Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ν. Κύπρου (νήσος)    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Άνευ προηγουμένου επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την αποστολή της Πάφου στο Ισραήλ

Πάφος: Με συμμετοχή εκπροσώπου της κυβέρνησης και με πρωτοφανές ενδιαφέρον συμμετοχής από επιχειρηματίες της επαρχίας, αναχωρεί για την πόλη Herzliya του Ισραήλ η αντιπροσωπεία του Δήμου Πάφου με σκοπό την συμμετοχή στη τελετή που έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο μέρος της αδελφοποίησης με την συγκεκριμένη πόλη. Το πρώτο μέρος της αδελφοποίησης πραγματοποιήθηκε στη Πάφο πριν από μερικούς μήνες. Την αποστολή της Πάφου, μετά την αποδοχή πρόσκλησης για να συμμετέχει στις εκδηλώσεις, θα συνοδεύει ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Η αντιπροσωπεία από τη Πάφο, θα είναι πολυμελής αφού ως τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή άνω των 35 εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου της Πάφου.

Μιλώντας στον «Φ» ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ανέφερε πως ένεκα της παρουσίας του κ. Πετρίδη, θα υπάρξει Ισραηλινή εκπροσώπηση σε επίπεδο Υπουργών, κατά τη διάρκεια του τελετουργικού για το δεύτερο μέρος της αδελφοποίησης Πάφου- Herzliya.

«Συμβολικά επιλέξαμε, να ταξιδέψουμε στο Ισραήλ στις 28 τρέχοντος μηνός, ημερομηνία κατά την οποία εγκαινιάζεται η αεροπορική σύνδεση Πάφου – Ισραήλ, της εταιρείας Ryanair»,επεσήμανε ο Δήμαρχος Πάφου. «Όπως είναι γνωστό, η αδελφή πόλη Herzliya είναι ένα τεχνολογικό κέντρο του Ισραήλ, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες οι σημαντικότερες εταιρείες υψηλής και νέας τεχνολογίας απ ΄όπου και έχουμε πολλά να μάθουμε και να ωφεληθούμε».

Ολοι οι επιχειρηματίες που θα συνοδεύσουν την αποστολή ανέφερε ο κ. Φαίδωνος, θα έχουν την ευκαιρία να συναναστραφούν με συναδέλφους τους  με στόχο όπου είναι δυνατόν να αρχίσει η επίτευξη συνεργασιών . Μαζί μας είπε , θα είναι και σημαντικός αριθμός ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων οι  οποίοι έχουν προγραμματίσει τις δικές τους επαφές για προώθηση της Πάφου ως τουριστικού προορισμού.

Γράφει: Ντόρα Χριστοδούλου

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2017 | 9:34 am


Συμπόσιο των εταιρικών σχολείων της UNESCO στην Πάφο

Πάφος: Στην Πάφο πραγματοποιείται φέτος το 40ό Συμπόσιο του Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO με την ευκαιρία της ανακήρυξης της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017. Το θέμα του διήμερου Συμποσίου είναι:  «Πάφος, 3200 χρόνια Ιστορίας και Πολιτισμού» και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Σχολεία εν δράσει» της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017. Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στο Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ και σε αυτό θα λάβουν μέρος 30 σχολεία από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του Συμποσίου τα σχολεία που συμμετέχουν θα παρουσιάσουν εργασίες σε σχέση με τις πτυχές της μακραίωνης ιστορίας και του πολιτισμού της Πάφου, κάνοντας μια περιδιάβαση στους μύθους και φτάνοντας στην ιστορία, από τα πιο αρχαία χρόνια ως τις κατακόμβες και τον Μεσαίωνα. Παράλληλα θ’ αναδείξουν και τη λαϊκή παράδοση ως κλάδο του πολιτισμού μας.

Το Μουσικό Λύκειο Πάφου, πλαισιωμένο από μια μεγάλη καλλιτεχνική ομάδα, θα παρουσιάσει ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει αναπαράσταση του λουτρού της Αφροδίτης βασισμένη στους μελοποιημένους στίχους του ομηρικού ύμνου «Εις Αφροδίτην», παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Η Διευθύντρια του καλλιτεχνικού προγράμματος του Πάφος 2017, Γεωργία Ντέτσερ, θα μιλήσει για τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ενώ μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Πάφος 2017 «Σχολεία εν δράσει» θα ξεναγήσουν τους επισκέπτες σε αρχαιολογικούς χώρους της πόλης μας.

Κατά την σημερινή έναρξη του Συμποσίου θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού  Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, δρ. Χρίστος Πατσαλίδης, ο Διευθυντής του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου, Ανδρέας Ιωσήφ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η Εθνική Συντονίστρια ASPnet Σχολείων UNESCO Ελλάδος Βέρα Δηλάρη, και ο Γενικός Συντονιστής Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου, Παύλος Δαπόλας.

Ο θεσμός του Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO δημιουργήθηκε το 1953, αποσκοπώντας στην ενθάρρυνση της επικοινωνίας και στην ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις μαθητικές κοινότητες των κρατών μελών του Οργανισμού, ώστε να προωθούνται αποτελεσματικότερα οι στόχοι της UNESCO στους νέους. Στο παγκόσμιο αυτό Δίκτυο συμμετέχουν σήμερα περισσότερα από 10.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε 181 χώρες.

Στην Κύπρο, το Δίκτυο συστάθηκε τη σχολική χρονιά 1969-70 και δραστηριοποιείται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO. Σήμερα συμμετέχουν σε αυτό 22 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως πλήρη μέλη καθώς και 4 σχολεία ως παρατηρητές. Τα μέλη του Δικτύου δραστηριοποιούνται με ποικίλους τρόπους όπως διοργάνωση συνεδρίων και συμμετοχή σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν άλλα Εταιρικά Σχολεία στο εξωτερικό.

Κύριος στόχος του Δικτύου είναι η προώθηση των ιδανικών της UNESCO στους νέους και στις νέες, ιδιαίτερα στους τομείς που αφορούν στην ανάπτυξη των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, το φυσικό περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Γράφει: Ντόρα Χριστοδούλου

Δημοσιεύθηκε στις 16 March 2017 | 9:29 am


Στις εκατό καλύτερες πόλεις η Λεμεσός

Λεμεσός: Μια θέση ανάμεσα στις καλύτερες πόλεις του κόσμου κατάφερε να κερδίσει η Λεμεσός, με βάση την ποιότητα ζωής που προσφέρει στους κατοίκους της. Έρευνα που διεξάγει κάθε χρόνο η διεθνούς κύρους εταιρεία Συμβούλων Επιχειρηματιών Mercer, κατέταξε τη Λεμεσό μαζί με το Ταλίν στην 89η θέση ανάμεσα σε 230 άλλες πόλεις από όλο τον κόσμο. Να σημειωθεί ότι και πέρσι η Λεμεσός βρέθηκε στην ίδια λίστα με τις καλύτερες πόλεις στην 88η θέση.

Η Βιέννη, η μεγαλοπρεπής πρωτεύουσα της Αυστρίας στον ποταμό Δούναβη, κέρδισε για όγδοη κατά σειρά χρονιά την πρώτη θέση, ενώ η Βαγδάτη συνεχίζει να θεωρείται η χειρότερη πόλη να ζήσει κανείς. Η Ζυρίχη, το Όκλαντ, το Μόναχο και το Βανκούβερ ακολουθούν τη Βιέννη στον κατάλογο των πέντε πιο ευχάριστων πόλεων που μπορεί να ζήσει κανείς.

Οι 1,8 εκατομμύρια κάτοικοι της Βιέννης ωφελούνται από την κουλτούρα των καφενείων και μουσείων, θεάτρων και πολλαπλών θεάτρων όπερας της πόλης. Τα ενοίκια και τα μεταφορικά μέσα της πόλης, της οποίας η αρχιτεκτονική έχει επηρεαστεί έντονα από το παρελθόν της στο επίκεντρο της αυτοκρατορίας των Αψβούργων, είναι φθηνά συγκριτικά με άλλες δυτικές πρωτεύουσες.

Ακολουθούν το Ντίσεντλορφ, η Φρανκφούρτη, η Γενεύη, η Κοπεγχάγη ενώ στη δέκατη θέση ισοβαθμούν η Βασιλεία και το Σίδνεϊ. Την εικοσάδα συμπληρώνουν το Άμστερνταμ, το Βερολίνο, η Βέρνη, το Γουέλιγκτον, η Μελβούρνη, το Τορόντο, η Οττάβα, το Αμβούργο και η Στοκχόλμη. Η Αθήνα ισοβάθμισε στην 87η θέση με το Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής.

Τα παγκόσμια κέντρα του Λονδίνου, του Τόκιο, του Παρισιού και της Νέας Υόρκης δεν κατάφεραν να αναρριχηθούν καν στις 30 καλύτερες πόλεις, μένοντας πίσω από τις περισσότερες μεγάλες γερμανικές, σκανδιναβικές, καναδικές, νεοζηλανδικές και αυστραλιανές πόλεις. Η Σιγκαπούρη είναι η υψηλότερα βαθμολογημένη πόλη της Ασίας, στην 25η θέση, ενώ το Σαν Φρανσίσκο, στην 29η θέση, η καλύτερη των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην Αφρική η καλύτερη είναι το Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, στην 87η θέση.

Ως βάση αξιολόγησης της ποιότητας ζωής των πόλεων, χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 39 διαφορετικά κριτήρια που αφορούν, μεταξύ άλλων, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές πτυχές. Σε αυτά προστέθηκαν επίσης η προσωπική ασφάλεια και υγεία, οι δυνατότητες για μόρφωση, τα συγκοινωνιακά μέσα και οι παροχές σε δημόσιες υπηρεσίες.

Γράφει: Δήμητρα Λάντου


Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2017 | 10:30 pm


Δυσκολίες στη μετακίνηση εταιρειών πετρελαιοειδών από Λάρνακα λέει ο ΥΠΕΣ

Λευκωσία: Υπάρχουν δυσκολίες στη μετακίνηση των εταιρειών πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα εκπρόσωποι του Δήμου Λάρνακας να συμμετάσχουν στην Επιτροπή Ελέγχου και Παρακολούθησης για εφαρμογή του οδικού χάρτη τερματισμού χρήσης και μετακίνησης των εγκαταστάσεων των εταιρειών αυτών από την πόλη του Ζήνωνα στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Εσωτερικών, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Λάρνακας Ανδρέα Βύρα, του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας, και της Υπηρεσίας Ενέργειας, με τον κ. Βύρα να δηλώνει πως οι Λαρνακείς θα λάβουν δυναμικά μέτρα εάν δεν αποχωρήσουν οι εταιρείες, ενώ παράλληλα ζητούν αντισταθμιστικά μέτρα.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε ακόμη πως συμφώνησαν με τον Υπουργό Εσωτερικών σε μια νέα σύσκεψη στις 12 Απριλίου, στην παρουσία των εταιρειών και όλων των εμπλεκόμενων κυβερνητικών υπηρεσιών, θα ξαναδούν τον οδικό χάρτη που ήδη υπάρχει και το πώς φθάνουν στις ημερομηνίες που καθορίστηκαν για την πλήρη αποχώρηση των εταιρειών από την πόλη, υπενθυμίζοντας πως “με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών δόθηκε παράταση στο ισχύον διάταγμα για τις εταιρείες πετρελαιοειδών μέχρι τις 3 Μαρτίου του 2018 και για τις εταιρείες υγραερίου μέχρι τις 3 Μαρτίου 2019.”

Στις δηλώσεις του ο κ. Χάσικος ανέφερε πως τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Ενέργειας παρακολουθούν και ελέγχουν το κατά πόσον οι εταιρείες ανταποκρίνονται έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η μετακίνηση, μέσα στα πλαίσια του διατάγματος που έχει εκδοθεί.

Πρόσθεσε πως υπάρχουν δυσκολίες και ανέφερε πως “είπαμε στους εκπροσώπους του Δήμου Λάρνακας αλλά και στο Δήμαρχο ότι εμείς ως Κυβέρνηση δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα στην Επιτροπή Ελέγχου και Παρακολούθησης των δυο Υπουργείων, στα πλαίσια ενός οδικού χάρτη που θα τεθεί για τη μετακίνηση των πετρελαιοειδών, να συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Δήμου Λάρνακας έτσι ώστε να γνωρίζουν πλέον εκ των έσω και τις δυσκολίες αλλά και το κατά πόσον η Κυβέρνηση πιέζει όπως θέλουν να πιέζει” .

Σε ερώτηση σε σχέση με τα αντισταθμιστικά μέτρα που ζητούνται, ο κ. Χάσικος ανέφερε πως “σίγουρα έχουν και αυτοί τα δίκαιά τους, διότι είναι οι Λαρνακείς που δέχονται αυτή την ταλαιπωρία και τον κίνδυνο, σε κάποιο βαθμό, με την ύπαρξη και τη συνέχιση της λειτουργίας των εταιρειών πετρελαιοειδών στην πόλη τους.

`Αρα έχουν λοιπόν κάποιο δίκαιο, ανέφερε, προσθέτοντας πως από την άλλη οι εταιρείες πρέπει να νιώσουν, να αντιληφθούν, ότι πρέπει να μετακινηθούν. Πρέπει να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να δουλέψουν συνειδητά να καταβάλουν κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η μετακίνηση, πρόσθεσε.

Ανέφερε πως οι Λαρνακείς και το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει μια πίεση πάνω στις εταιρείες πετρελαιοειδών και αν δεν τα καταφέρουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί να έχουν μια μορφής τιμωρία ή αποζημίωση.

“Θέλω να πιστεύω ότι οι εταιρείες θα ανταποκριθούν, αλλά μην θεωρείτε ότι μιλούμε για υπερβολικά ποσά ή αιτήματα. Στα πλαίσια του λογικού. Μπορεί να ζητήσουν από τις εταιρείες και οι εταιρείες με τη σειρά τους να ανταποκριθούν”, είπε ο κ. Χάσικος.

Από την πλευρά του, ο κ. Βύρας είπε πως αυτό είναι ένα από τα σοβαρότερα θέματα που αντιμετωπίζει ως πόλη εδώ και δεκαετίες και είναι καθοριστικό για το μέλλον της.

Εξέφρασε ανησυχία για την πορεία της διαδικασίας μετακίνησης που αφορά τις ιδιωτικές εταιρείες πετρελαιοειδών και υγραερίου και πρόσθεσε: “Δεν αμφιβάλλουμε ότι πρόκειται για μια χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία αλλά από την άλλη η υπομονή του Λαρνακέα εξαντλήθηκε και πρέπει συγκεκριμένα να δούμε πώς προχωρούμε με την υλοποίηση αυτού του μεγάλου στόχου”.

Ο κ. Βύρας είπε ακόμη πως θα γίνει μια ομάδα παρακολούθησης και με τη συμμετοχή του Δήμου Λάρνακας, “έτσι ώστε να ελέγχουμε ότι όλα αυτά που πρέπει να γίνουν για να είναι εφικτή η υλοποίηση αυτού του στόχου, για να είναι εφικτή η ημερομηνία αποχώρησης, θα γίνουν την ώρα που πρέπει”.

“Εμείς ως δήμος θέλουμε αυτό τον οδικό χάρτη, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο Υπουργός. Θα συμμετάσχουμε ως δήμος στην παρακολούθηση όλων των σταδίων που απαιτούνται”, πρόσθεσε.

Επεσήμανε πως “παράλληλα με τον οδικό χάρτη που να καταλήγει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, σημαντική απαίτηση της πόλης μας είναι και τα αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να δοθούν στην πόλη, γιατί με τη χρήση των δεξαμενών επωφελείται ολόκληρη η οικονομία, αλλά αυτός που πληρώνει είναι ο Λαρνακέας” λόγω, όπως, είπε θεμάτων όπως αυτά της ασφάλειας, της ανάπτυξης, και της ρύπανσης.

Πρέπει, σημείωσε, “έως ότου οι εταιρείες αποχωρήσουν να δοθούν κάποια σημαντικά ανταλλάγματα στην πόλη μας που να είναι και μια μορφή πίεσης προς τις εταιρείες και προς το κράτος ότι πρέπει επιτέλους αυτές οι εταιρείες να αποχωρήσουν”.

Ανέφερε πως το θέμα δεν είναι απλώς να καθοριστούν δυο ημερομηνίες αλλά το ποιες ενέργειες και ποια βήματα πρέπει να γίνουν από όλους τους εμπλεκόμενους, έτσι ώστε να είναι εφικτή η τήρηση αυτών των χρονοδιαγραμμάτων. Αυτό συμφωνήσαμε με τον Υπουργό και αυτό θα καθοριστεί και στη σύσκεψη στις 12 Απριλίου, στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων, συνέχισε.

Πρόσθεσε πως “πρέπει να διασφαλίσουμε ότι (οι εταιρείες) θα έχουν κόστος, θα έχουν συνέπειες”, υπογραμμίζοντας πως “η υπομονή μας εξαντλήθηκε και φτάσαμε στο σημείο το οποίο θα υπάρχουν και δυναμικές κινητοποιήσεις από την πόλη”.

Ερωτηθείς αν τα αντισταθμιστικά οφέλη θα τα πληρώσουν οι εταιρείες ή ο φορολογούμενος πολίτης, ο κ. Βύρας ανέφερε πως αυτό θέμα είναι κάτι που πρέπει να δουν με τις εταιρείες και το κράτος.

Πηγή: philenews / KYΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2017 | 9:02 pm


Ο Δήμος Λευκωσίας σβήνει τα φώτα στο Δημαρχείο για την «Ώρα της Γης»

Λευκωσία: Ο Δήμος Λευκωσίας στηρίζει και φέτος την παγκόσμια εκστρατεία «Η Ώρα της Γης» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Μαρτίου στις 8.30μ.μ. - 9.30μ.μ., σβήνοντας τα φώτα του Δημαρχείου Λευκωσίας.

Σε ανακοίνωση ο Δήμος καλεί τους δημότες της πόλης να κάνουν το ίδιο, σβήνοντας τα φώτα και του δικού τους σπιτιού για μια ώρα και παράλληλα τους παροτρύνει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν την πλαστική σακούλα, προτιμώντας μια επαναχρησιμοποιημένη τσάντα για τα ψώνια τους.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα εις βάρος του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την αλόγιστη υπερκατανάλωση των φυσικών πόρων και την κακή χρήση των πηγών ενέργειας έχουν οδηγήσει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2017 | 9:01 pm


Τι λέει το Υπουργείο Μεταφορών για Γιαπανά και Κυριλλή

Λευκωσία: Το Τμήμα Δημοσίων Έργων μπορεί να προχωρήσει στην κατεδάφιση των υποστατικών στο ΓΣΠ, αφού δοθεί κάποιο σύντομο χρονικό περιθώριο στα ενδιαφερόμενα μέρη για να εκκενώσουν και να παραδώσουν τον χώρο, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση του το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», με θέμα την ανάπλαση της περιοχής του παλαιού ΓΣΠ.
 
Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι το Δικαστήριο, με δύο ξεχωριστές αποφάσεις του στις 13.03.2017, ακύρωσε τα προσωρινά διατάγματα αναστολής ισχύος της επίταξης των υποστατικών του παλαιού ΓΣΠ που χρησιμοποιούνται από τις κ. Φλωρεντία Γιαπανά και Κυριακή Παυλίδου (Κυριλλής).
 
“Τα προσωρινά διατάγματα με τα οποία αναστάληκε η ισχύς των διαταγμάτων επίταξης των υποστατικών, είχαν εκδοθεί μετά από καταχώρηση προσφυγών από τους Γιαπανά και Κυριλλή (αιτητές) στις 23.01.2017. Το Δικαστήριο αποφάσισε την ακύρωση των προσωρινών διαταγμάτων αναστολής ισχύος της Επίταξης, μετά από εξέταση της ένστασης που καταχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία, και μετά από απόρριψη αιτήσεων των Γιαπανά και Κυριλλή για καταχώρηση συμπληρωματικών ενόρκων δηλώσεων”, προστίθεται.
 
Το Δικαστήριο, σημειώνεται, στις αιτιολογημένες του αποφάσεις με τις οποίες ακύρωσε τα προσωρινά διατάγματα αναστολής της διαδικασίας επίταξης, τόνισε ότι το δημόσιο συμφέρον για ασφάλεια του κοινού υπερτερεί του ιδιωτικού, ως ήταν και η πάγια θέση της Δημοκρατίας.
 
Ενόψει των πιο πάνω αποφάσεων και σύμφωνα με τις συμβουλές των δικηγόρων του, σημειώνει το Υπουργείο Μεταφορών, το Τμήμα Δημοσίων Έργων μπορεί να προχωρήσει στην κατεδάφιση των υποστατικών, αφού δοθεί κάποιο σύντομο χρονικό περιθώριο στα ενδιαφερόμενα μέρη για να εκκενώσουν και να παραδώσουν τον χώρο.
 
“Θα κατεδαφιστούν τα υποστατικά και οι κερκίδες και θα παραμείνουν στον χώρο μόνο το ρολόι και οι δύο είσοδοι του Σταδίου ΓΣΠ, που θα συντηρηθούν. Μετά τις κατεδαφίσεις, θα γίνει προσωρινή τοπιοτέχνηση για εξωραϊσμό του χώρου, σύμφωνα με σχέδια που έχουν ήδη ετοιμαστεί”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2017 | 3:06 pm


Βγαίνει από τα συρτάρια ο περιμετρικός Λευκωσίας

Λευκωσία: Το υπουργείο Μεταφορών ενημέρωσε τους βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την έναρξη των κατασκευαστικών έργων του περιβόητου περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας, ο οποίος θα λειτουργεί ως σύνδεση μεταξύ των αυτοκινητοδρόμων Λευκωσίας – Τροόδους και Λευκωσίας – Λεμεσού, αλλά και των αξονικών δρόμων του δευτερεύοντος οδικού δικτύου. Η αρχική μελέτη προέβλεπε την κατασκευή του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου (τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας) σε πέντε φάσεις, με συνολικό μήκος 32 χλμ. και με το κόστος να υπερβαίνει τα €300 εκατ. Και όχι τυχαία, καθώς προβλεπόταν, μεταξύ άλλων, η κατασκευή 16 ανισόπεδων κόμβων όπως και μεγάλος αριθμός ανισόπεδων διαβάσεων καθώς και σήραγγας, συνολικού μήκους 3,5 χλμ. περίπου, εντός της Λακατάμιας! 
 
Όπως αναφέρεται στο σημείωμα του υπουργείου Μεταφορών, το Τμήμα Δημοσίων Έργων αναμένεται να υποβάλει προσεχώς αίτημα για συγχρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργου από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ.

Για τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων προσλήφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, την 1η/8/2016 έναντι ποσού €80.000, σύμβουλοι για την ετοιμασία οικονομοτεχνικής μελέτης. Στο πλαίσιο της πιο πάνω μελέτης αξιολογήθηκε ένα περιορισμένο βασικό σενάριο με τη συμπερίληψη μόνο των φάσεων A, Β και μέρους της Γ, δηλαδή, από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού μέχρι τον αυτοκινητόδρομο προς Κοκκινοτριμιθιά και με άλλες περικοπές (αφαίρεση τμημάτων του δευτερεύοντος οδικού δικτύου / αστικών δρόμων, αφαίρεση ανισόπεδων κόμβων, μείωση χαρακτηριστικών ανισόπεδων κόμβων κ.λπ.), με στόχο τη μείωση του κόστους, για υλοποίηση ενός οικονομικά βιώσιμου και κυκλοφοριακά λειτουργικού τμήματος του αυτοκινητόδρομου, με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής περί τα €50 εκατ.  Αξίζει να αναφερθεί ότι η απόφαση για κατασκευή του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας λήφθηκε το έτος 2000, όταν υπουργός Συγκοινωνιών ήταν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Σήμερα, 17 χρόνια μετά, ο αυτοκινητόδρομος εξακολουθεί να βρίσκεται στα χαρτιά, ενώ μέχρι στιγμής άλλαξε όδευση δύο φορές λόγω συμφερόντων.
 
Ένα άλλο εξίσου πονεμένο έργο που δρομολογήθηκε στα χαρτιά πολύ πιο πριν από το έτος 2000, αυτό της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, εντέλει, εγκαταλείφθηκε και επιστράφηκε στους αρχικούς ιδιοκτήτες ένα μεγάλο μέρος της γης που απαλλοτριώθηκε για τις ανάγκες όδευσης του αυτοκινητόδρομου.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2017 | 10:10 am


Γεννήθηκε ο πρώτος πιγκουίνος στην Κύπρο

Πάφος: Γεννητούρια είχε πάλι ο ζωολογικός κήπος της Πέγειας που φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία ζώων, από κάθε γωνιά του πλανήτη, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον 100.000 τ.μ. 
 
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ εκ μέρους της διεύθυνσης ο κ. Μιχάλης Πίττας, εξέφρασε την ικανοποίησή του, αφού, όπως είπε, μετά από καιρό και πολλές προσπάθειες έγινε κατορθωτό να γεννηθεί το πρώτο πιγκουινάκι. 
 
Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως το πιγκουινάκι είναι του είδους Humboldt Penguin (Spheniscus humboldti), σήμερα είναι δύο μηνών και μέχρι στιγμής χαίρει άκρας υγείας. 
 
Ο κ. Πίττας είπε ότι ένας από τους κυριότερους λόγους που αξίζει να γίνει αναφορά σ’ αυτό το γεγονός, είναι ότι το είδος αυτό είναι καταγεγραμμένο ως ευάλωτο στη λίστα του IUCN για απειλούμενα είδη, με μόνο 12.000 ζώα στη φύση αυτή τη στιγμή.
 
Τα γεννητούρια, όμως, είχαν και συνέχεια στον ζωολογικό κήπο της Πέγειας με τα νέα τιγράκια της Σιβηρίας (Panthera tigris altaica). 
 
Η Bonnie και ο Clyde είχαν την 3η τους γέννα πρόσφατα, χαρίζοντας στο ζωολογικό πάρκο της Πέγειας 3 μικρά, εκ των οποίων 2 θηλυκά και 1 αρσενικό.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
 

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2017 | 9:51 am


Ντύνουν με έργα από σμιλί τον μιναρέ της Πάφου

Πάφος: Λίγο μετά τις πρώτες δράσεις τους που προκάλεσαν έντονο ενδιαφέρον, με το ντύσιμο της άγκυρας στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου και του κορμού ενός δέντρου στο Πάρκο Μαλλιώτου με δημιουργίες από σμιλί, οι γυναίκες της δικοινωτικής πρωτοβουλίας Peace2Peace, οργανώνουν τη νέα παρέμβαση τους. Αυτή τη φορά το σμιλί Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων γυναικών θα ντύσει την περίφραξη του μιναρέ της Πάφου.
Όπως δήλωσαν στον «Φ» εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας, το νέο project, σε συνεργασία με το Πάφος 2017, θα είναι μια εγκατάσταση με κομμάτια σμιλιού στην περιφραξη με κάγκελα του μιναρέ της Πάφου.

« Δόθηκαν ήδη από τις διοργανώτριες τα νήματα και τα σχέδια για κάθε κομμάτι», τόνισαν . « Κάθε σχέδιο φτιάχτηκε από μια ελληνοκύπρια και μια τουρκοκύπρια. Στις 23 Απριλίου θα έρθει στην Πάφο ένα λεωφορείο με τουρκοκύπριες και γύρω στις 11:30πμ θα κάνουμε την εγκατάσταση.

Θα ακολουθήσει περιοδεία στην παλιά τουρκοκυπριακή συνοικία της Πάφου, τον Μουττάλλο, και στο κέντρο της πόλης και θα γίνει ξενάγηση και φιλοξενία για καφέ και φαγητό».

Η δικοινωτική πρωτοβουλία Peace2Peace οργανώνει ένα ακόμη δρώμενο τον Μάιο, ανέφεραν οι εκπρόσωποι της. Θα γίνει στον βοτανόκηπο που ετοιμάζεται αυτή την περίοδο στην περιοχή του μιναρέ . Θα είναι, εξηγούν, μια εγκατάσταση με βότσαλα ντυμένα με το σμιλί, για την οποία δίνονται τα νήματα σε όλες τις κοπέλες που θέλουν να φτιάξουν ένα έργο για να τοποθετηθεί στο χώρο.

Η εγκατάσταση θα γίνει στις 21 Μαΐου.

Γράφει: Ντόρα Χριστοδούλου

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2017 | 9:31 am


Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εγκαινιάζει έκθεση Χριστιανικής τέχνης

Πάφος: Ανοίγει και επίσημα σήμερα στην Πάφο η Έκθεση «Χριστιανική Τέχνη – Συλλογή Χριστοφόρου» που οργανώνουν ο Δήμος Πάφου και η Εστία Ελλάδος Κύπρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού,  στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που για πρώτη φορά παρουσιάζεται σε Ελλάδα και Κύπρο, θα τελέσει στις 6.00 μ.μ., στην Αίθουσα «Εν Πλώ», στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.
Η Συλλογή του πρώην Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας  Χαράλαμπου  Χριστοφόρου διατρέχει την  Ιστορία της Τέχνης επτά αιώνων (13ος– 20ός ), μέσα από εκατοντάδες έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και μικρογλυπτικής μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, με κοινό χαρακτηριστικό  την έμπνευση των δημιουργών τους από τη Χριστιανική θρησκεία.
Η ταξινόμηση των έργων και η επιμέλεια της έκθεσης, είναι της Νέλλης Κυριαζή.

Η Έκθεση εντάσσεται στο Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα του Πάφος 2017 και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 12 Μαϊου.

Γράφει: Ντόρα Χριστοδούλου

Δημοσιεύθηκε στις 15 March 2017 | 9:26 am


Πράσινο φως για αναβάθμιση του «Ιακώβειο Γυμναστηρίου»

Πάφος: To Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου υιοθέτησε το βράδυ της Δευτέρας την πρόταση για την αναβάθμιση του Ιακωβείου Γυμναστηρίου Πάφου, ώστε να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο αθλητικό χώρο στο κέντρο της πόλης. Μιλώντας στον «Φ» ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΚΟ, Εύρος Λοιζίδης, επεσήμανε ότι βάσει της απόφασης η δημοτική αρχή θα αναλάβει τον συντονισμό των εργασιών για την ωρίμανση του έργου.

«Ξεκινούμε ήδη για την ανεύρεση του κονδυλίου που απαιτείται για τις μελέτες και εργασίες», ανέφερε, «αφού πρόκειται για ένα σημαντικό έργο στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης».

Ο Εύρος Λοιζίδης επεσήμανε επίσης ότι το έργο θα περιλαμβάνει την δημιουργία ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου με πλαστικό χορτοτάπητα, περιμετρικό χώρο αγωνισμάτων στίβου, δύο γήπεδα για άλλα αθλήματα με πλαστικό τάπητα και τοπιοτέχνηση του χώρου.

«Για το έργο θα συνεισφέρει και ο ΚΟΑ και το Υπουργείο Παιδείας», τόνισε, « αφού θα χρησιμοποιείται και από το Αθλητικό Σχολείο Πάφου. Όσον αφορά στη συνεισφορά του Δήμου Πάφου, δεν έχει διασαφηνισθεί επακριβώς ακόμη, εκτιμώ όμως ότι θα κυμαίνεται στο 10-20% της δαπάνης».

Αναφορικά με το Δημοτικό Κολυμβητήριο Πάφου, ο Εύρος Λοιζίδης ανέφερε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την παραχώρηση του στον ΚΟΑ, αλλά προσπάθεια του Δήμου, τόνισε, είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες λειτουργίας του χώρου στο μεσοδιάστημα, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι ομάδες, τα εκπαιδευτήρια  και τα άλλα οργανωμένα σύνολα που ήδη το χρησιμοποιούν.

Γράφει: Ντόρα Χριστοδούλου

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2017 | 6:57 pm


Γιαπανάς, Κυριλλής μπλόκαραν ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ

Λευκωσία: Με δύο ξεχωριστές αποφάσεις το Διοικητικό Δικαστήριο ανέστειλε την ισχύ των διαταγμάτων επίταξης που εξέδωσε το υπουργείο Μεταφορών και αφορούν στον ευρύτερο σχεδιασμό για ανάπλαση της περιοχής του παλαιού ΓΣΠ.
 
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις εν λόγω αποφάσεις, η επίταξη έχει ως σκοπό, μεταξύ άλλων, «την ανάπλαση του παλαιού σταδίου Γ.Σ.Π. και τη διαμόρφωση αυτού για χρήση από το ευρύ κοινό και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της ευρύτερης περιοχής Λευκωσίας, καθώς και για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και της δημόσιας τάξης από τις παλαιές και επικίνδυνες οικοδομές του παλαιού σταδίου ΓΣΠ».
 
Δύο από τις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα η επιχείρηση κατασκευής και πώλησης κυπριακών παραδοσιακών γλυκών, ήτοι λοκουμάδες, σιάμισιη και καττιμέρι με την ονομασία «Κυριλλής» και η επιχείρηση πώλησης σάντουιτς με την ονομασία «Γιαπανάς», καταχώρησαν προσφυγές στο Διοικητικό Δικαστήριο, στις 24 Ιανουαρίου, και την ίδια ημέρα εκδόθηκαν δύο αποφάσεις με τις οποίες το Διοικητικό Δικαστήριο ανέστειλε, προσωρινά, την ισχύ του διατάγματος επίταξης. Σημειώνεται ότι τα διατάγματα επίταξης εκδίδονται ως ένα πρώτο άμεσο βήμα του κράτους πριν την έκδοση διατάγματος απαλλοτρίωσης για σκοπούς κοινής ωφελείας.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι διατάγματα αναστολής ισχύος επίταξης ή απαλλοτρίωσης εκδίδονται μόνο στις περιπτώσεις, που το Δικαστήριο διαπιστώσει ότι υπάρχει είτε έκδηλη παρανομία, είτε όταν η ισχύς του επίδικου διατάγματος θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Από το περιεχόμενο των δύο αποφάσεων, φαίνεται πως τις δύο επιχειρήσεις λειτουργούν οικογένειες, στη μια περίπτωση πενταμελής και στην άλλη εξαμελής.
 
Η ισχύς των διαταγμάτων ήταν αρχικά μέχρι τις 30 Ιανουαρίου. Η πλευρά της Δημοκρατίας εκδήλωσε την πρόθεσή της να προβάλει ενστάσεις στη συνέχιση της ισχύος των διαταγμάτων του Δικαστηρίου και σύντομα το όλο θέμα θα εξεταστεί προκειμένου να ληφθεί οριστική απόφαση για το κατά πόσο θα παραμείνει σε ισχύ το διάταγμα του Δικαστηρίου για την αναστολή της επίταξης, ή θα ακυρωθεί.
 
Σημειώνεται ότι στο ενδιάμεσο, οι δύο επηρεαζόμενες επιχειρήσεις ζήτησαν να παρουσιάσουν μαρτυρία που αφορά έκθεση στατικής επάρκειας των υποστατικών στα οποία στεγάζονται, αλλά το Δικαστήριο έκρινε πως δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις για έγκριση τέτοιου αιτήματος. 
 
Γράφει: Νέαρχος Κυπριανού

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2017 | 6:56 pm


Άφησαν χωρίς γιατρό τον «Καλό Σαμαρείτη» της Ακρόπολης (εικόνες)

Λευκωσία: H Oρθόδοξη Ιεραποστολική Αδελφότητα «Ο Καλός Σαμαρείτης», που βρίσκεται πολύ κοντά στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Ακρόπολη Λευκωσίας και υπάγεται στην ενορία της, φιλοξενεί στις κτηριακές της εγκαταστάσεις όχι μόνο ξενώνες, οικοτροφείο και υγειαστήριο, αλλά και εξωτερικά κρατικά ιατρεία, που βρίσκονται στο ισόγειο της πολυκατοικίας και τα οποία μέχρι και πριν από λίγους μήνες, εξυπηρετούσαν καθημερινά γύρω στους 50 ασθενείς. 
 
Το συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο στελέχωνε κρατικός γιατρός που εξέταζε ασθενείς και εξυπηρετούσε κυρίως άτομα που κατοικούν στην περιοχή και είναι στη σύνταξη ή έχουν λίγα έσοδα. «Πηγαίναμε εκεί, μας έγραφε ο γιατρός τα επαναλαμβανόμενα φάρμακά μας, πηγαίναμε στη συνέχεια στο φαρμακείο του Μακάρειου Νοσοκομείου που είναι δίπλα, τα παίρναμε και έτσι είχαμε την ησυχία μας και γλυτώναμε την ταλαιπωρία.
 
Το κράτος πλήρωνε μόνο τον μισθό του γιατρού, διότι ο ‘’Καλός Σαμαρείτης’’ πρόσφερε τα δωμάτια, πλήρωνε το ρεύμα και το νερό, ενώ εθελοντές πρόσφεραν υπηρεσίες σε αυτό», λέει ένα από τα πολλά άτομα που πέρασαν από εκεί και εξυπηρετήθηκαν.
 
Τον περασμένο Νοέμβρη όμως, ο μοναδικός γιατρός που επισκεπτόταν τα εκεί εξωτερικά ιατρεία και πρόσφερε τις υπηρεσίες του, αφυπηρέτησε και από τότε, τα εξωτερικά ιατρεία του «Καλού Σαμαρείτη» έχουν κατεβασμένα τα ρολά.
 
Όπως λέχθηκε στους ασθενείς, η εκκλησιαστική επιτροπή του Αγίου Δημητρίου, που έχει υπό τη σκέπη της το ίδρυμα «Καλός Σαμαρείτης» όπως και οι εκεί ιερείς, προσπαθούν να πείσουν το Υπουργείο Υγείας να στείλει γιατρό για να συνεχίσει η εξυπηρέτηση των πολιτών, όμως μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί.
 
Ο πατήρ Μάριος Δημοσθένους αναφέρει ότι το Ιατρικό Κέντρο «Καλός Σαμαρείτης» δεν λειτουργεί από τις 30 Νοεμβρίου 2016, γιατί δεν αντικαταστάθηκε ο γιατρός που αφυπηρέτησε και ο οποίος εξυπηρετούσε καθημερινά γύρω στους 50 ασθενείς. Το Ιατρικό Κέντρο «Καλός Σαμαρείτης» λειτουργούσε τα τελευταία 20 χρόνια και από εκεί πέρασε απίστευτα μεγάλος αριθμός ασθενών.
 
Όπως αναφέρει ο πατήρ Μάριος Δημοσθένους, ο «Καλός Σαμαρείτης», μετά από συμφωνία που έκανε με το Υπουργείο Υγείας, διαθέτει τους χώρους για τη στέγαση του ιατρείου, όπως και εθελοντές που ασκούν καθήκοντα γραφέα και νοσηλευτή και το κράτος συμμετέχει στην όλη προσπάθεια με το να στέλνει δικό του γιατρό για τις σχετικές εξετάσεις. Με την αφυπηρέτηση όμως του γιατρού, που εργαζόταν στον «Καλό Σαμαρείτη», δεν στάλθηκε αντικαταστάτης και έτσι παραμένει από τότε κλειστό.
 Χιλιάδες οι φάκελοι ασθενών στο ράφι
 
Στην είσοδο των ιατρείων μια πινακίδα πληροφορεί τους ασθενείς για την αδυναμία των ιατρείων να τους εξυπηρετήσουν με τα υφιστάμενα δεδομένα, ενώ στο δωμάτιο όπου προορίζεται για τις ιατρικές εξετάσεις, τοποθετημένοι σε ειδικό ράφι, βρίσκονται χιλιάδες φάκελοι ασθενών που πέρασαν από εκεί. Οι συγκεκριμένοι φάκελοι υπολογίζεται ότι είναι πέραν των 3.000. «Υπήρξε χρονιά που εξυπηρετήθηκαν από τα εδώ ιατρεία πέραν των 5.000 ασθενών και τώρα δεν εξυπηρετείται ούτε ένας», λέει εθελόντρια που προσφέρει υπηρεσίες στον «Καλό Σαμαρείτη» και η οποία αναμένει –όπως και πολλοί άλλοι– το Υπουργείο Υγείας να στείλει αντικαταστάτη του γιατρού που αφυπηρέτησε.
 ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΗ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
 
Ο «Φ» στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει επίσημη απάντηση στο γιατί δεν στέλνεται γιατρός για αντικατάσταση εκείνου που αφυπηρέτησε, επικοινώνησε χθες με τον Χριστόδουλο Καϊσή, αναπληρωτή διευθυντή των ιατρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καϊσής ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία πρόσληψης συμβασιούχων ιατρών και μόλις ολοκληρωθεί, τότε ένας από αυτούς που θα προσληφθούν θα αναλάβει καθήκοντα στον «Καλό Σαμαρείτη» και έτσι, το πρόβλημα θα επιλυθεί. Οι σχετικές προσλήψεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις του, αναμένεται να γίνουν πριν από το τέλος του τρέχοντος μηνός και έτσι, εκτός απροόπτου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα εξωτερικά ιατρεία αρχές Απριλίου και οπωσδήποτε πριν από το Πάσχα.
 


Γράφει: Λούκας Πάρπας
Φωτο: Γιάννης Νησιώτης

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2017 | 6:54 pm


Στα πράσινα το Δημαρχείο της Λευκωσίας για την Ημέρα του Αγίου Πατρίκιου

Λευκωσία: Η Κύπρος συμμετέχει και φέτος στους εορτασμούς για την Εθνική Ημέρα της Ιρλανδίας, τη Ημέρα του Αγίου Πατρίκιου,  που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτό, το Δημαρχείο της Λευκωσίας φωταγωγήθηκε στις 6 σήμερα το απόγευμα πράσινο, όπως συμβαίνει με διάφορα κτίρια ανά το παγκόσμιο τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου.

Η τελετή της φωταγώγησης πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Πρέσβη της Ιρλανδίας στην Κύπρο Νίκολας Τουίστ και της Δημοτικής Συμβούλου Λευκωσίας Ελένης Λουκαϊδου.

Σε χαιρετισμό του, ο κ. Τουίστ αναφέρθηκε στην Εθνική Ημέρα της Ιρλανδίας, σημειώνοντας πως το πράσινο χρώμα συνδέεται με τον Αγιο Πατρίκιο και την Ιρλανδία και πως τα τελευταία χρόνια αξιοθέατα και μνημεία σε όλο τον κόσμο φωταγωγούνται με πράσινο χρώμα προκειμένου να εορταστεί αυτή η διασύνδεση.

"Από τον Πύργο το `Αιφελ μέχρι το Κολοσσαίο, από τις Πυραμίδες μέχρι το Σινικό Τείχος στην Κίνα, από το Κτίριο Empire State στη Νέα Υόρκη μέχρι την `Οπερα του Σίδνεϊ - όλος ο κόσμος "πρασινίζει" και γίνεται ιρλανδικός για λίγο", ανέφερε.

Ο Ιρλανδός Πρέσβης εξέφρασε τη χαρά του που η Λευκωσία "αποτελεί μέρος αυτής της χαρούμενης οικογένειας" και ευχαρίστησε το Δήμαρχο της πρωτεύουσας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, τη Δημοτική Σύμβουλο Ελένη Λουκαϊδου και όλες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες για την ενθουσιώδη ανταπόκρισή τους σε αυτή την πρωτοβουλία για "πρασίνισμα" του Δημαρχείου με την ευκαιρία της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου, σημειώνοντας πως του χρόνου "ολόκληρη η Πλατεία Ελευθερίας μπορεί να είναι πράσινη!".

Ο κ. Τουίστ ενθάρρυνε όλους να επισκεφτούν την Ιρλανδία, να γευτούν το ξακουστό ιρλανδικό καλωσόρισμα και να βιώσουν τις 40 αποχρώσεις του πράσινου.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2017 | 6:10 pm


Ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς θα κόβει το νερό στους κακοπληρωτές

Πάφος: Αυστηρότερα θα αντιμετωπίζει πλέον ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς τις περιπτώσεις κακοπληρωτών δημοτών του, προκειμένου η οικονομική κατάσταση της τοπικής αρχής να βελτιωθεί και να αποφευχθούν οδυνηρές συνέπειες μελλοντικά. Αυτή είναι η χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πόλης, που επικεντρώνεται στην αναγκαιότητα είσπραξης των παλαιών οφειλών.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πόλης, Γιώτη Παπαχριστοφή, η είσπραξη τους είναι επιτακτική ανάγκη και στα πλαίσια αυτά η νέα δημοτική αρχή θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις συνεχείς ενέργειες που θα αναγκάσουν τους οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ο κ. Παπαχριστοφή ανακοίνωσε επίσης ότι στα πλαίσια του καλύτερου οικονομικού προγραμματισμού, αλλά και του μηνύματος ότι πλέον δεν γίνονται ανεκτές πρακτικές του παρελθόντος, στο εξής δεν θα δίνονται άδειες οικοδομής και θα αποκόπτεται η υδροδότηση όσων υποστατικών δεν έχουν τακτοποιήσει παλιές τους οφειλές υδατοπρομήθειας.  Διευκρίνισε, ειδικότερα, ότι στο εξής θα απαιτείται αρχικά η προπληρωμή του 50% των φετινών οφειλών της υδατοπρομήθειας και η σύναψη συμφωνίας με τη δημοτική αρχή για την αποπληρωμή παλαιών οφειλών σε ένα χρονικό ορίζοντα 48 μηνών.

«Υπάρχουν δυστυχώς επιχειρηματίες που δεν πληρώνουν τις οφειλές τους για περίοδο άνω των 10 χρόνων», αποκάλυψε ο κ. Παπαχριστοφή. « Έχουν συσσωρευθεί από κάποιους 60 και 80 χιλιάδες ευρώ χρέη, για αυτό και εκτιμώ ότι ορθώς πήραμε την απόφαση σταδιακής αποπληρωμής, αφού ευνόητα δεν μπορείς να απαιτήσεις από κάποιον να σου καταβάλει εφάπαξ ένα ποσό 80 χιλιάδων, πολύ περισσότερο που του επέτρεψες τόσα χρόνια να ενεργεί έτσι».         

Γράφει: Ντόρα Χριστοδούλου

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2017 | 9:36 am


Αναλαμβάνει η νέα ηγεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου

Πάφος: Ο Νίκος Πενταράς αναλαμβάνει και επισήμως από σήμερα τα καθήκοντα του νέου Αστυνομικού Διευθυντή Πάφου. Ο κ. Πενταράς θα έχει ως βοηθούς δύο στελέχη που επί σειρά ετών υπηρετούν στην Διεύθυνση Πάφου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια και που αποτελεί γεγονός που εκτιμάται ότι θα συντείνει στην πιο αποτελεσματική λειτουργία της Διεύθυνσης.

Ο Νίκος Πενταράς, είναι ένας από τους γνωστότερους αξιωματικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου. Πρόσφατα προήχθη σε Αστυνόμο Α' από Αστυνόμο Β, με αναδρομική ισχύ από τον Απρίλιο του 2015.

Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Επιχειρήσεων αναλαμβάνει ο Κλείτος Ερωτοκρίτου, μέχρι σήμερα υπεύθυνος σταθμών υπαίθρου, ενώ Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Διοίκησης αναλαμβάνει ο Νίκος Τσαππής, μέχρι σήμερα υπεύθυνος του ΤΑΕ Πάφου.

Νέος υπεύθυνος του ΤΑΕ Πάφου αναλαμβάνει από σήμερα ο Μιχάλης Ιωάννου.

Γράφει: Ντόρα Χριστοδούλου

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2017 | 9:30 am


Δήμος Πάφου: Διεκδικεί τη λειτουργία μιας ακόμη παραλίας λουομένων

Πάφος: Η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου υιοθέτησε χθες βράδυ την εισήγηση του δημοτικού συμβούλου του ΔΗΚΟ, Μαρίνου Στυλιανού, για την θεμοθέτηση μιας ακόμη παραλίας λουομένων στα δημοτικά όρια. Πρόκειται για την παραλία «Βρέξη», στα όρια με την κοινότητα Χλώρακας.

Βάσει της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική αρχή δήλωσε στον «Φ» ο εισηγητής της πρότασης Μαρίνος Στυλιανού, θα κινήσει όλες τις νόμιμες και ενδεδειγμένες διαδικασίες προς το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να διεκδικήσει ακόμη μια δημοτική παραλία για την εξυπηρέτηση των δημοτών και του ευρύτερου κοινού.

«Πρόκειται για την πανέμορφη παραλία «Βρέξη», που εφάπτεται της κοινότητας Χλώρακας», επεσήμανε. « Εισηγήθηκα το θέμα σε μια προσπάθεια εμπλουτισμού των παραλιών της ευρύτερης ακτογραμμής της Πάφου, που θα αναβαθμίσει τις τουριστικές υπηρεσίες και θα προσφέρει περισσότερες επιλογές προς τους συμπολίτες μας. Είναι αδικαιολόγητο η Πάφος να μην διαθέτει αμμουδέρες παραλίες με υπηρεσίες, μπαράκια και εστιατόρια που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο ντόπιος και ξένος επισκέπτης».

Ο εμπλουτισμός του τουριστικού προιόντος της πόλης με τη συγκεκριμένη οργανωμένη παραλία, κατέληξε ο κ. Στυλιανού, έχει τεράστια σημασία για την περαιτέρω αναβάθμιση της εικόνας της Πάφου διεθνώς, αφού όλοι, όπως παρατήρησε, γνωρίζουν πως σημαντικός αριθμός τουριστών επισκέπτονται άλλες παράλιες πόλεις γιατί η Πάφος αδυνατεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στις παραλίες της. αλλά και να καλύψει την αυξημένη ζήτηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Γράφει: Ντόρα Χριστοδούλου

Δημοσιεύθηκε στις 14 March 2017 | 8:25 am


Το Σάββατο η δενδροφύτευση της GreenCyprusCom

Πάφος: Το Σάββατο, 18 Μαρτίου, από τις 10:00 π.μ. μέχρι τις 2.00 μ.μ., στην παραθαλάσσια περιοχή κοντά στην Πέτρα του Ρωμιού, στην Πάφο.
 
Η δενδροφυτεύση ήταν προγραμματισμένη για το περασμένο Σαββατοκύριακο. Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, που πιθανόν να έβλαπταν τα νεαρά δέντρα, η GreenCyprusCom – υπό την παρότρυνση του Τμήματος Δασών – αποφάσισε να αναβάλει τη δενδροφύτευση για μια βδομάδα, οπότε θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου.
 
Ταυτόχρονα αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η ευκαιρία για όλους τους λάτρεις της φύσης που δεν πρόλαβαν τον πρώτο γύρο των εγγραφών, να ενταχθούν στη ομάδα των εθελοντών στις 18 Μαρτίου. Όσοι θα ήθελαν να λάβουν μέρος, καλούνται να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.green-cyprus.com και συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής, να συμμετάσχουν στη δενδροφύτευση.
 
Η GreenCyprusCom είναι μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση που φέρνει σε επαφή άτομα ευαισθητοποιημένα σε περιβαλλοντικά θέματα τα οποία τρέφουν γνήσιο ενδιαφέρον για την αναζωογόνηση του πρασίνου στο νησί μας. Διοργανώνοντας τακτικές ενέργειες αναδάσωσης με την υποστήριξη του Τμήματος Δασών, η Οργάνωση έχει θέση ως στόχο να συνεισφέρει ενεργά στην αναδάσωση και διατήρηση του κυπριακού οικοσυστήματος.
 
Μεταξύ άλλων, η Οργάνωση έχει αναλάβει και τα έξοδα φύτευσης και φροντίδας των δέντρων κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων χρόνων της ζωής τους, ένα κόστος που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα €19 ανά δέντρο. Η GreenCyprusCom, ως μη-κερδοσκοπική οργάνωση, στηρίζεται στην οικονομική στήριξη των ενδιαφερόμενων που ξέρουν ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μπορείτε να υποστηρίξετε το έργο προσφέροντας μία δωρεά ή με το να γίνετε μόνιμος υποστηρικτής μέσω της ιστοσελίδας της Οργάνωσης.

Πηγή: philenews

Δημοσιεύθηκε στις 13 March 2017 | 1:37 pm


Επαφές ΕΒΕ Πάφου στο Ισραήλ: Στο επίκεντρο η αεροπορική σύνδεση με Τελ Αβίβ

Πάφος: Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου, Ανδρέας Δημητριάδης, οι Αντιπρόεδροι, Γιαννάκης Αριστοδήμου και Χαράλαμπος Παπαντωνίου, καθώς και μέλη του Τουριστικού Τμήματος του ΕΒΕ, θα συνοδεύσουν τον Δήμαρχο και την αντιπροσωπεία του Δήμου Πάφου και θα παρευρεθούν στην δεύτερη φάση της τελετής αδελφοποίησης του Δήμου Πάφου με το Δήμο Herzliya, που θα πραγματοποιηθεί στην Ισραηλινή πόλη στις 30 Μαρτίου.

Ανακοίνωση του Επιμελητηρίου αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕ Πάφου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου του Τελ Αβίβ, Uriel Lynn, με αφορμή την καθημερινή αεροπορική σύνδεση Πάφου – Τελ Αβιβ, για να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών και την διοργάνωση στοχευμένων επιχειρηματικών αποστολών σε Πάφο και Ισραήλ.

Γράφει: Ντόρα Χριστοδούλου

Δημοσιεύθηκε στις 13 March 2017 | 1:02 pm


Η βροχή καθήλωσε και τα drones

Λάρνακα: Ο βροχερός καιρός, που επικρατούσε το περασμένο Σάββατο σχεδόν σε όλη την Κύπρο, ήταν ιδιαίτερα έντονος στην περιοχή της Λάγιας στην ορεινή Λάρνακας, όπου μεταφέρθηκε μεγάλη ομάδα εθελοντών διασωστών της Πολιτικής Άμυνας, προκειμένου να λάβει μέρος στην άσκηση «Εγκέλαδος 2017».
 
Το σενάριο προέβλεπε την αντιμετώπιση επεισοδίου έρευνας και διάσωσης τραυματιών με τη συμμετοχή όχι μόνο εθελοντών διασωστών της Πολιτικής Άμυνας αλλά και της ομάδας εναέριας πληροφόρησης MEA drones, της υπηρεσίας ασθενοφόρων του υπουργείου Υγείας, καθώς και μελών των Τμημάτων Ανιχνευτικών Σκύλων της Πυροσβεστικής και της Γαλλικής Πολιτικής Προστασίας.
 
Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής διοικητής της Πολιτικής Άμυνας Λουκάς Χατζημιχαήλ, οι καιρικές συνθήκες, που επικρατούσαν, δεν επέτρεπαν την αξιοποίηση όλων των μέσων που διαθέτει η Κύπρος, όπως για παράδειγμα τα drones, που δεν μπορούσαν να πετάξουν υπό βροχή, και ένεκα του γεγονότος ότι την απεικόνιση των τραυματιών θα έκαναν εθελοντές πολίτες νεαρής ηλικίας, κρίθηκε σκόπιμο όπως αναβληθεί η άσκηση για μεταγενέστερο στάδιο.
 
Χθες, πάντως, η άσκηση «Εγκέλαδος 2017» συνεχίστηκε κανονικά με τη συμμετοχή 35 Ισραηλιτών και 5 Ελλαδιτών, όπως και ενός Ιορδανού παρατηρητή. Ψες αναμενόταν η άφιξη 3 Αμερικανών. Χθες, κυπριακές και ξένες ομάδες διάσωσης εκπαιδεύτηκαν από κοινού στη χρήση μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις διάσωσης.
 
Σήμερα οι ομάδες θα εκπαιδευτούν σε πεδία ασκήσεων στη Λευκωσία και στη Λάρνακα, ενώ το απόγευμα θα μετακινηθούν προς το Ζύγι όπου θα παραμείνουν μέχρι αύριο το μεσημέρι. Σε αυτή τη φάση της άσκησης αναμένεται να λάβουν μέρος 100 περίπου μέλη της Πολιτικής Άμυνας και 40 ξένοι που ήρθαν στην Κύπρο ειδικά για τον σκοπό αυτό.
 
Ο Λουκάς Χατζημιχαήλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μέχρι στιγμής επιτυχημένη πορεία της άσκησης και ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι το ίδιο επιτυχημένη θα είναι και η συνέχιση, μέχρι την ολοκλήρωσή της.
 
Γράφει: Λούκας Πάρπας

Δημοσιεύθηκε στις 13 March 2017 | 10:27 amΔείτε αγγελίες στο Νομό Κύπρου (νήσος)

Φιλικοί ιστότοποι:

tilegrafima.gr

ekklisiaonline.gr

7news.gr

Nea Smyrni Online

www.vimaorthodoxias.gr