Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    >    Ειδήσεις & Νέα

Reporter.gr

ΙΣΑ: Ανησυχία για τη χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας

ΙΣΑ: Ανησυχία για τη χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας

Με επιστολή του σε υπουργούς της κυβέρνησης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρεται στο θέμα της χορήγησης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας προς τους ιατρούς και τις ιατρικές εταιρείες επισημαίνοντας ότι μπορεί να δημιουργηθούν διαδικαστικά προβλήματα στην είσπραξη χρημάτων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, αλλά και από τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

Η επιστολή εστάλη στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Ειδικότερα, επισημαίνονται τα εξής:

«Ο ΙΣΑ θεωρεί ότι τα μέτρα οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, αν και πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης τους με τροποποιήσεις και προσθήκες νέων.

Στη δεδομένη χρονική στιγμή, και ενώ αναμένουμε τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και τις τυχόν διευκρινίσεις, θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας όσον αφορά στην χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας προς τους ιατρούς και τις ιατρικές εταιρείες για την είσπραξη χρημάτων από δημόσιους φορείς.

Η εξαγγελία του μέτρου της αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων είναι σίγουρα σωστή, φοβούμαστε όμως πως θα δημιουργηθούν διαδικαστικά προβλήματα στην είσπραξη χρημάτων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, αλλά και από τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

Είναι γνωστό ότι προκειμένου οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς να εξοφλήσουν εκκαθαρισμένες απαιτήσεις, ανεξαρτήτως ποσού, αναζητούν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα (είτε υπηρεσιακά είτε από τον ίδιο τον επαγγελματία). Συνεπώς αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων δε θα έχει επιπτώσεις ή δεν θα δημιουργεί πρόσχωμα στη χορήγηση των αντίστοιχων ενημεροτήτων για είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων. Επιπροσθέτως θα πρέπει ρητά να οριστεί ότι σε καμία περίπτωση, δεν χωρεί συμψηφισμός αυτών των εκκαθαρισμένων απαιτήσεων με οφειλές  η καταβολή των οποίων έχει ήδη ανασταλεί, μετά  τις σχετικές εξαγγελίες σας.

Πιστεύουμε ότι η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα θα είναι να διευκρινιστεί και να οριστεί ρητά ότι:

 1. Δεν απαιτείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, αλλά και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα έξι μηνών και
 2. Δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός του ποσού των εκκαθαρισμένων απαιτήσεων φορέα του ιδιωτικού τομέα με οποιασδήποτε φύσης οφειλές του για το συγκεκριμένο διάστημα.

Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα και όσο είναι ακόμα νωρίς να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο θέμα γιατί είναι δεδομένο ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω του μέτρου της αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων από της πληγείσες επιχειρήσεις.

Αναμένουμε την έγκαιρη διευθέτηση του συγκεκριμένου προβλήματος και είμαστε στην διάθεση σας για να συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο.

 • Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
 • Χρήστος Σταίκούρας
 • Γιάννης Βρούτσης
 • ιατροί
 • φορολογική ενημερότητα
 • ασφαλιστική ενημερότητα

  Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 8:43 am


  Σκέψεις Τραμπ για αναστολή ορισμένων δασμών

  Σκέψεις Τραμπ για αναστολή ορισμένων δασμών

  Την αναστολή για 90 ημέρες των δασμών σε ορισμένες εισαγωγές, μεταξύ των οποίων οι εισαγωγές ενδυμάτων και ελαφρών φορτηγών, ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που ο κορονοϊός εξαπλώνεται ραγδαία στις ΗΠΑ.

  Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η κυβέρνηση Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιτρέψει ορισμένες εξαιρέσεις από τους δασμούς για ιατροφαρμακευτικές προμήθειες καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να αυξήσουν τα εγχώρια αποθέματα προστατευτικού εξοπλισμού και άλλων αγαθών που χρησιμοποιούνται στη μάχη κατά της πανδημίας.

  Όμως, η τελευταία κίνηση θα έχει ευρύτερη επίπτωση στην αμερικανική οικονομία, καθώς ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να κρατήσει ανοικτές τις επιχειρήσεις μετά την απότομη πτώση στη ζήτηση.

  Σύμφωνα με τους FT, που επικαλούνται άτομο που έχει ενημερωθεί σχετικά, η αναστολή των δασμών δεν θα περιλαμβάνει τους τιμωρητικούς δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές 360 δισ. δολαρίων, ούτε τους δασμούς στα εισαγόμενα μέταλλα που επιβλήθηκαν για λόγους εθνικής ασφάλειας.

  Ο κ. Τραμπ, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, είπε πως δεν έχει ακόμα δώσει το «πράσινο φως» για κάτι τέτοιο.

  Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασε τους 4.000 και διπλασιάστηκε μέσα σε τρεις ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
  • Ντόναλντ Τραμπ
  • ΗΠΑ
  • δασμοί
  • κορονοιός
  • εισαγωγές

   Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 8:35 am


   Οικουμενικό Πατριαρχείο: Παράταση της αναστολής των εκκλησιαστικών τελετών μέχρι νεωτέρας

   Οικουμενικό Πατριαρχείο: Παράταση της αναστολής των εκκλησιαστικών τελετών μέχρι νεωτέρας

   Η απόφαση περί αναστολής των εκκλησιαστικών τελετών και εκδηλώσεων έως το τέλος Απριλίου για το Ιερό Κέντρο του Φαναρίου και για τις Επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανά την υφήλιο «αναγκαστικά θα εξακολουθεί να ισχύει μέχρι νεωτέρας, ανάλογα προς την πορεία της πανδημίας», ανακοίνωσε η Αρχιγραμματεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, λόγω του δραματικού πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων και των θυμάτων του ιού Covid-19.

   «Η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως προσεύχεται και εύχεται να βρεθεί σύντομα το κατάλληλο αποτελεσματικό φάρμακο για την καταπολέμηση της νόσου, ώστε να ξεπερασθεί η μεγάλη αυτή κρίση και να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της στην κοινωνία και την οικονομία» σημειώνεται στο ανακοινωθέν της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

   • Βαρθολομαίος
   • κορονοιός
   • Ιερά Σύνοδος

    Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 8:28 am


    Ξεπέρασαν τους 4.000 οι θάνατοι λόγω κορονοϊού στις ΗΠΑ

    Ξεπέρασαν τους 4.000 οι θάνατοι λόγω κορονοϊού στις ΗΠΑ

    Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασε τους 4.000 και διπλασιάστηκε μέσα σε τρεις ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Συνολικά μέχρι σήμερα καταγράφονται 4.076 θάνατοι, έναντι 2.010 το Σάββατο, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου, που ανανεώνονται συνεχώς.

    Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το στρατηγικό απόθεμα προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης έχει σχεδόν εξαντληθεί, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

    Στα είδη που έχουν σχεδόν εξαντληθεί συμπεριλαμβάνονται οι μάσκες, οι αναπνευστήρες, τα γάντια, οι προστατευτικές στολές και οι προσωπίδες, εξήγησαν οι αξιωματούχοι. Μια μικρή ποσότητα έχει αφεθεί κατά μέρος για το ομοσπονδιακό προσωπικό, ανέφερε ο ένας από τους δύο αξιωματούχους, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν εξαιτίας της φύσης του θέματος.

    Το εθνικό στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ έχει θεωρητικά σκοπό την επάρκεια υλικού σε καταστάσεις εκτάκτων καταστάσεων τόσο σοβαρών που προκαλούν ελλείψεις. Αλλά πολιτείες σε όλη τη χώρα ζητούν τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλες ποσότητες υλικού για να βοηθήσουν τα νοσοκομεία να αντεπεξέλθουν στη ραγδαία αύξηση των ασθενών με COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός.

    Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Κονέτικατ Νεντ Λαμόντ τόνισε χθες Τρίτη ότι το απόθεμα έχει εξαντληθεί, κάνοντας λόγο για «ανησυχητική» εξέλιξη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αντέκρουσε την ιδέα ότι το απόθεμα έχει εξαντληθεί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας πως το υλικό μεταφέρεται απευθείας σε αυτούς που το χρειάζονται, διαδικασία που περιέγραψε ως αποτελεσματικότερη. «Φροντίζουμε να πηγαίνει (...) από τον κατασκευαστή απευθείας στο νοσοκομείο ή την πολιτεία όπου προορίζεται», διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος αρχηγός του κράτους.

    Η FEMA γνώριζε εξαρχής ότι δεν επαρκούσε το στρατηγικό απόθεμα

    Τον έλεγχο και τη διανομή υλικού ανέλαβε νωρίτερα αυτόν τον μήνα η ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (Federal Emergency Management Agency, FEMA), είπε ένας από τους αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας. Η εκπρόσωπος της FEMA Λίζι Λιτζόου τόνισε πως η υπηρεσία γνώριζε ήδη από το στάδιο της κατάρτισης του σχεδιασμού της για την αντιμετώπιση της πανδημίας πως το στρατηγικό απόθεμα δεν θα επαρκούσε για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτειών και διαβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα «εξαντλήσει όλα τα μέσα» για να βρει προμήθειες.

    Η Λιτζόου είπε επίσης ότι το πακέτο τόνωσης της οικονομίας που ενέκρινε το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα προβλέπει τη δαπάνη 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να πληρωθεί το στρατηγικό απόθεμα.

    Κατά τη FEMA, ως το Σάββατο είχαν διανεμηθεί από το στρατηγικό απόθεμα 26 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες και σχεδόν 12 εκατομμύρια πιο αποτελεσματικές μάσκες N95, καθώς και εκατομμύρια προσωπίδες, προστατευτικές στολές και ζευγάρια γάντια.

    Πέρα από τον προστατευτικό εξοπλισμό, έχουν διανεμηθεί 8.000 συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, σύμφωνα με τη FEMA. Ο Τραμπ διαβεβαίωσε χθες ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει επιπλέον 10.000 αναπνευστές «έτοιμους», χωρίς να διευκρινίσει αν αναφερόταν στο στρατηγικό απόθεμα.

    Καθώς τα αποθέματα λιγοστεύουν στελέχη της FEMA προσπαθούν να βρουν οποιοδήποτε υλικό ή εξοπλισμό μπορεί να αγοραστεί στο εξωτερικό, ειδικά από προμηθευτές στην Κίνα και στη Μαλαισία, ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι.

    «Δεν αγοράζουμε απλώς ό,τι έχουν να πουλήσουν, αγοράζουμε και τις επόμενες παρτίδες», είπε ο ένας από τους αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.

    • Ντόναλντ Τραμπ
    • ΝΕΚΡΟΙ
    • Covid19
    • FEMA

     Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 8:21 am


     Χάλασε η συμφωνία Ιβάν-Στέγγου

     Χάλασε η συμφωνία Ιβάν-Στέγγου

     Ναυάγησε η συμφωνία Ιβάν Σαββίδη και οικογένειας Στέγγου.

     Η εμπλοκή προέκυψε στο τίμημα πώλησης του Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, καθώς η προσφορά της Belterra Investements συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη στη βάση αποτίμησης μεγάλου διεθνούς οίκου δεν ικανοποίησε την οικογένεια Στέγγου. 

     Τα 100 εκατ. ευρώ του Σαββίδη φάνηκαν λίγα στην οικογένεια Στέγγου και έτσι το deal ματαιώθηκε.

     Ο όμιλος Σαββίδη βρισκόταν εδώ και εβδομάδες σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την οικογένεια Στέγγου για την απόκτηση του ιστορικού συγκροτήματος.
     • ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ
     • Χαλκιδική
     • Ιβάν Σαββίδης
     • ΣΤΕΓΓΟΣ

      Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 8:15 am


      Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της μείωσης ενοικίου- Ποιοι εξαιρούνται

      Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της μείωσης ενοικίου- Ποιοι εξαιρούνται

      Μείωση κατά 40% των ενοικίων επαγγελματικής στέγης δικαιούνται οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Η εν λόγω μείωση αφορά μόνο τα ενοίκια των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2020.

      Το δικαίωμα πληρωμής ενοικίων πρώτης κατοικίας μειωμένων κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο το έχουν μόνο οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, κατά τους αντίστοιχους μήνες.

      Ακολούθως, μόνο για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές ή στους εργαζομένους τους παρατείνονται μέχρι και τις 31/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες μέχρι την 31/3/2020 ή παρέχεται εναλλακτικά η δυνατότητα έκπτωσης 25% επί των οφειλών αυτών, εάν τις καταβάλουν εμπρόθεσμα.

      Αντιθέτως, για τις επιχειρήσεις που λειτούργησαν τον Μάρτιο και εξακολουθούν να λειτουργούν και τον Απρίλιο αλλά, λόγω της κρίσης του κορονοϊού, έχουν υποστεί σημαντική μείωση του τζίρου τους και έχουν προχωρήσει σε αναστολές των συμβἀσεων εργασίας των μισθωτών υπαλλήλων τους, δεν ισχύει η μείωση κατά 40% των ενοικίων επαγγελματικής στέγης για τους δύο αυτούς μήνες.

      Αντιστοίχως και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών δεν έχουν το δικαίωμα να πληρώσουν τα ενοίκια πρώτης κατοικίας των μηνών Μαρτίου και Απριλίου μειωμένα κατά 40%. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές ή στους εργαζομένους τους δεν δικαιούνται καμία παράταση στις προθεσμίες καταβολής οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ. για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο ούτε έκπτωση 25% αν πληρώσουν τις οφειλές αυτές εμπρόθεσμα.

      Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τα όσα αναφέρονται στις αναλυτικές διευκρινιστικές ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα οικονομικής στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που αποφασίστηκαν να εφαρμοστούν στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

       

      Διαβάστε επίσης:

       

      Επίδομα 800 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα - Η διαδικασία για την αίτηση

       

      Οι οκτώ βασικές παρεμβάσεις στο «πακέτο Απριλίου»

      • υπουργείο Οικονομικών
      • μέτρα στήριξης
      • κορονοιός

       Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 8:07 am


       Γ. Σκούρας (ΣΕΟ): Στο χείλος της καταστροφής το ελληνικό κρασί-«Βουτιά» 90% στον τζίρο

       Γ. Σκούρας (ΣΕΟ): Στο χείλος της καταστροφής το ελληνικό κρασί-«Βουτιά» 90% στον τζίρο

       Κλυδωνισμούς προκαλεί στην ελληνική αγορά κρασιού η πανδημία του κορονοϊού, με τον τζίρο των επιχειρήσεων να καταγράφει δραματική πτώση, ενώ έχουν «παγώσει» και οι εξαγωγές.

       «Ο κλάδος βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Με τις παρούσες συνθήκες τίθεται θέμα επιβίωσής του» επισημαίνει στο Reporter ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας. Όπως εξηγεί, η πτώση στον τζίρο αγγίζει το 90%, ενώ έχουν σταματήσει οι εξαγωγικές ροές, με αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας.

       Ο κ. Σκούρας τονίζει ότι το 80% των πωλήσεων των κρασιών εξαρτάται από τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, τα οποία λόγω των μέτρων περιορισμού μετάδοσης του ιού, έχουν κλείσει. Τα σούπερ μάρκετ είναι μία μικρή αγορά για το κρασί και ελάχιστα προϊόντα πωλούνται μέσα από αυτά, προσθέτει.

       Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Σκούρα, οι επιχειρήσεις οφείλουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια στους αμπελώνες για να συντηρήσουν την παραγωγή, γεγονός που συνεπάγεται επιπλέον έξοδα. Η ελαχιστοποίηση των εσόδων έχει ήδη ωθήσει πολλές από αυτές στην αναστολή των εργασιών τους ή σε άλλα περιοριστικά μέτρα.

       Μία θετική εξέλιξη ήταν η ένταξη του κλάδου στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό. «Προσδοκούμε ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, αλλά όσο ο ιός θα βρίσκεται σε εξέλιξη, τα προβλήματα θα παραμένουν. Σε κάθε περίπτωση στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το ελληνικό κρασί σε υψηλό επίπεδο» καταλήγει ο κ. Σκούρας.

       Σημειώνεται ότι το κρασί βρισκόταν ήδη αντιμέτωπο με σημαντικές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η μείωση της έκτασης των αμπελώνων. Η εξαίρεση του προϊόντος από τους αμερικανικούς δασμούς που επιβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε ανακουφιστική εξέλιξη για πολλούς οινοπαραγωγούς.

       Γιώργος Γεωργίου

       • ΚΡΑΣΙ
       • κρασιά
       • παραγωγή κρασιού
       • οινοπαραγωγή
       • Γιώργος Σκούρας
       • Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου
       • ΣΕΟ
       • κορονοιός
       • τζίρος
       • εξαγωγές
       • ελληνικό κρασί

        Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 8:00 am


        Επίδομα 800 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα-Η διαδικασία για την αίτηση

        Επίδομα 800 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα-Η διαδικασία για την αίτηση

        Από σήμερα, 1η Απριλίου, έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους, που δικαιούνται την αποζημίωση των 800 ευρώ στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ποια είναι η διαδικασία για τη συμπλήρωση και την υποβολή των αιτήσεων.

        Οι εργαζόμενοι, που προηγουμένως έχουν λάβει ειδοποίηση από τους εργοδότες τους με αριθμό πρωτοκόλλου για την αίτησή τους, εισέρχονται στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Εργασίας.

        Οι κατηγορίες των εργαζομένων διαμορφώνονται ως εξής:

        -  Εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με εντολή της δημόσιας αρχής: Δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους οκτακοσίων ευρώ (800€), η οποία καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερών, εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

        Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τελούν σε αναστολή, για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η εντολή της δημόσιας αρχής για απαγόρευση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Για του εργαζόμενους παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη υπολογιζόμενη επί των ονομαστικών μισθών τους για χρονικό διάστημα 45 ημερών (καλύπτεται από το κράτος). Οι εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, από 24/3/2020 έως και 31/3/2020 στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ "ΕΡΓΑΝΗ".

        Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ "ΕΡΓΑΝΗ", τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ "ΕΡΓΑΝΗ", και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

        Οι εργαζόμενοι θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση εντός του χρονικού διαστήματος από 1/4/2020- 10/42020 ως ακολούθως:

        1. Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1
        2. Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2
        3. Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3
        4. Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4
        5. Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5
        6. Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6
        7. Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7
        8. Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8
        9. Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9
        10. Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

        Από τη στιγμή που παρατάθηκε η προθεσμία για τους εργοδότες, αναμένεται παράταση και για τους εργαζόμενους.

        - Εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει κύριου ΚΑΔ: Οι εργοδότες που πλήττονται, δύνανται να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας, μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που εργάζονται σε αυτούς κατά την 21.3.2020 και για συνεχόμενο ανέκκλητο χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών. Το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι ένα μήνα από την ημερομηνία δημοσίευσης της από 20/3/2020 ΠΝΠ, δηλαδή από 21/03/2020 μέχρι και την 20/04/2020, προκειμένου να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται.

        Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων της κατηγορίας αυτής οι οποίοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr, εντός του χρονικού διαστήματος από 1/4/2020-30/4/2020 και σε κάθε περίπτωση, μετά τη γνωστοποίηση από τον εργοδότη τους, της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους.

        Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ "ΕΡΓΑΝΗ", τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ "ΕΡΓΑΝΗ", και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

        Για του εργαζόμενους της περίπτωση αυτής, η δήλωση στην πλατφόρμα δεν πραγματοποιείται με βάση το ΑΦΜ (βλ.παραπάνω) όπως στις περιπτώσεις των εργαζομένων των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με βάση εντολή δημόσιας αρχής.

        - Απολύσεις και παραιτήσεις: Όσοι απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από πληττόμενη επιχείρηση στο διάστημα από 01/03 έως 20/03, θα πρέπει να κάνουν δήλωση έως 10 Απριλίου αν η εταιρεία τους έχει κλείσει από το δημόσιο και έως 30/04 αν είναι πληττόμενη επιχείρηση.

        - Δήλωση μέχρι τις 30/04 θα μπορούν να κάνουν και όσοι εργάζονται σε ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.

        Σημειώνεται ότι από τις 6 Απριλίου 2020 θα ξεκινήσουν και οι αιτήσεις στο πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις ατομικές επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις μέχρι 5 άτομα προσωπικό, προκειμένου να λάβουν και οι ίδιοι το επίδομα 800 ευρώ.

        Χαρά Κάνδηλα

        • πλατφόρμα
        • ΕΡΓΑΝΗ
        • αποζημίωση
        • μέτρα κυβέρνησης

         Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 8:00 am


         Θέατρο οδού Κεφαλληνίας: Δείτε έξι εμβληματικές παραστάσεις online

         Θέατρο οδού Κεφαλληνίας: Δείτε έξι εμβληματικές παραστάσεις online

         Στην τόσο δύσκολη συνθήκη που βιώνουμε όλοι, το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, ένα από τα πλέον ιστορικά θέατρα ρεπερτορίου της πρωτεύουσας, με μία διαδρομή που μετρά σχεδόν 35 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, δίνει τη δυνατότητα στο θεατρόφιλο κοινό, να παρακολουθήσει έξι παραστάσεις – σταθμούς από το διεθνές δραματολόγιο και από την ελληνική λογοτεχνία.

         Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr

         Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 7:45 am


         #CinemaDaCasa: Τοίχοι στην Ιταλία μετατρέπονται σε σινεμά

         #CinemaDaCasa: Τοίχοι στην Ιταλία μετατρέπονται σε σινεμά

         Όσο η Ιταλία πλήττεται σοβαρά από την δραματική εξάπλωση του κορονοϊού, με τα θύματα να ξεπερνούν κάθε φαντασία και τους πολίτες να παραμένουν απομονωμένοι στα σπίτια τους, η χώρα έχει όλο και περισσότερο ανάγκη από ελπίδα, στήριξη και αισιοδοξία.

         Μια υπέροχη πρωτοβουλία πήρε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης. Ένα ανεξάρτητο τμήμα του Φεστιβάλ, που απευθύνεται στις νέες γενιές, ονομάζεται Alice nella citta, δηλαδή Η Αλίκη στη Πόλη.

         Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr         Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 7:39 am


         Τελικά, «πουλάει» το on line θέατρο;

         Τελικά, «πουλάει» το on line θέατρο;

         Δύο εβδομάδες μετά το ξέσπασμα των on line θεατρικών προβολών που κατέκλυσαν και την ελληνική διαδικτυακή κοινότητα καταγράφουμε views αλλά και αντιδράσεις γύρω από το πείραμα που επέβαλλε η πανδημία του covid 19 στις παραστατικές τέχνες.

         Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr

         Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 7:30 am


         Tο πρώτο εργοστάσιο που απορροφά και αξιοποιεί το διοξείδιο από τον αέρα

         Tο πρώτο εργοστάσιο που απορροφά και αξιοποιεί το διοξείδιο από τον αέρα

         Το πρώτο εργοστάσιο που απορροφά διοξείδιο του άνθρακα απευθείας από την ατμόσφαιρα τέθηκε, πρόσφατα, σε λειτουργία στην Ελβετία.

         Η κόσμοβιομηχανική ομάδα της Climeworks AG κοντά στη Ζυρίχη, αφαιρεί άμεσα το διοξείδιο από τον αέρα και έπειτα το διοχετέυει σε ενδιαφερόμενους αγοραστές. 

         Διαβάστε περισσότερα στο penna.gr
         Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 7:21 am


         Απολαύστε παραστάσεις της διάσημης Όπερας του Παρισιού online

         Απολαύστε παραστάσεις της διάσημης Όπερας του Παρισιού online

         Άλλη μια σημαντική όπερα αποφάσισε να διαθέσει μερικές από τις σημαντικότερες παραστάσεις δωρεάν στο κοινό, ώστε να περάσουν πιο εύκολα οι μέρες του εγκλεισμού. 

         Αυτή τη φορά, η θρυλική Εθνική Όπερα του Παρισιού (Opéra national de Paris), σε συνεργασία με την γαλλική ραδιοτηλεόραση, προσφέρει τις εμβληματικές της παραστάσεις δωρεάν και online σε όλο τον κόσμο στην ιστοσελίδα της.

         Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr
         Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 7:15 am


         Τατουάζ στην υπηρεσία της ιατρικής

         Τατουάζ στην υπηρεσία της ιατρικής

         Ερευνητές του MIT δημιούργησαν ένα νεό μελάνι για τατουάζ, το οποίο αλλάζει χρώμα ανάλογα με τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, του pH στο σώμα αλλά και του φωτισμού.

         Η έρευνα αυτή, που ονομάζεται «DermalAbyss», είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας φοιτητών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και φοιτητών της Ιατρικής του Χάρβαρντ.

         Διαβάστε περισσότερα στο penna.gr         Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 7:09 am


         Μαθαίνουμε την ελληνική ιστορία με φρέσκια ματιά στο…YouTube

         Μαθαίνουμε την ελληνική ιστορία με φρέσκια ματιά στο…YouTube

         Στις μέρες του κορονοϊού και της καραντίνας, οι επιλογές για ψυχαγωγία είναι λίγες. 

         Οι επιλογές για ποιοτική ψυχαγωγία, ακόμα λιγότερες. Μετά, λοιπόν, από ακατάπαυστο scrolling στο Instagram και πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να γεμίσουμε το «κενό» με αστεία βίντεο στο YouTube, σειρές που έχουμε δει ξανά και ξανά και ζάπινγκ στην τηλεόραση, αναγκάζεσαι να «ψαχτείς» λίγο για κάτι πιο ενδιαφέρον, κάτι που δεν σε κάνει να νιώθεις πως σπαταλάς την ώρα σου.

         Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr
         Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 7:05 am


         Ο πιο τεμπέλικος λαός του κόσμου

         Ο πιο τεμπέλικος λαός του κόσμου

         Μελέτη σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποίησαν Αμερικάνοι ερευνητές, με τα ευρήματα να είναι αποκαλυπτικά για το επίπεδο καθημερινής άσκησης των ανθρώπων, που έχουν κατηγοριοποιηθεί ανάλογα με τη χώρα από την οποία κατάγονται.

         Διαβάστε περισσότερα στο penna.gr         Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 6:56 am


         Μια από τις πιο cool Ferrari που κατασκευάστηκαν ποτέ!

         Μια από τις πιο cool Ferrari που κατασκευάστηκαν ποτέ!

         Ένα από τα πιο cool αυτοκίνητα του κόσμου - η Ferrari 275 GTS του 1966 που σχεδιάστηκε από τον ιταλό σχεδιαστή αυτοκινήτων Pininfarina - πωλείται μέσω του κλασικού αντιπροσώπου Auxietre & Schmid τώρα.

         Διαβάστε περισσότερα στο penna.gr
         Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 6:43 am


         Η πόλη των αγγέλων μέσα από τον φακό του Bruce Davidson

         Η πόλη των αγγέλων μέσα από τον φακό του Bruce Davidson

         Ο φωτογράφος Bruce Davidson είναι γνωστός για τα πορτραίτα ανθρώπων που φωτογραφίζει κάτω από κοινωνικές αντιξοότητες.

         Τη δεκαετία του 1960 εργάστηκε πάνω στο project με τίτλο «Freedom Riders». 

         Διαβάστε περισσότερα στο penna.gr
         Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 6:30 am


         Αιχμές Ομπάμα για Τραμπ: «Αγνόησαν τις προειδοποιήσεις» για τον κορονοϊό

         Αιχμές Ομπάμα για Τραμπ: «Αγνόησαν τις προειδοποιήσεις» για τον κορονοϊό

         Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι ο διάδοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, «αγνόησε τις προειδοποιήσεις»  για τους κινδύνους μιας πανδημίας του νέου κορονοϊού και τον κατηγόρησε ότι «αρνείται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

         «Έχουμε όλοι δει, με έναν τρομακτικό τρόπο, τις συνέπειες που προκάλεσαν εκείνοι που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις για μια πανδημία», είπε ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος και τόνισε ότι «Δεν έχουμε τα περιθώρια να υποστούμε επιπλέον συνέπειες από εκείνους που αρνούνται την κλιματική αλλαγή. Όλοι μας, ιδιαίτερα οι νέοι, πρέπει να απαιτήσουν περισσότερα από την κυβέρνησή μας σε όλα τα επίπεδα και να ψηφίσουν αυτό το φθινόπωρο" στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

         Ο Ομπάμα αντιδρά, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, σε ένα άρθρο που ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ προχώρησε στην ακύρωση των αυστηρότερων προδιαγραφών για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε οχήματα, προδιαγραφές που είχε θέσει ο ίδιος σε εφαρμογή το 2012, όταν ήταν ένοικος του Λευκού Οίκου.

         Οι νέοι κανόνες θα απαιτούν από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να μειώσουν τη μέση κατανάλωση καυσίμων κατά 1,5% ετησίως, έως το 2026, αντί για 5% ετησίως, που προέβλεπαν οι κανόνες του Ομπάμα, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).

         «Σήμερα, ο πρόεδρος Τραμπ κράτησε την υπόσχεση που έδωσε πριν από τρία χρόνια στους κατασκευαστές αυτοκινήτων ότι θα ενισχύσει τον αμερικανικό κλάδο αυτοκινητοβιομηχανίας επικαιροποιώντας τα δαπανηρά και όλο και πιο αδύνατα κριτήρια για την εξοικονόμηση καυσίμων και τις εκπομπές CO2» τόνισε η υπουργός Μεταφορών Ελέιν Τσάο.

         «Οι προδιαγραφές αυτές υποστηρίζουν την οικονομία μας και την ασφάλεια των αμερικανικών οικογενειών», πρόσθεσε ο διευθυντής EPA Άντριου Γουίλερ.

         Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 2017 την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

         Διαβάστε επίσης:

         ΗΠΑ: Ο στρατός θα κατασκευάσει 341 προσωρινά νοσοκομεία

         • ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ
         • Ντόναλντ Τραμπ
         • κορονοιός
         • ΗΠΑ

          Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 10:51 pm


          «Μαύρο» τρίμηνο για τη Wall Street-Πάνω από 20% οι απώλειες

          «Μαύρο» τρίμηνο για τη Wall Street-Πάνω από 20% οι απώλειες

          Στο «κόκκινο» βρέθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου οι δείκτες της Wall Street, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο ένα από χειρότερα τρίμηνα στην ιστορία του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου του πλανήτη.

          Οι επενδυτές κρατούν επιφυλάξεις και δεν πείθονται από τα μέτρα στήριξης τραπεζών και κυβερνήσεων, την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να «σαρώνει» τον πλανήτη.

          Η  Goldman Sachs προβλέπει, σε έκθεσή της, ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα κάνει πολύ μεγαλύτερη βουτιά, σε σχέση με αυτή που ανέμενε προηγουμένως, καθώς η πανδημία του κορονοϊού χτυπά τις επιχειρήσεις και προκαλεί μαζικό κύμα ανεργίας.

          Παράλληλα, η Fed ανακοίνωσε σήμερα νέο μηχανισμό δανειακής διευκόλυνσης που θα επιτρέπει προσωρινά σε ξένες κεντρικές τράπεζες με λογαριασμούς στη Fed, να μετατρέπουν τις συμμετοχές τους σε δολάρια, σε μια προσπάθεια να μετριαστούν οι πιέσεις στις αγορές παγκοσμίως.

          Οι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 3.393 σήμερα, ξεπερνώντας το σύνολο των νεκρών που έχει καταγραφεί στην Κίνα. Η χώρα καταλαμβάνει την τρίτη θέση σε θύματα παγκοσμίως, πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία.

          Για τον μήνα Μάρτιο, ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 12% και ο S&P 500 μειώθηκε κατά 11%. Όσον αφορά το τρίμηνο ο Dow Jones διολίσθησε κατά 22%, ενώ ο S&P 500 σχεδόν κατά 19%.

          Η σημερινή εικόνα στις αγορές

          Η Wall Street δεν κατάφερε να κρατήσει τα χθεσινά κέρδη και έτσι στη σημερινή συνεδρίαση, ο Dow Jones έχασε 1,84% και βρέθηκε στις 21.917,16 μονάδες.

          Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,51% στις 2.586,88 μονάδες και ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,95% και έκλεισε στις 7.700,10 μονάδες.

          «Αχτίδα» αισιοδοξίας από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που σε μια ύστατη προσπάθεια να μετριάσουν τις απώλειες του τριμήνου έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση με άνοδο. Θετικό πρόσημο και για τις αγορές της Ασίας.

          Ισχυρή άνοδος για το πετρέλαιο

          Μεικτή η εικόνα στα εμπορεύματα με το αμερικανικό αργό να ενισχύεται και τον χρυσό να κατρακυλά.

          Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό σημειώνει άνοδο 1,59% στα 20,41 δολάρια ανά βαρέλι. Το μπρεντ υποχωρεί κατά 1,51% στα 26,02 δολάρια ανά βαρέλι. Είχαν προηγηθεί τη Δευτέρα οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι ενεργειακές αγορές.

          Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν πάνω από 54% τον Μάρτιο, ενώ στο τρίμηνο ο «μαύρος χρυσός» έχασε 66%, με βάση τα πιο ενεργά συμβόλαια για το αργό. 

          Πτώση 2,90% για τον χρυσό που διαπραγματεύεται στα 1.595,60 δολάρια ανά ουγκιά. Το πολύτιμο μέταλλο κέρδισε 1,9% σε μηνιαία βάση και 4,8% στο τρίμηνο, με βάση τα πιο ενεργά συμβόλαια.

          Σε ανοδική τροχιά η στερλίνα

          Στην αγορά νομισμάτων, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,23% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία τους να διαμορφώνεται στο 1,1021 ευρώ ανά δολάριο. Η βρετανική λίρα σημειώνει οριακά κέρδη 0,02% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία των δύο νομισμάτων να διαπραγματεύεται στο 1,2418 στερλίνα ανά δολάριο. Η ισοτιμία ευρώ - βρετανικής λίρας ανέρχεται στο 0,8876 ευρώ ανά στερλίνα, με το ευρώ να υποχωρεί κατά 0,22% έναντι του βρετανικού νομίσματος.

          Χαρά Κάνδηλα

          • Wall Street

           Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 10:37 pm


           ΣΥΡΙΖΑ: Το επιτελικό κράτος «διευκολύνει» πλούσιους Έλληνες με δεκάδες εκατομμύρια

           ΣΥΡΙΖΑ: Το επιτελικό κράτος «διευκολύνει» πλούσιους Έλληνες με δεκάδες εκατομμύρια

           «Μετά τα 11 εκατ. ευρώ που η κυβέρνηση μοιράζει με αδιαφάνεια και επιλεκτικά στον Τύπο, με σημερινή της απόφαση παραπέμπει για το 2021 τη δόση των 3,5 εκατ. ευρώ που οφείλει να καταβάλλει κάθε κανάλι για την άδεια πανελλαδικής εμβέλειας, δηλαδή 21 εκατ. ευρώ συνολικά», καταγγέλλει με σημερινή της ανακοίνωση η αξιωματική αντιπολίτευση.

           «Και αυτά μετά τις προκλητικές αποφάσεις για τους κλινικάρχες και τους εργολάβους παραχωρησιούχους των διοδίων στις εθνικές οδούς», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

           Στην ανακοίνωση σημειώνεται, ακόμα, ότι «Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη διευκολύνει κάποιους από τους πιο πλούσιους Έλληνες με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που έναν μήνα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας αρνείται να ενισχύσει τη δημόσια Υγεία με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και ενώ εκατομμύρια εργαζόμενοι, επαγγελματίες και μικρομεσαίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν με δειλά, ανεπαρκή και αποσπασματικά μέτρα το φάσμα της φτώχειας του λουκέτου και της ανεργίας».

           «Πρόκειται για πράξη ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη, που επιβεβαιώνει ότι η έκκληση του κ. Μητσοτάκη για απόδοση του 50% των αποδοχών των βουλευτών για να μαζευτούν περίπου 300.000 ευρώ για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επιτομή του φαρισαϊσμού», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

           • ΣΥΡΙΖΑ
           • κυβέρνηση Μητσοτάκη

            Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 10:26 pm


            Ισπανία: «Στοπ» στις εξώσεις για έξι μήνες- Νέα μέτρα στήριξης

            Ισπανία: «Στοπ» στις εξώσεις για έξι μήνες- Νέα μέτρα στήριξης

            Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα σειρά κοινωνικών μέτρων που στοχεύουν στο να αμβλύνουν τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού, μεταξύ άλλων την αναστολή των εξώσεων ενοικιαστών, την ώρα που οι νεκροί στη χώρα έχουν φτάσει τους 8.189.

            «Η κατοικία είναι τα χαρακώματα από τα οποία οι άνθρωποι αντιστέκονται στον ιό» δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων κι αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι «Για τους μισθωτές, οι εξώσεις των ευάλωτων νοικοκυριών θα ανασταλούν από αύριο και για ένα διάστημα 6 μηνών μετά τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Σε κανέναν δεν μπορεί να γίνει έξωση από το σπίτι του».

            Στις 17 Μαρτίου, η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει την προσωρινή αναστολή των στεγαστικών δανείων, προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο εξώσεων. Τα συμβόλαια μίσθωσης θα παραταθούν για 6 μήνες, μια περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας τα ενοίκια δεν θα μπορούν να αυξηθούν.

            Μικροπιστώσεις θα παρασχεθούν στους ενοίκους για να τους βοηθήσουν να καταβάλλουν τα ενοίκιά τους. Στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων οικονομικής βοήθειας ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση απαγορεύει στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας να κόβουν το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο ή το νερό λόγω αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών.

            Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση θα καταβάλει οικονομική βοήθεια στους εργαζόμενους προσωρινής απασχόλησης, που απολύθηκαν από επιχειρήσεις λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και δεν έχουν δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας, όπως επίσης στις οικιακές βοηθούς που χάνουν τη δουλειά τους ή αναγκάζονται να εργάζονται με μειωμένο ωράριο.

            Η Ισπανία κατέγραψε σήμερα νέο ρεκόρ με 849 θανάτους από τον Covid-19 σε διάστημα 24 ωρών, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανεβαίνει στους 8.189.

            • Ισπανία
            • κορονοιός

             Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 10:15 pm


             Μεσίστια η σημαία στην Ακρόπολη την Τετάρτη

             Μεσίστια η σημαία στην Ακρόπολη την Τετάρτη

             Μεσίστια θα κυματίζει η ελληνική σημαία στον βράχο της Ακρόπολης αύριο, Τετάρτη 1 Απριλίου, ημέρα που θα κηδευτεί ο Μανώλης Γλέζος.

             Πρόκειται για απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ως φόρο τιμής στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα και ήρωα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Δευτέρας.

             Η κηδεία θα τελεστεί την Τετάρτη δημοσία δαπάνη και σε στενό οικογενειακό κύκλο.

             Διαβάστε επίσης:

             Ο Μητσοτάκης θυμάται την επίσκεψη του Γλέζου στο σπίτι του

             • Μανώλης Γλέζος

              Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 10:05 pm


              Cardel: Τρία αναγκαία μέτρα στα σημεία εξυπηρέτησης κοινού ενόψει κορονοϊού

              Cardel: Τρία αναγκαία μέτρα στα σημεία εξυπηρέτησης κοινού ενόψει κορονοϊού

              Στη μάχη για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του Covid-19, η Cardel διατάσσει τις τεχνολογικές της δυνατότητες και την εμπειρία της, στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

              Πιο συγκεκριμένα, η Cardel, πάροχος τεχνολογιών για την κωδικοποίηση, τη συλλογή και τη διαχείριση ψηφιακών δεδομένων, αναφέρεται στα εξής:

              - στην καθοριστική συμβολή της στην υλοποίηση της πλατφόρμας του 112 & SMS alerting από το 2009-10,

              - στην κατασκευή του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων (ΠΤΦ) το 2010,

              - στην τοποθέτηση Συστημάτων εντοπισμού εμπύρετων ατόμων – χρήση θερμικών καμερών - σε 21 αεροδρόμια της χώρας και στα ΕΛΠΕ, για την αναχαίτιση του Η1Ν1 το 2009.

              Όλα τα παραπάνω είναι, σύμφωνα με την εταιρεία, κρίσιμα έργα τα οποία ολοκληρώθηκαν με επιτυχία μέσα σε ασφυκτικά πλαίσια προδιαγραφών και χρόνων παράδοσης και μας δίνουν το σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στην αποτελεσματική αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

              Έτσι, αναφορικά με τη σχετική ΚΥΑ για τη λήψη αναγκαίων μέτρων στα σημεία εξυπηρέτησης κοινού, η Cardel έρχεται να προτείνει:

              • Αυτοματοποιημένα Συστήματα Καταμέτρησης ατόμων, τα οποία συμβάλλουν δραστικά στην αποφυγή συνωστισμού.
              • Θερμικές Κάμερες εντοπισμού εμπύρετων ατόμων με στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού COVID-19.
              • Πύλες αυτόματου εντοπισμού εμπύρετων ατόμων (εργαζομένων, πελατών, πολιτών).

              Πρόκειται για συστήματα που συμβάλλουν αποτελεσματικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, τόσο στην περίοδο κορύφωσης όσο και στη φάση αποδρομής του, έως ότου διατεθεί στην αγορά το αναγκαίο εμβόλιο, επισημαίνει η εταιρεία.

              • Cardel

               Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 9:56 pm


               ΒΕΠ: Ανάγκη άμεσης ανακούφισης βιοτεχνιών και παραγωγικών επιχειρήσεων

               ΒΕΠ: Ανάγκη άμεσης ανακούφισης βιοτεχνιών και παραγωγικών επιχειρήσεων

               Ουσιαστική στήριξη της εθνικής παραγωγής με άμεσες ενέργειες, ώστε να αποτραπούν προβλήματα και αγκυλώσεις στην ελληνική οικονομία εξαιτίας της ειδικής κατάστασης που έχει προκύψει από το στέλεχος του κορονοϊού "Covid-19” προτείνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς, παρά το νέο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

               Μετά την ανακοίνωση της τέταρτης δέσμης παρεμβάσεων, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της Διοικούσας Επιτροπής του ΒΕΠ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Ανδριανό Μιχάλαρο προκειμένου να εξετασθούν τα νέα δεδομένα.

               Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθαρίστηκε ότι το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς συντάσσεται με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και χαιρετίζει τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία της εθνικής οικονομίας.

               Η διοίκηση του Επιμελητηρίου, ωστόσο, επανέρχεται προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται γενναίες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της δέσμης οριζοντίων μέτρων στήριξη της επιχειρηματικότητας που έχει προτείνει, για να αποφευχθούν τραγικές συνέπειες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

               Εκτός από τις δέκα προτάσεις - τομές, η Διοικούσα Επιτροπή του ΒΕΠ προτείνει τρεις νέες ενέργειες άμεσης ανακούφισης των βιοτεχνιών, των παραγωγικών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών:  

               - Αναστολή πληρωμής μεταχρονολογημένων επιταγών από 11 Μαρτίου 2020 και για ένα δίμηνο μετά τη λήξη της κρίσης λόγω του κορονοϊού, τόσο για τον εκδότη, όσο και για τον κομιστή, με πρόβλεψη να καλυφθούν μέσω αξιοποίησης μέτρων στήριξης ΜΜΕ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 

               Συγκεκριμένα για τον εκδότη να καλυφθεί η υποχρέωσή του από την Τράπεζα που έχει εκδώσει το βιβλιάριο επιταγών. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν ήδη και δεν εμπίπτουν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή έρχονται αντιμέτωπες με ουσιαστικό θέμα ρευστότητας που προκύπτει από την μη είσπραξη των επιταγών.

               - Η "επιστρεπτέα προκαταβολή" που ανακοινώθηκε χθες θα επιστραφεί στο Κράτος μέσα στην επόμενη πενταετία εντόκως. Όπως ανακοινώθηκε το πρώτο έτος της πενταετίας αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν προκύπτει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης της ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα έτη λογίζονται ως περίοδος αποπληρωμής, κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να κατατίθενται ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Συνεπώς, οι εντασσόμενοι στο μέτρο θα επιστρέψουν τα χρήματα με τόκο! Θέση του ΒΕΠ είναι να εφαρμοσθεί το μέτρο αλλά χωρίς τόκο.

               - Αναδρομική ισχύς των μέτρων σε όσες επιχειρήσεις θα κλείσουν από 1ης Απριλίου 2020 και στις επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ θα ενταχθούν στα μέτρα της "τέταρτης δέσμης στήριξης" που ανακοινώθηκαν σήμερα.

               Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς καλεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες ενισχύσεως της πραγματικής οικονομίας, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Στη σχετική επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας επισημαίνεται πως η αξιοποίηση αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων μπορεί να επιτευχθεί «με βαθμό μόχλευσης που αυτά μας παρέχουν, και κατά συνέπεια με όσο το δυνατό λιγότερους εθνικούς πόρους και ΕΣΠΑ με τη μορφή επιδότησης και όχι δανεισμού».

               Προς τούτο, το ΒΕΠ προτείνει επίσης «Δράση Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων λόγω απωλείας εισοδήματος» και θα αφορά σε ενίσχυση βιοτεχνιών, εταιρειών και επαγγελματιών που πλήττονται κατά την περίοδο της κρίσης του "Covid-19” με ένταση  ενίσχυσης των αιτήσεων αποζημίωσης έως 100% του συνολικού απολεσθέντος εισοδήματος και έως του οριζόμενου ποσού από τη Δράση. Αυτή η ενέργεια πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενισχύσει τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με σύντομες διαδικασίες, προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να ανταπεξέλθουν στις ανελαστικές ανάγκες τους.

               Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Ανδριανός Μιχάλαρος επισημαίνει ότι «Ο τομέας της μεταποίησης είναι η καρδιά της σύγχρονης οικονομίας και πρέπει να προφυλαχθεί με κίνητρα βιωσιμότητας, αξιοποίησης και απόσβεσης επενδύσεων. Η ανάπτυξη πρέπει να είναι ο στόχος μας και όχι η διολίσθηση σε νέο κύκλο ύφεσης. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει πως τολμά να προχωρήσει σε τομές και σε μεταρρυθμίσεις, επομένως πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε άμεση εξειδίκευση προτάσεων για τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου. Απέναντι στην απειλή των "λουκέτων" σε επιχειρήσεις και την πιθανότητα ν’ αυξηθεί η ανεργία, ας πάρουμε παράδειγμα τι συμβαίνει στη Γαλλία όπου ζητείται αύξηση της εθνικής παραγωγής και μείωση των εισαγωγών. Αντί σε λύσεις επιδοματικών ημίμετρων ή θεωρητικών παραγωγικών μοντέλων, πρέπει να στηριχθούν οι παραγωγικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις έγκαιρα, διότι αυτές θα είναι η ασπίδα σε οποιοδήποτε κίνδυνο ενός νέου Μνημονίου». 

               Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς υπενθυμίζει το δεκάλογο προτάσεων για οριζόντια εφαρμογή των μέτρων προστασίας των βιοτεχνιών και της επιχειρηματικότητας από την πανδημία του "Covid-19” και την εξασφάλιση άμεσης ρευστότητας.

               • ΒΕΠ
               • μέτρα κυβέρνησης

                Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 9:44 pm


                Τα μέτρα της ΑΑΔΕ για αποφυγή συνωστισμού σε τράπεζες- εφορίες

                Τα μέτρα της ΑΑΔΕ για αποφυγή συνωστισμού σε τράπεζες- εφορίες

                Στα μέτρα που έχει λάβει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε τράπεζες και εφορίες για την πληρωμή φορολογικών οφειλών, αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση για τον κορονοιό, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

                Όπως είπε ο κ. Πιτσιλής «σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εκδόθηκε έγκαιρα η απόφαση για παράταση καταβολής των φορολογικών οφειλών των πολιτών ηλικίας άνω των 70 ετών και εκείνων που έχουν αναπηρία από 80% και άνω μέχρι και την Παρασκευή 10 Απριλίου».

                Παράλληλα, από τις 16 Μαρτίου, όλες οι εφορίες της χώρας «λειτουργούν με e-mail και τηλέφωνα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η άσκοπη επίσκεψη πολιτών».

                Επίσης, η ΑΑΔΕ προχωρά στην περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών και στη χρήση της τεχνολογίας. «Ήδη από εχθές είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική ενημέρωση σχετικά με τις επιστροφές και τις απαιτήσεις των πολιτών από το Κράτος. Η ενημέρωση αυτή σε συνδυασμό με τη δυνατότητα δήλωσης τραπεζικού λογαριασμού IBAN στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του Taxisnet, απλοποιεί πάρα πολύ τη σχετική διαδικασία», είπε ο κ. Πιτσιλής.

                Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, δίνεται η δυνατότητα για πληρωμή με κάρτα των ρυθμισμένων οφειλών μέσα από το Taxisnet, δυνατότητα η οποία λειτουργεί ήδη και για τις λοιπές οφειλές, αυτές δηλαδή που δεν είναι σε ρύθμιση.

                «Κάνουμε και εμείς από την πλευρά μας έκκληση. Μένουμε σπίτι. Αλλάζουμε συνήθειες. Με τη βοήθεια των νεότερων μελών της οικογένειάς μας, μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για την προστασία μας. Μένουμε ασφαλείς, μένουμε υγιείς» κατέληξε ο διοικητής της ΑΑΔΕ.

                • ΑΑΔΕ
                • κορονοιός
                • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
                • Γιώργος Πιτσιλής
                • εφορίες

                 Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 9:35 pm


                 Το πόρισμα των ελέγχων της ΕΑΔ για τα μέτρα περιορισμού

                 Το πόρισμα των ελέγχων της ΕΑΔ για τα μέτρα περιορισμού

                 Ελέγχους συμμόρφωσης με τα μέτρα αποφυγής διασποράς του Covid-19 διενεργεί σε όλη τη χώρα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια της πολιτείας για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού.

                 Συγκεκριμένα, κλιμάκια επιθεωρητών-ελεγκτών, σε διάστημα τριών ημερών, επιχείρησαν σε 1.150 σημεία ενδιαφέροντος, σε έξι δήμους της Αθήνας καθώς και στον δήμο Θεσσαλονίκης, διαπιστώνοντας ως προς τους 836 πολίτες που μετακινούνταν τα εξής:

                 α) Το μεγαλύτερο ποσοστό (περίπου 55%) ήταν ηλικίας μεταξύ 41-60 ετών με σχεδόν όλους να φέρουν βεβαιώσεις εργοδότη, που σημαίνει ότι ο λόγος μετακίνησης ήταν η εργασία,

                 β) σημαντικό ποσοστό (περίπου 20%) ήταν ηλικίας 61-70 ετών, δηλαδή μεγαλύτεροι σε ηλικία που έφεραν κυρίως χειρόγραφες βεβαιώσεις για να δικαιολογήσουν τη μετακίνησή τους και

                 γ) ποσοστό (περίπου 20%) ήταν άτομα 11-30 ετών, γεγονός που δείχνει το υψηλό ποσοστό εφαρμογής των μέτρων από τους νέους.

                 Οι έλεγχοι έγιναν τους δήμους Μοσχάτου-Ταύρου, Κορυδαλλού, Βριλησσίων, Θεσσαλονίκης (τρία κλιμάκια), Γλυφάδας, Χαϊδαρίου και Αθηναίων.

                 Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της ΕΑΔ, οι παιδικές χαρές βρέθηκαν κλειστές χωρίς πρόσβαση όπως ορίζει ο νόμος.

                 Στις Δημόσιες Υπηρεσίες (εξυπηρέτησης κοινού π.χ. ΚΕΠ, υποκαταστήματα ΕΦΚΑ) τηρούνταν οι αποστάσεις και υπήρχαν αναρτημένες σχετικές οδηγίες.

                 Στις Τράπεζες διαπιστώθηκε πως τηρούνταν οι αποστάσεις εσωτερικά και είχαν ληφθεί μέτρα προστασίας και για τους πολίτες (με αντισηπτικἁ σε εμφανή σημεία στις εισόδους) και για τους εργαζόμενους, με ατομικά αντισηπτικά και σε αρκετές περιπτώσεις και γάντια. Αντίθετα, στους εξωτερικούς χώρους τους δεν τηρούνταν οι αποστάσεις μεταξύ των συναλλασσομένων και έγιναν συστάσεις.

                 Ακόμη, η Αρχή σημειώνει πως κατάστημα φυτών που ήταν ανοικτό επικαλέστηκε την ανάγκη ποτίσματος των φυτών και αφού έγινε σύσταση συντόμευσης έκλεισε.

                 Σε 22 εμπορικές επιχειρήσεις/τράπεζες έγιναν συστάσεις για την τήρηση των αποστάσεων, κυρίως στον εξωτικό χώρο αναμονής των πελατών/συναλλασσόμενων.

                 Σε δύο επιχειρήσεις (πρατήριο και take-away) οι εργαζόμενοι κάθονταν σε τραπεζοκαθίσματα χωρίς απόσταση, γι' αυτό και έγιναν συστάσεις από τους επιθεωρητές-ελεγκτές της ΕΑΔ.

                 Σε σύνολο 836 πολιτών από τους οποίους ζητήθηκαν αποδείξεις εξόδου, εντοπίστηκαν 47 εξ αυτών χωρίς βεβαίωση κυκλοφορίας κι ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες. Οι επιθεωρητές-ελεγκτές προέβησαν επίσης σε συστάσεις και παροχή οδηγιών, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, για τον τρόπο συμμόρφωσής τους με τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων. Εντοπίστηκαν 19 άστεγοι πολίτες, στους οποίους παρασχέθηκε ενημέρωση για τη δυνατότητα παροχής βοήθειας από τους οικείους δήμους, ενώ ενημερώθηκαν και οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων.

                 Η ΕΑΔ δηλώνει πως η συνεργασία των πολιτών κατά τον έλεγχο με τους επιθεωρητές-ελεγκτές ήταν συνολικά εξαιρετική με μία μόνο περίπτωση ήπιας αρνητικής συμπεριφοράς.

                 Τέλος, συνεχίζονται οι έλεγχοι συμμόρφωσης σε όλη την επικράτεια, με σκοπό τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού και τη στήριξη της προσπάθειας των λειτουργών της Δημόσιας Υγείας.

                 Διαβάστε επίσης:

                 Πάνω από 10.000 παραβάσεις από την έναρξη των μέτρων περιορισμού

                 • εθνική αρχή διαφάνειας
                 • απαγόρευση κυκλοφορίας
                 • μέτρα κυβέρνησης
                 • κορονοιός

                  Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 9:24 pm


                  Αυτοκινητοβιομηχανία: Στον «αέρα» τουλάχιστον 1,1 εκατ. θέσεις εργασίας

                  Αυτοκινητοβιομηχανία: Στον «αέρα» τουλάχιστον 1,1 εκατ. θέσεις εργασίας

                  Η κρίση του νέου κορονοϊού και το κλείσιμο εργοστασίων είχαν επιπτώσεις σε τουλάχιστον 1,1 εκατομμύριο Ευρωπαίους που εργάζονται στην αυτοκινητοβιομηχανία, σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

                  Ο αριθμός του 1.110.107 εργαζομένων που αναφέρει η ACEA αφορά μόνο εκείνους που απασχολούνται σε εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων. Οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες, αν συμπεριληφθεί και η ευρύτερη αλυσίδα τροφοδοσίας της αυτοκινητοβιομηχανίας.

                  Ο ευρύτερος τομέας προσφέρει θέσεις εργασίας σε 13,8 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ACEA. Παράλληλα, οι απώλειες παραγωγής λόγω του κλεισίματος των εργοστασίων ανέρχονται μέχρι τώρα στο 1.231.038 μηχανοκίνητα οχήματα. Κατά μέσο όρο, η διάρκεια του κλεισίματος είναι 16 εργάσιμες ημέρες.

                  «Αυτή τη στιγμή, η βασική ανησυχία της ACEA και όλων των μελών της είναι να διαχειριστεί την κρίση που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία επί της ουσίας διέκοψε απότομα τη λειτουργία της», αναφέρει σχετικά ο γενικός διευθυντής της Ένωσης, Έρικ-Μαρία Χουιτέμα.

                  Διαβάστε επίσης:

                  Στη «δίνη» του κορονοϊού η αυτοκινητοβιομηχανία της ΕΕ

                  Αυτοκινητοβιομηχανία: Αλλεπάλληλα λουκέτα εργοστασίων στην Ευρώπη

                  • αυτοκινητοβιομηχίες
                  • κορονοιός

                   Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 9:13 pm


                   Επαναλειτουργεί το ΟΣΔΕ - Η διαδικασία δηλώσεων

                   Επαναλειτουργεί το ΟΣΔΕ - Η διαδικασία δηλώσεων

                   Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη τίθεται εκ νέου σε λειτουργία το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) για το 2020.

                   Η σχετική απόφαση ελήφθη προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ώστε να εξυπηρετηθούν οι παραγωγοί που επιθυμούν την άμεση ολοκλήρωσή της. 

                   Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να καταθέσουν τις αιτήσεις τους εξουσιοδοτώντας ηλεκτρονικά εκπρόσωπο του ΚΥΔ σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο των εξουσιοδοτήσεων.

                   Συγκεκριμένα, η υποβολή των αιτήσεων στα κατά τόπους ΚΥΔ θα πραγματοποιείται μόνο με απομακρυσμένη επικοινωνία μεταξύ του παραγωγού και των υπαλλήλων των Κέντρων τα δε δικαιολογητικά θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά ή εναλλακτικά με τη χρήση είτε ταχυδρομείου είτε υπηρεσιών ταχυδιανομής (κούριερ). 

                   Για την οριστικοποίηση της δήλωσης απαιτείται η προηγούμενη επικοινωνία μεταξύ εκπροσώπου του ΚΥΔ και αιτούντος. 

                   Σημειώνεται ότι σε ισχύ τίθεται και η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων απευθείας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

                   • ΥΠΑΑΤ
                   • Μάκης Βορίδης
                   • ΟΣΔΕ

                    Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 9:02 pm


                    Ιταλία: Περισσότεροι από 60 γιατροί πέθαναν λόγω του κορονοϊού

                    Ιταλία: Περισσότεροι από 60 γιατροί πέθαναν λόγω του κορονοϊού

                    Η πανδημία του κορονοϊού επιβαρύνει σοβαρά τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στην Ιταλία, με αποτέλεσμα πάνω από 60 γιατροί να έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους.

                    Ειδικότερα, σύμφωνα με την εθνική ομοσπονδία ιατρών FNOMCeO, συνολικά 61 γιατροί πέθαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 22 την προηγούμενη εβδομάδα.

                    Σύμφωνα με τη λίστα της FNOMCeO, τα περισσότερα από τα θύματα εργάζονταν στην περιοχή της Λομβαρδίας, την περιοχή που αποτελεί την κυριότερη εστία μόλυνσης, ενώ αρκετοί γιατροί έχουν χάσει τη ζωή τους και σε περιοχές της νότιας Ιταλίας όπως είναι η Καμπανία, η Σικελία και η Απουλία.

                    Σχεδόν 4.000 νοσηλευτές έχουν μολυνθεί

                    Σημειώνεται πως συνολικά 8.358 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό στην Ιταλία, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση από το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας (ISS).

                    Περίπου 4.000 από τους εργαζόμενους που μολύνθηκαν είναι νοσηλευτές, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδίας νοσοκόμων FNOPI, Barbara Mangiacavalli.

                    «Παρά τους κινδύνους, περίπου 9.500 νοσηλευτές προσφέρθηκαν εθελοντικά να συμμετάσχουν σε μια εθνική ομάδα εργασίας για το κορονοϊό, προκειμένου να βοηθήσουν σε νοσοκομεία στις πληγείσες περιοχές», ανέφερε την Κυριακή η Mangiacavalli.

                    Επιπλέον, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας ζήτησε 500 νοσηλευτές για την ενίσχυση του δυναμικού στον τομέα της υγείας και μέσα σε 48 ώρες είχε λάβει 9.448 αιτήσεις.

                    Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το τμήμα έλαβε σχεδόν 8.000 αιτήσεις από εθελοντές γιατρούς για μια παρόμοια ομάδα εργασίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 300 αιτήσεις που ήταν ο αρχικός στόχος.

                     

                    Διαβάστε επίσης:

                     

                    Ιταλία- Covid-19: 837 οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο

                    • κορονοιός
                    • ΝΕΚΡΟΙ
                    • ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ
                    • Λομβαρδία
                    • εθελοντές

                     Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 8:55 pm


                     Κρατικές εγγυήσεις μέσω εταιρικών ομολόγων εξετάζει η Γερμανία

                     Κρατικές εγγυήσεις μέσω εταιρικών ομολόγων εξετάζει η Γερμανία

                     Εταιρικά ομόλογα με εγγύηση του Δημοσίου θα εκδώσουν για πρώτη φορά στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας γερμανικές εταιρίες οι οποίες, λόγω της κρίσης του κορονοϊού, δεν έχουν πρόσβαση με ευνοϊκούς όρους στις αγορές.

                     Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, ο Όμιλος Volkswagen άντλησε χθες από τις αγορές 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ με ομόλογα τριετούς, πενταετούς και οκταετούς διάρκειας. Ενδεικτικό της κατάστασης ωστόσο είναι ότι για το πενταετές ομόλογο η VW θα πληρώσει τρεις φορές περισσότερα από ό,τι στο τέλος του 2018.

                     Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, δεν είναι πολλές πλέον οι επιχειρήσεις που διαθέτουν την απαιτούμενη φερεγγυότητα προκειμένου να δανειστούν από τις αγορές. Αυτή την πρόσβαση αναμένεται να τους εξασφαλίσει τώρα η κρατική εγγύηση. Τα δύο τρίτα του πακέτου των 600 δισεκατομμυρίων που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα αφορούν «εγγυήσεις για τίτλους χρέους και υποχρεώσεις» και σε αυτή την κατηγορία θα ενταχθούν και οι εγγυήσεις των εταιρικών ομολόγων.

                     Ως πρότυπο για τις συγκεκριμένες εγγυήσεις αναμένεται να χρησιμεύσει, σύμφωνα με την Handelsblatt, η αντίστοιχη κάλυψη που παρείχε το γερμανικό κράτος στις τράπεζες της χώρας κατά την χρηματοπιστωτική κρίση το 2008. «Η μεγάλη διαφορά με το 2008 είναι ότι τότε η κρίση ξεκίνησε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και μεταφέρθηκε στην πραγματική οικονομία, ενώ τώρα υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί το αντίστροφο», σχολιάζει ο αναλυτής Κρίστιαν Κοπφ και επισημαίνει ότι ο χρόνος πιέζει. Ήδη ο Οίκος Moody's υποβάθμισε την πιστoληπτική ικανότητα των εταιριών Daimler, VW, BMW, Opel και Peugeot.

                     • Γερμανία
                     • ΟΜΟΛΟΓΑ
                     • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
                     • κορονοιός

                      Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 8:51 pm


                      Η Ε.Ε. διαψεύδει τον Τραμπ: Καμιά απόδειξη για την υδροξυχλωροκίνη

                      Η Ε.Ε. διαψεύδει τον Τραμπ: Καμιά απόδειξη για την υδροξυχλωροκίνη

                      Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως το φάρμακο, το οποίο διαφήμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως πιθανή «θαυματουργή θεραπεία» για την ασθένεια Covid-19 είναι αποτελεσματικό.

                      Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την ελονοσία, μπορεί «να φέρει τα πάνω-κάτω στην ιστορία της ιατρικής» χάρη στην πιθανή επίδρασή του στην Covid-19.

                      «Η αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης στη θεραπεία των ασθενών με Covid-19 δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικαλούμενος ένα εσωτερικό υπόμνημα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

                      Ο εκπρόσωπος σημείωσε, ακόμη, ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ούτε για τις θετικές επιπτώσεις της χλωροκίνης, ενός άλλου φαρμάκου για την ελονοσία, το οποίο δοκιμάζεται ως πιθανή θεραπεία.

                      Το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ έχει κατατάξει την υδροξυχλωροκίνη στα πιθανά φάρμακα, αφού ο Τραμπ υπέγραψε μια εκτελεστική διαταγή για να αποτρέψει την απόκρυψή της και την αύξηση της τιμής της.

                      Η Ουγγαρία, που είναι μέλος της ΕΕ, την περασμένη εβδομάδα απαγόρευσε τις εξαγωγές υδροξυχλωροκίνης για εμπορικούς σκοπούς. «Καθώς η Ουγγαρία είναι μια από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αυτής της ουσίας, προτεραιότητά μας τώρα είναι η προστασία και ο ιατρικός εφοδιασμός του ουγγρικού λαού» ανέφερε η κυβέρνηση της χώρας.

                      • Ευρωπαϊκή Ενωση
                      • Ντόναλντ Τραμπ
                      • χλωροκίνη
                      • κορονοιός

                       Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 8:40 pm


                       Ιταλία- Covid-19: 837 οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο

                       Ιταλία- Covid-19: 837 οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο

                       Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία διαμορφώνεται σε 105.792, την ώρα που οι νεκροί έφτασαν τους 12.428 και 15.729 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

                       Τη Δευτέρα το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 101.739 και είχαν χάσει την ζωή τους 11.591 άνθρωποι, ενώ 14.620 είχαν θεραπευθεί.

                       Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 837 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.053 νέα κρούσματα. 1.109 ασθενείς βγήκαν αρνητικοί στον ιό.

                       Ακόμα, 4.023 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.192 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 45.420 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

                       Στην Λομβαρδία, τα συνολικά περιστατικά είναι 43.208 και οι νεκροί 7.199. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 14.074 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.644. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 9.155, με 477 νεκρούς, όπως σημειώνεται στο ΑΠΕ.

                       Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού συνεχίζει να είναι χαμηλότερος από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ο αριθμός των νεκρών παραμένει πολύ υψηλός. Σύμφωνα με το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της χώρας, ο ιός έχει αγγίξει το υψηλότερο σημείο διάδοσής του και αναμένεται, μετά από κάποιες ημέρες, να αρχίσει η καθοδική πορεία. Υπό τον όρο, όμως, ότι όλοι θα σεβαστούν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση.

                       • κορονοιός
                       • Ιταλία

                        Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 8:29 pm


                        Χατζηδάκης: Το ρεύμα θα κοπεί μόνο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

                        Χατζηδάκης: Το ρεύμα θα κοπεί μόνο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

                        «Κανένας πραγματικά φτωχός άνθρωπος, ανήμπορος, σε δυσκολία δεν θα δει την κυβέρνηση αυτήν την κρίσιμη ώρα να του κόψει το ρεύμα. Αυτό το εγγυώμεθα. Αλλά δεν μπορώ να αφήσω να μην πληρώνουν και άνθρωποι που μπορούν να πληρώσουν. Στους πονηρούληδες, τους στρατηγικούς κακοπληρωτές το ρεύμα θα κόβεται», επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να δημιουργηθεί κουλτούρα μη πληρωμών.

                        «Ήδη υπάρχει μείωση εσόδων, αν αφήσουμε ανεξέλεγκτο το πράγμα θα έχουμε θέμα και με τη ΔΕΗ και με τους υπόλοιπους παρόχους. Η πολιτική πρέπει να είναι ζυγισμένη», τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1

                        Αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία διευκολύνονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές προς τις εταιρείες ενέργειας, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε πως «με τη ρύθμιση οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους (πληρωμές, συμβόλαια κλπ.) και ηλεκτρονικά. Αν κάποιος ηλικιωμένος δεν θέλει να κάνει ηλεκτρονικά την πληρωμή, δεν υποχρεούται να το κάνει». Ωστόσο, σημείωσε πως «το τελευταίο διάστημα υπάρχει αύξηση των αιτήσεων για ηλεκτρονικούς λογαριασμούς προς τη ΔΕΗ».

                        Υπενθύμισε ακόμα ότι «τόσο η ΔΕΗ όσο και οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν ανακοινώσει μέτρα υπέρ των καταναλωτών (εκπτώσεις, ειδική πολιτική για ανάπηρους, ηλικιωμένους κ.α.)».

                        • ΔΕΗ
                        • ρεύμα
                        • ΥΠΕΝ
                        • Κωστής Χατζηδάκης 

                         Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 8:18 pm


                         ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Bonus 5 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους

                         ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Bonus 5 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους

                         Στην διάθεση έκτακτης παροχής ύψους 5 εκατ. ευρώ στoυς εργαζομένους της προχώρησε η εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.

                         Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, η έκτακτη παροχή ύψους 5 εκατ. ευρώ έχει ήδη καταβληθεί στους 25.000 εργαζόμενους της επιχείρησης ως αναγνώριση και επιβράβευση της μεγάλης προσπάθειας που έχουν καταβάλει.

                         • Σκλαβενίτης

                          Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 8:07 pm


                          Ελληνικά Καλώδια: Σύμβαση με SSEN για την προμήθεια υποβρυχίων καλωδίων

                          Ελληνικά Καλώδια: Σύμβαση με SSEN για την προμήθεια υποβρυχίων καλωδίων

                          H Scottish & Southern Electricity Network («SSEN»), εταιρεία μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Σκωτία, επέλεξε την Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables) θυγατρική της Cenergy Holdings (Viohalco) για την προμήθεια υποβρυχίων καλωδίων μέσης τάσης τα οποία θα αντικαταστήσουν ήδη υπάρχοντα που διασυνδέουν νησιωτικές κοινότητες της Σκωτίας.

                          Η SSEN κατέχει και διαχειρίζεται το υποθαλάσσιο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας 11 kV και 33 kV της Βόρειας Σκωτίας, συνολικού μήκους 440 χλμ. Οι έλεγχοι ρουτίνας που διενήργησε η εταιρεία υπέδειξαν ότι ένα ποσοστό των καλωδίων αυτών πρέπει να αντικατασταθεί μέχρι το 2023 λόγω παλαιότητας.

                          Στο πλαίσιο αυτό, η Hellenic Cables θα προμηθεύσει περίπου 90 χλμ. υποβρύχιων καλωδίων 11 kV και 33 kV με ενσωματωμένες οπτικές ίνες καθώς και τα σχετικά παρελκόμενα όπως συνδέσμους μετάβασης για τη σύνδεση των ηλεκτρικών πόλων και των οπτικών ινών των υποβρυχίων καλωδίων με τα αντίστοιχα χερσαία καλώδια του δικτύου καθώς και επισκευαστικούς συνδέσμους.

                          Τα καλώδια θα παραχθούν στο εργοστάσιο της Hellenic Cables, στην Κόρινθο κατά το δεύτερο ήμισυ του 2020.  Με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, τελευταίας τεχνολογίας εγκαταστάσεις και την εφαρμογή  βέλτιστων εργασιακών πρακτικών, το εργοστάσιο αυτό μπορεί να κατασκευάσει από τα μεγαλύτερα συνεχόμενα μήκη υποβρυχίων καλωδίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

                          Η εταιρεία Scottish & Southern Electricity Networks (SSEN) αποτελεί το εμπορικό όνομα  των εταιρειών Scottish and Southern Energy Power Distribution Limited, Scottish Hydro Electric Transmission PLC, Scottish Hydro Electric Power Distribution PLC (SHEPD)  και Southern Electric Power Distribution PLC και που είναι μέρος του ομίλου  εταιρειών της SSE PLC.  

                          Πρόκειται για μία από τις δύο εταιρείες ενέργειας στη Μεγάλη Βρετανία που παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα η SSEN διαχειρίζεται δύο δίκτυα διανομής και ένα δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρεία διαχειρίζεται δύο από τις δεκατέσσερις άδειες διανομής στη Μεγάλη Βρετανία. 

                          Τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού της εταιρείας μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια σε πάνω από 3,7 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις στα βόρεια της Κεντρικής Ζώνης της Σκωτίας,, καθώς και στην Κεντρική Βόρεια Αγγλία. 

                          • Cenergy Holdings

                           Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 7:56 pm


                           Αξιόλογη άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω «ωραιοποίησης χαρτοφυλακίων»

                           Αξιόλογη άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω «ωραιοποίησης χαρτοφυλακίων»

                           Σε θετικό έδαφος έκλεισαν τον Μάρτιο τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης σε μια προσπάθεια να προλάβουν να «κατεβάσουν» τις τελικές ζημιές στο κλείσιμο ενός μήνα εφιαλτικού για τις αγορές ανά τον πλανήτη.

                           Με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο απευθύνει προειδοποίηση για τον κίνδυνο «κατακερματισμού» της ευρωζώνης ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού.

                           Την ίδια στιγμή, ημερήσια ρεκόρ νεκρών από τον κορονοϊό σημειώνονται σε Ισπανία και Βρετανία, διαμορφώνοντας τις συνολικές απώλειες σε 8.189 και 1.789 αντίστοιχα.

                           Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης που επιβραδύνθηκε και διαμορφώθηκε στο 0,5% τον Μάρτιο έναντι του Φεβρουαρίου και στο 0,7% σε ετήσια βάση, από το 1,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Η πτώση απομακρύνει ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό από τον στόχο της ΕΚΤ.

                           Παράλληλα, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται το νέο τριετές πλαίσιο διμερών συμφωνιών δανεισμού για να διασφαλίσει ότι η πλήρης δυνατότητά του χορήγησης δανείων, ύψους 1 τρισ. δολαρίων, θα διατηρηθεί.

                           Στο πεδίο των συναλλαγών, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,22% στις 9.935,84 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,40% στις 4.396,12 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,95% στις 5.671,96 μονάδες.

                           Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX αυξήθηκε κατά 1,88% στις 6.785,40 μονάδες και ο ιταλικός MIB σημείωσε κέρδη 1,06% και έκλεισε στις 17.050,94 μονάδες.

                           Ανοδικές τάσεις και σε Ρωσία και Τουρκία. Ο MOEX κινήθηκε ανοδικά κατά 3,10% στις 2.508,81 μονάδες και ο RTSI κατά 5,83% στις 1.014,44 μονάδες, ενώ ο BIST 100 κέρδισε 1,80% και διαμορφώθηκε στις 89.643,71 μονάδες.

                           Χαρά Κάνδηλα

                           • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ

                            Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 7:45 pm


                            Κορονοϊός: Ημερήσιο ρεκόρ νεκρών στη Βρετανία

                            Κορονοϊός: Ημερήσιο ρεκόρ νεκρών στη Βρετανία

                            Ο νέος κορονοϊός στοίχησε τη ζωή σε ακόμα 381 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφοντας ρεκόρ ημέρας, που σηματοδοτεί την επιτάχυνση των ρυθμών εξάπλωσης της πανδημίας.

                            Το σύνολο των νεκρών από τη νόσο ανέρχεται πλέον σε 1.789, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

                            Ο απολογισμός του υπουργείου Υγείας, που αφορά το διάστημα μέχρι τις 17.00 τοπική ώρα τη Δευτέρα, είναι διπλάσιος και πλέον από εκείνον που δημοσιεύτηκε πριν από 24 ώρες με 180 νέους θανάτους.

                            Ταυτόχρονα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων άγγιξε τις 25.150, σημειώνοντας αύξηση άνω των 3000 κρουσμάτων.

                            Διαβάστε επίσης:

                            Κορονοϊός-Ισπανία: 849 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες

                            • Βρετανία
                            • κορονοιός

                             Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 7:35 pm


                             Νομπελίστρια Οικονομίας 2019: Αύξηση δημοσίων δαπανών για αντιμετώπιση του Covid-19

                             Νομπελίστρια Οικονομίας 2019: Αύξηση δημοσίων δαπανών για αντιμετώπιση του Covid-19

                             Η οικονομολόγος Εστέρ Ντιφλό, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομίας 2019, έκανε σήμερα έκκληση να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες προκειμένου να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, εκτιμώντας πως «δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία για τον λογαριασμό απέναντι στην υγειονομική κρίση».

                             Η οικονομολόγος κάλεσε για ένα «εξαιρετικά προοδευτικό φορολογικό σύστημα, όπου ο φόρος θα αυξάνεται καθώς θα αυξάνονται τα εισοδήματα», προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα συστήματα υγείας και για να υποστηριχθούν τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

                             «Όταν υπάρχει μια μεγάλη κρίση στη ζήτηση όπως σήμερα, πρέπει να εγχυθούν πόροι στην οικονομία», κάτι που προϋποθέτει για τις κυβερνήσεις που μπορούν, να «δανεισθούν μαζικά και να τονώσουν την οικονομία όσο είναι δυνατό», υποστήριξε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, η Ε. Ντιφλό.

                             Η καθηγήτρια του MIT στις ΗΠΑ εκτίμησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως «είναι αληθινά η κατ΄εξοχήν κεϊνσιανή στιγμή», αναφερόμενη στον Άγγλο οικονομολόγο Τζον Μέιναρντ Κέινς που είχε προτείνει τον κρατικό παρεμβατισμό μετά την οικονομική κρίση του 1929.

                             «Το θέμα είναι να ξέρουμε αν θα έχουμε μια κρίση μάλλον σαν του 2008 παρά του 1929 που είχε βυθίσει σε μόνιμη ύφεση την παγκόσμια οικονομία και η διαφορά θα έλθει από τη βούληση να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα σήμερα, με δίκαιο τρόπο», εξήγησε η ίδια.

                             Κατά τη Γαλλίδα οικονομολόγο «το να δαπανούμε περισσότερα χρήματα ταυτόχρονα για να καταπολεμήσουμε τον ιό (...) και για να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε όσο πιο πολύ γίνεται τις οικονομικές επιπτώσεις, σημαίνει στην πραγματικότητα ότι εξοικονομούμε χρήματα».

                             «Αν δεν γίνει αυτό, η κρίση κινδυνεύει να γίνει πιο θανατηφόρα, και από αυστηρά οικονομική άποψη, πιο σοβαρή με ένα αποτέλεσμα χιονοστιβάδας και σε αυτήν την περίπτωση θα περάσουμε από μια υποχώρηση σε μια ύφεση, οι οικονομικές επιπτώσεις της οποίας θα είναι πολύ πιο ισχυρές και πιο μακρές», τόνισε.

                             Η οικονομολόγος, που ειδικεύεται σε θέματα φτώχειας, προτρέπει τις χώρες της Ομάδας των 20 (G20) να στηρίξουν τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, που είναι λιγότερο εξοπλισμένες απέναντι στην επιδημία και σημειώνει τις αβεβαιότητες για την «έξοδο από την κρίση» - κυρίως στην ευρωστία και την ανάκαμψη της κατανάλωσης - παράγοντας που θα καθορίσει «το τελικό εύρος της οικονομικής καταστροφής».

                             Η Ε. Ντιφλό είπε, επίσης, ότι δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι για το δημόσιο χρέος: για την ώρα, οι κυβερνήσεις «μπορούν να δανείζονται με πολύ χαμηλά επιτόκια» και αν «κάποιος έχει πολλά χρήματα να δαπανήσει, έχει επίσης και πολύ χρόνο για να αποπληρώσει τα δάνεια». «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος αυτή τη στιγμή να ανησυχούμε για τον λογαριασμό, είναι η τελευταία από τις έγνοιες μας», επιμένει η ίδια, προειδοποιώντας ότι «δεν θα πρέπει να υπάρξει μια πρώιμη επιστροφή σε «μια κάπως νευρική ορθοδοξία για τα ελλείμματα».

                             Για την Εστέρ Ντιφλό, η κρίση είναι η ευκαιρία να ενισχυθεί ένα «εξαιρετικά προοδευτικό» φορολογικό σύστημα στις αναπτυσσόμενες χώρες. «Πώς θα χρηματοδοτηθούν ταυτόχρονα οι μεταβιβάσεις στους πιο φτωχούς, που θα τους επιτρέψουν να διατηρήσουν τα επίπεδα κατανάλωσής τους, και τα συστήματα υγείας που θα πρέπει να ανασυνταχθούν; Θα χρηματοδοτηθούν από τους φόρους στα υψηλά εισοδήματα (...) μοιάζει να είναι ο πιο λογικός και ο πιο ρεαλιστικός τρόπος», εκτίμησε η Γαλλίδα οικονομολόγος.

                             • Νόμπελ Οικονομίας
                             • κορονοιός

                              Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 7:24 pm


                              ΗΠΑ: Ο στρατός θα κατασκευάσει 341 προσωρινά νοσοκομεία

                              ΗΠΑ: Ο στρατός θα κατασκευάσει 341 προσωρινά νοσοκομεία

                              Αξιωματικοί στις ΗΠΑ στοχεύουν να δημιουργήσουν εκατοντάδες προσωρινά νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα χιλιάδες νέα κρούσματα Covid-19 που διαγιγνώσκονται καθημερινά κι ενώ οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες την φονικότερη ημέρα της κρίσης, με 575 νεκρούς.

                              «Το Σώμα Μηχανικών του αμερικανικού στρατού, που μετέτρεψε ένα συνεδριακό κέντρο στη Νέα Υόρκη σε νοσοκομείο 1.000 κλινών σε διάστημα μίας εβδομάδας, αναζητεί ξενοδοχεία, κοιτώνες, συνεδριακά κέντρα και μεγάλους ανοιχτούς χώρους για να κατασκευάσει τουλάχιστον 341 προσωρινά νοσοκομεία», γνωστοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του σώματος.

                              «Το μέγεθος είναι τεράστιο», είπε ο αντιστράτηγος Τοντ Σιμονάιτ στην εκπομπή "Good Morning America" του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC News και πρόσθεσε ότι «Αναζητούμε αυτή τη στιγμή περίπου 341 διαφορετικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα».

                              Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 20.000 και πλέον χθες, με αποτέλεσμα να κατακλυστούν τα νοσοκομεία από ασθενείς, ξεμένοντας από γιατρούς, νοσηλευτές, ιατρικό και προστατευτικό εξοπλισμό, όπως αναφέρεται στο ΑΜΠΕ.

                              Ο αριθμός των νεκρών υπερέβη τους 3.000, μεγαλύτερος από τον αριθμό των νεκρών στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, με το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται σε περισσότερα από 163.000, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.

                              Παράλληλα, αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να φθάσει έως 100.000 με 200.000.

                              • ΗΠΑ
                              • κορονοιός

                               Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 7:13 pm                               Φιλικοί ιστότοποι: