Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    »    Ειδήσεις & Νέα

Το Ποντίκι

Τζέρεμι Κόρμπιν: ένας αντάρτης των Εργατικών που ονειρεύεται την Ντάουνινγκ Στριτ

 

Ηθελε να εκμεταλλευθεί την σύγχυση του Brexit για να μεταφέρει τις αποσκευές του στην Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, ο ευρωσκεπτικιστής Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει την περασμένη Τετάρτη ικανή κοινοβουλευτική υποστήριξη για να ανατρέψει την κυβέρνηση των Τόρις.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, 69 ετών, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της συντηρητικής κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τη ταπεινωτική απόρριψη της συμφωνίας του Brexit που η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διαπραγματεύθηκε μετά πόνων και βασάνων με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηλπιζε ότι θα ακολουθούσε την επομένη άλλη μία συντριπτική ήττα της βρετανίδας πρωθυπουργού.

Ομως, η συντηρητική πρωθυπουργός επιβίωσε με μία ισχνή πλειοψηφία 19 ψήφων, αφού οι Τόρις και οι βορειοιρλανδοί σύμμαχοί τους του κόμματος DUP ένωσαν τις ψήφους τους παρά την αρνητική τους στάση απέναντι στην συμφωνία του Brexit.

Από το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016 που αποφάσισε την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από τη Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει κρατήσει επαμφοτερίζουσα στάση απέναντι στο Brexit, σε ένα κόμμα οι βουλευτές του οποίου είναι στην πλειοψηφία τους φιλοευρωπαίοι και υποστηρικτές της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

Κατά καιρούς έχει κάπως αποσαφηνίσει την θέση του, τασσόμενος υπέρ μίας συμφωνίας εξόδου που θα διατηρεί την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και βελτιώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και την Τετάρτη, αρνήθηκε την πρόσκληση της Τερέζα Μέι να συμμετάσχει στις πολυμερείς συνομιλίες για το Brexit, όσο η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός Brexit άνευ συμφωνίας.

Κανείς δεν τον υπολόγιζε, ωστόσο, όταν επικράτησε, κατά γενική έκπληξη, στην ψηφοφορία μεταξύ των υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος το 2015. Θεωρούμενος ως αριστερίζων, ονειροπόλος, ο σχεδόν 70χρονος, με την άσπρη γενειάδα και τα τριμμένα κοτλέ σακάκια, κατόρθωσε να επιβιώσει και να σταθεροποιήσει την θέση του στη ηγεσία των Εργατικών με την βοήθεια του κινήματος «Momentum», που βρίσκεται στην ακραία αριστερή πτέρυγα του κόμματος.

«Εχει πλήρη έλεγχο επί του κόμματος με εξαίρεση την υπόθεση του Brexit», δηλώνει ο Tim Bale, καθηγητής του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου. Διότι «τόσο η κομματική βάση, όσο και ορισμένα συνδικάτα θα ήθελαν το Εργατικό Κόμμα να εξελίξει την θέση του και να προσπαθήσει να σταματήσει το Brexit, υποστηρίζοντας, για παράδειγμα, δεύτερο δημοψήφισμα».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ποντάρει μέχρι στιγμής στο σενάριο των βουλευτικών εκλογών, αλλά φρόντισε να δηλώσει ότι κρατά «ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα», άρα και αυτό της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος.

Με το όνειρο των εκλογών να χάνεται σιγά σιγά και τις πιέσεις των φιλοευρωπαίων να αυξάνονται, ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα βρεθεί αναμφίβολα αντιμέτωπος με το ερώτημα αν θα υποστηρίξει ή μη την επιλογή του δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit. Η υποστήριξη όμως αυτού του σεναρίου ενδεχομένως θα κόστιζε στον Τζέρεμι Κόρμπιν τις παραιτήσεις σειράς μελών της σκιώδους κυβέρνησης που φοβούνται τις επιπτώσεις στις εκλογικές τους περιφέρειες που ψήφισαν υπέρ του Brexit.

«Θα ερχόμουν πραγματικά σε δύσκολη θέση εάν υποστηρίζαμε ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Δεν θα είχα άλλη επιλογή από τη παραίτηση αν ήταν να διατηρήσω οποιαδήποτε ελπίδα να κρατήσω την θέση μου και να εκπροσωπήσω τους ψηφοφόρους της περιφέρειάς μου», προειδοποίησε ένας από τους βουλευτές των Εργατικών.

«...η ιδέα της διακοπής του Brexit είναι λανθασμένη και θα έκοβε τους δεσμούς με εκατομμύρια παραδοσιακούς μας ψηφοφόρους», εξήγησε υπουργός της σκιώδους κυβέρνησης που έχει προειδοποιήσει προσωπικά τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ομως, ο Τζέρεμι Κόρμπιν αισθάνεται σαν στο σπίτι του στα θέματα εσωτερικής πολιτικής, γι΄αυτό στις ομιλίες του δίνει έμφαση στην κοινωνική πολιτική, όπως η καταπολέμηση της ανεργίας και η φτώχεια. Υποστηρίζει την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, τις εθνικοποιήσεις ορισμένων υπηρεσιών όπως οι σιδηροδρομικές μεταφορές, τον έλεγχο των ενοικίων. Ετσι, τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης των Τόρις ήταν εύκολος και προσοδοφόρος στόχος για τον ηγέτη των Εργατικών.

Χορτοφάγος και ποδηλάτης

Γεννημένος στις 26 Μαΐου 1949, ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχτισε την πολιτική του συνείδηση με την βοήθεια των γονιών του, ενός μηχανικού και μίας εκπαιδευτικού, που γνωρίσθηκαν και ερωτεύθηκαν σε μία διαδήλωση κατά του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.

Μεγάλωσε στην δυτική Αγγλία και δεν ήταν καθόλου φανατικός με τις σπουδές. Με το απολυτήριο του λυκείου στην τσέπη έφυγε για δύο χρόνια στην Τζαμάικα, όπου εργάσθηκε για μία φιλανθρωπική οργάνωση. Με την επιστροφή του, εγκαταστάθηκε στο Ιλινγκτον, συνοικία του βορείου Λονδίνου, επίκεντρο της αριστερής αμφισβήτησης της εποχής.

Συνδικαλιστής, το 1963 εξελέγη βουλευτής αυτής της περιφέρειας, όπου ζει από τότε σε ένα ταπεινό σπίτι, με την τρίτη του σύζυγο, μία Μεξικανή , 20 χρόνια μικρότερή του. Εχει τρεις γιους.

Χορτοφάγος, ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε δηλώσει το 2015 στον Guardian ότι ζει μία νορμάλ ζωή και ότι συνεχίζει να μετακινείται με ποδήλατο.

Επειτα από την εποχή της κεντρώας γραμμής που επέβαλε ο Τόνι Μπλερ στο Εργατικό Κόμμα, έδωσε μάχες για να επιβάλει το δικό του αριστερό όραμα και ήρθε σε σύγκρουση με ένα μέρος του μηχανισμού που δεν μπορούσε να το χωνέψει ότι η αριστερή πτέρυγα ανέλαβε την ηγεσία των Εργατικών.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε ψηφίσει αντίθετα από την γραμμή του κόμματός του 533 φορές από το 1997.

Διαιρέσεις και πολεμική

Μετά το δημοψήφισμα του 2016 αυξάνεται η δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος. Κατηγορούμενος ότι δεν έκανε αρκετά για να εμποδίσει το Brexit, ο ευρωσκεπτικιστής Κόρμπιν εισπράττει μία πρόταση μομφής κατά της ηγεσίας του. Αλλά επιβιώνει.

Τον Ιούνιο 2017, κατά γενική έκπληξη, είναι ο μεγάλος κερδισμένος των βουλευτικών εκλογών, βελτιώνοντας το σκορ των Εργατικών την ώρα που λοιδορείται στο εσωτερικό του κόμματος. Είναι τότε που η Τερέζα Μέι χάνει τη απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή.

Ωστόσο, έκτοτε, το κόμμα του παραμένει καθηλωμένο στις δημοσκοπήσεις την ώρα που οι Τόρις κονταροχτυπιούνται γύρω από το Brexit.

Οι θέσεις του τρομάζουν τους μετριοπαθέστερους ψηφοφόρους και είναι το φόβητρο των οικονομικών κύκλων. Η εικόνα του έχει πληγεί από σειρά υποθέσεων αντισημιτισμού στις τάξεις των Εργατικών, τις οποίες και κατηγορείται ότι δεν αντιμετώπισε αποφασιστικά.

Πηγή: ΑΠΕ

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2019 | 9:03 am


Συλλαλητήριο ενάντια στην συμφωνία των Πρεσπών: «Δρακόντεια» μέτρα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις 

 

Συλλαλητήριο ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών θα πραγματοποιήσουν σήμερα παμμακεδονικές οργανώσεις και επιτροπές στο Σύνταγμα στις 2 μμ.

Όπως αναφέρει η παμμακεδονική Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, σε συνέχεια των προηγούμενων κινητοποιήσεων καλεί σε «μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση». Επιπλέον, σύμφωνα με την παμμακεδονική Συνομοσπονδία, τη Δευτέρα θα ξεκινήσει πορεία διαμαρτυρίας από την πόλη των Πρεσπών η οποία θα καταλήξει στις 27 Ιανουαρίου στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των ομιλητών της σημερινής συγκέντρωσης θα είναι ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Κρις Σπύρου, η τραγουδίστρια Αφροδίτη Μάνου κι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Γιώργος Τάτσιος, ενώ αναμένεται να διαβαστεί μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη.

Παράλληλα «αντισυγκέντρωση» από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου θα πραγματοποιηθεί στη 1μμ στα Προπύλαια. Σημειώνεται ότι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν, σύμφωνα με την αστυνομία, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, λόγω του σημερινού συλλαλητηρίου.

Ειδικότερα, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση από το Σάββατο, στις 22:00, ενώ θα διακοπεί η κυκλοφορία από αύριο, στις 6:00, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες που θα επικρατούν.
 
Επιπλέον, κατόπιν εντολής της αστυνομίας από το πρωί της Κυριακής στις 10:00 θα κλείσουν οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις.

«Δρακόντεια» μέτρα στην Αθήνα για το συλλαλητήριο της Κυριακής - 2.000 αστυνομικοί, drones και ελικόπτερα 

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό θα συμμετέχουν συνολικά 1.800-2.000 αστυνομικοί από Υπηρεσίες Τάξης και Ασφάλειας ενώ Drone της Αστυνομίας και ελικόπτερα θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δημιουργηθούν «φραγμοί» με κλούβες των ΜΑΤ, προκειμένου να μην υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στους μετέχοντες στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και εκείνους που θα κάνουν αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια.

Οσο για τα πούλμαν, από τα διόδια των Αφιδνών και της Ελευσίνας θα τα συνοδεύουν περιπολικά. Εκείνα που θα ξεκινήσουν από τη νότια Ελλάδα θα αποβιβάζουν τους διαδηλωτές στον σταθμό του μετρό Συγγρού- Φιξ και εκείνα από τη βόρεια Ελλάδα, στην Κατεχάκη. Από εκεί, τα λεωφορεία θα πάνε να σταθμεύσουν στο ΟΑΚΑ, το Μπάντμιντον και το ΣΕΦ. Ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα θα κλείσει, ενώ δεν έχει αποφασιστεί αν το ίδιο μέτρο θα ληφθεί και για άλλους σταθμούς.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το αυριανό συλλαλητήριο - Τι ανακοίνωσε η Αστυνομία

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (απαγόρευση στάσης-στάθμευσης από ώρα 22.00΄ της 19-1-2019 και διακοπή κυκλοφορίας από ώρα 06.00΄ της 20-1-2019) στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας (Πλ. Συντάγματος, Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών κ.λπ.) ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Η αστυνομία επισημαίνει πως οι ανωτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες. Κάνει έκκληση στους οδηγούς να αποφεύγουν τη διέλευση και στάθμευση των οχημάτων τους στο οδικό δίκτυο περιμετρικά της ανωτέρω περιοχής, κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους. 

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2019 | 8:56 am


Μανιάτης: Την αποστασία πολλοί αγάπησαν, τους αποστάτες ουδείς

 

Σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση εκτός από την αποτυχημένη θητεία της, σήμερα έχει πρόβλημα και πολιτικής νομιμοποίησης».

Ο κ.Μανιάτης υποστηρίζει ότι «στρατηγικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η πολιτική λεηλασία του Κινήματος Αλλαγής, του προοδευτικού Κέντρου, της Κεντροαριστεράς». Όπως σημειώνει ο κ. Μανιάτης, «γίνεται προσπάθεια υπονόμευσης κι εσωτερικής αιχμαλωσίας και αποδυνάμωσης του κεντρικού μας στίγματος της πολιτικής αυτονομίας σε προοδευτική κατεύθυνση, με προσπάθειες στημένων παραστάσεων, κοινωνικά ανύπαρκτων προσώπων σε Μέγαρα», απορρίπτοντας έτσι κάθε ενδεχόμενο σύμπραξης σε προοδευτικό Μέτωπο ή προοδευτική Συμμαχία.

«Μοναδική διέξοδος, οι εκλογές τώρα, η αλλαγή τώρα», τονίζει ο Γιάννης Μανιάτης ενώ προσθέτει: «Ο απολογισμός της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι θλιβερός. Αν οι επόμενες εκλογές δεν αναδείξουν λύση ριζικής αλλαγής πορείας με εθνική στρατηγική ανάταξης, η χώρα θα χρειαστεί σύντομα μνημόνιο στήριξης».

Κατηγορεί τον πρωθυπουργό «ως μεγαλομέτοχο του πολιτικού αμοραλισμού στο χρηματιστήριο της αποστασίας». «Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες συνιστούν την επιτομή του μακιαβελικού κυνισμού, του αντιδημοκρατικού "ή εμείς ή αυτοί". Ούτε θέσεις, ούτε αρχές, ούτε αξίες παίζουν τον παραμικρό ρόλο. Χρησιμοποιούνται ως φύλλα συκής για να κρυφτεί η ντροπή των συναλλαγών και της ιδιοτέλειας. Την αποστασία πολλοί αγάπησαν, τους αποστάτες ουδείς», υποστηρίζει.

Παρά ταύτα θεωρεί ότι τελικά θα ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών, ενώ για τις αναταράξεις στο Κίνημα Αλλαγής δηλώνει: «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανένα ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία, που θα αποδείξει σύντομα πως η δήθεν λύση, είναι γεννήτορας νέων προβλημάτων αλυτρωτισμού. Η Φώφη Γεννηματά, στην πρόσφατη συνέντευξή της, με απόλυτη σαφήνεια κατέγραψε ότι το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας είναι υποδεέστερο μπροστά στο μείζον ζήτημα της εθνικής υπευθυνότητας, της συνείδησης καθενός για τη διατήρηση της ενότητας και της συνοχής της παράταξης και της ανάγκης η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, να ψηφίσει ενιαία».

Για την πορεία της οικονομίας αναφέρει ότι «η αντιμεταρρύθμιση, των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σήκωσε πάλι κεφάλι και φέρνει το ένα μετά το άλλο τα πισωγυρίσματα. Η παροχολογία των επιδομάτων φτώχειας, για τη συντήρηση του κομματικού στρατού επιδεινώνει την κατάσταση και ξηλώνει ό,τι χτίστηκε με τόσο κόπο, αντί να στέλνει τους λιγοστούς πόρους στην ανάπτυξη».

Σχετικά με τη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής, ο Γιάννης Μανιάτης επισημαίνει ότι θα πρέπει να επιμείνει με σταθερότητα στη γραμμή αυτονομίας και προοδευτικής ανατροπής του διχαστικού και οπισθοδρομικού δικομματισμού ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ, που καθηλώνει τη χώρα. «Ούτε τα επιλεκτικά προς κομματικούς φίλους επιδόματα του Τσίπρα, ούτε οι γενικότητες του Μητσοτάκη που θα κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Η χώρα χρειάζεται ψυχική επανένωση σε επίπεδο κοινωνίας, η συγκυρία απαιτεί εθνική συμφιλίωση, απαιτεί υπευθυνότητα για να ξεκινήσει η προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Πρέπει να αφήσει πίσω της το τοξικό και ταξικό μίσος που όλοι ξέρουμε ποιοι έσπειραν ως ιδεολογία και να εμπιστευτεί το Κίνημα Αλλαγής, γιατί μόνον εμείς ως παράταξη μπορούμε να εγγυηθούμε την εθνική συμφιλίωση. Το έχουμε αποδείξει άλλωστε στο παρελθόν», λέει ο κ. Μανιάτης.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2019 | 8:46 am


Brexit: «Συνωμοσίες» βουλευτών φοβάται η Μέι

 

Το γραφείο της πρωθυπουργού της Βρετανίας χαρακτήρισε σήμερα "εξαιρετικά ανησυχητικές" τις υποτιθέμενες συνωμοσίες κοινοβουλευτικών με στόχο να αφαιρέσουν από την Τερέζα Μέι τη δικαιοδοσία να ηγείται των διαπραγματεύσεων για το Brexit την εβδομάδα που αρχίζει.

Ο Τύπος γράφει σήμερα ότι βουλευτές προτίθενται να καταθέσουν τροπολογίες αναφορικά με τη λειτουργία της Βουλής των Κοινοτήτων ώστε να εμποδίσουν τα σχέδια της Μέι σε σχέση με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Ο βρετανικός λαός ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι άκρως σημαντικό οι εκλεγμένοι πολιτικοί να σεβαστούν αυτήν την ετυμηγορία", δήλωσε η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού.

"Κάθε απόπειρα να αφαιρεθεί η δικαιοδοσία από την κυβέρνηση να εκπληρώσει τις νομικές απαιτήσεις μιας συντεταγμένης εξόδου σε αυτή την ιστορική στιγμή είναι εξαιρετικά ανησυχητική", πρόσθεσε.

"Οι βουλευτές που θέλουν να σεβαστούν το Brexit οφείλουν να το υπερψηφίσουν, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος το κοινοβούλιο να εμποδίσει το Brexit", που προβλέπεται να ισχύσει από τις 29 Μαρτίου, τόνισε η εκπρόσωπος.

Η πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομερώς αύριο, Δευτέρα, ενώπιον των βουλευτών ένα νέο σχέδιο για το Brexit μετά τη μαζική απόρριψη στις 15 Ιανουαρίου από τους βουλευτές της συμφωνίας που η ίδια είχε επιτύχει με τις Βρυξέλλες στο τέλος του 2018.

'Εκτοτε η Τερέζα Μέι άρχισε διεργασίες με την αντιπολίτευση σε μια προσπάθεια επίτευξης μιας συναίνεσης για μια νέα συμφωνία, αλλά αυτές δείχνουν να οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Λάιαμ Φοξ προειδοποίησε εξάλλου σήμερα, μιλώντας στην εφημερίδα The Sunday Telegraph, για τον κίνδυνο ενός "πολιτικού τσουνάμι" αν οι βουλευτές δεν καταφέρουν να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 που ζητούσε αποχώρηση από την ΕΕ.

Επέκρινε επίσης τους υποστηρικτές ενός Brexit χωρίς συμφωνία, όπως ζητεί η αντιπολίτευση των Εργατικών, κρίνοντας ότι "το πιο ανόητο πράγμα που μπορείς να κάνεις" σε μια διαπραγμάτευση είναι "να δείξεις το πιο δυνατό χαρτί σου".

 

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2019 | 8:43 am


Τουλάχιστον 71 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από έκρηξη αγωγού καυσίμων στο Μεξικό

 

Σε τουλάχιστον 71 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε σε πετρελαιαγωγό όπου κάτοικοι είχαν πάει να κλέψουν βενζίνη από ένα σημείο, όπου είχε σημειωθεί διαρροή, στο κεντρικό Μεξικό, ανέφεραν ο κυβερνήτης της πολιτείας Ιδάλγο με νεότερο απολογισμό.

Η πυρκαγιά σημειώθηκε στην τοποθεσία Τλαουελίλπαν της Ιδάλγο, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Πόλης του Μεξικού, όπου μια διαρροή στον πετρελαιαγωγό είχε προσελκύσει δεκάδες κατοίκους που πήγαιναν παράνομα να γεμίσουν τους κουβάδες και τα κάνιστρά τους με καύσιμο.

Ο Ομάρ Φαγιάντ, ο κυβερνήτης της πολιτείας Ιδάλγο δήλωσε ότι τουλάχιστον 71 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 76 ακόμη τραυματίστηκαν.

Πρόκειται για μία από τις φονικότερες εκρήξεις σε πετρελαιαγωγό παγκοσμίως εδώ και 25 χρόνια.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2019 | 8:39 am


Άδωνις: Για πρώτη φορά βουλευτές είναι ταυτόχρονα συμπολίτευση και αντιπολίτευση

 

«Ο κ. Καμμένος διέγραψε τους υπουργούς του που έμειναν στην κυβέρνηση, αλλά δεν διέγραψε τους βουλευτές του που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση... Είναι οι πρώτοι βουλευτές στο σύμπαν που είναι ταυτόχρονα αντιπολίτευση και συμπολίτευση» υποστηρίζει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας ότι «είναι όλα σε συμφωνία».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «είναι διαφορετικό να παίρνεις έναν βουλευτή από ένα κόμμα της αντιπολίτευσης και να τον μεταφέρεις σε ένα άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης και άλλο πράγμα να μεταφέρεις έναν βουλευτή αντιπολίτευσης και να τον πηγαίνεις στη συμπολίτευση».

Ερωτηθείς εάν η ΝΔ μπορεί να συνεργαστεί με κόμματα ή πρόσωπα που θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δηλώνει κατηγορηματικά: «Είναι κορυφαίο γεγονός πολιτικής σημασίας και όταν κάποιος αποφασίζει να στηρίξει μια κορυφαία κυβερνητική επιλογή, προφανώς αποδοκιμάζει μια κορυφαία απόφαση και άποψη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτός δεν είναι καλός τρόπος για να συνεργαστεί με κάποιον στο μέλλον».

Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Γεωργιάδης πιστεύει ότι θα βρεθούν οι 151 βουλευτές και σημειώνει: «Καμία επόμενη Βουλή δεν θα μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών χωρίς σοβαρές συνέπειες για τη χώρα, εάν αυτή κυρωθεί από την ελληνική Βουλή».

Για τις προσωπικές επιθέσεις που δέχονται βουλευτές που προτίθενται να ψηφίσουν τη συμφωνία ο κ. Γεωργιάδης αφού δηλώνει ότι «η ΝΔ καταδικάζει πάντα τα φαινόμενα της βίας εναντίον του οποιουδήποτε» αναφερόμενος στον κύριο Αβραμάκο σημειώνει: «Δεν θεωρώ ότι αυτό που έκανε είναι παράνομο. Οι βουλευτές είναι δημόσια πρόσωπα και ασφαλώς πρέπει να είναι ανοικτοί στο να δέχονται και την κριτική από το λαό. Αν δεν τους αρέσει αυτό, να κάνουν άλλη δουλειά».

Τέλος, αναφερόμενος στο χρόνο των εκλογών, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δηλώνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: « Οι εκλογές θα γίνουν την τελευταία μέρα... Ο κ. Τσίπρας γνωρίζοντας ότι θα συντριβεί στις εκλογές, θα κάτσει όσο μπορεί περισσότερο».

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2019 | 8:22 am


Λάρισα: Έρχεται το νέο «έξυπνο» σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στην πόλη

 

Ένα νέο σύστημα «έξυπνης» ελεγχόμενης στάθμευσης αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στη Λάρισα από τον δήμο μέσα στο 2019. Πρόκειται για ένα έργο ελεγχομένης στάθμευσης που θα συνδυάζει δύο σύγχρονα συστήματα στο οδικό δίκτυο του αστικού ιστού της πόλης, τα οποία θα δίνουν την δυνατότητα στους κατοίκους - μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας – να σταθμεύουν τα οχήματα τους, ενώ θα επιτυγχάνεται και ο ηλεκτρονικός έλεγχος της στάθμευσης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας & Αστικής Ανάπτυξης Μαβίδης Δημήτρης, σημείωσε πως «στόχος της δημοτικής αρχής είναι να κλείσει το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης μέσα στο 2019», ενώ τόνισε ότι η υλοποίηση του έργου αναμένεται να προχωρήσει άμεσα μετά την έγκριση του προϋπολογισμού. Όπως είπε ο κ. Μαβίδης η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια πιλοτική μελέτη για την στάθμευση, αλλά στοχεύει «να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την επίλυση του προβλήματος της στάθμευσης και του κυκλοφοριακού ζητήματος της πόλης».

Ο κ. Μαβίδης σημείωσε αναλυτικά ότι η μελέτη προβλέπει μια έξυπνη εφαρμογή η οποία θα περιλαμβάνει την τοποθέτηση μαγνητικών αισθητήρων στο οδόστρωμα για τον καθορισμό των θέσεων στάθμευσης αλλά και την υλοποίηση ενός σχεδίου οπτικής παρακολούθησης (μέσω καμερών) όπου θα εντοπίζει, θα καταγράφει και θα ενημερώνει για τις θέσεις στάθμευσης. Ταυτόχρονα ο αντιδήμαρχος σημείωσε ότι ο συνδυασμός των μαγνητικών και οπτικών ειδοποιητών αντιμετωπίζει διαφορετικές καταστάσεις ανάλογα με τον δρόμο, διευκολύνοντας την ολοκλήρωση της στάθμευσης άμεσα, αλλά και με βάση την πορεία των έργων του ΣΒΑΚ σε βάθος χρόνου.

Πως θα λειτουργεί το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης

Με βάση την μελέτη που μπαίνει σε εφαρμογή, το «έξυπνο» σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης (οπτικό και μαγνητικό) θα συνδέεται με ένα κέντρο ελέγχου όπου θα παρέχει στους πολίτες την δυνατότητα πληρωμής, την δυνατότητα πληροφόρησης για το χρόνο αλλά και για τις κενές θέσεις στάθμευσης. Επίσης το σύστημα διαμορφώνεται έτσι ώστε με την χρήση του κέντρου ελέγχου να επιτυγχάνεται και ο έλεγχος των παραβάσεων από την δημοτική αστυνομία.

Σύμφωνα με την μελέτη, ο πολίτης θα μπορεί μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό του τηλέφωνο ή στο τάμπλετ του να ενημερώνονται σε ζωντανό χρόνο ποιες είναι οι κενές θέσεις στάθμευσης. Με την ίδια εφαρμογή ο χρήστης θα μπορεί να πληρώσει τη θέση στάθμευσης και να παρακολουθεί τον αντίστοιχο χρόνο που θα σταθμεύσει.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία αναμένεται να εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία σύγχρονοι σταθμοί πληρωμής (pay station) όπου θα δέχονται όλους τους τρόπους πληρωμής. Το σύστημα προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι σε περίπτωση που κάποιο όχημα σταθμεύσει σε θέση ελεγχόμενης στάθμευσης, αυτόματα να υπάρχει ειδοποίηση στο κέντρο ελέγχου για την θέση. Σε περίπτωση που έχει παρέλθει ο χρόνος, το σύστημα θα ειδοποιεί το κέντρο ελέγχου για την παράβαση. Τέλος, από το κέντρο ελέγχου άμεσα θα εκτυπώνεται η κλήση της παράβασης και σε συνδυασμό με την φυσική παρουσία του δημοτικού αστυνόμου θα επικυρώνεται η παράβαση στο όχημα.

Τι θα γίνει με τους μόνιμους κατοίκους του κέντρου της πόλης;

Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχόλησε τους εμπνευστές του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) ήταν το ζήτημα της αντιμετώπισης των θέσεων στάθμευσης των μόνιμων κατοίκων στο κέντρο της Λάρισας. Άλλωστε η διαμόρφωση των δρόμων, αλλά και η πεζοδρόμηση που υλοποιείται μέσω ΣΒΑΚ, θέτει ως επιτακτικό καθήκον την προσφορά λύσης για την στάθμευση των οχημάτων των κατοίκων που διαμένουν στον κέντρο της θεσσαλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον κ. Μαβίδη το έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης που αναμένεται να λειτουργήσει, βασίζεται σε μια μελέτη των κυκλοφοριολόγων η οποία υπολογίζει ότι οι κάτοικοι που διαθέτουν αυτοκίνητο στο κέντρο της Λάρισας είναι περίπου 3.000. Με βάση το παραπάνω και με την υλοποίηση του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης αναμένεται όλες αυτές οι θέσεις να αποδοθούν στους κατοίκους του κέντρου με αντίστοιχες ζώνες .

Με βάση το σχεδιασμό λοιπόν, οι κάτοικοι του κέντρου της πόλης θα πρέπει να κάνουν μια ηλεκτρονική αίτηση με όλα τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν ότι πράγματι είναι μόνιμοι κάτοικοι και να καταχωρηθούν στο σύστημα ώστε να χρησιμοποιούν τις θέσεις. Αντίστοιχα στους κατοίκους του πεζοδρομημένου κέντρου θα τους ζητηθεί να κάνουν μια ηλεκτρονική αίτηση διέλευσης των πεζοδρόμων, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν και μια θέση νόμιμης στάθμευσης.

Σημειώνεται ότι οι περίπου 3.000 θέσεις θα είναι θέσεις αποκλειστικής χρήσης από μόνιμους κατοίκους και η στάθμευση από άλλο όχημα θα θεωρείται παράβαση.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2019 | 8:18 am


Οι εφημερίδες σήμερα

 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Οι Πρέσπες και το πολιτικό μπιγκ μπανγκ"

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Στην παγίδα των Πρεσπών"

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: 66% ΟΧΙ στις Πρέσπες"

REAL NEWS: ""Κόκκινος" συναγερμός για τις τράπεζες"

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Τα μυστικά των Πρεσπών"

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Παγίδα για τα αυθαίρετα το περουσιολόγιο"

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: " Κωδικός: Αναδιάταξη και εισβολή στο Κίνημα Αλλαγής

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: " Οι Πρέσπες καταλύτης για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων"

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Πάνδημο "ΟΧΙ"

Documento: "Οι Πρέσπες φέρνουν πολιτικό Big Bang"

ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ: "Προοδευτικό μέτωπο χτίζουν οι Πρέσπες"

Η ΕΠΟΧΗ: "Καταλύτης εξελίξεων η κύρωση της συμφωνίας"

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2019 | 8:12 am


Λιβύη: Νεκρός φωτορεπόρτερ σε συγκρούσεις στην Τρίπολη

 

Ένας φωτορεπόρτερ που εργαζόταν ως ελεύθερος επαγγελματίας και συνεργαζόταν με το Associated Press καθώς και με άλλους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, σκοτώθηκε σε συγκρούσεις μεταξύ αντιμαχόμενων πολιτοφυλακών στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη, ανέφεραν ένας κυβερνητικός αξιωματούχος και συγγενείς του θανόντος φωτορεπόρτερ.

Ο Μοχάμεντ Μπεν Χαλίφα σκοτώθηκε από αδέσποτα πυρά καθώς κάλυπτε τις συγκρούσεις στην λιβυκή πρωτεύουσα.

Οι μάχες ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα, παρά την κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2019 | 8:08 am


«Μάχη» για τις προσλήψεις στην εκπαίδευση

 

Μετωπική υπουργείου Παιδείας - εκπαιδευτικών για τη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας

Όταν η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωνε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε προσλήψεις περίπου 15.000 εκπαιδευτικών για τα δημόσια σχολεία της χώρας, μάλλον δεν περίμενε αυτό που ακολούθησε, δηλαδή ένα κύμα σφοδρών αντιδράσεων τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών.

Και αν η αρνητική στάση της Ν.Δ. δικαιολογείται για αντιπολιτευτικούς λόγους, για κάποιους μπορεί να μοιάζει ακατανόητο το ότι οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν και μάλιστα ύστερα από πολλά χρόνια – ελέω κρίσης – χωρίς μόνιμες προσλήψεις στη δημόσια εκπαίδευση, οι οποίες επιπλέον προβλέπεται να γίνουν χωρίς διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Το πράγμα μοιάζει περιπλεγμένο κι έτσι, προτού κάποιος πανηγυρίσει για το ότι θα γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα δημόσια σχολεία ή απορρίψει τον τρόπο με τον οποίο αυτές προγραμματίζεται να γίνουν, καλό θα είναι να γνωρίζει τι ακριβώς σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας.

 

Χωρίς γραπτό διαγωνισμό

Το σχέδιο νόμου που το υπουργείο Παιδείας έφερε στη Βουλή ουσιαστικά αποτέλεσε συνέχεια της εξαγγελίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα τέλη Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, για προσλήψεις 15.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας. Περιγράφοντας τον γενικότερο σχεδιασμό ο κ. Τσίπρας είχε κάνει λόγο για:

Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ χωρίς γραπτό διαγωνισμό, αλλά με σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων.

Ενιαίο σύστημα μοριοδότησης και κατάταξης για μόνιμους διορισμούς αλλά και προσλήψεις μόνιμων όπου χρειάζεται.

Τρεις πυλώνες συστήματος μοριοδότησης με αναγνώριση της προϋπηρεσίας (αφορά στους αναπληρωτές), ακαδημαϊκά προσόντα και κοινωνικά κριτήρια.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, προβλέπονται 4.500 διορισμοί το 2019 στην Ειδική Αγωγή, 5.250 το 2020 και 5.250 το 2021 για τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το υπουργείο ξεκαθάρισε ότι οι προσλήψεις αυτές θα γίνουν με κριτήρια ΑΣΕΠ αλλά χωρίς γραπτό διαγωνισμό, τονίζοντας ότι «η κατάργηση του γραπτού διαγωνισμού αποτελεί πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας που εδράζεται σε ουσιαστικούς λόγους κριτικής για το κατά πόσο μια τέτοια διαδικασία (μικρής χρονικής διάρκειας και σε πολλές περιπτώσεις με απαντήσεις πολλαπλών επιλογών) μπορεί να αποτελέσει το βασικό κριτήριο επιλογής εκπαιδευτικών» τονίζοντας παράλληλα ότι «η μοριοδότηση μεγάλου φάσματος ακαδημαϊκών προσόντων σε συνδυασμό με την προϋπηρεσία εξασφαλίζει με εγκυρότερο τρόπο την επιστημονική συγκρότηση των εκπαιδευτικών, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες του σύγχρονου σχολείου».

 

Η «μάχη» της μοριοδότησης

Αναλύοντας τα κριτήρια που θα τεθούν για τις προσλήψεις, το υπουργείο Παιδείας εξήγησε ότι «δεν μπορούν να γίνουν διορισμοί με μόνον την προϋπηρεσία. Μία τέτοια διάταξη θα επανέφερε μία μορφή επετηρίδας και θα ερχόταν σε αντίθεση με τις συνταγματικές επιταγές» και σημείωσε ότι ως ανώτατος χρόνος προϋπηρεσίας τίθενται οι 120 μήνες, διευκρινίζοντας πως «δεν γίνεται να μην υπάρχει ανώτατο όριο, αφού με βάση το Σύνταγμα πρέπει η προϋπηρεσία να είναι συγκρίσιμη με τα ακαδημαϊκά προσόντα. Οι 120 μήνες επελέγησαν αφ’ ενός γιατί αντιστοιχούν στη δεκαετία της αδιοριστίας και αφετέρου γιατί καλύπτουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εχόντων προϋπηρεσία ως αναπληρωτές».

Ωστόσο, ακριβώς αυτό το όριο είναι που πυροδότησε τη σύγκρουση του υπουργείου με τους εκπαιδευτικούς, με τις ομοσπονδίες δασκάλων (ΔΟΕ) και καθηγητών (ΟΛΜΕ) να ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι το νέο σύστημα διορισμών «απαξιώνει την προϋπηρεσία και το πτυχίο και οδηγεί σε ένα αέναο κυνήγι τίτλων και προσόντων με όρους ανισότητας» και κάνοντας λόγο για «εμπόριο ελπίδας» από πλευράς υπουργείου προς τους χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς και «περιφρόνηση» των αναπληρωτών που καλύπτουν πάγιες ανάγκες της εκπαίδευσης. Στην ουσία, οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ζητούν να προχωρήσει το υπουργείο στην πρόσληψη των περίπου 25.000 εκπαιδευτικών που έχουν προϋπηρεσία αναπληρωτών στα δημόσια σχολεία, ζήτημα που έθεσε και το ΚΚΕ σε συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με τον Γαβρόγλου να απαντά ότι «πρόκειται για λαϊκίστικο αίτημα και η κοινωνία κατανοεί ότι την κοροϊδεύετε», αφού, όπως υποστήριξε, η ικανοποίησή του σημαίνει εφαρμογή του νόμου 3848 που προβλέπει μοριοδότηση κατά 50% από τον γραπτό διαγωνισμό.

 

Στο πλάνο και ο Μητσοτάκης

Και ενώ οι εκπαιδευτικοί κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους κατά του νομοσχεδίου με νέα απεργιακή κινητοποίηση και συλλαλητήριο σήμερα, ημέρα ψήφισης του επίμαχου σχεδίου στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 έστειλε τα δικά του μηνύματα σχετικά με το ζήτημα των διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, ο Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε με νόημα ότι «η Παιδεία χρειάζεται ενίσχυση. Αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να δεσμευθώ σε οποιονδήποτε αριθμό προσλήψεων, εάν δεν μελετήσω πρώτα ενδελεχώς τα στοιχεία και διαπιστώσω πόσα πραγματικά κενά υπάρχουν. Προσλήψεις στον αέρα, μόνο και μόνο για να στέλνουμε ένα “φιλολαϊκό μήνυμα”, εγώ δεν πρόκειται ποτέ να εξαγγείλω».

Μάλιστα, σε πλήρη αντίθεση με το σύστημα Γαβρόγλου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι «όταν μελετήσουμε τα πραγματικά κενά, θα εξαγγείλουμε πόσες πραγματικά προσλήψεις χρειάζονται να γίνουν στην Παιδεία, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν και το γεγονός, είναι μια πραγματικότητα σήμερα, ότι έχουμε πάρα πολλούς εκπαιδευτικούς οι οποίοι είναι σε ένα καθεστώς ετήσιας ομηρίας μέσα από το καθεστώς των αναπληρωτών. Για τους οποίους θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την προϋπηρεσία τους, αλλά – θα το πω γιατί θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος – με διαγωνισμό από το ΑΣΕΠ. Προσλήψεις χωρίς διαγωνισμούς δεν πρόκειται να γίνουν από την επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.».

Issue: 
2056
Issue date: 
17-1-2019
Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2019 | 6:00 am


Νέα όρια για σύνταξη - Αφορούν μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με ανήλικα τέκνα, βαρέα και 35ετία

 

Οι προϋποθέσεις για παλαιούς και νέους δικαιούχους

Χαράς ευαγγέλια για 27 κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι μπορούν να αποχωρήσουν με πλήρη ή μειωμένη σύνταξη μέσα στο 2019 σε μικρότερη ηλικία από αυτές των 62 και 67 ετών, καθώς μετά το 2015 τελειώνει ουσιαστικά το δικαίωμα αυτό.

Πιο συγκεκριμένα τα όρια , από 1η Ιανουαρίου 2019 αυξάνονται ανά έτος έως και το 2022.

Τυχεροί λοιπόν για φέτος είναι οι κατά κύριο λόγο πρώην μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα με ανήλικο παιδί ή με βαρέα και ανθυγιεινά ή με 35ετία, μπορούν φέτος να ανοίξουν την πόρτα προς τη σύνταξη, αρκεί να συμπληρώνουν και το απαραίτητο όριο ηλικίας. Σύνταξη δικαιούνται όσοι έχουν από παλιά θεμελιωμένο δικαίωμα που δεν το έχουν ασκήσει, όπως και όσοι θεμελιώνουν φέτος για πρώτη φορά.

Δείτε έναν πλήρη οδηγό για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να ανοίξουν φέτος την πόρτα της εξόδου:

● Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης, γεννημένοι το 1952. Συμπληρώνουν φέτος το 67ο έτος της ηλικίας τους και μπορούν να φύγουν με πλήρη σύνταξη.

● Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης, γεννημένοι το 1957 που συμπληρώνουν φέτος το 62ο έτος της ηλικίας τους. Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη εφόσον έχουν 100 ημέρες ασφάλισης την τελευταία 5ετία.

● Γυναίκες υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα γεννημένες το 1959, οι οποίες έγιναν 57 ετών το 2016 και συμπλήρωσαν 10.000 ένσημα το 2010, μπορούν φέτος να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 59 ετών και 6 μηνών με πλήρη σύνταξη.

● Γυναίκες ασφαλισμένες στο πρώην ΙΚΑ γεννημένες το 1960, οι οποίες έγιναν 56 ετών το 2016, συμπλήρωσαν 10.000 ένσημα το 2011 και 10.400 ημέρες ασφάλισης μέχρι σήμερα, μπορούν φέτος να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 58 ετών και 9 μηνών με μειωμένη σύνταξη.

● Γυναίκες γεννημένες το 1961, οι οποίες έγιναν 55 ετών το 2016, συμπλήρωσαν 10.000 ένσημα το 2010, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν φέτος με μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 58 ετών.

● Άνδρες ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ γεννημένοι το 1955, που έγιναν 62 ετών το 2017 και συμπλήρωσαν 10.000 ένσημα το 2010, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν φέτος σε ηλικία 63 ετών και 11 μηνών με πλήρη σύνταξη.

● Άνδρες μισθωτοί που έχουν γεννηθεί στα τέλη του 1954, έγιναν 63 ετών το 2017 και συμπλήρωσαν 10.000 ημέρες ασφάλισης το 2011, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 64 ετών και 6 μηνών φέτος με πλήρη σύνταξη.

● Γυναίκες - μητέρες στο πρώην ΙΚΑ που έχουν γεννηθεί το 1961, έγιναν 55 ετών το 2016, συμπλήρωσαν 5.500 ημέρες ασφάλισης το 2010 και είχαν τότε ανήλικο παιδί (γεννημένο από το 1992 και μετά), μπορούν να συνταξιοδοτηθούν φέτος με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 58 ετών.

● Γυναίκες - μητέρες μισθωτοί ιδιωτικού τομέα που έχουν γεννηθεί το 1959, έγιναν 57 ετών το 2016, συμπλήρωσαν 5.500 ημέρες ασφάλισης το 2011 και είχαν τότε ανήλικο παιδί (γεννημένο από το 1993 και μετά), μπορούν να συνταξιοδοτηθούν φέτος με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 59 ετών και 6 μηνών.

● Γυναίκες - μητέρες που έχουν γεννηθεί το 1957 (πρώτο τετράμηνο), έγιναν 60 ετών το 2017, συμπλήρωσαν 5.500 ημέρες ασφάλισης το 2012 και είχαν τότε ανήλικο παιδί (γεννημένο από το 1994 και μετά), μπορούν να συνταξιοδοτηθούν φέτος με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 62 ετών και 8 μηνών.

● Γυναίκες - μητέρες του πρώην ΙΚΑ που έχουν γεννηθεί το 1961, έγιναν 55 ετών το 2016, συμπλήρωσαν 5.500 ημέρες ασφάλισης το 2012 και είχαν τότε ανήλικο παιδί (γεννημένο από το 1994 και μετά), μπορούν να συνταξιοδοτηθούν φέτος με μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 58 ετών.

● Άνδρες και γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα που είναι γεννημένοι το δεύτερο εξάμηνο του 1959, έγιναν 58 ετών το 2017, συμπλήρωσαν 35ετία το 2010, μπορούν να αποχωρήσουν φέτος με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 59 ετών και 6 μηνών.

● Άνδρες και γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα που είναι γεννημένοι το δεύτερο εξάμηνο του 1959, έγιναν 58 ετών το 2017 και συμπλήρωσαν 35ετία μέχρι το 2011, μπορούν να αποχωρήσουν φέτος με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 59 ετών και 6 μηνών και με τουλάχιστον 36 έτη ασφάλισης (10.800 ένσημα).

● Άνδρες και γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα που είναι γεννημένοι από 1.11.1958 μέχρι 31.12.1958, έγιναν 59 ετών το 2017 και συμπλήρωσαν 35ετία (10.500 ένσημα) το 2012, μπορούν να αποχωρήσουν φέτος με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 60 ετών και 2 μηνών.

● Άνδρες και γυναίκες γεννημένοι το πρώτο εξάμηνο του 1959, που έγιναν 59 ετών το 2018 και συμπλήρωσαν 10.500 ημέρες ασφάλισης (35ετία) το 2012, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 60 ετών και 6 μηνών φέτος.

● Άνδρες και γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα, γεννημένοι το 1957, που συμπληρώνουν φέτος τα 62 έτη της ηλικίας τους και έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης (12.000 ημέρες), συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη.

● Άνδρες και γυναίκες που έχουν 10.500 ένσημα, εκ των οποίων τουλάχιστον 7.500 στα βαρέα το 2010 και είναι γεννημένοι το 1964, συμπληρώνουν φέτος το 55ο έτος της ηλικίας τους και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη.

● Άνδρες και γυναίκες που έχουν 10.500 ένσημα, εκ των οποίων τουλάχιστον 7.500 στα βαρέα το 2010 και είναι γεννημένοι το 1966, συμπληρώνουν φέτος το 53ο έτος της ηλικίας τους και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη.

● Άνδρες και γυναίκες που έχουν 10.500 ένσημα, εκ των οποίων τουλάχιστον 7.500 στα βαρέα το 2011 και είναι γεννημένοι στις αρχές του 1964, συμπληρώνουν φέτος την ηλικία των 55 ετών και 9 μηνών και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη.

● Άνδρες και γυναίκες που έχουν 10.500 ένσημα, εκ των οποίων τουλάχιστον 7.500 στα βαρέα το 2011 και είναι γεννημένοι στις αρχές του 1966, συμπληρώνουν φέτος την ηλικία των 53 ετών και 9 μηνών και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη.

● Άνδρες και γυναίκες που έχουν 10.500 ένσημα, εκ των οποίων τουλάχιστον 7.500 στα βαρέα το 2012 και είναι γεννημένοι στις αρχές του 1963, συμπληρώνουν φέτος 56 έτη και 6 μήνες και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη.

● Άνδρες και γυναίκες που έχουν 10.500 ένσημα, εκ των οποίων τουλάχιστον 7.500 στα βαρέα το 2012 και είναι γεννημένοι στις αρχές του 1964, συμπληρώνουν φέτος 54 έτη και 6 μήνες και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη.

● Γυναίκες που είχαν το 2010 συνολικά 4.500 ένσημα, από τα οποία τουλάχιστον 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά, γεννημένες το 1964, συμπληρώνουν φέτος την ηλικία των 55 ετών και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη. Τα 1.000 βαρέα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί τα 13 τελευταία χρόνια πριν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας.

● Γυναίκες που είχαν το 2011 συνολικά 4.500 ένσημα, από τα οποία τουλάχιστον 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά, είναι γεννημένες το 1963, συμπληρώνουν φέτος την ηλικία των 56 ετών και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν µε πλήρη σύνταξη. Τα 1.000 βαρέα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί τα 13 τελευταία χρόνια πριν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας.

● Γυναίκες που είχαν το 2012 συνολικά 4.500 ένσημα, από τα οποία τουλάχιστον 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά, είναι γεννημένες το 1962, συμπληρώνουν φέτος την ηλικία των 57 ετών και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη. Τα 1.000 βαρέα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί τα 13 τελευταία χρόνια πριν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας.

● Γυναίκες που είχαν από το 2013 και μετά συνολικά 4.500 ένσημα, από τα οποία τουλάχιστον 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά, είναι γεννημένες το 1957 ή νωρίτερα, συμπληρώνουν φέτος την ηλικία των 62 ετών και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη. Τα 1.000 βαρέα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί τα 13 τελευταία χρόνια πριν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας.

● Άνδρες που έχουν συνολικά 4.500 ένσημα, εκ των οποίων τουλάχιστον 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά και είναι γεννημένοι το 1957, συμπληρώνουν την ηλικία των 62 ετών φέτος και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη. Τα 1.000 βαρέα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί τα 13 τελευταία χρόνια πριν τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας.

 

Issue: 
2056
Issue date: 
17-1-2019
Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2019 | 6:00 am


Προς ενσωμάτωση τα «Κίτρινα Γιλέκα»;

 

Μακρόν και Λεπέν προσπαθούν να πείσουν τους... «άπιστους» να καταλαγιάσουν - Έτοιμο για κόμμα το κίνημα που συντάραξε τη Γαλλία

Ύστερα από την περίοδο της μετα-κρίσης, η Ευρώπη και γενικότερα ο κόσμος παλεύει να κατανοήσει τι μέλλει γενέσθαι με τα κινήματα που γεννήθηκαν ως «αντίδραση» στις αδικίες που παράγει ο καπιταλισμός σε περιβάλλον παγκοσμιοποίησης.

Με εμφανή τα στοιχεία ροπής προς τα άκρα στην αρχή – ή καλύτερα την έντονη προσπάθεια καπήλευσης των αντίστοιχων κινήσεων από τα κόμματα των άκρων – και μια ευρωσκεπτικιστική και ορισμένες φορές εθνικιστική ρητορική, τα κινήματα αυτά είναι εδώ και αναζητείται τρόπος ενσωμάτωσής τους και ένταξής τους σε mainstream αντιλήψεις και πολιτικούς χώρους.

Αυτή την προσπάθεια ενσωμάτωσης των «Κίτρινων Γιλέκων» έχουν αναλάβει στη Γαλλία – ο καθένας με τη δική του ατζέντα φυσικά – ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Το κίνημα, που είναι απλοϊκά ασαφές και περισσότερο κίνημα ανατροπής του Μακρόν – και ό,τι αυτός εκπροσωπεί – και ιδρύθηκε στη γαλλική περιφέρεια με αφορμή την αύξηση της τιμής των καυσίμων, συνεχίζει να κάνει έντονη την παρουσία του με επεισοδιακές διαδηλώσεις.

 

«Νέο συμβόλαιο με το έθνος»

Ο Μακρόν επιθυμεί να κάνει δημόσιο διάλογο με αφορμή τα «Κίτρινα Γιλέκα» και απολογισμό αυτής της διαβούλευσης στις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με επιστολή που διέρρευσε στον Τύπο.

«Θέλω να μετατρέψω μαζί σας την οργή σε λύσεις» δηλώνει στο τέλος της επιστολής του, την οποία είχε αναγγείλει κατά το μήνυμά του για το νέο έτος εν μέσω της κρίσης των «Κίτρινων Γιλέκων». Προτείνει η διαβούλευση να διεξαχθεί βάσει 35 ερωτήσεων επί τεσσάρων θεμάτων που έχουν ήδη καθοριστεί και είναι η δημοκρατία, η οικολογική μετάβαση, η φορολογία, η μετανάστευση.

«Οι προτάσεις σας θα επιτρέψουν λοιπόν τη σύνταξη ενός νέου συμβολαίου για το έθνος, την οικοδόμηση της δράσης της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου, αλλά επίσης τη διαμόρφωση των θέσεων της Γαλλίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο» εξηγεί ο Μακρόν.

Ενδεικτικές ερωτήσεις αποτελούν κάποιες από τις ακόλουθες:

● «Ποιοι φόροι θεωρείτε ότι πρέπει να μειωθούν κατά προτεραιότητα;».

● «Πρέπει να καταργηθούν ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες που είναι ξεπερασμένες ή πολύ δαπανηρές σε σχέση με τη χρησιμότητά τους;».

● «Ποιες συγκεκριμένες προτάσεις θα κάνατε για την επιτάχυνση της περιβαλλοντικής μετάβασης;».

● «Πρέπει να ενισχυθεί η προσφυγή σε δημοψηφίσματα;».

Δεν ξεχνά να αναφερθεί και στη μετανάστευση θέτοντας μια βασική προϋπόθεση: «Όταν θα έχουν εκπληρωθεί οι υποχρεώσεις μας ως προς το άσυλο, θα θέλατε να έχουμε τη δυνατότητα να ορίζουμε ετήσιους στόχους που θα προσδιορίζονται από το Κοινοβούλιο;».

«Δεν θα ανακαλέσουμε μέτρα που έχουμε λάβει για να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις και για να καταστήσουμε την απασχόληση πιο προσοδοφόρα» τονίζει ο Μακρόν, χωρίς να αναφερθεί ειδικά στον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ISF), του οποίου την επαναφορά ζητάει το κίνημα. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη μείωση των φόρων χωρίς να μειώσουμε το συνολικό επίπεδο των δημοσίων δαπανών» προειδοποιεί.

 

«Μαζικό όχι στην Ε.Ε.»

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη γραμμή του τραμπισμού, η Λεπέν «μεταφράζει» το άμορφο κίνημα των «αγανακτισμένων» ως επιβεβαίωση της παγκόσμιας ακροδεξιάς ατζέντας περί μιας θυμωμένης παραμελημένης κοινωνικής τάξης που αντιδρά στον «ευρωμονόδρομο» και την παγκοσμιοποίηση και, πάντα σύμφωνα με την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, αποτελεί το απόλυτο όχημα για τον εξαναγκασμό του Μακρόν σε παραίτηση.

Η προίκα των «Κίτρινων Γιλέκων» ελκύει τις mainstream πολιτικές παρατάξεις που επιθυμούν διακαώς να το εντάξουν και να το μετατρέψουν από «ενοχλητικό απολιτικό κύμα» σε μια θεσμοθετημένη ατζέντα που θα διαμορφώσει το πολιτικό κλίμα στη Γαλλία.

 

«Κίτρινοι… Αγανακτισμένοι»

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» γίνονται κόμμα δίνοντας, για την ώρα, έμφαση στη συνωμοσιολογία, τον λαϊκισμό, την υπεραπλούστευση και την καταγγελία. Η νοικοκυρά, οργανοπαίκτης ακορντεόν και εποχική πυροσβέστης Ζακλίν Μουρό, η οποία πρωταγωνίστησε στις κινητοποιήσεις τους, θέλει τώρα να γίνει αυτή που θα εκφράσει τον πολιτικό φορέα του κινήματος.

Μιλώντας στη «Figaro» δηλώνει τις προθέσεις της να λανσάρει ένα κόμμα με την επωνυμία «Οι αναδυόμενοι» («Les Emergents»). «Το όνομα μπορεί να αλλάξει, αλλά το νέο κόμμα θα προτείνει μια εναλλακτική λύση στους Γάλλους – και όχι μόνο στα ‘‘Κίτρινα Γιλέκα’’». «Είναι πολύ φρέσκα όλα αυτά. Δεν έχουμε ακόμη καταθέσει καταστατικό, αλλά θα το κάνουμε άμεσα» δηλώνει η Μουρό, από τα πρώτα στελέχη των «Κίτρινων Γιλέκων».

«Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται. Μου γράφουν στο Facebook, έχω πολλή δουλειά κάθε βράδυ!» σχολιάζει. Προς το παρόν επιθυμεί να διοργανώσει μια «μεγάλη συνάντηση» με όσους Γάλλους ενδιαφέρονται για ένα νέο κόμμα, ώστε να βρουν μαζί μια ονομασία, αλλά κυρίως για να καταγράψουν τις βασικές αρχές του.

Αμέσως έβαλε όρια στη μία πλευρά των άκρων. «Η δημιουργία του κόμματός μας δεν θα αρέσει στην Ανυπότακτη Γαλλία και τον Ζαν Λυκ Μελανσόν. Θα τους πάρουμε τους ψηφοφόρους» δηλώνει για τον νεοκομμουνιστή ηγέτη που ζητάει την κατάργηση της Ε.Ε. Δηκτικά κάποιοι επισημαίνουν ότι δεν αναφέρεται καθόλου στη Λεπέν και δεν κρύβει τη συμπάθειά της στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εν ολίγοις, σε αυτή την πραγματικότητα – στην οποία επικρατεί στη δημόσια σφαίρα το Facebook των fake news και των ρωσικών bots και τα κινήματα χτίζονται πάνω στον λαϊκίστικο εντυπωσιασμό – το ερώτημα παραμένει: Το τέλος της πολιτικής προκαλεί το τέλος της δημοκρατίας – όπως την ξέραμε – ή το αντίστροφο;

 

Issue: 
2056
Issue date: 
17-1-2019
Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2019 | 6:00 am


Αυξήσεις επιδομάτων λόγω κατώτατου μισθού

 

Η επικείμενη αλλαγή επηρεάζει άμεσα τουλάχιστον 400.000 μισθωτούς

Δεκαέξι επιδόματα, αμοιβές, παροχές και βοηθήματα αυξάνονται μαζί με τον κατώτατο μισθό. Επίδομα γάμου, «παγωμένες» τριετίες, τακτική επιδότηση ανεργίας, βοηθήματα του ΟΑΕΔ, μισθοί κοινωφελούς εργασίας και άλλων προγραμμάτων επιδοτούμενης απασχόλησης, απολαβές μερικών απασχολούμενων κ.ά. συμπαρασύρονται από τον κατώτατο μισθό διαμορφώνοντας νέο τοπίο στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα.

Η επικείμενη αύξηση επηρεάζει άμεσα τουλάχιστον 400.000 μισθωτούς. Οι 200.000 αμείβονται με μισθούς από 500 έως 600 ευρώ, ενώ άλλοι 200.000 εργάζονται με μερική απασχόληση και εισπράττουν μισθό που εξαρτάται από τον κατώτατο. Έμμεσα, όμως, επηρεάζονται πολλοί περισσότεροι. Όλες οι παροχές και τα επιδόματα που επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι τα εξής:

1. «Παγωμένες» τριετίες.

2. Επίδομα γάμου.

3. Αποδοχές όσων εργάζονται με μερική απασχόληση, εκτός αν εμπίπτουν σε κλαδική σύμβαση που ορίζει υψηλότερους μισθούς.

4. Επίδομα ανεργίας.

5. Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας.

6. Ειδικό βοήθημα έπειτα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων.

7. Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας.

8. Ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών.

9. Ειδικό εποχικό βοήθημα.

10. Ειδική παροχή μητρότητας.

11. Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη.

12. Αμοιβές προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

13. Προγράμματα νέων θέσεων εργασίας.

14. Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑΣ μαθητείας.

15. Πρόγραμμα Επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών ΑΤΕΙ - ΑΣΠΑΙΤΕ.

16. Καταβολή αποδοχών σε σπουδαστές που απέχουν από εργασία για συμμετοχή τους σε εξετάσεις.

 

Issue: 
2056
Issue date: 
17-1-2019
Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2019 | 6:00 am


Ντιμιτρόφ: Πολύ σπουδαία για να αποτύχει η συμφωνία των Πρεσπών

 

Τη συμφωνία των Πρεσπών εξήρε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ στο πρακτορείο Αναντολού καθώς όπως δήλωσε είναι «πολύ σπουδαία για να αποτύχει»!

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Άγκυρα, ο Ντιμιτρόφ υπογράμμισε πως τα διακυβεύματα που υπάρχουν και οι εγκωμιαστικές δηλώσεις από όλο το κόσμο καθιστούν τη συμφωνία των Πρεσπών καίριας σημασίας.

Μάλιστα αφού χαρακτήρισε ιστορική τη διαδικασία ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι «η Μακεδονία έχει χάσει μια γενιά περιμένοντας, εξαιτίας αυτού του ζητήματος για την ονομασία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε πρόσφατα ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο και ανέφερε ότι «κατά συνέπεια νομίζω ότι σύντομα, σε λίγες μέρες, θα δούμε αυτή την επικύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Επίσης πρόσθεσε ότι στη συνέχεια θα υπάρξει ψηφοφορία για το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στο ελληνικό κοινοβούλιο και ότι με την επικύρωση αυτή η διαδικασία θα οριστικοποιηθεί.

Όσον αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε πως “τυπικά, αυτό θα υλοποιηθεί ανάλογα με την ταχύτητα των διαδικασιών στα διάφορα κοινοβούλια, πιθανότατα, στις αρχές του επόμενου έτους. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, θα τεθεί στο τραπέζι πολύ σύντομα, ίσως ακόμη και τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους».

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2019 | 9:50 pm


Κι ο ΠΑΟΚ, το βιολί του

 

Τι κι αν ο αντικαταστάτης του Πρίγιοβιτς δεν έχει μπει ακόμα στο ρόστερ του ΠΑΟΚ; Τι κι αν είχε μάθει ότι το Ολυμπιακός συνεχίζει το κυνήγι του; Η ομάδα του Λουτσέσκου είναι ασταμάτητη φέτος, κάτι που κατάλαβε κι ο Πανιώνιος που έχασε με συνοπτικές διαδικασίες (3-0).

Ο Μπίσεσβαρ είχε μόλις βάλει την υπογραφή του στην ανανέωση του συμβολαίου του, και φρόντισε να βάλει τη «τζίφρα» του στον αγώνα πρωταθλήματος με τους «κυανέρυθρους» αφού ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ στο 11ο λεπτό και κέρδισε την αποβολή του Μακρύλλου στο 40’.

Ο ΠΑΟΚ πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενος με 2-0 αφού στο μακρινό σουτ του Βιερϊνια, ο γκολκίπερ του Πανιωνίου δεν μπόρεσε να αντιδράσει.

Τυπική διαδικασία το δεύτερο ημίχρονο και το γκολ του Σακχόφ απλά σφράγισε το απίστευτο αήττητο σερί των 16 αγώνων πρωταθλήματος για τον ΠΑΟΚ με τον εντυπωσιακό εξής απολογισμό: 15 νίκες, 1 ισοπαλία, 44 βαθμοί.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2019 | 9:41 pm


Ζάκυνθος: Δύο νέες σεισμικές δονήσεις 3,8 και 3,7 Ρίχτερ ταρακούνησαν το νησί

 

Δεν σταματάει να δονείται αυτό το νησί. Δύο νέες σεισμικές δονήσεις σε διάστημα μίας ώρας ταρακούνησαν τη Ζάκυνθο, αποδεικνύοντας ότι ο Εγκέλαδος είναι ακόμη εκεί, μετά την εκδήλωση του βασικού φαινομένου των 6,6 Ρίχτερ.

Αναλυτικά, στις 18:45 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 28 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού και εστιακό βάθος πέντε χιλιόμετρα.

Η δεύτερη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 19:42 και ήταν μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του δεύτερου σεισμού εντοπίστηκε στα 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και εστιακό βάθος επίσης πέντε χιλιόμετρα.

Οι δύο δονήσεις έγιναν αισθητές στο νησί, ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2019 | 9:06 pm


Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή - Τι θα γίνει στο Σύνταγμα

 

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα την Κυριακή λόγω των χειμερινών εκπτώσεων με προτεινόμενο ωράριο 11:00 – 18:00, με τα εμπορικά να είναι ανοιχτά μέχρι τις 20:00.

Λόγω της χαμηλής προσέλευσης τις Δευτέρες, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει για τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου να λειτουργήσουν από τις 12:00 έως τις 18:00 και όχι από τις 09:00, δεδομένου ότι συνήθως τη Δευτέρα, μετά τις Κυριακές που τα καταστήματα λειτουργούν, παρατηρείται χαμηλή προσέλευση καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται ωστόσο πως την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί το Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία κάτι που σημαίνει πως τα καταστήματα δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), τονίζει ότι είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 20/1, με προτεινόμενο ωράριο 11.00-18.00 (στη Θεσσαλονίκη).

Ο εμπορικός σύλλογος ενημερώνει πώς κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
 

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2019 | 8:45 pm


Ξαρχάκος, Αθερίδης, Ρέππας, Μαχαιρίτσας ζητούν δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

 

Ο  μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, ο Γιάννης Μηλιώκας, ο Γιώργος Χουλιαράς, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Τάσος Λιγνάδης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο ηθοποιός Θοδωρής Αθερίδης, ο σεναριογράφος και ηθοποιός Μιχάλης Ρέππας, ο τραγουδιστής Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο τραγουδιστής Γιάννης Κότσιρας είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που ζητούν δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Η γνωστή ερμηνεύτρια, στιχουργός και συνθέτης Αφροδίτη Μάνου, η οποία έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, ενημερώνει με αναρτήσεις της στο Facebook για όσους «φίλους» της ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

«Τα εθνικά θέματα και τα θέματα Δημοκρατίας, είναι αυτά που ενώνουν όλους τους πολίτες. Πρώτη φορά μετά από χρόνια λέω ΕΜΕΙΣ και το εννοώ. ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΙ λοιπόν, την Κυριακή, στο Σύνταγμα», σημειώνει στην ανάρτηση της.

 

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2019 | 8:23 pm


Συλλαλητήριο: Ποιοι σταθμοί θα παραμένουν κλειστοί - Όλες οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

 

«Αστακός» θα είναι την Κυριακή η Αθήνα λόγω του συλλαλητηρίου που θα διεξαχθεί στο Σύνταγμα για τη συμφωνία των Πρεσπών, με πολλές οδούς και σταθμούς του μετρό να κλείνουν.

Από το πρωί της Κυριακής στις 10:00 θα κλείσουν οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις.

Παράλληλα δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση από το Σάββατο στις 22:00, ενώ θα διακοπεί η κυκλοφορία την Κυριακή στις 6:00, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

 

Βγάζει τα drones η ΕΛΑΣ

Τα ελικόπτερα και τα drones της Αστυνομίας θα μεταδίδουν εικόνες από την πλατεία Συντάγματος, ενώ θα υπάρχουν κλούβες των ΜΑΤ ανάμεσα στη συγκέντρωση του Συντάγματος και την αντισυγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια. Όπως δήλωσε ο Μιχάλης Πατσίκας, εκπρόσωπος των διοργανωτών «περιμένουμε πάνω από 3.000 λεωφορεία από την Βόρεια Ελλάδα. Εκτιμούμε ότι 150.000-200.000 άνθρωποι θα κινηθούν με λεωφορεία».

 

Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας

Στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου για την Μακεδονία, η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι από την Τρίτη (15-1-2019) ζήτησε εγγράφως από το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της ΣΤΑΣΥ ΑΕ την πύκνωση των δρομολογίων του ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, την Κυριακή, για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων πολιτών οι οποίοι θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Παρ΄όλο που η πύκνωση των δρομολογίων προς τους σταθμούς περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος (Ευαγγελισμός, Μοναστηράκι, Ακρόπολη, Φιξ) εξυπηρετεί οικονομικά την ΣΤΑΣΥ ΑΕ, δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση – ούτε καν απάντηση – παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις της Επιτροπής Αγώνα.

Κατόπιν τούτων, παρακαλούνται όσοι θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο να προγραμματίσουν έγκαιρα την προσέλευση τους, καθώς θα είναι απαραίτητο να περπατήσουν μέχρι την Πλατεία Συντάγματος χωρίς να υπολογίζουν στην εξυπηρέτησή τους από την ΣΤΑΣΥ ΑΕ προς τους πλησιέστερους σταθμούς του ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Παράλληλα, έπειτα από επικοινωνία με τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής αποφασίστηκε:

τα λεωφορεία που θα ταξιδέψουν από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα θα ομαδοποιούνται στα διόδια Αφιδνών και, ανά δέκα περίπου, θα συνοδεύονται από οχήματα της Αστυνομίας ως το μετρό Κατεχάκη (πλησίον).

τα λεωφορεία που θα ταξιδέψουν από τη Δυτική και Νότια Ελλάδα θα ομαδοποιούνται στα διόδια Μάνδρας και θα συνοδεύονται από οχήματα στα μετρό ΦΙΞ και ΣΕΦ.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2019 | 8:18 pm


Δημοσκόπηση Marc: Το 66% λέει «ΟΧΙ» στη Συμφωνία των Πρεσπών - Aυτοδυναμία για τη ΝΔ

 

Νέα δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» δίνει μεγάλη διαφορά στη Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ και την εμφανίζει με αυτοδυναμία. 

Σύμφωνα με το γκάλοπ, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 32% που της δίνει αυτοδυναμία με 158 έδρες, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,1%, διατηρώντας μεγάλο μέρος των δυνάμεών του και μετά το Κίνημα Αλλαγής με 6,4%. 

Η Χρυσή Αυγή έχει το ίδιο ποσοστό με το ΚΙΝΑΛ 6,4%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 5.9%, η Ένωση Κεντρώων με 2,3%, η Ελληνική Λύση με 2,2%, το ΠΟΤΑΜΙ με 1,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,4%, η ΛΑΕ με 1,2% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΕ 1%. Επίσης ένα ακόμη σημαντικό εύρημα του γκάλοπ είναι ότι το 67,4 ζητά εκλογές το αργότερο έως το Μάιο. Τέλος το 66% λέει «ΟΧΙ» στη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Το 67,4% θέλει εκλογές το αργότερο έως τον Μάιο ενώ το 66% λέει «ΟΧΙ» στη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 19 January 2019 | 8:05 pmΦιλικοί ιστότοποι: