1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
Τηλεόραση:
  1. ΝΕΤ
  2. ΕΤ3
  3. ALPHA
  4. ΣΚΑΙ
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Χανιών   »   Χανιά    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Χωρίς νερό άρδευσης ο κάμπος των Χανίων

Χωρίς νερό άρδευσης ο κάμπος των Χανίων
ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ
Στον εισαγγελέα προσφεύγουν παραγωγοί των Χανίων κατά παντός υπευθύνου, διαμαρτυρόμενοι για τη μη παροχή νερού! Με την άρδευση στον κάμπο των Χανίων να γίνεται ουσιαστικά με... το σταγονόμετρο, υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που σκέφτονται να ζητήσουν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Την ίδια στιγμή από την Αγιά μέχρι το Κολυμπάρι, χθες δόθηκε νερό για άρδευση για μια ώρα το πρωί με αποτέλεσμα να ποτίσουν λίγοι και αυτοί όχι επαρκώς. Σύμφωνα με τον Τ.Ο.Ε.Β. Αγιάς – Κολυμπαρίου, πολλοί παραγωγοί έχουν ανοικτές τις βάνες προκειμένου να προλάβουν να ποτίσουν αμέσως μόλις δοθεί νερό με αποτέλεσμα, όταν δίνεται, κάποια ποσότητα νερού να μην φτάνει για όλους.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
«Καθημερινά πληρώνω 150 ευρώ για να φέρω νερό με βυτίο και να ποτίσω τις ντομάτες μου. Διαφορετικά δεν πρόκειται να κόψω ούτε μία», μας λέει ο κ. Νίκος Φουντουλάκης, παραγωγός από το Κοντομαρί του Δήμου Πλατανιά. Ο κ. Φουντουλάκης παράγει 100 τόνους κηπευτικής ντομάτας σε εκτάσεις 24 στρεμμάτων. Στα 8 στρ. η άρδευση γίνεται κανονικά λόγω τοπικών γεωτρήσεων, στα υπόλοιπα όμως απαιτείται η μεταφορά νερού με βυτίο. «Πέρυσι και πρόπερσι δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Είχα άριστης ποιότητας ντομάτα και πολύ παραγωγική καλλιέργεια και είπα να φυτέψω και άλλη. Και τώρα που έχουμε ξεκινήσει να κόβουμε τον καρπό δεν έχουμε νερό!», λέει ο κ. Φουντουλάκης, συμπληρώνοντας πως «υπέγραψα συμφωνίες να πουλήσω την παραγωγή σε καταστήματα με λαχανικά και στο ΙΝΚΑ. Μα αν δεν τους πάω στην ώρα τους τις συγκεκριμένες ποσότητες, επειδή δεν θα είναι έτοιμες ελλείψει νερού, του χρόνου θα μου πουν δεν θέλω από εσένα, θα πάρω από αλλού! Αυτή είναι η αλήθεια!».
Ο παραγωγός δεν μπορεί να καταλάβει πώς, ενώ όλοι γνώριζαν από τον περασμένο χειμώνα ότι θα υπάρξει πρόβλημα με το νερό, δεν είχαν μεριμνήσει εγκαίρως ώστε να μην φτάσουμε μέσα στο καλοκαίρι ώστε να πάρουν μέτρα.
«Στο Ηράκλειο που είχαν πρόβλημα έκαναν το φράγμα, το αντιμετώπισαν. Στα Χανιά αναπαυτήκαμε μάλλον στο ότι έχουμε νερό», καταλήγει.

ΠΕΦΤΕΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Κηπευτικές καλλιέργειες, όπως η ντομάτα, θέλουν καθημερινά νερό, ειδικά αυτήν την περίοδο. Ο Γιάννης Μπριτζολάκης, που έχει 3 στρέμματα ντομάτας στον Πύργο Ψηλονέρου και τη διαθέτει στη λαχαναγορά των Χανίων, μας λέει: «Εχω να ποτίσω κανονικά από την περασμένη Τρίτη, ανά μέρα έρχεται λίγο νερό για μια ώρα, αλλά δεν φτάνει. Ετσι οι ντομάτες δεν μεγαλώνουν και πάνε για δεύτερης ποιότητας, δηλαδή μισή τιμή από αυτή που θα έπιαναν αν είχαν ποτιστεί κανονικά».

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ
«Προεκλογικά έτρεχαν περιφερειάρχες, βουλευτές στο φράγμα του Βαλσαμιώτη να το εγκαινιάσουν λέγοντάς μας ότι μας έσωσαν. Είπαν για άλλη μια φορά τη μισή αλήθεια, αφού το φράγμα δεν έχει συνδεθεί με το δίκτυο άρδευσης!», δηλώνει ο κ. Μανώλης Βουρεξάκης, παραγωγός από το Ξηροκάμπι του Δ. Πλατανιά.
Το νερό στην περιοχή είναι λιγοστό και όλοι οι παραγωγοί μηχανεύονται διάφορα προκειμένου να καταφέρουν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας και έτσι δεν φτάνει τον νερό για τις καλλιέργειες. Συμφωνούμε όλοι ότι θα πρέπει να εξυπηρετηθεί πρώτα η ύδρευση και στη συνέχεια η άρδευση. Είναι όμως απαράδεκτο να αρδεύονται τα λουλούδια των ξενοδοχείων και εμείς που ζούμε από τις καλλιέργειές μας να μην μπορούμε να τις ποτίσουμε. Οι Τ.Ο.Ε.Β. δημιουργήθηκαν από τους αγρότες για να εξυπηρετούν τους αγρότες και όχι κάποιους μεγαλοξενοδόχους. Και αυτό φαίνεται να το έχουν ξεχάσει οι πρόεδροι των Τ.Ο.Ε.Β.», καταλήγει ο κ. Βουρεξάκης.

Δελτίο αρδευτικών αναγκών

Εν τω μεταξύ, για την ενημέρωση των αγροτών και τη σωστή άρδευση των καλλιεργειών το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων εξέδωσε το "Δελτίο αναγκών σε νερό άρδευσης των καλλιεργειών". Στο δελτίο αναφέρονται οι ανάγκες σε νερό των κυριοτέρων καλλιεργειών (ελιά, εσπεριδοειδή και αβοκάντο) για την εβδομάδα 18 – 24/8/2014 (κ.μ. ανά στρέμμα) σε διάφορες περιοχές του Ν. Χανίων. Η εκτίμηση των αναγκών γίνεται με τα κλιματικά δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας και τον φυτικό συντελεστή της καλλιέργειας, ενώ ο αριθμός δόσεων καθορίζεται από τον τύπο του εδάφους.
Οι ανάγκες άρδευσης παραμένουν ίδιες στις περιοχές των Δήμων Πλατανιά και Κισάμου, ενώ είναι ελαφρά αυξημένες στις υπόλοιπες περιοχές σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι παραγωγοί που μέχρι σήμερα εφάρμοσαν την ελλειμματική άρδευση (διακοπή της άρδευσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) στην ελιά πρέπει να αρχίσουν να αρδεύουν κανονικά σύμφωνα με το δελτίο άρδευσης.
Επισημαίνεται ότι οι προτεινόμενες ανάγκες είναι ενδεικτικές και δεν αντικαθιστούν τις ανάγκες που εκτιμούνται σε συγκεκριμένους αγρούς με πραγματικά στοιχεία (ηλικία δέντρου, σύσταση εδάφους, μικροκλίμα της περιοχής, αποστάσεις φύτευσης κ.λπ.). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης της πληροφορίας του δελτίου οι αγρότες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2821083442 και 2821083443 τις εργάσιμες ώρες.

Εκστρατεία εξοικονόμησης νερού ζητά η Οικολογική Πρωτοβουλία
Την αντίθεσή της με τα μεγάλα έργα για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού εκφράζει από την πλευρά της η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, αντιπροτείνοντας σειρά μέτρων που θα μπορούν να εξοικονομήσουν νερό.
Αναλυτικά σε χθεσινή ανακοίνωσή της, αναφέρει:
«Προς δόξαν όσων ακόμη ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή εξαιτίας ανθρώπινων ενεργειών, ήρθε η λειψυδρία, οι διακοπές νερού, η υπεράντληση από τη λίμνη της Αγιάς κι η ανάγκη επιστράτευσης δύο νέων γεωτρήσεων για την κάλυψη των αναγκών σε νερό, σε έναν Νομό όπως αυτόν των Χανίων, που φημίζεται για τα νερά που διαθέτει.
Εκτός από την κλιματική αλλαγή με τις ελάχιστες πλέον βροχές, είναι κι η αύξηση της κατανάλωσης νερού στη γεωργία, τον τουρισμό και αλλού που μας οδήγησαν στις διακοπές νερού.
Κι η λύση δεν είναι κι άλλα μεγάλα έργα, γιγάντια φράγματα που προτείνονται από τους λαϊκιστές πολιτικούς και επιστήμονες που ισχυρίζονται ότι "δεν πρέπει να αφήνουμε το νερό να πηγαίνει χαμένο στη θάλασσα". Κάποιοι για λαϊκιστικούς λόγους κι άλλοι για απορρόφηση κονδυλίων και μεγάλες εργολαβίες με ό,τι αυτές συνεπάγονται, επιμένουν να αγνοούν αυτό που σήμερα διδάσκεται ακόμη και στο Νηπιαγωγείο, ότι δηλαδή στη φύση υπάρχει ο κύκλος του νερού. Το νερό δεν πάει χαμένο στο θάλασσα. Εξατμίζεται από τη θάλασσα, τις λίμνες και τα ποτάμια, γίνεται σύννεφο και βροχή και ξαναγυρνάει στη γη, στις λίμνες, στα ποτάμια και στις υπόγειες πηγές.
Αν κάτι πρέπει άμεσα να γίνει, είναι να προστατέψουμε τα αποθέματα του πόσιμου νερού κι αντί για μεγάλα έργα να προωθήσουμε μια εκστρατεία εξοικονόμησης:
• Σταματώντας να ποτίζουμε πάρκα μέρα μεσημέρι, πράγμα που σημαίνει απώλεια νερού λόγω εξάτμισης.
• Επισκευάζοντας το δίκτυο, ώστε να μην υπάρχουν διαρροές.
• Σταματώντας την κατασπατάληση νερού στη γεωργία (το 85% του νερού στην Κρήτη καταναλώνεται στη γεωργία), ποτίζοντας νωρίς το πρωί ή το σούρουπο. Πρέπει να σταματήσουν τα αλόγιστα ποτίσματα και να επιδοτηθούν για άρδευση συστήματα οικονομίας νερού (σταγόνες).
• Βάζοντας τέρμα στην προώθηση υδροβόρων καλλιεργειών στη θέση ξερικών που δε χρειάζονται πολύ νερό.
• Εγκαταλείποντας τις ιδέες για γήπεδα γκολφ στην Κρήτη, καθώς κάθε γήπεδο γκολφ 18 οπών χρειάζεται νερό όσο μια πόλη 11.000 κατοίκων.
• Σταματώντας να παράγουμε περισσότερα προϊόντα από όσα χρειαζόμαστε για κατανάλωση (έρευνες κάνουν λόγο για 56% απώλειες στη διατροφική αλυσίδα: κατά τη συγκομιδή, τη μεταποίηση τη διανομή, το εμπόριο και τα απορρίμματα νοικοκυριών).
• Αλλάζοντας τη νομοθεσία ώστε να πάψει το τραγελαφικό φαινόμενο των πισινών σε ξενοδοχεία δίπλα σε πεντακάθαρες θάλασσες και βραβευμένες παραλίες.
• Προωθώντας προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα σχολεία αλλά και στους γεωργούς και τους επαγγελματίες κι εργαζόμενους στον τουρισμό για την εξοικονόμηση νερού.
• Προστατεύοντας τα δάση κι αυξάνοντας τη δασοκάλυψη, καθώς τα δέντρα βοηθούν στη συγκράτηση αποθεμάτων νερού, συνδέονται άμεσα με την επάρκεια σε πόσιμο νερό, πέρα από το οξυγόνο που μας δίνουν.
• Αξιοποιώντας το νερό των βιολογικών καθαρισμών μετά από επεξεργασία για ποτίσματα.
• Παλεύοντας ενάντια στην ανθρώπινη συμβολή στην κλιματική αλλαγή, μειώνοντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ενέργειας, στις μεταφορές κι αλλού. Αυτό συνεπάγεται εκστρατείες μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, χρήσης εναλλακτικών μέσων μεταφοράς (ποδήλατο, μέσα μαζικής μεταφοράς) και προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τα παραπάνω είναι μερικές μόνο ιδέες για το τι θα μπορούσε να γίνει για να προστατέψουμε τα αποθέματα πόσιμου νερού στα Χανιά με μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα στηρίζεται στην εξοικονόμηση αντί της σπατάλης».
Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2014 | 1:56 pm


Αναπαράσταση Κρητικού Γάμου στην Κίσαμο

Αναπαράσταση Κρητικού Γάμου στην Κίσαμο
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 7.30 το απόγευμα η αναπαράσταση του Κρητικού γάμου στο Καστέλι Κισάμου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 7.30 το απόγευμα η αναπαράσταση του Κρητικού γάμου στο Καστέλι Κισάμου.
Παρουσία μεγάλου αριθμού επισκεπτών αλλά και ντόπιων, η καθιερωμένη αναπαράσταση που οργανώνεται από το Σύλλογο «Η Γραμβούσα» ξεκίνησε με την άφιξη του γαμπρού και της συνοδείας του (ριζίτες και μουσικά όργανα) στον χώρο όπου βρίσκονταν η νύφη. Ο γαμπρός έφιππος, έδωσε ένα άλογο στη νύφη στο οποιο ανέβηκε και στη συνέχεια έκαναν τον γύρο του Καστελιού με τη συνοδεία οργάνων. Η γαμήλια πομπή κατέληξε στην παραλία Κισάμου όπου οι εκδηλώσεις αναπαράστασης του γάμου συνεχίζονται.
Χανιώτικα Νέα

 

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2014 | 12:39 pm


Παρουσίαση της έκδοσης «Η Κρητική Χλωρίδα: Υγεία-Διατροφή-Τουρισμός»

Παρουσίαση της έκδοσης «Η Κρητική Χλωρίδα: Υγεία-Διατροφή-Τουρισμός»
Στα Χανιά

Η παρουσίαση της έκδοσης του Αγροτικού Αυγούστου 2014: «Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ: ΥΓΕΙΑ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014, στις 19.30, στον Δημοτικό Κινηματογράφο "Κήπος".

Η εν λόγω έκδοση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αντιδημάρχου Χανίων, Ελευθέριου Αμπαδιωτάκη, ο οποίος ήταν και ο βασικός συντελεστής της.

Την παρουσίαση θα κάνει ο γεωπόνος, Κώστας Οικονομάκης, ενώ το βιβλίο θα διανεμηθεί δωρεάν στους παρευρισκομένους.

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2014 | 12:26 pm


Επίσκεψη Επισκόπου Σύρου, Θήρας & Καθολικής Επισκοπής Κρήτης στον Δήμαρχο Χανίων

Επίσκεψη Επισκόπου Σύρου, Θήρας & Καθολικής Επισκοπής Κρήτης στον Δήμαρχο Χανίων
Επίσκεψη Επισκόπου Σύρου, Θήρας & Καθολικής Επισκοπής Κρήτης στον Δήμαρχο Χανίων

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη 19/8/2014, το πρωί, ο νέος Επίσκοπος των εκκλησιαστικών Επαρχιών Σύρου και Θήρας & Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης, π. Πέτρος Στεφάνου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Δημάρχου, παρουσία των Αντιδημάρχων Πολιτισμού & Νέας Γενιάς, Δημήτρη Λειψάκη, Περιβάλλοντος & Πρασίνου, Μανούσου Λιονάκη, καθώς και του Περιφερειακού Συμβούλου Χανίων, Νίκου Γιαννούλη, παρουσιάστηκαν οι σχέσεις Ορθόδοξης & Καθολικής Εκκλησίας, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα, που αφορούν την παρουσία της Καθολικής Εκκλησίας στις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Παράλληλα, μεταξύ των δύο πλευρών αναπτύχθηκαν θέματα, που αφορούν τον τουρισμό, την ιστορία και τον πολιτισμό. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Χανίων ήδη από το 2007 έχει αδελφοποιηθεί με τον Δήμο Ερμούπολης Σύρου, αναπτύσσοντας δεσμούς συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Ο Δήμαρχος Χανίων προσέφερε στον Επίσκοπο τη συλλεκτική έκδοση του Δήμου "Ημερολόγιον Χανίων 1913", την ετήσια έκδοση "Εν Χανίοις", καθώς και το βιβλίο του Αγροτικού Αυγούστου 2014 "Η Κρητική Χλωρίδα. Υγεία, Διατροφή, Τουρισμός".

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2014 | 12:12 pm


ΔΕΗ: Δεν οφείλεται στη διακοπή ρεύματος ο θάνατος της 56χρονης στα Χανιά

ΔΕΗ: Δεν οφείλεται στη διακοπή ρεύματος ο θάνατος της 56χρονης στα Χανιά
ΔΕΗ: Δεν οφείλεται στη διακοπή ρεύματος ο θάνατος της 56χρονης στα Χανιά

Ιατροδικαστική γνωμάτευση, σύμφωνα με την οποία ο θάνατος της 56χρονης τετραπληγικής από τα Χανιά, τον περασμένο μήνα, «ταξινομείται ως φυσικός» και δεν μπορεί να αποδοθεί στη διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος, επικαλείται η ΔΕΗ.

Σε ανακοίνωσή της η Επιχείρηση δηλώνει αναγκασμένη να δημοσιοποιήσει στοιχεία από την επίσημη ιατροδικαστική γνωμάτευση που διενήργησε ο τεχνικός της σύμβουλος, ιατροδικαστής κα Ε.Σπανουδάκη, τα συμπεράσματα της οποίας, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, έχουν ως εξής:

«Δεν μπορεί να θεωρηθεί ο θάνατος λόγω ασφυξίας - ανοξίας (λόγω διακοπής της παροχής του ρεύματος) διότι δεν υπάρχουν τα ανάλογα ιατροδικαστικά ευρήματα.

»Ο χρόνος θανάτου δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς αλλά να τοποθετηθεί στο χρονικό διάστημα στο οποίο η γυναίκα παρέμεινε στο σπίτι μόνη της, δηλαδή από 10:30-14:30.

»Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης ο θάνατος οφείλεται σε στένωση της δεξιάς στεφανιαίας αρτηρίας συνεπεία στεφανιαίας αθηρωματοσκλήρυνσης και ταξινομείται ως φυσικός.»

Πηγή: in.gr

Δημοσιεύθηκε στις 18 August 2014 | 7:31 pm


Μαραθώνιος κολύμβησης “Λαζαρέτα 2014”

Μαραθώνιος κολύμβησης “Λαζαρέτα 2014”
Στις 31/8/2014

Μαραθώνιος αγώνας κολύμβησης "Λαζαρέτα 2014" διοργανώνεται στις 31 Αυγούστου 2014, από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων, την Ενορία Άγιου Κωνσταντίνου & Ελένης, τον Σύλλογο Ξενοδόχων & Καταστηματαρχών Ν. Χώρας, τον Σύλλογο Χειμερινών Κολυμβητών «Ο Χάρακας» και το Β΄ ΚΑΠΗ Ν. Χώρας.
Ο αγώνας διοργανώνεται στην παραλία της Νέας Χώρας και αφορά απόσταση 1.700 μ. (Ν. Χώρα – Λαζαρέτα – Ν. Χώρα).
Ώρα έναρξης 11:00, σημείο εκκίνησης και τερματισμού στην παραλία της Ν. Χώρας.
Δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται στο Γραφείο Αθλητισμού, στο Κλειστό Γυμναστήριο του Κλαδισού από τις 09:00 έως τις 14:00. Επίσης, συμμετοχές θα γίνονται δεκτές και την Κυριακή 31 Αυγούστου 2014 από τις 09:00 έως τις 10:30 στο σημείο εκκίνησης.
Η συμμετοχή στον μαραθώνιο αγώνα κολύμβησης είναι δωρεάν.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Γιάννη Ζαγουράκη, τηλ 2821341790 - 6932372658.
Η διοργάνωση περιλαμβάνει πέντε (5) κατηγορίες συμμετοχής:
1. ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΩΣ 30 ΕΤΩΝ
2. ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ 31 ΕΩΣ 40 ΕΤΩΝ
3. ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ 41 ΕΩΣ 50 ΕΤΩΝ
4. ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ 51 ΕΩΣ 60 ΕΤΩΝ
5. ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ 61 ΚΑΙ ΑΝΩ...

Δημοσιεύθηκε στις 18 August 2014 | 2:11 pm


Ολοκληρώνεται η εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας

Ολοκληρώνεται η εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας
Ολοκληρώνεται η εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας
Ολοκληρώθηκε στο αμερικανικό πλοίο MV Cape Ray η επιχείρηση εξουδετέρωσης με τη μέθοδο της υδρόλυσης της χημικής ουσίας μεθυλφωσφορικό διφλοοριδίο ή 'DF', το οποίο είναι το βασικό συστατικό του αερίου σαρίν.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού που βρίσκονται στο MV Cape Ray, το οποίο πλέει κάπου στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαίωσαν την εξουδετέρωση του συνόλου του πολύ επικίνδυνου αυτού χημικού.

ΑΠΟΜΕΝΕΙ Η ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ

Από τη συνολική ποσότητα των 601 περίπου μετρικών τόνων χημικών ουσιών διαβάθμισης '1', που είχαν μεταφορτωθεί στις 2 Ιουλίου στο MV Cape Ray, οι 581 τόνοι αφορούσαν στη χημική ουσία 'DF' και οι υπόλοιποι 19,8 τόνοι αφορούν σε αέριο μουστάρδας, του οποίου η εξουδετέρωση έχει ήδη αρχίσει.

Με δεδομένο ότι η υπολειπόμενη ποσότητα του αερίου μουστάρδας είναι μικρότερη των 20 μετρικών τόνων, υπολογίζεται ότι η συνολική επιχείρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Αυγούστου. Στη συνέχεια το MV Cape Ray θα μεταφέρει τα υπολείμματα της υδρόλυσης, κάτι λιγότερο από 1 μετρικό τόνο χημικών ουσιών, σε ειδικά χημικά εργοστάσια στη Φινλανδία και τη Γερμανία.

ΤΟ 94.8% ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗΣ «1» ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΕΧΕΙ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΘΕΙ

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) εξέδωσε νεότερη ανακοίνωση την Πέμπτη, όπου διευκρινίζει ότι από τη συνολική ποσότητα των 1.038,5 μετρικών τόνων χημικών ουσιών διαβάθμισης '1' από το οπλοστάσιο της Συρίας έχουν εξουδετερωθεί (και στο MV Cape Ray και επί τόπου στη Συρία) οι 984,2 τόνοι, ήτοι το 94,8%, ενώ από τους 262,8 τόνους χημικών ουσιών διαβάθμισης '2' έχουν εξουδετερωθεί οι 113,2, ήτοι το 43,1%.

Γιάννης Κουτσομύτης - ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δημοσιεύθηκε στις 18 August 2014 | 2:01 pm


Η διακοπή ρεύματος οδήγησε στον θάνατο την Ευτυχία Ποποδάκη

Η διακοπή ρεύματος οδήγησε στον θάνατο την Ευτυχία Ποποδάκη
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή

Η διακοπή της παροχής οξυγόνου από τα αναπνευστικά μηχανήματα οδήγησαν την 56χρονη Ευτυχία Ποποδάκη στον θάνατο. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η ιατροδικαστική εξέταση μετά και τις ιστολογικές εξετάσεις που ολοκληρώθηκαν αυτές τις ημέρες από τον ιατροδικαστή κ. Αντώνη Παπαδομανωλάκη. Πλέον μένει το πόρισμα των μηχανολόγων που εξέτασαν τα μηχανήματα για να πιστοποιηθεί ότι έπαψαν να λειτουργούν, όταν σταμάτησε και η ηλεκτροδότησή τους μετά τη διακοπή του ρεύματος από τη Δ.Ε.Η. «Από τη μεριά μου ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Από την πρώτη εξέταση και τα ιστολογικά στοιχεία που ερεύνησα διεπίστωσα ότι η γυναίκα έπασχε από στεφανιαία νόσο (ισχαιμική καρδιοπάθεια) καθώς και μια πνευμονολογικής αιτίας καρδιοπάθεια. Επιβεβαιώθηκε δηλαδή η αρχική μακροσκοπική διάγνωση. Σε ό,τι αφορά τώρα τη διακοπή λειτουργίας των μηχανημάτων έχω να πως το εξής. Οι προϋπάρχουσες δύο καρδιοπάθειες που είχε η γυναίκα έκαναν την καρδιά στο σύνολό της να είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε κατάσταση που θα έχει ελλιπής οξυγόνωση. Δηλαδή αν για οποιαδήποτε αιτία ελάττωναν την παροχή οξυγόνου μέσω του αίματος στην καρδιά ήταν επόμενο ότι θα επιτείνει την ίδια υπάρχουσα σοβαρή πάθηση.

Οποιαδήποτε αιτιολογία ακόμα και η διακοπή των μηχανημάτων τεχνικής στήριξης της αναπνοής θα είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί αυτό που προϋπήρχε και να οδηγηθεί στον θάνατο. Αυτές οι δύο παθήσεις και ειδικά η πρώτη είχαν κάνει την καρδιά πολύ ευάλωτη ακόμα και στην απλή οξυγόνωση του αίματος και θα οδηγούσαν εύκολα στον θάνατο» είπε ο κ. Παπαδομανωλάκης. Ο ιατροδικαστής ανέφερε πως εκκρεμεί πλέον το πόρισμα της εξέτασης των μηχανημάτων από τους ειδικούς μηχανολόγους. «Αν διαπιστωθεί η διακοπή λειτουργίας των μηχανημάτων είναι αυτονόητο πια ότι αυτό οδήγησε σε χαμηλή παροχή οξυγόνου στην καρδιά, επέτεινε την ισχαιμική καρδιοπάθεια με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος». Υπενθυμίζεται ότι η 56χρονη Ευτυχία Ποποδάκη έχασε τη ζωή της το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Ιουλίου,μετά από διακοπή του ρεύματος στο σπίτι της για ανεξόφλητη οφειλή. Οι συγγενείς της γυναίκας προχώρησαν σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τον θάνατο της μητέρας τους επιρρίπτοντας ξεκάθαρες ευθύνες σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ για τη διακοπή του ρεύματος. Η γυναίκα έπασχε από σοβαρή πάθηση που την κρατούσε καθηλωμένη εδώ και 15 χρόνια στο κρεβάτι.
Γιώργος Κώνστας

Πηγή: haniotika-nea.gr

Δημοσιεύθηκε στις 18 August 2014 | 12:59 pm


Στο… σφυρί καταστήματα εστίασης

Στο… σφυρί καταστήματα εστίασης
Όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες προσπαθούν να πουλήσουν τα καταστήματά τους

Πωλητήριο έχει μπει το τελευταίο διάστημα σε μεγάλο αριθμό καταστημάτων εστίασης στα Χανιά, γεγονός που ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Ν. Χανίων Μιχάλης Μπουρδαντωνάκης αποδίδει στην μεγάλη φορολογία αλλά και στην μείωση της κατανάλωσης που φέτος έχει ξεπεράσει το 50% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μπουρδαντωνάκης καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση των καταστημάτων εστίασης των Χανίων είναι ο τουρισμός, τονίζοντας ότι απαιτείται σεβασμός και σωστή διαχείριση.
Είναι αξιοσημείωτο πως εν μέσω Καλοκαιριού αγγελίες πωλήσεων έχουν βάλει καταστήματα εστίασης σε τουριστικές περιαστικές περιοχές όπως η Αγία Μαρίνα, το Ακρωτήρι αλλά κυρίως στο κέντρο της πόλης των Χανίων- ακόμη και στο παλιό Λιμάνι- που θεωρείται ένα από τα εμπορικότερα σημεία.


ΦΟΡΟΙ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ

«Όλες αυτές οι επιχειρήσεις εστίασης που πωλούνται ή κλείνουν οριστικά ενώ είχαν πρόσφατα ανοίξει, αρχικά θεωρούσαν πως η εστίαση είναι ένας κερδοφόρος κλάδος και πως θα μπορούσαν να βγάλουν ''εύκολο χρήμα''. Ωστόσο δεν είναι έτσι τα πράγματα. Είναι λανθασμένη η αντίληψη πως εάν σήμερα είναι γεμάτο από κόσμο ένα μαγαζί, βγάζει χρήματα. Η κρίση όπως σε όλους τους κλάδους, έχει αγγίξει και την εστίαση και τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα» ανέφερε στα «Χ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μιχάλης Μπουρδαντωνάκης, και εξήγησε:
«Καταρχήν πληρώνουμε πάρα πολλούς φόρους...Έχουμε φόρο παρεπιδημούντων, δημοτικά τέλη όσον αφορά τα τραπεζοκαθίσματα, πληρώνουμε Φ.Π.Α., ΑΕΠΙ αλλά και ΤΕΒΕ, ΙΚΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ίντερνετ, Συνδρομητικά κανάλια...Είναι τόσοι πολλοί οι τομείς που δίνουμε λεφτά, που όσα και να βγάλουμε δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις μας».


ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ
Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Μπουρδαντωνάκη « ο πελάτης δεν ξοδεύει πλέον, έχει μειωθεί κατα 50% η αγοραστική του δύναμη σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, όπως διαπιστώνουμε από τις παραγγελίες στα καταστήματά μας. Για παράδειγμα αγοράζει πλέον μόνο ένα καφέ χωρίς συνοδευτικό ή ένα γλυκό για να το μοιραστούν τέσσερα άτομα. Η κατανάλωση είναι πλέον πολύ περιορισμένη. Τα μαγαζιά μπορεί να είναι γεμάτα αλλά οι εισπράξεις είναι πάρα πολύ υποτονικές και δεν αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις που έχουμε».

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ
ΤΗΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Χανίων εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ερχόμενη σεζόν, κάνοντας λόγο για έναν δύσκολο Χειμώνα που έρχεται. «Αυτό που θα συμβεί είναι κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης....Τώρα εν μέσω Καλοκαιριού πολλές επιχειρήσεις πωλούνται και δυστυχώς φοβόμαστε ότι τίποτα δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο. Η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη για τουλάχιστον 3-4 χρόνια ακόμα. Στα Χανιά ''μας κρατάει ζωντανούς'' ο τουρισμός και πρέπει να τον σεβαστούμε και να τον διαχειριστούμε σωστά, προκειμένου να επιβιώσουμε» επεσήμανε ο κ. Μπουρδαντωνάκης ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως: « Εάν δεν είχαμε τον τουρισμό, θα είχαμε μεταναστεύσει όλοι. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Τα έξοδα είναι τόσα πολλά αλλά είμαστε πλέον εγκλωβισμένοι γιατί οι περισσότεροι έχουν χρεωθεί, έχουν νοίκια, οικογένειες. Αναγκαστικά δεν έχουμε εναλλακτική λύση, από το να κρατάμε τα καταστήματα μας ανοικτά. Η εστίαση δυστυχώς δεν είναι πια προσοδοφόρα. Και η Πολιτεία αντι να μας βοηθήσει εναντιώνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο όσον αφορά στον κλάδο της εστίασης από το ασφαλιστικό μέχρι το φορολογικό. Κάθε μέρα μας κάνει την ζωή μας πιο δύσκολη. Δεν βοηθάει το Κράτος...» τόνισε.
Ελένη Φουντουλακη
Πηγή: www.haniotika-nea.gr

Δημοσιεύθηκε στις 18 August 2014 | 12:51 pm


Επέκταση των δρομολογίων της Ryanair, από και προς το αεροδρόμιο Χανίων

Επέκταση των δρομολογίων της Ryanair, από και προς το αεροδρόμιο Χανίων
Επέκταση των δρομολογίων της Ryanair, από και προς το αεροδρόμιο Χανίων

Την επέκταση των καλοκαιρινών πτήσεων Λονδίνο Stansted - Χανιά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία Ryanair.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κρήτη θα συνδέονται με δύο πτήσεις την εβδομάδα που θα εκτελούνται Πέμπτη και Κυριακή, μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου.

Την επέκταση των πτήσεων ανακοίνωσε από τα Χανιά, ο διευθυντής Πωλήσεων και Μάρκετινγκ, για την Ελλάδα, Τζον Αλμποράντε (John Alborante) λέγοντας: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε σήμερα την επέκταση ενός από τους καλοκαιρινούς προορισμούς μας για την χειμερινή περίοδο στην Ελλάδα, προσφέροντας στους πελάτες μας την ευκαιρία να ταξιδέψουν από το Λονδίνο Stansted προς τα Χανιά και αντίστροφα μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου».

Το στέλεχος της εταιρείας αναφέρθηκε και στον φόρο επιβατών ανά επιβάτη, που σήμερα καταβάλλεται, επισημαίνοντας ότι, «αν η ελληνική κυβέρνηση μείωνε σε λογικά επίπεδα ή καταργούσε τον υψηλό φόρο επιβατών (12 ευρώ ανά επιβάτη) θα εξετάζαμε το ενδεχόμενο επέκτασης των πτήσεων για ολόκληρη την χειμερινή περίοδο, και θα επεκτείναμε τη σεζόν και σε άλλα αεροδρόμια».

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, «μετά το άνοιγμα της πρώτης ελληνικής βάσης μας στα Χανιά το περασμένο έτος, φέτος ανοίξαμε άλλες δύο βάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα 5 αεροσκάφη βάσεων θα μεταφέρουν το 2014 περί τα 4 εκατομμύρια επιβάτες στην Ελλάδα, δείχνοντας τη δέσμευσή μας για την στήριξη της ανάπτυξης, του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας».

Για το 2014, η Ryanair επιχειρεί στα Χανιά, με ένα αεροσκάφος βάσης, 29 προορισμούς για την καλοκαιρινή περίοδο 3 προορισμούς για την χειμερινή περίοδο μεταφέροντας πάνω από 775.000 επιβάτες και δημιουργώντας στην τοπική αγορά πάνω από 775 θέσεις εργασίας.

Όπως επίσης ανακοινώθηκε, η Ryanair "γιορτάζει" την επέκταση των καλοκαιρινών πτήσεων Λονδίνο Stansted - Χανιά με την διάθεση εισιτηρίων σε τιμές από 35,99 ευρώ για ταξίδια τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Αυτές οι θέσεις χαμηλού ναύλου θα είναι διαθέσιμες για κρατήσεις μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (18 Αυγούστου).

Δημοσιεύθηκε στις 14 August 2014 | 1:17 pm


Επιθεώρησαν τα έργα στην περιοχή του δήμου Κισσάμου

Επιθεώρησαν τα έργα στην περιοχή του δήμου Κισσάμου

O Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, συνοδευόμενος από την Διευθύντρια Τεχνικών Έργων, κ. Ελένη Δοξάκη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014, για επιτόπια επίβλεψη, τα έργα που εκτελούνται από την Π.Ε. Χανίων, στην περιοχή του Δήμου Κισσάμου.

Αρχικά, επισκέφθηκε την παράκαμψη του Έλους, όπου ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων συζήτησε με τον Δήμαρχο Κισσάμου, κ. Γιώργο Μυλωνάκη και τοπικούς παράγοντες της αυτοδιοίκησης τεχνικά θέματα που η επίλυσή τους θα διευκολύνει την πρόσβαση στον οικισμό του Έλους, καθώς και την σύνδεση του δρόμου με το εκτελούμενο, από την Περιφέρεια Κρήτης, έργο της Λιμνοδεξαμενής του Έλους.
Διαπίστωσε οτι οι εργασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Έχουν ολοκληρωθεί κατά 60% τα τεχνικά έργα και κατά 70% οι χωματουργικές εργασίες, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες οδοστρωσίας.

Στην συνέχεια, επισκέφθηκε το έργο της παράκαμψης Τοπολίων, όπου έχει γίνει ο καθαρισμός, των 9 περίπου χιλιομέτρων, από τα δένδρα και τα φυτά, όπως έχει προβλεφθεί από τις μελέτες, και επίσης έχουν ξεκινήσει οι χωματουργικές εργασίες σε 3 μέτωπα.

Επιπλέον, επισκέφθηκε τα έργα που εκτελούνται στο Σάσσαλο και στη Μαλάθυρο, για την αναβάθμιση και τη βελτίωση του επαρχιακού δρόμου και στις τρεις γέφυρες εντός του Καστελίου, τα οποία θα ολοκληρωθούν εντός του καλοκαιριού.

Διαπίστωσε ότι έχουν ξεκινήσει ήδη να εκτελούνται σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου εργασίες (καθαρισμός τάφρων, κατασκευής οχετών και επενδεδυμένης τάφρου κ.τ.λ), στα υπόλοιπα 14 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που χρηματοδοτούνται και εκτελούνται από την Περιφέρεια Κρήτης .

Τέλος διαπιστώθηκε ότι το έργο που έχει γίνει για την αντιστήριξη πρανών στα Τοπόλια , το έργο έχει λειτουργήσει 100% όσον αφορά την ασφάλεια του δρόμου από την πτώση βράχων και την επίτευξη ασφαλούς κυκλοφορίας οχημάτων , σε αντίθεση με τα αναφερόμενα από τους επικριτές του έργου οι οποίοι μπορούν να το επισκεφθούν και να το διαπιστώσουν .

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2014 | 2:45 pm


«Οριστική Μεταβίβαση της Κυριότητας της πισίνας του πρώην Ξενία στο Δήμο Χανίων»

«Οριστική Μεταβίβαση της Κυριότητας της πισίνας του πρώην Ξενία στο Δήμο Χανίων»
«Οριστική Μεταβίβαση της Κυριότητας της πισίνας του πρώην Ξενία στο Δήμο Χανίων»

Δόθηκε σήμερα, Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014, στο Δημαρχείο Χανίων από τον Δήμαρχο Χανίων, κ. Μανώλη Σκουλάκη, συνέντευξη τύπου με θέμα: «Οριστική Μεταβίβαση της Κυριότητας της πισίνας του πρώην Ξενία στο Δήμο Χανίων» παρουσία της νομικής συμβούλου του Δήμου κ. Ελβίρας Στασσίνου.
"Σας κάλεσα σήμερα για να σας ενημερώσω ότι μετεγράφει επίσημα στο κτηματολόγιο η έκταση της πισίνας του πρώην Ξενία στον Δήμο Χανίων, δηλαδή από σήμερα είναι δημοτική έκταση. Όμως με μία διαφορά, ο Νόμος 4049 προέβλεπε στο άρθρο 6 την παραχώρηση στο Δήμο της έκτασης γύρω από το Ξενία συνολικού εμβαδού 7.888 τ.μ.
Λόγω γραφειοκρατικών κολλημάτων και λόγο του ότι εκκρεμεί η γεωμετρική μεταβολή ώστε τα όρια του κτηματολογίου να συμπίπτουν με τα όρια της παραχωρούμενης έκτασης, η οποία αποτελεί καθημερινή τυπική διαδικασία και συναντάται σχεδόν κάθε μέρα στην καταχώρηση τίτλων του κτηματολογίου, (μια εκκρεμότητα η οποία θα λήξει τις επόμενες ημέρες) έγινε μεταγραφή μόνο του κάτω μέρους, δηλαδή της πισίνας και της γύρω έκτασης εμβαδού 2.503 τ.μ.
Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει μελέτη γι αυτό το χώρο. Η μελέτη αυτή είναι μια εκ των 5 μελετών βάση της προγραμματικής σύμβασης που είχε υπογράψει ο Δήμος με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κρήτης κόστους περίπου 80.0000 € και οι οποίες αναλυτικά είναι:
α) η μελέτη ανάπλασης του νότιου τμήματος του Δυτικού αναχώματος των Ενετικών Οχυρώσεων και η λειτουργία του σαν χώρου οργανωμένου κοινόχρηστου χώρου,
β) η μελέτη κατασκευής γέφυρας στο νότιο – δυτικό τμήμα της Δυτικής Τάφρου των Ενετικών Οχυρώσεων
γ) η μελέτη (που αφορά τον χώρο για τον οποίο μιλάμε) ανάπλασης και ανάδειξης χώρου πισίνας πρώην ξενοδοχείου Ξενία και αποκατάστασης κτηριακών εγκαταστάσεων αυτού και η ενοποίησή τους με πλατεία Τάλο και Δυτική Τάφρο Ενετικών Οχυρώσεων.
δ) η μελέτη φωτισμού και ανάδειξης της Δυτικής Τάφου και
ε) η μελέτη αποκατάστασης του ανατολικού τμήματος εξωτερικής τοιχοποιίας Φρουρίου Φιρκά
Υπάρχουν κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα τα οποία θα σας εξηγήσει η κ. Στασσίνου τα οποία θα ξεπεραστούν και δεν είναι σε καμία περίπτωση υπεύθυνος ο Δήμος" ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης.

" Έχει παρθεί η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Τ.Α.Δ. σύμφωνα με την οποία παραχωρείται το σύνολο της έκτασης στο Δήμο Χανίων και αυτή η απόφαση αποτελεί τον νόμιμο τίτλο σαν να λέμε το συμβόλαιο του ακινήτου. Αυτή την στιγμή δεν έχει καταχωρηθεί το σύνολο της έκτασης διότι υπάρχουν κάποια θέματα με τα όρια του συγκεκριμένου τμήματος. Το κτηματολόγιο έχει χάρτες που τα όρια τους δεν συμπίπτουν ακριβώς συνεπώς θα πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι συνορεύοντες έτσι ώστε να μπορέσουμε να το αποτυπώσουμε ακριβώς τα όρια. Εν΄ολιγοις η έκταση επί της ουσίας ανήκει στον Δήμο Χανίων, ναι μεν δεν έχει καταχωρηθεί το σύνολο αλλά είναι κάτι τυπικό το οποίο θα λυθεί άμεσα" ανέφερε η νομική σύμβουλος του Δήμου Χανίων κ. Ελβίρα Στασσίνου
" Θ α ήθελε να συμπληρώσω ότι απομένει η οριστική μεταβίβαση της περιοχής γύρω από τους τάφους των Βενιζέλων, ένα θέμα το οποίο κατά την εκτίμησή μου, θα λήξει σε σύντομο χρονικό διάστημα και για το οποίο θα ενημερώσω την νέα δημοτική αρχή την οποία και θα καλέσω να πάρει θέση για τις (5) πέντε μελέτες αλλά και για την πρόταση του κ. Λέκκα για την αξιοποίηση των Αγίων Αποστόλων, που θα παραδοθούν» πρόσθεσε ο ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2014 | 2:36 pm


Βιβλίο – έκδοση του δήμου Χανίων για την κρητική χλωρίδα

Βιβλίο – έκδοση του δήμου Χανίων για την κρητική χλωρίδα
Βιβλίο – έκδοση του δήμου για την κρητική χλωρίδα

Η κρητική χλωρίδα και οι επιπτώσεις της στην υγεία, την διατροφή και τον τουρισμό αποτελούν το θέμα της φετινής έκδοσης του δήμου Χανίων στο πλαίσιο της διοργάνωσης του «Αγροτικού Αυγούστου 2014».

Μέσα από τις 200 σελίδες του βιβλίου που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες ο αναγνώστης συναντά 104 από τα σπάνια είδη της χλωρίδας της Κρήτης με φωτογραφίες και κείμενα που τον βοηθούν να τα γνωρίσει καλύτερα.

Το πηγαδόχορτο, το βλίτο, ο άνηθος, το σέλινο, τα σπαράγγια, το ραδίκι, το σταμναγκάθι, η πικραγκουριά, το μάραθο, η δάφνη, το χαμομήλι, η μέντα, οι βολβοί, ο βασιλικός, ο δίκταμος, η ματζουράνα, η ρίγανη, το κρινάκι, το γλυκάνισο, η γλιστρίδα, το δεντρολίβανο, η φασκομηλιά, το σπανάκι, το θυμάρι, η τσουκνίδα, είναι μερικά από αυτά.

Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει στο βιβλίο η γεωπόνος φυτικής παραγωγής Αντωνία Ψαρουδάκη, τα αγγειόσπερμα (ανθοφόρα φυτά) στην Κρήτη αριθμούν περίπου 1.700 είδη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην περιοχή των Λευκών Ορέων αναφέρονται με βάση τις τελευταίες μελέτες πολλά ενδημικά είδη φυτών. Από αυτά, τα 23 υπάρχουν μόνο στα Λευκά Όρη, τα 96 έχουν καταγραφεί μόνο στην Κρήτη, ενώ 12 είδη από τα απειλούμενα φυτά, σύμφωνα με το κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων φυτών της Ελλάδας, φιλοξενούνται στον Εθνικό Δρυμό Λευκών Ορέων (Φαράγγι της Σαμαριάς).

Στον Ομαλό και λίγο πριν την είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς υπάρχει ένα από τα πιο σπάνια δέντρα στον κόσμο, η αμπελιτσιά, που θεωρείται ζωντανό απολίθωμα.

Στην Κρήτη φύεται και μια ξεχωριστή ποικιλία πλατάνου ο οποίος παραμένει πράσινος και διατηρεί το φύλλωμα του όλο το χρόνο, ενώ κατά μήκος της παραλίας στο Βάι Λασιθίου αναπτύσσεται και μια μοναδική στον κόσμο ποικιλία φοίνικα.

Τα περισσότερα είδη της χλωρίδας της Κρήτης βότανα και αρωματικά φυτά, έχουν θεραπευτικές και θρεπτικές ιδιότητες αποτελώντας ένα σημαντικό κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής.

Όπως αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμά του στο βιβλίο ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, «το βιβλίο είναι ένα ταξίδι γνωριμίας με ένα μικρό κομμάτι από το βασίλειο των φυτών της Κρήτης με τις ιδιότητες και το ρόλο τους στην υγεία του ανθρώπου, στη συμμετοχή τους στο πιάτο της κρητικής κουζίνας αλλά και στην τουριστική ανάπτυξη».

Όπως αναφέρει στο σημείωμα του μεγάλο μέρος από το υλικό του βιβλίου προέρχεται από το φωτογραφικό αρχείο του πρώην αντιδημάρχου Χανίων Λευτέρη Αμπαδιωτάκη ο οποίος έφυγε από την ζωή λίγες ημέρες μετά την έκδοσή του. Η επιμέλεια των κειμένων της έκδοσης έγινε από τον εκλιπόντα καθώς και από τον γεωπόνο - σύμβουλο του δημάρχου Στέλιο Ρίγλη.

Το φωτογραφικό υλικό, εκτός από αυτό του Λευτέρη Αμπαδιωτάκη, είναι και από καθηγήτρια του ΤΕΙ Κρήτης και επιστημονική συνεργάτη του γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών Αντωνία Ψαρουδάκη ενώ οι φιλόλογοι Αθανασία Ζώτου και Ράνια Νεραντζάκη είχαν την φιλολογική επιμέλεια της έκδοσης. Την επιμέλεια της σχεδίασης και εκτύπωσης είχε η εταιρεία genesis.

Στην έκδοση αναφέρονται αναλυτικά η βιβλιογραφία αλλά και οι πηγές από το διαδίκτυο.

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2014 | 2:20 pm


Υπό έλεγχο η φωτιά στις Κορακιές

Υπό έλεγχο η φωτιά στις Κορακιές
Υπό έλεγχο η φωτιά στις Κορακιές

Mικρές ζημιές προκάλεσε η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι στις Κορακιές Ακρωτηρίου. Η φωτιά συνολικά κατέστρεψε 8 στρέμματα, 5 χορτολιβαδικής και 3 δασικής έκτασης.

Η άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων της Π.Υ. Χανίων με τέσσερα οχήματα έθεσε σε έλεγχο την πυρκαγιά πολύ γρήγορα. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή παραμένουν πυροσβεστικά οχήματα για τυχόν κίνδυνο αναζωπύρωσης, όπως αναφέρει τέλος το ρεπορτάζ των Χανιώτικων Νέων.

 

Δημοσιεύθηκε στις 12 August 2014 | 5:12 pm


Αβέβαιο το μέλλον του ΔΗΠΕΘΕΚ

Αβέβαιο το μέλλον του ΔΗΠΕΘΕΚ
Η ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου στο επίκεντρο σύσκεψης Φορέων

Αβέβαιο παραμένει το μέλλον του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης που κινδυνεύει με λουκέτο, λόγω θεσμικού πλαισίου και ελλειπούς χρηματοδότησης, όπως διαφάνηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Ωδείο Χανίων. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως το ΔΗΠΕΘΕΚ πρέπει να στηριχθεί και να παραμείνει ενεργό καλλιτεχνικά με την εμβέλεια που έχει, διατηρώντας τη βάση του στα Χανιά. Γι' αυτό απαιτείται να γίνει νομοθετική παρέμβαση στο πλαίσιο που το διέπει και οι Φορείς που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η απουσία αρκετών βουλευτών και θεσμικών Φορέων καθώς το "παρών" στη σύσκεψη έδωσαν μόνο ο βουλευτής της Ν.Δ. Μαν. Βολουδάκης, ο δήμαρχος Χανίων Μαν. Σκουλάκης, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Μιχελογιάννης και μέλη δημοτικών παρατάξεων. Για την απουσία του είχε ενημερώσει ο βουλευτής Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο οποίος έχει καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή, όπως και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας που απουσίαζε στο εξωτερικό.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕΚ

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ Δημήτρης Λειψάκης, το θέατρο χρωστά 120.000 ευρώ σε προμηθευτές, ενώ οι υπάλληλοί του είναι απλήρωτοι 3 μήνες. Ακόμη εκρεμμούν δικαστικές αποφάσεις, επειδή σχήματα που συνεργάστηκαν με το θέατρο δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το θέατρο είναι αποτέλεσμα της μείωσης της χρηματοδότησης απ' το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και της άρνησης της Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων μετόχων του -εκτός του Δήμου Χανίων που είναι ο μόνος συνεπής- να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.


Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ

Το θέατρο και η πολιτιστική παραγωγή χρειάζεται ενίσχυση απ' την Πολιτεία επεσήμανε ο βουλευτής κ. Βολουδάκης. Οπως τόνισε, το πρόβλημα του ΔΗΠΕΘΕΚ εστιάζεται στις ανάγκες περικοπών των δημοσίων δαπανών όμως επειδή το θέατρο έχει παραγάγει ουσιαστικό έργο πρέπει να μπορέσει να συνεχίσει τη δημιουργική δραστηριότητα του. «Είναι αδιανότητο μόνο οι Δήμοι των Χανίων να έχουν καλύψει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στο ΔΗΠΕΘΕΚ και οι υπόλοιποι Δήμοι της Κρήτης ή η Περιφέρεια να έχουν σημαντικές καθυστερήσεις ή και άρνηση συμμετοχής καταβολής» σημείωσε.


Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΕΡΑΚΗΣ

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Μιχάλης Αεράκης άφησε αιχμές για σκοπιμότητες και παρασκηνιακούς σχεδιασμούς αρπαγής της έδρας του ΔΗΠΕΘΕΚ απ' το Ηράκλειο που ήδη δημιουργείται μεγάλο Πολιτιστικό Κέντρο. «Είναι βέβαιο ότι ένα θαυμάσιο Πολιτιστικό Κέντρο που βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης στο Ηράκλειο πρόκειται να λειτουργήσει με επαγγελματικές δομές. Αραγε το ΔΗΠΕΘΕΚ δεν θα αποτελούσε για κάποιους μια πολύ καλή περίπτωση να στεγαστεί στο Ηράκλειο;» αναρωτήθηκε ο κ. Αεράκης κληθείς να σχολιάσει τη μη οικονομική συμμετοχή άλλων Δήμων της Κρήτης και πρόσθεσε: «Εάν δεν επιλυθεί το θεσμικό πλαίσιο απ' τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το θέατρο να κλείσει στα Χανιά. Διότι το ΔΗΠΕΘΕΚ είναι Α.Ε και σύμφωνα με τα όσα προβλεπόμενα όταν μία Α.Ε για τρία συνεχή χρόνια έχει αρνητικό ισολογισμό, τότε αυτή κλείνει. Οταν για τον πολιτισμό ισχύουν όροι λαχαναγοράς, εμπορίου και οικονομικών υπολογισμών τότε να πάψουμε να μιλάμε για Πολιτισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αεράκης.


Ο Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ

Ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης επεσήμανε ότι ο Δήμος Χανίων είναι ο συνεπέστερος Φορέας αυτοδιοίκησης ως προς τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το ΔΗΠΕΘΕΚ, τηρώντας την προγραμματική σύμβαση που προβλέπει 125.000 ευρώ ετησίως. Επίσης, τόνισε ότι εάν δεν ενεργοποιηθούν όλοι οι δήμαρχοι που συμμετέχουν στη σύνθεση του ΔΗΠΕΘΕΚ και δεν αλλάξει το νομικό πλαίσιο, τότε το θέατρο θα κλείσει, κάτι που θα είναι πολύ κρίμα. Ο Γ. ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ Ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης επεσήμανε την αναγκαιότητα να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο και το ΔΗΠΕΘΕΚ ως δημοτικό θέατρο να εξαιρεθεί από τον ισχύοντα νόμο. Παράλληλα, σημείωσε ότι εκτός από το πρόβλημα με τα ίδια κεφάλαια του λόγω της ασυνέπειας κάποιων μετόχων του, υπάρχει σημαντική μείωση στις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει και απαιτείται η επαρκής οικονομική στήριξη του απ' όλους. Να σημειωθεί πως τα υπόλοιπα περιφερειακά θέατρα της Ελλάδας, μετά τον Καλλικράτη εντάχθηκαν σε κοινωφελείς επιχειρήσεις των Δήμων, πλην του ΔΗΠΕΘΕΚ που είναι Α.Ε. με μετόχους πολλούς Δήμους της Κρήτης.

Ελένη Φουντουλάκη

Πηγή: www.haniotika-nea.gr

Δημοσιεύθηκε στις 11 August 2014 | 9:06 pm


Αδεια κτήρια – άστεγοι πρόσφυγες στα Χανιά

Αδεια κτήρια – άστεγοι πρόσφυγες στα Χανιά
Λύση για τους Σύρους που παραμένουν στα Χανιά ζητούν φορείς και συλλογικότητες

«Δεν μπορεί ποτέ κανένας νόμος να είναι πάνω από τον ηθικό νόμο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης και να ταλαιπωρεί ανθρώπους. Δεν μπορεί αυτοί οι 54 Σύροι πρόσφυγες να πεταχτούν στον δρόμο, τη στιγμή που υπάρχουν, όπως είναι γνωστό, στην πόλη μας αρκετά δημόσια κτήρια που ανήκουν στην περιουσία του Πολυτεχνείου, της Εκκλησίας κ.α., τα οποία ρημάζουν». Την επισήμανση αυτή έκανε ο Μηνάς Βουλγαρίδης εκ μέρους της δημοτικής παράταξης "Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Ανθρωπος" στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το Σάββατο στο ξενοδοχείο της Νέας Χώρας που διαμένουν οι πρόσφυγες από τη Συρία. Ο κ. Βουλγαρίδης σημείωσε επίσης ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε συμπληρώσει 4 μήνες διαμονής ανθρώπων που ήρθαν από μια εμπόλεμη ζώνη και η Πολιτεία δεν έχει βρει τους κανόνες και τους όρους κάποιας ανθρώπινης φιλοξενίας που θα έχουν εδώ». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε όχι σαν άψυχα αντικείμενα που ήρθαν στην αυλή μας και θα πρέπει να την καθαρίσουμε και να τα πετάξουμε στην αυλή του γείτονα, αλλά σαν ανθρώπους που έχουν ανάγκη στήριξης, διαμονής, περίθαλψης, διατροφής κ.ά.».

Ο κ. Βουλγαρίδης υπογράμμισε ακόμα ότι «η "Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Ανθρωπος" πιστεύει ότι πρέπει άμεσα να χρησιμοποιηθεί ο χώρος του παλιού Ψυχιατρείου που προσφέρεται για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι Υπηρεσίες του Δήμου δεν μπορούν με μια μικρή φροντίδα να λύσουν κάποια τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν, ώστε να μεταφερθούν άμεσα οι άνθρωποι εκεί. Πιστεύουμε ότι σύσσωμη η κοινωνία πρέπει να συσπειρωθεί γύρω από αυτό το αίτημα, ώστε οι Αρχές να πάψουν να εθελοτυφλούν». Από την πλευρά του το μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου και μέλος στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χρίστος Πιπεράγκας τόνισε ότι «η τοπική κοινωνία στα Χανιά είναι αρκετά ενήμερη και αλληλέγγυα σε αυτό το πρόβλημα. Οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν από μια εμπόλεμη ζώνη που κινδύνευαν οι ζωές τους άμεσα και πραγματικά, ψάχνοντας για μια καλύτερη ζωή στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Βρέθηκαν όμως στη χώρα μας χωρίς τη θέλησή τους. Μεταφέρθηκαν στα Χανιά 4 μήνες πριν και έκτοτε έχουν μείνει εγκλωβισμένοι στην πόλη μας, αφού δεν τους δίνεται το δικαίωμα να συνεχίσουν το ταξίδι τους εκεί που σκόπευαν να πάνε, ενώ παράλληλα δεν έχουν κάποια μέσα εδώ για να ζήσουν αξιοπρεπώς. Να σημειώσω ότι ευτυχώς είναι από τις ελάχιστες φορές που άνθρωποι πρόσφυγες που ήρθαν στη χώρα μας δεν βρέθηκαν στους δρόμους». Ο κ. Πιπεράγκας υπογράμισε ότι «σε αυτούς τους 4 μήνες η Περιφέρεια, ο Δήμος και άλλοι φορείς είναι πραγματικά άφαντοι. Μόνο όταν το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα από τα τοπικά Μ.Μ.Ε., τότε βγαίνουν και προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί».

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα ότι «οι άνθρωποι αυτοί είναι πρόσφυγες πολέμου, έχουν το δικαίωμα για μια αξιοπρεπή διαμονή σε έναν χώρο. Καλούμε, λοιπόν, άμεσα την Περιφέρεια, τον Δήμο, τις Τεχνικές Υπηρεσίες, το Νοσοκομείο, να δουλέψουν ώστε να βελτιώσουν τον χώρο του παλιού Ψυχιατρείου, ώστε οι 54 άνθρωποι να μεταφερθούν εκεί». «Οσο οι πόλεμοι και η φτώχεια στον κόσμο αυξάνονται, τόσο οι άνθρωποι θα προσπαθούν να γλυτώσουν τις ζωές τους. Στο μέλλον προφανώς θα αντιμετωπίσουμε και άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Για τον λόγο αυτό θα απαιτήσουμε από τους κυβερνώντες να κάνουν το αυτονόητο. Να διαθέσουν και να οργανώσουν έναν χώρο φιλοξενίας, ο οποίος να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος, αν στο μέλλον χρειαστεί, να φιλοξενηθούν και άλλοι πρόσφυγες», κατέληξε ο κ. Πιπεράγκας.
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Στη συνέντευξη το μέλος των συσσιτίων της Σπλάντζιας και μέλος στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Γιάννης Τσουκάτος απηύθυνε κάλεσμα στον χανιώτικο λαό να παρευρεθεί σε εκδήλωση αλληλεγγύης για τους Σύρους πρόσφυγες την Τετάρτη το βράδυ, στις 9, στην κατάληψη "Rosa Nera". Ο κ. Τσουκάτος τόνισε ότι «αν μέχρι την Τετάρτη έχει λυθεί το ζήτημα των Σύρων, τα τρόφιμα, είδη ένδυσης που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν σε δομές αλληλεγγύης της πόλης μας». Στη συναυλία θα εμφανιστούν ζωντανά μέλη των Phatskool και οι Original groovers. Τη συναυλία στηρίζουν η Κατάληψη Rosa Nera, το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων, το Φόρουμ Μεταναστών Χανίων και η Κοινωνική Κουζίνα.

Μανόλης Μαρκαντωνάκης
Πηγη: Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 11 August 2014 | 8:48 pm


Μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα Χανιά

Μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα Χανιά
Μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Με την ενεργοποίηση δύο γεωτρήσεων που θα αποδίδουν από 10.000 έως 13.000 κυβικά την ημέρα εντός του επόμενου πενθήμερου θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υδροάρδευσης που τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζουν κυρίως ο κάμπος και η πόλη των Χανίων.

Αυτό, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα Χανιά με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γρηγόρη Ροκαδάκη, του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη και υπηρεσιακών παραγόντων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων και του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων ( ΤΟΕΒ) Βαρυπέτρου.

Όπως τονίστηκε κατά τη σύσκεψη, η κατάσταση σχετικά με την ύδρευση σε Χανιά και Πλατανιά όσο και την άρδευση στις αγροτικές περιοχές, είναι σήμερα οριακή καθώς παρατηρείται λόγω και της υπερκατανάλωσης του καλοκαιριού έλλειψη νερού.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστ,ε υπήρξαν μικρές διακοπές σε παροχές κατά το Σάββατο και την Κυριακή ενώ ήδη και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης έχει ανακοινώσει και εφαρμόζει πρόγραμμα εκ περιτροπής παροχής νερού άρδευσης, μέσω των δικτύων του σε διάφορες περιοχές.

Όσο αφορά τις γεωτρήσεις που θα ενεργοποιηθούν η πρώτη είναι της ΔΕΥΑΧ, θα αποδίδει 3.000 κυβικά την ημέρα και πιθανόν να μπορεί να ενεργοποιηθεί την Τετάρτη. Η δεύτερη που θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες ημέρες είναι του ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου και θα αποδίδει περίπου 10.000 περίπου κυβικά την ημέρα.

Κατά τη σύσκεψη, ο εκπρόσωπος του ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου ζήτησε και έλαβε τελικά διαβεβαιώσεις ότι η ποσότητα νερού που θα αντλείται δεν θα υπερβαίνει το όριο που συμφωνήθηκε. Η ενεργοποίηση των δύο γεωτρήσεων είχε αποφασιστεί το 2010, ωστόσο έκτοτε δεν είχε υλοποιηθεί.

Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους η κατάσταση στα Χανιά είναι οριακή, για μια ακόμα φορά επισημάνθηκε ότι οι λίγες βροχοπτώσεις του χειμώνα περιόρισαν τη στάθμη των επιφανειακών υδάτων, δεν έγινε σωστή διαχείριση των υπογείων υδάτων ενώ και τα δίκτυα άρδευσης λόγω παλαιότητας παρουσιάζουν πολλές διαρροές. Στα αίτια αυτά έρχεται να προστεθεί και η αλόγιστη χρήση νερού κυρίως στον κάμπο των Χανίων.

Δημοσιεύθηκε στις 11 August 2014 | 5:45 pm


Επίσκεψη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βασίλη Κικίλια στον Δήμαρχο Χανίων

Επίσκεψη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βασίλη Κικίλια στον Δήμαρχο Χανίων
Επίσκεψη του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βασίλη Κικίλια στον Δήμαρχο Χανίων

 

Επίσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων, πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014, ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, κ.Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Χανίων κ. Μανώλη Σκουλάκη. συνοδευόμενος από Βουλευτές των Χανίων και ανώτατα στελέχη της Ε.Λ.Α.Σ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σε θέματα ευρύτερου σχεδιασμού για τη τήρηση της ευταξίας στον Δήμο και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την άψογη συνεργασία των υπηρεσιών τα τρία τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της ένταξης ενός ποσοστού υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας στην δύναμη της Ε.Λ.Α.Σ. και τονίστηκε ότι η συνεργασία των δύο φορέων είναι απαραίτητη για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν καθημερινά.

Ο Δήμαρχος κ. Μανώλης Σκουλάκης μεταξύ άλλων εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την καθυστέρηση:α) της εξεύρεσης λύσης στο θέμα των λαθρομεταναστών που διαμένουν σε ξενοδοχείο της Νέας Χώρας και β) της διευθέτησης της πληρωμής των μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για τον απεγκλωβισμό εργάτη από πηγάδι στις 08 Μαΐου 2014.

"Πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις" τόνισε ο Δήμαρχος στον Υπουργό και αυτός από την πλευρά του, απάντησε ότι θα ενημερωθεί για τα θέματα αναλυτικότερα και ότι γίνονται προσπάθειες να λειτουργήσει η Ε.Λ.Α.Σ. σε μία νέα βάση – δομή ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της «κρατικής μηχανής».

Ο Δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης προσέφερε στον υπουργό εκδόσεις του Δήμου.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 11 August 2014 | 1:04 pm


Συζητήσεις για τις θέσεις των αντιδημάρχων

Συζητήσεις για τις θέσεις των αντιδημάρχων

"Θερμός" Αύγουστος για τις νέες Δημοτικές Αρχές, αφού σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις των δημάρχων με τους εκλεγμένους τους συμβούλους για την τοποθέτησή τους στις θέσεις των αντιδημάρχων, των προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων.
Οι περισσότεροι δήμαρχοι φαίνεται να έχουν κατασταλάξει ήδη στις περισσότερες θέσεις, ωστόσο, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ανακοινώσει το οτιδήποτε επίσημα πριν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις. Και αυτό γιατί επιθυμούν να μην υπάρξουν αντιδράσεις ή αν υπάρξουν, να είναι περιορισμένες στις 25 Αυγούστου που θα γίνουν οι ορκωμοσίες των Δημοτικών Συμβουλίων. Οι περισσότεροι δήμαρχοι έχουν να αντιμετωπίσουν δύο σημαντικά προβλήματα:
• Την επιθυμία πολλών συμβούλων τους να αξιοποιηθούν σε συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης (αντιδήμαρχοι). Οι ενδιαφερόμενοι στους περισσότερους Δήμους είναι περισσότεροι από τις θέσεις με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας επιπλέον "πονοκέφαλος" για τους δημάρχους.
• Οι έμμισθες θέσεις είναι λιγότερες εν συγκρίσει με το παρελθόν. Στους Δήμους Κισάμου, Καντάνου – Σελίνου, Πλατανιά και Αποκορώνου που θα έχουν 4 αντιδημάρχους οι 2 θα είναι άμισθοι. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι δύο άμισθοι θα πρέπει να έχουν λύσει τα οικονομικά τους προβλήματα ή να έχουν παράλληλα με την αντιδημαρχία και άλλη εργασία, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι πλήρως αφιερωμένοι στα καθήκοντά τους.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους Δήμους των Χανίων η κατάσταση έχει ως εξής, με βάση πληροφορίες των "Χ.Ν.":
ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Εισηγήσεις για να αξιοποιήσει αρχικά τα έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη που έχουν εκλεγεί δέχεται ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος πάντως, σύμφωνα με συνεργάτες του, δεν έχει ακόμα δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του. Πέρα από την αξιοποίηση αυτοδιοικητικών στελεχών που έχουν διατελέσει δήμαρχοι ή αντιδήμαρχοι στο παρελθόν, υπάρχουν και εισηγήσεις για την εκλογή του πρώην δημάρχου Σούδας Γ. Περάκη στη θέση του προέδρου του Δ.Σ. Χανίων. Επίσης υπήρξε και πρόταση για να τοποθετηθεί γενικός γραμματέας του Δήμου ο πρώην δημοτικός σύμβουλος κ. Α. Σχετάκης. Ομως όλες αυτές οι προτάσεις έχουν τον χαρακτήρα των εισηγήσεων καθώς ο νέος δήμαρχος δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τις προθέσεις του.
ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ
Δεν έχει καταλήξει ακόμα στα ονόματα των 4 αντιδημάρχων, του προέδρου του Δ.Σ. και των ανθρώπων που θα τοποθετήσει στη Μονομετοχική και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου ο νέος δήμαρχος Θοδωρής Σταθάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες των "Χ.Ν." σκέπτεται να αξιοποιήσει και έμπειρους αυτοδιοικητικούς που έχουν θητεύσει ξανά σε θέσεις ευθύνης (Αντώνης Παρτσαλάκης, Καίτη Πατερομιχελάκη) καθώς και πρόσωπα όπως οι Μανώλης Δερουκάκης και Ξυπολιτάκης Μανώλης. Θα υπάρχουν δύο αντιδήμαρχοι από τη Δ.Ε. Κισάμου και από 1 για τις Δημοτικές Ενότητες Μηθύμνης και Ιναχωρίου. Οι τελικές αποφάσεις πάντως θα παρθούν εντός των ημερών.
ΔΗΜΟΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ – ΣΕΛΙΝΟΥ
Σήμερα το βράδυ θα γίνει η συνάντηση των εκλεγμένων μελών του συνδυασμού του δημάρχου Καντάνου – Σελίνου Αντώνη Περράκη στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων συναντήσεών τους για την προετοιμασία της νέας δημαρχιακής θητείας. Ολα τα ονόματα είναι ανοικτά καθώς, σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι θέσεις των αντιδημάρχων και των προέδρων των Δημοτικών Επιχειρήσεων θα προκύψουν μετά από κοινή απόφαση όλου του συνδυασμού. Για την ώρα έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας για κάθε τομέα που αφορά τον Δήμο.
ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Δεν έχει καταλήξει ακόμα στους 4 αντιδημάρχους ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γ. Μαλανδράκης. Πάντως αλλαγές αναμένονται και στους αντιδημάρχους, αλλά και στην προεδρία της Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α. και των λοιπών Δημοτικών Επιχειρήσεων.
ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
Ολους τους δημοτικούς του συμβούλους θα αξιοποιήσει σε διάφορες θέσεις ο νέος δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χ. Κουκιανάκης. Ηδη για τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. θα πρέπει να θεωρείται σίγουρος ο πρώην δήμαρχος Γεωργιούπολης Φερδινάνδος Μαρικάκης, ενώ ως νέοι αντιδήμαρχοι "παίζουν" τα ονόματα των Αργυρώ Μπενάκη, Ειρήνης Τερεζάκη, Λεωνίδα Λιμαντζάκη, Γιάννη Κουκουράκη, Παντελή Ματζοράκη, Παύλου Βοτζάκη, ενώ για τη θέση του προέδρου της Αναπτυξιακής του Σταύρου Σταυρουλάκη. Πάντως τα ονόματα των νέων αντιδημάρχων αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσα στο επόμενο 10ήμερο.
ΔΗΜΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ
Σιγή ιχθύος τηρεί αναφορικά με τους δύο αντιδημάρχους και τον πρόεδρο του Δ.Σ. καθώς και τους προέδρους των Επιχειρήσεων του Δήμου Σφακίων ο δήμαρχος Παύλος Πολάκης. Οπως μας είπε, θα γίνει πρώτα συζήτηση στον συνδυασμό ώστε να αποφασίσουν από κοινού την κατανομή των θέσεων.

Πηγή: www.haniotika-nea.gr

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2014 | 3:40 pm


Συνεχίζονται τα έργα στο πάρκινγκ της Περίδου στα Χανιά

Συνεχίζονται τα έργα στο πάρκινγκ της Περίδου στα Χανιά
Συνεχίζονται τα έργα στο πάρκινγκ της Περίδου στα Χανιά

Στα χέρια του προέδρου της δημοτικής επιχείρησης "Κύδων Α.Ε." βρίσκεται από χθες το μεσημέρι η νέα οικοδομική άδεια για το έργο επέκτασης κατά 5 ορόφους του χώρου ελεγχόμενης στάθμευσης στην οδό Περίδου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα αν και ο εργολάβος θα περιμένει να πληρωθεί για τις μέχρι σήμερα εργασίες του προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι.
«Από τις 7 Απρίλη μάς έγινε ανάκληση της οικοδομικής άδειας και σταμάτησαν οι οικοδομικές εργασίες. Όλο αυτό το διάστημα περάσαμε άσχημα, πολλές κακές στιγμές αλλά μετά τις κακές στιγμές έρχονται τα χαμόγελα χαράς. Έτσι μπορώ να ανακοινώσω ότι έχω στα χέρια μου την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Οικοδομική άδεια με μηδέν πρόστιμα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της "Κύδων Α.Ε." δημοτικός σύμβουλος Χανίων Γιώργος Πουλιδάκης.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της "Κύδων Α.Ε." δεν υπάρχουν εμπόδια στο να ξεκινήσει και πάλι το έργο επέκτασης κατά 5 ορόφους. Εμπόδια που μπήκαν κυρίως από την Ένωση Ιδιοκτητών Πάρκιγκ Ελλάδας.
«Είτε το θέλουν είτε όχι, το έργο αυτό θα γίνει. Ένα έργο πολύ σημαντικό γιατί θα αποσυμφορήσει την πόλη των Χανίων.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον νυν δήμαρχο κ. Σκουλάκη, τον αυριανό δήμαρχο κ. Βάμβουκα για τη στήριξή τους. Ιδιαίτερα όμως τον κ. Χ. Μαρκογιαννάκη χωρίς τη βοήθεια του οποίου δεν μπορούσε να προχωρήσει η όλη διαδικασία» είπε ο κ. Πουλιδάκης.
Πηγή: www.haniotika-nea.gr

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2014 | 2:20 pm
Translate:
Copyright © 2010-2014 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: