1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
Τηλεόραση:
  1. ΝΕΤ
  2. ΕΤ3
  3. ALPHA
  4. ΣΚΑΙ
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Χανιών   »   Χανιά    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Καταδίκη του περιστατικού βιαιοπραγίας εις βάρος επιχειρηματία στο Παλαιό Λιμάνι

Καταδίκη του περιστατικού βιαιοπραγίας εις βάρος επιχειρηματία στο Παλαιό Λιμάνι
Από το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων

Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό βιαιοπραγίας σε βάρος Χανιώτη επιχειρηματία, που έλαβε χώρα στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων την 13-9-2014, δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση του στον συμπολίτη μας και καταδικάζει την αποτρόπαιη αυτή πράξη.

Ειδικότερα το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων σε ανακοίνωση του:

1. Εκφράζει τη συμπαράσταση του στον Χανιώτη επιχειρηματία αλλά και κάτοικο της περιοχής, που αναίτια και απρόκλητα έπεσε θύμα βίαιης συμπεριφοράς.

2. Καταδικάζει απερίφραστα το πρόσφατο περιστατικό ανεξέλεγκτης βίας στο Παλιό Λιμάνι, που αμαυρώνει τη φήμη και την ομορφιά του στολιδιού της πόλης μας.

3. Ζητά τη σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων από τις Αστυνομικές Αρχές, έτσι ώστε τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επιχειρηματίες της περιοχής αλλά και οι πολυάριθμοι επισκέπτες του Ενετικού Λιμένα να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2014 | 5:06 pm


Παράσταση διαμαρτυρίας εμπόρων και βιοτεχνών στη ΔΟΥ Χανίων

Παράσταση διαμαρτυρίας εμπόρων και βιοτεχνών στη ΔΟΥ Χανίων
Παράσταση διαμαρτυρίας εμπόρων και βιοτεχνών στη ΔΟΥ Χανίων

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Χανίων πραγματοποίησαν σήμερα οι εκπρόσωποι των 28 συλλόγων και σωματείων που είναι μέλη της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Χανίων.

Κύριο αίτημα της κινητοποίησης ήταν να υπάρξουν μέτρα για τη φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων της περιοχής που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αντώνη Παπαδεράκη, «πλήττονται από την οικονομική κρίση, την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και την υπερφορολόγηση».

Οι συγκεντρωμένοι συναντήθηκαν με την προϊσταμένη της υπηρεσίας, στην οποία και επέδωσαν σχετικό ψήφισμα για να το διαβιβάσει, με τη σειρά της, στο αρμόδιο υπουργείο.

Οι έμποροι και βιοτέχνες στα Χανιά ζητούν να υπάρξει αύξηση των έμμεσων ελέγχων που θα στηρίζονται στο περιουσιολόγιο και να σταματήσουν οι διώξεις και οι κατασχέσεις λογαριασμών «εις χείρας τρίτων» σε χανιώτικες επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η προϊσταμένη του δικαστικού της ΔΟΥ Χανίων, μόνο τους πρώτους εννέα μήνες του 2014 στα Χανιά έχουν εκδοθεί αποφάσεις για 16.500 κατασχέσεις λογαριασμών «εις χείρας τρίτων».

Εκτός από το φορολογικό, ένα μεγάλο κομμάτι εμπόρων και βιοτεχνών αδυνατεί να καλύψει και τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις. Τα στοιχεία που επικαλείται ο κ. Παπαδεράκης κάνουν λόγο για το 55% του κλάδου στα Χανιά να έχει οφειλές στον ΟΑΕΕ και το 50% στο ΙΚΑ.

Για τον λόγο αυτόν, την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί νέα κινητοποίηση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών του ΙΚΑ στη Λεωφόρο Σούδας των Χανίων.

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2014 | 2:48 pm


Ενστάσεις για τη μεταστέγαση του Λιμεναρχείου

Ενστάσεις για τη μεταστέγαση του Λιμεναρχείου
AΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Αντίθετο στη μετεγκατάσταση του Κεντρικού Λιμεναρχείου στη Σούδα, δηλώνει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων. Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά βίας το Δ.Λ.Τ. στέλνει και πάλι την ομόφωνη απόφασή του στο Υπουργείο Ναυτιλίας που του παραχωρεί χώρους στο υπό κατασκευή κτήριο στο Ενετικό Λιμάνι.

Οπως επεσήμανε μάλιστα ο απερχόμενος πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. κ. Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, η απόφαση θα σταλεί σήμερα (σ.σ. χθες) κιόλας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προκειμένου να αποτραπεί η μετεγκατάσταση του Κεντρικού Λιμεναρχείου στη Σούδα που έχει ξεκινήσει από τις 28 Αυγούστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Δ.Λ.Τ. θα επισημανθεί ότι στη Σούδα η εγκληματικότητα είναι μηδενική, δεν υπάρχει τόσο αναπτυγμένη επιχειρηματική δραστηριότητα και ο χώρος έτσι και αλλιώς φυλάσσεται επαρκώς (Λιμενικός Σταθμός και Ναύσταθμος), ενώ αντίθετα στο ενετικό λιμάνι με την παρουσία μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και τουριστών η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.
«Μετά τα τελευταία γεγονότα στο ενετικό λιμάνι θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία ως πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Και αυτό γιατί το λιμάνι είναι ένας χώρος προσφιλής σε επαγγελματικές δραστηριότητες άλλοτε συγκλίνουσες, άλλοτε αποκλίνουσες, άλλοτε ανταγωνιστικές. Ως εκ τούτου ο βαθμός ασφαλείας των δραστηριοτήτων αυτών σε σχέση τόσο με τους πολίτες όσο και με τους τουρίστες – επισκέπτες εξασφαλιζόταν απόλυτα από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων που είχε όλη την υποδομή να ανταποκρίνεται άμεσα σε οποιαδήποτε παραπτωματική διαδικασία. Θέλοντας να ενισχύσουμε την παρουσία του Κεντρικού Λιμεναρχείου είχαμε πάρει ομόφωνη απόφαση τον περασμένο Απρίλιο, ώστε το νεοανεγειρόμενο κτήριο να έχει χώρο για τον λιμενάρχη και υπολιμενάρχη, ώστε να "απεγκλωβίσει" τις συμπιεζόμενες Υπηρεσίες του Κεντρικού Λιμεναρχείου και να εξασφαλίσει στο διηνεκές τη φυσική παρουσία των δύο κορυφαίων λειτουργικών οργάνων», λέει στα "Χ.Ν." ο κ. Πρωτοπαπαδάκης.
Η απόφαση του Δ.Λ.Τ. Χανίων συζητήθηκε σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, όμως, δεν στάλθηκε καμία απάντηση.
«Μετά τα τελευταία γεγονότα και με δεδομένο ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο στα Χανιά διαθέτει τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ειδικά συστήματα ασφαλείας για τη λιμενική ζώνη και για τα κρουαζιερόπλοια θα ξαναστείλουμε την απόφασή μας στο Υπουργείο θεωρώντας ότι η μετεγκατάσταση σε ένα κτήριο στη Σούδα, που δεν είναι κατάλληλο, δεν μπορεί να προχωρήσει. Το Υπουργείο θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή του καθώς η Σούδα έχει και άλλα συστήματα ασφαλείας για την επιτήρηση τόσο της λιμενικής όσο και της θαλάσσιας ζώνης. Αντίθετα, αυτό δεν συμβαίνει στο ενετικό λιμάνι. Τα συγκεκριμένα βίαια γεγονότα δεν θα πρέπει να υποβαθμιστούν και να θεωρηθούν μεμονωμένα, αλλά αντίθετα θα πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις για τη λειτουργία της λιμενικής ζώνης. Θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και να εξασφαλίσουμε την καλύτερη σχέση με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας», λέει ο κ. Πρωτοπαπαδάκης.
Στα επιχειρήματα του Δ.Λ.Τ. Χανίων θα προστεθούν το ότι στα Χανία δεν θα υπάρχει ενοίκιο, ότι οι χώροι είναι μεγαλύτεροι εν αντιθέσει με τη Σούδα κ.ά.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Στην ομόφωνη απόφασή του στις 4/4/2014 το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο αποφασίζει:
1) Τη δωρεάν παραχώρηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για χρήση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων δύο αιθουσών στο υπό κατασκευή κτήριο ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου καθώς επίσης και η περιοδική χρήση της αίθουσας συσκέψεων, όποτε απαιτηθεί.
2) Τη δωρεάν παραχώρηση κατά χρήση και θα έχει διάρκεια όσο το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων έχει έδρα το ενετικό λιμάνι Χανίων επί του κτηρίου που βρίσκεται δίπλα στον παραπάνω παραχωρούμενο χώρο και θα είναι άνευ ανταλλάγματος.
3) Αναθέτει στον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Πρωτοπαπαδάκη Κωνσταντίνο τις περαιτέρω ενέργειες σύμφωνα με τον νόμο.

Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2014 | 1:29 pm


Ξενώνας για αστέγους

Ξενώνας για αστέγους
Από το Φιλοπτωχο συσσίτιο Σπλάντζιας  


«Ογδόντα οικογένειες και τριακόσια άτομα σιτίζονται καθημερινά από το συσσίτιο Σπλάντζιας, που συνεχίζει να στηρίζει -από το 1963- άπορες οικογένειες και όχι μόνο«, τόνισε ο κ. Καλιγέρης ενώ σημείωσε ακόμα ότι «στο φιλόπτωχο συσσίτιο Σπλάντζιας δεν καλύπτουμε μόνο τη σίτιση. Προσφέρουμε υπηρεσίες όπως, πλήρη οδοντιατρική κάλυψη, από δύο οδοντιατρεία και δώδεκα ιατρούς, έχουμε στη διάθεσή μας οδοντοτεχνίτες, ακόμα και φάρμακα. Επίσης, μέσω της ΑΝΕΚ, σε σοβαρές περιπτώσεις ανθρώπων που χρειάζονται να μεταβούν στην Αθήνα, υπάρχουν δωρεάν εισιτήρια στα πλοία. Για τα παιδιά υπάρχει μια εξοπλισμένη βιβλιοθήκη στην οποία έχουμε εγκαταστήσει και κομπιούτερ» δήλωσε ο πρόεδρος των Συσσιτίων Μαν. Καλιγέρης.
Ο κ. Καλιγέρης υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε καμμία βοήθεια από τον Δήμο Χανίων και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Χρόνια τώρα στηριζόμαστε στον απλό κόσμο και σε καταστηματάρχες της πόλης μας». Η μαγείρισσα των συσσιτίων Σπυριδούλα Κυρίτση ευχαρίστησε τον κόσμο που συνεχώς δείχνει το ενδαφέρον του, προσφέροντας τρόφιμα και άλλα είδη. Η ίδια πρόσθεσε ότι «πολλές φορές έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε και άλλα είδη, όπως π.χ. ένδυσης αλλά και κάποια κλινοσκεπάσματα».

 

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2014 | 1:04 pm


Αστυνομική επιχείρηση για την ελεύθερη κατασκήνωση στο Κεδρόδασος

Αστυνομική επιχείρηση για την ελεύθερη κατασκήνωση στο Κεδρόδασος
ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Στο στόχαστρο της Αστυνομίας βρέθηκε το πρωί της Κυριακής η ελεύθερη κατασκήνωση στο Κεδρόδασος, δίπλα από το Ελαφονήσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στήθηκε ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση από υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.. Οι αστυνομικοί αρχικώς συνέλαβαν νεαρούς που είχαν κατασκηνώσει και τους οδήγησαν με τις ειδικά διαμορφωμένες κλούβες στο Αστυνομικό Τμήμα Καντάνου αλλά επειδή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η παράβαση αυτή θεωρείται πταίσμα, οι νεαροί αφέθηκαν ελεύθεροι προκειμένου να οριστεί δικάσιμος.
Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 15 September 2014 | 1:44 pm


Παιδικά χαμόγελα αντί για “λουκέτα”

Παιδικά χαμόγελα αντί για “λουκέτα”
ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Παιδικά χαμόγελα αντί για λουκέτα, καλοσυντηρημένο και φρεσκοβαμμένο κτήριο και όχι άδειες και γκρίζες αίθουσες, εργαζομένους και όχι άνεργους νηπιαγωγούς. Αυτό συναντάς στον παιδικό σταθμό "Σύγχρονη Αγωγή", την πρώτη επιχείρηση που λειτουργεί ως κοινωνικός συνεταιρισμός στα Χανιά.

Ενας παιδικός σταθμός που ήταν στα πρόθυρα του "λουκέτου", επαναλειτουργεί με ιδιοκτήτες τους ίδιους τους εργαζομένους.
«Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε γιατί είμαστε ενωμένες. Είναι κάτι πρωτόγνωρο και για μας, αλλά είμαστε αισιόδοξες», μας λέει η κα Μαρία Χατζηδάκη, μια εκ των 4 νηπιαγωγών που συνέστησαν τον συνεταιρισμό. Μια ιδέα που προήλθε από τον κ. Ηρακλή Δρακάκη, στέλεχος της Σύμπραξης Φορέων για την Ανάπτυξη και Απασχόληση.
«Πριν 2 χρόνια υπήρχαν οικονομικά προβλήματα που απειλούσαν τη λειτουργία του σταθμού. Οι τέσσερις εργαζόμενοι κινδυνεύαμε να χάσουμε τις δουλειές μας. Ο ιδιοκτήτης τότε, ο Χ. Μανουσέλης, που ήταν από τους καλύτερους εργοδότες παιδικών σταθμών στην πόλη, παρά τις δυσκολίες, είπε να τον κρατήσει, δεν απέλυσε καμία μας και κάποια στιγμή που είδε ότι δεν μπορούσε να αντέξει, ήρθε η ιδέα να κάνουμε έναν συνεταιρισμό, να τον αναλάβουν οι εργαζόμενοι που είμαστε σε αυτόν και που συμπληρώνουμε 15 χρόνια εργασίας και ξέρουμε τη δουλειά. Ο ιδιοκτήτης μάς έκανε την πρόταση να πάρουμε τον παιδικό σταθμό και να τον λειτουργήσουμε έτσι. Δυστυχώς δεν έζησε για να μας δει να το λειτουργούμε γιατί έφυγε από τη ζωή και είναι κρίμα γιατί έκανε μεγάλες προσπάθειες να κρατηθεί ο σταθμός», αναφέρει η κα Χατζηδάκη.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι χρειάσθηκε να συζητήσουν πολύ και να ενημερωθούν ακόμα περισσότερο για το τι είναι ένας κοινωνικός συνεταιρισμός και πώς λειτουργεί. «Tο κουβεντιάσαμε πολύ μεταξύ μας γιατί και εμείς είχαμε φόβους, είχαμε ενδοιασμούς, όμως το αποφασίσαμε», λένε οι νηπιαγωγοί. Ηδη ο παιδικός σταθμός έχει ξεκινήσει να λειτουργεί και μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερα παιδιά γράφονται σε αυτόν.
Παράλληλα με τη βοήθεια υποστηρικτών και φίλων έγινε μια πολύ μεγάλη συντήρηση και ανάπλαση του κτηρίου. «Φίλοι μας έφτιαξαν την πινακίδα μας, μας βοήθησαν στο βάψιμο, στο φρεσκάρισμα, στις αναγκαίες δουλειές. Και εμείς εκπλαγήκαμε από τη στήριξη. Τώρα ελπίζουμε να έχουμε την ίδια αποδοχή από την τοπική κοινωνία και θα την έχουμε γιατί και οι 4 αγαπάμε πολύ τη δουλειά μας. Τα παιδιά θέλουν στοργή και πολλές αγκαλιές και μπορούμε να τους τα προσφέρουμε. Δεν κάνουμε τη δουλειά τυπικά μέχρι να ολοκληρωθεί το ωράριό μας και να φύγουμε. Μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε όλες εθελοντικά μέχρις ότου ο συνεταιρισμός να είναι βιώσιμος», τονίζει η κα Χατζηδάκη.
Η. ΔΡΑΚΑΚΗΣ

Πρωτοπόρα προσπάθεια
Την ιδέα για τον κοινωνικό συνεταιρισμό την πρότεινε στους εργαζομένους ο κ. Ηρακλής Δρακάκης από τη "Σύμπραξη Φορέων Χανίων για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση". Οπως μας εξηγεί «ο συγκεκριμένος παιδικός σταθμός ήταν κοντά στο να κλείσει. Είχε δυσκολίες πολλές, όμως η κρίση έδωσε τη χαριστική βολή. Σε αυτό το κλίμα οι εργαζόμενοι πήραν την απόφαση με την αμέριστη συμπαράσταση του πρώην εργοδότη να αναλάβουν τον συνεταιρισμό. Αυτό δεν έγινε σε μια νύκτα! Πήρε πολύ να τους εξηγήσουμε τη νομοθεσία για τις κοινωνικές επιχειρήσεις, πώς λειτουργούν, τι προσφέρουν και τι όχι, ώστε να κάνουν το άλμα από το "είμαι απλός εργαζόμενος" στο "διαχειρίζομαι την εργασία μου και την επιχείρηση που δουλεύω". Ολα αυτά χωρίς αρχικό κεφάλαιο. Τους παραχωρήθηκε ο εξοπλισμός, ο ιδιοκτήτης του κτηρίου δέχτηκε να μειωθεί το ενοίκιο και οι ίδιοι έβαλαν πολλή προσωπική δουλειά».
Σημειώνεται ότι ανάλογα μοντέλα κοινωνικών επιχειρήσεων, αυτοδιαχειριζόμενων, με εργατικό έλεγχο, λειτουργούν τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες του κόσμου με εξαιρετικά αποτελέσματα για τους ίδιους τους εργαζομένους. «Ζούμε στη δημοκρατία, αλλά στον τομέα της εργασίας είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει δημοκρατία. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις φεύγουν από τη λογική της μεγιστοποίησης του κέρδους, δημιουργούν καλύτερες συνθήκες για τους εργαζομένους, αλλά και για αυτούς που χρησιμοποιούν την υπηρεσία τους ή αγοράζουν τα προϊόντα τους. Προσωπικά θα το έβρισκα ως το μέλλον για την απασχόληση», καταλήγει ο κ. Δρακάκης.

Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 15 September 2014 | 1:15 pm


Εγκλημα δίχως τιμωρία…

Εγκλημα δίχως τιμωρία…
Δολοφονική επίθεση κατά Χανιώτη επιχειρηματία τα ξημερώματα του Σαββάτου
Να μπει φρένο στην ατιμωρησία όσων διαπράττουν εγκληματικές ενέργειες και εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά κάθε είδους στην περιοχή της παλιάς πόλης ζητούν κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής με αφορμή τη δολοφονική επίθεση εναντίον επιχειρηματία τα ξημερώματα του Σαββάτου στο παλιό λιμάνι. Φορείς και κάτοικοι της περιοχής βάζουν το ζήτημα της ανεξέλεγκτης βίας στην οποία καταφεύγουν διάφορα άτομα τις πρωινές συνήθως ώρες σε χώρους διασκέδασης της παλιάς πόλης, ζητώντας την άμεση αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων πριν να είναι αργά. Ο άτυχος άνδρας δέχθηκε επίθεση από δύο νεαρούς επειδή τους έκανε παρατήρηση όταν τους είδε να ουρούν(!) στην πόρτα του καταστήματός του τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο Χανιώτης επαγγελματίας, ο οποίος είναι και κάτοικος της παλιάς πόλης, πήγε γύρω στις 6.30 το πρωί να ανοίξει το μαγαζί του και είδε -για μια ακόμη φορά- κάποιους να ουρούν στην είσοδο. Τους έκανε παρατήρηση και εκείνοι του επιτέθηκαν και τον τραυμάτισαν σοβαρά. Τον έριξαν κάτω και άρχισαν να τον χτυπούν με κλοτσιές στο κεφάλι, στην πλάτη και στα χέρια. Τον άφησαν αναίσθητο και εξαφανίστηκαν. Γείτονες ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ και με κάποια καθυστέρηση -καθώς τα ασθενοφόρα ήταν την ίδια ώρα απασχολημένα σε άλλο περιστατικό- τον μετέφερε στο Νοσοκομείο.

Οι γιατροί διαπίστωσαν τον σοβαρό τραυματισμό του καθώς από τα κτυπήματα είχαν σπάσει και τα δύο του χέρια και το μεσημέρι του Σαββάτου τον υπέβαλαν σε χειρουργική επέμβαση, ενώ τώρα παραμένει νοσηλευόμενος στην Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων. Επίσης ο Χανιώτης έχει τραύματα στο κεφάλι, σπασμένη μύτη και μώλωπες σε άλλα μέρη του σώματος. Την ευθύνη της διερεύνησης της υπόθεσης έχει αναλάβει η Αστυνομία που αναζητά στοιχεία σε βίντεο που έχει καταγράψει τις κινήσεις των δραστών. Οι δράστες μέχρι στιγμής παραμένουν ασύλληπτοι και πλέον είναι υποχρέωση της ΕΛ.ΑΣ. να τους εντοπίσει και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Τα ξημερώματα της Κυριακής είχαμε το δεύτερο επεισόδιο με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά και ανηλίκους. Το συμβάν έγινε στην ανατολική πλευρά του λιμανιού, όπου ενεπλάκησαν Ελληνες και αλλοδαποί, με αφορμή, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιο "σπρώξιμο" μεταξύ αυτών που περπατούσαν. Το "σπρώξιμο" αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε αρχικά λεκτική αντιπαράθεση και στη συνέχεια σύρραξη και κυνηγητό στον παραλιακό δρόμο του λιμανιού ανάμεσα στους 4 συνολικά νεαρούς που ενεπλάκησαν σε αυτό, που, σύμφωνα με μαρτυρίες, ορισμένοι εξ αυτών ήταν και μεθυσμένοι. Από τη συμπλοκή τραυματίστηκαν δύο Ελληνες (17 και 20 ετών), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Χανίων για τις πρώτες βοήθειες, ενώ, όταν έφτασε το Λιμενικό, οι άλλοι εμπλεκόμενοι είχαν εξαφανιστεί. Το Λιμεναρχείο πάντως έχει σχηματίσει δικογραφία για την υπόθεση, έχει ενημερωθεί η Εισαγγελία, δεν έγινε όμως καμία σύλληψη.
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΝΙΩΝ

Εντονα προβληματισμένος από τα τελευταία γεγονότα δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων κ. Τ. Βάμβουκας. «Τα τελευταία κρούσματα βίας σε μικρό χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα βίαια σε ορισμένες περιπτώσεις μάς έχουν ανησυχήσει ως Δημοτική Αρχή. Ηδη έχω κάνει επαφές με τον αστυνομικό διευθυντή και τις Λιμενικές Αρχές για τη συνεργασία μας γιατί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και να μετατραπεί η παλιά πόλη των Χανίων σε έναν τόπο που κυκλοφορούν μεθυσμένοι και παραβατικοί», δήλωσε ο κ. Βάμβουκας στα "Χ.Ν.". Παράλληλα ο δήμαρχος Χανίων, πέρα από τη σημασία της αστυνόμευσης, σημείωσε πως «θα πρέπει να καταλάβουν οι επιχειρηματίες ότι είναι σε βάρος τους να μην συμβάλουν στο να υπάρξει μια ηρεμία. Οι μεθυσμένοι προφανώς τα ποτά από κάπου τα έχουν προμηθευτεί. Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε ώστε τα Χανιά να μην πάρουν την εικόνα άλλων πόλεων της Κρήτης που γνωρίζουμε τι γίνεται. Ηδη έχουμε κάνει τις πρώτες ενέργειες και με έχουν διαβεβαιώσει οι Αστυνομικές και οι Λιμενικές Αρχές ότι θα αυξήσουν τους ελέγχους και την επιτήρηση στην παλιά πόλη».
ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ

«Δυστυχώς, τέτοια μεμονωμένα περιστατικά αμαυρώνουν την εικόνα του λιμανιού. Αλλά είναι μεμονωμένα. Η γενική εικόνα του τι έγινε όλο το καλοκαίρι είναι θετική αναφορικά με περιστατικά βίας», δηλώνει ο κ. Γιάννης Ορφανός, πλωτάρχης και κεντρικός λιμενάρχης Χανίων. Για το συμβάν τα ξημερώματα του Σαββάτου την ευθύνη της έρευνας ανέλαβε η Αστυνομία καθώς είναι στα δικά της διοικητικά όρια, ενώ για τον ξυλοδαρμό την Κυριακή την υπόθεση διερευνά το Λιμενικό. «Πριν από την έναρξη της θερινής περίοδου είχαν εντατικοποποιηθεί οι έλεγχοι. Εχει συσταθεί για πρώτη φορά φέτος Ομάδα Αμεσης Επέμβασης που λειτουργούσε καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και μέσα στο λιμάνι και παραλιακά με πολύ καλά αποτελέσματα, κάτι που το παραδέχονται όλοι», τονίζει ο κ. Ορφανός. Για το ενδεχόμενο να υπάρξει ζήτημα με την αστυνόμευση στην παραλιακή ζώνη του λιμανιού μετά τη μεταφορά του Κεντρικού Λιμεναρχείου στη Σούδα και τη λειτουργία Λιμενικού Τμήματος στο λιμάνι των Χανίων ο κ. Ορφανός απάντησε πως «το Λιμενικό Τμήμα και επανδρωμένο θα είναι και περιπολίες θα γίνονται σε 24ωρη βάση με ενταντικοποίηση την περίοδο που η πόλη θα έχει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η αλλαγή της έδρας του Κεντρικού Λιμεναρχείου δεν αλλάζει τίποτα. Μέριμνά μου είναι να ενισχύσουμε το Λιμενικό Τμήμα Χανίων, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη αστυνόμευση».
O ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

Στα γεγονότα αναφέρθηκε -μιλώντας στα "Χ.Ν."- και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης κ. Μάρκος Καραβιτάκης. «Η παλιά πόλη χρειάζεται περισσότερη φροντίδα, πρέπει να παραμείνουν οι κάτοικοι και να επιβιώσει και η παλιά πόλη. Το συμφέρον όλων των Χανιωτών είναι να ζήσει η παλιά πόλη. Η αταξία που υπάρχει οφείλεται στην παρανομία που υπήρχε για χρόνια», σημείωσε ο κ. Καραβιτάκης, καλώντας τη νέα Δημοτική Αρχή να δώσει έμφαση στην παλιά πόλη.
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Για τον Σύλλογο Εστίασης Ν. Χανίων ο πρόεδρός του κ. Μιχάλης Μπουρδαντωνάκης κλήθηκε να σχολιάσει τα συμβάντα. «Είναι λυπηρά αυτά τα συμβάντα και καταδικαστέα και δεν θέλουμε να συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Δυστυχώς, τις προχωρημένες ώρες κάποιοι βρίσκονται σε κατάσταση μέθης. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι όλοι μας αυτήν την περίοδο είμαστε με τεντωμένα νεύρα, οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η ζούγκλα έχει κανόνες, η παλιά πόλη όχι;»
Οργή και αγανάκτηση και στην Οικολογική Πρωτοβουλία, η οποία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με αφορμή τον ξυλοδαρμό στο παλιό λιμάνι. Αναλυτικά αναφέρει: «Μετά την άγρια επίθεση από ομάδα ατόμων σε κάτοικο της παλιάς πόλης, ιδιοκτήτη καφετέριας, μια επίθεση που τον οδήγησε με σπασμένα χέρια στο Νοσοκομείο, γιατί τόλμησε να τους κάνει παρατήρηση, όταν τους βρήκε στις 7 το πρωί να κάνουν τη σωματική τους ανάγκη στην πόρτα του καταστήματός του, προκύπτουν πλέον εύλογα ερωτηματικά για το αν υπάρχουν κι αν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες και η νομοθεσία στην παλιά πόλη των Χανίων. Ακόμη και στη ζούγκλα υπάρχουν κανόνες: Ζώα και φυτά υπάρχουν σε μια ισορροπία που επιτρέπει τη συνέχιση της ζωής και την επιβίωση όλων των ειδών. Αν ένα είδος ξεπεράσει κάποια όρια, τότε έχουμε ανατροπή της ισορροπίας και κατάρρευση του οικοσυστήματος. Αν ένα δέντρο κοπεί στον Αμαζόνιο, εξαφανίζονται μαζί του μοναδικά έντομα ή άλλα φυτά που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν στη θεραπεία ανίατων ασθενειών. Εκτεταμένη αποδάσωση οδηγεί στην εξαφάνιση πολλών ειδών, απώλεια οξυγόνου για την πλανήτη, ανατροπή στην κλιματική ισορροπία. Στην παλιά πόλη των Χανίων είναι πλέον προφανές τοις πάσι ότι κάποιοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο: Θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν τις σωματικές τους ανάγκες στις πόρτες των σπιτιών και των μαγαζιών και να στέλνουν στο Νοσοκομείο όποιον τους πει κουβέντα. Πιστεύουν ότι μπορούν να βάζουν μουσική σε ανοιχτό χώρο στη διαπασών σε ώρες κοινής ησυχίας, αδιαφορώντας για αρρώστους, ηλικιωμένους, επισκέπτες, εργαζομένους που μένουν δίπλα και πρέπει να ξυπνήσουν το πρωί. Θεωρούν φυσιολογικό να απλώνουν τραπεζοκαθίσματα σε όση έκταση θέλουν, καταλαμβάνοντας πλατείες ολόκληρες και πεζοδρόμους, στερώντας ελεύθερο χώρο από τα παιδιά και από όσους δεν έχουν να πληρώσουν.

Αποκλείουν με τραπεζοκαθίσματα στη μέση του πεζοδρόμου ακόμη και την πρόσβαση σε πυροσβεστικά ή ασθενοφόρα όπως στην οδό Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Καταλαμβάνουν ακόμη και τα πεζοδρόμια με τραπεζοκαθίσματα, όπως πίσω από τα Νεώρια, οδηγώντας τους πεζούς να περπατάνε στον δρόμο με κίνδυνο της ζωής τους από τα Ι.Χ. και τις μηχανές. Ολα αυτά οδηγούν μαθηματικά στον διωγμό – έξωση των κατοίκων από την παλιά πόλη, μετατρέποντάς τη σε ένα απέραντο υπαίθριο μπαρ, όπου ισχύουν μόνο οι κανόνες "απού μπορεί κι απάνω του", "αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη" (μέσον) και το "δίκαιο του ισχυροτέρου". Ομως οι ανθρώπινες κοινωνίες φτιάχτηκαν για να μην υπάρχει ακριβώς το "δίκαιο του ισχυροτέρου", αλλά ένα κράτος δικαίου, κοινά αποδεκτοί κανόνες, προστασία των πιο αδύναμων μελών κάθε ανθρώπινης κοινότητας, όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι άρρωστοι, οι φτωχοί. Στόχος κάθε ευνομούμενης κοινότητας είναι η αλληλεγγύη κι η αρμονική συνύπαρξη. Αυτή η "ανάπτυξη" με ανεξέλεγκτα μπαρ κι ανθρώπους που δε σέβονται κανέναν κανόνα, είναι κοντόφθαλμη και οδηγεί μαθηματικά στην καταστροφή της παλιάς πόλης. Οταν θα έχουν φύγει όλοι οι κάτοικοι κι όλα τα κτήρια θα έχουν μετατραπεί σε υπαίθρια μπαρ, τότε θα αρχίσουν να κλείνουν ένα – ένα από την υπερπροσφορά και τον ανταγωνισμό. Θα είναι γιατί θα έχουν ξεπεραστεί κάποια όρια, ακριβώς όπως σε ένα οικοσύστημα που καταρρέει, επειδή κόπηκαν πάρα πολλά δέντρα ή εξαφανίστηκε ένα είδος.

Ο Δήμος κι η Πολιτεία συνολικά πρέπει άμεσα να βρουν και να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους ενόχους για την επίθεση στο συμπολίτη μας κάτοικο της παλιάς πόλης. Αν δεν το κάνουν, σημαίνει ότι τους αφήνουν να τριγυρνάνε στην παλιά πόλη για να επαναλάβουν κι αλλού το "κατόρθωμα" να κάνεις τη σωματική ανάγκη σου στην πόρτα κάποιου άλλου και τον στέλνουν μετά και στο Νοσοκομείο. Αν δεν το κάνουν, αφήνουν την παλιά πόλη στο έλεος κάποιων τραμπούκων. Αν δε φροντίσουν για την τήρηση στοιχειωδών κανόνων ειρηνικής συνύπαρξης ανθρώπων και χρήσεων στην παλιά πόλη, τότε το στολίδι αυτό που είναι και μαγνήτης για τον τουρισμό, θα καταρρεύσει μέσα στην εγκληματικότητα και μαζί θα καταρρεύσουν και τα κέρδη για τον τουρισμό και τα έσοδα των μπαρ κι η ζωντανή ιστορία της παλιάς πόλης που είναι οι κάτοικοί της και το μέλλον της που είναι τα παιδιά της κι οι νέοι της. Ακόμη κι η ζούγκλα έχει κανόνες! Η παλιά πόλη όχι;

Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 15 September 2014 | 12:53 pm


Παράπονα επισκεπτών στα Χανιά για ηχορύπανση από αυτοκίνητα – δίκυκλα

Παράπονα επισκεπτών στα Χανιά για ηχορύπανση από αυτοκίνητα – δίκυκλα
Μέτρα ενάντια στην ηχορύπανση ζητά η Ενωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων με επιστολή της προς την Αστυνομική Διεύθυνση, το Τμήμα Τροχαίας Χανίων, το Αστυνομικό Τμήμα Γαλατά και τους Δήμους Χανίων και Πλατανιά.

Η Ένωση αναφέρει ότι «παρά τις μεγάλες προσπάθειες να αυξήσουμε την τουριστική κίνηση του Νομού μας, αρκετοί ασυνείδητοι δημιουργούν τεράστια ηχορύπανση ακόμα και σε ώρες κοινής ησυχίας, με μηχανάκια τα οποία δεν έχουν εξατμίσεις ή με αυτοκίνητα και γουρούνες τα οποία δημιουργούν τρομερό θόρυβο.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε πολλά παράπονα από τους επισκέπτες μας, οι οποίοι ενώ έρχονται να ξεκουραστούν στον τόπο μας, αντιμετωπίζουν αυτή την τρομακτική ηχορύπανση».

Στη συνέχεια οι ξενοδόχοι ζητούν από την Αστυνομία και τους Δήμους να λάβουν «άμεσα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία και τάξη στους δρόμους της περιοχής Κλαδισού – Αγίας Μαρίνας και φυσικά σε όλες τις περιοχές του υπόλοιπου δήμου, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας και ιδιαίτερα τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες».

Επίσης παρακαλούν «για άμεση κινητοποίηση σας και συνεχή έλεγχο της Τροχαίας για αυτοκίνητα ή δίκυκλα που κινούνται με υψηλές ταχύτητες, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχημάτων, και φυσικά να επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα από την Τροχαία στους οδηγούς αυτούς».

Τέλος σημειώνουν ότι «θα πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα στα αυτοκίνητα τα οποία είναι παρανόμως σταθμευμένα στην παλαιά εθνική οδό από την Παρηγοριά μέχρι τον Πλατανιά και συγκεκριμένα στην Αγιά Μαρίνα του δήμου Χανίων και μέσα στον Πλατανιά».

Σημειώνουν ακόμη ότι «εταιρείες ενοικιαζομένων αυτοκινήτων χρησιμοποιούν το δρόμο και τα πεζοδρόμια για υπαίθριο παρκινγκ και για τις δικές τους ανάγκες. Επίσης στο ύψος του jumbo,τα πεζοδρόμια έχουν καταληφθεί από αυτοκίνητα, μόνιμα παρκαρισμένα, ενώ στην περιοχή Ταυρωνίτη και Καμισιανά, υπάρχουν εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα». Ζητούν «την απομάκρυνση τους και την σωστή στάθμευση των κινούμενων» ενώ υπογραμμίζουν ότι «τα παραπάνω είναι βασική προϋπόθεση η οποία δίχως έξοδα, θα αναβαθμίσει την τουριστική περιοχή».

Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων, Μανώλης Γιαννούλης και ο γραμματέας Κυριάκος Παπαδάκης.

ΠΗΓΗ: ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δημοσιεύθηκε στις 14 September 2014 | 12:34 pm


Φοιτητική στέγη για… όλα τα πορτοφόλια

Φοιτητική στέγη για… όλα τα πορτοφόλια
Στα Χανια
Το ενδιαφέρον των οικογενειών φοιτητών παραμένει αμείωτο, ειδικά αυτές τις ημέρες, όσο πλησιάζει η μέρα των εγγραφών και η έναρξη των μαθημάτων σε Τ.Ε.Ι. και Πολυτεχνείο Κρήτης. Τα κτηματομεσιτικά γραφεία της πόλης μίλησαν για τις τιμές, τις περιοχές, την ποιότητα, αλλά και το τι πρέπει να προσέξουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους.

ΣΤΗ ΧΑΛΕΠΑ

Οπως μας επισημαίνει για την περιοχή της Χαλέπας η κα Μοσχανάκη από το μεσιτικό γραφείο “Δανός – Mελάκης ΕΠΕ”, μια παλιά γκαρσονιέρα (20ετίας τουλάχιστον), μονόχωρη, μπορεί να βρεθεί σε τιμή από 150 έως 200 ευρώ. Μια πιο νέα γκαρσονιέρα στη συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να κοστίσει από 200 έως 250 ευρώ. Στη Χαλέπα πάλι ένα παλιό δυάρι αποτιμάται στην τιμή των 200 – 250 ευρώ, ενώ ένα καινούργιο από 300 έως 350 ευρώ. Ενα τριάρι παλιό στη Χαλέπα κοστίζει από 270 έως 330 και ένα καινούργιο από 350 μέχρι 450 ευρώ.

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑΝΑ

Γενικά στα Κουνουπιδιανά τα διαθέσιμα σπίτια είναι καινούργια στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Οι γκαρσονιέρες έχουν ίδια τιμή πάνω κάτω με την υπόλοιπη πόλη. Στα υπόλοιπα σπίτια οι τιμές είναι χαμηλότερες. Δηλαδή ένα παλιό 2άρι μπορεί να βρεθεί σε τιμή από 180 έως 230 και ένα πιο σύγχρονο από 250 έως 300 ευρώ. Το 3άρι πάλι, μια πιο νέα κατασκευή κοστίζει από 280 έως 350 ευρώ.

ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Για το κέντρο των Χανίων οι τιμές στις γκαρσονιέρες είναι πάνω – κάτω ανάλογες με αυτές στη Χαλέπα. Ενα παλιό 2άρι αποτιμάται στα 200 – 250 ευρώ και ένα νέο από 250 – 270 ευρώ. Στα 3άρια, ένα παλιό νοικιάζεται από 250 έως 320 και από 350 έως και 420 ένα νεότερης κατασκευής. «Πολλοί φοιτητές επιλέγουν να ενοικιάσουν ένα τριάρι με συγκατοίκηση με κάποιον άλλο φοιτητή. Το τριάρι έχει δύο υπνοδωμάτια, έτσι μοιράζονται τα έξοδα», μας αναφέρει ο κ. Γιάννης Μαντωνανάκης από το μεσιτικό γραφείο “Contract”. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μαντωνανάκη «ένα τριάρι στο κέντρο μπορεί να βρεθεί σε τιμή 200 – 330 ευρώ. Μιλάμε για σπίτι ηλικίας 20 ετών. Τα πιο νέα ξεπερνούν τα 350 ευρώ, αλλά όλα αυτά έχουν να κάνουν με την περιοχή. Σε Χαλέπα, Δικαστήρια, Αμπεριά π.χ. υπολογίζουμε ότι γύρω στα 350 – 400 ευρώ είναι η αξία ενός μικρού 3αριού. Με 400 ευρώ βρίσκεις ένα 3άρι νεότερης κατασκευής. Οι φοιτητές βέβαια στην πλειοψηφία τους ψάχνουν τα παλιότερα σπίτια και τα πιο κεντρικά και για λόγους τιμής και επειδή στο κέντρο δεν χρειάζονται συνεχώς μεταφορικό μέσο για τις μετακινήσεις τους», καταλήγει.

Γιώργος Κώνστας ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δημοσιεύθηκε στις 14 September 2014 | 12:11 pm


Αγριος και αναίτιος ξυλοδαρμός επιχειρηματία

Αγριος και αναίτιος ξυλοδαρμός επιχειρηματία
Στα Χανια
Οργή και αποτροπιασμό προκαλεί ένα ακόμα περιστατικό βίας που σημειώθηκε νωρίς το πρωίστο παλιό λιμάνι κοντά στο φρούριο Φιρκά. Οπως έγινε γνωστό, δύο νεαροί ξυλοκόπησαν άγρια έναν Χανιώτη που τους έκανε παρατήρηση επειδή ουρούσαν στην είσοδο της επιχείρησής του! Ο Χανιώτης ο οποίος είναι και κάτοικος της παλιάς πόλης πήγε γύρω στις 6.30 το πρωί να ανοίξει το μαγαζί του και είδε για μια ακόμη φορά κάποιους να ουρούν στην είσοδο. Τους έκανε παρατήρηση και εκείνοι του επιτέθηκαν και τον τραυμάτισαν σοβαρά. Τον έριξαν κάτω και άρχισαν να τον χτυπάνε με κλωτσιές στο κεφάλι, στην πλάτη και στα χέρια. Τον άφησαν αναίσθητο και εξαφανίστηκαν. Γείτονες ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ και με κάποια καθυστέρηση καθώς τα ασθενοφόρα ήταν την ίδια ώρα απασχολημένα σε άλλο περιστατικό, ασθενοφόρο τον μετέφερε στο Νοσοκομείο.

Οι γιατροί διαπίστωσαν τον σοβαρό τραυματισμό του και το μεσημέρι τον υπέβαλαν σε χειρουργική επέμβαση ενώ τώρα παραμένει νοσηλευόμενος στην Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων. Οι αρμόδιες αρχές διερευνούν την υπόθεση αυτή με τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του άτυχου Χανιώτη.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται τέτοια περιστατικά στην περιοχή με μεθυσμένους που προκαλούν και απειλούν. Είναι όμως το πιο σοβαρό που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και που αμαυρώνει την εικόνα του παλιού λιμανιού αλλά και της πόλης των Χανίων.

Πηγη: Χανιωτικα Νεα

Δημοσιεύθηκε στις 14 September 2014 | 11:04 am


Στο νοσοκομείο δύο άτομα μετά από καυγά!

Στο νοσοκομείο δύο άτομα μετά από καυγά!
Στο νοσοκομείο δύο άτομα μετά από καυγά!
Επεισόδιο στο οποίο ενεπλάκησαν τουλάχιστον 4 άτομα, δύο Έλληνες και δύο αλλοδαποί, σημειώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου, στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, το περιστατικό πήρε έκταση και τα 4 άτομα άρχισαν να διαπληκτίζονται ενώ έπεσε και ξύλο!

Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, το συμβάν έληξε με τους δύο Έλληνες να μεταφέρονται στο νοσοκομείο με τραύματα τα οποία όμως δεν εμπνέουν ανησυχία, και τους δύο αλλοδαπούς να αναζητούνται από την αστυνομία, με τις έρευνες όμως να παραμένουν άκαρπες.

Πηγή: cretalive.gr

Δημοσιεύθηκε στις 14 September 2014 | 10:04 am


«Καμία μελέτη για νέο σχολικό συγκρότημα στον Δήμο Χανίων»

«Καμία μελέτη για νέο σχολικό συγκρότημα στον Δήμο Χανίων»
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Τα προβλήματα της σχολικής στέγης στον Δήμο Χανίων, καθώς και τις επείγουσες ανάγκες της Α/βάθμιας και Β/ βάθμιας εκπαίδευσης κυρίως σε ό,τι αφορά την κατασκευή νέων αιθουσών και νέων σχολικών κτηρίων, συζήτησε χθες ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας με τους διευθυντές εκπαίδευσης.

Στο περιθώριο της συνάντησης, σε δηλώσεις του ο κ. Βάμβουκας υπογράμμισε ότι «με μία πρώτη καταγραφή, την οποία έχουμε κάνει με τους εργαζομένους τους Δήμου στην Τεχνική Υπηρεσία, πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα ώριμο. Υπάρχουν κυρίως κάποια οικόπεδα, τα οποία έχουν προβλήματα, θα πρέπει να τακτοποιηθούν, ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για σχολική στέγη. Προς το παρόν δεν έχουμε καμία επίσημη μελέτη για την κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος στον Δήμο Χανίων. Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στα ζητήματα της χρηματοδότησης, εμείς θα προχωρήσουμε για να λύσουμε αυτά τα θέματα, με τη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων και αιθουσών, αλλά και τη σωστή συντήρηση των μονάδων που ήδη υπάρχουν».
Από την πλευρά του ο διευθυντής Β/βάθμιας εκπαίδευσης Χανίων Μανούσος Μαραγκάκης τόνισε ότι «οι ανάγκες που υπάρχουν στη Β/βάθμια εκπαίδευση είναι κυρίως λειτουργικές, ποιοτικές και όχι ποσοτικές. Ωστόσο, υπάρχει μία ανάγκη σχεδιασμού δύο σχολικών μονάδων της Β/βάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα δύο γυμνασίων, ένα ανατολικά και ένα δυτικά της πόλης των Χανίων. Η ανάγκη αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι υπάρχει αυξανόμενη πίεση σε δύο περιοχές της πόλης μας, ανατολικά και δυτικά, που έχουμε δημογραφική αύξηση. Εκεί θα έχουμε και τις ανάγκες τα επόμενα χρόνια για δύο νέα σχολικά κτήρια».
Ο διεθυντής της Α/βάθμιας εκπαίδευσης Ηλίας Ποντικάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του «γιατί υπάρχει μια κανονική ροή στην πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Υπάρχουν θετικά μηνύματα και ευελπιστούμε πολύ σύντομα να είμαστε σε ένα καλό επίπεδο. Ηδη μόλις προχθές προσλήφθηκαν 28 αναπληρωτές για να καλύψουν θέσεις σε ειδικά σχολεία».
Ο κ. Ποντικάκης πρόσθεσε ακόμα ότι «σε επίπεδο κτηριακών εγκαταστάσεων υπάρχει πρόβλημα στα σχολεία της Νέας Κυδωνίας και σε κάποια νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους για τα παιδιά».

Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2014 | 5:38 pm


Σχολές γονέων στα Χανιά

Σχολές γονέων στα Χανιά

Ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας (ΔΟ.ΚΟΙ.Π.Π) του Δήμου Χανίων συνεχίζει απρόσκοπτα και φέτος το πρόγραμμα "Σχολές Γονέων" .
Στην έντονη «κοινωνική ανάγκη» των ημερών που διανύουμε, ο θεσμός της εκπαίδευσης της οικογένειας κρίνεται αναγκαίος.
Απώτερος στόχος, η στήριξη και η ενίσχυση των γονέων ώστε:
 να βελτιώσουν την επικοινωνία στην οικογένεια.
 να αντιληφθούν τις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών τους, αποδεχόμενοι τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους.
 να βοηθήσουν το παιδί στην προοδευτική ανεξαρτητοποίηση του.
 να ασχοληθούν με την προσωπική τους ανάπτυξη και γενικότερα να αναπτύξουν στάσεις ώστε να δρουν και να συναισθάνονται με τρόπο εποικοδομητικό τόσο στα ατομικά όσο και στα κοινωνικά ζητήματα.
Η ομάδα θα αποτελείται από 15-20 άτομα και θα δουλεύει με βιωματικό τρόπο. Τα μέλη της θα έχουν τη δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής εμπειριών μέσα από βιωματικές ασκήσεις, παίξιμο ρόλων και την έκφραση των συναισθημάτων.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.
Οι ομάδες που πρόκειται να δημιουργηθούν είναι:
 Ομάδα γονέων-παιδιών προσχολικής-σχολικής ηλικίας.
 Ομάδα γονέων-παιδιών που βρίσκονται στην εφηβεία.
 Ομάδα μονογονεικών οικογενειών.
Aιτήσεις συμμετοχής από Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014. Ενημερώνουμε τους γονείς ότι, υπάρχει δυνατότητα, εκτός από το απογευματινό τμήμα της Σχολής γονέων που θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα απόγευμα, η δημιουργία πρωινού τμήματος για όσους γονείς το επιθυμούν .
Για πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π Κυδωνίας 29 και στo τηλέφωνo 28213-41628. Υπεύθυνη του προγράμματος, είναι η κ. Μαλανδράκη Κατερίνα Ψυχολόγος.

Η Προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας
Αικ. Κουνελάκη

Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2014 | 4:21 pm


Εθιμοτυπικές επισκέψεις Δημάρχου Χανίων κ. Αναστάσιου Βάμβουκα

Εθιμοτυπικές επισκέψεις Δημάρχου Χανίων κ. Αναστάσιου Βάμβουκα
Εθιμοτυπικές επισκέψεις Δημάρχου Χανίων κ. Αναστάσιου Βάμβουκα

Ο Δήμαρχος Χανίων κ. Αναστάσιος Βάμβουκας θα μεταβεί στο Ηράκλειο σήμερα Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014 προκειμένου να πραγματοποιήσει προγραμματισμένες εθιμοτυπικές επισκέψεις συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννη Περράκη στις οποίες θα συζητηθούν σημαντικά αυτοδιοικητικά θέματα.

Συγκεκριμένα θα συναντηθεί με τον νέο Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό, τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γρηγόρη Ροκαδάκη και τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2014 | 2:31 pm


Φοιτητική στέγη για… όλα τα πορτοφόλια

Φοιτητική στέγη για… όλα τα πορτοφόλια
ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Φοιτητικά σπίτια για όλα τα πορτοφόλια, με ποικιλία αναφορικά με τις περιοχές και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε θέματα θέρμανσης και ποιότητας κατασκευής, διατίθενται στην τοπική αγορά ακινήτων. Το ενδιαφέρον των οικογενειών φοιτητών παραμένει αμείωτο, ειδικά αυτές τις ημέρες, όσο πλησιάζει η μέρα των εγγραφών και η έναρξη των μαθημάτων σε Τ.Ε.Ι. και Πολυτεχνείο Κρήτης.

Τα "Χ.Ν." μίλησαν με κτηματομεσιτικά γραφεία της πόλης για τις τιμές, τις περιοχές, την ποιότητα, αλλά και το τι πρέπει να προσέξουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους.

ΣΤΗ ΧΑΛΕΠΑ
Οπως μας επισημαίνει για την περιοχή της Χαλέπας η κα Μοσχανάκη από το μεσιτικό γραφείο "Δανός – Mελάκης ΕΠΕ", μια παλιά γκαρσονιέρα (20ετίας τουλάχιστον), μονόχωρη, μπορεί να βρεθεί σε τιμή από 150 έως 200 ευρώ. Μια πιο νέα γκαρσονιέρα στη συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να κοστίσει από 200 έως 250 ευρώ.
Στη Χαλέπα πάλι ένα παλιό δυάρι αποτιμάται στην τιμή των 200 – 250 ευρώ, ενώ ένα καινούργιο από 300 έως 350 ευρώ. Ενα τριάρι παλιό στη Χαλέπα κοστίζει από 270 έως 330 και ένα καινούργιο από 350 μέχρι 450 ευρώ.

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑΝΑ
Γενικά στα Κουνουπιδιανά τα διαθέσιμα σπίτια είναι καινούργια στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Οι γκαρσονιέρες έχουν ίδια τιμή πάνω κάτω με την υπόλοιπη πόλη. Στα υπόλοιπα σπίτια οι τιμές είναι χαμηλότερες. Δηλαδή ένα παλιό 2άρι μπορεί να βρεθεί σε τιμή από 180 έως 230 και ένα πιο σύγχρονο από 250 έως 300 ευρώ. Το 3άρι πάλι, μια πιο νέα κατασκευή κοστίζει από 280 έως 350 ευρώ.

ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Για το κέντρο των Χανίων οι τιμές στις γκαρσονιέρες είναι πάνω – κάτω ανάλογες με αυτές στη Χαλέπα. Ενα παλιό 2άρι αποτιμάται στα 200 – 250 ευρώ και ένα νέο από 250 – 270 ευρώ. Στα 3άρια, ένα παλιό νοικιάζεται από 250 έως 320 και από 350 έως και 420 ένα νεότερης κατασκευής.
«Πολλοί φοιτητές επιλέγουν να ενοικιάσουν ένα τριάρι με συγκατοίκηση με κάποιον άλλο φοιτητή. Το τριάρι έχει δύο υπνοδωμάτια, έτσι μοιράζονται τα έξοδα», μας αναφέρει ο κ. Γιάννης Μαντωνανάκης από το μεσιτικό γραφείο "Contract".
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μαντωνανάκη «ένα τριάρι στο κέντρο μπορεί να βρεθεί σε τιμή 200 – 330 ευρώ. Μιλάμε για σπίτι ηλικίας 20 ετών. Τα πιο νέα ξεπερνούν τα 350 ευρώ, αλλά όλα αυτά έχουν να κάνουν με την περιοχή. Σε Χαλέπα, Δικαστήρια, Αμπεριά π.χ. υπολογίζουμε ότι γύρω στα 350 – 400 ευρώ είναι η αξία ενός μικρού 3αριού. Με 400 ευρώ βρίσκεις ένα 3άρι νεότερης κατασκευής. Οι φοιτητές βέβαια στην πλειοψηφία τους ψάχνουν τα παλιότερα σπίτια και τα πιο κεντρικά και για λόγους τιμής και επειδή στο κέντρο δεν χρειάζονται συνεχώς μεταφορικό μέσο για τις μετακινήσεις τους», καταλήγει.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ
«Το ιδιαίτερο φέτος είναι πως αυτοί που ζητούσαν σπίτι για φοιτητή ήρθαν να ψάξουν από πολύ νωρίς. Τα τηλέφωνα και οι μισθώσεις έγιναν ως επί το πλείστον τον Αύγουστο αφήνοντας λίγες ευκαιρίες γι' αυτούς που θα έρθουν τώρα τον Σεπτέμβριο για τις εγγραφές», μας εξηγεί ο κ. Ανδρέας Μπατάκης από την "Τάλως Κτηματομεσιτική".
Οπως μας σημειώνει ο κ. Μπατάκης, όσοι δεν γνωρίζουν την πόλη των Χανίων θέλουν κυρίως κέντρο γιατί θεωρούν ότι είναι καλύτερο να ζει εκεί και να μετακινείται με λεωφορείο προς τη Χαλέπα ή το Τ.Ε.Ι. «Οταν όμως έρχονται, βλέπουν ότι οι αποστάσεις είναι μικρές, ότι και η Χαλέπα π.χ. είναι μια πολύ καλή συνοικία κοντά στο Τ.Ε.Ι. και στο Πολυτεχνείο με πολύ καλή συγκοινωνία», αναφέρει.
Αυτό που συνιστά ο κτηματομεσίτης σε όλους όσοι θέλουν να ενοικιάσουν σπίτι είναι «να προσέξουν πρώτα από όλα να λειτουργούν όλα μέσα. Αν έχουν κάνει συμφωνία για επίπλωση, αυτή να μπει στο συμφωνητικό. Επίσης παρότι τα συμφωνητικά δεν κατατίθενται στην Εφορία, αλλά γίνονται ηλεκτρονικά μέσω των λογιστών, πιστεύουμε ότι κατοχυρωμένοι είναι και οι δύο όταν υπάρχει γραπτό συμφωνητικό. Ετσι είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα για το τι έχουν συμφωνήσει και μπορεί να γράψουν αναλυτικά τι περιλαμβάνεται στο σπίτι. Νοικιάσαμε σπίτι π.χ. που δεν είχε πλυντήριο ρούχων και ο ιδιοκτήτης υποσχέθηκε ότι θα το βάλει μέσα σε 15 ημέρες. Το βάλαμε στο συμφωνητικό και αν δεν το βάλει, θα είναι εκτεθειμένος και μπορεί να υπάρξει μείωση ενοικίου. Επομένως είναι καλό να υπάρχει το συμφωνητικό».
Ενα άλλο θέμα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι αυτό του πετρελαίου. «Οι ενοικιαστές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία των πολυκατοικιών δεν βάζει πετρέλαιο. Γι' αυτό τους συστήνουμε ότι θα ήταν καλύτερο να ενοικιάσουν μικρούς χώρους που εύκολα ζεσταίνονται με ένα θερμαντικό από το να έχουν ένα διαμέρισμα 70 τ.μ. που χωρίς πετρέλαιο θέλει πολύ μεγάλη κατανάλωση ρεύματος για να ζεσταθεί», καταλήγει ο κ. Μπατάκης.
Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2014 | 1:47 pm


Ανοιχτή πρόσκληση για τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης Χανίων

Ανοιχτή πρόσκληση για τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης Χανίων
Ανοιχτή πρόσκληση για τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης Χανίων

Σε εφαρμογή του άρθρου 76 του Ν.3852/10 ο Δήμος Χανίων θα προβεί στη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, οργάνου με συμβουλευτικές αρμοδιότητες, που συγκροτείται από εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας, όπως εμπορικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι και οργανώσεις, επιστημονικοί σύλλογοι και φορείς, οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών, εργαζόμενοι στο Δήμο και τα νομικά του πρόσωπα, ενώσεις και σύλλογοι γονέων, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς, εθελοντικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών, άλλες οργανώσεις και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων νέων. Επιπλέον, στην επιτροπή διαβούλευσης συμμετέχουν σε αριθμό ίσο με το 1/3 των εκπροσώπων των φορέων, Δημότες μετά από κλήρωση.
Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης:
- Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του Δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.
- Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο.
- Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.
- Δύναται να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ.
Κατόπιν των ανωτέρω καλούνται οι Φορείς όπως περιγράφονται ανωτέρω καθώς και οι Δημότες που
επιθυμούν τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή Διαβούλευσης να εκφράσουν είτε εγγράφως τη βούληση τους μέχρι την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 201 4 στο Δημαρχείο Χανίων (Κυδωνίας 29) στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου ( τηλ.: 2821341617) από Δευτέρα – Παρασκευή, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected] Όλες οι υποψηφιότητες πρέπει να περιλαμβάνουν τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας (Επωνυμία Φορέα/Ονοματεπώνυμο Δημότη, Τηλέφωνο, Διεύθυνση, Τ.Κ., e-mail υποχρεωτικό ).
Ειδικά για τους φορείς πρέπει να οριστεί και αναπληρωτής με στοιχεία επικοινωνίας (Ονοματεπώνυμο
Αναπληρωτή, Τηλέφωνο, Διεύθυνση, Τ.Κ., e-mail υποχρεωτικό)
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2014 | 10:48 am


Προτεραιότητα της Νέας Δημοτικής Αρχής Χανίων είναι η αναβάθμιση των σχολικών υποδομών

Προτεραιότητα της Νέας Δημοτικής Αρχής Χανίων είναι η αναβάθμιση των σχολικών υποδομών
Προτεραιότητα της Νέας Δημοτικής Αρχής Χανίων είναι η αναβάθμιση των σχολικών υποδομών

Σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014, ο Δήμαρχος Χανίων, Αναστάσιος Βάμβουκας, εν' όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς 2014-2015, δίνοντας τις ευχές του στους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας, στους μαθητές καθώς και στους γονείς τους. Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Χανίων συνοδευόμενος από δημοτικούς συμβούλους, συμβούλους δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου επισκέφθηκε 2ο Δημοτικό Σχολείο Κουνουπιδιανών, το Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών, το 1ο Γυμνάσιο Χανίων και το ΕΠΑ.Λ. της Δ.Ε. Ακρωτηρίου.
.

«Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά» ευχήθηκε ο κ. Βάμβουκας στους μαθητές προσθέτοντας πως «Ως Δημοτική Αρχή θα προσπαθήσουμε στον βαθμό μας αναλογεί να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, που γνωρίζουμε ότι είναι πολλά, μαζί με τους διδάσκοντες , τους συλλόγους γονέων αλλά και τους ίδιους τους γονείς για να σας βλέπουμε να χαμογελάτε και να ατενίζεται το μέλλον με αισιοδοξία . Όλοι μαζί μπορούμε και θα προσπαθήσουμε να πάμε ένα βήμα μπροστά.»

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2014 | 4:59 pm


Νέα ώρα αναχώρησης στη γραμμή Χανίων της ΑΝΕΚ Lines

Νέα ώρα αναχώρησης στη γραμμή Χανίων της ΑΝΕΚ Lines
Νέα ώρα αναχώρησης στη γραμμή Χανίων της ΑΝΕΚ Lines

Η ΑΝΕΚ LINES ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι από την Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014, επανέρχεται το χειμερινό ωράριο αναχωρήσεων των πλοίων στην γραμμή Χανίων.
Συγκεκριμένα, τα πλοία της εταιρείας, θα αναχωρούν από Πειραιά προς Χανιά, καθώς και από Χανιά προς Πειραιά, κάθε βράδυ στις 21:00.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους, oι επιβάτες μπορούν να επικοινωνούν με το Κεντρικό Τμήμα Κρατήσεων της Εταιρείας στο τηλέφωνο 210 4197400, με τα κατά τόπους Κεντρικά – Λιμενικά Πρακτορεία ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.anek.gr.

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2014 | 2:36 pm


Κατασχέθηκαν 100 πακέτα τσιγάρα και 350 γραμμάρια καπνού χωρίς σήμανση

Κατασχέθηκαν 100 πακέτα τσιγάρα και 350 γραμμάρια καπνού χωρίς σήμανση
Συνελήφθη, 40χρονος ημεδαπός για παραβάσεις νομοθεσίας τελωνειακού κώδικα, στα Χανιά

Συνελήφθη, χθες το πρωί, στα Χανιά, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, 40χρονος ημεδαπός, για παραβάσεις της νομοθεσίας του τελωνειακού κώδικα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων, για την καταπολέμηση παραβατικών συμπεριφορών, από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στον 40χρονο, στην κατοχή του οποίου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 100 πακέτα τσιγάρα και 350 γραμμάρια καπνού, τα οποία δεν έφεραν την απαιτούμενη από το νόμο ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης και ως εκ τούτου στερούνταν τελωνειακού ελέγχου και σήμανσης.

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων.

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2014 | 2:14 pm


Αφαιρέθηκε η γαλάζια σημαία από τη Σούδα του Πλακιά

Αφαιρέθηκε η γαλάζια σημαία από τη Σούδα του Πλακιά
Δεν πληρούσε τα αυστηρά κριτήρια του προγράμματος  

Τριάντα οκτώ, βραβευμένες με το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ», αποσύρθηκαν από τους καταλόγους του 2014, εθνικούς και διεθνείς, και έχασαν το βραβείο τους, επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος όπως διαπιστώθηκε από τις επιθεωρήσεις κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

 

Μεταξύ των 38 ακτών είναι και μία από το νομό Ρεθύμνου, η παραλία της Σούδας στον δήμο Αγίου Βασιλείου.
Μεγάλος χαμένος είναι ο δήμος Κέρκυρας που έχασε 23 γαλάζιες σημαίες!

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος διαπίστωσαν μεν την πολύ καλή ποιότητα των Νερών Κολύμβησης στις υπόψη ακτές, αξιολόγησαν όμως τις σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, στην τήρηση των κριτηρίων του βραβείου «ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ» που αναφέρονται σε καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου.

Σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος «ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ», οι παραπάνω ακτές δεν μπορούν να είναι υποψήφιες για βράβευση την επόμενη χρονιά.

 

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2014 | 1:15 pm
Translate:
Copyright © 2010-2014 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: