Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φλώρινας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Προκήρυξη εξετάσεων για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Β’ εξεταστικής περιόδου 2024


Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνεται ότι από τη  Δευτέρα 30-9-2024 έως και τη Δευτέρα 7-10-2024 και ώρα 23.59 θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων για τις Εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Β’ εξεταστικής περιόδου 2024.

Οι Εξετάσεις θα διεξαχθούν το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024 και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 για την πιστοποίηση της γνώσης των γλωσσών Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής και Τουρκικής για τα επίπεδα:

α) Β1+Β2 (Β1 «μέτρια γνώση» και Β2 «καλή γνώση»), με ενιαία διαβαθμισμένη εξέταση.

β) Γ1+Γ2 (Γ1 «πολύ καλή γνώση» και Γ2 «άριστη γνώση»), με ενιαία διαβαθμισμένη εξέταση.

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στις Εξετάσεις, παρακαλούμε να μεριμνήσουν ώστε έγκαιρα να ολοκληρώσουν όλα τα στάδια της απαιτούμενης διαδικασίας για την υποβολή της αίτησής τους εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. Συγκεκριμένα, έως τη Δευτέρα 7-10-2024 και ώρα 23.59

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 4:27 pm


Ευχαριστήριο του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας προς τον Αντιπεριφερειάρχη Αθανάσιο Τάσκα



Eυχαριστούμε θερμά τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας κ. Αθανάσιο Τάσκα, καθώς και τους αρμόδιους φορείς, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά μας για την τροποποίηση της σύμβασης των δρομολογίων των λεωφορείων ώστε οι μαθητές/τριες του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας να αποβιβάζονται εφεξής στην πύλη του σχολείου. Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη.


Με εκτίμηση,
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
Δρ. ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 4:16 pm


Δράσεις του Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Σχεδίου Αλληλεγγύης “Πολιτιστικές Διαδρομές για παιδιά Δημοτικού” (FloCultuR) του ΟΕΝΕΦ!

 


Δράσεις του Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Σχεδίου Αλληλεγγύης “Πολιτιστικές Διαδρομές για παιδιά Δημοτικού” (FloCultuR) του ΟΕΝΕΦ! 

Το Σχέδιο “FloCultuR” για παιδιά Δημοτικού υλοποιεί την τελευταία του δράση για παιδιά ηλικίας 6 - 8 ετών, προκειμένου να γνωρίσουν την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης της Φλώρινας!

Το Σχέδιο Αλληλεγγύης “FloCultuR” αποτελεί ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που έχει ως στόχο να εξοικειώσει παιδιά ηλικίας 6-11 ετών, με την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, τα μνημεία και μουσεία της πόλης της Φλώρινας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας.

Σκοπός των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων είναι η πνευματική καλλιέργεια των παιδιών και η απόκτηση βιωματικών εμπειριών εκτός σχολικών αιθουσών, μέσω διαδικασιών μη τυπικής μάθησης και δημιουργικού παιχνιδιού. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργούμε προϋποθέσεις ανάπτυξης πολιτιστικών και τοπικών δράσεων και πρωτοβουλιών, που συμπεριλαμβάνουν εικαστικά εργαστήρια και workshops, πολιτιστικές διαδρομές και εκπαιδευτικές επισκέψεις στα μουσεία της πόλης για τα παιδιά που επιθυμούν να “αποδράσουν” από την καθημερινότητα και να γνωρίσουν την ιστορία και κληρονομιά του τόπου τους.

Το πρόγραμμα για τον μήνα Οκτώβριο έχει ως εξής:

       Κυριακή 13 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 - 12:00: Δραστηριότητες και παιχνίδια καθώς και μια προεργασία για την επόμενη συνάντηση της ομάδας

       Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και ώρα 15:30 με 17:00: Πολιτιστική Διαδρομή - περίπατος στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Φλώρινας

       Τρίτη 15 Οκτωβρίου και ώρα 18:30 - 19:30: Καλλιτεχνικό εργαστήρι με τίτλο: “Δημιουργώ, ζωγραφίζω και συζητώ για τα διατηρητέα κτίρια της περιοχής μου”. Εμπνευσμένο από την προηγούμενη συνάντηση της Ομάδας, τα παιδιά θα κατασκευάσουν, θα δημιουργήσουν και θα παίξουν στο χώρο του ΟΕΝΕΦ (7ης Νοεμβρίου 9, Φλώρινα)

Με την εγγραφή στο πρόγραμμα, η παρουσία του παιδιού κρίνεται υποχρεωτική και στις 3 δράσεις του μήνα. Αν για κάποιο λόγο το παιδί δεν μπορέσει να έρθει σε ένα από αυτά, παρακαλείστε να ενημερώσετε την Ομάδα του ΟΕΝΕΦ!

Η συμμετοχή των παιδιών είναι ΔΩΡΕΑΝ, με προϋπόθεση ο γονέας ή κηδεμόνας του παιδιού να είναι εγγεγραμμένο μέλος του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας (μπορείτε να κάνετε δια ζώσης ή διαδικτυακά την εγγραφή στον ακόλουθο σύνδεσμο).

Κάντε την αίτηση σας εδώ μέχρι την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024: 

https://forms.gle/HbRsBrcc8sByimXFA

Το Σχέδιο Αλληλεγγύης με τίτλο: «Πολιτιστικές διαδρομές Φλώρινας» (FloCultuR) αποτελεί ένα Έργο που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και έχει ως φορέα υποστήριξης το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) και φορέα υλοποίησης τον Όμιλο Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας (ΟΕΝΕΦ).

 

Μείνετε Συντονισμένοι

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 4:12 pm


Ευχαριστήριο του 1ου ΓΕΛ Φλώρινας

 


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

 

Το 1οΓενικό Λύκειο Φλώρινας εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες προς την κ. Μαίρη Γρόσδου-Μούσιου για τη γενναιόδωρη δωρεά των μουσικών βιβλίων του αείμνηστου συζύγου της, Δημοσθένη Μούσιου.

 

Πρόκειται για χειρονομία που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, καθώς τα βιβλία του μεγάλου Φλωρινιώτη Μαέστρου προσφέρονται όχι μόνο για τη βαθύτερη μελέτη και κατανόηση της Μουσικής, αλλά και την καλύτερη επαφή των νέων μας με την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Φλώρινάς μας, που ο αξέχαστος Μίμης αγάπησε και κατόρθωσε να εκφράσει μέσα από τις μουσικές δημιουργίες του.

 

Αποτελούν λοιπόν, πολύτιμο απόκτημα, που θα αξιοποιηθεί πρεπόντως σε κάθε ευκαιρία -ήδη τραγούδια του έχουν ακουστεί σε σχολικές εκδηλώσεις, και μάλιστα με πρωτοστάτες μαθητές που διδάχτηκαν τη μουσική από τον ίδιο.

 

Με τη βεβαιότητα, ότι μέσα από τη συγκεκριμένη δωρεά υπηρετείται η μεταλαμπάδευση της δημιουργικής του πνοής στις επόμενες γενιές Φλωρινιωτών,

 

εκφράζουμε και πάλι τις ευχαριστίες προς τη δωρήτρια σύζυγό του

 

Ας είναι η μνήμη του αιωνία!

 

Ο Δ/ντής του 1ου ΓΕΛ Φλώρινας

 

Στυλιανός Δ. Καρακατσάνης







Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 4:10 pm


ΩΔΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ : Αρχίζουν τα μαθήματα των Μουσικοπαιδαγωγικών προγραμμάτων του Ωδείου Φλώρινας και του Παραρτήματος Αμυνταίου


Αρχίζουν τα μαθήματα των Μουσικοπαιδαγωγικών προγραμμάτων του Ωδείου Φλώρινας και του Παραρτήματος Αμυνταίου. Προσχολική Μουσική Αγωγή για παιδιά 4 έως 6 ετών και Βασική Μουσική Αγωγή για παιδιά 6 έως 8 ετών. Ολιγομελή τμήματα, εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό, παιγνιώδης μάθηση, ανάπτυξη πολλαπλών δεξιοτήτων, κατάλληλα προσαρμοσμένο πρόγραμμα για τις ηλικίες που απευθύνεται.


Για την εγγραφή σας καλέστε στην γραμματεία του Ωδείου :
Φλώρινα 2385046542
Αμύνταιο 2386024243

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 4:08 pm


Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αμυνταίου την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, και ώρα 18:00μμ

 


27η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 78 του Ν. 4954/2022 (Α’ 136), της παρ.1 του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 (Α’ 87) όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει και της παρ. 4 του άρθρου 163 του Ν. 3463/2006 (Α’ 114) ως ισχύει, σας καλούμε σε Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την 30η Σεπτεμβρίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Γρ. Νικολαΐδη 2, ισόγειο), με θέμα ημερήσιας διάταξης το εξής:

1. Έγκριση Ισολογισμού και Αποτελεσμάτων Χρήσης έτους 2023 Δήμου Αμυνταίου.

Ο Πρόεδρος Δ.Σ.

Ιορδάνης Ζ. Μπάντης

28η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 78 του Ν. 4954/2022 (Α’ 136) και της παρ.1 του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 (Α’ 87) όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει, σας καλούμε σε Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την 30η Σεπτεμβρίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00μμ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Γρ. Νικολαΐδη 2, ισόγειο), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1. Συζήτηση και λήψη απόφασης για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024, σύμφωνα με την αριθ. 370/2024 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής.

2. Συζήτηση και λήψη απόφασης για την απευθείας ανάθεση ή μη της εκμίσθωσης χώρου για την εγκατάσταση του Λούνα Πάρκ στα πλαίσια της εμποροπανήγυρης Αμυνταίου.

3. Συνδιοργάνωση και οικονομική υποστήριξη των εκδηλώσεων για την απονομή βραβείων του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοζωίας τον Μάιο του 2024.

4. Συνδιοργάνωση για τη 2η Χειμερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών

5. Συνδιοργάνωση για την Γιορτή Πίτας στο Λέχοβο το τελευταίο Σαββατοκύριακο Οκτωβρίου.

6. Παραχώρηση αποθηκών ΚΕΠΠΥΕΛ Αμυνταίου.

7. Παραχώρηση χρήσης αίθουσας γυμναστικής γυμνασίου Φιλώτα.

8. Παραχώρηση προς χρήση μιας αίθουσας του Δημοτικού Σχολείου Ροδώνα στον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Ροδώνα «ΓΚΙΟΥΛΕΝΤΖΑ».

9. Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου Αμυνταίου για τη συγκρότηση του Σχολικού Συμβουλίου των σχολικών μονάδων.

10. Διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων επετείου 28ης Οκτωβρίου 2023 και 06ης Νοεμβρίου 2023.

11. Έγκριση ή μη της αριθ. 383/2024 απόφασης Δημοτικής Επιτροπής σχετικά με τοποθέτηση ράμπας ΑΜΕΑ επί της οδού 28ου Συντάγματος Πεζικού.

12. Καθορισμός αμοιβής δικηγόρου σύμφωνα με την αριθ. 375/2024 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής.

13. Καθορισμός αμοιβής δικηγόρου σύμφωνα με την αριθ. 376/2024 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής.

14. Καθορισμός αμοιβής δικηγόρου σύμφωνα με την αριθ. 387/2024 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής

Ο Πρόεδρος Δ.Σ.
Ιορδάνης Ζ. Μπάντης

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα και το κανάλι του Δήμου Αμυνταίου στο YouTube.

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 4:06 pm


Δήμος Φλώρινας: Ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος φύτευσης ανθοφόρων φυτών

 


Δήμος Φλώρινας: Ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος φύτευσης ανθοφόρων φυτών

 

Μετά την παραλαβή των πρώτων ανθοφόρων φυτών, ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος φύτευσης τους από το Τμήμα Φροντίδας και Συντήρησης Πρασίνου του Δήμου Φλώρινας.

Οι πρώτες παρεμβάσεις φύτευσης και καλλωπισμού ξεκίνησαν από τα κεντρικά σημεία της πόλης.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με την παραλαβή νέων, εποχιακών φυτών, οι φυτεύσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν με στόχο τη βελτίωση της αισθητικής του δημόσιου χώρου.

Ο Δήμος Φλώρινας απευθύνει έκκληση για σεβασμό στην ομορφιά που προσφέρουν απλόχερα τα λουλούδια γύρω μας.

Η ομορφιά είναι υπόθεση όλων μας!





Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 3:59 pm


Στη διάθεση των δημοτών και πάλι οι "καρδιές" συγκέντρωσης πλαστικών καπακιών από τον Δήμο Φλώρινας

 


Στη διάθεση των δημοτών και πάλι οι "καρδιές" συγκέντρωσης πλαστικών καπακιών από τον Δήμο Φλώρινας

 

Οι μεταλλικές κατασκευές (stands) συγκέντρωσης πλαστικών καπακιών, σε σχήμα καρδιάς, είναι και πάλι στη διάθεση των πολιτών και των επισκεπτών της Φλώρινας, μετά την επισκευή και επανατοποθέτησή τους.

Στόχος παραμένει η συγκέντρωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού καπακιών, τόσο για λόγους προώθησης της ιδέας της ανακύκλωσης, όσο και για να διατεθούν για κοινωνικό σκοπό.

Τα σημεία στα οποία βρίσκονται οι κατασκευές είναι η πλατεία Γ. Μόδη, η είσοδος του Ζωολογικού Κήπου και μπροστά από το 3ο δημοτικό σχολείο Φλώρινας.



Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 3:56 pm


Ερώτηση Π. Πέρκα: «Παιχνίδια» στις πλάτες των καταναλωτών με τις μέγιστες τιμές προσφορών στην αγορά ηλεκτρισμού»

 


Ερώτηση Π. Πέρκα: «Παιχνίδια» στις πλάτες των καταναλωτών με τις μέγιστες τιμές προσφορών στην αγορά ηλεκτρισμού»

Ερώτηση για τα «παιχνίδια» εκατομμυρίων ευρώ στην πλάτη των καταναλωτών που «ανέχεται» ή μάλλον στηρίζει η κυβέρνηση με τις μέγιστες τιμές που προσφέρονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατέθεσαν οκτώ (8) Βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Πέτης Πέρκα.

Οι Βουλευτές αναδεικνύουν το  «πάρτι» αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο με τις μέγιστες τιμές που προσφέρονται το βράδυ όταν τα φωτοβολταϊκά βγαίνουν εκτός συστήματος. Η αύξηση των τιμών που προσφέρονται ανά ώρα είναι εντυπωσιακή χωρίς να είναι κατανοητό πώς αιτιολογούνται αυτές οι μεγάλες αποκλίσεις μία ώρα πριν ή μετά τις 8 το βράδυ.

Αυτό το «πάρτι» ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και στις αυξήσεις στη χονδρική που μεταφέρονται στη συνέχεια στα τιμολόγια. Χαρακτηριστικά στις 4 Σεπτεμβρίου η μέγιστη τιμή έσπασε όλα τα «ρεκόρ» φτάνοντας στα 942 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μια ανάσα από τα 1.000 ευρώ (!) ενώ, το κόστος παραγωγής, στην περίπτωση των μονάδων ορυκτού αερίου δεν ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για την υδροηλεκτρική παραγωγή το κόστος είναι σχεδόν μηδενικό.

Σημειώνουν πως η Νέα Αριστερά έχει καταθέσει από τον Ιούλιο αίτημα έκτακτης σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με κλήση του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), αλλά και τις γενικότερες στρεβλώσεις που παρατηρούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναφέρονται ακόμη σε μελέτη που είχε αναθέσει η ΡΑΑΕΥ, όπως σημειώνει η ίδια η Αρχή σε απάντησή της σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων της ΚΟ της Νέας Αριστεράς υπ’ αριθμ. 2785/24.1.2024, ρωτούν αν έχει ολοκληρωθεί, ζητούν τα βασικά συμπεράσματα , καθώς και πότε θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση από την ΡΑΑΕΥ οι τελικές προτάσεις.

Οι Βουλευτές ζητούν ακόμη να μάθουν: πώς δικαιολογούνται οι μεγάλες αποκλίσεις των προσφερόμενων τιμών που παρατηρούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μία ώρα πριν και μετά τις 20:00 και πότε θα αποκριθεί η ΡΑΑΕΥ στο αίτημα που έχει καταθέσει η ΚΟ της Νέας Αριστεράς για κλήση της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ζητούν τέλος, να κατατεθούν η Έκθεση Πεπραγμένων της ΡΑΑΕΥ για το έτος 2023 και στοιχεία για το μεταβλητό κόστος ηλεκτροπαραγωγής μονάδων φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης ΕΔΩ

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 3:54 pm


ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «Για να γίνεις κυβέρνηση, πρώτα πρέπει να αποδείξεις ότι μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση»

 


ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ:  «Για να γίνεις κυβέρνηση, πρώτα πρέπει να αποδείξεις ότι μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση»

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει την επαφή και την επικοινωνία του με τους πολίτες, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλης Κατρίνης, εκπέμποντας καθαρό μήνυμα.

Ο κ.Κατρίνης μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών στην Ηλιούπολη ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός λέγοντας:

«Η αίσθηση των πολιτών είναι ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση και ο κ.Μητσοτάκης παίζει μόνος του. Αυτό πρέπει να τελειώσει.

Ακούω κάποιους να λένε ότι επειδή και μόνο θα εκλεγούν στη θέση του ΠΑΣΟΚ, αυτομάτως θα γίνουν και Πρωθυπουργοί εν αναμονή, ενώ κάποιοι άλλοι αυτοπροσδιορίζονται ως Πρωθυπουργήσιμοι.

Έχουμε αντιληφθεί ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που στις τελευταίες εκλογές πήρε 12 τοις εκατό;

Πώς θα μπορέσουν να κάνουν κάποιοι την απόσταση από το 12 στο 40 τοις εκατό μέσα σε τρία χρόνια;

Δεν είναι οξύμωρο που κάποιοι δεν ξεκινούν από τη φυσιολογική ροή των πραγμάτων; Δηλαδή να μας πουν πώς και αν μπορούν να γίνουν η αντιπολίτευση που δεν έχει σήμερα η χώρα;

Η αντιπολίτευση γίνεται τεκμηριωμένα, ασυμβίβαστα.

Πως θα κάνει αντιπολίτευση κάποιος που είχε όχι μόνο την ευκαιρία αλλά και την εντολή των πολιτών και δεν το κατάφερε, κάτι που αποδεικνύεται εκ του εκλογικού αποτελέσματος;

Πώς θα κάνουν αντιπολίτευση κάποιοι που δεν μιλάνε για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, που φοβούνται να μιλήσουν για τα καρτέλ στην αγορά, για τις τράπεζες και τα funds, μήπως δυσαρεστήσουν τους οικονομικά ισχυρούς; Με τη σιωπή δεν κάνεις αντιπολίτευση.

Πώς θα κάνουν αντιπολίτευση όσοι έχουν συντηρητικές λογικές και απόψεις, που δεν διαφέρουν και πολύ από αυτές του κ. Μητσοτάκη;

Αυτά πρέπει να σκεφτεί ο πολίτης που θα πάει στις 6 Οκτωβρίου να ψηφίσει για το νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι με αφορά, έχω δείξει πώς γίνεται η μαχητική αντιπολίτευση, με καθαρές θέσεις, ασυμβίβαστα και ανυποχώρητα και με καθαρό μήνυμα.

Αν δεν συγκρούεσαι με τους ισχυρούς και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, πώς θα υπερασπιστείς τους αδύναμους, πώς θα αγγίξεις την καρδιά και την ψυχή τους, πώς θα μιλήσεις για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ;

Η αντιπολίτευση γίνεται στη Βουλή με στοχευμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, γίνεται μέσα στην κοινωνία, στην πραγματική οικονομία εκεί που κάποιοι περιθωριοποιούν ανθρώπους και οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν από που να πιαστούν».

###

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 10:49 am


Έναρξη εγγραφών στην Μικτή Χορωδία ΚΑΠΗ Δήμου Φλώρινας

 


Έναρξη εγγραφών στην Μικτή Χορωδία ΚΑΠΗ Δήμου Φλώρινας

 

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην Μικτή Χορωδία του Κ.Α.Π.Η. Δήμου Φλώρινας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή είναι οι ενδιαφερόμενοι να είναι μέλη του Κ.Α.Π.Η.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 2385045574 (κα Άλτη Αικατερίνη) και 2385044514 (κ. Κάτης Αθανάσιος) τις καθημερινές, από τις 08:00 έως τις 13:00.

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 10:46 am


ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ : Φλωρινιώτες ορειβάτες την δεκαετία του 1950

 


Νοσταλγικές εικόνες από το παρελθόν της Φλώρινας φιλοξενεί κάθε Παρασκευή η στήλη "Παράθυρο στο παρελθόν" της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλωρίνης " και συγκεκριμένα στο φύλλο με αριθμό κυκλοφορίας 3081/27.09.2024 ο εκδότης Σωτήριος Βόσδου, δημοσιεύει φωτογραφία συνοδευόμενη με το παρακάτω κείμενο :

ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1950

Το ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ «φιλοξενεί» σήμερα (όπως είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο φύλλο) το σημείωμα του φίλου της ΦΩΝΗΣ, και ιδιαίτερα της στήλης, Θανάση Βογιατζή για τους Φλωρινιώτες ορειβάτες.

Στο σημερινό ΠΑΡΑΘΥΡΟ δημοσιεύουμε μία ακόμα φωτογραφία από την ορειβατική πορεία των ορειβατών που ήταν:


(καθήμενοι) Λάζαρος Γούναρης και Δημήτριος (Τάκης) Σουλτάνου («Μαλέγκος»),

(όρθιοι) Χρήστος (Τάκης) Καράντζας, Σωτήρης Αγνίδης, Γεώργιος Θεοδοσίου, Θανάσης Μασιώτης, Άρης Λούκαρης και Θωμάς Κωνσταντίνου


Όλοι τους είναι γνωστοί παλιοί καλοί Φλωρινιώτες και είναι από αριστερά:

Καθήμενοι: (από αριστερά) Ο αείμνηστος εκλεκτός μου φίλος, άρχοντας της παλιάς Φλώρινας και πολύ αγαπητός στους συμπολίτες μας Λάζαρος Γούναρης (1930-2008), Κτηματίας. Δεινός ορειβάτης από τα νεανικά του χρόνια και από τους ξεχωριστούς παλιούς χιονοδρόμους, με την ανεκτίμητη προσφορά του στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο Φλωρίνης (Ε.Ο.Σ.). Επίσης ήταν από τους κύριους συντελεστές στην ανέγερση του ορειβατικού καταφυγίου του Ε.Ο.Σ. στην Βίγλα Πισοδερίου. Γιός του Λάζαρου Γούναρη είναι ο αγαπητός μου φίλος Γιάννης Γούναρης.

Δεξιά καθήμενος είναι ο Δημήτριος (Τάκης) Σουλτάνου, γνωστός στους Φλωρινιώτες ως «Μαλέγκος». Καλός μου φίλος ο Τάκης για πολλές δεκαετίες, ήταν και αυτός από τους παλιούς ορειβάτες της Φλώρινας και στενός φίλος του Λάζαρου Γούναρη. Στα νιάτα του ο Τάκης ήταν ένας καλλιτέχνης ράπτης και εργάζονταν στο γνωστό εμποροραφείο της πόλης μας του Στέργιου (Τέγα) Γκοτζαμάνη, επί της οδού Ταγματάρχου Φουλεδάκη, πρώην Αθηνών. Η οδός Αθηνών ήταν γνωστή παλαιότερα ως οδός των Δικηγόρων και Συμβολαιογράφων. Ο Τάκης έφυγε από την ζωή πριν από 20 περίπου χρόνια.


Όρθιοι (από αριστερά):  Ο γνωστός σε όλους μας κοσμηματοπώλης της Φλώρινας Χρήστος (Τάκης) Καράντζας. Άνθρωπος ευγενής και εξαίρετος επαγγελματίας, ήταν ένας από τους παλιούς καλούς ορειβάτες και αυτός. Έφυγε από την ζωή πριν από 20 περίπου χρόνια.

Βλέποντας τον επόμενο ορειβάτη της φωτογραφίας, αναρωτιόμουν πόσοι άραγε Φλωρινιώτες να υπάρχουν σήμερα, που είχαν γνωρίσει και θυμούνται έναν από τους παλαιότερους δεινούς και σκληροτράχηλους ορειβάτες της Φλώρινας, τον Σωτήρη Αγνίδη που έφυγε από την ζωή πριν από 60 χρόνια. Ο Αγνίδης, ένας ωραίος άνθρωπος με καταγωγή από την Μικρά Ασία, εγκαταστάθηκε στην Φλώρινα μετά τα τραγικά γεγονότα του 1922, ακολουθώντας και αυτός την μύρα εκατομμυρίων Ελλήνων που ξεριζώθηκαν από τις επί χιλιετίες πατρογονικές τους εστίες. Καροποιός στο επάγγελμα, είχε την φήμη ότι ήταν ένας πολύ δυνατός άνθρωπος. Κυκλοφορούσε με το ποδήλατό του σε όλη την Φλώρινα κάθε καλοκαίρι αλλά και το φθινόπωρο, γυμνός πάντα από την μέση και πάνω, όπως τον βλέπουμε στην φωτογραφία και όπως τον θυμάμαι και εγώ, έλεγαν δε ότι εάν έκανες χειραψία μαζί του, μπορεί να σου έσπαζε το χέρι.

Είχα όμως και εγώ την τύχη να ζήσω ένα περιστατικό μαζί του, που μου μένει αξέχαστο. Βάδιζα ένα μεσημέρι του καλοκαιριού του 1964, νεαρό παιδί τότε, στο πεζοδρόμιο της κεντρικής οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μόλις έφθασα στο ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου στην απέναντι πλευρά υπήρχε γνωστό ποτοπωλείο της εποχής γεμάτο μεγάλα βαρέλια με θαυμάσια κρασιά και ρετσίνες, έφθασε συγχρόνως και ο Αγνίδης με το ποδήλατό του και σταμάτησε για να μπει στο ποτοπωλείο, επειδή ήταν άνθρωπος του ποτηριού και σύχναζε εκεί. Χωρίς να μου πει κουβέντα μου πρότεινε το χέρι του γελώντας, όπως συνήθιζε. Ήξερα βέβαια τι με περιμένει, αλλά το θεώρησα ασέβεια να μην δώσω το χέρι μου. Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν μου έσπασε το χέρι, αλλά 60 ολόκληρα χρόνια μετά, με πονάει ακόμη.

Ο Σωτήρης Αγνίδης, ο αγνός αυτός άνθρωπος, έφυγε από την ζωή τον Οκτώβριο του 1965, σε ηλικία 70 περίπου ετών.

Αδελφή του Σωτήρη Αγνίδη ήταν η αείμνηστη, ευγενέστατη, γλυκύτατη, πάντα γελαστή και μεγάλη φιλάνθρωπος Όλγα Αγνίδου. Δασκάλα στο επάγγελμα, η κ. Όλγα όπως ήταν γνωστή στην πόλη μας, είχε βαπτίσει δεκάδες παιδιά πτωχών οικογενειών, τις οποίες ενίσχυε και οικονομικά, έκανε δε συγχρόνως και δωρεές σε διάφορα ιδρύματα. Έφυγε από την ζωή πριν από 40 ακριβώς χρόνια. Αξέχαστη κ. Όλγα, σε θυμόμαστε πάντα με θαυμασμό και συγκίνηση.

Ακολουθεί ο αείμνηστος άρχοντας της παλιάς Φλώρινας, ο εξαίρετος άνθρωπος Γεώργιος Θεοδοσίου (1921-1997), Συμβολαιογράφος, ένα από τα πιο δραστήρια και αγαπητά μέλη της κοινωνίας μας. Ήταν ιδρυτικό μέλος το 1941 του ιστορικού Συλλόγου της πόλης μας «Ο Αριστοτέλης» και μετέπειτα Πρόεδρός του. Από το 1959 έως του 1964 ο Θεοδοσίου είχε διατελέσει Δήμαρχος της Φλώρινας. Στα νιάτα του είχε ασχοληθεί με τον αθλητισμό, ήταν ένας από τους παλαιοτέρους ορειβάτες της Φλώρινας και για αρκετά χρόνια Πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου (Ε.Ο.Σ.) της πόλης μας.

Με τον Γεώργιο Θεοδοσίου με συνέδεε μακρόχρονη και δυνατή φιλία τουλάχιστον 25 χρόνων. Γνώστης της ιστορίας της Φλώρινας όσο λίγοι και με τεράστια αγάπη για τους ανθρώπους της, τον επισκεπτόμουν τακτικά στο γραφείο του επί της οδού Ταγματάρχου Φουλεδάκη, πρώην Αθηνών, για να τον ρωτήσω και να συζητήσουμε διάφορα γεγονότα που αυτός είχε ζήσει, τόσο της προπολεμικής όσο και της μεταπολεμικής Φλώρινας. Ήταν ένας αξιοπρεπής, ευγενέστατος και γλυκομίλητος άνθρωπος, τον οποίο θυμάμαι πάντα με ευγνωμοσύνη και συγκίνηση. Έφυγε δυστυχώς ξαφνικά από την ζωή τον Δεκέμβριο του 1997.

Δεξιά από τον Θεοδοσίου ο Θανάσης Μασιώτης, ορειβάτης και αυτός από την νεανική του ηλικία. Θαυμάσιος Ιεροψάλτης ο Μασιώτης, είναι από την δεκαετία του 1960 εγκατεστημένος στην Αθήνα. Μαθητής του μαέστρου μας της Εκκλησιαστικής Χορωδίας του «Αριστοτέλη» αείμνηστου Λάκη Αθανασίου (1921-2018), τον είχα γνωρίσει παλαιότερα όταν τα καλοκαίρια επισκέπτονταν την Φλώρινα και ερχόταν να ψάλλει τις Κυριακές μαζί μας στην Εκκλησιαστική Χορωδία.

Ο επόμενος είναι ο νεαρός τότε Άρης Λούκαρης, μετέπειτα Εκτελωνιστής και ένας από τους δεινούς ορειβάτες και χιονοδρόμους. Καλός μου φίλος ο Άρης, έφυγε δυστυχώς νέος από την ζωή το 2001. Αδελφή του Άρη, η εκλεκτή μου φίλη κ. Λέτη Λούκαρη-Κωνσταντινίδου.

Τελευταίος δεξιά ο Θωμάς Κωνσταντίνου, που διατηρούσε εμπορικό κατάστημα στην Στοά Σπυράκη. Φιλήσυχος και πράος άνθρωπος ο Θωμάς, ήταν από τα παλαιότερα μέλη του Ορειβατικού Συνδέσμου και για πολλά χρόνια και μέχρι τον θάνατό του, πριν από 45 περίπου χρόνια, συντηρούσε και περιποιόταν την ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Μάρκου.

 

Με εξαιρετική εκτίμηση

Θανάσης Βογιατζής

Φλώρινα 10-8-2024




Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 9:10 am


Πρόγραμμα Αγώνων Α’ & Β’ Κατηγορίας ΕΠΣ Φλώρινας 5 & 6/10/2024

 


Το Σαββατοκύριακο 5 & 6/10/2024 θα διεξαχθούν αγώνες για τα πρωταθλήματα Α’ & Β’ Κατηγορίας ΕΠΣ Φλώρινας σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ 5/10/2024

ΓΗΠΕΔΟΩΡΑΟΜΑΔΕΣ
Δ.Α.Κ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ16:00ΠΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑ – Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΛΑΡΓΟΥ
Δ.Γ. ΜΕΛΙΤΗΣ16:00ΜΕΛΙΤΕΑΣ ΜΕΛΙΤΗΣ – ΕΛΛΑΣ Α.ΚΑΛΛΙΝΙΚΗΣ
Δ.Γ. ΑΕΤΟΥ16:00Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΕΤΟΥ – ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Κ.ΚΛΕΙΝΩΝ
Δ.Γ. ΛΕΒΑΙΑΣ16:00ΔΑΦΝΗ ΛΕΒΑΙΑΣ – ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΧΛΑΔΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 6/10/2024

ΓΗΠΕΔΟΩΡΑΟΜΑΔΕΣ
Δ.Γ. ΑΜΜΟΧΩΡΙΟΥ16:00ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΜΜΟΧΩΡΙΟΥ – ΕΛΠΙΔΕΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Δ.Γ. ΛΟΦΩΝ16:00ΑΡΗΣ ΛΟΦΩΝ – ΕΛΛΑΔΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Δ.Α.Κ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ16:00Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ – ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΝΕΟΧΩΡΑΚΙΟΥ
Δ.Γ. ΤΡΟΠΑΙΟΥΧΟΥ16:00ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΣ ΤΡΟΠΑΙΟΥΧΟΥ – ΑΙΑΣ ΑΜΜΟΧΩΡΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 9:09 am


Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας – του 1ου ΕΠΑΛ Φλώρινας περιόδου 2024-2025

 


Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας – του 1ου ΕΠΑΛ Φλώρινας περιόδου 2024-2025

Σας ενημερώνουμε ότι η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων για συμμετοχή στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας – του 1ου ΕΠΑΛ Φλώρινας περιόδου 2024-2025 αρχίζει την Πέμπτη  26/09/2024 και ώρα 15:00 μέχρι την Πέμπτη 03/10/2024 (έως 15:00 μ.μ.)

Η αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους ενδιαφερόμενους μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Μαθητείας

https://e-mathiteia.minedu.gov.gr/

όπου και έχει αναρτηθεί «Οδηγός Υποψηφίων Μαθητευόμενων» για τη συμπλήρωση και την υποβολή της αίτησης. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και από τους υποψήφιους που πληρούν τις προϋποθέσεις υποβολής αίτησης και έχουν αναζητήσει και λάβει βεβαίωση δέσμευσης εργοδότη (υποψήφιοι με δεσμευμένη θέση μαθητείας).

Συνοδευτικά έγγραφα – Δικαιολογητικά Αιτήσεων Συμμετοχής

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για υποβολή αίτησης συμμετοχής είναι τα ακόλουθα:

1. Απολυτήριο ΕΠΑΛ ή ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. ή ΓΕ.Λ.
2. Πτυχίο ΕΠΑ.Λ. ή ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.
3. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας
4. Αποδεικτικό ΑΜΚΑ
5. Αποδεικτικό ΑΦΜ*
6. Γνωμοδότηση ΚΕΔΑΣΥ (ΚΕΔΔΥ), για τους αποφοίτους του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.
7. Απολυτήριο και πτυχίο του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών παλαιότερων ισότιμων τίτλων με έγγραφο ισοτιμίας ή/και αντιστοίχισης.

Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά (εικόνα ή αρχείο pdf) μαζί με την αίτηση συμμετοχής και σύμφωναμε τις οδηγίες που έχουν αναρτηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τάξης Μαθητείας.

Επισημαίνεται ότι, η όποια επικοινωνία αποφοίτων με το σχολείο καθώς και η εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας, δεν αντικαθιστά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Τα τμήματα Μαθητείας που θα λειτουργήσουν στο 1ο ΕΠΑΛ Φλώρινας είναι:

1.      Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

1.      Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών

1.      Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής

1.      Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων

1.      Τεχνικός Οχημάτων

1.      Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ

1.      Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

2.     

 

3.      Βοηθός Νοσηλευτή

 

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα του σχολείου  2385045157 και 2385046137

Η διευθύντρια του 1ου ΕΠΑΛ Φλώρινας

Μακατσώρη Αγγελική

 

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 9:05 am


Επισκέψεις του Δημάρχου Πρεσπών στα υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης



Επισκέψεις στα υπουργεία Eσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης πραγματοποίησε ο δήμαρχος Πρεσπών Γιώργος Στεργίου. Σε συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για τους ΟΤΑ, Βασίλειο- Πέτρο Σπανάκη, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του βουλευτή ΝΔ της Π.Ε. Φλώρινας Σταύρου Παπασωτηρίου και των Δημάρχων Φλώρινας και Αμυνταίου, συζητήθηκε το πρόβλημα της στελέχωσης των δημοτικών υπηρεσιών και ζητήθηκε η κατανομή πρόσθετων θέσεων στα προσωπικού από το ΥΠΕΣ. Ο Δήμος Πρεσπών έχει υποβάλλει αίτημα για την έγκριση πέντε θέσεων μόνιμου προσωπικού, απαραίτητες για την αναβάθμιση της λειτουργίας του. Στην ίδια συνάντηση ο Δήμαρχος Πρεσπών ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών για τη χρηματοδότηση του δήμου για την αποκατάσταση προβλημάτων που έχουν προκληθεί από φυσικές καταστροφές, αλλά και έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ επανέφερε το αίτημα για την έκδοση προεδρικού διατάγματος για την καθιέρωση της 15ης Νοεμβρίου ως Εθνικής Εορτής και τοπικής αργίας για το Δήμο Πρεσπών.


Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου ενημέρωσε τους δημάρχους Πρεσπών, Φλώρινας και Αμυνταίου και τον βουλευτή Φλώρινας για τα σχέδια της κυβέρνησης για τη λειτουργία και νέων καινοτόμων εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-gov),  σύμφωνα με τη βίβλο ψηφιακού μετασχηματισμού. Ο κ. Στεργίου τόνισε την αναγκαιότητα της ένταξης του Δήμου Πρεσπών στο σχεδιασμό της στρατηγικής «smart cities»,  προκειμένου να βελτιωθούν ζητήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Οι δυνατότητες που θα προκύψουν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μπορούν να λειτουργήσουν ως εργαλείο για την άμβλυνση των μειονεκτημάτων των ορεινών περιοχών όπως ο Δήμος Πρεσπών αλλά και να αποτελέσουν εφαλτήριο για την ανάπτυξη.

Ο κ. Παπαστεργίου έκανε αποδεκτό αίτημα του δημάρχου Πρεσπών για την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών στις συνοριακές περιοχές του ακριτικού Δήμου Πρεσπών.











Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2024 | 4:29 pm


Π. Πέρκα: «Πάρτε πίσω το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο και προχωρήστε σε διαβούλευση και σε επικαιροποίηση των γνωμοδοτήσεων και των μελετών». (video)

 


Π. Πέρκα: «Πάρτε πίσω το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο και προχωρήστε σε διαβούλευση και σε επικαιροποίηση  των γνωμοδοτήσεων και των μελετών». 

 

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα, με θέμα: «Χωρίς διαβούλευση και επικαιροποίηση μελετών το Περιφερειακό χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ)»

 

Η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης «Χωρίς διαβούλευση και επικαιροποίηση μελετών το Περιφερειακό χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ ξεκίνησε με την κ. Πέρκα, η οποία επισήμανε στον αρμόδιο Υπουργό, τον κ. Ταγαρά ότι «το  ΠΧΠ είναι ανώτερο επίπεδο σχεδιασμού και δίνει τις κατευθύνσεις στα παρακάτω επίπεδα σχεδιασμού (Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια -ΤΠΣ, Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια -ΕΠΣ). Στην περίπτωση όμως της Δυτικής Μακεδονίας έγινε το αντίθετο. Τα ΕΠΣ των ΖΑΠ, θα έπρεπε να εναρμονίζονται με τις αντίστοιχες κατευθύνσεις του οικείου ΠΧΠ. Το ίδιο ισχύει και για τα ΤΠΣ. Εσείς τα κάνατε ανάποδα. Πρώτα προχωρήσατε τα ΕΠΣ και ύστερα το ΠΧΠ της ΠΔΜ.  Δηλαδή δεν τηρήθηκαν ούτε τα επίπεδα σχεδιασμού, τα οποία είναι πολύ σημαντικά αφού πρακτικά πρόκειται για το μέλλον της πολύπαθης περιοχής. Είναι τραγικά αυτά που συμβαίνουν  στην Ελλάδα με την έλλειψη των απαιτούμενων εργαλείων και με την καταπάτηση των επίπεδων σχεδιασμού του χώρου. Δεν συμβαίνουν σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε».

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι «Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι ενστάσεις που είχα διατυπώσει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021 σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτικής Μακεδονίας επί της διαδικασίας που φαινόταν ότι πήγαινε να ακολουθηθεί για την αναθεώρηση το ΠΧΠ της ΠΔΜ. Η κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ΔΕΗ εις βάρος των λιγνιτικών περιοχών παραβιάζει τις νόμιμες διαδικασίες χωρίς καμία ασφάλεια δικαίου».

Επίσης τόνισε ότι η Κυβέρνηση δεν ζήτησε, ως όφειλε, την γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτικής Μακεδονίας, δεν προέβη στην απαιτούμενη διαβούλευση και δεν επικαιροποίησε τις σχετικές μελέτες του 2013 που βασίστηκε το ΠΧΠ της ΠΔΜ. Ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζετε από την μια ότι με την απολιγνιτοποίηση αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής και πρόκειται για μια ιδιαίτερή σοβαρή αλλαγή με βαθιές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις  και από την άλλη να ισχυρίζεστε ότι δεν επικαροποιήθηκαν οι μελέτες, γιατί δεν άλλαξε κάτι από το 2013. Είναι παράλογο και από επιστημονική άποψη η προσέγγιση αυτή». Προφανώς η κυβέρνηση παραβιάζει τις αρχές της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης.

Είπε με έμφαση «Ήδη από το 2021 είχα έγκαιρα επισημάνει ότι η ορθή διαδικασία αναθεώρησης του ΠΧΠ απαιτούν διαβούλευση επί επικαιροποιημένων μελετών. Δεν μπορεί κανένας που ασχολείται με τα χωροταξικά να αμφισβητήσει ότι αυτή είναι η ορθή διαδικασία αναθεώρησης. Είναι απαράδεκτο ενόψει απολιγνιτοποίσης, η τοπική κοινωνία να απέχει ακόμα μια φορά από το σχεδιασμό (όπως έγινε με το ΣΔΑΜ,ΕΣΔΙΜ, ΠΔΑΜ, ΕΠΣ των ΖΑΠ, προγραμματικές συμβάσεις για την επαναπόδοση εδαφών), που αφορά το παρόν και το μέλλον των περιοχών τους».

Ο κ. Ταγαράς αναγνώρισε ότι τα στοιχεία βασίζονται σε μελέτες του 2013 και εγκρίσεις του 2016. Επικαλέστηκε ένα έωλο επιχείρημα ότι δήθεν η διαβούλευση έγινε το 2016 επί της τότε Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ως εκ τούτου δεν απαιτείται νέα διαβούλευση. Ως μοναδική αλλαγή επικαλέστηκε την απολιγνιτοποίηση, για την οποία ανέφερε, ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Μακεδονίας γνωμοδότησε θετικά, αγνοώντας να αναφέρει τις 15 προϋποθέσεις που είχαν θέσει. Ολοκλήρωσε την επιχειρηματολογία του λέγοντας ότι δεν απαιτείται νέα γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Έπειτα, η κ. Πέρκα ξεκίνησε τη δευτερολογία της λέγοντας ότι ο Υπουργός υπεκφεύγει να απαντήσει. Η απολιγνιτοποίηση αφορά ένα βαθύ μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής. Επομένως, ακόμα και αν είχε προχωρήσει  η αναθεώρηση του ΠΧΠ το 2016 -2019, θα έπρεπε να επικαιροποιηθεί βάσει των νέων δεδομένων.  Στο επιχείρημα του κ. Υπουργού ότι δεν χρειάστηκε νέα διαβούλευση και γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου διότι έγινε στο ΣΔΑΜ, η κ. Πέρκα απάντησε « Η διαβούλευση του ΣΔΑΜ το 2020 ήταν προσχηματική. Χαρακτηριστικά θα σας θυμίσω ότι, όταν συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Μακεδονίας, για να ενημερωθεί επί του ΣΔΑΜ την ίδια ώρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει το ΣΔΑΜ».

Επανάφερε, δε, το θέμα των επιπέδων σχεδιασμού. Είπε χαρακτηριστικά: «Έγινε σκόπιμα αυτή η λανθασμένη διαδικασία, διότι έτσι επιτρέψατε στην ΔΕΗ να προχωρήσει στον δικό της σχεδιασμό. Η ΔΕΗ  κράτησε το 60% των εκτάσεων παρά τις αντίθετες υποσχέσεις της κυβέρνησης. Η ΔΕΗ κράτησε τις προνομιακές εκτάσεις, για να αναπτύξει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες με την γερμανική RWE και άφησε τις υπόλοιπες με μεγάλο κόστος αποκατάστασης στην Μετάβαση ΑΕ. Ακόμα δεν ξέρουμε ποιες εκτάσεις θα επαναποδοθούν στις τοπική κοινωνία».  

Τόνισε ότι η συμμετοχή των διοικουμένων στη διαδικασία έκδοσης διοικητικών πράξεων είναι μέθοδος εκδημοκρατισμού της δημόσιας διοίκησης που αποσκοπεί εκτός των άλλων στην προστασία των πολιτών, στον καλύτερο κατατοπισμό των διοικητικών οργάνων και στην μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της διοικητικής δράσης, λόγω αποδοχής της από τα πρόσωπα στα οποία απευθύνεται.

Ως προς το παράρτημα Π2Γ του κειμένου του ΠΧΠ όπου φαίνεται ο χάρτης με τις ΑΠΕ, ο Υπουργός παρουσιάστηκε ιδιαίτερα απολογητικός και έδωσε περεταίρω εξηγήσεις. Η κ. Πέρκα ανέφερε ότι «ακόμα δεν έχετε προχωρήσει στην τροποποίηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις Α.Π.Ε. και αυτό έχει οδηγήσει στην άναρχη χωροταξία των ΑΠΕ. Ο καθένας κάνει όπου θέλει τεράστια αιολικά και ΦΒ χωρίς τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, και με τη συμμετοχή εννοώ να διαχέεται και το όφελος με Ενεργειακές Κοινότητες. Τίποτα τέτοιο δεν γίνεται, καθιστώντας την κοινωνία αντίθετη στην πράσινη μετάβαση».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «αναθεωρήσατε το ΠΧΠ εν μέσω θέρους, χωρίς διαβούλευση, με μελέτες και εγκρίσεις του 2013-2016, ενώ η περιοχή καλείται να αλλάξει σε βάθος το παραγωγικό της μοντέλο. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν αιτήσεις ακύρωσης στο ΣτΕ και θεωρώ ότι θα δικαιωθούνε. Κατά τη νομολογία του ΣτΕ και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ιδιαίτερα για θέματα προστασίας περιβάλλοντος, η διαβούλευση και η διαδικασία πληροφόρησης του κοινού είναι εξαιρετικά σημαντική. Όταν ο νόμος επιτάσσει τη διενέργεια διαβούλευσης πριν από τη λήψη μιας διοικητικής πράξης, η διαβούλευση συνιστά ουσιώδη τύπο της διαδικασίας η μη τήρηση του οποίου αποτελεί λόγο ακύρωσης της πράξης που λήφθηκε».

Πρόσθεσε ότι «ο Κανονισμός του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης αναφέρεται στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης, τα οποία θα έπρεπε να συνδιαμορφωθούν με τις τοπικές, περιφερειακές αρχές και την κοινωνία και πάνω σε αυτά να γίνει διαβούλευση. Καμία διαβούλευση δεν έγινε στα ΕΣΔΙΜ».

Κατόπιν, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η Ελλάδα υστερεί σημαντικά σε θέματα χωροταξίας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο δείκτης Registering Property του DoingBusinessReport 2020 της Παγκόσμιας Τράπεζας κατατάσσει την Ελλάδα 156η μεταξύ 187 χωρών. Όπως άλλωστε και σε άλλα θέματα τακτοποίησης του χώρου όπως κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες κ.ά.».

Στη δευτερολογία του ο Υπουργός απέφυγε και πάλι να απαντήσει. Αναγνώρισε όμως ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν τη χώρα σχεδόν στο σύνολο της μεταπολίτευσης, δεν έκαναν τίποτα για το σχεδιασμό του χώρου.  «Είναι υπαρκτό το έλλειμα σχεδιασμού και τάξης του χώρου», όπως είπε. Οι σχεδιασμοί του χώρου είναι εθνικό θέμα και ζήτησε την βοήθεια και τη συνεργασία όλων, προκειμένου να λυθούν ζητήματα, που το ελληνικό κράτος δεν έχει λύσει εδώ και 100 χρόνια». 

Η κ. Πέρκα ολοκλήρωσε τη δευτερολογία της λέγοντας «σε αυτή την χώρα ήταν επιλογή να μην έχουμε χωροταξία, να μην έχουμε κτηματολόγιο, να μην έχουμε οριοθετήσει αιγιαλούς και αρχαιολογικούς χώρους. Γιατί; Για να έρχονται οι επενδυτές και να τους δίνουμε γη και ύδωρ και να κάνουν ότι θέλουν». Σε αυτό το σημείο τόνισε: «Στην περιοχή μας δεν θα το επιτρέψουμε κ. Υπουργέ. Δεν θα περάσει στην Δυτική Μακεδονία αυτό. Ζητάτε συνεργασία και βοήθεια όλων και από την άλλη δεν κάνετε διαβούλευση και δεν ακούτε τις τοπικές κοινωνίες. Έστω κ. τώρα διορθώστε τα λάθη σας και ακούστε τις τοπικές κοινωνίες. Πάρτε πίσω την ΚΥΑ και Προχωρήστε σε διαβούλευση και σε επικαιροποίηση  των γνωμοδοτήσεων και των μελετών». 

 

Δείτε εδώ το video:https://youtu.be/Br_ql4cf_uI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2024 | 4:00 pm


Έναρξη λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ) «Αιτήσεις εξαγοράς Δημοσίων Ακινήτων»

 


Έναρξη λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ) «Αιτήσεις εξαγοράς Δημοσίων Ακινήτων»

Σας ενημερώνουμε ότι στο ΦΕΚ 5131/τΒ΄/11-9-2024 δημοσιεύθηκε η με αρ. 125935 ΕΞ 2024/5-9-2024  ΚΥΑ Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών – Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Λειτουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αιτήσεων Εξαγοράς Δημοσίων Ακινήτων».

Η προαναφερόμενη ΚΥΑ εκδόθηκε κατ΄ εξουσιοδότηση της παρ. 2, του άρθρου 19, του Ν. 5024/2023 (ΦΕΚ 41/τ.Α΄/24-2-2023) «Ρυθμίσεις για την εξαγορά κατεχόμενων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, ακινήτων του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, λοιπές διατάξεις για την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών», ο οποίος τροποποιήθηκε με τον Ν. 5113/2024 (ΦΕΚ 96/τ.Α’/21-6-2024).

Σύμφωνα με την περίπτωση (Β) της παρ. 2, του άρθρου 9 της ανωτέρω ΚΥΑ, η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας εντάσσεται στο Ο.Π.Σ «Αιτήσεων Εξαγοράς Δημοσίων Ακινήτων» στις 31 Οκτωβρίου 2024 και η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας λήγει την 31 Οκτωβρίου 2025.

Τέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 12, του Ν. 5024/2023, αιτήσεις που εκκρεμούν στην υπηρεσία μας (με βάση τις αναφερόμενες σε αυτό καταργούμενες διατάξεις), δεν εξετάζονται και τίθενται στο αρχείο. Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση ενημερώνονται με την παρούσα ανακοίνωση και μπορούν να υποβάλλουν αίτηση εξαγοράς, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Ν. 5024/2023, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 5113/2024.

Το πληροφοριακό σύστημα υποβολής αιτήσεων εξαγοράς των κατεχόμενων ακινήτων θα λειτουργεί στο σύνδεσμο https://aeda.apps.gov.gr/dhpe_sales/aeda/#/login

Οι αιτούντες μπορούν να αναζητήσουν υποστήριξη για τη χρήση του πληροφοριακού συστήματος στον παρακάτω σύνδεσμο: https://support.gov.gr/guide/?type=govgr212

 

Η Προϊσταμένη

της Κτηματικής Υπηρεσίας

 


Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2024 | 3:53 pm


ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : “Αυτοί που φοβούνται να μιλήσουν για την οικονομία των καρτέλ και των ολίγων, πως θα μιλήσουν για το ΠΑΣΟΚ;’’

 


ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : “Αυτοί που φοβούνται να μιλήσουν για την οικονομία των καρτέλ και των ολίγων, πως θα μιλήσουν για το ΠΑΣΟΚ;’’

“Το οικογενειακό εισόδημα φτάνει μόνο για τις 15 από τις 30 ημέρες του μήνα.

Η Ελλάδα έχει τις μια από τις ακριβότερες τιμές σε όλη την Ευρώπη  στη χονδρική αγορά ρεύματος και κάνει πρωταθλητισμό στον πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων.

Το 90% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένο από το τραπεζικό σύστημα.

 Τα funds είναι ανεξέλεγκτα, αγόρασαν τα δάνεια από τις τράπεζες στο 15% της αξίας τους, δεν απαντούν στους δανειολήπτες που κάνουν προτάσεις εξόφλησης, απαιτούν ολόκληρο το ποσό.

Οι Έλληνες φωτοχοποιούνται, η Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο φτωχή χώρα στην Ε.Ε” επισήμανε μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών  στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ.Μιχάλης Κατρίνης.

Όπως είπε “Δημιουργείται μια Ελλάδα για λίγους, μια Ελληνική Οικονομία χωρίς ελληνικές επιχειρήσεις’’

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε επίσης : 

“Αν το ΠΑΣΟΚ σιωπά και δεν αντιδρά μπροστά στην οικονομία των καρτέλ που λεηλατεί τη χώρα και το εισόδημα των πολιτών, πως μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών; Αν αποδεχθούμε αυτές τις λογικές, τότε δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ. Τότε δεν θα διαφέρουμε σε τίποτα από τη Νέα Δημοκρατία.

Προδίδουμε την ιστορία μας.

Είμαι υποψήφιος γιατί ούτε σιωπώ ούτε συμβιβάζομαι με αυτές τις λογικές. Είμαι απέναντι σε αυτές τις λογικές.

Θέλω να είμαι η επιλογή της Ρήξης και της Ελπίδας. Θέλω να είμαι η επιλογή των δημοκρατικών πολιτών και όχι των εξωθεσμικών κέντρων και της διαπλοκής.’’

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι οι εκλογές της επόμενης Κυριακής για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έχουν καθοριστική σημασία.

Θα καθορίσουν το στίγμα και την πολιτική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ που πρέπει να ξαναγίνει δύναμη αλλαγής και ανατροπής.

“Η χώρα δεν είναι ιδιοκτησία των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.

Η ψήφος των δημοκρατικών πολιτών την άλλη Κυριακή πρέπει να είναι ένα  μήνυμα ανατροπής των σχεδίων όλων όσων επιχειρούν να χειραγωγήσουν τη διαδικασία εκλογής Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, να ελέγξουν το ΠΑΣΟΚ.’’

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2024 | 3:42 pm


Ανοίγει ο δρόμος για την τροφοδότηση της Καστοριάς: Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πλήρωση του Σταθμού Αεριοποίησης LNG στην περιοχή

 


Ανοίγει ο δρόμος για την τροφοδότηση της Καστοριάς: Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πλήρωση του Σταθμού Αεριοποίησης LNGστην περιοχή

 

Εντός του επόμενου μήνα  θα ενεργοποιηθεί το δίκτυο σε Καστοριά και Άργος Ορεστικό - Οι περιοχές αυτές θα είναι από τις πρώτες στην Ελλάδα που θα τροφοδοτηθούν με LNG

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τρίτη 24/09/2024 σε χώρο του Βιομηχανικού Πάρκου Καστοριάς η πλήρωση του  Σταθμού Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) που ανέπτυξε η EnaonEDA, η Ελληνική Εταιρεία Διανομής Αερίων, θυγατρική της Εnaon από τον όμιλο Italgas, με στόχο την έλευση του φυσικού  αερίου στις περιοχές της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού. Οι περιοχές αυτές θα είναι οι  πρώτες στην Ελλάδα που η EnaonEDA θα τροφοδοτήσει με  εικονική διασύνδεση μέσω του Σταθμού Αεριοποίησης (LNGstation), ενώ θα ακολουθήσουν η Φλώρινα και η Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας μέχρι το τέλος του 2024.

Στην Καστοριά, η μεταφορά του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου έγινε από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας , μέσω ειδικού κατασκευασμένου βυτίου (LNGtruck) το οποίο διαθέτει δεξαμενή με μόνωση προκειμένου να διατηρείται το φυσικό αέριο σε υγρή κατάσταση. 

Η συνεργασία των δύο εταιρειών προβλέπει την προμήθεια και μεταφορά LNG από τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας με στόχο να καλύψει τις ανάγκες τροφοδοσίας της Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινας, Καστοριάς, Άργους Ορεστικού ) και της Δυτικής Ελλάδας (Πάτρας).

Ο ανεφοδιασμός αυτός είναι ένα ορόσημο στη στρατηγική της ΔΕΠΑ Εμπορίας ώστε να φθάσει το φυσικό αέριο σε όλη την Ελλάδα, ιδίως στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες δεν είναι συνδεδεμένες με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς, υποστηρίζοντας, την ενεργειακή μετάβαση και τους κλιματικούς στόχους της χώρας.

Από τον Σταθμό Αποθήκευσης και Αεριοποίησης, το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο θα επαναεριοποιείται μέσω θέρμανσης για να επιστρέψει στην αέρια μορφή του και να διοχετευτεί στο δίκτυο Μέσης και Χαμηλής Πίεσης που τελεί υπό κατασκευή στις περιοχές Καστοριά, Μανιάκοι, Αργος Ορεστικό  και Δισπηλιό.

Η τμηματική ενεργοποίηση των δικτύων Μέσης και Χαμηλής Πίεσης για την τροφοδοσία των περιοχών Άργος Ορεστικό και Δισπηλιό προγραμματίζεται για τις αρχές Οκτωβρίου και με την ολοκλήρωση των περιοχών αυτών θα ακολουθήσει η ενεργοποίηση των δικτύων Μέσης και Χαμηλής Πίεσης για την τροφοδοσία της περιοχής Μανιάκοι. Το δίκτυο στην πόλη της Καστοριάς εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου.

Το έργο στις περιοχές της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού προβλέπει επενδύσεις ύψους 11,76 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από κεφάλαια της Enaonκαι πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία 2014-2020». Η σύμβαση αφορά στην κατασκευή συνολικά 117 χλμ. δικτύου Mέσης και Xαμηλής Πίεσης μέσω του οποίου τη διετία 2025-2026 θα τροφοδοτηθούν τουλάχιστον 2.100  καταναλωτές από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα.  Ήδη, εκδηλώνεται αυξημένο ενδιαφέρον για σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου τόσο από νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο και από δημόσια και δημοτικά κτήρια, μεταξύ των οποίων είναι το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, καθώς και το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Μέχρι σήμερα, έχουν κατασκευαστεί περίπου 50 χλμ δικτύου, ενώ το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2025.

Η κα Francesca Zanninotti, Διευθύνουσα Σύμβουλος της EnaonEDA , της Ελληνικής Εταιρείας Διανομής Αερίων τόνισε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας πλήρωσης του σταθμού Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου  (LNG) που ανέπτυξε η ΕnaonEDAμε στόχο την τροφοδότηση της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού, η οποία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τη διασφάλιση της  αποδοτικής και αδιάλειπτης διανομής φυσικού αερίου στους καταναλωτές μας. Προχωράμε άμεσα με την πλήρωση του δικτύου με φυσικό αέριο,  συνεχίζοντας με συνέπεια τις διαδικασίες μας με γνώμονα την ασφάλεια, την αποδοτικότητα και την περιβαλλοντική ευαισθησία. Το έργο προχωράει με γοργούς ρυθμούς και πολύ σύντομα οι περιοχές αυτές θα είναι οι πρώτες στην Ελλάδα που θα τροφοδοτηθούν  από την EnaonEDAμέσω υποδομών LNGκορυφαίας τεχνολογίας οι οποίες αναπτύσσονται με την τεχνογνωσία του μητρικού ομίλου Italgas. Ευχαριστούμε όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του κρίσιμου σταδίου και παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνεχή εξέλιξη των υποδομών μας για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας και των καταναλωτών μας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΔΕΠΑ Εμπορίας  κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε σχετικά: «Ο ανεφοδιασμός με LNG που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά είναι ο πρώτος της ΔΕΠΑ σε μια σειρά τροφοδοτήσεων του απομακρυσμένου δικτύου διανομής στην Ελλάδα που θα ακολουθήσουν. Πιστή στο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης και την κοινωνική αποστολή της, η ΔΕΠΑ Εμπορίας μεταφέρει τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη του φυσικού αερίου, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όλης της χώρας, με οικονομία και ασφάλεια. Παράλληλα, η εταιρεία μας ενισχύει τη θέση της στην αγορά μεταφοράς LNG, αυξάνοντας διαρκώς τον στόλο των οχημάτων της ώστε να καλύψει τις ανάγκες ακόμα και των πιο ακριτικών περιοχών της πατρίδας μας» .

Σημειώνεται ότι η  ανάπτυξη από την EnaonEDA δεξαμενών LNG εξασφαλίζει την παροχή ενέργειας σε περιοχές που είναι απομακρυσμένες από το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, αποφέροντας σημαντικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Παρόμοια προσέγγιση εφαρμόζεται από τον μητρικό όμιλο Italgas στη Σαρδηνία της Ιταλίας, όπου η σημαντική ανάπτυξη των δικτύων διανομής υποστηρίζεται από δεξαμενές LNG τα τελευταία χρόνια.

 

Με την έλευση του φυσικού αερίου μπαίνει τέλος στην ενεργειακή απομόνωση αυτών των περιοχών, παρέχοντας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας. Τα δίκτυα αερίου θα είναι ψηφιακά και θα μπορούν να υποδεχθούν επίσης ανανεώσιμα αέρια, όπως το βιομεθάνιο και, μελλοντικά, το υδρογόνο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των περιοχών και την ομαλή μετάβασή τους στη νέα ενεργειακή εποχή.

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2024 | 3:37 pm


Σταύρος Παπασωτηρίου: «Πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών για την ενίσχυση των δήμων του νομού Φλώρινας»

 


Σταύρος Παπασωτηρίου: «Πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών για την ενίσχυση των δήμων του νομού Φλώρινας»

Στο υπουργείο Εσωτερικών συναντήθηκαν οι δήμαρχοι Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών με τον αρμόδιο για τους ΟΤΑ υφυπουργό Β. Σπανάκη, παρουσία του βουλευτή Π.Ε Φλώρινας της ΝΔ Σταύρου Παπασωτηρίου.

Στη σύσκεψη αυτή συζητήθηκαν θέματα όπως η κατανομή πρόσθετων θέσεων προσωπικού από το ΥΠΕΣ για την στελέχωση κρίσιμων δημοτικών υπηρεσιών, η επιχορήγηση των δήμων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές και η καθιέρωση τοπικών αργιών για τον εορτασμό επετείων ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας για το νομό Φλώρινας.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο σημείο, ζητήθηκε από τους δημάρχους Γ. Λιάση και Γ. Στεργίου η προώθηση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την καθιέρωση της 1ης Κυριακής και της 15ης Νοέμβριου ως τοπικών αργιών λόγω του εορτασμού των επετείων απελευθέρωσης της Κέλλης Αμυνταίου και των Πρεσπών το 1912.

Στη συνάντηση αυτή τέθηκε από τον Σταύρο Παπασωτηρίου και το θέμα των διαδικασιών στελέχωσης δημοσίων υπηρεσιών σε απομακρυσμένες περιοχές μέσω Α.Σ.Ε.Π. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι παρουσιάζονται καθυστερήσεις των σχετικών διαγωνισμών σε πολλά στάδια, με αποτέλεσμα να παραμένουν υποστελεχωμένες ορισμένες υπηρεσίες και ταυτόχρονα αρκετοί επιτυχόντες στους διαγωνισμούς αυτούς να παραμένουν αδιόριστοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Σπανάκης επεσήμανε ότι με νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή παρέχονται επιπλέον κίνητρα για τη στελέχωση δημόσιων φορέων σε ορεινές και απομονωμένες περιοχές της χώρας. Πιο συγκεκριμένα εισάγονται ρυθμίσεις για την ενίσχυση της μοριοδότησης εντοπιότητας υποψηφίων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για δήμους όπως αυτοί της Π.Ε Φλώρινας. Αναγνωρίζοντας την καίρια διοικητική παρέμβαση της κυβέρνησης, ο Σταύρος Παπασωτηρίου έθεσε στον υφυπουργό Εσωτερικών το γενικότερο ζήτημα της προσέλκυσης επιστημονικού προσωπικού σε παραμεθόριες περιοχές και ζήτησε την παροχή πρόσθετων -οικονομικών και εργασιακών- κινήτρων, ειδικά στους νέους. 

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2024 | 10:55 am


13 μέλη του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο



13 μέλη του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο

Για άλλη μία χρονιά, η δημοσίευση της λίστας “Data for update dscience-wide author data bases  of standardized citationindicators” από ομάδα καθηγητών του Stanford University, συγκαταλέγει μέλη του διδακτικού προσωπικού και ερευνητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου.

Η λίστα περιλαμβάνει 100.000 επιστήμονες όλων των επιστημονικών πεδίων, τους οποίους κατατάσσει σε παγκόσμια κλίμακα με βάσητην απήχηση του δημοσιευμένου έργου τους εντός του 2023.Σύμφωνα με αυτή, για το τελευταίο έτος αναφοράς (2023), 13 μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του ΠΔΜκατατάσσονται στο 2% των κορυφαίων επιστημόνων σε παγκόσμιο επίπεδο, στο επιστημονικό πεδίο στο οποίο εξειδικεύονται. Με αλφαβητική σειρά, οι διακεκριμένοι επιστήμονες του ΠΔΜ είναι :

1. Γιανναράκης Γρηγόριος
2. Γούλα Μαρία
3. Θεοδουλίδης Θεόδωρος
4. Κασκαούτης Δημήτρης
5. Κορωναίος Χριστοφής
6. Μπουλογεώργος Αλέξανδρος-Απόστολος
7. Πέλλας Νικόλαος
8. Πηλαβάκης Πέτρος
9. Ραδόγλου-Γραμματίκης Παναγιώτης
10. Σαρηγιαννίδης Παναγιώτης
11. Τσίπουρας Μάρκος
12. Χαρισίου Νικόλαος
13. Φροντιστής Ζαχαρίας

Η λίστα περιλαμβάνει επίσης την κατάταξη των επιστημόνων με βάση τον αντίκτυπο του συνολικού επιστημονικού έργου, καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας τους. Και στην κατάταξη αυτή διακρίνονται τα ακόλουθα οκτώ μέλη του ΠΔΜ (με αλφαβητική σειρά):

1. Θεοδουλίδης Θεόδωρος
2. Κορωναίος Χριστοφής
3. Πέλλας Νικόλαος
4. Πηλαβάκης Πέτρος
5. Σαρηγιαννίδης Παναγιώτης
6. Σκόδρας Γεώργιος
7. Τσίπουρας Μάρκος
8. Φροντιστής Ζαχαρίας

Στην πορεία των ετών, καταγράφεται σταθερά αυξανόμενος αριθμός των καθηγητών και ερευνητών του ΠΔΜπου διακρίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που αποδεικνύει το υψηλού επιπέδου και διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο που υλοποιείται.

Θερμά συγχαρητήρια στα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας.

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2024 | 10:53 am


Πέτη Πέρκα: «Συστήματα ασφαλείας που δεν λειτουργούν, υποστελέχωση, έλλειψη τροχαίου υλικού και έργα που καθυστερούν, αλλά για την κυβέρνηση όλα βαίνουν καλώς» (video)

 


Πέτη Πέρκα: «Συστήματα ασφαλείας που δεν λειτουργούν, υποστελέχωση, έλλειψη τροχαίου υλικού και έργα που καθυστερούν, αλλά για την κυβέρνηση όλα βαίνουν καλώς» (video)

Η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς ξεκίνησε την τοποθέτησή της με αναφορά στα τελευταία δύο περιστατικά στο σιδηρόδρομο, το πρώτο, με δύο συρμούς που κινούνταν αντίθετα στην ίδια γραμμή στον αστικό ιστό και το δεύτερο, με την αμαξοστοιχία στο τμήμα Χαλκίδα – Αθήνα που προσέκρουσε σε πεσμένα δέντρα.

Επανέλαβε το αίτημα της Νεάς Αριστεράς να συγκληθεί άμεσα η αρμόδια Επιτροπή, με την παρουσία των σιδηροδρομικών εταιριών και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις.

Σχετικά με το πρώτο περιστατικό, υπενθύμισε ότι στο τμήμα αυτό της γραμμής συνεχίζουν να μην λειτουργούν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας (τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση, ETCS). «Πρόκειται και πάλι για ‘ανθρώπινο λάθος’. Να πω όμως ότι σε συνάντηση που είχαμε με τα Σωματεία των εργαζομένων, μας περιέγραψαν μια κατάσταση υπερεργασίας του προσωπικού, χωρίς ξεκούραση, με χρωστούμενες μέρες αναπαύσεων κτλ. Με μια τέτοια κατάσταση και σε μια τόσο υπεύθυνη θέση, είναι πολύ πιθανό να γίνει λάθος».

Για τον ασύρματο VHF, μέσω του οποίου επικοινώνησε ο μηχανοδηγός με το σταθμάρχη, οπότε αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, σημείωσε ότι δεν δίνει προτεραιότητα στις επικοινωνίες για την ασφάλεια έναντι άλλων επικοινωνιών, με σημαντικά μηνύματα να διακόπτονται ή να έχουν παρεμβολές, παράσιτα κτλ. Κάτι που επισημαίνει και ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Σιδηροδρομικών και Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), ο οποίος αναφέρεται στην ανάγκη ενός πιο αξιόπιστου μέσου επικοινωνίας. «Όπως είναι το GSM-R», δήλωσε η Π. Πέρκα. «Που έχουμε πει επανειλημμένα ότι ήδη από το 2018, ο ΟΣΕ καλούσε τη Hellenic Train να το χρησιμοποιήσει, κάτι που δεν έγινε ποτέ».

«Σε κάθε περίπτωση, ποιο είναι κύριε Υπουργέ το χρονοδιάγραμμα για να ολοκληρωθούν τα συστήματα ασφαλείας; Και θα ήθελα απάντηση και σε μια ειλικρινή απορία που έχω. Μετά τα Τέμπη, καταφέρατε και ολοκληρώσατε συστήματα που δεν είχαν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια, σε 6 μήνες. Γιατί μετά το Daniel, ενώ η ζημιά είναι μικρότερη, τα έργα δεν έχουν τελειώσει εδώ και ένα χρόνο; Φυσικά, εδώ τίθεται και το άλλο ερώτημα: Ακόμα κι αν ήταν έτοιμη η γραμμή, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα τρένα; Υπάρχει τροχαίο υλικό; Υπάρχουν εργαζόμενοι στη γραμμή; Υπάρχουν σταθμάρχες;».

Για το δεύτερο περιστατικό, αφού σχολίασε τη ‘λύση’ της Σιδηροδρομικής Αστυνομίας που πρότεινε ο ΟΣΕ – αστυνομία δια πάσα νόσο, άρα και στο σιδηρόδρομο – ρώτησε τον Υπουργό ποιο είναι το ποσό που έχει δώσει τα τελευταία χρόνια ο ΟΣΕ για καθαρισμό δέντρων. «Μας είπατε ότι θα υπογραφούν άμεσα συμβάσεις 5.8 εκ. ευρώ για δύο χρόνια, άρα το έργο θα υλοποιηθεί από εργολάβους. Φυσικά, αφού, όπως μας πληροφόρησαν τα Σωματεία, μέσα σε 10 χρόνια, από τα 65 άτομα που εργάζονταν στη γραμμή για καθαρισμό δέντρων, σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα! Να πω επίσης ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω πως αυτή τη στιγμή υπάρχει εργολαβία του ΟΣΕ για καθαρισμό δέντρων στην Πάτρα, σε γραμμή που δεν κινείται τρένο!».

Μένοντας στο θέμα του προσωπικού και σε σχέση με τις ανακοινώσεις του Υπουργού για χρηματοδότηση 25 εκ. ευρώ για αντικατάσταση ισόπεδων διαβάσεων, η Γραμματέας της Νέας Αριστεράς έκανε ξεχωριστή αναφορά στους εργαζομένους του ΟΣΕ, οι οποίοι έχουν εξειδικευτεί στον τομέα, αλλά ζουν μια εργασιακή ανασφάλεια, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ενώ επανήλθε στο περιστατικό με το δέντρο, σημειώνοντας την ακύρωση της σύστασης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ προς τον ΟΣΕ, για άμεσο καθαρισμό της γραμμής, αφού ο Οργανισμός θεώρησε τελικά ότι ήταν «αυστηρή» και «σύντομη». «Ο ελεγκτής κάνει ‘δήλωση μετάνοιας’ στον ελεγχόμενο!», είπε δηκτικά. «Και από αυτόν τον Οργανισμό περιμένουμε αντικειμενικό Πόρισμα για τα Τέμπη. Που φυσικά αγνοείται, 18 μήνες μετά το τραγικό δυστύχημα, κάτι που σάς επισημάναμε με σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, το επεσήμανε όμως και η ΕΕ, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο 12 μήνες μετά το δυστύχημα».

Συνεχίζοντας, έκανε εκτενή αναφορά στα σιδηροδρομικά έργα που είναι σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ, αρχικά για την υπογειοποίηση των Σεπολίων. Ρώτησε τον Υπουργό αν θα τηρηθεί η νέα προθεσμία παράδοσης του έργου, το 2026, αφού η αρχική, το 2023, παρήλθε άπρακτη. «Αν δεν είχατε ‘τινάξει στον αέρα’ το χρονοδιάγραμμα, οι δύο αμαξοστοιχίες της 13ης Σεπτεμβρίου δεν θα κινούνταν αντίθετα σε μονή γραμμή», τόνισε.

Ζήτησε επίσης μια δεσμευτική προθεσμία ολοκλήρωσης για το έργο της σύνδεσης του Ισθμού με το Λουτράκι, που καρκινοβατεί - επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2020, τώρα πήγε αρχές 2025, αλλά με το 40.7% της κύριας σύμβασης, προοιωνίζεται μεγάλη καθυστέρηση.

«Από το 2019 παρακολουθούμε βαρύγδουπες δηλώσεις για ‘καταιγισμό’ νέων έργων πολλών δισεκατομμυρίων. Κάθε φορά εξαγγέλονται λίγο – πολύ τα ίδια έργα, τα οποία είχαν δρομολογηθεί την περίοδο 2015 – 2019. Έργα που ήταν σε τελική φάση δημοπράτησης από τον Ιούνιο 2019, συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα των 100 ημερών - το θυμάται άραγε κανείς; - και τελικά καθυστερούν υπερβολικά ή αναπρογραμματίστηκαν.

Τα πρώτα δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ δεν ανατέθηκε κανένα έργο κατόπιν διαγωνισμού – εξαίρεση η κατασκευή μιας σιδηροδρομικής στάσης, με προϋπολογισμό περίπου 800 χιλιάδες ευρώ! Οι απορροφήσεις σε σχέση με την περίοδο 2015-2019 είναι ενδεικτικές: σχεδόν 1 δισ. ευρώ για 4.5 χρόνια, σε σύγκριση με 45 εκ. για το 2020, η χαμηλότερη από τη σύσταση της ΕΡΓΟΣΕ, 49 εκ. για το 2021 και 87 εκ. για το 2022.

 

Αυτό που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα είναι απελπιστικές καθυστερήσεις στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, ακύρωση χωρίς καμία εξήγηση σε διαγωνισμούς που έτρεχαν κανονικά (πχ ηλεκτροκίνηση Κιάτο – Ροδοδάφνη και Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα,) και φυσικά απευθείας αναθέσεις έργων πολλών εκατομμυρίων ως συμπληρωματικές συμβάσεις – προς μεγάλη χαρά των εργολάβων και φυσικά από εθνικούς και όχι ευρωπαϊκούς πόρους. Επίσης, μια κλίμακα πιο κάτω, κανονικό ‘πάρτυ’ με αναθέσεις πολλών χιλιάδων ευρώ σε συμβούλους. Ποιος αλήθεια θα εξηγήσει τα ανεξήγητα, για τους συμβούλους Project Management σε μια εταιρία project management, όπως είναι η ΕΡΓΟΣΕ; Και φυσικά, το ‘πάρτυ’ συνεχίζεται με απίθανες ιδέες, όπως να σπαταλήσει ο ΟΣΕ εκατομμύρια για μελέτες ήδη μελετημένων έργων, που δε θα ολοκληρωθούν πριν το 2050, ενώ ταυτόχρονα, δεν χρηματοδοτούνται τεχνικές μελέτες που είναι αναγκαίες σήμερα, όπως οι μελέτες για τη σιδηροδρομική σύνδεση Φλώρινα –Πόγραδετς.

Ειδικά για τα έργα προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό, επανέλαβε την εύλογη απορία της για το λόγο που η κυβέρνηση επιμένει στον ανταγωνιστικό διάλογο, μια χρονοβόρα και ιδιάζουσα διαδικασία, που εφαρμόζεται κυρίως σε συμβάσεις ΣΔΙΤ και σε περιπτώσεις τεχνικής πολυπλοκότητας, περιθωρίων εναλλακτικών λύσεων κτλ. Ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία αποτελεσματικής εφαρμογής της μεθόδου, αναφέροντας το παράδειγμα της Ζεύξης Περάματος – Σαλαμίνας.

Το πρώτο έργο, η νέα σύνδεση Καρβάλη – Τοξότες, ενώ είχε ξεκινήσει να υλοποιείται με ανταγωνιστικό διάλογο, πλέον προχώρησε με ανοιχτή διαδικασία διαγωνισμού, αφού όμως χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Το δεύτερο, η αναβάθμιση της γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, συνεχίζεται με ανταγωνιστικό διάλογο. Αυτό όμως δεν είναι το σημαντικότερό του πρόβλημα, αλλά το ότι δεν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Όσο για το τρίτο έργο, ο Προαστιακός σιδηρόδρομος Δυτικής Θεσσαλονίκης και η σύνδεσή του με το λιμάνι, ο ανταγωνιστικός διάλογος ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, χωρίς να καταλαβαίνουμε τι μελετάται σε ένα έργο που έχει αρκετές δεσμεύσεις, πχ την υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή.

«Για να μην επεκταθώ στο στρατόπεδο Γκόνου, που ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ το 2019 ανακοίνωσε ότι, αντί για διαμετακομιστικό κέντρο, όπως προβλεπόταν, θα γίνει ελεύθερη ζώνη επιχειρηματικότητας! Πέρασαν άπρακτα 5 χρόνια, για να επιστρέψετε τελικά στον αρχικό σχεδιασμό».

«Ενώ δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για το διαγωνισμό της συντήρησης του δικτύου, για τον οποίο κάποια στιγμή είχαμε ακούσει – από τα ποσά που αναφέρατε σήμερα κ. Υπουργέ φαίνεται ότι γίνεται μόνο ‘πυροσβεστική’ συντήρηση. Όσο για το πολυδιαφημισμένο έργο του μετασχηματισμού του σιδηροδρομικού τομέα της χώρας, υποτίθεται ότι η Επιτροπή που είχε συσταθεί, θα είχε ολοκληρώσει τις εργασίες της την άνοιξη του 2021. Ακόμα όμως το συζητάμε».

Στη δευτερολογία της, η Βουλεύτρια Φλώρινας, με αφορμή την αναφορά του Υπουργού στη σημασία των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, στάθηκε στο έργο Θεσσαλονίκη – Φλώρινα – Κρυσταλλοπηγή – Πόγραδετς, το οποίο η κυβέρνηση έχει ‘παγώσει’. Είπε χαρακτηριστικά: «Εδώ και πέντε χρόνια είναι ‘παρκαρισμένες’ 845 χιλιάδες ευρώ για μελέτες. Και αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει ένα έργο που εντάσσεται στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό, ως τμήμα του κεντρικού δικτύου των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030, εξετάζει άλλες λύσεις, που αποτελούν τμήμα του εκτεταμένου δικτύου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2050 και με ελάχιστες πιθανότητες χρηματοδότησης. Περιμένω μια απάντηση γι’ αυτό που συμβαίνει».  

 

Δείτε εδώ τα video: https://youtu.be/Gx2gFK3dv-0

                                     https://youtu.be/RAI_QIhHRy0

 

 

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2024 | 10:46 am


Νομός Φλώρινας - Ειδήσεις και Νέα

Octoberfest στο The Lynx Mountain Resort - Νέα Φλώρινα

Octoberfest στο The Lynx Mountain Resort  Νέα Φλώρινα

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2024 | 8:33 am


Θέσεις εργασίας στο Emerald Suites - Νέα Φλώρινα

Θέσεις εργασίας στο Emerald Suites  Νέα Φλώρινα

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 11:21 am


Δείτε αγγελίες στο Νομό Φλώρινας