1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
X Τηλεόραση:
  1. ΕΡΤ 1
  2. ΕΡΤ 2
  3. ΕΡΤ 3
  4. Βουλή
Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Χανιών   »   Χανιά    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Μάθημα ζωής από Χανιώτη αθλητή με αμαξίδιο στο 2ο Λύκειο

Μάθημα ζωής από Χανιώτη αθλητή με αμαξίδιο στο 2ο Λύκειο
Ένα διαφορετικό μάθημα, ένα μάθημα ζωής, διδάχτηκαν σήμερα οι μαθητές του 2ου Λυκείου Χανίων που συνάντησαν και συνομίλησαν με τον Χανιώτικης καταγωγής, αθλητή της Ελληνικής ομάδας rugby με αμαξίδιο Παναγιώτη…
Ο Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας ο οποίος κατάγεται από τον Σκινέ, μετά από τροχαίο ατύχημα σε ηλικία 21 ετών, όντας φοιτητής του Μαθηματικού Πάτρας, απέκτησε μόνιμη κινητική αναπηρία και από τότε κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, γεγονός το οποίο έμαθε να διαχειρίζεται μερικά χρόνια αργότερα.
Σήμερα, είναι εμψυχωτής ομιλητής, και συντονιστής βιωματικών παρεμβάσεων σε προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης του ΣΚΕΠ – SKEP σε σχολεία. Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει σε επαφή με περισσότερα από 20.000 παιδιά κάνοντας τους πιο οικεία την ζωή ενός ανθρώπου με αναπηρία.
« Εγώ μιλάω για την πραγματικότητα μου, έπειτα από ένα ατύχημα που είχα από αρκετά χρόνια, πέρασα μια φάση που πίστευα ότι η ζωή μου καταστράφηκε και τελείωσε. Όμως κατάλαβα ότι σκεφτόμουν λάθος, ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Μπορείς να συνεχίσεις να ζεις μια διαφορετική ζωή, μια γεμάτη ζωή και ας έχεις αναπηρία. Αρκεί να μην παραιτείσαι ποτέ» ανέφερε στα Χανιώτικα νέα ο Παναγιώτης και πρόσθεσε:

« Δεν λέω ότι είναι μια εύκολη διαδικασία. Χρειάζεται εσύ να προσπαθήσεις πολύ, χρειάζεται οι γύρω σου να σε βοηθήσουν. Όμως όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό που σου έχει συμβεί, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Είναι στο χέρι σου, εάν θές να παραιτηθείς και να χρησιμοποιήσεις αυτό που σου έτυχε σαν δικαιολογία ή εάν θα το χρησιμοποιήσεις ως εργαλείο για να πας μπροστά».

Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 9 October 2015 | 4:37 pm


Ταχυδρόμοι παντός καιρού…

Ταχυδρόμοι παντός καιρού…
ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΑΣ ΒΡΕΞΕΙ - ΧΙΟΝΙΣΕΙ

ταχυδρόμος στις πόλεις και στα χωριά, χειμώνα, καλοκαίρι, με ζέστη και κρύο, καβάλα στο ποδήλατό του, αργότερα πάνω σε μηχανάκι ή ακόμα και με αυτοκίνητο έτρεχε να μοιράσει την αλληλογραφία, να δώσει την επιταγή, να μεταφέρει καλά ή άσχημα νέα.
Aκόμα και σήμερα τον ταχυδρόμο στις γειτονιές και στα χωριά τον θεωρούν δικό τους άνθρωπο, τον φωνάζουν με το μικρό του όνομα, του ανοίγουν την πόρτα τους, αλλά και την καρδιά τους λέγοντάς του τον πόνο τους, τα βάσανά τους, τη χάρα αλλά και τη λύπη τους.
Βέβαια τα τελευταία πέντε χρόνια καθώς οι λογαριασμοί έρχονται ο ένας πίσω από τον άλλο οι άνθρωποι όταν τον βλέπουν, τις περισσότερες φορές παρακαλούν να μην αφήσει στην πόρτα ή στο ταχυδρομικό κουτί κάποιον φάκελο, αφού 9 στις 10 φορές είναι για υποχρεώσεις, κυρίως προς το Δημόσιο. Λογαριασμούς και οφειλές μεταφέρει πλέον ο ταχυδρόμος, αφού με την είσοδο της τεχνολογίας το γράμμα από έναν συγγενή, φίλο ή ακόμα μία ευχετήρια κάρτα τις γιορτές αποτελεί μακρινό παρελθόν...
Για την ιστορία τώρα να αναφέρουμε ότι 187 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας υπέγραψε ψήφισμα "περί συστάσεως τακτικής ταχυδρομικής συγκοινωνίας" ιδρύοντας το "Γενικόν Ταχυδρομείον". Το ημερολόγιο εκείνη την ημέρα έγραφε 24 Σεπτεμβρίου 1828.
Τα "Χ.Ν." με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου, η οποία καθιερώθηκε το 1969 και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Οκτωβρίου, ημερομηνία που ιδρύθηκε το 1874 η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση, συνάντησε τον πρόεδρο των εργαζομένων ΕΛΤΑ Ν. Χανίων Γιώργο Λουγιάκη καθώς και τον προϊστάμενο της μονάδας διανομής των ΕΛΤΑ Χανίων, Μιχάλη Επιτροπάκη και είχαμε μαζί τους μια ενδιαφέρουσα συνομιλία..

 

«Η τεχνολογία "σκότωσε" την αλληλογραφία»
Ο κ. Λουγιάκης σημειώνει ότι «η τεχνολογία, τα e-mail, οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τα κινητά τηλέφωνα έχουν συμβάλει στη μείωση της αλληλογραφίας. Θυμάμαι παλιά τις ημέρες των Χριστουγέννων, αλλά και του Πάσχα υπήρχε μία τεράστια αύξηση της αλληλογραφίας, αφού όλος ο κόσμος έστελνε ευχετήριες κάρτες. Την ίδια περίοδο τα τελευταία χρόνια διακινούμε 50 κάρτες σε όλο τον Νομό». Αυτό βέβαια είναι και μελαγχολικό. Δεν λέμε να σταματήσει η τεχνολογία, αυτό δεν μπορεί να γίνει, αλλά θεωρώ ότι ο γραπτός λόγος, δεν συγκρίνεται με τα νέα συστήματα επικοινωνίας. Το συναίσθημα δηλαδή που εισπράττει ένας άνθρωπος, όταν ανοίγει έναν φάκελο, μια ευχετήρια κάρτα ή ένα γράμμα από κάποιον συγγενή, φίλο από την Ελλάδα ή και το εξωτερικό απλά δεν περιγράφεται».

Η Ευρώπη αλληλογραφεί...
«Υπάρχει το εξής παράδοξο. Ενώ βλέπουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία μείωση της αλληλογραφίας, της επικοινωνίας δηλαδή ουσιαστικά μεταξύ των ανθρώπων δεν συμβαίνει το ίδιο και στην Ευρώπη. Από στατιστικές που έχουν προκύψει ο κάθε πολίτης στην Ευρώπη (όχι στην Ελλάδα) λαμβάνει κάθε χρόνο περίπου 500 αντικείμενα από το ταχυδρομείο του. Στην Ευρώπη οι πολίτες αισθάνονται την ανάγκη και τους ευχαριστεί το να γράψουν ένα γράμμα ή να στείλουν μια ευχετήρια κάρτα».

Πρόβλημα στα Χανιά η ελλειπής οδοαρίθμηση
«Το θέμα στον καλλικρατικό Δήμο Χανίων είναι ότι σε αρκετές περιοχές, όπως τα Κουνουπιδιανά ή το Ακρωτήρι στους περισσότερους φακέλους ή δέματα υπάρχει το ονοματεπώνυμο του παραλήπτη και για διεύθυνση μόνο η λέξη π.χ. Κουνουπιδιανά. Αυτό δεν είναι -όπως καταλαβαίνετε- αρκετό για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Βέβαια ο μόνιμος διανομέας της κάθε περιοχής γνωρίζει τους κατοίκους, αν όμως πάρει άδεια ή αρρωστήσει και στη θέση του για κάποιο διάστημα πάει ένας άλλος που δεν γνωρίζει την περιοχή τότε αντιμετωπίζουμε πρόβλημα.
Αυτό πρέπει να το λύσει άμεσα η Δημοτική Αρχή και να τοποθετήσει σε όλες τις περιοχές οδούς και αριθμούς εκεί που δεν υπάρχουν. Μέχρι να γίνει αυτό η υπηρεσία μας έχει βρει έναν προσωρινό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Ετσι σε περιοχές που υπάρχει ελλειπής οδοαρίθμηση έχουμε τοποθετήσει γραμματοθυρίδες που αποτελούνται από 20 κουτιά για τον κάθε πελάτη μας, ο οποίος έχει και ένα κλειδί. Μέσα στις γραμματοθυρίδες ο διανομέας λοιπόν αφήνει την αλληλογραφία. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται τόσο το απόρρητο της αλληλογραφίας, ενώ υπάρχει και μια καλή εξυπηρέτηση. Ομως αυτή είναι μια λύση προσωρινή».

Φιλότιμες προσπάθειες
«Με τη μείωση της αλληλογραφίας τα τελευταία χρόνια η διοίκηση του οργανισμού, προχώρησε στην αναδιάθρωση του δικτύου διανομών καθώς και άλλων τομέων της με στόχο να διατηρήσει την κερδοφορία της. Ετσι από τους 33 διανομείς, αυτή τη στιγμή έχουμε 20 και δύο έκτακτους (8μηνης διάρκειας) οι οποίοι για κάποιο διάστημα καλύπτουν κενά και οργανικές θέσεις. Επειδή οι διανομείς είναι λίγοι, αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα που αφορά τις άδειες που δικαιούνται καθώς δεν μπορούν να φεύγουν για μεγάλο διάστημα παρά μόνο για μια ή δύο ημέρες ο καθένας. Με αυτό τον τρόπο δεν επιβαρύνουμε τους υπόλοιπους, ενώ καταφέρνουμε να κρατάμε σε ένα ανεκτό επίπεδο την εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα ΕΛΤΑ των Χανίων -θέλω να επισημάνω- λειτουργούν χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες όλων των διανομέων και του προσωπικού».
Ο κ. Λουγιάκης αναφορικά τώρα με τη λειτουργία των ΕΛΤΑ σημείωσε «τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κινούνται σε μια ελεύθερη αγορά. Είναι μια αμιγώς ιδιωτική εταιρεία, η οποία δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και τον Ελληνα πολίτη ούτε με 1 ευρώ. Ετσι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία λειτουργούν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, ενώ φροντίζουν να έχουν προσιτές τιμές από τη μια άκρη της Ελλάδας μέχρι την άλλη ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο. Το μεγάλο αυτό δίκτυο δημιουργεί και μεγάλα κόστη. Το να έχουμε αναλάβει να εξυπηρετούμε όλη την περιφέρεια και όχι μόνο τις πόλεις που κάνουν άλλες ιδιωτικές εταιρείες είναι για εμάς ζημιογόνο. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη βάσει νόμου και κοινοτικής οδηγίας να μας δίνει το αντίτιμο της άγονης γραμμής. Ομως δυστυχώς δεν μας δίνει τα χρήματα που μας χρωστά με αποτέλεσμα να δημιουργεί και πρόβλημα ρευστότητας στο οργανισμό. Είναι ένα θέμα που οι αρμόδιοι του Υπουργείου Μεταφορών πρέπει να το λύσουν σύντομα».

Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Επιτροπάκης λέει: «Aκόμα και σήμερα με την τεχνολογία που υπάρχει αλλά και τον ανταγωνισμό που δεχόμαστε από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των μεταφορών, ο κόσμος δείχνει την εμπιστοσύνη του στα ΕΛΤΑ και μέσω αυτών εξακολουθεί να κάνει τις συναλλαγές του. Ο ταχυδρόμος πάντοτε ήταν ο άνθρωπος που ο κόσμος εμπιστευόταν, του άνοιγε την πόρτα του, τον υποδεχόταν με χαρά, αφού τις περισσότερες φορές "μοίραζε" χρήματα. Τα τελευταία χρόνια με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας, οι λογαριασμοί, οι υποχρεώσεις που αυξάνουν, έχουν κάνει τους ανθρώπους μελαγχολικούς, δύσπιστους, καχύποπτους, πλημμυρισμένους από πολλά προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα έχουν μεταφερθεί από τον κόσμο και στον ταχυδρόμο και σε πολλές περιπτώσεις η στάση του κόσμου απέναντί του έχει αλλάξει, αφού τον βλέπουν σαν τον άνθρωπο που μεταφέρει μόνο... υποχρεώσεις».
Ο κ. Επιτροπάκης έθεσε και αυτός το ζήτημα της ελλειπούς οδοαρίθμησης ακόμα και μέσα στην πόλη, ενώ όπως σημείωσε «επανειλλημένα έχουμε ζητήσει από τον Δήμο Χανίων, όχι μόνο την οδοαρίθμηση εκεί που δεν υπάρχει, αλλά και να εκδώσει έναν χάρτη της πόλης με ακριβή στοιχεία, αριθμούς, οδούς καθώς και τα νέα ονόματα που έχουν δοθεί σε παλιές οδούς και δρόμους. Δεν είναι δυνατό η υπηρεσία μας να χρησιμοποιεί ένα τουριστικό χάρτη της πόλης για τις ανάγκες της».

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 9 October 2015 | 3:55 pm


Λουκέτο σε επιχείρηση στα Χανιά μετά από έρευνες για φοροδιαφυγή

Λουκέτο σε επιχείρηση στα Χανιά μετά από έρευνες για φοροδιαφυγή
Της ΓΓΔΕ

Στην αναστολή της λειτουργίας 5 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου έτους 2015 και για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις παρεμπόδισαν τον έλεγχο με αποτέλεσμα να ματαιωθεί ο περαιτέρω έλεγχος, σε μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης, σε μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών, κ.ά.

Η διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των ανωτέρω επιχειρήσεων, που επιβάλλεται με τις αποφάσεις, κυμαίνεται μεταξύ των 10 έως 30 ημερών, ανάλογα με τη βαρύτητα της αποδιδόμενης παράβασης. Πρόκειται για ψητοπωλείο στη Μυτιλήνη (10 μέρες), εστιατόριο στα Χανιά ( 20 μέρες), εστιατόριο - σνακ στη Χίο (10 μέρες), καφέ-μπαρ στην Ιστιαία (10 μέρες , και εστιατόριο στη Ρόδο (30 μέρες)

Δημοσιεύθηκε στις 9 October 2015 | 11:21 am


Παρανάλωμα του πυρός αυτοκίνητο

Παρανάλωμα του πυρός αυτοκίνητο
Τα ξημερώματα

Στις φλόγες τυλίχτηκε ένα σταθμευμένο όχημα, τα ξημερώματα, στην οδό Σφακιανάκη , στα Χανιά.

Στο σημείο, έσπευσε η Πυροσβεστική Υηρεσία με 2 οχήματα και 5 υπαλλήλους και κατάφερε να σβήσει τις φλόγες.

Ευτυχώς δε σημειώθηκαν τραυματισμοί. Έρευνα διενεργεί το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Χανίων, όπως αναφέρει το cretalive.

Δημοσιεύθηκε στις 9 October 2015 | 10:42 am


Έκοψαν το ρεύμα, λόγω χρεών

Έκοψαν το ρεύμα, λόγω χρεών
Στον Οργανισμό Ανάπτυξης

Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει τις τελευταίες δύο ημέρες τα γραφεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) στα Χανιά, καθώς η ΔΕΗ προχώρησε σε διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω των οφειλών που έχουν συσσωρευθεί και ανέρχονται στο σύνολο τους σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των δαπανών για την ηλεκτροδότηση όλων των εγκαταστάσεων του Οργανισμού στην Κρήτη.

Σήμερα η διοίκηση του ΟΑΚ υπέβαλε αίτημα προς τη ΔΕΗ για επανασύνδεση του ρεύματος.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ, Λευτέρης Κοπάσης, στο αίτημα ο Οργανισμός αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκχωρήσει στη ΔΕΗ το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνει για να καλυφθεί η οφειλή.

Μέχρι να συμβεί αυτό, ο ΟΑΚ αιτείται διακανονισμό, ώστε να γίνει πληρωμή του χρέους σε 70 δόσεις των 50.000 ευρώ εκάστη.

Την ίδια ώρα, οι οφειλές των πελατών του κυμαίνονται μεταξύ 3 - 4 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων το 60% αφορά σε τρέχοντες λογαριασμούς που αναμένεται να εισπραχθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Δημοσιεύθηκε στις 8 October 2015 | 7:30 pm


Προθεσμία έως 23 Οκτωβρίου από τη ΔΕΥΑΧ για ρύθμιση οφειλών

Προθεσμία έως 23 Οκτωβρίου από τη ΔΕΥΑΧ για ρύθμιση οφειλών
Με διακοπή της υδροδότησης κινδυνεύουν οι οφειλέτες της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ) οι οποίοι δεν θα τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έως την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου.
Με διακοπή της υδροδότησης κινδυνεύουν οι οφειλέτες της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ) οι οποίοι δεν θα τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έως την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου αλλά και σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (Δ.Ε.Υ.Α.Χ.) επισημαίνει ότι «ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, για την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης των καταναλωτών της Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων για τις οφειλές τους και τις διακοπές υδροδότησης των ακινήτων σε περίπτωση μη τακτοποίησης των οφειλών τους.

Παράλληλα καθορίστηκαν και οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις για το διακανονισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων, οι οποίες είναι οι παρακάτω:

1. Όσοι καταναλωτές ανταποκριθούν στο κάλεσμα τακτοποίησης της ληξιπρόθεσμης οφειλής τους μέχρι την Παρασκευή 23-10-2015, θα έχουν τη δυνατότητα του διακανονισμού σε μηνιαίες δόσεις με ταυτόχρονη πληρωμή της 1ης δόσης.

2. Όσοι δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα τακτοποίησης της ληξιπρόθεσμης οφειλής τους μέχρι την Παρασκευή 23-10-2015, για να αποφύγουν τη διακοπή υδροδότησης θα πρέπει να εξοφλήσουν το 25% της οφειλής και το υπόλοιπο 75% θα διακανονισθεί σε μηνιαίες δόσεις.

3. Ο αριθμός των δόσεων του διακανονισμού θα εξαρτάται από το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής και το ποσό ανά μηνιαία δόση θα είναι κατ' ελάχιστο 40 €.

4. Εάν υπάρξει καθυστέρηση πληρωμής για πάνω από 2 μηνιαίες δόσεις θα γίνεται διακοπή της υδροδότησης του ακινήτου, χωρίς περαιτέρω ειδοποίηση.

5. Προϋπόθεση για την ισχύ του διακανονισμού είναι η εξόφληση των νέων οφειλών-λογαριασμών εμπρόθεσμα».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα:

«Παρακαλούμε πολύ τους καταναλωτές-οφειλέτες της Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων, όπως ανταποκριθούν το δυνατόν συντομότερα στο σχετικό κάλεσμα ρύθμισης των οφειλών τους μέχρι την Παρασκευή 23-10-2015, προς αποφυγή μετέπειτα δυσάρεστων καταστάσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών, υπάρχει πλέον η δυνατότητα στο ταμείο της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. στις Μουρνιές, να εξοφλούνται με την χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, τόσο οι λογαριασμοί ύδρευσης-αποχέτευσης όσο και οι δόσεις των διακανονισμών προηγούμενων οφειλών».

Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 8 October 2015 | 4:00 pm


Ραγδαία υποβάθμιση του Νοσοκομείου Χανίων

Ραγδαία υποβάθμιση του Νοσοκομείου Χανίων
Καταγγέλει η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ
Για "ραγδαία υποβάθμιση του Νοσοκομείου Χανίων" κάνει λόγο η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Χανίων σε χθεσινή ανακοίνωσή της.
Ήδη -εξηγεί- «το καλοκαίρι που μας πέρασε, οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαμε να αντιμετωπίσουμε την σταθερά αυξημένη προσέλευση και λόγω τουριστικής κίνησης με το λιγότερο έμψυχο δυναμικό των τελευταίων χρόνων. Σχεδόν οι μισές οργανικές θέσεις (!) σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό παραμένουν κενές ( 111 σε σύνολο 236) και σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε ειδικευόμενους γιατρούς (36 κενές θέσεις σε σύνολο 114) και την μικρή υποστήριξη από επικουρικό προσωπικό (σύνολο 10 υπηρετούντες ιατροί) συνθέτουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας σχεδόν όλων των κλινικών και των τμημάτων του νοσοκομείου».
Προσθέτει πως «πως τον τρέχοντα μήνα Οκτώβριο 4 τμήματα αδυνατούν να εφημερεύσουν όλες τις ημέρες: η Μονάδα Νεογνών με μόλις 3 μόνιμους γιατρούς (όπου μόνο η διευθύντρια του τμήματος έχει τον τίτλο της Νεογνολόγου και οι άλλοι 2 συνάδελφοι είναι Παιδίατροι), το Γαστρεντερολογικό Τμήμα με 1 μόνιμη γιατρό, 1 γιατρό με άδεια τοκετού και 1 επικουρικό γιατρό που η σύμβασή του λήγει τον Δεκέμβρη, το Πνευμονολογικό με 4 μόνιμους και κανέναν, πλέον, ειδικευόμενο γιατρό και το Ουρολογικό με μόλις 2 μόνιμους γιατρούς».
Στο σημείο αυτό τονίζει ότι «η αδυναμία των παραπάνω τμημάτων να εφημερεύσουν ασφαλώς συνιστά ραγδαία υποβάθμιση του νοσοκομείου Χανίων, δεδομένου πως πρόκειται για ειδικότητες που λείπουν και από το γειτονικό νοσοκομείου Ρεθύμνου, με αποτέλεσμα τα αντίστοιχα περιστατικά να διακομίζονται στο Ηράκλειο. Ας σκεφτούμε όλοι τι μπορεί αυτό να σημαίνει για ένα νεογέννητο ή έναν βαρέως πάσχοντα ασθενή, δεδομένης και της ελλιπής υποδομής του ΕΚΑΒ».
Επιπλέον, όπως εξηγεί, «η υποστελέχωση στο πέρα των ιατρών προσωπικό καλά κρατεί, με τις 236 κενές θέσεις νοσηλευτών να καθιστούν επισφαλή την λειτουργία των κλινικών, των τακτικών ιατρείων, των χειρουργείων αλλά και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, ενώ ανάλογα κενά παρατηρούνται οριζόντια και στις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων. Χαρακτηριστικό ήταν το κλείσιμο 2 κρεβατιών ΜΕΘ το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω των ελλείψεων προσωπικού και σε αυτό το τόσο νευραλγικό τμήμα.
Η επιδεινούμενη υποστελέχωση αχρηστεύει και τις όποιες σημαντικές προσθήκες σε εξοπλισμό, με την λειτουργία του καινούριου μαγνητικού τομογράφου να επαφίεται σε 2 όλους κι όλους συναδέλφους. Το αποτέλεσμα είναι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών να εξαναγκάζεται να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα, για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα».
Επιπλέον, η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ τονίζει:
«Η ομηρία της Δημόσιας Υγείας στους μνημονιακούς προϋπολογισμούς πείνας και τα χρέη προς τις προμηθεύτριες εταιρείες έχουν αδειάσει τα νοσοκομεία από τα απαραίτητα φάρμακα, υλικά και αναλώσιμα, ακόμα και από τα πλέον απαραίτητα όπως γάντια, γάζες και ράμματα, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται τόσο στην σίτιση των ασθενών όσο και στην τεχνική υποστήριξη των νοσοκομείων.
Είναι σαφές πως το νοσοκομείο της κρίσης θα είχε προ πολλού καταρρεύσει, αν δεν στήριζε την λειτουργία του στα εξαντλητικά ωράρια των γιατρών, των νοσηλευτών και των υπόλοιπων εργαζόμενων, στα χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες και στις αμέτρητες απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες. Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα για εργαζόμενους και ασθενείς είναι ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ;
Απέναντι στα διογκούμενα προβλήματα του νοσοκομείου Χανίων και των υπολοίπων νοσοκομείων και κέντρων υγείας της χώρας η πολιτεία είτε κωφεύει χαρακτηριστικά είτε αδυνατεί να δώσει λύση».
Επίσης στην ανακοίνωσή της η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων υποστηρίζει ότι «η άρνηση της διοίκησης του νοσοκομείου Χανίων να προεγκρίνει τα προγράμματα εφημεριών, από την μια είναι παράτυπη και από την άλλη επιθυμεί να φορτώσει αποκλειστικά στους γιατρούς του νοσοκομείου την ευθύνη της εκτέλεσης ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης!».
Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων καλεί «όλους τους συμπολίτες μας να παλέψουμε από κοινού για να εμποδίσουμε την περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου Χανίων, για ένα πλήρως στελεχωμένο και ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα Υγείας που έχει ανάγκη πιο πολύ από ποτέ τα τελευταία χρόνια ο χειμαζόμενος από την κρίση πληθυσμός».
Ζητά:
•Άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του νοσοκομείου Χανίων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό με βάση τον οργανισμό του 2004.
•Να προχωρήσουν άμεσα οι διορισμοί μόνιμου ιατρικού προσωπικού που εκκρεμούν τα τελευταία 5 χρόνια.
•Να μονιμοποιηθούν οι υπηρετούντες επικουρικοί γιατροί που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
•Άμεση καταβολή όλων των χρωστούμενων δεδουλευμένων εφημεριών και κανονικοποίηση των πληρωμών, με απόδοση της εφημεριακής αποζημίωσης μαζί με την μισθοδοσία του μήνα.
•Να δοθούν εργασιακά και εκπαιδευτικά κίνητρα για την παραμονή των νέων γιατρών στην Ελλάδα.
•Να ανατραπεί η πολιτική των μνημονίων που βυθίζει την δημόσια Υγεία προς όφελος του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης.
•Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό χωρίς αποκλεισμούς.

Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 8 October 2015 | 3:01 pm


Στα 15 εκατομμύρια ευρώ οι οφειλές πολιτών προς την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης

Στα 15 εκατομμύρια ευρώ οι οφειλές πολιτών προς την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης
Στα Χανιά

Στα 15 εκατομμύρια ευρώ φθάνουν οι οφειλές επιχειρήσεων και πολιτών προς την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων που όπως ανακοινώθηκε σήμερα προχωρά σε διακοπή της υδροδότησης σε όσους καταναλωτές οφείλουν και οι οποίοι μέχρι και τις 23 του Οκτωβρίου δεν φροντίσουν για την πληρωμή και για διακανονισμό του χρέους τους.

Η απόφαση αυτή έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ κ. Αντώνη Σχετάκη που αναφέρθηκε στις διαδικασίες, τις προϋποθέσεις και τα χρονικά περιθώρια που έχουν οι καταναλωτές για τη ρύθμιση των οφειλών τους.

Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν , όσοι καταναλωτές ανταποκριθούν στο κάλεσμα τακτοποίησης της ληξιπρόθεσμης οφειλής τους μέχρι την Παρασκευή 23-10-2015, θα έχουν τη δυνατότητα του διακανονισμού σε μηνιαίες δόσεις με ταυτόχρονη πληρωμή της 1ης δόσης.

Όσοι δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα τακτοποίησης της ληξιπρόθεσμης οφειλής τους μέχρι την Παρασκευή 23-10-2015, για να αποφύγουν τη διακοπή υδροδότησης θα πρέπει να εξοφλήσουν το 25% της οφειλής και το υπόλοιπο 75% θα διακανονισθεί σε μηνιαίες δόσεις.

Ο αριθμός των δόσεων του διακανονισμού θα εξαρτάται από το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής και το ποσό ανά μηνιαία δόση θα είναι κατ' ελάχιστο 40 ευρώ. Εάν υπάρξει καθυστέρηση πληρωμής για πάνω από 2 μηνιαίες δόσεις θα γίνεται διακοπή της υδροδότησης του ακινήτου, χωρίς περαιτέρω ειδοποίηση.

Προϋπόθεση για την ισχύ του διακανονισμού είναι η εξόφληση των νέων οφειλών-λογαριασμών εμπρόθεσμα.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών, υπάρχει πλέον η δυνατότητα στο ταμείο της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. στις Μουρνιές, να εξοφλούνται με την χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, τόσο οι λογαριασμοί ύδρευσης-αποχέτευσης όσο και οι δόσεις των διακανονισμών προηγούμενων οφειλών.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κατά την συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που έχει αναπτύξει η επιχείρηση κάνοντας λογο για το κοινωνικό τιμολόγιο αλλά και για την απαλλαγή 100 οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και οι οποίες δεν πληρώνουν καθόλου τους λογαριασμό στην επιχείρηση.

Δημοσιεύθηκε στις 8 October 2015 | 1:36 pm


Σκανδιναβοί και Πολωνοί προτιμούν τα Χανιά

Σκανδιναβοί και Πολωνοί προτιμούν τα Χανιά
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΚΑΜ

 

Αγαπημένος προορισμός για Σκανδιναβούς και Πολωνούς αναδεικνύονται τα Χανιά και η Κρήτη, όπως επισημάνθηκε κατά την εκδήλωση για την οργάνωση δύο εκθέσεων με επίκεντρο την Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ).
Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος 72.000 Πολωνοί επισκέφθηκαν τα Χανιά και 650.000 την Ελλάδα ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουριστικών πρακτόρων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια οι επισκέπτες από την συγκεκριμένη χώρα είναι πιθανόν να φτάσουν το 1,5 εκατομμύριο.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, η εταιρεία North Events παρουσίασε την Έκθεση (GRECKA PANORAMA) που θα διεξαχθεί από 11 έως 13 Δεκεμβρίου στη Βαρσοβία της Πολωνίας. Επίσης παρουσίασε την έκθεση για την Σκανδιναβική αγορά GREKLAND PANORAMA που θα διεξαχθεί από 12 έως 14 Φεβρουαρίου 2016 στη Στοκχόλμη.
Όπως ανέφερε ο Διευθυντής της North Events Λεωνίδας Μπαμπάνης, φέτος οι αφίξεις επισκεπτών από την Σκανδιναβία (Δανία, Φιλανδία, Νορβηγία, Σουηδία) κατέγραψαν 7-8% αύξηση.
Όσον αφορά τους επισκέπτες από την Πολωνία υπήρξε αύξηση κατά 10% ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως νέα αγορά έχει δυναμική και την επόμενη χρονιά είναι πιθανόν, η αύξηση να ξεπεράσει το 12-13%. « Οι Πολωνοί θέλουν να ταξιδεύουν, τους αρέσουν τα Χανιά και η Κρήτη, ο τρόπος ζωής, η γαστρονομία, χαίρονται της διακοπές τους στο νησί και όταν επιστρέφουν στην χώρα τους το μεταδίδουν. Αυτό που χρειάζεται είναι η οργάνωση περισσότερων εκδηλώσεων και συμμετοχή σε εκθέσεις όπως στη GRECKA PANORAMA της Πολωνίας και την GREKLAND PANORAMA που στοχεύει στην Σκανδιναβική αγορά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαμπάνης. Μάλιστα εκτίμησε πως η έκθεση GRECKA PANORAMA της Πολωνίας στοχεύει να φέρει περισσότερους από 15.000 Πολωνούς επισκέπτες.
Για τις προοπτικές που ανοίγονται από τον τουρισμό της Πολωνίας μίλησε ο κ. Rob Wills από τα γραφεία ITAKA/GRECOS ο οποίος τόνισε ότι για τους Πολωνούς η Ελλάδα αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό με όλα τα όμορφα χαρακτηριστικά μιας μεσογειακής χώρας. Ο ίδιος τόνισε ότι από τα 38,5 εκατομμύρια πληθυσμό της Πολωνίας, το 4% ταξιδεύει στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό Πολωνών επισκεπτών, καταγράφεται στην Κρήτη.
Από την πλευρά του ο κ. Μανώλης Βλαστός, από το RAINBOW TOURS/ EASY TRAVEL, αναφερόμενος στο προφίλ του Πολωνού τουρίστα, επεσήμανε ότι αναζητάει περισσότερο ιστορικές περιοχές στον προορισμό που επιλέγει και ανέσεις όσον αφορά τις παροχές των ξενοδοχείων 3,4 και 5 αστέρων. « Ο μέσος όρος διακοπών για έναν Πολωνό είναι 7-14 ημέρες. Και εάν σκεφτούμε ότι ο μέσος μισθός του Πολωνού εργαζόμενου είναι στα 950 ευρώ, μπορούμε να καταλάβουμε ότι διαθέτει αρκετά χρήματα για τις διακοπές του» σημείωσε ο κ. Βλαστός.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ).
Ο γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων Κυριάκος Παπαδάκης ανέφερε ότι οι εκθέσεις στοχεύουν να προωθήσουν τα Χανιά ως τουριστικό προορισμό, στην Σκανδιναβική αγορά και για πρώτη φορά στην Πολωνική αγορά. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις αφίξεις στο αεροδρόμιο Χανίων από τους συγκεκριμένους προορισμούς αλλά και την αισιοδοξία του για την επόμενη χρονιά. Μάλιστα εκτίμησε ότι μόνο από την Σουηδία η χρονιά αναμένεται να κλείσει με 150.000 επισκέπτες και 70.000 επισκέπτες από την Πολωνική αγορά.

Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 7 October 2015 | 4:01 pm


Διαμαρτυρία από γονείς μαθητών για τη στέγαση σχολείων σε… κοντέινερ

Διαμαρτυρία από γονείς μαθητών για τη στέγαση σχολείων σε… κοντέινερ
Να υπάρξει άμεσα λύση στο πρόβλημα της σχολικής στέγης ζητούν από τον Δήμο Χανίων  

Να υπάρξει άμεσα λύση στο πρόβλημα της σχολικής στέγης ζητούν από τον Δήμο Χανίων οι γονείς των μαθητών των 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Ν. Κυδωνίας που συστεγάζονται σε... 6 εργοστασιακά κοντέινερ επί 11 χρόνια.

 

Οι γονείς συγκεντρώθηκαν την Τρίτη, το μεσημέρι στο Δημαρχείο για να διαμαρτυρηθούν τονίζοντας ότι "θέλουν λύσεις κι όχι άλλες υποσχέσεις".

Όπως ανέφεραν, μεταξύ άλλων, τα κοντέινερ τοποθετήθηκαν ως προσωρινή λύση πριν από 11 χρόνια και έχει λήξει η διάρκεια ζωής τους. Μάλιστα, ανέφεραν ότι λόγω της φθοράς υπάρχουν μαθητές που αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα λόγω της πολυουρεθάνης που πέφτει ως σκόνη από το ταβάνι.

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής υπήρξε η δέσμευση ότι άμεσα θα συντηρηθούν τα κοντέινερ, ενώ σε περίπου 1,5 χρόνο θα γίνει προσπάθεια ώστε να είναι έτοιμο το πρώην δημαρχείο Ν. Κυδωνίας για να μετεστεγαστεί εκεί το 2ο Δημοτικό.

Οι γονείς αποχώρησαν λίγο μετά τις 3 από το Δημαρχείο Χανίων επισημαίνοντας ότι θα παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του θέματος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ
Πηγή: ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δημοσιεύθηκε στις 7 October 2015 | 3:33 pm


Ίδρυση σχολείου στις φυλακές Χανίων

Ίδρυση σχολείου στις φυλακές Χανίων
Ανήγγειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Σε λειτουργία θα τεθούν τρία νέα σχολεία εντός των φυλακών, στα Χανιά, στο Δομοκό και στη Νιγρίτα. Αυτό ανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Οπως είπε εξάλλου, η πρόσφατη νομοθεσία για την αποσυμφόρηση των φυλακών καινοτόμησε μόνο όσον αφορά τις απολύσεις ειδικών κατηγοριών κρατουμένων.

Ο κ. Παρασκευόπουλος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων και ανακοίνωσε ότι σε ένα μήνα θα λειτουργήσει Μονάδα Απεξάρτησης στις Φυλακές Διαβατών. Η ανάπτυξη του συστήματος απεξάρτησης εντός αρχικά και στη συνέχεια εκτός των φυλακών, ήδη έχει αρχίσει. Σχετικές μονάδες σωματικής και ψυχολογικής απεξάρτησης οργανώνονται σε 20 φυλακές της χώρας.

Πηγή: ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δημοσιεύθηκε στις 7 October 2015 | 3:18 pm


Επιτυχής επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τη διάσωση γυναίκας που έπεσε σε πηγάδι

Επιτυχής επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τη διάσωση γυναίκας που έπεσε σε πηγάδι
Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αίσιο τέλος είχε επιχείρηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για τη διάσωση 60χρονης γυναίκας, η οποία νωρίς το πρωί, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, έπεσε μέσα σε πηγάδι στην περιοχή «Ανω Καλάθαινες» στην Κίσσαμο Χανίων.

Η γυναίκα έπεσε στο πηγάδι, το οποίο είχε βάθος πάνω από 15 μέτρα και αρκετό νερό ωστόσο συγγενικό της πρόσωπο που αντιλήφθηκε το συμβάν, ενημέρωσε τις αρχές και αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης της πυροσβεστικής υπηρεσίας που έσπευσε στο σημείο με ισχυρή δύναμη, αποτελούμενη από 12 πυροσβέστες τις υπηρεσίες Κισσάμου και Χανίων.

Διασώστης - πυροσβέστης προσέγγισε με σχοινί την 60χρονη γυναίκα, προσπαθώντας να την κρατά στην επιφάνεια του νερού, ενώ την ίδια ώρα συνάδελφοι του με ειδικό μηχάνημα την ανέσυραν από το πηγάδι.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η γυναίκα έχοντας τις αισθήσεις της μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Χανίων.

Δημοσιεύθηκε στις 7 October 2015 | 11:17 am


Εργασίες συντήρησης σε επαρχιακούς δρόμους

Εργασίες συντήρησης σε επαρχιακούς δρόμους
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες της Δ/νσης Τεχνικών Έργων , επισκέφτηκε σήμερα το Δήμο Πλατανιά όπου συζήτησε με το Δήμαρχο Πλατανιά, κ. Ιωάννη Μαλανδράκη
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες της Δ/νσης Τεχνικών Έργων , επισκέφτηκε σήμερα το Δήμο Πλατανιά όπου συζήτησε με το Δήμαρχο Πλατανιά, κ. Ιωάννη Μαλανδράκη, και τους Αντιδημάρχους του, θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν επαρχιακούς δρόμους στους οποίους έχουν ξεκινήσει εργασίες συντήρησης στο πλαίσιο των 10 ήδη δημοπρατημένων έργων στην περιοχή.

Τέλος επισκέφτηκαν την περιοχή του Χάσωνα στο Ντερέ, όπου δόθηκαν οδηγίες για την επίλυση του προβλήματος βατότητας της περιοχής από το λεωφορείο του ΚΤΕΛ και για την αποκατάσταση της ασφαλούς μεταφοράς μαθητών το συντομότερο δυνατόν.

Δημοσιεύθηκε στις 6 October 2015 | 6:09 pm


Ενισχυμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στο κέντρο των Χανίων

Ενισχυμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στο κέντρο των Χανίων
Ενισχυμένοι είναι σε καθημερινή βάση οι τροχονομικοί έλεγχοι στο κέντρο της πόλης, μετά και τη μετακίνηση επτά επιπλέον αστυνομικών στο δυναμικό της Τροχαίας Χανίων.
Ενισχυμένοι είναι σε καθημερινή βάση οι τροχονομικοί έλεγχοι στο κέντρο της πόλης, μετά και τη μετακίνηση επτά επιπλέον αστυνομικών στο δυναμικό της Τροχαίας Χανίων.

Oπως ανέφερε ο διοικητής της Τροχαίας Γ. Βλαχάκης «τροχονομικοί έλεγχοι γίνονται σε καθημερινή βάση. Η Υπηρεσία μας εδώ και 7 – 8 μήνες έχει ενισχυθεί με επιπλέον άτομα από κάποιες ανακατατάξεις που έγιναν. Ετσι έχουμε τη δυνατότητα για περισσότερους ελέγχους και καθημερινά αλκοτέστ».

Οι τροχονομικοί έλεγχοι που επικεντρώνονται στο κέντρο των Χανίων αφορούν κράνη, ζώνες ασφαλείας, όρια ταχύτητας, επιτρεπόμενα όρια αλκοόλ, κατοχή άδειας οδήγησης κ.ά.
«Προσπαθούμε ως Υπηρεσία να συμβάλουμε στην αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων μήπως σώσουμε κάποια ανθρώπινη ζωή. Για παράδειγμα σε πολλές περιπτώσεις το κράνος, πραγματικά σώζει ζωές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βλαχάκης.

Υπενθυμίζεται ότι "τσουχτερά" είναι τα πρόστιμα για τους παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας π.χ. το πρόστιμο για μη χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους αγγίζει τα 350 ευρώ (αν πληρωθεί εντός 10 εργάσιμων ημερών "πέφτει" στα 175 ευρώ). Επειδή πολλά πρόστιμα μένουν απλήρωτα, το αρμόδιο Υπουργείο εξετάζει να μειώσει τα πρόστιμα της Τροχαίας, χωρίς όμως να γίνονται εκπτώσεις στις σοβαρές παραβάσεις που θέτουν άμεσα σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή (παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, παραβίαση STOP, κατανάλωση αλκοόλ και υπέρβαση του ορίου ταχύτητας.

ΕΛΕΝΗ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δημοσιεύθηκε στις 6 October 2015 | 3:58 pm


23 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα

23 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα
Στα αμπάρια του πλοίου που κατασχέθηκε στη Σούδα!
Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα λαθραία τσιγάρα που κατασχέθηκαν στο λιμάνι της Σούδας ανακοίνωσε σήμερα το Λιμενικό.Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταμέτρησης, βρέθηκαν συνολικά ένα εκατομμύριο εκατόν εξήντα χιλιάδες (1.160.000) πακέτα των 20 τσιγάρων, ήτοι είκοσι τρία εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες (23.200.000) τεμάχια τσιγάρων, ενώ το ύψος των διαφυγόντων δασμών και φόρων ανέρχεται σε τέσσερα εκατομμύρια διακόσιες σαράντα πέντε χιλιάδες εκατόν σαράντα επτά και σαράντα οκτώ λεπτά (4.245.147,48)

Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 6 October 2015 | 3:00 pm


Εγκαίνια του μουσείου «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τον Πρ. Παυλόπουλο

Εγκαίνια του μουσείου «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τον Πρ. Παυλόπουλο
Στα Χανιά

Την ανακαινισμένη οικία του Ελευθέριου Βενιζέλου, στα Χανιά, η οποία έχει μετατραπεί και λειτουργεί ως μουσείο, θα εγκαινιάσει την Κυριακή, 1η Νοεμβρίου, στις 12:00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νίκος Παπαδάκης, ο κ. Παυλόπουλος αποδέχτηκε τη σχετική πρόσκληση και θα κόψει την κορδέλα των εγκαινίων. Την εκδήλωση τελετής των εγκαινίων, στην οποία θα δοθεί πανηγυρικός χαρακτήρας, συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Ο κ. Παπαδάκης κάλεσε τους πολίτες να είναι παρόντες στην τελετή των εγκαινίων, για την οποία περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες.

Το έργο αποκατάστασης της οικίας του Ελευθέριου Βενιζέλου και της μετατροπής του σε μουσείο ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε το 2015. Ήδη, το μουσείο έχει δεχτεί μεγάλο αριθμό επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κατατάσσεται στην κατηγορία των αυθεντικών ιστορικών σπιτιών.

Δημοσιεύθηκε στις 6 October 2015 | 2:37 pm


Συνάντηση Δημάρχου Χανίων με Κ. Βιρβιδάκη

Συνάντηση Δημάρχου Χανίων με Κ. Βιρβιδάκη
Συνάντηση με τον πρώην Δήμαρχο Χανίων, Κυριάκο Βιρβιδάκη, είχε σήμερα ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας.
Συνάντηση με τον πρώην Δήμαρχο Χανίων, Κυριάκο Βιρβιδάκη, είχε σήμερα ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Δημάρχου Χανίων, συζητήθηκαν θέματα, που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ παράλληλα ο κ. Βάμβουκας παρουσίασε στον κ. Βιρβιδάκη τους άξονες προτεραιότητας, που έχουν τεθεί, από τη δημοτική αρχή για την υλοποίηση του προγραμματισμού της.
Ειδικότερα, έγινε συζήτηση για το κυκλοφοριακό ζήτημα της πόλης των Χανίων, καθώς επίσης και για την προσπάθεια εξεύρεσης νέων χώρων στάθμευσης, προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο κεντρικός ιστός της πόλης.

Δημοσιεύθηκε στις 6 October 2015 | 1:48 pm


Καταγράφονται ηλεκτρονικά όλα τα ακίνητα του δήμου Χανίων

Καταγράφονται ηλεκτρονικά όλα τα ακίνητα του δήμου Χανίων
Καταγράφονται ηλεκτρονικά όλα τα ακίνητα του δήμου Χανίων

Στην δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων ψηφιακού παρατηρητηρίου στην οποία θα καταγράφεται με ακρίβεια η κατάσταση όλων των ιδιόκτητων δημοτικών κτιρίων προχωρεί ο δήμος Χανίων.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφεί μεταξύ του δήμου και του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου που θα αναλάβει το έργο προγραμματική σύμβαση ύψους μαζί με το ΦΠΑ 159.900.00 ευρώ.

Η δημιουργία της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων κρίθηκε απαραίτητη δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει στο δήμο ένας ολοκληρωμένος κατάλογος με την πλήρη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των ιδιόκτητων δημοτικών κτιρίων.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο ψηφιακό παρατηρητήριο θα υπάρχουν αναλυτικά σχεδιαγράμματα της υφιστάμενης κατάστασης των κτιρίων και αναλυτική έκθεση της υφιστάμενης κατάστασης των κτιρίων.

Θα υπάρχει ακόμα συνολική τεχνική πληροφόρηση, ιστορική αναδρομή για κάθε κτίριο καθώς και τοπογραφική, αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική απεικόνιση.

Παράλληλα, μέσα στο ψηφιακό παρατηρητήριο θα γίνεται ενεργειακή κατάταξη για κάθε κτίριο, θα περιγράφονται τα σχέδια εκκένωσης σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών ενώ θα υπάρχουν και ειδικά θέματα.

Ο δήμος Χανίων διαθέτει σήμερα 69 ιδιόκτητα κτίρια τα οποία και θα ενταχθούν στο ψηφιακό παρατηρητήριο.

Το συνολικό εμβαδόν των κτιρίων είναι 52.825,47 τετραγωνικά μέτρα, και το συνολικό εμβαδόν των οικοπέδων 144.730,57 τετραγωνικά μέτρα.

Δημοσιεύθηκε στις 6 October 2015 | 11:38 am


Εκπαιδευτικές επισκέψεις για μαθητές στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Χανίων

Εκπαιδευτικές επισκέψεις για μαθητές στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Χανίων
Από το Τμήμα Αθλητισμού & Νέας Γενιάς
Επισκέψεις στις αθλητικές υποδομές του Δήμου Χανίων θα μπορούν να πραγματοποιούν στο εξής οι μαθητές της Α' βάθμιας και Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης των Χανίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους εκδρομών, προκειμένου να γνωρίσουν τα αθλήματα (διαδεδομένα και μη) κάθε αθλητικής εγκατάστασης. Στη γνωστοποίηση αυτή προχώρησε σήμερα, Δευτέρα 5/10/2015, ο Αντιδήμαρχος Χανίων, αρμόδιος σε θέματα Αθλητισμού & Παιδείας, Μανώλης Αδοντάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, με αφορμή τον εορτασμό της πανελλήνιας ημέρας σχολικού αθλητισμού.

"Με αφορμή και την πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού και αναγνωρίζοντας τη «παρεμβατική δυναμική» του σχολικού αθλητισμού, της άθλησης και της δια βίου άσκησης στην ισόρροπη ψυχοκινητική ανάπτυξη του μαθητικού πληθυσμού της χώρας, με ιδιαίτερη χαρά για την περίοδο 2015-2016 οργανώνουμε επισκέψεις και φιλοξενία των μαθητών μας στις αθλητικές υποδομές του Δήμου μας", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Αδοντάκης.

Από την πλευρά της η Προϊσταμένη του Τμήματος Αθλητισμού & Πολιτισμού του Δήμου Χανίων, Λίνα Ψούνη, ανέφερε ότι η εν λόγω δράση εντάσσεται στον θεματικό άξονα του "Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα", καθώς το 2016 είναι έτος διεξαγωγής Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, ενώ, όπως η ίδια γνωστοποίησε, "οι μαθητές θα μπορούν να επισκέπτονται και τον χώρο, όπου φιλοξενείται το Μουσείο της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, το οποίο αποτελεί ένα μοναδικό στο είδος του Μουσείο στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα, που υπάρχουν σε επίπεδο εθνικών ομάδων παγκοσμίως".

Σημειώνεται ότι εκπαιδευτικές εκδρομές θα πραγματοποιούνται στους εξής χώρους:
• Δημοτικό Γυμναστήριο Κλαδισού
• Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Μ. Ελιάς
• Δημοτικό Γήπεδο Αγ. Αποστόλων
• Ναυταθλητικό Κέντρο Σούδας
• Δημοτικό Γυμναστήριο Καμπανίου

Το πρόγραμμα επισκέψεων στις παραπάνω υποδομές δίνει τη δυνατότητα φιλοξενίας έως 50 παιδιών (2 τμήματα) ανά αθλητική εγκατάσταση και περιλαμβάνει ξενάγηση στο χώρο, ενημέρωση για τη σημασία της διατροφής και της άσκησης, μάθημα πρώτων βοηθειών, αθλοπαιδιές καθώς επίσης και κινητικά παιχνίδια.

Οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται μόνο κατόπιν ραντεβού. Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για τον προγραμματισμό των επισκέψεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Αθλητισμού & Νέας Γενιάς του Δήμου Χανίων, στο τηλ. 2821341790 (e-mail : [email protected]).

Δημοσιεύθηκε στις 5 October 2015 | 6:31 pm


Αντίθετοι στην πώληση του αεροδρομίου Χανίων

Αντίθετοι στην πώληση του αεροδρομίου Χανίων
Στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Απόστολο Βουλγαράκη, παρέδωσε σήμερα, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015, το μέλος του Δ.Σ. της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΓΣΕΑΕ)
Στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Απόστολο Βουλγαράκη, παρέδωσε σήμερα, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015, το μέλος του Δ.Σ. της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΓΣΕΑΕ), κ. Νικόλαος Βεστάκης, ψήφισμα της Γενικής της Συνέλευσης το οποίο απεστάλη στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστο Σπίρτζη, την 1η Οκτωβρίου 2015, όπου εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πώληση των Αεροδρομίων της Χώρας μας, με ιδιαίτερη αναφορά στο Αεροδρόμιο Χανίων.

Στο ψήφισμά της η ΓΣΕΑΕ ορίζει επίσης το προαναφερόμενο μέλος του Δ.Σ. της, κ. Νικόλαο Βεστάκη, ως εκπρόσωπό της σε όποιες ενέργειες και δράσεις προβούν οι φορείς των Χανίων και της Κρήτης κατά της ιδιωτικοποίησης του Αεροδρομίου.

Δημοσιεύθηκε στις 5 October 2015 | 5:25 pmΔείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Χανιά

Φιλικοί ιστότοποι:


Translate:
Copyright © 2010-2015 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: