1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
 2. Μικρές αγγελίες
 3. Συνομιλία (chat)
 4. Καιρός
Τηλεόραση:
 1. ΝΕΤ
 2. ΕΤ3
 3. ALPHA
 4. ΣΚΑΙ
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ευρυτανίας   »   Μεγαλο ΧωριοΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Μεγαλο Χωριο και εμείς θα το προσθέσουμε.

Πόσο κάνει η Ευρυτανία; Μια «ωραία ιδέα» που μετατράπηκε σε σοβαρή απειλή - Της Δέσποινας Σπανούδη - Sun, 20 Apr 2014 20:44:00 +0300
Την Κυριακή 6 Απρίλη, έγινε μια πολύωρη και μαζική εκδήλωση στο Καρπενήσι με θέμα: «Ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά: Τα θέλουμε στην Ευρυτανία;» που διοργάνωνε η Κίνηση πολιτών για την προστασία του Ευρυτανικού περιβάλλοντος με την επικουρία του Δήμου και άλλων φορέων.Πριν από λίγα χρόνια η απάντηση στο θέμα της εκδήλωσης ήταν καταφατική για όλη την Ελλάδα. Ήταν στις αρχές του 21ου αιώνα, όταν κάτι περίεργοι και γραφικοί «τοπικιστές» άρχισαν να αμφισβητούν αυτό που μέχρι τότε έμοιαζε αδιαπραγμάτευτα οικολογικό και προοδευτικό: Την άκριτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών όπου βόλευε τους «αεριτζήδες» που είχαν αρχίσει να εμφανίζονται περιβεβλημένοι με το φωτοστέφανο της προστασίας του περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης. Διάσημες περιβαλλοντικές οργανώσεις με πιο χαρακτηριστική την Greenpeace, κόμματα από όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα, επιμελητήρια και φορείς, είχαν ανακαλύψει την πανάκεια όλων των δεινών: φθηνό ρεύμα, απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, λύτρωση των λιγνιτικών περιοχών, μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, δημοκρατική αποκέντρωση των πηγών ενέργειας, τόνωση της εγχώριας αγοράς και της απασχόλησης.
Ο γενικός ενθουσιασμός ακόμη και πολλών καλοπροαίρετων αριστερών και οικολόγων, έμελε γρήγορα να διαψευστεί. Δεν πέρασε πολύς καιρός, όταν άρχισε να γίνεται αντιληπτό με τον πιο ωμό τρόπο για αρκετές περιοχές της χώρας, ότι όλα τα παραπάνω είχαν επιστρατευτεί για να χρυσώσουν το γνωστό “business as usual”  ή επί το ελληνικότερο «για τα λεφτά τα κάνεις όλα». Στα πλαίσια της προετοιμασίας της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, η ΔΕΗ κρατήθηκε επιμελώς έξω από τον χορό, ενώ οι διάφορες ευνοϊκές ρυθμίσεις προετοιμάζονταν με νομοθετήματα και υπουργικές αποφάσεις. Τα σωτήρια έτη 2006- 2007 ήταν ιδιαίτερα σημαντικά για πολλές περιοχές που αποτέλεσαν στόχο των «πράσινων επενδυτών», ιδιαίτερα όσες έτυχε να βρίσκονται καθ’ οδόν των δικτύων μεταφοράς προς την Αθήνα. Δεκάδες αιτήσεις και εγκρίσεις για γιγάντια αιολικά πάρκα, που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται γρήγορα σε όσες περιοχές δεν έβρισκαν μεγάλες αντιστάσεις όπως για παράδειγμα στη Ν. Εύβοια. Βουνά, δάση, μοναδικά τοπία και νησιά, άρχισαν να παραχωρούνται σωρηδόν με απλή κατάθεση φακέλου, σε γνωστές και άγνωστες εταιρείες για να τα μετατρέψουν σε εργοτάξια. Τον επόμενο χρόνο, με το περίφημο χωροταξικό των ΑΠΕ, ο αρμόδιος υπουργός κ. Σουφλιάς επιβεβαίωνε ανενδοίαστα την ανάγκη να εξυπηρετηθούν οι «επενδυτές», ανάγκη που ανέλαβε να καλύψει ακόμη πιο δραστικά η επόμενη υπουργός Τ. Μπιρμπίλη, ανοίγοντας το παιχνίδι και για νέα ελκυστικά προϊόντα. Όπως τα φωτοβολταικά, που για να «αξιοποιηθεί» κατάλληλα και η γεωργική γη χρειάστηκε να δελεάσουν και τους αγρότες. Ή τα μικρά υδροηλεκτρικά για τα οποία χρειάστηκε να …διαστείλουν κάπως την έννοια του μικρού τριπλασιάζοντας το μέγεθος (από 5 MW σε 10 και μετά σε 15).  Ή η βιομάζα και τα απόβλητα. Ή ακόμη και εργοστάσιο που καίει φυσικό αέριο αν τυχαίνει να σε λένε Μυτιληναίο.
Τα επόμενα χρόνια, οι εγκρίσεις έπεσαν βροχή. Δεκάδες γνωμοδοτήσεις περνούσαν σε δημοτικά, νομαρχιακά και περιφερειακά συμβούλια και σφραγίζονταν από το ΥΠΕΚΑ και το Ανάπτυξης. Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες δεν κουράζονταν πολύ. Στην Στερεά Ελλάδα για παράδειγμα, οι περισσότερες υπηρεσιακές εισηγήσεις για έργα ΑΠΕ επικαλούνται πανομοιότυπα και με αφοπλιστική απλότητα «τη θετική συμβολή στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας». Όπου και αν βρίσκονταν, ότι μέγεθος και αν είχαν,  για όποια μορφή και αν επρόκειτο, ανεξάρτητα από το πόσα άλλα αντίστοιχα «σωτήρια» έργα ΑΠΕ είχαν σχεδιαστεί για τα ίδια μέρη, κανείς δεν αισθανόταν υποχρεωμένος να ελέγξει τις πιθανές επιπτώσεις. Το «πάρτυ» φούντωσε τόσο, που στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, χρειάστηκε να γίνει ειδική μνεία για το εμπόριο αδειών. Αφού έγινε τόσο απλό και φθηνό να εξασφαλίσεις την δωρεάν χρήση μιας ή περισσότερων βουνοκορφών, όποιος προλάβαινε πρώτος, έβγαζε μια άδεια και μετά έψαχνε να βρει αγοραστές. Οι οποίοι με τη σειρά τους τις χρησιμοποιούσαν όχι μόνο για να μας πουλήσουν πανάκριβο ρεύμα με εγγυημένη τιμή, αλλά και για να πάρουν επιδοτήσεις και δάνεια ή για να αυξήσουν κυριολεκτικά τις μετοχές τους. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα, έχουμε αισίως εγκαταστήσει στη χώρα 17 GW με συμβατικά και ΑΠΕ ενώ η μέγιστη ζήτηση δεν ξεπερνάει τα 10 GW, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ. Εκκρεμούν ακόμη 32 GW εγκεκριμένων έργων ΑΠΕ ενώ άλλα 24 GW που βρίσκονται στο στάδιο της αίτησης και στην συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν αιολικά.
Ας δούμε λοιπόν τι απέμεινε από το αρχικό «όραμα» που πολλοί συνεχίζουν να επικαλούνται:
Φθηνό ρεύμα; Μέσα στις αλματώδεις διαδοχικές αυξήσεις που επιβάλλει η ιδιωτικοποίηση όλων των μορφών ενέργειας, το ειδικό τέλος για τις ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) αυξήθηκε μέσα σε δυόμισι χρόνια από 0,30 ευρώ/MWH σε 20,8 ευρώ (αύξηση 6.933%).
Απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα; Η συνολική ισχύς των θερμικών μονάδων είναι σήμερα -λόγω κρίσης- όση και το 2004, ενώ αυξανόταν σημαντικά μέχρι και το 2011.
Ενεργειακή αυτάρκεια; Πολλαπλασιάστηκαν τεράστιες ιδιωτικές μονάδες με καύσιμο εισαγόμενο φυσικό αέριο για να «ρυθμίζουν» τις αστάθειες των μεγάλων και ατάκτως ειρημένων αιολικών.
Δημοκρατική αποκέντρωση; Ελάχιστες μεγάλες εγχώριες και πολυεθνικές εταιρείες –που διαθέτουν επίσης θερμικά και πυρηνικά εργοστάσια - συγκεντρώνουν άμεσα ή έμμεσα το σύνολο σχεδόν της αιολικής παραγωγής και μέσω αυτής βουνά και ποτάμια.
Ανάπτυξη και απασχόληση; Εισάγουμε σχεδόν το σύνολο του απαραίτητου εξοπλισμού κυρίως από Κίνα και Γερμανία και οι ελάχιστες θέσεις απασχόλησης αφορούν συντήρηση και εποπτεία.
Σήμερα απειλείται και η Ευρυτανία, μια από τις ελάχιστες ακόμη παρθένες περιοχές στη χώρα, ένας από τους τελευταίους παράδεισους, με ανυπολόγιστη οικολογική, αισθητική και ιστορική αξία. Με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις όχι μόνο για τους ντόπιους, αλλά για όλους. Όχι μόνο γιατί χάνουμε σε τουρισμό ή γιατί εμείς όλοι οι ταλαίπωροι κάτοικοι αυτής της χώρας, θα χρυσοπληρώσουμε τις μπίζνες των ομίλων. Αλλά και γιατί κινδυνεύουν τα ποτάμια που τροφοδοτούν και το κλεινόν άστυ. Κινδυνεύει να διασαλευτεί οριστικά το οικοσύστημα που συντηρεί το κλίμα και υποστηρίζει τη ζωή και τις παραγωγικές δραστηριότητες. Τα δεκάδες υδροηλεκτρικά που σχεδιάζονται σε όλα τα ορεινά ποτάμια και οι εκατοντάδες γιγάντιες ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές, συνεπάγονται τεράστιες εκχερσώσεις, δρόμους, χιλιάδες τόνους τσιμέντων, κτίρια, εκτροπές ποταμών, φράγματα, αγωγούς, υποσταθμούς, καλώδια και πυλώνες. Δεν προστατεύουν το περιβάλλον. Το δυναμιτίζουν.
Όσοι είχαμε από νωρίς επισημάνει τον καταστροφικό τρόπο που είχε επιλεγεί για την προώθηση των ΑΠΕ, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Αρκεί να αποτελέσουν μέρος ενός δημόσιου ενεργειακού σχεδιασμού που θα αξιολογεί το ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό, θα δίνει προτεραιότητα στην εξοικονόμηση, στην αποκέντρωση, στην ένταξή τους στα τοπικά παραγωγικά σχέδια, στον κοινωνικό έλεγχο. Τότε και μόνο θα γίνει εφικτό το «όραμα» της αειφόρου κάλυψης των πραγματικών αναγκών σε ενέργεια. Ο αγώνας των πολιτών της Ευρυτανίας, συναντιέται με αγώνες σε όλα τα μέρη της Ελλάδας που υπερασπίζουν τους τόπους, το παρόν και το μέλλον. Το δικό τους και το δικό μας.
ΝΗΣΤΕΙΑ – ΑΛΗΘΕΙΕΣ, ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - Γράφει η ΕΛΛΗ ΓΑΤΗ Manager Υγείας (MSc) και Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής - Sun, 20 Apr 2014 20:41:00 +0300
Τις Άγιες μέρες που διανύουμε και ιδίως λόγω της δύσκολης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στη χώρα μας , έχει ¨γιγαντωθεί¨  η ανάγκη για ενότητα- ελπίδα- αγάπη και εσωτερική αναζήτηση. Είναι γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων στρέφονται στη νηστεία και ιδιαίτερα την περίοδο της Σαρακοστής. Ποιες είναι όμως οι «παγίδες» για την υγεία μας οι οποίες κρύβονται πίσω από τον αποκλεισμό ορισμένων διατροφικών ομάδων όπως αυτή της πρωτεΐνης; Πως μπορούμε να αναζογωονήσουμε ουσιαστικά τον οργανισμό μας, επιτυγχάνοντας όχι μόνο εσωτερική ανάταση,  ήθική κάθαρση  αλλά και σωστή αποτοξίνωση ;
Η ορθόδοξη χριστιανική  νηστεία αποκλείει τις πρωτεϊνικής βάσης τροφές και αυτό  δεν είναι τυχαίο καθώς οφελεί σημαντικά τον οργανισμό ώστε να καλύπτονται όλες οι απαραίτητες ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Όσοι νηστεύουν μειώνουν τις προσλαμβανόμενες ημερήσιες θερμίδες καθώς αποκλείουν την κατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών τα οποία συναντώνται στα ζωικά τρόφιμα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Ποιές είναι όμως οι αλήθειες και οι μύθοι σχετικά με τη νηστεία . Ας τους επαληθεύσουμε και διαψεύσουμε παρακάτω...
Αλήθεια 1η : Η νηστεία δεν ενδείκνυται για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες.  
Οι ηλικιωμένοι αν δεν καταναλώνουν ζωικά τρόφιμα θα έχουν ίσως,έλλειψη σε απαραίτητα για εκείνους θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη C. Οι έγκυες λόγω της ανάγκης τους για πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών απαγορεύεται να νηστεύουν , ενώ για τα παιδιά μια εβδομάδα νηστείας είναι ιδανική . Κρίνεται για εκείνα απαραίτητη η ημερήσια κατανάλωση ενός ποτηριού φυσικού χυμού πορτοκάλι ώστε να καλύπτεται η ημερήσια ανάγκη του οργανισμού τους σε ασβέστιο.
Αλήθεια 2η : Όσοι δεν νηστεύουν παθαίνουν οξειδωτική βλάβη. 
Είναι μια κατάσταση  που μπορεί να προκαλέσει εκφυλιστικές ασθένειες και επιτείνεται από το στρες που προκαλείται λόγω της κατανάλωσης έτοιμων τροφίμων (fast food – κονσερβοποιημένα τρόφιμα με πολλά συντηρητικά).
Αλήθεια 3η : Η νηστεία καταπολεμά την παχυσαρκία , είναι συμαχός μας για την αντιμετώπιση του διαβήτη, της υπέρτασης και πολλών ασθενειών.
Η κατανάλωση των ω3 λιπαρών οξέων που προσλαμβάνονται από τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος . Επιπρόσθετα, η καταναλωση φυτικών ινών μας προφυλλάσει από τη δυσκοιλιότητα και από τον καρκίνο.
Μύθος 1ος : Η νηστεία δεν καλύπτει όσους ασκούνται και οι οποίοι έχουν απαιτήσεις σε πρωτεϊνες και θρεπτικά συστατικά  ,όπως σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο) και βιταμίνες συμπλέγματος Β (συνένζημα).
Κατά τη νηστεία υπάρχουν αρκετές φυσικές τροφές οι οποίες με τον κατάλληλο συνδυασμό μπορούν να αποδώσουν ικανοποιητικότατες ποσότητες πρωτεΐνης , υδατανθράκων και θρεπτικών συστατικών. Αρκεί να επιλέξουμε σωστές τροφές , όπως π.χ. να συνδυάζουμε τα όσπρια με ρύζι ή ψωμί .
 Μυθος 2ος : Η νηστεία προκαλεί σιδηροπενική αναιμία. 
   Πρόκειται για έναν μύθο που διαψεύδουν πρόσφατες μελέτες οι οποίες δείχνουν πως τα άτομα που νηστεύουν πιο συχνά μέσα στο έτος όχι μόνο δεν εμφανίζουν σιδηροπενική αναιμία αλλά έχουν και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης!
Προτάσεις για καλύτερα αποτελέσματα : 
•Μην ξεφεύγετε καταναλώνοντας περισσότερα τρόφιμα νομίζοντας ότι επειδή βρίσκεστε σε νηστεία έχετε το άλοθι του ¨νηστικού¨, διότι υπάρχει περίπτωση να ενεργοποιηθεί η βιοχημική διαδικασία  “de novo lipogenesis” η οποία μετατρέπει μη λιπαρές ουσίες σε λιπαρές ..
•Συνδιάζουμε τα όσπρια με ρύζι ή ψωμί και καταναλώνουμε τρόφιμα όπως λαχανόρυζο – σπανακόρυζο – φακόρυζο για να επιτύζουμε μέγιστη πρόσληψη πρωτεΐνης από φυτικές τροφές.
•Όλα τα θαλασσινά να καταναλώνονται βραστά ή χητά και όχι τηγανιτά
•Χρησιμοποιείστε εναλλακτικά προϊόντα σόγιας η οποία μπορεί να αποτελέσει εν μέρει   υποκατάστατο του κρέατος. Στο εμπόριο κυκλοφορεί κιμάς από σόγια αλλά και τυρί κίτρινο χαμηλών λιπαρών τα οποία είναι εξίσου γευστικά και νηστίσιμα.
•Καταναλώνουμε χαλβά με σύνεση λόγω του θερμιδικού του φορτίου. Επίσης η  υπερβολική κατανάλωση ταραμά δε συστήνεται σε υπερτασικά άτομα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αλάτι.
•5 μικρές ελιές αποδίδουν 45 θερμίδες γι αυτό η προσθήκη τους στο φαγητό να γίνεται με σύνεση .

Υ.Γ. Προσοχή στην υπερκατανάλωση λιπαρών τροφών το Πάσχα ιδίως από υπερτασικά άτομα. Στόχοι και δράσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ στην Ευρυτανία - Sun, 20 Apr 2014 20:36:00 +0300
Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 9 Απριλίου 2014, στο Καρπενήσι, η πρώτη συνάντηση των μελών της Συντονιστικής Επιτροπή Αγώνα κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ στην Ευρυτανία.
Μετά από διαλογική συζήτηση η Συντονιστική Επιτροπή:
1. Διατύπωσε τους γενικούς στόχους της:
α. Τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής μας από περιοχή προτεραιότητας εγκαταστάσεων ΑΠΕ.
β. Την άρση όλων των αδειοδοτήσεων των αιολικών & υδροηλεκτρικών έργων.γ. την  εναλλακτική υποβολή εμπεριστατωμένης πρότασης για θεσμικό χαρακτηρισμό και προστασία του ορεινού μας όγκου, με οικοτουριστική ανάπτυξη και παράλληλη διατήρηση των παραδοσιακών παραγωγικών ενασχολήσεων των κατοίκων.
2. Διαπιστώθηκε η περαιτέρω διεύρυνση της σε Φορείς του κοινωνικού ιστού και σε πολίτες που είναι διαθέσιμοι να δράσουν. Με αυτό το σκοπό έγινε οργάνωση και καταμερισμός εργασιών.
3. Σε συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα με τους κ.κ. Μπακογιάννη και Σουλιώτη, οργανώθηκε η στρατηγική και οι λεπτομέρειες για την επικείμενη συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΔΕΛΦΙΑ ΕΥΡΥΤΑΝΕΣ - Sat, 19 Apr 2014 01:22:00 +0300


ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΕΣ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΓΑΛΑΝΟΥ ΥΠΟΨ. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ - Sat, 19 Apr 2014 01:19:00 +0300

Ευρυτάνισσες  και Ευρυτάνες.
 Εύχομαι  σε όλους   ολόψυχα  Καλό Πάσχα, και    η   Ανάσταση να μην   αργήσει    να έρθει  για  την Ελλάδα και τους  Έλληνες.
Είναι  στο  χέρι μας.ΜΑΡΙΑ   ΓΑΛΑΝΟΥ  - ΣΑΡΧΩΣΗ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ  ΑΝΤΙΠΕΡΕΙΑΡΧΗΣ  ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
«ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΣΤΕΡΕΑ»Eυχές Θεόδωρου Τσιάμη - Sat, 19 Apr 2014 01:01:00 +0300
Αγαπητοί φίλοι,
Αγραφιώτες και Αγραφιώτισσες
Εύχομαι στον καθένα από εσάς το Αναστάσιμο μήνυμα Ελπίδας και Δύναμης  να χαρίζει  ευτυχία και υγεία.
Ας κάνουμε όλοι βήματα  Αλληλεγγύης και  Αγάπης για να απαλύνουμε τον ανθρώπινο πόνο, στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας.
Ας αγωνιστούμε ενωμένοι, με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα του τόπου μας.


Ολοι  μαζί  μπορούμε να αναστήσουμε τις ελπίδες και τα όνειρά μας.
Χρόνια πολλά,καλή Ανάσταση,καλό Πάσχα

Με εκτίμηση,
Θεόδωρος Τσιάμης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αγράφων
με τον συνδυασμό του Θεόδωρου Μπαμπαλή
Πασχαλινές ευχές Θεόδωρου Κατσιάδα - Sat, 19 Apr 2014 00:59:00 +0300

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους τους δημότες μας

και τους απανταχού Αγραφιώτες,
το Άγιος Φως της Ανάστασης του Κυρίου μας να φωτίζει
τη ζωή μας και να ξαναζωντανέψει την ελπίδα σε όλους μας
Καλό Πάσχα
Καλή Ανάσταση

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.
ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ
ΚΑΤΣΙΑΔΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ


Ανακοινώθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π. Ε. Ευρυτανίας - ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ - ΦΩΤΟ - Wed, 16 Apr 2014 18:06:00 +0300
Ανακοινώθηκαν επισήμως τα ονόματα  των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων που θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο «Η ΣΤΕΡΕΑ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ» με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Βαγγέλη Αποστόλου.  Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης θα είναι ως γνωστόν ο κ. Θωμάς Κώτσιας, ενώ υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι ο Λευτέρης Καραγιάννης, η Αλίκη Κοσμά, ο Κώστας Μπούργος, ο Δημήτρης Σιαλμάς και ο Βασίλης Τσιγαρίδας.
Η ανακοίνωση του κ. Αποστόλου έχει ως εξής:

ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Φίλες και φίλοι συμπατριώτες Ευρυτάνες,
Σας ανακοινώνουμε σήμερα τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους για την περιφερειακή ενότητα της Ευρυτανίας με την ελπίδα και την βαθειά πεποίθηση ότι ο λαός αυτού του τόπου θα κάνει την υπέρβαση του και θα συνδεθεί ξανά με τις ιστορικές του αγωνιστικές παραδόσεις. Ήρθε η ώρα η Ευρυτανία να ξανασηκώσει το ανάστημα της. Σε αυτό τον τόπο γράφτηκαν οι ενδοξότερες σελίδες της σύγχρονης  ιστορίας της χώρας μας, με κορυφαία την εθνική μας αντίσταση ενάντια στους κατακτητές της πατρίδας μας παλιότερα, εδώ καταρτίστηκε  ο πρώτος κώδικας για την τοπική αυτοδιοίκηση της ελεύθερης Ελλάδας με ουσιαστικές αρμοδιότητες μιας πραγματικά αποκεντρωμένης  λαϊκής εξουσίας, με πρωτοποριακά για την εποχή δικαιώματα και ελευθερίες στο λαό μας. Όμως δυστυχώς αυτή η ιστορική μνήμη χάθηκε κάτω από τα σοβατισμένα και ξεχασμένα για χρόνια συνθήματα του ιστορικού σχολείου των Κορυσχάδων και στα μισαλλόδοξα, για δεκαετίες, κηρύγματα των πατριδοκάπηλων ή εξαργυρώνονταν μαζί με την αξιοπρέπεια μας σαν ανταλλάξιμο είδος από τους ίδιους,  πίσω από τις πόρτες των πολιτικών τους γραφείων της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Σήμερα όμως οι νέοι κατακτητές και οι ντόπιοι εκπρόσωποι τους πρέπει να αισθανθούν ξανά την οργισμένη ανάσα του Ευρυτανικού λαού.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές βεβαίως έχουν τα δικά τους ξεχωριστά χαρακτηριστικά ωστόσο όμως από τα αποτελέσματα τους θα κριθεί αν θα επιτρέψουμε να συνεχιστούν οι πολιτικές της καταστροφής που βιώνει ο καθένας μας και όλοι μαζί ή θα βάλλουμε φρένο σε αυτό τον κατήφορο. Θα επιτρέψουμε στους Σαμαροβενιζέλους, τους τραπεζίτες και όσους τους εκπροσωπούν στην αυτοδιοίκηση, το βράδυ των εκλογών να πανηγυρίζουν και να μας πουν ότι ο λαός εγκρίνει την πολιτική τους και συνεχίζουν ή θα δώσουμε μια ευκαιρία στην ελπίδα για μια άλλη πολιτική σωτηρίας της χώρας και του λαού μας; Η επιλογή είναι στο χέρι μας, με την ψήφο μας.
Στο ψηφοδέλτιο μας συμμετέχουμε και ζητάμε την ψήφο σας συμπατριώτες που όπως και εσείς βιώνουμε με δραματικό τρόπο οι ίδιοι και οι οικογένειες μας τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Δεν ζητάμε την ψήφο σας για να χτίσουμε καριέρες,  ούτε πρόκειται να αποδυθούμε σε ένα άθλιο εμπόριο ελπίδας, χειραγώγησης και εκφοβισμού, που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα αυτοί που μας έφτασαν εδώ. Την χαμένη αξιοπρέπεια του λαού μας θέλουμε να ξαναβρούμε και το πληγωμένο φιλότιμό του θέλουμε να αποκαταστήσουμε. Αυτά τα δυο μαζί είναι ικανά να φέρουν τις μεγάλες ανατροπές που όλοι επιθυμούμε, αν πιστέψουμε ότι μπορούν να γίνουν και που τόση ανάγκη έχει όλη η χώρα και η Ευρυτανία. Σε αυτό το παλλαϊκό προσκλητήριο πατριωτικής και κοινωνικής ευθύνης σας καλούμε να στρατευτείτε μαζί μας και να εμπιστευτείτε με την ψήφο σας την τύχη του τόπου μας στο ψηφοδέλτιο «Η ΣΤΕΡΕΑ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ» με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Βαγγέλη Αποστόλου.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ
ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ
ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΤΕΡΕΑ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΚΩΤΣΙΑΣ ΘΩΜΑΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
Ο Λευτέρης Καραγιάννης του Τριαντ. είναι συνταξιούχος. Υπάλληλος του Υπ. Οικονομικών,πρώην Προϊστάμενος Κτηματικής Υπηρεσίας Ν. Ευρυτανίας. Στην τοπική αυτοδιοίκηση διετέλεσε Δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Καρπενησίου την οκταετία 1999-2006 και στις θέσεις του Προέδρου Δημοτικού συμβουλίου,του Προέδρου του Ν.Π Γυμναστήρια και Παιδικών Σταθμών του Δήμου καθώς επίσης και Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ Καρπενησίου.Στο παρελθόν υπήρξε αθλητής-προπονητής και πρόεδρος της ομάδας ΑΠΟΚ το Βελούχι και Αντιπρόεδρος της ΕΠΣ Ν. Ευρυτανίας. Στην πολιτική υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ και υπηρέτησε για μια τριετία από την θέση του Οικονομικού υπεύθυνου στην Νομαρχιακή Επιτροπή του Νομού μας. Είναι παντρεμένος με την Ευγενία Τσώνη( εφοριακό) και έχουν δύο παιδιά την Μαρίτα και τον Άρη με σπουδές στο ΕΜΠ και στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

ΚΟΣΜΑ ΑΛΙΚΗ
Η Αλίκη Κοσμά γεννήθηκε το 1982 και κατάγεται από το Κερασοχώρι. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Οργανωσιακή Ψυχολογία  από το Πανεπιστήμιο του Hull της Αγγλίας.
Ζει στο Καρπενήσι,είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού. Εργάζεται ως αναπληρώτρια ψυχολόγος σε δομές ειδικής αγωγής της περιφέρειας (ΚΕ.Δ..Δ.Υ. Ευρυτανίας, Σ.Μ.Ε.Α. Φωκίδας και Ε.Δ.Ε.ΑΥ. Φθιώτιδας).  Είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου ψυχολόγων καθώς και του συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας.  Το 2006 υπήρξε υποψήφια στο ψηφοδέλτιο της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης στο Δήμο Καρπενησίου.

ΜΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
Ο Κωνσταντίνος Μπούργος του Γεωργίου γεννήθηκε το 1975 στη Φουρνά Ευρυτανίας και προέρχεται από πολύτεκνη οικογένεια. Τελείωσε το Εκκλησιαστικό Λύκειο Καρπενησίου, διαμένει στο Καρπενήσι, είναι παντρεμένος και  πατέρας 2 παιδιών Εργάστηκε ως διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλη αλυσίδα supermarket και τα τελευταία προσπαθεί να σταθεί στον κλάδο του εμπορίου ως ελεύθερος επαγγελματίας. Συμμετέχει ενεργά στους συλλόγους και τις αθλητικές δραστηριότητες της πόλης.ΣΙΑΛΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Ο Δημ. Σιαλμάς του Γεωργίου γεννήθηκε στο Λιθοχώρι το 1954. Είναι παντρεμένος με την Αθηνά Μηλιά από την Γρανίτσα και έχουν τρία παιδιά . Μαθήτευσε στη Δημόσια Τεχνική Σχολή Καρπενησίου και αποφοίτησε την Σεβαστοπούλιο Τεχνική Σχολή. Εργάστηκε σαν τεχνικός τύπου στην Τυποεκδοτική Α.Ε. και στη συνέχεια στο συγκρότημα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Δραστηριοποιείται στους πολιτιστικούς συλλόγους της  Ευρυτανίας. Σήμερα είναι συνταξιούχος  και τον περισσότερο χρόνο ζει στην Ευρυτανία.
ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ


Ο Βασίλης Τσιγαρίδας  γεννήθηκε στο Μάραθο Αγράφων  το 1956, όπου  πέρασε τα παιδικά και πρώτα εφηβικά χρόνια. Από νεαρή ηλικία  εντάχθηκε ιδεολογικά στο χώρο της αριστεράς. Εργάστηκε για πάνω από  10 έτη στον ιδιωτικό τομέα. Από το 1988 εργάζεται στο Ψ.Ν.Α, τα δε τελευταία 15 στις δομές ψυχοκοινωνικής επανένταξης σαν νοσηλευτής. Ανέπτυξε πλούσια  συνδικαλιστική δράση μέσα από τους χώρους εργασίας, ιδιωτικό και δημόσιο, καθώς  και μέσα από τα κοινωνικά κινήματα.
O Ευρυτάνας Σπ. Παπασπύρου νέος υπαρχηγός της ΕΛ. ΑΣ - Νέα ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και στη Στερεά - Wed, 16 Apr 2014 17:44:00 +0300
Μετά την κρίση των Ταξιάρχων συνεχίστηκαν οι κρίσεις των Αστυνομικών Διευθυντών της Ελληνικής Αστυνομίας από το Ανώτατο Συμβούλιο του Σώματος, υπό την Προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημήτριου Τσακνάκη και των Αντιστρατήγων του Σώματος Σπυρίδωνα Παπασπύρου και Κωνσταντίνου Τσουβάλα.
Στην θέση του υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας τοποθετήθηκε ο Ευρυτάνας Αντιστράτηγος Σπύρος Παπασπύρου,
ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος.
Το δελτίο τύπου της ΕΛΑΣ:

"Με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημήτριου Τσακνάκη τοποθετήθηκαν οι Αντιστράτηγοι της Ελληνικής Αστυνομίας, ως ακολούθως:
• Σπυρίδων ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ, ως Υπαρχηγός του Σώματος
• Κωνσταντίνος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ, ως Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας
• Εμμανουήλ ΚΑΤΡΙΑΔΑΚΗΣ, ως Γενικός Επιθεωρητής Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων
• Ηλίας ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, ως Γενικός Επιθεωρητής Ασφάλειας

Νέα ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και στη Στερεά
Nέος Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής στην Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ορίστηκε ο Ταξίαρχος Κώστας Νικολάου, που μέχρι τώρα ήταν Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδας.
Ο Στέφανος Λουλακούδης, από την Αστυνομική Δ/νση Βοιωτίας, με το βαθμό του ταξιάρχου έρχεται στην έδρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφάλειας Στερεάς Ελλάδας, τη Λαμία, ως Περιφερειακός Διευθυντής Ασφάλειας. Ο μέχρι τώρα Αστυνομικός διευθυντής Φθιώτιδας Δημήτρης Αρβανίτης, που υπηρετούσε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Στερεάς Ελλάδας. Ο Περικλής Παπασταύρου, προήχθη στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή και αναλαμβάνει καθήκοντα στην Αστυνομική Δ/νση Φθιώτιδας. Ο Νίκος Γεωργακόπουλος είναι ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Βοιωτίας και παίρνει τη θέση του Στέφανου Λουλακούδη. Συνολικά προάγονται στο βαθμό του Ταξιάρχου εκτός οργανικών θέσεων εβδομήντα έξι (76) Αστυνομικοί Διευθυντές Γενικών Καθηκόντων και ένας (1) Ειδικών Καθηκόντων, οι οποίοι και θα αποστρατευθούν ύστερα από τριάντα (30) ημέρες. Μεταξύ των όσων αποστρατεύονται ο ΡΑΜΜΟΣ Θωμάς από την Φθιώτιδα.
Αλλαγές και στην Αστυνομική Διεύθυνση Ευρυτανίας 
Στο βαθμό του Διευθυντή προήχθη  ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Γιάννης Κατσαρός, ενώ Διοικητής Ασφαλείας κ. Νικοπολίδης προήχθη στο βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή. Τόσο ο κ. Κατσαρός όσο και ο κ. Νικοπολίδης παρά τις προαγωγές τους θα παραμείνουν στις θέσεις ως έχουν. Δεν θα υπάρξουν αλλαγές ούτε στη Διεύθυνση, όπου ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Κωνασντίνος Τσίφτης παραμένει ως έχει.
Διήμερη περιοδεία της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Αγράφων - Wed, 16 Apr 2014 17:38:00 +0300
Διήμερη περιοδεία, στο Δήμο Αγράφων πραγματοποίησε κλιμάκιο της κομματικής οργάνωσης Ευρυτανίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Νίκο Σερετάκη, την Δευτέρα 7 και Τρίτη 8 Απρίλη 2014. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης επισκέφθηκε τα χωριά Ανατολική και Δυτική Φραγκίστα, Κεράσοβο, Κρέντη, Βαλαώρα, Τοπόλιανα, Γρανίτσα, Λιθοχώρι,  Ραπτόπουλο, το Κέντρο Υγείας στη Φραγκίστα, σχολειά, ΚΕΠ και άλλες υπηρεσίες στην περιοχή.


Τραγικές ελλείψεις σε κρίσιμους τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η πρόνοια. Σχολεία χωρίς πετρέλαιο, υποδομές ανύπαρκτες, ιατρεία χωρίς γιατρούς, μαθητές που η μετακίνηση από και προς το σχολείο αποτελεί Γολγοθά, ανεργία που θερίζει. Αυτή είναι η εικόνα της Δυτικής Ευρυτανίας εν έτη 2014, παρατημένη σε προκλητική εγκατάλειψη από τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν μόνη έγνοια την εξυπηρέτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών. Όσο την κοινωνία θα κινεί η εκμετάλλευση και το ακόρεστο κυνήγι του μέγιστου κέρδους τα βάσανα των κατοίκων και η υποβάθμιση της περιοχής θα μεγαλώνει. Σε αυτές τις συνθήκες, με δεδομένες τις ηρωικές προσπάθειες των εργαζομένων να κρατήσουν όρθιες  μια σειρά υπηρεσίες –πολλές λειτουργούν με 5μηνίτες, άλλες όπως το κουτσουρεμένο «βοήθεια στο σπίτι» είναι σε οριακό σημείο – γίνεται ακόμα πιο προκλητική η φιλολογία της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ περί «αξιολόγησης» δομών, υπαλλήλων και εκπαιδευτικών.
 Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στην υγεία, στην οποία οι δομές όπου δεν είναι κλειστές, υπολειτουργούν. Όπως χαρακτηριστικά το έθεσε επαγγελματίας της περιοχής «στο Ραπτόπουλο μπορείς να βρεις κτηνίατρο αλλά όχι γιατρό». Από το «πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Γρανίτσας» έχει μείνει το όνομα, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του ΚΥ Φραγκίστας έρχεται να επιδεινώσει  η πρακτική των  μετακινήσεων στο νοσοκομείο Καρπενησίου προσωπικού διορισμένου στο κέντρο υγείας.
 Τη Δευτέρα 7 Απρίλη  το βράδυ ο Νίκος Σερετάκης μίλησε σε συγκέντρωση στη Βαλαώρα. Στην ομιλία του σημείωσε ότι ο λαός της περιοχής πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά την πείρα που έχει αποκομίσει. Να αναλογιστεί ποιοι του είπαν αλήθεια και ποιοι ψέματα για την λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να τιμωρήσει την αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά και την κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ. Να απομονώσει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και την εγκληματική της δράση. Να μην παρασυρθεί από «ποτάμια» και ψηφοδέλτια μιας χρήσης. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του ευρωμόνοδρομου ότι «θα φέρουν καλύτερες μέρες για το λαό και θα τον απαλλάξουν από τα μνημόνια», εντός των τειχών της ΕΕ και με νέα διαπραγμάτευση, είναι φούμαρα για να πάρουν την ψήφο. Ενώ γνωρίζουν, κρύβουν ότι: Στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση έχουν αποφασίσει μνημόνια διαρκείας για όλους τους λαούς.
 Ο Νίκος Σερετάκης υπογράμμισε ότι η πληθώρα «μεταγραφών» στελεχών και περιφερειακών συμβούλων από το  ΠΑΣΟΚ στα δημοτικά και περιφερειακά ψηφοδέλτια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προβληματίσει, καθώς αποδεικνύει την στρατηγική σύμπλευση αυτών των κόμμάτων παρά τις διαφορές τους. Ειδική αναφορά έκανε στα χτυπήματα που δέχεται η κτηνοτροφία της χώρας από τη νέα ΚΑΠ, αλλά και στην κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες και μελισσοκόμοι της περιοχής από τα χαράτσια, τα δυσβάστακτα κόστη και τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Σημείωσε ότι πρέπει να κριθούν πολύ αυστηρά όσοι βάλανε πλάτη στην ιδιωτικοποίηση της «Δωδώνης», που είχε πολύ σοβαρές συνέπειες σε όλη την περιοχή.
Έδωσε απτά παραδείγματα από την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών στην περιοχή, ενάντια στα χαράτσια, για την επάνδρωση των αγροτικών ιατρείων, για τα ζητήματα της παιδείας και μετέφερε πείρα από την πλούσια δράση των εκλεγμένων κομμουνιστών στο περιφερειακό συμβούλιο και το δημοτικό συμβούλιο Καρπενησίου. Σημείωσε ότι οι αίτιοι των προβλημάτων έχουν και όνομα και χρώμα και κάλεσε τους κατοίκους να δώσουν αποφασιστική απάντηση στις δυνάμεις του Ευρωμονόδρομου –είτε «μνημονιακές», είτε «αντιμνημονιακές»- να δώσει ψήφο και δύναμη στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και στη Λαϊκή Συσπείρωση στην περιφέρεια. Γιατί δυνατό ΚΚΕ σημαίνει αποκούμπι, ελπίδα και δύναμη του λαού παντού!  Συμβουλές από την Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφαλείας Στερεάς Ελλάδας για την προστασία των πολιτών εν όψει των εορτών του Πάσχα - Wed, 16 Apr 2014 17:35:00 +0300
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφαλείας Στερεάς Ελλάδας, με αφορμή το γεγονός ότι αρκετοί πολίτες θα μετακινηθούν κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, υπενθυμίζει βασικές χρήσιμες συμβουλές για την προστασία τους από εγκληματικές συμπεριφορές (κλοπές – διαρρήξεις κ.λ.π.).
Φεύγοντας από το σπίτι:
 • Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα. 
 • Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας. 
 • Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε. 
 • Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά. Είναι "κράχτες" της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του. 
 • Το σπίτι ή το διαμέρισμά σας να µη δείχνει "εντελώς κλειστό", υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας. 
 • Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού. 
 • Ενεργοποιείστε, εάν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού. 
 • Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας. 
 • Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας, µη διστάσετε να ειδοποιήστε το "100" ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας. 
 • Σε περίπτωση κλοπής, ειδοποιήστε το "100" ή το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σας.
Στο ταξίδι:
 • Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε. 
 • Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής. 
 • Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά. 
 • Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σας στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ) με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα. 
 • Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο. 
 • Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο. 
 • Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού.
Στη διαμονή:
 • Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας, το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο - διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο. 
 •  Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στο χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δεν θα χρειαστείτε στην έξοδό σας.
Στη διασκέδαση:
 • Στη διασκέδασή σας σε Κέντρα - Bar - Καφετερίες - Εστιατόρια - υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι σας, την τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.

Άλλες χρήσιμες θεματικές συμβουλές, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα (website) της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.grΑποκαλύψεις φωτιά από τον Πολιτευτή των ΑΝΕΛ για το Νοσοκομείο Καρπενησίου - Wed, 16 Apr 2014 17:33:00 +0300
Κοινό Δελτίο Τύπου υπογράφουν η Συντονιστική Ευρυτανίας και ο Πολιτευτής του Νομού Κωνσταντίνος Ι. Μπακόλας των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφορικά με το πολύπαθο Νοσοκομείο Καρπενησίου και τις περίεργες πρακτικές που εφαρμόζει η διοίκηση ζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα που θα προκύψουν από τις αποκαλύψεις φωτιά στις οποίες προχωρούν, δηλώνοντας παράλληλα πως οδηγούνται και σε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο ενώ αναμένουν απαντήσεις εγγράφως από την διοίκηση του Νοσοκομείου.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το τελευταίο διάστημα φτάνουν πληροφορίες στα γραφεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ευρυτανίας όπως και στο πολιτικό γραφείο του Πολιτευτή του Νομού Ευρυτανίας αναφορικά με  μια εξόχως «περίεργη απουσία από τα καθήκοντα του, Ιατρού Ορθοπεδικού Χειρούργου εδώ και έναν χρόνο από το Νοσοκομείο της πόλης μας, του Καρπενησίου»
Ατύπως ενημερωνόμαστε πως η απουσία του Ιατρού είναι δικαιολογημένη καθότι έχει εξασφαλίσει αναρρωτική άδεια, η οποία όμως σωρευτικά έχει φτάσει το ένα έτος ενώ την ίδια ώρα πληροφορούμαστε πως παραλλήλως εργάζεται σε νοσοκομείο της Μεγάλης Βρετανίας-όπως και θα αποκαλύψουμε εγγράφως αν χρειαστεί και δεν λάβουμε πειστικές απαντήσεις - στο Bournemouth της Μεγάλης  Βρετανίας.
Αν ισχύει κάτι τέτοιο όπως στοιχειοθετείται εγγράφως από τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας προφανώς πρόκειται για σκάνδαλο ολκής εν γνώσει της νυν και της τέως διοικήσεως του Νοσοκομείου του Νομού μας.
Την ίδια ώρα υπάρχουν στα χέρια μας έγγραφα δεδομένα που αποδεικνύουν πως ο Ιατρός βρίσκονταν σε αναζήτηση εργασίας και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  (UAE) από τον Ιανουάριο του 2012, πράγμα που αποδεικνύει την γενικότερη διάθεση του Ιατρού προς αναζήτηση εργασίας στην Αλλοδαπή.
Προφανώς και η διάθεση του Ιατρού προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό επ'ουδενί δεν είναι κατακριτέα ή καταδικαστέα ειδικά μετα την ηθική επιστημονική και οικονομική εξόντωση που ασκείται και στο Ιατρικό προσωπικό μεταξύ άλλων από την εφαρμοζόμενη πολιτική του Υπουργείου Υγείας.
Για εμάς τους Ανεξάρτητους Έλληνες Ευρυτανίας όμως μόνο ως κατακριτέα και εξόχως προκλητική και ανεπίτρεπτη μπορεί να χαρακτηριστεί η καταχρηστικότητα των δυνατοτήτων που παρέχονται μεμονωμένα άγνωστο γιατί και πως, αν ισχύουν τα προαναφερόμενα, όπου και καλείστε σε πρώτο επίπεδο να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε εγγράφως και ουχί προφορικώς ως βραβευμένη-από τον ομογάλακτο Υπουργό σας-διοίκηση του Νοσοκομείου Καρπενησίου.
Ερωτήματα
●Βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια Ορθοπεδικός Χειρούργος Επιμελητής Α εδώ και ένα χρόνο ο οποίος ανήκει στο Ιατρικό δυναμικό του Νοσοκομείου Καρπενησίου ενώ παράλληλα εργάζεται στο Bournemouth της Μεγάλης Βρετανίας;
●Λαμβάνει κατά το διάστημα της αναρρωτικής αδείας του, το μισθό του ενώ παράλληλα λαμβάνει και δεύτερο μισθό από τις υπηρεσίες του στο Bournemouth της Μεγάλης Βρετανίας;
●Eπέστρεψε μετά από το όργιο φημών των ημερών που επικρατεί στο «άβατο» του Νοσοκομείου Καρπενησίου όπως πληροφορούμαστε;
Έληξε η αναρρωτική του άδεια και πότε;
●Η ξαφνική αλλαγή εν μια νυκτί του ΔΣ του νοσοκομείου σχετίζεται ή όχι με τα προαναφερθέντα;
●Ο συγκεκριμένος Ιατρός συμμετείχε ή όχι σε επιτροπή παραλαβής υλικού του Νοσοκομείου; Έχει υπογράψει οποιαδήποτε πράξη παραλαβής υλικού κατά το διάστημα της αναρρωτικής του αδείας κι αν όχι ποιος τον αντικαθιστά;
*Σεβόμενοι την λεπτότητα της υποθέσεως ενώ είναι σε πλήρη γνώση μας το όνομα του Ιατρού θα το αποκαλύψουμε σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση που θα καταθέσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας.
►Ταυτόχρονα σας ενημερώνουμε πως σε γνώση των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ευρυτανίας με πληθώρα καταγγελιών από πολίτες είναι τόσο η ανυπαρξία Ιατρού όσο και η εφαρμοζόμενη τακτική, στην Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καρπενησίου όπου ως απαράδεκτη και μόνο από το σύνολο της Ευρυτανικής κοινωνίας μπορεί να χαρακτηριστεί.
Καταδικάστηκε περήφανος φτωχός κόσμος χωρίς εισοδήματα και δυνατότητες να αδυνατεί ν’αποκτήσει πρόσβαση σε οφθαλμίατρο και να σωρεύεται πληθώρα μη εξυπηρετούμενων περιστατικών καθότι κρατείται «Reserve» η θέση οφθαλμίατρου μέχρι να βρεθεί «λύση» στην υπόθεση που ελέγχεται, ο σε διαθεσιμότητα Ιατρός, ενώ έχετε στα συρτάρια σας φάκελο πλήρη Ιατρού ο οποίος δέχεται να εργαστεί στο Νοσοκομείο Καρπενησίου για όσο διάστημα απαιτηθεί.
Τελικώς αν και κατέχει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, εμπαίζεται ο ίδιος και η οικογένεια του ενώ η 5η Υ.ΠΕ κωφεύει. Είναι σαφές ότι θα υπάρξει και για το θέμα αυτό ανάλογος κοινοβουλευτικός έλεγχος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Το απόστημα και ο νόμος της σιωπής του «Άβατου» θα σπάσει!
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ
Συντονιστική Επιτροπή Ανεξάρτητων Ελλήνων Ευρυτανίας
Κωνσταντίνος Ι.  Μπακόλας
•Πολιτευτής νομού Ευρυτανίας
•Μέλος του Εθνικού Συμβούλιου των Ανεξάρτητων Ελλήνων
Άρης Τασιός Υποψ. Αντιπεριφερειάρχης - “Είναι μοναδική μας ευκαιρία να έχουμε Ευρυτάνα Περιφερειάρχη” - Wed, 16 Apr 2014 15:50:00 +0300
Ένας νέος άνθρωπος γεμάτος με όρεξη για να προσφέρει στον τόπο του και με αποδείξεις πως ξέρει να δουλεύει και στα δύσκολα να τα βγάζει πέρα με επιτυχία, είναι ο Άρης Τασιός, ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας με το Συνδυασμό του Υποψηφίου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, του δικού μας Κώστα Μπακογιάννη «Αλλάζουμε στην Καρδιά της Ελλάδας». 
Ο Άρης Τασιός παραχώρησε στον ΕΠ συνέντευξη στην οποία αναλύει τις προτεραιότητές του για την επόμενη περίοδο, εφόσον ο κόσμος με τη ψήφο του τους δώσει την εντολή να τον υπηρετήσουν από τη θέση ευθύνης του Αντιπεριφερειάρχη, όπως είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και για το τι ακριβώς συνίσταται για την Ευρυτανία. 

Ο κ. Τασιός στη συνέντευξή του μας δήλωσε πως είναι μοναδική ευκαιρία η Ευρυτανία να έχει Ευρυτάνα Περιφερειάρχη και η πρόταση του Κώστα Μπακογιάννη για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αλλά και για την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας αποτελεί μια πλήρως κοστολογημένη πρόταση που εκτείνεται σε βάθος 5ετίας με συγκεκριμένο όραμα. 
Όλα αυτά και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα στη συνέντευξη που ακολουθεί:


Κύριε Τασιέ από ότι βλέπουμε στο πρόγραμμά σας έχετε ήδη ξεκινήσει τις περιοδείες σας καλύπτοντας σχεδόν τον μισό Νομό. Ποια τα προβλήματα που σας γνωστοποιούν οι κάτοικοι μέχρι στιγμής; 
Είναι αλήθεια ότι ο Νομός μας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Από την μέχρι στιγμής επαφή μου με τους κατοίκους της περιοχής, πέρα από το πρόβλημα της ανεργίας και της υποαπασχόλησης που αποτελούν γενικότερα  προβλήματα για τη Στερεά Ελλάδα, ιδιαίτερα προβλήματα από την επίσκεψή μου στα Άγραφα που μου έχουν τεθεί, αφορούν τις ελλείψεις έργων υποδομής και ιδιαίτερα τα θέματα προσβασιμότητας, τις ελλείψεις βοηθητικών υποδομών κυρίως στον κτηνοτροφικό και γεωργικό τομέα και σε ορισμένες περιπτώσεις την απουσία αγροτικών ιατρών. Επιπλέον, όμως και πάνω από τα ανωτέρω προβλήματα σημαντικό θέμα για την περιοχή αποτελεί η γενικότερη γεωγραφική και οικονομική της απομόνωση, η αποξήλωση του πληθυσμού της και η εγκατάλειψη της υπαίθρου, η γήρανση του ενεργού πληθυσμού αλλά και η υπανάπτυξη στους βασικούς τομείς. Για να είμαστε λοιπόν χρήσιμοι στο τόπο μας, από όποια θέση ευθύνης τυχόν αναλάβουμε στην επόμενη πενταετία, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να δίνουμε λύσεις σε όλα τα ανωτέρω προβλήματα.

Ποιες είναι λοιπόν οι προτεραιότητες σας για την επόμενη περίοδο, όσον αφορά την αναπτυξιακή σας στρατηγική;
Προτεραιότητα για την επόμενη περίοδο αναμφισβήτητα θα αποτελέσει η καταπολέμηση της ανεργίας, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της περιοχής. Θα πρέπει απαραιτήτως τα δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες για να δώσουμε ευκαιρίες απασχόλησης κυρίως στους νέους που μαστίζονται από την ανεργία. 
Βασικά λοιπόν σημεία της αναπτυξιακής μας στρατηγικής θα είναι:
•Η δημιουργία ενός δικτύου προστασίας για τους αδύναμους, με την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
•Η αξιοποίηση των φυσικών πόρων και η προσαρμογή της παραγωγής στα σύγχρονα δεδομένα και τις απαιτήσεις της αγοράς. 
•Η λήψη μέτρων ώστε να σταθεροποιηθεί η τοπική οικονομία και να γίνει εφικτή η προσέλκυση επενδύσεων. 
•Η υλοποίηση έργων υποδομών, ώστε να ολοκληρωθεί το οδικό δίκτυο, να αναβαθμιστούν οι υποδομές υγείας και να εκτελεσθούν έργα ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης,     
•Η προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος και η αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της Ευρυτανίας με μια τουριστική πολιτική, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και στόχους. 
•Η παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. 

Από  ότι μας λέτε έχετε ένα πλήρες κοστολογημένο πρόγραμμα για την νέα προγραμματική περίοδο . Σε τι ακριβώς συνίσταται αυτό για την Ευρυτανία;
Το πρόγραμμά μας για την Ευρυτανία, όσον αφορά την επόμενη προγραμματική περίοδο θα κινηθεί βασικά σε τρία διαφορετικά επίπεδα. 
Καταρχήν όπως και στους υπόλοιπους Νομούς έτσι και στην περιοχή μας θα λειτουργήσουν δομές στην Περιφέρεια για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, το Κέντρο Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας, και για την προσέλκυση επενδύσεων, η δομή «Invest in Continental Greece». Και οι δυο αυτές δομές ευελπιστούμε ότι θα προσφέρουν τόσο στην καταπολέμηση της ανεργίας όσο και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας της περιοχής.
Δεύτερον στην περιοχή μας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ορισμένα θέματα προσβασιμότητας, τόσο στην βελτίωση του εσωτερικού οδικού μας δικτύου όσο και στην σύνδεσή μας με τους άλλους όμορους Νομούς. Φυσικά προτεραιότητα για εμάς αποτελεί ο δρόμος Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο. Η δε οδική μας σύνδεση με τους άλλους όμορους Νομούς, ειδικά για τα σημεία που υπάρχουν οι διανοίξεις και δεν απαιτούνται επιπλέον περιβαλλοντικές μελέτες, είναι εφικτό το θέμα να αντιμετωπιστεί με τα ετήσια τεχνικά προγράμματα, που πρέπει να επαναλειτουργήσουν, αλλά και με τις ΣΑΕ της Περιφέρειας (πχ Βραγγιανά – Έλατος – Όρια Νομού Καρδίτσας, Άγραφα – Αγία Κυριακή, Τροβάτο – Όρια Νομού Καρδίτσας, κλπ)
Τρίτον η περιοχή μας θα διεκδικήσει ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο εκμεταλλευόμενη τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας προγραμματικής περιόδου (τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) τόσο από το Περιφερειακό όσο και από τα Τομεακά Προγράμματα. Το σχέδιο αυτό θα παντρεύει ιδιωτικές με δημόσιες επενδύσεις και θα έχει σαν επίκεντρο τον τουριστικό τομέα (εναλλακτικό τουρισμό, αξιοποίηση Λίμνης Κρεμαστών, αξιοποίηση ΧΚΚ, κλπ) με ισότιμη υποστήριξη από τον πρωτογενή – αγροτοδιατροφικό τομέα, και σύνδεση των δύο τομέων με μικρή μεταποιητική – δευτερογενή δραστηριότητα, κυρίως στο τομέα της τυποποίησης.
Πραγματικά θεωρώ ότι με σωστό προγραμματισμό, και συγκεκριμένη στοχοθεσία το 2020 μπορούμε να δούμε μια άλλη Ευρυτανία.   

Ποιο το μήνυμα σας για τις εκλογές;
Οι εκλογές αυτές αποτελούν κατά την γνώμη μου μια μοναδική ευκαιρία για την Ευρυτανία η οποία δεν πρέπει να χαθεί. Είναι μοναδική μας ευκαιρία να έχουμε Ευρυτάνα Περιφερειάρχη. Η πρόταση του Κώστα Μπακογιάννη για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αλλά και για την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας αποτελεί μια πλήρως κοστολογημένη πρόταση που εκτείνεται σε βάθος 5ετίας με συγκεκριμένο όραμα, προγραμματισμό και μεθοδολογία ώστε η πρόταση αυτή να είναι εφικτή και λειτουργική οικοδομώντας την Ευρυτανία του μέλλοντος.

Κλείνοντας θα θέλαμε τις ευχές προς τους Ευρυτάνες για το Πάσχα.
Από τα Άγια Πάθη και την κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας ως τη λυτρωτική νύχτα της Ανάστασης ,το Πάσχα σηματοδοτεί πάντα την μετάβαση και την έξοδο απο το σκοτάδι στο φως.
Ας κατανοήσουμε όλοι το βαθύ μήνυμα των ημερών .
Ας παλέψουμε ως άτομα και ως πολίτες να αντιμετωπίσουμε την ζωή με μια άλλη οπτική .
Ας κατακτήσουμε μια άλλη συλλογική και εθνική προοπτική.
Εύχομαι υγεία και χαρά σε όλους.ΚΑΤΣΙΑΔΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ: Καταδικαστέες οι όποιες παρεμβάσεις στο αθόρυβο όπλο των Αγραφιωτών, που λέγεται ‘‘ΨΗΦΟΣ’’ - Wed, 16 Apr 2014 15:46:00 +0300
Σκληρά λόγια χρησιμοποιεί στην παρακάτω ανακοίνωσή του, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ Αγράφων σχετικά με τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα της προεκλογικής περιόδου στο Δήμο Αγράφων, για «άνωθεν» παρεμβάσεις σε Δημότες που αφορά το εκλογικό του δικαίωμα. Πιο συγκεκριμένα ο Θοδωρής Κατσιάδας, ζητά  να σταματήσει εδώ και τώρα η ανάμειξη με οποιοδήποτε τρόπο στα εσωτερικά του Δήμου Αγράφων, γιατί αυτό «θα ανταποδοθεί κατά τον ίδιο τρόπο στις Βουλευτικές εκλογές, όχι σε επίπεδο κόμματος αλλά σε επίπεδο προσώπων», όπως τονίζει χαρακτηριστικά.


«Συνδημότισσες και συνδημότες τόσο ως Δημοτικός σύμβουλος όσο και ως υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές θα ήθελα να αναφερθώ στο Ελληνικό σύνταγμα στο ‘‘Δεύτερο μέρος’’ το οποίο αναφέρεται στα ατομικά  και κοινωνικά δικαιώματα του ανθρώπου και συγκεκριμένα στο άρθρο 4 στην παράγραφο 1 και 2 αναφέρονται τα εξής :
1.Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
2.Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Με αυτά τα απλά και λίγα λόγια ο συνταγματικός νομοθέτης διατυπώνει με σαφήνεια τα βασικότερα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.
Κάθε 4-5 χρόνια καλούμαστε να ασκήσουμε το υπέρτατο δικαίωμα μας και με το αθόρυβο όπλο που λέγεται ‘‘ΨΗΦΟΣ’’ εκλέγουμε τους ανθρώπους που θα διοικήσουν τον τόπο μας τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Με το σχέδιο ‘‘ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’’ που εφαρμόσθηκε από το 2010 ο νομός Ευρυτανίας χωρίσθηκε στα δυο ήτοι ανατολικά με το Δήμο Καρπενησίου και δυτικά με το Δήμο Αγράφων.
Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που οδηγούμαστε σε ένα μήνα σε εκλογές και στον κάθε δήμο οι δημότες έχουν το δικαίωμα, εντός των διοικητικών τους ορίων, να διακινούν θέσεις, απόψεις, προτάσεις και να καταρτίζουν τους συνδυασμούς των υποψηφίων τους όπως ο καθένας κρίνει και ελεύθερος αποφασίζει, αποβλέποντας στον στόχο της καλύτερης επιλογής σε επίπεδο δημάρχων, δημοτικών και τοπικών συμβούλων.
Οι πάντες στην  Ευρυτανία γνωρίζουν ότι ο Δήμος Αγράφων έχει τεράστια προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν από την κακοδιοίκηση της σημερινής δημοτικής αρχής η οποία ΔΥΣΤΥΧΩΣ διεκδικεί και πάλι την εξουσία στο όνομα δήθεν των Αγραφιωτών δημοτών για το καλό τους, ενώ κατά βάθος τους σφιχταγκαλιάζει η διαπλοκή ατομικών συμφερόντων και τους ενώνει η συνενοχή της κακοδιαχείρισης.
Αυτή τη δύσκολη κατάσταση και κατάντια για τον Δήμο Αγράφων θα την διαχειρισθούμε μόνοι μας εμείς οι Αγραφιώτες, οι παρούσες εκλογές είναι τριπλές και οι δημοτικές δεν θέλουν από οποιονδήποτε παρεμβάσεις για την επιλογή τους.
Ο εκπρόσωπος των Ευρυτάνων στη βουλή των Ελλήνων ψηφίσθηκε από Καρπενησιώτες και Αγραφιώτες ψηφοφόρους και η συνταγματική του αποστολή είναι άλλη βάση του κανονισμού της Βουλής.
Προειδοποιώ καλοπροαίρετα και ευθέως ότι η περαιτέρω ανάμειξη καθ’οποιοδήποτε τρόπο στα εσωτερικά του Δήμου Αγράφων, θα ανταποδοθεί κατά τον ίδιο τρόπο στις Βουλευτικές εκλογές, όχι σε επίπεδο κόμματος αλλά σε επίπεδο προσώπων.

 ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.
ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ
ΚΑΤΣΙΑΔΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Τα πρώτα ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρυτανία - Mon, 14 Apr 2014 15:44:00 +0300
Μετά την ανακοίνωση του υποψηφίου Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας με το συνδυασμό του κ. Αποστόλου δόθηκαν τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων στο ψηφοδέλτιο της Ευρυτανίας που θα διεκδικήσουν το ψήφο του ευρυτανικού λαού.
Ο Συνδυασμός «Η Στερεά σε νέα τροχιά» με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Βαγγέλη Αποστόλου και υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας  τον Θωμά Κώτσια, ανακοινώνει τους τρεις πρώτους υποψήφιους Περιφερειακούς συμβούλους για την Αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας και σύμφωνα με δηλώσεις του υποψηφίου Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Κώτσια
τα τρία πρώτα ονόματα που θα πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο είναι οι:
Καραγιάννης Ελευθέριος, συνταξιούχος του Δημοσίου
Κοσμά Αλίκη Ψυχολόγος
Σιαλμάς Δημήτρης Συνταξιούχος ιδιώτης
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα άλλα δύο ονόματα με τα βιογραφικά και τις φωτογραφίες όλων των υποψηφίων που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο στην Ευρυτανία.
Βαγγέλης Αποστόλου: “Ενιαίο δασικό οικοσύστημα η Ευρυτανία” - Mon, 14 Apr 2014 15:37:00 +0300
Ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Βαγγέλης Αποστόλου, στην τοποθέτησή του στην Ημερίδα «Ανεμογεννήτριες και Υδροηλεκτρικά. Τα θέλουμε στην Ευρυτανία;», που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 6 Απριλίου στο Καρπενήσι, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:


«Εμείς δε διαφωνούμε επί της αρχής με την προώθηση των ΑΠΕ και ιδιαίτερα των αιολικών πάρκων. Γι αυτό οφείλουμε όταν είμαστε αντίθετοι με μια συγκεκριμένη επένδυση, όπως η τωρινή, να τεκμηριώνουμε τη θέση μας.
Αυτό έγινε με την καθολική και διαχρονική αντίδραση του Σκυριανού λαού που ανάγκασε πριν 4 μήνες τον Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτη να απορρίψει την επένδυση των 111 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 333 MW της Μονής Μεγίστης Λαύρας στη Σκύρο.
Κι αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο της σημερινής σας ημερίδας.
Καταθέτω τις θέσεις που ως περιφέρεια αύριο θα υπηρετήσουμε με την εκλογή μας. Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά στην απειλή εγκατάστασης 62 ανεμογεννητριών των 0,9 MW, στην Ευρυτανία .
Έχουμε πολλούς λόγους για να είμαστε αντίθετοι.
Ο πρώτος είναι καθαρά οικονομικός.H παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές, με την τεχνολογία και το καθεστώς επιδοτήσεων που εφαρμόζεται σήμερα στη χώρα μας, δεν μπορεί να συνεχιστεί, πόσω μάλλον σήμερα που η συμμετοχή τους στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας έχει ξεπεράσει το αναγκαίο όριο.
Είναι αδιανόητο να έχει μειωθεί η αιχμή ζήτησης από 10.000 ΜWAT σε 7.500 και ταυτόχρονα με διάφορα τερτίπια να πληρώνει ο ελληνικός λαός σε όλους τους συνδεδεμένους παραγωγούς 300 εκατ. ευρώ,αδιακρίτως αναγκών.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο όφελος για τη τοπική κοινωνία ,αφού και θέσεις εργασίας δεν προκύπτουν και τα αντισταθμιστικά οφέλη είναι ελάχιστα .
Κι ο τρίτος είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον σε ένα τόπο που αυτό είναι συνώνυμο με την αναπτυξιακή του προοπτική, αλλά και την ως τώρα επιβίωση της τοπικής κοινωνίας.
Για μας η Ευρυτανία θα αποτελεί εκείνη τη περιφερειακή ενότητα που θα αποτελέσει το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα στην Ελλάδα ήπιας ανάπτυξης, στηριγμένης στο μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει η περιοχή και δεν είναι άλλο από το περιβάλλον της, το δασικό της οικοσύστημα.
Δεσμευόμαστε ως περιφερειακή παράταξη ότι θα σταματήσουμε οποιαδήποτε απόπειρα υλοποίησης της συγκεκριμένης επένδυσης και ταυτόχρονα ότι θα είμαστε μαζί σας στον αγώνα κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Ευρυτανία. Στη δική σας αγωνιστικότητα προσθέστε και τη δική μας συμμετοχή.
Για μας η Ευρυτανία αποτελεί ενιαίο δασικό οικοσύστημα και ως τέτοιο θα το διαχειριστούμε για τη στήριξη τόσο της οικοτουριστικής δραστηριότητας όσο και της οικονομικής εκμετάλλευσής του υπέρ των κατοίκων της.»
Ανακοίνωση Υποψηφίου Δημάρχου Αγράφων Θόδωρου Μπαμπαλή - Sat, 12 Apr 2014 17:12:00 +0300
Συνδημότισσες , Συνδημότες , Αγραφιώτισσα και Αγραφιώτη,

Η προ εικοσαημέρου τοποθέτησή μας ότι θα συνεχίσουμε  με την ίδια αγωνιστικότητα για τη διεύρυνση της Παράταξης,  για να υπερβούμε επιτέλους  τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές και να δημιουργήσουμε μια Δημοτική Παράταξη , με αξιόπιστα σχέδια για τον Τόπο μας και τους ανθρώπους του,  γίνεται , κάθε μέρα που περνά ,  χειροπιαστή  πραγματικότητα.

Με το Θύμιο Μιχόπουλο  στην πορεία μας  στον τέως Καποδιστριακό Δήμο Αγράφων ,  είχαμε τον ίδιο αξιακό κώδικα για τα θέματα του τόπου μας. Στην τριετία που πέρασε η  αντίδρασή του και η ανεξαρτητοποίησή του από τις συντεχνιακές , τυχοδιωκτικές και πελατειακές  μεθοδεύσεις του  απερχόμενου   Δημάρχου  που είχαν σαν αποτέλεσμα την καταρράκωση του Δήμου και  την αναξιοπιστία  του θεσμού του Δημάρχου , ήταν άμεση και καθοριστική.
Με την ένταξή του  στη Δημοτική μας Παράταξη  και την υποψηφιότητά του μαζί με τους  καταξιωμένους συνυποποψήφιούς του,  η Παράταξη  «Ανανέωση - Προοπτική» υλοποιεί τις συμμετοχικές διαδικασίες  με σωστό σχεδιασμό, συγκεκριμένο πλαίσιο και σαφείς στόχους.
Τα Άγραφα , η  Δυτική Ευρυτανία, ο τόπος μας,  δεν έχουν την πολυτέλεια ενός ακόμα  πισωγυρίσματιος  και πρέπει να  αφήσουμε πίσω τα διαλυτικά φαινόμενα που βιώσαμε όλοι μας τελευταία και αυτούς που τα δημιούργησαν.  Στην  αυτοδιοίκηση τα στελέχη της  Δημοτικής  Παράταξής μας , συμμετέχουμε  και αγωνιζόμαστε,   στο όνομα αξιών,  στη συνέπεια,  στην αξιοπρέπεια, στην εμπιστοσύνη και στον αλληλοσεβασμό.
Συνεχίζουμε με την ίδια δυναμική γιατί τώρα είναι ευθύνη όλων μας ο Δήμος μας , να γυρίσει σελίδα.
Αγαπητοί πατριώτες, έχουμε τις προϋποθέσεις , γνωρίζουμε και μπορούμε,  να αλλάξουμε τη μοίρα του τόπου μας και τη ζωή όλων μας.
Και αυτό είναι δέσμευσή μας.                                                               Δ Ι Α Κ Ο Π Ε Σ … ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΣΠΙΤΙΩΝ Ο ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ, ΑΝΕΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ - Sat, 12 Apr 2014 17:07:00 +0300
Μια ιδέα από το 1953…

- Το 1953 εκπαιδευτικοί από την Ολλανδία και την Ελβετία, είχαν μια ιδέα:  σκέφτηκαν ότι τα σπίτια τους μένουν άδεια την περίοδο των διακοπών, όπως και τα σπίτια πολλών άλλων ανθρώπων στον κόσμο.  Γιατί λοιπόν να μην αξιοποιήσει κανείς όλα αυτά τα άδεια σπίτια για να γνωρίσει άλλα μέρη;  Κάπως έτσι ξεκίνησε η ανταλλαγή σπιτιών.

- Η ανταλλαγή σπιτιών είναι μια πράξη διεθνούς εμπιστοσύνης και συνεργασίας σε ατομικό επίπεδο που κανείς πρέπει να δοκιμάσει για να κατανοήσει πλήρως.  Ανταλλαγή σπιτιών απλά σημαίνει ότι δύο οικογένειες από διαφορετικές περιοχές, συμφωνούν να ανταλλάξουν τα σπίτια τους κατά τις διακοπές τους.  Η διάρκεια των διακοπών επαφίεται στα μέλη.
- Η συμμετοχή στην Intervac σας δίνει την ελευθερία να εξερευνήσετε γειτονιές και τρόπους ζωής που δεν αναφέρονται στους ταξιδιωτικούς οδηγούς.  Μπορεί να βρεθείτε να κάνετε διακοπές σ΄ ένα δανέζικο ψαροχώρι στη Βαλτική, ή σε ένα ράντζο στο Δυτικό Καναδά, ένα χωριό στην αγροτική Γαλλία, ή ένα πλωτό σπίτι στα Κανάλια του Άμστερνταμ.  Αν είστε ευέλικτοι, η τύχη θα σας πάει σε μέρη που ούτε ονειρευόσασταν.

Προωθώντας τη διεθνή πολιτιστική κατανόηση μπορείτε να κάνετε τη διαφορά!

- Η ανταλλαγή σπιτιών είναι η πιο αυθεντική προσέγγιση στο να ζει κάποιος «από μέσα» μια ξένη χώρα ή πολιτισμό.  Βρίσκεστε στη θέση του ντόπιου μέλους και ζείτε τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής του.  Πιθανότατα, θα γνωρίσετε τους γείτονες και φίλους του.  Θα ανακαλύψετε τα τοπικά μαγαζιά, αξιοθέατα και γεύσεις.  Τίποτα δεν συγκρίνετε με την προσωπική και αυθεντική αυτή εμπειρία.  Πολλές οικογένειες μελών παραμένουν φίλοι πολύ καιρό μετά την ανταλλαγή, κρατώντας επικοινωνία με τηλέφωνο, επιστολές και e-mail.
Ασφάλεια = Ξεγνοιασιά.

- Το σπίτι σας δεν είναι άδειο, το ταχυδρομικό κουτί δεν ξεχειλίζει, τα φυτά ποτίζονται, το γρασίδι κουρεύεται.  Το σκυλί εξακολουθεί να γαβγίζει στην αυλή και η ζωή μοιάζει να συνεχίζεται στο σπίτι σας κανονικά, αν και εσείς περιηγείστε χαρούμενοι κάπου στη Σκανδιναβία…

Μπορώ να εμπιστευτώ το σπίτι μου σε έναν ξένο;

- Τα περισσότερα μέλη της Intervac είναι ώριμα (μέση ηλικία 40+), καταξιωμένοι οικογενειάρχες και επαγγελματίες, ή συνταξιούχοι, οικονομικά επιτυχημένοι και με σεβασμό στην ιδιοκτησία.  Πριν συμφωνήσετε μια ανταλλαγή μπορείτε και πρέπει να γνωρίσετε αυτούς με τους οποίους θα ανταλλάξετε σπίτι, ανταλλάσοντας επιστολές, φαξ, τηλέφωνα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).  Αυτό αποκαθιστά αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Σχετικά με τα μέλη μας.

- Τα μέλη μας, χωρίς εμείς να αποκλείουμε κανέναν, είναι, κατά μέσο όρο, ενός ικανοποιητικού εισοδήματος, με παιδεία και επιθυμούν την επέκταση των οριζόντων τους.  Συνήθως είναι ιδιοκτήτες σπιτιού με ένα ή δύο εισοδήματα στην οικογένεια από ελεύθερα επαγγέλματα, υπάλληλοι, μικροί επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι.  Η μέση τους ηλικία είναι μεταξύ 35 και 60 ετών.  Συχνά στο σπίτι υπάρχουν και παιδιά.  Αρκετοί συνταξιούχοι που θέλουν να γυρίσουν τον κόσμο και να ευχαριστηθούν την ανταλλαγή σπιτιών, είναι επίσης μέλη μας.

Πώς μπορώ να οργανώσω την τέλεια ανταλλαγή;

- Πρώτα απ΄ όλα, πρέπει να ξέρετε ότι για να γίνει μια ανταλλαγή, κάποιος πρέπει να αναπτύξει πρωτοβουλία.  Εμείς, βέβαια, διευκολύνουμε τη διαδικασία.  Τα μέλη μας επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας και αρχίζουν μια επικοινωνία που μπορεί να οδηγήσει στην ανταλλαγή.  Συνήθως κανείς στέλνει και λαμβάνει πολλές προσφορές πριν βρει αυτό που θέλει.  Το διαδικτυακό μας σύστημα υποστηρίζει πολλούς διαφορετικούς εναλλακτικούς τύπους διακοπών.

Πώς μπορώ να είμαι σίγουρος ότι η ανταλλαγή θα είναι ισότιμη;
- Πολλά μέλη με μεγάλα σπίτια θα ήταν πολύ ευτυχή να βρουν και να ανταλλάξουν μ΄ ένα επαρκές διαμέρισμα στο κεντρικό Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη ή Σαν Φρανσίσκο.  Άλλοι ψάχνουν μια ήσυχη γωνιά.  Μια ανταλλαγή είναι «ισότιμη» όταν και τα δύο μέρη είναι ικανοποιημένα από τη συμφωνία.

Ποιος θα ενδιαφερόταν να έρθει στην περιοχή μου;

- Θα εκπλαγείτε ευχάριστα!  Αφιερώστε λίγο χρόνο να γράψετε λίγα πράγματα προβάλλοντας την περιοχή σας και να πείτε σε πιθανούς ενδιαφερόμενους τα πάντα για τη γειτονιά σας, γιατί σας αρέσει να ζείτε εκεί, τι μπορεί να δει και να κάνει κανείς στην περιοχή.  Μην ξεχνάτε ότι στις διακοπές οι άνθρωποι έχουν χρόνο και τους αρέσει να εξερευνούν.  Όλοι ζούμε κοντά σε κάτι ενδιαφέρον, καθώς «ενδιαφέρον» είναι απλά αυτό που δεν ξέρουμε.

Τι είναι η Intervac;

- Είναι μια διεθνής οργάνωση που διευκολύνει την ανταλλαγή σπιτιών μεταξύ των μελών της, προωθώντας έτσι έναν διαφορετικό τρόπο διακοπών, ειδικά στις μέρες μας που οι διακοπές έχουν γίνει πολυτέλεια λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας.
- Λειτουργεί από το 1953.
- Περίπου 8.000 καταχωρήσεις κάθε χρόνο .
- Πάνω από 50 χώρες - μέλη.
- Πάνω από 100 οικογένειες στην Ελλάδα

Πώς γίνομαι μέλος;

Συμπληρώνετε την ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής στην ιστοσελίδα www.intervac.com  ή μπορείτε να επικοινωνήσετε, για περισσότερες πληροφορίες, με τους εθνικούς εκπροσώπους της Intervac οι οποίοι είναι:

Γιάννης Κρίκης – Μαρία Θεοφάνους
Τηλ.:  2431087381,  
Κιν.:  6936754066, 6981030409
e-mail: krima3kala@yahoo.grΈκδοση του βιβλίου του Μιχάλη Σταφυλά «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ - Μια ιερή πορεία προς την Επανάσταση» (Μυθιστοριακή βιογραφία) Έκδ. Πανευρυτανικής Ένωσης, Αθήνα 2014, σελ. 144 - Sat, 12 Apr 2014 17:05:00 +0300
Τριακόσια (300) ολόκληρα χρόνια πέρασαν από το μαρτυρικό θάνατο του  Άγιου Κοσμά του Αιτωλού, του «Άγιου των  Σκλάβων», του Πατροκοσμά, όπως αποκαλείται από τον λαό μας. Τριακόσια χρόνια πάντα επίκαιρος, ιδιαίτερα στις μέρες μας όσο ποτέ άλλοτε.
Ο Μιχάλης Σταφυλάς εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με την προσφορά του  Πατροκοσμά με πολλά δημοσιεύματα σε εφημερίδες και περιοδικά. Ακόμα και με θεατρικό έργο γύρω από τη ζωή του Αγωνιστή Αγίου κυκλοφόρησε, για το οποίο του απονεμήθηκε μάλιστα και το Εθνικό Βραβείο Θεάτρου.
 Αξίζει να θυμηθούμε τη σχετική ανακοίνωση της βράβευσης αυτής (23-12-1961):  «Ο  Υπουργός της Παιδείας ανεκοίνωσεν ότι η επιτροπή για την απονομή του Εθνικού Βραβείου Θεάτρου αποτελούμενη εκ των Ηλία Βενέζη και Στρατή Μυριβήλη Ακαδημαϊκών, Πέτρου Χάρη Προέδρου Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών, Αλέξη Μινωτή και Καρόλου Κουν σκηνοθετών, μη παραστάντων των Αιμ. Χουρμούζιου και Μάριου Πλωρίτη λόγω κωλύματος, υπέβαλε χθες το αποτέλεσμα της κρίσεώς της… Η επιλογή του έργου έγινε έπειτα από δύο επιλογές.  Με την α΄ επροτάθησαν για το α΄ βραβείο 18 έργα εκ των 99 εν συνόλω, που είχαν υποβληθεί προς κρίσιν. Τα 18 αυτά έργα είναι τα εξής: 1) Παντελή Πρεβελάκη «Το Ηφαίστειο», 2) ΄Άγγελου Τερζάκη «Θωμάς ο δίψυχος», 3) Μιχάλη Σταφυλά «Ο Πατροκοσμάς» κ.ά.
Η βράβευση αυτή του δικού μας συγγραφέα και με το ανέβασμα του έργου σε πολλές παιδικές σκηνές έφερε τους νέους κοντά σ’ έναν Άγιο που ξεκίνησε από ένα φτωχοκάλυβο, αγωνίστηκε και έδωσες ελπίδες για έναν ελεύθερο κόσμο αγάπης και αδερφοσύνης.
Όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο οι πνευματικοί άνθρωποι το υποδέχθηκαν με ενθουσιώδη σχόλια και οι εφημερίδες το παρουσίασαν με ευμενείς κριτικές και αναδημοσιεύσεις αποσπασμάτων. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τους: Φώτη Κόντογλου «Σε φχαριστώ για το βιβλίο σου. Φχαριστήθηκα. Είναι ελληνικό», Γ. Αθάνα «<ε τον Πατροκοσμά βγάζετε ένα μεγάλο χρέος της Ρούμελης», Γιάννη Σκαρίμπα «Πραγματικόν αριστούργημα – που μόνον όμοιά του θα μπορούσαν να σταθούν δίπλα σαν εκείνα του Μελά»,  Δημ. Πουρνάρα «Έργο γενικότερης εθνικής σημασίας», Α. Θρύλο «Λόγος που έχει ποιότητα, σκηνές που έχουν έξαρση. Ο «Πατροκοσμάς» αποκτά αρκετή ζωντάνια, αναγλυφότητα, φωτίζεται, γίνεται γνώριμος», Π. Βασιλείου «Σπουδαία προσφορά το νεοελληνικό θέατρο», Γ. Κοτζιούλα «Είναι γραμμένο με θερμό τόνο σαν αυθόρμητο ανάβρυσμα, κερδίζει τον  αναγνώστη» κ.ά.
Σχεδόν όλοι οι πνευματικοί άνθρωποι  εκείνης της εποχής ασχολήθηκαν με τον Πατροικοσμά του Μ. Σταφυλά και πολλοί γνώρισαν αυτήν την ανυπέρβλητη χριστιανική και αγωνιστική εθνική φυσιογνωμία.
Έτσι και τώρα με τούτο το ιστόρημα του Ευρυτάνα συγγραφέα.  Η διαφορά του από τα άλλα τα σχετικά με τον Πατροκοσμά είναι ότι δίνεται παράλληλα και το κλίμα της εποχής, με τους λιγογράμματους ανθρώπους  που ένιωθαν και υπέφεραν από την τούρκικη σκλαβιά.  Γι’  αυτό και ο λόγος του Πατροκοσμά θέριευε τα όνειρά τους για το ποθούμενο, δηλ. το ξεσκλάβωμα της πατρίδας. Έδινε μεγάλη σημασία στα ανοιχτά Σχολεία – αυτά θα ξυπνήσουν συνειδήσεις και θα βοηθήσουν τον Αγώνα με νου και καρδιά. .
Το τι ήταν ο Πατροκοσμάς το λέει ο Μ. Σταφυλάς στον πρόλογό του:.
Τι ήταν, λοιπόν, αυτός ο λιγογράμματος ρουμελιώτης καλόγερος, που πέρασε τη ζωή του οδοιπορώντας και κηρύσσοντας σε μιαν εποχή  που βαθύ σκοτάδι τύλιγε την κατακαημένη τη ρωμιοσύνη μας;
Ήταν η απωθημένη λαχτάρα ενός λαού σκλαβωμένου, που  ύστερα  από το ανέβασμά του στα μεσούρανα της ακμής πήρε τον κατήφορο ως εκεί που δεν υπήρχε «άλλο σκαλί στου κακού τη σκάλα».
Ήταν η ίδια η μοίρα της πατρίδας, που αλυσοδεμένη, καταματωμένη, ολοϊδρωτη απόκαμε  να κλαίει τα παιδιά της «επί των κατακειμένων τειχών».
Γι’  αυτό μένει ως τα σήμερα ολοζώντανος στη μνήμη του λαού μας.  Λένε «ο παπουλάκης είπε τούτο…» και ανιστοράνε παλιές και ξεχασμένες ιστορίες του Πατροκοσμά, ολόιδια όπως  όταν θυμούμαστε έναν δικό μας αγαπημένο άνθρωπο, που μας μιλούσε μια χειμωνιάτικη ατέλειωτη νύχτα, στο γωνολίθι του σπιτιού μας.  Και το παράξενο είναι πως οι χωριάτες μας οι παλιότεροι, μιλάνε για τον «καλόγερο» σα να τον είδαν με τα μάτια τους, σα να τον άκουσαν και να  ‘νιωσαν τη γλυκιά γεύση των λόγων του και των λογισμών του.  Να που ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός δεν είναι ούτε και τώρα πετρωμένος στις εικόνες του, μα πηγαινοέρχεται ανάμεσά μας, ζει, αναπνέει, κινείται, μιλάει.. Βγαίνει κλεφτά απ’   τις «γερόντισσες εκκλησιές», ανακατώνεται με το πλήθος, μπαίνει στις κουβέντες του, δίνει ορμήνειες. «Εμπρός, παιδιά, ογλήγορα για το γένος». Για το γένος των ανθρώπων που έχει την  ανάγκη του  και σήμερα, όπως τότε…
Το παραπάνω βιβλίο του Μιχάλη Σταφυλά εκδόθηκε πρόσφατα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εφέτος 300 χρόνων από το θάνατο του Πατροκοσμά. Διατίθεται δωρεάν σε Συλλόγους από τα Γραφεία της Πανευρυτανικής Ένωσης, όπως και άλλες εκδόσεις της.
Συνειδητή απουσία Μπακόλα από την ημερίδα για τα αιολικά - Sat, 12 Apr 2014 17:02:00 +0300
Δελτίο τύπου υπογράφει ο Πολιτευτής Ευρυτανίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφορικά με την ημερίδα  «Ανεμογεννήτριες και Υδροηλεκτρικά Τα θέλουμε στην Ευρυτανία;» όπου συνειδητά δεν παρέστη και που διοργανώθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου με εμφανιζόμενο ως συνδιοργανωτή το Δήμο Καρπενησίου, δηλώνοντας πάραυτα πρόθυμος να στηρίξει και να βοηθήσει εμπράκτως και ουσιαστικώς.

Αναλυτικά αναφέρει:


"Έχοντας όλη την καλή διάθεση και πρόθεση να στηρίξω την προσπάθεια συλλόγων και φορέων αλλά και την αγωνία πραγματικά αγωνιούντων «ελεύθερων» πολιτών προκειμένου να σωθεί η Ευρυτανία από το διαφαινόμενο οικολογικό περιβαλλοντικό έγκλημα στο τόπο μας έχω χρέος να ενημερώσω και να δηλώσω ξεκάθαρα πως σε καμία ημερίδα όπου συνδιοργανωτής εμφανίζεται ο ηθικός αυτουργός της παράδοσης της Ευρυτανίας στους μεγαλοκαρχαρίες επιχειρηματίες δε δύναμαι να παραβρεθώ.
Σε καμία περίπτωση για λόγους ηθικής τάξης δε θα μπορούσα να δηλώσω παρών και να εμπαίζω εαυτόν και αλλήλους την ώρα που οι υπεύθυνοι αναζητούν σωστική λέμβο, ενώ άλλοι έχουν ήδη εγκαταλείψει την γέφυρα του πλοίου και βρίσκονται θαρρούν σε ασφαλή προορισμό ενόψει επερχομένων δραματικών για το Νομό μας εξελίξεων σε πολλαπλά επίπεδα.
Δε προτίθεμαι να λειτουργήσω εκούσια ή ακούσια ως κολυμβήθρα του Σιλωαμ για την απερχόμενη δημοτική αρχή η οποία και έχει βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στα διοικητικά όρια του Δήμου Καρπενησίου.
Το ίδιο συμβαίνει συνολικά στις κορυφογραμμές της Ευρυτανίας και φυσικά στον πολύπαθο Δήμο Αγράφων, ο οποίος επίσης επιχειρείται να ελεγχθεί και πάλι από τους «συνήθεις υπόπτους» ώστε να παραδοθεί και αυτός στους μεγαλοκαρχαρίες χωρίς φυσικά να ξεχνώ και τις ευθύνες προγενέστερων τοπικών-περιφερειακών αρχόντων αλλά και φυσικά σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.
Το έγκλημα έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα κονιορτοποιηθεί το σύνολο του πολιτικού κόσμου όπως συγκεκριμένες παρατάξεις με «φασιζουσες» πολιτικές λογικές επιδιώκουν, διεκδικώντας το αλάθητο του Πάπα.
Δεν θα λειτουργήσω διχαστικά ποτέ όσο κι αν με προκαλούν γι αυτό.
Σε κάθε περίπτωση όμως η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δια του εκπροσώπου της, Δημάρχου Καρπενησίου, όπως έχω ήδη αναφέρει με πληθώρα δελτίων τύπου-όταν ο Νομός μας, η κοινή γνώμη ήταν σχεδόν πλήρως αποκομμένη από σχετική αντικειμενική ενημέρωση- είχε συμμετάσχει στην Ελληνογερμανική Συνέλευση DGV με θέμα συζήτησης μεταξύ άλλων τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ότι μπορεί να συμπεράνει κανείς σήμερα που οι εξελίξεις μας ξεπερνούν…
Είναι η ίδια Δημοτική Αρχή η οποία έβαλε στο δημαρχείο σε μόνιμη βάση διατηρώντας συνεργασία με την Task Force τους Γερμανούς, με το πρόσχημα της «παροχής τεχνογνωσίας» ενώ το μόνο που επιδιώκει και προσβλέπει είναι η παράδοση και η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δήμου όπως και η ανάλογη στήριξη πρωτοβουλιών έτσι ώστε να μετατραπεί ο Ευρυτανικος φυσικός πλούτος, οι Ευρυτανικές Κορυφογραμμές, σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας .
Η Ευρυτανία οφείλει, πρέπει και μπορεί να αποτελέσει Νομό στολίδι για το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας, με ένα τουριστικό προϊόν πρότυπο σε παγκόσμια κλίμακα ενώ σε καμία περίπτωση δε μπορεί να μετατραπεί σ εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Πράσινη ενέργεια ναι αλλά τόση όση για να καλύπτει την ενεργειακή επάρκεια του Νομού και η Λίμνη Κρεμαστών το πράττει επί δεκαετίες.
Είμαι, ήμουν και θα είμαι παρών και πάντα πρόθυμος να στηρίξω και να βοηθήσω εμπράκτως και ουσιαστικώς τους φορείς, τους συλλόγους και τους πολίτες ώστε να παλέψουμε γι αυτά που φαίνονται ανίκητα με έναν και μόνο όρο. Καμία διαπραγματευση και συνεργασία έμμεση ή άμεση με αυτούς που έχουν διπλή ατζέντα και πασχίζουν να κρατούν την Ευρυτανία στο δόγμα «σε εξαθλιώνω-σε εξαρτώ-σε ευεργετώ-θα μου χρωστάς»Ανεμογεννήτριες και Υδροηλεκτρικά Τα θέλουμε στην Ευρυτανία; - Sat, 12 Apr 2014 17:01:00 +0300
Με επιτυχία στέφθηκε η Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 6 Απριλίου 2014 στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου και είχε ως θέμα της την εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ.

Η παρουσία του κόσμου ήταν ικανοποιητική και όπως εξελίχθηκαν οι εργασίες της Ημερίδας υπήρξε υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών για το μείζον αυτό θέμα.Στην αρχή μίλησε o κ. Τάσος Κεφαλάς, Hλεκτρολόγος Μηχανικός,  μέλος Κίνησης Πολιτών Βοιωτίας με θέμα «Eνεργειακός  Σχεδιασμός και Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΒΑΠΕ)».
Μίλησε από τη δική του εμπειρία πως όταν επιλέχτηκε ο τόπος του για να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες όλοι αισθάνθηκαν τιμή, χαρά και υπερηφάνεια που θα συνεισέφεραν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και στη μείωση του λιγνίτη.
Τα αποτελέσματα ωστόσο είναι διαφορετικά. Είδαν το τόπο τους να υποβαθμίζεται και ο κ. Κεφαλάς κατέδειξε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από το 2004 έως σήμερα οι ΑΠΕ έδειξαν αύξηση 750% σε ισχύ (από 520 στα 4.400 MW), ενώ οι θερμικές μονάδες παρέμειναν σταθερές (από 9.610 σε 9.640 MW) με το τραγικότερο ότι παρά την μείωση των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, προγραμματίζεται περαιτέρω αύξηση των θερμικών!
Επιπλέον οι στόχοι της Ελλάδας για 20% ηλεκτροπαραγωγή σε ΑΠΕ, έχουν ήδη καλυφθεί αφού τώρα πια έχουν φτάσει το 25,8%. Επιπλέον η συνολική ισχύς που υπάρχει στην Ελλάδα (μαζί με τα ΑΠΕ) είναι 17.050 MW, τη στιγμή που η αιχμή φορτίου για το 2012, ήταν 10.373 MW, καταδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει λογικός εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός.

Ο κ. Σταμάτης Στεφανάκος, Aναλυτής Πληροφ. Συστημάτων, μέλος της Πρωτοβουλίας για τη ΜΗ Ιδιωτικοποίηση του Νερού στην Ελλάδα (savegreekwater) με θέμα «Κάτι τρέχει με το νερό... Ενημέρωσε- Ενημέρωσε-Δράσε τώρα!» ανέλυσε τις προσπάθειες κάποιων μεγάλων εταιριών να ιδιωποιηθούν τα νερά για όφελος τους για δεκαετίες, κάνοντας το νερό ακριβότερο για τους πολίτες, καθώς και τα κινήματα πολιτών ενάντια σε αυτή τη μεθόδευση.
 Ο κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος, Kαθηγητής τμ. Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος ΤΕΙ Στ. Ελλάδας ανέπτυξε το θέμα: «Ευρυτανία: ένας τόπος ιδανικός για ανάπτυξη οικολογικών περιοχών», όπου έδειξε με στοιχεία ότι στην Ευρυτανία μπορεί να έρθει υγιής ανάπτυξη χρησιμοποιώντας το φυσικό της κεφάλαιο και όχι καταστρέφοντάς το.
Η κ. Μαργαρίτα Καρλαύτη, Oικονομολόγος, μέλος της Διοικ. Επιτρ. Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας Λακωνίας με θέμα «Κινήματα αντι- ΒΑΠΕ στην Ελλάδα. Η περίπτωση της Λακωνίας» μετέφερε τη προσωπική της εμπειρία για το ότι στη Λακωνία, όπου εγκαταστάθηκαν τελικά ανεμογεννήτριες, όλοι οι εργολάβοι και οι έμποροι δομικών υλικών περίμεναν την ανάπτυξη με τα έργα. Οι μεγάλες εταιρίες χρησιμοποίησαν όμως δικά τους εργοτάξια, εργατικό προσωπικό από αλλού, απευθείας κεντρική προμήθεια υλικών, με αποτέλεσμα η τοπική οικονομία να μην κερδίσει τίποτα, και αντίθετα, να έχει πλέον σοβαρό πρόβλημα ο τουρισμός της, μετά τις εικόνες καταστροφής που έγιναν σε μεγάλο μέρος της Μάνης.
Η κ. Βασιλική Λάππα, Eκπαιδευτικός, μέλος της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού περιβάλλοντος με το θέμα « Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, η αντίστασή μας στη καταστροφή» έκανε μία ανασκόπηση στο τι έγινε, στο τι έκαναν Φορείς και Πρόσωπα της Ευρυτανίας, αλλά και στην ελπίδα μας για νίκη, όταν ενωθούμε.
 Ο κ. Ευθύμιος Φλώρος, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Κρικελλιωτών «Ο Άγιος Νικόλαος» με το θέμα «Σύλλογοι και Φορείς που λένε ΟΧΙ» έδειξε την ολοένα και συνεχώς αυξανόμενη αντίθετη θέση που παίρνει ο κοινωνικός ιστός της Ευρυτανίας σε μία προσπάθεια καταστροφής του περιβάλλοντος της.
Η κ. Τραχανά Ροδόπη από τη Κίνηση Πολιτών Σκύρου, που κατάφεραν μέχρι στιγμής να αποτρέψουν την εγκατάσταση ΒΑΠΕ στο νησί τους, ανέφερε ότι για τη νίκη είναι καθοριστικής σημασίας ο Δήμος να είναι στο πλευρό αυτής της προσπάθειας, καθώς και να ενεργοποιηθούν μαζικά οι Πολίτες και οι Φορείς.
Μετά την απάντηση στα ερωτήματα του κοινού, έγινε Τοποθέτηση - Δήλωση Θέσης από Κόμματα, Υποψηφίους, Πολίτες που ήθελαν να εκφράσουν την άποψή τους.
Αποτέλεσμα αυτής της Ημερίδας ήταν η Δημιουργία  της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, από εκπροσώπους Φορέων Συλλόγων και ενεργούς πολίτες, που θα παίξει τον κύριο ρόλο στη συνέχεια της προσπάθειας.
Μετά από κομματικές παρεμβάσεις αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο - Με νέα απόφαση Γεωργιάδη - Fri, 11 Apr 2014 15:48:00 +0300
Ούτε δύο μήνες δεν πέρασαν από τον ορισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου και ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις  Γεωργιάδης με νέα απόφαση του αντικαθιστά τα μέλη του ΔΣ.
Όπως όλα δείχνουν, προκάλεσε αντιδράσεις η πρώτη απόφαση του Υπουργού να ορίσει τα συγκεκριμένα άτομα, με αποτέλεσμα πολλοί να θέλουν να γίνει άμεσα η αντικατάστασή τους και να οριστούν νέα «κομματικά» πρόσωπα.


Με συνοπτικές διαδικασίες ο Υπουργός αναίρεσε την υπ’ αριθμ. πρωτ. ΔΥ1δ/Γ.Π.4968/10-2-2014 απόφασή του και με νέα απόφαση που υπογράφτηκε στις 27/3/2014 όρισε τα νέα μέλη που απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο, τα οποία έχουν αποδεχτεί τις θέσεις τους και ήδη έχει δημοσιευθεί η απόφαση και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Το νέο ΔΣ είναι πενταμελές, με τα αναπληρωματικά μέλη, ενώ τα μέλη που εκπροσωπούν τις Υπηρεσίες του Νοσοκομείου δεν αντικαταστάθηκαν. Τα νέα μέλη είναι:
α. Τσεκούρα Ελένη του Ηλία, Πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Διοικήτρια του Γ.Ν. Καρπενησίου, ως Πρόεδρος, ως είχε.
β. Λαθύρης Κωνσταντίνος, Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος ΝΟΔΕ Ευρυτανίας, με αναπληρωτή του τον Καμαρέτσο Νικόλαο, ελεύθερο επαγγελματία. Στις θέσεις αυτές προηγουμένως ήταν ο Κλεομμένης Λάππας και η Σπυριδούλα Σβερώνη αντίστοιχα.
γ. Αρμάγος Χρήστος, εκπαιδευτικός, με αναπληρωτή του τον Διαμαντή Ιωάννη. Στις αντίστοιχες θέσεις ήταν η Μαρία Πάζιου και ο Ιωάννης Μαντζιούτας.
δ. Αθανασιούλας Βασίλειος του Λάμπρου, Συντονιστής Διευθυντής Αναισθησιολογικού Τμήματος, ως εκπρόσωπος των ιατρών και ειδικευομένων ιατρών που υπηρετούν στο Νοσοκομείο, με αναπληρωτή του τον Παπαδημητρίου Δημήτριο του Κωνσταντίνου, Επιμελητής Α΄ Καρδιολογίας, που υπηρετούν αμφότεροι στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, ως είχε.
ε. Αρμάγος Παναγιώτης του Γεωργίου, Υπάλληλος του κλάδου ΤΕ Νοσηλευτών, ως εκπρόσωπος του λοιπού πλην ιατρών Ε.Σ.Υ. προσωπικού του Νοσοκομείου, με αναπληρωτή του τον Γενιτσαρόπουλο Κωνσταντίνο του Ιωάννη, Υπάλληλο του κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, που υπηρετούν αμφότεροι στο Γ.Ν. Καρπενησίου, ως είχε
Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου ορίστηκε από τον Υπουργό ο κ. Χρήστος Αρμάγος στη θέση της κ. Μαρίας Πάζιου.
Όπως ίσχυε και πριν έτσι και τώρα η θητεία των ανωτέρω διοριζομένων θα είναι διετής. ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Να μην εγκατασταθούν αιολικά στην Ευρυτανία - Fri, 11 Apr 2014 15:45:00 +0300
Να απαγορευθεί η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων και των ιδιωτικών υδροηλεκτρικών σταθμών στην Ευρυτανία, όπως άλλωστε απαιτούν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης και Ν. Μωραΐτης.


Χαρακτηριστικά στην Ερώτηση σημειώνουν:
“Θύελλα διαμαρτυριών έχει ξεσηκώσει η χορήγηση αδειών στην «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ» για την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας στις βουνοκορφές της Ανατολικής Ευρυτανίας και Δυτικής Φθιώτιδας. Συγκεκριμένα προβλέπεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις θέσεις Καστρί - Κοκκάλια, ισχύος 18,9MW, Καράβι - Αλογοβούνι, ισχύος 23,4 MW και Τύμπανο Τρυπήρι ισχύος 13,5 MW (αποφάσεις 2787/238799/23-12-2013, 228/18048/30-1-2014 και 2552/210065/15-1-2014 αντίστοιχα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας).
Χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματιών της Ενέργειας, ανοίγει επικίνδυνος δρόμος για μαζικές αλλαγές στις χρήσεις γης με σοβαρές αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες και πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής.
Και όλα αυτά όταν από το 2007 έχουν συγκεντρωθεί 7.500 υπογραφές ενάντια στην εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή, όταν πληθώρα μαζικών φορέων, συλλόγων και κοινωνικών οργανώσεων έχουν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους στα παραπάνω επιχειρηματικά σχέδια.
Το γεγονός ότι τα παραπάνω αιολικά πάρκα πρόκειται να εγκατασταθούν σε δασικές εκτάσεις, και μάλιστα εντός του καταφυγίου άγριας ζωής «Κρικέλλου - Σταύλων - Αμπλιανης», υπογραμμίζει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της «ανάπτυξης» που ευαγγελίζεται η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και προωθεί η στρατηγική της ΕΕ. Μια «ανάπτυξη» που θυσιάζει στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας εργατικά δικαιώματα, περιβάλλον και ό,τι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία. Ένα δρόμο ανάπτυξης που προώθησαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΕΕ και οδήγησε στην ερήμωση των χωριών της Ευρυτανίας, στην εγκατάλειψη των δασών, στην εξαφάνιση δασεργατών και εργοστάσιων ξυλείας, στην απαξίωση της κτηνοτροφίας.
Οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων στις ΑΠΕ, που αναφέρονται στην 6η έκθεση της ομάδας δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα, αποδείχνουν ότι οι εξελίξεις στις ΑΠΕ φέρουν τη σφραγίδα της ΕΕ, είναι προϊόν της στρατηγικής για την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας.
Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα την καταστροφή του περιβάλλοντος και την αλλαγή χρήσης γης για την κερδοφορία των εταιρειών, καταδικάζει την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, την παράδοσή της στα χέρια οικονομικών ομίλων. Αποκλειστικά δημόσιος φορέας Ενέργειας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Ενέργεια λαϊκή περιουσία, αυτό επιβάλλει το συμφέρον των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να ανακληθούν οι άδειες για τα αιολικά πάρκα και να εξασφαλιστεί φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στις λαϊκές οικογένειες.
Εδώ θα θέλαμε να συμπληρώσουμε ότι το κράτος αποφάσισε και την κατασκευή Αιολικού στην Επισκοπή, πλησίον της λίμνης Κρεμαστών και για το θέμα αυτό ελάχιστοι έχουν ασχοληθεί. Πρόβλημα επομένως δεν υπάρχει μόνο στην Ανατολική Ευρυτανία αλλά και στην Κεντροδυτική, όπου προβλέπεται να γεμίσουν όλη την οροσειρά των Αγράφων, από την λίμνη μέχρι την Νιάλα με ανεμογεννήτριες.

Translate:
Copyright © 2010-2014 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: