1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
Τηλεόραση:
  1. ΝΕΤ
  2. ΕΤ3
  3. ALPHA
  4. ΣΚΑΙ
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ρεθύμνης   »   Ρουστικα    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Ρουστικα και εμείς θα το προσθέσουμε.

Κινδυνεύει με υπολειτουργία η Παιδιατρική Κλινική - Wed, 23 Jul 2014 17:30:15 +0300
Κινδυνεύει με υπολειτουργία η Παιδιατρική Κλινική
ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ Η ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ
- Τι περιγράφει η διευθύντρια της κλινικής Νικολία Σαβράμη

Ορατός είναι ο κίνδυνος να σταματήσει η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων της Παιδιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, καθώς η έλλειψη του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού συνεχίζει να είναι η «μάστιγα» του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού.

Η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής, Νικολία Σαβράμη περιγράφει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στο τμήμα για μία ακόμα φορά και την απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με φόντο την οικονομική κρίση.

Όπως αναφέρει η κα Σαβράμη, σήμερα το τμήμα λειτουργεί με μόλις δύο ειδικευόμενους, εκ των οποίων η μία τον επόμενο μήνα ολοκληρώνει την ειδίκευσή της και παραμένει άγνωστο εάν θα αντικατασταθεί. Στο μεταξύ, η πρόσληψη γενικού ιατρού, που μπορεί να καλύψει διάφορες θέσεις στο νοσοκομείο καθυστερεί, επομένως η κατάσταση θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη.

Παράλληλα, η διοίκηση καλεί τους γιατρούς να εργάζονται με «εντέλλεσαι», επικαλούμενη την ευαισθησία τους, την ώρα φυσικά που το ίδιο το κράτος δεν ανταποκρίνεται πια ούτε στο ελάχιστο στις υποχρεώσεις του.

Ν. ΣΑΒΡΑΜΗ: Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ

Την κατάσταση παραθέτει η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής λέγοντας:

«Πριν αρχίσω να γράφω για τα προβλήματα της Παιδιατρικής κλινικής θα ήθελα να τονίσω ότι δεν είναι τα μόνα, όλες οι κλινικές στο ΓΝΝΡ έχουν πολλά προβλήματα όπως και το σύνολο των νοσοκομείων της Ελλάδας.

Το Εθνικό σύστημα Υγείας της χώρας απαξιώνεται σταδιακά με διάφορους τρόπους για να καταλήξει βορά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και οι εκάστοτε υπουργοί υγείας κάνουν καλά τη δουλειά τους. Ιστορικά δεν υπάρχει καμία χώρα που πέρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και διατηρήθηκε το ΕΣΥ. Η υγεία του ελληνικού λαού θα είναι παρελθόν.
Επανέρχομαι στα προβλήματα της παιδιατρικής κλινικής για να τονίσω ό,τι θεωρώ απαραίτητο να γνωρίζει ο ρεθυμνιώτικος λαός. Αυτή τη στιγμή στην κλινική εργάζονται μόνο δύο γιατροί, ειδικευόμενοι παιδιατρικής εκ των οποίων η μία τελειώνει τον επόμενο μήνα, χωρίς να φαίνεται πιθανόν μέχρι τότε (σύμφωνα με τις πληροφορίες μου) ο διορισμός του επόμενου ειδικευόμενου στη σειρά. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα στην κλινική δεδομένου ότι και ο διορισμός του επόμενου γενικού γιατρού φαίνεται να καθυστερεί (γενική ιατρική, είναι σχετικά νέα ειδικότητα ιατρικής που παρέχει τις βασικές γνώσεις από όλες τις ειδικότητες). Εκτός τούτου οι γενικοί γιατροί έχουν γίνει το «μπαλάκι» που προσπαθεί να καλύψει όλα τα κενά.

Και η ιατρική τραβάει το δρόμο της. Χωρίς γιατρούς το ΕΣΥ και κυρίως ειδικευόμενους που αποτελούν τον βασικό κορμό του, με αριθμό εφημερίων μεγαλύτερο από το επιτρεπτό όριο που ορίζει η ΕΕ και χωρίς ρεπό απαραίτητο για την ασφαλή εφημέρευση των γιατρών και την υγεία των ασθενών οι γιατροί που πιστεύουν στο ΕΣΥ συνεχίζουν να εργάζονται.

Εργάζονται, πολλές φορές με το «εντέλλεσαι» (επιτέλεση διαταγής) της διοίκησης του νοσοκομείου χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα να το κάνει, κατηγορώντας πολλές φορές εμάς για έλλειψη ευαισθησίας. Πόση υποκρισία, όταν είναι σε όλους γνωστό τίνων τα συμφέροντα εξυπηρετούνται.

Κάποτε πρέπει να σταματήσει ο εμπαιγμός και το ψέμα, τα προβλήματα λύνονται όταν τα εντοπίζομε, τα παρουσιάζομε και αγωνιζόμαστε γι' αυτά.

Η παιδιατρική κλινική θα διακόψει τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων όσο θα διαρκέσει το πρόβλημα που παραπάνω εξέθεσα με όλο το κόστος που αυτό για μας συνεπάγεται και ελπίζουμε στην κατανόηση αλλά κυρίως στη συμπαράσταση του ρεθυμνιώτικου λαού στη λαίλαπα της κατεδάφισης του ΕΣΥ. Τίποτα δεν χαρίζεται αν δεν το καταχτήσουμε».
www.goodnet.gr
«Πονοκέφαλος» η αποχέτευση της παραλιακής ζώνης του Ρεθύμνου - Wed, 23 Jul 2014 14:28:35 +0300
«Πονοκέφαλος» η αποχέτευση της παραλιακής ζώνης του Ρεθύμνου
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανοχύρωτο σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να παραμένει το παραλιακό μέτωπο του Αρκαδίου, αφού ο δήμος Ρεθύμνου και η ΔΕΥΑΡ περιμένουν να «ξεκολλήσει» το αποχετευτικό έργο της περιοχής με τις εγκρίσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ την ίδια στιγμή παραμένει ανολοκλήρωτο και το έργο επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού που θα υποδεχθεί τα επιπλέον λύματα από τις δημοτικές ενότητες Αρκαδίου και Νικηφόρου Φωκά.

ΟΙ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΠΟΥ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ

Φυσικά, το πρόβλημα γίνεται εντονότερο όταν οι ίδιοι οι πολίτες δρουν ανεξέλεγκτα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεών τους. Τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση αυτή ξενοδοχειακής μονάδας, από την οποία κατέληγαν αστικά λύματα στην παραλία και ως εκ τούτου και στη θάλασσα.

Το περιστατικό ρύπανσης καταγράφηκε το βράδυ της Δευτέρας μετά από σχετική καταγγελία στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνου. Οι λιμενικοί μετέβησαν στο Σφακάκι, όπου βρίσκεται η μονάδα και όπως ανέφερε η επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα «άμεσα στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής μετέβησαν στην περιοχή όπου διαπίστωσαν ότι από ξενοδοχειακή μονάδα διοχετευόταν μέσω πλαστικού αγωγού, υγρά αστικά λύματα σε παρακείμενο αγροτεμάχιο με κατάληξη στο αμμώδες τμήμα της παραλίας.

Στον τόπο του συμβάντος εντοπίστηκε ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου ο οποίος και συνελήφθη». Ο υπεύθυνος της μονάδας θα δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία, ενώ σε βάρος των ιδιοκτητών ασκήθηκαν από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου και οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

ΤΟ «ΑΓΚΑΘΙ» ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΑΡΚΑΔΙΟΥ

Για τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρεθύμνου το θέμα της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού παραμένει ένα μεγάλο «αγκάθι». Οι αιτήσεις προς το ΕΠΕΡΡΑΑ έχουν γίνει, τα «μηνύματα» για χρηματοδότηση είναι θετικά, αλλά αποτέλεσμα μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν. Το έργο επέκτασης των εγκαταστάσεων, που δεν μπορούν πια να δεχθούν επιπλέον λύματα, παραπαίει και η δημοτική επιχείρηση καλείται να δίνει λύσεις, έστω και προσωρινές, μέχρι επιτέλους να έρθει η οριστική.

Σε ό,τι αφορά το αποχετευτικό δίκτυο του Αρκαδίου, εκεί εκκρεμεί η έγκριση από το ΥΠΕΚΑ για τη συνέχιση του έργου, που σταμάτησε όταν διαπιστώθηκε πριν από έξι περίπου χρόνια ότι εκτελούνταν μία μελέτη του τότε δήμου Αρκαδίου με την κατασκευή αντλιοστασίων επί του αιγιαλού και σε περιοχή «νατουρα» χωρίς τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές εγκρίσεις. Το πρόβλημα «υιοθέτησε» ο δήμος Ρεθύμνου, που έκανε διορθωτική μελέτη, την υπέβαλε στην αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και έκτοτε περιμένει.

ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΑΔΕΛΕ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ολοκληρώθηκε στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής η παρέμβαση που έκανε η ΔΕΥΑΡ με ένα «by – pass» για την παραλαβή των λυμάτων του χωριού και τη μεταφορά τους προς τον βιολογικό καθαρισμό. Κίνηση αναγκαία, όπως σημείωσε στην Κρητική Επιθεώρηση ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Άγγελος Μαλάς.

Επιπλέον, η επιχείρηση προγραμματίζει την κατασκευή ενός αντλιοστασίου, το οποίο θα εξυπηρετήσει τον οικισμό του Άδελε. Με προϋπολογισμό 60 χιλιάδων ευρώ, προβλέπεται η μεταφορά των λυμάτων – με άντληση – προς τη διασταύρωση της Αγίας Παρασκευής, ώστε στη συνέχεια να μεταφέρονται στον βιολογικό καθαρισμό.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν ακυρώνει την παρέμβαση που προβλέπεται στη μελέτη για το αποχετευτικό του Αρκαδίου, με την κατασκευή δυο αντλιοστασίων για να εξυπηρετηθεί η παραλιακή ζώνη της περιοχής.

Στην καρδιά της παραλίας

Το θέμα των λυμάτων και των ανθρώπινων ενεργειών πάντως είναι τεράστιο ζήτημα και αποτυπώνεται σε μεγάλο εύρος της παραλιακής ζώνης.

Ζωντανό παράδειγμα η φωτογραφία (ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ) που έστειλε αναγνώστης, στην οποία φαίνεται καθαρά η ύπαρξη λυμάτων στο αμμώδες τμήμα της παραλίας του Ρεθύμνου. Ο ίδιος αναφέρει: «Στο κεντρικότερο σημείο του Ρεθύμνου, στην παραλία με τους φοίνικες εκβάλλει ένα πενταβρώμικο ρυάκι γεμάτο δηλητήρια και ακαθαρσίες, προερχόμενο μάλλον από κάποιο αποχετευτικό αγωγό.

Το οξύμωρο, ότι αρκετοί τουρίστες απολαμβάνουν το μπάνιο τους, συν ότι τελευταία εκεί κοντά έχουν τοποθετηθεί και γήπεδα beach volley».

Μέσα στα μάτια των αρμοδίων είναι το πρόβλημα, καλό είναι να παρέμβουν και να αναζητήσουν τους υπευθύνους.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ - www.goodnet.gr
Αναφορά στην εισαγγελία για τα γκράφιτι στον Άγιο Φραγκίσκο - Tue, 22 Jul 2014 14:36:37 +0300
Η καταστροφή που προκάλεσαν κάποιοι ασυνείδητοι στο μνημείο του Αγίου Φραγκίσκου και αποκαλύφθηκε από το GOODnet.gr και την Κρητική Επιθεώρηση κινητοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες, με στόχο και η αποκατάσταση να…
12

13

Η καταστροφή που προκάλεσαν κάποιοι ασυνείδητοι στο μνημείο του Αγίου Φραγκίσκου και αποκαλύφθηκε από το GOODnet.gr και την Κρητική Επιθεώρηση κινητοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες, με στόχο και η αποκατάσταση να γίνει αλλά και οι υπεύθυνοι να εντοπιστούν και να υποστούν τις συνέπειες.

Ενοχλημένος από την καταστροφική μανία ορισμένων, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ρεθύμνου, Όθωνας Χριστουλάκης, φρόντισε το περασμένο Σάββατο το έκτρωμα να καλυφθεί, βάφοντας τον τοίχο, στον οποίο είχε γίνει το «γκράφιτι».

Παράλληλα, τόσο ο εντεταλμένος για θέματα μνημείων δημοτικός σύμβουλος, Κωστής Ηλιάκης όσο και ο κ. Χριστουλάκης υπέβαλαν από κοινού αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου, με την οποία ζητούν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να εντοπιστεί ο υπεύθυνος.

Μάλιστα, αναφέρουν ότι οι υπεύθυνοι έχουν καταγραφεί από κλειστό κύκλωμα καμερών και ήδη έχει κατατεθεί το υλικό στην ΕΛ.ΑΣ.

Αναλυτικά, στην επιστολή τους αναφέρουν:

«Αξιότιμοι κύριοι,
Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε το φαινόμενο των «graffiti» στις όψεις των κτιρίων του ιστορικού κέντρου Ρεθύμνου να έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις.

Η έκταση του φαινόμενου αυτού επιφέρει την αισθητική ρύπανση του δημοσίου χώρου και προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις στους ξένους και ντόπιους επισκέπτες ζημιώνοντας και την τουριστική εικόνα της πόλεως. Επιπλέον, η χρήση των διαφόρων «σπρέι» χρωματισμού graffiti με τις τοξικές ύλες που περιέχουν αυτά προκαλούν ανεπανόρθωτες φθορές όταν χρησιμοποιούνται σε λίθινα και μαρμάρινα αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Ο δήμος είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί ειδικά μηχανήματα, υλικά και πολλές εργατοώρες για την αποκατάστασή τους που όπως αντιλαμβάνεστε δημιουργεί ένα επιπρόσθετο κόστος και προσπάθεια.

Μετά τα τελευταία δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, συγκεκριμένα στα φύλλα της Κρητικής Επιθεώρησης 18/07/14 και 19/07/14 με τίτλο «Εικόνες που πληγώνουν - Έρμαια στις ορέξεις ασυνείδητων τα μνημεία», σας ζητάμε να δώσετε εντολή για την ανεύρεση των υπαιτίων για την αποτροπή περαιτέρω βεβήλωσης των μνημείων και κτιρίων του ιστορικού κέντρου. Εξάλλου έχουν εντοπιστεί πρόσωπα που διενεργούσαν τα συγκεκριμένα graffiti από κάμερες που ήδη έχουν κατατεθεί στην αστυνομική διεύθυνση Ρεθύμνου.

Θεωρούμε χρέος όλων μας την προσπάθεια προστασίας της ιστορίας, του πολιτισμού μας, και της διάσωσης της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς διότι λαοί που δεν έχουν μνήμη δεν έχουν και μέλλον».

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στην ενέργειά του να βάψει τον τοίχο του μνημείου, ο κ. Χριστουλάκης είπε ότι «το έκανα για να καταλάβει εκείνος που έκανε το γκράφιτι ότι δεν έκανε κάτι σπουδαίο». Ο ίδιος πρόσθεσε πως μαζί με καταστηματάρχες της περιοχής προσπαθούν να συγκεντρώσουν χρήματα, ώστε σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του δήμου, να γίνει αποκατάσταση της πλατείας Μικρασιατών από την άθλια εικόνα που σήμερα παρουσιάζει.

Α.Κ.

 
Ρημαγμένο το ανοιχτό γήπεδο των Τεσσάρων Μαρτύρων - Tue, 22 Jul 2014 13:48:05 +0300
Ρημαγμένο το ανοιχτό γήπεδο των Τεσσάρων Μαρτύρων
ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Δεν είναι ούτε ο πρώτος αλλά δυστυχώς ούτε ο τελευταίος εγκαταλελειμμένος δημόσιος χώρος, όμως και αυτός «πληγώνει» πολύ με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Ο λόγος για το γνωστό «ανοιχτό» γήπεδο μπάσκετ των 4ων Μαρτύρων, ένας χώρος στον οποίο πολλοί ερασιτέχνες αθλητές βρίσκουν διέξοδο από την καθημερινότητά τους, χρησιμοποιώντας τον για λίγη ώρα ξενοιασιάς. Είναι ένας χώρος, που ακόμα και σωματεία χρησιμοποιούν για κάποιες ώρες προπόνησης, δεδομένου ότι το Ρέθυμνο έχει πραγματικό έλλειμμα σε αθλητικές υποδομές, όμως για πολλά χρόνια δεν γίνεται κάτι ουσιαστικό.

Ο δήμος Ρεθύμνου έχει εγκαταλείψει στην τύχη του το ανοιχτό γήπεδο και αυτό αποτυπώνεται χαρακτηριστικά μέσα από τις φωτογραφίες που καταθέτει και ένας πολίτης, κάτοικος Ρεθύμνου – και όχι δημότης όπως λέει για να μην «συνδεθεί» με κάποια δημοτική παράταξη –, ο κ. Παύλος Μάνεσης.

Ο ίδιος αναφέρει πως «το γήπεδο μπάσκετ των Τεσσάρων Μαρτύρων αποτελεί πόλο έλξης ερασιτεχνών αθλητών και παράλληλα είναι και χώρος άθλησης σωματείων μπάσκετ. Αλλά δυστυχώς, ως δημόσιος χώρος είναι αφημένος στην μοίρα του και στην εγκατάλειψη».

Πολλές παρέες ερασιτεχνών αθλητών επιλέγουν το ανοιχτό γήπεδο των 4ων Μαρτύρων για να περάσουν ένα ευχάριστο απόγευμα ή βράδυ, όμως πια η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει από τα όρια. Ο αγωνιστικός χώρος είναι σε κακή κατάσταση, ο φωτισμός είναι ελλιπής και «όταν βραδιάσει πρέπει να έχεις ατομικό φακό για να παίξεις», οι λίγοι κάδοι είναι μισοσπασμένοι, τα παγκάκια ρημαγμένα και η περίφραξη είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει. Όσο για τα κατ' ευφημισμόν αποδυτήρια, εκεί χρειάζεσαι μάσκα οξυγόνου για να μπορέσεις να παραμείνεις λίγα λεπτά, αν τα καταφέρεις να περάσεις μέσα από τα σκουπίδια...

Είναι σίγουρο ότι οι απαιτούμενες παρεμβάσεις δεν απαιτούν πολλά χρήματα. Αρκεί μόνο η δημοτική αρχή και το τμήμα αθλητισμού του δήμου Ρεθύμνου επιτέλους να ενδιαφερθούν για τους δημόσιους χώρους και να τους αποδώσουν στους πολίτες όπως τους αξίζει.

Α.Κ.
www.goodnet.gr
Κρεμάστηκε στην αυλή του σπιτιού του - Tue, 22 Jul 2014 13:40:25 +0300
Κρεμάστηκε στην αυλή του σπιτιού του
Κρεμάστηκε στην αυλή του σπιτιού του

 

Τέλος στη ζωή του έδωσε σήμερα το πρωί ένας ηλικιωμένος άνδρας στην Επισκοπή Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 88χρονος σε μια κίνηση απελπισίας πέρασε τη θηλιά στο λαιμό του βρίσκοντας ευκαιρία την ώρα που η γυναίκα του έλειπε από το σπίτι.

Ο ηλικιωμένος άνδρας που βρέθηκε κρεμασμένος στην αυλή του σπιτιού του σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.
Πηγή: cretalive.gr
Έριχνε τα λύματα στην παραλία - Tue, 22 Jul 2014 13:13:12 +0300
Έριχνε τα λύματα στην παραλία
Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Ρεθύμνου, για ρύπανση στην παραλία Σφακάκι Ρεθύμνου.
Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Ρεθύμνου, για ρύπανση στην παραλία Σφακάκι Ρεθύμνου.

Άμεσα στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής μετέβησαν στην περιοχή όπου διαπίστωσαν ότι από ξενοδοχειακή μονάδα διοχετευόταν μέσω πλαστικού αγωγού, υγρά αστικά λύματα σε παρακείμενο αγροτεμάχιο με κατάληξη στο αμμώδες τμήμα της παραλίας.

Στον τόπο του συμβάντος εντοπίστηκε ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου ο οποίος και συνελήφθη.

Από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου, που διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, επιβλήθηκαν και οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις κατά των υπαιτίων.
www.goodnet.gr
Το ξενοδοχείο πετούσε τα λύματα στο χωράφι - Tue, 22 Jul 2014 12:02:10 +0300
Το ξενοδοχείο πετούσε τα λύματα στο χωράφι
Το ξενοδοχείο πετούσε τα λύματα στο χωράφι


Τα λύματα της ξενοδοχειακής μονάδας κατέληγαν ... σε χωράφι! Αυτό διαπίστωσε χθες το βράδυ το Λιμενικό του Ρεθύμνου που μετά από ενημέρωση που είχε για ρύπανση στην παραλία Σφακάκι, έσπευσε, έλεγξε και διαπίστωσε ότι είχε εγκατασταθεί πλαστικός αγωγός μέσω του οποίου, υγρά αστικά λύματα από κοντινό ξενοδοχείο κατέληγαν σε χωράφι με κατάληξη στην παραλία.

 

Στον τόπο του συμβάντος εντοπίστηκε ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου ο οποίος και συνελήφθη.

Από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου, που διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, επιβλήθηκαν και οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις κατά των υπαιτίων.
Πηγή: cretalive.gr
Ο κροκόδειλος ξεγλιστρά από τις παγίδες, ενώ συρρέουν οι τουρίστες - Mon, 21 Jul 2014 15:01:09 +0300
Ο κροκόδειλος ξεγλιστρά από τις παγίδες, ενώ συρρέουν οι τουρίστες
Το... μέλλον του κροκόδειλου αναμένεται να αποφασιστεί την Πέμπτη, σε σύσκεψη ειδικών που θα πραγματοποιηθεί στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου.
Το... μέλλον του κροκόδειλου αναμένεται να αποφασιστεί την Πέμπτη, σε σύσκεψη ειδικών που θα πραγματοποιηθεί στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου.

Ωστόσο, με... κοτομπουκιές και άλλα ορεκτικά επιχειρούν οι αρμόδιοι στο φράγμα των Ποταμών να... δελεάσουν τον κροκόδειλο, που δεν λέει να μπει μέσα στις παγίδες που βρίσκεται η «χοντρή μπουκιά»: τα ολόκληρα κοτόπουλα!

«Χρησιμοποιούμε και αυτό το σχέδιο να δούμε αν αποδώσει, καθώς μέχρι σήμερα γυρνάει γύρω γύρω ο κροκόδειλος και μέσα δεν μπαίνει», δήλωσε ο διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης του φράγματος Βαγγέλης Μαμαγκάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις μεθόδους με επιμονή και υπομονή πριν προχωρήσουμε στο επόμενο σχέδιο που είναι τα σχοινιά με το δίχτυ».
Ωστόσο, ιδέες έχει βάλει στους Αμαριώτες η κοσμοσυρροή στην περιοχή τους λόγω του κροκόδειλου που έχει εντοπιστεί στο φράγμα των Ποταμών. «Hρθα κι εγώ όπως και πολλοί άλλοι να φωτογραφήσω τον κροκόδειλο για να τον δείξω στους φίλους μου με την επιστροφή μου στην Καλιφόρνια», δήλωσε ο κρητικής καταγωγής αρχιτέκτονας, Γιώργος Μεσσαριτάκης που βρίσκεται στο νησί για διακοπές.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Τσιπόπουλος από τον Πειραιά προσθέτει: «Είμαστε διακοπές στην Κρήτη, ακούσαμε για το θέμα και ήρθαμε να δούμε από κοντά τον κροκόδειλο. Είναι κάτι πρωτόγνωρο για μας ο συγκεκριμένος κροκόδειλος να είναι ελεύθερος σε ποτάμι στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Το φράγμα επισκέπτονται κάθε μέρα ξένοι τουρίστες και ντόπιοι προσπαθώντας να δουν και να φωτογραφήσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους ελεύθερο κροκόδειλο. Μάλιστα δεν λείπουν κάποιοι φορείς και πολίτες που, μεταξύ σοβαρού και αστείου, εκφράζουν την επιθυμία τους ο κροκόδειλος να παραμείνει στο... νέο του σπίτι, αποτελώντας τουριστικό θέαμα-ατραξιόν με αντίτιμο!

Χανιώτικα Νέα
Μηχανάκι παρέσυρε και τραυμάτισε 3χρονο κοριτσάκι στο Ρέθυμνο - Mon, 21 Jul 2014 13:45:41 +0300
Μηχανάκι παρέσυρε και τραυμάτισε 3χρονο κοριτσάκι στο Ρέθυμνο
Ο οδηγός δεν έχε άδεια και κινούνταν στο πεζοδρόμιο!
Μηχανάκι παρέσυρε και τραυμάτισε 3χρονο κοριτσάκι στο Ρέθυμνο - Ο οδηγός δεν έχε άδεια και κινούνταν στο πεζοδρόμιο!

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, βραδινές ώρες χθες, όταν δίκυκλο όχημα με οδηγό έναν 62χρονο, καθώς κινούνταν παράνομα πάνω στο πεζοδρόμιο της μαρίνας Ρεθύμνου, χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια ικανότητας οδήγησης παρέσυρε και τραυμάτισε κορίτσι τριών (03) ετών.

Η τραυματίας διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου και στη συνέχεια διακομίστηκε στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο συνοδεία ιατρού για περαιτέρω παρακολούθηση- αντιμετώπιση.

O 62χρονος οδηγός συνελήφθη και σήμερα θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

Από τη Λιμενική Αρχή Ρεθύμνου που διενεργεί την προανάκριση, επεβλήθησαν διαπιστωθείσες διοικητικές παραβάσεις.
www.goodnet.gr
Απιαστος ο κροκόδειλος στο Ρέθυμνο - Mon, 21 Jul 2014 08:54:14 +0300
Απιαστος ο κροκόδειλος στο Ρέθυμνο
Απιαστος ο κροκόδειλος στο Ρέθυμνο
Το μέλλον του Σήφη του κροκόδειλου θα αποφασιστεί την Πέμπτη σε σύσκεψη ειδικών που θα πραγματοποιηθεί στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου.

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται για τη «σύλληψή» του ο κροκόδειλος ξεγλιστρά από τις παγίδες που του στήνουν.«Έρμαια» στις ορέξεις ασυνείδητων τα μνημεία - Fri, 18 Jul 2014 15:40:00 +0300
«Έρμαια» στις ορέξεις ασυνείδητων τα μνημεία
Συνεχίζεται χωρίς αναστολές η δράση ορισμένων οι οποίοι εκτονώνονται στα μνημεία της πόλης και σε κτήρια του ιστορικού κέντρου του Ρεθύμνου.
Συνεχίζεται χωρίς αναστολές η δράση ορισμένων οι οποίοι εκτονώνονται στα μνημεία της πόλης και σε κτήρια του ιστορικού κέντρου του Ρεθύμνου.

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που ο φωτογραφικός φακός του GOODnet.gr «αιχμαλωτίζει» σκηνές απείρου... αίσχους στο ιστορικό κέντρο της πόλης και τα μνημεία, η καταστροφή των οποίων αποτελεί συχνό φαινόμενο και έχει αναδειχθεί κατά καιρούς από τον τοπικό τύπο χωρίς τελικά οι αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν το παραμικρό για να αποδείξουν ότι νοιάζονται και μπορούν να παρέμβουν ουσιαστικά.

Ασυνείδητοι ζωγραφίζουν ακατάπαυστα με σπρέι τους τοίχους, γεμίζουν με απορρίμματα τους χώρους των ιστορικών μνημείων ενώ απίστευτο θράσος δείχνουν οι «ζωγραφιές» στα σημεία όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη και σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να σκαρφαλώσουν για να καταστρέψουν ό,τι απέμεινε ακέραιο.

Μια σύντομη περιήγηση στην πόλη απέδειξε για άλλη μια φορά την ανυπαρξία των φορέων και τις καταστροφικές διαστάσεις που έχει λάβει η δράση ορισμένων που δεν σέβονται την ιστορική αξία των μνημείων. Συγκεκριμένα, με μια βόλτα στην Πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη διαπιστώσαμε πως το άγαλμα δέχθηκε «επίθεση» με σπρέι. Παρά το γεγονός ότι η καταστροφή του αγάλματος είναι σε αρχικό στάδιο, αν δεν ληφθούν μέτρα και σύντομα μάλιστα, ενδέχεται να καταστραφεί και η εικόνα του να είναι όμοια με την πλειοψηφία των μνημείων της πόλης.

Φθάνοντας στο Ενετικό Λιμάνι εντοπίσαμε τη διαχρονικότητα της καταστροφικής δράσης κάποιων και τη στασιμότητα για τη συντήρηση και την καθαριότητα από πλευράς αρμόδιας αρχής. Σκουπίδια, γκράφιτι, και καταστροφή του φωτισμού είναι τα κύρια στοιχεία που εντοπίσαμε κατά μήκος του φάρου, ενώ η έλλειψη συντήρησης του χώρου ενέχει αρκετούς κινδύνους για τους επισκέπτες. Η περίφραξη που έχει εγκατασταθεί ώστε να αποτρέπει την πρόσβαση στο σημείο του φάρου είναι σκουριασμένη με τα σίδερα μάλιστα να προεξέχουν γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος.

Ο φάρος, ίσως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, συνεχίζει να έχει εδώ και χρόνια την ίδια άθλια εικόνα και όμως φαίνεται πως αυτό δεν «αγγίζει» την αρχαιολογική υπηρεσία και τον δήμο.

Στο ιστορικό κέντρο της παλιάς πόλης και τα σοκάκια της πόλης η εικόνα είναι το ίδιο δυσάρεστη. Οι προσόψεις των κτηρίων έχουν υποστεί αλλοίωση από τα «γκράφιτι», ενώ την ίδια εικόνα έχουν η Πλατεία Μικρασιατών, ο Μιναρές στο Νερατζέ Τζαμί, που βρίσκεται υπό υποστήλωση, και η πρόσοψη της αίθουσας του Ωδείου παρά την περίφραξη που έχει τοποθετηθεί λόγω των εργασιών.

Η εξωτερική όψη του δημοτικού κήπου είναι εξίσου απογοητευτική, ενώ δεν «γλίτωσε» και η κρήνη που έχει τοποθετηθεί στη βορειοδυτική πλευρά του.

Στην Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων και συγκεκριμένα το άγαλμα του Κώστη Γιαμπουδάκη δεν «γλίτωσε» από τα σπρέι των ανεξέλεγκτων που δεν σέβονται την ιστορικότητα και τη σημασία τέτοιων μνημείων. Παρακάτω, στη Μεγάλη Πόρτα την προσοχή των περαστικών τραβάνε, δυστυχώς, τα πολύχρωμα «γκράφιτι» και οι αφίσες αποσπώντας αρνητικό σχολιασμό από ντόπιους και επισκέπτες, ενώ η πύλη κατέχει πλέον δευτερεύοντα ρόλο.

ΕΚΑΝΑΝ ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ!

Από τα πιο εξωφρενικά που κατέγραψε ο φωτογραφικός μας φακός έχει να κάνει με την «έμπνευση» εκείνων που πιθανότατα χθες τα ξημερώματα έκαναν γκράφιτι στο μνημείο του Αγίου Φραγκίσκου, στο ανατολικό του τμήμα, στην είσοδο από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Και πραγματικά είναι να απορεί κανείς πως αυτή η καταστροφή όχι μόνο δεν έγινε αντιληπτή εγκαίρως ή αν έγινε, γιατί δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από πολίτες ή υπηρεσίες. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι σε έναν από τους πλέον κεντρικούς δρόμους, που οδηγεί στην καρδιά του ιστορικού κέντρου και τη νύχτα εξακολουθεί να έχει κίνηση, αυτό δεν έγινε αντιληπτό.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές οφείλουν να ερευνήσουν την υπόθεση, να εκτιμήσουν την καταστροφή και να αναζητήσουν τους δράστες. Τουλάχιστον, στην περιοχή υπάρχουν πολλά καταστήματα και ίσως θα μπορούσε το υλικό από κάμερες ασφαλείας να φανεί χρήσιμο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟY - www.goodnet.gr
Αιματηρό επεισόδιο σε κοινωνική εκδήλωση - Fri, 18 Jul 2014 13:22:12 +0300
Αιματηρό επεισόδιο σε κοινωνική εκδήλωση
Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε χθες το βράδυ στην περιοχή του Φράγματος των Ποταμών Αμαρίου, όταν στη διάρκεια κοινωνικής εκδήλωσης, στη διάρκεια καβγά μεταξύ κάποιων προσκεκλημένων, βγήκαν τα όπλα.
Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε χθες το βράδυ στην περιοχή του Φράγματος των Ποταμών Αμαρίου, όταν στη διάρκεια κοινωνικής εκδήλωσης, στη διάρκεια καβγά μεταξύ κάποιων προσκεκλημένων, βγήκαν τα όπλα.

Ένας 47χρονος από τα Ανώγεια νοσηλεύεται με τραύμα στο δεξί μηρό στο Νοσοκομείο Ρεθυμνου, χωρίς να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο η υγεία του.
Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει ένας ακόμα τραυματίας που έχει μεταφερθεί σε Νοσοκομείο του Ηρακλείου.
Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου ενεργεί προανάκριση για το συμβάν.
Συγκέντρωση στο Ρέθυμνο σήμερα ενάντια στα χημικά όπλα - Thu, 17 Jul 2014 16:36:06 +0300
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην υδρόλυση των χημικών όπλων της Συρίας στην ανοιχτή λεκάνη της Μεσογείου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7:30 το απόγευμα, έξω από το Δημαρχείο Ρεθύμνου.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην υδρόλυση των χημικών όπλων της Συρίας στην ανοιχτή λεκάνη της Μεσογείου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7:30 το απόγευμα, έξω από το Δημαρχείο Ρεθύμνου.

Πρόκειται για μια προσυγκέντρωση ενόψει της μεγάλης διαμαρτυρίας που θα γίνει στα Χανιά με τον τριήμερο αποκλεισμό της Αμερικανικής Βάσης της Σούδας, από το Σάββατο 19 μέχρι τη Δευτέρα 21 Ιουλίου. Στη συγκέντρωση της Πέμπτης, οι Ρεθεμνιώτες θα ενημερωθούν σχετικά με την κινητοποίηση και θα οργανωθεί η συμμετοχή και μετάβαση όσων το επιθυμούν, στη Σούδα.

Στην ανακοίνωσή τους οι πολίτες ενάντια στα χημικά του πολέμου αναφέρουν:

«Η υδρόλυση των χημικών όπλων που πούλησαν στη Συρία οι βιομηχανίες του πολέμου, έχει ήδη αρχίσει. Τα πλοία βρίσκονται ΒΔ της Παλαιόχωρας.

Απαιτούμε την άμεση διακοπή του πειράματος της υδρόλυσης. Απώτερος στόχος είναι -μεταξύ άλλων- η νομιμοποίηση της κλειστής θάλασσας της Μεσογείου ως χώρος απόθεσης αποβλήτων για τα χημικά όπλα και άλλων χωρών, όπως έχει ήδη δρομολογηθεί, σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας.

Να σταματήσει τώρα η παραγωγή χημικών όπλων. Να σταματήσει να είναι η Μεσόγειος νεκροταφείο χημικών και τάφος προσφύγων των πολέμων τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών -πολιτών ενάντια στα χημικά του πολέμου.

«Διαμαρτυρόμαστε, ενημερωνόμαστε, δηλώνουμε συμμετοχή στα λεωφορεία, συμβάλλουμε οικονομικά για τη δωρεάν μετάβαση των διαδηλωτών. Συμμετέχουμε στον τριήμερο αποκλεισμό της Αμερικανικής Βάσης στην Σούδα.

Συμμετέχουμε την Πέμπτη 17 Ιουλίου στη συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο Ρεθύμνου στις 7:30 μ.μ. για τη διοργάνωση της εξόδου προς την Σούδα (θέσεις σε πούλμαν).

Ζητούμενο είναι οι διαδηλωτές να μπορέσουν να μεταβούν Δωρεάν στις αμερικανικές βάσεις. Οπότε την Πέμπτη στο Δημαρχείο ας συμβάλλει κάθε κάτοικος του Ρεθύμνου για αυτό το θέμα που μας αφορά όλους και όλες.

Πολίτες ενάντια στα χημικά του Πολέμου».

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 7:30 ΣΤΟΥΣ 4 ΜΑΡΤΥΡΕΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΜΕ

Κοινή ανακοίνωση ενάντια στην καταστροφή των χημικών υπογράφουν η Γραμματεία Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Ρεθύμνης και ο Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου.

Σε αυτήν αναφέρουν:

«Ξεκίνησε πριν μέρες η εν πλω καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο θάλασσα, από το αμερικανικό πλοίο «Cape Ray», το οποίο εδώ και μέρες έχει αναχωρήσει για τα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Παρά τη διεθνή κατακραυγή και το κύμα αντιδράσεων τόσο στην Κρήτη όσο και σε πολλές περιοχές όλης της χώρας, ΝΑΤΟ και ΕΕ υλοποιούν τη λεγόμενη υδρόλυση που θα έχει σαν αποτέλεσμα η Μεσόγειος και ιδιαίτερα η περιοχή της Κρήτης να μολυνθεί με χημικά τοξικά απόβλητα με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ φέρει βαριές ευθύνες για το εκτυλισσόμενο έγκλημα στη Μεσόγειο, αφού σε πλήρη σύμπλευση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, μετά το αιματοκύλισμα του λαού της Συρίας, βάζουν τώρα σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Η ΕΕ, με τα περισσότερα κράτη μέλη της να είναι μέλη του ΝΑΤΟ, οργανώνει πολέμους με οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά μέσα. Διεξήγαγε πόλεμο στο έδαφος της Ευρώπης, συμμετέχει στους σχεδιασμούς επέμβασης σε Ασία και Αφρική, επεμβαίνει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Πάει χέρι-χέρι με τις ΗΠΑ στον αντικομμουνισμό και την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος με τρομονόμους. ΕΕ και ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ενθαρρύνουν την εγκληματική δράση του Ισραηλινού κράτους ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, που αυτές τις μέρες εντείνεται, εξισώνοντας το θύτη με το θύμα. Μεγάλες ευθύνες έχει η ΕΕ αλλά και η κυβέρνηση της χώρας μας που διαρκώς αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Ακόμα χειρότερα στην περίπτωση της Ουκρανίας που ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στηρίζουν μια αντιδραστική κυβέρνηση που συγκροτείται από φασιστικές δυνάμεις και άλλες αστικές δυνάμεις που έχουν σαν στόχο το επόμενο διάστημα, ακόμα πιο αποφασιστικά, να προχωρήσουν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Αν. Ουκρανία σε βάρος του λαού της περιοχής.

Αλλά, επίσης να προχωρήσουν νέα αντεργατικά μέτρα στο όνομα του δανεισμού της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η προσπάθεια της αντιδραστικής κυβέρνησης να θέσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας.

Πρόκειται για τους ίδιους που ρίχνουν τα χημικά στη θάλασσα της Μεσογείου. Καταδικάζουμε λοιπόν για μια ακόμα φορά με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ενέργειες των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσπάθεια απόρριψης των χημικών της Συρίας στο θαλάσσιο χώρο της περιοχής μας.

Καλούμε σωματεία, φορείς, συσπειρώσεις και επιτροπές αγώνα να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο νέο έγκλημα ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή μας και να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη και ώρα 7:30μμ στους 4 Μαρτυρες.

Απαιτούμε:

• να σταματήσει τώρα η καταστροφή των επικίνδυνων χημικών της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου.
• την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις
• να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ•
• όχι άλλο αίμα και καταστροφή του περιβάλλοντος για τα κέρδη των μονοπωλίων».

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
Πρόταση έκδοσης ψηφίσματος από το δήμο Ρεθύμνου

Πρόταση για άμεση έκδοση ανακοίνωσης-ψηφίσματος του Δήμου Ρεθύμνου που να αφορά στη διακοπή της επιχείρησης καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου» Μιχάλης Ανδρουλάκης και Γιώργος Βλαστός χθες στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρεθύμνου. Την πρόταση συνυπογράφουν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη-Ανατροπή» Σταύρος Βουρβαχάκης, Κώστας Πολοπετράκης και Γιώργος Σταράκης.

Η πρόταση κοινοποιήθηκε στον Δήμαρχο Ρεθύμνου, στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και στους νεοκλεγέντες επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Στην πρόταση ανακοίνωσης-ψηφίσματος των δημοτικών συμβούλων της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου» αναφέρεται:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρεθύμνης εκφράζει την κάθετη αντίθεση του στο επικίνδυνο πείραμα καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου. Όπως έχουν επισημάνει έγκυροι επιστημονικοί φορείς, ενδεχόμενο ατύχημα είναι ικανό να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στη Μεσόγειο.

Παρά τις καθολικές αντιδράσεις της κρητικής κοινωνίας που εκφράστηκε με μεγάλα συλλαλητήρια όπως αυτό του Αρκαδίου, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έδειξαν την παραμικρή ευαισθησία να ενημερώσουν την ελληνική κοινωνία και να παρέμβουν στη διεθνή κοινότητα για να ακυρωθεί η καταστροφή των χημικών.

Ο Δήμος Ρεθύμνης εκφράζοντας τη θέληση και την έντονη ανησυχία των πολιτών του Ρεθύμνου, λέει ένα βροντερό ΟΧΙ στην υδρόλυση των χημικών όπλων στη Μεσόγειο και απαιτεί τώρα τη διακοπή της επιχείρησης καταστροφής των χημικών και την ασφαλή καταστροφή τους εκτός Μεσογείου με ευθύνη των χωρών παραγωγής και εμπορίας τους.

Ο Δήμος Ρεθύμνης:

1. Στηρίζει τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για την καταστροφή των χημικών στη Μεσόγειο και καλεί τους πολίτες του Ρεθύμνου να συμμετάσχουν ενεργά και μαζικά στον αποκλεισμό της Βάσης της Σούδας στις 19-21/7/2014.
2. Θα στηρίξει οικονομικά το Παγκρήτιο Συντονιστικό κατά των Χημικών στις δράσεις που προγραμματίζει.
3. Θα συμμετάσχει με αντιπροσωπεία δημοτικών συμβούλων του, στη διαμαρτυρία με πλωτά μέσα στη θαλάσσια περιοχή που θα γίνει η υδρόλυση των χημικών από το σκάφος «CAPE RAY».
4. Θα συντονίσει τις αντιδράσεις του μαζί με άλλους ελληνικούς δήμους και την Περιφέρεια Κρήτης και με ανάλογα διαβήματα προς τις ελληνικές και ξένες αρχές που εμπλέκονται στο θέμα της καταστροφής των χημικών».
www.goodnet.gr
Ενημέρωση στα χωριά του Ρεθύμνου από την Cretan Ferries - Wed, 16 Jul 2014 20:25:26 +0300
Ενημέρωση στα χωριά του Ρεθύμνου από την Cretan Ferries
Για την επαναδρομολόγηση του πλοίου στη γραμμή Ρέθυμνο-Πειραιάς

 

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι περιοδείες των στελεχών της Cretan Ferries στα χωριά του δήμου Ρεθύμνου με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την προσπάθεια αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και την επαναδρομολόγηση του πλοίου στη γραμμή Ρέθυμνο – Πειραιάς.

Νωρίς το βράδυ η αντιπροσωπεία της εταιρείας και με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου κ. Γιώργο Σκορδίλη άρχισε την ενημέρωση από κοινότητες του πρώην Δήμου Λαππαίων. Ξεκίνησαν από τα Μυριοκέφαλα και κατέληξαν στην Επισκοπή.

Υπήρξε μια σοβαρή ενημερωτική συζήτηση γύρω από τη νέα προσπάθεια και απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις που τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το κλίμα της δυσπιστίας άρχισε να ανατρέπεται μετά από τη σοβαρότητα της νέας προσπάθειας και δηλώθηκε η συμμετοχή και η ευχή για την επιτυχία του εγχειρήματος, σύμφωνα με την Cretan Ferries.

Έγινε και παράδοση μπλoκ για την εγγραφή μετόχων για να εγγραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συντοπίτες τους.
Πηγή: goodnet.gr
Σχέδια για να πιάσουν τον… ανυπότακτο κροκόδειλο - Wed, 16 Jul 2014 20:13:16 +0300
Σχέδια για να πιάσουν τον… ανυπότακτο κροκόδειλο
Στο Ρέθυμνο


Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αποφασιστεί η τύχη του κροκόδειλου που ζει στο Φράγμα των Ποταμών στο Αμάρι που μέχρι και χθες δεν είχε πέσει στην παγίδα που του έχουν στήσει από την προηγούμενη Παρασκευή.

 

Σε συνάντηση που είχαν χθες οι συνεργαζόμενοι φορείς- υπηρεσίες της Περιφέρειας, ΟΑΚ, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας κ.α. – αποφάσισαν πως θα περιμένουν μέχρι και το τέλος της εβδομάδας μην τυχόν και το ερπετό εγκλωβιστεί σε μια από τις δυο παγίδες που έχουν στηθεί με το δόλωμα -κοτόπουλο και αν αυτό δεν γίνει που είναι και το πιθανότερο, τότε θα ξανασυναντηθούν για να συζητήσουν τη δοκιμή νέων τρόπων αιχμαλωσίας από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο επόμενος ενδεδειγμένος τρόπος είναι η προσπάθεια παγίδευσης του ερπετού με δίχτυα.

Στο μεταξύ έχει εκφράσει και ο διάσημος Olivier Behra την επιθυμία να έρθει στο Ρέθυμνο και να βοηθήσει στην επιχείρηση και αναμένεται να αποφασιστεί από τους φορείς αν θα τον καλέσουν.
Πηγή: goodnet.gr
Μια ακόμη δύσκολη χρονιά για τη σχολική κοινότητα στο Ρέθυμνο - Wed, 16 Jul 2014 19:20:52 +0300
Μια ακόμη δύσκολη χρονιά για τη σχολική κοινότητα στο Ρέθυμνο
Μια ακόμη δύσκολη χρονιά για τη σχολική κοινότητα


Μια ακόμα δύσκολη σχολική χρονιά περιμένει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς το Σεπτέμβριο τα σχολεία θα ανοίξουν μεν, με μεγάλο αριθμό λειτουργικών κενών δε, όπως δείχνουν όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

 

Ειδικότερα στο Ρέθυμνο και σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αναμένεται πως θα υπάρχει έλλειμμα 58 οργανικών θέσεων – 47 δάσκαλοι και 11 νηπιαγωγοί - καθώς επίσης πλήρως αποδυναμωμένη θα είναι η ειδική αγωγή η οποία άλλωστε είναι το «αποπαίδι» της παιδείας διαχρονικά, αφού το υπουργείο προφανώς θεωρεί ότι τα παιδιά που φοιτούν σε αυτά τα σχολεία δεν έχουν ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα.

Σύμφωνα με τον αιρετό ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου, Γιώργο Τρούλη, η φετινή σχολική χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη και ο Σεπτέμβρης θα είναι ένας ουσιαστικά χαμένος μήνας.

Ο κ. Τρούλης επισημαίνει στην Κρητική Επιθεώρηση πως το πρόβλημα κάθε χρόνο είναι ότι δεν γίνονται νωρίς οι μεταθέσεις και η διαδικασία των αποσπάσεων, ώστε να είναι εγκαίρως οι αναπληρωτές στα σχολεία. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι αποσπάσεις θα ολοκληρωθούν στο τέλος του καλοκαιριού, το υπουργείο παιδείας θα ζητήσει τότε τι κενές θέσεις ανά νομό για να βγάλει τους πίνακες των αναπληρωτών, έτσι ο Σεπτέμβριος και προφανώς και ο Οκτώβριος θα περάσουν με σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου (συνυπολογίζονται και όσοι ήρθαν με μετάθεση φέτος) υπάρχουν 29 δάσκαλοι και τα οργανικά κενά που δίδονται είναι 76 επομένως για τη νέα χρονιά θα υπάρχει έλλειμμα 47 οργανικών θέσεων δασκάλων.

Επίσης υπάρχουν 6 νηπιαγωγοί στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ και τα οργανικά κενά που δίδονται είναι 17 επομένως θα υπάρχει έλλειμμα 11 οργανικών θέσεων. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται και στις ειδικότητες αφού παραμένει έλλειμμα οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα ως εξής: 1 για καθ. μουσικής, 6 για καθ. Αγγλικών.

Επίσης παρουσιάζεται έλλειμμα σε όλες τις κατηγορίες της ειδικής αγωγής ως εξής: 6 δασκάλων ειδικής αγωγής, 3 νηπιαγωγών ειδικής αγωγής και 1 μουσικού ειδικής αγωγής».

Ο ίδιος σημειώνει ότι στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Ιουλίου, καθορίστηκαν ονομαστικά τα οργανικά κενά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ρεθύμνου και για πρώτη φορά στο Ρέθυμνο δίδονται όλα τα οργανικά κενά (ανεξάρτητα της λειτουργικότητας των σχολείων).

Συνιστά ωστόσο προσοχή στους συναδέλφους του, τονίζοντας: «Για να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι στις δηλώσεις τους και να γνωρίζουν ότι υπάρχει περίπτωση να βγουν λειτουργικά υπεράριθμοι, εκτός από το πόσες οργανικές θέσεις έχει κάθε σχολείο υπάρχει άλλη μία στήλη στην οποία αναγράφονται πόσες υπεραριθμίες μπορεί να προκύψουν με τα μέχρι σήμερα στοιχεία εγγραφών μαθητών.

Επομένως θέλει ιδιαίτερη προσοχή η δήλωση σχολείων διότι υπάρχει περίπτωση λειτουργικών υπεραριθμιών άρα και μετακίνησης σε άλλες σχολικές μονάδες το Σεπτέμβριο».

Πηγή: goodnet.gr
Ανοιχτή συνάντηση "Το Ποτάμι" - Wed, 16 Jul 2014 17:09:44 +0300
Ανοιχτή συνάντηση
Στο Ρέθυμνο

 

«ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» καλεί τους φίλους και τις φίλες αλλά και όλους τους πολίτες του Ρεθύμνου, σε μια ανοιχτή συνάντηση αυτή την Πέμπτη 17 Ιουλίου, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, στις 8:30 το βράδυ.

Θα γίνει ενημέρωση σχετικά με τ' αποτελέσματα του πρόσφατου Ιδρυτικού Συνεδρίου, της δομής του πολιτικού φορέα όπως αυτή διαμορφώνεται από το νέο καταστατικό, καθώς και για τις δράσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει στην περιοχή μας, από την ομάδα εθελοντών.

Τις εισηγήσεις των μελών της συντονιστικής επιτροπής, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.
Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές με κίνδυνο πυρκαγιάς - Wed, 16 Jul 2014 14:49:26 +0300
Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές με κίνδυνο πυρκαγιάς
Απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών και επισκεπτών σε περιοχές με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας
Απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών και επισκεπτών σε περιοχές με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς αποφασίστηκε χθες σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε από το συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Το μέτρο που αναμένεται να ισχύσει τις ημέρες με αυξημένη επικινδυνότητα στις ευπαθείς περιοχές πρόκειται να ισχύει για 24 ώρες, ενώ για την επιτήρησή του θα βρίσκονται σε εγρήγορση οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, του δασαρχείου αλλά και εθελοντών που θα εποπτεύουν τις περιοχές.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή, ο πρόεδρος της Πολιτικής Προστασίας ΠΕΡ Μανώλης Χνάρης, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και του λιμεναρχείου, εκπρόσωποι των δήμων, της δασικής υπηρεσίας και υπηρεσιακά στελέχη.

ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ

Το μέτρο πρόκειται να ισχύσει για τις περιοχές όπου παρατηρείται αυξημένη επικινδυνότητα τους καλοκαιρινούς μήνες, δηλαδή από τέσσερις βαθμούς και πάνω, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Για το Δήμο Ρεθύμνου το μέτρο θα ισχύσει για τα περιαστικά δάση Ευληγιά και Προφήτη Ηλία, ενώ για το Δήμο Μυλοποτάμου θα εφαρμοστεί στο φαράγγι Μαργαριτών. Επιπλέον, για την πολύπαθη περιοχή του Δήμου Αγίου Βασιλείου τα σημεία που θα τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση θα είναι η περιοχή στη λίμνη του Πρέβελη, τα δάση του Κισσού, των Αγκουσελιανών και του Αγίου Ιωάννου.

Χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του ο προϊστάμενος του τμήματος πολιτικής προστασίας της ΠΕΡ, Μανώλης Χνάρης, κάλεσε τους πολίτες να συμβάλουν στις προσπάθειες των υπηρεσιών για την προστασία των εν λόγω περιοχών. Χαρακτηριστικά ανέφερε τα εξής: «Εμείς καλούμε τους πολίτες καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αλλά πολύ περισσότερο τις μέρες που υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα και επίσης να βοηθήσουν στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου».

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΠΡΕΒΕΛΗ

Στον «αέρα» παραμένει το ζήτημα της διαχείρισης στην περιοχής του Πρέβελη, που υπέστη μεγάλη καταστροφή από την πυρκαγιά που ξέσπασε το 2010 και από τότε παραμένει απροστάτευτη, παρά τις συζητήσεις για την ανάγκη λήψης μέτρων αντιπυρικής προστασίας που έχουν πραγματοποιηθεί στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Η εμπλοκή πολλών φορέων και η έλλειψη αποφασιστικότητας για την ανάθεση αρμοδιοτήτων φαίνεται πως έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς στην περιοχή δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Ωστόσο, το πρόβλημα της διαχείρισης που παραμένει άλυτο εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα που μπορεί να υπάρξει στην περιοχή σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Το θέμα έχει πάρει πλέον τη νομική οδό προκειμένου να αποφασιστεί ποιος φορέας θα αναλάβει την ευθύνη για την προστασία και τη διαχείριση της περιοχής. Συγκεκριμένα ο κ. Χνάρης υπογράμμισε: «Στην περιοχή Πρέβελη όντως υπάρχει ένα θέμα διαχείρισης .Όλοι οι φορείς στην τελευταία συζήτηση που έγινε ήταν σύμφωνοι ότι πρέπει να υπάρχει ένας συγκεκριμένος φορέας ο οποίος θα διαχειρίζεται την αξιοποίηση και τη φύλαξη της συγκεκριμένης περιοχής. Το θέμα είναι νομικό και θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ
Συνελήφθη για οφειλές Δημοσίου - Wed, 16 Jul 2014 10:56:33 +0300
Συνελήφθη για οφειλές Δημοσίου
Στο Ρέθυμνο

Χθες το πρωί στο Ρέθυμνο συνελήφθη ο 48χρονος από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Γεροποτάμου, που διενεργεί και την προανάκριση, για οφειλές οι οποίες ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 558.342,86 ευρώ.
Στα κρατητήρια 70χρονος για ασέλγεια σε βάρος ανήλικης - Tue, 15 Jul 2014 19:01:51 +0300
 Στα κρατητήρια 70χρονος για ασέλγεια σε βάρος ανήλικης
Στο Ρέθυμνο

Στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης Ρεθύμνου βρίσκεται από χθες το βράδυ ένας 70χρονος ρεθυμνιώτης, ο οποίος κατηγορείται ότι ασέλγησε σε βάρος ενός 16χρονου κοριτσιού μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

Η καταγγελία φέρεται να έγινε από την ανήλικη και τους γονείς της στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, ενώ άμεσα οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του ηλικιωμένου, ο οποίος το μόνο που αρκέστηκε να πει είναι πως θα μιλήσει στον εισαγγελέα.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως ο 70χρονος -που ήταν άγνωστος στο περιβάλλον της ανήλικης- δεν άσκησε βια στο κορίτσι, αλλά αντιθέτως την καλόπιασε με σκοπό να την οδηγήσει στο σπίτι του.

Στέλλα Μαθιουδάκη - neatv.gr


Translate:
Copyright © 2010-2014 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: