1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
Τηλεόραση:
  1. ΝΕΤ
  2. ΕΤ3
  3. ALPHA
  4. ΣΚΑΙ
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ρεθύμνης   »   Ρουστικα    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Ρουστικα και εμείς θα το προσθέσουμε.

«Ανθεί» η ζωοκλοπή, αγανακτούν οι κτηνοτρόφο

«Ανθεί» η ζωοκλοπή, αγανακτούν οι κτηνοτρόφο
ΛΥΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Ένα πρόβλημα που κανείς πίστευε ότι τα τελευταία χρόνια είχε εκλείψει, βασιζόμενος στο γεγονός ότι οι εποχές αλλάζουν, όχι μόνο έχει κάνει την επανεμφάνισή του, αλλά αποτελεί και μία μάστιγα, ειδικά για τους κτηνοτρόφους του πρώην δήμου Αρκαδίου.

Ο λόγος για τη ζωοκλοπή, που το τελευταίο διάστημα φαίνεται να παίρνει και πάλι διαστάσεις, οι κτηνοτρόφοι αγανακτούν και η Αστυνομία αδυνατεί να παρέμβει ουσιαστικά.

Η λύση στο πρόβλημα της ζωοκλοπής αποτελεί βασικό ζήτημα στη λίστα των αιτημάτων του υπό σύσταση νέου αγροτικού συλλόγου δήμου Ρεθύμνης, ο οποίος πρόκειται να ιδρυθεί σύντομα και επίσημα, αφού ήδη δραστηριοποιούνται 24 αγρότες της περιοχής.

Εκπροσωπώντας την προσωρινή μορφή του συλλόγου, ο κ. Γιώργος Κατσανέβας μίλησε στον Team FM και την πρωινή εκπομπή «Πρώτη Γραμμή».

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ζωοκλοπής, αναφέροντας μάλιστα και ένα τελευταίο κρούσμα, που σημειώθηκε προχθές σε χωριό του Αρκαδίου.

Η ζωοκλοπή εξακολουθεί να γίνεται με τον ...παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή πεζή, αφού οι δράστες αποφεύγουν να φορτώνουν τα «λάφυρά» τους σε αυτοκίνητα υπό τον φόβο των αστυνομικών περιπολιών.

Ο ίδιος τόνισε πως οι κτηνοτρόφοι ζητούν τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. και για το λόγο αυτό έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον αστυνομικό διευθυντή Ρεθύμνου, Κ. Λαγουδάκη, προκειμένου να του θέσουν επιτακτικά το ζήτημα.

Ο νέος αγροτικός σύλλογος βρίσκεται σε επαφή και με τον κτηνοτροφικό σύλλογο Ρεθύμνου και μάλιστα έχει τεθεί ως στόχος να υπάρξει ουσιαστική ενεργοποίηση και των δύο συλλόγων, με την εγγραφή όσο το δυνατόν περισσότερων μελών για να ισχυροποιηθούν. Οι δύο σύλλογοι σκοπεύουν, δε, να συστεγαστούν για να μειώσουν τα έξοδά τους.

ΤΙΜΕΣ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΑΔΙΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Στα αιτήματα του υπό σύσταση αγροτικού συλλόγου περιλαμβάνεται η ανάγκη να υπάρξουν «τιμές ασφαλείας» τόσο για τα κτηνοτροφικά όσο και τα αγροτικά προϊόντα, όπως η τιμή του αρνιού, του πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, καθώς και του ελαιολάδου τριών και πέντε γραμμών οξύτητας.

Παράλληλα, τα μέλη του συλλόγου επαναλαμβάνουν την πάγια θέση τους για τον περιορισμό των ανεμογεννητριών, που προκαλούν σοβαρές συνέπειες στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Το επόμενο διάστημα, θα επιδιωχθούν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς με στόχο να γίνει προσπάθεια κοινής διεκδίκησης λύσεων για τα μεγάλα ζητήματα του κλάδου.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 18 September 2014 | 2:30 pm


Προβληματισμός για τα δύο αιολικά πάρκα στον Άγιο Βασίλειο

Προβληματισμός για τα δύο αιολικά πάρκα στον Άγιο Βασίλειο
Υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα περιλαμβάνει τέσσερα αιολικά πάρκα και ένα υδροηλεκτρικό έργο, συνολικής ισχύος 190 μεγαβάτ, σχεδιάζει να κατασκευάσει στην Κρήτη η γαλλική EdF.
Υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα περιλαμβάνει τέσσερα αιολικά πάρκα και ένα υδροηλεκτρικό έργο, συνολικής ισχύος 190 μεγαβάτ, σχεδιάζει να κατασκευάσει στην Κρήτη η γαλλική EdF.

Τα δύο από τα αιολικά πάρκα με την κατασκευή 58 ανεμογεννητριών ισχύος 850 κιλοβάτ η καθεμία σχεδιάζονται να κατασκευαστούν στη Λαμπινή και την Καλή Συκιά του δήμου Αγίου Βασιλείου, είδηση η οποία προκαλεί έντονο προβληματισμό στη δημοτική αρχή, η οποία δεν γνώριζε την επίμαχη απόφαση!

ΤΑΤΑΡΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ

Τον σχεδιασμό της εν λόγω εγκατάστασης δεν γνώριζε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, όταν ρωτήθηκε σχετικά από την Κρητική Επιθεώρηση.

Ο κ. Ταταράκης τόνισε πως «δεν γνωρίζαμε τίποτα και δεν ρωτηθήκαμε ποτέ» για μία τέτοια επένδυση και επανέλαβε πως η δημοτική αρχή του Αγίου Βασιλείου έχει στο παρελθόν λάβει αποφάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή της σε τέτοιες μεγάλες επενδύσεις.
Παράλληλα, σημείωσε πως τις επόμενες ημέρες ο δήμος Αγίου Βασιλείου θα αναζητήσει πληροφορίες για τη σχεδιαζόμενη επένδυση, ώστε να κινηθεί σχετικά.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 18 September 2014 | 2:03 pm


Με μειωμένη κρατική επιχορήγηση προσπαθεί να λειτουργήσει ο δήμος

Με μειωμένη κρατική επιχορήγηση προσπαθεί να λειτουργήσει ο δήμος
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΣΤ. ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
Με πενιχρά οικονομικά έσοδα από το κράτος θα πορευτεί και το επόμενο διάστημα ο δήμος Ρεθύμνου, που καλείται για μία ακόμα χρονιά να βρει τον τρόπο να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις και τις ανάγκες, βρίσκοντας λύσεις εκ των έσω.

Ο νέος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM «Πρώτη Γραμμή» επιβεβαίωσε πως η κατάσταση που τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί δεν πρόκειται άμεσα να αλλάξει. Οι ΚΑΠ και η ΣΑΤΑ παραμένουν κουτσουρεμένες και η δημοτική αρχή οφείλει να αξιοποιήσει τις δικές της δυνατότητες για τα έσοδά της. Μεταξύ αυτών, είναι η καλύτερη δυνατή διαχείριση πηγών εσόδων, όπως τα πάρκινγκ, η Φορτέτσα (ένα μνημείο με έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως), αλλά και οι πολιτικοί γάμοι. Ο ίδιος τόνισε πως τα δημοτικά τέλη για το 2015 έχουν ψηφιστεί ήδη από τον Αύγουστο και στο 95% αυτών δεν υπάρχει αύξηση, καθησυχάζοντας τους δημότες.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΟΦΕΙΛΩΝ 7 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Τα «μπιλιετάκια» τα οποία παρέλαβαν χιλιάδες δημότες στα τέλη Αυγούστου με τα οποία ενημερώνονται για τις οφειλές τους προς το δήμο από το 2005 και μετά ήταν μία αναγκαστική διαδικασία, είπε ο κ. Σπανουδάκης. Σε διαφορετική περίπτωση, οι υπηρεσιακοί παράγοντες απειλούνται με καταλογισμό για διαφυγόντα έσοδα, για τα οποία δεν έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες είσπραξης. «Από το 2011 με τον Καλλικράτη θεσπίστηκε για πρώτη φορά ο έλεγχος των εσόδων από το Ελεγκτικό Συνέδριο στους δήμους. Ελέγχεται δηλαδή ο δήμος και κυρίως ελέγχονται οι υπηρεσιακοί παράγοντες για διαφυγόντα έσοδα. Αναγκαστικά η οικονομική υπηρεσία πρέπει να αποδεικνύει κάθε χρόνο ότι έχει κάνει ό,τι προβλέπει ο νόμος για να εισπράξει τις οφειλές. Επομένως, πρέπει να ενημερώσει τους δημότες ότι χρωστούν», είπε ο αντιδήμαρχος.

Επανέλαβε, δε, πως υπάρχουν πληροφορίες ότι το πρόγραμμα για τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών θα παραταθεί. «Πληροφορίες λένε -και περιμένουμε το Υπουργείο Οικονομικών- ότι επίκειται αυτή η ρύθμιση να παραταθεί για αρκετούς μήνες και με ευνοϊκότερους όρους ακόμα, και για οφειλές ακόμα του 2014. Οπότε και αυτό θα είναι μία καλή ευκαιρία για τους δημότες με ευνοϊκές ρυθμίσεις, με δόσεις να εξοφλήσουν τις οφειλές τους».

Ο κ. Σπανουδάκης απαντά, δε, με επιστολή του στους δύο δημοτικούς συμβούλους Σταύρο Βουρβαχάκη και Γιώργο Σταράκη, που κατήγγειλαν (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) τη δημοτική αρχή για «ανάλγητη φοροεισπρακτική πολιτική», σημειώνοντας πως η διαδικασία προβλέπεται από το νόμο.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

«Με αφορμή δημοσίευμα στον τοπικό τύπο για την χαρακτηριζόμενη ως «ανάλγητη φοροεισπρακτική πολιτική» του Δήμου Ρεθύμνης, την οποία καταγγέλλουν οι συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Σταύρος Βουρβαχάκης και Γιώργος Σταράκης, μέλη της παράταξης «Ρέθυμνο – Αλληλεγγύη – Ανατροπή», και προκειμένου να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις στους πολίτες του Ρεθύμνου, οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Ο Δήμος Ρεθύμνης ουδέποτε υπήρξε «ανάλγητος» και ουδέποτε ακολούθησε «φοροεισπρακτική» πολιτική, όπως αυτή περιγράφεται στην «καταγγελία» των δύο συναδέλφων, η οποία επιχειρεί να συνδυάσει -κατά εξαιρετικά νεφελώδη τρόπο- την άποψή τους για την πολιτική του κεντρικού κράτους, με τις διαδικασίες τις οποίες οφείλει να ακολουθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όμως, η πολιτική τοποθέτηση των δύο δημοτικών συμβούλων για τα οικονομικά της χώρας δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την υποχρεωτική κατά νόμο διαδικασία είσπραξης βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών που ζητήθηκαν το τελευταίο διάστημα εγγράφως, από τους περίπου δέκα χιλιάδες οφειλέτες (όχι μόνο δημότες του Δήμου Ρεθύμνης), με ενέργειες της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Οι συνδημότες μας πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Ν.3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) προβλέπει ότι η Οικονομική Υπηρεσία του κάθε Δήμου ελέγχεται από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχετικά με την πρόοδό της στην είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών. Σε περίπτωση που ο Επίτροπος διαπιστώσει ότι υπάρχει για μεγάλο διάστημα αδράνεια είσπραξης, παραπέμπει τους υπαλλήλους και προϊσταμένους των Οικονομικών Υπηρεσιών στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον καταλογισμό των διαφυγόντων εσόδων σε αυτούς.

Αυτός ο έλεγχος έχει ήδη ξεκινήσει στο Δήμο Ρεθύμνης για τη χρήση των ετών 2011, 2012, 2013 και 2014. Είναι λοιπόν αυτονόητο, ότι δεν μπορούν οι αιρετοί να κάνουν ανέξοδη πολιτική εις βάρος των υπαλλήλων και ούτε οι υπάλληλοι να κάνουν «χατίρια» στους αιρετούς, ειδικά όταν κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, καθώς κάθε παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος που προσδιορίζεται από τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν στον υπάλληλο οι κείμενες διατάξεις και οι νόμοι, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο ο υπάλληλος διώκεται αυστηρά. Ήδη υπάρχουν περιπτώσεις ανά την Ελλάδα σε Δήμους που έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος υπαλλήλων για τις ανωτέρω πράξεις και παραλείψεις. Δεν νομίζω κανένας μας να θέλει να συμβεί το ίδιο και στο δικό μας Δήμο.

Σχετικά με τις ατομικές ειδοποιήσεις, πρόκειται για βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ύψους 7.206.070,89 €. Οι οφειλές αυτές, γεγονός που επιμελώς αποσιωπήθηκε από τους καταγγέλλοντες, αφορούν κυρίως σε: πρόστιμα τροχαίων παραβάσεων και παράνομης στάθμευσης από το έτος 2000 (προ κρίσης) και ένθεν (περίπου 2.000.000 €), οφειλές από τέλη επί των ακαθαρίστων εσόδων επιτηδευματιών και από τέλη διαμονής παρεπιδημούντων των ξενοδοχείων (βασικές πηγές των θεσμοθετημένων εσόδων του Δήμου, ποσά που εισπράττει ο επιχειρηματίας από τους πελάτες του για να τα αποδώσει στο Δήμο) (περίπου 2.500.000 €), οφειλές ΤΑΠ (και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οφειλετών που, κατόπιν ελέγχου της υπηρεσίας, διαπιστώθηκε ότι είχαν καταθέσει ανακριβείς δηλώσεις τετραγωνικών μέτρων), πρόστιμα αυθαίρετης κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, οφειλόμενα μισθώματα κ.ά.

Για όλα τα παραπάνω ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οφειλέτες έχουν επανειλημμένως ειδοποιηθεί από την Οικονομική Υπηρεσία κατά την τελευταία δεκαετία και δεν έχουν ανταποκριθεί για την τακτοποίησή τους. Πρέπει εδώ να τονιστεί ότι οι ίδιοι οι συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι που σήμερα «καταγγέλλουν», σε λίγο καιρό θα ζητούν να γίνουν περισσότερες μελέτες, περισσότερα έργα, περισσότερες δράσεις κοινωνικής πολιτικής κτλ. Πώς όμως θα πραγματοποιηθούν αυτά, όταν το ίδιο το δημοτικό σύστημα «απεμπολεί» τη δυνατότητα είσπραξης των θεσμοθετημένων εσόδων του;

Είναι αυτονόητο ότι κάποιοι από τους οφειλέτες αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κάλυψη των υποχρεώσεών τους λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, ωστόσο η Οικονομική Υπηρεσία ούτε μπορεί να το γνωρίζει αυτό αλλά και ούτε να κάνει εξ αρχής καμία διάκριση. Μάλιστα, κυρίως για τους μη δυνάμενους έως τις 14 Αυγούστου υπήρχε δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών, κάτι για το οποίο υπήρξαν επανειλημμένες ειδοποιήσεις, τόσο από τον Τύπο όσο και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, ώστε να επωφεληθούν οι δημότες και να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους τις οφειλές τους (αφαίρεση προσαυξήσεων και σε αρκετές περιπτώσεις μείωση και του κεφαλαίου) και με δυνατότητα αποπληρωμής σε πολλές μηνιαίες δόσεις. Ρύθμιση που εκμεταλλευτήκαν πολλοί συνδημότες μας, τακτοποιώντας τις οφειλές τους. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ενημερώσω ότι πρόκειται η ρύθμιση αυτή να ενεργοποιηθεί εκ νέου μέχρι και το Νοέμβριο, συμπεριλαμβάνοντας και τρέχουσες οφειλές, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται άμεσα με ψήφιση τροπολογίας από το Γ' θερινό τμήμα της Βουλής.

Ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος των οικονομικών θεωρώ λυπηρό δύο συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι, δικαιολογημένα ως νεοεκλεγέντες στο αξίωμα, αγνοούν τις διαδικασίες και το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικώς, του δημόσιου λογιστικού και του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων ειδικότερα, να επιλέγουν την «καταγγελτική» οδό, που ρέπει σε μεθόδους λαϊκισμού και αναχρονιστικές πολιτικές συμπεριφορές, δίχως να έχουν προηγουμένως εκφράσει τους όποιους προβληματισμούς τους είτε στους άριστα καταρτισμένους υπαλλήλους της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών, είτε στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο. Τα στοιχεία για τις εν λόγω οφειλές, καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Υπηρεσία, είναι στη διάθεσή τους.

Καλώ όλους τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους σε συνεργασία. Η αντιπολίτευση βεβαίως και οφείλει να υπερασπίζεται τον ρόλο της και να ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή, όταν θεωρεί ότι αυτό είναι απαραίτητο. Η κριτική είναι πάντα δεκτή εφόσον, όμως, η εκκίνησή της δεν είναι στείρα. Στόχος όλων μας είναι να δουλέψουμε για τον Δήμο Ρεθύμνης και κεντρικό μέλημά μας πρέπει να είναι η συνεργασία και η σύνθεση».

Δημοσιεύθηκε στις 18 September 2014 | 1:38 pm


Μία τσάντα με τρόφιμα, μία αγκαλιά για όσους έχουν ανάγκη

Μία τσάντα με τρόφιμα, μία αγκαλιά για όσους έχουν ανάγκη
ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΠΟΛΙΣ
Μεγάλη και ιδιαίτερα συγκινητική ήταν για μία ακόμα φορά η ανταπόκριση των ρεθυμνιωτών, ιδιωτών και επιχειρηματιών, στο κάλεσμα του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών ΣΥΝΠΟΛΙΣ για τη στήριξη των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες επιβίωσης και καταφεύγουν στο Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Η βραδιά αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στον Δημοτικό Κήπο δεν είχε εισιτήριο εισόδου. Είχε, όμως, περίσσευμα αγάπης, αφού εκατοντάδες συμπολίτες μας πήγαν στην εκδήλωση του ΣΥΝΠΟΛΙΣ και κατέθεσαν μία τσάντα με τρόφιμα, τα οποία θα διατεθούν για τις ανάγκες του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου.

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιος, δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για την ανταπόκριση των ρεθυμνιωτών και τη μεγάλη προσπάθεια των μελών του ΣΥΝΠΟΛΙΣ. «Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου σε όλους τους ρεθυμνιώτες που στήριξαν την προσπάθεια των παιδιών του ΣΥΝΠΟΛΙΣ, αυτών των παιδιών που προσέθεσαν άλλο ένα ΣΥΝ μπροστά στο όνομα του συλλόγου τους. Όλοι πρόσφεραν από το υστέρημα ή καλύτερα από το περίσσευμα της καρδιάς τους τρόφιμα για τους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Τα πρόσφεραν στο γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της μητρόπολής μας, που καθημερινά δέχεται πολλούς αναγκεμένους ανθρώπους του καιρού μας και προσπαθεί να καλύψει κατά των μέτρων των δυνατοτήτων του τις ανάγκες. Οι ανάγκες είναι πολλές, αλλά με τη Χάρη του Θεού και τη βοήθεια όλων των ανθρώπων δεν είναι τα εμπόδια ανυπέρβλητα και μπορούμε να διαχειριζόμαστε αυτό το πρόβλημα και να κοιτάμε με ελπίδα το αύριο», είπε.

Την ικανοποίησή τους για την προσφορά των πολιτών εξέφρασαν και τα μέλη του συλλόγου ΣΥΝΠΟΛΙΣ, που από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στα δρώμενα του Ρεθύμνου, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα την έννοια της προσφοράς.

Η βραδιά περιελάμβανε την παράσταση «Ερωτόκριτος... σαν παραμύθι» από το Θεατρικό Περίπλου (19:30), μουσικό πρόγραμμα από την «Μπαντίνα» της Δημοτικής Φιλαρμονικής καθώς και μία μεγάλη συναυλία με τους κρητικούς καλλιτέχνες Μανώλη και Δημήτρη Σπυριδάκη. Χόρεψε και εντυπωσίασε ο Παραδοσιακός Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Ερωφίλη».
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 17 September 2014 | 2:01 pm


Πρόταση για τη δημιουργία κυκλικού κόμβου στους κόμβους Αμαρίου και Ατσιποπούλου

Πρόταση για τη δημιουργία κυκλικού κόμβου στους κόμβους Αμαρίου και Ατσιποπούλου
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΟΑΚ, ΝΙΚΟ ΜΑΛΛΙΑΡΟ  

Πρόταση για τη δημιουργία ενός κυκλικού κόμβου (roundabout) στην τομή της εξόδου του κόμβου Αμαρίου με την παλιά εθνική οδό κατέθεσε στον ΟΑΚ ο εκτελεστικός σύμβουλος του οργανισμού, Νίκος Μαλλιαρός.

 

Ο κ. Μαλλιαρός αντιλαμβανόμενος τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο σημείο, κατέθεσε την πρόταση στον διευθύνοντα σύμβουλο, Λευτέρη Κοπάση και τον διευθυντή συγκοινωνιακών έργων, Γιώργο Αγαπάκη. Η πρόταση εξετάστηκε άμεσα από τον τεχνικό σύμβουλο του ΟΑΚ, όμως αρχικά κρίθηκε ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί οι διαστάσεις που απαιτούνται από τις προδιαγραφές ενός «κυκλικού κόμβου» δεν καλύπτονται από την υπάρχουσα διαθέσιμη επιφάνεια, ενώ την ίδια στιγμή απαιτείται και η εκπόνηση σχετικής μελέτης.

Ο κ. Μαλλιαρός κατέθεσε την ίδια πρόταση και για τον κόμβο Ατσιποπούλου, για την οποία θα γίνει επεξεργασία από τον τεχνικό σύμβουλο. Πρωτοβουλία ανέλαβε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή και αποφασίστηκε η παρουσίαση της πρότασης να γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου στην ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για τον ΒΟΑΚ.

Στο έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Μαλλιαρός αναφέρει: «Εδώ και λίγες ημέρες που έχει τεθεί σε εφαρμογή η εκτροπή της κυκλοφορίας στο κόμβο Αμαρίου προκειμένου να ολοκληρωθεί το νότιο κομμάτι του εν λόγω έργου, έχει παρουσιαστεί έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα στο βόρειο κομμάτι το οποίο έχει δοθεί στην κυκλοφορία. Ποιο συγκεκριμένα, το πρόβλημα παρουσιάζεται στην τομή του κόμβου με την παλιά εθνική οδό που διέρχεται βόρεια αυτού.

Με το παρόν, θα ήθελα να σας προτρέψω να εξετάσετε σαν λύση τη δημιουργία "κυκλικού κόμβου" (roundabout) ακριβώς πάνω στην τομή των δύο δρόμων. Η δημιουργία roundabout είναι μια λύση που ακολουθείται ευρέως στο εξωτερικό, αφού, όταν ακολουθούνται οι κανονισμοί της, βοηθάει ιδιαίτερα στην ομαλή ροή της κυκλοφορίας (ανεξάρτητα από που έρχεται ο φόρτος αυτής) όπως επίσης και αναβαθμίζει ιδιαίτερα τα επίπεδα ασφάλειας στο σημείο εφαρμογής της».
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 17 September 2014 | 1:18 pm


Είχαν στην κατοχή τους ποσότητα κάνναβης

Είχαν στην κατοχή τους ποσότητα κάνναβης
Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν, χθες το βράδυ, σε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αγίου Βασιλείου, δύο ημεδαποί, ηλικίας 23 και 22 ετών, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, σε γενόμενο έλεγχο που διενεργήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι ανωτέρω, βρέθηκε στην κατοχή του 23χρονου και κατασχέθηκε μία αυτοσχέδια συσκευασία, περιέχουσα ποσότητα κάνναβης.
Ακολούθησε έρευνα στις οικίες του 23χρονου και του 21χρονου όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 18,6 γραμμάρια κάνναβης.
Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 17 September 2014 | 12:42 pm


Εικόνες ντροπής από τα δεκάδες δίκυκλα

Εικόνες ντροπής από τα δεκάδες δίκυκλα
ΣΕ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ  

Σε ώρα αιχμής, το κέντρο του Ρεθύμνου εμφανίζει εικόνες ντροπής και αίσχους από τα δεκάδες δίκυκλα που όπως φαίνεται έχουν «λύσει» το πρόβλημα του πάρκινγκ, σταθμεύοντας τα δίκυκλά τους πάνω στα πεζοδρόμια σε διάφορα σημεία της πόλης.

 

Οι δικυκλιστές προκειμένου να εξυπηρετηθούν εύκολα και γρήγορα στο κέντρο της πόλης φαίνεται πως έχουν «εφεύρει» σημεία στάθμευσης επάνω στα πεζοδρόμια και σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς καμία διακριτικότητα αφήνουν τα δίκυκλά τους ακριβώς στη μέση των πεζοδρομίων εμποδίζοντας τη διέλευση πεζών αλλά και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων στα σημεία .

ΑΣΕΒΕΙΑ ΣΕ ΓΡΑΠΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΡΑΦΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ!

Το πρόβλημα πλέον έχει γίνει διαχρονικό και μαρτυράει έντονα τη μονιμότητά του καθώς δεν υπάρχει κανένας σεβασμός ούτε στα κολωνάκια που έχουν τοποθετηθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, ώστε να αποτρέπουν την παράνομη στάθμευση, ούτε στη σήμανση και στην παρουσία αστυνομικών της Τροχαίας.

Ο φωτογραφικός μας φακός αποτύπωσε μόνο μερικές από τις περιπτώσεις «απείρου κάλλους» στο κέντρο της πόλης όπου πεζοδρόμια έχουν μετατραπεί σε θέσεις στάθμευσης και πεζοί αναγκάζονται να κάνουν ολόκληρη παράκαμψη προκειμένου να κινηθούν στοιχειωδώς.

Χαρακτηριστικό, δε, είναι πως οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες έχουν «αποκλειστεί» από τα πεζοδρόμια της πόλης τα οποία έχουν θυσιαστεί για τα καλά στο βωμό των δικύκλων. Μητέρες με καρότσια, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία είναι αναγκασμένοι να κατεβαίνουν στο δρόμο προκειμένου να προσπεράσουν τα «εμπόδια» και να συνεχίσουν, όταν βρουν ελεύθερο χώρο, την πορεία τους επάνω στο πεζοδρόμιο.

Αξίζει να αναφερθεί πως η αστυνομική παρουσία στο σημείο είναι καθημερινή, ωστόσο οι δικυκλιστές φαίνεται πως συμμορφώνονται προσωρινά και μόλις αντιληφθούν πως οι αστυνομικοί απομακρύνονται από τα εν λόγω σημεία επανατοποθετούν το δίκυκλό τους στη... «θέση του».

Πολύς λόγος έχει γίνει για την παρουσία ή την απουσία των αρμοδίων αλλά και της αστυνομίας, ωστόσο το θράσος ορισμένων ξεπερνά κάθε όριο, ποινή ή απαγόρευση. Απ' ό,τι φαίνεται, από την τοπική κοινωνία έχει εκλείψει ο στοιχειώδης αλληλοσεβασμός που αποτελεί προϋπόθεση για την οργάνωση και την εύρυθμη λειτουργία μέτρων και απαγορεύσεων.

Είναι καιρός τελικά να συνειδητοποιήσουμε πως δεν φταίει κανένας «μάγος» για τα δεινά μιας κοινωνίας αλλά ο ατίθασος εαυτός μας που κατά καιρούς είναι υπεράνω νόμων, κανόνων και «άγραφων» νόμων που επιβάλλουν σεβασμό και όρια πρώτα απ' όλα στον εαυτό μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2014 | 1:17 pm


Άμεση έναρξη της ανάπλασης στην ανατολική παραλία

Άμεση έναρξη της ανάπλασης στην ανατολική παραλία
Σύσκεψη στην ΤΕχνική Υπηρεσία Ρεθύμνου  

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Ρεθύμνου.

 

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο δήμαρχος, Γ. Μαρινάκης, ο αντιδήμαρχος, Μ. Αλεφαντινός, η διεύθυντρια τεχνικών υπηρεσιών, Γ. Κελέκη, εκπρόσωποι του εργολάβου, της ΔΕΥΑΡ και της ΔΕΗ.

Οι εργασίες της ανάπλασης θα ξεκινήσουν από το ανατολικότερο σημείο, δηλαδή το ύψος των Περιβολίων και σε πρώτη φάση θα είναι ήπιες, όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, με στόχο να εντατικοποιηθούν στα μέσα Οκτωβρίου οπότε πια η σεζόν βαίνει στο τέλος της. «Ξεκινάμε από το ανατολικότερο σημείο και θα ερχόμαστε προς την πόλη. Θα γίνουν όλες οι ρυθμίσεις και οι κανονιστικές που πρέπει να βγουν, η ρύθμιση της κυκλοφορίας. Οι πρώτες εβδομάδες θα είναι πολύ ήπιες και όσο περνάει ο καιρός από 15 Οκτωβρίου και μετά θα υπάρχει πλήρης εντατικοποίηση του έργου. Αυτό έχουμε σχεδιάσει ώστε να ικανοποιούμε και τα αιτήματα του επιχειρείν αν και νομίζω ότι το επιχειρείν θα εισπράξει σαν υπεραξία και αυτό το έργο το οποίο γίνεται στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

Ο ίδιος τόνισε πως πρόκειται για έργο ΕΣΠΑ, που δεν μπορεί άλλο να καθυστερήσει, δεδομένου ότι πρέπει να έχει παραδοθεί οριστικά μέχρι το τέλος του 2015.

«Ο εργολάβος θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν όλα με την προσοχή και με τη φειδώ που το έργο απαιτεί αλλά θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αν το έργο δεν το ξεκινήσουμε έγκαιρα θα το φορτωθούμε την επόμενη τουριστική περίοδο και δεν θα έχουμε τότε σύμμαχο το χρόνο για να κάνουμε καλούς σχεδιασμούς. Ήδη το έργο έχει καθυστερήσει να ξεκινήσει. Αυτή είναι η σταθερή μου άποψη, την είχα διατυπώσει και παλαιότερα. Είναι ένα έργο δύσκολο, απαιτητικό και μεγάλο. Σκεφτείτε ότι είναι 2700 μέτρα το βόρειο μέρος και άλλα τόσα το νότιο. Δεν μπορούν να γίνουν όλα αυτά σε λίγους μήνες. Έχουμε κάνει συμφωνία με το Θεό και με το καιρό; Όλα αυτά τα πράγματα θα πρέπει να έχουμε κατά νου γιατί ακούω διάφορες φωνές.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι από αυτό το έργο αλλάζει το επίπεδο της πόλης και της περιοχής στο συγκεκριμένο σημείο. Είναι ένα έργο ανάλογου σχεδιασμού με αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στη Σοχώρα που και εκεί είχαμε τέτοιες παράταιρες φωνές. Τώρα μπορεί κανείς να προβεί στις ίδιες διαμαρτυρίες; Τα έργα δεν μπορούν να γίνουν σε λίγες εβδομάδες. Είναι μεγάλο έργο, εμπλέκεται και η ΔΕΗ αφού γίνεται και υπογειοποίηση, οι ρυθμοί δεν δίνονται από την Τεχνική μας Υπηρεσία, ο εργολάβος είναι καλός και αξιόπιστος και θα μπορεί να υποστηρίξει το έργο κάτι που δεν συμβαίνει σε όλα τα έργα και ελπίζω ότι θα πάνε όλα καλά αν δείξουμε όλοι την κατανόηση που πρέπει να δείξουμε».
Πηγή: goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2014 | 12:52 pm


Σε αυτοσχέδια συσκευασία είχαν κρυμμένα 500 γραμμάτια κάνναβης

Σε αυτοσχέδια συσκευασία είχαν κρυμμένα 500 γραμμάτια κάνναβης
Εντοπισμός και κατάσχεση ναρκωτικών ουσιών
Εντοπίστηκε, χθες το μεσημέρι στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου, αυτοσχέδια συσκευασία, επιμελώς κρυμμένη, περιέχουσα 500 γραμμάρια κάνναβη, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.

 

Δημοσιεύθηκε στις 16 September 2014 | 12:03 pm


Ο πρέσβης της Λιβύης επισκέφτηκε το δήμαρχο Ρεθύμνης

Ο πρέσβης της Λιβύης επισκέφτηκε το δήμαρχο Ρεθύμνης
Τον Πρέσβη της Λιβύης κ. Αχμέντ Γιακόμπ Γκισλάλ υποδέχτηκε την π. Παρασκευή ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη, με την ιδιότητα του…
Τον Πρέσβη της Λιβύης κ. Αχμέντ Γιακόμπ Γκισλάλ υποδέχτηκε την π. Παρασκευή ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη, με την ιδιότητα του Πρέσβη, στην Κρήτη, την περασμένη βδομάδα.
Ο Δήμαρχος είχε εκτενή συνεργασία με τον κ. Γκισλάλ στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη, ζητήματα που άπτονται της πολιτικής σταθερότητας και της ανάγκης εγκαθίδρυσης της καθώς και δυνατότητες συνεργασίας στον εμπορικό, επιχειρηματικό και τουριστικό τομέα μεταξύ Κρήτης και Λιβύης.

Ο Πρέσβης της Λιβύης, αφού τόνισε πως επέλεξε την Κρήτη ως πρώτο προορισμό για την έναρξη των επαφών της Πρεσβείας με αυτοδιοικητικούς και επιχειρηματικούς φορείς λόγω της γειτνίασης του νησιού μας με την Λιβύη αλλά και των στενών ιστορικών δεσμών που συνδέουν τις δύο περιοχές, ενημέρωσε το Δήμαρχο για την έκρυθμη κατάσταση που προκαλείται στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης από τη βίαιη παρέμβαση των τζιχαντιστών.

Ο κ. Γκισλάλ ζήτησε από το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου να υποστηρίξουν την κυβέρνηση η οποία είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρικανική Ένωση και ο Δήμαρχος τον διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Ρεθύμνης είναι πρόθυμος να συμπαρασταθεί με κάθε δυνατό και νόμιμο τρόπο στον αγώνα που δίδει ο λαός της Λιβύης για την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας μετά από 42 χρόνια δικτατορικής κατοχής.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως ο Δήμος μας αναγνωρίζει και υποστηρίζει την νομίμως εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης και τη Βουλή των Αντιπροσώπων και καταθέτει την αντίθεση του απέναντι στους φανατικούς που δρουν στη Λιβύη αλλά και στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου οι οποίοι προσπαθούν να επιβάλλουν τις δικές τους απόψεις με βία, σκορπώντας το θάνατο σε αθώα θύματα.
Ως Δήμος είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια στο δοκιμαζόμενο λαό της Λιβύης και να συνεργαστούμε για τη διασφάλιση της ειρήνης και την ανάπτυξη της χώρας.

Ο Πρέσβης της Λιβύης ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την κατανόηση και τη θετική του στάση και η συνεργασία τους έληξε με την ανταλλαγή συμβολικών δώρων.

Δημοσιεύθηκε στις 15 September 2014 | 5:52 pm


Ολοκληρώνονται οι εγγραφές στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κρήτης τμ.Ρεθύμνου

Ολοκληρώνονται οι εγγραφές στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κρήτης τμ.Ρεθύμνου
Την Παρασκευή 19/9 ολοκληρώνονται οι εγγραφές στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κρήτης τμ.Ρεθύμνου.  

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός τίτλος της θεματολογίας του Α΄κύκλου μαθημάτων, του Α.Λ.Π. Ρεθύμνου είναι; « Η τέχνη της Επικοινωνίας: Γιατί επικοινωνιακός γίνεσαι, δε γεννιέσαι».

 

Ο παραπάνω κύκλος μαθημάτων περιλαμβάνει 10 μαθήματα τρίωρης διάρκειας τα οποία θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη ώρες 17:00 έως 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, Εμμ. Πορτάλιου 23.

Έναρξη μαθημάτων Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου.

Οι εγγραφές πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά και με σειρά προτεραιότητας, από την ιστοσελίδα του Α.Λ.Π. www.alp.gr

Δικαίωμα εγγραφής έχουν όλοι, χωρίς ηλικιακό ή μορφωτικό περιορισμό, καταβάλλοντας ως συνδρομή εγγραφής 65 ευρώ,( για ανέργους, πολύτεκνους, άτομα με ειδικές ανάγκες & ομάδα πλέον των 5 ατόμων: συνδρομή 50 ευρώ ανά άτομο). Οι σπουδαστές με την ολοκλήρωση της διδακτικής περιόδου θα λάβουν ανάλογο πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος του παραπάνω κύκλου γίνεται σε συνεργασία με τον Αντρέα Θεοδωρακόπουλο, Καθηγητή στη Σχολή του ΑΝΤ1, Καθηγητή στο London Center of Management και Σύμβουλο ΜΜΕ.

Εκτός από τον υπεύθυνο του προγράμματος Ανδρέα Θεοδωρακόπουλο, θα διδάξουν επίσης διακεκριμένοι εισηγητές όπως οι: Μάνος Σιφονιός, Επικοινωνιολόγος-Συγγραφέας, Κάνκελ Μυρσίνη, Trainer & Master Practitioner of NLP, Νίκος Μεγγρέλης, Δημοσιογράφος-ντοκυμαντερίστας, Νικόλαος Νημάς, Μηχανικός-Εκπαιδευτής δημιουργός ομάδων & δικτύων, Βίκυ Σίμου, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ.α.

Σκοπός του προγράμματος είναι οι σπουδαστές να γνωρίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά της αποτελεσματικής επικοινωνίας τόσο στις διαπροσωπικές όσο και τις κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις με στόχο να βελτιώσουν την ζωή τους στην καθημερινότητα της.

Συντονιστής στο Α.Λ.Π. Ρεθύμνου είναι ο κ. Αντώνης Πολυχρονάκης, τηλ: 6944615462

Πληροφορίες: www.alp.gr και 6936492842.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 15 September 2014 | 2:22 pm


Βραδιά αλληλεγγύης από τον ΣΥΝΠΟΛΙΣ για τους αδύναμους συμπολίτες

Βραδιά αλληλεγγύης από τον ΣΥΝΠΟΛΙΣ για τους αδύναμους συμπολίτες
Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου στον Δημοτικό κήπο Ρεθύμνου
ΜΙΑ ΤΣΑΝΤΑ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ, ΑΝΤΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

Στο πλευρό των αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας βρίσκεται ο σύλλογος ενεργών πολιτών ΣΥΝΠΟΛΙΣ, που για τρίτη χρονιά διοργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες επιβίωσης και καθημερινά περνούν την πόρτα της τοπικής εκκλησίας, ζητώντας βοήθεια.

Για το λόγο αυτό, η βραδιά αλληλεγγύης δεν έχει εισιτήριο, αλλά όποιος αποφασίσει να στηρίξει την προσπάθεια του Συλλόγου, στην είσοδο μπορεί να δίνει μια τσάντα με τρόφιμα μακράς διάρκειας, τα οποία στη συνέχεια θα διατεθούν στο Γενικό Φιλόπτωχο ταμείο της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο Φιλόπτωχο προσφεύγουν καθημερινά πολλοί συνάνθρωποί μας ζητώντας τρόφιμα, αφού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ούτε τα βασικά να αγοράσουν. Περίπου 1.300 άτομα εξυπηρετούνται από το Φιλόπτωχο Ταμείο, ωστόσο φέτος το καλοκαίρι ο αριθμός μειώθηκε κατά 300 περίπου, κάτι που ενδεχομένως δείχνει ότι βρήκαν έστω περιστασιακή εργασία κάποιοι από αυτούς, καθώς επίσης και ότι πολλοί μετανάστες έφυγαν από τον τόπο μας αναζητώντας καλύτερη τύχη αλλού είτε επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους.

Οι ανάγκες ωστόσο υπάρχουν και ο χειμώνας είναι απρόβλεπτο τι θα φέρει, για αυτό η στήριξη όλων μας στο μέτρο που μπορεί ο καθένας είναι απαραίτητη.

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, τόνισε μιλώντας για την εκδήλωση: «Είναι μια βραδιά αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ευχαριστώ με ευγνωμοσύνη τα παιδιά του ΣΥΝΠΟΛΙΣ που για μια ακόμη φορά αποδεικνύουν πόσο χαρισματικός είναι ο τίτλος που έχουν δώσει στο σύλλογό τους. Έχουν έντονο μέσα στην καρδιά τους το συναίσθημα της προσφοράς και της διακονίας και αυτό είναι παρήγορο. Το ότι βλέπουν τον συνάνθρωπο σαν αδερφό που έχει ανάγκη όχι την ελεημοσύνη με την παρεξηγημένη έννοια του όρου τελευταία, αλλά της αδερφικής σχέσης.

Το μήνυμα και αυτής της εκδήλωσης είναι πως δεν έχουμε την πολυτέλεια των διχασμών. Πρέπει να κρατάμε ο ένας το χέρι του άλλου και να μην τον βλέπουμε ως ξένο, πτωχό, άνθρωπο που έχει ανάγκη τον οίκτο μας».

Ο Βαγγέλης Μπεμπής, πρόεδρος του ΣΥΝΠΟΛΙΣ, κάλεσε όλους τους ρεθυμνιώτες να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνει ο σύλλογος και να ανταποκριθούν στο κάλεσμά προσφέροντας από το υστέρημά τους και ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

Ο Θωμάς Καντιφές από τον Θεατρικό Περίπλου, που σκηνοθετεί την παράσταση «Ερωτόκριτος σαν παραμύθι» η οποία θα παρουσιαστεί στα πλαίσια της εκδήλωσης τόνισε στο κάλεσμα του ότι «αξίζει να προσέχουμε και να αγαπάμε ο ένας τον άλλο και να ονειρευόμαστε ότι μπορεί να υπάρχει ένα καλύτερο αύριο».

Η παράσταση ολοκληρώνει το «ταξίδι» της που ξεκίνησε την άνοιξη, με αυτήν την εκδήλωση που δίνει το χέρι στον συνάνθρωπο.

Ο πατέρας Γιώργος Γαλεράκης, υπεύθυνος για το Φιλόπτωχο Tαμείο, σημείωσε ότι «γνωρίζοντας τα προβλήματα της καθημερινότητας και τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, είναι για εμάς ελπίδα για το αύριο ότι υπάρχουν συμπολίτες για τον συνάνθρωπο, για οτιδήποτε είναι ενωτικό, για μια καλύτερη μέρα για τον τόπο μας και τους ανθρώπους, μιας που το σύνθημα του ΣΥΝΠΟΛΙΣ είναι κοινός τόπος, κοινός στόχος».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
-Την παράσταση «Ερωτόκριτος... σαν παραμύθι» από το Θεατρικό Περίπλου (19:30).
-Μουσικό πρόγραμμα από την «Μπαντίνα» της Δημοτικής Φιλαρμονικής (20:45).
-Τη μεγάλη συναυλία με τους κρητικούς καλλιτέχνες Μανώλη και Δημήτρη Σπυριδάκη
(21:30) Χορεύει ο Παραδοσιακός Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Ερωφίλη».
Ώρα προσέλευσης: 19:00
Αντί για είσοδο, ΜΙΑ ΤΣΑΝΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

Δημοσιεύθηκε στις 15 September 2014 | 1:04 pm


Συνελήφθη ένας 57χρονος Ολλανδός για καλλιέργεια κάκτων που παράγουν παραισθησιογόνα ναρκωτική ουσία

Συνελήφθη ένας 57χρονος Ολλανδός για καλλιέργεια κάκτων που παράγουν παραισθησιογόνα ναρκωτική ουσία
Συνελήφθη ένας 57χρονος Ολλανδός για καλλιέργεια κάκτων που παράγουν παραισθησιογόνα ναρκωτική ουσία
Καλλιέργεια κάκτων που παράγουν παραισθησιογόνα ναρκωτική ουσία εντόπισαν οι αστυνομικές αρχές στα νότια του νομού Ρεθύμνου σε ιδιόκτητο χώρο 57χρονου Ολλανδού στον Ασώματο του δήμου Αγίου Βασιλείου.

Πρόκειται για ένα νέο είδος ναρκωτικού το οποίο οι αρχές κατέγραψαν στο νησί και γενικότερα στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το 2008 είχαν κατασχεθεί στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης δεκατρείς παρόμοιοι κάκτοι όταν κάποιοι προσπάθησαν να τους περάσουν εντός του ελλαδικού χώρου.

Ο συλληφθείς από την Ολλανδία καλλιεργούσε 246 κάκτους, που είναι γνωστοί με την επιστημονική ονομασία San Pedro/Peyote, με στόχο να παραγάγει την παραισθησιογόνο ουσία «μεσκαλίνη» η οποία σύμφωνα με τις αρχές έχει δράση παρόμοια εκείνης του ναρκωτικού LSD.

Η παραγωγή της συγκεκριμένης ουσίας γίνεται με την αποξήρανση των φύλλων και καταναλώνεται ως ρόφημα, με το κόστος της να φτάνει μέχρι και 15 ευρώ το γραμμάριο.

Ο 57χρονος Ολλανδός, γνωστός στις αστυνομικές αρχές από το παρελθόν για κατοχή ναρκωτικών, δραστηριοποιείται επαγγελματικά στις εναλλακτικές μορφές θεραπείας ενώ παράλληλα σε ιδιόκτητο χώρο μεγάλης έκτασης φιλοξενεί άτομα που συμμετέχουν σε διάφορα γκρουπ.

Κατά την έρευνα σε χώρους που κατοικούσε και χρησιμοποιούσε ο 57χρονος, πέρα των κάκτων και ποσότητας φυτών σε διαδικασία αποξήρανσης βρέθηκαν και 19,5 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης. Τόσο ο Ολλανδός όσο και ένας 32χρονος Πολωνός μαζί με μία 50χρονη από την Γερμανία που συνέλαβαν οι αστυνομικοί μαζί με τον καλλιεργητή των κάκτων, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Δημοσιεύθηκε στις 13 September 2014 | 5:49 pm


Συνελήφθη, 57χρονος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης

Συνελήφθη, 57χρονος  για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης
Στο Ρέθυμνο
Συνελήφθη, σήμερα το πρωί, σε περιοχή του Δήμου Ρεθύμνου, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου και της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου, 57χρονος ημεδαπός για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών και δράσεων, για την καταπολέμηση της κατοχής και διακίνησης, ναρκωτικών ουσιών, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, συντονισμένη επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί των ανωτέρω Υπηρεσιών.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του, σε άλλους χώρους που χρησιμοποιούσε ο 57χρονος και στην κατοχή του, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν

• Δεκαεννέα (19) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως τέσσερα (4) μέτρα,

• Ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους σαράντα τεσσάρων (44) γραμμαρίων.

Ο συλληφθείς, με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 13 September 2014 | 3:50 pm


Βρήκαν χασισόδεντρα σε μορφή .... κάκτου !

Βρήκαν χασισόδεντρα σε μορφή .... κάκτου !
Στο Ρεθυμνο
Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση εντοπισμού χασισοφυτειών στα νότια του Ρεθύμνου που βρέθηκαν μπροστά σε μια καλλιέργεια που δεν είχαν ξαναδεί ποτέ: χασισόδεντρα σε μορφή ... κάκτου !

Η φυτεία - που για πρώτη φορά συναντάται σε επίπεδο - Ελλάδας αποτελούνταν από 250 δέντρα που είχαν ύψος περίπου 2,5 μέτρα ενώ κατά πληροφορίες καλλιεργητής ήταν ένας αλλοδαπός.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για μια νέου τύπου καλλιέργεια όπου ο χρήστης μπορεί να βράσει κομμάτια του φυτού, να πιει το ζουμί και να βρίσκεται υπό την επήρρεια του για 12 ώρες.

Για την υπόθεση αναμένεται επίσημη παρουσίαση από την αστυνομία.

Πηγή: cretalive.gr

Δημοσιεύθηκε στις 13 September 2014 | 9:53 am


Μαθητές δημοτικών σχολείων του Ρεθύμνου συμμετείχαν στο πρόγραμμα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»

Μαθητές δημοτικών σχολείων του Ρεθύμνου συμμετείχαν στο πρόγραμμα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»
Mε επίκεντρο το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος συνολικά 200 μαθητές από 8 διαφορετικά δημοτικά σχολεία συμμετείχαν στο πρόγραμμα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»www.edc.uoc.gr/~odysseas/ που οργανώνεται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του…
Mε επίκεντρο το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος συνολικά 200 μαθητές από 8 διαφορετικά δημοτικά σχολεία συμμετείχαν στο πρόγραμμα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»www.edc.uoc.gr/~odysseas/ που οργανώνεται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΠΚ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Παναγιώτη Αναστασιάδη.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν δημοτικά σχολεία από το Ρέθυμνο, τα Χανιά, την Κίσσαμο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μαθητές των οποίων σχεδίασαν και υλοποίησαν συνεργατικές δημιουργικές δραστηριότητες μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα το περιβάλλον και την προστασία των υδάτινων πόρων.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας εστιάζει στη συνεργασία, την ομαδικότητα αλλά και την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων πέρα από τα όρια του νομού.

Στο πλαίσιο ενός ανοιχτού μαθητοκεντρικού περιβάλλοντος, η έμφαση δίνεται στην παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ και ιδιαίτερα της τηλεδιάσκεψης και του web2.0, εστιάζοντς στη συνεργατική οικοδόμηση των γνώσεων, στην ενθάρρυνση της δημιουργικής σκέψης και στην καλλιέργεια κρίσιμων γνωστικών, κοινωνικών και τεχνολογικών δεξιοτήτων, με στόχο την προετοιμασία των αυριανών πολιτών για τη δημιουργική και κριτική τους ένταξη στην αναδυόμενη Κοινωνία της Γνώσης.

Τα οκτώ συνεργαζόμενα σχολεία του ΟΔΥΣΕΕΑ για το 2014 είναι τα παρακάτω:

Δ.Σχ. Άδελε (Ρέθυμνο), Διευθυντής κ.Καρβούνης Λάμπρος
Δ.Σχ. Φουρφουρά (Ρέθυμνο), Διευθυντής κ.Πατσιάς Άγγελος
Δ.Σχ. Ναυστάθμου Σούδας (Χανιά), Διευθυντής κ. Τομαζινάκης Αριστόρκτιος
3ο Δ.Σχ. Κισσάμου (Χανιά), Διευθυντής κ. Σπανουδάκης Αντώνιος
1ο Δ.Σχ. Πυλαίας (Θεσσαλονίκη), Διευθυντής κ.Τσουμάνας Ναούμ
3ο Δ.Σχ. Αγ. Δημητρίου (Αθήνα), Διευθύντρια κ.Μανούσου Ευαγγελία
Λεόντειο Δ.Σχ. Πατησίων (Αθήνα), Διευθυντής κ.Φιλιππούσης Ιγνάτιος
1ο Δ.Σχ. Διόνυσου (Αθήνα), Διευθυντής κ. Παρασκευάς Δαλλάς
Το 1ο Σχ. Πυλαίας και το 3ο Δ. Σχ. Κισσάμου συνεργάστηκαν μαζί πάνω σε ένα περιβαλλοντικό θέμα με τίτλο «Μεσόγειος-Καπετάν SOS».

Από το 1ο Δ. Σχ. Πυλαίας συμμετείχαν 17 μαθητές στη Στ' τάξης με δάσκαλο τον κ. Κοτσαύτη Χρήστο και την καθηγήτρια Πληροφορικής κα Φιλιπποπούλου Μαρία.

Από το 3ο Δ. Σχ. Κισσάμου συμμετείχαν 32 μαθητές με δάσκαλο τον κ. Σπανουδάκη Αντώνιο.
Πραγματοποιήθηκαν 4 τηλεδιασκέψεις από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο του 2014.

Το 3ο Δ. Σχ. Αγ. Δημητρίου και το Δ. Σχ. Φουρφουρά συνεργάσητκαν μαζί πάνω σε ένα περιβαλλοντικό θέμα με τίτλο «Μεσόγειος Θάλασσα και Περιβάλλον-Πολιτισμός-Καπετάν SOS».
Από το 3ο Δ. Σχ. Αγ. Δημητρίου συμμετείχαν 38 μαθητές της Στ' τάξης με δασκάλους την κα Ευαγγελία Μανούσου, διευθύντρια του σχολείου, τον κ.Σταύρο Σαμαντζή και την κα Γιώτα Κοκκινοπούλου. Από το Δ. Σχ. Φουρφουρά συμμετείχαν 16 μαθητές των Ε' και Στ' τάξεων με δασκάλους τον κ. Πατσιά Άγγελο και την κα Χαριτάκη Μαρία.Πραγματοποιήθηκαν 4 τηλεδιασκέψεις από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο του 2014.

Το Λεόντειο Δ. Σχ. Πατησίων και το Δ. Σχ. Ναυστάθμου Σούδας συνεργάστηκαν μαζί πάνω σε ένα περιβαλλοντικό θέμα με τίτλο «Αειφόρος ανάπτυξη και φυσική καλλιέργεια».

Aπό το Λεόντειο Δ. Σχ. Πατησίων συμμετείχαν 27 μαθητές της Στ' τάξης με δάσκαλο τον κ. Γιώργο Φιλιππούση. Από το Δ. Σχ. Ναυστάθμου Σούδας συμμετείχαν 22 μαθητές με δασκάλους τον κ. Τομαζινάκη Αριστόκριτο, την κα Μαστοράκη Ελένη και τον κ.Γιάννη Ρωμανιά.

Πραγματοποιήθηκαν 4 τηλεδιασκέψεις από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο του 2014.
Το 1ο Δ. Σχ. Διόνυσου και το Δ. Σχ. Άδελε Ρεθύμνου συνεργάστηκαν μαζί πάνω σε ένα περιβαλλοντικό θέμα με τίτλο «Το φυσικό περιβάλλον και το νερό - Παρέα με τον Σταγονούλη».
Από το 1ο Δ. Σχ. Διόνυσου συμμετείχαν 17 μαθητές της Στ' τάξης με δασκάλα την κα Παναγιωτοπούλου Σοφία. Από το Δ. Σχ. Άδελε συμμετείχαν 38 μαθητές της Στ' τάξης με δασκάλους τον κ. Καρβούνη Λάμπρο, τον κ. Δημήτριο Βαρελά και την κα Μπιλιούρη Ελένη. Πραγματοποιήθηκαν 4 τηλεδιασκέψεις από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο του 2014.

Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2014 | 3:26 pm


Νέα δικαίωση δανειοληπτη στο Ρέθυμνο

Νέα δικαίωση δανειοληπτη στο Ρέθυμνο
Υπόθεση δικαίωσης επιτηδευματία από το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου έγινε γνωστή χθες.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο με τη με ημερομηνία 22/2/2014 απόφασή του, δικαίωσε επιτηδευματία (σιδηρουργός- αλουμινοκατασκευαστής) ο οποίος ενέχεται ως οφειλέτης και εγγυητής σε δύο πιστώτριες Τράπεζες, συνολικής πίστωσης 243.661,25 ευρώ.

 

Όπως ανακοίνωσε η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, το δικαστήριο απαγορεύει μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αίτησης ρύθμισης, «κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της κινητής και ακίνητης περιουσίας του καθώς και κάθε μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης των αναφερομένων στην αίτηση περιουσιακών στοιχείων συμπεριλαμβανομένης της εγγραφής υποθήκης ή προσημείωση υποθήκης καθώς και την επίδοση διαταγής πληρωμής με επιταγή προς εκτέλεση».

Επίσης καθορίζει μηνιαία δόση καταβολής προς τις μετέχουσες πιστώτριες του 150 ευρώ, όσο αντιστοιχεί στις τελευταίες ενήμερες δόσεις των δανείων του.

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 12 September 2014 | 2:22 pm


Νέες αρμοδιότητες και αλλαγές σε «νευραλγικές» υπηρεσίες του Δήμου Ρεθύμνης

Νέες αρμοδιότητες και αλλαγές σε «νευραλγικές» υπηρεσίες του Δήμου Ρεθύμνης
Έξι νέοι αντιδήμαρχοι αναλαμβάνουν καθήκοντα  

Επισημοποιήθηκε η τοποθέτηση των νέων αντιδημάρχων Ρεθύμνου, με την χθεσινή απόφαση του δημάρχου, Γιώργου Μαρινάκη.

 

Μάλιστα, οι έξι νέοι αντιδήμαρχοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν χθες το πρωί με τον κ. Μαρινάκη λίγο πριν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων τους για την πολλή δουλειά που τους περιμένει τα επόμενα χρόνια. Οι έξι αντιδήμαρχοι είναι οι κ.κ. Δημήτρης Λελεδάκης, Γιώργος Γεωργαλής, Μίνως Αλεφαντινός, Στέλιος Σπανουδάκης, Πέπη Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη και Βασίλης Θεοδωράκης.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, στο γραφείο του Δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη, οι έξι αντιδήμαρχοι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για τη νέα τους θητεία αντιλαμβανόμενοι ωστόσο ότι πρέπει να ανταπεξέλθουν σε αυξημένες απαιτήσεις.

Οι ίδιοι οι αντιδήμαρχοι δηλώνουν έτοιμοι να εργαστούν σκληρά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στους στόχους που θέτει η δημοτική αρχή για την επόμενη πενταετία.

«Οι αντιδήμαρχοι θα πλαισιωθούν από εντεταλμένους και απλούς συμβούλους, οι οποίοι θα τους βοηθούν στο να ολοκληρώσουν το έργο τους με απόλυτη επιτυχία. Είναι αναπόφευκτο ότι χρειάζονται βοήθειες και συνεργασίες, όταν μάλιστα είναι δεδομένη η υποστελέχωση του δήμου σε όλα τα τμήματα, και ιδιαίτερα σε κάποια όπου το κενό είναι μεγάλο. Θα δούμε πως τις αδυναμίες θα τις καλύψουμε. Πολλές φορές οι αιρετοί αναγκάζονται να γίνονται εργοδηγοί και υπάλληλοι του δήμου, ακριβώς γιατί ξέρουν ότι αν δεν καταβάλλουν οι ίδιοι προσωπική εργασία δεν μπορεί να βγει το δημοτικό έργο.

Ένας λόγος που είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε είναι γιατί έχουμε τη γνώση, την εμπειρία, έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας στην κοινωνία. Το πρόγραμμα μας είναι ήδη σε εξέλιξη. Έργα τα οποία δέχθηκαν πολεμική τώρα τα βλέπουν με έκπληξη και θαυμασμό οι συνδημότες μας και είμαστε σε θέση και να προγραμματίσουμε την επόμενη μέρα του δήμου χωρίς να χαθεί μία ώρα από χρόνο, αφού είμαστε ήδη μέσα στο 5ο κοινοτικό πλαίσιο. Εμείς πυρετωδώς ετοιμαζόμαστε γιατί το μεγάλο στοίχημα είναι να ξανάρθουν στο δήμο μας και την πόλη μας χρήματα από την Ευρώπη», σημείωσε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, δίνοντας το στίγμα της νέας θητείας.

 

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ο Β. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Στον κ. Βασίλη Θεοδωράκη, μεταβιβάζεται η άσκηση αρμοδιοτήτων καθ' ύλην και κατά τόπο των θεμάτων του συντονισμού του Δημοτικού έργου, της Διαχείρισης του Ανθρώπινου Δυναμικού του Δήμου Ρεθύμνης και των Δημοτικών του Επιχειρήσεων, της επικοινωνίας του Δήμου και της Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία η οποία έχει ως στόχο να συντονίζει και προβάλει τις δράσεις του δήμου ενώ ιδιαίτερη σημασία φαίνεται πως δίνει ο Δήμος στην επικοινωνία, με κέντρο βάρους το να βρεθεί πιο κοντά στους πολίτες. Ο νεοεκλεγείς κ. Θεοδωράκης είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη δράση του στον ιδιωτικό τομέα όπου κατείχε παρόμοια θέση σε ανάλογο σύστημα διεύθυνσης όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Μαρινάκης. Ο κ. Θεοδωράκης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Η ομάδα μας είναι συμπαγής και πιστεύω ότι θα επιτελέσουμε ένα πολύ καλό έργο αυτήν την περίοδο. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι κυρίαρχος παντού και σε αυτόν στηριζόμαστε για να πετύχουμε».

Πιο συγκεκριμένα, οι βασικές αρμοδιότητες του κ. Θεοδωράκη έχουν ως εξής:
1. Η ευθύνη του συντονισμού του Δημοτικού έργου σε συνεργασία με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και Εντεταλμένους Δημοτικούς Συμβούλους.
2. Η διαχείριση και την προώθηση των θεμάτων του Ανθρώπινου Δυναμικού του Δήμου Ρεθύμνης και των Δημοτικών του Επιχειρήσεων.
3. Η ευθύνη της επικοινωνίας του Δήμου Ρεθύμνης
4. Η ευθύνη λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρεθύμνης.

 

ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ Ο Μ. ΑΛΕΦΑΝΤΙΝΟΣ

Στον κ. Μίνωα Αλεφαντινό μεταβιβάζεται η άσκηση αρμοδιοτήτων καθ' ύλην και κατά τόπο της εποπτείας των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνης, των τεχνικών έργων που εκτελούνται στον Δήμο Ρεθύμνης καθώς και της ανάδειξης των μνημείων που ανήκουν στη διοικητική περιφέρεια του Δήμου Ρεθύμνης.
Επιπλέον θα είναι αρμόδιος για τη Δημοτική Ενότητα του τέως Δήμου Ρεθύμνης και θ' ασκεί τις οριζόμενες στο άρθρο 59 παρ. 4 αρμοδιότητες του Ν. 3852/2010.

Αναλυτικότερα ο κ. Μίνως Αλεφαντινός, αναλαμβάνει τις παρακάτω αρμοδιότητες, που έχουν ως εξής:
1. Την εποπτεία της εκτέλεσης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Ρεθύμνης.
2. Την παρακολούθηση της εξέλιξης των τεχνικών έργων και εργασιών που εκτελούνται στον Δήμο Ρεθύμνης.
3. Την εποπτεία, προστασία και ανάδειξη των μνημείων του Δήμου Ρεθύμνης.
Χαρακτηριστικά ο Αλεφαντινός σε δηλώσεις του για τα νέα του καθήκοντα υπογράμμισε: «Το αντικείμενο της αντιδημαρχίας είναι ένα τεράστιο έργο το οποίο όμως σας διαβεβαιώνω ότι θα το φέρουμε σε πέρας γιατί μαζί με μένα θα βοηθήσουν πολύ σοβαροί και έμπειροι συνεργάτες που συμμετέχουν χρόνια στο δημοτικό σύστημα, είναι στην πρώτη γραμμή και θα συνεχίσουν να βοηθάνε στον τομέα στον οποίο εξειδικεύεται ο καθένας. Θα δώσω μεγάλη βαρύτητα στην ανάδειξη των μνημείων που βρίσκονται στην περιφέρεια του Δ. Ρεθύμνης διότι πιστεύω πως είναι ένας τομέας που έχει μείνει λίγο πίσω, χρειάζονται χρήματα, χρειάζεται δουλειά αλλά τα χρήματα βρίσκονται όταν τα διεκδικείς και όταν υπάρχουν σοβαρές μελέτες. Είμαι πολύ αισιόδοξος απλά μας περιμένει πάρα πολύ δουλειά».

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Ο ΣΤ. ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Αντιδήμαρχος Οικονομικών ορίστηκε ο Στέλιος Σπανουδάκης ο οποίος διαδέχεται τον κ. Τάσο Παπαδουράκη που διετέλεσε αντιδήμαρχος για δύο θητείες. Επιπλέον, ο κ. Σπανουδάκης ορίστηκε υπεύθυνος για τη δημοτική ενότητα Αρκαδίου.
Ο ίδιος μίλησε για τον προκάτοχό του με θερμά λόγια και τόνισε: «Το κομμάτι είναι δύσκολο, έχει μεγάλο βάρος ευθύνης το οποίο γίνεται ακόμη πιο δύσκολο επειδή ο προκάτοχός μου κ. Παπαδουράκης έχει παράξει μεγάλο έργο στην οικονομική υπηρεσία. Το θετικό και αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι πάω σε μια υπηρεσία που είναι πρότυπο για το Δήμο, οργανωμένη και με πολύ καλό προσωπικό με διάθεση να δουλέψει για το Δήμο. Είμαι στη φάση της ενημέρωσης τώρα αλλά πιστεύω βάσει του προγράμματος της προηγούμενης περιόδου θα προχωρήσουμε θετικά το επόμενο διάστημα».

Aναλυτικότερα ο κ. Στυλιανός Σπανουδάκης, αναλαμβάνει τις παρακάτω περιγραφόμενες αρμοδιότητες, που έχουν ως εξής:
1. Την Ευθύνη της λειτουργίας των Οικονομικών Υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένες στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Ρεθύμνης.
2. Την υπογραφή των εγγράφων που είναι συναφή με τις αρμοδιότητες του.

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Ο Δ. ΛΕΛΕΔΑΚΗΣ

Αντιδήμαρχος καθημερινότητας και καθαριότητας ορίστηκε ο Δημήτρης Λελεδάκης ο οποίος είχε διατελέσει και στην προηγούμενη θητεία αντιδήμαρχος καθημερινότητας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μαρινάκης: «Είναι μια προσπάθεια συνένωσης δυνάμεων για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα που πληγώνει και το Δημοτικό Σύστημα και τους πολίτες μας». Ο κ. Λελεδάκης, σε δηλώσεις του για τα νέα του καθήκοντα αναφέρει: «Είναι δύσκολοι και απαιτητικοί τομείς αλλά έχουμε τη διάθεση, την αγάπη γι' αυτό που κάνουμε και το χρόνο και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε με τη βοήθεια και του Δημάρχου και των συναδέλφων αντιδημάρχων».

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ Η Π. ΜΠΙΡΛΙΡΑΚΗ

Αντιδήμαρχος τουρισμού, προβολής και πρασίνου αναλαμβάνει η κ. Πέπη Μπιρλιράκη. «Καινοτομία» αποτελεί η ένταξη του τμήματος πρασίνου στις αρμοδιότητες της κ. Μπιρλιράκη. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μαρινάκης στόχος είναι η προβολή του Δήμου ως τουριστικού προορισμού να είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εικόνα του Νομού κατά συνέπεια και με την υπηρεσία πρασίνου και καλλωπισμού. Ωστόσο, στον τομέα του πολιτισμού την ευθύνη θα έχει η ΚΕΔΗΡ ενώ παράλληλα η αρμοδιότητα της κ. Μπιρλιράκη στο συγκεκριμένο τομέα θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Η ίδια η κ. Μπιρλιράκη μίλησε για τους στόχους που θέτει εν όψει των νέων της καθηκόντων και ανέφερε: «Η νέα δημοτική αρχή συνεχίζει να προσβλέπει στον τουρισμό ενισχύοντας μάλιστα τον τομέα του τουρισμού με δύο νέους τομείς όπως είναι ο τομέας πρασίνου καλλωπισμού και ευαισθησίας του περιβάλλοντος της πόλης αλλά και ο τομέας της προβολής στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Αυτό για εμάς είναι μεγάλη ευθύνη. Θα δώσουμε μεγάλη βαρύτητα ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε στο Δήμο μας τους επισκέπτες που του αναλογούν και να τονώσουμε την οικονομική αλυσίδα του Δήμου μας και του νησιού. Θα γίνουν προσπάθειες τόνωσης της υπηρεσίας καθώς και εδώ η υποστελέχωση είναι εμφανής και σε συνεργασία με την Επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης η οποία αποτελείται από όλους τους τουριστικούς φορείς θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί τον τόπο μας μπροστά».

Αναλυτικότερα η κα Πέπη Μπιρλιράκη - Μαμαλάκη, αναλαμβάνει τις παρακάτω περιγραφόμενες αρμοδιότητες, που έχουν ως εξής:
1. Την ευθύνη και την προώθηση θεμάτων Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνης.
2. Την προεδρία της Επιτροπής Τουρισμού.
3. Την ευθύνη για την ανάπτυξη, τη βελτίωση και την επέκταση του πρασίνου του Δήμου Ρεθύμνης.
4. Την εποπτεία και επίβλεψη των εργασιών ανάπτυξης και συντήρησης των χώρων πρασίνου στον Δημοτικό Κήπο και στα Δημοτικά Πάρκα Αναψυχής του Δήμου Ρεθύμνης.
5. Την προβολή του Δήμου Ρεθύμνης σε ηλεκτρονικά έντυπα μέσα και παρουσία σε οποιαδήποτε συνάντηση ή δράση που αφορά την εικόνα του Δήμου Ρεθύμνης.

 

ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ Ο Γ. ΓΕΩΡΓΑΛΗΣ

Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, τρεις συναφείς τομείς όπως ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, αναλαμβάνει ο κ. Γιώργος Γεωργαλής, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος και για τη Δημοτική Ενότητα Νικηφόρου Φωκά.
Ο κ. Γεωργαλής αναλαμβάνει για δεύτερη φορά τα ηνία για την παιδεία.

Μιλώντας για τους στόχους αλλά και τα νέα του καθήκοντα υπογράμμισε: «Έμφαση θα δοθεί στο κομμάτι του αθλητισμού γιατί ο δήμος έχει έλλειψη σε αθλητικές υποδομές. Με αυτό το κομμάτι θα ασχοληθούμε σοβαρά αυτήν την πενταετία και θα συνεχίσουμε βέβαια το έργο που έχουμε ξεκινήσει στο κομμάτι της παιδείας. Χτίζονται πέντε νέα σχολεία και υπάρχουν προσπάθειες για ένταξη σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και πιστεύω σε αυτό τον τομέα θα πετύχουμε πάρα πολλά πράγματα».

Αναλυτικότερα κ. Γεώργιος Γεωργαλής, αναλαμβάνει τις παρακάτω περιγραφόμενες αρμοδιότητες, που έχουν ως εξής:
1. Τη Διαχείριση και την προώθηση των θεμάτων Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Δήμου Ρεθύμνης.
2. Την εποπτεία και την προώθηση των αθλητικών θεμάτων του Δήμου Ρεθύμνης.
Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2014 | 1:02 pm


Προτεραιότητα η βελτίωση του ΒΟΑΚ

Προτεραιότητα η βελτίωση του ΒΟΑΚ
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ  

Σε πρώτη προτεραιότητα έχουν θέσει η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, όπως και τα στελέχη του ΟΑΚ το θέμα της αναβάθμισης του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης γι' αυτό και γίνονται συχνές επαφές με στόχο να γίνει ο σχεδιασμός των μελετών που θα προωθηθούν.

 

Χθες έγινε μία ακόμα συνάντηση στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη, Μαίρης Λιονή, παρουσία του Γεν. Διευθυντή του ΟΑΚ, Λευτέρη Κοπάση, του κ. Αγαπάκη και του κ. Μαμαγκάκη από τον οργανισμό, όπου επαναοριοθετήθηκαν οι μέχρι στιγμής ενέργειες και οι στόχοι. Αποφασίστηκε, δε, στις 30 Σεπτεμβρίου να γίνει μία μεγάλη συνάντηση στο Ρέθυμνο, όπου θα γίνει πλήρης ενημέρωση για τις μελέτες και τα επόμενα βήματα.

Δημοσιεύθηκε στις 11 September 2014 | 12:45 pm


Ακριβά θα πουλήσει την ελευθερία του ο «Σήφης»!

Ακριβά θα πουλήσει την ελευθερία του ο «Σήφης»!
ΜΕ ΝΕΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟ ΔΟΛΩΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΝ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΥ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΠΟΤΑΜΩΝ
Τι προτείνεται για την παραμονή του στο χώρο του φράγματος

Με νέες πλωτές παγίδες και με νέου τύπου δόλωμα θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τον κροκόδειλο η ομάδα άμεσης επέμβασης, που έχει συσταθεί με στόχο τη «σύλληψη» του Σήφη.

Οι οδηγίες που έλαβαν τα μέλη της επιτροπής από τον Γαλλο-μαροκινό Ολιβιέ Μπερά κατά την αποχώρησή του ήταν πως πρέπει να τοποθετηθούν δύο ακόμα παγίδες τουλάχιστον μέσα στο νερό του φράγματος και το δόλωμα να αλλάξει, καθώς τα ψόφια κοτόπουλα δεν τον δελέασαν ούτε στιγμή! Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν στιγμές που ο κροκόδειλος βρέθηκε δίπλα στην παγίδα, αλλά ούτε μία στιγμή δεν έκανε κίνηση να μπει σε αυτήν για να φάει το ψόφιο κοτόπουλο.

Σύμφωνα με τον κ. Μπερά – όπως αποκάλυψε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM «Πρώτη Γραμμή» ο διευθυντής του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης – ο κροκόδειλος έχοντας συνηθίσει να τρώει ζωντανά πτηνά στη λίμνη χρειάζεται «όσο πιο ζωντανό δόλωμα».

Ο «Σήφης» εκτιμάται ότι έχει ηλικία από 4 ως 7 έτη, με τον κ. Μπερά να πιθανολογεί ότι είναι 4 ετών, αλλά αρκετά καλοθρεμμένος για να θυμίζει 7χρονο! Επίσης, πρόκειται για κροκόδειλο του Νείλου με μήκος περίπου 1,7 μέτρα, ενώ εκτιμάται πως είναι ο μοναδικός κάτοικος του είδους στη λίμνη του φράγματος των Ποταμών.

Συγκεκριμένα, πιθανολογείται ότι οι μαρτυρίες που ήθελαν και δεύτερο κροκόδειλο στη λίμνη ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ο ίδιος κροκόδειλος φαίνεται διαφορετικός ανάλογα με την ώρα, τον φωτισμό και το σημείο. Θεωρείται, δε, πως δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει λόγος κανείς να προσεγγίζει τη λίμνη άφοβα μόνο και μόνο για τον δει από κοντά.

ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Ο ΜΠΕΡΑ

Μόλις τρεις μέρες κατάφερε να παραμείνει στο Ρέθυμνο ο κ. Μπερά, ο οποίος αναχωρώντας υποσχέθηκε να επιστρέψει τον Οκτώβριο εάν αυτό κριθεί απαραίτητο και αν ο κροκόδειλος δεν έχει παγιδευτεί ακόμα.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι η ομάδα δράσης έχει δεχθεί αρκετά αιτήματα από ειδικούς για την παγίδευση του Σήφη, τα οποία εξετάζει με πολλή προσοχή και κυρίως με γνώμονα το πώς θα γίνει σωστά η διαδικασία και όχι με γνώμονα τη διαφήμιση των ενδιαφερομένων. Το τελευταίο έχει να κάνει με το γεγονός ότι ήδη κάποιοι ζήτησαν για να συμμετέχουν στη διαδικασία «σύλληψης» την ανάλογη διαφήμιση, κάτι που η επιτροπή αρνήθηκε, όπως είπε ο κ. Μαμαγκάκης στον Team FM.

Το ενδεχόμενο του υπνωτισμού του κροκόδειλου με αναισθητικό βέλος έχει αποκλειστεί, γιατί υπάρχει κίνδυνος να πεθάνει το ζώο μέσα στη λίμνη, εάν δεν τον απομακρύνουν εγκαίρως από το νερό και επομένως η λύση παραμένει η συνέχιση της προσπάθειας με τις παγίδες, από γης και νερού.

ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Η παρουσία του κροκόδειλου στη λίμνη του φράγματος έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι η αεροπορική εταιρεία Ryanair εξέδωσε φυλλάδιο με «παγκόσμιο προορισμό τον Σήφη»!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ

Σε ό,τι αφορά στο πού θα φιλοξενηθεί ο κροκόδειλος μετά την «παγίδευσή» του, ο κ. Μαμαγκάκης επανέλαβε πως έχει βρεθεί ένας χώρος εκτός της λίμνης, τον οποίο έχει δει και ο κ. Μπερά και θα γίνει η σχετική πρόταση προς τους αρμοδίους. Η απόφαση θα ληφθεί μετά από εξέταση όλων των δεδομένων.

«Εμείς λέμε ότι εκτός Φράγματος υπάρχει μία περιοχή, προς τη μεριά των Βολεώνων που έχει εξαγοραστεί και απαλλοτριωθεί όπου μπορεί να βρεθεί ένας χώρος 2-3 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 300-400 τετραγωνικά να διαμορφωθεί για να μπορέσει να φιλοξενηθεί.

Πήγαμε τον κ. Μπερά στο σημείο, είδε το χώρο και μας είπε ότι είναι πολύ καλός. Μας είπε τι προδιαγραφές χρειάζονται. Υπάρχει μία διεθνής επιτροπή που θα μας πει τις προδιαγραφές και εμείς θα κάνουμε την πρόταση. Οφείλουμε να κάνουμε την πρόταση και αυτή θα εξεταστεί από τους αρμόδιους», είπε ο κ. Μαμαγκάκης.

Για την ιστορία, τόσο το Ενυδρείο της Κρήτης όσο και το Αττικό Πάρκο έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την μεταφορά του κροκόδειλου σε αυτά, όταν πιαστεί και αφού εξεταστεί αρχικά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Το τι θα γίνει τελικά, προφανώς θα αποφασιστεί εάν και όταν ο «Σήφης» αποφασίσει να απαρνηθεί την ελευθερία του...

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 10 September 2014 | 3:50 pm
Translate:
Copyright © 2010-2014 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: