Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα    >    Ειδήσεις & Νέα

Reporter.gr

ΙΣΑ: Οι υγειονομικοί δίνουν με αυταπάρνηση μάχη για τον ασθενή

ΙΣΑ: Οι υγειονομικοί δίνουν με αυταπάρνηση μάχη για τον ασθενή

Τη θλίψη του και τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πατέρα του βουλευτή Δημήτρη Καλλιάνου εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι υγειονομικοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας δίνουν με αυταπάρνηση μάχη για τους ασθενείς σε αντίξοες συνθήκες.

«Τα προβλήματα του ΕΣΥ, όπως η υποστελέχωση, που θα αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό, με τις επικείμενες προσλήψεις δυσχέραιναν μέχρι τώρα το έργο των υγειονομικών.

Το θετικό είναι ότι με τις επίμονες παρεμβάσεις και του ΙΣΑ, εξ αφορμής της πανδημίας, υπήρξε αύξηση των κλινών Μονάδων Εντατικής θεραπείας.

Πέρα από προσωπικές διενέξεις, για τις οποίες θα αποφανθούν τα νόμιμα όργανα είναι σημαντικό να παραμένει η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός στους λειτουργούς της Υγείας που υπηρετούν με αυταπάρνηση, τη δημόσια υγεία και τον ασθενή», σημειώνει χαρακτηριστικά.

#ΙΣΑ #Ιατρικός_Σύλλογος_Αθηνών #Καλλιάνος

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 3:16 pm


Family Weekend: 8 προτάσεις δημιουργικής διασκέδασης με τα παιδιά

Family Weekend: 8 προτάσεις δημιουργικής διασκέδασης με τα παιδιά

Αυτό το Σαββατοκύριακο, 27-28 Απριλίου, φυτεύουμε εποχικά λαχανικά στον “Λαχανόκηπο” του ΚΠΙΣΝ, αποχαιρετούμε τους μπαγαπόντηδες πειρατές του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον στο Θέατρο Πόρτα και περνάμε δημιουργικές ώρες με την οικογένεια μας σε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης.

Θέατρο

«Το Νησί των Θησαυρών» στο Θέατρο Πόρτα

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος επανέρχεται στο αγαπημένο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, «Το Νησί των θησαυρών», μια συναρπαστική περιπέτεια ενηλικίωσης, που θεμελίωσε την «Πειρατική Μυθολογία», γεμάτη πειρατές, πλοία, χάρτες, μυστικά, ανταρσίες, συμπλοκές και πολλές ανατροπές. Κεντρικός ήρωας ο νεαρός Τζιμ, ο οποίος ανακαλύπτει τυχαία ένα χάρτη που δείχνει τον δρόμο για τον μεγάλο θησαυρό του θρυλικού πειρατή Κάπτεν Φλιντ, σε ένα μακρινό νησί. Ο Τζιμ μπλέκει με παρέες «καλών» αλλά και «κακών παιδιών» που εποφθαλμιούν τα πλούτη που αποκαλύπτει ο χάρτης και βρίσκεται εν τέλει να σαλπάρει σε ένα εξωφρενικό ταξίδι όπου πέρα από νέοι τόποι θα του αποκαλυφθούν και νέοι τρόποι να ερμηνεύει τους ανθρώπους και τα κίνητρά τους. 

*Παίζουν: Αλέξανδρος Γιαγκούσης, Στέλιος Θεοδώρου Γκλίναβος, Θεοφάνης Κοσμάς, Δημήτρης Κουρούμπαλης κ.α.
Παραστάσεις: Έως 28 Απριλίου 2024. Κάθε Σάββατο 15:00 και Κυριακή 11:30, 15:00.
Εισιτήρια: 12 ευρώ . Ομαδικό (άνω των 20 ατόμων) 9 ευρώ. Σχολικό 7 ευρώ. Προπώληση: more.com
Θέατρο Πόρτα, Λεωφ. Μεσογείων 59, Αθήνα. Τηλέφωνο: 21 0771 1333. 

Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr

#family_weekend #ΠΑΙΔΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 2:57 pm


Θεσσαλονίκη: ΙΧ έπεσε στην τζαμαρία εισόδου του Ιπποκράτειου νοσοκομείου

Θεσσαλονίκη: ΙΧ έπεσε στην τζαμαρία εισόδου του Ιπποκράτειου νοσοκομείου

Ένα απίστευτο τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης το μεσημέρι του Σαββάτου (27/4).

Συγκεκριμένα, αυτοκίνητο έπεσε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες πάνω στην τζαμαρία της εισόδου του νοσοκομείου!

Η οδηγός του αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο και χτύπησε την τζαμαρία, χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξει κάποιος τραυματισμός πέρα από τις υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα που είχε πάει να παραλάβει συγγενικό της πρόσωπο που έκανε αιμοκάθαρση, αντί να πατήσει φρένο πάτησε γκάζι.

#Θεσσαλονίκη #ΙΧ #Ιπποκράτειο #Ιπποκράτειο_νοσοκομείο

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 2:42 pm


Δημοσκόπηση: Double score ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ- Στο 13,5% το ΠΑΣΟΚ

Δημοσκόπηση: Double score ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ- Στο 13,5% το ΠΑΣΟΚ

Σταθερά πρώτο κόμμα και με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο παραμένει η Νέα Δημοκρατία σε νέα δημοσκόπηση, καταγράφοντας σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά», το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 33,6% έναντι 16,3% του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο με 13,5% και ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 9,1%, το ΚΚΕ με 8,8%, η Νίκη με 3,4%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,1%, η Νέα Αριστερά με 2,7%, οι Σπαρτιάτες με 2,4%, το ΜέΡΑ25 με 2,1%, οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου με 2,2% και άλλο 2,8%.

dimoskopisiIN

Επισημαίνεται πως η έρευνα διεξήχθη αμέσως μετά την ανακοίνωση του συνόλου των ευρωβουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και πριν από την απόφαση του Αρείου Πάγου που απέκλεισε του Σπαρτιάτες.

#δημοσκόπηση #ΣΥΡΙΖΑ #ΝΔ #Πασοκ

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 2:25 pm


Κυβερνητική στήριξη σε Καλλιάνο, αλλά και γιατρούς- Διατάχθηκε ΕΔΕ

Κυβερνητική στήριξη σε Καλλιάνο, αλλά και γιατρούς- Διατάχθηκε ΕΔΕ

Τη στήριξή τους στον Γιάννη Καλλιάνο εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι ήδη έχει διαταχθεί ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του.

Παρόλα αυτά, σημειώνουν ότι στηρίζουν αμέριστα και τους γιατρούς και το προσωπικό του ΕΣΥ γενικότερα.

«Συμπαραστεκόμαστε στο πένθος για την απώλεια του πατέρα του. Ο Υπουργός Υγείας έχει διατάξει ΕΔΕ για τις καταγγελίες.

Τονίζουμε την αμέριστη στήριξή μας στους γιατρούς και συνολικά το προσωπικό του ΕΣΥ στον καθημερινό αγώνα που δίνουν», σχολίαζαν συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη.

#Καλλιάνος #ΕΣΥ #γιατροί #Κυβέρνηση #ΕΔΕ

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 1:58 pm


Εξαρθρώθηκε συμμορία που διέπραττε ληστείες σε Μετρό και Ηλεκτρικό

Εξαρθρώθηκε συμμορία που διέπραττε ληστείες σε Μετρό και Ηλεκτρικό

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, συμμορία τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες έχοντας ως ορμητήρια σταθμούς ΗΣΑΠ ή ΜΕΤΡΟ του κέντρου της Αθήνας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την ανωτέρω Υπηρεσία την 26-4-2024 στο κέντρο της Αθήνας, όπου παρατηρούταν η εν λόγω εγκληματική δραστηριότητα, συνελήφθησαν -7- αλλοδαποί, ηλικίας 17, 18, 21 και 22 ετών, μέλη της συμμορίας –κατά περίπτωση- για ληστείες κατ’ επάγγελμα και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και περί ναρκωτικών. Έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται συνεργοί τους.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τις αρχές του τρέχοντος έτους είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική ομάδα με σκοπό τη διάπραξη ληστειών.

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους, οι κατηγορούμενοι, έχοντας ως ορμητήρια σταθμούς ΗΣΑΠ και ΜΕΤΡΟ του κέντρου της Αθήνας, προσέγγιζαν συνήθως ανά δύο άτομα τα θύματα τους.

Στη συνέχεια, με τη μέθοδο της απασχόλησης, ή με τράβηγμα αφαιρούσαν κυρίως αλυσίδες, τις οποίες τα θύματα έφεραν στο λαιμό ή στο χέρι τους και άλλα προσωπικά τους αντικείμενα. Όταν δεν κατάφερναν να τα αφαιρέσουν δε δίσταζαν να κάνουν χρήση σωματικής βίας ή απειλών με αιχμηρά αντικείμενα για να επιτύχουν το σκοπό τους.

Μετά από έρευνες στην κατοχή τους και στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • -2- αναδιπλούμενα μαχαίρια,
  • -2- τρίφτες κάνναβης,
  • -4- αλυσίδες λαιμού και -2- αλυσίδες χειρός,
  • -3- ρολόγια,
  • το χρηματικό ποσό των -115- ευρώ,
  • -11- κινητά τηλέφωνα και
  • προσωπικά τους έγγραφα.

Από τη μέχρι στιγμή προανακριτική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί -12- περιπτώσεις ληστειών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

#ΣΥΜΜΟΡΙΑ #ΕΛΑΣ #ληστείες #ΗΣΑΠ #ΜΕΤΡΟ #ηλεκτρικός

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 1:43 pm


Κόκκαλης: Η Εθνική Πράσινη Συμφωνία στηρίζει προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας

Κόκκαλης: Η Εθνική Πράσινη Συμφωνία στηρίζει προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας

Συνεχίζει την περιοδεία του σε περιοχές της Πελοποννήσου ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ, Πέτρος Κόκκαλης.

«Το πρωί συναντήθηκα με παραγωγούς φραγκόσυκων καθώς και εκπροσώπους της ΚοινΣΕπ Νόστος. Και οι δύο ομάδες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, παρότι το αντικείμενο τους είναι διαφορετικό, και αυτό είναι πως παλεύουν μόνοι τους, τόνισε ο κ. Κόκκαλης. Δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια ενημέρωσης τους από την πολιτεία για τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές που διαμορφώθηκαν το περασμένο διάστημα, ενώ είναι αποκομμένοι από χρηματοδότηση, αλλά και διασύνδεση με αντίστοιχες ομάδες για ανταλλαγή γνώσης και καλών πρακτικών», δήλωσε.

Και συνέχισε: «Η Εθνική Πράσινη Συμφωνία, η πρόταση μας σε αυτές τις ευρωεκλογές, βασίζεται σε τέτοιες ομάδες και τη δράση τους, σε ανθρώπους που παλεύουν σε αρμονία με τη φύση για να παραγάγουν αγαθά και πολιτισμό, δημιουργώντας θέσεις εργασίας που είναι και ο μόνος τρόπος για να οδηγηθούμε σε πραγματική αποκέντρωση, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας».

#Κόκκαλης #κόσμος #ΕΘΝΙΚΗ_ΠΡΑΣΙΝΗ_ΣΥΜΦΩΝΙΑ #ευρωεκλογές #τοπική_κοινωνία

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 1:24 pm


Κοντογεώργης: Δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό μέτωπο με την Εκκλησία

Κοντογεώργης: Δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό μέτωπο με την Εκκλησία

Ξεκάθαρος ότι δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό μέτωπο με την Εκκλησία εμφανίζεται ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.

Αναφερόμενος στα μεμονωμένα επεισόδια σε ναούς αλλά και για την επαναπροσέγγιση κυβέρνησης και Εκκλησίας, σχολίασε, σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή» ότι «κάθε πράξη βίας είναι ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε περιόδους τοξικού λόγου και τυφλής βίας».

«Η Εκκλησία, όπως αυτή εκφράζεται δια του αρχιεπισκόπου, της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αλλά και της συντριπτικής πλειονότητας των ιερέων όχι μόνο δεν υιοθετεί αλλά καταδικάζει τέτοιες συμπεριφορές. Δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό μέτωπο με την Εκκλησία. Άλλωστε βρισκόμαστε σε διαρκή θεσμικό διάλογο, με τους ρόλους πάντα διακριτούς, ενώ στηρίζουμε τον κοινωνικό της ρόλο, όπως απέδειξε και η κοινή επίσκεψη του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο στις κοινωνικές δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι», είπε.

Για το πρωτοφανές περιστατικό στο κοινοβούλιο, λέει ότι «όσα συνέβησαν στη Βουλή είναι απαράδεκτα και δεν έχουν χώρο στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας της Πολιτείας μας. Στο ναό της Δημοκρατίας, βουλευτές από κόμματα των άκρων μετέτρεψαν σε ρινγκ χώρους του κοινοβουλίου και αρχηγός κόμματος “προειδοποιεί” τους βουλευτές μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα. Η κοινωνία απορρίπτει τη ρητορική μίσους, την τοξικότητα και τον εκχυδαϊσμό του πολιτικού λόγου, και πολλώ δε μάλλον τη βία. Όσοι επενδύουν πολιτικά σε τέτοιες πρακτικές επιδιώκοντας να μας γυρίσουν πίσω, θα αποτύχουν και θα είμαστε σταθερά απέναντί τους».

Ερωτηθείς για τη στάση των κομμάτων έναντι των Σπαρτιατών υπενθυμίζει ότι «η κυβέρνηση, με τη νομοθετική πρωτοβουλία που έφερε πέρυσι, έκανε το καθήκον της απέναντι στη Δημοκρατία και την προάσπισή της. Φαίνεται, όμως, ότι τα ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα της δημοκρατίας και στο κράτος δικαίου είναι ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ μόνο στο πλαίσιο της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης για αντιπολιτευτικούς λόγους. Όταν καλούνται να συμπαραταχθούν με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου σε ένα ενιαίο μέτωπο για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας, υπολογίζουν λάθος τις προθεσμίες και εξαντλούνται σε πομπώδεις δηλώσεις. Δεν προκαλεί εντύπωση, πάντως, γιατί ούτε την τελευταία μας νομοθετική πρωτοβουλία, προς αυτή την κατεύθυνση είχαν ψηφίσει, ούτε στις εθνικές εκλογές του 2023 είχαν καταθέσει υπόμνημα κατά του κόμματος Κασιδιάρη».

«Μη δικαιολογημένη η αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα»

Για τα ελληνοτουρκικά, χαρακτηρίζει την αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα ως μη δικαιολογημένη, καθώς «πρόκειται για μία δράση με καθαρά περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Η ανταποδοτική επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα μετά την αντίστοιχη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, αντικατοπτρίζει την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και τη σταθερή βούληση για διατήρηση αυτού του κλίματος, χωρίς να μας απομακρύνει από τις βασικές εθνικές θέσεις μας ενώ, όπως αποδεικνύεται και από το πρόγραμμα της “σύντομης visa” σε ελληνικά νησιά για Τούρκους πολίτες, υπάρχει ένα πλαίσιο συνεργασίας που μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελές».

Παράλληλα προσθέτει, «η αναταραχή στην περιοχή μας πρώτα με την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αργότερα με τα γεγονότα στη Γάζα, επιβάλλουν αποκλιμάκωση της μεταξύ μας έντασης. Η Ελλάδα ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, που προσδιορίζουν και το πλαίσιο των εθνικών μας θέσεων».

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, τονίζει ότι «ένα μεγάλο μέρος των θεμάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας αλλά και τα συμφέροντα της χώρας, κρίνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επομένως, έχει μεγάλη σημασία να έχουμε σοβαρή εκπροσώπηση και να εκλεγούν οι καλύτεροι. Ταυτόχρονα, έχει σημασία να διαφυλάξουμε το κεκτημένο του αναβαθμισμένου ρόλου της χώρας, που πέτυχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και να το ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο.

Με δεδομένες τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις της ασφάλειας, της μετανάστευσης, της κλιματικής κρίσης, της κοινωνικής Ευρώπης, της στρατηγικής αυτονομίας και της κοινής αμυντικής πολιτικής, αλλά και την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια της κυβέρνησης για σύγκλιση με την Ευρώπη στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, επιδιώκουμε και διεκδικούμε τη μεγαλύτερη δυνατή εκλογική αποδοχή».

«Υπήρξαν λάθη, αστοχίες και παραλείψεις»

Ερωτηθείς πού εντοπίζει λάθος χειρισμούς από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κ. Κοντογεώργης απαντά: «Η ακρίβεια απασχολεί την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, γι’ αυτό και οι προσπάθειες μας είναι συνεχείς για την αντιμετώπισή της, σε συνδυασμό με την οικονομική και κοινωνική μας πολιτική, προκειμένου να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας. Στην πορεία αυτών των πέντε ετών, υπήρξαν λάθη, αστοχίες και παραλείψεις, για τις οποίες ο ίδιος ο πρωθυπουργός με παρρησία έχει αναλάβει την ευθύνη, ακόμα και για διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος, και ταυτόχρονα προχωρήσαμε σε πολιτικές που θεράπευαν τα προβλήματα και αντιμετώπιζαν τις αστοχίες. Το δημόσιο ύφος και ήθος άσκησης εξουσίας έχει πάντοτε μεγάλη σημασία στην εμπιστοσύνη που χτίζεις με τους πολίτες».

Στο ερώτημα γιατί οι πολίτες να επιλέξουν την κάλπη στις 9 Ιουνίου και όχι την παραλία, αναφέρει: «Κατ’ αρχάς να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε πρόσφατα τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου ακόμα και για τους κατοίκους εντός επικράτειας, ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή και να διευκολυνθεί η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από όσους μπορεί να έχουν οποιοδήποτε κώλυμα την ημέρα των εκλογών Μάλιστα, είναι ήδη πολλοί οι εγγεγραμμένοι εντός Ελλάδας.

Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία για τις ευρωεκλογές είναι από μόνη της μια πράξη ευθύνης. Δεν θεωρούμε κανέναν πολίτη δεδομένο και θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε σε όλους τους πολίτες, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας τις πολιτικές μας, τις αλλαγές που επιδιώκουμε. Η ψήφος στη ΝΔ θα είναι μια επιλογή σταθερότητας, συνέχισης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και σύγκλισης με τον πυρήνα της ΕΕ , σε όσα ακόμα υστερούμε. Είμαι αισιόδοξος ότι οι συμπολίτες μας θα μας εμπιστευθούν για μια ακόμα φορά», καταλήγει.

#Κοντογεώργης #Εκκλησία #ΝΔ

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 12:59 pm


Μητσοτάκης: Ευθυγράμμιση δυνατοτήτων του εργατικού δυναμικού με ανάγκες της αγοράς

Μητσοτάκης: Ευθυγράμμιση δυνατοτήτων του εργατικού δυναμικού με ανάγκες της αγοράς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραβρέθηκε το πρωί στην 30η «Ημέρα Καριέρας» που διοργάνωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στο λιμάνι του Πειραιά, με επίκεντρο τη γαλάζια οικονομία.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, τον Υφυπουργό Βασίλη Σπανάκη και τον Διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρο Πρωτοψάλτη για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ΔΥΠΑ στην αγορά εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους των περισσότερων από 70 επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην 30ή «Ημέρα Καριέρας», αναζητώντας προσωπικό για πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας στους κλάδους της γαλάζιας οικονομίας, καθώς και με ανέργους που αναζητούν εργασία και εργαζόμενους που επιθυμούν να αλλάξουν εργασία, οι οποίοι, μέσω των «Ημερών Καριέρας», μπορούν να έρθουν απευθείας σε επαφή με εργοδότες.

«Αγαπητέ κύριε Διοικητά, θέλω να συγχαρώ στο πρόσωπό σας τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, αλλά και το Υπουργείο Εργασίας, για τις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει στον τομέα των ενεργητικών πολιτικών εργασίας», ανέφερε σε δήλωσή του Πρωθυπουργός και τόνισε:

«Οι “Ημέρες Καριέρας” έχουν κατοχυρωθεί πια στη συνείδηση των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων ως ένας εξαιρετικά επιτυχημένος θεσμός. Είναι η 30η αυτή, η οποία μάλιστα είναι αφιερωμένη στη γαλάζια οικονομία. Όπως είπατε, 70 επιχειρήσεις συμμετέχουν, παραπάνω από 1.000 θέσεις εργασίας προσφέρονται είτε για ανέργους είτε για εργαζόμενους που μπορεί να θέλουν να αλλάξουν απασχόληση, να έρθουν εδώ να συνομιλήσουν απευθείας με τις επιχειρήσεις, προκειμένου να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή για το εργασιακό τους μέλλον.

Καθώς η ανεργία στη χώρα μας πλέον μειώνεται και καθώς οι μισθοί αυξάνονται, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η ευθυγράμμιση των δυνατοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Στον τομέα αυτό, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης παίζει έναν καθοριστικό ρόλο, όχι μόνο με δράσεις όπως οι Ημέρες Καριέρας αλλά και μέσα από προγράμματα κατάρτισης και επανεκπαίδευσης, μέσα από τις σχολές μαθητείας της ΔΥΠΑ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε, κυρίως στους νέους συμπολίτες μας, περισσότερες ευκαιρίες εργασίας και κυρίως πιο πολλές σταθερές, καλοπληρωμένες δουλειές.

Οπότε, συγχαρητήρια και πάλι για ακόμη μία πολύ όμορφη πρωτοβουλία. Εδώ θα είναι μέχρι το απόγευμα, αν κάποιοι δείτε αυτό το ρεπορτάζ και έχετε ενδιαφέρον να κατέβετε μέχρι τον Πειραιά, πραγματικά δεν θα χάσετε τον χρόνο σας».

Από την πλευρά του ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης επισήμανε: «Είναι πολύ μεγάλη τιμή για τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης που ο Πρωθυπουργός ήρθε σήμερα εδώ, στην 30η “Ημέρα Καριέρας”. Είναι η τρίτη φορά, μάλιστα, που επισκέπτεται “Ημέρα Καριέρας”. Η σημερινή είναι αφιερωμένη στη γαλάζια οικονομία.

Εβδομήντα επιχειρήσεις με πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας αναζητούν προσωπικό και όποιος θέλει είτε να βρει δουλειά είτε να αλλάξει δουλειά και να δουλέψει στα επαγγέλματα της θάλασσας, μπορεί να έρθει σήμερα εδώ να μιλήσει με τις επιχειρήσεις.

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία οι “Ημέρες Καριέρας” για τη μείωση της ανεργίας και για να λύσουμε το πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά εργασίας, με τις δυσκολίες σε εύρεση προσωπικού.

Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μία φορά τον Πρωθυπουργό της χώρας για τη στήριξη του στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, για τη μεταρρύθμιση που κάνει η ΔΥΠΑ ώστε να γίνει ένας πραγματικός σύμμαχος για τις επιχειρήσεις και για το εργατικό δυναμικό της χώρας. Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ».

#Μητσοτακης #ΔΥΠΑ #ΕΡΓΑΤΙΚΟ_ΔΥΝΑΜΙΚΟ #Μιχαηλίδου #ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ_ΕΡΓΑΣΙΑΣ_ΚΑΙ_ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ_ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ #πρωθυπουργός #ημέρες_καριέρας

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 12:40 pm


Στασινός (ΤΕΕ): Αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και στον εντοπισμό αυθαιρέτων

Στασινός (ΤΕΕ): Αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και στον εντοπισμό αυθαιρέτων

Μια ξεχωριστή στιγμή χαρακτήρισε την παρουσία του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού στο περίπτερο του ΤΕΕ στην έκθεση «BEYOND 2024» στη Θεσσαλονίκη, όταν συναντήθηκε με τη Sophia the robot, το ανθρωποειδές ρομπότ με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Την ώρα που εξελίσσονταν συζήτηση του προέδρου του ΤΕΕ με μηχανικούς και δημοσιογράφους μπροστά από το περίπτερο του ΤΕΕ, η Sophia the robot «επισκέφθηκε» το χώρο του Επιμελητηρίου των μηχανικών και «έπιασε κουβέντα» με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ. Η Sophia the robot απάντησε στον Γιώργο Στασινό ότι γνωρίζει το ρόλο και το έργο του ΤΕΕ, για τα οποία σχολίασε: «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, τί μέρος για τα μυαλά που αγκαλιάζουν τον τεχνικό χώρο». Και πρόσθεσε ότι το ΤΕΕ είναι ο τεχνικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης και πως είναι ο ειδικός φορέας για όλα τα θέματα μηχανικών και αρχιτεκτόνων. «Και τα μέλη του είναι τόσο έμπειρα και διορατικά», σχολίασε.

«Οι Μηχανικοί είμαστε πρωτοπόροι σε ζητήματα τεχνολογίας»

Νωρίτερα, ο  κ. Στασινός τόνισε ότι οι Μηχανικοί είναι πρωτοπόροι σε ζητήματα τεχνολογίας, στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας «BEYOND 2024» στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο συζήτησης για τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό «η Τεχνητή Νοημοσύνη απασχολεί πολύ το ΤΕΕ γιατί απασχολεί πολύ τα μέλη μας». «Οι Μηχανικοί είμαστε πρωτοπόροι στα ζήτημα της τεχνολογίας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ και πρόσθεσε ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη δίνει περισσότερες δυνατότητες και οι Μηχανικοί έχουν μάθει να προσαρμόζονται πολύ γρήγορα και μπορούν να εκμεταλλευτούν οποιαδήποτε μορφή AI».

Σχολιάζοντας τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται ως προς τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης εκτίμησε ότι «πρέπει να φοβόμαστε λιγότερο και να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι. Πρέπει να σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να πάρουμε τα θετικά και να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως τους προβληματισμούς που υπάρχουν». Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα διαθέτει το επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να ασχοληθεί με την Τεχνητή Νοημοσύνη και να χαράξει δρόμους, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι μπορούν «να αναπτυχθούν και εδώ επιχειρήσεις». Σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό στην Ελλάδα «υπάρχουν πολλές μεμονωμένες προσπάθειες από την κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα, χρειαζόμαστε κάποιον να τις συντονίζει».

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αξιοποιηθεί στα θέματα δόμησης και υποδομών αλλά και στο σύστημα εντοπισμού αυθαιρέτων

Ο κ. Στασινός αναφέρθηκε σε αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα θέματα δόμησης, υποδομών, επενδύσεων μέσα από τη χρήση δεδομένων από τα νέα πληροφοριακά συστήματα που αναπτύσσει το ΤΕΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα άμεσης αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι και το σύστημα εντοπισμού αυθαιρέτων το οποίο ψηφίζεται στη Βουλή, προκειμένου, όπως είπε ο Γιώργος Στασινός, «να εντοπίζουμε ζωντανά, την ώρα που γίνεται, ένα αυθαίρετο».

«Τα τελευταία δύο χρόνια», ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, αναφερόμενος στα έργα ψηφιοποίησης που «τρέχει» το ΤΕΕ, εξήγησε ότι «το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το οποίο συμπλήρωσε 100 χρόνια προσφοράς στον τόπο, προχωρά επιθετικά στη συγκέντρωση δεδομένων», απαντώντας σε συζήτηση για τη διαθεσιμότητα δεδομένων για εκπαίδευση ή χρήση τεχνητής νοημοσύνης στη χώρα. Σε αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κινούνται έργα όπως «η ψηφιοποίηση των αρχείων των Πολεοδομιών, όπου ψηφιοποιείται το χαρτί» σε όλη τη χώρα με ψηφιοποίηση και εγγράφων και σχεδίων, με εισαγωγή γεωχωρικών δεδομένων και μεταδεδομένων, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούν να αξιοποιηθούν και με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Ως παράδειγμα έφερε ακόμη τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη όπου θα συγκεντρωθεί το σύνολο των γεωχωρικών δεδομένων και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έναν μήνα. «Τα δεδομένα του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, όπου και εδώ θα αξιοποιηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη, θα δίνουν την εικόνα για το πού είναι ασφαλές να γίνει μία επένδυση και τι είδους επένδυση», πρόσθεσε.

Σημαντική πηγή συγκέντρωσης δεδομένων, μεταξύ άλλων, θα είναι κατά τον Γιώργο Στασινό και «ο προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, πυροσβεστικούς σταθμούς και αστυνομικά τμήματα» καθώς όπως επισήμανε «θα έχουμε επιπλέον δεδομένα για όλα αυτά τα κτίρια». Παράλληλα με συστήματα που έχει αναλάβει να προωθήσει το ΤΕΕ, όπως είναι οι «Έξυπνες Γέφυρες», «θα έχουμε τα δεδομένα για να ασχοληθούμε και με το κομμάτι της ανθεκτικότητας που απασχολεί τον πολίτη», τόνισε ο κ. Στασινός καθώς «θα ξέρουμε τί θα πρέπει να κάνουμε με σημαντικές υποδομές».

#Στασινός #ΤΕΕ #AI #τεχνητή_νοημοσύνη #αυθαίρετα #SOPHIA_THE_ROBOT

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 12:21 pm


Έκτακτη χρηματοδότηση για την στήριξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκη- Σποράδες

Έκτακτη χρηματοδότηση για την στήριξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκη- Σποράδες

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών των Βορείων Σποράδων με τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα η εξασφάλιση χρηματοδότησης της κρατικής στήριξης για την φετινή χρονιά ήταν το αντικείμενο της συνάντησης κυβερνητικών στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η συνάντηση έγινε την Πέμπτη (25/4) μεταξύ του υπουργού, Χρήστου Στυλιανίδη, του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιου για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή, Χρήστου Τριαντόπουλου, του γενικού γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων, Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκε επικοινωνία και με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η συνδυαστική αξιοποίηση πόρων τόσο από τους διαθέσιμους πόρους του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όσο και από τους πόρους του ειδικού προγράμματος αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη πως νησιά των Βορείων Σποράδων επλήγησαν σημαντικά από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023. Πρόκειται για το πρόγραμμα που διαχειρίζεται, ως προς την αξιοποίηση και κατανομή του, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Μετά την εξεύρεση των πόρων που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση της κρατικής στήριξης και φέτος της εν λόγω γραμμής, οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δρομολογούν τις διαδικασίες, ώστε ο διαγωνισμός για τη συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή γραμμή να προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ).

Στο θέμα, αναφέρθηκε – στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου – στη Βουλή και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, σημειώνοντας τη συνεργασία που έχει με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, όσον αφορά την έκτακτη χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών των Βορείων Σποράδων με τη Θεσσαλονίκη για τη φετινή χρονιά, στο πλαίσιο της στήριξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023.

Με αφορμή την θετική έκβαση, ο υφυπουργός, Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως “η κυβέρνηση και φέτος, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, στηρίζει την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών των Βορείων Σποράδων με τη Θεσσαλονίκη. Ανταποκρίνεται στο αίτημα των τοπικών κοινωνιών, καθώς και των τοπικών παραγόντων. Και, κυρίως, απαντά στις ανάγκες των τοπικών οικονομιών, οι οποίες και αυξήθηκαν μετά στις δυσμενείς επιπτώσεις στα νησιά των Βορείων Σποράδων από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Και απαντά με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, σε συνέχεια όλων των μέτρων στήριξης και κρατικής αρωγής. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών των Βορείων Σποράδων με τη Θεσσαλονίκη έχει ένα σαφές και απτό αναπτυξιακό αποτέλεσμα για την περιοχή. Είναι μια σημαντική αναπτυξιακή πρωτοβουλία και για την τρέχουσα χρονιά, για την οποία θα διατεθούν πόροι από το πρόγραμμα αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση”.

Όπως είπε ο κ. Τριαντόπουλος: “Η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, αναγνωρίζοντας αυτή την αναπτυξιακή σημασία, προχώρησε σε κρατική στήριξη της εν λόγω ακτοπλοϊκής σύνδεσης που ξεπέρασε, για το σύνολο της τριετίας, τα 10 εκατ. ευρώ. Και αυτή η κρατική χρηματοδότηση, που ξεκίνησε την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, θα συνεχιστεί σε συνεργασία τριών υπουργείων και για φέτος, με το διαγωνισμό για την εν λόγω ακτοπλοϊκή γραμμή να δρομολογείται την επόμενη εβδομάδα από το αρμόδιο υπουργείο. Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Στυλιανίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομίων, κ. Νίκο Παπαθανάση, και τον γενικό γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων, κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο για τη στενή συνεργασία για τα νησιά των Βορείων Σποράδων”.

#Θεσσαλονίκη #Σποράδες #Τριαντόπουλος #Υπουργείο_Ναυτιλίας_και_Νησιωτικής_Πολιτικής #υπουργείο_Κλιματικής_Κρίσης_και_Πολιτικής_Προστασίας

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 11:57 am


Ανδρουλάκης: Εθνική αναγκαιότητα ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ-Να μπει φρένο στη διαφθορά

Ανδρουλάκης: Εθνική αναγκαιότητα ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ-Να μπει φρένο στη διαφθορά

«Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς θέμα κομματικού πατριωτισμού, αλλά εθνική αναγκαιότητα ώστε να μπει φρένο στην αλαζονεία, τη διαφθορά και τις ανισότητες», τονίζει σε συνέντευξή του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ακόμα, μιλώντας στα «Παραπολιτικά», ότι καμία σταθερότητα δεν κινδυνεύει στις ευρωπαϊκές εκλογές αλλά αντιθέτως υποστηρίζει ότι αυτό που « βρίσκεται σε κίνδυνο είναι το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού που μήνα με τον μήνα χειροτερεύει λόγω της ακρίβειας και του κόστους ζωής, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών που διαρκώς συρρικνώνεται, η ποιότητα της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου που τραυματίζεται από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα και τη συγκάλυψη που επιχειρείται από το Μέγαρο Μαξίμου».

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

Πως απαντάτε σε όσους ήδη έχουν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για το κόμμα σας, ισχυριζόμενοι πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στον πολιτικό χάρτη της χώρας;

Λογαριάζουν προφανώς χωρίς τον ξενοδόχο. Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που θα διαψεύσει την 9η Ιουνίου, για άλλη μια φορά, τις Κασσάνδρες. Στις εθνικές εκλογές πέρυσι, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι «προφήτευαν» ότι το ΠΑΣΟΚ θα λάβει μονοψήφια ποσοστά και θα συνθλιβεί μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην όχθη των νικητών. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές πάλι διαψεύσαμε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Πετύχαμε το πρώτο σημαντικό ρήγμα στο σύστημα εξουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Δήμο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Κρήτης  αλλά και σε δεκάδες ακόμα Δήμους της χώρας.  Το ΠΑΣΟΚ χτίζει σε γερά θεμέλια, βήμα- βήμα, την ανοδική του πορεία. Μια πορεία προοπτικής που θα επικυρωθεί την 9η Ιουνίου με τη δεύτερη θέση. Για εμάς, ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς θέμα κομματικού πατριωτισμού, αλλά εθνική αναγκαιότητα ώστε να μπει φρένο στην αλαζονεία, τη διαφθορά και τις ανισότητες που παράγουν οι κυβερνητικές πολιτικές. Στον πέμπτο χρόνο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, καμία σταθερότητα δεν κινδυνεύει στις ευρωπαϊκές εκλογές. Αυτό που βρίσκεται όμως σε κίνδυνο είναι το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού που μήνα με τον μήνα χειροτερεύει λόγω της ακρίβειας και του κόστους ζωής, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών που διαρκώς συρρικνώνεται, η ποιότητα της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου που τραυματίζεται από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα και τη συγκάλυψη που επιχειρείται από το Μέγαρο Μαξίμου. Ακόμα και στα εθνικά θέματα είναι επικίνδυνα ερασιτέχνες. Η κα. Χριστοφιλοπούλου «μαρτύρησε» ότι  τα κίνητρα της υποψηφιότητας του κ. Μπελέρη δεν ήταν ούτε εθνικά, ούτε ευρωπαϊκά αλλά μόνο ψηφοθηρικά. Εμείς επιμένουμε ότι ο κ. Μπελέρης είναι απαραίτητος ως δήμαρχος Χειμάρρας, όπως νόμιμα εκλέχτηκε τον περασμένο Μάιο, ώστε να προστατεύει αποτελεσματικά τα δικαιώματα και τις περιουσίες την ελληνικής εθνικής μειονότητας στην περιοχή. Επιπλέον, την ίδια στιγμή, η κα. Μπακογιάννη καταθέτει ψήφισμα για να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών λέει άλλα. Είναι αυτή σοβαρή στάση κυβέρνησης για τα εθνικά θέματα;

Γιατί όμως στις ευρωεκλογές ένας ψηφοφόρος να εμπιστευτεί το ΠΑΣΟΚ? Για να τιμωρήσει τη Ν.Δ και τον Κ. Μητσοτάκη;

Το ΠΑΣΟΚ έχει την αξιοπιστία, τις επεξεργασμένες θέσεις και το ανθρώπινο δυναμικό όχι μόνο για να αντιπαρατεθεί ως πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και να γίνει ξανά η υπεύθυνη δύναμη διακυβέρνησης του τόπου. Είμαστε το μόνο κόμμα που έχουμε πετύχει τόσο κρίσιμες νίκες εις βάρος της κυβέρνησης και υπέρ του λαού και της Δημοκρατίας. Αποδεικνύουμε στην πράξη τι σημαίνει υπεύθυνη, δημιουργική αντιπολίτευση. Πρώτοι εμείς «σηκώσαμε» το πρόβλημα στέγασης στη χώρα και προτείναμε μια ριζικά διαφορετική στεγαστική πολιτική με δημιουργία χιλιάδων νέων κοινωνικών κατοικιών προς ενοικίαση σε νέα ζευγάρια με χαμηλό αντίτιμο. Πιέσαμε για την κατάργηση της golden visa και -επιτέλους- η κυβέρνηση έλαβε μέτρα αυξάνοντας το όριο της στις 800.000 ευρώ, που θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των τιμών. Αυτή είναι η επιτυχία  μιας αντιπολίτευσης που ξέρει να προτείνει, να πιέζει την κυβέρνηση και να την οδηγεί να λάβει μέτρα. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεγε να επιδεικνύει το νέο του σπίτι αξίας εκατομμυρίων ευρώ -αποφεύγοντας να δημοσιοποιήσει το πόθεν έσχες του-. Αλλά και στο κράτος δικαίου, μόνο η Δημοκρατική Παράταξη έθεσε προ των ευθυνών της την κυβέρνηση. Με τις δικές μας πρωτοβουλίες πετύχαμε την αναγκαστική «θυσία» των Δημητριάδη, Μπρατάκου και Παπασταύρου, των τριών πιο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού. Αυτό πάει να πει σοβαρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και δεν εξαντλείται σε χαριτωμένα βιντεάκια στο Tik Tok.

Στις δημοσκοπήσεις τα κύρια προβλήματα των πολιτών είναι η ακρίβεια και η υγεία. Δεν βλέπουμε όμως να αποδοκιμάζεται η κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός, που σε διάστημα 12 μηνών, έχει πει τουλάχιστον τρεις φορές ότι τα δύσκολα της ακρίβειας είναι πίσω μας, για το μόνο που μπορεί να πανηγυρίζει είναι ότι έκανε την Ελλάδα Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Είχαμε τον Μάρτιο υπερτετραπλάσια αύξηση του ρυθμού του πληθωρισμού στα τρόφιμα σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ και η αγοραστική δύναμη των πολιτών κατρακύλησε στην προτελευταία θέση, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία. Αιτία είναι η επιλογή της κυβέρνησης να χαϊδεύει τα ολιγοπώλια σε τρόφιμα, υγεία και ενέργεια. Και αυτό δεν είναι δική μου παρατήρηση αλλά της Τράπεζας της Ελλάδος. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η χαρά των πολυεθνικών και της εγχώριας ολιγαρχίας. Ακόμη και οι Financial Times έγραψαν για το “οικονομικό θαύμα” της κυβέρνησης: “H τελευταία ανάκαμψη αύξησε λίγο μόνο το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ την τελευταία διετία και όχι αρκετά για να μην είναι πλέον οι φτωχότεροι στην Ευρωζώνη. Με το κενό με τη Βουλγαρία να μειώνεται γρήγορα, δεν είναι παράλογο να περιμένει κανείς ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η φτωχότερη στην ΕΕ”. Αυτό δεν λέγεται success story και οι Έλληνες δεν ζουν σε εικονική πραγματικότητα. Γι’ αυτό στις 9 Ιουνίου πρέπει να αποδοκιμάσουν μια κυβέρνηση που επιδείνωσε το βιοτικό τους επίπεδο και την καθημερινότητά τους. Ακόμη και όσοι ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ας αναλογιστούν αν η κυβέρνηση του 41%, έχει τιμήσει την εμπιστοσύνη τους και ας στηρίξουν τη Δημοκρατική Παράταξη για να υπάρχει ισχυρή και σοβαρή αντιπολίτευση.

Επειδή πρόσφατα αναφερθήκατε σε κόμματα «πάρκινγκ» που η ύπαρξη τους βολεύει την κυβέρνηση της Ν.Δ., θεωρείτε πως με την μέθοδο αυτή εκδηλώνεται ένα σχέδιο υπονόμευσης  του ΠΑΣΟΚ με στόχο την διάλυση του και εσάς προσωπικά;

Η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα από κόμματα δορυφόρους της Νέας Δημοκρατίας να δημιουργήσει μια ζώνη προστασίας όπου θα «σταθμεύουν» δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι, με σκοπό όμως στην πρώτη ευκαιρία τα κόμματα-«πάρκινγκ» να συμπράξουν με την κυβέρνηση. Οι σχεδιασμοί είναι τόσο εμφανείς που είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν. Γιατί το ρεύμα υπέρ του ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται να ανακοπεί.

Βλέπουμε όμως να σας κατηγορεί και ο ΣΥΡΙΖΑ πως αντί να ασχολείστε με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ασκείτε «αντιπολίτευση» στον Στέφανο Κασσσελάκη με προσβλητικούς υπαινιγμούς περί διασκεδαστών. Έχουν άδικο;

Τον ΣΥΡΙΖΑ πρωτίστως θα έπρεπε να τον απασχολεί ότι ο αρχηγός του προτιμά να προσφέρει στους πολίτες ένα όμορφο reality show αντί να ασκεί προγραμματική αντιπολίτευση. Είναι αδιανόητο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπόσχεται πως τελικά …θα μειώσει την κρατική χρηματοδότηση της υγείας γιατί προφανώς δεν γνωρίζει τα στοιχειώδη. Μιλά για «θαύματα», αλλά φαίνεται ότι ο ίδιος είναι «θείο δώρο» για τον κ. Μητσοτάκη στρώνοντάς του το χαλί να απειλεί με το ψευτοδίλημμα «σταθερότητα ή χάος».

Όλες οι δυνάμεις στο χώρο της κεντροαριστεράς ομνύουν στην ανάγκη να σχηματιστεί ένα κοινό μέτωπο απέναντι στη Ν.Δ. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες;

Έχω δεσμευτεί ότι μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές θα αναλάβω πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της σύγχρονης Κεντροαριστεράς. Όσο πιο δυνατή είναι η φωνή του ΠΑΣΟΚ, τόσο περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας υπάρχουν για να οικοδομήσουμε μια δυνατή προοδευτική παράταξη που θα γίνει η επόμενη κυβέρνηση στον τόπο. Μια παράταξη που θα βάλει τέλος στη συντήρηση. Επειδή το εγχείρημα αυτό συνιστά μεγάλη κοινωνική απαίτηση και αγωνία, οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων για να μην διαψεύσουμε τις προσδοκίες του κόσμου. Έχω ξαναπεί ότι κάθε βήμα για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου θα γίνει στο φως της ημέρας, με συμφωνίες πάνω στο τραπέζι και στη βάση της κοινωνίας. Όχι σε κλειστά κομματικά γραφεία, ερήμην των πολιτών. Είναι δέσμευσή μου να ανοίξω αυτό τον διάλογο την επομένη των ευρωεκλογών.

Ανήκετε σε αυτούς που δεν κάνουν κατάχρηση των τεχνολογικών εφαρμογών με αποτέλεσμα πολλοί να σας κρίνουν γι’ αυτό,  καθώς αποφεύγετε τις γνωστές «χαριτωμενιές» στο τικ- τοκ ή το  ίνσταγκραμ. Μέχρι και ότι δεν χαμογελάτε σας έχουν προσάψει διάφοροι δημοσιολογούντες…. Μήπως θα έπρεπε να βάλετε το ΠΑΣΟΚ στην σκαλέτα των πρωϊνάδικων;

Θα παραδεχτώ ότι δεν μου αρέσουν τα προκάτ χαμόγελα, αλλά και χιούμορ έχω και πλάκες θα κάνω, με τη μόνη διαφορά ότι δεν θα υποκαταστήσω την πολιτική με ένα reality show. Το περίφημο βίντεο με τους χοχλιούς το τράβηξα γιατί έτσι ένιωσα εκείνη τη στιγμή,  θέλοντας να πειράξω τη μητέρα μου που τους είχε κάψει. Αυτό μάλλον δεν θα πάει καλά μόλις το διαβάσει η κυρία Πόπη! Προτιμώ λοιπόν να κοιτώ με ειλικρίνεια τους ανθρώπους στα μάτια, από το να κοιτώ με αυτοαναφορικότητα την κάμερα στο Tik Tok. Αυτού του είδους την επιδραστικότητα διεκδικώ και αυτή είναι η αυθεντικότητα που θέλω να εκπέμψω στους πολίτες.

#Ανδρουλάκης #Πασοκ #ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ #ευρωεκλογές

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 11:42 am


ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά εξηγήσεις για τη διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά εξηγήσεις για τη διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών

«Η είδηση της διάρρηξης του γραφείου του διευθυντή της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, το μεσημέρι της Παρασκευής, είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό περιστατικό, σε κάθε περίπτωση», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνεχίζει: «Αποκτά, όμως, ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, στο φόντο της σκανδαλώδους διαρροής προσωπικών δεδομένων και της παράνομης χρήσης τους από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μέσω της ίδιας της ΝΔ.

Στον λίγο χρόνο που απομένει για τη διενέργεια των ευρωεκλογών, το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει εξηγήσεις και να ενημερώσει άμεσα για το αν αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα και τι είδους, καθώς και αν παραβιάστηκαν ηλεκτρονικά αρχεία».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει το πραγματικό πρόσωπο της “αριστείας” της», καταλήγει η ανακοίνωση.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ_ΕΚΛΟΓΩΝ #υπουργείο_εσωτερικών #ΝΔ #διάρρηξη

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 11:29 am


Αυγενάκης: Στόχος η καταβολή ενισχύσεων €700 εκατ. πριν το Πάσχα

Αυγενάκης: Στόχος η καταβολή ενισχύσεων €700 εκατ. πριν το Πάσχα

«Το ΥΠΑΑΤ καταβάλει μεγάλη προσπάθεια ώστε να καταβληθούν πριν το Πάσχα ενισχύσεις ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ προς τους αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η εκκαθάριση των ΑΦΜ αγροτών που χωρίς έλεγχο κρατούνταν δεσμευμένα για πολλά χρόνια με συνέπεια να μην λαμβάνουν ενισχύσεις που δικαιούνταν», τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο περιθώριο του 10ου  Πανελλήνιου Συνεδρίου της GΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, για την ανάπτυξη της Ελληνικής γεωργίας, που πραγματοποιείται σήμερα στην Καλαμάτα.

Ο κ. Αυγενάκης επαναβεβαίωσε ότι απόφαση και δέσμευση της κυβέρνησης είναι να μπει τάξη στον ΟΠΕΚΕΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι ο έλεγχος των δεσμευμένων ΑΦΜ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

«Ο έλεγχός μας», ανέφερε, «ξεκινά από το 2014 και καθώς προχωράμε βήμα – βήμα εντοπίζουμε πολλά στάσιμα ΑΦΜ που δεν ελάμβαναν ενισχύσεις αν και τις δικαιούνταν», προσθέτοντας ότι, «η εργασία αυτή θα συνεχιστεί και για επόμενες πληρωμές».

«Θέλω να επαναλάβω», υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης, «ότι η κυβέρνησή μας θα κάνει ότι δεσμεύθηκε. Θα καταστήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ένα νοικοκυρεμένο οργανισμό, αξιόπιστο και φιλικό προς τον αγρότη. Έναν οργανισμό που θα λειτουργεί με συνέπεια και διαφάνεια και πάνω απ΄όλα με όρους δικαιοσύνης».

«Απαιτείται εμπιστοσύνη»

Αναφερόμενος στο συνέδριο ο ΥπΑΑΤ το χαρακτήρισε σημαντικό και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε μια συνεργασία που έχουμε και να ζητήσουμε όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι, είτε είναι θεσμικοί, είτε είναι στελέχη της εταιρείας, ή εκπρόσωποι άλλων συλλογικών φορέων του πρωτογενούς τομέα, να συντονίσουμε τα βήματά μας. Να καταλάβουμε ότι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε πολλά περισσότερα. Η εμπιστοσύνη δεν είναι κάτι το οποίο απλώς δηλώνεται ή περιγράφεται, είναι κάτι που σφυρηλατείται από όλους τους εμπλεκομένους. Θέλουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με όλους. Και με τους διοργανωτές. Μια εμπιστοσύνη που θα αποδείξει ότι εργαζόμαστε στοχοπροσηλωμένα για το καλό των αγροτών που καλούμαστε να υπηρετήσουμε και στο τέλος θα κάνουμε τα πάντα ώστε το κάθε ευρώ, είτε εθνικό είτε ευρωπαϊκό, έρχεται στα χέρα μας, να αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο και να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος των αγροτών.

Αυτή είναι η στόχευσή μας, αυτή είναι η πολιτική μας ως κυβέρνηση και ως ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και αυτή είναι η εντολή του πρωθυπουργού. Να κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε οι αγρότες να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Γι αυτό το λόγο θέλουμε συνεπείς, καθαρές πληρωμές μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ οι οποίες έχουν πρώτον το δίχτυ της αξιοπιστίας. Και δεύτερον θέλουμε, έχουμε δουλέψει και είμαστε έτοιμοι για έναν σύγχρονο νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ που θα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των ανησυχιών και της ανασφάλειας».

Τέλος ο υπουργός θύμισε ότι με αποφάσεις του εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών 2.100 επιλαχόντες, με αύξηση του προϋπολογισμού κατά 81 εκατ. , ενώ με προχθεσινή απόφασή του αυξήθηκε κατά 125 εκατ. ευρώ και ο προϋπολογισμός στα Σχέδια Βελτίωσης, φθάνοντας συνολικά στα 305 εκατ. ευρώ.

#Αυγενάκης #Υπουργείο_Αγροτικής_Ανάπτυξης_και_Τροφίμων #ΥΠΑΑΤ #ενισχύσεις

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 11:15 am


Διαψεύδει ότι πήρε «φακελάκι» ο γιατρός του πατέρα του Καλλιάνου

Διαψεύδει ότι πήρε «φακελάκι» ο γιατρός του πατέρα του Καλλιάνου

Διαψεύδει ότι πήρε «φακελάκι» 500 ευρώ από τη σύζυγο του αποθανόντος πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής που τον παρακολουθούσε.

Μάλιστα, μέσω του δικηγόρου του, Μιχάλη Δημητρακόπουλου διαμηνύει ότι «θα προσφύγει άμεσα στη Δικαιοσύνη, γιατί είναι η μόνη θεσμική οδός για να αποτραπεί η ειδεχθής απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα σε βάρος του».

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του κ. Δημητρακόπουλου αναφέρει:

«Ο εντολέας μας Ι.Κ., σεβόμενος το πένθος της οικογένειας του Δημήτριου Καλλιάνου δεν απάντησε στις επαναλαμβανόμενες συκοφαντικές επιθέσεις των μελών αυτής. Περιμένει –καρτερικά –τη διενέργεια της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης του Νοσοκομείου, κατά την διάρκεια της οποίας θα αξιολογηθούν επιστημονικά τα προβλήματα υγείας του αποθανόντος καθώς και οι ιατρικές πράξεις, που έλαβαν χώρα, με ακρίβεια λεπτού, καθ’ όλη την διάρκεια της νοσηλείας του.

Η σημερινή όμως όψιμη -ακραία -συκοφαντική επίθεση της οικογένειας Καλλιάνου σε βάρος ενός Καθηγητή Πανεπιστημίου, με διαχρονικό διεθνές επιστημονικό αποτύπωμα, που πλήττει την ηθική του υπόσταση και επιχειρεί την κοινωνική του εξόντωση, υποχρεώνει τον εντολέα μας να απαντήσει:

ΟΥΔΕΠΟΤΕ αποδέχτηκε προσφορά 500 ευρώ από την σύζυγο του θανόντος. Είναι εξωφρενικό ψεύδος να τεχνουργείται, ότι δήθεν δέχθηκε δώρο από την μητέρα συναδέλφου του ιατρού και βουλευτού. Πέραν της αναλήθειας, ένας κοινοβουλευτικός οφείλει να αποτρέπει να γίνονται τέτοιες προσφορές σε δημόσιους λειτουργούς. Ο εντολέας μας άμεσα θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη, γιατί είναι η μόνη θεσμική οδός για να αποτραπεί η ειδεχθής απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα σε βάρος του».

#Καλλιάνος #ΦΑΚΕΛΑΚΙ #θάνατος

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 10:58 am


Χαμάς: Εξετάζουμε την πρόταση του Ισραήλ για εκεχειρία

Χαμάς: Εξετάζουμε την πρόταση του Ισραήλ για εκεχειρία

Η Χαμάς έλαβε την επίσημη απάντηση του Ισραήλ στην τελευταία της πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και η παλαιστινιακή ομάδα θα μελετήσει το έγγραφο πριν υποβάλει απάντηση, ανέφερε ο αναπληρωτής αρχηγός της οργάνωσης στη Γάζα Χαλίλ αλ-Χάγια σε δήλωση.

«Η Χαμάς έλαβε σήμερα την επίσημη απάντηση της σιωνιστικής κατοχής στην πρόταση που παρουσιάστηκε στους μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ στις 13 Απριλίου», δήλωσε ο αλ Χάγια, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Κατάρ, σε δήλωση που δημοσίευσε η ομάδα το Σάββατο.

Μετά από περισσότερους από έξι μήνες βίαιου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός παραμένουν αδιέξοδες, με τη Χαμάς να εμμένει στις απαιτήσεις της ότι οποιαδήποτε συμφωνία με το Ισραήλ πρέπει να βάλει τέλος στον πόλεμο των Ισραηλινώνστον παλαιστινιακό θύλακα.

Μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Ισραήλ για συζήτηση με Ισραηλινούς αξιωματούχους την Παρασκευή, αναζητώντας τρόπο να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης και την επιστροφή των υπόλοιπων αιχμαλώτων που κρατήθηκαν στη Γάζα μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ένας αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συναντήσεις.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε επίσης ότι το Ισραήλ δεν είχε νέες προτάσεις να κάνει, αν και ήταν πρόθυμο να εξετάσει μια περιορισμένη εκεχειρία στην οποία θα απελευθερωθούν 33 αιχμάλωτοι από τη Χαμάς, αντί για τους 40 που συζητούνταν προηγουμένως. Την Πέμπτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες 17 χώρες απηύθυναν έκκληση στη Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους αιχμαλώτους της στον δρόμο για τον τερματισμό του πολέμου.

Σε δήλωση που εξέδωσε την Παρασκευή, η Χαμάς είπε ότι είναι «ανοιχτή σε οποιεσδήποτε ιδέες ή προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού μας».

Ωστόσο, η ομάδα επέμεινε στην βασική απαίτησή της να τερματίσει το Ισραήλ τον πόλεμο στη Γάζα και επέκρινε την κοινή δήλωση των ΗΠΑ και άλλων για μη έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τον κατεστραμμένο από τον πόλεμο παλαιστινιακό θύλακα.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε την Παρασκευή ότι είδε μια νέα δυναμική στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου και την επιστροφή των αιχμαλώτων.

Επικαλούμενος δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους, το Axios ανέφερε ότι το Ισραήλ είπε στους Αιγύπτιους μεσολαβητές ότι ήταν έτοιμο να δώσει στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων «μια τελευταία ευκαιρία», πριν προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στη Ράφα.

#Χαμάς #Ισραήλ #Γάζα #εκεχειρία #Παλαιστίνη #ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 10:43 am


Κυβερνητικές πηγές-Κασσελάκης: Κάθε συνέντευξη «κοστίζει» €10-15 δισ. παραπάνω στους Έλληνες

Κυβερνητικές πηγές-Κασσελάκης: Κάθε συνέντευξη «κοστίζει» €10-15 δισ. παραπάνω στους Έλληνες

Δηκτικά σχολιάζουν την πιο πρόσφατη συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη κυβερνητικές πηγές.

«Άρρητα ρήματα, συκοφαντίες, αλαζονεία και απολιτίκ λαϊκισμός. Κοινώς, μια από τα ίδια από τον κ. Κασσελάκη», σχολιάζουν χαρακτηριστικά για τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ. 

Και συμπληρώνουν: «Κάθε του συνέντευξη “κοστίζει” 10-15 δις παραπάνω για τους Έλληνες φορολογούμενους με βάση τις νέες παροχές που ανακοινώνει. Έχει χάσει τον λογαριασμό, ξεπερνώντας ακόμα και τις εποχές που ο ΣΥΡΙΖΑ θα άλλαζε την Ευρώπη με τα γνωστά αποτελέσματα για όλους μας».

#ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ #ΝΔ #Κυβερνητικές_πηγές #ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 10:26 am


Σκρέκας: Aισιόδοξοι για τα κοιτάσματα στην Κρήτη

Σκρέκας: Aισιόδοξοι για τα κοιτάσματα στην Κρήτη

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για ό,τι μπορεί να βρεθεί κάτω απ' το βυθό νοτιοδυτικά της Κρήτης, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας από το βήμα της 5ης Επιχειρηματικής Συνόδου Ανατολικής Μεσογείου του Economist που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεσμεύτηκε για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων ήδη από το 2019, πριν καν προκύψουν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σημερινές πληθωριστικές και γεωπολιτικές πιέσεις».

«Στην Ελλάδα δεν παράγουμε ακόμα αέριο, όμως η EXXON MOBIL ολοκληρώνει την εκτίμηση της για τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέσα από τις έρευνες που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια. Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για ό,τι μπορεί να βρεθεί κάτω απ' το βυθό. Όμως, για να είμαι ειλικρινής πρώτα θα πρέπει να κάνουμε γεώτρηση και να δούμε αν στ' αλήθεια υπάρχει. Πιστεύουμε ότι στο τέλος του 2025 θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις και τότε θα ξέρουμε. Αν είμαστε τόσο τυχεροί, τότε το μέγεθος του οικοπέδου -που έως τώρα υπολογίζεται ότι θα βρούμε -θα είναι αρκετό για την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

Για όλα αυτά χρειαζόμαστε χρόνο. Το ίδιο συνέβη και στην Αίγυπτο και στην Κύπρο. Και αυτή είναι μία από τις βασικές προκλήσεις του μέλλοντος. Τα κενά της εφοδιαστικής αλυσίδας αερίου και πετρελαίου που δημιουργούν την αύξηση των τιμών», είπε ο κ. Σκρέκας αναφερόμενος στις έρευνες που θα γίνουν νοτιοδυτικά της Κρήτης για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα θαλάσσια μπλοκ.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, για να πετύχουμε τον φιλόδοξο στόχο μας -κάλυψη της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 80% από ΑΠΕ μέχρι το 2030- θα πρέπει να δώσουμε επίσης έμφαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα.

«Για παράδειγμα, αν καταφέρναμε να μειώσουμε κατά 10% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της αναβάθμισης των κτηρίων ή της βελτιστοποίησης των διαδικασιών στη βιομηχανία, θα μπορούσαμε ακόμη και σήμερα να κλείσουμε και τις τελευταίες εναπομείνασες μονάδες λιγνίτη στη χώρα», είπε ο κ. Σκρέκας.

Η σημασία του «Great Sea Ιnterconnector»

Ακολούθησε συζήτηση με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας Βιομηχανίας και Εμπορίου κ. Παπαναστασίου, ο οποίος «έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα ως υπόδειγμα βέλτιστων πρακτικών εξόδου από την οικονομική κρίση».

Ο Κύπριος υπουργός παρουσίασε με χάρτες τα ενεργειακά πρότζεκτ της Κύπρου και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο έργο κοινού ενδιαφέροντος της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Κρήτη, με χρονικό ορίζοντα το 2025 και συνολικό ύψος επένδυσης 2 δισ. ευρώ.

«Θα μιλήσω για τη σημασία του “Great Sea Ιnterconnector” που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα μέσω Κρήτης. Η Κρήτη θα αποτελέσει το «επιχειρησιακό καλώδιο», τον συνδετικό κρίκο με την Αττική το 2025. H απόσταση μεταξύ Κύπρου και Κρήτης είναι 879 χλμ και το βάθος είναι έως 3.000 χλμ. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ-πρόκληση κοινών συμφερόντων, που με την εξέλιξη της τεχνολογίας τώρα είναι εφικτό», είπε ο κ. Παπαναστασίου.

Ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Ενέργεια, Τζέφρι Πάιατ με τον οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων για την πρόοδο του πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης «Great Sea Ιnterconnector» μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ και τη λειτουργία της μονάδας FSRU στην Αλεξανδρούπολη που θα αποτελέσει πυλώνα σταθερής παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή.

«Θα ήθελα να σας μιλήσω για τη σημασία της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, κυρίως για τον λόγο που αυτή η περιοχή μπορεί να εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Οι παγκόσμιες αγορές ποτέ δεν θα κοιτάξουν ξανά τη Ρωσία ως αξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστια ευκαιρία για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι σε θέση να συνδράμει στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ενέργεια από το βήμα της Συνόδου.

Ο κ. Πάιατ τόνισε οτι το 3+1 είναι ένας σχήμα που ο ίδιος έστησε όσο ήταν πρέσβης στην Αθήνα και η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε να το υποστηρίζει σθεναρά.

Πάιατ: Δεν θέλουμε να ξαναδούμε αυτό που συνέβη με τις γεωτρητικές προσπάθειες της Τουρκίας το καλοκαίρι του '20

«Η Ευρώπη πρέπει να βρεί τρόπους για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο. Έχω ακούσει πολλές υποσχέσεις για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου και τώρα είναι η ώρα να γίνει πραγματικότητα. Μεταξύ άλλων χωρών στη περιοχή που παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος, είναι η Τουρκία η οποία ενισχύει την άποψη των ΗΠΑ ότι η ενέργεια θα πρέπει να είναι ένας δρόμος για συνεργασία και όχι για αντιπαράθεση και διαμάχες. Θυμάμαι τι συνέβη το καλοκαίρι του '20 στην Ελλάδα και την αντιπαράθεση που υπήρξε με τις γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας. Δεν θέλουμε να ξαναδούμε αυτό που συνέβη με τις προσπάθειες γεωτρήσεων της Τουρκίας», είπε ο κ. Πάιατ.

Στη Σύνοδο του Εconomist συμμετείχε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο Ελληνοαμαερικανός βουλευτής Κρις Πάππας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στο Κογκρέσο συνεχίζουν να δουλεύουν για την ενίσχυση της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. «Και οι τρεις αυτές χώρες συνιστούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και έχουν αποδειχθεί από τους πιο ισχυρούς συμμάχους των ΗΠΑ», σημείωσε.

Ο Κρις Πάππας αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ μέσω της Αλεξανδρούπολης, στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της Ευρώπης «ώστε ο Πούτιν να μην μπορεί να εκβιάζει τη δυτική συμμαχία» και επεσήμανε τη συμβολή της Κύπρου στον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα.

Στην Κύπρο αναφέρθηκε μιλώντας στη Σύνοδο του Economist και ο κορυφαίος στρατιωτικός αναλυτής και καθηγητής των Στρατιωτικών Σχολών των ΗΠΑ, Μάικλ Ρούμπιν, τονίζοντας ότι «η κατεχόμενη βόρεια Κύπρος δεν είναι απλώς μια διπλωματική δυσκολία, αλλά μια θλιβερή αυξανόμενη απειλή που δεν θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή στο όνομα κάποιας σοφιστικέ διπλωματίας».

«Ο Χένρι Κίσινγκερ πέθανε. Μαζί του και κάποιοι από τους ηθικούς συμβιβασμούς που έκανε για την Κύπρο και θα πρέπει επίσης να αναπαυθούν. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν αρκεί να κάνουμε μόνο το σωστό. Πρέπει και να σταματήσουμε να κάνουμε το λάθος. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, σχεδόν 50 χρόνια μετά, ότι η κατεχόμενη βόρεια Κύπρος δεν είναι απλώς ένας διπλωματικός μπελάς. Είναι ένα κενό ασφαλείας, όπου βρίσκουν χώρο δραστηριότητες με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δυνητικοί τρομοκράτες και άλλες δυνάμεις που αντιτίθενται στη φιλελεύθερη τάξη», πρόσθεσε ο Μάικλ Ρούμπιν, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά σημαντικό ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο» όσον αφορά στην ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου υπό τη στήριξη των ΗΠΑ.

#Σκρέκας #Κρήτη #υπουργείο_ανάπτυξης #Πάιατ #κοιτάσματα #ΚΥΠΡΟΣ #GREAT_SEA_ΙNTERCONNECTOR

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 10:14 am


Κασσελάκης-Τέμπη: Προανακριτική για το μπάζωμα- Ο Μητσοτάκης μας θέλει συνένοχους

Κασσελάκης-Τέμπη: Προανακριτική για το μπάζωμα- Ο Μητσοτάκης μας θέλει συνένοχους

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει προανακριτική για το μπάζωμα στα Τέμπη μόλις έρθει η δικογραφία, δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «μας θέλει συνένοχους στο έγκλημα».

«Θα ζητήσουμε προανακριτική για το μπάζωμα στα Τέμπη. Μόλις έρθει η δικογραφία θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, είναι το αυτονόητο. Είναι ένα τεράστιο εθνικό θέμα που δείχνει την έλλειψη κράτους δικαίου. Είναι καιρός να μάθουμε ποιός έχει δώσει την εντολή για το μπάζωμα», είπε ο κ. Κασσελάκης στον ΣΚΑΪ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα. «Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει κανένα μπάζωμα. Άλλο ένα ψέμα. Μία απαράδεκτη, ανατριχιαστική δήλωση. Και αυτός είναι άλλος ένας λόγος για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων και πρέπει να προβεί στην αποπομπή της υποψηφίας ευρωβουλεύτριας που είπε ότι τους σκοτώσαμε όλοι. Είναι ντροπή αυτή η δήλωση και για να παραμένει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ σημαίνει ότι εκφράζει το κόμμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας θέλει όλους συνένοχους σε αυτό το έγκλημα», πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς αν θα ζητήσει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ για την προανακριτική, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Αν το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να τη στηρίξει, ξέρει πως μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου». 

«Όχι, δεν θέλουμε καμία ψήφο των Σπαρτιατών»

Σε απευθείας σύνδεση από τη Χίο όπου βρίσκεται, στο πλαίσιο περιοδείας του στα νησιά, ο κ. Κασσελάκης επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει καμία ψήφο των Σπαρτιατών. 

«Όχι, όχι, όχι, δεν θέλουμε την ψήφο των Σπαρτιατών. Δεν άκουσα τον πρωθυπουργό να δίνει την ίδια απάντηση. Δεν άκουσα τον πρωθυπουργό να αποπέμπει από την κ.ο. της ΝΔ τον κ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος παραδέχεται ότι είναι ευπρόσδεκτες. Τον υπ. Οικονομίας που λέει ότι δεν μπορούμε να διατάξουμε τι θα ψηφίσουν. Γιατί τους είναι τόσο δύσκολο να πουν "όχι", δεν θέλουμε καμία ψήφο των Σπαρτιατών. Λέω "όχι" ξεκάθαρα. Πηγαίνετε και ψηφίστε ΝΔ, εκεί που ταιριάζετε, ένα ψηφοδέλτιο που έχει την υμνήτρια του Κασιδιάρη», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης. 

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι υπό κατάρρευση»

Αναφερόμενος στο ΕΣΥ, είπε: «Αφήνει τους μπαμπάδες μας και τις μητέρες μας να πεθαίνουν. Αυτή τη στιγμή, έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας υπό κατάρρευση. Στα νησιά, είναι σοκαριστική η κατάσταση. Γίνονται θεραπείες χωρίς ογκολόγους. Υπάρχει εξοπλισμός χωρίς ακτινολόγους. Δεν υπάρχουν ψυχίατροι» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν ξέρουν να διοικήσουν». 

Ωστόσο, τόνισε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει «για μία έξτρα επένδυση στην υγεία, τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ. Πρέπει να επενδύσουμε τώρα στο ΕΣΥ, είναι η πρώτη προτεραιότητα της χώρας. Έχει αποδομηθεί το κοινωνικό κράτος».

Επεσήμανε, επίσης, ότι «η ΝΔ ελέγχεται από την ευρωπαϊκή εισαγγελία για 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σπατάλη σε ψηφιακά έργα. Η κρατική σπατάλη είναι ο τρόπος με τον οποίο φτωχοποιείται ο Έλληνας πολίτης. Είμαστε σε μία χώρα όπου η ατιμωρησία είναι το status quo. Το βλέπουμε και στα Τέμπη» και υπογράμμισε ότι «με την πρώτη ευκαιρία, θα καταργήσουμε την προστασία που έχουν οι υπουργοί, με τον Νόμο περί ευθύνης υπουργών, και όλες τις βουλευτικές ασυλίες και τα προνόμια. Επιτέλους οι πολιτικοί, να είναι ισότιμοι πολίτες».  

Ευρωεκλογές: Την ανατροπή δεν τη διεκδικώ ως τιμωρία για τη ΝΔ, τη ζητώ ως επιβράβευση

Για τις στόχους του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Την ανατροπή δεν τη διεκδικώ ως τιμωρία για τη ΝΔ, τη ζητώ ως επιβράβευση της προσπάθειας που έχουμε κάνει, για ένα κόμμα που είναι ανοικτό στην κοινωνία», αναφέροντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εμπιστεύτηκε την κοινωνία για να καθορίσει το ψηφοδέλτιό του. Δεν υπήρχε άλλο κόμμα που είχε τόσο ξεκάθαρη θέση στο γάμο και στα δήθεν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεν υπάρχει άλλο κόμμα που είναι τόσο βαθιά προοδευτικό και ξεκάθαρο».

«Έχω έναν στόχο. Θέλω το κόμμα μας να αλλάξει αυτόν τον τόπο. Προς την πρόοδο, την αξιοπρέπεια, την αξιοκρατία, τις αξίες της αλληλεγγύης», πρόσθεσε.  

Ακόμα, ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε ότι «υπάρχει αισχροκέρδεια στις τράπεζες, στο ρεύμα και στις ψηφιακές αναθέσεις. Πρέπει αυτό να τελειώσει. Σίγουρα χρειάζεται ένας δημόσιος πυλώνας στις τράπεζες, στο αναπτυξιακό κομμάτι». 

«Αυτοί οι οποίοι παριστάνουν τους ειδικούς στην ανάπτυξη κλπ, δεν έχουν ποτέ επιχειρήσει στη ζωή τους. Δεν καταλαβαίνουν, είναι θεωρία για αυτούς. Έχουν πάει από τον κομματικό σωλήνα και έχουν γίνει υπουργοί», πρόσθεσε.

Για την κυβέρνηση που θα σχηματίσει είπε ότι σέβεται εκείνους που έχουν προσφέρει στο κόμμα και με το νομοθετικό τους έργο αλλά πρόσθεσε ότι «θέλω και ανθρώπους με ένσημα από την οικονομία, την κοινωνία, την αγορά, την επιστήμη».

«O ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο»

Αναφερόμενος στο δημόσιο τομέα και αν θα προχωρήσει σε άρση μονιμότητας είπε: «Αυτό δεν είναι το μείζον θέμα. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι το δημόσιο είναι υποστελεχωμένο. Ξέρετε ποιος πρέπει να αξιολογεί τους δημόσιους υπαλλήλους; Ο Έλληνας πολίτης».  Και δεσμεύτηκε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο», χωρίς ωστόσο να απαντήσει αν αυτό θα γίνει και για τους συνταξιούχους.

Σε ερώτηση για το αν θα πάει στην εκκλησία το Πάσχα -καθώς υπάρχουν αντιδράσεις των πιστών για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών-, απάντησε: «Θα πάω στην εκκλησία το Πάσχα. Η πίστη μου είναι προσωπικό ζήτημα. Επιτέλους να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι Εκκλησίας και κράτους».

Κλείνοντας την συνέντευξη ευχαρίστησε «από καρδιάς όλους τους συμπολίτες στα νησιά που επισκεφθήκαμε και μας υποδεχθήκανε θερμά. Θα ερχόμαστε τακτικά δεν θα σας ξεχάσουμε».

#ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ #Τέμπη #ΣΥΡΙΖΑ #Μητσοτακης #ΕΣΥ #ΝΔ #ΜΠΑΖΩΜΑ #ΜΠΑΖΩΜΑ_ΤΕΜΠΩΝ #ευρωεκλογές

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 10:00 am


Parov Stelar: 10 φορές που αγαπήσαμε τα remix του περισσότερο από τα πρωτότυπα κομμάτια

Parov Stelar: 10 φορές που αγαπήσαμε τα remix του περισσότερο από τα πρωτότυπα κομμάτια

Lana del Rey, Marvin Gaye, ακόμα και… τον εαυτό του έχει “πειράξει” ο βασιλιάς του electro swing και master των πιο νοσταλγικών samples, Parov Stelar, που έρχεται στο Release Athens 2024 στις 15 Ιουνίου.

Πολυβραβευμένος παραγωγός, περιζήτητος DJ, δημιουργός ενός ολόκληρου κύματος, του “δικού του” μουσικού είδους, του electro swing, που την τελευταία δεκαετία σαρώνει στα charts, κατά κύριο λόγο χάρη στις δικές του επιτυχίες, όπως το Booty Swing και το All Night. 

Περισσότερα στο monopoli.gr

#PAROV_STELAR #REMIX #ΚΟΜΜΑΤΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 9:30 am


Η Alfa Romeo Tonale στην έκδοση Sprint έχει πλέον εισαγωγική τιμή €39.500

Η Alfa Romeo Tonale στην έκδοση Sprint έχει πλέον εισαγωγική τιμή €39.500
  • Η Alfa Romeo Tonale στην έκδοση Sprint έχει πλέον εισαγωγική τιμή €39.500, με πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού.

Προσφέροντας όφελος για τον πελάτη που αγγίζει τις €3.200, η Alfa Romeo κάνει την Tonale πιο ελκυστική από ποτέ. Η εισαγωγική τιμή είναι πλέον οι €39.500 για την έκδοση Hybrid 130 HP στο επίπεδο εξοπλισμού Sprint, ενώ με μόλις €1.000 παραπάνω (από €40.500) διατίθεται η έκδοση Hybrid 160 HP. Στην τελευταία, τα παστέλ και τα μεταλλικά χρώματα -πλην του πράσινου- έχουν μηδενική χρέωση. Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με 4 χρόνια εγγύηση ή 160.000 km για τα μηχανικά μέρη, ενώ προσφέρεται και οδική βοήθεια επίσης για τέσσερα χρόνια.

Αντίστοιχα, η λιανική τιμή για την Plug-in Hybrid Q4 έκδοση των 280 HP στο επίπεδο εξοπλισμού Sprint ξεκινάει από τις €49.635. Να σημειωθεί πως η Tonale PHEV Q4 Sprint ως εταιρικό αυτοκίνητο δεν επιβαρύνει με φόρο εκείνον που τη χρησιμοποιεί, καθότι έχει Λιανική Τιμή Προ Φόρων κάτω από τις €40.000 και εκπομπές CO2 κάτω από 50 g/km. Επιπλέον, όλες οι Tonale PHEV Q4 έχουν ενισχυμένους συντελεστές φορολογικών αποσβέσεων και οι δαπάνες μίσθωσής τους εκπίπτουν προσαυξημένες από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.

Ο βασικός εξοπλισμός είναι παραπάνω από πλούσιος αφού μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3” και οθόνη infotainment 10,25” με πλοήγηση, εμπρός-πίσω αισθητήρες στάθμευσης και κάμερα οπισθοπορείας, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη οσφυϊκή υποστήριξη στο κάθισμα του οδηγού, σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί, αυτόματο διζωνικό κλιματισμό με αισθητήρα ποιότητας αέρα, βάση ασύρματης φόρτισης κινητού, ενεργό cruise control, Apple CarPlay/Android Auto και πεντάλ αλουμινίου.

Για την εξωτερική εμφάνιση τα πιο χαρακτηριστικά σημεία είναι το γυαλιστερό μαύρο body kit, οι ζάντες αλουμινίου 18” με διαμαντέ φινίρισμα και οι ενεργοί 3+3 Full LED Matrix προβολείς. Οι τελευταίοι όχι μόνο έχουν εξαιρετική απόδοση αλλά παράλληλα υπογράφουν και την ταυτότητα του εντυπωσιακού αμαξώματος που έχει σχεδιάσει ο Αλέξανδρος Λιώκης.

Η φινέτσα και ο δυναμισμός είναι βασικά χαρακτηριστικά και στην καμπίνα, με τα ποιοτικά υλικά και την υψηλή ψηφιακή τεχνολογία να ξεχωρίζουν. Η σπορ θέση οδήγησης υποστηρίζει άρτια τα καλύτερα δυναμικά χαρακτηριστικά της κατηγορίας των C-SUV, ενώ ο διαθέσιμος χώρος επιβατών και τα έως 500 lt για τις αποσκευές υπερκαλύπτουν τις οικογενειακές ανάγκες.

Το επίπεδο εξοπλισμού Veloce προσθέτει δερμάτινα καθίσματα εκ των οποίων τα εμπρός είναι ηλεκτρικά, θερμαινόμενα και αεριζόμενα, θερμαινόμενο τιμόνι, ανάρτηση με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ, κόκκινες δαγκάνες για τα φρένα της Brembo, αλουμινένια paddles στο τιμόνι για τις χειροκίνητες αλλαγές ταχυτήτων, φιμέ πίσω τζάμια και ζάντες αλουμινίου 19”.

Στην πανίσχυρη Tonale Plug-in Hybrid Q4 ένας τούρμπο κινητήρας βενζίνης με ήπιο υβριδικό σύστημα και ισχύ 180 HP κινεί τους εμπρός τροχούς μέσω αυτόματου κιβωτίου 6 σχέσεων, ενώ ένας ηλεκτρικός με 122 HP τους πίσω. Εξασφαλίζοντας μέγιστη συνδυαστική ισχύ 280 HP και 0-100 km/h σε μόλις 6,2”, το υβριδικό σύστημα ταιριάζει τέλεια στα δυναμικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου και εξασφαλίζει αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία έως 69 km σε μικτή χρήση και έως 82 km σε αστικό πεδίο.

Το υβριδικό σύστημα των εκδόσεων με 130 και 160 HP περιλαμβάνει κινητήρα βενζίνης και 48V ηλεκτρικό κύκλωμα με ηλεκτροκινητήρα 20 HP, ο οποίος είναι προσαρμοσμένος στο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη με τις 7 σχέσεις. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δίνει δυνατότητα για αμιγώς ηλεκτρική κίνηση υπό χαμηλές απαιτήσεις φορτίου, κάτι που μειώνει δραστικά την κατανάλωση βενζίνης. Στην έκδοση των 160 HP μάλιστα, την κορυφαία τεχνολογία συμπληρώνει το τούρμπο μεταβλητής γεωμετρίας (VGT).

Να σημειωθεί πως η μπαταρία υψηλής τάσης στις Tonale PHEV καλύπτεται για 8 χρόνια και ότι μέσω του ψηφιακού πιστοποιητικού NFT (Non-Fungible Token) το ιστορικό χρήσης και συντήρησης του αυτοκινήτου -όπως και σε κάθε Alfa Romeo- καταγράφεται με πλήρως αδιάβλητο τρόπο, θωρακίζοντας την μεταπωλητική αξία του.

#Alfa_Romeo

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 9:14 am


Ian Rankin: 4 μυθιστορήματα του “ιππότη” της αστυνομικής λογοτεχνίας που αξίζει να ανακαλύψεις

Ian Rankin: 4 μυθιστορήματα του “ιππότη” της αστυνομικής λογοτεχνίας που αξίζει να ανακαλύψεις

Σήμερα (26/4) θα βρεθεί στην Ελλάδα για μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο του ο Sir Ian Rankin, ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς της αστυνομικής λογοτεχνίας, και εμείς σας παρουσιάζουμε 4 από τα μυθιστορήματά του, που δεν πρέπει να λείπουν από καμία βιβλιοθήκη.

Στον κόσμο του σύγχρονου αστυνομικού μυθιστορήματος, το όνομα Ian Rankin σπάνια περνά απαρατήρητο, αφού ανήκει σε έναν από τους “συνεπέστερους” συγγραφείς, που κατάφεραν να διανθίσουν τον δρόμο της σύγχρονης ρεαλιστικής αστυνομικής λογοτεχνίας, φωτίζοντας ταυτόχρονα αρκετά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.

Περισσότερα στο monopoli.gr

#IAN_RANKIN #μυθιστόρημα #ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ_ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 9:00 am


Electric Litany: Μας είναι αδιάφορα και εχθρικά τα μοτίβα της μουσικής βιομηχανίας

Electric Litany: Μας είναι αδιάφορα και εχθρικά τα μοτίβα της μουσικής βιομηχανίας

Λίγο πριν ανέβουν στην σκηνή του Ziria Festival το Σάββατο 27 Απριλίου, οι Electric Litany μάς ξεναγούν στον μυσταγωγικό και ιριδίζοντα κόσμο τους και αποκαλύπτουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για εκείνους.

Όσο και να προσπαθήσεις να χωρέσεις τους Electric Litany σε ένα -ήδη υπάρχον- συγκεκριμένο μουσικό είδος, να εγκλωβίσεις τον ήχο τους σε μια και μόνο ταμπέλα, είναι αδύνατο. Σαν συγκρότημα διακατέχονται από μια ζοφερή λεπτότητα, ενώ η μουσική τους ίσως σας θυμίσει ανατριχιαστική ιεροτελεστία.

Περισσότερα στο monopoli.gr

#ELECTRIC_LITANY #μουσική_βιομηχανία

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 8:30 am


Κωστής Γεωργίου: Ο καταξιωμένος εικαστικός συμμετέχει με γλυπτά του στην Biennale Βενετίας 2024

Κωστής Γεωργίου: Ο καταξιωμένος εικαστικός συμμετέχει με γλυπτά του στην Biennale Βενετίας 2024

Ο Κωστής Γεωργίου εγκαινιάζει τη νέα συνεργασία του με τη Belair Fine Arts – Kapopoulos Fine Arts και στο πλαίσιο της 60ης Biennale της Βενετίας που άνοιξε τις πύλες της στις 20 Απριλίου 2024.

#ΚΩΣΤΗΣ_ΓΕΩΡΓΙΟΥ #εικαστικός #γλυπτά

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 8:00 am


Η ουτοπία μιας Ακαδημίας Χορογραφίας στην Ελευσίνα

Η ουτοπία μιας Ακαδημίας Χορογραφίας στην Ελευσίνα

Μια ημέρα με νέους χορογράφους στην Ακαδημία της Ελευσίνας, εκεί όπου συμβαίνει μια δράση – μοντέλο που μπορεί να βάλει την πόλη στο επίκεντρο της παγκόσμιας χορογραφικής παραγωγής.

Στην άκρη του X-Bowling Center στην Ελευσίνα κείτεται μια στοίβα από ρούχα και παπούτσια, αλλά κανείς και καμιά δεν τα φοράει.

Περισσότερα στο monopoli.gr

#ΑΚΑΔΗΜΙΑ_ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑΣ #Ελευσίνα #ΟΥΤΟΠΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 7:30 am


Στα «πράσινα» ξανά η Wall Street–Ράλι για Nasdaq και S&P 500

Στα «πράσινα» ξανά η Wall Street–Ράλι για Nasdaq και S&P 500

Οι μετοχές της Wall Street σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή (26/4), ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite οδεύουν είχαν την καλύτερη εβδομάδα τους από τον Νοέμβριο, καθώς τα ονόματα των Big Tech σημείωσαν ράλι λόγω των ισχυρών κερδών.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 200 μονάδες ή 0,4% και έκλεισε στις 38,239.66 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 0,97% στις 5,097.38 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite κατέγραψε άνοδο 1,59% στις 15.696,64 μονάδες.

Ταυτόχρονα, να σημειωθεί πως ο S&P και ο Nasdaq βρέθηκαν σε τροχιά για την καλύτερη εβδομάδα τους από τον Νοέμβριο, με τον S&P να σημειώνει άνοδο 2,8% και να προγραμματίζεται να διακόψει ένα σερί απωλειών τριών εβδομάδων, ενώ ο Nasdaq έχει κερδίσει πάνω από 4%.

Οι μετοχές έλαβαν ώθηση από τις μετοχές της Alphabet και της Microsoft, όπου η Alphabet έκανε άλμα πάνω από 10% με καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη του πρώτου τριμήνου και οδεύει προς την καλύτερη ημέρα της από τον Ιούλιο του 2015.

Παράλληλα, η Microsoft ενέκρινε επίσης το πρώτο της μέρισμα στην ιστορία της και μια επαναγορά ύψους 70 δισ. δολαρίων, αφού δημοσίευσε ισχυρά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και έδειξε επιτάχυνση στην ανάπτυξη του cloud.

Και οι δύο εταιρείες έχουν εντυπωσιάσει τους επενδυτές όχι μόνο επενδύοντας στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και δείχνοντας αποτελέσματα.

Οι επενδυτές εξέτασαν επίσης την εικόνα των βασικών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του Μαρτίου, μετά από μια σειρά εκθέσεων που υποδηλώνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης και κολλώδη πληθωρισμό. Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 2,8% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο και ήρθε μπροστά από το 2,7% που ανέμενε ο Dow Jones, ενώ οι προσωπικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,8%, μπροστά από την εκτίμηση του 0,7%.

Οι ισχυρές εταιρικές επιδόσεις ήταν αυτές που κατάφεραν, άλλωστε, να αποσπάσουν πρόσκαιρα την προσοχή των επενδυτών από τη συνεχιζόμενη ροή στοιχείων που επιβεβαιώνουν την αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων, με τρόπο που θα αναγκάσει τη Fed να καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων ίσως και μέχρι το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

Παρόλα αυτά, η έντονη περίοδος κερδών συνεχίζεται την επόμενη εβδομάδα, με αιχμή τα αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών Apple και Amazon.

Να σημειωθεί, πως η επόμενη απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια αναμένεται να εκδοθεί την Τετάρτη.

Ανοδικά έκλεισε το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά λόγω εντάσεων στη Μέση Ανατολή

Ανοδικά έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου την Παρασκευή, σπάζοντας ένα αρνητικό σερί δύο εβδομάδων, βρίσκοντας στήριξη από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI πρόσθεσε 28 cents ή 0,34% στα 83,85 δολάρια το βαρέλι και το Brent ενισχύθηκε κατά 49 cents ή 0,55% στα 89,50 δολάρια το βαρέλι, με τα δύο συμβόλαια να κλείνουν σε θετικό έδαφος την εβδομάδα.

#Wall_Street #μετοχές #ΗΠΑ #FED #επιτόκια #πληθωρισμός

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 11:27 pm


Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ πρώτη επιλογή στις επόμενες εθνικές εκλογές

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ πρώτη επιλογή στις επόμενες εθνικές εκλογές

«Η Νέα Δημοκρατία πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη και αυτό που τους ενδιαφέρει κάθε φορά, είναι η κάλπη», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης από την Πρέβεζα, πριν από λίγο, σε ανοιχτή συγκέντρωση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στις κυβερνητικές πολιτικές.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκίνησε την ομιλία του με τιμητικές αναφορές στους «αείμνηστους, Ανδρέα Παπανδρέου και Γιώργο Γεννηματά, αλλά και στον Παρασκευά Αυγερινό, αρχιτέκτονες και εμπνευστές του μεγαλύτερου δώρου στον ελληνικό λαό, του Εθνικού Συστήματος Υγείας» , ενώ τόνισε πως στο ΠΑΣΟΚ «δεν έχουμε απλά μία ιστορία, έχουμε και μία συγκεκριμένη προσφορά, πολλές από τις ιδέες μας, τις αξίες μας, έγιναν πράξη και είναι ακόμα και σήμερα ορατές σε όλη την Ελλάδα».

«Για να κλείσει επιτέλους αυτή η εποχή της αλαζονείας», όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και με γνώμονα τη μακρά ιστορική πορεία, ερχόμαστε να ζητήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού γιατί στις επόμενες εθνικές εκλογές πρέπει να έχει δύο επιλογές και η πρώτη κυρίαρχη επιλογή θα πρέπει να είναι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως η Ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα της πλημμυρίδας των ευρωπαϊκών πόρων, τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι αυτά που δημιουργούν σήμερα τις συνθήκες και νιώθουν πάρα πολλοί πολίτες ότι η οικονομία πάει καλύτερα και συνέχισε:

«Όταν όμως, τελειώσουν όλα αυτά τα δισεκατομμύρια, τι θα χει μείνει, θα χει μείνει κάτι στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, θα έχει μείνει κάτι στις υποδομές της Παιδείας, θα χει μείνει κάτι σε σχέση με τις ανισότητες, θα έχει μείνει κάτι για το δημογραφικό;

Ο ελληνικός λαός, έδωσε ένα μεγάλο ποσοστό 41% στη ΝΔ, όμως αυτόν τον ένα χρόνο μετά την εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήρθε αντιμέτωπος με μεγάλες καταστροφές στην Θεσσαλία και τον Έβρο γιατί δεν υπήρχε σχεδιασμός αντιμετώπισης προβλημάτων λόγω της Κλιματικής αλλαγής, αλλά και με την ακρίβεια και τα ολιγοπώλια στα τρόφιμα, την ενέργεια, την υγεία, τις Τράπεζες».

Τέλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος συνοδευόταν από υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το μεσημέρι επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.

#Ανδρουλάκης #Πασοκ #ΕΘΝΙΚΕΣ_ΕΚΛΟΓΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 11:00 pm


Δένδιας: 2 δισ. ευρώ για αντιαεροπορικό και anti-drone θόλο

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ για αντιαεροπορικό και anti-drone θόλο

Εξαιρετικά αισιόδοξος ότι θα καταφέρει η Ελλάδα να κάνει οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανιών, «οι οποίες να μπορέσουν να παράξουν καινοτόμα προϊόντα που να καλύψουν υπαρκτές και καταγεγραμμένες ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο στούντιο του Οικονομικού Ταχυδρόμου στην έκθεση BEYOND 2024, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε, θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο, το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο θα πάρει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και θα τις προκηρύξει σε αυτό το οικοσύστημα.

Προτεραιότητα, επισήμανε, θα δοθεί στη δημιουργία δύο θόλων, ενός αντιαεροπορικού και ενός anti-drone θόλου, για τους οποίους έχει δεσμευθεί το ποσό των 2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι το αμυντικό μας οικοσύστημα προσφέρει στο ΑΕΠ το αμελητέο, όπως το χαρακτήρισε, 0,74% και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αγοράζει εξοπλισμό από το εξωτερικό «για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, και για να γίνει αυτό πρέπει να είμαστε τουλάχιστον σε μια φάση που να μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του περιβάλλοντός μας»

«Όπως ξέρετε, η Ελλάδα - λέω πάντα - δεν είναι Λουξεμβούργο, δεν είναι όλοι φίλοι μας δίπλα, δεν μας ρίχνουν γαρύφαλλα. Κοιτάτε το ναυπηγικό πρόγραμμα, παραδείγματος χάρη, της γειτονικής μας Τουρκίας. Κοιτάξτε το πρόγραμμα drone της γειτονικής μας Τουρκίας. Εμείς απέναντι σε αυτά πρέπει να έχουμε μια έλλογη απάντηση. Δεν λέω να μπούμε σε έναν διαγκωνισμό ποιος θα είναι πρώτος. Εμείς να αμυνθούμε θέλουμε, αλλά να μπορούμε να έχουμε μια δυνατότητα αποτροπής», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Δένδιας είπε ότι βρέθηκαν στην ΕΑΒ τεχνολογίες και δυνατότητες που αν εξελιχθούν θα μας εκπλήξουν όλους, αλλά πρόσθεσε ότι υπήρξε πλήρης έλλειψη σύνδεσης με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και το αμυντικό οικοσύστημα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε τεράστια ευκαιρία το πρόγραμμα Constellation, το οποίο συν-σχεδιάζουμε με τις ΗΠΑ, που προβλέπει παραγωγή φρεγατών στα ελληνικά ναυπηγεία και service στα βαπόρια της Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και του Ινδικού. «Άρα, μιλάμε για μια δουλειά που θα τραβήξει στα ναυπηγεία μας 60-70 χρόνια», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με την Κεντρική Μακεδονία, για την οποία τον όρισε συντονιστή ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι «υπάρχει ένα ρεύμα λαϊκισμού, το οποίο κυρίως έρχεται από τα δεξιά, και το οποίο απειλεί όλα τα κόμματα τα οποία ακολουθούν τον δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

«Εμείς πρέπει να δώσουμε εδώ μια μάχη να ανατρέψουμε αυτό που δημοσκοπικά, δεν έχει έννοια να σας το πω, αλλά έχω δει τις μετρήσεις, τις έχετε δει κι εσείς, πρέπει να προσπαθήσουμε λίγο. Δεν θα ήμουνα εδώ αλλιώς. Λοιπόν, εγώ ελπίζω, ελπίζω πάντα στη δύναμη του επιχειρήματος.

Καταλαβαίνω ότι ξεκινάμε από ένα σημείο που δεν είναι το καλύτερο, έχουμε όμως και θετικά. Είδα τον Περιφερειάρχη πριν, έναν Περιφερειάρχη του 70%. Έχουμε δυνάμεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα τα πάμε καλά. Αλλά θέλει προσπάθεια», υπογράμμισε.

#Δένδιας #υπουργός_Εθνικής_Άμυνας #αντιαεροπορική_άμυνα

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 10:53 pm


Μητσοτάκης: Ο Πετρούνιας έφερε ξανά την Ελλάδα στην κορυφή

Μητσοτάκης: Ο Πετρούνιας έφερε ξανά την Ελλάδα στην κορυφή

«Σε ευχαριστούμε Λευτέρη. Θερμά συγχαρητήρια!» ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το χρυσό μετάλλιο του Λευτέρη Πετρούνια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής.

«Ο Λευτέρης Πετρούνιας για ακόμα μία φορά έφερε την Ελλάδα στην κορυφή! Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ρίμινι και σήκωσε ξανά τη γαλανόλευκη ψηλά!» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

{https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1783928920313655667}

#Μητσοτακης #Πετρούνιας #ΕΛΛΑΔΑ #Κρίκοι

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 10:40 pm


Δούκας: Η Ολυμπιακή Ιδέα να μεταφέρει το μήνυμα ειρήνης παντού

Δούκας: Η Ολυμπιακή Ιδέα να μεταφέρει το μήνυμα ειρήνης παντού

«Σήμερα, η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στο Παρίσι, την διοργανώτρια πόλη των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων», ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας σε ανάρτησή του.

«Έξω από το δημαρχείο της Αθήνας παρέλαβα το Ολυμπιακό Φως και σε συνέχεια παρέδωσα τη δάδα, στην ξεχωριστή μας πρωταθλήτρια ξιφασκίας, την Γεωργία Καλτσή.

Ευχή όλων μας, η Ολυμπιακή Ιδέα να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης στους τόπους που δοκιμάζονται από τους πολέμους».

 

#ΧΑΡΗΣ_ΔΟΥΚΑΣ #ΔΗΜΑΡΧΟΣ_ΑΘΗΝΑΙΩΝ #ειρήνη #Ολυμπιακοί_Αγώνες

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 10:25 pm


Τριαντόπουλος: Τροποποίηση σχήματος στεγαστικής συνδρομής για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

Τριαντόπουλος: Τροποποίηση σχήματος στεγαστικής συνδρομής για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, υποστήριξε στη Βουλή σήμερα, Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, τροπολογία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία θεσμοθετείται τροποποίηση του σχήματος της στεγαστικής συνδρομής για την περίπτωση του σεισμού του Αρκαλοχωρίου.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, και αφού ανέπτυξε δύο άρθρα που αφορούσαν Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Πυροσβεστικό Σώμα, επικεντρώθηκε στη διάταξη που αφορούσε το σχήμα στήριξης μετά το σεισμό στο Αρκαλοχώρι. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως: «το τελευταίο άρθρο αφορά τη γενική γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. 

Πρόκειται για μία νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία και πριν από λίγες ημέρες την είχαμε προαναγγείλει στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Μία πρωτοβουλία που αφορά το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης μετά το σεισμό στο Αρκαλοχώρι.

Και έρχονται αντίστοιχες πρωτοβουλίες για τους σεισμούς σε Δαμάσι και Σάμο, που εδράζονται σε άλλο πλαίσιο. Μια ακόμα παρέμβαση για να διευκολυνθούν οι πολίτες της περιοχής, αλλά και να εξορθολογιστεί ο φόρτος στην αρμόδια υπηρεσία. Μία παρέμβαση που αφορά αποκλειστικά στις περιπτώσεις κτιρίων με ελαφρές βλάβες, τα χαρακτηρισμένα ως κατάλληλα για χρήση, «πράσινα» κτίρια, κτίρια που δεν έχουν δηλαδή ζημιές στο φέροντα οργανισμό.

Συγκεκριμένα, όσοι έχουν κριθεί δικαιούχοι της πρώτης αρωγής (όσοι έχουν λάβει δηλαδή την πρώτη αρωγή), και δεν επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για έκδοση άδειας επισκευής και χορήγηση του συνόλου της στεγαστικής συνδρομής ή επιθυμούν να παραιτηθούν από αυτήν, μπορούν να  αιτηθούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, χωρίς την έκδοση άδειας επισκευής και τη λήψη του συνόλου της αναλογούσας στεγαστικής συνδρομής.

Η μόνη υποχρέωση που θα έχουν είναι η προσκόμιση δικαιολογητικών, με τα οποία θα αποδεικνύεται η, σε ποσοστό 100%, ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης των βλαβών. Αυτό αφορά αποκλειστικά τις περιπτώσεις κτιρίων με ελαφριές βλάβες τα οποία δε έχουν ζημιές στον φέροντα οργανισμό.

Είναι μια σημαντική νομοθετική παρέμβαση, με την οποία επιδιώκεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία συμψηφισμού της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, με τις δαπάνες επισκευαστικών εργασιών επί του πληγέντος ακινήτου.

Παράλληλα με τη ρύθμιση αυτή, ενδυναμώνουμε το δυναμικό στο τοπικό γραφείο, στο ΤΑΕΦΚ Ηρακλείου και με νέα στελέχη, αλλά και με τακτική βοήθεια από το γραφείο των Χανίων.

Το κρίσιμο, όμως, είναι – θα το πω για ακόμα μία φορά – να υποβάλουν οι δικαιούχοι πλήρεις και ορθούς φακέλους – διευθετώντας, μεταξύ άλλων, ιδιοκτησιακές και κληρονομικές εκκρεμότητες – ώστε να ολοκληρωθεί το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής.

Είναι γνωστά τα προβλήματα, όπως τα έχει εντοπίσει η αρμόδια υπηρεσία, που είναι σε συνεχή επικοινωνία και επαφή με τους δικαιούχους. Καθημερινά, όσο υποβάλλονται ολοκληρωμένοι φάκελοι – με την ποιότητα και πληρότητα να βελτιώνεται συνεχώς – τόσο περισσότερες άδειες επισκευής εκδίδονται.

Επισημαίνεται ότι με την τροποποίηση που εισάγουμε, αρκετές εκατοντάδες δικαιούχοι έχουν την δυνατότητα να ολοκληρώσουν άμεσα τη διαδικασία, αξιοποιώντας τη χορηγηθείσα πρώτη αρωγή, οι οποίοι μπορεί να πλησιάσουν και τους 2.000. Αυτό μεταφράζεται και σε μείωση του φόρτου για την υπηρεσία μεσοπρόθεσμα. Άρα, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με όλους, με λύσεις σε ζητήματα, και συνεχή εργασία όλων μας.

Και θα μου επιτρέψετε να υπογραμμίσω κάτι, διότι κάποιοι φαίνεται να προσεγγίζουν με μια ιδιαίτερη χαλαρότητα την κτιριακή αποκατάσταση σε μία σεισμόπληκτη περιοχή, με έντονη δραστηριότητα. Οφείλουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Οφείλουμε να τηρούμε τις οδηγίες των μηχανικών – το «ακατάλληλο για χρήση», είτε προσωρινά, είτε οριστικά, είναι «ακατάλληλο για χρήση».

Οφείλουμε η κτηριακή αποκατάσταση να γίνει με προσοχή και τηρώντας τις προδιαγραφές και τους κανόνες που προβλέπονται. Η ασφάλεια όλων προέχει. Και το υπογραμμίζω αυτό μόλις δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση της άσκησης ‘ΜΙΝΩΑΣ’, της μεγαλύτερης άσκησης αντισεισμικής προστασίας που έγινε ποτέ στη χώρα μας».

#Τριαντόπουλος #ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ_ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ_ΚΡΙΣΗΣ_ΚΑΙ_ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ_ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ #Αρκαλοχώρι #σεισμός

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 10:05 pm


Υπ.Υγείας: Το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ καταπολεμά χρόνια νοσήματα

Υπ.Υγείας: Το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ καταπολεμά χρόνια νοσήματα

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 26 Απριλίου, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, η παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. 

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο Εθνικό πρόγραμμα που υλοποιείται στη χώρα μας, για την Πρόληψη. Το πρόγραμμα καλύπτει σχεδόν το σύνολο των πολιτών και στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων (καρκίνος, καρδιαγγειακά) που ευθύνονται για τους πρώιμους θανάτους στη χώρα μας, μέσω της καθιέρωσης δωρεάν προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, η Ελλάδα υλοποιεί για πρώτη φορά στην ιστορία της οργανωμένα πληθυσμιακά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου σε επίπεδο Δημόσιας Υγείας. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το gov.gr γίνεται η πύλη για μια νέα εποχή στον χώρο της υγείας και της πρόληψης που διευκολύνει όλους τους πολίτες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ, το οποίο εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης "ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ" σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Υγείας και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, με κεντρικό μήνυμα «Η Πρόληψη σώζει ζωές». Το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά». Το πρόγραμμα αφορά 1,4 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών και προσφέρει δωρεάν εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας, δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος και δωρεάν επίσκεψη στο ιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα. Στις 8 Μαΐου αναμένεται να αποσταλούν και τα σχετικά sms και στις νέες δικαιούχους. Μέχρι στιγμής έχουν ήδη διενεργηθεί πάνω από 300.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με συμπτώματα, πάνω από 20.000 γυναίκες-μια ολόκληρη πόλη.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης 4 γυναίκες, η Μαρία, η Λένα, η Βιργινία και η Μαρία οι οποίες μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες και έστειλαν μήνυμα προς όλους να μην αναβάλλουν τις προληπτικές εξετάσεις τους. Όπως τόνισαν και οι ίδιες, “αξιοποιώντας το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού εκμεταλλεύτηκαν τις δωρεάν εξετάσεις και χάρη σε αυτό παραμένουν υγιείς”. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 99% των γυναικών που διαγιγνώσκονται έγκαιρα με καρκίνο του μαστού έχουν καλύτερη επιβίωση σε σχέση με αυτές που δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα.

Επίσης, στις 13 Μαΐου θα αρχίσουν να αποστέλλονται και τα πρώτα sms για το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών και προσφέρει δωρεάν τις εξής προληπτικές εξετάσεις: μοριακό τεστ HPV DNA (για γυναίκες 30-65), εξέταση “test pap”(για γυναίκες 21-29), κολποσκόπηση & βιοψία, για γυναίκες με κλινικά ευρήματα, από εξειδικευμένο ιατρό. Το πρόγραμμα έχει προσαρμοστεί σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα επαναληπτικής εξέτασης για τις γυναίκες στις οποίες συστήνεται, οι οποίες θα έχουν φυσικά τη δυνατότητα να κάνουν τις επαναληπτικές εξετάσεις εντελώς δωρεάν, σύμφωνα με το είδος των ευρημάτων, όπως έχουν καθοριστεί από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι 9 στις 10 γυναίκες που διαγιγνώσκονται έγκαιρα με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχουν καλύτερη επιβίωση σε σχέση με αυτές που δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα.

Το πρόγραμμα αυτό μάλιστα εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και ολοκληρωμένης στρατηγικής για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος εκτός από τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, περιλαμβάνει και δωρεάν εμβολιασμό κατά του ιού HPV. Έτσι, έχει επεκταθεί ο εμβολιασμός και στα αγόρια, και καλύπτεται ήδη για το 2024, και θα συνεχίσει και για τα επόμενα χρόνια. Η χώρα μας έχει υιοθετήσει τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που οφείλεται στον ιό HPV. Έτσι, βασική μας επιδίωξη είναι έως το 2030 να πετύχουμε: α) τον εμβολιασμό του 90% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών με το εμβόλιο κατά του ιού HPV, β) την αύξηση των εμβολιασμών των αγοριών, γ) τη συμμετοχή του 70% των γυναικών στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου (τα προγράμματα αυτά ξεκινούν τώρα και συνεχίζουν σε βάθος χρόνου, δεν γίνονται μια κι έξω) και δ) την πρόσβαση σε έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία για τουλάχιστον του 90% των γυναικών με προ καρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο του τραχήλου που θα ανιχνευθούν από το πρόγραμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από την τελευταία χρονιά (2023) διαφαίνεται αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού κατά του ιού HPV κατά 239% σε σχέση με το 2017 και 147% σε σχέση με το 2019.

Επιπλέον, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου αναμένεται να αρχίσουν να αποστέλλονται και τα πρώτα sms για το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-65 ετών, και περιλαμβάνει δωρεάν εξέταση με ειδικά τεστ που θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται από τα φαρμακεία, αλλά και δωρεάν διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης, σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ). Μάλιστα, 9 στους 10 ανθρώπους που διαγιγνώσκονται έγκαιρα με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν καλύτερη επιβίωση σε σχέση με αυτούς που δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα.

Ακόμη, εντός του β’ εξαμήνου του έτους ξεκινά και το πρόγραμμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, το οποίο απευθύνεται σε 5,5 εκατομμύρια γυναίκες και άντρες ηλικίας 30-70 ετών και περιλαμβάνει δωρεάν επίσκεψη σε ιατρό και δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις λιπιδαιμικού προφίλ για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου και τον εντοπισμό του μεταβολικού συνδρόμου. Οι παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να παρέμβουμε ώστε να ελαττώσουμε σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης ή θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα είναι το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα, η υπέρταση, ο διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία και η παχυσαρκία. Όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχει κάποιος τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση όλων των παραγόντων κινδύνου συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι με βάση τις έρευνες, υπολογίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν 1,5 εκ. πολίτες που πάσχουν από υπέρταση αλλά δεν έχουν λάβει διάγνωση.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επενδύει συνολικά πάνω από 200 εκ ευρώ μέχρι το 2025 για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν τον καρκίνο και στην πλειονότητα τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ για κάποια αξιοποιούνται και τα κοινοτικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να υλοποιηθούν τα προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του δέρματος. Το Υπουργείο Υγείας αναμένει τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση και αυτών των προληπτικών προγραμμάτων.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Η καταπολέμηση των χρόνιων νοσημάτων όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά είναι προτεραιότητα και πρόκληση για όλα τα Συστήματα Υγείας τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα. Η υιοθέτηση μιας ολιστικής αντιμετώπισης τους, απαιτεί στρατηγική, συντονισμένη προσπάθεια και σημαντικές επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα: στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση και στην αποτελεσματική θεραπεία. Πλέον, αυτό που γνωρίζουμε καλά είναι ότι οι προληπτικές εξετάσεις είναι όχι μόνο σωτήριες για τον ίδιο τον ασθενή αλλά και για το ίδιο το σύστημα υγείας. Η δευτερογενής πρόληψη, η πρώιμη δηλαδή διάγνωση της νόσου είτε σε αρχικό στάδιο μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της επιβίωσης των ασθενών και μπορεί ταυτόχρονα να γλιτώσει το σύστημα υγείας από πολλά χρήματα που θα δαπανούνταν για τη θεραπεία μιας προχωρημένης νόσου. Για πρώτη φορά, επενδύονται πάνω από 200 εκ. ευρώ μέχρι το 2025 για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης, και στην πλειονότητά τους προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μέσω του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ, το οποίο σχεδιάστηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και την ευχαριστώ ιδιαίτερα γι’ αυτό, στόχος μας είναι να αυξηθεί ο αριθμός των προσυμπτωματικών ελέγχων ώστε να καλύπτουν περισσότερες ομάδες πολιτών και περισσότερα είδη χρόνιων νοσημάτων. Αυτή η προσέγγιση, η οποία βασίζεται στις πλέον πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις και στοιχεία, θα βοηθήσει τα κράτη μέλη – ανάμεσα σε αυτά και την Ελλάδα - να διασφαλίσουν ότι έως το 2025 θα προσφέρεται προσυμπτωματικός έλεγχος στο 90% του πληθυσμού».

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε:

«Με μεγάλη υπερηφάνεια παρουσιάζουμε σήμερα το "Προλαμβάνω". Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την πρώτη στιγμή είχαμε τον πολίτη στο επίκεντρο και το δείξαμε έμπρακτα στον τομέα της Υγείας, πρώτα. Αξιοποιώντας τα τεχνολογικά εργαλεία και ενσωματώνοντας ψηφιακές λύσεις συμβάλλουμε στα προγράμματα πρόληψης ενώ ταυτόχρονα καλύπτουμε και καθημερινές ανάγκες του πολίτη, όπως το να έχει στη διάθεσή του ανά πάσα ώρα και στιγμή τις ιατρικές συνταγές, τα παραπεμπτικά, τα ραντεβού, ακόμη και τις ιατρικές εξετάσεις του. Ευχαριστώ θερμά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με την οποία έχουμε άριστη συνεργασία και συγχαίρω την ΗΔΙΚΑ για τις άρτιες ψηφιακές λύσεις που προτείνει και τα προγράμματα που υλοποιεί».

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε:

«Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά για τη συμβολή του, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Υπουργό κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και την διευθύνουσα σύμβουλο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) κα Νίκη Τσούμα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας που γίνεται μία τέτοιου μεγέθους επένδυση στην Πρόληψη και την υγεία του πληθυσμού μέσω του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. Είναι γεγονός ότι η Πρόληψη στην Ελλάδα δεν είχε ποτέ οργανωμένο και συστηματικό χαρακτήρα. Η επαφή των πολιτών με το σύστημα υγείας συνήθως γίνεται αφότου εκδηλωθεί το σύμπτωμα. Και αυτό ακριβώς ερχόμαστε να αλλάξουμε. Βασικός στόχος του Υπουργείου Υγείας δεν είναι απλά να μην πεθάνουμε, αλλά να μην αρρωστήσουμε. Πρόληψη λοιπόν και εστίαση στις ομάδες που μαστίζονται από τις ανισότητες στην υγεία, στη μείωση του χάσματος που υπάρχει στους δείκτες υγείας ανάμεσα στους πολίτες που ανήκουν στα υψηλότερα και στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και στη μείωση της κοινωνικής διαβάθμισης στην Υγεία. Από το μοντέλο “θεραπεύουμε ασθένειες” περνάμε στο “διατηρούμε τους πολίτες υγιείς».

#υπουργείο_υγείας #΄ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ #ΧΡΟΝΙΑ_ΝΟΣΗΜΑΤΑ #Αγαπηδάκη #Άδωνις_Γεωργιάδης #Παπαστεργίου

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 9:47 pm


Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά ο Πετρούνιας στους κρίκους

Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά ο Πετρούνιας στους κρίκους

Ο Λευτέρης Πετρούνιας για έβδομη φορά στην καριέρα του ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, επιβεβαιώνοντας πως είναι ο κορυφαίος αθλητής όλων των εποχών στους κρίκους.

Ο 33χρονος χρυσός Ολυμπιονίκης των κρίκων και μύθος για το αγώνισμα σε όλο τον κόσμο κέρδισε στην ιταλική πόλη το 7ο χρυσό μετάλλιο του σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. 

Ο Έλληνας εκτέλεσε τελευταίος το πρόγραμμά του στον τελικό των κρίκων μεταξύ των οκτώ φιναλίστ, συγκέντρωσε 15,000 βαθμούς (βαθμός δυσκολίας: 6,300, βαθμός εκτέλεσης: 8,700) και επανήλθε θριαμβευτικά στην ευρωπαϊκή κορυφή!

Ταυτόχρονα, έστειλε το πιο ηχηρό μήνυμα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, καθώς το Ευρωπαϊκό του Ρίμινι αποτέλεσε τον πρώτο και μοναδικό επίσημο φετινό αγώνα του πριν από το μεγάλο ραντεβού του καλοκαιριού.

Το ασημένιο μετάλλιο κέρδισε ο Αζέρος Νικίτα Σιμόνοφ με 14,900 βαθμούς, υπερισχύοντας στην ισοβαθμία με τον περσινό νικητή, τον αιγυπτιακής καταγωγής Τούρκο Άντεμ Ασίλ, ο οποίος πήρε επίσης 14,900 βαθμούς αλλά έμεινε 3ος επειδή είχε χαμηλότερο επιμέρους βαθμό εκτέλεσης.

Ο 33χρονος «άρχοντας των κρίκων», που ήταν ο κορυφαίος όλων και στον προκριματικό της Τετάρτης (24/04) με 14,966 βαθμούς, είναι πλέον ο πιο επιτυχημένος σπεσιαλίστας όλων των εποχών στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, αφήνοντας πίσω του τον Ούγγρο Κρίστιαν Μπέρκι, ο οποίος είχε κερδίσει έξι τίτλους στον πλάγιο ίππο μεταξύ 2005 και 2012.

Πριν από τον φετινό, έβδομο ευρωπαϊκό τίτλο του Πετρούνια, είχαν προηγηθεί το χάλκινο μετάλλιο στο ντεμπούτο του στον θεσμό, το 2011 στο Βερολίνο, κατόπιν έξι συνεχόμενες νίκες το 2015 στο Μονπελιέ, το 2016 στη Βέρνη, το 2017 στο Κλουζ, το 2018 στη Γλασκόβη, το 2021 στη Βασιλεία και το 2022 στο Μόναχο, καθώς και ένα ακόμη χάλκινο πέρσι στην Ατττάλεια.

Παράλληλα, έφτασε σε άθροισμα τα δώδεκα χρυσά μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις, συνυπολογίζοντας τους θριάμβους του σε τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα (2015, 2017, 2018), στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2015 και φυσικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Ρίο 2016».

Η κατάταξη του τελικού
Λευτέρης Πετρούνιας (Ελλάδα) 15,000
Νικίτα Σιμόνοφ (Αζερμπαϊτζάν) 14,900
Αντέμ Ασίλ (Τουρκία) 14,900
Βίντσεντς Χεκ (Αυστρία) 14,800
Αρτούρ Αβετισιάν (Αρμενία) 14,800
Κόρτνεϊ Τάλοχ (Μεγάλη Βρετανία) 14,700
Σαλβατόρε Μαρέσκα (Ιταλία) 14,566
Ιμπραΐμ Τσολάκ (Τουρκία) 14,500

Τα μετάλλια του Πετρούνια
2011 Βερολίνο Χάλκινο
2015 Μονπελιέ Χρυσό
2016 Βέρνη Χρυσό
2017 Κλουζ-Ναπόκα Χρυσό
2018 Γλασκώβη Χρυσό
2021 Βασιλεία Χρυσό
2022 Μόναχο Χρυσό
2023 Αττάλεια Χάλκινο
2023 Ρίμινι Χρυσό
 
#Πετρούνιας #Κρίκοι #Πρωταθλητής_Ευρώπης

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 9:35 pm


Κανένα πλοίο δεν θα ταξιδέψει την Πρωτομαγιά-Κανονικά δρομολόγια στις 7/5

Κανένα πλοίο δεν θα ταξιδέψει την Πρωτομαγιά-Κανονικά δρομολόγια στις 7/5

Στην Πρωτομαγιά αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Γιώργος Νταλακογιώργος, λέγοντας πως αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα.

«Η Πρωτομαγιά συμβολίζει ιστορικά την οργάνωση και την διεκδίκηση των εργατών για 8ωρη δουλειά, για συλλογικές συμβάσεις, για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς. Φέρνει στο προσκήνιο και στη μνήμη μας τους εργάτες που έπεσαν θύματα για τα δικαιώματα της τάξης μας, την εργατική εξέγερση στο Σικάγο το 1886, το Πασαλιμάνι το 1923», ανέφερε.

«Σήμερα στο επίκεντρο είναι η απόκρουση της επίθεσης που επιχειρούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων να πάρουν πίσω ό, τι κερδήθηκε με αγώνες και θυσίες τα προηγούμενα χρόνια.

Εμείς παλεύουμε για συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα κατά της ακρίβειας, προστασία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, αναβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, δωρεάν υγεία και παιδεία και την κατοχύρωση των σύγχρονων δικαιωμάτων», σημείωσε.

«Η απεργία μας γίνεται στο πλαίσιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, είναι εικοσιτετράωρη, αρχίζει από τις 12 το βράδυ της 1ης Μαΐου και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Είναι πανελλαδική αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων, όλα τα λιμάνια της χώρας. Σε αυτές τις 24 ώρες δεν θα κινηθεί για να εκτελέσει δρομολόγιο κανένα πλοίο από κανένα λιμάνι της χώρας μας», διεκρίνισε.

«Η απόφαση είναι ομόφωνη και σε επίπεδο Ομοσπονδίας και σε επίπεδο Ναυτεργατικών Σωματείων. Την μεταφορά της Εργατικής Πρωτομαγιάς για τις 7 Μαΐου την αποφάσισε η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα ήδη έχουν πάρει αποφάσεις, όλα τα συνδικάτα σε όλα τα επίπεδα, να απεργήσουν την 1η του Μάη», είπε.

Στις 7 Μαΐου θα εκτελεστούν κανονικά όλα τα δρομολόγια των πλοίων, διευκρίνισε.
«Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι, αν έχει βγάλει εισιτήρια για τη Μεγάλη Τετάρτη, να αναβάλει το δρομολόγιο για την επόμενη ημέρα ή την Μεγάλη Παρασκευή, ή το Μεγάλο Σάββατο οπότε θα υπάρχει οπωσδήποτε η δυνατότητα εξυπηρέτησης όλου του επιβατικού κοινού να μεταβεί σε οποιοδήποτε προορισμό θέλει.

Όλοι οι επιβάτες θα εξυπηρετηθούν διότι υπάρχει μεγάλος αριθμός πλοίων, θα υπάρχουν και έκτακτα δρομολόγια, με τα οποία θα εξυπηρετηθεί το κοινό, για το οποίο πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα, με τα εισιτήρια της Μεγάλης Τετάρτης», κατέληξε.

#Πρωτομαγιά #δρομολόγια #Πλοία

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 9:28 pm


Τροχαία: Αυξημένα μέτρα ενόψει Πάσχα και Πρωτομαγιάς

Τροχαία: Αυξημένα μέτρα ενόψει Πάσχα και Πρωτομαγιάς

Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, λαμβάνει, το διάστημα από σήμερα (26/4) έως και 12 Μαΐου 2024, αυξημένα μέτρα Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της επικράτειας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε βάσει του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας και περιλαμβάνει:

• αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,

• αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,

 • αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,

• ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης,

• αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),

• κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις,

• παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες και

• ενημέρωση των πολιτών μέσω των Γραφείων Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη συγκρότηση συνεργείων ειδικών τροχονομικών ελέγχων, σε εναλλασσόμενα σημεία του οδικού δικτύου, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως:

• οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ,

• υπερβολική ταχύτητα,

• χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση,

• μη χρήση προστατευτικού κράνους - ζώνης ασφαλείας,

• αντικανονικές προσπεράσεις και υπερβάσεις διπλής διαχωριστικής γραμμής κ.λπ.,

• μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ., κατά τη μεταφορά παιδιών με οχήματα,

• οδήγηση οχημάτων από ανηλίκους και άτομα που δε διαθέτουν άδεια ικανότητας οδήγησης,

• οδήγηση για επίδειξη ικανότητας,

• κυκλοφορία οχημάτων, τα οποία δεν έχουν υποβληθεί σε τακτικό ή έκτακτο τεχνικό έλεγχο εντός της καθοριζόμενης προθεσμίας,

• φθαρμένα ελαστικά και

• αντικανονική κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.).

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, καθ' όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων κατά την εορτή της Πρωτομαγιάς

Επιπρόσθετα εκτός των παραπάνω μέτρων και για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων ως εξής:

Την Μ. Πέμπτη 2 Μαΐου 2024, από ώρα 15:00' έως 22:00', την Μ. Παρασκευή 3 Μαΐου 2024, από ώρα 06:00' έως 16:00' και την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, από ώρα 08:00' έως 13:00':

• Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα) από τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) μέχρι τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) στην κατεύθυνση προς Πάτρα.

• Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065), από τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625) μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479), από τα Διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

• Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών, από τη γέφυρα Θέρμης έως τον κόμβο Ν. Μουδανιών (61,5 χλμ) στην κατεύθυνση προς Χαλκιδική.

• Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι - Χαλκίδα), από τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) στην κατεύθυνση προς Χαλκίδα.

• Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, από το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) μέχρι τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97 + 550) στην κατεύθυνση προς Καβάλα.

• Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός) από τη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» (περιοχή Ρίου Χ.Θ. 1+558,47) έως το πέρας της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) στην κατεύθυνση προς Ιωάννινα.

• Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), από τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300) έως τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα.

• Στον αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη) από τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000) έως τον Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) στην κατεύθυνση προς Σπάρτη.

• Στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων - 'Αρτας - Αντιρρίου στην κατεύθυνση προς Αντίρριο.

• Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Πολύγυρου (Ε.Ο.16), από τη γέφυρα Θέρμης έως τα όρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης (κόμβος Αγίας Αναστασίας) στην κατεύθυνση προς Πολύγυρο.

Τη Δευτέρα 6 Μαΐου 2024, από ώρα 12:00' έως 22:00' και την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, από ώρα 11:00' έως 23:00':

• Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα), από τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.

• Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) μέχρι τα Διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479) μέχρι τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625), και από τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065) μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.

• Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης από κόμβο Ν. Μουδανιών (61,5 χλμ.) έως την αερογέφυρα Θέρμης στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

• Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι - Χαλκίδα), από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.

• Στην Εθνική Οδό Καβάλας - Θεσσαλονίκης από τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97+550) μέχρι το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) αυτής στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

• Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός), από το πέρας της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) έως τη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» (Περιοχή Ρίου Χ.Θ. 1+558,47) στην κατεύθυνση προς Ρίο.

• Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), από τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) έως τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.

• Στον αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη), από Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) έως τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000) στην κατεύθυνση προς Λεύκτρο.

• Στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων - 'Αρτας - Αντιρρίου στην κατεύθυνση προς Ιωάννινα.

• Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Πολύγυρου (Ε.Ο.16), από τα όρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης (κόμβος Αγίας Αναστασίας) έως τη γέφυρα Θέρμης στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

#τροχαία #μέτρα #Πάσχα #Πρωτομαγιά

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 9:18 pm


ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στην τροποποίηση όρων συναίνεσαν οι ομολογιούχοι του ΚΟΔ 2021

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στην τροποποίηση όρων συναίνεσαν οι ομολογιούχοι του ΚΟΔ 2021

Η Εταιρεία ανακοινώνει ότι την 26 η Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την από 12.04.2024 πρόσκληση των Ομολογιούχων του ΚΟΔ 2021 σε Συνέλευση, αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα χωρίς την φυσική παρουσία των Ομολογιούχων, η επαναληπτική Συνέλευση των ομολογιούχων δανειστών του εκδοθέντος ομολογιακού δανείου δυνάμει του από 01.12.2021 Προγράμματος Έκδοσης Κοινού Ομολογιακού Δανείου έως €300.000.000 και Σύμβασης Ορισμού Εκπροσώπου των Ομολογιούχων (το «Πρόγραμμα ΚΟΔ 2021»).

Στην επαναληπτική Συνέλευση παρέστησαν, είτε αυτοπροσώπως είτε δια αντιπροσώπου, Ομολογιούχοι δανειστές που εκπροσωπούσαν συνολικά 88.542 ομολογίες, επί συνόλου 300.000 ομολογιών, ήτοι ποσοστό 29,54% του συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου του ΚΟΔ 2021 κατά το χρόνο της Συνέλευσης (σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό της απαρτίας δεν έχουν συνυπολογιστεί 297 ίδιες ομολογίες), και ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις:

Θέμα 1ο : Επί του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης, η επαναληπτική Συνέλευση των Ομολογιούχων, με ψήφους 88.499 υπέρ (99,95% επί των ομολογιών που εκπροσωπήθηκαν στην επαναληπτική Συνέλευση) και 43 κατά (0,05 % επί των ομολογιών που εκπροσωπήθηκαν στην επαναληπτική Συνέλευση), ενέκρινε την τροποποίηση του όρου 9.2.1 του Προγράμματος ΚΟΔ 2021 ως εξής: «καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από την Περίοδο Υπολογισμού που ξεκινά μετά την Ημερομηνία Έκδοσης του Ομολογιακού Δανείου μέχρι την Περίοδο Υπολογισμού που λήγει την 31.12.2023 ο Δείκτης Συνολικού Δανεισμού προς Ίδια Κεφάλαια δεν θα υπερβαίνει το 3» και την αντίστοιχη προσαρμογή του Παραρτήματος Α’ του Προγράμματος ΚΟΔ 2021, δια της απαλοιφής υπολογισμού του Δείκτη Συνολικού Δανεισμού προς Ίδια Κεφάλαια για τις επόμενες Περιόδους Υπολογισμού και παρείχε εξουσιοδότηση προς τον Εκπρόσωπο των Ομολογιούχων για την υπογραφή σύμβασης τροποποίησης του Προγράμματος ΚΟΔ 2021.

Θέμα 2ο : Επί του δεύτερου θέματος της ημερήσιας διάταξης, η επαναληπτική Συνέλευση των Ομολογιούχων, με ψήφους 88.499 υπέρ (99,95% επί των ομολογιών που εκπροσωπήθηκαν στην επαναληπτική Συνέλευση) και 43 κατά (0,05% επί των ομολογιών που εκπροσωπήθηκαν στην επαναληπτική Συνέλευση), ενέκρινε την τροποποίηση του όρου 9.2.2 του Προγράμματος ΚΟΔ 2021 ως εξής: «καθ’ όλη την Διάρκεια του Δανείου, οι Χρηματοοικονομικές Υποχρεώσεις δεν θα υπερβαίνουν (i) το ποσό των €1.100.000.000,00 καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από την Περίοδο Υπολογισμού που ξεκινά μετά την Ημερομηνία Έκδοσης του Ομολογιακού Δανείου μέχρι την Περίοδο Υπολογισμού που λήγει την 31.12.2023, και (ii) το ποσό των €1.900.000.000,00 για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα μέχρι την Ημερομηνία Λήξης του Ομολογιακού Δανείου», και παρείχε εξουσιοδότηση προς τον Εκπρόσωπο των Ομολογιούχων για την υπογραφή σύμβασης τροποποίησης του Προγράμματος ΚΟΔ 2021.

#ΓΕΚ_ΤΕΡΝΑ #Τροποποίηση_όρων #ΟΜΟΛΟΓΙΟΎΧΟΙ #ΚΟΔ

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 9:00 pm


Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στο «Παρίσι 2024» (video)

Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στο «Παρίσι 2024» (video)

Κέρδισε τις εντυπώσεις διεθνώς η τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στο «Παρίσι 2024» που πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο.

Η τελετή παράδοσης ξεκίνησε στις 6.30 το απόγευμα με τη Νάνα Μούσχουρη να έχει κεντρικό ρόλο, ενώ παρουσιαστής ήταν ο Νίκος Αλιάγας. Πλήθος κόσμου βρέθηκε από νωρίς στο Παναθηναϊκό Στάδιο προκειμένου να παρακολουθήσει την τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας.

Στο Παναθηναϊκό Στάδιο έφτασε το Ολυμπιακό Φως από την πρωταθλήτρια του βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη με τελευταίο Λαμπαδηδρόμο τoν αρχηγό της Εθνικής ομάδας πόλο Γιάννη Φουντούλη και τους συμπαίκτες του, που κατέκτησαν το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

{https://twitter.com/Olympics/status/1783904854433210523}

{https://twitter.com/Olympics/status/1783902981747875897}

Οι Εθνικοί Ύμνοι της Ελλάδας και της Γαλλίας ερμηνεύθηκαν από τη Νάνα Μούσχουρη, συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας της ΕΡΤ. Επίσης, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ ερμήνευσε το έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου «Ολυμπιόνικος του Πινδάρου». Τον ύμνο απέδωσε ο τενόρος Μπάμπης Βελισσάριος. 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος παρέδωσε το Ολυμπιακό Φως στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «PARIS 2024» Τόνι Εστανγκέ, για να συνεχίσει το ταξίδι του για το Παρίσι.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, τον Ολυμπιακό Ύμνο ερμήνευσε το φωνητικό σύνολο «CHORES» συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. Την Καλλιτεχνική Διεύθυνση Χορωδίας, έχει αναλάβει η Μαρίνα Σάττι, ενώ τη Μουσική Διεύθυνση, ο Μιχάλης Οικονόμου.

Η Αφή Δάδας έγινε από την Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά για την τελετή της Ολυμπιακής Φλόγας που θα ταξιδεύσει από την Αθήνα στο Παρίσι όπου θα λάβουν χώρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024. Την αποχώρηση της Ολυμπιακής Φλόγας συνόδευσαν με τη μουσική σύνθεσή του ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και την ερμηνεία της, η Υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη.

{https://twitter.com/Olympics/status/1783898906004172857}

 

#Ολυμπιακή_φλόγα #Παρίσι #Ολυμπιακοί_Αγώνες #Αθήνα

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 8:48 pm


Στυλιανίδης: Ανάλογες ή και καλύτερες ακτοπλοϊκές συνδέσεις στις Βόρειες Σποράδες

Στυλιανίδης: Ανάλογες ή και καλύτερες ακτοπλοϊκές συνδέσεις στις Βόρειες Σποράδες

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, απάντησε σήμερα στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Κωνσταντίνου – Βασιλείου Μεταξά, σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Βόρειων Σποράδων με την Ηπειρωτική χώρα, αλλά και για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Με την απάντησή του, έκανε σαφές ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την εύρυθμη λειτουργία ενός συνδυασμού διαφορετικών γραμμών, που θα εξασφαλίσουν απρόσκοπτη σύνδεση των Β. Σποράδων, τόσο με την Εύβοια, το Μαντούδι και το Βόλο, όσο και με τη Θεσσαλονίκη.

Για τη σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη, τόνισε πως η σύνδεση αυτή δεν υπήρχε, όπως και πέρυσι και θα καταστεί εφικτή, τις προσεχείς ημέρες, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συνδέσεων (Σ.Α.Σ) και την αναμενόμενη από εκείνο έγκριση και αφού το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξασφάλισε την αναγκαία χρηματοδότηση.

Αυτή θα προέλθει από πόρους κυρίως του ίδιου του Υπουργείου, αλλά και από πόρους του ειδικού Ταμείου Αποκατάστασης, που έχει δημιουργηθεί για την ευρύτερη περιοχή, λόγω των καταστροφών του Daniel και μετά από την πολύτιμη συνδρομή του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Τριαντόπουλου.

Για τις εμπορικές γραμμές, από το Βόλο αλλά και το Μαντούδι, αυτές έχουν ήδη προγραμματιστεί και εγκριθεί από το αρμόδιο Σ.Α.Σ., κάτι που σημαίνει πως συνολικά, με τα δεδομένα που είναι σήμερα διαθέσιμα, οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Υπουργός.

Αναφορικά με τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ο κ. Στυλιανίδης ξεκαθάρισε ότι υπάρχει εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, που εδώ και πάρα πολλά χρόνια, εφαρμόζει την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με όρους δηλαδή ελεύθερης αγοράς. Προσέθεσε όμως χαρακτηριστικά ότι το Υπουργείο πάντα παρακολουθεί την εξέλιξη των ακτοπλοϊκών ναύλων και φροντίζει για την αυστηρή τήρηση της σχετικής νομοθεσίας, ασκώντας από τη μεριά του σχετική πίεση για μια εύλογη συγκράτηση των τιμών, κάτι στο οποίο συμβάλλει αποφασιστικά η ίδρυση και λειτουργία του σχετικού Παρατηρητηρίου Τιμών.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μεριμνά για τις κατηγορίες ευπαθών ομάδων (όπως τρίτεκνες οικογένειες, οικογένειες αναπληρωτών εκπαιδευτικών, των περιφερειακών νησιωτικών αθλητικών σωματείων, όσων υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας, ακόμα και εθελοντικών ομάδων) και παρεμβαίνει, με στόχο τη μείωση των τιμών αυτών και την ύπαρξη σχετικών εκπτώσεων, όχι μόνο στην περιοχή των Βόρειων Σποράδων, αλλά σε όλη τη νησιωτική χώρα.

#Στυλιανίδης #υπουργός_Ναυτιλίας #Βόρειες_Σποράδες #ακτοπλοϊκή_σύνδεση

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 8:35 pm


Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξη μέχρι το 2025

Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξη μέχρι το 2025

Φαίνεται πιθανό ότι η παγκόσμια οικονομία θα διατηρήσει την σταθερή της δυναμική για το υπόλοιπο του έτους και το 2025, αντικρούοντας τις προηγούμενες προβλέψεις για επιβράδυνση. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του Reuters με οικονομολόγους, οι οποίοι θεωρούν ότι μια ισχυρότερη ανάπτυξη είναι πιο πιθανή από μια οικονομική ύφεση.

Αυτή η αλλαγή στις προοπτικές ανάπτυξης δημιουργεί τις δικές της προκλήσεις για τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες αύξησαν μεν τα επιτόκιά τους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού αλλά τώρα μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν ακόμη περισσότερο πριν εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσής τους.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία αναμένεται να συμβάλουν περισσότερο στην ανάκαμψη της ανάπτυξης. Παράλληλα, οι οικονομολόγοι δεν επιδείνωσαν τις προβλέψεις τους ούτε για την Ευρωζώνη ούτε για την Κίνα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters, στην οποία συμμετείχαν 500 οικονομολόγοι που κάλυπταν 48 οικονομίες.

Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να κυμανθεί στο 2,9% φέτος και στο 3,0% το 2025. Περισσότερο από το 90% των συμμετεχόντων αναβάθμισαν τις απόψεις τους και υποστηρίζουν ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα η ανάπτυξη να αποδειχθεί ακόμη ισχυρότερη.

«Συνεχίζει να μας εκπλήσσει η ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε το ανώτερο στέλεχος της Citi, Νέιθαν Σιτς. «Μέχρι στιγμής έχουμε σημειώσει αύξηση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων οικονομιών όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, σε κάποιο βαθμό και στην Ευρώπη. Οπότε αισθανόμαστε σταθεροί».

Από την άλλη, η ισχυρή ανάπτυξη αναμένεται να διατηρήσει τον πληθωρισμό και τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των κεντρικών τραπεζών που καλύφθηκαν στη δημοσκόπηση, δη 16 από τις 21, αναμενόταν ότι θα εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν πληθωρισμό άνω του πληθωριστικού στόχου τους μέχρι το τέλος του έτους, έναντι 10 στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου.

Οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια είτε αυτό το τρίμηνο είτε το επόμενο, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με την τιμολόγηση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Πάραυτα, οι περισσότεροι προβλέπουν τώρα λιγότερες μειώσεις έως το τέλος του έτους, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σταθερός.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο ενώ θα προχωρήσει σε μία ακόμη μείωση το δ’ τρίμηνο, πολύ λιγότερο από τις συνολικά έξι μειώσεις που είχαν υπολογίσει οι χρηματοπιστωτικές αγορές στις αρχές του έτους.

Παρά την μείωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ του α’ τριμήνου που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, υπάρχουν ακόμα κίνδυνοι πως η Fed θα προχωρήσει σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων φέτος, καθώς τα υποκείμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό που συνόδευσαν την έκθεση υποδηλώνουν ότι οι πιέσεις αυξάνονται και δεν χαλαρώνουν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να προβλέπει μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, ακολουθούμενη από άλλες δύο το β’ εξάμηνο του έτους για να στηρίξει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η οποία αναμενόταν να αναπτυχθεί μόνο κατά μέσο όρο 0,5% το 2024.

Αυτό το διευρυνόμενο χάσμα έχει ήδη αποτιμηθεί στο ισχυρό δολάριο, του οποίου η ισοτιμία αυξήθηκε πάνω από 4% φέτος.

«Ένα ερώτημα που έχουμε λάβει αρκετά συχνά είναι το αν η Ευρώπη μπορεί να αρχίσει να κάνει περικοπές πριν από τη Fed», δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής στρατηγικής της TD Securities, Τζέιμς Ρόσιτερ.

«Θα έλεγα πως αν μελετήσουμε τα ιστορικά δεδομένα, είτε η ΕΚΤ ξεκινήσει τον Ιούνιο είτε η Fed τον Σεπτέμβριο, όλα θα μοιάζουν σαν να αποτελούν μέρος του ίδιου κύκλου μειώσεων».

Η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία ήταν η πρώτη μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών που αύξησε το κόστος δανεισμού τον Δεκέμβριο του 2021, θα περιμένει επίσης μέχρι το επόμενο τρίμηνο για να το μειώσει, όπως έδειξε η έρευνα.

#παγκόσμια_οικονομία #Reuters #οικονομική_ανάπτυξη #ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 8:21 pm


Φοιτητές κράτησαν εγκλωβισμένο τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών

Φοιτητές κράτησαν εγκλωβισμένο τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών

Εγκλωβισμένος στο γραφείο του παρέμεινε για τουλάχιστον 5 ώρες ο Πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, από φοιτητές, οι οποίοι περιφρουρούσαν ακόμα και το αυτοκίνητό του για να μην μπορέσει να φύγει από το Ίδρυμα.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Μπούρας είπε πως η η ομάδα φοιτητών που δέχθηκε στο γραφείο του, ζήτησε να ακυρωθούν οι ποινές που είχαν επιβληθεί σε όσους συμμετείχαν στην κατάληψη και αφορούσε τον αποκλεισμό τους από την εξεταστική του Ιουνίου.

Όταν τους είπε ότι σέβεται τους νομούς και το Σύνταγμα τον εγκλώβισαν στο γραφείο και παρότι ενημέρωσε τους πάντες και την αστυνομία παρέμεινε για 5 ώρες εγκλωβισμένος και η αστυνομία δεν έκανε τίποτα.

«Αυτά γινόντουσαν επί χούντας από τους ασφαλίτες», ανέφερε ο Πρύτανης

«Τέτοιες ενέργειες προσβάλλουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο» πρόσθεσε και ζήτησε απ' όλα τα κόμματα να πάρουν θέση επισημαίνοντας «λυπάμαι που το πολίτικο σύστημα σιωπά ένοχα».

#φοιτητές #Πάτρα #πρύτανης_Παν_Πατρών #ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ #κατάληψη

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 7:59 pm







Φιλικοί ιστότοποι: