584
Αντε να πείσεις όταν σε σταματούν για αλκοτέστ ότι η εκτόξευση των επιπέδων αλκοόλ στον οργανισμό σου οφείλεται σε ένα σύνδρομο | Shutterstock

Ποια είναι η πάθηση που σε βάζει σε μπελάδες με το αλκοτέστ

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2024, 20:31
Αντε να πείσεις όταν σε σταματούν για αλκοτέστ ότι η εκτόξευση των επιπέδων αλκοόλ στον οργανισμό σου οφείλεται σε ένα σύνδρομο
|Shutterstock

Ποια είναι η πάθηση που σε βάζει σε μπελάδες με το αλκοτέστ

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2024, 20:31

Ενας 40χρονος Βέλγος μπήκε σε δικαστικές περιπέτειες όταν πιάστηκε να οδηγεί μεθυσμένος χωρίς να έχει πιεί!

Αρχικά τον είχαν πιάσει το 2019, οπότε και του επέβαλαν απλώς πρόστιμο, αλλά η «παράβαση» επαναλήφθηκε και ο «ένοχος» έπρεπε να δικαστεί. Στον δεύτερο έλεγχο της αστυνομίας το αλκοτέστ έδειξε επίπεδα αλκοόλ 4,5 φορές υψηλότερα από το νόμιμο (και ασφαλές) όριο.

Ο 40χρονος –το όνομά του δεν έγινε γνωστό για ευνόητους λόγους– δεν είχε πιει ούτε σταγόνα αλκοόλ, παρότι κατά διαβολική σύμπτωση δουλεύει σε ζυθοποιία (άντε τώρα να ξεμπλέξεις…)

Θέλοντας να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να βρει τι ήταν αυτό που ανέβασε τόσο πολύ τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα του, ανακάλυψε ότι πάσχει από ένα σπάνιο σύνδρομο: το Σύνδρομο Αυτόματης Ζύμωσης (Auto-Brewery Syndrome – ABS) ή Σύνδρομο Εντερικής Ζύμωσης, όπως είναι γνωστό στα ελληνικά.

Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία το μικροβίωμα του εντέρου μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε αιθανόλη, δηλαδή αλκοόλ, προκαλώντας συμπτώματα μέθης.

Ο 40χρονος Βέλγος αθωώθηκε, αφού τρεις ανεξάρτητοι γιατροί γνωμάτευσαν για την κατάστασή του. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το σπάνιο αυτό σύνδρομο διαγιγνώσκεται μετά από αλκοτέστ στον δρόμο. Το ίδιο είχε συμβεί το 2015 και σε μια γυναίκα στη Νέα Υόρκη, η οποία είχε μεν πιει, αλλά όχι τόσο ώστε να δικαιολογούνται τα σχεδόν θανατηφόρα επίπεδα αλκοόλ που βρέθηκαν στο αίμα της.

Το Σύνδρομο Εντερικής Ζύμωσης δεν είναι συγγενής πάθηση, δηλαδή δεν γεννιέσαι με αυτό. Κάποιος μπορεί να το αποκτήσει εξαιτίας μιας διαταραχής στο μικροβίωμα του εντέρου, που έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μυκήτων μέσα στο έντερο. Οι μύκητες στη συνέχεια μετατρέπουν, μέσω της διαδικασίας της ζύμωσης, τους υδατάνθρακες σε αιθανόλη.

Υπάρχουν και κάποιες άλλες παθήσεις, όπως η νόσος του Crohn, που επίσης επηρεάζουν το εντερικό μικροβίωμα και μπορεί να γίνουν αιτία εμφάνισης του Συνδρόμου Εντερικής Ζύμωσης. Το μικροβίωμα μπορεί ακόμη να επηρεαστεί από μακροχρόνια χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αντιβιοτικών) ή και από κακή διατροφή.

Ολα αυτά σημαίνουν πως αυτό το σύνδρομο μπορεί –σπάνια μεν, αλλά μπορεί– να εμφανιστεί στον καθένα, ακόμη και σε παιδιά! Στη βιβλιογραφία αναφέρεται η περίπτωση ενός τρίχρονου κοριτσιού που «μεθούσε» με φρουτοχυμό (ο φρουτοχυμός είναι πλούσιος σε σάκχαρα, δηλαδή υδατάνθρακες). Αποδείχτηκε ότι έπασχε από Σύνδρομο Εντερικής Ζύμωσης εξαιτίας ενός άλλου συνδρόμου (του βραχέος εντέρου).

Συμπτώματα

Οι ασθενείς με Σύνδρομο Εντερικής Ζύμωσης παρουσιάζουν συμπτώματα δηλητηρίασης από αλκοόλ, τα οποία εκδηλώνονται σε διάφορα συστήματα του οργανισμού και μπορεί να ποικίλουν σε βαρύτητα. Στις απλές περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι εκείνα της ήπιας μέθης (ζάλη, έμετος, υπνηλία). Σε πιο βαριές περιπτώσεις μπορεί να αναφερθούν θολή όραση, σύγχυση, αποπροσανατολισμός, πρόσκαιρη απώλεια μνήμης, ακόμη και επιληπτικές κρίσεις.

Διάγνωση και θεραπεία

Δεν υπάρχουν εξειδικευμένες εξετάσεις για τη διάγνωση του Συνδρόμου Εντερικής Ζύμωσης – διάγνωση που, εξαιτίας και της σπανιότητας του συνδρόμου, μπορεί να αποτελεί πρόκληση για τους επαγγελματίες υγείας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (National Library of Medicine) απαιτείται να ληφθεί λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, ώστε να αποφευχθεί η διαφορική διάγνωση (να μπερδευτεί δηλαδή το σύνδρομο με άλλη πάθηση). Μία από τις εξετάσεις που χρησιμεύουν στη διάγνωση είναι η καμπύλη σακχάρου (ελεγχόμενη χορήγηση γλυκόζης και αξιολόγηση της αντίδρασης του οργανισμού).

Πάντως, όταν εκδηλώνονται τα συμπτώματα του Συνδρόμου Εντερικής Ζύμωσης, ο ασθενής χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα, αφού τα πολύ υψηλά επίπεδα αιθανόλης στο αίμα μπορεί να απειλήσουν τη ζωή του.

Ευτυχώς το Σύνδρομο Εντερικής Ζύμωσης μπορεί να αντιμετωπιστεί ανάλογα με την αιτία που το προκαλεί. Η πιο απλή και πρωταρχική παρέμβαση είναι η τροποποίηση της διατροφής των ασθενών, με μείωση στο ελάχιστο της ζάχαρης και των υδατανθράκων.

Εάν η αιτία είναι μια άλλη πάθηση / κατάσταση του εντέρου, η αντιμετώπιση αυτής είναι η λύση. Σε άλλες περιπτώσεις απαιτείται αποκατάσταση-εξισορρόπηση του εντερικού μικροβιώματος με ειδικά σκευάσματα ή και αντιμυκητιασική θεραπεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...