm


Κράτος ακροδεξιάς κοπής

- Επιστροφή στην... κανονικότητα της χούντας!
- Σε ποιο κράτος δικαίου θα γίνονταν αυτά;


   Επιστροφή στην... κανονικότητα: μετά την έφοδο της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και αφού τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης είχαν βομβαρδίσει τους τηλεθεατές τους με «εικόνες ανομίας» και το πανεπιστήμιο είχε προχωρήσει σε ένα ιδιότυπο λοκ άουτ, οι φοιτητές διαμαρτύρονται.
   Στη Βουλή η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα επαναφέρει τις μεσαιωνικού τύπου διατάξεις για τη βλασφημία, ενώ τα ΜΑΤ εισβάλλουν στο πανεπιστημιακό ίδρυμα, που πια δεν προστατεύεται από το άσυλο. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίζονται, ενώ πνίγονται στα χημικά.
   Όλα «κανονικά», αλλά για ποια εποχή και για ποια χώρα, αλήθεια;
   - Σε ποιο κράτος δικαίου θα ήταν κανονικό η αστυνομία να εγκλωβίζει θαμώνες, επιχειρώντας να εισβάλει παράνομα; Αυτό ακριβώς έκανε την Πέμπτη στα Εξάρχεια.
   - Σε ποιο κράτος δικαίου θα ήταν κανονικό υπουργός να δηλώνει ανερυθρίαστα ότι «θα ήθελα να δω την αστυνομία να σπάει την πόρτα και να μπαίνει»; Αυτά δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας το παραπάνω περιστατικό.
   - Σε ποιο κράτος δικαίου θα ήταν κανονικό η αστυνομία να μπουκάρει σε νυχτερινό κλαμπ και να κρατάει επί μια ώρα γονατιστούς 300 ανθρώπους λες και είναι κακούργοι; Αυτό ακριβώς έκανε το Σάββατο στο Γκάζι.
   - Σε ποιο κράτος δικαίου θα ήταν κανονικό αστυνομικοί να ξεγυμνώνουν στη μέση του δρόμου έναν πολίτη, ενώ τον χτυπούν στο κεφάλι και ουρλιάζουν «Ετσι γαμάνε οι χακί. Στα Εξάρχεια έχουμε χούντα, ρε, το κατάλαβες; Οποιος δεν δέχεται φάπα και πού...α, δεν θα μπαίνει στα Εξάρχεια. Εμείς κάνουμε κουμάντο»; Αυτό ακριβώς κατήγγειλε επωνύμως πολίτης ότι υπέστη την Πέμπτη.
   'Οπως είπε ο υπουργός Προστασίας (!) του Πολίτη, «στην ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει πλέον ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα».
   Πραγματικά, πρόκειται για «κλίμα» που νομιμοποιεί την ένστολη βία και αυθαιρεσία. Ξυπνάει τραυματικές μνήμες από την προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τότε που η καταστολή ήταν σε καθημερινή χρήση.
   Ένα κλίμα που κινητοποιεί την ιστορική μνήμη, ειδικά μέρες σαν και αυτές, πριν από την επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973. Πρόκειται, τέλος, για ένα κλίμα που αποκαλύπτει την ακροδεξιά λογική πίσω από το κεντροδεξιό αφήγημα της κυβέρνησης.
   Η κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα στην κοινωνία: «νόμος και τάξις», άγρια καταστολή – και μη βλασφημείτε τα θεία.
πηγή

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 12:57 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Σήμερα καταργούμε. Αύριο, θα δούμε!

Θλιβερή η προσπάθεια της ΝΔ, που αγνοεί επιδεικτικά την τοπική κοινωνία και την ακαδημαϊκή κοινότητα, υποτιμώντας την κρίση του λαού της Άρτας σε τέτοιο σημείο, ώστε να υπόσχεται αμήχανα ότι θα υλοποιήσει σε ένα αόριστο μέλλον αυτό που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη κάνει πράξη


   «Κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής μας θητείας εργαστήκαμε στην κατεύθυνση ενός νέου, σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Στηρίξαμε τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, συνδέοντας την έρευνα και την εκπαίδευση με την παραγωγή σε τοπικό επίπεδο», τονίζει σε νέα δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την προσχηματική ανακοίνωση του τοπικού βουλευτή της Ν.Δ., που προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. - δήλωσή της, η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ.
   Αναφέρει η Όλγα Γεροβασίλη:

Σήμερα καταργούμε. Αύριο, θα δούμε!

Κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής μας θητείας εργαστήκαμε στην κατεύθυνση ενός νέου, σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Στηρίξαμε τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, συνδέοντας την έρευνα και την εκπαίδευση με την παραγωγή σε τοπικό επίπεδο.
Με το νόμο 4559/Α’ 142/3-8-2018 ιδρύθηκαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι Σχολές Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Γεωπονίας, και Μουσικών Σπουδών, με έδρα την πόλη της Άρτας.
Ο νόμος ψηφίστηκε στις 3 Αύγουστου του 2018, ένα χρόνο πριν τις εκλογές, μετά από εξαντλητικό διάλογο και επίπονο σχεδιασμό που κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο, στον οποίον πρωτεύοντα ρόλο είχαν οι ακαδημαϊκές κοινότητες του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ.
Μετά την ψήφιση του νόμου έγινε εκδήλωση για την ενοποίηση Πανεπιστημίου-ΤΕΙ στις εγκαταστάσεις του τότε ΤΕΙ, στους Κωστακιούς, τον Σεπτέμβρη του 2018. Το Σεπτέμβρη του 2018, μετά από μια διαδικασία που διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο, μακριά από οποιαδήποτε προεκλογική περίοδο!
Είναι θλιβερή η προσπάθεια της ΝΔ με διάφορα προσχήματα να αναστείλει την λειτουργία του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα την πόλη της Άρτας καθώς και των υπόλοιπων Τμημάτων σε όλη τη χώρα. Αγνοεί επιδεικτικά την τοπική κοινωνία και την ακαδημαϊκή κοινότητα, υποτιμώντας την κρίση του λαού μας σε τέτοιο σημείο ώστε να υπόσχεται αμήχανα ότι θα υλοποιήσει σε ένα αόριστο μέλλον αυτό που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη κάνει πράξη.

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 7:07 pm


Έντονη διαμαρτυρία του Δημάρχου Αρταίων στον Μητσοτάκη για την αναστολή λειτουργίας του τμήματος της Γεωπονικής Σχολής

- Μην τσιμπάτε, προπόνηση για πρωταπριλιάτικο αστείο κάνω!
- Καμία ανακοίνωση. Ούτε καταδίκης, μήτε διεκδίκησης, ούτε καν μιας προσχηματικής δικαιολογίας, όπως αυτή του βουλευτή της ΝΔ. Άχνα! Η απόλυτη σιωπή...


   Σαν βόμβα έπεσε στην Άρτα η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για ανστολή του ενός από τα δύο τμήματα της Γεωπονικής Σχολής, με έδρα την Άρτα, αυτό του του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής.
   Ενός τμήματος που θα συνέδεε την έρευνα και την εκπαίδευση με την πρωτογενή παραγωγή σε τοπικό επίπεδο.
   Ενός τμήματος που, σε συνδυασμό με την ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα, θα μπορούσε να προσφέρει μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης και διαχείρισης της τοπικής παραγωγής αλλά και της μεταποίησής της.
   Συνεισφέροντας, έτσι, στη βελτιστοποίηση της ποιότητας των παραγομένων αγαθών και συνακόλουθα την αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών, σε μια κατεξοχήν γεωργική περιοχή, όπως είναι ο νομός Άρτας.
   Μια απόφαση που αγνοεί επιδεικτικά και την τοπική κοινωνία, η οποία διεκδικούσε, επί δεκαετίες, την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα, αλλά και την ακαδημαϊκή κοινότητα, που είχε πρωτεύοντα ρόλο στον εξαντλητικό διάλογο και τον επίπονο σχεδιασμό, που ξεκίνησε το 2017 και κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο πριν τη ψήφιση του νόμου 4559/Α’ 142/3-8-2018, τον Αύγουστο του 2018, με τον οποίον ιδρύθηκαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι Σχολές Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Γεωπονίας, και Μουσικών Σπουδών, με έδρα την πόλη της Άρτας.
   Μια απόφαση που ακυρώνει μια σημαντική κατάκτηση που πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα και αποτελεί για την τοπική κοινωνία μια απώλεια, που θα έχει επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής μας.
   Ανακοινώσεις για την ιδιαίτερη αρνητική εξέλιξη έβγαλε η τοπική βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, οι εκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Ε. Άρτας, με την παράταξη “Κοινό των Ηπειρωτών”, Δημήτρης Τρομπούκης και Ράνια Γκίζα.
   Ανακοίνωση έβγαλε ακόμη και ο τοπικός βουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Στύλιος, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, είχε καταψηφίσει την ίδρυση των Πανεπιστημιακών Σχολών στην Άρτα, τον Αύγουστο του 2018!
   Ήταν βέβαια μια ανακοίνωση, όπου προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, καθώς από τη μια ανέφερε αναληθώς (sic) ότι η ίδρυση των Σχολών έγινε προεκλογικά και στο πόδι, ενώ από την άλλη παρέπεμπε στο απώτερο μέλλον τη δημιουργία κάτι... καλύτερου!
   Ο μόνος που δεν έβγαλε ανακοίνωση ήταν ο -λαλίστατος κατά τα άλλα- Δήμαρχος Αρταίων. Χρήστος Τσιρογιάννης. Λες και αυτό που συνέβη δεν έχει αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, λες και δεν αφορά την Άρτα.
   Καμία ανακοίνωση. Ούτε καταδίκης, μήτε διεκδίκησης, ούτε καν μιας προσχηματικής δικαιολογίας, όπως αυτή του βουλευτή της Ν.Δ.
   Άχνα! Η απόλυτη σιωπή...
   Κατόπιν αυτού και με διάθεση τρολαρίσματος, επιτρέψτε μου να βάλω λεζάντα στη φωτογραφία του "ανεξάρτητου" δημάρχου, που τραβήχτηκε κατά την προεκλογική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιοχή.


- Κυριάκος: Δεν πιστεύω να βγάλεις καμιά ανακοίνωση για την Γεωπονική...
- Χρήστος: Τι λες αρχηγέ; Ποια Γεωπονική και ποια Άρτα; Η Ν.Δ. να 'ναι καλά κι ας πάει και το παλιάμπελο, ακομμάτιστος ήμουν όσο ζητούσα ψήφο!

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 6:36 pm


ΣΥΡΙΖΑ: Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκρατήσει το ακροδεξιό ακροατήριο της, με «νόμο και τάξη», πυροδοτεί επικίνδυνες καταστάσεις

Ο Μητσοτάκης, αφού δεν καταφέρνει να μαζέψει ούτε τους βουλευτές του, για το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει στο προσφυγικό, προχωρά, μαζί με τον Χρυσοχοΐδη, σε επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, μήπως και ξεχαστεί το φιάσκο


   Ο κ. Μητσοτάκης, αφού δεν καταφέρνει να μαζέψει ούτε τους βουλευτές του για το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει στο προσφυγικό, βάζει μπροστά, μαζί με τον κ. Χρυσοχοΐδη, το δόγμα «νόμος και τάξη» για να συγκρατήσουν το ακροδεξιό ακροατήριό τους.
   Η εισβολή των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και οι απρόκλητες επιθέσεις με ξύλο και χημικά σε φοιτήτριες, φοιτητές και δημοσιογράφους αποτελούν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό της κυβέρνησης, μήπως και ξεχαστεί το φιάσκο στη διαχείριση του προσφυγικού.
   Οι εικόνες ντροπής στην ΑΣΟΕΕ, η κατασυκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και του ασύλου, παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές, που η νεολαία ήταν ο εσωτερικός εχθρός και νόμος ήταν το δίκαιο του χωροφύλακα.
   Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που το μόνο που πετυχαίνει με την ανευθυνότητά της είναι να πυροδοτεί επικίνδυνες καταστάσεις.

(Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ)

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 6:06 pm


H στιγμή της εισβολής των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ - VIDEO

Χωρίς καμία αιτία, η αστυνομία φαίνεται να κάνει χρήση χημικών, να εισβάλει στον προαύλιο χώρο της σχολής και να εγκλωβίζει τους φοιτητές στο εσωτερικό του κτιρίου


   Η στιγμή της εισβολής των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ καταγράφεται σε δύο βίντεο.
   Χωρίς καμία αιτία η αστυνομία φαίνεται να κάνει χρήση χημικών, να εισβάλει στον προαύλιο χώρο της σχολής και να εγκλωβίζει τους φοιτητές στο εσωτερικό του κτιρίου.
   Είναι χαρακτηριστικό ότι, τη στιγμή της εισβολής, περαστικοί φαίνονται, στο πρώτο βίντεο, να περπατούν αμέριμνα στο πεζοδρόμιο, δίπλα στα κάγκελα της σχολής, καθώς καμιά φασαρία δεν γινόταν στο εσωτερικό που να δικαιολογεί τέτοια ασύμμετρη αστυνομική δράση και να σταματούν απορημένοι μόλις πέφτουν τα πρώτα χημικά και τα χτυπήματα γκλομπς στα κεφάλια των φοιτητών.   Οι φοιτητές κατήγγειλαν πως η αστυνομία δεν επέτρεψε σε άτομα με ιατρικό πρόβλημα να αποχωρήσουν από το κτίριο ενώ η κατάσταση ήταν αποπνικτική από τα χημικά που είχαν πέσει.


Διαβάστε επίσης:

Τραυματισμένοι φοιτητές στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ μετά από εισβολή των ΜΑΤ (Video)


«Θύελλα» αντιδράσεων για την αστυνομική εισβολή στην ΑΣΟΕΕ

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 5:35 pm


Ο Κώστας Κρυστάλλης επιστρέφει στην Άρτα

- Το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Αυδίκου παρουσιάζεται την Τρίτη 12 Νοεμβρίου
- Η Άρτα είναι η πόλη που αγκάλιασε τον Κρυστάλλη, οι Αρτινοί τον ανέσυραν από την αφάνεια


   Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτας «Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ», Το Επιμελητήριο Άρτας, ο Όμιλος Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου (ΟΜΟΚ), οι εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ και το βιβλιοπωλείο «Η πολυθρόνα του Νίτσε» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ηπειρώτη συγγραφέα Ευαγγέλου Αυδίκου, με τίτλο «Οδός Οφθαλμιατρείου», που θα γίνει την Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2018, ώρα 8.30 μμ, στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Άρτας.
   Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
   - Έλενα Μάντζιου, φιλόλογος
   - Ειρήνη Αυδίκου, καθηγήτρια Πληροφορικής
   Παρεμβαίνει η Κατερίνα Σχισμένου, φιλόλογος-μεταφράστρια
   Συντονίζει και προλογίζει ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, φιλόλογος - συγγραφέας
   Το μυθιστόρημα είναι μια προσπάθεια για συνομιλία με τον ποιητή και πεζογράφο Κώστα Κρυστάλλη, σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το ρόλο της λογοτεχνίας, ενώ ταυτόχρονα η εποχή μας παρουσιάζει αρκετά κοινά στοιχεία με τα τέλη του 19ου αιώνα.
   Είναι ο λογοτέχνης που κράτησε όρθιους τους ανθρώπους της υπαίθρου με όλο του το έργο, ιδίως με το ποίημά του «Στον Σταυραητό».
   Οδός Οφθαλμιατρείου είναι ο δρόμος που άρχισε το δράμα του ποιητή και πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη, στη συμβολή των οδών Εδουάρδου Λω (σημερινή ονομασία) και Σταδίου, στην Αθήνα. Το υπόγειο του τυπογραφείου του Παπαγεωργίου φιλοξένησε τις φιλοδοξίες του να ανεβεί τη σκάλα του ελληνικού ποιητικού Παρνασσού. Να γράψει και να γίνει αποδεκτός από το λογοτεχνικό σινάφι και την κοινωνία της Αθήνας.
   Μια μάχη άνιση. Έφτασε πρόσφυγας στην Αθήνα του 1889, κυνηγημένος από την Οθωμανική διοίκηση των Ιωαννίνων για την έκδοση της ποιητικής του συλλογής "Αι Σκιαί του Άδου"  που χαρακτηρίστηκε εχθρική γι’ αυτούς. Αναζητεί την ηρεμία στην πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους και με την προσδοκία ότι θα βρει υποστήριξη στον αγώνα να επιβιώσει και να αναδειχθεί λογοτεχνικά. Έφτασε στην Αθήνα χωρίς πόρους, η οικογένεια του πατέρα του καταστράφηκε οικονομικά, και με τις ένθερμες υποσχέσεις να φυλλοροούν αφήνοντάς τον μόνο του. Η αγωνία για την επιβίωση αλλά και η υπέρβαση των δυσκολιών. Η πάλη με το αδύναμο σώμα και η φλόγα της δημιουργίας που του έκαιγε τα σωθικά
   Ενάμιση αιώνα μετά, ο Κώστας Κρυστάλλης επιστρέφει στην Άρτα, για να συνεχίσει τη συζήτηση που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Να γνωρίσει τους νέους δημιουργούς. Μια πορεία στους δρόμους που σημάδεψαν την ύπαρξή του και μια ευκαιρία να συναντηθεί με τον Κριστ/Χρήστο, τον νεαρό πατριώτη του που αναζητεί τον εαυτό του. Εγκαταλείπει την Αμερική αναζητώντας τα δικά του όνειρα. Ο Χρήστος δανείζει το στόμα του και τη σκέψη του στον ποιητή. Γίνεται ο καθρέφτης του αλλά και μέσο να σκάψει μέσα του ξετυλίγοντας και ξεδιαλύνοντας σκέψεις και συναισθήματα. Η ιστορία γίνεται οδός ωρίμανσης για τον Χρήστο. Για τον Κρυστάλλη είναι η δεύτερη ευκαιρία του. Να πει όσα δεν μπόρεσε όσο ζούσε. Είναι ένα μυθιστόρημα σπονδή στην τρυφερότητα και στην αγωνία του δημιουργού. Μια ιστορία που έχει στραμμένο το βλέμμα της στο παρόν.
   Η Άρτα είναι η πόλη που αγκάλιασε τον Κρυστάλλη. Πρώτα όταν δραπέτευσε από τα Γιάννενα. Μετά, εκεί κατέφυγε το 1894, εκεί άφησε την τελευταία του πνοή. Η γη της Άρτας δέχθηκε τον Κρυστάλλη μετά τον θάνατό του. 125 χρόνια τώρα αναπαύεται στην αρτινή γη. Αλλά οι Αρτινοί τον ανέσυραν από την αφάνεια. Οι μαθητές του Γυμνασίου έθεσαν το 1920 το αίτημα της προτομής του, που τοποθετήθηκε τελικά το 1930. Οι Αρτινοί τον αγάπησαν πολύ, τον έκαναν δικό τους. Διοργάνωσαν συνέδρια, έγραψαν σε εφημερίδες, βιβλία. Όλη η κοινωνία της Άρτας, Δήμαρχοι, δημοσιογράφοι, λόγιοι, σύλλογοι και εταιρείες του έδειξαν τη στοργή τους. Ο Κρυστάλλης κι εμείς επισκεπτόμαστε την Άρτα, για να μιλήσουμε γι’ αυτή τη σχέση, για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους Αρτινούς.


Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 5:13 pm


Γκίζα - Τρομπούκης για την αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής στην Άρτα

- Η απόφαση αυτή οδηγεί την τοπική κοινωνία σε μια ακόμη απώλεια, που έχει επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής μας
- Θα κινηθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ανάκλησή της, καλούμε όλους να ομοφωνήσουν και να πιέσουν την κυβέρνηση


   Αγαπητοί Συμπολίτες,
   Με μεγάλη δυσαρέσκεια και απογοήτευση ενημερωθήκαμε ότι το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μην επιτρέψει τη λειτουργία ενός εκ των τεσσάρων τμημάτων που θα λειτουργούσαν στην Άρτα την ακαδημαϊκή περίοδο 2020-2021, του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής.
   Ενός τμήματος που, σε συνδυασμό με την ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα, μπορούν να προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης και διαχείρισης της τοπικής παραγωγής αλλά και της μεταποίησης αυτής.
   Η απόφαση αυτή οδηγεί την τοπική κοινωνία σε μια ακόμη απώλεια, που έχει επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής μας.
   Με την ιδιότητα των Περιφερειακών Συμβούλων εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια και αντίθεση μας στην απόφαση αυτή και δηλώνουμε ότι θα κινηθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ανάκλησή της.
   Καλούμε τους βουλευτές της περιοχής, την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού καθώς και όλους τους επαγγελματικούς και παραγωγικούς φορείς να ομοφωνήσουν και να πιέσουν την κυβέρνηση για την λειτουργία αυτού του νέου τμήματος που μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει στην περιοχή μας.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Ε. Άρτας, της παράταξης “Κοινό των Ηπειρωτών”
Δημήτρης Τρομπούκης
Ράνια Γκίζα

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 3:38 pm


Ο ΣΥΡΙΖΑ Άρτας για την αναστολή λειτουργίας του τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής στην Άρτα

- Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δικαίωσε ένα αίτημα δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας και άνοιξε τον δρόμο για να μακροημερεύσει στην Άρτα ένα πυλώνας πανεπιστημιακών τμημάτων με άμεση επίδραση στην κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής
- Οι βουλευτές Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τον βουλευτή Άρτας της ΝΔ, είχαν υπερψηφίσει στη Βουλή το αντίστοιχο νομοσχέδιο
- Κοινωνία, φορείς, αυτοδιοίκηση, όλοι μαζί να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις που πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα


   Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας 37 νέων Τμημάτων, τα οποία ιδρύθηκαν και θα ξεκινούσαν την ακαδημαϊκή τους λειτουργία το Σεπτέμβριο του 2020, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα.
   Αυτό αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την Άρτα. Η ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων στην Άρτα, από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δικαίωσε ένα αίτημα δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας και άνοιξε τον δρόμο για να μακροημερεύσει στην Άρτα ένα πυλώνας πανεπιστημιακών τμημάτων με άμεση επίδραση στην κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής.
   Ο σχεδιασμός και η λειτουργία των Τμημάτων αυτών εντασσόταν στο σχέδιο ανάπτυξης των ιδρυμάτων και στη μεγάλη τους πλειοψηφία είχαν νομοθετηθεί μετά από προτάσεις των πανεπιστημιακών αρχών.
   Οι βουλευτές Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τον βουλευτή Άρτας της ΝΔ, είχαν υπερψηφίσει στη Βουλή το αντίστοιχο νομοσχέδιο για την ενοποίηση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με το οποίο ιδρύονταν τα πανεπιστημιακά τμήματα στην Άρτα.
   Καλούμε τους τοπικούς φορείς, τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και τους βουλευτές του νομού να τοποθετηθούν σε αυτή την αρνητική εξέλιξη και όλοι μαζί να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις που πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα.
   Η μόνη μέριμνα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκεύματος είναι η συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης, το κλείσιμο των σχολών, οι περικοπές των δαπανών και η μείωση του αριθμού εισακτέων.

 Ν. Ε ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΤΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 3:26 pm


Το επικοινωνιακό show Μητσοτάκη με την ανομία συνεχίζεται και ξυπνά μαύρες μέρες - VIDEO

Προσπαθεί να αποστρέψει το βλέμμα της κοινής γνώμης από την παταγώδη αποτυχία του στη διαχείριση του προσφυγικού και την δυσαρέσκεια από τις διαψεύσεις που επιφύλαξε στη μεσαία τάξη, για μειώσεις φόρων, το νέο φορολογικό


   Σε φτηνό επικοινωνιακό σόου επιδίδεται η Ν.Δ. με πρόσχημα την ανομία για να αποστρέψει το βλέμμα της κοινής γνώμης από την παταγώδη αποτυχία της στη διαχείριση του προσφυγικού και την δυσαρέσκεια από τις διαψεύσεις που επιφύλαξε στη μεσαία τάξη, για μειώσεις φόρων, το νέο φορολογικό. - Καταγγελίες για τραυματίες στην ΑΣΟΕΕ μετά από επέμβαση της Αστυνομίας.
   Πριν λίγη ώρα πραγματοποιήθηκε έφοδος της Αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΑΣΟΕΕ όπου είχαν εισέλθει μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου που διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο της σχολής και, σύμφωνα με καταγγελίες, υπάρχουν τραυματισμένοι φοιτητές στο κεφάλι.Τραυματισμένοι φοιτητές στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ μετά από εισβολή των ΜΑΤ (Video)

Μαύρες μέρες ξυπνούν οι "επεμβάσεις" της Αστυνομίας τις τελευταίες ημέρες, σήμερα στην ΑΣΟΕΕ, ή στο Γκάζι καθώς όπως και η καταγγελία για βασανιστήρια μετά την προσπάθεια εισβολής σε καφενείο στα Εξάρχεια. Όσο και αν πανηγυρίζει ο κ. Μητσοτάκης μέσω του ΣΚΑΪ για πάταξη της ανομίας... τα  παραπάνω καθόλου δεν θυμίζουν ευρωπαϊκή χώρα.

 
Η επιχείρηση της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ και το κλείσιμο της σχολής από την Σύγκλητο ως τις 17 Νοεμβρίου αξιοποιήθηκε στο έπακρο επικοινωνιακά από τα στελέχη της και αρωγούς τους συνδικαλιστές εκπροσώπους της Αστυνομίας.

Σ. Αλεξίου: Το κράτος της δεξιάς, του αυταρχισμού και του φόβου είναι εδώ

Χθες Κυριακή ο Κυρ. Μητσοτάκης, την ώρα που η Αστυνομία έμπαινε στην ΑΣΟΕΕ ο Κυρ. Μητσοτάκης φρόντισε να εμφανιστεί στο ΣΚΑΙ για να εξαργυρώσει το «τίποτα». Με φτηνό λαϊκισμό χαμήλωσε τους τόνους από τα προεκλογικά ότι «θα τελείωνε με τα Εξάρχεια σε ένα μήνα» στο γενικό «τελειώνουμε με τις γιάφκες των μπαχαλάκηδων».
Η Αστυνομία βρήκε στην «επιχείρηση» που προβλήθηκε διθυραμβικά από τα ΜΜΕ: κοντάρια, κράνη, γάντια, κουκούλες full face και ρούχα-υλικά αμφίεσης για κάλυψη χαρακτηριστικών καθώς και πυροσβεστήρες, διαρρηκτικά εργαλεία, φυλλάδια αναρχικού περιεχομένου και κομμάτια από μάρμαρα και πέτρες που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις.
Και ενώ υπόσχεται ότι θα «τελειώσει» με τα άβατα… το άβατο των ναρκέμπορων στα Εξάρχεια παραμένει να δρα ανενόχλητο. 
Κ. Ζαχαριάδης: Επικοινωνιακός αντιπερισπασμός της κυβέρνησης για την αποτυχία της στο προσφυγικό
«Τα Πανεπιστήμια είναι για να γίνεται μάθημα, να γίνεται επιμόρφωση των νέων ανθρώπων να είναι ένας χώρος ελεύθερος για να αναπτύσσονται ιδές και να γίνονται συζητήσεις» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης στο Open προσθέτοντας ότι τα Πανεπιστήμια «δεν είναι χώρος ούτε για εγκληματικές ενέργειες, ούτε για παραβατικότητα. Η κυβέρνηση όμως προσπαθεί να δημιουργήσει έναν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό».
Επιπλέον πρόσθεσε ότι: «Παταγώδης είναι η αποτυχία της κυβέρνησης στο προσφυγικό και οι αντιφάσεις της κραυγαλέες. Όποιος διαβάσει τον κυριακάτικο τύπο θα καταλάβει ότι η Ν.Δ. είναι μοιρασμένη, οπότε αναζητά μια συγκολλητική ουσία.
Γ. Μπαλάφας: « Άλλο η σπέκουλα και άλλο οι αστυνομικές επιχειρήσεις»
«Άλλο η σπέκουλα και άλλο οι αστυνομικές επιχειρήσεις» απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας στον ΑΝΤ1 καλούμενος να απαντήσει στις δηλώσεις πολιτικού χαρακτήρα δηλώσεις όπως είπε του κ. Μπαλάσκα που εμφανίζεται στα πάνελ ως εκπρόσωπος της Αστυνομίας.
Ο κ. Μπαλάσκας και άλλοι συνδικαλιστές της Αστυνομίας βγήκαν σήμερα να «χειροκροτήσουν» την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την έφοδο στην ΑΣΟΕΕ παρά τα πενιχρά αποτελέσματα. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι παλιότερα «τα χέρια μας δεμένα» είπε στον ΣΚΑΙ και υποσχέθηκε ότι θα δώσει τα ονόματα των πολιτικών που εννοεί στην δημοσιότητα.
«Δεν ξέρω καν αν είναι στην Αστυνομία μετά τις δηλώσεις που είχε κάνει». Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Μπαλάσκας είχε προβεί σε μια απαράδεκτη ρατσιστική δήλωση αποκαλώντας  «σκουπίδια» ανθρώπους που η Αστυνομία θα «καθαρίσει» προφανώς επηρεασμένος από τα «προεκλογικά» ψέματα του Κυρ. Μητσοτάκη ότι θα τελείωνε με τα Εξάρχεια σε ένα μήνα».
Ωστόσο ο κ. Μπαλάφας ρώτησε γιατί η Αστυνομία δεν κάνει επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών στα Εξάρχεια αντί να μαζεύει μωρομάνες.
Kατ. Μπρέγιαννη

Διαβάστε επίσης:

Σ. Αλεξίου: Το κράτος της δεξιάς, του αυταρχισμού και του φόβου είναι εδώ


Γ. Ραγκούσης: Είναι ντροπή η φθηνή προπαγάνδα της ΝΔ απέναντι στους κόπους της Αντιτρομοκρατικής


Γ. Ραγκούσης: Η αντιτρομοκρατική κάνει μια δουλειά βάθους με σημαντικά αποτελέσματα

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 3:08 pm


Τραυματισμένοι φοιτητές στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ μετά από εισβολή των ΜΑΤ - VIDEO

Το κράτος της δεξιάς, του αυταρχισμού και του φόβου είναι εδώ


   Έφοδος της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και ένταση αυτήν την ώρα. Η αστυνομία εισέβαλε στο ίδρυμα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμένους φοιτητές που επιχείρησαν να «σπάσουν» το λοκ άουτ που αποφάσισε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου για όλη την εβδομάδα (από 11 έως 17 Νοεμβρίου).
   Σύμφωνα με μαρτυρίες, αυτή τη στιγμή μέσα στην ΑΣΟΕΕ βρίσκονται περίπου 200 φοιτητές, που παραμένουν εγκλωβισμένοι με κίνδυνο να συλληφθούν. Υπάρχουν πληροφορίες πως και φοιτητές που βρίσκονταν έξω από το Πανεπιστήμιο έχουν χτυπηθεί από τα ΜΑΤ.   Οι εγκλωβισμένοι φοιτητές κατήγγειλαν πως η αστυνομία δεν επέτρεψε σε άτομα με ιατρικό πρόβλημα να αποχωρήσουν από το κτίριο ενώ η κατάσταση είναι αποπνικτική από τα χημικά που έχουν πέσει. Μέχρι στιγμής, πάρχουν πληροφορίες για πέντε τραυματίες, ο ένας στο κεφάλι. Τέσσερα άτομα αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Δεν έχει επιτραπεί σε ασθενοφόρο να προσεγγίσει παρά μόνο ένας διασώστης του ΕΚΑΒ που προσέφερε πρώτες βοήθειες.


   «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Η Χούντα δεν τελείωσε το 73'» φωνάζουν οι φοιτητές έχοντας μπροστά τους τα ΜΑΤ και ενώ παραμένει κλειστή η Πατησίων και οι έξοδοι του Πανεπιστημίου προς την οδό.

  Σ. Αλεξίου: Το κράτος της δεξιάς, του αυταρχισμού και του φόβου είναι εδώ
   «Το κράτος της δεξιάς, του αυταρχισμού και του φόβου είναι εδώ. Η κυβέρνηση Σαμαρά θα ζήλευε την εικόνα αυτή» αναφέρει ο γραμματέας της Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρης Αλεξίου, σχολιάζοντας την εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ.
   Όπως σημειώνει, «εγκλωβισμένοι και τραυματισμένοι φοιτητές στο προαύλιο του ΟΠΑ και επίδειξη δύναμης των πραιτοριανών του Μητσοτάκη και του Χρυσοχοΐδη.
   Δεν θα σταματήσουμε ούτε στιγμή να αγωνιζόμαστε απέναντι σε όσους θέλουμε να συνηθίσουμε τον φόβο και να πειθαρχήσουμε στις διαταγές και τις ορέξεις τους».

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 2:56 pm


Επιτέλους, ήρθε η κανονικότητα και μαζί της φέρνει και αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

- Το 83% αναμένεται να επιβαρυνθεί με 500 ευρώ τον χρόνο, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος για τις μειώσεις των εισφορών του υπόλοιπου 17%
- Το «κίνημα της γραβάτας», που είχε ξεσηκωθεί κατά των ασφαλιστικών εισφορών που επέβαλε (με βάση το εισόδημα) ο Νόμος Κατρούγκαλου, αρχίζει σιγά - σιγά να καταλαβαίνει τι σημαίνει το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων


   Το «κίνημα της γραβάτας», που είχε ξεσηκωθεί κατά των ασφαλιστικών εισφορών που επέβαλε (με βάση το εισόδημα) ο Νόμος Κατρούγκαλου, αρχίζει σιγά - σιγά να καταλαβαίνει το σχέδιο της κυβέρνησης για επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων. Αποτέλεσμα της επαναφοράς των ασφαλιστικών κλάσεων είναι η επιβάρυνση της συντριπτικής πλειονότητας των ελεύθερων επαγγελματιών (περίπου το 83%) με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον 500 ευρώ τον χρόνο!
   Μάλιστα, το σχέδιο των νέων αυξημένων εισφορών, που θα αφορά όσους σήμερα πληρώνουν τις μικρότερες εισφορές, θα οδηγήσει και σε χαμηλότερες συνταξιοδοτικές αποδοχές.
   Ειδικότερα, προτείνεται η αύξηση των εισφορών για περίπου το 83% των ασφαλισμένων αυτοαπασχολούμενων, με αποτέλεσμα οι εισφορές που αναλογούν στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση να αυξηθούν από το επίπεδο των 185,18 ευρώ, που είναι σήμερα, στο ποσό των 220 ή και 230 ευρώ. Επομένως, η συγκεκριμένη κατηγορία θα έχει αύξηση της τάξης των 35 - 45 ευρώ τον μήνα ή κατά 420 - 540 ευρώ τον χρόνο. Ως ποσοστό η αύξηση των εισφορών θα κυμανθεί μεταξύ 19% και 24,3%.
   Με δεδομένο ότι την κατώτατη εισφορά πληρώνει σήμερα το 83% των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ, η αύξησή της θα τονώσει σημαντικά τα έσοδα του ταμείου, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος για τις μειώσεις των εισφορών του υπόλοιπου 17% των ασφαλισμένων.
   Να θυμίσουμε εδώ ότι, όπως είχε αναφέρει η «Αυγή» (15.10.2019), με πρόσχημα την αντισυνταγματικότητα κατά την κρίση του ΣτΕ στο θέμα της καταβολής εισφορών 20% από τους ελεύθερους επαγγελματίες για την κύρια σύνταξη, το υπουργείο Εργασίας «θα προχωρήσει στην αποσύνδεση του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα και θα επαναφέρει τις ασφαλιστικές κλάσεις που ίσχυαν πριν από τον Νόμο Κατρούγκαλου, με την πρώτη ασφαλιστική κλάση να ορίζεται πάνω από τα σημερινά κατώτατα όρια εισφορών (185,18 ευρώ μηνιαίως), ενώ, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, ακόμα πιο αυξημένες θα είναι οι επόμενες δύο ασφαλιστικές κλάσεις».
   Επίσης, να θυμίσουμε ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο δρομολογήθηκαν μειώσεις στις εισφορές 250.000 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών με το ποσοστό για τον υπολογισμό της εισφοράς κύριας σύνταξης να ορίζεται στο 13,33%, αντίστοιχο με το ύψος της εργοδοτικής εισφοράς που καταβάλλεται για τους μισθωτούς, έναντι του 20% που ισχύει από το 2017. Δηλαδή από τις αρχές του 2019 μειώθηκε κατά 6,67 μονάδες και ποσοστιαία κατά 33,3%, ενώ για τους αγρότες το ποσοστό υπολογισμού της εισφοράς για κύρια σύνταξη είναι ακόμα χαμηλότερα, στο 12%.

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 12:36 pm


Επιτελικό «άδειασμα» της μεσαίας τάξης: Τα λεφτά στους πλούσιους

- Διπλός εμπαιγμός με φορολογικό και ασφαλιστικό
- Αυτή είναι η λογική της Ν.Δ. για να προκόψει ο τόπος: τα λεφτά στους πλούσιους. Μην πει κανείς ότι δεν το ήξερε όταν ψήφιζε


- Εξαπάτησαν μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων τους και μεσαία εισοδήματα υποσχόμενοι προεκλογικά φορολογικές ελαφρύνσεις για να ψηφίσουν Ν.Δ.
- Το μεγαλύτερο μέρος των ελαφρύνσεων πηγαίνει στους πλούσιους και στις μεγάλες επιχειρήσεις 
- Καμία ελάφρυνση για εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ
-  Φοροπαγίδες κρύβει το 30% του εισοδήματος σε ηλεκτρονικές συναλλαγές
-  Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών 500 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες

   Οι έχοντες εισόδημα από 80.000 ευρώ και πάνω, οι έχοντες κέρδη από μερίσματα και οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι οι βασικοί ωφελημένοι από το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
   Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να αρκεστούν στο πενηντάρι που τους κόπηκε από τον ΕΝΦΙΑ - και το οποίο τους το έχει φάει και με το παραπάνω η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Κάποιοι επίσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον 140 εκατομμύρια ΕΝΦΙΑ, την ώρα που οι κάτοχοι μεγάλης ακίνητης περιουσίας είδαν μεγάλες μειώσεις.
   Οι πλούσιοι λοιπόν πανηγυρίζουν και η πραγματική μεσαία τάξη συνεχίζει να τραβάει κουπί. Και αν συνεχίζει να τραβάει κουπί, είναι γιατί η παρούσα κυβέρνηση πούλησε αναίσχυντα τη διαπραγμάτευση που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη για τη μείωση των πλεονασμάτων. Δεν περισσεύουν λοιπόν λεφτά. Και όσα περισσεύουν θα πάνε στους πλούσιους. Δεν πειράζει, καλή καρδιά, αρκεί που έφυγαν από τη μέση οι μαδούροι, θα ξελασπώσουν αναδρομικά οι τραπεζίτες και θα κουκουλωθεί και η Novartis.
   Και αφού γλιτώσαμε από τους μαδούρους, γλιτώσαμε επίσης και από αυτά που είχαν προγραμματίσει να κάνουν: την μείωση της προκαταβολής φόρου, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και τη μείωσή της για υψηλότερα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% για μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, τη μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 11%. Ξεχάστε τα αυτά. Είναι ιδεοληψίες. Τώρα τα μεσαία στρώματα πρέπει να βάλουν πλάτη για να στηριχτούν οι πλούσιοι.
   Γιατί αυτή είναι η λογική της Ν.Δ. για να προκόψει ο τόπος: τα λεφτά στους πλούσιους. Μην πει κανείς ότι δεν το ήξερε όταν ψήφιζε.
το Κύριο Άρθρο στην ΑΥΓΗ της Κυριακής

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2019 | 11:21 am


Αλέξης Τσίπρας: Μην παραγράψετε τα αδικήματα υπουργών για τη Novartis

- Η δωροδοκία δεν είναι στα καθήκοντα του υπουργού
- Η επιστολή του, που τάραξε τα νερά και προκάλεσε εκνευρισμό σε ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, που συντονισμένα απέρριψαν την πρόταση


   Την άμεση σχέση που έχει η αναθεώρηση του συντάγματος με τη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis ανάδειξε ο Αλέξης Τσίπρας με την επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης Ευριπίδη Στυλιανίδη. Η επιστολή τάραξε τα ύδατα και προκάλεσε εκνευρισμό στη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. που συντονισμένα απέρριψαν την πρόταση.
   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε στα μέλη της Επιτροπής Αναθεώρησης, η οποία συνεδρίασε χθες, να εισαχθεί ερμηνευτική δήλωση που θα διασφαλίζει ότι δεν θα παραγραφούν τυχόν εγκλήματα υπουργών. Η δήλωση θα ξεκαθάριζε ότι η δωροδοκία δεν είναι στα υπουργικά καθήκοντα και κατά συνέπεια θα εφαρμόζεται η κανονική ποινική διαδικασία και όχι το άρθρο 86 του συντάγματος που προβλέπει τη σύντομη παραγραφή ενδεχόμενων αδικημάτων που τελέστηκαν από υπουργούς.
   Η Επιτροπή Αναθεώρησης καθόριζε χθες τις προτάσεις της προς την Ολομέλεια και ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε ορισμένα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα για το άρθρο 86 του συντάγματος σχετικά με την ποινική ευθύνη των υπουργών.

  Μπλόκο στην αρχειοθέτηση
   «Η απόρριψη της πρότασης για προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης ενδέχεται εξ αντιδιαστολής να ενισχύσει εκείνες τις ερμηνευτικές εκδοχές οι οποίες, είτε καλοπροαίρετα είτε όχι, υποστηρίζουν ότι το άρθρο 86 καταλαμβάνει ακόμη και αδικήματα που τελέστηκαν απλώς επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων.
   Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση που οι ερμηνείες αυτές υιοθετηθούν από τη Δικαιοσύνη, να οδηγηθεί στο αρχείο η υπόθεση της Novartis, καθώς θα έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 παράγραφος 3, παρά την κατάργησή της, αφού αυτή θα ισχύει μόνο για το μέλλον και όχι αναδρομικά», προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Είναι βαθύτατη πολιτική μου πεποίθηση ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο, και ευρύτερα το ελληνικό πολιτικό σύστημα, δεν αντέχει και δεν πρέπει να αναλάβει το βάρος της πιθανής αρχειοθέτησης αυτής όπως και άλλων συναφών υποθέσεων που ενδεχομένως προκύψουν στο μέλλον. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος και σε σοβαρή ρήξη της εύθραυστης εμπιστοσύνης των πολιτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο και τα πολιτικά κόμματα. Η ευθύνη είναι σήμερα δική μας και οφείλουμε όλοι μας να αρθούμε στο ύψος της περίστασης».

  Η δωροδοκία δεν είναι στα καθήκοντα του υπουργού
   Ο Αλ. Τσίπρας υπενθυμίζει και τη συζήτηση για το επίμαχο άρθρο 86. «Η πρόταση της πρώτης αναθεωρητικής (προτείνουσας) Βουλής ήταν: α) κατάργηση του εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 86 που τάσσει ασφυκτική αποσβεστική προθεσμία στη Βουλή για την άσκηση δίωξης κατά όσων διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και β) προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης που διευκρινίζει ότι στα παραπάνω αδικήματα δεν περιλαμβάνονται όσα τελέστηκαν απλώς επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων», υπενθύμισε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε:
   «Η μεν πρόταση τροποποίησης της παραγράφου 3 στην κατεύθυνση του περιορισμού των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών με την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας υπερψηφίστηκε από ευρύτατη πλειοψηφία 253 βουλευτών στην πρώτη αναθεωρητική Βουλή. Ευρεία συναίνεση διαμορφώνεται και στην παρούσα Βουλή, ώστε το πολιτικό σύστημα να εισακούσει ένα πάγιο κοινωνικό αίτημα για ισονομία και κατάργηση της ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης υπουργών.
   Ζήτημα ανακύπτει ωστόσο σε σχέση με την πρόταση για την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης, η οποία υπερψηφίστηκε από 175 βουλευτές στην πρώτη αναθεωρητική Βουλή, με αποτέλεσμα, για να ενσωματωθεί στο συνταγματικό κείμενο, να απαιτείται η υπερψήφισή της από τουλάχιστον 180 στην τρέχουσα διαδικασία. Ο αριθμός αυτός δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να συγκεντρώνεται, με βάση τις τοποθετήσεις του εισηγητή και των βουλευτών της συμπολίτευσης». «Εμείς θεωρούμε, όπως επισημαίνεται και στην αιτιολογική έκθεση της πρότασής μας, ότι με την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης απλώς αποσαφηνίζεται κάτι που ήδη προκύπτει ερμηνευτικά από την ισχύουσα ρύθμιση του άρθρου 86. Δεδομένου ότι η ειδική ποινική μεταχείριση των υπουργικών αδικημάτων πρέπει να ερμηνεύεται στενά, ως εξαίρεση από την κοινή δικαιοδοσία, στο άρθρο 86 υπάγονται μόνο τα υπουργικά αδικήματα με τη στενή έννοια του όρου, κι όχι όσα τελούνται απλώς επ’ ευκαιρία της άσκησης υπουργικών καθηκόντων.
   Γι’ αυτά διευκρινίζεται και επιβεβαιώνεται με την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης ότι διώκονται κατά την κοινή νομοθεσία, δηλαδή με τον ίδιο τρόπο όπως για όλους τους πολίτες», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «η απλώς επιβεβαιωτική, από τυπική-νομική άποψη, ερμηνευτική δήλωση έχει μέγιστη σημασία από πολιτική άποψη, καθώς αποτυπώνει τη βούληση του πολιτικού συστήματος να ανακτήσει την αξιοπιστία του, ανταποκρινόμενο σε ένα πάνδημο κοινωνικό αίτημα, στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στη θεμελιώδη αρχή της ισονομίας των πολιτών».
   «Αντιθέτως», συνεχίζει ο Αλ. Τσίπρας, «η άρνηση της Βουλής να ενσωματώσει την αυτονόητη αυτή ρήτρα στο συνταγματικό κείμενο θα αποτελέσει, με ευθύνη των βουλευτών της συμπολίτευσης, βαρύ πλήγμα για το πολιτικό σύστημα, καθώς θα εμπεδώσει στην κοινή γνώμη την υπόνοια της διατήρησης αδικαιολόγητων προνομίων για το πολιτικό προσωπικό της χώρας».

Δημοσιεύθηκε στις 9 November 2019 | 8:20 pm


Καμία πολιτική αξιοπρέπεια: Ποιους, άραγε, καλύπτουν;

- Αιτία πολέμου για ΝΔ-ΚΙΝΑΛ η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ να μην τη γλυτώνουν οι υπουργοί που δωροδοκούνται
- Δεν τους νοιάζει να αποδείξουν την αθωότητά τους ούτε να ξεσκεπάσουν την υποτιθέμενη «σκευωρία». Τους νοιάζει να πετάξουν από πάνω τους την έρευνα, με όποιον τρόπο μπορέσουν...


   Τα πράγματα είναι γνωστά από τη θητεία της προηγούμενης Βουλής που αποφάσισε την αναθεώρηση του Συντάγματος, και ειδικότερα την αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών.
   Τότε, με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε η αναθεώρηση της παραγράφου 3 του άρθρου για να καταργηθούν τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που ισχύουν ώς τώρα για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά υπουργών. Οι υπουργοί, στο μέλλον και αφού ψηφιστεί το νέο Σύνταγμα, θα έχουν την ίδια ποινική μεταχείριση με τους πολίτες.
   Τι γίνεται όμως με τις τρέχουσες υποθέσεις, όπως το σκάνδαλο Novartis, όπου ενδέχεται να εμπλέκονται πρώην υπουργοί; Στην προηγούμενη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει μία ερμηνευτική διάταξη στο υπό αναθεώρηση άρθρο 86, με βάση την οποία αδικήματα όπως η δωροδοκία δεν ανήκουν στα καθήκοντα υπουργού, αλλά τελούνται επ' ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων του.
   Συνεπώς η δίωξη δεν ασκείται από τη Βουλή, αλλά από τη Δικαιοσύνη, όπως δηλαδή ισχύει για όλους τους πολίτες. Με αυτή τη διάταξη αποφεύγεται η παραγραφή αδικημάτων για τρέχουσες υποθέσεις και ο υπουργός στην ποινική μεταχείρισή του εξισώνεται πλήρως με τον απλό πολίτη.
   Την ερμηνευτική αυτή διάταξη, στην προηγούμενη Βουλή, καταψήφισε η Ν.Δ. Το ίδιο κάνει και τώρα ως κυβερνητική πλειοψηφία. Πράγμα που σημαίνει πως, αν στο νέο Σύνταγμα δεν υπάρχει αυτή η διευκρίνιση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να παραγραφούν αδικήματα όπως της δωροδοκίας υπουργών για τρέχουσες υποθέσεις και ειδικότερα γι' αυτήν που αφορά το σκάνδαλο της Novartis.
   Αυτόν τον κίνδυνο επισήμανε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με την επιστολή του, χθες, προς τον πρόεδρο της επιτροπής αναθεώρησης Ευρ. Στυλιανίδη. Ορθώς έπραξε.
   Η ευθύνη είναι πλέον στην κυβέρνηση. Και το ερώτημα που προκύπτει για τον πρωθυπουργό και την κυβερνητική πλειοψηφία είναι πολύ απλό: Γιατί δεν γίνεται αποδεκτή η ερμηνευτική διάταξη που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση; Εχει η κυβέρνηση κάποια καλύτερη λύση ώστε να μην τη γλιτώσουν οι υπουργοί που εμπλέκονται σε υποθέσεις και που ενδεχομένως δωροδοκήθηκαν επ' ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων τους;
   Αν έχει, ας την καταθέσει. Αν δεν έχει, απορρίπτει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί προφανώς κάποιους καλύπτει.

  Συνταγματική αναθεώρηση και πολιτική αξιοπρέπεια
   Σε όλες τις σοβαρές χώρες όλου του κόσμου, είναι αδιανόητο να βρεθεί άνθρωπος μπλεγμένος σε σκάνδαλο που είχε γίνει όταν ήταν υπουργός και η Δικαιοσύνη να μην μπορεί να του κάνει τίποτα. Στην Ελλάδα το έχουμε βάλει στο σύνταγμα. Όλες αυτές οι υποθέσεις παραγράφονται.
   Και αν η σχετική κατάπτυστη διάταξη αλλάξει με τη συνταγματική αναθεώρηση, ό,τι ισχύσει θα ισχύσει από τη δημοσίευση του νέου συντάγματος και μετά. Ό,τι έγινε πριν δεν μπορεί να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη. Αν, δηλαδή, αποκαλυφθεί π.χ. ότι ο κύριος Τάδε, που ήταν υπουργός πριν 6 χρόνια, είχε πάρει 5 εκατομμύρια για να περάσει εκείνον τον νόμο που ζημίωσε το Δημόσιο, θα μπορεί να κάθεται σταυροπόδι και να μας κοροϊδεύει. Και να συνεχίζει απρόσκοπτα την πολιτική του σταδιοδρομία.
   Για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να μπει στο σύνταγμα μια ερμηνευτική δήλωση που λέει ότι οι υπουργοί, όταν είναι ύποπτοι διαφθοράς και χρηματισμού, δεν δικάζονται από τη Βουλή - δηλαδή από το κόμμα που έχει πλειοψηφία. Δικάζονται από την τακτική Δικαιοσύνη, όπως σε όλο τον κόσμο.
   Αυτή η πρόταση έχει γίνει αιτία πολέμου για τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιατί χωρίς αυτή την ερμηνευτική διάταξη η υπόθεση Novartis μπαίνει οριστικά στο αρχείο, όπως και κάθε ανάλογο σκάνδαλο που ενδέχεται να αποκαλυφθεί μελλοντικά.
   Δεν τους νοιάζει να αποδείξουν την αθωότητά τους ούτε να ξεσκεπάσουν την υποτιθέμενη «σκευωρία». Τους νοιάζει να πετάξουν από πάνω τους την έρευνα, με όποιον τρόπο μπορέσουν. Είτε μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, είτε μέσω της Προανακριτικής, είτε με διάφορες ενστάσεις ακυρότητας. Καμία πολιτική αξιοπρέπεια.

Δημοσιεύθηκε στις 9 November 2019 | 7:55 pm


Μία φωνή, Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ: Θέλουν να παραγράφεται άμεσα η δωροδοκία υπουργών

Αποκαλυπτική συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής


   Ενδιαφέρουσα σπουδή επέδειξαν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. χθες, στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, για να κλείσουν όλες οι «τρύπες» που θα οδηγούσαν στην αποτροπή της παραγραφής του σκανδάλου της Novartis. Τα δύο κόμματα απέρριψαν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να εισαχθεί στο σύνταγμα ερμηνευτική δήλωση που θα διασφαλίζει ότι δεν θα παραγραφούν ενδεχόμενες κακουργηματικές πράξεις (όπως η δωροδοκία υπουργών).
   Τυπικά η συζήτηση αφορούσε το αν η δωροδοκία γίνεται επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων ή στο πλαίσιο των υπουργικών καθηκόντων, αλλά η ουσία βρίσκεται στο ποιος μεθοδεύει παραγραφές αδικημάτων που ίσως τελέστηκαν από υπουργούς. Και υπ' αυτή την έννοια, αποκάλυψε ποιος ενδιαφέρεται για τη διερεύνηση του σκανδάλου και ποιος αφήνει ανοιχτά θέματα.

  Μία φωνή, Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.!
   Ενδεικτικό ήταν ότι Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. συμφώνησαν ακόμη και στον χαρακτηρισμό της επιστολής Τσίπρα! Ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Τραγάκης έλεγε ότι η επιστολή πρέπει να επιστραφεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθησε ο εξής διάλογος:
   Κωνσταντίνος Τζαβάρας (εισηγητής της Ν.Δ.): Είναι ψευδοερμηνευτική.
   Ανδρέας Λοβέρδος (εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛ.): Είναι ψευδοερμηνευτική.
   Ιωάννης Τραγάκης: Έτσι!
   «Ας μην πάμε όμως στη στρατηγική της διάλυσης κάθε επιτροπής στην οποία βρισκόμαστε», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης Ευριπίδη Στυλιανίδη να συμφωνεί: «σωστά».

  Γ. Κατρούγκαλος: Θέλουμε να πέφτει φως σε σκάνδαλα ή όχι;
   «Πράγματι, «χτύπησε νεύρο η συγκεκριμένη επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε δηκτικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Η δωροδοκία είναι στο job description του υπουργού;». «Η ρύθμιση αυτή δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να αναφέρεται στο αληθές νόημα του άρθρου 86 ως προς το πεδίο ισχύος του. Και από αυτή την άποψη, μπορεί κάλλιστα να έχει τη γνήσια αναδρομικότητα που έχουν όλες οι ερμηνευτικές διατάξεις», τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος και κατέληξε: «Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από νομικές κατασκευές. Μία είναι η ουσία και αυτό που περιμένει από μας ο ελληνικός λαός. Θέλουμε ή δεν θέλουμε να πέφτει φως σε σκάνδαλα που ήδη κυβερνητικά στελέχη έχουν ομολογήσει ότι εμπλέκουν και πολιτικούς; Θέλουμε να δώσουμε την εύκολη διέξοδο, το 'χρυσό αλεξίπτωτο' της παραγραφής για τη δωροδοκία;».
   «Είναι πραγματικά πρωτοφανές να μας λέει εξ αντιδιαστολής ότι είναι δουλειά του υπουργού να παραλείπει να κάνει πράξεις και να ζημιώνει τη χώρα. Είναι ο ορισμός της αντίφασης. Φτάνει πια» υποστήριξε ο Αν. Λοβέρδος. «Η συζήτηση έφτασε στη λογική της γνωστής λαϊκής παροιμίας 'εκεί που μας χρωστούσαν, θέλουν να πάρουν και το βόδι'» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας.

Δημοσιεύθηκε στις 9 November 2019 | 6:41 pm


Για ακόμη μια φορά, πρώτη στην Άρτα η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ στις εκλογές του ΤΕΕ Ηπείρου

- ΔΕΣΜΗ και ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ διατηρούν τη σχετική πλειοψηφία σε Ήπειρο - Λευκάδα
- Θα συνεχίσουν άραγε τη συνεργασία τους και σε αυτή τη θητεία;


   Την Κυριακή που μας πέρασε οι Μηχανικοί της περιοχής μας ψήφισαν σε 7 κάλπες (3 στα Γιάννενα και από 1 σε Άρτα, Θεσπρωτία, Λευκάδα και Πρέβεζα), για να εκλέξουν τους 4 Αντιπροσώπους από την Ήπειρο στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ και τους 58 Αντιπροσώπους τους στο Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου.
   Πρώτη δύναμη στο Νομό μας αναδείχθηκε για ακόμη μία φορά η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Ηπείρου- Λευκάδας, παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, εκλέγοντας 4 από τα 10 μέλη με τα οποία συμμετέχει η Άρτα στην Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου.
   Δεύτερη η ΔΚΜ, που πρόσκειται στη ΝΔ (με 3 έδρες) και από 1 έδρα κατέλαβαν η ΔΕΣΜΗ, που πρόσκειται στο ΚΙΝΑΛ, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση, που πρόσκειται στο ΚΚΕ και η Αριστερή Συνεργασία Μηχανικών Ηπείρου- Λευκάδας, παράταξη που πρόσκειται στη ΛΑΕ. Η ΑΚΜΗ, παράταξη που πρόσκειται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αν και κατέλαβε 3 έδρες στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΗ, δεν είχε υποψήφιο στο Νομό μας.
   Η «ακτινογραφία» των εκλογών των Μηχανικών ακολουθεί στους πίνακες των αποτελεσμάτων, που μπορείτε να δείτε παρακάτω.
   Απ΄ αυτή φαίνεται πως:
      - Υπήρξε "επιστράτευση" στο χώρο της Ν.Δ., καθώς, σε σχέση με τις εκλογές του 2016, η παράταξη της ΔΚΜ απορρόφησε τη ΔΙΑΔΡΑΣΗ, παράταξη η οποία επίσης πρόσκεινταν στη ΝΔ, στελέχη της οποίας κατέβηκαν αυτήν τη φορά στο ψηφοδέλτιο της πρώτης, και έτσι η ΔΚΜ ανέβασε το ποσοστό της,
      - το εκλογικό σώμα αυξήθηκε κατά περίπου 100 άτομα, με 1300 έγκυρα ψηφοδέλτια συνολικά, με 220 άτομα να ψηφίζουν στην Άρτα,
   - η ΔΚΜ πήρε πρωτιά στα Γιάννενα, την Πρέβεζα και τη Θεσπρωτία, η ΔΕΣΜΗ στη Λευκάδα κι η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ στην Άρτα,
      - ο συντοπίτης μας, σημερινός Πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, ο Γιώργος Παππάς, δείχνει να έχει μεγάλη αποδοχή ανάμεσα στους συναδέλφους του, που, όπως φάνηκε, εκτίμησαν την προεδρία του στο ΤΕΕ/ΤΗ, αυξάνοντας κατά πολύ τη σταυροδοσία του, σε σχέση με τις εκλογές του 2016, με αποτέλεσμα να επανεκλέγεται, πρώτος σε σταυρούς στην Άρτα από όλες τις παρατάξεις και πρώτος σε όλη την Ήπειρο και τη Λευκάδα από το συνδυασμό του, στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΗ και
      - οι παρατάξεις που συνεργάστηκαν στην προηγούμενη θητεία (ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ και ΔΕΣΜΗ) διατηρούν τη σχετική πλειοψηφία στην Αντιπροσωπεία, κινούμενες αθροιστικά στα επίπεδα των εκλογών του 2016. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, η προεκλογική μηδενιστική ρητορική των στελεχών της ΔΚΜ, περί δήθεν "ανύπαρκτου" ΤΕΕ την τελευταία 3ετία (την προεδρία μοιράστηκαν ο Γιάννης Λυκοτραφίτης, επικεφαλής της ΔΕΣΜΗ με το Γιώργο Παππά από την ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ), έπεσε στο κενό και δεν έπεισαν τους συναδέλφους τους, που μάλλον δεν βλέπουν το ΤΕΕ, με κομματικά γυαλιά, όπως οι ίδιοι, αλλά αναγνωρίζουν το θεσμικό ρόλο, που οφείλει να επιτελεί.
   Απομένει η επικύρωση των αποτελεσμάτων από το Κεντρικό ΤΕΕ -σε περίπου ένα μήνα από σήμερα- και στη συνέχεια, οι συνεργασίες για τα όργανα διοίκησης, καθώς καμία από τις παρατάξεις δε συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία, ώστε να κυβερνήσει μόνη της. Μένει να δούμε τις επιλογές της ΔΕΣΜΗ και της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, σχετικά με τις συνεργασίες αυτής της θητείας. Θα συνεχίσουν άραγε τη συνεργασία τους και σε αυτή τη θητεία, με εναλλαγή στην προεδρία του ΤΕΕ Ηπείρου;
   Σημαντικό γεγονός, επίσης, για το νομό μας είναι η εκλογή της σημερινής Αντιπροέδρου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ ΤΗ, της συντοπίτισσάς μας Ανίτας Παπανικολάου, και στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, καταλαμβάνοντας τη μια από τις τέσσερις θέσεις, με το ψηφοδέλτιο ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΕΕ.


(κάντε ΚΛΙΚ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση)

Δημοσιεύθηκε στις 9 November 2019 | 11:32 am


Για γέλια και για κλάματα οι οδηγίες προς τους καθηγητές για το μάθημα των Θρησκευτικών

- Απίστευτες οδηγίες, όπως «Να είμαστε "μοντέρνοι-ες". Να τους βάζουμε να ακούνε έντεχνα θρησκευτικά τραγούδια, όπως το "και τι ζητάω, μια ευκαιρία στον παράδεισο να πάω"»!
- Γιατί όχι και το «Στου παράδεισου την πόρτα, κάποιος φύτεψε δύο χόρτα» ή το «Μου 'χεις κάνει τη ζωή μου κόλαση»;


   Με μεγάλο σκεπτικισμό αλλά και χιούμορ, ενίοτε, αντιμετωπίζουν οι θεολόγοι και η εκπαιδευτική κοινότητα, γενικότερα, τις αλλαγές που επιχειρούνται σε επίπεδο επιμόρφωσης και οδηγιών του Υπουργείου Παιδείας για τη «νέα διδασκαλία» του μαθήματος των θρησκευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως την αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
   Όπως αναφέρουν θεολόγοι στο Tvxs.gr, όσα παρατηρούν συνιστούν επιστροφή της εκπαίδευσης, τουλάχιστον στη δεκαετία του '70 και το τρίπτυχο «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια» καθώς ο νέος φάκελος μαθητή και το περιεχόμενο του μαθήματος, μετά τις αλλαγές της νέας κυβέρνησης, δείχνουν τη σταθερή επιδίωξη είναι το μάθημα να επιβάλει την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης.
   Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται σχετικά με τον χειρισμό όσων επιθυμούν απαλλαγή από μάθημα πως η οδηγία προς τους καθηγητές είναι να δρουν αποτρεπτικά για μαθητές και γονείς! Μια υπόθεση αρκετά σκοτεινή και επικίνδυνη, ειδικά μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το εν λόγω ζήτημα, που δεν μοιάζει να πτοεί την κυβέρνηση.
   Οι εκφράσεις που καταγράφηκαν σε επιμόρφωση εκπαιδευτικών τις προηγούμενες μέρες είναι χαρακτηριστικές:
      - «Οφείλουμε να αναπτύσσουμε και να ενισχύουμε τη χριστιανική θρησκευτική πίστη των μαθητών/τριών»
      - «Σε περιπτώσεις αιτήματος απαλλαγής, αποτρέπουμε παιδιά και γονείς»
      - «Ακόμα και μια άπιστη αριστερή καθηγήτρια πανεπιστημίου εξομολογήθηκε ότι έχει εμπειρία θαυμάτων του Χριστού»
      - «Να είμαστε "μοντέρνοι-ες". Να τους βάζουμε να ακούνε έντεχνα θρησκευτικά τραγούδια όπως "και τι ζητάω, μια ευκαιρία στον παράδεισο να πάω"»
   Κάποιες αναφορές, όπως είναι λογικό, έχουν ήδη δώσει λαβή για χιουμοριστικά σχόλια. Όμως είναι πραγματικές εκφράσεις από την επιμόρφωση του Ινστιτούτου Εκπαδευτικής Πολιτικής που απηχούν τις απόψεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Η Νίκη Κεραμέως είχε αναφερθεί από τις πρώτες μέρες της ανάληψης των καθηκόντων της για «ιεροδιδασκάλους» και είχε προκαλέσει την αντίδραση ακόμη και Μητροπολιτών που ζήτησαν «δασκάλους και όχι κατηχητές στα σχολεία».
   Άνθρωποι της εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων, σημειώνουν ότι το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί άμεσα τη βίαιη επιστροφή του μαθήματος των θρησκευτικών σε ένα παρωχημένο και αρκετά μακρινό παρελθόν, ενώ από το περιεχόμενο των οδηγιών, εγείρονται και σοβαρά πολιτικά ζητήματα.

Στου υπουργείου την πόρτα… «κάποιος φύτεψε δυο χόρτα»
   Η αποκάλυψη για τη διαδικασία επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών προκειμένου να προσαρμοστούν στο νέο τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών σόκαρε αρκετούς και προκάλεσε θυμηδία σε ακόμη περισσότερους.
   Οι προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας για το νέο ρόλο που επιφυλάσσει για τα θρησκευτικά στον 21ο αιώνα, ανάγονται σε σχολεία του προηγούμενου αιώνα με στόχο την επιβολή θρησκευτικής συνείδησης με αντιεπιστημονική μεθοδολογία αλλά και συμβουλές για την αποτροπή όσων επιλέγουν την απαλλαγή από τη διδασκαλία και ενώ ήδη η χώρα έχει καταδικαστεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για ένα παρωχημένο ρόλο κατήχησης πάνω στην επικρατούσα θρησκεία.
   Αλλά παράλληλα, η προσπάθεια και οι εκφράσεις που χρησιμοποιούν οι επιμορφωτές του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, μακριά από κάθε ορθολογική προσέγγιση του μαθήματος των θρησκευτικών δεν μπορεί παρά να πυροδοτήσει ένα «γλέντι» στα κοινωνικά δίκτυα τόσο με την προτροπή να αναφέρονται οι θεολόγοι σε κάποια «άπιστη αριστερή που εξομολογήθηκε θαύμα του Χριστού» όσο κυρίως με την πρόταση προς τους θεολόγους να είναι «μοντέρνοι» και να προτείνουν έντεχνα θρησκευτικά τραγούδια όπως «Μια ευκαιρία στον παράδεισο να πάω»!
   Υπάρχει όμως μεγάλο ρεπερτόριο για αυτή την κατηγορία, όπως «Αν υπάρχει παράδεισος», «Στο Θεό με πάει», «Θεός αν είναι», «Μια νύχτα στον παράδεισο», «Στην αυλή του Παραδείσου», ακόμη και βιβλικά όπως η «Κιβωτός» ή «Οι δέκα εντολές», ενώ για να καλυφθούν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα δεν θα έπρεπε να λείπει το «Μου 'χεις κάνει τη ζωή μου κόλαση» αλλά και το «Εδώ είναι ο παράδεισος και η κόλαση εδώ».
   Υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες στιχουργικές προτάσεις για το ερώτημα της μετά θάνατο ζωής και της «ουράνιας βασιλείας» αλλά μιας και το Υπουργείο έχει προδιαγραφές έντεχνου και μοντέρνου, κάποια τραγούδια «κόβονται», καθώς είναι ρεμπέτικα. Αλλιώς θα μπορούσε να προταθεί το ευφάνταστο «Στου παράδεισου την πόρτα, κάποιος φύτεψε δύο χόρτα», το «Θεέ μου μεγαλοδύναμε».
   Γιατί είναι προτιμότερο να «τρολάρεις» και να διακωμωδήσεις αυτή την διολίσθηση του Υπουργείου Παιδείας παρά να την πάρεις στα σοβαρά, το έτος 2019 μ.χ.

Δημοσιεύθηκε στις 8 November 2019 | 10:59 am


Καλημέρες στα αρτινά παπαγαλάκια, που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα με την κεραμίδα της Κεραμέως

Τουλάχιστον να τους δώσουν καμιά κρατική διαφήμιση, να μην ξεφτιλίζονται τζάμπα...


   Καλημέρες στα αρτινά παπαγαλάκια, που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα με την κεραμίδα της Κεραμέως, που αναστέλλει τη λειτουργία του ενός από τα δύο τμήματα της Γεωπονικής στην Άρτα.
   Μηρυκάζουν τη δήλωσή της, λέγοντας ότι η ίδρυση των Σχολών έγινε ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ, χωρίς σχεδιασμό, με "βουλευτικές ντροπολογίες" της τελευταίας στιγμής και επιπλέον επιχαίρουν που η ΝΔ ξανάφερε στην Άρτα την "κανονικότητα", που χορτάσαμε τόσα χρόνια, με την απομόνωση και την υπανάπτυξη σε σχέση με τα γειτονικά μας Γιάννενα!
   Τι λέτε ωρέ λεβέντες; Ποιον Αρτινό νομίζετε ότι δουλεύετε; Ποιος πιστεύετε ότι θα καταπιεί αμάσητο το σανό που του σερβίρετε; Ο νόμος ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2018, ένα χρόνο πριν τις εκλογές και μάλιστα μετά από επίπονο σχεδιασμό που κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο, στον οποίον συμμετείχαν οι ακαδημαϊκές κοινότητες του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ. Και χωρίς ντροπολογίες.
   Αλλού βρίσκεται η ντροπή. Στο να ξεφτιλίζετε την πένα σας, να υποτιμάτε τη νοημοσύνη των συμπολιτών σας και να απαξιώνετε την Άρτα, που πάλι οι ομοϊδεάτες σας τη βάζουν στο περιθώριο.
   Τι να πω; Τουλάχιστον να σας δώσουν καμιά κρατική διαφήμιση, να μην το κάνετε τζάμπα...

σημ: Η φωτογραφία είναι από την "προεκλογική" εκδήλωση για την ενοποίηση Πανεπιστημίου-ΤΕΙ, που έγινε στις εγκαταστάσεις του τότε ΤΕΙ, στους Κωστακιούς, τον "πρεκλογικό" Σεπτέμβρη του 2018...

Δημοσιεύθηκε στις 8 November 2019 | 10:19 am


Όλγα Γεροβασίλη: Οι πολίτες της Άρτας κρίνουν και συγκρίνουν

Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης, αγνοώντας επιδεικτικά την τοπική κοινωνία και την ακαδημαϊκή κοινότητα, αναστέλλουν τη λειτουργία του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα την πόλη της Άρτας


   Άμεσή ήταν η αντίδραση της βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη, μετά τη σημερινή ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας, κ. Κεραμέως, ότι θα καταργήσει πρακτικά το ένα από τα τέσσερα τμήματα που θα λειτουργούσαν στην Άρτα την ακαδημαϊκή περίοδο 2020-2021, μαζί με άλλα 37 σε ολόκληρη την χώρα. Αγνοώντας επιδεικτικά την τοπική κοινωνία και την ακαδημαϊκή κοινότητα, αναστέλλει τη λειτουργία του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα την πόλη της Άρτας.
   Η Όλγα Γεροβασίλη αναφέρει στη δήλωσή της:

Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης ξηλώνουν τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση


Κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας μας  στηρίξαμε τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συνδέσαμε την έρευνα και την εκπαίδευση με την παραγωγή σε τοπικό επίπεδο, στην κατεύθυνση ενός νέου, σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα.


Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού ιδρύθηκαν με το νόμο 4559/Α’ 142/3-8-2018 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι Σχολές Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Γεωπονίας, και Μουσικών Σπουδών, με έδρα την πόλη της Άρτας.


Από τη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης, η ΝΔ υπονομεύει με κάθε τρόπο την τριτοβάθμια εκπαίδευση.  Καταργεί τα Διετή Προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα ΑΕΙ για αποφοίτους ΕΠΑΛ, τα Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης, μειώνει τον αριθμό των εισακτέων. Φτάνει να καταργήσει Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες είχαν προκύψει από τις προτάσεις των ίδιων των ΑΕΙ και των τοπικών κοινωνιών.


Και ότι δεν μπορεί να καταστρέψει ότι έγινε με κόπους και θυσίες τα προηγούμενα 4,5 χρόνια, προχωρεί στη συστηματική υπονόμευσή του.

Σήμερα λοιπόν εξήγγειλε ότι θα καταργήσει πρακτικά το ένα από τα τέσσερα τμήματα που θα λειτουργούσαν στην Άρτα την ακαδημαϊκή περίοδο 2020-2021, μαζί με άλλα 36 σε ολόκληρη την χώρα. Αγνοώντας επιδεικτικά την τοπική κοινωνία και την ακαδημαϊκή κοινότητα, αναστέλλει τη λειτουργία του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα την πόλη της Άρτας.


Το Υπουργείο προτιμά να κλείνει τις πόρτες των δημόσιων Πανεπιστημίων, ενώ ανοίγει αυτές των ιδιωτικών κολλεγίων μέσω της αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας. Τελικά, εκεί στόχευε η μισαλλόδοξη προεκλογική ρητορική της ΝΔ και η εσπευσμένη μετεκλογική κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου.


Οι πολίτες της Άρτας κρίνουν και συγκρίνουν.


Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2019 | 9:23 pm


Απόφαση – σοκ ΚΑΙ για την Άρτα: Αναστέλλει τη λειτουργία 38 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων η Νίκη Κεραμέως

- Καίριο πλήγμα στη Γεωπονική Σχολή και στην Άρτα, αναστέλλει το ένα από τα δύο τμήματά της!
- Ας μη ρωτήσω πώς του φαίνεται του τοπικού βουλευτή της Ν.Δ., δεν θυμάμαι, να είχε άραγε καταψηφίσει κι αυτός, μαζί με το κόμμα του, την ίδρυση των 3 Πανεπιστημιακών Σχολών και των 4 Τμημάτων, με έδρα την Άρτα;


   Την αναστολή των 38 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων που θα λειτουργούσαν, όπως προέβλεπε ο νόμος Γαβρόγλου, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Τα τμήματα αυτά θα εντάσσονταν στο φετινό μηχανογραφικό, το οποίο θα συμπλήρωναν οι μαθητές που πάνε φέτος Γ' Λυκείου.
   Μετά τη κατάργηση της Νομικής Σχολής της Πάτρας και την αναστολή των διετών προγραμμάτων για αποφοίτους των ΕΠΑΛ, η ηγεσία του υπουργείου προχωρά σε μια απόφαση – σοκ κρίνοντας πως τα υπόλοιπα τμήματα δεν πληρούν τις σχετικές ακαδημαϊκές προϋποθέσεις.
   Υπενθυμίζεται πως τόσο η υπουργός Νίκη Κεραμέως όσο και ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης είχαν ταχθεί κατά της αναδιαμόρφωσης του νέου ακαδημαϊκού χάρτη, υποστηρίζοντας ότι οι συγχωνεύσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ έγιναν χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια και χωρίς μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.
   Αναλυτικά όλα τα τμήματα, των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται:

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
1. ΥΔΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (Αθήνα)
2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (Αθήνα)
3. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (Άμφισσα)
4. ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ (Αθήνα)
Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας
5. ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ (Καβάλα)
6. ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ (Θεσσαλονίκη)
7. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (Θεσσαλονίκη)
8. ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ (Έδεσσα)
ΕΚΠΑ
9. ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ (Αθήνα)
10. ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ (Ψαχνά Ευβοίας)
11. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (Ψαχνά Ευβοίας)
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
12. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ (Ηράκλειο)
13. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Ηράκλειο)
14. ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (Ιεράπετρα)
15. ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (Άγιος Νικόλαος)
16. ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (Χανιά)
17. ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ  (Ρέθυμνο)
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
18. ΕΘΝΟΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑΣ (Ληξουρίου)
19. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (Κέρκυρας)
20. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Λευκάδα)
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
21. ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (Αιγάλεω)
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
22. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (Φλώρινα)
23. ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (Πτολεμαϊδα)
24. ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (Καστοριά)
25. ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ (Γρεβενά)
26. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ (Κοζάνης)
27. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (Φλώρινα)
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
28. ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (Λαμία)
29. ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (Καρδίτσα)
30. ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ (Βόλος)
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
31. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (Ιωάννινα)
32. ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (Άρτα)
33. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ (Ηγουμενίτσα)
Πανεπιστήμιο Πατρών
34. ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (Αγρίνιο)
35. ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (Πύργος)
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
36. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (Άρτα)
37. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ (Σπάρτη)
38. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (Τρίπολη) 
ΥΓ: Ας μη ρωτήσω πώς του φαίνεται του τοπικού βουλευτή της Ν.Δ., δεν θυμάμαι, να είχε άραγε καταψηφίσει κι αυτός, μαζί με το κόμμα του, την ίδρυση των 3 Πανεπιστημιακών Σχολών και των 4 Τμημάτων, με έδρα την Άρτα;

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2019 | 8:39 pm


Βασίλης Κικίλιας: Και θερμάστρες θα σας φέρουμε... - VIDEO

Χρυσές δουλειές θα κάνει η Ν.Δ…. και η ανάπτυξη «κάηκε» στο δρόμο…


   O λόγος για το πως θα εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος και μία από τις απαντήσεις του υπουργού Υγείας ήταν ότι «το Υπουργείο Υγείας θα σκεφτεί να επιδοτήσει και θερμάστρες»!
   «Πάμε στις καφετέριες… Έχουν ανοικτές δομές έξω. Μην κοροϊδευόμαστε. Έξω θα τα ανοίγουν για να καπνίζουν. Μέσα δεν θα καπνίζουν. Το Υπουργείο Υγείας θα σκεφτεί να επιδοτήσει και θερμάστρες… για το έξω».   Χρυσές δουλειές θα κάνει η Ν.Δ…. και η ανάπτυξη «κάηκε» στο δρόμο…

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2019 | 7:46 pm


Όλγα Γεροβασίλη: Έχουν ήδη καταρρεύσει οι λόγοι για τους οποίους συστήθηκε η Προανακριτική

- Δεν αποφασίζει η πλειοψηφία για κάτι που δεν έχει δικαίωμα να αποφασίσει
- Η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να βάζει πλάτη στα ακροδεξιά στοιχεία και στη μισαλλοδοξία


   «Έχουν ήδη καταρρεύσει οι λόγοι για τους οποίους συστήθηκε η Προανακριτική» τόνισε το πρωί η Όλγα Γεροβασίλη, στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΙ και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου, αναφερόμενη στο βούλευμα του συμβουλίου Εφετών.
   Η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι τόσο η πρόταση των 30 βουλευτών για τη σύσταση προανακριτικής όσο και το αίτημα Λοβέρδου για εξαίρεση της κυρίας Τουλουπάκη στηρίζονται στις καταθέσεις του Ιωάννη Αγγελή και της Ελένης Ράικου, οι οποίες χαρακτηρίζονται στο βούλευμα από τέσσερις Εφέτες ως αόριστες αναφορές χωρίς αποδεικτικά στοιχεία.
   Σχετικά με την ουσία του σκανδάλου Novartis, η κ. Γεροβασίλη τόνισε πως «έχουμε ένα τεράστιο σκάνδαλο. Παρακολουθήσαμε χθες το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης στο kontra channel. Όχι πως είδαμε πράγματα που δεν φανταζόμασταν αλλά έχει σημασία να δούμε την έκταση του σκανδάλου και τους χειρισμούς από τη μεριά της Novartis».
   «Για το σκάνδαλο δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα».
   Αναφερόμενη στο αίτημα εξαίρεσης των δύο μελών της προανακριτικής, Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου, η κυρία Γεροβασίλη τόνισε: «Έχει πολύ μεγάλη σημασία να τηρούνται οι κανόνες σε μία Δημοκρατία. Το ερώτημα απευθύνεται στο προεδρείο της επιτροπής το οποίο καλείται να απαντήσει. Αυτή η επιτροπή δεν έχει δικαίωμα να εξαιρέσει. Αυτή η πράξη μπορεί να επιφέρει θέμα ακυρότητας των αποφάσεων της επιτροπής. Δεν αποφασίζει η πλειοψηφία για κάτι που δεν έχει δικαίωμα να αποφασίσει».
   Αναφερόμενη στη διαχείριση του προσφυγικού υπενθύμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία, ως αντιπολίτευση, μας κατηγορούσε για πολιτική ανοιχτών συνόρων και έλεγε και ότι όταν πάρει την εξουσία θα σταματήσουν οι προσφυγικές ροές μέσω επαναπροωθήσεων, καλύτερης φύλαξης και λοιπά. Τώρα μετά από όλα αυτά δηλώνουν ότι είναι μη διαχειρίσιμο το πρόβλημα, όπως ανέφερε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χθες στις Βρυξέλλες». Η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση εμείς θα βάλουμε πλάτη στη διαχείριση του προσφυγικού και το έχουμε ήδη κάνει. Η Νέα Δημοκρατία όμως δεν πρέπει να βάζει πλάτη στα ακροδεξιά στοιχεία και στη μισαλλοδοξία».
   «Χθες, στην αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου ο κ. Χρυσοχοΐδης διαπίστωσε πόσο επιφυλακτικοί είναι οι ευρωβουλευτές - ακόμη και του ΕΛΚ - για την αποτελεσματικότητα του νέου νόμου για το άσυλο».
   Τέλος, σχετικά με προωθούμενες αλλαγές στον ποινικό κώδικα, η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «κανένας δεν είπε ότι δεν είναι αδίκημα η κατοχή μολότοφ» αλλά αναρωτήθηκε «με ποια λογική μετατρέπεται το αδίκημα αυτό σε κακούργημα και παραμένει πλημμέλημα η οπλοκατοχή. Αυτό είναι το θέμα προς συζήτηση».

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2019 | 7:14 pm


Άρτα - Ειδήσεις και Νέα

Η μνήμη του Αγίου Μηνά στην Άρτα - Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Η μνήμη του Αγίου Μηνά στην Άρτα  Ορθοδοξία διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 6:55 am


Μοιρασιά στην Άρτα - FL News

Μοιρασιά στην Άρτα  FL News

Δημοσιεύθηκε στις 10 November 2019 | 9:57 pm


Ληστεία στην Άρτα - Typos-i.gr

Ληστεία στην Άρτα  Typos-i.gr

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2019 | 2:49 pm


Δασική πυρκαγιά στην Άρτα - CNN Greece

Δασική πυρκαγιά στην Άρτα  CNN Greece

Δημοσιεύθηκε στις 12 August 2019 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Άρτα

Φιλικοί ιστότοποι: