Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    >    Ειδήσεις & Νέα

Το Ποντίκι

Σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης η Ναυτεμπορική

 

Σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τίθεται η Ναυτεμπορική μετά από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο έκανε δεκτό το αίτημα της Eurobank. Η Eurobank πρότεινε ως ειδική διαχειρίστρια τη δικηγόρο Αθηνών Ευδοκία Παπανδρέου. Η εκποίηση εν λειτουργία των περιουσιακών στοιχείων της Ναυτεμπορικής θα γίνει με βάση το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του ΔΟΛ.

Μέσω της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης επιδιώκεται να αποφευχθεί η απαξίωση της επιχείρησης καθώς και να επιτευχθεί η σύμμετρη ικανοποίηση των πιστωτών από το τίμημα της πώλησης του ενεργητικού (εν συνόλω ή επιμέρους στοιχείων) της επιχείρησης. Όπως αναφέρεται σε άλλο σημείο της απόφασης η διάσωση της επιχείρησης δεν σημαίνει αναγκαία και διάσωση του φορέα του επιχειρηματία. Συνεπώς η διάσωση της επιχείρησης σκοπείται με την απώλεια του ελέγχου της από τον επιχειρηματία και τη μεταβίβαση της σε άλλον φορά. Επιπλέον με την υπαγωγή της σε ειδική διαχείριση η επιχείρηση του νομικού προσώπου το οποίο βρίσκεται σε γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του δεν παύει να λειτουργεί.

Σημειώνεται πως στις 2/6/2017 η Eurobank κατήγγειλε τη σύμβαση που είχε με τη Ναυτεμπορική με το λογαριασμό να παρουσιάζει υπόλοιπο 6,5 εκατ. ευρώ. Η καταγγελία της σύμβασης κοινοποιήθηκε στις 7/6/2017. Κατόπιν η Eurobank πέτυχε την έκδοση διαταγής πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου ποσού 2,5 εκατ. ευρώ πλέον τόκων. Στις 13/7/2017 υπογράφηκε ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της Eurobank και της Ναυτεμπορικής και η τελευταία αναγνώρισε την οφειλή της προς την Τράπεζα, δήλωσε δε ότι αδυνατεί να εξυπηρετήσει την οφειλή λόγω οικονομικής αδυναμίας των μετόχων της να ενισχύσουν τα κεφάλαια της, αναγνώρισε την αναγκαιότητα εύρεσης επενδυτή και μέσω του συμφωνητικού η τράπεζα χορήγησε στην πιστούχο χρονικό περιθώριο 4 μηνών προκειμένου να ανεύρει επενδυτή που θα ενισχύσει τα κεφάλαια της πιστούχου, ώστε να βρει επενδυτή.

Από το 2017 η εταιρεία βρίσκεται σε εξεύρεση επενδυτή χωρίς επιτυχές αποτέλεσμα, αναφέρεται στην απόφαση. Ένας εκ των επενδυτών που εμφανίσθηκε, είναι η γερμανική επενδυτική εταιρεία Mount Street η οποία όπως υποστήριξε η Ναυτεμπορική έχει αποστείλει δεσμευτική επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και έτσι σε εύλογο χρόνο θα καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των χρειών της. Ο ισχυρισμός αυτός απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, το 2014 η Ναυτεμπορική παρουσίασε ζημιές 4 εκατ. ευρώ, το 2015 ζημιές 1,613 εκατ. ευρώ και το 2016 ζημιές 2,55 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις της στις 31/12/2016 ανέρχονταν σε 12,3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 9,899 εκατ. ευρώ συνιστούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Η εταιρεία οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 3,138 εκατ. ευρώ το οποίο δεν εξυπηρετείται μέσω της ρύθμισης και στον ΕΦΚΑ το ποσό των 2,7 εκατ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2020 | 9:10 am


Τηλεόραση: Πότε επιστρέφουν οι «Ράδιο Αρβύλα»;

 

Έτοιμοι για την τηλεοπτική τους επιστροφή είναι ο Αντώνης Κανάκης και η ομάδα του «Ράδιο Αρβύλα».

Μετά από αρκετούς μήνες απουσίας και την τεράστια διαμάχη του με τον ΣΚΑΪ, ο Αντώνης ετοιμάζεται για μεγάλη επιστροφή, αυτή τη φορά μέσα από τη συχνότητα του OPEN.

Σύμφωνα με τον Στέφανο Κωνσταντινίδη, το «Ράδιο Αρβύλα» αναμένεται να κάνει πρεμιέρα μετά τα Χριστούγεννα, συγκεκριμένα μέσα στον Ιανουάριο, καθώς ο παρουσιαστής φέρεται να έχει ζητήσει χρόνο από το κανάλι για να προετοιμαστεί.

Διαδικτυακά, ωστόσο, θα επιστρέψει μέσα στον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, εντός της εβδομάδας θα πέσουν και οι υπογραφές με το OPEN.

Πηγή:dailymedia.com.gr

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2020 | 9:07 am


Πρόεδρος εργαζομένων ΟΑΣΑ: Έχουμε επεισόδια σε λεωφορεία από αρνητές της μάσκας

 

Την κατάσταση που επικρατεί καθημερινά στα λεωφορεία που κινούνται στους δρόμους της Αθήνας περιέγραψε ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ Μιχάλης Σιορίκης, σημειώνοντας ότι συχνά σημειώνονται επεισόδια ανάμεσα στους επιβάτες για τη χρήση της μάσκας.

«Οι αποστάσεις δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν. Υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά με επιβάτες που δεν φορούν μάσκες ή είναι αρνητές της μάσκας και υπάρχουν επεισόδια» είπε ο κ. Σιορίκης στον ΘΕΜΑ 104,6. Ωστόσο, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι «οι περισσότεροι φορούν μάσκες».

Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι χθες, Τρίτη, «είδαμε μια μείωση στον συνωστισμό με τη σταδιακή προσέλευση των πολιτών στην εργασία τους». Ο Μιχάλης Σιορίκης, σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν λεωφορεία. Από τα 1250 που θα έπρεπε να κυκλοφορούν χθες είχαμε 1050 ενώ το 10% του συγκοινωνιακού έργου ήταν από το φιλότιμο των εργαζομένων που εργάστηκαν στο ρεπό τους» πρόσθεσε ο ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2020 | 9:05 am


ΑΝΤ1: Ενισχύεται η δημοσιογραφική ομάδα του «Special Report»

 

Ενισχύεται η δημοσιογραφική ομάδα του«Special Report», που επιστρέφει στις αρχές Οκτωβρίου, κάθε Τρίτη στις 23.30 στον ΑΝΤ1.

Στην εκπομπή του Τάσου Τέλλογλου, μαζί με τον Αντώνη Φουρλή, θα έχει μόνιμη θέση φέτος και η Μαρία Σαράφογλου, συνεισφέροντας με ρεπορτάζ και έρευνες.

Η παρουσιάστρια του μεσημβρινού δελτίου του ΑΝΤ1 είχε συμμετάσχει και πέρυσι εκτάκτως στο «Special report» κάνοντας αποστολές στο εξωτερικό για το θέμα της πανδημίας, αλλά πλέον θα έχει σταθερή παρουσία.

Πηγή: media.gr

 

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2020 | 9:05 am


Βατόπουλος: «Στο χέρι μας είναι να αποφύγουμε το lockdown»

 

«Στο χέρι μας είναι να αποφύγουμε το lockdown». 

Αυτήν την αισιόδοξη εκτίμηση έκανε το πρωί της Τετάρτης στο OPEN TV ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σχολιάζοντας όλες τις τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με τον κορωνοϊό στη χώρα μας και τόνισε πως

Παράλληλα, ο καθηγητής σημείωσε πως «έχουμε σημαντική αύξηση στους διασωληνωμένους» και πως το σύστημα υγείας υφίσταται μεγάλη πίεση, ενώ όσον αφορά στο πώς εξελίσσεται η δυναμικότητα του ιού, ο Αλκ. Βατόπουλος τόνισε ότι «το νόσημα δεν είναι από την πρώτη μέρα βαρύ, 5 έως 6 ημέρες μπορεί να πάει ελαφριά και μετά να εξελιχθεί». 

Τέλος, όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής ανέφερε πως «τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό λιγότερο» και ότι «η Πολιτεία δεν έχει δυνατότητα για περισσότερες σχολικές αίθουσες». 

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2020 | 9:04 am


«Καφέ της Χαράς»: Νωρίτερα στον αέρα η σειρά του ΑΝΤ1

 

Πρεμιέρα με νέα επεισόδια την Παρασκευή στις 21:00 στον ΑΝΤ1 κάνει το Καφέ της Χαράς. 

Οι εξελίξεις τρέχουν στο ξεκίνημα της νέας σεζόν του «Καφέ της Χαράς» και η κόντρα ανάμεσα στον Περίανδρο, τη Στέλλα και τη Βάλια βρίσκεται στην κορύφωσή της.

Ένας γάμος, μια εγκυμοσύνη, ένα μυστήριο και ένας κρυφός έρωτας στα νέα επεισόδια της θρυλικής σειράς του Χάρη Ρώμα και της Άννας Χατζησοφιά.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2020 | 9:02 am


Το Super Cup του μπάσκετ στην ΕΡΤ Sports HD

 

Το διήμερο 23 και 24 Σεπτεμβρίου μη χάσετε τους πρώτους επίσημους αγώνες μπάσκετ της σεζόν. Οι τέσσερις κορυφαίοι σύλλογοι του περσινού πρωταθλήματος θα επιδιώξουν να κερδίσουν τον πρώτο τίτλο της χρονιάς.

Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Περιστέρι και Προμηθέας Πάτρας θα αγωνιστούν με σκοπό να μείνουν στην Ιστορία, καθεμιά, ως η πρώτη ομάδα που παίρνει τον.. τίτλο στη νεότευκτη διοργάνωση του ΕΣΑΚΕ.
Στο Κλειστό Γυμναστήριο Περιστερίου, την Τετάρτη 23 και την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020, ζωντανά και αποκλειστικά από την ΕΡΤ Sports HD, οι αγώνες στους οποίους δεν θα υπάρχουν φίλαθλοι λόγω του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων:

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Ημιτελικοί:

16:30 Προμηθέας Πάτρας - ΑΕΚ
21:00 Παναθηναϊκός - Περιστέρι

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

16:30 Μικρός Τελικός
21:00 Μεγάλος Τελικός

Η σεζόν του μπάσκετ κάνει πρεμιέρα στη δημόσια τηλεόραση

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2020 | 8:58 am


Ιδιοκτήτες ακινήτων: Οι ημερομηνίες-κλειδιά για λιγότερους φόρους και χωρίς πρόστιμα

 

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την ανάρτηση στο Τaxisnet των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων τρέχουν να προλάβουν προθεσμίες και να κλείσουν τις εκκρεμότητες που έχουν με την Εφορία, τους δήμους και την Πολεοδομία. 

Όσοι έχουν εισπράξει μειωμένα κατά 40% ενοίκια θα πρέπει να τα δηλώσουν μέχρι σήμερα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να κερδίσουν έκπτωση φόρου 30% για τη ζημιά που έχουν υποστεί.

Την Παρασκευή θα αρχίσουν να βλέπουν τον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet πάνω από 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) έως τις 30 Οκτωβρίου. Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών στους δήμους αλλά και για την επικαιροποίηση των μισθωτηρίων συμβολαίων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Μέχρι την ίδια προθεσμία, εάν δεν ανακοινωθεί παράταση, νομιμοποιούνται αυθαίρετες επιφάνειες με μειωμένα πρόστιμα και σε πολλές δόσεις.

