1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
X Τηλεόραση:
  1. ΝΕΡΙΤ 1
  2. ΝΕΡΙΤ PLUS
  3. ΕΤ3
  4. Βουλή
Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ρεθύμνης   »   Ρουστικα    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Ρουστικα και εμείς θα το προσθέσουμε.

Δικαιώθηκε ο Παντελής Μουρτζανός από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Δικαιώθηκε ο Παντελής Μουρτζανός από το Συμβούλιο της Επικρατείας
Αναλαμβάνει δήμαρχος Αμαρίου
Δικαιώθηκε ο Παντελής Μουρτζανός από το Συμβούλιο της Επικρατείας - Αναλαμβάνει δήμαρχος Αμαρίου Δικαιώθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος, Παντελής Μουρτζανός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφαση του οποίου κρίνεται ότι δεν είχε κώλυμα συμμετοχής και εκλογής στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2014 για το δήμο Αμαρίου και έτσι πλέον αναλαμβάνει και επίσημα τα καθήκοντα του ως δήμαρχος Αμαρίου!

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε προσφύγει τόσο ο Παντελής Μουρτζανός, μετά την απόφαση του εκλογοδικείου των Χανίων, με την οποία εξέπεσε του αξιώματος του δημάρχου, όσο και η αντιπολίτευση του Στέφανου Σημαντήρα, που ζητούσε την πλήρη ακύρωση των εκλογών.

Σήμερα, τρεις μήνες μετά την εξέταση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η απόφαση ανακοινώθηκε και πλέον δρομολογούνται νέα δεδομένα για το δήμο Αμαρίου. Να θυμίσουμε ότι μετά την απόφαση του εκλογοδικείου, χρέη δημάρχου εκτελεί ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Αδάμ Παραδεισανός.

GOODnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 26 February 2015 | 3:01 pm


Άκαρπες οι προσπάθειες εθελοντών κτηνιάτρων για την παγίδευση του «Σήφη»

Άκαρπες οι προσπάθειες εθελοντών κτηνιάτρων για την παγίδευση του «Σήφη»
ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΓΟΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΑΡΑ ΤΟ ΚΡΥΟ Ο ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ Â 

Η φύση φαίνεται πως έχει δικούς της κώδικες, όπως αποδεικνύεται από τον κροκόδειλο, γνωστό και ως «Σήφη», που έχει ενσωματωθεί πλήρως στο περιβάλλον της λίμνης του φράγματος των Ποταμών χωρίς να δείχνει την παραμικρή διάθεση να την εγκαταλείψει, παρά τις προσπάθειες των ειδικών.

 

Μάλιστα, προσπάθειες εθελοντικής ομάδας κτηνιάτρων που έγιναν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ναυάγησαν, ενώ οι ίδιοι εμφανίστηκαν εντυπωσιασμένοι, για τον τρόπο με τον οποίο έχει ανταποκριθεί στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα.

Οι διαστάσεις που λαμβάνει πλέον το φαινόμενο «Σήφης» είναι ευρύτατες, κάνοντας αρκετούς μέχρι σήμερα να αντιμετωπίζουν το ζήτημα της παγίδευσής του με μια δόση χιούμορ. Ωστόσο, η αποτυχία των προσπαθειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, σε συνδυασμό ότι ο κροκόδειλος δεν παρέμεινε, παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών, αδρανής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ανάγουν το θέμα σε σοβαρότατο ζήτημα. Το μέγεθος του κροκόδειλου, στις σπάνιες εμφανίσεις του, φαίνεται να αυξάνει μέρα με τη μέρα ενώ ο ίδιος παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, περιβάλλον θεωρητικά δυσμενές για τον ίδιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μετακινείται σε όλο το εύρος της λίμνης και τρέφεται κανονικά.

«ΝΑΥΑΓΗΣΕ» ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΓΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΥ

Στην ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για την παγίδευση του κροκόδειλου φτάνουν καθημερινά πλήθος επιστολών με επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για εθελοντική συμμετοχή σε κάποια από τις επιχειρήσεις παγίδευσής του.

Η επιτροπή, όπως επεσήμανε ο διευθυντής υδραυλικών έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης στο Ρέθυμνο κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης, εξετάζει όλα τα αιτήματα που φτάνουν από τους εθελοντές, ώστε να βρει τους κατάλληλους και να τους καλέσει. Πρόσφατα μάλιστα, πριν από περίπου δέκα ημέρες, στο Ρέθυμνο είχε φτάσει 7μελής ομάδα εθελοντών κτηνιάτρων, η εθελοντική δράση κτηνιάτρων Ελλάδος, οι οποίοι μετείχαν σε επιχείρηση για τον εντοπισμό και την παγίδευση του Σήφη.

Παρά, το γεγονός ότι εντόπισαν τον κροκόδειλο, το ερπετό επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το «άπιαστο» ταμπεραμέντο του και έπειτα από μια του εμφάνιση, οι εθελοντές έχασαν τα ίχνη του. Αποτέλεσμα ήταν οι ίδιοι να φύγουν άπραγοι, ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν πως η ικανότητα επιβίωσης του ερπετού και η προσαρμογή του στην περιοχή τους εντυπωσιάζει.

Αναλυτικά, ο κ Μαμαγκάκης υπογράμμισε: «Συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές του, τρώει σαν να μην έχει αλλάξει ο καιρός. Αυτό εντυπωσιάζει και τους κτηνιάτρους, οι οποίοι είναι κτηνίατροι άγριων ζώων και λένε πως δεν έχουν συναντήσει ποτέ αντίστοιχο φαινόμενο, με ερπετό να επιβιώνει σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. Ενώ περιμέναμε ότι θα ανακοπούν οι δραστηριότητές του και θα περάσει το χειμώνα σε καταστολή, τελικά αυτό δεν συνέβη.

Πλέον δεν έχει συγκεκριμένο σημείο, κινείται σε όλη την λίμνη, τρέφεται κανονικά και μεγαλώνει. Αυτά τα είδη όπως έχουμε πει προσαρμόζονται εύκολα και γι' αυτό κατάφεραν να έχουν επιβιώσει ανά τους αιώνες. Προφανώς έχει προσαρμοστεί πλήρως και έχει διαψεύσει πάρα πολλούς επιστήμονες που μας έλεγαν ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Εκείνος ανταποκρίνεται και είναι μια χαρά».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΜΑΓΚΑΚΗΣ: ΟΛΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ, ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιτροπή στο Ρέθυμνο διέθεσε στους κτηνιάτρους όλα τα μέσα που είχαν ζητήσει, ωστόσο πλέον οι ίδιοι όπως υπογράμμισε ο κ. Μαμαγκάκης, εστιάζουν κυρίως στην εθελοντική προσφορά για την παγίδευσή του.

Παράλληλα, ο κ. Μαμαγκάκης επεσήμανε πως το περιβάλλον γύρω από τη λίμνη έχει πυκνή βλάστηση κάτι που διαπιστώνουν και οι ειδικοί που έχουν κατά καιρούς επιχειρήσει την παγίδευσή του. Ο κ. Μαμαγκάκης υπογράμμισε πως η όλη διαδικασία δεν είναι εύκολη, όπως θεωρούν αρκετοί επισημαίνοντας: «Όλοι έχουν τη διάθεση και νομίζουν ότι είναι απλό. Δεν είναι απλό. Η λίμνη έχει μεγάλη βλάστηση περιμετρικά και είναι δύσκολη για να μπορέσει κάποιος να πιάσει τον κροκόδειλο. Ωστόσο, μόνο όταν έρχονται βλέπουν πόσο δύσκολο είναι».

Οι επόμενες κινήσεις στις οποίες θα προβεί η Επιτροπή είναι να εξετάσει τα αιτήματα που καταφθάνουν και να εξετάσουν την καταλληλότητα όσων έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους. Επιπλέον, δεν αποκλείεται την άνοιξη, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος, να έρθει ξανά ο γνωστός Ολιβιέ Μπερά, σε μια ακόμη προσπάθεια παγίδευσης του κροκόδειλου. Πάντως η διάθεση Ελλήνων αλλά και ξένων ειδικών να συνδράμουν είναι εμφανής όπως υπογράμμισε ο κ. Μαμαγκάκης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 26 February 2015 | 2:26 pm


Το Μάρτιο στην κυκλοφορία το κεντρικό τμήμα του κόμβου Αμαρίου

Το Μάρτιο στην κυκλοφορία το κεντρικό τμήμα του κόμβου Αμαρίου
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΡΟΜΟ
Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία το κεντρικό τμήμα του κόμβου Αμαρίου, όπως επιβεβαίωσε ο διευθυντής υδραυλικών έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», στο ραδιόφωνο του Τeam FM.

Αυτήν την ώρα γίνονται εργασίες ολοκλήρωσης στον Α' και Β' κλάδο οι οποίες, όπως τόνισε ο κ. Μαμαγκάκης, θα δώσουν πρόσβαση από Χανιά προς Ρέθυμνο και από Ρέθυμνο προς Ηράκλειο. Αυτό αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αποσυμφορήσει την κυκλοφορία και να δώσει τέλος στην ταλαιπωρία των οδηγών που αναγκάζονται να πηγαίνουν από την περιοχή του Τσεσμέ προς το Ηράκλειο. Επιπλέον, από σήμερα και τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιούνται εργασίες τοποθέτησης ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, καλωδιώσεων και ιστών πάνω στο κεντρικό οδόστρωμα, ώστε να υπάρχει και ο απαιτούμενος φωτισμός του δρόμου. Οι εργασίες στο οδόστρωμα, όπως η πρόβλεψη για τα όμβρια και οι οδοστρωσίες γίνονται παράλληλα και με ικανοποιητικό ρυθμό.

Πάντως ο κ. Μαμαγκάκης υπογράμμισε πως οι καθυστερήσεις στις εργασίες αυτές οφείλονταν και στην κακοκαιρία των ημερών κάτι που μετά και τις οδοστρωσίες δεν θα επηρεάσει όπως τόνισε πλέον την τελική ευθεία στην οποία μπαίνει το έργο. Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου ο κεντρικός κλάδος αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία. «Πιστεύω το δεκαήμερο του Μαρτίου να το έχουμε ολοκληρώσει και να δώσουμε το κεντρικό κομμάτι στην κυκλοφορία. Επίσης, πιστεύω ότι και μετά δεν θα έχουμε δυνατές κακοκαιρίες όπως έγινε τις προηγούμενες ημέρες και μας ζόρισαν πάρα πολύ» τόνισε ο κ. Μαμαγκάκης.

Παράλληλα, ξεκινούν οι εργασίες στην παράκαμψη του δρόμου, δηλαδή από τον κεντρικό κλάδο προς τον επαρχιακό δρόμο Αμαρίου, οι οποίες περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό έργα ανάπλασης, όπως πεζοδρομήσεις, φωτισμούς και περιφράξεις ενώ αναμένεται να είναι έτοιμα μέχρι τον Ιούνιο. Ο κ. Μαμαγκάκης τόνισε: «Ο επαρχιακός δρόμος του Αμαρίου, πρέπει μέχρι τον Ιούνιο να έχει ολοκληρωθεί και αυτός. Το καλοκαίρι θα μας βρει έτοιμους σε όλο το μήκος».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 26 February 2015 | 2:13 pm


Συνελήφθη 48χρονη στο Ρέθυμνο για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη 48χρονη στο Ρέθυμνο για κατοχή ναρκωτικών ουσιών
Συνελήφθη, την Παρασκευή το πρωί, στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου, 48χρονη Ελληνίδα, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών.
Συνελήφθη, την Παρασκευή το πρωί, στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου, 48χρονη Ελληνίδα, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών.

Οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία της 48χρονης, όπου βρέθηκε κατασχέθηκε μικροποσότητα κάνναβης.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2015 | 2:02 pm


«Στυλοβάτης» του ρεθυμνιώτικου τουρισμού η σκανδιναβική αγορά

«Στυλοβάτης» του ρεθυμνιώτικου τουρισμού η σκανδιναβική αγορά
ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ QUONI, Τ. ΦΙΛΙΠΟΠΠΟΥΛΟΣ
Αισιοδοξία για την πορεία των κρατήσεων και της επισκεψιμότητας από τις Σκανδιναβικές χώρες επικρατεί και στους ξενοδόχους του Ρεθύμνου και τους εκπροσώπους της εταιρείας Quoni Nordic και τις άλλες εταιρείες – tour operators της Σκανδιναβικής αγοράς.

Ο διευθυντής της εταιρείας, Τάκης Φιλιπόππουλος βρέθηκε το Σάββατο στο Ρέθυμνο, όπου είχε συνάντηση με τους ξενοδόχους στα γραφεία του συλλόγου, στους οποίους μετέφερε τα νεότερα στοιχεία από την πορεία των κρατήσεων. Παρά το γεγονός ότι έχει παρατηρηθεί μία μικρή μείωση κρατήσεων αυτήν την περίοδο, ο κ. Φιλιπόππουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το κλίμα θα ανατραπεί και θα κλείσει θετικά για το Ρέθυμνο και τη Δυτική Κρήτη, που είναι από τους αγαπημένους προορισμούς των Σκανδιναβών και το αποδεικνύουν κάθε χρόνο.

Άλλωστε, μόνο η εταιρεία Quoni Nordic διακινεί περίπου 50 χιλιάδες επισκέπτες ετησίως προς το Ρέθυμνο, οι οποίοι προτιμούν το νομό για διάφορους λόγους. «Γενικά η Κρήτη είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των Σκανδιναβών. Αυτό που τους αρέσει κυρίως στο Ρέθυμνο είναι ότι ο κόσμος μένει μέσα στην πόλη και έχει τη θάλασσα δίπλα. Το δεύτερο ατού είναι η φιλοξενία που δείχνει ο κόσμος προς όλους τους τουρίστες, όχι μόνο στο Ρέθυμνο γενικά σ' όλη την Κρήτη, πράγμα που δεν το βλέπεις σε άλλες περιοχές τόσο έντονο».

Σε ό,τι αφορά τα σημερινά δεδομένα σχετικά με τις κρατήσεις, ο κ. Φιλιπόππουλος ανέφερε: «Φέτος έχουμε μια μικρή υποχώρηση των κρατήσεων που ελπίζω να είναι παροδική. Η μικρή αυτή υποχώρηση εξαρτάται κυρίως απ' την υποτίμηση της νορβηγικής κορώνας και της σουηδικής, αλλά η νορβηγική έχει μεγάλη υποτίμηση γύρω στο 18% εν συγκρίσει με πέρυσι, ενώ η σουηδική κορώνα γύρω στο 13% - 14%, πράγμα που δημιουργεί στους Νορβηγούς κυρίως μια διστακτικότητα να κλείσουν τις διακοπές τους. Ελπίζω με την πάροδο του χρόνου ότι θα υπάρξει αύξηση».

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2015 | 1:22 pm


«Πυρετός» στο νοσοκομείο για τις ανάγκες του Καρναβαλιού

«Πυρετός» στο νοσοκομείο για τις ανάγκες του Καρναβαλιού
ΣΟΒΑΡΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ 55ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΗΣ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΑΡΜΑ
- Περίπου 75 περιστατικά μέθης
- Πολύτιμη η συνδρομή εκατοντάδων ανθρώπων, που δούλεψαν για την ασφάλεια καρναβαλιστών και επισκεπτών

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό, αυτό της πτώσης ενός 55χρονου καρναβαλιστή από άρμα, και του βαρύτατου τραυματισμού του, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Χανίων ήταν το σημαντικότερο που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την Κυριακή του καρναβαλιού οι Εθελοντές Σαμαρείτες και ακολούθως οι γιατροί και οι νοσηλευτές του νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες ήταν τα περιστατικά μέθης, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων ένας ήταν ο ανήλικος που χρειάστηκε να φτάσει στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Το σύνολο των υπηρεσιών του νομού Ρεθύμνου, τα σώματα ασφαλείας, Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμεναρχείο, οι γιατροί και οι νοσηλευτές του νοσοκομείου, καθώς και οι Εθελοντές Σαμαρείτες και οι εθελόντριες νοσηλεύτριες του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονταν επί ποδός για να ανταποκριθούν στο σύνολο των περιστατικών, κυρίως μέθης, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για τις ανάγκες του καρναβαλιού είχαν «επιστρατευθεί» τρία ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, όπως επίσης και δύο ιδιωτικά, ένα από την κλινική Τσεπέτη στα Χανιά και ένα από το Γερακάρι Αγκάλη Homes.

Στη «μάχη» για την ασφάλεια των χιλιάδων καρναβαλιστών και επισκεπτών τη δική τους σημαντική συμβολή είχαν όλοι οι άνθρωποι του δήμου και οι εθελοντές, που στο σύνολό τους έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της ημέρας του Καρναβαλιού.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ, Κωστής Ηλιάκης, ευχήθηκε ο τραυματισμένος καρναβαλιστής να κερδίσει τη μάχη του, μιλώντας στον Team FM και την πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Πρώτη Γραμμή».

Σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση, σημείωσε πως «έδειξε τον καλύτερο εαυτό αυτής της πόλης, που με τον εθελοντισμό, τη δημιουργικότητα και τη συμμετοχή κάνουμε αυτή τη χειμωνιάτικη εκδήλωση να είναι κορυφαία εκδήλωση για το Ρέθυμνο. Υπήρχε μία καλύτερη οργάνωση, με μεγαλύτερη προσοχή και η ροή της παρέλασης ήταν για πρώτη φορά τόσο πολύ συγκροτημένη. Άκουγαν οι ομάδες και είχαμε συνέχεια κεφιού και διάθεσης. Η οργάνωση των υπηρεσιών και των εθελοντών ήταν άρτια και τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Πρέπει να τονίσουμε την τρομερή δουλειά που κάνουν οι Σαμαρείτες, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε τα συγχαρητήρια στην οργανωτική επιτροπή, στην κα Πέπη Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη, στους καρναβαλιστές για όλο αυτό το υπέροχο θέαμα που μας πρόσφεραν».

ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 55ΧΡΟΝΟΥ

Σε κρίσιμη κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται διασωλήνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων ένας 55χρονος καρναβαλιστής από το Ρέθυμνο, που κατά τη διάρκεια της παρέλασης της Κυριακής έπεσε από το άρμα της ομάδας του και υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο 55χρονος άντρας έπεσε από το άρμα και αμέσως σηκώθηκε. Όμως λίγα μέτρα πιο κάτω, έπεσε ξανά. Στο σημείο έσπευσαν οι εθελοντές Σαμαρείτες που βρίσκονταν στο σταθμό της πλατείας Ιερολοχιτών και τον μετέφεραν στη σκηνή, όπου τον ακινητοποίησαν. Ο άντρας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο ιδιωτικής κλινικής των Χανίων, που είχε έρθει στο Ρέθυμνο για τις ανάγκες του καρναβαλιού και από εκεί οι γιατροί έκριναν ότι είναι αναγκαίο να μεταφερθεί άμεσα στη νευροχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων. Στα Χανιά ο άντρας χειρουργήθηκε, καθώς είχε αιμάτωμα στο κεφάλι και έκτοτε νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο μεταξύ, ένας ακόμα νεαρός καρναβαλιστής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από πτώση από ύψος περίπου 2,5 μέτρων, με τραύματα στο κεφάλι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ίδιος είναι καλά στην υγεία του.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕΘΗΣ

«Πανικός» επικράτησε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Ρεθύμνου, αφού και φέτος ήταν δεκάδες τα περιστατικά μέθης που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι γιατροί. Δεν έλειψαν, μάλιστα, και δύο ανήλικοι που μεταφέρθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή μεθυσμένοι, ενώ στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι που κατέρρευσαν από το αλκοόλ ήταν πολύ νεαροί.

Τα περισσότερα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν κατ' αρχήν στους σταθμούς των εθελοντών Σαμαρειτών και από εκεί μεταφέρονταν στο νοσοκομείο.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 75 περιστατικά, τα περισσότερα από τα οποία μεταφέρθηκαν με τα ασθενοφόρα. Πάντως, υπήρχαν και περιπτώσεις, κατά τις οποίες λόγω του ότι τα ασθενοφόρα εξυπηρετούσαν άλλα περιστατικά, κάποιοι καρναβαλιστές υπό την επήρεια μέθης μεταφέρθηκαν με τα φορεία πεζή από τους Σαμαρείτες!

«Υπήρξε ένας πολύ καλός συντονισμός όλων των σωμάτων ασφαλείας και υγείας και ευχαριστώ πάρα πολύ τα σώματα εθελοντών, και τους Σαμαρείτες και το τμήμα Νοσηλευτικής του Ερυθρού Σταυρού. Ήταν μία νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού πάνω από κάθε μεθυσμένο, τους στάθηκαν, τους ενίσχυσαν με κάθε τρόπο. Χωρίς όλους αυτούς δεν θα μπορούσαμε κι εμείς να ανταποκριθούμε στις τεράστιες ανάγκες», σημείωσε μιλώντας στον Τeam FM o διοικητής του νοσοκομείου, Νίκος Ξυπολυτάς.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΑΜΑΡΕΙΤΩΝ

170 Εθελοντές από τα Περιφερειακά Σώματα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Χανίων, Αθήνας, Πειραιά, Κορίνθου, Ναυπλίου, Τρίπολης, Αμαλιάδας και Καλαμάτας ήταν η συνολική δύναμη που το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015, βρέθηκε στο Ρέθυμνο για την υγειονομική κάλυψη της κορύφωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού!

Οι Εθελοντές Σαμαρείτες και Διάσωστες φρόντισαν για την ασφάλεια των πάνω από 16.000 καρναβαλιστών και των περίπου 40.000 θεατών και επισκεπτών, αντιμετωπίζοντας πάνω από 85 περιστατικά, μεταξύ των οποίων περιστατικά μέθης, αδιαθεσίας, τραυματισμών, απώλειας προσώπων κ.ά.

Η υγειονομική κάλυψη της Μεγάλης Παρέλασης περιελάμβανε Κέντρο Επιχειρήσεων και Επικοινωνιών, Ομάδα Διοικητικής Μέριμνας, Ομάδα Γραμματειακής Υποστήριξης, 3 Σταθμούς Πρώτων Βοηθειών, 10 Ομάδες Τραυματιοφορέων, 16 Περίπολα Άμεσης Επέμβασης, 4 διασωστικά οχήματα, 2 διασωστικές μοτοσικλέτες και 2 ιδιωτικά ασθενοφόρα.

Ο διαθέσιμος εξοπλισμός περιελάμβανε 3 Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδιστές, 10 Φορεία Ακινητοποίησης, 12 Απλά Φορεία Μεταφοράς Ασθενών, 8 Φαρμακεία τύπου BLS και 22 Φαρμακεία τύπου TRAUMA.

Για τη συγκεκριμένη υγειονομική κάλυψη χρησιμοποιήθηκε δίκτυο 48 ασυρμάτων VHF, δίκτυο TETRA (4 συσκευές – αναμεταδότης) και τηλεφωνικό κέντρο με υπεύθυνο τον Εθελοντή Σαμαρείτη Δημήτρη Προνάκη, ενώ υπεύθυνοι σχεδιασμού και επικεφαλής της επιχείρησης ήταν οι Κωνσταντίνος Καλφούντζος, Αρχηγός Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ρεθύμνου, Δημήτριος Στειακάκης Αρχηγός Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ηρακλείου και Μιχάλης Σπιθουράκης Υπαρχηγός Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ρεθύμνου.

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ρεθύμνου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ευχαριστεί θερμά, για άλλη μια χρονιά, τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Κρήτης για την πολύ σημαντική χορηγία ιατροφαρμακευτικών αναλώσιμων, το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, τον Δήμο Ρεθύμνου, την Καρναβαλική Επιτροπή, την Ελληνική Αστυνομία και το Τμήμα Τροχαίας Ρεθύμνου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Λιμενικό Σώμα για την άψογη συνεργασία.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες ανήκουν στους Διασώστες και την Ιατρό του ΕΚΑΒ για την άριστη συνεργασία και την εμπιστοσύνη, στους Διασώστες – Πλήρωμα Ασθενοφόρου της Κεντρικής Κλινικής Τσεπέτη – Χανίων Βιριράκη Λευτέρη και Κυρικάκη Κωνσταντίνο, στον Οδηγό Χειμωνάκη Νίκο και τη Νοσηλεύτρια Χαριτάκη Ζηνοβία Πλήρωμα Ασθενοφόρου της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Αγκάλη Homes, την Εθελοντική Ομάδα Προτέκτα Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων Φίλιος ΖΕΥΣ, τον Ποδηλατικό Αθλητικό Σύλλογο Ρεθύμνου ΑΛΤΑΣ για την ευγενική παραχώρηση οχήματος μεταφοράς προσωπικού, την κυρία Eveleen Wright για τη χορηγία καυσίμων, το Super Market 7 DAYS (Ρέθυμνο) για τη χορηγία ειδών διατροφής, και την επιχείρηση Serv U (Τρίπολη) για τη χορηγία υλικών υγιεινής.

18 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΕΣ – 9 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΧΗΜΑΤΑ

Περισσότεροι από ποτέ ήταν οι καρναβαλιστές που συμμετείχαν στη μεγάλη παρέλαση, αφού οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 18 χιλιάδες περίπου άτομα. Πάντως, τις επίσημες ανακοινώσεις θα κάνει τις επόμενες ημέρες η οργανωτική επιτροπή. Εκτιμάται ότι περίπου εννέα χιλιάδες οχήματα έφτασαν στην πόλη του Ρεθύμνου την Κυριακή, πλην εκείνων που βρίσκονταν ήδη από την προηγούμενη ημέρα και διέμεναν σε ξενοδοχεία. Μάλιστα, τα πάρκινγκ τόσο στον κεντρικό ιστό του Ρεθύμνου, όσο και στις παρυφές της πόλης, αυτά των κέντρων διασκέδασης που πρόσφεραν επιχειρηματίες, γέμισαν ασφυκτικά, παρά τη βροχή, που δεν κατάφερε να μειώσει σοβαρά την έλευση επισκεπτών. Η μεταφορά των επισκεπτών γινόταν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ ανά 15 λεπτά.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2015 | 12:26 pm


Προβληματίζουν τα περιστατικά θανάτωσης ζώων στο Ρέθυμνο

Προβληματίζουν τα περιστατικά θανάτωσης ζώων στο Ρέθυμνο
Επιτακτική η ανάγκη για αντιμετώπιση του φαινομένου με τη λειτουργία δομών
• Το δημοτικό κτηνιατρείο στο Ζουρίδι εμφανίζει προοπτικές αν ξεπεραστούν τα προβλήματα γραφειοκρατίας

Αποτροπιασμό έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη του Ρεθύμνου τα περιστατικά βίας απέναντι σε αδέσποτα ζώα, με πιο πρόσφατο τη θανάτωση δύο σκύλων που αναδείχθηκε μέσα από επιστολή (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) που απέστειλε και δημοσιεύτηκε στο GOODnet.gr, το Εθελοντικό Σωματείο «Νοιάζομαι», με το ερώτημα μάλιστα «Πότε θα σταματήσει αυτό το κακό»;

Την ίδια ώρα που τα αδέσποτα ζώα πολλαπλασιάζονται στους δρόμους της πόλης δημοτικές δομές για την κατάλληλη φροντίδα τους δεν υπάρχουν ενώ οι απόπειρες που κάνει η Δημοτική αρχή προς την κατεύθυνση εμπλέκονται έντονα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Οι αναφορές για αδέσποτα ζώα σε όλες τις περιοχές του Ρεθύμνου πληθαίνουν την ίδια ώρα που περιστατικά θανάτωσης γίνονται γνωστά πυροδοτώντας τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

Ωστόσο, μέσα σε μερικούς μόλις μήνες, έχουν σημειωθεί αρκετές περιπτώσεις θανάτωσης ζώων, στο Ρέθυμνο και την ενδοχώρα ανάγοντας σε αναγκαιότητα πλέον για το Νομό την ύπαρξη μόνιμων δομών που θα συμβάλλουν στην φροντίδα των αδέσποτων ζώων, αν όχι την μόνιμη παραμονή τους.

Αξίζει να σημειωθεί όμως πως η ύπαρξη αδέσποτων ζώων έχει τις ρίζες της στην ανευθυνότητα ορισμένων που παίρνουν στην κατοχή τους ζώα, τα οποία στη συνέχεια δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φροντίσουν, αφήνοντάς τα να συνεχίσουν τη ζωή τους στους δρόμους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Συνηθισμένο φαινόμενο πλέον είναι τα οικόσιτα ζώα να ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια ή να περιφέρονται στους δρόμους.

Παράλληλα, η πρακτική που συνήθως εφαρμόζεται στις περιπτώσεις των αδέσποτών ζώων είναι η στείρωση ώστε να περιοριστεί ο αριθμός επιπλέον αδέσποτων ζώων κάτι που όμως για να γίνει απαιτεί τις κατάλληλες υποδομές και το προσωπικό. Όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν η συνδρομή των Εθελοντών σε ό,τι αφορά τη στείρωση αλλά και την ιατρική φροντίδα των ζώων είναι σημαντική στο Ρέθυμνο καθώς όλο και περισσότεροι δημότες είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι. Δυστυχώς όμως οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες σε μια εποχή που η οικονομική κρίση πλήττει σύσσωμη την Ελληνική κοινωνία.

H ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΒΑΖΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Από πλευράς Δήμου, οι προσπάθειες εστιάζονται στη δημιουργία ενός δημοτικού κτηνιατρείου το οποίο θα αναλαμβάνει να πραγματοποιεί τις απαιτούμενες στειρώσεις και εμβολιασμούς ζώων. Στο χωρίο Ζουρίδι μάλιστα έχει αξιοποιηθεί ένα παλιό σχολείο οι χώροι του οποίου έχουν διαμορφωθεί ώστε να είναι λειτουργικοί, ωστόσο σε ό,τι αφορά τους εθελοντές που θα το στελεχώσουν, μιας και η δαπάνη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού φαίνεται έως τώρα ασύμφορη, η γραφειοκρατία από πλευράς κεντρικού κράτους δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» στο ραδιόφωνο του Τeam FM, έθιξε το συγκεκριμένο ζήτημα τονίζοντας: «Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολούμαστε και έχουν γίνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να φτιάξουμε το δημοτικό κτηνιατρείο στο Ζουρίδι, ένα παλιό κτήριο σχολείου το κάναμε απόλυτα λειτουργικό. Βρήκαμε κτηνίατρο ο οποίος διορίστηκε και έφυγε και τώρα βρήκαμε καινούργια εθελόντρια και κάποιοι γραφειοκράτες του υπουργείου δεν δίνουν άδεια γιατί είναι εθελόντρια. Το να προσλάβεις νέο κτηνίατρο είναι μια μεγάλη δαπάνη και δυσανάλογη ως προς αυτό που θα παράξει. Υπάρχει από τον επιστημονικό κόσμο εθελοντής, δέχεται να αδειοδοτηθεί το δημοτικό κτηνιατρείο στο όνομά του και μας δημιουργούν πλήθος γραφειοκρατικών προβλημάτων που πιστεύω όμως ότι θα τα ξεπεράσουμε».

Σύμφωνα πάντως με τα όσα ανέφερε ο κ. Μαρινάκης η προοπτική ενός χώρου όπου ο Δήμος θα συγκεντρώνει αδέσποτα ζώα, αφενός απαιτεί μια σημαντική δαπάνη, αφετέρου αποτελεί αποκρουστικό θέαμα και «προσβάλλει τον πολιτισμό μας, όπου έχει εφαρμοστεί» υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης. Ωστόσο, στόχο αποτελεί ο τακτικός εμβολιασμός και η στείρωση των ζώων μέσα από την παραπάνω δομή που όπως ανέφερε ο κ. Μαρινάκης: «Αν κάνουμε αυτή τη συστηματική εκστρατεία στειρώσεων και εμβολιασμών που έχουμε προβλέψει σε δύο τρία χρόνια θα είχαμε μια σημαντική μείωση και μια πολύ θετική εξέλιξη».

Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης απευθυνόμενος σε εκείνους οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν τα ζώα που έχουν στην κατοχή τους με την απαιτούμενη ενσυναίσθηση: «Θα πρέπει να αναλογιστούν όλοι εκείνοι που μαζεύουν ζωάκια και στη συνέχεια τα αφήνουν στο δρόμο ότι η στάση απέναντι στα ζώα πρέπει να είναι πολύ πιο υπεύθυνη απ' ό,τι νομίζουν. Δημιουργούν μια δυστυχία και ένα πρόβλημα εκ του μηδενός. Όπως επίσης θα πρέπει να δείξουμε μια ευαισθησία και διαφορετική συμπεριφορά και στα ζώα που σκοτώνονται στους δρόμους».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2015 | 2:02 pm


Δικαίωση της μνήμης της Στέλλας και τιμωρία όποιων φταίνε, ζητούν οι γονείς της

Δικαίωση της μνήμης της Στέλλας και τιμωρία όποιων φταίνε, ζητούν οι γονείς της
ΜΕΣΑ ΣΕ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟ ΚΛΙΜΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 16ΧΡΟΝΗΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ 2011
«Λύγισε» η μητέρα – Ευθύνες σε όποιον φταίει ζητά ο πατέρας της Στέλλας

Μέσα σε έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα ξεκίνησε χθες το πρωί στο δικαστικό μέγαρο των Χανίων η εκδίκαση της υπόθεσης θανάτου της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Τραγικές φιγούρες οι γονείς της άτυχης ρεθυμνιώτισσας, ο Μανώλης και η Ελένη Ακουμιανάκη, που κλήθηκαν να ξαναζήσουν τις μοιραίες στιγμές, που οδήγησαν στον θάνατο του παιδιού τους ανήμερα του Πάσχα του 2011. Πρώτη η Ελένη Ψαθάκη – Ακουμιανάκη και δεύτερος ο Μανώλης Ακουμιανάκης κατέθεσαν ενώπιον του δικαστηρίου όλα όσα έζησαν και τόνισαν ότι αυτό που επιθυμούν είναι να δικαιωθεί η μνήμη του παιδιού τους και να τιμωρηθούν όποιοι είναι ένοχοι για τον θάνατο της.

Κατηγορούμενοι είναι ένας 27χρονος ρεθυμνιώτης, ο οποίος κατηγορείται για θανατηφόρα έκθεση της ανήλικης και βιασμό κατά συναυτουργία, μαζί με έναν 20χρονο σήμερα, επίσης ρεθυμνιώτη, ο οποίος θα δικαστεί από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων, αφού το 2011 ήταν 17 ετών. Κατηγορούμενοι επίσης είναι δύο ειδικευόμενοι γιατροί, 39 και 38 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με καθυστέρηση, αφού είχε προηγηθεί τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο δικαστικό μέγαρο, το οποίο εκκενώθηκε για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. 40 λεπτά αργότερα, οι συντελεστές της δίκης επανήλθαν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Παρόντες ήταν πολλοί ρεθυμνιώτες, συγγενείς και φίλοι της οικογένειας Ακουμιανάκη, όπως επίσης και πολλοί από το νοσοκομείο Ρεθύμνου, που ενδιαφέρονται για την έκβαση της υπόθεσης.

Συνολικά, οι μάρτυρες που θα καταθέσουν είναι 28, καθώς εκτός από την οικογένεια Ακουμιανάκη, έχουν κληθεί φίλες της άτυχης Στέλλας, γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου, που ήταν τη μοιραία βραδιά στο νοσηλευτικό ίδρυμα, οι δύο ιατροδικαστές, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, που χειρίστηκαν προανακριτικά την υπόθεση, καθώς και μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Στη δίκη την οικογένεια Ακουμιανάκη εκπροσωπούν ο δικηγόρος Ρεθύμνου, Ανδρέας Αργυρόπουλος και η δικηγόρος Ηρακλείου, Αλεξάνδρα Σπανάκη. Συνήγοροι υπεράσπισης του 27χρονου κατηγορούμενου είναι ο δικηγόρος Ρεθύμνου, Βαγγέλης Μουνδριανάκης και ο δικηγόρος Ηρακλείου, Γιώργος Στειακάκης. Τον 39χρονο ειδικευόμενο γιατρό εκπροσωπεί ο ρεθυμνιώτης δικηγόρος, Θωμάς Λεχωβίτης και τον 38χρονο συνάδελφο του ο ρεθυμνιώτης δικηγόρος Γιώργος Κουρμούλης και ο συνάδελφος του από την Αθήνα, Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος.

«ΛΥΓΙΣΕ» Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ

Με δάκρυα στα μάτια και εμφανή τη δυσκολία να μιλήσει για τις επώδυνες στιγμές της κατάληξης της Στέλλας στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ρεθύμνου, η μητέρα της Ελένη κατέθετε για περισσότερες από δύο ώρες. Μίλησε για την Στέλλα, λέγοντας πως «ήταν ένα παιδί χαρισματικό. Ήταν έξυπνη, κοινωνική, αγαπητή στον περίγυρο της. Ήταν άριστη μαθήτρια, ήξερε από μικρή τι ήθελε, είχε στόχους και όνειρα». Μίλησε αναλυτικά για τα όσα έγιναν από το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής 22 Απριλίου 2011, περιέγραψε λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις τους στον επιτάφιο και το επόμενο πρωί, όταν η ίδια διαπίστωσε λίγο μετά τις 9 ότι η Στέλλα δεν βρισκόταν στο κρεβάτι της. Ήταν τότε, γύρω στις 9.30 το πρωί, που δέχθηκε, λίγα λεπτά αφότου είχε διαπιστώσει ότι το παιδί της δεν ήταν στο σπίτι, ένα τηλεφώνημα από το νοσοκομείο Ρεθύμνου, προκειμένου να μεταβεί εκεί, επειδή εκεί είχε μεταφερθεί η κόρη της.

Περιέγραψε τις στιγμές του νοσοκομείου, το πώς ενημέρωσε τον σύζυγο της και είπε πως όταν έφτασε στο ΤΕΠ, βρήκε τη Στέλλα να βρίσκεται στην αίθουσα ανάνηψης. Ανέφερε ότι ενημερώθηκε από την ειδικευμένη ιατρό για το γεγονός ότι η Στέλλα είχε μεταφερθεί τα ξημερώματα στο νοσοκομείο και υποστήριξε ότι ο ανήλικος, που την είχε μεταφέρει στο νοσοκομείο μαζί με τον φίλο του, της ανέφερε στον διάδρομο που την συνάντησαν, ότι τα ξημερώματα είχαν δει τη Στέλλα μόνη της σε ένα πεζοδρόμιο, μεθυσμένη και αφού λιποθύμησε τη μετέφεραν στο νοσοκομείο. Αυτό, ωστόσο, αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι δεν ευσταθούσε αφού από τις καταθέσεις των επόμενων ημερών, προέκυψε ότι οι δύο νεαροί βρέθηκαν να συνδιασκεδάζουν με την 16χρονη, η οποία είχε φύγει νωρίς το βράδυ από το σπίτι της, χωρίς να ενημερώσει τους γονείς της.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

Η άτυχη νεαρή είχε αρχικά βρεθεί με δύο γνωστές της σε καφετέρια της παραλίας. Εκεί είδε τον 17χρονο ρεθυμνιώτη, με τον οποίο γνωρίζονταν και φαίνεται να του είχε εμπιστοσύνη. Αργότερα, στην παρέα ήρθε και ο 23χρονος, τον οποίο η 16χρονη είχε δει μόλις άλλη μία φορά στο παρελθόν και σύμφωνα με τις καταθέσεις των φίλων της, δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα.

Παρά το γεγονός ότι αρχικά, σύμφωνα με τις καταθέσεις που υπάρχουν, ήθελε να επιστρέψει σπίτι της, οι δύο νεαροί επέμειναν να συνεχίσουν τη διασκέδαση, αφού έφυγαν οι δύο φίλες της. Έτσι, οι δύο ανήλικοι και ο 23χρονος πήγαν σε διάφορα μπαρ της πόλης (σε ένα από αυτά δεν τους επετράπη η είσοδος λόγω ηλικίας). Σε αυτά, η Στέλλα φέρεται να ήπιε δύο ποτά, ο δεύτερος ανήλικος μία μπύρα και ο 23χρονος δεν ήπιε τίποτα, επειδή οδηγούσε. Στη συνέχεια, με το αυτοκίνητο του 23χρονου πήγαν από το λιμάνι, που ήταν σταθμευμένο, σε ερημική τοποθεσία δυτικά της Φορτέτζας, όπου σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έδωσαν στην 16χρονη να πιει μεγάλη ποσότητα ουίσκι (περίπου μισή φιάλη) μέσα σε ελάχιστο χρόνο, μισής περίπου ώρας. Ως αποτέλεσμα αυτού ήταν η 16χρονη να περιέλθει σε κατάσταση πλήρους μέθης, ενώ – σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο – οι δύο νεαροί επιχείρησαν ασελγείς πράξεις σε βάρος της. Ώστόσο, η ανήλικη άρχισε να κάνει εμετό και οι δύο νέοι την μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου φέρονται να μην ανέφεραν τι ακριβώς είχε καταναλώσει η 16χρονη στους γιατρούς.

Πλέον, η υπόθεση περνά στο δεύτερο σκέλος της, σε ό,τι αφορά δηλαδή την αντιμετώπιση του περιστατικού από τους γιατρούς του νοσοκομείου. Κρίσιμο σημείο θεωρείται το γεγονός ότι ο ένας από τους δύο ειδικευόμενους γιατρούς που κατηγορείται, αναφέρεται μόνο από έναν μάρτυρα, εργαζόμενο στην εταιρεία ασφαλείας του νοσοκομείου, ότι ήταν αυτός που παρέλαβε τη Στέλλα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Όλοι οι υπόλοιποι, γιατροί και νοσηλευτές, αναφέρουν ότι ο εν λόγω γιατρός δεν είχε εφημερία εκείνο το βράδυ, και πως τη Στέλλα παρέλαβε ο δεύτερος κατηγορούμενος γιατρός.

Η δικογραφία περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των γεγονότων από τη στιγμή της μεταφοράς της Στέλλας, στις 4.30 περίπου τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου, στο ΤΕΠ, ενώ η οικογένεια υποστηρίζει ότι από το νοσοκομείο και τους γιατρούς δεν έγιναν όλες οι απαραίτητες και ενδεδειγμένες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά το περιστατικό μέθης ενός παιδιού, με βάρος μόλις 45 κιλά και ύψος 1.55, δηλαδή με μικρό σωματότυπο, που κατανάλωσε σε ελάχιστο χρόνο μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, με αποτέλεσμα να υποστεί δηλητηρίαση.

Ενώ οι ίδιοι δεν είχαν ενημερωθεί από κανέναν για το γεγονός ότι το παιδί τους ήταν στο νοσοκομείο, στις 8.45 οι «συνοδοί» της Στέλλας διαπίστωσαν ότι η ανήλικη, που είχε τοποθετηθεί σε φορείο στον διάδρομο του ΤΕΠ, έβγαζε αφρούς από το στόμα. Τότε ενημέρωσαν μία νοσηλεύτρια, ειδοποιήθηκε και η ειδικευμένη γιατρός και πλέον ξεκίνησαν οι προσπάθειες για να σωθεί η Στέλλα, που ήδη είχε υποστεί σοβαρή βλάβη.

45 λεπτά αργότερα ενημερώθηκαν οι γονείς της και στη συνέχεια το παιδί μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, από όπου οι γιατροί ενημέρωσαν την οικογένεια ότι η κατάσταση της ήταν μη αναστρέψιμη. Μία μέρα αργότερα ανήμερα του Πάσχα, η Στέλλα κατέληξε από ανακοπή και αφού είχε υποστεί εγκεφαλικό και πνευμονικό οίδημα.

«ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΤΟ ΠΕΤΑΞΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΦΟΡΕΙΟ»

Για πλημμελή αντιμετώπιση του περιστατικού, αλλά και για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως οι γονείς της Στέλλας, μίλησε η μητέρα της, Ελένη. «Το παιδί μου το πέταξαν σε ένα φορείο, σε έναν διάδρομο και το άφησαν να πεθάνει», είπε και απευθυνόμενη προς τους δικαστές ανέφερε: «Από πάνω σας είναι μία εικόνα του Χριστού. Τον Χριστό τον σταύρωσαν Μεγάλη Παρασκευή. Το ίδιο και τη Στέλλα, αλλά κάτω από το Χριστό ήταν η Παναγία και του έδινε κουράγιο. Εγώ που ήμουν; Ήμουν 300 μέτρα μακριά και δεν με ειδοποίησαν. Θα μπορούσαν να είχαν κάνει ένα ανώνυμο τηλεφώνημα».

«ΟΣΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 4.30 ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ, ΕΓΙΝΑΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 10»

Τις κρίσιμες στιγμές περιέγραψε και ο πατέρας της Στέλλας, Μανώλης Ακουμιανάκης, ενώ δεν έλειψαν κατά την κατάθεση του οι στιγμές «έντασης» με τον δικηγόρο του 27χρονου, Γιώργο Στειακάκη. Ανέφερε πως ενημερώθηκε για το γεγονός ότι το παιδί του βρισκόταν στο νοσοκομείου, υποστήριξε ότι αρχικά δεν είχαν καταλάβει τι ακριβώς είχε γίνει και βασικό μέλημα τους ήταν «να σωθεί η Στέλλα», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «παραλείψεις και τα λάθη» που θεωρεί ότι έγιναν στο νοσοκομείο και οδήγησαν στο θάνατο της 16χρονης. Υποστήριξε ακόμα ότι έπρεπε εγκαίρως να ειδοποιηθούν οι γονείς της. «Αν ήμασταν εκεί, η Στέλλα θα ζούσε», είπε, ενώ ανέφερε: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με κανέναν γιατρό. Αυτοί οι κύριοι όμως όταν έβλεπαν ένα παιδί περίπου 16 ετών να συνοδεύεται από δύο αγνώστους, έπρεπει να ζητήσουν να κληθούν οι γονείς της. Ούτε το κινητό της δεν έψαξαν. Δεν είχαν άλλο περιστατικό στο ΤΕΠ. Ήταν το μοναδικό. Όμως την άφησαν στον διάδρομο, της χορήγησαν έναν ορό και άφησαν στους δύο νεαρούς την επίβλεψή της. Εμείς ειδοποιηθήκαμε σχεδόν μία ώρα μετά τον εγκεφαλικό θάνατο του παιδιού μας».

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας, κατέθεσε και η αδερφή της μητέρας της Στέλλας και στη συνέχεια η δίκη διακόπηκε για να συνεχιστεί το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης 25 Φεβρουαρίου.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2015 | 1:17 pm


Σε κρίσιμη κατάσταση 55χρονος καρναβαλιστής μετά από πτώση

Σε κρίσιμη κατάσταση 55χρονος καρναβαλιστής μετά από πτώση
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χανίων ένας 55χρονος καρναβαλιστής από το Ρέθυμνο, που κατά τη διάρκεια της παρέλασης της Κυριακής έπεσε από το άρμα της ομάδας του και υπέστη…
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χανίων ένας 55χρονος καρναβαλιστής από το Ρέθυμνο, που κατά τη διάρκεια της παρέλασης της Κυριακής έπεσε από το άρμα της ομάδας του και υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο 55χρονος άντρας έπεσε από το άρμα και αμέσως σηκώθηκε.

Όμως λίγα μέτρα πιο κάτω, έπεσε ξανά. Στο σημείο έσπευσαν οι εθελοντές σαμαρείτες που βρίσκονταν στο σταθμό της πλατείας Ιερολοχιτών και τον μετέφεραν στη σκηνή, όπου τον ακινητοποίησαν. Ο άντρας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο ιδιωτικής κλινικής των Χανίων, που είχε έρθει στο Ρέθυμνο για τις ανάγκες του καρναβαλιού και από εκεί οι γιατροί έκριναν ότι είναι αναγκαίο να μεταφερθεί άμεσα στη νευροχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων. Στα Χανιά ο άντρας χειρουργήθηκε, καθώς είχε αιμάτωμα στο κεφάλι, ενώ νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο μεταξύ, ένας ακόμα νεαρός καρναβαλιστής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από πτώση από ύψος περίπου 2,5 μέτρων, με τραύματα στο κεφάλι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ίδιος είναι καλά στην υγεία του.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕΘΗΣ

«Πανικός» επικράτησε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Ρεθύμνου, αφού και φέτος ήταν δεκάδες τα περιστατικά μέθης που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι γιατροί. Δεν έλειψαν, μάλιστα, και οι ανήλικοι που μεταφέρθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή μεθυσμένοι, ενώ στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι που κατέρρευσαν από το αλκοόλ ήταν πολύ νεαροί.

Τα περισσότερα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν κατ' αρχήν στους σταθμούς των εθελοντών σαμαρειτών και από εκεί μεταφέρονταν στο νοσοκομείο.
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 75 περιστατικά.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2015 | 12:39 pm


Έκκληση από την οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Έκκληση από την οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη
Ο ιδιωτικός ερευνητής Γ. Τσούκαλης μίλησε στον Team FM
Έκκληση από την οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη - Ο ιδιωτικός ερευνητής Γ. Τσούκαλης μίλησε στον Team FM ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ

Ώρες αγωνίας συνεχίζει να ζει η οικογένεια του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη, που κάθε λεπτό περιμένει να ακούσει ένα ευχάριστο νέο για την τύχη του παιδιού της που αγνοείται πλέον δύο ολόκληρες εβδομάδες.

Οι πληροφορίες που φτάνουν στις αρχές, αλλά και στο γραφείο του ιδιωτικού ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη, που έχει προσληφθεί από την οικογένεια, δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Μάλιστα, ο κ. Τσούκαλης μίλησε χθες το πρωί στον Team FM και την πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», όπου για μία ακόμα φορά έκανε έκκληση σε όποιον έχει κάποια πληροφορία να την μεταφέρει στις αρχές, με την ελπίδα ότι ο Βαγγέλης θα επιστρέψει σύντομα στο σπίτι του.

Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες πληροφορίες που ήθελαν τον Βαγγέλη Γιακουμάκη να έχει εμφανιστεί στο μετρό της Αθήνας, αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν από τα βίντεο. «Είχαμε τελευταία πληροφορίες ότι εθεάθη στο Μετρό, στο Μοναστηράκι, στο Νέο Ηράκλειο, στα Πατήσια. Παρ' ότι «χτενίσαμε» την περιοχή και χθες και προχθές και εγώ και οι συνεργάτες μου και ένας θείος του Βαγγέλη, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί κάτι χθες. Ένας ξάδερφος του Βαγγέλη πήγε στις κάμερες του Μετρό και είδε αρκετές ώρες, γιατί είναι και πάρα πολλές οι κάμερες, μην ξεχνάμε ότι μόνο στο Μοναστηράκι, υπάρχουν αν ενθυμούμαι καλά 49 κάμερες. Δεν φάνηκε πουθενά κάποιο ίχνος του Βαγγέλη.

Κάποιος άλλος ο οποίος ήρθε στο γραφείο, επίσης υπάλληλος του Μετρό ο οποίος είχε δει ένα παλικάρι το οποίο έμοιαζε στην κυριολεξία με τον Βαγγέλη, τελικά απεδείχθη ότι δεν είναι ο Βαγγέλης. Τώρα περιμένουμε κάτι νεότερο και από τα Γιάννενα, από τον συνεργάτη μου τον Φώτο Βρόσγο, περιμένουμε από τις Αρχές, περιμένουμε από την Ε.Δ.Ε. την οποία έχει διατάξει η Γαλακτοκομική Σχολή, με τον Αντρέα τον Αθανασόπουλο τον νομικό σύμβουλο της σχολής και, βέβαια, ανά πάσα στιγμή περιμένουμε κάποιο φως για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις έρευνες», σημείωσε ο κ. Τσούκαλης στον Team FM.

Ο ίδιος θέλησε να τηρήσει την αισιοδοξία του και τόνισε πως απαραίτητο για να συνεχιστούν οι έρευνες για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα είναι «να ανοίξουν τα στόματα». «Εγώ θα κάνω και άλλη μια φορά μια έκκληση στα παιδιά μέσα στη Γαλακτοκομική Σχολή, ξεκινώντας από εκεί, γιατί το θεωρώ απίθανο να μην άκουσε κάποιος, να μην είδε κάποιος συμφοιτητής του κάτι περισσότερο από αυτό που έχουμε και εκεί είναι το μεγάλο μυστικό.

Αν ανοίξουν τα στόματα και ευαισθητοποιηθούμε, σίγουρα ο βαθμός δυσκολίας θα μικρύνει πάρα πολύ και θα βρούμε κάποιο ίχνος του Βαγγέλη», είπε, καταλήγοντας, αναφέρθηκε σε εκείνους που παραπλανούν τις αρχές με πληροφορίες που δεν ευσταθούν: «Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό το παιδί, είναι ένα παιδί δικό μας. Θα μπορούσε να είναι το παιδί μας, το ανίψι μας, το βαφτιστήρι μας. Θα πρέπει να αναλογιστούμε τον πόνο αυτής της οικογένειας και το Γολγοθά που ανεβαίνει. Επομένως ας σταματήσουμε αυτές τις φάρσες γιατί δυστυχώς είναι πάρα πολλές και σε κάθε περίπτωση εξαφάνισης υπάρχουν πάρα πολλοί διαστροφικοί οι οποίοι δημιουργούν τέτοια προβλήματα και τα έχω αντιμετωπίσει δυστυχώς πολλές φορές και βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση να «φιλτράρουμε» αυτές τις πληροφορίες για να ενημερώσουμε τις Αρχές».
www.goodnert.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2015 | 1:28 pm


«Πάγωσαν» οι δρόμοι από το χιόνι και τις χαμηλές θερμοκρασίες

«Πάγωσαν» οι δρόμοι από το χιόνι και τις χαμηλές θερμοκρασίες
ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Σε πάγο μετατράπηκαν οι επαρχιακοί δρόμοι και στο νομό Ρεθύμνου χθες, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλή επικινδυνότητα κατά την κίνηση των οχημάτων. Η χιονόπτωση της Τετάρτης, αν και όχι τόσο έντονη όσο στην κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών, και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ήταν αρκετά για να μετατρέψουν τους δρόμους σε ...παγοδρόμια.

Όπως σημείωσε στην Κρητική Επιθεώρηση ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Βότσογλου, ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετώπισαν τα ορεινά σημεία του Αμαρίου, αλλά και του Μυλοποτάμου. Επιπλέον, το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στην εθνική οδό, στο ύψος των Σισών, όπου μάλιστα η τροχαία έκρινε πως έπρεπε να διακοπεί και η κίνηση των οχημάτων για κάποια ώρα, ώστε να μην υπάρξει κάποιο σοβαρό ατύχημα.

Τα συνεργεία των δήμων, σε συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης, έκαναν ρίψη αλατιού, όμως η ολισθηρότητα λόγω του πάγου είναι εξαιρετικά δύσκολη να αντιμετωπιστεί.
Δεν έλειψαν τα προβλήματα με οχήματα, που «έφυγαν» από το δρόμο τους, όμως δεν προέκυψε κανένα σοβαρό ατύχημα.

ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Την Παρασκευή ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος σε ολόκληρη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο 5 με 7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην Κρήτη με σποραδικές βροχές ή ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και τοπικά στα ανατολικά 8 μποφόρ με εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2015 | 12:28 pm


Οδηγίες και ενημέρωση των καρναβαλιστών του Ρεθύμνου

Οδηγίες και ενημέρωση των καρναβαλιστών του Ρεθύμνου
ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Παρά το τσουχτερό κρύο που πλήττει το τελευταίο διάστημα το Ρέθυμνο, η φλόγα του Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού αρκεί για να θερμάνει την ατμόσφαιρα στην πόλη και να χαρίσει για άλλη μια φορά μια όμορφη εκδήλωση με κέφι και χορό.

 

Επί ποδός βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες και οι φορείς του Ρεθύμνου προκειμένου η διοργάνωση να διεξαχθεί ομαλά, χωρίς προβλήματα αλλά και με την ασφάλεια που απαιτείται για έναν νομό που μέσα σε μια ημέρα θα φιλοξενήσει χιλιάδες ανθρώπους.

Παράλληλα, η φετινή διοργάνωση στοχεύει να στείλει ένα ιδιαίτερο κοινωνικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, κατά του σχολικού εκφοβισμού και του Bullying το οποίο αποτελεί τη σύγχρονη μάστιγα στα σχολεία της χώρας.

Η διοργάνωση θα έχει τα χαρακτηριστικά των προηγουμένων ετών σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό από υπηρεσίες και εθελοντές ώστε η εισροή του μεγάλου όγκου επισκεπτών αλλά και οι συνθήκες ασφάλειας των καρναβαλιστών να τηρούνται και να γίνονται ομαλά ενώ η καινοτομία θα αποτελέσει η παιδική παρέλαση που θα προηγηθεί της παρέλασης της Κυριακής, δίνοντας τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά καρναβαλιστών, τους μικρούς Ρεθεμνιώτες.

Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Πέπη Μπιρλιράκη –Μαμαλάκη, σε δηλώσεις της υπογράμμισε: «2015. Το απόσταγμα ενός αιώνα φέτος δίνει τη σκυτάλη στη νέα γενιά. Είναι η επόμενη γενιά, ο επόμενος αιώνας ζωής του Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού. Αυτό που δημιουργούμε μια ολόκληρη κοινωνία με ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας, υγιεινής, ψυχαγωγίας πνεύματος και παιδείας έχει κάνει πάλι το θαύμα του». Παράλληλα, η κ. Μπιρλιράκη τόνισε πως ο καιρός δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στη διεξαγωγή της μεγάλης παρέλασης, ωστόσο θα αναβληθεί το πάρτυ στο τέλος της παρέλασης που είχε δρομολογηθεί να γίνει στη Σοχώρα. «Δυστυχώς λόγω καιρού, δεν μπόρεσε να περατωθεί η πλατεία. Οι καρναβαλικές ομάδες δεσμεύονται όταν παραδοθεί η πλατεία από τους κατασκευαστές, θα είναι εκεί οι ομάδες και θα την εγκαινιάσουμε». Όλες οι άλλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά όπως έχουν προγραμματιστεί.

Oι ανακοινώσεις έγιναν χθες μετά την τελική οργανωτική συνάντηση όλων των φορέων που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη, ο Λελεδάκης Δημήτρης, Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας- Καθαριότητας, ο Διευθυντής της Κ.Ε.ΔΗ.Ρ. Γιώργος Γύπαρης, η Οργανωτική Επιτροπή του Καρναβαλιού Στέλιος Σαμψών, Μάνος Μπαλαφούτης, Σάρα Νίκολσον, ο Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου Ξυπολυτάς Νικόλαος, ο Γενικός Διευθυντής Αστυνομίας Λαγουδάκης Κωνσταντίνος Ταξίαρχος, ο Δημοσθένης Μπουντουράκης Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Παττακός Κωνσταντίνος Διοικητής Λιμενικής Αστυνομίας, ο Δρυγιαννάκης Γεώργιος από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου, ο Μπαλάσης Γεώργιος διευθυντής τμήματος Τροχαίας Ρεθύμνης, ο Παραδεισανός Αδάμ από το Αστυνομικό Τμήμα Ρεθύμνης, ο Δουλγεράκης Παναγιώτης εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ, η κ. Βουμβουράκη Παρασκευή Επόπτρια Δημόσιας Υγείας- Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, η κ. Καββάλου Μαρία Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, ο Καλφούντζος Κωνσταντίνος εκπρόσωπος του Τομέα Σαμαρειτών του Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο Κόκκινος Στυλιανός εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης - Τμήμα Εμπορίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ο Τσακαλάκης Μανώλης και τα μέλη Μίνως Βουρβαχάκης και Κάτια Κριτσωτάκη, ο Γρηγοράκης Στέλιος εκπρόσωπος του ΚΤΕΛ και η Γκολφινοπούλου Νικολέτα, Αν. Δ/ντρια Καθαριότητας- Πρασίνου.

Υπεύθυνοι Ήχου: Βερδινάκης Κων/νος, Αποστολάκης Γιώργος, Χαλκιαδάκης Μιχάλης, Μαμαλάκης Ιωάννης, Κων/νος Κωνσταντόπουλος

 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

Επιπλέον, τη φετινή χρονιά η παρέλαση δεν θα σταματήσει ως είθισται στο τέλος του Δημοτικού κήπου αλλά θα επεκταθεί ακόμη ένα τετράγωνο, μέχρι το ύψος της οδού 44ου Συντάγματος, δίνοντας την ευκαιρία για λίγο περισσότερο ξεφάντωμα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει καύση του Βασιλιά καρνάβαλου και συναυλία με το συγκρότημα των VEGAS στην παραλία.

 

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται από χθες το Νοσοκομείο Ρεθύμνου τόσο σε ό,τι αφορά τους χώρους υποδοχής και τον εξοπλισμό όσο και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να δεχτεί και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και άμεσα τυχόν περιστατικά. Ωστόσο, παρόλο που το Νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει ήδη εκδώσει οδηγίες προς τους καρναβαλιστές ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Νίκος Ξυπολυτάς υπενθύμισε πως οι οδηγοί των αρμάτων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην υπάρχουν πτώσεις καρναβαλιστών και κυρίως εκείνων που έχουν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Σε ό,τι αφορά το αλκοόλ πάντως επεσήμανε: «Αν παρατηρήσουν ότι κάποιος έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ θα πρέπει να τον παρακαλούν επίμονα και άμεσα να κατέβει από το άρμα. Αν δεν κατέβει θα πρέπει να σταματούν τα άρματα μέχρι να κατέβει διότι και πέρυσι είχαμε περιστατικά με πτώσεις. Εφιστώ την προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ γιατί σε περιπτώσεις έντασης ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να βλάψουν».

 

ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Το Τμήμα Τροχαίας Ρεθύμνου βρίσκεται ήδη σε ετοιμότητα συνδράμοντας στο πεδίο αρμοδιοτήτων του στην ομαλή κυκλοφοριακή ροή στην πόλη του Ρεθύμνου κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στο Ρέθυμνο. Την Κυριακή του καρναβαλιού όπως επεσήμανε ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μπαλάσης 70 άτομα προσωπικό της Τροχαίας με ενίσχυση από άλλες υπηρεσίες και όμορους νομούς θα βρίσκονται στα σημεία σχεδιασμού όπως αυτά έχουν προκαθοριστεί.

Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου η Τροχαία Ρεθύμνης θα πραγματοποιεί διακοπές στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Κεντρική Λεωφόρο Κουντουριώτη, από τις 17.30 το απόγευμα, για την ομαλή διεξαγωγή της παιδικής και της Νυχτερινής Παρέλασης.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής 22 Φεβρουαρίου, θα υπάρξουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Οι οδηγοί θα μπορούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους στους εξής χώρους:

- στο Λιμάνι, τη μαρίνα, δυτικά της Νομαρχίας (στο πάρκινγκ που βρίσκεται στην οδό Κεφαλογιάννηδων), δίπλα από το εστιατόριο «Ηλιοβασιλέματα» (οδός Κεφαλογιάννηδων), στο Ρέμα Συνατσάκη (χώρος λαϊκής αγοράς, αρχή οδού Κωστή Παλαμά), στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Καλλιθέα.

- Σχολεία: 3ο Δημοτικό (Ψιλάκη 1), 1ο Λύκειο (Μαρκέλλου 1 & Μοάτσου), 2ο Γυμνάσιο & Λύκειο (Νικ. Ασκούτση 62), στο ΜΕΓΑΡΟ, ΦΑΡΟΣ, ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ και ΠΕΛΑΓΟΣ (3ο χλμ Εθνικής Οδού Ρεθύμνης – Χανίων, Γέφυρα Ζουρίδας, στο Γήπεδο Γάλου με μετακίνηση από τα ΚΤΕΛ, από 12:00-24:00 με τακτικά δρομολόγια).

- Επίσης, τα ιδιωτικά πάρκινγκ της πόλης θα είναι διαθέσιμα με χρέωση.

Το σύνολο της δύναμης της Α.Δ. Ρεθύμνου, της Τροχαίας και του Λιμεναρχείου θα είναι επί ποδός όλη την ημέρα για τη διευκόλυνση των οδηγών.

 

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ- ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου θα περιφρουρήσει την εκδήλωση με 5 Πυροσβεστικά οχήματα ενώ συντονιστικό κέντρο με εκπροσώπους της Π.Υ θα στηθεί ώστε να υπάρχει συντονισμός και ενημέρωση σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Ο διοικητής της Π.Υ Ρεθύμνου κ. Δημοσθένης Μπουντουράκης υπογράμμισε: «Η Υπηρεσία μας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Θα έχουμε ανάπτυξη οχημάτων τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο των επισκεπτών και θα περιφρουρήσουμε τη διοργάνωση με 5 πυροσβεστικά οχήματα προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε άμεσα και αποτελεσματικά».

Ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ρεθύμνου κ. Αδάμ Παραδεισανός τόνισε από την πλευρά του πως το Αστυνομικό Τμήμα Ρεθύμνου θα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ενώ τόνισε πως: «θέλουμε να επισημάνουμε στους συμπολίτες μας να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στην κατανάλωση αλκοόλ, να προσέχουν ιδιαίτερα τους ανήλικους και τα μικρά παιδιά και να προσέχουν τα προσωπικά τους αντικείμενα για να μην έχουμε απώλειες και κλοπές».

Εκ μέρους του Λιμεναρχείου Ρεθύμνου, ο κ. Κωνσταντίνος Παττακός διοικητής Λιμενικής Αστυνομίας Ρεθύμνου υπογράμμισε πως η περιοχή ευθύνης του Λιμεναρχείου είναι η μαρίνα και το εμπορικό λιμάνι Ρεθύμνου στις εισόδους των οποίων άντρες του Σώματος θα παρέχουν βοήθεια στους οδηγούς για να εισέρχονται και να σταθμεύουν τα οχήματά τους. Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης θα ληφθούν τροχονομικά μέτρα στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου για να πραγματοποιηθεί η καύση του άρματος και η εκδήλωση στη συνέχεια.

 

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΕΣ

180 Εθελοντές Σαμαρείτες θα βρίσκονται κατά μήκος της παρέλασης την Κυριακή παρέχοντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους όπως κάθε χρόνο ενώ ενισχυμένη δύναμη θα βρίσκεται στον τερματισμό.

Παράλληλα σταθμοί πρώτων βοηθειών θα υπάρχουν φέτος σε τρία σημεία:
-Στον προαύλιο χώρο της Εθνικής Τράπεζας στο Κολωνάκι
-Στην Πλατεία Ιερολοχιτών
- Στο 3ο Λύκειο Ρεθύμνου

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι πολίτες να ενημερωθούν και να γνωρίζουν τα σημεία αυτά ενώ φέτος οι Σαμαρείτες πρόκειται να μοιράζουν κατά μήκος της παρέλασης κάρτες με χρήσιμα τηλέφωνα αλλά και τα τηλέφωνα κάποιων εθελοντών ώστε σε περίπτωση ανάγκης να επικοινωνήσουν άμεσα και να αναφέρουν το περιστατικό. Αυτό γίνεται και για έναν ακόμη λόγο, ώστε τα φαινόμενα που είχαν παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια, με παιδιά τα οποία χάνονταν μέσα στην παρέλαση, να μπορούν να εντοπιστούν πιο εύκολα, να παραλαμβάνονται από τους Σαμαρείτες και να μεταφέρονται αν χρειαστεί σε έναν από τους τρείς σταθμούς. Οι γονείς τους παράλληλα, θα μπορούν να βρουν τηλέφωνα στις κάρτες και να επικοινωνήσουν άμεσα ώστε να βρουν το παιδί τους.

Ο εκπρόσωπος των Σαμαρειτών κ. Κωνσταντίνος Καλφούντζος επεσήμανε: «Συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή από τους γονείς στα παιδιά τους και προσοχή όπως επισημαίνουμε κάθε χρόνο στην κατανάλωση αλκοόλ. Παράλληλα, όλοι θα είναι καλό να ενημερωθούν για τις καιρικές συνθήκες ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι».

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΔΟΤΕΣ ΖΩΗΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Χθες το πρωί, παράλληλα με τον συντονισμό των διοργανωτών και των υπηρεσιών για το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιούνταν από τις 9 το πρωί εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών νομού Ρεθύμνου «Δότες Ζωής» σε συνεργασία με τις ομάδες του καρναβαλιού για να εξασφαλιστεί απόθεμα αίματος τόσο για τις ανάγκες του τριημέρου αν προκύψουν όσο και για τις ευρύτερες ανάγκες σε αίμα στο νομό. Στόχος είναι η ενέργεια αυτή να περάσει το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη και η προσφορά πρέπει να έχουν εξέχουσα θέση σε κάθε έκφανση της ζωής και της καθημερινότητας των Ρεθεμνιωτών. Αυτό φάνηκε πάντως από την ανταπόκριση του κόσμου η οποία ήταν παραπάνω από ικανοποιητική.

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου «Δότες Ζωής» κ. Μαρία Νικολακάκη υπογράμμισε: «Οι καρναβαλικές ομάδες μαζί με τους δότες ζωής, έχουν μαζευτεί για να προσφέρουν αίμα για οτιδήποτε χρειαστεί αυτό το τριήμερο έτσι ώστε να βοηθήσουν με τον τρόπο τους. Ευχαριστούμε όλους για την προσφορά τους».

 

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΕΧΟΥΣΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Για πρώτη φορά τη φετινή χρονιά πρόκειται να αφιερωθεί το απόγευμα του Σαββάτου στα παιδιά, τη νέα γενιά καρναβαλιστών, τα οποία μάλιστα φέτος θα έχουν εξέχουσα θέση μέσα από το κοινωνικό μήνυμα κατά του Bullying που θα προβληθεί μέσω της διοργάνωσης.

Υπενθυμίζεται πως η παιδική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 18:00 το απόγευμα να χορέψουν και να διασκεδάσουν κατά μήκος της λεωφόρου Κουντουριώτη καταλήγοντας στο 2ο Δημοτικό Σχολείο όπου θα πραγματοποιηθεί πάρτυ με την «αγαπημένη των παιδιών ΡΩΡΩ» μέχρι της 19:30. Η συγκέντρωση των παιδιών που επιθυμούν να συμμετάσχουν θα γίνει στις 17:30 στη λεωφόρο Κουντουριώτη, στο ύψος της Φιλαρμονικής.

Ο εκπρόσωπος της παιδικής και νυχτερινής παρέλασης, Γιώργος Πεδιαβιτάκης μιλώντας για την παιδική παρέλαση υπογράμμισε: «Φέτος το Ρεθεμνώτικο καρναβάλι και οι καρναβαλιστές στέλνουν το δικό τους μήνυμα κατά του Bullying. Λένε όχι σε οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης προς τα παιδιά που τα απομονώνει και τα πληγώνει. Στην προσπάθειά μας αυτή δίνουμε τη σκυτάλη στη νέα γενιά καρναβαλιστών διοργανώνοντας για πρώτη φορά παιδική παρέλαση. Για όλα τα παιδιά και για όλα εκείνα που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Στην αυλή του σχολείου δεν θα εισέλθει κανένας άλλος εκτός από τα παιδιά και τους γονείς που θα τα συνοδεύουν. Έχουμε φροντίσει έτσι ώστε η περιφρούρηση της παρέλασης να φυλάξει τις πόρτες για τυχόν μικροπωλητές ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να βλάψει τα παιδιά».

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ BULLYING ΣΤΟ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι, αναμένεται την φετινή χρονιά να δώσει ένα ξεχωριστό κοινωνικό μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού και του Bullying ενός φαινομένου που δυστυχώς δείχνει να αυξάνεται κατακόρυφα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και αποτελεί αγκάθι για όλες τις κοινωνίες. Πρέσβειρα του μηνύματος είναι η Μαίρη Συνατσάκη ενώ το σχετικό βίντεο που περιλαμβάνει την εκστρατεία κυκλοφορεί ήδη στο διαδίκτυο. Παράλληλα, στο Ρέθυμνο η συγκεκριμένη εκστρατεία πρόκειται να συνεχιστεί με πλέγμα δράσεων και δραστηριοτήτων που θα το περιβάλλουν για τα επόμενα δύο χρόνια.

Χαρακτηριστικά η συντονίστρια της ενέργειας του κοινωνικού μηνύματος του καρναβαλιού η κ. Δέσποινα Μαυράκη – Μαύρου, δασκάλα και μέλος της ΚΕΔΗΡ υπογράμμισε: «Στην προσπάθεια αφύπνισης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το κοινωνικό φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και του bullying, ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία. Στην εκστρατεία αυτή έχουμε δίπλα μας την πρωτοβάθμια, τους μαθητές μας και το τμήμα Παιδείας». Το μήνυμα θα διαδοθεί σε όλη τη χώρα από τους Ρεθεμνιώτες καρναβαλιστές οι οποίοι θα φορέσουν την Κυριακή την ειδική κονκάρδα που έχει σχεδιαστεί και περιλαμβάνει σχετικό σκίτσο.

 

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

Στα πλαίσια της εκστρατείας έχει ζητηθεί από τους μικρούς μαθητές να φτιάξουν ένα μονόγραμμα αποτυπώνοντας τα συναισθήματά τους για τα φαινόμενα εκφοβισμού. Ο διαγωνισμός για τα σκίτσα ολοκληρώθηκε ενώ όσοι επιθυμούν να τα δουν, για τις επόμενες τρεις εβδομάδες η έκθεση θα βρίσκεται στην αίθουσα αναμονής του Δημαρχείου Ρεθύμνου. Μάλιστα, η έκθεση θα διαρκέσει δύο χρόνια και θα μεταφέρεται σε διάφορα σημεία της πόλης και του νομού υπενθυμίζοντας σε όλους πως το φαινόμενο είναι υπαρκτό και η αντιμετώπισή του χρίζει άμεσων παρεμβάσεων. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα στο Ρέθυμνο θα διοργανωθούν δράσεις για την αντιμετώπιση ενώ ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο θα διανεμηθεί στα σχολεία του νομού.

Η κ. Μαυράκη υπογράμμισε: «Θα ακολουθήσουν διάφορες ενημερωτικές εκδηλώσεις και συναντήσεις με τους εκπαιδευτικού και σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα που απαρτίζεται από επιστημονικό προσωπικό να βοηθήσουν και να στηρίξουν τους συναδέλφους να υλοποιήσουν προγράμματα σχετικά με το Bullying. Ήδη υπάρχει ενημερωτικό φυλλάδιο που θα μοιραστεί τις επόμενες ημέρες στα σχολεία και αφορά εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Βοηθάει να εντοπίσουμε τα σημάδια και να μην είμαστε παρατηρητές αλλά να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή του φαινομένου».

 

ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Παρουσιαστές του καρναβαλιού θα είναι οι Ρεθεμνιώτες δημοσιογράφοι Αγγελική Καλλέργη, Μανούσος Κλάδος και Αθηνά Πετρακάκη οι οποίοι με το κέφι, τη ζωντάνια και την πολυετή τους εμπειρία θα μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό την ατμόσφαιρά του καρναβαλιού και τη μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών. Τα Κρητικά κανάλια που θα μεταδίδουν το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι είναι η ΝΕΑ τηλεόραση, το ΚΥΔΩΝ και το CRETA δίνοντας την ευκαιρία ακόμη και σε εκείνους που δεν μπορούν να παρευρεθούν να απολαύσουν τις στιγμές από το σπίτι τους.

 

ΣΤΗΣΙΜΟ ΗΧΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Παράλληλα, χθες ξεκίνησε το στήσιμο των ηχητικών εγκαταστάσεων που θα καλύψουν τις ανάγκες της εκδήλωσης σε ό,τι αφορά τον ήχο και τη μουσική. Συνεργεία έστηναν τα μηχανήματά τους χθες έξω από το Δημαρχείο Ρεθύμνου ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν και τις σχετικές δοκιμές πριν την παρέλαση της Κυριακής.

Ο μεγάλος χορηγός του Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού η εταιρία AMSTEL, που τα τελευταία 14 χρόνια δίνει το παρόν κάθε χρόνο στη μεγάλη εκδήλωση. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Γιώργος Νάκης δίνοντας τις δικές του ευχές για τη διοργάνωση έστειλε το δικό του μήνυμα: «Το μήνυμα που περνάμε φέτος είναι καταναλώνοντας υπεύθυνα γιατί έτσι μας αρέσει, απολαμβάνουμε το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι».

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ

Η καθολική απαγόρευση των υπαίθριων ψησταριών και των παράνομων μικροπωλητών είναι ένα ακόμη μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και το Τμήμα Εμπορείου έχει απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις στους παραβάτες, αφού σε όλα τα περιστατικά θα επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος, όπως το αυτόφωρο που προβλέπεται σε όλες τις παραβάσεις, καθώς και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και το Τμήμα Εμπορείου πρόκειται να διεξάγουν εξονυχιστικούς ελέγχους σε ολόκληρη την πόλη. Όπως ανακοίνωσαν, σε όσους δεν θα πειθαρχήσουν, προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα που κυμαίνονται από 400 ευρώ έως 5.000 ευρώ και άλλες κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται όπως υπογράμμισε ο διοικητής του Αστυνομικού τμήματος κ. Αδάμ Παραδεισανός: «Όσοι επιθυμούν και έχουν τις υποδομές μπορούν να ψήσουν μέσα στα καταστήματά τους και να τα διαθέτουν στους συμπολίτες μας».

Οι καταστηματάρχες εστίασης της πόλης καλούν τον κόσμο να εμπιστευθεί τα καταστήματα που λειτουργούν νόμιμα.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης λειτουργώντας πάντα με μοναδικό γνώμονα την πρόληψη, προάσπιση και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας και ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη του Ρεθύμνου, οφείλει να ενημερώσει τόσο το καταναλωτικό κοινό, όσο και τους επιχειρηματίες ότι:

Βάσει της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας η παρασκευή και προσφορά φαγητών και ποτών πρέπει να γίνεται:
-από νομίμως αδειοδοτημένα και επομένως ελεγχόμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος,
-εντός των στεγασμένων και ειδικά εξοπλισμένων χώρων τους (παρασκευαστήρια – κουζίνες) και
-από προσωπικό που φέρει ατομικό βιβλιάριο υγείας σε ισχύ και φροντίζει για την ατομική του καθαριότητα, για τον υγιεινό χειρισμό τροφίμων και την καθαριότητα του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού (σκεύη, συσκευές, έπιπλα κτλ.).

Συνεπώς, απαγορεύεται η λειτουργία υπαίθριων ψησταριών. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, θέλει να επιστήσει την προσοχή των καταναλωτών σημειώνοντας τους κινδύνους που εγκυμονούνται από τα προϊόντα τα οποία προσφέρονται από μη αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, για τα οποία κανένας δεν γνωρίζει από που προέρχονται: «κάτω από ποιες προϋποθέσεις παρασκευάζονται, σε ποιους χώρους, αν τηρούν τις συνθήκες υγιεινής, ποιοι τα παρασκευάζουν, πώς μεταφέρονται, αν είναι μικροβιοφόρα άτομα ή όχι. Ακόμα και οι ίδιοι οι πωλητές δεν γνωρίζουμε αν είναι υγιείς και αν από το χειρισμό των τροφίμων μπορούν να μεταδώσουν μολυσματικά νοσήματα.

Συμπερασματικά η διαδικασία πώλησης προϊόντων από υπαίθριες ψησταριές είναι παράνομη και μπορεί εν δυνάμει να προκαλέσει άμεσο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Για το λόγο αυτό συνιστούμε στους καταναλωτές που θα βρεθούν στο Ρέθυμνο να αποφεύγουν την κατανάλωση αυτών των τροφίμων και να προτιμήσουν τα νομίμως λειτουργούντα καταστήματα μαζικής εστίασης, που προσφέρουν στον καταναλωτή ποιοτικά προϊόντα».

 

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 4ΗΜΕΡΟΥ

 

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου
Την Παρασκευή οι Κρητικές παραδοσιακές Καντάδες θα ξεκινήσουν στις 18:30 από την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη που θα καταλήξει σε πάρτυ στην πλατεία Μικρασιατών.
Cretan Party - A night in Black - 20.00 – 00.00 πλατεία Μικρασιατών - Ένα πρωτοποριακό Κρητικό πάρτυ στην πλατεία Μικρασιατών. Κρητικά Cocktails, τσικουδιά και κρασί, συνοδεία κρητικών «πειραγμένων» εδεσμάτων που θα ετοιμάσει ειδικά για αυτό το event η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, θα προσφερθούν σε όλους τους καλεσμένους! Η μουσική του πάρτυ είναι άλλη μια έκπληξη αφού ο Ρεθεμνιώτης DJ Ορέστης Μαθιουδάκης με τους επίσης Ρεθεμνιώτες μουσικούς Βαγγέλη Γκαλωνάκη στη λύρα, Διονύση Αθανασάκη στο μπάσο και Στέλιο Στελιουδάκη στο λαούτο, θα παντρέψουν τοπικούς ήχους και ρυθμούς, με λάτιν και ξένη μουσική! Φυσικά όλοι οι συμμετέχοντες του πάρτυ θα πρέπει να ντυθούν στα μαύρα!

 

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου
Αφιερωμένο στα παιδιά και την Επόμενη Γενιά, το φετινό Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι οργανώνει για πρώτη φορά μια Μεγάλη Παιδική Παρέλαση για όλα τα παιδιά και κυρίως για εκείνα που για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουμε μέρος στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Τα παιδιά καλούνται να συγκεντρωθούν το Σάββατο στις 17:30 το απόγευμα στη Λεωφ. Κουντουριώτη στο ύψος της Φιλαρμονικής. Η παρέλαση θα καταλήξει σε ένα ξέφρενο πάρτυ στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου απέναντι από το Δημαρχείο, όπου τα παιδιά θα διασκεδάσει η ΡΩΡΩ!
Στις 21:00 θα δοθεί η εκκίνηση από τον κόμβο Θεοτοκοπούλου για την Νυχτερινή Παρέλαση των πληρωμάτων που θα φορούν στολές παλαιότερων ετών. Ο τερματισμός θα γίνει στην πλατεία Μικρασιατών, όπου θα συνεχιστεί ο χορός!

 

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου
Στις 14:00 θα δοθεί η εκκίνηση από τον Κόμβο Θεοτοκοπούλου για τη Μεγάλη Παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων, η οποία επεκτείνεται μέχρι την οδό 44ου Συντάγματος. Το πάρτυ που ήταν προγραμματισμένο να γίνει στην περιοχή της Σοχώρας, ακυρώνεται για τεχνικούς λόγους.
Στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Λήξης του 101ου Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού στην παραλία, στην Ελ. Βενιζέλου με το Κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου! Θα ακολουθήσει συναυλία με το δημοφιλές συγκρότημα των VEGAS.

 

Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου
Παραδοσιακά Κούλουμα σε όλο τον νομό:
12:30 ΡΕΘΥΜΝΟ Παραδοσιακά Κούλουμα στην παραλία Ελ. Βενιζέλου.
12:00 ΓΕΡΑΝΙ Παρέλαση της καμήλας. Αναβίωση εθίμου Καμήλας. Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Γερανίου 'Το Καμάρι'.
11:30 ΣΩΜΑΤΑΣ Φασολάδα στο Σωματά. O Πολιτιστικός Σύλλογος Σωματά προσφέρει παραδοσιακή φασολάδα.
ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ Αναβίωση παραδοσιακού εθίμου Μπεγιράκι ή Ψηλογαϊδούρα από τους νέους του χωριού.
12:00 ΜΕΛΙΔΟΝΙ Αυγομάζωμα και Κλέψιμο της Νύφης, Καντής.
12:00 ΜΕΡΩΝΑΣ Παραδοσιακά δρώμενα. Οι Λεράδες, η Αρκούδα, ο Χότζας, ο Τσαγκάρης, το Προξενιό, η Καμήλα καθώς και άλλα παιχνίδια μαζί με παραδοσιακή μουσική & χορό.
11:30 ΠΑΤΣΟΣ Το κλέψιμο της νύφης, αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών και κρητικό γλέντι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2015 | 11:58 am


Συνελήφθη με μικροποσότητα κάνναβης

Συνελήφθη με μικροποσότητα κάνναβης
Συνελήφθη 44χρονος ημεδαπός, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, χθεςτο μεσημέρι, στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, 44χρονος ημεδαπός, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας πραγματοποίησαν έλεγχο στον 44χρονο, όπου βρέθηκε κατασχέθηκε μικροποσότητα κάνναβης.
Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2015 | 10:30 am


Αβάσιμες οι διώξεις για τη φθορά των καμερών στο νοσοκομείο

Αβάσιμες οι διώξεις για τη φθορά των καμερών στο νοσοκομείο
ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
Συγκέντρωση συμπαράστασης στους τέσσερις διωκόμενους για την υπόθεση του μαυρίσματος των καμερών του νοσοκομείου πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνου, με αφορμή την προγραμματισμένη δίκη τεσσάρων ατόμων. Οι συγκεντρωμένοι χαρακτήρισαν «πολιτική τη δίωξη» που ασκήθηκε σε βάρος των τεσσάρων ατόμων, ενώ ανάρτησαν και πανό με το οποίο ζητούσαν την απομάκρυνση των καμερών από νοσοκομείο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τελικά η δίκη δεν πραγματοποιήθηκε, αφού ο εισαγγελέας έκρινε πως το κατηγορητήριο είναι αβάσιμο και η υπόθεση έκλεισε!

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και εκπρόσωποι φορέων, όπως η ΑΔΕΔΥ και η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου.
«Θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να συμπαρασταθούμε γιατί δεν θεωρούμε ότι είναι ιδιωτική υπόθεση. Είναι μια πολιτική δίκη και έτσι τη βλέπουμε σαν νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Δεν ήρθε κάποιος, δηλαδή, ιδιώτης να θέλει να κάνει δολιοφθορά σε μια ιδιωτική περιουσία. Ήταν μια κίνηση και μια στάση αντίδρασης και έτσι τη βλέπουμε», σημείωσε ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου, κ. Νίκος Δερεδάκης, ενώ από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, κ. Δέσποινα Νικολάου, σημείωσε: «Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου στηρίζει τη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει σήμερα η ΑΔΕΔΥ για τις πολιτικές διώξεις και τα γεγονότα που συνέβησαν στο Νοσοκομείο. Διαμαρτυρόμαστε για τις διώξεις και ελπίζουμε ότι η δικαιοσύνη θα κρίνει σωστά. Θεωρούμε ότι είναι πολύ άδικο, οι άνθρωποι αυτοί διώκονται χωρίς λόγο απλά και μόνο επειδή συμμετείχαν σε μια διαμαρτυρία όπως πάρα πολύ άλλοι συμπολίτες μας εκείνη την ημέρα».
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2015 | 5:00 pm


Καρναβαλικές εκδηλώσεις - Το πρόγραμμα των ημερών

Καρναβαλικές εκδηλώσεις - Το πρόγραμμα των ημερών
Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι 2015 φαίνεται ότι σπάει κάθε ρεκόρ συμμετοχών! Οι Καρναβαλικές ομάδες είναι 46 και τα άρματα 34, ενώ αναμένεται να παρελάσουν πάνω από 18.000 άτομα.
Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι 2015 φαίνεται ότι σπάει κάθε ρεκόρ συμμετοχών! Οι Καρναβαλικές ομάδες είναι 46 και τα άρματα 34, ενώ αναμένεται να παρελάσουν πάνω από 18.000 άτομα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟΒΟΛΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Ημέρα προσφοράς και χαράς η Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου στο Ρέθυμνο! Μια μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία και μια πολύχρωμη ποδηλατοβόλτα οργανώνονται στο πλαίσιο του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού!
Οι Ομάδες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού πραγματοποιούν εθελοντική αιμοδοσία την Πέμπτη από 9:00-14:00 στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Η διοργάνωση γίνεται από το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ρεθύμνου "Δότες Ζωής" σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου και την Οργανωτική Επιτροπή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.
Θα έχουν όλοι οι Ρεθεμνιώτες αλλά και οι επισκέπτες της πόλης, να αφιερώσουν λίγα λεπτά από το χρόνο τους προσφέροντας ζωή σε χιλιάδες συνανθρώπους μας.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας μια απίθανη ποδηλατοβόλτα θα συγκεντρώσει όλους τους φίλους του ποδηλάτου, που μασκαρεμένοι οι ίδιοι και τα ποδήλατά τους κάνουν την πιο τρελή, χρωματιστή και διασκεδαστική ποδηλατοβόλτα της χρονιάς γεμίζοντας τους δρόμους της Παλιάς Πόλης με κέφι και φαντασία, ποδήλατα και μασκαράδες. Τη δράση υποστηρίζουν οι: Ποδηλατικός Σύλλογος Ρεθύμνου, Ορειβατικός Σύλλογος, Ιστιοπλοϊκός Σύλλογος.

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015
18:30 Κρητικές παραδοσιακές Καντάδες.
Η Παραδοσιακή Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου υπό τη δ/ση του Ηλία Πίτερη και του Σταύρου Μαραγκουδάκη με τη συμμετοχή Καρναβαλικών Ομάδων και Παραδοσιακών Συλλόγων, αναβιώνει το έθιμο της Παραδοσιακής Κρητικής Καντάδας στους δρόμους της Παλιάς Πόλης
Έναρξη από πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, Αρκαδίου, Παλαιολόγου, Εθν. Αντιστάσεως, Τζανέ Μπουνιαλή, Νικ. Φωκά, Βερνάρδου και κατάληξη και πάρτυ στην πλατεία Μικρασιατών.
20.00 – 00.00 πλατεία Μικρασιατών Cretan Party - A night in Black
Ένα πρωτοποριακό Κρητικό πάρτυ στην πλατεία Μικρασιατών. Ντυθείτε στα μαύρα και ελάτε να διασκεδάσουμε με κρητικά και όχι μόνο!

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015
18:00 Παιδική παρέλαση
Έναρξη από Λ. Κουντουριώτη & Χορτάτζη. Τερματισμός και πάρτυ στον αύλειο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου
17.30 συγκέντρωση παιδιών στη Λεωφόρο Κουντουριώτή
18.00 Έναρξη παιδικής παρέλασης
- Rolles (παιδιά) και Μικροί Καρναβαλιστές
Τερματισμός στην αυλή του 2ου δημοτικού σχολείου
18.30 – 19.15 Παιδικό Πάρτυ με την Ρωρώ και το Αερόστατο
Φωτογραφίες με τις μασκότ του ΑΓΟΡ και του ΑΡΗ
19.30 Αναχώρηση παιδιών με τους γονείς τους
21:00 Νυχτερινή Παρέλαση
Εκκίνηση από τον κόμβο Θεοτοκοπούλου
Παρέλαση πληρωμάτων
Τερματισμός και πάρτυ στην πλατεία Μικρασιατών

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015
Μεγάλη Παρέλαση
Παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων
14:00 Εκκίνηση από τον Κόμβο Θεοτοκοπούλου
15:30-18:00 πάρτυ στην Παλιά Πόλη - περιοχή Σοχώρα
Παίζει οDJ Σαρτζεδάκης Γιάννης
18:30 Τελετή Λήξης - στην Ελ. Βενιζέλου
Κάψιμο Βασιλιά Καρνάβαλου
Συναυλία με τους VEGAS

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
12:30 Ρέθυμνο – Παραδοσιακά Κούλουμα στην παραλία Ελ. Βενιζέλου
ΓΕΡΑΝΙ 12:00 Παρέλαση της καμήλας. Αναβίωση εθίμου Καμήλας. Μετά το πέρας της παρέλασης παραδοσιακή Γερανιώτικη μακαρονάδα με θαλασσινά και άλλα νηστίσιμα εδέσματα για όλους. Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Γερανίου ''Το Καμάρι''.
ΣΩΜΑΤΑΣ 11:30 Φασολάδα στο Σωματά. O Πολιτιστικός Σύλλογος Σωματά προσφέρει παραδοσιακή φασολάδα
ΑΡΜΕΝΟΙ
10:00 Αναβίωση εθίμου μουτζουρώματος με παραδοσιακά κούλουμα
ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ- Αναβίωση παραδοσιακού εθίμου Μπεγιράκι ή Ψηλογαϊδούρα από τους νέους του χωριού
ΜΕΛΙΔΟΝΙ – ΔΗΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
12:00 Αυγομάζωμα και 14:00 Κλέψιμο της Νύφης, Καντής
ΜΕΡΩΝΑΣ – ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ
12:00 Παραδοσιακά δρώμενα. Οι Λεράδες, η Αρκούδα, ο Χότζας, ο Τσαγκάρης, το Προξενιό, η Καμήλα καθώς και άλλα παιχνίδια μαζί με παραδοσιακή μουσική & χορό.
ΠΑΤΣΟΣ – ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ
11:30 Το κλέψιμο της νύφης, αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών και κρητικό γλέντι.

Καθαρά Δευτέρα στο Αμάρι
Ο Δήμος Αμαρίου προσκαλεί τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνει σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Αμαρίου ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, όπου θα αναβιώσουν παραδοσιακά δρώμενα και παιχνίδια.
Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις Τοπικές Κοινότητες Αγίου Ιωάννη, Αμαρίου, Άνω Μέρους, Αποδούλου, Αποστόλων, Βισταγής, Βολεώνων, Γερακαρίου, Καλογέρου, Λαμπιωτών, Λοχριάς, Μέρωνα, Μοναστηρακίου, Νίθαυρης,
Παντάνασσας, Πατσού, Πετροχωρίου, Πλατανίων, Πλατάνου και Φουρφουρά.
Σε όλα τα χωριά θα προσφέρεται σαρακοστιανό κέρασμα.

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2015 | 2:40 pm


«Όρια» στην κατανάλωση αλκοόλ στο Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι

«Όρια» στην κατανάλωση αλκοόλ στο Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι
ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝΟΨΕΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ-ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Μερικές ημέρες χωρίζουν το Ρέθυμνο πριν υποδεχτεί τη μεγάλη διοργάνωση της χρονιάς, το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι. Ωστόσο, η προσοχή των φορέων στρέφεται έντονα στην ετοιμότητα των μηχανισμών μεταξύ των οποίων είναι και το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα φαινόμενα υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ από τους καρναβαλιστές. Δυστυχώς, παρόλο που οι Ρεθεμνιώτες κάθε χρόνο δείχνουν όλο και περισσότερο ενθουσιασμό για τη διοργάνωση που έχει μεταξύ άλλων και πολλαπλά οφέλη για την τοπική επιχειρηματικότητα και οικονομία, το γεγονός ότι το αλκοόλ ρέει άφθονο και χωρίς αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου δείχνει να προβληματίζει έντονα τόσο τους φορείς όσο και τους δημότες

Οι γνωστές εικόνες που σημειώνονται κάθε χρόνο, με καρναβαλιστές που είτε περνάνε το κατώφλι του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, είτε καταρρέουν στα πεζοδρόμια της πόλης λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και στην Ένωση Γονέων ν. Ρεθύμνου, που ανάγει το ζήτημα σε σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα ενώ θέτει ερωτήματα σχετικά με τη συμμετοχή ανήλικων παιδιών στο καρναβάλι όπου τα όρια στο ζήτημα του αλκοόλ είναι αρκετά ελαστικά. Αφορμή να συζητηθεί η «θλιβερή πρωτιά» που καταγράφει ο νομός στατιστικά στην κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους και στην σχολική επιτροπή που πραγματοποιήθηκε χθες, ήταν περιστατικό μέθης ανήλικου μαθητή, ανήμερα Τσικνοπέμπτης, εντός σχολικής μονάδας.

Πάντως, κοινή συνισταμένη φορέων, δημοτών αλλά και της Ένωσης Γονέων ν. Ρεθύμνου είναι η οριοθέτηση στη κατανάλωση αλκοόλ τόσο στο καρναβάλι όσο και μέσω της «θωράκισης» των παιδιών, με το θετικό γονεΐκό πρότυπο, κάτι που καλλιεργείται μέσα από την οικογένεια.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: ΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΟΝΕΙΣ

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, τοποθετήθηκε στο ζήτημα της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους μιλώντας στο ραδιόφωνο του Τeam FM και ανέφερε πως παρόλο που θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για δημιουργία ομάδων περιφρούρησης μέσα στο καρναβάλι «οι ενήλικες είναι υπεύθυνοι για τον εαυτό τους και οι ανήλικοι έχουν γονείς». Επιπλέον, ο κ,. Μαρινάκης υπογράμμισε: «Πρέπει οι γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε αυτό το θέμα. Επίσης θα πρέπει η οργανωτική επιτροπή στα πλαίσια της καλής επικοινωνίας που έχει με τις ομάδες του καρναβαλιού να δημιουργήσουν ομάδες περιφρούρησης για να μην υπάρχουν φαινόμενα μέθης και μάλιστα μέθης ανηλίκων».

Επιπλέον, ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε: «Η διοργάνωση δεν μπορεί να τραυματίζεται από ακραία φαινόμενα. Είναι η κοινωνία εκείνη που κάνει το καρναβάλι δεν είναι κανένας μηχανισμός ή οργανισμός έξω από εμάς. Θα πρέπει όλοι να προσλάβουν σωστά την ανησυχία αυτή και να τη μετουσιώσουν σε λήψη μέτρων που να εξασφαλίσουν την όσο το δυνατόν καλύτερη διεξαγωγή της διοργάνωσης χωρίς απρόοπτα και χωρίς προβλήματα».

Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

Η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων νομού Ρεθύμνου κ. Ματίνα Βολτυράκη-Χατζάκη μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» στο ραδιόφωνο του Τeam FM, υπογράμμισε: «Το καρναβάλι δεν παύει να είναι μια υπέροχη διοργάνωση. Είμαστε όλοι υπέρ του καρναβαλιού, έρχεται κόσμος στην πόλη μας, γεμίζουν οι ξενοδοχειακές μονάδες, τα τουριστικά καταστήματα, οι ταβέρνες και περνάμε όλοι καλά. Όμως παιδιά, έφηβοι και ενήλικες καταλήγουν στο πάτωμα και το έχω δει πάρα πολλές φορές, να κείτονται σαν πτώματα μετά από πάρα πολύ μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Διερωτώμαι λοιπόν κυρίως σαν γονέας αν είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό το πράγμα να βλέπω άρμα να είναι φορτωμένο με αλκοόλ. Πρέπει να έχουμε την προσοχή μας στραμμένη στα παιδιά μας και να ξέρουμε πάντα πού βρίσκονται εκείνη την ημέρα. Δεν μπορούμε όμως να βάλουμε αστυφύλακες σε κάθε καρναβαλική ομάδα για να μην μεθύσουν τα παιδιά».

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ Ή ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

Η ενημέρωση για το αλκοόλ δεν φαίνεται να μπορεί από μόνη της να περιορίσει τα φαινόμενα αν δεν υπάρξει ο θεμέλιος λίθος για τα παιδιά, κάτι που αποτελούν πρωτίστως τα βιώματα και οι συνήθειες μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον και στη συνέχεια το παράδειγμα των γονέων σε αντίστοιχες εκδηλώσεις. Παράλληλα, η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων υπογράμμισε για άλλη μια φορά πως οι γονείς θα πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά τους με υπομονή και κατανόηση ειδικά στην ευαίσθητη προεφηβική ηλικία και την εφηβεία.

Η κ. Βολτυράκη ανέφερε: «Θα ήταν πολύ καλό λοιπόν από πλευράς οικογένειας να προσέξουμε λίγο παραπάνω τα παιδιά μας. Όλα ξεκινάνε από το σπίτι, το παράδειγμα ξεκινάει από τα πρότυπα. Αν εμείς πίνουμε θα πιούν και τα παιδιά μας. Όλοι έχουμε προβλήματα όμως τα παιδιά μας δεν φταίνε σε τίποτα και έχουμε ευθύνη απέναντί τους».

ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ

Στις σοβαρές αποφάσεις της χθεσινής συνεδρίασης της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας του τμήματος παιδείας του Δήμου και της Ένωσης Γονέων είναι μεταξύ άλλων, να δρομολογηθεί άμεσα η ομιλία που θα εστιάζει στην αλληλεπίδραση αλλά και τον διάλογο μεταξύ των παρευρισκομένων, για το αλκοόλ, τον σχολικό εκφοβισμό αλλά και την εξάρτηση από το διαδίκτυο.

Στόχος είναι όπως ανέφερε η κ. Βολτυράκη τα τρία αυτά θέματα να παρουσιαστούν μαζί, ωστόσο εξετάζεται και το ενδεχόμενο να γίνει μια ομιλία τη φορά με τα τρία θέματα να προσεγγίζονται ξεχωριστά. Ήδη σήμερα η κ. Βολτυράκη θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον ΟΚΑΝΑ ώστε να συζητηθούν οι λεπτομέρειες αλλά και οι πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής. Παράλληλα, κοινή απόφαση όλων, είναι να σταλεί ενημέρωση προς τους διευθυντές των σχολείων του νομού έως την Παρασκευή προκειμένου, με πρόταση να αφιερωθεί μια σχολική ώρα όπου μαθητές και καθηγητές θα μιλήσουν για το θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους, με τους δεύτερους να εστιάζουν και στην ημέρα του καρναβαλιού. Αυτό θεωρήθηκε ως μια ύστατη προσπάθεια οι μαθητές να ενημερωθούν πριν τη μεγάλη διοργάνωση για τους κινδύνους από την κατανάλωση αλκοόλ.

Στο «μικροσκόπιο» με πιο αυστηρούς όρους αποφασίστηκε να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις μαθητών που εκδηλώνουν παραβατικές συμπεριφορές στο σχολείο ενώ άμεση θα είναι η ενημέρωση των γονέων αλλά και η απαίτηση από εκείνους για στενή εποπτεία του παιδιού τους. Ο κ. Γεωργαλής και η κ. Βολτυράκη αναμένεται τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον Εισαγγελέα ανηλίκων ώστε να δουν από κοινού και να εξετάσουν όλες τις παραμέτρους του φαινομένου νομικά και εκπαιδευτικά αλλά και να ενημερωθούν για τις ενέργειες στις οποίες μπορεί ο ίδιος να προβεί σε περιπτώσεις που ανήλικος βρεθεί σε κατάσταση μέθης στο Ρέθυμνο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2015 | 1:57 pm


Αναβίωσαν στιγμές του παλιού Ρεθύμνου με τις καντάδες

Αναβίωσαν στιγμές του παλιού Ρεθύμνου με τις καντάδες
Μοναδικές στιγμές του παλιού Ρεθύμνου πρόσφεραν απλόχερα χθες το βράδυ οι κανταδόροι, που βγήκαν στους δρόμους και στα σοκάκια της πόλης, περιπλανήθηκαν και έδωσαν χαρά σε όσους είχαν την ευκαιρία…
Μοναδικές στιγμές του παλιού Ρεθύμνου πρόσφεραν απλόχερα χθες το βράδυ οι κανταδόροι, που βγήκαν στους δρόμους και στα σοκάκια της πόλης, περιπλανήθηκαν και έδωσαν χαρά σε όσους είχαν την ευκαιρία να τους ακούσουν.

Ξεκινώντας από την παλιά πόλη, η παρέα των κανταδόρων περιπλανήθηκε σε όλο το ιστορικό κέντρο, δέχθηκε κεράσματα από τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες που περίμεναν την όμορφη παρέα και έδωσε μία διαφορετική νότα στο καρναβαλικό και συνάμα παραδοσιακό Ρέθυμνο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου, η Μικτή Δημοτική Χορωδία Ρεθύμνου - υπό τη δ/νση της Ισιδώρας Χαλκιαδάκη, μαζί με τους μουσικούς Ηλία Πίτερη, Άκη Πλαΐτη, Βαγγέλη Ματσουλιάδη και Γιώργο Μυρσιλίδη.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2015 | 2:01 pm


«Θλιβερή» πρωτιά στην κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους για το Ρέθυμνο

«Θλιβερή» πρωτιά στην κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους για το Ρέθυμνο
Με αφορμή περιστατικό μέθης ανήλικου μαθητή που σημειώθηκε την Τσικνοπέμπτη εντός σχολείου του Ρεθύμνου, το τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου κ. Γιώργου Γεωργαλή
Με αφορμή περιστατικό μέθης ανήλικου μαθητή που σημειώθηκε την Τσικνοπέμπτη εντός σχολείου του Ρεθύμνου, το τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου κ. Γιώργου Γεωργαλή πρόκειται να θέσει σήμερα προς συζήτηση, στα πλαίσια σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας με την Ένωση γονέων και το θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους, το οποίο στο Ρέθυμνο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως την ημέρα της Τσικνοπέμπτης, κατά τη διάρκεια γιορτής σε σχολείο της πόλης, ανήλικος μαθητής κατανάλωσε αλκοόλ με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε ημιλιπόθυμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Καθηγητές αλλά και συμμαθητές του έσπευσαν για την έγκαιρη μεταφορά του, ενώ άμεσα κλήθηκαν από τους καθηγητές και οι γονείς του παιδιού. Μετά από τρεις ώρες και αφού το περιστατικό αντιμετωπίστηκε από τους ιατρούς και το προσωπικό του Νοσοκομείο, ο ανήλικος μαθητής πήρε εξιτήριο.

Μέχρι στιγμής ερευνάται το πώς μπήκε αλκοόλ στη σχολική μονάδα ενώ παρόλο που ο ανήλικος δεν πρόλαβε να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα, αισθάνθηκε αδιαθεσία. Αυτό φαίνεται πως οφείλεται στο γεγονός ότι ο ανήλικος είχε άδειο στομάχι και παρθένο οργανισμό που δεν ήταν μαθημένος στο αλκοόλ, συνδυασμός που είναι γνωστό πως ακόμη και με πολύ μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνος, ακόμη και μοιραίος.

«ΘΛΙΒΕΡΗ» ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΚΛΟΟΛ ΑΠΟ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ

Στατιστικά, ο νομός Ρεθύμνου κατέχει τα τελευταία χρόνια, μια «θλιβερή» πρωτιά σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ από ανηλικους, η οποία αποδίδεται τόσο στην νοοτροπία που επικρατεί σε όλη την Κρήτη και θέλει το αλκοόλ άμεσα συνδεδεμένο με τις κοινωνικές επαφές αλλά και τη διασκέδαση, όσο και σε παράγοντες που αφορούν τους «ελαστικούς» μηχανισμούς εποπτείας σε καταστήματα που σερβίρουν αλκοόλ σε ανήλικα παιδιά.

ΑΡΡΗΚΤΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ «ΠΑΡΕΑ» ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

Το αλκοόλ είναι διαθέσιμο σε πολλά σημεία προς πώληση αλλά και προς κατανάλωση χωρίς να γίνονται οι απαιτούμενοι τακτικοί έλεγχοι, με αποτέλεσμα η πρόσβαση των ανηλίκων σε μια ευαίσθητη και εύπλαστη ηλικία, που πασχίζουν να αποδείξουν ότι έχουν μεγαλώσει, ακολουθώντας αναπόφευκτα παραδείγματα ενηλίκων, να είναι ζήτημα μόλις λίγων λεπτών. Μοιραία, η άγνοια αλλά και η υπερβολική κατανάλωση έχουν οδηγήσει δεκάδες παιδιά στο Νοσοκομείο σε κατάσταση μέθη.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

Με «όπλο» την ενημέρωση δρομολογεί τις δράσεις του το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου το οποίο μάλιστα από τον Σεπτέμβριο είχε στείλει ενημερωτικά έντυπα στα σχολεία επισυνάπτοντας και την σχετική νομοθεσία για την κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους, ώστε να ενισχύσει την προσπάθεια που γίνεται από τους διευθυντές και τους καθηγητές των σχολείων για τον περιορισμό του φαινομένου. Ωστόσο, ο κ. Γεωργαλής επεσήμανε πως το τμήμα Παιδείας του Δήμου παρόλο που τηρεί διακριτική στάση και δεν παρεμβαίνει σε διοικητικά ζητήματα των σχολείων, βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση προκειμένου να συμβάλει στην ενημέρωση μαθητών, γονέων και προσωπικού των σχολικών μονάδων.

Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε για το φαινόμενο μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση: «Είναι θλιβερό φαινόμενο. Στο Ρέθυμνο δυστυχώς είμαστε από τους πρώτους νομούς σε κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους με ενημέρωση και πρόληψη και κυρίως από τους ίδιους τους γονείς. Εμείς από την πλευρά μας συμβάλλουμε στην προσπάθεια της ενημέρωσης ενώ τα προγράμματα αγωγής υγείας που γίνονται στα σχολεία είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Γίνονται προσπάθειες αλλά θέλει δουλειά».

ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ, ΤΟ BULLYING ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Από την πλευρά της η Ένωση Γονέων ν. Ρεθύμνου αναγνωρίζει πως το πρόβλημα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των παιδιών κυρίως από τους γονείς και μάλιστα από πολύ μικρές ηλικίες.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων ν. Ρεθύμνου κ. Ματίνα Βολτυράκη- Χατζάκη μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση υπογράμμισε: «Κρατάμε πολύ σκληρή στάση απέναντι στο θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους. Δυστυχώς το πρόβλημα είναι τρομερό στο Ρέθυμνο και συμβάλλουν πολλοί παράγοντες, ακόμη και το καρναβάλι, οι παρέες, η έλλειψη ελέγχου στα καταστήματα, και πρωτίστως η νοοτροπία. Δεν είναι ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί να εξεταστεί μεμονωμένα, υπάρχουν κοινωνικές παράμετροι. Πρέπει να λέμε τις αλήθειες. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα προβλήματα που συνδέονται με το αλκοόλ και είναι αλληλένδετα, όπως ο σχολικός εκφοβισμός και η εξάρτηση από το διαδίκτυο. Εμείς έχουμε σκοπό να δρομολογήσουμε και σχετική ημερίδα ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωσης και για τα τρία φαινόμενα. Τα παιδιά και οι γονείς πρέπει να είναι ενημερωμένοι».

Όπως ανέφερε η κ. Βολτυράκη-Χατζάκη η ημερίδα που δρομολογείται πρόκειται να θίξει ζητήματα τα οποία αποτελούν κοινωνικά «αγκάθια» όπως ο σχολικός εκφοβισμός (bullying), η κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους αλλά και η εξάρτηση από το διαδίκτυο, τα οποία θεωρεί αλληλένδετα και αποσκοπεί στην λεπτομερή ενημέρωση παιδιών και γονέων για τα σημάδια αλλά και την αντιμετώπιση των περιστατικών όταν και αν προκύψουν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 18 February 2015 | 1:14 pm


Γευστικές κρητικές δημιουργίες στον Alpha!

Γευστικές κρητικές δημιουργίες στον Alpha!
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΦ ΤΟΥ CUL DE SAC
Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι έχει κάνει και φέτος αισθητή την παρουσία του στην ελληνική τηλεόραση και αυτό αποδεικνύεται από τις πολλές συνδέσεις που καθημερινά γίνονται από το Ρέθυμνο στις εκπομπές των κεντρικών καναλιών.

Ξεχωριστή θέση, όμως, έχει και η κρητική κουζίνα, την οποία αναδεικνύουν οι δημιουργοί της σε ένα βίντεο που θα προβληθεί το προσεχές Σάββατο στον Alpha. Το περασμένο Σάββατο το πρωί έγιναν τα γυρίσματα στον Πλάτανο, με την ουσιαστική συμμετοχή του σεφ του γνωστού καταστήματος Cul De Sac, Βασίλη Μαραγκόπουλου. Γνωστά κρητικά πιάτα θα περάσουν από τις οθόνες των τηλεθεατών, που είναι σίγουρο ότι θα ξετρελαθούν έστω και με την εικόνα. Στο γύρισμα παρών ήταν και ο γνωστός food blogger, Τάσος Αντωνίου, γνωστός για το site mamapeinao.gr!

Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2015 | 4:00 pm


Στο «μικροσκόπιο» οι παθογένειες του συστήματος υγείας στο Ρέθυμνο

Στο «μικροσκόπιο» οι παθογένειες του συστήματος υγείας στο Ρέθυμνο
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ
Μία πλήρη εικόνα για τα προβλήματα των δομών υγείας στο νομό Ρεθύμνου κατέθεσαν στον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέα Ξανθό, οι εκπρόσωποι του χώρου της υγείας στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτο στο κτήριο της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου. Στη σύσκεψη το παρών έδωσαν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, ο πρόεδρος της ΥΠΕ Κρήτης, κ. Γρηγοράκης, ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, Νίκος Ξυπολυτάς, εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι όλων των δήμων, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων και γενικότερα όλοι όσοι σχετίζονται με το χώρο της υγείας.

Το θέμα της υποστελέχωσης και των προβλημάτων των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας του νομού, αλλά και των ασφαλιστικών φορέων ήταν εκείνο που κυριάρχησε στη συνάντηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε με έμφαση πως η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει μία νέα νοοτροπία και να κάνει θεσμικές αλλαγές, με στόχο την πληρέστερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των ανασφάλιστων. Ο κ. Ξανθός στην τοποθέτησή του τόνισε πως αυτό που απαιτείται είναι κοινή προσπάθεια και συστράτευση όλων των φορέων, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης στο eurogroup και προανήγγειλε αλλαγές το επόμενο διάστημα.

«Χρειάζεται κοινή προσπάθεια», είπε, «συντονισμός και συστηματική παρέμβαση σε όλο το φάσμα των προβλημάτων που είναι σε εξέλιξη σήμερα, βεβαίως με μία σοβαρή και συγκροτημένη ιεράρχηση. Πραγματικά αισθανόμαστε ότι σήμερα δεν υπάρχει δομή υγείας που να μην έχει προβλήματα. Ακόμα και τα μεγάλα νοσοκομεία, σήμερα αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες δυσκολίες και λειτουργικά προβλήματα. Όμως, υπάρχουν περιοχές στη χώρα, όπως το Ρέθυμνο, που υστερούν διαχρονικά, που είχαν ελλείμματα και προβλήματα συσσωρευμένα και πριν από την κρίση και που αυτή η ισοπεδωτική παρέμβαση που έγινε επιδείνωσε την κατάσταση και διεύρυνε την ανισότητα σε σχέση με άλλες περιοχές.

Σήμερα χρειάζεται μία προσπάθεια καταρχήν να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες, κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό. Κάνουμε μία προσπάθεια αυτές τις μέρες να έχουμε μία πλήρη εικόνα, καθώς έχουμε ζητήσει από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τις ΔΥΠΕ να μας δώσουν τα στοιχεία και τις προτεραιότητες που κρίνουν ως απαραίτητες. Θα υπάρξει ένα φίλτρο σε συνεργασία και με τους συνδικαλιστικούς φορείς, θα συνεργαστούμε ευρύτερα με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε οι παρεμβάσεις που θα γίνουν να κλείσουν πραγματικές τρύπες και να πιάσουν τόπο».

Στις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου είναι η αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η πρόσβαση όλων των πολιτών, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, στα νοσοκομεία, αλλά και η αλλαγή κατεστημένων χρόνων. «Θεωρούμε ως προτεραιότητα την πρωτοβάθμια φροντίδα. Θα συγκροτήσουμε τις επόμενες ημέρες ομάδες εργασίας στο υπουργείο που θα μας εισηγηθούν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.

Δεν θέλουμε να διαιωνίζονται πρακτικές και νοοτροπίες και εδραιωμένες συμπεριφορές δεκαετιών προκλητής ζήτησης, διαφθοράς, συναλλαγής και κυρίως εκμετάλλευσης του αρρώστου. Προσπαθούμε να δώσουμε έμφαση στο κομμάτι των δικαιωμάτων του ασθενή. Πρέπει ο ασθενής σε αυτή τη χώρα να αισθανθεί ότι μπορεί να εξυπηρετηθεί με αξιοπρέπεια, με αξιοπιστία από τις δημόσιες υπηρεσίες του τόπου χωρίς την ανάγκη ούτε να αναζητά μέσο ούτε να ψάχνει να βρει γνωστούς στο νοσοκομείο, ούτε να παρακαλεί τις διοικήσεις ούτε να χτυπά βουλευτικά και πολιτικά γραφεία και βεβαίως ούτε να πληρώνει από την τσέπη του.

Πιστεύω ότι το αίτημα της αξιοπρεπείας οφείλει να αποκατασταθεί και σε αυτόν τον πολύ ευαίσθητο χώρο.

Χρειάζονται επίσης παρεμβάσεις άμεσης ανακούφισης στην πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Κρίσιμο είναι το ζήτημα να μπορέσουν οι ανασφάλιστοι να έχουν την πληρέστερη δυνατή κάλυψη και εξυπηρέτηση σε θέματα υγειονομικής περίθαλψης. Έχουν γίνει κάποια βήματα. Εμείς θέλουμε να διευρύνουμε το πεδίο των υπουργικών αποφάσεων, που υπάρχουν μέχρι στιγμής και εκεί θα υπάρξει μία προσπάθεια αναδιοργάνωσης του θεσμικού πλαισίου που αφορά τους ανασφάλιστους», πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Τις δικές του προτάσεις για τον χώρο της υγείας κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Αυτές συνοψίζονται ως εξής:
1. Προσδιορισμός των στόχων και προτεραιοτήτων του Υγειονομικού συστήματος.
2. Καθορισμός των πηγών, του συνολικού ύψους και της εσωτερικής σύνθεσης των δημόσιων δαπανών υγείας.
3. Μακροπρόθεσμος εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός για την υγεία με εθνική επιτροπή διαλόγου και αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία
4. Ανάδειξη του Ιατρικού Τουρισμού
5. Αύξηση των κονδυλίων για την υγεία, χωρίς ωστόσο να θιγούν οι δημοσιονομικοί στόχοι
6. Συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών ΙΚΑ, ΠΕΔΥ, ΚΕΠΑ σε ένα σύγχρονο και εύκολα προσβάσιμο κτίριο
7. Υιοθέτηση των προτάσεων της υγειονομικής περιφέρειας Κρήτης ως προς τον ανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη Ρεθύμνου
8. Επαρκής στελέχωση του Νοσοκομείου και ΠΕΔΥ με ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό και προσωπικό
9. Παράταση των συμβάσεων των επικουρικών Νοσηλευτών και Τραυματιοφορέων
10. Στελέχωση του ΕΚΑΒ - εκσυγχρονισμό και συντήρηση του στόλου του για να επιτευχθεί η έγκαιρη διακομιδή των περιστατικών της ενδοχώρας
11. Αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για την ενίσχυση των υποδομών και των εξοπλισμών σε επίπεδο Ρεθύμνου
12. Δημιουργία μόνιμης δομής Ψυχοκοινωνικής Μέριμνας παιδιών και εφήβων στο Ρέθυμνο

Παράλληλα, ο κ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε σειρά ερωτημάτων, τα οποία είναι:
1. Υπό τις σημερινές συνθήκες, έχει ανακύψει επιτακτικό ζήτημα επαναπροσδιορισμού των πηγών και εξασφάλισης των απολύτως αναγκαίων πόρων για τη χρηματοδότηση του Τομέα Υγείας. Στις προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία δεν έγινε καμία συγκεκριμένη αναφορά στον τρόπο χρηματοδότησης των αναγκών αυτών, ειδικά τη στιγμή που όλα όσα αναφέρονται έχουν δημοσιονομικό κόστος. Μπορείτε να μας ξεκαθαρίσετε πώς θα χρηματοδοτηθεί η πρόταση σας;
2. Πότε θα καταβληθούν οι εφημερίες των ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών;
3. Τι θα γίνει με τα έξοδα μετακινήσεως των νεφροπαθών; Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την εξομάλυνση αυτού του προβλήματος;
4. Σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε άμεσα τις επείγουσες ανάγκες του Νοσοκομείου Ρεθύμνου σε ιατρικό - νοσηλευτικό - παραϊατρικό προσωπικό;Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;
5. Προτίθεται ο κ. Υπουργός να προκηρύξει επιπλέον θέσεις για κάποιες από τις οργανικές θέσεις του νοσοκομείου Ρεθύμνου που παραμένουν κενές;
6. Θα προκηρύξει άμεσα τις θέσεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των βασικών ειδικοτήτων που έχουν ζητηθεί για τη Μονάδα Υγείας του ΠΕΔΥ;
7. Η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει ένα σημαντικό αριθμό ξένων ασθενών, που πάσχουν κατά κύριο λόγο από χρόνια νοσήματα, αφού διαθέτει ένα ελκυστικό φυσικό περιβάλλον με τις αναγκαίες τουριστικές υποδομές, παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε χαμηλό κόστος και διαθέτει πολλούς και καλούς γιατρούς. Η προηγουμένη κυβέρνηση έκανε κάποια πρώτα ουσιαστικά βήματα στο εν λόγω πεδίο. Ποιες είναι οι προθέσεις της σημερινής ηγεσίας;
8. Με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου είχε συζητηθεί εκτενώς το ενδεχόμενο αναθεώρησης προς τα πάνω, των κονδυλίων για την υγεία το 2015, και συγκεκριμένα για το νοσοκομείο Ρεθύμνου, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για τη φαρμακευτική δαπάνη και εξοπλισμούς. Υπάρχει αντίστοιχη πρόθεση από τη νέα ηγεσία»;

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας: «Συμπερασματικά, οφείλουμε να στηρίξουμε το Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας και το ΠΕΔΥ Ρεθύμνου με προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές, προκειμένου να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους. Παράλληλα, θα πρέπει να βάλουμε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου νοσοκομείου. Νομίζω η σημερινή συνάντηση αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για να τεθεί το θέμα. Και επειδή γνωρίζω ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για τη συγκέντρωση της Διοίκησης του ΙΚΑ, και των Ιατρείων του ΠΕΔΥ σε ένα κτήριο στα πρότυπα των γειτονικών νομών, θα ήθελα να τονίσω ότι η συγκεκριμένη πρόταση με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Αν, λοιπόν, προχωρήσει ο σχεδιασμός για το νέο νοσοκομείο, θα μπορούσε το υφιστάμενο να αποτελέσει ένα σύγχρονο κέντρο υγείας αστικού τύπου, ενδεχομένως και από κοινού με τη συγκέντρωση των παραπάνω υπηρεσιών. Ήδη τα Χανιά προχωρούν στη μετατροπή του παλιού νοσοκομείου σε κέντρο Υγείας αστικού τύπου. Η υστέρηση του Ρεθύμνου σε υγειονομικές υποδομές σε σχέση με την υπόλοιπη Περιφέρεια Κρήτης πρέπει να σταματήσει».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΞΑΝΘΟΥ - ΚΟΥΤΣΑΛΕΔΑΚΗ
Επιτακτική ανάγκη η άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι

Την ανάγκη να γίνουν άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή του λιμανιού σημείωσε και ο αναπληρωτής υπουργός υγείας, βουλευτής Ρεθύμνου, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος το Σάββατο επισκέφθηκε το χώρο που επλήγη σοβαρά από την κακοκαιρία, έχοντας μάλιστα συνεργασία με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, κα Ρένα Κουτσαλεδάκη – Καπετανάκη.

Ο ίδιος σημείωσε μετά την ενημέρωση που είχε: «Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση από την Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για το θέμα της ζημιάς που προκλήθηκε σε αυτό το κομμάτι του λιμανιού. Αποδεικνύεται ότι ήταν ανοχύρωτο το Ρέθυμνο και θεωρώ ότι σήμερα είναι ευκαιρία να γίνει μια σοβαρή παρέμβαση, η οποία και θα αποκαταστήσει γρήγορα τη ζημιά που έχει συμβεί και κυρίως θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας ασφαλούς και βιώσιμης αναβάθμισης του λιμανιού της πόλης μας, κάτι που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη μορφών τουρισμού, όπως είναι η κρουαζιέρα. Πιστεύω ότι υπάρχει ένα πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας αυτή τη στιγμή ανάμεσα στο Λιμενικό Ταμείο, το Δήμο και την Περιφέρεια και ήδη έχει γίνει μία συνάντηση σε επίπεδο κυβερνητικό στο υπουργείο Ανάπτυξης. Η βούληση και η διάθεση συνεργασίας είναι δεδομένα. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό έτσι ώστε σύντομα να γίνει η εκτίμηση της ζημιάς, να ολοκληρωθούν οι δύο μελέτες που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και να επικαιροποιηθούν με τη νέα κατάσταση».

Από την πλευρά της, η κα Κουτσαλεδάκη τόνισε πως είναι απαραίτητη η συνδρομή του κ. Ξανθού, ώστε να γίνουν άμεσες κινήσεις αποκατάστασης των ζημιών. «Κύριος στόχος όλων μας, όμως, είναι η εξεύρεση μίας συνολικής λύσης για το λιμάνι για να μην παρατηρείται το φαινόμενο να πνίγεται το Ρέθυμνο κάθε χειμώνα και οι μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη θωράκιση του προσήνεμου μόλου να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν το συντομότερο δυνατό από προγράμματα αρμόδιων υπουργείων».

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

Δημοσιεύθηκε στις 17 February 2015 | 12:28 pm


Φιλικοί ιστότοποι:


Translate:
Copyright © 2010-2015 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: