Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Θεσπρωτίας   »   Παργα    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή Παργα και εμείς θα το προσθέσουμε.


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Παργα

Βασίλης Νάσης: Ο Θεσπρωτός που πιστεύει σε μία Ελληνική Silicon Valley


Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης - http://www.protagon.gr/themata/aftos-pou-pistevei-se-mia-elliniki-silicon-valley-44341605990
Ο δρ. Βασίλειος Νάσης ξεκίνησε από τη Θεσπρωτία και συνεχίζει στις ΗΠΑ ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο του Ιντερνετ. 
Tο Protagon μίλησε μαζί του με την ευκαιρία της επιστροφής του στην Ελλάδα για σειρά ομιλιών. Ιδού γιατί πιστεύει ότι η χώρα μας μπορεί να κάνει εύκολα το «μπαμ» στις νέες τεχνολογίες

Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε το: ο ένας στη Βομβάη, στην Ινδία. Ο άλλος στο Πίτσμπουργκ των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο τρίτος στην Αθήνα. Όλοι πάνω από το πληκτρολόγιο του υπολογιστή. Όλοι με γνώσεις της νέας παγκόσμιας γλώσσας (που δεν απέχει ούτε η ίδια, ούτε η εκμάθησή της από τα αγγλικά, φερ’ ειπείν), του προγραμματισμού. Και όλοι (δια)συνδεμένοι σε ένα παγκόσμιο δίκτυο που είναι κάτι παραπάνω από το – απλό – Ιντερνετ. Με μικρές συνάψεις. Με hardware, ή αλλιώς με ένα γκάτζετ, που τους συνδέει άμεσα με ό,τι παγκόσμιο και δημιουργικό. Με όπλα την φαντασία, την ευφυΐα και την δημιουργικότητά τους. Όσο να πλάσουν σε πραγματικότητα το όνειρό τους ή μια ιδέα τους που μπορεί να οδηγεί στον επιχειρηματικό «χρυσό» μιας start-up εταιρίας ή, ακόμη και να δώσει λύση όχι μόνον σε κάτι δικό τους, αλλά να βοηθά στο δικό του όνειρο ή στη δική του ιδέα κάποιον άλλον ή άλλους, στην άλλη άκρη του κόσμου.

Τώρα, ανοίξτε τα μάτια και πολλαπλασιάστε αυτά τα τρία (δια)συνδεμένα ζευγάρια χέρια επί χιλιάδες ή και εκατομμύρια. Στο IoT, ή Internet of Things, ή Ιντερνετ των Πραγμάτων, όπου είναι συνδεδεμένοι αντίστοιχοι προγραμματιστές και εκατομμύρια αντικείμενα: από ρολόγια και ψυγεία μέχρι πιεσόμετρα και δείκτες μετρήσεων όλων των στοιχείων της ατμόσφαιρας ενός κτιρίου ή απλά ενός διαμερίσματος, των ζωτικών λειτουργιών ενός ή πολλών που πάσχουν από την ίδια ασθένεια, των «τιμών» ενός περιβάλλοντος ή περισσοτέρων, την παρακολούθηση ενός κοπαδιού από πρόβατα ή μακρινών μελισσιών. Σκεφθείτε ότι σε 11 δισεκατομμύρια εκτιμάται ήδη ο αριθμός των διασυνδεμένων «αντικειμένων» και αναμένεται μέχρι το 2020 να ξεπεράσει τα 20 δισ. Όπως σημειώστε και ότι 30.000 Λευκορώσοι, που «μιλούν» την παγκόσμια γλώσσα του προγραμματισμού, εργάζονται ήδη από τα κομπιούτερ τους (και μάλιστα με εντυπωσιακούς μισθούς) διασυνδεδεμένοι με πρότζεκτ ή εταιρίες – κυρίως Υγείας – εκτός Λευκορωσίας.

Φανταστείτε και πάλι αυτή η παγκόσμια γνώση και δημιουργικότητα, που τώρα είναι διασκορπισμένες να κυλούν σε ένα (δια)δίκτυο και να συμπληρώνονται από τη δημιουργικότητα και τις ιδέες χρηστών από κάθε γωνιά του κόσμου. Μπροστά την οθόνη τους. Οταν η έδρα της Netronix ήταν ακόμα στο διαμέρισμά του δρα Βασίλειου Νάση…

Μιλάμε για προβλέψεις εδώ; Καθόλου. Μιλάμε για το μέλλον. Το σχετικά άμεσο μέλλον. Και για τα αυτόνομα αυτοκίνητα, τα οποία, σύμφωνα με προβλέψεις, θα αντικαταστήσουν και τα ΙΧ μας κάπου σε δέκα χρόνια. Και για την «μίνι ατμόσφαιρα» στο σπίτι μας, που θα μπορεί να ελέγχεται μέσω του IoT. Ή για τις ζωτικές μας λειτουργίες, που θα μπορούν να ελεγχθούν μέσω μιας «σύναψης» και μιας εύχρηστης διεπαφής (όπως λέμε στα ελληνικά το interface, ήτοι μια λειτουργική επιφάνεια εργασίας στην οποία όλα απεικονίζονται και τροποποιούνται από το δικό μας χέρι). Μιλάμε για ένα μέλλον που θα προβλέπει διαφορετικό ρόλο, φερ’ ειπείν, για το γιατρό ή διαφορετικές, ψηφιακές, λύσεις για τη βελτίωση του Περιβάλλοντος.

Αρχίσαμε έτσι για να συστήσουμε τον άνθρωπο που βρίσκεται κατά κάποιον τρόπο πίσω από αυτό το μέλλον. Έναν Έλληνα, που πλέον ανήκει – τύποις – στη Διασπορά, αλλά χάρη σε όσα έζησε και πάλεψε από την γενέτειρά του, λίγο έξω από την Ηγουμενίτσα, μέσα από σπουδές και ένα επιχειρηματικό δαιμόνιο κατάφερε να τα μετατρέψει σε τίτλους (όπως δρ.), σε επιχείρηση του μέλλοντος (όπως Netronix) και σε όραμα. Έτσι μπορεί να μιλάει για «Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», που μπορεί να μην νιώθουμε ακόμη όλοι τους κραδασμούς της μέσα από το IoT, το Ιντερνετ των Πραγμάτων. Το οποίο, για την αμερικανική και παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα σε αυτόν τον τομέα, έχει όνομα: δρ. Βασίλειος Νάσης. Ή, απλά, Βασίλης. Ή, για την οικογένειά του (από μικρός), Μπίλι.

Ύστερα από την πρώτη χειραψία με τον δρ. Νάση ας βουτήξουμε στα οράματά του και στην όχι και τόσο εύκολη ζωή του, όσο να γίνει αυτή η υπολογίσιμη Δύναμη που όχι μόνον χτίζει κομμάτι κομμάτι το μέλλον, αλλά και μιλάει για αυτό, σε διαλέξεις παντού. Όπως αυτές που τον έφεραν – υπό την αιγίδα της Πρεσβείας των ΗΠΑ – στη Θεσσαλονίκη (22 Απριλίου) και στην Αθήνα (25 Απριλίου), στο πλαίσιο του Athens Science Festival 2018 στην Τεχνόπολη. Όπου μόνον ακαδημαϊκά δεν θα μιλήσει. Αντιθέτως, θα «δει» μαζί μας τις δυνατότητες που προσφέρει και στην Ελλάδα – της κρίσης ή μη – αυτή η Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση (αν η Πρώτη ήταν με τον ατμό, το 1784, η Δεύτερη το 1870 με την ηλεκτρική ενέργεια και η Τρίτη το 1954, με την κατασκευή του πρώτου τρανζίστορ πυριτίου ή κρυσταλλοτριόδου ελληνιστί, βάση για τα καλούδια της ηλεκτρονικής εποχής). Πόσους, δηλαδή, δημιουργικούς και επιχειρηματικούς δρόμους προσφέρει σε νέους (ή μη) που μπορούν να μάθουν την παγκόσμια γλώσσα του προγραμματισμού και από τον υπολογιστή τους να αλλάξουν και τον κόσμο και τη μοίρα τους. Το μότο του Νάση: «να ευημερείς πράττοντας το Καλό». Φράση που ανήκει στον Βενιαμίν Φραγκλίνο

Οράματα, είπαμε. Ας ξεκινήσουμε με το δικό του όραμα και αρχή. Που ανήκει στον Βενιαμίν Φραγκλίνο: Do Well by Doing Good. Με δυο λόγια, να ευημερείς πράττοντας το Καλό. «Μπορείς να είσαι επιχειρηματίας και να τα πηγαίνεις καλά, κάνοντας καλό την ίδια στιγμή στην κοινωνία. Είτε λύνοντας προβλήματα, είτε προσφέροντας θέσεις εργασίας», μου το εξηγεί. Αυτό, λέει, είναι κανόνας του στην ζωή. Και το λέει με ζέση. «Αυτό το διδάχτηκα ουσιαστικά στην Αμερική, όταν μου επιτράπηκε να δω από κοντά πώς δουλεύουν επιχειρηματίες που θεωρούνται παραδείγματα προς μίμηση. Ερχόμενος από την Ελλάδα, όπου η επιχειρηματικότητα θεωρείται σχεδόν κακούργημα και όποιος πάει καλά θεωρείται ότι έχει πατήσει επί πτωμάτων, είδα εκεί ότι δεν υπάρχει αλήθεια σε αυτή την αντίληψη». Και το έκανε μότο του. 


Ας πάμε τώρα πίσω, στον Οκτώβριο του 1978, στο μικρό Ράγιον, δέκα χιλιόμετρα έξω από την Ηγουμενίτσα, όταν ο οικοδόμος πατέρας του και η νοικοκυρά μητέρα του πρωτοκράτησαν στα χέρια τον Βασίλη (μετά από τις δύο μεγαλύτερες αδελφές του, που η μία έχει ακολουθήσει το δρόμο της Λογιστικής και η άλλη του Δημοσίου). Η ευστροφία. Αυτό ήταν που του έδωσε το πρώτο ερέθισμα. Η ευστροφία και ο πειραματισμός. Ακόμη και στην οικοδομή, όπου δούλευε τα καλοκαίρια με τον πατέρα του. Λάτρη της τεχνολογίας κι ας ήταν απόφοιτος Δημοτικού. Αυτοδίδακτος. Που έμαθε ακόμη και αγγλικά, διαβάζοντας βιβλία. Σιγά σιγά. Α, και ραδιοερασιτέχνης. «Το έμαθε για να μπορεί να μιλήσει μέσω ασυρμάτου με τα αδέλφια του στην Αμερική. Στα 10 απέκτησα αυτό το χόμπι του. Την ώρα που οι άλλοι πήγαιναν για ποδόσφαιρο, εγώ μάθαινα σήματα Μορς. Στα 12 κατάφερα να φτιάξω στο δωμάτιό μου έναν διακόπτη που έσβηνε όταν χτυπούσα παλαμάκια. Κάπως έτσι μπόρεσα να προσθέσω γνώση και στον πατέρα μου, τον οποίο βοήθησε στα ηλεκτρονικά και ένας φίλος του, ο Παύλος Ανδρέου, ειδικά στα ηλεκτρονικά. Όπως και το περιοδικό «Τεχνική Εκλογή», που μαζεύαμε όλα τα τεύχη κι εγώ έφτιαχνα τα μικρά κυκλώματα που πρότεινε το περιοδικό. Ή και μαζί. Ακόμη και σήμερα, στα 68 του, όταν γύρισα πρόσφατα στην Ελλάδα ξενυχτούσαμε μαζί μέχρι να μάθει να χειρίζεται ένα drone».Το χόμπι του; Όχι. Η κινητήρια δύναμη του. «Όταν πήγα στην Αμερική για να σπουδάσω, πήγα στην πραγματικότητα για να μάθω περισσότερα για το χόμπι μου. Ακόμη και σήμερα δεν θεωρώ ότι δουλεύω. Θεωρώ ότι το χόμπι μου είναι τρόπος ζωής. Και κατάφερα το χόμπι μου να μου προσφέρει τα προς το ζην. Και 10 δισ. να μου έδινε κάποιος για να εξαγοράσει την εταιρία μου, την επόμενη μέρα εγώ θα έκανα ξανά το ίδιο». Στο εργαστήριο

Στις αρχές του ’90, όταν πια ως νέος «ηλεκτρονικός» ο Βασίλης Νάσης είχε ανακαλύψει και τις… χάρες του χάκινγκ, πριν καν την κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα, όταν τα ραδιοταξί λειτουργούσαν με – παράνομους για την εποχή – ασυρμάτους, έφτιαξε μια συσκευή στην Κέρκυρα, που συνδυάζοντας το (σταθερό) τηλέφωνο, τα VHF και τον ασύρματο μπορούσε να καλέσει ταξί. «Είχα δηλαδή κινητό τηλέφωνο μέσα από ένα σταθερό».

Ήταν η εποχή που έδωσε Πανελλήνιες, «εντελώς απροετοίμαστος. Και απέτυχα παταγωδώς. Άλλωστε διάβαζα διαφορετικά από ότι ήθελε το εκπαιδευτικό σύστημα. Το θέμα μου δεν ήταν πώς να λύσω ένα πρόβλημα με τον τρόπο που ζητούσε το σύστημα, αλλά να καταλάβω την θεωρία τόσο που να μπορέσω να το λύσω με τρόπο εντελώς διαφορετικό. Από τη μια δεν με ενδιέφερε οποιαδήποτε Σχολή, αλλά μια τεχνολογική σχολή. Όπως και η Σχολή Ικάρων. Ήθελα από τη μια να γίνω ηλεκτρολόγος μηχανικός και από την άλλη πιλότος. Ίσως με επηρέασε το «Τοπ Γκαν», ίσως τα Ίμια, ίσως ο πατέρας μου. Που ήθελε να βγάλει δίπλωμα στην Αερολέσχη Κέρκυρας, αλλά δεν του το έδωσαν διότι δεν είχε απολυτήριο Γυμνασίου. Τελικά τα κατάφερα και τα δύο: Και είμαι μηχανικός και πετάω αεροπλάνα». Γελάει.

Η μητέρα του επέμενε να ξαναδώσει Πανελλήνιες. Και τον προέτρεπε να σπουδάσει – πρώτος από την οικογένειά τους. Ό,τι είχαν και δεν είχαν, το έβαλαν σε αυτό τον σκοπό. «Όταν έφτασα στην Αμερική, ούτε αγγλικά δεν μιλούσα και είχα μόνον μια τουριστική βίζα. Άλλωστε δεν σκόπευα να φύγω από την Ελλάδα. Τα δύο πρώτα χρόνια ασχολήθηκα με τα αγγλικά. Και στα μαθήματα, όπως στη Χημεία, αποτύπωνα σαν ζωγραφική ότι έγραφε ο καθηγητής στον πίνακα και έπειτα, στο σπίτι, επί ώρες προσπαθούσα να τα αποκωδικοποιήσω. Το πάθος που είχα ήταν απίστευτο. Ερωτεύτηκα το Πανεπιστήμιο. Το καλοκαίρι που ερχόμουν στην Ελλάδα, περίμενα πώς και πώς να γυρίσω.

Ως πρωτοετής, στην Φιλαδέλφεια – την οποία διάλεξε διότι ήταν… πιο κοντά στην Ελλάδα και έχει όνομα ελληνικό και δη με νόημα, λέει – γνώρισε τρεις αστροναύτες, απόφοιτους του καλύτερου ιδρύματος για την μηχανολογία στην Αμερική, του Πανεπιστημίου του Drexel (σ.σ.: όπου σπούδασε και απ’ όπου έλαβε πτυχία B.Sc, M.Sc και Ph.D στο πρόγραμμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Υπολογιστών και από το 2008 έγινε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας). Όπως γνώρισε και τον πρύτανη Κωνσταντίνο Παπαδάκη, έναν Κρητικό – μου λέει – «που δεν μιλούσε σχεδόν ούτε καλά ελληνικά, ούτε καλά αγγλικά, όπως εγώ. Γνωρίζοντας αυτούς τους ανθρώπους και βλέποντας πώς σκέφτονται και πώς τα κατάφεραν αυτά που κατάφεραν, είπα: Κι εγώ μπορώ να είμαι σαν αυτούς».

Με τους βαθμούς στο άριστα μάλιστα κατέκτησε και την υποτροφία. Και ξεκινώντας την πρακτική του παράλληλα με τις σπουδές (κάτι που συνηθίζει το Drexel) έφτασε να γίνει περιζήτητος. Πρώτα από την Marconi Mobile και την Marconi Networks. Έπειτα από την Motorola, που του προσέφεραν και μόνιμη δουλειά, αεροπορικά εισιτήρια μπίζνες, λιμουζίνα, κατάλυμα και έναν γενναίο μισθό (αρχικά 75.000 το χρόνο). Όταν ρώτησε τι είδαν στο βιογραφικό του και τον πήραν αρχικά, η απάντηση ήταν: «Είδαμε ότι δούλευες σε οικοδομές. Που σημαίνει ότι δεν φοβάσαι να λερώσεις τα χέρια σου. Χώρια ότι η οικοδομή χρειάζεται και κάποια ευστροφία». Τόσο απλά. Εντάξει, είχε στήσει και μία εφαρμογή που εξοικονόμησε στην Marconi 100.000 δολάρια το χρόνο. Ο Βασίλης Νάσης όταν δούλευε στην Marconi

Εκεί, πάντως, έμαθε και κάτι ακόμη, που το κράτησε σαν γνώμονα και στην δική του εταιρεία: «Δεν προσλαμβάνουν τον μαθητή του απόλυτου 20, διότι αυτός δεν έχει μάθει πώς να αντιμετωπίζει την αποτυχία». Και πάνω που πήγε να απολαύσει το ματαιόδοξο τρίλημμα, τι να διαλέξω Audi, Porsche ή Mercedes SLK, «ο Μπιν Λάντεν είχε διαφορετικά σχέδια. Η τάξη μου ήταν η πρώτη που τελείωσε μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Μπήκαμε στα χρόνια που αν είχες έστω και ελάχιστα διαφορετική προφορά σε έβλεπαν σαν εχθρό στην Αμερική. Χώρια η μεγάλη κρίση που ακολούθησε. Με απολύσεις. Πολλές. Έτσι, απλά πήρα το πτυχίο και, ευτυχώς, το Πανεπιστήμιο μου είχε προτείνει να συνεχίσω με μάστερ.

Συνεχίζει την αφήγηση ο συνομιλητής μας:

«Άρχισαν και οι επιχειρηματικές ανησυχίες. Γνωρίζοντας πως πολλά εκατομμύρια Έλληνες βρίσκονται εκτός Ελλάδας και έστελναν φωτογραφίες στους συγγενείς τους και το αντίθετο, μια μέρα μου ήρθε η επιφοίτηση και είπα στον ξάδελφό μου Κώστα Νάση: γιατί δεν στήνουμε ένα σύστημα όπου οι φωτογραφίες να στέλνονται ηλεκτρονικά και να τυπώνονται στην Ελλάδα και έτσι να γλιτώνουν και χρόνο και ταχυδρομικά; Πέρα από ότι μπορούν μαζί με αυτές να στέλνουν και τα σχόλιά τους.

Έτσι γεννήθηκε η Fotomax, ένα σύστημα διαμοίρασης φωτογραφιών, κάτι σαν ένα πρώιμο Facebook. Εκεί μάθαμε πώς να φτιάχνουμε interfaces (διεπαφές) προσιτά στον χρήστη, συν τα clouds. Όμως δεν υπολογίσαμε ότι στην Ελλάδα το Ίντερνετ μόνον γρήγορο δεν ήταν. Και φτάσαμε να χρεωθούμε. Έτσι τελειώνω το μάστερ και ακούω τους καθηγητές μου να συνεχίσω με διδακτορικό, με θέμα μία κάμερα 1 pixel που αλλάζει όλη την φιλοσοφία της ψηφιακής εικόνας. Σχέδιο που χρηματοδοτήθηκε και από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας».

Κάπου εκεί, το 2006, μπαίνει στην ιστορία του δρα. (πλέον) Βασίλειου Νάση η ιδιαίτερη πατρίδα του. Για την ακρίβεια η Νομαρχία Θεσπρωτίας. Που τον προτρέπει να συμμετάσχει στον ανοικτό διαγωνισμό για ένα πρότζεκτ παρακολούθησης των υδάτων του ποταμού Καλαμά. Στην αρχαιότητα, Θύαμι. Και κερδίζει τον διαγωνισμό, εξασφαλίζοντας τους πρώτους πόρους για την εταιρία του, την Netronix Inc.

Αν και τελικά έχασε αρκετά, εκεί γεννήθηκαν δύο στοιχεία που έπλασαν το μέλλον του. Και το μέλλον αυτού που λέμε Ιντερνετ των Πραγμάτων (IoT). Ο Thyamis, το γκάτζετ που συνέδεε τους αισθητήρες μέτρησης στον ποταμό Θύαμι / Καλαμά με το Διαδίκτυο – «ένας αντάπτορας που τους κάνει συμβατούς με οποιαδήποτε άλλη συσκευή», όπως μου εξηγεί – και ο Acheron (Αχέρων), το cloud όπου αποθηκεύονταν οι πληροφορίες προτού καταλήξουν στο εύχρηστο interface. «Φαντάσου, εκείνη τη στιγμή ο ποταμός Καλαμάς είχε το πιο προχωρημένο σύστημα μετρήσεων και μεταφοράς δεδομένων στον κόσμο!» 
«Να που το χόμπι μπορεί να μετατραπεί σε μια σημαντική επανάσταση. Παντού. Από τον καθένα. Και από τον Έλληνα νέο. Πάνω από όλα σε αυτό πιστεύω: στον Έλληνα», λέει ο καθηγητής

Όχι ότι δεν γνώρισε την χλεύη και την γκρίνια από τους «αντιπάλους» του στον διαγωνισμό. Όχι ότι δεν τους είπαν πως το ελληνικό σύστημα θέλει επαφές με τους τοπικούς άρχοντες. «Σκέψου, είμαι δέκα χρόνια επιχειρηματίας στην Αμερική και τον δήμαρχο της Φιλαδέλφειας δεν τον έχω καν γνωρίσει», μου ζωγραφίζει την αντιδιαστολή. Όπως μου λέει πως εκεί δεν μπορείς να πάρεις ούτε 40.000 από το κράτος για να ξεκινήσεις κάτι, όπως συμβαίνει στην ημεδαπή. «Αν εκμεταλλευόμασταν σωστά στην Ελλάδα αυτή την διαφορετική ευκαιρία, τότε οι startup εταιρείες θα ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια».

Η Netronix, την οποία μετέφερε το 2008 στην Αμερική καθώς εδώ δεν μπορούσε να πάρει καν ο ίδιος επιχορήγηση, μια και δεν είχε κάνει στρατιωτική θητεία, αναπτύσσεται – λέει – δίχως επενδυτές ουσιαστικά. Αυτό και επειδή ουσιαστικά είναι στην Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και δεν έχει πάει με το ρεύμα, στην Silicon Valley. Η Netronix από το 2010 ξεκίνησε τις πωλήσεις. Πρωτοπόρος του Ιντερνετ των Πραγμάτων, με το γκάτζετ Thyamis που φέρει το όνομα του ηπειρώτη ποταμού (από το αρχαίο θύω, που σημαίνει και εφορμώ). «Στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που είναι το IoT είναι σαν να είμαστε ακόμη στο ’70, που άρχιζαν να κυκλοφορούν τα πρώτα PC», μου λέει.

Ξεκίνησε τις πωλήσεις, αλλά ουσιαστικά η δουλειά του δρα Βασίλειου Νάση χρηματοδοτούσε αρχικά την εταιρεία. Ακόμη και η έδρα της Netronix ήταν στο διαμέρισμά του. Ένας όροφος. «Περάσαμε δύσκολα στην αρχή», παραδέχεται. Να όμως που το μέλλον ήρθε πιο γοργά απ’ ό,τι το περίμενε. Και ήρθε και τζίρος 10 εκατ. δολαρίων. Κι έπειτα παραπάνω. Και προόδευσε επιχειρηματικά η Netronix Inc. Και γέννησε και την Netronix Venture, που δίνει ευκαιρίες σε νέες ιδέες και σε startups, που η τεχνολογία τους είναι βασισμένη στην δική τους.  

Στα 39 του, επιτυχημένος σε πολλά επίπεδα πλέον, αποτιμά και προτείνει: «Να που το χόμπι μπορεί να μετατραπεί σε μια σημαντική επανάσταση. Παντού. Από τον καθένα. Και από τον Έλληνα νέο. Πάνω από όλα σε αυτό πιστεύω στον Έλληνα. Που μπορεί να μάθει προγραμματισμό, όπως μαθαίνει ξένες γλώσσες. Δεν πηγαίνει στο πανεπιστήμιο για να μάθει ξένες γλώσσες. Και αυτό μαζί με τις ιδέες του να το αξιοποιήσει για να βρει αυτομάτως δουλειά. Βλέπω ένα σύννεφο μελαγχολίας. Μια δυσπιστία ότι μπορούν να γίνουν πράγματα. Η κατάσταση της Ελλάδας είναι εντελώς αναστρέψιμη, πιστεύω. Μέσα σε μία πενταετία. Αρκεί να υπάρξουν ερεθίσματα, που ακόμη είναι λίγα. Ελάχιστα. Αν υπάρξουν, μπορεί να γίνει μια Silicon Valley. Να γεμίσει startups. Αυτή η αλλαγή, αν την κάνουμε, θα φέρει και πολιτική αλλαγή. Προσωπικά, πιστεύω σε ένα πιο λαμπρό μέλλον». Και στο μότο του: να ευημερείς, πράττοντας το Καλό.

Info

Ο δρ. Βασίλειος Νάσης θα μιλήσει με θέμα «IoT: Η εξέλιξη μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης», την Τετάρτη 25 Απριλίου, στις 20:00, στο πλαίσιο του Athens Science Festival 2018, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Το φεστιβάλ οργανώνουν ο εκπαιδευτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, η Τεχνόπολη, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

Επίσης, ο δρ. Νάσης μιλάει σήμερα Κυριακή 22 Απριλίου και στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «IoT: Κάνοντας την ιδέα πραγματικότητα», στο πλαίσιο της ημερίδας «The Νext Frontiers», στις 19:15, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. 


 

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2018 | 7:08 pm


Ένα λεύκωμα μοναδικό για τη Θεσπρωτία!!!


Ρεπορταζ - Φωτο: Στλεργιος Παλπάνης

Όλοι ήταν εκεί στο Πάνθεον, το απόγευμα του Σαββάτου, στην παρουσίαση του λευκώματος με τίτλο «Θεσπρωτία στα χρώματα της παράδοσης» που εκδόθηκε από το Κ.Π.Ε. Φιλιατών !!!

Ένα λεύκωμα το οποίο περιλαμβάνει φωτογραφίες από παλιά σπίτια, γεφύρια, νερόμυλους, λιοτρίβια, εκκλησίες και μονές όλα χτισμένα τον 18ο και 19ο αιώνα στις περιοχές της Ηγουμενίτσας, των Φιλιατών και της Παραμυθιάς.
Το μοναδικό αυτό λεύκωμα επιμελήθηκε ο υπεύθυνος του Κ.Π.Ε Φιλιατών ( Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ) Νικολάου Μάρκος !!!
Το λεύκωμα παρουσίασαν ο ηγούμενος της Ι.Μ. Γηρομερίου Αρχιμανδρίτης και Θεολόγος Μεθόδιος Ντελής μαζί με τον αρχιτέκτονα Μιχάλης Αράπογλου!!!

Επίσης μίλησαν ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Θεμιστοκλής Γκόγκας με θέμα "Πολιτισμός και παράδοση" και ο καθηγητής του ΤΕΙ και Υποψήφιος Διδάκτορ του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης Κωνσταντίνος Σολάκης με θέμα "Παράδοση και Τουρισμός"

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης και Βασιλης Γιογιακας, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος , η αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Αντιγόνη Φίλη σε θέματα παιδείας και πολιτισμού, ο δημοτικός σύμβουλος Σουλίου Γιάννης Γώγος, ως εκπρόσωπος της δημάρχου Σουλίου Σταυρούλας Μπραΐμη, καθώς και η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας Μαρίνα Μπέση.


 

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2018 | 6:48 pm


Θεσπρωτία: Το καλύτερο θέαμα σε σκοτεινό ουρανό, ο Γαλαξίας

Kostas Tsekas


Ο Γαλαξίας, αυτό το υπέροχο θέαμα, εμφανίζεται σχεδόν κάθε νύχτα του έτους, όμως, δυστυχώς, περνάει απαρατήρητο στις πόλεις. 
Από μια τοποθεσία όμως μακριά από φωτορύπανση λίγα πράγματα μπορούν να ξεπεράσουν την δια γυμνού οφθαλμού θέασή του.

Ο Γαλαξίας φαίνεται σαν νεφώδεις ζώνη φωτός αποτελούμενη από λαμπρά ακτινοβόλα νέφη αστέρων. 
Εάν στρέψουμε οπιοδήποτε οπτικό βοήθημα προς αυτήν την γαλακτώδη ζώνη, θα την δούμε να αναλύεται σε χιλιάδες αστέρια που είναι τόσο αμυδρά και μακρινά, ώστε με γυμνό μάτι δεν διακρίνονται ως μεμονωμένα αστέρια.

Αναζητήστε λοιπόν έναν σκοτεινό ουρανό και ξεκινήστε το ταξίδι στα βάθυ του σύμπαντος....


 

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2018 | 10:46 am


Συνελήφθη 49χρονος για απόπειρα κλοπής από σπίτι ηλικιωμένης
Συνελήφθη, προχθές (20-04-2018) το μεσημέρι στα Κτίσματα Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου, ένας 49χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για απόπειρα κλοπής από σπίτι ηλικιωμένης στα Κτίσματα Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, προχθές το πρωί, ο 49χρονος εισήλθε σε μονοκατοικία 76χρονης ημεδαπής στα Κτίσματα Ιωαννίνων με σκοπό την κλοπή, πλην όμως έγινε αντιληπτός από την παθούσα και τράπηκε σε φυγή χωρίς να αφαιρέσει κάτι.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικοί που ενημερώθηκαν για το περιστατικό, οι οποίοι εντόπισαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τον 49χρονο δράστη να κινείται πεζός στην παραπάνω περιοχή και τον συνέλαβαν.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου.Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2018 | 10:42 am


ΟΑΕΔ: Επιδότηση με ζεστό χρήμα 20.000 ευρώ σε ανέργουςΜε 20.000 ευρώ θα επιδοτηθούν 2.500 άνεργοι από τον ΟΑΕΔ για τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης - Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις

Νέο πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ για 2.500 ανέργους με επιδότηση μέχρι 20.000 ευρώ για τη δημιουργία της δικής του επιχείρησης θα ξεκινήσει τον επόμενο Μάιο. Μέχρι το τέλος του ίδιου έτους το πρόγραμμα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί.

Το “Πιλοτικό Πρόγραμμα Υποστήριξης Επιχειρηματικών σχεδίων ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών” θα παρέχει συμβουλευτική στους άνεργους και θα υποστηρίζει τη διαμόρφωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου.
Τα Στάδια του προγράμματος είναι:

1. 5000 άνεργοι θα επιλεγούν μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα παρακολουθήσουν ένα πενθήμερο σεμινάριο Συμβουλευτικής Ανάληψης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών. Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί από τους Εργασιακούς Συμβούλους του ΟΑΕΔ., οι οποίοι θα εκπαιδεύουν τους άνεργους νέους στη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής.

2. Μετά το πέρας του σεμιναρίου, οι 5.000 ωφελούμενοι θα υποβάλλουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
3. Οι επιχειρηματικές ιδέες θα αξιολογηθούν ως προς την ωριμότητά τους με βάση διαμορφωμένα κριτήρια και θα επιλεγούν οι 3.000 πιο ώριμες ιδέες.
4. Οι 3.000 ωφελούμενοι θα καθοδηγηθούν και θα υποστηριχθούν από καθοδηγητές (coaches) ώστε να ετοιμάσουν και να υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα τελικά επιχειρηματικά τους σχέδια.
Μετά την ολοκλήρωση του έργου θα ακολουθήσει πρόγραμμα επιχορήγησης ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών, που θα χρηματοδοτηθούν για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση. 

Θα επιδοτηθούν συνολικά 2.500 άνεργοι νέοι ηλικίας 18-29 ετών, με ποσά μεταξύ των 15.000 και 20.000 ευρώ. 

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα χρηματοδότησης θα έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι νέοι στο Μητρώο του ΟΑΕΔ, συμπεριλαμβανομένων όλων όσοι συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρηματικών σχεδίων.


 

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2018 | 10:12 am


ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 2ου ΓΕΛ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΘερμά συγχαρητήρια στους μαθητές της Γ’ Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας, Ευαγγέλου Μιχάλη και Σάκο Αρμάντο για τη διάκρισή τους, σε πανελλαδικό επίπεδο, στον Διαγωνισμό Χημείας 2018!

Ο 32ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Χημείας (ΠΜΔΧ), που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) υπό την αιγίδα του ΥΠΠΕΘ, οδηγεί στην επιλογή των μαθητών που εκπροσωπούν την Ελλάδα στην Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας.


 

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2018 | 10:04 am


Τρία σκυλιά νεκρά από φόλες στο Φιλιάτι


Τρία σκυλιά νεκρά από φόλες εντοπίστηκαν το Σάββατο στην περιοχή των Φιλιατών.


Τα σκυλιά φιλικά και δεν είχαν πειράξει ποτέ κανέναν.

Η σιωπή και η ατιμωρησία τους ενθαρρύνει να προβούν ξανά σε εγκληματικές πράξεις απέναντι σε ανυπεράσπιστα πλάσματα.

Ας δώσουμε ένα τέλος σε όλο αυτό, που δεν τιμά ούτε τον πολιτισμό ούτε και τον ανθρωπισμό μας. 

Όποιος μπορεί να βοηθήσει για τον εντοπισμό των δραστών, μπορεί να επικοινωνήσει ανώνυμα και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2018 | 9:59 am


Πραγματοποιήθηκε η ομιλία, στο ΚΑΠΗ Συβότων, με θέμα την Κατάθλιψη
Συνεχίζοντας τις δράσεις για την Εκστρατεία κατά της Κατάθλιψης που υλοποιεί το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας, σε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Γ.Ν. – Κ.Υ. Φιλιατών, πραγματοποιήθηκε ομιλία, την Δευτέρα 16 Απριλίου 2018, στο ΚΑΠΗ Συβότων, με θέμα «Κατάθλιψη: Διάγνωση και τρόποι αντιμετώπισης».

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στις διάφορες μορφές κατάθλιψης, τον τρόπο εκδήλωσης, τη διάγνωση, καθώς και την ενημέρωση γύρω από τις διαθέσιμες μονάδες ψυχικής υγείας της περιοχής μας.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η κα Πέτσιου Σπυριδούλα, ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του Κ.Ψ.Υ., ενώ συμμετείχαν και μέλη της διεπιστημονικής ομάδας του Κ.Ψ.Υ. Συντονίστρια ήταν η κα Λάμπρου Νικολέτα, νοσηλεύτρια του ΒσΣ και Υπεύθυνη του ΚΕΠ Υγείας Ηγουμενίτσας.

Παράλληλα, συνεχίζεται το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου σε δημότες άνω των 18 ετών για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Η συμπλήρωση του εγκεκριμένου ερωτηματολογίου γίνεται

στο γραφείο του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου, με τη συνδρομή του αρμόδιου υπαλλήλου.

Για πληροφορίες και ραντεβού στο τηλ. του ΚΕΠ Υγείας 2665360012 κάθε Δευτέρα.

e-mail: [email protected]

Διεύθυνση: παλαιό Δημαρχείο, Ελευθερίας 7, 1ος όροφοςΔημοσιεύθηκε στις 22 April 2018 | 9:46 am


3ος ΜΙΚΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ (ΒΑΒΟΥΡΙ – ΠΗΓΕΣ ΛΑΓΚΑΒΙΣΤΑΣ)Την Κυριακή 03 Ιουνίου 2018 και ώρα 10;30 π.μ. η Δημοτική Αρχή Φιλιατών διοργανώνει τον 3ο Μικρό Μαραθώνιο ορεινής διαδρομής 16 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Τοπική Κοινότητα Βαβουρίου και τερματίζει στις πηγές Λαγκάβιστας. Προτού ο αγώνας δρόμου καταλήξει στις πηγές Λαγκάβιστας, περνάει από τις Τοπικές Κοινότητες Λια και Λίστα, σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, η οποία τυχαίνει να είναι και μια από τις ωραιότερες περιοχές του Δήμου μας, που αξίζει κανείς να την διαβεί και να την χαρεί. Οι αθλητές και οι Αθλήτριες που θα συμμετάσχουν στον 3ο Μικρό μας Μαραθώνιο, θα έχουν φέτος την τύχη να διαβούν και να απολαύσουν αρεντεύοντας την ιδιαίτερη αυτή διαδρομή που ελπίζουμε να τους μείνει αξέχαστη.

Καλούνται όσοι πολίτες επιθυμούν να λάβουν μέρος στον εν λόγω Μαραθώνιο να δηλώσουν συμμετοχή στην αρμόδια υπάλληλο κ. Σταματία Σιούτη στο τηλέφωνο { 2664360171} από Δευτέρα έως Παρασκευή στις ώρες από 08:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ. ή να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά στο κάτωθι email: [email protected]

Από την κεντρική πλατεία Φιλιατών, μπροστά από την Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Φιλιατών, θα ξεκινήσουν στις 03/06/2018 και ώρα 09;15 π.μ. τα λεωφορεία του δήμου που θα μεταβούν με τους συμμετέχοντες Αθλητές και Αθλήτριες στην τ. κ. Βαβουρίου που αποτελεί και την αφετηρία του εφετινού μας ΜαραθωνίουΔημοσιεύθηκε στις 22 April 2018 | 9:44 am


Υπαίθρια λειτουργία στην ιστορική Μονή αγίου Γεωργίου Καμίτσιανης στα ελληνοαλβανικά σύνορα...


Τη Δευτέρα 23 Απριλίου, ανήμερα του αγίου Γεωργίου, θα τελεστεί υπαίθρια πανηγυρική ακολουθία στην ιστορική ομώνυμη Μονή Καμίτσιανης, στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, από τον ηγούμενο της Μονής Γηρομερίου αρχιμανδρίτη π. Μεθόδιο. Μετά τον όρθρο και τη θεία λειτουργία μετ' αρτοκλασίας θα ακολουθήσει αγιασμός και το καθιερωμένο κέρασμα. Στο ναό αυτή την περίοδο εκτελούνται, με τη φροντίδα του π. Μεθοδίου, αναστηλωτικά έργα και δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί το εσωτερικό του. 
Ο ετήσιος εορτασμός της Μονής γίνεται με λαμπρότητα.
Στην εικόνα του αγίου Γεωργίου η λαϊκή παράδοση αποδίδει θαυματουργική δύναμη. 
Ανάμεσα στα κειμήλια του Μοναστηριού περιλαμβάνεται και το “αργυρούν κιβώτιον περιέχον διάφορα τεμάχια αγίων λειψάνων”, όπου αναγράφεται το έτος 1779, το οποίο φυλάσσεται στη Μονή Γηρομερίου. 
Ιστορικοί τοποθετούν την απαρχή της στα χρόνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας. 
Ο Μαργαρίτης Ευαγγελίδης δίνει την πληροφορία ότι στην Ήπειρο υπήρχαν μονές και προ της πτώσεως της Κωνσταντινούπολης (δηλ. πριν το 1453), όπως η “μοναστηριακή σχολή της καμίτσανης”. 
Ο Ιωάννης Λαμπρίδης αναφέρεται σε σφραγίδα αναγράφουσα “Μονή του Αγίου Γεωργίου της Καμίτσανης 1613” και επιπλέον ότι λειτουργούσε ως “γραμμάτων σχολή”.Σ’ έναν από τους κίονες του ναού είναι γραμμένη το 1758 η εξής επιγραφή: “Ήρθα εγώ ο ταπεινός και ελάχιστος Παΐσιος εις την μονήν του Αγίου Γεωργίου Καμίτσανης και κάθισα κάτω εις τον ίσκιον μήνες τρεις και δεν είχα που την κεφαλήν κλίναι. Και ηύρα κομμάτι εκκλησία μόνον, οχι άλλο τίποτας, απο την Βάπτισιν εως το χαγιάτι έξω, ήταν η εκκλησία. Μόνον η Χάρις Του Θεού και η πρεσβεία του Αγίου και το έλεος των ευσεβών χριστιανών τα ετελείωσε..”. 
Προκύπτει ότι πριν την έλευση του Παϊσίου επιδρομείς, αφού τη λαφυραγώγησαν, την έκαψαν. 


 

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2018 | 8:51 am


Θεσπρωτία: Τριπλό γυναικείο μέτωπο στην προβολή του τουριστικού προϊόντος3 εβδομάδες πριν την επίσημη έναρξη της τουριστικής σεζόν, και οι δράσεις για την προβολή του τουριστικού προϊόντος, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Στην Κύπρο από εχτές Παρασκευή, είναι σε εξέλιξη η 21η έκθεση τουρισμού “Ταξίδι 2018” οπου και θα λειτουργεί μέχρι και την Κυριακή.

Στην έκθεση συμμετέχει και ο δήμος Σουλίου, με την δήμαρχο Σταυρούλα Μπραίμη και την εντεταλμένη τουρισμού Βασιλική Ντούκα, να βρίσκονται στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στην περιφέρεια Ηπείρου δίνουν μεγάλη σημασία στην αγορά της Κύρου, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα ξεκίνησαν και οι απευθείας πτήσεις από το νησί της Αφροδίτης προς τα Ιωάννινα.

Περισσότερα για την έκθεση “Ταξίδι 2018” με πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και βίντεο, θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε σε επόμενο άρθρο.

Παράλληλα, γνωστή ταξιδιωτική εκπομπή από το Κανάλι Ένα, το οποίο μάλιστα αναπαραγάγει την συγκεκριμένη εκπομπή σε 22 περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ελλάδα, βρίσκεται στην περιοχή μας από εχτές ενώ στο τριήμερο της επίσκεψης, θα καταγράψει και θα παρουσιάσει τα τουριστικά σημεία.

Εχτές και σήμερα βρίσκονται στην Παραμυθιά, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη στους μύλους Σουλίου και το ιστορικό Σούλι.

Στα πλαίσια αυτής της δράσης, το βράδυ της Παρασκευής, πραγματοποίησε ζωντανή σύνδεση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Παραμυθιά, όπου η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αντιγόνη Φίλη, μίλησε για το τουριστικό προϊόν της περιοχής. 


 

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2018 | 8:44 am


Δύο συλλήψεις στο λιμάνι της ΗγουμενίτσαςΣτη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβούν λάθρα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.


 

Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2018 | 8:33 am


«Από την Αντιγόνη στη Μήδεια» στο Θέατρο «Αρλεκίνος» στην Ηγουμενίτσα


Θεατρική παράσταση στην Ηγ/τσα 22/4: «Από την Αντιγόνη στη Μήδεια» σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη

Το έργο «Από την Αντιγόνη στη Μήδεια» σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη θα φιλοξενηθεί για μία και μόνο παράσταση στο Θέατρο «Αρλεκίνος» στην Ηγουμενίτσα την Κυριακή 22 Απριλίου και ώρα 19:00.

Μια παράσταση - κατάδυση στα έγκατα της γυναικείας φύσης όπως αυτή προκύπτει από δέκα εξέχουσες γυναικείες παρουσίες της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, με τον μοναδικό τρόπο που τις αποτύπωσαν ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης είτε ως αρχετυπικές μορφές, είτε ως βαθιά ανθρώπινες και ένσαρκες οντότητες.

ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Ο ποιητής, διαρκώς παρών στο ταξίδι της σκηνής, τρώει τις ίδιες του τις σάρκες για να δώσει σάρκα στο παλλόμενο όραμά του, να δημιουργήσει ένα εξίσου παλλόμενο, ρευστό, πολλές φορές γεμάτο εσωτερικές συγκρούσεις και δημιουργικές αντιφάσεις σκηνικό ποίημα, με επίκεντρο τη γυναικεία ψυχοσύνθεση.

Πίσω από τη δράση των δύο ηθοποιών (Κώστας Γάκης - Μαρία Παπαφωτίου) ανατέλλει ο ευφάνταστος κόσμος των video ή των live captures από το μητριαρχικό νησί της Ικαρίας, πότε σαν ένας τρισδιάστατος ου-τόπος καμωμένος από μινιατούρες που μεταχειρίζονται σε παρόντα χρόνο οι ηθοποιοί, πότε ως τοπία του Αιγαίου που λειτουργούν ως ένας φυσικός καμβάς των δραμάτων, και πότε σαν μια σπαρακτική εστίαση στις λεπτομέρειες των προσώπων των γυναικών.

Μετά τη διεθνή πρεμιέρα της παράστασης στη Σεούλ τον περασμένο Σεπτέμβριο, η παράσταση ξεκίνησε το ταξίδι της στην Ελλάδα από το φυσικό της θεατρικό σπίτι, το θέατρο Άλφα.Ιδέα.

Σε ένα ταξίδι που οι θεατές γίνονται μέρος του σκηνικού κόσμου της παράστασης, ανεβαίνουν στην σκηνή μαζί με τους ηθοποιούς για να παρακολουθήσουν με τελείως διαφορετικό τρόπο τη σκηνική δράση. 
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: thespro.gr


Συντελεστές:
Πρωτότυπο κείμενο: Κώστας Γάκης
Σκηνοθεσία, Μουσική, Video art: Κώστας Γάκης
Ερμηνεύουν: Κώστας Γάκης, Μαρία Παπαφωτίου
Live τραγούδι: Ίρις Κανδρή
Live μουσική: Στέλλα Ζιοπούλου
Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Ανθή Φουντά
Επιμέλεια κίνησης: Ευθύμης Χρήστου
Φωτισμοί: Στέλιος Πλασκασοβίτης, Στέφανος Λώλος
Σκηνογραφία: Στέφανος Λώλος
Κοστούμια: Σάλι Αλάραμπι, Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βίλλη Κοντονικολάκη, Ισμήνη Πρωίου

Πληροφορίες για τη διεξαγωγή της παράστασης:
Θεατρική Σκηνή Αρλεκίνος, Κουγκίου-Κιάφας 22, Ηγουμενίτσα
Κυριακή 22 Απριλίου 2018, ώρα: 7 το απόγευμα
Κρατήσεις: 6979575599
Προπώληση εισιτηρίων στο ταμείο του θεάτρου: 17:00-20:00
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Δημοσιεύθηκε στις 22 April 2018 | 8:31 am


Το meteo.gr πάει.... στο 3ο Γυμνάσιο ΗγουμενίτσαςΤο www.meteo.gr και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους για τη μεταλαμπάδευση των μετεωρολογικών γνώσεων στους μαθητές, έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μετεωρολογίας, το οποίο συνδυάζει βίντεο, προσομοιώσεις, πειράματα, και διαδραστικές εφαρμογές.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι μαθητές προσπαθούν κατανοήσουν ένα μετεωρολογικό χάρτη, το σχηματισμό μιας καταιγίδας κι ενός ανεμοστρόβιλου, τη δημιουργία ενός κεραυνού, να μάθουν να ξεχωρίζουν τα είδη των νεφών, ενώ μέσα από τις πειραματικές διαδικασίες να εμπεδώσουν τη δημιουργία της βροχής, του σχηματισμού ενός νέφους και τη σάρωση ενός ψυχρού μετώπου.

Το πρόγραμμα “Περί Ανέμων & Υδάτων” είναι αφιερωμένο στην μάθηση.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα καθώς και την εκπαιδευτικό κα Σιντόση Ουρανία Φυσικό του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας και Διδάκτορα μετεωρολογίας που συνέβαλε καθοριστικά για την πραγματοποίηση του προγράμματος.

Ο Δ/ντης του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας 
Μητσιώνης Βασίλειος


 

Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2018 | 2:07 am


Ηγουμενίτσα: Το παρκάρισμα της ημέραςΣτην πόλη της Ηγουμενίτσας, έχουμε συνηθίσει  να βλέπουμε τα πιο απίθανα παρκαρίσματα.

Όπως αυτό που βλέπετε στην φωτογραφία που μας έστειλε αναγνώστης.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου, πάρκαρε το όχημά του, στο τριγωνικό διάζωμα, στην έξοδο της Εγνατίας με τον Περιφερειακό.

Σύμφωνα με τον αναγνώστη, στο σημείο έφτασε η Τροχαία Ηγουμενίτσας, που επέβαλε στον οδηγό, πρόστιμο για παράνομη στάθμευση.
Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2018 | 10:55 am


Πρόσκληση Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου για το «Ηλεκτρονικό επιχειρείν (e-Business)»
Από την Τρίτη 24 Απριλίου 2018 ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την πρόκληση «Ηλεκτρονικό επιχειρείν (e-Business)», που εξέδωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιφέρειας Ηπείρου και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020.

Η πρόσκληση αφορά στην ενίσχυση ΜΜΕ για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, ηλεκτρονικών κρατήσεων, πληρωμών κ.ά. έχοντας σαν στόχο την ενσωμάτωση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην λειτουργία τους.

Η συνολική μέγιστη Δημόσια Δαπάνη της Πρόσκλησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 3.400.000 ευρώ. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης μπορεί να κυμαίνεται από 6.000 ευρώ έως 12.500 ευρώ, με ένταση ενίσχυσης μέχρι 80% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων στην διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis με την ένδειξη: «Ηλεκτρονικό επιχειρείν (e-Business)», από 24/4/2018 έως 29/6/2018 (ώρα 15:00).

Τι περιλαμβάνει η πρόσκληση

Η πρόσκληση απευθύνεται σε υφιστάμενες Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς: α) Μεταποίηση προϊόντων πρωτογενούς τομέα, β) Βιομηχανία της εμπειρίας, Τουρισμού, Πολιτισμού – Δημιουργική Βιομηχανία, γ) Υγεία και Ευεξία, με πεδίο εφαρμογής την Περιφέρεια Ηπείρου.

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης, χρηματοδοτούνται δαπάνες στις κατηγορίες Ηλεκτρονικό Εμπόριο, Ηλεκτρονικές Κρατήσεις, Εσωτερική Οργάνωση (με την αξιοποίηση ΤΠΕ), Διαχείριση Παραγωγής (με την αξιοποίηση ΤΠΕ), και Ψηφιακή Προβολή –Διαφήμιση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ερωτήματα, που αφορούν στην πρόσκληση, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή στο HelpDesk της Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Ηπείρου (http://helpdesk.mnec.gr/helpdesk/Questions/CreateQuestion.zul?epixid=15).Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2018 | 10:46 am


Ηγουμενίτσα: Την Κυριακή ο εορτασμός του Αγ. Γεωργίου Νέας ΣελεύκειαςΗ Δημοτική Κοινότητα Νέας Σελεύκειας σας προσκαλεί στον Εσπερινό με αρτοκλασία και στην περιφορά της Ιερής Εικόνας του Αγ. Γεωργίου Νέας Σελεύκειας, την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 και ώρα 19:00.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Ο Πρόεδρος και το
Συμβούλιο της Δ.Κ. Νέας ΣελεύκειαςΔημοσιεύθηκε στις 20 April 2018 | 10:39 am


Συνεδριάζει την Τετάρτη το ΔΣ του Επιμελητηρίου ΘεσπρωτίαςΠαρακαλούμε να παρευρεθείτε στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας που θα γίνει την Τετάρτη 25.04.2018 και ώρα 18:30 στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου, με θέματα ημερησίας διάταξης τα παρακάτω:

1ον : Ενημέρωση για τις δραστηριότητες της Δ.Ε. από το προηγούμενο Δ.Σ.
Εισηγητής ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
2ον : Τροποποίηση Απόφασης ΔΣ 2/14.02.2018, θέμα 6ο «Βεβαίωση Οφειλόμενων
Ετήσιων Τελών ΓΕΜΗ 2015-2017.2018 (Ν. 3419/2005, ΚΥΑ
αριθμ. 79752/30.12.2014 αρθ.3&4 & αρ.πρ. 888/26.03.2018 Έγγραφο της ΚΕΕΕ).
Εισηγήτρια η κα Β. Τσώτου Υπ. ΓΕΜΗ & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου.

3ον : Τρέχοντα θέματα. 


 

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2018 | 10:31 am


Ανάρτηση ψηφιακών οργανογραμμάτων, από Περιφέρεια και 5 Δήμους της Ηπείρου
Η Περιφέρεια καθώς και 5 Δήμοι της Ηπείρου συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων Οργανισμών Αυτοδιοίκησης που έχουν επικαιροποιήσει και αναρτήσει στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα τους οργανισμούς εσωτερικής υπηρεσίας. Πρόκειται για τους δήμους Ηγουμενίτσας, Κόνιτσας, Κεντρικών Τζουμέρκων, Γεωργίου Καραϊσκάκη και Νικολάου Σκουφά.

Η ψηφιοποίηση του οργανογράμματος αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή κάθε φορέα στην κινητικότητα όχι μόνο μέσω του νέου ενιαίου συστήματος μετατάξεων, αλλά και από προσλήψεις.


 

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2018 | 9:17 am


21 Απρίλη 1804: Ημερομηνία μνήμης και της θυσίας των Σουλιωτών στο Σέλτσο - Γράφει ο Σωτήρης Λ. Δημητρίου
Η ιστορία της πατρίδα μας είναι γεμάτη από θυσίες για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση. Λαός που ήθελε πάντα την ειρήνη και την δημιουργία, από αρχαιοτάτων χρόνων. Και πάντα δημιουργούσε, Τέχνες, Γράμματα, Πολιτισμό. Όλα τα παραπάνω όμως ήταν το δέλεαρ, άλλων λαών για την αρπαγή. Το καθήκον της προάσπισης της πατρίδας, έφερνε τους Έλληνες ενωμένους και έτοιμους για τον «υπέρ πάντων αγώνα».

Σήμερα το να είμαστε Έλληνες πρέπει να το αποδεικνύουμε με την στάση ζωής κάθε μέρα και όχι ξαπλωμένοι στις δάφνες να επαναπαυόμαστε επάνω στις θυσίες των προγόνων μας.

Και διαχρονικά, οι κάθε λογής εξουσίες, να μην οδηγούν την πατρίδα σε επικίνδυνες ατραπούς και τους Έλληνες, στην εξαθλίωση και στην στέρηση των αξιών τους.

Για χιλιάδες χρόνια η πατρίδα μας δεν θεώρησε δεδομένη την ελευθερία, αλλά διαρκώς έγραφε ιστορία βουτώντας την πέννα στο αίμα των παιδιών της, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούσε: Τέχνες, Γράμματα, Πολιτισμό.

Διανύοντας μία βάρβαρη οπισθοδρόμηση από πλιατσικολόγους κατακτητές φτάσαμε στα νεώτερα χρόνια της ιστορίας μας και τα βαριά μας βήματα, μας οδηγούν στα κάστρα της λευτεριάς της πατρίδας μας. Έτσι φτάνουμε και στο Σούλι.

Μερικού υπόδουλοι από χωριά κυρίως της Θεσπρωτίας και του κάμπου του Φαναρίου Πρεβέζης αλλά και κάποιοι λίγοι ακόμα από την υπόλοιπη Ήπειρο, μη αντέχοντας την σκλαβιά και τις συνέπειες της σκλαβιάς και τους εξευτελισμούς, ανέβηκαν κάποια χρόνια πριν το 1.700 στα Κασσωπαία όρη και δημιούργησαν τους οικισμούς, κυρίως το Σούλι, την Κιάφα και την Σαμονίβα, με την γνωστή στο Πανελλήνιο και όχι μόνο, ιστορία.

Oι Σουλιώτες μαχητές της ελευθερίας πολέμησαν αψηφώντας τον κίνδυνο για την προάσπιση των ιδανικών τους. Με την ιαχή τους:

«Ω ντέρα, ω μπούρα, μπι τάα… τρίμα»,

έκαναν γιουρούσια και είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των τουρκαλβανών, που πάντα ήσαν υπεράριθμοι. Συνήθως ένας προς δέκα. Και θυσιάστηκαν για τα ιδανικά τους, κατά την διάρκεια ολόκληρου του αγώνα..

Αποδεκατίστηκαν και κατέληξαν να μείνουν στο τέλος του αγώνα κάποιες εκατοντάδες, μας λένε οι ιστορικοί μας. Πολεμούσαν γυναίκες άντρες, ενώ τα αγόρια, εκπαιδεύονταν στα όπλα από τα επτά τους χρόνια και από τα δέκα κρατούσαν καριοφίλι στην μάχη τις περισσότερες φορές και λογίζονταν ως άντρες.

Τα βαριά βήματά μας, μας έφεραν σήμερα και σε τούτο εδώ το θυσιαστήριο, στο Σέλτσο. Στο μεγαλύτερο θυσιαστήριο των Σουλιωτών στο φεύγα τους από τον αγαπημένο τους τόπο, το Σούλι.

Οι Σουλιώτες μη έχοντας να φάνε και εξασθενημένοι από αρρώστιες και κακουχίες, πέτυχαν μία αξιοπρεπή συνθηκολό-γηση στις 12 Δεκεμβρίου του 1803 και εγκαταλείπουν ανά τμήματα το Σούλι. Μετά την ανατίναξη της μπαρουταποθήκης που δεν ήταν άλλη από το εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής στο Κούγκι, ο Αλή πασάς βρήκε την αφορμή ότι καταπατήθηκε η συμφωνία της συνθηκολόγησης που είχαν υπογράψει οι Σουλιώτες, να παραδώσουν δηλαδή τα πυρομαχικά.

Η πρώτη ομάδα υπό τον Φώτο Τζαβέλλα και τον Δήμο Δράκο, περί τους 2.000 έφτανε στην Πάργα.

Δύο ακόμη ομάδες υπό τον Κίτσο Μπότσαρη και τον γέρο Κουτσονίκα κινήθηκαν προς το Ζάλογγο με σκοπό ένα τμήμα τους να εγκατασταθεί στην Λάμαρη, στον κάμπο του Λούρου και Ζαλόγγου ενώ το πιο πολυάριθμο τμήμα, όταν φτάσει εκεί να συνεχίσει για το Βουλγαρέλι, όπου από το 1800 είχε εγκατασταθεί η οικογένεια των Μποτσαραίων, εγκαταλείποντας το Σούλι ως αντάλλαγμα με το αρματολίκι των Τζουμέρκων.

Οι οικογένειες που κατέφυγαν στο Ζάλογγο, αντιμετώπισαν και πάλι την μανία των τουρκαλβανών του Αλή. Στο Ζάλογγο γκρεμίστηκαν για να μην πέσουν στα χέρια των τουρκαλβανών 22 γυναίκες και 6 άντρες από το ψηλότερο σημείο, αφού πρώτα οι μανάδες πέταξαν τα μικρά παιδιά τους, για να μην πέσουν στα χέρια των εχθρών.

Μετά την μάχη του Ζαλόγγου ο Αλή πασάς έστειλε 500 στρατιώτες για να συλλάβουν 23 οικογένειες Σουλιωτών που μένανε στην Ρηνιάσα. Οι Τουρκαλβανοί μπήκαν στο χωριό και άρχισαν να σκοτώνουν και να αιχμαλωτίζουν. Μια Σουλιώτισσα η Δέσπω Σέχου μάζεψε όλη την φαμίλια της στου Δημουλά τον πύργο κι άνοιξε πόλεμο με τους τουρκαλβανούς. Όταν κινδύνεψαν να σκλαβωθούν, έβαλε φωτιά στην μπαρουταποθήκη και γκρεμίστηκε ο πύργος μαζί με τα 11 άτομα της οικογένειας, που ήταν μέσα.
Η ώρα της μεγάλης θυσίας στο Σέλτσο

Τέλη Δεκέμβρη του 1803 κίνησαν από το Βουργαρέλι για την Βρεστενίτσα 1.148 Σουλιώτες άντρες και γυναικόπαιδα με αρχηγούς Κίτσο και Νότη Μπότσαρη.

Ο Κίτσος Μπότσαρης θεώρησε ότι θα αμυνόταν εκ του ασφαλούς από την μονή του Σέλτσου, επειδή αποτελούσε φυσικό οχυρό. Το λάθος του όμως ήταν ότι δεν έλαβε υπ’ όψιν πως δεν υπάρχει έξοδος διαφυγής, όπως απαιτεί η τακτική του πολέμου.

Όλο το χειμώνα έμειναν αποκλεισμένοι στο Σέλτσο, με λιγοστά τρόφιμα και πολεμοφόδια που τους προμήθευαν κρυφά, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών του Λιάσκοβου και της Βρεστένιτσας.

Στις 21 Απρίλη του 1804 μετά από τρίμηνη πολιορκία και προδοσία του Γιώργου Κύργιου, ανιψιού του Ζίκου Μίχου (του είχε υποσχεθεί ο Αλή πασάς το αρματολίκι της Λάκκας εάν τους βοηθούσε να πάρουν το μοναστήρι) μία ομάδα από 3.000 Τουρκαλβανούς και άλλους 1.200 εφεδρικούς Αλβανούς εξουδετέρωσε την αντίσταση του Φυλακίου «Προφήτης Ηλίας» που βρισκόταν πάνω από την μονή του Σέλτσου και εισέβαλε στο χώρο του μοναστηριού.

Οι Σουλιώτες χωρίς εφόδια, νηστικοί και κυκλωμένοι θέλουν έξοδο ή ηρωικό θάνατο. Με τα γιαταγάνια στα χέρια «300 ακάλυπτοι σαρώνουν το παν πλην γέφυρας Κοράκου», γράφει χαρακτηριστικά ο Πουκεβίλ. Ο Νότης Μπότσαρης πέφτει με πέντε πληγές και συλλαμβάνεται αιχμάλωτος, ενώ σχεδόν όλοι οι άνδρες φονεύονται. Άλλοι σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν, ενώ ο Κίτσος μαζί με τον 13χρονο Μάρκο και 10 Σουλιώτες γλίτωσαν της σφαγής μέσα σε μια σπηλιά.

Και οι Σουλιώτισσες!  

Το τελευταίο τραγικό φιλί της μάνας ασπασμός θανάτου. Γλυκό φιλί φρικτού αποχωρισμού. Όλεθρος, οδύνη και αυλαία θανάτου. Οι τουρκαλβανοί, εκείνα τα αιμοβόρα και άθλια κτήνη, για το μόνο που ενδιαφερόντουσαν, ήταν το πώς θα γέμιζαν το χαρέμι του Αλή με καινούργιο «πεσκέσι». Ούτε νεκρές δεν είχαν την χαρά να τις δουν. Και τα παιδιά τους, δεν θα τα άφηναν στο σφαγείο του Αλή. Ούτε να γίνουν ευνούχοι ή γενίτσαροι. Τα πήραν μαζί τους στον δρόμο της θυσίας και της αιωνιότητας. Στα παγωμένα νερά του Αχελώου. Καλύτερα σε έναν υπερήφανο και έντιμο θάνατο, παρά σε μια ντροπιασμένη ζωή. Κυνηγημένες οι 250 και πλέον τον αριθμό , γυναίκες, μάνες και παιδιά όπως ήταν φώναξαν όλες μαζί «θάνατος» και όρμισαν χωρίς δεύτερη σκέψη, από τον «Πέτακα» προς το απύθμενο βάραθρο της Γκούρας πίσω από τη Μονή σχεδόν τρέχοντας, λες και θα πηδούσαν απέναντι ένα μικρό ρέμα. Στο μεγαλύτερο και τραγικότερο άλμα της ζωής και του θανάτου. Στο άλμα της υπερηφάνειας και της αιωνιότητας. Αφήνοντας άφωνα τα αιμοβόρα κτήνη, τους Τουρκαλβανούς του Αλή Πασά Τεπελένα.

Στην φονικότατη αυτή μάχη σκοτώθηκαν μεταξύ άλλων, ο Νέστωρ γέρο Κουτσονίκας με τους δυο γιους του Αθανάσιο και Ιωάννη, ο Γούση Μπούσμπος (πατέρας του ήρωα Πήλιο Γούση) και πολλοί άλλοι εκ των προκρίτων.

Υπέστησαν πραγματική γενοκτονία οι Μποτσαραίοι και οι Κουτσονικαίοι στο Σέλτσο, και οι λοιποί Σουλιώτες που ήσαν στην μάχη του Σέλτσου. Αφού από τους 1.480 διασώθηκαν μόνο 80 !

Ο Κίτσο Μπότσαρης κατάφερε να «σπάσει» ανάμεσα από τις εχθρικές φάλαγγες και να μεταβεί στα Επτάνησα.

Σε μια μέρα χάθηκαν τρεις γενιές Μποτσαραίων, Κουτσονικαίων μαζί και όχι μόνο.

Τον δραματικό επίλογο περιγράφει Λακωνικά και με ουσιώδης φράσεις ο Λάμπρος Κουτσονίκας, εγγονός του γέρο Κουτσονίκα στην «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ» Τόμος Α΄ του 1863 σελ. 103.«Ούτω λοιπόν απεξενώθησαν οι Σουλιώται της φιλτάτης αυτών πατρίδος, την οποίαν εξ’ αμνημονεύτων αιώνων δια ποταμών αιμάτων υπερασπίσθησαν παλαίοντες μετά πολλών Σατραπών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας από την αρχή της εν Ηπείρω εισβολής αυτών, μετά την οποίαν αι γενόμεναι μάχαι ολίγαι μόνο εισί γνωσταί αι σημειωθείσαι εν τη παρούσει ιστορία, μέχρι της ελεύσεως του Αλή πασά, ώστις ερρέθη δι’ όλων των πονηρών μέσων αυτού, ηδυνήθη να τους αποξενώσει της πατρίδος των.

Ήταν μία ακόμη θυσία που η Τιμή και η Δόξα, ανταμώνουν με την ιστορία. Σφίγγουν τα χείλη να μη κλάψουν και υποκλίνονται βαθιά και αμέσως μετά ορθώνουν το ανάστημα και ατενίζουν μακριά το μέλλον αφήνοντας ίσως, ένα διαμάντι να φύγει από τα βουρκωμένα μάτια τους, χωρίς καθόλου να κλάψουν.Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2018 | 9:11 am


Ηγουμενίτσα: Εθελοντικές υπηρεσίες κομμωτικής και αισθητικής στο κέντρο ψυχικής υγείαςΤο ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ του Γ.Ν.- Κ.Υ. ΦΙΛΙΑΤΩΝ σε συνεργασία με μέλη της ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΣ ΚΟΥΡΕΩΝ ΚΟΜΜΩΤΩΝ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ «Η Αφροδίτη» θα παρέχουν στα πλαίσια εθελοντισμού, κοινωνικής προσφοράς, ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης την Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 στις 10:00 εθελοντικά υπηρεσίες κομμωτικής και αισθητικής στους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας του ΚΕΝΤΡΟΥ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ.

Στόχος είναι η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, η βελτίωση της διάθεσης μέσω της αυτοφροντίδας, της βελτίωσης της αυτοεικόνας και της ικανοποίησης προσωπικών αναγκών που παραμελούνται, η γνωριμία και κοινωνική συνδιαλλαγή των ληπτών, η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων.


 

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2018 | 8:43 am


3η Δημόσια Διαβούλευση στα πλαίσια του έργου ΣΒΑΚ Δήμου Ηγουμενίτσας
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας σας καλεί όλους στην πραγματοποίηση της 3ης Δημόσιας Διαβούλευσης στα πλαίσια του έργου «ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΣΒΑΚ) ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ» με θέμα:

«Καταγραφή απόψεων φορέων και πολιτών σχετικά με τα προτεινόμενα μέτρα του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας»

που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 στις 19:30 στο Πνευματικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ Ηγουμενίτσας.

Κατά την 3η Δημόσια Διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί αναλυτική παρουσίαση των μέτρων που προτείνονται στα πλαίσια του έργου και θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων.

Σχετικό υλικό σε συνοπτική μορφή έχει αναρτηθεί στον σύνδεσμο http://svak.igoumenitsa.gr

Ο σχεδιασμός της πόλης μας είναι υπόθεση όλων μας !

Facebook event: www.facebook.com/events/2170760199824842Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2018 | 8:40 amΔείτε αγγελίες στο Νομό Θεσπρωτίας

Φιλικοί ιστότοποι:

tilegrafima.gr

ekklisiaonline.gr

7news.gr

Nea Smyrni Online

www.vimaorthodoxias.gr