1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
X Τηλεόραση:
  1. ΕΡΤ 1
  2. ΕΡΤ 2
  3. ΕΡΤ 3
  4. Βουλή
Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ρεθύμνης   »   Ρουστικα    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή Ρουστικα και εμείς θα το προσθέσουμε.


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Ρουστικα

Σε εξέλιξη η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση Ρίχτερ

Σε εξέλιξη η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση Ρίχτερ
ΣΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Συνεχίζεται η πολύκροτη δίκη του Γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, για τις αναφορές σε βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κοινωνία του νησιού.

Η δίκη ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης, απουσία του καθηγητή ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του, και διεκόπη για να συνεχιστεί σήμερα με την εξέταση επτά μαρτύρων. Πρόκειται για τους κ.κ. Μανούσο Παραγιουδάκη, Ευτύχιο Τωμαδάκη, Ηλία Λουλούδη, Δημήτρη Κοτρόγιαννο, Κωνσταντίνο Λάβδα και Νίκο Παπαδάκη. Την Τετάρτη κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη δίκη που βασίζεται στον πολυσυζητημένο αντιρατσιστικό νόμο, σε ό,τι αφορά το σκέλος του νόμου για το πνευματικό έργο.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνου άσκησε τη δίωξη εκτιμώντας ότι οι επίμαχες αναφορές στο βιβλίο του Γερμανού καθηγητή με τον αυθεντικό τίτλο «Η κατάληψη της νήσου Κρήτης» συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο».

Η υπερασπιστική γραμμή του καθηγητή Ρίχτερ προτάσσει ωστόσο ως βασικά επιχειρήματα την ελευθερία της έκφρασης και της ελεύθερης διάδοσης των ιδεών.

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 November 2015 | 4:41 pm


Εθελόντρια ετών …17 από το Ρέθυμνο

Εθελόντρια ετών …17 από το Ρέθυμνο
Εθελόντρια ετών ...17 από το Ρέθυμνο

Μόλις 17 ετών, μαθήτρια της Γ' τάξης του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου, η Ευαγγελία Αναγνώστου, η Λίτσα, όπως την αποκαλούν οι οικείοι της, άφησε για μερικές ημέρες τα σχολικά θρανία και ζήτησε άδεια από το σχολείο της, προκειμένου να συμμετάσχει στην αποστολή των εθελοντών Σαμαρειτών από το Ρέθυμνο στην Κω, δίνοντας το πιο σημαντικό «μάθημα», αυτό της ενεργούς παρουσίας και της έμπρακτης αλληλεγγύης.

 

Ήταν ο Βενιαμίν της αποστολής του Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ρεθύμνου, ωστόσο η προσφορά της στους πρόσφυγες ήταν άκρως επαγγελματική και με περίσσια ευαισθησία. Η Ευαγγελία είναι η πιο ουσιαστική απόδειξη πως η Ρεθεμνιώτικη κοινωνία έχει βάλει ψηλά τον πήχη σε ό,τι αφορά τον εθελοντισμό και έχει γαλουχήσει τις επόμενες γενιές ενεργών πολιτών με τα αισθήματα αυτά.

Αξίζουν συγχαρητήρια στην ίδια για την πρωτοβουλία της αλλά και στους γονείς της που έμαθαν στο παιδί τους τις πιο βασικές αξίες της ζωής.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 November 2015 | 2:15 pm


«Ρίχτερ» στη δίκη για το βιβλίο του Γερμανού καθηγητή

«Ρίχτερ» στη δίκη για το βιβλίο του Γερμανού καθηγητή
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΥΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Â 

 

Παρουσία πλήθους κόσμου ξεκίνησε χθες η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης του Γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ για τις αναφορές του βιβλίου του για τη Μάχη της Κρήτης που συνεχίζουν να προκαλούν ισχυρές δονήσεις σε όλη την Κρήτη. Η δίκη ξεκίνησε λίγο μετά τις 2 χθες το μεσημέρι στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου ενώ διεκόπη μετά την κατάθεση του Βουλευτή Ηρακλείου Λ. Αυγενάκη στις πέντε το απόγευμα προκειμένου να συνεχιστεί την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δίκη από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου με κατηγορία που στηρίζεται στον πρόσφατο νόμο για το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Ο εισαγγελέας άσκησε τη δίωξη εκτιμώντας ότι οι επίμαχες αναφορές στο βιβλίο του συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο».

Ο ίδιος ο Χάινς Ρίχτερ δεν παρέστη στη δίκη, αλλά εκπροσωπείται από τον δικηγόρο Αθηνών κ. Α. Αναγνωστόπουλο. Παρόντες, πάντως, ήταν δεκάδες πολίτες, οι οποίοι θεωρούν ως απαράδεκτες τις αναφορές του Χ. Ρίχτερ στο επίμαχο βιβλίο με αυθεντικό τίτλο «Η κατάληψη της νήσου Κρήτης» και αντέδρασαν ήδη από τότε που το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ανακήρυξε – και μάλιστα εν κρυπτώ μετά τις αντιδράσεις – τον γερμανό καθηγητή ως επίτιμο διδάκτορα του.

ΜΕ «ΔΟΝΗΣΕΙΣ» ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΚΗ

To πρώτο σκέλος της υπόθεσης αφορούσε την κατάθεση των αιτημάτων για παράσταση πολιτικής αγωγής, το οποίο κατέθεσαν τα μέλη αλλά και το ίδιο το σωματείο του νεοσυσταθέντος «Σωματείου Ρεθυμνίων πληγέντων κατά τη ναζιστική κατοχή 1941-44», ο βουλευτής Ηρακλείου, Λ. Αυγενάκης, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μανούσος Παραγιουδάκης και ο Δήμος Αγίου Βασιλείου.

Ο Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε παράσταση Πολιτικής Αγωγής μόνο για τον Δήμο Αγίου Βασιλείου και για απογόνους θυμάτων της Ναζιστικής περιόδου. Μετά από διάσκεψη, το δικαστήριο έκανε δεκτή την παράσταση πολιτικής αγωγής όλων των παραπάνω, με επιφυλάξεις για την ουσία της υπόθεσης. Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα ο συνήγορος υπεράσπισης του καθηγητή Ρίχτερ κ. Αναγνωστόπουλος αμφισβήτησε την πληρότητα των στοιχείων που καθιστούν άμεση τη ζημιά στην παράσταση πολιτικής αγωγής εγείροντας αντιδράσεις με την τοποθέτησή του. Διευκρίνισε ωστόσο στη συνέχεια, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ότι η υπεράσπιση δεν αμφισβητεί την παράσταση πολιτικής αγωγής των θυμάτων και των απογόνων των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής.

Επισημαίνεται δε, πως η παράσταση πολιτικής αγωγής, με συνηγόρους τους κ. Νίκο Κοτζαμπασάκη, Αντώνη Επιτροπάκη και Γιάννη Νικολιδάκη, υπογράμμισε πως η παρουσία του ίδιου του καθηγητή Ρίχτερ έστω για την απολογία του κρίνεται απαραίτητη και για το λόγο αυτό ζήτησε από το δικαστήριο να αποφανθεί για το εάν πρέπει να κρίνει αναγκαία την παρουσία του καθηγητή Ρίχτερ στη διαδικασία. Ωστόσο, το δικαστήριο απεφάνθη πως κάτι τέτοιο θα αξιολογηθεί αν και κατά πόσο είναι αναγκαίο κατά τη διάρκεια της δίκης.

Ο συνήγορος του καθηγητή Ρίχτερ κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε σε δηλώσεις του: «Η πολιτική αγωγή ζήτησε τη βίαιη προσαγωγή του κ. Ρίχτερ, ένα αίτημα που δεν νομίζω να το κάνει δεκτό το δικαστήριο δεδομένου ότι ο κ. Ρίχτερ είναι κάτοικος εξωτερικού, ασκεί το νόμιμο δικαίωμα του με το να μην εμφανίζεται ενώπιον του δικαστηρίου, είναι απολύτως σύνηθες αυτό. Το ασύνηθες είναι το αίτημα της πολιτικής αγωγής και μάλιστα σε μια υπόθεση αρμοδιότητας του μονομελούς πλημμελειοδικείου. Ο κ. Ρίχτερ είναι 78 ετών, κάτοικος Γερμανίας και δεν νομίζω να γίνει δεκτό το αίτημα. Επί της διαδικασίας επεβλήθησαν οι ενστάσεις κατά της παράστασης πολιτικής αγωγής και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε».

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΡΙΧΤΕΡ

Η υπερασπιστική γραμμή του καθηγητή Ρίχτερ προτάσσει, όπως φάνηκε, ως βασικά επιχειρήματα την ελευθερία της έκφρασης και της ελεύθερης διάδοσης των ιδεών. Ο κ. Αναγνωστόπουλος σε σχετική δήλωση διευκρίνισε: «Το άρθρο 2 του νόμου με τον οποίο παραπέμπεται ο κ. Ρίχτερ είναι αντισυνταγματικός. Υπάρχει μια πολύ πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας της σύνθεσης του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου των δικαιωμάτων του ανθρώπου του Στρασβούργου, σε μια υπόθεση παρόμοια και πολύ χειρότερη διότι κρίθηκε ότι είναι ένας δεδηλωμένος αρνητής της Αρμενικής γενοκτονίας την οποία την ονόμασε μάλιστα διεθνές ψεύδος. Εκρίθη λοιπόν ότι αυτός ο άνθρωπος έχει δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και έχει κάθε δικαίωμα να διαδίδει παντού ότι πρόκειται για ένα διεθνές ψεύδος και ότι κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει με ποινικές διατάξεις. Εδώ έχουμε μια πολύ διαφορετική περίπτωση ενός καθηγητή Πανεπιστημίου, γνωστού νεοελληνιστή, ο οποίος έχει συγγράψει 200 μελέτες και βιβλία για την ιστορία της Κύπρου, ενός φιλέλληνα βραβευμένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν αρνείται τα εγκλήματα των Γερμανών, απλώς έκανε το λάθος να προσθέσει και κάποια εγκλήματα τα οποία διεπράχθησαν, όπως συμβαίνει σε όλους τους πολέμους, εκατέρωθεν βιαιοπραγίες και εγκλήματα. Σήμερα φάνηκε ότι όλη η ουσία που η υπόθεση πήρε τέτοιες διαστάσεις είναι η απονομή του επίτιμου διδακτορικού στον κ. Ρίχτερ από το Πανεπιστήμιο Κρήτης».

ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

Επτά μάρτυρες πλην του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη που κατέθεσε χθες ενώπιον του δικαστηρίου, αναμένεται να εξεταστούν την Παρασκευή. Πρόκειται για τους κ.κ. Μανούσο Παραγιουδάκη, Ευτύχιο Τωμαδάκη, Ηλία Λουλούδη, Δημήτρη Κοτρόγιαννο, Κωνσταντίνο Λάβδα και Νίκο Παπαδάκη.

Στην κατάθεσή του ο κ. Αυγενάκης ερωτηθείς για το περιεχόμενο του βιβλίου αλλά και τη σχέση του ίδιου με την υπόθεση, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα αποσπάσματα επισημαίνοντας πως το περιεχόμενο είναι εξυβριστικό και προσβλητικό για τον Κρητικό λαό ενώ τόνισε πως η εικόνα που δημιουργείται για τους Κρητικούς στους διεθνείς αναγνώστες του επίμαχου βιβλίου είναι κάθε άλλο παρά κολακευτική. Πρόσθεσε μάλιστα, πως εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό, να μειώσει δηλαδή τους Κρητικούς βάζοντας ενδεχομένως «φραγμούς» μακροπρόθεσμα στην όποια απόπειρα νομικής διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων. Ο κ. Αυγενάκης τοποθετήθηκε στα πλαίσια της Βουλευτικής του ιδιότητας αλλά και των προσωπικών του βιωμάτων, αφού όπως ανέφερε είναι και ο ίδιος απόγονος θυμάτων της ναζιστικής κατοχής και κατάγεται από μαρτυρικό χωριό. «Είναι υποχρέωσή μας προς τις επόμενες γενιές να τιμούμε και να υπερασπιζόμαστε την ιστορία μας. Ως βουλευτής έχω την υποχρέωση να δίνω βάρος στα ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην απόφαση του τμήματος πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπογραμμίζοντας: «Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έκρινε και αποφάσισε να επιβραβεύσει έναν παραχαράκτη της ιστορίας και μάλιστα με εν κρυπτώ αναγόρευσή τους σε επίτιμο διδάκτορα» κατέληξε.

Ωστόσο, ο συνήγορος υπεράσπισης του καθηγητή Ρίχτερ, δεν απεύθυνε καμία ερώτηση προς τον κ. Αυγενάκη. Ο δικηγόρος υπεράσπισης του καθηγητή Ρίχτερ, κ. Αναγνωστόπουλος ερωτηθείς ανέφερε σε δηλώσεις του: «Όλοι οι μάρτυρες θα επαναλάβουν περίπου τα ίδια πράγματα. Κανείς μάρτυρας δεν είναι νομικός ή ιστορικός. Θα επανέλθουν στα ίδια θέματα και οι επόμενοι μάρτυρες και δεν βρήκα το λόγο να σχολιάσουμε ειδικότερα τα λεγόμενα του κ. Αυγενάκη».

Από την πλευρά του ο Ρεθεμνιώτης δικηγόρος κ. Νίκος Κοτζαμπασάκης ανέφερε: «Η πολιτική αγωγή επιμένει στην ενοχή του καθηγητή Ρίχτερ» ενώ τόνισε πως θα προχωρήσει σε περαιτέρω δηλώσεις την Παρασκευή με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

ΗΧΗΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Ηχηρή ήταν για ακόμη μια φορά η παρουσία πολιτών και σωματείων που ζητούν την αποκατάσταση της αλήθειας και την απολογία του καθηγητή Ρίχτερ για το περιεχόμενο του βιβλίου του που όπως αναφέρουν παραχαράσσει την ιστορία.

Ο κ. Στέλιος Κιαγιαδάκης πρόεδρος Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών σε δηλώσεις του ανέφερε: «Είμαι εδώ ως εκπρόσωπος των εφέδρων αξιωματικών και όχι τόσο για τον καθηγητή Ρίχτερ, αλλά για τη συμπεριφορά του συναδέλφου μας αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου κ. Στεργίου εφέδρου αξιωματικού ο οποίος ελέγχεται για την αντιεφεδρική και κατ' επέκταση αντεθνική συμπεριφορά».

Ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης, πρόεδρος της ένωσης θυμάτων ολοκαυτώματος του Δήμου Βιάννου. «Το ολοκαύτωμα του Βιάννου είναι το δεύτερο ολοκαύτωμα σε όλη τη χώρα με 461 εκτελεσθέντες και το πρώτο σε λεηλασίες χωριών και σπιτιών. Συνολικά 950 σπίτια λεηλάτησαν σε 11 χωριά της επαρχίας Βιάννου και επαρχίας Ιεράπετρας. Το βιβλίο γράφτηκε με στόχο την αποδυνάμωση των Γερμανικών αποζημιώσεων. Θα δημιουργηθούν μεγάλες αντιδικίες και για αυτό στόχος ορισμένων είναι να αλλάξουν την ιστορία και να εξισώσουν θήτες και θύματα».

«Σήμερα περιμένουμε η δικαιοσύνη να δώσει μια απάντηση στην παραχάραξη της ιστορίας» ανέφερε ο κ. Γιώργος Σταράκης υπογραμμίζοντας πως αναφορές στο περιεχόμενο του βιβλίου του καθηγητή Ρίχτερ αποσκοπούν στο να διώξει το ναζιστικό παρελθόν των Γερμανών διαστρεβλώνοντας την ιστορική αλήθεια.

ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΕ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Στο δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνου παρόντες ήταν επιζώντες θύματα της ναζιστικής κατοχής που έζησαν συγκλονίστηκες στιγμές την περίοδο της εκείνη. Με δάκρυα στα μάτια κατέθεσαν τα όσα έζησαν ζητώντας ηθική κυρίως αποζημίωση για το περιεχόμενο του επίμαχου βιβλίου.

Η κ. Ευαγγελία Μαρούλη 88 ετών σήμερα, με καταγωγή από τη Σμύρνη που γεννήθηκε και κατοικεί στα Μισίρια, περιέγραψε σε δηλώσεις της τη φρίκη της ναζιστικής κατοχής τότε που ήταν μόλις 11 ετών και είδε δικούς της ανθρώπους να πέφτουν νεκροί. «Μας έδιωξε ο πατέρας μου από το σπίτι γιατί ήθελε να πολεμήσει τους Γερμανούς από το παράθυρο. Εκείνοι τον είδαν και έριχναν μέχρι να χαλάσει το σπίτι και να τον σκοτώσουν. Εμάς μας πήραν οι γείτονες, ήμασταν παιδιά και πήγαμε σε ένα καμαράκι και κρυφτήκαμε. Βγήκαμε φοβισμένοι και ζητήσαμε να μας αφήσουν να φύγουμε. Έκαναν νόημα με το χέρι τους πως δεν θα μας αφήσουν.
Ήμασταν 10 μέρες αιχμάλωτοι και μας πήραν μια Παρασκευή για να μας εκτελέσουν στη θάλασσα, στην ακρογιαλιά. Σκοτωθήκαν οι γνωστοί μας, οι συγγενείς μας, εμείς γλιτώσαμε γιατί ήμασταν μικρά με τον αδελφό μου και βρεθήκαμε σε σημείο που γλιτώσαμε, σκύψαμε το κεφάλι προς την άμμο, είδαμε τα αίματα και χαμηλώσαμε το κεφάλι. Ήμασταν μέσα στο σωρό, τραυματίες, σκοτωμένοι και πέσαμε έτσι μέσα στην άμμο. Μείναμε δύο παιδιά στην άμμο και προσπαθούσα να ζεσταθώ. Ο πατέρας μου σκοτώθηκε, το σπίτι μας χάλασε και μείναμε στο δρόμο τρία παιδιά. Ακόμα φτιάχνω χαλάσματα των Γερμανών στο σπίτι. Έχω περάσει πολλά για να συνέλθω μέχρι και σήμερα. Ψέματα είναι όλα αυτά που αναφέρονται στο βιβλίο. Οι Γερμανοί σκότωναν εμάς, που να τους πειράξουμε εμείς. Ήμασταν φοβισμένοι και εκείνοι θεριά. Περιμένουμε να μας αιτιολογήσει τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο».

Ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, 81 ετών σήμερα, ανακάλεσε στη μνήμη του στιγμές από τη ναζιστική κατοχή και με δάκρυα στα μάτια περιέγραψε τις στιγμές εκείνες που έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένες στην μνήμη του. Ο ίδιος όπως ανέφερε περιμένει αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και περιγράφει: «Ήμουν παρών στην τρίτη εκτέλεση που έγινε με τα γυναικόπαιδα στα Μισίρια στο Ρέθυμνο. Εγώ ήμουν οκτώ χρονών και έχω αναμνήσεις από την πρώτη μέρα που έπεσαν οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές, έπεσαν από πάνω μας και κρυφτήκαμε. Ήρθα πρόσωπο με πρόσωπο με έναν Γερμανό που ήρθε στα Μισίρια. Σήκωσε το όπλο και μου έκανε ερώτηση στα Αγγλικά, ψάχνανε Άγγλους. Στις 23 του μήνα πήραν όλα τα γυναικόπαιδα στην παραλία για εκτέλεση, εκεί που είναι τώρα το Ηρώων. Νωρίτερα είχαν γίνει εκτελέσεις ανδρών. Μόλις το καταλάβαμε ότι θα πηγαίναμε για εκτέλεση αρχίσαμε να αγκαλιαζόμαστε μεταξύ μας. Δύο ηλικιωμένοι που δεν μπορούσαν να συνεχίσουν προς την παραλία τους εκτελέσανε επί τόπου. Εκεί καταλάβαμε μάλιστα ότι πηγαίναμε όλοι για εκτέλεση. Έχασα τη μάνα μου, τη θεία μου και τη γιαγιά μου με μια ριπή. Εμάς μας έβαλαν σε ένα λάκκο και έτσι γλιτώσαμε».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ
Πηγή; goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 26 November 2015 | 3:31 pm


Life is a beach… με ρεθυμνιώτικη υπογραφή

Life is a beach… με ρεθυμνιώτικη υπογραφή
ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΑΕΡΑ ΤΟΥ MEGATV.COM  

Μοναδικές παραλίες, διάφανα νερά, υπέροχα τοπία και μαγευτικές διαδρομές. Με μια φράση... Life is a beach! Η νέα εκπομπή που βγήκε στον διαδικτυακό αέρα του megatv.com με την υπογραφή δυο νέων ρεθυμνιωτών, του Χάρη Κιαγιαδάκη και του Αλέξανδρου Προκοπάκη.

 

Πρόκειται για 15 ολιγόλεπτα επεισόδια που θα προβληθούν στο megatv και μετά τον Φεβρουάριο θα προβληθούν σε κρητικό κανάλι με πιο μεγάλη διάρκεια.

Οι δύο Κρητικοί παρουσιάζουν στο κοινό την πραγματική εικόνα του νησιού στη νέα αυτή εκπομπή, που έχει ένα concept πρωτότυπο, νεανικό, με εντυπωσιακές εικόνες και λίγα λόγια για τον κάθε προορισμό. Μια πρώτης τάξης διαφήμιση του τόπου μας χωρίς κλισέ και πολυπαιγμένα σενάρια. Άλλωστε η εκπομπή... δεν έχει σενάριο όπως είπαν οι εμπνευστές της μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του Team FM.

Ο Χάρης και ο Αλέξανδρος κυοφόρησαν τρία χρόνια την ιδέα, έφτιαξαν τελικά κάποια επεισόδια αφού συνεργάστηκαν με έμπειρο συνεργείο- καθώς οι ίδιοι είναι ερασιτέχνες στο χώρο της εικόνας- τα έδειξαν στο mega, αυτό τα αγόρασε και έτσι οι παραλίες της Κρήτης είναι στην οθόνη του υπολογιστή μας.

Στόχος ωστόσο είναι να επεκταθούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

«Το concept της εκπομπής είναι αποκλειστικά παραλίες, ξεκινώντας από τον τόπο μας, την Κρήτη, δείχνοντας και τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να φτάσει, πως είναι η παραλία με εναέριες και υποβρύχιες λήψεις, να δείξουμε όσο καλύτερα γίνεται ότι η ζωή είναι στην παραλία.

Στόχος μας σαν brand name είναι να συνεχίσουμε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας του χρόνου και αν πάνε όλα καλά θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε παραλίες της Ευρώπης. Επίσης έχουμε μια εφαρμογή που θα είναι στον «αέρα» αρχές καλοκαιριού, η οποία θα έχει φωτογραφίες και βίντεο και στόχος είναι όταν ακούς το 'life is a beach' να ξέρεις ότι θα δεις παραλίες, θα πάρεις μια γνώμη, θα έχεις έναν πλήρη οδηγό», λένε οι δημιουργοί της εκπομπής η οποία το πιο πιθανόν είναι ότι απ΄ το διαδίκτυο θα περάσει και στον τηλεοπτικό «αέρα» του Μεγάλου καναλιού το καλοκαίρι.

Οι δυο νεαροί δημιουργοί δηλώνουν ότι απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, ότι η εκπομπή δεν είναι «στημένη» ούτε ακολουθούν κάποιο σενάριο. Πηγαίνουν να κάνουν μπάνιο σε κάποια παραλία, μιλάνε με φίλους, πίνουν και μια ρακή με παππούδες σε ένα καφενείο, μαθαίνουν και λίγα πράγματα για την ιστορία του τόπου που επισκέπτονται... απλά τους ακολουθεί και η κάμερα!

«Πήγαμε σε μέρη που δεν είχαμε ξαναπάει, ζήσαμε πράγματα που δεν είχαμε ξαναζήσει.

Ζούμε σε έναν τόπο που έχουμε τα πάντα. Αν κάποιος επιλέξει την Κρήτη για να κάνει διακοπές έχει ολοκληρωμένο πακέτο. Παραλίες, φαράγγια, βουνά, δραστηριότητες πολλές.

Υπάρχουν παραλίες δύσβατες, άγνωστες στον κόσμο. Με το που φτάνεις όμως, ανταμείβεσαι».

Επόμενος στόχος των νεαρών δημιουργών είναι το ρεθυμνιώτικο καρναβάλι. Να δείξουν «από μέσα» τι είναι το καρναβάλι για το Ρέθυμνο, ποιοι είναι αυτοί που δουλεύουν, πως διασκεδάζουν και όλη τη διαδικασία μέχρι την αποκορύφωσή του, την καρναβαλική παρέλαση. Ήδη το έχουν συζητήσει με το mega και έχει γίνει δεκτή η πρότασή τους.

Πηγή: goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 26 November 2015 | 1:19 pm


Εθελοντές Σαμαρείτες από το Ρέθυμνο στην Κω

Εθελοντές Σαμαρείτες από το Ρέθυμνο στην Κω
Εθελοντές Σαμαρείτες από το Ρέθυμνο στην Κω

Παρόντες στις ανάγκες των ανθρωπιστικών και διασωστικών αποστολών του Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, είναι οι εθελοντές του Ρεθύμνου, που επέστρεψαν σήμερα από την Κω - εκεί όπου οι ανάγκες των μεταναστών και των προσφύγων είναι πολλές.

Στις αποστολές του Ερυθρού Σταυρού στα ελληνικά νησιά ή την Ειδομένη, ώστε να προσφέρουν όσα μπορούν συμμετέχουν και οι Σαμαρείτες από το Ρέθυμνο, οι οποίοι σε γκρουπ βρίσκονται ανά βδομάδα σε διάφορα σημεία, όπου τους έχουν ανάγκη, σύμφωνα πάντα με τον επίσημο προγραμματισμό και την υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Η αποστολή των Ρεθύμνιων βρέθηκε στην Κω και βοήθησε σε πάνω από ενενήντα 90 περιστατικά τραυματισμών προσφύγων, επιμελήθηκε μεταφορές σε νοσοκομείο όσων είχαν την ανάγκη διακομιδής, λειτούργησε επικουρικά στις αρχές του νησιού, διένειμε ανθρωπιστική βοήθεια και παρείχε πρώτες βοήθειες σε όλους εκείνους οι οποίοι κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι «αγκιστρώθηκαν» στα ελληνικά βράχια και πάτησαν τις ελληνικές ακτές.

Αξίζει να αναφερθεί πως στο πλαίσιο της εκεί παραμονής των Σαμαρειτών, ο επικεφαλής της αποστολής Εθελοντής Σαμαρείτης, Γιάννης Σπυριδάκης, ως Εκπαιδευτής Πρώτων Βοηθειών συνεργάστηκε με το Τοπικό Τμήμα του ΕΕΣ, ώστε να πραγματοποιηθεί σεμινάριο πρώτων βοηθειών σε πολίτες του νησιού αλλά και στελέχη ανθρωπιστικών αποστολών.

Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015, μία δεύτερη αποστολή Εθελοντών Σαμαρειτών από το Ρέθυμνο μετέβη στην Κω όπου μέχρι τις 28 Νοεμβρίου θα δώσει όσα μπορεί για τις ανάγκες των προσφύγων - ενώ ήδη ετοιμάζεται και μία τρίτη αποστολή Σαμαρειτών από το νομό.

Η πανστρατιά των Σαμαρειτών από όλη την Ελλάδα, συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες που φτάνουν μέσω θάλασσας στα νησιά, προσπαθώντας όσο γίνεται, να απαλύνουν την ταλαιπωρία τους.

Δημοσιεύθηκε στις 25 November 2015 | 9:26 pm


Φρουρούμενος νοσηλεύεται ο 24χρονος που μαχαίρωσε τα δύο άτομα

Φρουρούμενος νοσηλεύεται ο 24χρονος που μαχαίρωσε τα δύο άτομα
Την έξοδο του 24χρονου ρεθυμνιώτη από το νοσοκομείο, όπου συνεχίζει να νοσηλεύεται φρουρούμενος με τραύμα στο χέρι περιμένει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου
Την έξοδο του 24χρονου ρεθυμνιώτη από το νοσοκομείο, όπου συνεχίζει να νοσηλεύεται φρουρούμενος με τραύμα στο χέρι περιμένει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, ώστε να λάβει κατάθεσή του για το αιματηρό επεισόδιο που φέρεται να προκάλεσε ο ίδιος, όταν μαχαίρωσε δύο νεαρά άτομα στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σε βάρος του 24χρονου η εισαγγελία Ρεθύμνου εξέδωσε ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος των δύο ατόμων, ενός 30χρονου και ενός 21χρονου, οι οποίοι τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι και ο ένας από αυτούς συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με τραύματα στην κοιλιακή χώρα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, ευτυχώς εκτός κινδύνου.

Το επεισόδιο φέρεται να ξεκίνησε από ένα τυχαίο «σκούντημα» στο δρόμο, ανάμεσα σε δύο παρέες – δύο ατόμων η καθεμία - μετατράπηκε σε καυγά με γρονθοκοπήματα μεταξύ των τριών τουλάχιστον νεαρών, και κατέληξε με τον 24χρονο να χρησιμοποιεί ένα μαχαίρι που έφερε παράνομα και να τραυματίζει τον 30χρονο και τον 21χρονο στην κοιλιά.

Δημοσιεύθηκε στις 25 November 2015 | 2:36 pm


Δυσανάλογες με τα πενιχρά εισοδήματα οι τιμές των προϊόντων και στην Κρήτη

Δυσανάλογες με τα πενιχρά εισοδήματα οι τιμές των προϊόντων και στην Κρήτη
ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΖΕΝΙΘ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
• Το Ρέθυμνο στις πρώτες θέσεις στην ακρίβεια στην Κρήτη με εξαίρεση τα παραγωγικά προϊόντα
• Ι. Μελάκη: Η Κρήτη έχει εναλλακτικές...

Ακριβά παραμένουν τα προϊόντα στην Ελληνική αγορά, την ίδια ώρα που τα εισοδήματα των καταναλωτών έχουν πάρει προ πολλού την κατιούσα ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει καμία εισροή χρημάτων στον οικογενειακό προϋπολογισμό λόγω της εκτόξευσης της ανεργίας.

Όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ το καλάθι της νοικοκυράς φαίνεται πως έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα, αφού μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες όπου τα προϊόντα παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές, πολλές φορές μάλιστα πιο ακριβά από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Παρόμοια είναι η εικόνα που υπάρχει και στους νομούς της Κρήτης, με εξαίρεση ωστόσο, την «εναλλακτική» λύση που έχουν τα ντόπια νοικοκυριά, αφού τα τοπικά προϊόντα διατίθενται σε καλές τιμές και η ποιότητά τους χαρακτηρίζεται ως εξαιρετική, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης κ. Ιωάννα Μελάκη, μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση. «Ενώ έχουν μειωθεί τα εισοδήματα στην Ελλάδα τα προϊόντα συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι περίπου 20% πιο ακριβά ιδιαίτερα σε επίπεδο πολυεθνικών εταιρειών» πρόσθεσε σε σχέση με τις ανυποχώρητες τιμές σε όλη τη χώρα και την Κρήτη, εν μέσω οικονομικής ύφεσης και συρρίκνωσης των εισοδημάτων.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Η κ. Μελάκη μετέφερε την εικόνα από την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης και ανέφερε πως δέχεται συχνά παράπονα πολιτών και καταγγελίες που σχετίζονται με τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές προϊόντων στην αγορά, ενώ παράλληλα, στα γραφεία της ένωσης φτάνουν και καταγγελίες που αφορούν την ποιότητα των προϊόντων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ. Μελάκη συγκριτικά τα προϊόντα εισαγωγής παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα σε καταγγελίες από τα τοπικά, υπογραμμίζοντας πως αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα τοπικά προϊόντα διατίθενται σε τιμές πολύ χαμηλότερες, καθώς δεν επιβαρύνονται από έξοδα μεταφοράς, ένα κόστος αρκετά σημαντικό που πολλές φορές δημιουργεί απαγορευτικό κόστος για τα νοικοκυριά. «Στην Κρήτη όπως και σε όλη την Ελλάδα είναι υψηλές οι τιμές γι' αυτό πάντα υπενθυμίζουμε στους καταναλωτές πως η Κρήτη έχει τις δικές τις αλυσίδες και τα δικά της καταστήματα τα οποία μπορούν να στηρίζουν και να επωφελούνται από χαμηλές τιμές, καλή ποιότητα και ασφαλή προϊόντα που δεν περιλαμβάνουν μεταφορικά έξοδα και άλλες επιβαρύνσεις. Είναι σημαντικό να στηρίζουμε την τοπική επιχειρηματικότητα παράλληλα. Στην Κρήτη έχουμε εναλλακτική να αγοράσουμε σε χαμηλές τιμές τα δικά μας προϊόντα. Φυσικά, δεχόμαστε καταγγελίες στην Ένωση και για τα τοπικά και για τα υπόλοιπα προϊόντα στην αγορά. Αυτό που παρατηρούμε όμως είναι η συχνότητα. Για τα τοπικά προϊόντα δεν έχουμε μεγάλη συχνότητα στις καταγγελίες, είναι σημαντικά λιγότερες οι καταγγελίες. Οι καταναλωτές διαμαρτύρονται για τα τυποποιημένα, διεθνή προϊόντα και καταγγέλλει τις υψηλές τιμές αλλά και την ποιότητα πολλές φορές.

Πρόσφατα μάλιστα, είχαμε καταγγελία για κρέας και παραπέμψαμε την υπόθεση στην Π.Ε Χανίων, διότι έγινε στο νομό Χανίων, για περαιτέρω διερεύνηση από ειδικούς κτηνιάτρους και εργαστηριακούς ελέγχους» ανέφερε η κ. Μελάκη.

Ι. ΜΕΛΑΚΗ: ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Σε ό,τι αφορά το κόστος των προϊόντων στους νομούς της Κρήτης, παρουσιάζουν ελάχιστες διαφοροποιήσεις που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τον ανταγωνισμό που υπάρχει στην τοπική αγορά. Συνεπώς, η μεγαλύτερη αγορά της Κρήτης που βρίσκεται στο Ηράκλειο, εμφανίζει σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης καταναλωτών, πιο χαμηλές τιμές στα βιομηχανικά προϊόντα, δηλαδή τα είδη ένδυσης υπόδησης με εξαίρεση όμως τα πολυκαταστήματα που έχουν ενιαίο τιμολόγιο Πανελλαδικά. Την ίδια ώρα, το Ρέθυμνο και τα Χανιά έχουν υψηλές τιμές στα αντίστοιχα προϊόντα, ωστόσο το Ρέθυμνο έχει ιδιαίτερα χαμηλές τιμές σε προϊόντα παραγωγής, ενώ χαρακτηρίζεται μάλιστα ως μια από τις καλύτερες αγορές του νησιού σε ό,τι αφορά τα τοπικά προϊόντα.

«Σε όλους τους νομούς υπάρχουν τα διεθνή, εισαγόμενα προϊόντα και τα προϊόντα των πολυεθνικών που έχουν ενιαίο τιμολόγιο Πανελλαδικά. Συνήθως στα βιομηχανικά προϊόντα, ένδυση, υπόδηση κ.ά. οι μεγαλύτερες αγορές παρουσιάζουν χαμηλότερες τιμές, διότι είναι μεγαλύτερος ο ανταγωνισμός. Για παράδειγμα το Ηράκλειο έχει χαμηλές τιμές σε αυτά τα προϊόντα αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι η μεγαλύτερη αγορά της Κρήτης και έχει και καταστήματα πολυεθνικών. Οι μικρότερες αγορές, των Χανίων και του Ρεθύμνου έχουν μικρότερο ανταγωνισμό, συνεπώς υψηλότερες τιμές. Το Ρέθυμνο για παράδειγμα είναι αρκετά ακριβό στην κατηγορία των βιομηχανικών προϊόντων, όμως έχει την πιο φθηνή αγορά σε παραγωγικά προϊόντα. Σε παγκρήτιο επίπεδο γνωρίζουμε ότι το Ρέθυμνο έχει πολύ καλή αγορά σε αγροτικά, κτηνοτροφικά, τοπικά προϊόντα ντόπιας παραγωγής» ανέφερε η κ. Μελάκη.

Πάντως, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης συμβουλεύει τους αγοραστές να προχωρούν σε καλή έρευνα αγοράς και σύγκριση ποιότητας τιμής που θα πρέπει να αποτελεί βασική προϋπόθεση για το καταναλωτικό κοινό. «Πέρα από τα δεδομένα και την εικόνα που έχει η Ένωση, εμείς πάντα λειτουργούμε προς όφελος των καταναλωτών και στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις. Συμβουλεύουμε πρωτίστως τους καταναλωτές να κάνουν καλή έρευνα αγοράς και να είναι προσεκτικοί στο τι προϊόντα επιλέγουν. Όταν προχωράνε σε αγορές καλό είναι να έχουν κάνει έρευνα και να έχουν καταλήξει στην καλύτερη τιμή συγκριτικά με την ποιότητα».

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΟΟΣΑ: ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΜΕ ΣΥΡΡΙΚΝΩΜΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), ένα κιλό αλεύρι στην Ισπανία κοστίσει 1,03 ευρώ όταν στην Ελλάδα αποτιμάται 1,25 ευρώ, ή το ψωμί για τοστ που στην Ελλάδα εμφανίζεται ακριβότερο από την Ισπανία, αλλά και από τη Γερμανία.

Στη χώρα μας παρατηρείται το εξής παράδοξο.
Την ώρα που ο πληθωρισμός εμφανίζεται αρνητικός για 32 συνεχόμενους μήνες, η μείωση των τιμών που αντικατοπτρίζει, υπολείπεται πολύ των μειώσεων στο μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι τιμές των προϊόντων μειώνονται οριακά μετά το 2013, την ώρα που το διαθέσιμο εισόδημα, μειώνεται από το 2008 και μετά, κατά 6,7% ετησίως. Βρίσκεται σήμερα στα 17.448 ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ που είναι στα 24.339 ευρώ, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα, μόλις στην 27η θέση μεταξύ των 36 χωρών-μελών του Οργανισμού και πολύ χαμηλότερα από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 25 November 2015 | 1:34 pm


Έκλεψε ρούχα από αποθήκη

Έκλεψε ρούχα από αποθήκη
Συνελήφθη 22χρονος

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου, 22χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για κλοπή.

Άγνωστο άτομο, εισήλθε σε αποθήκη ιδιοκτησίας 70χρονου ημεδαπού και αφαίρεσε είδη ρουχισμού συνολικής αξίας 2.000 Ευρώ.

Από την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, προέκυψε ότι ο 22χρονος είχε διαπράξει την συγκεκριμένη κλοπή.

Άμεσα αναζητήθηκε, εντοπίστηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του δράστη, βρέθηκε και κατασχέθηκε μέρος των αφαιρεθέντων ειδών ρουχισμού, τα οποία αποδόθηκαν στον παθόντα.

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, ενώ ο συλληφθείς, με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί, στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 25 November 2015 | 9:54 am


Μονιμοποίηση των εργαζομένων του Γραφείου Παλιάς Πόλης ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ

Μονιμοποίηση των εργαζομένων του Γραφείου Παλιάς Πόλης ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ
ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ 7 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΝ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΗ
Ερώτηση σχετικά με το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στο Γραφείο παλιάς Πόλης Ρεθύμνου, των οποίων η σύμβαση λήγει στο τέλος του χρόνου, 18 χρόνια μετά την υπογραφή της κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Χρήστος Κατσώτης και Σταύρος Τάσσος στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ωστόσο από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης τόνισε στην Κρητική Επιθεώρηση ότι το θέμα έχει διευθετηθεί, καθώς ο δήμος έχει δηλώσει στο υπουργείο Πολιτισμού ότι μπορεί να αναλάβει το συνολικό κόστος της προγραμματικής σύμβασης και το υπουργείο το αποδέχθηκε, έτσι διασφαλίζεται το μέλλον των εργαζομένων για τα επόμενα δέκα χρόνια, καθώς νομικά δεν υπάρχει δυνατότητα για μονιμοποίηση.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές στην ερώτησή τους, στις 31/12 λήγει η προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και πέντε δημόσιων φορέων, βάσει της οποίας λειτούργησε το Γραφείο Παλιάς Πόλης και προσελήφθησαν τότε 13 συνολικά εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ημερομηνία λήξης τα 18 χρόνια.
Οι βουλευτές αναφέρουν επίσης ότι η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια για την προστασία των εργαζομένων και τη διασφάλιση της εργασίας τους και ρωτούν τον υπουργό τι προτίθεται να κάνει για να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι.

Αναλυτικά:
«Στις 31/12/2015 λήγει η Προγραμματική Σύμβαση που είχε συναφθεί από το 1995 μεταξύ του Δήμου Ρεθύμνης και πέντε δημόσιων φορέων, όπως Υπουργείο Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, ΕΟΤ, Περιφέρειας Κρήτης, Νομαρχία Ρεθύμνου και ΤΑΠΑ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων), με σκοπό όπως λέει η σύμβαση "την εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος, το οποίο θα αποβλέπει στην εξειδικευμένη αντιμετώπιση των θεμάτων της Παλιάς Πόλης και τον ορθό Προσανατολισμό της μελλοντικής της εξέλιξης".
Βάσει της προγραμματικής Σύμβασης συστάθηκε και λειτουργεί από το 1997 το Γραφείο της Παλιάς Πόλης στο Δήμο. Σήμερα, οι αρμοδιότητες του Γραφείου έχουν περιέλθει στην ευθύνη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ρεθύμνης (ΚΕΔΗΡ).

Οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν τότε δεν ήταν με μόνιμη σχέση εργασίας, αλλά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με ημερομηνία λήξης τα 18 χρόνια!!! Δηλαδή η σύμβαση λήγει 31/12/2015.

Δεν μπορεί οι 7 εναπομείναντες εργαζόμενοι από τους 13 που ξεκίνησαν (κάποιοι συνταξιοδοτήθηκαν), μετά από 18 χρόνια δουλειάς και προσφοράς και μάλιστα στα καλύτερα και πιο δημιουργικά χρόνια του εργασιακού τους βίου, να πεταχτούν τώρα στον καιάδα της ανεργίας. Δεν μπορούν επίσης να συνεχίσουν σε ένα καθεστώς εργασιακής αιχμαλωσίας με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, που μεταθέτουν το πρόβλημα. Ακόμη κι αν στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που απομένει δεν καταστεί δυνατόν να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις και επιλεγεί η λύση της ανανέωσης ή παράτασης των συμβάσεων, η «λύση» αυτή πρέπει να είναι μεταβατική για να δοθεί χρόνος για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων.

Εν τω μεταξύ, το γραφείο Παλιάς Πόλης και οι εργαζόμενοι σε αυτό απέκτησαν όλα αυτά τα χρόνια τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση των ιδιαίτερα σύνθετων προβλημάτων της Παλιάς Πόλης, στη σύνταξη και παρακολούθηση της κανονιστικής κλπ. Πρόσφεραν επίσης μεγάλες υπηρεσίες στο Δήμο και στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων αναλαμβάνοντας μελέτες για τα σχολικά κτίρια, για τα ΟΣΑΠΥ κλπ. Η ενδεχόμενη κατάργηση του Γραφείου αυτού είναι ολοφάνερο πως ειδικά για την Παλιά Πόλη θα στερήσει από το Δήμο μια τεράστια τεχνογνωσία με άμεσες συνέπειες στην από κάθε άποψη ευαίσθητη γεωγραφική «καρδιά» του Δήμου, που φιλοξενεί τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο, αλλά ταυτόχρονα είναι χώρος κατοικίας και χώρος στέγασης μεγάλου μέρους οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Τα προβλήματα αυτά είναι διαχρονικά και δεν θα πάψει η ανάγκη συστηματικής αντιμετώπισης και φροντίδας. Η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε δεν μπορεί ούτε άμεσα να καταργηθεί ούτε να φθίνει και να χάνεται σιγά σιγά με τη συνταξιοδότηση και τη μη αντικατάσταση των υπαλλήλων.

Επειδή, σε λιγότερο από 2 μήνες λήγει η Προγραμματική Σύμβαση, κατά συνέπεια και οι συμβάσεις των εργαζομένων και επειδή καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει από την Δημοτική Αρχή Ρεθύμνου,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους μετά από 18 χρόνια εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας και βεβαίως να προβλεφθούν στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου».

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση τόνισε πως από πέρυσι, όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού ο Ν. Ξυδάκης και είχε επισκεφτεί το Ρέθυμνο, του είχε θέσει υπόψη το συγκεκριμένο θέμα. «Όταν δε, βγήκε η απόφαση του εφετείου η οποία ήταν αρνητική και οι εργαζόμενοι έχασαν κάθε ελπίδα, κατέθεσα νέα επιστολή προς το υπουργείο υπόψη του κ. Μπαλτά στην οποία πρότεινα να αναλάβει ο δήμος το σύνολο του κόστους της προγραμματικής σύμβασης. Άλλωστε δεν ήταν για εμάς επιβάρυνση αφού ο δήμος έχει προϋπολογίσει τα χρήματα αυτά, δεδομένου ότι εμείς πληρώναμε και τα προηγούμενα χρόνια τους εργαζόμενους. Πρόσφατα ήρθε απάντηση από το υπουργείο ότι δέχεται το αίτημα». Ο ίδιος σημείωσε ότι για μια δεκαετία ακόμη διασφαλίζεται η εργασία των υπαλλήλων, τονίζοντας ότι νομικά δεν επιτρέπεται η νομιμοποίησή τους. «Δε μπορεί να αλλάξει το καθεστώς εργασίας τους διότι υπάρχουν ζητήματα συνταγματικής και νομικής φύσης», ανέφερε.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 24 November 2015 | 5:16 pm


Δικαίωμα στο ολοήμερο μόνο για τα παιδιά με εργαζόμενους και τους δυο γονείς!

Δικαίωμα στο ολοήμερο μόνο για τα παιδιά με εργαζόμενους και τους δυο γονείς!
ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΖΗΤΑ Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Δ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Πόσο πιο ευφάνταστη και πιο αυθαίρετη μπορεί να γίνει μια κυβέρνηση προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους από τη δημόσια εκπαίδευση;

Πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου παιδείας προς τις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης της χώρας ορίζει ότι σε όσα σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα δεν έχει λειτουργήσει ακόμα το ολοήμερο και μέχρι να καλυφθούν πλήρως οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών θα έχουν προτεραιότητα φοίτησης οι μαθητές των οποίων και οι δυο γονείς δουλεύουν!

Οι υπόλοιποι ας βρουν τι θα κάνουν όταν ο ένας γονιός ή και οι δυο γονείς ψάχνουν για δουλειά ή δουλεύουν σε καθεστώς ανασφάλιστης εργασίας και δεν μπορούν να προσκομίσουν βεβαίωση ότι εργάζονται - κάτι που είναι απαραίτητο στο σχολείο για να δεχθούν το παιδί.

Το υπουργείο παιδείας προφανώς με την εγκύκλιο αυτή προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, ή πιο απλά να μην προσλάβει άλλους εκπαιδευτικούς και να κλείσει στην ουσία τα ολοήμερα, αφού θα έχει εξαναγκάσει τους γονείς που δεν δουλεύουν να μην πηγαίνουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο. Βάζει, δε, τους διευθυντές σχολείων σε μια διαδικασία ανεπίτρεπτη κοινωνικά. Να βλέπουν ότι δεν επαρκούν οι εκπαιδευτικοί και να αναγκάζουν κάποια από τα παιδιά να μην φοιτούν στο ολοήμερο.

Σε επίπεδο νομού Ρεθύμνου η εγκύκλιος δεν έχει βρει εφαρμογή, αφού δεν έχει υπάρξει διευθυντής σχολείου που να την έχει ακολουθήσει όπως μας ενημέρωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου, Στάθης Κοντογιάννης. «Όσο μπορούμε δεν θα το κάνουμε και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι ακόμα και με ελλείψεις το ολοήμερο γίνεται κανονικά με όλα τα παιδιά που επιθυμούν να συμμετέχουν.

Από τα 12 σχολεία όμως στο Ρέθυμνο με το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, στα δύο δεν λειτουργεί το ολοήμερο ακόμα λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών και συγκεκριμένα στο 15ο και το δημοτικό του Άδελε. Τι θα γίνει όταν και αν έρθουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι όμως δεν θα επαρκούν για να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα του ολοήμερου; Αν και πιο πιθανό φαντάζει, όπως τονίζει και η πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ρεθύμνου, Ματίνα Βολυτράκη, ότι δε θα λειτουργήσει ποτέ ολοήμερο σε αυτά τα σχολεία. Άλλωστε προφανώς αυτός είναι και ο στόχος πλέον της κυβέρνησης αν σκεφτούμε ότι διανύουμε την τελευταία εβδομάδα του Νοέμβρη και ακόμη η κατάσταση στα σχολεία δεν έχει ομαλοποιηθεί, ούτε και φαίνεται φως στον ορίζοντα.

Η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ρεθύμνου καταγγέλλει την κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας χαρακτηρίζοντας κατάπτυστη την εγκύκλιο και κοινοποιεί την επιστολή της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας:

«Η ΑΣΓΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας για την επαίσχυντη εγκύκλιο που έστειλε στις 13/11/2015 στις περιφερειακές διευθύνσεις η οποία στην πράξη αποκλείει παιδιά ανέργων και οικογενειών με έναν εργαζόμενο από το ολοήμερο.

Σύμφωνα με την 183783/Δ1Σε συνέχεια της με αριθμ. πρωτ. Φ/50/660/86320/Δ1/29-5-2015 εγκυκλίου με θέμα «Προγραμματισμός λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων, Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) και Ολοήμερων Νηπιαγωγείων της χώρας για το σχολικό έτος 2015-2016» σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα: Για τη φοίτηση των μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), για το σχολικό έτος 2015-2016 και μόνο σε όσα σχολεία δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη ολοήμερα τμήματα και έως την πλήρη κάλυψη των κενών σε διδακτικό προσωπικό, προτεραιότητα φοίτησης στα ολοήμερα τμήματα έχουν οι μαθητές των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς/κηδεμόνες, οι οποίοι προσκομίζουν στη σχολική μονάδα σχετικές βεβαιώσεις εργασίας.

Με τη συγκεκριμένη κατάπτυστη εγκύκλιο, στην πραγματικότητα τα κενά καλύπτονται αποκλείοντας χιλιάδες παιδιά από το ολοήμερο! Το υπουργείο τιμωρεί χιλιάδες οικογένειες για να εξοικονομήσει πόρους, πιστώσεις και εκπαιδευτικούς από τα ολοήμερα που ακόμα και σήμερα υπολειτουργούν.

Η απάντηση του οργανωμένου γονεϊκού κινήματος πρέπει να είναι άμεση, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δημόσια και δωρεάν μόρφωση για όλους. Οργανώνουμε τη δράση μας, σηκώνουμε τείχος αλληλεγγύης, παίρνουμε μέτρα προστασίας της λαϊκής οικογένειας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Να αποσυρθεί άμεσα η συγκεκριμένη εγκύκλιος της ΝΤΡΟΠΗΣ και να λειτουργήσουν τώρα όλα τα ολοήμερα τμήματα!
• Την άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών. Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί για τη μόρφωση των παιδιών μας».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Η Ένωση Γονέων διαμαρτύρεται και για το γεγονός της αύξησης στα εισιτήρια του ΚΤΕΛ της τάξης του 5%, όπως αυτή καθορίστηκε σε πρόσφατο ΦΕΚ, τη στιγμή που -όπως τονίζει η κα Βολτυράκη- είχε ζητηθεί από το ΚΤΕΛ να υπάρχει δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης για τους οικονομικά αδύναμους μαθητές.

Η Ένωση έχει ζητήσει επίσης από τη διοίκηση του ΚΤΕΛ να είναι τα δρομολόγια από τους οικισμούς του δήμου προς την πόλη πιο συχνά, διότι πολλές φορές τα λεωφορεία είναι γεμάτα και δεν σταματούν για να πάρουν μαθητές, τους οποίους αναγκάζονται να τους πηγαίνουν σχολείο οι γονείς τους.

Για το θέμα της μετακίνησης αλλά και γενικότερα για τα ζητήματα της εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο το Δ.Σ. της Ένωσης θα συναντηθεί την ερχόμενη Παρασκευή με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή.

ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 24 November 2015 | 3:04 pm


Για ασήμαντη αφορμή ο καυγάς μεταξύ τριών ατόμων που κατέληξε σε μαχαίρωμα

Για ασήμαντη αφορμή ο καυγάς μεταξύ τριών ατόμων που κατέληξε σε μαχαίρωμα
Αιματηρή συμπλοκή με τρεις τραυματισμούς στο κέντρο του Ρεθύμνου  

Για ασήμαντη αφορμή πιθανολογείται πως βγήκαν τα μαχαίρια σε συμπλοκή που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη και είχε ως αποτέλεσμα να νοσηλεύονται τρία άτομα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αιματηρή συμπλοκή σημειώθηκε μεταξύ ενός 24χρονου ρεθυμνιώτη και δύο ακόμα ατόμων, ενός 30χρονου και ενός 21χρονου φοιτητή, οι οποίοι δεν φαίνεται να είχαν μεταξύ τους προηγούμενα. Το σκηνικό εκτυλίχθηκε στην πλ. Αγνώστου Στρατιώτη γύρω στις 2.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν άγνωστο ακόμα για ποιο λόγο τα τρία άτομα είχαν φραστική αντιπαράθεση που γρήγορα εξελίχθηκε σε πιο σοβαρή. Τα τρία άτομα πιάστηκαν στα χέρια και ο 24χρονος φέρεται να χρησιμοποίησε μαχαίρι που έφερε παράνομα, με το οποίο τραυμάτισε τους άλλους δύο. Και οι τρεις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ο 24χρονος έχει ξυλοκοπηθεί, ενώ ο 30χρονος και ο 21χρονος νοσηλεύονται με τραύματα από το μαχαίρι. Μάλιστα, ο 21χρονος φοιτητής που έχει τραυματιστεί στην κοιλιακή χώρα και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας ερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η συμπλοκή, περιμένοντας να πάρουν καταθέσεις από τα τρία άτομα, όταν το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας τους.

Πηγή: goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 24 November 2015 | 2:28 pm


Μαρίνα Ρεθύμνου: ένα ξέφραγο αμπέλι με κινδύνους για τους πολίτες

Μαρίνα Ρεθύμνου: ένα ξέφραγο αμπέλι με κινδύνους για τους πολίτες
Διάρρηξη του οικίσκου

Η διάρρηξη του οικίσκου της εταιρείας πάρκινγκ στη μαρίνα πριν από μερικές μέρες δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.

 

Όπως καταγγέλλει με αγανάκτηση αναγνώστρια, η ίδια έπεσε θύμα από τον ίδιο δράστη, ο οποίος «άνοιξε» το αυτοκίνητο της που ήταν σταθμευμένο παραδίπλα, το ίδιο βράδυ, ενώ είναι η τρίτη φορά από την αρχή του χρόνου που ο ίδιος άνθρωπος έχει βάλει στο μάτι το όχημά της.

 

«Γνωστός και μη εξαιρετέος ο δράστης συλλαμβάνεται και πάλι κυκλοφορεί ελεύθερος», λέει στην καταγγελία της η αναγνώστρια, που είναι κάτοικος της περιοχής. «Τι να πω. Εκτός από τη δικαιολογημένη αγανάκτησή μας, αισθανόμαστε και ιδιαίτερα ανασφαλείς ως κάτοικοι της περιοχής της μαρίνας που έχει καταντήσει ξέφραγο αμπέλι με ληστείες, φασαρίες, σούζες από επίδοξους μεταμεσονύχτιους καμικάζι κ.λ.π και όλα αυτά στο κέντρο της πόλης και σε απόσταση αναπνοής από τις Λιμενικές Αρχές», λέει με αγωνία, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή οι φωνές των κατοίκων που επανειλημμένα έχουν απευθυνθεί στους αρμόδιους θα ακουστούν.

Πόσο δύσκολο είναι άραγε να ελεγχθεί αυτή η κατάσταση; Πλοία να πηγαινοέρχονται στο λιμάνι και τη μαρίνα μας δεν έχουμε. Καλό είναι, λοιπόν, οι λιμενικές αρχές να φροντίσουν για την ασφάλεια των χώρων της αρμοδιότητάς τους και να μην περιορίζονται μόνο στη βεβαίωση παραβάσεων για παράνομη στάθμευση.

Τα προβλήματα της μαρίνας είναι πολύ σημαντικότερα από το «γράψιμο» 2-3 αυτοκίνητων, που βρίσκονται παρκαρισμένα λίγο έξω από τα όρια των δεδομένων πάρκινγκ και κάποιος πρέπει επιτέλους να επιληφθεί.
Πηγή: goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 24 November 2015 | 2:03 pm


Έλυσαν τις διαφορές τους με ξύλο

Έλυσαν τις διαφορές τους με ξύλο
Συνελήφθησαν τρεις Ρεθυμνιώτες

Συνελήφθησαν, σήμερα πρώτες πρωινές ώρες στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνης, 24χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για συμπλοκή, επικίνδυνη σωματική βλάβη και παραβάσεις του Ν. περί όπλων, και δύο ακόμα ημεδαποί , ηλικίας 30 και 21 ετών, κατηγορούμενοι για συμπλοκή και απλή σωματική βλάβη.

Οι ανωτέρω δράστες αφού αρχικά διαπληκτίστηκαν σε κεντρική πλατεία του Ρεθύμνου, συνεπλάκησαν με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό του 24χρονου και το σοβαρό τραυματισμό του 30χρονου και του 21χρονου.

Παθόντες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου και νοσηλεύονται.

Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 23 November 2015 | 8:47 pm


Στο Ρέθυμνο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Στο Ρέθυμνο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης
Με πολιτικούς τους φίλους συναντήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Ρέθυμνο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Στο Ρέθυμνο ολοκλήρωσε την προεκλογική του περιοδεία ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο κ. Μεΐμαράκης επισκέφθηκε νωρίς το Ηράκλειο, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου όπου σε κεντρική καφετέρια είχε επαφή με στελέχη της ΝΟΔΕ, της ΟΝΝΕΔ κσι φίλους της ΝΔ. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή. Μαζί του βρέθηκαν οι βουλευτές Γιάννης Κεφαλογιάννης, Λευτέρης Αυγενάκης και Γιάννης Πλακιωτάκης. ο κ. Μεϊμαράκης θα διανυκτερεύσει στα Χανιά όπου θα ψηφίσει την Κυριακή και ακολούθως θα αναχωρήσει για την Αθήνα.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 23 November 2015 | 3:35 pm


Συμπλοκή με τρεις τραυματίες τα ξημερώματα στο Ρέθυμνο

Συμπλοκή με τρεις τραυματίες τα ξημερώματα στο Ρέθυμνο
Άγρια συμπλοκή μεταξύ τριών νεαρών ανδρών σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη στο Ρέθυμνο.
Κάποιος ή κάποιοι εξ αυτών είχαν πάνω τους μαχαίρι το οποίο έβγαλαν πάνω στον καβγά, με αποτέλεσμα οι δυο από τους νεαρούς να τραυματιστούν σοβαρά και να νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ο ένας μάλιστα στην Εντατική με τραύματα στην κοιλιακή χώρα. Και οι δυο τραυματίες υπεβλήθησαν σε χειρουργική επέμβαση, ενώ ο τρίτος νοσηλεύεται επίσης έχοντας υποστεί ξυλοδαρμό.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 2.30 περίπου τα ξημερώματα, ενώ οι αστυνομικές αρχές αναζητούν και τέταρτο άτομο που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση και εξαφανίστηκε.

GOODnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 23 November 2015 | 1:27 pm


Πανήγυρις του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Ρεθυμνο

Πανήγυρις του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Ρεθυμνο
Με κάθε επισημότητα 

Με κάθε επισημότητα, όπως αρμόζει στην Παναγία Μητέρα του Θεού και Μητέρα όλων των παιδιών του Θεού, πραγματοποιήθηκε η Πανήγυρις του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου της πόλεως Ρεθύμνης. Ο Ιερός Κλήρος, οι Αρχές του Τόπου και πολλοί θεοτοκόφιλοι πιστοί προσήλθαν τόσο κατά τον Μέγα Εσπερινό όσο και την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, για να τιμήσουν την Παντάνασσα Θεοτόκο και να εναποθέσουν στην στοργική Της αγκαλιά τους πόθους και τους πόνους, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες, τα δάκρυα και τις προσευχές τους. Να ανάψουν ένα κερί με ευλάβεια και να εκζητήσουν, δια της Θεοτόκου, το μέγα έλεος του Παντοδύναμου Θεού για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αλλά και για όλο τον κόσμο, που, ιδιαίτερα αυτούς τους καιρούς, δοκιμάζεται από πολλά δεινά σε διάφορες γωνιές της γης. 

Στο Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό των Εισοδίων, το εσπέρας της Παρασκευής 20ης Νοεμβρίου 2015, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, τον οποίο πλαισίωσαν Ηγούμενοι Ιερών Μονών και Κληρικοί της Μητροπόλεώς μας, καθώς και ο καταγόμενος από τα Ανώγεια Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Πανοσιολ. Αρχιμ. Νικηφόρος Κουνάλης, ο οποίος, με την ευλογία του Επισκόπου μας, κήρυξε τον Θείο λόγο.

Το πρωΐ του Σαββάτου 21ης Νοεμβρίου 2015, κυριωνύμου ημέρας της Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, τελέσθηκαν ο Όρθρος, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, και ακολούθως η Πανηγυρική Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος μαζί με Κληρικούς της Μητροπόλεώς μας και άλλων Επαρχιών της Κρήτης, μεταξύ των οποίων ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αθανάσιος Καραχάλιος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων. Ο Θεοφιλ. κ. Μακάριος κήρυξε τον Θείο λόγο και ο Επίσκοπός μας στην αντιφώνησή του τον ευχαρίστησε για την συλλειτουργία τους.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας  πραγματοποιήθηκε η Δοξολογία για την Εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδος μας με την παρουσία των τοπικών Πολιτικών, Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών.

Από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Δημοσιεύθηκε στις 22 November 2015 | 11:56 am


Αναβλήθηκε η δίκη για το ταμειακό έλλειμμα του δήμου Ρεθύμνου

Αναβλήθηκε η δίκη για το ταμειακό έλλειμμα του δήμου Ρεθύμνου
Που ήταν προγραμματισμένη να εκδικαστεί χθες σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων.
Aναβλήθηκε για τις 17 Μαρτίου 2016 η δίκη για την υπόθεση του ταμειακού ελλείμματος του Δήμου Ρεθύμνου, που ήταν προγραμματισμένη να εκδικαστεί χθες σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων.Aναβλήθηκε για τις 17 Μαρτίου 2016 η δίκη για την υπόθεση του ταμειακού ελλείμματος του Δήμου Ρεθύμνου, που ήταν προγραμματισμένη να εκδικαστεί χθες σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων.

Η υπόθεση αφορά ταμειακό έλλειμμα στον δήμο, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, για το οποίο κατηγορούνται ο ειδικός ταμίας του Δήμου της περιόδου που δημιουργήθηκε το έλλειμμα και τον πρώην δήμαρχος Ρεθύμνου.

Πρωτόδικα στον ταμία είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 19 ετών και στον πρώην δήμαρχο ποινή 13 ετών.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2015 | 4:04 pm


«Παραλύει» το νοσοκομείο αναμένοντας το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του υπουργείου

«Παραλύει» το νοσοκομείο αναμένοντας το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του υπουργείου
ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ Η ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Με «μπαλώματα» και «αλχημείες» προσπαθεί το νοσοκομείο να κρατηθεί όρθιο και να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες στους ρεθυμνιώτες.

Ωστόσο ήδη δύο κλινικές αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, καθώς η Χειρουργική από τον επόμενο μήνα θα έχει μόνο έναν ειδικευόμενο γιατρό, ενώ η Ορθοπεδική ήδη δεν έχει κανέναν και πολλές φορές ο ειδικευόμενος γιατρός της Χειρουργικής έχει στην ευθύνη του και αυτήν, μια κατάσταση που κάνει «λάστιχο» τους εργαζόμενους.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου, Γιάννης Σαριδάκης, μόνο θετικό είναι το ότι η Παιδιατρική Κλινική στελεχώθηκε με μια γιατρό που ήρθε από το Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί περιμένουν να δουν πώς και αν θα ανταποκριθεί το υπουργείο υγείας στα αιτήματά τους, δεδομένου ότι επανειλημμένως έχουν ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στο μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού και ο υπουργός υγείας έχει εξαγγείλει επίσης επανειλημμένως ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς ωστόσο ακόμη πρακτικά σε επίπεδο νομού να έχει δει κανείς αποτελέσματα.

Οι ειδικευόμενοι πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα επίσχεση εργασίας, την οποία και σταμάτησαν για να δώσουν ένα περιθώριο στο υπουργείο να επιχειρήσει να λύσει τα προβλήματα του νοσοκομείου.

Τα προβλήματα ωστόσο είναι πολλά και γνωστά από καιρό. Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί, αδυνατούν να πάρουν ρεπό και άδειες, οι ειδικευόμενοι το ίδιο και ακριβώς επειδή η κατάσταση έχει γίνει γνωστή δεν υπάρχει ενδιαφέρον από νέους γιατρούς να στελεχώσουν το ρεθυμνιώτικο ίδρυμα, οι ώρες και οι συνθήκες εργασίας είναι εξαντλητικές και πέρα από τα ανθρώπινα όρια, όπως έχουν καταγγείλει κατ' επανάληψη οι γιατροί και γενικά το νοσοκομείο συνεχίζει και λειτουργεί «με το ζόρι».

Από την πλευρά του ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός, έχει αναφέρει ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης, αναγνωρίζοντας την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται, τονίζοντας πως είναι ήδη σε εφαρμογή ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο έχει επισημάνει ότι «οι πόροι είναι περιορισμένοι και η χώρα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να διασφαλίσει τη χρηματοδοτική σταθερότητα που χρειάζεται για να στηρίξει το κοινωνικό κράτος».

ΤΡΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν εκατοντάδες καρκινοπαθείς, που είναι αποκλεισμένοι από γιατρούς και φάρμακα.

Οι διαπιστώσεις της έρευνας που διεξάγει ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δρ Κυριάκος Σουλιώτης μαζί με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών «ΚΕΦΙ» Αθηνών είναι αποκαλυπτικές:

Το 32% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση σε γιατρό. Ως εμπόδια αναφέρονται η αναμονή για ραντεβού, η απόσταση και η δυσκολία μετακίνησης, καθώς συχνά καλούνται να μεταβούν σε άλλη πόλη.

Το 28% δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακα, καθώς τα φαρμακεία των νοσοκομείων δεν έχουν το κατάλληλο απόθεμα. Έτσι, οι ασθενείς αναζητούν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο τα φάρμακά τους με συνέπεια το 40% να λαμβάνει με καθυστέρηση τη θεραπεία του ή να χάνει κάποια δόση.

Στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, όπου παρουσιάστηκαν και τα σχετικά στοιχεία ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας έκανε λόγο για αναμονή για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία έως και δύο χρόνια, αλλά και για γιατρούς, που εξετάζουν ημερησίως από 30-40 ασθενείς.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «τα νοσοκομεία βρίσκονται σχεδόν σε κατάρρευση. Είναι υποστελεχωμένα, υποχρηματοδοτούμενα και με τεράστιο όγκο φροντίδας των ασθενών».

Χ.Β.

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2015 | 3:05 pm


Στην τελική ευθεία για το έργο προσωρινής αποκατάστασης του λιμανιού

Στην τελική ευθεία για το έργο προσωρινής αποκατάστασης του λιμανιού
Σε ένα μήνα εκτός απροόπτου η έναρξη των εργασιών
Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για το έργο μερικής αποκατάστασης του προσήνεμου μόλου και τμήματος του χώρου στάθμευσης στο εμπορικό λιμάνι της πόλης, μετά τον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Νοεμβρίου και κρίθηκε γόνιμος, αφού συνολικά επτά εργολάβοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους.

Η κ. Κουτσαλεδάκη μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση υπογράμμισε: «Στις 17 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός. Εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και είχαμε τη συμμετοχή επτά εργολάβων από το Ρέθυμνο και από όμορους νομούς. Έγινε η υποβολή των δικαιολογητικών για το άνοιγμα οικονομικών προσφορών. Θα ακολουθήσει το πρακτικό της επιτροπής του διαγωνισμού. Στη συνέχεια θα κοινοποιηθεί στις εταιρείες και έχει δοθεί το περιθώριο πέντε ημερών για τη διαδικασία των ενστάσεων. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των ενστάσεων, αν δηλαδή γίνουν θα ακολουθήσει νέα διαδικασία η οποία είναι χρονοβόρα. Αν όχι τότε το Δ.Σ του Λιμενικού ταμείου θα πρέπει να αποφασίσει την κατακύρωση του διαγωνισμού και στη συνέχεια θα σταλεί στην Αποκεντρωμένη διοίκηση και από εκεί στον Επίτροπο Ρεθύμνου. Θα απαιτηθεί ένας μήνας, αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, προκειμένου να εγκατασταθεί ο εργολάβος».

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για το έργο μερικής αποκατάστασης του προσήνεμου μόλου και τμήματος του χώρου στάθμευσης στο εμπορικό λιμάνι της πόλης των ζημιών που προκλήθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο από τις συνεχόμενες κακοκαιρίες και είχαν ως αποτέλεσμα να «ξηλωθεί» τμήμα από το δάπεδο στο πάρκινγκ. Το έργο, είναι ύψους 300.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης, ωστόσο έχει κατατεθεί αίτημα για επιπρόσθετο κονδύλι από το Υπουργείο Ναυτιλίας, ύψους 300.000 ευρώ που αφορά την αποκατάσταση τμήματος του πάρκινγκ και 319.000 ευρώ για το ακρομόλιο που παρουσίασε βύθισμα.

«ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ» ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Το συγκεκριμένο έργο όπως φαίνεται θα ολοκληρωθεί «οριακά», αφού θα ξεκινήσει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εκτός απροόπτου, το Δεκέμβριο. Ωστόσο, μέχρι την ολοκλήρωσή του νέα καιρικά φαινόμενα δεν αποκλείεται να δυσκολέψουν την εξέλιξη των εργασιών αλλά και την ολοκλήρωση του έργου, αν στο μεταξύ δεν προκύψουν νέες ζημιές από τις κακοκαιρίες του χειμώνα.
Πρακτικά, το λιμάνι του Ρεθύμνου παραμένει ανοχύρωτο. Είναι δεδομένο πλέον πως το Λιμενικό Ταμείο καλείται να κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να κερδίσει το «στοίχημα» της προσωρινής αποκατάστασης αλλά και να προσανατολίσει τις ενέργειές του προς την κατεύθυνση του συνολικού έργου θωράκισης του λιμανιού.

Επιπλέον, η προσωρινή αποκατάσταση όπως έχει επισημανθεί και σε προηγούμενο δημοσίευμα μας δεν θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το λιμάνι Ρεθύμνου κάθε χρόνο, την ίδια ώρα που το έργο θωράκισης του προσήνεμου μόλου που θα δώσει την οριστική λύση στο πρόβλημα, παραμένει στο στάδιο της προμελέτης.

Αξίζει να θυμίσουμε πως το έργο θωράκισης χωρίζεται σε δύο άξονες, το λιμενικό έργο που αφορά τον λιμενοβραχίονα και την κατασκευή κυματοθραύστη αλλά και την ανάπλαση του εμπορικού λιμανιού. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί η οριστική μελέτη για το εν λόγω έργο, ενώ στον αέρα παραμένει και η αναζήτηση χρηματοδοτικού άξονα για την ένταξή του.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2015 | 2:00 pm


Πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης από την ΚΑΕ Ρέθυμνο

Πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης από την ΚΑΕ Ρέθυμνο
Πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης από την ΚΑΕ Ρέθυμνο

Το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης «RETHYMNO ASSIST» της ΚΑΕ Ρέθυμνο Cretan Kings ενισχύει,για ακόμη μία περίοδο ,τον εθελοντισμό στο Ρέθυμνο και την αλληλεγγύη μεταξύ κινημάτων, φορέων και της σχολικής κοινότητας.

Για 2η χρονιά συνεργάζονται και δουλεύουν αρκετοί εθελοντές, στη δράση που ξεκίνησε με τον τίτλο «Κηπουρέματα» σε Δημοτικά Σχολεία της πόλης του Ρεθύμνου. Όλοι μαζί από κοινού, μαθητές μαζί με τους γονείς τους, εκπαιδευτικοί και οι σύλλογοι γονέων κηδεμόνων επιστρατεύουν τη διάθεση τους για προσφορά φροντίζοντας τα παρτέρια και τους κήπους δημοτικών σχολείων, ώστε οι μαθητές να αποδείξουν ότι μπορούν να προσφέρουν στο περιβάλλον που ζουν για πολλές ώρες της ημέρας, αλλά είναι σε θέση να συνεργαστούν με τους μεγαλύτερους για μία ¨κοινωνία¨ προσφοράς και αλληλεγγύης.

Η φετινή δράση έρχεται να ενισχύσει την προσπάθεια του προγράμματος "RETHYMNO ASSIST" που από πέρυσι με την εκστρατεία για "Μαστορέματα" κατάφερε να ανακατασκευάσει τα γήπεδα μπάσκετ σε τέσσερα Δημοτικά Σχολεία του Ρεθύμνου, ώστε οι σχολικές ομάδες να έχουν τη δυνατότητα προπόνησης χωρίς προβλήματα, καθώς επίσης και το ανοικτό δημοτικό γήπεδο στο κέντρο της πόλης όπου πραγματοποιούνται οι αγώνες.

Στις δράσεις κοινωνικής προσφοράς της ΚΑΕ Ρέθυμνο Cretan Kings και του προγράμματος "ASSIST" ο κύριος στόχος είναι να εμπεδωθεί το μήνυμα για την αξία της άθλησης, της σωστής διατροφής, τη δημιουργία υγιούς περιβάλλοντος, την αξία του εθελοντισμού αλλά και της αλληλεγγύης μεταξύ των ίδιων των παιδιών. Είναι σημαντικό ότι σε αυτή την προσπάθεια και το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αρκετοί είναι οι πολίτες εθελοντές οι οποίοι στηρίζουν τις δράσεις όχι, όπως έχει επισημανθεί, για να στηρίξουν μόνο την ομάδα, αλλά ,κυρίως ,για να υποστηρίξουν το πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης που την διέπει.

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2015 | 9:07 pmΔείτε αγγελίες στο Νομό Ρεθύμνης

Φιλικοί ιστότοποι:


Translate:
Copyright © 2010-2015 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: