1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
X Τηλεόραση:
  1. ΕΡΤ 1
  2. ΕΡΤ 2
  3. ΕΡΤ 3
  4. Βουλή
Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ρεθύμνης   »   Ρουστικα    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Ρουστικα και εμείς θα το προσθέσουμε.

Επανέρχεται σταδιακά, η τουριστική κίνηση

Επανέρχεται σταδιακά, η τουριστική κίνηση
Στο Ρέθυμνο

Με αργούς ρυθμούς αλλά με στοιχεία αισιοδοξίας, επανέρχεται σταδιακά, η τουριστική κίνηση στο Ρέθυμνο .

Πρόσωπα της τουριστικής αγοράς κάνουν λόγο για μία «μάχη» που δίδεται αυτό το καλοκαίρι με την προσοχή των περισσοτέρων να είναι πλέον στραμμένη στις κρατήσεις της ερχόμενης χρονιάς αλλά και στο να μην υπάρξουν προβλήματα μέχρι και τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Μείον 30% ο τζίρος, μείον στις κρατήσεις, μείον και στη συλλογική προσπάθεια, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ν. Βουρβαχάκης στέλεχος της Τουριστικής Αγοράς στο Ρέθυμνο. «Καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι είναι περίοδος κρίσης αλλά σε κάθε κρίση οφείλουμε να είμαστε όλοι μας μία γροθιά και από κοινού να στηρίξουμε το προϊόν μας», ανέφερε ο κ. Βουρβαχάκης και εξήγησε πως «χρειαζόμαστε σταθερή πολιτική στον τουρισμό, ενίσχυση του προϊόντος μας ως ενιαίο τουριστικό όνομα, να εμπιστευτούμε όσους έχουν γνώσεις και εμπειρία στο αντικείμενο παράλληλα όμως να προταχθεί ο συν-κρητισμός (ένα όνομα κοινή προσπάθεια, κοινή προβολή, όλων των νομών της Κρήτης) που είναι αναγκαίος για το καλό του τουρισμού».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του νομού Ρεθύμνου, Μανόλη Τσακαλάκη, υπάρχει μία αισιοδοξία η οποία ωφείλεται καθαρά στην αλλαγή του τοπίου λόγο αύξησης της τουριστικής κίνησης, χωρίς να έχει γίνει ακόμη το «ταμείο» της σεζόν. «Πριν 15 μέρες ξαναμπήκαμε σε κανονικούς ρυθμούς, πολύ γρήγορα γεμίσαμε, με αποτέλεσμα να μιλάμε για πληρότητα 95% σήμερα, όμως με κενά στον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Αν όμως, υπάρξουν κρατήσεις του σημερινού ρυθμού και δεν διαταραχθεί από κάτι το υπόλοιπο του καλοκαιριού θα είμαστε στο κλείσιμο μας στα ίδια σχεδόν επίπεδα με πέρυσι σε ότι αφορά τις διανυκτερεύσεις...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων σχετικά με τις διανυκτερεύσεις, υπάρχει μείωση 2,05% για τον Απρίλιο, μείωση 9,35% για τον Μάιο και μείωση 9,55% για τον Ιούνιο. Οι διανυκτερεύσεις όμως επανέλαβε ο κ. Τσακαλάκης δεν έχουν καμία σχέση με τον τζίρο. Παράλληλα από στοιχεία του Αεροδρομίου Ηρακλείου που τροφοδοτεί επί της ουσίας το Ρέθυμνο, υπάρχει μείωση στις αφίξεις κατά 5,5%.

Ένα σχετικά νέο κοινό στο Ρέθυμνο είναι οι τουρίστες από το Ισραήλ οι οποίοι φτάνουν στο νομό και διανυκτερεύουν για 2 με 3 μέρες. Οι συγκεκριμένοι τουρίστες έρχονται να καλύψουν κατά κάποιο τρόπο τους Ρώσους που έχουν τεράστια απουσία και όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης «ένας Ρώσος ισοδυναμούμε με 4 δυτικοευρωπαίους... Το κοινό αυτό, λείπει από το νομό μας δυστυχώς...» ενώ όπως μας δήλωσαν οι τουριστικοί παράγοντες , τεράστια είναι η μείωση και σε Έλληνες τουρίστες.

Δημοσιεύθηκε στις 1 August 2015 | 11:34 am


Αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για ΚΕΠΑ και προνοιακά επιδοματα

Αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για ΚΕΠΑ και προνοιακά επιδοματα
ΖΗΤΑ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Ν. ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Άμεσες και επείγουσες νομοθετικές ρυθμίσεις ζητά το Σωματείο ΑμεΑ νομού Ρεθύμνου σχετικά με τα κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και τα προνοιακά επιδόματα.

Μάλιστα, επισημαίνει πως απαιτούνται συντονισμένες και προσεκτικές ενέργειες σε ό,τι αφορά τις εγκυκλίους και τη σχετική νομοθεσία ώστε να υπάρχει σωστή εφαρμογή που θα δώσει «ανάσα» σε οικογένειες και ΑμεΑ απλοποιώντας πολύπλοκες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Το σωματείο ΑμεΑ νομού Ρεθύμνου, όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωση-παρέμβασή του στο υπουργείο Εργασίας, παρουσιάζει εμπεριστατωμένα έγγραφα σχετικά με τα ζητήματα του ΚΕΠΑ και των προνοιακών επιδομάτων.

Συγκεκριμένα το σωματείο ατόμων με αναπηρία Ν. Ρεθύμνης ζητά την άμεση έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου που θα ρυθμίζει το άρθρο 1 «Ένταξη στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία του ν.4331/2015». Με αυτό το άρθρο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ρυθμίζονται σημαντικά ζητήματα και μέτρα ανακούφισης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.

Το σωματείο ατόμων με αναπηρία Ν. Ρεθύμνης υπογραμμίζει: «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και συνεργασία μεταξύ των Γραμματειών του Υπουργείου, καθώς και τη Συνομοσπονδία και τους φορείς μέλη της, για την έκδοση της εγκυκλίου η οποία θα ρυθμίζει τα επιμέρους θέματα εφαρμογής του παρόντος, τα σχετικά έγγραφα, θα φροντίσει να τηρηθεί η ορολογία των απαιτούμενων ιατρικών προϋποθέσεων για καθεμία από τις προνοιακές παροχές με την ορολογία του εκάστοτε ισχύοντος Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, όπως και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τα ιατρικής φύσης ζητήματα χορήγησης των προνοιακών παροχών. Αυτή η διάταξη έρχεται να εκλογικεύσει τον τρόπο εξέτασης των ατόμων με αναπηρία από τις υγειονομικές επιτροπές για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων, συνεπώς έρχεται να επιλύσει εν δυνάμει σημαντικά προβλήματα που έχουν ταλανίσει τον χώρο. Γι' αυτό το λόγο απαιτείται πολύ προσεκτική σύνταξη αυτής της εγκυκλίου προκειμένου να δώσει καθαρό τρόπο τήρησης των διαδικασιών οργάνωσης και παροχής των υπηρεσιών που προβλέπει».

Επιπλέον, το σωματείο ατόμων με αναπηρία Ν. Ρεθύμνης ζητά τη συνεργασία του υπουργείου για τις πολύ σημαντικές διατάξεις που προβλέπονται στο άρθρο 2 του ν.4331/2015 «Ρύθμιση θεμάτων ΚΕ.Π.Α.».

«Το άρθρο 2 του ν. 4331/2015 έρχεται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της αποδοχής της γνωμάτευσης της αναπηρίας για κάθε λόγο και από κάθε υπηρεσία. Η πολύ προσεκτική σύνταξη, μετά από μελέτη, της εναρμόνισης των διατάξεων, θα λειτουργήσει υπέρ των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους» αναφέρουν.

Επίσης την άμεση έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου από το υπουργείο Εργασίας, για το άρθρο 3 του ν.4331/2015 «Κατάργηση παραβόλου για την εξέταση σε ΚΕ.Π.Α. για ανασφάλιστους και αιτούντες προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας», προκειμένου αυτό να τεθεί σε άμεση εφαρμογή, ζητά με επιστολή το σωματείο ατόμων με αναπηρία Ν. Ρεθύμνης ώστε «να καταργηθεί επιτέλους το παράβολο των 46,14 ευρώ, όπως προβλέπεται». Επιπλέον, τονίζουν:

«Το σωματείο ΑμεΑ Ν. Ρεθύμνης έχει αγωνιστεί από την πρώτη στιγμή να καταργηθεί το μέτρο της καταβολής του παραβόλου στα ΚΕΠΑ, ως απαράδεκτο την παρούσα οικονομική περίοδο συρρίκνωσης των εισοδημάτων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων του πληθυσμού.

Δεν ανακουφίζονται βέβαια, και αυτό πρέπει να προχωρήσει σε επόμενη άμεση ρύθμιση, όλοι οι αιτούντες. Πάγιο αίτημα του σωματείου ΑμεΑ Ν. Ρεθύμνης προς τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως και στην παρούσα, ήταν η κατάργηση παραβόλου του ποσού των 46.14 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως τους αιτούντες την πιστοποίηση της αναπηρίας τους. Με την παρούσα διάταξη, οι αιτούντες την πιστοποίηση της αναπηρίας τους για χρήση παροχών για παράδειγμα από το Υπουργείο Παιδείας (π.χ. μετεγγραφές) ή από το Υπουργείο Οικονομικών (φοροαπαλλαγές κ.λπ) ή Υπουργείο Μεταφορών κ.λπ είναι ακόμη υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το παράβολο. Χρειάζεται οργανωμένη διαβούλευση με την Εθνική Συνομοσπονδία και τους φορείς της με το υπουργείο μέσα από μια ειδική ομάδα εργασίας που θα δημιουργηθεί για να επεξεργαστεί τις συγκεκριμένες διατάξεις, ώστε να εκδοθεί η ΚΥΑ που προβλέπει ο νόμος και η οποία αν συνταχθεί και εφαρμοστεί σωστά, πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, για παράδειγμα γραφειοκρατικά, θα λυθούν δια παντός. Σε αντίθετη περίπτωση η υπάρχουσα κατάσταση θα διαιωνίζεται και ο νόμος θα καταστεί ανενεργός».

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 31 July 2015 | 4:52 pm


O «Οδυσσέας» άνοιξε τις πόρτες του στους Ρεθεμνιώτες

O «Οδυσσέας» άνοιξε τις πόρτες του στους Ρεθεμνιώτες
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ «ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»
Το 1ο κινητό εργαστήριο ενημέρωσης, εκπαίδευσης και τεχνολογίας για την προώθηση των δράσεων του «Χαμόγελου του Παιδιού» με την ονομασία «Οδυσσέας», βρίσκεται από χθες στη μαρίνα Ρεθύμνου και είναι έτοιμο να υποδεχτεί παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς με στόχο την ενημέρωση για ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας των παιδιών στο διαδίκτυο, τους κινδύνους που εγκυμονούν για τα παιδιά στη σημερινή κοινωνία, την κακοποίηση, τον σχολικό εκφοβισμό, τον εθελοντισμό αλλά και τις δράσεις που πραγματοποιεί το «Χαμόγελο του Παιδιού» Πανελλαδικά.

Ο «Οδυσσέας» θα βρίσκεται στο Ρέθυμνο έως τη Δευτέρα 3 Αυγούστου και θα υποδέχεται τους ενδιαφερόμενους από τις 9:00 έως τις 21:00. Σήμερα στις 18:30, παρουσία φορέων του νομού θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την υποδοχή του «Οδυσσέα» στην πόλη. Αξίζει να σημειωθεί πως ο «Οδυσσέας» ταξιδεύει σε όλους τους νομούς της Κρήτης από τις 17 Ιουλίου και θα παραμείνει έως τις 9 Αυγούστου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ «ΟΔΥΣΣΕΑ»...

Αξιοποιώντας την τεχνολογία οι επισκέπτες -μικροί και μεγάλοι- στον «Οδυσσέα» θα συμμετέχουν διαδραστικά σε σειρά παρεμβάσεων πρόληψης και ενημέρωσης που αφορούν, μεταξύ άλλων:

-Την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
-Σε κάθε θέμα/πρόβλημα/κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί σήμερα
-Στο έργο που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην περιοχή και ευρύτερα πανελλαδικά
-Στους τρόπους εθελοντικής συμμετοχής στις δράσεις που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Στον «Οδυσσέα» θα βρίσκεται σταθερά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε αίτημα των επισκεπτών.

Σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» θα πραγματοποιηθεί δράση εθελοντικής αιμοδοσίας στο Ρέθυμνο που διοργανώνει το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου στον «Οδυσσέα» με την υποστήριξη του Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών «Δότες Ζωής». Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Αυγούστου, ώρες 9:00-13:00.

ΟΙ ΩΡΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ:
Παρεμβάσεις σε παιδιά
ΩΡΕΣ: 1. 09:30-10:45
2. 11:00- 12:15
3. 12:30- 13:45
Παρεμβάσεις σε ενήλικες (γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς κλπ)
ΩΡΕΣ: 1. 18:00-19:00
2. 19:30- 20:30

Η ΝΕΑ ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΚΟΠΟ:

-Την ενημέρωση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών για τη σωστή χρήση της τεχνολογίας (καλή και κακή χρήση internet), καθώς και για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών μέσω διαδραστικής πλατφόρμας
-Την παράδοση σεμιναρίων από εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού μας σε επαγγελματίες (εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς & ψυχολόγους) σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.
-Επιπλέον, η νέα κινητή μονάδα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί ως Κινητό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων σε όποια περιοχή υπάρχει ανάγκη καθώς διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό (δορυφορικό internet, θέσεις εργασίας)
-Την εκπαίδευση και ενημέρωση επαγγελματιών στην παροχή πρώτων βοηθειών από το εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού
-Την πραγματοποίηση αιμοδοσίας
Η δράση του «ΟΔΥΣΣΕΑ» πραγματοποιείται πανελλαδικά υπό την αιγίδα και με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες: «Το Χαμόγελο του Παιδιού»,
Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Κρήτης
Τηλ. 2821073000
[email protected]

Δημοσιεύθηκε στις 31 July 2015 | 2:30 pm


54 εκατ. για την ανάπτυξη της περιφέρειας

54 εκατ. για την ανάπτυξη της περιφέρειας
ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ INTERREG ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Το ποσό των 54 εκατ. ευρώ θα διατεθεί σε εννέα νομούς της Ελλάδας και σε ολόκληρη την Κύπρο για την περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG, το οποίο αφορά τη διασυνοριακή και διακρατική συνεργασία χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνεισφορά της Ε.Ε. ανέρχεται σε σχεδόν 46 εκατ. ευρώ και οι πόροι θα προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε προχθές, επικεντρώνεται στις ακόλουθες τρεις προτεραιότητες: ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, αποδοτική χρήση της ενέργειας και των βιώσιμων μεταφορών, διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και πρόληψη κινδύνων.

Οι νομοί της Ελλάδας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι ακόλουθοι: Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης και Χανίων.

Το νέο πρόγραμμα INTERREG έχει ως στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας με την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της χρήσης των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας, και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται επίσης στους τρόπους με τους οποίους οι περιοχές αυτές μπορούν να συνεργάζονται για τον περιορισμό και την αντιστροφή των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, μέσω επενδύσεων σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών. Επιπλέον, το πρόγραμμα θα βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος: μέσω της πρόληψης των κινδύνων ή με την προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών.

Η κ. Κορίνα Κρέτσου, επίτροπος αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική, δήλωσε: «Τα διασυνοριακά μας προγράμματα αποδεικνύουν έμπρακτα την προστιθέμενη αξία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χάρη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η ενεργός συνεργασία θα αποφέρει πολλά οφέλη για τα άτομα που κατοικούν σε παραμεθόριες περιοχές στην Ελλάδα και στην Κύπρο, νέες θέσεις εργασίας, προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς».

Δημοσιεύθηκε στις 31 July 2015 | 1:41 pm


Απαγόρευση κυκλοφορίας σε ευαίσθητες και δασικές περιοχές

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε ευαίσθητες και δασικές περιοχές
Στο Ρέθυμνο

Aπαγόρευση κυκλοφορίας τις ημέρες, που ο δείκτης επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς είναι υψηλός, αποφάσισε πριν από λίγη ώρα, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Ρεθύμνης, το οποίο συνεδρίασε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων καθώς και η παραμονή και διανυκτέρευση εκδρομέων καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου, για τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς, σύμφωνα με την ημερήσια ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 και 5.

Η απαγόρευση ισχύει για τις ευαίσθητες και δασικές περιοχές από τις 06:00 πμ της ημέρας για την οποία ισχύει η ανακοίνωση έως τις 06:00 μμ της επόμενης

και συγκεκριμένα:

Δήμος Ρεθύμνης: Περιαστικά δάση Ευλιγιά και Προφήτη Ηλία & Αγίου Ιωάννη.

Δήμος Αγίου Βασιλείου: Περιαστικά Δάση Κισσού, Αγκουσελιανών και Αγ. Ιωάννου καθώς και στην περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει τη λίμνη Πρέβελη ( εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας) καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης.

Δήμος Μυλοποτάμου: Φαράγγι Μαργαριτών.

Δημοσιεύθηκε στις 30 July 2015 | 6:26 pm


«Από καρδιάς»… για την παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

«Από καρδιάς»… για την παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου
ΕΝΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «Η ΠΡΟΦΗΤΙΣΣΑ» ΓΙΑ ΙΕΡΟ ΣΚΟΠΟ
Συγγραφείς επαγγελματίες και μη ένωσαν τις δυνάμεις τους για έναν ιερό σκοπό, συνθέτοντας με αγάπη, μεράκι και ανθρωπιά μια συλλογή με ποιήματα ποικίλης θεματολογίας και κεντρικό άξονα την ανθρωπιά αφού τα κέρδη από τη συλλογή ποιημάτων «Από καρδιάς»...που είναι αφιερωμένο στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου θα διατεθούν για τις ανάγκες της κλινικής.

Το Συλλογικό έργο από τις εκδόσεις «Η Προφήτισσα» αποτελείται από 60 ποιήματα, 60 πένες και 60 καταθέσεις ψυχής το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο στο κοινό του Ρεθύμνου που επιθυμεί να το προμηθευτεί και με τον τρόπο αυτό να ενισχύσει την προσπάθεια ανάπτυξης της παιδιατρικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Με γνώμονα πάντα το σύνθημα όσων πήραν την πρωτοβουλία πως όταν μιλάμε «από καρδιάς»... μιλάμε πάντα αληθινά.

Από την Τρίτη 28 Ιουλίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται το βιβλίο ποιημάτων από το βιβλιοπωλείο ΒΟΥΛΟΥΜΠΑΣΑΚΗ. Τομπάζη 11, παλιά πόλη Ρέθυμνο και να καταθέτουν το αντίτιμο στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς αφού επικοινωνήσουν με το βιβλιοπωλείο και εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Η τιμή του βιβλίου είναι 10 ευρώ. Για αποστολή στο χώρο των ενδιαφερόμενων, τα έξοδα μεταφοράς είναι 3,00 € με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, +1,60 € για πληρωμή με αντικαταβολή.

ISBN: 978-618-81282-7-9
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΡΑΠΕΖΗΣ:
ΕΘΝΙΚΗ
Λογαριασμός: 25840722273
ΙΒΑΝ: GR03 0110 2580 0000 2584 0722 273
ALPHA BANK
Λογαριασμός: 645.00.2101007812
ΙΒΑΝ: GR69 0140 6450 6450 0210 1007 812
ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Λογαριασμός: 5757-041278-848
ΙΒΑΝ: GR29 0172 7570 0057 5704 1278 848

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν:
Ε-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 698 4145 572
πρωί 9.00 -14.00
απόγευμα 18.00 - 19.00
Βιβλιοπωλείο Βουλουμπασάκη
Εκδόσεις «Η Προφήτισσα»
Βουλουμπασάκη Φ. Έλενα
Τομπάζη 11, Παλιά Πόλη - Ρέθυμνο
Τ 698 4145 572
email: [email protected]
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 30 July 2015 | 1:33 pm


Παράταση στο πρόγραμμα επισιτιστικής συνδρομής

Παράταση στο πρόγραμμα επισιτιστικής συνδρομής
ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής αλληλεγγύης δόθηκε παράταση υποβολής των Αιτήσεων υπαγωγής στο Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ I) .

Έτσι, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής στο Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ I) από μέρους των δυνητικά ωφελουμένων, ορίζεται η 26η Αυγούστου 2015.

Σημειώνεται ότι στην Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης συμμετέχουν:
1. Η Περιφέρεια Κρήτης ως δικαιούχος του προγράμματος
2. Η Εκκλησία της Κρήτης
3. Όλοι οι Δήμοι της Κρήτης (μέσω των Κοινωνικών τους Υπηρεσιών και Δομών)
4. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης
5. Το ΑΤΕΙ Κρήτης
6. Οι Σύλλογοι πολυτέκνων και τριτέκνων της Κρήτης
7. Τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Α. και Μ. Καλοκαιρινού
8. Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου
9. Τα Νομαρχιακά Σωματεία ΑμεΑ νομών Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνης
10. Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου Κρήτης

Σκοπός της σύμπραξης είναι η υλοποίηση δράσεων σχετικά με τη συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση και διανομή τροφίμων ή/και βασικής υλικής συνδρομής, καθώς επίσης και συνοδευτικά μέτρα και δραστηριότητες, που συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελούμενων.
Στους ωφελούμενους θα παρέχονται πακέτα τροφίμων, είδη οικιακού καθαρισμού, προσωπικής υγιεινής, ρουχισμός, βρεφικά και παιδικά είδη, ανάλογα σε ποσότητα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας, έτσι όπως θα εξειδικευτεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής αυτών.

Παράλληλα με τη διανομή τροφίμων και Βασικής Υλικής Συνδρομής θα παρέχονται στους ωφελούμενους:
1.Υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Στήριξης,
I. Υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Στήριξης, σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης και εντάσσονται στο πρόγραμμα από τις κοινωνικές υπηρεσίες και Δομές των Δήμων της Κρήτης.
II. Υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Στήριξης και ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο οικογένειας από τις κοινωνικές υπηρεσίες και Δομές των Δήμων της Κρήτης
2. Διατροφικές Συμβουλές
3. Συμβουλές υγιεινής διαβίωσης
4. Συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού
5. Νομικές συνδρομές
6. Υπηρεσίες κοινωνικοποίησης παιδιών
7. Κοινωνικά φροντιστήρια μέσω των συμπραττόμενων εταίρων
8. Υλοποίηση πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων απασχόλησης για παιδιά ωφελούμενους μέσω των Δήμων
9. Εκδρομές μέσω των Δήμων
10. Παροχή χώρων για παιγνίδι, συναντήσεις και εκδηλώσεις για παιδιά που δεν έχουν σχετική πρόσβαση

Για την ένταξη στο πρόγραμμα σύμφωνα με την με αρ. Δ23/οικ.19162/1277/25-05-2015 ΦΕΚ1066/Β΄ Υπουργική Απόφαση το εισόδημα του ωφελούμενου, όπως προκύπτει από τη φορολογική δήλωση του τελευταίου οικονομικού έτους, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα παρακάτω όρια πραγματικού εισοδήματος: 3.000€ ετησίως για μεμονωμένο άτομο και 4.500€ ετησίως για το ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.500 € για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 900€ ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

Σε μονογονεϊκές οικογένειες το πρώτο εξαρτώμενο ανήλικος μέλος λογίζεται ως ενήλικας.

Ενδεικτικά παρατίθενται οι ακόλουθες περιπτώσεις:
Οικογενειακή κατάσταση Ετήσιο Εισόδημα Μηνιαίο Εισόδημα
Μεμονωμένο άτομο 3.000€ 250€
Οικογένεια χωρίς ανήλικο εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 1 ανήλικο εξαρτώμενο μέλος 4.500€ 375€
Οικογένεια με 1 ανήλικο εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 2 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη 5.400€ 450€
Οικογένεια με 2 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 3 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη 6.300€ 525€
Οικογένεια με 3 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 4 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη 7.200€ 600€
Οικογένεια με 4 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 5 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη 8.100€ 675€

Τρόπος Υποβολής Αιτήσεων:
Η Αίτηση των ενδιαφερομένων υποβάλλεται ηλεκτρονικά:
1) Ιδιωτικά, με χρήση των κωδικών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (TAXIS)
Η Αίτηση θα είναι προσβάσιμη από ηλεκτρονική εφαρμογή προσαρτημένη στην ιστοσελίδα https://www.idika.org.gr/teba/ και επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης του Ν. 1599/1986.
2) Μέσω των Εταίρων της Κοινωνικής Σύμπραξης και πιο συγκεκριμένα:
α) Δήμος Ρεθύμνης, τηλ. Επικοινωνίας (Σαμολαδά Κωνσταντίνα, Φουρναράκη Ελένη, 2831341260, 2831341261)
β) Δήμος Μυλοποτάμου (Βελονάκη Ελευθερία, τηλ. 2834023144)
γ) Δήμος Αγίου Βασιλείου (Απανωμεριτάκη Χαρούλα 2832340203)
δ) Δήμος Αμαρίου (Μανουσάκης Μιχάλης, Σταυρουλάκη Σοφία, 2833340202)
ε) Δήμος Ανωγείων (Σουλτάτου Ειρήνη, 2834031484)
στ) Σύλλογος Πολυτέκνων Ν. Ρεθύμνης (Συνολάκης Γεώργιος, Καλυβιανάκη Γεωργία 2831022430)
ζ) Σύλλογος Τριτέκνων Ν. Ρεθύμνης (Κοϊνάκη Ειρήνη, 6977752179, 2834022144)
(Σημαντική Σημείωση: Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Ταυτότητα, Ε1 και Ε9 του οικονομικό έτος 2015 (χρήση 2014).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι δεν έχουν υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση του 2015, δεν μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα).
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 30 July 2015 | 1:00 pm


Σε εξέλιξη το έργο αποκατάστασης του μιναρέ στο Τζαμί Νερατζέ

Σε εξέλιξη το έργο αποκατάστασης του μιναρέ στο Τζαμί Νερατζέ
ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΥΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΝΑΡΕ ΣΤΟ ΤΖΑΜΙ ΤΗΣ ΒΑΛΙΔΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Σε εξέλιξη κανονικά βρίσκεται το έργο αναστήλωσης του μιναρέ στο Τζαμί Νερατζέ, παρότι οι εργασίες δεν είναι εμφανείς και πολλοί πιστεύουν ότι έχει μείνει στάσιμο.

Αυτό σημείωσε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, Μίνως Αλεφαντινός μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση προσθέτοντας ότι το έργο εκτελείται κανονικά. «Φαίνεται να είναι στάσιμος ο μιναρές, όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Τα πελέκια που χρειάζονται να αποκατασταθούν έχουν αποσταλεί σε ειδικό εργαστήριο στα Χανιά και όταν θα είναι έτοιμα, θα μεταφερθούν στο Ρέθυμνο ώστε μαζί με αυτά που δεν αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα να συναρμολογηθούν πάνω στον μιναρέ», τόνισε ο κ. Αλεφαντινός.

Σε ό,τι αφορά τον μιναρέ στο Τζαμί της Βαλιδέ Σουλτάνας (στην οδό Τομπάζη), παρότι από τις αρχές της άνοιξης υπήρξε μία διάθεση να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την ανάδειξη του, σήμερα ακόμα δεν υπάρχουν εξελίξεις. Όπως σημείωσε στην Κ.Ε. η προϊσταμένη της Εφορεία Αρχαιοτήτων, Αναστασία Τζιγκουνάκη, ήδη έχει γίνει αίτημα στο ΚΑΣ για να τοποθετηθούν υποστυλώματα στον μιναρέ και αναμένεται η απόφαση. Ακολούθως, η υπηρεσία θα κάνει μελέτη για να καταγραφούν τα δεδομένα και οι απαιτήσεις του έργου ανάδειξης του τζαμιού και του μιναρέ με την απομάκρυνση των σύγχρονων κτηρίων που βρίσκονται γύρω ή και έρχονται σε επαφή με μέρος του μνημείου.

Για τις ανάγκες του έργου, που δεν θεωρείται της ίδιας έκτασης του έργου στο τζαμί Νερατζέ, αφού τα προβλήματα δεν είναι πολύ μεγάλα σύμφωνα με την κα Τζιγκουνάκη, έχει ζητηθεί και η συνδρομή του δήμου, για να διαθέσει τα απαραίτητα μηχανήματα και ίσως και ένα κονδύλιο για την κατεδάφιση των κτηρίων και τη διαδικασία της αδιατάρακτης κοπής που θα χρειαστεί να γίνει σε ένα σημείο, όπου σύγχρονο κτήριο εφάπτεται με το τζαμί. Ο δήμος και η τεχνική υπηρεσία έχουν συμφωνήσει να συνδράμουν, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 29 July 2015 | 1:10 pm


Κατασχέθηκε πλήθος προϊόντων, τα οποία ήταν απομίμηση επώνυμης εταιρείας

Κατασχέθηκε πλήθος προϊόντων, τα οποία ήταν απομίμηση επώνυμης εταιρείας
Συνελήφθησαν δύο άτομα στο Ρέθυμνο

Συνελήφθησαν, στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, δύο ημεδαποί (38χρονη και 65χρονος), για Παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Σημάτων και πλαστογραφία.

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, σε συνεργασία με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο νόμιμης εταιρείας, πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε εμπορικά καταστήματα, ιδιοκτησίας της 38χρονης και του 65χρονου.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε η διάθεση προϊόντων προς πώληση, τα οποία ήταν απομίμηση συγκεκριμένης επώνυμης εταιρείας και συνελήφθησαν η 38χρονη και ο 65χρονος, ιδιοκτήτες των καταστημάτων, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί σημάτων και πλαστογραφία.

Κατασχέθηκε πλήθος προϊόντων (τσάντες, νεσεσέρ, πορτοφόλια, φουλάρια, αρώματα) απομίμηση της εν λόγω εταιρείας.

Το προανακριτικό έργο, διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελλέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 29 July 2015 | 9:21 am


Κερδίζει έδαφος ο γαμήλιος τουρισμός

Κερδίζει έδαφος ο γαμήλιος τουρισμός
ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΠΑΚΕΤΩΝ
Με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, παρά τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις, υλοποιούνται σταδιακά οι στόχοι που έχει θέσει ο Δήμος Ρεθύμνου, προκειμένου να αξιοποιήσει όλα εκείνα τα στοιχεία που διαθέτει το Ρέθυμνο και μπορούν να καθιερώσουν την πόλη ως έναν ρομαντικό προορισμό για νέα ζευγάρια από το εξωτερικό που επιθυμούν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου σε μια παραμυθένια τελετή.

Η σημαντική άνθιση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον γαμήλιο τουρισμό σε όλη την Ελλάδα και την Κρήτη, εκτός από τα οφέλη από την προβολή των τουριστικών προορισμών της χώρας αποτελεί και ένα σημαντικό έσοδο για την τοπική οικονομία. Ο Δήμος Ρεθύμνου, έχει ήδη εκδηλώσει δυναμικά το ενδιαφέρον του να διεκδικήσει μερίδιο από την «πίτα» του γαμήλιου τουρισμού και μάλιστα σε όλη την διάρκεια του έτους. Αυτό, αναμφίβολα θα προσφέρει σημαντικά έσοδα στο Ρέθυμνο και θα παρατείνει την εισροή τουριστών σε περιόδους που θεωρούνται τουριστικά ανενεργές.

Ενδεικτικά, τα έσοδα που εξασφαλίζει ο Δήμος Ρεθύμνου από τους πολιτικούς γάμους ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 30.000 ευρώ το χρόνο, ποσό που δεν μπορεί να αγνοηθεί ιδιαίτερα σε μια δυσμενή οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΗΛΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Όπως επεσήμανε η Αντιδήμαρχος τουρισμού, προβολής και πρασίνου του Δήμου Ρεθύμνου κ. Πέπη Μπιρλιράκη Μαμαλάκη, το γραφείο τουρισμού του Δήμου και η επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης έχουν ήδη δρομολογήσει ενέργειες που θα συμβάλλουν δυναμικά στην προβολή του Ρεθύμνου, ως γαμήλιο προορισμό.

Μάλιστα, το επόμενο διάστημα πράκτορες από την Κίνα αναμένεται να επισκεφτούν το Ρέθυμνο σε μια προσπάθεια εξεύρεσης με τους αρμόδιους φορείς του Δήμου Ρεθύμνου, των «οδών» που θα φέρουν την αγορά της Κίνας πιο κοντά στο Ρέθυμνο και συνεπώς το Δήμο πιο κοντά στους στόχους για τον γαμήλιο τουρισμό. «Η αγορά της Κίνας κλιμακώνεται σταδιακά και παράλληλα υλοποιούνται κάθε χρόνο οι στόχοι του Δήμου Ρεθύμνου ώστε το Ρέθυμνο να αποκτήσει την ταυτότητά τους ως γαμήλιος προορισμός. Αναμένουμε το επόμενο διάστημα πράκτορες από την Κίνα και επεξεργαζόμαστε δύο βασικά ζητήματα τη μεταφορά και τη διαμονή τους. Έχουν δει ότι το Ρέθυμνο έχει προϋποθέσεις να γίνει ένας υπέροχος γαμήλιος προορισμός και δείχνουν το ενδιαφέρον τους και σε πρακτικό επίπεδο πλέον» ανέφερε η κ. Μπιρλιράκη και πρόσθεσε «Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν βοηθήσει σημαντικά οι Αντιδήμαρχοι που τελούν τους γάμους, όλο το δημοτικό σύστημα και οι δημοτικοί υπάλληλοι που προσφέρουν ανιδιοτελώς και περαιώνουν έναν μεγάλο όγκο πακέτων για τον γαμήλιο τουρισμό που έχει άμεσα οφέλη στην τοπική αγορά και οικονομία. Αυτή τη στιγμή στο Ρέθυμνο λειτουργούν επιχειρήσεις που ασχολούνται αποκλειστικά με τους γάμους».

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ «ΚΛΕΙΔΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΗΛΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Με τους πολιτικούς γάμους Ελλήνων και τουριστών να αυξάνονται κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας παράλληλα νέες ευκαιρίες δυναμικής παρουσίας του Ρεθύμνου στις διεθνείς αγορές, ο Δήμος συντονίζει τις ενέργειές του με τους εμπορικούς και τουριστικούς φορείς του Ρεθύμνου ώστε να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει γαμήλια πακέτα και θα παρέχει στους ενδιαφερόμενους από το εξωτερικό όλες τις πληροφορίες για που χρειάζονται προκειμένου να διοργανώσουν τον ιδανικό γάμο στο Ρέθυμνο. «Κλειδιά» για να υλοποιηθεί αποτελεσματικά αυτή η προσπάθεια, είναι τομείς όπως η γαστρονομία, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις οι δραστηριότητες και οι ξεναγήσεις, σημεία που πιάνουν το σφυγμό των επισκεπτών σε σχέση με αυτά που ζητάνε από έναν γαμήλιο τουριστικό προορισμό.

Η κ. Μπιρλιράκη εξήγησε: «Ξενοδοχεία, εστιατόρια, τουριστικά πρακτορεία, χρυσοχοεία, κομμωτήρια όλα όσα σχετίζονται με το γάμο και τον τουρισμό θα πρέπει να βρεθούν συγκεντρωμένα σε μια λίστα δεδομένων με εύκολη πρόσβαση από τους επισκέπτες. Εκεί θα μπορούν να οργανώσουν μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, το ταξίδι τους, τις υπηρεσίες για το γάμο τους, να βρουν χώρο και να δρομολογήσουν επισκέψεις και δραστηριότητες για τους καλεσμένους τους. Θέλουμε να έχουμε όλο το χρόνο γαμήλιο τουρισμό και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να το πετύχουμε. Στο Ρέθυμνο, έχουμε καλό καιρό όλο το χρόνο και το ενδιαφέρον των επισκεπτών δεν στρέφεται μόνο στη θάλασσα και τον ήλιο. Ενδιαφέρονται για τη γαστρονομία, τις δραστηριότητες που υπάρχουν για τους καλεσμένους τους, ένα όμορφο σκηνικό το οποίο διαθέτουμε και το χειμώνα και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αν διαμορφώσουμε ένα όμορφο πακέτο μπορούμε να τους διεκδικήσουμε όλο το χρόνο».

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΜΗΛΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΑΜΩΝ

Μπορεί για τους Έλληνες, που τα τελευταία χρόνια ο πολιτικός γάμος κερδίζει έδαφος, να είναι μια προσωρινή αναβολή του θρησκευτικού γάμου, λόγω μιας εγκυμοσύνης ή για οικονομικούς λόγους, για τους ξένους επισκέπτες όμως που τελούν πολιτικούς γάμους στο Ρέθυμνο είναι μια επιλογή με κριτήριο την ομορφιά που έχει να προσφέρει η πόλη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μόνο στο Ρέθυμνο έχουν τελεστεί από το 2013 αρκετοί γάμοι ξένων επισκεπτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ληξιαρχείου του Δήμου Ρεθύμνου το 2013 στο Δήμο τελέστηκαν συνολικά 186 πολιτικοί γάμοι. Από αυτούς οι 99 αφορούσαν Έλληνες ενώ οι 87 ζευγάρια από το εξωτερικό που επισκέφτηκαν το Ρέθυμνο με σκοπό το γάμο.

Σε ό,τι αφορά το 2014 οι πολιτικοί γάμοι σημείωσαν αύξηση και ήταν συνολικά 201. Από αυτούς οι Έλληνες ήταν μια σημαντική μερίδα αφού τελέστηκαν συνολικά 122 , ενώ οι ξένοι που έφτασαν στο Ρέθυμνο με αυτό το σκοπό ήταν 79. Πρόκειται για εθνικότητες όπως οι Αυστριακοί με 4 συνολικά γάμους, οι Βρετανοί με 17 πολιτικούς γάμους, Γάλλοι με 10 γάμους, Γερμανοί με 18 γάμους και 13 γάμοι με ζευγάρια από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Παράλληλα, τελέστηκαν και αρκετοί μεικτοί γάμοι με ζευγάρια διαφορετικών εθνικοτήτων από το εξωτερικό.

Το 2015 μέχρι και την Κυριακή 26 Ιουλίου στο Ρέθυμνο τελέστηκαν συνολικά 124 πολιτικοί γάμοι. Από αυτούς οι 86 αφορούσαν ζευγάρια Ελλήνων και οι 38 ζευγάρια ξένων επισκεπτών. Για άλλη μια χρονιά, 4 ζευγάρια Αυστριακών, 7 ζευγάρια Βρετανών, 5 ζευγάρια Γάλλων, 8 ζευγάρια Γερμανών και 5 Νορβηγών επέλεξαν το Ρέθυμνο ως γαμήλιο προορισμό. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με την περυσινή χρονιά φέτος δεν τελέστηκαν γάμοι με ζευγάρια από τη Ρωσία και την Ουκρανία, κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται και στην απουσία της Ρωσικής αγοράς από τον τουρισμό της Ελλάδας τη φετινή χρονιά.

Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία από το ληξιαρχείο αλλά και η πρώτη γεύση από τους ομαδικούς γάμους Κινέζων που την περυσινή χρονιά τέλεσαν στην Κρήτη τους γάμους τους, με απόηχο το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσεις τουριστικοί πράκτορες της Κίνας, το Ρέθυμνο φαίνεται πως κεντρίζει το ενδιαφέρον των ξένων αγορών και παρουσιάζει μια δυναμική η οποία αν συνοδευτεί από ελκυστικά πακέτα και οργανωμένο σύστημα υποδοχής του γαμήλιου τουρισμού μπορεί να ανάγει το Ρέθυμνο σε έναν ιδανικό γαμήλιο προορισμό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2015 | 5:08 pm


«Έπιασαν δουλειά» 12 υπάλληλοι πεντάμηνης σύμβασης στις υπηρεσίες του Δήμου Ρεθύμνου

«Έπιασαν δουλειά» 12 υπάλληλοι πεντάμηνης σύμβασης στις υπηρεσίες του Δήμου Ρεθύμνου
ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΘΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ 132 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
• Μικροπροβλήματα με ορισμένους υπαλλήλους λόγω έλλειψης πιστοποιητικών κατάρτισης

Σε εξέλιξη, όχι όμως και χωρίς μικροπροβλήματα, βρίσκεται η διαδικασία πρόσληψης των 132 υπαλλήλων πεντάμηνης σύμβασης που απορροφά ο Δήμος Ρεθύμνου μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, και οι οποίοι θα στελεχώσουν έως τα τέλη Αυγούστου όλες τις υπηρεσίες και δομές του Δήμου Ρεθύμνου.

Έως και χθες συνολικά 70 άτομα πέρασαν την πόρτα του Δημαρχείου Ρεθύμνου, κατέθεσαν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ανάλογα με την ειδικότητα που θα καλύψουν, τα οποία εξετάστηκαν από την αρμόδια υπηρεσία και κρίθηκαν επαρκή.

Εντός των ημερών αναμένεται σταδιακά να διατίθενται στις υπηρεσίες του Δήμου για να ξεκινήσουν την εργασία τους ενώ 12 άτομα ήδη εργάζονται από την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, δεν έλειψαν και τα μικροπροβλήματα καθώς ορισμένοι υπάλληλοι δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά με τα έγγραφα κατάρτισης που πρέπει να διαθέτουν ανά ειδικότητα – πτυχίο, πιστοποίηση- με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τη θέση για την οποία έχουν καταθέσει σχετική αίτηση. Οι υπάλληλοι αυτοί, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται επιστρέφονται στη διάθεση του ΟΑΕΔ ο οποίος με τη σειρά του αναπληρώνει με νέους και τους διαθέτει στο Δήμο Ρεθύμνου. Η διαδικασία για την απορρόφηση και των 132 ατόμων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Αυγούστου με τους υπαλλήλους που θα στελεχώσουν τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ρεθύμνου από το Σεπτέμβριο.

Ο αντιδήμαρχος Συντονισμού του δημοτικού έργου και επικοινωνίας του Δήμου Ρεθύμνου κ. Βασίλης Θεοδωράκης μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ανέφερε: «Συνολικά 70 άτομα έχουν προσέλθει στο Δήμο Ρεθύμνου και διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα προσόντα και τις πιστοποιήσεις για την ειδικότητά τους. Εκτελούμε δυναμικά τη διαδικασία ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Προς το παρόν, μετά την εξέταση των δικαιολογητικών και όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι να μπορέσουν να αναλάβουν καθήκοντα, συνολικά 12 άτομα έχουν ξεκινήσει να εργάζονται σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου. Τα 132 άτομα θα απορροφηθούν έως τα τέλη Αυγούστου, που έχουμε περιθώριο για ορισμένους υπαλλήλους που θα στελεχώσουν τους παιδικούς σταθμούς από την 1η Σεπτέμβριου. Ορισμένοι από όσους προσήλθαν προέκυψε ότι δεν διέθεταν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά επομένως θα πρέπει να αναπληρωθούν από τον ΟΑΕΔ με νέους».

Την ίδια ώρα τα καθήκοντά τους έχουν αναλάβει από τις αρχές του μήνα 51 άτομα οκτάμηνης σύμβασης που στελεχώνουν την υπηρεσία καθαριότητας και καθημερινότητας του Δήμου Ρεθύμνου ενισχύοντας σημαντικά την καλοκαιρινή περίοδο τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν σε επίπεδο νομού.

Κ.Κ.

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2015 | 3:21 pm


Ξεκίνησε τη λειτουργία του το αναψυκτήριο στον Δημοτικό κήπο Ρεθύμνου

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το αναψυκτήριο στον Δημοτικό κήπο Ρεθύμνου
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ «ΘΑΜΩΝΕΣ» ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΗΔΗ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ
Ξεκινάει σήμερα η λειτουργία του αναψυκτηρίου που βρίσκεται εντός του Δημοτικού κήπου Ρεθύμνου και «υπόσχεται» να μετατραπεί σε στέκι για ανθρώπους όλων των ηλικιών που αναζητούν μια «ανάσα» δροσιάς μέσα στην καρδιά του αστικού κέντρου.

Οι πρώτοι εν δυνάμει θαμώνες του που συχνάζουν επί σειρά ετών στον χώρο του Δημοτικού κήπου έδειξαν ήδη την ανυπομονησία τους, όπως διαπίστωσε η Κρητική Επιθεώρηση, για την επίσημη πρώτη της λειτουργίας του νέου αναψυκτηρίου το οποίο φιλοδοξεί να προσελκύσει τόσο τους «παραδοσιακούς» επισκέπτες της περιοχής όσο και παρέες νέων ανθρώπων και οικογένειες που θα έχουν ως σημείο συνάντησης το Δημοτικό κήπο θυμίζοντας παλιότερες δεκαετίες με σύγχρονες όμως προδιαγραφές λειτουργίας.

Οι ανάδοχοι του αναψυκτηρίου Στέλιος και Βαγγέλης Μπικάκης, ένθερμοι υπερασπιστές και οι ίδιοι της διατήρησης της μοναδικής ταυτότητας του δημοτικού κήπου, θα παραμείνουν όπως τόνισαν πιστοί στους στόχους που είχε θέσει αρχικά ο δήμος Ρεθύμνου για την περιοχή. Οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν αρχικά τη διατήρηση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της περιοχής αλλά και τη συνολική αναβάθμιση του κήπου, των χώρων όπως η παιδική χαρά, την ενίσχυση τμημάτων με επιπλέον πράσινο και τη σταδιακή αποκατάσταση των δέντρων που έχουν φτάσει στον «βιολογικό τους θάνατο».

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι αυστηρές προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας του αναψυκτηρίου που έχουν στόχο να δώσουν μια νέα υποδομή στην περιοχή να μην αφαιρέσουν ωστόσο, τα μοναδικά χαρακτηριστικά του όπως η αρχιτεκτονική, ο χαρακτήρας αλλά και ο σεβασμός στο οικοσύστημά του. Είναι κατασκευασμένο από πέτρα, ξύλο και γυαλί για να ενσωματώνεται φυσικά στο ευρύτερο περιβάλλον, διαθέτει χώρους 80 τμ καθώς και χώρους υγιεινής 25τμ που διαθέτουν ανδρικές, γυναικείες και τουαλέτα για ΑμεΑ.
Το αναψυκτήριο θα τηρεί πιστά το ωράριο λειτουργίας του δημοτικού κήπου σε όλη τη διάρκεια του έτους χειμώνα και καλοκαίρι. Στους χώρους του εσωτερικά και εξωτερικά θα προσφέρει ζεστά και κρύα σνακ, αναψυκτικά, ροφήματα και ποτά.

Ωστόσο, όπως ανέφερε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση η Αντιδήμαρχος τουρισμού, προβολής και πρασίνου του δήμου Ρεθύμνου κ. Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη: «Είναι η πρώτη φορά που ο δημοτικός κήπος διαθέτει ένα τέτοιο καφέ και ευελπιστούμε να προσελκύσει ανθρώπους όλων των ηλικιών και νεότερους ανθρώπους που θα απολαμβάνουν το ιδιαίτερο περιβάλλον του. Πρέπει όμως να υπενθυμίσουμε πως προτεραιότητα πρέπει να είναι πάντα ο σεβασμός στη φυσιογνωμία του κήπου και τον χαρακτήρα του. Η προσέλευση εντός των χώρων του δημοτικού κήπου γίνεται πάντα με τα πόδια. Απαγορεύεται η προσέλευση με μηχανοκίνητα οχήματα και θα πρέπει να όλοι οι θαμώνες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Ο Στέλιος Μπικάκης, ανάδοχος του αναψυκτηρίου, ανέφερε: «Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει κάτι τέτοιο, ένα οργανωμένο καφέ μέσα στο Δημοτικό κήπο. Το εξοπλίσαμε, φτιάξαμε έναν ωραίο χώρο και ελπίζουμε ότι οι Ρεθεμνιώτες θα το υποστηρίξουν και θα το αγαπήσουν. Εμείς θα τηρήσουμε όλες τις προδιαγραφές της λειτουργίας του όπως έχουμε συμφωνήσει και όπως ταιριάζει σε έναν χώρο σαν τον κήπο».

Κ.Κ.

Δημοσιεύθηκε στις 28 July 2015 | 1:02 pm


Δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Η ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ CAPITAL CONTROLS ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
«Κόκκινο» χτυπάει πλέον η λειτουργία των δήμων σε όλη τη χώρα, αφού λόγω και της οικονομικής ασφυξίας του τελευταίου διαστήματος, η χρηματοδότηση φτάνει με το «σταγονόμετρο» ή και καθόλου.

Η υποχρηματοδότηση που έχει ξεκινήσει ήδη από το 2009 έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους δήμους, αφού οι περικοπές αντί να μειώνονται γίνονται συνεχώς μεγαλύτερες. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι ΟΤΑ είναι οι πλέον χαμένοι της οικονομικής κρίσης με τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους δημόσιους οργανισμούς. Θεσμοθετημένοι πόροι της Τ.Α. καθυστερούν τραγικά και όμως την ίδια στιγμή οι δήμοι – κατά κύριο λόγο – είναι εκείνοι που καλούνται να γίνουν το «ανάχωμα» απέναντι στην οικονομική και κοινωνική κρίση που ταλανίζει τους πολίτες.

Οι δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου μίλησαν στην Κρητική Επιθεώρηση και περιέγραψαν με τον πλέον μελανό τρόπο την κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα μόνο οι δόσεις των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) πιστώνονται στους λογαριασμούς των δήμων και αυτές με αρκετές καθυστερήσεις κάθε μήνα. Αντιθέτως, οι δήμοι δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από τα παρακρατηθέντα μέσα στο 2015, ενώ τους τελευταίους τρεις μήνες δεν έχουν δει ούτε τις δόσεις της ΣΑΤΑ. Αν υπολογιστεί ότι και άλλες επιχορηγήσεις προς τις επιτροπές παραμένουν απλήρωτες το τελευταίο διάστημα, τότε είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι επί της ουσίας η τοπική αυτοδιοίκηση «ακυρώνεται» και παραμένει σε στάση αναμονής για να ξεκινήσει να λειτουργεί και πάλι ομαλά.

Και οι πέντε δήμοι πληρώνουν κανονικά το προσωπικό τους, έχοντας ωστόσο σοβαρό έλλειμμα αφού τα απαιτούμενα χρήματα δεν φτάνουν και έτσι καλύπτουν τη διαφορά από τους ίδιους πόρους. Και όταν μάλιστα το τελευταίο διάστημα, ιδίως μετά την επιβολή των capital controls, οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πολιτών προς τους δήμους τραβούν την κατηφόρα, είναι προφανές ότι βασικές ανάγκες ακόμα και της καθημερινότητας μένουν πίσω ελλείψει χρημάτων.

«ΑΝ ΔΕΝ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΡΟΗ, ΤΟΤΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ»

Σε μία προσπάθεια να εμφανιστεί αισιόδοξος, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης εξέφρασε την ελπίδα μετά την συμφωνία που έχει επέλθει ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. «Σε αντίθετη περίπτωση, η κατάσταση των δήμων θα γίνει μη αναστρέψιμη», ανέφερε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση.

Δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το κράτος δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, δίνοντας τους θεσμοθετημένους πόρους και εκτίμησε ότι η απώλεια για το δήμο Ρεθύμνου μέσα στο 2015 ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ. Από αυτά, μόνο τα παρακρατηθέντα, που δεν έχουν πιστωθεί καθόλου, φτάνουν τις 550 χιλιάδες ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή και οι πολίτες είναι εξαιρετικά φειδωλοί στις πληρωμές τους προς τον δήμο.

«Όλοι οι δείκτες που έχουν να κάνουν με τα έσοδα είναι σε πτωτική πορεία», πρόσθεσε ο Γιώργος Μαρινάκης, τονίζοντας μάλιστα ότι ακριβώς γι' αυτό το λόγο ο δήμος Ρεθύμνου έχει έλλειμμα μισθοδοσίας περίπου 2,5 εκ. ευρώ, που το αναπληρώνει από ίδια έσοδα.

«Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία των καταστάσεων, αλλά και η ΤΑ κινδυνεύει να καταρρεύσει όταν αποδεδειγμένα είναι ο μοναδικός θεσμός στην Ελλάδα που είναι το ανάχωμα στην κοινωνικό-οικονομική κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης, που πρόσθεσε πως εάν εξακολουθήσει αυτή η κατάσταση, τότε «όταν θα κεφαλαιοποιήσουμε τις απώλειες, θα αναγκαστούμε να κάνουμε τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό μας και να δούμε αν και τι θα περικόψουμε από τεχνικό πρόγραμμα ή άλλες δράσεις, για να μην φτάσει ο δήμος στα όρια του «κόκκινου δήμου» που σημαίνει καταστροφή».

«ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ»

Για τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν οι δήμοι μίλησε και ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, ο οποίος αναφερόμενος στην κυβέρνηση είπε πως «πρέπει να το καταλάβουν γρήγορα το πρόβλημα και να το διορθώσουν, γιατί αλλιώς δεν θα υπάρχει καιρός να αλλάξει η κατάσταση. Οι δήμοι κινδυνεύουν με λουκέτο».

Ο κ. Ταταράκης τόνισε πως οι πολίτες δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τους δήμους, ενώ την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις της δημοτικής αρχής προς προσωπικό και προμηθευτές «τρέχουν» και πρέπει να καλυφθούν.

«Εμείς στον δήμο Αγίου Βασιλείου έχουμε κάνει καλό κουμάντο και στέκουμε ακόμα. Όμως, ώς πότε θα μπορούμε να πληρώσουμε το προσωπικό και τις υποχρεώσεις μας; Μέχρι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Μετά τίποτα», κατέληξε ο κ. Ταταράκης.

«Το προσωπικό πληρώνεται κανονικά, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε άλλο, ούτε να πληρώσουμε τη βενζίνη που χρειάζονται τα μηχανήματα του δήμου, ενώ περιμένουμε και τα χρήματα για να φτιαχθούν οι ζημιές του χειμώνα», πρόσθεσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανωγείων, Μανώλης Καλλέργης.

Επισημαίνοντας τα προβλήματα που προκύπτουν από την υποχρηματοδότηση και τη μειωμένη ροή των κρατικών χρημάτων, οι δήμαρχοι Αμαρίου και Μυλοποτάμου, κ.κ. Παντελής Μουρτζανός και Δημήτρης Κόκκινος προσθέτουν ως ένα επιπλέον «βραχνά» το γεγονός ότι πλέον έχουν σταματήσει όλα τα έργα.

«Το πρόβλημα που δημιουργείται από τη στιγμή που δεν μπορεί και ο εργολάβος να πληρώσει είναι τεράστιο και έτσι έχουν σταματήσει όλα τα έργα ΕΣΠΑ και του ΟΣΑΠΥ. Προσπαθούμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τα έργα του δήμου, μικρότερης εμβέλειας, αλλά η κατάσταση με τις τράπεζες και φυσικά την υποχρηματοδότηση μας δένει τα χέρια», ανέφερε ο κ. Κόκκινος.

«Προσπαθούμε με τις δικές μας δυνάμεις, όμως δεν είναι καθόλου εύκολο. Όλα τα έργα του ΕΣΠΑ, του ΟΣΑΠΥ αλλά και του δήμου έχουν σταματήσει και πέραν του ότι πληρώνουμε κανονικά το προσωπικό, οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες. Αν δεν αλλάξει άμεσα η κατάσταση, τότε οι δήμοι πραγματικά κινδυνεύουν», κατέληξε ο κ. Μουρτζανός.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2015 | 4:53 pm


Στο Ρέθυμνο ο «Οδυσσέας» από το Χαμόγελο του Παιδιού

Στο Ρέθυμνο ο «Οδυσσέας» από το Χαμόγελο του Παιδιού
ΑΠΟ ΤΙΣ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ ΩΣ ΤΙΣ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τον «ΟΔΥΣΣΕΑ», το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας, θα βρίσκεται από 30 Ιουλίου έως και 3 Αυγούστου 9:00-21:00 στην είσοδο της μαρίνας Ρεθύμνου.

Αξιοποιώντας την τεχνολογία οι επισκέπτες -μικροί και μεγάλοι- στον «Οδυσσέα» θα συμμετέχουν διαδραστικά σε σειρά παρεμβάσεων πρόληψης και ενημέρωσης που αφορούν, μεταξύ άλλων:

• Σε κάθε θέμα/πρόβλημα/κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί σήμερα
• Στο έργο που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην περιοχή και ευρύτερα πανελλαδικά
• Στους τρόπους εθελοντικής συμμετοχής στις δράσεις που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Στον «Οδυσσέα» θα βρίσκεται σταθερά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί) του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε αίτημα των επισκεπτών.

Επιπρόσθετα το Σάββατο 1 Αυγούστου 9:00-13:00, σας καλούμε να συμμετέχετε στη δράση Εθελοντικής Αιμοδοσίας, που διοργανώνει το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου σε συνεργασία με Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον «Οδυσσέα».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρεμβάσεις σε μαθητές και μαθήτριες
ΗΜΕΡΕΣ: Πέμπτη – Παρασκευή - Κυριακή- Δευτέρα (30-31/07/2015 & 02-03/08/2015)
ΏΡΕΣ: 1. 09:30-10:45
2. 11:00- 12:15
3. 12:30- 13:45
Παρεμβάσεις σε ενήλικες (γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς)
ΗΜΕΡΕΣ: Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο- Κυριακή- Δευτέρα (30/07/2015 έως 03/08/2015)
ΩΡΕΣ: 1. 18:00-19:00
2. 19:30- 20:30

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΟΔΥΣΣΕΑ»:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στα πλαίσια των δράσεών του για την ενημέρωση παιδιών και γονέων και εκπαιδευτικών σχετικά με τα θέματα ασφάλειας αλλά και όλων των θεμάτων που τους απασχολούν όπως η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, το cyber bullying, ο σχολικός εκφοβισμός, η κακοποίηση, και πολλά άλλα διαθέτει νέα κινητή μονάδα ενημέρωσης και εκπαίδευσης σχετικά με την ασφαλή χρήση της τεχνολογίας.

Η νέα κινητή μονάδα του Χαμόγελου θα έχει ως λειτουργικό σκοπό:
1. Την ενημέρωση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών για τη σωστή χρήση της τεχνολογίας (καλή και κακή χρήση internet), καθώς και για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών μέσω διαδραστικής πλατφόρμας
2. Την παράδοση σεμιναρίων από εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού μας σε επαγγελματίες (εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς & ψυχολόγους) σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.
3. Επιπλέον, η νέα κινητή μονάδα θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί ως Κινητό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων σε όποια περιοχή υπάρχει ανάγκη καθώς θα διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό (δορυφορικό internet, θέσεις εργασίας)
4. Την εκπαίδευση και ενημέρωση επαγγελματιών στην παροχή πρώτων βοηθειών από το εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού
5. Την πραγματοποίηση αιμοδοσίας

Η δράση του «ΟΔΥΣΣΕΑ» πραγματοποιείται πανελλαδικά υπό την αιγίδα και με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 July 2015 | 2:00 pm


Eπίθεση σε βάρος του εκπροσώπου Τ.Κ. Νευς Αμαρίου από κτηνοτρόφους

Eπίθεση σε βάρος του εκπροσώπου Τ.Κ. Νευς Αμαρίου από κτηνοτρόφους
ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρίου κατά τη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου ενέκρινε ομόφωνα

Καταγγέλλει τη βάρβαρη και άνανδρη επίθεση σε βάρος του Εκπροσώπου Τ.Κ. Νευς Αμαρίου, από κτηνοτρόφους της περιοχής.

Το συμβάν διαδραματίστηκε το απόγευμα της 20ης Ιουλίου όταν ο Εκπρόσωπος της Τ.Κ. Νευς Αμαρίου, επισκεπτόμενος σε αγροτική τοποθεσία τις καλλιέργειες του, δέχτηκε βίαιη επίθεση από τους επίδοξους επικυρίαρχους της ευρύτερης περιοχής όταν διαπίστωσε και διαμαρτυρήθηκε για τις αγροζημίες που είχαν προκαλέσει με το ποίμνιο τους.

Το γεγονός δεν πήρε έκταση καθώς, ο Εκπρόσωπος της Τ.Κ. Νευς Αμαρίου κράτησε την ψυχραιμία του, μετέβει στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα, όπου και κατέθεσε σχετική μήνυση.

Η απαράδεκτη και κατακριτέα συμπεριφορά αποτελεί συνέχεια της έξαρσης της εγκληματικότητας στην περιοχή, η οποία καταγράφει αυξητική τάση ζωοκλοπών και άλλων παραβατικών συμπεριφορών, από γνωστούς – «αγνώστους». Πρόσφατα, μάλιστα, ο Δήμαρχος Αμαρίου επισκέφτηκε τον Διευθυντή Αστυνομίας Ρεθύμνου, στον οποίο μετέφερε την αγωνία των Δημοτών και του ίδιου προσωπικά, για τα φαινόμενα αυτά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί από τις αρμόδιες Αρχές να ληφθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψη εγκληματικών πράξεων ώστε να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας των Δημοτών, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει κλονιστεί, καθώς και την παραδειγματική τιμωρία όσων παρεκλίνουν και εμφανίζουν παρόμοιες συμπεριφορές.

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 24 July 2015 | 2:50 pm


Συνελήφθη, 40χρονος για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, 40χρονος για  κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών
Kατασχέθηκε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ως μέσο μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, σήμερα πρώτες πρωινές ώρες, στο Ρέθυμνο από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου, 40χρονος ημεδαπός για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων, για την καταπολέμηση της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση και αξιολόγηση στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι ο 40χρονος απέκρυπτε ναρκωτικές ουσίες σε αγροτική τοποθεσία.

O 40χρονος εντοπίστηκε, να αποκρύπτει αντικείμενο, σε ερημική τοποθεσία Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Ρεθύμνου.

Όπως διαπιστώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου (μετά την απομάκρυνση του 40χρονου από το σημείο με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του), είχε αποκρύψει δύο συσκευασίες εκ των οποίων η μία περιείχε 20,5 γραμμάρια κοκαΐνη και η δεύτερη το χρηματικό ποσό των χιλίων εξακοσίων ευρώ.

Ο 40χρονος, στη συνέχεια εντοπίστηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας στην πόλη του Ρεθύμνου και στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα.

Επιπλέον, διενεργήθηκε έρευνα σε αγροτική τοποθεσία Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αγίου Βασιλείου, όπου είχε διαπιστωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες, είχε πάει στο συγκεκριμένο σημείο και βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένες δύο αυτοσχέδιες συσκευασίες, που περιείχαν συνολικά 5,2 γραμμάρια κοκαΐνη και ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.

Επιπλέον κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ως μέσο μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου, ενώ ο συλληφθείς με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 24 July 2015 | 12:49 pm


Η έλλειψη χρηματοδότησης πλήττει ξανά τα ειδικά σχολεία στο Ρέθυμνο

Η έλλειψη χρηματοδότησης πλήττει ξανά τα ειδικά σχολεία στο Ρέθυμνο
ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Για άλλη μια φορά, τα τελευταία χρόνια, ο ευαίσθητος και πολύπαθος τομέας της ειδικής εκπαίδευσης αναμένεται να μετρήσει τις πληγές του καθώς τη φετινή χρονιά, λόγω έλλειψης των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων, στα ειδικά σχολεία του Ρεθύμνου όπως και στα υπόλοιπα του νομού δεν μπορεί να γίνει ούτε η απαραίτητη συντήρηση.

Χρηματοδοτήσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση και το τμήμα παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου για τις λειτουργικές ανάγκες και τη συντήρησή τους βρίσκονται ακόμη στον «αέρα» καθώς εκκρεμεί ακόμη και σήμερα αρκετούς μήνες από την καταληκτική ημερομηνία των δόσεων, η χρηματοδότηση για την πληρωμή των καθαριστριών στα σχολεία, τη συντήρηση των σχολικών μονάδων (ΣΑΤΑ), την γραφική ύλη και τα λειτουργικά έξοδα. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται απελπιστική ενώ αβέβαιο παραμένει αν και με τι χρηματοδότηση θα γίνει η συντήρηση των σχολικών μονάδων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο Αντιδήμαρχος του τμήματος παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Γεωργαλής, μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ανέφερε: «Δεν έχουν έρθει ακόμη τα χρήματα προς το δήμο και το τμήμα παιδείας για τη συντήρηση και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων των σχολείων. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Ο προγραμματισμός μας δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ΣΑΤΑ».

Σε ό,τι αφορά το ειδικό σχολείο, το ειδικό νηπιαγωγείο, δημοτικό και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ που από τη δημιουργία τους στεγάζονται στον ίδιο χώρο, χωρίς στην ουσία να μπορούν να εξυπηρετήσουν με επάρκεια τις ιδιαίτερα αυξημένες εκπαιδευτικές αλλά και ανάγκες σε χώρους, ο Δήμος Ρεθύμνου θα παρέμβει μόνο στα απολύτως απαραίτητα μέχρι τουλάχιστον να «ξεκλειδώσουν» οι χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών και Παιδείας.

«Κάποια επείγοντα θέματα στα ειδικά σχολεία όπως η βελτίωση των χώρων υγιεινής και συγκεκριμένα οι βελτιώσεις στην αποχέτευση θα προσπαθήσουμε να τα καλύψουμε εμείς» ανέφερε ο κ. Γεωργαλής.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που τίθεται κάθε χρόνο για ένα μεγάλο μέρος των οικογενειών στο Ρέθυμνο που έχουν παιδιά τα οποία έχουν ανάγκη κατάλληλες δημόσιες δομές ειδικής εκπαίδευσης.

ΠΟΛΥΕΤΗ ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Στο ίδιο κτήριο με το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό, τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, συστεγάζονται τα Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου –δευτεροβάθμια εκπαίδευση- που λειτουργούν στα Μισίρια για μαθητές με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις εν λόγω δομές, δίνουν μάχη κάθε χρόνο προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού όπως φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και μουσικούς, ειδικότητες χωρίς τις οποίες, είναι αδύνατο να καλυφθούν στοιχειώδεις ανάγκες των παιδιών που φοιτούν εκεί. Σε ό,τι αφορά τους χώρους οι διδακτικές αίθουσες, οι χώροι υγιεινής, άθλησης αλλά και οι διδακτικές αίθουσες απαιτούν ειδική διαμόρφωση ώστε να μπορούν να φιλοξενούν ΑμεΑ ωστόσο οι εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο προσπαθούν να αξιοποιήσουν τους λιγοστούς χώρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να εξυπηρετούν καλύτερα τους μαθητές. Ταυτόχρονα στον «πάγο» μπήκε η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2014 για την ίδρυση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου στο Ρέθυμνο που θα κάλυπτε την έλλειψη που υπάρχει στον νομό στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Η ίδρυσή του έχει αναβληθεί καθώς κανένα κατάλληλο κτήριο δεν βρέθηκε ώστε να μπορεί να στεγάσει τη λειτουργία του. Ο κ. Γεωργαλής ανέφερε: «Στο Δήμο Ρεθύμνης στεγάζονται τρία ειδικά σχολεία, το ειδικό νηπιαγωγείο, το ειδικό δημοτικό και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ που είναι σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον ίδιο χώρο. Αυτά τα ειδικά σχολεία αφορούν όλο το νομό, δεν ανήκουν αποκλειστικά στο Δήμο αλλά παρά το γεγονός αυτό, ο Δήμος Ρεθύμνου στηρίζει αποκλειστικά τη λειτουργία των σχολείων και τα χρηματοδοτεί. Έχουμε κάνει κάποιες προσπάθειες έχουμε βελτιώσει το χώρο, είχαμε κάνει προσπάθειες να βρούμε κάποιο άλλο χώρο καλύτερο να στεγαστούν αλλά δυστυχώς δεν βρήκαμε κατάλληλο χώρο».

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Ο προγραμματισμός του Δήμου Ρεθύμνου για το 2015 για βελτιωτικές παρεμβάσεις στα σχολεία που περιλαμβάνουν και τα ειδικά σχολεία, δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Βελτιωτικές παρεμβάσεις στο χώρο των ειδικών σχολείων, όπως οι αθλητικές υποδομές και οι χώροι υγιεινής που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των σχολείων «φρενάρουν» αναγκαστικά.

Ο Δήμος Ρεθύμνου, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργαλής, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στήριξης των δραστηριοτήτων των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που δραστηριοποιούνται στο Ρέθυμνο αλλά και δράσεις απαραίτητες για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης τη θερινή περίοδο.

«Έχουμε προγραμματίσει με τη ΣΑΤΑ για συντήρηση των σχολείων για το 2015 να κάνουμε κάποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις σε αυτό το χώρο ώστε να λειτουργούν καλύτερα. Δηλαδή να φτιάξουμε καλύτερα το γήπεδο μπάσκετ, να αυξήσουμε τις τουαλέτες, να βάλουμε μια λυόμενη αίθουσα να βελτιώσουμε το χώρο δίπλα στο γήπεδο ώστε τα παιδιά να μπορούν και στο γήπεδο αλλά και στο χώρο αυτό να αθλούνται καλύτερα. Κάνουμε προσπάθειες, στηρίζουμε οικονομικά με επιπλέον ποσά αυτό το σχολείο και στηρίζουμε τη δημιουργική απασχόληση του καλοκαιριού, με λεωφορείο που μετακινεί τα παιδιά δωρεάν και έχουμε δώσει ένα πρόσθετο ποσό για τη λειτουργία του θερινού σχολείου».

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΙΝΕΙ ΩΘΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργαλής, η εθελοντική προσπάθεια συλλόγων όπως ο σύλλογος ενεργών πολιτών Ρεθύμνου ΣΥΝΠΟΛΙΣ, που διοργάνωσε συναυλία αλληλεγγύης και διέθεσε τα έσοδα για τις ανάγκες του ειδικού νηπιαγωγείου και του συλλόγου γονέων κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αυτισμό είναι ιδιαίτερα σημαντικές για μια από τις πιο ευαίσθητες εκπαιδευτικές δομές που βάλλονται επί σειρά ετών από την υποχρηματοδότηση στην παιδεία. «Ο Δήμος Ρεθύμνου συνεργάζεται με συλλόγους και φορείς που στηρίζουν αυτές τις προσπάθειες όσο και με τον ΣΥΝΠΟΛΙΣ. Ο ΣΥΝΠΟΛΙΣ μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, έχει στηρίξει τις εθελοντικές μας προσπάθειες για τη στήριξη των φτωχότερων μαθητών όπως στήριξε και τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 24 July 2015 | 12:40 pm


Αδυνατεί να βγάλει κλιμάκιο για ελέγχους η ΔΟΥ Ρεθύμνου λόγω υποστελέχωσης

Αδυνατεί να βγάλει κλιμάκιο για ελέγχους η ΔΟΥ Ρεθύμνου λόγω υποστελέχωσης
ΧΤΥΠΑΕΙ «ΚΟΚΚΙΝΟ» Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ  

Κάτω από το όριο λειτουργίας βρίσκεται πλέον η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Ρεθύμνου, που τον τελευταίο χρόνο «αποδεκατίζεται» σταδιακά χωρίς ωστόσο να αναπληρώνει το απολεσθέν προσωπικό της.

 

Παρά το ότι το προηγούμενο διάστημα δρομολογούνταν προσλήψεις προσωπικού από το Υπουργείο με ένα μικρό αριθμό υπαλλήλων να διατίθενται και στη ΔΟΥ Ρεθύμνου, αυτήν την ώρα η υπηρεσία δεν σταματά να μετράει τις «πληγές» της καθώς οι άδειες των υπαλλήλων που είναι προγραμματισμένες για τους καλοκαιρινούς μήνες αφήνουν όχι απλά προβληματική τη λειτουργία ορισμένων τμημάτων, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις τα αναγκάζουν να κλείσουν. Παράλληλα, οι αιτήσεις για μεταθέσεις υπαλλήλων από τη ΔΟΥ Ρεθύμνου προς άλλες υπηρεσίες της χώρας είναι συχνές με αποτέλεσμα οι εναπομείναντες υπάλληλοι να τηρούν εξαντλητικά ωράρια και η υπηρεσία συνολικά να υπολειτουργεί καθώς δεν είναι σε θέση να περαιώσει βασικές υποθέσεις όπως οι έλεγχοι.

Όπως ανέφερε η διευθυντήρια της ΔΟΥ Ρεθύμνου κ. Μαρία Παλαφούτη μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση, αυτήν την περίοδο η υπηρεσία καλείται να βγάλει κλιμάκιο που θα πραγματοποιήσει ελέγχους, κάτι όμως που είναι αδύνατο. «Τώρα καλούμαστε να βγάλουμε ελέγχους. Στην Εφορία Ρεθύμνου δεν έχουμε κλιμάκιο να βγάλουμε. Έχουμε συνολικά 3 ελεγκτές εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται σε άδεια και έχουμε δύναμη 2 ατόμων. Κάνουμε τα απολύτως απαραίτητα πλέον. Εμένα προσωπικά δεν υπάρχει άτομο να με αντικαταστήσει και χάνω τις άδειές μου διότι δεν μπορώ να φύγω. Δεν έρχεται προσωπικό και ορισμένοι κάνουν αιτήσεις για μετάθεση. Εγώ συνεχίζω να αποστέλλω έγγραφα προς το Υπουργείο επισημαίνοντας το πρόβλημα της υποστελέχωσης ωστόσο δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Ελπίζω οι αρμόδιοι του Υπουργείου να καταλάβουν επιτέλους την κατάσταση που επικρατεί και να μεριμνήσουν» ανέφερε η κ. Παλαφούτη.

Μήνα με το μήνα το προσωπικό της υπηρεσίας συρρικνώνεται με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να λειτουργεί με μόλις 35 άτομα προσωπικό την στιγμή μάλιστα που για τη λειτουργία της θα χρειαζόταν τουλάχιστον 53 άτομα.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό που υπάρχει αυτήν την ώρα ανά τμήμα στην ΔΟΥ Ρεθύμνου, η κ. Παλαφούτη αρίθμησε με άνεση τα λιγοστά άτομα που διαθέτουν.
Στο Μητρώο της ΔΟΥ Ρεθύμνου υπηρετούν δύο άτομα προσωπικό ενώ στο εισόδημα, στο ΦΠΑ, στο κεφάλαιο, στον έλεγχο κεφαλαίου και τα οχήματα υπηρετούν 9 άτομα και ένας προϊστάμενος.
Στο τμήμα Εσόδων υπηρετούν 5 άτομα και ένας προϊστάμενος.

Ωστόσο, δεν λείπουν και τα τμήματα που διαθέτουν μόλις έναν υπάλληλο, όπως το ταμείο, το τμήμα παρακαταθηκών, η γραμματεία, το πρωτόκολλο και ο κώδικας.
Στο δικαστικό τμήμα η στελέχωση περιλαμβάνει 5 άτομα και έναν προϊστάμενο ενώ το ζωτικής σημασίας τμήμα των ελέγχων διαθέτει μόλις 3 υπαλλήλους και έναν επόπτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι λίγες οι φορές όπως έχει επισημανθεί στο παρελθόν από τη στήλη, που οι εργαζόμενοι κάνουν «αλχημείες» προκειμένου να μπορέσουν να περαιώσουν τις εργασίες τους, και μεταφέρονται από τμήμα σε τμήμα όπου παρουσιάζεται η ανάγκη. Το πρόβλημα έχει γίνει ακόμη πιο έντονο την περίοδο του καλοκαιριού με τις προγραμματισμένες άδειες των υπαλλήλων καθώς είναι εύλογο τμήματα που λειτουργούν με έναν υπάλληλο να κλείνουν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 23 July 2015 | 5:30 pm


«Λουκέτα» και άνθηση για τα «μαύρα» ιδιαίτερα φέρνει ο ΦΠΑ 23% στα φροντιστήρια

«Λουκέτα» και άνθηση για τα «μαύρα» ιδιαίτερα φέρνει ο ΦΠΑ 23% στα φροντιστήρια
«ΠΑΡΑΛΟΓΟ» ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Αναστάτωση φέρνει το νέο πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εκτόξευση του ΦΠΑ από 0 στο 23% από το Σεπτέμβριο στα δίδακτρα φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης, κέντρων ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών, αφού οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να απορροφήσουν την ανατίμηση που προστίθεται σε μια σειρά οικονομικών επιβαρύνσεων αλλά και αναγκαστική μείωση των τιμών, στην οποία έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια για να μπορέσουν οι οικογένειες να ανταπεξέλθουν. Οι οικογένειες που επιθυμούν πλέον να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους μια ξένη γλώσσα, πλήρη προετοιμασία για τις Πανελλαδικές αλλά και εκμάθηση νέων τεχνολογιών θα πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς η επιπλέον εκπαίδευση θα αποτελεί ένα είδος ...πολυτελείας.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ...ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ - ΧΩΡΙΣ ΕΣΟΔΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Αν επικρατήσει ο συντελεστής του ΦΠΑ στο 23% το μέλλον των φροντιστηρίων είναι προδιαγεγραμμένο όπως αναφέρουν σύλλογοι αλλά και η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, καθώς θα οδηγήσει τους 80.000 εργαζόμενους καθηγητές φροντιστηρίων σε όλη τη χώρα στην ανεργία, σε περικοπές αποδοχών ενώ οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε «λουκέτα».

Παράλληλα, ένα τόσο επώδυνο μέτρο θα αφήσει, όπως τονίζουν, πρόσφορο το έδαφος για την άνθιση της παραοικονομίας και της «μαύρης» παροχής υπηρεσιών στην εκπαίδευση. Πρόκειται για ένα μέτρο, όπως υποστηρίζουν, που δεν θα αποφέρει στο κράτος τα αναμενόμενα και θα οδηγήσει την ιδιωτική εκπαίδευση που τα τελευταία χρόνια συμπληρώνει αναγκαστικά τα «κενά» των δημόσιων σχολείων σε μια «γκρίζα ζώνη».

Ο σύλλογος φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης Ρεθύμνου πραγματοποίησε συνάντηση τη Δευτέρα, προκειμένου να δρομολογήσει τις ενέργειές του από κοινού με την ομοσπονδία εκπαιδευτικών φροντιστών Ελλάδος, τόσο σε σχέση με τη βιωσιμότητα του κλάδου, όσο και με την επιβάρυνση που θα μπορεί τελικά να μετακυλήσει στους γονείς, αφού ήδη τα περισσότερα φροντιστήρια έχουν ολοκληρώσει τις προσφορές για το χειμώνα και έχουν συμφωνήσει με τους γονείς στις τιμές.

Επισημάνσεις όμως έγιναν και για το «παράλογο» του μέτρου, καθώς -όπως ανέφεραν- από τη νέα φορολογία δεν επιβαρύνεται όλο το φάσμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης αντίθετα πλήττονται μόνο τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών. Τονίζουν επιπλέον πως σύμφωνα με κοινοτική οδηγία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από το ΦΠΑ απαλλάσσονται οι υπηρεσίες εκπαίδευσης που χαρακτηρίζεται ως βασικό αγαθό στις σύγχρονες κοινωνίες.

Ο πρόεδρος του συλλόγου φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Κώστας Μαρκαντώνης μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ανέφερε: «Τα περισσότερα φροντιστήρια είμαστε σε οριακό επίπεδο σε ό,τι αφορά τις τιμές και δεν υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης του ΦΠΑ. Ήταν κάτι ξαφνικό που επιβλήθηκε χωρίς καμία συζήτηση και είναι ένα ευθύ χτύπημα στα φροντιστήρια. Το φροντιστήριο είναι καλώς η κακώς ένα είδος ανάγκης. Σαφώς εμείς συμφωνούμε στο ότι θα πρέπει τα σχολεία να έχουν πρωταρχικό ρόλο, αλλά θα πρέπει πρώτα να τα φτιάξουν έτσι ώστε να επιτελούν το ρόλο τους. Εδώ και χρόνια το φροντιστήριο καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών που θέτουν υψηλούς στόχους.

Αν το ποσό μετακυλήσει στον γονέα δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και με το ΦΠΑ στο 23%. Έτσι δίνεις ένα κίνητρο στην οικογένεια να στραφεί στο «μαύρο» ιδιαίτερο, με αποτέλεσμα το κράτος να μην εισπράττει, να ανθεί η μαύρη οικονομία και η οικογένεια και κυρίως τα παιδιά να μπαίνουν σε μια διαδικασία παρανομίας με αδήλωτα ιδιαίτερα που δεν γνωρίζουν και το εκπαιδευτικό υπόβαθρο εκείνων που τα κάνουν. Ενδεικτικά σας λέω ότι τα τελευταία χρόνια στα Μαθηματικά ένα 70% περίπου των μαθητών γράφουν κάτω από τη βάση και τα φροντιστήρια συντηρούν κάπως το ποσοστό να μην γίνει ακόμη μεγαλύτερο. Πολλές οικογένειες στα χρόνια της κρίσης δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν τα φροντιστήρια και είναι προφανές ότι υπάρχει δυσλειτουργία στα σχολεία.

Τίθεται θέμα βιωσιμότητας των φροντιστηρίων και κυρίως για τους εργαζόμενους καθηγητές. Βεβαίως και θα πρέπει να υπάρχει φορολογία σε ένα κράτος που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, όμως όχι σε βασικά αγαθά όπως είναι η παιδεία και το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση. Ελπίζουμε οι αρμόδιοι να δουν το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση και στα πλαίσια αυτά υπάρχει κινητικότητα των συλλόγων σε όλη τη χώρα και της Ο.Ε.Φ.Ε.»

«ΛΟΥΚΕΤΟ», ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΦΕΡΝΕΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΟ 23%

Σε ό,τι αφορά τα κέντρα ξένων γλωσσών του Ρεθύμνου ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ρεθύμνου κ. Ευθύμιος Πατσιούρας δήλωσε ξεκάθαρα πως τα κέντρα ξένων γλωσσών απειλούνται με «λουκέτο» λόγο της αύξησης του ΦΠΑ στο 23% στα δίδακτρα.

«Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε το ΦΠΑ και ήδη τα δίδακτρα είναι κατά πολύ συμπιεσμένα. Στο ΦΠΑ σύμφωνα με κοινοτική οδηγία σε όλη την Ευρώπη δεν περιλαμβάνεται η εκπαίδευση διότι θεωρείται αγαθό. Αυτή τη στιγμή εξαιρούνται από τον ΦΠΑ μεγάλα ιδιωτικά σχολεία σε μεγάλες πόλεις και άλλες μορφές ιδιωτικής εκπαίδευσης. Είναι παράλογο και θα είναι σε βάρος του κράτους. Θα είναι μεγάλη απώλεια σε θέσεις εργασίας, στις αποδοχές και θα οδηγήσει άμεσα σε λουκέτο πολλών μικρών φροντιστηρίων. Θα ενισχυθεί η παραοικονομία γιατί ένα ιδιαίτερο δεν μπορεί να το ελέγξει το κράτος. Το 23% δεν είναι αμελητέο ποσό, δεν μπορούμε να συμψηφίσουμε με κάτι άλλο τον ΦΠΑ και να τον απορροφήσουμε και έρχεται να προστεθεί σε άλλες οικονομικές επιβαρύνσεις που έχουμε».

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΕΝΤΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ Μ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και των κέντρων ξένων γλωσσών του Ρεθύμνου, μίλησαν στην Κρητική Επιθεώρηση και αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις από τις φορολογικές επιβαρύνσεις και την εκτόξευση του ΦΠΑ στο 23% για τις επιχειρήσεις τους, τις οικογένειες αλλά και τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Βαγγέλης Βερυκάκης: Το 23% ξεκάθαρα πλήττει τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες

Ο συνιδιοκτήτης του φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης «Πυρήνας» και ταμίας του συλλόγου φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Βαγγέλης Βερυκάκης ανέφερε: «Ο κ. Ξανθός είχε δηλώσει πρόσφατα στο ραδιόφωνο του Τeam FM πως τα βάρη θα κατανεμηθούν ισοβαρώς. Το 23% ξεκάθαρα πλήττει τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες. Οι οικογένειες που έχουν χρήματα έχουν τη δυνατότητα να στραφούν στην ιδιωτική εκπαίδευση. Εκείνοι που έρχονται σε εμάς είναι οι οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες. Εμάς το μέτρο αυτό θα μας κλείσει αλλά πλήττει πρωτίστως τις οικογένειες που δεν έχουν χρήματα για να επιβαρυνθούν τον ΦΠΑ. Παράλληλα, θα ενισχύσουν τα φαινόμενα παραπαιδείας, παραοικονομίας και φοροδιαφυγής γιατί προφανώς θα αναγκάσουν πολλούς με το μέτρο αυτό να το κάνουν».

Γιάννης Γιασαφάκης: Θα κλείσουν φροντιστήρια και θα ενισχυθούν τα μαύρα ιδιαίτερα

Ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου μ. εκπαίδευσης «Παιδεία» κ. Γιάννης Γιασαφάκης σε δηλώσεις του στην «Κ.Ε.» ανέφερε: «Είναι ένα μέτρο καταστροφικό για τα φροντιστήρια. Είναι απαράδεκτο να πάει από το 0 στο 23%. Φυσικά οι συνέπειες θα είναι να κλείσουν πολλά φροντιστήρια και να ενισχυθούν τα «μαύρα» ιδιαίτερα. Ήδη από το 2011 έως το 2015 για να μειώσουμε τα δίδακτρα έχουμε φτάσει σε μειώσεις ύψους 40% με χαμηλές τιμές και πακέτα προσφορών. Με το 23% οι οικογένειες δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν».

Ανδρέας Δερεδάκης, Μαρία Δασκαλάκη: Το 23% είναι πολύ δύσκολο να το επιβαρυνθεί ο γονέας

Οι ιδιοκτήτες του φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης «Προπύλαια» κ. Ανδρέας Δερεδάκης και κ. Μαρία Δασκαλάκη, υπογράμμισαν: «Είμαστε ακόμα σαστισμένοι. Δεν το περιμέναμε και τώρα πρέπει συλλογικά να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε. Περιμένουμε οδηγίες από την ομοσπονδία, πραγματοποιήσαμε τη Δευτέρα και εμείς συνάντηση στο Ρέθυμνο ώστε να δρομολογήσουμε τις επόμενες ενέργειές μας. Το 23% είναι πολύ δύσκολο να το επιβαρυνθεί ο γονέας. Άλλωστε ήδη έχουμε δώσει τιμές για το χειμώνα και δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε ξαφνικά τον γονέα με 23%. Θα δούμε πως θα καταφέρουμε να μην μετακυλήσει όλο το βάρος στους γονείς, αυτό θα το εξετάσουμε μέχρι τα τέλη της εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση το μέτρο είναι πραγματικά εξωφρενικό».

Μάνος Σκαλίδης: Θα επιβαρύνει τις οικογένειες, θα οδηγήσει σε άνθιση της παραπαιδείας

Ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Σύγχρονη μάθηση» κ. Μάνος Σκαλίδης ανέφερε: «Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε κάποιες ενέργειες ώστε να μειωθεί ο συντελεστής διότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να απορροφήσουμε τον ΦΠΑ και θα είναι αναγκασμένος ο γονέας να το επωμιστεί. Αυτό θα είναι καταστροφικό. Θα επιβαρύνει τις οικογένειες, θα οδηγήσει σε άνθιση της παραπαιδείας που φυσικά δεν θα αποδίδει στο κράτος τις εισπράξεις του σε αντίθεση με τα νόμιμα φροντιστήρια που αποδίδουν τα πάντα».

Γιώργος Τρουλλινός: Το μέτρο δεν αφορά όλη την ιδιωτική εκπαίδευση παρά μόνο τα λαϊκά νόμιμα φροντιστήρια

Από πλευράς της διεύθυνσης εκπαίδευσης του φροντιστηρίου «Ευθύνη» ο κ. Γιώργος Τρουλλινός επεσήμανε πως η εκτόξευση του ΦΠΑ από το 0 στο 23% «Είναι παραλογισμός». Ο κ. Τρουλλινός πρόσθεσε: «Είναι αξιοσημείωτο πως στον ΦΠΑ δεν περιλαμβάνονται άλλα ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα παρά μόνο τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως τα φροντιστήριά μας απευθύνονται στη λαϊκή οικογένεια για να έχουν τα παιδιά ίσες ευκαιρίες με τα παιδιά εύρωστων οικογενειών στην εκπαίδευση. Έχουμε προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε αλλεπάλληλες μειώσεις και έρχεται τώρα το ΦΠΑ στο 23% να μας αποτελειώσει. Επιπλέον με το μέτρο αυτό τονίζω με βεβαιότητα ότι η φροντιστηριακή εκπαίδευση θα περάσει σε μια γκρίζα ζώνη με κρυφά γκρουπάδικα, πλανόδιους εκπαιδευτικούς που θα προσφέρουν από πόρτα σε πόρτα τις αδήλωτες εργασίες τους. Δεν μπορούμε να μετακυλήσουμε στον γονέα το βάρος αυτό και δεν μπορούμε να το απορροφήσουμε. Αυτό σημαίνει ότι είναι μονόδρομος τα λουκέτα που ήδη μαθαίνω ότι έχουν ξεκινήσει από συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα, οι μειώσεις αποδοχών των υπαλλήλων καθηγητών και οι απολύσεις. Αυτό το μέτρο είναι ξεκάθαρο πως δεν αφορά όλη την ιδιωτική εκπαίδευση παρά μόνο τα λαϊκά νόμιμα φροντιστήρια».

Κώστας Πολυχρονάκης: Η επιβολή ΦΠΑ σε μέρος των υπηρεσιών εκπαίδευσης έχει και ιδεολογικό πρόσημο

O κ. Κώστας Πολυχρονάκης, Director of Operations από το εκπαιδευτήριο Ευγενία Πολυχρονάκη – Καπαϊδονάκη, ανέφερε ότι: «Η επιβολή ΦΠΑ σε μέρος των υπηρεσιών εκπαίδευσης, αν και με κοινοτική οδηγία απαλλάσσονται, έχει και ιδεολογικό πρόσημο, ανάλογο της κατάργησης των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πειραματικά σχολεία και του χαρακτηρισμού της αριστείας ως ρετσινιάς. Δεν γνωρίζω το οικονομικό αποτέλεσμα του μέτρου, θεωρώ όμως ότι θα είναι αρνητικό, καθώς θα οδηγήσει σε αφορολόγητα ιδιαίτερα, σε κλείσιμο επιχειρήσεων και τελικά στην άνοδο της ανεργίας των καθηγητών. Ως παράπλευρη απώλεια θα υπάρξει η μοναδική κολακευτική κατάταξη της χώρας μας στους Ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς οι έλληνες κατατάσσονται στους πιο γλωσσομαθείς ευρωπαίους».

Τασούλα Κιναλή: Είναι το πιο εξωφρενικό απ' όλα τα ζητήματα που κατά καιρούς έχουμε αντιμετωπίσει στον κλάδο μας

Η κ. Τασούλα Κιναλή ιδιοκτήτρια του κέντρου ξένων γλωσσών «Ορίζοντες» σε δηλώσεις της ανέφερε: «Είναι ένα απρόσμενο μέτρο που θα είναι καταστροφικό και θα προστεθεί στα ήδη χαμηλωμένα δίδακτρα που έχουμε προσαρμόσει για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι γονείς. Δεν θα μπορέσει να απορροφηθεί ο ΦΠΑ και θα πρέπει αναγκαστικά να τον επιβαρυνθούν οι γονείς οι οποίοι ήδη δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν. Σε έναν τόσο σημαντικό κλάδο όπως είναι η εκπαίδευση αυτό το μέτρο είναι το πιο εξωφρενικό απ' όλα τα ζητήματα που κατά καιρούς έχουμε αντιμετωπίσει στον κλάδο μας».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 23 July 2015 | 3:01 pm


Ξεκίνησε η διανομή καρτών για 294 δικαιούχους στα ΚΕΠ του Ρεθύμνου

Ξεκίνησε η διανομή καρτών για 294 δικαιούχους στα ΚΕΠ του Ρεθύμνου
THN ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΙΣΤΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
• Σε εξέλιξη στο Ρέθυμνο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για ΤΕΒΑ για τους απόρους

Αυξημένη είναι η προσέλευση των δικαιούχων του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης στα ΚΕΠ της χώρας και του Ρεθύμνου, που σπεύδουν να προμηθευτούν την κάρτα σίτισης με την οποία θα μπορούν να ψωνίζουν σε καταστήματα τροφίμων.

Η διανομή των καρτών στους δικαιούχους της επιδότησης σίτισης ξεκίνησε την Τρίτη 21 Ιουλίου ενώ την ερχόμενη Παρασκευή θα πιστωθεί στις κάρτες που θα έχουν παραλάβει το χρηματικό ποσό της πρώτης δόσης, ώστε να μπορούν να τις χρησιμοποιούν σε σούπερ μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία και αρτοποιεία που διαθέτουν POS, μηχανήματα αναγνώρισης τραπεζικών καρτών.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΣΤΑ ΚΕΠ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Στο Ρέθυμνο έχουν εγκριθεί συνολικά 294 κάρτες μετά από σχετική αίτηση που είχαν καταθέσει στα ΚΕΠ. Η κίνηση όπως ανέφερε η διευθύντρια του ΚΕΠ στο Ρέθυμνο κ. Ιωάννα Υπερήφανου είναι αυξημένη από την Τρίτη, ενώ οι σχετικές οδηγίες και διευκρινίσεις δίνονται στους δικαιούχους από τους υπαλλήλους στα ΚΕΠ αλλά και τις οδηγίες που βρίσκονται εντός του φακέλου που παραλαμβάνουν. Η κ. Υπερήφανου ανέφερε: «Στο Ρέθυμνο έχουν εγκριθεί 294 κάρτες. Αυτές διαθέτουμε εμείς και έχουμε ξεκινήσει να τις διανέμουμε στους δικαιούχους που έρχονται να τις παραλάβουν. Η προσέλευση σε όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι αυξημένη και παρόλο που την Τρίτη ήταν η πρώτη ημέρα διανομής πολλοί ήρθαν γι' αυτό το σκοπό». Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα του Ρεθύμνου που έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τους δικαιούχους των καρτών, τα περισσότερα καταστήματα τροφίμων θα εξυπηρετήσουν τους κατόχους των καρτών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΤΑ ΣΙΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

Η κάρτα σίτισης χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αγορά τροφίμων σε καταστήματα εμπορίας τροφίμων με την ειδική συσκευή POS. Για να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή ο κάτοχος θα πρέπει να παραδίδει την κάρτα στο ταμείο της επιχείρησης και να πληκτρολογεί το PIN στην συσκευή που θα τοποθετηθεί η κάρτα (POS). To ποσό χρεώνεται αυτόματα στην κάρτα χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση. Αξίζει να σημειωθεί πως ο φάκελος που παραλαμβάνουν οι δικαιούχοι στα ΚΕΠ περιλαμβάνει οδηγίες καθώς και όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα διευκολύνουν τους κατόχους στην χρήση της κάρτας τους.

Με την Κάρτα σίτισης οι κάτοχοι μπορούν να πραγματοποιούν μέσω των i-bank ATM της Εθνικής Τράπεζας συναλλαγές όπως ερώτηση υπολοίπου, λήψη αντιγράφου των 7 τελευταίων κινήσεων της κάρτας και αλλαγή PIN.

Η Κάρτα Αλληλεγγύης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές με άτοκες δόσεις ή στο διαδίκτυο για ηλεκτρονικές αγορές. Επίσης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ΑΤΜ για ανάληψη μετρητών και το ποσό με το οποίο είναι πιστωμένη δεν μπορεί να εισπραχθεί σε μετρητά. Προϋπόθεση για την πραγματοποίηση συναλλαγών με την κάρτα είναι να υπάρχει επαρκές διαθέσιμο υπόλοιπο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Η Κάρτα Αλληλεγγύης είναι η προπληρωμένη κάρτα που εκδίδει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τη συνεργασία της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο των παροχών του προγράμματος αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης. Απευθύνεται στους δικαιούχους του επιδόματος σίτισης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για αγορά τροφίμων σε επιχειρήσεις εμπορίας τροφίμων στην Ελλάδα.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Εφόσον έχει υποβληθεί αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης, το Υπουργείο επεξεργάζεται το αίτημα κι εφόσον το εγκρίνει, ο δικαιούχος πλέον παραλαμβάνει την Κάρτα Αλληλεγγύης από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) που έχει δηλώσει.

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΙΤΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ

- Η κάρτα θα πιστώνεται με το ποσό του επιδόματος σίτισης που δικαιούται κάθε μήνα, ο δικαιούχος καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος, βάσει αρχείου που θα αποστέλλει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

PIN ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Για να χρησιμοποιηθεί η Κάρτα Αλληλεγγύης είναι απαραίτητο ο κάτοχος να πληκτρολογεί σε κάθε συναλλαγή του τον PIN, ο οποίος θα αποσταλεί στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλώσει ο κάτοχος κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης, με ταχυδρομική αλληλογραφία.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΩΛΕΙΑΣ Η ΦΘΟΡΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ

Σε περίπτωση απώλειας της Κάρτας Αλληλεγγύης, ο κάτοχος μπορεί να μεταβεί σε οποιοδήποτε Κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και να υποβάλει αίτημα επανέκδοσης της κάρτας, η οποία θα αποσταλεί με συστημένη αλληλογραφία στη διεύθυνση που έχει δηλώσει. Ο νέος αριθμός PIN θα σταλεί με απλή ταχυδρομική αλληλογραφία.

Σε περίπτωση φθοράς της κάρτας, ο κάτοχος μπορεί επίσης να υποβάλλει αίτημα σε οποιοδήποτε Κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Η κάρτα θα αποσταλεί με συστημένη αλληλογραφία στη διεύθυνση που έχει δηλώσει, ενώ ο PIN θα παραμείνει ο ίδιος.

ΤΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ο κάτοχος μπορεί να τη χρησιμοποιεί αποκλειστικά για αγορές τροφίμων σε super market, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, αρτοποιεία και άλλα καταστήματα εμπορίας τροφίμων με το σήμα Master Card, σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, μέσω των i-bank ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας πραγματοποιούνται μόνο οι εξής συναλλαγές: ερώτηση υπολοίπου, λήψη αντιγράφου των 7 τελευταίων κινήσεων, αλλαγή του ΡΙΝ.

Η κάρτα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές με άτοκες δόσεις ή στο διαδίκτυο για ηλεκτρονικές αγορές. Επίσης δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ΑΤΜ για ανάληψη μετρητών και το ποσό της επιδότησης με το οποίο είναι πιστωμένη δεν μπορεί να εισπραχθεί σε μετρητά.

ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Για να πραγματοποιηθούν αγορές, ο κάτοχος παραδίδει την κάρτα στον ταμία της επιχείρησης και εισάγει τον PIN στην ειδική συσκευή POS. Το ποσό χρεώνεται αυτόματα, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση. Βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής είναι να υπάρχει επαρκές διαθέσιμο υπόλοιπο στην κάρτα.

Η κάρτα αλληλεγγύης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συναλλαγές στο εξωτερικό.

Δεν μπορείτε να πραγματοποιείτε συναλλαγές με την Κάρτα Αλληλεγγύης στο εξωτερικό.

ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ Η ΚΑΡΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ;

Η Κάρτα Αλληλεγγύης δεν είναι πιστωτική κάρτα. Είναι μια προπληρωμένη κάρτα που πιστώνεται κάθε μήνα με το επίδομα σίτισης που δικαιούται ο κάθε κάτοχος και σε κάθε αγορά που πραγματοποιείται το αντίτιμο αντλείται από το διαθέσιμο υπόλοιπο της κάρτας. Διαθέτει τεχνολογία ''chip & pin'' και αποτελεί ένα σύγχρονο και ασφαλές μέσο διενέργειας αγορών.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ

Ανεξάρτητα από τις κάρτες σίτισης στο Ρέθυμνο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία των αιτήσεων και για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής» από το ταμείο ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους απόρους (ΤΕΒΑ). Οι αιτήσεις για το ΤΕΒΑ υποβάλλονται ηλεκτρονικά από την 15η Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου, είτε ιδιωτικά με χρήση κωδικών της Γενικής Γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων (ΤΑΧΙS), είτε μέσω των εταίρων της κοινωνικής σύμπραξης. Η αίτηση θα είναι προσβάσιμη από ηλεκτρονική εφαρμογή προσαρτημένη στην ιστοσελίδα https://www.idika.org.gr/teba/ και κατέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986. Οι ωφελούμενοι θα χρησιμοποιούν τις φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2015 (χρήση 2014).

Υπενθυμίζεται πως ωφελούμενοι των δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος του ΤΕΒΑ είναι άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας των οποίων τα ετήσια εισοδήματα ετησίως δεν υπερβαίνουν:

-για μεμονωμένο άτομο τα 3.000 ευρώ

-για ζευγάρι 4.500 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 1.500 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 900 ευρώ ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας σε Ελλάδα και εξωτερικό δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 115.000 ευρώ κατ' άτομο προσαυξανόμενη κατά 20.000 για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 15.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 250.000 ευρώ.

Κ.Κ.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 23 July 2015 | 2:09 pm


Φιλικοί ιστότοποι:


Translate:
Copyright © 2010-2015 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: