1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
Τηλεόραση:
  1. ΝΕΡΙΤ 1
  2. ΝΕΡΙΤ ΣΠΟΡ
  3. ΕΤ3
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ρεθύμνης   »   Ρουστικα    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Ρουστικα και εμείς θα το προσθέσουμε.

Συνελήφθη με μικροποσότητα κάνναβης

Συνελήφθη με μικροποσότητα κάνναβης
Συνελήφθη, 49χρονος ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, χθες το πρωί, στο Ρέθυμνο από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου, 49χρονος ημεδαπός, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Ειδικότερα, αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του 49χρονου, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητας κάνναβης.
Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 19 December 2014 | 12:25 pm


Ολοκληρώνεται η επέκταση στο γηροκομείο Ρεθύμνου

Ολοκληρώνεται η επέκταση στο γηροκομείο Ρεθύμνου
ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2015 ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ Â 

Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της επέκτασης του γηροκομείου Ρεθύμνου, αφού με απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος & Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης – Παραρτήματος Α.Μ.Ε.Α Ρεθύμνου, πρώην Γηροκομείου, για την υλοποίηση του έργου «Επεκτάσεις, Διαρρυθμίσεις και βελτιώσεις υπάρχοντος κτιρίου Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας Ρεθύμνης».

 

Με τη σύναψη της σύμβασης, η Περιφέρεια Κρήτης θα χρηματοδοτήσει με το ποσό των 347.475 Ευρώ και θα υλοποιήσει μεταξύ άλλων τις ακόλουθες εργασίες:

-αποπεράτωση του κτιριακού τμήματος Ι (κτίριο 2) των επεκτάσεων του Ιδρύματος.
-Κατασκευή προσωρινής σύνδεσης του δεύτερου κτιρίου με το υπάρχον.
-Εξοικονόμηση 30 επιπλέον κλινών.

Η δημοπράτηση του έργου θα γίνει τον Ιανουάριο του 2015 και οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου 12 μήνες.

 

Δημοσιεύθηκε στις 18 December 2014 | 3:15 pm


Δύο συλλήψεις για παράνομα όπλα και ζωοκλοπές

Δύο συλλήψεις για παράνομα όπλα και ζωοκλοπές
Συνελήφθη, το πρωί της Τετάρτης στο Ρέθυμνο 38χρονος ημεδαπός, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων.
Συνελήφθη, το πρωί της Τετάρτης στο Ρέθυμνο 38χρονος ημεδαπός, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δελτίο τύπου της Αστυνομίας, αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του 38χρονου, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα κυνηγετικό όπλο.
Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου.

Εν τω μεταξύ, συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος, 64χρονος έλληνας για παραβάσεις Αστυνομικής Διάταξης περί Ζωοκλοπής.
Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Πύργου.

Δημοσιεύθηκε στις 18 December 2014 | 2:36 pm


Νέος στόχος για την Cretan Ferries

Νέος στόχος για την Cretan Ferries
Θέλει να «χτυπήσει» το ΕΛΛΗ Τ. στον πλειστηριασμό
Νέος στόχος για την Cretan Ferries - Θέλει να «χτυπήσει» το ΕΛΛΗ Τ. στον πλειστηριασμό

Νέο στόχο έχει θέσει η προσωρινή διοίκηση της Cretan Ferries, ζητώντας από τους ρεθυμνιώτες να την στηρίξουν οικονομικά, θεωρώντας ότι έχει μεγάλη ευκαιρία για την απόκτηση του πλοίου ELLI T. σε χαμηλή τιμή, «χτυπώντας» το στον πλειστηριασμό της 14ης Ιανουαρίου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία αναφέρει ότι «η προσωρινή Διοίκηση της Εταιρίας μας, ενόψει του γεγονότος πλειστηριασμού του Πλοίου ELLI T στις 14 Ιανουαρίου 2015, πιστεύει ότι θα πρέπει να πλειοδοτήσει για την απόκτησή του.

Επειδή είναι πράγματι μία συμφέρουσα ευκαιρία για την αγορά ενός πλοίου αξιόπλοου και απαλλαγμένου από οικονομικά βάρη, καλούμε τους μετόχους μας, παλαιούς και νέους και τους Ρεθυμνιώτες γενικότερα, να συμμετάσχουν οικονομικά για τον σκοπό αυτόν.

Θεωρούμε ότι είναι τελευταία ευκαιρία για να αποκτηθεί το πλοίο στο οποίο έχουν επενδυθεί αρκετά χρήματα των συμπολιτών μας», καταλήγει η εταιρεία, ευχόμενη καλές γιορτές σε όλους τους ρεθυμνιώτες.

Μάλιστα, την Παρασκευή τα μέλη της εταιρείας θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου για να αναδείξουν το θέμα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ποσό της πρώτης εκτίμησης ανέρχεται στο 1,2 εκ. ευρώ και ο πλειστηριασμός θα ξεκινήσει με τα 2/3 του ποσού το οποίο υπολογίζεται στις 835.000 ευρώ. Η εταιρεία θεωρεί ότι μπορεί να «χτυπήσει» το πλοίο και να το αποκτήσει απαλλαγμένο από τα χρέη του.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 18 December 2014 | 2:02 pm


Συνελήφθη γιατί είχε στην κατοχή του ένα κυνηγετικό όπλο

Συνελήφθη γιατί είχε στην κατοχή του ένα κυνηγετικό όπλο
38χρονος στο Ρέθυμνο

Συνελήφθη, χθες το πρωί, στο Ρέθυμνο από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, 38χρονος, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του 38χρονου, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα κυνηγετικό όπλο.

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου

Δημοσιεύθηκε στις 18 December 2014 | 12:10 pm


Συνελήφθη 53χρονος για οφειλές Δημοσίου

Συνελήφθη 53χρονος για οφειλές Δημοσίου
Στο Ρέθυμνο

Συνελήφθη, σήμερα το πρωί στο Ρέθυμνο, 53χρονος ημεδαπός, για οφειλές δημοσίου. Ειδικότερα, στο Ρέθυμνο, συνελήφθη 53χρονος, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, για οφειλές, οι οποίες ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 93.099,77 ευρώ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 18 December 2014 | 11:47 am


Νέες καθυστερήσεις για τον βιολογικό του Μυλοποτάμου

Νέες καθυστερήσεις για τον βιολογικό του Μυλοποτάμου
Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ!
Σε επανάληψη της προκήρυξης του διαγωνισμού για το έργο της κατασκευής των αποχετευτικών δικτύων στη δημοτική ενότητα Κουλούκωνα πρέπει να προχωρήσει ο δήμος Μυλοποτάμου, αφού ο διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα περίπου ακυρώθηκε λόγω έλλειψης ανταγωνισμού!

Πιο συγκεκριμένα, στον διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί για το έργο κατασκευής των δικτύων συμμετείχαν δύο μειοδότες, όμως ο ένας από τους δύο ακυρώθηκε και έμεινε ο ένας ενδιαφερόμενος εργολάβος. Η έκπτωση που έδινε για την κατασκευή του έργου ήταν πολύ μικρή, μόλις 3% και σε συνδυασμό ότι ήταν ο μόνος υποψήφιος η Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Κρήτης, καθώς το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, ζήτησε ο διαγωνισμός να επαναληφθεί καθώς δεν επετεύχθη ο απαιτούμενος ανταγωνισμός.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον ο δήμος Μυλοποτάμου καλείται να επαναπροκηρύξει το έργο, με διεθνή διαγωνισμό. Οι διαδικασίες που προβλέπονται είναι χρονοβόρες και άρα η νέα εξέλιξη καθυστερεί την έναρξη του έργου αρκετούς μήνες. Η χρηματοδότηση της κατασκευής των δικτύων, όπως και η μελέτη κατασκευή της κεντρικής εγκατάστασης, έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό περίπου 11 εκ. ευρώ, όπως σημείωσε στην Κρητική Επιθεώρηση ο δήμαρχος Μυλοποτάμου, Δημήτρης Κόκκινος. Και τα δύο αποτελούν τα υποέργα του συνολικού έργου κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού σε μία περιοχή που επί πολλές δεκαετίες παραμένει στο έλεος της απουσίας δικτύων αποχέτευσης.

Το έργο αφορά σχεδόν το σύνολο των οικισμών της δημοτικής ενότητας Κουλούκωνα, πλην των χωριών του Μέσα Μυλοποτάμου, για τα οποία προγραμματίζεται διαφορετική εργολαβία.

Η καθυστέρηση δημοπράτησης του έργου πιθανότατα θα οδηγήσει η χρηματοδότηση να προχωρήσει από το ΣΕΣ.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 17 December 2014 | 2:01 pm


Σε γιορτινό κλίμα η αγορά για την ενίσχυση της καταναλωτικής διάθεσης

Σε γιορτινό κλίμα η αγορά για την ενίσχυση της καταναλωτικής διάθεσης
ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Â 

Παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει και ο εμπορικός κλάδος, η ελπίδα και η αισιοδοξία παραμένουν οι κύριοι άξονες των εμπόρων του Ρεθύμνου, πάνω στους οποίους στηρίζουν τις προσπάθειές τους για αναθέρμανση της αγοράς.

 

Το κλίμα πολιτικής αστάθειας φαίνεται πως απασχολεί έντονα τους καταναλωτές σε συνδυασμό με τις αυξημένες οικονομικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αυτό αναμφίβολα «αγγίζει» έντονα τον εμπορικό κόσμο του Ρεθύμνου, ο οποίος προσπαθεί σύσσωμος να δημιουργήσει ένα καλό κλίμα στην αγορά, ενόψει των Χριστουγέννων προσβλέποντας στη βελτίωση της διάθεσης των καταναλωτών αλλά και σε αναθέρμανση της αγοράς συνολικά. Η συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, στις εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά και οι δράσεις που πραγματοποιούνται, δημιουργούν ένα ευχάριστο κλίμα για όσους επισκεφτούν την τοπική αγορά η οποία συνεχίζει να εναποθέτει τις ελπίδες της στην στήριξη των Ρεθεμνιωτών.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Μανώλης Ψαρουδάκης μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» στο ραδιόφωνο του Τeam FM, αναφέρθηκε τόσο στις δυσκολίες όσο και στην περίοδο των Χριστουγέννων με την επίσημη έναρξη του εορταστικού ωραρίου των τοπικών καταστημάτων.

Ο κ. Ψαρουδάκης ανέφερε και στους παράγοντες που ενδέχεται να συντελέσουν φέτος σε ένα θετικό απολογισμό για την τοπική αγορά τονίζοντας: «Τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πάρα πολύ οι καταναλωτικές συνήθειες και των Ρεθεμνιωτών. Αυτό που φαίνεται είναι ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση τη φετινή χρονιά προς το καλύτερο και σε συνδυασμό με τη μεγάλη παραγωγή λαδιού που έχουμε φέτος σε σχέση με τα μηδενικά εισοδήματα από την παραγωγή λαδιού που είχαμε πέρυσι φαίνεται πιθανό να κινηθεί η αγορά».

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΛΛΑ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΡΕΥΣΤΟΥ

Παράλληλα, ο κ. Ψαρουδάκης αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με τη θέσπιση του Υπουργείου, που θέλει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Μάλιστα, ο κ. Ψαρουδάκης υπογράμμισε πως όχι μόνο δεν βοηθάει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η εν λόγω ρύθμιση, αλλά αντίθετα ευνοεί τους μεγάλους ιδιωτικούς πολυχώρους, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό συμβαίνει όπως επεσήμανε διότι το πρόβλημα των καταναλωτών δεν εντοπίζεται στην έλλειψη χρόνου αλλά στην έλλειψη χρημάτων και διάθεσης.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η τελευταία Κυριακή ήταν η τελευταία των επτά Κυριακών που είχε αρχικά θεσμοθετήσει ο Υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Χατζηδάκης. Νομίζω ότι και παρόλο που εμείς στο Ρέθυμνο είχαμε πει ότι δεν την θεωρούμε ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και αυτή και τις άλλες, όποιοι έκαναν το λάθος και άνοιξαν την προηγούμενη Κυριακή, περίπου δεκαπέντε επιχειρήσεις, νομίζω ότι έχασαν την ώρα τους.

Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι αυτό που λείπει σε όλους είναι τα διαθέσιμα χρήματα και η διάθεσή του για να έρθει στην αγορά. Δεν είναι το θέμα του χρόνου, αν ήταν θέμα χρόνου τα καταστήματα δεν θα έκλειναν καθόλου. Δυστυχώς δεν είναι αυτό. Εκκρεμεί ακόμη η προσφυγή της ΕΣΕΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα των Κυριακών. Μετά τις επτά Κυριακές, είχαμε τις επτά περιφέρειες που όλες τις Κυριακές ήταν ανοιχτά. Έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις και ιδιαίτερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, έχουν φτιαχτεί κάποιοι πολυχώροι που συνδυάζουν την ψυχαγωγία με το εμπόριο. Αν θέλανε να ενισχύσουν αυτούς τους χώρους θα μπορούσανε να το κάνουνε χωρίς να βάζουν σε διαδικασία όλη την αγορά.

Η Κυριακή ήταν για όλους η χειρότερη ημέρα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο, δεν υπάρχει περιθώριο να μπαίνουν σε διαδικασίες που θα έχουν απώλειες τη στιγμή που ήδη στενάζουν».

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Ανασταλτικό παράγοντα για αρκετούς καταναλωτές φαίνεται πως αποτελεί η πολιτική αστάθεια και τα σενάρια πρόωρων εκλογών που κυριαρχούν τελευταία στην πολιτική επικαιρότητα.

Ο κ. Ψαρουδάκης αναφερόμενος σε αυτό τόνισε πως από πλευράς πολιτικής ηγεσίας δεν λαμβάνονται υπόψη οι δυσκολίες της αγοράς και πως οι αποφάσεις για τον τομέα του εμπορίου λαμβάνονται με προχειρότητα. Παράλληλα, τόνισε πως οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι περίοδος απολογισμού και προγραμματισμού για την αγορά και σε αυτό θα έπρεπε να εστιάζεται η προσοχή όλων.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν υπάρχει σοβαρή αντιμετώπιση και υπάρχει μεγάλη ελαφρότητα στον τρόπο που παίρνονται οι αποφάσεις χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις δυσκολίες στην αγορά. Δεν νομίζω ότι σκέφτονται καθόλου τη λειτουργία της αγοράς. Οι ημέρες των Χριστουγέννων πέρα από την αναθέρμανση στην αγορά είναι μια περίοδος απολογισμού και προγραμματισμού. Αυτό το χάνουμε και προσανατολιζόμαστε σε λάθος κατευθύνσεις με συζητήσεις για το ποιος θα κυβερνήσει, ποιος θα ψηφίσει και άλλες ανούσιες συζητήσεις. Η προοπτική των εκλογών που φαίνεται ως πιθανό σενάριο σε σχέση με τον πολύ κόσμο δεν δίνει ελπίδες.

Παραδοσιακά στην Ελλάδα, η περίοδος των εκλογών έδινε υποσχέσεις ή ελπίδες στον κόσμο και άλλαζε την ψυχολογία του και τη διάθεση του. Δεν νομίζω ότι σε αυτό το κλίμα υπάρχουν οι δυνατότητες για μια καλύτερη προοπτική για τον εαυτό μας και για την κοινωνία. Αυτό έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία του κόσμου και δεν βοηθάει ούτε την αγορά. Δεν έχω απαίτηση όταν όλο το χρόνο δεν σκέφτεται κάποιος τον αντίκτυπο στην αγορά να τη σκεφτεί πριν τις εκλογές».

Ο κ. Ψαρουδάκης πάντως κάλεσε τους Ρεθεμνιώτες να στηρίξουν την τοπική αγορά και να την προτιμήσουν για τις αγορές των Χριστουγέννων ενώ τόνισε τη σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τις μικρές κοινωνίες όπως το Ρέθυμνο.

Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας και στοχεύοντας στη βελτίωση της ψυχολογίας των καταναλωτών, ενόψει Χριστουγέννων, συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη την πόλη.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρχει χρόνος και τα διαθέσιμα στους καταναλωτές αλλά και η διάθεση ώστε να επισκεφτούν την τοπική αγορά. Έχουμε εγκαταστήσει μουσική σε όλο το ιστορικό κέντρο και σε όλους τους εμπορικού δρόμους, η οποία θα αρχίσει να παίζει σε ρυθμούς Χριστουγέννων ώστε να δημιουργήσουμε ένα ανοιχτό εμπορικό κέντρο όπου περιμένουμε τους καταναλωτές να το επισκεφτούν», κατέληξε ο κ. Ψαρουδάκης.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΒΙΤΡΙΝΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για τον καλύτερο στολισμό βιτρίνας των τοπικών καταστημάτων στην πόλη, ο οποίος ξεκίνησε το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και πρόκειται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου.

Ο διαγωνισμός έχει μεγάλη απήχηση στο κοινό, όπως ανέφερε ο κ. Ψαρουδάκης, με τους πολίτες να μπαίνουν στη σχετική σελίδα κοινωνικής δικτύωσης στο Facebook και να ψηφίζουν μαζικά για να αναδείξουν την καλύτερη βιτρίνα σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους.

ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 17/12/2014 09.00 – 14.00 & 17.30 – 21.00
ΠΕΜΠΤΗ 18/12/2014 09.00 – 14.00 & 17.30 – 21.00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/12/2014 09.00 – 14.00 & 17.30 – 21.00
ΣΑΒΒΑΤΟ 20/12/2014 09.00 – 15.00
ΚΥΡΙΑΚΗ 21/12/2014 11.00 – 18.00
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 17 December 2014 | 1:19 pm


«Τα δικά μας καφενεία» μέσα στην ιστορία της πόλης

«Τα δικά μας καφενεία» μέσα στην ιστορία της πόλης
ΣΤΟ ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΧΑΡΗ ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗ
Σε ένα μοναδικό σκηνικό παλιού καφενείου και σε ένα κατάμεστο από κόσμο Ωδείο παρουσιάστηκε την Κυριακή το μεσημέρι το βιβλίο του δικηγόρου Χάρη Καλαϊτζάκη «Τα δικά μας καφενεία».

Ένα βιβλίο που καταγράφει όλη την ιστορία των καφενείων της πόλης από την Ενετοκρατία μέχρι τη σύγχρονη εποχή, το 1980, μεταφέροντας τον αναγνώστη σε μια άλλη εποχή, θυμίζοντας στους παλιούς και γνωρίζοντας στους νεότερους. Είναι μία έκδοση αφιερωμένη στο κυνήγι του θησαυρού, μία διοργάνωση που έχει συμβάλει τα μέγιστα στο να γνωρίσει ο ρεθυμνιώτης την ιστορία του τόπου, την ιστορία για τα μικρά και τα μεγάλα, αφού άλλωστε και ο ίδιος ο συγγραφέας είναι μέλος της περσινής νικήτριας και φετινής διοργανώτριας του θεσμού, της ομάδας «Μαλαγάνες».

Το βιβλίο καταγράφει την ιστορία του καφέ, στην Ευρώπη και την Κρήτη, κάνει μία κοινωνική και ιστορική αναφορά των καφενείων, περιλαμβάνει μία σειρά από πληροφορίες για τον καφέ και τον τόπο «απόλαυσής» του και καταλήγει με τη χρονική διαδρομή των καφενείων στην πόλη του Ρεθύμνου, τοποθετώντας τα σε εποχές και σε περιοχές. Είναι μία προσπάθεια που προέκυψε μέσα από πολλή δουλειά και βαθιά έρευνα, όπως άλλωστε πιστοποίησαν και οι άνθρωποι που με ευχαρίστηση ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση να το παρουσιάσουν.

Η δικηγόρος Ελένη Τζέτζου περιέγραψε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο αυτό που ένιωσε διαβάζοντας «τα δικά μας καφενεία»: «Πάντα ένα βιβλίο είναι συναρπαστικό ακόμα και αν δεν έχεις άμεση άποψη του χώρου που διαδραματίζεται, πόσο μάλλον αυτό που αφορά την ιστορία μας, την καθημερινότητα μιας εποχής που κάποιοι από εμάς αγγίξαμε.

Ένα βιβλίο που σε παίρνει από το χέρι και σε περπατά σε όλες τις γωνιές που γέμισαν με τη μυρωδιά του καφέ, τα χωρατά, τις εξομολογήσεις, τις παρεξηγήσεις, τις φιλικές συναντήσεις, την απόλαυση να ξεκινάς τη μέρα σου περνώντας πρωί πρωί από τον καφενέ για να "καθαρίσεις" το μυαλό σου πριν το μεροκάματο και την απόλαυση να τελειώνεις τη μέρα σου κατάκοπος, ακουμπώντας την κούρασή σου πάνω σε ένα τεζιάκι...

Η νοσταλγία, οι εικόνες και το χρώμα μιας άλλης εποχής, για άλλους από εμάς κοντινής και για άλλους μακρινής, ξεπηδούν από τις σελίδες τούτου του βιβλίου που με περίσσεια φροντίδα παραδίδει σε μας τους αναγνώστες ο Χάρης Καλαϊτζάκης. Μετά από μία ενδελεχή έρευνα, με συναντήσεις ανθρώπων που ακόμα ευτυχώς είναι κοντά μας, με τις οικογένειες αυτών που χάραξαν την ιστορία των καφενείων και του καφέ στον τόπο μας, με φωτογραφίες που ευγενώς παραχωρήθηκαν από τα παιδιά και τις χήρες των καφετζήδων, τους θαμώνες τους...

Ξέρω από κοντά ότι ο Χάρης δεν αρκέστηκε μόνο στις συναντήσεις αυτές, ούτε και στις διηγήσεις των παλιών, αλλά μαζί τους περπάτησε στα σοκάκια της πόλης μας, προκειμένου να αποδώσει με τον πιο ακριβή τρόπο τη ζωή, τις συνήθειες, τις ιδιαιτερότητες κάθε ενός καφενείου που υπάρχει μέσα στο βιβλίο του...
Ένα βιβλίο που ανοίγοντάς το, αρώματα από καφέδες, φασαριόζικες εικόνες φίλων, αρχίζουν να αναδύονται μπροστά μας».

Στην σημασία της ιστορικής καταγραφής στάθηκε η πρώην καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ρεθυμνιώτισσα στην καταγωγή, Ελένη Γιαννακάκη. Θυμήθηκε και έζησε ξανά εικόνες από την παιδική της ηλικία, τότε που μαζί με τον πατέρα της είχε την ευκαιρία να γνωρίσει κάποια από τα καφενεία του Ρεθύμνου. Η ίδια πρόσθεσε: «Η έρευνα που έχει κάνει ο Χάρης Καλαϊτζάκης είναι τρομερή, επειδή ανέτρεξε και σε παλιότερες πηγές, έβγαλε τα δικά του συμπεράσματα, τα ενέταξε σε ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο με ένα πολύ ρέοντα λόγο, με αρκετή προφορικότητα, που είναι ακριβώς το ύφος του Χάρη. Με εντυπωσίασε το βάθος της έρευνας. Έχει δώσει πολλές πληροφορίες για τα καφενεία αυτά καθεαυτά αλλά και για την πολιτισμική ζωή της πόλης εδώ και κάτι αιώνες. Αυτό είναι πάρα πολύ καλό με την έννοια ότι αν αυτά δεν καταγραφούν, θα χαθούν στην πορεία. Είναι μία πολύ καλή παρακαταθήκη στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης».

Με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο έκλεισε την αναφορά του στο βιβλίο ο συγγραφέας, Μανώλης Καρνιωτάκης: «Σήμερα στην κοινωνία της απομόνωσης και του καρναβαλιού, ο Χάρης Καλαϊτζάκης έρχεται να μας θυμίσει ποιοι είμαστε και από πού ερχόμαστε. Έρχεται να σκουντήσει όλους όσοι ακόμα θυμούνται και να τους προτρέψει να ανοίγουν χαραμάδες και τρύπες στο χρόνο για να βλέπουν έστω και από μακρινά οι νέες γενιές την ιστορία τους. Να βλέπουν και να μαθαίνουν για μία πολιτεία που η πλειοψηφία όλων όσων την κατοίκησαν, την κατοικούν και θα την κατοικήσουν, δεν ρίσκαρε και δεν θα ρισκάρει ποτέ την αξιοπρέπειά της παρά μόνο για ένα γλυκύ βραστό στο χοντρό φλυτζάνι».

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε τη συγγραφή του βιβλίου ανέφερε ο Χάρης Καλαϊτζάκης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Το βιβλίο περιλαμβάνει την ιστορία των καφενείων του τόπου με μία γενικότερη αναφορά στην ιστορία του καφέ και των καφενείων παγκόσμια. Η εξειδίκευση για το Ρέθυμνο αφορά την ιστορική διαδρομή των καφενείων από την ενετοκρατία μέχρι και το 1980. Ο τόσος κόσμος στη βιβλιοπαρουσίαση σημαίνει ότι ο ρεθυμνιώτης αγαπά την ιστορία και θέλει να διατηρήσει την παράδοση του τόπου. Είναι μία προσπάθεια που γίνεται για να καταδειχτεί η ιστορική φυσιογνωμία μίας πόλης, όπως ήταν από τις παλιότερες δεκαετίες, και θεωρώ ότι συμβάλλει έστω και λίγο στην ιστορία.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο γενικά στους κυνηγούς του θησαυρού, γιατί είναι μία διοργάνωση που έχει προσφέρει πολλά στην ιστορία του τόπου και γι' αυτό ακριβώς το λόγο η κύρια αφιέρωση σε αυτή τη διαδικασία που κάθε χρόνο γίνεται στην πόλη και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων».

Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο εκδότης της Κρητικής Επιθεώρησης, Γιάννης Καλαϊτζάκης, το δικό τους χρώμα έδωσαν μεταξύ των τοποθετήσεων αποσπάσματα από ελληνικές ταινίες σε καφενεία της εποχής.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 16 December 2014 | 4:13 pm


Ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους το «Χωριό του Άι Βασίλη»!

Ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους το «Χωριό του Άι Βασίλη»!
ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 16ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Με μεράκι, αγάπη και πολλή εθελοντική εργασία εκπαιδευτικοί, γονείς, φίλοι του σχολείου και μαθητές ολοκλήρωσαν και παρουσίασαν για δεύτερη χρονιά το «Χωριό του Άι Βασίλη», στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί και οι γονείς φρόντισαν με την προσφορά και τη συνεργασία τους, το χωριό του Άι Βασίλη, να μην έχει σε τίποτα να ζηλέψει από εκείνα που στήνονται στις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου, το οποίο αν και σε μικρότερη κλίμακα, περιελάμβανε πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με θεατρικά δρώμενα, αναβίωση του Αρχαίου Ελληνικού εθίμου της Ειρεσιώνης, μαγειρική από μάγειρες της σχολής «Tourism school» που έφτιαξαν μαζί με τα παιδιά Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, ξυλογλυπτική από το Μουσείο της Αξού και πλήθος θεατρικών και εικαστικών δραστηριοτήτων.

Παράλληλα, το 16ο δημοτικό σχολείο, για δεύτερη χρονιά με τις πλούσιες δραστηριότητες και τις ευφάνταστες κατασκευές βάζει για τα καλά τους μικρούς και μεγάλους φίλους σε κλίμα... Χριστουγέννων.

Κανείς δεν παρέλειψε να ξεδιπλώσει τον μύθο της Νεραΐδας και του Άι Βασίλη, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους θαυμαστές, να φωτογραφηθούν με τις πιο διάσημες και αγαπημένες φιγούρες των παιδιών και να κάνουν μια ευχή για τη νέα χρονιά. Η Νεραΐδα προσέφερε στα μικρά παιδιά φίλτρα αγάπης, χαράς, αισιοδοξίας και ελπίδας «φίλτρα» που στην πλειοψηφία τους έχουν ανάγκη όλοι σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό.

Η προσέλευση, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν μεγάλη σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με γονείς και παιδιά να απολαμβάνουν όλες τις δραστηριότητες που είχαν δημιουργηθεί για καλό σκοπό. Ο εθελοντικός χαρακτήρας της εκδήλωσης ήταν κυρίαρχος και φέτος καθώς όλα τα έσοδα από το διήμερο θα διατεθούν στην Ηλιαχτίδα, στο συσσίτιο της Κυρίας των Αγγέλων και το Σύλλογο Γονέων και φίλων παιδιών με αυτισμό.

Ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Πέτρος Σκούλικας υπογράμμισε: «Για δεύτερη χρονιά φέτος στήσαμε το Χωριό του Άι Βασίλη, με τη συνεργασία εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και πολλών φίλων του σχολείου που με τις δικές του χορηγίες οικονομικές ή με προσφορά υλικών μας βοήθησαν να στήσουμε αυτήν την εκδήλωση. Τα περισσότερα από αυτά που βρίσκονται εδώ, τα έφεραν γονείς φίλοι του σχολείου, και εκπαιδευτικοί και υπήρξε πολλή εθελοντική εργασία. Ο κόσμος ήταν πολύς και πιστεύω πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είδαν όλα όσα κάναμε πέρυσι και μας εμπιστεύτηκαν και τη φετινή χρονιά. Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα, στηρίζουμε το Σύλλογο Ηλιαχτίδα, τα παιδικά συσσίτια της Κυρίας των Αγγέλων, το Σύλλογο Γονέων, κηδεμόνων και φίλων παιδιών με αυτισμό Ρεθύμνου και ό,τι έσοδα έχουμε θα διατεθούν εκεί. Προσπαθούμε να περάσουμε στα παιδιά τις αρχές του εθελοντισμού συν το παιδαγωγικό κομμάτι, γιατί τα παιδιά είχαν εμπλοκή στις εργασίες. Προωθήσαμε τη συλλογική εργασία και τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με πάρα πολύ ενθουσιασμό και δημιουργικότητα. Τα σχολεία πρέπει να ανοίγουν τις πόρτες στην κοινωνία και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε».

Η δασκάλα του σχολείου και μια από τις υπεύθυνες της εκδήλωσης κ. Αποστολάκη μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση για τις δραστηριότητες που ετοίμασαν από κοινού εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές με τη συνδρομή χορηγών και φίλων του σχολείου τόνισε: «Είχαμε τα παιδάκια που γράφουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη για να τα στείλουνε, φτιάξαμε ένα καταπληκτικό τρένο το έλκηθρο του Άι Βασίλη με τους τάρανδους. Επίσης, είχαμε το παζάρι, το οποίο έχει υπέροχα πράγματα φέτος, φτιάξαμε το λουκουμόσπιτο, το σιντριβάνι σοκολάτας και ήταν όλα φτιαγμένα από γονείς και παιδιά του σχολείου με τη βοήθεια του 10ου νηπιαγωγείου με τις κατασκευές τους.

Ο παιδότοπος ήταν αποτέλεσμα εθελοντικής εργασίας των γονέων που εργάζονται εθελοντικά όλο το χρόνο γι αυτό το σκοπό. Είχαμε πόνυ από τον Ιππικό όμιλο, ο οποίος πάντα μας επισκέπτεται, τρενάκι που ανεβοκατεβάζει κόσμο και είχαμε και πολλές γωνιές εικαστικών φέτος. Είχαμε μαζί μας τη Μαρία Τσουκνάκη, τη Βάσω Λίπα, την Κατερίνα Γιαβρίδη. Σε ό,τι αφορά το θέατρο, είχαμε την παράσταση Γουτού Γουπατού, από το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του 1899 και αναφέρεται στα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Ο δάσκαλος κ. Γιώργος Παραγιουδάκης του τμήματος ένταξης που ασχολείται με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και η δασκάλα Μαρία Τσαχάκη συνεργάστηκαν για να παρουσιάσουν τη θεατρική παράσταση με την θεατρική ομάδα του σχολείου».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟ

Δημοσιεύθηκε στις 16 December 2014 | 1:49 pm


Οριστικό «τέλος» για το πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής παρέμβασης στο Ρέθυμνο

Οριστικό «τέλος» για το πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής παρέμβασης στο Ρέθυμνο
ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2014, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΥΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Παρά τις προσπάθειες, καμία ουσιαστική ενέργεια από πλευράς Υπουργείου για παραπομπή των παιδιών σε άλλο φορέα

Μετά από μια ουσιαστική και πολύτιμη προσφορά στο νομό σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής παρέμβασης, που ξεκίνησε με αφορμή την υπόθεση Σειραγάκη, και συνεχίστηκε αποκαλύπτοντας τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν σε επίπεδο νομού σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, η απόφαση του Υπουργείου Υγείας, να «κλείσει» το εν λόγω πρόγραμμα δυστυχώς δεν άλλαξε με αποτέλεσμα έως το τέλος του 2014 που λήγει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, να πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι διαδικασίες ολοκλήρωσής και οριστικής παύσης του.

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ

Παράλληλα, στον «αέρα» παραμένουν οι εξαγγελίες από την Υφυπουργό Υγείας κ. Κατερίνα Παπακώστα, μετά και από τις πιέσεις που άσκησε ο Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, που ήθελαν να έχουν βρεθεί εναλλακτικές δομές που θα αναλάβουν την παρακολούθηση των παιδιών και την ενίσχυση του Ιατρείου Παιδιών και εφήβων που λειτουργεί στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου, με επικουρικό προσωπικό και συγκεκριμένα έναν ψυχίατρο.

Tην ενίσχυση του Ιατρείου Παιδιών και Εφήβων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας με πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΔΕ 2014-2020 ανακοίνωσε η κα Παπακώστα την περασμένη Παρασκευή.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του προγράμματος ψυχοκοινωνικής παρέμβασης, δεν έχουν ενημερωθεί που να παραπέμψουν στη συνέχεια τα παιδιά που παρακολουθούσαν καθώς η μόνιμη δομή που προγραμματίζεται, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και αφορά τη δημιουργία ενός ιατροπαιδαγωγικού κέντρου υφίσταται μόνο θεωρητικά.

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΝΟΜΟΥ, ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εφαρμόστηκε, λίγο αφού αποκαλύφθηκε η υπόθεση Σειραγάκη, από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, προκειμένου να βοηθήσει παιδιά και οικογένειες να διαχειριστούν τα προβλήματα που προέκυψαν τότε αλλά και τον απόηχο της υπόθεσης, που δεν σταματά μέχρι και σήμερα να ταλανίζει, όχι μόνο τα παιδιά που ενεπλάκησαν αλλά και ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Συνεχίζοντας τη λειτουργία του, ενάμισι περίπου χρόνο, το κέντρο παρακολούθησε συνολικά 450 παιδιά, εκ των οποίων πολλά δεν σχετίζονταν με την πολύκροτη υπόθεση. Μέσα από την παρακολούθησή τους αναδείχθηκαν σοβαρότατα ζητήματα σε επίπεδο νομού, τα οποία αφορούν προβλήματα εξάρτησης από το αλκοόλ και τις ουσίες, κακοποίηση, σχολική βία, πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου αλλά και προβατικές συμπεριφορές.

Παρά τις προσπάθειες των υπευθύνων να αναδείξουν την αναγκαιότητα του εν λόγω προγράμματος για το νομό, στα πλαίσια των οποίων παρουσιάστηκαν, σε σχετική ημερίδα τον Σεπτέμβριο, επιστημονικά δεδομένα και αποτελέσματα από την περίοδο λειτουργίας του, καθώς και πολύτιμα στοιχεία που αποκάλυψαν τις ιδιαιτερότητες του νομού και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη «παρέμβασης» σε νέους και εφήβους, το Υπουργείο παρέμεινε αμετακίνητο στις αρχικές του «θέσεις» για οριστική παύση του προγράμματος.

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Νικολαΐδης μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» στο ραδιόφωνο του Team FM, ανέφερε: «Δυστυχώς η απόφαση από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας παρέμεινε η ίδια δηλαδή το πρόγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί διαχειριστικά και όσον αφορά το φυσικό του αντικείμενο έως το τέλος του 2014.

Αυτό ήταν ήδη σαφές από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου, παρά τις ενέργειες τον Οκτώβριο και αρχές Νοεμβρίου, δεν μεταβλήθηκε σε κάτι η στάση του Υπουργείου Υγείας. Εμείς, παρά τις αντιδράσεις δεν έχουμε λάβει καμία διαφορετική εντολή, αντίθετα μας επαναλαμβάνουν τις αρχικές θέσεις του Υπουργείου όπως αναφέρθηκε στο Ρέθυμνο, στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Αναγκαστικά λοιπόν είμαστε σε μια διαδικασία μετακόμισης. Το ερώτημα από την αρχή, όπως το είχαμε θέσει, είναι τι θα γίνει μετά, δεν είναι αν θα μέναμε εμείς ως ινστιτούτο, καθώς είναι ένας φορέας που είναι στην Αθήνα και δεν θα μπορούσε για πάντα να καλύπτει τις ανάγκες. Εγώ από την πλευρά μου ακούγοντας διάφορα για εναλλακτικά σενάρια αυτούς τους μήνες, δεν έχω ακούσει ότι κάτι από αυτά έχει πάρει μια συγκεκριμένη μορφή υλοποίησης. Εμείς σε αυτούς τους μήνες αναγκαστήκαμε να προετοιμάσουμε τη διακοπή και τελικά να κάνουμε με περίπου 50 παιδιά που είχαμε συστηματική αγωγή.

Παρόλο που ο ένας επικουρικός ψυχίατρος είναι καλύτερος από τον κανένα και θα είμαι ο τελευταίος που θα πει να μην έρθει αλλά καταλαβαίνετε ότι μόνο αυτά τα παιδιά που παρακολουθούνταν σε αυτή τη μονάδα να πει ότι θα παρακολουθεί τα παιδιά αυτά, έχει κλείσει 40 ώρες τη βδομάδα με το διορισμό του. Οι ανάγκες είναι μάλλον περισσότερες από τόσες».

ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΥΣΗ Η ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ

Παράλληλα, ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε πως τα διαδικαστικά ζητήματα είχαν γνωστοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους από το καλοκαίρι χωρίς και πάλι καμία ανταπόκριση.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Αυτά τα ζητήματα τα είχαμε κάνει γνωστά από το καλοκαίρι στην πολιτική ηγεσία. Όταν λέω στην πολιτική ηγεσία δεν εννοώ μόνο του Υπουργείου αλλά και τους φορείς της πόλης του Ρεθύμνου. Δεν ξέρω κατά πόσο αξιολογήθηκαν ως πράγματα που θα έπρεπε να τα βάλουμε σε μια προτεραιότητα. Δυστυχώς, υποσχέσεις και λόγια και τελικά χωρίς αποτέλεσμα. Πάντως στο διάστημα που εμείς δουλέψαμε, βοηθήσαμε κάποια παιδιά και οικογένειες να πάνε παρακάτω στη ζωή τους και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

ΦΟΒΟΙ ΝΑ «ΠΑΓΩΣΕΙ» ΟΡΙΣΤΙΚΑ Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η όποια «όχληση» των υπευθύνων του προγράμματος στο Ρέθυμνο προς το Υπουργείο συνεχίζει να «ναυαγεί» καθώς η ηγεσία του Υπουργείου, παραμένει αμετακίνητη στην αρχική απόφαση για την παύση της λειτουργίας του προγράμματος ωστόσο, δεν διευκρινίζει και φυσικά δεν προχωρά στη δημιουργία κατάλληλων υποδομών με επαρκές προσωπικό, στις οποίες οι υπεύθυνοι του προγράμματος ψυχοκοινωνικής παρέμβασης θα παραπέμψουν τελικά τα παιδιά.

Ως αποτέλεσμα, δεδομένου ότι σε μερικές ημέρες το πρόγραμμα θα έχει κλείσει οριστικά, ο κ. Νικολαΐδης εκφράζει ανοιχτά τους φόβους του πως οι γειτονικοί νομοί, οι πλησιέστεροι δηλαδή για να παραπεμφθούν τα παιδιά αυτά, δεν αποτελούν καλή λύση δεδομένης και της απόστασης, με αποτέλεσμα αρκετά παιδιά να καταλήξουν τελικά χωρίς παρακολούθηση.

Συγκεκριμένα ο κ. Νικολαΐδης τόνισε: «Εμείς το ζητήσαμε από την αρχή και αναφέραμε οποιαδήποτε κι αν είναι η λύση που θα αποφασιστεί ζητήσαμε να ενημερωθούμε έγκαιρα, να περάσουν αυτά τα παιδιά από το δικό μας θεραπευτικό πλαίσιο παρακολούθησης σε κάποιο άλλο. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχουμε κάποια εξέλιξη οπότε αναγκαστικά δεδομένου ότι εμείς κλείνουμε θα έπρεπε να τα παραπέμψουμε στις κοντινότερες δημόσιες δομές που υπάρχουν για την υγεία παιδιών και εφήβων, δηλαδή στο Ηράκλειο ή στα Χανιά. Τα αρχεία και οι φάκελοι θα ανέβουν στο ινστιτούτο και θα είναι πάντα στη διάθεση του όποιου φορέα αναλάβει την μετέπειτα παρακολούθηση γιατί έχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, δεν μπορούν να μείνουν ούτε αδιάθετα ούτε εκτός υπηρεσίας.

Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι τώρα δεν μας έχουν υποδείξει ποιος φορέας θα αναλάβει την παρακολούθηση. Μακάρι να βρεθεί ένα σχήμα, μια λύση που να είναι πιο λειτουργική από αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε εμείς ενάμισι χρόνο τώρα, και μέχρι τώρα δεν έχουμε δεί κάτι. Πολύ φοβάμαι ότι η πλειονότητα από αυτά τα παιδιά δεν θα παρακολουθηθεί από πουθενά».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Νικολαΐδης αναφερόμενος στην αξία μια μόνιμης δομής ενίσχυσης της κοινωνίας και της ψυχικής υγείας, τόνισε πως το πρόγραμμα δεν αφορά μόνο τα παιδιά και τους μελλοντικούς ενήλικες, καθώς η παρέμβαση του προγράμματος ψυχοκοινωνικής παρέμβασης περιελάμβανε δράσεις και σε σχολεία του νομού «αγγίζοντας» με τρόπο επαγγελματικό και εξειδικευμένο τομείς που είτε «πονάνε» την τοπική κοινωνία είτε πρόκειται να αποτελέσουν «αγκάθι» για τους μελλοντικούς ενήλικες.

Δυστυχώς, η ευαισθησία των εργαζομένων και η σκληρή προσπάθειά τους στη διάρκεια της λειτουργίας του προγράμματος, ενδεχομένως να έβαλαν ένα λιθαράκι για τα παιδιά που παρακολουθήθηκαν, όμως το «οικοδόμημα» στην φροντίδα της ψυχικής τους υγείας θα παραμείνει ανολοκλήρωτο αν δεν βρεθούν άμεσα εναλλακτικές δομές που θα συνεχίσουν χωρίς μεγάλη διακοπή την παρακολούθηση δεκάδων παιδιών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 16 December 2014 | 1:01 pm


Συνελήφθησαν, πέντε άτομα για διενέργεια και συμμετοχή σε παράνομα τυχερά παίγνια

Συνελήφθησαν, πέντε άτομα για διενέργεια και συμμετοχή σε παράνομα τυχερά παίγνια
Στο Ρέθυμνο

Συνελήφθησαν, προχθές το βράδυ σε περιοχή του Δήμο Μυλοποτάμου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου και του Τμήματος Ασφαλείας Γεροποτάμου, τρείς ημεδαποί ηλικίας 23, 28 και 37 ετών, 46χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας και 32χρονη αλλοδαπή υπήκοος Αλβανίας για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί παιγνίων.

Ειδικότερα, στα πλαίσια ελέγχων, που διενεργούνται για την καταπολέμηση του φαινομένου των παράνομων τυχερών παιγνίων, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από αστυνομικούς των ανωτέρω Υπηρεσιών, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος «Καφετέρια», ιδιοκτησίας 45χρονου αλλοδαπού υπηκόου Αλβανίας, ο οποίος απουσίαζε κατά τον έλεγχο.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, διαπιστώθηκε η 32χρονη ως υπεύθυνη του καταστήματος να έχει επιτρέψει στους ανωτέρω τη διενέργεια σε ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι, του παράνομου τυχερού παιγνίου «ΠΟΚΕΡ» με παιγνιόχαρτα και μάρκες, οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στους συλληφθέντες και στο χώρο του καταστήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, το χρηματικό ποσό των 1850 ευρώ ως προερχόμενο από τη διενέργεια του παράνομου τυχερού παιγνίου, 53 μάρκες επί του τραπεζιού διεξαγωγής του εν λόγω παιγνίου και δύο βαλίτσες οι οποίες περιείχαν συνολικά 786 μάρκες διαφόρων χρημάτων, 27 πλήρεις τράπουλες και μια μάρκα με την ένδειξη « DEALER».

Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 15 December 2014 | 11:19 am


Κατασχέθηκαν έξι Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές που έπαιζαν φρουτάκια

Κατασχέθηκαν έξι Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές  που έπαιζαν φρουτάκια
Και το χρηματικό ποσό 495 ευρώ

Συνελήφθησαν, σήμερα τα ξημερώματα, στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, δύο ημεδαποί, ηλικίας 39 και 58 ετών για παραβάσεις Νομοθεσίας περί παιγνίων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την καταπολέμηση του φαινομένου, των παράνομων τυχερών παιγνίων, πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος «Καφετέρια», ιδιοκτησίας του 39χρονου, κατά τη διάρκεια του οποίου διαπιστώθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, η εγκατάσταση και λειτουργία έξι (6) Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, αποτελούμενοι από κεντρική μονάδα, πληκτρολόγιο, ποντίκι, οι οποίοι ήταν σε κατάσταση αναμονής, πρόσφοροι σε πελάτες και θαμώνες του καταστήματος, για διεξαγωγή απαγορευμένων τυχερών παιγνίων «φρουτάκια» μέσω διαδικτύου.

Επιπλέον συνελήφθη ο 58χρονος κατά τη διάρκεια που διενεργούσε το παράνομο τυχερό παίγνιο σε ένα από τους ανωτέρω Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 120 ευρώ ως προερχόμενο από την διεξαγωγή των απαγορευμένων τυχερών παιγνίων.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε εντός του καταστήματος βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 375 ευρώ ως προερχόμενο από την διεξαγωγή των απαγορευμένων τυχερών παιγνίων ενώ ανωτέρω Η/Υ κατασχέθηκαν .

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 13 December 2014 | 12:22 pm


Ασκήσεις επί χάρτου στο Δημοτικό Λιμενικό ταμείο Ρεθύμνου

Ασκήσεις επί χάρτου στο Δημοτικό Λιμενικό ταμείο Ρεθύμνου
Ασφάλεια και αξιοπιστία οι βασικοί άξονες για την τουριστική και εμπορική ανάπτυξη


Στην πλήρη ετοιμότητα υπηρεσιών και φορέων στοχεύει το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο Ρεθύμνου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά συμβάντα που ενδεχομένως να προκύψουν τόσο τη θερινή περίοδο με την αυξημένη κινητικότητα εμπορικών πλοίων, πλοίων αναψυχής και κρουαζιερόπλοιων που προσδένουν στο λιμάνι, όσο και τη χειμερινή περίοδο.

Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί ασκήσεις επί χάρτου στον χώρο του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου Ρεθύμνου, παρουσία της προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Ρένας Κουτσαλεδάκη - Καπετανάκη, εκπροσώπων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, της Αστυνομίας, εθελοντών Σαμαρειτών, εκπροσώπων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και της Περιφέρειας, συμβούλων ασφαλείας από την Αθήνα αλλά και του προσωπικού του Λιμενικού Ταμείου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν κάποια πιθανά σενάρια τα οποία κλήθηκαν να αξιολογήσουν φορείς και υπηρεσίες σύμφωνα με τις δυνατότητες και τα μέσα που διαθέτουν ενώ παράλληλα έγιναν προτάσεις και δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές ως προς την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη αντιμετώπιση ενδεχόμενου περιστατικού.

Η κ. Κουτσαλεδάκη υπογράμμισε: «Επεξεργαστήκαμε ένα σενάριο, μια άσκηση, πώς να διαχειριστούμε ένα συμβάν που μπορεί ενδεχομένως να κληθούμε ν' αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου ή τη χειμερινή περίοδο που έχουμε εμπορικά πλοία στη λιμενική εγκατάσταση και πόσο έτοιμοι είναι οι φορείς του Ρεθύμνου να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο φαινόμενο. Ο καθένας από όλους τους φορείς θα ξέρει πλέον ανά πάσα στιγμή αν χρειαστεί στο μέλλον να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο φαινόμενο, που θα πρέπει να πάει, πως πρέπει να συμπεριφερθεί και δεν θα πρέπει να το αφήσουμε ανεξέλεγκτο αυτό αντίθετα θα πρέπει να μας απασχολήσει γιατί το Ρέθυμνο είναι ένας τουριστικός προορισμός, είναι λιμάνι που δέχεται εμπορικά πλοία και η ασφάλεια και η τουριστική προβολή και η εμπορική ανάπτυξη πρέπει να μας απασχολεί».

 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΕΝΑΡΙΟ» ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

Τα πιθανά «σενάρια» που εξέτασαν χθες οι εμπλεκόμενοι φορείς αφορούν κυρίως την ετοιμότητα και διαχείριση σε περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιάς εντός της λιμενικής εγκατάστασης αλλά και τυχόν περιστατικών τοποθέτησης εκρηκτικού μηχανισμού εντός των πλοίων που προσδένουν σε αυτό. Παράλληλα, οι φορείς εστίασαν στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει το εν λόγω λιμάνι δεδομένης της τοποθεσίας του, καθώς βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, και φυσικά τον τρόπο με τον οποίο είναι διαχωρισμένο σε ζώνη Α και ζώνη Β.

Η κ. Κουτσαλεδάκη επεσήμανε: «Η ιδιαιτερότητα που έχει το λιμάνι μας να είναι δίπλα ακριβώς στην πόλη και ταυτόχρονα να είναι χωρισμένο σε εμπορικό τμήμα η ζώνη Α και η ζώνη Β, συγκεκριμένα η ζώνη A' σαν μαρίνα το κάνει να έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα και θα κληθούμε να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ταχύτατα όλοι οι φορείς που εμπλεκόμαστε ένα τέτοιο συμβάν, με επιτυχία και ταυτόχρονα να είμαστε έτοιμοι γιατί εκτός από την τουριστική προβολή και την εμπορική ανάπτυξη μας ενδιαφέρει και η ασφάλεια».

 

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΦΕΡΝΕΙ «ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ» ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η παραπάνω άσκηση αποτελεί μια από τις δράσεις του Λιμενικού ταμείου το οποίο όπως εξήγησε η κ. Κουτσαλεδάκη, αποσκοπεί στο να διασφαλίσει αφενός την εφαρμογή όλων των παραμέτρων ασφαλείας που ορίζονται από την εθνική αλλά και τη διεθνή νομοθεσία, αφετέρου δε να θεωρείται το λιμάνι Ρεθύμνου ένας αξιόπιστος τουριστικός και εμπορικός προορισμός. Συγκεκριμένα τόνισε: «Όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται είναι για να κατατοπιστούμε όλοι εμείς οι φορείς, να είμαστε σε ετοιμότητα αλλά και να προωθηθεί το λιμάνι και στον τομέα της κρουαζιέρας, της ανάπτυξης και της τουριστικής προβολής του Ρεθύμνου. Να γνωρίζουν όλοι ότι εμείς εδώ είμαστε έτοιμοι ακόμα και σε τέτοια περιστατικά να ανταποκριθούμε επάξια».

To Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου, με βάση τα αποτελέσματα της πραγματοποιηθείσας Άσκησης Ασφαλείας θα ολοκληρώσει το υπό εκπόνηση λεπτομερές Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (ΣΑΚΕΑ) για τη λιμενική εγκατάσταση αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του Λιμένα Ρεθύμνου.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στους εκπροσώπους των Κρατικών Αρχών και Υπηρεσιών παροχής βοήθειας και στο προσωπικό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για την ενεργή και πολύτιμη συμμετοχή τους, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια, καθώς και στους Συμβούλους Ασφαλείας της e-ARION ΑΒΕΕ, για την επιτυχή οργάνωση και πραγματοποίηση της εν λόγω Άσκησης Ασφαλείας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ
Πηγή: goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 12 December 2014 | 3:27 pm


Κατασχέθηκαν, περισσότερα από 1.400 γραμμάρια, καπνού

Κατασχέθηκαν, περισσότερα από 1.400 γραμμάρια, καπνού
Συνελήφθη, 39χρονος ημεδαπός για παραβάσεις Νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα, στο Ρέθυμνο

Συνελήφθη, χθες το πρωί, σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, 39χρονος ημεδαπός, για Παραβάσεις της Νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων, για την καταπολέμηση της παράνομης πώλησης καπνού, αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας πραγματοποίησαν έρευνα στη οικία του 39χρονου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερις συσκευασίες καπνού, οι οποίες δεν έφεραν την ειδική ταινία φορολόγησης, συνολικού βάρους 1.440 γραμμαρίων .
Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 11 December 2014 | 9:39 am


Κατάληψη στο ΤΕΙ στο Ρέθυμνο λόγω υποχρηματοδότησης

Κατάληψη στο ΤΕΙ στο Ρέθυμνο λόγω υποχρηματοδότησης
Κατάληψη στο ΤΕΙ λόγω υποχρηματοδότησης

Υπό κατάληψη τελεί από την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου το τμήμα του ΤΕΙ Κρήτης στο Ρέθυμνο με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου.

Η αιτία είναι το ζήτημα της υποχρηματοδότησης που τα ίδια τμήματα έχουν δηλώσει στο υπουργείο πως ο προϋπολογισμός ο οποίος τους δόθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 δεν επαρκεί παρά μόνο για ένα εξάμηνο.

Παράλληλα στο χώρο του Τ.Ε.Ι. πραγματοποιούνται μαθήματα και προβολές γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος σε σχέση με το αντικείμενο της σχολής, ενώ έξω από αυτή οι σπουδαστές κινούνται δυναμικά για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας (μοίρασμα κειμένου, δημόσιες ομιλίες), καλώντας «τους πολίτες του Ρεθύμνου να συμμετέχουν στις δράσεις, ώστε να συνδιαμορφώσουμε και να παλέψουμε μαζί για ένα καλύτερο αύριο».

Οι σπουδαστές διεκδικούν:
• Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους
• Έξοδος των ιδιωτών από τις σχολές
• Πληρωμή καθηγητών, βοηθών και πρακτικάριων
• Πρόσληψη βιβλιοθηκάριου
• Καμία απόλυση καθηγητή
• Δημιουργία νέων εργαστηριακών τμημάτων.
Πηγή: goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 10 December 2014 | 1:40 pm


Στην Εισαγγελία Ρεθύμνου ο Λευτέρης Αυγενάκης για την αναγόρευση Ρίχτερ

Στην Εισαγγελία Ρεθύμνου βρέθηκε σήμερα το πρωί ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προκειμένου να καταθέσει στην προκαταρκτική εξέταση για όσα συνέβησαν και αφορούν στην αναγόρευση ως επίτιμου διδάκτορα στο…
augenakis

Στην Εισαγγελία Ρεθύμνου βρέθηκε σήμερα το πρωί ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προκειμένου να καταθέσει στην προκαταρκτική εξέταση για όσα συνέβησαν και αφορούν στην αναγόρευση ως επίτιμου διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης του Γερμανού Καθηγητή Χάινς Ρίχτερ, που διέταξε ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνου κ. Γιώργος Πατεράκης.
Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης κατέθεσε για την υπόθεση Ρίχτερ σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, αναφορές προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων στις επιστολές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Πολιτιστικών Συλλόγων και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, κοινοβουλευτική παρέμβαση για τη συγκρότηση Επιτροπής για το χαρακτηρισμό πόλεων και χωριών ως μαρτυρικών προς το Υπουργείο Εσωτερικών, για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, του Κατοχικού Δανείου και σειρά παλαιότερων παρεμβάσεων για την επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών, καθώς και δήλωση του Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα σχετικά με το πόρισμα της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, το οποίο αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, και άλλα.

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 8 December 2014 | 2:17 pm


Συνελήφθη, 44χρονος για οπλοκατοχή

Συνελήφθη, 44χρονος για οπλοκατοχή
Στο Ρέθυμνο

Συνελήφθη, το Σάββατο τα ξημερώματα, σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου, από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μυλοποτάμου, 44χρονος ημεδαπός, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και αντίσταση.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων, για την καταπολέμηση της παράνομης οπλοκατοχής, αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας επιχείρησαν να ελέγξουν Ι.Χ.Ε. όχημα στο οποίο επέβαινε ο 44χρονος, ο οποίος αντιλαμβανόμενος τον επικείμενο έλεγχο πέταξε σε παρακείμενο σημείο (αγρόκτημα) ένα πιστόλι, το οποίο έφερε γεμιστήρα με δεκατρία φυσίγγια, που στη συνέχεια βρέθηκε και κατασχέθηκε.

Σε έρευνα που ακολούθησε εντός του οχήματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένα κυνηγετικό όπλο, 11 φυσίγγια, ένα μαχαίρι και μια κουκούλα τύπου full-face.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από τo Τμήμα Ασφαλείας Γεροποτάμου, ενώ ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 7 December 2014 | 10:42 am


Μια ακόμη σύλληψη για οφειλές προς το Δημόσιο

Μια ακόμη σύλληψη για οφειλές προς το Δημόσιο
Στο Ρέθυμνο

Συνελήφθη, σήμερα το πρωί σε περιοχή του Δήμου Αγίου Βασιλείου, 43χρονη ημεδαπή, για οφειλές δημοσίου.

Ειδικότερα, στο Ρέθυμνο, συνελήφθη 43χρονη, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Λάμπης, για οφειλές, οι οποίες ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 61.814,58 ευρώ.

H συλληφθείσα οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 5 December 2014 | 5:14 pm


Συγχαρητήρια στις Ρεθυμνιώτισσες μαθήτριες που απέσπασαν βραβεία στον Παγκρήτιο Λογοτεχνικό διαγωνισμό

Συγχαρητήρια στις Ρεθυμνιώτισσες μαθήτριες που απέσπασαν βραβεία στον Παγκρήτιο Λογοτεχνικό διαγωνισμό
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Η διαμόρφωση Ιστορικού Πολιτισμού μέσα από τη Λογοτεχνία

Η σημειολογία των σχολικών επετειακών εκδηλώσεων αντικατοπτρίζεται στο πολιτισμικό κεφάλαιο και στα κυρίαρχα νοήματα που διαβιβάζονται μέσα από την αναβίωση της ιστορικής πραγματικότητας.

Με τον συλλογικό χαρακτήρα τους πραγματώνεται το αίσθημα ταύτισης με τον κοινωνικό ιστό και εκπληρώνεται η ηθική επιταγή της απόδοσης ευγνωμοσύνης σε όλους, όσοι πάλεψαν για την επανάκτηση ή τη διατήρηση ιδανικών και αξιών.

Για να αποβούν, όμως, οι επετειακές εκδηλώσεις δράσεις ιστορικού (εγ)γραμματισμού και ιστορικής-πολιτικής αγωγής και να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναπαραγωγής προκαθορισμένων ιδεολογικών και αξιακών προτύπων, πρέπει να υπερβούν την τυπολογία και τον μνημειακό χαρακτήρα.

Και αυτό επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή των μαθητών σε δραστηριότητες που τους επιτρέπουν να προσεγγίζουν ιστορικές καταστάσεις που επηρέασαν τη συμπεριφορά των ατόμων και να αξιολογούν αίτια και αποτελέσματα με τρόπο βιωματικό και αβίαστο που συνάδει με την ηλικία, τα ενδιαφέροντα και τη νοοτροπία τους.

Έτσι, μεταφερόμενοι στο παρελθόν, εμβαθύνουν στη συλλογική αυτογνωσία και προσδιορίζουν τον εαυτό τους μέσα στον σύγχρονο κόσμο αναγνωρίζοντας τη συνέχεια του ιστορικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.

Η Λογοτεχνία αποτελεί προνομιακό πεδίο τέτοιας δραστηριότητας είτε με την ανάγνωση είτε με τη γραφή της. Η διαλεκτική και συμπληρωματική σχέση Ιστορικής και Λογοτεχνικής αφήγησης νοηματοδοτεί την ιστορική εξέλιξη φωτίζοντάς την πρισματικά και μετατρέποντας το αφηρημένο σε συγκεκριμένες ατομικές περιπτώσεις. Ο μαθητής προσεγγίζει την ιστορική γνώση με τρόπο που του αφήνει ελευθερία στη διαχείρισή της, του επιτρέπει εναλλακτικές αναγνώσεις και ταυτόχρονα με τη συναισθηματική δραστηριοποίηση τη μετουσιώνει σε τρόπο ζωής.

Ο Παγκρήτιος Λογοτεχνικός διαγωνισμός αφιερωμένος στην εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του 1973 που διοργάνωσε για 31η φορά ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Χανίων ενέπλεξε τους μαθητές σε μια δημιουργική και βιωματική ανάγνωση, ανάκληση και αναπαράσταση των γεγονότων που συνέβησαν και που αποτελούν ένα από τα ορόσημα στην πορεία του Νεότερου Ελληνικού κράτους.

Γι' αυτό, εκτός από τα συγχαρητήρια που αξίζουν στους διοργανωτές, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και σε όλους ανεξαιρέτως τους διαγωνιζόμενους, και κυρίως στους μαθητές. Και ιδιαίτερα βέβαια σ' αυτούς που με τη λογοτεχνική τους πένα απέσπασαν βραβεία και επαίνους.

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου συγχαίρει ιδιαίτερα τις Ρεθυμνιώτισσες μαθήτριες που απέσπασαν βραβεία: τη Μαρία Βενιεράκη, μαθήτρια της Α΄ τάξης του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου που απέσπασε το 1ο βραβείο με το διήγημα «Ένα πρωινό του Νοέμβρη» (στην κατηγορία μαθητές Λυκείων) και τη Νεφέλη Στεφανάτου, μαθήτρια της Γ΄ τάξης του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου, η οποία έλαβε το 2ο βραβείο με το διήγημα «H Γαλάζια πεταλούδα» (στην κατηγορία μαθητές Γυμνασίου).

Και τα δύο διηγήματα είχαν γραφτεί στο πλαίσιο του περσινού Ομίλου Φιλαναγνωσίας και Δημιουργικής Γραφής που λειτουργούσε στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης με την καθοδήγηση της Φιλολόγου κας Ρενιέρη.

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 5 December 2014 | 3:43 pm
Translate:
Copyright © 2010-2014 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: