Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    >    Ειδήσεις & Νέα

Reporter.gr

Σχηματίστηκε ένα... 60%

Σχηματίστηκε ένα... 60%
#ΣΚΙΤΣΟ #σχόλιο #ΚΥΡ #επικαιρότητα

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 11:48 am


ΤτΕ: Μειώθηκε κατά €41,5 εκατ. το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

ΤτΕ: Μειώθηκε κατά €41,5 εκατ. το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 41,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 1,5 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

Ειδικότερα, το Φεβρουάριο του 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,8 δισεκ. ευρώ σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 3,2 δισεκ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών διευρύνθηκε, καθώς καταγράφηκε μείωση των εξαγωγών, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10,3% (‑10,7% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,7% (9,4% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν οριακή μείωση κατά 0,7% (‑3,2% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 10,7% (11,8% σε σταθερές τιμές).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών κατέγραψε μικρή αύξηση, με βελτίωση όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 26,0% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 22,2%.

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος τον αντίστοιχο μήνα του 2023, αντανακλώντας αφενός τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα και αφετέρου την αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων εμφάνισε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος το Φεβρουάριο του 2023, ως αποτέλεσμα της καταγραφής καθαρών πληρωμών, έναντι καθαρών εισπράξεων, στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 41,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 1,5 δισεκ. ευρώ. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε, λόγω της μείωσης των εξαγωγών και της αύξησης των εισαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10,3% (‑17,6% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,1% (1,2% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 4,5%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές αύξηση κατά 5,9% (‑14,5% και 1,4% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε, λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών και, σε μικρότερο βαθμό, του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου μεταφορών. Σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 20,7% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 24,5%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκε σημαντικά έναντι της περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων για λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε την ίδια περίοδο, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Το Φεβρουάριο του 2024, το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος τον αντίστοιχο μήνα του 2023, και διαμορφώθηκε σε 149,5 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας την καταγραφή καθαρών πληρωμών έναντι καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας και τη μείωση των καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024, το ισοζύγιο κεφαλαίων εμφάνισε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος το πρώτο δίμηνο του 2023, και διαμορφώθηκε σε 316,4 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Το Φεβρουάριο του 2024, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και διαμορφώθηκε σε 3,3 δισεκ. ευρώ.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων κατέγραψε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος την αντίστοιχη περίοδο του 2023, και διαμορφώθηκε σε 1,8 δισεκ. ευρώ.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Το Φεβρουάριο του 2024, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, στις απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού καταγράφηκαν καθαρές ροές ύψους 41,1 εκατ. ευρώ και στις υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού καθαρές ροές ύψους 480,5 εκατ. ευρώ, χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά σχεδόν εξ ολοκλήρου την αύξηση κατά 986,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 3,0 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων καταγράφηκε μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, λόγω της μείωσης κατά 997,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό, που αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 661,0 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την άνοδο κατά 1,1 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET) και, σε μικρότερο βαθμό, τη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 661,0 εκατ. ευρώ), οι οποίες αντισταθμίστηκαν, έως ένα βαθμό, από τη μείωση κατά 1,4 δισεκ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, στις απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού καταγράφηκαν ροές ύψους 284,5 εκατ. ευρώ και στις υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, καταγράφηκαν ροές ύψους 856,1 εκατ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην άνοδο κατά 1,3 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την άνοδο κατά 5,0 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 2,6 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό και, σε μικρότερο βαθμό, στη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 1,3 δισεκ. ευρώ).

Η μείωση των υποχρεώσεών τους συνδέεται κυρίως με τη μείωση κατά 4,2 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET) και, σε μικρότερο βαθμό, με τη μείωση κατά 1,7 δισεκ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους και με τη στατιστική προσαρμογή σχετικά με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 1,3 δισεκ. ευρώ).

Στο τέλος Φεβρουαρίου του 2024, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 12,4 δισεκ. ευρώ, έναντι 11,8 δισεκ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Σημείωση: Τα στατιστικά στοιχεία για το Ισοζύγιο Πληρωμών του μηνός Μαρτίου 2024 θα ανακοινωθούν στις 21 Μαΐου 2024.

#ΤτΕ #ΕΛΛΕΙΜΑ_ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ_ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ_ΣΥΝΑΛΑΓΩΝ #ΙΣΟΖΥΓΙΟ_ΠΛΗΡΩΜΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 11:48 am


ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αγοράζει το 38,79% της Reds έναντι €60 εκατ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αγοράζει το 38,79% της Reds έναντι €60 εκατ.

Πρόταση για αγορά του 38,79% των μετοχών της Reds έκανε η Ελλάκτωρ στη συνδεδεμένη RB Holding. Η πρόταση έγινε δεκτή, ενώ η Ελλάκτωρ αναμένεται να αγοράσει και μετοχές από το ταμπλό, με στόχο να βγάλει τη Reds από το χρηματιστήριο.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της εταιρείας:

«Η εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.» (εφεξής η «Εταιρεία»), ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα κάτωθι:

Την 18.4.2024 , το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε ομοφώνως να απευθύνει δεσμευτική πρόταση αγοράς (εφεξής η «Πρόταση») προς την εταιρεία RB Ellaktor Holding B.V. (εφεξής η «RB Holding »), για την αγορά του συνόλου των μετοχών που κατέχει στην εταιρεία REDS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (εφεξής η «REDS»), σύμφωνα με τους κατωτέρω όρους (εφεξής η «Συναλλαγή»):

  1. Αρ. Μετοχών: 22.277.743 μετοχές που αντιστοιχούν στο 38,79% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της REDS.
  2. Τίμημα: το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε €60.149.906, ήτοι €2,70 ανά μετοχή, το δίκαιο και εύλογο του οποίου έχει επιβεβαιωθεί, κατόπιν διενέργειας αποτίμησης των μετοχών της REDS και σύνταξης σχετικής έκθεσης, από τον ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο «Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ».
  3. Δεδομένου ότι η RB Holding αποτελεί συνδεδεμένο μέρος με την Εταιρεία, για την σύναψη της σύμβασης αγοράς των μετοχών που κατέχει στην REDS, θα τηρηθεί η διαδικασία των αρ. 99 και επ. του ν. 4548/18 ως ισχύει.
  4. Χρονοδιάγραμμα: Η συναλλαγή αναμένεται εύλογα να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων τριών (3) εβδομάδων.

Περαιτέρω, γνωστοποιείται ότι κατά την ίδια ημεροχρονολογία, η RB Holding απεδέχθη την Πρόταση.

Επίσης, κατά την ως άνω συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομοφώνως, την εκ μέρους της Εταιρείας αγορά επιπλέον μετοχών της REDS μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στην ίδια ανά μετοχή τιμή των €2,70, ενημερώνοντας αρμοδίως τις εποπτεύουσες αρχές, με σκοπό να αποκτηθεί ποσοστό τουλάχιστον 95%, ή μεγαλύτερο, του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, εκδόσεως REDS.

Εφόσον αποκτηθεί ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 95%, η REDS προτίθεται να εκκινήσει διαδικασία οικειοθελούς αποχώρησης από το Χρηματιστήριο Αθηνών, συγκαλώντας Γενική Συνέλευση των μετόχων της προκειμένου να αποφασισθεί με πλειοψηφία 95% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου, η διαγραφή των μετοχών της κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις της παρ. 5 του αρ. 17 του ν. 3371/2005 ως ισχύει.»

#Ελλάκτωρ #REDS #ΑΓΟΡΑ_ΜΕΤΟΧΩΝ #Χρηματιστήριο_Αθηνών #ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ_ΑΠΟ_ΤΟ_ΧΑ

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 11:43 am


«MyCoast»: Ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις 198 «απάτητες» παραλίες-Τα πρόστιμα

«MyCoast»: Ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις 198 «απάτητες» παραλίες-Τα πρόστιμα

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται οι «Απάτητες παραλίες», οι οποίες θεσπίστηκαν για πρώτη φορά με το νόμο 5092/2024 («Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές»).

Πρόκειται για 198 παραλίες σε ολόκληρη τη χώρα, που βρίσκονται εντός του δικτύου Natura 2000 και στις οποίες θα απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ.

Οι «Απάτητες παραλίες» προσδιορίστηκαν -όπως προβλέπει ο ίδιος νόμος- ύστερα από εισήγηση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), με κριτήρια στα οποία περιλαμβάνονται: η σημαντική παρουσία οικοτόπων που προστατεύονται από την ενωσιακή ή την εθνική νομοθεσία, σπάνιων ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, η επιτέλεση σημαντικών οικολογικών λειτουργιών για προστατευόμενα είδη, ο χαρακτηρισμός τους ως Καίριων Περιοχών Βιοποικιλότητας, η παρουσία σημαντικών οικοσυστημάτων που χρήζουν προστασίας και διατήρησης ή αποκατάστασης.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Κεντρικός στόχος των ρυθμίσεων, που θεσπίσαμε με το νόμο 5092/2024, είναι ο συνδυασμός της προστασίας του περιβάλλοντος με τη λελογισμένη ανάπτυξη. Το περιβάλλον αποτελεί άλλωστε πολύτιμο συστατικό στοιχείο του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Επιδίωξή μας είναι να είμαστε αποτελεσματικοί, γι’ αυτό εφαρμόζουμε τώρα το γενικό πλαίσιο προστασίας για τις «Απάτητες παραλίες», το οποίο θα ισχύει έως ότου εκπονηθούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που έχουν ανατεθεί για τις περιοχές Natura 2000. Βάζουμε τάξη στη δημόσια περιουσία, με αυστηρό πλαίσιο κανόνων, ποινών και υποχρεώσεων για τους παραχωρησιούχους, ενισχυμένο σύστημα ελέγχων, διαφάνεια και αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του νόμου».

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε: «Λαμβάνουμε μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για την προστασία 198 παραλιών -που προσδιορίστηκαν έπειτα από εισήγηση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.- και βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας του δικτύου Natura 2000, δηλαδή σε περιοχές υψηλής, οικολογικής σημασίας. Η Απόφασή μας για τις λεγόμενες «Απάτητες παραλίες» προβλέπει πως δεν θα παραχωρούνται για τουριστική αξιοποίηση, καθώς αυτό που προέχει στις παραλίες αυτές είναι η περιβαλλοντική, έναντι της αναπτυξιακής – επενδυτικής διάστασης».

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στις «Απάτητες παραλίες» απαγορεύεται η παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μορφολογία τους και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες, και ιδίως:

α) η παρουσία μηχανοκίνητων οχημάτων,

β) η διοργάνωση εκδηλώσεων με συμμετοχή περισσότερων από δέκα άτομα,

γ) η μουσική ή η παραγωγή άλλων ήχων με χρήση συσκευής ηλεκτρικής αναπαραγωγής ή ενίσχυσης, για την άσκηση δραστηριοτήτων

δ) η τοποθέτηση κινητών στοιχείων, όπως τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών κ.ά.

ε) η άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής,

στ) η λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτήριου.

Δείτε ΕΔΩ τη λίστα με τις «απάτητες παραλίες»

«MyCoast» η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες

Οι νέοι κανόνες που βάζουν τάξη στη δημόσια περιουσία στις παραλίες, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και κατοχυρώνουν όρους διαφάνειας στην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος, εξειδικεύονται με την υπογραφή τεσσάρων Υπουργικών Αποφάσεων που προβλέπει ο νόμος 5092/2024 «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές».

Με τις αποφάσεις αυτές:

  • Δημιουργείται Μητρώο Συμβάσεων Παραχώρησης Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας και η ψηφιακή εφαρμογή «MyCoast», μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν άμεσα καταγγελίες για υπέρβαση των παραχωρήσεων ή για αυθαίρετη κατάληψη παραλίας.

  • Προβλέπεται η νέα διαδικασία διεξαγωγής ηλεκτρονικών δημοπρασιών από τις Κτηματικές Υπηρεσίες για την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας, με τιμή εκκίνησης που προσδιορίζεται αντικειμενικά.

  • Προσδιορίζονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων για την εξυπηρέτηση των πολιτών, την ασφάλεια της παραλίας και τη διασφάλιση της προσβασιμότητας.

  • Θεσπίζονται αυστηρές ποινές για τους παραβάτες, ειδικά στις περιπτώσεις παρεμπόδισης της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα.

Ο κ. Χατζηδάκης, δήλωσε:  «Λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση του νόμου 5092/2024, προχωρούμε στην έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων προκειμένου, όπως είχα δεσμευτεί, το νέο πλαίσιο να εφαρμοστεί στις συμβάσεις, που θα συναφθούν από τη φετινή τουριστική περίοδο. Πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει τις «Απάτητες παραλίες» που καθιερώθηκαν με το νέο νόμο, τη διασφάλιση ύπαρξης ελεύθερων χώρων στις παραλίες και διόδων προς τη θάλασσα, τους ελέγχους με drones, την ειδική εφαρμογή για την υποβολή καταγγελιών από τους πολίτες, μικτά κλιμάκια ελέγχου και αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για όσους παρανομούν. Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, που παρέχει η νέα τεχνολογία και τον ελεγκτικό μηχανισμό του Δημοσίου, προκειμένου η νομιμότητα να γίνεται σεβαστή. Σε κάθε περίπτωση, όσοι σκέφτονται να επαναλάβουν πρακτικές αυθαιρεσίας και παρανομίας να γνωρίζουν ότι η Πολιτεία θα είναι παρούσα. Ελπίζω το μήνυμα να έχει ληφθεί από όλους. Το κάθε είδους “bullying” στις παραλίες δεν θα γίνει ανεκτό!».

Αναλυτικά οι κυριότερες ρυθμίσεις, που προβλέπουν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, περιλαμβάνουν τα εξής:

Α. Εφαρμογή «MyCoast» – Μητρώο Συμβάσεων Παραχώρησης Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργείται Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα («Μητρώο Συμβάσεων Παραχώρησης Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας»), το οποίο θα υποστηρίζει τη διενέργεια των δημοπρασιών, την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των παραχωρησιούχων με τους όρους των συμβάσεων παραχώρησης, καθώς και την υποβολή καταγγελιών από την πλευρά των πολιτών μέσω της ψηφιακής εφαρμογής «MyCoast».

Ειδικότερα:

– Στο υποσύστημα για τις δημοπρασίες, οι ενδιαφερόμενοι θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, προκειμένου να υποβάλουν την προσφορά τους για την παραχώρηση για την οποία ενδιαφέρονται.

– Στο υποσύστημα για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των παραχωρησιούχων με τους όρους των συμβάσεων παραχώρησης θα καταχωρούνται οι συμβάσεις παραχώρησης, οι αυτοψίες των υπηρεσιών και τα αποτελέσματά τους, καθώς και οι καταγγελίες των πολιτών (λόγος καταγγελίας, στοιχεία επικοινωνίας με τον πολίτη). Μεταξύ άλλων θα καταχωρούνται η τοποθεσία, η έναρξη και η λήξη  της παραχώρησης, η διάρκεια, η χρήση, το εμβαδόν της παραχώρησης, το μίσθωμα (συνολικά και ανά τ.μ.), η επωνυμία και ο ΑΦΜ του μισθωτή, τα στοιχεία της δημοπρασίας. Σημειώνεται ότι πρόσβαση στα στοιχεία της παραχώρησης θα έχουν και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες αφού συνδεθούν με προσωπικούς κωδικούς Taxisnet, στο βαθμό που αυτό είναι απαραίτητο για να πληροφορούνται τα στοιχεία των συμβάσεων παραχώρησης.

– Η εφαρμογή «MyCoast» θα διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης. Ανοίγοντας την εφαρμογή, ο πολίτης θα πρέπει να εντοπίσει την περιοχή ενδιαφέροντος είτε με αναζήτηση στο χάρτη της εφαρμογής είτε «σκανάροντας» το QR code της παραχώρησης, που θα είναι αναρτημένος υποχρεωτικά σε πινακίδα στην παραλία. Μόλις γίνει ο εντοπισμός της περιοχής θα εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού το πολύγωνο της παραχώρησης και τα στοιχεία της (τοποθεσία, έναρξη – λήξη, χρήση, εμβαδόν). Αν ο πολίτης διαπιστώσει αυθαίρετη κατάληψη έκτασης ή και παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, μπορεί να υποβάλει τις προαναφερόμενες καταγγελίες μέσω της εφαρμογής, επιλέγοντας τη συγκεκριμένη παραχώρηση ή το συγκεκριμένο σημείο στο χάρτη, εάν δεν υπάρχει ενεργή παραχώρηση.

Ο χρήστης προσδιορίζει τον λόγο της καταγγελίας, εισάγει μια συνοπτική περιγραφή του προβλήματος και επιλέγει εάν η καταγγελία θα υποβληθεί ανώνυμα ή επώνυμα. Στην τελευταία περίπτωση, απαιτείται η σύνδεσή του με προσωπικούς κωδικούς taxisnet για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σημειώνεται ότι μία μόνο καταγγελία, ανά τύπο καταγγελίας, μπορεί να υποβληθεί την ίδια ημέρα από την ίδια συσκευή και για την ίδια παραχώρηση, καθώς και ότι η καταγγελία μπορεί να υποβληθεί από κινητή συσκευή που βρίσκεται κοντά στο σημείο της εν λόγω παραχώρησης. Αν δεν είναι δυνατή η υποβολή καταγγελίας μέσω της εφαρμογής, οι καταγγελίες γίνονται με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο ενώπιον οποιασδήποτε δημόσιας αρχής, η οποία υποχρεούται να την διαβιβάσει αυθημερόν στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία.

Οι Κτηματικές Υπηρεσίες μπορούν να εξετάζουν τις καταγγελίες αφού τις κατηγοριοποιήσουν αναλόγως του πλήθους τους ανά θέση, της βαρύτητας της φερόμενης παραβίασης των όρων της παραχώρησης, του ορισμένου ή αόριστου περιεχομένου τους ή του επώνυμου ή ανώνυμου χαρακτήρα τους.

Β. Νέο σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών

Οι δημοπρασίες για την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας θα γίνονται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας (που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και με ελάχιστο τίμημα που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου. Η διαδικασία διεξαγωγής των δημοπρασιών περιλαμβάνει συνοπτικά τα εξής:

– Η διακήρυξη της δημοπρασίας που περιλαμβάνει το Δήμο, το εμβαδόν της επιφάνειας που παραχωρείται, το σκοπό της παραχώρησης, το ελάχιστο τίμημα και τη διάρκεια της παραχώρησης θα δημοσιεύεται στην πλατφόρμα eauctions.gov.gr, στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου, στο πρόγραμμα «Διαύγεια» και στη διαδικτυακή πύλη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (minfin.gov.gr) είκοσι τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημερομηνία διενέργειας της δημοπρασίας.

Η διακήρυξη συνοδεύεται από αεροφωτογραφία του προς παραχώρηση τμήματος του αιγιαλού και της παραλίας, κατάλογο των δικαιολογητικών, που υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος και οδηγίες για τη συμμετοχή στην δημοπρασία.

Η δημοπρασία ξεκινά από την τιμή πρώτης προσφοράς (ελάχιστο τίμημα) που εξάγεται αυτόματα από την πλατφόρμα με βάση μαθηματικό τύπο που λαμβάνει υπόψη τις αντικειμενικές αξίες στην περιοχή (ο μαθηματικός τύπος είναι: αντικειμενική αξία όμορου ακινήτου x Συντελεστής Βαρύτητας Αιγιαλού x Συντελεστής Βαρύτητας Δραστηριότητας x έτη παραχώρησης x 3%.) Για τις συμβάσεις που θα συναφθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2025, η τιμή πρώτης προσφοράς δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το μέγιστο μίσθωμα που καταβλήθηκε για την ίδια περιοχή μετά την 1η Ιανουαρίου 2017.

Κάθε νέα προσφορά πρέπει να είναι μεγαλύτερη της προηγούμενης, κατά το βήμα της δημοπρασίας το οποίο ορίζεται σε 3% της τιμής εκκίνησης. Η διάρκεια της δημοπρασίας είναι 30 λεπτά. Αν εντός του τελευταίου τρίλεπτου υποβληθεί αποδεκτή από το σύστημα προσφορά, η δημοπρασία παρατείνεται αυτόματα για άλλα 3 λεπτά. Η παράταση επαναλαμβάνεται εφ’ όσον στο διάστημα των 3 λεπτών υπάρξει έστω και μια αποδεκτή προσφορά, μέχρι να παρέλθει άπρακτο το χρονικό διάστημα της παράτασης.

Η αναφορά με το αποτέλεσμα και το ιστορικό της δημοπρασίας εξάγεται ηλεκτρονικά από το σύστημα διεξαγωγής των ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Το αποτέλεσμα κοινοποιείται έως την επόμενη ημέρα με email στους συμμετέχοντες και ο πλειοδότης καλείται να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης καταβάλλοντας είτε το σύνολο είτε την πρώτη από τις τρεις δόσεις του ανταλλάγματος χρήσης προς το Δημόσιο και τον οικείο Δήμο. Οι δόσεις εξοφλούνται ως εξής: η πρώτη δόση καταβάλλεται πριν την υπογραφή της σύμβασης, η δεύτερη την τελευταία ημέρα του επόμενου ημερολογιακού μήνα από την υπογραφή της σύμβασης και η τρίτη την τελευταία ημέρα του μεθεπόμενου ημερολογιακού μήνα από την υπογραφή της σύμβασης. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής με ευθύνη του ενδιαφερομένου έστω και μιας δόσης, , η σύμβαση παραχώρησης λύεται μονομερώς από το Δημόσιο.

Γ. Υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων-προδιαγραφές εγκαταστάσεων

Ο παραχωρησιούχος, όπως προβλέπεται άλλωστε και στο νόμο 5092/2024 αναλαμβάνει τις εξής υποχρεώσεις:

– Δημιουργεί ή διατηρεί ασφαλείς διαδρόμους προσέλευσης και αποχώρησης του κοινού από τον αιγιαλό ή την παραλία εντός του παραχωρούμενου χώρου.

– Μεριμνά για την απομάκρυνση οποιουδήποτε εμποδίου στους διαδρόμους που χρησιμοποιούνται για προσέλευση και αποχώρηση από τον αιγιαλό και την παραλία.

– Απομακρύνει από τον παραχωρούμενο χώρο οποιοδήποτε πρόσωπο κλείνει ή καλύπτει με οποιονδήποτε τρόπο τους διαδρόμους που χρησιμοποιούνται για προσέλευση και αποχώρηση από τον αιγιαλό και την παραλία.

– Διασφαλίζει τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας για άτομα με αναπηρία στους αιγιαλούς και τις παραλίες που εγκαθιστώντας, εφόσον του υποδειχθεί, ειδικές πλατφόρμες για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία, αν αυτές δεν έχουν εγκατασταθεί με μέριμνα του οικείου δήμου. Στην περίπτωση αυτή, ο παραχωρησιούχος συμψηφίζει τις δαπάνες για εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή των πλατφορμών, με το αντάλλαγμα της παραχώρησης. Προς τον σκοπό αυτό:

Τοποθετεί ειδικές πλατφόρμες που επιτρέπουν στα άτομα με αναπηρία και στους συνοδούς αυτών να έχουν πρόσβαση στον παραχωρούμενο χώρο με ασφάλεια.

Τοποθετεί σε εμφανές σημείο ειδική σήμανση για τη χρήση των ειδικών πλατφορμών από άτομα με αναπηρία.

Διασφαλίζει ότι η πρόσβαση των ΑμεΑ δεν παρεμποδίζεται από οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο με οποιοδήποτε τρόπο (στάθμευση οχημάτων κ.λπ.). Εφόσον διαπιστώσει ή του υποδειχθεί η παρακώλυση πρόσβασης ΑμεΑ στον παραχωρούμενο χώρο, μεριμνά για την άρση της παρακώλυσης με κάθε τρόπο.

– Περιορίζει την ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και θαλάσσιων μέσων αναψυχής και λοιπών κινητών στοιχείων σε ποσοστό του εμβαδού της παραχωρούμενης έκτασης που δεν υπερβαίνει το 60% ή το 30%, αν πρόκειται για προστατευόμενο αιγιαλό και παραλία ώστε να διασφαλίζονται η διέλευση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και η ύπαρξη ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον 4 μέτρων.

Μεριμνά για την τοποθέτηση των ομπρελών, ξαπλωστρών, θαλάσσιων μέσων αναψυχής και λοιπών κινητών στοιχείων σε τέτοια διάταξη ώστε να επιτρέπεται η διέλευση του κοινού κάθετα και παράλληλα στη θάλασσα.

Απομακρύνει κινητά στοιχεία που παρεμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση.

Διατηρεί καθημερινά καθαρό το παραχωρούμενο τμήμα αιγιαλού και παραλίας. Προς τον σκοπό αυτό:

Τοποθετεί κάδους συλλογής απορριμμάτων και κάδους ανακύκλωσης σε σημείο προσβάσιμο για το κοινό εντός του παραχωρούμενου χώρου, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και συντήρησης αυτών.

Πραγματοποιεί καθημερινό καθαρισμό του παραχωρούμενου χώρου και αδειάζει τους κάδους απορριμμάτων τουλάχιστον μία φορά ανά 4 ώρες

Απομακρύνει αμέσως κάθε είδους απόβλητο που διαπιστώνει στον παραχωρούμενο χώρο, ιδίως χαρτιά, αποτσίγαρα κ.λπ.

Δικαιούται να απομακρύνει από τον παραχωρούμενο χώρο οποιοδήποτε πρόσωπο, το οποίο παρά τις υποδείξεις του, προκαλεί ρύπανση στον παραχωρούμενο χώρο.

Μεριμνά για τη διατήρηση του χώρου σε καλή κατάσταση, την αισθητική του χώρου της ακτής και του περιβάλλοντος χώρου.

Αναρτά σε εμφανές σημείο στον αιγιαλό ή την παραλία πινακίδα, η οποία επιτρέπει στο κοινό να έχει πρόσβαση, με ηλεκτρονικό τρόπο στα προσδιοριστικά στοιχεία της παραχώρησης, όπως τις συντεταγμένες, τον αριθμό της απόφασης παραχώρησης, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κοινού και του παραχωρησιούχου και το διάγραμμα της παραχώρησης. Προς τον σκοπό αυτό μεριμνά ώστε η πινακίδα να έχει επαρκείς διαστάσεις και να είναι εμφανής από τους λουόμενους.

Τοποθετεί κινητά στοιχεία για την εξυπηρέτηση του κοινού. Προς τον σκοπό αυτό τοποθετεί ντους και αποδυτήρια. Τα κινητά στοιχεία αφαιρούνται στο τέλος της τουριστικής περιόδου και επανατοποθετούνται στην έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, αν αυτό προβλέπεται στη διακήρυξη και τη σύμβαση παραχώρησης.

Μεριμνά για τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος του παραχωρούμενου χώρου, όπως με τη διατήρηση της μορφολογίας της ακτής και της ακτογραμμής. Προς τον σκοπό αυτό δεν αλλοιώνει τον παραχωρούμενο χώρο επιφέροντας οποιεσδήποτε μεταβολές (επιχωματώσεις ή άλλες διαμορφώσεις),

– Παραδίδει τον παραχωρούμενο χώρο στην αρχική κατάσταση μετά το πέρας της διάρκειας της παραχώρησης και απομακρύνει τα κινητά στοιχεία κατά τις περιόδους που καθορίζονται στη σύμβαση παραχώρησης. Για τον σκοπό αυτό:

Απομακρύνει τα κινητά στοιχεία από τον παραχωρούμενο χώρο, που έχει τοποθετήσει, καθώς και κάθε υποστηρικτικά αυτών υλικά εντός 5 εργασίμων ημερών από τη λήξη της διάρκειας παραχώρησης.

Επαναφέρει τον παραχωρούμενο χώρο στην αρχική του γεωμορφολογική κατάσταση

Εάν ο παραχωρησιούχος εντοπίζει διατάραξη της γεωμορφολογίας της ακτής και της ακτογραμμής, την οποία δεν μπορεί να υποκαταστήσει, οφείλει να ειδοποιήσει αμελλητί εγγράφως την οικεία Κτηματική Υπηρεσία και την αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος της οικείας Περιφέρειας.

Διασφαλίζει την παρουσία ναυαγοσώστη, εφόσον του υποδειχθεί ότι η υποχρέωση αυτή δεν καλύπτεται από τον οικείο δήμο. Στην περίπτωση αυτή, ο παραχωρησιούχος συμψηφίζει τις δαπάνες για την αμοιβή του ναυαγοσώστη και τον εξοπλισμό του με το αντάλλαγμα της παραχώρησης.

– Λαμβάνει μέτρα πυροπροστασίας εντός του παραχωρούμενου χώρου, καθώς και ασφαλούς απομάκρυνσης του κοινού από τον παραχωρούμενο χώρο σε κύρια οδό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. πυρκαγιάς κ.ά).

– Φροντίζει για την προστασία του περιβάλλοντος με τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών.

– Αν η επιχείρηση εξακολουθεί να λειτουργεί μετά τη δύση του ηλίου, διαθέτει χαμηλό και περιορισμένο φωτισμό στο απολύτως αναγκαίο μέτρο, για λόγους ασφαλείας και καθοδήγησης,

– Εφόσον τοποθετεί ηχητικά συστήματα, τα ρυθμίζει σε χαμηλή ένταση στον παραχωρούμενο χώρο. Όταν ο παραχωρούμενος χώρος συνορεύει με οικιστικές περιοχές η παραγόμενη στάθμη θορύβου από μουσική ή σχετικές χρήσεις της κύριας επιχείρησης οφείλει να μην ξεπερνάει τα 50 ντεσιμπέλ σε οποιοδήποτε σημείο της παραχωρούμενης επιφάνειας. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η παραγόμενη στάθμη θορύβου από μουσική ή σχετικές χρήσεις της κύριας επιχείρησης οφείλει να μην υπερβαίνει τα 80 ντεσιμπέλ.

-Στην περίπτωση που τοποθετεί τροχήλατα αναψυκτήρια (καντίνες), απαιτείται να είναι εφοδιασμένος με άδεια λειτουργίας. Ο μέγιστος χώρος που μπορεί να καταλαμβάνει το τροχήλατο αναψυκτήριο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 τ.μ.. Οι καντίνες πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 100 μέτρα από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κέντρα αναψυχής κ.λπ.) και επίσης τουλάχιστον 100 μέτρα μεταξύ τους.

Με την ίδια απόφαση προσδιορίζονται εξάλλου οι προδιαγραφές των υλικών που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις προκειμένου να είμαι φιλικά προς το περιβάλλον και να εξασφαλίζεται η άνεση και η ασφάλεια των πολιτών.

Δ. Αυστηροποίηση ποινών

Τέλος, με απόφαση που έχει ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 2172 Β’ 8-4-2024) ορίζονται τα πρόστιμα για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία τα οποία ορίζονται σε 2.000 ευρώ τουλάχιστον, με ανώτατο όριο τις 60.000 ευρώ. Ειδικότερα:

– Για τοποθέτηση κατασκευών όπως κτίσματα, τοιχία, ζαρντινιέρες, περιφράξεις παντός τύπου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας τετραπλασιάζεται.

– Για κινητά στοιχεία που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα όπως αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, βαρέα οχήματα, τέντες επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που παρεμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο των αντικειμένων που παρεμποδίζουν τη διέλευση.

– Για ρίψη μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων σε σημεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα, πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται (διπλάσιο αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού).

– Για  άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής, που κωλύει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται.

– Για κάθε είδους σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση, πρόστιμο 2.000 ευρώ.

– Θεσπίζονται συγκεκριμένες προθεσμίες για την άρση των εμποδίων, η παράλειψη της οποίας επισύρει νέα αυτοτελή κύρωση.

– Τα πρόστιμα δεν μπορούν να υπολείπονται των 2.000 ευρώ ή να υπερβαίνουν τις 60.000 ευρώ.

#MYCOAST #ΠΑΡΑΛΙΕΣ #ΑΠΑΤΗΤΕΣ_ΠΑΡΑΛΙΕΣ #πρόστιμα #ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ_ΕΘΝΙΚΗΣ_ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ_ΚΑΙ_ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ #υπουργείο_Περιβάλλοντος_και_Ενέργειας #Natura_2000 #Χατζηδάκης #Σκυλακάκης

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 11:39 am


Πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν

Πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν

Ήπιες απώλειες σημειώνει στη σημερινή (19/4) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα χρηματιστήρια να βρίσκονται, διεθνώς, στο κόκκινο, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στο Ιράν, ως αντίποινα για το χτύπημα που δέχθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,32% στις 1.376,70 μονάδες, ο Τραπεζικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,29% στις 1.170,33 μονάδες, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ενισχύεται ελαφρώς, κατά 0,11%, στις 3.355,38 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, μέχρι στιγμής, ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει 1,4%, o Τραπεζικός Δείκτης 2,37% και ο FTSE 25 1,3%.

Η σημερινή συνεδρίαση ακολουθεί μία μέρα με άνοδο για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς και την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, σήμερα το πρωί, η οποία οδήγησε τις παγκόσμιες αγορές σε πτώση και προκάλεσε εκτόξευση -άνω του 3%- στις τιμές του πετρελαίου, αλλά και του χρυσού, που ξεπέρασε τα 2.400 δολάρια ανά ουγγιά, πριν υποχωρήσει ελαφρώς. Οι αγορές της Ασίας έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ενώ οι ευρωαγορές κινούνται, επίσης, πτωτικά.

Ισραήλ και Ιράν, με δηλώσεις αξιωματούχων, προσπαθούν να υποβαθμίσουν την επίθεση, με στόχο την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. Ωστόσο, οι ανησυχίες στην παγκόσμια κοινότητα παραμένουν, με την S&P να υποβαθμίζει το αξιόχρεο του Ισραήλ, λόγω «αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων» και τη Moody’s να κάνει λόγο για ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης.

Πέρα από τις διεθνείς εξελίξεις, η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στην αξιολόγηση της S&P για το ελληνικό αξιόχρεο, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί το βράδυ της Παρασκευής. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, υπογραμμίζοντας πως η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη μείωση του χρέους, ενώ σε πολιτικό επίπεδο, υπάρχει μία σταθερότητα που επιτρέπει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Σήμερα, αναμένονται, επίσης, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των Alumil και Costamare.

#Χρηματιστήριο_Αθηνών #ΧΑ #απώλειες #Πτώση

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 11:29 am


Αγγελόπουλος: Η ΝΔ μείωσε 50 φόρους μέσα σε 5 χρόνια

Αγγελόπουλος: Η ΝΔ μείωσε 50 φόρους μέσα σε 5 χρόνια

Στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega” φιλοξενήθηκε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μιχάλης Αγγελόπουλος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Αποτελεί στοίχημα η εκπροσώπηση των περιφερειών στην Ευρωβουλή

Η αναλογική εκπροσώπηση των περιφερειών στο Ευρωκοινοβούλιο, το πως μπορούν να οργανωθούν σωστά και να εκπροσωπηθούν οι τοπικές κοινωνίες ώστε να παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων για την Ευρώπη αποτελεί ένα στοίχημα για τη νέα Ευρωβουλή, τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος, έχοντας ο ίδιος την εμπειρία και των δύο βαθμίδων της αυτοδιοίκησης αλλά και τη γνώση στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα είναι πρώτο με μεγάλη διαφορά

Οι 21 ευρωβουλευτές που εκλέγονται σε σύνολο 720 δεν επαρκούν για να καλύψουν τις τεράστιες υποχρεώσεις του Ευρωκοινοβουλίου. Ειδικά με την άνοδο της Ακροδεξιάς, η οποία δεν έχει ακροδεξιούς πολίτες που την ψηφίζουν, έχει ηττημένους της παγκοσμιοποίησης γι΄αυτό και χρειάζεται ένα περιθώριο συναντίληψης και συμπόρευσης. Η Ακροδεξιά έχει αλλάξει στρατηγική υπονομεύοντας πλέον εκ των έσω την Ευρώπη. Οι δυνάμεις στην Ευρώπη είναι συγκεκριμένες και το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα είναι πρώτο και θα είναι πρώτο με μεγάλη διαφορά εκτίμησε ο υπ. Ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

Η Ν.Δ μείωσε 50 φόρους μέσα σε 5 χρόνια

Αναφερόμενος στο μείζον θέμα της ακρίβειας ο κ. Αγγελόπουλος δήλωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία από το 2019 έως σήμερα  μείωσε 50 φόρους ενώ καθημερινά καταβάλλεται προσπάθεια για τον έλεγχο των τιμών, την πάταξη της αισχροκέρδειας, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, την καταπολέμηση των καρτέλ κ.λπ. Η χώρα βγήκε μέσα από μία μεγάλη κρίση. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση στις 31 Δεκεμβρίου 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε ότι για να έχετε χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. στα νησιά είστε υποχρεωμένοι να έχετε υπεράριθμο αριθμό προσφύγων. Μετέτρεψε δηλαδή ένα ανθρωπιστικό ζήτημα σε φορολογικό μέτρο», επεσήμανε ο Μιχάλης Αγγελόπουλος. 

Δεν μπορούμε να έχουμε μια τραγωδία χωρίς πλήρη διαλεύκανση

Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών, τόνισε ότι «η δικαιοσύνη οφείλει να διαλευκάνει μέχρι τέλους το τεράστιο θέμα των Τεμπών, οι ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν, οποίοι και αν είναι αυτοί. Δεν μπορούμε να έχουμε μια τραγωδία χωρίς πλήρη διαλεύκανση, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί στοιχείο πιέσεων στη δικαιοσύνη».

 

#Αγγελόπουλος #ευρωεκλογές #ΝΔ #Ευρωπαϊκό_Λαϊκό_Κόμμα #Τέμπη

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 11:26 am


Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

Ο Ματίας Λεσόρ σε ρόλο οργανωτή κερκίδας στο ΟΠΑΠ Game Time

Ο Ματίας Λεσόρ μετατρέπει σε … ΟΑΚΑ το studio του ΟΠΑΠ Game Time τραγουδώντας με ντουντούκα το αγαπημένο του σύνθημα!

Ο Γάλλος σέντερ των «πράσινων», λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν τα playoffs της Euroleague, μιλάει για την προσπάθεια του Παναθηναϊκού να κατακτήσει το 7ο αστέρι. Παρουσία τυχερών εργαζόμενων του ΟΠΑΠ, οι οποίοι παρακολούθησαν από κοντά τα γυρίσματα της εκπομπής, απαντάει στις ερωτήσεις της Λίλας Κουντουριώτη.

Πως είναι η ζωή στην Αθήνα; Τι χρειάζεται για να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός στην κορυφή της Ευρώπης; Πως χαρακτηρίζει με μία λέξη τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού; Πως τον προσεγγίζουν οι οπαδοί του Ολυμπιακού όταν τον συναντούν στον δρόμο;

Δείτε το απολαυστικό επεισόδιο του ΟΠΑΠ Game Time με τον Ματίας Λεσόρ:

Το Game Time υποστηρίζει το πρόγραμμα «Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ», προσφέροντας επιπλέον αθλητικό εξοπλισμό στις 200 ακαδημίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

#ΛΕΣΟΡ #ΟΠΑΠ #ΟΠΑΠ_Game_Time #Παναθηναϊκός

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 11:20 am


Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Μέτρα αυτοπροστασίας στα έντονα καιρικά φαινόμενα

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Μέτρα αυτοπροστασίας στα έντονα καιρικά φαινόμενα

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), βαρομετρικό χαμηλό αύριο Παρασκευή (19-04-24) στα δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα, θα κινηθεί ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής (19-04-2024) μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (20-04-24) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και αργότερα στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή (19-04-24)

α. Από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

β. Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο (κυρίως στα δυτικά τμήματά της).

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

δ. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Το Σάββατο (20-04-24)

α. Μέχρι τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τόπους την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

β. Από νωρίς το πρωί και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

#υπουργείο_Κλιματικής_Κρίσης_και_Πολιτικής_Προστασίας #έντονα_καιρικά_φαινόμενα #αυτοπροστασία #ΕΜΥ

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 11:16 am


Υπουργείο Εργασίας: 12 ερωταπαντήσεις για την Ειδική Παροχή Μητρότητας

Υπουργείο Εργασίας: 12 ερωταπαντήσεις για την Ειδική Παροχή Μητρότητας

Άνοιξε η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για τις μη μισθωτές μητέρες. Από την Παρασκευή (19/4) οι ελεύθερες επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες, λαμβάνουν, όπως και οι μισθωτές, την ειδική παροχή της μητρότητας. 

Πιιο συγκεκριμένα, η ειδική παροχή δίδεται για διάστημα 9 μηνών και ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό που σήμερα είναι στα 830 ευρώ. Δηλαδή συνολικά θα λάβουν 7.470 ευρώ.

Ακόμη, αν συνυπολογιστεί και το επίδομα γέννησης, το συνολικό ποσό φθάνει έως και τα 10.970 ευρώ ή έως και 1.200 ευρώ τον μήνα.

  1. Ποιες δικαιούνται την ειδική παροχή της μητρότητας;

 Από σήμερα οι ελεύθερες επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες, λαμβάνουν την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας. Η ειδική παροχή δίδεται για διάστημα 9 μηνών και ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό που σήμερα είναι στα 830 ευρώ. Δηλαδή θα λάβουν συνολικά το ποσό των 7.470 ευρώ. Μάλιστα αν συνυπολογίσουμε και το επίδομα γέννησης, που για το πρώτο παιδί είναι 2.400 ευρώ και φθάνει τα 3.500 ευρώ για το τέταρτο παιδί, η μη μισθωτή μητέρα λαμβάνει για τους 9 μήνες έως και 10.970 ευρώ. Έτσι το μηναίο έσοδο ξεκινά από τα 1.100 ευρώ και φθάνει τα 1.200 ευρώ ανάλογα με το ύψος του επιδόματος γέννησης.

  1. Τι ίσχυε μέχρι σήμερα για τις μη μισθωτές;

Οι μη μισθωτές μέχρι σήμερα λαμβάνουν μετά τη γέννηση εφάπαξ επίδομα κυοφορίας/λοχείας ως εξής: Οι ελεύθερες επαγγελματίες λαμβάνουν από τον ΟΑΕΕ 600 ευρώ, οι αγρότισσες 486 ευρώ και οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι υγιειονομικοί (ΕΤΑΑ) το ποσό των 800 ευρώ.

  1. Με τις μισθωτές μητέρες τι ισχύει;

Οι μισθωτές μητέρες καλύπτονται αντίστοιχα με την ειδική παροχή της μητρότητας. Μάλιστα λιγότερο από δύο χρόνια πριν, τον Νοέμβριο του 2022, διευρύνθηκε ο χρόνος καταβολής της παροχής από τους 6 μήνες που ίσχυε τότε σε 9 μήνες. Αποτέλεσμα το επιπλέον όφελος, από την αύξηση του χρόνου καταβολής της παροχής και της αύξησης του κατώτατου μισθού από τα 713 ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο του 2022 στα 830 ευρώ σήμερα, να φθάνει τα 3.200 ευρώ. Όφελος που αυξάνεται με το επίδομα μητρότητας που ξεκινά από τα 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί και φθάνει τα 3.500 ευρώ για το τέταρτο παιδί.

  1. Είμαι μη μισθωτή τι πρέπει να κάνω για να λάβω την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας;

Για να μπορέσει μια μη μισθωτή, δηλαδή μια ελεύθερη επαγγελματίας, μια αυτοαπασχολούμενη ή μια αγρότισσα, να λάβει την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

1ον: Θα πρέπει να έχει λάβει το επίδομα μητρότητας του e-ΕΦΚΑ (κυοφορίας και λοχείας) και εντός δύο μηνών από την επομένη της καταβολής του να καταθέσει την αίτηση για την ειδική παροχή μητρότητας.

2ον: Η αίτηση χορήγησης της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας υποβάλλεται στη διεύθυνση: https://parentalbenefits.dypa.gov.gr.

3ον: Στις περιπτώσεις που η αιτούσα δεν είναι εγγεγραμμένη στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α είναι αναγκαία η εγγραφή στη νέα πλατφόρμα μέσω ειδικής φόρμας που διατίθεται για το σκοπό αυτό. Η είσοδος στην ειδική φόρμα πραγματοποιείται με τη χρήση κωδικών TAXIS και του ΑΜΚΑ.

4ον: Να είναι ασφαλιστικά ενήμερη κατά την υποβολή της αίτησης και κατά την λήψη της παροχής.

5ον: Ειδικά για τις μητέρες που έχουν αποκτήσει παιδί με τη διαδικασία της υιοθεσίας, η αίτηση στη Δ.ΥΠ.Α. υποβάλλεται εντός 2 μηνών από την επομένη της ένταξης του παιδιού στην οικογένεια ή την τελεσιδικία της δικαστικής απόφασης.

  1. Πότε ξεκινά η καταβολή της ειδικής παροχής της μητρότητας στις μη μισθωτές;

Η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας εκκινεί από την πρώτη του επόμενου μήνα της αίτησης. Σημειώνεται ότι η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια Δημοσίου εν ευρεία έννοια ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.

  1. Τι ισχύει στην περίπτωση που δεν είμαι ασφαλιστικά ενήμερη;

Αν η δικαιούχους δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη κατά την υποβολή της αίτησης, εμφανίζεται ειδοποίηση ότι «δεν δύναται να υποβληθεί το αίτημα λόγω έλλειψης ασφαλιστικής ενημερότητας», ώστε να προβεί άμεσα στην εξόφληση των οφειλών της. Με την εξόφληση ενημερώνεται άμεσα το σύστημα του ΕΦΚΑ και κατ’ επέκταση και η ΔΥΠΑ μέσω της διαλειτουργικότητας των συστημάτων, οπότε επανέρχεται η ασφαλισμένη στην πλατφόρμα και θα υποβάλει κανονικά το αίτημα.

Σε περίπτωση που η ασφαλισμένη εξοφλήσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, μπορεί να αιτηθεί ηλεκτρονικά την επαναχορήγηση της παροχής αναδρομικά από τον μήνα που διεκόπη. Σε κάθε περίπτωση όμως το συνολικό διάστημα καταβολής της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, κατόπιν ετεροχρονισμένης εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών, δεν μπορεί να υπερβεί τους 12 μήνες.

  1. Αν διατηρώ παράλληλα και μισθωτή θέση τι ισχύει;

Η μητέρα που διατηρεί παράλληλα και μισθωτή θέση, λαμβάνει την επιδότηση ως μισθωτή. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της άδειας απωλέσει την ιδιότητα της μισθωτής, τότε για το χρονικό διάστημα που απομένει δύναται να λάβει την ειδική παροχή, δηλαδή με την ιδιότητα της μη μισθωτής, εφόσον υποβάλει σχετικό αίτημα στη Δ.ΥΠ.Α.

  1. Ποιες άλλες υποκατηγορίες μη μισθωτών λαμβάνουν την ειδική παροχή της μητρότητας;

Το δικαίωμα στην ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών επεκτείνεται και σε τεκμαιρόμενη μητέρα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, σε μη μισθωτή, που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των 8 ετών και στα ομόφυλα ζευγάρια αφού δηλωθεί ο δικαιούχος της ειδικής παροχής με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον e-ΕΦΚΑ.

 

  1. Μπορώ να μεταβιβάσω την ειδική παροχή της μητρότητας;

Ναι. Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης, αρκεί να είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ισχύ της μεταβίβασης, είναι η μητέρα του τέκνου να έχει λάβει προηγουμένως κατ΄ ελάχιστο τους 2 πρώτους μήνες της ειδικής παροχής. Το ίδιο ισχύει και για τα ομόφυλα ζευγάρια αφού δηλωθεί ο δικαιούχος της ειδικής παροχής με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον e- ΕΦΚΑ.

  1. Γιατί δόθηκε το δικαίωμα της αναδρομικότητας μόνο σε όσες μητέρες απέκτησαν παιδί από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2023 και μετά;

Η αναδρομικότητα των 14 εβδομάδων δόθηκε για να καλυφθούν και όσες μητέρες είχαν ήδη γεννήσει και διένυαν την περίοδο της λοχείας κατά την ψήφιση του νόμου.

Το διάστημα 14 εβδομάδων δεν είναι αυθαίρετο, αλλά τέθηκε σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2010/41. Είναι το  διάστημα που ορίζει ο ενωσιακός νομοθέτης ως το ελάχιστο που μία γυναίκα αυτοαπασχολούμενη επιτρέπεται να διακόπτει προσωρινά το επάγγελμά της λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, δεδομένου ότι δεν δύναται να πάρει συγκεκριμένη άδεια λόγω της φύσης του επαγγέλματος. Είναι ελεύθερη επαγγελματίας χωρίς εργοδότη και ως εκ τούτου δεν στοιχειοθετείται η έννοια της άδειας εν στενή έννοια.

  1. Ποιος πληρώνει την παροχή;

Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες χρηματοδοτείται από τον πρώην Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Αυτοαπασχολουμένων της ΔΥΠΑ, στο σκοπό του οποίου προστίθεται η χορήγηση παροχών μητρότητας και μετονομάζεται πλέον σε Ειδικό Λογαριασμό υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων. Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για τις αγρότισσες χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

  1. Πότε διακόπτεται η επιδότηση;

Η επιδότηση διακόπτεται σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της ειδικής παροχής η ασφαλισμένη απωλέσει την επαγγελματική της ιδιότητα, δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη ή υποβάλει σχετικό αίτημα ως προς αυτό.

#υπουργείο_Εργασίας #ΕΙΔΙΚΗ_ΠΑΡΟΧΗ_ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ #ΜΗ_ΜΙΣΘΩΤΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 11:07 am


Απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή

Απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή

Πτωτικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (19/4), με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, μετά και την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν ως αντίποινα.

Μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα για το 2024, ο δείκτης Stoxx 600 οδεύει προς την πρώτη μηνιαία απώλεια από τον Οκτώβριο.

Οι βιομηχανικές και κατασκευαστικές μετοχές υποχωρούν κατά 1,3%.

To Ισραήλ εξαπέλυσε μια περιορισμένη άμεση στρατιωτική επίθεση σε ιρανικό έδαφος νωρίς το πρωί της Παρασκευής, με τις τιμές πετρελαίου και χρυσού να ανεβαίνουν.

Οι επενδυτές εξετάζουν επίσης μια σειρά σχολίων σχετικά με την πορεία των επιτοκίων που προέκυψαν από τις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Νέα Υόρκη.

Το μέλος με δικαίωμα ψήφου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε στο CNBC ότι η Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο για να αποφύγει να μείνει πίσω από την καμπύλη πληθωρισμού, μήνυμα που ουσιαστικά συμφωνούσε με αυτό που έστειλε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι αγορές, πάντως, είναι όλο και λιγότερο σίγουρες ότι θα υπάρξει περικοπή τον Ιούνιο από Federal Reserve στις ΗΠΑ ή την Τράπεζα της Αγγλίας, έπειτα από δύο υψηλότερες από τις αναμενόμενες εκτυπώσεις πληθωρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,69% στις 496,24 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά 1,01% στις 17.669,75 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,68% στις 7.969,29 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,58% στις 7.831,02 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει πτώση 1,03% στις 33.532 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 1,35% στις 10.619,20 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να χάνει 0,33% στις 6.306,86 μονάδες.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #DAX_30 #Stoxx_Europe_600

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 10:58 am


Κικίλιας: Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για την επικείμενη κακοκαιρία

Κικίλιας: Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για την επικείμενη κακοκαιρία

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στην επικείμενη κακοκαιρία δηλώνοντας πως όλοι βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπισή της, ενώ παράλληλα τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους.

«Θα έχουμε πυρκαγιές το καλοκαίρι. Θα προσπαθούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι οι ποινές για όσους δεν τηρούν τα μέτρα θα είναι βαριές.

Για την επικείμενη κακοκαιρία ο υπουργός ανέφερε πως θα «είναι fast truck, της τάξεως της μιας μέρας με έντονα φαινόμενα, σε 6 με 8 ώρες και θα έχουμε 50-90 mm βροχής, ενώ πέρσι στον Ντάνιελ ήταν. 850 mm».

Πλημμύρες

Αναφορικά με τις πλημμύρες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε: «Χτες (18/4) κάναμε μια επιτροπή εκτίμησης κινδύνου, είναι οι μετεωρολόγοι αυτοί οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με το υπουργείο και του Αστεροσκοπείου πλέον.

Πράγματι φαίνεται ότι ένα χαμηλό βαρομετρικό, ένα μέτωπο, έρχεται από τα δυτικά και θα σαρώσει το βόρειο κομμάτι της χώρας, κατά κύριο λόγο, από τη μέση και πάνω.

Είναι fast truck, είναι της τάξεως της μιας μέρας με έντονα φαινόμενα, σε 6 με 8 ώρες πηγαίνοντας προς τα ανατολικά θα επηρεαστεί και η Δυτική Ελλάδα και η δυτική Πελοπόννησος, από ότι μας λένε η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Κεντρική Μακεδονία, το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο, το βόρειο κομμάτι της Εύβοιας και τώρα μας λένε σήμερα επικαιροποιημένα, ενδεχομένως και η Δυτική Κρήτη.

Μιλάνε για βροχή της τάξεως των 50 με 90 mm, θυμίζω 850 ήταν ο Ντάνιελ πέρσι. Παρόλα αυτά και επειδή εκεί υπάρχει ένα πεδίο το οποίο είναι επιβαρυμένο και μιλώ κατά κύριο λόγο για τη Θεσσαλία, θα αξιολογήσουμε σήμερα την κατάσταση και ανάλογα θα ληφθούν οι αποφάσεις, για το αν απαιτείται 112 που ούτως ή άλλως από χτες έχουν ενημερωθεί και κινητοποιηθεί με βάση τη διακλαδικότητα όλοι, το Πυροσβεστικό Σώμα σε ανάπτυξη, η Ελληνική Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα μηχανήματα τους, οι εθελοντές, η Αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Η πρόληψη

Σχετικά με το ποιες είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης σε επίπεδο πρόληψης ο υπουργός ανέφερε: «Υπογράψαμε ένα μνημόνιο με τον ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Ήταν ταμπού το να μπαίνουμε στα δάση. Τα δάση τα αγαπάμε, θέλουμε να τα προστατεύσουμε, αλλά έχουν καύσιμη ύλη 3-4 μέτρα το καθένα, είναι εγκαταλειμμένα στην Ελλάδα.

Το να μπαίνουν ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ και να κάνουν ζώνες αντιπυρικές, όπως επιτέλους επετράπη με νόμο, με δικό μου νόμο, μετά από 50 χρόνια στη μεταπολίτευση, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτοί για να συντηρούν τα δίκτυά τους και εμείς για να βάζουμε εκεί τα πυροσβεστικά μας και ενδεχομένως να σταματάμε μια πυρκαγιά.

Δεύτερον σε συνεργασία με τον κύριο Δένδια,100 μέτρα γύρω από τα στρατόπεδα μας σε όλη την Ελλάδα, θα είναι ξυρισμένα και αντιπυρική ζώνη.

Καταλαβαίνετε ότι υπάρχουνε παλέτες με πολεμοφόδια και πυρομαχικά σχεδόν σε κάθε στρατόπεδο στην Ελλάδα. Αυτό αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση και έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο.

Επίσης ο κύριος Σκυλακάκης με τον κ. Γκουντούφα, γενικό Διευθυντή Δασών στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος το ANTINERO III, μιλάμε για 140 χιλιόμετρα αντιπυρικές ζώνες, δρόμους, διανοίξεις, εκκαθαρίσεις κλπ.

Ζητώ το ίδιο, με τα χρήματα που έχουν πάρει, και από τους δήμους για τις περιαστικές και δασικές περιοχές. Επίσης αλλαγή των προστίμων και των ποινών.

Ο κύριος Φλωρίδης έφερε, μετά από εισήγησή μου στον Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες, την αλλαγή από πλημμέλημα σε κακούργημα της εξ αμελείας πρόκλησης πυρκαγιάς. Δηλαδή αυτοί οι οποίοι είναι καθ’ έξιν εξ αμελείας εμπρηστές και καπνίζουν τα μελίσσια τους ή με 40 βαθμούς κάνουν μπάρμπεκιου στα δάση και εξ αυτού χάνεται μια ανθρώπινη ζωή, προκαλείτε μια οικολογική καταστροφή, είναι κακούργημα, έχει 10 χρόνια κάθειρξη και 200.000 ευρώ πρόστιμο».

Ακόμη, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «40 χρόνια τώρα κανείς δεν είχε ακουμπήσει τα δάση μας ,τα δάση μας έχουν δύο και τρία μέτρα καύσιμη ύλη, αυτό κάηκε στην Πιερία, το δάσος δεν πειράχτηκε. Στα Πιέρια όρη ήταν υφέρπουσα η πυρκαγιά, καύσιμη ύλη έκαιγε».

Το επιχειρησιακό κομμάτι

«Σε ό, τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση, ξεκινάω από τα εναέρια μέσα, τα οποία βεβαίως με τον εθνικό μας στόλο, να ευχαριστώ το Γαία και τους μηχανικούς μας γιατί πετάνε την ημέρα κατά την αντιπυρική περίοδο και συντηρούνται τη νύχτα και είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια αυτή.

Μαζί με αυτό τον εναέριο στόλο έχουμε ήδη εκμισθώσει γιατί έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός NSPA του ΝΑΤΟϊκού αυτού μηχανισμού για την εκμίσθωση εναέριων μέσων, 49 εναέρια, είναι ελικόπτερα μεσαίου τύπου και βαρέως τύπου.

Είναι όλα αυτά τα οποία χρειαζόμαστε προκειμένου να μπορέσουμε να τα προσθέσουμε στον εθνικό μας στόλο, είναι πιο πολλά απ’ ότι είχαμε ποτέ.

Τα ίδια που είχαμε πέρσι, είναι αρκετά; Όχι. Μαίνονται 200 – 300 εστίες σε όλη την Ελλάδα. Ποτέ δεν είναι αρκετά. Μπορεί να θέλουμε χίλια, δυο χιλιάδες και 50.000 πυροσβέστες. Μπορεί να γίνει αυτό; Όχι.

Οι ανάγκες ενός κράτους είναι σε όλα τα επίπεδα και δάσκαλοι και καθηγητές και οδηγοί και τραυματιοφορείς και οδηγοί ασθενοφόρων κλπ. Αλλά εμείς στο κομμάτι αυτό το οποίο πρέπει, κάναμε ό, τι απαιτείτο και επίσης έχουμε 15.000 μόνιμους πυροσβέστες και 2.500 εποχικούς. Πιο πολλούς από ποτέ και 700 δασοκομάντος που προσλάβαμε και φτιάξαμε άλλες 10 βάσεις αερομεταφερόμενων δασοκομάντος που είναι μέσα στην πυρκαγιά και επεμβαίνουν απευθείας» σχολίασε και κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

#Κικίλιας #υπουργός_Κλιματικής_Κρίσης_και_Πολιτικής_Προστασίας #κακοκαιρία #αντιπυρική_περίοδος

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 10:58 am


Στασινός (ΤΕΕ): Έμφαση στην ανθεκτικότητα της πατρίδας και της κοινωνίας

Στασινός (ΤΕΕ): Έμφαση στην ανθεκτικότητα της πατρίδας και της κοινωνίας

Στην έμφαση που δίνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στην Ανθεκτικότητα, εστίασε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τα 100 χρόνια ΤΕΕ, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, Υφυπουργών της κυβέρνησης και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Ο μετασχηματισμός, που τόσο αναφέρουμε, τόσο ο πράσινος όσο και ο ψηφιακός, έχει κυρίαρχη τη διάσταση της Ανθεκτικότητας, τουλάχιστον όπως την αντιλαμβανόμαστε οι μηχανικοί και το ΤΕΕ και προσπαθούμε να κάνουμε την κοινωνία να δει επίσης», σημείωσε ο Γιώργος Στασινός. Έκανε λόγο για συνολικό σχεδιασμό και έργα ουσίας, ενώ ανέλυσε τις δράσεις που έχει αναλάβει το ΤΕΕ, «με έμφαση στην Ανθεκτικότητα της Πατρίδας συνολικά και της κοινωνίας ολόκληρης».

Αρχικά, αναφέρθηκε στο «εμβληματικό έργο – ορόσημο, τον προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων» όπου τα πρώτα που θα ελεγχθούν είναι: σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, πυροσβεστικοί σταθμοί, αστυνομικά τμήματα καθώς πρόκειται για κρίσιμες υποδομές σε περίπτωση σεισμού. Όπως έκανε γνωστό ο Γιώργος Στασινός, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Μάιο «και θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες με τη συμβολή του ΤΕΕ και των Μηχανικών – όταν το κράτος δεν μπόρεσε να το κάνει τα τελευταία 25 χρόνια και θα χρειαζόταν 10 και πλέον χρόνια να το ολοκληρώσει». «Ο προσεισμικός έλεγχος ήταν ένα αίτημα του ΤΕΕ επί δεκαετίες που τώρα υλοποιείται. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς οι μηχανικοί προσφέρουν στην κοινωνία μέσα από τη δουλειά τους. Διότι οι διπλωματούχοι μηχανικοί, ο επιστημονικός κορμός του τεχνικού κόσμου της χώρας, είμαστε στο επίκεντρο της Ανθεκτικότητας, στην προετοιμασία για να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές. Σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές, καύσωνες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, στα έργα ψηφιοποίησης πέρα από την εξυπηρέτηση των μηχανικών και των πολιτών, η Ανθεκτικότητα είναι κύρια διάσταση. «Το Εθνικό Μητρώο Υποδομών έχει κύριο στόχο την Ανθεκτικότητα, μέσα από τη συντήρηση των υποδομών. Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου έχει στόχο και την Ανθεκτικότητα, δίνοντας όπλα στην Πολιτεία σε περίπτωση καταστροφών, που ελπίζω να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν. Το ίδιο και ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και η Ηλεκτρονική Έκδοση Οικοδομικών Αδειών», εξήγησε ο Γιώργος Στασινός. Στη συνέχεια και με την ευκαιρία της παρουσίας του Υπουργού Υποδομών, απαρίθμησε κάποια από τα νέα σύγχρονα έργα που προωθούνται και βελτιώνουν άμεσα την ανθεκτικότητα των υποδομών της χώρας. Ενδεικτικά ανέφερε «τις Έξυπνες Γέφυρες, όπου το ΤΕΕ ανέλαβε να προχωρήσει ένα κεντρικό σύστημα παρακολούθησης με αισθητήρες σημαντικών οδικών και σιδηροδρομικών γεφυρών, αλλά και τις Έξυπνες Διαβάσεις, με το οποίο προσπαθούμε να φέρουμε στο παρόν την οδική και αστική ασφάλεια και τον Οδοφωτισμό μεγάλων οδικών αξόνων». «Βρισκόμαστε δίπλα στην Πολιτεία, σε κάθε πρωτοβουλία που προωθεί έμπρακτα την Ανθεκτικότητα, δηλαδή την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, αλλά και τη βιωσιμότητα και την αειφορία των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.

«Κρίσιμη πενταετία, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη»

Μάλιστα, ο Γιώργος Στασινός, ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία, έδωσε έμφαση στο ότι το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα πρόταση για «κλιματικά ουδέτερη, ανθεκτική και έξυπνη Κεντρική Μακεδονία». Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ εκτίμησε ότι «τα επόμενα 4-5 χρόνια είναι κρίσιμα για να αλλάξει επίπεδο η χώρα και το επίπεδο ζωής των πολιτών στο τέλος της δεκαετίας» και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «μια κρίσιμη πενταετία ειδικά για τη Θεσσαλονίκη γιατί μετά από μια δεκαετία και πλέον κρίσης ήρθε η ώρα της ανάταξης και της δουλειάς για το πέρασμα σε μια νέα εποχή». Έστειλε μήνυμα ότι «δεν είναι η ώρα να μεμψιμοιρούμε, δεν είναι η ώρα να εστιάζουμε σε όσα μας χωρίζουν» και τόνισε ότι «το κρίσιμο είναι η αποτελεσματικότητα, όχι τα λόγια. Τα έργα και τα αποτελέσματα, όχι οι φωνές». «Πιστεύω βαθιά ότι μπορούμε όλοι να κερδίσουμε αν εστιάσουμε στη δουλειά μας και αν φροντίσουμε να κερδίζουν μαζί με τις επιχειρήσεις και οι άνθρωποι που τις αποτελούν» συμπλήρωσε και ζήτησε να «αναλογιστούμε ότι όλα υλοποιούνται από ανθρώπους που πρέπει να αμείβονται δίκαια για την εργασία τους».

Χρ. Σταϊκούρας: Το ΤΕΕ αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες για τον εκσυγχρονισμό και την οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας και των πολιτών της

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για μια σημαντική επέτειο «μέσα από την οποία δίνεται η δυνατότητα και η ευκαιρία να αποτυπωθεί η συνεισφορά του τεχνικού κλάδου στη μεγέθυνση, την ανάπτυξη και την ισχυροποίηση της χώρας μας». «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μηχανικοί έχουν διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη δημιουργία σημαντικών εθνικών υποδομών και δημοσίων έργων, καθώς και ιδιωτικών κατασκευών, με κυριότερο τα σπίτια της ελληνικής οικογένειας» ανέφερε ο Υπουργός. Στο σήμερα, το ΤΕΕ, κατά τον Χρήστο Σταϊκούρα «καινοτομεί, ως φορέας υλοποίησης και διαχείρισης έργων που έχουν εξαιρετική σημασία για την καθημερινότητα των πολιτών, την ασφάλεια των μεταφορών και την “πράσινη” μετάβαση».

Στη συνέχεια μίλησε για την αξία της επένδυσης στην κατασκευή έργων υποδομής, η οποία, όπως είπε, «δημιουργεί ένα πάγιο εθνικό κεφάλαιο, δίνει πολλαπλάσια απόδοση στην οικονομική ανάπτυξη και προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής, σε όλους τους πολίτες». «Αποδεδειγμένα και διαχρονικά, η συνεισφορά των υποδομών στη δημιουργία του Εθνικού Εισοδήματος είναι αξιοσημείωτη. Αυτή εκτιμάται στα 180 δισ. ευρώ, σωρευτικά, από το 2000. Έχει ευθεία σχέση με την οικονομική μεγέθυνση της χώρας, αποφέρει σχεδόν διπλάσια αξία στη συνολική οικονομική δραστηριότητα, και παράγει πολλές θέσεις απασχόλησης» τόνισε ο Υπουργός. Αποτέλεσμα της σταθερής ενίσχυσης τα τελευταία 4 χρόνια, της δραστηριότητας του κατασκευαστικού τομέα, ήταν, κατά τον Υπουργό «το 2022, να καταγράψει τη μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση του πραγματικού Εθνικού Προϊόντος μεταξύ των επιμέρους κλάδων της οικονομίας».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εστίασε στον ρόλο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια» χαρακτηρίζοντάς τον σημαντικό καθώς όπως πρόσθεσε «με σκληρή δουλειά, ρεαλιστικό σχέδιο, πολιτική βούληση και αποτελεσματικότητα, προχωράμε στη δημιουργία σύγχρονων, βιώσιμων και ανθεκτικών υποδομών και μεταφορών». «Μεγάλα και μικρά έργα έχουν παραδοθεί, ενώ πολλά ακόμη, βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια υλοποίησης, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους» τόνισε.

Επισήμανε ότι «το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στηρίζει τον τεχνικό κόσμο. Διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο. Εμπιστεύεται και συνεργάζεται με το ΤΕΕ, που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες για τον εκσυγχρονισμό, την πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία της πατρίδας και των πολιτών της».

Σε μία «σπάνια προσωπική αναφορά» όπως αναγνώρισε και ο ίδιος, ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για την ανάθεση των καθηκόντων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σημειώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός με τίμησε να θυμηθώ μετά από 27 χρόνια αυτές τις εφηβικές αναζητήσεις στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς στυην πορεία έκανα άλλες επαγγελματικές επιλογές, αλλά ταυτόχρονα μου έδωσε και δύο εξαιρετικούς συνεργάτες, που υπηρετούσαν αυτά τα χρόνια ως μηχανικοί αλλά ταυτόχρονα με βοήθησε να ανανεώσουμε και να ενισχύσουμε τη σχέση με το ΤΕΕ».

Δ. Παπαστεργίου: Το ΤΕΕ συμμετέχει σε κάθε συζήτηση για το μέλλον της χώρας, το μέλλον των υποδομών, το μέλλον του ίδιου του κλάδου

Στη συμμετοχή του ΤΕΕ με ευαισθησία και υπευθυνότητα «σε κάθε συζήτηση σε κάθε δημόσιο διάλογο για το μέλλον της χώρας, το μέλλον των υποδομών, το μέλλον του ίδιου του κλάδου», αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. Τόνισε ότι στον τομέα ευθύνης του συνεχίζουν να γίνονται «πάρα πολύ σημαντικά πράγματα σε επίπεδο υποδομών, αλλά και σε επίπεδο λογισμικού για την επόμενη ημέρα της χώρας», προσθέτοντας ότι «είναι οι μηχανικοί αυτοί που σε όλο το Υπουργείο συμμετέχουν σε αυτές τις διεργασίες. Είναι αυτοί που γράφουν κώδικα, είναι αυτοί που συνεχίζουν πλέον την επόμενη ημέρα με την Τεχνητή Νοημοσύνη να κρατάνε την Ελλάδα μπροστά στις εξελίξεις, να δημιουργούν υποδομές οι οποίες θα μπορέσουν να μας φέρουν στην επόμενη εκατονταετία». Κλείνοντας ευχήθηκε «να συνεχίσουμε μαζί δυναμικά, να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον χώρο μας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας».

Ο. Κεφαλογιάννη: Με την τεχνογνωσία του και την εμπειρία του το ΤΕΕ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο αύριο του ελληνικού τουρισμού

Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στη συμβολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας ως πυλώνας τεχνογνωσίας και καινοτομίας και ως πολύτιμος σύμβουλος και αρωγός της Πολιτείας. Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό της το ΤΕΕ «συμβάλλει καίρια στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο και διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα των τεχνικών έργων. Έργων που σήμερα υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας στην πορεία για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση». Συνεχίζοντας χαρακτήρισε κομβικό τον ρόλο του ΤΕΕ στην υλοποίηση του προγράμματος του Υπουργείου Τουρισμού για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «καθώς παρέχει τεχνογνωσία και τεχνική βοήθεια σε διαγωνισμούς που αφορούν σε πληθώρα ψηφιακών εφαρμογών, όπως και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού» εξήγησε. Κλείνοντας, η Υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι «σε έναν κόσμο όπου η καινοτομία οδηγεί την πρόοδο και την ανταγωνιστικότητα ο ρόλος του ΤΕΕ γίνεται πιο καίριος από ποτέ. Με την τεχνογνωσία του και την εμπειρία του το ΤΕΕ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο αύριο του ελληνικού τουρισμού».

Χρ. Αλεξοπούλου: Σήμερα δεν υπάρχει μηχανικός που να θέλει να εργαστεί και να μην μπορεί. Αυτό δεν έγινε τυχαία

Μιλώντας σε προσωπικό τόνο η Υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου ανέφερε ότι στο τιμόνι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βρίσκονται τρεις μηχανικοί και σχολίασε ότι «όχι μόνο η χημεία μας αλλά και η επαγγελματική μας διαστροφή, καθώς είμαστε μηχανικοί που αγαπάμε το επάγγελμά μας και άρα είμαστε άνθρωποι των έργων και όχι των λόγων, έχει να φέρει αρκετά». Δήλωσε συγκινημένη καθώς ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό συναντήθηκε πρώτη φορά το 1997 «όταν με επιστράτευσε και τότε με έναν κοινό στόχο, είχαμε στόχο να κάνουμε μία δουλειά». «Με τα παπούτσια της Υφυπουργού και του Προέδρου του ΤΕΕ ξαναβρισκόμαστε το 2024 ενώ μέσα σε αυτά τα πολλά χρόνια επιστράτευσε ο ένας τον άλλον, γιατί ήμασταν δύο άνθρωποι που χρειαστήκαμε ο ένας τον άλλο τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια του τεχνικού μας επαγγέλματος» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «εμείς οι μηχανικοί στα δύσκολα ενωνόμαστε και βάζουμε πλάτη». Εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ πιο εύκολα «δεν θα είναι αυτά που παραλάβαμε το 2019». «Σήμερα δεν υπάρχει μηχανικός που να θέλει να εργαστεί και να μην μπορεί. Αυτό δεν έγινε τυχαία έγινε με την πολιτική των δύο κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και με την ηγεσία στο ΤΕΕ ενός ανθρώπου που το αγαπάει γιατί είναι καλός μηχανικός ο Γιώργος Στασινός και οι συνεργάτες του, που φτάσαμε να μιλάμε για άλλη εικόνα στον τεχνικό κόσμο». Τέλος, ευχήθηκε στον Πρόεδρο του ΤΕΕ καλή επιτυχία στις εκλογές.

Ν. Ταχιάος: Ο Γιώργος Στασινός κατάφερε να δώσει στο ΤΕΕ μία άλλη χροιά

Ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος μιλώντας με πιο προσωπικό τόνο, καθώς στην επαγγελματική του ζωή έχει θητεύσει στις διοικήσεις τόσο του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας όσο και στο κεντρικό ΤΕΕ, σημείωσε ότι «το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι το σπίτι μας, είναι αυτό που μας συγκινεί όλους είτε το έχουμε υπηρετήσει σε όλη τη διάρκεια της συμμετοχής μας σε αυτό είτε απλώς είναι η ιδιότητα που μας οδηγεί να αναγνωρίζουμε τη σχέση μαζί του». Συνεχίζοντας τόνισε ότι «τελικά στο ΤΕΕ κατέληξαν και οι άνθρωποι που ήθελαν να έχουν επίδραση και ρόλο στην κοινωνία. Οι πρόεδροι του ΤΕΕ πάντα αποτελούσαν πρόσωπα αναφοράς στη δημόσια σκηνή και ας μην ήταν πολιτικός ο ρόλος τους». Αναφέρθηκε μάλιστα ονομαστικά στον πρώην πρόεδρο του ΤΕΕ ΤΚΜ Σωτήρη Κούβελα, ο οποίος παρίστατο στην εκδήλωση, την περίοδο των σεισμών του 1978 στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε προέδρους του κεντρικού ΤΕΕ που αποτέλεσαν πρόσωπα αναφοράς στη δημόσια σκηνή όπως τους Νίκο Δεσύλλα, Κώστα Λιάσκα, Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο, Γιάννη Αλαβάνο, με τον οποίο ο ίδιος συνέπεσε χρονικά, και άλλους που απέκτησαν στην πορεία πολιτικό ρόλο όπως τον Ευάγγελο Κουλουμπή και τον Χρήστο Σπίρτζη. Σχετικά με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό επισήμανε ότι «κατάφερε να δώσει στο Επιμελητήριο μία άλλη χροιά να κάνει ένα άλμα, να περάσει σε ένα επόμενο βήμα πάντα επιδραστικά στη δημόσια σκηνή και αυτό πρέπει να του το αναγνωρίσουμε».

Επίσης, έκανε μία προσωπική τοποθέτηση υπογραμμίζοντας ότι «πολλές από αυτές τις ρυθμιστικές αρμοδιότητες, όχι για την αφορά, που ασκεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπως η πιστοποίηση της ποιότητας ή των μηχανικών, θα μπορούσε να τις έχει ασκήσει το ΤΕΕ. Είναι σημαντικό να αναθεωρήσουμε πώς η συμβολή του σε αυτόν τον ρόλο μπορεί, στο βάθος του χρόνου, να γίνει μεγαλύτερη», δίνοντας και επιπλέον παράδειγμα από συζητήσεις του Υπουργείου για την αναθεώρηση των κανονισμών που αφορούν τον χάλυβα. Κλείνοντας ανέφερε ότι «οι Έλληνες μηχανικοί έχουν στο μυαλό τους ότι σχεδιάζοντας ένα έργο αυτό που υπηρετούν είναι το δημόσιο συμφέρον και αυτό το οφείλουμε στο ΤΕΕ».

Στ. Κωνσταντινίδης: Το ΤΕΕ πρωτοπορεί με σημαντικές παρεμβάσεις πάντα με τεκμηριωμένο λόγο

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, του Τομέα Μακεδονίας – Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης σημείωσε ότι «η πορεία του ΤΕΕ υπήρξε συνυφασμένη με την πορεία της χώρας και εξακολουθεί να ακολουθεί τον αναπτυξιακό παλμό της πατρίδας μας». «Και αν τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μία κάμψη τώρα διανύουμε μια εποχή δημιουργίας, πράσινης, ψηφιακής και έχω τη χαρά να διαπιστώνω τη θεμελιώδη συνδρομή του ΤΕΕ και των εκπροσώπων του» υπογράμμισε. Ο Στάθης Κωνσταντινίδης αναγνώρισε απευθυνόμενος στον Γιώργο Στασινό, ότι το ΤΕΕ πρωτοπορεί με σημαντικές παρεμβάσεις πάντα με τεκμηριωμένο λόγο «και είμαι σίγουρος ότι και τα επόμενα χρόνια θα είναι το ίδιο αναπτυξιακό και δημιουργικό ακριβώς γιατί στον πυρήνα του έχει ανήσυχα πνεύματα όπως εσείς».

Π. Μπίλιας: Τα τελευταία χρόνια το ΤΕΕ έχοντας στο τιμόνι τον Γιώργο Στασινό αναβαθμίστηκε και ανέκτησε τον θεσμικό του ρόλο

Εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλιας, έχοντας υπηρετήσει και ο ίδιος το ΤΕΕ από διάφορες θέσεις και ως πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ δήλωσε «χαρούμενος, περήφανος και συγκινημένος που έτυχε να εκπροσωπώ τον Περιφερειάρχη γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω για τον ρόλο του ΤΕΕ αλλά και γιατί σε αυτά τα 100 χρόνια είχα κι εγώ μία μικρή συμμετοχή στο τεράστιο οικοδόμημα του ΤΕΕ».

«Τα τελευταία χρόνια το ΤΕΕ έχοντας στο τιμόνι τον Γιώργο Στασινό αναβαθμίστηκε και ανέκτησε τον θεσμικό του ρόλο, έγινε και πάλι συνομιλητής και σύμβουλος της κυβέρνησης» επισήμανε, προσθέτοντας ότι οι θέσεις του ΤΕΕ πλέον εισακούγονται. «Το να εισακούγονται οι μηχανικοί αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για την ορθολογική ανάπτυξη της πατρίδας μας» σημείωσε κλείνοντας ο Πάρις Μπίλιας και πρόσθεσε ότι «στην Περιφέρεια το ΤΕΕ το έχουμε κάνει τεχνικό μας σύμβουλο, μαζί προσπαθούμε για τη δημιουργία νέων ποιοτικών υποδομών».

Δ. Αγκαθίδου: Ως δήμος Θεσσαλονίκης επενδύουμε πολύ στη συμβολή του ΤΕΕ

Εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη, η Αντιδήμαρχος Αστικής Ανάπτυξης και Πολεοδομίας Δήμητρα Αγκαθίδου, ανέφερε ότι η επέτειος των 100 χρόνων ΤΕΕ συμπίπτει με την δική της επέτειο να είναι 30 χρόνια μέλος «του θεσμού, πυλώνα του κράτους», ενώ «η συμμετοχή του στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αναγνωρίζεται από όλους». «Ως δήμος Θεσσαλονίκης επενδύουμε πολύ στη συμβολή του ΤΕΕ ως αρωγό και σύμβουλο στα μεγάλα έργα της πόλης μας, στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στη μετάβαση και εκσυγχρονισμό υπηρεσιών μας» υπογράμμισε.

Γ. Τσακούμης: Το Τμήμα μας μπορεί να περηφανεύεται για τα μέλη του

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ Γιώργος Τσακούμης, μίλησε για την πρόκληση να ασκεί το Τμήμα τον ρόλο του «σε μία μεγάλη περιφέρεια, μικρογραφία της χώρας από την άποψη των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων και των δυνατοτήτων, με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα». Χαρακτηριστικά ανέφερε «το μέγεθός της, την ιστορία και τη θέση της, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας και άλλα σπουδαία ερευνητικά ιδρύματα, τη σύνδεση με τα Ευρωπαϊκά δίκτυα, σημαντική συγκέντρωση και κλίμακα  παραγωγικών και επιχειρηματικών  δραστηριοτήτων, αξιόλογες κοινωνικές υποδομές, τεράστιο μνημειακό πλούτο, απαιτητικό αλλά περίφημο περιβάλλον».

Υπογράμμισε όσα έχει καταφέρει το ΤΕΕ/ΤΚΜ ιστορικά επί 92 χρόνια μέχρι και σήμερα κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «την επίδρασή μας σχεδόν σε όλα τα νομοθετήματα που αφορούν τις μελέτες και έργα Δημοσίου, τη δράση μας για το Ιστορικό Κέντρο και την Πολιτιστική Πρωτεύουσα μέχρι προσφάτως την ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου της πόλης» καθώς και την πρόσφατη πρόταση για «κλιματικά ουδέτερη, ανθεκτική και έξυπνη Κεντρική Μακεδονία». «Το Τμήμα μας εκτός από το ότι επιτελεί το έργο του στην Κεντρική Μακεδονία, μπορεί να υπερηφανεύεται για τα μέλη του» ανέφερε τέλος ο κ. Τσακούμης.

#Στασινός #ΤΕΕ #100_ΧΡΟΝΙΑ_ΤΕΕ #Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 10:54 am


Η πεζογράφος Μάρω Δούκα στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Η πεζογράφος Μάρω Δούκα στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Την υποψηφιότητα της συγγραφέως Μάρως Δούκα στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ανακοίνωσε με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

«Με μεγάλη χαρά και τιμή καλωσορίζουμε στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς τη σπουδαία μας πεζογράφο, Μάρω Δούκα», έγραψε ο κ. Χαρίτσης.

#ΝΕΑ_ΑΡΙΣΤΕΡΑ #ΜΑΡΩ_ΔΟΥΚΑ #ευρωψηφοδέλτιο #ευρωεκλογές #Υποψήφια #ΥΠΟΨΗΦΙΑ_ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 10:36 am


S&P: Υποβαθμίζει το αξιόχρεο του Ισραήλ- Αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι

S&P: Υποβαθμίζει το αξιόχρεο του Ισραήλ- Αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings υποβάθμισε, σήμερα (19/4), το αξιόχρεο του δημοσίου του Ισραήλ, από τη βαθμίδα «AA-» στη βαθμίδα «A+».

Η νέα αξιολόγηση υποδεικνύει πως το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να τηρεί απόλυτα και εντός προθεσμιών τις υποχρεώσεις του, με την υποβάθμιση να είναι αποτέλεσμα των «αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων».

«Η πρόσφατη εξάπλωση της σύγκρουσης με το Ιράν μεγεθύνει τους γεωπολιτικούς κινδύνους, οι οποίοι ήταν ήδη υψηλοί για το Ισραήλ», εξηγεί ο οίκος. Η υποβάθμιση συνοδεύεται από αρνητικές προοπτικές, στοιχείο που αφήνει να εννοηθεί ότι δεν είναι απίθανη μια νέα υποβάθμιση του αξιοχρέου του Ισραήλ στο μέλλον.

#Standard_&_Poor's #S&P #Ισραήλ #Υποβάθμιση #Γεωπολιτικοί_κίνδυνοι

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 10:29 am


Χρηματιστήριο: Περιμένοντας την αξιολόγηση της S&P

Χρηματιστήριο: Περιμένοντας την αξιολόγηση της S&P

Άνοδο κατά 1,14% κατέγραψε ο Γενικός ∆είκτης του Χ.Α. στη χτεσινή συνεδρίαση κλείνοντας στις 1381,07 μονάδες. Παράλληλα, η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 115,9 εκ. ευρώ.

Οι αγοραστές ανέλαβαν από το ξεκίνημα την πρωτοβουλία και οδήγησαν σε ανοδική πορεία το Γ.∆. που κινήθηκε μόνο σε θετικό έδαφος, με την ανοδική κίνηση να γίνεται αδιάλειπτα με μικρές μόνο διακυμάνσεις και το Γ.∆. να πετυχαίνει στις δημοπρασίες την υψηλότερη επίδοση, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και συμπαραστάτες επιλεγμένους δεικτοβαρείς τίτλους (Μυτιληναίο, Jumbo, Lamda, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ), σε συγχρονισμό με τις Ευρωπαϊκές αγορές που κινούντο ανοδικά μετά τη θετική έκθεση της Bofa.

Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις τω 10ετών τίτλων διαμορφώνονταν στο 3,408%.

Έτσι, ο τραπεζικός κλάδος (+0,85%) κατέγραψε κέρδη με τη Eurobank (+1,58%) να υπεραποδίδει. Κέρδη ακόμη κατέγραψε ο Μυτιληναίος (+2,81%), το Jumbo (+2,79%), η Τενέργα (+2,59%), η ΕΕΕ (+1,22%), η Aegean (+2,71%), η Lamda (+3,61%), ο Ελλάκτωρ (+1%), τα ΕΛΠΕ (+0,80%) αλλά και η Intralot (+3,25%).

Στον αντίποδα, απώλειες κατέγραψαν ο Α∆ΜΗΕ (-0,23%), η ∆ΕΗ (-0,18%), η Cenergy (-0,57%) και ο ΟΛΠ (-0,25%).

Απολογιστικά, 72 μετοχές κατέγραψαν κέρδη έναντι 30 εκείνων που υποχώρησαν. Η Alumil ανακοινώνει τα αποτελέσματά της για το 2023 ενώ λήγουν τα ΣΜΕ του τρέχοντα μήνα.

Το βράδυ η S&P ανακοινώνει την έκθεσή της για την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας.

Οι αγοραστές αναθάρρησαν, επισημαίνει η Κύκλος Χρηματιστηριακή, και μετά από πολύωρη πολιορκία πέτυχαν στις δημοπρασίες να υπερβούν την αντίσταση των 1379 μονάδων αποτελώντας την σημαντικότερη τεχνική εξέλιξη της συνεδρίασης.

#χρηματιστήριο #ΚΥΚΛΟΣ_ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ #S&P #Γενικός_Δείκτης #μετοχές #Χρηματιστήριο_Αθηνών

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 10:19 am


Ιράν: Δεν υπάρχουν σχέδια για αντίποινα στο Ισραήλ

Ιράν: Δεν υπάρχουν σχέδια για αντίποινα στο Ισραήλ

Το Ιράν δεν έχει σχέδια για άμεσα αντίποινα κατά του Ισραήλ, δήλωσε στο Reuters ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, ώρες αφότου πηγές ανέφεραν ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση σε ιρανικό έδαφος.

«Η ξένη πηγή του συμβάντος δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν δεχθήκαμε καμία εξωτερική επίθεση και η συζήτηση στρέφεται περισσότερο προς τη διείσδυση παρά την επίθεση», δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με το Reuters, ένας Ιρανός αναλυτής είπε, επίσης, στην κρατική τηλεόραση, ότι τα μίνι drones που καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα στην Ισφαχάν προήλθαν από «εισβολείς στο εσωτερικό του Ιράν».

Ιρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η αεράμυνα κατέρριψε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη πριν από λίγες ώρες, ενεργοποιώντας τις σειρήνες.

#Ιράν #Ισραήλ #αντίποινα

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 10:18 am


Χατζηγάκης (Hexicon): «Κλειδί» στην πράσινη μετάβαση η τεχνολογία πλωτών αιολικών

Χατζηγάκης (Hexicon): «Κλειδί» στην πράσινη μετάβαση η τεχνολογία πλωτών αιολικών

Στις τεχνολογικές εξελίξεις στα πλωτά αιολικά εστίασε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power, κ. Μικέλης Χατζηγάκης στην ημερίδα του ΙΕΝΕ. Ο κ. Χατζηγάκης ανέλυσε την τεχνολογία της Hexicon με τις διπλές ανεμογεννήτριες (TwinWind) σε μια πλατφόρμα που μπορούν να παράξουν περισσότερη καθαρή ενέργεια και μικρότερο αναλογικό κόστος σε σύγκριση με τις συμβατικές πλωτές ανεμογεννήτριες.

Επίσης, ανέλυσε τις εξελίξεις στις διαφορετικές τεχνολογίες πλωτών αιολικών (π.χ. Semi-submersible, Spar, TLP, Barge) και υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο στα πλωτά αιολικά λίγο πριν το στάδιο ευρείας εμπορικής ανάπτυξης (full scale commercialization). 

Συγχρόνως, ο κ. Χατζηγάκης τόνισε πως τα υπεράκτια αιολικά μπορούν να διαδραματίσουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση της Ελλάδος εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η βούληση της κυβέρνησης φαίνεται ισχυρή. Η δέσμευση ηλεκτρικού χώρου από τον ΑΔΜΗΕ, η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, το διευρυνόμενο δίκτυο, οι προοπτικές διασυνδέσεων με άλλες χώρες, η αποτελεσματικότητα με την οποία λειτουργεί η ΕΔΕΥΕΠ είναι πολύ σημαντικά κομμάτια σε αυτό το ψηφιδωτό.

Ταυτόχρονα, για να μπορέσει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της και να περιορίσει τις αβεβαιότητες η Ελλάδα οφείλει να επενδύσει γρήγορα στην ανάπτυξη μιας εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας, να διαμορφώσει ένα πλαίσιο λειτουργίας με ασφάλεια δικαίου και να ενημερώσει έγκαιρα  τις τοπικές κοινωνίες ώστε να καταστούν σύμμαχοι στην ανάπτυξη των πάρκων. Η χώρα μας μπορεί να μετατραπεί σε ένα κέντρο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και υπεραξία στην Ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power.

Κλείνοντας, τόνισε πως η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από άλλες χώρες παραμένει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα (ειδικά μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας) και όσο πιο γρήγορα επιτύχουμε την πράσινη μετάβαση τόσο καλύτερο και για την οικονομία μας αλλά και για την ενεργειακή μας ασφάλεια.

#Χατζηγάκης #HEXICON #ΠΛΩΤΑ_ΑΙΟΛΙΚΑ #πράσινη_μετάβαση #ΙΕΝΕ

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 10:09 am


Ανισότητες στη Σύμβαση για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τ’ανθρώπινα δικαιώματα!

Ανισότητες στη Σύμβαση για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τ’ανθρώπινα δικαιώματα!

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλιου της Ευρωπης, χαιρετίζει το σχέδιο σύμβασης για την τεχνητή νοημοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά λυπάται που δε θα καλύψει πλήρως τον ιδιωτικό τομέα.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) χαιρέτiσε θερμά την ολοκλήρωση του σχεδίου Σύμβασης Πλαισίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου που έχει καταρτιστεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά εξέφρασε τη λύπη της που «δεν καλύπτει εξίσου δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς».

Σύμφωνα με τη διαδικασία για τη σύνταξη μιας Συνθήκης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Συνέλευση πρέπει να γνωμοδοτήσει πριν εγκριθεί από το εκτελεστικό όργανο του οργανισμού, την Επιτροπή Υπουργών.

Θα είναι η πρώτη διεθνής συνθήκη για την τεχνητή νοημοσύνη, ανοιχτή σε όλα τα κράτη παγκοσμίως, στην οποία τα κράτη που θα την επικυρώσουν θα πρέπει να βασίσουν τους εθνικούς τους νόμους.

Εγκρίνοντας ομόφωνα την έκθεση της βουλευτού των Σοσιαλιστών από την Ιρλανδία Thórhildur Sunna Ævarsdóttir, η Συνέλευση είπε: «Πολλά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσονται από ιδιωτικούς φορείς και η εισαγωγή μιας διαφοροποιημένης προσέγγισης για τον ιδιωτικό τομέα δημιουργεί ένα σημαντικό κενό».

Καλεί σθεναρά όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά την επικύρωση της σύμβασης, να επιλέξουν να εφαρμόσουν πλήρως τις διατάξεις της στις δραστηριότητες ιδιωτικών φορέων, ελπίζοντας ότι μια δυναμική ερμηνεία των διατάξεων της σύμβασης από τη Διάσκεψη των Μερών, τον εποπτικό της μηχανισμό, θα «ενίσχυε τις προόδους με την πάροδο του χρόνου, μέσω των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων και της πίεσης από ομοτίμους».

Η Συνέλευση πρότεινε αρκετές τροπολογίες στο σχέδιο σύμβασης.

Περιορισμοί στην εφαρμογή του σε δραστηριότητες τεχνητής νοημοσύνης που είναι απαραίτητες για την προστασία της «εθνικής ασφάλειας ή συμφερόντων εθνικής άμυνας» θα πρέπει να είναι δυνατοί μόνο εάν οι δραστηριότητες αυτές είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα κράτη θα πρέπει, επίσης, να θέσουν περιορισμούς ή ακόμα και απαγορεύσεις σε ορισμένες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης που κρίνονται ασυμβίβαστες με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι βουλευτές πρότειναν, επίσης, την εισαγωγή ειδικής διάταξης για την υγεία και το περιβάλλον. Η σύμβαση -η οποία πρόκειται να εγκριθεί από την Επιτροπή Υπουργών, πριν ανοίξει για υπογραφή και επικύρωση- έχει αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων από εκπροσώπους κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ΕΕ και μη ευρωπαϊκών κρατών, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, το Μεξικό, το Ισραήλ, η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Κόστα Ρίκα, το Περού και η Ουρουγουάη.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

#ΣΥΜΒΑΣΗ_ΓΙΑ_ΤΗΝ_ΤΕΧΝΗΤΗ_ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ_ΚΑΙ_ΤΑ_ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ_ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ #τεχνητή_νοημοσύνη #AI #Ανθρώπινα_δικαιώματα #ΕΕ

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 10:06 am


Ισραηλινές πηγές: «Οφθαλμός αντί οφθαλμού» το χτύπημα στο Ιράν

Ισραηλινές πηγές: «Οφθαλμός αντί οφθαλμού» το χτύπημα στο Ιράν

«Οφθαλμός αντί οφθαλμού, δόντι για δόντι. Το Ισραήλ ανταπέδωσε εκεί που του επιτέθηκαν», είπαν ισραηλινές πηγές στην Jerusalem Post την Παρασκευή (19/4), μιλώντας για το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν.

Επίσημα, το Ισραήλ δεν αναμένεται να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο Ιράν για στρατηγικούς λόγους. Πηγές εξηγούν ότι, από την πλευρά τους, οι Ιρανοί ισχυρίζονται ότι ήταν μια «έκρηξη σε εργοστάσιο», καθώς θέλουν να αποφύγουν την κλιμάκωση. Ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι δεν είναι σαφές γιατί το Πεντάγωνο αποκάλυψε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι το Ισραήλ εμπλέκεται. Θα μπορούσαν να μείνουν σιωπηλοί, λένε, ώστε να διατηρηθεί η αξιοπρέπεια του Ιράν και να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της κατάστασης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κ. Νετανιάχου, καθώς και κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν παρόντες στη βάση Κίρια, στο Τελ Αβίβ, εδώ και 24 ώρες, σε συντονισμό με περιφερειακούς εταίρους σε Ιορδανία, Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο, τις τελευταίες ώρες, χώρες της περιοχής έχουν μεταφέρει μηνύματα στο Ισραήλ ότι εάν το Ιράν επιτεθεί, «είναι εδώ για να βοηθήσουν».

#Ισραήλ #Ιράν #επίθεση #ΟΦΘΑΛΜΟΣ_ΑΝΤΙ_ΟΦΘΑΛΜΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 9:53 am


Συμβούλιο της Ευρώπης: Προτεραιότητα η διαφύλαξη των θαλάσσιων οικοσυστημάτων!

Συμβούλιο της Ευρώπης: Προτεραιότητα η διαφύλαξη των θαλάσσιων οικοσυστημάτων!

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) δήλωσε ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί του πλανήτη μας είναι «σύνθετα οικοσυστήματα, που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της διαβίωσης των ανθρώπων, καθώς και για τη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος» και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να είναι σύμμαχοι» για τον μετριασμό της τριπλής κρίσης και των συναφών απειλών κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής φύσης.

Υιοθετώντας ένα ψήφισμα που βασίστηκε σε έκθεση της βουλευτού των Φιλελευθέρων από την Ουκρανια Yuliia Ovchynnykova, η Συνέλευση κάλεσε τα κράτη μέλη να δώσουν προτεραιότητα στις προσπάθειες για τη διαφύλαξη των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ, ιδιαίτερα τον SDG 14, ο οποίος επικεντρώνεται στη διατήρηση και βιώσιμη χρήση ωκεανών, θαλασσών και θαλάσσιων πόρων.

Δίνοντας έμφαση στην ανθρώπινη διάσταση των θαλάσσιων δραστηριοτήτων, η Συνέλευση προέτρεψε την ευρύτερη εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων για την ενίσχυση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη θαλάσσια διακυβέρνηση.

Η υιοθέτηση σημαντικών διεθνών συνθηκών, όπως η Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για την ανοικτή θάλασσα, χαιρετίζεται ως σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση της κατακερματισμένης διακυβέρνησης των διεθνών υδάτων. Σε περιοχές που επλήγησαν από τον πόλεμο, όπως η Μαύρη Θάλασσα στην Ουκρανία, η PACE κάλεσε τα κράτη μέλη να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να χειριστούν καλύτερα τις περιβαλλοντικές συνέπειες του πολέμου.

Η Συνέλευση προέτρεψε τα κράτη να «συλλέξουν και να αναλύσουν πληροφορίες για νάρκες και πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί στη Μαύρη Θάλασσα, τα επίπεδα ρύπανσης των υδάτων και άλλες επιπτώσεις του πολέμου στη ζωή των ζώων και στη θάλασσα και τη βιοποικιλότητα».

Τέλος, η Συνέλευση κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ «να προστατεύσουν και να αποκαταστήσουν το 30% των θαλάσσιων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2030».

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

#Συμβούλιο_της_Ευρώπης #ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ_ΤΩΝ_ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ_ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 9:46 am


Πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το χτύπημα Ισραήλ στο Ιράν

Πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το χτύπημα Ισραήλ στο Ιράν

Απώλειες σημείωσαν οι κυριότερες αγορές της Ασίας-Ειρηνικού την Παρασκευή (19/4), εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. 

Οι μετοχές και οι επενδύσεις που εμπεριέχουν κίνδυνο κατέγραψαν πτώση, μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, ενώ άνοδο είδαν οι πιο «ασφαλείς» επενδύσεις, με τον χρυσό να σημειώνει υψηλό ρεκόρ, και το ιαπωνικό γεν να ενισχύεται, ενώ το bitcoin πραγματοποιεί βουτιά.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα άνω του 3%, με το Brent, παγκόσμιο σημείο αναφοράς, να ξεπερνά τα 90 δολάρια το βαρέλι, προτού υποχωρήσει ελαφρώς, λίγο πάνω από τα 89 δολάρια.

Η Ιαπωνία, την Παρασκευή, δημοσίευσε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου, με το συνολικό ποσοστό του πληθωρισμού να διαμορφώνεται στο 2,7%, χαμηλότερα από το 2,8% του Φεβρουαρίου. Ο πυρήνας του πληθωρισμού -ο οποίος εξαιρεί τις τιμές των νωπών τροφίμων- διαμορφώθηκε στο 2,6%, σε συμφωνία με τις προσδοκίες των οικονομολόγων.

Στις σημερινές συναλλαγές, ο ιαπωνικός Nikkei 225 έκανε βουτιά 2,53% στις 37.090,50 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX/200 κατέγραψε απώλειες 0,98% στις 7.567,30 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση 0,40% στις 3.062,02 μονάδες, ενώ ο Shenzhen Component υποχώρησε κατά 0,98% στις 3.062,02 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έχασε 1,13% στις 16.200,00 μονάδες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας, ο οποίος χθες ήταν οδηγός των κερδών, σήμερα σημείωσε πτώση 1,62% στις 2.591,99 μονάδες.

#ασιατικές_αγορές #χρηματιστήρια_Ασία #απώλειες #Πτώση

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 9:42 am


RIGINOS Yachts: Νέες αναπτυξιακές επενδύσεις ύψους €7,5 εκατ.

RIGINOS Yachts: Νέες αναπτυξιακές επενδύσεις ύψους €7,5 εκατ.

Η RIGINOS Yachts προχωρά σε νέες επενδύσεις που δίνουν ώθηση στις αναπτυξιακές προοπτικές της και ταυτόχρονα ενδυναμώνουν τη θέση της Ελλάδας στο διεθνή κλάδο του yachting και του θαλάσσιου τουρισμού. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων της RIGINOS Yachts ανέρχεται σε €7,5 εκατομμύρια, με την εταιρεία να λαμβάνει το «πράσινο φως» για την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της στο καθεστώς ενίσχυσης «Επιχειρηματικότητα Μικρών Επιχειρήσεων» από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Σημειώνεται πως οι επενδύσεις της εταιρείας στηρίζονται και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οπως ανέφερε σε δημοσιογραφικη συνάντηση η διοίκησή της, η RIGINOS Yachts προχωρά στην αγορά ιδιόκτητης έκτασης 12 στρεμμάτων, με σκοπό τη δημιουργία ναυπηγείου, στο οποίο θα κατασκευάζονται πολυτελή superyacht tenders καθώς και σκάφη για άλλα ναυπηγεία. Παράλληλα, η εταιρεία θα δημιουργήσει ένα showroom σκαφών 5.000 τ.μ., καθώς και ένα εξωτερικό showroom 7.000 τ.μ., το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.  

Ο Γιώργος Ρηγινός, CEO της RIGINOS Yachts, δήλωσε: «Το συγκεκριμένο επιχειρηματικό εγχείρημα θα τονώσει σημαντικά την αναπτυξιακή προοπτική και τις επιδόσεις της εταιρείας μας, καθώς η ζήτηση για υπηρεσίες όπως αυτές που προσφέρουμε διαφαίνεται σταθερή. Παράλληλα, πρόκειται να δημιουργήσει δεκάδες νέες θέσεις εργασίας». 

Τοποθετώντας τους πελάτες στο επίκεντρο, η εταιρεία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και εξυπηρετεί το σύνολο των αναγκών που σχετίζονται με τα σκάφη τους. Έτσι, οι πελάτες της Riginos Yachts εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο για να απολαύσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Τα τελευταία χρόνια, όπως δείχνουν οι έρευνες,  η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στις ναυλώσεις yacht παγκοσμίως, γεγονός που οφείλεται σε παράγοντες όπως η αύξηση του τουρισμού, η αναβάθμιση των μαρίνων και η επακόλουθη προσέλκυση μαρινών που συμβάλουν στην προσέλευση ξένων σκαφών, η αύξηση στις αγορές νέων σκαφών λόγω του ΕΣΠΑ κ.ά. Οι νέες επενδύσεις της RIGINOS Yachts θα αξιοποιήσουν αυτή τη θετική δυναμική, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας στον κλάδο του yachting και του θαλασσίου τουρισμού διεθνώς.

Σημειώνεται ότι η RIGINOS Yachts έχει ήδη προβεί στη δημιουργία ενός νέου τμήματος financing (Riginos Financing), το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με τη χρηματοδότηση αγοράς σκαφών με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους για τους πελάτες, όπως η διάρκεια μέχρι και 180 μήνες και τα ευνοϊκά επιτόκια που ξεκινούν από 4,99%.

#RIGINOS_YACHTS #Επενδύσεις #yachting

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 9:34 am


Το Σχολείο Τουρισμού OnTour ξεκινά ταξίδια σε νέους προορισμούς

Το Σχολείο Τουρισμού OnTour ξεκινά ταξίδια σε νέους προορισμούς

Η εκπαιδευτική δράση του ΙΝΣΕΤΕ Σχολείο Τουρισμού OnTour (ΣΤΟΤ) επιστρέφει σε νέους προορισμούς της χώρας ανανεωμένο στη μορφή του, αλλά πάντα σταθερό στο όραμά του. Η ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των επαγγελματιών του τουρισμού και η έμπνευση των τοπικών κοινωνιών παραμένουν οι κεντρικοί στόχοι της διοργάνωσης.

Ο προγραμματισμός ξεκινά με την Κεφαλονιά, στις 22 Απριλίου 2024, ενώ ακολουθούν η Θάσος, στις 16 Μαΐου 2024, και το Μαλεβίζι, στις 28 Μαΐου 2024. Με τη συμβολή της Marketing Greece, της Tourix και της The Vscope, το περιεχόμενο της δράσης εμπλουτίζεται, αναδεικνύοντας την έννοια της συνεργασίας. Το Σχολείο Τουρισμού on Tour έχει δημιουργήσει ένα στοχευμένο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει παρουσιάσεις εστιασμένες στην περιοχή που φιλοξενεί την εκδήλωση, καθώς και ομιλίες και βιωματικά εργαστήρια αποκλειστικά σχεδιασμένα για την κάθε τοπική κοινωνία.

Σχετικά με το Σχολείο Τουρισμού on Τour

Το Σχολείο Τουρισμού OnTour είναι μία εκπαιδευτική, μη κερδοσκοπική δράση, η οποία γεννήθηκε από τη σύμπραξη του ΙΝΣΕΤΕ και του ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. Την εθνική διοργάνωση των Σχολείων Τουρισμού OnTour επιμελείται το ΙΝΣΕΤΕ, σε συνεργασία με τους εκάστοτε τοπικούς διοργανωτές.

Το Σχολείο Τουρισμού OnTour φιλοδοξεί να ταξιδέψει σε όσο περισσότερες γωνιές της Ελλάδας και να εξοπλίσει τους επαγγελματίες του τουρισμού με νέες γνώσεις, ιδέες και δεξιότητες, προσφέροντας τους κίνητρα, έμπνευση και πάθος, μέσα από δυναμικούς και εξειδικευμένους ομιλητές και σύγχρονες θεματικές ενότητες.

Από το 2018, το Σχολείο Τουρισμού on Tour έχει υλοποιήσει 17 δράσεις ανά την Ελλάδα, στις οποίες έχουν συμμετάσχει πάνω από 4.000 επαγγελματίες του τουρισμού, με τη συμβολή 216 εθελοντών και 146 ομιλητών.

#ΣΧΟΛΕΙΟ_ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ #ONTOUR #νέοι_προορισμοί #ΙΝΣΕΤΕ

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 9:21 am


Apollo Hills: Εκκίνηση της οικιστικής ανάπτυξης στην Αθηναϊκή «Ριβιέρα»

Apollo Hills: Εκκίνηση της οικιστικής ανάπτυξης στην Αθηναϊκή «Ριβιέρα»

Την έναρξη κατασκευής ενός πρωτοποριακού έργου οικιστικής ανάπτυξης ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ στη Βούλα ανακοίνωσαν η Henderson Park και η Hines. Πρόκειται για  το Apollo Hills, όπου η Henderson Park και Hines συνεργάζονται με την Greece Sotheby's International Realty για την πώληση των κατοικιών του Apollo Hills, αξιοποιώντας την ηγετική θέση της Sotheby’s International Realty στην αγορά πολυτελών ακινήτων παγκοσμίως.

Αυτή η ανακοίνωση, όπως αναφέρεται, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοιου είδους αποκλειστική συνεργασία στην Ελλάδα, η οποία συνδυάζει το ισχυρό παγκόσμιο αποτύπωμα της Hines στην ανάπτυξη κατοικιών με τη σημαντική εμβέλεια της Greece Sotheby's International Realty στις αντίστοιχες αγορές.

Apollo Hills

Το Apollo Hills, σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Porphyrios Associates, αναμένεται να μεταμορφώσει ένα αστικό σημείο σε μια εκλεπτυσμένη οικιστική κοινότητα. Το συγκεκριμένο έργο, για τη δημιουργία του οποίου συνεργάστηκε και το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο Diarchon, αναδεικνύει τη Βούλα ως ένα από τα πιο ελκυστικά προάστια της Αθηναϊκής Ριβιέρας, δημιουργώντας παράλληλα και ένα νέο σημείο αναφοράς για τη βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη μέσω της πράσινης, με πιστοποίηση BREEAM, αρχιτεκτονικής του. Με στόχο να προσφέρει στην τοπική κοινωνία, το Apollo Hills έχει παραχωρήσει περισσότερα από 11.000 τ.μ. για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αθλητικών εγκαταστάσεων και πάρκων στην περιοχή. Επιπλέον η κοινότητα δημιουργείται με απόλυτο σεβασμό στους υφιστάμενους πολεοδομικούς κανόνες και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. 

Στρατηγικά τοποθετημένο, μόλις 16 χιλιόμετρα νότια του κέντρου της Αθήνας, στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του Υμηττού, το Apollo Hills συνδυάζει την εύκολη πρόσβαση στην πόλη με την άμεση επαφή με τη φύση, θέτοντας ένα νέο πρότυπο για την ποιότητα ζωής στην Αθήνα.

Πρόσκληση σε μια μοναδική εμπειρία διαμονής στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Apollo Hills αντιπροσωπεύει τη γοητεία που καθιστά την Αθηναϊκή Ριβιέρα τόσο μοναδική. Ένα μέρος όπου ο κοσμοπολιτισμός συναντά την αυθεντικότητα, η κομψότητα συνδυάζεται με την άνεση και η πολυτέλεια προσφέρεται με τον πιο καλαίσθητο τρόπο. Οι κάτοικοι του Apollo Hills θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν κρυφές γωνιές της ακτογραμμής της Αθήνας και να απολαύσουν αυθεντικές εμπειρίες του τόπου. Παράλληλα, διαθέτει εύκολη πρόσβαση στο κέντρο της πόλης, στο αεροδρόμιο αλλά και σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας. Καθώς οι κάτοικοι του Apollo Hills επιστρέφουν στα διαμερίσματά τους έπειτα από μια βόλτα στην πόλη, θα αντιληφθούν ότι το Apollo Hills δεν είναι απλώς ένα μέρος για να ζει κανείς, αλλά ένα μέρος που μπορούν να αποκαλούν σπίτι τους.

Αποκλειστικές ανέσεις και εγκαταστάσεις

Το Apollo Hills προσφέρει υψηλής ποιότητας ανέσεις που διευκολύνουν την ισορροπία μεταξύ ιδιωτικότητας και αρμονικής συμβίωσης με την κοινότητα. Το συγκρότημα διαθέτει μία εξωτερική πισίνα, μια εξωτερική παιδική χαρά και μία εσωτερική πισίνα, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις σπα και γυμναστηρίου αποτελούν έναν παράδεισο ευεξίας, ενώ οι ιδιωτικοί κήποι προσφέρονται για όμορφες στιγμές ηρεμίας με αγαπημένα πρόσωπα. Οι 24ωρες βοηθητικές υπηρεσίες και ο υπόγειος χώρος στάθμευσης ενισχύουν την άνεση και την ασφάλεια. Επιπλέον, οι κάτοικοι θα έχουν αποκλειστική συνδρομή μέλους σε beach club ώστε να απολαμβάνουν τις ακτές της Αθήνας. Όλες οι παροχές, σε συνδυασμό με τους προσεκτικά σχεδιασμένους κοινόχρηστους χώρους, προάγουν το αίσθημα της κοινότητας, καθιστώντας το Apollo Hills παράδειγμα πολυτελούς και ασφαλούς ζωής που συνδυάζει την ιδιωτικότητα με το αίσθημα του ανήκειν.

Ο Nick Weber, CEO της Henderson Park, αναφέρει ότι: «Με το Apollo Hills στόχος μας είναι η δημιουργία μιας οικιστικής κοινότητας, η οποία θα αποτελέσει ένα νέο πρότυπο πολυτελούς και βιώσιμης ανάπτυξης στην Αθήνα. Μέσα από τη συνεργασία με τη Hines και την Greece Sotheby's International Realty, καθώς και την Porphyrios Associates, έχουμε δημιουργήσει μια κορυφαία ομάδα επαγγελματιών που θα μας βοηθήσει στην υλοποίηση του οράματός μας για κατοικίες που θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες ακόμα και των πιο απαιτητικών αγοραστών».

Ο Πολ Γομόπουλος, Senior Managing Director και Επικεφαλής της Hines Greece, επισημαίνει ότι: «Το Apollo Hills δεν είναι απλώς ένα συγκρότημα κατοικιών, αλλά μια απόδειξη του τι μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα. Το Apollo Hills τοποθετεί την Αθήνα στον διεθνή χάρτη για τους απαιτητικούς αγοραστές κατοικιών. Η Hines έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία μιας κοινότητας και μιας απαράμιλλης εμπειρίας ζωής. Το συγκεκριμένο οικιστικό συγκρότημα αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της Hines στην Ελλάδα και της αφοσίωσης στα ποιοτικά έργα και στη διαχρονική αρχιτεκτονική. Το Apollo Hills δεν αντιπροσωπεύει απλώς έναν εκλεπτυσμένο τρόπο ζωής, αλλά μια γαλήνια όαση στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας».

Ο Σάββας Σαββαΐδης, President και CEO της Greece Sotheby's International Realty τονίζει ότι: «To Apollo Hills είναι ένα εμβληματικό οικιστικό συγκρότημα, σχεδιασμένο για να καλύψει τις υψηλές απαιτήσεις και προσδοκίες του ελληνικού και διεθνούς αγοραστικού κοινού. Είμαστε ευτυχείς για τη στενή μας συνεργασία με τη Hines και την ανάληψη της προώθησης και διεύθυνσης πωλήσεων του project. Καταγράφουμε ήδη σημαντικό αριθμό προκρατήσεων οι οποίες αναμένεται να ενταθούν με την επίσημη έναρξη των πωλήσεων».

#APOLLO_HILLS #ΑΘΗΝΑΙΚΗ_«ΡΙΒΙΕΡΑ» #ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ_ΑΝΑΠΤΥΞΗ #Henderson_Park #hines #GREECE_SOTHEBY'S_INTERNATIONAL_REALTY

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 9:05 am


Netflix: Ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα κέρδη- 16% αύξηση συνδρομητών

Netflix: Ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα κέρδη- 16% αύξηση συνδρομητών

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, καθώς το νέο πακέτο πιο οικονομικής συνδρομής που υποστηρίζεται από διαφημίσεις συνέβαλε στην προσέλκυση 9,3 εκατομμυρίων νέων πελατών, σχεδόν διπλάσιων από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών.

Τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ανήλθαν στα 5,28 δολάρια, σε σύγκριση με 2,88 δολάρια έναν χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα της Netflix αυξήθηκαν κατά 14,8% σε σχεδόν 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 54%.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι η Netflix θα αποκτούσε περίπου 5 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, μετά από μία αύξηση-ρεκόρ στο τέλος του 2023. Οι νέοι συνδρομητές ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των χρηστών του Netflix σε 269,6 εκατομμύρια, στα τέλη Μαρτίου.

Καθώς ανταγωνιστές όπως η Disney χάνουν χρήματα από τις υπηρεσίες streaming, η Netflix συνεχίζει να κερδίζει πελάτες και να δημιουργεί κέρδη. Στην επιστολή προς τους μετόχους, η εταιρεία δηλώνει ότι θα εργαστεί για να βελτιώσει την ποικιλία και την ποιότητα της ψυχαγωγίας που παρέχει και θα κλιμακώσει τις διαφημιστικές της δραστηριότητες, ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Η Netflix άρχισε να προσφέρει προγράμματα που υποστηρίζονται από διαφημίσεις, τα οποία κοστίζουν 50% λιγότερο από εκείνα που δεν έχουν διαφημίσεις, τον Νοέμβριο του 2022. Το 2023 ξεκίνησε μια προσπάθεια «καταστολής» της κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης, με στόχο τα άτομα που χρησιμοποιούσαν λογαριασμούς φίλων ή συγγενών να μετατραπούν σε νέους συνδρομητές που πληρώνουν ξεχωριστά για την υπηρεσία.

Η εταιρεία αναφέρει ότι η νέα έκδοση της υπηρεσίας -με διαφημίσεις- αντιπροσωπεύει πλέον το 40% όλων των εγγραφών στις αγορές όπου προσφέρεται.

#Netflix #ανακοίνωση_αποτελεσμάτων #πρώτο_τρίμηνο #κέρδη #συνδρομητές

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 8:52 am


Βορίδης: Απόλυτη στήριξη στους αγρότες και τα ελληνικά προϊόντα

Βορίδης: Απόλυτη στήριξη στους αγρότες και τα ελληνικά προϊόντα

Μήνυμα στήριξης προς τους αγρότες, το εισόδημά τους, καθώς και τα ελληνικά προϊόντα, έστειλε, χθες (18/4), ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, από το βήμα της 3ης ετήσιας τακτικής συνέλευσης της Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, ο κ. Βορίδης ευχαρίστησε την Ένωση «για την παρουσία και τη σημαντική συνεισφορά τους σε όλες τις συζητήσεις που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς αναδείχθηκαν ζητήματα που αφορούν στον αγροτικό κόσμο, ευρύτερα, και στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ειδικότερα».

Σε σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως «η ΕΘΕΑΣ όλο και περισσότερο, κάθε χρόνο, κατακτά στη συνείδηση των αγροτών τον ρόλο που πρέπει να έχει μια τέτοια Ένωση, η οποία εκπροσωπεί ένα από τα μεγαλύτερα παραγωγικά κομμάτια της χώρας».

Στην ανάρτησή του, τόνισε, επίσης, πως «η θέση της κυβέρνησης στα κρίσιμα ζητήματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων είναι ξεκάθαρη: απόλυτη στήριξη των αγροτών μας, του αγροτικού εισοδήματος και των ελληνικών προϊόντων».

#Βορίδης #υπουργός_Επικρατείας #ΕΘΕΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 8:38 am


FAMAR: Νέες Επενδύσεις στο Κέντρο Διανομής στη Θήβα

FAMAR: Νέες Επενδύσεις στο Κέντρο Διανομής στη Θήβα

Η FAMAR, κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών ανάπτυξης και παραγωγής φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων (CDMO) και μία από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου των CDMOs στην Ευρώπη, ενισχύει περαιτέρω την ηγετική της θέση στις υπηρεσίες αποθήκευσης και διανομής φαρμακευτικών προϊόντων για λογαριασμό τρίτων (3PL), με νέες επενδύσεις στο Κέντρο Διανομής της στη Θήβα.

Αύξηση Αποθηκευτικής Δυναμικής

Ανταποκρινόμενη στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες αποθήκευσης και διανομής, η FAMAR υλοποιεί στοχευμένες επενδύσεις, με την προσθήκη τριών νέων modules, τα οποία θα αυξήσουν σημαντικά την αποθηκευτική δυναμική του Κέντρου Διανομής. Συγκεκριμένα, τα τρία υπερσύγχρονα αυτά modules, σχεδιασμένα με βάση τις αυστηρές απαιτήσεις της φαρμακευτικής βιομηχανίας, αναμένεται να προσθέσουν 6.000 τετραγωνικά μέτρα αποθηκευτικού χώρου, δημιουργώντας επιπλέον 7.500 παλετοθέσεις.

Το ένα εκ των τριών modules, έκτασης 2.000 τετραγωνικών μέτρων, θα αφορά στη διαχείριση φαρμάκων που απαιτούν ψύξη. Πρόκειται για ένα Module 2.500 παλετοθέσεων, εξοπλισμένο με σύγχρονους θαλάμους ψύξης, που θα διασφαλίζει την άψογη τήρηση των συνθηκών ψύξης (μεταξύ +2°C και +8°C) σε κάθε στάδιο, από την αποθήκευση έως τη φόρτωση. Η επέκταση αυτή διπλασιάζει την αποθηκευτική δυνατότητα για σκευάσματα ειδικών απαιτήσεων, προσφέροντας στους πελάτες υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών σύμφωνα με τις ορθές πρακτικές διανομής (GDP).

Παράλληλα, η FAMAR αυξάνει τοn στόλο του Κέντρου Διανομής της με σύγχρονα διζωνικά φορτηγά, με θαλάμους ελεγχόμενης θερμοκρασίας (2°C - 8°C και 15°C - 25°C), εξασφαλίζοντας ακόμη μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη. Τα οχήματα αυτά υποστηρίζονται από ενσωματωμένο σύστημα τηλεματικής, που παρέχει ειδοποιήσεις θερμοκρασίας σε πραγματικό χρόνο, διασφαλίζοντας τις βέλτιστες συνθήκες των φαρμακευτικών σκευασμάτων κατά τη μεταφορά. Με αυτόν τον τρόπο, η FAMAR επιτυγχάνει παραδόσεις άνω του 90% με ίδια μέσα σε όλη την Ελλάδα.

Καινοτόμες Υπηρεσίες Σειριοποίησης (Serialization)

Παράλληλα, η FAMAR, πρωτοπόρος στην υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών, ηγείται της ομαλής μετάβασης από το ΕΟΦoσήμο στη σειριοποίηση φαρμάκων έως το 2025. Στο Κέντρο Διανομής, η FAMAR έχει δρομολογήσει επενδύσεις για την παροχή υπηρεσιών off-line serialization, όπου η εταιρεία διαθέτει πολυετή εμπειρία, καθώς εφαρμόζει την εν λόγω διαδικασία ήδη από το 2020, στα παραγωγικά της εργοστάσια. Πρόκειται για μια διαδικασία που ενισχύει την ασφάλεια και την ιχνηλασιμότητα των φαρμάκων, με τρόπο που συμμορφώνεται απόλυτα με την ελληνική νομοθεσία.  

Ο κ. Απόστολος Σαγιάκος, Γενικός Διευθυντής της FAMAR στην Ελλάδα, σχολίασε τις επενδύσεις, λέγοντας: «Η επέκταση του Κέντρου Διανομής στη Θήβα και η ενίσχυση των υπηρεσιών μας με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα αποτελούν κρίσιμα βήματα για τη στήριξη της αυξανόμενης ζήτησης και την προσφορά ασφαλέστερων και πιο αποτελεσματικών λύσεων στους πελάτες μας. Με αυτές τις κινήσεις, η FAMAR όχι μόνο διασφαλίζει την επικράτηση στον κλάδο, αλλά και την ανάπτυξη μιας βιώσιμης στρατηγικής που θα εξασφαλίσει την μακροχρόνια επιτυχία μας.»

#Famar #Επενδύσεις #κέντρο_διανομής #θηβα

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 8:26 am


Το Ισραήλ χτύπησε το Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Το Ισραήλ χτύπησε το Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Το Ισραήλ, σήμερα (19/4) εξαπέλυσε επίθεση στο Ιράν, απαντώντας στην ιρανική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, που πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο.

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για την επιχείρηση, ωστόσο, δεν υπήρξε αμερικανική συμμετοχή και τα χτυπήματα δεν είχαν στόχο ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποιο επίσημο σχόλιο από τον Λευκό οίκο, ενώ και ο ισραηλινός στρατός αρνείται να σχολιάσει τις πληροφορίες που μιλούν για «ισχυρές εκρήξεις» στο κεντρικό Ιράν, στην περιοχή Ισφαχάν, όπου βρίσκεται στρατιωτική βάση.

Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας σε διάφορες πόλεις, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, ενώ η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση ανέφερε πως ακούστηκαν εκρήξεις στην Ισφαχάν, στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Όπως σημειώνει η Τεχεράνη, η επίθεση περιελάμβανε χτυπήματα από drones, τα οποία καταρρίφθηκαν άμεσα, και δεν πραγματοποιήθηκαν πυραυλικές επιθέσεις. Το Ιράν τονίζει ότι από την επίθεση δεν έχουν προκύψει ζημιές και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας είναι απόλυτα ασφαλείς.

Το Ισραήλ, αυτή την εβδομάδα, έχει διαμηνύσει αρκετές φορές πως θα ανταποδώσει την πρόσφατη επίθεση του Ιράν με πάνω από 350 drones και πυραύλους, σχεδόν το σύνολο των οποίων καταστράφηκε εν πτήσει.

Η επίθεση του Ιράν αποτελούσε αντίποινα στο Ισραήλ για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, την οποία η Τεχεράνη απέδωσε στον ισραηλινό στρατό.

#Ισραήλ #Ιράν #χτύπημα #ΠΛΗΓΜΑ #Μέση_Ανατολή #πόλεμος

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 8:16 am


Ο «χρησμός» της S&P και οι επόμενες αξιολογήσεις

Ο «χρησμός» της S&P και οι επόμενες αξιολογήσεις

Ένα μήνα μετά τον «πάγο» της Moody’s, που προβλημάτισε αρκετά τις αγορές, ήρθε η ώρα της επιστροφής για τις αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας. Απόψε (19/4) η Standard & Poor’s θα δώσει στη δημοσιότητα το καθιερωμένο report της, μόλις έξι μήνες μετά την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Οκτωβρίου 2023 ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναβάθμισε το αξιόχρεο των ελληνικών ομολόγων σε BBB- από ΒΒ+, με σταθερό outlook (προοπτικές). Στην έκθεσή του είχε κάνει λόγο για βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας χάρη στις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, Σημείωνε, δε, ότι από την κρίση χρέους της περιόδου 2009-2015 έγινε σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας.

«Αναμένουμε ότι οι πρόσθετες διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τους μεγάλους πόρους από την ΕΕ, θα στηρίξουν μία ισχυρή οικονομική ανάπτυξη την περίοδο 2023-2026 και θα εμπεδώσουν τη συνεχιζόμενη μείωση του δημόσιου χρέους», είχε επισημάνει ο οίκος, τονίζοντας ότι θα αναβαθμίσει περαιτέρω την ελληνική οικονομία αν το επόμενο χρονικό διάστημα μειωθεί σημαντικά η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ.

Η S&P υπογράμμιζε ακόμη πως αποδίδει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα επειδή συντρέχουν οι ακόλουθοι παράγοντες:

  1. Η σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση που έχει επιτευχθεί, η οποία υποστηρίζεται από ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και έχει σαν αποτέλεσμα, η ελληνική κυβέρνηση να υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους που η ίδια θέτει.
  2. Η καθαρή εντολή που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
  3. Η συνεχιζόμενη μείωση του δημοσίου χρέους το οποίο σύμφωνα με την S&P αναμένεται να διαμορφωθεί στο 145% του ΑΕΠ το 2023 και στο 138% το 2026, έναντι 189% του ΑΕΠ το 2020.

Ο οίκος σημείωνε ότι ενώ το χρέος παραμένει υψηλό, «το προφίλ του είναι ένα από τα πιο ευνοϊκά από όλα τα κράτη που αξιολογούμε καθώς η μέση σταθμισμένη διάρκεια του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης ήταν 17,2 έτη στο τέλος Ιουνίου 2023 και οι πληρωμές τόκων αντιστοιχούν σε σχετικά χαμηλό (5,6%) ποσοστό των εσόδων της γενικής κυβέρνησης».

Ποιοι έχουν δώσει την επενδυτική βαθμίδα - Τα επόμενα «ραντεβού»

Το 2023 η Ελλάδα κατάφερε να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από πέντε διαφορετικούς οίκους αξιολόγησης. Την αρχή έκανε ο ιαπωνικός R&I στις 31 Ιουλίου. Η γερμανική Scope Ratings αναβάθμισε την Ελλάδα στο investment grade στις 4 Αυγούστου, για να ακολουθήσουν η DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, η S&P στις 20 Οκτωβρίου και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Στις 15 Σεπτεμβρίου είχε προηγηθεί η διπλή αναβάθμιση από την Moody’s, η οποία ωστόσο είναι η μοναδική που δεν έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα.

Τον κύκλο των αξιολογήσεων για φέτος άνοιξε η Scope, η οποία αναγνωρίστηκε στο τέλος του 2023 από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ο γερμανικός οίκος διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγησή του στις 26 Ιανουαρίου, ενώ ακολούθησε στο ίδιο μήκος κύματος η καναδική DBRS στις 8 Μαρτίου και η Moody’s στις 16 Μαρτίου.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες αξιολογήσεις για το 2024, μετά την Standard and Poor’s ακολουθούν η Fitch στις 31 Μαΐου, η Scope στις 12 Ιουλίου, η DBRS στις 6 Σεπτεμβρίου, η Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου, ξανά η S&P στις 18 Οκτωβρίου, η Fitch στις 22 Νοεμβρίου και η Scope κλείνει τον «κύκλο» των αξιολογήσεων στις 6 Δεκεμβρίου.

Το «φρένο» της Moody’s

Στάση αναμονής κράτησε η Moody’s για την εγχώρια οικονομία, διατηρώντας αμετάβλητο όχι μόνο το rating - αξιολόγηση (Ba1), αλλά και τις προοπτικές - outlook (stable - σταθερές), αφήνοντας έναν έξτρα «αστερίσκο» σχετικά με το πόσο γρήγορα θα δώσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.

Στην απόφασή του, με την οποία κράτησε την Ελλάδα στη βαθμίδα Βa1 με σταθερό outlook, ο οίκος εστίαζε στην «επιβράδυνση» της ανάπτυξης, το ύψος του χρέους αλλά και την ευαλωτότητα της οικονομίας σε κρίσεις, λόγω της σημαντικής εξάρτησής της από τομείς όπως ο τουρισμός, ενώ έκρουσε και «καμπανάκι» για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, σε ουσιαστική βάση.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι δεδομένου του μεγέθους και της σημασίας τομέων, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, η οικονομία είναι επιρρεπής σε εξωτερικούς κραδασμούς και περαιτέρω βελτιώσεις όσον αφορά την οικονομική ανθεκτικότητα με τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης θα απαιτήσουν χρόνο.

Όπως σημειώνει ο οίκος, η ανάπτυξη στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε στο 2% το 2023 από 5,6% το 2022, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η νομισματική σύσφιξη επιβάρυναν την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Βέβαια, αναφέρει, ότι τα έσοδα από τον τουρισμό, το 2023, ανήλθαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Η Moody’s προβλέπει, επίσης, ανάπτυξη 2,4% το 2024 και 2,3% το 2025, με στήριξη από την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει γύρω στο 2%. Σε σχέση με το το ελληνικό χρέος ο οίκος σημειώνει ότι έχει υποχωρήσει στο 161% του ΑΕΠ στα τέλη του 2023 από 172,6% το 2022 και ο οίκος προβλέπει περαιτέρω υποχώρηση στο 148% στα τέλη του 2025.

Ουσιαστικά, αναφέρει ότι ο λόγος χρέους, παρά τη μείωση, προς ΑΕΠ θα παραμείνει υπερβολικά υψηλός. Ωστόσο, η ευνοϊκή δομή του χρέους και το μεγάλο κεφαλαιακό «μαξιλάρι» μετριάζουν την κατάσταση.

#Standard_&_Poor's #Moody’s #ελληνική_οικονομία #επενδυτική_βαθμίδα

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 8:10 am


Επιστροφή φόρου: Πώς «κλειδώνει» πριν τους συμψηφισμούς της εφορίας

Επιστροφή φόρου: Πώς «κλειδώνει» πριν τους συμψηφισμούς της εφορίας

Με βάση τη νομοθεσία, αν ένας φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος, αυτή θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταβάλει στην εφορία. Για να γίνει όμως αυτό υπάρχει μια πολύ σφιχτή προθεσμία. Καθώς πριν μία εβδομάδα, περίπου, αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, ουσιαστικά το περιθώριο ήταν μικρό. Έτσι, όσοι και όσες δεν πλήρωσαν μέσω web banking τον ΕΝΦΙΑ, μπορούν μέχρι σήμερα να «κελειδώσουν» την πλήρη επιστροφή φόρου και μάλιστα, να τη λάβουν άμεσα, καθώς η ΑΑΔΕ επιδιώκει να αποδίσει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις άμεσα τα οφειλόμενα. Ήδη, το πρώτο τρίμηνο του 2024, η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει στους πολίτες 1,7 δισεκ. από οφειλόμενες επιστροφές, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τη ρευστότητα της αγοράς.

Με βάση όσα έχει αναφέρει η ΑΑΔΕ έως και σήμερα, 19 Απριλίου 2024, πολίτες και επιχειρήσεις με εκκρεμή επιστροφή φόρου έχουν την ευκαιρία να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ, μόνο, όμως, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και του myAADEapp, ώστε αυτός να μην συμψηφιστεί με την επιστροφή που δικαιούνται. Είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουν, πριν ενεργοποιηθούν, το προσεχές Σαββατοκύριακο, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κεντρικοί συμψηφισμοί εκκρεμών επιστροφών φόρου με το φετινό ΕΝΦΙΑ.

 Επισημαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να:

  • Έχουν πρόσβαση στα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, στη διαδρομή: «Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ > Είσοδος στην εφαρμογή, επιλέγοντας «Έτος 2024».
  • Προχωρήσουν σε πληρωμή της σχετική οφειλής μέσω:
  1. της ψηφιακής πύλης myAADE, στη διαδρομή: Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές) > Οφειλές εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή, ή
  2. της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ για κινητές συσκευές myAADEapp, στην επιλογή: Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές) > Οφειλές, Πληρωμές > Πληρωμή μη ρυθμισμένων οφειλών > Επόμενο > Επιλογή Τρόπου Πληρωμής (Μέσω IRIS ή Με κάρτα) > Συγκεντρωτική εικόνα ατομικών ανοικτών εκτός ρύθμισης.

 Τέλος, οι υπόχρεοι του ΕΝΦΙΑ έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο ακινήτων:

  • εφάπαξ
  • σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τα τέλη Απριλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2025
  • σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, εντάσσοντας την οφειλή στην πάγια ρύθμιση

 Διορθώσεις Ε9

Στο μεταξύ, ανοιχτή είναι η πλατφόρμα του Ε9 στο taxisnet, για τροποποιήσεις στο Ε9, κι έτσι δίνεται η ευκαιρία για διορθώσεις σε εκκαθαριστικά που καταγράφονται «φουσκωμένα». Εν συνεχεία, θα γίνει επανεκκαθάριση και επανυπολογισμός των δόσεων, με συμψηφισμό των όποιων επιπλέον ποσών θα έχουν καταβληθεί ως τότε.  

Μετά τις διορθώσεις, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ. Η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εκπνέει στις 30 Απριλίου 2024.

Σημειώνεται ότι οι διορθώσεις γίνονται μέσω της ψηφιακής πύλης της ΑΑΔΕ σε 10 βήματα:  

  1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.  
  2. Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).  
  3. Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.λπ.) και επίσης, κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.  
  4. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.  
  5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία. 
  6.  Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.  
  7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.  
  8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε αποθηκεύεται προσωρινά. 
  9. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πώς έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.  
  10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.  

Γιώργος Αλεξάκης

#ΑΑΔΕ #εφορία #ΕΝΦΙΑ #επιστροφή_φόρου #TAXISnet

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 8:06 am


Meta: Έρχεται AI «βοηθός» σε WhatsApp, Instagram, Facebook και Messenger

Meta: Έρχεται AI «βοηθός» σε WhatsApp, Instagram, Facebook και Messenger

Η Meta ανακοίνωσε ότι ο δωρεάν βοηθός-τεχνητή νοημοσύνη, Meta AI, έρχεται στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης WhatsApp, Instagram, Facebook και Messenger.

Ο βοηθός μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις, να δημιουργεί κινούμενα σχέδια και εικόνες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, σε ένα βίντεο. Το Meta AI βασίστηκε στο τελευταίο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο της εταιρείας που ονομάζεται Meta Llama 3, το οποίο ανακοινώθηκε, επίσης, την Πέμπτη (18/4).

Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης είναι ο ανταγωνιστής της Meta προς το ChatGPT της OpenAI και το Google Gemini, όμως, σε μια μοναδική ανατροπή, η Meta έχει, επίσης, συνεργαστεί με την Google και τη Microsoft  για να παρέχει αποτελέσματα από τις μηχανές αναζήτησης και των δύο εταιρειών.

«Πιστεύουμε ότι το Meta AI είναι, πλέον, ο πιο έξυπνος βοηθός τεχνητής νοημοσύνης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν», δήλωσε ο Ζάκερμπεργκ.

Οι μετοχές της Meta σημείωσαν άνοδο 1,54% την Πέμπτη.

Το Meta AI θα είναι ενσωματωμένο στο πλαίσιο αναζήτησης των εφαρμογών WhatsApp, Instagram, Facebook και Messenger, ώστε οι χρήστες να μπορούν εύκολα να κάνουν ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν μέσω του νέου εργαλείου. Για παράδειγμα, όπως είπε η εταιρεία, οι χρήστες μπορούν να ζητήσουν από το Meta AI συστάσεις για εστιατόρια, βοήθεια για τον προγραμματισμό διακοπών ή έμπνευση για τη διακόσμηση ενός νέου διαμερίσματος.

Το Meta AI είναι, επίσης, διαθέσιμο στον ιστότοπο «meta.ai», όπου οι χρήστες μπορούν να ζητήσουν βοήθεια για εργασίες όπως η επίλυση ενός μαθηματικού προβλήματος ή η σύνταξη ενός επαγγελματικού email, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Οι χρήστες μπορούν να καταγράφουν τις συνομιλίες τους για μελλοντική χρήση.

Σύμφωνα με τη Meta, η λειτουργία δημιουργίας εικόνων του βοηθού θα είναι διαθέσιμη σε beta έκδοση στο WhatsApp και στον ιστότοπο MetaAI. Οι χρήστες θα βλέπουν μια εικόνα να εμφανίζεται, καθώς αρχίζουν να πληκτρολογούν, και η MetaAI θα προσφέρει προτάσεις που θα βοηθούν στην αλλαγή ή τη βελτίωση της εικόνας. Οι εικόνες μπορούν επίσης να γίνουν κινούμενα σχέδια, δημιουργώντας ένα GIF, το οποίο οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν με άλλους.

Η Meta παρουσίασε για πρώτη φορά την beta έκδοση του MetaAI στην εκδήλωση Connect τον Σεπτέμβριο. Ο βοηθός κυκλοφορεί στα αγγλικά σε περισσότερες από δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας, ξεκινώντας από την Πέμπτη.

#Meta #Whatsapp #Instagram #FACEBOOK #messenger #ΒΟΗΘΟΣ_AI #τεχνητή_νοημοσύνη #METAAI

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 8:04 am


Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι ίσως «εκτοξεύσουν» το Bitcoin στα $120.000

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι ίσως «εκτοξεύσουν» το Bitcoin στα $120.000

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αναζήτηση ενός επενδυτικού αντισταθμίσματος θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν μια άνοδο του Βitcoin τους επόμενους μήνες, ακόμη και μετά την εβδομαδιαία πτώση του κατά 10%, λένε ορισμένοι traders.

Το Bitcoin θεωρείται εδώ και καιρό ως πιθανό αντιστάθμισμα έναντι των γεωπολιτικών εξελίξεων, έχοντας δημιουργηθεί αρχικά εξάλλου στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2008. Ορισμένοι έμποροι λένε ότι το αφήγημα της αντιστάθμισης παραμένει βιώσιμο παρά το γεγονός ότι το Bitcoin έχει υψηλή συσχέτιση με τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία της αγοράς για αρκετά χρόνια.

«Το Bitcoin παραμένει ένα βιώσιμο περιουσιακό στοιχείο την… ημέρα της κρίσης (Doomsday) το 2024, καθώς η συσχέτισή του με τον χρυσό αυξήθηκε πρόσφατα και οι επενδυτές συνεχίζουν να διαφοροποιούνται από τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Έντουαρντ Χίντι, επικεφαλής επενδύσεων στην Tyr Capital, στο CoinDesk.

«Τα ETF βρίσκονται επί του παρόντος στην αιχμή του δόρατος αυτού του ράλι “Doomsday” και θα πρέπει να περιμένουμε ότι (η τιμή του Bitcoin) θα “χτυπήσει” τα 120.000 δολάρια τους επόμενους μήνες, καθώς η παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή συνεχίζει να επιδεινώνεται και οι μεσαίες τάξεις συνεχίζουν να βρίσκουν τρόπους να προστατεύσουν τον πλούτο τους», είπε ο Χίντι.

Οι αγορές κρυπτογράφησης κατέρρευσαν το Σαββατοκύριακο, καθώς οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ κλιμακώθηκαν, παράλληλα με τη μείωση των κερδών ενόψει του halving του Bitcoin, ένα τεχνικό γεγονός που αναμένεται στις 20 Απριλίου και θα μειώσει τις ανταμοιβές του δικτύου κατά 50%.

Τα μεγάλα tokens έχασαν έως και 18% το Σαββατοκύριακο σε σύγκριση με τις κορυφαίες τιμές της περασμένης εβδομάδας προτού αντιστρέψουν ορισμένες από τις απώλειες τη Δευτέρα. Η διολίσθηση συνεχίστηκε τις πρωινές ώρες της Ασίας την Τρίτη, καθώς το Ισραήλ εξέταζε την απάντησή του στην εκτόξευση περισσότερων από 300 drones και πυραύλων από το Ιράν στο έδαφός του.

Κατά τα άλλα, οι εισροές σε ETF Bitcoin επιβραδύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Τα δεδομένα δείχνουν ότι μόνο ένα προϊόν, το IBIT της BlackRock, σημείωσε εισροές τη Δευτέρα, ενώ τα άλλα 10 ETF είχαν εκροές.

Ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς λένε ότι η βραχυπρόθεσμη κίνηση της τιμής του Bitcoin θα καθορίσει την πορεία για την ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων τις επόμενες εβδομάδες.

«Το sell-off στα αμερικανικά χρηματιστήρια επηρέασε την παγκόσμια όρεξη για ρίσκο αργά τη Δευτέρα, αντιστρέφοντας την αρχική θετικότητα. Η αγορά αιωρείται κοντά στα χαμηλά του Μαρτίου», έγραψε ο Άλεξ Κουπτσίκεβιτς, ανώτερος αναλυτής αγοράς της FxPro. «Αυτή είναι μια κομβική στιγμή για την επιλογή της κατεύθυνσης της αγοράς για τις επόμενες εβδομάδες. Μια αναπήδηση από αυτό το επίπεδο θα ενισχύσει τις προσδοκίες μιας πρώιμης ανάκαμψης στα πρόσφατα υψηλά. Μια περαιτέρω πτώση πιθανότατα θα πυροδοτούσε μια ευρύτερη ρευστοποίηση θέσεων», συμπλήρωσε.

#Bitcoin #κρυπτονομίσματα #Γεωπολιτικοί_κίνδυνοι #Μέση_Ανατολή #Ρωσία #Ουκρανία #Ισραήλ #Χαμάς #Γάζα #Ιράν

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 8:00 am


H Billie Kark ονειρεύεται η μουσική της να γίνει το νέο mainstream

H Billie Kark ονειρεύεται η μουσική της να γίνει το νέο mainstream

Ένα πολύ ζεστό Σαββατιάτικο μεσημέρι με βρίσκει στο μετρό να κατεβαίνω στο κέντρο για να συναντήσω την Βασιλεία – έτσι μου συστήθηκε στο τηλέφωνο που προηγήθηκε της συνάντησής μας. Για εμένα μέχρι εκείνον τον καφέ στον Μπλε Παπαγάλο, η Βασιλεία ήταν η Billie Kark – όχι το κορίτσι του viral κομματιού «Πάρτυ» που τρεντάρει στο TikTok όπως θα περίμενε κανείς, αλλά η μουσικός πίσω από το ταξιδιάρικο «Τζίντα», τον δίσκο που από τη στιγμή που κυκλοφόρησε βρίσκεται στην καθημερινή μου playlist στο Spotify.

Η Billie Kark είναι μια νεαρή μουσικός που αγαπάει πολύ το δημιουργικό πάντρεμα ανάμεσα στην ηλεκτρονική μουσική και το ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι. Της αρέσει να πειραματίζεται με την πολυφωνία, τους ιδιωματισμούς της γλώσσας και μερικές φορές με τοπικά όργανα. Έγινε «κατά τύχη» viral όταν κάποια στιγμή ο αλγόριθμος το αποφάσισε για εκείνη και για ένα από τα πιο εναλλακτικά pop κομμάτια της, το «Πάρτυ», που έγραψε πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Μια σχεδόν μεταφυσική εμπειρία που βίωσε στον ποταμό Βοϊδομάτη γέννησε το πρώτο της άλμπουμ που ακούει στο όνομα «Τζίντα» – δηλαδή «νεράιδα/αερικό» στα βλάχικα, το οποίο συνοδεύει ένα βίντεο, διάρκειας σχεδόν 30 λεπτών, γυρισμένο εξ ολοκλήρου στα βουνά της Ηπείρου.

Περισσότερα στο monopoli.gr

#BILLIE_KARK #μουσική #mainstream

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 7:30 am


Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στα “Μυστικά του Ολύμπου”

Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στα “Μυστικά του Ολύμπου”

Με υψόμετρο 2.917 μέτρων, ο Όλυμπος είναι η υψηλότερη κορυφή βουνού στην Ελλάδα. Σήμερα, είναι διάσημος για την εξαιρετική βιοποικιλότητα και πλούσια χλωρίδα του, ενώ παραμένει το πιο δημοφιλές βουνό της Ελλάδας για πεζοπόρους, ορειβάτες και αναρριχητές, προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον πλανήτη, που θέλουν να ανακαλύψουν το μυθικό βουνό.

Αυτοί οι χιλιάδες επισκέπτες που είχαν μέχρι σήμερα την ευκαιρία να επισκεφτούν τον Όλυμπο θα σου πουν ότι είναι χιονισμένος και κατά πάσα πιθανότητα καλυμμένος από σύννεφα. Κι όμως, η λέξη “Όλυμπος” προέρχεται από το “ολολαμπής” (δηλαδή πάντα φωτεινός), ενώ σύμφωνα με τον Όμηρο, η κορυφή του Ολύμπου ήταν εκτυφλωτική και το χιόνι που κάλυπτε το βουνό, μόνιμα λαμπερό.

Περισσότερα στο monopoli.gr

#Όλυμπος_Νάουσα #ντοκιμαντέρ #ΜΥΣΤΙΚΑ_ΤΟΥ_ΟΛΥΜΠΟΥ #COSMOTE_TV

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 7:00 am


Μουσείο Μαρία Κάλλας: Τα 5+1 “SOS” που δεν πρέπει να χάσεις όταν το επισκεφτείς

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Τα 5+1 “SOS” που δεν πρέπει να χάσεις όταν το επισκεφτείς

Γνωρίζεις σίγουρα το όνομά της, έχεις ακούσει για τον μύθο της, το πιθανότερο να την έχεις ακούσει να τραγουδάει, όμως πόσα ξέρεις στην πραγματικότητα για την Μαρία Κάλλας; Είτε είσαι από τους πιο φανατικούς λάτρεις της, είτε θαυμάζεις το έργο και την προσωπικότητά της, είτε θες απλώς να ανακαλύψεις τι ήταν αυτό που την έκανε τόσο σπουδαία, το Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων δημιουργήθηκε για να μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Από τον Οκτώβριο του 2023 που άνοιξε τις πύλες του, αποτελεί το μοναδικό Μουσείο στον κόσμο που είναι αφιερωμένο στην μεγάλη ντίβα της όπερας. Μέσα από κείμενα, αντικείμενα, video και σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα, ξετυλίγεται το νήμα της ζωής και της καριέρας της Μαρίας Κάλλας. Από το ξεκίνημα της, τα χρόνια της στην Ελλάδα, τη διεθνή καριέρα και τους μεγάλους ρόλους, μέχρι την κοσμική της ζωή, την προσωπικότητά της, τις στιγμές και τους ανθρώπους της ζωής της, αλλά και την κληρονομιά που άφησε.

Περισσότερα στο monopoli.gr

#ΜΟΥΣΕΙΟ_ΜΑΡΙΑ_ΚΑΛΛΑΣ #SOS #Εκθέματα

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 6:30 am


DISFF in Athens: Οι σπουδαστικές ταινίες του 46ου Φεστιβάλ Δράμας έρχονται στον Κινηματογράφο Ίριδα

DISFF in Athens: Οι σπουδαστικές ταινίες του 46ου Φεστιβάλ Δράμας έρχονται στον Κινηματογράφο Ίριδα

Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 19-21 Απριλίου ο ιστορικός κινηματογράφος Ίριδα, γωνία Ιπποκράτους και Ακαδημίας, όπου πραγματοποιεί τις προβολές του ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (αίθουσα Ίριδα-ΠΟΦΠΑ), θα φιλοξενήσει το πρόγραμμα DISFF in Athens με τις σπουδαστικές ταινίες που διαγωνίστηκαν πέρυσι στο Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (46o DISFF, 2023).

Το Φεστιβάλ Δράμας στον Κινηματογράφο Ίριδα

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το Focus on Germany, ένα αφιέρωμα  σε επιλεγμένες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους από τη δεκαετία του ’80 έως και σήμερα, που παρουσιάζει το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους του Αμβούργου (σε συνέχεια του αφιερώματος που είχε προβληθεί στο Φεστιβάλ  Δράμας τον περασμένο Σεπτέμβριο).

Περισσότερα στο monopoli.gr

#DISFF_IN_ATHENS #ταινίες #ΦΕΣΤΙΒΑΛ_ΔΡΑΜΑΣ #ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ_ΙΡΙΔΑ

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 6:00 am


Διαθέσιμο για παραγγελίες για το νέο Jeep Wrangler 4xe MY24

Διαθέσιμο για παραγγελίες για το νέο Jeep Wrangler 4xe MY24

Η καρδιά του Jeep Wrangler MY24 παραμένει το Plug-in Hybrid υβριδικό σύστημα των 380 HP και 637 Nm, νούμερα που δίνουν σφριγηλό παλμό σε ένα θηριώδες αμάξωμα, αναγνωρίσιμο σε κάθε γεωγραφικό μήκος και πλάτος του πλανήτη.

Το πλέον εμβληματικό μοντέλο της Jeep εξακολουθεί να ενσαρκώνει τις παραδοσιακές αξίες της μάρκας, με δέσμευση στη συνεχή εξέλιξη που αποκλείει τους συμβιβασμούς σε αποδοτικότητα, άνεση και ασφάλεια.

Η καρδιά του Jeep Wrangler MY24 παραμένει το Plug-in Hybrid υβριδικό σύστημα των 380 HP και 637 Nm, νούμερα που δίνουν σφριγηλό παλμό σε ένα θηριώδες αμάξωμα, αναγνωρίσιμο σε κάθε γεωγραφικό μήκος και πλάτος του πλανήτη. Στο αναβαθμισμένο Wrangler η αισθητική παραμένει λεπτομερώς ευθυγραμμισμένη με την κλασική όσο και θρυλική εικόνα του μοντέλου, έχοντας ως κύρια αλλαγή τη φρεσκαρισμένη γρίλια με τα εφτά κατακόρυφα στελέχη που πλέον είναι πιο λεπτά. Υπάρχουν δύο φινιρίσματα ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού: Το Sahara διαθέτει νίκελ περιγράμματα και το Rubicon ανθρακί, ενώ η νέα σχεδίαση αφενός δίνει πιο μοντέρνα όψη αφετέρου διοχετεύει περισσότερο αέρα στον κινητήρα.

Στην καμπίνα η αναβάθμιση αφορά στο νέο σχεδιασμό αλλά και τα νέα στοιχεία εξοπλισμού και τεχνολογίας, χωρίς αλλοίωση στην υψηλή λειτουργικότητα και πρακτικότητα. Όλα τα Wrangler MY24 διαθέτουν νέα εμπρός καθίσματα με αδιάβροχο μηχανισμό, ανθεκτικές επενδύσεις και 12 ηλεκτρικές ρυθμίσεις, με το ταμπλό να διατηρεί το κλασικό σχήμα σε συνδυασμό με σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία. Το πλαίσιο του πίνακα οργάνων έχει υφασμάτινη επένδυση με εμφανείς ραφές, ενώ η οθόνη του infotainment έχει οριζόντια αρχιτεκτονική. Η διαγώνιός της είναι 12,3” κάτι που σημαίνει ευκολία στο χειρισμό και ακόμα πιο ευανάγνωστες ενδείξεις.

Καθότι το 4G LTE Wi-Fi hot spot μπορεί να υποστηρίξει ταυτόχρονα έως 8 συσκευές όλοι μπορούν να είναι συνεχώς online, ενώ το σύστημα λαμβάνει τις τελευταίες ενημερώσεις μέσω της ασύρματης Over The Air τεχνολογίας. Αναβαθμισμένη είναι και η πλοήγηση που έχει την υπογραφή της Tom Tom, υπολογίζοντας την προτεινόμενη διαδρομή βάσει δεδομένων που συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο.

Επιπρόσθετα, το Jeep Wrangler MY24 διαθέτει πάνω από 85 συστήματα ασφάλειας, περιλαμβάνοντας αναγνώριση κόπωσης του οδηγού, διατήρηση λωρίδας, αναγνώριση των σημάτων του ΚΟΚ, καθώς και νέους πλευρικούς αερόσακους τόσο στο εμπρός όσο και το πίσω μέρος της καμπίνας.

Το Plug-in Hybrid σύστημα χρησιμοποιεί μπαταρία (Li-NMC) 17 kWh που εξασφαλίζει έως 51 km αμιγούς ηλεκτρικής κίνησης, παράλληλα με ισχυρές επιδόσεις σε κάθε τερέν. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην έκδοση Rubicon που είναι εστιασμένη στις απόλυτες εκτός δρόμου απαιτήσεις υπάρχει «πλευστός» πίσω άξονας Dana 44 HD για μέγιστη αντοχή και ότι σε κάθε Wrangler MY24 το ανεξάρτητο πλαίσιο “Body on Fame” συνδυάζεται με νέες ρυθμίσεις στην ανάρτηση, για βέλτιστη συμπεριφορά σε όλες τις συνθήκες. Ο 2λιτρος κινητήρας βενζίνης εξακολουθεί να αποδίδει 272 HP (200 kW) , ενώ ο ηλεκτρικός 107 kW προκειμένου να μπορεί να κινήσει αβίαστα από μόνος του το αυτοκίνητο ακόμα και εκτός δρόμου. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι αυτόματο με μετατροπέα ροπής και 8 σχέσεις, ενώ συνεργάζεται με μηχανικό σύστημα τετρακίνησης και επιπλέον κιβώτιο υποπολλαπλασιασμού για τις πλέον δύσκολες εκτός δρόμου συνθήκες.

Η τιμή του νέου Jeep Wrangler MY24 που καλύπτεται από 4 χρόνια (ή 160.000 km) εγγύηση είναι €90.900 για το επίπεδο εξοπλισμού Sahara και €92.900 για το Rubicon.

#Jeep

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 5:35 am


H Alfa Romeo Milano μετονομάζεται σε “Junior”

H Alfa Romeo Milano μετονομάζεται σε “Junior”

Ως συνέχεια στην επιτυχία της Giulia και της κουπέ έκδοσης Giulia Sprint GT που σχεδιάστηκε από τον Giugiaro για τον Bertone, η Alfa Romeo στόχευσε σε νέους πελάτες μέσω ενός ξεχωριστού μοντέλου με προσιτή τιμή και χαμηλό κόστος χρήσης.

Ο CEO της Alfa Romeo, Jean Philippe Imparato, τοποθετήθηκε ως προς την απόφαση για την μετονομασία του νέου B-SUV της μάρκας με την εξής δήλωση:

«Αποφασίσαμε να αλλάξουμε το όνομα του μοντέλου παρότι γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να διατηρήσουμε τη θετική αύρα με την οποία είναι συνυφασμένα όλα τα μοντέλα της Alfa Romeo και να αποφύγαμε κάθε διαμάχη.

Το όνομα “Junior” ταιριάζει απόλυτα στο αυτοκίνητο και τη μάρκα, όντας άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της και βέβαια πολύ αγαπημένο στους Alfisti. Ως ομάδα, επιλέγουμε για ακόμα μια φορά να μοιραστούμε το πάθος για το εμπορικό μας σήμα και να θέσουμε σε απόλυτη προτεραιότητα το προϊόν και το κοινό μας».

Η προέλευση του ονόματος “Alfa Romeo Junior”

Ως συνέχεια στην επιτυχία της Giulia και της κουπέ έκδοσης Giulia Sprint GT που σχεδιάστηκε από τον Giugiaro για τον Bertone, η Alfa Romeo στόχευσε σε νέους πελάτες μέσω ενός ξεχωριστού μοντέλου με προσιτή τιμή και χαμηλό κόστος χρήσης.

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1966 η GT 1300 Junior παρουσιάστηκε στο Balocco και παρότι χωρίς το “Giulia” στην ονομασία της, έδωσε το έναυσμα για μια νέα γενιά Alfa Romeo. Είναι ενδεικτικό ότι κάτι αντίστοιχο εφαρμόστηκε και στην Spider.

Η υιοθέτηση του κινητήρα των 1.290 cc που με τον διπλό εκκεντροφόρο απέδιδε 89 HP και επαρκούσε για τελική ταχύτητα πάνω από 170 km/h, ισοδυναμούσε με δυνατές επιδόσεις που ταίριαζαν άψογα με την απολαυστική συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο δρόμο.

Με συνολικές πωλήσεις που ξεπέρασαν τις 92.000 μονάδες, η GT 1300 Junior σύντομα αποτέλεσε το best seller της γκάμας και ταυτόχρονα ένα ισχυρό “status symbol” της εποχής.

#Alfa_Romeo

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2024 | 5:33 am


Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί του τελευταίου 6μήνου για τον S&P 500

Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί του τελευταίου 6μήνου για τον S&P 500

Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η συνεδρίαση της Πέμπτης (18/4) στη Wall Street, με τον S&P 500 να καταγράφει πτώση για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, σημειώνοντας το μεγαλύτερο σερί απωλειών σε βάθος έξι μηνών.

Σήμερα, ο Dow Jones κατέγραψε οριακή άνοδο 0,06% στις 37.777,81 μονάδες, o S&P 500 υποχώρησε κατά 0,25% στις 5.009,77 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite διολίσθησε κατά 0,52% στις 15.601,50 μονάδες.

Ο S&P 500, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, έχει κινηθεί σε θετικό πρόσημο σε κάποια σημεία κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, διαγράφοντας, ωστόσο, τα κέρδη του, πριν το κλείσιμο.

Με τις απώλειες της Πέμπτης, S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική ημέρα τους. Για τον S&P 500, πρόκειται για το πρώτο σερί απωλειών τόσο μεγάλης διάρκειας από τον Οκτώβριο, πριν το ξεκίνημα του bull market. Για τον Nasdaq είναι το μεγαλύτερο σερί απωλειών από τον Ιανουάριο.

Και οι τρεις βασικοί δείκτες είναι σε τροχιά να κλείσουν την εβδομάδα χαμηλότερα. Ο Dow έχει χάσει, μέχρι στιγμής, 0,6%, ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 2% και ο Nasdaq έχει σημειώσει πτώση άνω του 3%, καθώς οι μετοχές τεχνολογίας αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η πτώση αυτή οδηγεί τον Nasdaq σε τροχιά για την τέταρτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών, η οποία σηματοδοτεί το μεγαλύτερο αρνητικό σερί του από τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται κατά τη διάρκεια ενός δύσκολου δεύτερου τριμήνου στη Wall Street, με τους τρεις δείκτες να υποχωρούν τον Απρίλιο. Αυτή η υποχώρηση οφείλεται εν μέρει στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού και της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Όσον αφορά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών, αυτές δείχνουν μία θετική εικόνα. Πάνω από το 12% των εταιρειών που περιλαμβάνονται στη σύνθεση του S&P 500 έχουν, πλέον, ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους, σύμφωνα με την FactSet. Από αυτές, το 73% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες της Wall Street για τις επιμέρους επιδόσεις.

Μεικτά πρόσημα στο πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο, καθώς οι ανησυχίες για επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή και διαταραχές στις προμήθειες αργού διατηρούνται.

Το συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου για το αμερικανικό αργό τύπου WTI ενισχύθηκε οριακά, κατά 0,05%, κλείνοντας στα 82,73 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο του Brent, παραδόσεως Ιουνίου, υποχώρησε κατά 0,21% στα 87,11 δολάρια το βαρέλι.

#Wall_Street #nyse #ΜΕΙΚΤΑ_ΠΡΟΣΗΜΑ

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 11:28 pm


Τσίπρας: Η Ευρώπη στη λάθος πλευρά της ιστορίας στο Μεσανατολικό

Τσίπρας: Η Ευρώπη στη λάθος πλευρά της ιστορίας στο Μεσανατολικό

H Ευρώπη πρέπει να ζητήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων, τόνισε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην τοποθέτηση του ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Φοβάμαι ότι όσον αφορά στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν βρίσκεται στη «σωστή πλευρά της ιστορίας». Μιλάμε, εδώ, κάθε μέρα για ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνές δίκαιο στην Ευρώπη, αλλά λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορά μας, στην Παλαιστίνη, 33.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, το 70% των οποίων -λέει ο κ. Μπορέλ- είναι αθώοι πολίτες, άμαχοι».

Ο κ. Τσίπρας καταδίκασε απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς αλλά και τις ιρανικές επιθέσεις και τη στήριξη του Ιράν στη Χαμάς, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι αν το Ισραήλ επιλέξει να απαντήσει στρατιωτικά, όπως έκανε στη Δαμασκό, η κλιμάκωση είναι δεδομένη και εκατομμύρια άνθρωποι θα κινδυνεύσουν.

Σημείωσε ακόμη: «Οφείλουμε -με πολύ ξεκάθαρο τρόπο- να δηλώσουμε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με επιστροφή όλων των ομήρων. Πρέπει να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα ενάντια σε οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση. Πρέπει να υποστηρίξουμε τον τερματισμό της κατοχής και την επανέναρξη αξιόπιστων συνομιλιών για λύση δύο κρατών. Στη βάση των συνόρων του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός Παλαιστινιακού κράτους, που θα ζει ειρηνικά με το Ισραήλ».

Αναφερόμενος στην συνολική στάση της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την ΕΕ να πάρει θέση και να προωθήσει μια ειρηνευτική διάσκεψη, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει την προοπτική αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους επί τη βάσει της λύσης, με διεθνείς εγγυήσεις και για το Ισραήλ.

Ο κ. Τσίπρας δεν άφησε ασχολίαστη την απαγόρευση από την γερμανική κυβέρνηση της εκδήλωσης στην οποία ήταν ομιλητής ο Γιάνης Βαρουφάκης: «Αν συνεχίσουμε να παίζουμε με τις λέξεις ή να παρεμποδίζουμε τον ελεύθερο διάλογο για το μεσανατολικό, όπως είδαμε να γίνεται στη Γερμανία, τότε στέλνουμε μήνυμα σε όλον τον κόσμο ότι οι ευρωπαϊκές αξίες δε συνιστούν τίποτα περισσότερο από υποκρισία. Στέλνουμε το μήνυμα ότι οι κανόνες μας, βασίζονται σε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η αλήθεια είναι μία. Είτε οι ευρωπαϊκές αξίες ισχύουν παντού, είτε δεν είναι αξίες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

#Τσίπρας #ΣΥΡΙΖΑ #Μέση_Ανατολή #Συμβούλιο_Ευρώπης

Δημοσιεύθηκε στις 18 April 2024 | 11:15 pm







Φιλικοί ιστότοποι: