1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
Τηλεόραση:
  1. ΝΕΤ
  2. ΕΤ3
  3. ALPHA
  4. ΣΚΑΙ
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Χανιών   »   Χανιά    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας «κατά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου "Ιωάννης Δασκαλογιάννης"»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας «κατά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου
Στα Χανια  

Την αντίθεση τους «στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου "Ιωάννης Δασκαλογιάννης"» εξέφρασαν σήμερα εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτικών και κοινωνικών φορέων, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε χώρο του αεροδρομίου.

Με αφορμή το επικείμενο άνοιγμα από το ΤΑΙΠΕΔ των φακέλων με τις τεχνικές και οικονομικές προσφορές των υποψηφίων επενδυτών, οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν, το αεροδρόμιο Χανίων να παραμείνει υπό κρατικό ελεγχο υποστηρίζοντας ότι είναι κερδοφόρο και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε την λογική της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης.

Κατά της ιδιωτικοποίησης έχει ταχθεί με ομόφωνο ψήφισμα του και το δημοτικό συμβούλιο Χανίων με τον δήμαρχο, Τάσο Βάμβουκα, να δηλώνει σήμερα ότι «μετά το άνοιγα των φακέλων των προσφορών, ο δήμος αλλά και η αντιπεριφέρεια θα προσβάλουν νομικά τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης στα ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Οι συμμετέχοντες στη σημερινή κινητοποίηση ύψωσαν πανό στο οποίο αναγραφόταν «όχι στην ιδιωτικοποίηση», ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο σύλλογος εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, Μανώλη Αρμουτάκη, «οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ είναι αντίθετοι στις ιδιωτικοποίηση τόσο του αεροδρομίου Χανίων όσο και των άλλων περιφερειακών αεροδρομίων, κάτι που αποτελεί και θέση της Ομοσπονδίας».

Την αντίθεση τους στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου διατύπωσαν και εκπρόσωποι τοπικών φορέων του τουρισμού, υποστηρίζοντας ότι ενδεχόμενη αύξηση των τελών του αεροδρομίου θα δημιουργήσει κύμα ανάσχεσης της τουριστικής κίνησης προς τη δυτική Κρήτη, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη αύξηση. Κατά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου τάχθηκε και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Χρήστος Μυλωνάκης.

Παρόντες στην κινητοποίηση ήταν όλοι οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, αντιπροσωπεία της Τοπικής Αυτοδίοικηση Ρεθύμνου, καθώς και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο και με την ιδιότητα και του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, τοποθετήθηκε υπέρ του αιτήματος των διαμαρτυρομένων.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και οι βουλευτές Ανδρέας Ξανθός (ΣΥΡΙΖΑ) και Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ).

Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου, το οποίο δήλωσαν ότι θα αποστείλουν στην κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ.

Δημοσιεύθηκε στις 22 November 2014 | 2:23 pm


Με θρησκευτική λαμπρότητα τα Χανιά γιόρτασαν σήμερα τα Εισόδια της Θεοτόκου

Με θρησκευτική λαμπρότητα τα Χανιά γιόρτασαν σήμερα τα Εισόδια της Θεοτόκου
Η ιστορία του μητροπολιτικού ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου
Με θρησκευτική λαμπρότητα τα Χανιά γιόρτασαν σήμερα τα Εισόδια της Θεοτόκου. Η σημερινή ημέρα είναι τοπική γιορτή - αργία για την πόλη των Χανίων καθώς πανηγυρίζει ο μητροπολιτικός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, προστάτιδας της πόλης.

Το πρωί τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κυδωνίας - Αποκορώνου Δαμασκηκός ενώ ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων.

Την εικόνα της Παναγίας συνόδευαν ιερείς από όλες τις εκκλησίες της Μητρόπολης εκπρόσωποι των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, τμήματα μαθητών, εθελοντών, προσκόπων και πλήθος κόσμου. Το "παρών" στις εκδηλώσεις έδωσαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο βουλευτής Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Όταν η λιτανεία έφτασε έξω από το δημαρχείο Χανίων τελέστηκε δέηση ενώ σε όλη τη διάρκειά της οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούσαν χαρμόσυνα.

Ο καθεδρικός ναός των Εισοδίων χτίστηκε στη θέση παλαιότερου ναού της Θεοτόκου, ο οποίος ανάγεται στον 14ο αιώνα. Όταν τα Χανιά κατελήφθησαν από τους Τούρκους το 1645, ο ναός μετατράπηκε σε σαπωνοποιείο, χωρίς όμως να αλλάξει η διαρρύθμισή του. Μέχρι το 1868 ο ναός, ως σαπωνοποιείο, φέρεται να ανήκει στο γνωστό Τούρκο αξιωματούχο Μουσταφά Πασά Γκιριτλή (Κρητικό). Στο χώρο της ελαιοαποθήκης φυλασσόταν εικόνα της Παναγίας με ακοίμητο καντήλι, σύμφωνα με διαταγή του Μουσταφά. Η παράδοση αναφέρει ότι η επιχείρηση του σαπωνοποιείου ναυάγησε και εγκαταλείφθηκε, ενώ την εικόνα της Θεοτόκου είχε πάρει μαζί του ο τελευταίος τεχνίτης. Όταν ο Μουσταφά έγινε πρωθυπουργός, επί σουλτάνου Μετζίτ, η χριστιανική κοινότητα ζήτησε τον χώρο για την ανέγερση και πάλι ναού. Ο Μουσταφά, επηρεασμένος από διάφορα προσωπικά γεγονότα, παραχώρησε τον χώρο. Ο σουλτάνος έστειλε 100.000 γρόσια και ο γιος του Μουσταφά, Βελή πασάς (διοικητής της Κρήτης τότε) 30.000 γρόσια. Με την ενίσχυση της χριστιανικής κοινότητας -και παρά τα προβλήματα που προκαλούσε άλλος Οθωμανός- η εκκλησία ανεγέρθηκε τελικά.

Η κατασκευή του ναού ολοκληρώθηκε το 1860 στη μορφή της τρίκλιτης βασιλικής με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος. Τα πλάγια κλίτη καλύπτονται από σταυροθόλια και διαιρούνται καθ' ύψος από το γυναικωνίτη. Στη βορειοδυτική γωνία του ναού είναι κτισμένο το ψηλό κωδωνοστάσιο. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του ναού συνδέονται περισσότερο με την παράδοση που διαμορφώθηκε στα χρόνια της Βενετοκρατίας. Ο ανατολικός τοίχος του ναού κοσμείται με μεγάλες αγιογραφίες

Ο ναός, άρρηκτα συνδεδεμένος με τα ιστορικά γεγονότα, υπήρξε άσυλο και καταφύγιο διωκόμενων σε περιόδους εθνικών εξεγέρσεων. Υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τους βομβαρδισμούς της πόλης από τους Γερμανούς, τον Μάιο του 1941.

Δημοσιεύθηκε στις 21 November 2014 | 1:19 pm


Kινήσεις αποτροπής της ιδιωτικοποίησης του Αεροδρομίου Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης

Kινήσεις αποτροπής της ιδιωτικοποίησης του Αεροδρομίου Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης
Το Σάββατο
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, οι παριστάμενοι Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Θεσμικών Φορέων αποφάσισαν να ενταθούν οι ενέργειες και κινήσεις αποτροπής της ιδιωτικοποίησης του Αεροδρομίου Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, καλεί τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ιδιωτικοποίησης του Αεροδρομίου Χανίων, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014, στις 11 π.μ., στον χώρο του Αερολιμένα, μαζί με εκπροσώπους των Θεσμικών Φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται ότι, λεωφορεία θα βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών, για δωρεάν μετακίνηση στο χώρο της συγκέντρωσης, με αφετηρία το ΚΤΕΛ Χανίων, από τις 10.30 π.μ.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2014 | 7:11 pm


Επίσκεψη Μητροπολιτών στον Δήμαρχο Χανίων

Επίσκεψη Μητροπολιτών στον Δήμαρχο Χανίων
Το Δημαρχείο Χανίων επισκέφθηκαν σήμερα, Πέμπτη 20/11/2014, οι σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμων, Κίτρους και Κατερίνης, κ.κ. Αγαθόνικος
Το Δημαρχείο Χανίων επισκέφθηκαν σήμερα, Πέμπτη 20/11/2014, οι σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμων, Κίτρους και Κατερίνης, κ.κ. Αγαθόνικος, συνοδευόμενοι από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας & Αποκορώνου, κ.κ. Δαμασκηνό και τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ.Κ.Α, Δαμασκηνό Λιονάκη.
Τους Μητροπολίτες υποδέχτηκαν στο Γραφείο του Δημάρχου Χανίων, οι Αντιδήμαρχοι, Βαρβάρα Περράκη και Μανώλης Φραγκάκης.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2014 | 6:26 pm


Πρόγραμμα στείρωσης και περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Πρόγραμμα στείρωσης και περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς
Από τον Δήμο Χανίων

Ξεκινά τη Δευτέρα 24/11/2014 το πρόγραμμα στείρωσης και περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που υλοποιείται από τον Δήμο Χανίων.

Στο εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται εξ' ολοκλήρου από ίδιους πόρους του Δήμου Χανίων, περιλαμβάνονται κτηνιατρικές εξετάσεις, ηλεκτρονική σήμανση, αποπαρασίτωση, στείρωση και αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, όπως τραυματισμοί και δηλητηριάσεις.

Οι πολίτες και οι φιλοζωικοί σύλλογοι, που επιθυμούν να εντάξουν αδέσποτα ζώα στο πρόγραμμα, μπορούν να υποβάλλουν στο Δήμο μία υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αναφέρουν το είδος, το φύλο και το χρώμα του ζώου και την περιοχή στην οποία βρέθηκε το αδέσποτο. Σε περίπτωση, που κάποιος πολίτης επιθυμεί να υιοθετήσει ένα αδέσποτο, υποβάλλει επίσης στο Δήμο μια υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναφέρει ότι επιθυμεί να υιοθετήσει το συγκεκριμένο ζώο, τον αριθμό του ηλεκτρονικού τσιπ, που έχει τοποθετηθεί από τον κτηνίατρο στο ζώο, και ότι θα τηρεί, ως νέος ιδιοκτήτης, τους κανόνες ευζωίας, σύμφωνα με τον Ν.4039/2012, ενώ στη συνέχεια του παραδίδεται το βιβλιάριο υγείας του ζώου. Ως κηδεμόνας απευθύνεται στον συμβεβλημένο κτηνίατρο και τα στοιχεία του ζώου αποστέλλονται στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο με την πληρωμή του αντίστοιχου παραβόλου.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στα τηλέφωνα: 28213 41645 και στο email: [email protected]

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2014 | 3:04 pm


Ξενάγηση μαθητών στο Δημαρχείο Χανίων

Ξενάγηση μαθητών στο Δημαρχείο Χανίων
Ενημέρωση για τη λειτουργία και την οργάνωση του Δήμου από τον Δήμαρχο Χανίων

Το Δημαρχείο Χανίων επισκέφθηκαν σήμερα, Πέμπτη το πρωί, μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βαρυπέτρου.

Τους μαθητές υποδέχθηκε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων ο Δήμαρχος, Τάσος Βάμβουκας, καθώς και οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας & Αθλητισμού, Μανώλης Αδοντάκης, Καθαριότητας & Πρασίνου, Μιχάλης Κοτζαμιχάλης, Πολεοδομίας & Περιβάλλοντος, Γιώργος Φραγγεδάκης. Ο κ. Βάμβουκας ενημέρωσε τα παιδιά για τη λειτουργία του Δήμου, ενώ απάντησε και στις ερωτήσεις, που του έθεσαν οι μικροί μαθητές.

Παράλληλα, οι μαθητές παρουσίασαν στους Αντιδημάρχους τις θέσεις και τις προτάσεις τους σε θέματα, όπως το περιβάλλον, την καθαριότητα, το ζήτημα των αδέσποτων ζώων, τη δημιουργία πάρκων, κ.α.

Ακολούθησε ξενάγηση στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, όπου τα παιδιά κατά τη διάρκεια "ειδικής" συνεδρίασης συζήτησαν τα θέματα, που τους απασχολούν ως "δημοτικοί σύμβουλοι".

Οι μαθητές επισκέφθηκαν, επίσης, τους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, όπου είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το Media lab και την προσωπική Βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Από πλευράς Δήμου προσφέρθηκαν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς εκδόσεις και ενημερωτικά έντυπα.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2014 | 2:38 pm


Πορεία μαθητών στο κέντρο των Χανίων

Πορεία μαθητών στο κέντρο των Χανίων
Σε εξέλιξη βρισκόταν το πρωί της Πέμπτης, η πορεία μαθητών από σχολεία των Χανίων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.  

Σε εξέλιξη βρισκόταν το πρωί της Πέμπτης, η πορεία μαθητών από σχολεία των Χανίων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν από τις 11.30 στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και στις 12 ξεκίνησαν την πορεία στο κέντρο των Χανίων φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο «νέο Λύκειο».

 

Πηγή: Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2014 | 1:52 pm


Προσωρινές λύσεις για τα δικαστήρια Χανίων

Προσωρινές λύσεις για τα δικαστήρια Χανίων
ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Â 

Στο χώρο όπου φιλοξενείται η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων και σε τρία γραφεία που θα παραχωρήσει προσωρινά η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων θα επεκταθούν οι υπηρεσίες των δικαστηρίων, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη από τα Χανιά ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

 

Ο κ. Αθανασίου παρεβρέθηκε σε σύσκεψη στο γραφείο του προέδρου των Εφετών με δικαστικούς, δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους και μετά την έξοδο του, μίλησε στους δημοσιογράφους.Χαρακτηριστικά ανέφερε:
• Ως βραχυπρόσθεσμη λύση στην συμφόρεση των δικαστηρίων ο κ. Αθανασίου ανακοίνωσε ότι θα παρθούν οι χώροι που φιλοξενούν τα σωματεία των αστυνομικών πίσω από το μέγαρο, όπως επίσης και 2 γραφεία που θα παραχωρήσει η Περιφέρεια. Για αυτό το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αποστόλης Βουλγαράκης τόνισε πως τα γραφεία θα παραχωρηθούν προσωρινά αν το Υπουργείο ξεκινήσει τη διαδικασία για να φύγει από την δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ ο χώρος του πρώην ψυχιατρείου και χωροθετηθεί εκεί το νέο δικαστικό μέγαρο.
• Για το νέο δικαστικό μέγρο στο χώρο του παλιού ψυχιατρείου ο κ. Αθανασίου επεσήμανε πως θα γίνει παρέμβαση στο ΤΑΙΠΕΔ ώστε να δεχθεί την εγκατάσταση του νέου δικαστικού μεγάρου εκεί.
• Θα κάνει παρέμβαση και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε να μετεγκατασταθούν σε άλλο χώρο τα στρατοδικεία.
• Υπήρξε δέσμευση του δημάρχου Χανίων ότι θα φύγουν γρήγορα τα αρχεία της πολεοδομίας από το υπόγειο, ώστε να φιλοξενηθούν αρχεία των δικαστηρίων.
• Στις παλιές δικαστικές φυλακές θα μεταφερθούν επίσης αρχεία των δικαστηρίων.
Στη συνέχεια ο κ. Αθανασίου επισκέφθηκε τις νέες δικαστικές Φυλακές Χανίων.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2014 | 1:18 pm


Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του Δήμου Χανίων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας

Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του Δήμου Χανίων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας
Συζήτηση για τη Συμμετοχική Δημοκρατία στο Δημαρχείο Χανίων

Με τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης: "Συμμετοχική Δημοκρατία: Μοιράζομαι - Προτείνω - Αποφασίζω" και την παράλληλη απόδοσή της στη νοηματική γλώσσα, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία χθες, Τετάρτη 19/11/2014, οι δράσεις του Δήμου Χανίων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας.

Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος, Ματθαίος Φραντζεσκάκης, συμμετείχαν ο δημοσιογράφος, Στέλιος Κούλογλου, ο Διδάκτωρ Πολιτικής Κοινωνιολογίας, Πρώην σύμβουλος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε, Γιώργος Παπακωνσταντής και ο Καθηγητής στον Τομέα Θεωρίας και Μεθοδολογίας των Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αντώνιος Γεωργούλας.

"H Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας (Ε.Ε.Τ.Δ.) αποτελεί μία ετήσια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης με ταυτόχρονες εθνικές και τοπικές εκδηλώσεις, προκείμενου να ενισχυθεί η γνώση της τοπικής δημοκρατίας και να προωθηθεί η ιδέα της δημοκρατικής συμμετοχής σε τοπικό επίπεδο", τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, και πρόσθεσε ότι η συμμετοχή του Δήμου Χανίων στην εν λόγω διοργάνωση στόχο έχει μεταξύ άλλων την κατανόηση της έννοιας της συμμετοχικής δημοκρατίας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στη διαχείριση υποθέσεων κοινού ενδιαφέροντος.

Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Δια Βίου Μάθησης, Βαρβάρα Περράκη, αναφέρθηκε στην έννοια της συμμετοχικής δημοκρατίας και έθεσε ερωτήματα όπως: "Τι είναι η συμμετοχική δημοκρατία και χρειάζεται άραγε αυτόν τον επιθετικό προσδιορισμό; Είναι καχεκτική, καταθλιπτική ή μελαγχολική η Δημοκρατία σήμερα; Πώς αντιμετωπίζεται μέσα στην αναγκαία συλλογικότητα η θετική ατομικότητα;"

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν από τους ομιλητές οι βασικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, ενώ εξετάστηκαν και καταστάσεις, που στρεβλώνουν την έννοια της Δημοκρατίας τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο.

Σημειώνεται ότι στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας ο Δήμος Χανίων συμμετείχε -για τέταρτη συνεχή χρονιά- ως «Πόλη 12 Αστέρων», διοργανώνοντας, από τις 13 έως και τις 19 Νοεμβρίου, σειρά δράσεων, όπως:

• Διαγωνισμό δοκιμίου με το θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας, στον οποίο συμμετέχουν μαθητές Λυκείου της πόλης μας.
• Προβολή κινηματογραφικής ταινίας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
• Εικονικό Δημοτικό Συμβούλιο με μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης και θέμα:«Έχεις φωνή...μίλα!»
• Έκθεση παλαιών αντικειμένων & φωτογραφιών στα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων του Δήμου.
• Έκθεση Βιβλίου στις Βιβλιοθήκες του Δήμου, με θέμα: Τη Δημοκρατία.
• Ανοιχτή συζήτηση με τους κατοίκους της συνοικίας της Αμπεριάς, με θέμα «Πολίτες στο προσκήνιο», στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε ο χαρακτήρας χρήσης του πάρκου της περιοχής.
• Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Συμμετοχική Δημοκρατία:Μοιράζομαι - Προτείνω - Αποφασίζω» και παράλληλη απόδοσή της στη νοηματική γλώσσα.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2014 | 1:15 pm


Κλειστός αυτοκινητόδρομος ΒΟΑΚ έως Κολυμβάρι Δήμου Πλατανιά

Κλειστός  αυτοκινητόδρομος ΒΟΑΚ έως Κολυμβάρι Δήμου Πλατανιά
Ζητά ο Δήμαρχος Πλατανιά

Ο Δήμαρχος Πλατανιά Μαλανδράκης Ιωάννης , με έγγραφο του προς τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ.Χρυσοχοϊδη, το συναρμόδιο Υφυπουργό και σε διάφορους άλλους εμπλεκόμενου Φορείς, καταθέτει την πρόταση του σχετικά με συνέχιση του κλειστού αυτοκινητόδρομου του ΒΟΑΚ έως την περιοχή Κολυμβαρίου του Δήμου Πλατανιά, με αφορμή τις εξαγγελίες του Υπουργού στο Ηράκλειο Κρήτης στις 7/11/2014, όπου σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Κρήτης της δρομολογείται η αναβάθμιση του ΒΟΑΚ σε κλειστό αυτοκινητόδρομο.
Κατά την τοποθέτηση του ο Υπουργός είχε αναφέρθηκε στη διαδρομή Χανιά-Ηράκλειο -Άγιος Νικόλαος .
Ο Δήμαρχος Πλατανιά με το έγγραφο του επισημαίνει ότι θεωρείται επιβεβλημένο ο κλειστός αυτοκινητόδρομος να μην σταματάει στην πόλη των Χανίων αλλά να επεκτείνεται δυτικά κατά 20χιλιομ. Περίπου, μέχρι την περιοχή Κολυμβαρίου του Δήμου Πλατανιά.
Η πρόταση του αυτή οφείλεται σε δύο καθοριστικούς παράγοντες
1.Ο Δήμος Πλατανιά είναι ο πιο τουριστικός Δήμος της Δυτικής Κρήτης με πάνω από 25 χιλιάδες κλίνες και πέρα του εκατομμυρίου διανυκτερεύσεις ετησίως .
2. Η επέκταση του κλειστού αυτοκινητόδρομου μέχρι το Κολυμβάρι είναι εφικτή με δεδομένο ότι η είσοδος – έξοδος των οχημάτων έως τον Κόμβο Κολυμβαρίου γίνεται από τους υφιστάμενους ανισόπεδους Κόμβους που είναι προαπαιτούμενο για ένα κλειστό αυτοκινητόδρομο. Επίσης εξυπηρετεί δύο κύριους κάθετους οδικούς άξονες , ο ένας εκ των οποίων από Ταυρωνίτη προς Παλαιοχωρα εξυπηρετεί το νοτιοδυτικό άκρο του νησιού και έναν από τους αναπτυσσόμενους Δήμους το Δήμο Καντάνου-Σελίνου, ενώ συγχρόνως αυτή η επέκταση θα επιτρέψει να είναι μικρότερο το κομμάτι ταχείας κυκλοφορίας από Κολυμβάρι προς Κίσσαμο,έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί και ο Δήμος Κισάμου που είναι το δυτικότερο κομμάτι του νησιού μας.
Επίσης, η αρμόδια υπηρεσία του ΒΟΑΚ μπορεί να επιβεβαιώσει ότι για αυτά τα 20 χιλιομ., δεν υπάρχουν ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες .
Τελειώνοντας ο Δήμαρχος ανάφερε ότι,τέτοια μεγάλα έργα αναπτυξιακής πνοής σχεδιάζονται με βάθος ορίζοντα του χρόνου, και προκειμένου να μην χρειασθεί να σχεδιάζουμε ξανά μετά από λίγα χρόνια, θα πρέπει να εξετασθεί θετικά η πρόταση μας αυτή.

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2014 | 11:38 am


Eθιμοτυπική επίσκεψη του Διοικητή της Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας Σούδας στον Τ. Βάμβουκα

Eθιμοτυπική επίσκεψη του Διοικητή της Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας Σούδας στον Τ. Βάμβουκα
Τον Δήμαρχο Χανίων, Τάσο Βάμβουκα, επισκέφθηκε την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014, ο νέος Διοικητής της Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας Σούδας, Captain Michael R. Moore.
Τον Δήμαρχο Χανίων, Τάσο Βάμβουκα, επισκέφθηκε την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014, ο νέος Διοικητής της Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας Σούδας, Captain Michael R. Moore.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Δήμαρχος Χανίων ενημέρωσε τον νέο Διοικητή για θέματα που αφορούν την πόλη των Χανίων, ενώ ο κ. Moore αναφέρθηκε στη μέχρι σήμερα παραμονή του στην Ελλάδα και στις δραστηριότητες της Αμερικάνικης Ευκολίας.
Μεταξύ των δύο πλευρών αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα.

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2014 | 8:30 pm


Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού

Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού
Εσπερίδα για τα δικαιώματα του παιδιού
Εσπερίδα για τα δικαιώματα του παιδιού στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τα δικαιώματα του παιδιού θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων από τις 17:00 έως τις 21:00.
Συντονίστρια Εσπερίδας: κα Ζομπανάκη Αικατερίνη, Προϊσταμένη Τμήματος Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων

Πρόγραμμα
17:00 - 17:20
«Πρωταρχικής σημασίας για την ψυχική υγεία ο σεβασμός του Δικαιώματος του παιδιού για την κατοχύρωση της Ταυτότητάς του (Άρθρο 8 της Διεθνούς Συμβάσεως του ΟΗΕ)»
Βασιλική Στυλιανίδου, Παιδοψυχίατρος Επιμ. Α' Κ.Ψ.Υ. Χανίων, Ιατρείο Παιδιών - Εφήβων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων

17:20 - 17:40
«Νεανική Παραβατικότητα»
Κωστίδου Μαρία, Αντιεισαγγελέας Εφετών, Εισαγγελέας Ανηλίκων

17:40 -18:20
«Παρατηρητήριο κατά της Βίας»
Ζομπανάκη Αικατερίνη, Προϊσταμένη του Τμήματος Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης
Ντούλια Αθηνά, Σχολική Σύμβουλος Δημοτικής Εκπ/σης Χανίων, Εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου/ Π/θμια Εκπ/ση
Πλάτσκου Στέλλα, Σχολική Σύμβουλος Αγγλικής Γλώσσας, Εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου/ Δ/θμια Εκπ/ση

18:20 - 18:40
«Τα Δικαιώματα του Παιδιού στον Ψηφιακό Κόσμο και τις Εφαρμογές του»
Γώγουλος Γεώργιος, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Δυτικής Κρήτης,

18:40 - 19:00
«Τα Πνευματικά Δικαιώματα στις Τέχνες και τα Γράμματα / Βασική Ενημέρωση για την υπηρεσία «Συνήγορος του Παιδιού»
Καβαζίδου Ελένη, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π/θμιας Εκπ/σης Χανίων
Μαρματάκη Αρετή, Υπεύθυνη Σχολικών δραστηριοτήτων Δ/θμιας Εκπ/σης Χανίων

19:00 - 19:20
«Όλοι έχουν δικαίωμα στην Εκπαίδευση»
Αμαλία Μπασιά, Πρόεδρος Σωματείου ΑμεΑ Χανίων και Α Αντιπρόεδρος στο Κέντρο Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης

19:20 - 20:00
«Το Χαμόγελο του Παιδιού και τα δικαιώματα των παιδιών»
Μαρινάκη 'Αρτεμις, κοινωνική λειτουργός του Οργανισμού του «Χαμόγελου του παιδιού»

20:00 - 20:20
«Προστασία του Παιδιού ως Καταναλωτής: α) Διατροφή, β)Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης – Διαδίκτυο – Διαφήμιση, γ) Μέτρα».
Παπαλάς Γεώργιος, Εκπρόσωπος από την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

20:20 - 20:30
Προβολή Βίντεο με την αποστολή της Διεθνούς Αμνηστίας σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
International Amnesty / Διεθνής Αμνηστία

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2014 | 8:23 pm


Συνεργασία Δήμου Χανίων με τον Σύλλογο Εστίασης και την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων

Συνεργασία Δήμου Χανίων με τον Σύλλογο Εστίασης και την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων
Συναντήσεις του Δημάρχου Χανίων
Τους κεντρικούς άξονες, στους οποίους κινείται ο προγραμματισμός της δημοτικής αρχής των Χανίων για την προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, που διαθέτει ο Δήμος Χανίων, καθώς και για την αντιμετώπιση των ζητημάτων, που προκύπτουν, από φαινόμενα, όπως η κατάληψη δημοσίων χώρων, η ηχορύπανση, κ.α. παρουσίασε σήμερα Τετάρτη, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στο πλαίσιο διαδοχικών συναντήσεων, που είχε με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Εστίασης Ν. Χανίων και της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων.

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα φαινόμενα, που αμαύρωναν κατά το παρελθόν την εικόνα, που παρουσιάζουν σημεία - πόλοι έλξης για την πόλη μας, όπως η Παλιά Πόλη και το Ενετικό Λιμάνι, σε συνεργασία πάντοτε με τους επιχειρηματίες των συγκεκριμένων περιοχών. "Θα πρέπει να επιτευχθεί μία ισορροπία προς όφελος τόσο των μονίμων κατοίκων, των επιχειρηματιών αλλά και των επισκεπτών των τουριστικών μας περιοχών, ώστε την ερχόμενη περίοδο η εικόνα, που παρουσιάζει η πόλη μας να είναι φιλικότερη και ελκυστικότερη προς τους δημότες και τους επισκέπτες της", επεσήμανε ο κ. Βάμβουκας.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος, Μιχάλης Μπουρδαντωνάκης, και ο Αντιπρόεδρος, Ιωσήφ Φαραντάκης, του Συλλόγου Εστίασης Ν. Χανίων, καθώς και ο Πρόεδρος, Γιάννης Μαργαρώνης, και ο Αντιπρόεδρος, Γιώργος Τραχαλάκης, του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων (Ε.Β.Ε.Χ.).

Στο μεταξύ, την αρωγή και τη στήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων ζήτησε ο Δήμαρχος Χανίων, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης προς τους επισκέπτες. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο, Μανώλη Γιαννούλη, και τον Γραμματέα, Κυριάκο Παπαδάκη, ο κ. Βάμβουκας εξήγησε τη φιλοσοφία της δημοτικής αρχής για την ανάπτυξη και τον τουρισμό, άκουσε τις προτάσεις των Ξενοδόχων και ζήτησε τη συμμετοχή της Ένωσης, μέσω της διατύπωσης των προτάσεων της, στην εκπόνηση του προγραμματισμού της δημοτικής αρχής.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Γιάννης Μαράκης, καθώς και ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου σε θέματα τουρισμού, Μιχάλης Αρτεμάκης.

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2014 | 7:00 pm


Κατά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Χανίων το Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου

Κατά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Χανίων το Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου, με την υπ. αρ. 193/5-11-2014 απόφαση του εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου, με την υπ. αρ. 193/5-11-2014 απόφαση του εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου:
1/ εκφράζει την πλήρη και έντονη αντίθεση του στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης», η οποία θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό, στην οικονομία και στην κοινωνική συνοχή του τόπου μας, καθότι το αεροδρόμιο Χανίων αποτελεί βασική πύλη εισόδου για τη Δυτική Κρήτη και κύριο μοχλό κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης του Ν. Χανίων.
2/ καλεί τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να μην προχωρήσει στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης-ξεπουλήματος του αεροδρομίου Χανίων - η οποία είναι δεδομένο ότι θα αποτελέσει τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη της Δυτικής Κρήτης – το οποίο πρέπει να παραμείνει υπό τον κρατικό έλεγχο προκειμένου η τιμολογιακή πολιτική να ασκείται από το Κράτος με ποιοτικές μα και συνάμα προσιτές υπηρεσίες για τους χρήστες του.
3/ συστρατεύεται απόλυτα με τις νομικές και άλλες ενέργειες των φορέων των Χανίων, όπως αυτές έχουν συναποφασιστεί σε σειρά συσκέψεων - για την προσβολή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου «Ι. Δασκαλογιάννης».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2014 | 6:34 pm


Τη χρηματοδότηση της ανάπλασης Οικισμού Τοπολίων από το ΕΣΠΑ

Τη χρηματοδότηση της ανάπλασης Οικισμού Τοπολίων από το ΕΣΠΑ
Διεκδικεί ο Δήμος Κισσάμου
Την υποβολή πρότασης ένταξης και χρηματοδότησης της μελέτης του έργου «Ανάπλαση Οικισμού Τοπολίων», συνολικού π/υ 640.000,00 € (µε Φ.Π.Α.), στο μέτρο 322 «Ανακαίνιση και ανάπτυξη των χωριών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 (Π.Α.Α 2007-2013) αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου με την υπ. αρ. 206/2014 ομόφωνη απόφαση του.
Στόχος της Δημοτικής Αρχής μέσα από την εν λόγω μελέτη, είναι η προστασία και ανάδειξη του παραδοσιακού και τοπικού οικιστικού περιβάλλοντος του οικισμού Τοπολίων, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αυτού.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2014 | 6:08 pm


Συνεργασία Πολυτεχνείου Χανίων με τη Σχολή Ευελπίδων

Συνεργασία Πολυτεχνείου Χανίων με τη Σχολή Ευελπίδων
Για νέο μεταπτυχιακό

Το Τμήμα Στρατιωτικών Επιστημών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και η Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης προχωρούν από κοινού στη λειτουργία δύο καινοτόμων αυτοχρηματοδοτούμενων Διιδρυματικών Διατμηματικών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Δ.Π.Μ.Σ.). Τα δύο Δ.Δ.Π.Μ.Σ. θα είναι διετή και θα οδηγούν στην απονομή Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης στην: – Εφαρμοσμένη Επιχειρησιακή Έρευνα και Ανάλυση, και στη – Σχεδίαση & Επεξεργασία Συστημάτων (Systems Engineering). Στο πλαίσιο των Δ.Δ.Π.Μ.Σ. θα υπάρχει η δυνατότητα εκπόνησης και Διδακτορικών Διατριβών. Η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνεται στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με την υποστήριξη σύγχρονων τεχνολογιών για ειδικές κατηγορίες φοιτητών και αναλόγως των απαιτήσεων του κάθε μαθήματος.

Τα προγράμματα απευθύνονται τόσο στους αξιωματικούς όλων των ειδικοτήτων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και σε αποφοίτους Α.Ε.Ι. Η σχετική πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων έχει ανακοινωθεί με καταληκτική ημερομηνία αποστολής των αιτήσεων την 19η Δεκεμβρίου 2014, ενώ η έναρξη των μαθημάτων του Α' εξαμήνου έχει προγραμματισθεί για τη Δευτέρα 16η Φεβρουαρίου 2015 σύμφωνα με το ακαδημαϊκό ημερολόγιο. Οι αιτήσεις, τα έντυπα, οι σχετικές οδηγίες καθώς και κάθε σχετική πληροφορία για τους ενδιαφερομένους παρέχονται στην ιστοσελίδα των Προγραμμάτων www.sse-tuc.edu.gr, αλλά και από τη γραμματεία των Δ.Δ.Π.Μ.Σ. στο τηλέφωνο 2108904258.

Πηγή: www.haniotika-nea.gr

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2014 | 4:41 pm


Το Γερμανικό περιοδικό ELLE στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων

Το Γερμανικό περιοδικό ELLE στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων
Για φωτογράφιση

Τα Χανιά επέλεξε για την φωτογράφηση του ανοιξιάτικου τεύχους του, η Γερμανική έκδοση του περιοδικού Elle.
Το πρωί της Τετάρτης μοντέλα φωτογραφήθηκαν πάνω σε ιστιοπλοϊκό σκάφος μέσα στο λιμάνι, ενώ την Πέμπτη η φωτογράφηση θα συνεχιστεί στην παλιά πόλη και στην περιοχή του Φιρκά. Χθες Τρίτη, το συνεργείο δούλεψε στους Αγίους Αποστόλους. Οι τοπικές αρχές (Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και Λιμεναρχείο) κάνουν λόγο για «συνεργείο με επαγγελματίες που φρόντισαν να είναι νόμιμοι σε όλα».

Η φωτογράφιση προκάλεσε το ενδιαφέρον και των διερχόμενων από την παραλιακή ζώνη του λιμανιού.
Γ. Κώνστας

Πηγή: www.haniotika-nea.gr

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2014 | 4:16 pm


Ελεύθερη… η στάθμευση λόγω κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας

Ελεύθερη… η στάθμευση λόγω κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας
Στα Χανιά

Κατακόρυφη "βουτιά" των εσόδων από τα τέλη ελεγχόμενης στάθμευσης καταγράφεται στον Δήμο Χανίων μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος τα έσοδα που έχει εισπράξει από τα δημοτικά πάρκινγκ δεν ξεπερνούν τα 97.000 ευρώ, τη στιγμή που το 2012 οι αντίστοιχες εισπράξεις έφταναν τα 326.000 ευρώ. Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να σταματήσει την οικονομική "αιμορραγία" η Δημοτική Αρχή έχει ήδη ξεκινήσει να επεξεργάζεται ένα σχέδιο αλλαγής του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου ώστε να βρεθεί μία νόμιμη οδός για τον έλεγχο και την είσπραξη των τελών απ' τους ελεγχόμενους χώρους στάθμευσης και τα τραπεζοκαθίσματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων τα τέλη ελεγχόμενης στάθμευσης που έχουν εισπραχθεί από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 18 Νοεμβρίου 2014 ανέρχονται στα 96.564 ευρώ, ενώ το 2013 (χρονιά κατά την οποία τον Σεπτέμβριο καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία) οι αντίστοιχες εισπράξεις έφταναν τα 214.484 ευρώ και το 2012 έφταναν τα 325.953 ευρώ. Η μείωση αποτυπώνεται καθαρά και στην περίπτωση του πάρκινγκ της Ρεγγίνα, που από τα 127.245 ευρώ που εισέπραξε ως τέλη ο Δήμος Χανίων το 2012 και τις 102.750 ευρώ που έβαλε στα ταμεία του το 2013, φέτος έχει εισπράξει μόλις 46.500 ευρώ. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και τα πρόστιμα παράβασης παρκομέτρων, τα οποία χάνονται εξ ολοκλήρου και τα οποία ως ποσό δεν θεωρούνται καθόλου αμελητέα.

Με άλλα λόγια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, καταγράφεται μια απότομη μείωση των εσόδων που προέρχονται απ' τους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης καθώς η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας οδήγησε σε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση στα υπαίθρια πάρκινγκ. Μείωση που άγγιξε και τα τραπεζοκαθίσματα, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Συγκεκριμένα από τα 125.187 ευρώ που εισέπραξε ως τέλη τραπεζοκαθισμάτων το 2013, φέτος έχουν εισπραχθεί 115.292 ευρώ. Οι δε παραβάσεις (δηλαδή τα καθ' υπέρβαση της άδειας τραπεζοκαθίσματα που βάζει κάποιος επιχειρηματίας) δεν ελέγχονται με συνέπεια όχι μόνο την απώλεια εσόδων για τον Δήμο Χανίων, αλλά και την υποβάθμιση και αυθαίρετη κατάληψη του δημοσίου χώρου.

 

 

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την παραπάνω κατάσταση η Δημοτική Αρχή πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγές του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) τις οποίες επεξεργάζεται ο γενικός γραμματέας του Δήμου Δημήτρης Φραγκάκης. Ο λόγος που επιβάλλεται να γίνει αυτό είναι διότι πρέπει να βρεθεί ένας νόμιμος τρόπος, ώστε να εισπράττονται τα τέλη και να ελέγχονται οι χώροι στάθμευσης και τα τραπεζοκαθίσματα. Διαφορετικά ο Δήμος κινδυνεύει να βρεθεί σε δύσκολη θέση, όπως βρέθηκαν και άλλοι Δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αθηναίων, που βιάστηκαν να καλύψουν το κενό της Δημοτικής Αστυνομίας για να μην χάσουν έσοδα, αλλά ο τρόπος που βεβαίωναν τις παραβάσεις δεν ήταν σύμφωνος με τον νόμο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αλλαγές που θα γίνουν στον Ο.Ε.Υ. του Δήμου Χανίων είναι προσανατολισμένες στη δημιουργία ενός Τμήματος ή Γραφείου που θα αναλάβει το συγκεκριμένο έργο και το οποίο θα υπαχθεί σε κάποια από τις υφιστάμενες Διευθύνσεις (πιθανότατα τη Διεύθυνση Οικονομικών). Σε ό,τι αφορά το προσωπικό θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί η μεταφορά υπαλλήλων από άλλες Υπηρεσίες. Ωστόσο, με τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν είναι αδύνατον το νέο Τμήμα ή Γραφείο να στελεχωθεί με τον ίδιο αριθμό υπαλλήλων με εκείνον που υπήρχε επί δημοτικής αστυνομίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η όλη διαδικασία εκτιμάται από τους ανθρώπους του Δήμου Χανίων ότι θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί 4 με 6 μήνες. Εως τότε τα έσοδα από τα τέλη ελεγχόμενης στάθμευσης που χάνονται θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε... "ελεύθερη πτώση".

Πηγή: Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2014 | 3:58 pm


Δωρεάν μαθήματα για παιδιά ανέργων

Δωρεάν μαθήματα για παιδιά ανέργων
Στα Χανιά
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Χανίων ανακοινώνουν ότι σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών θα οργανώσουν δωρεάν μαθήματα σε έναν αριθμό μαθητών Γυμνασίου – Λυκείου, παιδιά ανέργων. Τα μαθήματα που θα διδάσκονται είναι Μαθηματικά, Φιλολογικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Σχέδιο.

Επιπλέον θα παραδίδονται και μαθήματα ελληνικών σε παιδιά μεταναστών.

Προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία και για να λυθούν μια σειρά πρακτικά θέματα χρειάζεται να καταγραφούν οι ενδιαφερόμενοι μέχρι την Παρασκευή 21/11/2014.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στα τηλέφωνα 6972728167, 6948517558.

 

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2014 | 2:40 pm


Επίσκεψη Επισκόπου Σύρου, Θήρας & Καθολικής Επισκοπής Κρήτης στον Δήμαρχο Χανίων

Επίσκεψη Επισκόπου Σύρου, Θήρας & Καθολικής Επισκοπής Κρήτης στον  Δήμαρχο Χανίων
Για την παρουσία της Καθολικής Εκκλησίας στην Κρήτη

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Χανίων, Τάσο Βάμβουκα, πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη, ο Επίσκοπος των εκκλησιαστικών Επαρχιών Σύρου και Θήρας & Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης, π. Πέτρος Στεφάνου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Δημάρχου παρουσιάστηκαν οι σχέσεις Ορθόδοξης & Καθολικής Εκκλησίας, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα, που αφορούν την παρουσία της Καθολικής Εκκλησίας στις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Ο Δήμαρχος Χανίων προσέφερε στον Επίσκοπο εκδόσεις του Δήμου Χανίων.

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2014 | 1:45 pm
Translate:
Copyright © 2010-2014 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: