1160
Οι διαδικασίες για την οριοθέτηση των καμένων περιοχών αρχίζουν άμεσα διεμήνυσαν οι αρμόδιοι υπουργοί | INTIMEnews

Σύσκεψη στο ΥΠΕΣ: Σε μία εβδομάδα η οριοθέτηση των καμένων περιοχών

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2017, 16:01
Οι διαδικασίες για την οριοθέτηση των καμένων περιοχών αρχίζουν άμεσα διεμήνυσαν οι αρμόδιοι υπουργοί
|INTIMEnews

Σύσκεψη στο ΥΠΕΣ: Σε μία εβδομάδα η οριοθέτηση των καμένων περιοχών

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2017, 16:01

Σύσκεψη με αντικείμενο την καταγραφή της κατάστασης και των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, συγκάλεσε την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, με τη συμμετοχή του δημάρχου Ωρωπού, Θωμά Ρούσση, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου και της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου. Στη σύσκεψη εκπροσωπήθηκαν επίσης το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το υπουργείο Οικονομικών και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Οπως αποφασίστηκε, μέσα σε μία εβδομάδα θα γίνει η οριοθέτηση των καμένων περιοχών, με τη χρήση και δορυφορικών εικόνων, ενώ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα.

Ετσι, με εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αποκατάστασης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας, απέστειλε το μεσημέρι της Πέμπτη αίτημα στην ΕΕ για ενεργοποίηση του δορυφορικού συστήματος «Κοπέρνικος» προκειμένου να χαρτογραφηθούν άμεσα και να αποτυπωθούν δορυφορικά οι πληγείσες περιοχές των Δήμων Ωρωπού- Μαρκοπούλου και Ζακύνθου και να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες μετά τις πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, από τους δορυφόρους του συστήματος «Κοπέρνικος» θα χαρτογραφηθούν οι περίμετροι των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, προκειμένου να αποτυπωθεί η ακριβής έκταση που καταστράφηκε.

Στη συνέχεια, από την αρμόδια υπηρεσία της ΓΓΠΠ, που έχει τον συντονισμό αυτής της διαδικασίας, θα ενημερωθούν τα υπουργεία και οι φορείς, όπως ο ΕΛΓΑ, η Δασική Υπηρεσία, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, κλπ, οι οποίοι θα φροντίσουν για αγροτικές αποζημιώσεις, κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων, αντιπλημμυρικά έργα και έργα για κατολισθήσεις, καθώς και παρεμβάσεις μέσα σε ρεματιές, καθώς και ό, τι άλλο απαιτείται για την αντιμετώπιση κινδύνων που προκύπτουν μετά από πυρκαγιές.

Αναφερόμενος στο σύστημα «Κοπέρνικος» και την μεγάλη χρησιμότητά του, ο διευθυντής Σχεδιασμού και Αποκατάστασης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, Φοίβος Θεοδώρου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Πρόκειται για ένα εργαλείο, το οποίο αποδίδει χαρτογραφικά προϊόντα, από ανάλυση των δορυφορικών εικόνων, στα οποία αποτυπώνονται οι πληγείσες εκτάσεις. Τα δεδομένα αυτά τα διαθέτουμε στην συνέχεια στους εμπλεκόμενους φορείς, που έχουν αρμοδιότητα στο έργο της αποκατάστασης και καταγραφής των ζημιών, καθώς και στον προγραμματισμό έργων και δράσεων που συνδέονται με νέους πιθανούς κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν λόγω της πυρκαγιάς».

Οπως είπε ο κ. Θεοδώρου, το σύστημα «Κοπέρνικος» διατίθεται δωρεάν από την ΕΕ και χρησιμοποιήθηκε και πάλι, πέρυσι και πρόπερσι, στη Θάσο, τη Χίο και σε άλλες περιοχές που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιές.

Τα αποτελέσματα, ανάλογα με την στιγμή που περνούν οι δορυφόροι, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με το σύστημα, πάνω από τη χώρα μας, μπορεί να είναι διαθέσιμα ακόμα και μέσα σε ένα 24ωρο.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ενημέρωσε ότι από τις 14 Αυγούστου έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής ενώ άμεσα ξεκινάει η καταγραφή των ζημιών και από το υπουργείο Υποδομών. Αμεση θα είναι η αποζημίωση κατοικιών, οικοσκευής και αποζημιώσεις για την επαγγελματική στέγη, ενώ το ίδιο γρήγορα θα επιλυθούν ζητήματα στέγασης, τροφής και επιδότησης ενοικίου «με χρονοδιάγραμμα ως το τέλος Αυγούστου να έχουν λυθεί όλα αυτά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο κ. Φάμελλος διαβεβαίωσε επίσης ότι «θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τις περιοχές που επλήγησαν και ειδικά μέτρα για δείκτες αποζημιώσεων και άλλα οικονομικά εργαλεία».

«Κάνουν λάθος όσοι πίστεψαν ότι θα περιορίσουν την ισχύ των δασικών χαρτών»

Ο αναπληρωτής υπουργός διεμήνυσε επίσης πως «αν κάποιοι σκέφτηκαν ότι θα περιορίσουν την ισχύ των δασικών χαρτών και θα επιβουλευθούν τη δημόσια περιουσία έχουν κάνει λάθος». «Η άμεση κήρυξη μιας περιοχής ως αναδασωτέας περνάει στο δασικό χάρτη και δεν επηρεάζεται το κοινό μας κεφάλαιο που λέγεται δάσος», συμπλήρωσε και τόνισε πως θα υπάρξει κήρυξη απαγόρευσης της βόσκησης της περιοχής σε περιοχές αναδασωτέες, ενώ άμεσα θα δρομολογηθούν αναδασώσεις με είδη που είναι ανθεκτικά στις πυρκαγιές.

Αναφορικά με τους δασικούς χάρτες τόνισε ότι «όσοι ήδη έχουν αναρτηθεί και δεν περιλαμβάνουν περιοχές που βρέθηκαν στο κέντρο της πυρκαγιάς (Αττική, Ζάκυνθο) κριθεί αναδασωτέες θα ολοκληρωθούν ως τις 7 Σεπτεμβρίου». Ο κ. Φάμελλος ενημέρωσε ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών και για το άλλο 17% θα ολοκληρωθεί μέσα στο Φθινόπωρο και μέσα στο 2018 στο σύνολο της χώρας. Οι δασικοί χάρτες παρέχουν ασφάλεια στο δασικό σύστημα και σχεδιασμό στην ανάπτυξη».

Kληθείς τέλος να σχολιάσει την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, ο αναπληρωτής υπουργός έκρινε «επιτυχημένη» την προσπάθεια «σε ένα δύσκολο περιβάλλον και μια περίοδο χρονική που θα ήταν σα να τη διάλεξε κάποιος, για να πιάσει τον κρατικό μηχανισμό σε αδράνεια, το οποίο δεν έγινε».

Σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις στην ανατολική Αττική

Αψογο χαρακτήρισε τον συντονισμό, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Βασιλειάδης. «Αυτό», είπε, «φαίνεται από το αποτέλεσμα και τις μαρτυρίες των κατοίκων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είχαμε πυρκαγιά σε οικιστικό ιστό, με διάσπαρτες οικίες στο βουνό, κατασκηνώσεις που με δικά μας μέσα εκκενώσαμε. Δεν υπήρξε καμία ανθρώπινη απώλεια και κανένας τραυματισμός».

Ο κ. Βασιλειάδης διαβεβαίωσε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά, γιατί παρόλο που έσβησαν τα μεγάλα μέτωπα υπάρχουν κίνδυνοι αναζωπυρώσεων εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Επεσήμανε τέλος το θέμα της ατομικής ευθύνης των πολιτών τονίζοντας ότι και οι ίδιοι οι κάτοικοι θα πρέπει να φροντίζουν να κλαδεύουν τα δέντρα ώστε να μην ακουμπούν στα σπίτια τους και να καθαρίζουν από τα ξερά χόρτα τις οικίες τους.

Όπως είπε, σε επιφυλακή στην ανατολική Αττική, ώστε να αποτραπεί η εκδήλωση νέας πυρκαγιάς, βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις με πάνω από 200 πυροσβέστες και 100 οχήματα της Πυροσβεστικής, των δήμων και του Στρατού.

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κεφαλονιά

Υπό έλεγχο εν τω μεταξύ τέθηκε η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα Σιμωτάτα Κεφαλονίας, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους ο οικισμός Λουρδάτα, στα νοτιοδυτικά του νησιού. Για λόγους ασφαλείας απομακρύνθηκαν και τουρίστες απο καταλύμματα της περιοχής.

Ο κ. Γαλιατσάτος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τις τελευταίες 5 ημέρες στην Κεφαλονιά εκδηλώθηκαν 35 πυρκαγιές, γεγονός που σε συνδυασμό με τις φωτιές σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα ενισχύει τις υποψίες για σχέδιο εμπρησμών στα Ιόνια Νησιά.

Η πυρκαγιά στα Σιμωτάτα και τα Λουρδάτα πέρασε τη νύχτα από τις αυλές των σπιτιών των οικισμών. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι φλόγες δεν απειλούν πλέον κατοικημένη περιοχή, ενώ στο Κέντρο Επιχειρήσεων δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια.

Η φωτιά έχει περιοριστεί σε δύσβατο σημείο στους πρόποδες του Αίνου και αντιμετωπίζεται από ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από δύο ελικόπτερα.

Για την κατάσβεση επιχειρούν στο έδαφος 30 πυροσβέστες με 21 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα από 12 άτομα. Τα πέντε από τα οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων μεταφέρθηκαν τη νύχτα από τη Δυτική Ελλαδα, με πλοίο απο την Κυλήνη.

Μία ακόμα πυρκαγιά εκδηλώθηκε μετά τη 1.00 τη νύχτα, σε δασική έκταση στην περιοχή Ρατζακλί, χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

Οι περιοχές με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

Για σήμερα, εκτός από την Αττική, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (δείκτης 4), σε Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Κρήτη, Λέσβο, Χιο, Σάμο, Ικαρία και Έβρο. Η Πυροσβεστική κάνει για μια ακομά φορά έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να αποφεύγουν δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά και να ειδοποιούν αμέσως στο 199, αν αντιληφθούν φωτιά ή καπνό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...