1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
Τηλεόραση:
  1. ΝΕΤ
  2. ΕΤ3
  3. ALPHA
  4. ΣΚΑΙ
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Χανιών   »   Χανιά    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Νεκρός από μπαλωθιά Χανιώτης νονός σε γλέντι για βαφτίσια - Fri, 25 Jul 2014 14:35:58 +0300
Νεκρός από μπαλωθιά Χανιώτης νονός σε γλέντι για βαφτίσια
ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ  

Τραγικό θάνατο από μπαλωθιές σε γλέντι για βαφτίσια στην Καρδίτσα βρήκε ο Χανιώτης νονός. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελευθερία της Λάρισας, πρόκειται για έναν 35χρονο από χωριό των Χανίων. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «το τραγικό γεγονός, που φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το ιδιαίτερα επικίνδυνο κρητικό έθιμο, συνέβη σε χωριό της Καρδίτσας, στη περιοχή Σμοκόβου, τα ξημερώματα της Δευτέρας. Έγινε γνωστό χθες, που κατέληξε στην εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ο 35χρονος... Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα βαφτίσια έγιναν την Κυριακή και το γλέντι «άναψε» μετά, με τον νονό και τη συντροφιά του από την Κρήτη, να στήνουν ένα κλασικό κρητικό γλέντι. Οι μπαλωθιές έπεσαν «σύννεφο», αφού στο σημείο του γλεντιού βρέθηκαν μετά από την αστυνομία, δεκάδες φυσίγγια κυνηγητικών όπλων, αλλά και πιστολιού ή πιστολιών. Ο θανάσιμος τραυματισμός συνέβη γύρω στις 6 το πρωί της Δευτέρας. Η σφαίρα καρφώθηκε στον κρόταφο του 35χρονου, άγνωστο κάτω από ποιές συνθήκες. Η αστυνομία εκτιμά ότι μέσα στην παραζάλη και το «τσακίρ κέφι» του ολονύκτιου γλεντιού, είτε το ίδιο το θύμα, να πυροβόλησε κατά λάθος προς τον κρόταφο του ή από εξοστρακισμό μπαλωθιάς, από άλλο άτομο. Μεταφέρθηκε αρχικά στο Γ.Ν. Καρδίτσας και στη συνέχεια στην εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Η σφαίρα σφηνώθηκε στο κρανίο και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης δεν έγινε προσπάθεια αφαίρεσής της παρά το γεγονός ότι εισήχθη εσπευσμένα στο χειρουργείο. Το όπλο με το οποίο πυροβολήθηκε ο 35χρονος, ένα 9άρι, βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας και εξετάζεται στα εργαστήρια της ΕΛΑΣ».
Χανιώτικα Νέα

 
Εκσυγχρονισμός και επέκταση συστήματος διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων Νομού Χανίων - Fri, 25 Jul 2014 13:44:41 +0300
Εκσυγχρονισμός και επέκταση συστήματος διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων Νομού Χανίων
Υπογραφή σύμβασης

 

Πραγματοποιήθηκε χθες 24/7/2014 η υπογραφή της Σύμβασης μεταξύ της ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ (ΟΤΑ) και της αναδόχου εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ για το έργο «Εκσυγχρονισμός και επέκταση συστήματος διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων Νομού Χανίων - Υποέργο 1: Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό της Μηχανικής Διαλογής του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (Ε.Μ.Α.Κ.) Χανίων», παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Κρήτης κ. Νίκου Καλογερή, του Δημάρχου Χανίων κ. Μανώλη Σκουλάκη και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ (ΟΤΑ).
Το έργο «Εκσυγχρονισμός και επέκταση συστήματος διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων Νομού Χανίων» χρηματοδοτείται κατά 100% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013» και περιλαμβάνει συνολικά 5 Υποέργα.
Οικονομικά στοιχεία του έργου:
Συνολικό Κόστος Έργου € 10.937.160 με ΦΠΑ
Συνολική Δημόσια Δαπάνη € 10.937.160 με ΦΠΑ
Επιλέξιμη Δημόσια Δαπάνη € 8.892.000
Ποσό που Συγχρηματοδοτείται € 8.892.000
Κοινοτική Συνδρομή
(Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) € 7.558.200 (85%)
Το συνολικό κόστος του Υποέργου 1 (κύρια σύμβαση του έργου) είναι € 7.569.026 με ΦΠΑ, ο συμβατικός χρόνος για την υλοποίησή του είναι ένα έτος και το αντικείμενό του περιλαμβάνει την προμήθεια (αγορά) εξοπλισμών (με βασικό εξοπλισμό τους οπτικούς διαχωριστές υλικών) για τη διαλογή και ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών από τα απορρίμματα και την τοποθέτηση/εγκατάστασή τους στο κτίριο της Μηχανικής Διαλογής του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (Ε.Μ.Α.Κ.) Χανίων, με στόχο:
- τη λειτουργική αναβάθμιση του Εργοστασίου,
- την ποσοτική και ποιοτική βελτιστοποίηση των υλικών (ανακυκλωσίμων και οργανικών προς κομποστοποίηση) που ανακτώνται από τα απορρίμματα,
- τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών,
- την αύξηση των εσόδων από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών και του κόμποστ,
- την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων,
- τη δραστική μείωση της ανάγκης για νέους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και
- τη βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος της διαχείρισης απορριμμάτων με τη μείωση των συνολικών εκπομπών CO2.
Το έργο θα ολοκληρωθεί με την υλοποίηση και των κάτωθι 4 Υποέργων:
1. Υποέργο 2: Απαιτούμενες Η/Μ Εγκαταστάσεις για την ολοκλήρωση του ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1, προϋπολογισμού 1.565.321 € με ΦΠΑ.
2. Υποέργο 3: Προμήθεια και εγκατάσταση Μονάδας αφυδάτωσης ιλύος με φυγοκεντρικό διαχωριστήρα, προϋπολογισμού 295.200 € με ΦΠΑ.
3. Υποέργο 4: Προμήθεια εξοπλισμού για τη Διαλογή στην Πηγή οργανικών Αστικών Στερεών Αποβλήτων, προϋπολογισμού 548.580 € με ΦΠΑ.
4. Υποέργο 5: Προμήθεια τεμαχιστή ογκωδών απορριμμάτων και μηχανήματος τροφοδοσίας του, προϋπολογισμού 701.100 € με ΦΠΑ.
Πρωτοποριακή επέμβαση - Fri, 25 Jul 2014 13:27:48 +0300
Πρωτοποριακή επέμβαση
ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Για πρώτη φορά στην Κρήτη έγινε προ ημερών στην Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων χειρουργική επέμβαση σε δύο ασθενείς με μια νέα μέθοδο αντιμετώπισης οστεοαρθρίτιδας ισχίου. Πρόκειται για την άρθρωση που βρίσκεται ανάμεσα στη λεκάνη και στο πόδι και στηρίζει το όρθιο σώμα, επιτρέπει τη βάδιση αλλά και κάθε κίνηση κορμού.
Η χειρουργική αντιμετώπιση έγινε με τη μέθοδο A.L.M.I.S. (Anterior Lateral Minimal Invasive Surgery), που αποτελεί μια νέα αναίμακτη τεχνική, μικρής τομής, ελάχιστης παρεμβατικότητας και ταχείας αποκατάστασης, στην ολική αρθροπλαστική ισχίου. Τα προφανή οφέλη της μεθόδου είναι η μειωμένη παραμονή στο νοσοκομείο, η απoφυγή μετάγγισης αίματος στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς και τα μειωμένα κόστη νοσηλείας, νοσηρότητας και αποκατάστασης.
Η επιτυχία των επεμβάσεων αυτών στη συγκεκριμένη περίπτωση, έδειξε πως, παρά τις αντίξοες συνθήκες στον χώρο της Υγείας με τις ελλείψεις σε γιατρούς και προσωπικό, στο Νοσοκομείο Χανίων επιτελείται σημαντικό έργο μέσα από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων.
Τώρα οι ασθενείς βρίσκονται στο σπίτι τους για αποκατάσταση και αναμένεται σε μερικές εβδομάδες να επανέλθουν στην καθημερινή τους δραστηριότητα.
Ο ένας εκ των δύο ασθενών, ο κ. Βαγγέλης Χαρίσης, εξηγεί ότι πριν από οκτώ μήνες μετά από έντονους πόνους στα πόδια και ραγδαίο περιορισμό της κινητικής του κατάστασης, επισκέφτηκε τον ορθοπεδικό του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Χαράλαμπο Κωνσταντουλάκη, ο οποίος διέγνωσε οστεοαρθρίτιδα ισχίων και μάλιστα τόσο προχωρημένη που η μοναδική αντιμετώπιση ήταν χειρουργική και μάλιστα η ολική αρθροπλαστική ισχίου
Ο κ. Χαρίσης ανέβαλε διαρκώς το χειρουργείο υπομένοντας τους πόνους. Εν τέλει αποφάσισε να προχωρήσει στη χειρουργική επέμβαση.
Στις 17 Ιουλίου 2014 για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο Χανίων πραγματοποιήθηκε η επέμβαση με τη μέθοδο A.L.M.IS. στους προαναφερθέντες ασθενείς.
Ο κ. Χαρίσης λέει:
«Η επέμβαση ολοκληρώθηκε σε ελάχιστο χρόνο, χωρίς κανένα πρόβλημα και όταν ξύπνησα δεν είχα καμία παροχέτευση. Δεν χρειάστηκα κανένα παυσίπονο. Σηκώθηκα και περπάτησα την επόμενη μέρα και σε τρεις μέρες χωρίς καμιά υποστήριξη ανεβοκατέβηκα σκάλα και πήρα εξιτήριο».
Οι δύο ασθενείς σε δημοσιεύματά τους ευχαριστούν τον διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής Βασίλη Πετρουλάκη που υποστήριξε και επέβλεψε με μεγάλο ενδιαφέρον το όλο εγχείρημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι παραβρέθηκε και υποστήριξε επιστημονικά την επέμβαση ο διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Γεννηματάς Αθηνών Γεώργιος Αναστόπουλος ως προσκεκλημένος από το Νοσοκομείο Χανίων.
Την επέμβαση εκτέλεσε ο επιμελητής Χαράλαμπος Κωνσταντουλάκης.
Χανιώτικα Νέα
Τραγικό γεγονός χαρακτηρίζει το θάνατο της 56χρονης στα Χανιά εξαιτίας της διακοπής ρεύματος - Thu, 24 Jul 2014 20:47:13 +0300
Τραγικό γεγονός χαρακτηρίζει το θάνατο της 56χρονης στα Χανιά εξαιτίας της διακοπής ρεύματος
O Π. Καραλευθέρης εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ, επιρρίπτοντας ευθύνες στους εργολάβους


Τραγικό γεγονός που δεν μας τιμά ούτε σαν εταιρεία ούτε σαν κοινωνία, χαρακτηρίζει τον άδικο θάνατο της 56χρονης γυναίκας στα Χανιά, εξαιτίας της διακοπής του ρεύματος, ο Παντελής Καραλευθέρης μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, αποδίδοντας ευθύνη και στον εργολάβο.

 

«Είναι ένα ατυχέστατο γεγονός και είναι πολύ δύσκολο και μόνο να σκέφτεσαι ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του κυριολεκτικά για 100 ευρώ», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καραλευθέρης.

Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, υποστηρίζει εάν «τη σχέση των διακοπών και του ελέγχου του δίκτυο είχαν οι μόνιμοι υπάλληλοι της ΔΕΗ οι οποίοι γνωρίζουν, ο καθένας στον τόπο του, τους πελάτες με τους οποίους συναλλάσσεται η εταιρεία. Δυστυχώς η υπαγωγή των διακοπών στους εργολάβους επιφέρει τέτοια αποτελέσματα. Διότι οι εργολάβοι οι οποίοι αναλαμβάνουν εποχικά το έργο δεν έχουν προσωπική επαφή με τον κόσμο και έχουν και όφελος να διακόπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο», ανέφερε το μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ.
Εν πλω διαμαρτυρία για τα χημικά της Συρίας, με τρία σκάφη - Thu, 24 Jul 2014 19:38:12 +0300
Εν πλω διαμαρτυρία για τα χημικά της Συρίας, με τρία σκάφη
Αναχωρούν αύριο από το ενετικό λιμάνι Χανίων


Ρότα διαμαρτυρίας κατά της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο χαράζουν, από αύριο, τρία σκάφη, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων φορέων και συλλογικοτήτων.

 

Όπως ανακοινώθηκε, σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Χανιά, το πλοίο «Ένα Καράβι για τη Γάζα» και άλλα δύο σκάφη, θα πραγματοποιήσουν εν πλω διαμαρτυρία, με στόχο να προσεγγίσουν όσο πιο κοντά μπορούν το πλοίο πάνω στο οποίο γίνεται η καταστροφή των χημικών με τη διαδικασία της υδρόλυσης.

Ο απόπλους έχει προγραμματιστεί για αύριο στις 2 μμ από το ενετικό λιμάνι των Χανίων. Συνολικά υπολογίζεται ότι και στα τρία πλοιάρια θα υπάρχουν 38 επιβαίνοντες, ενώ η περιοχή που θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν υπολογίζεται στα περίπου 200 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης, απόσταση για την οποία θα χρειαστούν περίπου 28 ώρες.

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, κάλεσαν πολίτες και εκπροσώπους φορέων να βρεθούν αύριο στο ενετικό λιμάνι των Χανίων για να αποχαιρετήσουν τα μέλη της αποστολής και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο δήμαρχος Σφακίων Παύλος Πολλάκης «να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο επικίνδυνο πείραμα που γίνεται εις βάρος της θάλασσας της Μεσογείου και της ζωής των κατοίκων».

Όπως έγινε γνωστό, στα πλοία θα επιβιβαστούν και ακτιβιστές από την Ιταλία, ενώ ενδιαφέρον για την αποστολή δείχνουν και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Δεξαγωγή διοικητικής προανάκρισης για τον θάνατο της 56χρονης στα Χανιά - Thu, 24 Jul 2014 17:35:01 +0300
Δεξαγωγή διοικητικής προανάκρισης για τον θάνατο της 56χρονης στα Χανιά
Από την ΔΕΗ

Ανακοίνωση- απάντηση στις αναφορές ότι το τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ στα Χανιά γνώριζε για την κατάσταση της υγείας της ασθενούς που απεβίωσε χθες, εξέδωσε η ΔΕΗ, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι θα διεξαχθεί διοικητική προανάκριση για το θέμα.

Σύμφωνα με την επιχείρηση:

- Ουδέποτε δηλώθηκε και συνεπώς ουδέποτε υπήρξε ένταξη στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, για τους οποίους η Επιχείρηση δεν προβαίνει ποτέ σε διακοπή ηλεκτροδότησης της οικίας τους λόγω οφειλής, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνον κατά τους μήνες που προστάζουν οι σχετικοί κώδικες της πολιτείας.

- Δεν υπάρχει κανένα γραπτό αίτημα για τη συγκεκριμένη περίπτωση και ουδέποτε έχει ζητηθεί διακανονισμός οφειλής.

«Ως εκ τούτου, η Επιχείρηση δεν γνώριζε και δεν θα μπορούσε να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος καταναλωτής ήταν μηχανικά υποστηριζόμενος, ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα», τονίζει η ΔΕΗ.

Ωστόσο, στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι έχει συσταθεί Επιτροπή Διοικητικής Προανάκρισης για την πλήρη καταγραφή της υπόθεσης, αξιολόγησης των συμβάντων και διαδικασιών που ακολουθήθηκαν.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι ενταγμένοι 656.000 καταναλωτές οι οποίοι δεν διατρέχουν κίνδυνο διακοπής ρεύματος λόγω οφειλής. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και 5.874 άτομα που ύστερα από σχετική αίτησή τους και έγκριση της Πολιτείας έχουν ενταχθεί στην ειδική κατηγορία ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.
Ανάπλαση παιδικών χαρών - Thu, 24 Jul 2014 14:38:00 +0300
Ανάπλαση παιδικών χαρών
Με την υπογραφή σύμβασης από τον Δήμαρχο Χανίων, Μ. Σκουλάκη

Στην ανάπλαση δύο παλαιών παιδικών χαρών, των Παχιανών (Τούρκικο Νεκροταφείο) και του πάρκου "Άλκηστης Αγοραστάκη" (Ωδείο), προχωρά η Δημοτική Αρχή των Χανίων, υπογράφοντας σήμερα, Πέμπτη 24/07/2014, στο Δημαρχείο Χανίων, ο Δήμαρχος, Μανώλης Σκουλάκη, τη σύμβαση "Ανάπλαση παιδικών χαρών" με τον ανάδοχο του έργου.

«Με το συγκεκριμένο έργο αντιμετωπίζονται οι ανάγκες του Δήμου μας για ανάπλαση δύο παλαιών παιδικών χαρών, που με τη φθορά του χρόνου είχαν ουσιαστικά καταργηθεί. Και οι δύο παιδικές χαρές βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες και πολυσύχναστες περιοχές, ενώ με την ανάπλασή τους θα βελτιωθεί η χρηστικότητα των σημείων, ώστε αυτά να καταστούν ελκυστικά και φιλικά για τα παιδιά και τους κατοίκους των περιοχών", ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, προσθέτοντας ότι έχει ήδη γίνει καταγραφή όλων των παιδικών χαρών του Δήμου για την πλήρη εποπτεία των υποδομών και του χώρου.

Ο προϋπολογισμός μελέτης του έργου ανέρχεται σε 73.600€, με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους του Δήμου Χανίων.

Ειδικότερα, προβλέπεται να τοποθετηθούν καινούρια όργανα, εδραζόμενα σε δάπεδο ασφαλείας από αντικραδασμικές πλάκες. Τα όργανα, που θα τοποθετηθούν, θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, σύμφωνα με την Εθνική Τεχνική Προδιαγραφή 10-02-02-03 "Εξοπλισμός Παιδικής Χαράς".

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΠΑΧΙΑΝΩΝ (ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ)

Τα όργανα, που προβλέπεται να τοποθετηθούν, είναι τα εξής:

• Σύνθετο όργανο με ζώνη ασφαλείας περίπου 6 x 11μ., το οποίο θα περιλαμβάνει:
τσουλήθρα, πατάρι σκιαζόμενο, διαφορετικές μορφές ανόδου (σκάλα, ανεμόσκαλα, σκοινί αναρρίχησης, σωλήνας πυροσβέστη), κλπ. Το όργανο θα είναι ξύλινο εκτός από την τσουλήθρα, που θα είναι μεταλλική.
• Κούνια παιδιών, 2 θέσεων, ξύλινη.
• Μονάδα μύλου
• Μονάδα τραμπάλας τεσσάρων θέσεων.

ΠΑΡΚΟ "ΑΛΚΗΣΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗ" (ΩΔΕΙΟ)

Τα όργανα, που προβλέπεται να τοποθετηθούν, είναι τα εξής :

• Σύνθετο όργανο με ζώνη ασφαλείας περίπου 8 x 10μ., το οποίο θα περιλαμβάνει:
τσουλήθρα, πατάρι σκιαζόμενο, διαφορετικές μορφές ανόδου (σκάλα, ανεμόσκαλα, σκοινί αναρρίχησης, σωλήνας πυροσβέστη), αιωρούμενο διάδρομο, οριζόντια κλίμακα, κλπ. Το όργανο θα είναι ξύλινο εκτός από την τσουλήθρα, που θα είναι μεταλλική.
• Κούνια παιδιών, 2 θέσεων, ξύλινη.
• Κούνια νηπίων, 2 θέσεων, ξύλινη.
• Μονάδα μύλου.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πλώρη για το “Cape Ray” - Thu, 24 Jul 2014 14:02:35 +0300
Πλώρη για το “Cape Ray”
Προσέγγιση του πλοίου Cape Ray στο οποίο γίνεται η υδρόλυση των χημικών της Συρίας θα επιχειρηθεί στο πλαίσιο της εν πλω διαμαρτυρίας που θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 10 το…
Προσέγγιση του πλοίου Cape Ray στο οποίο γίνεται η υδρόλυση των χημικών της Συρίας θα επιχειρηθεί στο πλαίσιο της εν πλω διαμαρτυρίας που θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 10 το πρωί από το παλιό λιμάνι των Χανιων.
Η απόφαση ελήφθη το βράδυ της Τρίτης 22 Ιουλίου όπου συναντήθηκαν στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων το Ανοιχτό Συντονιστικό Χανίων, το Eνα Καράβι για τη Γάζα, δημοσιογράφοι, θεσμικοί και ακτιβιστές που θα επιβιβαστούν στην εν πλω διαμαρτυρία, καθώς και άλλοι πολίτες και κάτοικοι των Χανίων.
Οπως ανακοινώθηκε από το Ανοιχτό Συντονιστικό Χανίων, «σε αυτή τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε και συντονίστηκε η επόμενη, παγκρήτια και πανελλαδική πλέον, δράση τής εν πλω διαμαρτυρίας, που έχει ήδη ανακοινωθεί εδώ και καιρό.
Συγκεκριμένα:
• Η εν πλω διαμαρτυρία θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 10 π.μ από το παλιό λιμάνι των Χανίων. Εκεί θα επιβιβαστουν όσοι ταξιδέψουν στα σκάφη με σκοπό να πλησιάσουν το Cape Ray για να διαμαρτυρηθούν έμπρακτα ενάντια στο πείραμα της υδρόλυσης.
• Καλούμε όλους τους κατοίκους των Χανίων να παραβρεθούν στο σημείο για να δηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους.
• Καλούμε τα σκάφη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου, του Ομίλου Φουσκωτών καθώς και του Ναυτικού Ομίλου Χανίων να συνοδεύσουν τα ιστιοπλοϊκά κατά την έξοδό τους από το λιμάνι μέχρι τα Θοδωρού.
• Καλούμε σε συνεχείς πανελλαδικές δράσεις ενημέρωσης για όσο καιρό θα βρίσκεται σε εξέλιξη το εγχείρημα.
Η ασπίδα προστασίας μας είστε όλοι εσείς», καταλήγει η ανακοίνωση του Συντονιστικού.

Τα χημικά στο επίκεντρο ημερίδας στο Ι.Ε.Τ.
Με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για το περιβάλλον αλλά και για την εν πλω υδρόλυση των χημικών της Συρίας θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στις 10 το πρωί ημερίδα ανοιχτή στο κοινό στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (ίδρυμα "Αγία Σοφία").
Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του 4ου Θερινού Σχολείου στην Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία που θα ξεκινήσει αύριο Παρασκευή και θα διαρκέσει έως τη 1 Αυγούστου.
Το θέμα της ημερίδας είναι: "Περιβάλλον και ΜΜΕ".
Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
• 10.00 – 10.30: Χαιρετισμοί.
• 10.30 – 11.30: Μια ιστορία ενέργειας ή πως να γίνουμε πλούσιοι βρωμίζοντας το σπίτι μας. Εισηγητής: Ιωάννης Φίλης, καθηγητής, τ. πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης.
• 11.30 – 12.30: Καταστροφή χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο – Επιπτώσεις. Εισηγητής: Ευάγγελος Γιδαράκος, καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης.
• 12.30 – 13.30: «Βιοποικιλότητα και προστατευόμενες περιοχές » Εισηγητής: Πέτρος Λυμπεράκης, Ερευνητής, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.
• 13.30 – 13.45: Διάλειμμα
• 14.00 – 15.00: Συζήτηση. Συντονιστής: Μιχαήλ Λαμπαθάκης, ΔημοσΙογράφος ΑΠΕ ΜΠΕ
• 18.00-20.00 The current state of the media. Speaker: Wilfried Ruetten, Director of European Journalism Center.

ΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Να σημειωθεί ότι την πρώτη μέρα του Θερινού Σχολείου, δηλαδή αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ. ο επ. καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, ΑΠΘ, Αντώνης Σκαμνάκης, θα κάνει εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία.
Οι εργασίες του Θερινού Σχολείου θα διαρκέσουν έως την 1η Αυγούστου και περιλαμβάνουν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και συζητήσεις σχετικά με τα περιβαλλοντικά θέματα.
Το Θερινό Σχολείο συνδιοργανώνουν το Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, η Περιφέρεια Κρήτης και το ΑΠΕ ΜΠΕ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εργαστήριο Δημοσιογραφίας του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν φοιτητές τμημάτων
Δημοσιογραφίας, ΜΜΕ, Επικοινωνίας, Βιολογίας και Περιβάλλοντος, μεταπτυχιακοί φοιτητές συναφών σπουδών και επαγγελματίες δημοσιογράφοι.
Οι διδάσκοντες είναι μέλη ΔΕΠ τμημάτων ΑΕΙ, επαγγελματίες δημοσιογράφοι καθώς και ειδικοί περιβαλλοντικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χανιώτικα Νέα
Αποτροπιασμός για τη ΔΕΗ - Thu, 24 Jul 2014 13:12:31 +0300
Αποτροπιασμός για τη ΔΕΗ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ 56ΧΡΟΝΗΣ  

Η οργή διαδέχθηκε την απογοήτευση για την οικογένεια της άτυχης 56χρονης Χανιώτισσας μετά τη σημερινή ανακοίνωση της ΔΕΗ. Στην απάντηση της ΔΕΗ ότι η άτυχη γυναίκα ουδέποτε δηλώθηκε στο Μητρώο των Ευάλωτων πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης , η οικογένειά της αντέδρασε έντονα.

 

«Από το 2004 όταν η μητέρα μας είχε ανάγκη μηχανική υποστήριξης κάθε φορά που θα γίνονταν μια διακοπή ρεύματος λόγω εργασιών ή βλάβης η ΔΕΗ έφερνε μια γεννήτρια για να δίνει ρεύμα. Από το 2007 αγοράσαμε και εμείς δική μας γεννήτρια και κάθε φορά που ενημερωνόμασταν για διακοπή τη βάζαμε σε λειτουργία», ανέφεραν στα «Χ.Ν.» τα παιδιά της Ανδρέας και Γιώργος Ποποδάκης.
Η διακοπή του ρεύματος στο σπίτι της 56χρονη στης Νέα Χώρα έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης από εργολαβικό συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ. «Θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί μας, να ενημερώσουν τη γειτονιά ότι κόβουν το ρεύμα ώστε να τρέξουμε και βάλουμε σε λειτουργία τη γεννήτρια. Δεν άκουσαν το συναγερμό που κτυπάει από το μηχάνημα της κάθε φορά που κόβετε το ρεύμα;», ανέφεραν τα παιδιά της.
Σημειώνεται ότι η γυναίκα που φρόντιζε τη 56χρονη είχε απουσιάσει για εξωτερικές εργασίες για μια ώρα το μεσημέρι της Τετάρτης όταν και έγινε η διακοπή του ρεύματος. Όταν επέστρεψε το μηχάνημα είχε σταματήσει τη λειτουργία του και η γυναίκα ήταν νεκρή.
Το απόγευμα της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί η νεκροψία-νεκροτομή, ενώ η κηδεία θα γίνει την Παρασκευή. Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στα «Χ.Ν.» τον αποτροπιασμό τους για την αναλγησία των αρμοδίων.
(Στις φωτό το κρεβάτι όπου παρέμενε κατάκοιτη η Ευτυχία Ποποδάκη και ο τελευταίος λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος).

Ο ΔΕΔΔΗΕ

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή του και ο ΔΕΔΔΗΕ «εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για το θάνατο καταναλωτή στα Χανιά και διευκρινίζει ότι κατά την υλοποίηση της αποκοπής του ρεύματος, οι Υπηρεσίες του δεν γνώριζαν, αλλά ούτε είχαν ενημερωθεί με οποιοδήποτε τρόπο, για την ύπαρξη ατόμου που χρήζει μηχανικής υποστήριξης ή ανήκει σε ευπαθή ομάδα».

Xανιώτικα Νέα
Επάγγελμα φαροφύλακας - Thu, 24 Jul 2014 12:53:30 +0300
Επάγγελμα φαροφύλακας
Ο μοναδικός από το 2006 στη Δυτική Κρήτη
«Υπήρξαν φορές που υπηρετώντας στο Καστελόριζο ή στο Πρασονήσι νότια της Ρόδου που δεν λειτούργησε ένα βράδυ ο φάρος εξαιτίας βλάβης. Τότε οι ψαράδες μου έλεγαν ότι "μας αφήσατε μόνους μας στο πέλαγος". Αυτό είναι ο φάρος! Ενας σύντροφος της νύχτας για κάθε ναυτιλλόμενο». Είναι τα λόγια του Σπύρου Καποκάκη, του φαροφύλακα των Χανίων που από το 1997 βρίσκεται στην υπηρεσία φάρων και από το 2006 στα Χανιά. Και πλέον λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας είναι όχι σε ένα ή δύο φάρους αλλά καλύπτει όλο το φαρικό δίκτυο της Δυτικής Κρήτης.
Από το Δρέπανο στον Αποκόρωνα, τον ενετικό φάρο Χανίων, τους φάρους στη Νέα Χώρα, τους δύο φάρους στο Κολυμπάρι, τους δύο στο λιμάνι Κισάμου, τους φάρους στον Πλάτανο Κισάμου, στην Παλιόχωρα, στη Σούγια και στη Χ. Σφακίων αλλά και οι φάροι του Ρεθύμνου και ενός μεγάλου τμήματος του Ηρακλείου είναι στην ευθύνη του κ. Καποκάκη.
Για κάθε ζημιά, κάθε βλάβη, την οποιαδήποτε συντήρηση θα πρέπει να είναι εκεί ώστε ο φάρος να ανάψει άμεσα, το φως του να συντροφέψει τους ναυτικούς και τους ψαράδες.

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΕΣ;»
«Τι ακούω όταν λέω ότι είμαι φαροφύλακας; Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πλέον αυτό το επάγγελμα», εξηγεί καθώς τον συναντάμε έξω από τον ενετικό φάρο των Χανίων. Μπορεί σήμερα να είναι ελάχιστοι οι φαροφύλακες που μένουν για μήνες στο φάρο αποκλεισμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο αφού η τεχνολογία έχει λύσει πολλά από τα προβλήματα του επαγγέλματος, ωστόσο οι πολυήμερες παραμονές σε φάρους όταν υπάρχει κακοκαιρία, οι δυσκολίες στην επιδιόρθωση των βλαβών, οι μεγάλες αποστάσεις με βάρκες ή καΐκια, παραμένουν στην ημερήσια διάταξη.
«Το επάγγελμα έχει ιδιαιτερότητες. Εχει τη μοναξιά του, την ησυχία του... που πολλές φορές είναι καλή. Γενικά μου ταιριάζει ως επάγγελμα. Φυσικά δεν το έχω μετανιώσει που το ακολούθησα. Δεν μπορώ να πω ότι στερήθηκα πολλά. Κάποια γενέθλια της μικρής μου τα πρώτα χρόνια, κάποιες κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά αυτά είναι φυσιολογικά πράγματα» τονίζει.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ
Πρώτη μετάθεση για τον κ. Καποκάκη στο Καστελόριζο όπου παρέμεινε για 3 χρόνια. Μετά άλλα τρία στο Πρασονήσι στη νότια Ρόδο. «Θα μου μείνει αξέχαστη η διαδρομή προς τον φάρο του Καστελόριζου. Τα 300 μέτρα του ανηφορικού μονοπατιού, τα 3-4 μίλια της απόστασης από το Καστελόριζο μέχρι το φάρο. Με την παραμικρή θαλασσοταραχή μπορούσες να αποκλειστείς 3-4 ημέρες. Προσωπικά μου είχε τύχει να μείνω πάρα πολύ εκεί. Τι κάνεις τότε; Συντροφιά στο φάρο. Η καθημερινότητα είναι να σηκωθείς από το πρωί, να κάνεις υποστολή της σημαίας, να καθαρίσεις τον φάρο, να ελέγξεις τα μηχανήματα και τον μηχανισμό του, να κάνεις συντήρηση. Να περάσει κανά αλιευτικό να ανταλλάξατε δύο-τρεις κουβέντες στο VHF...» θυμάται ο φαροφύλακας. Οπως επίσης δεν ξεχνάει και μια κακοκαιρία στον Αιγαίο όταν μαζί με ένα συνάδελφό του πήγαν να επιδιορθώσουν μια ζημιά σε ένα φάρο στη Νότια Χίο. «Μια απόσταση μίας ώρας με το καΐκι, την κάναμε σε 4-5 ώρες. Κτυπηθήκαμε άγρια από τον καιρό αλλά... αυτά είναι μέσα στο επάγγελμα» λέει σήμερα γελώντας.

Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ
Ο συνομιλητής μας έζησε την αλλαγή στη τεχνολογία των φάρων. Από τους παλιούς μηχανισμούς του αερίου ασετυλίνης, στη σημερινή μορφή τα ηλιακά φανάρια και τα συστήματα LED. «Οσο και να προχωρήσει η τεχνολογία, πάντα θα απαιτείται η ανθρώπινη παρουσία. Η συντήρηση είναι το Α και το Ω. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σήμερα έχουμε ναυτιλιακές οδηγίες, χάρτες, βιβλία, GPS... Τι γίνεται όμως με ένα black out σε ένα σκάφος; Αν κρατήσει μερικές ώρες, δίπλα σε μια στεριά, εκεί φαίνεται πόσο σημαντικός είναι ο φάρος που φαίνεται από μίλια μακριά. Η τεχνολογία είναι καλή αλλά ο άνθρωπος δεν αντικαθίσταται με τίποτα» τονίζει ο κ. Καποκάκης.

ΣΤΟΝ ΦΑΡΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Συχνές οι παρεμβάσεις του φαροφύλακα στους φάρους των Χανίων για ζημιές, βλάβες αλλά και... δολιοφθορές.
Όπως οι πυροβολισμοί σε βάρος του φάρου πριν από δύο χρόνια. «Τότε πρέπει να είχαν πυροβολήσει τον φάρο από δύο διαφορετικά σημεία. Στον κλωβό του φάρου. Αποκαταστήσαμε γρήγορα τη ζημιά. Κατά καιρούς παλιότερα γίνονταν βαψίματα και γκράφιτι αλλά μετά την τοποθέτησης μιας μεταλλικής πόρτας, σταμάτησαν.
Οι φάροι είναι μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά για τη χώρα μας. Και είναι και μια ηθική ικανοποίηση και για μας ότι συμβάλλουμε στη διατήρηση αυτών των πολιτιστικών μνημείων» καταλήγει ο φαροφύλακας.

Xανιώτικα Νέα
Διευκρινίσεις από το Διαχειριστή Δικτύου για τη διακοπή ρεύματος στο σπίτι τετραπληγικής γυναίκας - Thu, 24 Jul 2014 12:06:11 +0300
Διευκρινίσεις από το Διαχειριστή Δικτύου για τη διακοπή ρεύματος στο σπίτι τετραπληγικής γυναίκας
Στα Χανιά


Διευκρινίσεις για τη διακοπή ρεύματος στο σπίτι τετραπληγικής γυναίκας στα Χανιά, η οποία πέθανε χθες, δίνει κι ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, μετά τη ΔΕΗ.

 

Ο ΔΕΔΔΗΕ εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για τον θάνατο καταναλωτή στα Χανιά και διευκρινίζει ότι «κατά την υλοποίηση της αποκοπής του ρεύματος, οι υπηρεσίες του δεν γνώριζαν, αλλά ούτε είχαν ενημερωθεί με οποιονδήποτε τρόπο, για την ύπαρξη ατόμου που χρήζει μηχανικής υποστήριξης ή ανήκει σε ευπαθή ομάδα».

Νωρίτερα σήμερα, ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ουδέποτε δηλώθηκε στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών η καταναλώτρια στα Χανιά που βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη, είχε εκδώσει και η ΔΕΗ.
Συνελήφθη 37χρονος για άσκοπους πυροβολισμούς - Thu, 24 Jul 2014 11:17:43 +0300
Συνελήφθη 37χρονος για άσκοπους πυροβολισμούς
Στα Χανιά

Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στα Χανιά, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Χανίων και της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Χανίων, 37χρονος ημεδαπός για άσκοπους πυροβολισμούς και παραβάσεις του Νόμου περί όπλων.

Ειδικότερα, χθες (23.07.2014) το βράδυ, ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, ότι άγνωστο άτομο, πυροβολεί ασκόπως, σε κεντρικό σημείο της πόλης των Χανίων.

Άμεσα, κινητοποιήθηκαν αστυνομικοί των ανωτέρω Υπηρεσιών και συνέλαβαν τον 37χρονο, ενώ κατά την έρευνα που ακολούθησε, βρέθηκε και κατασχέθηκε το εν λόγω πιστόλι και 16 φυσίγγια διαμετρήματος 9mm.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.
Πηγές της ΔΕΗ για το θάνατο τετραπληγικής απόψε στα Χανιά - Wed, 23 Jul 2014 22:55:00 +0300
Πηγές της ΔΕΗ για το θάνατο τετραπληγικής απόψε στα Χανιά
Ήταν πρακτικά αδύνατο για τη ΔΕΗ να γνωρίζει την κατάσταση της υγείας 56χρονης τετραπληγικής γυναίκας η οποία πέθανε σήμερα στα Χανιά μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του σπιτιού της.

Αυτό ανέφεραν απόψε πηγές της επιχείρησης, διευκρινίζοντας ότι δεν είχε δηλωθεί στη ΔΕΗ ότι η θανούσα χρειαζόταν μηχανική υποστήριξη όλο το 24ωρο (οι περιπτώσεις αυτές ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών στις οποίες δεν γίνεται διακοπή της ηλεκτροδότησης ανεξαρτήτως οφειλών).

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο μετρητής κατανάλωσης («ρολόι») ήταν δηλωμένος σε διαφορετικό όνομα καθώς και ότι δεν είχε γίνει αίτηση για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο στο οποίο επίσης εντάσσονται, με οικονομικά κριτήρια, άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, οι συγγενείς της 56χρονης κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ενώ τα αίτια του θανάτου θα προσδιοριστούν μετά από νεκροψία.Τετραπληγική Χανιώτισσα πέθανε μετά από τη διακοπή του ρεύματος - Wed, 23 Jul 2014 20:08:13 +0300
Τετραπληγική Χανιώτισσα πέθανε μετά από τη διακοπή του ρεύματος
Σταμάτησε η μηχανική υποστήριξη


Έφυγε από τη ζωή η Χανιώτισσα Ευτυχία Ποποδάκη τετραπληγική εδώ και μια 15ετία!
Η γυναίκα έχασε τη ζωή της σήμερα το μεσημέρι μετά την διακοπή της μηχανικής της υποστήριξης καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ «έκοψε» το ρεύμα στην κατοικία της στη Νέα Χώρα Χανίων!
Οι συγγενείς της γυναίκας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων και υποβάλλουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το θάνατο της μητέρας τους.
Πηγή: haniotika-nea.gr

 
Απόπλους διαμαρτυρίας προς το πλοίο της υδρόλυσης των χημικών - Wed, 23 Jul 2014 16:44:29 +0300
Απόπλους διαμαρτυρίας προς το πλοίο της υδρόλυσης των χημικών
ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Προσέγγιση του πλοίου Cape Ray στο οποίο γίνεται η υδρόλυση των χημικών της Συρίας θα επιχειρηθεί στο πλαίσιο της εν πλω διαμαρτυρίας που θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 10 το πρωί από το παλιό λιμάνι των Χανιων.
Η απόφαση ελήφθη το βράδυ της Τρίτης 22 Ιουλίου όπου συναντήθηκαν στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων το Ανοιχτό Συντονιστικό Χανίων, το Ένα Καράβι για τη Γάζα, δημοσιογράφοι, θεσμικοί και ακτιβιστές που θα επιβιβαστούν στην εν πλω διαμαρτυρία, καθώς και άλλοι πολίτες και κάτοικοι των Χανίων.
Οπως ανακοινώθηκε από το Ανοιχτό Συντονιστικό Χανίων, «σε αυτή τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε και συντονίστηκε η επόμενη, παγκρήτια και πανελλαδική πλέον, δράση της εν πλω διαμαρτυρίας, που έχει ήδη ανακοινωθεί εδώ και καιρό.
Συγκεκριμένα:
•Η εν πλω διαμαρτυρία θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 10 π.μ από το παλιό λιμάνι των Χανίων. Εκεί θα επιβιβαστουν όσοι ταξιδέψουν στα σκάφη με σκοπό να πλησιάσουν το Cape Ray για να διαμαρτυρηθούν έμπρακτα ενάντια στο πείραμα της υδρόλυσης.
•Καλούμε όλους τους κατοίκους των Χανίων να παραβρεθούν στο σημείο για να δηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους.
•Καλούμε τα σκάφη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου, του Ομίλου Φουσκωτών καθώς και του Ναυτικού Ομίλου Χανίων να συνοδεύσουν τα ιστιοπλοϊκά κατά την έξοδό τους από το λιμάνι μέχρι τα Θοδωρού.
•Καλούμε σε συνεχείς πανελλαδικές δράσεις ενημέρωσης για όσο καιρό θα βρίσκεται σε εξέλιξη το εγχείρημα. Η ασπίδα προστασίας μας είστε όλοι εσείς», καταλήγει η ανακοίνωση του Συντονιστικού.

Xανιώτικα Νέα
Κύκλωμα εξαπατούσε παίκτες στοιχήματος - Wed, 23 Jul 2014 14:01:05 +0300
Κύκλωμα εξαπατούσε παίκτες στοιχήματος
ΜΕ ΑΚΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Δικογραφία σε βάρος πέντε ατόμων, ένα εκ των οποίων διέμενε στα Χανιά, σχηματίστηκε με αφορμή την εξάρθρωση κυκλώματος που εξαπατούσε χρήστες της ιστοσελίδας "Facebook" και υποσχόταν «σίγουρα κέρδη» για στοιχηματισμό σε ποδοσφαιρικά παιχνίδια.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, από την Ειδική Ομάδα Αντιμετώπισης & Καταπολέμησης της διενέργειας τυχερών παιγνίων και παράνομου στοιχηματισμού που διεξάγεται μέσω του διαδικτύου, της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης "Facebook", όπου εντοπίστηκαν χρήστες να προβαίνουν σε παραβάσεις του νόμου περί παιγνίων και παράνομου στοιχηματισμού στο διαδίκτυο.

ΠΩΣ ΔΡΟΥΣΑΝ
Αναλυτικότερα, ως προς την μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi) τα συγκεκριμένα άτομα έχοντας δημιουργήσει πέντε διαφορετικά προφίλ στο Facebook, με ονόματα – τίτλους που παρέπεμπαν σε στοιχηματικές ιστοσελίδες, διαφήμιζαν ή προσέγγιζαν – προσέλκυαν άλλους χρήστες, υποσχόμενοι ότι διαθέτουν και προσφέρουν έναντι χρηματικής αμοιβής, προγνωστικά για αγώνες ποδοσφαίρου, οι οποίοι είτε συμπεριλαμβάνονταν στο Δελτίο Στοιχημάτων του ΟΠΑΠ είτε ήταν εκτός κουπονιού ΟΠΑΠ.
Μάλιστα για να γίνονται πιο πειστικοί ισχυρίζονταν ότι, για τους αγώνες που έδιναν τα προγνωστικά, διέθεταν έγκυρες πληροφορίες από μάνατζερ και λοιπά γραφεία στοιχηματισμού ανά την υφήλιο. Σημειώνεται ότι η παράνομη προγνωστική στοιχηματική δραστηριότητα αφορούσε και αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, που διεξήχθη στη Βραζιλία.
Στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, ύστερα από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η εξειδικευμένη ομάδα των στελεχών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγαγε ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική διαδικτυακή έρευνα, με αποτέλεσμα να ταυτοποιήσει ψηφιακά τα συγκεκριμένα προφίλ στο διαδίκτυο.
Όπως προέκυψε η διαχείριση των προφίλ γινόταν τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα όπως διαπιστώθηκε, τέσσερις από τους διαχειριστές είχαν ως κατοικία τα Σκόπια και την Κύπρο, ενώ ο πέμπτος, ένας 27χρονος υπήκοος Αλβανίας διέμενε στα Χανιά.
Κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έφτασε στην πόλη μας και πραγματοποίησε αιφνιδιαστική έρευνα στην οικία του, παρουσία δικαστικού λειτουργού. Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ από την επιτόπια αυτοψία ταυτοποιήθηκε η παράνομη δράση του.
Για την ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπόθεσης σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος των πέντε χρηστών, η οποία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Παράλληλα θα υποβληθούν άμεσα σχετικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής, για τους λοιπούς τέσσερις δράστες που βρίσκονται την αλλοδαπή.
Τα ψηφιακά μέσα και πειστήρια που κατασχέθηκαν θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.
Xανιώτικα Νέα
4ο Θερινό Σχολείο στην Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία - Wed, 23 Jul 2014 12:39:33 +0300
25 Ιουλίου – 1 Αυγούστου 2014 στα Χανιά

 

 Το Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, η Περιφέρεια Κρήτης και το ΑΠΕ ΜΠΕ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εργαστήριο Δημοσιογραφίας του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων συνδιοργανώνουν το 4ο Θερινό Σχολείο στην Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία.

Το Θερινό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ίδρυμα Αγ. Σοφία) στα Χανιά της Κρήτης, από 25 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου 2014.

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν φοιτητές τμημάτων Δημοσιογραφίας, ΜΜΕ, Επικοινωνίας, Βιολογίας και Περιβάλλοντος, μεταπτυχιακοί φοιτητές συναφών σπουδών και επαγγελματίες δημοσιογράφοι.

Οι διδάσκοντες είναι μέλη ΔΕΠ τμημάτων ΑΕΙ, επαγγελματίες δημοσιογράφοι καθώς και ειδικοί περιβαλλοντικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

 

Το Σάββατο 26 Ιουλίου και ώρα 10.00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή ημερίδα με θέμα “Περιβάλλον και ΜΜΕ”.

 Χαιρετισμοί

10.00 – 10.30

10.30-11.30: Μια ιστορία ενέργειας ή πως να γίνουμε πλούσιοι βρωμίζοντας το σπίτι μας

Εισηγητής: Ιωάννης Φίλης, Καθηγητής, τ. Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης

 11.30-12.30:Καταστροφή χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο - Επιπτώσεις
Εισηγητής: Ευάγγελος Γιδαράκος, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης

 12.30-13.30: "Βιοποικιλότητα και προστατευόμενες περιοχές "

Εισηγητής: Πέτρος Λυμπεράκης, Ερευνητής, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς

 13.30-13.45. Διάλειμμα

 14.00 15.00: Συζήτηση

Συντονιστής: Μιχαήλ Λαμπαθάκης, Δημοσογράφος ΑΠΕ ΜΠΕ

 18.00-20.00 The current state of the media

Speaker : Wilfried Ruetten, Director of European Journalism Center

 

 

Ακολουθεί το πρόγραμμα του 4ου θερινού σχολείου στην περιβαλλοντική δημοσιογραφία

 

Παρασκευή 25/7/2014

 Άφιξη

 19.00-20.00. Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία

Εισηγητής: Αντώνης Σκαμνάκης, Επ. Καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, ΑΠΘ

 

Σάββατο 26/7/2014

Ανοιχτή ημερίδα με θέμα “Περιβάλλον και ΜΜΕ”

 

Κυριακή 27/7/2014

 

09.00-09.45: Περιβάλλον και Οικονομική Ανάπτυξη Ι

Εισηγητής: Νίκος Λέανδρος, Καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο

 

10.00-10.45: Περιβάλλον και Οικονομική Ανάπτυξη ΙΙ

Εισηγητής: Νίκος Λέανδρος, Καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο

 

11.00-11. 45: Περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ορυκτών καυσίμων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εισηγητής: Ιωάννης Βουρδουμπάς, Λέκτορας, ΑΤΕΙ Κρήτης

 

12.00-12.45: Οι εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα κτίρια της Ελλάδας.

Εισηγητής: Ιωάννης Βουρδουμπάς, Λέκτορας, ΑΤΕΙ Κρήτης

 

13.00 – 13.45 : Η Περιβαλλοντική Αγωγή και Εκπαίδευση ως κριτική παρέμβαση κοινωνικής αγωγής Ι

Εισηγητής : Δρ Αρτέμης Αθανασάκης, Διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

14.00 – 14.45: Η Περιβαλλοντική Αγωγή και Εκπαίδευση ως κριτική παρέμβαση κοινωνικής αγωγής ΙΙ

Εισηγητής : Δρ Αρτέμης Αθανασάκης, Διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

 

 
 
 
 
Δευτέρα 28/7/2014

 

9.00-9.45: Περιβάλλον και MME

Εισηγητής: Νίκος Λέανδρος, Καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο

 

10.00- 10.45 Οικολογία και Mάρκετινγκ, I(Sustainability - Ecology)

Εισηγητής: Γεώργιος Πανηγυράκης, Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

11.00-11.45 Οικολογία και Mάρκετινγκ, II (Sustainability - Ecology)

Εισηγητής: Γεώργιος Πανηγυράκης, Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

12.00-12.45. Προσπάθειες διατήρησης της χελώνας Caretta-Caretta.

Εισηγητής: Ρεγγίνα Στεφανάτου, επικεφαλής Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Αρχέλων

 

13.00-13.45 Επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων Ι

Εισηγήτρια :Βάλλια Καϊμάκη, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου European Jourrnalism CenterMaastricht

 

14.00-14.45 Επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων ΙΙ

Εισηγήτρια : Βάλλια Καϊμάκη, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου European Jourrnalism CenterMaastricht

 

 

Τρίτη 29/7/2014

 

 

9.00-9.45: Ευρωπαϊκή Πολιτική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το Περιβάλλον Ι

Εισηγήτρια: Καλλία Αγγελική, Νομικός-Ειδική Εμπειρογνώμων στην ΕΕ

 

10.00-10.45. Ευρωπαϊκή Πολιτική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το Περιβάλλον ΙΙ

Εισηγήτρια: Καλλία Αγγελική, Νομικός-Ειδική Εμπειρογνώμων στην ΕΕ

 

11.00-11.45. Περιβάλλον, Τουρισμός και Δημοσιογραφία Ι

Εισηγήτρια: Φανή Γαλατσοπούλου, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

12.00-12.45. Περιβάλλον, Τουρισμός και Επικοινωνία ΙΙ

Εισηγήτρια: Κλειώ Κεντερελίδου, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

13.00-13.45. Trends in Travel Media and Integration with Environment

Εισηγητής:Deliso Chris, Δημοσιογράφος, ειδικός σε ταξιδιωτικά θέματα

 

14.00-14.45: Trends in Travel Media and Integration with Environment: Βιωματικό Εργαστήριο

Εισηγητής:Deliso Chris, Δημοσιογράφος, ειδικός σε ταξιδιωτικά θέματα

 

 

16.00-24.00. Εκπαιδευτική Εκδρομή στη Μηλιά

Τετάρτη 30/7/2014

 

09.00-09.45.Transforming Field Research into Travel Journalism Products:

Εργαστήριο Συγγραφής Ι

Εισηγητής:Deliso Chris Δημοσιογράφος, ειδικός σε ταξιδιωτικά θέματα

 

10.00-10.45. Transforming Field Research into Travel Journalism Products: Εργαστήριο Συγγραφής ΙΙ

Εισηγητής:Deliso Chris Δημοσιογράφος, ειδικός σε ταξιδιωτικά θέματα

 

11.00-11.45: Περιβάλλον, Τουρισμός και Μ.Μ.Ε.: Βιωματικό Εργαστήριο Ι

Εισηγήτρια: Φανή Γαλατσοπούλου, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

12.00-12.45. Περιβάλλον, Τουρισμός και Μ.Μ.Ε.: Βιωματικό Εργαστήριο ΙΙ

Εισηγήτρια: Κλειώ Κεντερελίδου, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

13.00-13.45 Αναζήτηση στοιχείων στο διαδίκτυο Ι

Βάλλια Καϊμάκη, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου European Jourrnalism CenterMaastricht

 

14.00-14.45 Αναζήτηση στοιχείων στο διαδίκτυο ΙΙ

Βάλλια Καϊμάκη, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου European Jourrnalism CenterMaastricht

17.00-19.00. Προβολή και συζήτηση σχετικά με το ντοκιμαντέρ με τίτλο “Σταγόνες” της Νέλλης Ψαρρού

Εισηγήτρια : Νέλλη Ψαρρού, Διδάκτωρ, London School of Economics

 

 

19.30 – 21.00 Επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας

 

 

 
 
 
 
 
Πέμπτη 31/7/2014

 

09.00-09.45.  Προβολή περιβαλλοντικών θεμάτων στα Έντυπα Μέσα I

Εισηγητής: Ανδρέας Βέγλης, Καθηγητής Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ

 

10.00-10.45. Προβολή περιβαλλοντικών θεμάτων στα Έντυπα Μέσα ΙΙ

Εισηγητής: Ανδρέας Βέγλης, Καθηγητής Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ

 

11.00-11.45. Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα Ι

Εισηγήτρια : Μαρίνα Ρήγου, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο

 

12.00-12.45. Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα ΙΙ

Εισηγήτρια : Μαρίνα Ρήγου, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο

 

13.00-13.45 Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία και Web TV I

Εισηγητής: Μιχάλης Ψύλλος, Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

 

14.00-14.45. Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία και Web TV II

       Εισηγητής: Μιχάλης Ψύλλος, Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

       18.00-20.00. Εκπαιδευτική εκδρομή στη Λίμνη Κουρνά και ανάλυση των δεδομένων της ιχθυοπανίδας και του παράκτιου περιβάλλοντος.

       Εισηγητής: Γεώργιος Τίγκιλης, Βιολόγος-Ιχθυολόγος, Διδάκτωρ, Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

    

Παρασκευή 1/8/2014

 

09.00-09.45.  Προβολή περιβαλλοντικών θεμάτων στα Νέα Μέσα I

Εισηγητής: Ανδρέας Βέγλης, Καθηγητής Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ

 

10.00-10.45. Προβολή περιβαλλοντικών θεμάτων στα Νέα Μέσα ΙΙ

Εισηγητής: Ανδρέας Βέγλης, Καθηγητής Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ

 

11.00-11.45. Πολυμεσική Δημοσιογραφία Ι

Εισηγήτρια : Μαρίνα Ρήγου, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο

 

12.00-12.45. Πολυμεσική Δημοσιογραφία ΙΙ

Εισηγήτρια : Μαρίνα Ρήγου, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο

 

 

 

 

 

 

13.00-13.45 Θεραπευτικά βότανα στην πορεία των αιώνων

Εισηγητής: Σάκης Κουβάτσος, Ειδικός αρθρογράφος

 

14.00-14.45 Αγροτουρισμός και Περιβάλλον

Εισηγητής: Νίκος Φραντζεσκάκης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας

      

      
Υπογραφή σύμβασης για την τοποθέτηση και λειτουργία πυροσβεστικών κρουνών - Tue, 22 Jul 2014 14:25:20 +0300
Υπογραφή σύμβασης για την τοποθέτηση και λειτουργία πυροσβεστικών κρουνών
Σε δημοτικές ενότητες του δήμου Χανίων

Υπεγράφη σήμερα, Τρίτη 22/7/2014, το πρωί από τον Δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, η σύμβαση για την τοποθέτηση και πλήρη λειτουργία δικτύου δεκατεσσάρων (14) πυροσβεστικών κρουνών σε Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Χανίων.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 15.000 € (με Φ.Π.Α.), ενώ αυτό χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών για την πολιτική προστασία των Δήμων.
"Έπειτα από σχετικά αιτήματα, που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων, τις Δημοτικές Ενότητες και τις Τοπικές Κοινότητες, σύμφωνα με τις δυνατότητες των υποδομών και των δικτύων της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. θα τοποθετηθούν στο ήδη υφιστάμενο δίκτυο δεκατέσσερις (14) νέοι πυροσβεστικοί κρουνοί", τόνισε ο κ. Σκουλάκης, παρουσιάζοντας τις ακριβείς τοποθεσίες εγκατάστασης των κρουνών.
Ακολούθως, πυροσβεστικοί κρουνοί θα τοποθετηθούν:
1) Ένας (1) στην πλατεία Σταυρού Ακρωτηρίου.
2) Ένας (1) στην Μαλάξα, στη διασταύρωση προς Λούλο – Κοντόπουλα.
3) Ένας (1) στον οδικό άξονα Βαμβακόπουλου – Αγυιάς, στο ύψος του κτιρίου του Ο.Α.ΔΥ.Κ.
4) Ένας (1) στον οικισμό Βαμβακοπούλου, σε σημείο σύμφωνα με υφιστάμενες δυνατότητες του τοπικού δικτύου.
5) Ένας (1) στην πλατεία του Θερίσου.
6) Ένας (1) κοντά στις δεξαμενές καυσίμων του Αγίου Ονουφρίου.
7) Ένας (1) στην είσοδο της Λεκάνης του Βόθωνα.
8) Ένας (1) στην πλατεία των Καθιανών Ακρωτηρίου.
9) 'Ένας (1) κοντά στην δεξαμενή Μουζουρά, σε σημείο δικτύου ύδρευσης με επαρκή πίεση.
10) Ένας (1) στην θέση Σωματάς (περιοχή Δρακώνα), ώστε μαζί με το υδροστόμιο του Θερίσου να καλύπτουν την περιοχή Θερίσου – Δρακώνας.
11) Ένας (1) στον οικισμό Δρακώνα, σε σημείο σύμφωνα με υφιστάμενες δυνατότητες του τοπικού δικτύου.
12) Δύο (2) σε δύο θέσεις της τοπικής κοινότητας Πλατυβόλας, που θα υποδειχθούν από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία.
13) Ένας (1) στην περιοχή των Απτέρων (κοντά στον αρχαιολογικό χώρο).

"Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ έως τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της τοποθέτησης των πυροσβεστικών κρουνών", επεσήμανε από την πλευρά του ο ανάδοχος του έργου, Νίκος Σπυριδάκης.
Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. θα έχει την ευθύνη της καλής λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου των πυροσβεστικών κρουνών.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύγκρουση μοτοσικλέτας με ποδήλατο στη λεωφόρο Σούδας - Tue, 22 Jul 2014 14:05:00 +0300
Σύγκρουση μοτοσικλέτας με ποδήλατο στη λεωφόρο Σούδας
ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΕΛΑΦΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα στη λεωφόρο Σούδας όταν, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, συγκρούστηκαν μοτοσικλέτα με ποδήλατο!

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο, ο οδηγός και ο συνεπιβάτης της μοτοσικλέτας όπως και ο ποδηλάτης.

Xανιώτικα Νέα
Μέτρα κατά της λειψυδρίας - Tue, 22 Jul 2014 13:30:37 +0300
Μέτρα κατά της λειψυδρίας
ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Με το δελτίο ξεκίνησε να γίνεται η άρδευση του συνόλου σχεδόν του κάμπου των Χανίων από την Αγιά μέχρι και το Κολυμπάρι. Οι Τ.Ο.Ε.Β., που έχουν και την ευθύνη της άρδευσης σε αυτήν την έκταση των 45.000 περίπου στρεμμάτων, δηλώνουν στα "Χ.Ν." την ανησυχία τους για το πώς θα πορευτούν τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου και τον Αύγουστο.
Ηδη τόσο ο Τ.Ο.Ε.Β. Αγιάς – Κολυμπαρίου όσο και ο Τ.Ο.Ε.Β. Αγίας Μαρίνας - Πλατανιά έχουν προχωρήσει σε περικοπές της άρδευσης προκειμένου να καταφέρουν να ποτίσουν όλοι οι παραγωγοί, αλλά και να καλυφθούν και οι ξενοδοχειακές μονάδες που χρησιμοποιούν το νερό για τους κήπους τους.
Σύμφωνα με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί:
• Το νερό στις επιφανειακές πηγές είναι ελάχιστο, ωστόσο, υπάρχει διαθεσιμότητα από τις υπόγειες πηγές, όμως διαπιστώνεται κακή διαχείριση σε ό,τι αφορά την κατανομή του.
• Το αρδευτικό δίκτυο, ειδικά στην περιοχή της Αγ. Μαρίνας – Πλατανιά, είναι σε πολύ κακή κατάσταση, υπάρχουν μεγάλες απώλειες και απαιτείται η αντικατάστασή του.
• Το φράγμα Βαλσαμιώτη μπορεί να εγκαινιάσθηκε ωστόσο... ακόμα δεν έχει συνδεθεί με τους αγωγούς άρδευσης (αντλιοστάσιο Πατελαρίου).
ΑΓΙΑ – ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ

papadakhs «Εμείς αρδεύουμε περίπου 22.000 στρέμματα. Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά ελπίζουμε», αναφέρει ο κ. Λευτέρης Παπαδάκης, πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β. Αγιάς – Κολυμπαρίου.
Οπως επισημαίνει ο κ. Παπαδάκης «από τον περασμένο Οκτώβριο είχαμε ενημερωθεί ότι θα υπάρχει πρόβλημα και από τον χειμώνα κιόλας φάνηκε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση. Εμείς ως Τ.Ο.Ε.Β. εδώ και 15 ημέρες, από την Πέμπτη το απόγευμα μέχρι Σάββατο το πρωί, έχουμε κλείσει το νερό προς όλες τις χαμηλές περιοχές από το Πατελάρι μέχρι και το Μάλεμε. Ετσι κάπως ανακουφίζεται η κατάσταση σε περιοχές όπως το Κολυμπάρι, τα Καμισιανά, ο Ταυρωνίτης».
Ο κ. Παπαδάκης πάντως αφήνει ξεκάθαρες αιχμές -για άλλη μια φορά- σε βάρος του Τ.Ο.Ε.Β. Βαρυπέτρου και στον τρόπο που λειτουργεί. «Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και 20 χρόνια και κανείς δεν μπορεί να το λύσει. Ούτε οι παλιοί νομάρχες, ούτε ο Ο.Α.ΔΥ.Κ., ούτε η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Ο Τ.Ο.Ε.Β. Βαρυπέτρου αντλεί μέχρι και το Σάββατο το μεσημέρι και σταματά την άντληση μέχρι τη Δευτέρα. Ομως το διάστημα αυτό δεν αρκεί για να δημιουργεί απόθεμα νερού και να πάει στη συνέχεια και σε εμάς», τονίζει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β. Σταλού, Αγ. Μαρίνας, Πλατανιά κ. Γιάννης Φιωτάκης. «Είχε γίνει μια συμφωνία να έχει δικούς του αγωγούς άντλησης ο Τ.Ο.Ε.Β. Βαρυπέτρου και να σταματά την άντληση τα Σαββατοκύριακα, ώστε να δημιουργείται απόθεμα ικανό ώστε να ποτίζουμε και εμείς. Ομως αυτό δεν τηρείται από μεριάς του Τ.Ο.Ε.Β. Βαρυπέτρου», λέει.
ΣΤΑΛΟΣ, ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ, ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ

fiwtakhs Αναφορικά με την κατάσταση στο τμήμα αυτό του κάμπου των Χανίων (Σταλός, Αγ. Μαρίνα και Πλατανιάς) ο κ. Φιωτάκης υπογραμμίζει πως «από το πρωί μέχρι τις 11 δίνουμε νερό στη χαμηλή ζώνη. Δεν μπορούμε όμως να δώσουμε άλλο! Ανησυχώ για το τι θα γίνει τον Αύγουστο. Οι δύο Τ.Ο.Ε.Β. του βορείου άξονα παίρνουμε από μια πηγή που έχει παροχή 750 κυβικά ανά ώρα. Το νερό αυτό θα πρέπει να δοθεί για τα 22.000 στρ. του Τ.Ο.Ε.Β. Αγιάς – Κολυμπαρίου, 11.000 στρ. του Τ.Ο.Ε.Β. Αγ. Μαρίνα – Πλατανιά και 10.000 στρ. για την υψηλή ζώνη. Περίπου 43.000 στρέμματα. Αδύνατον να αρδευτεί όλη αυτή η έκταση! Την ίδια στιγμή εμείς είμαστε η καρδιά του τουρισμού και καλύπτουμε και την άρδευση των ξενοδοχείων που χρησιμοποιούν το νερό για τους κήπους τους και τα φυτά τους και μόνο με βάση συμφωνητικό που έχουμε υπογράψει. Μπορούμε να καλύψουμε τόσους πολλούς παρόχους; Πολύ δύσκολο!».
Η συγκεκριμένη περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά το δίκτυο αγωγών που είναι πεπαλαιωμένο και χρήζει άμεσης αντικατάστασης. Η σχετική μελέτη υπάρχει όμως... «έχουν γίνει συσκέψεις επί συσκέψεων. Ολοι στην Περιφέρεια λένε εντάξει, αλλά τελικά μας είπαν πως δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για την αντικατάσταση των αγωγών. Εμείς με δικά μας έξοδα αντικαταστήσαμε 200 μέτρα αγωγού, στον οποίο είχαμε συνεχή σπασίματα, αλλά δεν μπορούμε να καλύψουμε όλο το δίκτυο. Κάνουμε έκκληση για τη χρηματοδότηση της αλλαγής των αγωγών σε ένα μήκος 1.500 μ. Αν γίνει η αντικατάσταση αυτή, οι απώλειες νερού θα μειωθούν και θα εξοικονομηθεί νερό», καταλήγει ο κ. Φιωτάκης.
ΦΡΑΓΜΑ ΒΑΛΣΑΜΙΩΤΗ

Σε ό,τι αφορά το φράγμα Βαλσαμιώτη, που εγκαινιάσθηκε τον περασμένο Μάρτιο, οι εκπρόσωποι των δύο Τ.Ο.Ε.Β. παρατηρούν ότι δεν έχουν δει ακόμα νερό από αυτό καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνδεσή του με το υπάρχον αρδευτικό δίκτυο.
«Εκαναν το φράγμα, καλώς έγινε, αλλά νερό δεν δίνει. Δεν έχει συνδεθεί ακόμα το φράγμα με το αντλιοστάσιο του Πατελαρίου, άρα από εκεί δεν θα έχουμε λύση τουλάχιστον για φέτος», σημειώνει ο κ. Παπαδάκης.
«Το φράγμα δεν έχει δώσει νερό. Αφού δεν έχει γίνει ακόμα η σύνδεση πώς θα δώσει;», είναι το σχόλιο του κ. Φιωτάκη.

«Θα διακοπεί η άρδευση στα ξενοδοχεία»
Κατηγορηματικός ότι θα διακόψει την άρδευση των ξενοδοχείων, αν επιδεινωθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας, εμφανίζεται ο Τ.Ο.Ε.Β. Αγιάς – Κολυμπαρίου. «Αν κάποια στιγμή η κατάσταση φτάσει στα άκρα, κάτι που κανείς δεν εύχεται και δεν έχουμε νερό, έχουμε πάρει απόφαση ως Δ.Σ. του Τ.Ο.Ε.Β. ότι θα κλείσουμε το νερό άρδευσης για τα ξενοδοχεία. Τα λουλούδια τους και οι κήποι τους αντέχουν για 10 ημέρες, ας χρησιμοποιήσουν νερό ύδρευσης. Εχουμε πάρει τα λουκέτα για να κλειδώσουμε τις βάνες των ξενοδοχείων, αν αυτό θα χρειαστεί. Οι κήποι τους μπορεί να αντέξουν, οι καλλιέργειες των αγροτών όμως όχι», δηλώνει ο κ. Παπαδάκης.

Xανιώτικα Νέα


Translate:
Copyright © 2010-2014 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: