Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    »    Ειδήσεις & Νέα

Αναστασιάδης για Αμμόχωστο: Δε θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια

Αναστασιάδης για Αμμόχωστο: Δε θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια

Αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

«Όσοι αναμένουν ότι θα υποκύψω σε εκβιασμούς είτε τρίτων είτε παρακινήσεων από το εσωτερικό μέτωπο για ολιγότερο από αυτό που χρωστούμε ως Ευρώπη στους πολίτες μας, θα απογοητευτούν» τόνισε πιο συγκεκριμένα ο κ. Αναστασιάδης, ενώ υπογράμμισε πως «δε θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα».

Βιώσιμη και ειρηνική λύση για την επιστροφή στην Αμμόχωστο

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, διαβεβαίωσε ότι «δικαιώνοντας τις προσδοκίες τόσο του προσφυγικού και ολόκληρου του Κυπριακού Ελληνισμού, η προσπάθεια για επανένωση του λαού και της μοιρασμένης πατρίδας μας παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα μου».

Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, αντλώντας δύναμη από τη δική σας πίστη και διεκδικητικότητα, θα συνεχίσουμε άοκνα να αγωνιζόμαστε προκειμένου να μπορέσουμε σύντομα να οδηγηθούμε σε μια βιώσιμη και ειρηνική λύση, ώστε να γίνει δυνατή η επιστροφή στην Αμμόχωστο και στις άλλες κατεχόμενες περιοχές του νησιού μας.

Μηδενική ανοχή στις ενέργειες των Τούρκων στην Αμμόχωστο

Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε επίσης ότι «οι προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου δεν γίνονται και δεν θα γίνουν αποδεκτές».

Μόλις πρόσφατα, είπε, είχαμε επανάληψη των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του 550 και όχι μόνο, και παρά ταύτα γίναμε μάρτυρες μιας απαράδεκτης κατάστασης, όπως απαράδεκτη βεβαίως είναι και η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε στην ξηρά είτε στην ΑΟΖ της.

«Δε θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η διπλωματική οδός, το διεθνές δίκαιο, οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες είναι εκείνες που υπαγορεύουν και χαράσσουν το τι δέον γενέσθαι ευθύς αμέσως».

Διαβάστε επίσης:

Προκλητικός ο Τούρκος αντιπρόεδρος-Ήρθε η ώρα να ανοίξει η Αμμόχωστος

 • Νίκος Αναστασιάδης
 • Φουάτ Οκτάι
 • ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

  Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 9:58 pm


  Τσίπρας: Μιλούν αυτοί που έφτιαξαν το κράτος «λάφυρο»

  Τσίπρας: Μιλούν αυτοί που έφτιαξαν το κράτος «λάφυρο»

  Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε «πανικό» στην κυβέρνηση, σχολιάζοντας ότι «έφτασαν σήμερα στο σημείο να μιλάνε για πρόκληση απέναντι στους θεσμούς και αντιδημοκρατική συμπεριφορά με βάση επισήμανση που έκανα για το ναρκοθετημένο πεδίο που συναντήσαμε σε κομβικούς αρμούς της εξουσίας, για το κομματικό κράτος που παραλάβαμε, για την αναξιοκρατία και κομματοκρατία στη δημόσια διοίκηση, για τη διαφθορά και διαπλοκή με μεγάλα συμφέροντα που συναντήσαμε σε κρίσιμους κρατικούς μηχανισμούς, για την ασυδοσία από το ‘90 που παραλάβαμε στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τα ΜΜΕ».

  «Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάκτυλο και να μας μιλούν για αντιθεσμική συμπεριφορά», τόνισε, για να σημειώσει πως «μιλούν σήμερα με θράσος αυτοί που έφτιαξαν το κράτος λάφυρο και που τώρα που επανεξελέγησαν κάνουν ακριβώς τα ίδια και χειρότερα» και «αναπαράγουν τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση».

  «Μιλάνε αυτοί που έχουν κάνει λάστιχο τον κανονισμό της Βουλής»

  Επ' αυτού κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι μόλις εξελέγη, «διόρισε διοικητή της ΕΥΠ χωρίς πτυχίο και επειδή δεν το προβλέπει η νομοθεσία την άλλαξαν σε μια νύχτα». «Μιλάνε για αντιθεσμική συμπεριφορά», είπε, αυτοί που: «έπαυσαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού στη μέση της θητείας της, αυτοί που έσπευσαν να νομοθετήσουν ώστε να μη γνωρίζουμε ποιοι χρηματοδοτούν τα ΜΜΕ, αυτοί που άλλαξαν τον Ποινικό Κώδικα για να αποδεσμεύσουν κατασχεμένες περιουσίες υπόδικων για εγκλήματα του λευκού κολάρου, αυτοί που έβαλαν διοικητές στα νοσοκομεία υπέργηρους πολιτευτές με κριτήριο τα κομματικά ένσημα, αυτοί που παραβιάζουν συστηματικά το Σύνταγμα όπως με την ΠΝΠ για τις επιτάξεις στα νησιά. Φτιάχνουν ΠΝΠ που παραβιάζει την ισχύουσα νομοθεσία περί επιτάξεως και το ίδιο το Σύνταγμα. Μιλάνε αυτοί που έχουν κάνει λάστιχο τον κανονισμό της Βουλής σε μια προκαταρκτική-παρωδία για να αναδείξουν το αφήγημα της δήθεν σκευωρίας για το μεγάλο σκάνδαλο Novartis, που έσπευσα να αποκλείσουν με το έτσι θέλω δυο βουλευτές της μειοψηφίας και που τώρα ετοιμάζονται να παραβιάσουν το διεθνές νομικό πλαίσιο για την προστασία μαρτύρων».

  Ο κ. Τσίπρας είπε ότι (στην πρωτολογία του το Σάββατο) προσπάθησε να καταθέσει μια δική του συμβολή για τον απολογισμό αναφερόμενος στο δύσκολο θέμα του «πώς θα μπορέσουμε την επόμενη φορά να εφαρμόσουμε το πολιτικό μας σχέδιο στο βαθμό που λάβει τη λαϊκή εντολή, έχοντας σήμερα την εμπειρία των δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε». «Πώς θα βρούμε δηλαδή τον τρόπο χωρίς ίχνος θεσμικής παρεκτροπής, να υλοποιήσουμε το πολιτικό μας σχέδιο στο βαθμό που αποτελεί λαϊκή επιταγή και άρα συνταγματική επιταγή», υπογράμμισε.

  Καμία αξιοκρατική λογική από την κυβέρνηση

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι μίλησε για «σαράκι» εννοώντας κάποιους αρμούς στην εξουσία που «βρέθηκαν εκεί χωρίς διαφάνεια και κανόνες και υπονόμευσαν τις πολιτικές μας επιλογές». «Ενδεχομένως», τόνισε, «να πρέπει να συνομολογήσουμε ότι η επιβολή των κανόνων, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, είναι ταυτόσημη και ταυτόχρονη με το ξήλωμα της σαπίλας και του σαρακιού, αλλά πρέπει και να συνομολογήσουμε ότι πολλές φορές δεν ήμασταν τόσο αποφασιστικοί όσο θα έπρεπε».

  Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «πριν από τις εκλογές του '15 από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη, είχαν διοριστεί διευθυντές στη δημόσιο διοίκηση μέσα σε μια νύχτα, χωρίς καμία αξιοκρατική διαδικασία, κανόνα, διαφάνεια. Ξήλωσε γενικό διευθυντή με 1.178 μόρια για να διορίσει κάποιον κολλητό του που ήταν τελευταίος».

  «Ποια αξιοκρατική λογική και ποια λογική διαφάνειας μας εμπόδισε εμάς να προβούμε στην εφαρμογή των κανόνων της αξιοκρατίας και της διαφάνειας;», είπε, σημειώνοντας ότι επιμένει στο ζήτημα της αποφασιστικότητας «πάντα μέσα στο τρίπτυχο: κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία».

  Τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε την επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να γίνει διοικητής της ΤτΕ ο πρώην ΥΠΟΙΚ «παρότι ήταν αντίθετος στο πολιτικό μας σχέδιο, όφειλε να μην υπονομεύει το κυβερνητικό έργο». Πρόσθεσε ότι όμως όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιούσε την πιο κρίσιμη συμφωνία με τους θεσμούς για καθαρή έξοδο, εκείνος έλεγε ότι η χώρα πρέπει να έχει γραμμή προληπτικής στήριξης.

  Ο τολμηρά αυτοκριτικός απολογισμός είναι δύναμη

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έγινε πολύ ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος στην ΚΕ, ότι αποδείχθηκε πως «όχι μόνο δεν είχαμε λόγο να φοβηθούμε αυτή τη συζήτηση, αλλά ορθά την εντάξαμε σε ένα πλαίσιο ώστε η συζήτηση για το χθες να έχει προβολή στο σήμερα και το αύριο».

  Σημείωσε ότι ο ειλικρινής και τολμηρά αυτοκριτικός απολογισμός είναι δύναμη και όχι αδυναμία «κι αυτό φαίνεται από το πόσο ενοχλήθηκε το παλιό πολιτικό σύστημα που μάλλον περίμενε να δει συγκρούσεις, μαχαιρώματα, διαφορετικά πολιτικά σχέδια, αλλά βλέπει ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο». Αντίθετα, είπε, τα διαφορετικά πολιτικά σχέδια «τα βλέπουν στο εσωτερικό τους με κρίσιμες ουρές και εξελίξεις». «Βλέπουν κάτι που δεν θα αποκτήσουν ποτέ αυτοί στο εσωτερικό τους, συντροφικότητα, αλληλεγγύη, πίστη σε ένα κοινό πολιτικό σχέδιο παρά τις διαφορετικές απόψεις.

  Δύο οι λόγοι που ενοχλείται η Ν.Δ.

  Τέλος, σχολίασε ότι από τις δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε η Ν.Δ. και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «φαίνεται πόσο ενοχλείται» και αυτό γίνεται για δυο λόγους: «Γιατί ορθώς φοβάται ότι αυτή η διαδικασία της ειλικρίνειας και επισήμανσης των αδυναμιών μας θα μας κάνει καλύτερους και δυνατότερους. Δεύτερον γιατί φοβάται και ορθώς ότι ο λαός βλέπει τη διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., βλέπει μια δύναμη αλήθειας από τη μια και από την άλλη μια δύναμη του κουκουλώματος και της εξαπάτησης».

  • Αλέξης Τσίπρας
  • Κεντρική Επιτροπή Σύριζα
  • Νέα Δημοκρατία
  • απολογισμός

   Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 9:36 pm


   Βόρεια Μακεδονία: Διαλύθηκε η Βουλή - Πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο

   Βόρεια Μακεδονία: Διαλύθηκε η Βουλή - Πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο

   «Διαλύθηκε» τo βράδυ της Κυριακής η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας ώστε να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, οι οποίες δρομολογούνται για τις 12 Απριλίου.

   Υπέρ της «διάλυσης» του Σώματος τάχθηκαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων της χώρας, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

   Ο πρόεδρος της Βουλής της γειτονικής χώρας, Ταλάτ Τζαφέρι, αναμένεται να προκηρύξει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές για την 12η Απριλίου.

   Την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών είχε ζητήσει τον περασμένο Οκτώβριο ο τότε πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, μετά την άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βόρεια Μακεδονία.

   • Πρόεδρος βουλής
   • Ζόραν Ζάεφ
   • ΣΚΟΠΙΑ
   • Ενταξιακές διαπραγματεύσεις

    Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 9:14 pm


    Σε «θρίλερ» μετατράπηκε η πτήση Αθήνα-Βρυξέλλες για Σταϊκούρα, Λοβέρδο, Χαρδαλιά

    Σε «θρίλερ» μετατράπηκε η πτήση Αθήνα-Βρυξέλλες για Σταϊκούρα, Λοβέρδο, Χαρδαλιά

    Δραματικές στιγμές έζησαν επιβάτες σε πτήση της Aegean, όταν το αεροσκάφος τους «χτυπήθηκε» από ισχυρούς πλευρικούς ανέμους κατά την προσγείωση στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

    Σύμφωνα με το protothema.gr, το αεροσκάφος τύπου Airbus A320-200 εκτελούσε την πτήση Α3622, από Αθήνα για Βρυξέλλες.

    «Έτρεμε σαν καρυδότσουφλο»

    Αρκετοί επιβάτες έκαναν λόγο για τη «χειρότερη πτήση της ζωής τους», καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, το αεροσκάφος «έτρεμε σαν καρυδότσουφλο» κατά τη διάρκεια της προσγείωσης. 

    Ανάμεσα στους επιβαίνοντες ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

    Το αεροσκάφος απέτυχε να προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Βρυξελλών, στην πρώτη του προσπάθεια και τελικά προσγειώθηκε οριακά με τη δεύτερη.

    • Χρήστος Σταϊκούρας 
    • Νίκος Χαρδαλιάς
    • ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

     Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 8:53 pm


     Έρχεται νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση – Τι προβλέπει

     Έρχεται νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση – Τι προβλέπει

     Λύσεις σε ζητήματα, που εκκρεμούν και προβληματίζουν εδώ και χρόνια, έρχεται να δώσει ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο βάζει τάξη στην εταιρική διακυβέρνηση και σε επιμέρους ρυθμίσεις, που αφορούν τη διοίκηση μιας εταιρείας.

     Το νέο σχέδιο νόμου, που βρίσκεται υπό επεξεργασία, περιέχει λεπτομερή περιγραφή, αναφορικά με τον ορισμό των ανεξάρτητων και μη μελών, τον τρόπο λειτουργίας του εσωτερικού ελέγχου μίας εταιρείας, τις οργανωτικές μονάδες που αυτός θα πρέπει να υποστηρίζει, αλλά και πρόσθετες υποχρεώσεις διαφάνειας σε ό,τι αφορά στους μετόχους.

     Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει συντάξει το σχέδιο νόμου, με τίτλο «Για την διάρθρωση του Διοικητικού Συμβουλίου και την Εσωτερική Οργάνωση στο Πλαίσιο της Εταιρικής Διακυβέρνησης Εταιριών που έχουν εισηγμένες μετοχές ή ομολογίες σε ρυθμιζόμενη αγορά που λειτουργεί στην Ελλάδα» και στην παρούσα φάση, το σχέδιο βρίσκεται στην τελική ευθεία προς το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να γίνει νόμος.

     Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η κινητοποίηση των αρχών ήταν τέτοια, μετά και την έκταση που πήρε η υπόθεση Folli Follie, που παρέδωσαν το κείμενο που ορίζει τις παραμέτρους του νέου νομοσχεδίου για την εταιρική διακυβέρνηση σε μια μικρή ομάδα  ανεξάρτητων νομικών εμπειρογνωμόνων, με σκοπό εκείνοι να προσθέσουν ό,τι θεωρούσαν απαραίτητο στην παρούσα φάση.

     Σημειώνεται πως την ερχόμενη Παρασκευή συνεδριάζει η Συμβουλευτική Επιτροπή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να υποβάλει τυχόν παρατηρήσεις ή προτάσεις επί του συγκεκριμένου κειμένου.

     Σύμφωνα με τα όσα ορίζει αυστηρά το νέο νομοσχέδιο, ένα μέλος θεωρείται ανεξάρτητο όταν:

     • Ένα μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου θεωρείται ανεξάρτητο, εφόσον δεν κατέχει κατά τη διάρκεια της θητείας του άμεσα ή έμμεσα ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου μεγαλύτερο του 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας και είναι απαλλαγμένο από οικονομικές, επιχειρηματικές, οικογενειακές ή άλλου είδους σχέσεις εξάρτησης, οι οποίες δύνανται να επηρεάζουν τις αποφάσεις του και την ανεξάρτητη και αντικειμενική κρίση του.

     Σχέση εξάρτησης με την Εταιρεία υφίσταται στις ακόλουθες ιδίως περιπτώσεις προσώπων:

     • Πρόσωπο που λαμβάνει οποιαδήποτε σημαντική αμοιβή ή παροχή από την Εταιρεία ή από συνδεδεμένη με αυτήν εταιρία, πλην της αμοιβής για τη συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο ή σε επιτροπές του καθώς και της είσπραξης πάγιων παροχών στο πλαίσιο συνταξιοδοτικού συστήματος, συμπεριλαμβανόμενων των ετεροχρονισμένων παροχών, για προηγούμενες υπηρεσίες προς την Εταιρεία, αρκεί οι παροχές αυτές να μην συναρτώνται με τη συνέχιση των υπηρεσιών αυτών.

     Ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζει το άρθρο 10 του νομοσχεδίου, που αναφέρεται σε πρόσφατες υποχρεώσεις διαφάνειας και μεταξύ άλλων ορίζει πως «Κάθε Εταιρεία, σε περίπτωση δημοσιοποίησης από τρίτο πρόσωπο ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αισθητά την τιμή των χρηματοπιστωτικών μέσων ή την τιμή των συνδεδεμένων με αυτά παράγωγων μέσων, οφείλει με ανακοίνωσή της, η οποία δημοσιοποιείται με τα μέσα που ορίζονται στο αρ. 21 του ν. 3556/2007:

     (α) να προβεί, εφόσον οι πληροφορίες αυτές είναι βάσιμες ή αληθείς, σε άμεση επιβεβαίωσή τους, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα και το στάδιο εξέλιξης στο οποίο βρίσκονται τα γεγονότα στα οποία αναφέρονται οι σχετικές πληροφορίες, ή

     (β) να προβεί, εφόσον οι πληροφορίες είναι ανυπόστατες ή ψευδείς ή ανακριβείς, σε άμεση διάψευσή τους ή στην επισήμανση της ανακρίβειας τέτοιων πληροφοριών, αντιστοίχως».

     • Folli Follie
     • διοίκηση εταιρείας
     • σχέδιο νόμου

      Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 8:31 pm


      Τσαβούσογλου σε Λαβρόφ: Τερματίστε άμεσα τις επιθέσεις στην Ιντλίμπ

      Τσαβούσογλου σε Λαβρόφ: Τερματίστε άμεσα τις επιθέσεις στην Ιντλίμπ

      Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε την Κυριακή ότι ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, σε χθεσινή τους συνάντηση, να σταματήσουν άμεσα οι επιθέσεις στην βορειοδυτική περιοχή της Συρίας, Ιντλίμπ, και να επιτευχθεί μια εκεχειρία διαρκείας.

      Μιλώντας στη Γερμανία μετά την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι συναντήθηκε με αμερικανούς βουλευτές στη διάσκεψη και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εργαστούν ώστε να βελτιωθούν, σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις με την Τουρκία και όχι μόνο λόγω των εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία.

      Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Reuters, η Τουρκία και η Ρωσία υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον πόλεμο της Συρίας, αλλά έχουν συνεργαστεί για μια πολιτική επίλυση της κρίσης. Ωστόσο, μια πρόσφατη επίθεση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ οδήγησε σε κλιμάκωση της έντασης των σχέσεων Άγκυρας και Μόσχας.

      Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε απειλές κατά της συριακής κυβέρνησης, προειδοποιώντας τις δυνάμεις του Άσαντ να αποσυρθούν από την Ιντλίμπ έως το τέλος Φεβρουαρίου, διότι σε διαφορετική περίπτωση η Τουρκία θα το κάνει με τον «δύσκολο τρόπο».

      • ΜΕΒΛΟΥΤ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ
      • Σεργκέι Λαβρόφ
      • ΣΥΡΙΑ

       Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 8:09 pm


       Χρυσοχοΐδης: Οι πολίτες της Αττικής βλέπουν την ΕΛΑΣ κάθε 15λεπτο

       Χρυσοχοΐδης: Οι πολίτες της Αττικής βλέπουν την ΕΛΑΣ κάθε 15λεπτο

       Την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανελλήνια ημερίδα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Κλείνουμε τις εκκρεμότητες του χθες. Δημιουργούμε σε στέρεες βάσεις την Ελλάδα του αύριο» στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

       Καλωσορίζοντας τα 160 στελέχη της ΝΔ από όλη την Ελλάδα που έδωσαν το παρόν, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής κ. Στεργίου δήλωσε:

       «Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε το δυναμισμό και τη δημιουργικότητα του κομματικού μας δυναμικού, όχι μόνο στην υποστήριξη του έργου της κυβέρνησης αλλά και στην κατάθεση προτάσεων και ιδεών για τη διαμόρφωση της ασκούμενης πολιτικής. Η σημερινή συνάντηση με τους υποψήφιους βουλευτές και ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2019, αποτελεί την αρχή ενός κύκλου ημερίδων με σκοπό να καλύψουμε όλα τα βασικά πεδία του κυβερνητικού έργου. Ξεκινήσαμε τις θεματικές ενότητες πραγματευόμενοι δύο μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα: την Προστασία του Πολίτη και τη Μεταναστευτική Πολιτική».

       Έχει βελτιωθεί η κατάσταση στα χερσαία σύνορα

       Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι η ασφάλεια είναι ένας από τους 3 βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής και αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο που έχει γίνει τους τελευταίους 7 μήνες τόσο στο σκέλος της φύλαξης των συνόρων όσο και στο σκέλος της ασφάλειας σε σπίτια και γειτονιές

       Ακόμη, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει στα Εξάρχεια, με την εκκένωση πολλών καταλήψεων και τις πεζές περιπολίες που ήδη έχουν ξεκινήσει, αλλά και στην εξάρθρωση τρομοκρατικών και εγκληματικών οργανώσεων. Όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων σημείωσε ότι η κατάσταση ιδίως στα χερσαία σύνορα έχει βελτιωθεί σημαντικά ενώ «ήδη προγραμματίζεται και τέλος Μαΐου θα έχουν εγκατασταθεί στον Έβρο 400 νέοι συνοριοφύλακες».

       Υπάρχουν αστυνομικοί και στην πιο αραιοκατοικημένη περιοχή

       Για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προανήγγειλε την άμεση πρόσληψη 800 συνοριοφυλάκων, που σε συνδυασμό με την αύξηση των δυνάμεων της Frontex θα βοηθήσουν σημαντικά στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

       Σχετικά με την ασφάλεια στις πόλεις και τις γειτονιές, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε ειδική αναφορά στην πρόσληψη των 1.500 νέων αστυνομικών της ομάδας Δίας «οι οποίοι ήδη είναι στο δρόμο και είναι στις γειτονιές της Αθήνας και ταυτόχρονα αποδεσμεύτηκε αριθμός αστυνομικών από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη, η οποία επίσης έχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή δηλαδή, κάθε 15 λεπτά περίπου, οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου ακόμα και της πιο ακραίας αραιοκατοικημένης περιοχής, βλέπουν αστυνομικούς της Δίας να περιπολούν στις γειτονιές τους».

       Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ασύλου και Επιστροφών κ. Γεωργιάδης.

       • ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ
       • ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ
       • Ελληνική Αστυνομία
       • Frontex
       • Συνοριοφύλακες

        Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 7:46 pm


        Το Ιράν δε θα συνομιλήσει «υπό πίεση» με την Ουάσινγκτον

        Το Ιράν δε θα συνομιλήσει «υπό πίεση» με την Ουάσινγκτον

        Μήνυμα πως το Ιράν δεν θα συνομιλήσει ποτέ «υπό πίεση» με τις ΗΠΑ έστειλε ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί, σημειώνοντας παράλληλα ότι η βοήθεια της Τεχεράνης είναι απαραίτητη για την καθιέρωση της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

        Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Ιρανός πρόεδρος επεσήμανε πως «το Ιράν δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ υπό πίεση. Δεν θα ενδώσουμε ποτέ στις πιέσεις της Αμερικής και δεν θα διαπραγματευτούμε ποτέ από θέση αδυναμίας. Η "μέγιστη πίεση" της Αμερικής προς το Ιράν είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

        Επιπλέον, ο Ροχανί ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής στον Περσικό Κόλπο είναι αδύνατη χωρίς την βοήθεια του Ιράν».

        • Χάσαν Ροχάνι
        • ΗΠΑ
        • Τεχεράνη
        • Μέση Ανατολή

         Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 7:23 pm


         Η ατζέντα των συναντήσεων Μητσοτάκη για τη Δευτέρα

         Η ατζέντα των συναντήσεων Μητσοτάκη για τη Δευτέρα

         Με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόκειται να συναντηθεί τη Δευτέρα στις 12:30 ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

         Στη συνέχεια, νωρίς το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου και ακολούθως με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Zurab Pololikashvili.

         Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής: 

         - Συνάντηση στις 12:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

         - Στις 16:00 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου.

         - Στις 17:00 θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Zurab Pololikashvili.

         • Κυριάκος Μητσοτάκης
         • Κωστής Χατζηδάκης
         • υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος
         • Μέγαρο Μαξίμου

          Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 7:01 pm


          ΔΝΤ: Ο κοροναϊός απειλεί να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη

          ΔΝΤ: Ο κοροναϊός απειλεί να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη

          Ισχυρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη μπορεί να προκαλέσει η επιδημία του κοροναϊού, η οποία σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μπορεί να την καταστρέψει ολοσχερώς το 2020.

          «Μπορεί να υπάρξει μια μείωση που εξακολουθούμε να ελπίζουμε να είναι της τάξης 0,1-0,2%», δήλωσε η Γκεοργκίεβα στο Παγκόσμιο Φόρουμ Γυναικών στο Ντουμπάι, προσθέτοντας ότι πιθανόν να ακολουθήσει μια ισχυρή και ταχεία ανάκαμψη.

          Η ίδια είπε ότι ο πλήρης αντίκτυπος από την εξάπλωση της νόσου, η οποία έχει ήδη προκαλέσει πάνω από 1.600 νεκρούς, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα περιοριστεί.

          «Συμβουλεύω όλους να μη σπεύδουν σε πρόωρα συμπεράσματα. Υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα. Λειτουργούμε με βάση σενάρια, όχι ακόμη προβλέψεις, ρωτήστε με σε 10 ημέρες», τόνισε.

          Πολύ γρήγορη ανάκαμψη αν περιοριστεί η νόσος

          Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, ακόμη είναι «πολύ νωρίς» για να αξιολογήσουμε τον πλήρη αντίκτυπο της επιδημίας. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η επιδημία έχει ήδη πλήξει τομείς όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές.

          «Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε γιατί δεν γνωρίζουμε ποιά είναι η φύση αυτού του ιού. Δεν γνωρίζουμε πόσο γρήγορα η Κίνα θα μπορέσει να τον περιορίσει. Δεν γνωρίζουμε αν θα εξαπλωθεί στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε η Γκεοργκίεβα και συμπλήρωσε: 

          «Αν η νόσος περιοριστεί γρήγορα, μπορεί να υπάρξει μια απότομη πτώση και μια πολύ γρήγορη ανάκαμψη», ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως αντίκτυπος με σχήμα V, εξήγησε.

          Mε άλλα λόγια, μεγάλη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα, στη συνέχεια μια γρήγορη ανάκαμψη, με αποτέλεσμα ο συνολικός αντίκτυπος να συγκρατηθεί και επομένως να μετριαστεί και ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία.

          «Βρισκόμαστε σε μια φάση χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης»

          Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα--την πρώτη και δεύτερη παγκόσμια οικονομία--μείωσε τον αντίκτυπο της νόσου στη διεθνή οικονομία. Αλλά ο κόσμος θα πρέπει να ανησυχεί «για μια βραδεία ανάπτυξη», η οποία έχει προκληθεί από την αβεβαιότητα.

          «Βρισκόμαστε τώρα σε μια φάση χαμηλής ανάπτυξης της παραγωγικότητας, χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, χαμηλών επιτοκίων και χαμηλού πληθωρισμού», δήλωσε η Γκεοργκίεβα στο φόρουμ του Ντουμπάι, στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η κόρη του προέδρου των ΗΠΑ, Ιβάνκα Τραμπ, και η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

          Διαβάστε επίσης:

          ΔΝΤ για κοροναϊό: Ανάγκη συνεργασίας κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων

          • Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
          • COVID 19
          • Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
          • Ντουμπάι

           Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 6:43 pm


           Μακρόν: Σε άγρα επαφών για τη μετά-Μέρκελ εποχή

           Μακρόν: Σε άγρα επαφών για τη μετά-Μέρκελ εποχή

           Ο γάλλος πρόεδρος χρησιμοποίησε τη Διάσκεψη Ασφάλειας για συναντήσεις με πολιτικούς που ίσως να παίξουν σημαντικό ρόλο μετά την αποχώρηση της Μέρκελ από την πολιτική. Υποψήφιος και ο Άρμιν Λάσετ για πρόεδρος του CDU;

           Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, αν θα μπορούσε να εστιάσει ο φακός της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου στα λεγόμενα, στις κινήσεις και τις επαφές του γάλλου προέδρου Μακρόν θα έβγαζε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις γερμανογαλικές σχέσεις. Ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν έχασε την ευκαιρία στο περιθώριο της Διάσκεψης να συναντήσει σειρά γερμανών πολιτικών που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εποχή μετά την πολιτική δύση του άστρου της Μέρκελ. Και δεν έχασε την ευκαιρία να απευθύνει άλλη μια προειδοποίηση ότι λόγω του διογκούμενου κύματος απόρριψης της Ευρώπης «η ευρωπαϊκή περιπέτεια πρέπει να πάρει νέα δυναμική».

           Συνάντηση με του γερμανούς Πράσινους

           Η DW επισημαίνει πως σε αυτήν την περιπέτεια άρρηκτα συνδεδεμένες είναι Γαλλία και Γερμανία. Ο γάλλος πρόεδρος  διατύπωσε την ένσταση ότι στην πορεία των σχέσεων των δύο χωρών, καταγράφηκε «στάση αναμονής σε απαντήσεις», τα επόμενα χρόνια όμως θα πρέπει  να αναπτυχθεί πολύ πιο γρήγορα μια «κυριαρχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Σε άλλο σημείο των όσων είπε στη διάρκεια της Διάσκεψης τάχθηκε εναντίον της μείωσης των δαπανών και της ενίσχυσης του έλεγχου των αγορών από την ΕΕ μετά την δημοσιονομική κρίση του 2008.  «Και τα δύο οδήγησαν στο να αισθάνεται κρεμασμένη η μεσαία τάξη στην Ευρώπη» είπε. Αίσθηση προκάλεσε η συνάντηση του Μακρόν με τους συμπροέδρους των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ και Ανναλένα Μπέρμποκ. Ήταν και πρώτη φορά μετά από προηγούμενο ραντεβού στη γαλλική πρωτεύουσα, που όμως δεν έγινε.

           Το Παρίσι παρουσίασε τη συνάντηση ως προσπάθεια του γάλλου προέδρου να αναζητήσει εταίρους πέρα του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού του Βερολίνου. Και σε σχετική ανακοίνωση διευκρίνισε ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να δοθεί η εντύπωση ότι το Παρίσι αναμειγνύεται στα εσωτερικά «του πιο στενού μας εταίρου». Σε σημερινές του δηλώσεις στο Μόναχο ο Ρόμπερτ Χάμπεκ συμφώνησε με τον γάλλο πρόεδρο ότι χρειάζονται σαφείς απαντήσεις από τη Γερμανία και τη Γαλλία στα επείγοντα προβλήματα της ΕΕ. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας» είπε χαρακτηριστικά και εμφανίστηκε ανοιχτός στην αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και σε περισσότερες γερμανικές επενδύσεις. 

           Η ΕΕ του Άρμιν Λάσετ

           Αλλά και με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, που του αποδίδονται προθέσεις διεκδίκησης υποψηφιότητας για την καγκελαρία, συναντήθηκε ο γάλλος πρόεδρος. Η ανταλλαγή απόψεων ήταν ανοιχτή και θετική απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της ΕΕ, έγραψε στο twitter ο Ζέντερ. Απαρατήρητη δεν πέρασε και η κριτική στη γερμανική κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Ρηνανίας Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, που κι αυτός φέρεται ανάμεσα στους επίδοξους διαδόχους της Μέρκελ. Αν και θεωρείται από τους έμπιστούς της ο Λάσετ επέκρινε την κυβέρνηση συνασπισμού για ολιγωρία στο αίτημα του Μακρόν για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, σε έναν τομέα στον οποίο κυριαρχεί εδώ και χρόνια η καγκελάριος. «Στην κυβερνητική συμφωνία το μότο είναι περισσότερη δυναμική για την Ευρώπη, αλλά δεν παρατηρήσαμε κάτι το αξιοπρόσεκτο τα τελευταία δύο χρόνια» παρατήρησε μιλώντας σε πάνελ για την Ευρώπη.

           Εκείνο που κατέγραψαν οι παρατηρητές ήταν ότι ούτε καν το όνομα της Μέρκελ ανέφερε. Αντίθετα έκανε πολλές αναφορές στον Χέλμουτ Κολ μιλώντας για την κοινή πορεία Γερμανίας-Γαλλίας με στόχο την ενσωμάτωση και εμβάθυνση της ΕΕ. Η παρουσία του στο Μόναχο δίνει το έναυσμα στους αναλυτές να πιστεύουν ότι ο ΄Αρμιν Λάσετ θα είναι κι αυτός παρών στη διεκδίκηση της προεδρίας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Για την ώρα δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του. 

           • Deutsche Welle
           • ΠΡΑΣΙΝΟΙ
           • ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
           • Εμανουέλ Μακρόν
           • Μόναχο

            Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 6:25 pm


            Ραγκούσης για Μάτι: Η κυβέρνηση αντί να υβρίζει, ας απαντήσει

            Ραγκούσης για Μάτι: Η κυβέρνηση αντί να υβρίζει, ας απαντήσει

            «Αντί να υβρίζει η Ν.Δ. νομίζοντας πως έτσι μπορεί να προσπεράσει τα σοβαρότατα ερωτήματα που έχουν πλέον αναδειχθεί από τις κραυγαλέες αντινομίες της, ας φροντίσει-όπως έχει υποχρέωση-να τα απαντήσει», αναφέρει σε δήλωση του ο Γιάννης Ραγκούσης.

            Απαντώντας στην χθεσινή ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «είναι γελασμένη η Ν.Δ. εάν νομίζει ότι πλέον οι πολίτες μπορούν να δεχτούν ως πολιτική και θεσμική "κανονικότητα" το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος αρχικά εμφανιζόταν να καταγγέλλει τους πάντες και τα πάντα για την τραγωδία στο Μάτι, από την ώρα που ανέλαβε πρωθυπουργός προχώρησε σε δύο πολύ σοβαρές αποφάσεις».

            Ειδικότερα, ο κ. Ραγκούσης αναφέρει:

            «1. Αυτός ο ίδιος, τοποθέτησε ως γενικό γραμματέα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ που είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση για την τραγωδία στο Μάτι, από τον π. πρωθυπουργό κ. Αλ.Τσίπρα.

            2. Προήγαγε σε υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος, τον αρχιπύραρχο, διοικητή Αν. Αττικής της Πυροσβεστικής, επιχειρησιακό επικεφαλής κατά την τραγωδία στο Μάτι».

            • ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
            • Νέα Δημοκρατία
            • Μάτι Αττικής
            • Αλέξης Τσίπρας

             Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 6:04 pm


             Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

             Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

             Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί τη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να λάβει μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.

             Αρχικά, o υπουργός Εξωτερικών θα μετάσχει σε άτυπο πρόγευμα εργασίας, με τη συμμετοχή του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, κατά το οποίο θα εξετασθεί η ενταξιακή προοπτική της χώρας, καθώς και στη Διάσκεψη Δωρητών για την Αλβανία σε συνέχεια του καταστροφικού σεισμού τον παρελθόντα Νοέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

             Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει ακόμη σε πρόγευμα εργασίας, προπαρασκευαστικό του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, των υπουργών Εξωτερικών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

             Η ατζέντα των συνομιλιών

             Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών θα εστιάσουν στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Σαχέλ, τη Βενεζουέλα και τα Δυτικά Βαλκάνια. Επιπλέον, το Συμβούλιο θα επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, ενώ θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ-Ινδίας και ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης.

             Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον ομόλογό του από την Εσθονία, χώρα μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2020-21.

             jfygsdkfnidkn

             • Ευρωπαϊκή Ενωση
             • Βελγιο
             • Νίκος Δένδιας
             • ΥΠΕΞ

              Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 5:46 pm


              Ford: 1.000 αυτοκίνητα ημερησίως θα παράγει το εργοστάσιο στη Ρουμανία

              Ford: 1.000 αυτοκίνητα ημερησίως θα παράγει το εργοστάσιο στη Ρουμανία

              Συνολικά 1.000 αυτοκίνητα θα παράγει σε ημερήσια βάση το εργοστάσιο της εταιρείας Ford στην Κραϊόβα της Ρουμανίας.

              Στην σχετική ανακοίνωση, τονίζεται ότι η παραγωγή στο συγκεκριμένο εργοστάσιο θα «αγγίξει» τον αριθμό - ρεκόρ παραγωγής τουλάχιστον 1.000 αυτοκινήτων ανά ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 67 δευτερόλεπτα θα παράγεται ένα αυτοκίνητο και κάθε 42 δευτερόλεπτα ένας κινητήρας EcoBoost.

              Από τον Οκτώβριο του 2019, το εργοστάσιο στην Κραϊόβα παράγει δύο μοντέλα SUV, το Ford EcoSport και το νέο Ford Puma, τα οποία διατίθενται σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, όπου η εταιρεία είναι παρούσα, ενώ από το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα εξάγονται και στην αγορά της Αυστραλίας.

              Η επένδυση της εταιρείας στο εργοστάσιο αυτό, στο οποίο εργάζονται 6.300 άτομα, διαμορφώνεται στο1,5 δισ. ευρώ. Το 2019, το μερίδιο της εταιρείας στη ρουμανική αγορά διαμορφώθηκε σε 8,6%, με συνολικά 16.168 εγγεγραμμένα οχήματα.

              • Κραϊόβα
              • SUV
              • Ford Puma
              • Ford EcoSport

               Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 5:29 pm


               Καμία παράβαση στο 78% των ελέγχων για τον αντικαπνιστικό νόμο

               Καμία παράβαση στο 78% των ελέγχων για τον αντικαπνιστικό νόμο

               «Σαφάρι» ελέγχων για τον αντικαπνιστικό νόμο διενεργήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 2 Φεβρουαρίου έως και 15 Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο των ελέγχων, τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) δείχνουν τη θετική ανταπόκριση των πολιτών και τη συμμόρφωσή τους στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε ποσοστό 78%.

               Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η ΕΑΔ σε συνεργασία με τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (Γ.Α.Δ.Α) της ΕΛ.ΑΣ συνεχίζει τους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε όλη την επικράτεια, με τα αποτελέσματα να παραμένουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά δεδομένου ότι καταγράφονται υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης με τις σχετικές διατάξεις, γεγονός που αντανακλά την αποδοχή των μέτρων και συνάμα την ωριμότητα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης της ελληνικής κοινωνίας.

               Ειδικότερα, οι έλεγχοι καταγράφουν τη συνεργασία και τη στήριξη των μέτρων από τη συντριπτική πλειοψηφία της επιχειρηματικής κοινότητας που αναλαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί για την προστασία της δημόσιας υγείας και την περιφρούρηση του υγιούς ανταγωνισμού.

               Συνοπτικά, τα στατιστικά στοιχεία για το διάστημα 02.02.2020-15.02.2020:

               • Από το σύνολο των 311 καταστημάτων που ελέχθησαν δεν καταγράφηκε καμία παράβαση στο 78% των περιπτώσεων.
               • Από το σύνολο των 69 παραβάσεων μόνο 13 αφορούσαν καπνίζοντες σε χώρους που απαγορευόταν το κάπνισμα.
               • Βεβαιώθηκαν πρόστιμα συνολικού ποσού 58.300 ευρώ.
               • αντικαπνιστικός νόμος
               • εθνική αρχή διαφάνειας
               • ΕΑΔ
               • παραβάσεις

                Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 5:11 pm


                Νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες της Αττικής

                Νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες της Αττικής

                «Η Αττική περνάει σε μία νέα ψηφιακή εποχή με τον πολίτη στην πρώτη γραμμή και στόχο την καλύτερη εξυπηρέτησή του». Με το μήνυμα αυτό ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, παρουσίασε την ψηφιοποίηση 45 νέων υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής που τίθενται στη διάθεση των πολιτών, με στόχο την αμεσότερη και καλύτερη εξυπηρέτησή τους. 

                Η ενεργοποίηση των νέων υπηρεσιών έγινε σε ειδική εκδήλωση, κατά την οποία παρουσιάστηκε επιπλέον η νέα στρατηγική της Περιφέρειας, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.

                120+45 νέες ψηφιακές αιτήσεις

                «Από σήμερα δίδεται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ψηφιακά για 165 Διοικητικές πράξεις αρμοδιότητας της Περιφέρειας. Στις ήδη υπάρχουσες 120, προστίθενται επιπλέον 45 νέες ψηφιακές αιτήσεις αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των διαθέσιμων ψηφιακών αιτήσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης. Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, παραβρέθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

                Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας

                Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Πατούλης και ο κ. Πιερρακάκης υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας με αντικείμενο τη θεσμοθέτηση και υλοποίηση μιας σειράς συστημικών δράσεων που θα έχουν στόχο τη βελτιστοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, την αναβάθμιση της πληροφόρησης και ενημέρωσής τους, αλλά και την αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

                ΚΕΠ Περιφέρειας Αττικής και 5 αναγκαίες παρεμβάσεις


                Επιπλέον, ο κ. Πατούλης προανήγγειλε την σύσταση ΚΕΠ στην Περιφέρεια Αττικής με στόχο τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών. Ωστόσο επισήμανε πως η εφαρμογή της ψηφιακής διακυβέρνησης στο σύνολο του Κράτους και της αυτοδιοίκησης που θα συμβάλλει στην οικονομική ανάταξη της χώρας αλλά και στην πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, απαιτεί 5 συγκεκριμένες παρεμβάσεις που αφορούν:

                1. Την προσαρμογή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου στα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής.
                2. Την προώθηση δικτύων νέας γενιάς υψηλών ταχυτήτων σε όλη τη χώρα.
                3. Την επένδυση στην οικονομία των δεδομένων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ανοικτά δεδομένα.
                4. Τη δημιουργία ενός ευρύτατου προγράμματος ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων για τους πολίτες κάθε ηλικίας, γιατί δεν αρκεί να προσφέρεις ψηφιακές υπηρεσίες, πρέπει να μπορεί και πολίτης να τις αξιοποιεί.
                5. Καθώς και την υλοποίηση ενός προγράμματος πραγματικού ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος για την έναρξη επιχειρήσεων, τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, τη δημιουργία ενός κεντρικού οργανογράμματος για την ψηφιακή διοίκηση, κλπ.

                4 υποσυστήματα που στηρίζουν την ψηφιακή διακυβέρνηση της Αττικής

                Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στη λειτουργία της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Διαδικτυακής Ενημέρωσης και Ψηφιακής Εξυπηρέτησης της Περιφέρειας η οποία έχει ως αντικείμενο τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Πολίτες και τις Επιχειρήσεις, από το σύνολο των Υπηρεσιών της Περιφέρειας.

                Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, σήμερα στην Περιφέρεια λειτουργεί ένα πολυκαναλικό σύστημα, που αποτελείται από 4 υποσυστήματα.

                1. Το πρώτο υποσύστημα αφορά στην τηλεφωνική Εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων που απαντά στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1539.
                 Σε αυτόν τον αριθμό απευθύνονται πολίτες και επιχειρήσεις για να λάβουν πληροφόρηση σχετική με, όλες τις διοικητικές πράξεις και τις υπηρεσίες που τους ενδιαφέρουν.
                2. Το δεύτερο υποσύστημα είναι ο «Οδηγός του Πολίτη» (https://www.pattikis.gr/) που αφορά στην παροχή πληροφόρησης για το σύνολο των διοικητικών πράξεων και παρεχομένων υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις.
                3. Το τρίτο υποσύστημα αφορά στην ψηφιακή υποβολή αιτημάτων εξυπηρέτησης προς την Περιφέρεια Αττικής. Πολίτες και επιχειρήσεις έχουν πλέον την ευχέρεια μέσω του οδηγού του πολίτη να υποβάλλουν ψηφιακά καταγγελίες, ερωτήματα ή προτάσεις βελτίωσης για περισσότερες από 500 παρεχόμενες υπηρεσίες.
                 Ταυτόχρονα παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ψηφιακά για 120 Διοικητικές πράξεις αρμοδιότητας της Περιφέρειας. Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης από σήμερα, σε αυτές τις 120, προστίθενται επιπλέον 45 νέες ψηφιακές αιτήσεις αυξάνοντας τις διαθέσιμες ψηφιακές αιτήσεις πλέον σε 165.
                 Ειδικότερα, πολίτες και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ψηφιακά την αίτησή τους και να παραλάβουν ψηφιακά το αποτέλεσμα, χωρίς μετακινήσεις στο ψηφιακό αποθετήριο εγγράφων και απαντήσεων που έχει δημιουργήσει η Περιφέρεια Αττικής.
                4. Το τέταρτο υποσύστημα είναι ένα σύστημα εσωτερικού, που οργανώνει την ψηφιακή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών και των στελεχών της περιφέρειας.
                 Αυτό το πολυκαναλικό σύστημα είναι η βάση που θα στηριχθούμε, σημείωσε.
                • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
                • Γιώργος Πατούλης
                • Κυριάκος Πιερρακάκης
                • υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

                 Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 4:56 pm


                 Αγλαΐα Κυριακού: Σοκ με νεκρό βρέφος- Έφερε σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης

                 Αγλαΐα Κυριακού: Σοκ με νεκρό βρέφος- Έφερε σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης

                 Προανάκριση, σχετικά με τις συνθήκες θανάτου βρέφους 11 μηνών από τη Συρία, διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

                 Το άτυχο βρέφος διακομίστηκε με εγκεφαλίτιδα το πρωί της Κυριακής από τον πατέρα του στο Νοσοκομείου Παίδων, Αγλαΐα Κυριακού.

                 Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, το βρέφος έφερε επιπλέον και σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης.

                 Στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής έχουν προσαχθεί οι γονείς του, που διαμένουν σε μισθωμένο, από πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων, διαμέρισμα στην περιοχή του Ζωγράφου και άλλο ένα ζευγάρι ομοεθνών τους, το οποίο φιλοξενείτο στο ίδιο διαμέρισμα.

                 Η προανάκριση για την υπόθεση εποπτεύεται από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Ανηλίκων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία.

                 • εγκεφαλίτιδα
                 • νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού
                 • ΑΤΤΙΚΗ
                 • αστυνομία
                 • Ζωγράφου

                  Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 4:40 pm


                  «Καρφιά» Πέτσα εναντίον Τσίπρα: Αντιδημοκρατική η νοοτροπία του-Αγνοεί το Σύνταγμα

                  «Καρφιά» Πέτσα εναντίον Τσίπρα: Αντιδημοκρατική η νοοτροπία του-Αγνοεί το Σύνταγμα

                  Στο στόχαστρο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, βρέθηκε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ομιλία του στην ΚΕ του κόμματος, πως «τη δεύτερη φορά θα ελέγξουμε όλους τους αρμούς της εξουσίας».

                  Στην ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει λόγο για αντιδημοκρατική νοοτροπία του κ. Τσίπρα, που αγνοεί το ίδιο το Σύνταγμα.

                  Πιο αναλυτικά, ο κ. Πέτσας αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

                  Ο διήμερος δήθεν "απολογισμός" του ΣΥΡΙΖΑ έκρυψε κάτω από τα χαλί αυτά που ήθελαν να μάθουν όλοι οι Έλληνες: γιατί χάθηκαν πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ εθνικού πλούτου, γιατί έκλεισαν οι τράπεζες και γιατί οι πολίτες φορτώθηκαν με τόσους άδικους φόρους. 

                  Έμαθαν, όμως κάτι, για τον ολέθριο διχασμό που ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε: η ανατριχιαστική δήλωση Τσίπρα ότι "την δεύτερη φορά θα ελέγξουμε όλους τους αρμούς της εξουσίας" αποτελεί πρόκληση κατά της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, του ίδιου του Πολιτισμού. 

                  Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, "αρμοί της εξουσίας", πέραν της Εκτελεστικής, είναι η Νομοθετική, η Δικαστική, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης. Που οφείλουν να δρουν ανεξάρτητα από τον έλεγχο της εκάστοτε κυβέρνησης. Και η Ελλάδα έχει Σύνταγμα που εγγυάται τη διάκριση των εξουσιών.

                  Η αντιδημοκρατική νοοτροπία Τσίπρα που αγνοεί το ίδιο το Σύνταγμα αποδεικνύει ότι δεν διδάχτηκε τίποτα από το μήνυμα του λαού στις κάλπες, αναβιώνοντας το απεχθές σύνθημα "ή εμείς, ή αυτοί". Και ότι στόχος του είναι ένας "δεύτερος γύρος" για να επαναφερει όχι μόνο την οικονομική καθήλωση, αλλά και τον αυταρχισμό και την περιθωριοποίηση της χώρας.

                  Πάνω από όλα, όμως, δικαιώνει τη θέση μας ότι οι διαφορές μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν μόνο την οικονομία και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, αλλά κυρίως το σεβασμό και την προάσπιση της ίδιας της Δημοκρατίας.

                  Διαβάστε επίσης:

                  ΚΙΝΑΛ κατά Τσίπρα: Εμμένει σε «ολοκληρωτικές αντιλήψεις και ακροδεξιές πρακτικές»

                  • Στέλιος Πέτσας
                  • κυβερνητικός εκπρόσωπος
                  • Αλέξης Τσίπρας
                  • Κεντρική Επιτροπή Σύριζα
                  • απολογισμός

                   Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 4:25 pm


                   ΟΗΕ για Λιβύη: Το εμπάργκο όπλων έχει καταντήσει ένα αστείο

                   ΟΗΕ για Λιβύη: Το εμπάργκο όπλων έχει καταντήσει ένα αστείο

                   Ως αστείο χαρακτήρισε ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, ενώ τόνισε την ανάγκη να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για αυτή την κατάσταση.

                   «Το εμπάργκο όπλων έχει καταντήσει ένα αστείο και πρέπει όλοι μας να εντείνουμε τις ενέργειές μας», δήλωσε πιο συγκεκριμένα η αναπληρώτρια ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μόναχο.

                   Σύμφωνα με το Reuters, η ίδια συμπλήρωσε πως «είναι περίπλοκη η κατάσταση γιατί υπάρχουν παραβιάσεις από την ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα αλλά θα πρέπει αυτές να καταγραφούν και να αποδοθούν ευθύνες».

                   Τέλος, σημείωσε ότι η εκεχειρία στη Λιβύη κρέμεται από μια κλωστή και προειδοποίησε ότι η οικονομική κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται.

                   Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Ιανουαρίου 2020, έλαβε χώρα η Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, στην οποία συμφωνήθηκε η κατάπαυση του πυρός στην αφρικανική χώρα, καθώς και η τήρηση του εμπάργκο όπλων προς το λιβυκό κράτος.

                   • Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών
                   • Στέφανι Γουίλιαμς
                   • Μόναχο

                    Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 4:09 pm


                    Αχτσιόγλου κατά Βρούτση:Αν αυτό είναι κοινωνική ευαισθησία, προτιμούμε την αδιαφορία

                    Αχτσιόγλου κατά Βρούτση:Αν αυτό είναι κοινωνική ευαισθησία, προτιμούμε την αδιαφορία

                    Για στάση που συνιστά εμπαιγμό της κοινωνίας κατηγορεί τον υπουργό Εργασίας, η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σε σχόλιό της για τις σημερινές δηλώσεις του Γιάννη Βρούτση σχετικά με το ασφαλιστικό.

                    «Με νεότερο επικοινωνιακό του χτύπημα ο κ. Βρούτσης χαρακτηρίζει έντονα κοινωνικό ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο από το οποίο επιβαρύνονται οι 9 στους 10 επαγγελματίες και χάνουν οι 9 στους 10 συνταξιούχους» δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου, σημειώνοντας πως «αν αυτό είναι κοινωνική ευαισθησία, προτιμούμε την αδιαφορία».

                    Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, ο υπουργός «έκανε ένα βήμα ακόμη στην επικοινωνιακή του τακτική λανσάροντας ως νέες κοινωνικές ρυθμίσεις αυτές, που ο ίδιος κατήργησε και μετά την κατακραυγή επαναφέρει σε ισχύ. Όπως τις μειωμένες εισφορές στις εργαζόμενες μητέρες, που κατήργησε και μετά την αποκάλυψη της απαράδεκτης ενέργειας και την κατακραυγή δηλώνει ότι θα επαναφέρει, αλλά και το ευνοϊκό καθεστώς για ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας, που επίσης ο ίδιος κατήργησε στο προσχέδιο του ασφαλιστικού και μετά τις αντιδράσεις δηλώνει ότι αυτό διατηρείται».

                    «Αν η στάση αυτή δεν συνιστούσε εμπαιγμό για την κοινωνία, θα ήταν κωμική» κατέληξε η κ. Αχτσιόγλου.

                    • Έφη Αχτσιόγλου
                    • Γιάννης Βρούτσης
                    • ασφαλιστικό νομοσχέδιο

                     Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 3:53 pm


                     Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Μαρτίου – Όλες οι ημερομηνίες

                     Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Μαρτίου – Όλες οι ημερομηνίες

                     Από την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή των συντάξεων του Μαρτίου 2020. Η διαδικασία των πληρωμών θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 4 Μαρτίου.

                     Πιο αναλυτικά, οι ημερομηνίες για την καταβολή των συντάξεων Μαρτίου 2020 σε όλα τα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ) έχουν ως εξής:

                     - Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

                     - Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

                     - Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

                     - Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

                     - Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

                     - Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

                     - Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

                     - Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

                     - Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

                     - Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

                     • ΙΚΑ
                     • ΝΑΤ
                     • ΟΑΕΕ
                     • ΟΠΕΚΑ
                     • ΕΤΑΑ
                     • ΕΤΕΑΕΠ
                     • ΟΓΑ

                      Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 3:37 pm


                      Γερμανία: 12 συλλήψεις υπόπτων για διασυνδέσεις με την ακροδεξιά

                      Γερμανία: 12 συλλήψεις υπόπτων για διασυνδέσεις με την ακροδεξιά

                      Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Γερμανία αποφάσισαν να δώσουν εντολή για την κράτηση 12 ανδρών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί ως ύποπτοι για συμμετοχή σε σχέδιο ανατροπής της πολιτικής τάξης με στοχευμένες επιθέσεις.

                      Οι 12 άνδρες συνελήφθησαν την Παρασκευή, τέσσερις εκ των οποίων ως ύποπτοι για τη σύσταση ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο και οι υπόλοιποι για παροχή σε αυτούς οικονομικής βοήθειας.

                      Επιθέσεις κατά πολιτικών και μουσουλμάνων

                      Οι ύποπτοι σχεδίαζαν επιθέσεις με στόχο πολιτικούς, αιτούντες άσυλο και μουσουλμάνους και χθες ένας δικαστής ομοσπονδιακού δικαστηρίου ζήτησε την κράτησή τους εν αναμονή περαιτέρω ερευνών, όπως ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς.

                      Οι άνδρες, ηλικίας από 20 ως 50 ετών, είχαν ονομάσει την οργάνωσή τους «Der harte Kern» (Ο Σκληρός Πυρήνας), έγραψε σήμερα η εφημερίδα Welt am Sonntag προσθέτοντας ότι οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε έξι διαφορετικά κρατίδια. Οι ύποπτοι, κάποιοι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, οδηγήθηκαν συνοδευόμενοι από αστυνομικούς στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Καλσρούης για την ακροαματική διαδικασία του Σαββάτου, όπως προέκυψε από οπτικό υλικό του Reuters TV, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

                      Μέσω εφαρμογής για κινητά η γνωριμία των υπόπτων

                      Επικαλούμενη ερευνητές, η Welt am Sonntag έγραψε ότι οι ύποπτοι γνωρίστηκαν μέσω εφαρμογής για κινητά. Η ομάδα βρισκόταν υπό παρακολούθηση από το τέλος του καλοκαιριού του 2019.

                      Στις εφόδους, οι αρχές βρήκαν υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Δεν υπήρξε κάποιο άλλο σχόλιο από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.

                      Ο γερμανικός νόμος προβλέπει την προφυλάκιση έως και έξι μηνών προσώπων που είναι ύποπτα για διάπραξη σοβαρών αδικημάτων και η περίοδος αυτή, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να παραταθεί μέχρι τον ένα χρόνο, σύμφωνα με νομικούς.

                      • εισαγγελείς
                      • Der harte Kern
                      • Welt am Sonntag
                      • τρομοκρατική οργάνωση

                       Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 3:22 pm


                       Μηταράκης: Τις επόμενες εβδομάδες το νομοσχέδιο για άσυλο και επιστροφές

                       Μηταράκης: Τις επόμενες εβδομάδες το νομοσχέδιο για άσυλο και επιστροφές

                       Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κατατεθεί βελτιωτικό νομοσχέδιο για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και των επιστροφών, ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, σε ενημέρωση που έκανε σε στελέχη της ΝΔ.

                       Η κυβέρνηση έχει επτά στρατηγικές προτεραιότητες, εξήγησε ο κ. Μηταράκης, οι οποίες είναι οι εξής:

                       1) ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων,

                       2) επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, που ήδη σε πρώτο βαθμό έχει φτάσει τις 24 ημέρες,

                       3) αύξηση των επιστροφών,

                       4) λειτουργία των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων,

                       5) αποτελεσματικός έλεγχος των ΜΚΟ,

                       6) διεθνοποίηση της κρίσης και

                       7) στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

                       Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, εξετάζεται η πρόσληψη για το 2020, 500 δικηγόρων σε τοπικό επίπεδο με συμβάσεις έργου. Επιπλέον, άμεσα το υπουργείο θα προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εργασίας με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και τοπικών αρχών για το σχεδιασμό της διαδικασίας κλεισίματος των ανοικτών δομών. Παράλληλα, προετοιμάζει επιπλέον 20.000 θέσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα.

                       Κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ

                       Ο κ. Μηταράκης άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι η Ελλάδα μετά το 2015 έγινε «διαδρομή επιλογής των διακινητών», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του «γέμισε τις δομές σε όλη την Ελλάδα λόγω του πολύ αργού ρυθμού εξέτασης ασύλου», «άφησε τη διαδικασία ασύλου με 82.000 εκκρεμείς αιτήσεις στον α' και β' βαθμό κρίσης», ενώ με την ερμηνεία «που δέχτηκε στην Κοινή Ανακοίνωση ΕΕ-Τουρκίας οδηγεί είτε σε εγκλωβισμό στα νησιά είτε σε αδυναμία επιστροφών στην Τουρκία».

                       «Αντιμετωπίζουμε μια κρίση. Μια κρίση που δεν θα δεχθούμε να σηκώσουν στην πλάτη τους τα νησιά. Μια κρίση που δουλεύουμε ουσιαστικά να την περιορίσουμε, να περιορίσουμε τις ροές, να επιστρέψουμε όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Μια κρίση που πρέπει να λυθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Καταθέτουμε μια πρόταση με στόχο άμεσα τα πράγματα να είναι ουσιαστικά καλύτερα από την σημερινή κατάσταση», κατέληξε.

                       Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης, Πάτροκλος Γεωργιάδης, και ο ειδικός γραμματέας, Μάνος Λογοθέτης.

                       Διαβάστε επίσης:

                       Μεταναστευτικό: Χορηγήθηκαν οι άδειες για τις εργασίες στις κλειστές δομές

                       Λέσβος: Γέμισε με σωσίβια και βάρκες χώρος που θα επιταχθεί

                       • ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ
                       • υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
                       • ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
                       • ΜΚΟ

                        Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 3:05 pm


                        Επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος στην Ταϊβάν από τον Covid-19

                        Επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος στην Ταϊβάν από τον Covid-19

                        Τη ζωή του έχασε ένας άνδρας στην Ταϊβάν, ο οποίος είχε μολυνθεί από το νέο κοροναϊό, γεγονός που σηματοδοτεί τον πρώτο θάνατο από τον Covid-19 στο νησί, από τότε που η επιδημία εξαπλώθηκε από την ηπειρωτική Κίνα, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο Ταϊβανέζος υπουργός Υγείας.

                        Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας, Τσεν Σι-τσουνγκ, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο άνδρας αυτός ήταν περίπου 60 ετών, ότι δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό και ότι έπασχε από διαβήτη και ηπατίτιδα τύπου Β.

                        Αυτός είναι ο πρώτος θάνατος στην Ταϊβάν από τον ιό, ενώ μέχρι στιγμής, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχουν 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νησί.

                        Απαγόρευση κυκλοφορίας για τα οχήματα στη Χουμπέι

                        Αγωνιώδεις προσπάθειες καταβάλουν ο αρχές της επαρχίας Χουμπέι στην Κίνα προκειμένου να ανακοπεί η περαιτέρω εξάπλωση του κοροναϊού, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας, καθώς ανακοίνωσαν ότι θα επιβληθεί απαγόρευση και για την κυκλοφορία των οχημάτων σε όλη την επαρχία. 

                        Σε έγγραφο που εξέδωσαν, οι αρχές της Χουμπέι ανέφεραν ότι από την απαγόρευση θα εξαιρεθούν τα οχήματα της αστυνομίας, τα ασθενοφόρα, τα οχήματα που μεταφέρουν απαραίτητα είδη ή σχετίζονται με δημόσιες υπηρεσίες.

                        Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι θα διενεργούνται τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι για όλους τους κατοίκους της επαρχίας, ενώ οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν χωρίς να έχουν λάβει προηγουμένως άδεια από τις αρχές.

                        Διαβάστε επίσης:

                        Κίνα: Πάνω από 1.600 οι νεκροί από το νέο κοροναϊό

                        • κοροναϊός
                        • COVID 19
                        • ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

                         Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 2:48 pm


                         ΚΙΝΑΛ κατά Τσίπρα: Εμμένει σε «ολοκληρωτικές αντιλήψεις και ακροδεξιές πρακτικές»

                         ΚΙΝΑΛ κατά Τσίπρα: Εμμένει σε «ολοκληρωτικές αντιλήψεις και ακροδεξιές πρακτικές»

                         Βέλη κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε την Κυριακή με ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.

                         Το ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για «ολοκληρωτικές αντιλήψεις» και απόπνοια «ακροδεξιών πρακτικών», με αφορμή την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της οποίας έκανε λόγο για «έλεγχο και των αρμών της εξουσίας».

                         «Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι επιδιώκει όχι μόνο τον έλεγχο της Κυβέρνησης, αλλά και των αρμών της εξουσίας», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής στην ανακοίνωσή του και σημειώνει ότι «αυτό σημαίνει ότι εμμένει πλήρως στις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές που στην περίοδο της διακυβέρνησης του ζήσαμε. Με αιχμή την προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης και το παραδικαστικό κύκλωμα του Ρασπούτιν».

                         «Όλα αυτά», συνεχίζει, «αποπνέουν ολοκληρωτικές αντιλήψεις, ακροδεξιές πρακτικές που δεν έχουν καμία θέση στη Δημοκρατία».

                         Διαβάστε επίσης:

                         ΝΔ: Ο Τσίπρας ξέχασε τα αναίσχυντα ψέματα για το Μάτι

                         • Κίνημα Αλλαγής
                         • Αλέξης Τσίπρας
                         • Κεντρική Επιτροπή Σύριζα

                          Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 2:34 pm


                          Νέες αλλαγές στους ΟΤΑ προανήγγειλε ο Θεοδωρικάκος

                          Νέες αλλαγές στους ΟΤΑ προανήγγειλε ο Θεοδωρικάκος

                          Αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας το Σάββατο στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

                          Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών για τους δήμους, το οποίο είπε ότι θα ανακοινωθεί εντός του επομένου δεκαημέρου και το οποίο θα έχει αναπτυξιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο. Όπως είπε «θα είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα».

                          Εντός της εβδομάδος, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, το υπουργείο Εσωτερικών καταθέτει στη Βουλή νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει νέα μέτρα στήριξης της Αυτοδιοίκησης που δίνουν τη δυνατότητα στους δήμους να διαδραματίσουν αναπτυξιακό ρόλο και να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πολίτες.

                          Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

                          Με το νομοσχέδιο που κατατίθεται, λύνεται σύμφωνα με τον υπουργό το πρόβλημα της υποστελέχωσης σε τεχνικές υπηρεσίες και μηχανικούς. «Δίνουμε τη δυνατότητα μέσω της ΕΕΤΑΑ και των αναπτυξιακών συνδέσμων της Αυτοδιοίκησης να μπορούν να συνεργάζονται με ιδιώτες μηχανικούς για συγκεκριμένο διάστημα και συγκεκριμένο έργο τους οποίους να διαθέτουν στους δήμους. Άρα δίνουμε στους Δήμους τη δυνατότητα να έχουν ισχυρό αναπτυξιακό ρόλο πραγματοποιώντας πολλά έργα- πραγματικά έργα και με διασφαλισμένους πόρους- χωρίς να αυξάνουμε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων».

                          Σε σχέση με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη με την οποία το δημόσιο, και οι υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης θα μπορούν να προμηθεύονται ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα. Διευκρίνισε δε ότι θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας του κ. Χατζηδάκη το οποίο θα παρουσιάζει συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης γύρω από την ηλεκτροκίνησης και τα κίνητρα στους πολίτες. 

                          Τέλος, ο ΥΠΕΣ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση της προθεσμίας που λήγει στις 31 Μαρτίου για τα αδήλωτα τετραγωνικά,  στο Ε9 και στους Δήμους.  Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών δίνεται αυτή η δυνατότητα για να μη πληρώσουν οι πολίτες πρόστιμο για τα προηγούμενα χρόνια. Οι δηλώσεις θα γίνουν μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, που αναμένεται να λειτουργήσει την ερχόμενη εβδομάδα.

                          • Τάκης Θεοδωρικάκος
                          • υπουργός Εσωτερικών
                          • Τοπική Αυτοδιοίκηση
                          • ηλεκτρικα αυτοκινητα
                          • νομοσχέδιο
                          • ΚΕΔΕ

                           Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 2:19 pm


                           Προς εφαρμογή ο συνυπολογισμός των βαθμών όλων των λυκειακών τάξεων

                           Προς εφαρμογή ο συνυπολογισμός των βαθμών όλων των λυκειακών τάξεων

                           Δραστικές αλλαγές αναμένονται στο χώρο της παιδείας από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ειδικότερα, από τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α' Λυκείου την επόμενη χρονιά (2020-2021) θα αρχίσει να συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο βαθμός και των τριών τάξεων του Λυκείου, με διαβάθμιση του ποσοστού από την Α' στη Γ΄ τάξη, όπως δηλώνει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

                           Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η υπουργός προαναγγέλει ακόμη την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων στην Α' Λυκείου από το έτος 2020-2021. Αναφέρει επίσης ότι ο εμπλουτισμός των προγραμμάτων σπουδών του νηπιαγωγείου αφορά στην εισαγωγή της Πληροφορικής και των Αγγλικών, ενώ θα εφαρμοσθεί πιλοτικά σε ένα δείγμα σχολείων της χώρας η εισαγωγή θεματικών για τον εθελοντισμό και την επιχειρηματικότητα, την σεξουαλική αγωγή, την καταπολέμηση των εξαρτήσεων και τον σεβασμό του άλλου.

                           Με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ το μάθημα το Θρησκευτικών

                           Σε ό,τι αφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών διευκρινίζει ότι τα προγράμματα σπουδών και τα βιβλία θα συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

                           Η υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι προωθείται η δημιουργία προτύπων και πειραματικών σχολείων σε όλη τη χώρα, με ταυτόχρονες διαδικασίες επιλογής του εκπαιδευτικού προσωπικού. Όπως σημειώνει, τα πρότυπα σχολεία «θα αποτελούν σχολεία μαθητών με υψηλές επιδόσεις» ενώ στα πειραματικά «η επιλογή θα γίνεται με κλήρωση». Ακόμα θα εισαχθεί ο θεσμός των Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων όπου «καίρια συμμετοχή θα έχουν οι κοινωνικοί εταίροι».

                           Το Σεπτέμβριο οι αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών

                           Η κ. Κεραμέως γνωστοποιεί παράλληλα ότι η αξιολόγηση των Πανεπιστημίων θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ η διαδικασία αξιολόγησης αρχής γενομένης από τη σχολική μονάδα και η δρομολόγηση της αξιολόγησης εκπαιδευτικών θα ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

                           Η υπουργός Παιδείας αναφέρει ακόμη ότι είναι υπό επεξεργασία σειρά πρωτοβουλιών πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων σχολικού εκφοβισμού και βίας. Τέλος, όπως σημειώνει, στο τέλος Μαρτίου, αντιπροσωπεία 30 αμερικανικών πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων ιδρυμάτων, θα συναντηθεί στην Ελλάδα με εκπροσώπους των ελληνικών ΑΕΙ με στόχο να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες.

                           • ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
                           • υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
                           • θρησκευτικά
                           • αξιολογήσεις
                           • ΑΕΙ
                           • Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία
                           • ΣτΕ

                            Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 2:03 pm


                            Οικονομική πληγή για Πελοπόννησο και Κρήτη η τιμή του λαδιού

                            Οικονομική πληγή για Πελοπόννησο και Κρήτη η τιμή του λαδιού

                            Συνάντηση με τη διεπαγγελματική του ελαιολάδου αναμένεται να έχει την Τρίτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, με κύριο θέμα την τιμή του λαδιού. Φέτος έχει κατακρημνιστεί οδηγώντας χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς σε απόγνωση καθώς βλέπουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής. Το θέμα ειδικά για περιοχές με μεγάλη παραγωγή όπως η Λακωνία, Μεσσηνία και η Κρήτη αλλά κι αλλού είναι οξύτατο καθώς σε πολλές περιπτώσεις η ελαιοκομία αποτελεί μονοκαλλιέργεια και μοναδικό πόρο επιβίωσης.

                            Όπως ανέφερε ο υπουργός, μιλώντας στον Αντ1 και στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» με το Νίκο Ρογκάκο και τον Παναγιώτη Στάθη, εξετάζεται τι μπορεί να γίνει. Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, τα περιθώρια είναι στενά καθώς παρέμβαση στην τιμή δεν μπορεί να γίνει. Σημείωσε ότι εξετάζεται η πιθανότητα της αποθεματοποίησης, δηλαδή της με κάποιο αντίτιμο ενίσχυσης παραγωγών, να «κρατήσουν» εκτός αγοράς το λάδι τύπου «λαμπάντε» (λάδι υψηλότερης οξύτητας, όχι πρώτης διαλογής, παρθένα κι έξτρα παρθένο) ώστε με μια τακτική τεχνητής έλλειψης να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για άνοδο των τιμών.

                            Βέβαια όπως παραδέχτηκε ο υπουργός, το μέτρο αυτό δεν απέδωσε π.χ. στην Ισπανία που το έλαβε πέρυσι. Ο κ. Βορίδης μάλιστα είπε ότι από κοινού με τον αρμόδιο υπουργό στην Ισπανία εξετάζεται το όλο θέμα των τιμών. Απέδωσε, δε, την πτώση τους σε μεγάλες παραγωγές που μπαίνουν από Τυνησία κτλ, αλλά και στους δασμούς που επέβαλε ο Ντ. Τραμπ στα ισπανικά ελαιόλαδα (25% στην τιμή). Βέβαια πρέπει να σημειώσει κανείς ότι και η παγκόσμια κατανάλωση βαίνει πτωτική, κάτι που επηρεάζει.

                            Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής παραγωγής, (υψηλό κόστος παραγωγής, κατακερματισμός κλήρου, έλλειψη επώνυμης παρουσίας στις διεθνείς αγορές), που οδηγούν σε μεγαλύτερες πιέσεις τους παραγωγούς.

                            Σήμερα οι τιμές του έξτρα παρθένου π.χ. στην Κρήτη είναι περίπου στο 2,30 όταν πριν δυο χρόνια ήταν 3 ευρώ, ενώ το υψηλότερης οξύτητας είναι ακόμη και 80 λεπτά παρακάτων.

                            Επιπλέον σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Real News» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει ότι «οι αγρότες δεν ζητούν κατώτερες εγγυημένες τιμές, οι κομμουνιστές αγρότες το ζητούν αυτό. Οι αγρότες που ξέρουν τη δουλειά τους, ξέρουν ότι σε συνθήκες ανοιχτής αγοράς και παγκοσμιοποιημένων συνθηκών εμπορίου αγροτικών προϊόντων οι κατώτατες εγγυημένες τιμές είναι καταστροφή γι' αυτούς».

                            Προσθέτει ότι με εγγυημένες κατώτερες τιμές, πέραν της παραβίασης του δικαίου του ανταγωνισμού, και σε περίπτωση ανόδου των διεθνών τιμών και σε περίπτωση καθόδου τους, «οι Έλληνες παραγωγοί θα ήταν χαμένοι.»

                            Αναφέρει επίσης ότι αν και ουδέποτε στο πρόγραμμα της ΝΔ υπήρχε αναφορά, άρα και δέσμευση για το αγροτικό πετρέλαιο, εντούτοις η κυβέρνηση το εξετάζει και «όταν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για μόνιμα μέτρα θα το κάνουμε.»

                            Σημειώνει ότι «δεν είδε κάτι ιδιαίτερο» σε ό,τι αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, προσθέτοντας: «οι παραγωγοί μας βλέπουν την προσπάθεια που κάνουμε σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος που φέτος είναι η πρώτη χρονιά χωρίς αγροτικές κινητοποιήσεις.»

                            Γιώργος Αλεξάκης

                            • Μάκης Βορίδης
                            • τιμές ελαιολάδου
                            • Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς

                             Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 1:47 pm


                             Golden Visa: Εξώδικα από 35 Κινέζους για τις εκκρεμείς αιτήσεις

                             Golden Visa: Εξώδικα από 35 Κινέζους για τις εκκρεμείς αιτήσεις

                             Τις καθυστερήσεις, που φτάνουν ακόμα και τα δύο έτη στην έκδοση της Golden Visa και αφορούν περισσότερους από 2.000 Κινέζους, αναλύει σε ρεπορτάζ του ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

                             Σύμφωνα με την εφημερίδα, 35 εξ αυτών, που οι αιτήσεις τους εκκρεμούν έως και δύο χρόνια, απέστειλαν πρόσφατα εξώδικο προς την αρμόδια υπηρεσία, τη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του Βόρειου Τομέα και Ανατολικής Αττικής- Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

                             Bάσει νόμου η αρμόδια υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να παραδίδει την «χρυσή βίζα» σε διάστημα δύο μηνών. Όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μολονότι έχουν προσκομιστεί όλα τα δικαιολογητικά, η υπηρεσία κλείνει ραντεβού μετά από ένα έτος και παράλληλα ζητά πρόσθετα δικαιολογητικά.

                             Οι 35 Κινέζοι μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων τους κοινοποίησαν το εξώδικο τους προς τους συναρμόδιους υπουργούς υπουργούς και στους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ όπως αναφέρουν η εν λόγω υπηρεσία είναι «η μοναδική στην Ελλάδα που εφαρμόζει αυτή την τακτική "διωγμού” των επενδυτών ακινήτων και τη σκόπιμη ή μη καθυστέρησης έκδοσης Αδειών Διαμονής (Golden Visa)».

                             Διαβάστε επίσης:

                             Η χαρτογράφηση της «Golden Visa» στην Ελλάδα

                             • δικαιολογητικά
                             • Χρυσή βίζα
                             • κινέζοι επενδυτές

                              Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 1:35 pm


                              Γεωργιάδης: Η Ελλάδα δεν επηρεάζεται άμεσα από τον κοροναϊό

                              Γεωργιάδης: Η Ελλάδα δεν επηρεάζεται άμεσα από τον κοροναϊό

                              «Την Ελλάδα δεν την επηρεάζει ιδιαίτερα άμεσα η κατάσταση, που επικρατεί παγκοσμίως με τον “Covid-19”, γιατί πχ ο τουρισμός από την Κίνα είναι σχετικά μικρός, μόλις 300 χιλιάδες τουρίστες. Είχαμε εργαστεί για να βάλουμε και νέες αεροπορικές γραμμές αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι τώρα υπάρχει ζήτημα».

                              Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. 'Αδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ενώ πρόσθεσε: «Εάν κρατήσει μία - δύο εβδομάδες ακόμη, πιθανότατα δεν θα μας επηρεάσει ιδιαίτερα. Εάν κρατήσει ένα χρόνο, προφανώς θα επηρεάσει όλο τον πλανήτη»

                              Όσον αφορά τα υπόλοιπα σημεία της συνέντευξης του κ. Γεωργιάδη:

                              Για την ομιλία του κ. Τσίπρα στην ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ

                              • «Άκουσα χθες την ομιλία του κ. Τσίπρα που είπε ότι «η δεύτερη φορά αριστερά», όταν έλθει, θα αποκτήσει πρόσβαση και έλεγχο σε όλους τους αρμούς της εξουσίας. Αυτό που περιέγραψε ο κ. Τσίπρας είναι χούντα. Είπε δηλαδή ότι αν κυβερνήσει δεύτερη φορά, πρέπει να ελέγξει τη Δικαιοσύνη, τις ανεξάρτητες αρχές, όλους τους άλλους θεσμούς. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταλάβει ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία εδράζεται στη διάκριση των εξουσιών.
                              • Αν υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα στην έρευνα της προκαταρκτικής ανακριτικής επιτροπής για τη NOVARTIS και τη σκευωρία, η νοοτροπία πίσω από τη σκευωρία είναι αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας: «ότι πρέπει να ελέγξουμε όλους τους αρμούς της εξουσίας, δηλαδή τη Δικαιοσύνη».

                              Για την παράνομη καταγραφή των συζητήσεων στο Eurogroup από τον κ. Βαρουφάκη

                              «Αν το Eurogroup γινόταν στην Ελλάδα, υπήρχε συμφωνία μη καταγραφής και κάποιος έκανε καταγραφή των συζητήσεων, η καταγραφή είναι κακούργημα. Δεν γνωρίζω την ποινική νομοθεσία στη χώρα που έγινε το Eurogroup αλλά προφανώς δεν του ασκήθηκε δίωξη επειδή κανείς εκ των συμμετεχόντων δεν το ζήτησε. Η πράξη ως πράξη, όμως, παραμένει ντροπιαστική για την Ελληνική Δημοκρατία. Τον ελληνικό λαό και την Ελληνική Δημοκρατία δεν θα τους εκπροσωπήσει η αλητεία».

                              Για το μεταναστευτικό

                              • «Η σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ημερών είναι ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για πρώτη φορά και μάλιστα ομόφωνα αποδέχεται το μέτρο των μαζικών απελάσεων ως μέτρο προστασίας της εθνικής κυριαρχίας. Τι λέει δηλαδή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Ότι αν έρχεται μία βάρκα με 50 ανθρώπους, έχεις δικαίωμα ως κράτος να τους βάλεις σ’ ένα πλοίο και να τους στείλεις όλους πίσω χωρίς να εξετάσεις αν κάποιος είναι πρόσφυγας. Αυτή είναι συγκλονιστική μεταβολή. Το επισημαίνω για τον εξής λόγο: όταν τα έλεγα εγώ αυτά μια εβδομάδα πριν, είχα δεχτεί κριτική απ’ όλο τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είμαι «ακροδεξιός» και «απάνθρωπος». Αυτό που έλεγα εγώ, μία εβδομάδα μετά τα αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι και οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου «φασίστες ακροδεξιοί»;
                              • «Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ζητήσει να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση για να δει τα όρια στα οποία μπορεί να κινηθεί η Ελληνική Δημοκρατία, πάντοτε μέσα στα πλαίσια των νόμων και των αποφάσεων της Ευρώπης».
                              • «Η νέα νομοθεσία επιταχύνει πάρα πολύ την διαδικασία ασύλου, γι’ αυτό και γεωμετρικά αυξάνονται οι απελάσεις».
                              • «Τα κλειστά κέντρα πρέπει να γίνουν γιατί άλλη λύση δεν υπάρχει».

                              Για την οικονομία

                              • «Είναι τελείως παραμύθια αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή για δήθεν μείωση του τζίρου των καταστημάτων στις γιορτές. Το 2019 κλείσαμε με μεγαλύτερη ανάπτυξη από την αναμενόμενη και καλύτερη κατανάλωση – και στο σύνολο του έτους και το τελευταίο τρίμηνο».
                              • «Το μόνο στοιχείο που θα μπορούσε να πει ο κ. Τσίπρας, δεν το είπε όμως, είναι η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο κατά 4%. Στον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής μετράμε και την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Όπως ξέρετε, φέτος είχαμε πολύ ήπιο χειμώνα, μειώθηκε η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, άρα κινήθηκε καθοδικά ο δείκτης».
                              • «Χρειάζεται διάνυσμα χρόνου η βελτίωση των μακρο και των δημοσιονομικών μεγεθών να περάσει στην πραγματική οικονομία. Ασφαλώς το 2020 θα δούμε μεγάλη βελτίωση. Ήδη η μεγάλη πτώση των επιτοκίων δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας θα δημιουργήσει καινούργιες συνθήκες για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Χρειάζεται, όμως, διάνυσμα χρόνου για να έλθει στην καθημερινή ζωή. Η διαφορά, πάντως, φαίνεται ήδη και οι πολίτες με τις μειώσεις των φόρων έχουν μεγαλύτερο εισόδημα, κάτι που θα γίνεται περισσότερο εμφανές προϊόντος του 2020».

                              Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

                              «Δεν εργαζόμαστε μόνο για τις άμεσες ξένες επενδύσεις και τα μεγάλα έργα. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις χρειάζονται γιατί αυξάνουν το ΑΕΠ. Τα μεγάλα έργα χρειάζονται και για συμβολικούς λόγους αλλά και γιατί δημιουργούν μαζικές θέσεις εργασίας. Η μεγάλη στροφή στην οικονομία θα γίνει, όμως, μέσα από την μικρομεσαία επιχείρηση. Για τη μικρομεσαία επιχείρηση μειώσαμε τους φόρους, ξεκινάμε το 2020 τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αφαιρέσαμε πολλά στάδια γραφειοκρατίας, επιταχύνουμε και αυτοματοποιούμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό».

                              • Άδωνις Γεωργιάδης
                              • COVID 19
                              • υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
                              • Τσίπρας
                              • Βαρουφάκης
                              • μεταναστευτικό
                              • ΜμΕ επιχειρήσεις

                               Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 1:21 pm


                               Deutsche Welle: Απειλείται ρωσοτουρκική σύρραξη στη Συρία;

                               Deutsche Welle: Απειλείται ρωσοτουρκική σύρραξη στη Συρία;

                               Η Τουρκία έχει κινητοποιήσει πολλές στρατιωτικές δυνάμεις προς την κατεύθυνση του Ιντλίμπ. Ωστόσο, εγείρονται αμφιβολίες κατά πόσο ο Ερντογάν επιδιώκει μια απ΄ευθείας σύγκρουση με τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, σε άμεση πολεμική σύρραξη και με τον ρωσικό στρατό, που μάχεται στο πλευρό του Ασάντ.

                               «Ούτε η Ρωσία, αλλά ούτε και η Τουρκία φαίνονται διατεθειμένες να κάνουν πίσω σε πολιτικό επίπεδο ή σε σχέση με τις περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους» υποστηρίζει στη Deutsche Welle ο Τομπίας Σνάιντερ, επιστημονικός συνεργάτης του Global Public Policy Institute στο Βερολίνο. «Όλο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ελεγχόμενη σύγκρουση, όπως το 2015, όταν οι Τούρκοι χτύπησαν ρωσικό τζετ. Και τότε θα δούμε ποιος θα κάνει πρώτα πίσω».

                               Βαρύνουσας σημασίας για τους πρωταγωνιστές είναι οι στόχοι τους. Η Τουρκία αξιώνει να θέσει υπό τον έλεγχό της, εκτός από τις περιοχές των Κούρδων βορειοανατολικά της Συρίας, και τμήματα του νότου θεωρώντας ότι ο πρόεδρος Ασάντ δεν θα καταφέρει ποτέ να επανακτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της Συρίας στα σύνορα του 2011. Με αυτό τον τρόπο πιστεύει ότι θα αποδείκνυε ότι είναι μια δύναμη που δεν φοβάται να επιβάλει τις αξιώσεις της και με στρατιωτικά μέσα.

                               Το αβέβαιο μέλλον της Συρίας

                               Οι τουρκικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να πλήξουν σημαντικά τις προσπάθειες του Ασάντ και του Πούτιν να επαναφέρουν την ενότητα σε ολόκληρη τη συριακή επικράτεια. «Νομίζω ότι η ενίσχυση των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων αποτελεί προσπάθεια του Ερντογάν να ακυρώσει τις επιτυχίες σε στρατιωτικό επίπεδο των δυνάμεων του Άσαντ, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει η Τουρκία ενισχυμένες θέσεις σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις» σημειώνει ο Σνάιντερ.

                               «Και επειδή η τουρκική αεροπορία δεν βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, η έκβαση αυτού του στόχου μένει για τη χώρα ζητούμενο. Πώς είναι δυνατόν εξάλλου να επιτύχει, χωρίς αξιόπιστο σενάριο απειλών απέναντι στους Ρώσους»; Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση έχει λάβει τέτοια τροπή που το μέλλον της Συρίας και τον δέκατο χρόνο από την έναρξη του εμφυλίου παραμένει αβέβαιο.

                               Διαβάστε επίσης:

                               Ερντογάν σε Άσαντ: Αποσυρθείτε από την Ιντλίμπ έως τα τέλη Φεβρουαρίου

                               • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
                               • Βλαντιμιρ Πούτιν
                               • Ιντλίμπ
                               • Κούρδοι

                                Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 1:08 pm


                                Βορίδης: Οι κατώτατες εγγυημένες τιμές είναι καταστροφή για τους αγρότες

                                Βορίδης: Οι κατώτατες εγγυημένες τιμές είναι καταστροφή για τους αγρότες

                                «Οι αγρότες δεν ζητούν κατώτερες εγγυημένες τιμές, οι κομμουνιστές αγρότες το ζητούν αυτό. Οι αγρότες που ξέρουν τη δουλειά τους, ξέρουν ότι σε συνθήκες ανοιχτής αγοράς και παγκοσμιοποιημένων συνθηκών εμπορίου αγροτικών προϊόντων οι κατώτατες εγγυημένες τιμές είναι καταστροφή γι' αυτούς». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Real News».

                                Παράλληλα, προσθέτει ότι με εγγυημένες κατώτερες τιμές, πέραν της παραβίασης του δικαίου του ανταγωνισμού, και σε περίπτωση ανόδου των διεθνών τιμών και σε περίπτωση καθόδου τους, «οι Έλληνες παραγωγοί θα ήταν χαμένοι».

                                Αναφέρει επίσης ότι αν και ουδέποτε στο πρόγραμμα της ΝΔ υπήρχε αναφορά, άρα και δέσμευση για το αγροτικό πετρέλαιο, εντούτοις η κυβέρνηση το εξετάζει και «όταν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για μόνιμα μέτρα θα το κάνουμε».

                                Σημειώνει ότι «δεν είδε κάτι ιδιαίτερο» σε ό,τι αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, προσθέτοντας: «Οι παραγωγοί μας βλέπουν την προσπάθεια που κάνουμε σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος που φέτος είναι η πρώτη χρονιά χωρίς αγροτικές κινητοποιήσεις».

                                Προσφυγικό - μεταναστευτικό

                                Ερωτηθείς για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, απάντησε ότι «πρέπει χωρίς άλλη χρονοτριβή να εφαρμόσουμε το σχέδιό μας: αποτελεσματική φύλαξη συνόρων, διαχωρισμός προσφύγων, μεταναστών, κλειστά κέντρα κράτησης, επαναπροωθήσεις», ενώ αναφορικά με τις επιτάξεις εκτάσεων στα νησιά του Β. Αιγαίου σημειώνει ότι «ήταν η μόνη λύση επιταχύνσεως».

                                Ελληνοτουρκικά

                                Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά και ειδικότερα αν είναι μονόδρομος η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, επισημαίνει την αναγκαιότητα σοβαρής προετοιμασίας καθώς και τις απαιτήσεις που θέτει το δικαστήριο για αυστηρό καθορισμό των ζητημάτων που θα προσαχθούν στην κρίση. Χαρακτηρίζει τη διαδικασία αυτή «εξαιρετικά δύσκολη αφού το κάθε μέρος θα θέλει να υπαχθεί σε αυτήν μόνο αν είναι να κερδίσει».

                                • Μάκης Βορίδης
                                • ΥΠΑΑΤ
                                • αγροτικές κινητοποιήσεις
                                • επιτάξεις

                                 Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 12:55 pm


                                 Πάνω από 6.000 πτώματα εντοπίστηκαν σε ομαδικούς τάφους στο Μπουρούντι

                                 Πάνω από 6.000 πτώματα εντοπίστηκαν σε ομαδικούς τάφους στο Μπουρούντι

                                 Περισσότερα από 6.000 πτώματα εντόπισε η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης του Μπουρούντι σε έξι ομαδικούς τάφους στην επαρχία Καρούσι.

                                 Ο επικεφαλής της Επιτροπής Πιερ Κλαβέρ Ντζαϊκαριγέ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι εκταφιάστηκαν τα λείψανα 6.032 θυμάτων και ανασύρθηκαν χιλιάδες σφαίρες. Για την αναγνώριση κάποιων θυμάτων αξιοποιήθηκαν ρούχα, γυαλιά και κομποσκοίνια.

                                 Αναφερόμενος στη σφαγή που θεωρείται ότι είχε στόχο μέλη της εθνικής ομάδας των Χούτου, ο Ντζαϊκαριγέ δήλωσε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ ότι οι οικογένειες των θυμάτων κατάφεραν «να σπάσουν τη σιωπή» που τους επιβλήθηκε πριν από 48 χρόνια.

                                 Ο πληθυσμός του Μπουρούντι είναι μοιρασμένος ανάμεσα στις εθνότητες των Τούτσι και των Χούτου. Ο εμφύλιος πόλεμος – ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 300.000 ανθρώπους πριν τερματιστεί το 2005 – προσέλαβε στην πορεία χαρακτήρα σύγκρουσης μεταξύ φυλών.

                                  

                                 Horrific mass graves containing 6,000 bodies discovered in #Burundi https://t.co/l4La6013UO

                                 — Sputnik (@SputnikInt) February 15, 2020

                                 Η κρατική επιτροπή Αλήθειας συστήθηκε το 2014 για να ερευνήσει φρικαλεότητες από το 1885, όταν έφθασαν οι ξένοι στο Μπουρούντι, ως το 2008, όταν τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή η ειρηνευτική συμφωνία.

                                 Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί πάνω από 4.000 ομαδικοί τάφοι σε όλη τη χώρα και έχουν αναγνωριστεί πάνω από 142.000 θύματα. Η εντολή της δεν συμπεριλαμβάνει πάντως το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου της διακυβέρνησης από τον σημερινό πρόεδρο, τον Πιερ Ενκουρουνζιζά.

                                 • ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ

                                  Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 12:43 pm


                                  Φραγκογιάννης: Μπαίνουμε σε νέο αναπτυξιακό κύκλο κόντρα στη διεθνή τάση

                                  Φραγκογιάννης: Μπαίνουμε σε νέο αναπτυξιακό κύκλο κόντρα στη διεθνή τάση

                                  «Υπάρχει θετικό κλίμα, ένας ούριος άνεμος. Η Ελλάδα μπαίνει σε ένα νέο αναπτυξιακό κύκλο, κόντρα στη διεθνή τάση, με τις καλύτερες προϋποθέσεις».

                                  Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Ο Πολίτης», ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, και προσθέτει:

                                  «Μια φιλελεύθερη κυβέρνηση, με απόλυτη πλειοψηφία και ορίζοντα τετραετίας, χωρίς εκλογική αναμέτρηση, δημιουργεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις σταθερότητας που ζητούν οι επενδυτές. Το ερώτημα πλέον για ένα επενδυτή είναι: Γιατί κάποιος να μην επενδύσει στην Ελλάδα με αυτές τις μακροοικονομικές συνθήκες;».

                                  Ο κ. Φραγκογιάννης τονίζοντας τη σημασία μιας νέας εικόνας της σύγχρονης Ελλάδας αναφέρθηκε στη σύσταση – με  υποστηρικτή της ιδέας τον πρωθυπουργό – μιας ομάδας εργασίας που ονομάστηκε «Reposition in Greece» η οποία εργάζεται για την δημιουργία της υπόστασης της νέας Ελλάδας στην αντίληψη της διεθνούς κοινότητας. Τόσο όσον αφορά τους επενδυτές, όσο και τους πελάτες για τις Ελληνικές επιχειρήσεις που με εξωστρέφεια απευθύνονται σε αγορές για να εξάγουν τα προϊόντα τους.

                                  Η εικόνα των ελληνοτουρκικών εμπορικών σχέσεων

                                  Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απαντώντας σχετικά με τις ελληνοτουρκικές εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών επισήμανε ότι «μια βελτίωση του πολιτικού κλίματος θα ήταν αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες» δίνοντας την γενική εικόνα των συναλλαγών:

                                  «Οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές του πρώτου εξαμήνου 2019 προς την Τουρκία, στο σύνολο των προϊόντων, εμφανίζουν σημαντική μείωση 28,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2018. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως, στη μεγάλη μείωση (κατά 42,7%) των εξαγωγών καυσίμων-πετρελαιοειδών που οφείλεται στη έναρξη λειτουργίας του νέου διυλιστηρίου στη περιοχή της Σμύρνης το Φθινόπωρο του περασμένου έτους.

                                  Οι εξαγωγές, μη περιλαμβανόμενων των εν λόγω προϊόντων εμφανίζουν οριακή πτώση 1,2%. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση εξαγωγών βάμβακος από την χώρα μας προς την Τουρκία κατά 90,7%, η οποία αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό την πτώση των εξαγωγών άλλων προϊόντων.  Το εξαγόμενο βαμβάκι αποτελεί πρώτη ύλη για την τουρκική βιομηχανία υφασμάτων υψηλής ποιότητας. Οι τουρκικές εξαγωγές προς τη χώρα μας το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 3,2% και περιλαμβάνουν, οχήματα, μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, χαλυβουργικά προϊόντα, πλαστικά και έτοιμα ενδύματα.

                                  Η εξέλιξη βέβαια του διμερούς εμπορίου μπορεί να αποδοθεί σε έναν βαθμό στην πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στη Τουρκία το α’ εξάμηνο. Περιθώρια λοιπόν υπάρχουν πολλά, όπως φανερώνουν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών».

                                  • Κώστας Φραγκογιάννης
                                  • ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
                                  • Επενδύσεις
                                  • εμπορικές σχέσεις
                                  • ΤΟΥΡΚΙΑ

                                   Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 12:29 pm


                                   Χατζηδάκης: Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΛΑΡΚΟ

                                   Χατζηδάκης: Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΛΑΡΚΟ

                                   Ως τη μόνη δυνατή λύση χαρακτήρισε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, την τροπολογία της κυβέρνησης για την ΛΑΡΚΟ, δεδομένης της υπάρχουσας κατάστασης. Παράλληλα τόνισε πως με σοβαρή προσπάθεια μπορεί να καρποφορήσει, διότι υπάρχει καταρχήν επενδυτικό ενδιαφέρον.

                                   Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο», ο κ. Χατζηδάκης τονίζει ότι  ΔΕΗ μπορεί και πρέπει να επιστρέψει στη κερδοφορία, σημειώνοντας ότι στη κατεύθυνση αυτή με τα μέτρα του καλοκαιριού η ΔΕΗ απέφυγε την κατάρρευση ενώ με τα μέτρα εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού του Δεκεμβρίου επιστρέφει σε τροχιά ανόδου, καθώς ταυτόχρονα προωθείται η απολιγνιτοποίηση, η ενθάρρυνση της στροφής στις ΑΠΕ μέσα από τη συνεργασία της ΔΕΗ με ιδιώτες. «Δρομολογούμε την ιδωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό μέχρι και 49% ώστε να βάλει λεφτά στη τσέπη της», αναφέρει ο Κωστής Χατζηδάκης.

                                   Κτηματολόγιο

                                   Ερωτηθείς για το Κτηματολόγιο απάντησε ότι το ύψος των προστίμων θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας, όσο και με το χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης. Ο Κ. Χατζηδάκης και μέσω της συνέντευξής του, καλεί όσους πολίτες δεν έχουν δηλώσει την περιουσία τους να το κάνουν, σημειώνοντας ότι έχουν το χρονικό περιθώριο.

                                   Αυθαίρετα

                                   Σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα υπενθυμίζει καταρχήν ότι η 30η Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για τα αυθαίρετα με πολύ μεγάλες παραβάσεις - κατηγορίας 5 - και τα συγκεκριμένα δεν θα μπορούν έκτοτε να τακτοποιηθούν. «Τα αυθαίρετα των υπολοίπων 4 κατηγοριών που δεν θα τακτοποιηθούν μέχρι τότε, θα τακτοποιούνται στη συνέχεια με προσαύξηση ωστόσο στα πρόστιμα κατά 20% για το πρώτο έτος και κατά 5% για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης» πρόσθεσε ο Κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι η τακτοποίηση από τον Ιούλιο θα συνδέεται και με ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων.

                                   Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει και θα απλουστεύσει τις διαδικασίες ώστε στο τέλος της τετραετίας να έχει καλυφθεί με Χωρικά Σχέδια, το 45% της επικράτειας.

                                   Ηλεκτροκίνηση

                                   Αναφορικά με τα ηλεκτροκίνητα και plug-in υβριδικα αυτοκίνητα, η Διυπουργική Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτεινόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, όπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Ολλανδία προκειμένου να δει τις «καλές πρακτικές στον τομέα αυτό», ενώ ήδη η κυβέρνηση έχει θεσπίσει σειρά κινήτρων με το φορολογικό νομοσχέδιο τον Δεκέμβριο.

                                   Διαχείριση απορριμάτων

                                   Τονίζοντας ότι η διαχείριση του θέματος των απορριμμάτων είναι «ζήτημα πολιτισμού και εθνικού φιλότιμου», πρόσθεσε οτι η κυβέρνηση κινείται για την δημοπράτηση 17 Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων μέσα στο 2020, θα επικαιροποιήσει εντός του έτους τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων και ξεκινά πρόγραμμα για τον «καφέ κάδο», δηλαδή για ένα νέο ρεύμα ανακύκλωσης για τα τρόφιμα.

                                   Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΛΑΡΚΟ

                                   Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κ. Χατζηδάκης είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξεχάσουμε ότι κυβέρνησε» προσθέτοντας ότι «καταψήφισαν τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ δικές τους συμφωνίες που εμείς απλώς φέραμε προς κύρωση στη Βουλή. Διαβεβαίωναν ως κυβέρνηση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η εξεύρεση ιδιώτη επενδυτή για τη ΛΑΡΚΟ ήταν στις προθέσεις τους και τώρα καταψηφίζουν το νομοσχέδιό μας που κάνει ακριβώς αυτό. Το παίζουν "πράσινη συμμαχία" κατά του χρυσού στη Χαλκιδικη, αλλά "μαύρη συμμαχία" υπέρ του λιγνίτη στη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη και υπέρ των περιβαλλοντικών συνεπειών της δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ».

                                   • ΔΕΗ
                                   • Κτηματολόγιο
                                   • αυθαίρετα
                                   • ΣΥΡΙΖΑ
                                   • ηλεκτροκίνηση
                                   • διαχείριση απορριμάτων
                                   • Κωστής Χατζηδάκης

                                    Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 12:17 pm


                                    Μπαράζ επαφών Παναγιωτόπουλου στην 56η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

                                    Μπαράζ επαφών Παναγιωτόπουλου στην 56η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

                                    Σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους, που συμμετείχαν στην 56η διάσκεψη Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο, είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

                                    Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τους ομολόγους του, του Λιβάνου και της Γεωργίας, τον κοινοβουλευτικό υφυπουργό Αμύνης της Γερμανίας και τον επικεφαλής των πολιτικών στρατιωτικών Υποθέσεων του Ισραήλ.

                                    Περαιτέρω ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τους Αμερικάνους Γερουσιαστές Τζέιμς Ινχόυφ (James Inhofe), Ρότζερ Ουΐκερ (Roger Wicker), Μάικ Ρουντς (Michael Rounds), Κέβιν Κράμερ (Kevin Cramer), Τζων Μπούζμαν (John Βoozman) και τους βουλευτές. Τζων Φ. Κέλλυ (John F. Kelly) και Τίμοθυ Λη Ουώλμπεργκ (Timothy Lee Walberg).

                                    Η ατζέντα των συναντήσεων

                                    Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η στρατηγική σχέση της Ελλάδος με τις Η.Π.Α., η σημασία του προσφάτως υπογραφέντος Πρωτοκόλλου Τροποποιήσεως της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας (MDCA) για την εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό και αμυντικοτεχνικό τομέα και την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας. Επίσης υπογραμμίστηκε η συμβολή των τριμερών σχημάτων συνεργασίας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την προαγωγή της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

                                    Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συμμετείχε στο πρόγευμα εργασίας από το "Think Tank Cohen Group", όπου μίλησε ο ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) πτέραρχος Τεντ Ουώλτερς και συμμετείχαν ο υπουργός 'Αμυνας ΗΠΑ  Μαρκ Έσπερ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Νάνσυ Πελόσυ, Αμερικάνοι βουλευτές, Γερουσιαστές και υπουργοί Άμυνας από ευρωπαϊκά κράτη, τον Καναδά και την Αυστραλία.

                                    • Μόναχο
                                    • Νίκος Παναγιωτόπουλος
                                    • ΥΕΘΑ

                                     Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 12:03 pm


                                     Διάσκεψη Μονάχου: Ο Πομπέο απαντά στις επικρίσεις κατά του Τραμπ

                                     Διάσκεψη Μονάχου: Ο Πομπέο απαντά στις επικρίσεις κατά του Τραμπ

                                     Ειρωνικά σχόλια σε βάρος τόσο του ομοσπονδιακού προέδρου, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όσο και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, αλλά ακόμη και της αντιπροέδρου της κυβέρνησης και πρώην υπουργού Εξωτερικών του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ, επεφύλαξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

                                     «Τα τελευταία χρόνια έχω δει, όλοι έχουμε δει, δημοκρατικοί ηγέτες να αμφισβητούν την προσήλωση της Αμερικής στην διατλαντική συμμαχία και τον ηγετικό ρόλο της Αμερικής στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Πομπέο παραπέμποντας στις δηλώσεις της κυρίας Φρίλαντ, του κ. Μάας και του κ. Σταϊνμάιερ, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει. Και οι τρεις άσκησαν κριτική στην πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

                                     Ο Γερμανός πρόεδρος μάλιστα, την Παρασκευή από το ίδιο βήμα, κατηγόρησε τον κ. Τραμπ ότι «δεν αναγνωρίζει καν την έννοια της διεθνούς κοινότητας» και εννοεί την «μεγάλη Αμερική» σε βάρος των γειτόνων και των εταίρων της, ενώ έκρινε ότι η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ κάνουν τον κόσμο πιο επικίνδυνο.

                                     «Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να σας πω τα γεγονότα. Αυτές οι δηλώσεις πολύ απλά δεν επηρεάζουν και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Είμαι ευτυχής να δηλώσω ότι ο θάνατος της διατλαντικής συμμαχίας είναι χονδροειδώς μεγαλοποιημένος. Η Δύση κερδίζει. Κερδίζουμε συλλογικά. Και το κάνουμε μαζί», δήλωσε ο κ. Πομπέο.

                                     Παράλληλα, πρόσθεσε ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο «τόσοι πολλοί άνθρωποι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους προκειμένου να περάσουν την Μεσόγειο και να φθάσουν στην Ελλάδα και στην Ιταλία, αλλά δεν βλέπουμε τους αδύναμους αυτού του κόσμου να ρισκάρουν τη ζωή τους προκειμένου να φθάσουν μαζικά σε χώρες όπως το Ιράν ή η Κίνα». Γι' αυτό ακριβώς, συνέχισε, «οι άνθρωποι θέλουν να σπουδάσουν στο Κέμπριτζ και όχι στο Καράκας. Θέλουν να φτιάξουν επιχειρήσεις στην Σίλικον Βάλεϊ και όχι στην Αγία Πετρούπολη... Μην αφήνετε να σας κοροϊδεύουν εκείνοι που σας λένε το αντίθετο».

                                     Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να χρηματοδοτήσουν με έως και 1 δισ. δολάρια χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, για ενεργειακά έργα, προκειμένου να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ανεξαρτησία απέναντι στη Ρωσία.

                                     • Μάικ Πομπέο
                                     • Ντόναλντ Τραμπ
                                     • Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια

                                      Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 11:50 am


                                      Στα σκαριά το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

                                      Στα σκαριά το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

                                      Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει ως στόχο της να βάλει «φρένο» στις διαδηλώσεις των λίγων ως και ελαχίστων, που κλείνουν το κέντρο της Αθήνας και ταλαιπωρούν τους πολλούς.

                                      Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζει σχέδιο νόμου για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» με σκοπό όχι μόνο να αποφεύγονται τα «εμφράγματα» στην Αθήνα ή και σε άλλες πόλεις από συγκεντρώσεις που έχουν μικρή συμμετοχή, αλλά και να θωρακιστεί η πρωτεύουσα απέναντι στα έκτροπα που προκαλούν ομάδες που παρεισφρέουν στις διαδηλώσεις.

                                      Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπει ότι οι πορείες που έχουν περιορισμένο αριθμό διαδηλωτών θα πραγματοποιούνται σε μέρος οδοστρώματος ή θα ακολουθούν εναλλακτική διαδρομή.

                                      Καθορίζεται οργανωτής που θα ευθύνεται για τις ζημιές

                                      Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα καθορίζεται οργανωτής της διαδήλωσης, ο οποίος και θα έχει και αστικές ευθύνες ευθύνες για τυχών ζημιές που θα προκληθούν. Επίσης καθιερώνεται ο θεσμός του αστυνομικού διαμεσολαβητή και θεσμοθετείται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση στους πολίτες για τις πορείες και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

                                      Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει ως ιδιώνυμο αδίκημα τη συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευθεί νομίμως από την αστυνομία, αλλά και την «παρεμπόδιση διεξαγωγής συνάθροισης με τέλεση βιαιοπραγιών και την παρείσφρηση ατόμων σε αυτήν με σκοπό να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα της».

                                      Διαβάστε επίσης:

                                      Νόμος για τις συναθροίσεις και τις διαδηλώσεις: Ένα σημαντικό κρας τεστ

                                      • σχέδιο νόμου
                                      • κέντρο Αθηνας
                                      • Βουλή
                                      • συναθροίσεις

                                       Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 11:38 am


                                       Λήγει η προθεσμία για τις ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις για ζευγάρια

                                       Λήγει η προθεσμία για τις ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις για ζευγάρια

                                       Στο τέλος του τρέχοντος Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του TAXISnet, που θα υποδεχθεί σχεδόν 6,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις.

                                       Ήδη για τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, η προθεσμία τρέχει, καθώς μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση έως 28 Φεβρουαρίου σε ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

                                       Εν όψει της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν εντός του 2019 θα φορολογηθούν με βάση το πλαίσιο που ίσχυε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 και ο φόρος που θα περιέχουν τα εκκαθαριστικά του 2020 θα κυμαίνεται στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, εφόσον δεν έχουν μεταβληθεί τα εισοδήματα.

                                       Ειδικότερα, για τη φορόγηση των εισοδημάτων που θα δηλωθούν φέτος θα ισχύσουν τα εξής:

                                       1. Φορολογική κλίμακα: Με συντελεστές 22% - 45% θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα επιβάλλεται φόρος:

                                       • 22% για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
                                       • 29% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 20.000 ευρώ και μέχρι τις 30.000 ευρώ
                                       • 37% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ
                                       • 45% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

                                       2. Εκπτωση φόρου: Μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ΄επάγγελμα αγρότες κερδίζουν έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος. Ειδικά για τους έχοντες ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις, καθώς επίσης και για τα ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ από αγροτικές δραστηριότητες που αποκτούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες προβλέπεται έκπτωση φόρου:

                                       • 1.900 ευρώ, εάν δεν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα.
                                       • 1.950 ευρώ, εάν υφίσταται ένα προστατευόμενο τέκνο.
                                       • 2.000 ευρώ, εάν υπάρχουν δύο προστατευόμενα τέκνα.
                                       • 2.100 ευρώ εάν υφίστανται 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.

                                       Κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου

                                       Οι φορολογούμενοι για να δικαιούται την έκπτωση φόρου έως 1.900 -2.100 ευρώ θα πρέπει κατά τη διάρκεια του 2019 να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking) δαπάνες για αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό:

                                       • 10% του ετησίου εισοδήματός του, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
                                       • 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- ατομικό του εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως 30.000 ευρώ και
                                       • 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ. Το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με 22%.

                                       3. Εισοδήματα από ακίνητα: Με συντελεστές από 15% έως 45% θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από ακίνητα. Συγκεκριμέα εφαρμόζεται κλίμακα με τους εξής συντελεστές:

                                       • 15% μέχρι 12.000 ευρώ.
                                       • 35% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.
                                       • 45% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.

                                       4. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα καταβάλλουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία υπολογίζεται κλιμακωτά με συντελεστές από 2,2% έως 10%.

                                       5. Προκαταβολή φόρου: Επιβάλλεται προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους με συντελεστή 100% επί του κυρίου φόρου εισοδήματος, σε όσους δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματικές ή και αγροτικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και σε όσους φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

                                       6. Τέλος επιτηδεύματος: Επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος από 400 έως 650 ευρώ σε κάθε φορολογούμενο που έχει ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα: Οι φορολογούμενοι που ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες θα πληρώσουν και για τη χρήση του 2019 το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται σε 650 ευρώ και σε επιπλέον 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

                                       • TAXISnet
                                       • ΑΑΔΕ
                                       • ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ
                                       • ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ
                                       • εισφορά αλληλεγγύης
                                       • τέλος επιτηδεύματος
                                       • προκαταβολή φόρου

                                        Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 11:26 am


                                        Σπυράκη: Νέα δεδομένα για την χρηματοδότηση των ενεργειακών έργων

                                        Σπυράκη: Νέα δεδομένα για την χρηματοδότηση των ενεργειακών έργων

                                        Αποθήκευση ενέργειας, έξυπνα δίκτυα, υπεράκτια αιολικά, υδρογόνο, δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα είναι τα ενεργειακά έργα στα οποία θα δίνει έμφαση και χρηματοδότηση στο εξής η Ευρωπαϊκή Ένωση.

                                        Τα ορυκτά καύσιμα, ακόμη και το φυσικό αέριο που έχει χαμηλότερες εκπομπές ρύπων από τον άνθρακα και το πετρέλαιο μπαίνουν στο περιθώριο: είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα δόθηκε μάχη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να απορριφθεί πρόταση για άσκηση βέτο στον ενεργειακό σχεδιασμό της ΕΕ επειδή έργα φυσικού αερίου παραμένουν στη λίστα των «έργων κοινού ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest, PCI) και είναι συνεπώς υποψήφια για Κοινοτική χρηματοδότηση.

                                        Απαραίτητο να υποστηριχθεί το φυσικό αέριο

                                        «Στον τέταρτο κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται ο EastMed, ο IGΒ (ελληνοβουλγαρικός αγωγός), το FSRU (πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου) στην Αλεξανδρούπολη και η αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα. Είναι όλα έργα μετάβασης και μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας. Καλύπτουν την ασφάλεια εφοδιασμού στην Ελλάδα και είναι απαραίτητο να γίνουν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στον δρόμο προς την πλήρη απολιγνιτοποίηση».

                                        Αυτό επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, η οποία σημείωσε κατά την παρέμβασή της στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η διαδικασία της μετάβασης στην οικονομία χωρίς άνθρακα το 2050 είναι απαραίτητο να υποστηριχτεί από έργα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και από το καύσιμο μετάβασης που είναι το φυσικό αέριο. «Χώρες που καθορίζουν την επιτυχία του εγχειρήματος του Green Deal, όπως η Γερμανία, στηρίζονται στην ενεργειακή ασφάλεια που προσφέρει το φυσικό αέριο», ανέφερε η κυρία Σπυράκη.

                                        Τέλος του 2020 η αναθεώρηση του Κανονισμού για τα διευρωπαϊκά δίκτυα

                                        Η λύση που εξετάζεται, δεδομένου ότι υποδομές όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου που κατασκευάζονται τώρα θα έχουν διάρκεια ζωής αρκετών δεκαετιών, είναι να υπάρξει πρόβλεψη ώστε οι αγωγοί να μπορούν να μεταφέρουν και υδρογόνο. Ένα ενδεχόμενο στο οποίο έχει αναφερθεί και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στον αγωγό EastMed που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

                                        Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson ανέφερε ότι ως το τέλος του χρόνου θα αναθεωρηθεί ο Κανονισμός για τα διευρωπαϊκά δίκτυα με στόχο η επόμενη λίστα των PCI που θα εκδοθεί το 2021 να είναι εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή πολιτική για την απανθρακοποίηση.

                                        • Μαρία Σπυράκη
                                        • ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
                                        • East Med
                                        • Ευρωπαϊκή Ενωση
                                        • IGΒ
                                        • FSRU

                                         Δημοσιεύθηκε στις 16 February 2020 | 11:13 am                                         Φιλικοί ιστότοποι: