Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    >    Ειδήσεις & Νέα

Reporter.gr

Αν μείνετε σε αυτό το ξενοδοχείο, θα κοιμάστε ταυτόχρονα σε δύο χώρες

Αν μείνετε σε αυτό το ξενοδοχείο, θα κοιμάστε ταυτόχρονα σε δύο χώρες

Αν θέλετε να επισκεφθείτε μια χώρα του εξωτερικού, ανάλογα με τα γούστα και τις προτεραιότητές σας θα επιλέξετε και το κατάλληλο ξενοδοχείο. Αν πάλι θέλετε να ταξιδέψετε σε δύο χώρες παράλληλα και να εξοικονομήσετε χρόνο τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κλείσετε ένα δωμάτιο στο hotel… Arbez στο μικρό χωριό La Cure.

Διαβάστε περισσότερα στο penna.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2021 | 6:33 am


Πράσινοι, κάθετοι τοίχοι

Πράσινοι, κάθετοι τοίχοι

Γνωστοί και ως "ζωντανοί τοίχοι", οι "κάθετοι κήποι" είναι μία από τις πιο καινοτόμες και δημοφιλείς τάσεις στο χώρο της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως. Μπορούν να είναι εσωτερικοί ή εξωτερικοί και αποτελούν μία από τις πλέον καλαίσθητες και οικολογικές λύσεις για τον αστικό χώρο με πολλά οφέλη.

Δείτε περισσότερα στο penna.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2021 | 6:07 am


Μόνο το “Κέντρο” εξασφαλίζει οικονομική ανάπτυξη

Μόνο το “Κέντρο” εξασφαλίζει οικονομική ανάπτυξη

Μία από τις σημαντικότερες ειδήσεις αυτών των ημερών ήταν η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού σε τηλεοπτική του συνέντευξη περί της θέσης της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό κέντρο. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε απευθυνόμενος ασφαλώς σε όλους τους πολίτες αλλά και στους βουλευτές και υπουργούς της κυβέρνησης ποια είναι σήμερα η πολιτική ταυτότητα του “δεξιού” κόμματος του και το τοποθέτησε ξεκάθαρα στο κέντρο και όχι στη δεξιά.

Συγκεκριμένα είπε: “ «Η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι η κυρίαρχη δύναμη σε αυτό το οποίο αποκαλούμε πολιτικό κέντρο. Ή στο μέσο, ας το πούμε, της πολιτικής ζωής το οποίο κυρίως εκφράζει συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν πολύ έντονες ιδεολογικές αναφορές, οι οποίοι θέλουν πρωτίστως να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα χωρίς πάντα σκληρό ιδεολογικό πρόσημο, και οι οποίοι περιμένουν από την κυβέρνηση σκληρή δουλειά, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια. Θεωρώ ότι αυτοί οι συμπολίτες μας - και είναι, ξέρετε, ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας, που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι - αυτή την στιγμή εκφράζονται πολιτικά από την Νέα Δημοκρατία. Αν αυτό κάποιους τους ενοχλεί είναι δικό τους πρόβλημα. Δεν είναι δικό μου». 


Αυτό το ξεκαθάρισμα έχει πολλούς αποδέκτες. Καταρχήν απευθύνεται στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος η οποία ενδεχομένως να παρεξήγησε την τοποθέτηση του κ. Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών. Η τοποθέτηση αυτή παρουσιάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως δεξιά στροφή της κυβέρνησης αλλά προφανώς ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε αυτή την πρόθεση και για αυτό έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ εκφράζει το κέντρο. Πέραν αυτού ο Πρωθυπουργός απευθύνεται με τη δήλωση του και στους κεντρώους ψηφοφόρους που περιλαμβάνουν τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι είχαν μετακινηθεί ευκολότερα προς το ΣΥΡΙΖΑ παρά τη ΝΔ. Και όσοι από αυτούς ψήφισαν ΝΔ (εξαιτίας προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη) στις τελευταίες εκλογές με βαριά καρδιά, χρειάζονταν αυτή τη δήλωση και ανακουφίστηκαν. Η διαβεβαίωση από τον Πρωθυπουργό ότι το κόμμα εκπροσωπεί πλέον του κεντρώους και όχι τους δεξιούς όπως παλιότερα ήταν αναγκαία για να  διατηρηθεί η θετική για την κυβέρνηση εντύπωση των κεντρώων ψηφοφόρων.


Η δήλωση πάντως περιέχει και κάποια πολύ ουσιαστικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Σε αντιδιαστολή με τη λογική του πολιτικού προσήμου βάσει της οποίας η χώρα είναι διχασμένη εβδομήντα χρόνια, ο Μητσοτάκης προτάσσει τη λογική της αντιμετώπισης των προβλημάτων με τρόπο διαφανή και αποτελεσματικό και όχι με ψευδεπίγραφα αριστερά ή δεξιά πρόσημα. Σε αυτή τη λογική θα έπρεπε να κινούνται όλοι, αλλά ο αυτοεγκλωβισμός σε κόμματα και πολιτικές επιλογές που επιβάλλεται κυρίως από τα αριστερά κόμματα, θολώνει την εικόνα και κρύβει το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι η πρόοδος της χώρας, η ανάπτυξη της οικονομίας, η ενδυνάμωση της δημοκρατίας και η διαφάνεια στις πολιτικές αποφάσεις και στη δημόσια διοίκηση. Θέτει λοιπόν σωστά ο Πρωθυπουργός τον εθνικό στόχο και στιγματίζει όσους επιμένουν σε άλλες πολιτικές θεωρήσεις, συγκεκριμένα τώρα τους “δεξιούς” βουλευτές του, λέγοντας ευθέως για όσους ενοχλούνται από την τοποθέτηση της ΝΔ στο κέντρο του πολιτικού συστήματος, ότι είναι δικό τους πρόβλημα, όχι του πρωθυπουργού.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο κέντρο η επιλογή της αποτελεσματικότητας αντί των πολιτικών προσήμων, είναι συνθήκες απαραίτητες για την ανάπτυξη της οικονομίας από εδώ και πέρα. Καμμία πολιτική ιδεολογία, καμία ψευδεπίγραφη δεξιά ή αριστερή πολιτική δεν συμβάλει στην πρόοδο της χώρας. Τα κόμματα έχουν αλυσοδέσει τους ψηφοφόρους σε δεξιά και αριστερά “μαντριά”, κανένα κόμμα δεν καλύπτει τις ανάγκες της χώρας διότι όλα περιορίζονται σε δεξιές ή αριστερές κραυγές και επί δεκαετίες ο ρόλος του πολιτικού κέντρου είναι παρεξηγημένος καθώς όλοι είναι αναγκασμένοι να ενταχθούν σε ένα δεξιό ή αριστερό στρατόπεδο.

Η οικονομία έτσι δεν πηγαίνει πουθενά, η δημόσια διοίκηση δεν εξυγιαίνεται, η δημοκρατία βασανίζεται και η χώρα καθηλώνεται σε τριτοκοσμικά επίπεδα.
Η ανάδειξη του πολιτικού κέντρου σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη, η επαναφορά της “ετικέτας” του “κεντρώου” ως υπεύθυνου και σημαντικού ψηφοφόρου είναι πολύ σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις που θα έχουν θετική επίδραση στην πρόοδο της χώρας.


Οι κεντρώοι θέλουν την ανάπτυξη της οικονομίας, δεν είναι αντίθετοι στις παροχές, δεν είναι αντίθετοι ούτε στις ιδιωτικοποιήσεις. Εξετάζουν πότε πρέπει να γίνει το ένα και πότε το άλλο. Δεν απαιτούν περιορισμό των δημοσίων υπαλλήλων, απαιτούν αύξηση της παραγωγικότητας τους. Δεν επιθυμούν πολιτικές πόλωσης ούτε ειδικά δικαστήρια, απαιτούν πολιτικές διαφάνειας και πάταξη της διαφθοράς. Οι κεντρώοι δεν ενδιαφέρονται αν η γάτα είναι άσπρη ή μαύρη, ενδιαφέρονται για το αν πιάνει τα ποντίκια. Και αυτό είναι που χρειάζεται και η οικονομία.
Η μείωση της πόλωσης μεταξύ δεξιών και αριστερών και η ανάδειξη του κέντρου ως χρήσιμη δύναμη είναι αυτό που θα πάει τη χώρα μπροστά αντίθετα με τα δεξιά και αριστερά καφενεία που κρατούν καθηλωμένη τη χώρα επί δεκαετίες.

 
 

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2021 | 1:04 am


Παράταση lockdown έως 14 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε η Μέρκελ

Παράταση lockdown έως 14 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε η Μέρκελ

Την παράταση του lockdown στη Γερμανία έως τις 14 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης (20/1) η Άνγκελα Μέρκελ.

 Η απόφαση ελήφθη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε συνεννόηση με τα κρατίδια στη Γερμανία.

Αποφασίστηκε επίσης ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, καθώς και η υποχρεωτική χρήση μάσκας ιατρικού τύπου (όχι υφασμάτινης) στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα.

Δίνονται επίσης συστάσεις για ενίσχυση της τηλεργασίας.

Σε ό,τι αφορά την εργασία, η καγκελάριος επισήμανε ότι είναι κρίσιμο να περιοριστούν οι επαφές στον χώρο εργασίας, αλλά και να μειωθεί ο αριθμός όσων μετακινούνται από και προς τον την εργασία τους.

«Είναι δύσκολο αυτό που περιμένουμε για μια ακόμη φορά από τον κόσμο. Αλλά προτεραιότητα έχει για μας η αρχή της προφύλαξης. Αυτό έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας και αυτό κάναμε», δήλωσε η κ. Μέρκελ με το βλέμμα, όπως είπε, στα μεταλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, τα οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά.

{https://twitter.com/dw_politics/status/1351656827298213891}

 • lockdown
 • Γερμανία
 • Μέρκελ

  Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2021 | 12:31 am


  Ιταλία: Ψήφος εμπιστοσύνης στον Κόντε και από τη Γερουσία

  Ιταλία: Ψήφος εμπιστοσύνης στον Κόντε και από τη Γερουσία

  Μετά τη Βουλή και η ιταλική γερουσία έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

  Αργά το βράδυ της Τρίτης (20/1), 156 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ, 140 κατά και 16 επέλεξαν την αποχή. Ο Ματέο Ρέντσι και το σύνολο των γερουσιαστών του κόμματός του, Ζωντανή Ιταλία, απείχαν της ψηφοφορίας.

  Η κυβέρνηση Κόντε, πάντως, δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία των 161 ψήφων.

  Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιταλία ο Κόντε είναι πιθανό να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, για μια εκτίμηση των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων.

  • Ιταλία
  • γερουσία
  • ψηφος εμπιστοσύνης
  • Κόντε
  • Κυβέρνηση

   Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2021 | 12:21 am


   Σε ανοδική τροχιά έκλεισε η Wall-Ράλι για τον Nasdaq

   Σε ανοδική τροχιά έκλεισε η Wall-Ράλι για τον Nasdaq

   Σε ανοδικό έδαφος ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει «άλμα», στον απόηχο της ομιλίας της νέας υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Μπάιντεν.

   Η Τζάνετ Γέλεν τόνισε σήμερα σε επιτροπή της Γερουσίας ότι τώρα είναι η ώρα για γενναία δράση κατά της πανδημίας με ένα ακόμα μεγάλο πακέτο τόνωσης. «Ούτε εγώ ούτε ο εκλεγμένος πρόεδρος προτείνουμε αυτό το πακέτο ανακούφισης, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το βάρος του χρέους της χώρας. Αλλά αυτή τη στιγμή, με τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, το πιο έξυπνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δράσουμε γενναία» υπογράμμισε.

   Οι κορυφαίες τεχνολογικές εισηγμένες στη Wall Street σημειώνουν σημαντικά κέρδη, μετά το σήμα της JPMorgan στους επενδυτές να επιστρέψουν τις τοποθετήσεις τους σε αυτές.

   Σε επίπεδο δεικτών, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,38% στις 30,930.52 μονάδες, ο S&P 500 κινείται ανοδικά κατά 0,80% στις 3,798.56 μονάδες και ο Nasdaq ψηλότερα κατά 1,53% στις 13,197.18 μονάδες.

   Η εικόνα σε πετρέλαιο και χρυσό

   Με ισχυρά κέρδη έκλεισε σήμερα το αργό. Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου – το οποίο λήγει με την ολοκλήρωση των συναλλαγών αύριο – πρόσθεσε 1,2% και έκλεισε στα 52,98 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

   Παράλληλα, με θετικό πρόσημο έκλεισε και ο χρυσός. Πιο συγκεκριμένα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου ανέβηκε κατά 0,6% στα 1.840,20 δολ. ανά ουγγιά. Το πολύτιμο μέταλλο έχασε 1,2% την Παρασκευή και έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Δεκεμβρίου.

   • Wall Street
   • Dow Jones
   • Nasdaq
   • Εμπορεύματα
   • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
   • χρυσός

    Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 10:58 pm


    Αλλαγή σελίδας στις ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ορκίζεται 46ος πρόεδρος

    Αλλαγή σελίδας στις ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ορκίζεται 46ος πρόεδρος

    Ο Τζο Μπάιντεν θα αναλάβει αύριο Τετάρτη τα καθήκοντά του ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια ιστορική και ασυνήθιστη ημέρα, λόγω των πολύ αυστηρών πρωτοκόλλων ασφαλείας, η οποία θα κορυφωθεί στις 12 το μεσημέρι με την ορκωμοσία του στην Ουάσινγκτον.

    Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος και η σύζυγός του Τζιλ θα περάσουν τη νύχτα στο Μπλερ Χάουζ, την επίσημη κατοικία των ξένων προσκεκλημένων της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο, στην άκρη της Πλατείας Λαφαγιέτ.

    Νωρίς το πρωί, ο Τζο Μπάιντεν θα παρακολουθήσει τη λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή, του προστάτη των δημοσίων λειτουργών. Έχει προσκαλέσει στην τελετή όλα τα ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο: τους Δημοκρατικούς Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ και τους Ρεπουμπλικάνους Κέβιν ΜακΚάρθι και Μιτς Μακόνελ. Η λειτουργία αυτή «είναι ένα σημαντικό μέρος του σεβασμού στην παράδοση», εξήγησε ο γερουσιαστής Κρις Κουνς, στενός σύμμαχος του Μπάιντεν, ο οποίος είναι πιστός Καθολικός.

    Η αυτοκινητοπομπή του εκλεγμένου προέδρου θα κατευθυνθεί κατόπιν στο Καπιτώλιο, όπου στις 11 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) θα ξεκινήσει η τελετή της ορκωμοσίας, στην τεράστια εξέδρα που έχει στηθεί απέναντι από το Νάσιοναλ Μολ. Η σταρ της ποπ Λέιντι Γκάγκα θα ψάλλει τον εθνικό ύμνο και η Τζένιφερ Λόπεζ θα τραγουδήσει προς τιμή του νέου προέδρου.

    Ο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα ορκιστούν από τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου μία ώρα αργότερα, στις 12.00 (19.00 ώρα Ελλάδας) και κατόπιν ο νέος πρόεδρος θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του στην οποία αναμένεται ότι θα παρουσιάσει το όραμά του «για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανοικοδόμηση, την ένωση και την επούλωση του έθνους».

    Κατάθεση στεφάνων στο Άρλινγκτον

    Νωρίς το απόγευμα ο Μπάιντεν θα μεταβεί στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, κοντά στην Ουάσινγκτον, για να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη. Θα τον συνοδεύουν οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον, μαζί με τις συζύγους τους. Στη συνέχεια θα επιστρέψει με την αυτοκινητοπομπή του στην Ουάσινγκτον. Θα μπει όμως στον Λευκό Οίκο πεζός, με στρατιωτική συνοδεία. Εκεί αναμένεται ότι θα υπογράψει αργότερα τα πρώτα προεδρικά διατάγματα της θητείας του.

    Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις θα απευθυνθούν στο έθνος σε μια ειδική τηλεοπτική εκπομπή με παρουσιαστή τον ηθοποιό Τομ Χανκς, η οποία θα ξεκινήσει στις 20.30 το βράδυ και θα μεταδοθεί από όλα τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα. Στο σόου, που τιτλοφορείται «Γιορτάζουμε την Αμερική», θα εμφανιστούν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες όπως οι Τζον Μπον Τζόβι, Φου Φάιτερς, Τζον Λέτζεντ, Ντέμι Λοβάτο, Μπρους Σπρίνγκστιν, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και άλλοι.

    • ΗΠΑ
    • Τζο Μπάιντεν
    • ορκωμοσία προέδρου

     Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 10:35 pm


     Ρέντσι: Η Ιταλία χρειάζεται ισχυρότερη κυβέρνηση

     Ρέντσι: Η Ιταλία χρειάζεται ισχυρότερη κυβέρνηση

     Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία», Ματέο Ρέντσι, σε ομιλία του στην ιταλική Γερουσία, αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

     «Δεδομένης της υγειονομικής τραγωδίας που ζούμε, θεωρούμε ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρότερη κυβέρνηση. Και πιστεύουμε ότι η κυβέρνησή σας δεν είναι, όπως λέτε εσείς, η καλύτερη του κόσμου», τόνισε ο Ρέντσι, απευθυνόμενος στον Ιταλό πρωθυπουργό.

     «Δεν ζητήσαμε καρέκλες αλλά ανοικτή συζήτηση για το μέλλον της χώρας. Αυτός είναι ο "καιρός", η κατάλληλη στιγμή για μια ειλικρινή συζήτηση. Eμείς είχαμε καταθέσει τριάντα φακέλους και σχέδια για το μέλλον της χώρας, εδώ και μήνες ζητούσαμε μια στροφή», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

     Παράλληλα, υπογράμμισε ότι για την Ιταλία, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ιστορική ευκαιρία, η οποία θα επηρεάσει το μέλλον σειράς γενεών και κατηγόρησε τον Κόντε ότι μέσα σε τρία χρόνια, άλλαξε τρεις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, προκειμένου να παραμείνει πρωθυπουργός.

     «Δεν μπορείτε να αλλάζετε συνεχώς ιδέες, για να κρατήσετε την καρέκλα σας. Πρέπει να βρείτε την δύναμη να κάνετε κάτι το διαφορετικό», τόνισε ο ιδρυτής της «Ζωντανής Ιταλίας», απευθυνόμενος πάντα στον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. Τέλος, του ζήτησε, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, «να βάλει στο επίκεντρο της δράσης του τις ιδέες, και όχι τις προσφορές κυβερνητικών θέσεων».

     Η Γερουσία θα εκφραστεί επί της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, σήμερα το βράδυ, γύρω στις 9 τοπική ώρα.

     Θεωρείται πιθανό, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των 161 γερουσιαστών. Κάτι που μπορεί να επιτρέψει στον Κόντε να συνεχίσει να κυβερνά, αλλά με σειρά δυσκολιών στην διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων της χώρας.

     • Ματέο Ρέντσι
     • Ιταλία
     • Τζουζέπε Κόντε

      Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 10:15 pm


      Μητσοτάκης: Αρχίζει η έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού

      Μητσοτάκης: Αρχίζει η έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού

      Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε το απόγευμα στη σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού σχεδίου εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid-19, στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

      O Πρωθυπουργός τόνισε ότι «ότι όλα προχωρούν με βάση τον σχεδιασμό» και ευχαρίστησε «τα χιλιάδες στελέχη που συμμετέχουν σε αυτήν την εξαιρετικά περίπλοκη, πρωτόγνωρη διαδικασία. Η συμμετοχή των υγειονομικών αλλά και των συμπολιτών μας μεγαλύτερης ηλικίας είναι πολύ μεγάλη. Ειδικά η συμμετοχή των ηλικιωμένων συμπολιτών μας θα έλεγα ότι είναι συγκινητική και είναι πολύ όμορφες, πολύ ενθαρρυντικές και πολύ αισιόδοξες οι εικόνες τις οποίες είδαμε».

      Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «σύντομα θα κλείσει ο πρώτος κύκλος των υγειονομικών και των συμπολιτών μας άνω των 85 και θα αρχίσουμε τον προγραμματισμό των ραντεβού για την ομάδα από τα 80 έως και τα 84, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία».

      Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, έως αργά το απόγευμα είχαν γίνει 92.401 εμβολιασμοί. Περισσότερες από 11.000 δόσεις έχουν χορηγηθεί σε πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών, ενώ σχεδόν 6.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει από κινητές μονάδες σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

      Η συνέπεια των πολιτών ξεπερνάει το 95%

      Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η κάλυψη της επικράτειας θα είναι πλήρης έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Και σημειώνω κάτι πάρα πολύ σημαντικό ότι η συνέπεια των πολιτών ξεπερνάει το 95%. Και προκειμένου να μην χάνεται κανένα εμβόλιο, υπάρχει και ένας μηχανισμός αναπλήρωσης των ραντεβού που δεν γίνονται. Ενώ ποσότητες που πλεονάζουν θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και στους άνδρες της αστυνομίας και του στρατού. Έτσι σε αντίθεση με άλλα κράτη, η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες με ουσιαστικά μηδαμινές απώλειες δόσεων».

      Εξετάστηκαν επίσης το σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη των νησιών -ειδικά νήσων με μικρό πληθυσμό- και το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη και της επόμενης ηλικιακής ομάδας στον προγραμματισμό των ραντεβού.

      {https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1351623100258017281}

      Το ψηφιακό πιστοποιητικό στο Συμβούλιο της Πέμπτης

      Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε το εθνικό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο οι πολίτες θα μπορούν να λάβουν είτε μέσω του gov.gr είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Το έγγραφο περιέχει μόνο τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου να είναι δυνατή η ταυτοποίηση του πολίτη, ενώ διαθέτει τρεις δικλίδες ασφαλείας ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο: QR code, μοναδικό κωδικό και ψηφιακή σφραγίδα.

      «Σήμερα, ξεκινά και η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Είναι ακόμα μια ελληνική καινοτομία. Θα καταχωρείται αυτόματα στην ψηφιακή θυρίδα του κάθε πολίτη για να αξιοποιεί αυτό το πιστοποιητικό όπως αυτός κρίνει. Είναι, δε, και μια δικλίδα ασφάλειας διότι μόνο έτσι θα επιβεβαιώνεται ο νόμιμος εμβολιασμός» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

      Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στη θερμή μέχρι στιγμής υποδοχή της πρότασής του για την υιοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού πιστοποιητικού τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται για κανέναν περιορισμό αλλά αντίθετα θα μας διευκολύνει να απαλλαγούμε από τους περιορισμούς που, σήμερα, θέτει ο Covid στις μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών. Είναι κάτι το οποίο αφορά ιδιαίτερα τον τουρισμό μας και τις προοπτικές της οικονομίας μας, ειδικά ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Και σήμερα, μάλιστα, είδα ότι και η ΙΑΤΑ (Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών) συντάχθηκε με αυτήν την πρόταση, διότι και αυτή αντιλαμβάνεται πόσο πιο εύκολη θα γίνει η ζωή των ταξιδιωτών αν καταφέρουμε να έχουμε ένα ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού, κοινό σε πρώτη φάση για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Θα θέσω το ζήτημα και στη Σύνοδο Κορυφής -τη διαδικτυακή - η οποία θα γίνει μεθαύριο το απόγευμα και εύχομαι πραγματικά να μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα τέτοιο ενιαίο σύστημα πιστοποίησης».

      Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα θέσει προσωπικά, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη, και την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς δύο κατευθύνσεις ακόμα: «Την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έγκριση άλλων τύπων εμβολίων με πρώτο το εμβόλιο της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου. Και βέβαια της πίεσης προς την Pfizer ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή και η εταιρεία να είναι απολύτως συνεπής στις δόσεις που έχει δεσμευτεί να παραδώσει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες εντός του πρώτου τριμήνου του 2021».

      Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μια κρίσιμη υπενθύμιση: «Η πρόοδος του εμβολιασμού σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να φέρει εφησυχασμό. Τα μέτρα προστασίας θα μας συνοδεύουν, τουλάχιστον, έως το τέλος της άνοιξης. Ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε λάθος νομοτελειακά θα επιφέρει αναζωπύρωση του ιού και νέα απαγορευτικά. Είναι κάτι που δεν το θέλουμε, κάτι που δεν αντέχει ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία. Επομένως το σύνθημα είναι διπλό: Εμβολιαζόμαστε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα -όπως έχω πει- ό,τι εμβόλια μας έρχονται πολύ γρήγορα θα μπορούμε να τα κάνουμε, αλλά ταυτόχρονα προστατευόμαστε».

      Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας αρμόδιος για τις Υπηρεσίες Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο Ταξίαρχος Αρίστος Περρής, υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα.

       

      • Κυριάκος Μητσοτάκης
      • κορονοιός
      • εμβόλιο κορονοϊού

       Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 9:59 pm


       «Ζωντανεύει» το λιανεμπόριο- Ουρές και ψώνια (video)

       «Ζωντανεύει» το λιανεμπόριο- Ουρές και ψώνια (video)

       Ουρές έξω από καταστήματα, πλήθος κόσμου, γεμάτες τσάντες με ψώνια. Το λιανεμπόριο παίρνει ξανά ζωή.

       Αυτό μεταφέρει ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Mega, στο οποίο παρουσιάζεται αυξημένη η κίνηση σε εμπορικούς δρόμους.

       «Ζωντάνεψε» η Ερμού

       Η εικόνα στην Ερμού για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα φανερώνει πλήθος κόσμου, καθώς οι καταναλωτές έσπευσαν και σήμερα να κάνουν τις αγορές τους.

       Η μάχη των εκπτώσεων ξεκίνησε με γενναίες προσφορές, προκειμένου να φύγει το στοκ και να τονωθεί η ρευστότητα.

       Στόχος, είναι η άντληση τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από τα περίπου 5 δισ. ευρώ, που ήταν ο τζίρος της περσινής εκπτωτικής περιόδου.

       Αισιόδοξοι οι έμποροι

       Το χαμένο έδαφος προσπαθούν να κερδίσουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι περίμεναν πώς και πώς ν’ ανοίξουν τα καταστήματά τους.

       Εντατικοί ήταν και σήμερα οι έλεγχοι της αστυνομίας, ενώ από τα μεγάφωνα των περιπολικών ακούγονταν μηνύματα για την τήρηση των μέτρων, αν και όπως φαίνεται καταναλωτές και καταστηματάρχες είναι καθ’ όλα συνεπείς.

       • εμπορικά καταστήματα
       • λιανεμπόριο
       • εκπτώσεις
       • Ερμού

        Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 9:44 pm


        Προτάσεις για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς ζητά ο Γεωργιάδης

        Προτάσεις για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς ζητά ο Γεωργιάδης

        Η επαναλειτουργία των καταστημάτων αλλά και τα επόμενα βήματα για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς συζητήθηκαν σε διαδικτυακή συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο και τον αντιπρόεδρο, Ιωάννη Μπρατάκο.

        Επιπλέον, η επανεκκίνηση της εστίασης βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που είχε ο υπουργός και με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργο Καββαθά.

        Οι τηλεδιασκέψεις έγιναν γνωστές μετά από σχετικές αναρτήσεις του υπουργού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός ζήτησε από τους φορείς υπόμνημα με τις προτάσεις τους για το βιώσιμο άνοιγμα των επιχειρήσεων ενώ με τη ΓΣΕΒΕΕ συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συζήτηση μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα.

        • Άδωνις Γεωργιάδης
        • Κωνσταντίνος Μίχαλος
        • εστίαση
        • Γιώργος Καββαθάς

         Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 9:29 pm


         Δικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα για τους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ

         Δικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα για τους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ

         Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, θα συζητηθούν στο Πρωτοδικείο Καλαβρύτων τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η Μονή Αγίων Θεοδώρων στις 27 Νοεμβρίου 2020 με στόχο, όπως τονίζουν πηγές του ΑΔΜΗΕ, να μπλοκάρει την ενεργειακή αναβάθμιση της Πελοποννήσου στην Υπερυψηλή Τάση (400 kV) εξαιτίας δύο πυλώνων που θα εγκατασταθούν σε απόσταση μισού χιλιομέτρου από το μοναστήρι.

         Τα ασφαλιστικά μέτρα αναμένεται να συζητηθούν αύριο, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση εξαιτίας των περιορισμών στη λειτουργία των δικαστηρίων εν μέσω της πανδημίας covid-19. Για τους δύο μήνες που μεσολάβησαν από την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων σύμφωνα με στελέχη του Διαχειριστή ισχύει προσωρινή διαταγή αναστολής των εργασιών κατασκευής. Αυτό σημαίνει ότι το έργο προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ έχει «παγώσει» μέχρι… νεωτέρας.

         Δεδομένου ότι η απόφαση για την αυριανή συζήτηση αναμένεται να εκδοθεί μετά από έναν μήνα περίπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ θα ζητήσει να μην παραταθεί η προσωρινή διαταγή αναστολής ώστε να μην χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος για αυτό το κρίσιμο έργο ηλεκτροδότησης.

         «Χωρίς τον «Δυτικό Διάδρομο» η ηλεκτροδότηση της Πελοποννήσου «κρέμεται» από μία κλωστή. Είναι επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί η επάρκεια του συστήματος το συντομότερο δυνατό, ώστε σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή δυσμενών συγκυριών (π.χ. βλάβες σε άλλες μονάδες στη χώρα) οι καταναλωτές να μη βρεθούν χωρίς ρεύμα.

         Αυτό είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο τόσο για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο υψηλών φορτίων, όσο και στους επόμενους μήνες καθώς θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρό σε περίοδο πανδημίας να υπάρχουν και προβλήματα ηλεκτροδότησης στους κατοίκους της όλης χώρας» τονίζεται σχετικά,

         Γιώργος Αλεξάκης

         • Πρωτοδικείο Καλαβρύτων
         • ΑΔΜΗΕ
         • ασφαλιστικά μέτρα
         • Μονή Αγίων Θεοδώρων

          Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 9:13 pm


          Σήμα Γέλεν για γενναία δημοσιονομικά μέτρα-«Παράθυρο» για ψηφιακό φόρο

          Σήμα Γέλεν για γενναία δημοσιονομικά μέτρα-«Παράθυρο» για ψηφιακό φόρο

          Η Τζάνετ Γέλεν, η υπουργός Οικονομικών της επερχόμενης κυβέρνησης Μπάιντεν και πρώην πρόεδρος της Fed, τόνισε σήμερα σε επιτροπή της Γερουσίας ότι τώρα είναι η ώρα για γενναία δράση κατά της πανδημίας με ένα ακόμα μεγάλο πακέτο τόνωσης.

          «Ούτε εγώ ούτε ο εκλεγμένος πρόεδρος προτείνουμε αυτό το πακέτο ανακούφισης, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το βάρος του χρέους της χώρας. Αλλά αυτή τη στιγμή, με τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, το πιο έξυπνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δράσουμε γενναία» υπογράμμισε.

          Όπως μεταδίδει το Business Insider, η κα Γέλεν προειδοποίησε ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη χωρίς την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπισή της. «Oι οικονομολόγοι δεν συμφωνούν πάντα, αλλά πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει συναίνεση: χωρίς περαιτέρω δράση, διακινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε πιο μακρά και επώδυνη ύφεση τώρα και να προκαλέσουμε βαθιές πληγές στην οικονομία μακροπρόθεσμα».

          «Τους επόμενους μήνες, θα χρειαστούμε περισσότερη στήριξη για να διανέμουμε το εμβόλιο, να επαναλειτουργήσουμε τα σχολεία, να βοηθήσουμε τις πολιτείες να κρατήσουν τους πυροσβέστες κα τους δασκάλους» σημείωσε. «Θα χρειαστούμε περισσότερη χρηματοδότηση για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουν να χορηγούνται επιδόματα ανεργίας και για να βοηθήσουμε οικογένειες που είναι αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της πείνας ή να μείνουν άστεγες» υπογράμμισε.

          Εν τω μεταξύ, η κα. Γέλεν σημείωσε ακόμα ότι ένας διεθνής φόρος στους τεχνολογικούς κολοσσούς θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να εισπράξουν ένα δίκαιο μερίδιο, αφήνοντας ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο νέο πλαίσιο κανονισμών για την εταιρική φορολόγηση που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ.

          Η κα. Γέλεν τόνισε αυτός ο φόρος «θα επέτρεπε την είσπραξη ενός δίκαιου μεριδίου από εταιρείες, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών μας και μειώνοντας τα κίνητρα για υπεράκτιες δραστηριότητες που σίγουρα δεν θέλουμε να ανταμείψουμε».

          • Τζάνετ Γέλεν
          • Τζο Μπάιντεν
          • ΗΠΑ
          • μέτρα στήριξης
          • πακέτο τόνωσης

           Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 8:58 pm


           Ευρωαγορές: Στο προσκήνιο οι πωλητές λόγω επέκτασης των lockdowns

           Ευρωαγορές: Στο προσκήνιο οι πωλητές λόγω επέκτασης των lockdowns

           Μετοχές από τους κλάδους λιανεμπορίου, ταξιδιών και τραπεζών πίεσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς η επικείμενη επέκταση του lockdown στη Γερμανία αυξάνει τις ανησυχίες για επιπτώσεις σε έσοδα και οικονομική ανάπτυξη.

           Όπως αναφέρει το Reuters, η γερμανική κυβέρνηση προορίζει την επέκταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου.

           Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600, αφού πρόσθεσε σχεδόν 0,5% στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, υποχώρησε σταδιακά για να κλείσει με πτώση 0,2%.

           Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολίσθησε κατά 0,24% στις 13,815.06 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,11% στις 6,712.95 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε κατά 0,33% στις 5,598.61 μονάδες.

           Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έπεσε κατά 0,25% στις 22,441.72 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημείωσε απώλειες κατά 0,67% στις 8,199.00 μονάδες.

           • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
           • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
           • DAX
           • FTSE 100
           • CAC 40
           • FTSE MIB
           • IBEX 35

            Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 8:42 pm


            Τζιλ Μπάιντεν: Οι στόχοι της νέας Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ

            Τζιλ Μπάιντεν: Οι στόχοι της νέας Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ

            Την ώρα που οι προβολείς πέφτουν στις προετοιμασίες για την ορκωμοσία Μπάιντεν η σύζυγός του Τζιλ ετοιμάζεται για το δικό της ρόλο στο πλευρό του. 

             

            Λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία του συζύγου της η Τζιλ Μπάιντεν εκπλήρωσε μιαν υπόσχεση που είχε δώσει, να επαναφέρει στη «ζωή» ένα πρόγραμμα για τις οικογένειες στρατιωτικών που ξεκίνησε το 2011 μαζί με την Μισέλ Ομπάμα, σύζυγο του πρώην προέδρου Μπάρακ Ομπάμα. Το πρόγραμμα είναι γνωστό ως Joining Forces. Σύμφωνα με την επιθυμία τής Τζιλ Μπάιντεν η Ρόρι Μπρόσιους, που ανήκε στην ομάδα μετάβασης του εκλεγμένου προέδρου στην εξουσία και σύμβουλός του παράλληλα,  αναλαμβάνει εκτελεστική πρόεδρος του προγράμματος.

            Καθηγήτρια από έφεση

             «Γνωρίζω την αγάπη, την αντοχή και το σθένος που καθιστά μοναδική αυτήν την κοινότητα» είπε η Τζιλ Μπάιντεν μιλώντας διαδικτυακά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. «Για μένα είναι μεγάλη χαρά να συμμετέχω σε αυτό και να έχω το προνόμιο να υπηρετήσω καταρχήν ως Δεύτερη Κυρία των ΗΠΑ και αργότερα μέσω του Ιδρύματος Μπάιντεν στηρίζοντας στρατιώτες, βετεράνους με τις οικογένειές τους, επιζώντες και νοσηλευτές τους». Το πάθος με ό, τι καταπιάνεται είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα την νέας Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ. Όταν διαφάνηκε ότι ο σύζυγός της θα αναλάμβανε τα ηνία της χώρας, εκείνη δεν δίστασε να πει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το επάγγελμά της ζώντας ακόμη και στον Λευκό Οίκο. Γιατί όπως έχει πει η διδασκαλία δεν είναι για εκείνη επάγγελμα, αλλά έφεση.

            Ίσως λοιπόν, επισημαίνει η DW, να γίνει η πρώτη Πρώτη Κυρία που παράλληλα με τα δημόσια καθήκοντά της θα διδάσκει και θα ενισχύει εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες. «Θέλω οι άνθρωποι να αντιληφθούν το έργο των δασκάλων και να εκτιμήσουν την προσφορά τους» είχε πει πέρυσι στο δίκτυο CBS. Η ίδια πάνω από τρεις δεκαετίες διδάσκει Αγγλικά μεταξύ άλλων σε γυμνάσια και δημόσια πανεπιστήμια που δεν κοστίζουν πολύ και στα οποία δεν φοιτούν οι γόνοι των ελίτ. «Διδάσκω πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες, αγαπώ την ιδέα ότι μπορώ να τους βοηθήσω στην επιτυχία» υπογράμμισε στο ίδιο δίκτυο.

            Πανέτοιμη

            Το ίδιο θέλει να κάνει και για τις οικογένειες στρατιωτικών και βετεράνων μέσω του προγράμματος Joining Forces. Να τις στηρίξει με κάθε τρόπο, να βοηθήσει τα παιδιά τους να βρουν τον δρόμο στις σπουδές, και ευαισθητοποιημένη από τον θάνατο του γιου της Μπο Μπάιντεν σε ηλικία 46 ετών από καρκίνο στον εγκέφαλο, να στηρίξει την έρευνα κατά του καρκίνου. «Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε σε ό, τι μάθαμε κατά τη διάρκεια της διοίκησης Ομπάμα/Μπάιντεν. Θα συνεχίσουμε να σας ακούμε και να εργαζόμαστε μαζί σας. Είναι μια υπόσχεση που έδωσα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και θα συνεχίσουμε μαζί από την πρώτη ημέρα».

            Γι αυτήν την πρώτη ημέρα η Τζιλ Μπάιντεν είναι πανέτοιμη. Όχι ως παγωμένη και απόμακρη φιγούρα, παρακολούθημα του συζύγου της, αλλά ως αυθύπαρκτη προσωπικότητα στο πλευρό του νέου Αμερικανού προέδρου με πολλά σχέδια στο κεφάλι της και αμεσότητα στη συμπεριφορά της. Η ίδια δηλώνει ότι δεν βλέπει την ώρα να υλοποιήσει τα σχέδιά της. Στις δημόσιες εμφανίσεις συχνά θα έχει στο πλευρό της τον Δεύτερο Κύριο, τον δικηγόρο Νταγκ Έμχοφ. Είναι ο σύζυγος της Κάμαλα Χάρις, της αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Ένα novum στην αμερικανική πολιτική.

            • Μπάιντεν
            • ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ
            • ΗΠΑ
            • πρώτη κυρία

             Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 8:30 pm


             Τεχνική Ολυμπιακή: Η Stamatis Maritime απέκτησε containership

             Τεχνική Ολυμπιακή: Η Stamatis Maritime απέκτησε containership

             Η Τεχνική Ολυμπιακή ανακοίνωσε ότι η εν Κύπρω εδρεύουσα εγγονή αυτής με την επωνυμία "T.O. SHIPPING LTD" (θυγατρική κατά 100% της εταιρείας Τ.Ο INTERNATIONAL HOLDING LTD) συμμετείχε με ποσοστό 15% στη σύσταση της εταιρείας STAMATIS B MARITIME LLC με έδρα τις νήσους Μάρσαλ, η οποία (STAMATIS B MARITIME LLC) απέκτησε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, σημαίας Λιβερίας, 4.226 TEU και έτους ναυπήγησης 2004 το οποίο θα μετονομαστεί σε STAMATIS B.

             Για την ως άνω συμμετοχή της η "T.O. SHIPPING LTD" κατέβαλε ποσό ανερχόμενο σε USD 1.846.875.

             Η Εταιρεία θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό για κάθε εξέλιξη επί του θέματος.

             • Τεχνική Ολυμπιακή
             • Stamatis Maritime
             • containership
             • TO SHIPPING

              Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 8:26 pm


              Κύπρος-Κορονοϊός: Ένας θάνατος και 164 νέα κρούσματα

              Κύπρος-Κορονοϊός: Ένας θάνατος και 164 νέα κρούσματα

              Ένας άνθρωπος απεβίωσε από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 176, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το Υπουργείο Υγείας στην Κύπρο. 

              Παράλληλα, το αρμόδιο Υπουργείο ανακοίνωσε 164 νέα περιστατικά της νόσου (ποσοστό θετικότητας: 1,96%), που εντοπίστηκαν και επιβεβαιώθηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 29.294. 

              Στο μεταξύ, 194 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 59 σε σοβαρή κατάσταση.

              • ΚΥΠΡΟΣ
              • κορονοιός
              • ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

               Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 8:25 pm


               Μήνυμα Ναβάλνι από τη φυλακή: Δεν μετανιώνω που γύρισα

               Μήνυμα Ναβάλνι από τη φυλακή: Δεν μετανιώνω που γύρισα

               Ο Αλεξέι Ναβάλνι επέστρεψε στη Ρωσία γνωρίζοντας πως θα φυλακιστεί, αλλά και μήνυμά του από τις φυλακές της Μόσχας «Ματρόσκαγια Τισινά» κάνει λόγο για συνειδητή απόφαση, για την οποία δεν μετανιώνει.

               Αναφερόμενος στις συνθήκες κράτησής του ο Ναβάλνι περιγράφει το κελί του ως «ένα μικρό δωμάτιο από το οποίο δεν σ' αφήνουν να βγεις. Υπάρχει παράθυρο, σιδερένιο κρεβάτι».

               «Δεν μπορούσα να πράξω διαφορετικά, και σ' αυτό δεν υπάρχει κανέναν πάθος, κανένα αίσθημα θυσίας, ούτε μοιρολατρίας, είναι μια απόλυτα ορθολογική επιλογή» γράφει ο Ναβάλνι για την απόφασή του να επιστρέψει στη Ρωσία προσθέτοντας πως δεν γίνεται να σιωπά, «ακούγοντας τα ανεύθυνα ψέματα του Πούτιν και των φίλων του που είναι βουτηγμένοι στην διαφθορά».

               Στο τέλος ο Ναβάλνι δηλώνει ότι οι μοναδικοί τους οποίους φοβάται η εξουσία είναι εκείνοι «που αγωνίζονται όπως μπορούν» και καλεί τους υποστηρικτές του να συσπειρωθούν γύρω από τέτοιους ανθρώπους.

               • Ναβάλνι
               • Ρωσία
               • φυλακή
               • Πουτιν
               • φυλάκιση

                Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 8:21 pm


                ΟΠΑΠ: Τι περιλαμβάνει η νέα δεκαετής σύμβαση με το Δημόσιο

                ΟΠΑΠ: Τι περιλαμβάνει η νέα δεκαετής σύμβαση με το Δημόσιο

                Τα δεδομένα σε ότι αφορά την συμφωνία με το Δημόσιο για συμμετοχή του τελευταίου στο 30% στα έσοδα από τυχερά παιχνίδια διευκρινίζει με ανακοίνωσή του στο χρηματιστήριο ο ΟΠΑΠ.

                Αναλυτικά:

                Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Α.E. («ΟΠΑΠ Α.Ε.», «Εταιρία»), κατόπιν του από 15.01.2021 ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την παροχή πρόσθετων διευκρινίσεων και σε συνέχεια των από:

                01.04.2020 δημοσιευθείσας Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης 2019,
                16.10.2020 Ενημερωτικού Δελτίου Κοινού Ομολογιακού Δανείου και
                25.11.2020 Δελτίου Τύπου οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2020 της Εταιρίας,
                ενημερώνει το επενδυτικό κοινό σχετικά με τα ακόλουθα:

                α. Σχετικά με τούς οικονομικούς όρους που ίσχυαν μέχρι 12.10.2020 σε σύγκριση με τους οικονομικούς όρους που ισχύουν από 13.10.2020 και εντεύθεν, σημειώνεται ότι:

                Mε τη διάταξη του άρθρου δεύτερου παρ. 1 του Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α’/12.11.2012) προβλέφθηκε συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου 30% στα έσοδα από τα τυχερά παίγνια που διεξάγει η ΟΠΑΠ Α.Ε. δυνάμει της από 15.12.2000 σύμβασής της με το Ελληνικό Δημόσιο ως τροποποιηθείσα ισχύει, εξαιρετικά έως την 12.10.2020. Με την παρ. 9 του προαναφερθέντος άρθρου του Ν. 4093/2012 ορίστηκε ότι η ισχύς της ρύθμισης αυτής άρχεται από 1.1.2013.

                Περαιτέρω, η διάταξη του άρθρου 50 παρ. 5 του Ν. 4002/2011, όπως ίσχυε μετά το Ν. 4093/2012, τροποποιήθηκε εκ νέου με το άρθρο 56 του Ν. 4389/2016 (ΦΕΚ 94 Α’/27.5.2016), με το οποίο η εν λόγω συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου αυξήθηκε αναδρομικά από 1.1.2016 από 30% σε 35% επί των μικτών κερδών του κατόχου της άδειας.

                Στις 13.10.2020 ετέθη σε ισχύ η από 12.12.2011 πρόσθετη πράξη η οποία συνήφθη μεταξύτης ΟΠΑΠ Α.Ε. και του ΤΑΙΠΕΔ, και με την οποία προβλέφθηκε η παράταση για δέκα (10) έτη (ήτοι, 13.10.2020 - 12.10.2030) της από 15.12.2000 Σύμβασης Παραχώρησης (εφεξής η «Πρόσθετη Πράξη») και καθορίστηκε συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου σε 30% επί του μικτού κέρδους των παιγνίων.

                β. Σχετικά με τις εκτιμώμενες οικονομικές επιπτώσεις που απορρέουν από την Πρόσθετη Πράξη, σημειώνεται ότι:

                Από τις 13.10.2020 και έπειτα, η εταιρεία θα καταγράφει ποσοστό εισφοράς του Ελληνικού Δημοσίου ίσο με 30% επί του μικτού κέρδους των παιγνίων στην αντίστοιχη γραμμή της Κατάστασης Αποτελεσμάτων «Εισφορά επί των καθαρών εσόδων και λοιπές εισφορές». Επίσης, ο ΟΠΑΠ θα αναγνωρίζει ως έσοδο, πάνω από την γραμμή των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), το ποσό που έχει προπληρώσει (και αντιστοιχεί σε αξία ίση με 1.831 εκατ. συνολικά ή 183,1 εκατ. σε ετήσια βάση) προσαρμοσμένο για την επίδραση της εταιρικής φορολογίας.

                Κάτω από την γραμμή των EBITDA, ο ΟΠΑΠ θα καταγράφει τόσο την απόσβεση της δαπάνης του πρόσθετου ανταλλάγματος (ήτοι €375εκ. συνολικά ή €37,5εκ. σε ετήσια βάση) όσο και τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει βάση του εκάστοτε ισχύοντος φορολογικού συντελεστή (επί του παρόντος 24%).

                Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την Πρόσθετη Πράξη, στο τέλος της δεκαετούς περιόδου θα πραγματοποιηθεί εκκαθάριση υπολογίζοντας το σωρευτικό δεκαετές ποσό της εισφοράς επί των καθαρών εσόδων (30%), προσαρμοσμένο για την επίδραση της εταιρικής φορολογίας, έναντι του πραγματικού πληρωθέντος ποσού εισφοράς επί των καθαρών εσόδων για την ίδια περίοδο και του ποσού των 1,831 δισ. ευρώ.

                Η εν λόγω εκκαθάριση ενδέχεται να καταλήξει σε πληρωμή ποσού εκατέρωθεν (Ελληνικού Δημοσίου ή ΟΠΑΠ Α.Ε.), ανάλογα με την διαφορά που θα προκύψει από τον παραπάνω υπολογισμό.

                Τέλος, η εταιρεία θα παρέχει περαιτέρω ενημέρωση σχετικά την Πρόσθετη Πράξη και τις οικονομικές επιπτώσεις με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης 2020 και την αντίστοιχη τηλεδιάσκεψη στα τέλη Μαρτίου 2021

                • ΟΠΑΠ
                • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
                • δημόσιο

                 Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 8:15 pm


                 Επίθεση τουρκικού ΥΠΕΞ στον Δένδια για τις μειονότητες

                 Επίθεση τουρκικού ΥΠΕΞ στον Δένδια για τις μειονότητες

                 Δεν άρεσαν στο τουρκικό ΥΠΕΞ οι αναφορές του Νίκου Δένδια για τις ελληνικές μειονότητες στην Τουρκία.

                 Με αφορμή δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, το τουρκικό ΥΠΕΞ προχώρησε στην ακόλουθη ανακοίνωση:

                 "Είναι τραγικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας, που έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα της πολιτικής αφομοίωσης και καταστολής που εφαρμόζεται στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, επικρίνει τη χώρα μας σχετικά με τις μειονότητες.

                 Στη χώρα μας, έχουν γίνει πολλά εποικοδομητικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων της Ελληνικής Ορθόδοξης Μειονότητας σε συνεργασία με τους Έλληνες Ορθόδοξους πολίτες μας τα τελευταία χρόνια. Όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, στην Ελλάδα, που είναι μέλος της ΕΕ και βλέπει τον εαυτό της ως το λίκνο της δημοκρατίας, δεν υπάρχει πρόοδος, αλλά οπισθοδρόμηση.

                 Η Ελλάδα παραβιάζει διαρκώς τα δικαιώματα της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις πολυμερείς συμφωνίες. Εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ σχετικά με την άρνηση της τουρκικής ταυτότητας της μειονότητας. Πρόσφατες πρακτικές σχετικά με τα μαντράσα στη Δυτική Θράκη δείχνουν ότι όχι μόνο ο όρος "Τούρκος", αλλά και η λέξη "μειονότητα" δεν είναι ανεκτή στην Ελλάδα.

                 Ενώ η Τουρκία, μετά από τα αιτήματα των Ελληνορθόδοξων πολιτών μας άνοιξε σχολεία στην Πρίγκιπο για τέσσερις μαθητές, η Ελλάδα συνεχίζει να κλείνει τα σχολεία μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη. Η μείωση του αριθμού των σχολείων μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη από 231 σε 115 από την Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια είναι ο πιο αποκαλυπτικός δείκτης της οπτικής των δύο χωρών έναντι των μειονοτήτων. Πριν κάνει τόσο άσχημες δηλώσεις, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών πρέπει να κοιτάξει στον καθρέφτη και να σκουπίσει πρώτα το δικό του σπίτι (σ.σ. να κοιτάξει πρώτα την καμπούρα του).

                 Ακολουθώντας τα εποικοδομητικά βήματα που έκανε η χώρα μας προς τις μειονότητες, η Ελλάδα πρέπει να λύσει τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, ιδίως τις θρησκευτικές ελευθερίες, την άρνηση της τουρκικής ταυτότητας και την εκπαίδευση, σε διάλογο με τους συνειδητούς μας".

                  
                  
                  
                 • Δένδιας
                 • ΥΠΕΞ
                 • ΤΟΥΡΚΙΑ
                 • ΕΛΛΑΔΑ

                  Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 8:12 pm


                  Χατζηδάκης προς ΓΣΕΕ: Θετική μεταρρύθμιση το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

                  Χατζηδάκης προς ΓΣΕΕ: Θετική μεταρρύθμιση το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

                  Η φιλοσοφία του υπό επεξεργασία «εργασιακού νομοσχεδίου», η πορεία της αγοράς εργασίας στην μετά-κορονοϊό εποχή, η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ και η μεταρρύθμιση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκη  με το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), με την οποία άνοιξε ο κύκλος των επαφών του υπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους και επαγγελματικούς-επιστημονικούς φορείς.

                  «Ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους αποτελεί θεσμική μας υποχρέωση και επιδιώκουμε να έχουμε θεσμική επαφή με την ΓΣΕΕ», σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κ. Χατζηδάκης. «Πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα. Όπως όμως δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν και επιχειρήσεις με τους εργαζομένους στα κεραμίδια», υπογράμμισε, δίνοντας το στίγμα ότι θα επιδιώξει συγκλίσεις, έχοντας ως πυξίδα τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, την ενωσιακή νομοθεσία και τις συστάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).

                  «Ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή πάνε χέρι-χέρι», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η προσέλκυση των επενδύσεων πρέπει να συνδυαστεί με την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας χωρίς εκπτώσεις. Αυτό το πνεύμα θα διαπνέει και το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο «θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας αγοράς εργασίας, που εξελίσσεται σε οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο».  Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε ως ζητούμενα τον εκσυγχρονισμό του Σώματος Επιθεώρησης και Εργασίας (ΣΕΠΕ), αλλά και την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας των συνδικαλιστικών οργανώσεων. «Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης απευθυνόμενος στην ΓΣΕΕ, δηλώνοντας βέβαιος ότι «το νομοσχέδιο θα καταγραφεί ως θετική μεταρρύθμιση για τον χώρο της εργασίας συνολικά».

                  Image 1

                  Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας, τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια τους επόμενους μήνες ώστε η μετάβαση στην «εργασιακή κανονικότητα» (μετά την σταδιακή άρση των προστατευτικών μέτρων όπως οι αναστολές συμβάσεων) να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση.  Σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή θα διαδραματίσουν και  τα ευρωπαϊκά κονδύλια, με τον Κ. Χατζηδάκη να αναδεικνύει ως προτεραιότητα την  βέλτιστη αξιοποίησή τους για δράσεις κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων, ώστε να «πιάσουν τόπο» . Κάλεσε μάλιστα την ΓΣΕΕ να προσφέρει τις γνώσεις της στην προσπάθεια αυτή, εκμεταλλευόμενη την εμπειρία του Ινστιτούτου Εργασίας.  Συζητήθηκε τέλος και το θέμα των επικουρικών συντάξεων, για το οποίο συμφωνήθηκε να γίνει ειδική συνάντηση μεταξύ του αρμόδιου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνου Τσακλόγλου και των κοινωνικών εταίρων στο αμέσως επόμενο διάστημα.

                  Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου –πέραν των κ.κ. Χατζηδάκη και Τσακλόγλου- η Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη και η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου. Από πλευράς ΓΣΕΕ συμμετείχαν ο Πρόεδρος Γιάννης Παναγόπουλος, ο αναπληρωτής Πρόεδρος Ευθύμιος Θεοχάρης, ο Γενικός Γραμματέας Νικόλαος Κιουτσούκης και οι κ.κ. Ευάγγελος Μουτάφης, Θάνος Βασιλόπουλος, Νικόλαος Κωστόπουλος και Δημήτριος Καραγεωργόπουλος.

                  • Χατζηδάκης
                  • ΓΣΕΕ

                   Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 8:01 pm


                   Κλειστά σχολεία στη Δυτική Μακεδονία και την Τετάρτη (20/1)

                   Κλειστά σχολεία στη Δυτική Μακεδονία και την Τετάρτη (20/1)

                   Κλειστά θα παραμείνουν και την Τετάρτη (20/1), ορισμένα σχολεία στη Δυτική Μακεδονία, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και του ολικού παγετού.

                    

                   Ειδικότερα, με απόφαση των δημάρχων των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Φλώρινας και Καστοριάς, τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής θα παραμείνουν κλειστά στις συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

                   Στους δήμους Γρεβενών και Δεσκάτης της ΠΕ Γρεβενών τα σχολεία θα ξεκινήσουν στις 10.00 π.μ.

                   Σημειώνεται ότι θα παραμείνουν ανοικτοί οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί στον δήμο Φλώρινας, στον δήμο Σερβίων της ΠΕ Κοζάνης και στο δήμο Γρεβενών.

                   Την Τετάρτη, σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις, πυκνότερες στην Κρήτη όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν πρόσκαιρες ασθενείς βροχές στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά, και στη Δυτική Ελλάδα. Από αργά το απόγευμα, στα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας θα εκδηλωθούν βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

                   Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί νοτιοδυτικοί με ίδιες εντάσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 12 βαθμούς, αλλά στα βόρεια θα διατηρηθεί 3-4 βαθμούς χαμηλότερα.

                   • Δυτική Μακεδονία
                   • σχολεια
                   • κρύο
                   • παγετός
                   • χιόνια
                   • ΚΑΙΡΟΣ
                   • κακοκαιρία

                    Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 7:55 pm


                    Σταϊκούρας: Μείωση χρέους κατά 620 εκατ. από τις πράξεις επαναγοράς-επανέκδοσης

                    Σταϊκούρας: Μείωση χρέους κατά 620 εκατ. από τις πράξεις επαναγοράς-επανέκδοσης

                    Μείωση του χρέους Γενικής Κυβέρνησης κατά περίπου 620 εκατ. ευρώ επετεύχθη από τις πράξεις επαναγοράς (buy back) και επανέκδοσης (re-opening) υφιστάμενων Ομολογιακών εκδόσεων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, όπως επισημαίνει με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

                    Η δήλωση του κ. Σταϊκούρα μετά την άντληση 2 δισ. ευρώ από 30ετές ομόλογο:

                    «Κατά τους τελευταίους δύο μήνες, το Υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), στο πλαίσιο της επίτευξης των διαχειριστικών στόχων του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους, προέβησαν, με απόλυτη διαφάνεια, σε πράξεις επαναγοράς (buy back) και επανέκδοσης (re-opening) υφιστάμενων Ομολογιακών εκδόσεων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, μέλη της ομάδας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς του Ελληνικού Δημοσίου.

                    Ειδικότερα, από το σύνολο των εν λόγω συναλλαγών επετεύχθη: (i) μείωση του χρέους Γενικής Κυβέρνησης κατά περίπου 620 εκατ. ευρώ, (ii) επέκταση της μέσης σταθμικής φυσικής διάρκειας, από περίπου 7,5 έτη σε περίπου 29,4 έτη, χρέους ονομαστικής αξίας 650 εκατ. ευρώ, και (iii) συνολική άντληση ρευστότητας, με ταυτόχρονη αύξηση των κρατικών διαθεσίμων, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, μέσω έκδοσης ΟΕΔ, λήξης 2050, ήτοι διάρκειας 29,4 ετών, που επετεύχθη αξιοποιώντας τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα επιτοκίων, ιδιαίτερα στο μακροπρόθεσμο τμήμα της καμπύλης. Παράλληλα, από τις εν λόγω συναλλαγές οι συμμετέχουσες τράπεζες κατέγραψαν σημαντική αύξηση στα κέρδη και στα κεφάλαιά τους.

                    Η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της πανδημίας, έχοντας παράλληλα σταθερή προσήλωση στην περαιτέρω βελτίωση των δεικτών βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, στη διατήρηση ασφαλούς ύψους κρατικών διαθεσίμων και στην ορθολογική και συνετή διαχείριση της ταμειακής ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου».

                    • Χρήστος Σταίκούρας
                    • μείωση χρέους
                    • ελληνική οικονομία
                    • BUY BACK
                    • reopening

                     Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 7:44 pm


                     Μπορέλ: Ο κόσμος χρειάζεται την αμερικανική ηγεσία-Διάλογος με Μόσχα

                     Μπορέλ: Ο κόσμος χρειάζεται την αμερικανική ηγεσία-Διάλογος με Μόσχα

                     «Ο κόσμος χρειάζεται την αμερικανική ηγεσία στη μάχη εναντίον της COVID-19» δήλωσε, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο REUTERS, o ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοσέπ Μπορέλ.

                     Κάλεσε, δε, τον νεοκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επιταχύνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά από τις ευρείες επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης Τραμπ για την αργή απόκρισή της.

                     Καθώς οι πλούσιες χώρες κλείνουν συμφωνίες για πολύ περισσότερες δόσεις εμβολίων εναντίον του κορωνοϊού σε σχέση με τις πιο φτωχές, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ είπε πως εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ξαναπάρουν τη θέση τους ως «κινητήριος δύναμη του πλανήτη» και να βοηθήσουν.

                     «Ο κόσμος θα αντιμετωπίσει φέτος μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον εμβολιασμό της ανθρωπότητας. Αυτός θα απαιτήσει πολλή αλληλεγγύη, πολλή συνεργασία και ιδιαίτερα πολλούς πόρους» επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας πως «αυτή είναι η πρώτη παγκόσμια κρίση, στην οποία έλειψε η αμερικανική ηγεσία».

                     «Ο κόσμος χρειάζεται την αμερικανική ηγεσία», τόνισε δεσμευόμενος για την υποστήριξη της ΕΕ στην Ουάσινγκτον.

                     Διάλογος με Μόσχα-Δεν είναι μονόδρομος οι κυρώσεις

                     Για την κράτηση του Αλεξέι Ναβάλνι από τις ρωσικές αρχές, ο Ζ. Μπορέλ δήλωσε πως ανυπομονεί να επισκεφθεί τη Μόσχα, προκειμένουν να συζητήσει γι’ αυό το θέμα. Μάλιστα, όπως είπε, έχει ανοικτή πρόσκληση από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί τη Μόσχα «και οι τρέχουσες περιστάσεις καθιστούν ένα τέτοιο ταξίδι πιο αναγκαίο από ποτέ».

                     Τόνισε, ωστόσο, ότι «οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν είναι η μοναδική δυνατή απάντηση».

                     «Δεν είμαστε εναντίον της πίεσης, αλλά η πίεση πρέπει να είναι σταδιακή», συμπλήρωσε.

                     «Έχουν υπάρξει κυρώσεις, μπορούν να υπάρξουν περισσότερες κυρώσεις. Αλλά οι κυρώσεις από μόνες τους δεν είναι πολιτική. Οι κυρώσεις είναι ένα εργαλείο, και εκτός από το να επιβάλλεις κυρώσεις, πρέπει να συνεχίσεις να απλώνεις το χέρι και να συζητάς και να εκφράζεις την άποψή σου» σχολίασε.

                     • ΕΕ
                     • Ρωσία
                     • ΗΠΑ
                     • Μπάιντεν

                      Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 7:36 pm


                      Πειραιώς Financial Holdings: Στο 3,03% το ποσοστό του Α. Μυστακίδη

                      Πειραιώς Financial Holdings: Στο 3,03% το ποσοστό του Α. Μυστακίδη

                      Η Πειραιώς Financial Holdings ανακοίνωσε ότι το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει άμεσα ο Αριστοτέλης Μυστακίδης και ενσωματώνονται σε μετοχές κατήλθε την 14.01.2021 του ελαχίστου ορίου του 5%.

                      Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

                      Σε εφαρμογή των διατάξεων του ν.3556/2007, όπως ισχύει, η Πειραιώς Financial Holdings A.E. (η «Εταιρεία») ανακοινώνει, κατόπιν της από 19.01.2021 ληφθείσας σχετικής γνωστοποίησης, ότι το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει άμεσα ο κ. Aristotelis Mistakidis και ενσωματώνονται σε μετοχές κατήλθε την 14.01.2021 του ελαχίστου ορίου του 5%.

                      Ο κ. Aristotelis Mistakidis κατέχει άμεσα 25.220.655 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου μετοχές της Εταιρείας (ήτοι ποσοστό 3,0348% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας).

                      • Πειραιώς Financial Holdings
                      • Αριστοτέλης Μυστακίδης

                       Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 7:33 pm


                       Επιπλέον 565.000 δόσεις εμβολίου της Pfizer/BioNTech εξασφάλισε η Κύπρος

                       Επιπλέον 565.000 δόσεις εμβολίου της Pfizer/BioNTech εξασφάλισε η Κύπρος

                       Πέραν του μισού εκατομμυρίου επιπλέον δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech εξασφάλισε η Κύπρος μέσω επιπρόσθετων διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανεβάζοντας το σύνολο των παραγγελιών από την Pfizer/BioNTech σε 957,000 δόσεις. Με τις ποσότητες αυτές, η Κύπρος από τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει εξασφαλίσει συνολικά πέραν των 3 εκ. δόσεων.

                       Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κυπριακό sigmalive.com, η Κύπρος εξασφάλισε περίπου 195,000 δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech από τα 100 εκ. που διατέθηκαν στην ΕΕ, εξασκώντας το δικαίωμα προαίρεσης επί του αρχικού συμβολαίου. Παράλληλα, μέσα από επιπρόσθετο συμβόλαιο που έχει συνάψει η ΕΕ για προμήθεια επιπλέον 200 εκ. δόσεων για τις ανάγκες των κρατών μελών, παραγγέλθηκαν επιπρόσθετα 370,000 δόσεις.

                       Η Κύπρος συμμετείχε στις δύο διαδικασίες, με στόχο την αύξηση της διαθεσιμότητας των εμβολίων νωρίτερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς για κάλυψη των αναγκών ολόκληρου του πληθυσμού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αφού οι επιπλέον ποσότητες που έχουν παραγγελθεί από την Pfizer/BioNTech αναμένεται να παραδοθούν ως επί το πλείστω το 2ο και το 3ο τρίμηνο του 2021.

                       Σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις των παραδόσεων εν αναμονή της αδειοδότησης του εμβολίου της AstraZeneca στα τέλη Ιανουρίου, και υπό την αίρεση της υποβολής και έγκρισης των αιτήσεων για τα εμβόλια της Johnson&Johnson (Janssen) και της CureVac, η Κύπρος αναμένεται να παραλάβει επαρκείς ποσότητες εμβολίων για να προχωρήσει στην εμβολιαστική κάλυψη περίπου 120,000 ατόμων μέχρι το τέλος Μαρτίου (1ο τρίμηνο) του 2021 και επιπλέον 450,000 άτομα μέχρι το τέλος Ιουνίου (2ο τρίμηνο).

                       Υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν τα υπό εξέταση εμβόλια και βάσει του προτακτικού σχεδιασμού, ο στόχος είναι η πλήρης κάλυψη του πληθυσμού μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου (3ο τρίμηνο) του 2021.

                       Σχετικές ανακοινώσεις με περισσότερες λεπτομέρειες θα εκδίδονται με την οριστικοποίηση των ποσοτήτων και των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης.

                       • BioNTech
                       • Pfizer
                       • ΚΥΠΡΟΣ
                       • εμβόλιο
                       • reportergr

                        Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 7:29 pm


                        ΣΥΡΙΖΑ: Στο έλεος της κακοκαιρίας πρόσφυγες σε Λέσβο-Χίο

                        ΣΥΡΙΖΑ: Στο έλεος της κακοκαιρίας πρόσφυγες σε Λέσβο-Χίο

                        «Εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει και τα Κέντρα Υποδοχής σε Λέσβο και Χίο», υπογραμμίζει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

                        Όπως αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση, «το γεγονός ότι τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών κάνουν λόγο για συνθήκες οι οποίες είναι επικίνδυνες για τη ζωή προσφύγων και μεταναστών, όπως η διακοπή ηλεκτρικού και πόσιμου νερού, αλλά και η μετατροπή των χώρων σε παγοδρόμιο λάσπης, θα έπρεπε να είχε ήδη κινητοποιήσει τον αρμόδιο μηχανισμό του υπουργείου για να καταρτιστεί ένα σχέδιο άμεσης και μεσοπρόθεσμης δράσης».

                        «Μέσα σε αυτή την κατάσταση σήμερα είχαμε ένα νεκρό», επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση και τονίζει την ανάγκη «άμεσα να αξιοποιηθούν άδεια ή εγκαταλελειμμένα κτίρια και να γίνει μίσθωση ξενοδοχείων για τις πιο ευάλωτες ομάδες και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην υπάρχει, ακόμα και από σήμερα το βράδυ, ούτε ένας άνθρωπος στη νέα κόλαση του Καρά Τεπέ ή στην υπερπλήρη ΒΙΑΛ».

                        • ΣΥΡΙΖΑ
                        • κακοκαιρία
                        • πρόσφυγες
                        • ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ
                        • Καρά Τεπέ

                         Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 7:25 pm


                         Βρετανία-Κορονοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 1.610 θανάτους

                         Βρετανία-Κορονοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 1.610 θανάτους

                         Νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων θανάτων ανακοίνωσε την Τρίτη (19/1) η Βρετανία.

                         Σύμφωνα με τον απολογισμό της βρετανικής κυβέρνησης 1.610 νέοι θάνατοι από κορονοϊό ανακοινώθηκαν την Τρίτη (19/1).

                         Το τελευταίο εικοσιτετράωρο επιβεβαιώθηκαν επίσης 33.355 νέα κρούσματα από τα 37.535 χθες.

                         • Βρετανία
                         • κορονοιός
                         • πανδημία

                          Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 7:15 pm


                          ΟΣΥ: Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για προμήθεια 300 λεωφορείων με leasing

                          ΟΣΥ: Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για προμήθεια 300 λεωφορείων με leasing

                          Την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά για την ανάθεση υπηρεσιών χρηματοδοτικής μίσθωσης 90 ντιζελοκίνητων αρθρωτών με ρυμουλκό και 210 κανονικών (διαξονικών) αστικών λεωφορείων κατακύρωσε η Ο.ΣΥ. Α.Ε.

                          Η Εταιρία καταθέτει την Τετάρτη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για τον κατά νόμο προσυμβατικό έλεγχο, την Απόφαση και τις σχετικές συμβάσεις, αναφέρει ανακοίνωση.

                          H προμήθεια των 300 λεωφορείων με την ανάθεση υπηρεσιών χρηματοδοτικής μίσθωσης εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης των Αστικών Συγκοινωνιών, καθώς τα εν λόγω οχήματα, όπως σημειώνεται, θα προστεθούν στις γραμμές που παρατηρούνται μεγαλύτερες απαιτήσεις, διευκολύνοντας έτσι την καθημερινότητα του επιβατικού κοινού.

                          • προμήθεια λεωφορείων
                          • leasing
                          • ΟΣΥ

                           Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 7:15 pm


                           Παράταση προθεσμιών στα επενδυτικά σχέδια LEADER

                           Παράταση προθεσμιών στα επενδυτικά σχέδια LEADER

                           Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πανδημία του COVID -19 δυσχεραίνει σημαντικά τους δικαιούχους του Υπομέτρου 19.2  στο να φανούν συνεπείς στις αρχικές προθεσμίες που είχαν τεθεί από υπουργικές αποφάσεις του 2017, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Οικονόμου, προβαίνει σε παράταση αυτών, με σχετική υπουργική απόφαση.

                           Συγκεκριμένα οι προθεσμίες που αφορούν στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων:«Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων του προγράμματος  Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (πρώην LEADER)», μπορούν να παραταθούν έως και δύο μήνες έπειτα από τη λήξη των έκτακτων μέτρων προστασίας, που ισχύουν στην εκάστοτε Περιφερειακή Ενότητα. Η παράταση, έγινε ύστερα από αίτημα του δικαιούχου στις Ομάδες Τοπικής Δράσης.

                                  Με αυτή την παράταση διευκολύνονται οι δικαιούχοι σε μια σειρά από στάδια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, όπως η τροποποίηση τεχνικών Δελτίων Πράξεων, στην αίτηση προκαταβολής του δικαιούχου, στην αίτηση πληρωμής του δικαιούχου και στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ίδρυσης του Φορέα ή της επιχείρησης

                           Επιπροσθέτως,  με την παράταση διασφαλίζονται  η απορροφητικότητα της δημόσιας ενίσχυσης και η αποφυγή απώλειας κρίσιμων ενωσιακών πόρων, ενώ συνεχίζεται η εύρυθμη υλοποίηση των επενδύσεων του Υπομέτρου 19.2.

                           • προθεσμίες
                           • ΠΑΡΑΤΑΣΗ
                           • σχέδιο leader
                           • υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

                            Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 7:13 pm


                            Δένδιας: Γιατί προχωράμε στις διερευνητικές με την Τουρκία

                            Δένδιας: Γιατί προχωράμε στις διερευνητικές με την Τουρκία

                            «Tα προβλήματα λύνονται με διάλογο και όχι με χρήση βίας και απειλές πολέμου», τόνισε σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου.

                            Ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα προσέρχεται στο τραπέζι των διερευνητικών με καλή πίστη και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει εξ αρχής ως προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου την παύση των τουρκικών προκλήσεων για να προσθέσει:

                            «Έχουν συμπληρωθεί δυο μήνες από αποχώρηση του Ορούτς Ρέις. Επομένως ο όρος που τέθηκε από τη χώρα μας ουσιαστικά έχει εκπληρωθεί. Δημιουργείται έτσι ευκαιρία διαλόγου πάντα στο πλαίσιο των διερευνητικών που αφορούν μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ».

                            «Ο διάλογος δεν αποτελεί διαπραγμάτευση. Πρόκειται για προκαταρκτικό στάδιο επαφών για να διαπιστωθεί αν υπάρχει έδαφος για να αρχίσει διαπραγμάτευση. Για να συνεχιστεί δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η αποκλιμάκωση» είπε σε άλλο σημείο.

                            Πέραν αυτού και με αφορμή την συζήτηση που άνοιξε με δημόσια τοποθέτηση ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας προετοιμάζουν τα σχέδια για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ακόμα και Ανατολικά της Κρήτης διευκρίνισε:

                            «Η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων οπουδήποτε στην επικράτεια της, οποτεδήποτε το κρίνει σωστό. Καταλαβαίνω ότι στέφονται τα μάτια σε περιοχές οριοθέτησης ΑΟΖ, όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα αν μιλάμε μόνο για την Κρήτη. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα οποτεδήποτε, οπουδήποτε θέλει να επεκτείνει το δικαίωμά της αυτό».

                            Τέλος, ο υπουργός επανέλαβε ότι είναι «απαράδεκτη η τακτική της Τουρκίας να απειλεί με casus belli την Ελλάδα εφόσον αυτή ασκήσει τα νόμιμα κυριαρχικά της δικαιώματα».

                            • Δένδιας
                            • διάλογος
                            • ΕΛΛΑΔΑ
                            • ΤΟΥΡΚΙΑ
                            • Βουλή
                            • διερευνητικές επαφές

                             Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 7:10 pm


                             Νέο κατάστημα ανοίγει η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ

                             Νέο κατάστημα ανοίγει η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ

                             Νέο ΒΕΝΕΤΗ FOOD HALL στο Μπουρνάζι-Περιστέρι, επί της οδού Κύπρου 104 ανοίγει η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ.

                             Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το νέο κατάστημα εντάσσεται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας  για το 2021 που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την έναρξη λειτουργίας νέων καταστημάτων στο άμεσο διάστημα. 

                             Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η εταιρεία προχωρά στη λειτουργία νέων καταστημάτων ή τη μετεγκατάσταση καταστημάτων της σε νέα ακίνητα, στα οποία οι όροι συνεργασίας και μίσθωσης  θα είναι προσαρμοσμένοι στα δεδομένα της σημερινής κρίσης.

                             Αξίζει να σημειωθεί πως το νέο κατάστημα όπως και τα υπόλοιπα καταστήματα που θα λειτουργήσουν, θα απορροφήσουν τμήμα των εργαζομένων από τα καταστήματα ΒΕΝΕΤΗ που έκλεισαν τον Οκτώβριο.

                             • ΒΕΝΕΤΗ
                             • νέο κατάστημα
                             • ΒΕΝΕΤΗ FOOD HALL

                              Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 7:03 pm


                              Το IGB Project στη Βουλή

                              Το IGB Project στη Βουλή

                              Την Τρίτη(19/1) κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το IGB Project.

                               

                              Συγκεκριμένα, το project αυτό, αφορά τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Βουλγαρία ή αλλιώς Gas Interconnector Greece-Bulgaria (IGB).

                              Ο τίτλος του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε στην Βουλή, είναι: α) "Κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας σχετικά με τον αγωγό διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB Project)" και β) " Κύρωση του Καταστατικού (Ίδρυσης) του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EMGF)" Δείτε περισσότερα ΕΔΩ https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=94584b28-de37-4f6c-b4d4-acb5011ec478

                              • Βουλή
                              • IGB Project
                              • νομοσχέδιο

                               Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 6:56 pm


                               Η IATA υποστηρίζει την πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

                               Η IATA υποστηρίζει την πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

                               Yπέρ της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για καθορισμό κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο θα ενέχει θέση και «διαβατηρίου» για τις μετακινήσεις και τη διευκόλυνση των ταξιδιών στην Ευρώπη, τάσσεται η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

                               Με ανοιχτή επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ, η Ένωση ζητεί να υποστηριχθεί η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού ώστε να συμφωνηθεί ένα κοινό ψηφιακό, ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID-19.

                               {https://twitter.com/IATA/status/1351520024167665665}

                               «Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Κομισιόν και όλα τα κράτη μέλη. Ο εμβολιασμός είναι κλειδί προκειμένου να ανοίξουν εκ νέου με ασφάλεια τα σύνορα ώστε να εκκινήσει η οικονομική ανάκαμψη», σημειώνει στην επιστολή ο γενικός διευθυντής της IATA Alexandre de Juniac, προσθέτοντας ότι «ένα πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα, ώστε οι κυβερνήσεις να ανοίξουν με ασφάλεια τα σύνορά τους, παρέχοντας και την εμπιστοσύνη στους επιβάτες να ταξιδέψουν χωρίς το εμπόδιο της καραντίνας».

                               Τονίζει δε ότι «η ελληνική πρόταση αφορά ένα εναρμονισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε διεθνή κλίμακα, κάτι το οποίο αποτελεί τη βάση για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν από την κρίση». «Το αίτημα για εναρμονισμένη, ασφαλή επανεκκίνηση στον κλάδο των αερομεταφορών είναι πιο επείγον από ποτέ λόγω των lockdowns και των ταξιδιωτικών περιορισμών παγκοσμίως», σημειώνει επίσης, καταλήγοντας:

                               «Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολο σημείο όσον αφορά την πανδημία. Αλλά τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού πρέπει να μας δώσουν την ελπίδα ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε με ασφάλεια την ελευθερία μετακίνησης, για τη διάσωση θέσεων εργασίας και την τόνωση της οικονομίας».

                               • IATA
                               • Μητσοτακης
                               • εμβολιασμός
                               • Εμβολιασμοί
                               • Πιστοποιητικό

                                Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 6:54 pm


                                Ανακατατάξεις στο ΔΣ της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

                                Ανακατατάξεις στο ΔΣ της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

                                Η «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ» ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους του ΔΣ, κ. Ευτύχιου Κοτσαμπασάκη. 

                                Η εισηγμένη εξέλεξε ομόφωνα τον κ. Χρήστο-Αλέξη Κομνηνό, ως νέο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος, για το υπόλοιπο της θητείας αυτού.

                                Κατόπιν τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας συγκροτήθηκε σε Σώμα, στη συνεδρίασή του της 19ης Ιανουαρίου 2021, ως ακολούθως:

                                1. Θεοδόσιος Παπαγεωργόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ, μη εκτελεστικό μέλος

                                2. Δημήτριος Κυριακόπουλος, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., εκτελεστικό μέλος

                                3. Περικλής Σαπουντζής, εκτελεστικό μέλος

                                4. Γεώργιος Κατσάμπας, μη εκτελεστικό μέλος

                                5. Χρήστος-Αλέξης Κομνηνός, μη εκτελεστικό μέλος

                                6. Λάμπρος Βαρούχας, εκτελεστικό μέλος

                                7. Νικόλαος Κουδούνης, μη εκτελεστικό μέλος

                                8. Κωνσταντίνος Κατσαρός, εκτελεστικό μέλος

                                9. Σταύρος Βολουδάκης, εκτελεστικό μέλος

                                10. Σπυρίδων Κοκκόλης, εκτελεστικό μέλος

                                11. Ηλίας Στασινόπουλος, μη εκτελεστικό μέλος

                                12. Thomas George Sofis, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

                                13. Νικόλαος Γαλέτας, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.

                                14. Βασίλειος Λουμιώτης, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

                                 

                                • ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
                                • ανακατατάξεις
                                • διοικητικό συμβούλιο

                                 Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 6:53 pm


                                 Αττική Οδός: Επαναλειτουργούν τα 12 Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών

                                 Αττική Οδός: Επαναλειτουργούν τα 12 Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών

                                 Οι εταιρείες «Αττική Οδός Α.Ε.» και «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» ενημερώνουν ότι, από αύριο, Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, τα 9 Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών στην Αττική Οδό και τα 3 Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών στον Αυτοκινητόδρομο Μορέας (Σπαθοβούνι, Νεστάνη, Καλαμάτα), επαναλειτουργούν κανονικά.

                                 Οι εταιρείες, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορoνοϊού και με γνώμονα την προστασία του προσωπικού και των πελατών, είχαν προσωρινά διακόψει τις επισκέψεις του κοινού στα 12 Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών στην Αττική Οδό και στον Αυτοκινητόδρομο Μορέας.

                                 Στο διάστημα αυτό η επικοινωνία με τους συνδρομητές ήταν διαθέσιμη μέσω της Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης, χωρίς το προσωπικό να σταματήσει να διεκπεραιώνει, άμεσα και με επαγγελματισμό, όλα τα αιτήματα των πελατών, καθ’ όλη τη διάρκεια της αναστολής της εκ του σύνεγγυς λειτουργίας.

                                 Η επαναλειτουργία των Σημείων Εξυπηρέτησης Συνδρομητών γίνεται βάσει των κανόνων υγιεινής, όπως αυτοί ορίζονται από τον ΕΟΔΥ. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων εντός του κάθε Σημείου θα είναι ένας πελάτης ανά 25 τ.μ., ενώ θα πρέπει να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών, κατά τον χρόνο αναμονής. Επιπλέον, σε όλους τους χώρους διατίθενται αντισηπτικά και μάσκες μίας χρήσης για τους επισκέπτες, στην περίπτωση που δεν διαθέτουν δική τους μάσκα.

                                 • Αττική Οδός ΑΕ
                                 • Αττικές Διαδρομές ΑΕ
                                 • Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών

                                  Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 6:44 pm


                                  Στα 43 εκατ. αυξάνεται το ομολογιακό από United σε Forthnet

                                  Στα 43 εκατ. αυξάνεται το ομολογιακό από United σε Forthnet

                                  Την αύξηση κατά 16 εκατ. ευρώ της συνολικής ονομαστικής αξίας (κεφαλαίου) του ομολογιακού δανείου, το οποίο πρόκειται να χορηγήσει η United Group στη Forthnet, ενέκρινε -με απόφασή του- το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

                                  Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει η εισηγμένη σε ανακοίνωσή της στο Χ.Α., η συνολική αξία του ομολογιακού δανείου ανέρχεται σε 43 εκατ. ευρώ, με το πρόσθετο ποσό να καλύπτεται από την NewCo United, τον μέτοχο πλειοψηφίας της Forthnet.

                                  H ανακοίνωση:

                                  Η Εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», σε συνέχεια των ανακοινώσεών της με ημερομηνία 02.11.2020 και 17.11.2020, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα ακόλουθα:

                                  Κατόπιν της από 30.10.2020 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, η «NewCo United Group Hellas S.A.R.L» (ο «Ομολογιούχος»), η Εταιρεία («Εταιρεία» ή «Εκδότρια») και η Forthnet Media Α.Ε. (καλούμενες συνολικά «τα Μέρη») υπέγραψαν την 13.11.2020 Πρόγραμμα Κοινού Ομολογιακού Δανείου και Σύμβασης Κάλυψης του Ομολογιακού Δανείου (το Πρόγραμμα του Ομολογιακού Δανείου) σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4548/2018 και του Ν. 3156/2003 (ως ισχύουν), συνολικής ονομαστικής αξίας (κεφαλαίου) μέχρι ποσού είκοσι επτά εκατομμυρίων ευρώ (€27.000,000,00) και με Τελική Ημερομηνία Λήξης την ημερομηνία που συμπίπτει με την 24η μηνιαία επέτειο (ήτοι διετία) από την ημερομηνία υπογραφής του Προγράμματος και σύμβασης Κάλυψης του Ομολογιακού Δανείου (το «Ομολογιακό Δάνειο»). Το εν λόγω Ομολογιακό Δάνειο αποτελείται από ονομαστικές ομολογίες ονομαστικής αξίας 1 Ευρώ έκαστης και διέπεται από τους ειδικότερους όρους ως στο Πρόγραμμα του Ομολογιακού Δανείου. Τις απαιτήσεις από το Ομολογιακό Δάνειο εγγυάται η εταιρεία «FORTHNET ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ, ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ», με διακριτικό τίτλο «Forthnet Media Α.Ε.», θυγατρική της εκδότριας Εταιρείας (ο «Εγγυητής του Ομολογιακού Δανείου») και αρ. ΓΕΜΗ 124012301000, προς εξασφάλιση της προσήκουσας εκπλήρωσης όλων των υποχρεώσεων της Εταιρείας που απορρέουν από αυτό.

                                  Έπειτα, με την από 15.01.2021 απόφασή του, το Διοικητικό της Συμβούλιο της Εταιρείας, χορήγησε ομόφωνα την ειδική άδειά του, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 99επ. του Ν. 4548/2018 για την αύξηση της συνολικής ονομαστικής αξίας (κεφαλαίου) του Ομολογιακού Δανείου κατά το ποσό των δεκαέξι εκατομμυρίων ευρώ (16.000.000 €) – «Πρόσθετο Ποσό», υπό τους όρους και προϋποθέσεις του Ομολογιακού Δανείου, όπως αυτοί τροποποιούνται με τη Σύμβασης Τροποποίησης (η «Τροποποίηση»), αυξάνοντας έτσι τη συνολική ονομαστική αξία (κεφάλαιο) του Ομολογιακού Δανείου μέχρι του ποσού των σαράντα τριών εκατομμυρίων ευρώ (43.000.000 €). Το Πρόσθετο Ποσό του Ομολογιακού Δανείου θα καλυφθεί επίσης εξ ολοκλήρου από την εταιρεία με την επωνυμία «NewCo United Group Hellas S.A.R.L.», μέτοχο πλειοψηφίας της Εταιρείας. 

                                  Η ως άνω απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την χορήγηση άδειας για την τροποποίηση του Ομολογιακού Δανείου, που αποτελεί συναλλαγή με συνδεδεμένο μέρος, ελήφθη με βάση την από 23.12.2020 Έκθεση της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών με την επωνυμία Ντιλόϊτ (Deloitte) Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, με θέμα «Αξιολόγηση της τροποποίησης της σύμβασης ομολογιακού δανείου της «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με βάση τις διατάξεις του άρθρου 101 του Ν. 4548/2018» (συνημμένη), σύμφωνα με την οποία η συναλλαγή αξιολογείται ως δίκαιη και εύλογη για την Εταιρεία και για τους μετόχους που δεν αποτελούν συνδεδεμένο μέρος, συμπεριλαμβανομένων των μετόχων μειοψηφίας. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα υποβληθεί στις διατυπώσεις δημοσιότητας του άρθρου 101 του Ν. 4548/2018.

                                  Η παρούσα ανακοίνωση δημοσιεύεται σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 596/2014 για την κατάχρηση της αγοράς (MAR) και την παράγραφο 4.Ι.3.6. του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως ισχύει.

                                  • United Group
                                  • Forthnet
                                  • κοινό ομολογιακό δάνειο
                                  • NewCo United

                                   Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 6:36 pm


                                   Χάρτης κορονοϊού: Στην Αττική τα 256 απ'τα 566 νέα κρούσματα

                                   Χάρτης κορονοϊού: Στην Αττική τα 256 απ'τα 566 νέα κρούσματα

                                   Στην Αττική εντοπίζονται σχεδόν τα μισά από τα συνολικά 566 νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν στην Ελλάδα την Τρίτη (19.1).

                                   Συγκεκριμένα, στην Αττική διαγνώστηκαν 256 νέες μολύνσεις. Στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών καταγράφηκαν 71 κρούσματα.

                                   Αναλυτικά τα 566 νέα κρούσματα μοιράζονται στη χώρα ως εξής: 

                                   Ανατολικής Αττικής: 38 κρούσματα

                                   Βόρειου Τομέα Αθηνών: 39 κρούσματα

                                   Δυτικής Αττικής: 27 κρούσματα

                                   Δυτικού Τομέα Αθηνών: 35 κρούσματα

                                   Κεντρικού Τομέα Αθηνών: 71 κρούσματα

                                   Νήσων: 1 κρούσματα

                                   Νότιου Τομέα Αθηνών: 18 κρούσματα

                                   Πειραιώς: 27 κρούσματα

                                   Στην υπόλοιπη Ελλάδα

                                   72 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

                                    4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

                                    4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

                                    1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας

                                    17 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

                                    16 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

                                    1 κρούσμα στην Π. Ε Γρεβενών

                                    1 κρούσμα στην Π.Ε Δράμας

                                    8 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

                                   12 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

                                   1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

                                   15 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

                                   4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

                                   2 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

                                   1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

                                   1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

                                   4 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

                                   2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

                                   2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

                                   15 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

                                   4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

                                   1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

                                   2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

                                   7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

                                   5 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

                                   7 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

                                   5 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

                                   1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

                                   1 κρούσμα στην Π.Ε. Νήσων

                                   4 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

                                   5 κρούσματα στην Π.Ε Πέλλας

                                   3 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

                                   21 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας

                                   14 κρούσματα στην Π.Ε Σερρών

                                   3 κρούσμα στην Π.Ε Ροδόπης

                                   2 κρούσματα στην Π.Ε Σποράδων

                                   3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

                                   1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

                                   12 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

                                   2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

                                   Υπό διερεύνηση 2 κρούσματα

                                   • ΑΤΤΙΚΗ
                                   • ΕΛΛΑΔΑ
                                   • ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
                                   • χάρτης

                                    Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 6:26 pm


                                    Πειραιώς Financial Holdings: Κέρδος 200 εκατ. από swap ομολόγων Δημοσίου

                                    Πειραιώς Financial Holdings: Κέρδος 200 εκατ. από swap ομολόγων Δημοσίου

                                    Ολοκληρώθηκε η προγραμματισμένη ανταλλαγή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από την Πειραιώς Financial Holdings εγγράφοντας κέρδη 200 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας, έτσι, στην ενίσχυση των κεφαλαίων της.

                                    Η Τράπεζα αντάλλαξε βραχυπρόθεσμης περιόδου ομόλογα με 30ετή. Έδωσε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ και εύλογης αξίας 3,6 δισ. και έλαβε 30 ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ. Από τη διαφορά αυτή προέκυψε κέρδος περίπου 200 εκατ. ευρώ.

                                    Υπενθυμίζεται ότι σε αντίστοιχες κινήσεις έχουν ήδη προχωρήσει οι τράπεζες Eurobank (1,2 δισ.), Alpha Bank (1,67 δισ.) και Εθνική (3,3 δισ. ευρώ).

                                    • Πειραιώς Financial Holdings
                                    • swap ομολόγων
                                    • κέρδη
                                    • ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
                                    • δημόσιο

                                     Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 6:25 pm


                                     Σχοινάς: Προς όφελος των πολιτών τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

                                     Σχοινάς: Προς όφελος των πολιτών τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

                                     Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοίνωσε την Τρίτη (19/1), το σχέδιό της για την πανδημία και τις ημερομηνίες ορόσημα.

                                      

                                     Καλεί τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν την έναρξη εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ, κρατώντας παράλληλα όλα τα μέτρα για την ταχύτατη αντιμετώπιση της πανδημίας. Έως τον Μάρτιο του 2021, τουλάχιστον το 80% των ατόμων άνω των 80 ετών και το 80% των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας σε κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να εμβολιαστούν. Μέχρι το καλοκαίρι του 2021, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού.

                                     Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε ότι "η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού και η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων δεν μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να υπάρξει εκ νέου αποφασιστικότητα από την Ευρώπη να δράσει μαζί, με ενότητα, συντονισμό και επαγρύπνηση. Οι προτάσεις μας σήμερα στοχεύουν στην προστασία περισσότερων ζωών και μέσων διαβίωσης αργότερα και στην ανακούφιση του βάρους των ήδη πιεσμένων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και των εργαζομένων".

                                     "Έτσι θα βγει η ΕΕ από την κρίση. Το τέλος της πανδημίας είναι ορατό αν και δεν έχει φτάσει ακόμη ", υπογράμμισε.

                                     "Μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση σχετικά με έμπιστα, βάσιμα και επαληθεύσιμα πιστοποιητικά, θα επιτρέψουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν τα μητρώα τους σε άλλα κράτη-μέλη. Θα ανοίξουν την πόρτα επίσης σε άλλες χρήσεις για να αρθούν οι περιορισμοί" τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Πρόσθεσε ότι "τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πρέπει να είναι καταγεγραμμένα. Θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών στην ΕΕ".

                                     Παράλληλα, ο επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου Ζωής σημείωσε ότι "όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, η καταγραφή και η αμοιβαία αναγνώριση εμβολιασμού έχουν μεγάλη σημασία" επισημαίνοντας ότι "τα πιστοποιητικά εμβολιασμού επιτρέπουν την ύπαρξη ενός μητρώου για το ιστορικό εμβολιασμού κάθε πολίτη, έτσι ώστε να υπάρχει η σωστή ιατρική ακολουθία".

                                     Η Κομισιόν καλεί τα κράτη- μέλη να συνεχίσουν να εφαρμόζουν φυσικές αποστάσεις, να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές, να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση, να συντονίσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, να αυξήσουν τα τεστ και την ιχνηλάτηση επαφών και την αλληλουχία γονιδιώματος, για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο από νέες μεταλλάξεις του ιού. 

                                     Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, επεσήμανε ότι "συνεργαζόμενοι με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα, σύντομα μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε την αρχή του τέλους της πανδημίας. Ειδικότερα, χρειαζόμαστε γρήγορη και συντονισμένη δράση κατά των νέων μεταλλάξεων του ιού. Οι εμβολιασμοί θα συνεχίσουν να χρειάζονται χρόνο μέχρι να φτάσουν σε όλους τους Ευρωπαίους και μέχρι τότε πρέπει να λάβουμε από κοινού άμεσα, συντονισμένα και προληπτικά βήματα. Οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν σε ολόκληρη την ΕΕ και πρέπει να αυξηθούν τα τεστ και η ιχνηλάτηση -αυτό δείχνει ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα αφήσουμε πίσω μας αυτήν την κρίση το συντομότερο δυνατό".

                                     • ΚΟΜΙΣΙΟΝ
                                     • πιστοποιητικά εμβολιασμού
                                     • Σχοινάς
                                     • πανδημία

                                      Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2021 | 6:21 pm                                      Φιλικοί ιστότοποι: