Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    >    Ειδήσεις & Νέα

Reporter.gr

Καλωσήλθατε στην Αίγυπτο

Καλωσήλθατε στην Αίγυπτο

Τον Αύγουστο 2022 και με αφορμή τον ανοδικό κύκλο επιτοκίων και τις νομισματικές πολιτικές σύσφιγξης που εκείνη την εποχή είχαν αρχίσει να εφαρμόζουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες (FED,   ΕΚΤ, BoE), αναφερθήκαμε με άρθρο μας (23 Αυγούστου 2022-Απλά Μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας-Μαθ. 9:  Αναδυόμενες Οικονομίες) στις αρνητικές επιπτώσεις (πιθανή χρεοκοπία) που θα είχαν αυτές οι πολιτικές στις αναδυόμενες οικονομίες.

·      «Πολλοί θεωρούν ότι η παρούσα διεθνής οικονομική συγκυρία είναι όμοια με την περίοδο ’80 με μοναδική όμως διαφορά ότι στην θέση των κρατών της Λατινικής Αμερικής βρίσκονται σήμερα κράτη των αναδυόμενων οικονομιών. Όντως υπάρχουν πολλές ομοιότητες. Ανοδικός κύκλος επιτοκίων, ενεργειακή κρίση, εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων και το κυριότερο υψηλό δημόσιο χρέος σε κρατικές οικονομίες που οδεύουν (όπως οι λατινοαμερικάνικες) προς την χρεοκοπία. Ήδη τα ομόλογα 19 κρατών συνολικού ύψους 240 δισ. US$ έχουν ξεπεράσει το κοινά αποδεκτό όριο χρεοκοπίας (απόδοση μεγαλύτερη κατά 10% της απόδοσης των αντίστοιχων αμερικανικών ομολόγων). Χώρες όπως η Σρι Λάνκα και ο Λίβανος έχουν ήδη κηρύξει χρεοκοπία ενώ στην κατηγορία των υποψήφιων προς πτώχευση χωρών εντάσσονται από τις χρηματαγορές και χώρες όπως η Αίγυπτος και το Πακιστάν. Η κρίση χρέους των αναδυόμενων χωρών προ των πυλών. Για την στήλη είναι μία ακόμα λάθος πρόβλεψη επειδή παραβλέπει το γεωπολιτικό κριτήριο που είναι κυρίαρχο στην σύγχρονη πολιτικό-οικονομική συγκυρία».

Κατέληγε δε εκείνο το άρθρο με το συμπέρασμα

·      «Η Συλλογική Δύση δεν προτίθεται να αφήσει χώρες κρίσιμες για την ασφάλεια της Δύσης όπως η Αίγυπτος και το Πακιστάν απροστάτευτες στην χρεοκοπία. Αντίθετα θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη τους άρα και την βιωσιμότητα του χρέους ενώ αν προκύψει η «δύσκολη στιγμή» το παγκόσμιο δίκτυο οικονομικής προστασίας που σχεδιάσθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα) θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις χρόνιες συστημικές ασθένειες που ταλαιπωρούν τις οικονομίες αυτών των κρατών».

 

Οικονομικά μοντέλα και αποτελέσματα

 

Η λεπτομερής αναφορά σε εκείνα τα άρθρα δεν γίνεται για λόγους επιβεβαίωσης αλλά για να γίνει αποδεκτό και κατανοητό και από τους πλέον δύσπιστους και αδαείς, ότι το κάθε μοντέλο οικονομικής πολιτικής παράγει απόλυτα προβλέψιμα αποτελέσματα. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Αίγυπτο.

Την περίοδο 2016-1019 η Αίγυπτος δανείσθηκε από το ΔΝΤ 12 δισ. US$ αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την υποχρέωση να εφαρμόσει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων (δραστικά μέτρα λιτότητας, υποτίμηση νομίσματος, αναπροσαρμογή στις επιδοτήσεις τροφίμων). Το πρόγραμμα αυτό θεωρήθηκε επιτυχημένο επειδή η αναπτυξιακή δυναμική συνεχίσθηκε ακόμα και κατά την διάρκεια της πανδημίας το 2020 (ανάπτυξη 2.2%-2.8%) που έπληξε καθοριστικά την αιγυπτιακή οικονομία (διακοπή αερομεταφορών, και τουριστικής κίνησης).

 

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση με επίσημη δικαιολογία την διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής, κατέφυγε και πάλι στον δανεισμό από το ΔΝΤ που παρεχώρησε το 2020 δύο νέα δάνεια ύψους 2,77 δισ.. US$ και 5,4 δισ. US$.

 

Το 2022 οι επιπτώσεις κυρίως από την άνοδο των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ε.Ε αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία υποχρεώνουν την αιγυπτιακή κυβέρνηση να ζητήσει και να πάρει νέο δάνειο από το ΔΝΤ, ύψους 3 δισ. US$. 

 

Αυτό το δανειακό πρόγραμμα δεν εκταμιεύθηκε εξ ολοκλήρου αφού στην πορεία η κυβέρνηση του Προέδρου Σίσι και παρά την αντίθετη γνώμη του ΔΝΤ, αναθεώρησε την δημοσιονομική της πολιτική. Στην περίοδο 2016-2023 η Αίγυπτος δανείσθηκε συνολικά από το ΔΝΤ περισσότερα από 20 δισ. US$. Σε αυτά τα δάνεια πρέπει να προστεθεί και η οικονομική βοήθεια που όλα αυτά τα  χρόνια έπαιρνε  η Αίγυπτος από τα πλούσια πετρελαιοπαραγωγά αραβικά κράτη είτε με την μορφή επενδύσεων είτε με μορφή καταθέσεων.

 

Όμως παρά την ισχυρή οικονομική βοήθεια και τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το μεγάλο πρόβλημα της αιγυπτιακής οικονομίας, τα ισχυρά και επαρκή συναλλαγματικά αποθέματα που θα υπερκαλύπτουν την συνεχή ζήτηση για σκληρό συνάλλαγμα, παρέμεινε επί της ουσίας άλυτο. Σε απλά Ελληνικά, το μείζον πρόβλημα της συναλλαγματικής αιμορραγίας συνέχισε να είναι υπονομεύει την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

 

Το πρόβλημα της Αιγύπτου

 

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί οι ξένοι επενδυτές που επενδύουν στην αιγυπτιακή οικονομία και κερδίζουν σε Αιγυπτιακές Λίρες (EGP) εξάγουν στην συνέχεια τα κέρδη τους στο εξωτερικό με την μορφή σκληρού συναλλάγματος (US$ η Euro). Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η λύση για να σταματήσει η εξαγωγή των κερδών είναι η χαλαρή ισοτιμία που θα αποτρέψει τους ξένους επενδυτές να ανταλλάξουν φθηνές Αιγυπτιακές Λίρες (EGP) με ακριβό συνάλλαγμα. Για να γίνει αντιληπτό: Η Αίγυπτος εντάχθηκε στο πρώτο πρόγραμμα του ΔΝΤ και υποτίμησε την Αιγυπτιακή Λίρα στις 3 Νοεμβρίου 2016. Αμέσως μετά από την υποτίμηση, η γενική τάση της ισοτιμίας  ακολούθησε την παρακάτω διακύμανση

·      3 Νοεμβρίου 2016, Euro/EGP=16,93 (1 Euro=16,93 EGP).

·      30 Δεκεμβρίου 2022, Euro/EGP=26,47 (1 Euro=26,47 EGP)

·      15 Μαρτίου 2024, Euro/EGP=51,39 (1 Euro=51,39 EGP)

Δραματική επιδείνωση της ισοτιμίας που δεν σταμάτησε όμως την συναλλαγματική αιμορραγία. Ενδεικτικά: To 2022, τότε που οι φόβοι για παγκόσμια οικονομική κρίση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μεγιστοποιούνταν, «έφυγαν» από την αιγυπτιακή οικονομία περίπου 20 δισ. US$. Αυτή ακριβώς την άκρως προβληματική κατάσταση στα συναλλαγματικά αποθέματα της Αιγύπτου ήρθε να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο ο πόλεμος στην λωρίδα της Γάζας που α) μείωσε κατά πολύ τα έσοδα σε σκληρό συνάλλαγμα από τις διελεύσεις πλοίων από την διώρυγα του Σουέζ (κρίση στην Ερυθρά θάλασσα από τις επιθέσεις των ανταρτών Houthi) β) μηδένισε, σχεδόν, τα έσοδα από τις εξαγωγές φυσικού αερίου (ισραηλινό φυσικό αέριο που εξάγεται μέσω των αιγυπτιακών αγωγών και σταθμών LNG) και γ) όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, θα μειώσει καταλυτικά τα τουριστικά έσοδα, αφού οι κρατήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο 2024 δεν πάνε καλά. 

 

Αντικειμενικά, όπως έδειχναν όλα τα επίσημα στοιχεία, η  Αίγυπτος οδηγούνταν εντός του 2024 σε χρεοκοπία αφού χρειάζονταν τουλάχιστον 30 δισ. για να καλύψει πάγιες κρατικές υποχρεώσεις σε συνάλλαγμα, ενώ ταυτόχρονα η συναλλαγματική αιμορραγία συνεχίζονταν με αυξανόμενους ρυθμούς.

 

Η χρεοκοπία προ των πυλών, είχε έρθει η ώρα η Συλλογική Δύση να προτάξει το γεω-πολιτικό κριτήριο και να παρέμβει για να διασώσει την Αιγυπτιακή οικονομία. Αυτό ακριβώς και έγινε. Στις αρχές Μαρτίου 2024 το ΔΝΤ ανακοίνωσε επέκταση κατά 5 δισ. US$ του δανειακού  προγράμματος 2022 που είχε σταματήσει ενώ παρεχώρησε και νέο επί πλέον δάνειο ύψους 1,2 δισ. US$ για υλοποίηση περιβαλλοντικών πολιτικών. Ακολούθησε τις επόμενες ημέρες η Παγκόσμια Τράπεζα με δάνειο 3 δισ. US$ και η Ε.Ε με 7,4 δισ. Euro. Συνολικά μέσα σε λίγες ημέρες εγκρίθηκε από τους θεσμούς της Συλλογικής Δύσης οικονομική βοήθεια περίπου 20 δισ. US$, όσα δηλαδή διέθεσε το ΔΝΤ το χρονικό διάστημα 2016-2023 για την διάσωση της Αιγύπτου. Ταυτόχρονα και τα πλούσια αραβικά κράτη «έκαναν το καθήκον» τους. Τα ΗΑΕ έδωσαν 35 δισ. US$ (25 δισ. US$ άμεσες επενδύσεις και 11 δισ. US$ καταθέσεις) για να αγοράσουν  μία περιοχή-τουριστικό θέρετρο στα βόρειο-δυτικά της Αλεξάνδρειας.

 

Η αποστολή της ΕΕ στο Κάιρο

 

Στη σημείο αυτό θα ήταν χρήσιμο να κάνουμε μία επισήμανση. Ο Κ. Μητσοτάκης μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας του Βελγίου και τον Καγκελάριο της Αυστρίας, συνόδευσαν την Πρόεδρο της Ε.Ε στο Κάϊρο απ’ όπου και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των 7.4 δισ.  Euro. Κλασική περίπτωση εθιμοτυπικής συνοδείας που στα φίλο-κυβερνητικά ΜΜΕ υπέρ-προβλήθηκε. Η παρουσία των πρωθυπουργών της Ιταλίας, του Βελγίου και του Καγκελαρίου της Αυστρίας, ήταν στα περισσότερα ΜΜΕ απλή αναφορά, ενώ ακόμα και το βαθύτερο πολιτικό σκεπτικό που υπαγόρευσε την έγκριση της ευρωπαϊκής βοήθειας και προκάλεσε το ταξίδι της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στο Κάϊρο, δεν προβλήθηκε επαρκώς. Σκόρπιες επικεφαλίδες και ολιγόλογες αναφορές για έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και στήριξη της πολιτικό-οικονομικής σταθερότητας στην μεγαλύτερη αραβική χώρα.

 

Καλό όμως θα ήταν για τον Κ. Μητσοτάκη, εκτός από τις επίσημες τελετές που κατά τους υποστηρικτές του διαπρέπει, να θυμηθεί ότι η Ελλάδα πριν λίγα χρόνια εξαρτώνταν όπως και σήμερα η Αίγυπτος, από την διεθνή οικονομική βοήθεια για να μην χρεοκοπήσει. Καλό θα ήταν να συγκρίνει το αιγυπτιακό οικονομικό μοντέλο με το ελληνικό. 

 

Και στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα δίνεται μεγάλη σημασία στις διεθνείς επιβραβεύσεις (Economist, αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης) και στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που βασίζονται σε υπηρεσίες (τουρισμός, παροχή υπηρεσιών). Όμως την ίδια ώρα αποσιωπώνται αρνητικοί παράγοντες καθοριστικοί για την υγιή οικονομική ανάπτυξη όπως η έλλειψη παραγωγικού μοντέλου, το τεράστιο δημόσιο χρέος, ο πληθωρισμός, οι δυσλειτουργίες στην δικαιοσύνη και στην κρατική μηχανή,  η διαφθορά κλπ. Στην Αίγυπτο το ξένο συνάλλαγμα φεύγει από την χώρα επειδή οι ξένοι επενδυτές παίρνουν τα κέρδη τους σε σκληρό νόμισμα και φεύγουν. Το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα παρατηρείται και στην Ελλάδα μέσω ενός άλλου οικονομικού μηχανισμού, του ολοένα αυξανόμενου ελλείμματος εμπορικών συναλλαγών (εισαγωγές-εξαγωγές).

 

Βίοι παράλληλοι

 

Ο Κ. Μητσοτάκης εκμεταλλεύθηκε τις έκτακτες συνθήκες (πανδημία και τα έκτακτα προγράμματα οικονομικής βοήθειας) που επικράτησαν την πρώτη περίοδο της πρωθυπουργικής του θητείας για να ασκήσει επιδοματική-ψηφοθηρική πολιτική. Ήταν το μοιραίο λάθος. Τότε είχε και τον χρόνο και τους πόρους για να σχεδιάσει και να αρχίσει να υλοποιεί το νέο εθνικό οικονομικό μοντέλο, που θα εξυγίανε τον οικονομικό κύκλο (πχ ελεγκτικοί μηχανισμοί) και θα έθετε τις βάσεις για υγιή και σταθερή οικονομική ανάπτυξη.

 

Πλέον οι έκτακτες συνθήκες εκλείπουν, τα έκτακτα προγράμματα οικονομικής βοήθειας τελειώνουν, δεν υπάρχουν χρήματα για επιδόματα, η ακρίβεια (λόγω απουσίας αξιόπιστων ελεγκτικών μηχανισμών και επαρκούς νομοθετικής εξουσίας) «τρώει» τα λαϊκά εισοδήματα, η ολοένα αυξανόμενη φτωχοποίηση της κοινωνίας υπονομεύει την κοινωνική σταθερότητα (τα φαινόμενα βίας συνεχώς αυξάνονται), η ανεργία παραμένει σταθερά στο 10%, το δημόσιο χρέος αυξάνεται ποσοτικά πάνω από του στόχους του προϋπολογισμού (406,5 δισ. Euro στα τέλη του 2023 δηλαδή + 6 δισ. Euro από το 2022 και +11 δισ. Euro από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού 2023)  και η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζεται (όπως και τις δεκαετίες του ’80 και το ΄90) στον τουρισμό για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.

 

Οι παλαιότεροι εξ ημών θυμούνται την περίοδο 2007-2009 και τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Κ. Καραμανλή. Τότε, μέσα από τον ασφυκτικό έλεγχο των ΜΜΕ προβάλλονταν κατά κόρον, αφενός, η οικονομική σταθερότητα και οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που είχε πετύχει «η απογραφή και η ήπια προσαρμογή», αφετέρου, η εύρυθμη και σύγχρονη λειτουργία της κρατικής μηχανής που είχε  γίνει εφικτή μέσα από την «ανασυγκρότηση του κράτους». Πομπώδεις τίτλοι που σαρώθηκαν όταν ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση.

 

Σήμερα όλα πάνε καλά κατά τους κυβερνητικούς αρθρογράφους και στην οικονομία και στο κράτος και στους θεσμούς, γιατί εφαρμόζονται οι φιλελεύθερες πολιτικές του «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού». Τα ίδια περίπου έλεγαν πριν λίγα χρόνια και οι Αιγύπτιοι φίλο-κυβερνητικοί αναλυτές.

 

Είπαμε στην οικονομία οι προβλέψεις, ενίοτε, επαληθεύονται.  Ίδωμεν….

Δημοσιεύθηκε στις 19 March 2024 | 5:02 am


Σλοβακία: Αρκούδα τραυμάτισε πέντε ανθρώπους

Σλοβακία: Αρκούδα τραυμάτισε πέντε ανθρώπους

Τη Δευτέρα (18/3), μια τουριστική πόλη της Σλοβακίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από επίθεση αρκούδας, στην οποία τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα παιδί. Αυτό το συμβάν έρχεται λίγες μέρες μετά από ένα παρόμοιο, όπου μια γυναίκα έχασε τη ζωή της.

Η επίθεση σημειώθηκε την Κυριακή στο Λίπτοφσκι Μίκουλας, στους πρόποδες του όρους Τάτρας, κοντά σε πολυσύχναστα χιονοδρομικά κέντρα.

«Η αρκούδα επιτέθηκε σε πέντε ανθρώπους στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια αποσύρθηκε στο δάσος», είπε η Βικτόρια Τσαπτσίκοβα, η εκπρόσωπος του δήμου. Τα θύματα, μεταξύ των οποίων και ένα 10χρονο παιδί, φέρουν γρατζουνιές και δαγκωματιές. Το γηραιότερο θύμα της αρκούδας ήταν ένας άνδρας 72 ετών.

Οι αρχές ζήτησαν σήμερα από τους κατοίκους να μην απομακρύνονται από τον αστικό ιστό, ιδίως τα βράδια και νωρίς το πρωί, αφού η αρκούδα παραμένει ελεύθερη. 

Έξι ομάδες κυνηγών, αστυνομικών και ειδικών στην πανίδα της χώρας προσπαθούν να την εντοπίσουν.

«Διαθέτουν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξοπλισμένο με θερμικό κάμερα, παγίδες και όπλα», είπε η Τσαπτσίκοβα.

Παράλληλα, την Παρασκευή, μια Λευκορωσίδα κάτοικος της περιοχής σκοτώθηκε όταν δέχτηκε επίθεση από αρκούδα στην κοιλάδα Ντεμάνοφσκα Ντόλινα, επίσης στην περιοχή του Λίπτοφσκι Μίκουλας. Η γυναίκα, ηλικίας 31 ετών, έπεσε σε μια χαράδρα, καθώς την καταδίωκε η αρκούδα.

Υπενθυμίζεται, οτι το 2021 ένας 57χρονος σκοτώθηκε επίσης από καφέ αρκούδα στην κεντρική Σλοβακία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπολογίζεται ότι στη Σλοβακία ζούσαν πέρσι 1.275 αρκούδες.

{https://twitter.com/ThisIsSlovakia_/status/1769357782627545182}

#Σλοβακία #αρκούδα #ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 11:25 pm


Κρήτη-33 χρονος: Δραματικές ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες υγείας στο Λασίθι

Κρήτη-33 χρονος: Δραματικές ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες υγείας στο Λασίθι

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, Γιώργος Μανουσάκης, αναφέρθηκε στην τραγωδία που συνέβη με τον 33χρονο Μανώλη Κριτσωτάκη, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα από φωτοβολίδα το βράδυ της Κυριακής στον Άγιο Νικόλαο.

Σε ανάρτησή του ο κ. Μανουσάκης αναφέρεται στις δραματικές ελλείψεις σε όλες τις δημόσιες μονάδες υγείας στο Λασίθι.

Αφορμή τον γεγονός ότι, στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε ο 33χρονος δεν εφημέρευε χειρουργός αλλά μόνο ένας αναισθησιολόγος με αποτέλεσμα να έρθει από το σπίτι του ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής και μαζί με τους γυναικολόγους που εφημέρευαν προσπάθησαν να σώσουν τη ζωή του ανθρώπου αυτού αλλά δεν τα κατάφεραν καθώς πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία.

Χαρακτηριστικά γράφει ο κ. Μανουσάκης: 

«Σήμερα Καθαρά Δευτέρα 2024 σε κανένα νοσοκομείο του νομού Λασιθίου δεν εφημερεύει το ακτινολογικό και το αναισθησιολογικό τμήμα.

Χθες που συνέβη το ατυχές περιστατικό με το συμπολιτη μας που έχασε τη ζωή του, στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου δεν εφημέρευε Γενικός Χειρουργός και ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής ήρθε από το σπίτι του για να προσπαθήσει να σώσει τη ζωή του άτυχου νέου, όπως περίπου είχε συμβεί πριν από ενάμισι μήνα στο νοσοκομείο Ιεράπετρας με το δυστύχημα με το μοτοκρός.

Ως πότε θα ανεχόμαστε να μην υπάρχει ένα επαρκώς στελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας, και να απαιτείται συνεχώς ο εθελοντισμός και το φιλότιμο των λειτουργών της υγείας;».

#Κρήτη #33ΧΡΟΝΟΣ #φωτοβολίδα #Μονάδες_υγείας #Λασίθι

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 10:58 pm


Wall Street: Ανοδικό κλείσιμο με «σπρώξιμο» από την τεχνολογία

Wall Street: Ανοδικό κλείσιμο με «σπρώξιμο» από την τεχνολογία

Η wall street έκλεισε με άνοδο τη Δευτέρα (18/3), καθώς το επενδυτικό κοινό προσβλέπει σε ένα σημαντικό συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη και αναμένει νέες οδηγίες νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 0,20%, κλείνοντας στις 38,790.43 μονάδες- έπειτα από τρεις εβδομάδες με απώλειες-, ο ευρύτερος S&P 500 κινήθηκε κατά 0,65% υψηλότερα στις 5,150.46 μονάδες, ενώ κέρδη σημείωσε και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite αφού ενισχύθηκε κατά 0,82% κλείνοντας στις 16,103.45 μονάδες.

Η μετοχή της Nvidia κέρδισε 1,3% κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου GTC της εταιρείας, όπου αναμένεται να παρουσιάσει τα τελευταία της βήματα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang έχει επίσης προγραμματιστεί να δώσει μια ευρέως αναμενόμενη κεντρική ομιλία αργότερα μέσα στην ημέρα, ενώ οι αναλυτές αύξησαν τους στόχους τιμών τους καθώς ξεκίνησε το συνέδριο, με τον William Stein της Truist να προβλέπει άνοδο 34%.

Υπενθυμίζεται, πως οι μετοχές είχαν νωρίτερα σκαρφαλώσει έως και 4% το πρωί της Δευτέρας.

Ταυτόχρονα, οι μετοχές της Apple σημείωσαν άνοδο 5% αφού το Bloomberg News ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Google για να συμπεριλάβει το Gemini AI της εταιρείας στα iPhone.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά από δύο εβδομάδες απωλειών με επίκεντρο την τεχνολογία τόσο για τον S&P 500 όσο και για τον Nasdaq Composite.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης με ανυπομονησία τη συνεδρίαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα. Η διήμερη πολιτική συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς ξεκινά την Τρίτη και ολοκληρώνεται με ανακοίνωση την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME, τα προθεσμιακά συμβόλαια Fed Funds τιμολογούν επί του παρόντος με πιθανότητα 99% ότι η Fed θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο έχουν μειωθεί τις τελευταίες ημέρες σε περίπου 55%.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 οδήγησε τα κέρδη στις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού, ενώ οι μετοχές της Κίνας διεύρυναν τα κέρδη τους μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία της ξεκίνησε το χρόνο με ισχυρό πρόσημο, ενώ απώλειες είχε η συνεδρίαση στην Ευρώπηη συνεδρίαση στην Ευρώπη.

Ισχυρά κέρδη για το πετρέλαιο

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω ενδείξεων ισχυρότερης ζήτησης και οικονομικής ανάπτυξης σε Κίνα και ΗΠΑ την ίδια στιγμή που η παραγωγή σε Ιράκ και Σαουδική Αραβία υποχωρεί. 

Ειδικότερα, το αμερικανικό WTI σκαρφάλωσε 1,68 δολ. ή 2,1% και έκλεισε στα 82,72 δολ. το βαρέλι που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Οκτωβρίου. 

Παράλληλα, το Brent ενισχύθηκε 1,55 δολ. ή 1,8% στα 86,89 δολ. το βαρέλι, το υψηλότερο από τις 31 Οκτωβρίου. 

Το Ιράκ - ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του OPEC - ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις εξαγωγές στα 3,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα τους επόμενους μήνες για να αντισταθμίσει την υπέρβαση των ποσοστώσεων του OPEC+ από τον περασμένο Ιανουάριο. Αυτό αναμένεται να μειώσει τις προμήθειες κατά 130.000 βαρέλια την ημέρα από τον προηγούμενο μήνα. 

Στη Σαουδική Αραβία στο μεταξύ, τον μεγαλύτερο παραγωγό του Καρτέλ, οι εξαγωγές υποχώρησαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα, στα 6,297 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο από 6,308 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο. 

#Wall_Street #ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ #μετοχές #δείκτες #Άνοδος

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 10:33 pm


Συνάντηση Μητσοτάκη–Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο την Τρίτη

Συνάντηση Μητσοτάκη–Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο την Τρίτη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αύριο Τρίτη 19 Μαρτίου, στις 11:00, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

Το απόγευμα, στις 18:00, με την ευκαιρία της διοργάνωσης της ετήσιας Συνόδου του δικτύου Women Political Leaders στην Αθήνα, θα παραθέσει δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
#Μητσοτακης #Σακελλαρόπουλου #ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ_ΜΕΓΑΡΟ #Πρόεδρος_της_Δημοκρατίας #πρωθυπουργός

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 10:00 pm


Ερντογάν: Αν πιέζαμε περισσότερο θα είχαμε όλη την Κύπρο!

Ερντογάν: Αν πιέζαμε περισσότερο θα είχαμε όλη την Κύπρο!

«Αν είχαμε πιέσει λίγο περισσότερο το 1974 θα είχαμε πάρει όλη την Κύπρο» δήλωσε τη Δευτέρα (18/3) σε Τούρκους αξιωματικούς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είναι μια δήλωση που δεν έχουμε ξανακούσει από τον Τούρκο πρόεδρο από το 2002 οπότε κυβερνάει την Τουρκία, αλλά και από άλλο Τούρκο αξιωματούχο, τουλάχιστον δημόσια» σχολίασε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη. 

«Πριν από μισό αιώνα, οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν από το χείλος της γενοκτονίας. Στην ‘’ειρηνευτική επιχείρηση’’ του 1974 μαρτύρησαν 498 στρατιώτες μας από όλες τις γωνιές της χώρας μας, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ιδιώτες.

Παρ' όλες τις πιέσεις, αν δεν υπήρχε η επέμβαση της Τουρκίας, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε η ''Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου'' ούτε οι Τουρκοκύπριοι. Στην πραγματικότητα, ίσως αν είχαμε πιέσει προς τα νότια, να μην υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος να ήταν εντελώς δική μας» ανέφερε προκλητικά ο Ερντογάν σε μια πρωτοφανή επίδειξη μεγαλοϊδεατισμού.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε δεύτερο αεροπλανοφόρο και μη επανδρωμένα υποβρύχια. «Η Τουρκία έχει πολλούς εχθρούς και πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο» υποστήριξε ακόμα.

#Ερντογάν #ΚΥΠΡΟΣ #ΤΟΥΡΚΙΑ #Κωνσταντινούπολη

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 9:45 pm


Στο Ευρωκοινοβούλιο η Μαρία Καρυστιανού–Η επιτροπή δέχτηκε την αναφορά της

Στο Ευρωκοινοβούλιο η Μαρία Καρυστιανού–Η επιτροπή δέχτηκε την αναφορά της

H Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023» και μητέρα ενός εκ των θυμάτων μίλησε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου.

Η κα Καρυστιανού μαζί με την ομιλία της, κατέθεσε αναφορά για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Το θέμα συζητήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η Επιτροπή έκανε δεκτή την αναφορά και το ζήτημα παραπέμπεται για γνωμοδότηση στην Επιτροπή Ελευθεριών και Δικαιοσύνης και στην Επιτροπή Μεταφορών.

«Η φωνή μας ενώθηκε μαζί με αυτήν 1,3 εκατ. Ελλήνων, μέσω του διαδικτυακού ψηφίσματος. Πέντε μέρες μετά τη σύγκρουση, μάζεψαν τα συντρίμμια και μπάζωσαν τον χώρο, δεν άφησαν κανένα στοιχείο. Βρισκόμαστε εδώ ως Ευρωπαίοι. Όχι ως ικέτες, αλλά ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα. Απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που και ενδιαφέρονται και μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κυρία Καρυστιανού, μιλώντας από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Νεα Αριστερά: Διεθνώς απομονωμένη η ΝΔ

«Η συγκλονιστική ομιλία της κυρίας Καρυστιανού στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμπύκνωσε το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας: η συγκάλυψη δεν θα περάσει!», αναφέρει η Νέα Αριστερά.

«Η απόφαση της Επιτροπής Αναφορών να συνεχίσει η διερεύνηση της υπόθεσης στις αρμόδιες επιτροπές συνιστά ενα ακόμα επεισόδιο διεθνούς απομόνωσης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα κάνουμε ούτε βημα πίσω. Να έρθει όλη η αλήθεια στο φως. Να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών», πρόσθεσε η Νέα Αριστερά.

#ΜΑΡΙΑ_ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ #ΕΠΙΤΡΟΠΗ #Ευρωκοινοβούλιο #Τέμπη

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 9:25 pm


Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου εστιάζοντας στην Ράφα

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου εστιάζοντας στην Ράφα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και συζήτησαν την κατάσταση στην Ράφα και τις προσπάθειες για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το τηλεφώνημα ήταν η πρώτη επαφή μεταξύ των δύο ανδρών από τις 15 Φεβρουαρίου και συνέβη κατά την περίοδο που η ένταση μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ επιδεινώνεται λόγω της διαχείρισης του πολέμου στη Γάζα από τον Νετανιάχου.

«Μιλήσαμε για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης του Ισραήλ για την επίτευξη όλων των στόχων του πολέμου: την εξάλειψη της Χαμάς, την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας και την υπόσχεση ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ – παρέχοντας παράλληλα την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια που βοηθά στην επίτευξη αυτών των στόχων», δήλωσε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού.

Nα σημειωθεί, πως σε ομιλία του την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ και ο πλέον υψηλόβαθμος εβραίος αιρετός αξιωματούχος, ζήτησε την διεξαγωγή νέων εκλογών στο Ισραήλ δηλώνοντας ότι ο Νετανιάχου αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη.

Ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε την επόμενη ημέρα την τοποθέτηση του Σούμερ λέγοντας ότι απηχεί τις ανησυχίες πολλών Αμερικανών.

Ο Νετανιάχου απάντησε σε δριμύ ύφος χθες δηλώνοντας σε συνέντευξή του στο CNN ότι η συνέντευξη του Σούμερ ήταν «τελείως ανάρμοστη».

Τέλος, ο ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε κατά την διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου χθες ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα επιτεθούν στην Ράφα, τον τελευταίο «ασφαλή» θύλακα της Λωρίδας της Γάζας, παρά τις διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ για να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Ο Τζο Μπάιντεν θεωρεί ότι μία ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην Ράφα «θα ήταν λάθος» και είπε στον ισραηλινό πρωθυπουργό ότι είναι "πολύ ανήσυχος" για το θέμα, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

 

#Μπάιντεν #Νετανιαχου #ΡΑΦΑ #Γάζα #Λευκος_Οίκος

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 9:10 pm


Κασσελάκης-Τέμπη: Θα βρουν δικαίωση οι συγγενείς, αλλά εκτός Ελλάδας

Κασσελάκης-Τέμπη: Θα βρουν δικαίωση οι συγγενείς, αλλά εκτός Ελλάδας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις που σχετίζονται με τα Τέμπη εκφράζοντας την ικανοποίησή του στους συνεργάτες του. Ειδικότερα, ο ίδιος χαιρέτισε τη σημερινή ομόφωνη απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής #PETI, όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση η αναφορά για το έγκλημα των Τεμπών θα απασχολήσει και τις αρμόδιες επιτροπές του ευρωκοινοβουλίου, την TRAN και την LIBE.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στους συνεργάτες του οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν δικαίωση και θα τη βρουν, δυστυχώς όμως μακριά από τη χώρα τους. 

Κομματικές πηγές ανέφεραν παράλληλα ότι:

«Η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δοκίμασε να συγκαλύψει ένα έγκλημα δημιούργησε την αίσθηση στους ίδιους ότι θα τα καταφέρουν. 

Ξέχασαν ότι το ψέμα έχει ταχύτητα, αλλά η αλήθεια αντοχή. Τώρα ήρθε η ώρα της αλήθειας και για αυτούς που εγκλημάτησαν και για αυτούς που δοκίμασαν να τους καλύψουν. Το να γνωρίζεις την αλήθεια είναι εύκολο, το να την ακολουθήσεις δύσκολο. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για εσάς κύριε Μητσοτάκη…».

#ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ #Τέμπη #θύματα #ΔΙΚΑΙΩΣΗ #ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 8:55 pm


ΕΟΔΥ: Πού θα γίνουν δωρεάν rapid test την Τρίτη (19/3)

ΕΟΔΥ: Πού θα γίνουν δωρεάν rapid test την Τρίτη (19/3)

Σε 171 σημεία θα πραγματοποιήσουν την Tρίτη (19/3) δωρεάν rapid test κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Η έκδοση ψηφιακής βεβαίωσης αποτελέσματος για τους διαγνωστικούς ελέγχους COVID-19 πραγματοποιείται από το gov.gr, στην υπηρεσία «Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορονοϊού COVID-19». Η σύνδεση με τη συγκεκριμένη υπηρεσία απαιτεί τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet. 

Για τους μη εμβολιασμένους πολίτες η ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος από το gov.gr είναι διαθέσιμη μόνον εφόσον ο έλεγχος έχει πραγματοποιηθεί σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

Αναλυτικά τα σημεία:

1. Κτίριο Helexpo, Διαγόρα 1, 08:30-20:30

2. Δ. Αμαρουσίου, Λεωφόρος Κηφισίας 108 (πλησίον Πεζογέφυρας), 09:30-15:00

3. Δ. Πειραιά, Δραγάτση 1, Πεζόδρομος, 09:30-14:45

4. Δ. Γλυφάδας, παλιό Δημαρχείο Γλυφάδας, απέναντι από την Εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου, Βασιλέως Κων/νου, 09:30-14:45

5. Δ. Περιστερίου, Δημαρχείο Περιστερίου, (πλάι στην Βόρεια Είσοδο του Δημαρχείου), 12:00-18:00

6. Δ. Κηφισιάς, Πλατεία Πλατάνου, παραπλεύρως του Άλσους Κηφισιάς, μπροστά από τον ΗΣΑΠ, 09:00-14:00

7. Δ. Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αίθουσα 1ου ΚΑΠΗ Αλεξιουπόλεως 27, 14:00-20:00

8. Δ. Καισαριανής, Αίθουσα Εκδηλώσεων Δήμου Καισαριανής, Βρυούλων 125 & Κλαζομενών, 09:30-15:00

9. Δ. Βύρωνα, Κύπρου & Ευαγγελικής Σχολής, παλιό Δημαρχείο Βύρωνα, 09:30-15:00

10. Δ. Ιλίου, Αίαντος και Χρυσηίδος (Δημαρχείο), 09:00-15:00

11. Δ. Χαϊδαρίου, Δημαρχείο – Στρ. Καραϊσκάκη 138 και Ευπαύλεως, 09:00-14:45

12. 1ο πολυδύναμο κέντρο-Δημοτικό Ιατρείο-Καλφοπούλειο Υγειονομικό Κέντρο, Σόλωνος 78, 09:30-19:30 (κατόπιν ραντεβού-2103626869, 210362869)

13. 2ο πολυδύναμο Κέντρο-Δημοτικό Ιατρείο-Νέος Κόσμος, Φανοσθένους & Φρειδερίκου Σμιθ, 09:30-19:30 (κατόπιν ραντεβού-2109239865, 2109249787)

14. 3ο Δημοτικό Ιατρείο-Πετράλωνα, Πειραιώς 108, 1ος όροφος, Παθολογικό Ιατρείο, 09:30-15:00 (κατόπιν ραντεβού-2103427515, -513, 2103469165)

15. 4ο Δημοτικό Ιατρείο-Κολωνός, Προποντίδος & Αγίας Σοφίας 110, 09:30-15:00 (κατόπιν ραντεβού-2105121921, 2105157239)

16. 5ο Δημοτικό Ιατρείο-Άνω Πατήσια, Σαρανταπόρου 4, 09:30-15:00 (κατόπιν ραντεβού-2102015510, -511, 2102015559)

17. 6ο πολυδύναμο Κέντρο- Δημοτικό Ιατρείο-Κυψέλη, Χανίων 4Β, 09:30-19:30 (κατόπιν ραντεβού-2108836200, 2108220209)

18. 7η Δημοτική Κοινότητα, Αμπελόκηποι, Καλαμών 21 & Σλήμαν, 09:30-15:00 (κατόπιν ραντεβού, 2144088800)

19. Νότια Πύλη ΔΕΘ, Αγγελάκη με Λεωφ. Στρατού, 08:30-20:30

20. Δ. Πυλαίας, Αίθουσα Μανωλεδάκη, Μαρτύρων 2ας Σεπτεμβρίου 102, Χορτιάτης, 9:00-14:30

21. Δ. Θέρμης, Γραφεία Κοινότητας Θέρμης-Τριαδίου, Αθ. Διάκου 6, 13:00-19:00

22. Δ. Χαλκηδόνας, Πνευματικό κέντρο Χατζάκος, Φιλίππου 64, Κουφάλια, 09:30-14:30

23. Δ. Παύλου Μελά, Στρατόπεδο Καρατάσιου, Λεωφόρος Στρατού 37, 09:00-14:00

24. Δ. Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Α ΚΑΠΗ Μενεμένης, Έλ. Αλεξίου 9, 09:00-15:00

25. Δ. Δέλτα, ΚΑΠΗ Σίνδου, Μ. Αλεξάνδρου 58, 09:00-14:00

26. Δ. Ωραιοκάστρου, Α ΚΑΠΗ Ωραιοκάστρου, Τραπεζούντος 31, 09:00-14:30

27. Δ. Λαγκαδά, ΚΑΠΗ Λαγκαδά, Χρυσοστόμου Σμύρνης 29, 09:30-14:30

28. Δ. Νεάπολης-Συκεών, δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, Ελ. Βενιζέλου 125, 09:00-15:00

29. 7ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, Ακροπόλεως 14, Άνω Πόλη, 09:00-14:00

30. 8ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, Αρτάκης 9, Κάτω Τούμπα, 09:00-14:00

31. 6ο Παράρτημα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης, Νούκα Στεφάνου 10, Χαριλάου, 09:00-14:00

32. Ιατρείο ΕΟΔΥ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Βασιλίσσης Όλγας 198, στον προαύλιο χώρο της Περιφέρειας, 09:30-15:00

33. Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Ν. Ευκαρπία, 08:30-15:00

34. Αιτωλοακαρνανία, Μεσολόγγι, Γ.Ν. Μεσολογγίου «Χατζηκώστα» (Εμβολιαστικό Κέντρο), 08:30-14:30

35. Αιτωλοακαρνανία, Κοινοτικό Κτίριο, Ίδρυμα Τσώνη, Ναύπακτος, 11:00-14:00

36. Αιτωλοακαρνανία, Αγρίνιο, Οικίσκος έξωθεν Κέντρου Υγείας, 09:00-15:00

37. Αιτωλοακαρνανία, Αγρίνιο, Γ.Ν. Αιτωλ/νιας (Νοσηλ. Μονάδα Αγρινίου), 09:00-14:00

38. Αργολίδα, Αίθουσα Δανάη-Στρατώνες Καποδίστρια, Άργος, 09:00-14:00

39. Αργολίδα, Κοινωνικό Ιατρείο, Ναύπλιο, 09:00-14:00

40. Αρκαδία, Παναρκαδικό Νοσοκομείο, Τρίπολη, 08:00-14:00

41. Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

42. Αχαΐα, Πάτρα, Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα, 08:00-20:30

43. Αχαΐα, Πάτρα, Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα, 08:30-14:30

44. Αχαΐα, Πάτρα, Δημαρχείο (Μαιζώνος & Βότση Γωνία), 08:00-14:30

45. Αχαΐα, Πάτρα, Γενικό Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, 08:00-20:00

46. Αχαΐα, Πάτρα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ρίου, 08:00-14:30

47. Αχαΐα, Πάτρα, Παμπελοποννησιακό Στάδιο, 08:30-14:30

48. Αχαΐα, Αίγιο, Γενικό Νοσοκομείο, 08:30-14:30

49. Βοιωτία, ΚΥ Θήβας, Κάδμου 47,09:00-15:00

50. Βοιωτία, Αίθουσα στο ισόγειο του παλιού Δημαρχείου Λιβαδειάς Σπυρίδωνος 1, Λιβαδειά, 08:30-15:00

51. Γρεβενά, Εξεταστήριο Θ. Ζιάκα 23, 08:30-15:00

52. Δράμα, Πρώην Δημαρχείο, Έναντι Πλατεία Ελευθερίας, 08:00-14:30

53. Δράμα, Χαριτωμένη, Τοπική Κοινότητα, 09:00-14:00

54. Έβρος, Ισόγειο Παλιού Δημαρχείου Αλεξανδρούπολης-Πρώην ΚΕΠ, Μπουμπουλίνας 8, 08:30-15.00

55. Έβρος, Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης, Σουλίου 2, 09:00-14:00

56. Έβρος, Πέπλος, Κτίριο ΚΑΠΗ, 09:00-13:00

57. Έβρος, Κοινότητα Λαβάρων, 10:00-13:00

58. Έβρος, Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας, Ευριπιδου Ζιγκμπουργκ 10, 08:30-15:30

59. Έβρος, Λιμάνι Καμαριώτισσας, Σαμοθράκη, 08:00-15:00

60. Εύβοια, Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, 08:30-15:30

61. Εύβοια, Χαλκίδα, Πάρκο του Λαού, Αλιβερίου και Κιαπέκου γωνία, 09:30-15:00

62. Εύβοια, Δημαρχείο Νέας Αρτάκης, Κωνσταντινουπόλεως 45, 10:00-14:00

63. Ευρυτανία, έναντι ΚΑΠΗ Καρπενησίου, 09:00-15:30

64. Ζάκυνθος, ΙΚΑ, Γλάδστωνος 6, 08:30-15:30

65. Ηλεία, Πύργος, Γενικό Νοσοκομείο, 08:30-14:30

66. Ηλεία, Ζαχάρω, Πνευματικό Κέντρο, 08:30-14:30

67. Ηλεία, Αμαλιάδα, Συνεδριακό Κέντρο, 08:30-14:30

68. Ημαθία, ΚΑΠΗ Βέροιας, Μαυρομιχάλη 14, 09:00-15:00

69. Ημαθία, Κέντρο Υγείας Βέροιας, Μοράβα 2 & Εμμανουήλ Παππά, 08:30-15:30

70. Ημαθία, Νάουσα, Πολυχώρος Λαναρά Αίθουσα Βετλανς, 09:30-14:00

71. Ηράκλειο, Άγαλμα Ελευθέριου Βενιζέλου, Πλατεία Ελευθερίας, 08:30-19:30

72. Ηράκλειο, Isobox, προαύλιος χώρος 7ης ΥΠΕ, 09:00-15:00

73. Ηράκλειο, Isobox, προαύλιος χώρος Βενιζελείου Νοσοκομείου, 08:30-14:30

74. Ηράκλειο, προαύλιος χώρος ΠΑΓΝΗ (ΤΕΠ), 08:30-14:30

75. Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

76. Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

77. Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

78. Ικαρία, Κ.Υ Ευδήλου, 08:00-16:00

79. Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

80. Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

81. Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

82. Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Λ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

83. Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 10:00-13:00

84. Καβάλα, Νομαρχείο Καβάλας, Εθνικής Αντιστάσεως 20, 08:00-14:30

85. Καβάλα, Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης, 09:00-14:00

86. Κάλυμνος, Κεντρικός Λιμένας, 08:30-15:30

87. Λέρος, Δημοτικό Κτιριο Δόνα, 08:30-15:30

88. Καρδίτσα, Πλατεία Αγίας Παρασκευής, Τέρμα Σαρανταπόρου, 09:00-15:00

89. Καστοριά, ISOBOX Λεωφόρος Κύκνων, 08:30-15:30

90. Καστοριά, Κέντρο Υγείας Καστοριάς, Καπετάν Κώττα 2, 08:30-15:30

91. Καστοριά, Άργος Ορεστικό, ΚΑΠΗ, 09:30-13:30

92. Κέρκυρα, Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, Μάντζαρου 5, 09:00-20:00

93. Κέρκυρα, Κέντρο Υγείας Λευκίμμης, 09:30-14:30

94. Κεφαλληνία, Αργοστόλι, Πλατεία Βαλλιάνου, 08:00-16:00

95. Κιλκίς, Β’ Εργατικές Κατοικίες, Αμπέλων 4, 09:00-15:00

96. Κιλκίς, Αγροτικό Ιατρείο Νέας Σάντας, 09:00-15:00

97. Κιλκίς, Δημοτικό Κατάστημα Ευρωπού, 09:00-15:00

98. Κιλκίς, Δημοτικό Κατάστημα- Πρώην ΔΕΥΑ Αξιούπολης, 09:00-15:00

99. Κιλκίς, Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου, 09:00-15:00

100. Κοζάνη, Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, Περγαμου 62, 08:30-15:30

101. Κοζάνη, Κέντρο Υγείας Κοζάνης, Αριστοφάνους 5Α, 08:30-15:30

102. Κοζάνη, Αιανή, Αγροτικό Ιατρείο, 10:00-12:00

103. Κόρινθος, Δημοτικό θέατρο Κορίνθου, Δαμασκηνού 57, πλησίον Πανεπιστημίου, 08:30-15:00

104. Κως, Ιερού Λόχου 15 (πρώην Παιδικός σταθμός), 08:30-15:00

105. Λακωνία, παλαιό Δημαρχείο Σπάρτης, Κεντρική Πλατεία, 09:00-15:00

106. Λακωνία, Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, 09:00-14:30

107. Λακωνία, Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, 08:15-15:30

108. Λάρισα, ΟΣΕ, 09:00-20:00

109. Λάρισα, Κ.Υ Φαρσάλων, 09:00-12:00

110. Λάρισα, Εμπορικό Κέντρο Γαία, 09:00-15:00

111. Λάρισα, Μύλος του Παππά, 09:00-15:00

112. Λάρισα, ΔΥΠΑ, Πρώην ΟΑΕΔ, 09:00-14:00

113. Λασίθι, ισόγειο κτήριο ΟΚΥΔΑΝ Αγίου Νικολάου, 08:30-15:00

114. Λέσβος, Κ.Υ Μυτιλήνης, 09:00-15:00

115. Λέσβος, Parking Μυτιλήνης, 09:00-15:00

116. Λέσβος, ΚΥ Καλλονής, 09:00-13:00

117. Λευκάδα, παλιό Νοσοκομείο, κτίριο ΕΚΑΒ, Α. Βαλαωρίτη 40, 08:00-15:00

118. Λήμνος, ΠΙ Πορτιανού, 08:30:14:30

119. Μαγνησία, τοπικά Ιατρεία Νέας Ιωνίας Βόλου (πρώην Κ.Υ Ν. Ιωνίας), πάροδος Τικόγλου, 08:00-14:00

120. Μαγνησία, Γ.Ν. Βόλου, Πολυμέρη 134, 08:30-13:30

121. Μεσσηνία, Καλαμάτα, Μέγαρο Χορού, 08:30-14:00

122. Μεσσηνία, Καλαμάτα, Isobox Κέντρου Υγείας, 08:30-14:30

123. Μεσσηνία, Καλαμάτα, Γενικό Νοσοκομείο,Isobox Επειγόντων, 08:15-14:15

124. Μεσσηνία, Μεσσήνη, Δασκαρόλειο Πολιτιστικό Κέντρο, 09:00-13:30

125. Μεσσηνία, Μελιγαλάς, Κέντρο Υγείας, 09:00-13:30

126. Ξάνθη, Κέντρο Υγείας Ξάνθης, ISOBOX, Ανδρέα Δημητρίου 1, 08:00-14:00

127. Ξάνθη, Ξύλινο Σπιτάκι, Πρώην ΔΕΥΑΞ, Πλατεία Ελευθερίας, 08:30-14:00

128. Πάρος, Νάουσα, Αίθουσα ΑΜΕΣ Νηρέα, 08:30-15:00

129. Πέλλα, Δημαρχείο Γιαννιτσών, Χατζηδημητρίου και Εθνικής Αντιστάσεως, 09:30-14:30

130. Πέλλα, Κέντρο Υγείας Κρύας Βρύσης, Δωδεκανήσου 1, 08:30-15:30

131. Πέλλα, Πλατεία Μικρών Καταρρακτών-Χατζηγιάννειο Κέντρο, Τσιμισκή 2, 10:00-14:30

132. Πιερία, Κέντρο Υγείας Κατερίνης, Κανελλοπούλου 1, 08:00-15:00

133. Πιερία, Παλαιό Νοσοκομείο Κατερίνης, 09:00-15:00

134. Πιερία, Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου, 09:00-15:00

135. Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

136. Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

137. Ρέθυμνο, Αίθουσα Εκδηλώσεων Ι.Ν. Πέτρου & Παύλου, Μισίρια, 09:00-14:00

138. Ρέθυμνο, Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Αποστόλων, Απόστολοι Αμαρίου, 09:00-14:30

139. Ροδόπη, Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, Δημοκρατίας 1, Κομοτηνή, 09:00-15:00

140. Ροδόπη, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, Συμεωνίδη και Υψηλάντου γωνία, Κομοτηνή, 09:00-15:00

141. Ροδόπη, Ξυλαγανή, Δημοτικό Κατάστημα, Πλατεία Ειρήνης, 10:00-14:00

142. Ρόδος, Πνευματικό κέντρο Κρεμαστής, 09:00-14:30

143. Ρόδος, παλιό Νοσοκομείο Ρόδου, Παπαλουκά 5-8, 08:30-15:00

144. Σάμος, Isobox έμπροσθεν Κ.Υ. Καρλοβάσου Σάμου, 08:00-14:30

145. Σάμος, Isobox έμπροσθεν Γ.Ν Σάμου, 08:00-14:30

146. Σέρρες, Κέντρο Υγείας Σερρών, 08:30-19:30

147. Σέρρες, Κέντρο Υγείας Νιγρίτας, 09:00-15:00

148. Σέρρες, Κέντρο Υγείας Ροδολίβους, 09:30-14:30

149. Σέρρες, Κέντρο Υγείας Ηράκλειας, 09:00-14:30

150. Σέρρες, Κέντρο Υγείας Στρυμονικού, 09:00-15:00

151. Σέρρες, Κέντρο Υγείας Σιδηροκάστρου, 09:00-14:30

152. Σκιάθος, Λιμάνι Σκιάθου, 08:00-15:30

153. Σύρος, Αθλητικό κέντρο Δημήτριος Βικέλας, 08:30-15:30

154. Τρίκαλα, πάροδος Γαριβάλδη Πεζόδρομος Πνευματικού Κέντρου, 07:30-13:30

155. Τρίκαλα, Κεντρική Πλατεία Καλαμπάκας, 08:00-10:00

156. Τρίκαλα, Ε΄ΚΑΠΗ, 09:30-14:30

157. Φθιώτιδα, Δημοτικό Parking Γαλανέικα, Αλύτρωτων Πατρίδων και Αγίας Παρασκευής, Λαμία, 09:00-15:00

158. Φθιώτιδα, Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, χώρος Εκδοτηρίων, 09:00-15:00

159. Φθιώτιδα, Δημαρχείο Δομοκού, 09:00-13:00

160. Φλώρινα, Ιατρείο ΕΟΔΥ, Ηπείρου 26, 08:30-15:00

161. Φλώρινα, ΔΕΤΕΠΑ Αμυνταίου, Πλατεία Δ. Μάκρη 36, 08:30-15:00

162. Φωκίδα, Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας, 09:00-15:00

163. Φωκίδα, Δεσφίνα, Αγροτικό Ιατρείο, 09:00-13:00

164. Χαλκιδική, Νέα Μουδανιά, Πρώην 4ο Νηπιαγωγείο, Παναγίας Κορυφινής και Καλόλιμνου, 08:30-15:00

165. Χαλκιδική, Μεγάλη Παναγία, Πολιτιστικό Κέντρο, 09:30-14:00

166. Χανιά, 1η-2η ΤΟΜΥ Χανίων, παλιό Νοσοκομείο Χανίων,Καποδιστρίου και Δραγούμη, 08:30-15:00

167. Χανιά, Αύλειος χώρος 1ου Κέντρου Υγείας Χανίων, Λεωφόρος Καραμανλή 99, 08:30-15:00

168. Χανιά, Γ.Ν Χανίων “Άγιος Γεώργιος”, (ΤΕΠ COvid), 08:30-14:30

169. Χίος, Κ.Υ Χίου, Λετσαίνης 1 & Αγ. Ειρήνης, 07:30-14:30

170. Χίος, Πλατεία Βουνακίου Χίου, 07:30-14:30

171. Χίος, Νένητα, 09:00-12:00

*Ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις – αλλαγές στα σημεία και στο ωράριο των μαζικών δειγματοληψιών.

#ΕΟΔΥ #κλιμάκιο #κορωνοϊός #rapid_test

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 8:40 pm


Υπ. Εξωτερικών: Στην Κροατία ο Γεραπετρίτης–Με ποιους θα συναντηθεί

Υπ. Εξωτερικών: Στην Κροατία ο Γεραπετρίτης–Με ποιους θα συναντηθεί

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα πραγματοποιήσει αύριο, Τρίτη 19 Μαρτίου, επίσκεψη στην Κροατία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Γεραπετρίτης θα έχει, στις 9:30 π.μ., συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας, Gordan Grlić Radman.

Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών, θα ακολουθήσουν, στις 10:50 π.μ., δηλώσεις των δύο Υπουργών προς τον Τύπο.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenković.

#υπουργείο_εξωτερικών #Γεραπετρίτης #ΚΡΟΑΤΙΑ #Ζάγκρεμπ

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 8:30 pm


Έκτακτη προσγείωση Airbus της Lufthansa στη Ρόδο (video)

Έκτακτη προσγείωση Airbus της Lufthansa στη Ρόδο (video)

Το Airbus A300-330 της Lufthansa, που εκτελούσε πτήση από τη Φρανκφούρτη προς το Ντουμπάι, πραγματοποίησε έκτακτη προσγείωση στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας (18/3).

Πιο συγκεκριμένα, μετά από 2:30 ώρες πτήσης και μόλις μερικά ναυτικά μίλια μετά τη Ρόδο, o κυβερνήτης είδε ένδειξη «πρόβλημα στα ηλεκτρονικά» του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να ζητήσει επείγουσα προσγείωση στο διεθνές αεροδρόμιο της Ρόδου.

Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ζήτησε αρχικά άδεια προσγείωσης στο τουρκικό αεροδρόμιο του Ντάλαμαν αλλά λίγα λεπτά αργότερα ζήτησε εκ νέου από τον πύργο ελέγχου την άδεια να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου όπως και έγινε.

Στο αεροδρόμιο σήμανε συναγερμός και ετοιμάστηκαν πυροσβεστικά οχήματα, ενώ η προσγείωση έγινε χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα και μηχανικοί αναμένεται να ελέγξουν το πρόβλημα.

Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση από την πλευρά της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ρόδου και της πυροσβεστικής υπηρεσίας στο αεροδρόμιο καθώς υπήρξαν πληροφορίες ότι υπήρχαν καπνοί στο εσωτερικό του αεροσκάφους ή στο πίσω μέρος του αεροσκάφους.

Όλοι οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αλλά για λόγους ασφαλείας τηρούνται όλα τα μέτρα που προβλέπουν διεθνείς κανονισμοί.

Για τον λόγο αυτό το αεροσκάφος θα παραμείνει στο αεροδρόμιο Ρόδου μέχρι να γίνει ενδελεχής έλεγχος από τους μηχανικούς, οι οποίοι και θα αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί η πτήση του.

#Airbus #Lufthansa #Ρόδος #αεροπλάνο #ΕΠΙΒΑΤΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 8:15 pm


Ζελένσκι: Κρίσιμη η άμεση αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία

Ζελένσκι: Κρίσιμη η άμεση αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία

Η ταχεία απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για την βοήθεια προς την Ουκρανία είναι «κρίσιμης σημασίας», δήλωσε τη Δευτέρα (18/3) ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την διάρκεια συνάντησής του με το αμερικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Ο ουκρανικός στρατός υποφέρει από την έλλειψη πυρομαχικών στη μάχη απέναντι στον ρωσικό στρατό. 

«Είναι, για εμάς, κρίσιμης σημασίας το αμερικανικό Κογκρέσο να ολοκληρώσει γρήγορα όλες τις αναγκαίες διαδικασίες και να λάβει μία τελική απόφαση» είπε ο Ζελένσκι, για το πακέτο των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, που είναι μπλοκαρισμένο εδώ και μήνες, εξαιτίας της μικροπολιτικής αντιπαλότητας ανάμεσα σε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς.

#Ζελένσκι #Ουκρανία #ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ_ΒΟΗΘΕΙΑ #στήριξη #Κογκρέσο

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 8:05 pm


Διπλάσια η τιμή του κακάο από την αρχή του 2024

Διπλάσια η τιμή του κακάο από την αρχή του 2024

Οι τιμές των futures για το κακάο έχουν διπλασιαστεί σε λιγότερο από τρεις μήνες, θέτοντας ξανά στο επίκεντρο το υψηλό κόστος της σοκολάτας ενόψει του Πάσχα.

Ειδικότερα, το πλέον ενεργό συμβόλαιο στη Νέα Υόρκη σημείωσε άνοδο έως και 5,9% στα 8.493 δολάρια ανά μετρικό τόνο, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, προτού μειώσει κάποια κέρδη αργότερα μέσα στην ημέρα. 

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ενώ οι βιομηχανίες αγοράζουν σπόρους κακάο μήνες πριν τους χρειαστούν, το ράλι αρχίζει να «δαγκώνει», αυξάνοντας το κόστος για τους καταναλωτές και στέλνοντας τους παραγωγούς σοκολάτας να αναζητούν λύσεις. Ορισμένες μπάρες σοκολάτας γίνονται πιο ακριβές, μικρότερες ή γεμίζουν με άλλες γεύσεις για να μετριαστεί ο αντίκτυπος.

«Υπάρχουν πολλοί που έχουν ήδη ανακοινώσει αυξήσεις τιμών. Είμαστε και εμείς μέρος αυτής της ομάδας», δήλωσε ο Martin Hug, οικονομικός διευθυντής της εταιρείας παραγωγής σοκολάτας Lindt & Spruengli AG. «Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε, αυτήν τη στιγμή, τι θα συμβεί με την αγορά κακάο. Αλλά, νομίζω ότι το έχουμε ελέγξει όσο καλύτερα μπορούμε».

Ακριβότερη σοκολάτα σημαίνει άσχημα νέα για τους καταναλωτές, που στρέφονται στα γλυκά για τον εορτασμό του Πάσχα. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανικού Εμπορίου των ΗΠΑ, σχεδόν το 90% των Αμερικανών καταναλωτών δήλωσαν ότι θα αγοράσουν γλυκά για τις γιορτές. Οι συνολικές δαπάνες για γλυκά -συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας- υπολογίζονται σε 3,1 δισ. δολάρια, το δεύτερο υψηλότερο ποσό στα διαθέσιμα στοιχεία.

Το κόστος του κακάο αναμένεται να παραμείνει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς οι καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική - σημαντική περιοχή καλλιέργειας - έχουν πληγεί από ασθένειες και μια σειρά ακραίων καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα ο κόσμος να βρίσκεται σε τροχιά τρίτου διαδοχικού ελλείμματος στον εφοδιασμό. 

Δεν υπάρχει «ακόμη καμία ορατότητα για την επόμενη σοδειά», που ξεκινά το φθινόπωρο, δήλωσε ο Fuad Mohammed Abubakar, επικεφαλής της Ghana Cocoa Marketing Company UK Ltd. «Η πρόκληση για την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα είναι ότι κανείς δε γνωρίζει πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της παραγωγής τους. Δεν υπάρχει διάσωση της προσφοράς τους επόμενους μήνες».

Ο κάτω του κανονικού ρυθμός παραδόσεων στα λιμάνια της κορυφαίας παραγωγού Ακτής Ελεφαντοστού συνέχισε να ωθεί τις τιμές προς τα πάνω και οι επικείμενοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί για τους Ευρωπαίους εισαγωγείς αυξάνουν τα εμπόδια. Οι αναλυτές της Citi Research έχουν αναφέρει στο παρελθόν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φθάσουν έως και τα 10.000 δολάρια ανά τόνο και να παραμείνουν αυξημένες έως το β' εξάμηνο του 2025.

#ΚΑΚΑΟ #FUTURES #τιμή #Άνοδος #ΑΥΞΗΣΗ #ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ_ΠΡΟΣΦΟΡΑ #καιρικές_συνθήκες

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 7:49 pm


Απώλειες στις ευρωαγορές εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed

Απώλειες στις ευρωαγορές εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed

Υποτονικά ξεκίνησαν τη νέα εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές, κλείνοντας με απώλειες τη συνεδρίαση της Δευτέρας (18/3), καθώς οι επενδυτές αναμένουν την επερχόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε 0,10% χαμηλότερα, στις 504,32 μονάδες, έχοντας περάσει τη συνεδρίαση κυμαινόμενος εκατέρωθεν της επίπεδης γραμμής. Οι μετοχές του τομέα των τηλεπικοινωνιών σημείωσαν πτώση 1,4%, ενώ οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας σημείωσαν άνοδο 0,9%.

Όσον αφορά τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε οριακά, κατά 0,01%, στις 17.939,21 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,05% στις 7.723,54 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,20% στις 8.148,14 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB παρέμεινε αμετάβλητος στις 33,940.96 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε οριακή πτώση 0,01% στις 10.596,70 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI κατέγραψε άνοδο 0,65%, κλείνοντας στις 6.170,73 μονάδες.

Την Τρίτη ξεκινά η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς την Fed, με την απόφαση για την πολιτική που θα ακολουθήσει να αναμένεται την επόμενη ημέρα. Δημοσκόπηση του Reuters με τη συμμετοχή οικονομολόγων εκτιμά ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια αναφοράς σταθερά στο 5,25% έως 5,5%.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #ευρωπαϊκά_χρηματιστήρια_ #απώλειες #FED

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 7:28 pm


Το πρώτο βίντεο από τη φρεγάτα ΥΔΡΑ στην Ερυθρά Θάλασσα

Το πρώτο βίντεο από τη φρεγάτα ΥΔΡΑ στην Ερυθρά Θάλασσα

Το πρώτο βίντεο από την φρεγάτα ΥΔΡΑ έρχεται στο φως της δημοσιότητας από τον επίσημο λογαριασμό Χ της Ευρωπαϊκής επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ.

Στο οπτικό υλικό 15 δευτερολέπτων διακρίνεται το εμπορικό πλοίο που συνοδεύεται στα στενά Μπαμπ Αλ Μάντεμπ ή αλλιώς «Πύλη των Δακρύων», όπως έχουν χαρακτηριστεί. Πρόκειται για το πιο κοντινό σημείο με τις ακτές της Υεμένης, καθώς σε ορισμένα σημεία φτάνει μόλις τα 26 χλμ απόσταση.

Στο βίντεο διακρίνει κανείς το 5 ιντσών πυροβόλο με το οποίο επιχείρησε η φρεγάτα κατά μη επανδρωμένης απειλής την περασμένη εβδομάδα, αλλά και το σύστημα Phalanx εγγύς προστασίας του πλοίου.

Τις ημέρες αυτές, η φρεγάτα έχει δέσει για ανεφοδιασμό στο λιμάνι του Τζιμπουτί και σήμερα, πιθανά τις νυχτερινές ώρας, θα αποπλεύσει εκ νέου για ακόμη ένα 10ημερο εν πλω. Αναμένεται να ανοιχτεί από ακτές περισσότερα από 300 ναυτικά μίλια, ώστε να παραλάβει την εμπορική αρμάδα και να την συνοδεύσει με ασφάλεια.

{https://twitter.com/EUNAVFORASPIDES/status/1769736024878428524}

#υδρα #ΑΣΠΙΔΕΣ #Ερυθρά_Θάλασσα #πολεμικό_ναυτικό #ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 7:10 pm


Σχοινάς: Αποτέλεσμα πολυετούς δουλειάς η συμφωνία με την Αίγυπτο

Σχοινάς: Αποτέλεσμα πολυετούς δουλειάς η συμφωνία με την Αίγυπτο

«Νομίζω ότι είναι ακόμα μια δικαίωση για το πώς Ελλάδα και Ευρώπη ή αν θέλετε η ευρωπαϊκή Ελλάδα μπορεί να έχει βαρύνοντα ρόλο στα τεκταινόμενα στην περιοχή», είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Κάιρο, τον ρόλο της Αθήνας και τις προσδοκίες για τις μεταναστευτικές ροές.

Μιλώντας στο ΕΡΤnews, τόνισε πως «δεν είναι κάθε μέρα που βλέπει κανείς πέντε πρωθυπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επισκέπτονται μαζί, συντονισμένα, μια τρίτη χώρα για να υπογράψουν μια συμφωνία τέτοιας εμβέλειας. Παρ’ όλο που παρουσιάστηκε ως συμφωνία για το μεταναστευτικό, η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αιγύπτου είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση που καλύπτει όχι μόνο το μεταναστευτικό, αλλά και ένα ευρύ πρόγραμμα στήριξης της αιγυπτιακής οικονομίας. Η Αίγυπτος είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.
Με τη συμφωνία λοιπόν αυτή βοηθάμε την Αίγυπτο να σταθεί στα πόδια της, στην οικονομία, στην αγορά εργασίας, στο περιβάλλον, στην ενέργεια. Είναι μια πολύ μεγάλη όντως ιστορική κίνηση», είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Σχοινάς μίλησε και για εξαιρετικά σημαντική προεργασία από τις Βρυξέλλες και από την Αθήνα, ενώ και ο ίδιος ταξίδεψε στην Αίγυπτο δύο φορές. Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε όλα τα επίπεδα, έχει προνομιακές σχέσεις με την αιγυπτιακή ηγεσία.

Μηδενικές μεταναστευτικές ροές από την Αίγυπτο 

«Από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη έχουμε μηδενικές ροές. Δεν έχουμε δηλαδή το πρόβλημα που έχουμε με την Τυνησία. Το πρόβλημά μας με την Αίγυπτο είναι στο σύνορο Αιγύπτου – Λιβύης, εκεί είναι τα τελευταία ανησυχητικά φαινόμενα που βλέπουμε προς τη νότια Κρήτη και τη Γαύδο», εξήγησε ο κ. Σχοινάς και συμπλήρωσε: «Εκεί όντως χρειαζόμαστε περισσότερο έλεγχο, στο σύνορο Αιγύπτου-Λιβύης και χρειαζόμαστε και περισσότερο έλεγχο στο νότιο σύνορο της Αιγύπτου προς το Σουδάν, εκεί όπου και εκεί υπάρχει αναταραχή.

Η Ευρώπη με δυο πολέμους στη γειτονιά της, δεν έχει την πολυτέλεια να απεκδυθεί του ρόλου της ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή. Η γεωπολιτική Ευρώπη, ντε φάκτο, πρέπει να στηρίξει τη σταθερότητα στην περίμετρο μας, στον περίγυρό μας και ο ρόλος της Αιγύπτου είναι απόλυτα κρίσιμος σ αυτή την εξίσωση.
Γι αυτό και η συμφωνία αυτή, της Κυριακής, δε θα βοηθήσει μόνο την Ευρώπη να κρατήσει την Αίγυπτο σταθερή, αλλά θα βοηθήσει και την Αίγυπτο να σταθεί στα πόδια της στο παγκόσμιο οικονομικό οικοσύστημα.

Το καλύτερο αντίδοτο στην ακροδεξιά η καλή πολιτική

«Φοβικοί, λαϊκιστές, οι οποίοι υπόσχονταν και στην εποχή της κρίσης ότι θα άνοιγαν οι ουρανοί και θα προέκυπταν μαγικά εύκολες λύσεις στα πολυσύνθετα προβλήματα, διαψεύστηκαν, επειδή η Ευρώπη άσκησε καλή πολιτική. Το καλύτερο αντίδοτο στην ακροδεξιά είναι η καλή πολιτική. Αυτή που απαντάει στα προβλήματα του κόσμου. Όσο παράγουμε καλή πολιτική, αποτελεσματική πολιτική, λύσεις στα προβλήματα των Ευρωπαίων, τόσο αποδυναμώνεται ο λόγος της ακροδεξιάς», είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Κι ενώ είναι σε εξέλιξη το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες με επίκεντρο τη βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ότι «η Γάζα δεν πρέπει να αποτελέσει μια ανοιχτή πληγή σε βάθος χρόνου». Η απάντηση του Ισραήλ πρέπει να είναι σύμφωνα με τους κανόνες του ανθρωπιστικού και του διεθνούς δικαίου. Η Ευρώπη συνεχίζει να στηρίζει τους Παλαιστινίους. Είμαστε οι μόνοι στον κόσμο με τέτοιο ύψος βοήθειας, 200 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστική βοήθεια. Αλλά αυτή η πληγή πρέπει να κλείσει σύντομα», τόνισε.

Μια μέρα η Ρωσία θα κυβερνηθεί δημοκρατικά

«Η Ρωσία από τον Φεβρουάριο του 2022 έχει προκαλέσει έναν παράλογο, ανεπίτρεπτο πόλεμο. Έχει παραβιάσει κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου και ο αγώνας των Ουκρανών είναι ένας αγώνας όχι μόνο για την ανεξαρτησία της χώρας τους, αλλά και ένας αγώνας υπεράσπισης των κανόνων του διεθνούς δικαίου, πάνω στο οποίο βασίζεται και η ύπαρξη της Ενωμένης Ευρώπης», τόνισε ο κ. Σχοινάς και συμπλήρωσε: «Αυτό δε σημαίνει ότι η Ευρώπη θα εκστρατεύσει στρατιωτικά στην περιοχή. Δεν πιστεύω ότι αυτό θα ήταν η λύση, αλλά πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο τον αγωνιζόμενο ουκρανικό λαό.
Και πρέπει, να κάνει ή να αρχίσει να κάνει και μια σημαντική διάκριση ανάμεσα στη Ρωσία, στο ρωσικό λαό που είναι ένας ευρωπαϊκός λαός και αυτήν την κλίκα των ανθρώπων γύρω από τον Πούτιν, οι οποίοι έφεραν τη Ρωσία στην κατάντια τη σημερινή. Νομίζω ότι είναι η ώρα για την Ευρώπη να αρχίζει να διαχωρίζει τη Ρωσία και τον ρωσικό λαό ως φίλιες ευρωπαϊκές δυνάμεις από την κλίκα του Πούτιν, η οποία προσπαθεί να παράξει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, να απομονώσει τη Ρωσία από την Ευρώπη και τη Δύση.

Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι θα ρθει μια μέρα όπου και η Ρωσία θα κυβερνηθεί δημοκρατικά. Δεν μπορεί κανένα, καμία ομάδα, καμία κλίκα, καμία αυθαιρεσία να στερήσει σε έναν λαό όπως τον ρωσικό από τα αγαθά της δημοκρατίας. Είμαι σίγουρος ότι θα έρθει μια τέτοια μέρα. Και θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι και μακριά αυτή η μέρα που η Ρωσία θα κυβερνηθεί δημοκρατικά», είπε, κλείνοντας, ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

#ΣΥΜΦΩΝΙΑ_ΕΕ_ΑΙΓΥΠΤΟΥ #ΕΛΛΑΔΑ #ΕΕ #Αίγυπτος #Ευρωπαική_Επιτροπή #ΚΟΜΙΣΙΟΝ #Σχοινάς

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 6:49 pm


Η LinkedIn ετοιμάζεται να ενσωματώσει στην πλατφόρμα ανταγωνιστικά παιχνίδια γρίφων

Η LinkedIn ετοιμάζεται να ενσωματώσει στην πλατφόρμα ανταγωνιστικά παιχνίδια γρίφων

Το LinkedIn, είναι γνωστό ως μια πλατφόρμα που απευθύνεται ανθρώπους που επιθυμούν να δικτυωθούν, να συλλέξουν γνώσεις για επαγγελματικούς σκοπούς και να αναζητήσουν θέσεις εργασίας ή το κατάλληλο προσωπικό για την εταιρεία τους, μια επιχείρηση που μετρά περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες. Με στόχο να ενισχύσει τον χρόνο που περνούν οι άνθρωποι στην πλατφόρμα, η εταιρεία σκοπεύει να μπει σε έναν εντελώς νέο χώρο: τα παιχνίδια.

Το LinkedIn εργάζεται πάνω σε μια νέα εμπειρία παιχνιδιών, αξιοποιώντας το ενδιαφέρον για παιχνίδια γρίφων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρία πρώτα παιχνίδια του LinkedIn θα ονομάζονται Queens, Inference και Crossclimb. Η ιδέα με την οποία φαίνεται να πειραματίζεται η εταιρεία περιλαμβάνει τη βαθμολόγηση των παικτών, οι οποίοι είναι χωρισμένοι σε ομάδες με βάση το πού εργάζονται, με τις εταιρείες να «κατατάσσονται» με βάση αυτές τις βαθμολογίες.

Εκπρόσωπος της LinkedIn επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία εργάζεται πάνω σε ένα gaming project, όμως, όπως είπε, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ημερομηνία έναρξης της υπηρεσίας. «Πειραματιζόμαστε με την ένταξη παιχνιδιών, που βασίζονται σε γρίφους, στην εμπειρία του LinkedIn για να ξεκλειδώσουμε λίγη διασκέδαση και να εμβαθύνουμε τις ανθρώπινες σχέσεις και ελπίζουμε να πυροδοτήσουμε μια ευκαιρία για συζητήσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο TechCrunch.

#LinkedIn #παιχνίδια #ΓΡΙΦΟΙ #ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ #Ανταγωνισμός

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 6:30 pm


POS: Αγώνας δρόμου για να κλείσουν τα κενά-Πού παρουσιάζονται αδυναμίες;

POS: Αγώνας δρόμου για να κλείσουν τα κενά-Πού παρουσιάζονται αδυναμίες;

"Πάσει δυνάμει" τρέχει ο όλος μηχανισμός παρόχων λογισμικού, αλλά κι εμπλεκομένων εταιρειών ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές και το Taxis.

Όπως ανέφερε στο περιθώριο εκδήλωσης προς τα ΜΜΕ, πριν λίγες μέρες, κορυφαίο στέλεχος από το οικοσύστημα της αγοράς ηλεκτρονικών πληρωμών, πάνω στο όλο θέμα "έχει πέσει όλος ο μηχανισμός", με στόχο να γίνει εφικτή η ολοκλήρωση της διαδικασίας. Από τα call centers μέχρι τους μηχανικούς γίνεται προσπάθεια να λυθούν προβλήματα που καταγράφονται ειδικά για επιχειρήσεις που έχουν πολλά POS να διασυνδέσουν με τις ταμειακές τους. Εκεί τα ζητήματα, ειδικά με τα λογισμικά, είναι πολλά. Πάντως, όπως τονίζεται, θα έπρεπε να είχε τρέξει σταδιακά η διαδικασία, ώστε να αποφευχθεί το "μπούκωμα" του μηχανισμού, δεδομένης και της κατάστασης στην Ελλάδα, που όλα γίνονται την τελευταία στιγμή. Έτσι, θα μπορούσε και η αγορά να λειτουργήσει πιο ομαλά και να μη χάνει μομέντουμ κι ευκαιρίες, έχοντας βάλει όλο το δυναμικό της τώρα για να τρέξει το σχέδιο με τα POS. 

Στο μεταξύ, “σήμα” για αδυναμίες στη λειτουργία του myDATA (my Digital Accounting and Tax Application) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εκπέμπει το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Συγκεκριμένα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι υπάρχει πρόβλημα, τόσο στο σκέλος του κλειδώματος της περιοδικής δήλωσης του ΦΠΑ, όσο και στο σκέλος χαρακτηρισμού των δαπανών στο ηλεκτρονικό σύστημα myData, ενώ εξίσου σημαντικά προβλήματα αναφέρονται και για την ΑΜΕΣΗ και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ εφαρμογής των POS και IRSο.

Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση σημειώνει:

“Η Τοπική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του 15ου  Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Κρήτης (Χανιά και Ρέθυμνο), ως ενεργό και αναπόσπαστο τμήμα της τοπικής κοινωνίας και της επιχειρηματικής κοινότητας των Χανίων και του Ρεθύμνου, γίνεται καθημερινά δέκτης μηνυμάτων απόγνωσης αναφορικά με τα προβλήματα και την αδυναμία εφαρμογής του myDATA (my Digital Accounting and Tax Application) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Τα μηνύματα, που προέρχονται από τις εκατοντάδες των μελών του ΟΕΕ Δυτικής Κρήτης (Λογιστές και Οικονομολόγοι) και από τις χιλιάδες των τοπικών επιχειρήσεων σε Χανιά και Ρέθυμνο, αφορούν τόσο στο σκέλος του κλειδώματος της περιοδικής δήλωσης του ΦΠΑ, όσο και στο σκέλος χαρακτηρισμού των δαπανών στο ηλεκτρονικό σύστημα myData, ενώ εξίσου σημαντικά προβλήματα αναφέρονται και για την ΑΜΕΣΗ και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ εφαρμογής των POS και IRSο.

Η άμεση και υποχρεωτική επιβολή εφαρμογής των ανωτέρω, στο πλαίσιο ενός βίαιου και ραγδαίου ψηφιακού μετασχηματισμού γίνεται τα τελευταία χρόνια σε μία κοινωνία που ΔΕΝ είχε το χρόνο και τις ευκαιρίες να λάβει κατάλληλη γνώση-κουλτούρα για να εξοικειωθεί με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Από την πλευρά της, η πολιτεία, αντί να προχωρήσει με μία συντεταγμένη προσπάθεια για την εξοικείωση των πολιτών και των επιχειρήσεων, χρησιμοποίησε την τακτική της άμεσης επιβολής.

Εξίσου σημαντική, είναι η αδυναμία των Φορέων και Οντοτήτων που σχεδιάζουν-αναπτύσσουν και εφαρμόζουν (εμπλεκόμενες εταιρείες και φορείς στη δημιουργία των myDATA), να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο και απαλλαγμένο από λάθη και ελλείψεις λογισμικό-προϊόν, το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών του (Λογιστές-Επιχειρήσεις) και δεν θα είναι μία συλλογή συγγραμμάτων χωρίς να είναι εφαρμόσιμο στην πράξη και σύμφωνα με τις ασφυκτικές προθεσμίες και απαιτήσεις του Υπουργείου.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το eSEND που δεν λειτουργεί ολοκληρωμένα, καθώς και ο λογιστικός σχεδιασμός των myDATA που απέχει δραματικά από την απαιτούμενη και εφαρμοσμένη λογιστική απεικόνιση στα βιβλία των επιχειρήσεων.

Η ραγδαία και προβληματική εφαρμογή της ψηφιακής μετάβασης, έχει σοβαρές επιπτώσεις στο επίπεδο της στελέχωσης των επιχειρήσεων λογιστικών και οικονομολογικών υπηρεσιών. Καθημερινά, αξιόλογα στελέχη των λογιστικών γραφείων παραιτούνται αναζητώντας διαφορετική επαγγελματική πορεία με λιγότερο πιεστικές συνθήκες εργασίας, καθώς οι τρέχουσες συνθήκες εργασίας στα λογιστικά γραφεία έχουν προκύψει από τον πρόχειρο σχεδιασμό και την βίαιη  εφαρμογή του ανοργάνωτου ψηφιακού μετασχηματισμού στο κλάδο μας.

Από την άλλη, η προσπάθειά μας να προσελκύσουμε νέους συναδέλφους -συχνά με αμοιβές ανώτερες από αυτές που θα μπορούσαν να λάβουν βάσει βιογραφικού τους σε οποιοδήποτε κλάδο- έχει απογοητευτικά αποτελέσματα.

Σήμερα, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (επιχειρήσεις-τράπεζες-λογιστές και οικονομολόγοι) αδυνατούν να ανταποκριθούν στην εφαρμογή της ψηφιακής  καταιγίδας  που εκ του νόμου εφαρμόζουμε, ενώ καθημερινά διαπιστώνεται, ότι δεν υπάρχει κάποια τεκμηριωμένη μελέτη σκοπιμότητας κόστους – οφέλους, ή πρόκειται, έστω, να ληφθούν μέτρα για την επερχόμενη μείωση θέσεων εργασίας, λόγω του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Παραγωγικής Διαδικασίας και της άμεσης επέλασης της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Για όλους  τους παραπάνω λόγους ζητάμε την αναστολή της εφαρμογής των myDATA, καθώς και των POS-IRIS για δυο (2) έτη, έως ότου και μετά από δικές σας διορθωτικές παρεμβάσεις, οι εμπλεκόμενοι φορείς να καταφέρουν να ανταποκριθούν στην ολοκληρωμένη και χωρίς αδυναμίες εφαρμογή τους. 

Παράλληλα, για τα myDATA, θεωρούμε ότι το σκέλος των εσόδων θα μπορούσε να  τρέξει-λειτουργήσει χωριστά ως εφαρμογή, μιας και είναι πιο εύκολο να εξοικειωθούν  οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς αποτελεί το πιο ουσιαστικό μέρος της όποιας ωφέλειας  μπορεί να αποκομίσει η κοινωνία και το κράτος από την εφαρμογή  των myDATA. Και σε αυτό όμως το σκέλος, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ατέλειες και τα λειτουργικά προβλήματα που παρουσιάζει, σε περιεχόμενο και κατασκευή.”

Οι χρεώσεις

Πάντως, παράλληλα, τρέχει και η διαδικασία με διαπραγματεύσεις για μείωση των χρεώσεων μεταξύ των εμπλεκομένων, δηλαδή, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και των Visa και Mastercard, τις τράπεζες και των εκκαθαριστών συναλλαγών Euronet, Global Payments, Nexi, Wordline και Viva Wallet.

Ενδεχομένως, μέσα στον επόμενο μήνα να υπάρξουν τελικές αποφάσεις, ειδικά για τις μικροσυναλλαγές. Πάντως είναι δύσκολο μια και ελλοχεύει ο κίνδυνος για στρέβλωση του ανταγωνισμού με το ενδεχόμενο "σπάσιμο" συναλλαγών. Σημειώνεται ότι οι χρεώσεις στη χρήση POS συντίθεται από τρεις πλευρές: τις προμήθειες των σχημάτων Visa – Mastercard που κινούνται από 0,20% έως 3,5% αναλόγως της υπηρεσίας, τις προμήθειες των τραπεζών (εκδότες των καρτών πληρωμών) που φτάνουν έως 0,20% και τις προμήθειες των εκκαθαριστών των συναλλαγών (acquirers) που κινούνται στο 0,10% - 0,20%.

Πάντως, όπως αναφέρεται από την αγορά, οι χρεώσεις στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών προτάσσει το μοντέλο της Ιταλίας που έκανε υποχρεωτικά τα POS το 2014, επιδοτώντας τις μικρές επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 400.000 ευρώ, με το 30% των προμηθειών που πληρώνουν μέσω καρτών. Οι λύσεις για τη μείωση των χρεώσεων αναζητούνται για τις μικροσυναλλαγές, δηλαδή για ποσά πληρωμών κάτω των 10 ευρώ, αν και το όριο για μικροσυναλλαγή θεωρείται το ποσό των 5 ευρώ. Ωστόσο, όλες οι μικρές συναλλαγές δεν είναι ίδιες και δεν αφορούν το ίδιο όλες τις επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, σε παρουσίαση την περασμένη εβδομάδα για την αναπτυξιακή της πορεία στον χώρο πληρωμών στην ευρωπαϊκή και την ελληνική αγορά, o CEO της Nexi Ελλάδος, Eugenio Tornaghi, αλλά και ο εμπορικός διευθυντής της εταιρίας, Νίκος Παπαδόγλου, μίλησαν για το πώς διαμορφώνονται οι τάσεις στην αγορά, που, ήδη, λειτουργεί ανταγωνιστικά, δίνοντας τη δυνατότητα στην επιχείρηση να επιλέξει τη χαμηλότερη χρέωση. Επισήμαναν, μάλιστα, ότι υπάρχει θέληση από τους εμπλεκόμενους να μειώσουν τις χρεώσεις, τόνισαν ότι θα πρέπει στην ίδια κατεύθυνση να λειτουργήσουν μαζικά όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας και υπενθύμισαν ότι πίσω από τις χρεώσεις βρίσκονται μεγάλα κόστη που σχετίζονται με επενδύσεις σε πληροφορική, πλατφόρμες, συστήματα, ασφάλεια συναλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει μια σταθερή προμήθεια ανά συναλλαγή είτε πρόκειται για την αγορά ενός καφέ του 1 ευρώ ή για ένα ζευγάρι παπούτσια των 300 ευρώ. Σημειώνεται ότι η χρήση καρτών πληρωμών έχει αυξηθεί σημαντικά, αλλά έχει μειωθεί η αξία της μέσης συναλλαγής.

Γιώργος Αλεξάκης

#ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ_POS_ΜΕ_ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ #TAXISnet #ηλεκτρονικές_πληρωμές #Μηχανισμός #λογισμικά #myDATA #χρεώσεις

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 6:09 pm


ΕΕ: Εγκρίθηκε βοήθεια ύψους €5 δισ. στις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις

ΕΕ: Εγκρίθηκε βοήθεια ύψους €5 δισ. στις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε, τη Δευτέρα (18/3), να αυξήσει τη στήριξή του προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατά 5 δισ. ευρώ μέσω ενός ειδικού ταμείου βοήθειας.

«Με το ταμείο, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία προς υπεράσπισή της από τη ρωσική εισβολή με ό,τι χρειαστεί και για όσο χρειαστεί», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

#ΕΕ #Ουκρανία #στήριξη

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 5:48 pm


Seanergy: «Εύστοχη» αγορά bulkers πριν την άνοδο στην αγορά μεταχειρισμένων

Seanergy: «Εύστοχη» αγορά bulkers πριν την άνοδο στην αγορά μεταχειρισμένων

Η εισηγμένη στον Nasdaq Seanergy Maritime επιβεβαίωσε τις αναφορές που μιλούσαν για αγορά bulkers πριν από την πρόσφατη αύξηση της αξίας τους στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων.

Η πλοιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία υπό την ηγεσία του Σταμάτη Τσαντάνη απέκτησε ένα cape ιαπωνικής κατασκευής, έντεκα ετών, έναντι 33,7 εκατ. δολαρίων, το οποίο η πλατφόρμα αποτίμησης πλοίων VesselsValue σήμερα εκτιμά περίπου στα 39 εκατ. δολάρια.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Seanergy, κ. Τσαντάνης, δήλωσε ότι η αγορά, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο, ήταν εύστοχη «καθώς πραγματοποιήθηκε πριν από την απότομη ανοδική προσαρμογή των αξιών των πλοίων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες».

Το πλοίο χωρητικότητας 181.392 dwt, το οποίο αναγνωρίστηκε από τους μεσίτες ως το Kinokawa Maru της Shunzan Kaiun, θα μετονομαστεί σε Iconship και θα παραδοθεί μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2024.

Ο τομέας των capesize γνωρίζει ιδιαίτερη άνοδο τόσο στις τιμές όσο και στη δραστηριότητα των πωλήσεων από τις αρχές Οκτωβρίου 2023. Ενδεικτικά, το κατά ένα χρόνο νεότερο αδελφό πλοίο του Kinokawa Maru, True Cartier, πωλήθηκε στην Oldendorff μια εβδομάδα αργότερα για περίπου 41 εκατ. δολάρια.

Η Seanergy, πλέον, διαθέτει στον στόλο της 16 capes και 1 newcastlemax. Το πρώτο newcastlemax της εταιρείας παραδόθηκε το τέταρτο τρίμηνο και έχει ήδη ναυλωθεί σε ευρωπαίο πελάτη με σημαντική πριμοδότηση έναντι του δείκτη. Κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, στο οποίο η Seanergy κατέγραψε κέρδη ύψους 10,8 εκατ. δολαρίων, η εταιρεία παρέτεινε τις ναυλώσεις έξι άλλων πλοίων, σε τιμές που συνδέονται με τον δείκτη, για περιόδους που κυμαίνονται από 11 έως 24 μήνες.

#Seanergy #Τσαντάνης #αγορά_πλοίων #Bulkers #αγορά_μεταχειρισμένων_πλοίων

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 5:30 pm


Πεσκόφ: Δεν αποκλείεται η δημιουργία «ουδέτερης ζώνης» σε ουκρανικά εδάφη

Πεσκόφ: Δεν αποκλείεται η δημιουργία «ουδέτερης ζώνης» σε ουκρανικά εδάφη

Το Κρεμλίνο, σήμερα (18/3), άφησε να εννοηθεί ότι θεωρεί πως ο μοναδικός τρόπος για να προστατευτούν τα ρωσικά εδάφη από τις ουκρανικές επιθέσεις είναι η δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης που θα φέρει τις ρωσικές περιοχές πέραν του βεληνεκούς των ουκρανικών πυρών. Ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε σε αυτήν την πιθανότητα στην ομιλία του μετά την επανεκλογή του, την Κυριακή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να προστατευτούν υποδομές και κατοικίες. «Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη δημιουργία κάποιου είδους ουδέτερης ζώνης, ώστε κάθε μέσο που χρησιμοποιεί ο εχθρός για να μας πλήξει να είναι εκτός εμβέλειας», τόνισε.

Στην ομιλία του, ο Πούτιν δεν απέκλεισε πως «όταν το κρίνουμε σκόπιμο» να δημιουργηθεί μια τέτοια ζώνη σε εδάφη που σήμερα ελέγχονται από την Ουκρανία. Δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, σημείωσε, όμως, ότι θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη, ώστε τα ξένα οπλικά συστήματα να μην μπορούν να πλήξουν τα ρωσικά εδάφη.

Σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο, η δήλωση αυτή αποτελεί ένδειξη πως ο πόλεμος θα κλιμακωθεί.

«Πρόκειται για (…) μια σαφή, εξόφθαλμη δήλωση ότι ο πόλεμος θα κλιμακωθεί», είπε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ στο πρακτορείο Reuters. «Όλα αυτά είναι σαφείς αποδείξεις ότι η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να συνάψει σύγχρονες, κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα κυρίαρχα δικαιώματα των άλλων χωρών», πρόσθεσε.

#Ρωσία #Ουκρανία #Πεσκόφ #ΟΥΔΕΤΕΡΗ_ΖΩΝΗ #ΟΥΚΡΑΝΙΚΑ_ΕΔΑΦΗ #πόλεμος

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 5:11 pm


Nvidia: Η τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο του συνεδρίου GTC 2024

Nvidia: Η τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο του συνεδρίου GTC 2024

Η εταιρεία ημιαγωγών AI Nvidia ξεκινά το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις νέες ανακοινώσεις chip από τον διευθύνοντα σύμβουλο Jensen Huang, οι οποίες αναμένονται στην απογευματινή του ομιλία.

Οι νέες ανακοινώσεις chip και λογισμικού της Nvidia στο GTC 2024 θα βοηθήσουν να καθοριστεί αν η Nvidia μπορεί να διατηρήσει την ηγετική της θέση ως ο κυρίαρχος πωλητής των εργαλείων που απαιτούνται για την τροφοδότηση της φρενίτιδας του περασμένου έτους γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Η Nvidia κυριαρχεί στην αγορά chip AI για κέντρα δεδομένων, κατακτώντας μερίδιο περίπου 80%, το 2023.

Το μερίδιο αγοράς της Nvidia αναμένεται να μειωθεί κατά αρκετές ποσοστιαίες μονάδες το 2024, καθώς νέα προϊόντα από αντιπάλους όπως η Intel και η Advanced Micro Devices (AMD) βγαίνουν στην αγορά.

Ο Huang, σήμερα, αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη γενιά επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης που έχει σχεδιάσει η εταιρεία. Το επερχόμενο chip B100 αναμένεται να περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του, H100.

Παρ’ όλο που η Nvidia θεωρείται ευρέως ως σχεδιαστής chip, η εταιρεία έχει δημιουργήσει, επίσης, μια σημαντική σειρά προϊόντων λογισμικού. Ο Huang αναμένεται να παρουσιάσει ένα πλήθος νέων προϊόντων που σχετίζονται με το λογισμικό, επίσης, τη Δευτέρα. 

Νωρίτερα φέτος, η Nvidia είχε πει ότι το τμήμα λογισμικού και υπηρεσιών της εταιρείας είχε φτάσει σε ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ως το τέλος του προηγούμενου οικονομικού έτους.

#Nvidia #συνέδριο #GTC #τεχνητή_νοημοσύνη #AI

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 4:52 pm


Ισπανία: Σύλληψη τριών ατόμων που πέταξαν μετανάστες στη θάλασσα

Ισπανία: Σύλληψη τριών ατόμων που πέταξαν μετανάστες στη θάλασσα

Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα που κατηγορούνται ότι πέταξαν στη θάλασσα μετανάστες, με αποτέλεσμα πέντε από αυτούς να πνιγούν, τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, δύο άνδρες και μία γυναίκα συνελήφθησαν στην περιοχή του Αλγεθίρας με την κατηγορία ότι εξανάγκασαν τους μετανάστες, απειλώντας τους με ένα μαχαίρι, να πηδήξουν στη θάλασσα, σε ένα σημείο με ισχυρά ρεύματα, μολονότι γνώριζαν ότι πολλοί από αυτούς δεν ήξεραν κολύμπι. Πιστεύεται ότι οι τρεις ύποπτοι είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Σε πλάνα που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο Νοέμβριο διακρίνεται ένα φουσκωτό να κάνει κύκλους, εν μέσω θαλασσοταραχής, και κάποιους επιβαίνοντες να σπρώχνουν άλλους στη θάλασσα. Η αστυνομία, που προέβη στις συλλήψεις αφού εντόπισε το σκάφος, ανέφερε ότι επέβαιναν τουλάχιστον 37 μετανάστες, οι οποίοι είχαν πληρώσει από 3.000 έως 12.000 ευρώ ο καθένας, για να μεταφερθούν από την Κενίτρα του Μαρόκου στο Κάδιξ.

#Ισπανία #ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ #μετανάστες #πνιγμός #εγκληματική_οργάνωση

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 4:29 pm


Τροχαία: Αυξημένα μέτρα για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

Τροχαία: Αυξημένα μέτρα για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου.

Στο πλαίσιο της μείωσης των κυκλοφοριακών προβλημάτων, της βελτίωσης της οδικής κυκλοφορίας και της αύξησης του βαθμού οδικής ασφάλειας και σήμερα (18/3) εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων ως κατωτέρω:

Συγκεριμένα, τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, από ώρα 15:00 έως 21:00, για το ρεύμα εισόδου:

  • Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα), από τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.
  • Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) μέχρι τα Διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479) μέχρι τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625), και από τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065) μέχρι τον κόμβο Αγ. Στε-φάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.
  • Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης από κόμβο Ν. Μουδανιών (61,5 χλμ.) έως την αερογέφυρα Θέρμης στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.
  • Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι – Χαλκίδα), από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.
  • Στην Εθνική Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης από τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97+550) μέχρι το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) αυτής στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.
  • Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός), από το πέρας της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) έως τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» (Περιοχή Ρίου Χ.Θ. 1+558,47) στην κατεύθυνση προς Ρίο.
  • Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), από τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) έως τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.
  • Στον αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη), από Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) έως τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000) στην κατεύθυνση προς Λεύκτρο.
  • Στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Άρτας – Αντιρρίου στην κατεύθυνση προς Ιωάννινα.
  • Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολύγυρου (Ε.Ο.16), από τα όρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης (κόμβος Αγίας Αναστασίας) έως τη γέφυρα Θέρμης στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη. 
#τροχαία #ΕΛΑΣ #μέτρα #ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ_ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 4:11 pm


To ράλι της Nvidia φέρνει θετικά πρόσημα στη Wall Street

To ράλι της Nvidia φέρνει θετικά πρόσημα στη Wall Street

Άνοδο σημειώνει στη σημερινή (18/3) συνεδρίαση η Wall Street μετά από δύο εβδομάδες με απώλειες, καθώς το ράλι της τεχνητής νοημοσύνης με οδηγό τη Nvidia συνεχίζεται.

Ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,16% στις 38.775,71 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,88% στις 5.161,93 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite κερδίζει 1,45% στις 16.205,02 μονάδες.

Η μετοχή της Nvidia σημειώνει άνοδο 4,64% εν όψει του συνεδρίου GTC της εταιρείας - όπου η Nvidia αναμένεται να παρουσιάσει τα τελευταία της επιτεύγματα στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι μετοχές της Alphabet κερδίζουν 6,97%, μετά το δημοσίευμα του Bloomberg για συζητήσεις μεταξύ Apple και Google για την ενσωμάτωση του Gemini στο iPhone. Η Super Micro Computer ενισχύεται κατά 5,34% την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής ως μέρος του S&P 500.

Οι κινήσεις αυτές λαμβάνουν χώρα λίγο πριν τη διήμερη συνεδρίαση της Fed, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την Τρίτη και να ολοκληρωθεί, με ανακοίνωση, την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME, τα προθεσμιακά συμβόλαια της Fed, αυτήν τη στιγμή, αποτιμούν μια πιθανότητα 99% ότι η Fed θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο έχουν μειωθεί τις τελευταίες ημέρες σε περίπου 55%.

«Η συνεδρίαση της Fed αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να καθορίσει την κατεύθυνση της αγοράς, ιδίως εάν η Fed πει ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν σταθερά, έστω και για λίγο ακόμη», σημειώνει ο επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της LPL Financial Quincy Krosby. 

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό έχουν ασκήσει πιέσεις στις μετοχές τις τελευταίες ημέρες, με τον S&P 500 να ξεκινά τις συναλλαγές της Δευτέρας μετά από ένα σερί απωλειών δύο εβδομάδων. Ο Dow και ο Nasdaq επανέρχονται, επίσης, από οριακές απώλειες.

#Wall_Street #nyse #Nvidia #Άνοδος #ανάκαμψη

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 3:56 pm


Κωνσταντινούπολη: Μεγάλο προβάδισμα Ιμάμογλου δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Κωνσταντινούπολη: Μεγάλο προβάδισμα Ιμάμογλου δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η 18η Μαρτίου είναι ημέρα υψηλού συμβολισμού για την Τουρκία: Είναι ημέρα που γιορτάζεται η νίκη των τουρκικών δυνάμεων εναντίον των δυτικών συμμάχων στην εκστρατεία της Καλλίπολης το 1915. Στο μήνυμά του, σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «η νίκη της Καλλίπολης ήταν ένα ένδοξο έπος που γονάτισε τους πιο σύγχρονους στρατούς εκείνης της περιόδου και εκφράζει την αιώνια ομοψυχία μας ως έθνος».

Ωστόσο δυο εβδομάδες πριν από τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, οι Τούρκοι ψηφοφόροι εμφανίζονται προβληματισμένοι σχετικά με το αν θα ξαναδώσουν την ψήφο τους στους υποψηφίους του Τούρκου προέδρου, όπως έκαναν στις διπλές εκλογές του περασμένου Μαΐου, σημειώνει η Deutsche Welle. Από την αρχή της προεκλογικής περιόδου ο Ερντογάν δεν έκρυψε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για εκείνον θα ήταν να ξανακερδίσει ο υποψήφιός του την Κωνσταντινούπολη, την μεγαλύτερη και πλουσιότερη πόλη της χώρας την οποία έχασε το 2019 από τον νυν δήμαρχο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Όμως, ενώ οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι δύο κύριοι υποψήφιοι της δημαρχιακής κούρσας θα είχαν ελάχιστη διαφορά ψήφων, η τελευταία έρευνα της γνωστής εταιρείας δημοσκοπήσεων KONDA δείχνει ότι υπάρχει τελικά ανατροπή στην Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου εμφανίζεται να προηγείται του Κουρούμ με σημαντική διαφορά. Συγκεκριμένα, μετά την ανακατανομή των αναποφάσιστων ο Ιμάμογλου εμφανίζεται να προηγείται με 7,3 μονάδες. Ο Ιμάμογλου συγκεντρώνει το 46,1% και ο Κουρούμ 38,9%.

Την ίδια στιγμή, τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται σε γκρίνιες και δυσαρέσκεια μέσα στο κυβερνών κόμμα και πολλούς ενδοιασμούς για τις ικανότητες του Κουρούμ. Εκείνο όμως που ανησυχεί ιδιαίτερα το κόμμα είναι ότι η ομάδα που έχει αναλάβει την εκστρατεία του Κουρούμ είναι τα ίδια πρόσωπα που είχαν αναλάβει την εκστρατεία του 2019, οδηγώντας στην συντριπτική ήττα του υποψηφίου Μπιναλί Γιλντιρίμ. Έτσι, σύμφωνα πάντα με τουρκικά δημοσιεύματα, στις λίγες ημέρες που απομένουν το ΑΚΡ θα κινητοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, εφαρμόζοντας νέες στρατηγικές για να κερδίσει τις εκλογές. Πολλοί θεωρούν ότι ίσως είναι αργά, αλλά το τελευταίο χαρτί όπως πάντα είναι στο χέρι του Τούρκου προέδρου.

Πηγή: Deutsche Welle

#Κωνσταντινούπολη #δημοτικές_εκλογές #Ιμάμογλου

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 3:42 pm


Αναχωρεί το δεύτερο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα

Αναχωρεί το δεύτερο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα

Ένα δεύτερο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας είναι έτοιμο να αναχωρήσει από την Λάρνακα με προορισμό τη Γάζα, σημείωσε ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος κατά την άφιξή του στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

«Ένα δεύτερο, μεγαλύτερο φορτίο είναι έτοιμο να αναχωρήσει αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Επομένως, έχουμε πλέον κάνει τη δοκιμαστική εφαρμογή και ο στόχος είναι να συνεχίσουμε, με συστηματικό και κλιμακούμενο τρόπο, τη ροή των φορτίων προς τη Γάζα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως «το Ισραήλ ήρε τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας αποκλειστικά για το σχέδιο Αμάλθεια».

Ο κ. Κόμπος συμπλήρωσε ότι ο στόχος είναι να συνεχιστεί «η υλικοτεχνική αναβάθμιση της όλης δομής». «Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να βλέπουμε τη χρησιμότητα των διελεύσεων μέσω ξηράς και αέρος» συνέχισε.

Επιπλέον, αναμένεται συνάντηση, με τη συμμετοχή περισσότερων από 40 χωρών, στην Κύπρο, με σκοπό τον επιχειρησιακό συντονισμό των επόμενων βημάτων στην εφαρμογή του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα.

#Γάζα #ανθρωπιστική_βοήθεια #φορτίο #ΚΥΠΡΟΣ #ΚΟΜΠΟΣ #ΥΠΕΞ_Κύπρου

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 3:26 pm


ΟΗΕ: Σε κατάσταση «καταστροφικής πείνας» ο μισός πληθυσμός στη Γάζα

ΟΗΕ: Σε κατάσταση «καταστροφικής πείνας» ο μισός πληθυσμός στη Γάζα

Λιμός αναμένεται στη Γάζα ως τον Μάιο, σύμφωνα με έκθεση εξειδικευμένης υπηρεσίας του ΟΗΕ

Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κατάσταση «καταστροφικής πείνας» στη Λωρίδα της Γάζας είναι περίπου 1,1 εκατομμύριο, αριθμός που αποτελεί τον μισό πληθυσμό του θύλακα, σύμφωνα με την έκθεση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης της Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC).

«Ο λιμός προβλέπεται και επίκειται στη βόρεια Γάζα και το Κυβερνείο της Γάζας και αναμένεται να εκδηλωθεί από τα μέσα Μαρτίου 2024 μέχρι τον Μάιο του 2024», αναφέρει η έκθεση.

Στην προηγούμενη έκθεση IPC, τον Δεκέμβριο, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ θεωρούσαν «πιθανό» έναν λιμό μέχρι τα τέλη Μαΐου στη βόρεια Γάζα. Πλέον, πιστεύουν ότι θα συμβεί «κάποια στιγμή από τώρα μέχρι τον Μάιο», εάν δεν γίνει κάτι για να αντιστραφεί η κατάσταση.

«Χωρίς αλλαγές στην πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο λιμός έρχεται» προειδοποίησε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του FAO Μπερθ Μπέτσντολ. «Είναι πιθανό να συμβαίνει ήδη στον βορρά, όμως δεν είμαστε σε θέση να το επαληθεύσουμε», καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές, πρόσθεσε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής του γραφείου αρωγής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί, είπε ότι η πείνα στη Λωρίδα της Γάζας είναι «τεχνητή». Η κρίση θα μπορούσε να επιλυθεί και να αναστραφεί, εάν υπάρξει πολιτική βούληση, και η Γάζα θα μπορούσε να «πλημμυρίσει» με τρόφιμα, μέσω των μεθοριακών διαβάσεων, είπε ο Λαζαρινί.

#ΟΗΕ #Γάζα #Λιμός

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 3:09 pm


Καθαρά Δευτέρα: Ποιες επιχειρήσεις λειτουργούν-Τι ισχύει για τις αμοιβές εργαζομένων

Καθαρά Δευτέρα: Ποιες επιχειρήσεις λειτουργούν-Τι ισχύει για τις αμοιβές εργαζομένων

Σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, κάποιοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα λάβουν προσαυξημένο μισθό παρόλο που η ημέρα αυτή δεν θεωρείται επίσημη αργία από τον νόμο.

Όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, οι πολίτες που αμείβονται με ημερομίσθιο δικαιούνται να το πάρουν σύμφωνα με το (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1957) ενώ οι μισθωτοί εργαζόμενοι που δεν θα εργαστούν την Καθαρά Δευτέρα δεν θα έχουν κάποια μείωση στον μισθό τους.

Ωστόσο, προσαυξημένος κατά 1/25 αναμένεται να είναι ο μισθός για τους υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης στην περίπτωση που η επιχείρηση τους λειτουργεί κατ’ εξαίρεση, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε.

Σε αυτήν την περίπτωση οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο θα έχουν ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

Σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, μπορούν να λειτουργήσουν:

  • καντίνες,
  • κάβες καταστήματα λιανικής πώλησης ξηρών καρπών,
  • καταστήματα παροχής υπηρεσιών διασκέδασης παντός είδους,
  • ξενοδοχεία,
  • ανθοπωλεία,
  • πρατήρια υγρών καυσίμων.
  • ζαχαροπλαστεία,
  • μίνι markets
  • αρτοποιεία
  • περίπτερα,
  • καταστήματα και εγκαταστάσεις που λειτουργούν στους χώρους των Κεντρικών Αγορών,
  • καταστήματα εστίασης παντός είδους,

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν λειτουργούν, όταν η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο.

#ΑΝΟΙΚΤΕΣ_ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ #Καθαρά_Δευτέρα #ημερομίσθιο #επίσημη_αργία

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 2:55 pm


Πού θα φτάσει ο κατώτατος μισθός- Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις

Πού θα φτάσει ο κατώτατος μισθός- Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις

Στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Παρασκευής (22/3) αναμένεται να «κλειδώσει» ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος θα συμπαρασύρει περισσότερα από 10 επιδόματα. Θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ύψος του θα κυμανθεί στα 830 ευρώ μεικτά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται να κερδίζει έδαφος το σενάριο αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 6,4 με 6,5% που δίνει βασικές αποδοχές περίπου 830 ευρώ/μήνα μεικτά από την 1η Απριλίου (καθαρά 706 ευρώ).

Σε συνέντευξή της στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι «ο κατώτατος μισθός θα έχει μπροστά το 8» και η αύξησή του θα ικανοποιήσει τους εργαζόμενους διότι λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τον πληθωρισμό, αλλά και τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, η ανταγωνιστικότητα, η εκτιμώμενη αύξηση της παραγωγικότητας.

«Σίγουρα θα είναι πάνω από 800 ευρώ» υπογράμμισε από την πλευρά του μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, προσθέτοντας ότι «από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20%». Παράλληλα, όπως, είπε, η κυβέρνηση, έχει όλο αυτό το διάστημα, μειώσει κατά πολύ τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης τόσο από την πλευρά των εργαζομένων όσο και από την πλευρά των εργοδοτών.

#Δόμνα_Μιχαηλίδου #Πάνος_Τσακλόγλου #ΝΕΟΣ_ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ_ΜΙΣΘΟΣ #Υπουργικό_Συμβούλιο

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 2:43 pm


Διεθνές εμπόριο- Ευρωζώνη: Πλεόνασμα 11,4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο

Διεθνές εμπόριο- Ευρωζώνη: Πλεόνασμα 11,4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο

Οι πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat έδειξαν πλεόνασμα 11,4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2024 στις εμπορικές συναλλαγές αγαθών της ευρωζώνης με τον υπόλοιπο κόσμο, σε σύγκριση με έλλειμμα 32,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2023.

Σύμφωνα με την στατιστική αρχή, οι εξαγωγές αγαθών της ευρωζώνης προς τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν στα 225,9 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, σημειώνοντας αύξηση 1,3% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023 (222,9 δισ. ευρώ).

Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο διαμορφώθηκαν στα 214,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 16,1% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023 (255,5 δισ. ευρώ).

statt1

Όσον αφορά την κατανομή του ισοζυγίου της ευρωζώνης, το συνολικό πλεόνασμα οφείλεται κυρίως στο πλεόνασμα στον τομέα των χημικών, ακολουθούμενο από τα μηχανήματα και τα οχήματα. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίζονται εν μέρει από το έλλειμμα στον ενεργειακό τομέα.

statt2

Το 2023 η ευρωζώνη κατέγραψε πλεόνασμα 64 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με έλλειμμα 335 δισ. ευρώ το 2022. Οι εξαγωγές αγαθών της ευρωζώνης προς τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε 2.841,7 δισ. ευρώ (μείωση 1,1% σε σύγκριση με το 2022), ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν στα 2.777,7 δισ. ευρώ (μείωση 13,4% σε σύγκριση με το 2022).

Το εμπόριο εντός της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στα 2.630,8 δισ. ευρώ το 2023, μειωμένο κατά 5,1% σε σύγκριση με το 2022.

statt3

#eurostat #ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ_ΕΞΑΓΩΓΕΣ #εμπορικό_ισοζύγιο #Ιανουάριος

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 2:20 pm


Κόμπι Μπράιαντ: Σε δημοπρασία το πρώτο δαχτυλίδι με τους Λέικερς

Κόμπι Μπράιαντ: Σε δημοπρασία το πρώτο δαχτυλίδι με τους Λέικερς

Ο αείμνηστος σταρ του NBA Κόμπι Μπράιαντ κέρδισε πέντε δαχτυλίδια στη θρυλική του καριέρα, αλλά ένα που θα πωληθεί σε δημοπρασία αυτό τον μήνα έχει τη μεγαλύτερη συναισθηματική αξία.

Το χρυσό δαχτυλίδι, που θα πωληθεί στην επερχόμενη δημοπρασία του οίκου Goldin, March Elite Sports Auction, τιμά την πρώτη νίκη του Κόμπι Μπράιαντ στο πρωτάθλημα.

Ο Μπράιαντ βοήθησε τους Λέικερς να κερδίσουν τον τίτλο του ΝΒΑ το 2000 σε μια σειρά έξι αγώνων επί των Ιντιάνα Πέισερς, παρά το γεγονός ότι υπέφερε από διάστρεμμα στον αστράγαλο κατά τη διάρκεια του αγώνα 2 και 3. Στο παιχνίδι 4, έπαιξε 47 από τα 53 λεπτά και σκόραρε 28 πόντους για την ομάδα του. Στη συνέχεια απονεμήθηκαν στους νικητές Λέικερς τα πολυπόθητα δαχτυλίδια πρωταθλήματος.

{https://twitter.com/GoldinCo/status/1767339833930723410}

Το δαχτυλίδι της δημοπρασίας δεν είναι η έκδοση που έλαβαν οι παίκτες, αλλά είναι «το ίδιο ακριβώς», σύμφωνα με τον Goldin. Ο Μπράιαντ φέρεται να παρήγγειλε ένα επιπλέον αντίγραφο του δαχτυλιδιού ως ειδικό δώρο για τον πατέρα του, Τζο «Τζέλιμπαντ» Μπράιαντ, ο οποίος έπαιξε περίφημα στο ΝΒΑ για οκτώ σεζόν και σκόραρε κατά μέσο όρο 8,7 πόντους ανά παιχνίδι από το 1975 έως το 1983.

Κατασκευασμένο από χρυσό 14 καρατιών, το δαχτυλίδι μεγέθους 11 ½ ζυγίζει 59,6 γραμμάρια και έχει 40 εντυπωσιακά διαμάντια. Η λέξη «Lakers» βρίσκεται στο κέντρο με μωβ σμάλτο, ενώ αναγράφεται «World» και «Champions» στο πάνω και το κάτω μέρος του σχεδίου.

kijdsgudbhrtgerfe

Το όνομα του Μπράιαντ είναι στη μία πλευρά, όπως και το σκορ της κανονικής περιόδου των Λέικερς 67-15. Στην άλλη πλευρά υπάρχουν οι λέξεις «Bling Bling», καθώς και ένα ταμπλό με μια διαμαντένια μπάλα που μπαίνει σε ένα καλάθι.

Άλλα αναμνηστικά που θα πωληθούν στη δημοπρασία Elite Sports, είναι το δαχτυλίδι πρωταθλήματος NBA των Κλίβελαντ Κάβαλιερς του 2016, η φανέλα του 2017 των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς του Κέβιν Ντουράντ και αθλητικά παπούτσια του Στεφ Κάρι που φέρουν την υπογραφή του.

Η δημοπρασία θα διεξαχθεί online στις 31 Μαρτίου.

{https://twitter.com/TheSiteSupply/status/1769473290794319899}

#Κόμπι_Μπράιαντ #NBA #Lakers #δημοπρασία #GOLDIN

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 2:06 pm


Βουλγαρία: Η Μαρίγια Γκάμπριελ έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Βουλγαρία: Η Μαρίγια Γκάμπριελ έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Μαρίγια Γκάμπριελ συμφώνησε σήμερα (18/3) να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικολάι Ντένκοφ, στις 5 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το Reuters, η παραίτηση του Ντένκοφ άνοιξε τον δρόμο στον εταίρο του στον κυβερνητικό συνασπισμό, το κεντροδεξιό κόμμα GERB, να αναλάβει την πρωθυπουργία, όπως είχε συμφωνηθεί μετά τις περσινές εκλογές.

Το GERB και το φιλοδυτικό μπλοκ με επικεφαλής το κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», που εκπροσωπείται από τον Ντένκοφ, είχαν συμφωνήσει πέρσι ότι η Γκάμπριελ θα αναλάμβανε την πρωθυπουργία, την οποία θα ασκούσε για εννέα μήνες ο Ντένκοφ.

#Μαρίγια_Γκαμπριέλ #ΝΙΚΟΛΑΙ_ΝΤΕΝΚΟΦ #GERB

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 1:51 pm


ΑΠΘ: Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων- Αφέθηκαν ελεύθεροι

Πνευματικά δικαιώματα: INTIME NEWS

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 49 συλληφθέντες κατά την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με τη δίκη για την υπόθεση να αναβάλλεται.

Μετά την εις βάρος τους ποινική δίωξη για σοβαρή διατάραξη ομαλής λειτουργίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ΑΕΙ) και απείθεια (οι 48 από τους 49 αρνήθηκαν να υποβληθούν σε δακτυλοσκοπική εξέταση), οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν, με την αυτόφωρη διαδικασία, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δίκη στο Αυτόφωρο αναβλήθηκε λόγω απουσίας μαρτύρων.

Το δικαστήριο ανέβαλε την υπόθεση για τις 29 Μαρτίου, αίροντας (αυτοδικαίως) την κράτηση και των 49 κατηγορουμένων (ηλικίας 19 έως 30 ετών και μεταξύ αυτών 31 άνδρες και 18 γυναίκες).

Έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες.

 
#ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ_ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ_ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 1:39 pm


Νέα Αριστερά για Κασσελάκη: Να δώσει τώρα το πόθεν έσχες

Νέα Αριστερά για Κασσελάκη: Να δώσει τώρα το πόθεν έσχες

Επίθεση σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύει η Νέα Αριστερά, με πηγές του κόμματος να αναφέρουν ότι «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν όλο και περισσότερο», ζητώντας παράλληλα από τον κ. Κασσελάκη «να δώσει τώρα το πόθεν έσχες του» στο φως της δημοσιότητας και «όχι τον Ιούνιο».

«Τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες παρακολουθούν ένα θλιβερό μπρα ντε φερ μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για το εάν ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Κασσελάκης έχει καλύτερη τεχνογνωσία σε εξωχώριες εταιρείες, φορολογικούς παραδείσους και διαδρομές χρημάτων μεταξύ εταιρειών», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πηγές του κόμματος και συνεχίζουν:

«Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συγκρούονται για εκατοντάδες εκατομμύρια που πάνε κι έρχονται. Μπορεί η κοινωνία να τους εμπιστευτεί ότι θα ενδιαφερθούν για την καθημερινότητα; Για το κόστος ζωής που είναι στα ύψη; Για την στεγαστική κρίση και τα απλησίαστα ενοίκια; Για τα κόκκινα δάνεια και την αδυναμία των επαγγελματιών να ανταποκριθούν στις υπέρογκες υποχρεώσεις του;

Οι σκιές και η αδιαφάνεια στα περιουσιακά στοιχεία και στο πολιτικό χρήμα δεν είναι κάτι καινούριο στην Ελλάδα. Πρωταγωνιστές όμως ήταν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κασσελάκης κατάφερε να εντάξει στη λίστα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να κρύψει τίποτα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του όπως λέει, δεν έχει παρά να παρουσιάσει το Πόθεν Έσχες του. Τώρα και όχι τον Ιούνιο. Η πλήρης διαφάνεια είναι ουσιαστική και όχι τυπική υποχρέωση των πολιτικών. Και αυτό γίνεται μέσω της προβλεπόμενης θεσμικής οδού, όχι μέσω των τηλεοπτικών πάνελ».

«Όσο για τη ΝΔ του μισού δισ. δανεικών κι αγύριστων και των λειψών Πόθεν Έσχες, ας αφήσει καλύτερα τα μαθήματα ήθους. Ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη όμως μοιάζει όλο και περισσότερο στη ΝΔ και στην οικονομική ατζέντα, την οποία επιχειρεί να ανταγωνιστεί από τα δεξιά. Το φορολογικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Κασσελάκης είναι η επιτομή της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα που υιοθετεί όλο και περισσότερο μία ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη ατζέντα», προσθέτουν και καταλήγουν:

«Με οριζόντιες μειώσεις φόρων που ευνοούν τους πλούσιους, με απουσία κάθε έννοιας αναδιανομής, χωρίς πόρους για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και στήριξης των συντάξεων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ως νέα μια πολιτική που έχει χρεοκοπήσει, με επιχειρήματα που θυμίζουν αυτά του ΣΕΒ και των ακραία νεοφιλελευθέρων κύκλων στα χρόνια της κρίσης.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν ότι μπορούν για να εντείνουν την κρίση εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα, την παραίτηση, την απογοήτευση, την απαξίωση της πολιτικής την αποχή. Γίνονται στην πραγματικότητα χορηγοί της αντιπολιτικής και της ακροδεξιάς.

Η Νέα Αριστερά στέκεται απέναντι στον εκφυλισμό. Καλούμε τους αριστερούς, τους προοδευτικούς, τους δημοκράτες πολίτες να έρθουν μαζί μας, να βάλουμε ξανά στο τιμόνι την πολιτική. Μαζί να δημιουργήσουμε το καινούριο, ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις που συγκλίνουν διαρκώς. Μπορούμε και μας αξίζει να ζήσουμε καλύτερα».

#ΝΕΑ_ΑΡΙΣΤΕΡΑ #ΣΤΕΦΑΝΟΣ_ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 1:28 pm


Νέο ράλι για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Νέο ράλι για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Την τέταρτη διαδοχική ημέρα κερδών τους καταγράφουν οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου στο μεγαλύτερο σερί τους από τα τέλη Ιανουαρίου, καθώς οι traders επικεντρώνονται στην αστάθεια του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού.

Τα futures σημείωσαν άλμα έως και 6,2% τη Δευτέρα, διευρύνοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας. Οι τιμές έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν πρόσφατα μετά από πτώση έως και 30% από την αρχή του έτους, γεγονός που, όπως αναφέρει το Bloomberg, δείχνει ότι οι επενδυτές δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στους παράγοντες που θα επηρεάσουν τις αγορές καυσίμων ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Οι βλάβες στις παγκόσμιες εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου – από τη Μαλαισία έως τις ΗΠΑ – προκαλούν νευρικότητα στην αγορά, καθώς η Ευρώπη πλησιάζει τις τελευταίες εβδομάδες της περιόδου θέρμανσης. Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται ψυχρότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες σε τμήματα της βόρειας Ευρώπης, προτού κατευθυνθούν προς υψηλότερα επίπεδα.

Εν τω μεταξύ, οι ροές προς τη μονάδα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Freeport στο Τέξας παραμένουν μειωμένες, καθώς ο φορέας εκμετάλλευσης δήλωσε ότι ορισμένες εργασίες θα διαρκέσουν μέχρι τον Απρίλιο.

Τα κέρδη του φυσικού αερίου παρακολουθούν τις εξελίξεις στα συμβόλαια πετρελαίου μετά τις ουκρανικές επιθέσεις στα ρωσικά διυλιστήρια, οι οποίες ανεβάζουν «τη γεωπολιτική θερμοκρασία», δήλωσε ο Ole Sloth Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank A/S.

«Το Freeport και οι επιθέσεις της Ουκρανίας στις ρωσικές ενεργειακές υποδομές είναι πιθανώς οι κύριοι οδηγοί της ανόδου», είπε. Με τις τιμές του άνθρακα να έχουν επίσης αυξηθεί έως και 3,4%, «δεν υπάρχουν πτωτικές κινητήριες δυνάμεις σήμερα».

#FUTURES #ΤΙΜΕΣ_ΦΥΣΙΚΟΥ_ΑΕΡΙΟΥ #Bloomberg #FREEPORT

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 1:15 pm


Η Apple θέλει το Gemini της Alphabet για τα iPhone

Η Apple θέλει το Gemini της Alphabet για τα iPhone

Η Apple βρίσκεται σε συνομιλίες με την Alphabet για την απόκτηση των δικαιωμάτων χρήσης της μηχανής τεχνητής νοημοσύνης Gemini της Google (θυγατρική της Alphabet) στα iPhone, ανέφερε τη Δευτέρα (18/3) το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση των συνομιλιών.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν την αδειοδότηση του Gemini για ορισμένες νέες δυνατότητες που θα έρχονται στο λογισμικό των iPhone φέτος, τονίζει το πρακτορείο ειδήσεων, προσθέτοντας ότι οι όροι ή η επωνυμία μιας συμφωνίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ή ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί δεν έχουν αποφασιστεί.

Δύσκολα θα ανακοινωθεί κάποια συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο, όταν η Apple θα διοργανώσει το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της, ενώ ο κατασκευαστής των iPhone είχε επίσης πρόσφατα συνομιλίες με την OpenAI, τον κατασκευαστή του ChatGPT, σχετικά με τη χρήση του μοντέλου του, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Μια πιθανή συμφωνία μεταξύ Apple και Alphabet θα μπορούσε να βοηθήσει την Google να επεκτείνει τη χρήση των υπηρεσιών AI της σε περισσότερες από 2 δισ. ενεργές συσκευές Apple, ενισχύοντας τις προσπάθειές της να καλύψει τη διαφορά με την OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft.

Θα μπορούσε επίσης να κατευνάσει τους φόβους των επενδυτών σχετικά με την αργή ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης από την Apple, η οποία έχασε την πρωτοκαθεδρία της, ως η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, μετά την πτώση 10% των μετοχών της φέτος.

Οι εταιρείες έχουν επίσης μια πολυετή συνεργασία που καθιστά την Google ως την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο πρόγραμμα περιήγησης Safari της Apple και μια σύνδεση genAI μπορεί να βοηθήσει τη μονάδα Alphabet να αντιμετωπίσει τους φόβους ότι υπηρεσίες, όπως το ChatGPT, θα μπορούσαν να απειλήσουν την κυριαρχία στον χώρο της αναζήτησης.

Ωστόσο, η συμφωνία θα μπορούσε επίσης να επιφέρει αυστηρότερους ελέγχους από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν μηνύσει την Google με την αιτιολογία ότι «κατέπνιξε» παράνομα τον ανταγωνισμό πληρώνοντας δισεκατομμύρια δολάρια στην Apple για να διατηρήσει το μονοπώλιό της στην αναζήτηση.

Η Google συνεργάστηκε τον Ιανουάριο με την αντίπαλο της Apple, Samsung, για να αναπτύξει την τεχνολογία genAI στη σειρά smartphone της νοτιοκορεατικής εταιρείας Galaxy S24, ως μέρος των προσπαθειών της να ενισχύσει τη χρήση του Gemini μετά από κάποια λάθη κατά την κυκλοφορία του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία επενδύει «σημαντικά» στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη και θα αποκαλύψει περισσότερα για τα σχέδιά της ως προς το πώς θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αργότερα φέτος.

Το ρεπορτάζ του Bloomberg ανέφερε επίσης ότι η Apple σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τα δικά της μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για ορισμένες νέες δυνατότητες στο επερχόμενο iOS 18, αλλά αναζητούσε συνεργάτη για την ενίσχυση των δυνατοτήτων genAI, συμπεριλαμβανομένων λειτουργιών για τη δημιουργία εικόνων και τη σύνταξη κειμένων με βάση απλές προτροπές.

#Apple_Inc #GEMINI_PRO #Alphabet #iPhone #Google

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 12:59 pm


Eurostat: Στο 3,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα- 2,6% στην ευρωζώνη

Eurostat: Στο 3,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα- 2,6% στην ευρωζώνη

Ήπια αποκλιμάκωση, της τάξης του 0,1%, παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat διαμορφώθηκε στο 3,1% τον περασμένο Φεβρουάριο, έναντι 3,2% τον Ιανουάριο του 2024. Έναν χρόνο πριν (Φεβρουάριος 2023) ο πληθωρισμός ανερχόταν στο 6,5%.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ έδινε στο 2,9% τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,6% τον Φεβρουάριο του 2024, από 2,8% τον Ιανουάριο του ίδιου έτους. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν στο 8,5%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,8% τον Φεβρουάριο του 2024, από 3,1% τον Ιανουάριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο πληθωρισμός είχε «σκαρφαλώσει» στο 9,9%. Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, επιβεβαιώθηκε στην ετήσια μέτρηση του 3,1% για την ευρωζώνη.

eurostat1

Τα χαμηλότερα ποσοστά ετήσιου πληθωρισμού καταγράφηκαν στη Λετονία, τη Δανία (0,6%) και την Ιταλία (0,8%). Τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Ρουμανία (7,1%), στην Κροατία (4,8%) και στην Εσθονία (4,4%). Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 20 κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε πέντε και αυξήθηκε σε δύο.

eurostat2

Τον Φεβρουάριο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ευρωζώνης προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,73 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,79 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,42 π.μ.) και την ενέργεια (-0,36 π.μ.).

eurostat3

eurostat4

#πληθωρισμός #eurostat

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 12:33 pm


Γεραπετρίτης: Ενεργή η πολιτική της Ελλάδας στη Μ. Ανατολή

Γεραπετρίτης: Ενεργή η πολιτική της Ελλάδας στη Μ. Ανατολή

Την «ενεργή πολιτική» της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι περιορίζεται η ανθρωπιστική κρίση, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας στην επιχείρηση «Ασπίδες» υπογράμμισε ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά με πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η οποία είναι απολύτως αναγκαία και για την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ παράλληλα η Ελλάδα συμμετέχει σε όλους τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και στην πρωτοβουλία της Κύπρου για τον θαλάσσιο διάδρομο απευθείας προς την Γάζα» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε:

«Η κατάσταση στον κόσμο τείνει να επιδεινωθεί. Στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στον κόσμο υπάρχει μια σαφής υποβάθμιση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, των ανθρωπιστικών αξιών. Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να μένει πλέον ανενεργή. Θα πρέπει να υπάρξουν όλοι οι δυνατοί δίαυλοι, έτσι ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η παγκόσμια ισορροπία και η παγκόσμια ειρήνη. Ειδικά στην Μέση Ανατολή, η Ελλάδα ασκεί μια πολύ ενεργή πολιτική έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι περιορίζεται η ανθρωπιστική κρίση και δεν υπάρχει η κατά το δυνατόν επέκταση και σε άλλα πεδία των εχθροπραξιών.

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά με πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η οποία είναι απολύτως αναγκαία και για την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ παράλληλα η Ελλάδα συμμετέχει σε όλους τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και στην πρωτοβουλία της Κύπρου για τον θαλάσσιο διάδρομο απευθείας προς την Γάζα.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η διεθνής έννομη τάξη έχει αποτύχει στο να καταφέρει να προλάβει ή να περιστείλει την ανθρωπιστική κρίση, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τεράστια έκταση. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι μία κατάσταση η οποία παραβιάζει τόσο κατάφωρα τις αξίες του ανθρωπισμού, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Το αύριο είναι ήδη αργά».

#Γιώργος_Γεραπετρίτης #υπουργός_Εξωτερικών #Ερυθρά_Θάλασσα #Μέση_Ανατολή

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 12:20 pm







Φιλικοί ιστότοποι: