1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
Τηλεόραση:
  1. ΝΕΤ
  2. ΕΤ3
  3. ALPHA
  4. ΣΚΑΙ
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ευρυτανίας   »   Μεγαλο Χωριο    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Μεγαλο Χωριο και εμείς θα το προσθέσουμε.

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΓΡΑΦΩΝ - ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ: "ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ"
Σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης αλλά και ιδιαίτερης ηρεμίας, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 30 Αυγούστου 2014, η τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής Αγράφων από τον Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαο. Στην τελετή, που έλαβε χώρα σε αίθουσα του Λυκείου Κερασοχωρίου, παραβρέθηκαν ο νέος και ο απερχόμενος Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ.κ. Άρης Τασιός και Βασίλης Καραμπάς, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, ο πρώην Βουλευτής Δημοσθένης Τσιαμάκης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, Αικατερίνα Καλαντζή, Β. Φακίτσας, ο Αστυνομικός Δ/ντης Ευρυτανίας Γιάννης Κατσαρός, ο Δ/ντης Δασών Ευρυτανίας κ. Γιάννης Φάκας, οι πρώην Δήμαρχοι Θωμάς Μπόνιας και Γιάννης Σταμάτης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου κ. Β. Κολημένος, Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και πλήθος κόσμου.

Μετά την τελετή της ορκωμοσίας ο Μητροπολίτης ευχήθηκε στον Θοδωρή Μπαμπαλή και εν γένει στην νέα Δημοτική αρχή, κάθε επιτυχία στο πολύ δύσκολο έργο τους, «επιτυχία όμως που μπορεί να έλθει μέσα από την αγαστή συνεργασία όλων», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Ποιμενάρχη «περί διαλυμένου Δήμου που χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να επανιδρυθεί».
  
Ο νέος Δήμαρχος Αγράφων στην ομιλία του αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους τόνισε ότι από την πλευρά του τόσο αυτός όσο και σύμπασα η νέα Δημοτική αρχή, θα κάνουν τα πάντα προκειμένου ο Δήμος να γυρίσει σελίδα και να ξεφύγει από την τραγική κατάσταση που βρίσκεται. Ακόμη ο κ. Μπαμπαλής έκανε λόγο για θεία δίκη, προειδοποιώντας ωστόσο όποιον επιχειρήσει να βλάψει τον Δήμο ότι θα είναι απέναντί του.   

Πολλά τα αρνητικά σχόλια για την παντελή απουσία της απερχόμενης Δημοτικής αρχής, καθότι ούτε ένα μέλος της δεν παραβρέθηκε στην τελετή της ορκωμοσίας. Τέτοιες συμπεριφορές αποδεικνύουν στην πράξη έλλειμμα δημοκρατικής σκέψης και πολιτικού πολιτισμού. Δυστυχώς κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι η δημοκρατία δεν φυλακίζεται και κυρίως ότι την απόφαση ποιος θα κυβερνήσει ένα τόπο, την παίρνει πάντα ο κυρίαρχος λαός. 

Δύσκολο το εγχείρημα του Θοδωρή Μπαμπαλή και των μ ελών του Δημοτικού Συμβουλίου, όχι όμως ακατόρθωτο. Με σύνεση, συνεργασία και πολύ διάθεση μπορεί να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες στον πολυπαθή Δήμο Αγράφων.

Δημοσιεύθηκε στις 30 August 2014 | 7:12 pm


ΕΞΩ ΑΠ΄ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

*Επιστροφή στην πραγματικότητα και στην καθημερινότητά μας. Μετά από λίγες μέρες ξεκούραση είμαστε και πάλι κοντά σας για να σχολιάσουμε την επικαιρότητα αλλά και να πούμε την άποψή μας για σημαντικά ζητήματα που μας αφορούν όλους.
Με την επιστροφή μας να ευχηθούμε στον Νίκο Σουλιώτη και το Δ.Σ Καρπενησίου, που ορκίστηκε προχθές κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του και το ίδιο στον Κώστα Μπακογιάννη που ορκίζεται αύριο στη Λαμία από τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, αλλά και τον Θοδωρή Μπαμπαλή, που έχει την πιο δύσκολη αποστολή, σε ένα Δήμο με μύρια προβλήματα. Ξεκαθαρίζουμε σε όλους ότι θα στηρίξουμε τον αγώνα τους με κάθε τρόπο αρκεί αυτός να γίνεται προς ασκήσουμε σκληρή κρητική για ότι βλάπτει τον τόπο και τους ξωμάχους κατοίκους του. 

*Τέλος τα ψέματα και τα παιχνιδάκια στον Δήμο Αγράφων. Η νεκρά περίοδος έλαβε τέλος και άπαντες πλέον της Δημοτικής Αρχής, θα πρέπει να ενσκήψουν στα προβλήματα του Δήμου γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ο νέος Δήμαρχος, οι 5 Αντιδήμαρχοι και στο σύνολό τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, έχουν μπροστά τους έναν διαλυμένο Δήμο, που θα πρέπει να επαναλειτουργήσει με όποιο κόστος χρειαστεί. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη ούτε φυσικά για εσωτερικές τριβές. Μοναδικός και κυρίαρχος στόχος όλων θα πρέπει να είναι η ανάταση του Δήμου έτσι ώστε να ελπίζουμε ότι τούτος ο λαός, μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες. Δύσκολο το όλο εγχείρημα, όχι όμως ακατόρθωτο…

*Με τα νέα δεδομένα πλέον στον Δήμο Αγράφων, κάποιοι θα πρέπει να προσγειωθούν στην νέα πραγματικότητα, να ξεχάσουν τις παλιές συμπεριφορές και να μάθουν να ζουν διαφορετικά. Θα πρέπει να ξεχαστούν οι περιβόητες «αναθέσεις» των 6.900.00 ευρώ, οι «εντολές» καθαρισμού δρόμων, οι «περίεργες» μετακινήσεις μπιτονιών με πετρέλαιο και τα σούξου – μούξου μεταξύ φίλων και γνωστών. Οι νέοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, θα πρέπει να καταλάβουν καλά ότι δεν υπάρχει περιθώριο για το παραμικρό στραβοπάτημα.

*Τώρα αν με ρωτήσετε τι έγινε με την νέα τετράμηνη καμπάνα που έριξαν στον απερχόμενο Δήμαρχο και γιατί δεν γράφτηκε τίποτε για το θέμα, σας ενημερώνω υπεύθυνα ότι το όλο ζήτημα τόφαγε η μαρμάγκα. Πως όμως γίνετε από την μια να «χάνετε» περιέργως μια τέτοια ποινή και από την άλλη να ποδοπατείτε αρμοδίως ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, χωρίς καμία αντίδραση, είναι στοιχείο άκρως ανησυχητικό. Το λέω αυτό γιατί η νέα τιμωρία του Τάτση έπεσε εδώ και ένα μήνα και επ΄ αυτού από τους αρμοδίους άκρα του τάφου σιωπή. Την ίδια ώρα όμως που η τιμωρία φυλάσσεται σε μέρος σκιερό, για ευνόητους λόγους, η απόφαση ακύρωσης της ένστασης του Μπαμπαλή για μείζονα ζητήματα του Δημοτικού Συμβουλίου, βγήκε στο φως, δημιουργώντας σε πάρα πολλούς προβληματισμό και σκέψεις για το πώς λειτουργεί τελικά η Αυτοδιοίκηση…

*Δεν θα σχολιάσω την νέα προσφυγή του Δημητρόπουλου για ακύρωση των εκλογών στον Δήμο Αγράφων κλπ-κλπ. Αυτό το έκανε ο «μεγάλος», αναδεικνύοντας μάλιστα την είδηση ως έκτακτη και ιδιαιτέρως σοβαρή. Δεν ξέρω κατά πόσο θα πετύχει τον στόχο του για επανάληψη των εκλογών ο κ. Δημητρόπουλος, ξέρω όμως καλά ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφύγει μέχρι νεοτέρας, γκρίνιες και κραδασμούς … Ο νοών νοείτο…   

*Δεν προσήλθε τελικά να ενημερώσει τον νέο δήμαρχο Αγράφων για την κατάσταση του δήμου, ο απερχόμενος Δήμαρχος Δημήτρης Τάτσης, ούτε κάποιος από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Δημοτικής του ομάδας. Άπαντες, εκτός της κ. Κοφίνη, επέλεξαν να κρυφτούν, αποδεικνύοντας εμπράκτως όλα αυτά που σας έλεγα το προηγούμενο διάστημα ότι η Δημοτική αρχή ΤΑΤΣΗ και οι πέριξ αυτού, δεν άφησαν τίποτε όρθιο στον Δήμο. Με συντονισμένες κινήσεις πέτυχαν την πλήρη διάλυση του Δήμου και αν δεν υπήρχε και η νεαρή Δημοτική Σύμβουλος να τους χαλάσει τα σχέδια, τώρα δεν θα υπήρχε ούτε σάλιο στο ταμείο. Είναι κρίμα και κάποιοι θα πρέπει να ντρέπονται για τα «επιτεύγματά» τους.

*Ντροπή και αίσχος αποτελεί για τον Δήμο αλλά και για κάθε αρμόδιο, το γεγονός ότι πολλά χωριά του Δήμου έμειναν κυριολεκτικά χωρίς νερό τις ημέρες του 15Αυγουστου. Αυτό μάλιστα που συνέβη στην Κρέντη, σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ζωντανά χωριά του Δήμου, δεν έχει προηγούμενο. Από τις αρχές του μήνα το συγκεκριμένο χωριό γέμισε από επισκέπτες και κυρίως από ομογενείς μας που αυτό το διάστημα κάθε χρόνο επισκέπτονται την γενέτειρά τους. Αυτές λοιπόν τις μέρες έως και σήμερα στην Κρέντη είπαν το νερό - νεράκι και λύση στο πρόβλημα δεν έδωσε κανένας. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος χαμένος στον κόσμο του, ο Πρόεδρος εκτός σήματος και τα νεύρα των κατοίκων τσατάλια. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει θέμα με το νερό στο χωριό, όμως το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με σωστές και μεθοδικές κινήσεις. Χρειάζεται βούληση και συνεργασία έτσι ώστε να εμπλουτιστεί και να ενισχυθεί η υπάρχουσα πηγή που υδροδοτεί το χωριό. Με ένα καλό Μηχανικό και πολύ ενδιαφέρον όλα μπρούν να γίνουν και μάλιστα πολύ νωρίς.

*Την ανάληψη συλλογικής πρωτοβουλίας, υπό τον τίτλο «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση», με στόχο την απεξάρτησή της από τον «κομματικό εναγκαλισμό» και «με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, εξήγγειλαν 60 δήμαρχοι και μεταξύ αυτών και ο νέος Δήμαρχος Καρπενησίου. Δύσκολο πράγμα η απεξάρτηση από κάθε είδους κομματικές «ουσίες», όμως άμα υπάρχει θέληση όλα γίνονται…

*Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ» που πραγματοποιήθηκε στο Kasmir. Μπράβο στους διοργανωτές και σε όσους στήριξαν την εκδήλωση γιατί τα έσοδα της θα διατεθούν σε ευπαθείς οικογένειες της Ευρυτανίας.

Δημοσιεύθηκε στις 30 August 2014 | 6:15 pm


ΟΙ 10 ΜΙΚΡΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ - Ποιοί οι νέοι Αντιδήμαρχοι σε Καρπενήσι - ΆγραφαΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Με δυνατή και δοκιμασμένη ομάδα ξεκινά τη νέα του θητεία ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης. Ο κ. Σουλιώτης γνωρίζοντας πολύ καλά πως θα πρέπει να συνεχίσει την πολλή καλή δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Καρπενησίου, θα ορίσει σε θέσεις - κλειδιά, άτομα που ξέρουν, γνωρίζουν, έχουν αποδείξει πολλά και το κυριότερο έχουν όρεξη και θέληση να συνεχίσουν να προσφέρουν.
Στις θέσεις που κατείχαν θα παραμείνουν ο Παντελής Χαλκιάς και ο Κλεομένης Λάππας, οι οποίοι θα πάρουν και πάλι το τίτλο του Αντιδημάρχου. Ο μέχρι χθες πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Ντέκας θα έχει πλέον το αξίωμα του Αντιδημάρχου, ενώ η Εύη Κονιαβίτη θα είναι η νέα Αντιδήμαρχος Οικονομικών. Τη θέση του Νίκου Σουλιώτη ως αρμόδιος αντιδήμαρχος της τεχνικής υπηρεσίας θα λάβει ο νεοεκλεγείς Ταξιάρχης Κουτρουμάνος.
Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, θα προταθεί στο σώμα ο γιατρός Γιάννης Πέτρου, ενώ τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου θα αναλάβει η κ. Γιάννα Χορμόβα, θέση που κατείχε ο Άρης Τασιός, ο νυν Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας.
 
ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ
Στο Δήμο Αγράφων τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και οι αντιδήμαρχοι που θα επιλεγούν από το Δήμαρχο κ. Θεόδωρο Μπαμπαλή θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά και σοβαρά ζητήματα μέχρι να μπει μια σειρά στον πολυπαθή Δήμο.
Οι παλιοί αντιδήμαρχοι που θα αναλάβουν εκ νέου καθήκοντα είναι η Βάσω Φεγγούλη και ο Θύμιος Μιχόπουλος. Η κ. Φεγγούλη θα είναι αντιδήμαρχος Παιδείας & Πολιτισμού, ενώ ο κ. Μιχόπουλος θα είναι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Έργων. Αντιδήμαρχος Οικονομικών θα οριστεί ο κ. Κώστας Τάκης ενώ το τίτλο των αντιδημάρχων θα λάβουν και οι δυο στενοί συνεργάτες του κ. Μπαμπαλή, οι οποίοι ήταν στο πλευρό του από την προηγούμενη θητεία και αυτοί είναι ο Θεόδωρος Τσιάμης και ο Θεόδωρος Κατσιάδας. Για Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγράφων θα προταθεί ο ιατρός Γεώργιος Τόλης και Αντιπρόεδρος ο κ. Βαγγέλης Κατσιφός.

Δημοσιεύθηκε στις 30 August 2014 | 6:13 pm


Σουλι(ώτικος) όρκος για το Δήμο Καρπενησίου

Όρκο τιμής ότι θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου του και νέου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος, Κώστα Μπακογιάννη, έδωσε ενώπιον Θεού και ανθρώπων ο Νίκος Σουλιώτης, κατά την διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής αρχής Καρπενησίου. Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, που ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος και έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο της ευρυτανικής πρωτεύουσας, πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης αλλά και ενθουσιασμού. Στην τελετή παρευρέθηκαν, ο απερχόμενος Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αγράφων Θεόδωρος Μπαμπαλής, ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Άρης Τασιός ,ο απερχόμενος  Βασίλης Καραμπάς, ο ευρυτάνας Βουλευτής Ευρυτανίας Θανάσης Μπούρας, σύσσωμη η νέα δημοτική ομάδα και πλήθος πολιτών.


Ανήμερα της Παναγίας της Προυσιώτισσας πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, η ορκωμοσία της νέας δημοτικής Αρχής Καρπενησίου που πρόκυψε από τις εκλογές του περασμένου Μάη και αναλαμβάνει καθήκοντα από 1ης Σεπτέμβρη.
Σημαδιακή ημέρα της ορκωμοσίας, καθώς πριν 4 χρόνια ακριβώς την ίδια μέρα ο Κώστας Μπακογιάννης είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για Δήμαρχος Καρπενησίου, και τώρα παρέδωσε τη σκυτάλη στο νέο Δήμαρχο Νίκο Σουλιώτη. 
Σε άκρως φορτισμένη ατμόσφαιρα έγινε η ορκωμοσία με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου, ενώ συγκινητικές ήταν οι ομιλίες τόσο του Νίκου Σουλιώτη, όσο και του Κώστα Μπακογιάννη.
Στην ορκωμοσία παραβρέθηκαν οι εκλεγμένοι αιρετοί, οι συνεργάτες του Νίκου Σουλιώτη, συγγενείς, φίλοι και δημότες.
Στην ομιλία του ο κ. Σουλιώτης αναφέρθηκε στα εξής:
Στέκομαι εδώ μπροστά σας, μετά από 4 χρονιά, με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια όρεξη για δουλειά, γιατί  πιστέψτε με, σε αυτό που ξεκινήσαμε δεν υπάρχει τέλος και νέα αρχή, υπάρχει η συνέχεια. Μία συνέχεια για το καλό αυτού του τόπου, που τον βλέπουμε να αλλάζει, να αναπτύσσεται, να ομορφαίνει μέρα με τη μέρα. Που θα βάλουμε τα δυνατά μας να τον πάμε ακόμη πιο μπροστά.
Η ομάδα μας, ενισχυμένη πιο έμπειρη και ανανεωμένη, με σημαντικό έργο στις πλάτες της, είναι έτοιμη να συνεχίσει τη δουλειά της.
Και θέλω σήμερα από αυτό εδώ το βήμα, να δεσμευτώ για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους δημότες. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, τη συνεργασία, την ειλικρίνεια. Αρχές που μας διέπουν όλα αυτά τα χρόνια, αρχές που οι Δημότες αναγνώρισαν με την ψήφο τους, τιμώντας μας με την εμπιστοσύνη τους από την πρώτη Κυριακή , με ποσοστό πάνω από 60%.
Στα χρόνια που πέρασαν, ο Κώστας Μπακογιάννης μου εμπιστεύτηκε την θέση του αντιδημάρχου. Λειτουργώντας πάντα ως ομάδα, με άριστη συνεργασία και συνεννόηση πετύχαμε πολλά:
Ο Καλλικράτης αποτέλεσε μία μεγάλη πρόκληση για εμάς.
Καταφέραμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Θέσαμε γερά θεμέλια και τώρα ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε το μέλλον.
Καταφέραμε ο Δήμος μας να παραμείνει οικονομικά αυτοδύναμος, σε μία εποχή εχθρική για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό μας δίνει σήμερα τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια και να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας.
Καταφέραμε, την ίδια αυτή εποχή, να καταστήσουμε τον Δήμο Καρπενησίου, Δήμο πρότυπο, για όλη την Ελλάδα, και πρώτο σε απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων. Και με τον Κώστα Μπακογιάννη στο τιμόνι της Περιφέρειας, νομίζω ότι δικαιούμαστε, φίλε Κώστα, να ελπίζουμε πως θα διατηρήσουμε αυτή την πρωτιά και για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Καταφέραμε να σχεδιάσουμε, να ξεκινήσουμε και να ολοκληρώσουμε σημαντικά έργα υποδομής. Έργα πνοής για τον τόπο μας, που θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε, καταρτίζοντας το τεχνικό πρόγραμμα σε απόλυτη συνεννόηση με τους δημότες.
Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,
Αυτά τα 4 χρόνια, και το λέω με απόλυτη συναίσθηση, ήμασταν κοντά στο δημότη και θέλω να πιστεύω ότι λύναμε προβλήματα χωρίς να δημιουργούμε νέα. Αυτό θα κάνουμε και από εδώ και πέρα.
Και το έργο βέβαια δε σταμάτησε και δε θα σταματήσει στα αυτονόητα.
Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα  στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.
Θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα Δήμο ανοιχτό και εξωστρεφή.
Θα συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση στον πολιτισμό.
Προφανώς δεν τα κάναμε όλα τέλεια. Προφανώς κάναμε και θα ξανακάνουμε λάθη. Σας εγγυώμαι όμως ότι αυτό που δεν διαπραγματευόμαστε είναι η συνεχής προσπάθεια και η σκληρή δουλειά.
Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια δουλειάς στο Δήμο Καρπενησίου, αλλά και ύστερα από μία καλή προεκλογική περίοδο, θα ήθελα να ευχαριστήσω πρώτα απ’ όλα τον κάθε φίλο και την κάθε φίλη ξεχωριστά για τον κοινό αγώνα που δώσαμε.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα μέλη της ομάδας μας που δεν εκλέχθηκαν, και να τους πω ότι για εμένα πάντα θα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της.
Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ και να καλωσορίσω στο Δημοτικό Συμβούλιο τα μέλη των υπόλοιπων συνδυασμών με την ευχή να έχουμε μία γόνιμη και δημιουργική συνεργασία.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους στενούς μου συνεργάτες. Τα εκλεγμένα μέλη αυτής της ομάδας που είμαι σίγουρος, ότι από όποια θέση και αν βρεθούν, θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Γιατί η δυναμική αυτής της ομάδας πηγάζει από τους ανθρώπους της και οι άνθρωποι αυτοί θα είναι εδώ, ακούραστοι εργάτες της τοπικής αυτοδιοίκησης, με ανοιχτές πόρτες, έτοιμοι να ακούσουν, να δώσουν λύσεις, να δημιουργήσουν.
Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,
3είναι οι βασικές αρχές μας για την επόμενη πενταετία :
 Συνεργασία – Σκληρή δουλειά - Όραμα
•Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Η στενή συνεργασία με τους υπαλλήλους του Δήμου μας. Μιλάω για τους ανθρώπους που βάζουν πλάτη και που σε αυτές τις δύσκολες εποχές δουλεύουν σκληρά, με συνέπεια και επαγγελματισμό.
Η στενή συνεργασία με τους εκπροσώπους της κοινωνίας. Με τους τοπικούς εκπροσώπους, με τους συλλόγους με τους φορείς του τόπου μας. Είμαστε μία μικρή κοινωνία, γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας. Ας γίνουμε όλοι ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες.
Η συνεργασία με την αντιπολίτευση. Η κριτική είναι ζητούμενο. Θέλουμε ωστόσο να είναι εποικοδομητική, ουσιαστική και τεκμηριωμένη.
•Η ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
Δουλειά που θα αντισταθμίζει τους μειωμένους πόρους. Που θα χτίζει και δε θα γκρεμίζει. Που θα ενώνει και δε θα διχάζει. Που θα ιεραρχεί τις ανάγκες και θα διεκδικεί τις λύσεις. Δουλειά δημιουργική και ανιδιοτελής.
•ΟΡΑΜΑ
Όραμα για τον Δήμο Καρπενησίου του αύριο. Με σαφείς και ρεαλιστικούς στόχους. Γιατί έχουμε το δικαίωμα να ονειρευόμαστε και την υποχρέωση να μην ονειροβατούμε. Γιατί μπορούμε να κάνουμε τις ιδέες μας πράξη.
Φίλες και Φίλοι,
Ήρθα σ’ αυτή την πόλη πριν από 24 χρόνια, σε ηλικία 25 χρονών, νέος μηχανικός τότε, γεμάτος όνειρα, γεμάτος διάθεση για δημιουργία. Ήθελα να κάνω πράγματα, ήθελα να προκόψω, ήθελα ένα καλύτερο αύριο.
Από τότε μέχρι σήμερα, συνάντησα και γνώρισα πολλούς ανθρώπους, συνδημότες μας κυρίως.
Μέσα από την επαγγελματική μου πορεία έμαθα ότι μέσα από την σκληρή δουλειά έρχεται το αποτέλεσμα, μέσα από την προσπάθεια, η αναγνώριση και μέσα από την ομαδική δουλειά, η επιτυχία.
Σ’ αυτό τον τόπο φίλες και φίλοι χρωστάω πολλά.
Χρωστάω πολλά, και σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που μου δώσατε την ευκαιρία να ανταποδώσω.
Θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες σας. Θα βάλω τα δυνατά μου. Κι εγώ και η ομάδα μας, για έναν ανοιχτό Δήμο για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις. Με ευθύτητα, με ειλικρίνεια, με αίσθημα ευθύνης θα πορευθούμε τα επόμενα πέντε χρόνια.
Τώρα όμως ήρθε η ώρα της δουλειάς. Ήρθε ή ώρα να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε πριν 4 χρόνια, με την προσδοκία ότι και μετά από 5 χρόνια θα μπορούμε να σας κοιτάζουμε στα μάτια, έχοντας κάνει το καλύτερο, το περισσότερο, το παραπάνω.
Και επειδή η συνέχεια, έχει πάντα και μία αρχή, θα ήθελα να καλέσω εδώ μαζί μου τον Κώστα Μπακογιάννη τον 1ο δήμαρχο του Καλικρατικού Δήμου Καρπενησίου, τον δήμαρχο που σημάδεψε με την θητεία του την πορεία αυτού του τόπου, τον νέο περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, τον δικό μας άνθρωπο που αποτελεί ελπίδα και στήριγμα για τον τόπο μας .

Δημοσιεύθηκε στις 30 August 2014 | 6:05 pm


ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

 

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας. 

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου παιδείας, μπορείτε να αναζητήσετε τους εισακτέους.
Δημοσιεύθηκε στις 28 August 2014 | 11:56 pm


Στο αντάμωμα της ομογένειας Με επιτυχία η εκδήλωση από τον Σύλλογο Αγίου Γεωργίου

Για ακόμη μια χρονιά φίλοι και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου, ανταμώθηκαν στο ομώνυμο χωριό για να διασκεδάσουν και να γλεντήσουν μια μέρα μετά την γιορτή της Παναγίας, αποδεικνύοντας πως η αγάπη για τη γενέθλια γη είναι μεγάλη και παρά τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, αντί να σβήνει μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.

Και φέτος, όπως κάθε χρόνο, στις 16 Αυγούστου 2014 και στον λεγόμενο εξώστη με θέα την λίμνη Κρεμαστών και την φωταγωγημένη Γέφυρα της Επισκοπής, παραβρέθηκε ο ψυχή του Συλλόγου, ο Καθηγητής Γιώργος Καραντζούνης, ένας άνθρωπος, που έχει προσφέρει σημαντικό πολιτισμικό έργο στην τοπική κοινωνία, και το Διοικητικό Συμβούλιο, διοργάνωσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την καλοκαιριάτικη αυτή εκδήλωση, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Το Αυγουστιάτικο αυτό γιορτάσι ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Γ. Καρατζούνη προς τους παρευρισκόμενους και η σημαντική αναφορά του στην γιορτή της Μεγαλόχαρης αλλά και στον Άγιο

Κοσμά τον Αιτωλό, του οποίου φέτος γιορτάζουμε τα 300 χρόνια από την γέννησή του. Είναι σπάνιο στις μέρες μας, εκπρόσωποι των Συλλόγων να δίνουν τέτοιο εκκλησιαστικό τόνο στις εκδηλώσεις των και για το λόγο αυτό αξίζουν πολλά μπράβο στον σπουδαίο αυτό Ευρυτάνα.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Σουλιώτης ο οποίος καλωσόρισε τον κόσμο και τους ευχήθηκε καλή διασκέδαση και ακολούθησε γλέντι του παλιού καλού καιρού με τους νέους να κερδίζουν το χειροκρότημα.
Αξιοσημείωτο της βραδιάς το γεγονός ότι η κρατική ραδιοφωνία εκείνο το βράδυ έκανε ξεχωριστό αφιέρωμα στην εκδήλωση, βγάζοντας στον αέρα σε εκπομπή της ΝΕΡΙΤ, δηλώσεις ομογενών, που παραβρέθηκαν στην ωραία αυτή γιορτή.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατ. Φραγκίστας Κώστας Κουτσούμπας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ευρυτάνων Ναυπάκτου Χαρίλαος Χρήστου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων Συλλόγων. ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 28 August 2014 | 11:07 pm


Αυγουστιάτικες εκδηλώσεις και δράσεις από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Δομνίστας Ευρυτανίας

Το Σάββατο 9 Αυγούστου, οι NόVAN theatre group, στα πλαίσια των Γιορτών Δάσους του Δήμου Καρπενησίου – KΑΡΠΕΝisland-  ταξίδεψαν στη Δομνίστα και χάρισαν μια μαγική θεατρική βραδιά  με το κωμικό δράμα «Εις τους πέντε δρόμους», στον ιδανικό χώρο του αμφιθεάτρου του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης, που κυριολεκτικά ασφυκτιούσε από το πολυπληθές κοινό της Δομνίστας.
Η 11μελής θεσσαλονικιώτικη θεατρική ομάδα παρουσίασε μια μουσική παράσταση πρόζας και ρεμπέτικης μουσικής, βασισμένη κυρίως στο σωματικό θέατρο, τον αυτοσχεδιασμό, το θεατρικό τραγούδι και τη συλλογική δημιουργική έκφραση.
Το  λιτό κι έξυπνο σκηνικό, το χορευτικό κέντρο του λαϊκού επιχειρηματία Θανάση Μελέκογλου φιλοξένησε σκηνές ασπρόμαυρης ταινίας, ρεμπέτικες πενιές και ξακουστά σμυρναίικα από τις φωνές του Άγγελου Μπουρνά και του Πάνου Χαραλαμπίδη μα και όλων των ηθοποιών. Το κωμικό μα και δακρύβρεχτο συνάμα ταξίδι ξεκίνησε με τη γνωριμία του τίμιου λουστράκου Ασημάκη Ιορδάνογλου με το λαϊκό επιχειρηματία Θανάση Μελέκογλου, ξυπνώντας μνήμες και αποκαλύπτοντας μυστικά…
Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συντελεστές και συγκεκριμένα στους παραπάνω μουσικούς, στους ηθοποιούς: Γαβριηλίδου Μάγδα, Ταπλίδη Νίκο, Παπαγιαννάκη Μαρία, Μαλιάρα Πέτρο, Νανούδη Ελένη, Δερνίκα Γεώργιο και Κατσιρέλου Ζωή, στους βοηθούς Gilles Prag και Νταίζυ Σερδάρη και ασφαλώς στην κειμενογράφο και σκηνοθέτιδα του έργου Λένα Πετροπούλου.
Στην  πλατεία της Δομνίστας,  και κάτω από το φως του ολόγιομου φεγγαριού, την Κυριακή 10 του Αυγούστου, οι Δομνιστιάνοι διασκέδασαν με έναν ιδιαίτερα ξεχωριστό τρόπο. Όλοι μαζί, τραγούδησαν με μόνο όργανο το μαντολίνο και χωρίς άλλα όργανα και μικρόφωνα, όμορφα και γνωστά ελληνικά τραγούδια, δημιουργώντας μια μεγάλη κεφάτη παρέα με άτομα από όλες τις ηλικίες. Η ιδέα του Συλλόγου άρεσε και θα επαναληφθεί μετά το Δεκαπενταύγουστο.

Μουσική Βραδιά_Δημ. Αργυρίου
Ένα γλέντι – σωστό πανηγύρι, που χρόνια είχε να ζήσει η Δομνίστα, βούλιαξε κυριολεκτικά την πλατεία του χωριού, στις 13 Αυγούστου. Όλο το χωριό διασκέδασε και χόρεψε με την καταπληκτική μουσική ομάδα του Δημήτρη Αργυρίου.
Στα πλαίσια των Γιορτών Δάσους 2014, ο Δήμος Καρπενησίου επιφύλαξε για το Δομνιστιάνικο κοινό μια αξέχαστη βραδιά. Με τραγούδια από όλο το ελληνικό ρεπερτόριο, ο Δημήτρης Αργυρίου με τα τραγούδια και την κιθάρα του, η Κατερίνα Κοτρωνιά (τραγούδι), ο Γιάννης Κυριαζής με το μπουζούκι του και ο Μαρίνος Μαρίνου στα πλήκτρα, ξεσήκωσαν τους «πάντες». Σε πολλές «ζυγιές» ο χορός και  σε αλυσίδες χορού που διέτρεχαν όλο το κέντρο και τις αυλές του χωριού, μέχρι τις 3 το πρωί.
Οι ποιοτικές τους φωνές, η αμεσότητά τους με το κοινό και η δεκτικότητά τους να ικανοποιούν τις «παραγγελιές»  του κοινού, αλλά και την επιθυμία ορισμένων  «αηδονιών» της Δομνίστας (Μπάμπης Σιακαβέλλας και Νικολέττα Κοκοσιούλη) να εκφραστούν με τις ταλαντούχες φωνές τους καθώς επίσης, και η γενναιοδωρία τους στο χρόνο του προγράμματος, έκαναν το κοινό να «ξεφαντώνει» αμείωτα ως τις 3 και μισή το πρωί, αφήνοντας σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις και τη μεγάλη επιθυμία επανάληψης, σύντομα, της αξέχαστης βραδιάς. 
Γιορτή λήξης
Παιδαγωγικού Εργαστηρίου

Από τις 01.08.2014, καθημερινά, πάνω από 50 παιδάκια ηλικίας 2,5 ως 13 ετών, ακόμη και ένα ενός έτους!, περνούσαν τα πρωινά τους απασχολούμενα με χειροτεχνίες, κατασκευές, επιτραπέζια και παραδοσιακά παιχνίδια, παραμύθι και δραματοποίηση. Έτσι, στις 13 Αυγούστου το απόγευμα, στην πλατεία του χωριού, στήθηκε το θεατράκι, με σκηνικό που επιμελήθηκαν τα ίδια τα παιδιά του Εργαστηρίου με την ταλαντούχα Πέρσα Μπουζιάνα. Εκεί,  παρουσιάστηκαν σε έκθεση τα χειροτεχνήματά τους και τρία θεατρικά δρώμενα. Οι λιλιπούτειοι ηθοποιοί, πέρα από κάθε επιείκεια ήταν εξαιρετικοί σε ερμηνεία και εμφάνιση, όπως και η Κωνσταντίνα Σιακαβέλλα με τη γλαφυρή αφήγησή της!
Η παράσταση ξεκίνησε με το γλυκό παραμύθι το Σελ Σιλβερστάιν «Το δέντρο που έδινε» σε παντομίμα των μικρούληδων Χρήστου Κάππα και Ελένης Αντωνίου (5 και 6 ετών αντίστοιχα), που υποδύθηκαν τον άνθρωπο σε όλα τα ηλικιακά του στάδια και της Φωτεινής Σαμιώτη στο ρόλο του δέντρου της ζωής, της ατέλειωτης και άπειρης αγάπης. Και οι τρεις συγκίνησαν και μύησαν το κοινό στη συγκλονιστική  έννοια του «να δίνεις χωρίς όρια», στην ανιδιοτελή προσφορά, στην αέναη αγάπη.
Συνεχίζοντας, η σοφή κουκουβάγια, τα ζαρκάδια, η πονηρή αλεπού, ο λαγός και τα’ αγριολούλουδα, κουβεντιάζοντας με τα έλατα και τη βελανιδιά, μας  μετέφεραν στο σκηνικό του δάσους και μας δίδαξαν με τα λόγια και τα τραγούδια τους την αξία του δάσους, αλλά και πόσο κινδυνεύει το δάσος από την απερισκεψία των ανθρώπων. «Τα καρδιοχτύπια του δάσους» όχι μόνο συμμερίστηκαν ο δασοφύλακας και οι πυροσβέστες, που με την άμεση παρέμβασή τους φρόντισαν να σωθεί το δάσος, αλλά πρότειναν και λύσεις στο πρόβλημα με σημαντικότερη αυτή της αναδάσωσης, που αμέσως έκαναν πράξη επί σκηνής, σε ρυθμό hip hop… Στα «καρδιοχτύπια του δάσους», που έγραψε η Μάρω, συμμετείχαν αλφαβητικά οι: Αργυρίου Λυδία, Βερεντζή Κάτια, Γιούλη Ζέτα, Μακράκης Άγγελος, Μαργιόλης Γιώργος, Νταλιάνη Ιωάννα, Πανάγος Θάνος και Νάνσυ, Περλεπέ Ελεονώρα και Πέτρος, Πιστιόλη Αλίνα και Δημήτρης, Ροκίδη Θάλεια και Ναυσικά, Σαμιώτη Κωνσταντίνα και Φωτεινή, Σεϊντή Σοφία, Σιακαβέλα Άννα και Ιωάννα, Σιακαβέλας Γιώργος, Σιακαβέλλα Αρετή και Σπύρος, Σταθονίκου Αγγελική, Στραβομύτη Βάσια και Φιλίνδρα Αναστασία.
Όμως, ο άρρηκτος δεσμός αγάπης του ανθρώπου με το δάσος, αλλά και η τάση του ανθρώπου να το καταστρέφει, καθώς και η αυτοκαταστροφή του, η τιμωρία, που επιστρέφει η φύση στον άνθρωπο, έρχονται ως  τις μέρες μας, από την αρχαιοελληνική εποχή. Αυτά διδάχτηκε το Δομνιστιάνικο κοινό μέσα από τον πάντα επίκαιρο και διαχρονικό μύθο του άπληστου και ασεβή Ερισύχθονα και των Αμαδρυάδων, που διασκευάστηκε για τις ηλικίες των μικρών ηθοποιών από τη νηπιαγωγό Σοφία Κοκκότου – Βεργώνη. Ο Ερισύχθων διαπράττοντας «ύβρη», αφού προσπάθησε να καταστρέψει το ιερό δάσος της θεάς Δήμητρας, τιμωρήθηκε σε ακατάσχετη Πείνα, «τρώγωντας» τελικά και τον ίδιο τον εαυτό του. Τις ψυχές τψν δέντρων του δάσους, Αμαδρυάδες υποδύθηκαν οι: Αγγελή Μαίρη, Αδάμη Γεωργία και Σπυριδούλα, Σαμιώτη Φωτεινή και Φιλίνδρα Ιριδένια. Στο ρόλο της ιέρειας Νικίππης η Δανάη Πορτοκαλάκη, που μεταμορφώθηκε στη συνέχεια σε θεά Δήμητρα – Βασιλική Δαραβέλια. Βασιλιάς Εισύχθων, ο Λάμπρος Μακράκης και δούλοι-σύντροφοί του, οι Άγγελος Μακράκης, Θανάσης και Σωκράτης Παναγοδήμος και Γιώργος Σιακαβέλας. Στο ρόλο της Πείνας ο Αντώνης Δαραβέλιας. Με τις σκηνοθετικές τους πινελιές βοήθησαν πολύ η δασκάλα Νεκταρία Σύρρου και ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Πορτοκαλάκης. Η εμφάνιση και η ερμηνεία των παιδιών, συνοδευμένη με  επιβλητική αρχαιοελληνική μουσική, ήταν καταπληκτική και δικαιολογημένα και η τρίτη ομάδα καταχειροκροτήθηκε από όλους.
Η εκδήλωση έκλεισε με τις «αλευρομαχίες», στις οποίες ο νικητής Άγγελος Μακράκης πήρε ως έπαθλο μια ξύλινη προσομοίωση του Δημοτικού Σχολείου Δομνίστας. Στα παιδιά του Εργαστηρίου μοιράστηκαν ενθύμια από το Σύλλογο, χειροποίητα κοσμήματα από χαρτί, που κατασκεύασε στο Εργαστήρι η κ. Λαμπρινή συζ. Αθανασίου Σταμάτη. Δώρα οδοντιατρικής φροντίδας για παιδιά προσφέρθηκαν στα παιδιά από  την εταιρεία «Σύγχρονη Οδοντιατρική ΕΠΕ» του οδοντιάτρου και Δημ. Συμβούλου Δ. Καρπενησίου Dr Κώστα Γ. Λιάπη.
Τουρνουά ping pong
Με τη συμμετοχή πολλών και ικανών παικτών πραγματοποιήθηκε στη Δομνίστα το 2ο τουρνουά ping pong στη Δομνίστα. Με ολοκαίνουργο και σύγχρονο επαγγελματικό «τραπέζι» ping pong, προσφορά του Δ. Καρπενησίου, στα πλαίσια της επάνδρωσης του Ψυχαγωγικού Κέντρου της Δομνίστας, στο ανακαινισμένο πλέον, Δημοτικό Σχολείο της, διεξήχθησαν οι αγώνες του τουρνουά. Ο μεγάλος τελικός διεξήχθη στις 15 Αυγούστου,  το απόγευμα, μεταξύ του περσινού νικητή Θάνου Γ. Καρέτσου και του Ευθύμη Δ. Κωστή και νικητής αναδείχθηκε ο Ευθύμης Κωστής.

Δημοσιεύθηκε στις 28 August 2014 | 11:04 pm


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ


Δημοσιεύθηκε στις 26 August 2014 | 10:39 pm


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: “Η Κυριακή είναι αφιερωμένη στο Θεό και στην οικογένεια”

Έχοντας μεγάλη τιμή και ευλογία, αλλά και ανείπωτη χαρά φιλοξενούμε και φέτος στην εφημερίδα μας αποκλειστική συνέντευξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο οποίος για έκτη χρονιά επισκέπτεται την Ευρυτανία και δη τον Δήμο Αγράφων. Συναντήσαμε τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας στον Ξενώνα που κατέλυσε για να ξεκουραστεί στην Ανατολική Φραγκίστα, λίγο μετά το κοπιαστικό του ταξίδι στα ιστορικά Άγραφα.

Ο Αρχιεπίσκοπος γεμάτος στοργή και αγάπη, όπως τον έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια άλλωστε, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας. Ο Μακαριώτατος, ένας σοφός ιεράρχης έδωσε πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματά μας, όπως για το μείζον  θέμα των άμισθων κληρικών, για το γάμο των ομοφυλοφίλων, για τα όσα ακούγονται για τη συνένωση των Μητροπόλεων  και φυσικά για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.
Νιώθοντας για πολλοστή φορά την απόλυτη και πατρική αγάπη από τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, δηλώνουμε ευτυχείς για την πολλή σημαντική και τόσο ενδιαφέρουσα κουβέντα που κάναμε. Ακολουθεί η συνέντευξη του Μακαριωτάτου που παραχώρησε στην εξωτερική μας συνεργάτιδα Βάσω Φεγγούλη.


Μακαριώτατε ποιες οι εντυπώσεις από την επίσκεψή σας στα ιστορικά Άγραφα;
Είχα πει στον εαυτό μου να επιδιώξω όσο τον δυνατόν συντομότερα να επισκεφτώ τα Άγραφα, διότι πάντοτε πίστευα και πιστεύω πως τα Άγραφα είναι η καρδιά της Ρούμελης.
Θαύμασα το περιβάλλον, την ομορφιά της φύσης, τους ανθρώπους και κυρίως όλα τα ιστορικά στοιχεία, που είναι οι ρίζες που έθρεψαν τους ορθοδόξους στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Έχουμε ένα χρέος απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους και μια υποχρέωση σ' αυτούς τους τόπους,  να τους συντηρήσουμε και να τους διατηρήσουμε.

Σε πολλές Ιερές Μητροπόλεις γίνονται συχνά χειροτονίες νέων κληρικών άμισθων. Πως θα αντιμετωπίσει περαιτέρω αυτό το θέμα η Εκκλησία, τη στιγμή που οι νέοι αυτοί κληρικοί δεν θα έχουν πέρα από μισθό, ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ούτε ασφάλεια;
Είναι ένα πρόβλημα της Εκκλησίας και της Πολιτείας βέβαια. Αυτές οι χειροτονίες πρέπει να γίνονται με αυστηρά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα οικονομικά είναι δύσκολα κι αυτοί οι άνθρωποι θα έρθουν σε μια δύσκολη κατάσταση. Το μελετάμε το θέμα. Μερικές Μητροπόλεις έχουν θεσπίσει κάποιους τρόπους, αλλά ακόμη είναι αρχή και δεν ξέρουμε πως θα προχωρήσουμε. Είναι όντως ένα καυτό πρόβλημα της Εκκλησίας, όπου με τη Βοήθεια του Θεού θα βρεθεί η λύση.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα πάτε καλά με την σημερινή κυβέρνηση και γι΄ αυτό οι σχέσεις εκκλησίας – πολιτείας είναι καλές. Οι ίδιοι κύκλοι όμως ισχυρίζονται ότι αν αλλάξει η κυβέρνηση και έλθει στα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα υπάρξουν προβλήματα; Εσείς τι λέτε;
Αλίμονο αν κάθε φορά η Εκκλησία ταυτίζονταν με το κάθε κόμμα. Η Εκκλησία έχει τους νόμους της, έχει την πορεία της, έχει τους στόχους της κι αν θέλαμε να το πούμε λίγο πιο απλοϊκά, αναφέρω το εξής: "για την πολιτεία ισχύει το εδώ και τώρα, για την Εκκλησία ισχύει το νυν και αεί".

Έντονα ακούγεται τελευταία και πως θα εφαρμοστεί και στην Εκκλησία κάποιος ας πούμε ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, με την συγχώνευση Μητροπόλεων αλλά και ενοριών. Μάλιστα λέγεται ότι αυτά είναι υπογεγραμμένα στα Μνημόνια και θα εφαρμοστούν; 
Αυτά είναι θέματα εκκλησιαστικά, της ιεραρχίας και της τακτικής της Εκκλησίας. Επομένως, δεν είναι θέματα που θα μπορεί να τα ρυθμίζει το κράτος, ούτε καν οι έξω από την Ελλάδα. Εάν η Εκκλησία θέλει να κάνει τομές ή να κάνει αλλαγές, είναι θέμα δικό της καθαρά και δεν είναι κανενός άλλου.

Μακαριώτατε πολύς ο λόγος τελευταία για το θέμα των περιβόητων γάμων των ομοφυλόφιλων και κυρίως για την περίπτωση της υιοθεσίας παιδιών από μέρους των. Ποια η θέση της Εκκλησίας;
Αν και στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει ακόμη υιοθεσίες, αλλά επιδιώκονται, έχω να πω πως η Εκκλησία είναι κάθετη σ’ αυτά τα πράγματα. Η Εκκλησία έχει τη διδασκαλία της, αρνείται αυτού του είδους τους γάμους και τις σχέσεις και θα συνεχίσει να την υποστηρίζει. Εάν η Πολιτεία θέλει να κάνει τομές δικές της, αυτό θα είναι προς κακό της πολιτείας, της κοινωνίας και των ανθρώπων. Η Εκκλησία είναι σταθερή και δεν μπορεί να κάμει αλλαγές αυτού του είδους.

Μακαριώτατε πως σχολιάζετε την κατάργηση της αργίας της Κυριακής;

Αυτά που θέλουν να πάνε στην Εκκλησία για να εκκλησιαστούν και να προσευχηθούν θα πάνε στην εκκλησία και  θα βρουν το χρόνο και θα πάνε άλλη μέρα να ψωνίσουν. Δεν είναι το θέμα τα ψώνια ή για να κερδίσουν χρόνο ή χρήμα, αυτές είναι αφέλειες. Εάν η Εκκλησία λέει να παραμείνουν τα καταστήματα κλειστά, δεν το βλέπει από οικονομικής πλευράς, αλλά από πλευράς για να ξεκουραστεί ο άνθρωπος. Είναι η μέρα που τη θέσπισε ο Θεός για να αναπαύεται ο άνθρωπος, να είναι με την οικογένειά του, να προσευχηθεί, να πάει στην εκκλησία. Είναι αφιερωμένη στο Θεό και στην οικογένεια η Κυριακή. Αυτό είναι βασικό για εμάς. Ο άνθρωπος δεν είναι μηχανή, έχει ανάγκη την ξεκούραση, τη σωματική και πνευματική ηρεμία.
 
Πόσο θα αντέξει ο λαός ακόμα την υπάρχουσα κρίση και πως μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή;
Δεν μπορούμε να καθόμαστε να κλαίμε και να μοιρολογούμε. Πρέπει να κάνουμε βήματα σωστά και ουσιαστικά. Κι αυτά τα βήματα είναι η  αυτογνωσία και η αυτοκριτική. Αν δεν κάνει ο καθένας από εμάς την αυτοκριτική του για να δούμε τι φταίει και να διορθωθούμε  θα συνεχίσει να επικρατεί αυτή η κατάσταση.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας σήμερα και ποια η μεγαλύτερη ελπίδα σας;

Όταν πιστεύει κανείς στον Θεό κι αγωνίζεται αυτό έχει σημασία. Όλα τα υπόλοιπα είναι εφήμερα. Άλλωστε το είπε κι ο ίδιος ο Κύριός μας "Χωρίς εμένα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα".

Ποιος πρέπει να είναι ο λόγος της Εκκλησίας σήμερα και ποιες οι ποιμαντικές της προτεραιότητες;

Ο Λόγος ο Εκκλησιαστικός δεν αλλάζει στην ουσία, στο δόγμα του. Αλλάζει στον τρόπο. Τα ίδια πράγματα, οι ίδιες  αλήθειες λέγονται με ένα διαφορετικό τρόπο, καθώς ο χρόνος προχωράει και η ίδια η Εκκλησία πρέπει να γίνει κτήμα των ανθρώπων, με ένα τρόπο που ταιριάζει στην εποχή μας. Οι στόχοι της Εκκλησίας είναι δύο, πρώτον ο άνθρωπος να αγαπήσει το Θεό με όλη του τη δύναμη και με τη ψυχή του και δεύτερον να αγαπήσει τον συνάνθρωπο. Όταν ο νέος πλησίασε τον Κύριο και του είπε «Κύριε ποιο είναι το νόημα της ζωής; Θέλω να είμαι κι εγώ ένα ευτυχισμένος άνθρωπος» τότε ο Κύριος του απάντησε: «Να αγαπήσεις τον Θεό με όλη σου τη δύναμη και τον συνάνθρωπο σαν τον εαυτό σου". Η ζωή κρίνεται βάσει των δύο αυτών νόμων.  Επομένως δεν έχει δυνατότητα η Εκκλησία να αλλάξει πορεία και να μην λατρεύει το Θεό και να αγαπάει τον άνθρωπο. Κι αυτά τα δυο δείχνουν την καθημερινή πορεία μας. Την πνευματική κατάσταση του ανθρώπου ή την έλλειψη, την ανάγκη του συνανθρώπου ή την βοήθεια. Σ’ αυτή την κρίση λοιπόν, και με αφορμή τη συνέντευξη αυτή θα ήθελα να πω  ένα μεγάλο ευχαριστώ προς στους Έλληνες, πως στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, ο καθένας με τον τρόπο του βοήθησε κι έτσι χιλιάδες συνάνθρωποι μας βρήκαν ανακούφιση και παρηγοριά. Δεν λύθηκε το πρόβλημα τους, αλλά βοηθήθηκαν από τους συνανθρώπους τους κι αυτό είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας.

Δημοσιεύθηκε στις 17 August 2014 | 9:22 pm


ΕΞΩ ΑΠ΄ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

*Διαβάζω στις σελίδες του Ε.Π για τις γιορτές και τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Καρπενησίου και με πιάνει μελαγχολία καθότι στον πέρα Δήμο δεν μπόρεσαν οι λεβέντες να διοργανώσουν  ούτε τα ΚΑΦΑΝΤΑΡΕΙΑ, που γίνονται κάθε δυο χρόνια. Είναι ντροπή για τον Δήμο, στον οποίο κάποτε ήταν Δήμαρχος ο πατέρας  του Έλληνα Πρωθυπουργού, να μην μπορεί να οργανώσει μια απλή, λιτή εκδήλωση μνήμης σε έναν από τους μεγαλύτερους και πιο σοβαρούς πολιτικούς άνδρες που γέννησε η Ελλάδα και δη η Ανατ. Φραγκίστα. Είναι λυπηρό  να στέλνει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος επιστολές στον Δήμο για το θέμα αυτό αλλά και για άλλα ακόμη μείζονα ζητήματα και να μην του δίνει κανένας απάντηση. Δεν ξέρω τι μυαλό κουβαλάνε κάποιοι εκεί στον Δήμο, όμως για να κάνεις δυο απλά πράγματα δεν χρειάζεται πολύ μυαλό, θέληση και διάθεση απαιτούνται που δεν έχει κανένας μα κανένας από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή.

*Ελπίζω πάντως την καθιερωμένη αυτή εκδήλωση να μην την πάρει το ποτάμι, αλλά να πραγματοποιηθεί του χρόνου όπως αξίζει στην προσωπικότητα του σπουδαίου Ευρυτάνα Πολιτικού. Θέλω να πιστεύω ότι ο νέος Δήμαρχος Αγράφων, τέτοιου επιπέδου πολιτισμικά γεγονότα θα τα αντιμετωπίσει με την ανάλογη σοβαρότητα.

*Επειδή αύριο φεύγω για διακοπούλες σας ενημερώνω ότι γνωρίζω όλα τα πρόσωπα των Αντιδημάρχων σε Καρπενήσι και Άγραφα, όπως και τους δυο Προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων. Τόσο στο Καρπενήσι όσο και στα Άγραφα, επειδή υπάρχει μεγάλη αγωνία, οι Αντιδήμαρχοι θα είναι ένας από κάθε Δημοτική Ενότητα. Ειδικά στα Άγραφα το θέμα αυτό έχει κλείσει και δεν αναμένονται εκπλήξεις.   

*Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις για την τροπολογία της κατάργησης της υποχρεωτικής δημοσίευσης στον τύπο, από τους αγωνιστές των επαρχιακών εφημερίδων και από κάποιους κοινοβουλευτικούς που έκαναν δυναμικές παρεμβάσεις για το μείζον αυτό θέμα. Δυστυχώς όμως από τον δικό μας Βουλευτή δεν ακούσαμε τίποτε. Φαίνεται πως δεν τον πολυνοιάζει τι θα γίνουν οι μικρές επαρχιακές εφημερίδες. Δεν  είναι όμως έτσι γιατί  ο επαρχιακός Τύπος έπαιξε και συνεχίζει να παίζει μεγάλο ρόλο στα πολιτικά δρώμενα του τόπου.

*Μεγάλη η σημερινή γιορτή για όλους τους Χριστιανούς. Να ευχηθούμε όπως ο πραγματικός ΣΩΤΗΡΑΣ του κόσμου να μας ελεήσει και να μας φωτίσει στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Όλοι μας έχουμε ανάγκη του Θείου φωτός, όμως καλόν είναι τούτη την εποχή ο Κύριος να φωτίσει όλους εκείνους που έχουν την πατρίδα στα χέρια τους και ειδικά τους αυτοαποκαλούμενους σωτήρες του έθνους, που τα έχουν κάνει μαντάρα. Κύριε ελέησον ημάς…

* Μεγάλος ντόρος προκλήθηκε μετά το περιστατικό που έγινε την περασμένη Παρασκευή όπου "μεγαλοστέλεχος" ποδοσφαιρικής ομάδας "έφαγε" κλήση από την Τροχαία Καρπενησίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, οι αστυνομικοί έδωσαν κλήση στον οδηγό διότι δεν είχε περάσει το αυτοκίνητό του ΚΤΕΟ. Νόμιζαν δηλαδή, ότι ο άνθρωπος δεν το πέρασε, καθώς δεν είδαν πάνω στην άδεια την ημερομηνία που ελέγχθηκε το αυτοκίνητο από το οικείο ΚΤΕΟ. Πάει που λέτε μετά το "μεγαλοστέλεχος" κι αφού βλέπει το λάθος βάζει "γνωστούς" του να "σβήσουν" την κλήση. Όλα καλά μέχρι εκεί, μέχρι τη στιγμή που το "μεγαλοστέλεχος" αποφασίζει να βγει στα κανάλια και να απευθυνθεί με όχι και ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια στους αστυνομικούς, που έκαναν το μέγα λάθος και δεν είδαν τη σημείωση και  τόλμησαν να του "κόψουν" κλήση. Βρε βρε τι γίνεται στο κόσμο... Ο κύριος για ποιο λόγο έδωσε τόση δημοσιότητα στο θέμα ούτε και που το κατάλαβα. Αν και οι αστυνομικοί δήλωσαν δημόσια πως έκαναν λάθος και δε το είδαν, ενώ έπρεπε κι αυτοί να είναι πιο προσεκτικοί, διόρθωσαν και το λάθος τους, με το να σβήσουν από τα τεφτέρια τους την κλήση, το "μεγαλοστέλεχος" δεν σκέφτηκε ότι με αυτή του την κίνηση θα μπορούσαν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί να έχουν σοβαρό πρόβλημα με την Υπηρεσία τους και ενδεχομένως να χάνανε και τη δουλειά τους, για λόγο που στην πραγματικότητα δεν υπήρχε, από τη στιγμή κιόλας που ο συγκεκριμένος κύριος,  με τις διασυνδέσεις των "γνωστών" του έφτασε μέχρι και την ηγεσία του Υπουργείου. Έλεος δηλαδή... Εδώ έχουμε σοβαρότερα προβλήματα κι ο καθένας... άντε να μην γίνω κακός και κοντοζυγώνει ο 15Αύγουστος και θέλω να μεταλάβω.

* Πάντως οι αστυνομικοί δεν έμειναν έτσι κι απάντησαν στα όσα εξ αμάξης ακούσανε, και μεταξύ μας καλά κάνανε. Η απάντηση του Σωματείου τους.
Στο Σωματείο μας καταγγέλθηκε από τα μέλη του στο συμβάν που έλαβε χώρα την 02-08-2014 και ώρα 17:15, κατά τη διενέργεια τροχονομικών ελέγχων και το οποίο με πρωτοβουλία ιδιώτη έλαβε απροσδιόριστες διαστάσεις, οχλήθηκε δε η πολιτική και φυσική ηγεσία σε ανώτατο επίπεδο.
Η ΕΑΥΝ Ευρυτανίας προειδοποιεί προς κάθε κατεύθυνση ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των μελών της, όσο τουλάχιστον και τα δικαιώματα των πολιτών.
Το πολυσχιδές των αρμοδιοτήτων των αστυνομικών, μαρτυρά με τον πιο περίτρανο τρόπο τη δυσκολία της υπηρεσίας μας και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει καθημερινά ως προς την εκτέλεση.
Το ανθρώπινο και χωρίς υστεροβουλία λάθος, είναι μέρος της δουλειάς καθενός που ενεργεί. Όταν αυτό διορθώνεται χωρίς εγωισμούς και δυσμενείς συνέπειες, όπως εν προκειμένω, είναι δείγμα ορθής, δημοκρατικής και αποτελεσματικής λειτουργίας. Εάν πάλι κάποιος συνάδελφος υπερέβη τα εσκαμμένα, η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει τους μηχανισμούς εκείνους που θα ελέγξουν τις όποιες παρεμβάσεις.
Αυτό όμως που δεν γίνεται ανεκτό είναι, ο πολίτης που ελέχθηκε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων των αστυνομικών υπαλλήλων να καθυβρίζει, να ασχημονεί, να απειλεί και να επικαλείται άνωθεν παρεμβάσεις για να κάμψει το ηθικό των συναδέλφων που καθημερινά μοχθούν για να διαφυλάξουν το νόμο και τους πολίτες.
Προειδοποιούμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι καλοί αστυνομικοί θα τύχουν από το σωματείο μας της προστασίας που τους αρμόζει και ότι δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, δεν μπορούν να απειλούνται "με τσαμουκάδες" από όποιον διαθέτει ή λέει ότι διαθέτει τα "μέσα" και τις προσβάσεις.
Ελπίζουμε ότι και το περιστατικό αυτό θα ελεγχθεί υπηρεσιακά με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα και ότι σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο για την Ελληνική Αστυνομία, δεν θα προστεθεί και το αίσθημα ότι γι' ακόμα μια φορά αδικείται και μένει απροστάτευτος κατά τη διάρκεια τέλεσης της υπηρεσίας του ο αστυνομικός.

Δημοσιεύθηκε στις 17 August 2014 | 9:18 pm


ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΑΣ

ΕΝΟΡΙΑ ΑΝΑΤ. ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΑΣ
17-18-19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Το μεγαλύτερο ΑΝΤΑΜΩΜΑ
των Ευρυτάνων και φέτος
στην μαγευτική ΣΩΤΗΡΑ

Δημοσιεύθηκε στις 16 August 2014 | 1:21 pm


Πανώρια τιμή στον Σταυραετό των Αγράφων
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 10 Αυγούστου 2014, η καθιερωμένη πλέον εκδήλωση προς τιμήν του Ήρωα ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ, στο Σύχνικο των Αγράφων. Το πανώριο αυτό γιορτάσι για τον Σταυραετό των Αγράφων συνδιοργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων σε συνεργασία με το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου-Ξηρομέρου Ευρυτανίας, τον Δήμο Αγράφων και τον τοπικό πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Κεφαλοβρυσιωτών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε προς τιμήν του Σαρακατσάνου Οπλαρχηγού και ακολούθησαν χαιρετισμοί των επισήμων και ο πανηγυρικός της ημέρας από τον πρώην Δήμαρχο Αγράφων και Περιφερειακό Σύμβουλο Χρήστο Μπούρα.
Στην συνέχεια στον παρακείμενο λόφο και στην πλαγιά κάτω από την σπηλιά έγινε με τεράστια επιτυχία από τον Σύλλογο Βάλτου-Ξηρομέρου Ευρυτανίας, η αναπαράσταση της σύλληψης του Κατσαντώνη και του αδερφού του Γιώργου Χασιώτη από τον Τουρκαλβανό ακόλουθο του Αλή Πασά, 'Αγο Μουχουρντάρη.
Ακολούθησε σχετικό δρώμενο με τα βασανιστήρια του ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ και η γιορτή έκλεισε με χορευτικά και γλέντι του παλιού καλού καιρού που κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα.
Τίμησαν με την παρουσία τους την  εκδήλωση πέραν των διοργανωτών, ο Βουλευτής Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργος, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αγράφων Θοδωρής Μπαμπαλής, ο Π.Σ. Λάμπρος Τσιτσάνης, οι απερχόμενοι Αντιδήμαρχοι Π. Ζαχαράκης και Π. Παπαδήμας, ο Αστυνομικός Δ/ντης Ευρυτανίας Γιάννης Κατσαρός, η Πρόεδρος της ΟΕΣ κ. Α. Σκοτίδα, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.
Η γιορτή αυτή θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και να πάρει, με τον ανάλογο στρατηγικό σχεδιασμό, πανελλαδικό χαρακτήρα, γιατί έτσι αξίζει στον σπουδαίο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ. Όσον αφορά τις παραλήψεις και τα όποια λάθη στην παρουσίαση των επισήμων καλόν θα είναι να αποφεύγονται. 

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2014 | 4:19 pm


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΒΕΛΑΩΡΑΣ ΜΕ ΔΡΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΛΕΝΤΙ

Με μια διαφορετική εκδήλωση για μια ακόμα φορά ο σύλλογος γυναικών Βαλαώρας μας εκπλήσσει ευχάριστα, αφού αναβιώνει τον παραδοσιακό αργαλειό που ήταν τόσο συνδεδεμένος με την ζωή μας και τις ανάγκες μας τα προηγούμενα χρόνια. «Από το Μαλλί στο Υφαντό» ο τίτλος της εκδήλωσης στην οποία παλιότερες  γυναίκες του χωριού θα αναβιώσουν και θα δείξουν στις νεότερες γενιές, όλες τις φάσεις επεξεργασίας του μαλλιού μέχρι να γίνει ένα χρηστικό υφαντό ένδυμα, σκέπασμα ή στρωσίδι για τις ανάγκες της οικογένειας και του σπιτιού.

Η διαδικασία επίδειξης ξεκινά το πρωί στις 10 με το  ίδιασμα του στημονιού και συνεχίζεται το απόγευμα με το ξάσιμο και λανάρισμα του μαλλιού, το γνέσιμο στη ρόκα και το αδράχτι, το τυλιγάδι, το βάψιμο της βάντας, η ανέμη, μέχρι το στήσιμο του αργαλειού και το πέρασμα του στημονιού στο αντί, τα μιτάρια και το χτένι (μίτωμα). Ακολουθεί το υφάδι στη σαΐτα και η διαδικασία ύφανσης του διασιδιού, όπως έλεγαν το ατελείωτο πέρα- δώθε της σαΐτας και να ολοκληρωθεί το υφαντό. Στη συνέχεια να επακολουθήσει η κατεργασία του στα "μαντάνια" και τη "νεροτριβή" , που συνήθως ήταν μαζί με τον νερόμυλο στο κοντινότερο ποτάμι, για να γίνουν τα υφαντά μαλακά, αφράτα και χρηστικά.
 Όλες αυτές τις φάσεις κατεργασίας θα αναβιώσουν στην υπέροχη πρωτοβουλία τους οι γυναίκες της Βαλαώρας.  Αξίζει να επισκεφτούμε και να στηρίξουμε την εκδήλωση, διδάσκοντας στα παιδιά μας, πώς οι άνθρωποι παλιότερα είχαν μάθει να καλύπτουν τις ανάγκες τους από μόνοι τους και με τι τέχνη και μεράκι το έκαναν.
Ελάτε λοιπόν για μια ξεχωριστή εκδήλωση στη Βαλαώρα στις 16 Αυγούστου για να ξαναζωντανέψουμε την παράδοση και να θαυμάσουμε τα έργα της λαϊκής μας τέχνης.     

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2014 | 2:59 pm


Το παζάρι της Σωτήρας μπήκε σε νέα εποχή... Του Ηλία Γ. Προβόπουλου Φωτογραφίες: Μικρές ΠατρίδεςΜήνας των μεγάλων πανηγυριών ο Αύγουστος, με αυτό του Δεκαπενταύγουστου το είναι το μεγαλύτερο σε όλη την Ελλάδα και παράλληλα, μέχρι πριν από κάποια χρόνια αυτά συμπληρώνονταν και από ονομαστά παζάρια τα οποία λειτουργούσαν με αφορμή τη συγκέντρωση του κόσμου την παραμονή ή ανήμερα της γιορτής της Παναγίας κοντά σε μια εκκλησία ή γίνονταν αυτόνομα σε κάποιο μέρος που βρίσκονταν στο κέντρο μιας μεγάλης περιοχής ή δίπλα στους πολυσύχναστους κεντρικούς δρόμους εκείνης της εποχής.

Ένα από αυτά τα μεγάλα παζάρια της παλιάς εποχής που συνεχίζει να λειτουργεί και σήμερα είναι αυτό της Σωτήρας όπως λέγεται και πήρε το όνομά του από τη Σωτήρα (την εκκλησσία που είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος) στην ομώνημη τοποθεσία κοντά στην Ανατολική Φραγκίστα, στην καρδιά της Ευρυτανίας. Το σημείο αυτό δεν είχε επιλεχθεί τυχαία και η λειτουργία του ανάγεται σε πολύ μακρινούς στο παρελθόν χρόνους, όταν όπως λέγεται λειτουργούσε εκεί μοναστήρι και αποτελούσε σταθμό για όσους πορεύονταν από την Αιτωλία προς τη Θεσσαλία ή από την Ευρυτανία προς τα Άγραφα και το Βάλτο μέσω των μεγάλων ημιονικών δρόμων εκείνης της εποχής.
Όντως, όποιοι εμπορευόμενοι ή με τα κοπάδια τους έρχονταν τότε από την Αιτωλία αφού διάβαιναν τον Αχελώο που δεν είχε και πολύ νερό αυτήν εποχή περνούσαν από τις Φραγκίστες (Δυτική και Ανατολική), στάθμευαν στη Σωτήρα, τόπο και σήμερα όμορφο, γεμάτο νερά και πλατάνια να ξεκουραστούν και από εκεί να συνεχίσουν δίπλα πλέον από τον Μέγδοβα προς τα χωριά των Δολόπων κι από εκεί στον κάμπο της Θεσσαλίας. Πάνω σε αυτή την πανάρχαια διαδρομή σχεδιάστηκε να γίνει και ο περίφημος Παραμεγδόβιος δρόμος αλλά έμεινε στα χαρτιά και ουδέποτε φαίνεται πλέον ότι θα ολοκληρωθεί.
Από τη Σωτήρα επίσης περνούσε και ο δρόμος που έρχονταν από την Φθιώτιδα, διέσχιζε την Ευρυτανία και προχωρούσε κατόπιν προς τα Άγραφα, τον Απεράντιο και από εκεί διαβαίνοντας τον Αχελώο, κατέληγε στην περιοχή της Άρτας και την Ήπειρο. Με λίγα λόγια, λόγω του πολυσύνθετου ανάγλυφου των βουνών και των ποταμών της περιοχής, οι δρόμοι ακολουθούσαν το πιο εύκολη διαδρομή και συναντιόνταν στη Σωτήρα και τούτο διευκόλυνε πολύ τη διοργάνωση του παζαριού το οποίο γίνεται κάθε χρονιά ακόμη από τις 17 έως τις 19 Αυγούστου και χάρη στην παρουσία λίγων ακόμη ανθρώπων που παράγουν ορισμένα πράγματα διατηρεί κάτι λίγο από την παλιά λάμψη του μεγάλου παζαριού.
Μέχρι πριν από δυο δεκαετίες σχεδόν, εποχή που δεν είχε διαλυθεί η λιτή και βασανισμένη αγροτοποιμενική οικονομία της Ευρυτανίας και πάρουν τα μάτια τους οι άνθρωποι και να φύγουν από τον ταλαίπωρο τόπο τους, στο παζάρι της Σωτήρας έφερναν να πουλήσουν το περίσσευμά τους και να αγοράσουν τα χρειαζούμενα που δεν έφταναν με άλλο τρόπο. Κι έρχονταν άνθρωποι από όλα τα ξεχασμένα χωριά να πουλήσουν τυρί, βούτυρο, μαλλιά ακόμη και ζωντανά γιδοπρόβατα και να αγοράσουν υφάσματα, εργαλεία, αντικείμενα για το κοπάδι και το μαντρί, όπως κουδούνια για παράδειγμα, πράματα για το νοικοκυριό.
Το παζάρι της Σωτήρας ήταν η μόνη σχεδόν ημέρα του χρόνου για πολλούς ανθρώπους που έρχονταν ώρες πολλές με τα πόδια από τα απομονωμένα χωριά και τους άπειρους συνοικισμούς των Αγράφων που εκτός από τα προκλητικά αγαθά του εμπορίου έβλεπαν και τι πράγμα ήταν το χρήμα! Και ήταν και πολλοί αυτοί που έβγαζαν λίγες δραχμές πουλώντας τσάι και ρίγανη που μάζευαν από τα βουνά καθώς και άλλα βότανα και καρπούς που λίγοι ήξεραν να τα συλλέγουν και φυσικά έλεγαν και τι καλό μπορούσε το καθένα να κάνει στον άνθρωπο. Πολλοί ήταν επίσης εκείνοι που έφερναν να πουλήσουν εξαιρετικό μέλι από τις πρωτόγονες κυψέλες που διέθεταν τότε ενώ άλλοι από τα καμποχώρια έφερναν να πουλήσουν κηπευτικά και καρπούζια, κάτι που όλοι ήθελαν να δοκιμάσουν αλλά δεν ευδοκιμούσαν ή έβγαιναν καχεκτικά στα χωριά τους.
Δεν ήταν όμως μόνο οι εμπορευόμενοι που πήγαιναν στο παζάρι της Σωτήρας αλλά και πολύς άλλος κόσμος που είχε την ευκαιρία και την αντοχή στα πόδια του να πάει να χαζέψει, να φάει κανένα λουκούμι, να πιεί κανένα ποτηράκι, να διασκεδάσει με τα όργανα και φυσικά να παντρολογηθεί καθώς και να δει πολιτευτές, παράγοντες της τοπικής ζωής, να κλείσει παλιούς λογαριασμούς και να ανοίξει καινούργιους, ανάλογα τις καταστάσεις. Σε γενικές γραμμές, το παζάρι λειτουργούσε ως χώρος ανταμώματος και διαλόγου για τοπικά και ευρύτερα ζητήματα που απασχολούσαν τον κόσμο εκείνης της εποχής.
Από αυτούς που χαίρονταν το παζάρι περισσότερο απ’ όλους ήταν οι γυναίκες και τα παιδιά. Οι γυναίκες γιατί τους δίνονταν η ευκαιρία να δούν άλλο κόσμο, κόσμο που πολλές δεν φαντάζονταν ότι υπήρχε γιατί πολλές ζούσαν σε εντελώς απομονωμένους οικισμούς, να δούν και να ζηλέψουν ρούχα και παπούτσια που αφενός η τσέπη τους ποτέ δεν θα τους βοηθούσε να τα αποκτήσουν ενώ αφετέρου σκέφτονταν τι θα πει και το χωριό. Μεγάλη επίσης ήταν και η χαρά των πιτσιρικάδων, όσους έπαιρναν οι γονείς τους στο παζάρι και δεν τους άφηναν στο κοπάδι, γιατί θα φορούσαν όπωσδήποτε τα καλά τους αλλά και γιατί θα έβλεπαν και δοκίμαζαν πράγματα που είχαν ακούσει πως υπάρχουν, όπως λεμονάδες για παράδειγμα στα παλιότερα χρόνια και κόκα κόλα στα νεώτερα και αν είχαν καμιά δραχμή περισσευάμενη να έπαιρναν και κανένα ψευτοπαιχνίδι. Χώρια δε που θα μπορούσαν μέσα στο συνωστισμό να διαφύγουν εντέχνως της προσοχής των μεγάλων και να κάνουν και καμιά αταξία από εκείνες τις παιδικές που δεν ξεχνιούνται ποτέ.
Το ιδιαίτερο στο παζάρι της Σωτήρας επίσης ήταν ότι όλος αυτός ο κόσμος κατασκήνωνε κάτω από τα δέντρα και έμεινε εκεί όσο να τελειώσει τις δουλειές και να διασκεδάσει και λίγο σαν του έμεινε χρόνος και χρήμα. Κουβαλούσαν με τα μουλάρια τους σκεπάσματα τα οποία έστρωναν στο έδαφος, τρόφιμα για να φάνε γιατί τα μαγαζιά για τον πολύ κόσμο ήταν ακριβά και έπαιρναν μόνο κανένα μεζέ, κοκορέτσι, σπληνάντερο ίσως γιατί ακόμη δεν είχαν αρχίσει να φτιάχνουν σουβλάκια. Τα μαγαζιά αυτά τα έστηναν για τις ημέρες του παζαριού άνθρωποι από τις Φραγκίστες κυρίως και από τα γύρω χωριά και πλήρωναν κάτι στην εκκλησία για τη συντήρησή της,όπως επίσης έκαναν και οι σοβαροί εμπορευόμενοι.
Τα μαγαζιά αυτά λοιπόν τα οποία στήνονταν πρόχειρα και με τα πλέον απαραίτητα εργαλεία, ήτοι κρεατόξυλα, μαχαίρια τσιγκέλια και σούβλες, προσέφεραν ψητό κρέας από αρνοκάτσικα και προβατίνες κάτι που ο κόσμος εκτιμούσε πολύ εκείνη την εποχή και ο οποίος μάλιστα έβγαινε και από δυο εβδομάδων νηστεία λόγω της εορτής της Παναγίας. Όσο για το σερβίρισμα, αρκούσε ένα κομμάτι λαδόχαρτο ή και εφημερίδας καθώς τα μαχαιροπήρουνα και τα πιάτα ήταν ελάχιστα. Για τα πιοτά δε, κρασί από μπουκάλι και ούζο γιατί το τσίπουρο ήταν εν διωγμώ τότε, με δυο τρία ποτηράκια βολεύονταν ολόκληρη η παρέα χωρίς να περάσουν από το νεροχύτη ενώ για πετσέτες, ας ήταν καλά το μανίκι.
Ένα κομμάτι του παζαριού πάλι, από τα πιο σημαντικά ήταν τα όργανα που έπαιζαν κατά ομάδες στα διάφορα μαγαζιά και διασκέδαζαν τον κόσμο με δημοτικά κυρίως τραγούδια και λίγα λαϊκά αν τους ζητούσαν οι χορευτές οι οποίοι ήταν και αυτοί που τους πλήρωναν. Τα όργανα έπαιζαν σε όλο το τριήμερο του παζαριού αλλά εκεί που τα έδιναν όλα ήταν την τελευταία νύχτα που όλοι είχαν παρατήσει τα εμπόρια και τις συναλλαγές και το έριχναν στη διασκέδαση. Τότε ήταν που κονόμαγαν και οι οργανοπαίχτες κανένα σοβαρό ποσό και .
...
Έτσι ήταν το παζάρι της Σωτήρας μέχρι πριν από λιγα χρόνια. Σήμερα, παρόλο που καινούργιες δυνάμεις έχουν μπει στο χώρο της πλανόδιας αγοράς, όπως οι αλλοδαποί, κινέζοι με φτηνά ρούχα αλλά και από άλλα μέρη του κόσμου που πουλάνε διάφορα φθηνά πράγματα ή τα σουβλάκια αντικατέστησαν τα κοκορέτσια και ο χαλβάς Φαρσάλων τα λουκούμια, το παζάρι της Σωτήρας διατηρεί εντούτοις κάτι από την παλιά του αίσθηση και για τούτο πηγαίνει αρκετός κόσμος από την Ευρυτανία και τις γύρω και όσοι αναζητούν τίποτα σημάδια από την παλιά εποχή, μην απογοητευτούν. Μπορεί να αλλάζουν όλα αλλά το παζάρι δεν χάνει ποτέ το νοημά του και το σημαντικότερο, η οικονομική κρίση και η ανέχεια του κόσμου, το κάνει πάλι σημαντικό και απαραίτητο για την ζωή του τόπου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι φωτογραφίες είναι από το παζάρι της Σωτήρας το 2012 και ενδεχομένως πολλά από τα πρόσωπα, εμπορεύόμενοι κυρίως να μην έρθουν κι εφέτος στη Σωτήρα καθώς και πολλοί από τους ντόπιους να το χαίρονται από τους ουρανούς...

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2014 | 2:57 pm


Το Αντάμωμα των Ευρυτάνων στη Γρανίτσα Με επιτυχία το αντάμωμα της ΟΕΣ 


Την Κυριακή 3 Αυγούστου   2014 πραγματοποιήθηκε στην Γρανίτσα  Ευρυτανίας το  26 ο Αντάμωμα Ομοσπονδίας Ευρυτανικών  Συλλόγων  κάτω από τα βαθύσκιωτα και υπεραιώνοβια πλατάνια  της ονειρεμένης  τοποθεσίας "ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ"  αντάμωσαν θύμισες, καλλιεργήθηκαν προσδοκίες, δόθηκαν υποσχέσεις και όλοι σαν μια  γροθιά, διασκέδασαν, χόρεψαν, τραγούδησαν.


Το πρωί σήμανε χαρμόσυνα η Καμπάνα της "Δικής  μας Παναγίας", όπως  γράφει ο Μιχάλης Σταφυλάς  της παλιάς  ανακαινισμένης  εκκλησίας που βρίσκεται  πάνω από  τον Πλατανιά  και με προεξάρχοντα τον αεικίνητο και ακούραστο Γρανιτσιώτη   Πατέρα Δημήτριου Σκόνδρα,  συνλειτουργούντα  με   τον  ιερέα της Γρανίτσας κ Κων/νου Σκόνδρα, πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος  εκκλησιασμός και η αρτοκλασία. Στη συνέχεια όλοι παρακάθισαν στα σκιασμένα τραπεζοκαθίσματα που με πολλή τάξη είχε τοποθετήσει  το επιτελείο του Παναγιώτη Κωστή  που είχα αναλάβει την όλη  εξυπηρέτηση  σε φαγητό και αναψυκτικά της εκδήλωσης.  Ακολούθησαν οι προσφωνήσεις και οι χαιρετισμοί των επισήμων  και τα τυπικά τελείωσαν με την μεστή και ολιγόλογη ομιλία της προέδρου της ΟΕΣ κ. Αγγελικής Σκοτίδα.
Η Πρόεδρος κ. Σκοτίδα και αφού ευχαρίστησε όλους, τους εκπροσώπους των Συλλόγων,  τον  Πολιτιστικό Σύλλογο Γρανίτσας, τα νέα παιδιά που ζουν μόνιμα  στην Γρανίτσα και προσπαθούν  να  κρατήσουν  όρθιες και ζωντανές τις παραδόσεις, την Αδελφότητα Γρανιτσιωτών για την πολύτιμη βοήθεια  που προσέφερε για την διεξαγωγή του 26ου Ανταμώματος, όπως και τον Πολιτιστικό Σύλλογο  Δαφνούλας  που και εδώ τα νέα παιδιά ζουν στην Δαφνούλα και προσπαθούν εξίσου, και τον Πολιτιστικό Σύλλογο  Λειβαδιάς «Τα Άγραφα» και το χορευτικό του, που παρόλες τις αντιξοότητες βρέθηκαν στον Πλατανιά και  μας κατέπληξαν  με το χορευτικό τους ταλέντο, καθώς επίσης και τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου και Ξηρομέρου.
Στην ομιλία της η Πρόεδρος της ΟΕΣ τόνισε τα εξής:  "Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο, όσο και τα μέλη μας, να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες, να μάθουμε στη πράξη την νέα γενιά μας, ότι υπάρχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Το Παρελθόν είναι φωτεινός φάρος για το μέλλον όλων των καταστάσεων. Πόσο μάλλον όταν το παρελθόν αφορά τη γενιά μας, το τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε, τον αέρα που αναπνεύσαμε και τους ανθρώπους που μεγαλώσαμε μαζί. Είναι ιερή υποχρέωση μας, να προστατεύσουμε τις πολιτισμικές και πολιτιστικές ρίζες μας, ως κόρη οφθαλμού. Αλλιώς θα είμαστε μονάχοι, ανάμεσα σε άλλους. Ο,τι  οργανώνεται, από τους συλλόγους, τα σωματεία, την Ομοσπονδία, είναι το λιγότερο που μπορεί να πραγματοποιηθεί ώστε να διατηρείται το σημείο αναφοράς μας. Είναι καθήκον μας, υποχρέωσή μας και στόχος μας.
Η κ. Σκοτίδα ανακοινώσε  δε  από  την Γρανίτσα, την πολιτισμική πρωτεύουσα του Νομού, την διεξαγωγή ενός συμποσίου με συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου με την ευγενή Χορηγία του Δήμου Καρπενησίου και συνεργασία, όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι πολιτιστικοί φορείς του Νομού και όχι μόνο. Το αντικείμενο συζήτησης θα είναι η πορεία του πολιτισμού στον τόπο μας και οι δυνατότητες ανάπτυξης του. Ανακοίνωσε δε την καταγραφή των ηθών και εθίμων της Ευρυτανίας,  με σκοπό   να συμπεριληφθούν σε ενιαία έκδοση .
Αναφέρθηκε στα οικονομικά  των πολιτιστικών Συλλόγων, μεταξύ αυτών και η Ομοσπονδία, περνάνε μια δύσκολη φάση. "Η οικονομική κρίση μας έκανε να έχουμε  άδεια τα ταμεία μας και έτσι οι περισσότεροι από εμάς  να αδυνατούμε  να εκπληρώσουμε  τις οικονομικές μας υποχρεώσεις ή στην καλύτερη περίπτωση να καλύπτουμε  τις βασικές με δικά μας χρήματα τα μέλη του Δ.Σ. Αλλά οι πολιτιστικοί Σύλλογοι  δεν πρέπει να σβήσουν, πρέπει να βοηθηθούν απ’ όλους μας, πρέπει να βοηθηθούν και από την Δημοτική και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αλλά και εμείς οι ίδιοι δεν πρέπει να μείνουμε  άπραγοι. Υπάρχουν τρόποι και προτάσεις αρκεί να οργανωθούμε. Μια πρόταση που έχει να κάνει η Ομοσπονδία είναι να κάνουμε τα Χριστούγεννα ένα μπαράζ στο Σύνταγμα με τα προϊόντα κάθε Συλλόγου".
Ανακοίνωσε επίσης ότι για το καλοκαίρι του 2015 έχει προγραμματισθεί  να γίνει το 1ο  Παγκόσμιο Αντάμωμα των Απανταχού Ευρυτάνων στην Αθήνα, από την Ο.Ε.Σ. πέρα από το ετήσιο Αντάμωμα στην Ευρυτανία
Τέλος έκανε ευχή και πρότασή προς το Δ.Σ, το επόμενο Αντάμωμα, να αναλάβει την διοργάνωσή του, η Απανταχού Ευρυτανική Νεολαία και να σταθεί η Ομοσπονδία αρωγός στην προσπάθεια αυτή. Η σκυτάλη πρέπει να δοθεί στη νέα γενιά, ώστε να υπάρξει ανανέωση σε όλες τις πτυχές των εκδηλώσεών, ώστε να προσεγγίσουν και να ελκύσουν όσο περισσότερο γίνεται τη νεολαία. "Άλλωστε εκείνοι είναι οι συνεχιστές μας. Οφείλουμε να δούμε τη πολιτιστική μας κληρονομιά και μέσα από τα δικά τους μάτια", τόνισε η κ. Σκοτίδα.
Μεταξύ των πολλών και εκλεκτών επισήμων ήταν ο  Βουλευτής Ευρυτανίας κ Κων/νος Κοντογεώργος, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Καρπενησίου κ Νίκος Σουλιώτης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αγράφων κ Θεόδωρος Μπαμπαλής, ο Δήμαρχος  Βύρωνα κ Νίκος Χαρδαλιάς και μελλοντικός Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ευρυτανίας κ Κατσαρός, ο Αντιπερειφερειάρχης Ευρυτανίας κ Καραμπάς Βασίλειος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και επανεκλεγείς  κ Τσιτσάνης Λάμπρος και η νεοεκλεγείσα Περιφερειακή Σύμβουλος κ Καλαντζή Κατερίνα. Ο τέως Βουλευτής Ευρυτανίας κ Τσιγαρίδας Κώστας, ο Μάκκας Λάμπρος και  ο κ Καρράς Λάμπρος, τέως πρόεδροι της Ο.Ε.Σ. Η αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Κοφίνη Αναστασία και οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεοδώρας Τσιαμης, Ευθύμιος Μιχόπουλος,   οι  νέοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και πρόεδροι και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ευρυτανικών Συλλόγων. Παρευρέθη δε και ο κ. Απόστολος Καραγκούνης μέλος της ΠΟΣΣ Σαρακατσαναίων, ο οποίος αναφέρθηκε σε   επερχόμενη συνεργασία των Ομοσπονδιών Ο κ.  Γιώργος Μουρτζιάπης   Πρόεδρος της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών  που η συμβολή του στην διεξαγωγή του Ανταμώματος ήταν καθοριστική.  
Οι τοποθετήσεις των ομιλούντων περιορίστηκαν  σε χαιρετισμούς και πολλές ευχές για νε ξεπεραστούν τα πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας αυτή την δύσκολη περίοδο και από την πλευρά του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Καρπενησίου κ Σουλιώτη Νικολάου  αναφέρθηκε στην αρεστή συνεργασία του δήμου και της Ο.Ε.Σ. και από την Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας  δια μέσου του μελλοντικού  Γραμματέα κ Νικολάου Χαρδαλιά εξίσου οι ίδιες επιβεβαιώσεις.
Η ΟΕΣ θέλει να ευχαριστήσει θερμά τους χορηγούς επικοινωνίας και προπαντός τον απλό  κόσμο που είχε κατακλύσει τον χώρο, αναφέρθηκε κυρίως το πόσο  σημαντικό είναι σήμερα, να μπορούμε στους καιρούς που περνάμε να καταφέρνουμε να ξεπερνάμε κάθε δυσκολία και να ερχόμαστε στο τόπο μας .
Ακολούθησε το Χορευτικό της Λειβαδιάς "τα Άγραφα"  υπό την εποπτεία του χοροδιδασκάλου κ.Γιάννη Κουτσούμπα, σε γνήσια παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια.
Στην ορχήστρα ήταν Κλαρίνο κ Κόπανος Τάσος και Τραγούδι κ Μπακούσης Σεραφείμ  και Κόπανος Στέφανος, βιολί κ Γρηγόρης Αλέστας, Ντραμς Γούλας Χαρ. και Λαούτο κ Γούλας Κων. Αφού τελείωσε το χορευτικό, το οποίο ξεσήκωσε και ενθουσίασε και κατά χειροκροτήθηκε από όλους τους παρευρισκομένους ,τον χορό  συνέχισαν οι επίσημοι και υπόλοιπος κόσμος μέχρι αργά το απόγευμα. Στο τέλος κληρώθηκαν δώρα πολλά και όμορφα,  που πιστεύουμε κανένα τραπέζι δεν υπήρξε χωρίς να κερδίσει.
Κατά γενική ομολογία η όλη εκδήλωση στέφθηκε από επιτυχία και αυτό οφείλεται τόσο  στην άρτια οργάνωση  του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, όσο και στην  αθρόα προσέλευση του κόσμου. Επίσης θα  πρέπει να πούμε ότι ο Γρανιτσιώτης  κ Παν. Κωστής με όλο του το επιτελείο ήταν άψογος  στη διοργάνωση της εκδήλωσης, με τα φρέσκα και καλοψημένα αρνοκάτσικα και κοκορέτσια και με γρήγορη εξυπηρέτηση.
Το Αντάμωμα αυτό το 26ο, όπως και όλα τα ανταμώματα  επιβεβαιώνει  τον ισχυρισμό εκείνων που πιστεύουν  στη συνεργασία της πάσης φύσεως πολιτιστικών συλλόγων, είναι οι μόνοι φορείς  που μπορούν να κάνουν  ότι δεν μπορεί η ιδία πολιτεία να κάνει στην επαρχία και περισσότερο στις απόμακρες και απομακρυσμένες περιοχές της Χώρας.
Εκεί μόνο οι πολιτιστικοί σύλλογοι μπορούν να μεταφέρουν  τον πολιτισμό, την παράδοση  και την χαρά  στους κατοίκους της επαρχίας και να παντρέψουν το παλαιό με το καινούργιο σε μια εποχή  όπου επιβάλλεται ο συγκερασμός των στοιχείων αυτών .

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2014 | 3:05 pm


Το Πανηγύρι του Συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής «Παναγιά η Προυσσιώτισσα»

Με μεγάλη επιτυχία ο Σύλλογος Ευρυτάνων Αμερικής «Παναγία η Προυσιώτισσα» διοργάνωσε το καθιερωμένο πανηγύρι του την προπερασμένη Κυριακή στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone.

Ούτε ο συννεφιασμένος ουρανός, αλλά ούτε και η βροχή που έπεσε για κάποιο διάστημα το πρωί τρόμαξαν τους Ευρυτάνες που με μεράκι ετοίμασαν ένα πραγματικό ρουμελιώτικο γλέντι και γιόρτασαν όλοι μαζί, κάτω από την σκέπη της προστάτιδος τους Παναγιάς της Προυσιώτισσας, σαν μια μεγάλη οικογένεια τις παραδόσεις και την κληρονομιά τους.

Η εικόνα της Παναγιάς της Προυσιώτισσας που βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ -πιστό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας που φυλάσσεται στο μοναστήρι του Προυσού στην Ευρυτανία-, μεταφέρθηκε ειδικά για την ημέρα αυτή στο γειτονικό Ναό του Τιμίου Σταυρού στο Whitestone, όπου εκκλησιάστηκαν το πρωί της Κυριακής τα μέλη και οι φίλοι του ιστορικού συλλόγου.
Την εκδήλωση ευλόγησε ο προϊστάμενος του Τιμίου Σταυρού Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελεί ο σύλλογος και μαζί με την πρόεδρο Δρα. Κατερίνα Ζούζια καλωσόρισαν τους Ευρυτάνες στην κοινότητα τους.
Ακούραστα και με πολύ μεράκι τα μέλη του συλλόγου και υπό την καθοδήγηση μιας άξιας οργανωτικής επιτροπής με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Παπαδόπουλο και την κ. Ροδάνθη Ζαχαροπούλου και μέλη τους Γρηγόρη Παπαδόπουλο, Λούλα Κουτσούκη και Δημήτρη Παπαϊωάννου και με τη φροντίδα της νέας προέδρου Ελένης Καλογερά, προσέφεραν όχι μόνο τον χρόνο και τις προσπάθειες τους, αλλά και τα αρνιά και άλλα υλικά αγαθά για την επιτυχία του πανηγυριού.
Από νωρίς το πρωί στήθηκαν οι σούβλες με τον κ. Γιώργο Μουτόπουλο να έχει το γενικό πρόσταγμα για τα ψητά, ενώ οι κυρίες του συλλόγου ετοίμασαν τις σαλάτες, αλλά και τα γλυκά που προσφέρθηκαν στο τέλος.  
Η Ορχήστρα του Νίκου Νικολαϊδη με τον Γιώργο Μάγκα στο κλαρίνο ανέβασαν το κέφι των παρισταμένων κρατώντας τη γιορτή μέχρι το βράδυ, ενώ τα μικρά παιδιά που ήρθαν με τους γονείς και παππούδες τους στο πανηγύρι διασκέδασε ένας κλόουν.
«Ηταν μια πολύ όμορφη γιορτή. Μείνανε όλοι πολύ ευχαριστημένοι από το πανηγύρι και αυτό με χαροποιεί και μένα», δήλωσε η συμπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Ροδάνθη Ζαχαροπούλου στη Greek News και πρόσθεσε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη που ήρθαν συμπατριώτες μας όλων των ηλικιών και η πιο ευχάριστη έκπληξη ήταν σίγουρα η παρουσία των νέων μέχρι 25 ετών.»
«Ανταμώσαμε με τους πατριώτες, είδα γνωστούς και φίλους, ανθρώπους που δεν ήξερα και δεν είχα δει για πολλά χρόνια. Μιλήσαμε για την Ελλάδα, φάγαμε, ήπιαμε μαζί και δασκεδάσαμε», σημείωσε η κ. Ζαχαροπούλου, η οποία είναι από τα νεότερα μέλη του νέου Δ.Σ.
Στην μεγάλη προσέλευση του κόσμου που ξεπέρασε κάθε προσδοκία αναφέρθηκε και η γραμματέας του συλλόγου Λούλα Κουτσούκη, τονίζοντας ότι «ήταν ένα πάρα πολύ ωραίο πανηγύρι. Ηρθε πολύς κόσμος. Αφήσανε τις θάλασσες, τα παιχνίδια και ανταποκρίθηκαν στο καλεσμά μας», ενώ επισήμανε ότι τέτοιες εκδηλώσεις φέρνουν πιο κοντά τα μέλη του συλλόγου, ενώ προσελκύουν και αρκετούς ξένους.
Με καταγωγή από τ’  Αλέστια Προυσού Ευρυτανίας η κ. Κουτσούκη είναι η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε στο Δ.Σ. του συλλόγου «Παναγιά η Προυσιώτισσα», του οποίου είναι μέλος από το 1961.
«Το φετινό πικ νικ ήταν ένα από τα καλύτερα στα 102 χρόνια ιστορικής παρουσίας του συλλόγου και από οικονομικής άποψης, αλλά και από συμμετοχή κόσμου. Ηταν ευλογημένο», τόνισε στη Greek News ο αντιπρόεδρος Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος. Για 58 χρόνια τώρα ο κ. Ζαχαρόπουλος υπηρετεί με αγάπη και αφοσίωση τον σύλλογο που τον δένει περισσότερο με τον τόπο όπου γεννήθηκε. Για έξι χρόνια μάλιστα από το αξίωμα του προέδρου, πρωτοστατώντας στην προσπάθεια να έρθουν οι νέοι κοντά στο συλλόγο. «Αν δεν έχουμε τους νέους, χαθήκαμε», είπε.
«Η γενιά η δική μου, που ήρθαμε στην Αμερική μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βρήκαμε μια αδύνατη Ομογένεια, αλλά βρήκαμε εκκλησίες, βρήκαμε αδύνατους συλλόγους, αλλά βρήκαμε καλά θεμέλια. Η Ομογένεια μας αγκάλιασε και εμείς τους αγαπήσαμε και τους σεβαστήκαμε και σιγά – σιγά μας έδωσε τα ηνία και τα αξιοποιήσαμε μέχρι εδώ», σημείωσε και πρόσθεσε: «Πρέπει τώρα να δώσουμε τη σκυτάλη στα παιδιά και τα εγγόνια μας να συνεχίσουν την ωραία παράδοση και ιστορία μας. Εδώ που είμαστε σήμερα είναι πολύ δύσκολο για τους σημερινούς νέους να πράξουν εκείνο που πράξαμε εμείς. Χρειάζονται την υποστήριξή μας, την εμπειρία μας και την αγάπη μας και με προσευχή και ελπίδα στο Θεό, για να γράψουν και αυτοί την ωραία τους ιστορία και παράδοση.»
Μια ευχάριστη έκπληξη επεφύλαξε ο σύλλογος στον κ. Ζαχαρόπουλο ο οποίος γιόρταζε την ημέρα εκείνη τα 84α γενέθλιά του.
Την ικανοποίησή της για την επιτυχία του φετινού πανηγυριού εξέφρασε και η πρόεδρος του συλλόγου Ελένη Καλογερά. «Πιο πολύ γίνεται το αντάμωμά μας, “το παγγύρι μας” όπως το λέμε στην ντοπιολαλιά μας αλλά και … “πικνικ” όπως μας μάθανε να το λέμε τα παιδιά μας κι ο δικός τους πολιτισμός, για να απολαύσουμε μια ευρυτανική πανηγυρική ατμόσφαιρα», τόνισε, μεταξύ άλλωνστο χαιρετισμό της. 
Μαζί με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής η κ. Καλογερά εξέφρασε ευχαριστίες προς όλους τους συντελεστές της επιτυχημένης αυτής εκδήλωσης, όλα τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου που έκαναν δωρεές, και στα μέλη και τους φίλους του συλλόγου, καθώς και του Συλλόγου Καρπενησίου που «συμμετείχαν με ανοιχτή καρδιά στο πανηγύρι μας».
Ιδιαίτερα θερμές ήταν οι ευχαριστίες προς την κοινότητα του Τιμίου Σταυρού που φιλοξένησε την εκδήλωση, τον π. Διονύσιο, την πρόεδρο Δρα Κατερίνα Ζούζια, τον ταμία Γιώργο Ισαακίδη και τον νεωκόρο, Φώτη Γκατζίκα, καθώς και προς τον π. Παύλο Παλαιστίδη, προϊστάμενο του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ «που φιλοξένησε στο φυλλάδιο της κοινότητας την αναγγελία του πανηγυριού μας.»
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας και ο β’ αντιπρόεδρος Βασίλης Γουρνέλος.
Ο Σύλλογος ετοιμάζεται τώρα για τον Μέγα Εσπερινό για τη γιορτή της Παναγιάς Προυσιώτισσας την Παρασκευή 22 Αυγούστου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ. Θα ακολουθήσει δεξίωση στη Σαραντάκειο αίθουσα.
Ο ετήσιος χορός του ιστορικού συλλόγου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου στο εστιατόριο Λατέρνα στο Bayside.

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2014 | 3:01 pm


ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν αναγνωρίζεται η προσφορά - Του Στ. Μαρμαρινού από τον Εθνικό Κήρυκα


Πριν τέσσερα χρόνια ο Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος από τη Ν. Υόρκη, πήγε στο χωριό που γεννήθηκε, στην Αγία Βλαχέρνα του Δήμου Καρπενησίου, για να γιορτάσει τα 80 χρόνια του. Πού αλλού θα ένιωθε καλύτερα τις συγκινήσεις της πολυτάραχης ζωής του και πού αλλού θα ξετυλίγονταν καλύτερα οι γεμάτες παιδική αθωότητα στην αρχή και κινδύνους αργότερα στιγμές, όταν ήταν πια αμούστακο παιδί;


Το χωριό του, το Καρπενήσι, η Ελλάδα, ήταν και είναι πάντα στην καρδιά του.
Μπορεί τα χρόνια να περνούν και να κυρτώνουν οι πλάτες, να ασπρίζουν τα μαλλιά και τα πόδια να μη βοηθούν, όπως τότε… Δεν πειράζει, όμως, καθόλου, όταν η καρδιά και η ψυχή πετούν, όπως τότε…
Και η καρδιά και η ψυχή του Γρηγόρη Ζαχαρόπουλου πετούσαν την περασμένη Κυριακή, όταν ξαφνικά, χωρίς να το περιμένει, στο πανηγύρι του αγαπημένου του συλλόγου, της «Παναγίας Προυσιώτισσας», στο προαύλιο του ιερού ναού του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν, σταμάτησαν όλοι να τραγουδούν και να χορεύουν, για να γιορτάσουν τα γενέθλιά του.
Τέσσερα χρόνια πριν, στο χωριό του, είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία συγγενείς και φίλοι για να γιορτάσουν μαζί του την επέτειο των γενεθλίων του. Στην παραδοσιακή τούρτα, είχαν κάνει τις κορυφές των βουνών Χελιδώνα της Ευρυτανίας, με μικρές αναπαραστάσεις των δένδρων της περιοχής. Ο Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος τα είχε περπατήσει χαρούμενος εκείνα τα βουνά μικρός, αλλά εκεί έζησε και εφιαλτικές μέρες και νύχτες αντιμετωπίζοντας συνεχώς το θάνατο στα χρόνια μετά τον Πόλεμο.
Την περασμένη Κυριακή, η τούρτα του Συλλόγου του, στην οποία πρόεδρος είναι ή άξια Ελένη Καλογερά, ήταν δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς του Γρηγόρη Ζαχαρόπουλου στην οργάνωση και στην Ομογένεια και συγχρόνως έκφραση ευχαριστιών και ευχών να είναι πάντα καλά.
Όλα σταμάτησαν ξαφνικά σε μια στιγμή στο πανηγύρι και η ορχήστρα του Νίκου Νικολαϊδη με τον Γιάννη Μάγκα στο κλαρίνο, άρχισαν να παίζουν και να τραγουδούν μαζί με όλο τον κόσμο, το «Happy Birthday to you». Και ύστερα, όλοι τον πλησίαζαν να τον συγχαρούν και να του σφίξουν το χέρι.
Δεν είναι και μικρό πράγμα. Ο Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος είναι ένα δείγμα της αγνής Ελλάδας που αφήσαμε πίσω στις δύσκολες στιγμές και της αγνής Ελλάδας που στήσαμε εδώ στην ευλογημένη Αμερική. Ο Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος είναι παράδειγμα πατριώτη, παράδειγμα οικογενειάρχη, παράδειγμα αφοσιωμένου στο καθήκον ομογενή. Τα 58 χρόνια του δίπλα στο Σύλλογό του, είναι χρόνια προσφοράς. Τον υπηρέτησε παλαιότερα ως απλό μέλος και αργότερα από τη θέση του προέδρου και τώρα του αντιπροέδρου.
Ανάμεσα σ’ αυτούς που εγκάρδια του ευχήθηκαν την Κυριακή, ήταν και ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Ν. Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας, ο οποίος έδωσε το παρών του στο πανηγύρι.
Συγκινημένος ο Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος ευχαρίστησε όλους για την τόσο ευχάριστη έκπληξη που του επιφύλαξαν και για τις βγαλμένες από την καρδιά τους ευχές
Ανθρωποι σαν τον Γρηγόρη Ζαχαρόπουλο, τιμούν την Ομογένεια και την ελληνική πατρίδα. Οι δυσκολίες της ζωής που πέρασε τον έκαναν πιο δυνατό, πιο σοφό και πιο σωστό. Και αποτελεί καλό παράδειγμα. Τρεις φορές είχε κινδυνεύσει να εκτελεστεί κατά τα εφιαλτικά χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα. Με πόνο πήρε το δρόμο της ξενιτιάς το 1951 και ήλθε στην Αμερική, όπου και παντρεύτηκε την αγαπημένη του σύζυγο, Βιργινία, με την οποία έκαναν τρία παιδιά. Εργάστηκε σκληρά στα εστιατόρια, απέκτησε δικά του και πέτυχε. Πιο πολύ όμως πέτυχε στην καταξίωσή του ως σωστός άνθρωπος.
Στις αρχές Μαρτίου, τιμήθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων της Νέας Υόρκης, ως παλαιότερος αντιπρόσωπος σωματείου. Ο ίδιος μιλά πάντα με αγάπη για το σωματείο του.
Δείγμα της ποιότητας του χαρακτήρα του Γρηγόρη Ζαχαρόπουλου, είναι η προτροπή του προς τους νέους: «Να είναι ταπεινοί και αφοσιωμένοι στο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για το καλό της Ομογένειας, της γενέτειράς μας και της Αμερικής. Οι εγωισμοί είναι βλαπτικοί από κάθε πλευρά».

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2014 | 2:57 pm


Στα βήματα του Πατροκοσμά - ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ

Το τρέχον έτος 2014, η Εκκλησία της Ελλάδος, το αφιέρωσε στον μεγάλο διδάσκαλο του γένους και ισαπόστολο Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Επ΄ ευκαιρία της ολιγοήμερης διαμονής του στην Δυτική Ευρυτανία, ο Μακαριότατος την περασμένη Δευτέρα, επισκέφτηκε τα ιστορικά Άγραφα και περπάτησε ο ίδιος στα βήματα του Πατροκοσμά  και κυρίως στην Μεγάλη Σχολή του γένους στα Βραγγιανά όπου δίδαξε εκείνα τα δύσκολα χρόνια σύμφωνα με την παράδοση. Τον Μακαριώτατο στην ιστορική του αυτή επίσκεψη, συνόδευσε ο επιχώριος Επίσκοπος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος καθώς και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αγράφων Θοδωρής Μπαμπαλής.
Ανεπίσημη επίσκεψη στα ιστορικά Άγραφα πραγματοποίησε, την περασμένη Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος βρέθηκε και φέτος για ένα τριήμερο στην Δυτική Ευρυτανία. Ο Μακαριώτατος έφτασε την Κυριακή το απόγευμα στην Ανατολική Φραγκίστα, γενέτειρα του Πρωθυπουργού Γεωργίου Καφαντάρη, όπου φιλοξενούμενος από τον π. Θ. Χρυσικό, πρώην συνεργάτη του, διέμεινε στον ξακουστό ξενώνα ΚΟΝΑΚΙ, του Κώστα Κωστόπουλου. Θα πρέπει να τονίσουμε πως ο κ. Ιερώνυμος επισκέπτεται για 6η χρονιά την Ευρυτανία και ειδικά την Ανατ. Φραγκίστα για ολιγοήμερη ξεκούραση, σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της ευρυτανικής γης. 
Στην σκέψη του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας ήταν, επισκεπτόμενος την Δυτική Ευρυτανία, να ταξιδέψει και μέχρι τα ιστορικά Άγραφα, για να δει από κοντά και να περπατήσει σε αυτόν τον αγιοτόκο και ηρωοτόκο, ευλογημένο τόπο, στα αγιασμένα χώματα που διάβηκαν και περπάτησαν σε άλλες δύσκολες εποχές Άγιοι της Εκκλησίας μας και μεγάλοι διδάσκαλοι του γένους, όπως ο Πατροκοσμάς, ο Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός και ο Όσιος Αναστάσιος Γόρδιος κ.α. Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός διάβηκε πολλές φορές τα χωριά των Αγράφων, στο πέρασμά του για να φτάσει στη Γούβα, όπου εδίδασκε αλλά και λειτουργούσε σε πολλές εκκλησιές, όπως και στο Μοναστήρι του Σωτήρα στην Ανατ. Φραγκίστα. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει η παρακείμενη στο υπάρχον καθολικό της παλιάς Μονής βρύση που ονομάζεται μέχρι σήμερα του ΚΟΣΜΑ Η ΒΡΥΣΗ.
Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού και έχοντας την παρότρυνση του π. Θωμά  Χρυσικού, την περασμένη Δευτέρα 28 Ιουλίου ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από τον Επιχώριο Επίσκοπο, Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαο, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αγραίων, τον εκ της Ανατολικής Φραγκίστας καταγόμενο π. Λάμπρο Ανδρεάκη, την πρώην Αναπληρώτρια Δημάρχου των Αγράφων Βάσω Φεγγούλη και τον Αστυνομικό Δ/ντη Ευρυτανίας Αγραφιώτη Γιάννη Κατσαρό, αναχώρησαν για τα ιστορικά Άγραφα και πιο συγκεκριμένα για την περιοχή των Βραγγιανών, όπου βρίσκεται η πάλαι ποτέ κραταιά και εφημισμένη Σχολή του Γένους, η λεγομένη Σχολή της Γούβας. Εκεί φτάνοντας έγιναν δεκτοί με πολύ θέρμη από το νέο Δήμαρχο Αγράφων Θοδωρή Μπαμπαλή και τους συνεργάτες του Βαγγέλη Κατσιφό, Γιώργο Κίτσιο, τους ιερείς της περιοχής και από πολλούς κατοίκους. Μετά το προσκύνημα στην Αγία Παρασκευή και στην τίμια κάρα του Οσίου Αναστασίου, ο Μακαριότατος με τον Άγιο Καρπενησίου και την συνοδεία των, ενημερώθηκαν από τον εφημέριο Βραγγιανών π. Κων/νο και τον εκπαιδευτικό κ. Κ. Αλεξάκη για την ιστορία της Μονής και του χωριού. Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ευχαρίστησε τον επιχώριο Επίσκοπο για την φιλοξενία, τον Δήμαρχο, τους ιερείς και τους κατοίκους, λέγοντας ότι νιώθει ιδιαίτερη χαρά που βρέθηκε σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, στην καρδιά της Ρούμελης όπως χαρακτηριστικά είπε και φεύγοντας έδωσε ως ευλογία στον εφημέριο ένα τόμο από το τελευταίο σύγγραμμα του με θέμα τα Βυζαντινά Μνημεία της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.
Για μεγάλη και ευλογημένη μέρα για τα ιστορικά Άγραφα έκανε λόγο ο Θοδωρής Μπαμπαλής, υποδεχόμενος τον Μακαριότατο. «Είναι ιστορική η σημερινή μέρα για μας τους Αγραφιώτες, καθότι για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορίας μας, μας επισκέπτεται ο Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για την μεγάλη ευλογία που μας δώσατε», τόνισε μεταξύ άλλων ο νέος Δήμαρχος Αγράφων. Από την πλευρά του ο Μακαριότατος ευχαρίστησε τον επιχώριο Επίσκοπο για την φιλοξενία και την αγάπη του καθώς και τον Δήμαρχο και τους κατοίκους για την υποδοχή που του επεφύλαξαν.   Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος με τον Μητροπολίτη Καρπενησίου, πραγματοποίησαν προσκύνημα στην παρακείμενη ιστορική Μονή της Παναγίας της Στάνας όπου ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για την ιστορία του Μοναστηριού από τον Αρχιερατικό Αγράφων π. Σωτήρη Σαλαμάρα και το μεσημέρι επισκέφτηκαν τα ιστορικά Άγραφα.
Στην έδρα του πρώην Δήμου Αγράφων, ο Μακαριότατος με τον Άγιο Καρπενησίου έτυχαν νέας θερμής υποδοχής από τον Δήμαρχο, τους ιερείς και τους κατοίκους και στη συνέχεια προσκύνησαν στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Δημητρίου και μετά στον διπλανό ιστορικό Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου, έργο του 1590 μ.Χ.  Ακολούθησε τράπεζα με ντόπια και ευλογημένα εδέσματα σε ταβέρνα του χωριού και αργά το απόγευμα ο κ.κ. Ιερώνυμος μετά του Μητροπολίτου Καρπενησίου, πραγματοποίησαν μικρή στάση στην Κρέντη, όπου ευλόγησαν τα παιδιά του εκεί Κατηχητικού Σχολείου αλλά και ενορίτες που προσήλθαν στο Ναό για να πάρουν την ευχή του.
Την επομένη Τρίτη 29 Ιουλίου 2014, ο Μακαριότατος απόλυτα ευχαριστημένος από την ολιγοήμερη παρουσία του στην χώρα των Αγράφων, με την συνοδεία του αναχώρησαν για την Αθήνα. Την ικανοποίησή του από την επίσκεψη του Μακαριωτάτου στα Άγραφα εξέφρασε και ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος που σε όλο το ταξίδι συνταξίδεψε με τον κ. Ιερώνυμο, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και άλλα θέματα. Ο Επιχώριος Επίσκοπος είπε ότι ήταν μια σημαντική μέρα για τα ιστορικά χωριά των Αγράφων καθότι Αρχιεπίσκοπος από αυτά δεν είχε περάσει ποτέ. «Κάπως έτσι ένιωσα κι εγώ πριν 35 χρόνια», έλεγε στον Μακαριώτατο, όταν πρωτοπήγα σε αυτά τα χωριά με το μουλάρι και ο κόσμος μας υποδέχονταν με θέρμη και αγάπη γιατί δεν είχαν  δει ποτέ στα χωριά τους Δεσπότη.
Εν κατακλείδι μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την επίσκεψη του Μακαριωτάτου ως ιστορική αλλά και ξεχωριστή, καθότι ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου που Αρχιεπίσκοπος επισκέπτεται την περιοχή και μάλιστα τους τόπους όπου διάβηκε πολλά χρόνια πριν ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Το γεγονός αυτό σκόρπισε μεγάλη χαρά και συγκίνηση στους ιερείς της περιοχής, στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Θοδωρή Μπαμπαλή αλλά και στους ξωμάχους κατοίκους αυτού του τόπου.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΑΓΑΡΦΩΝ
Στα Βραγγιανά βρίσκεται το Ελληνομουσείο Αγράφων (Γούβας Βραγγιανών) όπου και η παλιά μονή της Αγίας Παρασκευής. Την μεγάλη σχολή, ίδρυσε ο Δάσκαλος του Γένους ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός το 1662. Πέθανε εδώ στις 5 Αυγούστου του 1682 και θάφτηκε στον νάρθηκα του ναού. Συνεχιστής του μεγάλου έργου του ο αντάξιος μαθητής του ο Βραγγιανίτης καλόγηρος Αναστάσιος ο Γόρδιος (1654-1729). Στο προαύλιο της μονής το "πουρί", το βήμα των μεγάλων Δασκάλων. Δίπλα η περίφημη πηγή Φοντάνα "Βυτίνα", που το νερό της ακόμη τρέχει για να ξεδιψάσει τους σημερινούς προσκυνητές.
Στα Βραγγιανά υπήρχαν πολλές εκκλησίες, όπως κι άλλο μοναστήρι στη θέση "Μοναστηριακές". Από αυτές, ελάχιστες απέμειναν από τις γεωλογικές και κυρίως τις καταστροφές που προξένησαν οι Τούρκοι Το χωριό ήταν τόσο πυκνοκατοικημένο που μπορούσε κάποιος να το διασχίσει από τις σκεπές των σπιτιών. Το έκαψαν όμως οι Τούρκοι το 1806, σε αντίποινα της σιωπής των κατοίκων για κατάδοση του Κλεφταρματωλού των Αγράφων Αντώνη Κατσαντώνη. Ο λαμπρότερος ναός, η "Παναγία - Παζάρι" όπως τον έλεγαν, αφιερωμένος στην Κοίμηση Της Θεοτόκου και Παζάρι, από τα μεγαλύτερα που γίνονταν τον δεκαπενταύγουστο στη περιοχή των Αγράφων. Τον έλεγαν και Μητροπολιτικό, έδρα ίσως μητροπολίτη, καταστράφηκε κι αυτός, όπως πρόβλεψε ο Πατροκοσμάς στην περιοδεία του εκεί. Απέμεινε ο πλάτανος της να θυμίζει τα λόγια του μεγάλου ιεραποστόλου: "Καημένε πλάτανε, μια ημέρα θα σταλίζουν πρόβατα στον ίσκιο σου". Αξιόλογες εκκλησίες που σώζονται σήμερα, εκτός της Γούβας των Βραγγιανών, είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, με αξιόλογες τοιχογραφίες του 1646 και φορητές εικόνες του 1615. Επίσης ο Άγιος Δημήτριος, χτισμένος ίσως και προγενέστερα του 17ου αιώνα.
Νότια του χωριού, απέναντι του ρέματος Βραγγιανίτη, η συνοικία Ζερβομαχαλάς ή Σπαθάδες. Η παράδοση μας λέει για τα περίφημα σιδηρουργία σπαθιών που υπήρχαν και λειτούργησαν εκεί κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Οικισμοί των Βραγγιανών είναι η Κουστέσα, το Βαλάρι με το Τσιμπράκ, ο Έλατος, η Καρυά και το Δέντρο.
Κλείνοντας θα προτείναμε επ΄ ευκαιρία της ξεχωριστής τιμής που έγινε από την Εκκλησία της Ελλάδος να χαρακτηριστεί το 2014 ως έτος ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ, εν ευθέτω χρόνω, να πραγματοποιηθεί πνευματική εκδήλωση αφιερωμένη στον ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ, που ως γνωστόν ανήκει στην χορεία των «δικών» μας Ευρυτάνων Αγίων.
Π. Ε.Φ.

Δημοσιεύθηκε στις 31 July 2014 | 2:05 pm


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ


Δημοσιεύθηκε στις 30 July 2014 | 12:41 am


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ

Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου Αρχιεπίσκοπος επισκέφτηκε την περιοχή των Αγράφων. Αναλυτικό ρεπορτάζ με δηλώσεις του Μακαριωτάτου, του νέου Δημάρχου Αγράφων Θοδωρή Μπαμπαλή και άλλων παραγόντων στο φύλλο της Τετάρτης.

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2014 | 11:12 pm


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ


Δημοσιεύθηκε στις 23 July 2014 | 12:14 am


ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Η 20ΣΕΛΙΔΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 23 July 2014 | 12:06 am


ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣΔήμαρχος Αγράφων και με τη βούλα είναι πλέον ο Θοδωρής Μπαμπαλής μετά την καθολική απόρριψη της ένστασης που είχε καταθέσει στο Διοικητικό Δικαστήριο Λαμίας ο Χρήστος Δημητρόπουλος, ζητώντας στην ουσία την ακύρωση των εκλογών και την επανάληψη με την συμμετοχή και του δικού του Συνδυασμού. Το Δικαστήριο με την υπ. αριθμ. 175/2014 απόφασή του απέρριψε την ένσταση που δεν είχε καμία τύχη από την ημέρα της υποβολής της. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΕ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΜΑΣ ΦΥΛΛΟ  

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2014 | 2:33 pm


ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ


ΣΕ ΛΙΓΟ ΕΙΔΗΣΗ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ

Δημοσιεύθηκε στις 22 July 2014 | 1:55 pm


Χωρίς εφημερίδες σήμερα - Ο ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ

Δεν θα κυκλοφορήσουν σήμερα, Τετάρτη, οι εφημερίδες και μεταξύ αυτών Ο ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στα πρακτορεία διανομής Τύπου «Άργος» και «Ευρώπη».
Η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας διεκδικεί με την προειδοποιητική απεργία, από τις 6.00 το απόγευμα της Τρίτης έως τις 6.00 το απόγευμα της Τετάρτης, την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Δημοσιεύθηκε στις 16 July 2014 | 4:35 pm
Translate:
Copyright © 2010-2014 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: