505
Ο Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, με την μητέρα του, Αλίκη, στο Λονδίνο, το 1967 | Wikipedia

Πώς η πριγκίπισσα Αλίκη έσωσε μια οικογένεια ελλήνων εβραίων στην Κατοχή

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2019, 11:00
Ο Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, με την μητέρα του, Αλίκη, στο Λονδίνο, το 1967
|Wikipedia

Πώς η πριγκίπισσα Αλίκη έσωσε μια οικογένεια ελλήνων εβραίων στην Κατοχή

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2019, 11:00

Στις 5 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον θάνατο της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ, που επανήλθε στην επικαιρότητα λόγω της εμφάνισης του χαρακτήρα της στην τηλεοπτική σειρά«The Crown» («Το Στέμμα» ).

Τα διεθνή ΜΜΕ μνημονεύουν την ηρωική προσωπικότητα της μητέρας του Φιλίππου, δούκα του Εδιμβούργου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας, κάνοντας ειδική μνεία στην δραστηριότητα της κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν έκρυβε και διέσωζε έλληνες εβραίους των Αθηνών.

Το Νοέμβριο του 1938 η πριγκίπισσα Αλίκη επέστρεψε για πρώτη φορά μετά την φυγή της από την Ελλάδα το 1922 και διάλεξε να εγκατασταθεί στην οδό Κουμπάρη 8, απέναντι από το Μουσείο Μπενάκη.

Το καλοκαίρι του 1939 ήρθε να μείνει κοντά της για λίγες εβδομάδες και ο γιος της, Φίλιππος, ο οποίος αργότερα απαρνήθηκε τον τίτλο του πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας προκειμένου να υπηρετήσει στο Αγγλικό Ναυτικό.

Τον Απρίλιο του 1941 οι Γερμανοί εισήλθαν στην Αθήνα.

Η βασιλική οικογένεια και η κυβέρνηση είχαν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα στις 23 του μήνα. Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ και ο αδελφός του Παύλος μετέβησαν στο Λονδίνο, ενώ τα άλλα μέλη εγκαταστάθηκαν στην Αίγυπτο και στη Νότια Αφρική.

Όμως η Αλίκη, με τη σκέψη να ενισχύσει τους Έλληνες στις δύσκολες στιγμές, έμεινε στην Αθήνα και τον Ιούλιο του 1942 μετακόμισε στο σπίτι του πρίγκιπα Γεωργίου, στην οδό Ακαδημίας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, την περίοδο της Κατοχής η Αλίκη είχε αναλάβει την διαχείριση πολλών ορφανοτροφείων και συσσιτίων, προσφέροντας σημαντικό κοινωνικό έργο.

Ενδεικτικό της προσφοράς της ήταν ότι, αν και προμηθευόταν τρόφιμα, η ίδια είχε χάσει 26 κιλά!

Η διάσωση της οικογένειας Κοέν

Τον Σεπτέμβριο του 1943, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, μια εβραϊκή οικογένεια, οι Κοέν, έκαναν έκκληση προς την Αλίκη για να τους παράσχει καταφύγιο.

Η οικογένεια είχε σχέσεις με την βασιλική οικογένεια και μάλιστα ένα μέλος της, ο Χαϊμακί, είχε εκλεγεί και βουλευτής.

Μετά από μεσολάβηση της συζύγου του (μεταπολεμικού πρωθυπουργού) Θεμιστοκλή Σοφούλη, η Ραχήλ Κοέν και τα παιδιά της Αλφρέδος και Τίλντε, εγκαταστάθηκαν στο σπίτι της Αλίκης, χωρίς να βγαίνουν από αυτό για πάνω από ένα χρόνο, έως ότου η Αθήνα τελικά απελευθερώθηκε.

Η ίδια η Αλίκη δεν αναφέρθηκε ποτέ σε αυτό το γεγονός, το οποίο μαθεύτηκε μετά τον θάνατό της.

Η οικογένεια Κοέν που σώθηκε από την πριγκίπισσα Αλίκη. Από αριστερά: Τίλντε, Αλφρέδος, Χαϊμακί, Ραχήλ Κοέν (Evy Cohen)

«Η Αλίκη έσωσε όλη μου την οικογένεια», λέει στην βρετανική εφημερίδα η Εβι Κοέν, κόρη του Αλφρέδου.

«Δεν θα υπήρχα εγώ σήμερα, αν δεν το είχε κάνει αυτό. Δεν θα ζούσα», τονίζει, προσθέτοντας: «Η γιαγιά μου μού έλεγε πως έκαναν συχνά συζητήσεις με την Αλίκη και πως, παρόλο που είχε γεννηθεί κωφή, οι κουβέντες τους ήταν ανέκαθεν εξαιρετικά εποικοδομητικές».

Το 1994, ο πρίγκιπας Φίλιππος και η αδελφή του, η πριγκίπισσα Σοφία του Ανοβέρου, επισκέφθηκαν το Ισραήλ, στο Γιαντ Βασέμ, για να παραστούν σε τελετή όπου τιμήθηκε η γενναιότητα της μητέρας τους .

Στην τελετή παρέστησαν επίσης τα επιζώντα μέλη της οικογένειας Κοέν.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος αποδέχθηκε την απονομή του βραβείου «Δίκαιος μεταξύ των Εθνών» στο όνομα της αείμνηστης μητέρας του, και φύτεψε ένα δέντρο σφενδάμου στη μνήμη της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...