1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
Τηλεόραση:
  1. ΝΕΤ
  2. ΕΤ3
  3. ALPHA
  4. ΣΚΑΙ
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ρεθύμνης   »   Ρουστικα    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Ρουστικα και εμείς θα το προσθέσουμε.

Επιτροπή για την οικονομική βιωσιμότητα του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης

Επιτροπή για την οικονομική βιωσιμότητα του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης
Επιτροπή για την οικονομική βιωσιμότητα του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης. Στη συνεδρίαση αυτή, μεταξύ των άλλων, το Διοικητικό Συμβούλιο:

-Ύστερα από έντονο προβληματισμό, διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, όσον αφορά στη βιωσιμότητα του Επιμελητηρίου μετά την 1/1/2015, ημερομηνία κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής επιχειρήσεων, συγκρότησε Επιτροπή, αποτελούμενη από τα μέλη του: α) Ευάγγελο Μανιουδάκη, ως Πρόεδρο, β) Γεώργιο Πολιουδάκη, γ) Θεόδωρο Νίνο, δ) Θωμά Παπαδογιάννη, ε) Κων/νο Φραγκάκο, μέλη.
Έργο της Επιτροπής είναι η εξέταση όλων των πιθανών λύσεων και των εναλλακτικών δρόμων οικονομικής βιωσιμότητας του Επιμελητηρίου, έτσι να συνεχισθεί και να αναβαθμισθεί ο ρόλος του δημόσιου φορέα εκπροσώπησης και στήριξης των επιχειρήσεων, παροχής υπηρεσιών και τεκμηριωμένων συμβουλευτικών και γνωμοδοτικών πρωτοβουλιών προς την Πολιτεία για την άσκηση ορθών πολιτικών.

- Υπόδειξε τους εκπροσώπους του στη Γενική Συνέλευση της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης», του εξειδικευμένου φορέα, που αποτελεί το βασικό εργαλείο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του Αγροδιατροφικού τομέα στο νησί, ως εξής: α) Νικήστρατος Χαροκόπος, ως τακτικός, β) Κων/νος Σπυριδάκης, ως αναπληρωματικός.
- Ενημερώθηκε για τον Απολογισμό και τα αποτελέσματα της έρευνας επισκεπτών «Γιορτής Κρητικής Διατροφής 2014» (27 Ιουνίου – 5 Ιουλίου 2014) που πραγματοποίησε με σκοπό την αποτύπωση του βαθμού ικανοποίησης των επισκεπτών της, αλλά και των δυνατοτήτων περαιτέρω διείσδυσης των τοπικών μας προϊόντων στις αγορές. Τα βασικά αποτελέσματα της έρευνας είναι τα εξής:
α) Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής αποτελεί άριστο συνδυασμό εκθεσιακού γεγονότος προβολής των ποιοτικών τοπικών προϊόντων και, συγχρόνως, διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων.
β) Ιδανικό, επίσης, φαίνεται και το χρονικό διάστημα διοργάνωσής της Γιορτής (καλοκαίρι), όπως και ο τόπος πραγματοποίησής της (Δημοτικός Κήπος).
γ) Η Γιορτή υστερεί στην προσέλκυση τουριστών και κατοίκων από άλλους Νομούς της Κρήτης. Αυτό, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, φαίνεται να οφείλεται στην ελλιπή πραγματοποιηθείσα διαφημιστική προβολή της εκδήλωσης.
Κατά τις επόμενες διοργανώσεις θα πρέπει να ενταθεί η διαφημιστική προβολή, ιδιαίτερα εκείνη που απευθύνεται στους τουρίστες με έμφαση στην προβολή της εκδήλωσης στα ξενοδοχειακά καταλύματα που διαμένουν, αφού η προώθηση και προβολή των προϊόντων στους αλλοδαπούς επισκέπτες μας είναι ο κύριος στόχος της Γιορτής.
δ) Οι επισκέπτες της Γιορτής θα ήθελαν να παρουσιάζεται μεγαλύτερη ποικιλία τοπικών προϊόντων, Στόχος των επόμενων διοργανώσεων θα πρέπει να είναι η προσέλκυση όχι μόνο μεγαλύτερου αριθμού παραγωγών, αλλά και ο εμπλουτισμός της διοργάνωσης με περισσότερα κατηγορίες και ποικιλίες τοπικών προϊόντων.
ε) Οι επισκέπτες της Γιορτής διαπιστώνουν την ποιότητα των παρουσιαζομένων τοπικών προϊόντων και προτίθενται να τα προτιμήσουν στις αγορές τους. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι θα ήθελαν τις προσφερόμενες τιμές τους περισσότερο ανταγωνιστικές.
στ) Το μέλι, το τυρί και άλλα τρόφιμα φαίνεται να προκαλούν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών, ενώ το ελαιόλαδο, το κύριο αγροτικό προϊόν του Νομού, συγκεντρώνει πολύ μικρό ενδιαφέρον. Το μικρό ενδιαφέρον στην αγορά ελαιολάδου οφείλεται, κυρίως, στο γεγονός ότι οι επισκέπτες της Γιορτής, στη μεγάλη τους πλειοψηφία Ρεθεμνιώτες είναι οι ίδιοι ελαιοπαραγωγοί.
ζ) Οι ουρές, για την έκδοση εισιτηρίου, στην είσοδο της Γιορτής φαίνεται ότι αποτελεί πρόβλημα και προδιαθέτει δυσμενώς, αν δεν αποτρέπει τους επισκέπτες. Η αντιμετώπιση του προβλήματος θεωρείται εύκολη, είτε με την τοποθέτηση δεύτερου ταμείου, είτε με την καθιέρωση και δεύτερης εισόδου στη Γιορτή.
- Ενέκρινε τη συμμετοχή Επιμελητηρίου με περίπτερο στις εκθέσεις: α) Διεθνής έκθεση «Ελλάδος Γεύσεις» (Θεσσαλονίκη, 6-14/9/2014), β) Διεθνής έκθεση TOP RESA (Παρίσι, 23-26/9/2014).
Στις εκθέσεις αυτές προβλήθηκαν προϊόντα και παρεχόμενες υπηρεσίες των επιχειρήσεων ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ «ΕΝΩΣΗ Α.Σ.Ρ.» και ΙΩΑΝΝΗΣ Χ. ΤΡΙΠΟΔΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.Ε.
- Ενέκρινε την επιχορήγηση του Πολιτιστικού - Επιμορφωτικού Συλλόγου Περάματος Μυλοποτάμου με το ποσό των 500,00 ευρώ για συμμετοχή στα έξοδα διοργάνωσης της μεγάλης ετήσιας έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Πέραμα (29-31 Αυγούστου 2014) με αντικείμενο την εξωστρέφεια και την προβολή της δουλειάς των πολιτιστικών και παραγωγικών φορέων του τόπου.
6.- Ενέκρινε την επιχορήγηση του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων με το ποσό των 1.000,00 ευρώ για συμμετοχή στα έξοδα διοργάνωσης του 3ου Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά Ανωγείων «Ιδαίο Άντρο 2014» που πραγματοποιήθηκε στα Ανώγεια (30/7-6/8/2014).
7.- Ενέκρινε την επιχορήγηση του Εκπολιτιστικού – Επιμορφωτικού Συλλόγου Γαράζου με το ποσό των 800,00 ευρώ για συμμετοχή στα έξοδα διοργάνωσης της 26ης Παγκρήτιας Γιορτής Κίτρου (15-17/8/2014).
8.- Ενέκρινε την επιχορήγηση της Τροχαίας Ρεθύμνου με το ποσό των 1.000,00 ευρώ για συμμετοχή στα έξοδα διοργάνωσης της Έκθεσης Τροχαίας έτους 2014, με στόχο τη δημιουργία οδικής συμπεριφοράς, που θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο (6-12/10/2014).
9.- Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να ανασταλεί εφεξής η επιχορήγηση οποιασδήποτε πολιτιστικής, κοινωνικής, φιλανθρωπικής ή εθνικής εκδήλωσης, εξαιτίας της συρρίκνωσης των διαθεσίμων κεφαλαίων του σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από 1/1/2015 καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή επιχειρήσεων στο Επιμελητήρια με συνέπεια να απειλείται άμεσα η βιωσιμότητα του Επιμελητηρίου και η δυνατότητα κάλυψης στοιχειωδών υποχρεώσεών του.

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 11:08 am


Οι χρόνιες παθογένειες της παλιάς πόλης στο επίκεντρο συνάντησης

Οι χρόνιες παθογένειες της παλιάς πόλης στο επίκεντρο συνάντησης
ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ  

Τα συσσωρευμένα προβλήματα της παλιάς πόλης, του ιστορικού μνημείου που σαφώς δεν έχει προσεχθεί όπως του αρμόζει, προτίθεται να θέσει εκ νέου επί τάπητος ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου σε μια συνάντηση εργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων με αντικείμενο το ιστορικό κέντρο, τις παθογένειες, τα προβλήματα και λύσεις αυτών.

 

Η συνάντηση προγραμματίζεται για τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς ο σύλλογος κατοίκων του ιστορικού κέντρου θεωρεί «ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε υπερβεί τα επιτρεπτά όρια και την ύπαρξη μιας αυξανόμενης υποβάθμισης του, τόσο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όσο και της ποιότητας ζωής των μονίμων κατοίκων».

Με την ανακοίνωση του, ο σύλλογος έστειλε και μία σειρά από φωτογραφίες, κάνοντας και τα σχετικά σχόλια.

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2014 | 4:13 pm


Ακόμη ένα θανατηφόρο τροχαίο

Ακόμη ένα θανατηφόρο τροχαίο
Την τελευταία του πνοή άφησε σε τροχαίο το βράδυ της Κυριακής ένας 37χρονος άνδρας.
Την τελευταία του πνοή άφησε σε τροχαίο το βράδυ της Κυριακής ένας 37χρονος άνδρας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο άτυχος άνδρας ξέφυγε από την πορεία της και ανετράπη στο δρόμο Καστέλι – Γαζέπι Μύλος λίγο πριν τις 10 το βράδυ.

Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Καστελίου όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2014 | 12:18 pm


Συνελήφθη με 21,7 γραμμάρια κάνναβης

Συνελήφθη με 21,7 γραμμάρια κάνναβης
Συνελήφθη ένας ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, χθες από Αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Ρεθύμνου, ημεδαπός ηλικίας 22 ετών, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Σε γενόμενο αστυνομικό έλεγχο βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν 21,7 γραμμάρια κάνναβης.
Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2014 | 12:09 pm


Εληξαν οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Αρχαιολογικού Συνεδρίου

Εληξαν οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Αρχαιολογικού Συνεδρίου
Στο Ρέθυμνο

Ολοκληρώθηκαν σήμερα, οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Αρχαιολογικού Συνεδρίου, με τίτλο: «Γλυπτική και κοινωνία στη ρωμαϊκή Ελλάδα: καλλιτεχνικά προϊόντα, κοινωνικές προβολές», που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο.

Στο συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν τριάντα έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων νέες τεχνικές, προτάσεις και ιδέες για τη μελέτη των ελληνικών γλυπτικών μνημείων και καλλιτεχνικών προϊόντων τα οποία διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις κοινωνίες της ρωμαϊκής περιόδου της Ελλάδας.

Οι ανακοινώσεις του συνεδρίου το οποίο μεταξύ άλλων παρακολούθησαν και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές της επιστήμης της Αρχαιολογίας, κάλυψαν έναν μεγάλο αριθμό περιοχών της σημερινής ελληνικής επικράτειας, που αντιπροσωπεύουν σημαντικά κέντρα των ρωμαϊκών επαρχιών του ελληνικού χώρου, όπως Αττική, Πελοπόννησος, Ήπειρος, Θεσσαλία, Ορεστιάδα, Μακεδονία, Θάσος και Λέσβος. Οι εργασίες του συνεδρίου αφορούσαν την ύστερη ελληνική εποχή ενώ ανιχνεύτηκαν και οι παραγωγές τοπικών εργαστηρίων σε πολλές ελληνικές περιοχές. Είναι σημαντικό ότι στις εργασίες του συνεδρίου διαπιστώθηκαν μιμήσεις αττικών έργων εκτός του ελληνικού χώρου όπως για παράδειγμα η σαρκοφάγος του Λιβάνου. Ή ακόμα και αττικά έργα που εξήχθησαν εκτός Ελλάδας.

Συζητήθηκαν ακόμη έργα-ημίεργα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στα ιερά ή τα νεκροταφεία. Αναζητήθηκαν από τους αρχαιολόγους σύνεδρους, τα πρότυπα γλυπτών έργων, όπως πορτρέτων και ταφικών ανάγλυφων. Συχνά ετέθη το ερώτημα των επιδράσεων από τη Ρώμη ή από άλλες περιοχές αλλά και της διατήρησης των τοπικών μορφών και καλλιτεχνικών παραδόσεων. Μάλιστα σε αρκετές ανακοινώσεις το θέμα της ταφικής προτομής που συνδέεται με το ερώτημα αυτό, ήταν κεντρικό και ετέθη η καταγωγή του τύπου.

Σχετικά με το πορτραίτο, ως καλλιτεχνικό θέμα της περιόδου, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου , θέτει ειδικά ζητήματα σε ότι αφορά τα πρότυπα του και μάλιστα ο 2ος αιώνας μ.χ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με το ζήτημα - ερώτημα των ρωμαϊκών επιδράσεων, όπως παράλληλα το ίδιο συμβαίνει και για τους εικονιστικούς ανδριάντες των διαφόρων τύπων».

Οι αρχαιολόγοι ασχολήθηκαν επίσης με έργα της γλυπτικής, ολόγλυφα και ανάγλυφα τα οποία συνδέθηκαν με συγκεκριμένους τύπους αρχιτεκτονημάτων όπως τα νυμφαία, τα θέατρο, τις βασιλικές, και τους δωρητές των συγκεκριμένων έργων. Τα έργα αυτά οι σύνεδροι τα συνέδεσαν και με τον κοινωνικό χώρο της πόλης που εμφανίστηκαν , δηλαδή τον ιερό χώρο, τον δημόσιο πολιτικό χώρο, τις ιδιωτικές κατοικίες και το νεκροταφείο. Εξετάστηκε επίσης η λειτουργία τους ως λατρευτικών, αναθηματικών, τιμητικών, και ταφικών μνημείων που κατά περίπτωση, όπως δήλωσε η καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Παυλίνα Καραναστάση: «...μεταδίδουν και ειδικά μηνύματα». Σε αυτό μάλιστα το πλαίσιο, βρήκε χώρο και η συζήτηση για το αυτοκρατορικό άγαλμα και την εξάπλωση του στις ελλαδικές επαρχίες.

Οι ανακοινώσεις του 2ο Διεθνούς Αρχαιολογικού Συνεδρίου, έρχονται να προστεθούν σε εκείνες του συνεδρίου του 2009 στη Θεσσαλονίκη και να συμπληρώσουν την εικόνα που έχει αρχίσει να διαγράφεται για την γλυπτική και το ρόλο της στις διάφορες περιοχές του Ελλαδικού Χώρου. Όπως δήλωσε όμως στο ΑΜΠΕ η καθηγήτρια Στεφανίδου-Τιβερίου, «υπάρχουν σημαντικά κενά στις μελέτες δεδομένου ότι λείπουν ακόμη μνημεία και πληροφορίες από σημαντικές πόλεις της Αχαϊας και της Μακεδονίας όπως την Πάτρα και τους Φιλίππους, αλλά και από άλλες... Από την άλλη όμως γίνεται σαφές πλέον, ότι αναδεικνύεται σε μεγάλο βαθμό, η ιδιαίτερη φυσιογνωμία των μεγάλων αστικών κέντρων που κάθε άλλο παρά από ομοιομορφία χαρακτηρίζονται. Και αυτό αφορά τόσο τα είδη και τους εικονογραφικούς τύπους των μνημείων, όσο και τους τρόπους αυτοπροβολής και τα μέσα ανάδειξης των ταυτοτήτων της κοινωνίας ΕΛΙΤ».

Σύμφωνα με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, ένας από τους σημαντικότερους στόχους των συνεδρίων αυτών είναι να προσελκυστούν οι νέοι ερευνητές ώστε να ασχοληθούν με τον τόσο ενδιαφέροντα αυτόν τομέα της ελληνικής τέχνης στα χρόνια της ρωμαιοκρατορίας.

Δημοσιεύθηκε στις 28 September 2014 | 6:36 pm


Καθαρισμός στον χερσαίο χώρο της επισκευαστικής ζώνης της μαρίνας Ρεθύμνου

Καθαρισμός στον χερσαίο χώρο της επισκευαστικής ζώνης της μαρίνας Ρεθύμνου
Καθαρισμός στον χερσαίο χώρο της επισκευαστικής ζώνης της μαρίνας

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου, σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου θα πραγματοποιήσει γενικό καθαρισμό του χερσαίου χώρου της επισκευαστικής ζώνης της Μαρίνας και του νότιου κρηπιδώματος αυτής την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου.

Οι επαγγελματίες αλιείς παρακαλούνται να διασφαλίσουν τα αντικείμενα χρήσης τους, ώστε να μην θεωρηθούν απορρίμματα και εκ παραδρομής απομακρυνθούν.

Ομοίως, οι ιδιοκτήτες τρέιλερ, τα οποία έχουν τοποθετηθεί στο χώρο άνευ αδείας, παρακαλούνται να τα απομακρύνουν, διαφορετικά αυτά θα τοποθετηθούν στην περιφραγμένη προς τούτο περιοχή της μαρίνας απ' όπου και θα μπορούν να τα παραλάβουν κατόπιν συνεννοήσεως με το Λιμενικό Ταμείο.
Πηγή: goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2014 | 3:40 pm


Καταργούν το επίδομα για τις ημέρες νοσηλείας των ΑμεΑ

Καταργούν το επίδομα για τις ημέρες νοσηλείας των ΑμεΑ
Καταργούν το επίδομα για τις ημέρες νοσηλείας των ΑμεΑ

Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας με την οποία αναστέλλεται το εξωιδρυματικό επίδομα κατά τη διάρκεια νοσηλείας των δικαιούχων ζητά το σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου από τον Υπουργός Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Σε αναφορά του το σωματείο επισημαίνει:

«Το σωματείο μας με το υπ' αριθ. 141 έγγραφό του στις 18-10-2013 είχε εκφράσει την αγανάκτηση και οργή του για την υπουργική απόφαση Φ11/321/1119/79/27.3.2013 (τροποποίηση της Φ9/οικ.909/22.6.1983), σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται η καταβολή του εξωιδρυματικού επιδόματος στις περιπτώσεις νοσηλείας του δικαιούχου, σε οποιαδήποτε μορφής νοσηλευτικό ίδρυμα, για χρόνια πάθηση με δαπάνες του ασφαλιστικού φορέα, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα νοσηλείας του».

Η απόφαση αυτή είχε τεθεί σε εφαρμογή από τότε με σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ (αρ. Σ38/17 Αρ.39) σύμφωνα με καταγγελίες που είχαμε δεχθεί από δικαιούχους του εξωιδρυματικού επιδόματος.
Σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες και διαμαρτυρίες φορέων του αναπηρικού κινήματος η απαράδεκτη και ανάγλητη αυτή απόφαση συνεχίζει να ισχύει, γεγονός που αποδεικνύεται από αποφάσεις που εστάλησαν σε δικαιούχους του εξωιδρυματικού επιδόματος, σύμφωνα με τις οποίες το επίδομα διεκόπη κατά τη διάρκεια νοσηλείας τους σε νοσηλευτικό ίδρυμα.

Αυτή η απόφαση που ανασύρατε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας αποτελεί ακραίο δείγμα παραλογισμού. Όπως σας είχαμε ενημερώσει με προγενέστερο έγγραφό μας στηρίζεται σε παλαιότερη απόφαση του έτους 1983, της οποίας η εφαρμογή ακυρώθηκε μετά από δικαιολογημένες αντιδράσεις των ατόμων με κινητική αναπηρία. Το σκανδαλώδες δεν είναι μόνο ότι ανασύρετε προηγούμενη αντίστοιχη απόφαση, αλλά την τροποποιείτε προς το χειρότερο, επιβάλλοντας όρους εγκληματικούς για τη ζωή ατόμων με βαρύτατες κινητικές αναπηρίες, που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει με τον πιο βίαιο τρόπο.

Είναι πασιφανές ότι αυτή η διάταξη αποτελεί τον πρόδρομο της κατάργηση του δημοσίου συστήματος ασφάλισης, καταστρατηγεί αναφαίρετα δικαιώματα τόμων που ανήκουν σε μία από τις βαρύτερες κατηγορίες αναπηρίας, και αγνοεί με τον πιο επιδεικτικό τρόπο τις πραγματικές ανάγκες των βαριά κινητικά αναπήρων.

Το εξωιδρυματικό επίδομα οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε για πολλοστή φορά ότι χορηγείται επί σειρά δεκαετιών από την Πολιτεία, με κύριο κι αποκλειστικό σκοπό να υποστηρίξει τα άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες που διαβιούν στην οικογενειακή τους εστία και όχι σε ασυλικού τύπου ιδρύματα.

Είναι αδιανόητο να διακόπτεται το εξωιδρυματικό επίδομα σε άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία στα οποία δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υπηρεσίες υποστήριξης και φροντίδας τους. Είναι αδιανόητο να αναστέλλονται το εξωιδρυματικό επίδομα σε άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες τη στιγμή που η νοσηλεία τους γίνεται σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν στοιχειώδεις προσβάσιμες υποδομές (απουσία προσβάσιμων κρεβατιών έως και προσβάσιμων wc).

To ποσό του εξωιδρυματικού επιδόματος δεν καλύπτει τις ανάγκες που έχουν τα άτομα με βαριά αναπηρία (παραπληγία-τετραπλησία-ακρωτηριασμοί) σε 24ώρη βάση. Αυτό λοιπόν το ποσό, με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αναστέλλεται σε εκείνη τη χρονική περίοδο που τα άτομα με κινητική αναπηρία όπως παραπληγικοί, τετραπληγικοί, ακρωτηριασμένοι έχουν πρόσθετη ανάγκη υποστήριξης!!

Κύριε Υπουργέ,
Η απαράδεκτη αυτή απόφαση, που δείχνει το ποιο απεχθές πρόσωπο της Πολιτείας, επιβάλλεται να αποσυρθεί αμέσως. Τέτοιου είδους αποφάσεις δεν δικαιολογούνται στο όνομα καμιάς δημοσιονομικής προσαρμογής.
Απαιτούμε τώρα την άμεση ακύρωσή της».

Πηγή: goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2014 | 3:20 pm


Προτάσεις για τη λύση των προβλημάτων των αγροτοκτηνοτρόφων

Προτάσεις για τη λύση των προβλημάτων των αγροτοκτηνοτρόφων
Προτάσεις για τη λύση των προβλημάτων των αγροτοκτηνοτρόφων

Τις προτάσεις του καταθέτει ο προσωρινός πρόεδρος του νεοσύστατου Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Κατσανέβας σε σχέση με τα μεγάλα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων.

Σε επιστολή αναφέρει:
«Σκέψεις-προτάσεις-προτεινόμενες λύσεις για το επίκαιρο θέμα των τελευταίων ημερών που αφορούν την ύπαιθρο γενικά του νομού Ρεθύμνης, το μέγα θέμα πρόληψης και πάταξης της ζωοκλοπής, από πλευράς της Πολιτείας (Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνης-Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης-Δήμος Ρεθύμνης), μετά τα τελευταία ελλεπάλληλα κρούσματα ζωοκλοπών κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όπως πέρυσι το 2013.

Ο υπό ίδρυση νεοσύστατος Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Ρεθύμνης ανέλαβε πρωτοβουλία για ενημέρωση και προτάσεις προς όλη την τοπική εξουσία για το επίμαχο θέμα των αλλεπάλληλων ζωοκλοπών και διαφόρων ειδών παραβατικότητας στην ύπαιθρο και γενικά του δήμου Ρεθύμνης.

Σε διάφορες συζητήσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου μελών του υπό σύσταση αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνης με αστυνομικούς που υπηρετούν σήμερα στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνης για το θέμα των ζωοκλοπών, ζήτησε τη γνώμη των ίδιων των Αστυνομικών για την πρόληψη και πάταξη της ζωοκλοπής, η οποία ανθεί κατά τη διάκρεια της καλοκαιρινής περιόδου λόγω οικονομικής κρίσης και παρά πολλών κοινωνικών εκδηλώσεων (γάμους, βαπτίσεις, χοροεσπερίδες, πανηγύρια στην ύπαιθρο του νομού, σε πλατείες των χωριών, κέντρα διασκέδασης).

Πρόληψη

Προτείνεται ανά δήμο του νομού Ρεθύμνης (5 δήμοι) σε καθημερινή και επί 24ώρου βάσεως κυκλοφορία ενός αστυνομικού τζιπ ανά δήμο στο νομό Ρεθύμνης, δηλαδή συνολικά 5 αυτοκίνητα να κινούται επί 24ώρου βασης σε όλα ανεξαιρέτως τα χωριά του νομού.

Σήμερα υπηρετούν σύμφωνα με στοιχεία των αστυνομικών που υπηρετούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, 70 ειδικοί φρουροί στα ΤΑΕ Ρεθύμνης και περίπου άλλοι 50 στα ΤΑΕ Μυλοποτάμου. Η αποστολή των ΤΑΕ -σύμφωνα με το πνεύμα της δημιουργίας τους το 2001 επί εποχής κυβερνήσεως Σημίτη- ήταν η επιτήρηση της υπαίθρου και η δημιουργία πνεύματος ασφαλειας προς τους κατοίκους της υπαίθρου.

Επίσης να γίνονται και πεζές περιπολίες κατά τη διάρκεια της περιόδου πανσελήνου «φεγγάρια» τα λεγόμενα στη γλώσσα των κατοίκων των χωριών. Επίσης όταν γίνονται ζωοκλοπές και ανακοινώνονται επίσημα ή ανεπίσημα στην Αστυνομία αυτοβούλως η Αστυνομία να προβαίνει στην αναζήτηση των διαφόρων υπόπτων που σχετίζονται με αυτά τα αδικήματα. Υπάρχουν και άλλες προτάσεις».
Πηγή: goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 September 2014 | 2:44 pm


Διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο στο Ρέθυμνο

Διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο στο Ρέθυμνο
Με θέμα «Γλυπτική και κοινωνία στη ρωμαϊκή Ελλάδα, καλλιτεχνικά προϊόντα, κοινωνικές προβολές»

 

«Γλυπτική και κοινωνία στη ρωμαϊκή Ελλάδα, καλλιτεχνικά προϊόντα, κοινωνικές προβολές» είναι το θέμα του 2ου Διεθνούς Αρχαιολογικού Συνεδρίου, που ξεκίνησε σήμερα στο Ρέθυμνο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου.

Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι δημοσιοποιούν, επικοινωνούν και ανταλλάσσουν τις μελέτες και γνώσεις τους, σχετικά με ευρήματα και εργασίες που αφορούν μνημεία της γλυπτικής στην Ελλάδα από την αρχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας (2ος αι. π.Χ.) έως την ύστερη αρχαιότητα (5ος αι. μ.Χ.), σε όλο το γεωγραφικό εύρος του σύγχρονου ελλαδικού χώρου.

Όπως δήλωσε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προϊσταμένη της ΚΕ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αναστασία Τσιγκουνάκη «οι συμμετέχοντες αρχαιολόγοι στο πλαίσιο του συνεδρίου επιδιώκουν να αναδειχθούν, το ζήτημα των εργαστηρίων με την πλούσια καλλιτεχνική παραγωγή τους στον ελληνικό χώρο, καθώς, επίσης ,το ζήτημα του κοινωνικού ρόλου και της λειτουργίας των έργων γλυπτικής και πως αυτά επηρέασαν τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο της εποχής που μελετάται και εξετάζεται. Τα αποτελέσματα του συνεδρίου σίγουρα θα προβληματίσουν αλλά και θα εμπνεύσουν τους επιστήμονες αρχαιολόγους για τις μελλοντικές τους έρευνες, γεγονός που αποδείχθηκε και μετά το πρώτο συνέδριο που είχε πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη».

Στις σημερινές τους ομιλίες, οι εισηγητές, Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, ασχολήθηκαν και θα ασχοληθούν με τεχνικές της γλυπτικής της περιόδου της θεματολογίας του συνεδρίου, γλυπτικά ευρήματα τα οποία προβλημάτισαν τους αρχαιολόγους σχετικά με την περίοδο που καλλιτεχνήθηκαν, μεταγενέστερες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις σε γλυπτά της ρωμαϊκής Ελλάδας, καθώς, επίσης, και με ελληνικά ανδρικά πορτρέτα της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου αλλά και τη διαδικασία στεφάνωσης ανδριάντων.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Γλυπτική και Κοινωνία στη ρωμαϊκή Ελλάδα» στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση» μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 με επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος τη Διευθύντρια του Μουσείου Εκμαγείων του Α.Π.Θ., καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου.

Σημειώνεται πως, παρά τη συγκέντρωση τόσων επιστημόνων της αρχαιολογίας στον ίδιο χώρο, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια του τμήματος αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτα Καραναστάση, το φλέγον ζήτημα των ανασκαφών και ευρημάτων της Αμφίπολης δεν θα συζητηθεί, κυρίως, όμως, δεν θα γίνει καμία δήλωση προς τα ΜΜΕ.

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2014 | 3:42 pm


Εντοπίστηκε φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης στον Μυλοπόταμο

Εντοπίστηκε φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης στον Μυλοπόταμο
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εντοπίστηκαν (29) δενδρύλλια κάνναβης, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών

 

Εντοπίστηκαν, χθες (25.09.2014) το πρωί, σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου, φυτεία κάνναβης με είκοσι εννέα (29) δενδρύλλια, τα οποία κατασχέθηκαν.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών και δράσεων, αλλά και εφαρμογής ειδικού σχεδίου εξερευνήσεων, για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, οργανώθηκε χθες (25.09.2014) πρωινές ώρες, από την Διεύθυνση Αστυνομίας Ρεθύμνου, συντονισμένη επιχείρηση εξερεύνησης, στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, με την συνδρομή του ελικοπτέρου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην επιχείρηση, συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, της Ομάδας Ειδικών Αποστολών (Ο.Ε.Α.) Κρήτης, της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Ρεθύμνου, των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου και Αποκορώνου Χανίων, καθώς και το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Ρεθύμνου.

Κατά την διάρκεια της εξερεύνησης, εντοπίστηκαν σε τοποθεσίες του παραπάνω Δήμου, ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, όπου καλλιεργούντο επιμελώς είκοσι εννέα (29) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 3 μέτρα, στο στάδιο της συγκομιδής, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

Ενεργούνται έρευνες στην ευρύτερη περιοχή, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Τα ανωτέρω δενδρύλλια κατασχέθηκαν μαζί με πλήθος πειστηρίων που βρέθηκαν κατά την εξερεύνηση των χώρων της φυτείας.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2014 | 1:26 pm


Στον αγώνα κατά των πλειστηριασμών παραμένουν οι ρεθυμνιώτες

Στον αγώνα κατά των πλειστηριασμών παραμένουν οι ρεθυμνιώτες
ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

• «Να μην ξαναέρθουν στο Ρέθυμνο» διαμηνύουν προς τις τράπεζες τα μέλη του Σωματείου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών

 

Ως βασικό στόχο έχουν θέσει τα μέλη του Σωματείου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου, να αποτρέψουν τους πλειστηριασμούς της περιουσίας των οφειλετών, με μαζικές κινητοποιήσεις και αυτοθυσία, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Σε 2,5 χρόνια, άλλωστε, έχουν ήδη αποτρέψει περισσότερους από 300 πλειστηριασμούς ακινήτων στο Ρέθυμνο και συνεχίζουν την προσπάθεια με κάθε τρόπο.

Στα πλαίσια αυτά την Τετάρτη το μεσημέρι άναψαν τα αίματα στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου, όταν τα μέλη του Σωματείου αντιλήφθηκαν την παρουσία δύο εκπροσώπων της τράπεζας οι οποίοι εστάλησαν στο Ρέθυμνο για να εκτιμήσουν την αξία τεσσάρων ακινήτων που θα έβγαιναν σε πλειστηριασμό. Δύο συλλήψεις αλλά και μικρής διάρκειας επεισόδια ήταν τα αποτελέσματα του τεταμένου κλίματος που υπήρχε, καταδεικνύοντας παράλληλα την απουσία ανοχής από τα μέλη του Σωματείου για πρακτικές όπως οι πλειστηριασμοί ακινήτων.

ΑΠΕΤΡΕΨΑΝ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ

Η προχθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας με στόχο να αποτραπούν οι τέσσερις πλειστηριασμοί που ήταν προγραμματισμένοι, είχε απρόσμενη εξέλιξη για τους εκπροσώπους της τράπεζας οι οποίοι εστάλησαν για να εκτιμήσουν τις περιουσίες που επρόκειτο να βγουν σε πλειστηριασμό. Όταν τα μέλη του Συλλόγου, πλησίασαν τους δύο εκπροσώπους σε μια προσπάθεια να τους αποτρέψουν από τη διαδικασία των εκτιμήσεων, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις και το ήδη τεταμένο κλίμα ξέφυγε από τον έλεγχο, οδηγώντας τελικά στη σύλληψη δύο μελών του Σωματείου οι οποίοι οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο. Η άμεση παρέμβαση της αστυνομίας είχε ως αποτέλεσμα να κατευναστούν τα πνεύματα και να απομακρυνθούν οι δύο εκπρόσωποι της τράπεζας σώοι και αβλαβείς ματαιώνοντας, όπως ήταν αναμενόμενο, τις προγραμματισμένες διαδικασίες.

Οι δύο συλληφθέντες παραπέμφθηκαν με την κατηγορία της παρακώλυσης δημόσιας συνεδρίασης πλειστηριασμού, κρατήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου στα πλαίσια του αυτοφώρου και οδηγήθηκαν χθες στον κ. Εισαγγελέα Ρεθύμνου. Τα δύο άτομα μέσω του νομικού τους εκπροσώπου ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν ωστόσο διετάχθη η κράτησή τους έως και σήμερα που θα παρουσιαστούν εκ νέου ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων ήταν και άμεσα ενδιαφερόμενος για την αποτροπή των πλειστηριασμών καθώς κινδύνευε η περιουσία του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υγείας τα οποία επιδεινώθηκαν λόγω της έντασης που επικράτησε στο Δικαστικό Μέγαρο με τους δύο εκπροσώπους της τράπεζας. Ως αποτέλεσμα χθες το πρωί, λίγες ώρες πριν παρουσιαστεί ενώπιων του Εισαγγελέα, οδηγήθηκε φρουρούμενος στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου για εξετάσεις.

ΗΘΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Τα μέλη του Σωματείου συγκεντρώθηκαν και χθες το μεσημέρι έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου προκειμένου να συμπαρασταθούν στους δύο συλληφθέντες. Σε ήρεμο κλίμα τα μέλη του Σωματείου βρέθηκαν δίπλα στα δύο μέλη τους τονίζοντας πως δεν πρόκειται να αφήσουν εκτεθειμένα τα άτομα τα οποία με αυτοθυσία αποτρέπουν τους πλειστηριασμούς της περιουσίας των ίδιων αλλά και Ρεθεμνιωτών συνανθρώπων τους. Ωστόσο, σύσσωμο το Σωματείο χαρακτήρισε απαράδεκτη την παράταση της κράτησής τους έως σήμερα και δεσμεύτηκαν πως θα σταθούν ξανά στο πλευρό τους με συγκέντρωση που πραγματοποιούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι έξω από το Δικαστικό Μέγαρο.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο Πρόεδρος του Σωματείου Δημήτρης Δήμας: «Οι βία και οι αναταραχές δεν μας εκφράζουν και δεν είναι ποτέ στις προθέσεις μας. Η παρουσία των δύο εκπροσώπων της τράπεζας στο Ρέθυμνο ήταν προκλητική από πλευράς Τράπεζας. Μάλλον επρόκειτο για crash test, ώστε να διαπιστώσουν τι ανοχή υπάρχει στο Ρέθυμνο. Είδαν... και ελπίζω πως δεν θα ξαναέρθουν. Απόρροια της παρουσίας τους ήταν και οι προχθεσινές εντάσεις. Εμείς όπως κάθε Τετάρτη θα συνεχίσουμε να έχουμε δυναμική παρουσία έξω από το Δικαστικό Μέγαρο και θα αποτρέπουμε τους πλειστηριασμούς περιουσιών. Πάντα συγκεντρωνόμαστε ειρηνικά και χωρίς κομματικά χρώματα. Θα συνεχίσουμε την παρουσία μας εδώ για να συμπαρασταθούμε ηθικά στους δύο ανθρώπους που έβαλαν «μπέτι» ώστε οι συνάνθρωποί τους να μην χάσουν τα σπίτια τους».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

Το Σωματείο Αλληλοβοήθειας Οφειλετών συστάθηκε σε σώμα πριν από έξι μήνες έχοντας ως στόχο μέσω συγκεκριμένου νομικού πλαισίου που ορίζεται για τα εν λόγω Σωματεία να προστατέψουν συλλογικά πλέον και να ενισχύσουν τα δικαιώματα των δανειοληπτών στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες. Στα πλαίσια αυτά τα μέλη του Σωματείου, συγκεντρώνονται κάθε Τετάρτη, ημέρα που πραγματοποιούνται οι πλειστηριασμοί, έξω από Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου. Αποτρέποντας τον κάθε πλειστηριασμό απαιτούνται δύο μήνες προκειμένου να αρχίσει εκ νέου η διαδικασία πλειστηριασμού του ίδιου ακινήτου γεγονός που όπως αναφέρουν τα μέλη του Σωματείου δίνει παράταση χρόνου για να βρει ο οφειλέτης μια νόμιμη λύση στο πρόβλημα και με πιο ευνοϊκούς όρους.

Τα τελευταία 2,5 χρόνια στο Ρέθυμνο έχουν αποτραπεί συνολικά 300 πλειστηριασμοί, είτε από μεμονωμένους πολίτες που συγκεντρώθηκαν για να αποτρέψουν τους πλειστηριασμού είτε από το Σωματείο τους τελευταίους έξι μήνες. Μέχρι στιγμής απαριθμεί 500 μέλη και ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται.
Το Σωματείο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους Βουλευτές του Ρεθύμνου, καθώς όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Δήμας: «Το πρόβλημα αυτό είναι πολιτικό και εκεί έχει τις ρίζες του. Πρέπει να αλλάξει αυτή η πολιτική και εμείς θα ασκήσουμε πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή».

To Σωματείο έστειλε ανακοίνωση, μετά το περιστατικό στα δικαστήρια, όπου αναφέρει:

«Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου και ώρα μεταξύ 16-17 με την έναρξη της νέας περιόδου πραγματοποίησης πλειστηριασμών ακινήτων συμπολιτών μας ο Σ.Α.Ο.Ρ. οργάνωσε ξανά κινητοποίηση διαμαρτυρίας εναντίον της αρπαγής της περιουσίας των Ρεθυμνιωτών οφειλετών που δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος της γενικευμένης κατάρρευσης που μαστίζει τον τόπο μας. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας η Τράπεζα Eurobank επέμενε στην κατάθεση προσφοράς καθώς είχε αποστείλει εκπροσώπους της αλλά και ιδιωτικό αστυνομικό με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση η οποία οδήγησε στη σύλληψη 2 μελών μας. Η επιμονή της Τράπεζας για την επικύρωση της προσφοράς αποδεικνύει για άλλη μια φορά το στόχο της Τράπεζας για την αρπαγή των περιουσιών μας.

Μας δημιουργεί απορία και αγανάκτηση η εξάντληση της αυστηρότητας του δικαστηρίου όσο αφορά τη συνέχιση της κράτησης των συλληφθέντων επειδή ενώ ρωτήθηκαν εάν χρειάζονται προθεσμία για την προετοιμασία της απολογίας τους υποχρεώθηκαν να μείνουν κρατούμενοι. Είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν συνηθίζεται σε πλημελληματικές πράξεις. Επιπλέον ο ένας από τους δύο κρατούμενους νοσηλεύτηκε την προηγούμενη νύχτα στο νοσοκομείο λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας και ο άλλος είναι πατέρας 4 ανήλικων παιδιών. Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε όλους του Ρεθυμνιώτες για συμπαράσταση την Παρασκευή 26.09.2014 στις 12 το μεσημέρι έξω από το δικαστικό μέγαρο».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2014 | 12:15 pm


Εντοπίστηκε, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, στο Μυλοπόταμο Ρεθύμνου

Εντοπίστηκε, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, στο Μυλοπόταμο Ρεθύμνου
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εντοπίστηκαν (29) δενδρύλλια κάνναβης, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν

Εντοπίστηκαν, χθες το πρωί, σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου, φυτεία κάνναβης με είκοσι εννέα δενδρύλλια, τα οποία κατασχέθηκαν.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών και δράσεων, αλλά και εφαρμογής ειδικού σχεδίου εξερευνήσεων, για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, οργανώθηκε χθες πρωινές ώρες, από την Διεύθυνση Αστυνομίας Ρεθύμνου, συντονισμένη επιχείρηση εξερεύνησης, στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, με την συνδρομή του ελικοπτέρου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στην επιχείρηση, συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, της Ομάδας Ειδικών Αποστολών (Ο.Ε.Α.) Κρήτης, της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Ρεθύμνου, των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου και Αποκορώνου Χανίων, καθώς και το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Ρεθύμνου.
Κατά την διάρκεια της εξερεύνησης, εντοπίστηκαν σε τοποθεσίες του παραπάνω Δήμου, ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, όπου καλλιεργούντο επιμελώς είκοσι εννέα (29) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 3 μέτρα, στο στάδιο της συγκομιδής, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.
Ενεργούνται έρευνες στην ευρύτερη περιοχή, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.
Τα ανωτέρω δενδρύλλια κατασχέθηκαν μαζί με πλήθος πειστηρίων που βρέθηκαν κατά την εξερεύνηση των χώρων της φυτείας.
Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 26 September 2014 | 9:40 am


Αυξημένες οι ανάγκες αίματος στην Ελλάδα των τροχαίων

Αυξημένες οι ανάγκες αίματος στην Ελλάδα των τροχαίων
Αυξημένες οι ανάγκες αίματος στην Ελλάδα των τροχαίων
Με σύνθημα «Δώσε 10 λεπτά από τη ζωή σου για να σώσεις έναν άνθρωπο», ο νέος σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών «Δότες Ζωής» έστειλε χθες το μήνυμά του σε όλο το Ρέθυμνο για μία πράξη που έχει πραγματικά σημασία: την εθελοντική αιμοδοσία. Σε μία χώρα, στην οποία οι ανάγκες σε αίμα είναι τεράστιες, εξαιτίας των τροχαίων ατυχημάτων και των πολυμεταγγιζόμενων ατόμων, η ουσία της εθελοντικής αιμοδοσίας αποκτά το δικό της νόημα. Και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι 7η στην ευρωπαϊκή κατάταξη σε μονάδες αίματος, οι πολλαπλάσιες ανάγκες την φέρνουν στη 2η σχετική θέση.

Η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, βρίσκεται από χθες στο Ρέθυμνο, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του συλλόγου και η ίδια τόνισε πως στόχος του Υπουργείου είναι να καλύπτονται οι ανάγκες από αίμα μη αμειβόμενων εθελοντών αιμοδοτών στη χώρα. Η κα Παπακώστα παραβρέθηκε στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, παρουσία και του προέδρου της πανελλήνιας ομοσπονδίας εθελοντών αιμοδοτών, Χρήστου Πρωτόπαππα. Νωρίτερα, είχε προηγηθεί λαμπαδηδρομία από μέλη του συλλόγου στην παραλία του Ρεθύμνου.

«Πιστεύουμε στο Υπουργείο Υγείας μαζί με τους μη αμειβόμενους εθελοντές αιμοδότες ότι θα πρέπει η χώρα μας να προχωρήσει στην αιμοδοσία αποκλειστικά και μόνο από εθελοντές αιμοδότες. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στην κατάταξη της Ευρώπης. Είμαστε στην 7η θέση σε μονάδες αίματος, που σημαίνει ότι υπάρχει εθελοντισμός. Από την άλλη πλευρά, δυστυχώς, έχουμε και μεγάλες ανάγκες. Είμαστε 2οι σε ανάγκες μετά τη Δανία, εξαιτίας των τροχαίων ατυχημάτων και εξαιτίας των πολυμεταγγιζόμενων ατόμων. Έτσι, το στοίχημά μας είναι να αντλούμε τις μονάδες αίματος από μη αμειβόμενους εθελοντές αιμοδότες και επίσης το μήνυμα μας είναι "Δώσε 10 λεπτά από το χρόνο σου για να σώσεις μία ζωή".
Μπορούμε όλοι, ξεκινώντας και από το νομό Ρεθύμνου με το σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών "Δότες Ζωής", να δώσουμε ζωή σε συνανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει, ενθαρρύνει και κινητροδοτεί την εθελοντική αιμοδοσία», σημείωσε η κα Παπακώστα, η οποία τόνισε πως οι μονάδες αίματος της Ελλάδας μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας, ενώ μειώνονται οι «εισαγωγές» από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό και η κάλυψη από την τράπεζα αίματος του στρατού.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες το πρωί με τη μεγάλη αιμοδοσία του νεοσύστατου Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρεθύμνου, μέλους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, στην υπόγεια αίθουσα της Εκκλησίας των Τεσσάρων Μαρτύρων. Η δράση εγκαινιάστηκε με πλήθος κόσμου που πρόσφεραν εθελοντικά το αίμα τους και τίμησαν τον τίτλο που έδωσαν οι διοργανωτές στη δράση «Δότες Ζωής».

Το Ρέθυμνο μέσα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα ζωής μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας ενώ παράλληλα επισφράγισε, με τελετή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, την ίδρυση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρεθύμνου (Ε.Σ.Α Ρεθύμνου) που θα συμβάλλει στην ύπαρξη αποθεμάτων αίματος στο Νομό εξασφαλίζοντας έτσι και την αυτάρκειά του.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

Από τις εννέα το πρωί έως και τις δύο το μεσημέρι, εθελοντές αιμοδότες προσέρχονταν στην υπόγεια αίθουσα της εκκλησίας των τεσσάρων Μαρτύρων και «σήκωναν τα μανίκια» προσφέροντας ένα πολύτιμο δώρο ζωής σε συνανθρώπους τους που το έχουν ανάγκη. Φορείς του νομού, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εκπρόσωποι της εκκλησίας, εθελοντές και μέλη του Συλλόγου ήταν όλοι εκεί συμβάλλοντας ο καθένας με την πολύτιμη συνδρομή του στο έργο ζωής του Συλλόγου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Ρεθύμνου «Δότες Ζωής» π. Γεώργιος Γαλεράκης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Είναι πολύ μεγάλη η χαρά που αισθανόμαστε εδώ σήμερα που οι Ρεθύμνιοι εγκαινιάζουμε το νέο Σύλλογο Εθελοντών αιμοδοτών νομού Ρεθύμνης. Χαιρόμαστε διότι και εμείς με τη σειρά μας έχουμε σκοπό να συμβάλουμε στο μεγάλο αγαθό της Εθελοντικής αιμοδοσίας, της προσφοράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης που τόσα χρόνια πολύ όμορφα το τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου αλλά και οι υπάρχοντες εθελοντές αιμοδότες έχουν προσφέρει το δικό τους αίμα για την αυτάρκεια του τόπου μας».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ Η ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕ ΑΙΜΑ

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν τα στοιχεία, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Χρήστος Πρωτόπαπας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών σχετικά με την εισαγωγή αίματος από την Ελβετία, κάτι το οποίο έχει υιοθετήσει σαν πρακτική η Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια και ανέρχονται σε περίπου 30 χιλιάδες μονάδες ετησίως. Όπως ανέφερε ο κ. Πρωτόπαππας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία και οι τοπικοί Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια η χώρα να ανεξαρτητοποιηθεί από την ανάγκη για εισαγωγή αίματος από ξένες χώρες.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η αποστολή αίματος από την Ελβετία φαίνεται πως έχει μειωθεί σημαντικά ενώ σε βάθος τετραετίας αναμένεται να υποστεί ακόμη περισσότερες μειώσεις που θα αγγίξουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις 15 χιλιάδες. Ο κ. Πρωτόπαπας σε δηλώσεις του ανέφερε: «Τα τελευταία 25-30 χρόνια κάνουμε εισαγωγές αίματος από την Ελβετία , ήταν μια πρωτοβουλία του τότε Υπουργείου Υγείας όπου μετατράπηκε η αμειβόμενη αιμοδοσία σε εθελοντική στην πατρίδα μας με νόμο. Έπεσε σημαντικά ο αριθμός των προσφερόμενων μονάδων, δεν μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες και έπρεπε να ζητήσουμε βοήθεια από άλλες χώρες προκειμένου να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες. Στην αρχή όπως καθιερώθηκαν και κάποια κίνητρα για τους αιμοδότες στη συνέχεια όμως δεν κάναμε όσα έπρεπε να κάνουμε προκειμένου να σταματήσει η εισαγωγή αίματος. Κάνουμε εισαγωγές μέχρι σήμερα περίπου 30.000 μονάδες το χρόνο».

Ωστόσο, το «μέτωπο» που καλούνται επιπρόσθετα να αντιμετωπίσουν οι Σύλλογοι αλλά και η Ομοσπονδία έχει να κάνει με το αίμα που αχρηστεύεται κάθε χρόνο και ανέρχεται περίπου στο ίδιο ποσό που εισάγεται από την Ελβετία. Αυτό οφείλεται σε αιμοδότες που προσφέρουν αίμα το οποίο κρίνεται ακατάλληλο τελικά για χρήση, καθώς δεν είναι ειλικρινείς στις απαντήσεις τους σχετικά με το ιατρικό ιστορικό τους. Απόρροια αυτού είναι να δαπανούνται μεγάλα χρηματικά ποσά για τη διενέργεια εξετάσεων που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά τα 12,5 εκατομμύρια ανά 25 χιλιάδες μονάδες αίματος που εξετάζονται.

Όπως ανέφερε ο κ. Πρωτόπαπας τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να περιοριστούν και ο ρόλος των Συλλόγων να ενδυναμωθεί και να ενισχυθεί προς πάσα κατεύθυνση. Συγκεκριμένα υπογράμμισε: «Είναι χρήματα που σπαταλούνται άδικα και αυτό οφείλεται στις αιμοδοτικές άδειες που παίρνουν κάποιοι από το Δημόσιο και τους οργανισμούς. Προσπαθούμε πλέον όλοι οι Σύλλογοι της χώρας μέσω της ενημέρωσης του πληθυσμού στις έδρες μας να αποτρέπουμε κάποιον να τρέχει τελευταία στιγμή να προσφέρει αίμα πιεζόμενος από τις Υπηρεσίες αλλά αυτό να το κάνει πολύ τακτικά για τον άγνωστο πάσχοντα συνάδελφο».

Επιπλέον ο κ. Πρωτόπαπας αναφερόμενος στον ρόλο των Συλλόγων αυτών ανέφερε: «Στατιστικά αν το 5% των κατοίκων μιας πόλης προσφέρει το αίμα του αυτή η πόλη είναι αυτάρκης και δεν έχει ανάγκη κανέναν».

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΑΝΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Στη σημασία του Εθελοντισμού μέσα από το πρίσμα της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας αναφέρθηκε στην διάρκεια της ομιλίας του ο Ψυχολόγος Υγείας Γιώργος Κουλιεράκης. Ο κ. Κουλιεράκης επεσήμανε την ανάγκη για «άνθηση» των εθελοντικών δράσεων μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που πλήττει ηθικά και υλικά τις Ελληνικές κοινωνίες.

Συγκεκριμένα υπογράμμισε: «Επικεντρωνόμαστε στο τι σημαίνει, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, να δημιουργείται ένας Σύλλογος ο οποίος σε αντίθεση από αυτό που περιμένει ο καθένας ζητάει από τους ανθρώπους να προσφέρουν. Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης αναπτύσσονται κάποια θετικά που έχουν σαν βάση την αλληλεγγύη. Αυτό παρατηρείται να καταγράφεται και έχει διαφορετική μορφή από αυτό που παλιά ονομάζαμε φιλανθρωπία».

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2014 | 1:46 pm


Κλειστά παραμένουν Γυμνάσια και Λύκεια στο Νομό Ρεθύμνου

Κλειστά παραμένουν Γυμνάσια και Λύκεια στο Νομό Ρεθύμνου
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ «ΛΟΥΚΕΤΑ» ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Κλειστά για τρίτη συνεχόμενη ημέρα παρέμειναν χθες γυμνάσια και λύκεια του νομού, ενισχύοντας το «τεταμένο» κλίμα που υπάρχει στην παιδεία με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς. Η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη από τα συνεχόμενα «λουκέτα» που βάζουν μαθητές, ενώ με ελάχιστες εξαιρέσεις οι προσπάθειες για διάλογο με τους μαθητές ναυαγούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου η εικόνα που είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες παραμένει ίδια με εξαίρεση το 1ο Γυμνάσιο στο οποίο έληξε η κατάληψη χθες το πρωί, άνοιξαν οι πόρτες και η διεξαγωγή των μαθημάτων πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα. Από την άλλη κλειστά παραμένουν το 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, τα ΕΠΑΛ, το Λύκειο Σπηλίου ενώ στο «χορό» των καταλήψεων μπήκαν χθες το Λύκειο Πανόρμου και το Γυμνάσιο Κοξαρέ.

Σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους κάνουν προσπάθειες να έρθουν μέσω του διαλόγου, που έχει υιοθετηθεί σαν μοναδική διέξοδος στην προσπάθεια εύρεσης μιας λύσης, σε συνεννόηση με τους μαθητές χωρίς ιδιαίτερη ανταπόκριση γεγονός που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους ίδιους. Παράλληλα, είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο οι διδακτικές ώρες που χάνονται ιδιαίτερα για τα Λύκεια, να πρέπει να αναπληρωθούν εν μέσω διακοπών του Πάσχα.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου βρίσκεται σε επικοινωνία με τους Συλλόγους γονέων, εκπαιδευτικών αλλά και τους διευθυντές των σχολείων ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία και να υπάρξει σταδιακή μείωση των σχολείων που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2014 | 12:40 pm


Εντάσεις και συλλήψεις για την αποτροπή πλειστηριασμών

Εντάσεις και συλλήψεις για την αποτροπή πλειστηριασμών
ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Στιγμές έντασης, οι οποίες μάλιστα οδήγησαν και σε δύο συλλήψεις, σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι στο δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνου με αφορμή την πραγματοποίηση τεσσάρων πλειστηριασμών ακινήτων ρεθυμνιωτών που ήταν προγραμματισμένοι.

Όπως κάθε Τετάρτη, έτσι και χθες το μεσημέρι στα δικαστήρια του Ρεθύμνου συγκεντρώθηκαν δεκάδες ρεθυμνιώτες, μέλη του Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου, με στόχο με την παρουσία τους να αποτρέψουν την διεξαγωγή των πλειστηριασμών.

Το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή ημέρα εμφανίστηκαν στα δικαστήρια δικηγόροι από την Αθήνα, με στόχο να καταθέσουν προσφορές για τα πλειστηριαζόμενα ακίνητα προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου.

Πολλοί από τους ρεθυμνιώτες προσπάθησαν να πλησιάσουν τους δικηγόρους, προκειμένου να τους αποτρέψουν από τη συμμετοχή στους πλειστηριασμούς, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση.

Η ψύχραιμη επέμβαση των αστυνομικών που βρίσκονταν στα δικαστήρια κατάφερε να αποτρέψει τη σύρραξη, όμως συνελήφθησαν δύο άτομα, τα οποία θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Ρεθύμνου σήμερα με την κατηγορία της παρακώλυσης πλειστηριασμών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από την ίδρυση του συλλόγου έχουν αποτραπεί εκατοντάδες πλειστηριασμοί στα δικαστήρια του Ρεθύμνου, αφού κάθε Τετάρτη η παρουσία των πολιτών είναι έντονη.

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 September 2014 | 12:09 pm


Επίσκεψη του βουλευτή Ηρακλείου Κ. Δαμαβολίτη στο Ρέθυμνο

Επίσκεψη του βουλευτή Ηρακλείου Κ. Δαμαβολίτη στο Ρέθυμνο
Ο βουλευτής Ηρακλείου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κώστας Δαμαβολίτης θα βρίσκεται στο Ρέθυμνο αύριο 25 Σεπτεμβρίου
Ο βουλευτής Ηρακλείου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κώστας Δαμαβολίτης θα βρίσκεται στο Ρέθυμνο αύριο 25 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τοπικούς φορείς και να συνομιλήσει για τα προβλήματά τους αλλά και για τρόπους επίλυσης αυτών.
Το πρόγραμμα του βουλευτή, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον πολιτευτή του νομού κ. Μεταξάκη, περιλαμβάνει τις ακόλουθες συναντήσεις :
10:00 - Εμπορικός Σύλλογος
11:00 - Εργατικό Κέντρο
12:00 - Αγροτικός Συνεταιρισμός
13:00 – Τοπικό Υποκατάστημα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Ρεθύμνου
14:30 - Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου

Δημοσιεύθηκε στις 24 September 2014 | 6:10 pm


Επίσκεψη μελών του Δ.Σ. του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών στο δήμαρχο Ρεθύμνης

Επίσκεψη μελών του Δ.Σ. του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών στο δήμαρχο Ρεθύμνης
Επίσκεψη μελών του Δ.Σ. του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών στο δήμαρχο Ρεθύμνης

Τον Πρόεδρο και Μανόλη Βεληβασάκη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Ιπποκράτη Μπελαδάκη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, υποδέχθηκε σήμερα στο Γραφείο του ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης. Στο πλαίσιο της ιδιαιτέρως εποικοδομητικής συνεργασίας τους, το Προεδρείο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών ανέλυσε στο Δήμαρχο το σκεπτικό του νέου Συμβουλίου το οποίο χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και σταθερό προσανατολισμό την ανάδειξη της δύναμης της Κρήτης και των ανθρώπων της, σε όλο τον κόσμο.
Μάλιστα στις προθέσεις του Συμβουλίου είναι η διοργάνωση ενός παγκόσμιου Δικτύου, στο οποίο θα συμμετέχουν Κρήτες που ζουν σε κάθε γωνιά της Γης και διακρίνονται στους τομείς της Επιστήμης, του Πνεύματος, της κοινωνικής δράσης και προσφοράς, οι οποίοι, με συντονισμένες ενέργειες και συνεχή συνεργασία, θα προβάλλουν την Ιστορία, τον Πολιτισμό, την Παράδοση και τις σύγχρονες δυνατότητες της Κρήτης, διατηρώντας ζωντανούς και ισχυρούς τους δεσμούς συνοχής της κοινής τους καταγωγής. Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Βεληβασάκης, οι Κρήτες της Διασποράς προσφέρουν τα σπίτια τους σε κάθε Κρητικό που τους επισκέπτεται.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσαν το Δήμαρχο για την πρωτοβουλία τους, την οποία συμμερίζεται και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ευγένιος, να συνταχθεί, με τη συνδρομή όλων των Αρχών και Φορέων του Ρεθύμνου, φάκελος πρότασης για ένταξη της Ιστορικής Μονής Αρκαδίου στα Μνημεία της Ουνέσκο.
Επιπλέον, το 2016, έτος συμπλήρωσης 150 χρόνων από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών σκοπεύει να διοργανώσει πλήθος εκδηλώσεων σε όλη την Κρήτη και την Αμερική, αντάξιες της ιστορικής του σημασίας.
Ο Δήμαρχος κατέθεσε την ικανοποίησή του για τη εξαίρετη δραστηριότητα και τις εμπνευσμένες πρωτοβουλίες του Συμβουλίου Κρητών και παρείχε στο Προεδρείο του τη διαβεβαίωση ότι ο Δήμος θα είναι σταθερός συνεργάτης και συμπαραστάτης στις ωραίες δράσεις τους, διότι είναι άξιοι πρεσβευτές της Κρήτης και της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα τόνισε ότι είναι για το Ρέθυμνο τιμή το γεγονός ότι αποτελεί έδρα του Συμβουλίου και μάλιστα φιλοξενείται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Ως ένδειξη αλληλοεκτίμησης και σε ανάμνηση της συνεργασίας τους, αντάλλαξαν συμβολικά δώρα: Ο Δήμαρχος τους προσέφερε το ασημένιο νόμισμα με τα δελφίνια και το λεύκωμα με τους χάρτες του Ρεθύμνου και ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών του δώρισε την επετειακή αφίσα που εξέδωσαν πέρυσι με αφορμή τον εορτασμό της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, για την οποία ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι συνιστά μια επίκαιρη απάντηση σε πολλές κατευθύνσεις και είναι ενδεικτική του πως αντιλαμβάνονται οι Κρήτες την παρουσία τους στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Από το Γραφείο Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 24 September 2014 | 4:52 pm


Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου θα επισκεφτεί την Αγία Νάπα που έχει αδελφοποιηθεί με το Ρέθυμνο

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου θα επισκεφτεί την Αγία Νάπα που έχει αδελφοποιηθεί με το Ρέθυμνο
Για την Κύπρο αναχωρεί αύριο Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014 ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, προσκεκλημένος του Δημάρχου Αγ. Νάπας, η οποία ως γνωστόν έχει αδελφοποιηθεί με το Ρέθυμνο
Για την Κύπρο αναχωρεί αύριο Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014 ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, προσκεκλημένος του Δημάρχου Αγ. Νάπας, η οποία ως γνωστόν έχει αδελφοποιηθεί με το Ρέθυμνο.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, αποδεχόμενος την πρόσκληση να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις του 30ου Φεστιβάλ Αγίας Νάπας που θα πραγματοποιηθεί στην κυπριακή πόλη στις 26-28 Σεπτεμβρίου, θα συνοδεύσει Ρεθυνμνιώτικη αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους της Μικτής Χορευτικής Ομάδας του Δήμου Ρεθύμνης και μουσικούς καλλιτέχνες, που θα συμμετάσχουν με χορούς και τραγούδια της Κρήτης στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.
Ο Δήμαρχος και η αποστολή θα επιστρέψουν στο Ρέθυμνο την προσεχή Κυριακή.

Από το Δήμο

Δημοσιεύθηκε στις 24 September 2014 | 3:48 pm


Πάρκινγκ: το σοβαρότερο «αγκάθι» για το δήμο

Πάρκινγκ: το σοβαρότερο «αγκάθι» για το δήμο
ΟΙ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ «ΤΡΩΝΕ» ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ ΑΣΦΥΚΤΙΑ
Πιο ασφυκτική από ποτέ είναι πια η κατάσταση στους δρόμους της πόλης, όπου τα αυτοκίνητα συνωστίζονται, προσπαθώντας να περάσουν ανάμεσα στα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα και αναζητούν μανιωδώς μία θέση στάθμευσης ανάμεσα σε έργα και αναπλάσεις που εξυπηρετούν μόνο πεζούς και ποδηλάτες.

Τα έργα ανάπλασης προοδεύουν, τα πεζοδρόμια μεγαλώνουν, οι πεζοί βρίσκουν χώρο να περπατήσουν, η πόλη ομολογουμένως βελτιώνεται αισθητικά. Τι γίνεται, όμως, με τις θέσεις στάθμευσης, που καθημερινά και με την πρόοδο των έργων ελαττώνονται; Η δημοτική αρχή καλείται στη νέα της θητεία να δει κατάματα το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε με τον σχεδιασμό για τη βιώσιμη κινητικότητα και τις αναπλάσεις.

Η οδός Δημοκρατίας έχασε δεκάδες θέσεις στάθμευσης, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τις οδούς Κριάρη και Κουρμούλη, που ήδη πληρώνουν ακριβό το τίμημα της έλλειψης θέσεων στάθμευσης.

Όμως, το μεγάλο «Βατερλώ» σημειώνεται με την ανάπλαση στη Σοχώρα και την Πλατεία των Δικαστηρίων. Εκεί όπου τρία δημόσια κτήρια, η Περιφερειακή Ενότητα, η Αστυνομική Διεύθυνση και το Δικαστικό Μέγαρο, συγκεντρώνουν καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενους και πολίτες που θέλουν να εξυπηρετηθούν, η κατάσταση με την βιοκλιματική ανάπλαση ξεφεύγει από κάθε λογική. Εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης εξανεμίστηκαν και όμως καμία ενέργεια δεν έγινε για τη μερική έστω αντικατάστασή τους.

Ο αρμόδιος για τα τεχνικά έργα αντιδήμαρχος Ρεθύμνου, Μίνως Αλεφαντινός ερωτηθείς σχετικά με το θέμα, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του. Παραδέχθηκε στην Κρητική Επιθεώρηση πως το πρόβλημα που έχει σήμερα η πόλη σε σχέση με το πάρκινγκ είναι τεράστιο, υπεραμύνθηκε όμως των έργων ανάπλασης, που «λογικά είναι φιλικές στον πεζό, τον ποδηλάτη και το περιβάλλον», όπως είπε. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως είναι το μεγάλο στοίχημα για την παρούσα δημοτική αρχή: «Πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά το θέμα του πάρκινγκ, να κάνουμε έναν σχεδιασμό, να ασχοληθούμε σοβαρά και με την αστική συγκοινωνία».

Οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής τα προηγούμενα χρόνια για την εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης περιορίστηκαν στη δημιουργία δύο χώρων περιμετρικά του κέντρου, στον Κουμπε στο οικόπεδο Φραγάκη και στον Άγιο Γεώργιο στην Καλλιθέα, που ναι μεν ανακούφισαν μερικώς τις συγκεκριμένες περιοχές, δεν έλυσαν ωστόσο την «ασφυξία» του κέντρου.

Ο στόχος του μεγάλου χώρου στάθμευσης στην πλατεία των 4ων Μαρτύρων που έχει τεθεί εδώ και πολλά χρόνια και ο σχεδιασμός του χρονολογείται ήδη από το 2008, φαίνεται να χάνει το δρόμο του λόγω της οικονομικής κρίσης και της λογικής επιφύλαξης των ιδιωτών να επενδύσουν στο εγχείρημα. Την ίδια ώρα, όμως, ο δήμος φαίνεται να μην αντιμετωπίζει το θέμα με την πρέπουσα ευελιξία και σήμερα έχει στα χέρια του «μία βόμβα» που κινδυνεύει να εκραγεί. Το ζητούμενο είναι εάν θα αντιδράσει επιτυχώς, έστω και στο παρά πέντε...

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 24 September 2014 | 2:12 pm


Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια του Νορβηγού

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια του Νορβηγού
Στις 10 το βράδυ της Τρίτης βρέθηκε, τελικά, ο 50χρονος Νορβηγός τουρίστας τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί στην περιοχή του Πλακιά.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Νορβηγός είχε ειδοποιήσει μέσω κινητού, την Αστυνομία ότι είχε χαθεί σε βουνό στον Πλακιά. Αμέσως σήμανε συναγερμός για τον εντοπισμό του, για να βρεθεί τελικά στις 10 το βράδυ κοντά στο χωριό Μύρθιος. Αν και καλά στην υγεία του μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 24 September 2014 | 1:37 pm
Translate:
Copyright © 2010-2014 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: