1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
Τηλεόραση:
  1. ΝΕΤ
  2. ΕΤ3
  3. ALPHA
  4. ΣΚΑΙ
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ρεθύμνης   »   Ρουστικα    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Ρουστικα και εμείς θα το προσθέσουμε.

Ξεκίνησε η συγκομιδή και συσκευασία των ακτινιδίων στο νομό Ρεθύμνης

Ξεκίνησε η συγκομιδή και συσκευασία των ακτινιδίων στο νομό Ρεθύμνης
ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ξεκίνησε την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου η συγκομιδή και συσκευασία των ακτινιδίων στο νομό Ρεθύμνης για την εμπορική περίοδο 2014-2015.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης σε εφαρμογή του άρθρου 3 της 290524/3-9-2010 απόφασης του ΥΠΑΑΤ καθορίζονται οι υποχρεώσεις των συναλλασσομένων ως εξής:

-Οι παραγωγοί των ακτινιδίων προβαίνουν σε συγκομιδή του προϊόντος μετά την ορισθείσα στην παρούσα απόφαση ημερομηνία και εφόσον έχει διασφαλιστεί ότι οι συγκομισμένοι καρποί είναι επαρκώς ανεπτυγμένοι και σε ικανοποιητικό στάδιο ωρίμανσης. Στη συνέχεια κάθε φορά που προβαίνουν σε συγκομιδή καρπών, καταθέτουν την επόμενη ημέρα, στο τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Ρεθύμνης, Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία αναφέρουν την ημερομηνία συγκομιδής καθώς και τη συγκομισθείσα ποσότητα.

-Οι τυποποιητές-συσκευαστές προβαίνουν σε τυποποίηση-συσκευασία των ακτινιδίων εφόσον έχουν αποκτήσει φυσιολογικά, βαθμό Briχ τουλάχιστον 6,2ο ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%.

-Οι έμποροι διαθέτουν τα ακτινίδια σε όλα τα άλλα στάδια εμπορίας, που έπονται της τυποποίησης-συσκευασίας, εισαγωγής-εξαγωγής, αφού αποκτήσουν τουλάχιστον 9,5ο Brix.

-Όλοι οι συναλλασσόμενοι στον τομέα των ακτινιδίων τηρούν ως προς τις υποχρεώσεις τους και τις λοιπές διατάξεις, που προβλέπονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 257543/2003.

-Κατά την εμπορία και διακίνηση γενικά νωπών οπωρολαχανικών μεταξύ παραγωγών και χονδρεμπόρων ή λιανοπωλητών, τοποθετούνται επί των εμπορικών συσκευασιών (κιβώτια, τελάρα, κλούβες κλπ)καθώς και σε όλα τα εκδιδόμενα παραστατικά, οι ενδείξεις που προβλέπονται από τον ΚΑΝ 543/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Δημοσιεύθηκε στις 24 October 2014 | 12:50 pm


Δημοσιογράφοι ελβετικών τουριστικών εντύπων συναντήθηκαν με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης

Δημοσιογράφοι ελβετικών τουριστικών εντύπων συναντήθηκαν με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ TOUR OPERATOR ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Μερικοί από τους σημαντικότερους τουριστικούς πράκτορες της TUI Ελβετίας πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες επίσκεψη στο Ρέθυμνο στα πλαίσια της γνωριμίας με την Κρήτη και την προβολή του νησιού στη χώρα τους, που θα φέρει επιπλέον επισκέπτες στην πόλη κατά τη διάρκεια της επόμενης θερινής περιόδου.

Δέκα δημοσιογράφοι οι οποίοι πραγματοποιούν το εν λόγω ταξίδι με τους τουριστικούς πράκτορες συναντήθηκαν χθες με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή.

Στο πλαίσιο της παραμονής τους στην Κρήτη οι Ελβετοί δημοσιογράφοι από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο καθώς και επαγγελματικά έντυπα, περιηγήθηκαν σε αξιοθέατα και μνημεία του Ρεθύμνου αλλά και της ενδοχώρας και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κρητική διατροφή και τα τοπικά προϊόντα.

Οι Ελβετοί Δημοσιογράφοι συνοδεύονταν από τον Εμπορικό Διευθυντή της TUI Ελβετίας, κ. Roland Schmid, ο οποίος ενημέρωσε την κα Λιονή σχετικά με το ταξίδι εξοικείωσης, που έχει την επωνυμία «TUI SUISSE World Εxperience Τοur 2014» στο οποίο συμμετέχουν 130 ταξιδιωτικοί πράκτορες από γερμανόφωνη και γαλλόφωνη Ελβετία, ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων και manager, 10 δημοσιογράφοι και 10 διευθυντικά στελέχη της TUI. Σκοπός του ταξιδιού είναι, όπως δήλωσε το στέλεχος της TUI, η καλύτερη δυνατόν προώθηση του νησιού και των κρατήσεων μέσα από τη γνωριμία των πρακτόρων με τον προορισμό, δηλαδή την Κρήτη.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, αφού καλωσόρισε τους Ελβετούς δημοσιογράφους στην Κρήτη και το Ρέθυμνο έκανε μια σύντομη αναφορά στο θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, στην ιστορία και τους πυλώνες ανάπτυξης της Κρήτης με αναφορές στον πρωτογενή τομέα και τουρισμό.

Η κα Λιονή επίσης αναφέρθηκε στην πληθώρα μορφών εναλλακτικού τουρισμού, που διαθέτει η Κρήτη, καθώς και στην κρητική διατροφή, που έχει καταστεί διατροφικό πρότυπο παγκοσμίως.

Δημοσιεύθηκε στις 24 October 2014 | 12:25 pm


Μια πόλη με όραμα για βιώσιμη κινητικότητα αγγίζει το στόχο της με το σύστημα Bike Sharing

Μια πόλη με όραμα για βιώσιμη κινητικότητα αγγίζει το στόχο της με το σύστημα Bike Sharing
ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ BIKE SHARING ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ  

Με στόχο τα πολλαπλά οφέλη για μια πόλη που βασίζεται στο ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς και εισάγει τα ήπια μέσα μεταφοράς στη ροή της κυκλοφορίας, ο Δήμος Ρεθύμνου σε συνεργασία με την εταιρία ΟΤΕ – COSMOTE πραγματοποιούν ποδηλατοδράσεις για την παρουσίαση και τα εγκαίνια του συστήματος αυτοματοποιημένων κοινόχρηστων ποδηλάτων Βike Sharing στο Ρέθυμνο.

 

Όσοι παρευρεθούν στο διήμερο εκδηλώσεων θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, με τη βοήθεια έμπειρων ποδηλατών τρόπους ορθής και ασφαλούς χρήσης του ποδηλάτου ενώ τα παιδιά με τους γονείς τους θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν σύντομες ποδηλατοβόλτες στο ιστορικό κέντρο της πόλης γνωρίζοντας τα μυστικά του ποδηλάτου μέσα από τη δράση.

Η εκπρόσωπος της υποδιεύθυνσης εξωτερικής επικοινωνίας του ομίλου ΟΤΕ κ. Πόλη Κατσούλη μιλώντας για τις ποδηλατοδράσεις που διοργανώνει ο όμιλος από το 2012 ανέφερε: «Το έργο μας ξεκίνησε το 2012 με κύριο στόχο να ενισχύσουμε την ποδηλατική κουλτούρα και να βοηθήσουμε στη διάδοσή της. Οι ενέργειές μας κινούνται σε δύο βασικούς άξονες. Στον άξονα των υποδομών και στον άξονα της εκπαίδευσης και ενημέρωσης των συμπολιτών μας. Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουμε επισκεφτεί πάνω από 42 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, έχουμε δημιουργήσει δράσεις και ενέργειες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 43.000 άτομα».

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΤΟ BIKE SHARING

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Κατσούλη, το σύστημα Bike Sharing που υποστηρίζεται από τον όμιλο σε τέσσερις πόλεις σε όλη την Ελλάδα, την Καβάλα, την Κομοτηνή, τα Ιωάννινα και την Καρδίτσα. Τα αποτελέσματα που φτάνουν στους υπεύθυνους του προγράμματος είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά καθώς όπως αναφέρει η κ. Κατσούλη έως σήμερα έχουν γίνει 51.000 μισθώσεις ποδηλάτων.

Παράλληλα, οι ποδηλάτες έχουν πραγματοποιήσει 800 χιλιάδες χιλιόμετρα με τα ποδήλατα κάτι που έχει εξοικονομήσει περίπου 100 τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. «Το Ρέθυμνο είναι η πέμπτη πόλη που μπαίνει στο δυναμικό του συστήματος και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι αυτό» ανέφερε η κ. Κατσούλη.

Την ικανοποίησή του για τη νέα δράση εξέφρασε ο εντεταλμένος για θέματα κυκλοφορίας δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Κονταξάκης. «Εκφράζω την ευχαρίστηση και ικανοποίηση από πλευράς Δήμου που μπορεί σήμερα να μιλάει για ένα σύστημα, μια υπηρεσία, η οποία δίνει ένα συστατικό για την πολιτική της πόλης που εμείς ονομάζουμε βιώσιμη πόλη. Όταν μιλάμε για βιώσιμη πόλη ένα υποσύνολο αυτής της έννοιας είναι η βιώσιμη κινητικότητα και η προσπελασιμότητα», είπε.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ BIKE SHARING

Τριάντα ποδήλατα με τεχνολογία αιχμής θα τοποθετηθούν στους τέσσερις σταθμούς που έχουν στηθεί σε περιοχές της πόλης και θα αποδεσμεύονται από το σύστημα για βραχυπρόθεσμη χρήση είτε με χρήματα είτε με τη χρήση ειδικής κάρτας. Οι τοποθεσίες που έχουν εγκατασταθεί οι σταθμοί είναι εξωτερικά στο παρκινγκ των 4ων Μαρτύρων, στο κτήριο «Δελφίνι», στην περιοχή Κιουλούμπαση και στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου.

Πρόκειται για το πρώτο αυτοματοποιημένο σύστημα ποδηλάτων δημόσιας χρήσης. Λειτουργεί με κάρτα χρήστη με την οποία εξυπηρετούνται οι συνδρομητές αλλά και περιστασιακοί χρήστες.

Μάλιστα, θα εγκατασταθεί ειδικό κιόσκι πληροφοριών όπου μπορεί ο καθένας με τη χρήση της πιστωτικής του κάρτας να κάνει εγγραφή μέσω μιας οθόνης αφής ενώ οι συνδρομητές θα έχουν συγκεκριμένο χρόνο χρήσης των ποδηλάτων μέσα στις κάρτες τους.

Ο χρόνος που αφαιρείται από την κάρτα θα υπολογίζεται αυτόματα από έναν κεντρικό σέρβερ που θα αναφέρει στο χρήστη το χρόνο που χρησιμοποίησε το ποδήλατο και θα πιστώνει αντίστοιχα την κάρτα χρήστη. Οι δημότες Ρεθύμνου θα έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν την ειδική κάρτα των 10 ευρώ. Γι' αυτούς το πρώτο μισάωρο χρήσης θα είναι δωρεάν ενώ στη συνέχεια η χρέωση θα είναι ένα λεπτό το λεπτό. Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες εκείνοι θα μπορούν να προμηθευτούν κάρτες μιας ημέρας ωστόσο η τιμολογιακή πολιτική είναι ένα λεπτό το λεπτό χωρίς να επωφελείται από το μισάωρο που είναι δωρεάν μόνο για τους δημότες Ρεθύμνου που διαθέτουν την μόνιμη κάρτα τους.

Για δύο χρόνια το σύστημα θα είναι χορηγία του ομίλου ΟΤΕ ωστόσο μετά από δύο χρόνια ο Δήμος θέτει στόχους να υιοθετήσει το σύστημα και να το αποκτήσει.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ποδηλατικού Αθλητικού Συλλόγου «ΑΤΛΑΣ» κ. Στέλιος Σαλβαράκης υπογράμμισε τα οφέλη από την χρήση του ποδηλάτου, αναφέρθηκε στο ότι το ποδήλατο αποτελεί φιλοσοφία και στάση ζωής που φέρνει τους ποδηλάτες κοντά στην πόλη τους και τις ομορφιές της.

Παράλληλα, ο Ποδηλατικός Σύλλογος θα βοηθήσει στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στο Ρέθυμνο στα πλαίσια της παρουσίασης των συστημάτων bike sharing και συγκεκριμένα όπως τόνισε ο κ. Σαλβαράκης: «Σαν ποδηλατικός σύλλογος της πόλης μας δεν θα μπορούσαμε να μην συμμετάσχουμε σε μια τέτοια δράση, όταν έχουμε τοπική αυτοδιοίκηση με όραμα και επιχειρήσεις όπως η ΟΤΕ-CΟSΜΟΤΕ που βοηθούν και υποστηρίζουν ιδέες που κι εμείς πιστεύουμε.

Aπό την πλευρά μας βοηθάμε να οργανωθεί το Σάββατο μια ποδηλατοβόλτα με διπλό σκοπό, τη χρήση των ποδηλάτων για άλλη μια φορά στην πόλη μας και τη χρήση των καινούργιων ποδηλάτων σε μια επιλεγμένη διαδρομή. Έτσι θα απολαύσουμε τις πάρα πολλές ομορφιές και να περιηγηθούμε στα στενά της πόλης με τα πάρα πολλά ιστορικά σημεία. Ένα από τα κύρια δικά μας μηνύματα είναι ότι το ποδήλατο εκτός από υγεία και τρόπο ζωής είναι και πολιτισμός. Όχι μόνο θα στηρίξουμε σαν σύλλογος τη δράση αλλά θα στηρίξουμε και το σύστημα μετά ως προς τη διαφύλαξη αλλά και τη χρήση του».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στο Ρέθυμνο ενώ ένα ξεχωριστό μήνυμα από τους διοργανωτές θα αποτελέσει το Σάββατο, στις 11 το πρωί η εκκίνηση του μεγάλου ποδηλατικού γύρου των ποδηλατοδράσεων ΟΤΕ-COSMOTE «Ποδηλατώ για καλό σκοπό» όπου για κάθε συμμετοχή στον ποδηλατικό γύρο Αρχαιοτήτων Δήμου Ρεθύμνης ο OTE και η COSMOTE ενισχύουν τον σύλλογο «ΑΓΑΠΗ».

Το πρόγραμμα των ημερών θα διαμορφωθεί ως εξής:
Παρασκευή 24 & Σάββατο 25Οκτωβρίου2014 στην Είσοδο Ενετικού Λιµανιού

Παρασκευή: 24.10.2014, 16:00 –20:00
-Μάθε Παιδί μου Ποδήλατο
-Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο οι μικροί μας φίλοι μαθαίνουν τα μυστικά του ποδηλάτο
-Σωµατοµέτρηση
Όλοι οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να σωματομετρηθούν και να βρουν τη σωστή τους θέση πάνω στο ποδήλατο
-Δημιουργική Απασχόληση
Παιδιά ζωγραφίζουν με θέμα το ποδήλατο
-Ποδηλατοβόλτες
Δέκα από τα ποδήλατα του συστήματος με οδηγούς ποδηλάτες περιμένουν τους επισκέπτες και τους διερχόμενους της πλατείας για μια Ποδηλατοβόλτα γνωριμίας με τα ποδήλατα του συστήματος.
Οι Ποδηλατοβόλτες ξεκινούν κάθε 15 λεπτά από το Ενετικό λιμάνι με κατεύθυνση την παλιά πόλη. Διάρκεια Ποδηλατοβόλτας 15 λεπτά
Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν άτομα άνω των 18 και άνω των 14 με τη συνοδεία γονέων.
-Ενημέρωση για τον Ποδηλατικό Γύρο Αρχαιοτήτων
Προωθήτριες ενημερώνουν το κοινό και τους επισκέπτες για τον ποδηλατικό Γύρο και τους εγγράφουν στη λίστα συμμετοχών
20:30, Σπίτι Πολιτισμού
Ομιλία από τον Θάνο Βλαστό, Συγκοινωνιολόγο - Πολεοδόμο Επίκουρο καθηγητή Ε. Μ. Π.
με θέμα: «Σχεδιασμοί βιώσιμης κινητικότητας για το αύριο του Ρεθύμνου: ο ρόλος του ποδηλάτου»

Σάββατο 25.10.2014 10:00 – 14:00
(Οι δράσεις της προηγούμενης ημέρας)
Μάθε παιδί μου Ποδήλατο
Σωµατοµέτρηση
Δημιουργική απασχόληση
11:00 Εγκαίνια συστήματος Βike-sharing Ποδηλατοδράσεις ΟΤΕ COSMOTE. Ο Δήμαρχος Ρεθύµνης Γιώργος Μαρινάκης µε τους αρµόδιους Αντιδηµάρχους και στελέχη ομίλου ΟΤΕ εγκαινιάζουν το σύστημα Βike- sharing.
12:00 µ.µ Ποδηλατώ για καλό σκοπό
Εκκίνηση του 1ου Ποδηλατικού Γύρου Αρχαιοτήτων Δήµου Ρεθύµνης.
Για κάθε συµµετέχοντα στον ποδηλατικό γύρο Αρχαιοτήτων Δήµου Ρεθύµνης ΟΤΕ και η COSMOTE ενισχύουν το σύλλογο «ΑΓΑΠΗ».
Για την καταμέτρηση των συμμετεχόντων στη δράση χρησιμοποιούνται αυτοκόλλητα τα οποία παραλαμβάνουν ποδηλάτες µε την εγγραφή στη λίστα συµµετοχής, στο κιόσκι των Ποδηλατοδράσεων ΟΤΕ - COSMOTE, το οποίο λειτουργεί στην Είσοδο του Ενετικού Λιμανιού από το πρωί της 24ης Οκτωβρίου 1η ηµέρα των δράσεων.
Μαζί µε αυτοκόλλητο οι συμμετέχοντες παραλαμβάνουν και αναμνηστικά ποδηλατικά αξεσουάρ (ανακλαστικά), επίσης ενημερώνονται και για τη λειτουργία του bike sharing.
Τεχνικά χαρακτηριστικά διαδρομής
-Μήκος Ποδηλατοβόλτας: 5– 6 Km
-Bαθµόςδυσκολίας:2
Διαδρομή και spots Ποδηλατικού Γύρου Αρχαιοτήτων Ρεθύμνης

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 24 October 2014 | 11:42 am


Πρωτότυπη προβολή του Ρεθύμνου στην Πολωνική τουριστική αγορά

Πρωτότυπη προβολή του Ρεθύμνου στην Πολωνική τουριστική αγορά
ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ AQUILA RITHYMNA BEACH ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ GRECOS HOLIDAY
Οι ομορφιές του τόπου, η ιδιαίτερη φιλοξενία αλλά και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης και του Ρεθύμνου προσελκύουν ολοένα και περισσότερο τα βλέμματα της Πολωνικής τουριστικής αγοράς και συγκεκριμένα του Πολωνικού tour operator Grecos Ηoliday, που θεωρεί το Ρέθυμνο ως έναν από τους σημαντικούς και «ιστορικούς» για εκείνους προορισμούς.

Πάνω από 1200 Πολωνοί τουρίστες επισκέφτηκαν το καλοκαίρι του 2014 την Ελλάδα μέσω του Πολωνικού ταξιδιωτικού πρακτορείου Grecos Holiday, που εξειδικεύεται στην προώθηση πακέτων διακοπών στην Πολωνία προς Ελληνικούς προορισμούς με τρόπο ιδιαίτερα πρωτότυπο που «ξεφεύγει» από τα συνηθισμένα.
Στα πλαίσια αυτά το Grecos Holiday- Grecos Family Adventure 2014, πραγματοποίησε πλήθος εκδηλώσεων για τη λήξη μιας επιτυχημένης συνεργασίας στον κλάδο του τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας για το 2014. Εκπρόσωποι του Grecos Holiday και πλήθος συνεργατών από την Πολωνία βρέθηκαν στο ξενοδοχείο Aquila Rithymna Beach πραγματοποιώντας τις ετήσιες εκδηλώσεις τους με στόχο την προώθηση του Ρεθύμνου ως έναν εξαιρετικό τουριστικό προορισμό στην Πολωνία.

H «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» GRECOS HOLIDAY

Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο ταξιδιωτικό πρακτορείο που στοχεύει στην ανάπτυξη δεσμών και συνεργασίας με την Ελλάδα στον κλάδο του τουρισμού μέσω της προώθησης των Ελληνικών προορισμών και την προσφορά πακέτων διακοπών στην Πολωνία. Επί του παρόντος από το πρακτορείο προσφέρονται δεκαοκτώ Ελληνικοί προορισμοί, που «πετάνε» από δέκα αεροδρόμια της Πολωνίας σε 15 αεροδρόμια της Ελλάδας ενώ τη φετινή χρονιά το συγκεκριμένο πρακτορείο «έφερε» στην Ελλάδα πάνω από 1200 Πολωνούς επισκέπτες οι οποίοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Συγκεκριμένα, το διοικητικός στέλεχος του Grecos Holiday κ. Βόιτσεχ Σκοτσίνσκι μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ανέφερε: «Η Δυτική Κρήτη με την περιοχή του Ρεθύμνου και των Χανίων ήταν προορισμοί ιστορικοί για εμάς. Αυτή τη στιγμή έχουμε φέρει πάνω από 1200 Πολωνούς τουρίστες το 2014 στην Ελλάδα μαζί μας και είμαστε πολύ χαρούμενοι καθώς είναι μια μεγάλη επιτυχία. Αυτό το καλοκαίρι ήταν μια μεγάλη επιτυχία όπως και το προηγούμενο και ευελπιστούμε ότι έτσι θα είναι και το επόμενο. Αυτό το αποτέλεσμα είναι εφικτό λόγω της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουμε με επιλεγμένα ξενοδοχεία όπως το Aquila Rithymna Beach».

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2014 ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ AQUILA RITHYMNA BEACH

Το Grecos Holiday στα πλαίσια του εορτασμού της φετινής επιτυχημένης χρονιάς επέλεξε να προωθήσει το Ρέθυμνο με ένα πρωτότυπο και «εμπειρικό» τρόπο προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη σεζόν. Έτσι διοργάνωσε πλήθος εκδηλώσεων που φιλοξενήθηκαν από τον επίσημο οικοδεσπότη του Grecos Holiday για το 2014, το ξενοδοχείο Aquila Rithymna Beach. Ο κ. Σκοτσίνσκι αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν υπογραμμίζοντας: «Πέρυσι η εκδήλωση διοργανώθηκε στην Κω ενώ αυτή τη χρονιά φιλοξενείται στο Ρέθυμνο με τους υπέροχους οικοδεσπότες του Aquila Rithymna Beach. Είναι ένα ετήσιο γεγονός και έχουμε κοντά μας πάνω από 160 επαγγελματικούς συνεργάτες και μέλη της μεγάλης Greco οικογένειας.
Έχουμε καλέσει πάνω από 150 καλύτερους πωλητές από την Πολωνία επομένως είναι μια εκδήλωση που συνδυάζεται και με ευχαριστίες και βραβεία για τα καλύτερα αποτελέσματα πωλήσεων στην Πολωνία. Στις εκδηλώσεις μας βοηθάει ιδιαίτερα και ο καλός καιρός που έχει το Ρέθυμνο. Οι εκδηλώσεις διεξάγονται στον υπέροχο χώρο του ξενοδοχείου Aquila Rithymna Beach που μας έχει παραχωρήσει τις υψηλών προδιαγραφών εγκαταστάσεις του. Οι τέσσερις ημέρες αυτές περιλαμβάνουν μια γευστική εμπειρία με τοπικά εδέσματα και διάφορες δραστηριότητες που έχουν στόχο την ενίσχυση των σχέσεων συνεργασίας και δραστηριότητας. Πραγματοποιήσαμε έναν διαγωνισμό μαγειρικής με εξαιρετικούς σεφ να παρουσιάζουν πλήθος παραδοσιακών εδεσμάτων. Τέλος πραγματοποιήσαμε ένα beach party το οποίο βιντεοσκοπήσαμε και θα προωθήσουμε στην Πολωνία».

ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΩΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ «ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ»

Η εμπειρία των Πολωνών επισκεπτών που βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο Ρέθυμνο και αποτελούν μέλη της οικογένειας «Greco» θα γίνουν η καλύτερη διαφήμιση στην πατρίδα τους για το Ρέθυμνο όπως το έζησαν και είδαν οι ίδιοι μέσα από τα δικά τους μάτια. Πάνω από 160 εκπρόσωποι της Πολωνικής τουριστικής αγοράς, δημοφιλείς δημοσιογράφοι από την Πολωνία και εκπρόσωποι φορέων της χώρας επιδόθηκαν σε ένα κυνήγι θησαυρού στο ιστορικό κέντρο του Ρεθύμνου όπου έπρεπε να βρουν τα ειδικά σήματα "Greco" τα οποία ήταν κρυμμένα σε τοπικά καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων και καταστήματα εστίασης της πόλης.

Οι επισκέπτες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και ξεχύθηκαν στους δρόμους του Ρεθύμνου με αποτέλεσμα να βρεθούν μέσα από έναν τρόπο διασκεδαστικό και πρωτότυπο στην «καρδιά» του ιστορικού κέντρου να ψάχνουν το ειδικό σήμα μέσα στα καταστήματα που πωλούν τα τοπικά προϊόντα και στα καταστήματα εστίασης που δείχνουν τον παραδοσιακό γευστικό πλούτο του τόπου. Η εμπειρία αυτή θα «μεταφερθεί» στην Πολωνία μέσα από τις διηγήσεις των επισκεπτών αλλά και μέσα από το οπτικοακουστικό υλικό που δημιούργησαν οι διοργανωτές και θα θέσει τις βάσεις για μια νέα επιτυχημένη τουριστική χρονιά για το Ρέθυμνο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2014 | 1:52 pm


Ενημερωτικές συναντήσεις με κτηνοτρόφους του νομού για τον καταρροϊκό πυρετό των αιγοπροβάτων

Ενημερωτικές συναντήσεις με κτηνοτρόφους του νομού για τον καταρροϊκό πυρετό των αιγοπροβάτων
ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΡ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ
Σειρά ενημερωτικών συναντήσεων διοργάνωσε το Τμήμα Γεωτεχνικών θεμάτων του Δήμου Ρεθύμνης σε συνεργασία με τον Δρ Αλέξανδρο Στεφανάκη, προκειμένου να ενημερωθούν οι κτηνοτρόφοι που προσκλήθηκαν από τις περιοχές Αδελε, Επισκοπή και στον πρώην Δήμο Νικ. Φωκά που επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από τον καταρροϊκό πυρετό που εμφάνισαν τα αιγοπρόβατά τους.

Σκοπός των συναντήσεων ήταν η υπεύθυνη, επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τον καταρροϊκό πυρετό, ασθένεια που προσβάλλει τα αιγοπρόβατα, ώστε να γνωρίσουν οι εμπλεκόμενοι στην κτηνοτροφία τρόπους επαρκούς αντιμετώπισης του προβλήματος.

Μεταξύ άλλων ο κ. Στεφανάκης στην εισήγησή του αναφέρθηκε σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι κτηνοτρόφοι για τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου.

Συγκεκριμένα, ο κ,. Στεφανάκης υπογράμμισε:
«Η ασθένεια οφείλεται στον ιό BTV του Καταρροϊκού πυρετού.
Η ασθένεια μεταδίδεται με σκνίπες (έντομα) του γένους Culicoides στα διάφορα ευαίσθητα είδη μηρυκαστικών
Οι σκνίπες μολύνονται όταν πιουν αίμα από ζώα άρρωστα (ιαιμία)
Οι μολυσμένες σκνίπες μεταφέρουν τον ιό σε άλλα ζώα που θα πάνε να πιουν αίμα.
Οι σκνίπες είναι ο μόνος φυσικός μεταδότης του ιού.

Σημεία αναπαραγωγής και πολλαπλασιασμού της σκνίπας στις εκτροφές:
Λίμνες, ρυάκια, έλη, βαλτοί, κουφάλες δένδρων, διαρροές αρδευτικών συστημάτων, κοπριά ζώων βρεγμένη, κοπροσωροί, κοντά στις ποτίστρες που υπάρχει λάσπη, σάπια φυτά κά.
Η μόλυνση έχει εποχική εμφάνιση (όταν δραστηριοποιούνται οι σκνίπες).
Ο ιός παραμένει σε ορισμένα ζώα που μολύνθηκαν και επιβίωσαν. Επομένως η επιβίωση του ιού στο περιβάλλον βασίζεται αποκλειστικά στα ζώα φορείς και τα έντομα μεταφοράς (σκνίπες)

Η ασθένεια
Δεν μεταδίδεται με άμεση επαφή, (το ένα ζώο το άλλο).
Δεν προσβάλλει τον άνθρωπο.
Δεν δημιουργεί πρόβλημα στα τρόφιμα που παράγονται.
Η ασθένεια προσβάλλει όλα τα κατοικίδια και τα άγρια μηρυκαστικά, πρόβατα, αίγες, αγελάδες, βουβάλια, αφρικανικές αντιλόπες, ελάφια, καμήλες.
Τα πρόβατα είναι τα πιο ευαίσθητα. Οι φυλές των προβάτων έχουν διαφορετική ανθεκτικότητα. Στις εκτροφές των προβάτων μπορεί να αρρωστήσει μέχρι και το 100% και να ψοφήσει από 30 έως 70% των άρρωστων ζώων.
Τα βοοειδή και οι αίγες γενικά δεν εμφανίζουν νόσημα.

Συμπτώματα

Η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως 5-10 ημέρες μετά τη μόλυνση.
Ο Καταρροϊκός πυρετός του προβάτου προκαλεί: πυρετό, ο βλεννογόνος του στόματος και της μύτης γίνεται πολύ κόκκινος, τρέχουν σάλια και ρινικό έκκριμα το οποίο αργότερα, γίνεται παχύρρευστο και περιέχει βλέννα, πύον ίσως και αίμα. Τελικά αποξηραίνεται σχηματίζοντας κρούστα γύρω από τα ρουθούνια.
Μπορεί να παρατηρηθεί διόγκωση σε ολόκληρο το πρόσωπο, στα αυτιά και στην υπογνάθια περιοχή. Σπάνια μπορεί η γλώσσα να γίνει κυανωτική (μπλε),
Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν κουτσάματα. Τα προσβεβλημένα ζώα στέκονται με κυρτωμένη τη ράχη και κινούνται με δυσκολία.
Παρατηρείται απώλεια σωματικού βάρους, αδυναμία ανορεξία. Οι θάνατοι μπορεί να συμβούν σε κάθε στάδιο της αρρώστιας μέχρι μετά από 1 μήνα από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Η ανάρρωση στα ζώα που επιβιώνουν είναι παρατεταμένη. Παρατηρείται και απώλεια του μαλλιού.

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν είτε όλα μαζί είτε όχι, γι' αυτό θα πρέπει να αναφέρεται απαραίτητα στην Κτηνιατρική Υπηρεσία και η παραμικρή υπόνοια (το ζώο μένει πίσω στο κοπάδι, δεν μπορεί να σηκωθεί, δεν τρώει κ.ά.).
Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα σε σχέση με τα πρόβατα και όταν προσβληθούν τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα. Ενώ στα βοοειδή η νόσος είναι υποκλινική.

Τι πρέπει να κάνουμε

Θεραπεία στα άρρωστα ζώα
Το πρόβλημα της αρρώστιας είναι ιός και επομένως δεν υπάρχουν φάρμακα που να τον σκοτώνουν
• Χορήγηση αντιβιοτικών είναι μια συμπτωματική θεραπεία για τις επιπλοκές και δεν έχει να κάνει με τη νόσο.
• Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων και του πυρετού.
• Χορήγηση βιταμινών βοηθά στη βελτίωση της άμυνας του οργανισμού.

Πρόληψη
• Χρήση εξωπαρασιτοκτόνων στα ζώα της εκτροφής. Βοηθά στη μείωση της εξάπλωσης της αρρώστιας;;;
• Καταπολέμηση της σκνίπας που ζει μέσα στις εγκαταστάσεις, με ψεκασμούς με διάφορα συνθετικά πυρεθροειδή εντομοκτόνα που διασπώνται στο έδαφος και δεν αφήνουν ρύπους στο περιβάλλον".
• Θα πρέπει να ψεκάζονται οι εστίες αναπαραγωγής των σκνιπών στις εγκαταστάσεις, (στάσιμα νερά) ώστε να διακοπεί η μετάδοση.
• Να μην μπουν ζώα από άλλες εκτροφές στην εκτροφή σας, μέχρι να δούμε την έκταση του προβλήματος.
Να τηρηθούν οι ζώνες που έχει ορίσει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής
• Ζώνη επιτήρησης για τον καταρροϊκό πυρετό σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τα όρια της περιοχής των κρουσμάτων, με απαγόρευση εξόδου ζώων των ευαίσθητων ειδών από τα όρια τής χωρίς έγγραφη άδεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.
• Δεν πρέπει οι κτηνοτρόφοι να κρύψουν τίποτα και να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2014 | 1:24 pm


Ποδηλατοδράσεις στο Ρέθυμνο ενόψει των εγκαινίων του bike sharing

Ποδηλατοδράσεις στο Ρέθυμνο ενόψει των εγκαινίων του bike sharing
ΣΤΙΣ 24 ΚΑΙ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Το σύστημα Αυτοματοποιημένων Κοινόχρηστων Ποδηλάτων έρχεται τώρα και στο Ρέθυμνο. Ο Δήμος Ρεθύμνης σε συνεργασία με τον όμιλο ΟΤΕ-COSMOTE εγκαινιάζει το σύστημα Bike-sharing που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το προσεχές διάστημα και πραγματοποιούν διήμερο εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση και πληροφόρηση των συμπολιτών.

Την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Οκτωβρίου, με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις των Ποδηλατοδράσεων, Ρεθεμνιώτες και επισκέπτες της πόλης μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν με τη βοήθεια έμπειρων ποδηλατών τρόπους ορθής και ασφαλούς χρήσης του ποδηλάτου , ενώ τα παιδιά και οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σύντομες ποδηλατοβόλτες μέσα στο ιστορικό κέντρο της Παλιάς Πόλης μαθαίνοντας και ανακαλύπτοντας μικρά μυστικά του ποδηλάτου μέσα από τη δράση.

Έπειτα από το πέρας των δράσεων της Παρασκευής 24 Οκτωβρίου, θα ακολουθήσει ομιλία από τον κ. Θάνο Βλαστό, Συγκοινωνιολόγο - Πολεοδόμο, Επίκουρο καθηγητή Ε. Μ. Π. με θέμα: «Σχεδιασμοί βιώσιμης κινητικότητας για το αύριο του Ρεθύμνου: ο ρόλος του ποδηλάτου» στο Σπίτι του Πολιτισμού και ώρα 20:30.

Οι δράσεις πρόκειται να κορυφωθούν με την τέλεση εγκαινίων του συστήματος το Σάββατο 25 Οκτωβρίου στις 11:00 και με την εκκίνηση του μεγάλου Ποδηλατικού Γύρου των Ποδηλατοδράσεων ΟΤΕ – COSMOTE, «Ποδηλατώ για Καλό Σκοπό», όπου για κάθε συμμετοχή στον ποδηλατικό γύρο Αρχαιοτήτων Δήµου Ρεθύµνης o ΟΤΕ και η COSMOTE ενισχύουν το σύλλογο «ΑΓΑΠΗ».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ποδηλατοδράσεις από τον ΟΤΕ και την COSMOTE
Στο Δήµο Ρεθύµνης
Ημερομηνία: 24 & 25Οκτωβρίου2014
Τοποθεσία: Είσοδος Ενετικού Λιµανιού
Ποδηλατούµε για καλό σκοπό στον 1ο Ποδηλατικό Γύρο Αρχαιοτήτων Δήµου Ρεθύµνης COSMOTE από τις Ποδηλατοδράσεις του ΟΤΕ και της Cosmote.

το Σάββατο 25 Οκτωβρίου
Για κάθε συμμετέχοντα στον ποδηλατικό γύρο Αρχαιοτήτων Δήµου Ρεθύµνης ο ΟΤΕ και η COSMOTE ενισχύουν το σύλλογο «ΑΓΑΠΗ».

Δράσεις:
Παρασκευή: 24.10.2014,
16:00 –20:00
Μάθε Παιδί μου Ποδήλατο
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο οι μικροί μας φίλοι μαθαίνουν τα μυστικά του ποδηλατου
Σωµατοµέτρηση
Όλοι οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να σωματομετρηθούν και να βρουν τη σωστή τους θέση πάνω στο ποδήλατο
Δημιουργική Απασχόληση
Παιδιά ζωγραφίζουν με θέμα το ποδήλατο
Ποδηλατοβόλτες
10 από τα ποδήλατα του συστήματος με οδηγούς ποδηλάτες περιμένουν τους επισκέπτες και τους διερχόμενους της πλατείας για μια Ποδηλατοβόλτα γνωριμίας με τα ποδήλατα του συστήματος.
Οι Ποδηλατοβόλτες ξεκινούν κάθε 15 λεπτά από το Ενετικό λιμάνι με κατεύθυνση την παλιά πόλη.
Διάρκεια Ποδηλατοβόλτας 15 λεπτά
Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν άτομα άνω των 18 και άνω των 14 με τη συνοδεία γονέων.
Ενημέρωση για τον Ποδηλατικό Γύρο Αρχαιοτήτων
Προωθήτριες ενημερώνουν το κοινό και τους επισκέπτες για τον ποδηλατικό Γύρο και τους εγγράφουν στη λίστα συμμετοχών
20:30 Σπίτι Πολιτισμού
Ομιλία από τον Θάνο Βλαστό, Συγκοινωνιολόγο - Πολεοδόμο Επίκουρο καθηγητή Ε. Μ. Π. με θέμα: «Σχεδιασμοί βιώσιμης κινητικότητας για το αύριο του Ρεθύμνου: ο ρόλος του ποδηλάτου»

Σάββατο 25.10.2014
10:00 – 14:00
(Οι δράσεις της προηγούμενης ημέρας)
Μάθε παιδί μου Ποδήλατο
Σωµατοµέτρηση
Δημιουργική απασχόληση
11:00
Εγκαίνια συστήματος Βike-sharing Ποδηλατοδράσεις ΟΤΕ COSMOTE.
Ο Δήμαρχος Ρεθύµνης Γιώργος Μαρινάκης µε τους αρµόδιους Αντιδηµάρχους και στελέχη ομίλου ΟΤΕ εγκαινιάζουν το σύστημα Βike- sharing.
12:00 µ.µ
Ποδηλατώ για καλό σκοπό
Εκκίνηση του 1ου Ποδηλατικού Γύρου Αρχαιοτήτων Δήµου Ρεθύµνης.
Για κάθε συµµετέχοντα στον ποδηλατικό γύρο Αρχαιοτήτων Δήµου Ρεθύµνης ΟΤΕ και η COSMOTE ενισχύουν το σύλλογο «ΑΓΑΠΗ».
Για την καταμέτρηση των συµµετοχόντων στη δράση χρησιµοποιούνται αυτοκόλλητα τα οποία παραλαμβάνουν ποδηλάτες µε την εγγραφή στη λίστα συµµετοχής, στο κιόσκι των Ποδηλατοδράσεων ΟΤΕ - COSMOTE, το οποίο λειτουργεί στην Είσοδο του Ενετικού Λιμανιού από το πρωί της 24ης Οκτωβρίου(1 ηµέρα των δράσεων)
Μαζί µε αυτοκόλλητο οι συµµετέχοντες παραλαμβάνουν και αναμνηστικά ποδηλατικά αξεσουάρ (ανακλαστικά), επίσης ενημερώνονται και για τη λειτουργία του bike sharing.
Τεχνικά χαρακτηριστικά διαδρομής
Μήκος Ποδηλατοβόλτας: 5– 6 Km
Bαθµόςδυσκολίας:2
Διαδρομή και spots Ποδηλατικού Γύρου Αρχαιοτήτων Ρεθύμνης
Οδός Κ. Παλαιολόγου
Τµήµα Ενετικού ρολογιού, Ενετική λέσχη "Loggia" Κρήνη Rimondi
Οδός Μεσολλογγίου
Καθολική εκκλησία
Οδός Χειµάρας
Μουσείο Σύγχρονης τέχνης, Αρχαιολογικό Μουσείο- Κάστρο Φορτέτσα
Οδός Κεφαλογιάννηδων
Περιφερειακός
Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου
Kλασικό κτίριο του19ου αιώνα στεγάζει τη διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύµνης
Οδός Πάνου Κορωναίου
Ναός της Αγίας Σοφίας- Τζαµί του Γιαχγιά Ιµπραήµ του 17ου αιώνα, θολωτή κρήνη
Οδός Πατελάρου
Ναός του Αγίου Λαζάρου του 16 ου αιώνα
Οδός Ν.Φωκά –Μακρύ στενό Κυρία των Αγγέλων: Ενετική Εκκλησία, Ινστιτούτο Μεσογειακών σπουδών
Οδός Ξανθουδίδου- Επιµενίδου– Εµ Βερνάρδου.
Οικία του Ενετού άρχοντα Clodio σήμερα παραδοσιακό εργαστήριο κατασκευής φύλλου κανταΐφι, Λαογραφικό Μουσείο, Σπίτι πολιτισμού, Τζαμί Γαζή Χουσείν Πασά ή Τζαμί Νερατζέ σήμερα Ωδείο, πλατεία Μικρασιατών,
Τούρκικο σχολείο, Καθολικό ενετικής εκκλησίας του μοναστηριού του Αγίου Φραγκίσκου σήμερα Βυζαντινό Μουσείο)
Οδός Εθνικής Αντιστάσεως-οδός Βογιατζιδάκη - Οδός Παπαµιχελάκη
Σταυροδρόµι με Ενετικό φαναροστάσιο
Οδός Ν.Φωκά – Οδός Τζανέ Μπουνιαλή
Παλαιά Πεταλάδικα
Οδός Εθ.Αντιστάσεως
Ενετικό πηγάδι, Μεγάλη Πόρτα ή Porta Guora (κεντρική είσοδος των ενετικών οχυρώσεων του Ιστορικού κέντρου)
Οδός Τοµπάζη
Τζαµί Βαλιδέ Σουλτάνας
Πλατεία Μητροπόλεως
Καθολικό των Εισοδίων της Θεοτόκου ,Ρώσικο Καµπαναριό
Οδός Τσαγρή
Ερείπια ιερού ναού Αγίων Αποστόλων
Οδός Τσουδερών
Ενετικά θυρώματα
Οδός Αρκαδίου
Ενετική οικία «Δρανδάκη». Ενετικό κτίριο «Πατακού Χάνι»,
Τζαµί Καρά Μουσά Πασά και η κρήνη του)
Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη
Ελευθερίου Βενιζέλου
Ενετικό λιµάνι Τερµατισµός
Με τον τερματισμό της ποδηλατοβόλτας οι ποδηλάτες παραλαμβάνουν από τις προωθήτριες αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής.

Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2014 | 12:56 pm


Συνελήφθη, 50χρονος για οφειλές Δημοσίου

Συνελήφθη, 50χρονος  για οφειλές Δημοσίου
Στο Ρέθυμνο

Συνελήφθη, χθες το πρωί στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, 50χρονος ημεδαπός, για οφειλές δημοσίου, που ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 144.715,77 ευρώ.

Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2014 | 9:49 am


Θεολογική ημερίδα με αφορμή τη συμπλήρωση 190 χρόνων από το μαρτύριο των Τεσσάρων Μαρτύρων

Στο Ρέθυμνο

Παγκρήτια θεολογική ημερίδα με θέμα «Μαρτυρίες από την ιστορία των Νεομαρτύρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας» προγραμματίζει ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Τεσσάρων Μαρτύρων, στο Ρέθυμνο.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και είναι ενταγμένη στην Εβδομάδα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου προς τιμήν των Τεσσάρων Μαρτύρων με αφορμή τη συμπλήρωση 190 ετών από το μαρτύριό των.
Η ημερίδα θα ξεκινήσει με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Τεσσάρων Μαρτύρων και θα ακολουθήσουν οι κύριες εργασίες, με εισαγωγική ομιλία από τον Μιχαήλ Τρούλη, Άρχοντα Ιερομνήμονα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, με θέμα: «Οι Τέσσερις Νεομάρτυρες του Ρεθύμνου και ο Ναός τους».
Θα ακολουθήσουν εισηγήσεις ως εξής:
1. Μιχαήλ Τσακιράκης, θεολόγος: «Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και οι Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας».
2. π. Αντώνιος Μπιλάλης, Δρ. Ψυχοπαιδαγωγικής, ιστορικός και συγγραφέας: «Οι Νεομάρτυρες και το Πατριαρχείο στην Τουρκοκρατία».
3. Θεόδωρος Ρηγινιώτης, θεολόγος, συγγραφέας: «Μάρτυρες και Εθνομάρτυρες. Αγιότητα και προβληματισμοί».
4. Εμμανουήλ Δουνδουλάκης, Επίκουρος Καθηγητής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης: «Η μαρτυρία των Νεομαρτύρων στο χθες και το σήμερα. Ιστορία, παραδόσεις και θρύλοι σε Υμνο-αγιολογικά κείμενα, στον ποιητικό λόγο».
5. Παναγιώτης Υφαντής, Επίκουρος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.: «Ορθόδοξοι Νεομάρτυρες του 20ού αιώνα. Στοιχεία για μια ανθρωπογεωγραφία του αίματος».
Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων προσκαλεί τα μέλη του και όλους τους Θεολόγους της Κρήτης να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Η εκδήλωση είναι ανοικτή για κάθε ενδιαφερόμενο.

Δημοσιεύθηκε στις 23 October 2014 | 9:27 am


Ληξιπρόθεσμες οφειλές επτά εκ. ευρώ στο δήμο Ρεθύμνου

Ληξιπρόθεσμες οφειλές επτά εκ. ευρώ στο δήμο Ρεθύμνου
ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΜΕ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ
Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2014 θα έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα να ρυθμίσουν - με αίτησή τους - τις οφειλές τους προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος.

Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίσθηκε στη Βουλή, ο αριθμός των δόσεων κυμαίνεται από 24 έως 100, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και απαλλάσσεται πλήρως από πρόστιμα και προσαυξήσεις αν εξοφληθεί εφάπαξ.

Στην ευνοϊκή ρύθμιση εντάσσονται και όσες οφειλές βεβαιώθηκαν και θα βεβαιωθούν έως και τις 30 Οκτωβρίου 2014.

Παράλληλα, δίδεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτό το πλαίσιο και οι παλαιότερες οφειλές (πριν την 01-01-2010). Ανάλογη ρύθμιση θα ισχύσει και για τις οφειλές των πολιτών προς τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α), με αίτησή τους έως τις 14-11-2014.

Για όσους έχουν οφειλές ληξιπρόθεσμες πριν το 2010, η ρύθμιση προβλέπει τη διαγραφή των προσαυξήσεων, ενώ για κάποιον που θα θελήσει να εξοφλήσει την οφειλή του εφάπαξ, εκτός από τη διαγραφή των προσαυξήσεων, θα γίνει και μείωση του κεφαλαίου κατά 10%!

Για τις οφειλές μετά το 2010, η τροπολογία προβλέπει κλιμακωτή ρύθμιση, ανάλογα και με το ύψος του ποσού, ενώ για εφάπαξ πληρωμή προβλέπεται η διαγραφή του 80% των προσαυξήσεων.

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Με τη δυνατότητα που δίνεται με τη νέα τροπολογία, θα μπορέσουν να διακανονίσουν τα παρελθόντα χρέη τους χιλιάδες δημότες του Ρεθύμνου, που ήδη από τον Αύγουστο παρέλαβαν ενημερωτικά σημειώματα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Τότε, η οικονομική υπηρεσία του δήμου είχε στείλει περίπου 10 χιλιάδες σημειώματα, ενώ όπως σημείωσε στην Κρητική Επιθεώρηση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, εντός των επόμενων ημερών, θα αποσταλούν περίπου έξι με επτά χιλιάδες ακόμα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να μην ακολουθήσει ο δήμος Ρεθύμνου, πρόσθεσε όμως πως ένα μεγάλο ποσοστό των ενημερωτικών σημειωμάτων, περίπου το 60%, αφορά μικρές οφειλές, ακόμα και μικρότερες των 50 ευρώ! Φυσικά, δεν λείπουν και οι πολλές περιπτώσεις μεγαλοοφειλέτων, τα χρέη των οποίων χρονολογούνται από το 2000 ή και πριν και ανέρχονται ακόμα και σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Ο κ. Σπανουδάκης κάλεσε τους δημότες να ανταποκριθούν στη δυνατότητα που τους δίνει η τροπολογία για τη ρύθμιση, θεωρώντας ότι αυτό θα είναι επ' ωφελεία τους, καθώς με αυτόν τον τρόπο η μεγάλη πλειοψηφία με χρέη προ του 2010 θα επανέλθουν στο να πληρώσουν μόνο το κεφάλαιο και όχι τις προσαυξήσεις. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, η διαφορά είναι τεράστια, όπως για παράδειγμα σε δημότη που είχε οφειλές ύψους 8 χιλιάδων ευρώ (προ του 2000) και με τις προσαυξήσεις το ποσό έχει ανέλθει σε 33 χιλιάδες! Με τον διακανονισμό, η οφειλή επανέρχεται σχεδόν το αρχικό ποσό και επομένως θεωρείται για το δήμο μία «συμφωνία» που προφανώς ωφελεί και τις δύο πλευρές.

Τα χρέη των δημοτών προς το δήμο ανέρχονται σε περίπου 7 εκ. ευρώ, εκ των οποίων η οικονομική υπηρεσία στον προϋπολογισμό της για το 2015 προβλέπει την είσπραξη περίπου 1,5 εκ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 7.206.070,89 €. Οι οφειλές αυτές αφορούν κυρίως σε: πρόστιμα τροχαίων παραβάσεων και παράνομης στάθμευσης από το έτος 2000 και μετά (περίπου 2.000.000 €), οφειλές από τέλη επί των ακαθαρίστων εσόδων επιτηδευματιών και από τέλη διαμονής παρεπιδημούντων των ξενοδοχείων (βασικές πηγές των θεσμοθετημένων εσόδων του Δήμου, ποσά που εισπράττει ο επιχειρηματίας από τους πελάτες του για να τα αποδώσει στο Δήμο) (περίπου 2.500.000 €), οφειλές ΤΑΠ , πρόστιμα αυθαίρετης κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, οφειλόμενα μισθώματα.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 22 October 2014 | 1:28 pm


Χειροπέδες για παράνομη οπλοκατοχή

Χειροπέδες για παράνομη οπλοκατοχή
Συνελήφθη χθες το απόγευμα, από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου, σε περιοχή του Δήμου Αγίου Βασιλείου, 47χρονος ημεδαπός για οπλοκατοχή.  

Συνελήφθη χθες το απόγευμα, από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου, σε περιοχή του Δήμου Αγίου Βασιλείου, 47χρονος ημεδαπός για οπλοκατοχή.

 

Ειδικότερα, σε γενόμενο έλεγχο που διενεργήθηκε στην οικία του συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κυνηγετικά όπλα.
Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2014 | 1:42 pm


Επανέρχεται ο κροκοδειλάκιας Ολιβιέ Μπερά

Επανέρχεται ο κροκοδειλάκιας Ολιβιέ Μπερά
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΠΑΓΙΔΕΥΣΕΙ ΤΟΝ «ΣΗΦΗ»  

Προς το τέλος του Οκτωβρίου αναμένεται να επανέλθει στο Ρέθυμνο ο Γαλλο-μαροκινός κροκοδειλάκιας, Ολιβιέ Μπερά με στόχο να παγιδεύσει τον κροκόδειλο που εδώ και καιρό διαμένει στη λίμνη του φράγματος των Ποταμών και παραμένει ασύλληπτος παρά τις μέχρι τώρα προσπάθειες.

 

Ο «κροκοδειλάκιας» δεν είχε καταφέρει στην πρώτη του επίσκεψη στο Ρέθυμνο τον Αύγουστο να «συλλάβει» τον «Σήφη» παρά τις προσπάθειες που έκανε δύο συνεχόμενες νύχτες. Τότε, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, είχε αποχωρήσει και είχε υποσχεθεί στην αρμόδια επιτροπή πως εάν μέχρι τον Οκτώβριο δεν υπήρχε αποτέλεσμα, τότε θα επανερχόταν στην πόλη μας.

Για την ώρα, ο κροκόδειλος δεν έχει «τσιμπήσει» στα δολώματα που υπάρχουν στις παγίδες που έχουν τοποθετηθεί από τα μέσα του καλοκαιριού στις όχθες της λίμνης, πρακτική που είχε αποφασίσει ο ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Πέτρος Λυμπεράκης.

Πηγή: goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2014 | 1:13 pm


«Βόμβα» που απειλεί την κτηνοτροφία της Κρήτης ο καταρροϊκός

«Βόμβα» που απειλεί την κτηνοτροφία της Κρήτης ο καταρροϊκός
ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Μπροστά στον κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής της κτηνοτροφίας βρίσκεται η Κρήτη εάν δεν αντιμετωπίσει εγκαίρως και αποτελεσματικά το πρόβλημα που έχει προκύψει το τελευταίο δίμηνο με την εμφάνιση του καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων.

Η εμφάνιση του ιού ξεκίνησε από το νομό Ρεθύμνου και πιο συγκεκριμένα από τα «πεδινά» του Μυλοποτάμου στο Πάνορμο, γρήγορα όμως επεκτάθηκε και στο νομό Χανίων, το Ακρωτήρι και τον Αποκόρωνα. Χθες, όμως, ήρθε - σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες - να επιβεβαιωθεί ένα ακόμα κρούσμα στο νομό Ρεθύμνου, στην περιοχή του Ατσιποπούλου, γεγονός που είναι προφανές ότι πρέπει κατ' αρχήν να θέσει σε πλήρη συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες του νομού, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει την ανάγκη να ενεργοποιηθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να αναζητήσει νέες μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος, που σύμφωνα με τους ειδικούς, «ήρθε για να μείνει στην Κρήτη».

Σήμερα παρουσιάζουμε εικόνες από θανατωμένα λόγω του καταρροϊκού πυρετού πρόβατα, που εντοπίζονται στην περιοχή του Πανόρμου και μεταφέρει τη φωνή αγωνίας των κτηνοτρόφων, που δηλώνουν απελπισμένοι ότι κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους. Η εικόνα των νεκρών ζώων είναι αποκαρδιωτική και αναδεικνύει τη σοβαρότητα του ζητήματος, που οι υπηρεσίες του νησιού οφείλουν να δουν με τη δέουσα σοβαρότητα.

«Ο ΙΟΣ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ»

Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε, με τη σχετική αιμοληψία και την επίσημη απάντηση από τα ειδικά εργαστήρια, στην περιοχή του Πανόρμου. Έκτοτε, έχουν εντοπιστεί περίπου 10 περιπτώσεις κοπαδιών, στα οποία παρατηρήθηκαν κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού, όλα στην περιοχή του Πανόρμου, η οποία προφανώς τέθηκε σε «καραντίνα». Οι κτηνοτρόφοι έχουν μετρήσει αρκετές δεκάδες ζώα νεκρά, αλλά και μολυσμένα, γεγονός που τους οδηγεί σχεδόν στην απελπισία για το σύνολο της περιουσίας τους.

Αξίζει να σημειώσουμε, όπως τονίζει στην Κρητική Επιθεώρηση και ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ και κτηνίατρος, Αλέκος Στεφανάκης, ότι ο ιός, ο οποίος έχει 26 διαφορετικούς ορότυπους, «ήρθε για να μείνει στην Κρήτη». Σε μία Ελλάδα που ήδη έχει προσβληθεί από τον ιό στο μεγαλύτερο της μέρος, και ενώ και στα Βαλκάνια το πρόβλημα είναι τεράστιο, είναι σχεδόν δεδομένο ότι πλέον δεν θα μπορέσει το νησί να απαλλαγεί από αυτόν. Άλλωστε, σε αυτό συντελεί το γεγονός ότι ευνοεί το εύκρατο κλίμα του νησιού για την διατήρηση του κουνουπιού μέσω του οποίου μεταδίδεται ο καταρροϊκός, ενώ την ίδια στιγμή ο ιός ζει στις κατσίκες που μπορούν να είναι φορείς, αλλά δεν νοσούν. Επομένως, μπορεί τώρα τον χειμώνα το πρόβλημα να καταλαγιάσει, όμως «την άνοιξη κινδυνεύουμε να έχουμε έναν εφιάλτη», όπως σημειώνει με έμφαση ο κ. Στεφανάκης. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι οι υπηρεσίες στην Κρήτη αντέδρασαν άμεσα και για την ώρα το πρόβλημα θεωρείται ότι κρατείται σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, η επέκταση του δύσκολα θα αποφευχθεί εάν δεν βρεθούν οι τρόποι να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση.

Μία από αυτές είναι η ανάγκη να ζητήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση την αποδέσμευση, ώστε να παραγγελθεί το εμβόλιο για τον τύπο του ελληνικού ιού και για τη χώρα μας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Κρήτη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ, τα πρόβατα έχουν προσβληθεί από τον τύπο 4.

ΧΑΝΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ, ΤΟ ΚΡΕΑΣ, ΤΟ ΓΑΛΑ, ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ!

«Η ζημιά είναι μεγάλη και πολύ σοβαρή για την μονάδα μου», σημείωσε στην Κρητική Επιθεώρηση κτηνοτρόφος από την περιοχή του Πανόρμου, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι από την ασθένεια έχει χάσει περισσότερα από 100 ζώα, ενώ ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή που διαπίστωσε το πρόβλημα στο κοπάδι του, ενημέρωσε την κτηνιατρική υπηρεσία και κλήθηκε να πάρει μέτρα για τη μη επέκταση του προβλήματος.

«Μας λένε να τα θάβουμε και να τα καίμε και εμείς αυτό κάνουμε. Όμως πρέπει να μας φέρουν το εμβόλιο, το οποίο οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει. Μόνο έτσι θα σώσουμε την περιουσία μας», συμπληρώνει ο ίδιος προσθέτοντας ότι η αποζημίωση είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο «ακόμα και 150 ευρώ να δώσουν ανά νεκρό ζώο, δεν είναι αρκετά. Και αυτό γιατί χάνω τις τροφές που του έχω δώσει, χάνω το κρέας, χάνω το γάλα, χάνω τη μάνα και ίσως και τα μικρά ζώα, που δεν μπορούν να τραφούν. Αν το πρόβλημα συνεχιστεί, είμαστε χαμένοι».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και άλλος κτηνοτρόφος από την περιοχή του Πανόρμου, του οποίου τα κρούσματα είναι αρκετά. «Εγώ από τις 16 Σεπτεμβρίου έχω πάρει όλα τα προληπτικά μέτρα που μας είπαν οι υπηρεσίες και ακόμα παραπάνω. Έχουμε ψεκάσει τα ζώα, μέρα νύχτα μπροστά από το χώρο καίει ένα βαρέλι με απείρι και κοπριά, περιόρισα τα ζώα, όμως το πρόβλημα παραμένει. Πρόληψη δεν μπορεί να γίνει. Δύο μόνο πράγματα μπορούν να γίνουν: είτε να σκοτώσουμε το κουνούπι, πράγμα απίθανο, είτε να κάνουμε εμβολιασμό». Και ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος ζητά να βρεθεί λύση με το θέμα της αποζημίωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο ΕΛΓΑ πού είναι; Όταν είναι να τον πληρώσουμε, είναι εδώ. Τώρα πού είναι; Η κτηνοτροφία πια δεν αποφέρει κέρδη στον κτηνοτρόφο, μετά το 2006. Η κτηνοτροφία ενισχύει το κράτος, αλλά όχι τον κτηνοτρόφο».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αίτημα της αποζημίωσης έχει θέσει, μεταξύ άλλων, και η Περιφέρεια Κρήτης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης των κρουσμάτων.

ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου καλείται να ανταπεξέλθει σε μία πρωτόγνωρα επικίνδυνη κατάσταση, ακολουθώντας τις οδηγίες και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Την ίδια ώρα, η υπηρεσία είναι αποδεκατισμένη από προσωπικό, όπως σημειώνει και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή και η διευθύντρια της, Έφη Βιδάκη.
Η μόλις μία μόνιμη κτηνίατρος καλείται να καλύψει ολόκληρο το νομό και παρά και τη βοήθεια που υπάρχει από τους κτηνιάτρους της διεύθυνσης του Ηρακλείου, η κατάσταση δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Επιπλέον, οι δύο συμβασιούχοι κτηνίατροι που είχαν προσληφθεί για οκτώ μήνες για το πρόγραμμα του μελητέου, στα μέσα του Νοεμβρίου αποχωρούν.

«Στο Ρέθυμνο προσπαθούμε να κρατήσουμε την ασθένεια σε χαμηλά επίπεδα. Θεωρώ ότι το έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα και είμαστε σε συνεχή επαφή με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες όλου του νομού, με στόχο να περιορίσουμε το κακό όσο γίνεται.

Όταν ενημερωθήκαμε για τα πρώτα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, αμέσως κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες του Ρεθύμνου σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Ηρακλείου και όταν ανιχνεύθηκε η ασθένεια, οι κτηνίατροι μάς είπαν τι πρέπει να γίνει. Ευτυχώς είχαμε πρόγραμμα εντομοκτονίας και αμέσως δώσαμε εντολή στο συνεργείο να ψεκάσει στις περιοχές που υπάρχουν στάσιμα νερά, ενημερώσαμε τους κτηνοτρόφους. Στείλαμε αμέσως συνεργεία να καθαρίσουν τον ποταμό Γεροπόταμο, να μην έχει ακαθαρσίες, συνεννοηθήκαμε με το δήμο Μυλοποτάμου να ανοίξουν λάκκους για να θάβονται τα ζώα και έγιναν τα ενδεδειγμένα που μας είπε και το υπουργείο και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας», σημείωσε η κα Λιονή μιλώντας στον Team FM, συμπληρώνοντας πως γίνονται συνεχή αιτήματα στο Υπουργείο για να δώσει μία οριστική και μόνιμη λύση στο θέμα των κτηνιάτρων.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Ο ψεκασμός των ζώων με ειδικά εντομοαπωθητικά, αλλά και ο περιορισμός των μετακινήσεων σε ζώνη 20 χιλιομέτρων είναι τα βασικά προληπτικά μέτρα, που καλούνται να λάβουν οι κτηνοτρόφοι των περιοχών που έχουν πληγεί. Όπως σημείωσε η κα Βιδάκη, οι κτηνοτρόφοι που θέλουν να μετακινήσουν τα ζώα τους, για παράδειγμα να τα μεταφέρουν για σφαγή, οφείλουν να ενημερώσουν την υπηρεσία, να γίνει ο έλεγχος από τον κτηνίατρο, να ψεκαστούν και μετά την πάροδο των απαιτούμενων ημερών, να μετακινηθούν, εάν αυτό κριθεί δυνατό.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2014 | 12:31 pm


Εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο

Εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο
Το πρόγραμμα του εορτασμού

Το πρόγραμμα του εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου ανακοίνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Ώρα 09:00 Ομιλίες και διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις στα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης για τη σημασία της γιορτής.
Ώρα 11:00 Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Ομιλία από Εκπαιδευτικό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στέψη του μνημείου από Μαθητές και Μαθήτριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Προσκόπους και λοιπούς Συλλόγους με τη φροντίδα των Διευθυντών των Σχολείων και με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου.

 

ΤΡΙΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Ώρα 07:00 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Τεσσάρων Μαρτύρων προεξάρχοντος του Σεβασμιoτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου.
Ώρα 08:00 Επίσημη έπαρση της σημαίας της πόλης του Ρεθύμνου στο Ηρώο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Ώρα 10:30 Προσέλευση Επισήμων και Αρχών στον Ιερό Ναό Τεσσάρων Μαρτύρων με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου και Διμοιρίας
Απόδοσης Τιμών από το 547 Α/Μ ΤΠ.
Ώρα 10:45 Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Τεσσάρων Μαρτύρων.
Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ρεθύμνου (Ν.Π.Δ.Δ.), κ. Ανδρέα Ανδρουλιδάκη, έφεδρο Ανθυπολοχαγό.
Ώρα 11:30 Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο του Άγνωστου Στρατιώτη με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου και Διμοιρίας
Απόδοσης Τιμών από το 547 Α/Μ ΤΠ.
Ώρα 11:40 Κατάθεση Στεφάνων.
Τήρηση ενός λεπτού σιγής - Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
Ώρα 12:00 Παρέλαση Πολιτιστικών Φορέων, Αντιπροσωπειών Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Προσκόπων, Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου.
Ώρα 16:45 Προσέλευση Επισήμων και Αρχών στον Ιερό Ναό Τεσσάρων Μαρτύρων.
Ώρα 17:00 Εορτασμός των 190 ετών από την μαρτυρική τελείωση των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων. Εσπερινός και Λιτάνευση των Τιμίων Καρών των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων από τη Λεωφόρο Κουντουριώτη -Βάρδα Καλλέργη - Κ. Γερακάρη με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνου και Αγήματος Απόδοσης Τιμών από το 547 Α/Μ ΤΠ.
Ώρα 17:30 Επίσημη υποστολή της Σημαίας της πόλης στο Ηρώο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2014 | 2:29 pm


Σημαντική διάκριση για τις θεατρικές ομάδες του Ρεθύμνου

Σημαντική διάκριση για τις θεατρικές ομάδες του Ρεθύμνου
Άρωμα Ρεθύμνου στο Φεστιβάλ της Ιεράπετρας
Με δύο από τις συνολικά επτά ομάδες που έφτασαν στα τελικά του διαγωνιστικού 4ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας να προέρχονται από το Ρέθυμνο, η πόλη μας δικαιούται να περηφανεύεται για άλλη μια φορά για την πλούσια και ποιοτικά υψηλή θεατρική της δραστηριότητα.

Περισσότερες από δέκα ομάδες παρουσιάζουν σε ετήσια βάση τη θεατρική δουλειά τους στο Ρέθυμνο, παρά την ανυπαρξία κατάλληλης επίσημης θεατρικής στέγης και αντίστοιχης φροντίδας. Οι αντιξοότητες φαίνεται ότι αντί να πτοούν πεισμώνουν περισσότερο τους φίλους του θεάτρου στην πόλη. Οι δυο ομάδες από το Ρέθυμνο που κατάφεραν να πάρουν μέρος στον τελικό αποτυπώνουν αυτή τη δυναμική. Η ομάδα «Τέχνες – Γιαμπουδάκη» που εδρεύει στα χωριά Αγία Παρασκευή και Άδελε, έχει πολύ μεγάλη διαδρομή στο ιστορικό της. Φέτος παίρνει μέρος με ένα έργο που παρουσίασε στο Ρέθυμνο πέρσι. Είναι γραμμένο από τον Νίκο Σκεπετζή και έχει τίτλο «'Αντε Γεια...Το καφενείον η Ελλάς». Η σκηνοθεσία είναι της Χρυσούλας Σκεπετζή και η ομάδα διαγωνίζεται την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη.

Η δεύτερη ομάδα από το Ρέθυμνο φτάνει στα τελικά του Φεστιβάλ τηςΙεράπετρας αμέσως με την πρώτη της εμφάνιση. Είναι η ομάδα Αντίβαρο που δημιουργήθηκε το Μάη του 2013 στο Ρέθυμνο και εντυπωσίασε τον περασμένο Φεβρουάριο με την επιλογή ενός ξεχασμένου έργου του Νίκου Καζαντζάκη που κανένας ελληνικός θίασος δεν είχε μέχρι σήμερα ανεβάσει. Το ιδιότυπο έργο του μεγάλου Κρητικού λέγεται «Κωμωδία, τραγωδία μονόπρακτη»και ήδη από τον τίτλο παίρνουμε μια γεύση για την ιδιαίτερη γραφή του επαναστάτη συγγραφέα. Η ομάδα διαγωνίζεται την Τρίτη 21 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία προγραμματίζεται και εκδήλωση προς τιμή του κριτικού θεάτρου Κώστα Γεωργουσόπουλου. Η Ομάδα ΑΝΤΙΒΑΡΟ πέτυχε πληρότητα 100% στις πέντε προγραμματισμένες παραστάσεις της με την Κωμωδία του Καζαντζάκη, γεγονός που την ανάγκασε να προσθέσει άλλες δύο, των οποίων όμως οι θέσεις εξαντλήθηκαν αμέσως. Ευχή των φίλων του θεάτρου στο Ρέθυμνο είναι να δοθεί η ευκαιρία, με αφορμή το Φεστιβάλ, να ξαναπαιχτεί η παράσταση και πάλι στην πόλη απ' όπου ξεκίνησε, μια και δεν ήταν λίγοι οι θεατές που έφτασαν μέχρι το χώρο του Θεατρικού Περίπλου όπου γίνονταν οι παραστάσεις και δεν μπόρεσαν να τη δουν.

Το έργο ανέβηκε φέτος και στο Λονδίνο από αγγλικό θίασο. Δύσκολα μπορεί κανείς να σκεφτεί κολακευτικότερο σχόλιο για την παράσταση από το γεγονός ότι ο Άγγλος σκηνοθέτης πληροφορήθηκε για την παράσταση της ομάδας Αντίβαρο, αναζήτησε επαφή μαζί της και κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε σχετικές φωτογραφίες. Η παράσταση ανεβαίνει με πρωτότυπη μουσική του Στέλιου Ζουμαδάκη, χορογραφίες της Ειρήνης Μοσχάκη, φωτισμούς του Γιώργου Πριναράκη και σκηνοθεσία του Μανώλη Σειραγάκη. Παίζουν επίσης Σπύρος Αλυσανδράτος, Κατερίνα Απλαδά, Δημήτρης Βαρελάς, Στέλιος Ζουμαδάκης, ΕυθύμηςΚαρουζάκης, Βασιλική Μάρκου, Ειρήνη Μοσχάκη, Γιώργος Σηφακάκης, Βασίλης Σταματάκης.

Σημείο επαφής ανάμεσα στις δύο ομάδες ο γεωπόνος Γιάννης Χατζηβασιλείου. Ο ερασιτέχνης ηθοποιός που σκόρπισε άφθονο το γέλιο κρατώντας τον ομώνυμο ρόλο στον Αχόρταγο του Δημήτρη Ψαθά που ανέβασε φέτος η Θεατρική Ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων, έχει διπλάσιες πιθανότητες βράβευσης από οποιονδήποτε ομότεχνό του αφού παίρνει μέρος στο Φεστιβάλ και με τις δυο ομάδες του Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2014 | 12:45 pm


Συνελήφθησαν δύο άτομα, για οφειλές Δημοσίου

Συνελήφθησαν δύο άτομα, για οφειλές Δημοσίου
Στο Ρέθυμνο

Συνελήφθησαν, χθες το πρωί στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, δύο (2) ημεδαποί ηλικίας 46 και 58 ετών, για οφειλές δημοσίου.

Το ύψος των οφειλών του 46χρονου ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 81.260,41 ευρώ ενώ του 58χρονου στο χρηματικό ποσό των 311.386,03 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 18 October 2014 | 12:10 pm


Άμεση επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων του αξονικού τομογράφου

Άμεση επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων του αξονικού τομογράφου
στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός καταθέτει Αναφορά την Επιστολή των γιατρών του Ακτινολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου Μ. Καλομενοπούλου, Ι. Σαριδάκη και Ρ. Μοσχονά. Στην από 14/10/2014 επιστολή τους οι γιατροί περιγράφουν την αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας του Αξονικού Τομογράφου μετά την κατάργηση των φιλμ, χωρίς πρώτα να έχει υπάρξει μέριμνα για προμήθεια ειδικής διαγνωστικής οθόνης.

Επειδή όπως εκτιμούν οι γιατροί η διάγνωση εξετάσεων στον Αξονικό Τομογράφο δεν μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει είτε ειδική διαγνωστική οθόνη είτε φιλμ, ζητούν:
1) Αγορά διαγνωστικής οθόνης ή φιλμ σε επαρκή ποσότητα ώστε να μη διακόπτεται η λειτουργία του Αξονικού.
2) Παραμονή της υπάρχουσας απλής οθόνης, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επικουρικά, για σύγκριση ήδη γνωματευμένων εξετάσεων.
3) Τοποθέτηση μικρής οθόνης PC για δακτυλογράφηση πορισμάτων. (Αυτό δεν κοστίζει τίποτα.)
4) Άμεση ψηφιοποίηση των απλών ακτινογραφιών.
5) Άμεση επανατοποθέτηση του μεγάλου, ειδικού για μαστογραφία, διαφανοσκοπείου που εξυπηρετεί και τον Αξονικό, στην αρχική του θέση.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 17 October 2014 | 1:01 pm


«Γολγοθάς» για τους πεζούς η οδός Παπανδρέου

«Γολγοθάς» για τους πεζούς η οδός Παπανδρέου
ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Η απόλυτη αναρχία επικρατεί στην οδό Παπανδρέου στο Ρέθυμνο, έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης που φιλοξενεί δεκάδες επιχειρήσεις και οδηγεί στην παραλία, δρόμος που έχει πεζοδρόμια... κατά το ήμισυ και οι προσπάθειες διέλευσης των πεζών μοιάζει με ρώσικη ρουλέτα!

Επισκέπτες κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου αλλά και ντόπιοι πεζοί είναι αναγκασμένοι σε κάθε «πέρασμά» τους να περπατάνε δίπλα από τα σταθμευμένα οχήματα στο δρόμο όπου η κυκλοφορία είναι αυξημένη βάζοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.

Όπως αποκαλύπτεται στο φωτορεπορτάζ, πεζοδρόμια δεν υπάρχουν ενώ τα λιγοστά τμήματα που έχουν μείνει στο σημείο είναι κατειλημμένα είτε από τα δεκάδες σταθμευμένα οχήματα είτε από τραπεζοκαθίσματα και άλλα αντικείμενα καταστημάτων που προεκτείνονται έως τον δρόμο. Αυτό δημιουργεί μια εικόνα πλήρους αναρχίας, αφού και οχήματα παρκάρουν κόβοντας επιπλέον χώρο από τους πεζούς που προφανώς δεν μπορούν παρά να περπατήσουν στον δρόμο.

Παράλληλα, αρκετές αν όχι όλες οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή αφορούν τον τουριστικό κλάδο και έχουν κάθε χρόνο ξένους επισκέπτες οι οποίοι σε καθημερινή βάση και σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ρέθυμνο έρχονται αντιμέτωποι με εικόνες ντροπής.

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία, που δημοσιεύει σήμερα το GOODnet.gr Ζευγάρι ατόμων με αναπηρία, ανθρώπων μάλιστα που τιμούν κάθε χρόνο το Ρέθυμνο με την αγάπη τους και επιστρέφουν στην πόλη μας για διακοπές και έχουν βραβευτεί το 2011 με το «Βραβείο Φιλίας», προσπαθεί απεγνωσμένα να διασχίσει την οδό Παπανδρέου.

Ανάμεσα σε αυτοκίνητα, σταματημένα και εν κινήσει, αποδεικνύεται μία πολύ δύσκολη, έως ακατόρθωτη, προσπάθεια για τους ανθρώπους που είναι αναγκασμένοι να κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο. Μετά από αρκετές προσπάθειες, αναγκάστηκαν να κάνουν τον κύκλο, πηγαίνοντας από την παραλία στην Πλατεία Αγνώστου και μέσω της οδού Ψαρρού, να φτάσουν στη λεωφόρο που ήταν ο αρχικός τους προορισμός...

Το θέμα είναι γιατί επιτέλους η δημοτική αρχή δεν φροντίζει να εκπονήσει μία μελέτη και να εκτελέσει ένα ουσιαστικό σχέδιο αναβάθμισης του δρόμου, πράγμα που ζητούν εδώ και χρόνια κάτοικοι και επαγγελματίες.

ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ...ΥΠΟΜΟΝΗΣ!

Φυσικά, ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα του δρόμου δεν είναι άλλο από το πασίγνωστο πια περίπτερο, το οποίο μετά την ανάπλαση της λεωφόρου μεταφέρθηκε στο πεζοδρόμιο της οδού Παπανδρέου, δεν λειτούργησε ποτέ ξανά, αλλά μετατράπηκε σε πίνακα ανακοινώσεων και διαφημίσεων και σε βάσανο του ξενοδόχου αλλά και των περαστικών!

Το ιδιοκτησιακό του περιπτέρου είναι γνωστό στο δήμο, όπως είναι γνωστό ότι όσο ο δικαιούχος της άδειας βρίσκεται εν ζωή, η θέση δεν μπορεί να καταργηθεί. Επομένως, η δημοτική αρχή είναι εκείνη που πρέπει επιτέλους να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που μόνο δυσφήμηση προσφέρει στην περιοχή. Γυναίκες με παιδιά σε καρότσια, ηλικιωμένοι με κινητικά προβλήματα, άνθρωποι με αναπηρίες, αλλά και εκατοντάδες πεζοί «εξοστρακίζονται» από το πεζοδρόμιο, όμως δεν έχουν καν την εναλλακτική της απέναντι πλευράς, όπου πεζοδρόμιο σχεδόν δεν υπάρχει. Επιτέλους, πρέπει να βρεθεί η λύση.

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 17 October 2014 | 12:34 pm


Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Αμαρίου

Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Αμαρίου
Και στο Δήμο Αμαρίου από φέτος ξεκινούν μαθήματα Διά Βίου Μάθησης. Το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Αμαρίου προτίθεται να υλοποιήσει τα παρακάτω προγράμματα:
Και στο Δήμο Αμαρίου από φέτος ξεκινούν μαθήματα Διά Βίου Μάθησης. Το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Αμαρίου προτίθεται να υλοποιήσει τα παρακάτω προγράμματα:

• Ηλεκτρονικά μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές-Social Media), 25 ώρες
• Αγγλικά για τον τομέα του Τουρισμού, 25 ώρες
• Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων, 15 ώρες
• Τοπική Ιστορία, 25 ώρες
• Εργαστήρι Μουσικής, 50 ώρες
• Αγωγή Υγείας – Πρώτες Βοήθειες, 25 ώρες

Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση" του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο Πράξεων "Κέντρα Δια Βίου Μάθησης - Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας και Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας" ΑΠ7 και "Κέντρα Δια Βίου Μάθησης - Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας και Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας" ΑΠ8, που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
Απευθύνεται σε ενήλικες ανεξαρτήτου εθνικότητας, ηλικίας και μόρφωσης. Για την ένταξη των ενδιαφερομένων σε τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης.
Πληροφορίες: ΚΕΠ Φουρφουρά τηλ.: 28333 40116
ΚΕΠ Αγ. Φωτεινής τηλ.: 28333 40215
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 29/10/2014.

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 16 October 2014 | 4:00 pm


Αναπλάσεις στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ρεθύμνης

Αναπλάσεις στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ρεθύμνης
Αναπλάσεις στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ρεθύμνης

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης, εδώ και πολύ καιρό, με προσωπικές επισκέψεις μηχανικών αλλά και της Δ/ντριας της Τεχνικής Υπηρεσίας, έχει ενημερώσει τους ιδιοκτήτες και τους μισθωτές καταστημάτων και κατοικιών με πρόσοψη στην παραλιακή λεωφόρο, για το προαναφερόμενο έργο και συγκεκριμένα για το είδος των εργασιών, το συμβατικό χρόνο εκτέλεσης του και την πηγή χρηματοδότησης του (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α ) στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κρήτης & Νήσων- ΕΣΠΑ (2007-2015). Επίσης, στο γραφείο Δημάρχου έχουν γίνει μέχρι τώρα συναντήσεις με ενδιαφερομένους ιδιοκτήτες προκειμένου να λυθούν πρακτικά θέματα και έχει γίνει επίσημη ενημέρωση των μελών του ΔΣ του Συλλόγου ξενοδόχων.
Επειδή το έργο είναι σε εξέλιξη και ο εναπομένων χρόνος μέχρι τη λήξη της συμβατικής προθεσμίας εκτέλεσής του ( 11/12/2015 ) έχει περιοριστεί στο διάστημα των δέκα τεσσάρων (14 ) μηνών, κρίναμε σκόπιμο να ενημερώσουμε τους δημότες μας πως για την υφιστάμενη κατάσταση αλλά και για τις επόμενες ενέργειες του Δήμου.
Η ανάπλαση της περιοχής που εκτελείται με αυτό το έργο, είναι πολύ σημαντική. Το συγκεκριμένο έργο είναι δίδυμο στην αντίληψη και τη φιλοσοφία, ως βιοκλιματικό, με το έργο που γίνεται στο Δυτικό παραλιακό μέτωπο ( γήπεδο «Σοχώρας» πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου) και είναι βέβαιο ότι θα αναβαθμίσει θεαματικά την περιοχή, που όλοι γνωρίζουμε ότι ζει από τον τουρισμό και θα την αποκαταστήσει λειτουργικά και αισθητικά εξασφαλίζοντας οικιστικά και οικονομικά τα συμφέροντα εκατοντάδων οικογενειών.

Είναι επίσης γνωστό ότι το έργο αυτό ήταν διαρκές αίτημα των κατοίκων κ επαγγελματιών της περιοχής και των φορέων του τουρισμού και χρειάστηκε ιδιαίτερη επίμονη και επίπονη προσπάθεια απ' όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου για να προγραμματιστεί, μελετηθεί και ενταχθεί σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα και είναι λοιπόν αδιανόητο να υπάρχουν κάποιοι που να θέλουν να το παρακωλύσουν ή να εκτελεσθεί σύμφωνα με το πόσες αυθαιρεσίες, παρατυπίες ή υπερβάσεις έχουν γίνει στο παρελθόν, όπως θα εξηγήσουμε αμέσως παρακάτω.
Συγκεκριμένα :
1. Καθόσον αφορά το Βόρειο μέτωπο της παραλιακής λεωφόρου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και το έργο θα εκτελεστεί απρόσκοπτα , μετά δε τη λήξη της τουριστικής περιόδου θα εκτελείται παράλληλα με περισσότερα εργοτάξια.
2. Καθόσον αφορά το νότιο μέτωπο του έργου, όπου προβλέπεται η υπογειοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου με αφαίρεση όλων των στύλων και εναέριων δικτύων, η κατασκευή ικανού πλάτους πεζοδρομίων με λωρίδα τυφλών και η κατασκευή εσοχών για στάθμευση παρά την οδό, εντοπίζονται προβλήματα που συνοψίζονται στις εξής κατηγορίες:
• Η πρώτη κατηγορία αφορά ιδιοκτησίες που έχουν καταλάβει δημόσιο κτήμα (παλιό ή νέο αιγιαλό). Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών θα ειδοποιηθούν άλλη μια φορά και εγγράφως και θα κληθούν όπως εντός τριών (3) ημερών από της λήψεως της σχετικής ενημέρωσης να δηλώσουν με υπεύθυνη δήλωση ότι απελευθερώνουν το τμήμα που έχουν καταλάβει και επιτρέπουν στο Δήμο να εκτελέσει απρόσκοπτα το σχετικό έργο. Εφόσον δεν προσκομισθεί η σχετική δήλωση έχει γίνει συνεννόηση με την Κτηματική Υπηρεσία προκειμένου να εκδώσει, ως οφείλει και υποχρεούται , πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, πρωτόκολλα αποζημίωσης χρήσης για την καταπάτηση δημόσιου χώρου για όσο διάστημα ετελείτο αυτή και όπου υπάρχουν παράνομες κατασκευές θα συνταχθούν εκθέσεις αυθαιρέτων, πρωτόκολλα κατεδάφισης και επιβολή λοιπόν ποινικών και διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμα πάσης φύσεως κλπ), οι οποίες μπορεί να επιφέρουν και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος .
• Η δεύτερη κατηγορία αφορά ιδιοκτήτες που ενώ υπάρχει Πράξη Εφαρμογής που καθορίζει με συντεταγμένες τα όρια της τελικής ιδιοκτησίας οι ιδιοκτήτες αν και δεν δικαιούνται αποζημίωση επιμένουν να κατέχουν και να χρησιμοποιούν τμήματα που έχουν εισφέρει και που η πράξη εφαρμογής ορίζει πλέον ως κοινόχρηστο χώρο και συγκεκριμένα τμήματα της παραλιακής λεωφόρου . Και σ' αυτή την περίπτωση εάν οι ιδιοκτήτες δεν συναινέσουν εγγράφως εντός τριών (3) ημερών η Υπηρεσία και ο Δήμος μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα ακολουθήσει τη σχετική δικαστική διαδικασία για διοικητική αποβολή. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Τεχνική Υπηρεσία σε καμία περίπτωση δεν οφείλει ο Δήμος αποζημίωση εκτός για τα επικείμενα όπου όμως ο νόμος ρητά ορίζει ότι η αξίωση των ιδιοκτητών είναι ενοχικής φύσεως και δεν δύναται να παρεμποδιστεί η εκτέλεση του έργου εξ αυτού του λόγου. Όμως δέσμευση του Δήμου είναι μόλις οι ιδιοκτήτες τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες ν' αποζημιωθούν για αυτά άμεσα. Σημειώνεται επίσης ότι όπου διά του έργου δημιουργηθούν προβλήματα προσβασιμότητας αυτή θα εξασφαλιστεί με τον καλύτερο τεχνικά τρόπο με ενέργειες του Δήμου και χωρίς επιβάρυνση των ιδιοκτητών.
Ο Δήμος, παρότι διέβλεπε ότι ο χρόνος για την εκτέλεση του έργου ήταν λίγος, εξάντλησε κάθε περιθώριο για την έναρξη του, προκειμένου να μη δημιουργήσει προβλήματα στις επιχειρήσεις λόγω τουριστικής περιόδου που σύντομα τελειώνει.
Πάντως είναι βέβαιο ότι κάθε περαιτέρω παρεμπόδιση, θα έχει σαν αποτέλεσμα να εκτελούνται εργασίες στην επόμενη τουριστική περίοδο πράγμα το οποία κανείς δεν επιθυμεί και κανένα δεν ωφελεί.
Με αυτά τα δεδομένα ο Δήμος ζητά την κατανόηση και τη συνεργασία των δημοτών γιατί το έργο πρέπει να εκτελεστεί εμπρόθεσμα αλλιώς θα πληρωθεί από τους δημότες και γιατί πάνω από όλα είναι για το συμφέρον και το μέλλον της πόλης και το των κατοίκων της.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

ΜΙΝΩΣ ΑΛΕΦΑΝΤΙΝΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 16 October 2014 | 3:26 pm


Στο Ρέθυμνο ο πρόεδρος των Ανεξαρτητων Ελλήνων

Στο Ρέθυμνο ο πρόεδρος των Ανεξαρτητων Ελλήνων
Στο Ρέθυμνο ο πρόεδρος των Ανεξαρτητων Ελλήνων

 

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος βρέθηκε σήμερα Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014 στα δικαστήρια Ρεθύμνου, στο πλευρό πολιτών που βγαίνουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμό και συνεχάρη την πρωτοβουλία πολιτών που ανακόπτει πλειστηριασμούς.

Ο Πάνος Καμμένος έκανε την εξής δήλωση:

«Σήμερα είμαι εδώ μαζί με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ του Ρεθύμνου, προκειμένου να συγχαρώ δημόσια το Σωματείο Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου, πολίτες χωρίς πολιτική ταυτότητα που συναντήθηκαν κάτω από τον εκβιασμό των τραπεζών, την απειλή των εισπρακτικών εταιρειών και τα δικαστήρια για τις κατασχέσεις του σπιτιού του Έλληνα πολίτη.Kατάφεραν να αποτρέψουν 850 πλειστηριασμούς.

Δεν θέλω απλά να τους συγχαρώ, θέλω να στείλω και ένα μήνυμα, από εδώ, από το Ρέθυμνο, ότι κανένα σπίτι Έλληνα πολίτη δεν θα πέσει στα χέρια τραπεζίτη. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ σαν απλοί στρατιώτες καλούμε τα κινήματα, τα κόμματα, τους πολίτες, αλληλέγγυοι να βρισκόμαστε κάθε μέρα στα δικαστήρια για να μην επιτρέψουμε κανέναν πλειστηριασμό σπιτιού, κανένα πλειστηριασμό γης. Αν προχωρήσουν με αγγλικό δίκαιο, να ξέρουν ότι θα μας βρουν μπροστά από κάθε σπίτι.

Το σπίτι κάθε Έλληνα πολίτη είναι και δικό μας σπίτι. Αυτή η γη δεν σηκώνει κατακτητές.

Δημοσιεύθηκε στις 16 October 2014 | 2:47 pm
Translate:
Copyright © 2010-2014 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: