192
22 Ιανουαρίου: ο Λουίτζι Ντι Μάιο απεκδύεται δημοσίως τη γραβάτα και διώχνει από τον λαιμό του τον κόμπο που φέρνει η συντριβή της απήχησης του λαϊκίστικου «κινήματος» Πέντε Αστέρια  | REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Ιταλία: πάντα υπουργός, όχι όμως πια αρχηγός των «πεντάστερων» ο Ντι Μάιο

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2020, 21:37
22 Ιανουαρίου: ο Λουίτζι Ντι Μάιο απεκδύεται δημοσίως τη γραβάτα και διώχνει από τον λαιμό του τον κόμπο που φέρνει η συντριβή της απήχησης του λαϊκίστικου «κινήματος» Πέντε Αστέρια 
|REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Ιταλία: πάντα υπουργός, όχι όμως πια αρχηγός των «πεντάστερων» ο Ντι Μάιο

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2020, 21:37

Οπως αναμενόταν μετά τη συρρίκνωση της απήχησης του «κινήματος» Πέντε Αστέρια στην ιταλική κοινωνία, ο Λουίτζι ντι Μάιο παραιτήθηκε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου από την ηγεσία του κόμματος.

Οι φαρμακόγλωσσες των πολιτικών αναλυτών λένε ότι φοβήθηκε το πολιτικό κόστος από την επικείμενη συντριβή των «πεντάστερων» στις περιφερειακές εκλογές της Καλάμπρια (Ρέτζο Καλάμπρια) και της Εμίλια Ρομάνια (Μπολόνια). Οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν την Κυριακή 26 Ιανουαρίου.

Φυσικά, ο Ντι Μάιο παραμένει υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας στη συγκυβέρνηση υπό τον Τζουζέπε Κόντε η οποία αντικατέστησε τη συγκυβέρνηση υπό τον… Τζουζέπε Κόντε.

«Για τα Πέντε Αστέρια έφτασε η στιγμή της επανίδρυσης» είπε ο Ντι Μάιο σε μία αποστροφή του μακροσκελούς λόγου του. Δήλωσε εμπιστοσύνη στο «κίνημά» του και στα στελέχη του. Ευχαριστώντας τον ιδρυτή τους, τον επαγγελματία κωμικό Μπέπε Γκρίλο, είπε επίσης ότι πάντα το «κίνημα» θα είναι το σπίτι του και η οικογένειά του.

Οι «πεντάστεροι», στη δεκαετή πολιτική πορεία τους, έκαναν έναν σωρό τούμπες, πιρουέτες και κυβιστήσεις συνεργαζόμενοι πρώτα με την ακροδεξιά Λέγκα του Σαλβίνι και κατόπιν με τους κεντροαριστερούς αντιπάλους της.

Ο Ντι Μάιο αναγνώρισε ότι μέρος των ψηφοφόρων των «πεντάστερων» απογοητεύθηκε, αλλά ζήτησε χρόνο για να φανεί το κομματικό έργο στην πολιτική ζωή της Ιταλίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...