1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
Τηλεόραση:
  1. ΝΕΤ
  2. ΕΤ3
  3. ALPHA
  4. ΣΚΑΙ
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Χανιών   »   Χανιά    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

“Χαμένοι” στον ΕΝ.Φ.Ι.Α

“Χαμένοι” στον ΕΝ.Φ.Ι.Α
ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Χαμένοι" στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι και οι λογιστές των Χανίων, οι οποίοι προσπαθούν να προσαρμοστούν στο πολυδαίδαλο φορολογικό σύστημα και τις συνεχείς αλλαγές του. Στην κατεύθυνση της ενημέρωσής τους πραγματοποιήθηκε η χθεσινή ημερίδα από το Οικονομικό Επιμελητήριο με εισηγητή τον κ. Γιώργο Χριστόπουλο, οικονομολόγο – λογιστή. Ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε στο φορολογικό σύστημα, στις αλλαγές, στο τι αλλάζει στην εργασιακή καθημερινότητα των λογιστών και απάντησε στα ερωτήματα των συναδέλφων του, που γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων.

«Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έκανε άνω κάτω και τους λογιστές και για να το πούμε πιο απλά εκεί που στο παρελθόν όλα ήταν ακατάστατα και έπαιρνες το εκκαθαριστικό σου και πλήρωνες, σήμερα την εποχή της μηχανοργάνωσης έρχεται ένα εκκαθαριστικό που μας λένε ότι είναι λάθος, πληρώστε το και θα το διορθώσουμε στο μέλλον το λάθος. Είναι σπάνιο και ελληνικό φαινόμενο να έχει βγει το εκκαθαριστικό και να υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες», δήλωσε στα "Χ.Ν." ο κ. Κώστας Σταυρουλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Ν. Χανίων. Παράλληλα ο κ. Σταυρουλάκης επεσήμανε πως «υπήρξε άγχος στους φορολογουμένους που δεν δικαιολογούνταν γιατί το πρόστιμο για τον έναν μήνα καθυστέρησης ήταν 1 και 2 ευρώ. Αν καθυστερούσαν δεν ήταν κάτι σημαντικό, αλλά αυτό δεν είχε ειπωθεί στους φορολογουμένους με αποτέλεσμα ο κόσμος να είναι αγχωμένος και να ταλαιπωρηθεί». Στο πλαίσιο του σεμιναρίου έγινε αναφορά και στα επαγγελματικά δικαιώματα των λογιστών, ενώ πολλοί Χανιώτες λογιστές επεσήμαναν πως πλέον είναι αντιμέτωποι με το φαινόμενο κάποιος χωρίς πτυχίο μετά από 5 χρόνια εργασίας να μπορεί να εργαστεί ως λογιστής.

Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 2 October 2014 | 12:50 pm


Υποδοχή εκπαιδευτικών προγράμματος COMENIUS από τον Δήμαρχο Χανίων

Υποδοχή εκπαιδευτικών προγράμματος COMENIUS από τον Δήμαρχο Χανίων
Τους εκπαιδευτικούς, που συμμετέχουν στην Πολυμερή Σχολική Σύμπραξη COMENIUS, και βρίσκονται αυτό το διάστημα στα Χανιά, υποδέχτηκαν σήμερα, Τετάρτη 1/10/2014, το πρωί, στο Δημοτικό Κατάστημα των Χανίων ο Δήμαρχος, Τάσος…
Τους εκπαιδευτικούς, που συμμετέχουν στην Πολυμερή Σχολική Σύμπραξη COMENIUS, και βρίσκονται αυτό το διάστημα στα Χανιά, υποδέχτηκαν σήμερα, Τετάρτη 1/10/2014, το πρωί, στο Δημοτικό Κατάστημα των Χανίων ο Δήμαρχος, Τάσος Βάμβουκας, ο Αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα παιδείας, Μανώλης Αδοντάκης, και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης, Βαρβάρα Περράκη.

"Καλωσορίζω τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών σχολείων στην πόλη μας και τους συγχαίρω για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα COMENIUS, το οποίο αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας της σχολικής εκπαίδευσης", τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων, υποδεχόμενος τους εκπαιδευτικούς. Ο κ. Βάμβουκας παρατήρησε ότι μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος ενισχύεται η ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης, ενώ βελτιώνεται στο σύνολο της και η εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο Δήμαρχος Χανίων συνεχάρη παράλληλα τους εκπαιδευτικούς του 11 Νηπιαγωγείου Χανίων, οι οποίοι συμμετέχουν στη Σύμπραξη, προωθώντας δράσεις και προγράμματα, που ενισχύουν τη διακρατική συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων προσχολικής εκπαίδευσης.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Μανώλης Αδοντάκης, παρουσίασε το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας στην ξένη αντιπροσωπεία, καθώς επίσης απάντησε σε ζητήματα, που έθεσαν οι εκπαιδευτικοί, αναφορικά με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Στο μεταξύ, την Τρίτη 30/9/2014, οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής του Δήμου Χανίων, όπου ξεναγήθηκαν στους ανακαινισμένους χώρους του Μουσείου και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την έκθεση "Μέσα μάθησης για μοναδικούς μαθητές".

Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα COMENIUS, προέρχονται από δέκα χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Τουρκία και Ελλάδα) και πραγματοποιούν στα Χανιά την έκτη συνάντηση του προγράμματος με θέμα: "Περιφέρειες της Ε.Ε. στα μάτια των μαθητών μας".

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 1 October 2014 | 6:14 pm


Eξετάσεις για την απόκτηση Ειδικής άδειας οδήγησης (ΤΑΧΙ)

Eξετάσεις για την απόκτηση Ειδικής άδειας οδήγησης (ΤΑΧΙ)
Eξετάσεις για την απόκτηση Ειδικής άδειας οδήγησης (ΤΑΧΙ)

Από την Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων γνωστοποιείται στους ενδιαφερόμενους ότι εξετάσεις για την απόκτηση Ειδικής άδειας οδήγησης (ΤΑΧΙ) θα διενεργηθούν στα γραφεία της Υπηρεσίας στις 05-11-2014, ημέρα Τετάρτη, και ώρα 10 π.μ.

Η Υπηρεσία θα δέχεται κατάθεση δικαιολογητικών έως και την Παρασκευή 31-10-2014.

Δημοσιεύθηκε στις 1 October 2014 | 4:23 pm


Συνέδριο για τον Πατέρα της Κρητικής Λαογραφίας, Παύλο Βλαστό

Συνέδριο για τον Πατέρα της Κρητικής Λαογραφίας, Παύλο Βλαστό
Συνέδριο για τον Πατέρα της Κρητικής Λαογραφίας, Παύλο Βλαστό

Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων θα είναι συνδιοργανώτρια στο σημαντικό συνέδριο για τον Πατέρα της Κρητικής Λαογραφίας, Παύλο Βλαστό, που θα γίνει στην Κρήτη από τις 17 έως και στις 19 Οκτωβρίου 2014.

Το Συνέδριο, με κύριους διοργανωτές, το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνης, θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Οκτωβρίου και στα Χανιά, την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, από 10.30 πμ έως και 2.30 μμ, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δημοσιεύθηκε στις 1 October 2014 | 4:10 pm


Συνάντηση της Χορωδίας και Μαντολινάτας Χανίων με τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Εγκώμης Λευκωσίας Κύπρου

Συνάντηση της Χορωδίας και Μαντολινάτας Χανίων με τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Εγκώμης Λευκωσίας Κύπρου
Συνάντηση της Χορωδίας και Μαντολινάτας Χανίων με τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Εγκώμης Λευκωσίας Κύπρου

Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Σύλλογος «Φίλοι της Μουσικής» Χορωδία – Μαντολινάτα Χανίων διοργανώνουν το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 9 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων μια ξεχωριστή συνάντηση της Χορωδίας και Μαντολινάτας Χανίων με τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Εγκώμης Λευκωσίας Κύπρου. Οι μουσικοί των σχημάτων θα μας ταξιδέψουν στα μουσικά μονοπάτια γνωστών Συνθετών από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και στα μονοπάτια της δημοτικής μας παράδοσης.

Τη Διεύθυνση της Χορωδίας και Μαντολινάτας έχει ο Αντώνης Κωστουράκης, ενώ της Διεύθυνση της Μικτής Χορωδίας Εγκώμης ο Γιώργος Λοϊζου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δημοσιεύθηκε στις 1 October 2014 | 3:51 pm


“Κλειδί” η οικογένεια για την αντιμετώπιση χρήσης ουσιών από ανηλίκους

“Κλειδί” η οικογένεια για την αντιμετώπιση χρήσης ουσιών από ανηλίκους
Σύμφωνα  

Η οικογένεια αποτελεί το "Α" και το "Ω" στο ζήτημα της αντιμετώπισης της χρήσης ουσιών από ανηλίκους, λένε ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι Φορέων που καταπιάνονται με το θέμα των εξαρτήσεων. Μετά την αγωνιώδη έκκληση του διευθυντή του 1ου ΕΠΑ.Λ. Χανίων, απευθυνθήκαμε στους Γιώργο Γαβριλάκη επιστημονικό υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ, Γιώργο Κοκκινάκο πρώην διευθυντή στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Γιώργο Τσαουσάκο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των ναρκωτικών. «Ειδικά σε αυτήν την ηλικία δεν μπορείς να βάλεις ένα παιδί σε θεραπεία, το στιγματίζεις και το κάνεις πιο επιθετικό», λέει ο κ. Γιώργος Γαβριλάκης επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων στα Χανιά.

 

ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ – ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Η ηλικία έναρξης της παράνομης χρήσης έχει πέσει κατά μέσο όρο στα 14 – 15 χρόνια. «Είναι η ηλικία που κάποιος ξεκινά να "παίζει" με τις ουσίες. Τότε που τελειώνει το Γυμνάσιο και βρίσκεται στην αρχή του Λυκείου. Στους ανήλικους το πιο σημαντικό πράγμα είναι η οικογένεια δηλαδή διαβάζοντας και το ρεπορτάζ των "Χ.Ν." ήταν πολύ σημαντική η παρατήρηση του διευθυντή του σχολείου ότι ο Σύλλογος Γονέων είναι ανενεργός ή υπολειτουργεί. Οι γονείς είναι το "κλειδί", ώστε τα παιδιά να έχουν μια καλύτερη εξέλιξη», τονίζει ο κ. Γαβριλάκης που σημειώνει δύο βήματα που πρέπει να ακολουθούνται σε περιπτώσεις που μια κοινότητα όπως το σχολείο διαπιστώνει ότι τα μέλη της κινδυνεύουν:

• Το πρώτο βήμα που συστήνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις εμείς ως ΚΕΘΕΑ είναι η δημιουργία Σχολών Γονέων. Αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο. Το να στιγματίσουμε έναν έφηβο σε αυτήν την ηλικία είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε. Θεωρώ ότι από τις Σχολές Γονέων θα πρέπει να ξεκινήσουμε. Ολοι οι γονείς πάντα κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους είμαι πεπεισμένος γι' αυτό. Αυτό όμως που θεωρούν καλύτερο δεν είναι βοηθητικό τις περισσότερες φορές για το παιδί. Μπορεί να κάνουμε όλα τα χατίρια για το παιδί μας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το βοηθάμε κιόλας. Οι Σχολές Γονέων έχουν στόχο να βάλει η κάθε οικογένεια ένα πλαίσιο λειτουργίας και να μπαίνουν όρια στα παιδιά. Επίσης, να μάθουν οι γονείς τρόπους επικοινωνίας με τα παιδιά τους. Η επικοινωνία σήμερα είναι πολύ περίπλοκη και αυτό που ήξεραν οι γονείς από τους γονείς τους δεν φτάνει. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουν οι γονείς να επικοινωνούν. Τότε θα γίνουν πιο αποτελεσματικοί.

• Το δεύτερο βήμα είναι η εκπαίδευση των καθηγητών. Δηλαδή να υπάρξει εκπαίδευση των καθηγητών πάνω στις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, όχι μόνο για τις χρήσεις αλλά και για την παραβατικότητα και άλλες συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν τους νέους στο περιθώριο. Αν εκπαιδευτούν θα μπορούν να ζητούν την ανάλογη βοήθεια χωρίς πανικό από τους αντίστοιχους φορείς των Χανίων. Το ΚΕΘΕΑ είναι ανοιχτό σε κάθε σχολική μονάδα για την υλοποίηση τέτοιων σχεδίων και πλαισίων δράσης.

ΑΝΕΝΕΡΓΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

«Για να δούμε το πρόβλημα σε όλη του την έκταση πρέπει να μελετήσουμε κάποιες μεγάλες αλλαγές στη δομή της οικογένειας. Κάποτε η οικογένεια ήταν χώρος δράσης. Σήμερα είναι χώρος μη δράσης. Οι γονείς δουλεύουν και οι δύο, λείπουν όλη μέρα από το σπίτι, μένουν λίγες ώρες με τα παιδιά και η ανατροφή τους δεν είναι προτεραιότητα όπως η παραδοσιακή οικογένεια που τα παιδιά είχαν τη στήριξη των γονιών, αλλά υπήρχε και η ευρεία οικογένεια η γιαγιά και ο παππούς. Σήμερα τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα κενό συναισθηματικό παρ'ότι η χορήγηση υλικών αγαθών είναι πολύ μεγαλύτερη εν συγκρίσει με το παρελθόν. Τα παιδιά όμως έχουν ένα κενό νοήματος όπως και πολλοί ενήλικοι. Και οι μεν μεγαλύτεροι προσπαθούν να τα λύσουν με καταναλωτικά αγαθά οι μικρότεροι που είναι πιο "εύθραυστοι" και με ανολοκλήρωτη προσωπικότητα είναι πιο εύκολο να πάνε στις ουσίες», εξηγεί ο Γιώργος Κοκκινάκος. Για τον ψυχίατρο η συναισθηματική κάλυψη των παιδιών πρέπει να αποτελεί τον βασικό στόχο μίας οικογένειας. «Αυτό που θα έλεγα σε μια οικογένεια είναι πρώτα τα παιδιά. Αυτή είναι η ουσία. Από την άλλη στα σχολεία οι καθηγητές πρέπει να βλέπουν και να δρουν πριν το παιδί φτάσει στη χρήση. Ποιό παιδί είναι ευάλωτο, ποιό έχει κενά στη συμπεριφορά του. Να συζητούν με τους γονείς και να συνεργάζονται μαζί τους. Μιλάμε δηλαδή για μία αναδόμηση της σχολικής κοινότητας και όχι όπως είναι σήμερα, ώστε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συντονίσουν τις ενέργειές τους για να αποκτήσει και το σχολείο ένα πλαίσιο που να παράγει κάποιο νόημα για το παιδί».

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ

Το ζήτημα της θωράκισης των σχολικών κοινοτήτων απέναντι στο φαινόμενο των ναρκωτικών επισημαίνει ο κ. Γιώργος Τσαουσάκος από το ΕΣΥΝ Χανιων. Σύμφωνα με τον ίδιο το ζήτημα της εξάρτησης σε ουσίες υπάρχει σε όλες τις σχολικές μονάδες, αλλού λιγότερο αλλού περισσότερο. «Από τότε που καταργήθηκε ο θεσμός των φυλάκων είχαμε απανωτά προβλήματα στις σχολικές μονάδες με την ελεύθερη πρόσβαση των εξωσχολικών που παρεμβαίνουν στους μαθητές και στις μαθήτριες προτείνοντας διάφορες ουσίες όπως ναρκωτικά και αναβολικά. Από τη μεριά μας εκτός από τους σχολικούς φύλακες θεωρούμε απαραίτητο να υπάρχουν διαδικασίες ψυχολογικής στήριξης και κοινωνικά μαθήματα που να δίνουν στα παιδιά και στους νέους την προοπτικής της κοινωνικής ζωής, της προόδου μέσα απ' το βλέμμα στην αισιόδοξη πλευρά της ζωής. Δεν είναι μόνο η γνώση, αλλά και η κοινωνική μόρφωση που στο σχολείο σήμερα είναι εξαφανισμένη. Η ένταξη κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων στις σχολικές μονάδες είναι απαραίτητη» επισημαίνει.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 1 October 2014 | 3:45 pm


Εκπαιδευτικοί στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων

Εκπαιδευτικοί στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων
Εκπαιδευτικοί στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη, επισκέφτηκαν σήμερα Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014, 32 εκπαιδευτικοί της πολυμερούς σχολικής σύμπραξης Comenius «Ε.U.R.O.P.E.- European Union Regions in Our Pupils Eyes», οι οποίοι βρίσκονται στα Χανιά στο πλαίσιο της σύμπραξης, για το διάστημα από 29 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2014.

Το project E.U.R.O.P.E. είναι ένα σχέδιο που βασίζεται στην ιδέα ότι τα σύνορα δεν χωρίζουν αλλά συνδέουν. Στα πλαίσια της έκτης συνάντησης του προγράμματος αυτού, εκπαιδευτικοί από την Αυστρία, την Βουλγαρία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Λετονία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ρουμανία και την Τουρκία των χωρών αυτών επισκέπτονται το διάστημα αυτό το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων, σε μια συνάντηση ανταλλαγής ιδεών, απόψεων και σκέψεων όσον αφορά στα εκπαιδευτικά πράγματα των διαφορετικών χωρών, την ανάπτυξη των μαθητών και την επίτευξη μιας ξεχωριστής συνεργασίας που θα προάγει την επικοινωνία και την αλληλεγγύη. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμπραξη αυτή είναι εγκεκριμένη από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και την Ευρωπαϊκή Ένωση και το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων είναι ένα από τα τέσσερα δημόσια νηπιαγωγεία της χώρας που συμμετέχουν σ' αυτό σε σύνολο 146 σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο κ. Βουλγαράκης, αφού καλωσόρισε τους εταίρους εκπαιδευτικούς στα Χανιά, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία των Προγραμμάτων αυτών, καθώς αποτελούν το πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύσσεται η ανταλλαγή ιδεών, απόψεων και πρακτικών όσο αφορά στην ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών μας και στην εδραίωση σχέσεων συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν. Συνεχάρη επίσης όλο το προσωπικό και ιδιαίτερα την Διευθύντρια του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων, κ. Μαρία Σκορδύλη, για την συμμετοχή του σχολείου τους στην συγκεκριμένη σχολική σύμπραξη. Τέλος προσέφερε αναμνηστικά δώρα στους επισκέπτες εκπαιδευτικούς.

Δημοσιεύθηκε στις 1 October 2014 | 2:56 pm


Κατάληψη χθες στο Δημαρχείο Χανίων

Κατάληψη χθες στο Δημαρχείο Χανίων
ΑΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ Ο.Τ.Α.
"Οχι" στη διαθεσιμότητα και στις απολύσεις λένε οι εργαζόμενοι Ο.Τ.Α. Νομού Χανίων που χθες προχώρησαν σε κατάληψη του Δημαρχείου Χανίων στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.) σε όλα τα δημαρχιακά μέγαρα της χώρας. Οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί από τις 10 π.μ. έως τη 1 το μεσημέρι στην είσοδο του Δημαρχείου Χανίων διεκδικώντας την επίλυση προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων σε αυτήν. Στη συνέχεια ακολούθησε γενική συνέλευση των εργαζομένων εντός του Δημαρχείου. Μέχρι σήμερα στα Χανιά δύο δημοτικοί αστυνομικοί και εννέα σχολικοί φύλακες έχουν χάσει την εργασία τους λόγω της διαθεσιμότητας, όπως ανέφερε η πρόεδρος στον Σύλλογο Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Χανίων Αθηνά Γιαννουλάκη.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α Ν. ΧΑΝΙΩΝ

«Οι εργαζόμενοι στους Δήμους του Νομού πιστεύουμε πως η διατήρηση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πολίτες πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη ακόμα και εάν αυτό απαιτεί κατάργηση των μνημονίων και σύγκρουση με τη λογική της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, η οποία οδήγησε στη φτώχεια, στην ανεργία, στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων κ.ά.», επεσήμανε. Μάλιστα σε κείμενό του ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Χανίων απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στους δημάρχους «να τοποθετηθούν σε ζητήματα κρίσιμα για τη λειτουργία των Δήμων και την παροχή ικανοποιητικών υπηρεσιών προς τους πολίτες». Ζητά, μεταξύ άλλων, «να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών που παρέχουν οι Δήμοι στους πολίτες, να καταγγελθεί η μνημονιακή πολιτική των απολύσεων και διαθεσιμοτήτων, η οποία έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση προσωπικού στους Δήμους, να μην εφαρμοστεί η προβλεπόμενη από τον Ν. 4257/2014 εκχώρηση εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη σε εργολάβους, να μην συμπληρωθεί από κανένα δήμαρχο το ερωτηματολόγιο του κ. Φούχτελ, να προσληφθούν μόνιμοι εργαζόμενοι, να μην αντικατασταθούν οι δημοτικές δομές και υπηρεσίες από Κοινωφελείς Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, να μην εφαρμοστεί το σύστημα αξιολόγησης προσωπικού» κ.ά. Επίσης ζητά συνεργασία των Δημοτικών Αρχών με τον Σύλλογο Εργαζομένων, διαβούλευση με τους εργαζομένους όσον αφορά τις επικείμενες αναδιαρθρώσεις και να παραχωρηθούν γραφεία στο Δημαρχείο Χανίων ή στο Μέγαρο Πάνθεον για τις ανάγκες του Συλλόγου Εργαζομένων, ώστε να μην σπαταλιούνται χρήματα για ενοίκια. Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. Σε ανακοίνωσή της η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. τονίζει: «Με αφορμή την ανάληψη από την 1 Σεπτεμβρίου 2014 των καθηκόντων των νέων Δημοτικών Αρχών επιδιώκουμε τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα αναλύσουμε στους αιρετούς τα προβλήματα των εργαζομένων και του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα καταθέσουμε το πλαίσιο των αιτημάτων και των διεκδικήσεων μας. Πολύτιμο εργαλείο στην παρέμβαση αυτή θα είναι η οριστική μελέτη του Κοινωνικού Πολύκεντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με θέμα: "Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση: Τα οικονομικά της, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων της και οι επιπτώσεις στο ανθρώπινο δυναμικό και στα δημόσια αγαθά", που θα σας αποσταλεί τις επόμενες ημέρες, ώστε να διευρυνθεί το μέτωπο εργαζομένων και αιρετών απέναντι στις διαλυτικές πολιτικές της συγκυβέρνησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

ΑΠΟ ΤΟΝ Τ. ΒΑΜΒΟΥΚΑ
Κάλεσμα ενότητας για την ΠΕΔ
Κάλεσμα ενότητας απηύθυνε χθες ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας για το θέμα της Π.Ε.Δ., διευκρινίζοντας -μετά από σχετικό ερώτημα των "Χ.Ν."- ότι ο ίδιος δεν υποστηρίζει καμία συγκεκριμένη υποψηφιότητα για τη θέση του επικεφαλής. Ειδικότερα, σε ερώτηση, αν το προσκλητήριο συνεργασίας που υπέγραψε προχθές μαζί με τους δημάρχους κ. Λαμπρινό (Ηρακλείου), Ζερβό (Αγ. Νικολάου) και Κόκκινο (Μυλοποτάμου) έρχεται σε αντίθεση με το κείμενο αρχών που είχε υπογράψει με τους δημάρχους του Νομού Χανίων και την ενδεχόμενη υποψηφιότητα Μαλανδράκη, ο κ. Βάμβουκας απάντησε: «Εγώ δεν έχω υπογράψει κανένα κείμενο που υποστηρίζω κάποια συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Υπογράψαμε ένα κοινό κείμενο με τους υπόλοιπους δημάρχους του Νομού Χανίων που ήταν ένα κείμενο πάνω σε βασικούς άξονες πολιτικής που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από εκεί και πέρα αυτό το κείμενο που συνυπογράφω με τον κ. Λαμπρινό και δύο άλλους ακόμα δημάρχους της Κρήτης είναι μια πρόσκληση προς όλους τους δημάρχους και τις Δημοτικές Αρχές του νησιού να κατέλθουμε όλοι σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο και να μπορέσουμε να εκφραστούν όλοι, όλες οι φωνές, μεγαλύτεροι και μικρότεροι Δήμοι, μέσα από μια συμφωνία που θα εξασφαλίσει την εκπροσώπηση όλων μέσα σε ένα πνεύμα ενωτικό. Το νησί μας είναι ενιαίο και έχει πολλά κοινά προβλήματα και έτσι πρέπει να το δούμε. Το κείμενο αυτό είναι μια πολύ μεγάλης σημασίας πολιτική πράξη με τον κ. Λαμπρινό και τους υπόλοιπους και νομίζω ότι θα ήταν πολύ θετικό, αν όλοι ανταποκρίνονταν σε αυτό το κάλεσμα. Δεν υπάρχει διάθεση κανείς να πάει στο περιθώριο. Ισα – ίσα θα δώσουμε την ευκαιρία να εκφραστούν όλες οι πλευρές». Τέλος, στο ερώτημα τι προτίθεται να πράξει σχετικά με το ζήτημα του επικεφαλής ο κ. Βάμβουκας απάντησε: «Το θέμα του επικεφαλής δεν είναι θέμα αυτής της διαδικασίας. Είναι επόμενο θέμα από τους εκλέκτορες να αποφασιστεί και να κριθεί ποιο θα είναι το σχήμα που θα διοικήσει την Π.Ε.Δ. Κρήτης».

Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 1 October 2014 | 2:38 pm


Κηδεύτηκε στον Πλατανιά ο 46 χρόνος φίλαθλος του Εθνικού Κώστας Κατσούλης

Κηδεύτηκε στον Πλατανιά ο 46 χρόνος φίλαθλος του Εθνικού Κώστας Κατσούλης
Κηδεύτηκε στον Πλατανιά Χανίων, ο 46 χρόνος φίλαθλος του Εθνικού Κώστας Κατσούλης

Με χειροκροτήματα και το σύνθημα «Κώστα ψυχάρα για πάντα Εθνικάρα», εκατοντάδες πολίτες αποχαιρέτησαν σήμερα τον 46χρονο Κώστα Κατσούλη, ένα ακόμα θύμα της βίας στα ελληνικά γήπεδα. Η εξόδιος ακολουθία εψάλη, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κυδωνίας - Αποκορώνου Δαμασκηνού, στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στον Πλατανιά Χανίων όπου έγινε και η ταφή του.

Στην αυλή της εκκλησίας υπήρχαν πανό των φίλων του Εθνικού και του Πλατανιά Χανίων, ενώ στέφανα είχαν αποστείλει η ΕΠΟ, η Σούπερ Λιγκ, οι ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΑΕΚ, η ομάδα του Ηλυσιακού και η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου. Η ΠΑΕ Πλατανιάς και η ΕΠΣ Χανίων ανακοίνωσαν ότι αντί στεφάνου θα καταθέσουν χρηματικά ποσά, σε ιδρύματα.

Στην εξόδιο ακολουθία, την ΕΠΟ εκπροσώπησε ο αναπληρωτής πρόεδρος Γιώργος Βούρβαχης, την ομάδα του Εθνικού ο πρόεδρός της, Αλέξης Αγγελόπουλος και την ΕΠΣ Ηρακλείου ο πρόεδρός της, Νίκος Τζώρτζογλου.

Παραβρέθηκαν, ακόμα, πολυμελής αντιπροσωπεία από την ΠΑΕ Πλατανιά και την ΠΑΕ Χανιά, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης φίλοι του Εθνικού από τον Πειραιά και πλήθος κόσμου.

Με συγκινητικά λόγια «αποχαιρέτησε» τον Κώστα Κατσούλη ο αδελφός του λέγοντας, μεταξύ αλλων: «Ο Κώστας πέθανε με μαρτυρικό τρόπο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που προστάτευσε ανθρώπους».

Γυναίκα, φίλαθλος του Εθνικού που ήταν μεταξύ αυτών που τον συνόδευσαν για τελευταία φορά μέχρι τα Χανιά ζήτησε από την πολιτεία να λάβει μέτρα κατά της βίας στα γήπεδα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το γήπεδο είναι χαρά, δεν είναι θάνατος».

Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Βούρβαχης, επεσήμανε ότι η καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα είναι υπόθεση όλων. «Ολοι μας εχουμε την υποχρέωση να προστατεύουμε και να περιφρουρούμε το ποδόσφαιρο και να απομακρύνουμε από τα γήπεδα κάθε παραβατική συμπεριφορά».

Ο πρόεδρος του Εθνικού, Αλέξης Αγγελόπουλος,ζήτησε από την πολιτεία να λάβει αυστηρά μέτρα κατά της βίας στα γήπεδα. « Η θυσία του Κώστα ήταν άδικη και τραγική. Μέχρι και το θάνατο του υπηρέτησε αυτά τα οποία πίστευε και τις αρχές του. Να βοηθά τον συνάνθρωπο.Σήμερα γράφτηκε μια μαύρη σελίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον Εθνικό» είπε.

Την ανάγκη να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, ώστε να σταματήσει η βία στα γήπεδα επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου Νίκος Τζώρτζογλου που ζήτησε «την επ αόριστον αναβολή κάθε αγωνιστικής δραστηριότητας, μέχρι η πολιτεία και οι αρμόδιοι να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να μην υπάρξουν αλλα θύματα».

Δημοσιεύθηκε στις 1 October 2014 | 2:25 pm


Οι σειρήνες ήταν χαλασμένες στα Χανιά

Οι σειρήνες ήταν χαλασμένες στα Χανιά
ΑΣΚΗΣΗ "ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ"
Αδοξα... ολοκληρώθηκε η άσκηση "Παρμενίων 2014" στα Χανιά καθώς οι περισσότερες σειρήνες συναγερμού Πολιτικής Αμυνας ήταν... χαλασμένες!

Ετσι, στις περισσότερες περιοχές της πόλης, οι σειρήνες δεν ακούστηκαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις πέντε σειρήνες που υπάρχουν σε σημεία της πόλης, οι περισσότερες παρουσίασαν πρόβλημα.
Οι πολίτες που είχαν ενημερωθεί για την άσκηση, δεν άκουσαν τίποτα.
Η δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, είχε ανακοινωθεί ως εξής:
•Στις 11 επρόκειτο να γίνει σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για εξήντα δευτερόλεπτα (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης).
•Στις 11.05, η σήμανση λήξης συναγερμού, για εξήντα δευτερόλεπτα (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).
Οπως είχε ανακοινωθεί, «η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, έχει καθαρά δοκιμαστικό χαρακτήρα και δεν συντρέχει κανένας λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας».
Τελικά, όπως διαπιστώθηκε οι σειρήνες στα Χανιά χρήζουν επισκευών...

Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 1 October 2014 | 1:04 pm


Ολοκληρώνεται η μελέτη για τη σύνδεση του αεροδρομίου Χανίων με την Εθνική οδό

Ολοκληρώνεται η μελέτη για τη σύνδεση του αεροδρομίου Χανίων με την Εθνική οδό
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ  

Συνάντηση με τον γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γρηγόρη Ροκαδάκη και υπηρεσιακά στελέχη πρόκειται να πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ώστε να προχωρήσει η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης για τον συνδετήριο δρόμο Αεροδρομίου – Β.Ο.Α.Κ. Η εκπόνηση της συνολικής μελέτης, όπως ανέφερε χθες ο κ. Βουλγαράκης, βρίσκεται στο τελικό στάδιο, ενώ αμέσως μετά θα αναζητηθούν οι πόροι για τη χρηματοδότηση του έργου. Τα παραπάνω επεσήμανε ο κ. Βουλγαράκης στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τον δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα χθες το μεσημέρι.

 

Η επίσκεψη του κ. Βάμβουκα στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά σε όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον Δήμο και την Αντιπεριφέρεια Χανίων. «Υπάρχουν πολλά κοινά ζητήματα που πρέπει να τρέξει ο Δήμος με την Περιφέρεια και να κυνηγήσουμε από κοινού για το καλό των συμπολιτών και του Νομού μας. Εχουμε κάθε συμφέρον όλοι μας να μπορέσουμε να συνεργαστούμε με τον καλύτερο τρόπο ώστε να παράξουμε το καλύτερο δυνατό έργο», δήλωσε ο κ. Βάμβουκας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα που σχετίζονται με νευραλγικούς οδικούς άξονες όπως η σύνδεση αεροδρομίου – Β.Ο.Α.Κ., ο κόμβος της λεωφόρου Καραμανλή με την εθνική οδό, ο περιφερειακός δρόμος που συνδέει τη Σούδα με τη Νέα Κυδωνία, ο κόμβος Μουρνιών κ.λπ. Από την πλευρά του ο κ. Βουλγαράκης χαρακτήρισε τον α' βαθμό αυτοδιοίκησης ως τον πιο στενό συνεργάτη της Περιφέρειας σε θέματα αναπτυξιακά, πολιτιστικά κ.λπ. «Ασφαλώς ο μητροπολιτικός Δήμος παίζει σημαντικό ρόλο γιατί έχει σχεδόν τα 2/3 του πληθυσμού. Αρα τα έργα τα πολλά θα πρέπει να πάνε στην ανάπτυξη μέσω του Δήμου Χανίων και έτσι η συνεργασία μας θα πρέπει να είναι αραγής και συνεχής χωρίς προαπαιτούμενα ο ένας στον άλλο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βουλγαράκης, ενώ ερωτηθείς για το θέμα του συνδετήριου δρόμου Αεροδρομίου – Β.Ο.Α.Κ. ανέφερε ότι «βρίσκεται σε έναν δρόμο καλό», ωστόσο, η Περιφερειακή Ενότητα και ο Δήμος Χανίων θα πρέπει να δουν κι άλλα σημαντικά θέματα όπως είναι το θέμα συνολικά του Β.Ο.Α.Κ., του αεροδρομίου, της αξιοποίησης των ακινήτων που είναι εντός των ορίων του Δήμου ώστε να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία κ.λπ. «Ετσι κι αλλιώς η Περιφέρεια πια διαχειρίζεται το Ε.Σ.Π.Α. και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Άρα ασφαλώς η ανάπτυξη περνά μέσα από τα δύο αυτά χρηματοδοτικά σχήματα και η συνεργασία μας θα πρέπει να είναι στενή και εποικοδομητική για να έχουμε καλά αποτελέσματα για τον τόπο μας», τόνισε ο κ. Βουλγαράκης.

Πηγή: Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 1 October 2014 | 12:42 pm


Συγχαρητήρια στο τμήμα Ειδικής Άθλησης του Ναυτικού Ομίλου Χανίων

Συγχαρητήρια στο τμήμα Ειδικής Άθλησης του Ναυτικού Ομίλου Χανίων
Συγχαρητήρια στο τμήμα Ειδικής Άθλησης του Ναυτικού Ομίλου Χανίων

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στα παιδιά του Τμήματος Ειδικής Άθλησης του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, όπως και στους προπονητές του Τμήματος, για τις διακρίσεις τους στους Ευρωπαϊκούς αγώνες Κολύμβησης Special Olympics, που διεξήχθησαν στο Βέλγιο.

Θερμά συγχαρητήρια στους Αντωνία Μπιτσαξάκη, Κώστα Γαροφαλάκη, Βασίλη Ραϊσάκη και Δημήτρη Χουδαλάκη που ανέβασαν στο βάθρο των νικητών την Ελληνική Σημαία, γεμίζοντάς μας περηφάνια και κουράγιο, με τη δύναμη, τη θέληση και το θάρρος που επιδεικνύουν. Τα παιδιά αυτά είναι φωτεινοί οδοδείχτες, στην πορεία της ζωής όλων μας.

Επίσης, θερμά συγχαρητήρια στον υπεύθυνο προπονητή της αποστολής, κ. Κώστα Νικολαντωνάκη και τις συνεργάτιδές του – προπονήτριες, κ. Μπιλιάνα Γκεοργκίεβα και κ. Δάφνη Δεληγιάννη, στους γονείς των αθλητών, που στέκονται-αφανείς ήρωες - στο πλάι τους, καθώς και στην Πρόεδρο, κ. Χαρά Μυλωνάκη αλλά και σε όλο το Δ.Σ. του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, για το ξεχωριστό έργο που επιτελούν στον τόπο μας.

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 4:10 pm


Για πρώτη φορά στο λιμάνι της Σούδας το κρουαζιερόπλοιο Voyager

Για πρώτη φορά στο λιμάνι της Σούδας το κρουαζιερόπλοιο Voyager
Στο Λιμάνι της Σούδας κατέπλευσε σήμερα για πρώτη φορά το κρουαζιερόπλοιο Voyager της εταιρείας διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων Voyages of Discovery.
Στο Λιμάνι της Σούδας κατέπλευσε σήμερα για πρώτη φορά το κρουαζιερόπλοιο Voyager της εταιρείας διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων Voyages of Discovery. Το πλοίο στο οποίο επιβαίνουν 485 επιβάτες και 226 άτομα πλήρωμα κατέφθασε στη Σούδα στις 8:30 προερχόμενο από το Αργοστόλι και θα αναχωρήσει στις 17:00 με προορισμό την Ρόδο.
Το εν λόγω κρουαζιερόπλοιο ανήκει στην κατηγορία των κλασσικών κρουαζιερόπλοιων που προσφέρουν θεματικές κρουαζιέρες με επισκέψεις κυρίως σε προορισμούς με έντονη ιστορία και πολιτισμό, χωρίς να παραλείπει φυσικά και τους κοσμοπολίτικους προορισμούς. Η εταιρεία βραβεύεται συνεχώς σαν μία από τις κορυφαίες στην κατηγορία της κλασσικής κρουαζιέρας σε θεματικούς προορισμούς. Η εθνικότητα των επιβατών είναι κυρίως από την Μεγάλη Βρετανία και τις χώρες της Κοινοπολιτείας και είναι συνήθως υψηλού κοινωνικού και εισοδηματικού επιπέδου.

Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων κ. Κώστας Μπροκαλάκης συναντήθηκε εθιμοτυπικά με τον Πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου και επέδωσε αναμνηστική πλακέτα μαζί με ενημερωτικό υλικό για τα Χανιά, ενημερώνοντάς τον παράλληλα για την πορεία των προγραμματισμών έργων και παρεμβάσεων στη χερσαία ζώνη του Λιμένα της Σούδας. Ο πλοίαρχος με την σειρά του ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και εξήρε το επίπεδο ασφαλείας που παρέχει το Λιμάνι της Σούδας για τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια αλλά και τις υπηρεσίες που παρέχονται.
Ο Πρόεδρος του Λ.Τ.Ν.Χ. με αφορμή τον πρώτο κατάπλου του κρουαζιερόπλοιου αλλά και της εταιρείας στο Λιμάνι της Σούδας και στον προορισμό των Χανίων έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο κατάπλους του συγκεκριμένου κρουαζιερόπλοιου, εκτός των άλλων, επιβεβαιώνει την προτίμηση των εταιρειών διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων στον προορισμό των Χανίων και στην περίπτωση των θεματικών περιηγήσεων οι οποίες συγκεντρώνουν υψηλού επιπέδου επιβάτες, κάτι που έχουμε ανάγκη στην προσπάθεια διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος που προσφέρουμε».

Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 2:30 pm


Αύριο στον Πλατανιά η κηδεία του 46χρονου φιλάθλου, Κώστα Κατσούλη

Αύριο στον Πλατανιά η κηδεία του 46χρονου φιλάθλου, Κώστα Κατσούλη
Αύριο στον Πλατανιά η κηδεία του 46χρονου φιλάθλου, Κώστα Κατσούλη

Στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στον Πλατανιά Χανίων, όπου βρίσκεται και το κοιμητήριο του χωριού, κηδεύεται αύριο Τετάρτη ο άτυχος φίλαθλος του Εθνικού Πειραιά, Κώστας Κατσούλης, ο οποίος κατέληξε, χθες το πρωί, στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, όπου είχε μεταφερθεί με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι ύστερα από χτυπήματα δέχτηκε κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Ηρόδοτος- Εθνικός για το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 12:00 και η οικογένειά του απευθύνει έκκληση, αντί στεφάνων, τα χρήματα να διατεθούν για τις ανάγκες του Ανοικτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά και σε οποιαδήποτε υποδομή στηρίζει αδύναμους ανθρώπους.

Ο άτυχος φίλαθλος του Εθνικού καταγόταν από τα Χανιά και με την οικογένειά του είχε ξενοδοχειακή επιχείρηση στην περιοχή του Πλατανιά.

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 2:22 pm


Κατάληψη του Δημαρχείου Χανίων από τους εργαζόμενους

Κατάληψη του Δημαρχείου Χανίων από τους εργαζόμενους
ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Σε κατάληψη του Δημαρχείου Χανίων προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) σε όλα τα Δημαρχειακά Μέγαρα της χώρας.

Οι εργαζόμενοι έχουν συγκεντρωθεί στην είσοδο του δημαρχείου Χανίων ενώ διεκδικούν την επίλυση προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων σε αυτήν.

Σε κείμενο του ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Νομού Χανίων απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στους δημάρχους «να τοποθετητούν σε ζητήματα κρίσιμα για τη λειτουργία των Δήμων και την παροχή ικανοποιητικών υπηρεσιών προς τους πολίτες».

Ζητά μεταξύ άλλων, «να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών που παρέχουν οι Δήμοι στους πολίτες, να καταγγελθεί η μνημονιακή πολιτική των απολύσεων και διαθεσιμοτήτων, η οποία έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση προσωπικού στους Δήμους, να μην εφαρμοστεί η προβλεπόμενη από το Ν. 4257/2014 εκχώρηση εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη σε εργολάβους, να μην συμπληρωθεί από κανένα δήμαρχο το ερωτηματολόγιο του κ. Φούχτελ, να προσληφθούν μόνιμοι εργαζόμενοι, να μην αντικατασταθούν οι δημοτικές δομές και υπηρεσίες από Κοινωφελείς Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, να μην εφαρμοστεί το σύστημα αξιολόγησης προσωπικού» κ.α.

Σε ανακοίνωση της η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. τονίζει: «Με αφορμή την ανάληψη από την 1 Σεπτεμβρίου 2014 των καθηκόντων των νέων Δημοτικών Αρχών επιδιώκουμε την σύγκλιση ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα αναλύσουμε στους αιρετούς τα προβλήματα των εργαζομένων και του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα καταθέσουμε το πλαίσιο των αιτημάτων και των διεκδικήσεων μας».

Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 1:47 pm


Ναρκωτικά εν αφθονία… στις σχολικές αυλές

Ναρκωτικά εν αφθονία… στις σχολικές αυλές
ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
«Αισθανόμαστε ανίσχυροι να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα. Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, είμαστε παιδαγωγοί και όχι αστυνόμοι». Ο Στέλιος Ζερβάκης διευθυντής στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Χανίων στο κέντρο της πόλης στην οδό Κοραή δεν είναι απ' αυτούς που "μασάνε" τα λόγια τους. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς συνομιλώντας με εκπαιδευτικούς και γονείς του σχολείου, όλοι περιγράφουν μία εφιαλτική εικόνα και απευθυνόμαστε στον ίδιο να τον ρωτήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει.

Ακούμε για 15 τουλάχιστον μαθητές εθισμένους στα ναρκωτικά, για σωρεία παραβατικών συμπεριφορών, για "περίεργους" εξωσχολικούς που μόνιμα βρίσκονται έξω από το σχολείο, για μόνιμη παρουσία ατόμων τις νυχτερινές ώρες και όλα αυτά σε ένα σχολείο με 450 μαθητές και εγκαταστάσεις πεπαλαιωμένες. Εικόνες που παραπέμπουν σε σχολείο τριτοκοσμικής χώρας ή σε γκέτο Αμερικανικής μεγαλούπολης!
«Δεν είμαστε όργανα καταστολής και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όσοι έχουν την ευθύνη. Εχουμε την πλήρη ευθύνη για το παιδαγωγικό κομμάτι ως εκπαιδευτικοί, αλλά για τα υπόλοιπα κάποιοι άλλοι πρέπει να ασχοληθούν. Προσωπικά δεν με νοιάζει αν δυσφημιστεί το σχολείο ή αν δυσφημιστώ εγώ. Το σημαντικό είναι να σωθεί το 90 – 95% των μαθητών μας που έρχονται εδώ για να μάθουν 10 πράγματα. Εξάλλου το σχολείο στο ισοζύγιο της δυσφήμησης – διαφήμισης βρίσκεται στην πλευρά της διαφήμισης από τις επιτυχίες των παιδιών στα μαθήματα και στα προγράμματα που υλοποιούνται», λέει ο διευθυντής.
ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ MΑΘΗΤΕΣ
Τον ρωτάμε, αν ισχύουν όλα όσα ακούγονται για μεγάλο αριθμό εθισμένων στα ναρκωτικά μαθητών, αλλά και για εμπόριο που γίνεται. Δεν επιβεβαιώνει τίποτε εκτός του ό,τι υπάρχουν μαθητές που έχουν ζήτημα με ουσίες. Σημειωτέον ότι το σχολείο έχει και πολλούς ενήλικους μαθητές ως Τεχνικό Λύκειο.
«Καθ'όλη τη διάρκεια των μαθημάτων υπάρχουν διάφορα άτομα απέξω. Eίναι σταθεροί και μόνιμοι. Το τι ρόλο παίζουν δεν μπορώ να το ξέρω, δεν είναι και η δουλειά μου να βγαίνω έξω και να ρωτώ ποιός είσαι και τι θέλεις; Αυτό είναι δουλειά άλλων. Μέσα στο σχολείο προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους μαθητές που δεν έχουν σχέση με παραβατικές συμπεριφορές, ώστε να μην μπλέξουν και αυτοί. Από την άλλη οι υποδομές μας είναι τέτοιες που δεν φτάνουν για να φιλοξενήσουν έναν τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών και να τους ελέγξουμε. Δηλαδή δεν ξέρουμε πότε, πού, ποιός μπαίνει μέσα στο σχολείο καθώς ακόμα δεν γνωρίζουμε όλους τους μαθητές, Μπορεί να μπαίνουν και εξωσχολικοί μέσα γιατί το 50% των μαθητών μας είναι νέοι, έρχονται για πρώτη φορά είτε στην Α' είτε στη Β' τάξη. Αποτέλεσμα να επηρεάζουν τους δικούς μας μαθητές και να έχουν μπει σε μια διαδικασία παραβατικής συμπεριφοράς είτε με ουσίες είτε με εμπόριο – dealing. Είναι κάτι που μπορεί να γίνεται αλλά δεν μπορεί να ελεγχθεί από το σχολείο. Γιατί το σχολείο δεν είναι Αστυνομικό Τμήμα, ούτε Δίωξη. Είναι εκπαιδευτικός οργανισμός με διαφορετικό ρόλο. Και δεν δεν είναι μόνο οι ώρες του σχολείου. Τις βραδινές ώρες έρχονται διάφοροι -που δεν είναι απαραίτητα μαθητές- και μαζεύονται στην πίσω πλευρά του σχολείου. Κανείς δεν ξέρει τι κάνουν εκεί, κανείς δεν πάει να τους ελέγξει! Δεν έχουμε βρει σύριγγες. Το ό,τι μαζεύονται τις βραδινές ώρες μπορεί να μην είναι τίποτα, μπορεί να είναι και τα πάντα! Δεν μπορώ να έρχομαι και να τους κυνηγώ. Προσπαθούμε να έχουμε το σχολείο ανοιχτό το απόγευμα δίνοντάς το στο Δίκτυο Ανταλλαγών, στην "Πολυδράση" για μαθήματα στον Ομιλο Αντισφαίρισης, ώστε να έχει ζωή και να αποθαρρύνονται όλοι αυτοί που έρχονται για άλλον λόγο. Αλλά δεν φτάνει αυτό», δηλώνει με έκδηλη αγωνία ο κ. Ζερβάκης. Με το να απολυθούν οι σχολικοί φύλακες μεγάλα σχολικά συγκροτήματα που βρίσκονται σε έναν δρόμο το ένα δίπλα στο άλλο -όπως αυτά στην οδό Κοραή- έγιναν ξέφραγα αμπέλια τις βραδινές ώρες.
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ
Ανάλογες είναι και οι αναφορές των συναδέλφων καθηγητών. Η ανησυχία είναι έντονη καθώς ειδικά φέτος το πρόβλημα είναι εκρηκτικό και δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Στο σχολείο έχει κληθεί το Κέντρο Πρόληψης, ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ για να βοηθήσουν. Αρκεί όμως μόνο αυτό;
«Απαιτούνται κοινωνικός λειτουργός και ψυχολόγος να συζητούν με τα παιδιά και με τους γονείς. Δεν είναι δυνατό να μην υπάρχει έστω σε μια ομάδα σχολείων με εξειδικευμένο προσωπικό που να ασχολείται με αυτά τα θέματα ώστε να μας κατευθύνουν και εμάς σε κάποια πράγματα. Εγώ μπορεί να πιστεύω ό,τι ξέρω, όταν απευθύνομαι σε έναν μαθητή με παραβατική συμπεριφορά, αλλά αν κάνω λάθος δεν είμαι ειδικός. Οικονομικά σπούδασα όχι ψυχολογία», λέει ο κ. Ζερβάκης.
Το ζήτημα έχει απασχολήσει και τους γονείς του σχολείου. Ομως, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων υπολειτουργεί. «Ελπίζω ότι φέτος θα εκλεγεί νέο Δ.Σ. που θα ενδιαφέρεται περισσότερο, γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε τόση υποστήριξη. Θέλουμε να είναι δίπλα μας να κουβεντιάσουμε, να προτείνει λύσεις, να εφαρμόσουμε κάποιες πρακτικές, να δοκιμάσουμε πράγματα. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί γονείς που δεν είναι δίπλα στο σχολείο. Έρχονται να δικαιολογήσουν απουσίες και δεν ξέρουν ούτε σε τι ειδικότητα είναι το παιδί τους. Δεν είναι βέβαια όλοι έτσι. Υπάρχουν και γονείς που ενδιαφέρονται. Ομως ένα μεγάλο ποσοστό δεν ενδιαφέρεται για την πρόοδο του παιδιού τους», εξηγεί ο διευθυντής.
Με 450 μαθητές, 50 καθηγητές, 25 μαθητές ανά τάξη, τμήμα ένταξης με 20 παιδιά, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι ένα τέτοιο σχολείο είναι δύσκολο να λειτουργήσει σωστά. Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Χανίων έχει τους τομείς της Οικονομίας και Διοίκησης, Δομικών Έργων, Γεωπονίας και Ναυτιλιακά. Όταν πέρυσι καταργήθηκαν οι ειδικότητες από τα άλλα ΕΠΑ.Λ. πολλά παιδιά πήγαν στο 1ο ΕΠΑ.Λ. με αποτέλεσμα ο αριθμός των μαθητών να αυξηθεί. Φέτος ιδρύθηκαν τομείς Οικονομίας και Γεωπονίας και στα άλλα ΕΠΑ.Λ. αλλά παρόλ' αυτά ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε κάνοντας σχεδόν αδύνατο το εκπαιδευτικό έργο. Αλλά όλα αυτά είναι... ψιλά γράμματα για το Υπουργείο Παιδείας.

Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 1:09 pm


Κινητοποίηση εκπροσώπων σωματείων και παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Χανίων

Κινητοποίηση εκπροσώπων σωματείων και παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Χανίων
Κινητοποίηση εκπροσώπων σωματείων και παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Χανίων πραγματοποίησαν σήμερα μέλη του ΠΑΜΕ, της Παναγροτικής Συσπείρωσης και του συλλόγου κτηνοτρόφων Χανίων.

Η κινητοποίηση, όπως δήλωσε το μέλος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Νίκος Βουρλάκης, έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ αλλά και της ακολουθούμενης φορολογικής πολιτικής που σύμφωνα με τον κ. Βουρλάκη «συρρικνώνει καθημερινά τα εισοδήματα των εργαζομένων και ενισχύει την αύξηση της ανεργίας».

Οι συγκεντρωμένοι επέδωσαν στην έφορο Χανίων ψήφισμα με τα αιτήματα της κινητοποίησης με τον αντιπρόεδρο της Παναγροτικής Συσπείρωσης Γιάννη Κατσαρό να επισημαίνει ότι η αύξηση της ανεργίας κυρίως σε νέους έχει χτυπήσει και τον αγροτικό κόσμο.

Εκ μέρους των κτηνοτρόφων ο πρόεδρος του συλλόγου Μανούσος Σταυριανουδάκης τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για στήριξη της κτηνοτροφίας αλλά και την άμεση λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ασθένειας του καθαρώδη πυρετού που έχει προσβάλει κοπάδια προβάτων και στην Κρήτη. Παρά την κινητοποίηση όλες οι συναλλαγές με την Οικονομική Υπηρεσία πραγματοποιήθηκαν κανονικά.

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 12:53 pm


Συνεργασία Δήμου Κισάμου - ΔΕΥΑΧ για τη βελτίωση της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Συνεργασία Δήμου Κισάμου - ΔΕΥΑΧ για τη βελτίωση της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων
Συνεργασία Δήμου Κισάμου - ΔΕΥΑΧ για τη βελτίωση της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Οι δυνατότητες συνεργασίας και τεχνικής-επιστημονικής υποστήριξης του Δήμου Κισάμου από τη ΔΕΥΑ Χανίων στο κομμάτι της διασφάλισης της ποιότητας του νερού και της βελτίωσης της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014, ο νέος Δήμαρχος Κισάμου κ. Θοδωρής Σταθάκης με την Πρόεδρο κα. Νίκη Αποστολάκη, το Γενικό/Τεχνικό Διευθυντή κ. Κώστα Στεργιάννη και υπηρεσιακά στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χανίων.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος κ. Σταθάκης «η ΔΕΥΑ Χανίων έχει μια τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία στα θέματα αρμοδιότητας της, έχοντας πετύχει τα τελευταία χρόνια ένα πολύ σημαντικό έργο όσον αφορά τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων καθώς και μονάδων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων. Η τεχνογνωσία αυτή και η επιστημονική εξειδίκευση των στελεχών της, θεωρούμε χρήσιμο να μπορέσει να αξιοποιηθεί και από τους μικρότερους Δήμους, προς όφελος των δημοτών. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο επιδιώξαμε αυτή τη συνάντηση για να εξετάσουμε από κοινού πως μπορεί η ΔΕΥΑΧ να υποστηρίξει επιστημονικά το Δήμο Κισάμου ενώ παράλληλα συζητήσαμε και κάποιες τεχνικές προτάσεις για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού και τη βελτίωσης της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων σε διάφορες περιοχές του δήμου μας, όπως στον Μπάλο και στην Πολυρρήνια».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κα. Αποστολάκη αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του νέου Δημάρχου Κισάμου τόνισε πως «η ΔΕΥΑΧ, παρά τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει, θα εξετάσει θετικά τη δυνατότητα υποστήριξης του Δήμου Κισάμου, σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο, για τα θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης» ενώ ο Γενικός Δ/ντης κ. Στεργιάννης αναφέρθηκε σε τεχνικές προτάσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε περιοχές του Δήμου Κισάμου όπου εντοπίζονται προβλήματα στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων και οι οποίες θα εξειδικευτούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα.

"Προτεραιότητα μας η διασφάλιση της ποιότητας του νερού"
Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Δήμαρχος Κισάμου αναφέρθηκε στους στόχους της νέας Δημοτικής Αρχής, όσον αφορά τα θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης, σημειώνοντας ότι «βασική προτεραιότητα μας αποτελεί τόσο η διασφάλιση της ποιότητας του νερού και η εξασφάλιση της επάρκειας για όλους τους δημότες της Κισάμου όσο και η βελτίωση της λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης».

"Μία ΔΕΥΑ για όλο το Νομό"
Τέλος και σε ότι έχει να κάνει με τα προβλήματα που εντοπίζονται στον τομέα της διαχείρισης των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης – ειδικά στους μικρούς δήμους - ο κ. Σταθάκης διατύπωσε την άποψη ότι «η διαχείριση αυτών- με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν και τον κατακερματισμό της ευθύνης διαχείρισης των υδάτων μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων - θα πρέπει να γίνεται κατά τρόπο ενιαίο και ολοκληρωμένο για όλους τους δήμους του νομού υπό την ευθύνη μιας ΔΕΥΑ» προσθέτοντας ότι την πρόταση του αυτή προτίθεται να αποστείλει τόσο στο αρμόδιο υπουργείο όσο και στα θεσμικά όργανα της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ και ΠΕΔΚ).

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 11:19 am


Αντιπροσωπεία ευρωπαίων εκπαιδευτικών στο 11ο νηπιαγωγείο Χανίων

Αντιπροσωπεία ευρωπαίων εκπαιδευτικών στο 11ο νηπιαγωγείο Χανίων
Αντιπροσωπεία ευρωπαίων εκπαιδευτικών στο 11ο νηπιαγωγείο Χανίων

Το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης -Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, υποδέχεται αντιπροσωπεία ευρωπαίων εκπαιδευτικών από δέκα χώρες την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014, στις 9.30 πμ, στο χώρο του σχολικού συγκροτήματος, στα Φρούδια Χαλέπας.

Συμμετέχοντας σε Πολυμερή Σχολική Σύμπραξη Comenius με τίτλο ''E.U.R.O.P.E.- European Union Regions in Our Pupils Eyes'' για το χρονικό διάστημα 2013-15 εγκεκριμένη από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα από τα τέσσερα δημόσια νηπιαγωγεία της χώρας που συμμετέχουν σε τέτοια σύμπραξη σε σύνολο 146 σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το Νηπιαγωγείο φιλοξενεί το διάστημα από 29 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2014, τριάντα δύο (32) εκπαιδευτικούς από τις χώρες-εταίρους του, Αυστρία, Βουλγαρία, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Τουρκία.

Το project E.U.R.O.P.E. (Eυρωπεριφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μάτια των μαθητών μας) είναι ένα σχέδιο που βασίζεται στην ιδέα ότι τα σύνορα δεν χωρίζουν αλλά συνδέουν. Στα πλαίσια της έκτης συνάντησης του προγράμματος αυτού, εκπαιδευτικοί-εκπρόσωποι των χωρών αυτών επισκέπτονται τον τόπο μας το διάστημα αυτό, προκειμένου να εργαστούν στο σχέδιο, αξιολογώντας την πρώτη χρονιά και προγραμματίζοντας όσα θα υλοποιηθούν τη δεύτερη.

Οι Ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 9.00 θα πραγματοποιήσουν εθιμοτυπική επίσκεψη στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κο Απόστολο Βουλγαράκη.

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 9:42 am


Ο βιολογικός καθαρισμός στην περιοχή Γεωργιούπολης Χανίων

Ο βιολογικός καθαρισμός στην περιοχή Γεωργιούπολης Χανίων
Σε θέματα υποδομών που αφορούν κυρίως στην προστασία του περιβάλλοντος, εστιάστηκε η σημερινή συνάντηση, που είχαν στην έδρα του δήμου Αποκορώνου, τις Βρύσσες, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης και ο…
Σε θέματα υποδομών που αφορούν κυρίως στην προστασία του περιβάλλοντος, εστιάστηκε η σημερινή συνάντηση, που είχαν στην έδρα του δήμου Αποκορώνου, τις Βρύσσες, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης και ο δήμαρχος της περιοχής Χαράλαμπος Κουκιανάκης.
Το βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η πορεία του έργου του βιολογικού καθαρισμού της Γεωργιούπολης που είναι πρώτης προτεραιότητας, δεδομένου ότι η περιοχή παρουσιάζει ραγδαία τουριστική και οικιστική ανάπτυξη με το 80% των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής να βρίσκονται εκεί.
Το έργο έχει σχεδιαστεί από τις αρχές του 2000, ωστόσο η αρχική του χωροθέτηση, ύστερα και από σειρά ενστάσεων που κατατέθηκαν κυρίως από ιδιώτες, είχε κριθεί πως επηρεάζει περιβαλλοντικά την περιοχή.
Ωστόσο το 2013 άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία του βιολογικού καθαρισμού, που με προϋπολογισμό 18,5 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να δημοπρατηθεί προς το τέλος του Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου του 2014.
Όσον αφορά σε άλλες περιοχές του δήμου, κατά την σημερινή συνάντηση, έγινε γνωστό, ότι στα τομεακά προγράμματα του υπουργείου Υποδομών και Ανάπτυξης, εντάχθηκε η κατασκευή ενός ακόμα βιολογικού καθαρισμού, κόστους 2 εκατομμυρίων ευρώ, που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για τους οικισμούς Πλάκα, Δράπανο, Κόκκινο Χωριό, Λικοτιναρά, Βάμο και Γαβαλοχώρι.
Στο ίδιο πρόγραμμα εντάχθηκε και η ενίσχυση των δικτύων ύδρευσης του βορειανατολικού Αποκόρωνα. Παράλληλα, δρομολογείται μελέτη ανάπλασης της λίμνης του Κουρνά, ανάλογη με αυτή που υλοποιείται ήδη στη λίμνη της Αγιάς, στον κάμπο των Χανίων.
Η λίμνη του Κουρνά είναι ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της περιοχής που ωστόσο έχει υποστεί τις συνέπειες της έντονης επιχειρηματικότητας, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο της μείωσης των υδάτινων αποθεμάτων, λόγω της υπεράντλησης.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, «ο σχεδιασμός έχει ως στόχο να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, μέσω της βελτίωσης των βασικών υποδομών σε όλο το εύρος του δήμου».
Στη συνάντηση τέθηκαν και αναπτυξιακά θέματα του δήμου, ενώ έγινε ανάλυση του προγραμματισμού των έργων που πρόκειται να αρχίσουν το 2015.

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2014 | 7:00 pm
Translate:
Copyright © 2010-2014 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: