1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
 2. Μικρές αγγελίες
 3. Συνομιλία (chat)
 4. Καιρός
Τηλεόραση:
 1. ΝΕΡΙΤ 1
 2. ΝΕΡΙΤ ΣΠΟΡ
 3. ΕΤ3
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Χανιών   »   Χανιά    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Συνελήφθη για χρέη προς το Δημόσιο

Συνελήφθη για χρέη προς το Δημόσιο
Συνελήφθη, 47χρονος στα Χανιά

Συνελήφθη, χθες το πρωί στα Χανιά, 47χρονος ημεδαπός, για οφειλές δημοσίου. Ειδικότερα, σε περιοχή του Δήμου Χανίων συνελήφθη 47χρονος, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Κυδωνίας, για οφειλές, οι οποίες ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 98.065,28 ευρώ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.

Δημοσιεύθηκε στις 18 December 2014 | 10:20 am


Έπαιζαν ζάρια σε καφενείο

Έπαιζαν ζάρια σε καφενείο
Κατασχέθηκε, το χρηματικό ποσό των 400 ευρώ

Συνελήφθησαν, χθες το απόγευμα, στα Χανιά, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, επτά ημεδαποί, ηλικίας από 28 έως 59 ετών, για παραβάσεις Νομοθεσίας περί παιγνίων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την καταπολέμηση του φαινομένου, των παράνομων τυχερών παιγνίων, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος «Καφενείο», ιδιοκτησίας 33χρονης ημεδαπής η οποία απουσίαζε κατά τον έλεγχο και αναζητείται.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε, ότι ο 59χρονος, υπεύθυνος του καταστήματος, είχε επιτρέψει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του καταστήματος, την παράνομη διενέργεια του απαγορευμένου τυχερού παιγνίου «ζάρια» στο οποίο συμμετείχαν έξι ημεδαποί, οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στους συλληφθέντες βρέθηκε και κατασχέθηκε συνολικά το χρηματικό ποσό των 400 ευρώ, ως προερχόμενο από την διεξαγωγή του απαγορευμένου τυχερού παιγνίου, ενώ στο χώρο που διενεργούντο το τυχερό παίγνιο βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα ζεύγος κύβοι-ζάρια.

Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.

Δημοσιεύθηκε στις 18 December 2014 | 10:01 am


Συνάντηση Δημάρχου Χανίων με τα μέλη της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων

Συνάντηση Δημάρχου Χανίων με τα μέλη της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων
Συνάντηση Δημάρχου Χανίων με τα μέλη της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων

Η ανάδειξη της περιοχής των Αγίων Αποστόλων, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, καθώς και η μέριμνα, που πρέπει να ληφθεί για την ανακαίνιση των παλιών παιδικών εξοχών της περιοχής, ώστε να λειτουργήσει Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - Πληροφόρησης στα αναστηλωμένα κτήρια αποτέλεσαν μεταξύ άλλων τα ζητήματα, που έθεσαν τα μέλη του Δ.Σ. της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων, κατά τη συνάντηση, που είχαν σήμερα, Τετάρτη 17/12/2014, με τον Δήμαρχο Χανίων, Τάσο Βάμβουκα.

Από πλευράς των μελών της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων τέθηκαν επίσης ζητήματα, που αφορούν τη λίμνη της Αγυιάς και τη δημιουργία φορέα διαχείρισης σε συνεργασία με οικολογικές οργανώσεις, την επισκεψιμότητα στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων (Θοδωρού), και την αξιοποίηση των εθελοντών σε περιβαλλοντικές δράσεις.

Ο Δήμαρχος Χανίων κατά τη διάρκεια της συνάντησης επανέλαβε την πρόθεση της δημοτικής αρχής για ορθολογική διαχείριση του ελεύθερου χώρου των Αγίων Αποστόλων, με ήπιας μορφής χρήσεις, και την εκπόνηση διαγωνισμού για τη διαμόρφωση του πάρκου. Μέχρι την ολοκλήρωση του εγχειρήματος ο κ. Βάμβουκας τόνισε ότι θα πραγματοποιηθούν ήπιες παρεμβάσεις με στόχο τον εξωραϊσμό του χώρου, την οδική ασφάλεια όσων διέρχονται από το πάρκο, καθώς και τη βελτίωση της εικόνας του.

Αναφορικά με τους Αγίους Θεοδώρους ο Δήμαρχος Χανίων επανέλαβε τη θέση ότι η δημοτική αρχή δεν θα επιτρέψει τη διατάραξη με οποιονδήποτε τρόπο της άγριας ζωής στη νησίδα.

"Το φυσικό περιβάλλον, που έχουμε κληρονομήσει αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αγαθό, που συμβάλλει στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και κάνει τον Δήμο μας ελκυστικό προορισμό για τους επισκέπτες", επεσήμανε ο κ. Βάμβουκας, προσθέτοντας ότι οι οικολογικές οργανώσεις είναι πάρα πολύ χρήσιμες και βοηθούν, ώστε περισσότεροι πολίτες να ευαισθητοποιούνται καθημερινά στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 17 December 2014 | 2:55 pm


Επαφές Δήμου Χανίων για αεροπορική σύνδεση με Κωνσταντινούπολη

Επαφές Δήμου Χανίων για αεροπορική σύνδεση με Κωνσταντινούπολη
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
H σύνδεση των Χανίων με την Κωνσταντινούπολη μέσω low cost εταιρείας θα είναι ο επόμενος άμεσος στόχος του Δήμου Χανίων.

Για αυτό το λόγο, αντιπροσωπεία του Δήμου θα βρεθεί στην τουριστική έκθεση της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να έχει συζητήσεις.

Αυτό τονίστηκε από τον οικονομολόγο και σύμβουλο του Δημάρχου Χανίων Μιχάλη Αρτεμάκη στο περιθώριο της ημερίδας για το επιχειρησιακό πρόγραμμα 5ετίας του Δήμου Χανιών.

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι η αύξηση των προορισμών το επόμενο διάστημα και θα συμμετέχουμε σε έκθεση στην Κωνσταντινούπολη. Αν πάνε όλα καλά στις διαπραγματεύσεις θα επιδιώξουμε να πιέσουμε τη Ryanair να ανοίξει ένα νέο προορισμό που θα είναι το Κωνσταντινούπολη-Χανιά. Η Τούρκικη αγορά έχει ένα ενδιαφέρον, και μακάρι να προχωρήσει αυτός ο στόχος ώστε να έχουμε επισκέπτες από την χώρα αυτή», είπε ο κ. Αρτεμάκης.

Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 17 December 2014 | 1:28 pm


Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες πρόσβασης στο αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες πρόσβασης στο αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων
Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες πρόσβασης στο αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων

Παρουσίαση με θέμα: «Ιστορική Αναδρομή της πόλης των Χανίων και διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014, στις 9.00, στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων (Υψηλαντών 30).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιασθούν οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Ιστορική Αναδρομή της πόλης των Χανίων και διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές», το οποίο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Αντικείμενο του έργου, το οποίο απευθύνεται στους πολίτες, τους μαθητές αλλά και τους επισκέπτες του Δήμου Χανίων, είναι η ανάπτυξη και η παροχή νέων ψηφιακών υπηρεσιών ενημέρωσης και επιμόρφωσης, μέσω τεχνολογιών ηλεκτρονικής πληροφόρησης, και έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης στο πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα του αρχείου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, καθώς και την ανάπτυξη καινοτόμων εκπαιδευτικών εφαρμογών για τα μνημεία και την ιστορία των Χανίων.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 17 December 2014 | 1:08 pm


Συζητήσεις με πολίτες και φορείς για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Χανίων

Συζητήσεις με πολίτες και φορείς για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Χανίων
ΣΤΟΧΟΣ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ
«Επιχειρησιακό πρόγραμμα» πάνω στο οποίο θα δρομολογηθεί ένα «βιώσιμο και παραγωγικό πρότυπο» είναι ο στόχος του «Στρατηγικού Σχεδιασμού – Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Χανίων, 2014 – 2019» που βρίσκεται στη φάση εκπόνησης.

Ηδη, η συζήτηση με πολίτες και φορείς έχει ξεκινήσει και σχετική εσπερίδα έγινε το απόγευμα της Τρίτης στο ΚΑΜ.

Στη διάρκεια της συζήτησης των βασικών αξόνων του Στρατηγικού Σχεδιασμού με τους φορείς, ο κ. Μιχάλης Αρτεμάκης, οικονομολόγος και επιστημονικός σύμβουλος του δημάρχου σημείωσε πως με το νέο σχέδιο επιχειρείται το «πως θα αλλάξουμε το παραγωγικό πρότυπο και σε τοπικό επίπεδο ώστε να το κάνουμε βιώσιμο και ανταγωνιστικό με στόχο να αυξήσουμε τον παραγόμενο πλούτο στην τοπική κοινωνία. Ο τουρισμός μπορεί να είναι στρατηγικός τομέας αλλά δεν μπορεί να είναι «μονοκαλλιέργεια» και να υπάρχει μονόπλευρη κατεύθυνση στην ανάπτυξη. Θα πρέπει να συνδεθεί και με άλλους τομείς της οικονομίας και το λεγόμενο τουριστικό προϊόν να μένει στην τοπική κοινωνία».

Ο κ. Αρτεμάκης στάθηκε και στο δημοκρατικό τρόπο εκπόνησης του σχεδιασμού αυτού μέσα από διάλογο και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της.
Από τη μεριά του ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στον πολιτιστικό στόχο «προς τους φορείς και την κοινωνία να συζητήσουν με τη νέα δημοτική αρχή, το Δήμο Χανίων για τους βασικούς άξονες της πολιτικής μας την επόμενη πενταετία».
Στη συζήτηση πήραν μέρος κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς.

Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 17 December 2014 | 12:31 pm


Ελπίδες για μείωση τιμών στα καύσιμα

Ελπίδες για μείωση τιμών στα καύσιμα
Από 1,44 έως 1,59 πωλείται η αμόλυβδη στα Χανιά
Kαι νέα πτώση των τιμών των καυσίμων εξαιτίας της διεθνούς μείωσης της τιμής του πετρελαίου προβλέπουν οι βενζινοπώλες για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Αυτή τη στιγμή οι τιμές στα Χανιά για την απλή αμόλυβδη κυμαίνονται από 1,44 μέχρι και 1,59 ευρώ το λίτρο, τιμές που πάντως, σύμφωνα με καταναλωτές, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική μείωση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς και που σύμφωνα με τους ίδιους θα έπρεπε να είναι ακόμα χαμηλότερες.
«Η μείωση αυτή τη στιγμή της τιμής στα καύσιμα είναι 25% περίπου. Αυτό το 25% έχει περάσει στον καταναλωτή», μάς απαντά ο κ. Γιάννης Δρακακάκης, αντιπρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Ν. Χανίων.
Ο ίδιος εκτιμά πως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές θα πέσουν κι άλλο. «Βλέπουμε ότι οι διεθνείς τιμές κατεβαίνουν καθημερινά και αυτό φαίνεται στα τιμολόγια που αγοράζουμε. Παράλληλα διαβάζουμε ότι όλες οι εκτιμήσεις των ειδικών συνηγορούν στο ότι το βαρέλι θα πέσει και σε τιμή κάτω των 60 δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή για τον καταναλωτή θα πέσει και άλλο. Πριν το καλοκαίρι η τιμή της αμόλυβδης έφτανε και το 1,87 ευρώ το λίτρο. Σήμερα πωλείται και 1,47 ευρώ το λίτρο, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μείωση και είναι αρκετά μεγάλη. Αν βέβαια συγκρίνουμε την τιμή του βαρελιού σήμερα με την αντίστοιχη πριν από 5 – 6 χρόνια, που το βαρέλι το πετρέλαιο κόστιζε πάλι 60 δολάρια, σαφώς τα καύσιμα είναι πιο ακριβά. Ομως πιστεύω ότι όσο περνά ο καιρός οι καταναλωτές θα βλέπουν ότι η μείωση της τιμής θα περνά και στο πορτοφόλι τους».
ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, μετά από 4 χρονιές που η μείωση στην κατανάλωσή του ήταν τεράστια, φέτος για πρώτη φορά οι Χανιώτες επανακάμπτουν και αγοράζουν και πάλι πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους, αλλά ακόμα με πολύ μικρά ποσοστά. Αυτό οφείλεται στην πτώση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης λόγω των διεθνών τιμών, αλλά και της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Γιώργος Κώνστας
Πηγή: http://www.haniotika-nea.gr

Δημοσιεύθηκε στις 16 December 2014 | 8:12 pm


Εργασίες σε εξέλιξη στον κεντρικό διάδρομο του αεροδρομίου Χανίων

Εργασίες σε εξέλιξη στον κεντρικό διάδρομο του αεροδρομίου Χανίων
Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που πραγματοποιούνται επί του κεντρικού διαδρόμου στο αεροδρόμιο Χανίων.
Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που πραγματοποιούνται επί του κεντρικού διαδρόμου στο αεροδρόμιο Χανίων. Προς ο παρόν, τα αεροσκάφη χρησιμοποιούν έναν από τους πλαϊνούς διαδρόμους και συγκεκριμένα τον νότιο παράλληλο διάδρομο.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του αερολιμενικού τμήματος Ελευθέριο Καστανάκη, ο κεντρικός αεροδιάδρομος είναι εκτός λειτουργίας από τις 8 Νοεμβρίου και θα παραμείνει μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, λόγω εργασιών βελτίωσης στους τρεις συνδετήριους κάθετους διαδρόμους με αυτόν.
Ωστόσο, αυτό, όπως επισημαίνει ο ίδιος, δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στη λειτουργία του αεροδρομίου τη συγκεκριμένη εποχή, σε σχέση με αυτά που θα υπήρχαν εάν ήταν καλοκαίρι.
«Ο πλαϊνός διάδρομος έχει περίπου το ίδιο μήκος με τον κεντρικό και δεν υπάρχει πρόβλημα για τα αεροπλάνα που προσγειώνονται – απογειώνονται τη συγκεκριμένη περίοδο. Το καλοκαίρι τα πολύ μεγάλα αεροσκάφη δεν θα μπορούσαν να κατέβουν στον πλαϊνό διάδρομο λόγω πλάτους, διότι ο κεντρικός είναι 45 μέτρα και ο πλαϊνός διάδρομος 30 μέτρα», επεσήμανε.
Πάντως, σημείωσε ότι εκεί που ενδεχομένως θα μπορούσε να προκύψει κάποιο πρόβλημα με τη χρήση του παράλληλου διαδρόμου, το τρέχον διάστημα, είναι σε περίπτωση κακοκαιρίας με ισχυρές καταιγίδες και πλάγιους ή κάθετους ανέμους π.χ. σε περίπτωση 22 κόμβων το αεροπλάνο δεν θα κατέβει στον παράλληλο διάδρομο, ενώ στον κεντρικό θα κατέβαινε μέχρι και ανέμους 27 κόμβων.
«Βέβαια αυτό στατιστικά μπορεί να συμβεί 1 – 2 φορές τον χρόνο, δηλαδή σπάνια. Και επειδή σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν μετεωρολογικές προβλέψεις, τότε το αεροπλάνο θα πάει Ηράκλειο ή θα γυρίσει Αθήνα», ανέφερε.
Ελένη Φουντουλάκη
Πηγή: http://www.haniotika-nea.gr

Δημοσιεύθηκε στις 16 December 2014 | 7:46 pm


Αναζήτηση λύσης για τους αστέγους

Αναζήτηση λύσης για τους αστέγους
Από το Δήμο Χανίων
Λύση στο πρόβλημα των αστέγων αναζητά με τη βοήθεια της Εκκλησίας ο Δήμος Χανίων εξετάζοντας τις δυνατότητες για να μετατραπεί ένα παλιό οικοτροφείο στα Λενταριανά σε ξενώνα για ανθρώπους που βρίσκονται στον δρόμο. Στο μεταξύ, δεκαπέντε συνολικά άστεγοι από τα Χανιά, 10 μεμονωμένα άτομα και δύο οικογένειες, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας "Στέγαση – Επανένταξη" που θα υλοποιήσει ο Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων.
Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο πρόεδρος του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Μιχάλης Βλαχάκης μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους.
Ειδικότερα, ο κ. Βλαχάκης, αφού ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. και το επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού, που έτρεξαν, όπως είπε, μέσα σε ελάχιστο χρόνο τις σχετικές διαδικασίες, επεσήμανε ότι τα Χανιά εξασφάλισαν 15 θέσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο περιλαμβάνει δύο βασικούς πυλώνες: «Ο ένας πυλώνας είναι σίτιση – στέγαση και κοινωνική ένταξη και ο δεύτερος πυλώνας είναι εργασιακή επανένταξη. Συγκεκριμένα ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει τα έξοδα ενοικίου, καθημερινά έξοδα καθώς και οικοσυσκευές για να μπορεί ένας άστεγος να μπει σε ένα διαμέρισμα και να έχει μια αξιοπρεπή διαβίωση και ο δεύτερος πυλώνας είναι της εργασιακής ένταξης όπου εκεί το σύνολο των αστέγων θα επανενταχθούν εργασιακά και θα έχουν μια ευκαιρία να λύσουν το πρόβλημά τους μόνιμα».
Ο κ. Βλαχάκης διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα έχει διάρκεια 1 έτους και θα ξεκινήσει από τις 1-1-2015. Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους του προγράμματος τόνισε 10 άτομα από τα 15 είναι μεμονωμένοι άστεγοι και οι υπόλοιποι αφορούν 2 οικογένειες, 1 μονογονεϊκή (γυναίκα και παιδί) και ένα αντρόγυνο με 1 βρέφος.
ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ
Ερωτηθείς για το τι ενέργειες έχουν γίνει από τον Δήμο Χανίων για να υπάρξει μια πιο μόνιμη λύση στο πρόβλημα των αστέγων ο κ. Βλαχάκης επεσήμανε ότι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που υπάρχει περιλαμβάνει αρκετές αρνητικές παραμέτρους καθώς αποκλείει μεγάλες κατηγορίες αστέγων.
«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει κάποια αρνητικά καθώς πρέπει να είσαι Ελληνας πολίτης και άρα οι μετανάστες μένουν εκτός προγράμματος και να μην έχεις υποεξάρτηση, άρα μένουν εκτός κάποιοι που αντιμετωπίζουν εξάρτηση από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά», τόνισε ο κ. Βλαχάκης και συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε, λοιπόν, να βρούμε μια συνολικότερη λύση και η λύση αυτή είναι αν τα καταφέρουμε να έχουμε έναν ξενώνα αστέγων με τη βοήθεια της Εκκλησίας. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε σε ένα πρώιμο στάδιο συμφωνίας με την Εκκλησία. Συγκεκριμένα υπάρχει ένα παλιό οικοτροφείο της Εκκλησίας στα Λενταριανά το οποίο προσπαθούμε βρίσκοντας τους ιδιοκτησιακούς τίτλους να καταφέρουμε να χρηματοδοτηθεί».
Δημήτρης Μαριδάκης
Πηγή: www.haniotika-nea.gr

Δημοσιεύθηκε στις 16 December 2014 | 7:21 pm


Στήριξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

Στήριξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο
Από τους εθελοντές του Δήμου Χανίων
Στήριξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων προσέφεραν χθες αρκετοί Χανιώτες στο πλαίσιο της "Ημέρας αλληλεγγύης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο". Τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώθηκαν για το Κοινωνικό Παντοπωλείο με τη συμμετοχή κυρίως των εθελοντών του Δήμου.
«Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων εξυπηρετεί 416 οικογένειες και μέσα από ποικίλες δράσεις επιδιώκει με τον τρόπο του να συμβάλλει στη μερική άρση των συνεπειών της φτώχειας, της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης ατόμων και οικογενειών καλύπτοντας μέρος των αναγκών τους σε τρόφιμα, κατεψυγμένα προϊόντα, είδη ατομικής και οικιακής υγιεινής, είδη ένδυσης και υπόδησης, παιδικά και σχολικά είδη», όπως ανέφερε η κα Ελευθερία Τζεϊράνη, υπεύθυνη για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Η χθεσινή δράση έχει σκοπό, σύμφωνα με τους διοργανωτές, την ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι στο φαινόμενο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΩΣ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Στο μεταξύ, παράταση έως την Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου δόθηκε για εγγραφές των δικαιούχων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων για το 2015 καθώς παρατηρείται μεγάλη προσέλευση.
Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές στο Γραφείο Διαμεσολάβησης του Δήμου Χανίων καθημερινά από 9 έως 1μ.μ.
Δικαιολογητικά για τις εγγραφές στο Κοινωνικό Παντοπωλείο διατίθενται από:
• Το Γραφείο του Κοινωνικού Παντοπωλείου (Μυλωνογιάννη και Υψηλαντών γωνία), τηλ. επικοινωνίας: 2821341766.
• Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, στην οδό Περίδου.
• Το Γραφείο Διαμεσολάβησης του Δήμου Χανίων, που θα γίνεται και η κατάθεση των αιτήσεων, τηλ. επικοινωνίας: 2821341689.
• Το site του Δήμου Χανίων, www.chania.gr.
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ
Στο μεταξύ, σημαντική ποσότητα αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων προς το Κοινωνικό Παντοπωλείο Αποκορώνου, όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης, προσέφερε ο "Φούρνος Αγίου Νεκταρίου".
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Κουκιανάκη, «τα προϊόντα τα οποία προσέφερε ο κ. Μαλαδάκης θα διατεθούν σε άτομα και οικογένειες του Δήμου Αποκόρωνα σύμφωνα με το πρόγραμμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου και στο πλαίσιο του δικτύου συλλογής τροφίμων για την περίοδο των Χριστουγέννων».
Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 16 December 2014 | 7:04 pm


Διανομή κρέατος και χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων

        Διανομή κρέατος και χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων
Στους Δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Χανίων
Ο Δήμος Χανίων, ενημερώνει τους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου ότι θα διανεμηθεί κρέας και χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα για τις γιορτές των Χριστουγέννων τις παρακάτω ημέρες και ώρες:

1) Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου από 12:00 έως 15:00
2) Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου από 09:00 έως 15:00
3) Τρίτη 23 Δεκεμβρίου από 09:00 έως 15:00

Δημοσιεύθηκε στις 16 December 2014 | 5:58 pm


Ο “Αγιος των φυλακισμένων”

Ο “Αγιος των φυλακισμένων”
Πάνω από 16.000 άποροι κρατούμενοι σε όλο τον κόσμο χρωστούν την αποφυλάκισή τους στον π. Γερβάσιο

«Εάν πεθάνω σε κάποια φυλακή θα είναι για μένα το μεγαλύτερο κέρδος. Θέλω να πεθάνω πάνω στο καθήκον, είτε στον δρόμο για κάποιο Σωφρονιστικό Ιδρυμα ή κατά την επιστροφή μου προς το σπίτι. Ο Χριστός πέθανε από αγάπη για τον άνθρωπο. Αυτό είναι το τέρμα, το τέλειο και το άριστο».
Ο 83χρονος αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος -κατά κόσμον Γεώργιος Ραπτόπουλος- είναι γνωστός ως ο "Άγιος των φυλακισμένων" και παρά την ηλικία του εξακολουθεί να μπαινοβγαίνει στα σωφρονιστικά ιδρύματα υψίστης ασφαλείας όλου του κόσμου για να σταθεί στο πλευρό των κρατουμένων. Δεν δίστασε, μάλιστα, ύστερα από μία πρόσκληση που έλαβε, να ταξιδέψει 25.000 χιλιόμετρα έως τα νησιά Φίτζι για να μεταφέρει τον λόγο του Θεού στους εκεί φυλακισμένους.
Άλλοι τον αποκαλούν "παπά των φτωχών" ή "άγγελο για τους γιους του ασώτου". Εχει καταφέρει, από το 1987 που ξεκίνησε η δράση της Διακονίας των κρατουμένων "Ο Άγιος Ληστής του Γολγοθά" έως και σήμερα, να αποφυλακίσει περισσότερους από 16.000 απόρους φυλακισμένους, πληρώνοντας τα πρόστιμά τους και δίνοντας συνολικά 5.000.0000 ευρώ, χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις συνεισφορές συνανθρώπων μας.
Το ΑΠΕ – ΜΠΕ συνάντησε τον πατέρα Γερβάσιο στην Ορθόδοξη Αδελφότητα "η Οσία Ξένη" στην περιοχή του Πλαγιαρίου, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την αποψινή τιμητική διάκριση από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ και μας μίλησε για τα 37 χρόνια έργου και προσφοράς σε χιλιάδες απόρους κρατούμενους, για τους κακοποιούς που έχει συναντήσει -από τον Κωνσταντίνο Πάσσαρη έως και τα μέλη της "17 Νοέμβρη"- αλλά και για την υπόθεση του νεαρού φυλακισμένου Νίκου Ρωμανού.
«Οταν ξεκινάω την ομιλία μου στις φυλακές πάντα λέω "αγαπητοί αδερφοί κρατούμενοι", γιατί είμαστε αδέρφια. Οι κρατούμενοι ακούνε με προσοχή τον λόγο του Θεού. Συχνά – πυκνά χειροκροτούν και πολλοί κλαίνε. Τρέχουν τα δάκρυα στα πρόσωπά τους. Τα δάκρυα και τα χειροκροτήματα είναι εκφράσεις βαθιάς απήχησης του λόγου του Θεού που σίγουρα αφήνουν κάτι μέσα τους» μας λέει.
«Πολλοί έχουν προκατάληψη για τους κρατούμενους και λένε: καλά να πάθουν. Οι άνθρωποι αυτοί στις φυλακές δικάστηκαν, εκτίουν την ποινή που τούς επέβαλε η δικαιοσύνη. Ομως, αυτή η προκατάληψη τους πληγώνει. Ακόμη και στην καρδιά του μεγαλύτερου ληστή υπάρχει η σπίθα της ανθρωπιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ποιο περιστατικό, όμως, τού έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη; «Δύο μουσουλμάνοι, αφού με άκουσαν και πήραν τα δέματα με αγαθά που τους προσφέραμε, με τα λίγα ελληνικά που ξέρουν, θέλησαν να γίνουν ορθόδοξοι χριστιανοί. Κατηχήθηκαν, βαφτίστηκαν και πήραν και το όνομα το δικό μου. Και οι δύο Γερβάσιοι».
Στα 37 αυτά χρόνια δράσης, ο γέροντας έχει επισκεφτεί ως υπεύθυνος κλιμακίου της διακονίας των κρατουμένων, συνολικά 102 φυλακές – ανδρικές, γυναικείες αλλά και ανηλίκων: οι 66 επισκέψεις έγιναν εντός Ελλάδας και οι άλλες 36 στο εξωτερικό – Αίγυπτο, Αλβανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Η.Π.Α., Ιορδανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρος, Μαδαγασκάρη, Νέα Ζηλανδία, Νησιά Φίτζι, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία και Ρωσία.
Η αρχή σε φυλακές του εξωτερικού έγινε το 1999 από την Αίγυπτο, όπου τον κάλεσαν οι τρεις καταδικασμένοι εις θάνατον, διά αγχόνης, Ελληνες ναυτικοί του μότορ σιπ "Θανάσης", που κρατούνταν στις φυλακές Ελ Κανάτερ.
Οι επισκέψεις ανά τον κόσμο θα συνεχιστούν και το νέο έτος, καθώς ο γέροντας έχει προγραμματίσει ήδη ταξίδια σε Ολλανδία, Ουζμπεκιστάν, Λιθουανία, Ιαπωνία και Βραζιλία. «Πηγαίνουμε σε όλους, άσχετα από θρησκεία, φυλή ή χρώμα. Βαρυποινίτες, φονιάδες, ληστές, όλοι είναι παιδιά του Θεού, που πήραν τον κακό τον δρόμο γιατί... γιατί... γιατί... Για διαφορετικό λόγο ο καθένας», τονίζει.
«Οταν ένα έργο το κάνεις με ενδιαφέρον, με αγάπη, με μεράκι σού δίνει χαρά. Δεν σταματάς πουθενά. Έχω ένα σύνθημα που λέει: Η ζωή μας είναι σύντομη. Ας βιαστούμε να κάνουμε το καλό στον κόσμο», καταλήγει.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ
Στα γραφεία της Διακονίας των Κρατουμένων "Ο Άγιος Ληστής του Γολγοθά", στην περιοχή Πλαγιαρίου, δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα και γράμματα όχι μόνο από αποφυλακισθέντες και από κρατούμενους που έχουν βοηθηθεί οικονομικά, αλλά και από τις οικογένειές τους καθώς ο γέροντας φροντίζει μέχρι και τα παιδιά των άπορων κρατουμένων που σπουδάζουν σε πανεπιστημιακές σχολές και Τ.Ε.Ι. της Ελλάδας.
«Μας πήρε τηλέφωνο ένας κρατούμενος να μας ευχαριστήσει για την επιταγή των 30 ευρώ που τού στείλαμε. Οταν του είπαμε πως δεν χρειάζεται να μας ευχαριστεί μας απάντησε: «Δεν ξέρετε τι θα πει ένας κρατούμενος να έχει 30 ευρώ στην τσέπη του. Μ" αυτά τα χρήματα πήρα μια τηλεκάρτα και τηλεφώνησα στα παιδιά μου. Παρήγγειλα έναν καφέ και τον πλήρωσα. Ετσι, ένιωσα κι εγώ ότι είμαι άνθρωπος» μας εξιστορεί.
Σ" έναν άλλο κρατούμενο, τον Δημήτρη, πριν από περίπου 1,5 μήνα, μαζί με τα χρήματα τού εστάλησαν και ευχές για την ονομαστική του εορτή. Ο φυλακισμένος αποφάσισε να γράψει γράμμα στον Αρχιμανδρίτη: «Σας ευχαριστώ βαθύτατα για τα 30 ευρώ που μού στείλατε στην ονομαστική μου εορτή. Τριάντα ευρώ εδώ μέσα είναι κάτι που αξίζει τριπλάσια απ' ό,τι έξω στην κοινωνία. Σας ευγνωμονώ ιδιαίτερα κι αυτό είναι πολλαπλάσιο από οποιοδήποτε ποσό, ότι κάποιος θυμήθηκε τη γιορτή μου, το όνομά μου. Αυτό το τελευταίο με ζέστανε πιο πολύ από κάθε ευεργεσία».
Τρίτος κρατούμενος, μετά τη βοήθεια που έλαβε, σε γράμμα του προς τον π. Γερβάσιο αναφέρει: «Έξω στον κόσμο είχα 1003 φίλους. Τώρα μού έμειναν τρεις- τα τρία μου παιδιά. Σας ευχαριστώ που με θυμηθήκατε στη μοναξιά μου».
Κάποιοι άλλοι, μ' ένα δώρο στο χέρι, μια εικόνα, ένα εργόχειρο που φιλοτέχνησαν τις μοναχικές τους ώρες στο κελί της φυλακής επισκέπτονται τον γέροντα για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στον άνθρωπο που τους στήριξε στις δύσκολες ώρες που πέρασαν.

Ο ΠΑΣΣΑΡΗΣ ΚΑΙ Η 17 ΝΟΕΜΒΡΗ
Ο π. Γερβάσιος μέσα στους χιλιάδες κρατούμενους που έχει συναντήσει, έχει έρθει σε επαφή και με τους πιο αδίστακτους και επικίνδυνους κακοποιούς, χωρίς ποτέ να φοβηθεί για τη ζωή του, όπως μας λέει.
Μεταξύ αυτών είναι και ο Κωνσταντίνος Πάσσαρης, που απασχόλησε την ελληνική κοινωνία για τα αποτρόπαια εγκλήματά του και πλέον βρίσκεται σε φυλακή υψίστης ασφάλειας στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας.
Ο γέροντας έχει συχνή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πάσσαρη και φροντίζει μία – δύο φορές τον χρόνο να τον επισκέπτεται στη φυλακή "Γκέρλας" για να εξομολογείται. «Διαβάζει πολύ, έχει όλα τα βιβλία της Εκκλησίας. Με το κομποσκοίνι, το βράδυ, κάνει πολλές μετάνοιες για τις ψυχές των σκοτωμένων, για τα ορφανά παιδιά και τις χήρες γυναίκες. Για όλα τα πρόσωπα που έτυχε να αδικήσει» λέει ο π. Γερβάσιος και προσθέτει:
«Με παίρνει τηλέφωνο, μού λέει πώς περνάει την ημέρα του, τι διάβασε... Δεν ξέρει πότε θα αποφυλακιστεί, όμως από το μυαλό του περνά η ιδέα, εάν βγει, να επιστρέψει στην Ελλάδα. Στην Αθήνα δεν θέλει να πάει, γιατί δεν θέλει να δει την παρέα του. Σκέφτεται να πάει στο Άγιον Ορος συνοδεία με έναν γέροντα και πέντε – έξι μοναχούς για να μην ξανακάνει στη ζωή του το θέλημα το προσωπικό του».
Στον Κορυδαλλό, ο Αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος έχει δει όλες τις κατηγορίες των φυλακισμένων. «Επισκέφτηκα και τη "17Ν", στους οποίους και μίλησα σε δύο ομάδες γιατί ήταν μαλωμένοι. Πήγα στα κελιά τους, καθίσαμε και κουβεντιάσαμε, δεν μίλησα για τα αδικήματα. Ποτέ δεν μιλάω για τα αδικήματα και τις ποινές», μας λέει.

Ο ΝΙΚΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ
«Έγιναν πολλά λάθη. Το θέμα είναι δικαστικό, τι δουλειά έχει η Πολιτεία; Εκρινε η ελληνική Δικαιοσύνη ότι πρέπει να εκτίσει ποινή και τώρα ζητά άδεια για σπουδές. Οταν πήγαινε να ληστέψει την τράπεζα με το καλάσνικοφ στα χέρια δεν τα σκεφτόταν αυτά;» σχολίασε ο π. Γερβάσιος.
«Έκανε απεργία πείνας. Δικαίωμά του. Θα μπορούσαν να κάνουν απεργία πείνας 11.000 κρατούμενοι, ο καθένας για τον δικό του λόγο. Τι θα γινόταν; Θα τους δώσουν άδεια να φύγουν να αδειάσουν οι φυλακές;», αναρωτιέται

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΝΟΜΠΕΛ
Ο γέροντας Γερβάσιος ήταν υποψήφιος τα τελευταία τρία χρόνια -2012, 2013 και 2014- για το Νόμπελ Ειρήνης, Φιλανθρωπίας και Κοινωνικής Προσφοράς, ανάμεσα σε μεγάλες προσωπικότητες όλου του κόσμου.
Το 2008, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τού απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, ενώ έχει λάβει πολλές άλλες τιμητικές διακρίσεις.
Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί από τις μεγαλύτερες τιμές τη βοήθεια των απλών ανθρώπων. Υπάρχει γυναίκα που κάθε μήνα καταθέτει στον τραπεζικό λογαριασμό της διακονίας «ένα ευρώ για να βοηθήσει τους άπορους κρατούμενους», επισημαίνει.
Μάλιστα, στα σωφρονιστικά ιδρύματα δίνονται πλυντήρια και στεγνωτήρια, αλλά και πετρέλαιο για να καλυφθούν οι ανάγκες των φυλακισμένων.

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΛΗΣΤΗ
Στον χώρο της "Οσίας Ξένης" στην Περαία υπάρχει και ένα μικρό εκκλησάκι "Ο Άγιος Ληστής του Γολγοθά", που γιορτάζει κάθε χρόνο στις 12 Οκτωβρίου και τελείται μνημόσυνο υπέρ των ψυχών όλων όσοι έχουν εκτελεστεί στις φυλακές.
«Υποτίθεται ότι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός ήταν ένας ληστής που πέθανε μαζί με τον Χριστό πάνω στο Σταυρό. Και την τελευταία στιγμή σώζεται» τονίζει ο π. Γερβάσιος, ενώ συμπληρώνει πως με έξοδα της διακονίας μεταφέρονται οι σοροί των νεκρών άπορων κρατουμένων στις πατρίδες τους.

Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 16 December 2014 | 3:10 pm


Οφειλές 34,9 εκ. ευρώ προς τον Δήμο Χανίων!

Οφειλές 34,9 εκ. ευρώ προς τον Δήμο Χανίων!
ΑΠΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΑ ΕΤΗ
Στα 34,9 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι ανείσπρακτες απαιτήσεις του Δήμου Χανίων από βεβαιωμένα έσοδα παρελθόντων ετών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013, σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου ανεξάρτητου ορκωτού λογιστή, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον Δήμο Χανίων.
Πρόκειται για ανείσπρακτα υπόλοιπα εσόδων -βεβαιωμένων με χρηματικούς καταλόγους- που συσσωρεύθηκαν κατά την πάροδο των χρόνων και προέρχονται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από πρόστιμα Κ.Ο.Κ. (πρόστιμα Δημοτικής Αστυνομίας και Τροχαίας) -συγκεκριμένα τα 14 εκατ. ευρώ προέρχονται από πρόστιμα Κ.Ο.Κ.- επίσης από τέλη κοινοχρήστων χώρων, πρόστιμα από χρήση κοινοχρήστων χώρων, πρόστιμα αυθαιρέτων, τέλη παρεπιδημούντων, τέλη ακίνητης περιουσίας, τέλη διαφήμισης, μισθώματα κ.ά., όπως εξήγησε στα "Χ.Ν." ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Μιχάλης Χατζηκυριάκος.
Στην έκθεση του ορκωτού λογιστή αναφέρεται ότι από το ποσό των 34,9 εκατ. ευρώ «τα 27,9 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από ανείσπρακτα υπόλοιπα χρηματικών καταλόγων που είχαν βεβαιωθεί σε προηγούμενες χρήσεις και ποσό 6,9 εκατομ. ευρώ από έσοδα που βεβαιώθηκαν στην παρούσα χρήση».
Σύμφωνα με την έκθεση, οι ανείσπρακτες απαιτήσεις των 6,9 εκατομ. ευρώ δημιουργήθηκαν από βεβαιώσεις προστίμων αυθαιρέτων κατασκευών (4,3 εκατομμύρια ευρώ), πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κατασκευών (939.000 ευρώ), πρόστιμα κοινοχρήστων χώρων (508.000 ευρώ), τέλη παρεπιδημούντων και επί των ακαθαρίστων εσόδων (591.000 ευρώ). Στο πλαίσιο αυτό, ο ορκωτής λογιστής εκτιμά ότι «ορθά ο Δήμος σχημάτισε πρόβλεψη για τυχόν ζημιά από τη μη είσπραξη του ποσού 2,4 εκατομ. ευρώ, με την οποία επιβάρυνε τα αποτελέσματα της παρούσας χρήσης».
Παράλληλα, αναφέρεται ότι «για την παρούσα χρήση, κατόπιν αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος διέγραψε απαιτήσεις από χρηματικούς καταλόγους που αφορούσαν κύρια πρόστιμα αυθαιρέτων κατασκευών και πρόστιμα Κ.Ο.Κ. που είχαν εκδοθεί σε προηγούμενες χρήσεις, συνολικού ποσού 828.000 ευρώ.
Από τις ανωτέρω διαγραφές ποσό 549.000 ευρώ επιβάρυνε την καθαρά θέση του Δήμου μέσω χρήσης πρόβλεψης που είχε σχηματισθεί σε προηγούμενες χρήσεις, ενώ το υπόλοιπο ποσό 256.000 ευρώ, που αφορά προσωρινές διαγραφές, μεταφέρθηκε στους μεταβατικούς λογαριασμούς του ενεργητικού, καθότι θα επαναβεβαιωθούν τα έσοδα με τα ορθά στοιχεία των υπόχρεων».
Επίσης, επισημαίνεται ότι «έναντι των επαναβεβαιωθέντων απαιτήσεων από έσοδα των προηγούμενων χρήσεων ποσού 27,9 εκατομ. ευρώ έχουν σχηματισθεί προβλέψεις για τυχόν ζημία από τη μη είσπραξή τους, ποσού 18,6 εκατομ. ευρώ που είχαν σχηματισθεί σε προηγούμενες χρήσεις, με συμπληρωματική πρόβλεψη 11.000 ευρώ περίπου».
Σύμφωνα με τον ορκωτή λογιστή, «στις οικονομικές καταστάσεις της 31ης Δεκεμβρίου του 2013 οι καθαρά ρευστοποιήσιμες απαιτήσεις της χρήσης και παρελθόντων ετών από ιδιώτες ανέρχονται σε ποσό 13,8 εκατομ. ευρώ καθότι για το σύνολο των απαιτήσεων ποσού 34,8 εκατομ. ευρώ έχουν σχηματισθεί συνολικές προβλέψεις για τυχόν ζημία από τη μη είσπραξή τους, ποσού 21 εκατομ. ευρώ».
Στην έκθεσή του ο ορκωτός λογιστής προτείνει ότι πρέπει να ενταθούν οι διαδικασίες ορθής βεβαίωσης, αλλά και να εφαρμοσθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες είσπραξης των εσόδων του Δήμου που προβλέπονται είτε αυτές απορρέουν από την εκτέλεση συμβάσεων είτε από τον Κ.Ε.Δ.Ε. και να ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα βάσει του Κ.Ε.Δ.Ε. για την οριστικοποίηση της είσπραξής τους».
Ακόμη αναφέρεται πως «στην παρούσα χρήση βεβαιώθηκαν μέσω χρηματικών καταλόγων έσοδα από ιδιώτες ποσού 23,8 εκατομ. ευρώ που αφορούσαν τέλη, δικαιώματα, μισθώματα και πρόστιμα κατά ποσό 10 εκατομ. ευρώ και κατά ποσό 13,8 εκατ. ευρώ ανταποδοτικά τέλη εισπραττόμενα μέσω ΔΕΗ Α.Ε. Εισπράχθηκαν έσοδα συνολικού ποσού 16,8 εκατομ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 3 εκατ. ευρώ αφορά εισπράξεις εσόδων που βεβαιώθηκαν στην παρούσα χρήση, ποσό 1,2 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκε σε προηγούμενες χρήσεις και ποσό 13,8 εκατ. ευρώ από ανταποδοτικά τέλη και εισπραττόμενα μέσω ΔΕΗ Α.Ε.».

Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 16 December 2014 | 2:15 pm


Οι αντιδράσεις βάζουν… τη φάτνη στην Αγορά

Οι αντιδράσεις βάζουν… τη φάτνη στην Αγορά
ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει τοποθετηθεί φάτνη στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Χανίων στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Μετά από αίτημα πολλών πολιτών προς τον Δήμο αλλά και την τοπική εκκλησία που ζητούσαν να μπει φάτνη, ο Δήμος αποφάσισε να μπει μια κατασκευή αισθητικά καλύτερη από αυτήν του παρελθόντος.

 

Σημειώνεται ότι φάτνη ο Δήμος έχει τοποθετήσει στην πλατεία των Περβολίων, ενώ φάτνη έχει δημιουργήσει και θα είναι επισκέψιμη και στο κοινό η Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Χανίων στο αίθριο της χώρο που έχει πρόσβαση από τον Δημοτικό Κήπο.
Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 16 December 2014 | 1:36 pm


Σύσκεψη για τους βοσκότοπους

Σύσκεψη για τους βοσκότοπους
Και τις επιπτώσεις στην κτηνοτροφία της Κρήτης

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, παρουσία Βουλευτών, Δημάρχων, Εκπροσώπων Αγροτικών Συνεταιρισμών, του ΟΠΕΚΕΠΕ, και υπηρεσιακών παραγόντων της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, συζητήθηκαν η μείωση των επιλέξιμων βοσκοτόπων και οι επιπτώσεις στην κτηνοτροφία της Κρήτης.

Οι αλλαγές στο χαρτογραφικό υπόβαθρο και η μείωση των επιλέξιμων βοσκοτόπων είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των ενισχύσεων – κυρίως της εξισωτικής αποζημίωσης αλλά και προβλήματα στην πληρωμή των νέων γεωργών που εντάχθηκαν το 2009, και σε δικαιούχους της βιολογικής κτηνοτροφίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΠΕΚΕΠE, μετά τις πληρωμές ενισχύσεων το προσεχές διάστημα θα υπάρξει δυνατότητα να γίνουν διορθώσεις, να βρεθεί έκταση σε επιλέξιμες βοσκοτοπικές ενότητες και στη συνέχεια να υποβάλλουν ένσταση για διορθώσεις για να πληρωθούν το υπόλοιπο της εξισωτικής αποζημίωσης.

Δημοσιεύθηκε στις 15 December 2014 | 4:32 pm


“Θωρακίζεται” το λιμάνι στα Σφακιά

“Θωρακίζεται” το λιμάνι στα Σφακιά
ΜΕ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Νέα έργα και βελτιωμένες υποδομές είναι η ενδεδειγμένη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι στα Σφακιά σε περιόδους κακοκαιρίας. Αυτό επισημάνθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην περιοχή ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Λιμενικών Εργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (Ρ.Α.Λ.) κ. Κων/νος Μουτζούρης. Μαζί με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Ν. Χανίων κ. Κων/νο Μπροκαλάκη, τον αντιπρόεδρο της Ρ.Α.Λ. κ. Δημήτρη Μπαντιά και στελέχη του Λιμενικού Ταμείου ο κ. Μουτζούρης επισκέφθηκε προχθές τον Λιμένα Μαύρης Λιμνώνας Χώρας Σφακίων προκειμένου να εξετάσουν όλοι μαζί επιτόπου τις απαιτούμενες παρεμβάσεις για την βελτίωση των υποδομών του λιμένα.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΑΝΕΝΔΥΚ κ. Γιάννης Μπραουδάκης, το μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας κ. Σταύρος Ανδρουλακάκης, ο αντιδήμαρχος κ. Μανούσος Χιωτάκης και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σφακίων κ. Μπραουδάκης. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου από το Λιμενικό Ταμείο, οι παρευρισκόμενοι ανέπτυξαν τις απόψεις τους σε σχέση με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις βελτίωσης των λιμενικών υποδομών που τέθηκαν από τον κ. Μουτζούρη, οι οποίες θα επιλύσουν οριστικά το πρόβλημα της κυματικής διείσδυσης και της υπερπήδησης των κυμάτων στον προσήνεμο μόλο σε μεγάλης έντασης κακοκαιρίες που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την πρόσδεση και παραμονή στον λιμένα των Ε/Γ – Ο/Γ πλοίων ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Συμφωνήθηκε από κοινού ότι η ενδεδειγμένη λύση που θα πρέπει τελικά να μελετηθεί απ' το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων, είναι η επέκταση του λιμένα με τον ανασχεδιασμό των εξωτερικών λιμενικών έργων, δηλαδή με την κατασκευή νέου προσήνεμου μόλου και κρηπιδωμάτων εσωτερικά του νέου μόλου.

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2013 υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου Ν. Χανίων και του Εργαστηρίου Λιμενικών Εργων του Ε.Μ.Π., για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο "Εργαστηριακή μελέτη σε φυσικό προσομοίωμα βελτιώσεως κυματικών συνθηκών στον Λιμένα Μαύρης Λιμνώνας Χώρας Σφακίων". Ετσι στο πλαίσιο της σύμβασης αυτής, έχει ήδη κατασκευαστεί στη δεξαμενή του Εργαστηρίου Λιμενικών Εργων του Ε.Μ.Π. φυσικό προσομοίωμα του συνόλου των υφιστάμενων έργων του λιμένα (μόλοι, κρηπιδώματα κ.λπ.), του πυθμένα της θάλασσας καθώς και τμήματος της παράπλευρης ακτής. Στην πρώτη φάση, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί έγινε έλεγχος της κυματικής διαταραχής του υφιστάμενου λιμένα και της κυματικής υπερπήδησης στον υφιστάμενο προσήνεμο μόλο, ενώ στη δεύτερη φάση θα συνεχιστούν οι δοκιμές στη δεξαμενή με βάση τις προτεινόμενες παρεμβάσεις βελτίωσης των υποδομών που προκρίθηκαν κατά την χθεσινή επίσκεψη στο λιμάνι, ώστε να επιλεχθεί η τελική βέλτιστη λύση. ΚΟΜΒΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΣΦΑΚΙΩΝ Ο πρόεδρος του Λ.Τ.Ν.Χ. κ. Κώστας Μπροκαλάκης με αφορμή την επίσκεψη του κ. Μουτζούρη στη Χ. Σφακίων δήλωσε: «Το λιμάνι της Χ. Σφακίων είναι πολύ σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή και τον Νομό, καθώς απ' αυτό διακινούνται περίπου 150.000 επιβάτες ετησίως και κυρίως οι επισκέπτες του Φαραγγιού της Σαμαριάς, ενώ εξυπηρετεί και τη σύνδεση με τη Γαύδο. Είναι λοιπόν απαραίτητο να υπάρξει η κατάλληλη υποδομή με τη βελτίωση του λιμανιού για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων επιβατών.

Η λύση της επέκτασης του λιμένα με την κατασκευή νέου προσήνεμου μόλου που προκρίθηκε κατά τη συνάντηση έχει δύο θετικές παραμέτρους. Αφενός την οριστική επίλυση του προβλήματος της υπερπήδησης των κυμάτων και της κυματικής διαταραχής και αφετέρου τη διεύρυνση της λιμενολεκάνης και την αύξηση του μήκους των κρηπιδωμάτων που σημαίνει αύξηση των θέσεων πρόσδεσης πλοίων τόσο των πλοίων της γραμμής όσο και των τουριστικών σκαφών και σκαφών αναψυχής κατά τους θερινούς μήνες, το οποίο θα δώσει νέα προοπτική ανάπτυξης στο λιμάνι και στην ευρύτερη περιοχή των Σφακίων. Ως Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων και ως Λιμενική Επιτροπή έχουμε αποφασίσει την χρηματοδότηση της συγκεκριμένης ερευνητικής μελέτης, ώστε το έργο να είναι "ώριμο" για ένταξη στο Σ.Ε.Σ. (επόμενο Ε.Σ.Π.Α.) και συγκεκριμένα στο Π.Ε.Π. Κρήτης. Μέχρι στιγμής βέβαια δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη από την Περιφέρεια στο θέμα, που ως Λιμενικό Ταμείο έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, αυτό της μη ύπαρξης κωδικού και χρηματοδότησης στο Π.Ε.Π. για παρεμβάσεις και έργα σε λιμάνια. Καθώς το τελικό κείμενο του Π.Ε.Π. Κρήτης 2014 – 2020 θα οριστικοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου 2015, ελπίζουμε ότι τελικά αυτό θα διορθωθεί και θα προβλεφθεί από την Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότηση, ώστε να καταστεί εφικτή η υλοποίηση των έργων βελτίωσης τόσο στο λιμάνι της Χ. Σφακίων όσο και σε άλλα λιμάνια του Νομού».

Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 15 December 2014 | 3:01 pm


Εικόνες ντροπής σε νηπιαγωγεία των Χανίων

Εικόνες ντροπής σε νηπιαγωγεία των Χανίων
ΣΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Αίθουσες παγωμένες, αφού η θέρμανση είναι στοιχειώδης, χώροι λίγων τετραγωνικών μέτρων για 20 και 30 παιδιά, υποδομές ανύπαρκτες, κτηριακές εγκαταστάσεις ικανές για κατοικίες ή καταστήματα... όχι όμως για Νηπιαγωγεία. Οι εικόνες που περιγράψαμε δεν προέρχονται από κάποια τριτοκοσμική χώρα, αλλά από Νηπιαγωγεία που στεγάζονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες στο κέντρο των Χανίων. Χρηματοδοτικά προγράμματα πέρασαν, προγράμματα δημοσίων επενδύσεων και του Ο.Σ.Κ... ήλθαν και απήλθαν, Σ.Δ.Ι.Τ. ανακοινώθηκαν, αλλά η κατάσταση πολύ λίγο άλλαξε στον ευαίσθητο χώρο της προσχολικής αγωγής. 32ο και 36ο ΝΕΑ ΧΩΡΑ «Καμαρούλα... μια σταλιά» Για τα δύο Νηπιαγωγεία που στεγάζονται στο ισόγειο κατοικίας στην οδό Φούμηδων στη Νέα Χώρα (32ο και 36ο) τι να πρωτογράψεις; Μόνο ένα πέρασμα απ' έξω αρκεί για να καταλάβεις. Ανύπαρκτη αυλή, ολίγων τετραγωνικών, ενώ σε ό,τι αφορά τους εσωτερικούς χώρους... ας το αφήσουμε καλύτερα. Η κατάσταση, βέβαια, πριν από 3 χρόνια ήταν ακόμα χειρότερη, αφού ο δρόμος μπροστά στα Νηπιαγωγεία ήταν χωματόδρομος! «Δεν υπήρχε καν άσφαλτος μπροστά στο σχολείο για χρόνια· τοποθετήθηκε πριν από 3 χρόνια χάρη στις προσπάθειες του κ. Μ. Κεμεσίδη. Για την αυλή τι να πούμε... βλέπετε.

 

Σε έναν χώρο λίγων τετραγωνικών είναι υποχρεωμένα να παίξουν γύρω στα 30 παιδιά», μας εξηγεί ο νηπιαγωγός Μιχάλης Λαγουδάκης, που, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του στα δύο Νηπιαγωγεία, προσπαθεί να τα βγάλει πέρα και να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τα νήπια. Μπαίνοντας στον χώρο του Νηπιαγωγείου διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει θέρμανση. Μόνο ένα σώμα καλοριφέρ λαδιού για να κρατήσει ζεστή μία ολόκληρη αίθουσα. «Το ρεύμα που έχει το κτήριο είναι μονοφασικό. Δεν "σηκώνει" κλιματιστικό, καλοριφέρ και άλλες ηλεκτρικές συσκευές», μας εξηγεί ο κ. Λαγουδάκης. Η αίθουσα χρησιμοποιείται για παιχνίδι, για να σερβιριστεί το φαγητό των παιδιών, αλλά και ως αποθηκευτικός χώρος. Ελλείψει αποθήκης... παιχνίδια, αντικείμενα εκπαίδευσης, ηλεκτρονικός εξοπλισμός προσπαθούν να χωρέσουν σε έναν πολύ μικρό ακατάλληλο χώρο! Οσο για την κουζίνα... «καμαρούλα μια σταλιά» και ο φούρνος μικρός, δεν χωρά όλα τα σκεύη των παιδιών, με αποτέλεσμα να τρώνε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Οσο για τους χώρους υγιεινής, δύο τουαλέτες για παιδιά και εκπαιδευτικούς και όχι προσαρμοσμένες στις ανάγκες των νηπίων. Απαράδεκτες εικόνες που ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες δεν συναντάς. Προσπάθεια για την εύρεση κατάλληλου χώρου έχει ξεκινήσει από τους εκπαιδευτικούς, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, αφού οι διαθέσιμοι ιδιωτικοί χώροι είναι ελάχιστοι.

«Ψάχνουμε στην περιοχή εδώ και 3 χρόνια, έχουμε στείλει έγγραφα σε Περιφέρεια, Δήμο, Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ζητάμε να στεγαστούμε σε έναν καλύτερο χώρο ώστε να λειτουργήσει και το κλασικό μας τμήμα που τώρα είναι σε αναστολή, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει αποτέλεσμα», μας εξηγεί ο κ. Λαγουδάκης. «Δυστυχώς οι συνθήκες που επικρατούν στα 32ο και 36ο Νηπιαγωγεία είναι ντροπή για όλους μας. Πέρασαν τόσα χρηματοδοτικά προγράμματα σε εποχές που υπήρχαν χρήματα και δεν έγινε τίποτα», μας λέει ο κ. Nίκος Βλαζάκης, πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Χανίων.

1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

«Τσιμεντοαυλή» Η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη στο 1ο Νηπιαγωγείο Χανίων στον Αγιο Λουκά. Στον χώρο είχαμε βρεθεί πριν από μερικά χρόνια και τότε τα προβλήματα που καταγράψαμε ήταν πιο οξυμμένα. Τώρα η κατάσταση κάθε άλλο παρά ιδανική είναι. Οι αίθουσες του σπιτιού που φιλοξενεί το Νηπιαγωγείο είναι μικρές και στενές, η τουαλέτα είναι μία, ενώ η αυλή είναι τσιμεντένια χωρίς παιχνίδια. «Το κτήριο βάφτηκε πρόσφατα και έγιναν κάποιες εργασίες συντήρησης. Ομως δεν αρκεί. Πρέπει να βρεθεί κατάλληλος χώρος και για το 1ο Νηπιαγωγείο γιατί αυτός που στεγάζεται σήμερα δεν είναι κατάλληλος», λέει ο κ. Βλαζάκης.

30ο ΚΑΙ 31ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Εξοδος από το υπόγειο Και μπορεί, ειδικά για τα Νηπιαγωγεία στο κέντρο της πόλης, η κατάσταση να μην είναι καλή, ευτυχώς όμως υπάρχει και μία θετική εξέλιξη. Τα δύο Νηπιαγωγεία στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, 30ο και 31ο, που για χρόνια φιλοξενούνταν σε υπόγειο, θα μετακομίσουν σε νέο χώρο στην οδό Γκερόλα, στο κτήριο που στεγάζονται οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. «Η διαβεβαίωση που έχουμε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες είναι ότι μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων τα δύο Νηπιαγωγεία θα μπορούν να μετακομίσουν σε έναν νέο σύγχρονο χώρο στην οδό Γκερόλα. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί για να φιλοξενήσει Νηπιαγωγείο. Είναι μια θετική εξέλιξη αυτή», καταλήγει ο κ. Βλαζάκης.

2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΝ

Χωρίς θέρμανση Το μόνο που θυμίζει Νηπιαγωγείο είναι η ταμπέλα στην Πελεκαπίνα στον χώρο όπου στεγάζεται το 2ο Νηπιαγωγείο Περιβολίων. Η τσιμεντένια αυλή του Νηπιαγωγείου είναι κοινή με τον χώρο στάθμευσης του σπιτιού που φιλοξενείται το σχολείο! Ομως αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. «Ας είχαμε μια ντουλάπα τουλάχιστον για να αποθηκεύουμε τα πράγματά μας και να μην στοιβάζονται», μας λέει η νηπιαγωγός κα Γεωργία Παρασκάκη που προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Και σε αυτό το Νηπιαγωγείο οι χώροι είναι ελάχιστοι, 25 τ.μ. για τον χώρο εντός, 32 για την αυλή για 18 παιδιά. Για θέρμανση και εδώ μόνο ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ για όσα νήπια καταφέρουν να είναι κοντά στο σώμα. Οσο για το κουζινάκι, φέτος μπήκε σε αυτό και νεροχύτης· μία... θετική εξέλιξη. «Είναι εικόνες ντροπής που πρέπει όλους να μας ανησυχήσουν. Δεν είναι δίκαιο γι' αυτά τα παιδιά να γνωρίζουν την εκπαίδευση μέσα από αυτές τις συνθήκες», μας αναφέρει ο κ. Βλαζάκης. Στην περιοχή υπάρχουν δημοτικοί χώροι (λαχαναγορά κ.λπ.), οι οποίοι όμως ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν προκειμένου να δοθούν στον Ο.Σ.Κ. για να κάνει Νηπιαγωγείο που δεν θέλει μεγάλα οικόπεδα και τεράστιους χώρους. Θα μελετήσουν έστω και τώρα κάτι τέτοιο οι αρμόδιοι;

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

«Τα μισά Νηπιαγωγεία δεν πληρούν τις προδιαγραφές» «Αυτή τη στιγμή τα μισά Νηπιαγωγεία στην πόλη δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Μόνο ίσως τα καινούργια που κτίσθηκαν γι' αυτόν τον σκοπό και κυρίως στις περιαστικές συνοικίες», δηλώνει ο κ. Φώτης Ποντικάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων. Ο Σύλλογος χρόνια τώρα παλεύει για το ζήτημα της προσχολικής αγωγής και διεκδικεί την κατασκευή νέων αιθουσών και κτηρίων για τα Νηπιαγωγεία. «Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να λυθεί το πρόβλημα της στέγασης Νηπιαγωγείων. Και δεν υπήρχε διαχρονικά και από τον Δήμο, τη Νομαρχία και τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει μέχρι σήμερα. Αν υπάρχει πολιτική βούληση και οικόπεδα μπορεί να βρεθούν και δημόσιοι χώροι να βρεθούν και να αξιοποιηθούν αντί να κατεδαφίζονται», τονίζει ο κ. Ποντικάκης. Συγκεκριμένα μας αναφέρει το παλιό Ι.Κ.Α. στην οδό Σολωμού που καταρρέει εδώ και 10 χρόνια, το παλιό ΠΙΚΠΑ, το παλιό Νοσοκομείο που ερήμωσε και μετά το κατεδάφισαν. «Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και καινούργια κτήρια δημόσια. Για παράδειγμα για ποιον λόγο να είναι εγκαταλελειμμένο από τον Μάιο το κτήριο της παλιάς Πρυτανείας στην παλιά πόλη; Δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα Νηπιαγωγείο, κάποια κοινωνική δομή;

Οι φορείς οφείλουν να συνεργαστούν, να καταγράψουν τις ανάγκες, τα διαθέσιμα κτήρια, το σχέδιο πόλης για τους χώρους που είναι οικοδομήσιμοι και να πράξουν ανάλογα. Τα Νηπιαγωγεία δεν θέλουν τεράστιες εκτάσεις. Ελπίζουμε η νέα Δημοτική Αρχή να αποδείξει ότι έχει την πολιτική βούληση να κάνει κάτι σε αυτό», σημειώνει ο κ. Ποντικάκης. Αυτό που μας τονίζουν οι εκπαιδευτικοί είναι ότι τα Νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενους χώρους απέχουν πάρα πολύ από τις επίσημες προδιαγραφές του κράτους. Τα 47 τ.μ. χώρου για κάθε αίθουσα, χωρίς τους διαδρόμους, είναι πολυτέλεια για τη μεγάλη πλειοψηφία των Νηπιαγωγείων.

Πηγή: ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δημοσιεύθηκε στις 15 December 2014 | 2:12 pm


Υπογράφεται η σύμβαση για την κατασκευή των έργων σύνδεσης του κόμβου Μουρνιών με την πολη των Χανίων

Υπογράφεται η σύμβαση για την κατασκευή των έργων σύνδεσης του κόμβου Μουρνιών με την πολη των Χανίων
Υπογράφεται η σύμβαση για την κατασκευή των έργων σύνδεσης του κόμβου Μουρνιών με την πολη των Χανίων

Σήμερα Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 11:30 στην έδρα του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. στην Όαση Βαρυπέτρου Χανίων, θα υπογραφεί η Εργολαβική Σύμβαση "ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΜΟΥΡΝΙΩΝ ΤΟΥ ΒΟΑΚ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ" μεταξύ του Διευθυντή Συγκοινωνιακών Έργων του Ο.Α.Κ. Α.Ε. κ. Γιώργου Αγαπάκη και τον εκπρόσωπο του αναδόχου ''ΚΑΠΠΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.'' του έργου, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα.
Επίσης θα υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού και του Δήμου Χανίων από τον Πρόεδρο και Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γρηγόρη Ροκαδάκη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Α.Κ. Α.Ε. κ. Λευτέρη Κοπάση και τον Δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα σχετικά με την οργάνωση διευθέτησης και επίλυσης προβλημάτων απαλλοτριώσεων εντός και εκτός σχεδίου πόλης, καθώς και αντιμετώπισης θεμάτων ποιότητας του έργου και εξυπηρέτησης των κατοίκων της περιοχής κατά την κατασκευή και μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Δημοσιεύθηκε στις 15 December 2014 | 11:05 am


Στην καφετέρια είχε υπολογιστές για «φρουτάκια»

Στην καφετέρια είχε υπολογιστές για «φρουτάκια»
Συνελήφθη, 41χρονος ημεδαπός και 50χρονη ημεδαπή, για παραβάσεις Νομοθεσίας περί παιγνίων, στα Χανιά

Συνελήφθησαν, χθες το βράδυ, στα Χανιά, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, 41χρονος ημεδαπός και 50χρονη ημεδαπή, για παραβάσεις Νομοθεσίας περί παιγνίων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την καταπολέμηση του φαινομένου, των παράνομων τυχερών παιγνίων, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος «Καφετέρια», ιδιοκτησίας του 41χρονου, κατά τη διάρκεια του οποίου διαπιστώθηκε να έχει επιτρέψει και να συνδράμει 50χρονη ημεδαπή, να διενεργεί το ηλεκτρονικό απαγορευμένο τυχερό παίγνιο με την κοινή ονομασία «Φρουτάκια» δια μέσω ηλεκτρονικού παιγνιομηχανήματος αποτελούμενο από οθόνη, κεντρική μονάδα Η/Υ, χειριστήρια και κερματοδέκτη, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Σε έλεγχο που διενεργήθηκε στον 41χρονο βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 1.110 ευρώ ως προερχόμενο από την διεξαγωγή του απαγορευμένου τυχερού παιγνίου.

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλεία Χανίων, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.

Δημοσιεύθηκε στις 13 December 2014 | 12:51 pm


Προσφυγή ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων

Προσφυγή ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων
Από την Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας


Την απόφαση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) να προσφύγει στα όργανα της Ε.Ε. και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Αλεβιζόπουλος από τα Χανιά όπου βρέθηκε χθες για να συμμετέχει σε συζήτηση για τις επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου των Χανίων.
Οπως τόνισε ο κ. Αλεβιζόπουλος η Ομοσπονδία έχει έρθει σε επαφή με έμπειρους νομικούς των Αθηνών για να προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για παραβίαση των κανονισμών της Ε.Ε. περί δεσπόζουσας θέσης.
Κι αυτό διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «το κρατικό μονοπώλιο που υπήρχε στην Ελλάδα δίνει πλέον τη θέση του στο γερμανικό μονοπώλιο» έπειτα από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων στην σύμπραξη Fraport – Κοπελούζου.
«Το θέμα του αεροδρομίου έχει περάσει στην κοινή γνώμη ότι έχει τελειώσει. Να σας πω ότι ούτε καν η επίσημη ανακοίνωση του αναδόχου και της σύμβασης δεν έχει γίνει επίσημα. Αρα είμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αλεβιζόπουλος ενώ σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων επεσήμανε ότι θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις στην τιμολογιακή πολιτική. «Στην πρώτη εφαρμογή κατά την έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου με το νέο καθεστώς από 12 ευρώ που ήταν το τέλος ανά επιβάτη θα αγγίξει τα 26,5 ευρώ. Μετά τα έργα των 22 εκατ. ευρώ ανά αεροδρόμιο θα αγγίξει τα 32 ευρώ με σημαντικές αυξήσεις στο πάρκινγκ αεροσκαφών, τις εμπορικές μισθώσεις και τα τέλη προσγείωσης που είναι δωρεάν σε όλα τα κρατικά αεροδρόμια», επεσήμανε.
Τόνισε δε ότι η πολιτική που ακολουθούσε το κρατικό μονοπώλιο και οι φθηνές υπηρεσίες στα περιφερειακά αεροδρόμια ήταν καθοριστικός παράγοντας για τη συνεχή αύξηση των αφίξεων κατά 8 και 10% τα τελευταία χρόνια, ενώ αντίθετα στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" τα 13 χρόνια που λειτουργεί υπό ιδιωτικό έλεγχο οι αύξηση της κίνησης διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα ή και χαμηλότερα.
Σχετικά με το ζήτημα των επενδύσεων που θα γίνουν στα αεροδρόμια ο κ. Αλεβιζόπουλος ανέφερε ότι αυτές δεν θα ξεπεράσουν τα 330 εκατ. ευρώ σε 4 χρόνια. «Δηλαδή για το αεροδρόμιο των Χανίων αντιστοιχούν μόνο 22 εκατ. ευρώ και με σημαντικές αυξήσεις που θα επιβαρυνθεί ο πολίτης – επιβάτης και οι χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες οι οποίες θα φύγουν», επεσήμανε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αλεβιζόπουλος στις σοβαρές συνέπειες που θα υπάρξουν στον ελληνικό τουρισμό, ενώ κατήγγειλε ότι υπάρχει σχέδιο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της γερμανικής βιομηχανίας τουρισμού: «Η γερμανική κυβέρνηση εκείνο που επιδιώκει είναι να ελέγξει τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Από εκεί και πέρα έχει τους Γερμανούς τουρ οπερέιτορ, έχει τη "Lufthansa", ενώ το κράτος μαζί με ιδιώτες αγοράζει σήμερα σε όλη την περιφέρεια αλυσίδα ξενοδοχείων με στόχο τη μεταφορά 15-20 εκατ.. Έτσι τα χρήματα θα παραμένουν στη γερμανική κυβέρνηση και η ελληνική κυβέρνηση θα χάσει την πρώτη βιομηχανία της που λέγεται τουρισμός», υπογράμμισε σχετικά.
Να σημειώσουμε ότι στην εκδήλωση – συζήτηση που οργάνωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) Χανίων στο ΕΒΕΧ έδωσαν, μεταξύ άλλων, το "παρών" ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απ. Βουλγαράκης, ο αντιδήμαρχος Χανίων Γ. Φραγγεδάκης, οι πρόεδροι του ΟΕΒΕ Ν. Χανίων Α. Παπαδεράκης, του ΕΒΕΧ Γ. Μαργαρώνης και του Δικηγορικού Συλλόγου Γ. Δασκαλάκης, αντιπροσωπία των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ο δημοτικός σύμβουλος Χανίων και επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Ν. Παπαντωνάκης, ο αερολιμενάρχης Στ. Καστρινάκης, ο Ν. Τζάρας εκ μέρους της Δημοτικής Κίνησης "Πρωτοβουλία Πολιτών-Πρώτα ο Ανθρωπος" κ.ά.

 

Πηγή: http://www.haniotika-nea.gr

Δημοσιεύθηκε στις 12 December 2014 | 2:33 pm
Translate:
Copyright © 2010-2014 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: