1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
Τηλεόραση:
  1. ΝΕΤ
  2. ΕΤ3
  3. ALPHA
  4. ΣΚΑΙ
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Χανιών   »   Χανιά    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων φιλοξενείται ο διεθνούς φήμης λογοτέχνης του Μεξικό Odin Dupeyron

Στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων φιλοξενείται ο διεθνούς φήμης λογοτέχνης του Μεξικό  Odin Dupeyron
Την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων φιλοξενείται ο διεθνούς φήμης λογοτέχνης του Μεξικό Odin Dupeyron
Την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων φιλοξενείται ο διεθνούς φήμης λογοτέχνης του Μεξικό Odin Dupeyron. Θα παρουσιαστεί το βιβλίο, ''Και το παραμύθι δεν τελείωσε'', ένα διηλικιακό βιβλίο που πραγματεύεται την αγάπη για τη ζωή, τη διαχείριση των φόβων και την επιθυμία του ανθρώπου για ελευθερία. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά και έχει γίνει best seller. Πρόκειται για μια ιστορία που μαγεύει με την απλότητά του όλες τις ηλικίες των αναγνωστών μιλώντας στην καρδιά τους με τρόπο αλληγορικό, για τη ζωή, τις αέναες ανατροπές και τις ατραπούς της.
Την παρουσίαση θα πλαισιώσουν με μουσικό-θεατρικό δρώμενο μαθητές του Ιδ. Εκπαιδευτηρίου Θεοδωρόπουλου, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το βιβλίο με το μοναδικό δικό τους τρόπο.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητας Χανίων, την Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, τη Σχολική σύμβουλο 1ης Περιφέρειας Ν. Χανίων, τις εκδόσεις Καλέντης και τα Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου.
Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Odin Dupeyron γεννήθηκε το 1970 στην Πόλη του Μεξικού. Καλλιτεχνική φύση και πολύπλευρο ταλέντο, εκτός από τη συγγραφή, ασχολείται με την υποκριτική, τη σκηνοθεσία, το κουκλοθέατρο, τη μουσική, αλλά και το σχεδιασμό ρούχων. Στο Μεξικό, ο μονόλογός του ¡A Vivir!, σε συγγραφή και σκηνοθεσία του ίδιου, παιζόταν επί εννέα χρόνια, κάνοντας περισσότερες από 1.300 παραστάσεις, ενώ και το θεατρικό έργο του Veintidós Veintidós συνάντησε μεγάλη επιτυχία. Και το παραμύθι δεν τελείωσε (Y colorín colorado, este cuento aún no se ha acabado) είναι το πρώτο του βιβλίο, το οποίο έγινε «εθνικό best-seller», καθώς πούλησε στη χώρα του περισσότερα από 200.000 αντίτυπα, ενώ έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, στη γαλλικά και στα ιταλικά.

Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2014 | 6:56 pm


Ενημερωτικές συναντήσεις για την σωστή διαχείριση του Διαδικτύου

Ενημερωτικές συναντήσεις για την σωστή διαχείριση του Διαδικτύου
Στα Χανιά
Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Χανίων, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης και η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής του Εθισμού στο Διαδίκτυο, συνδιοργανώνουν δύο ενημερωτικές συναντήσεις, με αντικείμενο την σωστή διαχείριση των νέων τεχνολογιών και κυρίως του Διαδικτύου, τόσο από τους μαθητές όσο και από τους γονείς τους, την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Η πρώτη ενημερωτική συνάντηση με θέμα: "Σερφάροντας με ασφάλεια στο Διαδίκτυο» απευθύνεται στους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Π.Ε. Χανίων ( ώρες 9.00 – 11.00 και 11.00 -13.00, αίθουσα «Πολυχρόνης Πολυχρονίδης»).
Ομιλητές θα είναι οι:
• Γεώργιος Γώγουλος, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Δ. Κρήτης
• Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ
• Αλέξανδρος Γκέκας, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών
• Γεώργιος Φλώρος, Ψυχίατρος και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο
• Κωνσταντίνος Σιώμος, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο
Η δεύτερη ενημερωτική συνάντηση με θέμα: «bsafeonline: Μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε με ασφάλεια το Διαδίκτυο», απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο πολίτη ( ώρα 19:00, αίθουσα 1ου ορόφου).
Ομιλητές θα είναι οι:
• Σπυριδούλα Σταματοπούλου,Τμήμα Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Vodafone
• Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ
• Aλέξανδρος Γκέκας, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών
• Γεώργιος Φλώρος, Ψυχίατρος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο
• Κωνσταντίνος Σιώμος, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο

Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2014 | 6:38 pm


Σύσκεψη για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Χανίων

Σύσκεψη για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Χανίων
Με κεντρικό θέμα την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου "Ι. Δασκαλογιάννης" των Χανίων και τον συντονισμό των ενεργειών για την αποτροπή της πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, σήμερα, Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014, στο Γραφείο…
Με κεντρικό θέμα την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου "Ι. Δασκαλογιάννης" των Χανίων και τον συντονισμό των ενεργειών για την αποτροπή της πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, σήμερα, Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014, στο Γραφείο του Δημάρχου Χανίων, παρουσία του Δημάρχου, Τάσου Βάμβουκα, καθώς και των επικεφαλής και των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, Μαρίας Κοκκινάκη, Αριστείδη Παπαδογιάννη, Νικολάου Παπαντωνάκη, Σεραφείμ Ρίζου και Γιάννη Σαρρή.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παρευρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων, Δημήτρης Φραγκάκης, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Χανίων, Μάρκος Περάκης, ενημέρωσε τους παριστάμενους για τις νομικές ενέργειες, που πρέπει να ακολουθηθούν από πλευράς Δήμου για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης.
Στη συνέχεια οι επικεφαλής και εκπρόσωποι των παρατάξεων κατέθεσαν τις απόψεις τους αναφορικά με τη διοργάνωση παγκρήτιας κινητοποίησης το προσεχές διάστημα, με ευρεία συμμετοχή, προκειμένου να σταλεί προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα της αντίθεσης της τοπικής κοινωνίας στα επιχειρούμενα σχέδια ιδιωτικοποίησης.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2014 | 5:44 pm


Αύξηση 12,5% των αφίξεων στο αεροδρόμιο Χανίων

Αύξηση 12,5% των αφίξεων στο αεροδρόμιο Χανίων
ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ο αριθμός του εισερχόμενου τουρισμού εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 20 εκατ. περίπου το 2014 (χωρίς την κρουαζιέρα, οι ταξιδιώτες της οποίας υπολογίζονται σε 2,5 εκατ. περίπου για το τρέχον έτος), έναντι 17,8 εκατ. το 2013. Οσον αφορά τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο εννεάμηνο του 2014 παρουσίασαν αύξηση +14,3%, με το αεροδρόμιο των Χανίων να βρίσκεται σε υψηλή θέση +12,5%. Ενώ, η συνολικές τουριστικές αφίξεις του 2014 (συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας) εκτιμώνται ότι θα ανέλθουν στα 22,5 εκατ. τουρίστες, έναντι αντίστοιχης ροής 19,9 εκατ. επισκεπτών το 2013, αναφέρει εκτενή οικονομική ανάλυση της Alpha Bank, στο τελευταίο οικονομικό της δελτίο. Στην μελέτη επισημαίνεται ότι εξακολουθεί η βελτίωση της εικόνας της τουριστικής κίνησης του 2014 καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.), ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας (με απευθείας αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό) σημείωσε τον Σεπτέμβριο του 2014 άνοδο κατά +9%, σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά +12,2% τον Σεπτέμβριο του 2013.

 

Στο εννεάμηνο του 2014 οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσίασαν αύξηση κατά +14,3%, σε ετήσια βάση, έναντι +9,9% στο εννεάμηνο του 2013. Η μεγαλύτερη αύξηση των διεθνών αφίξεων εντοπίσθηκε στα αεροδρόμια: Της Πελοποννήσου +34,8% (Καλαμών: +62,7%, Αράξου: +7,4%), των Κυκλάδων +31,1% (Μύκονος: +37,9%, Σαντορίνη: +26,1%), των Αθηνών με ισχυρή αύξηση κατά +28,3% και της Θεσσαλονίκης με άνοδο κατά +15,4%. Ακολουθούν σε αύξηση οι αερολιμένες του Ιονίου +14,3% (Κεφαλονιά: +6,4%, Ακτιο:+14,6%), της Κρήτης +6,4% (Χανίων:+12,5%, Ηρακλείου: +4,3%) και των Δωδεκανήσων +8,0% (Ρόδος: +7,7%, Κως: +8,6%), ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η κίνηση τουριστών στα αεροδρόμια της Σάμου: +19,3%, Σκιάθου (+19,0%) και Καβάλας (+6%). Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο των Αθηνών άρχισε από τον Ιούνιο του 2013 και εξακολουθεί με έντονο αυξητικό ρυθμό το 2014. Η βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας της πόλης και η προώθηση του συνεδριακού και άλλων μορφών τουρισμού, συνέτειναν στον σημαντικά αυξημένο αριθμό αφίξεων στην Πρωτεύουσα. Μάλιστα η πλειονότητα των τουριστών στην Αθήνα παραμένει στην πόλη, επισκεπτόμενοι τουριστικούς και αρχαιολογικούς προορισμούς εγγύς των Αθηνών. Αξιοσημείωτη σύμφωνα με την ανάλυση, τα τελευταία δύο χρόνια είναι και η εντονότερη προσπάθεια αξιοποίησης των Αρχαιολογικών χώρων και των Μουσείων της χώρας, με αποτέλεσμα να γίνουν πιο γνωστοί και ελκυστικοί στους επισκέπτες, ενδυναμώνοντας έτσι το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επισκέπτες στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους ανήλθαν σε 5,7 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2014 (Μουσεία: 1,8 εκατ., Αρχαιολογικοί Χώροι: 3,9 εκατ.), έναντι 4,6 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2013 (Μουσεία: 1,5 εκατ., Αρχαιολογικοί χώροι: 3,1 εκατ.). Με βάση τα ανωτέρω η αύξηση της τουριστικής κίνησης το 2014 ως σύνολο αναμένεται να υπερβεί το 13,5% (παρά την επιβράδυνση της αύξησης των αφίξεων από τη Ρωσία).

Αυτό τεκμαίρεται και από τους δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών του ΙΟΒΕ στους κύριους κλάδους του τουρισμού, οι οποίοι σημειώνουν το 2014 θεαματική άνοδο. Πιο συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Ξενοδοχεία -Εστιατόρια και Τουριστικά – Πρακτορεία κατέγραψε στο εννεάμηνο του 2014 σημαντική αύξηση κατά +33,7%, σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά +26,3% στο εννεάμηνο του 2013. Ο εν λόγω δείκτης ανήλθε στις 115,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο του 2014, από 108 μονάδες τον Ιούλιο του 2014. Στην άνοδο της τουριστικής κίνησης του τρέχοντος έτους, εκτιμά η ανάλυση, σημαντική συμβολή έχουν η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, η ανακαίνιση των τουριστικών καταλυμάτων και η κάμψη των τιμών των κλινών των ξενοδοχειακών μονάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μέσες τιμές των διανυκτερεύσεων στα τουριστικά ξενοδοχειακά καταλύματα παρουσίασαν το πρώτο εξάμηνο του 2014 μείωση κατά -4,7%, σε ετήσια βάση, και μικρότερη τον Απρ.2014 (-2,8%), ακολουθούμενες από αυξήσεις τον Μάιο (+3,5%) και Ιούνιο (+7,5%) και κατά πολύ μικρότερες στους κατεξοχήν μήνες της θερινής περιόδου Ιούλιο (+0,8%) και Αύγουστο (+2,5%).

 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Οι σημαντικές επενδύσεις που συντελούνται στον κλάδο του τουρισμού, που εκτιμώνται σύμφωνα με την μελέτη στα 5 δισ.ευρώ, για την κατασκευή πολυτελών τουριστικών συγκροτημάτων, όπως τα: Atalanti Hills στην Αταλάντη, Iliad Resort στην Ιθάκη, Kilada Hills στην Ερμιόνη, Ίτανος Γαία στη Σητεία Κρήτης και άλλες μικρότερες, επενδύσεις, αναμένεται να ενδυναμώσουν περαιτέρω τον ελληνικό τουρισμό από το 2015 και μετά, με αποτέλεσμα να πλησιάσει η Ελλάδα τους πολύ υψηλούς αριθμούς τουριστών που επιτυγχάνονται στις κύριες ανταγωνίστριες χώρες, οι οποίες έχουν ήδη ανέλθει σε υψηλότερο επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης Οσον αφορά τη δραστηριότητα στον κλάδο του τουρισμού ως σύνολο σημειώνεται ότι κύκλος εργασιών στον τουριστικό κλάδο αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια κατά +4,8% το 2013, μετά την πτώση του κατά -17,2% το 2012 και επίσης κατά -7,4% το 2011 και κατά -8,2% το 2010. Στη συνέχεια ο κύκλος εργασιών στον τουρισμό σημείωσε νέα σημαντική άνοδο κατά +17,2% σε ετήσια βάση στο πρώτο εξάμηνο του 2014, έναντι μείωσής της κατά -1,9% στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Η μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών στον κλάδο του τουρισμού το 2014 αντανακλά, αφενός την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κάτι που επετεύχθη από το 2013, αλλά ενδεχομένως αποτελεί επίσης ένδειξη ανάκαμψης και του εσωτερικού τουρισμού από τα πολύ χαμηλά επίπεδά του το 2013.
Πηγή: Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2014 | 4:20 pm


Εργο ανάπτυξης για το Σέλινο

Εργο ανάπτυξης για το Σέλινο
Ο ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΛΑΚΚΩΝ - ΟΜΑΛΟΥ
Παραδόθηκε χθες και επίσημα, ο νέος δρόμος Λάκκων – Ομαλού, έπειτα από 2,5 χρόνια εντατικών εργασιών. Ο δρόμος, που έχει μήκος 17 χιλιομέτρων, ξεκινά έξω απ' το χωριό των Λάκκων και τελειώνει στην είσοδο του Φαραγγιού της Σαμαριάς.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν χθες, παρουσία πολιτικών, θρησκευτικών και στρατιωτικών Αρχών, καθώς και πλήθους κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Ο ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
«Οι κάτοικοι απ' τους Λάκκους μέχρι και τον Ομαλό έχουν αναδειχθεί άνθρωποι που πάνω απ' όλα είναι Ελληνες, πατριώτες. Εχουν δώσει αγώνες για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, ενώ παράλλληλα είναι και άνθρωποι της δημιουργίας», σημείωσε ο γ' αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης για να συνεχίσει: «Πριν από 60 χρόνια ξεκίνησαν μόνοι τους με τη σκαλίδα και με άλλα μέσα της εποχής, χάραξαν αυτό τον δρόμο, που επιτέλους σήμερα πήρε ουσιαστικά την τελική του μορφή. Είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για τον τόπο μας, όχι όμως μόνο για τον Ομαλό ή το φαράγγι της Σαμαριάς, αλλά βοηθά και στην ανάπτυξη του Σελίνου γενικότερα. Μακάρι ανάλογα έργα να τα προσφέρουμε στον τόπο μας, γιατί βρισκόμαστε στον πιο όμορφο Νομό της Ελλάδας και με τη συμβολή όλων, μπορούμε να τον κάνουμε ακόμα πιο όμορφο».

Ο ΜΑΝ. ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ
Για ένα έργο «με ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την περιοχή των Λάκκων αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη» έκανε λόγο ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, συμπληρώνοντας παράλληλα: «Ο δρόμος αυτός, είναι η κεντρική αρτηρία που οδηγεί στο φαράγγι της Σαμαριάς. Το φαράγγι, ας μην ξεχνάμε, είναι ένας από τους πυλώνες της τουριστικής μας βιομηχανίας. Από την πρώτη χάραξη μέχρι σήμερα χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια. Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήριά μου στην Περιφέρεια Κρήτης, που με αυτό το έργο αποδεικνύεται ότι, όταν οργανωμένα Περιφέρεια και κεντρικό Κράτος εκμεταλλεύονται τους πόρους που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε έχουμε τη δυνατότητα για πολύ ουσιαστικά έργα που είναι απαραίτητα για τις υποδομές του νησιού».

Ο Ν. ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ
«Το έργο αυτό σχεδιάστηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και υλοποιήθηκε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Ο δρόμος αυτός αναβαθμίζει, τόσο από πλευράς ασφάλειας όσο και γρήγορης μετακίνησης από και προς τον Ομαλό και το φαράγγι της Σαμαριάς», σημείωσε από την πλευρά του ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής.

Ο Γ. ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ
«Η ιστορία των Λακκιωτών που πριν από πολλές δεκαετίες ξεκίνησαν, ουσιαστικά μόνοι τους μέσα από τη συνεργασία και από προσωπική προσπάθεια τη διάνοιξη του δρόμου, Λάκκων – Ομαλού, δείχνει ότι μπορούν οι κοινωνίες να συνεργάζονται και να προχωρούν, ενώ τέτοιες προσπάθειες είναι και επίκαιρες», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης για να προσθέσει: «Ως Δήμος είχαμε παρέμβει στο επίπεδο των απαλλοτριώσεων, μέχρι το ξεμπλοκάρισμα των διαδικασιών, ενώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Π.Ε. Χανίων επιταχύναμε την ολοκλήρωση της κατασκευής. Έτσι έπειτα από 2.5 χρόνια παραδίδουμε στους πολίτες όλης της Κρήτης, έναν δρόμο που πάνω απ' όλα δίνει ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση, σε έναν πανέμορφο τόπο όπως είναι Ομαλός». Οκ. Μαλανδράκης τόνισε ότι «υπάρχουν και άλλες μελέτες σε εξέλιξη, αλλά και δράσεις με στόχο να προστατευτεί και να αναδειχθεί η περιοχή του Ομαλού και πάνω απ' όλα η ιστορία και η παράδοση αυτού του τόπου να παραμείνει αναλλοίωτη».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
Την εξιστόρηση των γεγονότων πριν από την έναρξη του έργου αλλά και όσων διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια που εκτελούνταν, έκανε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Στέφανος Ανδριάνης, αντισ/γος ε.α, πολιτ. μηχανικός, πρώην αιρετός της Αυτοδιοίκησης Ν. Χανίων και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Λακκιωτών.
Μεταξύ άλλων ο κ. Ανδριάνης ανέφερε:
«Συμπληρώνονται φέτος 64 χρόνια απ' τη σύλληψη της ιδέας κατασκευής ενός μεγάλου έργου και 60 από την ολοκλήρωσή του. Το έργο αυτό έδειξε στην πράξη ότι η ανθρώπινη θέληση και επιμονή όταν συνδυάζονται με σωστή καθοδήγηση και οργάνωση, μπορούν "να ρίξουν βουνά κάτω".Οι Λακκιώτες της δεκαετίας του 1950 -ανεξάρτητα από τις όποιες προσωπικές διαφωνίες και συγκρούσεις- έδειξαν όπως είχαν δείξει και στο παρελθόν, ότι μπορούν να σφυρηλατήσουν την ενότητα και να επιδιώξουν μεγάλους στόχους. Και αυτό ισχύει και για όλες τις μικρές και μεγάλες κοινωνίες. Η αρχική διάνοιξη αυτού του δρόμου με εθελοντική προσωπική εργασία είναι ένα μνημείο μιας μεγάλης ανθρώπινης προσπάθειας».

Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2014 | 2:43 pm


Στα Χανιά το National Geographic

Στα Χανιά το National Geographic
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Στα Χανιά βρίσκεται συνεργείο του National Geographic στα πλαίσια ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει για τη Μινωϊκή Κυδωνία. Το συνεργείο προχώρησε το πρωί σε γυρίσματα στο λόφο Καστέλι στην παλιά πόλη των Χανίων και σε άλλα σημεία, συνοδευόμενο από την γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2014 | 2:15 pm


Προτεραιότητα η θέρμανση για τα σχολεία των Χανίων

Προτεραιότητα η θέρμανση για τα σχολεία των Χανίων
ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ  

«Πρώτο μας μέλημα είναι να εξασφαλιστεί η θέρμανση στις σχολικές μονάδες». Αυτό λένε στις πρώτες τους δηλώσεις ως πρόεδροι της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Χανίων οι Νίκος Βλαζάκης και Ευτύχης Κονταξάκης. Το ζήτημα της θέρμανσης θα απασχολήσει και φέτος τις σχολικές μονάδες, όμως ευτυχώς εν αντιθέσει με τα πρώτα χρόνια του "Καλλικράτη", ο νόμος πλέον δίνει το δικαίωμα στον Δήμο Χανίων να ενισχύσει οικονομικά τις Επιτροπές του. Παράλληλα οι νέες Σχολικές Επιτροπές θα έχουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των δολιοφθορών και των βανδαλισμών στις κτηριακές υποδομές των σχολείων, αλλά και τις συχνές κλοπές. «Εχω ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση 100.000 ευρώ από τον Δήμο για το θέμα του πετρελαίου. Η Πρωτοβάθμια θα χρειαστεί 150.000 ευρώ για τη θέρμανση της χρονιάς και ο Δήμος θα βρει τους απαραίτητους πόρους για να μας ενισχύσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τα σχολεία μας χωρίς πετρέλαιο», δηλώνει ο κ. Ν. Βλαζάκης.

 

 

ΓΙΑ 126 ΣΧΟΛΕΙΑ

Συνολικά η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Χανίων είναι υπεύθυνη για 126 Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία από τα Κεραμειά, το Ακρωτήρι, τη Ν. Κυδωνία, το Θέρισο, ολόκληρο τον Δήμο Χανίων. «Η αλήθεια είναι ότι το κράτος έχει εγκαταλείψει την παιδεία! Δεν δίνει ούτε ένα ευρώ! Τα έχει αφήσει όλα στους Δήμους και πώς θα τα καταφέρουν όλα αυτά με μειωμένη και τη χρηματοδότηση κατά 60%! Πώς θα τα βγάλουμε πέρα; Εχουμε και τη συντήρηση. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, δεν έχουν ανθρώπους για βάψιμο, για αλουμινοκατασκευές, για επιδιορθώσεις, πώς θα συντηρήσουμε τόσα σχολεία; Πιστεύουμε ότι έστω και με το υπάρχον δυναμικό οι Τεχνικές Υπηρεσίες θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να επιδιορθωθούν τα βασικά προβλήματα», λέει ο κ. Βλαζάκης. Αναφορικά με το ζήτημα των φθορών στα κτήρια των σχολείων ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας επισημαίνει πως «στα κεντρικά σχολεία έχουμε συναγερμούς, όμως σε αυτά στους περιαστικούς Δήμους όχι. Μέσα σε έναν χρόνο θα πρέπει να τα έχουμε ενισχύσει με συναγερμούς γιατί δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλές κλοπές, τελευταία μάλιστα και στο Νηπιαγωγείο στον Λυγιδέ. Αυτή τη στιγμή έχουμε 6 φωτοτυπικά χαλασμένα, 20 εκτυπωτές και 2 – 3 φαξ εξαιτίας των κεραυνών που έπεσαν πριν από λίγες ημέρες. Ετσι τώρα θα πρέπει να καλύψουμε όλες αυτές τις ζημιές».

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

«Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία αγοράς πετρελαίου. Αυτή τη στιγμή έχουμε τα χρήματα για τη θέρμανση των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε όλα τα θέματα που αφορούν τα σχολεία μας, αλλά το ζήτημα του πετρελαίου είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», τόνισε ο κ. Ευτύχης Κονταξάκης, πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής. Ο κ. Κονταξάκης τόνισε πως το επόμενο διάστημα θα μελετηθούν όλα τα προβλήματα των σχολικών μονάδων. Ενα από αυτά είναι και οι δολιοφθορές και οι ζημιές στα σχολεία, ειδικά μετά την απόλυση των σχολικών φυλάκων. «Υπάρχει το θέμα της ασφάλειας. Είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί από την Επιτροπή μας. Σε ένα μεγάλο ποσοστό σχολείων έχουν μπει συναγερμοί, θα δούμε πώς θα βάλουμε σε όλα ώστε να μην έχουμε κανένα πρόβλημα». Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή είναι σε καλύτερη κατάσταση εν συγκρίσει με την Πρωτοβάθμια καθώς έχει και δικούς της πόρους από την ενοικίαση καταστημάτων στην οδό Τσουδερών, αλλά και επειδή έχει λιγότερες μονάδες.
Πηγή: Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2014 | 1:53 pm


Επίσκεψη της διάσημης σεναριογράφου, N. Reazantseva, στον Δήμαρχο Χανίων

Επίσκεψη της διάσημης σεναριογράφου, N. Reazantseva, στον Δήμαρχο Χανίων
Επίσκεψη της διάσημης σεναριογράφου, N. Reazantseva, στον Δήμαρχο Χανίων

Με τη διεθνούς φήμης σεναριογράφο, Natalia Reazantseva, και τη διάσημη συγγραφέα, Ludmila Shtern, συναντήθηκε ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στο Γραφείο του, παρουσία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Βαρβάρας Περράκη, και του αναπληρωτή Προέδρου της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, Γεωργίου Βαρουδάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας, προκειμένου να διοργανωθεί στα Χανιά Φεστιβάλ, με στόχο την προώθηση της τέχνης του κινηματογράφου και της φωτογραφίας.

H Natalia Reazantseva έχει επιμεληθεί τη συγγραφή περισσότερων από τριάντα σεναρίων, ενώ έχει συμμετάσχει ως μέλος κριτικής επιτροπής σε περισσότερες από είκοσι διοργανώσεις διεθνών Φεστιβάλ Κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων του Carlovy Vary και της Βενετίας.

Δημοσιεύθηκε στις 18 October 2014 | 1:38 pm


Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων στη σύσκεψη εκπροσώπων αεροδρομίων προς ιδιωτικοποίηση

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων στη σύσκεψη εκπροσώπων αεροδρομίων προς ιδιωτικοποίηση
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων στη σύσκεψη εκπροσώπων αεροδρομίων προς ιδιωτικοποίηση

Στη σύσκεψη εκπροσώπων αεροδρομίων προς ιδιωτικοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014, στο πλαίσιο του συντονισμού δράσεων για την ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης», τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Απόστολο Βουλγαράκη, θα εκπροσωπήσει ο Νομικός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, κ. Χαράλαμπο Πιτσιγαυδάκη.

Δημοσιεύθηκε στις 18 October 2014 | 1:11 pm


Επιθεώρηση εργασιών στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στα Χανιά

Επιθεώρηση εργασιών στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στα Χανιά
Από τον Υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Γ. Λυρώνη, & τον Δήμαρχο Χανίων, Τ. Βάμβουκα

Την εξέλιξη των εργασιών, που εκτελούνται στον χώρο του παλιού Νοσοκομείου, όπου υλοποιείται το έργο της Κατασκευής του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου αυτού επιθεώρησε την Παρασκευή ο Υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Γιώργος Λυρώνης, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Χανίων, Τάσο Βάμβουκα, τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Χαράλαμπο Δουλγεράκη, τον Πρόεδρο του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π., Μιχάλη Βλαχάκη, και υπηρεσιακούς παράγοντες της 7ης ΥΠΕ και του Δήμου Χανίων.

Ο κ. Λυρώνης γνωστοποίησε ότι το συγκεκριμένο έργο θα παραδοθεί το ερχόμενο καλοκαίρι και κατόπιν η 7η Υγειονομική Περιφέρεια θα αναλάβει τη στελέχωση του, με βασική επιδίωξη, όπως ο ίδιος επεσήμανε, να παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας στους Χανιώτες. Αναφορικά με το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) Χανίων ο κ. Υποδιοικητής τόνισε ότι έχουν προκηρυχτεί νέες θέσεις γιατρών και πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου από την πλευρά της Υγειονομικής Περιφέρειας για να αντιμετωπιστούν το προβλήματα στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας.
"Οι εργασίες στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου έχουν προχωρήσει σημαντικά, ενώ σύμφωνα με τον εργολάβο του έργου οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού του επόμενου έτους", τόνισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας. "Ο Δήμος Χανίων θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, στις προθεσμίες αλλά και στη διενέργεια του διαγωνισμού για τον εξοπλισμό, ενώ η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης στη συνέχεια θα στελεχώσει το Κέντρο Υγείας", πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας.
Ο Δήμαρχος Χανίων εξέφρασε, ωστόσο, τις επιφυλάξεις του ως προς τη στελέχωση με επαρκές προσωπικό και τη σωστή λειτουργία των τριών μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα Χανιά: του ΠΕΔΥ Χανίων, του Νοσοκομείου και του νέου Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου.
Τέλος, σε συνάντηση που προηγήθηκε στο Γραφείο του Δημάρχου Χανίων ο κ. Λυρώνης έθεσε το ζήτημα της κάλυψης του αεροδρομίου "Ι. Δασκαλογιάννης" των Χανίων με ιατρικό προσωπικό, της παρουσίας ασθενοφόρου, καθώς και της λειτουργίας φαρμακείου στους χώρους του.

Δημοσιεύθηκε στις 18 October 2014 | 12:30 pm


Φραστικό επεισόδιο στο αεροδρόμιο Χανίων κατά την αναχώρηση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου

Φραστικό επεισόδιο στο αεροδρόμιο Χανίων κατά την αναχώρηση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου
Φραστικό επεισόδιο στο αεροδρόμιο Χανίων κατά την αναχώρηση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου
Φραστικό επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» Πάνο Καμμένο εκτυλίχθηκε το απόγευμα στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» των Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαίωσε και ο υπεύθυνος ασφαλείας του αεροδρομίου Κώστας Κομπιτσάκης, ο κ. Καμμένος κατά την αναχώρησή του από τα Χανιά αρνήθηκε αρχικά να περάσει από τον καθιερωμένο έλεγχο ασφαλείας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ασφαλείας του αεροδρομίου για το συμβάν ενημερώθηκε από τον υπάλληλο ασφαλείας. Όπως είπε ο κ. Κομπιτσάκης τελικά ο κ. Καμμένος δέχτηκε τον έλεγχο ενώ όπως ο ίδιος ανέφερε, την Δευτέρα θα καταθέσει έγγραφη αναφορά για το συμβάν στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Αργά το βράδυ ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός «Κύδων» μετέδωσε ότι υπήρξε απάντηση από τον κ. Καμμένο στην οποία ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ανέφερε: «Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε κανονικά στα προβλεπόμενα σημεία και εκεί που ελέγχονται όλοι. Οι υπάλληλοι της (εταιρείας) σεκιούριτι μας ζήτησαν να κάνουν έλεγχο στη μέση του δρόμου και τους είπαμε ότι δεν το δεχόμαστε. Κάναμε έλεγχο κανονικά στην πύλη, εκεί που κάνουν όλοι και όχι με τους πορτιέρηδες της πόρτας της πλαϊνής. Έλεγχος στη μέση του δρόμου χωρίς να υπάρχει πύλη ελέγχου, χωρίς να υπάρχει παραβάν δεν γίνεται από κανένα. Κάναμε έλεγχο κανονικά μέσα στο αεροδρόμιο όπως κάνουν όλοι οι επιβάτες».

Δημοσιεύθηκε στις 18 October 2014 | 8:15 am


Υποσχέσεις για τη λειτουργία Κέντρου Υγείας στο παλιό Νοσοκομείο Χανίων

Υποσχέσεις για τη λειτουργία Κέντρου Υγείας στο παλιό Νοσοκομείο Χανίων
ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΥΡΩΝΗ ΚΑΙ ΒΑΜΒΟΥΚΑ  

Την υπόσχεση ότι θα γίνουν προσπάθειες για να λειτουργήσει Κέντρο Υγείας στο χώρο του παλιού Νοσοκομείου Χανίων έως το καλοκαίρι του 2015 έδωσε ο υποδιοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (ΥΠΕ) Γιώργος Λυρώνης ο οποίος επισκέφτηκε μαζί με τον δήμαρχο Χανίων, Τάσο Βάμβουκα, τον συγκεκριμένο χώρο.

 

Ωστόσο, ο δήμαρχος Χανίων εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τη στελέχωση του νέου Κέντρου Υγείας με προσωπικό, λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων.

Οι κ. Λυρώνης και Βάμβουκας επισκέφτηκαν τον χώρο του παλιού Νοσοκομείου σήμερα Παρασκευή το πρωί.

Επιπλέον, ο κ. Λυρώνης ανέφερε ότι προσελήφθη γιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο Σούδας και θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά μετά από πολλά χρόνια που παρέμεινε κλειστό.
Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 17 October 2014 | 2:51 pm


Ελλειψη προσωπικού στην Κτηνιατρική Υπηρεσία

Ελλειψη προσωπικού στην Κτηνιατρική Υπηρεσία
ΕΝΩ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ Ο ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων στα Χανιά με νέα ύποπτα δείγματα να εξετάζονται τις τελευταίες ημέρες από την περιοχή του Δήμου Πλατανιά.

Την ίδια στιγμή, ανήμπορη ουσιαστικά να ελέγξει το πρόβλημα και να αντεπεξέλθει στα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν είναι η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε. Χανίων και γενικότερα της Κρήτης, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού. Ενδεικτικό της υποστελέχωσης που επικρατεί είναι ό,τι για κάθε 1 -από τους συνολικά 6 κτηνιάτρους που διαθέτει η Υπηρεσία στα Χανιά- αντιστοιχούν πάνω από 83.000 αιγοπρόβατα, ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στο Ρέθυμνο που υπάρχει 1 κτηνίατρος για πάνω από 500.000 αιγοπρόβατα!
ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ – ΛΙΓΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Το αδιέξοδο που βιώνει η Υπηρεσία περιέγραψε, μιλώντας στα "Χ.Ν.", ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Χανίων Μιχάλης Μεσσαριτάκης. «Οι ανάγκες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν ανεξάρτητα από τη θέληση και την προσπάθεια των υπαλλήλων, διότι οι κτηνίατροι είναι λιγότεροι απ' τα σημεία που απαιτείται η φυσική παρουσία τους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ενώ μέχρι τέλη του '90 υπηρετούσαν στην Κρήτη 65 κτηνίατροι σήμερα είναι μόλις 22.
«Στο Ρέθυμνο για παράδειγμα, που έχει μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο από τα Χανιά, η κατάσταση είναι δραματική. Υπάρχει μόνο 1 κτηνίατρος και δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στα στοιχειώδη καθήκοντά του. Φανταστείτε ότι για να εξυπηρετηθεί το σφαγείο στα Λιβάδια πάει ένας κτηνίατρος απ' το Λασίθι!», ανέφερε ο κ. Μεσσαριτάκης, ενώ ερωτηθείς για τα Χανιά τόνισε ότι οι 6 κτηνίατροι που υπάρχουν αδυνατούν να ανταποκριθούν σε όλα τα προγράμματα της Υπηρεσίας.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι η Κτηνιατρική Υπηρεσία είναι υπεύθυνη για τα προγράμματα καταπολέμησης της φυματίωσης – βρουκέλλωσης και λεύκωσης των βοοειδών, του μελιταίου πυρετού των αιγοπροβάτων, της τρομώδους νόσου των αιγοπροβάτων, της πανώλης των χοίρων, των μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών, του προγράμματος Ο.Σ.Δ.Ε. για τα παραγωγικά ζώα κ.ά. Επίσης, είναι αρμόδια για τον έλεγχο της προστασίας των ζώων κατά τη μεταφορά τους, της κυκλοφορίας των κτηνιατρικών φαρμάκων, του κρεοσκοπικού ελέγχου των σφαγείων, του ελέγχου σε μονάδες τυποποίησης και επεξεργασίας κρέατος και σε μονάδες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και του ελέγχου των μονάδων που παράγουν και διακινούν τρόφιμα ζωικής προέλευσης κ.ά.
Επιπλέον, οι κτηνίατροι της Υπηρεσίας ελέγχουν τα 4 σφαγεία του Νομού, την ιχθυόσκαλα στη Σούδα και όλες τις εγκαταστάσεις κρέατος, ενώ συγχρόνως εξυπηρετούν δεκάδες πολίτες που προσέρχονται στην Υπηρεσία για γραφειοκρατικές υποθέσεις. «Πείτε μου εσείς με αυτές τις υποχρεώσεις πού να πρωτοπάμε; Τις περισσότερες μέρες στο γραφείο είμαι μόνος. Δεν υπάρχει ούτε καν ένα άτομο!», σχολίασε σχετικά ο διευθυντής της Υπηρεσίας.
ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ – ΜΟΝΟ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ
Ο κ. Μεσσαριτάκης υπογράμμισε ότι το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού έχει φέρει σε ακόμα δυσχερέστερη θέση την Υπηρεσία.
«Αυτή την περίοδο μετακινούν τα ζώα από τη Μαδάρα προς τα κάτω και ο κτηνίατρος πρέπει να βλέπει πώς μετακινούνται τα ζώα, αν έγιναν οι απολυμάνσεις και αν τηρήθηκαν οι ζώνες ελέγχου και προστασίας για να μπορέσουμε να δώσουμε άδεια», επεσήμανε, ο κ. Μεσσαριτάκης και τόνισε ότι η νόσος θα εξαπλωθεί με γοργούς ρυθμούς καθώς εκτιμάται ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα απ' όσα έχουν καταγραφεί. Επίσης ανέφερε ότι ο αντιπεριφερειάρχης έχει δώσει εντολή στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας να συμβάλει στους ψεκασμούς στις σταβλικές εγκαταστάσεις, ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα που πήρε ο Δήμος Αποκορώνου. «Δυστυχώς όλα αυτά εγκυμονούν κινδύνους για τους ελέγχους που απαιτεί η Ε.Ε., με τις γνωστές συνέπειες επιβολής προστίμων, αλλά και σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την απουσία ελέγχων σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Ωστόσο, προσλήψεις δεν έχουν γίνει καθόλου και δεν βλέπω να γίνονται, παρότι έχουμε αποχωρήσεις», τόνισε ο κ. Μεσσαριτάκης και κατέληξε λέγοντας ότι τόσο η Περιφέρεια Κρήτης όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης έχουν γνωστοποιήσει στο Υπουργείο την τραγική κατάσταση που επικρατεί.

Προληπτικές εντομοκτονίες
Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων ανακοινώθηκε χθες ότι, μετά από εντολή του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Απόστολου Βουλγαράκη και με αφορμή την επιβεβαίωση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού σε εκτροφές αιγοπροβάτων στην περιοχή Ακρωτηρίου του Δήμου Χανίων, ξεκινά άμεσα η εφαρμογή του προγράμματος προληπτικών εντομοκτονιών για την καταπολέμηση των εντόμων (Cullicoides spp) φορέων του ιού του καταρροϊκού πυρετού στις αιγοπροβατοτροφικές και βοοτροφικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής Ακρωτηρίου.
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ενταχθούν και άλλες περιοχές της Π.Ε. Χανίων που θα καθοριστούν από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, ανάλογα με την κρίση της.
Οι ψεκασμοί θα γίνονται από εργολάβο στον οποίο έχει ήδη ανατεθεί το έργο και σε πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί υπό την καθοδήγηση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Τμήμα Κτηνιατρικής, της Π.Ε. Χανίων.
Παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι να συνεργαστούν, διευκολύνοντας έτσι το έργο της Υπηρεσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελός τους.
Επίσης, παρακαλούνται οι δήμαρχοι, οι οποίοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή, πριν προβούν σε οποιαδήποτε πράξη, να έρχονται σε άμεση επαφή με το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Χανίων (τηλέφωνα επικοινωνίας: 2821346600 / 466034, κ. Μεσσαριτάκης).
Το πρόβλημα έχει ποικίλες διαστάσεις -οικονομικές, υγειονομικές και περιβαλλοντικές- και πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες διαδικασίες.

Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 17 October 2014 | 1:15 pm


Οριακά λειτουργεί η Μονάδα Νεογνών

Οριακά λειτουργεί η Μονάδα Νεογνών
ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Διακόσια νεογνά -κατά μέσο όρο- εισάγονται ετησίως στη Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων, από τα οποία τα σαράντα χρήζουν μεταφοράς σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας του Ηρακλείου. Παρά τις αυξημένες ανάγκες η Μονάδα Νεογνών καταφέρνει να λειτουργεί οριακά μέχρι σήμερα ωστόσο, χρειάζεται ενίσχυση τόσο με έμπειρο ιατρικό όσο και με νοσηλευτικό προσωπικό. Χθες η Μονάδα Νεογνών εξοπλίστηκε με 5 μόνιτορ για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, του οξυγόνου και του καρδιακού ρυθμού των νεογνών, έπειτα από δωρεά της Οργάνωσης "Γραμμή Ζωής" (lifeline hellas). Οπως ανέφερε στα "Χ.Ν." η διευθύντρια της Μονάδας Νεογνών Ελένη Απαζίδου «τα πέντε μόνιτορ μάρκας DINAMAP, που είναι αυξημένης ευαισθησίας για νεογνά, χρησιμεύουν για την παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης των νεογνών, της οξυμετρίας, δηλαδή τη μέτρηση της οξυγόνωσης του αίματος και του καρδιακού ρυθμού.

Και τα πέντε μόνιτορ έχουν μαζί τα αναλώσιμα υλικά για την άμεση λειτουργία τους». Σύμφωνα με την κα Απαζίδου, πρόκειται για μία πρωτοβουλία του γιατρού στο "Αγλαΐα Κυριακού" και προέδρου της επιτροπής "Φίλοι των Παιδιών Εντατικής Νοσηλείας" κ. Παπαδάτου που συνέστησε στην Οργάνωση "Γραμμή Ζωής" (lifeline hellas) να προχωρήσει στη δωρεά των μόνιτορ προς τη Μονάδα Νεογνών στο Νοσοκομείο Χανίων, αλλά και σε δομές στο Ηράκλειο, στην Πάτρα και στην Αθήνα. «Ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους που μας θυμήθηκαν, παρόλο που δεν έχουμε καταφέρει να γίνουμε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας. Σήμερα το πρωί (σ.σ. χθες) εκπρόσωπος της Οργάνωσης παρέδωσε στη Μονάδα τα πέντε μόνιτορ, τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν άμεσα για τις ανάγκες των νεογνών», επεσήμανε. Μιλώντας για τις αυξημένες ανάγκες της Μονάδας Νεογνών η διευθύντρια της Μονάδας ανέφερε: «Προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε και τα καταφέρνουμε οριακά, διότι χρειαζόμαστε επιπλέον ιατρικό προσωπικό, π.χ. έναν έμπειρο νεογνολόγο καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό δύο με τρία εκπαιδευμένα άτομα».

Πάντως η ίδια γνωστοποίησε πως σε συνεννόηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου «γίνονται προσπάθειες στελέχωσης της Μονάδας, καθώς υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος (για τη Μονάδα Νεογνών) από μία έμπειρη νεογνολόγο. Επίσης υπάρχουν υποσχέσεις από τον διοικητή ότι θα βοηθήσει και τον υπάρχοντα επικουρικό γιατρό προκειμένου να προσληφθεί μόνιμα και έτσι να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η δύναμη του ιατρικού προσωπικού της Μονάδας Νεογνών, ώστε να καταφέρουμε να κρατήσουμε περισσότερα νεογνά που χρειάζονται φροντίδα». Σύμφωνα με την κα Απαζίδου «ετησίως περίπου διακόσια νεογνά περνάνε από τη Μονάδα, ενώ τα σαράντα από αυτά πρέπει να τα μεταφέρουμε στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών είτε γιατί χρειάζονται εντατική νοσηλεία είτε γιατί χρειάζονται υπο-ειδικότητες, δηλαδή παιδοκαρδιολόγους, παιδο-οφθαλμιάτρους που δεν υπάρχουν εδώ. Εάν όμως μπορέσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας μας να σταθεροποιηθεί, σίγουρα τα πράγματα θα βελτιωθούν».

Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 17 October 2014 | 12:46 pm


Υποσχέσεις για τη λειτουργία Κέντρου Υγείας στο παλιό Νοσοκομείο Χανίων

Υποσχέσεις για τη λειτουργία Κέντρου Υγείας στο παλιό Νοσοκομείο Χανίων
ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΥΡΩΝΗ ΚΑΙ ΒΑΜΒΟΥΚΑ
Την υπόσχεση ότι θα γίνουν προσπάθειες για να λειτουργήσει Κέντρο Υγείας στο χώρο του παλιού Νοσοκομείου Χανίων έως το καλοκαίρι του 2015 έδωσε ο υποδιοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (ΥΠΕ) Γιώργος Λυρώνης ο οποίος επισκέφτηκε μαζί με τον δήμαρχο Χανίων, Τάσο Βάμβουκα, τον συγκεκριμένο χώρο.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Χανίων εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τη στελέχωση του νέου Κέντρου Υγείας με προσωπικό, λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων.

Οι κ. Λυρώνης και Βάμβουκας επισκέφτηκαν τον χώρο του παλιού Νοσοκομείου σήμερα Παρασκευή το πρωί.

Επιπλέον, ο κ. Λυρώνης ανέφερε ότι προσελήφθη γιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο Σούδας και θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά μετά από πολλά χρόνια που παρέμεινε κλειστό.

Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 17 October 2014 | 11:45 am


Να ακολουθήσουν τον άλλο δρόμο που «θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση»

Να ακολουθήσουν τον άλλο δρόμο που «θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση»
Κάλεσε ο Π. Καμμενος
Τον άλλο δρόμο που, όπως υποστήριξε, θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, περιέγραψε απόψε σε ομιλία του στο Επιμελητήριο Χανίων ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος αφού ανέφερε ότι «υπάρχει ελπίδα, δεν είναι μαύρα τα πράγματα», ανέπτυξε τις προτάσεις του που οδηγούν, όπως είπε, «στον άλλο δρόμο που έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες».

Αυτός ο δρόμος σημαίνει αποκατάσταση των μισθών, ανταγωνιστική φορολογία με χαμηλούς συντελεστές, καταγγελία των μνημονίων, διαγραφή του επαχθούς χρέους έστω και μονομερώς και επιστροφή του κατοχικού δανείου, κατέστησε σαφές ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Ο κ. Καμμένος κάλεσε τους πολίτες «να ακολουθήσουν τον δρόμο αυτό και όχι το καράβι της συγκυβέρνησης» και να αντισταθούν στην ακολουθούμενη σήμερα πολιτική.

Χαρακτήρισε αντισυνταγματικούς όλους τους νόμους που επέβαλε το μνημόνιο και τόνισε ότι «από την Κρήτη αρχίζει η μάχη για να αλλάξουμε τα πράγματα, να επαναφέρομαι την αξιοπρέπεια του πολίτη και την εθνική ανεξαρτησία της χώρας, η μάχη για να φέρουμε πίσω τη Δημοκρατία». Παράλληλα, απηύθυνε μήνυμα ενότητας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ζήτησε από το πρώτο βράδυ των εκλογών να συσταθεί επιτροπή λογιστικού ελέγχου για το χρέος και χαρακτήρισε σημαντικό γεγονός την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχτεί την πρόταση που κατέθεσε το κόμμα του στη Βουλή για τα «κόκκινα» δάνεια.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία συναντήσεων με εκπροσώπους κινημάτων που αντιτίθενται στο μνημόνιο σε όποιο χώρο και αν ανήκουν, σε μικρά κόμματα, να συμπαραταχθούν σε ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ ώστε, όπως επισήμανε, «να δημιουργηθεί μια μεγάλη πλειοψηφία που μπορεί να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση».

Ακόμα κ. Καμμένος εξαπέλυσε επίθεση σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ποτάμι επειδή, όπως εξήγησε, δεν στήριξαν την πρόταση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά στο Ευρωκοινοβούλιο για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Τέλος, έκανε λόγο για πλήρη καταστρατήγηση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα εξαιτίας της συγκυβέρνησης που, όπως σημείωσε, έχει καταργήσει το Σύνταγμα με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου επιβάλλοντας στη χώρα ξένη κατοχή.

Δημοσιεύθηκε στις 17 October 2014 | 7:45 am


«Αναρμόδιο το Υπουργείο Τουρισμού για το θέμα του αεροδρομίου»

«Αναρμόδιο το Υπουργείο Τουρισμού για το θέμα του αεροδρομίου»
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΛΙΑΣΚΟ  

Αναρμόδιο για το θέμα της παραχώρησης του αεροδρομίου Χανίων δήλωσε ότι είναι το Υπουργείο Τουρισμού ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος που βρίσκεται στα Χανιά στο πλαίσιο της διεθνούς συνάντησης 2014 των Εθνικών Χειριστών του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.) σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων.

 

Ειδικότερα, νωρίς το πρωί της Τετάρτης, στο περιθώριο της έναρξης των διεθνούς συνάντησης που γίνεται στον Πλατανιά, ερωτηθείς ο κ. Λιάσκος από τα «Χ.Ν.», για το θέμα του αεροδρομίου και τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών φορέων, μεταξύ αυτών και των φορέων του τουρισμού στα Χανιά, σημείωσε αρχικά ότι «από πλευράς Υπουργείου Τουρισμού συνδράμουμε όλες τις δράσεις ακόμα και των άλλων υπουργείων προκειμένου να μπορέσουμε να δώσουμε αυτό που χρειάζεται στον τουρισμό μας» και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά κατεξοχήν το Υπουργείο από εκεί και πέρα σε ό,τι μας αφορά θα έχουμε τη συνεννόηση που χρειάζεται με το αρμόδιο Υπουργείο».
Παράλληλα, σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα της Ryanair που ζητά μηδενικά τέλη στο αεροδρόμιο Χανίων κατά τους χειμερινούς μήνες ο κ. Λιάσκος παραδέχθηκε ότι η εποχικότητα είναι μάστιγα για τον τουρισμό αλλά υποστήριξε ότι «η άμβλυνση της εποχικότητας δεν είναι ζήτημα ενός φορέα ή μιας τοποθέτησης, ούτε πιστεύω ότι αποσπασματικά μέτρα μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα».
Τόνισε δε ότι «χρειάζεται ένας συντονισμός και από πλευράς υπουργείου να είστε βέβαιοι ότι ενδιαφερόμαστε και παλεύουμε το θέμα αυτό και ότι θα έχουμε ευήκοον ους».

Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 16 October 2014 | 2:37 pm


Ξεσηκωμός για το αεροδρόμιο

Ξεσηκωμός για το αεροδρόμιο
ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ
Σε συντονισμό των δράσεών τους προχωρούν επιτέλους οι φορείς των Χανίων, κορυφώνοντας τις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου "Δασκαλογιάννης". Αυτό αποφασίστηκε σε χθεσινή σύσκεψη στο Ε.Β.Ε.Χ., την ώρα που ο Δήμος Χανίων επεξεργάζεται σχέδιο ώστε να δημιουργηθεί επενδυτικό σχήμα το οποίο θα αγοράσει τις εγκαταστάσεις και θα εγγυάται τον δημόσιο χαρακτήρα τους. Στη χθεσινή συνάντηση του Ε.Β.Ε.Χ. εγκρίθηκε η σύσταση 15μελούς συντονιστικής επιτροπής με συμμετοχή δημάρχων, εκπροσώπων Ομοσπονδιών, Συλλόγων Ξενοδόχων, Εργατικού Κέντρου καθώς και εκπροσώπους από το γειτονικό Ρέθυμνο. Παράλληλα ο Δικηγορικός Σύλλογος, από κοινού με τους νομικούς εκπροσώπους του Δήμου Χανίων και της Π.Ε. Χανίων, θα μελετήσουν τη δικαστική προσφυγή.

Για «δωρεάν παραχώρηση» και όχι «ιδιωτικοποίηση» του αεροδρομίου Χανίων, που πρέπει άμεσα να αποτραπεί, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του Ε.Β.Ε.Χ. κ. Χρήστος Μυλωνάκης. Οικονομικά στοιχεία για την πορεία του αεροδρομίου Χανίων παρουσίασε ο αερολιμενάρχης κ. Σταύρος Καστρινάκης σημειώνοντας ότι τα καθαρά ετήσια κέρδη του είναι 10 – 11 εκατ. ευρώ. Για τον Σύλλογο Εργαζομένων στο αεροδρόμιο ο κ. Μανώλης Αρμουτάκης τόνισε πως «καλέσαμε τους βουλευτές που ψήφισαν το ξεπούλημα των αεροδρομίων να πείσουν τον χανιώτικο λαό ότι είναι προς το συμφέρον του. Δεν έχουν πει κουβέντα!». Παράλληλα επεσήμανε πως η Ομοσπονδία των Εργαζομένων προετοιμάζεται για προσφυγές στο ΣτΕ, στην Ευρωπαϊκή και Εθνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα πρέπει οι τοπικοί φορείς να δράσουν από κοινού μαζί της.

Στο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, που στρέφεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Σημαντηράκης, συμπληρώνοντας παράλληλα πως ο διαγωνισμός δεν έδινε το δικαίωμα συμμετοχής τοπικής σύμπραξης φορέων και επιχειρηματιών. Την ανάγκη «να παγώσουμε τη διαδικασία, ώστε να μην προχωρήσει η πώληση, μέχρις ότου υπάρξουν πολιτικές αλλαγές και η επόμενη κυβέρνηση την ακυρώσει», ανέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Αγοραστάκης. «Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα αεροδρόμιο που μας φέρνει έσοδα ετησίως 12 εκατ. ευρώ και η τιμή εκκίνησης της πώλησής του ξεκινά από τα 30 εκατ. ευρώ και για το οποίο γίνονται έργα 100 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για τρέλα, για νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία αυτή η πώληση. Πρέπει να δούμε πώς θα κινηθούμε μαζί και με φορείς από τα 14 συνολικά αεροδρόμια που πωλούνται, ώστε να παλέψουμε μαζί», δήλωσε ο δήμαρχος Σφακίων Παύλος Πολάκης. «Δεν είμαστε γενικώς και αορίστως κατά των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης πώλησης που στρέφεται σε βάρος της τοπικής οικονομίας και σε βάρος του κράτους», ήταν τα λόγια του δημάρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα. Σε όσα είχαν συζητηθεί στη σύσκεψη των τοπικών φορέων τον περασμένο χειμώνα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Μανώλης Γιαννούλης λέγοντας πως οι αποφάσεις τότε ήταν «να δοθεί το δικαίωμα σε τοπική επιχειρηματική σύμπραξη να μπορεί να αγοράσει το αεροδρόμιο και αν είναι να ιδιωτικοποιηθεί το αεροδρόμιο Χανίων, να ιδιωτικοποιηθεί και αυτό του Ηρακλείου» και η όποια συζήτηση σήμερα πρέπει να ξεκινήσει με βάση τις τότε αποφάσεις. «Πρέπει να μπλοκάρουμε τη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών στην προκήρυξη μέσω του Δικηγορικού Συλλόγου και αφετέρου παράλληλη προσφυγή όλων των φορέων του Νομού.

Παράλληλα να λειτουργήσουμε μαζί με τους φορείς από τα υπόλοιπα αεροδρόμια που είναι προς πώληση», επεσήμανε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης. «Αυτό που επείγει είναι να αναστείλουμε τη διαδικασία πώλησης με πολιτικά και νομικά μέσα», σημείωσε ο κ. Αντώνης Παπαδεράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων, Βιοτεχνών, Επαγγελματιών. Την κινητοποίηση της κοινωνίας ζήτησε ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, όπως και ο αντιδήμαρχος Κισάμου Βασίλης Γλαμπεδάκης, ενώ τοποθετήθηκαν και ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – τμ. Δυτ. Κρήτης Γιάννης Στρογγυλός και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Παντελής Πετσετάκης. Στη νομική οργάνωση της αντιμετώπισης της πώλησης αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιάννης Δασκαλάκης και ο εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπος Πιτσιγαυδάκης, ενώ την αντίθεσή του στην πώληση εξέφρασε -εκπροσωπώντας τους επιχειρηματίες του Δήμου Πλατανιά- ο πρόεδρός τους Πέτρος Μαρινάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Τάσος Κουρουπάκης, ενώ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δημήτρης Κορναράκης ζήτησε τη συμπόρευση των φορέων με τα συνδικάτα και τα σωματεία που επίσης προετοιμάζουν κινητοποιήσεις για το θέμα.

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Ο ΔΗΜΟΣ

Συστράτευση με τους τοπικούς φορείς για να προσφύγουν με όλα τα νόμιμα και ένδικα μέσα κατά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Χανίων αποφάσισε χθες βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Το θέμα συζητήθηκε έπειτα από επερώτηση του επικεφαλής της παράταξης "Πρωτοβουλία Πολιτών" Γιάννη Σαρρή. Κατά τη διάρκεια πολύωρης συνεδρίασης, μετά από πρόταση του δημάρχου Χανίων Αναστασίου Βάμβουκα, αποφασίσθηκε ομόφωνα ο Δήμος να μπλοκάρει νομικά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Χανίων προσφεύγοντας στα πολιτικά Δικαστήρια της χώρας, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και σε όλα τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. Παράλληλα ομόφωνα αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή για τον συντονισμό και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Τέθηκε επίσης η πρόταση εκ μέρους του δημάρχου κ. Βάμβουκα ο Δήμος Χανίων να συμμετάσχει σε επενδυτικό σχήμα που θα εγγυάται τον δημόσιο χαρακτήρα του αεροδρομίου, με τη συμμετοχή χρηματοδοτικών φορέων που θα διεκδικήσουν την αγορά του. Η πρόταση ψηφίσθηκε από τις παρατάξεις Βάμβουκα, Σκουλάκη και Παπαδογιάννη, ο οποίος εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις και δεν ψηφίσθηκε από τις παρατάξεις των κ. Σαρρή και Παπαντωνάκη.

Ο δήμαρχος Χανίων τόνισε επίσης ότι ο Δήμος θα συνεργαστεί και με άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Ο κ. Σκουλάκης συμφώνησε με την πρόταση Βάμβουκα δηλώνοντας "παρών" σε κάθε κοινή προσπάθεια, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ενεργοποίηση και των βουλευτών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Παπαδογιάννης που πρότεινε ο Δήμος να καλέσει τους βουλευτές και τους εμπλεκομένους φορείς, ώστε οι αιρετοί να δεσμευτούν για κάθε ένδικο μέσο, αφού στο αεροδρόμιο βρίσκονται σε εξέλιξη έργα Ε.Σ.Π.Α. Ο κ. Σαρρής επέμεινε στην πρόταση για τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος με αίτημα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν για το μέλλον του αεροδρομίου, προτείνοντας κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Από την πλευρά του ο κ. Παπαντωνάκης επεσήμανε ότι είναι υποκρισία να κληθούν οι βουλευτές καθώς ήταν αυτοί που είχαν ψηφίσει το μνημόνιο που προέβλεπε τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υποδομών, ενώ κατέθεσε ξεχωριστό ψήφισμα που καλούσε παλλαϊκή πανστρατιά για το αεροδρόμιο. Τέλος ο κ. Ρίζος κάλεσε επίσης σε κοινό αγώνα και πλατιά συμμαχία όλων των εργαζομένων και των φορέων ενάντια σε κάθε ιδιωτικοποίηση, όπως αυτή του αεροδρομίου.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και το στέλεχος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του αεροδρομίου Ελευθέριος Καστανάκης, ο οποίος προχώρησε σε μία αναλυτική ενημέρωση για τα νεότερα δεδομένα, συμφωνώντας ότι πρέπει να γίνει νομική προσφυγή σε κάθε επίπεδο. Συνάντηση σωματείων για το αεροδρόμιο Στις 7.30 μ.μ. σήμερα έχουν κληθεί στο Εργατικό Κέντρο Χανίων σωματεία, φορείς, συλλογικότητες, δήμαρχοι, αυτοδιοικητικοί και πολίτες σε μια προσπάθεια «καθολικής αντίδρασης στο ξεπούλημα του αεροδρομίου Χανίων. Η προσπάθεια αυτή έρχεται να συμπορευτεί και να ενωθεί με όλες τις άλλες, Ομοσπονδία Εμποροβιοτεχνών, περιφερειακών συμβούλων, δημάρχων», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Τη σημερινή συνάντηση συντονισμού καλούν: Εργατικό Κέντρο, Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Νομού Χανίων και Σύλλογος Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Νομού Χανίων.
Χανιώτικα Νέοι.

Δημοσιεύθηκε στις 16 October 2014 | 1:56 pm


Tο ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης για την παραχώρηση του Αεροδρόμιου Χανίων

Tο ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης για την παραχώρηση του Αεροδρόμιου Χανίων
Ανακοίνωση

Ανακοίνωση από το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης ενάντια στην παραχώρηση του Αεροδρόμιου Χανίων

Με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους, μέσω συμβάσεων παραχώρησης, των δικαιωμάτων που αφορούν στην χρήση, διαχείριση, ανάπτυξη, επέκταση, συντήρηση και εκμετάλλευση 37 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων διαχείρισης, διοίκησης και εκμετάλλευσης των κινητών και ακινήτων που σχετίζονται με τη λειτουργία τους, καθώς και των χώρων εμπορικής ή άλλης χρήσης που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε αυτά. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαδικασίας παραχώρησης για δυο ομάδες αεροδρομίων:

Ομάδα Α: Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Άκτιο, Καβάλα και Χανιά.

Ομάδα Β: Ρόδος, Κως, Σαντορίνη, Μύκονος, Μυτιλήνη, Σκιάθος και Σάμος.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης θεωρεί ότι αλλάζουν προς το χειρότερο ουσιώδεις παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Το δημόσιο συμφέρον, με την ουσιαστική του έννοια και όχι με την προσχηματική του επίκληση, η οποία δυστυχώς συναντάται και σε νομοθετήματα, υπηρετείται μόνο με τη θέσπιση κανόνων από το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα ελέγχει και την τήρησή τους. Οφείλει, δηλαδή, να έχει το ρόλο του εγγυητή και του θεματοφύλακα.

Η πλήρης εκχώρηση στον ιδιώτη μέσω του ΤΑΙΠΕΔ,

με άγνωστους όρους,
χωρίς τον προηγούμενο καθορισμό της αξίας του εκχωρούμενου,
χωρίς διάλογο για την εκτίμηση των τοπικών αλλά και εθνικών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων,
χωρίς τον έλεγχο τήρησης των κανόνων που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον
χωρίς να τεκμηριώνεται το πρόσθετο οικονομικό όφελος, πλέον του σημερινού, από το νέο τρόπο διαχείρισης και λειτουργίας,

αντιτίθεται στις βασικές αρχές της υπεύθυνης και χρηστής διαχείρισης. Οδηγεί σε καταστάσεις που ξεφεύγουν από το δημόσιο έλεγχο, αφού οι κανόνες καθορίζονται από τον ιδιώτη. Παύει, τελικά, το ελληνικό δημόσιο να είναι εγγυητής και προστάτης του συμφέροντος της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην οικονομική διάσταση του θέματος:

Δεν υπάρχει αποτίμηση της αξίας του παραχωρούμενου, ώστε να συγκριθεί με το προσφερόμενο τίμημα των ενδιαφερομένων.
Υπάρχουν έργα υποδομής σε παραχωρούμενα αεροδρόμια τα οποία χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά κονδύλια με συμμετοχή του Ελληνικού κράτους, που θα εκχωρηθούν στον ιδιώτη για να τα εκμεταλλευτεί (Χανιά, Θεσ/νίκη, πιθανόν και άλλα).
Οι παραχωρούμενες εγκαταστάσεις και υποδομές που θα απαξιωθούν στη διάρκεια των 30-40 ετών της παραχώρησης, δεν προκύπτει αν και πώς θα διατηρηθούν χρηστικά και σε λειτουργική κατάσταση, όταν μετά τη λήξη της σύμβασης, θα αποδοθούν στο ελληνικό δημόσιο.

Δημοσιεύθηκε στις 16 October 2014 | 1:46 pm


Ξεκίνησαν οι εργασίες της διεθνούς συνάντησης για τις «Γαλάζιες Σημαίες»

Ξεκίνησαν οι εργασίες της διεθνούς συνάντησης για τις «Γαλάζιες Σημαίες»
Στα Χανιά

"Σοβαρότατο θεσμό για την πατρίδα μας, που δίνει προσθετική αξία στο τουριστικό προϊόν και έχει καταστήσει τη χώρα μας παγκοσμίως γνωστή για την περιβαλλοντική της ευαισθησία" χαρακτήρισε από τα Χανιά το Πρόγραμμα "Γαλάζιες Σημαίες" ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, Αναστάσιος Λιάσκος, κατά την έναρξη της διεθνούς Συνάντησης 2014 των Εθνικών Χειριστών του Προγράμματος, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν σήμερα, Πέμπτη 16/10/2014, στο Ξενοδοχείο Minoa Palace.

Ο κ. Λιάσκος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως μεταξύ 48 χωρών αναφορικά με τον αριθμό των "Γαλάζιων Σημαιών", γεγονός το οποίο αποδεικνύει τόσο την περιβαλλοντική μας ευαισθησία όσο και την ποιότητα των ακτών μας. Μάλιστα, ο Γ.Γ. Τουρισμού παρότρυνε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμμετέχουν ενεργά στα προγράμματα της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, προκειμένου η χώρα μας να κατακτήσει στο μέλλον ακόμη και την πρώτη θέση στις "Γαλάζιες Σημαίες".

"Ο Δήμος Χανίων, αναγνωρίζοντας τη σημασία του διεθνούς περιβαλλοντικού βραβείου ποιότητας της «Γαλάζιας Σημαίας» στην τουριστική ανάπτυξη, έχει προχωρήσει σε μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις αναβάθμισης των παραλιών του, με απώτερο στόχο την αύξηση του αριθμού των βραβευμένων ακτών, που βρίσκονται εντός των γεωγραφικών του ορίων", υπογράμμισε από την πλευρά του κατά την τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας.

"Ο Δήμος μας διαθέτει ναυαγοσωστική κάλυψη στο σύνολο των παραλιών του, έχει προμηθευτεί ειδικά αμαξίδια για ΑμεΑ, τηρεί τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση των Γαλάζιων Σημαιών, καθώς επίσης διοργανώνει περιβαλλοντικές δράσεις σε όλες τις παραλίες", πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας, τονίζοντας ότι "οι παραλίες, η καθαριότητα και ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι υπόθεση όλων των εμπλεκομένων φορέων: πολιτών, επιχειρηματιών και Αυτοδιοίκησης, προκειμένου ο θεσμός της "Γαλάζιας Σημαίας" να χρησιμοποιηθεί προς όφελος και της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου".

Ο Δήμος Χανίων διαθέτει ένδεκα (11) παραλίες (6 στη Δ.Ε. Ν. Κυδωνίας, 4 στη Δ.Ε. Ακρωτηρίου και 1 στη Δ.Ε. Χανίων), οι οποίες έχουν βραβευτεί με "Γαλάζια Σημαία", αφού κρίθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης ότι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Οι παραλίες αυτές είναι οι εξής:

1. Αγία Μαρίνα,
2. Άγιοι Απόστολοι 1,
3. Άγιοι Απόστολοι 2,
4. Άγιος Ονούφριος,
5. Καλαθάς,
6. Καλαμάκι,
7. Μαράθι,
8. Νέα Χώρα,
9. Σταλός,
10. Σταυρός,
11. Χρυσή Ακτή

Κατά την έναρξη της διεθνούς συνάντησης χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων η Διεθνής Συντονίστρια του Προγράμματος, Sophie Bachet – Granados, ο πρώην Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού – Πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνης, Πέπη Μπιρλιράκη και η Περιφερειακή Σύμβουλος, Μαρία Τζανακάκη – Μελισσάρη.

Σημειώνεται ότι η διεθνής συνάντηση συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.), τον Δήμο Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 16 October 2014 | 12:58 pm
Translate:
Copyright © 2010-2014 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: