1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
Τηλεόραση:
  1. ΝΕΤ
  2. ΕΤ3
  3. ALPHA
  4. ΣΚΑΙ
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ρεθύμνης   »   Ρουστικα    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Ρουστικα και εμείς θα το προσθέσουμε.

«Ρίχτερ» αντιδράσεων για τον Γερμανό καθηγητή

«Ρίχτερ» αντιδράσεων για τον Γερμανό καθηγητή
ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ Χ. ΡΙΧΤΕΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΕΣΑΝ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ Â 

«Ανεπιθύμητο» στο Ρέθυμνο και την Κρήτη θεώρησαν τον γερμανό καθηγητή και συγγραφέα Χάινς Ρίχτερ οι ρεθυμνιώτες που συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» του Ωδείου Ρεθύμνου και κατάφεραν με τις αντιδράσεις τους να ματαιώσουν την προγραμματισμένη εκδήλωση του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης για την αναγόρευση του καθηγητή ως επίτιμου διδάκτορα.

 

Με συνθήματα, φωνές, τραγούδια και κρατώντας φωτογραφίες θυμάτων της γερμανικής κατοχής, οι συγκεντρωμένοι αντέδρασαν κατηγορώντας τον καθηγητή, που ήταν παρών στο Ωδείο, για όσα έγραψε στο βιβλίο του «Η Μάχη της Κρήτης», που εκδόθηκε το 2011. Οι κρητικοί που αντέδρασαν θεωρούν ότι ο κ. Ρίχτερ υποτιμά στο βιβλίο του τον αγώνα των κρητικών στην Μάχη της Κρήτης, αναφέροντας ότι οι κρητικοί ήταν αυτοί που έκαναν θηριωδίες σε βάρος των Γερμανών, κάτι που πάντως ο ίδιος ο συγγραφέας αρνήθηκε ότι ισχύει.

Οι αντιδρώντες συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από το Ωδείο, όπου η ΕΛ.ΑΣ. είχε αναπτύξει ισχυρή δύναμη προκειμένου να αποτραπούν έκτροπα. Την ώρα που ήταν έτοιμη να ξεκινήσει η εκδήλωση, στην οποία η συμμετοχή ήταν μικρή και απουσίαζαν και οι τοπικές αρχές, οι συγκεντρωμένοι μπήκαν στην αίθουσα και απαίτησαν να σταματήσει η διαδικασία, η οποία ουσιαστικά δεν ξεκίνησε ποτέ.

Εκ μέρους των πολιτών που αντιδρούν, ο κ. Γιώργος Σταράκης, η οικογένεια του οποίου έχει θρηνήσει θύματα στην Μάχη της Κρήτης, σημείωσε: «Ήρθαμε σήμερα εδώ αρκετοί συγγενείς νεκρών, από τις ορδές του Χίτλερ για να πούμε ότι ο κ. Ρίχτερ είναι ανεπιθύμητος.

Ο κ. Ρίχτερ στο βιβλίο του με δόλιο τρόπο προσπαθεί να δικαιολογήσει τις ωμότητες τις ελεεινότητες και τις καταστροφές που έκαναν από άκρη σε άκρη στο νησί.

Εμείς ζήσαμε σε μια περιοχή στα ανατολικά προάστια του Ρεθύμνου που σκότωσαν τον τυφλό 90χρονο Κουμεντεδάκη και το νήπιο την Καμπουράκη και πολλούς άλλους. Εμένα η οικογένειά μου έχει θύμα τον αδελφό του πατέρα μου Σταράκη Νικόλαο και τους γονείς μας τους φυλάκισαν στην Αγιά.

Θεωρούμε πολύ τραγικό, αυτό που πάνε να κάνουν, να τιμήσουν δηλαδή έναν άνθρωπο που προσπαθεί να δικαιολογήσει τις βαρβαρότητες που έκαναν. Μάλιστα όπως αναφέρει μια καθηγήτρια της Παντείου, είναι πολύ πιθανό να γίνει ένα νομικό γεγονός και να χαθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις.
Τους καλούμε έστω και την τελευταία στιγμή να σταματήσουν την εκδήλωση.

Εμείς ειρηνικά ήρθαμε να διαδηλώσουμε και ειρηνικά θα του πούμε να φύγει. Τουλάχιστον να καταλάβουν ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι.
Αυτό δεν έχει προηγούμενο, να τιμούν έναν άνθρωπο που με τα γραφόμενά του, προσβάλλει και τη νοημοσύνη μας και δικαιολογεί τους φασίστες και τους βάρβαρους».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Π.Κ.

Τη ματαίωση της εκδήλωσης ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρύτανη, κ. Βασίλης Καρδάσης, όταν πλέον διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν δυνατή η πραγματοποίησή της υπό τις αντιδράσεις των παρευρισκομένων.

Παρόντος του ίδιου του καθηγητή, ο κ. Καρδάσης χαρακτήρισε την εικόνα που δημιουργήθηκε απαράδεκτη, εκτιμώντας ότι οι αντιδράσεις υποδαυλίστηκαν από συγκεκριμένους κύκλους. «Η εικόνα είναι απαράδεκτη. Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης αποφάσισε την αναγόρευση του καθηγητή για το συνολικό επιστημονικό του έργο. Υπάρχει μία αντίδραση συγκεκριμένων φορέων της Κρήτης, γεγονός που έχει οδηγήσει στην κατάσταση αυτή.

Κατά την εκτίμηση του Πανεπιστημίου, οι αγώνες των Κρητικών δεν αίρονται και δεν επαναδιατυπώνονται. Αυτοί οι αγώνες παραμένουν αυτούσιοι στη συνείδηση όλων μας, προφανώς και στη συνείδηση του Πανεπιστημίου. Κατά τα άλλα θέλω να υπογραμμίσω την απαράδεκτη στάση ορισμένων κύκλων που θεωρώ ότι έχουν υποδαυλίσει αυτά τα φαινόμενα που δε συνάδουν ούτε με το κύρος του Πανεπιστημίου στο διεθνή χώρο, ούτε με την κρητική φιλοξενία.

Εμείς ελπίζαμε ότι η εκδήλωση θα γινόταν αφορμή ενός διαλόγου με τον ίδιο τον κ. Ρίχτερ. Κατά τα άλλα είναι απολύτως προφανές ότι το πανεπιστήμιο οφείλει να βλέπει με σεβασμό ακόμα και αντίθετες απόψεις».

Χ. ΡΙΧΤΕΡ: ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΑ Ο,ΤΙ ΜΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΥΝ

Το δικαίωμα των πολιτών να διαφωνούν αναγνώρισε στις δηλώσεις του ο Γερμανός καθηγητής, Χάινς Ρίχτερ, ο οποίος ωστόσο υποστήριξε στις δηλώσεις που έκανε με αφορμή τις αντιδράσεις ότι ο ίδιος δεν έχει γράψει όσα του καταλογίζουν στο βιβλίο του «Η Μάχη της Κρήτης».

«Είναι δημοκρατία και είναι δικαίωμα τους να διαδηλώνουν», είπε συμπληρώνοντας ότι οι αντιδράσεις μπορεί να προκληθούν αν κανείς δει μεμονωμένα κομμάτια του βιβλίου. «Δεν έχω γράψει αυτά που μου καταλογίζουν. Αν πάρει κάποιος από το βιβλίο μεμονωμένα κομμάτια και τα ενώσει αυτό που θα προκύψει θα προκαλέσει τον κόσμο, αλλά δεν έχω γράψει τέτοια πράγματα». Εκτίμησε ότι οι αντιδράσεις προκλήθηκαν από την τοποθέτηση του επιτίμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μανούσου Παραγιουδάκη, λέγοντας:

«Αυτό που με κατηγορεί ο στρατηγός που τα έχει προκαλέσει όλα αυτά, είναι ότι καταρρίπτω το μύθο των 6 εβδομάδων, μύθος που κατασκευάστηκε το 1941 από τον Ιντεν, τον Υπουργό Εξωτερικών. Στο βιβλίο αυτό περιέγραψα την πρώτη φάση των γερμανικών αγριοτήτων και βιαιοτήτων», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι θα γράψει άλλα δύο βιβλία που θα περιγράφει πιο αναλυτικά αυτό που έγινε στην Κρήτη. Μάλιστα υποστήριξε ότι στη σειρά μονογραφιών που διευθύνει, έχει εκδώσει ήδη τα πιο σημαντικά βιβλία για τις Γερμανικές αγριότητες στην Ελλάδα. Αυτός ήταν που στήριξε τη σειρά κι έχει κάνει αγώνα προκειμένου αυτά τα πράγματα να δουν το φως της δημοσιότητας.

Όσο για το ποια πλευρά προκάλεσε θηριωδίες, ο καθηγητής αρκέστηκε να απαντήσει: «Σ' ένα πόλεμο υπάρχουν αγριότητες, γίνονται πάντα και με αυτήν την έννοια δεν υπάρχει καλό και κακό». Ο ίδιος θεωρεί ότι περιέγραψε τις αγριότητες από όλες τις πλευρές.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2014 | 2:54 pm


Εμπόδιο στην ανάπτυξη και την πρόοδο του Ρεθύμνου η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου των Χανίων

Εμπόδιο στην ανάπτυξη και την πρόοδο του Ρεθύμνου η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου των Χανίων
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΡΕΘΥΜΝΗΣ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ  

Αντίθετη με την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου των Χανίων είναι η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, η οποία με αφορμή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στα Χανιά, στην οποία δε θα μπορέσει να παρευρευθεί λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού της εκτός Κρήτης, προχώρησε σε δηλώσεις αναφέροντας μάλιστα πως η εν λόγω κίνηση δημιουργεί εμπόδια στην ανάπτυξη και πρόοδο του Ρεθύμνου.

 

Συγκεκριμένα τόνισε:
«Σύσσωμοι, η Περιφέρεια Κρήτης, οι Αρχές, οι φορείς και οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου Χανίων, που όχι μόνο δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά αντιθέτως δημιουργεί μόνο εμπόδια και προβλήματα στην ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας, δεδομένου ότι το εν λόγω αεροδρόμιο (ελλείψει λιμανιού), αποτελεί τη μοναδική και πλησιέστερη για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης πύλη εισόδου.

Οποιαδήποτε μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Αεροδρομίου Χανίων θα σημάνει καθολική ανατροπή όλων των παραπάνω παραγόντων, που έχουν καταξιώσει το Αεροδρόμιο Χανίων ως ένα σύγχρονο, προσιτό και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό Αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να πληγεί ανεπανόρθωτα ο Τουρισμός προκαλώντας ταυτόχρονα δυσβάσταχτες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία.

Ως Ρέθυμνο στηρίζουμε από κοινού με τα Χανιά τη μη ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου παρά το γεγονός ότι ορισμένοι φορείς του όμορου Νομού αντιτάχθηκαν και «πολέμησαν» το αίτημά μας για απευθείας σύνδεση του Ρεθύμνου με το αεροδρόμιο, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι, ως Πόντιοι Πιλάτοι, ένιπταν τας χείρας τους σε αυτό το δίκαιο αίτημα, εθελοτυφλώντας μπροστά στον αποκλεισμό της ρεθεμνιώτικης κοινωνίας των 82.000 κατοίκων, των 8.000 φοιτητών και των χιλιάδων επισκεπτών ετησίως από ένα δημόσιο αγαθό σε καιρό οικονομικής κρίσης. Είμαστε, ωστόσο, βέβαιοι ότι το αίτημά μας αυτό θα δικαιωθεί σύντομα και νομοθετικά.

Αναφορικά στη συγκέντρωση του Σαββάτου καλούμε τους συμπολίτες μας, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη κινητοποίηση να βρίσκονται στις 9π.μ., το Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014, στο Σταθμό του ΚΤΕΛ στο Ρέθυμνο, όπου μας διατίθενται δωρεάν λεωφορείο για τη μετάβασή μας στο αεροδρόμιο».
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 November 2014 | 1:36 pm


Με το «σταγονόμετρο» οι διορισμοί των κτηνιάτρων στο Ρέθυμνο

Με το «σταγονόμετρο» οι διορισμοί των κτηνιάτρων στο Ρέθυμνο
Περιμένουν έναν υπάλληλο  

Έντονο παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης κτηνιάτρων στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, σε έναν από τους νομούς με την πιο έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα στην Κρήτη. Οι προσλήψεις, οι οποίες καθυστερούν ή γίνονται με το «σταγονόμετρο» αλλά και η αδυναμία για αντικατάσταση του προσωπικού που συνταξιοδοτείται είναι οι βασικοί λόγοι που δημιουργούν το αδιέξοδο που έχει προκύψει με τις ελλείψεις κτηνιάτρων στο νομό. Ως αποτέλεσμα, οι υπεύθυνοι της Υπηρεσίας κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες ενόψει μάλιστα των εορτών των Χριστουγέννων.

Το πρόβλημα, όπως επεσήμανε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή σε δηλώσεις της, είναι έντονο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με την έλλειψη των κτηνιάτρων να απασχολεί σε σταθερή βάση τους αρμοδίους. Οι ενέργειες της ΠΕ Ρεθύμνου όμως φαίνεται πως θα εξασφαλίσουν έναν μόνιμο κτηνίατρο στο νομό, καθώς σε ένα μήνα περίπου, όπως επεσήμανε η κ. Λιονή, πρόκειται να σταλεί τουλάχιστον ένας μόνιμος κτηνίατρος, από τους τρεις που θα διατεθούν για την Κρήτη, ο οποίος θα στελεχώσει την υπηρεσία.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο εν λόγω κτηνίατρος που θα στελεχώσει την Υπηρεσία, καθώς και άλλοι τέσσερις ήταν επιτυχόντες διαγωνισμού που είχε πραγματοποιήσει η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ηρακλείου το 2008. Ωστόσο, από το 2008 ο διορισμός για τους δύο από τους πέντε επιτυχόντες του διαγωνισμού έμεινε στον «πάγο» μέχρι και σήμερα, που επιτέλους οι κτηνίατροι αυτοί θα διοριστούν και θα διατεθούν για να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες των υπηρεσιών σε όλη την Κρήτη.

Συγκεκριμένα η κ. Λιονή υπογράμμισε: «Είναι το γνωστό ζήτημα των κτηνιάτρων που απασχολεί τα 4 τελευταία χρόνια την Υπηρεσία μας, έχουμε κάνει όμως αρκετές ενέργειες. Σε ένα μήνα περίπου θα έρθουνε οι μόνιμοι που ζητούσαμε από το Υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμιση για την Περιφέρεια Κρήτης, που προέκυψαν από έναν διαγωνισμό που είχε κάνει η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση του Ηρακλείου το 2008. Τότε ήταν επιτυχόντες πέντε κτηνίατροι.

Δυστυχώς από το 2009 μέχρι σήμερα, εκείνοι οι οποίοι δεχτήκανε διορισμό ήταν μόνο τρεις, αυτό είναι το δυσάρεστο. Σε ένα μήνα τελειώνει η γραφειοκρατία έρχονται τρεις μόνιμοι κτηνίατροι στην Περιφέρεια εκ των οποίων σίγουρα ένας μόνιμος θα έρθει στο Ρέθυμνο οπότε αυτό θα είναι μια βοήθεια χωρίς να είναι βέβαια το τέλειο».

 

ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Παράλληλα, οι συμβάσεις φαίνεται πως αποτελούν δικλείδα ασφαλείας, έστω και προσωρινά για την υπηρεσία, καθώς μέσω των συμβάσεων, οι οποίες συνάπτονται για δύο έως οκτώ μήνες με κτηνιάτρους αλλά και με διάθεσή άλλων από γειτονικούς νομούς, φαίνεται πως εξυπηρετεί κατά περιόδους τις αυξημένες ανάγκες ο νομός Ρεθύμνου.

Παράλληλα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του Μελιταίου πυρετού ανησυχία έχει προκαλέσει η λήξη των συμβάσεων δύο κτηνιάτρων που είχαν διατεθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η κ. Λιονή επεσήμανε πως θα υπάρξει ενίσχυση για την περίοδο αυτή από έναν ακόμη κτηνίατρο, πριν διοριστεί ο μόνιμος που θα στελεχώσει την υπηρεσία.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Προσπαθούμε με συμβάσεις είτε οχτάμηνες είτε ακόμη και δίμηνες σε περιόδους αιχμής όπως είναι Χριστούγεννα και Πάσχα να ενισχύουμε την Υπηρεσία καθώς επίσης και με άλλους κτηνιάτρους από γειτονικούς νομούς. Τώρα αυτές τις ημέρες υπάρχει μια ανησυχία στον κτηνοτροφικό κόσμο διότι έληξαν οι συμβάσεις δύο κτηνιάτρων που είχαμε για το πρόγραμμα για τον Μελιταίο πυρετό αλλά είχαμε έρθει σε συνεννόηση με το Ηράκλειο σήμερα ή αύριο να έρθει προς ενίσχυση ένας κτηνίατρος ακόμα μέχρι να έρθει ο μόνιμος. Έχουμε σε εξέλιξη διαγωνισμό που θα λήξει εντός ολίγων ημερών για να πάρουμε με δίμηνη σύμβαση δύο που θα βρίσκονται εδώ για την περίοδο των γιορτών και να ενισχύσουμε με δύο ακόμη κτηνιάτρους την υπηρεσία».

 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Ωστόσο, η ΠΕ Ρεθύμνου έχει να αντιμετωπίσει επιπρόσθετα τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν για τις εξισωτικές αποζημιώσεις αλλά και την καταγραφή του μητρώου των κτηνοτρόφων. Για τις ανάγκες αυτές, όπως επεσήμανε η κ. Λιονή, θα διατεθεί επιπλέον ένας διοικητικός υπάλληλος μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Η κ. Λιονή επεσήμανε: «Στέλνουν και διοικητικό υπάλληλο για ένα δύο μήνες να ενισχύει τη διεύθυνση Γεωργίας γιατί υπάρχει το πρόγραμμα των εξισωτικών αποζημιώσεων και την καταγραφή του μητρώου των κτηνοτρόφων οπότε θα ενισχυθεί και με έναν διοικητικό υπάλληλο η υπηρεσία μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αυτό. Προσπαθούμε αλλά δυστυχώς δεν έχουμε πολύ προσωπικό και δεν είναι στο χέρι μας να αποκτήσουμε. Μακάρι να μπορούσαμε, πιστεύω ότι με τους μόνιμους που έρχονται θα ενισχυθεί η υπηρεσία με τουλάχιστον έναν και με τους συμβασιούχους που θα παίρνουμε όλο το χρόνο μέχρι να μπορέσουμε να δούμε τι θα κάνουμε. Πάντως κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ώστε να εξυπηρετούμε το νόμο και να διαφυλάττουμε τη Δημόσια Υγεία».

Πάντως η αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως το πρόβλημα της υποστελέχωσης της εν λόγω υπηρεσίας είναι έντονο και στους γειτονικούς νομούς, ωστόσο οι απαιτήσεις στο νομό Ρεθύμνου είναι αυξημένες κάτι που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ενίσχυση της Υπηρεσίας με κτηνιάτρους. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Υποστελέχωση υπάρχει σε Παγκρήτιο επίπεδο, όμως εδώ στο νομό μας είναι έντονη διότι μείναμε με μόνο έναν κτηνίατρο, έχουμε αρκετά σφαγεία τα οποία λειτουργούν και επίσης κάτι που δεν συμβαίνει στο Λασίθι γιατί δεν έχει σφαγεία.

Επιπλέον, είμαστε ο μεγαλύτερος κτηνοτροφικός νομός της Κρήτης με αποτέλεσμα να θέλουμε περισσότερη ενίσχυση από άλλους νομούς χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και εκεί δεν αντιμετωπίζουνε πρόβλημα. Δεν περισσεύει σε κανέναν νομό κτηνίατρος για να μπορεί να σταλεί στο Ρέθυμνο για αυτό έρχονται περιοδικά όταν μπορούν να στείλουν».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 19 November 2014 | 2:49 pm


Έντονες αντιδράσεις για την κεραία κινητής τηλεφωνίας στη Σαρακήνα

Έντονες αντιδράσεις για την κεραία κινητής τηλεφωνίας στη Σαρακήνα
ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΒΟΛΗ ΠΗΡΕ ΧΘΕΣ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΑΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Â 

 

Δύο χρόνια εκκρεμεί πλέον η υπόθεση της τοποθέτησης κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή της Σαρακίνας, η οποία κρίθηκε παράνομη από το Δήμο και την Πολεοδομία όπως ανέφεραν οι διαμαρτυρόμενοι, ωστόσο εκπέμπει, με αποτέλεσμα γονείς των παιδιών του 7ου Δημοτικού Σχολείου, του 8ου Νηπιαγωγείου, εκπαιδευτικοί αλλά και κάτοικοι της περιοχής, να ανησυχούν έντονα για την υγεία τους.

Μάλιστα, χθες αναβλήθηκε η προγραμματισμένη δίκη για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης για δεύτερη φορά, κάτι που πυροδότησε έντονα τις αντιδράσεις με γονείς και εκπαιδευτικούς να μιλούν πλέον για εσκεμμένες καθυστερήσεις από πλευράς εταιρείας που αποσκοπούν τελικά στη νομιμοποίηση της κεραίας. Στα πλαίσια της διαμαρτυρίας τους μαθητές του σχολείου, εκπαιδευτικοί και γονείς συγκεντρώθηκαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου, ύψωσαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά της λειτουργίας της εν λόγω κεραίας στην περιοχή.

Τα πανό έγραφαν τα χαρακτηριστικά μηνύματα: «Αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων», «Αγώνας ενάντια στις κεραίες του θανάτου» και «Έξω οι κεραίες από τις γειτονιές». Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συλλόγους Γονέων του 7ου Δημοτικού Σχολείου κ. Κατερίνα Γιαννούλη υπογράμμισε: «Είμαστε εδώ για μια υπόθεση που εκκρεμεί δύο χρόνια και την οποία παλεύουμε. Αναβλήθηκε βεβαίως το δικαστήριο το οποίο θα εκδίκαζε αυτήν την υπόθεση και διαμαρτυρόμαστε ώστε να πάψει να αναβάλλεται πλέον το δικαστήριο γιατί είναι σοβαρό θέμα για την υγεία των παιδιών μας και όλων των κατοίκων της περιοχής. Πρώτος κίνδυνος για τα παιδιά είναι η λευχαιμία και πολλοί καρκίνοι όπως στον εγκέφαλο. Δεν ήρθε ο δικηγόρος της εταιρείας και γι' αυτό δεν έγινε και το δικαστήριο».

Ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Αντώνης Κτιστάκης τόνισε:
«Ήρθαμε εδώ για να κάνουμε μια διαμαρτυρία και να δείξουμε την αντίθεσή μας. Η καθυστέρηση πιο πολύ οφείλεται στους ιδιοκτήτες που έχουν στήσει την κεραία. Το κάνουν επίτηδες μέχρι να καταφέρουν να τη νομιμοποιήσουν. Απ' ό,τι ξέρουμε τώρα αναβάλλεται η δίκη για τον Μάιο».

ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 75 ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΚΠΕΜΠΕΙ Η ΚΕΡΑΙΑ

Η υπόθεση για την κεραία κινητής τηλεφωνίας πήρε τη δικαστική οδό έπειτα από καταγγελία γονέα και κατοίκου της περιοχής. Όπως καταγγέλλουν οι Σύλλογοι του σχολείου αλλά και κάτοικοι, βρίσκεται σε απόσταση 75 μέτρων από το σχολείο και εκπέμπει ακριβώς στην αυλή όπου βρίσκονται καθημερινά δεκάδες παιδιά.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία οι εν λόγω κεραίες τοποθετούνται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον σε απόσταση 200 μέτρων από κατοικημένη περιοχή.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η Πρόεδρος Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού Σχολείου κ. Κατερίνα Γιαννούλη: «Πρόκειται για μια κεραία κινητής τηλεφωνίας που είναι σε απόσταση 75 μέτρων από το 7ο Δημοτικό Σχολείο και το 8ο νηπιαγωγείο, στην περιοχή Σαρακήνα στο Ρέθυμνο η οποία κρίνεται παράνομη από όλους τους φορείς, από την Πολεοδομία, διότι είναι ένα αυθαίρετο, από την ΔΕΗ γι αυτό και δεν έχει ηλεκτροδότηση. Αυτή την ώρα την έχουν βγάλει από το ρεύμα του κλιμακοστασίου από το οποίο έπαιρνε παράνομα ρεύμα και χρεωνόντουσαν οι ένοικοι της πολυκατοικίας. Τώρα μας λένε ότι δεν λειτουργεί. Με τις μετρήσεις που έχουμε κάνει σε κάποιες ώρες της ημέρας και σε κάποιες μέρες όντως δεν εκπέμπει τόσο πολύ. Οι μετρήσεις όμως είναι ανεπίσημες αλλά μάθαμε από κάποιους ειδικούς που ασχολούνται με το θέμα αυτό, ότι αυτή η κεραία όταν έχει ηλιοφάνεια λειτουργεί με τους πυκνωτές που έχει μέσα. Μπορεί να μην εκπέμπει τόσο πολύ όσο με το ρεύμα όμως λειτουργεί.

Η δική μας θέση είναι να φύγει η κεραία από εκεί γιατί όσο αναβάλλονται τα δικαστήρια η κεραία αυτή οδεύει στο να νομιμοποιηθεί. Κατά τη δική μας άποψη γι αυτό το λόγο γίνονται και οι αναβολές των δικαστηρίων».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του 7ου Δημοτικού Σχολείου ανέφερε: «Είναι κάτω από το επιτρεπτό όριο που ορίζει η νομοθεσία και είναι παράνομη η κεραία αυτή. Πρέπει να είναι πάνω από 200 μέτρα περίπου και είναι πολύ πιο κάτω από τα όρια αυτά. Είναι παράνομη και πρέπει να φύγει. Έχουμε κάνει πολλές ενέργειες και στο Δήμο και στην Πολεοδομία , έχουμε κάνει καταγγελία στον Εισαγγελέα αλλά δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια δεν γίνεται τίποτα».

ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής που αναφέρουν πως η κεραία όχι μόνο απειλεί την υγεία των παιδιών και των κατοίκων αλλά επιδεινώνει και την υγεία των αρρώστων κατοίκων.

Συγκεκριμένα, η κ. Βαρβάρα Κισσανδράκη που μένει απέναντι από το σημείο που έχει τοποθετηθεί η κεραία, ανέφερε: «Αυτό το πράγμα θα πρέπει να φύγει από τη γειτονιά. Δεν είναι μόνο τα παιδιά του σχολείου είναι και οι άρρωστοι που μένουν απέναντι και κινδυνεύει ακόμη περισσότερο η υγεία τους. Θέλει δε θέλει θα τη βγάλει, αναβολές δε δεχόμαστε».

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΒΟΛΗ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Πάντως, πρόθεση των γονέων και των εκπαιδευτικών που βρέθηκαν χθες έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου, ήταν να πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον Εισαγγελέα προκειμένου να συζητήσουν μαζί του και να διαμαρτυρηθούν για τις καθυστερήσεις που έχει λάβει η εκδίκαση της υπόθεσης.

Η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε χθες ωστόσο είναι δρομολογημένη για τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, οι γονείς αναφέρουν πως θα προβούν πλέον σε ασφαλιστικά μέτρα, διαδικασία που είναι πιο άμεση όπως τόνισαν, για να σταματήσουν τη λειτουργία της κεραίας και να πετύχουν τελικά το επιθυμητό γι αυτούς αποτέλεσμα, που είναι η κατεδάφισή της.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Πηγή: goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 18 November 2014 | 4:03 pm


Ν. Χαροκόπος: Το πρόστιμο του ΣΔΟΕ δεν αφορά τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου και το πρόγραμμα διανομής γραβιέρας

Ν. Χαροκόπος: Το πρόστιμο του ΣΔΟΕ δεν αφορά τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου και το πρόγραμμα διανομής γραβιέρας
Σάλος έχει προκληθεί από την ανακοίνωση του ΣΔΟΕ για την επιβολή προστίμου ύψους 2.620.000 ευρώ σε αγροτοκτηνοτροφικό συνεταιρισμό στην Κρήτη για φορολογικές παραβάσεις.  

Σάλος έχει προκληθεί από την ανακοίνωση του ΣΔΟΕ για την επιβολή προστίμου ύψους 2.620.000 ευρώ σε αγροτοκτηνοτροφικό συνεταιρισμό στην Κρήτη για φορολογικές παραβάσεις. Η σύνδεση του προστίμου με τον έλεγχο που έκανε το ΣΔΟΕ μαζί με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία κατά της Απάτης (OLAF) σχετικά με το πρόγραμμα διανομής γραβιέρα σε απόρους ουσιαστικά «φωτογράφισε» τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου, στον οποίο τον Οκτώβριο του 2013 είχε έρθει κλιμάκιο της OLAF και σε συνεργασία με το ελληνικό ΣΔΟΕ είχαν κάνει έρευνα για να διαπιστώσουν τυχόν παραβάσεις.

Η είδηση έκανε χθες το γύρο της χώρας με το πρόστιμο – μαμούθ να κάνει μεγάλη εντύπωση. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΣΔΟΕ ανέφερε: «Στην Κρήτη το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία κατά της απάτης (OLAF) πραγματοποίησε έλεγχο σε Αγρο-Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό σχετικά με τη διανομή Γραβιέρας Κρήτης σε απόρους. Κατά τον φορολογικό έλεγχο διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα ύψους 2.620.000 ευρώ».

Ωστόσο, από την πλευρά τους, στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου δήλωναν χθες πως η ανακοίνωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και πως ο έλεγχος που είχε κάνει η OLAF δεν είχε διαπιστώσει τίποτα σχετικά με το πρόγραμμα διανομής γραβιέρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχαν διαπιστωθεί κάποιες παραβάσεις, σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής φόρων, οι οποίες όμως δεν αφορούσαν το πρόγραμμα διανομής γραβιέρας. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μεγάλο μέρος αυτών των οφειλομένων έχουν ήδη πληρωθεί.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Η είδηση έκανε το γύρο της χώρας και χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου απέστειλε ανακοίνωση, στην οποία διαψεύδει ότι ο Α.Σ. Ρεθύμνου έχει σχέση με την υπόθεση. Υποστηρίζει, δε, ότι δεν υπάρχει καμία κοινοποίηση προστίμου προς την εταιρεία από το ΣΔΟΕ.

Αναλυτικά, στη δήλωσή του ο κ. Χαροκόπος αναφέρει:
«Τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε "Αγροτοκτηνοτροφικό Συνεταιρισμό" στην Κρήτη με φορολογικές παραβάσεις, πρόστιμα και φοροδιαφυγή ύψους 2.620.000 ευρώ και που έχουν σχέση με διαγωνισμό για τη διανομή γραβιέρας Κρήτης σε άπορους ουδεμία σχέση έχουν με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό μας.

Λόγω του ότι η οργάνωσή μας συμμετείχε μαζί με άλλες εταιρείες και συνεταιρισμούς στο πρόγραμμα Διανομής Γραβιέρας Κρήτης σε άπορους οφείλουμε να καταθέσουμε το εξής:

Μετά και τον έλεγχο που δέχθηκε η οργάνωση μας στις 9/10/2013 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία κατά της Απάτης (OLAF) δεν έχει διαπιστωθεί ή κοινοποιηθεί στον συνεταιρισμό μας καμιά παράβαση, πρόστιμο ή φοροδιαφυγή που να αφορά την εκτέλεση του διαγωνισμού. Επίσης, από ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ούτε στο ΣΔΟΕ έχουν κοινοποιηθεί από την παραπάνω Ευρωπαϊκή Υπηρεσία στοιχεία που να αφορούν παραβάσεις μας».

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

Πηγή: goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 18 November 2014 | 1:39 pm


17 παιδιά σε 35 τετραγωνικά μέτρα στο 14ο νηπιαγωγείο Ρεθύμνου

17 παιδιά σε 35 τετραγωνικά μέτρα στο 14ο νηπιαγωγείο Ρεθύμνου
ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ Â 

Άμεσες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το 14ο νηπιαγωγείο Ρεθύμνου, που στεγάζεται σε αίθουσα του 8ου δημοτικού σχολείου στα Περιβόλια ζητά με την ανοιχτή του επιστολή ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.

 

Οι γονείς των 17 νηπίων που φοιτούν φέτος στο σχολείο περιγράφουν την κατάσταση, σημειώνοντας πως η αίθουσα που κάνουν μάθημα τα παιδιά είναι πολύ μικρή, μόλις 35 τ.μ., τα νήπια προαυλίζονται μαζί με τους μαθητές του δημοτικού σχολείου, ενώ ζητούν άμεση μεταστέγαση του νηπιαγωγείου σε μεγαλύτερη αίθουσα που μπορεί να παραχωρήσει το δημοτικό σχολείο.

Η επιστολή κοινοποιείται στο δήμαρχο Ρεθύμνης, Γ. Μαρινάκη, τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Απόστολο Κλινάκη, τον Προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνης κ. Στάθη Κοντογιάννη, τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κ. Μαρία Λιονή, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο, τον Βουλευτή Ρεθύμνης κ. Ανδρέα Ξανθό, τον Βουλευτή Ρεθύμνης κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον Διευθυντή 8ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνης κ. Μανώλη Βαγιωνάκη, την Διευθύντρια 14ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνης κ. Αγάπη Σούφλα και την Πρόεδρο Ένωσης Γονέων και Μαθητών Δήμου Ρεθύμνης κ. Ματίνα Χατζάκη-Βολτυράκη.

Αναλυτικά, οι γονείς σημειώνουν:

«Κυρίες και Κύριοι, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω:
Στο 14ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνης φοιτούν 17 παιδιά και στην οργανική θέση νηπιαγωγού υπηρετεί η κα Σούφλα Αγάπη. Η κτιριακή κατάσταση του Νηπιαγωγείου είναι απαράδεκτη: υπάρχει μόνο μια αίθουσα διδασκαλίας που στεγάζεται στο ισόγειο του 8ου Δημοτικού Σχολείου χωρίς προθάλαμο και γραφείο της νηπιαγωγού. Η αίθουσα είναι απαράδεκτα μικρή (35 περίπου τετραγωνικά μέτρα) και ακατάλληλη για να επιτελέσει η Νηπιαγωγός το παιδαγωγικό της έργο.

Δεν υπάρχει αύλειος χώρος κατάλληλος και αποκλειστικός για παιδιά ηλικίας 4-5 ετών και τα νήπια προαυλίζονται στην κοινόχρηστη αυλή του 8ου Δημοτικού Σχολείου με σοβαρό κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα. Είναι γνωστό ότι οι αυλές των σχολείων και ειδικά των Νηπιαγωγείων δεν είναι μόνο για παιχνίδι και χαλάρωση των παιδιών αλλά και για τις ψυχοκινητικές και άλλες δραστηριότητες που υπαγορεύουν τα αναλυτικά προγράμματα. Είναι απαράδεκτο να οργανώνονται κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες μέσα στην αίθουσα των 35 τ.μ. επειδή δεν υπάρχει αυλή στο Νηπιαγωγείο.

Ακόμα μεγαλύτερης σημασίας είναι το θέμα του χώρου υγιεινής του Νηπιαγωγείου. Βρύσες νηπίων δεν υπάρχουν και τα νήπια χρησιμοποιούν τις εξωτερικές βρύσες του Δημοτικού στο απέναντι κτίριο. Για τουαλέτα χρησιμοποιούν ένα μικρό λεκανάκι στις τουαλέτες που είναι κοινόχρηστες για τα παιδιά του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου και που απέχουν περίπου 50 μέτρα από την είσοδο του Νηπιαγωγείου. Πολλές φορές η Νηπιαγωγός αναγκάζεται να συνοδεύει τα νήπια με την ομπρέλα της όταν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες. Αρκετές φορές βέβαια, δεν υπάρχει η δυνατότητα να τα συνοδεύσει, επειδή δεν μπορεί να αφήνει τα υπόλοιπα παιδιά χωρίς επίβλεψη, και τα νήπια αναγκάζονται να πηγαίνουν στην τουαλέτα διασχίζοντας την αυλή μόνα τους.

Το αποχετευτικό δίκτυο του σχολικού συγκροτήματος είναι πεπαλαιωμένο και, παρά τις αναφορές, και τις εκκλήσεις του Διευθυντή του 8ου Δημοτικού Σχολείου στο Τμήμα Παιδείας, και στην Τεχνική Υπηρεσία, του Δήμου Ρεθύμνης, για την επισκευή του, η κατάσταση παραμένει στάσιμη με αποτέλεσμα οι τουαλέτες πολύ συχνά να φράζουν. Μέσα στο μήνα Οκτώβριο καλέσαμε την ιδιωτική αποφρακτική 4 φορές, με το ανάλογο κόστος. Είναι προφανές ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των παιδιών μας.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, εμείς οι γονείς, να αφήνουμε να λειτουργεί καθημερινά το Νηπιαγωγείο υπό αυτές τις συνθήκες; Αν, ο μη γένοιτο, χτυπήσει πολύ άσχημα ή πάθει κάποια μικροβιακή λοίμωξη κάποιο παιδί λόγω της ανεπάρκειας των χώρων υγιεινής δεν θα είμαστε όλοι υπεύθυνοι;

Γι' αυτό ζητάμε να ληφθούν τα εξής κατεπείγοντα μέτρα:
1. Μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.
Υπάρχει μια ικανοποιητική πρόταση την οποία έχουμε ήδη γνωστοποιήσει στο Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης. Το 8ο Δημοτικό Σχολείο μας παραχωρεί μια αίθουσα 60 περίπου τ.μ. παραπλεύρως του ΙΕΚ Ρεθύμνου, η οποία μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα ως σχολική αίθουσα (με δικό της χώρο υγιεινής). Πρέπει, όμως, να εκτελεστούν μια σειρά από εργασίες απαραίτητες για τη διαμόρφωση του χώρου ώστε να καταστεί λειτουργικός.
Μόνο έτσι θα ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ενός σύγχρονου Νηπιαγωγείου.

2. Κατασκευή αποκλειστικού χώρου υγιεινής των νηπίων (τουαλέτες και βρύσες) σε τμήμα της προαναφερόμενης αίθουσας.

3. Δημιουργία μιας κατάλληλης αυλής αποκλειστικά για τα νήπια στο χώρο που βρίσκεται μπροστά από την συγκεκριμένη αίθουσα. Είναι απαραίτητες κάποιες εργασίες για τον καθαρισμό του χώρου και την τοποθέτηση τάπητα ασφαλείας παιδικής χαράς. Επίσης, χρειάζεται να περιφραχτεί αυτός ο χώρος ώστε να διαχωριστεί από την αυλή του 8ου Δημοτικού και αυτήν του ΙΕΚ Ρεθύμνης. Αυτός ο αύλειος χώρος είναι απαραίτητος για τις ψυχοκινητικές δραστηριότητες των νηπίων.

Είμαστε στη διάθεση του Νηπιαγωγείου και του Δήμου να συνεισφέρουμε σε ό,τι παραστεί ανάγκη για να λυθούν το συντομότερο τα παραπάνω προβλήματα.
Αν τα προβλήματα που σας εκθέτουμε με την παρούσα επιστολή συνεχίσουν να χρονίζουν και ο Δήμος να κωλυσιεργεί θα αναγκαστούμε να προβούμε σε δυναμικές ενέργειες για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των παιδιών μας να έχουν προσχολική αγωγή και να προστατεύσουμε την υγεία τους. Όταν οι δημότες αισθάνονται ότι αδικούνται και ότι υποβαθμίζεται η ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών τους, τότε μπορούν να εκφράσουν την αγανάκτησή τους με ποικίλους τρόπους».
Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 18 November 2014 | 1:17 pm


Συνελήφθη για άσκοπους πυροβολισμούς

Συνελήφθη για άσκοπους πυροβολισμούς
23χρονος σε περιοχή του Ρεθύμνου

Συνελήφθη, χθες το βράδυ, σε περιοχή του Δήμου Ρεθύμνου, από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, 23χρονος ημεδαπός, για παραβάσεις της Ν. περί όπλων.
Ειδικότερα, αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας, συνέλαβαν τον 23χρονο, κατά το χρόνο που πυροβολούσε ασκόπως ενώ σε έλεγχο που πραγματοποίησαν στον συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα κυνηγετικό όπλο, 5 φυσίγγια και 3 κάλυκες.
Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2014 | 5:53 pm


Ακόμη ένα θανατηφόρο τροχαίο

Ακόμη ένα θανατηφόρο τροχαίο
Ένας νεκρός και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής στην εθνική οδό Ρεθύμνου - Ηρακλείου, στο ύψος του Πανόρμου.
Το τροχαίο δυστύχημα με θύμα έναν 55χρονο ρεθυμνιώτη όταν το Ι.Χ. που ακολουθούσε το δικό του όχημα (έχοντας την ίδια κατεύθυνση προς Ηράκλειο), κάτω από άγνωστες συνθήκες, συγκρούστηκε με το αυτοκίνητο του άτυχου άντρα. Από τα συντρίμμια νεκρός ανασύρθηκε ο 55χρονος, ενώ τραυματίστηκε και ο 18χρονος γιος του, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Ο οδηγός του δεύτερου οχήματος συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα, όταν προσήλθε στο Τμήμα Τροχαίας ΒΟΑΚ, που ενεργεί και την προανάκριση για να διαπιστώσει τις ακριβείς συνθήκες του νέου δυστυχήματος.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 17 November 2014 | 1:28 pm


Οι Ρεθεμνιώτες στρέφονται στις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης

Οι Ρεθεμνιώτες στρέφονται στις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης
ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ Η ΖΗΤΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
Το ζήτημα της θέρμανσης έρχεται στο προσκήνιο, με τον Νοέμβριο να είναι αρκετά επιεικής σε ό,τι αφορά την πτώση της θερμοκρασίας, αφήνοντας περιθώρια για αναζήτηση επιλογών στους τρόπους θέρμανσης, έστω και την τελευταία στιγμή από τους καταναλωτές.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη στροφή των Ρεθεμνιωτών στις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης αφήνοντας πίσω το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο για αρκετούς αποτελεί και αυτή τη χρονιά πολυτέλεια παρά την πτώση του ΕΦΚ κατά 30% και της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Η εικόνα που διαμορφώνεται αυτήν την περίοδο στο νομό σε ό,τι αφορά την τιμή του πετρελαίου κυμαίνεται από 1,09 έως 1,13 ευρώ το λίτρο.

Η μείωση στην τιμή έχει αυξήσει τη ζήτηση σε σχέση με πέρυσι η οποία όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης πρατηριούχων Ρεθύμνου κ. Ηρακλής Ξυδάκης είναι συντηρητική καθώς αρκετοί καταναλωτές παραγγέλνουν έως 500 λίτρα πετρέλαιο. Συγκεκριμένα επεσήμανε: «Δεν υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση από πέρυσι. Είναι σίγουρα καλύτερη η κατάσταση, υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση πετρελαίου, ορισμένοι γεμίζουν τους λέβητες, όσοι έχουν χρήματα ενώ οι περισσότεροι προμηθεύονται έως 500 λίτρα. Φυσικά δεν βοηθάει ο καιρός αλλά οι καταναλωτές κινούνται συντηρητικά». Η ποσότητα αυτή δεν επαρκεί, σε αρκετές περιπτώσεις, για όλο το χειμώνα κάτι που δείχνει, πως το πετρέλαιο θέρμανσης θα λειτουργήσει συμπληρωματικά από κοινού με εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης.

Δυστυχώς, αρκετοί, αδυνατούν να προμηθευτούν την απαιτούμενη αλλά και την ελάχιστη ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης λόγω πενιχρών εισοδημάτων και αυξημένων οικονομικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Παράλληλα, όσοι διαμένουν σε πολυκατοικίες αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα με τη θέρμανσή τους καθώς μεταξύ των ενοίκων οι οικονομικές δυνατότητες έχουν σημαντική απόκλιση και τελικά στρέφονται στην πλειοψηφία τους σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης.

ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΕΣ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

Τον πρώτο λόγο στις προτιμήσεις των Ρεθεμνιωτών έχει η θέρμανση με ξύλο είτε για το τζάκι τους, εάν διαθέτουν, είτε για τις ξυλόσομπες τις οποίες προμηθεύονται αυτό το διάστημα σε μεγάλο βαθμό. Με μικρή διαφορά ακολουθούν οι επιλογές της ηλεκτρικής θέρμανσης όπως οι σόμπες χαλαζία, που φαίνεται να έχουν κερδίσει τη μερίδα του λέοντος στην κατηγορία τους, οι συμβατικές ηλεκτρικές σόμπες αλογόνου, ενώ για μικρότερους χώρους πολλοί επιλέγουν αερόθερμα, θερμοπομπούς και τέλος τις σόμπες υγραερίου, οι οποίες ενδείκνυνται για μεγάλους χώρους.

Όπως εξήγησε ο ιδιοκτήτης πολυκαταστήματος που δραστηριοποιείται και στον τομέα της θέρμανσης κ. Μιχάλης Γαλλιός μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση: «Οι ξυλόσομπες λόγω της υψηλής απόδοσής τους, χρησιμοποιούνται πλέον σε πολλά σπίτια ως κύρια-κεντρική θέρμανση. Παράλληλα, η κατανάλωση ξύλων εξοικονομεί το 75% των δαπανών θέρμανσης σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Οι σόμπες χαλαζία παρέχουν υψηλή απόδοση και καλύπτουν αρκετά τετραγωνικά ενώ οι συμβατικές ηλεκτρικές σόμπες είναι γρήγορη και οικονομική λύση για να θερμάνουμε το χώρο μας. Παρέχουν άμεση θέρμανση σε συνδυασμό με μεγάλη αποδοτικότητα, μεταφέρονται εύκολα στο χώρο, δεν έχουν έξοδα συντήρησης και η διάρκεια ζωής τους είναι μεγάλη».

Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης καταστήματος ηλεκτρικών ειδών στο Ρέθυμνο, κ. Καλλιγιάννης ανέφερε πως σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική θέρμανση, οι σόμπες χαλαζία και στο κατάστημά του έχουν κερδίσει τους καταναλωτές, με τις κλασικές σόμπες να έρχονται δεύτερες μαζί με τα ηλεκτρικά πάνελ και τους θερμοπομπούς. Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε πως τα κλιματιστικά τεχνολογίας inverter, χαμηλή κατανάλωσης, έχουν μια αύξηση και αποτελούν μια από τις επιλογές των καταναλωτών. Ο κ. Καλλιγιάννης ανέφερε πως παρά τον καλό καιρό για την εποχή: «Οι αγορές στα είδη θέρμανσης κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, παρόλο που όταν πέσουν οι θερμοκρασίες θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα».

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥΣ

Σε ό,τι αφορά τα ποσά είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν για τη θέρμανσή τους οι Ρεθεμνιώτες, οι επαγγελματίες αναφέρουν πως ποικίλουν ανάλογα τον πελάτη, τον χώρο που καλούνται να θερμάνουν αλλά και τα οικονομικά μεγέθη τους.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την εικόνα που έχει ο κ. Γαλλιός αναφέρει: «Οι δαπάνες για θέρμανση ποικίλουν το μέγιστο ποσό που διαθέτει μια μέση οικογένεια σήμερα σύμφωνα με την εικόνα που έχω από το πολυκατάστημά μου ανέρχεται στα 700-800 ευρώ για τη θέρμανση με πεπιεσμένο ξύλο (πέλετ). Η τιμή της σόμπας είναι αρκετά υψηλή όμως το κόστος κατανάλωσης είναι σχεδόν 50% χαμηλότερο σε σχέση με αυτό του πετρελαίου. Είναι προσφιλές προς το περιβάλλον, αποτελεί ασφαλή τεχνολογία θέρμανσης και το σημαντικότερο η τιμή του καυσίμου (pellet) είναι πολύ χαμηλή».

Ωστόσο, η εικόνα που μεταφέρει ο κ. Δρουδάκης από το κατάστημά του που εμπορεύεται μεταξύ άλλων οικολογικά στερεά καύσιμα (pellets briquettes) και καυσόξυλα αναφέρει πως παρατηρεί έντονη απομάκρυνση των καταναλωτών από το πυρηνόξυλο και προτιμά περισσότερο πέλλετ και μπρικέτες. Παράλληλα επεσήμανε: «Οι καταναλωτές δαπανούν περίπου 380 ευρώ συνολικά για τη θέρμανση του χειμώνα σύμφωνα με πρόσφατες αγορές που έγιναν και καλύπτουν για μια σόμπα (πέλλετ) περίπου 100τμ. Επιλέγουν, μπρικέτες γιατί αποφεύγουν την ταλαιπωρία και το κουβάλημα αλλά και επειδή προμηθεύονται λιγότερη ποσότητα που τους καλύπτει για περισσότερο χρονικό διάστημα. Άλλος ένας λόγος είναι ότι με τις μπρικέτες δεν χρειάζεται να μεριμνήσουν από το καλοκαίρι και υπάρχει διαθέσιμο για προμήθεια».

Η εικόνα, όπως φαίνεται σε ό,τι αφορά τη θέρμανση έχει μεταβληθεί πολύ τα τελευταία χρόνια ενώ η περσινή χρονιά όπως ανέφερε ο κ. Γαλλιός: «Αποτύπωσε πλήρως την αποστροφή των καταναλωτών στις συμβατικές μορφές θέρμανσης. Οι πωλήσεις σομπών ήταν ιδιαίτερα υψηλές κάτι που φαίνεται να συμβαίνει και φέτος από την μέχρι τώρα εικόνα που έχουμε στο κατάστημά μας».

Το σίγουρο πάντως είναι πως η πτώση στην τιμή του πετρελαίου έχει δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στους καταναλωτές να το προμηθευτούν κάτι που κάνουν όσοι έχουν αυτή τη δυνατότητα. Ωστόσο, οι οικογένειες που έχουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα και πλήττονται από την ανεργία, ακόμη και με τη μείωση αυτή δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν για άλλη μια χρονιά το στοιχειώδες αγαθό της θέρμανσης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2014 | 7:13 pm


Η παραχώρηση του ΧΥΤΑ Αμαρίου στις προτεραιότητες του ΕΣΔΑΚ

Η παραχώρηση του ΧΥΤΑ Αμαρίου στις προτεραιότητες του ΕΣΔΑΚ
ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΜΕΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Η οριστικοποίηση του νέου διοικητικού συμβουλίου στον ΕΣΔΑΚ Κρήτης ανοίγει πλέον το δρόμο για να βρεθεί η λύση που αφορά στη χρηματοδότηση του έργου κατασκευής του ΧΥΤΥ και του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στον χώρο του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Αμαρίου.

Αντιπρόεδρος στο νέο διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΔΑΚ θα είναι ο δήμαρχος Αμαρίου, Αδάμ Παραδεισανός, ο οποίος μαζί με τη διοίκηση της Αμάρι Α.Ε. και τον πρόεδρο της, Παντελή Μουρτζανό καλούνται να διαχειριστούν την επείγουσα πια κατάσταση σχετικά με την παραχώρηση του χώρου του ΧΥΤΑ Αμαρίου στον ΕΣΔΑΚ, προκειμένου ο τελευταίος ως φορέας διαχείρισης να μπορεί να λάβει τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου.

Όλα αυτά συμβαίνουν προκειμένου να μην χαθεί η εγκεκριμένη σύμφωνα με την Περιφέρεια Κρήτης πίστωση από ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ. Βασική προϋπόθεση είναι φορέας διαχείρισης του χώρου, στον οποίο θα κατασκευαστεί η νέα μονάδα και ο ΧΥΤΥ να είναι κρατικός φορέας, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί. Αυτό σημαίνει ότι μοναδική λύση θεωρείται φορέας διαχείρισης να είναι ο ΕΣΔΑΚ και άρα πρέπει ο δήμος Αμαρίου και η ΑΜΑΡΙ Α.Ε. να προχωρήσουν στην παραχώρηση του χώρου προς τον ΕΣΔΑΚ, ώστε όταν βγει στον αέρα η πρόσκληση να είναι δυνατή η άμεση ένταξη και χρηματοδότηση του έργου.

Η νέα δημοτική αρχή Αμαρίου αλλά και η διοίκηση της Αμάρι Α.Ε. από την πρώτη στιγμή είχε τονίσει ότι μέλημα είναι να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των Αμαριωτών, γι' αυτό και πλέον, αφού πια υπάρχει και διοίκηση στον ΕΣΔΑΚ, θα συζητηθεί το θέμα και κυρίως αυτό των αντισταθμιστικών οφελών, προκειμένου να γίνει η παραχώρηση. Το σίγουρο είναι ότι πλέον απαιτούνται άμεσες ενέργειες, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα όταν «ανοίξει» ο σχετικός άξονας του προγράμματος για τη χρηματοδότηση του έργου.

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΔΑΚ

Τη σημασία του έργου του ΕΣΔΑΚ υπογραμμίζει σε δήλωση του ο νέος πρόεδρος του φορέα, δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Μαστοράκης, ο οποίος σημειώνει: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση που μου δείξατε, να έχω την ευθύνη της διαχείρισης του ΕΣΔΑΚ σε μία κομβική συγκυρία.

Είμαι βέβαιος ότι το σύνολο της αυτοδιοίκησης στην Κρήτη θα συνεργαστεί σε ένα κοινό πρόβλημα που αφορά στο σύνολο του νησιού, ακολουθώντας το τρίπτυχο πρόληψη, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, ώστε να επιτύχουμε τη βέλτιστη διαχείριση.

Η μέχρι σήμερα πορεία μου στο εξαιρετικά επιτυχημένο εγχείρημα του ΦοΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. Ο.Τ.Α., τα δείγματα γραφής μου, αποτελούν εγγύηση για την εύρεση βέλτιστων λύσεων για το καλό του περιβάλλοντος, της οικονομίας, της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Οφείλουμε να μειώσουμε στο ελάχιστο το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, τις επιβαρύνσεις μας στο περιβάλλον, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το περιβάλλον το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας και σε αυτά πρέπει να το παραδώσουμε ξανά».

Α.Κ.www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2014 | 6:48 pm


Υπό κατάληψη το Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο

Υπό κατάληψη το Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο
Υπό κατάληψη τελεί από χθες το βράδυ το Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συντονιστικού Κατάληψης του Πανεπιστημίου. Αναλυτικά:  

Από την Πέμπτη 13/11, με απόφαση Γενικής Συνέλευσης όλων των Σχολών, το Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο τελεί υπό κατάληψη.

 

Οι λόγοι δεν μπορούν να είναι άλλοι από την συνολική υποτίμηση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, αλλά και του συνόλου των κοινωνικών αγαθών (Παιδεία, Υγεία, Δημόσιες Υπηρεσίες κλπ).

Πιο συγκεκριμένα, στο πανεπιστήμιό μας τα τελευταία χρόνια η διάλυση είναι αισθητή τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε έμψυχο δυναμικό. Από τις απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων, μέχρι την υποβάθμιση του ακαδημαϊκού και ερευνητικού έργου αλλά και μέχρι τη δόμηση ενός πανεπιστημίου για λίγους, είναι εμφανές ότι το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Και δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί η χρηματοδότηση του Π.Κ. έχει ήδη μειωθεί κατά 75% και μειώνεται συνεχώς.

Ενδεικτικά, οι 19 σχολές του Π.Κ. σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο χρειάζονται 6 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψουν τις βασικές λειτουργικές τους ανάγκες, ενώ φέτος θα διατεθούν μόλις 3,8 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, ο Λοβέρδος διακηρύττει, εκτός από τις απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων, διαγραφές εκατοντάδων φοιτητών που δεν κοστίζουν τίποτα και την στέρηση επαγγελματικών δικαιωμάτων από ολόκληρους κλάδους. Όλα αυτά τάχα γίνονται γιατί «Λεφτά δεν υπάρχουν». Όμως, «Λεφτά υπάρχουν» για να δημιουργηθεί νέα ιδιωτική σχολή τουριστικών επιχειρήσεων με 20 μέλη Δ.Ε.Π. και κρατική επιχορήγηση 4,5 εκατομμυρίων.

Τα παραπάνω μέτρα, όπως και το σύνολο των ασκούμενων πολιτικών, βρίσκουν αντιστάσεις από όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Απέναντι στον κόσμο της αντίστασης, η απάντηση της κυβέρνησης είναι η ωμή καταστολή: Επιστρατεύσεις απεργών, lock out σε σχολές, στρατιωτικού τύπου επιθέσεις των ΜΑΤ, βασανιστήρια στα κελιά της Γ.Α.Δ.Α. και στα κελιά τύπου Γ. Στα παραπάνω, προστίθενται και οι διώξεις γονέων για αμέλεια ανηλίκων, επειδή τα παιδιά τους τόλμησαν να διαδηλώσουν για το σχολείο που θέλουν. Όλα αυτά, λίγες μέρες πριν την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Στην παρούσα συνθήκη, τα πανεπιστήμια δεν μπορούν παρά να είναι κλειστά. Το ζήτημα είναι με τι όρους. Θα είναι κλειστά με όρους διάλυσης και ιδιωτικοποίησης, ή με όρους αγώνα για να γίνουν πραγματικά ανοιχτά, δημόσια, δωρεάν και δημοκρατικά;

Απέναντι στα παραπάνω, εμείς απαντάμε με μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες και καλούμε:
•17/11 στις 18:00 στο δημαρχείο για την πορεία του Πολυτεχνείου
•27/11 στις 11:00 στο Εργατικό Κέντρο για την πανεργατική απεργία
•Νέα Γενική Συνέλευση όλων των Σχολών την Τετάρτη 19/11 στις 14:30 στην αίθουσα Δ3 για να συντονίσουμε περαιτέρω τον αγώνα μας

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2014 | 12:46 pm


Στο «κόκκινο» οι ελλείψεις φαρμάκων στο Ρέθυμνο

Στο «κόκκινο» οι ελλείψεις φαρμάκων στο Ρέθυμνο
ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΦ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ
«Στο κόκκινο» έχει φτάσει η κατάσταση με την έλλειψη φαρμάκων και στο νομό Ρεθύμνου με τους φαρμακοποιούς να σηκώνουν πλέον τα χέρια ψηλά και να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε κάποιες περιπτώσεις στις ανάγκες των πελατών – ασθενών τους.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου σε συνεργασία με τους Συλλόγους της Κρήτης έχει ήδη στείλει κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΦ ώστε να επιλυθεί σύντομα το ζήτημα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Κώστα Βαρδιάμπαση, η έλλειψη οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιες πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκων, λόγω των χαμηλών τιμών που έχουν διαμορφωθεί στην Ελλάδα, επιλέγουν να στέλνουν μεγαλύτερες ποσότητες σε χώρες του εξωτερικού και να καλύπτουν οριακά την ελληνική αγορά, βάσει στατιστικών στοιχείων ζήτησης, τα οποία προφανώς δεν είναι δυνατόν πάντα να καλύπτουν την πραγματική ζήτηση. Η τοπική φαρμακαποθήκη προσπαθεί, λόγω και του υφιστάμενου πλαφόν, να είναι δίκαιη στην διανομή των φαρμάκων προς τα φαρμακεία.

«Η υγεία δεν είναι στατιστική. Μπορεί για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο να πωλήθηκαν 10 κουτιά από συγκεκριμένο φάρμακο στο νομό και η εταιρεία να στείλει την ίδια ποσότητα τον επόμενο μήνα. Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρχουν παραπάνω ενδιαφερόμενοι πελάτες για το συγκεκριμένο φάρμακο, κάποιοι δεν θα ικανοποιηθούν», σημείωσε ο κ. Βαρδιάμπασης, μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση.

Επιπλέον, άλλο ένα πρόβλημα που δυσκολεύει την επίλυση του θέματος είναι ότι «ο ΕΟΦ επιλαμβάνεται μιας έλλειψης όταν διαπιστωθεί ότι το 20% τουλάχιστον των φαρμακείων κάθε νομού δηλώσει ταυτόχρονα σχεδόν ότι ένα φάρμακο βρίσκεται σε έλλειψη. Λόγω των γραφειοκρατικών κωλυμάτων, αυτό δεν γίνεται, με αποτέλεσμα η απάντηση του ΕΟΦ στους φαρμακοποιούς να είναι ότι έλλειψη δεν έχει διαπιστωθεί!

Οι φαρμακοποιοί του Ρεθύμνου, όπως είπε ο πρόεδρος του συλλόγου, με προγραμματισμό φροντίζουν, έστω και οριακά, να καλύπτουν τις ανάγκες των χρόνια πασχόντων πελατών τους. το πρόβλημα προκύπτει με τα οξέα και εποχικά περιστατικά, όπως για παράδειγμα την βρογχίτιδα, για την οποία παρατηρείται έλλειψη εισπνεόμενων φαρμάκων. Επιπλέον, λίγο πριν την έναρξη του χειμώνα, παρατηρήθηκε έλλειψη στο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, το οποίο πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με αυτό της γρίπης. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε, αλλά ήδη πια είχε έρθει ο χειμώνας, όπως είπε ο κ. Βαρδιάμπασης, ο οποίος κατέληξε: «Ελπίζω να μην έχουμε εξάρσεις σε κάποιες ασθένειες για να μην έχουν πρόβλημα οι ασθενείς».

ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

Εντωμεταξύ επείγον έγγραφο για τις ελλείψεις σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα έστειλε στον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΟΦ) ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Όπως υποστηρίζεται στο έγγραφο, «παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και τις προειδοποιήσεις προς την Πολιτεία, το φαινόμενο των ελλείψεων όχι μόνο δεν έχει μειωθεί αλλά αντίθετα εντείνεται όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου».

Ο ΠΦΣ αναφέρει, επίσης, ότι πολλά φαρμακεία δίνουν αγώνα για να εξασφαλίσουν τα φάρμακα των ασφαλισμένων τους, ενώ -όπως προκύπτει από μαρτυρίες των φαρμακοποιών- την περίοδο αυτήν υπάρχουν ελλείψεις κυρίως σε αντιυπερτασικά φάρμακα, διαβητικά φάρμακα, ηρεμιστικά, αντιθρομβωτικές ενέσεις κολλύρια, κρέμες κλπ. «Φυσικά ο κατάλογος αυτός μεταβάλλεται μέρα με τη μέρα» σημειώνεται.

«Το φάρμακο είναι αποτελεσματικό όταν ο ασθενής το λαμβάνει την ώρα που υπαγορεύει η αγωγή του. Επομένως, ο ελλιπής ή ο καθυστερημένος εφοδιασμός της αγοράς είναι έλλειψη», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος.

Ο ΠΦΣ, στο ίδιο έγγραφο επισημαίνει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς οι ελλείψεις αυτές οφείλονται κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές αλλά και στον ελλιπή εφοδιασμό της αγοράς από τις εταιρείες, οι οποίες προβάλλουν ως επιχείρημα τις εξαγωγές.

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2014 | 2:01 pm


Προβληματισμός για την έρευνα του ΣΔΟΕ στην περιουσία του κληροδότη

Προβληματισμός για την έρευνα του ΣΔΟΕ στην περιουσία του κληροδότη
Στο Ρέθυμνο  

Αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του ελέγχου που έχει διατάξει το ΣΔΟΕ Κρήτης στις καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία του εκλιπόντος Γεωργίου Τσικόγια, ένας έλεγχος που διατάχθηκε με έγγραφο που έφτασε στις τράπεζες και την δημόσια οικονομική υπηρεσία του Ρεθύμνου την περασμένη Παρασκευή.

 

Όπως αποκάλυψαν η Κρητική Επιθεώρηση και το GOODnet.gr, το ΣΔΟΕ Κρήτης ενημερώνει τους αποδέκτες του εγγράφου ότι έχει δεσμεύσει τους λογαριασμούς καταθέσεων του εκλιπόντος, εκτελώντας την υπηρεσιακή εντολή η οποία μάλιστα έχει ημερομηνία του περασμένου Μαρτίου, και την έκθεση ελεγκτών της υπηρεσίας, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «προκύπτουν αποδείξεις και βάσιμες ενδείξεις ότι έχει διαπραχθεί μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, γιατί δεν έχουν δηλωθεί εισοδήματα από κινητές αξίες και έχουν αποκτηθεί εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία, τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ τα δηλωθέντα». Το ΣΔΟΕ ζητά από τα πιστωτικά ιδρύματα να ενημερώσουν την υπηρεσία για το ύψος των καταθέσεων του εκλιπόντα.

Η εξέλιξη αυτή, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε έκπληξη, αλλά κυρίως προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι με τη συνέχιση της υπόθεσης της κληρονομιάς προς τη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, στην οποία ο εκλιπών αποφάσισε να διαθέσει το σύνολο σχεδόν της περιουσίας του.

Η κοινή γνώμη του Ρεθύμνου παρακολουθεί με ενδιαφέρον την υπόθεση και πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν τον φόβο τους για το γεγονός ότι τα χρήματα που είχε αποφασίσει ο εκλιπών να διαθέσει στην ΙΜΡΑ θα καθυστερήσουν να επενδυθούν για τις ανάγκες της πόλης του Ρεθύμνου.

Το πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος δεν είναι γνωστό, όμως την ίδια στιγμή οι απαιτούμενες διαδικασίες για την κήρυξη της διαθήκης ως κύριας προωθούνται κανονικά από την Μητρόπολη και το νομικό της σύμβουλο. Πάντως, το γεγονός του ελέγχου από μόνο του είναι πιθανό να προκαλέσει καθυστερήσεις στην εκτέλεση της επιθυμίας του κληροδότη αλλά και της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για την έναρξη των εργασιών στο κτήριο του Τιμίου Σταυρού.

Να θυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια της ζωής του Γ. Τσικόγια, ο ρεθυμνιώτης συνταξιούχος έμπορος είχε εκφράσει την επιθυμία να δει το κτήριο στο λόφο του Τιμίου Σταυρού να ανακατασκευάζεται, προκειμένου να στεγάσει άπορους, άστεγους και το σύλλογο «Αγάπη», παράλληλα με άλλες κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις της εκκλησίας. Μάλιστα, ο ίδιος όσο ήταν εν ζωή είχε χρηματοδοτήσει τη μελέτη ανακατασκευής καθώς και την άδεια οικοδομής και είχε δρομολογήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες. Ο θάνατος δεν του επέτρεψε να δει το όνειρο του να γίνεται πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την μέχρι στιγμής έρευνα του νομικού συμβούλου της μητρόπολης, το κληροδότημα Τσικόγια ανέρχεται σε μετρητά ύψους 5.9 εκ. ευρώ, τρία καταστήματα, ένα σπίτι και ένα οικόπεδο.

Α.Κ.

Πηγή: goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 11 November 2014 | 3:00 pm


Δέσμευση των λογαριασμών του κληροδότη Γ. Τσικόγια από το ΣΔΟΕ

Δέσμευση των λογαριασμών του κληροδότη Γ. Τσικόγια από το ΣΔΟΕ
Στο Ρέθυμνο  

Μία απρόσμενη εξέλιξη προκύπτει στην υπόθεση της κληρονομιάς του Γεωργίου Τσικόγια προς την Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Περιφερειακή Διεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στην Κρήτη με χθεσινό έγγραφό της ζητά τη δέσμευση των χρηματικών ποσών που υπάρχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του αποθανόντος, καθώς και των περιουσιακών του στοιχείων, προκειμένου να γίνει διερεύνηση σε μία προσπάθεια λήψης μέτρων για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου.

 

Το ΣΔΟΕ Κρήτης, πιθανότατα μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για το κληροδότημα του εκλιπόντος Γ. Τσικόγια προς την Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και για το ύψος των καταθέσεων και των ακίνητων που περιέρχονται με τη διαθήκη του στην εκκλησία, έκρινε πως πρέπει να ερευνήσει πως αποκτήθηκαν τα χρήματα αυτά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο έγγραφο αναφέρεται ότι προκύπτουν «αποδείξεις και βάσιμες ενδείξεις ότι έχει διαπραχθεί μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, γιατί δεν έχουν δηλωθεί εισοδήματα από κινητές αξίες και έχουν αποκτηθεί εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία, τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ τα δηλωθέντα». Από τη δέσμευση εξαιρούνται χρηματικά ποσά μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, καθώς και περιουσία που προήλθε από κληρονομιά ή γονική παροχή.

Το έγγραφο έχει αποσταλεί σε όλες τις τράπεζες της Ελλάδας, στην εταιρεία του χρηματιστηρίου και την Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) Ρεθύμνου, με το ΣΔΟΕ Κρήτης να ζητά να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να ενημερωθεί για το ύψος των δεσμευομένων ποσών αλλά και τον αριθμό των θυρίδων, αν υπάρχουν. Επιπλέον, το έγγραφο θα κοινοποιηθεί και στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Ο εκλιπών Γιώργος Τσικόγιας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από δύο μήνες περίπου, σε δύο χειρόγραφες διαθήκες του από το 2011 και το 2012 είχε αποφασίσει να αφήσει σχεδόν το σύνολο της περιουσίας του στην Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκαναν την Τετάρτη ο Μητροπολίτης, κ.κ. Ευγένιος και ο νομικός σύμβουλος της Ι.Μ.Ρ.Α., Νίκος Κοτζαμπασάκης, από την μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι ο εκλιπών διέθετε καταθέσεις ύψους 5,9 εκ. ευρώ, καθώς και ακίνητα (τρία καταστήματα, ένα σπίτι και ένα οικόπεδο), τα οποία περιέρχονται στην τοπική εκκλησία.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα και με την επιθυμία του δωρητή, μέρος των χρημάτων η Μητρόπολη έχει σκοπό να τα διαθέσει για την ανακατασκευή του κτηρίου στον Τίμιο Σταυρό για να στεγάσει τις ανάγκες άπορων, άστεγων και ατόμων με αναπηρία.

 

ΔΙΕΡΡΗΞΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΕΚΛΙΠΟΝΤΑ

Μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν το πρωί της περασμένης Τρίτης ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ. Ευγένιος και οι συνεργάτες του, όταν πήγαν στο σπίτι του κληροδότη για να πάρουν κάποια έγγραφα, που χρειάζονταν σχετικά με το ίδρυμα του Τιμίου Σταυρού.

Εκεί διαπίστωσαν ότι άγνωστοι είχαν διαρρήξει το σπίτι και είχαν φροντίσει να το αδειάσουν από ό,τι έκριναν πολύτιμο, δηλαδή ηλεκτρικές συσκευές και έργα τέχνης, όπως πίνακες.

Το σπίτι ήταν άνω κάτω και άμεσα εκλήθη η αστυνομία, που έκανε τη σχετική έρευνα και περισυνέλεξε στοιχεία με στόχο τον εντοπισμό των δραστών.
Εκτιμάται ότι η ενέργεια των αγνώστων, που προφανώς εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού έχει φύγει από τη ζωή, σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες και αυτό γιατί οι άνθρωποι της Μητρόπολης είχαν πάει στο σπίτι όταν ο Γ. Τσικόγιας απεβίωσε για να πάρουν διάφορα έγγραφα και απαραίτητα αντικείμενα για τις ανάγκες της κηδείας και τότε όλα βρίσκονταν στη θέση τους.
Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 10 November 2014 | 2:16 pm


Η «Κυρία των Αγγέλων» στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου

Η «Κυρία των Αγγέλων» στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου
Με αφορμή την εορτή της Παναγίας  

«Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία» όπως λέει και ο γνωστός στίχος. Αυτό συμβαίνει σε κάθε τόπο.

 

Σε κάποια μέρη η ιστορία ζωντανεύει δίπλα μας. Ψάχνοντάς την, η σκέψη ξανοίγεται στο χρόνο, και εμφανίζεται μπροστά στον χώρο που βρισκόμαστε. Ο Ιερός Ναός της «Κυρίας των Αγγέλων», ο οποίος εορτάζει «του Ευαγγελισμού», είναι πιθανότατα ο παλαιότερος σε λειτουργία, απ' όλους, της συμπαθούς μας πολιτείας. Οι άνθρωποι την ονόμασαν «Μικρή Παναγία», για να ξεχωρίζει από τη «Μεγάλη», δηλαδή τον καθεδρικό ναό, τη «Μητρόπολη», η οποία βρίσκεται επίσης στην Παλιά Πόλη. Η Μητρόπολη εορτάζει «των Εισοδίων», στις 21 Νοεμβρίου και αυτός είναι, ίσως, ο λόγος που στο Ρέθυμνο οι περισσότερες Μαρίες -ελεύθερες και μη- συνηθίζουν να εορτάζουν τη μέρα αυτή αντί «της Κοιμήσεως», στις 15 Αυγούστου.

Η συνοικία όπου αναφερόμαστε ονομαζόταν επί Βενετσιάνικης κυριαρχίας «Άγιος Λάζαρος», καθώς κοντά υπάρχει «κρυμμένο» το μικρό ομώνυμο παρεκκλήσι, κάπου στην οδό Νεόφυτου Πατελάρου. Στον Ι.Ν. της «Κυρίας των Αγγέλων» έχουν βρεθεί μαρτυρίες για ταφές και βαφτίσεις ορθοδόξων, ήδη από το 1585. Ο τότε ναός δεν θα διέφερε και πολύ από αυτόν που βλέπουμε σήμερα, εκτός από το καμπαναριό και την κάτωθί του επιφάνεια, που είναι μεταγενέστερες προσθήκες, οι οποίες όμως επέφεραν την απώλεια του αρχικού αναγεννησιακού θυρώματος στο κεντρικό κλίτος, το οποίο έμοιαζε με εκείνο που σήμερα υπάρχει στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου.

Επί οθωμανοκρατίας, ο δρόμος που βρισκόμαστε ονομάστηκε Ουζούν Γιολ ή Ουζούν Σοκάκ, δηλαδή αυτό που ως και σήμερα ακούγεται «Μακρύ Στενό», αντί της επίσημης ονομασίας «Νικηφόρου Φωκά». Επί Κρητικής Πολιτείας (1898-1913) ονομαζόταν οδός «Ενώσεως». Θα την παρομοίαζα, σε κάποιο γνώστη της Αθήνας, με την οδό «Αιόλου»: ξεκινάει από την Ακρόπολη (Φορτέτζα Ρεθύμνου) διέρχεται από την Πλάκα (Παλιά Πόλη) φτάνει ως τη νέα πόλη και - διασχίζοντας το Κέντρο- εκτείνεται έως τις παρυφές του πολεοδομικού συγκροτήματος (μέσω της νοητής προέκτασής της, της οδού Κουρμούλη, νότια του Κήπου).

Επιστρέφοντας στη γειτονιά της «Κυρίας των Αγγέλων», λίγες ψηφίδες της πορείας της μέσα στο χρόνο αποτελούν τα έξης στοιχεία:

• Ο Ναός είναι τρίκλιτη βασιλική χωρίς τρούλο. Η επιφάνειά της είναι περίπου 200τμ και το μέγιστο ύψος 6,50μ. Το καμπαναριό φτάνει σε ύψος τα 15μ.

• Μετά την κατάληψη του Ρεθύμνου από τους Οθωμανούς (1646) ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί (τέμενος Ανγκεμπούτ Αχμέτ Πασά) και προστέθηκε μιναρές στη Νότια πλευρά, καθώς και μιχράμπ. Οι ορθόδοξοι ναοί διαθέτουν Ιερό που είναι στραμμένο προς την ανατολή. Τα τεμένη διαθέτουν μια κόγχη στον τοίχο τους, η οποία υποδεικνύει την κατεύθυνση της Μέκκας προς την οποία στρέφονται οι προσευχόμενοι και λέγεται μιχράμπ.

• Το πάνω μέρος του μιναρέ γκρεμίστηκε από σεισμό και στην πάροδο του χρόνου ποτέ δεν ανακατασκευάστηκε – γι' αυτό έμεινε στην ιστορία ως «Κομμένος Μιναρές» ή «Κουτσοτρούλης». Η λαϊκή ρεθεμνιώτικη παράδοση αναφέρει ότι η χάρη της Παναγίας δεν άφηνε να ολοκληρωθεί ο μιναρές.

• Επί οθωμανοκρατίας εντός του κτίσματος υπήρχε εγχάρακτη επιγραφή στα αραβικά, με στίχο από το Κοράνιο, η οποία έγραφε: «κάθε φορά που ο Ζαχαρίας εισερχόταν στο κελί της». Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, το Κοράνι περιέχει αναφορές σε πρόσωπα της Χριστιανικής θρησκείας.

• Η παλαιά εικόνα της «Παναγίας του Πάθους», η οποία αρχικά βρισκόταν στον ναό αυτόν, ετιμόταν και από τους ρεθεμνιώτες μουσουλμάνους. Μετά, όμως, τη μετατροπή του αρχικού ναού σε τζαμί, μεταφέρθηκε και σήμερα βρίσκεται στη Μητρόπολη.

• Στον περίβολο υπήρχε βρύση, για να πλύνουν τα πόδια τους προ της προσευχής οι πιστοί του Κορανίου, αλλά και τρία πηγάδια με πόσιμο νερό: ΝΑ και ΝΔ του κτιρίου, τα οποία είναι σκεπασμένα, καθώς και ΒΔ αυτού κάτω από τον σημερινό δρόμο.

• Αναφέρεται ότι προ της επανάστασης του 1866 υπήρχε ακόμα στο εξώθυρο του προαύλιου χώρου εγχάρακτη επιγραφή: «Μαριάμ Κυρία των Αγγέλων».

• Ο ακούραστος αρχαιολόγος Giuseppe Gerola με την ομάδα του, φωτογράφησε τον ναό με τον κομμένο μιναρέ, όταν επισκέφτηκε την Κρήτη για την καταγραφή των βενετσιάνικων μνημείων του Νησιού, περί το 1900.

• Τη νύχτα της Δευτέρας του Πάσχα, 3 προς 4 Απριλίου, 1917 ξέσπασαν αναταραχές στον περίβολο του «Κουτσοτρούλη Μιναρέ». Τι είχε συμβεί. κατά μίαν εκδοχή, κατά τον στρατωνισμό μέσα στον ναό δυνάμεων που ετοιμάζονταν, εκείνη την εποχή, για την Μικρασιατική Εκστρατεία, ένας στρατιώτης για συνεχόμενα βράδια έβλεπε στον ύπνο του μια μαυροφόρα γυναίκα. Τον παρακινούσε έντονα να ψάξει και να βρει την εικόνα της Παναγίας. Το ίδιο έγινε και τη συγκεκριμένη βραδιά. Εκείνος το ανέφερε στους ανωτέρους του και όταν έψαξαν στη συγκεκριμένη θέση που υποδείκνυε η γυναίκα στο όνειρο, βρέθηκε η εικόνα. Η εικόνα αυτή της Παναγίας της Οδηγήτριας, του 1850, περίπου, βρίσκεται σήμερα στο δεξιό προσκυνητάρι όπως εισερχόμαστε στον Ι. Ναό. Κατά μίαν άλλη εκδοχή, το περιστατικό σκηνοθετήθηκε, με μύηση του στρατιώτη από χριστιανούς που επιθυμούσαν την εποχή εκείνη να επανακτήσουν κάποιον από τους πρώην ορθόδοξους ναούς που είχαν εν τω μεταξύ μετατραπεί σε τζαμιά και διάλεξαν ως καταλληλότερο την «Κυρία των Αγγέλων». Κατόπιν τούτων και μετά από σχετικές παρεμβάσεις, ο Ναός, μετά από διακόσια πενήντα και πλέον χρόνια ως τζαμί, αποδόθηκε ξανά στο ορθόδοξο εκκλησίασμα, χωρίς όμως τον μιναρέ που κατεδαφίστηκε τότε.

• Στo Ρέθυμνο το 1920 ζούσε ένα αξιόλογο κορίτσι 20 ετών, η Υπατία Κ. Μοάτσου, που, όμως, ασθένησε από ανίατη αρρώστια της εποχής. Λίγο πριν πεθάνει, αποφάσισε να δωρίσει ποσό από την περιουσία της για την κατασκευή του καμπαναριού, το οποίο έλειπε από τον Ι.Ναό. Ο θείος και συμπαραστάτης της στην ασθένεια, κοσμαγάπητος γιατρός και βουλευτής Θεμιστοκλής Δ. Μοάτσος (η γνωστή οδός φέρει το όνομά του), μεσολάβησε και έτσι έγινε το θέλημά της. Αν διαβάσετε τη μαρμάρινη πλάκα που σήμερα είναι εντοιχισμένη πάνω ψηλά στο κωδωνοστάσιο, θα δείτε τη σχετική αφιερωματική επιγραφή. Η εικονίτσα που κρατούσε το κορίτσι ως τις τελευταίες στιγμές της ζωής της βρίσκεται στο προσκυνητάρι δεξιά όπως εισερχόμαστε στον Ι. Ναό.

• Από τις φορητές εικόνες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει εκείνη στο βάθος και αριστερά του Ι.Ναού, του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γοβδελαά από την Περσία, του Πολυάθλου. Αποτελεί αντίγραφο εικόνας του Εμμανουήλ Τζάνε (Zuanne= Ιωάννη) Μπουνιαλή. Η εικόνα φέρει την εξιστόρηση του θαύματος που έγινε σε αυτόν τον Ι. Ναό όταν σώθηκε ο ετοιμοθάνατος αδερφός του περίφημου αναγεννησιακού ζωγράφου, Φραγκιάς, την ημέρα της εορτής του Αγίου (29 Σεπτεμβρίου). Η πρωτότυπη εικόνα σώζεται σήμερα στον Μητροπολιτικό Ναό της Κέρκυρας, όπου είχε καταφύγει η οικογένεια του αγιογράφου μετά την οθωμανική κατάληψη. Άλλος αδελφός των παραπάνω, ο Μαρίνος, έγραψε το 12.000 στίχων ποίημα «Κρητικός Πόλεμος», το οποίο αποτελεί το χρονικό του μακρότατου και σκληρού αγώνα Βενετών, Κρητικών και άλλων Ευρωπαίων για την αποτροπή της οθωμανικής κατάκτησης της Κρήτης (1645-1669). Το όνομα Τζάνε (προσοχή! τονίζεται στο «α») Μπουνιαλή, φέρει γνωστός δρόμος της Παλιάς Πόλης, ο οποίος έχει κι εκείνος «τη δική του ιστορία»...!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Μιχάλης Μ.Παπαδάκις, Το χρονικό της Κυρίας των Αγγέλων Ρεθύμνου, Ρέθυμνο 1984.
2. Κωστή Ηλ. Παπαδάκη, Γλυπτά και ενεπίγραφες πλάκες του Ρεθύμνου (Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνης), Ρέθυμνο 2000.
3. Χάρης Κ. Στρατιδάκης, 370 μνημειακά κενά στην ιστορική τοπογραφία του Ρεθύμνου, Ρέθυμνο 2014.
4. Κωστής Ηλ. Παπαδάκης, Εκκλησίες, Μονές (Ορθοδόξων και Ρ/καθολικών) και συνοικίες της πόλης του Ρεθύμνου, κατά την Ενετοκρατία, αναφερόμενες στα Κατάστιχα των Νοταρίων
(στο υπό έκδοσιν τεύχος 33 (2014) της Νέας Χριστιανικής Κρήτης.
5. Ιστοσελίδα Ι.Μητρόπολης Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου www.imra.gr
Νοέμβριος 2014
Νίκος Γ. Δασκαλάκης
πολιτικός μηχανικός-master GiS, Ε.Μ.Π.
([email protected])
Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 10 November 2014 | 1:49 pm


Σκέψεις για αξιοποίηση του σπιτιού του Γ. Τσικόγια

Σκέψεις για αξιοποίηση του σπιτιού του Γ. Τσικόγια
Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιος μαζί με τους συνεργάτες του σκέφτονται και πως θα αξιοποιήσουν το σπίτι, στο οποίο έζησε ο κληροδότης, Γεώργιος Τσικόγιας, και το οποίο, μαζί…
Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιος μαζί με τους συνεργάτες του σκέφτονται και πως θα αξιοποιήσουν το σπίτι, στο οποίο έζησε ο κληροδότης, Γεώργιος Τσικόγιας, και το οποίο, μαζί με τα υπόλοιπα περιουσιακά του στοιχεία, έχει περιέλθει πλέον στην τοπική Μητρόπολη.
Όπως είπε ο επίσκοπος στον TEAM FM, υπάρχουν σκέψεις να χρησιμοποιηθεί για κοινωνικούς σκοπούς και ίσως μέχρι την κατασκευή του ιδρύματος στον Τίμιο Σταυρό να φιλοξενήσει πέντε άστεγους του Ρεθύμνου, τους οποίους γνωρίζει η Μητρόπολη και έχει επαφή μαζί τους.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2014 | 1:30 pm


Ενετικό λιμάνι, κρουαζιέρα και καθημερινότητα οι στόχοι του λιμενικού ταμείου

Ενετικό λιμάνι, κρουαζιέρα και καθημερινότητα οι στόχοι του λιμενικού ταμείου
Η ΝΕΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΕΝΑ ΚΟΥΤΣΑΛΕΔΑΚΗ – ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟΝ TEAM FM
Η αναβάθμιση, αισθητική και λειτουργική, του ενετικού λιμανιού, η διαχείριση της καθημερινότητας και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της παραλιακής ζώνης, αλλά και η προώθηση και προβολή της κρουαζιέρας είναι οι βασικοί στόχοι της νέας διοίκησης του διαδημοτικού λιμενικού ταμείου Ρεθύμνου.

Η νέα πρόεδρος του φορέα, Ρένα Κουτσαλεδάκη – Καπετανάκη μίλησε στον Team FM και την πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», όπου αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες του νέου συμβουλίου, που έρχονται να συνεχίσουν όσα μέχρι σήμερα έχουν γίνει.

Ειδικά για το ενετικό λιμάνι, η κα Κουτσαλεδάκη σημείωσε πως εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να παραδοθεί στο Λιμενικό Ταμείο η μελέτη που έχει εκπονήσει ο λιμενολόγος, κ. Σιώρης, σχετικά με την αποκατάσταση των ρηγμάτων στο υποθαλάσσιο τμήμα του μνημείου, ενώ η ίδια πρόσθεσε πως στη συνέχεια θα γίνει η προσπάθεια το έργο να χρηματοδοτηθεί από κάποιο πρόγραμμα για να εκτελεστεί.

Οι στόχοι του λιμενικού ταμείου, με τη μελέτη που είχε ξεκινήσει από πέρυσι, είναι να υπάρξει και αισθητική αναβάθμιση του ενετικού λιμανιού, σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες της περιοχής, με την πρόεδρο να επισημαίνει ότι οι διαδικασίες θα δρομολογηθούν σύντομα.

«Η μελέτη περιλαμβάνει αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ενετικού λιμανιού και σε ένα μήνα η τεχνική υπηρεσία θα λάβει την μελέτη του κ. Σιώρη, ώστε να πάρει και τις απαραίτητες εγκρίσεις».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

Ειδικά για τον τομέα της κρουαζιέρας, η κα Κουτσαλεδάκη έδωσε έμφαση στο κομμάτι της προβολής, λέγοντας πως το λιμενικό ταμείο προτίθεται σε συνεργασία με το τμήμα τουρισμού και την αντιδήμαρχο, Πέπη Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη να προωθήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

«Η επισκεψιμότητα των κρουαζιερόπλοιων φέτος ήταν καλή, φιλοξενήσαμε κόσμο, όμως θέλουμε περισσότερη προβολή και σε αυτό το επίπεδο συζητάμε και με την αντιδήμαρχο τουρισμού και προβολής του Ρεθύμνου, την κα Μπιρλιράκη. Ετοιμάζουμε φωτογραφικό υλικό και μαζί θα αναδείξουμε τα λιμάνια και παραλίες που θα μπορεί ο επισκέπτης να δει και ταυτόχρονα θα δούμε πως θα πρέπει να προβληθεί το Ρέθυμνο σαν ένας προορισμός με εστιατόρια με κρητική κουζίνα, με θρησκευτικό τουρισμό, με οικισμούς κατάλληλους για να τους δει κάποιος», σημείωσε η κα Κουτσαλεδάκη.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ

Το Λιμενικό ταμείο δρομολογεί και την ολοκλήρωση μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αυτή για την αναβάθμιση της προβλήτας των κρουαζιερόπλοιων και του προσήνεμου μόλου. «Θα επεκταθεί η υπάρχουσα προβλήτα για να μπορεί να δεχθεί κρουαζιερόπλοια μεγαλύτερου μήκους και κάποιες εγκαταστάσεις για να διευκολύνουν την κρουαζιέρα.

Ταυτόχρονα, θα εξελιχθεί και η μελέτη επέκτασης του προσήνεμου μόλου, που είναι η επέκταση της προβλήτας της κρουαζιέρας», είπε η ίδια, ενώ πρόσθεσε πως δρομολογούνται και οι ενέργειες για την ολοκλήρωση της μελέτης για το υδατοδρόμιο, αφού χρειάστηκε μία προσθήκη, με εντολή της ΕΥΠΕ, για την αδειοδότηση, που απαιτεί μελέτη για τον θόρυβο.

Όλα αυτά τα έργα, το Λιμενικό Ταμείο θα προσπαθήσει να τα εντάξει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, μέσω του ΣΕΣ, ή να τα χρηματοδοτήσει από τα τομεακά προγράμματα των αρμόδιων υπουργείων.

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2014 | 1:00 pm


Στο «κόκκινο» έχει φτάσει η λειτουργία του βιολογικού

Στο «κόκκινο» έχει φτάσει η λειτουργία του βιολογικού
• Η επέκταση του βιολογικού θα «ξεκλειδώσει» τα έργα για βελτίωση του αποχετευτικού συστήματοςΑΝΟΙΧΤΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΡ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Ένα κρίσιμο ζήτημα ανοίγουν οι εύλογες διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής Πανοράματος Ατσιποπούλου μετά τις πρόσφατες καταγγελίες (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) μεταξύ των οποίων και οι σοβαρές καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του ΤΕΑΜ FM παραδέχεται πως η ανάγκη για την κατασκευή ενός δικτύου στην περιοχή είναι επιτακτική, επισημαίνει ωστόσο πως για να γίνει αυτό, προϋπόθεση είναι η επέκταση του βιολογικού για το οποίο βρίσκεται σε αναμονή για την έγκριση και χρηματοδότηση από το ΕΠΕΡΡΑΑ.

Όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι στην επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλαν προς τους αρμόδιους φορείς επισυνάπτοντας και τις συνολικά 186 υπογραφές που συνέλεξαν, η μη κατασκευή του δικτύου έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους και των περιουσιών τους εξαιτίας της έντονης δυσοσμίας που δημιουργείται στην περιοχή κατά τη θερινή περίοδο από τις υπερχειλίσεις βόθρων.

ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ-ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΟΒΑΡΗΣ ΒΛΑΒΗΣ

Κίνδυνος, όπως ανέφερε ο κ. Μαλάς για σοβαρή βλάβη με άγνωστες συνέπειες ενδέχεται να υπάρξει αν δεν γίνει άμεσα η επέκταση του βιολογικού. Ο ίδιος ανέφερε πως η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες με την αύξηση της επισκεψιμότητας, αναγκάζει το σύστημα να λειτουργεί με πολύ έντονους ρυθμούς ενώ θέτει παράλληλα σοβαρούς περιορισμούς καθώς «κλειδώνει» τις προοπτικές για όλα τα έργα που έχουν προγραμματιστεί για τη βελτίωση του αποχετευτικού συστήματος.

Συγκεκριμένα επεσήμανε:
«Το καλοκαίρι ήταν πολύ δύσκολο, όσο αυξάνεται ο πληθυσμός και έχουμε περισσότερους τουρίστες η κατάσταση είναι δραματική, παρουσιάζονται βλάβες, η λειτουργία του βιολογικού είναι στο κόκκινο.

Είναι επιτακτική η ανάγκη, είναι το νούμερο ένα αναπτυξιακό έργο του Δήμου μας η επέκταση του βιολογικού γιατί όλα τα άλλα που έχουμε προγραμματίσει προϋποθέτουν την επέκταση. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουμε τη διαβεβαίωση από το Υπουργείο ότι το έργο είναι έτοιμο να υπογραφεί από μέρα σε μέρα».

«ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ»

Δύσκολη και χρονοβόρα χαρακτήρισε την διαδικασία έναρξης της κατασκευής δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή του Πανοράματος ο κ. Μαλάς αναφέροντας ωστόσο πως η ανάγκη για κατασκευή του παραμένει επιτακτική μιας και η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί πλέον τμήμα του αστικού κέντρου.

Ο ίδιος τόνισε πως είναι ανοιχτός σε ένα γόνιμο διάλογο με τους κατοίκους που θα φέρει «στο τραπέζι» υλοποιήσιμες προτάσεις, ώστε να δρομολογηθούν οι εργασίες προς την κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο, όπως ανέφερε υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη δημιουργία του, με πρώτη από όλες την επέκταση του βιολογικού αλλά και την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την υλοποίησή του.

Ο κ. Μαλάς υπογράμμισε: «Συμφωνώ ότι πρέπει να κάνουμε μια επέκταση, είναι ένα αστικό κέντρο η περιοχή του Πανοράματος παρόλο που ανήκουν σε ένα άλλο Δήμο και τα τιμολόγια είναι άλλου Δήμου και έχουν τεράστια διαφορά με το αστικό κέντρο, από την άλλη εμείς οφείλουμε να σπεύσουμε και να δημιουργήσουμε τις υποδομές που απαιτεί μια σύγχρονη κοινωνία. Όμως κάτι τέτοιο έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Βασική προϋπόθεση η οποία ισχύει παντού είναι ότι πρέπει να γίνει η επέκταση του βιολογικού . Ο βιολογικός είναι κορεσμένος και δεν μπορεί να δεχθεί τα λύματα από περιοχές που έχουν σχετικά χαμηλό κόστος. Έχουν γίνει κάποιες επεκτάσεις τώρα μέσω του ΕΣΠΑ στην περιοχή του Βρύσινα και αυτές είναι οι τελευταίες που μπήκαν στο βιολογικό αλλά σαν ποσότητες είναι λίγο δύσκολο το να βάζουμε καινούργιες. Πρέπει επιτέλους να βγει αυτή η χρηματοδότηση, να ενταχθεί στο ΕΠΕΡΡΑΑ το έργο αυτό για να μπορούμε να οραματιζόμαστε και εμείς μια άλλη πορεία για την επιχείρηση. Πρόσφατα έχουμε αναθέσει μελέτες για το Φωκά και για τη Λάππα, καταλαβαίνετε ότι όταν αρχίσουν αυτοί οι βιολογικοί να κατασκευάζονται ή έργα τα οποία θα αρχίσουν να στέλνουν κι άλλα λύματα στο βιολογικό τι θα κάνουμε.

Αντίστοιχο είναι και το ανατολικό μέτωπο της περιοχής του πρώην δήμου Αρκαδίου, φανταστείτε να κατασκευαστεί το έργο και να συζητάμε ακόμα που θα πάνε αυτά τα λύματα.

Εγώ υπόσχομαι να κάνουμε μια συνάντηση να τους εξηγήσουμε και να το δρομολογήσουμε να ετοιμάσουμε μια οριστική μελέτη και από κει και πέρα σε ένα εύλογο χρόνο να ξεκινήσουμε την υλοποίησή του να δούμε αν υπάρχουν θέματα με τη χρηματοδότηση του και να διεκδικήσουμε χρηματοδότησή του από Ευρωπαϊκούς πόρους, να καθίσουμε στο τραπέζι και να δούμε όλα αυτά τα ζητήματα . Δεν είναι σίγουρα ένα έργο που μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη δηλαδή να βάλουμε ένα συνεργείο ακόμα. Kι αυτό να μπορούσαμε να κάνουμε τίθεται ένα ζήτημα με τα λύματα μετά πως τα επεξεργάζεται κανείς και τι προβλήματα έχει στη γενικότερη λειτουργία του βιολογικού».

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 7 November 2014 | 12:38 pm


Ο Κ. Δαμαβολίτης για τον ΒΟΑΚ

Ο Κ. Δαμαβολίτης για τον ΒΟΑΚ
Η απώλεια ανθρώπινης ζωής και ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του έργου αποτελούν προτεραιότητες για την αναβάθμιση του ΒΟΑΚ, όπως τόνισε χθες, ο βουλευτής Ηρακλείου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κώστας Δαμαβολίτης
Η απώλεια ανθρώπινης ζωής και ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του έργου αποτελούν προτεραιότητες για την αναβάθμιση του ΒΟΑΚ, όπως τόνισε χθες, ο βουλευτής Ηρακλείου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κώστας Δαμαβολίτης, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Στην συνέχεια μάλιστα, κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για μια «ξενάγηση» στον ΒΟΑΚ, προκειμένου να αναθεωρήσει το πόρισμα της αυτοψίας των προβληματικών σημείων, εφιστώντας του την προσοχή στα εκκλησάκια που έχουν στηθεί στην μνήμη των θυμάτων.
Με γνώμονα την ορθολογική σκέψη και τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, κάθε άλλο παρά πρώτο στη λίστα των προτεραιοτήτων είναι το επιλεγμένο σημείο τμήματος του ΒΟΑΚ (10χλμ. μεταξύ Πανόρμου-Εξάντη, Ν.Ρεθύμνου), για την επικείμενη σύμβαση κατασκευής έργου. Στο σημείο αυτό, ανέφερε τον αριθμό των θυμάτων (19) σε 371 χλ. στις Σίσες, καθώς επίσης και τα άκρως επικίνδυνα σημεία στην έξοδο του Ηρακλείου μετά τη Λυγαριά, με συνεχείς στροφές κι εξωτερική κλίση του οδοστρώματος, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μετωπική ή πλαγιομετωπική σύγκρουση οχημάτων.
Επίσης, επεσήμανε την αναμφισβήτητα μειονεκτική θέση που κατέχει ο νομός Λασιθίου, σχετικά με την ανάπτυξη του οδικού δικτύου, τονίζοντας ότι, παρά την τεράστια συμβολή της Ιεράπετρας τόσο στην εξαγωγική δύναμη της χώρας, όσο και στην εσωτερική διάθεση νωπών οπωροκηπευτικών, ελάχιστα έως καθόλου, έχουν επενδυθεί στο οδικό δίκτυο της περιοχής από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Τέλος, δε παρέλειψε να αναφερθεί στο επίμαχο θέμα των διοδίων, σχολιάζοντας καυστικά, ότι οι πολιτικοί θα κριθούν αυστηρά, όχι για αυτά που έκαναν, αλλά για αυτά που δεν έκαναν στον μακρόχρονο πολιτικό τους βίο. Μάλιστα, εξήγησε πως ήδη υπάρχουν «έμμεσα διόδια», αφού οι κάμερες καταγράφουν αστεία όρια ταχυτήτων.
Σε καμία περίπτωση, δεν αντιτίθεται ο βουλευτής στην διεκπεραίωση της εν λόγω σύμβασης έργου στο Ρέθυμνο, αλλά διερωτάται, ελλείψει ενός ενιαίου στρατηγικού σχεδίου αναβάθμισης του Βόρειου «Φονικού» (όπως ορθώς χαρακτηρίζεται) Οδικού Άξονα της Κρήτης, τι θα γίνει με τα άκρως επικίνδυνα τμήματα του ΒΟΑΚ.

Δημοσιεύθηκε στις 6 November 2014 | 4:18 pm


Κληρονομιά 5,9 εκ. ευρώ για ένα όραμα χρόνων στο Ρέθυμνο

Κληρονομιά 5,9 εκ. ευρώ για ένα όραμα χρόνων στο Ρέθυμνο
ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ Γ. ΤΣΙΚΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ, ΕΥΓΕΝΙΟΣ

 

Ένα όραμα χρόνων, η δημιουργία του ιδρύματος για την στέγαση απόρων, αστέγων, ατόμων με αναπηρία, αλλά και την εξυπηρέτηση των στόχων της τοπικής Εκκλησίας θα γίνει πραγματικότητα με την μεγάλη κληρονομιά, που άφησε ο 96χρονος ρεθυμνιώτης Γεώργιος Τσικόγιας στην Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, θέλοντας και αυτός με τον τρόπο αυτό να συνδράμει στο έργο της εκκλησίας.

Χθες, ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιος, μαζί με τον νομικό σύμβουλο της Ι.Μ.Ρ.Α. και μέλος του μητροπολιτικού συμβουλίου, κ. Νίκο Κοτζαμπασάκη, έκαναν τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το κληροδότημα του Γ. Τσικόγια προς την τοπική εκκλησία, μία δωρεά το ύψος της οποίας προκάλεσε έντονες συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες.

Στις δύο διαθήκες του, την πρώτη το 2011 και τη δεύτερη το 2012, ο δωρητής – ο οποίος ήταν ένας άνθρωπος ανύπαντρος, χωρίς άμεσους κληρονόμους αλλά με πολύ μεγάλη περιουσία αποκτηθείσα από την πολύχρονη δραστηριοποίηση του ως έμπορος στην πόλη του Ρεθύμνου – καθιστά σαφές ότι επιθυμεί όλη η ακίνητη και κινητή περιουσία του να περιέλθει στην Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Στις δύο λιτές και χειρόγραφες διαθήκες, ο διαθέτης δεν αναφέρει συγκεκριμένο όρο για την διάθεση του υψηλού ποσού των καταθέσεων του, όμως ο ίδιος είχε εκφράσει πολλές φορές, ήδη από την ιερατεία του μακαριστού Ανθίμου και μετέπειτα και επί του σημερινού επισκόπου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγενίου, την επιθυμία του να συνδράμει οικονομικά στην ανακατασκευή του κτηρίου στον λόφο του Τιμίου Σταυρού για την στέγαση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της εκκλησίας προς τους πολίτες του Ρεθύμνου. Άλλωστε, ο ίδιος άνθρωπος είχε χρηματοδοτήσει τη μελέτη ανακατασκευής και είχε πληρώσει για την έκδοση της απαιτούμενης άδειας από την Πολεοδομία, εγκρίσεις και έγγραφα τα οποία εδώ και καιρό βρίσκονται στην διάθεση της Ι.Μ.Ρ.Α..

Ο Γ. Τσικόγιας μάλιστα, όπως αποκάλυψε χθες ο επίσκοπος του Ρεθύμνου, κ.κ. Ευγένιος, είχε έρθει σε συμφωνία και με τεχνική εταιρεία του Ρεθύμνου ήδη από τον Μάρτιο του 2013, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες στο κτήριο, κάτι που ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν, όπως επίσης ο ίδιος δεν κατάφερε να είναι εν ζωή για να δει το όνειρο του να γίνεται πραγματικότητα.

Σε επίσημη συνέντευξη τύπου, στην οποία παρέστησαν και ο αρχιερατικός επίτροπος, π. Νικ. Νικηφόρος και ο υπεύθυνος του Φιλοπτώχου, π. Γεωργ. Γαλεράκης, ο Επίσκοπος του Ρεθύμνου, κ.κ. Ευγένιος και ο νομικός σύμβουλος, κ. Ν. Κοτζαμπασάκης, ανακοίνωσαν ότι από την έρευνα σχετικά με την περιουσία του Γ. Τσικόγια προκύπτει ότι στην Μητρόπολη περιέρχονται καταθέσεις ύψους 5,9 εκ. ευρώ, καθώς και τέσσερα ακίνητα, τρία εκ των οποίων είναι καταστήματα στην πόλη και ένα οικόπεδο στις παρυφές του Ρεθύμνου.

Ο διαθέτης στην πρώτη διαθήκη του 2011 αναφέρει την επιθυμία του να περιέλθει η περιουσία του στην ΙΜΡΑ. Στην δεύτερη διαθήκη του το 2012, επαναλαμβάνει την επιθυμία του με δύο προσθήκες: η πρώτη αφορά την επιθυμία του να δίδονται τα ενοίκια των τριών καταστημάτων στα τρία συσσίτια της μητρόπολης και η δεύτερη αφορά την επιθυμία του να παραμείνουν οι ενοικιαστές στα καταστήματα για όσο το επιθυμούν, με μοναδική ίσως αύξηση τη νόμιμη που προβλέπεται από το νόμο. Επιπλέον, στη δεύτερη διαθήκη ο Γ. Τσικόγιας προβλέπει την διάθεση ενός μέρους της περιουσίας του και σε έναν ιδιώτη.

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον εκλιπόντα, Γεώργιο Τσικόγια για την μεγάλη δωρεά του προς την τοπική εκκλησία, σημείωσε με έμφαση, απαντώντας και σε εκείνες τις φωνές που εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους και κάποιες και την αντίθεση τους με την απόφαση του δωρητή, ότι η διαχείριση της κληρονομιάς θα γίνει με την δέουσα διαφάνεια και κάλεσε όποιον πολίτη το επιθυμεί να συμμετέχει και στην επιτροπή που θα οριστεί για το σκοπό αυτό.

Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι η Μητρόπολη οφείλει να σεβαστεί την επιθυμία του μεγάλου δωρητή και να κάνει πράξη το όραμα του, που ταυτίστηκε με το όραμα του κ.κ. Ευγενίου και του προκατόχου του, και απάντησε σε εκείνους που κατέθεσαν, μάλλον εσπευσμένα, τις δικές τους προτάσεις για την αξιοποίηση της νεοαποκτηθείσας κληρονομιάς.

«ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΑ»

Ο κ. Ευγένιος ανέφερε ότι τα χρήματα που περιήλθαν στην Μητρόπολη είναι «ιερά» και τόνισε: «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι αυτά τα χρήματα για μένα προσωπικά και τους συνεργάτες μου είναι ιερά χρήματα. θα χρησιμοποιηθούν μόνο γι' αυτό που ήθελε ο ίδιος και με πλήρη διαφάνεια, την οποία ο καθένας θα μπορεί να διαπιστώνει καθημερινά, θα μπορέσουμε να πράξουμε το καλύτερο. Είμαι βέβαιος για τη στήριξη όλων και είμαι βέβαιος ότι όλοι κάποια μέρα θα καταλάβουν ότι αυτή η δωρεά χρησιμοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο.

Προσωπικά, διαβεβαιώνω όλους τους ανθρώπους γι' αυτό. Γνωρίζετε πολύ καλά από τα 4 χρόνια της αναστροφής μου μαζί σας, πως από τη δική μου πλευρά διαχειρίζονται τα ιερά χρήματα και πράγματα της Εκκλησίας. Γνωρίζετε πολύ καλά και σας υπενθυμίζω πως υποσχέθηκα όταν ήρθα σε αυτή την τοπική εκκλησία πως έρχομαι πτωχός και θέλω να παραμείνω πένης. Και εδώ δεν ήρθα για να πλουτίσω με υλικά αγαθά, γιατί πλούτος μου είναι όλοι οι άνθρωποι της Εκκλησίας.

Γι' αυτήν την Εκκλησία όλοι μαζί θα κάνουμε το παν. Δόξα το Θεό που πλέον θα έχουμε αυτήν την άνεση, να κάνουμε ένα όραμα της τοπικής εκκλησίας πραγματικότητα. Και αυτό το όραμα δεν είναι άλλο από αυτό που ακούτε όλα αυτά τα χρόνια να το λέω, να το γράφω, να επιθυμώ να το δω να παραδίδεται σε αυτόν τον τόπο και σε αυτόν τον λαό. Ένα κτήριο που βρίσκεται στον λόφο του Τιμίου Σταυρού, που για πολλά χρόνια από την τοπική μας Εκκλησία είχε παραχωρηθεί για να γίνει η εστία των φοιτητών του πανεπιστημίου μας και που τα τελευταία χρόνια το βλέπουμε να είναι εγκαταλελειμμένο, με τα στατικά του προβλήματα που ανάγκασαν και την εστία να κλείσει και που με πολλή αγωνία ακόμα φιλοξενούμε τα παιδιά του συλλόγου «Αγάπη» αλλά και τη Σχολή της Βυζαντινής μας μουσικής, γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα».

Ο επίσκοπος της τοπικής μητρόπολης ανέφερε ότι ήδη από την εποχή που Μητροπολίτης ήταν ο μακαριστός Άνθιμος, ο Γ. Τσικόγιας είχε έρθει κοντά στην Εκκλησία, και είχε εκφράσει την επιθυμία του για την δημιουργία ενός παιδικού χωριού SOS στον Τίμιο Σταυρό. Αυτό δεν ήταν δυνατόν να κατασκευαστεί και έτσι ταυτίστηκε με την επιθυμία της ΙΜΡΑ για την δημιουργία του ιδρύματος.

Έκτοτε, συνέδραμε ουσιαστικά στις προσπάθειες και χρηματοδότησε μελέτη και άδεια. Ο ίδιος το μόνο που είχε ζητήσει ήταν να φροντίσει η Μητρόπολη για την διαβίωση του όσο ήταν σε μεγάλη ηλικία και ανήμπορος να ανταποκριθεί στις ανάγκες του, πράγμα που μάλιστα είχε υπογραφεί και σε συμφωνητικό τόσο επί επισκόπου Ανθίμου όσο και επί επισκόπου Ευγενίου. Επίσης, η μοναδική του επιθυμία, εφόσον βρισκόταν εν ζωή, ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος στο εν λόγω κτήριο για να διαμείνει μέχρι το τέλος της ζωής του. Αυτό δεν έγινε ποτέ, γιατί τον πρόλαβε ο θάνατος. Τους τελευταίους μήνες η Μητρόπολη είχε αναλάβει τα έξοδα της διαμονής και φροντίδας του στην μονάδα «Αγκάλη» στο Γερακάρι, όπου και πέθανε πριν από δύο περίπου μήνες.

Ο κ. Ευγένιος ανέφερε: «Τώρα είμαστε σε θέση να φτιάξουμε το κτήριο αυτό. Αυτό άλλωστε αποτελούσε επιθυμία και του μακαριστού διαθέτη και θέλω να το γνωρίζουν οι άνθρωποι αυτό. Ο Γεώργιος Τσικόγιας, ήδη από τον καιρό του προκατόχου μου, μητροπολίτου Ανθίμου, είχε εκφράσει την επιθυμία να φτιάξει στον λόφο του Τιμίου Σταυρού αρχικά ένα συγκρότημα κατοικιών που όμως δεν ήταν δυνατόν, γιατί ήταν εκτός σχεδίου, ένα παιδικό χωριό SOS. Αυτό ήταν το πρώτο του όνειρο. Όταν όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό, τότε συμφώνησε με τον προκάτοχο μου και χρηματοδότησε ο ίδιος τη μελέτη για να γίνει το κτήριο του Τιμίου Σταυρού.

Η μελέτη αυτή ήδη είναι στα χέρια μας και εδώ και λίγο καιρό ο ίδιος είχε πληρώσει και για να βγει η άδεια της αποκατάστασης του κτηρίου, την οποία ήδη έχουμε λάβει από την Πολεοδομία. Ο άνθρωπος αυτός σε ένα φάκελο που είχε τα σχέδια αυτού του κτηρίου είχε βάλει ο ίδιος και το όνομα του ιδρύματος. Και για μένα προσωπικά είναι ιερή υποχρέωση το δικό του όνειρο, που ταυτίστηκε με το δικό μου, να το φέρω εις πέρας. Το κτήριο, λοιπόν, αυτό θα είναι η πρώτη και βασική προτεραιότητα της τοπικής μας Εκκλησίας. Θα στεγάσει όλες τις κοινωνικές ανάγκες που ιδιαίτερα τούτους τους καιρούς είναι πολύ αυξημένες».

Στο εν λόγω κτήριο, συνολικού εμβαδού 3.400 τ.μ., προβλέπεται ένα τμήμα για τον Σύλλογο «Αγάπη», με ξεχωριστή είσοδο, η δημιουργία χώρου για την παρασκευή των συσσιτίων της μητρόπολης, τραπεζαρίας, συνεδριακού χώρου, αλλά κυρίως η κατασκευή ξενώνα για άστεγους (με 40 δωμάτια) και ξενώνα για τις ανάγκες των συγγενών ασθενών του νοσοκομείου.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Την πρόταση του στο μητροπολιτικό συμβούλιο για την καθιέρωση τριών υποτροφιών προς άπορους σπουδαστές στη μνήμη του Γ. Τσικόγια προανήγγειλε ο κ. Ευγένιος στην συνέντευξη. Επιπλέον, ο μητροπολίτης κατέστησε σαφές ότι «με πλήρη διαφάνεια από μία συγκεκριμένη επιτροπή, στην οποία προσωπικά καλώ οποιοδήποτε ρεθυμνιώτη επιθυμεί να μετέχει, θα αξιοποιηθούν τα χρήματα που αυτός ο άνθρωπος άφησε στον τόπο».

Κατέληξε μεταφέροντας τα λόγια του εκλιπόντα σε μία από τις τελευταίες συναντήσεις τους σχετικά με την δωρεά: «Αυτά τα χρήματα έγιναν από την εργασία μου, προήλθαν από τους ρεθυμνιώτες και επιθυμώ να επιστρέψουν στους ρεθυμνιώτες με αυτόν τον τρόπο που και τώρα και πάντοτε γνώριζε η Εκκλησία μας να αποδίδει στο λαό μας».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ

Από την ημέρα που έγινε γνωστό το κληροδότημα Τσικόγια, πολλές ήταν οι προτάσεις που κάποιοι έσπευσαν να κάνουν, με κάποιους να προτείνουν ακόμα και την αγορά του πλοίου.

Ο κ. Ευγένιος αρκέστηκε να επαναλάβει πως η Μητρόπολη θα σεβαστεί την επιθυμία του διαθέτη, ενώ σχολίασε και εκείνους που έκαναν αρνητικές κρίσεις σχετικά με την διάθεση των χρημάτων προς τη μητρόπολη. «Ακούσαμε και γίναμε μάρτυρες και πολλών καλών και κακών συμπεριφορών και δεν το κρύβω ότι αυτό με έχει πονέσει πολύ. Όχι γιατί απευθύνονται σε μένα προσωπικά, όσο γιατί μερικοί δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό ακόμα και σε αυτόν τον άνθρωπο που έφυγε από τη ζωή, που του το οφείλουμε και δεν θα έπρεπε να εκφράζονται με συγκεκριμένες εκφράσεις. Εμείς και αγαπούμε και συγχωρούμε τους πάντες και δεν περιμένουμε δικαίωση από κανέναν άνθρωπο αυτού του κόσμου. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο αυτού του ανθρώπου και για να αποκτήσει η Εκκλησία τη στέγη για όλους τους ανθρώπους που αποτελούν το πλήρωμα της».

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα της μητρόπολης, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το οποίο υπάγεται στον έλεγχο του κράτους, να διαθέσει τα χρήματα σε συγκεκριμένους σκοπούς εκτός των προβλεπόμενων από το νόμο που διέπουν την Εκκλησία, ο νομικός σύμβουλος της ΙΜΡΑ ήταν σαφής. Αυτό δεν προβλέπεται, αφού η Μητρόπολη, όπως και οι δήμοι, αδυνατούν εκ του νόμου να δώσουν χρήματα σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή ιδιωτικές επιχειρήσεις.

«Πρόκειται για το ίδιο πρόβλημα που απέτρεψε φορείς της Τ.Α. να συμμετέχουν σε μία προσπάθεια. Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Για παράδειγμα, όταν έχουμε μία προσπάθεια για την απόκτηση πλοίου μέσω ενός Ν.Π.Ι.Δ., έχεις πια ένα περίπου ανυπέρβλητο τείχος από ένα Ν.Π.Δ.Δ., όπως είναι η μητρόπολη, να εισρεύσουν χρήματα σε ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Αυτού του τύπου τον εναγκαλισμό δεν τον επιτρέπει για ευνόητους λόγους το δίκαιο.

Σε μία ανώνυμη εταιρεία, ή σε μία εταιρεία περιορισμένης ευθύνης είναι αδύνατο ένα ΝΠΔΔ να συνεισφέρει χρήματα ή να καταστεί μέτοχος», σημείωσε ο κ. Κοτζαμπασάκης και συμπλήρωσε: «Ένα Ν.Π.Δ.Δ. που διαθέτει τα χρήματα του ελέγχεται αυστηρά. Θέλω να πω ότι εμπορικές δραστηριότητες, πέραν του σκληρού πυρήνα της στόχευσης και των κατευθυντηριων αρχών της Εκκλησίας, τόσο από τα κείμενα της τα εκκλησιαστικά όσο και από τη νομοθεσία, είναι αδύνατο να εγκριθούν από τα ανώτατα ελεγκτικά όργανα της πολιτείας που ελέγχουν τις αποφάσεις μας. Το λέω αυτό γιατί με συμπάθεια η Μητρόπολη μας αντιμετωπίζει κάθε ιδέα για αγορά κινητών πραγμάτων, πλοίων, αεροσκαφών και άλλων τινών, πλην όμως φοβούμαι ότι τέτοιου είδους σκέψεις είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν.

Με θρησκευτική ευλάβεια θα πρέπει να γίνει η διαχείριση αυτής της δωρεάς, ώστε να παραμείνει σε όφελος της κοινωνίας και του Ρεθύμνου ες αεί και όχι σε πρόσκαιρες, ευκαιριακές και ενδεχομένως εξαιρετικά ριψοκίνδυνες επιλογές».

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Μέχρι και το όνομα του ιδρύματος είχε επιλέξει ο δωρητής Γεώργιος Τσικόγιας, ο οποίος μάλιστα το είχε αναγράψει και στον φάκελο τον οποίο χρησιμοποιούσε για την συγκέντρωση των εγγράφων σχετικά με την ανακατασκευή του κτηρίου. Ο ίδιος είχε "ονομάσει" το ίδρυμα "Θεομήτωρ", προς τιμήν της Παναγίας και αυτό το όνομα έχει σκοπό να αποδώσει και η Μητρόπολη, όπως είπε ο κ. Ευγένιος. Πάντως, ο επίσκοπος πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα εισηγηθεί στο μητροπολιτικό συμβούλιο στο ίδρυμα να δοθεί και το όνομα του κληροδότη, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στη μνήμη του.

Αγγελική Καλλέργη

Πηγή: goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 6 November 2014 | 3:15 pm
Translate:
Copyright © 2010-2014 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: