Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    »    Ειδήσεις & Νέα

Το Ποντίκι

Σφοδρή αντιπαράθεση Γεραπετρίτη - Τζανακόπουλου

 

«Η απλή αναλογική παράγει μόνο σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στα περισσότερα πολιτεύματα του κόσμου. Στην πραγματικότητα, η απλή αναλογική δεν είναι κάτι παραπάνω σήμερα, παρά ένα θεωρητικό απολίθωμα», είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στη συζήτηση για την επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής.

«Είναι πολύ λίγες οι ευρωπαϊκές χώρες και οι χώρες του κόσμου που υιοθετούν το σύστημα της απλής αναλογικής, και αυτές στηρίζονται σε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης», είπε ο κ. Γεραπετρίτης. Επισήμανε δε, πως δεν είναι μόνο η κυβερνητική σταθερότητα που χρειάζεται σε εποχές εξαιρετικά κρίσιμες, για το πολίτευμα. Σημαντικό είναι να υπάρχει και εναλλαγή στην εξουσία.

Όταν ο υπουργός επικαλέστηκε την «πολιτική ιστορία και συνταγματική ιστορία», για τις συνέπειες από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Ελλάδα και στον κόσμο, ξέσπασε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχαμε απλή αναλογική πέντε φορές πριν τη μεταπολίτευση. Οι εκλογές με την απλή αναλογική οδήγησαν την Ελλάδα σε παντελή αδυναμία, σε εμφυλίους πολέμους, σε μετεμφυλιακό κλίμα, σε πόλεμο», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και επικαλέστηκε και την παγκόσμια ιστορία: «Την απλή αναλογική, για πρώτη φορά, την εισάγει το σύνταγμα της Βαϊμάρης, το 1919, και εξ αυτού οδηγηθήκαμε στις εκλογές στη Γερμανία το 1933, όπου με περιορισμένο ποσοστό και εξαιτίας της αδυναμίας να συγκροτηθεί ισχυρός κυβερνητικός πόλος, αναλαμβάνει την εντολή νομότυπα ο Χίτλερ, για να οδηγήσει εκεί που οδήγησε. Η απλή αναλογική οδηγεί να υπάρχει κατάσταση πάγιων συνασπισμών που ουσιαστικά μηδενίζουν τον πολιτικό αντίλογο. Από το 1917 έως το 1992, στην Ολλανδία κυβερνούσε ο ίδιος κυβερνητικός συνασπισμός. Δεν υπήρχε αντιπολίτευση για σχεδόν 65 χρόνια. Η απλή αναλογική, που ήταν το κυρίαρχο σύστημα στη μεταπολεμική Ιταλία, οδήγησε στη τεράστια ιταλική ύφεση και την αδυναμία σχηματισμού κυβερνήσεων και στο φαινόμενο της κυβέρνησης του Τζιβάνι Σπαντολίνι, του 3%».

Αναφερόμενος στο παρόν, ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι μέμφεται το πλειοψηφικό σύστημα, αν και η ίδια το έχει αξιοποιήσει δύο φορές για να βρεθεί στην εξουσία. Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, γιατί «για πρώτη φορά, είχαμε κυβερνητικό συνασπισμό με λιγότερο από 40% και δεν υπήρξε άλλη κυβέρνηση μετά την μεταπολίτευση, να έχει κάτω από 40% αθροιστικά, εκτός από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ήταν μια κυνική κίβδηλη συναίνεση».

Οι αναφορές του κ. Γεραπετρίτη προκάλεσαν την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο. «Όσα είπε ο κ. Γεραπετρίτης, μέσα στον επιχειρηματολογικό του οίστρο, δεν τιμούν ούτε την αίθουσα, ούτε το Σώμα, ούτε τον ίδιο, ούτε την παράταξή του, ούτε την κυβέρνησή του», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο υπουργός Επικρατείας «δεν δίστασε, στην προσπάθεια να υπερασπιστεί τα πλειοψηφικά συστήματα ή τα συστήματα ενισχυμένης αναλογικής, να αποδώσει στην απλή αναλογική την ευθύνη για το γεγονός ότι υπήρξε διορισμός του Αδόλφου Χίτλερ το 1933, καγκελαρίου της Γερμανίας. Να αποδώσει δηλαδή την ευθύνη για την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία, στην απλή αναλογική» παρατήρησε ο Δ. Τζανακόπουλος και συνέχισε καλώντας τον κ. Γεραπετρίτη, να ανακαλέσει τη δήλωσή του:

«Θέλετε να πείτε ότι δεν έφταιγε η συνθήκη των Βερσαλλιών, ότι δεν έφταιγαν οι υπέρογκες αποζημιώσεις, δεν έφταιγαν οι ουρές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, δεν έφταιγε ο αντισημιτισμός, δεν έφταιγε η άνοδος του φασισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν έφταιγε ένα συνολικό πολιτικό και ιδεολογικό κλίμα για την άνοδο του Χίτλερ, αλλά έφταιγε η απλή αναλογική. Πρόκειται για ιστορική αθλιότητα, πολιτική, ιδεολογική την οποία σας καλώ να ανακαλέστε άμεσα».

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον υπουργό ότι «δεν δίστασε να αποδώσει και τον εμφύλιο πόλεμο στην απλή αναλογική», και αυτό είναι επίσης μια ακόμη «άθλια ιστορική ανακρίβεια, η οποία δεν ανήκει στη σφαίρα του ιστορικού αναθεωρητισμού αλλά στη σφαίρα μιας παραδοξολογικής ακροδεξιάς ρητορείας, την οποία δυστυχώς ο κ. Γεραπετρίτης υιοθετεί».

Όσο για την κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέσπισε την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στο πρώτο οκτάμηνο της διακυβέρνησής του, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Είχαμε πολύ δουλειά, να αποκρούουμε το συνεχές σαμποτάζ, την υπονόμευση από εσάς και την παράταξή σας, την επιλογή σας να στηρίξετε τις ακραίες δυνάμεις που επέβαλαν στη χώρα τη χρηματοπιστωτική ασφυξία. Είχαμε πολύ δύσκολη δουλειά γιατί έπρεπε να αποκρούσουμε το επικίνδυνο σχέδιό σας σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Εγώ βεβαίως δεν ανέφερα ότι προκλήθηκαν όλα αυτά εξαιτίας της απλής αναλογικής» απάντησε ο υπουργός. «Εγώ σας έδωσα το οντολογικό περιβάλλον μέσα στο οποίο συνέβησαν αυτά και είναι γνωστό το τι έχει συμβεί ιστοριογραφικά», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και κατηγόρησε τον κ. Τζανακόπουλο ότι δεν εκφράζει την ελευθερία της έκφρασης.

«Σε αυτό το Κοινοβούλιο κύριε Τζανακόπουλε, ο καθένας είναι ελεύθερος να τοποθετείται! Και αυτό πρέπει επιτέλους να το καταλάβετε! Η ελευθερία της έκφρασης και η ανεξαρτησία του βουλευτή είναι συνταγματική επιταγή!», είπε ο υπουργός Επικρατείας και σχολίασε την αντίδραση, από τα βουλευτικά έδρανα του κ. Τζανακόπουλου: «Έτσι θα πάμε σε απλή αναλογική. Με τους αθλίους και τους μη αθλίους. Αυτή η παράταξη έβαλε πλάτη για να μην καταρρεύσει η χώρα εξαιτίας σας, όταν φέρατε το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, κύριε Τζανακόπουλε»!.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 24 January 2020 | 12:06 am


ΙΧ παρέσυρε δυο ηλικιωμένους στη Παραλιακή - Κρίσιμη η κατάσταση του ενός

 

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης στην Παραλιακή, επί της Λ. Ποσειδώνος στην συμβολή της με την οδό Ναϊάδων, στο Π. Φάληρο στο ρεύμα προς Πειραιά.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, όχημα παρέσυρε δυο ηλικιωμένους πεζούς οι οποίοι τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ο άνδρας δίνει μάχη για τη ζωή του καθώς η κατάσταση του κρίνεται κρίσιμη.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 11:54 pm


Παφίλης: «Ο ναζισμός είναι γνήσιο τέκνο του καπιταλισμού»

 

«Ο ναζισμός είναι γνήσιο τέκνο του καπιταλισμού», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης σχολιάζοντας τις αναφορές του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη για την απλή αναλογική και τη Βαϊμάρη. «Αυτά είναι πολύ σοβαρά πράγματα, ιδιαίτερα σήμερα που η εισαγγελέας ουσιαστικά πρότεινε την αθώωση της Χρυσής Αυγής», είπε ο Θανάσης Παφίλης και σχολίασε και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

«Ακούσαμε απίστευτα από την πλευρά του κ. Τσίπρα ότι δήθεν την κρίση, και την οικονομική και την χρεοκοπία, την έφεραν τα εκλογικά συστήματα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και κατήγγειλε: «έχετε γίνει πλυντήριο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Πουλήσατε κυριολεκτικά το κίνημα που ξεσηκώθηκε κόντρα στη καπιταλιστική κρίση. Τους είπατε ότι για αυτά που γίνονται φταίει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και όχι το σύστημα. Τους είπατε ότι αν γίνουμε εμείς κυβέρνηση θα τα αλλάξουμε όλα και φέρατε το τρίτο μνημόνιο».

«Η αστική δημοκρατία είναι δικτατορία της αστικής τάξης» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης και χαρακτήρισε ληστεία την επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών. Είπε επίσης ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κυβερνήσει με μειοψηφικό ποσοστό σε σχέση με το εκλογικό σώμα, όμως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε νόμο που διατηρεί η σημερινή, ο οποίος προβλέπει ότι ένα σωματείο για να αποφασίσει απεργία θα πρέπει να ψηφίσει το 50% συν 1 των μελών του.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 11:32 pm


Νέα επίθεση Ολυμπιακού: «Στημένο το πρωτάθλημα»

 

Φουλ επίθεση από Ολυμπιακό σε ΠΑΟΚ και Ιβάν Σαββίδη. Οι Πειραιώτες χαρακτηρίζουν στημένο το πρωτάθλημα με αφορμή το θέμα με το VAR στη Λαμία και καλούν FIFA, UEFA και Πολιτεία να πάρουν άμεσα μέτρα.

Η ανακοίνωση:

Μόλις ένα 24ωρο μετά την ανούσια συνάντηση που υποτίθεται πως θα έφερνε μία νέα ημέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η συμμορία της εξυγίανσης κορυφώνει την εγκληματική της δράση χωρίς κανένα φραγμό.

Πιστεύαμε ότι με την εγκληματική αλλοίωση του αποτελέσματος στο Βόλο, είχαμε πιάσει πάτο. Τελικά, μετά τη σημερινή… τεχνική βλάβη του VAR στη Λαμία, όπου εντελώς συμπτωματικά συνέβη στο γκολ οφσάιντ του ΠΑΟΚ (όχι ότι χρειαζόταν VAR για κάτι τόσο οφθαλμοφανές), αποδεικνύεται ότι αυτό το πρωτάθλημα είναι στημένο και δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ο Ολυμπιακός εδώ και μήνες έχει καταγγείλει με ονόματα και στοιχεία το σύστημα που «σκοτώνει» το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πλέον, FIFA, UEFA και Πολιτεία είναι προ των ευθυνών τους. Ή θα τηρήσετε τη νομιμότητα και θα σώσετε το ποδόσφαιρο, ή θα συνεχίσετε να επιτρέπετε σε έναν Ρώσο να αλλοιώνει τους όρους του παιχνιδιού καταστρέφοντάς το, αγοράζοντας ομάδες με μπροστινό τον ανιψιό του, προσλαμβάνοντας παιδιά και συζύγους δικαστών και διαιτητών, καθώς και αλλοιώνοντας υπέρ του αποτελέσματα ακόμη και με τεχνικές βλάβες του VAR. Ως εδώ! Πάρτε μέτρα άμεσα».

Πηγή: Sport-fm

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 11:12 pm


Πήρε θέση η ΚΕΔ για το γκολ και το VAR στο Λαμία - ΠΑΟΚ

 

Η βλάβη του VAR στο Λαμία-ΠΑΟΚ δεν είχε επίπτωση στην αξιολόγηση της φάσης του γκολ του Μάτος, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔ.

Με ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι έγινε κανονικά έλεγχος και απ’ αυτόν κρίθηκε ότι δεν υπήρχε παράβαση οφσάιντ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας διευκρινίζεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ο έλεγχος VAR στον αγώνα Λαμία-ΠΑΟΚ και μετά την επίτευξη του γκολ του ΠΑΟΚ πραγματοποιήθηκε κανονικά και με βάση το πρωτόκολλο χρήσης του συστήματος.

Δεν διαπιστώθηκε οποιαδήποτε παράβαση πριν την επίτευξή του. Η προσωρινή βλάβη που παρατηρήθηκε και είχε σχέση με τον χειριστή του επαναληπτικού βίντεο δεν είχε καμία επίπτωση στην αξιολόγηση της φάσης καθώς ήταν μεταγενέστερη.

Αδιάψευστος μάρτυρας είναι η τηλεοπτική εικόνα της ζωντανής μετάδοσης».

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 11:06 pm


Συναγερμός για ακυβέρνητο πλοίο μεταξύ Καλύμνου-Αστυπάλαιας

 

Ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης, πλέει φορτηγό πλοίο με 14 αλλοδαπούς πλήρωμα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλύμνου-Αστυπάλαιας.

Στη θαλάσσια περιοχή πνέουν άνεμοι 7 με 8 μποφόρ, ενώ στο σημείο μεταβαίνει ρυμουλκό για την παροχή βοήθειας.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 11:03 pm


Ιερουσαλήμ: Ο πρίγκιπας Κάρολος τιμά τον ηρωισμό της γιαγιάς του για τη διάσωση Εβραίων στην κατοχική Αθήνα

 

Ο πρίγκιπας της Βρετανίας Κάρολος απέτισε φόρο τιμής στη γιαγιά του, την πριγκίπισσα Αλίκη, γιατί είχε προσφέρει καταφύγιο σε Εβραίους στην Ελλάδα την περίοδο της κατοχής από τους ναζί, λέγοντας ότι η βασιλική οικογένεια αισθάνθηκε πραγματικά περήφανη για την αναγνώριση από το Ισραήλ του ηρωισμού που επέδειξε η γιαγιά του στο Ολοκαύτωμα.

Μιλώντας στην Ιερουσαλήμ, στην τελετή μνήμης για το Ολοκαύτωμα, στην οποία παρέστησαν μεταξύ των προσκεκλημένων 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ο Κάρολος, πρώτος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, είπε: "Έχω αντλήσει έμπνευση από τις ανιδιοτελείς ενέργειες της αγαπημένης μου γιαγιάς, της πριγκίπισσας Αλίκης της Ελλάδας, η οποία το 1943 στην κατοχική Αθήνα έσωσε μια εβραϊκή οικογένεια μεταφέροντάς την στο σπίτι της όπου την έκρυψε".

"Η γιαγιά μου, που είναι θαμμένη στο Όρος των Ελαιών, έχει ένα δέντρο στο όνομά της εδώ στο Γιαντ Βασέμ και θεωρείται ως μια από τους Δίκαιους μεταξύ των Εθνών ... ένα γεγονός που δίνει σε μένα και την οικογένειά μου τεράστια υπερηφάνεια".

Η πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ και της Ελλάδας ήταν η πεθερά της βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Ευσεβής χριστιανή, πέθανε στο Λονδίνο το 1969 και είχε ζητήσει να ταφεί στην Ιερουσαλήμ, δίπλα στη θεία της, η οποία όπως και η Αλίκη είχε γίνει καλόγρια και είχε ιδρύσει ένα μοναστήρι.

Το 1993, η πριγκίπισσα έλαβε την υψηλότερη τιμή που δίνει σε μη Εβραίους το Γιαντ Βασέμ γιατί είχε κρύψει τρία μέλη της οικογένειας Κοέν στο σπίτι της στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Νωρίτερα σήμερα ο Κάρολος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν και εξέφρασε τη δέσμευσή του στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

* Φωτό αρχείου 

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 11:00 pm


Ένας τυχερός στο Τζόκερ, κερδίζει 1,3 εκατ. ευρώ - Η κλήρωση και οι τυχεροί αριθμοί

 

Έναν υπερτυχερό που κερδίζει 1.357.647 ευρώ ανέδειξε η κλήρωση της Πέμπτης στο Τζόκερ.

Οι αριθμοί που κληρώθηκαν είναι: 3, 8, 12, 25, 31 και Τζόκερ το 5.

Στη δεύτερη κατηγορία κερδών βρέθηκαν 6 επιτυχίες που κερδίζουν από 12.589 ευρώ.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 10:41 pm


«Κανείς στο δρόμο, όλοι με μάσκες, τεταμένο κλίμα για τον ιό σε μια άδεια πόλη» - Συγκλονιστικές αφηγήσεις ταξιδιωτών από την Ουχάν

 

Στην πόρτα της εξόδου του τελευταίου αεροσκάφους που απογειώθηκε από την Ουχάν, την εστία του νέου κοροναϊού, οι λιγοστοί επιβάτες που κατάφεραν να επιβιβαστούν φορούσαν όλοι τους μάσκα και αφηγήθηκαν μια «τεταμένη» κατάσταση στην πόλη που έχει πλέον τεθεί σε καραντίνα.

«Θα μπορούσα να έχω επιβιβαστεί με 40 πυρετό!», είπε ο Φιλίπ Ντοζέρ, ένας από τους πρώτους Γάλλους που αποβιβάστηκε από την πτήση AF139 της Air France, που προσγειώθηκε σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού. Ο Ντοζέρ, που ζει στην Ουχάν εδώ και έξι μήνες μαζί με τη σύζυγό του, Βερόνικα, αιφνιδιάστηκε από τους ελάχιστους ελέγχους που έγιναν στους επιβάτες και μίλησε για την «ένταση» στην πόλη.

Η μητρόπολη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων είναι στο επίκεντρο της επιδημίας από την οποία έχουν ασθενήσει περισσότεροι από 570 άνθρωποι και 18 από αυτούς πέθαναν. Κρούσματα έχουν ήδη να καταγράφονται και σε άλλες χώρες.

«Όλοι οι φίλοι μας έμειναν εκεί. Όλοι φορούν μάσκα. Εμείς είχαμε κλείσει εισιτήρια εδώ και πολύ καιρό, για να κάνουμε διακοπές με την ευκαιρία του κινεζικού Νέου Έτους», είπε, συνειδητοποιώντας πόσο τυχερός ήταν που κατάφερε να ανέβει στο αεροπλάνο.

«Περίπου μισή ώρα αργότερα, τέθηκε σε ισχύ η καραντίνα. Οι στρατιώτες εμφανίστηκαν λίγο πριν φτάσουμε στο αεροπλάνο μας. Σήμερα το πρωί έμαθα ότι η πόλη έχει κλείσει», είπε.

Σύμφωνα με τον Ντοζέρ, «οι τιμές στα καταστήματα τριπλασιάστηκαν, υπάρχουν ελλείψεις, ο κόσμος αναζητά πληροφόρηση».

Η σύζυγός του, που φορούσε και αυτή μάσκα, εξήγησε ότι πήρε πληροφορίες από τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για αυτόν τον ιό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με εκείνον που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS).

Η Air France που εκτελούσε τρεις πτήσεις εβδομαδιαίως για την Ουχάν, «σταματά μέχρι νεωτέρας» να εξυπηρετεί την πόλη αυτή, όπως είπε ένας εκπρόσωπός της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέσα στην τελευταία πτήση, οι αεροσυνοδοί φορούσαν επίσης μάσκες.

Για να περιοριστεί ο κίνδυνος, πολλά αεροδρόμια όπως εκείνο του Ντουμπάι ελέγχουν τη θερμοκρασία του σώματος των επιβατών – όλων όσων φτάνουν από την Κίνα και όχι μόνο από την Ουχάν.

Μολονότι ο Φιλίπ Ντοζέρ δεν θυμόταν να τον έλεγξαν κατά την επιβίβασή του, η σύζυγός του τον διόρθωσε: «μα ναι, είχαν θερμικές κάμερες, αλλά δεν τις είδες».

Αντιθέτως, κατά την άφιξή τους στη Γαλλία, δεν ελέγχθηκαν. «Μας ζήτησαν μόνο τις συντεταγμένες μας, για την περίπτωση που συμβεί κάτι, όμως αυτό ήταν όλο».

Κανείς στον δρόμο

Οι λίγοι Κινέζοι που πέταξαν με την τελευταία πτήση της Air France φορούσαν και αυτοί μάσκες. Δεν θέλησαν όμως να μιλήσουν στους δημοσιογράφους που συνωστίζονταν στο Ρουασί και έφυγαν όταν αντίκρισαν τα μικρόφωνα και τις κάμερες.

Στον τερματικό σταθμό 2Ε, κάποιοι δημοσιογράφοι είχαν φροντίσει να φορέσουν χειρουργικές μάσκες, εν αναμονή της άφιξης των επιβατών από την Ουχάν.

Σε μικρή απόσταση, μια αφίσα προειδοποιεί για τον νέο κοροναϊό και πληροφορεί τον κόσμο «να αποφεύγει κάθε επαφή με ζώα», αφού αυτή θεωρείται ότι είναι η κύρια πηγή μετάδοσης του ιού.

«Μας έπαιρναν τη θερμοκρασία παντού, στο ξενοδοχείο, στη δουλειά, ο κόσμος δεν καθησυχάζει», είπε ο Φρανκ Στέμελεν, ο οποίος βρέθηκε στην κινεζική πόλη για δουλειές. «Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη, δεν υπάρχει κανείς στους δρόμους, στα μπαρ. Έφτασα την Κυριακή και από τη δουλειά μου με έφεραν πίσω κατεπειγόντως», είπε.

Ο Στέμελεν, που εργάζεται για μια εταιρεία κλιματιστικών, εξήγησε ότι θα συνεχίσει να φοράει τη μάσκα του για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Ο Πιερ Ταγιά, που έμεινε για μία εβδομάδα στην Ουχάν για επαγγελματικούς λόγους, ανησυχεί μήπως είναι φορέας του ιού και τον μεταδώσει στην έγκυο κόρη του. «Το αεροπλάνο ήταν άδειο. Η αεροσυνοδός μας εξήγησε ότι πολλοί Κινέζοι ακύρωσαν τα εισιτήριά τους, φοβούμενοι ότι δεν θα μπορούσαν να επιστρέψουν», είπε.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 10:15 pm


Γκουτέρες: «Συνεχίζουμε να χάνουμε τον πόλεμο»

 

«Συνεχίζουμε να χάνουμε (τον) πόλεμο» κατά της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησε σήμερα από το Νταβός ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι χωρίς ταχείες δράσεις «θα καταστραφούμε».

Μιλώντας για μια «υπαρξιακή απειλή» για την ανθρωπότητα, ζήτησε μια «μαζική ανακατανομή πόρων» για μια μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, προσθέτοντας ότι εάν οι μεγάλοι παραγωγοί διοξειδίου του άνθρακα δεν ενταχθούν στη διεθνή προσπάθεια, «χανόμαστε».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες μίλησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου έχει κυριαρχήσει το θέμα του κλίματος, και κατά τη διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ Αμερικανοί αξιωματούχοι απέρριψαν σαφώς αυτού του είδους τις προειδοποιήσεις.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 9:54 pm


Τρόμος στα ρηχά: Καρχαρίας επιτίθεται σε σέρφερ (Video, σκληρές εικόνες)

 
Ένας 59χρονος σέρφερ δέχθηκε επίθεση από ένα μεγάλο καρχαρία, νότια του Wollongong, όπου μάλιστα το δάγκωμα πέρασε ακόμα και το κόκκαλο του ποδιού του.
 
Ο σέρφερ Wil Schroeter ασχολείται με το άθλημα από όταν ήταν 11 ετών. Ο άνδρας που κατάφερε να σωθεί περιέγραψε στο 9News, τις στιγμές της τρομακτικής επίθεσης ενώ είπε ότι βρισκόταν στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή.
 
"Ξαφνικά ο καρχαρίας ήρθε από το πουθενά στο μπροστινό μέρος της σανίδας μου και με άρπαξε από το πόδι. Ήταν για κλάσματα του δευτερολέπτου και μετά με άφησε" περιέγραψε ο Schroeter, ο οποίος επέστρεψε στο σπίτι του έπειτα από δύο χειρουργεία.
 
Στη συνέχεια κατάφερε να βγει στην ακτή, όπου τον βοήθησε ένας ναυαγοσώστης εκτός υπηρεσίας αλλά και άλλοι λουόμενοι.
 
"Προσπαθούσα να βγω προς την ακτή και αναρωτιώμουν πότε θα με δαγκώσει ξανά ο καρχαρίας" πρόσθεσε. "Ευτυχώς που ήταν στην ακτή αλλιώς θα έπρεπε να πάω μπουσουλίσω μέχρι να βρω κάποιον για να με βοηθήσει".
 

Πηγή: enikos.gr
Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 9:54 pm


Αποκαταστάθηκε η λειτουργία κυβερνητικών ιστοσελίδων

 

Αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στη λειτουργία ελληνικών κυβερνητικών ιστοσελίδων.

Μεταξύ των ιστοσελίδων που παρουσίασαν πρόβλημα ήταν της κυβέρνησης, του υπουργείο Εξωτερικών, του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείο Ναυτιλίας.

Εκτός λειτουργίας είχε τεθεί από τις 21:00 η ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών mfa.gr, από άγνωστη, μέχρι στιγμής, αιτία.

H ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών

 

 

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 9:53 pm


Ζωή Κωνσταντοπούλου για «Mr Bitcoin»: Η τύχη του αγνοείται

 
Στην καταγγελία ότι ο πελάτης της, Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός και ως «Mr. Bitcoin», ο οποίος μετά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, εκδίδεται στη Γαλλία, αγνοείται, προχώρησε η συνήγορός του, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
 
Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή της στο Facebook, η Ζ. Κωνσταντοπούλου έγραψε:
 
«Πήραν τον Αλεξάντερ από το Νοσοκομείο με απειλές στους γιατρούς ότι «εντέλλονται να τον παραδώσουν», η τύχη του αγνοείται, ο Υπουργός Τσιάρας δεν απαντά. Από χθες το βράδυ δεν έχει καταστεί δυνατή καμμία επικοινωνία μαζί του.
 
Η απόφαση ΣτΕ καθαρογράφηκε σήμερα 16.00. Ο εκπρόσωπος του Υπουργού πήρε αντίγραφο της απόφασης στις 16.38 και ό,τι συνέβη νωρίτερα είναι απολύτως παράνομο. Αλλά και τώρα δεν μπορεί νομίμως να εκτελεσθεί.
 
Ζητώ επίσημα ενημέρωση πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Αλεξάντερ. Ως συνήγορός του δεν γνωρίζω πού βρίσκεται και ζητώ να έχω ενημέρωση και επικοινωνία μαζί του ΑΜΕΣΑ. Είναι ασθενής στην 35η ημέρα απεργίας πείνας».
 
Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 9:51 pm


Ελλάκτωρ: Επιτυχής τιμολόγηση της διεθνούς έκδοσης ομολογιών αξίας 70 εκατ. ευρώ

 

Την επιτυχή τιμολόγηση (pricing) σήμερα, της διεθνούς έκδοσης και διάθεσης πρώτης τάξεως (senior) ομολογιών, συνολικής ονομαστικής αξίας 70 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 6⅜%, λήξη το 2024 και τιμή έκδοσης 102,50%, ανακοίνωσε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Οι ομολογίες πρόκειται να εκδοθούν από την εξ ολοκλήρου θυγατρική της, Ellaktror Value PLC.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις των νέων ομολογιών θα είναι οι ίδιοι/ες με εκείνους/νες των πρώτης τάξεως (senior) ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας 600 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 6⅜% και λήξη το 2024, τις οποίες εξέδωσε η Ellaktror Value στις 12 Δεκεμβρίου 2019. Οι πρόσοδοι της έκδοσης θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση κεφαλαιουχικών δαπανών σχετικών με τις δραστηριότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των παραχωρήσεων, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για το 2020. Επίσης, θα διατεθούν για την καταβολή σχετικών αμοιβών και εξόδων και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς. 

Η έκδοση προγραμματίζεται να διακανονιστεί στις 30 Ιανουαρίου 2020, ή περί την ημερομηνία αυτή, εφόσον πληρωθούν οι συνήθεις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 9:40 pm


Γκάφα on air στην ΕΡΤ: Παρουσιαστές είπαν... κακή λέξη σε ζωντανή εκπομπή (Video)

 
Μια μάλλον άτυχη στιγμή είχαν παρουσιαστές στη διάρκεια πρωινής ενημερωτικής εκπομπής στην ΕΡΤ.
 
Πρόκειται για τους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά, οι οποίοι στη διάρκεια της εκπομπής τους «ξέφυγαν» και ο ένας χρησιμοποίησε το ρήμα «κα@@@ντίζω».
 
Το... φραστικό ατύχημα συνέβη την ώρα που συζητούσαν με τον αθλητικογράφο και υποψήφιο βουλευτή με τη ΝΔ Αντώνη Πανούτσο περί VAR.
 
Τότε, ο ένας εκ των δύο παρουσιαστών είπε επί λέξει: «Έχουμε ένα που’χει τη γραμμή για να βρίσκεις το οφσάιτ και ένα άλλο που δε θα βρίσκει τίποτα και θα κ@@λαντίζετε μία βδομάδα. Επιλέξαμε αυτό, το δεύτερο».

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 9:38 pm


Το VAR «κόλλησε», ο ΠΑΟΚ όχι… (Photo)

 

Με τρόπο που αναπόφευκτα θα συζητηθεί (και) φέτος πέρασε ο ΠΑΟΚ από τη Λαμία.

Ένα γκολ του Μάτος, για το οποίο κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλή εκτίμηση αν ήταν οφσάιντ, αλλά δεν ελέγχθηκε από το VAR λόγω βλάβης (η οποία στη συνέχεια αποκαταστάθηκε) ήταν αρκετό για ν’ αποδράσει ο «δικέφαλος του Βορρά» με 1-0.

Κυνικοί οι Θεσσαλονικείς, διαχειρίστηκαν σωστά το προβάδισμά τους απέναντι στην ακίνδυνη ομάδα του Άκη Μάντζιου και κατάφεραν να μείνουν σε απόσταση βολής από την πρώτη θέση της βαθμολογίας και τον Ολυμπιακό.

Πηγή: Sport-fm

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 9:28 pm


Ο Τραμπ καταργεί τις βίζες για τις εγκύους που θέλουν να γεννήσουν σε αμερικανικό έδαφος

 

Η αμερικανική κυβέρνηση θα περιορίσει τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις για τις εγκύους που πιστεύεται ότι θέλουν να πάνε στις ΗΠΑ για να γεννήσουν εκεί ώστε το παιδί τους να αποκτήσει αυτόματα την αμερικανική εθνικότητα.

Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε απόψε ότι από τις 24 Ιανουαρίου, «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα χορηγεί πλέον προσωρινή βίζα στους αλλοδαπούς που θέλουν να μπουν στη χώρα για να κάνουν τουρισμό μητρότητας» και να εκμεταλλευτούν κατ’ αυτόν τον τρόπο το λεγόμενο «δίκαιο του εδάφους».

Ο νέος κανονισμός στοχοθετεί συγκεκριμένα τις γυναίκες εκείνες που σκοπεύουν να γεννήσουν σε αμερικανικό έδαφος ώστε το νεογέννητο να είναι Αμερικανός υπήκοος.

«Αυτή η ρυθμιστική αλλαγή είναι αναγκαία για να ενισχυθεί η ασφάλεια» και «το μεταναστευτικό σύστημα», υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος, εκτιμώντας ότι αυτή η «βιομηχανία του τουρισμού μητρότητας» απειλεί με υπερβολικό φόρτο εργασίας τα αμερικανικά νοσοκομεία αλλά και «τροφοδοτεί εγκληματικές δραστηριότητες».

«Βάζοντας τέλος σε αυτές τις κατάφωρες αδυναμίες» του αμερικανικού συστήματος «θα μας επιτρέψει να καταπολεμήσουμε αυτές τις ενδημικές καταχρήσεις και, σε τελική ανάλυση, να προστατεύσουμε τις ΗΠΑ», επιμένει ο Λευκός Οίκος, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει επίσης να προστατεύσει τα χρήματα των «Αμερικανών φορολογουμένων».

Στις ΗΠΑ, αρκεί να γεννηθεί κάποιος στη χώρα για να αποκτήσει αυτομάτως την αμερικανική υπηκοότητα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναγάγει το μεταναστευτικό σε προτεραιότητα της κυβέρνησής του και στο παρελθόν έχει απειλήσει να καταργήσει το λεγόμενο δίκαιο του εδάφους.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 9:27 pm


«Πόλεμος» Νίκου Ζωϊδάκη-Snik: «Δεν είναι σωστό να κλείνω να εμφανιστώ κάπου, να βγαίνω για δέκα λεπτά και να εξαφανίζομαι» (Video)

 
Ο Νίκος Ζωιδάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open TV, δεν δίστασε να αναφερθεί στον rapper Snik και τις εμφανίσεις του σε διάφορα νυχτερινά κέντρα. Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ζωιδάκης είπε τα εξής:
 
«Ένα είδος ραπ είναι αυτό που κάνω και εγώ, αυτοσχεδιασμός. Οι ράπερς τώρα της μόδας παρουσιάζονται δεν έχουν σχέση με το τραγούδι. Βάζουν μια ψεύτικη φωνή σε ένα μηχάνημα και αλλάζει. Δεν μπορώ να το καταλάβω, τι ακριβώς είναι.
 
Αφού ο Snik καταφέρνει και κλείνει συναυλίες και πάει και εμφανίζεται για δέκα λεπτά και οι επιχειρηματίες τον προτιμούν, μπράβο του! Δεν θεωρώ δηλαδή ότι είναι σωστό να κλείνω να εμφανιστώ κάπου, να βγαίνω για δέκα λεπτά και να εξαφανίζομαι».

Πηγή: zappit.gr
Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 9:26 pm


Βαρουφάκης: Και με απλή αναλογική, μια χαρά θα συγκυβερνούσαν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ

 

«Η κυβέρνηση της ΝΔ με δική της πολιτική επιλογή, βάζει τη χώρα ενώπιον διπλών εκλογών», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση του εκλογικού νόμου στη Βουλή. Παρατήρησε πάντως, ότι και με την απλή αναλογική «μια χαρά θα συγκυβερνούσαν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Οι διαφορές σας είναι ελάχιστες, είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, απευθυνόμενος στα δύο κόμματα. «Στην οικονομική πολιτική, 3,5% πλεόνασμα οι μεν, το ίδιο και εσείς. Εξορύξεις εκείνοι, εξορύξεις και εσείς. Δεν υπάρχει τομέας πολιτικής που να μην έχετε ομοιότητες. East Med εκείνοι, East Med και εσείς. Χαφτάρ εκείνοι, Χαφτάρ και εσείς. Θα μπορούσατε κάλλιστα, στο πλαίσιο της απλής αναλογικής, να συγκυβερνήσετε, χωρίς να επιλέγετε τον δρόμο των διπλών εκλογών», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε ότι τα δύο κόμματα επιδίδονται σε «κοκορομαχίες» αλλά μοιάζουν τόσο πολύ, όπως συμβαίνει με εταιρείες που παράγουν απορρυπαντικά. «Παράγουν την ίδια απορρυπαντική σκόνη, την πακετάρουν και τη συσκευάζουν σε 50 διαφορετικά συσκευασίες, έχουν 50 διαφορετικά απορρυπαντικά, αλλά οι συσκευασίες έχουν μέσα την ίδια σκόνη», σχολίασε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Οπότε θα μας επιτρέψετε να μην πάρουμε πολύ στα σοβαρά αυτή τη μεγάλη σύγκρουση που γίνεται σήμερα εδώ, όσον αφορά στον εκλογικό νόμο».

«Εμείς στο ΜέΡΑ25 είμαστε κάθετα εναντίον της ενισχυμένης αναλογικής», είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Ένας δημοκράτης δεν μπορεί ποτέ να διαφωνήσει με την ιδέα ότι το ποσοστό των εδρών που θα πρέπει να έχει ένα κόμμα, θα πρέπει να είναι ανάλογο των ποσοστών των ψήφων που πήρε από το λαό». Εκτός όμως από το μπόνους, που, όπως είπε, παραβιάζει την ισοτιμία της ψήφου, είναι και το 3%, το κατώφλι εισόδου κόμματος στη Βουλή.

«Δεν μπορεί να έχουμε πραγματικά ανόθευτη αναλογική όταν έχουμε μονοεδρικές και πολυεδρικές περιφέρειες. Απλή αναλογική χωρίς ισοδύναμες εκλογικές περιφέρειες δεν υφίσταται», είπε επίσης ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι βασικό χαρακτηριστικό της πρότασης νόμου του ΜέΡΑ25 είναι να υπάρχει αναλογικότητα τόσο στις περιφέρειες όσο και στην επικράτεια. «Η πρόταση νόμου του ΜέΡΑ25 είναι μια επένδυση για ένα σοβαρό διάλογο που θα οδηγήσει σε ένα πάγιο εκλογικό σύστημα το οποίο θα είναι σταθερό», είπε ο κ. Βαρουφάκης και επισήμανε ότι, με την πρόταση νόμου, η οριοθέτηση των περιφερειών θα γίνει από ανεξάρτητη εθνική εκλογική επιτροπή. Οι περιφέρειες θα διακρίνονται σε 23 μείζονες πολυεδρικές περιφέρειες και κάθε μία θα εκλέγει 10 βουλευτές. Η εθνική εκλογική επιτροπή θα οριοθετεί και τις 58 ελάσσονες μονοεδρικές περιφέρειες για όλη την Επικράτεια, και 230 βουλευτές θα εκλέγονται στις Μείζονες Πολυεδρικές Περιφέρειες, 12 βουλευτές θα εκλέγονται με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, και 58 στις Ελάσσονες Μονοεδρικές Περιφέρειες.

«Με το σύστημα που εμείς προτείνουμε, εξασφαλίζεται η μέγιστη αποδοχή της απόλυτης πλειοψηφίας της συγκεκριμένης περιφέρειας», είπε ο κ. Βαρουφάκης και τόνισε ότι με την πρόταση του ΜέΡΑ25 αποκομματικοποιείται η χάραξη των ισοδύναμων εκλογικών περιφερειών και αυτό συνιστά μεγάλη τομή εκδημοκρατισμού.

«Οι μη ισοδύναμες περιφέρειες, ακόμη και με την απλή αναλογική, νοθεύουν την αναλογικότητα σε τοπικό επίπεδο», είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι η πρόταση του ΜέΡΑ 25 χτίζει την ελπίδα για το μέλλον όπου ο εκλογικός νόμος «δεν θα είναι πεδίο μάχης μονομάχων που σφετερίζονται την επιλογή των πολιτών, αλλά ένα μόνιμο συναινετικό πλαίσιο αποτύπωσης και όχι διαστρέβλωσης της λαϊκής βούλησης».

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 9:20 pm


ΥΠΟΙΚ: Τριετής αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα - Υπεγράφησαν δύο αποφάσεις

 

Δύο αποφάσεις που αφορούν στη διαδικασία αναστολής της επιβολής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα ακίνητα για τρία έτη, μέχρι το τέλος του 2022, υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Ειδικότερα, η πρώτη απόφαση καθορίζει τη διαδικασία για τη χορήγηση αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 6 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000), ενώ η δεύτερη απόφαση αφορά στη διαδικασία διακανονισμού ήδη εκπεσθέντος φόρου για ακίνητα που υπάγονται σε καθεστώς αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ.

Το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ στοχεύει, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και σε συνδυασμό με άλλες, ήδη εφαρμοζόμενες ρυθμίσεις, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η παροχή κινήτρων για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, αναμένεται να έχουν σημαντικά οφέλη για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες και να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ενίσχυση του συνόλου των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τον κλάδο της οικοδομικής δραστηριότητας και των κατασκευών.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2020 | 9:15 pmΦιλικοί ιστότοποι: