Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ιωαννίνων   »   Ιωάννινα    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Τιμήθηκε σε Πόποβο και Μαζαρακιά η συνεισφορά των Ποποβιτών στους απελευθερωτικούς αγώνες


Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής των κατά καιρούς πεσόντων αγωνιστών χωριανών στους πολέμους για την ελευθερία και ανεξαρτησία του Ποπόβου και γενικότερα της χώρας, τελέστηκε την Κυριακή 21 Μαΐου στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού της αγίας Κυριακής στο Πόποβο. 
 
Η ημερομηνία επιλέχθηκε με αφορμή την μάχη της 21ης Μαΐου του 1943, κατά την οποία φονεύθηκαν δύο Ποποβίτες. 
 
Αλλά και στη Μαζαρακιά Θεσπρωτίας, όπου μετοίκησαν οι κάτοικοι του Ποπόβου, κατά τον εσπερινό της εορτής των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον κεντρικό ναό του αγίου Αθανασίου, έγινε σχετική αναφορά, κατά το κήρυγμα, από τον πρεσβύτερο-θεολόγο π. Ηλία Μάκο, ο οποίος επεσήμανε ότι η διαχρονική προσφορά των κατοίκων του Ποπόβου προς την Πατρίδα και μεγάλη είναι και αξιοσημείωτη από πολλές απόψεις. 
 
Στις 21 Μαΐου 1943 πρωινές ώρες ένας μικτός Λόχος αποτελούμενος από Ιταλούς στρατιώτες και Τσάμηδες, που είχε ξεκινήσει από την Παραμυθιάς- Θεσπρωτίας, αναγνωρίστηκε από τους κτηνοτρόφους αείμνηστους Βαγγέλη Παππά και Τσίλη (Βασίλη) Βέρμπη, που βοσκούσαν τα αιγοπρόβατα τους. 
 
Άρχισαν να φωνάζουν με δύναμη: "Χωριανοί φθάνουν οι εχθροί στις κερασιές του Νάτση”. Αυτή η πράξη τους έγινε αντιληπτή από τους Ιταλοτσάμηδες και τους εκτέλεσαν επί τόπου, αν και τα θύματα ήταν άοπλα. 
 
Η μάχη ξεκίνησε, όπου οι Ποποβίτες, χωρίς να χάσουν το ψυχικό σθένος τους, με σφοδρότητα αντιμετώπιζαν με όλα τα όπλα τους, τους Ιταλοτσάμηδες. 
 
Αποτέλεσμα της μεγάλης αυτής μάχης ήταν οι Ιταλοτσάμηδες να αφήσουν στο χώρο της Αγίας Σωτήρας οκτώ άτομα θανάσιμα τραυματισμένα, δεκαεπτά άτομα βαριά τραυματισμένα και είκοσι άτομα αιχμαλώτους, καθώς και μεγάλο αριθμό όπλων και πυρομαχικών. 

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2018 | 8:02 pm


Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας: Ημερίδα με θέμα «Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας»


Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας σας προσκαλεί στην Ημερίδα με θέμα «Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 και ώρα 10:00 π.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Τ.Ε.Π. Ηγουμενίτσας.

Εισηγήτρια:
Παναγιωτακοπούλου Αθανασία: Ψυχίατρος, Msc, Επιμελήτρια Β’ Ε.Σ.Υ., Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ‘’Γ. Χατζικώστα΄΄, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων.

Συντονίζει:
Πέτσιου Σπυριδούλα: Ψυχολόγος, Msc, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας του Γ.Ν. – Κ.Υ. Φιλιατών.

Οι Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας είναι η βοήθεια που παρέχεται σε ένα άτομο που αναπτύσσει ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας ή δυσφορίας (π.χ. αυτοκτονικότητα, επιθετικότητα, κρίση πανικού, κατάθλιψη).

Απευθύνονται:
  • στον γενικό πληθυσμό.
  • σε φροντιστές υγείας και συγγενείς πασχόντων.
  • σε επαγγελματίες υγείας, όχι απαραίτητα σε ειδικούς ψυχικής υγείας.
  • σε επαγγελματίες που έρχονται σε άμεση επαφή με ψυχικά πάσχοντες (π.χ. αστυνομικούς, πληρώματα ΕΚΑΒ).
Έχουν ως στόχο:
· τη διατήρηση της ζωής ενός ατόμου, που μπορεί να είναι επικίνδυνο για τον εαυτό του ή για τους άλλους.
· την παροχή βοήθειας για την αποτροπή της εξέλιξης μιας ψυχικής ασθένειας σε μια βαρύτερη μορφή.
· την προώθηση της αποκατάστασης της ψυχικής υγείας.
· την ανακούφιση ενός ατόμου που υφίσταται μια ψυχική ασθένεια.

Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2018 | 6:03 pm


Ηγουμενίτσα: Ημερίδα με θέμα την «Οστεοαρθρίτιδα»
Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Ηγουμενίτσας διοργανώνουν την Τετάρτη 23 Μάϊου 2018 και ώρα 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο Ηγουμενίτσας «Πάνθεον», ημερίδα με τίτλο «Οστεοαρθρίτιδα», με ομιλητές:

· Τάτσης Παναγιώτης, Κοινωνικός Λειτουργός, Βοήθεια στο Σπίτι, με θέμα: «Ο θεσμός του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι»

· Μπόζιος Παναγιώτης MD, MSc, PhD, Ειδικός Ρευματολόγος Διδάκτωρ Ρευματολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων , με θέμα: «Οστεοαρθρίτιδα: Μία χρόνια νόσος»

· Κωστής Σωτήρης, Ορθοπαιδικός – Χειρουργός, με θέμα: «Ενδείξεις χειρουργικής αντιμετώπισης οστεοαρθρίτιδας – τεχνικές»

· Κατσαρός Σπύρος, Φυσικοθεραπευτής M.Sc, με θέμα: «Συντηρητική θεραπεία και μετεγχειρητική αποκατάσταση στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος»

Την εκδήλωση θα συντονίσει η κα Άντζελα Μπέζα, Νοσηλεύτρια


Δημοσιεύθηκε στις 23 May 2018 | 6:03 pmΔείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Ιωάννινα

Φιλικοί ιστότοποι:

tilegrafima.gr

ekklisiaonline.gr

7news.gr

Nea Smyrni Online

www.vimaorthodoxias.gr