1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
X Τηλεόραση:
  1. ΝΕΡΙΤ 1
  2. ΝΕΡΙΤ PLUS
  3. ΕΤ3
  4. Βουλή
Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Χανιών   »   Χανιά    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Προς ανακατασκευή ο πύργος Αληδάκη

Προς ανακατασκευή ο πύργος Αληδάκη
ΣΤΟΝ ΕΜΠΡΟΣΝΕΡΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του πύργου Αληδάκη στον Εμπρόσνερο μετά την προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση του μνημείου που πρόκειται να υπογράψουν ο Δήμος Αποκορώνου, η Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού. Το έργο, με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια και το χρονοδιάγραμμα των εργασιών που θα εκτελέσει η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων είναι 2 χρόνια. Οπως επεσήμανε, μιλώντας στα "Χ.Ν.", ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, η προγραμματική σύμβαση αναμένεται να έρθει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αποκορώνου στις 4 Φεβρουαρίου. «Η σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ του Δήμου, της Περιφέρειας Κρήτης και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αφορά στην αποκατάσταση και αναστήλωση του πύργου του Αληδάκη που βρίσκεται στον οικισμό Εμπρόσνερο Αποκορώνου. Πρόκειται για ένα ερειπωμένο κτήριο, που έχει κηρυχθεί με Υπουργική Απόφαση ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο και στόχος του έργου είναι με την αποκατάσταση του πύργου να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί το σημαντικό αυτό μνημείο», τόνισε ο κ. Κουκιανάκης και υπογράμμισε ότι «η διαδικασία της αποκατάστασης ως εξειδικευμένη επέμβαση θα γίνει χωρίς να προσβάλλονται οι ιστορικές και αισθητικές αρχές του μνημείου που θα αναδειχθούν με σεβασμό προς την αρχική του υπόσταση και τα θετικά του στοιχεία». «Ο Δήμος Αποκορώνου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και στην προσπάθειά του για τη διάσωση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, προτίθεται να συνάψει αυτή την προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κρήτης. Η χρηματοδότηση θα γίνει από την Περιφέρεια με έναν συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 300.000 ευρώ», ανέφερε ο κ. Κουκιανάκης. Ο δήμαρχος Αποκορώνου σημείωσε ότι η μελέτη προβλέπει αποκατάσταση όλης της τοιχοποιίας, των λίθινων στοιχείων και των παλαιών κονιαμάτων. Επίσης, θα γίνει επισκευή του δυτικού θολωτού χώρου, της πέτρινης σκάλας και του υπογείου που βρίσκονται οι αποθήκες. Θα κατασκευαστούν νέα επιχρίσματα και θα γίνει ανακατασκευή του λίθινου τόξου και του ξύλινου μεσοπατώματος, παράλληλα με πλακόστρωση και τοποθέτηση σιδερένιου κιγκλιδώματος στο βόρειο δώμα και στο μεγάλο τοξωτό παράθυρο της βορινής πλευράς. Επίσης, θα κατασκευαστούν νέα ξύλινα καρφωτά κουφώματα με σιδερένια σφυρήλατα εξαρτήματα, ενώ θα τοποθετηθούν ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις. Ο κ. Κουκιανάκης υπογράμμισε ακόμα ότι, όταν ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του κτηρίου, ο Δήμος Αποκορώνου πρόκειται να εντάξει τον πύργο Αληδάκη σε ένα δίκτυο τουριστικών προορισμών που θα αναδείξει. Σε κάθε περίπτωση πάντως, διευκρίνισε ο κ. Κουκιανάκης, οι χρήσεις που θα αποκτήσει το μοναδικό αυτό αρχιτεκτονικό μνημείο του Εμπρόσνερου, αφού πραγματοποιηθούν οι εργασίες, θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 27 January 2015 | 1:37 pm


Ακόμα τρεις άνθρωποι έχασαν την μάχη με την γρίπη

Ακόμα τρεις άνθρωποι έχασαν την μάχη με την γρίπη
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ

Κανονικά διατίθεται -σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων Μαν. Κατσαράκη- το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β, το οποίο ζητούν ολοένα και περισσότεροι γονείς, μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης με τα δύο κρούσματα που εκδηλώθηκαν στα Χανιά.

Ο κ. Κατσαράκης, απαντώντας σε ερώτηση έβαλε τέλος σε φήμες που έκαναν λόγο για απόσυρση παρτίδας του εμβολίου. Παράλληλα, έβαλε τέλος και σε φήμες που μιλούσαν για... παρενέργειες. Ο ίδιος εκτιμά ότι ίσως σε κάποιους γονείς υπήρχε σύγχυση με αφορμή την ανάκληση -προ μηνών- παρτίδων του εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα C. Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών τονίζει χαρακτηριστικά: «Δεν ισχύει η φημολογία. Είναι τελείως ανυπόστατη. Τόσο ο Ε.Ο.Φ. όσο και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενημερώνουν ταχύτατα για τις περιπτώσεις αποσύρσεων οποιασδήποτε παρτίδας, οποιουδήποτε εμβολίου. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει σύγχυση με εμβόλιο μηνιγγίτιδας, το οποίο κυκλοφορούσε και αφορούσε άλλη ομάδα». Ο ίδιος σημείωσε ότι οι γιατροί συνταγογραφούν το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β σε απλό χαρτί, γιατί δεν καλύπτεται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και ότι από την ημέρα που έγιναν γνωστά τα περιστατικά έως χθες είχαν δοθεί πάνω από δύο χιλιάδες εμβόλια στα Χανιά. Επιπλέον ο κ. Κατσαράκης σημειώνει ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα με τις παρενέργειες του εμβολίου καθώς δεν διαφέρουν σε τίποτα απ' αυτό που ισχύει σε όλα τα εμβόλια».

Σημειώνεται ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας το συγκεκριμένο εμβόλιο να συμπεριλη

 

Πηγή: Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 27 January 2015 | 1:02 pm


Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά

Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά
Εκλέγει τρεις βουλευτές, ενώ μία έδρα πήρε στο Ποτάμι
Πρώτο κόμμα στα Χανιά αναδείχθηκε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας 38.724 ψήφους και ποσοστό 43,07%. Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα εκλέγει τρεις βουλευτές στα Χανιά, ενώ η τέταρτη έδρα πάει στο Ποτάμι.
Χωρίς βουλευτή μένει η Νέα Δημοκρατία, η οποία ήταν το δεύτερο κόμμα στον Νομό με 17.815 ψήφους (19,81%), ενώ το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη αναδείχθηκε τρίτη δύναμη σε τοπικό επίπεδο με 10.936 ψήφους (12,16%).
Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 5.170 ψήφους (5,75%), το ΚΚΕ με 4.300 ψήφους (4,78%), η Χρυσή Αυγή με 3.871 ψήφους (4,3%) και το ΠΑΣΟΚ με 2.581 ψήφους (2,87%).

ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΡΗΤΗ
Συγκεντρωτικά σε όλη την Κρήτη ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 44,98% και η ΝΔ 20,47% με το Ποτάμι τρίτη δύναμη στο 9,19%.
Η πρώτη τριάδα των κομμάτων διατηρείται σε όλους τους Νομούς του νησιού. Στο Ρέθυμνο εκλέγει έναν βουλευτή ο ΣΥΡΙΖΑ και έναν η ΝΔ, ενώ στο Ηράκλειο 3 ο ΣΥΡΙΖΑ και από έναν η ΝΔ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και το ΚΚΕ. Τέλος, στο Λασίθι εκλέγει έναν βουλευτή ο ΣΥΡΙΖΑ και έναν η ΝΔ.

Γ. Σταθάκης

Γ. Σταθάκης
Π. Πολάκης

Π. Πολάκης
Β. Βαγιωνάκη

Β. Βαγιωνάκη
Στ. Θεοδωράκης

Στ. Θεοδωράκης

Οι βουλευτές Χανίων
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών στις 3 τα ξημερώματα, ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει τρεις βουλευτές στα Χανιά. Πιο συγκεκριμένα, επανεκλέγεται ο Γιώργος Σταθάκης, ενώ στη Βουλή μπαίνει ο μέχρι πρότινος δήμαρχος Σφακίων Παύλος Πολάκης και το ιστορικό στέλεχος του κόμματος Βάλια Βαγιωνάκη. Η τέταρτη έδρα πάει στο Ποτάμι με τον Σταύρο Θεοδωράκη να επιλέγει να την κρατήσει και να συμμετέχει στη νέα Βουλή ως βουλευτής Χανίων.

Η σταυροδοσία
Σε επίπεδο σταυρών, στις 2 τα ξημερώματα και με καταχωρισμένα 270 από τα 304 τμήματα του Νομού, η σταυροδοσία είχε ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ
Σταθάκης Γεώργιος: 18.003
Πολάκης Παύλος: 13.711
Βαγιωνάκη Ευαγγελία (Βάλια): 9.938
Μπαλωμενάκης Αντώνης: 6.168
Παπανδρέου Ανδρέας: 2.973
Διάκος Κωνσταντίνος: 1.133

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μαρκογιαννάκης Χρήστος: 8.222
Βολουδάκης Μανούσος: 7.725
Βιρβιδάκης Κυριάκος: 3.345
Τσαμουρτζή – Κονταξάκη Ευαγγελία: 1.920
Στασσίνου Χριστίνα – Ελβίρα (Ελβη): 1.002
Γκίζας Σταύρος: 324

ΠΟΤΑΜΙ
Μαρακάκης Γεώργιος: 2.750
Μανουσάκη Δάφνη: 2.597
Φτυλιτάκη Νίκη: 1.176
Σηφοδασκαλάκης Εμμανουήλ: 851
Νικολούδης Εμμανουήλ: 728

ΑΝ.ΕΛ.
Γύπαρης Κωνσταντίνος: 2.063
Καπαρουδάκης Παντελεήμων: 1.069
Αλεξάκης Μιχαήλ: 881
Χριστουλάκης Θεόφιλος: 756
Ψαράκη – Ποποδάκη Ιωάννη: 730
Σαπουνάκης Παναγιώτης: 426

ΚΚΕ
Μαρινάκης Αλέξανδρος: 1.319
Κουμάκη Αλεξία: 1.128
Βουρλάκης Νικόλαος: 1.019
Μελισσάκης Νικήτας: 636
Ρηγανάκος Φώτιος: 543
Λουτσέτης Χαράλαμπος:397

Χρυση Αυγη
Σταθάκης Δημήτριος: 1.258
Γαρμπιδάκης Νίκος: 1.034
Αλεξανδράκη Μαρία: 947
Κοτρωνάκης Κωνσταντίνος: 837
Μαμωνά Αναστασία: 318

ΠΑΣΟΚ
Κοτσιφάκης Γιώργος: 761
Νικολαΐδης Αλκίνοος: 504
Κουρτάκης Γιάννης: 421
Καβελάκης Βασίλης: 416
Παπαδάκης Πέτρος: 412
Πούλακας Γιώργος: 381

Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 26 January 2015 | 12:21 pm


Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στα Χανιά

Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στα Χανιά
Μόνο πρόβλημα η ελλιπής σύνθεση των εφορευτικών επιτροπών

Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία και στα 321 εκλογικά τμήματα των Χανίων.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη, σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα το μόνο πρόβλημα που έχει αναφερθεί είναι η ελλιπής σύνθεση των εφορευτικών επιτροπών, φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Με μία ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε η ψηφοφορία στην Αγία Ρουμέλη Σφακίων, μετά τη μεταφορά της δικαστικού και του αστυνομικού με Super Puma καθώς η περιοχή είναι αποκομμένη από τη θάλασσα λόγω του καιρού.

Στη Γαύδο, ωστόσο, η αποχή αναμένεται να είναι μεγάλη, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν θα εμποδίσουν τη μετάβαση ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με τη δήμαρχο, Ευαγγελία Καλλίνικου, από τους 188 εγγεγραμμένους δεν αναμένεται να ψηφίσουν περισσότεροι από 58-60 εκλογείς.

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2015 | 2:04 pm


Στα Χανιά ψήφισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης

Στα Χανιά ψήφισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης
Στα Χανιά ψήφισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης

 

Στα Χανιά ψήφισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο κ. Θεοδωράκης, τόνισε:

«Η χώρα από ό,τι φαίνεται αποφασίζει να αλλάξει το πρώτο κόμμα, να τιμωρήσει αυτούς που την έφεραν σε αυτή την κατάσταση, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

» Είναι η μεγάλη μας ευκαιρία, αυτή η αλλαγή να γίνει στη σωστή κατεύθυνση, να ψηφίσουμε αυτούς που έχουν γνώση και θάρρος και το έχουν αποδείξει. Και να μην δώσουμε χώρο στους τσαμπουκάδες και αυτούς που δεν σέβονται τη Δημοκρατία. Να μην μπούμε σε περιπέτεια, να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα.»

Δημοσιεύθηκε στις 25 January 2015 | 9:40 am


Βόλτα στα Χανιά έκανε το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας

Βόλτα στα Χανιά έκανε το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας
Στη δημοτική αγορά

Με μια μικρή βόλτα στη δημοτική αγορά των Χανίων και σε κοντινούς δρόμους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ολοκλήρωσε από τα Χανιά την παρουσία του στην Κρήτη.Στον χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου, στο κέντρο της πόλης, όπου διέμενε, κατά την αναχώρησή του το πρωί, γυναίκα τού φόρεσε στον ώμο ένα κρητικό μαντήλι και του ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, τον οποίο συνόδευαν υποψήφιοι βουλευτές από τα Χανιά και κομματικά στελέχη, βρέθηκε στη δημοτική αγορά όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με καταστηματάρχες και πολίτες.

Ένας από τους καταστηματάρχες τού προσέφερε ως δώρο ένα κομπολόι, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήπιε και την παραδοσιακή κρητική τσικουδιά.

Καθώς έβγαινε από την αγορά, πολίτης απευθύνθηκε στον τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι είναι άνεργος εργαζόμενος σε πλοία και λέγοντάς του «πρόεδρε θέλουμε δουλειές». Ο κ. Τσίπρας τον πλησίασε και μεταξύ άλλων του είπε: «Εμείς θα σας βλέπουμε στα μάτια, η καθαρότητα είναι εγγύηση».

Λίγο αργότερα, τον κ. Τσίπρα πλησίασε ένας μικρός μαθητής ζητώντας του να υπογράψει σε ένα φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ελπίδα έρχεται. Αλέξης Τσίπρας», σημείωσε στο φυλλάδιο ο Πρόεδρος του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας έκανε στη συνέχεια ένα μικρό διάλειμμα για καφέ και στη συνέχεια αναχώρησε για το αεροδρόμιο Χανίων.

Δημοσιεύθηκε στις 24 January 2015 | 11:32 am


Σύλληψη 29χρονου για παραβάσεις περί όπλων στα Χανιά

Σύλληψη 29χρονου για παραβάσεις περί όπλων στα Χανιά
ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ
Σύλληψη 29χρονου για παραβάσεις περί όπλων στα Χανιά

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, από αστυνομικούς τoυ Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Χανίων, 29χρονος Ελληνας για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, «αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του 29χρονου, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δώδεκα φυσίγγια».
Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Χανίων.

 

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2015 | 3:38 pm


Εργα σε εκκρεμότητα

Εργα σε εκκρεμότητα
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Βασικές υποδομές όπως έργα περιβάλλοντος, σχολική στέγη, υδροάρδευση και το οδικό δίκτυο θα είναι μερικά από τα ανοικτά θέματα που θα "κληρονομήσει" η νέα κυβέρνηση και οι βουλευτές Χανίων, που θα προκύψουν από τις εκλογές της Κυριακής. Τα "Χ.Ν." προχώρησαν σε μία πρώτη καταγραφή των ανοικτών ζητημάτων για τη Δυτική Κρήτη.

Φράγμα Σεμπρωνιώτη – Ταυρωνίτη
Προεκλογικά ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υποδομών η ένταξη του συγκεκριμένου έργου, οι μελέτες για το οποίο επικαιροποιήθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης. Ωστόσο, το μεγάλο κόστος απαιτεί ανάλογες χρηματοδοτήσεις για ένα έργο που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα λύσει για πολλά χρόνια το πρόβλημα της υδροάρδευσης σε όλο τον Βόρειο Αξονα των Χανίων.

boak2Β.Ο.Α.Κ. χωρίς μελέτες.
Με ρυθμούς... χελώνας υλοποιούνται τα όποια έργα εκσυγχρονισμού του Β.Ο.Α.Κ. εδώ και χρόνια. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν οι αναγκαίες μελέτες, ένα πρόβλημα που έχει να κάνει καθαρά με τη χρηματοδότηση της εκπόνησης μελετών. Και εκεί όμως που ξεκίνησαν να γίνονται μελέτες όπως το Τμήμα σύνδεσης Β.Ο.Α.Κ. – Αεροδρομίου τα προβλήματα είναι πολλά και έχουν να κάνουν με τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις.

LIMNODEXAMENHΛιμνοδεξαμενές σε αναμονή.
Από τις 6 λιμνοδεξαμενές που είχαν σχεδιαστεί για τη Δυτική Κρήτη, μόνο αυτή της Κουντούρας λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Δύο έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω κατασκευαστικών προβλημάτων (Χρυσοσκαλίτισσας και Αγίων Θεοδώρων στη φωτο), μία έχει "παγώσει" μετά από προσφυγές στο ΣτΕ (Ομαλού) και μία είναι στη διαδικασία της μελέτης στον Πλάτανο Κισάμου.
Στη φάση της ολοκλήρωσης βρίσκεται η λιμνοδεξαμενή στο Ελος που πιθανώς θα παραδοθεί φέτος.

LIMANISOYDASSΕκσυγχρονισμός στο λιμάνι της Σούδας.
Μπορεί στο λιμάνι της Σούδας να έγινε ένας πρώτος εκσυγχρονισμός για τις ανάγκες της κρουαζιέρας, ωστόσο, απέχει πολύ από το να θεωρείται ένα λιμάνι κατάλληλο για να εξυπηρετήσει τις τουριστικές και εμπορικές ανάγκες της Δυτικής Κρήτης. Η επέκταση του λιμανιού, η δημιουργία τουριστικού λιμένα, χώρου υποδοχής για τους επιβάτες εκκρεμούν ακόμα. Να σημειωθεί ότι από την απερχόμενη κυβέρνηση είχε μπει στα υπό παραχώρηση λιμάνια της χώρας.

XWROTAXIKOΑναθεώρηση χωροταξικού.
Στη φάση της διαβούλευσης βρίσκεται η αναθεώρηση του χωροταξικού της Κρήτης. Οι αντιδράσεις για τις χρήσεις γης και για την πρόβλεψη χώρων για τις οχλούσες δραστηριότητες (δεξαμενές καυσίμων, εργοστάσιο Δ.Ε.Η., βιομηχανική ζώνη) θα "πονοκεφαλιάσει" και τη νέα κυβέρνηση. Tην ίδια στιγμή τα περισσότερα Γ.Π.Σ. και ΣΧΟΟΑΠ σε επίπεδο Δήμων προχωρούν αργά είτε με ευθύνη των Δήμων είτε με καθυστέρηση από τις ίδιες τις κρατικές υπηρεσίες (ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου).

SXOLEIAΣχολική στέγη.
Στην προσχολική αγωγή εντοπίζονται τα πιο σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά τη σχολική στέγη. Και αυτό, γιατί ειδικά στο κέντρο της πόλης τα περισσότερα νηπιαγωγεία φιλοξενούνται σε ακατάλληλα κτήρια. Για τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες η μείωση της επιχορήγησης προς τους Δήμους τα χρόνια του μνημονίου έχει αφήσει πολύ πίσω τη συντήρησή τους.

MARINAPALIOXWRASΣχεδιασμός για μαρίνες.
Μία μαρίνα διαθέτει ο Νομός Χανίων αυτή στο Ενετικό λιμάνι, μικρής δυναμικότητας. Το τουριστικό λιμάνι της Παλαιόχωρας (φωτ.) δεν λειτούργησε ποτέ. Στην Κίσαμο έχει χωροθετηθεί σημείο χωρίς όμως να έχει προχωρήσει κάποια μελέτη ή να έχει δοθεί άδεια σε ιδιώτη, ενώ στον Αποκόρωνα εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για μαρίνα στις Καλύβες και αναζητείται χρηματοδότηση. Παρά τα αιτήματα Φορέων για μαρίνα στα Χανιά στην περιοχή του Κουμ – Καπί δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη.

BIOLOGIKOSBOREIOYAXONAΠεριβαλλοντικά έργα – Φορείς διαχείρισης
Με εξαίρεση τον βιολογικό καθαρισμό της Παλαιόχωρας για τον οποίο δεν υπάρχει θετική ακόμα εξέλιξη, με την επέκταση των βιολογικών των Χανίων, του Βορείου Αξονα (φωτογραφία), της Κισάμου και την έναρξη των εργασιών στη Γεωργιούπολη η Δυτική Κρήτη σε μεγάλο βαθμό είναι "καλυμμένη" στη διαχείριση των λυμάτων. Ομως την ίδια στιγμή δεν έχουν προχωρήσει ούτε οι Φορείς Διαχείρισης, ούτε οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις οικολογικά ευαίσθητες περιοχές. Η βόσκηση παραμένει ανεξέλεγκτη όπως επίσης και οι αυθαίρετες κατασκευές και καταπατήσεις σε παραλίες και ορεινό όγκο. Ξεχωριστής σημασίας είναι το θέμα της ανάπτυξης των Α.Π.Ε., κάτι που θεωρείται αναγκαίο αλλά ξεκίνησε "στραβά" στην Κρήτη με τη δέσμευση δεκάδων κορυφών για βιομηχανικές Α.Π.Ε.

PALIAPOLHΜία ματιά στην παλιά πόλη.
Τα τελευταία χρόνια έγιναν μια σειρά από σημαντικά έργα ανάδειξης και προστασίας της παλιάς πόλης των Χανίων με πρωτοβουλία των τοπικών Αρχαιολογιών. Εργα που θα πρέπει να συνεχιστούν για την ανάπλαση των τειχών και την ανάδειξη αρχαιοτήτων (θέατρο Απτέρας, αρχαιολογικοί χώροι σε Κίσαμο και Παλαιόχωρα). Η ολοκλήρωση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου θα αποτελέσει γεγονός μέγιστης σημασίας για τα Χανιά, όπως επίσης και η ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου.

Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2015 | 2:26 pm


Τον συνέλαβαν γιατί είχε 12 φυσίγγια

Τον συνέλαβαν γιατί είχε 12 φυσίγγια
Σύλληψη 29χρονου ημεδαπού για παραβάσεις περί όπλων

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, από αστυνομικούς τoυ Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Χανίων, 29χρονος ημεδαπός για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων.
Ειδικότερα, αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του 29χρονου, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δώδεκα φυσίγγια.
Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Χανίων,

Δημοσιεύθηκε στις 23 January 2015 | 10:14 am


Προτεραιότητα οι Παιδικοί Σταθμοί

Προτεραιότητα οι Παιδικοί Σταθμοί
ΓΙΑ ΤΟΝ Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ Â 

Η ασφάλεια και η εύρυθμη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών βρίσκεται στις προτεραιότητες του Δ.Σ του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. όπως διεφάνη κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, που πραγματοποιήθηκε χθες με θέματα συζήτησης τους προϋπολογισμούς των Νομικών Προσώπων του Δήμου.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι προϋπολογισμοί του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π., της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, του Δημοτικού Γηροκομείου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Μιχάλης Βλαχάκης, «ο προϋπολογισμός του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. που έχει καταρτιστεί για το οικονομικό έτος 2015 είναι ισοσκελισμένος όχι μόνο προς τη λογιστική του αποτύπωση, αλλά ως και προς την ουσία του. Ο προϋπολογισμός έχει ύψος 4,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι τα ποσά είναι περίπου τα ίδια, όσον αφορά την έκτακτη, την τακτική επιχορήγηση, αλλά και τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.). Μία διαφοροποίηση υπάρχει κατά 150.000 ευρώ λιγότερα, τα οποία είναι χρήματα που προορίζονταν ως έκτακτη επιχορήγηση από τον Δήμο. Ωστόσο, αυτό έχει δοθεί με έγγραφο από το Παρατηρητήριο, καθώς έπρεπε ο Δήμος Χανίων μέσα στο 2014 να "κόψει" κάποια κονδύλια».
Ιδιαίτερα σημαντικό, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. το γεγονός ότι «υπάρχει ένα ταμειακό υπόλοιπο ύψους 1,1. εκατ. ευρώ που αν προστεθεί στις τακτικές και έκτακτες επιχορηγήσεις, στους Κ.Α.Π. είναι ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε κοινωνική πολιτική».
Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Βλαχάκης, στους βασικούς άξονες του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. για το 2015 είναι η έκδοση αδειών λειτουργίας στους Παιδικούς Σταθμούς, καθώς όπως σημείωσε «το 2014 δεν βρήκα ούτε μία άδεια σε κάποιον Παιδικό Σταθμό. Γι' αυτό εντάξαμε στον προϋπολογισμό 400.000 ευρώ για συντήρηση και επισκευή κτηρίων, τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών, ανάπλαση των αύλειων χώρων και έκδοση άδειας λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, ώστε να ενταχθούν στο Ε.Σ.Π.Α. Επίσης εντάξαμε άλλα 245.000 ευρώ για μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος πυρασφάλειας και πυρόσβεσης, που είναι απαραίτητα για την άδεια λειτουργίας».

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ
«Η συντήρηση εσωτερικά του κτηρίου του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων και η πρόσληψη εποχικού προσωπικού αποτελούν τους βασικούς στόχους του Δ.Σ του Δημοτικού Γηροκομείου», όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Δημοτικού Γηροκομείου Γιώργος Κουκλάκης με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2015. Οπως ανέφερε ο κ. Κουκλάκης η επιχορήγηση του Δήμου Χανίων ανέρχεται σε 50.000 ευρώ και τόνισε πως «ο προϋπολογισμός έχει εγκριθεί από το Δ.Σ του Γηροκομείου».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Επέκταση των δραστηριοτήτων της Δημοτικής Πινακοθήκης και τους καλοκαιρινούς μήνες σε συνεργασία με την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. και την αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Χανίων προανήγγειλε ο πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Γιώργος Βαρουδάκης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Ο κ. Βαρουδάκης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός της Δημοτικής Πινακοθήκης για το 2015 είναι ισοσκελισμένος, και αυξημένος κατά 18% σε σχέση με πέρυσι και ανέρχεται σε 140.000 ευρώ.

 

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2015 | 1:38 pm


Στα Χανιά η σύζυγος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Γεωργία

Στα Χανιά η σύζυγος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Γεωργία
Πραγματοποιεί επίσκεψη

Επίσκεψη στα Χανιά πραγματοποιεί σήμερα η σύζυγος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Γεωργία.

Το πρωί, επισκέφθηκε το Δημοτικό Γηροκομείο της πόλης, ξεναγήθηκε στους χώρους του από τον πρόεδρο του Ιδρύματος, Γιώργο Κουκλάκη, συνομίλησε με τρόφιμους και το προσωπικό και έλαβε ως δώρο ένα παραδοσιακό κρητικό μαντήλι.

Στη συνέχεια, η κ. Σαμαρά θα μεταβεί στο δημαρχείο Κισσάμου.

Δημοσιεύθηκε στις 22 January 2015 | 12:45 pm


“Ναι” στο εμβόλιο – “Οχι” στον πανικό, λέει η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων

“Ναι” στο εμβόλιο – “Οχι” στον πανικό, λέει η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων
Για τη μηνιγγίτιδα
Υπέρ του εμβολιασμού για τη μηνιγγίτιδα και κατά του πανικού τάσσεται η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων με αφορμή τα κρούσματα που εμφανίστηκαν στα Χανιά. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ζήτησε από το υπουργείο Υγείας την κατ΄εξαίρεση δωρεάν χορήγησή του στα Χανιά χωρίς να έχει λάβει καμία απάντηση.

Σε ανακοίνωση – ενημέρωση της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων που υπογράφει εκ μέρους των ιατρών η διευθύντριά της Ευαγγελία Μπαλωμενάκη, αναφέρεται:

«Με αφορμή τα δύο πρόσφατα περιστατικά της μηνιγγιτιδοκοκκικής σηψαιμίας που συνέβησαν στο νομό μας , τον τεράστιο πανικό που ακολούθησε και την τεράστια παραφιλολογία γύρω από πραγματικά γεγονότα νιώθουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε ως δημόσιος φορέας τούς συμπολίτες μας.
Πράγματι σε χρονικό διάστημα 13 ημερών νοσηλεύσαμε δύο περιστατικά μηνιγγίτιδας στην κλινική μας. Εξ αυτών το ένα κατέληξε και το άλλο επιβίωσε μετά από τις τεράστιες προσπάθειες των ιατρών της μονάδας παίδων στο ΠΑΓΝΗ.
Η μηνιγγίτις είναι σοβαρή λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και υπήρχε από πάντα. Τα τελευταία χρόνια μετά τον μαζικό εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού έχει υπάρξει μια ύφεση της νόσου και τα κρούσματα έχουν ελαττωθεί σημαντικά. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι ένα επιθετικό μικρόβιο , το οποίο έχει 12 στελέχη. Το εμβόλιο που γίνεται υποχρεωτικά στα παιδιά μέχρι και σήμερα περιλαμβάνει μόνο το C στέλεχος. Κυκλοφορεί όμως εδώ και 2 περίπου χρόνια ένα νέο εμβόλιο που περιλαμβάνει το στέλεχος B και δεν έχει πάρει έγκριση από το υπουργείο υγείας να χορηγείται δωρεάν.
Τα δύο κρούσματα στο νομό μας οφείλονται στο στέλεχος Β και θεωρούμε ότι είναι μεγάλος αριθμός για μια μικρή περιοχή. Προτείνουμε λοιπόν τον εμβολιασμό κυρίως του παιδικού πληθυσμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Το κόστος του εμβολίου είναι υψηλό και ως κλινική επικοινωνήσαμε από 15/01/2015 εγγράφως με το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κ.Κρεμαστινού) και με το υπουργείο υγείας με την υπεύθυνη Κ.Κύρλεση και ζητήσαμε ειδικά στο νομό μας να χορηγηθεί το εμβόλιο άμεσα και ΔΩΡΕΑΝ. Δεν έχουμε λάβει ουδεμία απάντηση. Πέραν όμως της κρατικής αδιαφορίας το εμβόλιο πρέπει να γίνει και με ψυχραιμία να διεκδικήσουμε την δωρεάν χορήγηση του. Οι γονείς θα ενημερωθούν από τους παιδιάτρους τούς για τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου , καθώς και για τον χρόνο και τρόπο εμβολιασμού.
Η μηνιγγίτις παρόλο που είναι σοβαρή νόσος είναι σπάνια , επομένως δεν έχουν νόημα κινήσεις πανικού και με σύνεση οι γιατροί να ενημερώνουν τον κόσμο και να εφαρμόζουν τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
Εκ μέρους των ιατρών της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν.Χανίων
Η διευθύντρια της κλινικής Μπαλωμενάκη Ευαγγελία».

Πηγή: www.haniotika-nea.gr

Δημοσιεύθηκε στις 21 January 2015 | 9:41 pm


Στα Χανιά ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο

Στα Χανιά ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο
Στα Χανιά ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο

τα Χανιά θα βρίσκεται το ερχόμενο Σάββατο 24 Ιανουαρίου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας, ανεμένεται στα Χανιά το πρωί του Σαββάτου, ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί το επίσημο πρόγραμμα των επισκέψεων του.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην πόλη των Χανίων και πιθανόν στο εκλογικο κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να φτάσει στο Ηράκλειο με την πτήση των 17.45 και σχεδόν αμέσως θα βρεθεί στην πλατεία για την ομιλία του.
Ελένη Φουντουλάκη
Πηγή: www.haniotika-nea.gr

Δημοσιεύθηκε στις 21 January 2015 | 9:21 pm


Γιατροί ΕΣΥ χωρίς ασφαλιστική κάλυψη στα Χανιά

Γιατροί ΕΣΥ χωρίς ασφαλιστική κάλυψη στα Χανιά
Γιατροί ΕΣΥ χωρίς ασφαλιστική κάλυψη στα Χανιά

Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη βρίσκεται ουσιαστικά η πλειοψηφία των εργαζόμενων γιατρών στα Χανιά καθώς υπολειτουργεί το Ταμείο τους.

Οπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Χανίων, «σε μια χώρα όπου οι ίδιοι οι γιατροί αδυνατούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα σε συναδέλφους, μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί πόσο δύσκολο έχει γίνει για τους υπόλοιπους πολίτες να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων γιατρών στο Γ.Ν.Χ. βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ουσιαστικά χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, καθώς μετά την τρομακτική υποστελέχωση του ταμείου ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ (ταμείο συντάξεως και ασφάλισης υγειονομικών) και την εδραίωση του περίφημου συστήματος μηχανογράφησης «ΑΤΛΑΣ» δεν υπάρχει κανείς στο νομό Χανίων που να μπορεί να επικαιροποιήσει τα βιβλιάρια υγείας μας».

Στο σημείο αυτό η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ σημειώνει:

«Δύο υπάλληλοι όλοι κι όλοι στο ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ Ηρακλείου καλύπτουν τον πληθυσμό των υγειονομικών (Γιατροί- Φαρμακοποιοί) σε ολόκληρη την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.
Φτάσαμε στο σημείο οι γιατροί των Χανίων να είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στο Ηράκλειο, προκειμένου να μπορέσουν να συνταγογραφήσουν μια απλή αντιβίωση!
Το φαινόμενο είναι γνωστό εδώ και μήνες . Ορισμένοι μάλιστα για να βγάλουν άκρη, αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν μέχρι την..Αθήνα. Απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως η προσκόμιση μιας πληθώρας βεβαιώσεων και πιστοποιητικών.
Στην ουσία η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετακύλισε τη μέχρι πρότινος δουλειά των υπαλλήλων του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ στις πλάτες των ίδιων των γιατρών.
Να «ευχαριστήσουμε» επομένως τον κο Βορίδη για τη θητεία του στο Υπουργείο Υγείας και να τον ρωτήσουμε εάν είναι διατεθειμένος να μας πληρώσει για τα έξοδα μετακίνησής μας από και προς το Ηράκλειο, για τα έξοδα αποστολής των εγγράφων μας με Courier, για το χρόνο που αναγκαζόμαστε να χάνουμε από τα ούτως ή άλλως ελάχιστα ρεπό και άδειές μας, αλλά και για τα ίδια μας τα φάρμακα.
Διότι -και παρά τις διόλου ευκαταφρόνητες εισφορές μας στο ταμείο- πολλοί συνάδελφοι αναγκάζονται πλέον να πληρώνουν από την τσέπη τους τόσο τα φάρμακα όσο και τις διάφορες ιατρικές εξετάσεις, προκειμένου να αποφύγουν την απίστευτη ταλαιπωρία της επικαιροποίησης των βιβλιάριων υγείας».

Καταλήγοντας η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ καλεί «τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, την ΟΕΝΓΕ αλλά και την επόμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φλέγον αυτό πρόβλημα».

Πηγή: www.haniotika-nea.gr

Δημοσιεύθηκε στις 21 January 2015 | 9:10 pm


Σύσκεψη για τον τουρισμό στα Χανιά

Σύσκεψη για τον τουρισμό στα Χανιά
Σύσκεψη για τον τουρισμό στα Χανιά

Η ανάπτυξη συνεργασιών στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με επίκεντρο την ενίσχυση του τουρισμού, εξετάστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 21/1/2015, στην Αίθουσα Τύπου του Δημαρχείου Χανίων, έπειτα από πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων και ειδικότερα της Προέδρου της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης του Δήμου, Γεωργίας Σαρικάκη – Αποστολάκη, και της ειδικής συνεργάτιδας του Δημάρχου Χανίων, Ελπίδας Τσιτσιρίδη.

Στη συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των Δήμων Αποκορώνου, Καντάνου – Σελίνου, Κισάμου, Πλατανιά, καθώς και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χανίων, Δημήτρης Μιχελογιάννης, εξετάστηκε η ανάπτυξη συνεργασιών στον τομέα του τουρισμού, με στόχο την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και την προώθηση των προγραμμάτων τουριστικής προβολής για ολόκληρο τον Νομό Χανίων.

Σε δήλωση της η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Χανίων, Γεωργία Σαρικάκη – Αποστολάκη, επισημαίνει "η συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού στον τομέα του τουρισμού, πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, καθώς όλοι αντιμετωπίζουμε τον τουρισμό ως σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης και τόνωσης της οικονομίας του τόπου μας". Η κα. Σαρικάκη, ελπίζοντας σε μία καρποφόρα σε βάθος χρόνου διαδημοτική συνεργασία σε επίπεδο Νομού, θέλησε να ευχαριστήσει τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για την ανταπόκριση.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 21 January 2015 | 2:29 pm


Απειλή προστίμων για το βιολογικό καθαρισμό Καλυβων

Απειλή προστίμων για το βιολογικό καθαρισμό Καλυβων
ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΚΑΛΥΒΩΝ

Με διοικητικά πρόστιμα βρίσκεται αντιμέτωπος ο Δήμος Αποκορώνου καθώς από το 2008 ο βιολογικός καθαρισμός των Καλυβών δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς όρους. Η ρύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον επιβεβαιώνεται από τους ελέγχους του νερού καθώς, όπως αναφέρει στα "Χ.Ν." ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, οι τιμές των μετρήσεων αποκλίνουν απ' όσα προβλέπει η νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα Δημοτική Αρχή έχει ξεκινήσει αγώνα δρόμου, ώστε να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα που απειλεί με υποβάθμιση μία από τις περισσότερο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές του Δήμου.

Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο του βιολογικού των Καλυβών ξεκίνησε να υλοποιείται στα τέλη της δεκαετίας του '90. Ομως, ενώ σε πρώτη φάση ολοκληρώθηκαν τα αποχετευτικά δίκτυα, ο βιολογικός δεν τέθηκε σε λειτουργία. Αυτό οδήγησε το 2006 την τότε Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και τον ιδιωτικό τομέα, για να γίνει εγκατάσταση εξοπλισμού επεξεργασίας των αστικών λυμάτων με καινοτόμες ηλεκρολυτικές μεθόδους, που βασίζονταν σε αναγνωρισμένο -σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο- δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και η Μονάδα τέθηκε σε λειτουργία υπό την παρακολούθηση του Πολυτεχνείου Κρήτης. Προβλήματα, όμως, προέκυψαν όταν οι περιβαλλοντικοί όροι που είχαν εκδοθεί για την αρχική μορφή του βιολογικού το 1998, έληξαν το 2008 χωρίς να γίνει ανανέωση ή επικαιροποίηση της νέας μεθόδου. Αυτό είχε ως συνέπεια το αίτημα χρηματοδότησης που είχε υποβάλει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή Αποκορώνου, για την αναβάθμιση της Μονάδας του βιολογικού και την αποπεράτωση των αποχετευτικών δικτύων, να μην εγκριθεί από τη Διαχειριστική Αρχή του ΥΠΕΚΑ, με το επιχείρημα ότι η υφιστάμενη εγκατάσταση δεν είχε την προβλεπόμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό έπεσε στο "κενό" και η προσπάθεια που έκανε το 2012 η τότε Δημοτική Αρχή για την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από εξωτερικό μελετητή.

 

ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

«Το ΥΠΕΚΑ είδε ότι εμείς λειτουργούσαμε έναν βιολογικό, που δεν είχε την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση, με συνέπεια να μας επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις και να πρέπει ο Δήμος να πληρώσει 19.000 ευρώ για κάθε χρόνο», σημείωσε ο κ. Κουκιανάκης και πρόσθεσε: «Δυστυχώς από το 2008 μέχρι το 2012 δεν έγινε καμία προσπάθεια για να πάρει αδειοδότηση το έργο, ενώ μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα των αναλύσεων αποκλίνουν από τα ζητούμενα σύμφωνα με την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία. Δεν πιάνουμε δηλαδή τους στόχους ως προς τους ρύπους». Ο κ. Κουκιανάκης ανέφερε δυστυχώς το πρόβλημα που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια "αποκρύπτονταν". Ωστόσο, επεσήμανε ότι η λύση του προβλήματος έχει δρομολογηθεί, αφού η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να αναθέσει τη λειτουργία του βιολογικού σε ιδιώτη που είχε συνεργαστεί με τον Δήμο το '06-'08 και είναι κάτοχος της ευρεσιτεχνίας που εφαρμόζεται στην εγκατάσταση. «Για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αναγκαία η ύπαρξη ειδικευμένης τεχνικής υποστήριξης, που ο Δήμος Αποκορώνου δεν διαθέτει λόγω της έλλειψης εξειδικευμένων μηχανικών. Στο πλαίσιο αυτό αναθέτουμε σε ιδιώτη τη λειτουργία του βιολογικού για 6 μήνες, με προϋπολογισμό 49.200 ευρώ που θα καλυφθεί με ιδίους πόρους, ώστε ο Δήμος να πετύχει τους στόχους που θέτει η νομοθεσία για τα αστικά λύματα και το καλοκαίρι να εξασφαλίσει την περιβαλλοντική αδειοδότηση του βιολογικού. Ετσι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους», ανέφερε ο κ. Κουκιανάκης και κατέληξε λέγοντας ότι η νέα Δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να αποκρύψει κανένα πρόβλημα, αλλά είναι αποφασισμένη να δώσει λύσεις όπου απαιτούνται.

Διαγωνισμός στις 10 Μαρτίου για τον βιολογικό Γεωργιούπολης

Στις 10 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για το έργο κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού της Γεωργιούπολης συνολικού κόστους 5.444.154 εκατ. ευρώ. Η διακήρυξη για τον διαγωνισμό εκδόθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης που χρηματοδοτεί το συγκεκριμένο έργο μέσα από το Π.Ε.Π. Στην ουσία πρόκειται για ένα από τα τρία κομμάτια του έργου κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού. Οι εργασίες που προβλέπονται να γίνουν αφορούν: (α) Κατηγορία υδραυλικών έργων με προϋπολογισμό 2.420.628 ευρώ (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ και απρόβλεπτα). (β) Κατηγορία ηλεκτρομηχανολογικών έργων με προϋπολογισμό 2.128.403 ευρώ (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ και απρόβλεπτα). (γ) Κατηγορία Καθαρισμού και Επεξεργασίας Νερού, Υγρών, Στερεών και Αερίων Αποβλήτων με προϋπολογισμό 532.100 ευρώ (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ και απρόβλεπτα). Οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι μπορούν να παραλάβουν τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού (Διακήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώσεων, κ.λπ.) και να προμηθευθούν θεωρημένα έντυπα προσφοράς (Τιμολόγιο Προσφοράς, Προϋπολογισμός Προσφοράς) από την έδρα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης, Λασσαίας 1Α, 71305 Ηράκλειο, μέχρι τις 4-3-2015 ημέρα Τετάρτη κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 10-3-2015 ημέρα Τρίτη και ώρα 10 π.μ. (ώρα λήξης υποβολής προσφορών) στα γραφεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης.

Πηγή: Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 21 January 2015 | 2:07 pm


Το πρόβλημα της αιθαλομίχλης παραμένει στα Χανιά

Το πρόβλημα της αιθαλομίχλης παραμένει στα Χανιά
Οδηγίες για σήμερα Τετάρτη

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και βάση των μετρήσεων που πραγματοποιούνται από το τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της ΠΕ ΧΑΝΙΩΝ και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, για σήμερα Τετάρτη 21.1.2015 ευνοείται η συσσώρευση ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εκτιμάται ότι οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων Α.Σ.10 θα κυμανθούν από 51 έως 75μg/m3.

Σε συνέχεια των παραπάνω, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων συστήνει:
α) στους πολίτες να περιορίσουν, κατά το δυνατόν, την άσκοπη χρήση τζακιών
β) σε άτομα αυξημένου κινδύνου: ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους

Δημοσιεύθηκε στις 21 January 2015 | 1:32 pm


Στις 15 Μαρτίου το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στην πόλη, για το 2015

Στις 15 Μαρτίου το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στην πόλη, για το 2015
ΓΙΑ ΤΟ 2015

Στις 15 Μαρτίου ανοίγει για το 2015 η αυλαία της κρουαζιέρας για τα Χανιά με τα στοιχεία να δείχνουν σημαντική αύξηση σε αφίξεις πλοίων και επιβατών, σε σχέση με το 2014.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των αφίξεων που παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κώστας Μπροκαλάκης το 2015 θα προσεγγίσουν στα λιμάνια Σούδας και Χανίων 68 κρουαζιερόπλοια χωρητικότητας 88.022 επιβατών.

Στη Σούδα αναμένονται 45 κρουαζιερόπλοια και στο λιμάνι των Χανίων 23 κρουαζιερόπλοια. Η αυλαία της κρουαζιέρας στα Χανιά θα ανοίξει στις 15 Μαρτίου και θα κλείσει στις 19 Νοεμβρίου.«Το 2015 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την κρουαζιέρα στα Χανιά» σχολίασε ο κ. Μπροκαλάκης παρουσιάζοντας τα στοιχεία της κίνησης, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι για πρώτη φορά θα πραγματοποιήσουν προσεγγίσεις στο λιμάνι της Σούδας πέντε από τις μεγαλύτερες εταιρείες που πραγματοποιούν κρουαζιέρες.

Ένα από τα χαρακτηριστικά των φετινών αφίξεων είναι ότι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αυξάνεται και ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων με μεταφορική ικανότητα πάνω από 2000 επιβάτες. Στα λιμάνια των Χανίων το 2014 είχαν προσεγγίσει 5 τέτοια πλοία ενώ για το 2015 έχει προγραμματιστεί η προσέγγιση 21 πλοίων.

 

Δημοσιεύθηκε στις 21 January 2015 | 12:33 pm


Εντονη ανησυχία

Εντονη ανησυχία
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ
Εντονη ανησυχία επικρατεί σε γονείς μετά την επιβεβαίωση δύο κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στον Νομό Χανίων.
Από τα δύο παιδιά που προσεβλήθησαν το ένα, 4 ετών, πέθανε μέσα σε δώδεκα ώρες, ενώ το δεύτερο, ένα βρέφος 16 μηνών, μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο Χανίων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου νοσηλεύεται.
Την ίδια ώρα, γονείς σπεύδουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, μολονότι το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β -από την οποία, σύμφωνα με την Αντιπεριφέρεια Χανίων, είχε προσβληθεί το παιδί που έχασε τη ζωή του- δεν καλύπτεται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και κοστίζει 105 ευρώ η κάθε δόση του. Τις τελευταίες ημέρες και έως χθες το βράδυ, σύμφωνα με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών, είχαν διατεθεί χίλια εμβόλια από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Χανίων. Παράλληλα, μέτρα πρόληψης λαμβάνει η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων τόσο στην Κίσαμο όπου ζούσε το 4χρονο παιδί όσο και ευρύτερα στον Νομό.
Σημειώνεται ότι το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα με ρεπορτάζ που αναρτήθηκε το περασμένο Σάββατο στην ιστοσελίδα των "Χανιώτικων νέων" www.haniotika-nea.gr

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μοριακών εξετάσεων (psr test), που έγιναν γνωστά χθες από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και τα δύο παιδιά προσεβλήθησαν από μηνιγγιτιδόκοκκο (Neisseria meningitidis).
Ωστόσο, το γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι το 4χρονο παιδί που πέθανε από μηνιγγίτιδα τύπου Β, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απ. Βουλγαράκη, πήγαινε σε Νηπιαγωγείο του Δήμου Κισάμου και γι' αυτό τον λόγο η Αντιπεριφέρεια προχώρησε σε μια σειρά μέτρων και εμβολιασμών του νηπιακού πληθυσμού στο συγκεκριμένο Νηπιαγωγείο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο Χανίων, διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής, λοιμωξιολόγο Γιάννη Βαρθαλίτη, «τα ευρήματα των μοριακών εξετάσεων από υγρό του εγκεφαλονωτιαίου μυαλού του 4χρονου παιδιού που πέθανε απέδειξαν ότι πρόκειται για τύπου Neisseria meningitidis, δηλαδή κλασικό μηνιγγιτιδόκοκκο».
Οπως ανέφερε ο κ. Βαρθαλίτης, το περιστατικό σημειώθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 2014.
«Το παιδί προερχόταν από οικογένεια αλλοδαπών και πήγαινε σε προνηπιακό σταθμό. Ήρθε στο Νοσοκομείο με πάρα πολύ βαριά εικόνα, με αιμορραγικό εξάρτημα, εμπύρετο και επηρεασμένη γενική κατάσταση. Δηλαδή παρουσίαζε παλιές εικόνες μηνιγγίτιδας -όπως διδάσκουμε στους φοιτητές μας- όταν δεν υπήρχαν αντιβιοτικά. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε στο Νοσοκομείο άμεσα με αντιβιοτικά και έγινε προσπάθεια να μεταφερθεί στη Μ.Ε.Θ. του Πανεπιστημιακού, αλλά στη διαδρομή (κοντά στη Γεωργιούπολη) το παιδί έκανε ανακοπή και πέθανε».
Οσο για το 16 μηνών παιδί που νοσηλεύεται στο ΠΑ.Γ.Ν.Η. ο κ. Βαρθαλίτης ανέφερε πως «σύμφωνα με τα ευρήματα των μοριακών εξετάσεων που έγιναν στο αίμα του, απομονώθηκε το ίδιο μικρόβιο Neisseria meningitidis».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το δεύτερο περιστατικό καταγράφηκε στις 8 Ιανουαρίου του 2015. «Το 16 μηνών παιδί ήρθε στο Νοσοκομείο επίσης με βαριά εικόνα. Είχε προηγηθεί μια πιο ήπια λοίμωξη, αλλά το παιδί ήταν βυθισμένο. Είχε αιμορραγικό εξάρτημα -όχι στον βαθμό που είχε το πρώτο παιδί- αλλά ήταν σε άσχημη κατάσταση. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε όπως πρέπει και διεκομίσθη στο ΠΑ.Γ.Ν.Η. Από όσο ξέρω, το παιδί είναι υγιές και έχει αναλάβει», ανέφερε.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων «το Νοσοκομείο έκανε τα δέοντα. Δεν μπορώ να απαντήσω για το τι γίνεται στον νηπιακό σταθμό ή στο σπίτι των παιδιών. Δεν ξέρω εάν το παιδάκι που πέθανε είχε κάποιο αδελφάκι που πήγαινε στον νηπιακό σταθμό κ.λπ.».

«ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ»
Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμα ότι «ο μηνιγγιτιδόκκοκος μεταδίδεται με άμεση επαφή. Δηλαδή εάν εγώ που είμαι γιατρός πάω επάνω από αυτό το περιστατικό που το βλέπω με το μάτι και δεν έχω φορέσει μια μάσκα και γάντια, μπορεί να κολλήσω. Το ίδιο μπορεί να γίνει εάν στο σχολείο τα παιδάκια που είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο και πιάνουνε τα χεράκια τους, επίσης εκεί μπορούν να κολλήσουν. Γι' αυτό και εμβολιάζουμε τα παιδάκια».

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
«Εχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης που έκανε λόγο για «ενδημικό και όχι επιδημιολογικό φαινόμενο» και εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
«Οταν ενημερώθηκε η Υγειονομική Υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας, έκανε όλες εκείνες τις ενέργειες που χρειάζονται, έρευνα στο σχολείο, στο σπίτι, στους γιατρούς που είχαν κάνει την προδιάγνωση και τη θεραπεία. Αυτά μπορούσαμε να κάνουμε, αυτά κάναμε», ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης και πρόσθεσε:
«Επισκεφθήκαμε τον χώρο που ήταν το παιδί και ως Υπηρεσία κάναμε ό,τι χρειάζεται, δηλαδή χορηγήσαμε το φάρμακο στα παιδιά, στους θεράποντες γιατρούς, στους γονείς, σε όλους. Δεν συντρέχει καμία ανησυχία για τους πολίτες, διότι είναι μηνιγγίτιδα τύπου Β και δεν είναι ο τύπος που θεωρείται επικίνδυνος και είναι επιδημιολογικός».

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Το γεγονός ότι το 4χρονο παιδί που πέθανε από μηνιγγίτιδα ήταν προνήπιο σε Νηπιαγωγείο της Κισάμου επιβεβαίωσε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Ηλίας Ποντικάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Ποντικάκη, «το περιστατικό καταγράφηκε την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων. Το παιδί φοιτούσε ως προνήπιο σε Νηπιαγωγείο της Κισάμου. Η Υπηρεσία μας ενημερώθηκε για την ατυχή κατάληξη από την προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου στις αρχές του τρέχοντος έτους. Το παιδί ήταν αλλοδαπό, από οικογένεια μεταναστών. Η σορός του παιδιού μεταφέρθηκε στην Αλβανία και οι γονείς δεν έχουν επιστρέψει από τότε για να γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες».
Οπως ανέφερε ο ίδιος, «αμέσως δόθηκαν οδηγίες προς τη νηπιαγωγό να ζητήσει βοήθεια από το Κέντρο Υγείας Κισάμου, τον παιδίατρο και τη Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Ταυτόχρονα τις ημέρες εκείνες, των Φώτων, υπήρξε επικοινωνία και με τον αντιδήμαρχο Κισάμου».
Σύμφωνα με τον Ποντικάκη, υπήρξε συντονισμός ενεργειών για αποφυγή πανικού και υλοποίηση των οδηγιών των Ιατρικών Υπηρεσιών. Συγκεκριμένα όπως είπε, έγινε εμβολιασμός όλων των νηπίων του Νηπιαγωγείου, των νηπιαγωγών και του βοηθητικού προσωπικού. Δεν έγινε απολύμανση διότι δεν κρίθηκε απαραίτητο από τις Ιατρικές Υπηρεσίες καθώς «ο μηνιγγιτιδόκοκος πεθαίνει την πρώτη ημέρα». «Εκφράζουμε τη λύπη μας για τον χαμό ενός παιδιού. Λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να εξασφαλίσουμε την υγιεινή στους χώρους των σχολείων μας και ακολουθούμε τις ιατρικές συμβουλές», κατέληξε ο κ. Ποντικάκης.

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ
Θετικό, σύμφωνα με τους παιδιάτρους, είναι ότι υπάρχει εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα. Ωστόσο, το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β δεν το καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς που παρατηρούν ότι το παιδί τους δεν έχει καλή εικόνα θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τον παιδίατρό τους.
Η πρόληψη επιτυγχάνεται με τα εμβόλια για τη μηνιγγίτιδα τύπου C και τύπου Β.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Ωστόσο, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων Μαν. Κατσαράκης, παρά το γεγονός ότι καλύπτεται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου C, δεν καλύπτεται το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου B, το οποίο έχει κυκλοφορήσει τον τελευταίο χρόνο και δεν έχει ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.
Το κόστος του εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα είναι 105 ευρώ η δόση. Εάν το παιδί είναι πάνω από δύο χρονών χρειάζονται δύο δόσεις, ενώ τα βρέφη χρειάζονται τρεις δόσεις εμβολίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ανέφερε ο κ. Κατσαράκης, τις τελευταίες ημέρες και έως χθες είχαν διατεθεί 1.000 εμβόλια για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας τύπου Β σε παιδιά από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Χανίων.

ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής, λοιμωξιολόγο και διευθυντή επί τιμή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Χανίων Σεραφείμ Καστανάκη, η μηνιγγίτιδα είναι ένα οξύ λοιμώδες νόσημα που οφείλεται στη φλεγμονή των μηνίγγων του εγκεφάλου ως συνέπεια μικροβιακής μολύνσεως. Σύμφωνα με τον ίδιο, σωτήριο για την πρόληψη είναι το εμβόλιο, αλλά και τα μέτρα προφύλαξης για το συγγενικό περιβάλλον. «Για να σωθεί κάποιος μέχρι και τα λεπτά της ώρας έχουν σημασία. Χρειάζεται επιθετική θεραπεία», είπε.
Στα συμπτώματα της νόσου είναι κρυολόγημα, πονόλαιμος, υψηλός πυρετός, σφοδρή κεφαλαλγία, έμετος, σπασμοί, σύγχυση και κώμα.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.νο.
Πληροφορίες για τη μηνιγγίτιδα και τους τύπους της παρέχονται από την ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.). Η μηνιγγίτιδα διακρίνεται σε οξεία βακτηριακή μηνιγγίτιδα και άσηπτη μηνιγγίτιδα. Στην οξεία βακτηριακή μηνιγγίτιδα το παθογόνο αίτιο είναι συνήθως κάποιο βακτήριο όπως μηνιγγιτιδόκοκκος, πνευμονιόκοκκος, αιμόφιλος που μπορεί να απομονωθεί με κοινές καλλιέργειες. Με τον όρο άσηπτη μηνιγγίτιδα εννοούμε τη φλεγμονή των μηνίγγων που οφείλεται σε αίτια τα οποία δεν διαπιστώνονται με τις συνηθισμένες εξετάσεις όπως η Gram χρώση και η καλλιέργεια του ΕΝΥ στο οποίο συνήθως υπάρχει λεμφοκυτταρική πλειοκύττωση (1-7). Τα αίτια της άσηπτης μηνιγγίτιδας είναι συνήθως λοιμώδους αιτιολογίας, στη συντριπτική πλειοψηφία οφείλεται σε ιούς και κατά πολύ λιγότερο σε βακτήρια όπως το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και σε μύκητες (Cryptococcus neoformans). (1-6).
Για αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.keelpno.gr/el-gr/ και να κάνετε αναζήτηση στη λέξη: μηνιγγίτιδα.

Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2015 | 4:58 pm


Εργασίες ανακατασκευής στο αεροσταθμό Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής στο αεροσταθμό Χανίων
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΡΟΣΤΑΘΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

Σε μία κίνηση υψηλού ρίσκου προχώρησε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σε ό,τι αφορά το έργο επέκτασης του αεροδρομίου Χανίων. Μετά από πολλές συσκέψεις και σε συνεννόηση με τοπικούς φορείς έκλεισε αυτές τις ημέρες πάνω από το 50% του υφιστάμενου αεροσταθμού προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής του. Στόχος να είναι έτοιμος μέχρι τις 25 Μαρτίου, οπότε ξεκινούν τα πρώτα τσάρτερ.
Οποιαδήποτε καθυστέρηση πέρα από αυτήν την ημερομηνία είναι πιθανό να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην τουριστική κίνηση. Από την άλλη, αν δεν ξεκινούσαν εργασίες στον υφιστάμενο αεροσταθμό, τότε ο κίνδυνος να χαθούν χρήματα από το Ε.Σ.Π.Α. ήταν επίσης πολύ μεγάλος, αφού, με βάση τα χρονοδιαγράμματα, δύσκολα θα ολοκληρώνονταν όλες οι εργασίες μέχρι το τέλος του 2015 όπως προβλέπουν οι σχετικές συμβάσεις.
Οπως χαρακτηριστικά μας επισημαίνει ο αερολιμενάρχης Σταύρος Καστρινάκης, τις τελευταίες δέκα ημέρες «χάσαμε τον ύπνο μας. Ηταν οι πιο δύσκολες ημέρες από το 2010 που είμαι αερολιμενάρχης». Για το ρίσκο να ξεκινήσουν στα τέλη Ιανουαρίου οι εργασίες στον αεροσταθμό με μόλις δύο μήνες ορίζοντα ολοκλήρωσης ενημερώθηκαν και συμφώνησαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες και οι τοπικοί τουριστικοί φορείς.
«Παρά τις προσπάθειες από τους αρμόδιους φορείς, τις Υπηρεσίες και του Υπουργείου, ώστε να υπάρξει μια "μεταφορά" χρημάτων από το 2015 στο 2016, αυτό δεν έγινε δεκτό. Επομένως το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, σε διαφορετική περίπτωση όσα χρήματα δεν απορροφηθούν θα χαθούν. Καταλαβαίνετε γιατί δυσκολίες μιλάμε. Τη στιγμή που γίνονται εργασίες στην επέκταση του αεροδρομίου έπρεπε να να μπει ο εργολάβος και στο υφιστάμενο κτήριο! Αυτό είναι αδύνατο το καλοκαίρι με τη μεγάλη κίνηση γι' αυτό τον λόγο πήραμε μια δύσκολη απόφαση να ξεκινήσουν οι εργασίες στο υφιστάμενο κτήριο άμεσα, τώρα. Οι εργασίες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα. Ξηλώθηκε όλος ο εξοπλισμός στη μεγάλη αίθουσα των αφίξεων εξωτερικού που είναι στο ισόγειο και πάνω από το 50% των εγκαταστάσεων στον πρώτο όροφο», τονίζει ο κ. Καστρινάκης.
Σημειώνεται ότι εξαιτίας των ενστάσεων ανάμεσα στους εργολάβους, των "σπηλιών" που βρέθηκαν κατά τις εκσκαφές και έπρεπε να εξεταστούν, αλλά και των καθυστερήσεων στην πληρωμή των εργολάβων, οι εργασίες ανακατασκευής του αεροδρομίου παρουσίασαν πολύ μεγάλη καθυστέρηση.
«Αυτή τη στιγμή πάνω από το μισό τμήμα του υφιστάμενου σταθμού έχει ξηλωθεί και έχει μπει ο εργολάβος και έχει ξεκινήσει τις εργασίες. Εχουμε βάλει αυστηρές προϋποθέσεις ώστε να το έχουμε παραλάβει μέχρι τις 25 Μαρτίου. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν έχουμε έτοιμο προς χρήση το αεροδρόμιο στα τέλη Μαρτίου, δεν θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τις πτήσεις τσάρτερ που ξεκινούν στα τέλη. Αυτό σημαίνει μια καταστροφή για τον τουρισμό. Ηταν ένα μεγάλο δίλημμα για μας. Αν δεν ξεκινούσαν οι εργασίες τώρα, κινδυνεύαμε να χάσουμε τα χρήματα! Κάναμε πολλές συσκέψεις και με τους τοπικούς φορείς και τις αρμόδιες Υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη των έργων και πήραμε τις διαβεβαιώσεις ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Μαρτίου όλες οι εργασίες. Μέχρι τότε τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα. Ξέρουμε ότι αν δεν υπάρχουν διαδικαστικά προβλήματα, η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο σίγουρα προλαβαίνει. Είναι αξιόπιστη, έμπειρη, με πολύ προσωπικό. Εφόσον όλα πάνε όπως είναι και οι εκτιμήσεις μας, στα τέλη Μαρτίου θα έχουμε τον υφιστάμενο σταθμό στα χέρια μας, αλλά ανακατασκευασμένο, ανανεωμένο με καινούργιο εξοπλισμό», επισημαίνει ο κ. Καστρινάκης.
Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του αεροδρομίου με έγγραφό της έχει επαναφέρει τα αιτήματά της προς την Υ.Π.Α. για απόκτηση συστήματος cute στο "Δασκαλογιάννης" ώστε να επισπευστεί η διαδικασία του check in. Ενα σύστημα που διαθέτουν τα περισσότερα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας όχι όμως αυτό των Χανίων που μόνο πέρυσι ξεπέρασε τους 2,5 εκατ. επιβάτες.

 

Οι εργασίες σήμερα
• Εχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της ανατολικής επέκτασης του αεροσταθμού από την οποία θα γίνονται οι αναχωρήσεις,
• Στη φάση της υλοποίησης βρίσκεται η δυτική επέκταση και ξεκινούν οι εσωτερικές εργασίες (τοιχοποιία, επενδύσεις, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός).
• Στον πύργο ελέγχου έχει ολοκληρωθεί ο οικοδομικός σκελετός και τώρα πραγματοποιούνται οι εσωτερικές εργασίες.
• Το δυσκολότερο σημείο είναι το εσωτερικό του υπάρχοντος αεροσταθμού. Οι εργασίες ξεκίνησαν αυτές τις ημέρες.
• Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα στο ανατολικό τμήμα του αεροδρομίου και στους γύρω χώρους.

Πηγή: Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2015 | 2:32 pm

Translate:
Copyright © 2010-2015 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: