Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αρκαδίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Το Αρχείον της Τσακωνιάς στο Μουσείο Ηρακλειδών

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής κληρονομιάς 2024: 27-30/9/2024

Ανιχνεύοντας διαδρομές, δίκτυα και δεσμούς στην Πολιτιστική κληρονομιά 

 

Στα πλαίσια του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής κληρονομιάς European Heritage Days (EHD) / Journées européennes du patrimoine (JEP) , το Αρχείον της Τσακωνιάς , θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο 28 & 29 Σεπτεμβρίου 2024 , στο Herakleidon Museum - Μουσείο Ηρακλειδών ! 

"Συναντήσεις στον Καμβά"  

Η Τσακώνικη Υφαντική φιλοξενείται στο  Μουσείο Ηρακλειδών και γιορτάζει μαζί με όλους τους συντελεστές και επισκέπτες τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής κληρονομιάς! 

Έλα να μας γνωρίσετε και να γνωρίσετε την ιδιαίτερη καααι μοναδική Τσακώνικη Υφαντική ! 

 

"Αργαλειό να μάθεις, την ευχή μου να 'χεις"

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Τσακώνικη Υφαντική που θα παρουσιαστεί την Δευτέρα το πρωί, σε μαθητές Γυμνασίου σχολείου. 

 

Σας περιμένουμε όλους! 

Τσάκωνες που μένετε στην Αθήνα και στον Πειραιά και νέους φίλους, που θέλετε γνωρίσετε την Τσακώνικη Υφαντική! 

 

https://www.facebook.com/share/p/gueV3wXaegr1vHvC/

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 10:31 pm


Νικολάκου για ΣΔΙΤ: Οι μεγάλοι πολιτικοί εχθροί στην «πρώτη γραμμή» των επισήμων προσκεκλημένων, εμείς υπεράσπιση στα δικαστήρια

Η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης της Νέας Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου έκανε καυστικό σχόλιο στα social media me αφορμή τη ΣΔΙΤτης Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα απορρίμματα 

Οι μεγάλοι πολιτικοί εχθροί του έργου κάθισαν στην «πρώτη γραμμή» των επισήμων προσκεκλημένων , στα εγκαίνια των μονάδων , πανηγυρίζοντας για την λειτουργία τους …

Εμείς…συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το έργο, στις αίθουσες των δικαστηρίων !

Για μία ακόμη φορά δικαιωθήκαμε…

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 9:53 pm


Επετειακή εκδήλωση της ΙV Μεραρχίας Πεζικού «Πελοπόννησος» στην Τρίπολη (pics,vid)

Επετειακή εκδήλωση για την Άλωση της Τρίπολης πραγματοποίησε η ΙV Μεραρχία Πεζικού «Πελοπόννησος» την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο στην Τρίπολη.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 203η επέτειο από την Άλωση της Τριπολιτσάς,  συνεχίστηκαν με την ομιλία του καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου και Διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Σορβόνης κ. Ιωάννη Αντωνόπουλου.

Η εκδήλωση περιλάμβανε παραδοσιακούς χορούς από τους σμηνίτες και από το Λύκειο Ελληνίδων Τρίπολης.

Η βραδιά έκλεισε με την μουσική συναυλία με επετειακά τραγούδια από τη Στρατιωτική Μουσική της ΙV Μεραρχίας Πεζικού

Video: 

ArcadiaPortal.gr Eκδήλωση της ΙV Μεραρχίας Πεζικού «Πελοπόννησος» για την Άλωση

Video of ArcadiaPortal.gr Eκδήλωση της ΙV Μεραρχίας Πεζικού «Πελοπόννησος» για την Άλωση

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 9:10 pm


Το Καλό, το Κακό και το Χάος

Φωτογραφία Σπύρος Περδίου

Κάθομαι στο γραφείο του σαλονιού. Δεν υπάρχει τραπεζαρία. Τα παντζούρια κλειστά. Διαφορετικά δε βλέπω την οθόνη από την αντηλιά. Αρχίζω και γράφω ακριβώς γιατί έχω την ψευδαίσθηση ότι είμαι μόνος, γράφω φωναχτά και με ακούν - διαβάζουν δυο τρεις φίλοι. Όχι περισσότεροι. Αυτό ίσως να μην το συνειδητοποιήσουμε ποτέ. Πόσοι θα μας διαβάσουν, πόσοι θα μας δουν. Και άλλους, εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες. Εκείνο όμως που πιστεύω είναι ότι όλη αυτή η πλάνη είναι προς όφελος, στις περισσότερες περιπτώσεις, της αμεσότερης επικοινωνίας. Η εξομολόγηση εδώ, εκτός από σοκαριστική είναι και ένα μοίρασμα συναισθημάτων, έστω και αντιμαχόμενων συναισθημάτων. Το ζητούμενο είναι να μην υπάρχει η τάση - που εν τέλει υπάρχει - να γινόμαστε πιο έξυπνοι ή μάλλον να φαντάζουμε πιο έξυπνοι. Άλλωστε όσο κανείς κοινωνά, όσο σοσιαλίζει, άλλο τόσο εκθέτει το ήθος του - όχι τη χριστιανική ηθική αλλά το ήθος του. Το καλό. Το κακό. Και το χάος.

Γ. Δ. Αναγνώστου

Ο Γ.Δ. Αναγνώστου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τρίπολη. Έχει εκδώσει  τις ποιητικές συλλογές, Τα λάματα της πρώτης νιότης (2017)  Μέσα στα όμικρον του ονείρου (Γαβριηλίδης,2018), Η πολυθρόνα της λύπης (Ιωλκός, 2021) , και συμμετείχε στο συλλογικό έργο, Τα ποιήματα του 2018 (Κοινωνία των (δε)κάτων , 2019), Ο μονόλογος του Ελπήνορα και άλλοι μύθοι – Διηγήματα – (Ιωλκός, 2024) Επίσης δημοσιεύει μικροδιηγήματα στα έντυπα λογοτεχνικά περιοδικά, δε|κατα και ΑΠΙΚΟ. Γραπτά του δημοσιεύονται στο arcadiaportal.gr, το perithoriomag.wordpress.com και τα Αρκαδικά Νέα, και δημοσιεύει κριτικές βιβλίων σε ιστότοπους (fractal,BOOKPRESS, αθηνόραμα και μονόκλ)

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 8:45 pm


Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης

Σας καλούμε την 1η Οκτωβρίου 2024 ημέρα Τρίτη και ώρα 20.00 να προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ.67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23 (ΦΕΚ 163/06.10.2023 τεύχος Α’) και ισχύει για λήψη απόφασης στα θέματα της ημερήσιας διάταξης :

Έγκριση κανονισμού λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων Δήμου Τρίπολης
Έγκριση 2ου Α.Π.Ε του έργου: «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΝΔΗΛΑΣ»
Απευθείας εκμίσθωση του 1ου ορόφου του δημοτικού ακινήτου "Δωρεά Ζή" Δημοτικής Κοινότητας Λεβιδίου» (Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 196 (παρ.2α) του Ν. 4555/2018)
Επιστροφή Δημοτικών Τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού
Δωρεάν παραχώρηση χρήσης ή μη της πλατείας της Κοινότητας Ροεινού στον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο "Ο ΠΑΝ" στις 05.10.2024
Αναμόρφωση προϋπολογισμού για την εκτέλεση της υπηρεσίας: «ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΜΑΛΛΙΑΡΟΠΟΥΛΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΤΡΙΠΟΛΗ ΣΤΙΣ 19/10/2024
Περί επιχορήγησης του συλλόγου «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ
Δωρεάν παραχώρηση χρήσης ή μη αίθουσας του δημοτικού ακινήτου Μουσείο Παπαναστασίου Δημοτικής Κοινότητας Λεβιδίου στη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Αρκαδίας στις 06-10-2024 και στις 13-10-2024
Παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα στο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος «Υπηρεσίες παροχής γλυκών παγωτών κλπ, γευμάτων και ποτών από σνακ μπαρ, καφέ –μπαρ, αναψυκτήριο και καφετέρια», ιδιοκτησίας του κ. ΕΙΚΟΣΙΠΕΝΤΑΡΧΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ του Χρήστου, που βρίσκεται στην οδό Εθνικής Αντίστασης αριθ. 55
Έκδοση απόφασης κανονιστικού χαρακτήρα για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που αφορά την απαγόρευση στάθμευση οχημάτων σε τμήμα της οδού ΠΕΛΟΠΙΔΑ, εντός σχεδίου πόλης Τρίπολης
Έκδοση απόφασης διακοπής της κυκλοφορίας και παραχώρησης χρήσης σε τμήματα οδών που είναι σε χώρο ευθύνης και αρμοδιότητας του Δήμου Τρίπολης για τη διεξαγωγή της ποδηλατικής εκδήλωσης «35η ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΣΠΑΡΤΑΚΙΑΔΑ»
Επιστροφή Δημοτικών Τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού
Επιστροφή Δημοτικών Τελών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού
Αλλαγή χρηματοδότησης της 2ης και 3ης πιστοποίησης εργασιών του έργου:
«Δαπάνες ανακαίνισης κτιριακών υποδομών ΚΕΠ» του Χ.Π. «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0).
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ EΚΤΕΛΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. του έργου: «ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Τ.Κ. ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ» Δ.Ε. ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ.
«Ανάκληση της με αριθμό 10/2019απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ: ΩΣ3ΓΩΗΡ-9ΦΥ) περί παραχώρησης χρήσης χώρου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Τσελεπάκουστον Εξωραϊστικό Σύλλογο των απανταχού Τσελεπακιωτών "Ο Άγιος Ιωάννης"».
«Ανάκληση της από4/2016 Α.Δ.Σ. (ΑΔΑ: 7Η6ΒΩΗΡ-Φ0Δ) «Δωρεάν παραχώρησηςενός γραφείου στον 1ο όροφο του Κοινοτικού κτιρίου της Τ.Κ. Βλαχέρνας στη Μορφωτική Κίνηση Βλαχέρνας».
«Ανάκληση της με αριθμό 733/2016 Α.Δ.Σ. (ΑΔΑ: 6Ο5ΑΩΗΡ-ΥΡ9) «Έγκριση της με αριθμό 12/2016 απόφασης Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας με θέμα: Παραχώρηση μιας αίθουσας του Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου ως χώρου εκγύμνασης των κατοίκων του χωριού».
«Ανάκληση της με αριθμό 734/2016 Α.Δ.Σ. (ΑΔΑ: ΩΜΨΧΩΗΡ-Λ3Β) «Έγκριση της με αριθμό 11/2016 απόφασης Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας με θέμα: Παραχώρηση μιας αίθουσας του Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίουγια τη δημιουργία γραφείων της Αυτοκινητιστικής Λέσχης Τρίπολης».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 8:26 pm


Αστέρας Άκτωρ: Η αποστολή για την αναμέτρηση με τον Λεβαδειακό

 Μια απουσία θα έχει ο Κλοντ Μακελελέ στην εντός έδρας αναμέτρηση του Αστέρα με τον Λεβαδειακό. Ο μοναδικός απών θα είναι ο Τριανταφυλλόπουλος ο οποίος είναι τιμωρημένος.

Αναλυτικά η αποστολή του Αστέρα: Παπαδόπουλος, Τσιντώτας, Γραμματικάκης, Καστάνιο, Ντελί, Γκαρθία, Άλβαρες, Χουχούμης, Γκος, Γιαμπλόνσκι, Αλάγκμπε, Τζανδάρης, Μούμο, Ρέντζιτς, Μπαρτόλο, Παλάσιος, Άνταμ, Ρεγκίς, Καλτσάς, Ζουγλής

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 8:10 pm


Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή τρίπολης

Την Τρίτη (1/10/2024) στις 12.00, θα διεξαχθεί συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής.

Διαβάστε την πρόσκληση της συνεδρίασης, ΕΔΩ.

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 8:03 pm


Εναρκτήρια παρουσίαση του Συνεργατικού Χώρου Εργασίας «ΑRΚ Coworking Space»

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών ανάπτυξης και λειτουργίας Συνεργατικού Χώρου Εργασίας (Coworking Space) για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην περιοχή εφαρμογής του Εδαφικού Σχεδίου Μεγαλόπολης», σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην εναρκτήρια παρουσίαση του Συνεργατικού Χώρου Εργασίας «ΑRΚ Coworking Space», τη Δευτέρα 30/09/2024, στην οδό Πλαπούτα 4-6, στην Τρίπολη, με ώρα έναρξης 18:30. 

Στην εκδήλωση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν με χαιρετισμούς & τοποθετήσεις τους εκπρόσωποι του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Καινοτομίας, της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Τρίπολης, των Επιμελητηρίων Αρκαδίας και Μεσσηνίας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθώς και συλλογικών φορέων σχετικά με τη διασύνδεση της παρούσας πρωτοβουλίας με τις δραστηριότητες τους και την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργειών.

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 7:37 pm


«Μπολέτα»: Μια μπίρα - σταθμός από τη Μάκρη Αρκαδίας (pics)

Μπολέτα. Το παλαιότερο όνομα της Μάκρης Αρκαδίας, του Δήμου Τρίπολης. Αυτό το όνομα επέλεξε ο πάντοτε δημιουργικός και ανήσυχος Χρήστος Στάικος για την μπίρα που έφτιαξε σε συνεργασία με την ομάδα του Alex Box και την μικροζυθοποιία Θεσσαλίας στον Βόλο.

Συναντήσαμε τον Χρήστο στον Σταθμό του ΟΣΕ στην Τρίπολη για να μας μιλήσει για το νέο του εγχείρημα και για να το δοκιμάσουμε κιόλας. Τρία χρόνια νωρίτερα πιστεύαμε ότι θα τον κέρδιζε το κρασί. Είπαμε, είναι πάντοτε ανήσυχος και οπωσδήποτε οι γνώσεις του στη Χημεία θα τον οδηγούσαν στη δημιουργία κάποιου... μαγικού φίλτρου. 

Έτσι και έγινε.

Η «Μπολέτα» κουβαλάει το όνομα και την ιστορία της Μάκρης, του αγαπημένου χωριού των γονιών του Χρήστου οι οποίοι, πολλά χρόνια νωρίτερα, πέρασαν από το χωριό, το αγάπησαν και αγόρασαν ένα σπίτι. Στην έντονα πορτοκαλί ετικέτα, διακρίνεται ένα παλιό τρένο και αν παρατηρήσει κάποιος, θα δει εγκοπές που θυμίζουν εισιτήριο τρένου. Η Μάκρη ήταν -και είναι- ένας από τους ομορφότερους σταθμούς του σιδηροδρομικού μας δικτύου. Η Μπολέτα, τα παλιά χρόνια, ήταν η είσοδος στην Τρίπολη. Από εκεί περνούσαν άνθρωποι και εμπορεύματα. Είναι ένας τόπος που κουβαλά τις μνήμες πολλών ταξιδιωτών, πολλές ιστορίες, πολλά ταξίδια.

Η «Μπολέτα» είναι παράξενα ευχάριστη. Πικάντικη και με μια ισορροπημένη πικράδα. Η μπίρα αυτή, είναι κομμάτι μιας προσπάθειας για μια κοινότητα δημιουργίας. Η βιώσιμη καλλιέργεια, η επαναλειτουργία του τρένου και η συνεργασία με μικρές τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και η αναζήτηση κοινών πεδίων δράσεων για αειφόρο ανάπτυξη και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας είναι οι ιδέες που περιστρέφονται γύρω από αυτήν.

Όσο για τα υπόλοιπα...

«Γενικά, Μπολέτα», που λέει και ο Χρήστος.

Δείτε ΕΔΩ

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 7:21 pm


Μια σύλληψη για κλοπή χρημάτων στην Καλαμάτα

Συνελήφθη, χθες (26.9.2024) το απόγευμα, στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.), 45χρονος ημεδαπός, γιατί  λίγη ώρα νωρίτερα, μαζί με συνεργό του, αφαίρεσαν από ημεδαπό χρήματα.

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 7:04 pm


Συνελήφθη 66χρονος στην Καλαμάτα για όπλα

φωτογραφία αρχείου eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Συνελήφθη, χθες (26.9.2024) το πρωί, στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, 66χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε παράνομα     -2- κυνηγετικά όπλα, τα οποία κατασχέθηκαν.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 6:35 pm


Περιφέρεια Πελοποννήσου: Συντονισμός ενεργειών για την αντιπλημμυρική περίοδο

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, με κεντρικό θέμα το σχέδιο δράσεων για την αντιμετώπιση των κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα, που προκαλούνται από απρόβλεπτα και ασυνήθιστα ύψη βροχής, αλλά και οι ενέργειες για την πρόληψη και την έγκαιρη ανταπόκριση.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ευχαρίστησε όλους τους φορείς για την εξαιρετική συνεργασία κατά την αντιπυρική περίοδο και αναφέρθηκε στις προκλήσεις που φέρνει η επικείμενη αντιπλημμυρική περίοδος. Τόνισε ότι οι καθαρισμοί των ρεμάτων γίνονται έγκαιρα και υπογράμμισε τη σημασία των ενεργών προγραμμάτων για την άμεση επέμβαση σε περιοχές που ενδέχεται να πληγούν.

Παράλληλα, επισήμανε τη δυσκολία εύρεσης αδειοδοτημένων χώρων για την εναπόθεση φερτών υλικών, ενώ αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Περιφέρειας στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, μέσω της μαζικής προμήθειας ειδικών επιχειρησιακών μέσων.

Ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Λάμπρος Τζούμης, μίλησε για την ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης και άμεσης συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την καλύτερη αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων, ενώ σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία κοινής πορείας των Δήμων και της Περιφέρειας.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, Χρήστος Λαμπρόπουλος, οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες, η Διεύθυνση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η Διεύθυνση Αστυνομίας, η στρατιωτική ηγεσία της Περιφέρειας, εκπρόσωποι των Δήμων, στελέχη υπηρεσιών της Περιφέρειας, καθώς και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων.

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 6:17 pm


Συνελήφθη 47χρονος για κατοχή αεροβόλου πιστολιού

Συνελήφθη, χθες (26.9.2024) το πρωί, στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, 47χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε αεροβόλο πιστόλι μετά γεμιστήρα, που περιείχε -31- μεταλλικά σφαιρίδια, τα οποία κατασχέθηκαν.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 6:02 pm


Λειψυδρία: Σε οριακή κατάσταση ο Δήμος Τρίπολης

Σε οριακή κατάσταση είναι και ο Δήμος Τρίπολης σχετικά με το πρόβλημα που θα απασχολήσει όσο κανένα άλλο τις κοινωνίες μας στο μέλλον -και όχι στο απώτερο.

Η παρατεταμένη ζέστη, η ανομβρία και οι ακραίες θερμοκρασίες που επικρατούν, έχουν φέρει στα όριά τους πολλούς Δήμους της χώρας.

Το πρόβλημα συζητείται έντονα σχεδόν σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδας και ιδίως σε τουριστικούς Δήμους, οι οποίοι δέχονται μεγάλο αριθμό επισκεπτών τους θερινούς μήνες.

Οι πολίτες στην Τρίπολη παρατηρούν το τελευταίο διάστημα ότι η πίεση του νερού έχει μειωθεί. Μάλιστα, καλό θα ήταν όσοι διαθέτουν δεξαμενές και πιεστικά, να τα ενεργοποιήσουν, για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα καθώς, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, όπως πληροφορούμαστε, θα γίνονται διακοπές νερού.

Ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης έχει αναφερθεί πολλές φορές στο πρόβλημα της λειψυδρίας και έχει ζητήσει από τους κατοίκους να είναι φειδωλοί στη χρήση του νερού. Για παράδειγμα, έχει ζητήσει να μην πλένουν τα μπαλκόνια και τα αυτοκίνητα με νερό βρύσης. Τα αποθέματα μειώνονται και, αν ο χειμώνας που έρχεται δεν φέρει χιόνια και αρκετές βροχές, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί πολύ περισσότερο.

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 5:46 pm


Στην ημερίδα του έργου «Πανδώρα» ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Χρήστος Λαμπρόπουλος

Στην ημερίδα του έργου ΠΑΝΔΩΡΑ με τίτλο “Παρατηρητήριο Ελέγχου ΗΜ Ακτινοβολίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έως και 5G με προτεραιότητα την προστασία του πολίτη”, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, παρευρέθηκε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Στον χαιρετισμό του, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο σε καινοτόμα έργα που αφορούν την ασφάλεια και την προστασία του πολίτη, αλλά και την μετάβαση στη ψηφιακή εποχή.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σημασία των αξιόπιστων δεδομένων που προέρχονται από εκπαιδευμένους τεχνολόγους και επιστήμονες, τα οποία θα προσφέρουν ουσιαστικές απαντήσεις στους προβληματισμούς των πολιτών αναφορικά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Επίσης, επεσήμανε πως η έγκυρη ενημέρωση και η πρόσβαση σε αξιόπιστες μετρήσεις αποτελούν τη βάση για την εξάλειψη ανησυχιών και την αποφυγή παραπληροφόρησης.

Ο κ. Λαμπρόπουλος υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία στη διάθεσή της για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής, δίνοντας έμφαση στη σημασία της νέας τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα. Τέλος, αναφέρθηκε στο πώς οι εξελίξεις στις τεχνολογίες των δικτύων, όπως το 5G, όχι μόνο διαμορφώνουν το μέλλον της επικοινωνίας, αλλά συμβάλλουν στην ανάπτυξη κρίσιμων τομέων, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η ασφάλεια, η γεωργία και οι υποδομές.

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 5:37 pm


Παρέμβαση του ΚΚΕ για τα ολιγομελή τμήματα της Αρκαδίας

Λίγο πριν το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, αιφνιδιαστικά και απροειδοποίητα έγινε αναστολή της λειτουργίας σε πέντε τομείς και μια ειδικότητα στα ΕΠΑΛ της Αρκαδίας, καθώς και σε ένα τμήμα προσανατολισμού στο ΓΕΛ Τεγέας.

Μετά την γενική κατακραυγή και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών η κυβέρνηση και το Υπουργείο αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω την αναστολή λειτουργίας στα 5 από τα 6 ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ του νομού. Δεν έγινε το ίδιο όμως για τον τομέα Διοίκησης και Οικονομίας στο ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης και του τμήματος προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών της Γ΄ Λυκείου στο ΓΕΛ Τεγέας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα 5 μαθητές από το ΓΕΛ Τεγέας και 3 μαθητές από το ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης να αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο ή ειδικότητα. Μάλιστα η μετακίνηση των μαθητών από την Μεγαλόπολη στο πλησιέστερο σχολείο στην Τρίπολη φθάνει τα 35χλμ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να επαναλειτουργήσουν το τμήμα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών της Γ΄ Λυκείου στο ΓΕΛ Τεγέας και ο τομέας Διοίκησης και Οικονομίας στο ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Δελής Γιάννης

Παπαναστάσης Νίκος

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 5:21 pm


Αλεξανδρούπολη: Πατέρας καταγγέλλει τον βιασμό του 5χρονου γιου του από συμμαθητές του

Αστυνομικοί της Υ.Α. Αλεξανδρούπολης κλήθηκαν από ιατρούς του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, για περιστατικό βιασμού ανηλίκου.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και προανάκριση, ο ανήλικος την ώρα που βρισκόταν εντός του νηπιαγωγείου, κατά την διάρκεια σχολικού διαλλείματος φέρεται να κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τους συμμαθητές του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της ίδιας μέρας ο 5χρονος λόγω έντονης αδιαθεσίας μεταφέρθηκε στο Τ.Ε.Π. του Νοσοκομείου, όπου από την εξέταση των εφημερευόντων ιατρών και εν συνεχεία του Ιατροδικαστή, διαπιστώθηκε ενδεχόμενος βιασμός.

 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 4:51 pm


«Ramstein Flag 24»: Και επίσημα εκτός η Τουρκία – Το βίντεο της Πολεμικής Αεροπορίας

Και επίσημα εκτός της μεγάλης νατοϊκής άσκησης «Ramstein Flag 24», η Τουρκία που επιχείρησε να αμφισβητήσει τον ελληνικό εναέριο χώρο χωρίς να τα καταφέρει.

Η «Ramstein Flag 24» είναι μια άσκηση υψηλού επιπέδου, σχεδιασμένη να ενισχύσει τις ικανότητες τακτικής λήψης αποφάσεων των Κοινών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε ένα σύνθετο και δυναμικό επιχειρησιακό περιβάλλον με κύριο στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία, τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα, τη δέσμευση και την ικανότητα της Συμμαχίας. Η άσκηση περιλαμβάνει περισσότερα από 140 αεροσκάφη 4ης, 4.5 και 5ης γενιάς από 13 συμμαχικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των F35, F16 Viper και Rafale.

 

Διαβάστε περισσότερα για την άσκηση «Ramstein Flag 24»και την απουσία της Τουρκίας που έμεινε εκτός

 

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 4:21 pm


Τρίπολη: Χωρίς πυρασφάλεια το κλειστό γυμναστήριο - Τι ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος

Λαγός: «Το πρόβλημα θα επιλυθεί σύντομα»

Γεμάτο είναι το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου 28-29 Σεπτεμβρίου στο ΔΑΚ της Τρίπολης με τα πρωταθλήματα μπάσκετ στις μικρές κατηγορίες να έχουν τον πρώτο λόγο.
 
Κάποιοι γονείς των αθλητών έκαναν παράπονα και μας εξέφρασαν τη στενοχώρια τους επειδή δεν θα μπορούν να δουν τα παιδιά τους να αγωνίζονται εξαιτίας ενός προβλήματος στο κλειστό της Τρίπολης.
 
Μετά τα παράπονα που εκφράστηκαν, το ArcadiaPortal επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού του δήμου μας κ. Λαγό Γιώργο και μας μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στο κλειστό.
 
Ο αντιδήμαρχος μας ξεκαθάρισε πως το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει πυρασφάλεια, απαραίτητη προϋπόθεση για να εκδοθεί η άδεια λειτουργία του κλειστού με θεατές.
 
Μας ανέφερε επιπλέον, πως όταν έγινε αντιληπτή η μη ύπαρξη πυρασφάλειας και το γεγονός πως δεν έχει γίνει η ανανέωσή της, έσπευσε αμέσως ο δήμος Τρίπολης να προχωρήσει τις διαδικασίες για να εγκατασταθεί.
 
Τέλος, ο αντιδήμαρχος υποστήριξε πως η κατάσταση αυτή επικρατεί τουλάχιστον για 15 χρόνια στο κλειστό της, και μας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το θέμα θα επιλυθεί πολύ γρήγορα.

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 4:13 pm


Μία σύλληψη στο Ναύπλιο για εκκρεμή δικαστική απόφαση

φωτογραφία αρχείου eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Συνελήφθη, χθες (26.9.2024) το πρωί, στο Ναύπλιο, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Αργολίδας, 41χρονος ημεδαπός, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ναυπλίου, για απάτη και πλαστογραφία.

Ειδήσεις: 

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 4:02 pm


Νομός Αρκαδίας - Ειδήσεις και Νέα

Live: Στα γήπεδα της Αρκαδίας - Arcadia Portal

Live: Στα γήπεδα της Αρκαδίας  Arcadia Portal

Δημοσιεύθηκε στις 22 September 2024 | 3:49 pm


Live: Στα Γήπεδα της Αρκαδίας - Arcadia Portal

Live: Στα Γήπεδα της Αρκαδίας  Arcadia Portal

Δημοσιεύθηκε στις 21 September 2024 | 3:49 pm


Δείτε αγγελίες στο Νομό Αρκαδίας