1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
Τηλεόραση:
  1. ΝΕΤ
  2. ΕΤ3
  3. ALPHA
  4. ΣΚΑΙ
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ρεθύμνης   »   Ρουστικα    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Ρουστικα και εμείς θα το προσθέσουμε.

“Ξέφυγε” από τις παγίδες ο κροκόδειλος

“Ξέφυγε” από τις παγίδες ο κροκόδειλος
ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Αφού φωτογραφήθηκε, βιντεοσκοπήθηκε και γενικά έκανε το "κομμάτι" του μπροστά στις κάμερες και στα σημεία που έχουν στηθεί οι παγίδες για να τον αιχμαλωτίσουν, ο κροκόδειλος που ζει στο Φράγμα των Ποταμών στο Αμάρι, αποφάσισε να πάει... για εξερεύνηση. Το διάσημο ερπετό, από το προηγούμενο Σάββατο έχει απομακρυνθεί από τα "λημέρια" του και κολυμπά όχι πια εκεί που σύχναζε τόσο καιρό, αλλά σε γειτονικά νερά. Προφανώς, κυνηγά αυτό το διάστημα και πάει όπου υπάρχουν θηράματα, μας εξηγεί ο διευθυντής διαχείρισης υδραυλικών έργων στον Ο.Α.Κ., Βαγγέλης Μαμαγκάκης. Η ομάδα που έχει συσταθεί για να βρει τρόπο παγίδευσης του κροκόδειλου, συναντήθηκε προχθές προκειμένου να εξετάσει και αναλύσει όλα τα δεδομένα από τη στιγμή που ξεκίνησε η επιχείρηση αιχμαλωσίας μέχρι και τώρα και να βάλει στόχους για το επόμενο διάστημα. Το πιο πιθανό είναι πως τις προσπάθειες θα συνδράμουν ειδικοί από το εξωτερικό είτε ο γνωστός "κροκοδειλάκιας" Ολιβιέ Μπερά, είτε κάποιος άλλος απ' αυτούς που έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν και εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου θα έχουν αποφασιστεί οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Η επιτροπή που συγκροτήθηκε και συνεδρίασε για πρώτη φορά τη Δευτέρα, αποτελείται από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου, τη δασολόγο, υπεύθυνη της Περιφερειακής Διαχειριστικής Αρχής CITES στην ΑΔΚ (Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών), τον διευθυντή Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης, τον περιφερειακό σύμβουλο, εντεταλμένο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ρεθύμνης, τον δήμαρχο Αμαρίου, τον διευθυντή Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.), τον ερπετολόγο, εκπρόσωπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τη βιολόγο της Ερπετολογικής Εταιρείας και δρ Βιολογικών Επιστημών με ειδικότητα στη μελέτη των ερπετών, τακτικό μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής CITES. Η επικεφαλής της ομάδας, προϊσταμένη της δασικής υπηρεσίας, Χαρίκλεια Καργιολάκη είπε σε δήλωση της πως έγινε μία καταγραφή των ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα οι οποίες και αξιολογήθηκαν.

«Θα ξανασυνεδριάσουμε με σκοπό να δούμε τι θα μας προτείνουν και οι υπόλοιποι επιστήμονες σε σχέση μ' αυτό. Η "σύλληψη" του ζώου δεν είναι κάτι εύκολο, διότι είναι ένα ζώο άγριο που ήρθε στην περιοχή μας. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να το πιάσουμε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αυτές οι ενέργειες είναι και αποτυχημένες. Αποτυχημένες είναι ως προς το αποτέλεσμά τους, αλλά δεν μπορούσε να γίνει και κάτι άλλο».

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ;

Μεγάλο ερώτημα παραμένει το αν τελικά υπάρχει και δεύτερος κροκόδειλος στο Φράγμα ποταμών. Η κα Καργιολάκη τόνισε πως η ειδική ομάδα που συστάθηκε παρακολουθεί το θέμα, ωστόσο, σημείωσε πως μέχρι και σήμερα υπάρχουν ενδείξεις για δεύτερο, αλλά δεν έχει δει κανείς και τους δυο ταυτόχρονα. Αρα έχει καταγραφεί μόνο ένας. Ο κ. Μαμαγκάκης τόνισε στην Κ.Ε. πως οι ειδικοί επιστήμονες που θα έρθουν -όταν έρθουν- θα μπορέσουν να κάνουν μία έρευνα προκειμένου να καταλάβουν αν υπάρχει ή όχι δεύτερος κροκόδειλος στην περιοχή της λίμνης. Υπενθυμίζουμε πως όλοι οι επιστήμονες που έχουν ενδιαφερθεί για το θέμα, προσφέρονται εθελοντικά να βοηθήσουν χωρίς να ζητούν αποζημίωση και μάλλον φαίνεται πλέον ως μοναδική λύση η συνδρομή τους για ν' απομακρυνθεί το ερπετό από τη λίμνη. Χ.Β.

Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 20 August 2014 | 4:00 pm


Στα ύψη ξανά η τιμή της βενζίνης

Στα ύψη ξανά η τιμή της βενζίνης
ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,80 € ΤΟ ΛΙΤΡΟ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
«Καίει» ξανά η τιμή της βενζίνης, η οποία ειδικά τις μέρες της αργίας του Δεκαπενταύγουστου, «σκαρφάλωσε» σε πολύ υψηλά επίπεδα, αναγκάζοντας τους οδηγούς να πληρώσουν ακριβότερα για τη μετακίνησή τους.

Στο Ρέθυμνο μάλιστα τις τελευταίες ημέρες η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει ξεπεράσει το 1,80 ευρώ το λίτρο και μάλιστα όχι σε πρατήρια της πόλης αλλά στην ενδοχώρα.

Συγκεκριμένα χθες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης, η ακριβότερη τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων στο Ρέθυμνο, έφτασε το 1,815 ευρώ το λίτρο σε πρατήριο εκτός πόλης και το diesel κίνησης το 1,494 ευρώ το λίτρο.

Εξίσου ακριβά είναι τα πρατήρια υγρών καυσίμων και στους άλλους νομούς της Κρήτης, όπου μάλιστα παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις στις τουριστικές περιοχές σε σχέση με τις πόλεις.

Για «μεμονωμένες περιπτώσεις» πρατηριούχων στο Ρέθυμνο που έχουν ανεβάσει την τιμή της βενζίνης, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ρεθύμνου Ηρακλής Ξυδάκης, τονίζοντας ότι οι τιμές είναι σταθερές και σίγουρα δεν ξεπερνούν το 1,80 ευρώ το λίτρο.

ΟΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Οι υψηλότερες τιμές καυσίμων χθες στην Κρήτη:
Νομός Ηρακλείου: Απλή αμόλυβδη 1,867 ευρώ το λίτρο και diesel κίνησης 1,498 ευρώ το λίτρο.
Νομός Ρεθύμνου: Απλή αμόλυβδη: 1,815 ευρώ το λίτρο και diesel κίνησης 1,494 ευρώ το λίτρο.
Νομός Χανίων: Απλή αμόλυβδη 1,818 ευρώ το λίτρο και diesel κίνησης τα 1,490 ευρώ το λίτρο.
Νομός Λασιθίου: Απλή αμόλυβδη 1,857 ευρώ το λίτρο και diesel κίνησης 1,525 ευρώ το λίτρο.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 August 2014 | 3:49 pm


Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τη δράση των μελών των δύο εγκληματικών οργανώσεων

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τη δράση των μελών των δύο εγκληματικών οργανώσεων
Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ, Ο ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΤΗΣ 29ΧΡΟΝΗΣ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ, ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΣ ΣΤΟ «ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ» ΤΗΣ ΣΠΕΙΡΑΣ
Στο «παρά πέντε» αποτράπηκε η βομβιστική επίθεση σε βάρος του Δημάρχου Σφακίων, Π. Πολάκη

- Το GOODnet.gr παρουσιάζει αναλυτικά τη δράση των μελών των οργανώσεων

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της δράσης των μελών των δύο εγκληματικών οργανώσεων, η σύλληψη των οποίων τις τελευταίες ημέρες αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο οι κατηγορούμενοι φέρονται να δρούσαν, έχοντας στο «πλούσιο» ενεργητικό τους κλοπές, ληστείες, ένοπλες επιθέσεις και εκβιασμούς σε βάρος επιχειρηματιών, απόπειρα βομβιστικής επίθεσης με στόχο τον δήμαρχο Σφακίων, εμπόριο ναρκωτικών, κατοχή όπλων, αλλά και ζωοκλοπές και κλοπές γεωργικών μηχανημάτων.

Η δικογραφία της υπόθεσης αριθμεί περίπου 10 χιλιάδες σελίδες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται έγγραφα, αποδεικτικά, αλλά και χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών μεταξύ των μελών των δύο εγκληματικών οργανώσεων, που καταδεικνύουν τις σχέσεις τους, τις συναλλαγές και το ρόλο του καθένα από αυτούς στις σπείρες, που λυμαίνονταν, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. κυρίως το νομό Ρεθύμνου, αλλά και τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης.

Η έρευνα των αστυνομικών της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, αλλά και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου (υπηρεσίες υπαγόμενες σήμερα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφάλειας Κρήτης) ήταν συστηματική, μεθοδική, πολύμηνη και ιδιαίτερα επίπονη. Χρειάστηκαν εκατοντάδες ώρες εργασίας, προκειμένου να απομονωθούν οι επίμαχες συνομιλίες, από τις οποίες μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να προλάβουν την τέλεση σοβαρών αδικημάτων κατά της ζωής, που προγραμμάτιζαν οι κατηγορούμενοι.

Σήμερα, το GOODnet.gr παρουσιάζει αναλυτικά τη δράση των μελών των δύο εγκληματικών οργανώσεων, 12 μέλη των οποίων συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια 25 ταυτόχρονων επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χανιά και Ιεράπετρα. Η παρουσίαση της δράσης των δύο εγκληματικών οργανώσεων έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας από τον Περιφερειακό Διευθυντή Ασφάλειας Κρήτης, Γ. Σκανδαλάκη στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου. Ηγετικό ρόλο φέρεται να είχε ένας 37χρονος ρεθυμνιώτης, ο οποίος συνδέεται – κατά τους αστυνομικούς – και με τις δύο οργανώσεις. Το ίδιο ισχύει και για έναν 30χρονο από χωριό του Νικηφόρου Φωκά. Στην πλειοψηφία τους οι κατηγορούμενοι είναι ρεθυμνιώτικης καταγωγής, από διάφορες περιοχές του νομού. Συνολικά, η ογκώδης δικογραφία περιλαμβάνει 96 κατηγορουμένους, εκ των οποίων οι 17 θεωρούνται βασικά στελέχη των δύο οργανώσεων.

Στο ενεργητικό της μίας από τις δύο εγκληματικές οργανώσεις περιλαμβάνεται η επίθεση σε βάρος του σπιτιού γνωστού επιχειρηματία του Ρεθύμνου στην περιοχή Τρία Μοναστήρια, αλλά και η επίθεση σε βάρος της επιχείρησης άλλου επιχειρηματία – κρεοπώλη, με στόχο να μην είναι δυνατή η λειτουργία της, καθώς ο εγκέφαλος της οργάνωσης την θεωρούσε ανταγωνιστική!

Για την πρώτη υπόθεση, ήδη έχει συλληφθεί και κρατείται σε σωφρονιστικό κατάστημα της Κρήτης ένας Αλβανός ως φυσικός αυτουργός της υπόθεσης. «Η πράξη αυτή εξανάγκασε τον επιχειρηματία να κλείσει δύο καταστήματα στο Ρέθυμνο και να υποστεί ζημία άνω των 500 χιλιάδων ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλάκης στις δηλώσεις του.

Οι ίδιοι δράστες, σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλάκη, έβαλαν στο στόχαστρο και τον δήμαρχο Σφακίων, Παύλο Πολάκη, όμως δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν το σχέδιο τους, αφού εγκαίρως εξαιτίας της άρσης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών η ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε να εντοπίσει την εκρηκτική ύλη σε έναν ρεθυμνιώτη και να μην γίνει η επίθεση. «Αφού διαπίστωσαν το αυτοκίνητο του μέσω υπαλλήλου ασφαλιστικής εταιρείας, έμαθαν τη διεύθυνση κατοικίας του. Ακολούθως ένα μέλος της οργάνωσης φρόντισε και προμηθεύτηκε ικανή εκρηκτική ύλη με όλα τα παρελκόμενα, προκειμένου να προβεί σε κάποια πράξη σε βάρος του δημάρχου. Αυτή η πράξη δεν έλαβε χώρα γιατί έγκαιρα και εμπρόθεσμα συνελήφθη ο συγκεκριμένος πριν από αρκετό χρόνο, κατασχέθηκαν οι ποσότητες των εκρηκτικών και σχηματίστηκε σε βάρος του αυτοτελής ποινική δικογραφία», είπε ο περιφερειακός διευθυντής ασφάλειας Κρήτης.

Επίσης, στο πλαίσιο της έρευνας εξιχνιάστηκε μία υπόθεση χασισοφυτείας 1515 δενδρυλλίων, που είχε βρεθεί στις 12 Αυγούστου του 2012 στο Βαλσαμόνερο και για την οποία προέκυψε η εμπλοκή πέντε ατόμων, που σήμερα συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης.

Οι σπείρες προχωρούσαν ακόμα σε διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών γεωργικών μηχανημάτων, οι οποίες έχουν διαπιστωθεί και έχουν προκύψει στοιχεία σε βάρος των συλληφθέντων.

Προκύπτουν, δε, στοιχεία και για απάτες σε βάρος του ΕΛΓΑ με στόχο την απόδοση μεγάλων χρηματικών ποσών ως αποζημιώσεων από μεμονωμένα μέλη των οργανώσεων.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ

Αργά το βράδυ της Δευτέρας οδηγήθηκαν τελικά στον Εισαγγελέα Ρεθύμνου οι 12 συλληφθέντες, οι οποίοι άκουσαν από τον εισαγγελέα, κ. Ι. Κασσωτάκη την απαγγελία βαρέων διώξεων, κακουργηματικού κυρίως χαρακτήρα. Η βασική κατηγορία για όλους είναι η ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ κατά περίπτωση οι κατηγορούμενοι διώκονται για ληστεία, εκβίαση, παράβαση περί όπλων και εκρηκτικών υλών, κατοχή, διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών, καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, καθώς και απάτες.

Μετά την απαγγελία των κατηγοριών, οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν σε «δόσεις» στον Ανακριτή Ρεθύμνου την προσεχή Πέμπτη και την Παρασκευή.

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Οι εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν στην κατοχή, διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών, καθώς και σε περιπτώσεις εκβίασης, ληστείας, ζωοκλοπής, παραβάσεις περί εκρηκτικών υλών, διακεκριμένων κλοπών και σωματικών βλαβών

Η μία από τις οργανώσεις ενέχεται σε υποθέσεις ληστείας, εκβίασης, παραβάσεις περί εκρηκτικών υλών, διακεκριμένες κλοπές και γενικότερα σε αδικήματα κατά των περιουσιακών δικαιωμάτων της ιδιοκτησίας και της σωματικής ακεραιότητας.

Η άλλη εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν στην κατοχή, διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών και καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης.

Στις οργανώσεις εμπλέκονται συνολικά είκοσι ένα (21) άτομα, εκ των οποίων κοινό μέλος ήταν ένας 37χρονος ημεδαπός.

Συνελήφθησαν συνολικά δώδεκα (12) άτομα, εκ των οποίων τα πέντε ανήκουν στον ηγετικό πυρήνα των οργανώσεων.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από 108.000 χιλιάδες ευρώ, ποσότητα κάνναβης, ζυγαριά ακριβείας και Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.

Ειδικότερα, στην πρώτη εγκληματική οργάνωση, εμπλέκονται συνολικά οκτώ (8) άτομα και συγκεκριμένα έξι (6) ημεδαποί ηλικίας 42, 37 (κοινό μέλος και των δύο οργανώσεων), 31, 30, 29 και 26 ετών και δύο αλλοδαποί (41χρονος υπήκοος Αλβανίας και 30χρονος υπήκοος Ρουμανίας). Σημειώνεται ότι ο 41χρονος υπήκοος Αλβανίας είναι ήδη έγκλειστος σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας.

Συνελήφθησαν συνολικά πέντε (5) από τους εμπλεκόμενους από τους οποίους τα δύο ηγετικά μέλη (37χρονος και 30χρονος, ημεδαποί) καθώς δύο ημεδαποί ηλικίας 29, 26 ετών και ο 41χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας.

Αναφορικά με την ιεραρχική δομή της εγκληματικής οργάνωσης, τα δύο ηγετικά στελέχη, υποστηρίζονταν άμεσα στη δράση τους από τους τρεις (3) ημεδαπούς ηλικίας 42, 29 και 26 ετών και τον 41χρονο Αλβανό (βασικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης). Συνεργοί των προαναφερόμενων ατόμων στην παράνομη δράση τους είναι ο 31χρονος ημεδαπός και ο 30χρονος Ρουμάνος.

Όσον αφορά τη μεθοδολογία δράσης των εμπλεκομένων, προκύπτει ότι, αναζητούσαν και εντόπιζαν άτομα με συγκεκριμένο οικονομικό προφίλ, παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους και στη συνέχεια προέβαιναν στην κατάρτιση οργανωμένου σχεδίου εκβίασης, προκειμένου να αποκομίσουν από αυτούς παράνομο περιουσιακό όφελος.

Για να πετύχουν το σκοπό τους, ο 37χρονος και ο 30χρονος, «αρχηγοί» της οργάνωσης, απειλούσαν τους «στόχους» τους για τη σωματική τους ακεραιότητα, σε περίπτωση που δεν τους αποδώσουν τα χρήματα που τους ζητούσαν εκβιαστικά. Μάλιστα, με τα χρήματα που αποκόμιζαν ως προϊόν εκβιασμών για να τα νομιμοποιήσουν προέβαιναν στην αγορά οχημάτων κ.ά (ξέπλυμα).

Από την εξέλιξη της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν επιπλέον προβεί και σε άλλες παράνομες πράξεις και ειδικότερα ζωοκλοπές, ληστείες, κλοπές αγροτικών μηχανημάτων και παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες.

Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι οι δράστες στο πλαίσιο της εγκληματικής τους δράσης έχουν αποκομίσει περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα (82.500) ευρώ ενώ είχαν προκάλεσαν ζημιές σε βάρος ημεδαπού που υπολογίζονται στο ποσό των 500.000 ευρώ.

Στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, εμπλέκονται (16) ημεδαποί, ηλικίας 24 έως 52 ετών και δύο αλλοδαποί (24χρονος υπήκοος Αλβανίας και 28χρονη υπήκοος Ρουμανίας).

Συνελήφθησαν συνολικά οχτώ (8) ημεδαποί, βασικά στελέχη της οργάνωσης στους οποίους περιλαμβάνεται και ο 37χρονος ημεδαπός, ηγετικό στέλεχος της πρώτης εγκληματικής ομάδας.

Τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης υποστηρίζονταν στην εγκληματική τους δράση από δέκα βασικά μέλη της οργάνωσης (εννέα ημεδαποί και ο 24χρονος υπήκοος Αλβανίας). Άμεσοι συνεργοί των παραπάνω μελών είναι τέσσερις ημεδαποί και η 28χρονη υπήκοος Ρουμανίας.

Αναφορικά με τη δράση τους προκύπτει ότι τα τρία ηγετικά στελέχη καθοδηγούσαν τα υπόλοιπα βασικά μέλη και τους άμεσους συνεργούς, στην προμήθεια, αποθήκευση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, σε χρήστες στις πόλεις των Νομών της Κρήτης.

Για να πετύχουν το σκοπό τους είχαν αναπτύξει σταθερές επαφές με χρήστες ναρκωτικών ουσιών και κατάλληλους διαμεσολαβητές, τους οποίους προμήθευαν με ποσότητες κάνναβης, ενώ είχαν προβεί στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης. Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν προβεί στην πώληση 103 γραμμαρίων κοκαΐνης, τουλάχιστον 20 κιλών κάνναβης και 15ml κατεργασμένης κάνναβης (χασισέλαιο).

Επιπλέον, εξιχνιάστηκε υπόθεση καλλιέργειας 1.515 δενδρυλλίων κάνναβης σε αγροτική περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Άνω Βαλσαμόνερο του Δήμου Ρεθύμνου.

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους, και οχήματα των εμπλεκομένων και στις δύο εγκληματικές οργανώσεις, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

• το χρηματικό ποσό των 108.745 χιλιάδων ευρώ, ως προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες,
• 600 γραμμάρια κάνναβης και δενδρύλλιο κάνναβης,
• Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως μέσο μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών,
• δύο (2) πιστόλια,
• 107 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,
• ζυγαριά ακριβείας,
• διάφορα έγγραφα οικονομικών συναλλαγών,
• πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Στην πρώτη εγκληματική οργάνωση εμπλέκονται τουλάχιστον έξι άτομα που συνιστούν τον βασικό κορμό της. Από αυτούς, δύο ρεθυμνιώτες, ο 37χρονος και ο 30χρονος θεωρούνται οι ηγετικές «φυσιογνωμίες», που σύμφωνα με τα όσα κατέγραψαν οι αστυνομικοί «αφού εντόπιζαν τον επικείμενο «στόχο», στη συνέχεια κατέστρωναν σχέδιο δράσης και αφού μεριμνούσαν για την εξασφάλιση των αναγκαίων μέσων και συνεργασιών προς επίτευξή του, είτε ανέθεταν την εκτέλεσή του σε μέλη της οργάνωσης που είχαν προς τούτο εντάξει, είτε συμμετείχαν και οι ίδιοι, από κοινού με λοιπά μέλη της οργάνωσης, επιδιώκοντας έτσι να διασφαλίσουν την επιτυχία του σχεδίου, τη συνοχή της ομάδας, αλλά και την προστασία από τυχόν αποκάλυψη της δράσης της οργάνωσης.

Επιπρόσθετα μεριμνούσαν να διοχετεύουν μόνο τις αναγκαίες πληροφορίες σε λοιπά σχετιζόμενα με την τέλεση των αξιόποινων πράξεων άτομα, προς εξασφάλιση της ανωνυμίας τους και αποφυγή εντοπισμού της δράσης τους. Περαιτέρω και στο πλαίσιο της διατήρησης της παράνομης κατάστασης μεριμνούσαν για σχεδιασμό δράσεων, που θα εξασφάλιζαν τη συνεχή λειτουργία της οργάνωσης και την επίτευξη του σκοπού της. Παράλληλα ελάμβαναν τις βασικές αποφάσεις για την εν γένει λειτουργία της οργάνωσης, καθώς επίσης για τον καθορισμό του χρόνου ανάπτυξης της δράσης, τον επαναπροσδιορισμό αυτής ένεκα κρίσεων που ανέκυπταν, αλλά και τη διαχείριση ζητημάτων μετά την τέλεση της πράξης».

Οι υπόλοιποι τέσσερις (ένας ρεθυμνιώτης, δύο ηρακλειώτες και ένας Αλβανός) «αποτελούσαν τα αναγκαία για την περαιτέρω συγκρότηση και λειτουργία της οργάνωσης μέλη, καθώς ήταν αυτοί, που αφενός είχαν υποτάξει τη βούλησή τους στην οργάνωση και αφετέρου αποδέχονταν τους σκοπούς και τις δράσεις της οργάνωσης, συμμετέχοντας επιπλέον κατά περίπτωση και βάσει σχεδίου, στη διάπραξη των περισσότερων κακουργημάτων, που προαναφέρονται υπό την καθοδήγηση των ηγετικών μελών της οργάνωσης. Περαιτέρω, κάποια εκ των μελών, συμμετείχαν κατά περίπτωση στην επιλογή του στόχου, σε τμήμα κατάρτισης σχεδίου και λήψης απόφασης υλοποίησης, έχοντας γνωμοδοτική κυρίως αρμοδιότητα. Από την ανάλυση της αλυσίδας σχέσεων που είχαν αναπτυχθεί μεταξύ ηγετικών και λοιπών μελών της οργάνωσης, προκύπτει ότι έκαστο μέλος ετύγχανε της απολύτου εμπιστοσύνης του συγκεκριμένου μέλους του ηγετικού πυρήνα, που κατεύθυνε τη δράση του. Η δράση και ο βαθμός συμμετοχής εκάστου εξ αυτών περιγράφεται εκτενώς στα κατά περίπτωση τελούμενα κακουργήματα».

Τους προαναφερόμενους έξι συνέδραμαν τουλάχιστον δύο ακόμα άτομα, όντας πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης τους.

Οι συλληφθέντες για την οργάνωση αυτή (που σε κάποιες περιπτώσεις δραστηριοποιούνταν και στη δεύτερη οργάνωση) κατηγορούνται για: συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση – Εκβίαση – Προμήθεια & κατοχή εκρηκτικών υλών – Βαριά σωματική βλάβη - Διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής – Παραβάσεις νομοθεσίας περί όπλων.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Τον Νοέμβριο του 2013, ο 37χρονος βασικός κατηγορούμενος θεωρώντας ότι γειτνιάζουσα επιχείρηση κρεοπωλείου λειτουργούσε ανταγωνιστικά προς τη δική του ζήτησε τη συνδρομή του 42χρονου από χωριό του Δυτικού Ρεθύμνου και τον 30χρονο από χωριό του Νικ. Φωκά, προκειμένου να βάλουν κατά της επιχείρησης γνωστού ρεθυμνιώτη κρεοπώλη, με στόχο να τη θέσουν εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν αυτό ήταν δυνατόν. Επί πολλές ημέρες, αναζητήθηκε διαθέσιμο όχημα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην επιχείρηση και τελικά με τη συνδρομή και έτερου ατόμου από τον Μυλοπόταμο, βρέθηκε ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση τα ξημερώματα της 18ης Νοεμβρίου του 2013.

Στην επίθεση κατά της επιχείρησης συμμετείχαν ο 42χρονος και ο 30χρονος, με τον πρώτο να καταφέρνει επτά βολές με καλάσνικοφ στην πρόσοψη του καταστήματος, προκαλώντας φθορές ύψους 5 χιλιάδων ευρώ περίπου. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις μεταγενέστερες συνομιλίες των κατηγορουμένων, το αποτέλεσμα δεν τους ικανοποίησε. «Το πρωί της ιδίας ημέρας (18-11-2013) ο 37χρονος τηλεφώνησε στον 30χρονο, προκειμένου να ενημερωθεί ειδικότερα σχετικά, όπου ο τελευταίος εμφανώς απογοητευμένος και εκνευρισμένος ανέφερε ότι πέτυχαν κατά το ήμισυ το σκοπό τους, καθόσον έπαθε εμπλοκή το όπλο, τονίζοντας ότι στάθηκε πολύ τυχερός ο ιδιοκτήτης του προαναφερόμενου καταστήματος – κρεοπωλείου. Περαιτέρω, ο 30χρονος ενημέρωσε τον 42χρονο ότι όπως είχε διαπιστώσει, το εν λόγω κατάστημα – κρεοπωλείο, λειτουργούσε κανονικά, ενώ αμφότεροι εξέφρασαν τον έντονο εκνευρισμό και απογοήτευσή τους, καθόσον η ενέργειά τους δεν ήταν ικανή να αναστείλει τη λειτουργία του καταστήματος».

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΓΝΩΣΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ

Βασικό ρόλο στην επίθεση σε βάρος της οικίας γνωστού ρεθυμνιώτη επιχειρηματία στα Τρία Μοναστήρια είχαν και πάλι ο 37χρονος από τον Μυλοπόταμο, ο 30χρονος και ο 42χρονος, οι οποίοι έθεσαν τον στόχο τους τουλάχιστον από τις 28 Νοεμβρίου του 2013 και τον υλοποίησαν τελικά – με φυσικό αυτουργό έναν Αλβανό υπήκοο ο οποίος είναι έγκλειστος εδώ και μήνες σε φυλακή της Κρήτης – βραδινές ώρες της 15ης Ιανουαρίου 2014. Από την αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι οι φερόμενοι ως δράστες παρακολουθούσαν και το σπίτι συνεργάτη του ρεθυμνιώτη επιχειρηματία, ενώ στη συνέχεια, όταν πλέον διαπίστωσαν τη διεύθυνση της κατοικίας του επιχειρηματία, έφεραν σε πέρας το σχέδιό τους. Από την έρευνα, πάντως, ενώ προκύπτει ο φυσικός αυτουργός, δηλαδή ο Αλβανός, δεν προκύπτει υπό την εντολή ποιου ατόμου έγινε η επίθεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλβανός μεταφέρθηκε από τον 37χρονο και τον 30χρονο τουλάχιστον τρεις φορές στις αρχές του Ιανουαρίου στην περιοχή που βρίσκεται το σπίτι του επιχειρηματία, «πλην όμως ελλείψει ανθρώπινης παρουσίας από την οικία, δεν ετελέστηκε το σχέδιό τους, καταδεικνύοντας σαφώς ότι οι ανωτέρω εμπλεκόμενοι επεδίωκαν να πλήξουν την οικία ενόσω αυτός (ο επιχειρηματίας) θα βρίσκονταν στο εσωτερικό της».

Μάλιστα, για τις ανάγκες της «επιχείρησής» τους, οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν και τις γνώσεις έτερου κατηγορουμένου σχετικά με συστήματα ασφαλείας!

Η επίθεση έγινε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου, με τον φυσικό αυτουργό, τον Αλβανό υπήκοο να πραγματοποιεί το σχέδιο, θεωρώντας εσφαλμένα πως υπήρχε ανθρώπινη παρουσία στο εσωτερικό της οικίας. Όπως διαπιστώνουν οι αστυνομικοί «υλοποιώντας το εκτελεστικό μέρος του σχεδίου που του είχε ως άνω ανατεθεί, έβαλλε με πολεμικό τυφέκιο Καλάσνικοφ, που έφερε παράνομα, δεκαεπτά (17) τουλάχιστον φορές, ενώ ο εντοπισμός ενός πλήρους φυσιγγίου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ρίψη των πυροβολισμών, άρα και το μέγεθος της βλάβης, διεκόπη λόγω εμπλοκής του πολεμικού τυφεκίου. Μέρος των βολίδων διαπέρασαν εξωτερικά παράθυρα και πόρτες της οικίας και σφηνώθηκαν, μεταξύ άλλων αντικειμένων, στον καναπέ του σαλονιού του πρώτου ορόφου, καθώς επίσης στην γκαρνταρόμπα και το μπάνιο του ισογείου, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο ζωής, τον ιδιοκτήτη ή άλλο ένοικο της οικίας, στην περίπτωση που αυτοί θα βρίσκονταν στο εσωτερικό της». Συνέπεια της επίθεσης ήταν ο επιχειρηματίας να κλείσει, τελικά δύο επιχειρήσεις του, έχοντας υποστεί οικονομική ζημιά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση ρόλο έπαιξε και ένας 41χρονος από το Αμάρι, ο οποίος φέρεται να έδωσε πληροφορίες στους βασικούς κατηγορουμένους για τον επιχειρηματία – με τον οποίο είχε φιλική σχέση - και τον συνεργάτη του, σχετικά με τις κατοικίες διαμονής τους. Ο ίδιος, όταν εξετάστηκε, αρνήθηκε ότι γνώριζε τους κατηγορούμενους και σε βάρος του έχει σχηματιστεί μεταξύ άλλων και δικογραφία για ψευδορκία.

Ο επιχειρηματίας έχει λάβει πλήρη γνώση των όσων περιλαμβάνονται στη δικογραφία και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής με το συνήγορό του.

Ο ΑΓΡΙΟΣ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ 29ΧΡΟΝΗΣ

Η πληροφόρηση του ΤΑΕ Ρεθύμνου για την παράνομη κατοχή ενός τζιπ από τον 31χρονο αδερφό του 37χρονου, ο εντοπισμός του από τους αστυνομικούς και η κατάσχεση του οχήματος ήταν η αφορμή για την επίθεση σε βάρος μίας 29χρονης ρεθυμνιώτισσας τη νύχτα της 22ας Ιουνίου 2014 στον Κουμπέ. Τα δύο αδέρφια (ο 31χρονος στο παρελθόν ήταν αρραβωνιασμένος με την 29χρονη) εκτιμούσαν ότι η νεαρή είχε δώσει πληροφορίες σε φίλο της Ειδικό Φρουρό για το κλεμμένο αυτοκίνητο του πρώην αρραβωνιαστικού της. Από τον Νοέμβριο, που κατασχέθηκε το όχημα και μέχρι τον Ιούνιο που πραγματοποιήθηκε η επίθεση, τα δύο αδέλφια, με τη συνδρομή και τρίτου μέλους της οικογένειας, που συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία, αντλούσαν πληροφορίες για την 29χρονη, για τον Ειδικό Φρουρό και την αρραβωνιαστικιά του, ενώ στις αρχές του Ιανουαρίου του 2014 ο 31χρονος συναντήθηκε με την 29χρονη «την απείλησε για έκνομη δράση που θα ανέπτυσσε εις βάρος της, σε περίπτωση που εξακριβώνονταν η εμπλοκή της σχετικά με την αρχική πληροφόρηση στις Αρχές για το μη νόμιμο της κατοχής – κυκλοφορίας του εν λόγω οχήματος, καθώς οι δύο άνδρες ήταν σχεδόν πεπεισμένοι ότι εκείνη παρείχε τη σχετική πληροφόρηση στον ειδικό φρουρό».

Η ατυχία της 29χρονης ήταν η μετακόμιση της σε δρόμο του Ρεθύμνου, όπου διέμενε και η τότε ερωτική σύντροφος του 31χρονου. Έτσι, τα δύο αδέλφια έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο τους στις 22 Ιουνίου, αφού – σύμφωνα με το κατηγορητήριο – φρόντισαν να «στρατολογήσουν» δύο άγνωστα άτομα (η ταυτότητα των οποίων δεν έχει προκύψει), τα οποία χτύπησαν άγρια το θύμα, που κατέληξε στο νοσοκομείο. Πιο συγκεκριμένα, «ο ένας εξ αυτών, αφού την αποβίβασε με χρήση βίας από το όχημά της, χρησιμοποιώντας ξύλινο ρόπαλο, της κατάφερε αλλεπάλληλα χτυπήματα σε κεφάλι και σώμα, με αποτέλεσμα να προκαλέσει σε αυτήν βαριές σωματικές βλάβες, που επέφεραν την πολυήμερη νοσηλεία της στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Ακολούθως και ενόσω η παθούσα καλούσε σε βοήθεια, ανωτέρω κατηγορούμενοι – φυσικοί αυτουργοί, επιβιβάστηκαν στο όχημά της, χρησιμοποιώντας αυτό για να διαφύγουν από το σημείο. Το εν λόγω όχημα εγκατέλειψαν στην περιοχή Σαρακίνα, επί της οδού Μ. Χατζηδάκη, όπου και ανευρέθη περί την 01:30΄ ώρα, της 23-06-2014».

Από την προανάκριση προέκυψε ακόμα πως ο 37χρονος, στις 14 Ιουνίου είχε απειλήσει τον πατέρα του θύματος τηλεφωνικά, προσποιούμενος έναν άλλον άντρα, ενώ δύο μέρες αργότερα τηλεφώνησε στην αρραβωνιαστικιά του Ειδικού Φρουρού, υποστηρίζοντας ότι η 29χρονη (το θύμα) διατηρούσε δεσμό με τον αρραβωνιαστικό της!

Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΦΑΚΙΩΝ

Στο στόχαστρο της σπείρας μπήκε και ο δήμαρχος Σφακίων, Παύλος Πολάκης, χωρίς ευτυχώς τελικά να υλοποιηθεί το σχέδιο σε βάρος του. Ο 42χρονος από το Δυτικό Ρέθυμνο ζήτησε από τον 30χρονο στοιχεία για τον δήμαρχο, τα οποία κατάφεραν εν μέρει να συλλέξουν από έναν ασφαλιστή (ο οποίος εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του, ενημέρωσε για τα στοιχεία του οχήματος του δημάρχου).

Ο 30χρονος νωρίτερα της 10ης Μαΐου 2014 παράγγειλε για λογαριασμό του 42χρονου μεγάλη ποσότητας εκρηκτικών υλών και ακαριαίας θρυαλλίδας, τα οποία παρέδωσε στον 42χρονο. Οι προθέσεις, όμως του 42χρονου έγιναν αντιληπτές από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., που στις 30 Μαΐου έκαναν έρευνα στο σπίτι του 42χροβου και κατέσχεσαν τις εκρηκτικές ύλες, ματαιώνοντας την επίθεση.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. «εξάγεται το ασφαλές συμπέρασμα ότι ο 42χρονος για λόγους που δεν προέκυψαν στην έρευνα, επεδίωκε με την άμεση - αναγκαία συνδρομή του 30χρονου να πλήξει την οικία ή άλλο περιουσιακό στοιχείο του δημάρχου Σφακίων.

Η εν λόγω έκνομη δραστηριότητα, προφανώς δεν αναπτύχθηκε για λόγους εξωτερικούς της βούλησής τους, μιας και αξιοποιώντας – αξιολογώντας κατάλληλα το απομαγνητοφωνημένο υλικό, ανωτέρω πράξη απετράπη, λόγω αστυνομικής έρευνας και κατάσχεσης των μέσων τέλεσής της».

Εκτιμάται ότι αφορμή για την υπόθεση φέρεται να ήταν πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το δήμο Σφακίων σε μέλη της οικογένειας του 42χρονου στις αρχές του 2014 λόγω καταπάτησης.

Η εμπλοκή του ονόματος του δημάρχου στη δράση της οργάνωσης προκάλεσε την αντίδραση του Δ.Σ. Σφακίων, που σε ανακοίνωση του αναφέρει:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σφακίων καταδικάζει με αποτροπιασμό την απόπειρα ανατίναξης του αυτοκινήτου του Δημάρχου Σφακίων Πολάκη Παύλου, από κακοποιό στοιχείο, κάτοικο της Επισκοπής Ρεθύμνου, που εξιχνίασε η ασφάλεια Κρήτης αυτές τις μέρες και ανακοίνωσε με συνέντευξη τύπου σήμερα στα πλαίσια εξάρθρωσης ευρύτερης εγκληματικής οργάνωσης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνει προς τους ηθικούς αυτουργούς αυτής της ενέργειας ότι:
1. Στέκεται σύσσωμο στο πλευρό του Δημάρχου Σφακίων Πολάκη Παύλου.
2. Δηλώνει ότι θα συνεχίσει χωρίς ταλαντεύσεις και μέχρι τέλους την υπεράσπιση των συμφερόντων και της περιουσίας του Δήμου χωρίς να υποκύπτει ούτε σε συμβιβασμούς ούτε σε τρομοκρατία, ούτε σε οποιεσδήποτε πιέσεις.
3. Δηλώνουμε για άλλη μία φορά ότι τον τόπο μας θα τον αλλάξουμε για να βαδίσει η συντριπτική πλειοψηφία των Σφακιανών στο δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου και της κοινωνικής συνοχής και όχι στο δρόμο του νόμου της ζούγκλας, της συγκάλυψης, του νταηλικιού, της παραβατικότητας και του οργανωμένου εγκλήματος.
4. Καλούμε όλους τους Σφακιανούς να απομονώσουν κάθε άνανδρο και οπισθοδρομικό στοιχείο που νομίζει ότι με τέτοιες πράξεις θα μπει εμπόδιο στο δρόμο που έχουμε χαράξει τα τελευταία χρόνια.
5. Τέλος καλούμε την αστυνομία και τη δικαιοσύνη να προχωρήσει στην πλήρη διαλεύκανση και παραδειγματική τιμωρία όλων όσων εμπλέκονται σε όλη την επαίσχυντη απόπειρα εναντίον του Δημάρχου Σφακίων».

ΚΛΟΠΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ, ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

Μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης φέρονται να εμπλέκονται σε τρεις τουλάχιστον κλοπές γεωργικών μηχανημάτων στο Ηράκλειο, μία θανάτωση ζώων και κλοπές κοσμημάτων, ενώ στο ενεργητικό τους είχαν και τον σχεδιασμό ληστείας στη Θεσσαλονίκη!

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο ρεθυμνιώτες, ο 37χρονος και ο 30χρονος, μαζί με δύο Ηρακλειώτες κατηγορουμένους με ένα ακόμα άτομο και με τη συνδρομή δύο ακόμα κατηγορουμένων, έθεσαν ως στόχο την έπαυλη ενός επιχειρηματία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, εκτιμώντας ότι διατηρεί κοσμήματα αξίας 3 εκ. ευρώ! Μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη, βρήκαν τον στόχο και πληροφορίες από άτομα, που γνώριζαν τα της οικίας του 56χρονου επιχειρηματία. Ωστόσο, τελικά το σχέδιο ματαιώθηκε γιατί ούτε τα χρήματα που απαιτούνταν για τη μεταφορά των μελών της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη, λίγους μήνες μετά, δεν βρέθηκαν, ούτε κάποιο άτομο, απαραίτητο, συνεργάστηκε. Εκτιμάται, δε, πως αυτή δεν ήταν η μοναδική «επιχείρηση» που δεν πραγματοποιήθηκε.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ

Τα μέλη της οργάνωσης προφανώς ελάμβαναν μέτρα ασφαλείας για να μην εντοπιστούν από τους αστυνομικούς, πράγμα που έκαναν και στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους. Χαρακτηριστικές εκφράσεις τους ήταν τα φυσίγγια Καλάσνικοφ που αναφέρονταν ως «μακριά κουφέτα», το οίκημα – στόχος αναφέρεται ως «υπόστεγο», «κόφτης», «μιτατοκοίμησμα» και «γουρούνα», η έκνομη δράση αναφέρεται είτε ως «ξεκοκάλισμα του χοίρου», είτε ως «κόψιμο ξύλων», ο άνδρας – στόχος, αναφέρεται ως «Γαβρίλης», «καλόγερος», «συμπέθερος» και «χασάπης», ο υπήκοος Αλβανίας αναφέρεται ως «κρέας», «φρέζα» και «κάπρος», η έκνομη δράση – επιχείρηση ένοπλης πλήξης κάποιου στόχου αναφέρεται είτε ως «αρραβώνιαση», είτε ως «γάμος», η συνάντηση για έκνομη πράξη αναφέρεται ως «ραντεβού για καφέ», τα όπλα ή είδη οπλισμού, φυσίγγια αναφέρονται ως «αβγά», «σκαλίδες» και «σφυρί», ο εντοπισμός του στόχου - οικήματος, αναφέρεται ως «εύρεση του Α.Φ.Μ.», ο τόπος δράσης, αναφέρεται ως «χωράφι», το όχημα στόχου, αναφέρεται ως «τρακτέρ», οι κάμερες ασφαλείας αναφέρονται είτε ως «μάτια», είτε ως «κουτιά»!

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Αντικείμενο της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης ήταν η προμήθεια, καλλιέργεια, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Αριθμεί τουλάχιστον 12 μέλη, 11 αντρών (στην πλειοψηφία τους ρεθυμνιώτες, ενώ ένας είναι Αλβανός) και μίας νεαρής γυναίκας (η οποία έχει συλληφθεί από την Κυριακή). Ηγετικό ρόλο είχαν δύο 36χρονοι και ένας 43χρονος, όλοι από τον Μυλοπόταμο. «Τα μέλη του ηγετικού πυρήνα της οργάνωσης φρόντιζαν για τη διατήρηση της παράνομης κατάστασης εξασφαλίζοντας είτε μέσω καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, είτε μέσω εισαγωγής ή εν γένει προμήθειας ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης και λοιπών ναρκωτικών ουσιών, επαρκείς ποσότητες αυτών – προϊόν, για εξυπηρέτηση των σκοπών της οργάνωσης. Ελάμβαναν τις βασικές αποφάσεις για την περαιτέρω συγκρότηση και λειτουργία της οργάνωσης, αναπτύσσοντας έκαστος εξ αυτών συγκεκριμένο και διακριτό μηχανισμό προώθησης των ναρκωτικών ουσιών, εντάσσοντας ως διαμεσολαβητές κατάλληλα μέλη, επί των οποίων ασκούσαν άμεση επιρροή, προκειμένου αφενός να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της και να επιτελείται ο σκοπός της και αφετέρου η προστασία της από τυχόν αποκάλυψη τμήματος του μηχανισμού αυτής. Αποτέλεσμα της λειτουργίας και της διατήρηση της παράνομης κατάστασης ήταν η εκροή από την οργάνωση ναρκωτικών ουσιών και η αντίστοιχη εισροή αναγκαίων χρηματικών πόρων.

Οι υπόλοιποι εννέα κατηγορούμενοι αποτελούσαν τα αναγκαία για την περαιτέρω συγκρότηση και λειτουργία της οργάνωσης μέλη, ενώ επιμερίζονταν και εντάσσονταν στο διακριτό μηχανισμό-δίκτυο προώθησης ναρκωτικών ουσιών που είχε αναπτύξει έκαστο μέλος του ηγετικού πυρήνα. Τα εν λόγω μέλη τύγχαναν της απολύτου εμπιστοσύνης του αντίστοιχου μέλους του ηγετικού πυρήνα που κατεύθυνε τη δράση τους, από το οποίο ελάμβαναν τις ποσότητες των ναρκωτικών ουσιών και στο οποίο εν καιρώ επέστρεφαν το προσυμφωνηθέν χρηματικό αντίτιμο, προσπορίζοντας περεταίρω στους εαυτούς τους παράνομο οικονομικό όφελος.

Στη δράση της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης, που ανέπτυξε πλήθος συναλλαγών αγοραπωλησίας ναρκωτικών (κατά κύριο λόγο κάνναβης αλλά και κοκαΐνης) συμμετείχε και ο 37χρονος από τον Μυλοπόταμο, ενώ στο πλαίσιο της ίδιας οργάνωσης κατηγορούνται ακόμα δεκάδες άτομα, που είτε λειτουργούσαν ως σύνδεσμοι και μικροέμποροι ναρκωτικών είτε ως αγοραστές.

Φυσικά, τα επίμαχα σημεία των τηλεφωνικών συνομιλιών διεξάγονταν κεκαλυμμένα, με τους εμπλεκόμενους να χρησιμοποιούν κωδικοποιημένες έννοιες, λαμβάνοντας μέτρα για τον μη εντοπισμό τους. Οι διακινούμενες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών αναφέρονται ως «άνθρωπος, κανίσκι, μούστος, παραγγελιά, κρασί, κρέας, γυναίκα, αυτοκίνητο, βούρκος, χρώμα, αρνιά, αντιβιώσεις, κοπέλι, φάρμακα, κόλλα, μπετόν, σουβλάκια, αποφάγια, χωράφι, λουκούμι, κομμάτι, πράγματα, μπάζα, πράματα, κατσικάκι», οι έτεροι προμηθευτές ως «νοσοκόμα, γιατρός ή μάστορας αυτοκινήτων», και τέλος οι αγοραστές - χρήστες ναρκωτικών ουσιών ως «οι πελάτες/αγοραστές ως «κουλούκια, σκυλιά».

ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΖΩΟΚΛΟΠΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

Στο πλαίσιο της ίδιας οργάνωσης, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον τέσσερις υποθέσεις ζωοκλοπών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, στις οποίες βασικό ρόλο είχαν ο 37χρονος από τον Μυλοπόταμο, ο 30χρονος από το Ν. Φωκά, ο γιος του 37χρονου, ο 42χρονος από το Δυτικό Ρέθυμνο, αλλά και κατηγορούμενοι από το Ηράκλειο.

Από την έρευνα προέκυψε ακόμα ότι επτά άτομα, ο 30χρονος και έξι ακόμα (εκ των οποίων δύο γυναίκες) έχοντας ενωθεί μεταξύ τους συγκρότησαν ομάδα με σκοπό την τέλεση κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα απάτης σε βάρος του Οργανισμού ΕΛ.Γ.Α., παρουσιάζοντας εν γνώσει τους ψευδώς δηλωθείσες ζημιές ζωικού κεφαλαίου που κατείχαν οι ίδιοι, με σκοπό τη χρηματική τους αποζημίωση για ασφαλιζόμενους κινδύνους που καλύπτει ασφαλιστικά ο ΕΛ.Γ.Α., προσπορίζοντας για τους εαυτούς τους παράνομο οικονομικό όφελος.

Ειδικότερα, είχαν αναπτύξει μεθόδους και εφοδιασθεί – κατασκευάσει ειδικά εργαλεία για την πρόκληση σημαδιών επί του σώματος των ζώων ή τη θανάτωση αυτών, με σκοπό να εμφαίνεται ως ζημιογόνο αίτιο είτε η κατασπάραξη από άγρια αδέσποτα σκυλιά είτε λοιπές ασθένειες και παθήσεις, οι οποίες καλύπτονται ασφαλιστικά, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου του ΕΛ.Γ.Α. Μάλιστα, τα μέλη της ομάδας είχαν αναπτύξει ειδική μέθοδο για τη μετατροπή των αρσενικών ζώων σε θηλυκά, χωρίς να γίνεται αυτό αντιληπτό από τους εκτιμητές – ανταποκριτές, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο αποζημιώσεις.

Χαρακτηριστικά της δράσης των μελών της ομάδας, και ιδίως της μεθοδικότητας αυτών, της πρόθεσής τους για συνεχή και επαναλαμβανόμενη τέλεση τέτοιας φύσεως αδικημάτων και της ροπής αυτών στην κατ' επάγγελμα τέλεση αδικημάτων, αποτελούσαν:

Η πρόθεσή τους να προμηθευτούν με ειδικό ψυγείο μεγάλης χωρητικότητας, το οποίο θα τους επέτρεπε να διατηρούν μεγάλους αριθμούς νεκρών ζώων για την αποτροπή της σήψης αυτών, τα οποία θα μπορούν εκ περιτροπής να χρησιμοποιούν είτε οι ίδιοι είτε οι συνεργοί τους για υποβολή ψευδών δηλώσεως, έτσι ώστε να μην μπορεί να γίνει αντιληπτή η δράση τους από τους εκτιμητές – ανταποκριτές τους ΕΛ.Γ.Α.

Η πρόθεσή τους να μεταβούν σε χώρο χωματερής όπου είχε απορριφθεί μεγάλος αριθμός νεκρών ζώων, τα οποία θα μετέφεραν σε δικό τους χώρο και, εν συνεχεία, θα χρησιμοποιούσαν για υποβολή ψευδών δηλώσεων.

Η αγορά από κτηνοτρόφους της περιοχής που δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη ή δεν υπόβαλαν κτηνοτροφικές δηλώσεις, ήδη θανατωμένων αιγοπροβάτων, καθώς και ζώων από τα σφαγεία που ανταποκρίνονταν στις ανάγκες της ομάδας.

Μεριμνούσαν ούτως ώστε, η μεθοδολογία τους και ο τρόπος πρόκλησης συγκεκριμένης ζημίας επί των ζώων, να μην γίνεται αντιληπτός από έτερα άτομα – κτηνοτρόφους που επιθυμούσαν να αναπτύξουν παρόμοια δράση, καθώς είχαν αναπτύξει μια μοναδική μεθοδολογία που εμπόδιζε να γίνει αντιληπτή η δράση τους από τους εκτιμητές του ΕΛ.Γ.Α.

Η τακτική τους ήταν να υποβάλουν ψευδείς δηλώσεις σε περιόδους εορτών (π.χ. Πάσχα) ή σε μη εργάσιμες ημέρες (Σαββατοκύριακα), έτσι ώστε να καθυστερεί η διενέργεια της εκτίμησης για λίγες ημέρες και να καλύπτεται με τον τρόπο αυτό το γεγονός ότι τα ζώα παρουσιάζουν σημάδια σήψης (αφού έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε προγενέστερες ψευδείς δηλώσεις - αναγγελίες).

Πέραν των ανωτέρω, μέλη της ανωτέρω ομάδας και συγκεκριμένα είχαν αναπτύξει ιδιαίτερα φιλικές με τον ανταποκριτή & εκτιμητή του ΕΛ.Γ.Α. για περιοχές της Κρήτης, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο των δηλώσεων ζημίας κτηνοτρόφων, την έγκριση και τον προσδιορισμό του ύψους της αποζημίωσης που αυτού θα λάμβαναν από τον ΕΛ.Γ.Α., ο οποίος, εκ προθέσεως, με πλήρη επίγνωση της δράσης τους και με σκοπό να τους συνδράμει στην εκπλήρωση του σκοπού τους, προέβαινε ψευδώς σε επιβεβαίωση των δηλώσεων – αναγγελιών ζημιών που αυτοί προέβαιναν και σε εκτιμήσεις σχετικών αποζημιώσεων, παραβαίνοντας έτσι τα καθήκοντά του.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 August 2014 | 2:02 pm


Εκδόθηκαν οι αποφάσεις για τις ενστάσεις στο Δήμο Ρεθύμνου

Εκδόθηκαν οι αποφάσεις για τις ενστάσεις στο Δήμο Ρεθύμνου
ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΝΙΝΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΔΡΑ, ΝΕΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΧΑΡΚΙΩΝ ΚΑΙ Κ. ΒΑΡΣΑΜΟΝΕΡΟΥ
Παραμονή Δεκαπενταύγουστου το Διοικητικό Πρωτοδικείο Χανίων, εξέδωσε τις αποφάσεις του μετά την εξέταση των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί από τους συνδυασμούς που συμμετείχαν στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Ρέθυμνο, για την κατανομή εδρών και για την εκλογή δημοτικών και τοπικών συμβούλων.

Το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε την ένσταση που είχε καταθέσει ο Θοδωρής Νίνος, επικεφαλής του συνδυασμού «Ρέθυμνο Αξίζεις», με την οποία ζητούσε να αποδοθεί στον συνδυασμό του μια ακόμα έδρα στη Δημοτική Ενότητα Νικηφόρου Φωκά.

Στην ένστασή του ο συνδυασμός ανέφερε ότι θα έπρεπε να του έχουν αποδοθεί 25 έδρες και ότι έγινε λάθος σε σχέση με το εκλογικό μέτρο, κατά τη δεύτερη κατανομή των εδρών, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να αφαιρεθεί μια έδρα από τον συνδυασμό του Θ. Νίνου και να δοθεί στον συνδυασμό του Γ. Μαρινάκη.

Σύμφωνα με τον συνδυασμό, ο Μιχάλης Ανδρουλάκης θα έπρεπε να είναι αυτός που θα έχανε την έδρα, καθώς ήταν ο τρίτος επιλαχόντας συνδυασμός.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Χανίων έκανε δεκτή την ένσταση του συνδυασμού του κ. Νίνου για την ανακήρυξη προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων στα Χάρκια και το Κάτω Βαρσαμόνερο.

Ο συνδυασμός ανέφερε ότι επρόκειτο για εξόφθαλμα σφάλματα, καθώς είχαν ανακηρυχτεί ως πρόεδροι όχι υποψήφιοι του συνδυασμού που ήρθαν πρώτοι σε ψήφους στην Τοπική Κοινότητα, όπως ορίζει ο «Καλλικράτης» και που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο συνδυασμός Νίνου, αλλά του συνδυασμού που ήρθε πρώτος στον Δήμο, δηλαδή του Γ. Μαρινάκη.

Έτσι με απόφαση του Δικαστηρίου νέοι πρόεδροι ανακηρύχθηκαν στα Χάρκια κ. Γιώργος Κόκκινος και στο Κάτω Βαρσαμόνερο ο κ. Γιώργος Λιονής.

Στο Τοπικό Συμβούλιο της Επισκοπής, της Δημοτικής Ενότητας Λαππαίων, ο συνδυασμός του Γιώργου Μαρινάκη, είχε καταθέσει ένσταση ζητώντας μια ακόμα έδρα για το Τοπικό Συμβούλιο. Ο κ. Νίνος κατέθεσε αντένσταση την οποία αποδέχθηκε το Δικαστήριο και έτσι τα πράγματα παραμένουν ως έχουν. Την πρώτη έδρα έχει ο συνδυασμός του Γ. Μαρινάκη, τη δεύτερη ο συνδυασμός του Μ. Ανδρουλάκη και την τρίτη ο συνδυασμός του Θ. Νίνου.

Στο Τοπικό Συμβούλιο του Ρουσσοσπιτίου, είχε καταθέσει ένσταση ο συνδυασμός του κ. Νίνου για τον Σταύρο Λαμπρινό που δεν είχε αρχικά ανακηρυχθεί ως τοπικός σύμβουλος. Με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου ο κ. Λαμπρινός είναι μέλος του συμβουλίου.

Τέλος, το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε την ένσταση που είχε καταθέσει ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γ. Μαρινάκη Γιώργος Παπαδόσηφος, καθώς το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου δεν ανακήρυξε την εκλογή του.

Δημοσιεύθηκε στις 20 August 2014 | 1:48 pm


Εκδηλώσεις για τη στήριξη της προσπάθειας της Cretan Ferries

Εκδηλώσεις για τη στήριξη της προσπάθειας της Cretan Ferries
Nα αποκτήσει καράβι το Ρέθυμνο
Την Τετάρτη 20 και την Πέμπτη 21 Αυγούστου στη Μαρίνα Ρεθύμνου

Την κοινή τους βούληση και τη συστράτευσή τους στην υπεύθυνη, έντιμη και καλά οργανωμένη προσπάθεια ν' αποκτήσει το Ρέθυμνο το δικό του πλοίο καταθέτουν η Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, σύσσωμα τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων του Νομού Ρεθύμνης και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ρεθεμνιώτικης Ναυτιλιακής Εταιρίας Cretan Ferries, σε μια πολιτιστική συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 και την Πέμπτη 21 Αυγούστου, στη Μαρίνα Ρεθύμνου.

Την εκδήλωση έχουν κληθεί να στηρίξουν όλοι οι μουσικοί κι έντεχνοι καλλιτέχνες και οι πολιτιστικοί φορείς του Νομού Ρεθύμνης ώστε από τις 7 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα, για ένα διήμερο, να προσφέρουν του συμπολίτες κι επισκέπτες τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν και να ενημερωθούν, με ακρίβεια και επάρκεια, από τα στελέχη της ρεθεμνιώτικης ναυτιλιακής εταιρείας για την προσπάθεια που γίνεται να λήξει, με τη υποστήριξη όλων, ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός του Ρεθύμνου από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Σκοπός λοιπόν της εκδήλωσης είναι να τεθεί σε εγρήγορση όλη η Ρεθεμνιώτικη κοινωνία και με κοινή βούληση και αποφασιστικότητα, να εκπληρωθεί ο στόχος και ν' αποκτήσει το Ρέθυμνο το δικό του πλοίο και το μερίδιο που του αξίζει στην οικονομική ανάπτυξη στους βασικούς τομείς του εμπορίου – διακίνησης αγαθών, στον Τουρισμό, την εξυπηρέτηση των μετακινήσεων των κατοίκων κι επισκεπτών του κ.α.

Ευχή όλων είναι τόσο συγκεκριμένη εκδήλωση όσο και οι πρωτοβουλίες της Cretan Ferries να τύχουν της αναγκαίας αποδοχής κι ενεργής στήριξης από τους συμπολίτες.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 19 August 2014 | 1:40 pm


Δέκα συλλήψεις για εγκληματική οργάνωση

Δέκα συλλήψεις για εγκληματική οργάνωση
Στο Ρέθυμνο  

Στα ίχνη εγκληματικής οργάνωσης με βασικό αντικείμενο δράσης υποθέσεις χασισοφυτειών, εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, αλλά και με «παράπλευρη» δράση εκβιασμών και απατών υποστηρίζει ότι βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη μετά την γιγάντια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής σε διάφορες περιοχές του νησιού, αλλά με επίκεντρο το Ρέθυμνο.

 

Οι συλληφθέντες κατάγονται από το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και το Λασίθι, ενώ στην ογκώδη δικογραφία που αναμένεται να σχηματιστεί φέρονται να περιλαμβάνονται και άλλα ονόματα ατόμων, τα οποία δεν συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς και αναζητούνται.

Στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου έχουν μεταφερθεί δέκα άτομα, τα οποία έχουν συλληφθεί για διάφορα αδικήματα, κακουργηματικής κυρίως φύσης, με την πλειοψηφία αυτών να έχουν καταγωγή από το Ρέθυμνο. Οι περισσότεροι από τους δράστες είναι γνώριμοι των αστυνομικών αρχών, έχοντας στο παρελθόν κατηγορηθεί για διάφορα αδικήματα, όπως χασισοφυτείες, όπλα, ακόμα και για βιασμό.

Η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ασφάλειας Κρήτης και τους αστυνομικούς υπηρεσιών από όλο το νησί στηρίχθηκε στην πολύμηνη έρευνα ειδικευμένης αστυνομικής ομάδας, που καταγράφοντας και παρακολουθώντας τις τηλεφωνικές συνομιλίες των υπόπτων, «αποκρυπτογράφησε» την δράση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, όπως αυτή κατηγορείται.

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας από την ΕΛ.ΑΣ. του νησιού, σχετικά με την δράση των φερόμενων ως μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υλικό που έχει συγκεντρωθεί από τους αστυνομικούς στη διάρκεια της πολύμηνης έρευνας προσεγγίζει τις 10 χιλιάδες σελίδες, περιλαμβάνοντας κατά κύριο λόγο απομαγνητοφωνήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, στο περιεχόμενο των οποίων στηρίζεται η απόδοση κατηγοριών.

Εντός της ημέρας αναμένεται να απολογηθούν προανακριτικά οι συλληφθέντες, οι οποίοι – κατά τις ίδιες πληροφορίες – αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, ενώ στη συνέχεια θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Ρεθύμνου.

Αγγελική Καλλέργη
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 18 August 2014 | 1:21 pm


Εκδηλώσεις μνήμης για τα 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων
Από αύριο Τρίτη

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων από τους Γερμανούς το 1944 και ο δήμος Ανωγείων διοργανώνει από αύριο, Τρίτη 12 Αυγούστου, επετειακές πολιτιστικές εκδηλώσεις με στόχο τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης και την απόδοση τιμών σε όλους όσοι μαρτύρησαν για την απελευθέρωση και την ελευθερία της Κρήτης από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.

Αύριο στις 21.30 μ.μ., στην πλατεία Αρμί η Φιλαρμονική του δήμου Ηρακλείου θα παρουσιάσει «Συναυλία για την 70ετή Επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων».

Την Τετάρτη 13 Αυγούστου θα τελεστεί η επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Ιωάννη, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον δήμαρχο Ανωγείων, Σωκράτη Κεφαλογιάννη. Αργότερα, στις 21:30 μ.μ., στο Θέατρο Νίκος Ξυλούρης θα πραγματοποιηθεί μουσικόχορευτική εκδήλωση με τη συμμετοχή του πολιτιστικού σωματείου «Το Ρόδο» από τα Χανιά, του παραδοσιακού συλλόγου «Ερωφίλη» από το Ρέθυμνο και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων.

Ιστορικό στοιχείο

«...Επειδή η πόλις των Ανωγείων είναι κέντρον της αγγλικής κατασκοπίας εν Κρήτη και επειδή οι Ανωγειανοί εξετέλεσαν το φόνο του λοχία φρουράρχου Γενί-Γκαβέ και της υπ' αυτόν φρουράς και επειδή οι Ανωγειανοί εξετέλεσαν το σαμποτάζ της Δαμάστας, επειδή εις Ανώγεια ευρίσκουν άσυλον και προστασίαν οι αντάρται των διαφόρων ομάδων αντιστάσεως και επειδή εκ των Ανωγείων διήλθον και οι απαγωγείς με τον στρατηγόν Φον Κράιπε χρησιμοποιήσαντες ως σταθμόν διακομιδής τα Ανώγεια, διατάσσομεν την ΙΣΟΠΕΔΩΣΙΝ τούτων και την εκτέλεσιν παντός άρρενος Ανωγειανού όστις ήθελεν ευρεθεί εντός του χωρίου και πέριξ αυτού εις απόστασιν ενός χιλιομέτρου».

Χανιά 13-8-44 0 Στρατηγός Διοικητής Φρουρίου Κρήτης X. Μίλλερ

Με τη συγκεκριμένη διαταγή του Μίλλερ η καταστροφή και ισοπέδωση του χωριού των Ανωγείων, τον Αύγουστο του 1944, καταγράφηκε στην ιστορία της χώρας ως το 3ο ολοκαύτωμα του χωριού, ακολουθώντας εκείνα του 1822 και του 1867. Το ολοκαύτωμα κράτησε πάνω από δεκαπέντε ημέρες, έκφραση οργής για την εξουδετέρωση και τη σύλληψη του φρούραρχου Γενί-Καβέ και της οκταμελούς φρουράς του την 7η Αυγούστου του 1944 στην περιοχή Σφακάκι Ανωγείων, από ενδεκαμελή ομάδα του εφεδρικού Ε.Λ.Α.Σ. Την επομένη στις 8 Αυγούστου έγινε το σαμποτάζ της Δαμάστας στον κεντρικό αμαξωτό δρόμο της Κρήτης από άνδρες-αντάρτες της επαναστατικής οργάνωσης Ψηλορείτης. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε και η ισοπέδωση του χωριού Δαμάστα και η εκτέλεση των Κρητικών που πιάστηκαν από τους Γερμανούς.

Το ολοκαύτωμα των Ανωγείων αποτελεί ένα από τα κορυφαία γεγονότα της Εθνικής Αντίστασης και οι μνήμες του ακολουθούν έως και σήμερα την κουλτούρα και την προσήλωση στις αξίες της ελευθερίας για τους ορεινούς Ανωγειανούς και Μυλοποταμίτες. Η κύκλωση των Ανωγείων, οι μακάβριες εκτελέσεις, τα αποτελέσματα της λεηλασίας και της καταστροφής, έως και σήμερα αποτελούν αντικείμενο συγγραφικής καταγραφής και μέρος των συζητήσεων μεταξύ χωρικών, επισκεπτών και ερευνητών.

Άλλωστε, η μελέτη των γεγονότων εκείνων έως και σήμερα, προσθέτει νέα στοιχεία και γνώσεις στους ιστορικούς και όχι μόνο, ενώ αποκαλύπτει την κουλτούρα ενός ορεσίβιου λαού, αυτού των Ανωγείων και του ορεινού Μυλοποτάμου Ρεθύμνου, οι οποίοι μέσα από μία ταπεινή, δύσκολη για την επιβίωση τους καθημερινότητα, κατάφεραν να αναπτύξουν το συλλογικό πνεύμα της αντίστασης με στόχο την απελευθέρωση. Ανέπτυξαν το πνεύμα της συνεργασίας αλλά και πρωτοπόρες προσωπικότητες οι οποίες με τον λόγο τους, τις ιδέες τους και τις ιδεολογικές τους απόψεις, ενίσχυσαν έως και τις μέρες μας, μία πολιτική προσήλωση και προσέγγιση που έχει άμεση σχέση με την εξεύρεση λύσεων για τα προβλήματα του απλού ανθρώπου της ελληνικής περιφέρειας.

Δημοσιεύθηκε στις 11 August 2014 | 8:35 pm


Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντοπίστηκαν, εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν 11 δενδρύλλια κάνναβης

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντοπίστηκαν, εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν 11 δενδρύλλια κάνναβης
Κατασχέθηκαν περισσότερα από 300 γραμμάρια κάνναβη
Συνελήφθη, χθες (09.08.2014) το πρωί, σε περιοχή του Ρεθύμνου, 55χρονος ημεδαπός, για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών και δράσεων, αλλά και εφαρμογής ειδικού σχεδίου εξερευνήσεων, για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Τ.Α.Ε.) Ρεθύμνου, πραγματοποιήθηκε χθες (09.08.2014) πρωινές ώρες, έρευνα στην οικία του 55χρονου.

Κατά την διάρκεια της έρευνας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 327 γραμμάρια κάνναβης και ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου καλλιεργούντο επιμελώς έντεκα (11) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 1 μέτρο, στο στάδιο της ανάπτυξης, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν. Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 10 August 2014 | 3:27 pm


Αποζημίωση 9,15 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Creta Farms για την πυρκαγιά της 14η Μαρτίου

Αποζημίωση 9,15 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Creta Farms για την πυρκαγιά της 14η Μαρτίου
Αποζημίωση 9,15 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Creta Farms για την πυρκαγιά της 14η Μαρτίου

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία διακανονισμού της ασφαλιστικής αποζημίωσης σχετικά με την πυρκαγιά, που προκλήθηκε την 14η Μαρτίου 2014 στους αποθηκευτικούς χώρους της εγκατάστασης Ρεθύμνου της εταιρείας Creta Farms ΑΒΕΕ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το συνολικό ποσό αποζημίωσης ανήλθε στα 9,15 εκατ. ευρώ και αφορά σε αναπλήρωση κατεστραμμένων αποθεμάτων, αποκατάσταση αποθηκευτικών χώρων και σε αποζημίωση της απώλειας μικτών κερδών, που υπέστη η εταιρεία, λόγω της πυρκαγιάς.

Η αποζημίωση καταβλήθηκε από το συνασφαλιστικό σχήμα, απαρτιζόμενο από τις εταιρείες «Groupama – Φοίνιξ Α.Ε.Α.Ε.», «Εθνική Α.Ε.Ε.Γ.Α.», «Ευρώπη Α.Ε.Γ.Α.», «Generali Hellas A.A.E.» και «Αγροτική Ασφαλιστική Α.Ε.» κατά την αναλογία συμμετοχής εκάστης συνασφαλίστριας εταιρείας.

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2014 | 7:32 pm


Συνελήφθησαν, τρία άτομα, για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης στο Μυλοπόταμο Ρεθύμνου

Συνελήφθησαν,  τρία άτομα, για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης στο Μυλοπόταμο Ρεθύμνου
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο σε δύσβατη – δασώδη, περιοχή εντοπίστηκαν, εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν 563 δενδρύλλια κάνναβης

 

Συνελήφθησαν, χθες το πρωί, στο Δήμο Ρεθύμνου, δύο αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας 27 και 31 ετών, καθώς και 31χρονος ημεδαπός, για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών και δράσεων, αλλά και εφαρμογής ειδικού σχεδίου εξερευνήσεων, για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, οργανώθηκε χθες (07.08.2014) πρωινές ώρες, από την Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφαλείας Κρήτης, συντονισμένη επιχείρηση εξερεύνησης, στην ευρύτερη περιοχή του παραπάνω Δήμου, με την συνδρομή του Ελικοπτέρου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στην επιχείρηση, συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, της Ομάδας Ειδικών Αποστολών (Ο.Ε.Α.) Κρήτης, της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Ρεθύμνου, του Τμήματος Ασφαλείας Γεροποτάμου, των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών Χανίων και του Γραφείου Εγκληματικών Ερευνών Ρεθύμνου.

Κατά την διάρκεια της εξερεύνησης, εντοπίστηκε σε δύσβατη - δασώδη περιοχή του παραπάνω Δήμου, ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος (φυτεία) όπου καλλιεργούντο επιμελώς πεντακόσια εξήντα τρία (563) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 3 μέτρα, στο στάδιο της ανάπτυξης, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

Στον συγκεκριμένο χώρο, εντοπίστηκαν, από αστυνομικούς των ανωτέρω Υπηρεσιών, οι δύο αλλοδαποί (27χρονος και 31χρονος), οι οποίοι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να διαφύγουν, και αφού ακινητοποιήθηκαν, συνελήφθησαν.
Στο πλαίσιο της διενεργηθείσας έρευνας και προανάκρισης, προέκυψε ότι οι εν λόγω αλλοδαποί, καλλιεργούσαν τη συγκεκριμένη φυτεία, κατ΄ εντολή του 31χρονου ημεδαπού, έναντι του χρηματικού ποσού των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ μηνιαίος (έκαστος).
Επιπλέον, εντοπίστηκαν δύο αυτοσχέδια καταλύματα, εκ των οποίων το ένα ήταν εντός της φυτείας (όπου διέμεναν οι δύο αλλοδαποί) και το δεύτερο βρισκόταν σε κοντινή απόσταση και ήταν ειδικά διαμορφωμένο για να χρησιμοποιείται ως παρατηρητήριο.
Άμεσα αναζητήθηκε ο 31χρονος, όπου εντοπίστηκε στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας του, ενώ στη θέα των αστυνομικών επιχείρησε να διαφύγει και αφού ακινητοποιήθηκε συνελήφθη.
Τα ανωτέρω δενδρύλλια κατασχέθηκαν μαζί με πλήθος πειστηρίων που βρέθηκαν κατά την εξερεύνηση των χώρων της φυτείας.
Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.

ast2

 

Δημοσιεύθηκε στις 8 August 2014 | 11:10 am


Εξασκούσαν το επάγγελμα της αποκλειστικής νοσοκόμας χωρίς να κατέχουν τον απαιτούμενο τίτλο σπουδών

Εξασκούσαν το επάγγελμα της αποκλειστικής νοσοκόμας χωρίς να κατέχουν τον απαιτούμενο τίτλο σπουδών
Και την απαραίτητη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Συνελήφθησαν, προχθές το βράδυ, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ρεθύμνου, δύο αλλοδαπές, υπήκοοι Βουλγαρίας, 59 και 57 ετών, για παραβάσεις νομοθεσίας σχετικά με την παροχή υπηρεσιών σε ασθενείς.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, κατελήφθησαν οι ανωτέρω αλλοδαπές να εργάζονται και να παρέχουν σε ασθενείς υπηρεσίες «αποκλειστικής νοσοκόμας», στερούμενες απαιτούμενου τίτλου σπουδών και άδειας άσκησης επαγγέλματος, από την αρμόδια Αρχή.

Οι συλληφθείσες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκαν χθες, (06.08.2014) στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 7 August 2014 | 12:27 pm


Εντοπίστηκαν τρεις φυτείες δενδρυλλίων κάνναβης

Εντοπίστηκαν τρεις φυτείες δενδρυλλίων κάνναβης
Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους σε δύο αγροτικές περιοχές εντοπίστηκαν, εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν 1.470 δενδρύλλια κάνναβης

 

Εντοπίστηκαν, χθες το πρωί, σε δύο διαφορετικές αγροτικές περιοχές του Δήμου Μυλοποτάμου, τρεις φυτείες κάνναβης και κατασχέθηκαν συνολικά χίλια τετρακόσια εβδομήντα δενδρύλλια.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών και δράσεων και εφαρμογής ειδικού σχεδίου εξερευνήσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, οργανώθηκε χθες πρωινές ώρες, από την Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφαλείας Κρήτης, συντονισμένη επιχείρηση εξερεύνησης, στην ευρύτερη περιοχή του παραπάνω Δήμου, με την συνδρομή ελικοπτέρου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στην επιχείρηση, συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, της Ομάδας Ειδικών Αποστολών (Ο.Ε.Α.) Κρήτης, της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Ρεθύμνου, των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου.
Κατά την διάρκεια της εξερεύνησης, εντοπίστηκαν σε δύο διαφορετικές αγροτικές τοποθεσίες του παραπάνω Δήμου, έξι (6) ειδικά διαμορφωμένοι και περιφραγμένοι χώροι, όπου καλλιεργούντο επιμελώς χίλια τετρακόσια εβδομήντα (1.470) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 3 μέτρα, στο στάδιο της ανάπτυξης, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

Τα ανωτέρω δενδρύλλια κατασχέθηκαν μαζί με πλήθος πειστηρίων που βρέθηκαν κατά την εξερεύνηση των χώρων της φυτείας.
Ενεργούνται έρευνες στην ευρύτερη περιοχή, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.
Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου.

ast1

ast2

ast3

ast4

ast5

ast6

ast7

 

Δημοσιεύθηκε στις 7 August 2014 | 11:43 am


Συνελήφθησαν τέσσερις γυναίκες για κλοπή

Συνελήφθησαν τέσσερις γυναίκες για κλοπή
Στο Ρέθυμνο

Συνελήφθησαν, χθες το απόγευμα, στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, 19χρονη αλλοδαπή υπήκοος Αλβανίας και τρεις ημεδαπές (20χρονη και δύο 19χρονες) για κλοπή.

Ειδικότερα, οι συλληφθείσες ενεργώντας από κοινού αφαίρεσαν από δύο καταστήματα δερμάτινων ειδών, ιδιοκτησίας 42χρονου και 35χρονου, αντίστοιχα διάφορα είδη συνολικής χρηματικής αξίας εκατόν εξήντα πέντε (165) ευρώ.

Από τη διενεργηθείσα προανάκριση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, προέκυψε ότι οι ανωτέρω είχαν διαπράξει την συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη, όπου αφού εντοπίστηκαν, συνελήφθησαν.

Οι συλληφθείσες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στο κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρέθυμνου, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες ομοειδείς πράξεις.

Δημοσιεύθηκε στις 6 August 2014 | 1:04 pm


Συνελήφθη για οφειλές προς το δημοσιο

Συνελήφθη για οφειλές προς το δημοσιο
Στο Ρεθυμνο
Στο Ρέθυμνο συνελήφθη, ο 55χρονος, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Γεροποτάμου, για οφειλές, οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 132.706,79 ευρώ. Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Γεροποτάμου.

Δημοσιεύθηκε στις 2 August 2014 | 12:58 pm


9ο Θερινό Σχολείο στην Οικονομική Θεωρία και Οικονομετρία

9ο Θερινό Σχολείο στην Οικονομική Θεωρία και Οικονομετρία
Στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει το 9ο Θερινό Σχολείο στην Οικονομική Θεωρία και Οικονομετρία στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο από 28 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου 2014. Το θέμα του Θερινού Σχολείου είναι στην Οικονομετρική Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Δεδομένων (Financial Econometrics and Finance Markets). Στο φετινό Θερινό Σχολείο θα συμμετάσχουν διδακτορικοί φοιτητές από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού οι οποίοι εκπονούν διδακτορική διατριβή σε θέματα που άπτονται των ζητημάτων τα οποία θα αναλυθούν στη διάρκεια των εργασιών του Θερινού Σχολείου. Κεντρικός ομιλητής του Προχωρημένου Θερινού Σχολείου είναι ο καθηγητής Enrique Sentana από το Κέντρο Νομισματικών και Χρηματιστηριακών Ερευνών (CEMFI) της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας και Ερευνητής στο London School of Economics. ο οποίος είναι από τους κορυφαίους ερευνητές σήμερα στην ανάπτυξη θεωρίας και εφαρμογών στην ανάλυση χρηματοοικονομικών δεδομένων. Το πρόγραμμα του θερινού σχολείου αποτελείται από παρουσίαση και ανάλυση θεωρητικών ζητημάτων καθώς και εφαρμογές πρακτικών προβλημάτων και μελετών περιπτώσεων με τη χρήση εξειδικευμένων λογισμικών.

Δημοσιεύθηκε στις 31 July 2014 | 1:15 pm


Εξιχνιάστηκε, άμεσα υπόθεση ληστείας που διαπράχθηκε στο Ρέθυμνο

Εξιχνιάστηκε, άμεσα υπόθεση ληστείας που διαπράχθηκε στο Ρέθυμνο
Συνελήφθησαν, τρείς αλλοδαποί, υπήκοοι Ινδίας κατηγορούμενοι για τη διάπραξη ληστείας, σε βάρος 42χρονου ομοεθνή τους

Συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι, στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου και της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Ρεθύμνου, τρείς αλλοδαποί, υπήκοοι Ινδίας, ηλικίας 54, 38 και 29 ετών, κατηγορούμενοι για ληστεία.

Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι καταγγέλθηκε από 42χρονο αλλοδαπό υπήκοο Ινδίας, ότι το βράδυ της 29.07.2014, σε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ρεθύμνου, ο 54χρονος και ο 38χρονος, τον χτύπησαν (κρατώντας μεταλλικό σωλήνα και τμήμα από ξύλο) και ο 29χρονος του προκάλεσε σωματικές βλάβες με την χρήση αιχμηρού αντικειμένου (μαχαίρι), ενώ στη συνέχεια αφαίρεσαν από τον 42χρονο, το χρηματικό ποσό των χιλίων διακοσίων ευρώ και κόσμημα του οποίου η αξία ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των τριακοσίωνευρώ.

Άμεσα αναζητήθηκαν, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι ανωτέρω αλλοδαποί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου και της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Ρεθύμνου και στην συνέχεια, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 31 July 2014 | 12:28 pm


Νέο κλειστό γυμναστήριο στα Περιβόλια σε ένα χρόνο

Νέο κλειστό γυμναστήριο στα Περιβόλια σε ένα χρόνο
Η σύμβαση για την κατασκευή του νέου κλειστού γυμναστηρίου των Περιβολίων υπογράφηκε χθες ανάμεσα στον δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη και τον ανάδοχο του έργου, κ. Ορφανό και επομένως η νέα…
Η σύμβαση για την κατασκευή του νέου κλειστού γυμναστηρίου των Περιβολίων υπογράφηκε χθες ανάμεσα στον δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη και τον ανάδοχο του έργου, κ. Ορφανό και επομένως η νέα αθλητική υποδομή, για την οποία «διψά» εδώ και χρόνια η πόλη είναι έτοιμη να ξεκινήσει να κατασκευάζεται.

Με χρονοδιάγραμμα 14 μηνών από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης και τελικό προϋπολογισμό περίπου ένα εκ. ευρώ, το κλειστό γυμναστήριο των Περιβολίων αναμένεται να δοθεί σε χρήση προς τους ρεθυμνιώτες το φθινόπωρο του 2015.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος που ο προγραμματισμός για τη συγκεκριμένη αθλητική υποδομή παίρνει σάρκα και οστά. «Το κλειστό γυμναστήριο είναι ένα έργο ζωής και δεν ήταν καθόλου εύκολο να φτάσουμε στο τελικό στάδιο, γιατί δεν είναι τόσο απλό όσο κάποιοι νομίζουν. Υπάρχουν και άλλα παράπλευρα ζητήματα που πρέπει συγχρόνως να λυθούν, οικοδομικά, αδειοδοτικά, εγκρίσεις, χρηματοδοτήσεις, αποζημιώσεις, που είναι συνακόλουθα του έργου και κάθε μέρα γίνεται μία πολύ σοβαρή προσπάθεια από την υπηρεσία και από τη δημοτική αρχή για να λυθούν αυτά τα ζητήματα», σημείωσε ο ίδιος.

«Το έργο είναι πολύ σημαντικό γιατί γίνεται στα ανατολικά προάστια, που δεν έχουν καμία αθλητική υποδομή. Θα είναι ένα κλειστό γυμναστήριο υψηλών προδιαγραφών, με όλες τις ανέσεις μίας σύγχρονης αθλητικής εγκατάστασης, που θα δώσει τη δυνατότητα και την ευκαιρία στους αθλητές να αθλούνται. Παράλληλα με τον σχεδιασμό που έχουμε αυτή τη στιγμή στο δήμο Ρεθύμνου, θεωρώ ότι μετά από μερικούς μήνες θα έχουμε καλύψει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις ανάγκες άθλησης με τρόπο σωστό της νεολαίας και εκείνων που τους αρέσει να αθλούνται», συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης.

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ).

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ

Αντικείμενο του έργου αυτού είναι η ανέγερση κλειστού γυμναστηρίου μπάσκετ και βόλεϊ στα Περιβόλια Ρεθύμνου. Θα κατασκευαστεί εντός δημοτικού οικοπέδου περίπου 3500 m2 στο Ο.Τ. 329 των Περιβολίων. Το συνολικό εμβαδό του νέου γυμναστηρίου προβλέπεται να είναι 1339m2.

Το κτήριο θα είναι μεταλλικό και μονώροφο και βασίζεται σε σχέδια πρότυπου κλειστού γυμναστηρίου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Θα περιλαμβάνει δύο τμήματα, το κυρίως γυμναστήριο και την περιοχή αποδυτηρίων. Το γυμναστήριο θα είναι εφοδιασμένο με σύγχρονες εγκαταστάσεις και θα είναι και κλιματιζόμενο.

Με το έργο προβλέπεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του γυμναστηρίου, ο οποίος θα έχει και 12 θέσεις στάθμευσης οχημάτων.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ

Την πλήρη αναμόρφωση του ανοιχτού γηπέδου των 4ων Μαρτύρων ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η κατάσταση του σήμερα είναι άθλια, επέρριψε ευθύνες στους χρήστες που δεν σέβονται το χώρο που χρησιμοποιούν, ενώ υποστήριξε ότι ο χώρος θα υποστεί σημαντικές αλλαγές με μία χορηγία, η οποία θα ανακοινωθεί εντός του επόμενου διαστήματος.

«Στους 4 Μάρτυρες, όπου η κατάσταση είναι ομολογουμένως άθλια, υπάρχει μία πρωτοβουλία με ένα πολύ σπουδαίο χορηγό και θα γίνει κυριολεκτικά μεταμόρφωση του χώρου. Θα αποκατασταθούν και τα αποδυτήρια και οι τουαλέτες και όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα γίνουν εξ αρχής. Είναι ένα πρόγραμμα που έχουμε δουλέψει περίπου δύο χρόνια τώρα και θα ανακοινωθεί σύντομα και ελπίζω τη νέα πλέον εγκατάσταση να τη σεβαστούμε. Γιατί αυτό που βλέπουμε δημιουργείται από τους ίδιους τους χρήστες και δεν εννοώ ότι εμείς δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε.

Εννοώ όμως ότι όσες φορές και να παρέμβουμε, αν υπάρχει αυτή η αντίληψη διαχείρισης του δημόσιου χώρου, θα πρέπει να είμαστε δίπλα ακριβώς, ανά 5 λεπτά, για να κάνουμε κάτι που το δημοτικό σύστημα αδυνατεί», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης τονίζοντας ότι οι δυνατότητες του δήμου σε προσωπικό δεν είναι τέτοιες που να επιτρέπουν συνεχή παρέμβαση για όλες τις ανάγκες της πόλης και των οικισμών.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ - Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2014 | 1:56 pm


Εγκαταστάσεις πρόσβασης των ΑμεΑ στη θάλασσα του Ρεθύμνου

Εγκαταστάσεις πρόσβασης των ΑμεΑ στη θάλασσα του Ρεθύμνου
Ανάγκη η βελτίωση της πρόσβασης και στα πεζοδρόμια της παραλίας  

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην παραλία Ρεθύμνου στο τμήμα του ανατολικού παραλιακού μετώπου, παράδοση του έργου προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία στα πλαίσια του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Ρεθύμνου, ο Δήμος Αγίας Νάπας της Κύπρου και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

 

Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν ειδικό διάδρομο, αμαξίδιο, μια χημική τουαλέτα και μια καμπίνα για αλλαγή ρούχων και αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα που θα διευκολύνει τα άτομα με αναπηρία να προσεγγίσουν την παραλία του Ρεθύμνου και να έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το κολύμπι στη θάλασσα με άνεση και ασφάλεια.

Στο σημείο βρέθηκαν ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο Πρόεδρος των ΑΜΕΑ Ρεθύμνου κ. Δημήτρης Τσαχάκης αλλά και άτομα με Αναπηρία προκειμένου να παραδοθεί το έργο και να γίνει μια επιτόπια δοκιμή της λειτουργικότητας των εγκαταστάσεων. Μάλιστα, οι συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα που βρέθηκαν στο χώρο ανέδειξαν την ανάγκη για παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν στο μέλλον συγκεκριμένα σημεία των εγκαταστάσεων αυτών, ενώ έστρεψαν το βλέμμα των αρμοδίων προς την εξασφάλιση μεγαλύτερης αυτονομίας για τους ίδιους.

ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Τα σημεία που έχουν επιλεγεί είναι συνολικά πέντε, εκ των οποίων τα τρία έχουν εγκατασταθεί στην παραλία του Ρεθύμνου, ένα στον Πετρέ και ένα σε παραλία του Αρκαδίου. Παράλληλα, το κάθε ένα βρίσκεται δίπλα σε ναυαγοσωστικό πύργο προκειμένου να παρέχεται η απαιτούμενη βοήθεια κατά την κατάβαση των ατόμων με Αναπηρία στο σημείο αλλά και η συνοδεία τους στη θάλασσα. Το ειδικό αμαξίδιο διαθέτει σωσίβια και ιμάντες που του δίνουν τη δυνατότητα να επιπλέει στο νερό και να είναι ασφαλές το άτομο που βρίσκεται επάνω.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης μιλώντας για τις εγκαταστάσεις και το πρόγραμμα ανέφερε: «Το Ρέθυμνο έχει επιλεγεί από την Ελλάδα στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος. Το Ρέθυμνο από την Ελλάδα και η Αγία Νάπα από την Κύπρο είναι οι πόλεις που προτιμήθηκαν και μαζί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία υλοποιούμε αυτό το σημαντικό πρόγραμμα που αφορά την προσβασιμότητα των αναπήρων σε πάρα πολλά σημεία της πόλης μας. Ένα από αυτά είναι και οι παραλίες. Μάλιστα, το πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος όχι μόνο στο Ρέθυμνο αλλά παντού είναι η προσβασιμότητα στην παραλία. Θεωρώ ότι το Ρέθυμνο είναι τυχερό που μπορεί να ενταχθεί στην ατζέντα των πόλεων όπου ένα άτομο με αναπηρία μπορεί να κολυμπήσει και επιπλέον αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την πόλη μας».

ΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ «ΑΤΖΕΝΤΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΑΜΕΑ

Πάντως, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως στο Ρέθυμνο αναμένεται να δημιουργηθεί μια ενημερωτική ατζέντα μέσω της οποίας τα άτομα με αναπηρία θα μπορούν να ενημερωθούν για τα σημεία πρόσβασης των ΑΜΕΑ αλλά και τους τρόπους που θα μπορούν να προσεγγίζουν τα εν λόγω σημεία. Επιπλέον, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε πως ο Δήμος προσβλέπει στην καλλιέργεια του σεβασμού προς τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα παρέχοντας τη δυνατότητα να απολαύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες στην πόλη. Συγκεκριμένα υπογράμμισε: «Η ατζέντα αλλά και τα σημεία πρόσβασης που υπάρχουν στο Ρέθυμνο εντάσσονται σε μια στρατηγική εξωστρέφειας του Δήμου μας αλλά κυρίως σε μια στρατηγική σεβασμού προς τους ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα και δεν μπορούσαν να απολαύσουν το αυτονόητο, ένα μπάνιο στην παραλία».

ΣΕΒΑΣΜΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΜΕΑ

Ο κ. Μαρινάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα των βανδαλισμών στην πόλη του Ρεθύμνου ενώ στην περίπτωση των εγκαταστάσεων υπήρξε κατηγορηματικός. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Εδώ όπως και παντού πρέπει να φύγουμε μακριά από την ιδέα του βανδαλισμού και ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις αυτές που είναι ακόμα πιο σκληρό να στερούμε από ανθρώπους που έχουν ανάγκη να απολαύσουν τη θάλασσά τους. Θεωρώ ότι οι εγκαταστάσεις αυτές αντέχουν στο χρόνο και οφείλουμε να τις σεβαστούμε».

Ωστόσο, και ο κ. Τσαχάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σεβασμό που πρέπει να επιδείξουν οι πολίτες στα έργα αυτά ενώ επεσήμανε πως η λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων θα παρατηρείται καθ' όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου ώστε αν χρειαστεί να υποστεί παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τις υποδομές αυτές αυτό να γίνει από την επόμενη χρονιά. Σε σχέση με τις βάσεις που θέτει ο Δήμος Ρεθύμνου για μια πόλη με εύκολη προσβασιμότητα ο κ. Τσαχάκης ανέφερε: «Με τα έργα αυτά, ο Δήμος Ρεθύμνου θέτει βάσιμα υποψηφιότητα για να πάρει το βραβείο της πιο προσβάσιμης πόλης στην Ευρώπη στο διαγωνισμό που προκηρύσσεται κάθε χρόνο. Ο δήμος Ρεθύμνου θα μπορέσει να διεκδικήσει τις τρεις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό αυτό».

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΑΜΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Ο Πρόεδρος των ΑΜΕΑ Ρεθύμνου κ. Δημήτρης Τσαχάκης υποστήριξε πως το έργο αυτό είναι κάτι που το σωματείο και τα μέλη του διεκδικούν πολλά χρόνια και εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την πρόοδο των συνολικών εργασιών του Δήμου Ρεθύμνου προς την κατεύθυνση αυτή. Μάλιστα ανέδειξε και τη σπουδαιότητα των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να μπορέσουν να ωφεληθούν από τις θεραπευτικές ιδιότητες της θάλασσας για το σώμα τους. Σε δηλώσεις του ανέφερε: «Το θαλάσσιο κολύμπι είναι θεραπευτικό για τα άτομα με αναπηρία. Αυξάνει τη λειτουργικότητα του σώματος και μειώνει το βαθμό της αναπηρίας. Είναι σημαντικότατο έργο και το σωματείο μας το παλεύει 15 χρόνια για ένα σημείο και σήμερα παραλαμβάνουμε πέντε σημεία στο Ρέθυμνο. Θέλω να ευχαριστήσω τους συντελεστές, το Δήμο, τις Υπηρεσίες και το Δήμαρχο που βρίσκεται εδώ και μας το παρέδωσε».

ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΕΦΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Ο κ. Λευτέρης Σφακιανάκης, έχοντας ο ίδιος προβλήματα αναπηρίας, βρέθηκε μεταξύ άλλων στο σημείο δοκιμάζοντας στην πράξη τη λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων και ανέδειξε τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν συμπληρωματικά ώστε οι υποδομές να εξυπηρετούν καλύτερα τα άτομα ΑΜΕΑ.

Ωστόσο, παρόλο που εξέφρασε την ευχαρίστησή του για τη συνολική πρωτοβουλία επεσήμανε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στο τμήμα του πεζοδρομίου στην παραλιακή λεωφόρο που είναι ο «προθάλαμος» για την πρόσβαση των ατόμων με Αναπηρία και οι σημερινές συνθήκες δεν επιτρέπουν την πρόσβαση αυτή χωρίς βοήθεια άλλου προσώπου. Μάλιστα, το ζήτημα ανέδειξαν και άλλα άτομα με αναπηρία που βρέθηκαν στο χώρο και δοκίμασαν τις νέες εγκαταστάσεις σε πρακτικό επίπεδο. Παράλληλα, μείζον ζήτημα αποτελεί για τους ίδιους η αυτονομία τους κάτι στο οποίο επεσήμαναν πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση.

Συγκεκριμένα ο κ. Σφακιανάκης υπογράμμισε: «Είναι σωστή η πρωτοβουλία χρειάζονται όμως κάποιες βελτιώσεις. Είναι δύσκολο να κινηθείς στο διάδρομο γιατί η άμμος από κάτω δεν παρέχει την απαραίτητη σταθερότητα και οι πόρτες στις δύο εγκαταστάσεις θα έπρεπε να ανοίγουν και να μένουν σταθερές και όχι να χρειάζεται να τις κρατάμε. Επιπλέον, δεν εξυπηρετεί η πλευρά από την οποία ανοίγουν οι πόρτες αυτές, θα έπρεπε να τοποθετηθούν αντίθετα. Η πρόσβαση στην παραλία και στο συγκεκριμένο τμήμα επίσης είναι δύσκολη γιατί το πεζοδρόμιο δεν είναι φτιαγμένο για ΑΜΕΑ. Έτσι, χρειάζεται πάντα κάποιος για να βοηθάει. Βέβαια, τις ώρες που είναι εδώ ο ναυαγοσώστης θα μπορεί να βοηθάει αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ερχόμαστε μέχρι τις πέντε που είναι εδώ οι ναυαγοσώστες. Αν θέλουμε να έρθουμε αργότερα πρέπει να έρθουμε με παρέα για να μας βοηθήσει».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2014 | 1:02 pm


Δύο μικροί… βουλευτές από το Ρέθυμνο στη Βουλή των Εφήβων

Δύο μικροί… βουλευτές από το Ρέθυμνο στη Βουλή των Εφήβων
Δύο έφηβοι... βουλευτές, μαθητές των Λυκείων Ρεθύμνου, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις εργασίες της ΙΘ΄ Συνόδου 2013-2014 στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων» που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα…
Δύο έφηβοι... βουλευτές, μαθητές των Λυκείων Ρεθύμνου, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις εργασίες της ΙΘ΄ Συνόδου 2013-2014 στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων» που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 4-7 Ιουλίου στην Αθήνα.

ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΦΕΤΟΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

Οι δύο έφηβοι, ο Τζάμπα Καπλανισβίλι, μαθητής του Λυκείου Πανόρμου και η Χαρίκλεια Μακρυδάκη μαθήτρια του 3ου Λυκείου Ρεθύμνου επισκέφτηκαν τη Βουλή και έζησαν την εμπειρία εκ των έσω μεταφέροντας συνολικά τις εντυπώσεις τους. Η επιλογή των δύο μαθητών έγινε με διαφορετικά κριτήρια από τις άλλες χρονιές καθώς πέρα από το επίπεδο των γνώσεών τους έπρεπε να δείξουν μέσα από ένα ευρύτερο υλικό τις δεξιότητές τους, τους προβληματισμούς τους και την ικανότητα να δημιουργήσουν οπτικοακουστικό υλικό με επίκαιρη θεματολογία.

Συγκεκριμένα, οι δύο μαθητές έπρεπε να εισέλθουν στον ιστότοπο της Βουλής, να απαντήσουν σε ερωτήσεις γνώσεων και να παίξουν παιχνίδι στρατηγικής. Αξιολογήθηκαν όμως και μέσα από τη δημιουργικότητά τους, καθώς τους ζητήθηκε να στείλουν φωτογραφίες από το σχολείο τους και να φτιάξουν ένα βίντεο σε σχέση με το σχολείο και ένα θέμα της αρεσκείας τους.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΜΙΚΡΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥΣ...

Ο Τζάμπα Καπλανισβίλι μετέφερε στην Κρητική Επιθεώρηση την εμπειρία του από τη Βουλή των Εφήβων και μιλώντας για όλα όσα αποκόμισε ανέφερε: «Η Βουλή των Εφήβων ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Ήταν σαν προσομοίωση της πραγματικής Βουλής. Μέσα από την εμπειρία αυτή αποκομίσαμε πολλά καινούργια πράγματα, μάθαμε , συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις μεταξύ μας. Οι συζητήσεις ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες διότι συμμετείχαν παιδιά από όλη τη χώρα και το εξωτερικό. Διέφεραν οι νοοτροπίες και οι απόψεις μας και μάθαμε και ο ένας από τον άλλον. Είδαμε πολιτικούς και συνομιλήσαμε με Βουλευτές αλλά και τον Υπουργό Παιδείας στον οποίο κάναμε ερωτήσεις σχετικά με την παιδεία».

Από την πλευρά της η Χαρίκλεια Μακρυδάκη μιλώντας με ενθουσιασμό στην Κρητική Επιθεώρηση υπογράμμισε: «Ήταν μια υπέροχη εμπειρία. Γνωρίσαμε παιδιά από όλη τη χώρα, ανταλλάξαμε απόψεις και αυτό που μου έκανε πολύ ευχάριστη εντύπωση είναι ότι στις προτάσεις που κάναμε για την ψήφιση του νομοσχέδιο σχετικά με το θέμα των μαθητικών κοινοτήτων οι απαντήσεις μας ήταν ομόφωνες. Επιπλέον, εκτίμησα ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων προς τον Υπουργό Παιδείας το ότι έδινε ξεκάθαρες απαντήσεις χωρίς υπεκφυγές».

Οι συνολικά 300 μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό είχαν την ευκαιρία, να ανταλλάξουν απόψεις, να παρευρεθούν στην Ολομέλεια της Βουλής, να επεξεργαστούν νομοσχέδιο σχετικά με τις μαθητικές κοινότητες και να προτείνουν σημαντικές αλλαγές. Στα πλαίσια των εργασιών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, πραγματοποίησαν διάλογο με βουλευτές όλων των κομμάτων ενώ είχαν τη δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήσεις προς τον Υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο οι οποίες αφορούσαν κατά κύριο λόγο το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, τις αλλαγές στην Α' Λυκείου και την Τράπεζα Θεμάτων, τις ελλείψεις καθηγητών αλλά και επίκαιρα ζητήματα όπως η υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο. Παράλληλα, ερώτηση έγινε και για το ζήτημα χορήγησης της Ελληνικής Ιθαγένειας σε αλλοδαπούς μαθητές που ολοκληρώνουν τους κύκλους σπουδών τους στην Ελλάδα, την οποία μάλιστα απηύθυνε στον Υπουργό ο έφηβος Βουλευτής Τζάμπα Καπλανισβίλι από το Λύκειο Πανόρμου.

Ο Υπουργός απάντησε σε έξι ερωτήσεις των μικρών βουλευτών ενώ δεσμεύτηκε για προσωπική απάντηση στην ερώτηση του Τζάμπα από το Λύκειο Πανόρμου. Συγκεκριμένα ο Τζάμπα Καπλανισβίλι, απηύθυνε ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας σχετικά με τους λόγους για τους οποίους το Υπουργείο Εσωτερικών δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα περί χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας στους μαθητές που έχουν εξαετή επιτυχή φοίτηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο Υπουργός από πλευράς του δεσμεύτηκε να του απαντήσει προσωπικά όπως και έκανε σε επιστολή που του απέστειλε.

Συγκεκριμένα στην επιστολή-απάντηση αναφέρει:
«Αγαπητέ Βουλευτή της Βουλής των Εφήβων κ. Τζάμπα Καπλανσβίλι,
Το Υπουργείο Εσωτερικών απήντησε στο ερώτημα που αφορούσε τους λόγους για τους οποίους δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα περί χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας στους μαθητές που έχουν εξαετή επιτυχή φοίτηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τη σχετική ρύθμιση έκρινε, όμως, ως αντισυνταγματική το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ενόψει αυτής της απόφασης, το Υπουργείο Εσωτερικών μας ενημέρωσε πως σχεδιάζει νέα σχετική ρύθμιση και πως, πάντως, στο νέο κώδικα περί μετανάστευσης υπάρχουν ήδη νέες ευεργετικές ρυθμίσεις προς την κατεύθυνση αυτή (εξασφάλιση παραμονής αλλοδαπού μαθητή κ.ο.κ)
Ευχαριστών πολύ για την ερώτηση που καταθέσατε.
Ο Υπουργός
Ανδρέας Λοβέρδος».

Εκτός από τις εργασίες της Συνόδου το τετραήμερο περιελάμβανε επισκέψεις, εκδρομές αλλά και εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, ο Τζάμπα ανέφερε: «Πραγματοποιήσαμε και εκδρομές και παρακολουθήσαμε συναυλία των μουσικών σχολείων. Επίσης επισκεφτήκαμε τη Βουλή, μιλήσαμε με Βουλευτές και απευθύναμε ερωτήσεις σχετικά με την Παιδεία. Επίσης, θέσαμε και ερώτημα σχετικά με τα χημικά της Συρίας στη Μεσόγειο».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μέρη όπως η Ακρόπολη, το Ίδρυμα Κακογιάννη και να διασκεδάσουν σε συναυλία που πραγματοποίησαν τα Μουσικά σχολεία Παλλήνης και Αλίμου.

Οι δύο μαθητές ανέφεραν πως θα ήθελαν, αν τους δινόταν η ευκαιρία να ξαναζήσουν την εμπειρία αυτή ενώ για τους μαθητές που επιθυμούν στο μέλλον να ζήσουν την ίδια εμπειρία η Χαρίκλεια Μακρυδάκη αναφέρει: «Είναι μια εμπειρία που πραγματικά δεν πρέπει να χάσει κανένας μαθητής και θα πρέπει όλοι να διεκδικήσουν. Επίσης, φέτος οι ερωτήσεις που ψηφίστηκαν και έγιναν προς τον Υπουργό Παιδείας ήταν επιβλητικές και δύσκολες. Συμβουλεύω λοιπόν τους επόμενους μαθητές που θα συμμετέχουν να κάνουν ερωτήσεις με πυγμή και να απαιτήσουν απάντηση στα ερωτήματα αυτά. Πιστεύω πως αξίζει να προσπαθήσουν».

Από την πλευρά του ο Τζάμπα Καπλανισβίλι ανέφερε: «Αν είχα την ευκαιρία θα το ξαναέκανα. Έμαθα νέα πράγματα και ενθουσιάστηκα γιατί πραγματικά όλοι όσοι συμμετείχαμε αναδείξαμε την αξία της δημοκρατικής συνεργασίας και συζήτησης. Είναι εμπειρία ζωής και όλοι οι έφηβοι θα πρέπει να διεκδικήσουν να το ζήσουν».

Οι γνώσεις που αποκόμισαν, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν, είναι ένας πλούτος που θα τους συντροφεύει για πολλά χρόνια ενώ η ενημέρωση και οι γνώσεις που απέκτησαν δεν αποκλείεται να τους φανούν χρήσιμες και στο άμεσο μέλλον. Χαρακτηριστικά, η Χαρίκλεια αναφέρει: «Στη συζήτηση περί μαθητικών κοινοτήτων έμαθα για τα δικαιώματα που έχουμε σαν νέοι και σαν μαθητές. Αν μου δοθεί η ευκαιρία και χρειαστεί να το κάνω θα τα διεκδικήσω, γιατί τώρα γνωρίζω ποια είναι και πότε χρειάζεται να τα υπερασπιστώ».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 24 July 2014 | 3:08 pm


Επί τάπητος κόμβος Αμαρίου, ΒΟΑΚ και …κροκόδειλος

Επί τάπητος κόμβος Αμαρίου, ΒΟΑΚ και …κροκόδειλος
ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΟΑΚ ΜΕ ΤΗ ΜΑΙΡΗ ΛΙΟΝΗ
Συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΚ, Λευτέρη Κοπάση και τον προϊστάμενο της ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ, Γιώργο Αγαπάκη είχε χθες η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, μετά την επιθεώρηση εργασίας που έγινε στο έργο του κόμβου του Αμαρίου.

Το θέμα της συνέχισης και ολοκλήρωσης των εργασιών στον κόμβο κυριάρχησε στη συνάντηση και για μία ακόμα φορά τονίστηκε ότι πλέον αναμένεται η εκτροπή του δρόμου, για την οποία απαιτείται η έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από την αστυνομική διεύθυνση.

Όπως σημείωσε σε δηλώσεις της η κα Λιονή, «πιέζουν οι φορείς, πιέζουν οι πολίτες, πρέπει επιτέλους το έργο αυτό να τελειώνει» και υπογράμμισε ότι γίνονται οι απαιτούμενες κινήσεις για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των μελετών του ΝΟΑΚ, το θέμα των αρδευτικών δικτύων του φράγματος των Ποταμών, ενώ γίνεται σχεδιασμός για μία ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με τις μελέτες του ΒΟΑΚ στο νομό Ρεθύμνου.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των τελευταίων ημερών, δηλαδή την παρουσία του κροκόδειλου στη λίμνη του φράγματος Ποταμών, σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με αντικείμενο τη διαχείριση του ζητήματος για την παγίδευση του ερπετού.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Για την εξέλιξη των διαδικασιών έγκρισης του υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Φράγμα των Ποταμών μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ, Λευτέρης Κοπάσης.

Ο ίδιος τόνισε πως το έργο αποτελεί προτεραιότητα του οργανισμού, λέγοντας: «Έχουμε την ευχάριστη εξέλιξη της έγκρισης της άδειας παραγωγής από τη ΡΑΕ, πράγμα που σημαίνει ότι ξεκινάει η προσπάθεια για την άδεια εγκατάστασης και τα επόμενα βήματα. Παρ' όλα αυτά και αυτό αποτέλεσε θέμα συζήτησης με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, αναζητούμε τον τρόπο μαζί με την αυτοδιοίκηση και με τον ΟΑΚ, να ζητήσουμε την επίσπευση των διαδικασιών, γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο, το οποίο έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και στη φάση της κατασκευής του όπως και στη λειτουργία του.

Το θέμα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των στόχων του οργανισμού και θέλουμε να πετύχουμε την υλοποίησή του».
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 24 July 2014 | 1:33 pm
Translate:
Copyright © 2010-2014 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: