Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    »    Ειδήσεις & Νέα

Reporter.gr

Σεισμική δόνηση στην Τουρκία-Αισθητή στα νησιά του Αιγαίου

Σεισμική δόνηση στην Τουρκία-Αισθητή στα νησιά του Αιγαίου

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Τουρκία, και από τη σεισμική δόνηση «ταρακουνήθηκαν» και τα νησιά του Αιγαίου. 

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός έχει εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και το επίκεντρο εντοπίζεται 112 χιλιόμετρα ανατολικά της Μυτιλήνης. 

Όπως αναφέρεται, η σεισμική δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε Χίο και Λέσβο, ενώ για την ώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή θύματα.

{https://twitter.com/eqgr/status/1220065869256110082}

 • ΤΟΥΡΚΙΑ
 • σεισμός στην Τουρκία
 • νησιά Αιγαίου

  Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 9:55 pm


  Novartis: Η κατάθεση Ράικου και η απάντηση Παπαγγελόπουλου

  Novartis: Η κατάθεση Ράικου και η απάντηση Παπαγγελόπουλου

  Τα τρία από τα τέσσερα αδικήματα, για τα οποία αποφάσισε η Βουλή τη συγκρότηση της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, κατέδειξε με την κατάθεσή της, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα, η Ελένη Ράικου.

  Η περίπτωση της κ. Ράικου, ούτως ή άλλως έχει χαρακτηριστεί από τη Ν.Δ. «ο πρώτος πυλώνας των επαρκών ενδείξεων», ότι τελέστηκαν συγκεκριμένα αδικήματα από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

  Απόψε, μέλος της επιτροπής, το οποίο επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ, σημείωνε με νόημα ότι «με την κατάθεσή της, η κ. Ράικου έδειξε πως ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει τελέσει τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή κατάθεση».

  Στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η αντεισαγγελέας Εφετών, Ελένη Ράικου περιέγραψε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως το πολιτικό κέντρο σκευωρίας σε βάρος πολιτικών προσώπων, στην ανοικτή υπόθεση της Novartis, ταυτίζοντας τον μάλιστα με «παρακρατικές και τρομοκρατικές πρακτικές» και με επιχείρηση «κατάλυσης του κράτους δικαίου και κατάλυσης της δημοκρατίας».

  Η αντεισαγγελέας Εφετών κατήγγειλε επίσης ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος βρήκε στο πρόσωπο της Ελένης Τουλουπάκη, την «πρόθυμη» Εισαγγελέα για να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του και επέμεινε ότι η ίδια η Ελένη Ράικου δεν ήταν η μόνη εισαγγελέας που στοχοποιήθηκε, επειδή δεν υπέκυψε στις παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου, γιατί και άλλοι συνάδελφοί της έπεσαν θύματα των πρακτικών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

  Πιέσεις εκ μέρους του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και παρεμβάσεις, της έχουν «εκμυστηρευτεί» και άλλοι συνάδελφοί της εισαγγελικοί λειτουργοί, όπως είπε, «όμως δεν θέλουν να μιλήσουν», «για να μην στοχοποιηθούν» όπως στοχοποιήθηκε εκείνη, επειδή δεν υπέκυψε στις παρεμβάσεις του υπουργού».

  Στο κλίμα αυτό, η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, αναμένεται να καλέσει, την ερχόμενη Τρίτη, ως μάρτυρα, τον Παναγιώτη Αθανασίου, Εισαγγελέα Εφετών ο οποίος είχε διατελέσει επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων και είχε χειριστεί δύσκολες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος καθώς και υποθέσεις του τραπεζικού τομέα.

  «Τρομοκρατία και παρακράτος»

  Η στοχοποίησή της έφτασε σε τέτοιο βαθμό, όπως φέρεται να επανέλαβε, που άρχισε να φοβάται για την φυσική και την ηθική της εξόντωση από παρακρατικές και τρομοκρατικές δυνάμεις.

  Η κ. Ράικου φέρεται να κατέθεσε: «Μου λένε, ‘γιατί δεν το κατήγγειλες από την αρχή;'. Μα γιατί είμαι και άνθρωπος. Υπάρχει φόβος. Είχα τον γιο μου που έμενε μαζί μας. Έτρεμε η ψυχή μου, μην μου χτυπήσουν το παιδί. Στο τέλος έφτασα να του πω να φύγει από το σπίτι. Από την αρχή αισθάνθηκα κακοποιημένη. Δεν μιλούσα και έλεγα θα περάσει. Όταν όμως πήγαν να στοχοποιήσουν τον σύζυγό μου, είπα ‘δεν το ανέχομαι'. Μετά θα στοχοποιούνταν και τα παιδιά μου. Ήθελαν να πλήξουν το κύρος μου για να αναδείξουν την ικανότητα της Τουλουπάκη. Βγήκαν με αυτόν τον άθλιο τρόπο να χτυπήσουν την οικογένεια μου. Εκεί είπα ‘ως εδώ'».

  Στόχος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης δεν ήταν, όπως κατήγγειλε, να ασχοληθεί με το σκάνδαλο παράνομων πληρωμών σε γιατρούς αλλά να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. «Ο κ. Παπαγγελόπουλος ποτέ δεν ρώτησε ούτε για γιατρούς ούτε για κάτι άλλο. Δεν τον ενδιέφερε το σκάνδαλο Novartis. Γι΄αυτό έστησε σκευωρία», φέρεται να είπε.

  Όπως επίσης φέρεται να κατέθεσε, η ίδια «τόλμησε να μιλήσει για τον Ρασπούτιν και τα κατασκευάσματά του, όταν αισθάνθηκε ότι με τις ενέργειες του, επεδίωκε την κατάλυση του κράτους δικαίου, την κατάλυση της δημοκρατίας».

  Απαξιωτικά αναφέρθηκε στο «ποιόν» του Δ. Παπαγγελόπουλου, λέγοντας και το εξής: «για να καταλάβετε το ποιόν του χαρακτήρα του, μεσούσης της κατάθεσής μου, βγαίνει στα κανάλια και με εξυβρίζει και με απειλεί» και «είναι ηλίου φαεινότερο ποιος είναι ο σεναριογράφος σε αυτή την υπόθεση. Ο επονομαζόμενος Ρασπούτιν. Εάν ο πραγματικός Ρασπούτιν βλέπει, από εκεί που είναι, τον κ. Παπαγγελόπουλο, θα τον θαυμάζει. Και ακόμη θα αναρωτιέται, γιατί κάποια, από όσα κάνει ο Παπαγγελόπουλος, δεν τα είχε σκεφτεί εκείνος να τα κάνει».

  Κατά τη γνώμη της, όπως είπε, οι καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων είναι κατασκευασμένες. «Αυτό προκύπτει και από το ίδιο το περιεχόμενό τους και από τον τρόπο που επανέρχονταν για να κατονομάσουν και ένα νέο πολιτικό πρόσωπο, κάθε φορά. Ιδίως ο Νικόλαος Μανιαδάκης, δεν έπρεπε να πάρει προστασία», φέρεται να είπε.

  Η αντεισαγγελέας Εφετών μίλησε ακόμη και για παρακρατικές μεθόδους αναφορικά με τον τρόπο που ελήφθησαν καταθέσεις από τους προστατευόμενους μάρτυρες. «Το γραφείο του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς είναι σε τέτοιο σημείο που μπορεί να παρθεί κατάθεση με απόλυτη μυστικότητα. Σε γκαρσονιέρες και ραντεβού σε καφέ, δεν πηγαίνουμε για να συναντήσουμε μάρτυρες», φέρεται να κατέθεσε.

  Η κ. Ράικου ρωτήθηκε και σήμερα για τις σχέσεις του κ. Παπαγγελόπουλου με την Ελένη Τουλουπάκη. «Όλο το δικαστικό σώμα, γνωρίζει ότι η Τουλουπάκη και ο Παπαγγελόπουλος είχαν πολύ φιλική σχέση. Προσωπική σχέση. Ξέρουμε στο δικαστικό σώμα, ποιος είναι φίλος με ποιον. Γι΄αυτό ήθελε την Τουλουπάκη στη θέση αυτή».

  Η αμοιβή

  Αναφορικά με τη αμοιβή του γιατρού συζύγου της από τη Novartis, η Ελένη Ράικου δεν μπόρεσε να προσκομίσει αντίγραφο της σύμβασης που εκείνος είχε υπογράψει με την εταιρεία για μελέτη στην οποία μετείχε. Αντίγραφο της σύμβασης είχαν ζητήσει μέλη της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. «Αναζήτησα τα αρχεία. Δυστυχώς όμως, προ ετών, είχε πλημμυρίσει το σπίτι μας και δεν βρέθηκαν», φέρεται να κατέθεσε.

  Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της Ελένης Ράικου, υπήρξε ο ακόλουθος διάλογος, όπως παρατίθεται από μέλη της επιτροπής:

  Δ. Αυγέρη: Πότε μάθατε ότι και ο σύζυγός σας έχει πάρει χρήματα από τη Novartis;

  Ελ. Ράϊκου: Το 2018 από τα δημοσιεύματα.

  Δ. Αυγέρη: Μα εσείς μας είπατε ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια της έρευνας σας ασχοληθήκατε με πληρωμές που έχουν γίνει σε γιατρούς. Έστω το ένα από τα τρία εμβάσματα, που αναγνωρίζετε, δεν το είχατε δει;

  Ελ. Ράικου: Μα γιατί ασχολείστε μόνο με τον σύζυγό μου;

  Δ. Αυγέρη: Μα εσείς είπατε ότι το σκάνδαλο έχει να κάνει κυρίως με τις πληρωμές των γιατρών.

  Ελ. Ράικου: Επαναλαμβάνω, μόνο με τον σύζυγό μου θα ασχολείστε; Δεν γνώριζα για τη συμμετοχή του σε αυτή τη μελέτη.

  Δ. Αυγέρη: Καταθέτετε δήλωση πόθεν έσχες η οποία περιλαμβάνει και τους λογαριασμούς σας. Δεν ρωτήσατε τι είναι αυτά τα χρήματα στον κοινό λογαριασμό σας;

  Ελ. Ράικου: Στον κοινό μας λογαριασμό δεν αναφερόταν ότι το κατατεθειμένο ποσό ήταν από τη Novartis, γι΄αυτό και δεν ρώτησα.

  Δ. Αυγέρη: Τότε πώς δηλώσατε το συγκεκριμένο ποσό στο δικό σας πόθεν έσχες το 2010;

  Ελ. Ράικου: Δεν φαινόταν από πού ήταν.

  Δ. Αυγέρη: Αυτή είναι απάντηση από την εισαγγελέα που ερευνούσε το σκάνδαλο και επέμενε στους χρηματισμούς γιατρών;

  Ελ. Ράικου: Σας είπα, δεν φαινόταν.

  Δ. Αυγέρη: Η μελέτη του άνδρα σας, για την οποία υπάρχει το αναγνωρισμένο από εσάς έμβασμα, από τη Novartis το 2010, υπάρχει στο διαδίκτυο;

  Ελ. Ράικου: Όχι δεν τη βρήκα.

  Δ. Αυγέρη: Ούτε τη σύμβαση για τη μελέτη;

  Ελ. Ράικου: Σας είπα, πλημμύρισε το σπίτι μας και χάθηκε.

  Δ. Αυγέρη: Η μελέτη ήταν για το Diovan;

  Ελ. Ράικου: Ναι.

  Δ. Αυγέρη: Ξέρετε ότι όσα μας λέτε περιγράφονται στη στρατηγική της Novartis και το πρόγραμμα Exactly;

  Ελ. Ράικου: Δεν γνωρίζω το πρόγραμμα Exactly.

  Παπαγγελόπουλος: «Στην κ. Ράικου αρέσει να αυτογελοιοποιείται»

  Με αφορμή την σημερινή κατάθεση της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε δήλωσή του, αναφέρει ότι «στην κ. Ράικου αρέσει να αυτογελοιοποιείται».

  Συγκεκριμένα, η δήλωση του κ. Παπαγελόπουλου έχει ως εξής:

  «Σήμερα κατέθεσε ότι εκτός από Ρασπούτιν, τρομοκράτης που βάζει βόμβες, είμαι και αρχηγός χούντας που επιδιώκω την κατάλυση της Δημοκρατίας. Όμως για τους τραπεζικούς λογαριασμούς της άκρα του τάφου σιωπή, σε απλά ελληνικά «μούγκα στη στρούγκα».

  Επαναλαμβάνω άλλη μια φορά και θα το επαναλαμβάνω συνέχεια, να ανοίξουν οι λογαριασμοί της. Να δούμε εάν είμαι εγώ πλαστογράφος ή η κα Ράικου μεγάλη ψεύτρα και απατεώνισσα, που ισχυρίζεται ότι πλαστογράφησα εμβάσματα φαρμακευτικών εταιρειών στους τραπεζικούς λογαριασμούς της».

  • Ελένη Ράϊκου
  • Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
  • Βουλή
  • Novartis
  • Προανακριτική Επιτροπή

   Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 9:40 pm


   Η ΕΕ χρηματοδοτεί project αυτόνομων πλοίων

   Η ΕΕ χρηματοδοτεί project αυτόνομων πλοίων

   Το project αυτόνομων πλοίων που αναπτύχθηκε από το νορβηγικό ναυτιλιακό cluster έλαβε περίπου 20,1 εκατομμύρια ευρώ, μία από τις μεγαλύτερες επιχορηγήσεις που χορηγήθηκαν ποτέ σε Νορβηγούς παίκτες, από το ερευνητικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Horizon 2020.

   Στο πλαίσιο του έργου, η Kongsberg πρόκειται να εγκαταστήσει και να δοκιμάσει την αυτόνομη τεχνολογία σε δύο πλοία σε διαφορετικά επιχειρησιακά περιβάλλοντα. Τα δύο αυτόνομα πλοία θα δοθούν για χρήση ειδικά στις παράκτιες θαλάσσιες μεταφορές μικρών αποστάσεων και στις εσωτερικές πλωτές οδούς της Ευρώπης.

   "Το νορβηγικό ναυτιλιακό cluster, του οποίου μέρος είναι η Kongsberg, είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην αυτόνομη ναυτιλία. Τώρα ενισχύουμε περαιτέρω τη θέση μας μέσω του έργου AUTOSHIP, το οποίο θα επιταχύνει την υλοποίηση των αυτόνομων πλοίων επόμενης γενιάς και θα δημιουργήσει έναν χάρτη πορείας για την εμπορευματοποίηση της αυτόνομης ναυτιλίας στην ΕΕ τα επόμενα πέντε χρόνια ", λέει ο Egil Haugsdal, Διευθύνων Σύμβουλος της Kongsberg Maritime.

   Το AUTOSHIP, ένα τετραετές πρόγραμμα, είναι μια συνεργασία μεταξύ της Kongsberg και του ερευνητικού οργανισμού της Νορβηγίας, SINTEF, καθώς και πολλών ευρωπαίων εταίρων, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του Συμβουλίου Έρευνας της Νορβηγίας.

   "Η τεχνολογία συμβάλλει σε ασφαλέστερες, αποδοτικότερες και βιώσιμες θαλάσσιες λειτουργίες, τόσο στις μεταφορές όσο και στην υδατοκαλλιέργεια. Το πρόγραμμα λαμβάνει πλέον ένα από τα μεγαλύτερα κονδύλια του προγράμματος "Horizon 2020" της ΕΕ", λέει ο Iselin Nybø, υπουργός έρευνας της Νορβηγίας.

   • αυτόνομα πλοία
   • Νορβηγία
   • HORIZON 2020

    Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 9:25 pm


    Ευχές του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Σακελλαροπούλου

    Ευχές του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Σακελλαροπούλου

    Το καλύτερο δυνατόν για το μελλοντικό της έργο, ευχήθηκε στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, εκφράζοντας τα συγχαρητήρια του στην ελληνική γλώσσα.

    «Συγχαρητήρια! Συγχαίρω την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την εκλογή της ως την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελλάδας! Ένα μεγάλο μήνυμα για μεγαλύτερη ισότητα των φύλων στην ευρωπαϊκή πολιτική. Τα καλύτερα για το μελλοντικό έργο σας!» έγραψε στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

    {https://twitter.com/EP_President/status/1219986839395803136}

    • Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
    • Νταβίντ Σασόλι

     Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 9:11 pm


     Οι γεωπολιτικές εξελίξεις ενισχύουν τις ναυτικές δυνάμεις στο Ορμούζ

     Οι γεωπολιτικές εξελίξεις ενισχύουν τις ναυτικές δυνάμεις στο Ορμούζ

     Τη στρατιωτική της παρουσία για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αναμένεται να ενισχύει η Νότια Κορέα, μετά τις αμερικανικές πιέσεις για αποστολή βοήθειας, υπό τον φόβο επιθέσεων σε δεξαμενόπλοια από ιρανικές δυνάμεις.

     Οι επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια που έπλεαν στα Στενά του Ορμούζ το περασμένο καλοκαίρι είχαν ως αποτέλεσμα αξιωματούχοι των ΗΠΑ να κάνουν έκκληση για μια συντονισμένη ναυτική αποστολή στην περιοχή.

     Ως βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ, η Νότια Κορέα αποφάσισε να στείλει στα Στενά του Ορμούζ δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού της, που ήδη επιχειρούσαν στα νοτιοδυτικά της Αραβικής Χερσονήσου.

     Όπως ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας της ασιατικής χώρας, παρά την εξέλιξη αυτή, η Νότια Κορέα δεν θα συμμετάσχει επισήμως στη διεθνή συμμαχία ναυτικών δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, αξιωματούχοι του υπουργείου σημειώνουν ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας για τα νοτιοκορεατικά πλοία στην περιοχή.

     Αξίζει να σημειωθεί ότι επτά κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προσβλέπουν στη δημιουργία μιας αποστολής για την επιτήρηση των Στενών του Ορμούζ. Πιο συγκεκριμένα, Γαλλία, Πορτογαλία, Δανία, Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία και Ελλάδα συμφώνησαν κατ’ αρχάς σε πολιτικό επίπεδο για τη σύσταση μιας τέτοιας αποστολής στον Περσικό Κόλπο και στην Αραβική Θάλασσα.

     • στενά του Ορμούζ
     • Νότια Κορέα
     • ΗΠΑ
     • στρατιωτική παρουσία

      Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 8:57 pm


      Διατηρείται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ

      Διατηρείται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ

      Στη διατήρηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ συμφώνησαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ιρακινός ομόλογός του Μπάρχαμ Σάλεχ, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

      "Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σπουδαιότητα να συνεχιστεί η συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας μεταξύ του Ιράκ και των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος", αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

      Οι σχέσεις μεταξύ της Βαγδάτης και της Ουάσινγκτον οξύνθηκαν σοβαρά μετά τον θάνατο σε αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ του ισχυρού Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στις 3 Ιανουαρίου.

      Απαντώντας στην στοχευμένη αυτή επίθεση, κοντά στο αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας, το ιρακινό κοινοβούλιο ζήτησε την αποχώρηση 5.200 Αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα στο πλαίσιο της καταπολέμησης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Το μη δεσμευτικού χαρακτήρα ψήφισμα του κοινοβουλίου έκανε τον Τραμπ να θυμώσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να απειλήσει με την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράκ, εκτός αν η Βαγδάτη επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να παραμείνουν.

      Το αίτημα του ιρακινού κοινοβουλίου απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ που ζητούσαν αντίθετα μια επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

      Ο Τραμπ σήμερα υιοθέτησε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, σημειώνοντας επίσης ότι η αμερικανική παρουσία είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την περίοδο 2003-2011 της αμερικανικής κατοχής που ακολούθησε την εισβολή στο Ιράκ και την ανατροπή τον Σαντάμ Χουσέιν.

      "Είμαστε κάτω από 5.000, συνεπώς είμαστε κάτω από έναν πολύ χαμηλό αριθμό --ιστορικά χαμηλό --και θα δούμε τι θα γίνει", είπε ο Τραμπ ο οποίος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι το Ιράκ είναι ευχαριστημένο από το έργο των αμερικανικών δυνάμεων εκεί.

      Το γραφείο του Ιρακινού προέδρου ανακοίνωσε ότι οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για τη μείωση του αριθμού των ξένων δυνάμεων στο Ιράκ.

      Κατά τη συνάντηση στο Νταβός, ο Τραμπ "επανέλαβε τη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ για ένα κυρίαρχο, σταθερό και ευήμερο ιρακινό κράτος", επισήμανε ο Λευκός Οίκος.

      • Ντόναλντ Τραμπ
      • Μπαρχάμ Σάλεχ
      • ΗΠΑ
      • Ιράκ
      • Λευκος Οίκος

       Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 8:42 pm


       Κικίλιας: Δεν κλείνουν τμήματα νοσοκομείων

       Κικίλιας: Δεν κλείνουν τμήματα νοσοκομείων

       Για ψευδείς ειδήσεις κάνει λόγο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αναφορικά με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν και έκαναν λόγο για «λουκέτο» σε τρία τμήματα ισάριθμων νοσοκομείων της Αττικής.

       Η διάψευση του υπουργού Υγείας ήρθε μέσω ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, στην οποία αναφέρει:

       «Για να μη διακινούνται "άσκοπα" και στοχευμένα ψευδείς ειδήσεις:

       1. Το παιδιατρικό ιατρείο του παραρτήματος του Παίδων «Π & Α Κυριακού» στην Καλλιθέα λειτουργεί κανονικά. Χθες, μετακινήθηκαν από άλλες δομές δύο παιδίατροι οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες μέχρι την πρόσληψη επικουρικού παιδιάτρου που έχει ήδη δρομολογηθεί.

       2. Το Παθολογοανατομικό Τμήμα του νοσοκομείου "Αλεξάνδρα" λειτουργεί με τη μετακίνηση γιατρού από το διασυνδεόμενο νοσοκομείο "ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ" ο οποίος θα καλύψει τις ανάγκες μέχρι την οριστική διευθέτηση του προβλήματος.

       3. Το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Παίδων Πεντέλης δεν κινδυνεύει να κλείσει. Είναι στελεχωμένο με τρεις γιατρούς και αναμένεται να καλυφθεί άμεσα και η τέταρτη θέση που είναι κενή».

       {https://www.facebook.com/shares/view/?av=100000877940239}

       • Βασίλης Κικίλιας
       • νοσοκομεία
       • ΑΤΤΙΚΗ

        Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 8:30 pm


        Ο κοροναϊός επηρέασε αρνητικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

        Ο κοροναϊός επηρέασε αρνητικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

        Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην επιδημία του κοροναϊού στην Κίνα και στην εξάπλωσή του σε άλλες χώρες, όπως η Ταϊλάνδη, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν.

        Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, οι νεκροί από τον κοροναϊό έφτασαν τους 17, ενώ παράλληλα αύξηση καταγράφει και ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

        Από την άλλη πλευρά, σημάδια αισιοδοξίας για τους επενδυτές αποτελεί η σημερινή δήλωση της προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία προανήγγειλε εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που αναμένεται να ακυρώσει την επιβολή αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.

        Στο πεδίο των συναλλαγών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,08% και διαμορφώθηκε στις 423,04 μονάδες. Στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ο γερμανικός δείκτης DAX σημείωσε πτώση 0,30% στις 13.515,75 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,51% στις 7.571,92 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,58% στις 6.010,98 μονάδες.

        Ανάλογη εικόνα και στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, καθώς  ιταλικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,58% στις 23.706,29 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,39% στις 9.573,70 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI 20 υποχώρησε κατά 0,23% και έκλεισε στις 5.263,81 μονάδες.

        Απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν οι δύο χρηματιστηριακοί δείκτες στη Ρωσία. Ο ΜΟΕΧ σημείωσε πτώση 1,08% στις 3.174,62 μονάδες και ο RTSI έχασε 1,31% και διαμορφώθηκε στις 1.612,87 μονάδες. Τέλος, στην Κωνσταντινούπολη, ο δείκτης BIST 100 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,65% και έκλεισε στις 122.747,08 μονάδες.

        • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
        • ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
        • συναλλαγές
        • Αγορά
        • κοροναϊός

         Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 8:18 pm


         Πότε θα καταβληθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

         Πότε θα καταβληθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

         Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πληρωμή των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. 

         Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Τρίτη 28 Ιανουαρίου μαζί με τα: Επίδομα Ενοικίου, Στεγαστικής Συνδρομής, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων και Σύνταξη Υπερηλίκων, Επίδομα Ομογενών.

         Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες όλα τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλονται την ίδια ημέρα και θα είναι η τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα.

         Συντάξεις Φεβρουαρίου: Ποιοι θα δουν αυξήσεις

         Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου 2020, μετά την απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και του διοικητή του e-ΕΦΚΑ Χρήστου Χάλαρη.

         Συγκεκριμένα, εξαιτίας της μεγάλης χρονικής περιόδου που προκύπτει μεταξύ της πληρωμής των συντάξεων Ιανουαρίου 2020, οι οποίες καταβλήθηκαν νωρίτερα, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της καθορισμένης ημερομηνίας καταβολής των συντάξεων του Φεβρουαρίου 2020, αλλά και για λόγους διευκόλυνσης των συνταξιούχων, ο κ. Βρούτσης, σε συνεργασία με τον κ. Χάλαρη, αποφάσισαν:

         - Οι συντάξεις των συνταξιούχων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που προέρχονται από τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ, να καταβληθούν στις 24 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Παρασκευή και

         - Οι συντάξεις των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ που προέρχονται από τους λοιπούς φορείς και το Δημόσιο να καταβληθούν στις 27 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Δευτέρα.

         Εν τω μεταξύ, σε αυξήσεις κύριων συντάξεων από 12 έως και πάνω από 250 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης οδηγεί η τελική διάταξη του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας για τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. 

         Αναλυτικά οι ημερομηνίες:

         -Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

         -Ο ΟΓΑ θα καταβάλει τις συντάξεις την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

         -Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

         -Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

         -Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλουν τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

         -Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

         -Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλει τις συντάξεις την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

         -Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

         -Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020 τις επικουρικές συντάξεις Φεβρουαρίου 2020

          

         • ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
         • ΟΠΕΚΑ
         • συντάξεις

          Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 8:09 pm


          Παραιτήθηκε ο Ντι Μάιο από την ηγεσία των Πέντε Αστέρων

          Παραιτήθηκε ο Ντι Μάιο από την ηγεσία των Πέντε Αστέρων

          Την παραίτησή του από την ηγεσία του Κινήματος Πέντε Αστέρων ανακοίνωσε και επίσημα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο.

          Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Reuters, η συγκεκριμένη κίνηση δεν αναμένεται να ρίξει την κυβέρνηση αλλά θα αναδείξει ακόμα περισσότερο τις διαφορές που υπάρχουν εντός του κόμματος των Πέντε Αστέρων.

          «Για τα Πέντε Αστέρια έφτασε η στιγμή της επανίδρυσης. Τα τελευταία δέκα χρόνια αλλάξαμε πολλά, αλλά τώρα πρέπει να ζήσουμε την περίοδο αυτή, με ελπίδα και αυτοπεποίθηση», τόνισε ο Ντι Μάιο. «Δεν μπορούν να μας κρίνουν μετά από μόλις είκοσι μήνες διακυβέρνησης. Πρέπει να κριθούμε ύστερα από την ολοκλήρωση της νομοθετικής περιόδου, η οποία διαρκεί πέντε χρόνια», πρόσθεσε.

          Ο Ντι Μάιο αναγνώρισε ότι μέρος των ψηφοφόρων των πεντάστερων μπορεί να απογοητεύθηκε, αλλά πρόσθεσε ότι «οι ουσιαστικές αλλαγές δεν γίνονται μέσα σε λίγους μήνες». Κατηγόρησε, δε, μέρος των στελεχών του κινήματός του ότι «πολλές φορές εργάσθηκαν με κύριο στόχο την προβολή τους».

          «Ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε ο εφιάλτης των πολιτικών και οικονομικών αναλυτών», υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών. Δήλωσε, επίσης, ότι «το κίνημά του θα συνεχίσει να αποτελεί μια βασική πυξίδα για τους πολίτες» και ότι «η πορεία  των Πέντε Αστέρων είναι μακρά, και προβλέπει την διαρκή ανάπτυξή του».

          Οι αναλυτές, όμως, υπογραμμίζουν ότι η παραίτηση του Ντι Μάιο οφείλεται στην συνεχή μείωση των ποσοστών των Πέντε Αστέρων και στην πιθανή κατακόρυφη πτώση των ποσοστών τους, στις τοπικές εκλογές στις περιφέρειες της Καλαβρίας και της Εμίλια Ρομάνια, την ερχόμενη Κυριακή. 

          Θα πρέπει να διαπιστωθεί, τώρα, αν το κίνημα που ίδρυσε ο ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο θα καταφέρει πράγματι να ανανεωθεί και να ανακόψει την φθίνουσα πορεία, στην οποία βρίσκεται τους τελευταίους μήνες.   

          • Λουίτζι Ντι Μάιο
          • Ιταλία
          • κίνημα Πέντε Αστέρων
          • παραίτηση Ντι Μάιο

           Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 7:59 pm


           ΕΟΦ: Έκτακτες εισαγωγές φαρμάκων για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις

           ΕΟΦ: Έκτακτες εισαγωγές φαρμάκων για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις

           «Λόγω προβλημάτων στην παραγωγική διαδικασία κάποιων σκευασμάτων, παρατηρούνται ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες έχουν αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά».

           Αυτό τονίζει αρχικά ο ΕΟΦ σε ανακοίνωσή του και συμπληρώνει πως αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό με έκτακτες εισαγωγές προϊόντων, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της πλατίνας που εισήχθη μέσω ΙΦΕΤ και ήδη αποκαθίσταται σταδιακά ο εφοδιασμός των νοσοκομείων της χώρας.

           Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, σύμφωνα με την οποία παρατηρούνται ελλείψεις βασικών αντινεοπλασματικών φαρμάκων οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Επίσης ασθενείς και γιατροί βρίσκονται σε απόγνωση λόγω ελλείψεων φαρμάκων που είναι απαραίτητα και τα οποία προμηθεύονται από τα φαρμακεία, όπως τόνισε.

           Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί τους φαρμακοποιούς να καταγράψουν τις βασικές ελλείψεις σε φάρμακα. Ειδικότερα, ο Σύλλογος καλεί τα μέλη του εντός μιας εβδομάδας να στείλουν κατάσταση με τις σημαντικότερες ελλείψεις φαρμάκων στο νομό τους (δηλαδή σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη σε πολλά φαρμακεία και για ένα εύλογο χρονικό διάστημα) προκειμένου να καταρτιστεί ένας συγκεντρωτικός κατάλογος ελλείψεων πανελλαδικά.

           • ΕΟΦ
           • ΠΦΣ
           • ελλείψεις σε καινοτόμα φάρμακα

            Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 7:53 pm


            Γεννηματά: Πλήρης υποστήριξη του ΚΙΝΑΛ στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας

            Γεννηματά: Πλήρης υποστήριξη του ΚΙΝΑΛ στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας

            Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε με τη νέα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για να την συγχαρεί για την εκλογή της.

            Όπως αναφέρει σε ανάρτησή στο twitter, «είναι διπλά χαρούμενη που η κοινοβουλευτική μας ομάδα ήταν συμπαγής και παρούσα στην υπερψήφιση της Προέδρου. Της ευχήθηκα επιτυχημένη και δημιουργική θητεία και της δεσμεύθηκα για την πλήρη υποστήριξη του Κινήματος Αλλαγής».

            {https://twitter.com/FofiGennimata/status/1220022704075694080}

            • Φώφη Γεννηματά
            • ΚΙΝΑΛ
            • Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

             Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 7:45 pm


             ΔΝΤ: Θετική «αύρα» στην παγκόσμια οικονομία έφερε η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

             ΔΝΤ: Θετική «αύρα» στην παγκόσμια οικονομία έφερε η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

             Βελτιώνονται οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σύμφωνα με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μετά την υπογραφή της «Πρώτης Φάσης» της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

             Παρόλο που το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 - το χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή της πιστωτικής κρίσης του 2008 - και κατά 0,3 της μονάδας πιο κάτω έναντι των προηγούμενων προβλέψεων, η κ. Γκεοργκίεβα εμφανίσθηκε αισιόδοξη, επικαλούμενη θετικές εξελίξεις, όπως η «ανακωχή» μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου αλλά και η στροφή των κεντρικών τραπεζών σε πιο υποστηρικτική νομισματική πολιτική. 

             Στην ομιλία της στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, η κ. Γκεοργκίεβα υποστήριξε ότι η εμπορική ανακωχή μείωσε κατά 0,3% το συνολικό κόστος για την παγκόσμια οικονομία. 

             Ακόμη ένας παράγοντας αισιοδοξίας είναι ο συγχρονισμός διεθνώς προς την κατεύθυνση της πιο υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής, υπογράμμισε η κ. Γκεοργκίεβα, με 49 κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο να έχουν μειώσει συνολικά τα επιτόκια 71 φορές στη διάρκεια του 2019, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ώθηση μισής ποσοστιαίας μονάδας στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 και το 2020. 

             «Πέρυσι είχαμε ανάπτυξη 2,9%, θα ήταν χαμηλότερη από 2,5%, ποσοστό που σύμφωνα με την κρίση του ΔΝΤ συνεπάγεται ύφεση, άρα αποφύγαμε αυτό το σενάριο», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ από το Νταβός. «Φυσικά, ελαχιστοποιούνται τα όρια των κεντρικών τραπεζών -όχι στις ΗΠΑ- αλλά πολλές άλλες είναι σε δύσκολη θέση και αυτό βοήθησε», πρόσθεσε.

             Όσον αφορά τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, «μειώσαμε μεν τις προβλέψεις μας από 3,4% σε 3,3%, εξαιτίας της Ινδίας και λόγω των αναταραχών σε κάποιες χώρες. Οι συνθήκες στον υπόλοιπο κόσμο είναι καλύτερες σήμερα από ό,τι τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.

             • Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
             • εμπορική συμφωνία
             • Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
             • Νταβός

              Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 7:38 pm


              Τσίπρας: Βασικό μέλημα της κυβέρνησης η πελατεία των κολεγίων

              Τσίπρας: Βασικό μέλημα της κυβέρνησης η πελατεία των κολεγίων

              Με ανάρτησή του στο facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στηλιτεύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί όλων των άρθρων, πλην τριών για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

              «Το άρθρο 50 του νομοσχεδίου της κυβέρνησης που δίνει πρόσβαση στο δημόσιο σε αποφοίτους κολεγίων ισότιμα με τους πτυχιούχους ΑΕΙ, παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 16 του Συντάγματος» επισημαίνει ο κ. Τσίπρας.

              Τα επίμαχα άρθρα για τα οποία ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία αφορούν:

              • Το άρθρο 16 για τον τρόπο χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με το μοντέλο 80 - 20.
              • Το άρθρο 33 για την αναστολή λειτουργίας των 37 πανεπιστημιακών τμημάτων
              • Το άρθρο 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων.

              Η ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

              «Η κυβέρνηση της «αριστείας» από τη μία σχεδιάζει να επαναφέρει τη βάση του 10 στις πανελλαδικές εξετάσεις, αφήνοντας έτσι έκτος δημοσίων ΑΕΙ χιλιάδες νέες και νέους κάθε χρόνο, και από την άλλη επιβραβεύει όσους δε δίνουν καν εξετάσεις, αλλά πηγαίνουν σε ιδιωτικά κολέγια.

              Το άρθρο 50 του νομοσχεδίου της κυβέρνησης που δίνει πρόσβαση στο δημόσιο σε αποφοίτους κολεγίων ισότιμα με τους πτυχιούχους ΑΕΙ, παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 16 του Συντάγματος.

              Ταυτόχρονα φανερώνει πως το βασικό μέλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι ούτε η αριστεία ούτε η αξιοκρατία, αλλά η πελατεία. Η πελατεία των κολεγίων.

              Μόνο που οι νέες και οι νέοι της χώρας μας δεν είναι πελάτες. Είναι το μέλλον αυτού του τόπου. Και δικαιούνται ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη γνώση».

              {https://www.facebook.com/tsiprasalexis/photos/a.10150189504248054/10158061251073054/?type=3&theater}

              • Αλέξης Τσίπρας
              • ΣΥΡΙΖΑ
              • νομοσχέδιο υπουργείου παιδείας

               Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 7:30 pm


               Πρόγραμμα stock options για 52 στελέχη από την Profile

               Πρόγραμμα stock options για 52 στελέχη από την Profile

               Η Profile ανακοίνωσε τη θέσπιση προγράμματος διάθεσης μετοχών σε επιλεγμένα στελέχη της εταιρείας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών, με τη μορφή δικαιώματος προαίρεσης (option) απόκτησης μετοχών της εισηγμένης.

               Οι ειδικότεροι όροι, η διαδικασία και οι ρυθμίσεις του εγκεκριμένου προγράμματος έχουν ως ακολούθως:
                
               1. Περιγραφή του Προγράμματος

               1.1 Με το παρόν η Ανώνυμη Εταιρεία  με την επωνυμία "PROFILE ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ" και τον διακριτικό τίτλο "PROFILE SYSTEMS & SOFTWARE Α.Ε." (εφεξής η "Εταιρεία" ή "PROFILE") της οποίας οι μετοχές διαπραγματεύονται στην οργανωμένη (ρυθμιζόμενη) αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θέτει σε ισχύ, σε εκτέλεση της από  25.05.2018 αποφάσεως της Α' Επαναληπτικής ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρείας,  το παρόν πρόγραμμα διάθεσης μετοχών μέσω δικαιωμάτων προαίρεσης (εφεξής το "Πρόγραμμα"), προς όφελος συγκεκριμένων στελεχών τα οποία παρέχουν υπηρεσίες στην Εταιρεία και στις συνδεδεμένες με αυτή εταιρείες σε σταθερή βάση επί σκοπώ αφενός μεν επιβράβευσης της ενεργούς συμμετοχής στην επίτευξη του εταιρικού σκοπού, αφετέρου δε ενίσχυσης της μακροπρόθεσμης πίστης (long term loyalty scheme), ως ειδικότερα εξειδικεύονται στο άρθρο 3.1. του παρόντος (εφεξής οι "Δικαιούχοι").

               1.2 Ειδικότερα, το Πρόγραμμα συνίσταται στην χορήγηση δικαιωμάτων προαίρεσης (ως καθορίζονται στο άρθρο 4 του παρόντος) στους Δικαιούχους,  προκειμένου οι τελευταίοι να αποκτήσουν μετοχές της Εταιρείας μέσω της συμμετοχής τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας σε προνομιακή τιμή και συγκεκριμένο χρόνο σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο παρόν Πρόγραμμα για την χορήγηση και την άσκηση των δικαιωμάτων προαίρεσης (εφεξής τα "Δικαιώματα").

               1.3 Το Πρόγραμμα αποτελεί οικειοθελή παροχή της Εταιρείας, ελευθέρως ανακλητή με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρείας  οποτεδήποτε.

               1.4 Το Πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί και υλοποιηθεί στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 113 Ν. 4548/2018, όπως ισχύει σήμερα.
                
               2. Διάρκεια του Προγράμματος

               2.1 Οι Δικαιούχοι δύνανται να ασκήσουν τα Δικαιώματα τμηματικώς σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 του παρόντος. Η διάρκεια του Προγράμματος ορίζεται  έως το έτος 2025 υπό την έννοια ότι τα Δικαιώματα που θα χορηγηθούν στους Δικαιούχους δύνανται να ασκηθούν έως  και το  Νοέμβριο  του έτους  2025  σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στο Πρόγραμμα.     

               2.2 Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα και σύμφωνα με τα ασκηθέντα Δικαιώματα εκ μέρους των Δικαιούχων με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με τα εκ του νόμου οριζόμενα και τους όρους του παρόντος.
                
               3. Δικαιούχοι του Προγράμματος και αριθμός Δικαιωμάτων

               3.1. Οι Δικαιούχοι του Προγράμματος τυγχάνουν (σήμερα 52) επιλεγμένα στελέχη της Εταιρείας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών τα οποία έχουν επιλεγεί με κριτήριο  τη θέση ευθύνης που κατέχουν, την προϋπηρεσία, την επίτευξη στόχων και την εν γένει αξιολόγησή τους.

               3.2. Ο αριθμός των προς διάθεση Δικαιωμάτων στο πλαίσιο του Προγράμματος δύναται να ανέλθει  έως εξακόσιες χιλιάδες (600.000) για τη συνολική διάρκεια αυτού (έως το 2025). Συνακόλουθα, ο μέγιστος αριθμός  μετοχών που θα εκδοθούν εάν το Διοικητικό Συμβούλιο χορηγήσει το μέγιστο αριθμό των Δικαιωμάτων και οι Δικαιούχοι ασκήσουν το σύνολο αυτών δεν δύναται να υπερβαίνει τις 600.000 μετοχές.
                
               4. Χαρακτηριστικά των δικαιωμάτων που χορηγούνται

               4.1 Τα Δικαιώματα που απονέμονται παρέχουν σε κάθε Δικαιούχο το δικαίωμα να συμμετέχει στην σύμφωνα με το νόμο αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας για αριθμό μετοχών της Εταιρείας (εφεξής οι "Μετοχές") ίσο με τον αριθμό των Δικαιωμάτων που έχουν απονεμηθεί. Οι Μετοχές θα εκδοθούν στην καθορισμένη, προνομιακή τιμή διάθεσης, ως ορίζεται στο άρθρο 4.3 του παρόντος.

               4.2 Οι Μετοχές που θα προκύψουν από την άσκηση των Δικαιωμάτων θα παρέχουν τα αυτά δικαιώματα που απορρέουν από τις υπόλοιπες μετοχές της Εταιρείας συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος απόληψης μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου από την έκδοσή τους.

               4.3 Η τιμή διάθεσης των Μετοχών που θα παραδοθούν στους Δικαιούχους λόγω  της άσκησης των Δικαιωμάτων που τους έχουν απονεμηθεί, ανέρχεται σε ένα Ευρώ και εβδομήντα λεπτά (1,70) Ευρώ (εφεξής η "Τιμή Διάθεσης"). Η Τιμή Διάθεσης  υπολογίζεται με βάση τη χαμηλότερη τιμή μεταξύ (α) της χρηματιστηριακής τιμής κατά την ημερομηνία χορήγησης των Δικαιωμάτων μειωμένης κατά  50% περίπου, και (β) της μέσης χρηματιστηριακής τιμής των προηγούμενων δώδεκα (12) μηνών μειωμένης κατά 30% περίπου, διαιρούμενης με τον συνολικό αριθμό των εκδοθεισών μετοχών.

               4.4 Τα Δικαιώματα είναι προσωποπαγή, χορηγούνται αποκλειστικά στους Δικαιούχους, δεν επιβαρύνονται με βάρη ή άλλα εμπράγματα δικαιώματα, δεν εκχωρούνται σε τρίτους και δεν μπορούν να μεταβιβαστούν με δικαιοπραξία εν ζωή εξαιρουμένης της περίπτωσης της παραγράφου 6.5 του παρόντος. Διάθεση ή επιβάρυνση αυτών είναι άκυρη έναντι της Εταιρείας και συνεπάγεται την αυτοδίκαιη απώλεια του δικαιώματος.
                
               5. Ωρίμανση και  Άσκηση των Δικαιωμάτων

               5.1 Τα δικαιώματα θα ωριμάσουν τμηματικώς ως ακολούθως:

               - Την 1η Νοεμβρίου του πρώτου έτους μετά την χορήγηση, ωριμάζει  ποσοστό 33% των χορηγούμενων Δικαιωμάτων.

               - Την 1η Νοεμβρίου του δευτέρου έτους μετά την χορήγηση, ωριμάζει ποσοστό 33% των χορηγούμενων Δικαιωμάτων.

               -Την 1η Νοεμβρίου του τρίτου έτους μετά την χορήγηση, ωριμάζει ποσοστό 34% των χορηγούμενων Δικαιωμάτων.

               5.2  Εντός του πλαισίου του αναφερομένου στον όρο 1.1 , τα στελέχη με υπηρεσία  που υπερβαίνει τα δύο (2) έτη λαμβάνουν άμεσα το 100% των Δικαιωμάτων που τους αναλογούν σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος. Τα στελέχη με υπηρεσία έως των δύο (2) ετών, λαμβάνουν το 50% των Δικαιωμάτων που τους αναλογούν μέχρι τη πλήρωση του πρώτου έτους υπηρεσίας και το υπόλοιπο 50% ακολούθως της πλήρωσης του όρου της διετούς προϋπηρεσίας.

               5.3 Για την άσκηση του δικαιώματος απαιτείται προηγούμενη έγγραφη ειδοποίηση του Δικαιούχου προκειμένου να δηλώσει εγγράφως στη βάση υποδείγματος δήλωσης, την οποία θα χορηγήσει η Εταιρεία, την πρόθεσή του να ασκήσει τα Δικαιώματα σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος. Η ισχύς της δήλωσης άσκησης δικαιωμάτων τελεί υπό την αίρεση της καταβολής του τιμήματος της άσκησης. Ανάκληση της υποβληθείσας δήλωσης δεν επιτρέπεται.

               5.4 Η προθεσμία της υποβολής δήλωσης για την άσκηση του δικαιώματος εκκινεί την 1η Νοεμβρίου και λήγει την 15η Νοεμβρίου εκάστου έτους του Προγράμματος αρχής γενομένης  από  το έτος 2020.

               5.5  Η προθεσμία της καταβολής του τιμήματος  της άσκησης του δικαιώματος εκκινεί την 16η  Νοεμβρίου και λήγει την 30η Νοεμβρίου εκάστου έτους του Προγράμματος, αρχής γενομένης από το έτος 2020.

               5.6 Ο Δικαιούχος έχει το δικαίωμα να προβεί σε μερική ή ολική άσκηση των Δικαιωμάτων υπό την αυτονόητη επιφύλαξη της  παρ. 2.1 του παρόντος και τα Δικαιώματα δύνανται να ασκηθούν από τους Δικαιούχους έως τριών (3) ετών από τη χορήγησή τους.
                
               6. Προϋποθέσεις άσκησης

               6.1 Ο Δικαιούχος, προκειμένου να ασκήσει τα Δικαιώματα που έχουν ωριμάσει, πρέπει κατά το χρόνο άσκησης να διαθέτει σύμβαση εργασίας ή/και έμμισθης εντολής  με την Εταιρεία σε ισχύ ή να απασχολείται δυνάμει απόφασης της  διοίκησης της Εταιρείας σε εταιρεία που ανήκει στον Όμιλο, εξαιρουμένων των περιπτώσεων των παραγράφων 6.3 και 6.4 του Προγράμματος.

               6.2 Σε περίπτωση συνταξιοδότησης του Δικαιούχου λόγω γήρατος από τον Όμιλο πριν την εξάσκηση μέρους ή όλων των Δικαιωμάτων, τα Δικαιώματα καταπίπτουν αυτοδικαίως το Νοέμβριο που έπεται της συνταξιοδότησης του Δικαιούχου από την Εταιρεία.

               6.3 Σε περίπτωση μόνιμης ανικανότητας του Δικαιούχου για εργασία, τα Δικαιώματα που δεν έχουν ωριμάσει, θα ωριμάζουν αυτοδικαίως το Νοέμβριο που έπεται της διαπίστωσης της μόνιμης ανικανότητας.

               6.4  Σε περίπτωση θανάτου του Δικαιούχου τα Δικαιώματα που δεν έχουν ωριμάσει ωριμάζουν αυτοδικαίως το Νοέμβριο που έπεται και οι νόμιμοι κληρονόμοι έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν τα Δικαιώματα δυνάμει κληρονομικής διαδοχής.

               6.5 Κατόπιν αιτήματος το οποίο υποβάλλεται εγγράφως προς το Διοικητικό Συμβούλιο, το τελευταίο δύναται όλως εξαιρετικώς και κατά την απόλυτη κρίση και διακριτική του ευχέρεια να επιτρέψει την μεταβίβαση Δικαιωμάτων του Δικαιούχου με δικαιοπραξία εν ζωή δυνάμει αιτιολογημένης αποφάσεώς του.
                
               7. Αναπροσαρμογή όρων του Προγράμματος

               7.1 Σε περίπτωση εταιρικών γεγονότων ή πράξεων (π.χ αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με οποιοδήποτε τρόπο, όλως ενδεικτικώς και μη περιοριστικώς αναφερόμενων της κεφαλαιοποίησης αποθεματικών, απαιτήσεων, της μετατροπής  μετατρέψιμων ομολογιών, μείωσης μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με οποιονδήποτε τρόπο), ή επέλευσης άλλων εταιρικών γεγονότων, οι όροι του Προγράμματος θα δύνανται ν' αναπροσαρμόζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο (κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια)  εις τρόπον ώστε να μη θίγονται τα δικαιώματα των Δικαιούχων και δη ανεξαρτήτως της προσαρμογής της χρηματιστηριακής ή της ονομαστικής αξίας της μετοχής.

               7.2 Σε περίπτωση που συντρέξουν οι περιπτώσεις της παραγράφου 7.1 του παρόντος οι Δικαιούχοι θα ενημερώνονται άμεσα από την Εταιρεία επί αποδείξει.

               7.3 Οποιασδήποτε φύσεως εισφορές, παρακρατήσεις, οι εν γένει καταβολές προκύψουν σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία ή/και τη νομοθεσία κοινωνικής ασφάλισης θα ρυθμίζονται  από τις σχετικές διατάξεις ως εκάστοτε ισχύουν.

               1. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

               8.1. Σύμφωνα με το άρθρο 113 παρ.3 του Ν. 4548/2018 μετά την άσκηση των Δικαιωμάτων από τους Δικαιούχους το Διοικητικό Συμβούλιο θα εκδώσει και θα παραδώσει τις Μετοχές στους Δικαιούχους και  θα λάβει απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά το ποσό που αντιστοιχεί στα Δικαιώματα που έχουν ασκηθεί.  Ακολούθως το Διοικητικό Συμβούλιο θα προβεί στη λήψη απόφασης για την πιστοποίηση καταβολής του μετοχικού κεφαλαίου.

               1. Ειδοποιήσεις

               9.1 Όλες οι ειδοποιήσεις/γνωστοποιήσεις που απευθύνονται  στους Δικαιούχους σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος θα επιδίδονται επί αποδείξει στη διεύθυνση εργασίας ή κατοικίας του Δικαιούχου ή στην διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την οποία ο ίδιος θα γνωστοποιήσει στο Διοικητικό Συμβούλιο.
                
                     10. Τροποποίηση του Προγράμματος

               10.1 Οποιαδήποτε μεταβολή/τροποποίηση του Προγράμματος δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων των συμβάσεων εργασίας ή/και έμμισθης εντολής  των Δικαιούχων και οι Δικαιούχοι  ουδεμία αξίωση αποζημίωσης ή άλλης έχουν έναντι της Εταιρείας από οποιαδήποτε εν γένει αιτία συνδεόμενη με το παρόν Πρόγραμμα.

               10.2 Σε κάθε περίπτωση τροποποίησης του Προγράμματος, το Διοικητικό Συμβούλιο θα ειδοποιεί άμεσα τους Δικαιούχους εγγράφως.

               1. Λήξη του Προγράμματος σε έκτακτες περιπτώσεις

               11.1 Σε περίπτωση λύσης,  πτώχευσης  ή υπαγωγής της Εταιρίας σε παρόμοια διαδικασία αφερεγγυότητας, τα Δικαιώματα χάνονται αυτοδικαίως και οι Δικαιούχοι δεν θα έχουν καμία αξίωση έναντι της Εταιρίας από οποιαδήποτε εν γένει αιτία.

               1. Εφαρμοστέο Δίκαιο

               12.1 Το Πρόγραμμα, τα Δικαιώματα και κάθε ζήτημα σχετικό με  την ερμηνεία τους διέπονται  από το Ελληνικό Δίκαιο.  Αποκλειστικά αρμόδια για την επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς τυχόν προκύψει θα είναι τα Δικαστήρια των Αθηνών.

               • Profile Software
               • διάθεση μετοχών

                Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 7:23 pm


                Νέες πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

                Νέες πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

                Σε νέα πληρωμή προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, προς τους δικαιούχους, τις προηγούμενες ημέρες.

                Αναλυτικότερα:

                Το ποσό των 706.561,86 € πλήρωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) από τις 17/01/2020 έως τις 21/01/2020 σε συνολικά 91 δικαιούχους.

                Οι πληρωμές αφορούν κυρίως ανειλημμένες υποχρεώσεις σε δασώσεις και μεταφορικά νησιών Αιγαίου.

                Ο πίνακας με τις πληρωμές

                • ΟΠΕΚΕΠΕ
                • πληρωμές
                • δικαιούχοι
                • προγράμματα

                 Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 7:16 pm


                 Σάντσεθ: Θα τηρήσουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία

                 Σάντσεθ: Θα τηρήσουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία

                 Τη δέσμευση ότι η κυβερνητική συμμαχία Σοσιαλιστών-Podemos θα «τηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία» έλαβε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, κατά την ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

                 «Θα σεβασθούμε σε κάθε στιγμή την δημοσιονομική πειθαρχία και μία υγιή διαχείριση των δημοσίων λογαριασμών. Γι’ αυτόν τον λόγο θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας για να μειώσουμε τα επίπεδα του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους», τόνισε ο Σάντσεθ.

                 Ο Σάντσεθ έχει υποσχεθεί πως η κυβέρνηση συνεργασίας σχεδιάζει να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και τον κατώτατο μισθό, που μέσα στο 2019 είχε αυξηθεί ήδη κατά 22%. Προ ημερών η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση 0,9% στις συντάξεις και 2% στα μισθολόγια του δημοσίου μέσα στο 2020.

                 Η Μαδρίτη, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μία επιβράδυνση της οικονομίας της, έχει καταγράψει δημόσιο έλλειμμα ίσο με το 2% του ΑΕΠ και το 2019 και προβλέπει μείωσή του στο 1,7% το 2020, επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τους στόχους του ελλείμματος με τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ΔΝΤ πάντως μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην Ισπανία στο 1,6% για το 2020 και το 2021.

                 • ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ
                 • Ισπανία
                 • Νταβός
                 • Σοσιαλιστές
                 • Podemos

                  Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 7:07 pm


                  Στις Ελληνικά Καλώδια-Fulgor ανατέθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου

                  Στις Ελληνικά Καλώδια-Fulgor ανατέθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου

                  Ο ΑΔΜΗΕ ανέθεσε στην εταιρεία Ελληνικά Καλώδια και την θυγατρική της Fulgor σύμβαση αξίας περίπου 43 εκατ. ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση υποβρύχιων και χερσαίων καλωδίων για την ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου με το εθνικό Σύστημα Μεταφοράς.

                  Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Cenergy Holdings, το έργο περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την παραγωγή συνολικά περίπου 30 χιλιομέτρων υποβρυχίου καλωδιακού συστήματος 150 kV, την υποθαλάσσια εγκατάσταση και προστασία του και τη σύνδεσή του με το εθνικό Σύστημα Μεταφοράς 150 KV στην περιοχή Μαντούδι της Εύβοιας. Η εκτέλεση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020 και θα ολοκληρωθεί εντός 20 μηνών.

                  Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το υποβρύχιο καλώδιο θα κατασκευαστεί στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Ελληνικά Καλώδια στην Κόρινθο, όπου οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας καθιστούν δυνατή την παραγωγή και τις δοκιμές υποβρυχίων καλωδίων σε συνεχόμενα μήκη, από τα μεγαλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

                  • Cenergy Holdings SA
                  • Ελληνικά Καλώδια Fulgor
                  • ηλεκτρική διασύνδεση
                  • Σκιάθος

                   Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 7:02 pm


                   Η ΕΔΕΜ των καλλιτεχνών απαιτεί τα Πνευματικά Δικαιώματα- Αλλιώς... σιωπή

                   Η ΕΔΕΜ των καλλιτεχνών απαιτεί τα Πνευματικά Δικαιώματα- Αλλιώς... σιωπή

                   Άδεια στην ΕΔΕΜ (Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής) για να αναλάβει τη διαχείριση των Πνευματικών τους Δικαιωμάτων ζητούν οι Έλληνες δημιουργοί που πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης, 22 Ιανουαρίου στο θέατρο Άλσος. Εκ μέρους της ΕΔΕΜ των καλλιτεχνών, ο Φοίβος Δεληβοριάς κάλεσε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, να υλοποιήσουν τις γραπτές τους δεσμεύσεις. "Δεν υποχωρούμε", τόνισαν οι καλλιτέχνες που είναι αποφασισμένοι να συντονίσουν τις δράσεις τους και να φτάσουν μέχρις... εσχάτων. Ετοιμάζουν διαμαρτυρίες με φωνές και μουσικές, αλλά επισημαίνουν πως αν χρειαστεί θα περάσουν σε διαμαρτυρίες με παύση της μουσικής και απαγόρευση της αναπαραγωγής της, σημειώνοντας με νόημα πως η σιωπή τους θα είναι εκκωφαντική.

                   Μία σύντομη αναδρομή του τι έχει συμβεί

                   Οι Έλληνες δημιουργοί αναφέρουν πως μετά τη διάλυση της ΑΕΠΙ, λόγω του γνωστού σκανδάλου των τότε διαχειριστών που καταχράστηκαν ένα μεγάλο ποσό (σ.σ. ακόμα αυτή η υπόθεση δεν έχει φτάσει στη Δικαιοσύνη), υπήρξε πολιτική απόφαση να περάσουν τα δικαιώματά τους στον νέο φορέα της ΕΔΕΜ. Επί υπουργίας Κονιόρδου, δημιουργήθηκε ένα μεταβατικό σχήμα (η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων), αλλά η διαδικασία έκτοτε έχει... κολλήσει. Η μετάβαση από την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης στην ΕΔΕΜ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

                   Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και λόγω κάποιων καθυστερήσεων από τη μεριά των καλλιτεχνών, που μάλλον τότε δεν ήταν τόσο ενωμένοι όσο εμφανίζονται (θα δείξει αν πράγματι είναι) σήμερα, οι διαδικασίες έμειναν πίσω. Μετά προκηρύχθηκαν εκλογές και το μπαλάκι πέρασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προεκλογικά είχε δεσμευθεί πως στηρίζει τις θέσεις των καλλιτεχνών. Το ίδιο έκανε και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μόλις ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο. Έκτοτε, όμως, όπως καταγγέλλουν οι καλλιτέχνες η υπουργός έχει αλλάξει στάση. Για μήνες δεν απαντούσε καν στις επιστολές που τις έστελναν και τελικά το έπραξε μόλις εμφανίστηκε υποψήφιος ιδιώτης διαχειριστής.

                   IMG 20200122 144834

                   Ο νέος... παίκτης, η Μενδώνη και η ΕΔΕΜ

                   Όπως έχουμε γράψει ήδη στο Reporter αυτός είναι ο επιχειρηματίας, Δημήτρης Μάρης, που έχει δημιουργήσει μία Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης (ΑΟΔ) και ζητά τη διαχείριση των Πνευματικών Δικαιωμάτων για λογαριασμό των καλλιτεχνών, οι οποίοι από τη μεριά τους επιμένουν στο αρχικό σχέδιο. Επιθυμούν δηλαδή να αναλάβουν οι ίδιοι τη διαχείριση. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απάντησε στις αντιδράσεις των καλλιτεχνών, τους οποίους και διαβεβαίωσε πως «στόχος είναι η εναρμόνιση με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τούτο σημαίνει ότι οι δημιουργοί πρέπει να διαχειρίζονται οι ίδιοι το θέμα των πνευματικών τους δικαιωμάτων».

                   Οι καλλιτέχνες ζητούν τώρα από την κα. Μενδώνη να κάνει πράξη αυτή τη δέσμευση και να μη μείνει στα λόγια: «Ο αγώνας μας είναι μεγάλος και δυνατός και σκοπός είναι μια άδεια. Η άδεια της ΕΔΕΜ», τόνισε ο συνθέτης Κώστας Καλδάρας.

                   Ο Φοίβος Δεληβοριάς ανέβασε περισσότερο τους τόνους όταν πήρε το λόγο, υπογραμμίζοντας πως οι δημιουργοί είναι αυτή τη φορά ενωμένοι (σ.σ. μέχρι αποδείξεως του εναντίου) και αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν:  "Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο και θελήσαμε να σας απευθυνθούμε. Σε κανένα σχεδόν μέρος στον κόσμο το πνευματικό δικαίωμα δεν το διαχειρίζονται ιδιώτες. Ο σημερινός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε γραπτώς. Όπως και η Υπουργός Πολιτισμού είπε πως θα μας στηρίξει. Τώρα μας ζητάει business plan, το οποίο, όμως, δεν μπορεί να είναι έτοιμο πριν από τον Φεβρουάριο και βλέπουμε πως στο μεταξύ μπαίνουν νέοι "παίκτες". Ζητάμε δημόσια από τον Πρωθυπουργό να τηρήσει την υπόσχεσή του και να προχωρήσουμε άμεσα στην αδειοδότηση της ΕΔΕΜ".

                   Όσο για το πώς προτίθενται να αντιδράσουν οι καλλιτέχνες ο Φοίβος Δεληβοριάς είπε "Δεν υποχωρούμε. Αν δεν δοθεί η άδεια άμεσα θα κάνουμε κινητοποιήσεις. Θα διαμαρτυρηθούμε και θα φωνάξουμε. Ελπίζουμε να δικαιωθούμε. Αν όχι, τότε θα οργανώσουμε τη σιωπή μας και θα είναι εκκωφαντική", τόνισε κλείνοντας την τοποθέτησή του και καταχειροκροτήθηκε.

                   Στα όρια τους οι καλλιτέχνες

                   Αξίζει να σημειώσουμε πως στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν το παρών σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού τραγουδιού. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Νικολόπουλος, Νταλάρας, Ξαρχάκος, Νικολακοπούλου, Σαββόπουλος, Πλιάτσικας, Δεληβοριάς, Ανδρέου, Καραμουρατίδης, Κορακάκης, Λάκης Παπαδόπουλος, Μπαχ Σπυρόπουλος, Φάμελλος, Φοίβος, Μπαρμπέρης, Οδυσσέας Ιωάννου.

                   IMG 20200122 133140

                   Οι παραπάνω μαζί με το 95% σχεδόν των ανθρώπων που διαμορφώνουν το ελληνικό ρεπερτόριο σήμερα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ΕΔΕΜ. Αυτή είναι η μεγάλη τους δύναμη και η πιο τρανή απόδειξη ότι μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. "Πιο σοβαρό business plan από το ποιοι είμαστε και ποιο είναι το ρεπερτόριό μας, δεν υπάρχει", σημειώνουν και υπενθυμίζουν ότι τα έσοδα της ΑΕΠΙ που ήταν πολύ μεγάλα αποδεικνύουν τη δυναμική του ελληνικού τραγουδιού.

                   Βρεθήκαμε στο Άλσος και μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως οι δημιουργοί του ελληνικού τραγουδιού βρίσκονται πλέον στα όριά τους. Είναι οργισμένοι και αυτό τους ενώνει, έστω κι αν αυτή η ενότητα μοιάζει εύθραυστη. Αυτή την ώρα είναι υπαρκτή, καθώς πολλοί δημιουργοί, κυρίως στιχουργοί, αλλά και συνθέτες που δεν έχουν τη δυνατότητα για live εμφανίσεις, βρίσκονται σε πολύ δεινή θέση. Υπάρχουν σπουδαίοι δημιουργοί που είναι πένητες, καθώς δεν έχουν εισπράξει δικαιώματα εδώ και χρόνια. Η φωνή τους αξίζει να ακουστεί για να μη φτάσουμε στη σιωπή, που θα είναι επώδυνη για την κοινωνία μας.

                   Σπύρος Πολυχρονόπουλος

                   • πνευματικά δικαιώματα
                   • Δεληβοριάς
                   • Νταλαρας
                   • Κραουνάκης
                   • Καλδάρας
                   • ΕΔΕΜ
                   • Μενδώνη
                   • Μητσοτακης

                    Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 6:54 pm


                    «Λευκός καπνός» διαφαίνεται στις συνομιλίες ΗΠΑ-Γαλλίας για τον ψηφιακό φόρο

                    «Λευκός καπνός» διαφαίνεται στις συνομιλίες ΗΠΑ-Γαλλίας για τον ψηφιακό φόρο

                    Σε ένα «κοινό πλαίσιο» κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ και ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν αναφορικά με τον ψηφιακό φόρο, που προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

                    «Η Γαλλία είναι έτοιμη να αναβάλει την καταβολή του ψηφιακού φόρου για τον Δεκέμβριο του 2020» και «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναστείλουν τις κυρώσεις» που απειλούσαν ότι θα επιβάλουν στα γαλλικά προϊόντα, είπε ο Γάλλος υπουργός στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός, παρά τις χθεσινές δηλώσεις του για «δύσκολες διαπραγματεύσεις».

                    «Η Γαλλία δεν θα δεχτεί ούτε να ακυρώσει ούτε να αναστείλει τον φόρο αυτόν εφόσον δεν υπάρξει μια διεθνής λύση», πρόσθεσε ωστόσο ο Λε Μερ. «Απομένει να συμφωνήσουμε σε μια κοινή βάση εργασίας» με τις ΗΠΑ ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, τόσο για τον διεθνή φόρο στις ψηφιακές υπηρεσίες, όσο και για την επιβολή ενός ελάχιστου φόρου στις επιχειρήσεις.

                    Ο Λε Μερ είπε επίσης ότι θα ξανασυναντηθεί αύριο με τον Μνούτσιν για να συζητήσουν αυτό το «ουδόλως αμελητέο» θέμα.

                    Ο Γάλλος υπουργός είπε ότι η Ευρώπη είναι «ενωμένη όσο ποτέ» στο θέμα αυτό, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι «παίζει μόνος του» την ώρα που οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες προωθούν δικά τους σχέδια για την επιβολή ψηφιακού φόρου.

                    • Μπρουνό Λεμέρ
                    • Στίβεν Μνούτσιν
                    • ΗΠΑ
                    • Γαλλία
                    • ψηφιακός φόρος

                     Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 6:50 pm


                     Δήμος Αθηναίων: Παράταση στα έκτακτα μέτρα για τους άστεγους

                     Δήμος Αθηναίων: Παράταση στα έκτακτα μέτρα για τους άστεγους

                     Παράταση μέχρι και για το βράδυ της Τετάρτης παίρνουν τα έκτακτα μέτρα του Δήμου Αθηναίων για την προστασία των αστέγων λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

                     Στο πλαίσιο αυτό θα είναι ανοικτός από τις 8 το βράδυ έως αύριο τις 8 το πρωί θερμαινόμενος χώρος για τη φιλοξενία τους, στον 1ο όροφο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Λένορμαν & Αλεξανδρείας 35). Παράλληλα, θα είναι ανοιχτό υπνωτήριο, σε συνεννόηση - συνεργασία των Γιατρών του Κόσμου, στην οδό Αλικαρνασσού 49.

                     Συνεργεία και η Κινητή Μονάδα Φροντίδας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), θα διανέμουν σε σημεία που βρίσκονται άστεγοι, ζεστό τσάι, φαγητό, κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης ενώ θα ενημερώνουν και για τη λειτουργία των θερμαινόμενων χώρων.

                     Τέλος, σε 24ωρη βάση θα λειτουργεί και το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΥΑΔΑ (210 5246515-16) για να δέχεται αναφορές πολιτών σχετικά με αστέγους που χρειάζονται βοήθεια.

                     • χαμηλές θερμοκρασίες
                     • ΚΥΑΔΑ
                     • ΑΣΤΕΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ

                      Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 6:47 pm


                      Στους 17 οι νεκροί από τον νέο κοροναϊό στην Κίνα

                      Στους 17 οι νεκροί από τον νέο κοροναϊό στην Κίνα

                      Αυξάνεται συνεχώς ο απολογισμός των νεκρών στην επαρχία Χουμπέι από τον νέο κοροναϊό, με τα νεότερα στοιχεία να κάνουν λόγο για 17 νεκρούς, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας, επικαλούμενο την επαρχιακή κυβέρνηση.

                      Παράλληλα, αύξηση καταγράφει και ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

                      Η επαρχία Χουμπέι, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Βουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, έκανε λόγο για 444 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού τα οποία καταμετρήθηκαν μέχρι τις 8 το βράδυ τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας).

                      Ο ιός, ο οποίος μεταδίδεται διά της αναπνευστικής οδού, «ενδέχεται πλέον να προσαρμόζεται, να μεταλλάσσεται και να μεταδίδεται ευκολότερα», ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (σ.σ. η ονομασία του υπουργείου Υγείας) ο Λι Μπιν, υφυπουργός Υγείας.

                      Πρόκειται για νέο στέλεχος της οικογένειας των κοροναϊών, στην οποία ανήκει επίσης αυτό που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ), το οποίο είχε στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 800 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο όταν ξέσπασε επιδημία επίσης στην Κίνα.

                       

                      The coronavirus outbreak, which has sickened at least 440 people and killed 17, continues to spread, as the World Health Organization committee will meet to decide whether to declare the virus a "public health emergency of international concern." https://t.co/gtYvs8P8CL pic.twitter.com/Urfd7DfOXO

                      — ABC News (@ABC) 22 Ιανουαρίου 2020

                      Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν την επιδημία, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν ήδη ή θα ταξιδέψουν εντός της εβδομάδας αυτής των διακοπών για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος. Ανάμεσα στα μέτρα είναι η απολύμανση και ο εξαερισμός αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, εμπορικών κέντρων. «Αν χρειαστεί» θα γίνονται θερμομετρήσεις σε «πολυσύχναστες τοποθεσίες», ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

                      Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει εάν θα πρέπει να κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας».

                      Κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν πλέον εντοπιστεί στις ΗΠΑ, στην Ασία (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Μακάο). Πολλές χώρες του κόσμου με απευθείας ή έμμεσες αεροπορικές συνδέσεις με τη Βουχάν, τη μητρόπολη της κεντρικής Κίνας, ενισχύουν τα μέτρα ελέγχου των επιβατών.

                      Διαβάστε επίσης:

                      Ρωσία: Άρχισε να αναπτύσσει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού

                      Κοροναϊός: Τα διδάγματα της Κίνας από τον SARS του 2003

                      • ιός
                      • κοροναϊός
                      • ΠΟΥ
                      • Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

                       Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 6:40 pm


                       Σαντορινιός: Ερώτηση σε Πλακιωτάκη για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στις Κυκλάδες

                       Σαντορινιός: Ερώτηση σε Πλακιωτάκη για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στις Κυκλάδες

                       Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη κατέθεσε σήμερα ο αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, η οποία και συνυπογράφεται από τον βουλευτή Κυκλάδων του κόμματος, Νίκο Συρμαλένιο, σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα που μιλούν για χάος στο ακτοπλοϊκό δίκτυο των νησιών των Κυκλάδων.

                       Όπως αναφέρει η ερώτηση, η κοινή γνώμη των Κυκλάδων «βομβαρδίστηκε» πρόσφατα με σειρά δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στην τελική έγκριση των κυκλαδικών δρομολογίων, τα οποία συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στην τελευταία, για το 2019, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Γνωμοδότηση Αριθμ. 06/13-12-2019).

                       Η αναστάτωση που έχει προκληθεί στους κατοίκους και επισκέπτες των Κυκλάδων είναι μεγάλη, καθώς, όπως υπογραμμίζουν τα δημοσιεύματα, ήδη 30 μέρες μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και 90 περίπου μέρες από τις σχετικές αιτήσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών, ακόμη το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει εγγράφως για την έγκριση ή όχι μεγάλου μέρους από τα κυκλαδικά δρομολόγια, με αποτέλεσμα, οι εταιρείες μην μπορούν να ανοίξουν πλάνα και οι νησιώτες να μην μπορούν να κλείσουν εισιτήρια για τις αναγκαίες μετακινήσεις τους.

                       Στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν διευκρινήσεις από τον Υπουργό Ναυτιλίας σχετικά με το αν τηρήθηκαν τα χρονικά περιθώρια που δίνονται από το Άρθρο 3 και 9 του 2932/2001, μέσα στα οποία η ηγεσία και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου θα έπρεπε να έχουν εγκρίνει τις αποφάσεις του ΣΑΣ. Παράλληλα ζητούν να μάθουν ποια δρομολόγια ακριβώς έχει υπογράψει ο Υπουργός, αφού έκπληξη έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το Υπουργείο εξέδωσε στις 17/01/2020 Δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοινώνει πως εγκρίθηκαν κάποια κυκλαδικά δρομολόγια, τα οποία όμως είναι τροποποιημένα σε σχέση με ό,τι ενέκρινε το ΣΑΣ, ενώ, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει από πλευράς ηγεσίας του Υπουργείου μια λεπτομερή δημόσια ενημέρωση σχετικά με το τι εισηγήθηκε το ΣΑΣ και τι τελικώς έχει εγκριθεί επίσημα.

                       Τέλος, όπως σημειώνεται, ο Υπουργός οφείλει να αποσαφηνίσει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα σχετικά με το τι δρομολόγια θα ισχύουν για τις Κυκλάδες, όχι μόνο γιατί οι φορείς των νησιών ανησυχούν ιδιαίτερα για το οικονομικό τους μέλλον και οι νησιώτες έχουν αναστατωθεί από το φόβο του αποκλεισμού, αλλά και γιατί τα δημοσιεύματα βάλουν κατά της πιστότητας του Υπουργείου, αφού φτάνουν στο σημείο να αφήνουν υπονοούμενα μέχρι και για επηρεασμό των αποφάσεων από ανταγωνιστικές εταιρείες.

                       • Νεκτάριος Σαντορινιός
                       • ΣΥΡΙΖΑ
                       • Γιάννης Πλακιωτάκης
                       • Ακτοπλοϊκό δίκτυο
                       • Κυκλάδες

                        Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 6:33 pm


                        Πρόστιμο 150.000 ευρώ για παράνομη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

                        Πρόστιμο 150.000 ευρώ για παράνομη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

                        Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε πρόστιμο 150.000 ευρώ στην εταιρεία Aegean Marine Petroleum Network Inc (AMPNI), καθώς είχε προβεί σε παράνομη επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μέσω διακομιστή (server).

                        Πιο αναλυτικά, η Αρχή, με αφορμή γνωστοποίηση περιστατικού παραβίασης δεδομένων κατά της εταιρείας AMPNI, η οποία συνίστατο σε παράνομη πρόσβαση και αντιγραφή του συνόλου του περιεχομένου διακομιστή (server) που περιελάμβανε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και τον οποίο χρησιμοποιούσαν από κοινού εργαζόμενοι, τόσο της ανωτέρω εταιρείας αλλά και άλλων εταιρειών του ίδιου ομίλου, όσο και εργαζόμενοι εταιρειών εκτός ομίλου, διερεύνησε τη νομιμότητα της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα προ της αντιγραφής του διακομιστή.

                        Μετά από έρευνα η Αρχή, με την απόφαση 44/2019, διαπίστωσε ότι η εταιρία ως υπεύθυνος επεξεργασίας δεν είχε συμμορφωθεί προς τις επιταγές του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ), δεν είχε λάβει μέτρα συμμόρφωσης κατ' άρ. 5 και 6 ΓΚΠΔ, δεν είχε σχεδιάσει και εφαρμόσει εσωτερικές πολιτικές και κανονισμούς για τη χρήση των εταιρικών μέσων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και δικτύων, για τη δυνατότητα διενέργειας εσωτερικών ελέγχων και για την υποχρέωση ενημέρωσης των υποκειμένων των δεδομένων.

                        Παράλληλα, η Αρχή, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, «διαπίστωσε ότι η από κοινού χρήση του διακομιστή πραγματοποιούνταν κατά παράβαση της αρχής της ασφαλούς επεξεργασίας συνεπεία έλλειψης των κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, ιδίως εκείνων που αφορούσαν τον φυσικό και λογικό διαχωρισμό υλικού, λογισμικού και δεδομένων με αποτέλεσμα η εταιρεία εν τέλει να αντιγράψει παράνομα το σύνολο του περιεχομένου του διακομιστή».

                        Μετά τη διαπίστωση των παραβάσεων του ΓΚΠΔ η Αρχή με την υπ΄ αριθμ. 44/2019 απόφασή της επέβαλε διορθωτικά μέτρα και συγκεκριμένα:

                        Α) Η εταιρεία εντός 3 μηνών από την παραλαβή της απόφασης να:

                        i. καταστήσει σύμφωνες με τις διατάξεις του ΓΚΠΔ τις πράξεις επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται τόσο στη χρησιμοποιούμενη όσο και στην αντιγραφείσα υπολογιστική υποδομή και

                        ii. λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα εσωτερικής συμμόρφωσης και λογοδοσίας προς τις αρχές του άρθρου 5 παρ. 1 και παρ. 2 σε συνδυασμό με το άρθρο 6 παρ. 1 ΓΚΠΔ και για τις ενέργειες της να ενημερώσει την Αρχή

                        Β) Να επιβάλει στην εταιρεία το αποτελεσματικό, αναλογικό και αποτρεπτικό διοικητικό χρηματικό πρόστιμο που αρμόζει στη συγκεκριμένη περίπτωση ύψους 150.000 ευρώ.

                        • Αρχή Προστασίας Δεδομένων
                        • Aegean Marine Petroleum Network Inc

                         Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 6:25 pm


                         Πυρά ΥΠΕΝ κατά ΔΕΔΔΗΕ για την έλλειψη στύλων

                         Πυρά ΥΠΕΝ κατά ΔΕΔΔΗΕ για την έλλειψη στύλων

                         Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτηρίζουν οξύ και επείγον το πρόβλημα έλλειψης στύλων στον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

                         Οι πηγές του ΥΠΕΝ σημειώνουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα και με διαφάνεια οι διαδικασίες προμήθειας νέων.

                         Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, που μετέδωσε το ΑΠΕ-MΠΕ, οι συνολικά διαθέσιμοι στύλοι ανέρχονται σε 21.318 τεμάχια, πολύ χαμηλότερα από το αναγκαίο επίπεδο ασφαλείας καθώς η εκτίμηση της διοίκησης της εταιρείας για τις φετινές ανάγκες είναι 195.000 τεμάχια.

                         Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΝ αναφέρει τα εξής:

                         - Οι ξύλινοι στύλοι αποτελούν ένα από τα βασικότερα υλικά του Δικτύου Διανομής καθώς είναι απαραίτητοι όχι μόνο για νέες παροχές, αλλά κυρίως για αντικατάσταση παλιών/φθαρμένων αλλά και για να αποκατασταθούν τα δίκτυα μετά από φυσικές καταστροφές, όπως αυτές που βιώσαμε πρόσφατα.

                         - Αιτίες της έλλειψης είναι η αυξημένη κατανάλωση από έκτακτα συμβάντα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια (πυρκαγιά στο Μάτι, ακραία κακοκαιρία στη Χαλκιδική, πλημμύρες στα Βίλια) αλλά και οι μεγάλες καθυστερήσεις στους σχετικούς διαγωνισμούς κατά το ίδιο διάστημα και η μη επιτυχής έκβαση αρκετών εξ' αυτών.

                         - Συνολικά οι επενδύσεις στο Δίκτυο Διανομής υποχώρησαν το 2019 στα 148 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι κατά 75% μειωμένο σε σχέση με το 2009 οπότε είχαν υπερβεί τα 550 εκατ. Όπως δήλωσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, οι επενδύσεις που απαιτείται να γίνονται κάθε χρόνο για να διατηρείται το δίκτυο σε καλή κατάσταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

                         - Με τις ρυθμίσεις που εισήχθησαν στο Ν. 4643/2019 εισάγεται μεγαλύτερη ευελιξία στις διαδικασίες προμηθειών χωρίς εκπτώσεις στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, ακριβώς για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις σε περιπτώσεις που είναι επιτακτική ανάγκη οι διαδικασίες να προχωρούν γρήγορα. Στην εξεταζόμενη περίπτωση της προμήθειας στύλων, η μη αντιμετώπιση του προβλήματος το ταχύτερο δυνατόν, θα δημιουργήσει σημαντικά και μη αναστρέψιμα προβλήματα στον ΔΕΔΔΗΕ και στο Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικού ρεύματος που διαχειρίζεται.

                         • υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος
                         • ΔΕΔΔΗΕ

                          Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 6:16 pm


                          Θεοδωρικάκος: Ανάγκη αξιοποίησης των «καλύτερων» στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση

                          Θεοδωρικάκος: Ανάγκη αξιοποίησης των «καλύτερων» στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση

                          Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί νέα νομοθετική ρύθμιση για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

                          Μιλώντας σε ημερίδα διαλόγου στελεχών της δημόσιας διοίκησης και του ιδιωτικού τομέα, της Εταιρείας Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης των «καλύτερων» στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης σε θέσεις ευθύνης, καθώς «η αξιοκρατία αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την είσοδο της χώρας στην ανάπτυξη».

                          «Αναμφίβολα υπάρχουν διαφορετικές ιδέες και σκέψεις για το πώς στην πράξη μπορεί να προωθηθεί η αξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών. Διότι οφείλει κανείς να παίρνει υπ' όψιν του, τόσο την επαγγελματική εμπειρία όσο και τα εκπαιδευτικά προσόντα και την συνεχή προσπάθεια των στελεχών της δημόσιας διοίκησης να βελτιώνονται», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

                          Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Θεοδωρικάκος συμπλήρωσε:

                          «Θα καταλήξει κάπου αυτός ο διάλογος και ελπίζω το αποτέλεσμα που θα πετύχουμε να ανταποκρίνεται σε όσο γίνεται καλύτερες προϋποθέσεις αισθάνεται η κοινωνία μας, η κοινωνία των εργαζομένων του δημοσίου τομέα, ότι είναι καλύτερο και πιο αξιοκρατικό. Δεν υπάρχει τέλεια λύση, ας είμαστε ειλικρινείς, ούτε υπάρχει η απόλυτα δίκαιη λύση, αλλά μέσα από τον διάλογο πιστεύω ότι θα πετύχουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή».

                          Δεν παρέλειψε ακόμη να υπογραμμίσει ότι τα στελέχη σε θέσεις ευθύνης οφείλουν να λειτουργούν σε υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και να στοχεύουν σε συνεχή αναβάθμιση του επιπέδου των εργαζομένων μέσω της επιμόρφωσης, της αξιολόγησης και της επιβράβευσης, βασιζόμενοι στις αρχές της καλής διακυβέρνησης και της χρηστής διοίκησης.

                          Κλείνοντας, τόνισε ότι για την κυβέρνηση «το ζητούμενο δεν είναι απλώς να αλλάξουμε πρότυπο διακυβέρνησης. Το ζητούμενο είναι να διασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα διολισθήσει ποτέ ξανά σε πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος».

                          • Τάκης Θεοδωρικάκος
                          • προϊστάμενοι
                          • υπουργός Εσωτερικών
                          • δημόσιο

                           Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 6:07 pm


                           Φον ντερ Λάιεν: Άμεσα η εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ

                           Φον ντερ Λάιεν: Άμεσα η εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ

                           Εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα προανήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γεγονός που αναμένεται να ακυρώσει την επιβολή αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.

                           «Είναι καλό να έχουμε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων, διότι θέλουμε να έχουμε μια συμφωνία σε μερικές βδομάδες, με την οποία θα κλείσουμε αυτό το θέμα», δήλωσε από το Νταβός στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Πάντως, δεν διευκρίνισε πόσο ευρεία θα είναι η συμφωνία αυτή.

                           «Έχω ήδη μιλήσει με τον Πρόεδρο Τραμπ για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία. Οι εμπειρογνώμονές μας θα συναντηθούν, θα εξετάσουν τα δεδομένα, θα συσχετίσουν αριθμούς, θα θέσουν το θέμα της εντιμότητας από τις δύο πλευρές.

                           Σημαντικό είναι να συνεχιστούν οι συζητήσεις. Κανείς δεν θα ωφεληθεί αν ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος. Γι' αυτό και είναι πιο έξυπνο να διαπραγματευτούμε αμέσως, να εξετάσουμε τα δεδομένα, να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις και να υπογράψουμε», κατέληξε η πρόεδρος της Κομισιόν.

                           • Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
                           • Ευρωπαϊκή Ενωση
                           • ΗΠΑ
                           • εμπορική συμφωνία

                            Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 5:59 pm


                            Συναλλαγές της Eurobank Equities

                            Η Εταιρία Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. Συμμετοχών (ATHEX) ανακοινώνει με βάση τους ν. 3556/2007 και 3606/2007 ότι η Eurobank Equities Α.Ε.Π.Ε.Υ. την ενημέρωσε ότι πραγματοποίησε τις εξής συναλλαγές:

                            α/α

                            Ημερομηνία γνωστοποίησης στηνATHEX

                            Ημερομηνία συναλλαγής

                            Είδος συναλ.

                            Ποσότητα

                            Χρηματοπιστωτικό μέσο

                            Συνολική αξία (ευρώ)

                            1

                            21.01.2020

                            2

                            ...

                            Η Εταιρία Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. Συμμετοχών (ATHEX) ανακοινώνει με βάση τους ν. 3556/2007 και 3606/2007 ότι η Eurobank Equities Α.Ε.Π.Ε.Υ. την ενημέρωσε ότι πραγματοποίησε τις εξής συναλλαγές:

                            α/α

                            Ημερομηνία γνωστοποίησης στηνATHEX

                            Ημερομηνία συναλλαγής

                            Είδος συναλ.

                            Ποσότητα

                            Χρηματοπιστωτικό μέσο

                            Συνολική αξία (ευρώ)

                            1

                            21.01.2020

                            20.01.2020

                            Αγορά

                            21.620

                            Μετοχές ΕΧΑΕ (κο)

                            106.802,80

                            2

                            22.01.2020

                            21.01.2020

                            Αγορά

                            300

                            Μετοχές ΕΧΑΕ (κο)

                            1.470,00

                            3

                            22.01.2020

                            21.01.2020

                            Πώληση

                            10

                            Μετοχές ΕΧΑΕ (κο)

                            49,25

                            4

                            22.01.2020

                            21.01.2020

                            Πώληση

                            21.620

                            Μετοχές ΕΧΑΕ (κο)

                            106.381,02

                             5

                             22.01.2020

                            21.01.2020

                             Πώληση

                            ΣΜΕ EXAE 

                            4.021,00 

                             


                            Η Eurobank Equities Α.Ε.Π.Ε.Υ. πραγματοποίησε τις ανωτέρω συναλλαγές λόγω της ειδικής διαπραγμάτευσης που έχει αναλάβει στην αγορά παραγώγων σε Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) με υποκείμενο τίτλο την μετοχή της εταιρίας (σύμβολο μετοχής: ΕΧΑΕ).

                            Η γνωστοποίηση εκ μέρους της Eurobank Equities Α.Ε.Π.Ε.Υ. προς την εταιρεία και ακολούθως από την εταιρία προς τις αρχές της Κεφαλαιαγοράς. γίνεται επειδή ο κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου είναι μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Eurobank Equities Α.Ε.Π.Ε.Υ. ενώ κατέχει ταυτόχρονα τη θέση του Μη Εκτελεστικού Μέλους του Δ.Σ. της ATHEX (υπόχρεο πρόσωπο με βάση το Ν.3340/2005).

                            Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 5:59 pm


                            PROFILE: Πρόγραμμα διάθεσης μετοχών

                            Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «PROFILE ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» (εφεξής  «Εταιρεία»), σε συνέχεια της παρασχεθείσας από την  Α' Επαναληπτική ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της 25ης Μάϊου 2018 εξουσιοδοτήσεως,  προέβη στη θέσπιση Προγράμματος διάθεσης μετοχώ

                            ...

                            Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «PROFILE ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» (εφεξής  «Εταιρεία»), σε συνέχεια της παρασχεθείσας από την  Α' Επαναληπτική ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της 25ης Μάϊου 2018 εξουσιοδοτήσεως,  προέβη στη θέσπιση Προγράμματος διάθεσης μετοχών σε επιλεγμένα στελέχη της Εταιρείας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών , με τη μορφή δικαιώματος προαίρεσης (option) απόκτησης μετοχών της Εταιρείας , σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.

                             

                            Οι ειδικότεροι όροι , διαδικασία και ρυθμίσεις του εγκεκριμένου κατά τα άνω Προγράμματος έχουν ως ακολούθως:

                             

                            Πρόγραμμα Διάθεσης Μετοχών

                            τηςΑνώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «PROFILE ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» και τον διακριτικό τίτλο «PROFILE SYSTEMS & SOFTWARE Α.Ε.»

                             

                            1.Περιγραφή του Προγράμματος

                            1.1Με το παρόν η Ανώνυμη Εταιρεία  με την επωνυμία «PROFILE ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» και τον διακριτικό τίτλο «PROFILE SYSTEMS & SOFTWARE Α.Ε.»(εφεξής η «Εταιρεία» ή «PROFILE») της οποίας οι μετοχές διαπραγματεύονται στην οργανωμένη (ρυθμιζόμενη) αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θέτει σε ισχύ, σε εκτέλεση της από  25.05.2018 αποφάσεως της Α' Επαναληπτικής ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρείας,  το παρόν πρόγραμμα διάθεσης μετοχών μέσω δικαιωμάτων προαίρεσης (εφεξής το «Πρόγραμμα»), προς όφελος συγκεκριμένων στελεχών τα οποία παρέχουν υπηρεσίες στην Εταιρεία και στις συνδεδεμένες με αυτή εταιρείες σε σταθερή βάση επί σκοπώ αφενός μεν επιβράβευσης της ενεργούς συμμετοχής στην επίτευξη του εταιρικού σκοπού, αφετέρου δε ενίσχυσης της μακροπρόθεσμης πίστης (long term loyalty scheme), ως ειδικότερα εξειδικεύονται στο άρθρο 3.1. του παρόντος (εφεξής οι «Δικαιούχοι»).

                            1.2 Ειδικότερα, το Πρόγραμμα συνίσταται στην χορήγηση δικαιωμάτων προαίρεσης (ως καθορίζονται στο άρθρο 4 του παρόντος) στους Δικαιούχους,  προκειμένου οι τελευταίοι να αποκτήσουν μετοχές της Εταιρείας μέσω της συμμετοχής τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας σε προνομιακή τιμή και συγκεκριμένο χρόνο σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο παρόν Πρόγραμμα για την χορήγηση και την άσκηση των δικαιωμάτων προαίρεσης (εφεξής τα «Δικαιώματα»).

                            1.3Το Πρόγραμμα αποτελεί οικειοθελή παροχή της Εταιρείας, ελευθέρως ανακλητή με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρείας  οποτεδήποτε.

                            1.4 Το Πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί και υλοποιηθεί στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 113 Ν. 4548/2018, όπως ισχύει σήμερα.

                             

                            2. Διάρκεια του Προγράμματος

                            2.1Οι Δικαιούχοι δύνανται να ασκήσουν τα Δικαιώματα τμηματικώς σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 του παρόντος. Η διάρκεια του Προγράμματος ορίζεται  έως το έτος 2025 υπό την έννοια ότι τα Δικαιώματα που θα χορηγηθούν στους Δικαιούχους δύνανται να ασκηθούν έως  και το  Νοέμβριο  του έτους  2025  σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στο Πρόγραμμα.     

                            2.2Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα και σύμφωνα με τα ασκηθέντα Δικαιώματα εκ μέρους των Δικαιούχων με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με τα εκ του νόμου οριζόμενα και τους όρους του παρόντος. 

                             

                            3. Δικαιούχοι του Προγράμματος και αριθμός Δικαιωμάτων

                            3.1.Οι Δικαιούχοι του Προγράμματος τυγχάνουν (σήμερα 52) επιλεγμένα στελέχη της Εταιρείας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών τα οποία έχουν επιλεγεί με κριτήριο  τη θέση ευθύνης που κατέχουν, την προϋπηρεσία, την επίτευξη στόχων και την εν γένει αξιολόγησή τους.

                            3.2. Ο αριθμός των προς διάθεση Δικαιωμάτων στο πλαίσιο του Προγράμματος δύναται να ανέλθει  έως εξακόσιες χιλιάδες (600.000) για τη συνολική διάρκεια αυτού (έως το 2025). Συνακόλουθα, ο μέγιστος αριθμός  μετοχών που θα εκδοθούν εάν το Διοικητικό Συμβούλιο χορηγήσει το μέγιστο αριθμό των Δικαιωμάτων και οι Δικαιούχοι ασκήσουν το σύνολο αυτών δεν δύναται να υπερβαίνει τις 600.000 μετοχές. 

                             

                            4. Χαρακτηριστικά των δικαιωμάτων που χορηγούνται

                            4.1 Τα Δικαιώματα που απονέμονται παρέχουν σε κάθε Δικαιούχο το δικαίωμα να συμμετέχει στην σύμφωνα με το νόμο αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας για αριθμό μετοχών της Εταιρείας (εφεξής οι «Μετοχές») ίσο με τον αριθμό των Δικαιωμάτων που έχουν απονεμηθεί. Οι Μετοχές θα εκδοθούν στην καθορισμένη, προνομιακή τιμή διάθεσης, ως ορίζεται στο άρθρο 4.3 του παρόντος.

                            4.2Οι Μετοχές που θα προκύψουν από την άσκηση των Δικαιωμάτων θα παρέχουν τα αυτά δικαιώματα που απορρέουν από τις υπόλοιπες μετοχές της Εταιρείας συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος απόληψης μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου από την έκδοσή τους.

                            4.3 Η τιμή διάθεσης των Μετοχών που θα παραδοθούν στους Δικαιούχους λόγω  της άσκησης των Δικαιωμάτων που τους έχουν απονεμηθεί, ανέρχεται σε ένα Ευρώ και εβδομήντα λεπτά (1,70) Ευρώ (εφεξής η «Τιμή Διάθεσης»). Η Τιμή Διάθεσης  υπολογίζεται με βάση τη χαμηλότερη τιμή μεταξύ (α) της χρηματιστηριακής τιμής κατά την ημερομηνία χορήγησης των Δικαιωμάτων μειωμένης κατά  50% περίπου, και (β) της μέσης χρηματιστηριακής τιμής των προηγούμενων δώδεκα (12) μηνών μειωμένης κατά 30% περίπου, διαιρούμενης με τον συνολικό αριθμό των εκδοθεισών μετοχών. 

                            4.4 Τα Δικαιώματα είναι προσωποπαγή, χορηγούνται αποκλειστικά στους Δικαιούχους, δεν επιβαρύνονται με βάρη ή άλλα εμπράγματα δικαιώματα, δεν εκχωρούνται σε τρίτους και δεν μπορούν να μεταβιβαστούν με δικαιοπραξία εν ζωή εξαιρουμένης της περίπτωσης της παραγράφου 6.5 του παρόντος. Διάθεση ή επιβάρυνση αυτών είναι άκυρη έναντι της Εταιρείας και συνεπάγεται την αυτοδίκαιη απώλεια του δικαιώματος.

                             

                            5. Ωρίμανση και  Άσκηση των Δικαιωμάτων

                            5.1Τα δικαιώματα θα ωριμάσουν τμηματικώς ως ακολούθως:

                            - Την 1η Νοεμβρίου του πρώτου έτους μετά την χορήγηση, ωριμάζει  ποσοστό 33% των χορηγούμενων Δικαιωμάτων.

                            - Την 1η Νοεμβρίου του δευτέρου έτους μετά την χορήγηση, ωριμάζει ποσοστό 33% των χορηγούμενων Δικαιωμάτων.

                            -Την 1η Νοεμβρίου του τρίτου έτους μετά την χορήγηση, ωριμάζει ποσοστό 34% των χορηγούμενων Δικαιωμάτων.

                            5.2  Εντός του πλαισίου του αναφερομένου στον όρο 1.1 , τα στελέχη με υπηρεσία  που υπερβαίνει τα δύο (2) έτη λαμβάνουν άμεσα το 100% των Δικαιωμάτων που τους αναλογούν σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος. Τα στελέχη με υπηρεσία έως των δύο (2) ετών, λαμβάνουν το 50% των Δικαιωμάτων που τους αναλογούν μέχρι τη πλήρωση του πρώτου έτους υπηρεσίας και το υπόλοιπο 50% ακολούθως της πλήρωσης του όρου της διετούς προϋπηρεσίας.

                            5.3 Για την άσκηση του δικαιώματος απαιτείται προηγούμενη έγγραφη ειδοποίηση του Δικαιούχου προκειμένου να δηλώσει εγγράφως στη βάση υποδείγματος δήλωσης, την οποία θα χορηγήσει η Εταιρεία, την πρόθεσή του να ασκήσει τα Δικαιώματα σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος. Η ισχύς της δήλωσης άσκησης δικαιωμάτων τελεί υπό την αίρεση της καταβολής του τιμήματος της άσκησης. Ανάκληση της υποβληθείσας δήλωσης δεν επιτρέπεται. 

                            5.4 Η προθεσμία της υποβολής δήλωσης για την άσκηση του δικαιώματος εκκινεί την 1η Νοεμβρίου και λήγει την 15η Νοεμβρίου εκάστου έτους του Προγράμματος αρχής γενομένης  από  το έτος 2020. 

                            5.5 Η προθεσμία της καταβολής του τιμήματος  της άσκησης του δικαιώματος εκκινεί την 16η  Νοεμβρίου και λήγει την 30η Νοεμβρίου εκάστου έτους του Προγράμματος, αρχής γενομένης από το έτος 2020.

                            5.6 Ο Δικαιούχος έχει το δικαίωμα να προβεί σε μερική ή ολική άσκηση των Δικαιωμάτων υπό την αυτονόητη επιφύλαξη της  παρ. 2.1 του παρόντος και τα Δικαιώματα δύνανται να ασκηθούν από τους Δικαιούχους έως τριών (3) ετών από τη χορήγησή τους.

                             

                            6. Προϋποθέσεις άσκησης

                            6.1Ο Δικαιούχος, προκειμένου να ασκήσει τα Δικαιώματα που έχουν ωριμάσει, πρέπει κατά το χρόνο άσκησης να διαθέτει σύμβαση εργασίας ή/και έμμισθης εντολής  με την Εταιρεία σε ισχύ ή να απασχολείται δυνάμει απόφασης της  διοίκησης της Εταιρείας σε εταιρεία που ανήκει στον Όμιλο, εξαιρουμένων των περιπτώσεων των παραγράφων 6.3 και 6.4 του Προγράμματος.

                            6.2 Σε περίπτωση συνταξιοδότησης του Δικαιούχου λόγω γήρατος από τον Όμιλο πριν την εξάσκηση μέρους ή όλων των Δικαιωμάτων, τα Δικαιώματα καταπίπτουν αυτοδικαίως το Νοέμβριο που έπεται της συνταξιοδότησης του Δικαιούχου από την Εταιρεία.

                            6.3 Σε περίπτωση μόνιμης ανικανότητας του Δικαιούχου για εργασία, τα Δικαιώματα που δεν έχουν ωριμάσει, θα ωριμάζουν αυτοδικαίως το Νοέμβριο που έπεται της διαπίστωσης της μόνιμης ανικανότητας.

                            6.4  Σε περίπτωση θανάτου του Δικαιούχου τα Δικαιώματα που δεν έχουν ωριμάσει ωριμάζουν αυτοδικαίως το Νοέμβριο που έπεται και οι νόμιμοι κληρονόμοι έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν τα Δικαιώματα δυνάμει κληρονομικής διαδοχής.

                            6.5Κατόπιν αιτήματος το οποίο υποβάλλεται εγγράφως προς το Διοικητικό Συμβούλιο, το τελευταίο δύναται όλως εξαιρετικώς και κατά την απόλυτη κρίση και διακριτική του ευχέρεια να επιτρέψει την μεταβίβαση Δικαιωμάτων του Δικαιούχου με δικαιοπραξία εν ζωή δυνάμει αιτιολογημένης αποφάσεώς του.

                             

                            7. Αναπροσαρμογή όρων του Προγράμματος

                            7.1Σε περίπτωση εταιρικών γεγονότων ή πράξεων (π.χ αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με οποιοδήποτε τρόπο, όλως ενδεικτικώς και μη περιοριστικώς αναφερόμενων της κεφαλαιοποίησης αποθεματικών, απαιτήσεων, της μετατροπής  μετατρέψιμων ομολογιών, μείωσης μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με οποιονδήποτε τρόπο), ή επέλευσης άλλων εταιρικών γεγονότων, οι όροι του Προγράμματος θα δύνανται ν' αναπροσαρμόζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο (κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια)  εις τρόπον ώστε να μη θίγονται τα δικαιώματα των Δικαιούχων και δη ανεξαρτήτως της προσαρμογής της χρηματιστηριακής ή της ονομαστικής αξίας της μετοχής.

                            7.2 Σε περίπτωση που συντρέξουν οι περιπτώσεις της παραγράφου 7.1 του παρόντος οι Δικαιούχοι θα ενημερώνονται άμεσα από την Εταιρεία επί αποδείξει.

                            7.3 Οποιασδήποτε φύσεως εισφορές, παρακρατήσεις, οι εν γένει καταβολές προκύψουν σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία ή/και τη νομοθεσία κοινωνικής ασφάλισης θα ρυθμίζονται  από τις σχετικές διατάξεις ως εκάστοτε ισχύουν.

                             

                            8. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

                            8.1.Σύμφωνα με το άρθρο 113 παρ.3 του Ν. 4548/2018 μετά την άσκηση των Δικαιωμάτων από τους Δικαιούχους το Διοικητικό Συμβούλιο θα εκδώσει και θα παραδώσει τις Μετοχές στους Δικαιούχους και  θα λάβει απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά το ποσό που αντιστοιχεί στα Δικαιώματα που έχουν ασκηθεί.  Ακολούθως το Διοικητικό Συμβούλιο θα προβεί στη λήψη απόφασης για την πιστοποίηση καταβολής του μετοχικού κεφαλαίου.

                             

                            9. Ειδοποιήσεις

                            9.1Όλες οι ειδοποιήσεις/γνωστοποιήσεις που απευθύνονται  στους Δικαιούχους σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος θα επιδίδονται επί αποδείξει στη διεύθυνση εργασίας ή κατοικίας του Δικαιούχου ή στην διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την οποία ο ίδιος θα γνωστοποιήσει στο Διοικητικό Συμβούλιο.

                             

                            10.Τροποποίηση του Προγράμματος

                            10.1Οποιαδήποτε μεταβολή/τροποποίηση του Προγράμματος δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων των συμβάσεων εργασίας ή/και έμμισθης εντολής  των Δικαιούχων και οι Δικαιούχοι  ουδεμία αξίωση αποζημίωσης ή άλλης έχουν έναντι της Εταιρείας από οποιαδήποτε εν γένει αιτία συνδεόμενη με το παρόν Πρόγραμμα.

                            10.2 Σε κάθε περίπτωση τροποποίησης του Προγράμματος, το Διοικητικό Συμβούλιο θα ειδοποιεί άμεσα τους Δικαιούχους εγγράφως.

                             

                            11. Λήξη του Προγράμματος σε έκτακτες περιπτώσεις

                            11.1 Σε περίπτωση λύσης,  πτώχευσης  ή υπαγωγής της Εταιρίας σε παρόμοια διαδικασία αφερεγγυότητας, τα Δικαιώματα χάνονται αυτοδικαίως και οι Δικαιούχοι δεν θα έχουν καμία αξίωση έναντι της Εταιρίας από οποιαδήποτε εν γένει αιτία.

                             

                            12. Εφαρμοστέο Δίκαιο

                            12.1 Το Πρόγραμμα, τα Δικαιώματα και κάθε ζήτημα σχετικό με  την ερμηνεία τους διέπονται  από το Ελληνικό Δίκαιο.  Αποκλειστικά αρμόδια για την επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς τυχόν προκύψει θα είναι τα Δικαστήρια των Αθηνών.  

                             

                             

                             

                             Νέα Σμύρνη, 22/1/2020

                            Για την «PROFILE SYSTEMS & SOFTWARE Α.Ε»

                            Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 5:56 pm


                            Μέρκελ: Να συμπεριλάβουμε την Κίνα στις διεθνείς σχέσεις

                            Μέρκελ: Να συμπεριλάβουμε την Κίνα στις διεθνείς σχέσεις

                            «Η Κίνα οικοδομεί πάνω σε μια μεγάλη παράδοση 2000 χρόνων, ήταν όμως απούσα επί 200 χρόνια και δεν ήταν ηγέτιδα δύναμη και τώρα επανέρχεται σε αυτό που κάποτε ήταν. Και αυτό φοβίζει πολλούς. Είναι δύσκολο να το αποδεχτεί κανείς διότι η Κίνα είναι μια κομμουνιστική μάλλον παρά δημοκρατική χώρα, η οποία έχει οικονομική επιτυχία», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στην ομιλία της κατά την απονομή του βραβείου «Χένρι Κίσινγκερ» της Αμερικανικής Ακαδημίας το βράδυ της Τρίτης στο Βερολίνο.

                            «Εν τούτοις, είμαι υπέρ του να μην περιπέσουμε ξανά στον διπολισμό, αλλά να προσπαθήσουμε επίσης να συμπεριλάβουμε στις διεθνείς σχέσεις μια χώρα όπως είναι η Κίνα και τουλάχιστον να την μεταχειριζόμαστε ως ισότιμη», τόνισε η Μέρκελ εμμέσως στην αμερικανο-κινεζική διαμάχη και στον Ψυχρό Πόλεμο.

                            «Οι διατλαντικές σχέσεις παραμένουν σημαντικές για την Ευρώπη», πρόσθεσε η καγκελάριος Μέρκελ και όπως μεταδίδει το Reuters, χωρίς να κατονομάσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διεθνή τάξη πραγμάτων που προέκυψε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

                            Η Γερμανίδα καγκελάριος έλαβε το βραβείο, το οποίο φέρει το όνομα του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος και παρέστη στην εκδήλωση, για τη συνεισφορά της στην υπεράσπιση της διατλαντικής εταιρικής σχέσης και των διεθνών οργανισμών.

                            Υπενθυμίζεται ότι υπό τον Ντόναλντ Τραμπ οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από τη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και από τη Συμφωνία με το Ιράν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ θέτουν εμπόδια στο έργο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

                            • ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
                            • Ντόναλντ Τραμπ
                            • Ευρωπαϊκή Ενωση
                            • ΠΟΕ

                             Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 5:54 pm


                             Συναλλαγές της Εθνικής Τράπεζας

                             Η Εταιρία Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. Συμμετοχών (ATHEX) ανακοινώνει με βάση τους ν. 3556/2007 και 3606/2007 ότι η Εθνική Τράπεζα την ενημέρωσε ότι πραγματοποίησε τις εξής συναλλαγές:

                             α/α

                             Ημερομηνία γνωστοποίησης στηνATHEX

                             Ημερομηνία συναλλαγής

                             Είδος συναλ.

                             Ποσότητα

                             Χρηματοπιστωτικό μέσο

                             Συνολική αξία (ευρώ)

                             1

                             21.01.2020

                             17.01.2020

                             Πώλησ

                             ...

                             Η Εταιρία Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. Συμμετοχών (ATHEX) ανακοινώνει με βάση τους ν. 3556/2007 και 3606/2007 ότι η Εθνική Τράπεζα την ενημέρωσε ότι πραγματοποίησε τις εξής συναλλαγές:

                             α/α

                             Ημερομηνία γνωστοποίησης στηνATHEX

                             Ημερομηνία συναλλαγής

                             Είδος συναλ.

                             Ποσότητα

                             Χρηματοπιστωτικό μέσο

                             Συνολική αξία (ευρώ)

                             1

                             21.01.2020

                             17.01.2020

                             Πώληση

                             1.100

                             Μετοχές ΕΧΑΕ (κο)

                             5.332,25

                             2

                             21.01.2020

                             20.01.2020

                             Πώληση

                             2.000

                             Μετοχές ΕΧΑΕ (κο)

                             9.815,00

                              

                             Η γνωστοποίηση εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας προς την εταιρεία και ακολούθως από την εταιρία προς τις αρχές της Κεφαλαιαγοράς, γίνεται επειδή ο κ. Ιωάννης Κυριακόπουλος είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας ενώ κατέχει ταυτόχρονα τη θέση του Μη Εκτελεστικού Μέλους του Δ.Σ. της ATHEX (υπόχρεο πρόσωπο με βάση το Ν.3340/2005).

                             Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 5:50 pm


                             MIG: Η Aegean Baltic Bank νέα εκπρόσωπος των ομολογιούχων

                             Δείτε την ανακοίνωση

                             Ανακοίνωση ...

                             Δείτε την ανακοίνωση

                             Ανακοίνωση

                             Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 5:49 pm


                             Θωμάς: Μέριμνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στη Μεγαλόπολη

                             Θωμάς: Μέριμνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στη Μεγαλόπολη

                             Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το Εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες που επηρεάζονται περισσότερο και με τη ΔΕΗ, μεριμνώντας για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο που θα περιλαμβάνει τον πρωτογενή τομέα, τη βιομηχανική δραστηριότητα και τον κλάδο υπηρεσιών, διεμήνυσε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς.

                             Οι δηλώσεις του έγιναν, κατά την επίσκεψή του, στην λιγνιτική περιοχή στη Μεγαλόπολη, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων και την διοίκηση της ΔΕΗ, παρέστη σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Μεγαλόπολης και έδωσε συνέντευξη Τύπου με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό Κωνσταντίνο Βλάσση.

                             Επισκέφθηκε επίσης τη λιγνιτική μονάδα τη ΔΕΗ Μεγαλόπολη 4, τη μονάδα φυσικού αερίου Μεγαλόπολη 5, τις εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης της περιοχής, καθώς και την πρότυπη μονάδα ανακύκλωσης ΠΟΚΑΣ ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στη ΒΙΠΕ Τρίπολης που δραστηριοποιείται στην αναγέννηση πλαστικών πρώτων υλών.

                             Το περιβαλλοντικό και οικονομικό υπόβαθρο της απολιγνιτοποίησης 

                             Στο πλαίσιο των επαφών του, ο κ. Θωμάς υπογράμμισε ότι η απολιγνιτοποίηση υπαγορεύεται αφενός από περιβαλλοντικούς λόγους (στο μέτρο που η μετάβαση σε οικονομία κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και αφετέρου από οικονομικούς, καθώς η ΔΕΗ αντιμετωπίζει εντεινόμενη πίεση από το κόστος των λιγνιτικών μονάδων, συνεπεία της αυξανόμενης τιμής των εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Όπως εξήγησε, η τιμή της «λιγνιτικής μεγαβατώρας» διαμορφώνεται στα 80-90 ευρώ, τη στιγμή που η Οριακή Τιμή Συστήματος –με βάση τα τελευταία στοιχεία- κυμαίνεται γύρω στα 60 ευρώ/MWh, ενώ στις τελευταίες δημοπρασίες της ΡΑΕ (Δεκέμβριος 2019) οι τιμές τόσο για τα αιολικά όσο και τα φωτοβολταϊκά διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 55 ευρώ/MWh.

                             Νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας 

                             Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι το ότι υπάρχουν υποδομές φυσικού αερίου στην περιοχή αποτελεί θετικό παράγοντα και τόνισε ότι αντιλαμβάνεται την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για την «επόμενη ημέρα» στη Μεγαλόπολη μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. «Γνωρίζουμε ότι μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της περιοχής περιστρέφονται γύρω από τη ΔΕΗ και γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρούμε νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας που θα διασφαλίσουν όλη την κοινωνία και θα φέρουν τη Μεγαλόπολη μπροστά».

                             Έτοιμο έως το καλοκαίρι το Εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης

                             Το πώς θα γίνει αυτό είναι το βασικό ζητούμενο του Εθνικού Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης (των λιγνιτικών περιοχών) που εκπονείται ήδη, θα είναι έτοιμο έως το καλοκαίρι και θα τεθεί στη συνέχεια σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να ξεκινήσει να υλοποιείται στις αρχές του 2021 που θα ενεργοποιηθεί και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Όπως είπε ο κ. Θωμάς, οι πόροι από αυτό το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ αποτελούν τη «μαγιά» για να πραγματοποιηθούν επενδύσεις έως 4,4 δισ. ευρώ στη Μεγαλόπολη και τη Δυτική Μακεδονία. Εντός του 2020, η διαδικασία του μετασχηματισμού των λιγνιτικών περιοχών μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το λιγνιτικό τέλος της ΔΕΗ που θα εκταμιευθεί σύντομα (με το ποσό που αντιστοιχεί στη Μεγαλόπολη να υπολογίζεται σε 25 εκατ. ευρώ) αλλά και από πόρους από το Πράσινο Ταμείο, που εκτιμώνται σε 60 εκατ. ευρώ συνολικά για Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία.

                             Να παραμείνει η Μεγαλόπολη δεύτερο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας

                             Σύμφωνα με τον κ. Θωμά, αποτελεί προτεραιότητα η Μεγαλόπολη να παραμείνει ως δεύτερο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας και στη νέα εποχή. Κομβικό ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσει το ότι θα καταστεί εφικτό να λειτουργήσει στην πλήρη ισχύ της (811 MW), η Μεγαλόπολη V. Έτσι η περιοχή θα παραμείνει σημαντικό κέντρο παραγωγής ενέργειας της χώρας, ανεφοδιάζοντας με ηλεκτρική ενέργεια μέχρι και την Κρήτη μέσω της «μικρής διασύνδεσης», αλλά και επιτρέποντας την ανάπτυξη ΑΠΕ στην Δυτική Ελλάδα. Σημείωσε τέλος  ότι η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ είναι σημαντική για την περαιτέρω ανεξαρτησία της χώρας και γι’ αυτό το ΥΠΕΝ στηρίζει το σχέδιο της ΔΕΗ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα «απενεργοποιημένα» λιγνιτικά πεδία, που είναι αποδοτικό οικονομικά και για την ίδια την επιχείρηση.

                             • Γεράσιμος Θωμάς
                             • απολιγνιτοποίηση
                             • Μεγαλόπολη

                              Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 5:46 pm


                              Επταήμερο ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο – Επιστροφή στο Δεκέμβριο του 2014

                              Επταήμερο ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο – Επιστροφή στο Δεκέμβριο του 2014

                              Η έλλειψη ουσιαστικών ειδήσεων από το μέτωπο της 5ης μεταμνομονιακής αξιολόγησης και η καθυστέρηση στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ καθιστούν τη χρηματιστηριακή αγορά στάσιμη, παρά το γεγονός ότι εδώ και 7 συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης «σκαρφαλώνει» σε νέα υψηλά επίπεδα 61 μηνών (8 Δεκεμβρίου 2014).

                              Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να παραμείνει πάνω από το όριο των 940 μονάδων στο μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης, ενώ ώθηση στο ανοδικό κλείσιμο έδωσε η υπεραπόδοση των μετοχών του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ. Την πορεία του Γενικού Δείκτη προς μεγαλύτερα κέρδη ανέκοψε το πτωτικό κλείσιμο του τραπεζικού δείκτη.

                              Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 942,92 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 0,07%. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,06% στις 2.354,21 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,29% στις 879,63 μονάδες. Επιπλέον, η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 78,26 εκατ. ευρώ.

                              Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου, θετικά πρόσημα κατέγραψαν οι παρακάτω μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης: ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+3,04%), ΟΠΑΠ (+2,08%), ΟΤΕ (+1,17%), JUMBO (+0,78%), ΕΘΝΙΚΗ (+0,69%), ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (+0,61%), ΤΙΤΑΝ (+0,42%), ΕΥΔΑΠ (+0,40%) και ΕΧΑΕ (+0,20%).

                              Από την άλλη πλευρά, πτωτικά κινήθηκαν οι εξής μετοχές: ΑΔΜΗΕ (-1,21%), AEGEAN (-1,11%), ΔΕΗ (-1,08%), MYTILINEOS (-1,06%), EUROBANK (-1,04%), ΟΛΠ (-0,88%), ΣΑΡΑΝΤΗΣ (-0,65%), ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-0,60%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,60%), ΛΑΜΔΑ (-0,60%), COCA COLA (-0,49%), ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (-0,39%), ΕΛΠΕ (-0,35%), ΦΟΥΡΛΗΣ (-0,34%), ALPHA BANK (-0,16%) και VIOHALCO (-0,13%).

                              Αριστοτέλης Παππάς

                              • ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
                              • συναλλαγές
                              • Αγορά
                              • Χρηματιστήριο Αθηνών
                              • υψηλό έτους

                               Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 5:38 pm


                               Τέλος στους λεκέδες με το Stain Remover Pen της Electrolux μόνο στον Κωτσόβολο

                               Τέλος στους λεκέδες με το Stain Remover Pen της Electrolux μόνο στον Κωτσόβολο

                               Το ειδικό καθαριστικό λεκέδων Stain Remover Pen της Electrolux ήρθε στην Ελλάδα και βρίσκεται στα καταστήματα Κωτσόβολος! Το νέο επαναστατικό προϊόν βοηθά στην απομάκρυνση λεκέδων με υπέρηχους και χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών.

                               Η διαδικασία αφαίρεσης λεκέδων είναι πια πολύ απλή. Πριν την πλύση στο πλυντήριο, ο χρήστης τοποθετεί νερό και απορρυπαντικό στο λεκέ και έπειτα κατευθύνει πάνω του το Stain Remover Pen. Η τεχνολογία υπερήχων του στυλό στέλνει μικροσκοπικές δονήσεις μέσω των ινών, ώστε να χαλαρώσουν τα σωματίδια των λεκέδων από τα σωματίδια του υφάσματος κι έτσι να αφαιρούνται πιο εύκολα όταν πλένονται. Με αυτόν τον τρόπο, τα ρούχα και τα υφάσματα δεν εκτίθενται στο έντονο και καταστροφικό τρίψιμο με το χέρι, διατηρώντας την εμφάνιση και το σχήμα τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

                               Το Stain Remover Pen της Electrolux είναι εδώ για να αλλάξει τα δεδομένα στην καθαριότητά των ρούχων. Σύμφωνα με έρευνα  της Electrolux, ο πιο κοινός τρόπος αφαίρεσης των λεκέδων είναι το πλύσιμο στο χέρι. Ωστόσο, από το 75% των ανθρώπων που πλένουν τα ρούχα τους στο χέρι ως προετοιμασία για λεκέδες, μόνο το 26% αυτών δηλώνουν ικανοποιημένοι με αυτήν τη μέθοδο.

                               ELECTROLUX PERFECT CARE

                               Το νέο επαναστατικό εργαλείο αντιμετωπίζει αυτήν την κατάσταση, αποτελεσματικά, και μπορεί να αφαιρέσει το κόκκινο κρασί, τον καφέ, το τσάι, το μπλε μελάνι, ακόμα και τη λάσπη! Το συγκεκριμένο προϊόν χρησιμοποιείται για 2 λεπτά πριν από την πλύση των 90 λεπτών σε πλυντήριο. Αν ο λεκές αντιμετωπιστεί με το Stain Remover Pen εντός 24 ωρών από τη στιγμή που συνέβη, θα αφαιρεθεί πιο αποτελεσματικά στην πλύση.

                               Το μολύβι Stain Remover Pen της Electrolux παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από ένα χρόνο στην έκθεση Thanks to Tech της Κωτσόβολος και πλέον είναι διαθέσιμο μόνο στα καταστήματα Κωτσόβολος!

                               • Κωτσόβολος
                               • Stain Remover Pen
                               • electrolux
                               • λεκέδες

                                Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 5:29 pm


                                Περσεύς: Απόκτηση μετοχών της εταιρείας από την Andromeda Seafood

                                H εταιρεία “ANDROMEDA SEAFOOD SOCIEDAD LIMITADA” απέστειλε στην Εταιρεία μας τη συνημμένη Ανακοίνωση για συναλλαγές της επί μετοχών της Εταιρείας.

                                Ανακοίνωση για δήλωση Αρθρου 24 παρ.2 α...

                                H εταιρεία “ANDROMEDA SEAFOOD SOCIEDAD LIMITADA” απέστειλε στην Εταιρεία μας τη συνημμένη Ανακοίνωση για συναλλαγές της επί μετοχών της Εταιρείας.

                                Ανακοίνωση για δήλωση Αρθρου 24 παρ.2 α Ν.3461 2006

                                Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 5:21 pm


                                Φάμελλος: Ο Χατζηδάκης φροντίζει τα γαλάζια golden boys στη ΔΕΗ

                                Φάμελλος: Ο Χατζηδάκης φροντίζει τα γαλάζια golden boys στη ΔΕΗ

                                Πυρά κατά του υπουργού Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, εξαπολύει με ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

                                «Το σχέδιο του κ. Χατζηδάκη για τη “σωτηρία της ΔΕΗ” υλοποιείται όπως ακριβώς το είχαμε προβλέψει. Μετά την Απόφαση της Διοίκησης για προκλητικές αμοιβές στα γαλάζια golden boys, σχεδόν πενταπλάσιες από τις αμοιβές επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ειδική ρύθμιση του νόμου 4643/2019 που τους εξασφάλισε πολυτελή αυτοκίνητα, ήρθε και η ώρα των εκκαθαρίσεων ανώτερων στελεχών της ΔΕΗ», καταγγέλλει ο κ. Φάμελλος.

                                Σύμφωνα με τον ίδιο, «με τη χθεσινή, αιφνιδιαστική και μονομερή Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, λύονται οι συμβάσεις των στελεχών που, έως τις 31.12.2020, θα συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους (δηλαδή τρία χρόνια νωρίτερα από την αντίστοιχη πρόβλεψη του Κανονισμού Εργασίας), με μοναδικό στόχο την εκπαραθύρωση στελεχών της επιχείρησης, που ενδεχομένως δεν είναι αρκούντως αρεστά στη νέα Διοίκηση και δεν θα κάνουν τα χατίρια του κ. Χατζηδάκη, στην κατεύθυνση αποψίλωσης της περιουσίας και του πελατολογίου της ΔΕΗ».

                                Έτσι, συνεχίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «ανοίγει ο δρόμος» για μπουν, από το παράθυρο, γαλάζια golden boys, με χαμηλότερα προσόντα, αλλά υψηλότερες αμοιβές και λιμουζίνες. Πρόκειται για μία γενικότερη τακτική της νέας Διοίκησης, του κυρίου Στάσση, ο οποίος, αφού πρώτα απέφυγε τη δική του αξιολόγηση από τη Βουλή, επιβεβαιώνει το δόγμα, υψηλότερες αμοιβές και λιμουζίνες για χαμηλότερα προσόντα, και με την επιλογή για τη θέση του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου».

                                «Σημειώνεται ότι, όπως προκύπτει, η "εκκαθάριση" Διευθυντικών στελεχών πραγματοποιήθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2002/14, το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) 178/2002, το Π.Δ. 240/2006, ο νόμος 3846/2010 και η Συλλογική Σύμβαση της ΔΕΗ, ούτε προηγήθηκε, φυσικά, κάποια ενημέρωση προς τα στελέχη ή τη ΓΕΝΟΠ», συνεχίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

                                «Αναρωτιόμαστε, αν η Διοίκηση Χατζηδάκη θα έχει το θράσος να επαναφέρει και νυν συνταξιούχους ή στελέχη της ΔΕΗ των οποίων η σύμβαση θα λυθεί λόγω ηλικίας, αρεστά όμως στη γαλάζια Διοίκηση, με πολλαπλάσιες αμοιβές και λιμουζίνες, όπως συζητιέται στους διαδρόμους και τα Μέσα Ενημέρωσης», καταλήγει ο κ. Φάμελλος.

                                • Κωστής Χατζηδάκης
                                • ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ
                                • ΥΠΕΝ
                                • ΔΕΗ

                                 Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 5:19 pm


                                 Σκρέκας: Προτεραιότητα η στήριξη των νησιωτικών και ακριτικών περιοχών

                                 Σκρέκας: Προτεραιότητα η στήριξη των νησιωτικών και ακριτικών περιοχών

                                 Το μήνυμα ότι η στήριξη των νησιωτικών και ακριτικών περιοχών της χώρας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση, εξέφρασε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, στις επαφές που είχε κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο, με τους παραγωγικούς φορείς του πρωτογενούς τομέα και εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

                                 Ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο, ενώ επισκέφθηκε πρότυπες ελαιουργικές και τυροκομικές μονάδες του νησιού. Επίσης, συμμετείχε σε πολύωρη διευρυμένη σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτικών και συνεταιριστικών οργανισμών, στην οποία παρουσίασε αναλυτικά τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και απάντησε σε σειρά ζητημάτων που απασχολούν τον γεωργικό και κτηνοτροφικό κόσμο της Λέσβου. 

                                 «Προτεραιότητές μας είναι η στήριξη των νησιωτικών ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών, η στήριξη του εισοδήματος του αγρότη, η προσέλκυση νέων αγροτών,  η προστασία του περιβάλλοντος. Προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πρωτίστως του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα» δήλωσε ο υφυπουργός. «Γι' αυτό», προσέθεσε, «στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ που τώρα διαπραγματευόμαστε, θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια ώστε να ισχυροποιήσουμε την αγροτική παραγωγή της χώρας και να εξασφαλίσουμε βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα».

                                 Ο κ. Σκρέκας σημείωσε με έμφαση ότι απαιτούνται άμεσες ενέργειες για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες για τους αγρότες που ζουν και παράγουν σε αντίξοες συνθήκες στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τα οποία δοκιμάζονται σκληρά από τις διαρκώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές.

                                 Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, ενώ επισήμανε την ανάγκη εφαρμογής ενός εθνικού σχεδίου για την αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων, με έξυπνα αρδευτικά συστήματα και επενδύσεις σε αγροπεριβαλλοντικές υποδομές. Μάλιστα, αναφερόμενος σε έργα που παραμένουν ανολοκλήρωτα ή αναξιοποίητα, είπε ότι η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη πολιτική βούληση για να προχωρήσουν.

                                 Ο κ. Σκρέκας είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση των ξεχωριστών αγροτικών προϊόντων της Λέσβου και τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών, ενώ συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση στο μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τα προγράμματα Leader.

                                 • Κώστας Σκρέκας
                                 • νησιωτικές περιοχές
                                 • ακριτικά νησιά
                                 • αγροτική παραγωγή
                                 • πρωτογενης τομεας

                                  Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 5:11 pm


                                  Ρωσία: Άρχισε να αναπτύσσει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού

                                  Ρωσία: Άρχισε να αναπτύσσει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού

                                  Το δικό της εμβόλιο κατά του κοροναϊού, που εξαπλώθηκε στην Κίνα, έχει ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσει η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η επικεφαλής της κρατικής ρυθμιστικής αρχή για την ασφάλεια των καταναλωτών (Rospotrebnadzor), Ελένα Ποπόβα.

                                  «Φυσικά, έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη του εμβολίου. Κάθε φορά που εκδηλώνεται ένας ιός ξεκινάμε αμέσως την ανάπτυξη του εμβολίου», δήλωσε η Ποπόβα.

                                  Η Ποπόβα δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στην Ρωσία έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατευθεί η χώρα από τον νέο κοροναϊό. «Ενισχύσαμε τους ελέγχους και στα 200 και πλέον σημεία εισόδου στην χώρα», διευκρίνισε.

                                  Παράλληλα είπε ότι έχουν δοθεί οι απαιτούμενες οδηγίες στους γιατρούς, οδηγίες για απολυμάνσεις που αφορούν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ έχουν ενισχυθεί όλοι οι έλεγχοι των ασθενών σε νοσηλευτικά ιδρύματα που παρουσιάζουν πυρετό για να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό.

                                  Η επικεφαλής της Διεύθυνσης επιδημιολογικού ελέγχου, που υπάγεται στην Rospotrebnadzor, Ελένα Γιεζλόβα δήλωσε ότι «η ανάπτυξη του εμβολίου είναι μια μακρά διαδικασία και η απόφαση για την ανάπτυξη του εμβολίου βασίζεται στους κινδύνους που δημιουργεί η τρέχουσα κατάσταση».

                                  Η ίδια δήλωσε ότι «προς το παρόν προβαίνουμε σε αξιολογήσεις και θα βασιστούμε στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

                                  Η Γιεζλόβα προσέθεσε επίσης ότι η κρατική ρυθμιστική αρχή για την ασφάλεια των καταναλωτών Rospotrebnadzor ενίσχυσε τους υγειονομικούς ελέγχους σε όλα τα σημεία εισόδου στην χώρα. Στα σημεία αυτά ελέγχεται εξ αποστάσεως η θερμοκρασία του σώματος όσων φθάνουν από το εξωτερικό.

                                  Διαβάστε επίσης:

                                  Κοροναϊός: Τα διδάγματα της Κίνας από τον SARS του 2003

                                  • κοροναϊός
                                  • Μόσχα
                                  • εμβόλια

                                   Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2020 | 5:04 pm                                   Φιλικοί ιστότοποι: