Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Ημαθίας    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Συνελήφθη ένα άτομο στην Ημαθία για εξαπάτηση ηλικιωμένης γυναίκας

 




Συνεργός του προσποιούμενος τον γιατρό, της τηλεφώνησε και


ισχυρίστηκε ότι η κόρη της έχει τραυματιστεί


Ζήτησε χρήματα για να υποβληθεί δήθεν σε χειρουργική επέμβαση

Στην κατοχή του βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 2.700 ευρώ

Μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας

Νάουσας, συνελήφθη χθες (26 Σεπτεμβρίου 2024) το απόγευμα σε περιοχή της

Ημαθίας, ένας ημεδαπός άνδρας, για εξαπάτηση ηλικιωμένης γυναίκας.

Ειδικότερα, την προηγούμενη ημέρα, συνεργός του τηλεφώνησε στην

ηλικιωμένη, προσποιούμενος τον γιατρό και ισχυρίστηκε ότι η κόρη της έχει

τραυματιστεί, ζητώντας χρήματα για να υποβληθεί δήθεν σε άμεση χειρουργική

επέμβαση.

Μάλιστα για να γίνουν περισσότεροι πιστευτοί, γυναίκα συνεργός τους

προσποιούνταν στο τηλέφωνο την κόρη της ηλικιωμένης.

Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να της αποσπάσουν χρηματικό ποσό, το οποίο

παρέλαβε ο συλληφθείς.

Στην κατοχή του βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 2.700 ευρώ, το οποίο

αποδόθηκε στην παθούσα.


Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται τόσο για την ταυτοποίηση των στοιχείων

των συνεργών του, όσο και για την τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες

παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί

στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό

την αποφυγή εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών από επιτήδειους, συνιστά:

 Μην εμπιστεύεστε αγνώστους, που προσπαθούν να σας πείσουν

τηλεφωνικά να τους δώσετε χρήματα, λόγω επείγουσας ανάγκης συγγενικού

– φιλικού σας προσώπου.

 Μην πείθεστε αν σας δώσουν οι δράστες να μιλήσετε στο τηλέφωνο με

υποτιθέμενο συγγενή σας.

 Μην δεχτείτε οποιαδήποτε συνάντηση – ραντεβού με αγνώστους και

δηλώστε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.

 Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης

(Αστυνομία, Πυροσβεστική, νοσοκομεία, συγγενείς κ.λπ.).

Περισσότερες συμβουλές είναι αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα της

Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα «Οδηγός του


Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 11:41 am


ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ 400€

Νέο επιδοτούμενο Πρόγραμμα κατάρτισης για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ηλικίας 18 ετών και άνω ανακοινώθηκε από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).
Το εκπαιδευτικό επίδομα ανέρχεται σε 400€
Το πρόγραμμα αφορά την αναβάθμιση των «πράσινων» δεξιοτήτων, εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα, με την παροχή Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης διάρκειας 80 ωρών και την πιστοποίηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν.
Το Πρόγραμμα «Πάω Μπροστά» υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν εργαζόμενοι οι οποίοι πληρούν κατ’ ελάχιστον τις κάτωθι προϋποθέσεις:
• Να είναι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.
• Να έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.
• Να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΔΩ
Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΕΚΕΔΙΜ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ είναι επίσημος Πάροχος κατάρτισης εγγεγραμμένος στο μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ. Με την πολυετή πείρα που διαθέτουμε στην υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων, σας περιμένουμε για να σας λύσουμε οποιαδήποτε απορία σχετικά με το πρόγραμμα καθώς και να σας βοηθήσουμε για την ορθή συμπλήρωση της αίτησης.
Γραμματειακή υποστήριξη Ε.ΚΕ.ΔΙ.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ
Αγ.Αντωνίου 20 και Καρατάσου, Βέροια
τηλ: 2331021061,6973928402
ώρες επικοινωνίας 08:00- 21:00
site: http://ekedim-verias.gr/
fb: ΕΚΕΔΙΜ Βέροιας

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 10:13 am


Ο πρώην δήμαρχος Νάουσας πρόεδρος της Attica Bank

Με αίσθημα ευθύνης ανέλαβα την θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank Properties έπειτα από την χθεσινή συνεδρίαση της εταιρίας. 

Είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία μου με τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου και τους εργαζόμενους της εταιρίας θα είναι το επόμενο διάστημα ιδιαίτερα παραγωγική. 

Ευχαριστώ τους μετόχους της εταιρίας για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου, καθώς και τον απερχόμενο πρόεδρο της εταιρίας συνάδελφο καθηγητή Αντώνη Ροβολή, για την εξαιρετική μας συνεργασία.

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 9:34 am


Kατώτατος μισθός: Αυτά είναι τα “τσουχτερά” πρόστιμα που θα πληρώνουν οι εργοδότες που δεν θα εφαρμόζουν τον νόμο για τις αυξήσεις


“Τσουχτερά” πρόστιμα θα επιβάλλονται στους εργοδότες που δεν θα καταβάλλουν τις προβλεπόμενες (από τον Απρίλιο του 2024) αυξήσεις στους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Όπως αναφέρει η υφιστάμενη νομοθεσία, τα πρόστιμα αυτά θα κυμαίνονται μεταξύ 1.800 ευρώ και 8.000 ευρώ και τα ποσά αυτά θα διαμορφώνονται ανάλογα με το αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί μια επιχείρηση αλλά και από το εάν ο εργοδότης αυτός  έκανε την παράβαση αυτή περισσότερες από 1 φορά. Ουσιαστικά τα πρόστιμα αυτά αφορούν στη «μη καταβολή μισθών / ημερομισθίων βάσει νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού /ημερομισθίου».

Διευκρινίζεται δε πως, ο νόμος για τον κατώτατο μισθό ισχύει σε όλη την ελληνική επικράτεια για τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Κανένας εργοδότης δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καταβάλει στους εργαζομένους του τον νόμιμο κατώτατο μισθό/ημερομίσθιο.

Αναλυτικά, μετά από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης υπ΄ αριθ. 25058/29.03.2024 (ΦΕΚ1974/Β/29.03.2024), ο νόμιμος κατώτατος μισθός/ημερομίσθιο που ισχύει από 1 Απριλίου 2024 για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες αντίστοιχα όλης της χώρας, έχει ως ακολούθως:

α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 830 ευρώ και

β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα  37,07 ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 33 του ν.5053/2023 (Α΄ 158), σε όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τις 14.2.2012 και μετά την 1.1.2024.

Η κατά τα ανωτέρω προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας καθορίζεται ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως 3 τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω.

β) Για τους εργατοτεχνίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως  6  τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.
Επιπλέον, οι ατομικές και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από τον (κατά τα ανωτέρω οριζόμενα) νόμιμο κατώτατο μισθό και νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο.

Οι έλεγχοι  της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρηση Εργασίας

Αξιοσημείωτο είναι δε πως ένας στους τέσσερις εργαζόμενους  με τον κατώτατο μισθό δεν έλαβε τις αυξήσεις τις οποίες δικαιούταν, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της  Ανεξάρτητης  Αρχής  Επιθεώρησης  Εργασίας. Αναλυτικά, μέσα στα πλαίσια της ελεγκτικής της δράσης και για την τήρηση της νομοθεσίας για τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό, η Επιθεώρηση Εργασίας ξεκίνησε από το Μάιο του 2024 και συνεχίζει στοχευμένους ελέγχους, αξιοποιώντας δεδομένα από το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, μέσω της χρήσης ειδικών αναφορών για τις δηλώσεις αναπροσαρμογής των αποδοχών, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Συγκριμένα, μέχρι σήμερα ελέγχθηκαν 1.170 επιχειρήσεις και οι αποδοχές 8.518 εργαζόμενων. Σε 286 επιχειρήσεις και 1.949 εργαζόμενους διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν αναπροσαρμοστεί οι αποδοχές, με βάση τα νομοθετημένα κατώτατα όρια. Μετά από την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας επήλθε συμμόρφωση, ενώ σε 43 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 49.200 ευρώ. .

Κατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθεί και ποιες αλλαγές έρχονται

Υπενθυμίζεται δε πως ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 830 ευρώ μεικτά την 1η Απριλίου 2024 από 780 ευρώ μεικτά που ήταν το προηγούμενο διάστημα. Επίσης επισημαίνεται πως τον Απρίλιο του 2025 θα αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω ο κατώτατος μισθός ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί μεταξύ των 880 ευρώ μεικτά και των 890 ευρώ μεικτά το επόμενο έτος. Εάν ισχύσει αυτό, τότε ο κατώτατος μισθός ενδέχεται να ξεπεράσει τα 950 ευρώ το 2027 δηλαδή τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για αυτό και ο μέσος μισθός να υπερβεί τα 1.500 ευρώ το ίδιο διάστημα.

Σημειώνεται δε πως το νέο εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  θα ψηφιστεί στη Βουλή  έως τις 15 Νοεμβρίου του 2024 στη Βουλή στο πλαίσιο του οποίου θα έρθουν κάποιες αλλαγές στον κατώτατο μισθό:

  • Δεν θα μπορεί να γίνει καμία μείωση μελλοντικά στο ποσό του  παρά μόνο «πάγωμα» στη διαδικασία της αύξησης του.  Η Κοινοτική Οδηγία (2022/2041) περί επαρκών μισθών αναφέρει αυτό και θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο αλλά και στο εθνικό δίκαιο.
  • Η αναπροσαρμογή του θα πρέπει να γίνεται κάθε έως 2 έτη ή το αργότερο 4 χρόνια, σύμφωνα με την Οδηγία αυτή.
  • Ο καθορισμός των μισθών θα μπορούν να γίνονται σύμφωνα με πληροφορίες με αυτόματο μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής τους ή με οποιαδήποτε κατάλληλα κριτήρια. Αλλά και οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ θα μπορούν να χρησιμοποιούν ενδεικτικές τιμές αναφοράς για τον κατώτατο μισθό όπως το 60% του ακαθάριστου διάμεσου μισθού και το 50% του ακαθάριστου μέσου μισθού σύμφωνα με την Οδηγία. Δηλαδή ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με βάση την εξέλιξη των μέσων μισθών της οικονομίας, τις επιπτώσεις των τιμών στην αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων αλλά και την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα κάθε κλάδου

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 9:28 am


Εργαζόμενοι με Αναπηρία: «Ανοίγει ο δρόμος» προς την σύνταξη – Ποια εμπόδια καταργούνται


«Άνοιξε ο δρόμος» που διευκολύνει τα Άτομα με Αναπηρία τα οποία εργάζονται να λάβουν την σύνταξή τους χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.

Κάτι που ήταν απλό για όλους τους άλλους, δηλαδή να βγουν στην σύνταξη ενώ παράλληλα απασχολούνται, για τα ΑμεΑ συνιστούσε «Γολγοθά».

Έπρεπε πρώτα να διακόψουν την εργασία τους προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν και κατόπιν να … επιστρέψουν στην θέση τους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης  

Έτσι, η διάταξη που καταργεί τα εμπόδια για τη συνέχιση της απασχόλησης των συνταξιούχων αναπηρίας, μετά από πολλούς μήνες καθυστέρησης, εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια περίθαλψη το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Τι διαφοροποιείται σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς

Μέχρι σήμερα χρειαζόταν ο εργαζόμενος με αναπηρία να διακόψει την εργασία του προκειμένου πρώτα να συνταξιοδοτηθεί και στη συνέχεια να αναλάβει εργασία χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή του και χωρίς να έχει την υποχρέωση της καταβολής του πόρου 10% επί του εισοδήματός τους από την εργασία υπέρ ΕΦΚΑ.

Η προωθούμενη διάταξη ( άρθρο 31) επιλύει το πρόβλημα και έτσι η συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας θα προχωρεί χωρίς διακοπή της εργασίας και οι συνταξιούχοι αναπηρίας θα προστατεύονται από αυτήν την ταλαιπωρία προκειμένου να εξισωθούν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους συνταξιούχους. Μάλιστα θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1/1/2024.

Ειδικότερα , στο άρθρο 31 που τροποποιεί την ισχύουσα διάταξη ( παρ. 1 άρθρου 11Α ν. 4387/2016) περί σύνταξης λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο, διαγράφονται οι λέξεις «έχουν διακόψει με οποιονδήποτε τρόπο την υπακτέα στην ασφάλιση εργασία, απασχόληση ή ιδιότητά τους»

Τι προβλέπει η διάταξη για τα εργαζόμενα ΑμεΑ

Έτσι, οι ασφαλισμένοι του e-Ε.Φ.Κ.Α. δικαιούνται κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο για όσο χρονικό διάστημα πιστοποιούνται, ως άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%), στο οποίο περιλαμβάνεται και η τυχόν προσαύξηση εφόσον έχουν πραγματοποιήσει σε κλάδο κύριας ασφάλισης:

α) τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη ή τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιες (4.500) ημέρες ασφάλισης, ή

β) τουλάχιστον πέντε (5) έτη ή χίλιες πεντακόσιες (1.500) ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο (2) έτη ή εξακόσιες (600) ημέρες ασφάλισης εντός των τελευταίων πέντε (5) ετών πριν από την ημερομηνία έναρξης της αναπηρίας ή πριν από το έτος έναρξης της αναπηρίας. Αν κατά τη διάρκεια των πέντε (5) αυτών ετών ο ασφαλισμένος έχει επιδοτηθεί για ασθένεια ή ανεργία ή έχει συνταξιοδοτηθεί, η περίοδος των πέντε (5) ετών επεκτείνεται για ίσο χρόνο με αυτόν της επιδότησης ή συνταξιοδότησης, ή

γ) τουλάχιστον ένα (1) έτος ή τριακόσιες (300) ημέρες ασφάλισης και δεν έχει συμπληρώσει το εικοστό πρώτο (21ο) έτος της ηλικίας. Οι ανωτέρω τριακόσιες (300) ημέρες ασφάλισης αυξάνονται προοδευτικά σε χίλιες πεντακόσιες (1.500) ημέρες ασφάλισης με την προσθήκη εκατόν είκοσι (120) ημερών ασφάλισης για κάθε έτος ηλικίας πέραν του εικοστού πρώτου (21ου) μέχρι τη συμπλήρωση του τριακοστού πρώτου (31ου)».

Η διάταξη ισχύει αναδρομικά από 1ης.1.2024. Αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από 1ης.1.2024 μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και έχουν απορριφθεί λόγω μη προηγούμενης διακοπής της ασφαλιστέας απασχόλησης, επανυποβάλλονται εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος και οι συνέπειές τους ανατρέχουν στον χρόνο υποβολής της αρχικής αίτησης

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 9:25 am


Μπλόκο» στις συναλλαγές όσων χρωστούν σε ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ ταυτόχρονα – Πως θα λειτουργεί το νέο σύστημα


Μέσα στον Οκτώβριο, με αρκετή καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, ενεργοποιείται το περιβόητο ενιαίο πιστοποιητικό «οικονομικής ενημερότητας».

Έτσι, όσες επιχειρήσεις ή ιδιώτες εισπράττουν χρήματα από το Δημόσιο, αλλά την ίδια ώρα έχουν χρέη προς αυτό, αυτόματα θα «μπλοκαριστούν» και δεν θα παίρνουν χρήματα έως ότου ρυθμίσουν τις οφειλές τους. «Μπλόκο» θα μπει και στις συναλλαγές ιδιωτών που τυγχάνει να χρωστούν μικροποσά σε ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ παράλληλα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Υιοθετώντας μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα και το ενιαίο πιστοποιητικό ενημερότητας, ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ εκτιμούν πως θα βάλουν «φρένο» σε εκείνους που καταφέρνουν να βάλουν στην τσέπη κρατικό χρήμα, ενώ έχουν απλήρωτες οφειλές στην εφορία ή σε ασφαλιστικά Ταμεία.

Ποιες συναλλαγές θα «μπλοκάρει» το Ενιαίο Πιστοποιητικό

Το ενιαίο πιστοποιητικό «οικονομικής ενημερότητας» θα αντικαταστήσει την φορολογική και την ασφαλιστική ενημερότητα που εκδίδεται τώρα από τους δύο φορείς ξεχωριστά, χωρίς να υπάρχει μεταξύ τους επικοινωνία και  αλληλοενημέρωση για ενδεχόμενες οφειλές.

Έτσι, όσοι αυτή την στιγμή έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς είτε με την Εφορία ή με τον ΕΦΚΑ, καλό θα ήταν να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

Η υιοθέτηση του νέου ενιαίου Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας θα έχει ως αποτέλεσμα εκείνοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην ΑΑΔΕ ή σε ασφαλιστικά Ταμεία να μην μπορούν να κάνουν τις συναλλαγές τους.

Πέρα από τις εταιρείες που έχουν συναλλαγές με το δημόσιο, αν κάποιος πολίτης οφείλει έστω και μικροποσό σε έναν εκ των δύο φορέων, δεν θα μπορεί να διεκπεραιώσει συναλλαγές του -όπως για παράδειγμα την μεταβίβαση ενός ακινήτου- εάν προηγουμένως δεν ρυθμίσει τις όποιες οφειλές.

Η εφαρμογή του Ενιαίου Πιστοποιητικού υπολογιζόταν να γίνει από την 31η Δεκεμβρίου 2023, αλλά οι αλλαγές στο καθεστώς έκδοσης της φορολογικής ενημερότητας, κατέστησαν ασύμβατα τα συστήματα ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ και πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές και έτσι θα υιοθετηθεί αυτό το φθινόπωρο.

Το κοινό πιστοποιητικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, πρόκειται να αντικαταστήσει τα υφιστάμενα πιστοποιητικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για οφειλές, που λαμβάνουν οι πολίτες, χωριστά, από την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ.

Το ενιαίο Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας θα εκδίδεται από μία υπηρεσία και θα καλύπτει και τους δύο φορείς, την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ.

Η έκδοση του κοινού πιστοποιητικού  προβλέπεται από τον νόμο 4934/2022, σύμφωνα με τον οποίο, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης, για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ενιαίου Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης διαμέσου της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Ειδικότερα, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα δύναται να αιτηθεί, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), την έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας.

Ποια στοιχεία περιλαμβάνει το Ενιαίο Πιστοποιητικό

Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει τα στοιχεία του αποδεικτικού του σημερινού φορολογικής ενημερότητας, όπως περιγράφεται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.

Το ενιαίο Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας, που θα εκδίδεται με τη νέα διαδικασία, θεωρείται έγκυρο για κάθε νόμιμη χρήση και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, τα δικαστήρια όλων των βαθμών και τις εισαγγελίες όλης της χώρας, όταν είναι κατά νόμον υποχρεωτική η προσκόμιση των ανωτέρω αποδεικτικών ενημερότητας.

Για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας τα αναγκαία δεδομένα από το πληροφοριακό σύστημα φορολογικού μητρώου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ.

Οι απαιτούμενες διαλειτουργικότητες διασφαλίζονται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πλέον, για να λάβει κανείς το ενιαίο πιστοποιητικό και να μπορεί να διεκπεραιώσει συναλλαγές του όπως π.χ. η μεταβίβαση ενός ακινήτου, θα πρέπει να μη χρωστάει ούτε σε Εφορία ούτε σε ΕΦΚΑ.

Αν χρωστάει σε έναν εκ των δύο φορέων, δεν θα μπορεί να διεκπεραιώσει τη συναλλαγή, εάν προηγουμένως δεν τακτοποιήσει τα χρέη του

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2024 | 9:24 am


Συνολικά 152 μόνιμες προσλήψεις στον ΔΕΔΔΗΕ: Πότε αρχίζει η υποβολή αιτήσεων και ποιες ειδικότητες αφορά


Δύο προκηρύξεις για μόνιμες προσλήψεις συνολικά 152 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων στον ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε πρόσφατα ο Διαχειριστής.

Αναλυτικά:

1.Προκήρυξη 1/2024 για την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 97 συνολικά θέσεων προσωπικού

Από τη Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου του 2024 έως και τις 16 Οκτωβρίου του 2024 στις 2μμ μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν την αίτηση τους και τα δικαιολογητικά για  την προκήρυξη 1/2024 που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας  97 συνολικά θέσεων προσωπικού με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαφόρων ειδικοτήτων στον ΔΕΔΔΗΕ. Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής της στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Αναλυτικά οι ειδικότητες που ζητούνται για την προκήρυξη αυτή είναι οι εξής:

Α΄ Κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), 5 θέσεις.

  • Ειδικότητα απασχόλησης ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΕ,

Β΄ Κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), 11 θέσεις.

  • Ειδικότητα απασχόλησης: ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΕ.

Γ΄ Κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), 81 θέσεις.

  • Ειδικότητα απασχόλησης ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΕ

Η εν λόγω Προκήρυξη αφορά σε απλό προσωπικό ΠΕ, ΤΕ, καθώς και σε προσωπικό ΔΕ που θα καλύψει θέσεις σε εισαγωγικό επίπεδο. Σημειώνεται δε πως οι παραπάνω θέσεις κατανέμονται σε  Σάμο, Σύρο, Κω, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα, Σητεία Σαντορίνη, Ανάφη, Σίκινο, Φολέγανδρο, Ίο, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κύθνο, Νίσυρο, Ικαρία, Μυτιλήνη, Λήμνο, Μύκονο, Νάξο, Κουφονήσι, Αμοργό, Αντικύθηρα, Πάρο, Ρόδο και Ψαρρά.

Σύμφωνα με την προκήρυξη ως πρόσθετο απαραίτητο προσόν διορισμού, θεωρείται για ορισμένες ειδικότητες η γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών στα αντικείμενα:

α) επεξεργασίας κειμένων,

β) υπολογιστικών φύλλων, και

γ) υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς και η γνώση της αγγλικής γλώσσας. Τα προσόντα αυτά θεωρούνται απαραίτητα προκειμένου να διοριστούν οι υποψήφιοι, αλλιώς δεν γίνονται δεκτοί στις εν λόγω θέσεις.

Διαβάστε ολόκληρη την προκήρυξη  εδώ

2.Προκήρυξη  2/2024 για την πλήρωση 55 θέσεων εργασίας 

Από την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 έως και την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 στις 2μμ μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση για να συμμετάσχουν στην  προκήρυξη  2/2024 για την πλήρωση 55 θέσεων εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων στον  ΔΕΔΔΗΕ. 

Η προκήρυξη αυτή αφορά  στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας  55  συνολικά θέσεων προσωπικού με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου Πανεπιστημιακής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ειδικότερα:

Α΄ Κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) 1 θέση 

  • Ειδικότητα απασχόλησης ΔΙΠΛΩΜΑТОΥΧΟΙ  ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΕ

Β’ Κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) 54 θέσεις. 

  • Ειδικότητα απασχόλησης ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΕ

Η εν λόγω προκήρυξη  αφορά μεταξύ άλλων:

  • Τη Ζάκυνθο
  • Τα Ιωάννινα
  • Τη Θεσπρωτία
  • Την Πρέβεζα
  • Την Κέρκυρα
  • Την Κεφαλονιά
  • Την Ιθάκη
  • Την Κόρινθο
  • Τον Πόρο
  • Τις Σπέτσες
  • Την Ύδρα
  • Τον Πύργο Ηλείας
  • Την Σπάρτη Λακωνίας
  • Το Γύθειο Λακωνίας
  • Τα Κύθηρα
  • Την Τρίπολη Αρκαδίας
  • Το Άστρο Αρκαδίας
  • Τα Λαγκάδια Αρκαδίας
  • Τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας

 

Διαβάστε ολόκληρη την προκήρυξη εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2024 | 9:00 am


Φθηνό ρεύμα με έκπτωση έως και 0,12 ευρώ η κιλοβατώρα – Πώς μπορείτε να διεκδικήσετε χαμηλότερες χρεώσεις


Την ευκαιρία να διεκδικήσουν εκπτώσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ως και 12 λεπτά την κιλοβατώρα, θα έχουν για τις επόμενες ημέρες και έως τις αρχές του επόμενου μήνα χιλιάδες πολίτες.

Όσοι είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου μπορούν να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις, ενώ όσοι είναι ήδη ενταγμένοι σε αυτό το ειδικό τιμολόγιο θα πρέπει να προσέξουν να… μην το χάσουν.

Και αυτό γιατί εάν δεν υποβάλλουν νέα αίτηση έως τις 3 Οκτωβρίου θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ για το κοινωνικό τιμολόγιο:

  • Οι αιτήσεις του ΚΟΤ και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει:
  • Της φορολογικής δήλωσης 2023, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.
  • Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2023), όσον αφορά ακίνητη περιουσία.

Προϋποθέσεις για φθηνό ρεύμα

Οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση από την 03/08/2024, και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2024 και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2023 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2024), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2024).

Υπενθυμίζεται ότι: Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).

Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 03/08/2024 έως και 03/10/2024), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

Με άλλα λόγια, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση μέχρι και 03/10/2024, αλλιώς θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

Μετά την καταληκτική ημερομηνία για τις αιτήσεις του ΚΟΤ όσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση θα αφαιρεθούν αυτόματα από το πρόγραμμα, και θα χρεώνονται με τις αυξημένες τιμές που ισχύουν για τους υπόλοιπους καταναλωτές.

Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ-Α πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας και διαμονής, όπως ορίζονται στη νομοθεσία.

Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ-Β πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:

  • Ετήσιο εισόδημα που κυμαίνεται από 9.000 έως 31.500 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.
  • Συνολική αξία ακίνητης περιουσίας έως 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, με ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ

Για τις αιτήσεις ΚΟΤ Γ, απαιτείται να έχετε πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Ποια είναι όμως η διαδικασία υποβολής της αίτησης

    • Επιβεβαιώστε τον ΑΜΚΑ και συναινέστε στην επεξεργασία των απαραίτητων στοιχείων.
    • Επιλέξτε την κατηγορία του ΚΟΤ για την οποία κάνετε αίτηση.
    • Εισαγάγετε τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και τα στοιχεία επικοινωνίας.
    • Για το ΚΟΤ-Α απαιτείται εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ, ενώ για το ΚΟΤ-Β απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων.
    • Για τις αιτήσεις ΚΟΤ Γ, απαιτείται να έχετε πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προχωρήσουν στα εξής 6 βήματα:

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.
Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.
Για τις αιτήσεις ΚΟΤ Γ, απαιτείται να έχετε πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2024 | 8:58 am


Ξεμπλόκαρε» η χορήγηση συντάξεων σε όσους έχουν χρέη ως 30.000 ευρώ – Ποια είναι η διαδικασία –


Έστω και με καθυστέρηση «ξεμπλόκαρε» η διαδικασία χορήγησης σύνταξης σε όσους επαγγελματίες έχουν χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία έως και 30.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ αν πρόκειται για αγρότες.

Εκείνο που απέμενε για να «πάρει μπροστά» η σχετική διαδικασία, ήταν η ενεργοποίηση ειδικού λογισμικού επιτρέπει την διασύνδεση με τα τραπεζικά ιδρύματα και καθιστά εφικτό τον σχετικό απαραίτητο έλεγχο εκείνων που υποβάλλουν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Και αυτό γιατί, για την διεκπεραίωση της κάθε αίτησης απαιτείται «αυτόματος» έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων. Έτσι, για να «ξεμπλοκάρει» η χορήγηση σύνταξης σε όσους έχουν χρέη έπρεπε να προηγηθεί η διασύνδεσή με το αρχείο που τηρεί κάθε τράπεζα.

Τι ελέγχει ο ΕΦΚΑ με την υποβολή της αίτησης

Το εγχείρημα ολοκληρώθηκε και ήδη έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την υποβολή αιτήσεων από οφειλέτες που έχουν τις προϋποθέσεις για να πάρουν σύνταξη.

Η σχετική ρύθμιση έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Δεκέμβριο με τον νόμο 5078/2023.

Για να αρχίσουν να βγαίνουν οι συντάξεις σε όσους έχουν οφειλές δεν αρκεί μόνον η υποβολή αίτησης για συνταξιοδότηση, αλλά και η υποβολή αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση της οφειλής τους με συμψηφισμό του ποσού της σύνταξης.

Η αίτηση συνταξιοδότησης θα μπορεί να υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ: Από εκεί και πέρα θα γίνεται αυτόματος έλεγχος στα στοιχεία των οφειλετών και κυρίως στις τραπεζικές τους καταθέσεις ώστε να αποφευχθεί η έκδοση σύνταξης σε πλούσιους οφειλέτες.

Το όριο των καταθέσεων που επιτρέπει την έκδοση σύνταξης σε ασφαλισμένους με χρέη, είναι καταθέσεις ως 12.000 ευρώ για όσους χρωστούν μέχρι 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και καταθέσεις ως 6.000 ευρώ για όσους χρωστούν μέχρι 10.000 ευρώ στον ΟΓΑ.

Προϋποθέσεις για την έκδοση σύνταξης

Οι οφειλέτες για να πάρουν σύναξη θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

– Συμπληρωμένο το 67ο έτος με τουλάχιστον 20 έτη πληρωμένων εισφορών.

– Συμπληρωμένο το 62ο έτος με συνολικό χρόνο ασφάλισης 40 έτη εκ των οποίων θα πρέπει να έχουν πληρωθεί εισφορές για τα 20 έτη.

– Όριο καταθέσεων ως 12.000 ευρώ κατά μέσο όρο το τελευταίο 12μηνο πριν την αίτηση, για όσους χρωστούν στον ΕΦΚΑ ως 30.000 ευρώ.

– Όριο καταθέσεων ως 6.000 ευρώ κατά μέσο όρο το τελευταίο 12μηνο πριν την αίτηση, για όσους χρωστούν στον ΟΓΑ ως 10.000 ευρώ.

Ο οφειλέτης ασφαλισμένος προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί, πρέπει να υποβάλλει στον ΕΦΚΑ αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης.

Με την αίτηση υπαγωγής, ο ασφαλισμένος παρέχει τη συγκατάθεσή του στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για κοινοποίηση στον ΕΦΚΑ των εγγράφων και των στοιχείων που απαιτούνται για την εφαρμογή της ρύθμισης.

Ειδικά για τις τράπεζες η αίτηση υπαγωγής συνεπάγεται νόμιμη άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων.

Όσοι πάρουν έγκριση, θα λάβουν το 40% της σύνταξης και το υπόλοιπο 60% θα παρακρατείται μέχρι να πέσει η οφειλή για το μεν ΕΦΚΑ στις 20.000 ευρώ, για δε, τον ΟΓΑ στις 6.000 ευρώ.

Από τα όρια αυτά και μετά, οι συνταξιούχοι – οφειλέτες λαμβάνουν το υπόλοιπο 60% της σύνταξης και από αυτό τους παρακρατείται κάθε μήνα ποσό 333,33 ευρώ για τα χρέη του ΕΦΚΑ και 100 ευρώ για τα χρέη του ΟΓΑ για 60 μήνες που οι οφειλές τους θα μηδενιστούν και θα σταματήσει η παρακράτηση.

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2024 | 8:57 am


Η εταιρία επεξεργασίας και συσκευασίας φρούτων και λαχανικών CITRUSBILL MON.IKE κάνει προσλήψεις

Η εταιρία επεξεργασίας και συσκευασίας φρούτων και λαχανικών CITRUSBILL MON.IKE με έδρα την Ημαθία (7,5 χλμ. Βέροιας- Νάουσας) σας ενημερώνει ότι δέχεται αιτήσεις για πρόσληψη :
 Χειριστή Κλακ-Βοηθό Χειριστή Κλάρκ.
 Μηχανικός – Βοηθός Μηχανικού.
Οι αιτήσεις θα γίνονται στα γραφεία μας από Δευτέρα εώς Σάββατο ,
 από τις 10:00-17:00.
ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ
• ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Οι θέσεις αφορούν πλήρη απασχόληση.
Για πληροφορίες στο τηλ. επικοινωνίας: 23310 93066
Για αποστολή βιογραφικών να αναγράφεται η θέση εργασίας στο:

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 4:47 pm


Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση για φθηνό ρεύμα και μέχρι πότε


Την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων αναφορικά με την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος (ΚΟΤ). Η προθεσμία αυτή αφορά και τους ενεργεία δικαιούχους οι οποίοι θα πρέπει να προβούν σε αυτή την ενέργεια διότι σε διαφορετική περίπτωση θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.  Συνεπώς τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι τα εξής:

  • Βήμα 1. Με την είσοδό τους στο σύστημα θα τους ζητηθεί να επιβεβαιώσουν  τον ΑΜΚΑ τους και να συναινέσουν  στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά τους , του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων τους).
  • Βήμα 2. Μετά την συναίνεση τους , εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία τους. Οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν για ποιο ΚΟΤ θέλουν να κάνουν αίτηση.
  • Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.
  • Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α  ο πολίτες θα πρέπει να  έχουν εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΕΕΕ (πρώην ΚΕΑ) το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΕΕΕ (πρώην ΚΕΑ).

Κλείσιμο
Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό του πολίτη έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δει εάν πληροί τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

  • Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού , και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν ο πολίτης  πληροί τα κριτήρια ή όχι.
  • Βήμα 6. Για να καταστεί δικαιούχος ο πολίτης θα πρέπει να πατήσει το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροί ο πολίτης τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτήθηκε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Επίσης οι πολίτες για τη διαδικασία υποβολής Αίτησης οι πολίτες θα πρέπει:

  • Να επιβεβαιώσουν τον ΑΜΚΑ και  να συναινέσουν  στην επεξεργασία των απαραίτητων στοιχείων.
  • Να επιλέξουν την κατηγορία του ΚΟΤ για την οποία έκαναν αίτηση.
  • Να εισαγάγουν τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και τα στοιχεία επικοινωνίας.

Για το ΚΟΤ-Α απαιτείται εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ, ενώ για το ΚΟΤ-Β απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων.

Αν πληρούν οι πολίτες  τα κριτήρια,  τότε θα λάβουν  ενημέρωση για την κατανάλωση και τα δικαιώματα τους για πολυπρόσωπα.

Τα μέλη του νοικοκυριού  δεν θα πρέπει να εμπίπτουν σε πολυτελή διαβίωση ή να δηλώνουν δαπάνες για πολυτελείς υπηρεσίες

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 8:58 am


Επίδομα παιδιού: Πότε θα δοθεί η 4η δόση για το 2024 και ποιες αλλαγές έρχονται μετά την Πρωτοχρονιά


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή της τέταρτης μηνιαίας δόσης (Ιουλίου -Αυγούστου) του επιδόματος παιδιού για το 2024 στους δικαιούχους από τον ΟΠΕΚΑ. Η πληρωμή αυτή θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου  και θα αφορά εκείνους στους οποίους η αίτηση έχει υποβληθεί οριστικά και έχει εγκριθεί.

Επίσης επισημαίνεται πως δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού είναι:

  • Έλληνες πολίτες,
  • Ομογενείς αλλοδαποί οι οποίοι διαθέτουν δελτίο ομογενούς,
  • Πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ,
  • Πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετοί πολίτες,
  • Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς Προσφύγων, όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης το 1967 για το Καθεστώς Προσφύγων,
  • Ανιθαγενείς των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών,
  • Δικαιούχοι του ανθρωπιστικού καθεστώτος,
  • Πολίτες άλλων κρατών.

Ενώ η  πέμπτη διμηνία δόση θα καταβληθεί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 και η έκτη δόση μαζί με την μία επιπλέον δόση αναμένεται να καταβληθούν μεταξύ 20 και 23 Δεκεμβρίου.

Επίδομα παιδιού: Ποιες αλλαγές έρχονται  μετά την Πρωτοχρονιά

Δεν αναμένεται να λάβουν από το νέο έτος το επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ αρκετοί δικαιούχοι επειδή θεσπίστηκαν νέα εισοδηματικά κριτήρια για την κινητή και την ακίνητη περιουσία

«Θα υπάρξουν κόφτες στη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος .Υπάρχει η κινητή περιουσία που ουσιαστικά εννοούμε αυτοκίνητα, δίκυκλα, καταθέσεις και μετοχές/ ομόλογα. Αλλά θα ελέγχεται και η ακίνητη περιουσία δηλαδή σπίτια, αγροτεμάχια και οικόπεδα» σημείωσε  πρόσφατα ο φοροτεχνικός, Μαρίνος Αμπελιώτης και εξήγησε τι σημαίνει το ότι έχουν μπει ως κριτήρια η κινητή και η ακίνητη περιουσία στη χορήγηση του επιδόματος. Εάν κάποιος έχει χαμηλό εισόδημα και κληρονομήσει φέτος ένα σπίτι από τον πατέρα του ή τον παππού του τότε μπορεί να χάσει το επίδομα και να μην το λάβει όπως πέρυσι τόνισε με έμφαση. Και συνέχισε λέγοντας πως το επίδομα παιδιού μπορεί να το πάρει κάποιος που έχει πιο υψηλό εισόδημα από κάποιον άλλο πολίτη. «770.000 είναι συνολικά οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού. Στο επόμενο υπουργικό Συμβούλιο θα γνωστοποιηθεί ο αριθμός των κινητών και ακίνητων περιουσιών που θα μπει ως κριτήριο για τη χορήγηση του επιδόματος » τόνισε με έμφαση.

Επίσης από το 2025  θα αυξηθεί και το ποσό  του επιδόματος του παιδιού που θα χορηγείται στους δικαιούχους. Μάλιστα η 2η και η 3η εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού ενοποιείται σε μια. Αναλυτικά:

3η εισοδηματική κλίμακα

Το επίδομα θα αυξηθεί στα 45 ευρώ ανά κάθε τέκνο από 28 ευρώ που είναι σήμερα

Το επίδομα θα αυξηθεί στα 90 ευρώ για τρίτο παιδί και κάθε επόμενο.

1η κλίμακα

Η κλίμακα αυτή αυξάνεται ώστε το ποσό ενίσχυσης να εξισωθεί με τη νέα κλίμακα του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περαιτέρω σε 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα. Επιπλέον, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα. Άρα, για παράδειγμα ένα ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως.

Ενδεικτικά σημειώνεται πως ένα ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως.
Δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).

-Ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα) δεν θα προσμετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να δοθεί κίνητρο προς εργασία

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 8:56 am


Δώρο Χριστουγέννων 2024 σε εργαζόμενους και ανέργους: Τι ισχύει για την καταβολή του


Δώρο Χριστουγέννων θα χορηγήσει και φέτος η ΔΥΠΑ σε ορισμένους ανέργους.

Η πληρωμή αυτή αναμένεται να γίνει το πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου και θα αφορά τους άνεργους  που επιδοτούνται από τη ΔΥΠΑ, δηλαδή που λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από την 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Επίσης επισημαίνεται πως για κάθε μήνα επιδότησης, καταβάλλονται 3 ημερήσια επιδόματα και συνολικά 25 ημερήσια επιδόματα αν επιδοτούνται καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ωστόσο δεν δικαιούνται το Δώρο Χριστουγέννων οι πολίτες που λαμβάνουν επίδομα μακροχρονίως ανέργων.

Δώρο Χριστουγέννων 2024:  Τι ισχύει  για εργαζόμενους

Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται και όλοι οι μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, ανεξαρτήτως αν είναι αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Σημειώνεται δε πως οι εργοδότες θα πρέπει να πληρώσουν έως τις 21 Δεκεμβρίου 2024 το Δώρο Χριστουγέννων στους παραπάνω εργαζόμενους και πως αυτό  δεν μπορεί να καταβληθεί σε είδος, παρά μόνο σε χρήμα, όπως προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία. 

Ο υπολογισμός του Δώρου 

Ο υπολογισμός του ποσού του Δώρου Χριστουγέννων γίνεται βάσει του τρόπου αμοιβής ( δηλαδή μισθού  ή ημερομίσθιου) και της διάρκειας της εργασιακής σχέσης από την 1η Μαΐου έως  τις 31 Δεκεμβρίου. Οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν ολόκληρη την περίοδο δικαιούνται έναν πλήρη μηνιαίο μισθό ή 25 ημερομίσθια, ενώ όσοι εργάστηκαν λιγότερο λαμβάνουν αναλογικό ποσό.

Συνεπώς, οι εργαζόμενοι των οποίων η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή το παραπάνω χρονικό διάστημα θα πρέπει να πάρουν ολόκληρο το Δώρο το οποίο ισούται με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Εάν όμως δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12) η σχέση του μισθωτού εργαζόμενου με τον εργοδότη τότε ο πρώτος  θα πάρει τμήμα του Δώρου το οποίο θα είναι  ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακή του σχέση. Στην προκειμένη περίπτωση το Δώρο Χριστουγέννων θα υπολογιστεί ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Εάν όμως  η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, τότε στο διάστημα αυτό  θα συνυπολογιστούν όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας)

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2024 | 8:54 am


ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΒΙΝΤΕΟ-Στο έλεος το παλιό δικαστικό μέγαρο της Βέροιας τι λένε οι πολίτες

 


Στο έλεος το παλιό δικαστικό μέγαρο της Βέροιας τι λένε οι πολίτες που καθημερινά περνάνε απότην πλατεία και βλέπουν αυτό το χάλι..

Δημοσιεύθηκε στις 24 September 2024 | 3:33 pm


ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ"Μια Πλατεία Μνήμης, Μια Πλατεία... Αδιαφορίας:

Όλα Υπέροχα, Εκτός από την ΠραγματΙκότητα!"
Πρόσφατα στην κοινότητα Μακροχωρίου, τη μεγαλύτερη κοινότητα του Δήμου Βέροιας, εγκαινιάστηκε το νέο μνημείο της Ποντιακής Γενοκτονίας στη νέα διαμορφωμένη πλατεία, συνοδευόμενο από μια ιδιαίτερη παράσταση του ηθοποιού κ. Βαμβακίδη και χορευτικές εκδηλώσεις από τον Σύλλογο Ποντίων του χωριού. Όλοι οι παρευρισκόμενοι χάρηκαν με τη σημαντική αυτή ημέρα για την κοινότητα μας.
Ωστόσο, λίγα μόλις μέτρα πιο πέρα, η πραγματΙκότητα απογοητεύεΙ. Στις τουαλέτες που βρίσκονται εντός της νέας πλατείας επικρατεί έντονη δυσοσμία από τις ακαθαρσίες, κάνοντάς τες ακατάλληλες όχι μόνο για χρήση, αλλά ακόμη και για απλή διέλευση από το σημείο. Είναι αδΙανόητο μια δημόσια πλατεία που φιλοξενεί σημαντικά μνημεία να έχει τέτοιου είδους υγειονομικά και όχι μόνο προβλήματα.
Επιπλέον, σε κάθε γειτονιά του Μακροχωρίου, οι δρόμοι βρίσκονται σε κάκΙστη κατάσταση, με λακκούβες και πρόχειρα μπαλώματα στην άσφαλτο και οι χωριανοί μου για να μεταβούν στις οικείες τους με το αυτοκίνητό τους πραγματοποιούν ένα είδος “σλάλομ” για να φτάσουν στα σπίτια
τους. Η έλλεΙψη ενδΙαφέροντος καΙ
μέρΙμνας από τη δημοτΙκή αρχή είναΙ
εμφανής.

Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την τοποθέτηση δέντρων σκίασης κατά μήκος του κεντρικού δρόμου, όπως και κανένα παγκάκι ή στάση για τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τους κατοίκους αλλά και τους μαθητές από τις γύρω Κοινότητες που φοιτούν στα σχολεία (γυμνάσιο, λύκειο) του Μακροχωρίου. Οι μόνοι δρόμοι που έχουν ασφαλτοστρωθεί καταλαμβάνουν ούτε το 10% των οδών του χωριού χωρίς να εξηγηθεί γιατί επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι δρόμοι και χωρίς να υπάρχει διάθεση μικροπολιτικής συμπεριφοράς από μέρους μου.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη βρύση που υπάρχει στο νηπιαγωγείο του χωριού και η οποία κατασκευάστηκε το 1926 μαζί με το σχολείο και αποτελεί ένα ΙστορΙκό μνημείο γΙα το ΜακροχώρΙ, παραμένει χωρίς καμία παρέμβαση, εγκαταλελειμμένη, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να αποτελέσει έναν σημείο αναφοράς αλλά και ανάπαυσης για τους λιλιπούτειους μαθητές.
Καλώ τη δημοτική αρχή να δείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Είναι κρίμα να επενδύονται πόροι για την ανάδειξη ενός σημαντικού μνημείου, και ταυτόχρονα, βασικές υποδομές του χωριού να παραμένουν σε αυτήν την τραγική κατάσταση.
Όταν λεΙτουργεί η δημοτΙκή αρχή καθαρά επΙκοΙνωνΙακά καΙ μόνο καΙ όχΙ γΙα την κοΙνωνία, ένα είναΙ σίγουρο: ότΙ έχεΙ χάσεΙ την σύνδεσή της με την κοΙνωνία.
Χρήστος Μακρίδης
(ΔημοτΙκός Σύμβουλος Δήμου ΒέροΙας)

Δημοσιεύθηκε στις 24 September 2024 | 9:16 am


Έτσι θα “μοιραστεί” ο μποναμάς των Χριστουγέννων στους δικαιούχους- Τι αναφέρει το ΦΕΚ για τον έκτακτο φόρο στα διυλιστήρια


«Κλείδωσε» ο μποναμάς  των Χριστουγέννων( δηλαδή το έκτακτο βοήθημα) σε συνταξιούχους και σε ευάλωτους πολίτες καθώς πήρε ΦΕΚ η νέα απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την επιβολή του έκτακτου φόρου για το φορολογικό έτος 2023 στα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων.

Πρόκειται για την Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης την οποία οι υπόχρεοι θα πρέπει να την δηλώσουν σε σχετικό έντυπο έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την οποία θα πρέπει να πληρώσουν  εφάπαξ έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025. Διευκρινίζεται όμως πως η εν λόγω Συνεισφορά καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πέμπτου μήνα από την λήξη της νόμιμης προθεσμίας υποβολής της δήλωσης στην περίπτωση  που το φορολογικό έτος αρχίζει εντός του 2023 και λήγει σε ημερομηνία διαφορετική της 31ης Δεκεμβρίου 2023.

Επίσης επισημαίνεται πως  το δημόσιο θα εισπράξει 243 εκατ. ευρώ από τον φόρο αυτόν και το ποσό αυτό θα το «μοιραστεί» σε 1.870.000 πολίτες  ως εξής: Ένα μέρος θα δοθεί ως έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και ένα άλλο ως ενίσχυση σε ευάλωτους πολίτες. Αναλυτικά σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης:

1.Θα δοθεί επίδομα προσωπικής διαφοράς έως 200 ευρώ σε 670.000 συνταξιούχους. Το μέτρο αυτό αφορά στους ασφαλισμένους που παίρνουν  σύνταξη έως 1.600 ευρώ και που δεν θα λάβουν αύξηση τον Ιανουάριο του 2025 λόγω της προσωπικής διαφοράς τους.  Δηλαδή οι ασφαλισμένοι θα πάρουν:

α. επίδομα ύψους 100 ευρώ εάν έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.100 ευρώ έως και 1.600 ευρώ

β. επίδομα ύψους 150 ευρώ εάν έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700 ευρώ και έως 1.100 ευρώ.

γ. επίδομα ύψους 200 ευρώ εάν έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ.

2.Θα χορηγηθεί  λίγο πριν τα Χριστούγεννα έκτακτη ενίσχυση σε περίπου 1,2 εκατ. πολίτες – μεταξύ των οποίων  συμπεριλαμβάνονται δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού,  δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και  δικαιούχοι των αναπηρικών επιδομάτων. Δηλαδή:

α. Μια επιπλέον δόση του επιδόματος του παιδιού θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο σε 767.000 δικαιούχους.

β Ενίσχυση ύψους 200 ευρώ θα δοθεί σε 220.000 δικαιούχους  αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ όπως και σε 35.000 ανασφάλιστους  υπερήλικες

γ. Αυξημένο κατά 50% θα είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε  205.000 δικαιούχους του ΕΕΕ.

Ακολουθεί ολόκληρη η  απόφαση

Πρόκειται για την  απόφαση Α.1141/2024 με την οποία  καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης (Π.Σ.Α.) του άρθρου 14 του ν. 5122/2024, αλλά και κάθε διαδικαστική λεπτομέρεια για τον προσδιορισμό και την είσπραξη της συνεισφοράς αυτής και στην οποία επισημαίνονται τα εξής:

Άρθρο 1: Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης

1. Ορίζουμε ότι ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης (Π.Σ.Α.) του άρθρου 14 του ν. 5122/2024 έχει όπως το υπόδειγμα το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής (Έντυπο: «ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (Π.Σ.Α.) ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 14 ΤΟΥ ν. 5122/2024»).

2. Η υποβολή της δήλωσης Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης γίνεται στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος υπηρεσία ηλεκτρονικά, με υποβολή αιτήματος μέσω της πλατφόρμας «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE, στο οποίο επισυνάπτεται αρχείο σάρωσης (scan) του εντύπου «Δήλωση Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης (Π.Σ.Α.) του άρθρου 14 του ν. 5122/2024».

Άρθρο 2: Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης και καταβολής της Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης

1. Υπόχρεοι για την υποβολή δήλωσης Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης είναι νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, καθώς και μόνιμες εγκαταστάσεις αλλοδαπών εταιρειών στην Ελλάδα, των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα για το φορολογικό έτος 2023 προέρχονται από τις εξής οικονομικές δραστηριότητες, κατά ομάδα NACE:

α) 05.1 εξόρυξη λιθάνθρακα,

β) 05.2 εξόρυξη λιγνίτη,

γ) 06.1 άντληση αργού πετρελαίου,

δ) 06.2 άντληση φυσικού αερίου,

ε) 19.1 παραγωγή προϊόντων οπτανθρακοποίησης (κωκοποίησης),

στ) 19.2 παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου. Υπόχρεοι για την καταβολή της Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης είναι οι υπόχρεοι του προηγούμενου εδαφίου των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα για το φορολογικό έτος 2023 προέρχονται κατά εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) τουλάχιστον, από τις ανωτέρω οικονομικές δραστηριότητες, κατά ομάδα NACE.

2. Ως ακαθάριστα έσοδα για τον προσδιορισμό των υπόχρεων για την υποβολή της δήλωσης και την καταβολή της Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης θεωρούνται τα ακαθάριστα έσοδα, όπως αυτά δηλώνονται από τους υπόχρεους στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2023, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ήτοι τα ακαθάριστα έσοδα που δηλώνονται στον κωδικό 015 του εντύπου Ν.

Άρθρο 3: Προσδιορισμός της Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης

1. Η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης έχει επείγοντα, προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα και επιβάλλεται επί των πλεοναζόντων κερδών κατά το φορολογικό έτος 2023 των υπόχρεων.

2. Η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης υπολογίζεται ως εξής:
Π.Σ.Α. = {Φορολογητέα κέρδη φορολογικού έτους 2023 [120% x 1/4 x (φορολογητέα κέρδη ή ζημίες φορολογικών ετών 2018 + 2019 + 2020 + 2021)]} x 33%.

3. Ως φορολογητέα κέρδη ή ζημιές για τον υπολογισμό των πλεοναζόντων κερδών νοούνται τα φορολογητέα κέρδη ή ζημιές του υπόχρεου, που λαμβάνονται υπόψη για την επιβολή του φόρου εισοδήματος (ΚΑ: 001 ή 003 του εντύπου Ν), χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ζημίες παρελθουσών χρήσεων που μεταφέρονται σύμφωνα με το άρθρο 27 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΑ: 039 του εντύπου Ν).
Εάν το αποτέλεσμα του φορολογικού έτους 2023 είναι ζημιογόνο, δεν καταβάλλεται Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης.

4. Όταν το άθροισμα των φορολογητέων κερδών ή ζημιών των φορολογικών ετών 2018 έως και 2021 είναι αρνητικό, θεωρείται μηδενικό.

5. Σε περίπτωση που ο υπόχρεος συστάθηκε ή διεξάγει εργασίες μετά το φορολογικό έτος 2018, το ποσό αναφοράς προσαρμόζεται αναλόγως των ετών λειτουργίας του, ήτοι, το άθροισμα των φορολογητέων κερδών ή ζημιών των ετών λειτουργίας του υπόχρεου διαιρείται με τον αριθμό των ετών αυτών.

Άρθρο 4: Χρόνος υποβολής

1. Η δήλωση Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης για το φορολογικό έτος 2023 υποβάλλεται μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024. Για φορολογικό έτος που αρχίζει εντός του 2023 και λήγει σε ημερομηνία διαφορετική της 31ης Δεκεμβρίου 2023, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του ένατου (9ου) μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους.

2. Ως ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων που υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία θεωρείται η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής του αιτήματος στην πλατφόρμα «Τα Αιτήματά μου».
Με την υποβολή της δήλωσης βεβαιώνεται η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης στην αρμόδια υπηρεσία και εκδίδεται «Ταυτότητα Οφειλής», με βάση την οποία καταβάλλεται η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, μέχρι τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας, όπως αυτή ορίζεται.

Μέσω της εφαρμογής «Τα Μηνύματά μου», που είναι προσβάσιμη μέσω της εφαρμογής «Μητρώο και Επικοινωνία» της ψηφιακής πύλης myAADE, αντίγραφο της υποβληθείσας δήλωσης αναρτάται στη θυρίδα του φορολογουμένου στο myAADE, είτε υπογεγραμμένη ψηφιακά, εφόσον υπάρχει τέτοια δυνατότητα, είτε με ψηφιακή απεικόνιση (scan). Επιπρόσθετα, αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

3. Η καταβολή της συνεισφοράς πραγματοποιείται εφάπαξ έως την 28η Φεβρουαρίου 2025, ενώ για τις περιπτώσεις που το φορολογικό έτος αρχίζει εντός του 2023 και λήγει σε ημερομηνία διαφορετική της 31ης Δεκεμβρίου 2023, η Π.Σ.Α. καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πέμπτου μήνα από την λήξη της νόμιμης προθεσμίας υποβολής της δήλωσης.

4. Η καταχώριση της Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης γίνεται στο είδος φόρου «1272 ΔΗΛ. ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔ. Ν.Π. (άρθρο 45 του ν. 4172/2013, Α’ 167)» με αναλυτικό λογαριασμό εσόδου (Α.Λ.Ε.) 1150289002 «Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης (Π.Σ.Α.) σύμφωνα με το άρθρο 14 του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/1854».

Δείτε εδώ  το έντυπο για την Προσωρινή Εισφορά Αλληλεγγύης

Δημοσιεύθηκε στις 24 September 2024 | 9:00 am


ΑΑΔΕ: Εντολή για «ειδικούς» ελέγχους σε όσους έχουν POS αλλά «κρύβουν» αποδείξεις – Πότε ξεκινούν οι εκτεταμένες διασταυρώσεις


Σαρωτικοί έλεγχοι της Εφορίας για τον εντοπισμό εκείνων των επαγγελματιών που από την μια δέχονται πληρωμές με POS, από την άλλη όμως δεν εκδίδουν νόμιμες αποδείξεις και δεν δηλώνουν τις εισπράξεις στα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA, ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το εργαλείο που θα αξιοποιήσει η ΑΑΔΕ για να «ξετρυπώσει» φοροφυγάδες είναι αυτό των εκτεταμένων διασταυρώσεων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων χρειάστηκε να δώσει εντολή για «ειδικούς ελέγχους», καθώς το σύστημα δεν έχει ακόμη την δυνατότητα να «τσεκάρει» αυτόματα το αν οι πληρωμές στο POS ταυτίζονται με τα ποσά των εισπράξεων που εμφανίζονται στις αποδείξεις και το myDATA.

Η εντολή της ΑΑΔΕ για «ειδικές» διασταυρώσεις

Επί της ουσίας μέσω των εκτεταμένων ειδικών διασταυρώσεων θα επιχειρηθεί να εντοπιστούν επαγγελματίας που δέχονται πληρωμές με POS, αλλά δεν διαβιβάζουν τις αποδείξεις στα myDATA.

Η ειδική διαδικασία χρειάζεται απαιτείται λόγω της αδυναμίας αυτόματης διασταύρωσης των πληρωμών μέσω των POS και των αποδείξεων που διαβιβάζονται στο myDATA.

Όταν μάλιστα ο όγκος των αποδείξεων είναι αρκετά δισεκατομμύρια, η διασταύρωση δεν μπορεί να γίνει για όλες τις αποδείξεις και επιλέγεται συνήθως η διασταύρωση αποδείξεων από ένα ποσό και άνω (π.χ. από 250 ευρώ ή από 100 ευρώ) και φυσικά, τη γλιτώνουν όσοι «κόβουν» μικρότερης αξίας αποδείξεις.

Ποιες πρακτικές ακολουθούν όσοι «κρύβουν» αποδείξεις

Με βάση την εμπειρία των φορολογικών ελεγκτών, επιχειρήσεις που δέχονται πληρωμές μέσω POS αλλά οι αποδείξεις δεν φτάνουν στα myDATA, υιοθετούν τις ακόλουθες παραβατικές πρακτικές:

  • Χρησιμοποιούν δεύτερη, αδήλωτη ταμειακή μηχανή για την έκδοση αποδείξεων, οι οποίες φυσικά, δεν είναι νόμιμες.
  • Αποφεύγουν την έκδοση απόδειξης, αλλά μένουν μόνο στο δελτίο παραγγελίας, ειδικά οι επιχειρήσεις εστίασης.
  • Χρησιμοποιούν POS το οποίο δεν είναι συνδεμένο με λογαριασμό σε τράπεζα που εδρεύει στην Ελλάδα, αλλά είναι σε τράπεζα του εξωτερικού, κυρίως σε Κύπρο, Μάλτα και Βουλγαρία κ.λπ.
  • Χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό το οποίο σβήνει αποδείξεις που εκδόθηκαν στη διάρκεια της ημέρας, πριν εκδοθεί το Ζ και μειώνουν έτσι τον τζίρο της επιχείρησης.

Η ΑΑΔΕ, για να αντιμετωπίσει τις συγκεκριμένες παραβατικές πρακτικές, διενεργεί ελέγχους επιτόπιους βασικά, ή μέσω διασταυρώσεων των στοιχείων που αντλεί από τις τράπεζες σε ότι αφορά στις πληρωμές μέσω των POS και από τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στο MyDATA.

Επειδή όμως οι επιτόπιοι έλεγχοι απαιτούν αρκετό προσωπικό, επιλέχθηκε, ως αποτελεσματικότερη, η μέθοδος των διασταυρώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογήθηκε η διασταύρωση των δεδομένων που διαβιβάζονται από τις ταμειακές μηχανές στο myDATA, με τα δεδομένα των τραπεζικών ιδρυμάτων που αφορούν στις εισπράξεις μέσω των POS, για τον εντοπισμό αδήλωτων εισπράξεων λιανικών πωλήσεων.

Η διαδικασία για τον εντοπισμό των παραβατών

Συγκεκριμένα, τα διαβιβασθέντα στοιχεία των ταμειακών για τις λιανικές συναλλαγές των επιχειρήσεων συγκρίνονται με στοιχεία των πωλήσεων που έχουν πραγματοποιήσει οι ίδιες επιχειρήσεις μέσω των POS τα οποία αναζητήθηκαν και συλλέχτηκαν ήδη από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να είναι εφικτό πλέον να εντοπίζονται περιπτώσεις επιχειρήσεων που, ενώ εισπράττουν τα έσοδα από τις λιανικές τους πωλήσεις και τις λοιπές λιανικές συναλλαγές τους μέσω των POS που διαθέτουν, δεν εκδίδουν αποδείξεις για τις συναλλαγές αυτές, μέσω των ταμειακών τους μηχανών.

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έχουν αντλήσει από τις ταμειακές μηχανές πάνω από 15 δισεκατομμύρια αποδείξεις αξίας άνω των 250 ευρώ εκάστη, οι οποίες έχουν διαβιβαστεί μέσω του συστήματος e-send στο myDATA.

Κατόπιν, οι αποδείξεις διασταυρώνονται με τα στοιχεία που έχουν αντληθεί από τις τράπεζες, για τις πληρωμές μέσω των POS.

Εφόσον εντοπίζονται διαφορές, διενεργείται αιφνιδιαστικός επιτόπιος έλεγχος και στη συνέχεια καλούνται για εξηγήσεις οι υπόχρεοι και ξεκινά φορολογικός έλεγχος σε βάθος

Δημοσιεύθηκε στις 24 September 2024 | 8:58 am


ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ 400€

Νέο επιδοτούμενο Πρόγραμμα κατάρτισης για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ηλικίας 18 ετών και άνω ανακοινώθηκε από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).
Το εκπαιδευτικό επίδομα ανέρχεται σε 400€
Το πρόγραμμα αφορά την αναβάθμιση των «πράσινων» δεξιοτήτων, εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα, με την παροχή Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης διάρκειας 80 ωρών και την πιστοποίηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν.
Το Πρόγραμμα «Πάω Μπροστά» υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν εργαζόμενοι οι οποίοι πληρούν κατ’ ελάχιστον τις κάτωθι προϋποθέσεις:
• Να είναι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.
• Να έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.
• Να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΔΩ
Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΕΚΕΔΙΜ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ είναι επίσημος Πάροχος κατάρτισης εγγεγραμμένος στο μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ. Με την πολυετή πείρα που διαθέτουμε στην υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων, σας περιμένουμε για να σας λύσουμε οποιαδήποτε απορία σχετικά με το πρόγραμμα καθώς και να σας βοηθήσουμε για την ορθή συμπλήρωση της αίτησης.
Γραμματειακή υποστήριξη Ε.ΚΕ.ΔΙ.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ
Αγ.Αντωνίου 20 και Καρατάσου, Βέροια
τηλ: 2331021061,6973928402
ώρες επικοινωνίας 08:00- 21:00
site: http://ekedim-verias.gr/
fb: ΕΚΕΔΙΜ Βέροιας

Δημοσιεύθηκε στις 24 September 2024 | 8:54 am


Διανομή τροφίμων και σχολικών ειδών στους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Αλεξάνδρειας από 25 έως και 26 Σεπτεμβρίου 2024



“ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ
ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ”

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Αλεξάνδρειας, θα πραγματοποιήσει τη μηνιαία διανομή τροφίμων, στις ωφελούμενες οικογένειες – μέλη του, για τον μήνα Σεπτέμβριο από την Τετάρτη 25/09/24 έως και την Πέμπτη 26/09/2024.

Παράλληλα με τη διανομή τροφίμων θα πραγματοποιηθεί και διανομή σχολικών ειδών στις ωφελούμενες οικογένειες του προγράμματος με παιδιά.

Σημείο διανομής: Κτίριο του Κοινωνικού Παντοπωλείου (Πλ. Σιδηροδρομικού Σταθμού, τηλ. 2333053071 & 2). Ώρες : 09:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ.

Οι ωφελούμενοι της Δομής θα ενημερωθούν και με προσωπικό μήνυμα (sms) για την ημερομηνία διεξαγωγής της διανομής, με εξαίρεση δικαιούχους που δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν sms, οι οποίοι θα ενημερωθούν τηλεφωνικά.

Υπενθυμίζεται ότι, η πράξη «Συνεχιζόμενη Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό  Παντοπωλείο» του Δήμου Αλεξάνδρειας εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027», άξονας προτεραιότητας: «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας – ΕΚΤ» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.).

 

Η
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

 
ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΕΛΕΝΗ

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2024 | 4:58 pm


Εργασίες αναβάθμισης εξοπλισμού στον Οικισμό Κομνήνιο της Κοινότητας Τριποτάμου του Δήμου Βέροιας.

Από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Βέροιας (ΔΕΥΑΒ) γίνεται γνωστό ότι, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου από την ώρα 11:00 έως 17:00, θα γίνουν τακτικές εργασίες αναβάθμισης εξοπλισμού, στο αντλιοστάσιο ύδρευσης του Οικισμού Κομνήνιο, της Κοινότητας Τριποτάμου του Δήμου Βέροιας. Λόγω των εργασιών θα γίνει διακοπή υδροδότησης στο δίκτυο ύδρευσης του Οικισμού.
Τα τεχνικά συνεργεία της επιχείρησης θα καταβάλλουν προσπάθειες για την ολοκλήρωση των εργασιών όσο το δυνατόν ενωρίτερα .
Η ΔΕΥΑΒ ζητεί την κατανόηση των καταναλωτών-πελατών της για την αναστάτωση που θα υποστούν.
ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2024 | 4:57 pm


Ειδικό εποχικό βοήθημα της ΔΥΠΑ έως και 1.297,50 ευρώ: Ποιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση από σήμερα

 


Από σήμερα, Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου γίνεται η υποβολή αιτήσεων για το ειδικό εποχικό βοήθημα της ΔΥΠΑ ύψους 648,75 ευρώ και 1.297,50 ευρώ  του 2024 στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Σημειώνεται δε πως δικαιούχοι του βοηθήματος είναι οι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι στον e-ΕΦΚΑ που ασκούν ένα από τα παρακάτω επαγγέλματα:

  • Οικοδόμου,
  • λατόμου,
  • ασβεστοποιού,
  • κεραμοποιού,
  • πλινθοποιού,
  • αγγειοπλάστη,
  • δασεργάτη,
  • ρητινοσυλλέκτη,
  • καπνεργάτη,
  • μουσικού – μέλους οικείου επαγγελματικού σωματείου,
  • υποδηματεργάτη,
  • μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης,
  • χειριστή εκσκαπτικών,
  • ανυψωτικών,
  • οδοποιητικών,
  • γεωτρητικών μηχανημάτων,
  • ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης,
  • χειριστή και βοηθού χειριστή κινηματογράφου,
  • ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου,
  • εργαζόμενου τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου,
  • σμυριδεργάτη,
  • ταξιθέτου θεάτρου – κινηματογράφου,
  • χορευτή – μέλους οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων,
  • καθώς και τεχνικού απασχολούμενου σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις – μέλους οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων.

Δικαιούχοι είναι και οι ασφαλισμένοι που έχουν παραχωρηθεί από επιχειρήσεις προσωρινής απασχόλησης για να εργαστούν σε έμμεσους εργοδότες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο (όπως προκύπτει από τον ΚΑΔ στον ατομικό λογαριασμό ασφάλισής τους), εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις χορήγησης του βοηθήματος.

 

Ποιοι μένουν εκτός βοηθήματος

Διευκρινίζεται δε πως  δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης ανεργίας στο διάστημα 10/09/2024 – 30/11/2024. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να λάβει και το ειδικό εποχικό βοήθημα και την τακτική επιδότηση ανεργίας, με εξαίρεση τους οικοδόμους

 

Οι αιτήσεις

Υπενθυμίζεται δε πως από τη, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στις 6μμ έχει αρχίσει η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το Ειδικό Εποχικό Βοήθημα της ΔΥΠΑ για το 2024 . Η υποβολή αιτήσεων γίνεται στη διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/eidiko-epokhiko-boethema-dypa

Συγκεκριμένα, η διαδρομή θα είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Ειδικό εποχικό βοήθημα ΔΥΠΑ

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 2μμ  και δεν απαιτείται αυτοπρόσωπη προσέλευση στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της ΔΥΠΑ.

Η απόφαση παραλαμβάνεται μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΔΥΠΑ. Για αναλυτικές πληροφορίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις, το ύψος του βοηθήματος και τα δικαιολογητικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.dypa.gov.gr/anergia-kai-paroxes-asfalishs-misthwtwn?tab=boithimataepidomata&tab2=eidiko-epokhiko-voithima&tab3=

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2024 | 11:20 am


Διάσωση ζαρκαδιού στη Νάουσα-Σώθηκε ζαρκάδι το οποίο είχε εγκλωβιστεί μέσα στην πόλη

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Δημοτικής Αστυνομίας και των Φίλων τωνΖώων Νάουσας, σώθηκε ζαρκάδι το οποίο είχε εγκλωβιστεί μέσα στην πόλη της Νάουσας, το πρωί της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου.
Το πανέμορφο ζώο βρέθηκε από πολίτες να τριγυρίζει σε γειτονιές της Νάουσας και η αντίδραση του Δήμου Νάουσας ήταν άμεση. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γρηγόρης Σαμαράς μαζί με τα μέλη της Φιλοζωικής Νάουσας, κυρίες Μαρία Βασιλειάδου, Κατερίνα Μίγγα, Βούλα Τζεβελέκου, του δημοτικού υπαλλήλου κ. Θωμά Κυράνου και του κτηνιάτρου κ. Βαγγέλη Κύρου, κατάφεραν να το ακινητοποιήσουν και να το μεταφέρουν με ασφαλή τρόπο στο φυσικό του περιβάλλον.

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2024 | 11:00 am


Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Έχει μπει σε 73.000 επιχειρήσεις – Σε ποιους κλάδους ξεκίνησε πιλοτική λειτουργία


Για τη ψηφιακή κάρτα εργασίας που μπαίνει πλέον στην καθημερινότητα πολλών εργαζομένων, σε πόσους και σε τι αριθμό είναι μέχρι τώρα υποχρεωτική αλλά και το πότε θα γίνει υποχρεωτική στην εστίαση και στον τουρισμό που μπήκε για την ώρα σε πιλοτική εφαρμογή, μίλησε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Νίκος Μηλαπίδης.

Όπως υπογράμμισε, «η ψηφιακή κάρτα, να υπενθυμίσουμε ότι είναι ένα εργαλείο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αποτυπώνεται με ψηφιακό τρόπο ο πραγματικός χρόνος εργασίας για να αντιστοιχηθούν και οι αμοιβές. Δηλαδή εντός οκταώρου αναλογεί και αν ξεχνιέται το οκτάωρο και υπάρχει υπερωρία και υπερεργασία να καταγράφεται και αυτό για να πληρώνεται. Μέχρι σήμερα έχουν μπει περίπου 73.000 επιχειρήσεις με 750.000 εργαζόμενους σε κάποιους κλάδους. Οι κλάδοι είναι οι τράπεζες, είναι τα σούπερ μάρκετ, τα μεγάλα, είναι ασφαλιστικές εταιρείες, είναι τα σεκιούριτι, είναι κάποιες ΔΕΚΟ, έχει μπει η βιομηχανία συνολικά και το λιανικό εμπόριο και είμαστε στη φάση όπου έχει ξεκινήσει ήδη πιλοτική λειτουργία για τον τουρισμό και την εστίαση. Αυτοί είναι περίπου άλλοι 700.000 εργαζόμενοι. Όταν λέμε τουρισμός και εστίαση εννοούμε καταρχάς οι υπηρεσίες διαμονής, ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ και γενικά όλο το φάσμα της εστίασης (…)».

Έπειτα, ο κ. Μηλαπίδης συμπλήρωσε το εξής σχετικά με το θέμα της υποχρεωτικότητας στους παραπάνω 2 κλάδους. «Η υποχρεωτικότητα λοιπόν, σε τι συνίσταται; Ότι και αυτή η κατηγορία εργαζομένων θα καταγράφει τις πραγματικές ώρες απασχόλησης. Άρα, θα πρέπει να σεβόμαστε τα ημερήσια όρια ξεκούρασης. Υπάρχει ευρωπαϊκό πλαίσιο που λέει ότι κάποιος δεν μπορεί να δουλεύει τόσο. Μάλλον μπορεί να δουλεύει μέχρι να έχει 11 ώρες ημερήσιες ανάπαυσης. Πρέπει να δουλεύει πενθήμερο ή εξαήμερο αν υπάρχει συλλογική σύμβαση. Συγκεκριμένα στον τουρισμό και στην εστίαση υπάρχει όταν τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις πληρότητας στα ξενοδοχεία και στην εστίαση. Επειδή λοιπόν, αυτή είναι η κατάσταση, αλλά όπως περιγράψατε σε συγκεκριμένα νησιά, μπορεί και η εργασία να είναι επταήμερη, κάτι το οποίο δεν είναι επιτρεπτό ούτε στην ελληνική πολιτεία ούτε στην ευρωπαϊκή πολιτεία. Η ψηφιακή κάρτα δεν είναι ένας βούρδουλας. Είναι ένα μέσο να καταγράφεται η πραγματική εργασία. Και όταν υπάρχουν αυξημένες ανάγκες ή θα γίνουν περισσότερες προσλήψεις ή θα δοθούν τα κενά, αλλά δεν γίνεται κάποιοι άνθρωποι να ξεζουμίζονται. Η πιλοτική λειτουργία λοιπόν, ξεκίνησε σε συνεργασία με τους εργοδότες και τους εργαζόμενους του κλάδου, θα λήξει περί τα τέλη Φεβρουαρίου, ούτως ώστε στη νέα τουριστική σεζόν και οι εργοδότες να έχουν προετοιμαστεί και οι εργαζόμενοι να ξέρουν τους όρους εργασίας, αλλά και η Πολιτεία να συνδράμει, να απλοποιήσει και να βοηθήσει στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας. Άρα, Μάρτη ή Απρίλη θα περιμένουμε και την υποχρεωτικότητα και σε αυτές τις επιχειρήσεις. Και επαναλαμβάνω ότι ο σκοπός δεν είναι η εξόντωση κανενός. Στόχος να προστατεύσουμε και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Εν συνεχεία, αναφορικά με το αν υπάρχει στο Δημόσιο ψηφιακή κάρτα, ο γ.γ. του Υπουργείου Εργασίας είπε «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ψηφιακή κάρτα. Υπάρχει η κάρτα η παράλληλη αν θέλετε να σας πω και άλλους κλάδους. Αυτή τη στιγμή ο κλάδος της ενέργειας είναι 6ος συνολικά, ο κλάδος της ναυτιλίας, κάποιες ΔΕΚΟ είναι του Δημοσίου αλλά δεν είναι το Δημόσιο ο σκληρός πυρήνας. Και υπολογίζουμε ότι και θα βρούμε τον τρόπο και το να ξεδιπλώσουμε το όλο σύστημα και στους υπόλοιπους κλάδους, μέχρι το 2027 (…)».

Τέλος, όσον αφορά τώρα τα προγράμματα προσλήψεων δήλωσε: «Τα προγράμματα της ΔΥΠΑ, τα προγράμματα απασχόλησης δεν έχουν ηλικιακά φίλτρα, είναι για νεότερους, είναι και για μεγαλύτερους. Θυμίζω ότι ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα ήταν τα προγράμματα απασχόλησης στο Δημόσιο και στο ευρύτερο δημόσιο, ηλικίες 55-67 και ήταν οι ηλικίες με συσσωρευμένη γνώση. Άνθρωποι οι οποίοι προέρχονταν και από τον ιδιωτικό τομέα, είχαν και εμπειρία με άλλα προγράμματα από το δημόσιο και πραγματικά κάλυψαν πολλές ανάγκες, ειδικά σε δήμους και περιφέρειες. Άρα, δεν υπάρχουν προγράμματα προσαρμοσμένα μόνο κάτω από 55. Υπάρχουν και πολλά πάνω από 55, με την προϋπόθεση όμως, των 12 μηνών ανεργίας και εκεί είναι το διαρθρωτικό. Τα προγράμματα, τα επιδόματα ανεργίας είναι το τακτικό μέχρι 12 μήνες και το μακροχρόνιας ανεργίας που ξεπερνάει τους 24 μήνες. Αυτοί οι όροι έχουν θεσμοθετηθεί εδώ και καιρό και χρειάζονται εκσυγχρονισμό. Αυτή είναι η αλήθεια. Θα επιχειρηθεί μια αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας. Νομίζω ότι αξίζει να κάνουμε μια άλλη φορά τη συζήτηση για τις λεπτομέρειες αυτού και επανέρχομαι πολύ γρήγορα στο ζήτημα του τουρισμού, όπου είναι άλλο το επίδομα ανεργίας αυτό που συζητούσαμε μέχρι πρότινος και είναι άλλο το εποχιακό επίδομα, το οποίο έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όπως σωστά είπατε, αυτοί που τελειώνουν τη σεζόν, που δουλεύουν σεζόν και βγαίνουν στην ανεργία για να πάρουν το επίδομα. Και θυμίζω ότι παίρνουν ένα εποχιακό τρεις μήνες και αυτό είναι προϋπόθεση για να μπορούν να επαναπροσληφθούν την επόμενη σεζόν. Είναι ο μόνος κλάδος, ο τουρισμός που έχει και μια κρατική ενίσχυση λαμβάνοντας υπόψιν την εποχικότητα. Είναι μεγάλο στοίχημα γιατί η αγορά εργασίας και η περίοδος έχει επεκταθεί και η αγορά εργασίας έχει πολλές πλέον ανάγκες. Και οι εργαζόμενοι φυσικά για να στηρίξουν το εισόδημά τους και αυτό είναι στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Εργασίας (…)»

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2024 | 8:47 am


Από αύριο το απόγευμα ξεκινούν οι πληρωμές – Όλες οι ημερομηνίες για κάθε Ταμείο – Πότε εξοφλούνται τα επιδόματα


Εβδομάδα πληρωμών αυτή που ξεκινά. Από αύριο το απόγευμα οι συνταξιούχοι θα αρχίσουν να βλέπουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα ποσά τα οποία τους αναλογούν και μέχρι την Παρασκευή θα εξοφληθούν και οι δικαιούχοι επιδομάτων.

Πέρα από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, θα έχουμε και την πληρωμή -μεταξύ άλλων- μετά από ένα δίμηνο και του επιδόματος Α21 για τις οικογένειες με παιδιά. Μάλιστα, κάποιοι εξ’ αυτών θα λάβουν αναδρομικά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από το επίδομα τέκνων έχουμε φυσικά και την καταβολή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου. Η εξόφληση κύριων και επικουρικών συντάξεων για τους μη μισθωτούς θα διενεργηθούν την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα χρήματα θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς αύριο το απόγευμα.

Πότε θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις μη μισθωτών  

Συγκεκριμένα:

  • ΟΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου
  • ΟΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου
  • ΤοΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου
  • Οισυντάξεις ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι (Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί) από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) θα καταβληθούν την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου
  • Οιεπικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών) θα καταβληθούν την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου

Όπως προαναφέρθηκε, τα ποσά αυτά θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μία μέρα πριν και συγκεκριμένα, το απόγευμα της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου 2024.

Πότε εξοφλούνται κύριες και επικουρικές συντάξεις μισθωτών

Οι πληρωμές των κύριων και επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς θα διενεργηθούν την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα:

  • Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου
  • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου
  • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου
  • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου
  • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου
  • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου
  • ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου
  • Η ΔΕΗ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου
  • Ο ΟΤΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου
  • Οι Επικουρικές Συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου

Τα ποσά θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το απόγευμα της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου 2024.

Πότε θα χορηγηθούν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου. Η πίστωση των ποσών αυτών θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής 27 τρέχοντος.

Την ίδια ημερομηνία θα καταβληθούν και όλα τα υπόλοιπα επιδόματα του Οργανισμού, δηλαδή τα προνοιακά- αναπηρικά, γέννας, ενοικίου, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, όπως φυσικά και το επίδομα τέκνων Α21.

Αναδρομικά σε δικαιούχους επιδόματος τέκνων Α21

Ειδικά, όσον αφορά στο επίδομα τέκνων, όσοι δικαιούχοι υπέβαλαν τις αιτήσεις τους από τα τέλη Ιουλίου και έως 11 Σεπτέμβρη, θα λάβουν αναδρομικά 3 ακόμη δόσεις του επιδόματος.

Οι οικογένειες με παιδιά, λοιπόν, δικαιούχοι του επιδόματος που έκαναν τις αιτήσεις τους το προαναφερόμενο διάστημα, θα λάβουν αναδρομικά την α’, β’ και γ’ διμηνιαία δόση για το 2024, πέρα από την τρέχουσα, την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.

Μαζί λοιπόν με την δ’ δόση θα χορηγηθεί αναδρομικά και η ενίσχυση για τους μήνες Ιανουάριο- Φεβρουάριο, Μάρτιο- Απρίλιο και Μάϊο – Ιούνιο ’24, στις περιπτώσεις που οι δικαιούχοι υπέβαλλαν την αίτησή τους μετά την εξόφληση της γ’ δόσης του επιδόματος και ως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Το ποσό του επιδόματος διαμορφώνεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί ανά μήνα, εφόσον πρόκειται για το πρώτο και το δεύτερο τέκνο και ανάλογα το ύψος του εισοδήματος. Το ποσό ανεβαίνει σε 140 ή 84 ή 56 ανά μήνα από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 –Επίδομα Παιδιού, έχει «κλείσει»  προσωρινά και όσοι θέλουν να κάνουν τώρα τις αιτήσεις τους θα πρέπει να περιμένουν να ανοίξει εκ νέου στα τέλη του μήνα

Δημοσιεύθηκε στις 23 September 2024 | 8:45 am


Ημαθία: Αυτοκίνητο έπεσε σε τσιμεντάβλακο- Απεγκλωβίστηκε η οδηγός..


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, στο χωριό Νέα Λυκόγιαννη, στην Ημαθία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δυο ΙΧ αυτοκίνητα συγκρούστηκαν, με το ένα εξ αυτών να εκτρέπεται της πορείας του και να πέφτει σε τσιμεντάβλακο. Για τον απεγκλωβισμό της γυναίκας οδηγού απαιτήθηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Βέροιας.

Δημοσιεύθηκε στις 22 September 2024 | 11:19 pm


Νομός Ημαθίας - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στο Νομό Ημαθίας