Με τον χρόνο να «τρέχει» και τις ημερομηνίες να λήγουν ο κατάλογος των υποχρεώσεων και των ενεργειών για τους ιδιοκτήτες ακινήτων περιλαμβάνει

1. Την υποβολή των δηλώσεων Covid 19 από τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι μέχρι και τον Αύγουστο εισέπραξαν υποχρεωτικά μειωμένα και 40% ενοίκια. Με τη δήλωση των «χαμένων» ενοικίων οι φορολογούμενοι θα κερδίσουν έκπτωση φόρου για το 30% της ζημιάς που έχουν υποστεί. Η έκπτωση συμψηφίζεται με το φόρο εισοδήματος ή και τον ΕΝΦΙΑ. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλουν μέχρι σήμερα (σ.σ. εάν δεν υπάρξει παράταση):
- Αρχικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, για όσους δεν έχουν ακόμα υποβάλει αρχικές δηλώσεις και
- Τροποποιητικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο.

2. Τη δήλωση για τα αδήλωτα τετραγωνικά: Σε 8 ημέρες λήγει η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες για να διορθώσουν και να εμφανίσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ (www.ή στους δήμους την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους προκειμένου να απαλλαγούν από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών τελών και πρόστιμα.

3. Την επικαιροποίηση των μισθωτηρίων συμβολαίων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου από τους φορολογούμενους που ενοικιάζουν ακίνητα. Χωρίς κυρώσεις και πρόστιμα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) και να δηλώσουν την ισχύ των μισθωτηρίων συμβολαίων, δηλώνοντας για πρώτη φορά τις μισθώσεις που έχουν συναφθεί προ του 2014 οι οποίες δεν δηλώθηκαν ποτέ. Μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν λήξει θα πρέπει επίσης να δηλωθούν γιατί διαφορετικά, η μίσθωση θεωρείται ότι εξακολουθεί να ισχύει και οι φορολογούμενοι αργά ή γρήγορα θα βρεθούν μπλεγμένοι με την Εφορία.

4. Την τακτοποίηση ημιυπαίθριων – αυθαιρέτων χώρων. Στις 30 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία ημερομηνία για την νομιμοποίηση των τετραγωνικών. Εάν δεν υπάρξει παράταση, η τακτοποίηση ημιυπαίθριων και αυθαίρετων θα κοστίζει μετά την 1η Οκτωβρίου, ακριβότερα τουλάχιστον 20% σε σχέση με τώρα.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2020 | 8:52 am


«Σοκ και δέος» στα ΕΛΤΑ: «Εθελούσια» απομάκρυνση 2.000 εργαζομένων και μεγάλη μείωση μισθών

 

«Τρύπα» σχεδόν 80 εκατ. ευρώ αναμένεται να φέρει η πανδημία στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τα οποία αναζητούν τη στρατηγική για την επόμενη μέρα, με δεδομένο ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 δεν έφεραν χαμόγελα στη διοίκηση. Στελέχη μάλιστα των ΕΛΤΑ επισημαίνουν ότι για τη βιωσιμότητα του οργανισμού καθίσταται επιτακτική η εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων. Τονίζουν μάλιστα ότι, με τις έως τώρα κινήσεις και ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η διοίκηση με στόχο την περιστολή δαπανών, το όφελος αγγίζει τα 85 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά μέχρι τον Μάρτιο του 2020, καθώς το lockdown που ακολούθησε άλλαξε άρδην το τοπίο στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Ειδικότερα, στελέχη των ΕΛΤΑ σημειώνουν ότι το «νοικοκύρεμα» επετεύχθη με μια σειρά ενεργειών: 

• Προσαρμογή της αποζημίωσης συνταξιοδότησης από 30.000 σε 15.000 ευρώ, με συνολικό αναλογιστικό όφελος 60 εκατ. ευρώ. Συνέπεια ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 να κλείσουν με 28 εκατ. ευρώ EBITDA, αντί της αρχικής πρόβλεψης για ζημίες, και πραγματική ταμειακή ωφέλεια 3 εκατ. ευρώ ετησίως από την εκταμίευση του μισού ποσού για τους περίπου 200 εργαζομένους που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο.

• Μερική αναδιάταξη του δικτύου και επανασχεδιασμός της διανομής, με αποτέλεσμα τη μείωση των αναγκών σε ενοικιαζόμενο προσωπικό κατά περίπου 1.000 άτομα. Το συνολικό όφελος έφτασε τα 15 εκατ. ευρώ, χωρίς επίπτωση στο παραγόμενο έργο.
Αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών ήταν η δραστική περικοπή του μηνιαίου ελλείμματος κατά 33%, από τα 7,2 εκατ. ευρώ στα 4,7 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, η εταιρεία διατηρεί αρνητικά ίδια κεφάλαια 47 εκατ. ευρώ και προβλήματα ρευστότητας, ενώ πρακτικά λειτουργεί χάρη στην προκαταβολή που έλαβε από το κράτος για την καθολική υπηρεσία του 2020. Η ταμειακή κατάσταση της εταιρείας επιβαρύνθηκε και από τις καθυστερήσεις είσπραξης των οφειλών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων και από τη μη είσπραξη της αποζημίωσης που αφορά το καθαρό κόστος παροχής της καθολικής υπηρεσίας, ύψους 170 εκατ. ευρώ. Η καθυστέρηση αυτή, με δεδομένη τη σταθερή πτώση των εσόδων από τις υπηρεσίες που εμπίπτουν στην καθολική υπηρεσία, επηρεάζει την ικανότητα της εταιρείας να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της. Μόνο μέσα στο 2019, η εταιρεία έχασε άλλα 10 εκατ. ευρώ τζίρο, κυρίως από το επιστολικό ταχυδρομείο, ενώ η εικόνα δεν αναμένεται θετική για το 2020.

Η διαδικασία για την εθελουσία έχει ξεκινήσει με την πρόσκληση προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων για διάλογο, με στόχο, όπως αναφέρουν στελέχη της διοίκησης, «ένα ριζικά ανανεωμένο και σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, απαλλαγμένων από αγκυλώσεις του παρελθόντος» και με πρόβλεψη, μεταξύ άλλων, για μείωση αποδοχών κατά 9,1%, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το μηνιαίο έλλειμμα. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην απομάκρυνση συνολικά 2.000 εργαζομένων (όφελος 70 εκατ. ετησίως) και θεωρείται από στελέχη της εταιρείας το πιο κρίσιμο βήμα που θα οδηγήσει στην επιστροφή των ΕΛΤΑ στην κερδοφορία και στη βιωσιμότητα.

Πηγή Καθημερινή

 

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2020 | 8:50 am


Αστεροειδής θα περάσει ασυνήθιστα κοντά από τη Γη σε 24 ώρες

 

Ένας -ευτυχώς μικρός- αστεροειδής θα περάσει ασυνήθιστα κοντά από τη Γη αύριο, Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τον «2020 SW» που έχει μήκος πέντε έως δέκα μέτρα και θα πλησιάσει τον πλανήτη μας σε απόσταση 27.000 έως 28.000 χιλιομέτρων, πολύ πιο κοντά από ό,τι είναι το φεγγάρι.

Πάντως, δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσει στη Γη, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κέντρου Μελετών Κοντινών στη Γη Αντικειμένων (CNEOS) του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA.

Η Σελήνη βρίσκεται σε μία μέση απόσταση 384.000 χιλιομέτρων από τη Γη (ή περίπου 30 φορές το μέγεθος του πλανήτη μας) και, συγκριτικά, ο αστεροειδής -ο οποίος ανακαλύφθηκε μόλις στις 18 Σεπτεμβρίου από αστεροσκοπείο της Αριζόνα- θα περάσει σε απόσταση περίπου όσο δύο φορές η Γη, ακόμη πιο κοντά από ό,τι κινούνται πολλοί μετεωρολογικοί και άλλοι γεωστατικοί δορυφόροι.

Η κοντινή προσέγγιση του «2020 SW» στη Γη -με ταχύτητα περίπου 28.000 χιλιομέτρων την ώρα, πιθανώς πάνω από την Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία- θα γίνει αύριο στις 14:00 ώρα Ελλάδας και θα έχει επιπτώσεις για τον αστεροειδή, καθώς η βαρύτητα του πλανήτη μας θα μεταβάλει την τροχιά του. Δεν αναμένεται να πλησιάσει ξανά τη Γη πριν τον Ιούνιο του 2029, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του JPL.

Ο αστεροειδής - ο οποίος ολοκληρώνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο κάθε 372 μέρες (το «έτος» του είναι λίγες ημέρες μεγαλύτερο από το γήινο)- θα γίνει φωτεινότερος όσο πλησιάζει τη Γη, αλλά δεν θα είναι ποτέ ορατός με γυμνό μάτι. Θα χρειάζεται έστω ένα μικρό τηλεσκόπιο διαμέτρου έξι έως οκτώ ίντσες για την παρατήρησή του και ο αστεροειδής, ο οποίος κινείται προς τον αστερισμό των Ιχθύων, θα φαίνεται σαν ένα πολύ αργά κινούμενο άστρο.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2020 | 8:43 am


Τι θα συμβεί αν βάλεις ένα παγάκι στον αυχένα σου

 

Ο βελονισμός και η παγοθεραπεία έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως τρόποι βελτίωσης της υγείας και είναι γνωστό ότι μπορούν πράγματι να βοηθήσουν σε κάποιες καταστάσεις.

Πρωτεργάτες στην εναλλακτική ιατρική είναι οι Κινέζοι. Η κινεζική ιατρική άλλωστε αποδέχεται σε μεγάλο βαθμό τις μεθόδους βελονισμού και παγοθεραπείας.

Γνωρίζετε τι είναι το σημείο Feng Fu και πώς η εφαρμογή πάγου σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει;

Βέβαια σε κάθε περίπτωση πρέπει ΠΑΝΤΑ να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν δοκιμάσετε παγοθεραπεία ή βελονισμό.

Πώς να βάλετε το παγάκι στο σημείο Feng Fu στον αυχένα

Ξαπλώστε μπρούμυτα. Τοποθετήστε ένα παγάκι στην μέση του αυχένα και αφήστε το για 15-20 λεπτά, αλλά όχι περισσότερο. Χαλαρώστε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Οι επαγγελματίες βελονιστές συνιστούν να το κάνετε αυτό δύο φορές την ημέρα.

Επίσης, μπορείτε να στερεώσετε τον παγάκι με ένα μαντήλι ή άλλα υλικά. Μην ανησυχείτε αν αισθανθείτε έντονο κρύο για τα πρώτα δευτερόλεπτα. Απλά μείνετε εκεί και θα αρχίσετε σταδιακά να νιώθετε ζέστη.

Τι συμβαίνει όταν τοποθετείτε ένα παγάκι στον λαιμό σας

Η παραδοσιακή ιατρική της Κίνας λέει ότι ένας συνδυασμός του σημείου Feng Fu και της θεραπείας με πάγο μπορεί να αναζωογονήσει ολόκληρο το σώμα. Η τόνωση αυτού του σημείου με παγάκι μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε περισσότερη ενέργεια και κατά συνέπεια να είστε πιο υγιείς.

Παγάκι στον αυχένα: Πιθανά οφέλη

Μπορεί να μειώσει τους πονοκεφάλους και τον πόνο

Το σημείο Feng Fu σχετίζεται με την μείωση των πονοκεφάλων, την αύξηση της ενέργειας και την μείωση της ζάλης. Η πίεση, η θερμότητα ή ο πάγος στα σωστά σημεία μπορεί να διεγείρει την ενέργεια του σώματος. Αυτή η ενέργεια στρέφεται κατά του πόνου. Ο πάγος, ωστόσο, είναι η καλύτερη λύση κατά των πονοκεφάλων.

Μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου

Σύμφωνα με τα κινεζικά ιατρικά βιβλία, το σημείο Feng Fu συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Αυτό το σημαντικό κέντρο ελέγχου είναι υπεύθυνο για δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε κατάσταση βαθέως ύπνου. Μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και να μην ξυπνήσετε στην μέση της νύχτας.

Μπορεί να μειώσει το άγχος

Αυτό το σημείο συνδέεται με ψυχο-συναισθηματικές διαταραχές, κατάθλιψη και άγχος. Οι Κινέζοι υποστηρίζουν ότι η διέγερση αυτού του σημείου μειώνει τα επίπεδα άγχους. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι αν βάλετε ένα παγάκι στον αυχένα σας θα θεραπεύσετε τυχόν ψυχολογικές ασθένειες, αλλά η αναζωογόνηση του σώματος μπορεί να προκαλέσει το απαραίτητο “σοκ” για να ζήσετε καλύτερα.

Μπορεί να βοηθήσει την πέψη

Αυτό το σημείο του αυχένα διαχειρίζεται σημαντικές διαδικασίες στο σώμα, όπως η κατάποση και η σιελόρροια. Κατά συνέπεια, μπορεί να σας βοηθήσει να αφομοιώσετε καλύτερα αυτά που τρώτε. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει τον κοιλιακό πόνο, την φλεγμονή και τις κράμπες.

Πηγή: iatropedia

 

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2020 | 8:37 am


ΗΠΑ: Το τέλος του εμπορικού πολέμου με την ΕΕ προαναγγέλλει σύμβουλος του Μπάιντεν

 

Εάν κερδίσει τις εκλογές, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, θα τερματίσει τον εμπορικό πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει να αποκατασταθεί η ισορροπία ως προς τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, τόνισε σύμβουλός του χθες Τρίτη.

«Η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, χρειάζεται να βελτιώσουμε τις οικονομικές σχέσεις μας», εξήγησε ο Τόνι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διεξήχθη ψηφιακά και οργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ.

«Χρειάζεται να βάλουμε τέλος, νομίζω, στον φτιαχτό εμπορικό πόλεμο που άρχισε η κυβέρνηση (του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, υπάρχουν «άφθονα πεδία» όπου μπορούν να αυξηθούν οι εμπορικές ανταλλαγές ανάμεσα στα δύο μέρη, ωστόσο καταγράφεται «αυξανόμενη ανισορροπία στο εμπόριο αγροτικών αγαθών εξαιτίας κανόνων που μας αποτρέπουν από το να πωλούμε προϊόντα σε αγορές όπου είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί».

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ διεξάγει τα τελευταία χρόνια εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη, επιβάλλοντας ομοβροντίες δασμών σε προϊόντα εισαγόμενα από την ΕΕ, ειδικά στον χάλυβα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει απειλήσει επανειλημμένα να αυξήσει σημαντικά τους δασμούς που επιβάλλονται στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, τους δασμούς στα ευρωπαϊκά τρόφιμα αλλά και τα αλκοολούχα ποτά. Η μακρόχρονη διένεξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για τις κρατικές ενισχύσεις στις αεροπορικές βιομηχανίες Boeing και Airbus προκαλεί επίσης τριβές.

Τον Αύγουστο, ο Τραμπ ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας με την ΕΕ διαβεβαιώνοντας ότι προβλέπει την αύξηση της πρόσβασης των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή αγορά και επίσης την αύξηση των πωλήσεων αμερικανικού βοδινού κρέατος, δημιουργώντας την προσδοκία ότι επίκειται η αποκλιμάκωση των εντάσεων στις εμπορικές σχέσεις των διατλαντικών εταίρων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2020 | 8:34 am


Καλλιθέα: Άγνωστος πυροβόλησε 21χρονο και εξαφανίστηκε – Το θύμα νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό

 

Πυροβολισμούς από άγνωστο άντρα δέχθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης ένας 21χρονος στη συμβολή των οδών Μαλαχίας και Μεταμορφώσεως στην περιοχή της Καλλιθέας.

Ο 21χρονος, με καταγωγή από την Αλβανία, βρέθηκε στη μέση του δρόμου τραυματισμένος από πυροβόλο όπλο. Ασθενοφόρο τον μετέφερε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του.

Οπως αναφέρει το Έθνος, οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στη 1:20, όταν άγνωστος τον πυροβόλησε και εξαφανίστηκε προς άγνωστη κατεύθυνση, χωρίς να γίνει αντιληπτός. Εντός της ημέρας αστυνομικοί της Ασφάλειας θα επιχειρήσουν να πάρουν κατάθεση από το θύμα

 

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2020 | 8:29 am


Κορωνοϊός-Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία - Αδειάζουν κοινές ΜΕΘ για να τις μετατρέψουν σε MΕΘ-Covid-19

Δεν επαρκούν οι νέες ΜΕΘ και οι περιορισμένες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού

 

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται τα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας, ενώ όπως αποδεικνύεται στην πράξη, τα όσα έπραξε το υπουργείο Υγείας όλο το προηγούμενο διάστημα αποδεικνύονται στην πράξη εντελώς ανεπαρκή και περιορισμένα, όσον αφορά τόσο στις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών όσο και στα νέα κρεβάτια ΜΕΘ. 

Για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και το ενδεχόμενο lockdown, μίλησαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη  και ο καθηγητής δημόσιας υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 580 άτομα με κορωνοϊό. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

«Έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τονίζοντας ότι σήμερα εκκενώνονται Μονάδες Εντατικής στο Αττικό, ενώ θα ακολουθήσει το Γεννηματά και άλλα νοσοκομεία.

«Αυτή τη στιγμή ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19» τόνισε.

«Εφημερεύαμε προχθές. Τα περιστατικά που μπήκαν Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά», τόνισε η κ. Παγώνη.

Εξήγησε ότι η τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της κατάστασης πριν από 15 ημέρες, γύρω στις 5 Σεπτέμβρη, όταν δηλαδή γύρισαν όλοι από τις διακοπές και πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Στο τραπέζι επιλεκτική αναστολή δραστηριοτήτων και όχι πλήρες κλείσιμο

Είμαστε σε κομβικό σημείο που θα κρίνει αν θα παραμείνουμε σε σταθερότητα ή θα προχωρήσουμε προς μεγάλη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή σχεδόν διπλασιασμό τους κάθε λίγες ημέρες, προειδοποίησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Για το ενδεχόμενο lockdown εξήγησε ότι αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ένα πλήρες κλείσιμο αλλά περισσότερο μια επιλεκτική αναστολή σε δραστηριότητες και ενδεχομένως σε περιοχές. Τι μορφή θα έχουν θα δείξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα εξήγησε ο καθηγητής αλλά έφερε ως παράδειγμα ότι θα μπορούσαν τα μέτρα αυτά να προβλέπουν μείωση ωρών λειτουργίας δραστηριοτήτων ή επιλεκτικά μέτρα υποστήριξης και όχι αστυνομικά για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2020 | 8:28 am


Εισφορά Αλληλεγγύης: Τα 25 εισοδήματα που πληρώνουν και τα 13 που απαλλάσσονται

 

Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης θα είναι το 2021 περί τις 25 κατηγορίες εισοδημάτων, ενώ άλλες 13 κατηγορίες θα εξακολουθήσουν να επιβαρύνονται με το χαράτσι, που επιβλήθηκε «προσωρινά» το 2011, αλλά κλείνει αισίως, μια δεκαετία.

Για το 2021, πρόκειται να αναστολή της εφαρμογής του και όχι για κατάργηση ενός φόρου ο οποίος αυξάνει αισθητά τη φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων, με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Επειδή η εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, η αναστολή της για ένα έτος, δεν αφορά τους έχοντες χαμηλότερα εισοδήματα, είτε πραγματικά είτε τεκμαρτά. Υπενθυμίζεται πως η εισφορά επιβάλλεται στο μεγαλύτερο εισόδημα από το πραγματικό ή το τεκμαρτό με συντελεστές, από 2,2% έως και 10%, που περιέχει η ειδική κλίμακα.

Τα 25 εισοδήματα που θα εξαιρεθούν

Γενικός κανόνας, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, είναι ότι θα εξαιρεθούν από την εισφορά οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις, ενώ παραμένει η εισφορά για τους υπαλλήλους του δημοσίου και των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, όπως και για τους συνταξιούχους, όλων των κατηγοριών, που λαμβάνουν ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ.

Ωστόσο, υπάρχει διαφορετική μεταχείριση, ανάλογα με το είδος και την κατηγορία των εισοδημάτων, που εξαιρούνται ή εξακολουθούν και βαρύνονται.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, εξαιρούνται της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το έτος 2021, οι ακόλουθες κατηγορίες εισοδημάτων:

 • Οι μισθοί, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και οι παροχές σε είδος καθώς και κάθε άλλου είδους αμοιβή που καταβάλλεται τακτικά σε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. 
 • Οι αμοιβές που λαμβάνουν μηνιαίως οι απασχολούμενοι με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών και εκδίδοντες τιμολόγια παροχής υπηρεσιών με «μπλοκάκια».
 • Τα δηλωθέντα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος.
 • Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας.
 • Τα ενοίκια ακινήτων.
 • Τα τεκμαρτά εισοδήματα από δωρεάν παραχώρηση ή ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτων.
 • Τα μερίσματα. 
 • Οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων.
 • Οι τόκοι ομολόγων ή έντοκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου
 • Οι τόκοι των repos.
 • Τα δικαιώματα, δηλαδή, το εισόδημα που αποκτάται ως αντάλλαγμα για τη χρήση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Τα κέρδη από την μεταβίβαση μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες.
 • Τα κέρδη από την μεταβίβαση κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων ή εταιρικών ομολόγων.
 • Τα κέρδη από την μεταβίβαση παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων. 
 • Τα κέρδη από την πώληση εισηγμένων μετοχών με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του 0,5%.
 • Τα κέρδη από τη μεταβίβαση εισηγμένων κινητών αξιών (απόκτηση πριν από 1.1.2009)
 • Τα αφορολόγητα κέρδη από ημεδαπά ΕΕ/ΕΟΧ/ΕΖΕΖ αμοιβαία κεφάλαια
 • Τα κέρδη από την πώληση προϊόντων για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε ευρεσιτεχνία διεθνώς.
 • Τα κέρδη από την διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 10 KW.
 • Η διατροφή που καταβάλλεται σε σύζυγο και τέκνα.
 • Τα κέρδη από τη μεταβίβαση τίτλων, φορολογικού κατοίκου χώρας με την οποία υπάρχει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας.
 • Το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων.
 • Οι «πράσινες» και συνδεδεμένες αγροτικές ενισχύσεις μέχρι 12.000 ευρώ.
 • Οι λοιπές εισοδηματικές αγροτικές ενισχύσεις.
 • Τα επιδόματα ειδικής επιδότησης ανεργίας που καταβάλλονται σε απολυμένους πρώην εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Τι δεν εξαιρείται

Δεν εξαιρούνται και θα εξακολουθήσουν να βαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το 2021τα ακόλουθα εισοδήματα:

 • Όλες οι αμοιβές των υπαλλήλων του Δημοσίου, τους ΟΤΑ, τους δημοσίους οργανισμούς και τις δημόσιες επιχειρήσεις και γενικότερα σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Οι υπάλληλοι του Δημοσίου θα εξακολουθήσουν να βαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης, εφόσον το εισόδημά τους υπερβαίνει ττο ποσό των 12.000 ευρώ ετησίως. 
 • Οι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων (στρατιωτικοί, πυροσβέστες, αστυνομικοί, καθηγητές κ.λπ.),  
 • Οι αμοιβές που καταβάλλονται από δημόσιους φορείς και σε εργαζόμενους με «μπλοκάκια».
 • Οι συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων και των μερισμάτων από μετοχικά ταμεία και των επιδομάτων που συγκαταβάλλονται με τις συντάξιμες αποδοχές.
 • Τα εισοδήματα φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής που εργάζονται σε πρεσβείες, προξενεία, κ.λπ.
 • Οι συντάξεις των αναπήρων πολέμου ή των θυμάτων πολέμου ή των αναπήρων που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.
 • Το εξωϊδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται από δημόσιους φορείς σε αναπήρους και το οποίο συγκεντρώνει τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος όπως περιοδικότητα και μόνιμη πηγή προέλευσης.
 • Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται από δημοσίους φορείς σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%.
 • Τα επιδόματα αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων, που χορηγούνται από δημόσιους φορείς.
 • Τα επιδόματα επικίνδυνης εργασίας (το 65%).
 • Η καταβαλλόμενη πτητική αποζημίωση στους πιλότους πολιτικής αεροπορίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
 • Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.
 • Η αγροτική επιδότηση πρόωρης συνταξιοδότησης.
Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2020 | 8:19 am


Οι εφημερίδες σήμερα

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: " Διάλογος υποταγής "

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: " Ερχεται ο ΕΝΦΙΑ , πώς και πότε θα πληρωθεί "

ΕΣΤΙΑ: "Τα Εθνη έχουν υπερηφάνεια"

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: " Βάζουν "κόφτη" και στα μέτρα στήριξης"

ΤΑ ΝΕΑ: " ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ Κραυγή αγωνίας "

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: " Διευρενητικές με τουρκικές υποσημειώσεις "

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: " Απειλές και συκοφαντίες στους μαθητές που διεκδικούν μέτρα προστασίας! "

Η ΑΥΓΗ: " Μπαλώματα και μπίζνες τώρα με τις ΜΕΘ "

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: " Τέλος στις οριζόντιες ρυθμίσεις κορονο-δανείων"

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2020 | 8:06 am


Παγκράτι: «Έφοδος» και... συνωστισμός αστυνομικών στην πλατεία Βαρνάβα για τον κορωνοϊό (Videos)

Ποιες άλλες πλατείες έχουν μπει στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ

 

Eπανάληψη του ίδιου "έργου" που παίχτηκε προ μηνών σε άλλες πλατείες της Αττικής, όπως στην πλατεία Αγίας Παρασκευής ή του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, είχαμε αργά χθες το βράδυ, με την αστυνομία να καταλαμβάνει την πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι στο όνομα της καταπολέμησης του φαινομένου συνωστισμού της νεολαίας στα παγκάκια και τα πάρκα.

Προφανώς με αυτό τον τρόπο, υπουργείο ΠΡΟΠΟ και αστυνομία στέλνουν μήνυμα απαγόρευσης συγκεντρώσεων άνω των 9 ατόμων σε πλατείες, πάρκα και δημόσιους χώρους, διαμηνύοντας ότι υπάρχει και το πρόστιμο για τους παραβάτες, τα οποία ανέρχονται σε 150 ευρώ. Κι όλα αυτά όταν στις τάξεις οι μαθητές στοιβάζονται ανά 25 μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα αλλά εκεί το υπουργείο Παιδείας δεν λαμβάνει μέτρα. Ή στο μετρό και τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ, όπου οι επιβάτες θυμίζουν... σαρδέλες, αλλά κι εκεί τα όργανα της τάξης ασχολούνται με μερικές εξαιρέσεις που εισέρχονται χωρίς μάσκα.

Ποιες πλατείες έχουν μπεί στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της ΕΛΑΣ υπάρχουν τουλάχιστον 20 «κόκκινα» σημεία όπου συγκεντρώνεται κοσμος κυρίως μετά τα μεσανυκτα όταν κατεβάζουν ρολά τα μπάρ, τα καφέ και τα εστιατόρια. Όπως για παράδειγμα η πλατεία Νέας Σμύρνης, Αγίας Παρασκευής, Συντάγματος, Κυψέλης, Καλλιθέας, Περιστερίου, στον Πειραιά, τη Γλυφαδα, την Κηφισιά αλλά και στο παραλιακό μέτωπο από το Φάληρο μέχρι τη Βάρκιζα.

Για τον λόγο αυτό, περιπολικά με αναμμένους φάρους θα περιπολούν ή θα σταθμεύουν σε αυτά τα σημεία και με ηχητικά μηνύματα θα ενημερώνουν τον κόσμο για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Αστυνομικοί με μάσκες και γάντια θα πλησιάζουν τους νέους και θα τους ζητούν να απομακρύνονται καθώς οποιαδήποτε συγκέντρωση άνω των εννέα ατόμων απαγορεύεται ενώ σε σημεία όπου υπάρχουν παγκάκια, σκαλοπάτια ή χώροι όπου μπορει να συγκεντρωθεί πλήθος ατόμων θα μπαίνουν κορδελες αποκλεισμού.

Παράλληλα, αστυνομικοί θα ενημερωνουν περίπτερα, μίνι μάρκετ να αποφεύγουν την πώληση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ σε νεαρά άτομα ενώ αν οι αστυνομικοί κατά τους ελέγχους δεν βρουν ανταπόκριση τότε θα γίνεται υποχρεωτική απομάκρυνση και φυσικά θα επιβάλλονται και τα αντίστοιχα πρόστιμα. Οι οδηγίες που δόθηκαν απο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής είναι να μπει «λουκέτο» στις πλατείες, σε αθλητικούς χώρους, λόφους και παραλίες για να αποφευχθούν σκηνικά ακραίου συγχρωτισμού. Ουσιαστικά, μιλάμε για ενα σχέδιο στο οποίο θα συμμετέχουν εκατοντάδες αστυνομικοί και μπαίνει σε εφαρμογή απο σήμερα το βράδυ.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2020 | 8:00 am


Β. Μακεδονία: Ο Ζάεφ ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να κηρυχτεί αυτοκέφαλη η «Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας»

 

Μετά την επιστολή, πριν από μερικές ημέρες, του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με την οποία, του ζητούσε να ασκήσει την «έκκλητο προσφυγή» και να εξισώσει τους πιστούς Ορθόδοξους Χριστιανούς της Βόρειας Μακεδονίας με τους άλλους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε ολόκληρο τον κόσμο, το ίδιο έπραξε και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Όπως ανακοινώθηκε απόψε από το Γραφείο του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, ο Ζόραν Ζάεφ έστειλε επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στην οποία αυτός αναφέρεται στη συνάντηση που είχαν στο Φανάρι (σ.σ. τον Ιανουάριο του 2020), κατά την οποία ζήτησε υποστήριξη και συνδρομή, προκειμένου η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική oρθόδοξη εκκλησία - Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας» να αναγνωρισθεί ως αυτοκέφαλη εκκλησία και να γίνει αποδεκτή από τις ορθόδοξες εκκλησίες του κόσμου.

«Σεβόμαστε όλα όσα αποτελούν μέρος των διεθνών συνθηκών και περιστάσεων. Ωστόσο, ζητούμε να είμαστε ελεύθεροι εκκλησιαστικώς εντός των συνόρων της χώρας μας και οι αρχιερείς μας να συλλειτουργούν μαζί με τους αρχιερείς όλων των άλλων ορθόδοξων εκκλησιών σε όλο τον κόσμο» αναφέρει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας στην επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ο Ζόραν Ζάεφ, στην επιστολή του αυτή σημειώνει ότι ο ορθόδοξος λαός στη χώρα του αξίζει την ανεξαρτησία της εκκλησίας που ονειρεύεται επί έναν αιώνα και ότι «αναμένει να δει την Μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία-Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας να αναγνωρίζεται ως αυτοκέφαλη, έχοντας την ευλογία και την γραπτή απόφαση από την πρώτο μεταξύ ίσων μεταξύ των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών,Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο».

Η ορθόδοξη εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας αποσχίσθηκε το 1967 από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία του κόσμου.

Το σερβικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει μία δεύτερη εκκλησία στη Βόρεια Μακεδονία, την Αρχιεπισκοπή Αχρίδας, με επικεφαλής τον Ιωάννη, ως την κανονική εκκλησία στην Βόρεια Μακεδονία η οποία βρίσκεται υπό την δικαιοδοσία του. Το 2002 το Πατριαρχείο της Σερβίας στον διάλογο με την ορθόδοξη εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας πρόσφερε ευρεία αυτονομία όχι όμως και αυτοκέφαλο ενώ η ονομασία θα παρέμενε Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας. Η πρόταση αυτή παραμένει ακόμη ανοιχτή και αποτελεί την επίσημη θέση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, σχολιάζοντας χθες την επιστολή του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με την οποία ζητάει να αναγνωριστεί το αυτοκέφαλο της μη κανονικής ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας του, εξέφρασε την ελπίδα ότι το αίτημα αυτό δεν θα ικανοποιηθεί.

Ο Ντάτσιτς επισήμανε ότι στα εκκλησιαστικά θέματα υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται και τα θέματα να επιλύονται χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2020 | 7:00 am


Aργεντινή: Η πανδημία «βύθισε» το ΑΕΠ της χώρας κατά 19,1% το β' τρίμηνο

 

Η οικονομική δραστηριότητα έκανε βουτιά το δεύτερο τρίμηνο στην Αργεντινή, με το ΑΕΠ της χώρας να συρρικνώνεται κατά 19,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο της χώρας (INDEC).

Το πρώτο τρίμηνο, η υποχώρηση του ΑΕΠ έφθασε το 12,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, διευκρίνισε ο ίδιος οργανισμός.

Η Αργεντινή, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, σε ύφεση ήδη από το 2018, υφίσταται βαρύ οικονομικό πλήγμα από τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται για να επιβραδυνθεί η διασπορά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το INDEC, οι τομείς που επλήγησαν περισσότερα ήταν αυτοί των ξενοδοχείων και της εστίασης (–73,4%), καθώς και αυτές των προσωπικών υπηρεσιών (–67,7%).

Οι κατασκευές (–52,1%), η βιομηχανική δραστηριότητα (–20,8%), οι μεταφορές και οι επικοινωνίες (–22,5%) όπως και το εμπόριο (–16,9%) δέχθηκαν επίσης βαριά πλήγματα.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής έθεσε τη χώρα σε καραντίνα την 20ή Μαρτίου, με αποτέλεσμα να υπάρξει σχεδόν απόλυτη παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Έκτοτε, κάθε επαρχία χαλάρωσε ή ενίσχυσε τα περιοριστικά μέτρα, ανάλογα με τον ρυθμό της εξάπλωσης. Πολλές παραγωγικές δραστηριότητες προοδευτικά επαναλήφθηκαν, με την άδεια των τοπικών αρχών.

Προχθές Δευτέρα η Αργεντινή κατέγραψε νέο ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, 429, με το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας στη χώρα να φθάνει τους 13.482, επί συνόλου 630.134 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το ΑΕΠ της Αργεντινής αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 9,9% το 2020. Είχε ήδη συρρικνωθεί κατά 2,5% το 2019.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2020 | 6:55 am


Ινδία: Δεκάδες νεκροί από κατάρρευση κτιρίου

 

Ο απολογισμός από την κατάρρευση ενός τριώροφου κτιρίου τη Δευτέρα στη δυτική Ινδία αυξήθηκε στους 26 νεκρούς, την ώρα που περίπου 12 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα χαλάσματα, έγινε σήμερα γνωστό από τις αρχές.

Οι έρευνες συνεχίζονται με στόχο τον εντοπισμό και τη διάσωση πιθανών επιζώντων στα συντρίμμια του κτιρίου στο Μπιγουάντι, κοντά στο Μουμπάι. Τη Δευτέρα, διασώστες της Εθνικής Δύναμης Αντιμετώπισης Καταστροφών είχαν βγάλει ζωντανούς 20 ανθρώπους, μεταξύ αυτών δύο αγόρια ηλικίας 4 και 7 ετών.

Εκπρόσωπος της Εθνικής Δύναμης Αντιμετώπισης Καταστροφών εξήγησε σε δημοσιογράφους ότι οι ομάδες διάσωσης, με τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, βρήκαν παράλληλα 26 σορούς στα ερείπια του κτιρίου που κατέρρευσε τη Δευτέρα γύρω στις 03.40 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ 12-15 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα, όμως προς το παρόν είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς εάν υπάρχουν επιζώντες.

Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα.

Has video: 
Exclude from popular: 
0

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2020 | 12:28 amΦιλικοί ιστότοποι: