1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
Τηλεόραση:
  1. ΝΕΤ
  2. ΕΤ3
  3. ALPHA
  4. ΣΚΑΙ
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Ρεθύμνης   »   Ρουστικα    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή: Ρουστικα και εμείς θα το προσθέσουμε.

Νέα Λαϊκή Σαββάτου: Άνετο πάρκινγκ - νέες δυνατότητες

Νέα Λαϊκή Σαββάτου: Άνετο πάρκινγκ - νέες δυνατότητες
Λόγω των έργων ανάπλασης που εκτελούνται περιμετρικά του γηπέδου της Σοχώρας, η Λαϊκή Αγορά του Σαββάτου που γινόταν μπροστά από το χώρο των Δικαστηρίων, μεταφέρθηκε στο χώρο από το Κολυμβητήριο…
Λόγω των έργων ανάπλασης που εκτελούνται περιμετρικά του γηπέδου της Σοχώρας, η Λαϊκή Αγορά του Σαββάτου που γινόταν μπροστά από το χώρο των Δικαστηρίων, μεταφέρθηκε στο χώρο από το Κολυμβητήριο έως τη Δεσποτική Κολύμπα.

Η απόφαση αυτή που ελήφθη ύστερα από έλεγχο, όλων των άλλων εναλλακτικών προτάσεων, εκ μέρους του συλλόγου μας, υιοθετήθηκε αμέσως από τον κ. Δήμαρχο Ρεθύμνου, και βελτιώνει κατά πολύ τις συνθήκες λειτουργίας της Λαϊκής του Σαββάτου.

Ειδικότερα τα εμπορεύματα θα εκτίθενται σε ένα χώρο ανάλογο του προηγουμένου, έτσι ώστε ο καταναλωτής να μπορεί με άνεση να επισκέπτεται τα εκθέματα και να επιλέγει ότι του αρέσει.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τις δυνατότητες που έχει πια κάθε καταναλωτής να σταθμεύει με ασφάλεια το αυτοκίνητό του στους δύο μεγάλους χώρους στάθμευσης που βρίσκονται στη θέση όπου θα γίνεται κάθε Σάββατο η Λαϊκή των εμπόρων.

Σημειώνουμε τέλος ότι κάθε Λαϊκή Αγορά αντανακλά την ποιότητα και το επίπεδο των κατοίκων μιας πόλης και αποτελεί πόλο έλξης τουριστών. Έτσι η μεταφορά της Λαϊκής των εμπόρων στην καινούργια θέση, είμαστε βέβαιοι ότι θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή του Κουμπέ, κατά τις ημέρες του Σαββάτου, θα αναζωπυρώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών της πόλης μας.

Για τον Σύλλογο των Εμπόρων της Λαϊκής Αγοράς Ρεθύμνου
Ο Πρόεδρος
Μανώλης Κοκολάκης

Δημοσιεύθηκε στις 29 August 2014 | 2:01 pm


Αναδεικνύεται ο αρχαιολογικός πλούτος του Ψηλορείτη

Αναδεικνύεται ο αρχαιολογικός πλούτος του Ψηλορείτη
ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ
Αφιερωμένο στον αείμνηστο αρχαιολόγο, Γιάννη Σακελλαράκη και τη σύζυγό του Έφη Σαπουνά, είναι το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης στα Ανώγεια που εγκαινιάστηκε χθες το μεσημέρι, από την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Πρόκειται για μία αίθουσα πληροφόρησης για τις ανασκαφές του Ιδαίου Άντρου και της Ζωμίνθου, έργο ζωής και για τους δυο αρχαιολόγους.
Ξεναγώντας η Έφη Σαπουνά - Σακελλαράκη την υπουργό Τουρισμού στο Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης, της παρουσίασε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό με τα χρυσά, ελεφάντινα, πήλινα αντικείμενα του Ιδαίου Άντρου και της Ζωμίνθου που προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του ζευγαριού.

Το κέντρο περιλαμβάνει πλήρη περιγραφή της ιστορίας των ανασκαφών και την προέλευση των σημαντικών ευρημάτων, αποδεικνύοντας ότι το Ιδαίο Άντρο είναι ένα σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο.

Μάλιστα εντός του έτους υπολογίζεται ότι θα λειτουργήσει και το ψηφιακό μουσείο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται ταινίες, οι οποίες θα ενημερώνουν για τις εργασίες στους δύο χώρους.

Η υπουργός κα Κεφαλογιάννη σε δήλωσή της τόνισε πως το ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο στο έργο αυτό του Μουσείου είναι πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα ο δήμος Ανωγείων συμπληρώνει τη δυνατότητα του επισκέπτη να λάβει περισσότερες πληροφορίες και να έχει ολοκληρωμένη εμπειρία από την επίσκεψή του στο χωριό, όσο και στην περιήγησή του στον Ψηλορείτη: «Τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα για το πώς η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αγκαλιάζει τις ανακαλύψεις και τα αρχαιολογικά ευρήματα στις περιοχές της. Βέβαια και η πολιτεία από την πλευρά της οφείλει πάντα να εκτελεί το χρέος της γι' αυτό θα υπάρξει η σχετική πίεση στο υπουργείο πολιτισμού ώστε να διαφυλάξουμε τον πολιτιστικό πλούτο των περιοχών. Ο πολιτιστικός τουρισμός είναι για εμάς άλλωστε η πιο σημαντική μορφή εναλλακτικού τουρισμού, είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα, επομένως η πολιτεία πρέπει να μπορεί να διαθέτει τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για να γίνονται οι ανασκαφές και βεβαίως σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς, να ολοκληρώνεται η εμπειρία του επισκέπτη».

Ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης τόνισε τη χαρά του για το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε το σπουδαίο αυτό έργο: «Το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης Ανωγείων έρχεται να ολοκληρώσει το παζλ ενός έργου αρκετών ετών. Σκοπός είναι η ανάδειξη του μυθικού βουνού του Ψηλορείτη, του σπήλαιο του Ιδαίου Άντρου και του ανάκτορου της Ζωμίνθου.
Το Κέντρο μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την εκπαιδευτική κοινότητα, για τους επισκέπτες και τους ίδιους τους Ανωγειανούς.
Εύχομαι και ελπίζω να αποτελέσει μια καλή αρχή για να αναδείξουμε όλο τον αρχαιολογικό πλούτο του Ψηλορείτη, στον οποίο οι ακάματες ανασκαφές του Γιάννη Σακελλαράκη αποδεικνύουν ότι το μυθικό βουνό μέσα στους αιώνες αποτελούσε θρησκευτικό κέντρο».

Τη σημασία των ανασκαφών και των σημαντικών ευρημάτων για τους κατοίκους της περιοχής υπογράμμισε η κα Σαπουνά: «Αρχή δική μου και του Γιάννη Σακελλαράκη ήταν στο τέλος της ανασκαφής να καλούμε τον κόσμο του χωριού και να κάνουμε την ξενάγηση, τους καθιστούσαμε κοινωνούς του έργου μας. Το μουσείο είναι ένα σχολείο ειδικά για τα παιδιά. Αυτό που θέλαμε είναι να γίνει ένα μοντέρνο μουσείο που να κεντρίζει και τους μικρούς και τους μεγάλους. Είναι μια προσπάθεια πολλών ετών, περίπου 5».

Η ίδια τόνισε ότι ήταν η πιο δύσκολη ανασκαφή που έχει κάνει. «Εδώ είναι δύσκολο το έργο μας γιατί είναι πολύ ψηλά τα κτήρια και χρειάζεται ανασκαφή σε βάθος, σπάνια βρίσκεις τόσο ψηλά κτήρια. Αλλά μας έχει αποζημιώσει με τα πιο σημαντικά πράγματα που θα μπορούσε να περιμένει κανείς. Ο άντρας μου έλεγε ότι ήταν η πιο σημαντική ανασκαφή της ζωής του και εγώ άρχισα να το πιστεύω όταν φτάσαμε σε βάθη και βρέθηκαν τοιχογραφημένα δωμάτια και πλήθος αντικειμένων. Η Ζώμινθος λειτουργούσε σαν υποκατάστατο του Ιδαίου τους μήνες που εκείνο δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Επειδή είναι εξαιρετικά πολύτιμα τα σκεύη θεωρούμε πιθανό ότι εδώ θα κατοικούσε κάποιος της δυναστείας της Κνωσσού», σημείωσε.

Στη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων του κέντρου, ο δήμος Ανωγείων -με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου- ανακήρυξε επίτιμη δημότη Ανωγείων την αρχαιολόγο, Έφη Σαπουνά - Σακελλαράκη, ενώ αντίστοιχη τιμή είχε αποδώσει πριν από χρόνια και στον σύζυγό της Γιάννη Σακελλαράκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2010.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 29 August 2014 | 1:22 pm


Βράδυ θα ψάξει το Σήφη ο Γάλλος ερπετολόγος!

Βράδυ θα ψάξει το Σήφη ο Γάλλος ερπετολόγος!
Για να αιχμαλωτίσει τον γνωστό σε όλους κροκόδειλο, Σήφη βρίσκεται στην Κρήτη ο γνωστός ερπετολόγος Ολιβιέ Μπεχρά.  

Ο κρητικός κροκόδειλος που έχει ως μόνιμη κατοικία του το τελευταίο διάστημα το Φράγμα Ποταμών Αμαρίου διαφεύγει της «σύλληψης», με τους αρμόδιους να εκτιμούν πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπάρχει και δεύτερος κροκόδειλος στο σημείο.

 

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιχείρηση αιχμαλωσίας του κροκόδειλου έχει ξεκινήσει καθώς ο κ. Ολιβιέ Μπεχρά έχει ήδη ξεναγηθεί στην περιοχή.

Όπως μετέδωσε η ηρακλειώτικη ιστοσελίδα Cretalive.gr, το σχέδιο του διάσημου ερπετολόγου ξεκινάει με δεύτερη αυτοψία στην περιοχή προκειμένου να διαπιστώσει ο ίδιος με τί εχει να κάνει!

Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει πραγματοποιώντας χαρτογράφηση της λίμνης. Θα πραγματοποιηθούν αυτοψίες και έλεγχος στη λεκάνη κατάκλισης του Φράγματος Ποταμών Νομού Ρεθύμνου ώστε να καθοριστεί ο κατάλληλος τρόπος για την σύλληψη του ζώου.

Οι αυτοψίες αυτές απαιτούν απόλυτη ησυχία και συγκέντρωση και για το λόγο αυτό θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Μάλιστα, με την χρήση προβολέα και απουσία αντανάκλασης από το φεγγάρι ο κ. Μπεχρά σκοπεύει να διακρίνει τα μάτια του κροκόδειλου καθώς έχουν την ιδιότητα να λαμπιρίζουν όπως της γάτας στο σκοτάδι.

Ποιος είναι ο Olivier Behra

Ο κος Olivier Behra ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως ειδικός κροκοδείλων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι στα μέσα της δεκαετίας του 80. Η πρώτη του αποστολή ήταν να καταγράψει τον πληθυσμό των κροκοδείλων στην κεντρική Αφρική και τη Μαδαγασκάρη και να συγκεντρώσει δεδομένα για τη σύμβαση CITES για τα απειλούμενα είδη, καθώς και στην Γαλλική Γουινέα βοηθώντας στο σχεδιασμό της προστατευόμενης περιοχής Kaw.\ Ασχολείται με την καταμέτρηση κροκοδείλων σε ποταμούς και τη σύλληψη ζώντων δειγμάτων του κάθε είδους ανά περιοχή για τις συλλογές του μουσείου. Το 1989, προσλήφθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για να βοηθήσει τις αρχές της Μαδαγασκάρης στη διαχείριση των κροκόδειλων σχεδιάζοντας και φάρμες κροκοδείλων.

Το πρόγραμμα αυτό ήταν πρωτοπόρο στην προστασία των ζώων περιλαμβάνοντας και τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων. Στη Μαδαγασκάρη σχεδίασε προγράμματα δασικής προστασίας με τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων, ενισχύοντας τα εισοδήματα των κατοίκων μέσω της χρήσης των φυσικών πόρων. Στην Τυνησία επίσης σχεδίασε φάρμες κροκοδείλων. Από το 2011 διευθύνει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Man and Nature (www.manandnature.org) που με τη βοήθεια μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) υποστηρίζει την ανάμειξη τοπικών κοινοτήτων (Αφρική, Λατινική Αμερική και Ασία) σε προγράμματα διατήρησης της βιοποικιλότητας.

Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 27 August 2014 | 5:01 pm


«Πρόσω ολοταχώς για το καράβι στο Ρέθυμνο»

«Πρόσω ολοταχώς για το καράβι στο Ρέθυμνο»
ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΟΙΟΥ
Mε πλούσιο καλλιτεχνικό και παιδικό πρόγραμμα που στόχο είχαν την ενίσχυση και ενδυνάμωση των προσπαθειών για την ανάκτηση και την επαναδρομολόγηση του πλοίου στο Ρέθυμνο, oλοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων της Τετάρτης 20 και Πέμπτης 21 Αυγούστου στη μαρίνα Ρεθύμνου, που διοργανώθηκε από τη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης, το Δήμο Ρεθύμνης και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης,

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές: «Το διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στις προσπάθειες που αντηχούν την επιθυμία ολόκληρης της Ρεθεμνιώτικης κοινωνίας που διεκδικεί τον παντοτινό σκοπό, αυτό της επανατοποθέτησης του τόπου στον ακτοπλοϊκό χάρτη, αποτύπωσε τις μαρτυρίες των πιο ευαίσθητων ομάδων, αυτών των μικρών παιδιών και των καλλιτεχνών, μεταδίδοντας ηχηρά το μήνυμα της ενότητας και της ουσιαστικής συμμετοχικής υποστήριξης στο ιερό αυτό εγχείρημα.

Πρόσκληση και έκκληση για σύμπραξη στο απαιτητικό εγχείρημα της απόκτησης του δικού μας πλοίου απηύθηναν με το δικό τους μοναδικό τρόπο όλοι οι μουσικοί-καλλιτέχνες που έσπευσαν με περίσσια προθυμία να συνεργαστούν και να αγκαλιάσουν την προσπάθεια αυτή. Συντονιστής και εμψυχωτής του προγράμματος υπήρξε ο Ρεθεμνιώτης δημοσιογράφος και παρουσιαστής Παντελής Σπυριδάκης, ο οποίος επιμελήθηκε της παρουσίασης καταθέτοντας το δικό του αποτύπωμα.

Στη γωνιά παιδικής δημιουργίας οι κυρίες Δέσποινα Μαυράκη, Κατερίνα Γιαυρίδη, Δέσποινα Αλεξαντωνάκη από το Belle Hellene, Ρένα Λαδιά από το ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ, ο Παύλος Νόβακ και η Λία Καπετανάκη ως κλόουν Αστραβέλλα απασχόλησαν παιδιά και γονείς με πολλά χρώματα, ζωγραφιές και αυτοσχέδια παιδικά δημιουργήματα εκφράζοντας έτσι την επιθυμία τους για την απόκτηση του καραβιού στην πόλη τους. Τα υλικά για τις κατασκευές των παιδιών παραχωρήθηκαν αφιλοκερδώς από τους: Homo media, MAX Είδη Καθαρισμού, ΚΟΜΒΟΣ Α.Ε.Β.Ξ.Τ.Ε., Γραφοτεχνική, Κρητική Επιθεώρηση, Γνώση-Βιβλιοπωλείο, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ «ΚΕΡΑΜΕΙΟΝ» τους οποίους και ευχαριστούμε για τη συνεισφορά τους.

Τις εκδηλώσεις των ημερών πλαισίωσαν θεσμικοί, τοπικοί και επιχειρηματικοί φορείς ενώ με την παρουσία τους τίμησαν οι: Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, οι βουλευτές Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Ξανθός και κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κα Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο αντιπρόεδρος Δ.Σ του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Βαγγέλης Μανιουδάκης, σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Ξενοδόχων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Σύμβουλίου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ρεθύμνης, οι οποίοι χαιρέτισαν τη διοργάνωση ευχόμενοι ο σκοπός της συγκέντρωσης να αποτελέσει έμπνευση για περαιτέρω παρακίνηση όλων εκείνων που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να συνδράμουν στην κοινοφελή προσπάθεια του τόπου. Συγκινητική υπήρξε η πολυπληθής παρουσία της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ρεθύμνης, μέσω του φορέα τους και ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του προέδρου του Ελευθερίου Κοτσαρίδη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Cretan Ferries παρέμεινε με τους εθελοντές στα σημεία ενημέρωσης και πληροφόρησης με τον κόσμο να προσέρχεται για την αγορά μετοχών. Μάλιστα ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η ευγενική προσφορά από τη συγγραφέα Στέλλα Μιχάλα, η οποία πρόσφερε βιβλία της σε αναλογία μετοχών, ενώ εξίσου ευρηματική και ευγενική ήταν και η συμμετοχή της ομάδας ΜΑΔΕΡΙ (Μάζωξη Αυθόρμητων Δημιουργών Έργων και Ιδεών), οι οποίοι πρόσφεραν και εκείνοι με τη σειρά τους έργα τέχνης δικά τους, η αγορά των οποίων αντιστοιχούσε σε μετοχές. Ανάμεσα στις στιγμές του διημέρου υπήρξε και η παρουσία του κ. Κωστή Κοντογιάννη ο οποίος απήγγειλε ποίημα για την επιστροφή του καραβιού.

Μουσική συντροφιά στο κοινό μετά από προσκλήσεις που απεύθυναν οι Στρατής Γουνάκης και Ελευθερία Μιχάλα κράτησαν οι παρακάτω καλλιτέχνες (αλφαβητικά) με τα συγκροτήματά τους, τους οποίους ευχαριστούμε για την άμεση και θετική ανταπόκρισή τους στην προσπάθεια αυτή: Αγγελάκης Γιάννης-Φουντουλάκια, Αντωνογιαννάκης Γιώργος, Βερδινάκης Κώστας, Βρεττός Γιάννης, Γκαλονάκης Ευάγγελος, Γουνάκης Νίκος- Μαρινάκης Νεκτάριος, Γουνάκης Σταρτής, Δινιακός Γιάννης, Δρουδάκης Γιώργης, Ζαχαριουδάκης Νίκος -Άρης Ζαχαριουδάκης, Κακλής Γιάννης –Βακάκης, Κακλής Μανόλης, Καλομοίρης-Χαριτάκης-Σταυρακάκης, Κατσαμάς Γιώργος, Κεραμιανάκης Δημήτρης, Κονταρός Μανόλης, Μαρκαντωνάκης-Συνολάκης, Μαρούλης Πέτρος, Μιχάλας Γιάννης-Βρανάς, Παπαδάκης Αλέξανδρος, Παπαδογιάννης Μύρος, Πηγουνάκης Δημήτρης, Σπυρλιδάκης Στρατής, Τσικαλάκης Μιχάλης, Τσουρδαλάκης Γιάννης, Τσουρδαλάκης Σήφης, Χαλκιαδάκης Γιώργης-Σταυγιανουδάκης, Χλιαουτάκης Μανόλης, Ψαρουδάκης Γιώργος, μουσικό σχήμα Pass a Tempo, μουσικό σχήμα Άνω –Κάτω και οι Dj Black Box και Βιργινία Γουνάκη. Τη μουσική σκηνή συνόδεψαν χορευτικά τα παιδιά του Συλλόγου Ερωφίλη.

Τις ανάγκες του ήχου και του φωτός κάλυψαν ανιδιοτελώς οι εταιρίες: Πολύφωνο Αφοι Βερδινάκη, Ήχος & Φως Χαλκιαδάκης Μιχάλης, TIM SOUND Βροντάκης Τιμόθεος, και Αποστολάκης Γιώργος-Μάρκος, ενώ την προβολή και τη διαφημιστική κάλυψη της διοργάνωσης επιμελήθηκαν οι: Στέλιος Καλογεράκης, Δαναός, Express, Λιανδρής, και Ροδάκινο Α.Ε., Βασίλης Τσιμεράκης. Την ασφάλεια και τη διαφύλαξη του χώρου ανέλαβαν οι: υπηρεσίες Λιμεναρχείου, εθελοντές Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού, οι εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρεθύμνης και η επιχείρηση υπηρεσιών ασφαλείας M.P. S. Η δε εταιρία Περνιεντάκης ΑΕΒΕ και Μανουκαράκης Α.Ε. εξασφάλισε νερά και χυμούς σε παιδιά και μεγάλους. Τέλος τα καθίσματα και τραπέζια παραχωρήθηκαν ευγενικά από τον πολιτιστικούς συλλόγους της Αργυρούπολης και του Πρινέ.

Σύσσωμες οι υπηρεσίες του Λιμενικού Ταμείου, του Γραφείου Πολιτισμού- Τουρισμού, Καθαριότητας και Καθημερινότητας του Δήμου Ρεθύμνης εργάστηκαν για να στήσουν και να εξοπλίσουν το χώρο της μαρίνας που παραχωρήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο για την εκδήλωση.
Στον απολογισμό του διημέρου, σαφής και επείγουσα δείχνει να είναι η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει σύσσωμη η Ρεθεμνιώτικη κοινωνία πριν τον οριστικό αποκλεισμό της, πριν το καράβι να σαλπάρει για πάντα μακριά. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως η καταληκτική ημερομηνία συλλογής και κατάθεσης του επιδιωκόμενου χρηματικού ποσού στα ταμεία της Cretan Ferries έχει οριστεί η 30η Σεπτεμβρίου 2014.

Οι διοργανωτές και η εταιρία Cretan Ferries ευχαριστούν θερμά όλους και όλες που συμβάλλανε στην πραγματοποίηση των δυο αυτών ημερών και ευχόμαστε αυτή η προσπάθεια να συντελέσει στην επίτευξη του στόχου.

www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 August 2014 | 3:00 pm


Παιδικοί σταθμοί: Μεγάλος αριθμός αιτήσεων με μικρή διαθεσιμότητα θέσεων στο Ρέθυμνο

Παιδικοί σταθμοί: Μεγάλος αριθμός αιτήσεων με μικρή διαθεσιμότητα θέσεων στο Ρέθυμνο
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΚΡΕΜΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
946 αιτήσεις για φιλοξενία παιδιών στο δήμο Ρεθύμνου, μόλις 380 οι προσφερόμενες θέσεις

Η μεγάλη ζήτηση για φιλοξενία παιδιών στους παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ και οι λίγες συγκριτικά με τη ζήτηση θέσεις που προσφέρονται είναι το χαρακτηριστικό της φετινής διαδικασίας υποβολής αιτήσεων και για το Ρέθυμνο.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ανακοινώθηκαν τα ονόματα με τους προσωρινούς πίνακες των ωφελούμενων μητέρων καθώς και οι πίνακες των ωφελούμενων μητέρων με ελλιπή φάκελο για το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ « Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2014-2015.

Τα αποτελέσματα βρίσκονται στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ και περιλαμβάνουν τα ονόματα των ωφελούμενων γυναικών, καθώς και τη μοριοδότηση που λαμβάνουν. Παράλληλα, έχουν αναρτηθεί και οι προσωρινοί πίνακες με τις μητέρες που έχουν ελλιπή δικαιολογητικά και καλούνται τώρα να συμπληρώσουν τα έγγραφα που εκκρεμούν σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έχουν αναρτηθεί επίσης δίπλα στα ονόματά τους.

Στα πλαίσια αυτά, ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 28 Αυγούστου, η διαδικασία των ενστάσεων για τις αιτήσεις που απορρίφθηκαν και θα δοθεί η δυνατότητα στις μητέρες να αποστείλουν τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά στην ΕΕΤΑΑ. Με τη συμπληρωματική αποστολή και την ένσταση, θα μπορέσουν τελικά να διεκδικήσουν μια θέση στους οριστικούς πίνακες που αναμένεται να αναρτηθούν έως τις 31 Αυγούστου.

946 ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ 380 ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Συνολικά 946 παιδιά αφορούν οι αιτήσεις που κατέφθασαν από το Δήμο Ρεθύμνου στα γραφεία της ΕΕΤΑΑ με τις διαθέσιμες θέσεις στις δομές να είναι μόλις 380, ενώ συνολικά σε επίπεδο νομού οι αιτήσεις είναι 1.328.
Απόρροια αυτού είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός μητέρων θα κληθεί από Σεπτέμβριο να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη προκειμένου να καταβάλουν «τσουχτερά» για την εποχή μας ποσά για τη φιλοξενία των παιδιών τους στους ιδιωτικούς παιδικού σταθμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, οι προσωρινοί πίνακες ωφελούμενων γυναικών με πλήρη φάκελο δικαιολογητικών για το Δήμο Ρεθύμνου αφορούν 784 παιδιά, ενώ οι μητέρες που βρίσκονται στους προσωρινούς πίνακες με ελλιπή φάκελο δικαιολογητικών στο Δήμο αφορούν 162 παιδιά. Η μοριοδότηση των μητέρων σε συνδυασμό με την επιλογή που έχουν κάνει σε ό,τι αφορά τις δομές, θα καθορίσουν το αν θα επιλεγούν στους οριστικούς πίνακες και συνεπώς αν θα έχουν τα παιδιά τους μια θέση στις δομές που προσφέρονται. Συγκεκριμένα, μητέρες που συγκεντρώνουν μόρια με μικρή απόκλιση ενδεχομένως να βρεθούν ενόψει μιας ιδιομορφίας που θα εξετάζει πέρα από τη μοριοδότηση και το ποσοστό ζήτησης που έχουν οι δομές που επέλεξαν.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος στο Ρέθυμνο κ. Γρηγόρης Τσιομπίκας: «Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση και μεγάλη ανάγκη για θέσεις στο Ρέθυμνο. Η ανταπόκριση φέτος ήταν μεγάλη. Φέτος θα έχουμε μια ιδιομορφία που δεν θα επηρεάσει πολύ τη διαδικασία θα είναι όμως σημαντικός παράγοντας και αυτό αφορά στην επιλογή για τη φιλοξενία. Υπάρχει το ενδεχόμενο μια μητέρα με λίγο περισσότερα μόρια να έχει επιλέξει δομές με περιορισμένο αριθμό θέσεων και να μην γίνει δεκτή τελικά. Αντίστοιχα μια μητέρα με λιγότερα μόρια να γίνει δεκτή γιατί επέλεξε μια δομή που προσφέρει θέσεις. Θα έχει κι αυτό ένα ρόλο στη διαδικασία επιλογής».

ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΓΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Σύμφωνα με τον κ. Τσιομπίκα το Νομικό πρόσωπο του δήμου άσκησε πιέσεις προς δύο διαφορετικές κατευθύνσεις, για την εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίων και την κάλυψη μεγαλύτερου ποσοστού θέσεων στις δομές.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιομπίκα, το αρχικό ποσό που διατέθηκε για τις ανάγκες του προγράμματος ήταν 120 εκατ. ευρώ ποσό που ανέβηκε στα 200 εκατ. ευρώ. Ζητούμενο πλέον αποτελεί για τους αρμόδιους όπως ανέφερε ο κ. Τσιομπίκας να διατεθεί το 100% των θέσεων στις δομές κάτι που θα εξασφάλιζε επιπλέον 50 θέσεις και όχι το 70% που υποχρεώθηκαν. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο ζήτημα αυτό αν και όπως επισημαίνει: «Δεν αποκλείεται να γίνει κάποια διόρθωση σχετικά με το ποσοστό των θέσεων. Πρακτικά θα μπορούσε να γίνει κάτι προς την κατεύθυνση αυτή γιατί έχει εξασφαλιστεί το κονδύλι και αν δεν βρεθούν επιπλέον θέσεις ώστε να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα χρήματα θα είναι κρίμα».

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, όπως αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα, η υποβολή ενστάσεων ξεκίνησε χθες 26 και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014. Η διαδικασία υποβολής των ενστάσεων απαιτεί μεγάλη προσοχή και ακρίβεια ώστε να μην γίνουν λάθη στην τελική ευθεία όπου βρίσκεται πλέον η διαδικασία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ σχετικά με τη διαδικασία ενστάσεων διευκρινίζονται τα εξής:

«Οι ενστάσεις επί των Προσωρινών Πινάκων μπορούν να υποβληθούν εγγράφως, στους αριθμούς FAX των κατά τόπους γραφείων της ΕΕΤΑΑ, ή ηλεκτρονικά μέσω e-mail στο [email protected] Η αποστολή ένστασης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απαιτεί σκαναρισμένα έγγραφα σε μορφή pdf και πρέπει να αποσταλεί εντός τριών εργάσιμων ημερών από την επομένη της ημερομηνίας ανάρτησής τους και πάντα σύμφωνα με το Υπόδειγμα «Έντυπο Υποβολής Ένστασης Μητέρων» που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας: www.eetaa.gr.

Σε περίπτωση υποβολής ταχυδρομικώς ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς (courier), η ένσταση υποβάλλεται σε σφραγισμένο φάκελο, στον οποίο εξωτερικά θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται η ένδειξη «ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΝΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» και θα πρέπει να έχει παραδοθεί στην ΕΕΤΑΑ έως την Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014.
Από τις ενστάσεις που θα υποβληθούν, θα ληφθούν υπόψη μόνον αυτές που έχουν παραληφθεί και πρωτοκολληθεί μέχρι την 28/8/2014 και ώρα 14:00. Ενστάσεις που θα υποβληθούν με οποιονδήποτε τρόπο μετά την παραπάνω ημερομηνία και ώρα απορρίπτονται ως εκπρόθεσμες.
Όλες οι ενστάσεις εξετάζονται από την Επιτροπή Αξιολόγησης Ενστάσεων (Ε.Α.Ε.).

Από τις ενστάσεις που θα υποβληθούν θα ληφθούν υπόψη μόνον αυτές που έχουν παραληφθεί και πρωτοκολληθεί εμπροθέσμως και μέχρι τις 16:30μ.μ. της τελευταίας εργάσιμης ημέρας της σχετικής προθεσμίας.

Στο έντυπο της ένστασης θα πρέπει να αναφέρεται ρητά ο λόγος για τον οποίο υποβάλλεται η ένσταση και φυσικά θα συνοδεύεται από το απαιτούμενο δικαιολογητικό. Ενστάσεις ασαφείς ή δικαιολογητικά χωρίς έντυπο ένστασης, δεν θα γίνονται αποδεκτά.

Ιδιαίτερη προσοχή από της μητέρες θα πρέπει να δοθεί στις διευκρινίσεις σχετικά με τις διαδικασίες ένστασης ενώ οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στη διαδικασία των ενστάσεων δεν θα γίνεται αποδεκτή ουδεμία αλλαγή στις επιλεγείσες δομές από τις μητέρες.

Μετά την εξέταση των ενστάσεων, που θα υποβληθούν σύμφωνα με τα παραπάνω, καταρτίζονται οι οριστικοί Πίνακες κατάταξης των δυνητικά ωφελουμένων γυναικών και των απορριφθεισών γυναικών ανά Νομό και δήμο.

ΚΟΙΝΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ 20% ΤΩΝ ΜΗΤΕΡΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΙΠΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Από τα στοιχεία προκύπτει πως οι μητέρες που Ρέθυμνο, σε ποσοστό που αγγίζει το 20% περίπου παρουσίασαν κοινά λάθη στα δικαιολογητικά τους τα οποία κρίθηκαν ελλιπή και καλούνται τώρα να διορθώσουν. Ένα από αυτά είναι η αποστολή του Ε1 αντί για το εκκαθαριστικό σημείωμα ενώ δεν ήταν λίγες εκείνες οι οποίες είχαν ασάφειες στα δελτία ανεργίας και τα έγγραφα του ΟΑΕΔ.

Επισημαίνεται πάντως πως οι μητέρες θα πρέπει να απευθύνονται στην αρμόδια υπηρεσία για τα αντίστοιχα έγγραφα και να ζητούν διευκρινίσεις ώστε να αποστείλουν έγκυρα έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να διεκδικήσουν μια θέση στις δομές στους οριστικούς πίνακες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 August 2014 | 1:02 pm


Γευσιγνωσία με ελαιόλαδο

Γευσιγνωσία με ελαιόλαδο
ΣΕ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ
Το ελαιόλαδο, πέρα από το τραπέζι, πρέπει να μπει περισσότερο στη ζωή μας. Αυτό ήταν το κεντρικό νόημα της γευσιγνωσίας φαγητών και γλυκών με πρώτη και βασική ύλη το ελαιόλαδο που ολοκλήρωσε το διήμερο της "Γιορτής Ελιάς και Λαδιού" στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι. Οι πέντε σεφ και ειδικοί της γαστρονομίας που αποτελούσαν και την κριτική επιτροπή της γευσιγνωσίας αναφέρθηκαν στη σημασία της σωστής χρησιμοποίησης του ελαιολάδου στην κουζίνα και στην καθημερινότητά μας. «Το ελαιόλαδο αποτελεί το βασικό μας προϊόν και η χρήση του στην κουζίνα μας είναι αυτή που της δίνει ιδιαιτερότητες», ανέφερε ο γνωστός σεφ και παρουσιαστής Ηλίας Μαμαλάκης, ενώ η Ν. Δαρειώτη, διευθύντρια στο περιοδικό "Αλάτι και Πιπέρι", υπογράμμισε πως «το ελαιόλαδο είναι η ίδια η Ελλάδα. Μαζί με το αμπέλι είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης κ. Γ. Μακρής.

«Πρέπει το ελαιόλαδο να βρει τη θέση που του αρμόζει. Στην κουζίνα μας και όχι μόνο. Είναι ο πράσινος χρυσός και σε όλη την υφήλιο το ζητάνε και δεν το βρίσκουν», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας και σεφ του Μ.Α.Ι.Χ. κ. Γιάννης Αποστολάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Δικτύου «να προωθήσουμε την κρητική κουζίνα και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι μια υπερ-τροφή από μόνο του και πρέπει να το καταλάβουμε πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι». Τέλος ο Γ. Κατσιφαράκης, σεφ της Ο.Α.Κ., απευθυνόμενος σε όλες τις νοικοκυρές, επεσήμανε την ανάγκη «να πάψουν να χρησιμοποιούν κρέμα γάλακτος. Δεν έχει θέση στην κρητική παραδοσιακή κουζίνα». ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ Οι διαγωνιζόμενοι κρίθηκαν για την υγιεινή παρασκευή του φαγητού, τη νοστιμιά και την εμφάνισή του. Τα βραβεία πήραν για την κατηγορία του φαγητού οι: • Πρώτο βραβείο η Σοφία Κατσουλάκη για το μπουρέκι της. • Δεύτερο Βραβείο η Ευαγγελία Πετρουλάκη – Κολομβάκη για τα κρεμμυδοκαλίτσουνά της. • Τρίτο βραβείο η Μαρία Αντωνογιαννάκη για το πιάτο της με κουκιά με λουκάνικα πικάντικα. Στα γλυκά τα βραβεία πήραν: • Το πρώτο βραβείο η Ευτυχία Γεραιουδάκη για τα ξεροτήγανά της. • Δεύτερο βραβείο ο Γιώργος Κουκουτσάκης για τα αρωματικά παξιμάδια. • Τρίτο βραβείο η Ελένη Μαραγκάκη για την αγουρομελένια της.

Την ανάγκη τυποποίησης του ελαιολάδου τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης σε χαιρετισμό του στο διήμερο. Ο κ. Βουλγαράκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Στον Νομό Χανίων καλλιεργούνται 7.600.000 ελαιόδεντρα και η μέση παραγωγή ελαιολάδου κυμαίνεται τα τελευταία χρόνια γύρω στους 22.000 τόνους. Σε πανελλαδικό επίπεδο παράγουμε περίπου 300 – 350 χιλιάδες τόνους και σε μόνιμη βάση είμαστε πλεονασματικοί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ισορροπία μεταξύ παραγωγής και διάθεσης. Για να πετύχουμε την απορρόφηση της πλεονάζουσας παραγωγής η ισορροπία εξασφαλίζεται μέσω της χύμα προώθησης του προϊόντος στο εξωτερικό. Αυτή είναι μια κατάσταση που ούτε ευσταθής είναι ούτε προοπτική δίνει. Εάν θέλουμε να μιλάμε για προοπτική και μέλλον για τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στο ελαιόλαδο, πρέπει να βρούμε διεξόδους στη διοχέτευση της επιπλέον παραγωγής στο εξωτερικό».

Η μΟνη διΕξοδος εΙναι η τυποποΙηση του προϊΟντος

«Η τυποποίηση του ελαιολάδου είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας και της τιμής του ελαιολάδου και κατά συνέπεια της αύξησης των εξαγωγών μας. Η προβολή του ελαιολάδου είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας για την Περιφέρεια Κρήτης και ήδη με πρωτοβουλια του περιφερειάρχη μας Σταύρου Αρναουτάκη έχουν γίνει πολλές ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Ως Αντιπεριφέρεια Χανίων δεσμευόμεθα ότι θα εντείνουμε ακόμα περισσότερο τους απαραιτήτους ελέγχους για τη διασφάλιση της ποιότητας του ελαιολάδου».

Xανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 26 August 2014 | 12:45 pm


Ανησυχία για τις συχνές κηλίδες στη θάλασσα

Ανησυχία για τις συχνές κηλίδες στη θάλασσα
ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ
Αντιμέτωποι με καφέ κηλίδες έρχονται συχνά πυκνά λουόμενοι τόσο στην παραλία στην περιοχή των Περιβολίων, όσο και αλλού, όπως πρόσφατα στο Σφακάκι και μη γνωρίζοντας από πού προέρχονται ανησυχούν για μόλυνση από λύματα στη θαλάσσια περιοχή και αναζητούν απαντήσεις.

Το GOODnet.gr γίνεται συχνά δέκτης παραπόνων, ειδικά το τελευταίο διάστημα, πολιτών που έχουν αγανακτήσει με την εικόνα αυτή που συχνά συνοδεύεται από δυσάρεστες οσμές.

Ωστόσο για μια ακόμη φορά σε επικοινωνία που είχαμε με το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου η απάντηση ήταν καθησυχαστική. Ο λιμενάρχης κ. Φραγκίσκος Δασκαλάκης, τονίζει πως πρόκειται για αυτοδιαλυόμενες φουσκάλες, ότι δεν μυρίζουν άσχημα και προέρχονται από το πλαγκτόν και υποστηρίζει ότι συμβαίνει να εμφανίζονται συχνά αυτήν την περίοδο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Πρόσφατα μάλιστα είχε ληφθεί δείγμα νερού από τη θαλάσσια περιοχή των Περιβολίων και έχει σταλεί στην υγειονομική υπηρεσία της Περιφέρειας αλλά το λιμεναρχείο δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση. Ωστόσο ο κ. Δασκαλάκης τονίζει ότι επειδή έχει σταλεί στο παρελθόν ξανά δείγμα στο Χημείο του κράτους και η απάντηση ήταν πως δεν είναι μολυσματικά λύματα αλλά ότι προέρχεται από πλαγκτόν, η εκτίμηση είναι πως πρόκειται για το ίδιο πράγμα αφού η μορφή τους είναι η ίδια.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι την προηγούμενη Κυριακή που λουόμενοι στο Σφακάκι μας ενημέρωσαν ότι η θάλασσα γέμισε ξαφνικά με βρομιές, μας είπαν ότι υπήρχε έντονη δυσοσμία, κάτι που δεν συνάδει με τα άοσμα «λύματα» του πλαγκτόν.

Πάντως ο κ. Δασκαλάκης τονίζει πως άνδρες του λιμενικού πήγαν στο σημείο και δεν εντόπισαν τίποτα, κάτι που σημαίνει σύμφωνα με τον ίδιο, ότι ήταν τα αυτοδιαλυόμενα «λύματα».
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 26 August 2014 | 12:34 pm


Σερβίρει… κροκόδειλο, πιτσαρία στο Ρέθυμνο!

Σερβίρει… κροκόδειλο, πιτσαρία στο Ρέθυμνο!
Την ώρα που επιτροπές και ερπετολόγοι έχουν ριχτεί στη μάχη για την παγίδευση του Σήφη του κροκόδειλου, το διάσημο ερπετό φαίνεται πως «κάνει τις βόλτες» του και αυτή τη φορά…
Την ώρα που επιτροπές και ερπετολόγοι έχουν ριχτεί στη μάχη για την παγίδευση του Σήφη του κροκόδειλου, το διάσημο ερπετό φαίνεται πως «κάνει τις βόλτες» του και αυτή τη φορά εισβάλλει σε ...πιτσαρία της πόλης και μάλιστα σε μορφή πίτσα καλτσόνε!

Πρόκειται για την πιτσαρία LA PIAZZA στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου και την έμπνευση του ιδιοκτήτη να παρασκευάσει πίτσα καλτσόνε, με μορφή κροκόδειλου και να τη σερβίρει σε ντόπιους και επισκέπτες που ...σηκώνουν τα χέρια ψηλά και παραδίδονται γευστικά στον νοστιμότατο κατά τα άλλα Σήφη.

Ο Σήφης ο κροκόδειλος, εκτός από βόλτες στη λίμνη του Φράγματος των ποταμών και το «άπιαστο» ταμπεραμέντο του, έχει μετατραπεί σε σήμα κατατεθέν προσελκύοντας... σε όλες του τις εκφάνσεις, το ενδιαφέρον του κόσμου.

Μένει πλέον, να δούμε σουβενίρ, αναπτήρες και μπλουζάκια με το Σήφη τον κροκόδειλο ώστε να επιβεβαιώσουμε πως τείνει να εξελιχθεί όντως σε σύμβολο της πόλης μας. Και εις άλλα με καλό!

Δημοσιεύθηκε στις 25 August 2014 | 3:35 pm


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον κόμβο Αμαρίου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον κόμβο Αμαρίου
Διευκρινίσεις για την κυκλοφορία των οδηγών στον κόμβο Αμαρίου δίνει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) με σχετική ανακοίνωση.
Διευκρινίσεις για την κυκλοφορία των οδηγών στον κόμβο Αμαρίου δίνει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) με σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά:

Ζητούμε την προσοχή των οδηγών που διέρχονται από τα σημεία της εκτροπής του Α/Κ Αμαρίου και τους παρακαλούμε να ακολουθούν την σήμανση και τις οδηγίες που παρέχονται επιτόπου.

Οι εργασίες για την κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου ξεκίνησαν την Κυριακή 24/08/2014 μετά τις 18:00, οπότε επετράπη η κυκλοφορία από τον Ο.Α.Κ. Α.Ε. σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου και την Τροχαία ΒΟΑΚ με προσωρινή εκτροπή των οχημάτων από και προς Ηράκλειο-Χανιά βόρεια της διαχωριστική νησίδας.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση.
www.goodner.gr

Δημοσιεύθηκε στις 25 August 2014 | 1:25 pm


«Πρωταθλητής Περιβάλλοντος» τo Grecotel Creta Palace

«Πρωταθλητής Περιβάλλοντος» τo Grecotel Creta Palace
ΚΑΤΕΤΑΓΗ ΣΤΑ 100 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ TUI  

To Grecotel Creta Palace, το ξενοδοχείο πιλότος της Grecotel για την εφαρμογή της Περιβαλλοντικής Πολιτικής της από το 1992, βελτιώνει συνεχώς την οικολογική του επίδοση
- φροντίζοντας για τη φύση και το περιβάλλον
- προάγοντας την υγεία και την ποιότητα
- χρησιμοποιώντας αποδοτικά τους φυσικούς πόρους δίχως συμβιβασμούς στην άνεση
- εφαρμόζοντας οργανωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων

 

Συνολικά το Grecotel Creta Palace έχει βραβευθεί 12 φορές ως "Πρωταθλητής Περιβάλλοντος" της TUI και 9 φορές έχει λάβει με την διάκριση "TUI Holly" ως "Ένα από τα πιο Δημοφιλή Ξενοδοχεία του Κόσμου".
Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ξενοδοχείου βραβεύεται με τη "Γαλάζια Σημαία" (Blue Flag)
από το 1994, το "Green Key" και το "Travelife Gold".
Είναι επίσης ένα από τα λιγοστά ξενοδοχεία της Ελλάδος που έχει χαρακτηριστεί ως "Ecoresort" της TUI.

Tο Grecotel Creta Palace από το 1992 φιλοξενεί στους χώρους του το Πολιτιστικό Κέντρο «Δώρον», έναν μη κερδοσκοπικό κέντρο περιβαλλοντικής και πολιτιστικής πληροφόρησης, μια πρωτοβουλία της Grecotel με σκοπό την προστασία της φυσικής και ιστορικής κληρονομιάς της Κρήτης.

Το κέντρο αυτό λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος του ξενοδοχείου με τρεις πολιτισμικές δραστηριότητες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου:
1) Την προστασία του υπό εξαφάνιση είδους θαλάσσιας χελώνας «Καρέττα-Καρέττα» αφού το Ρέθυμνο είναι δεύτερο σε σπουδαιότητα σ' όλη τη Μεσόγειο σαν χώρος ωοτοκίας.
Βοηθώντας την προσπάθεια για τη διάσωση του είδους αυτού, που χιλιάδες χρόνια τώρα επαναλαμβάνει την αναπαραγωγή του στις παραλίες του Ρεθύμνου, επιβεβαιώνεται η καλή κατάσταση της θάλασσας που οι φίλοι επισκέπτες του Ρεθύμνου, μαζί με τους ντόπιους, απολαμβάνουν.
2) Υποστήριξη και προβολή του Μοναστηριού της Αγίας Ειρήνης με παράλληλη παραχώρηση χώρου για έκθεση των χειροτεχνημάτων τους.
(σημειώστε ότι το Μοναστήρι έχει βραβευθεί με το βραβείο Europa Nostra).
3) Υποστήριξη και προβολή της αρχαιολογικής ανασκαφής στην Αρχαία Ελεύθερνα από τον Καθηγητή Αρχαιολόγο Νίκο Σταμπουλίδη, συμπεριλαμβανομένης της χορηγίας και οργάνωσης μουσειακών εκθέσεων στο Ρέθυμνο και στην Αθήνα, καθώς και τις δημοσιεύσεις δύο ακαδημαϊκών βιβλίων του καθηγητή.
Πηγή: www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 22 August 2014 | 1:43 pm


Μόλις ξεκίνησε να λειτουργεί η Ουρολογική κλινική, έκλεισε!

Μόλις ξεκίνησε να λειτουργεί η Ουρολογική κλινική, έκλεισε!
ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Δεν πρόλαβε να ξεκινήσει να λειτουργεί ξανά η Ουρολογική κλινική στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και έκλεισε!

Ο ουρολόγος που είχε πρόσφατα - πριν από περίπου δέκα ημέρες - ξεκινήσει να εργάζεται στην κλινική, δήλωσε χθες παραίτηση για προσωπικούς λόγους και έτσι, εφόσον είναι ο μοναδικός γιατρός στην κλινική, αυτή σταματάει να λειτουργεί.

Τώρα θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες από την αρχή για πρόσληψη επικουρικού γιατρού ουρολόγου, προκειμένου να ανοίξει η κλινική και να εξυπηρετούνται οι ασθενείς στο Ρέθυμνο, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα των οκτώ περίπου μηνών που δεν λειτουργούσε η κλινική και πάλι από σήμερα, αναγκάζονται να πηγαίνουν στα γειτονικά Χανιά ή το Ηράκλειο.

Η διαδικασία για την πρόσληψη επικουρικού γιατρού, ακόμη και αν είναι επείγουσα όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως τονίζει ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, κ. Νίκος Ξυπολυτάς, θα κρατήσει τουλάχιστον δύο μήνες. Μόνη λύση σύμφωνα με τον ίδιο θα ήταν να προσληφθεί διευθυντής στην κλινική, κάτι ωστόσο που δεν φαίνεται πιθανό.

Δημοσιεύθηκε στις 22 August 2014 | 12:55 pm


Επικίνδυνη αμέλεια στο Ρέθυμνο

Επικίνδυνη αμέλεια στο Ρέθυμνο
Στο επίκεντρο είναι και πάλι οι υποδομές και μάλιστα στο απόγειο της τουριστικής περιόδου.  

Στη θαλάσσια περιοχή κάτω από τα «Ηλιοβασιλέματα» στο Ρέθυμνο όπου καθημερινά απολαμβάνουν το μπάνιο τους ξένοι και ντόπιοι επισκέπτες ένα σημαντικό τμήμα από το μπετόν που ενώνει τη σκάλα με τα κάγκελα έχει υποχωρήσει με αποτέλεσμα η κατάβαση στη μικρή παραλία να καθίσταται «επικίνδυνο σπορ».

 

Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες το πρόβλημα δεν είναι καινούριο, αλλά αρκετό καιρό η σκάλα παρουσιάζει αυτήν την εικόνα, με αποτέλεσμα -και δικαίως πια- οι ευθύνες για την αμέλεια εργασιών αποκατάστασης να επιρρίπτονται στην αρμόδια υπηρεσία.

Ας ελπίσουμε πως θα ληφθούν σύντομα μέτρα για την αποκατάσταση της σκάλας και του κάγκελου το οποίο αιωρείται και από το οποίο πιάνονται όλοι οι επισκέπτες για να κατέβουν τα σκαλιά. Και για άλλη μια φορά οι επισκέπτες γλιτώνουν από ...θαύμα το ατύχημα.

Πηγή: goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 21 August 2014 | 2:33 pm


Στόχος να ανοίξουν οι «ακτοπλοϊκοί ορίζοντες» του Ρεθύμνου

Στόχος να ανοίξουν οι «ακτοπλοϊκοί ορίζοντες» του Ρεθύμνου
ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΠΛΟΙΟΥ
Άνοιξε χθες η αυλαία του διημέρου εκδηλώσεων που πλαισιώνουν την προσπάθεια για την απόκτηση πλοίου στο Ρέθυμνο που θα ανοίξει τους «ακτοπλοικούς ορίζοντες» του νομού.

Οι εκδηλώσεις που θα συνεχιστούν και απόψε στο χώρο της μαρίνας Ρεθύμνου από τις επτά το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, έχουν ως στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τα θέματα αλλά και την έως τώρα εξέλιξη πάνω στο ζήτημα του καραβιού και την οικονομική ενίσχυση της Cretan Ferries από τους Ρεθεμνιώτες, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η απόκτηση του πλοίου για τη σύνδεση με τον Πειραιά.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, του Δήμου Ρεθύμνης, της Π.Ε Ρεθύμνου και του Επιμελητηρίου ενώ στην έναρξη των εκδηλώσεων το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Ευγένιος, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, η Αντιδήμαρχος τουρισμού-πολιτισμού κ. Πέπη Μπιρλιράκη, δημοτικοί σύμβουλοι, φορείς, υπηρεσίες και πλήθος καλλιτεχνών.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΤΟ... ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΒΙ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Μάλιστα, μεγάλοι και παιδιά έγιναν ένα, ένωσαν τις κοινές τους επιθυμίες και εκφράστηκαν μέσω των εικαστικών δραστηριοτήτων που είχαν στηθεί στο χώρο. Πολλά παιδιά χρησιμοποίησαν χρώματα και ζωγράφισαν πως ονειρεύονται το δικό τους καράβι ενώ άλλα έγραψαν την ευχή τους να δουν σύντομα ένα μεγάλο πλοίο στο Ρέθυμνο. Τα εικαστικά δρώμενα είχαν τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Ας ήταν ένα μικρό καράβι...» και από το οποίο εμπνεύστηκαν οι μικροί φίλοι του καραβιού και οι οποίες θα συνεχιστούν και απόψε από τις 19:00μμ έως τις 20:30μμ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Στο κιόσκι της εταιρίας Cretan Ferries, εθελοντές και φορείς έχουν αναλάβει να δίνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στους επισκέπτες και οι οποίες αφορούν στην επικαιρότητα για τα ζητήματα της εταιρείας και του πλοίου, διευκρινίσεις αλλά και ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο καθένας να συμβάλει οικονομικά και να αγοράσει μετοχές του πλοίου.

Αρκετοί Ρεθεμνιώτες όμως πρόσθεσαν το δικό τους λιθαράκι για την οικονομική ενίσχυση της εταιρείας. Η ομάδα ΜΑΔΕΡΙ διαθέτει προς πώληση έργα της, και τα χρήματα από τις πωλήσεις των έργων αυτών θα διατεθούν για την ενίσχυση της αγοράς του πλοίου. Η γνωστή Ρεθεμνιώτισσα και συγγραφέας κ. Στέλλα Μιχάλα παραχώρησε στη διοργάνωση βιβλία της. Μάλιστα, τα βιβλία διατίθενται δωρεάν σε όποιον αγοράσει πάνω από πέντε μετοχές της εταιρείας Cretan Ferries.

Οι ντόπιοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν εθελοντικά στη διοργάνωση έδωσαν το παρόν τους πλημμυρίζοντας το χώρο της μαρίνας με μελωδίες και σκοπούς που αφιέρωναν στο καράβι μιας και όλοι μαζί «τραγουδάνε...για το καράβι». Συνολικά, 27 καλλιτέχνες περίπου θα συμμετέχουν στο διήμερο εκδηλώσεων και θα διασκεδάσουν τον κόσμο που θα επισκεφτεί τη μαρίνα. Γνωστοί Κρητικοί καλλιτέχνες, με κέφι και μεράκι εναλλάσσονται κάθε επτά λεπτά στη σκηνή, τραγουδώντας το δικό τους σκοπό και εκφράζοντας μετά μουσικής την ελπίδα τους για την απόκτηση του καραβιού στο Ρέθυμνο.

Από την πλευρά τους, φορείς του νομού που βρέθηκαν στην εκδήλωση εξέφρασαν τη σπουδαιότητα της χθεσινής και αποψινής βραδιάς, τόσο σε ηθικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Επεσήμαναν πως η ανταπόκριση του κόσμου θα είναι καθοριστική ώστε να χαρακτηρίσει την προσπάθεια στο σύνολό της αλλά και την προοπτική της απόκτησης του πλοίου.

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Ευγένιος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους επεσήμανε: «Θέλω να κοιτάζω στα μάτια τους ανθρώπους και να τους πω πως αν όλοι μαζί δεν συναινέσουμε σε αυτό το εγχείρημα και δεν πιαστούμε χέρι με χέρι καράβι στο Ρέθυμνο δεν πρόκειται να έρθει. Προσωπικά θα ήθελα να υπήρχε περισσότερος κόσμος. Ένα Ρέθυμνο που θέλει καράβι θα πρέπει να συσπειρωθεί και να κάνει ότι μπορεί παρά τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Χρειάζεται να υπάρξει σύντομα μια ηθική και υλική συμμετοχή γι' αυτό το εγχείρημα. Είναι μια ευκαιρία όλοι φορείς και πολίτες να δείξουμε τι θέλει ο τόπος με την ευκαιρία των εκδηλώσεων».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πλήθος καλλιτεχνών και κόσμου βρίσκονται εδώ στη μαρίνα σε μια γιορτή, με ένα διπλό σκοπό και για να διασκεδάσουν και για να ενημερωθούν για το καράβι . Οι εθελοντές της Cretan Ferries ενημερώνουν τον κόσμο και κάνουν τις προεγγραφές για όσους επιθυμούν να αγοράσουν μετοχές της εταιρείας. Ελπίζω και εύχομαι όλα να πάνε καλά γιατί εμείς καθορίζουμε τη μοίρα του τόπου μας».

Ο Πρόεδρος της εταιρίας Cretan Ferries κ. Δούσμανης με τη σειρά του ευχήθηκε το διήμερο των εκδηλώσεων να πλαισιώσει επιτυχώς την συνολική προσπάθεια. Συγκεκριμένα υπογράμμισε: «Ό,τι περιμένουμε το περιμένουμε από τους Ρεθεμνιώτες και όλους αυτούς που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας. Η συνδρομή είναι μικρή και αφορά όλο το Ρέθυμνο. Οι θεσμικοί φορείς είναι ενωμένοι πιστεύοντας στον κοινό στόχο για δικό μας καράβι, αυτό ζητάμε και από τους Ρεθεμνιώτες ώστε να πετύχουμε το μεγάλο στόχο για το Ρέθυμνο, ένα δικό μας καράβι».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 21 August 2014 | 1:49 pm


Ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου της Κίνας στην AgrecoFarms

Ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου της Κίνας στην AgrecoFarms
Τον Κινέζο Πρόεδρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου κ. Γκούο Ταϊτσέγκ κατά την επίσκεψή του στην AgrecoFarms συνόδευε ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Παγκοσμίου Εμπορίου και Επίτιμος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Κίνας…

Τον Κινέζο Πρόεδρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου κ. Γκούο Ταϊτσέγκ κατά την επίσκεψή του στην AgrecoFarms συνόδευε ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Παγκοσμίου Εμπορίου και Επίτιμος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Κίνας Σεν – Ζεν, η κ. Νικολέτα Καπερώνη, Πρόεδρος της Kaperoni Business Financial, η κ. Σοφία Οικονομάκου, μέλος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Γυναικών Επιχειρηματιών Ελλάδος καθώς και η κ. Πέπη Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη, Αντιδήμαρχος σε θέματα Πολιτισμού – Τουρισμού.
Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου ενημερώνεται για τα βραβεία και τις διακρίσεις της Agreco Farms Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου ενημερώνεται για τα βραβεία και τις διακρίσεις της Agreco Farms

 

Ξενάγηση στο παραδοσιακό ελαιοτριβείο Ξενάγηση στο παραδοσιακό ελαιοτριβείο

Στο κελάρι του κτήματος...δοκιμάζοντας βιολογικά κρασιά και Ρεθεμνιώτικων τυριών μικρών παραγωγών Στο κελάρι του κτήματος...δοκιμάζοντας βιολογικά κρασιά και Ρεθεμνιώτικων τυριών μικρών παραγωγών
Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου με τα προϊόντα Agreco Farms Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου με τα προϊόντα Agreco Farms

Η κινέζικη αποστολή με τα αναμνηστικά δώρα Agreco Farms, προσφορά της Grecotel Η κινέζικη αποστολή με τα αναμνηστικά δώρα Agreco Farms, προσφορά της Grecotel

Η κινεζική επιχειρηματική αποστολή έφτασε στην Agreco Farms λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα.

Την αποστολή υποδέχτηκε ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, Διευθυντής Λειτουργικού της Grecotel. Στη βεράντα του κτήματος, με μπαλκόνι το Κρητικό Πέλαγος, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το μαγευτικό αυγουστιάτικο ηλιοβασίλεμα με παραδοσιακό κέρασμα.

Εκεί ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης τους ενημέρωσε για τη δραστηριότητα και τη φιλοσοφία της Grecotel καθώς και για το όραμα του Νίκου Δασκαλαντωνάκη για τη δημιουργία του παραδοσιακού κτήματος Agreco Farms.

Αφού τους παρουσίασε τις διακρίσεις και τα βραβεία της Agreco Farms τους ξενάγησε στους χώρους και στις δραστηριότητες του κτήματος.
Όλη η ενημέρωση και ξενάγηση έγινε με παράλληλη μετάφραση στα κινέζικα από τον μεγάλο Ελληνιστή της Κινάς κο Λι Τσενγκουΐ, που έχει μεταφράσει 29 συνολικά Ελληνικά βιβλία στα κινέζικα, δέκα εκ των οποίων είναι του Καζαντζάκη και τώρα ολοκληρώνει τη μετάφραση της Οδύσσειας.

Η κινεζική αποστολή εντυπωσιάστηκε από το βιολογικό ελαιόλαδο παράγωγης Agreco Farms αλλά πιο πολύ ακόμα εντυπωσιάστηκε από την εξαιρετική γεύση των λαχανικών βιολογικής καλλιέργειας του κτήματος.

Δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι τα λαχανικά που δοκίμασαν (ντομάτες, αντζούρι, πιπεριές, αγγούρι) είχαν τέτοια γεύση και άρωμα.

Η Agreco Farms προσφέρει στον επισκέπτη τη μοναδική ευκαιρία να γευτεί προϊόντα που παράγονται ελάχιστα μέτρα από τη 'ριζα' τους, δηλαδή με μηδέν τροφοχιλιόμετρα.
(Τροφοχιλιόμετρα – food miles - είναι ο όρος που περιγράφει την απόσταση που διάνυσε ένα τρόφιμο από το αγρόκτημα παραγωγής, μέχρι το πιάτο του καταναλωτή.
Ο δείκτης αυτός στηρίζει και προωθεί την τοπική παράγωγη ενώ αποθαρρύνει την αγορά ενεργειακών δαπανηρών προϊόντων που πρέπει να διανύσουν ηπείρους μέχρι και χιλιάδες χιλιόμετρα, για να φτάσουν στον καταναλωτή.
Το ενεργειακό αποτύπωμα κάθε τροφής θα πρέπει να προβληματίζει τις σημερινές Κοινωνίες).

Στο παραδοσιακό ελαιοτριβείο του κτήματος γνώρισαν τον τρόπο με τον οποίο οι παππούδες μας έβγαζαν το λάδι τους και θαύμασαν τον 'πρωτόγονο' μεν αλλά πολύ εφευρετικό χειροποίητο εξοπλισμό, λόγω του λιτού τρόπου ζωής που ζούσαν.
Θαύμασαν τα χειροποίητα πιθάρια, τέχνη που απορρέει από τον Μινωικό Πολιτισμό, πολύτιμα αντικείμενα φύλαξης όλων των προϊόντων τους.
Ανεβαίνοντας προς το κελάρι του κτήματος αντίκρισαν με πολύ θαυμασμό την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

Στο κελάρι δοκίμασαν τον εξαιρετικής ποιότητας ερυθρό οίνο Κοτσυφάλι Syrah 2007, προϊόν βιολογικής καλλιέργειας Agreco Farms.
Παράλληλα τους έγινε παρουσίαση διαλεκτών Ρεθεμνιώτικων τυριών, μικρών παραγωγών, που τους ενθουσίασε η γεύση και η ποικιλία τους.
Στο παντοπωλείο του κτήματος γνώρισαν τα προϊόντα Agreco Farms που διακρίνονται για την ποιότητα, τυποποίηση και πρωτότυπη συσκευασία τους, εξαιρετικό δημιουργικό αποτέλεσμα του καλλιτεχνικού τμήματος (art department) της Grecotel.
Το μοτίβο του Ρεθεμνιώτικου κεντήματος που κυριαρχεί στις συσκευασίες των προϊόντων Agreco Farms τους ενθουσίασε.

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης τους παρουσίασε τις τρεις βασικές σειρές προϊόντων Agreco Farms:
αυτά που καλύπτουν αντιπροσωπευτικά Κρητικά προϊόντα (pop – line), τα εξαιρετικής ποιότητος, λιγοστά μεν αλλά εκλεκτά δε, προϊόντα ειδικά για παιδιά (kids – line) και την πολύτιμη συλλογή από μοναδικά Ελληνικά προϊόντα μπάνιου και σώματος (Eau de Grece).

Ο Πρόεδρος, εξέφρασε τον θαυμασμό του για την εξαιρετική εμπορική επιτυχία τοποθέτησης και διάθεσης των προϊόντων Agreco Farms στα Ελληνικά Duty Free καταστήματα, επιπλέον των ήδη λειτουργούντων καταστημάτων Agreco Farms και των σημείων πώλησης (γωνιές Agreco Farms) που λειτουργούν στα 30 ξενοδοχεία της Grecotel.
Μια ατελείωτη ποικιλία πιάτων εποχής από ολόφρεσκα βιολογικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές ήταν η γαστρονομική εμπειρία που αποκόμισαν από το δείπνο.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης είχε την ευκαιρία να τους ενημερώσει για το λιτό και υγιεινό τρόπο ζωής των Κρητών του 60, που η μελέτη των επτά χωρών επιστημονικά αναγνώρισε και ανέδειξε την Κρητική Διατροφή σαν τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου κ. Γκούο Ταϊτσέγκ, ζήτησε να μεταφέρουμε στον Νίκο Δασκαλαντωνάκη τις ευχαριστίες του για την πλουσιοπάροχη φιλοξενία που προσέφερε στην κινεζική αποστολή και για την ευκαιρία που είχαν με τη σύντομη επίσκεψή τους στην Agreco Farms να γνωρίσουν τον Κρητικό τρόπο ζωής, μέρος ενός από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του δυτικού κόσμου, αυτού του Μινωικού Πολιτισμού.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι: «η συνύπαρξη του ηλιοβασιλέματος με την αυγουστιάτικη πανσέληνο, που τους μάγεψε, δεν ήταν τυχαίο γεγονός, αλλά συμβολίζει τη συνύπαρξη και συμπόρευση των δυο μεγάλων πολιτισμών, αυτού της Ανατολής, όπως είναι ο Κινέζικος Πολιτισμός και αυτού της Δύσης, όπως είναι ο Μινωικός Πολιτισμός».

Τόνισε δε ότι: «Χάρηκε ιδιαίτερα που το κτήμα των 40 στρεμμάτων της AgrecoFarms είναι γεμάτο με το ιερό δέντρο της ελιάς, παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και ευχήθηκε οι κυβερνήσεις να διαμορφώνουν πολιτικές που να εξασφαλίζουν την παγκόσμια ειρήνη».

Συνεχίζοντας δήλωσε ότι: «με τέτοια 'ειρηνική' διάθεση η κινεζική αποστολή θέλει να προσφέρει στα Ελληνικά και κατ' επέκταση στα υψηλής διατροφικής αξίας Κρητικά προϊόντα, όπως αυτά της Agreco Farms, την ευκαιρία της παγκόσμιας προβολής και διάθεσης τους από την πλατφόρμα του Παγκόσμιου Εμπορίου».

Το κέντρο αυτό, το 'World Business Valley', η μεγαλύτερη επιχειρηματική πλατφόρμα - πάρκο, βρίσκεται σε κομβικό σημείο πολύ κοντά στο Πεκίνο και οι εγκαταστάσεις του καλύπτουν μια έκταση δέκα τετραγωνικών χιλιομέτρων, σκοπό έχουν την διασύνδεση της Κινεζικής Αγοράς με την Παγκόσμια Αγορά.

Ο Πρόεδρος συνεχίζοντας δήλωσε ότι: «ενώ αρκετές χώρες διεκδικούσαν την 'πρωτιά' για την προβολή και τη διάθεση των προϊόντων τους στην αγορά του ενός δισεκατομμυρίου τριακοσίων εκατομμυρίων καταναλωτών (1.300.000.000), ως πρόεδρος του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου, δεν δίστασε ούτε ένα λεπτό να αποφασίσει ότι τα Ελληνικά προϊόντα θα είναι αυτά που θα έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα να προβληθούν πρώτα. Συνεπώς το πρώτο κτήριο που θα είναι έτοιμο το 2015 θα είναι το Ελληνικό, σαν ένα ελάχιστο φόρο τιμής στην προσφορά του Ελληνικού πολιτισμού στην Ανθρωπότητα».

Τέλος ζήτησε και πάλι να μεταφέρουμε στον Νίκο Δασκαλαντωνάκη τα ειλικρινά του συγχαρητήρια για την άψογη οργάνωση και φιλοξενία του Κινέζου Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του επισήμου γεύματος με τον Έλληνα Πρωθυπουργό που έλαβε χώρα στο Grecotel Amirandes, Exclusive Resort στο Ηράκλειο, πριν περίπου 2 μήνες.

Πριν αναχωρήσουν παρέλαβαν, σαν αναμνηστικό της επίσκεψης τους, τις εντυπωσιακές τσάντες Agreco Farms, προσφορά της Grecotel, με παραδοσιακά Κρητικά προϊόντα.

 

Πηγή: goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 21 August 2014 | 12:58 pm


Εκκρεμούσε σε βάρος τους ένταλμα σύλληψης «Περί απαγόρευσης παιγνίων».

Εκκρεμούσε σε βάρος τους ένταλμα σύλληψης «Περί απαγόρευσης παιγνίων».
Συνελήφθησαν στο Ρέθυμνο

Συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι, στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, τέσσερις ημεδαποί ηλικίας 42, 58, 50 και 24 ετών.
Εκκρεμούσε σε βάρος τους ένταλμα σύλληψης Ανακριτή Χανίων, διότι διώκονται για παραβάσεις του Ν. 4002/2011 «Περί απαγόρευσης παιγνίων».
Οι ανωτέρω συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.

Δημοσιεύθηκε στις 21 August 2014 | 11:38 am


Συνελήφθησαν, δύο άτομα, για οφειλές Δημοσίου

Συνελήφθησαν, δύο άτομα, για οφειλές Δημοσίου
Στο Ρέθυμνο

Συνελήφθησαν, χθες στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, δύο ημεδαποί, ηλικίας 58 και 34 ετών, για οφειλές δημοσίου.

Ειδικότερα, οι οφειλές του 58χρονου ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 410.480,36 ευρώ, ενώ του 34χρονου στο ποσό των 61.329,90 ευρώ. Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στις 21 August 2014 | 10:52 am


“Ξέφυγε” από τις παγίδες ο κροκόδειλος

“Ξέφυγε” από τις παγίδες ο κροκόδειλος
ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Αφού φωτογραφήθηκε, βιντεοσκοπήθηκε και γενικά έκανε το "κομμάτι" του μπροστά στις κάμερες και στα σημεία που έχουν στηθεί οι παγίδες για να τον αιχμαλωτίσουν, ο κροκόδειλος που ζει στο Φράγμα των Ποταμών στο Αμάρι, αποφάσισε να πάει... για εξερεύνηση. Το διάσημο ερπετό, από το προηγούμενο Σάββατο έχει απομακρυνθεί από τα "λημέρια" του και κολυμπά όχι πια εκεί που σύχναζε τόσο καιρό, αλλά σε γειτονικά νερά. Προφανώς, κυνηγά αυτό το διάστημα και πάει όπου υπάρχουν θηράματα, μας εξηγεί ο διευθυντής διαχείρισης υδραυλικών έργων στον Ο.Α.Κ., Βαγγέλης Μαμαγκάκης. Η ομάδα που έχει συσταθεί για να βρει τρόπο παγίδευσης του κροκόδειλου, συναντήθηκε προχθές προκειμένου να εξετάσει και αναλύσει όλα τα δεδομένα από τη στιγμή που ξεκίνησε η επιχείρηση αιχμαλωσίας μέχρι και τώρα και να βάλει στόχους για το επόμενο διάστημα. Το πιο πιθανό είναι πως τις προσπάθειες θα συνδράμουν ειδικοί από το εξωτερικό είτε ο γνωστός "κροκοδειλάκιας" Ολιβιέ Μπερά, είτε κάποιος άλλος απ' αυτούς που έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν και εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου θα έχουν αποφασιστεί οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Η επιτροπή που συγκροτήθηκε και συνεδρίασε για πρώτη φορά τη Δευτέρα, αποτελείται από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου, τη δασολόγο, υπεύθυνη της Περιφερειακής Διαχειριστικής Αρχής CITES στην ΑΔΚ (Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών), τον διευθυντή Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης, τον περιφερειακό σύμβουλο, εντεταλμένο Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ρεθύμνης, τον δήμαρχο Αμαρίου, τον διευθυντή Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.), τον ερπετολόγο, εκπρόσωπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τη βιολόγο της Ερπετολογικής Εταιρείας και δρ Βιολογικών Επιστημών με ειδικότητα στη μελέτη των ερπετών, τακτικό μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής CITES. Η επικεφαλής της ομάδας, προϊσταμένη της δασικής υπηρεσίας, Χαρίκλεια Καργιολάκη είπε σε δήλωση της πως έγινε μία καταγραφή των ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα οι οποίες και αξιολογήθηκαν.

«Θα ξανασυνεδριάσουμε με σκοπό να δούμε τι θα μας προτείνουν και οι υπόλοιποι επιστήμονες σε σχέση μ' αυτό. Η "σύλληψη" του ζώου δεν είναι κάτι εύκολο, διότι είναι ένα ζώο άγριο που ήρθε στην περιοχή μας. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να το πιάσουμε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αυτές οι ενέργειες είναι και αποτυχημένες. Αποτυχημένες είναι ως προς το αποτέλεσμά τους, αλλά δεν μπορούσε να γίνει και κάτι άλλο».

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ;

Μεγάλο ερώτημα παραμένει το αν τελικά υπάρχει και δεύτερος κροκόδειλος στο Φράγμα ποταμών. Η κα Καργιολάκη τόνισε πως η ειδική ομάδα που συστάθηκε παρακολουθεί το θέμα, ωστόσο, σημείωσε πως μέχρι και σήμερα υπάρχουν ενδείξεις για δεύτερο, αλλά δεν έχει δει κανείς και τους δυο ταυτόχρονα. Αρα έχει καταγραφεί μόνο ένας. Ο κ. Μαμαγκάκης τόνισε στην Κ.Ε. πως οι ειδικοί επιστήμονες που θα έρθουν -όταν έρθουν- θα μπορέσουν να κάνουν μία έρευνα προκειμένου να καταλάβουν αν υπάρχει ή όχι δεύτερος κροκόδειλος στην περιοχή της λίμνης. Υπενθυμίζουμε πως όλοι οι επιστήμονες που έχουν ενδιαφερθεί για το θέμα, προσφέρονται εθελοντικά να βοηθήσουν χωρίς να ζητούν αποζημίωση και μάλλον φαίνεται πλέον ως μοναδική λύση η συνδρομή τους για ν' απομακρυνθεί το ερπετό από τη λίμνη. Χ.Β.

Χανιώτικα Νέα

Δημοσιεύθηκε στις 20 August 2014 | 4:00 pm


Στα ύψη ξανά η τιμή της βενζίνης

Στα ύψη ξανά η τιμή της βενζίνης
ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,80 € ΤΟ ΛΙΤΡΟ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
«Καίει» ξανά η τιμή της βενζίνης, η οποία ειδικά τις μέρες της αργίας του Δεκαπενταύγουστου, «σκαρφάλωσε» σε πολύ υψηλά επίπεδα, αναγκάζοντας τους οδηγούς να πληρώσουν ακριβότερα για τη μετακίνησή τους.

Στο Ρέθυμνο μάλιστα τις τελευταίες ημέρες η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει ξεπεράσει το 1,80 ευρώ το λίτρο και μάλιστα όχι σε πρατήρια της πόλης αλλά στην ενδοχώρα.

Συγκεκριμένα χθες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης, η ακριβότερη τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων στο Ρέθυμνο, έφτασε το 1,815 ευρώ το λίτρο σε πρατήριο εκτός πόλης και το diesel κίνησης το 1,494 ευρώ το λίτρο.

Εξίσου ακριβά είναι τα πρατήρια υγρών καυσίμων και στους άλλους νομούς της Κρήτης, όπου μάλιστα παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις στις τουριστικές περιοχές σε σχέση με τις πόλεις.

Για «μεμονωμένες περιπτώσεις» πρατηριούχων στο Ρέθυμνο που έχουν ανεβάσει την τιμή της βενζίνης, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ρεθύμνου Ηρακλής Ξυδάκης, τονίζοντας ότι οι τιμές είναι σταθερές και σίγουρα δεν ξεπερνούν το 1,80 ευρώ το λίτρο.

ΟΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Οι υψηλότερες τιμές καυσίμων χθες στην Κρήτη:
Νομός Ηρακλείου: Απλή αμόλυβδη 1,867 ευρώ το λίτρο και diesel κίνησης 1,498 ευρώ το λίτρο.
Νομός Ρεθύμνου: Απλή αμόλυβδη: 1,815 ευρώ το λίτρο και diesel κίνησης 1,494 ευρώ το λίτρο.
Νομός Χανίων: Απλή αμόλυβδη 1,818 ευρώ το λίτρο και diesel κίνησης τα 1,490 ευρώ το λίτρο.
Νομός Λασιθίου: Απλή αμόλυβδη 1,857 ευρώ το λίτρο και diesel κίνησης 1,525 ευρώ το λίτρο.
www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 August 2014 | 3:49 pm


Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τη δράση των μελών των δύο εγκληματικών οργανώσεων

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τη δράση των μελών των δύο εγκληματικών οργανώσεων
Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ, Ο ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΤΗΣ 29ΧΡΟΝΗΣ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ, ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΣ ΣΤΟ «ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ» ΤΗΣ ΣΠΕΙΡΑΣ
Στο «παρά πέντε» αποτράπηκε η βομβιστική επίθεση σε βάρος του Δημάρχου Σφακίων, Π. Πολάκη

- Το GOODnet.gr παρουσιάζει αναλυτικά τη δράση των μελών των οργανώσεων

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της δράσης των μελών των δύο εγκληματικών οργανώσεων, η σύλληψη των οποίων τις τελευταίες ημέρες αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο οι κατηγορούμενοι φέρονται να δρούσαν, έχοντας στο «πλούσιο» ενεργητικό τους κλοπές, ληστείες, ένοπλες επιθέσεις και εκβιασμούς σε βάρος επιχειρηματιών, απόπειρα βομβιστικής επίθεσης με στόχο τον δήμαρχο Σφακίων, εμπόριο ναρκωτικών, κατοχή όπλων, αλλά και ζωοκλοπές και κλοπές γεωργικών μηχανημάτων.

Η δικογραφία της υπόθεσης αριθμεί περίπου 10 χιλιάδες σελίδες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται έγγραφα, αποδεικτικά, αλλά και χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών μεταξύ των μελών των δύο εγκληματικών οργανώσεων, που καταδεικνύουν τις σχέσεις τους, τις συναλλαγές και το ρόλο του καθένα από αυτούς στις σπείρες, που λυμαίνονταν, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. κυρίως το νομό Ρεθύμνου, αλλά και τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης.

Η έρευνα των αστυνομικών της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, αλλά και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου (υπηρεσίες υπαγόμενες σήμερα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφάλειας Κρήτης) ήταν συστηματική, μεθοδική, πολύμηνη και ιδιαίτερα επίπονη. Χρειάστηκαν εκατοντάδες ώρες εργασίας, προκειμένου να απομονωθούν οι επίμαχες συνομιλίες, από τις οποίες μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να προλάβουν την τέλεση σοβαρών αδικημάτων κατά της ζωής, που προγραμμάτιζαν οι κατηγορούμενοι.

Σήμερα, το GOODnet.gr παρουσιάζει αναλυτικά τη δράση των μελών των δύο εγκληματικών οργανώσεων, 12 μέλη των οποίων συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια 25 ταυτόχρονων επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χανιά και Ιεράπετρα. Η παρουσίαση της δράσης των δύο εγκληματικών οργανώσεων έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας από τον Περιφερειακό Διευθυντή Ασφάλειας Κρήτης, Γ. Σκανδαλάκη στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου. Ηγετικό ρόλο φέρεται να είχε ένας 37χρονος ρεθυμνιώτης, ο οποίος συνδέεται – κατά τους αστυνομικούς – και με τις δύο οργανώσεις. Το ίδιο ισχύει και για έναν 30χρονο από χωριό του Νικηφόρου Φωκά. Στην πλειοψηφία τους οι κατηγορούμενοι είναι ρεθυμνιώτικης καταγωγής, από διάφορες περιοχές του νομού. Συνολικά, η ογκώδης δικογραφία περιλαμβάνει 96 κατηγορουμένους, εκ των οποίων οι 17 θεωρούνται βασικά στελέχη των δύο οργανώσεων.

Στο ενεργητικό της μίας από τις δύο εγκληματικές οργανώσεις περιλαμβάνεται η επίθεση σε βάρος του σπιτιού γνωστού επιχειρηματία του Ρεθύμνου στην περιοχή Τρία Μοναστήρια, αλλά και η επίθεση σε βάρος της επιχείρησης άλλου επιχειρηματία – κρεοπώλη, με στόχο να μην είναι δυνατή η λειτουργία της, καθώς ο εγκέφαλος της οργάνωσης την θεωρούσε ανταγωνιστική!

Για την πρώτη υπόθεση, ήδη έχει συλληφθεί και κρατείται σε σωφρονιστικό κατάστημα της Κρήτης ένας Αλβανός ως φυσικός αυτουργός της υπόθεσης. «Η πράξη αυτή εξανάγκασε τον επιχειρηματία να κλείσει δύο καταστήματα στο Ρέθυμνο και να υποστεί ζημία άνω των 500 χιλιάδων ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλάκης στις δηλώσεις του.

Οι ίδιοι δράστες, σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλάκη, έβαλαν στο στόχαστρο και τον δήμαρχο Σφακίων, Παύλο Πολάκη, όμως δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν το σχέδιο τους, αφού εγκαίρως εξαιτίας της άρσης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών η ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε να εντοπίσει την εκρηκτική ύλη σε έναν ρεθυμνιώτη και να μην γίνει η επίθεση. «Αφού διαπίστωσαν το αυτοκίνητο του μέσω υπαλλήλου ασφαλιστικής εταιρείας, έμαθαν τη διεύθυνση κατοικίας του. Ακολούθως ένα μέλος της οργάνωσης φρόντισε και προμηθεύτηκε ικανή εκρηκτική ύλη με όλα τα παρελκόμενα, προκειμένου να προβεί σε κάποια πράξη σε βάρος του δημάρχου. Αυτή η πράξη δεν έλαβε χώρα γιατί έγκαιρα και εμπρόθεσμα συνελήφθη ο συγκεκριμένος πριν από αρκετό χρόνο, κατασχέθηκαν οι ποσότητες των εκρηκτικών και σχηματίστηκε σε βάρος του αυτοτελής ποινική δικογραφία», είπε ο περιφερειακός διευθυντής ασφάλειας Κρήτης.

Επίσης, στο πλαίσιο της έρευνας εξιχνιάστηκε μία υπόθεση χασισοφυτείας 1515 δενδρυλλίων, που είχε βρεθεί στις 12 Αυγούστου του 2012 στο Βαλσαμόνερο και για την οποία προέκυψε η εμπλοκή πέντε ατόμων, που σήμερα συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης.

Οι σπείρες προχωρούσαν ακόμα σε διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών γεωργικών μηχανημάτων, οι οποίες έχουν διαπιστωθεί και έχουν προκύψει στοιχεία σε βάρος των συλληφθέντων.

Προκύπτουν, δε, στοιχεία και για απάτες σε βάρος του ΕΛΓΑ με στόχο την απόδοση μεγάλων χρηματικών ποσών ως αποζημιώσεων από μεμονωμένα μέλη των οργανώσεων.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ

Αργά το βράδυ της Δευτέρας οδηγήθηκαν τελικά στον Εισαγγελέα Ρεθύμνου οι 12 συλληφθέντες, οι οποίοι άκουσαν από τον εισαγγελέα, κ. Ι. Κασσωτάκη την απαγγελία βαρέων διώξεων, κακουργηματικού κυρίως χαρακτήρα. Η βασική κατηγορία για όλους είναι η ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ κατά περίπτωση οι κατηγορούμενοι διώκονται για ληστεία, εκβίαση, παράβαση περί όπλων και εκρηκτικών υλών, κατοχή, διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών, καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, καθώς και απάτες.

Μετά την απαγγελία των κατηγοριών, οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν σε «δόσεις» στον Ανακριτή Ρεθύμνου την προσεχή Πέμπτη και την Παρασκευή.

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Οι εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν στην κατοχή, διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών, καθώς και σε περιπτώσεις εκβίασης, ληστείας, ζωοκλοπής, παραβάσεις περί εκρηκτικών υλών, διακεκριμένων κλοπών και σωματικών βλαβών

Η μία από τις οργανώσεις ενέχεται σε υποθέσεις ληστείας, εκβίασης, παραβάσεις περί εκρηκτικών υλών, διακεκριμένες κλοπές και γενικότερα σε αδικήματα κατά των περιουσιακών δικαιωμάτων της ιδιοκτησίας και της σωματικής ακεραιότητας.

Η άλλη εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν στην κατοχή, διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών και καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης.

Στις οργανώσεις εμπλέκονται συνολικά είκοσι ένα (21) άτομα, εκ των οποίων κοινό μέλος ήταν ένας 37χρονος ημεδαπός.

Συνελήφθησαν συνολικά δώδεκα (12) άτομα, εκ των οποίων τα πέντε ανήκουν στον ηγετικό πυρήνα των οργανώσεων.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από 108.000 χιλιάδες ευρώ, ποσότητα κάνναβης, ζυγαριά ακριβείας και Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.

Ειδικότερα, στην πρώτη εγκληματική οργάνωση, εμπλέκονται συνολικά οκτώ (8) άτομα και συγκεκριμένα έξι (6) ημεδαποί ηλικίας 42, 37 (κοινό μέλος και των δύο οργανώσεων), 31, 30, 29 και 26 ετών και δύο αλλοδαποί (41χρονος υπήκοος Αλβανίας και 30χρονος υπήκοος Ρουμανίας). Σημειώνεται ότι ο 41χρονος υπήκοος Αλβανίας είναι ήδη έγκλειστος σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας.

Συνελήφθησαν συνολικά πέντε (5) από τους εμπλεκόμενους από τους οποίους τα δύο ηγετικά μέλη (37χρονος και 30χρονος, ημεδαποί) καθώς δύο ημεδαποί ηλικίας 29, 26 ετών και ο 41χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας.

Αναφορικά με την ιεραρχική δομή της εγκληματικής οργάνωσης, τα δύο ηγετικά στελέχη, υποστηρίζονταν άμεσα στη δράση τους από τους τρεις (3) ημεδαπούς ηλικίας 42, 29 και 26 ετών και τον 41χρονο Αλβανό (βασικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης). Συνεργοί των προαναφερόμενων ατόμων στην παράνομη δράση τους είναι ο 31χρονος ημεδαπός και ο 30χρονος Ρουμάνος.

Όσον αφορά τη μεθοδολογία δράσης των εμπλεκομένων, προκύπτει ότι, αναζητούσαν και εντόπιζαν άτομα με συγκεκριμένο οικονομικό προφίλ, παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους και στη συνέχεια προέβαιναν στην κατάρτιση οργανωμένου σχεδίου εκβίασης, προκειμένου να αποκομίσουν από αυτούς παράνομο περιουσιακό όφελος.

Για να πετύχουν το σκοπό τους, ο 37χρονος και ο 30χρονος, «αρχηγοί» της οργάνωσης, απειλούσαν τους «στόχους» τους για τη σωματική τους ακεραιότητα, σε περίπτωση που δεν τους αποδώσουν τα χρήματα που τους ζητούσαν εκβιαστικά. Μάλιστα, με τα χρήματα που αποκόμιζαν ως προϊόν εκβιασμών για να τα νομιμοποιήσουν προέβαιναν στην αγορά οχημάτων κ.ά (ξέπλυμα).

Από την εξέλιξη της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν επιπλέον προβεί και σε άλλες παράνομες πράξεις και ειδικότερα ζωοκλοπές, ληστείες, κλοπές αγροτικών μηχανημάτων και παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες.

Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι οι δράστες στο πλαίσιο της εγκληματικής τους δράσης έχουν αποκομίσει περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα (82.500) ευρώ ενώ είχαν προκάλεσαν ζημιές σε βάρος ημεδαπού που υπολογίζονται στο ποσό των 500.000 ευρώ.

Στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, εμπλέκονται (16) ημεδαποί, ηλικίας 24 έως 52 ετών και δύο αλλοδαποί (24χρονος υπήκοος Αλβανίας και 28χρονη υπήκοος Ρουμανίας).

Συνελήφθησαν συνολικά οχτώ (8) ημεδαποί, βασικά στελέχη της οργάνωσης στους οποίους περιλαμβάνεται και ο 37χρονος ημεδαπός, ηγετικό στέλεχος της πρώτης εγκληματικής ομάδας.

Τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης υποστηρίζονταν στην εγκληματική τους δράση από δέκα βασικά μέλη της οργάνωσης (εννέα ημεδαποί και ο 24χρονος υπήκοος Αλβανίας). Άμεσοι συνεργοί των παραπάνω μελών είναι τέσσερις ημεδαποί και η 28χρονη υπήκοος Ρουμανίας.

Αναφορικά με τη δράση τους προκύπτει ότι τα τρία ηγετικά στελέχη καθοδηγούσαν τα υπόλοιπα βασικά μέλη και τους άμεσους συνεργούς, στην προμήθεια, αποθήκευση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, σε χρήστες στις πόλεις των Νομών της Κρήτης.

Για να πετύχουν το σκοπό τους είχαν αναπτύξει σταθερές επαφές με χρήστες ναρκωτικών ουσιών και κατάλληλους διαμεσολαβητές, τους οποίους προμήθευαν με ποσότητες κάνναβης, ενώ είχαν προβεί στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης. Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν προβεί στην πώληση 103 γραμμαρίων κοκαΐνης, τουλάχιστον 20 κιλών κάνναβης και 15ml κατεργασμένης κάνναβης (χασισέλαιο).

Επιπλέον, εξιχνιάστηκε υπόθεση καλλιέργειας 1.515 δενδρυλλίων κάνναβης σε αγροτική περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Άνω Βαλσαμόνερο του Δήμου Ρεθύμνου.

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους, και οχήματα των εμπλεκομένων και στις δύο εγκληματικές οργανώσεις, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

• το χρηματικό ποσό των 108.745 χιλιάδων ευρώ, ως προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες,
• 600 γραμμάρια κάνναβης και δενδρύλλιο κάνναβης,
• Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως μέσο μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών,
• δύο (2) πιστόλια,
• 107 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,
• ζυγαριά ακριβείας,
• διάφορα έγγραφα οικονομικών συναλλαγών,
• πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Στην πρώτη εγκληματική οργάνωση εμπλέκονται τουλάχιστον έξι άτομα που συνιστούν τον βασικό κορμό της. Από αυτούς, δύο ρεθυμνιώτες, ο 37χρονος και ο 30χρονος θεωρούνται οι ηγετικές «φυσιογνωμίες», που σύμφωνα με τα όσα κατέγραψαν οι αστυνομικοί «αφού εντόπιζαν τον επικείμενο «στόχο», στη συνέχεια κατέστρωναν σχέδιο δράσης και αφού μεριμνούσαν για την εξασφάλιση των αναγκαίων μέσων και συνεργασιών προς επίτευξή του, είτε ανέθεταν την εκτέλεσή του σε μέλη της οργάνωσης που είχαν προς τούτο εντάξει, είτε συμμετείχαν και οι ίδιοι, από κοινού με λοιπά μέλη της οργάνωσης, επιδιώκοντας έτσι να διασφαλίσουν την επιτυχία του σχεδίου, τη συνοχή της ομάδας, αλλά και την προστασία από τυχόν αποκάλυψη της δράσης της οργάνωσης.

Επιπρόσθετα μεριμνούσαν να διοχετεύουν μόνο τις αναγκαίες πληροφορίες σε λοιπά σχετιζόμενα με την τέλεση των αξιόποινων πράξεων άτομα, προς εξασφάλιση της ανωνυμίας τους και αποφυγή εντοπισμού της δράσης τους. Περαιτέρω και στο πλαίσιο της διατήρησης της παράνομης κατάστασης μεριμνούσαν για σχεδιασμό δράσεων, που θα εξασφάλιζαν τη συνεχή λειτουργία της οργάνωσης και την επίτευξη του σκοπού της. Παράλληλα ελάμβαναν τις βασικές αποφάσεις για την εν γένει λειτουργία της οργάνωσης, καθώς επίσης για τον καθορισμό του χρόνου ανάπτυξης της δράσης, τον επαναπροσδιορισμό αυτής ένεκα κρίσεων που ανέκυπταν, αλλά και τη διαχείριση ζητημάτων μετά την τέλεση της πράξης».

Οι υπόλοιποι τέσσερις (ένας ρεθυμνιώτης, δύο ηρακλειώτες και ένας Αλβανός) «αποτελούσαν τα αναγκαία για την περαιτέρω συγκρότηση και λειτουργία της οργάνωσης μέλη, καθώς ήταν αυτοί, που αφενός είχαν υποτάξει τη βούλησή τους στην οργάνωση και αφετέρου αποδέχονταν τους σκοπούς και τις δράσεις της οργάνωσης, συμμετέχοντας επιπλέον κατά περίπτωση και βάσει σχεδίου, στη διάπραξη των περισσότερων κακουργημάτων, που προαναφέρονται υπό την καθοδήγηση των ηγετικών μελών της οργάνωσης. Περαιτέρω, κάποια εκ των μελών, συμμετείχαν κατά περίπτωση στην επιλογή του στόχου, σε τμήμα κατάρτισης σχεδίου και λήψης απόφασης υλοποίησης, έχοντας γνωμοδοτική κυρίως αρμοδιότητα. Από την ανάλυση της αλυσίδας σχέσεων που είχαν αναπτυχθεί μεταξύ ηγετικών και λοιπών μελών της οργάνωσης, προκύπτει ότι έκαστο μέλος ετύγχανε της απολύτου εμπιστοσύνης του συγκεκριμένου μέλους του ηγετικού πυρήνα, που κατεύθυνε τη δράση του. Η δράση και ο βαθμός συμμετοχής εκάστου εξ αυτών περιγράφεται εκτενώς στα κατά περίπτωση τελούμενα κακουργήματα».

Τους προαναφερόμενους έξι συνέδραμαν τουλάχιστον δύο ακόμα άτομα, όντας πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης τους.

Οι συλληφθέντες για την οργάνωση αυτή (που σε κάποιες περιπτώσεις δραστηριοποιούνταν και στη δεύτερη οργάνωση) κατηγορούνται για: συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση – Εκβίαση – Προμήθεια & κατοχή εκρηκτικών υλών – Βαριά σωματική βλάβη - Διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής – Παραβάσεις νομοθεσίας περί όπλων.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Τον Νοέμβριο του 2013, ο 37χρονος βασικός κατηγορούμενος θεωρώντας ότι γειτνιάζουσα επιχείρηση κρεοπωλείου λειτουργούσε ανταγωνιστικά προς τη δική του ζήτησε τη συνδρομή του 42χρονου από χωριό του Δυτικού Ρεθύμνου και τον 30χρονο από χωριό του Νικ. Φωκά, προκειμένου να βάλουν κατά της επιχείρησης γνωστού ρεθυμνιώτη κρεοπώλη, με στόχο να τη θέσουν εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν αυτό ήταν δυνατόν. Επί πολλές ημέρες, αναζητήθηκε διαθέσιμο όχημα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην επιχείρηση και τελικά με τη συνδρομή και έτερου ατόμου από τον Μυλοπόταμο, βρέθηκε ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση τα ξημερώματα της 18ης Νοεμβρίου του 2013.

Στην επίθεση κατά της επιχείρησης συμμετείχαν ο 42χρονος και ο 30χρονος, με τον πρώτο να καταφέρνει επτά βολές με καλάσνικοφ στην πρόσοψη του καταστήματος, προκαλώντας φθορές ύψους 5 χιλιάδων ευρώ περίπου. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις μεταγενέστερες συνομιλίες των κατηγορουμένων, το αποτέλεσμα δεν τους ικανοποίησε. «Το πρωί της ιδίας ημέρας (18-11-2013) ο 37χρονος τηλεφώνησε στον 30χρονο, προκειμένου να ενημερωθεί ειδικότερα σχετικά, όπου ο τελευταίος εμφανώς απογοητευμένος και εκνευρισμένος ανέφερε ότι πέτυχαν κατά το ήμισυ το σκοπό τους, καθόσον έπαθε εμπλοκή το όπλο, τονίζοντας ότι στάθηκε πολύ τυχερός ο ιδιοκτήτης του προαναφερόμενου καταστήματος – κρεοπωλείου. Περαιτέρω, ο 30χρονος ενημέρωσε τον 42χρονο ότι όπως είχε διαπιστώσει, το εν λόγω κατάστημα – κρεοπωλείο, λειτουργούσε κανονικά, ενώ αμφότεροι εξέφρασαν τον έντονο εκνευρισμό και απογοήτευσή τους, καθόσον η ενέργειά τους δεν ήταν ικανή να αναστείλει τη λειτουργία του καταστήματος».

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΓΝΩΣΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ

Βασικό ρόλο στην επίθεση σε βάρος της οικίας γνωστού ρεθυμνιώτη επιχειρηματία στα Τρία Μοναστήρια είχαν και πάλι ο 37χρονος από τον Μυλοπόταμο, ο 30χρονος και ο 42χρονος, οι οποίοι έθεσαν τον στόχο τους τουλάχιστον από τις 28 Νοεμβρίου του 2013 και τον υλοποίησαν τελικά – με φυσικό αυτουργό έναν Αλβανό υπήκοο ο οποίος είναι έγκλειστος εδώ και μήνες σε φυλακή της Κρήτης – βραδινές ώρες της 15ης Ιανουαρίου 2014. Από την αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι οι φερόμενοι ως δράστες παρακολουθούσαν και το σπίτι συνεργάτη του ρεθυμνιώτη επιχειρηματία, ενώ στη συνέχεια, όταν πλέον διαπίστωσαν τη διεύθυνση της κατοικίας του επιχειρηματία, έφεραν σε πέρας το σχέδιό τους. Από την έρευνα, πάντως, ενώ προκύπτει ο φυσικός αυτουργός, δηλαδή ο Αλβανός, δεν προκύπτει υπό την εντολή ποιου ατόμου έγινε η επίθεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλβανός μεταφέρθηκε από τον 37χρονο και τον 30χρονο τουλάχιστον τρεις φορές στις αρχές του Ιανουαρίου στην περιοχή που βρίσκεται το σπίτι του επιχειρηματία, «πλην όμως ελλείψει ανθρώπινης παρουσίας από την οικία, δεν ετελέστηκε το σχέδιό τους, καταδεικνύοντας σαφώς ότι οι ανωτέρω εμπλεκόμενοι επεδίωκαν να πλήξουν την οικία ενόσω αυτός (ο επιχειρηματίας) θα βρίσκονταν στο εσωτερικό της».

Μάλιστα, για τις ανάγκες της «επιχείρησής» τους, οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν και τις γνώσεις έτερου κατηγορουμένου σχετικά με συστήματα ασφαλείας!

Η επίθεση έγινε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου, με τον φυσικό αυτουργό, τον Αλβανό υπήκοο να πραγματοποιεί το σχέδιο, θεωρώντας εσφαλμένα πως υπήρχε ανθρώπινη παρουσία στο εσωτερικό της οικίας. Όπως διαπιστώνουν οι αστυνομικοί «υλοποιώντας το εκτελεστικό μέρος του σχεδίου που του είχε ως άνω ανατεθεί, έβαλλε με πολεμικό τυφέκιο Καλάσνικοφ, που έφερε παράνομα, δεκαεπτά (17) τουλάχιστον φορές, ενώ ο εντοπισμός ενός πλήρους φυσιγγίου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ρίψη των πυροβολισμών, άρα και το μέγεθος της βλάβης, διεκόπη λόγω εμπλοκής του πολεμικού τυφεκίου. Μέρος των βολίδων διαπέρασαν εξωτερικά παράθυρα και πόρτες της οικίας και σφηνώθηκαν, μεταξύ άλλων αντικειμένων, στον καναπέ του σαλονιού του πρώτου ορόφου, καθώς επίσης στην γκαρνταρόμπα και το μπάνιο του ισογείου, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο ζωής, τον ιδιοκτήτη ή άλλο ένοικο της οικίας, στην περίπτωση που αυτοί θα βρίσκονταν στο εσωτερικό της». Συνέπεια της επίθεσης ήταν ο επιχειρηματίας να κλείσει, τελικά δύο επιχειρήσεις του, έχοντας υποστεί οικονομική ζημιά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση ρόλο έπαιξε και ένας 41χρονος από το Αμάρι, ο οποίος φέρεται να έδωσε πληροφορίες στους βασικούς κατηγορουμένους για τον επιχειρηματία – με τον οποίο είχε φιλική σχέση - και τον συνεργάτη του, σχετικά με τις κατοικίες διαμονής τους. Ο ίδιος, όταν εξετάστηκε, αρνήθηκε ότι γνώριζε τους κατηγορούμενους και σε βάρος του έχει σχηματιστεί μεταξύ άλλων και δικογραφία για ψευδορκία.

Ο επιχειρηματίας έχει λάβει πλήρη γνώση των όσων περιλαμβάνονται στη δικογραφία και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής με το συνήγορό του.

Ο ΑΓΡΙΟΣ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ 29ΧΡΟΝΗΣ

Η πληροφόρηση του ΤΑΕ Ρεθύμνου για την παράνομη κατοχή ενός τζιπ από τον 31χρονο αδερφό του 37χρονου, ο εντοπισμός του από τους αστυνομικούς και η κατάσχεση του οχήματος ήταν η αφορμή για την επίθεση σε βάρος μίας 29χρονης ρεθυμνιώτισσας τη νύχτα της 22ας Ιουνίου 2014 στον Κουμπέ. Τα δύο αδέρφια (ο 31χρονος στο παρελθόν ήταν αρραβωνιασμένος με την 29χρονη) εκτιμούσαν ότι η νεαρή είχε δώσει πληροφορίες σε φίλο της Ειδικό Φρουρό για το κλεμμένο αυτοκίνητο του πρώην αρραβωνιαστικού της. Από τον Νοέμβριο, που κατασχέθηκε το όχημα και μέχρι τον Ιούνιο που πραγματοποιήθηκε η επίθεση, τα δύο αδέλφια, με τη συνδρομή και τρίτου μέλους της οικογένειας, που συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία, αντλούσαν πληροφορίες για την 29χρονη, για τον Ειδικό Φρουρό και την αρραβωνιαστικιά του, ενώ στις αρχές του Ιανουαρίου του 2014 ο 31χρονος συναντήθηκε με την 29χρονη «την απείλησε για έκνομη δράση που θα ανέπτυσσε εις βάρος της, σε περίπτωση που εξακριβώνονταν η εμπλοκή της σχετικά με την αρχική πληροφόρηση στις Αρχές για το μη νόμιμο της κατοχής – κυκλοφορίας του εν λόγω οχήματος, καθώς οι δύο άνδρες ήταν σχεδόν πεπεισμένοι ότι εκείνη παρείχε τη σχετική πληροφόρηση στον ειδικό φρουρό».

Η ατυχία της 29χρονης ήταν η μετακόμιση της σε δρόμο του Ρεθύμνου, όπου διέμενε και η τότε ερωτική σύντροφος του 31χρονου. Έτσι, τα δύο αδέλφια έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο τους στις 22 Ιουνίου, αφού – σύμφωνα με το κατηγορητήριο – φρόντισαν να «στρατολογήσουν» δύο άγνωστα άτομα (η ταυτότητα των οποίων δεν έχει προκύψει), τα οποία χτύπησαν άγρια το θύμα, που κατέληξε στο νοσοκομείο. Πιο συγκεκριμένα, «ο ένας εξ αυτών, αφού την αποβίβασε με χρήση βίας από το όχημά της, χρησιμοποιώντας ξύλινο ρόπαλο, της κατάφερε αλλεπάλληλα χτυπήματα σε κεφάλι και σώμα, με αποτέλεσμα να προκαλέσει σε αυτήν βαριές σωματικές βλάβες, που επέφεραν την πολυήμερη νοσηλεία της στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Ακολούθως και ενόσω η παθούσα καλούσε σε βοήθεια, ανωτέρω κατηγορούμενοι – φυσικοί αυτουργοί, επιβιβάστηκαν στο όχημά της, χρησιμοποιώντας αυτό για να διαφύγουν από το σημείο. Το εν λόγω όχημα εγκατέλειψαν στην περιοχή Σαρακίνα, επί της οδού Μ. Χατζηδάκη, όπου και ανευρέθη περί την 01:30΄ ώρα, της 23-06-2014».

Από την προανάκριση προέκυψε ακόμα πως ο 37χρονος, στις 14 Ιουνίου είχε απειλήσει τον πατέρα του θύματος τηλεφωνικά, προσποιούμενος έναν άλλον άντρα, ενώ δύο μέρες αργότερα τηλεφώνησε στην αρραβωνιαστικιά του Ειδικού Φρουρού, υποστηρίζοντας ότι η 29χρονη (το θύμα) διατηρούσε δεσμό με τον αρραβωνιαστικό της!

Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΦΑΚΙΩΝ

Στο στόχαστρο της σπείρας μπήκε και ο δήμαρχος Σφακίων, Παύλος Πολάκης, χωρίς ευτυχώς τελικά να υλοποιηθεί το σχέδιο σε βάρος του. Ο 42χρονος από το Δυτικό Ρέθυμνο ζήτησε από τον 30χρονο στοιχεία για τον δήμαρχο, τα οποία κατάφεραν εν μέρει να συλλέξουν από έναν ασφαλιστή (ο οποίος εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του, ενημέρωσε για τα στοιχεία του οχήματος του δημάρχου).

Ο 30χρονος νωρίτερα της 10ης Μαΐου 2014 παράγγειλε για λογαριασμό του 42χρονου μεγάλη ποσότητας εκρηκτικών υλών και ακαριαίας θρυαλλίδας, τα οποία παρέδωσε στον 42χρονο. Οι προθέσεις, όμως του 42χρονου έγιναν αντιληπτές από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., που στις 30 Μαΐου έκαναν έρευνα στο σπίτι του 42χροβου και κατέσχεσαν τις εκρηκτικές ύλες, ματαιώνοντας την επίθεση.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. «εξάγεται το ασφαλές συμπέρασμα ότι ο 42χρονος για λόγους που δεν προέκυψαν στην έρευνα, επεδίωκε με την άμεση - αναγκαία συνδρομή του 30χρονου να πλήξει την οικία ή άλλο περιουσιακό στοιχείο του δημάρχου Σφακίων.

Η εν λόγω έκνομη δραστηριότητα, προφανώς δεν αναπτύχθηκε για λόγους εξωτερικούς της βούλησής τους, μιας και αξιοποιώντας – αξιολογώντας κατάλληλα το απομαγνητοφωνημένο υλικό, ανωτέρω πράξη απετράπη, λόγω αστυνομικής έρευνας και κατάσχεσης των μέσων τέλεσής της».

Εκτιμάται ότι αφορμή για την υπόθεση φέρεται να ήταν πρόστιμα που επιβλήθηκαν από το δήμο Σφακίων σε μέλη της οικογένειας του 42χρονου στις αρχές του 2014 λόγω καταπάτησης.

Η εμπλοκή του ονόματος του δημάρχου στη δράση της οργάνωσης προκάλεσε την αντίδραση του Δ.Σ. Σφακίων, που σε ανακοίνωση του αναφέρει:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σφακίων καταδικάζει με αποτροπιασμό την απόπειρα ανατίναξης του αυτοκινήτου του Δημάρχου Σφακίων Πολάκη Παύλου, από κακοποιό στοιχείο, κάτοικο της Επισκοπής Ρεθύμνου, που εξιχνίασε η ασφάλεια Κρήτης αυτές τις μέρες και ανακοίνωσε με συνέντευξη τύπου σήμερα στα πλαίσια εξάρθρωσης ευρύτερης εγκληματικής οργάνωσης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνει προς τους ηθικούς αυτουργούς αυτής της ενέργειας ότι:
1. Στέκεται σύσσωμο στο πλευρό του Δημάρχου Σφακίων Πολάκη Παύλου.
2. Δηλώνει ότι θα συνεχίσει χωρίς ταλαντεύσεις και μέχρι τέλους την υπεράσπιση των συμφερόντων και της περιουσίας του Δήμου χωρίς να υποκύπτει ούτε σε συμβιβασμούς ούτε σε τρομοκρατία, ούτε σε οποιεσδήποτε πιέσεις.
3. Δηλώνουμε για άλλη μία φορά ότι τον τόπο μας θα τον αλλάξουμε για να βαδίσει η συντριπτική πλειοψηφία των Σφακιανών στο δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου και της κοινωνικής συνοχής και όχι στο δρόμο του νόμου της ζούγκλας, της συγκάλυψης, του νταηλικιού, της παραβατικότητας και του οργανωμένου εγκλήματος.
4. Καλούμε όλους τους Σφακιανούς να απομονώσουν κάθε άνανδρο και οπισθοδρομικό στοιχείο που νομίζει ότι με τέτοιες πράξεις θα μπει εμπόδιο στο δρόμο που έχουμε χαράξει τα τελευταία χρόνια.
5. Τέλος καλούμε την αστυνομία και τη δικαιοσύνη να προχωρήσει στην πλήρη διαλεύκανση και παραδειγματική τιμωρία όλων όσων εμπλέκονται σε όλη την επαίσχυντη απόπειρα εναντίον του Δημάρχου Σφακίων».

ΚΛΟΠΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ, ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

Μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης φέρονται να εμπλέκονται σε τρεις τουλάχιστον κλοπές γεωργικών μηχανημάτων στο Ηράκλειο, μία θανάτωση ζώων και κλοπές κοσμημάτων, ενώ στο ενεργητικό τους είχαν και τον σχεδιασμό ληστείας στη Θεσσαλονίκη!

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο ρεθυμνιώτες, ο 37χρονος και ο 30χρονος, μαζί με δύο Ηρακλειώτες κατηγορουμένους με ένα ακόμα άτομο και με τη συνδρομή δύο ακόμα κατηγορουμένων, έθεσαν ως στόχο την έπαυλη ενός επιχειρηματία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, εκτιμώντας ότι διατηρεί κοσμήματα αξίας 3 εκ. ευρώ! Μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη, βρήκαν τον στόχο και πληροφορίες από άτομα, που γνώριζαν τα της οικίας του 56χρονου επιχειρηματία. Ωστόσο, τελικά το σχέδιο ματαιώθηκε γιατί ούτε τα χρήματα που απαιτούνταν για τη μεταφορά των μελών της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη, λίγους μήνες μετά, δεν βρέθηκαν, ούτε κάποιο άτομο, απαραίτητο, συνεργάστηκε. Εκτιμάται, δε, πως αυτή δεν ήταν η μοναδική «επιχείρηση» που δεν πραγματοποιήθηκε.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ

Τα μέλη της οργάνωσης προφανώς ελάμβαναν μέτρα ασφαλείας για να μην εντοπιστούν από τους αστυνομικούς, πράγμα που έκαναν και στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους. Χαρακτηριστικές εκφράσεις τους ήταν τα φυσίγγια Καλάσνικοφ που αναφέρονταν ως «μακριά κουφέτα», το οίκημα – στόχος αναφέρεται ως «υπόστεγο», «κόφτης», «μιτατοκοίμησμα» και «γουρούνα», η έκνομη δράση αναφέρεται είτε ως «ξεκοκάλισμα του χοίρου», είτε ως «κόψιμο ξύλων», ο άνδρας – στόχος, αναφέρεται ως «Γαβρίλης», «καλόγερος», «συμπέθερος» και «χασάπης», ο υπήκοος Αλβανίας αναφέρεται ως «κρέας», «φρέζα» και «κάπρος», η έκνομη δράση – επιχείρηση ένοπλης πλήξης κάποιου στόχου αναφέρεται είτε ως «αρραβώνιαση», είτε ως «γάμος», η συνάντηση για έκνομη πράξη αναφέρεται ως «ραντεβού για καφέ», τα όπλα ή είδη οπλισμού, φυσίγγια αναφέρονται ως «αβγά», «σκαλίδες» και «σφυρί», ο εντοπισμός του στόχου - οικήματος, αναφέρεται ως «εύρεση του Α.Φ.Μ.», ο τόπος δράσης, αναφέρεται ως «χωράφι», το όχημα στόχου, αναφέρεται ως «τρακτέρ», οι κάμερες ασφαλείας αναφέρονται είτε ως «μάτια», είτε ως «κουτιά»!

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Αντικείμενο της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης ήταν η προμήθεια, καλλιέργεια, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Αριθμεί τουλάχιστον 12 μέλη, 11 αντρών (στην πλειοψηφία τους ρεθυμνιώτες, ενώ ένας είναι Αλβανός) και μίας νεαρής γυναίκας (η οποία έχει συλληφθεί από την Κυριακή). Ηγετικό ρόλο είχαν δύο 36χρονοι και ένας 43χρονος, όλοι από τον Μυλοπόταμο. «Τα μέλη του ηγετικού πυρήνα της οργάνωσης φρόντιζαν για τη διατήρηση της παράνομης κατάστασης εξασφαλίζοντας είτε μέσω καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, είτε μέσω εισαγωγής ή εν γένει προμήθειας ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης και λοιπών ναρκωτικών ουσιών, επαρκείς ποσότητες αυτών – προϊόν, για εξυπηρέτηση των σκοπών της οργάνωσης. Ελάμβαναν τις βασικές αποφάσεις για την περαιτέρω συγκρότηση και λειτουργία της οργάνωσης, αναπτύσσοντας έκαστος εξ αυτών συγκεκριμένο και διακριτό μηχανισμό προώθησης των ναρκωτικών ουσιών, εντάσσοντας ως διαμεσολαβητές κατάλληλα μέλη, επί των οποίων ασκούσαν άμεση επιρροή, προκειμένου αφενός να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της και να επιτελείται ο σκοπός της και αφετέρου η προστασία της από τυχόν αποκάλυψη τμήματος του μηχανισμού αυτής. Αποτέλεσμα της λειτουργίας και της διατήρηση της παράνομης κατάστασης ήταν η εκροή από την οργάνωση ναρκωτικών ουσιών και η αντίστοιχη εισροή αναγκαίων χρηματικών πόρων.

Οι υπόλοιποι εννέα κατηγορούμενοι αποτελούσαν τα αναγκαία για την περαιτέρω συγκρότηση και λειτουργία της οργάνωσης μέλη, ενώ επιμερίζονταν και εντάσσονταν στο διακριτό μηχανισμό-δίκτυο προώθησης ναρκωτικών ουσιών που είχε αναπτύξει έκαστο μέλος του ηγετικού πυρήνα. Τα εν λόγω μέλη τύγχαναν της απολύτου εμπιστοσύνης του αντίστοιχου μέλους του ηγετικού πυρήνα που κατεύθυνε τη δράση τους, από το οποίο ελάμβαναν τις ποσότητες των ναρκωτικών ουσιών και στο οποίο εν καιρώ επέστρεφαν το προσυμφωνηθέν χρηματικό αντίτιμο, προσπορίζοντας περεταίρω στους εαυτούς τους παράνομο οικονομικό όφελος.

Στη δράση της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης, που ανέπτυξε πλήθος συναλλαγών αγοραπωλησίας ναρκωτικών (κατά κύριο λόγο κάνναβης αλλά και κοκαΐνης) συμμετείχε και ο 37χρονος από τον Μυλοπόταμο, ενώ στο πλαίσιο της ίδιας οργάνωσης κατηγορούνται ακόμα δεκάδες άτομα, που είτε λειτουργούσαν ως σύνδεσμοι και μικροέμποροι ναρκωτικών είτε ως αγοραστές.

Φυσικά, τα επίμαχα σημεία των τηλεφωνικών συνομιλιών διεξάγονταν κεκαλυμμένα, με τους εμπλεκόμενους να χρησιμοποιούν κωδικοποιημένες έννοιες, λαμβάνοντας μέτρα για τον μη εντοπισμό τους. Οι διακινούμενες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών αναφέρονται ως «άνθρωπος, κανίσκι, μούστος, παραγγελιά, κρασί, κρέας, γυναίκα, αυτοκίνητο, βούρκος, χρώμα, αρνιά, αντιβιώσεις, κοπέλι, φάρμακα, κόλλα, μπετόν, σουβλάκια, αποφάγια, χωράφι, λουκούμι, κομμάτι, πράγματα, μπάζα, πράματα, κατσικάκι», οι έτεροι προμηθευτές ως «νοσοκόμα, γιατρός ή μάστορας αυτοκινήτων», και τέλος οι αγοραστές - χρήστες ναρκωτικών ουσιών ως «οι πελάτες/αγοραστές ως «κουλούκια, σκυλιά».

ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΖΩΟΚΛΟΠΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

Στο πλαίσιο της ίδιας οργάνωσης, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον τέσσερις υποθέσεις ζωοκλοπών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, στις οποίες βασικό ρόλο είχαν ο 37χρονος από τον Μυλοπόταμο, ο 30χρονος από το Ν. Φωκά, ο γιος του 37χρονου, ο 42χρονος από το Δυτικό Ρέθυμνο, αλλά και κατηγορούμενοι από το Ηράκλειο.

Από την έρευνα προέκυψε ακόμα ότι επτά άτομα, ο 30χρονος και έξι ακόμα (εκ των οποίων δύο γυναίκες) έχοντας ενωθεί μεταξύ τους συγκρότησαν ομάδα με σκοπό την τέλεση κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα απάτης σε βάρος του Οργανισμού ΕΛ.Γ.Α., παρουσιάζοντας εν γνώσει τους ψευδώς δηλωθείσες ζημιές ζωικού κεφαλαίου που κατείχαν οι ίδιοι, με σκοπό τη χρηματική τους αποζημίωση για ασφαλιζόμενους κινδύνους που καλύπτει ασφαλιστικά ο ΕΛ.Γ.Α., προσπορίζοντας για τους εαυτούς τους παράνομο οικονομικό όφελος.

Ειδικότερα, είχαν αναπτύξει μεθόδους και εφοδιασθεί – κατασκευάσει ειδικά εργαλεία για την πρόκληση σημαδιών επί του σώματος των ζώων ή τη θανάτωση αυτών, με σκοπό να εμφαίνεται ως ζημιογόνο αίτιο είτε η κατασπάραξη από άγρια αδέσποτα σκυλιά είτε λοιπές ασθένειες και παθήσεις, οι οποίες καλύπτονται ασφαλιστικά, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου του ΕΛ.Γ.Α. Μάλιστα, τα μέλη της ομάδας είχαν αναπτύξει ειδική μέθοδο για τη μετατροπή των αρσενικών ζώων σε θηλυκά, χωρίς να γίνεται αυτό αντιληπτό από τους εκτιμητές – ανταποκριτές, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο αποζημιώσεις.

Χαρακτηριστικά της δράσης των μελών της ομάδας, και ιδίως της μεθοδικότητας αυτών, της πρόθεσής τους για συνεχή και επαναλαμβανόμενη τέλεση τέτοιας φύσεως αδικημάτων και της ροπής αυτών στην κατ' επάγγελμα τέλεση αδικημάτων, αποτελούσαν:

Η πρόθεσή τους να προμηθευτούν με ειδικό ψυγείο μεγάλης χωρητικότητας, το οποίο θα τους επέτρεπε να διατηρούν μεγάλους αριθμούς νεκρών ζώων για την αποτροπή της σήψης αυτών, τα οποία θα μπορούν εκ περιτροπής να χρησιμοποιούν είτε οι ίδιοι είτε οι συνεργοί τους για υποβολή ψευδών δηλώσεως, έτσι ώστε να μην μπορεί να γίνει αντιληπτή η δράση τους από τους εκτιμητές – ανταποκριτές τους ΕΛ.Γ.Α.

Η πρόθεσή τους να μεταβούν σε χώρο χωματερής όπου είχε απορριφθεί μεγάλος αριθμός νεκρών ζώων, τα οποία θα μετέφεραν σε δικό τους χώρο και, εν συνεχεία, θα χρησιμοποιούσαν για υποβολή ψευδών δηλώσεων.

Η αγορά από κτηνοτρόφους της περιοχής που δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη ή δεν υπόβαλαν κτηνοτροφικές δηλώσεις, ήδη θανατωμένων αιγοπροβάτων, καθώς και ζώων από τα σφαγεία που ανταποκρίνονταν στις ανάγκες της ομάδας.

Μεριμνούσαν ούτως ώστε, η μεθοδολογία τους και ο τρόπος πρόκλησης συγκεκριμένης ζημίας επί των ζώων, να μην γίνεται αντιληπτός από έτερα άτομα – κτηνοτρόφους που επιθυμούσαν να αναπτύξουν παρόμοια δράση, καθώς είχαν αναπτύξει μια μοναδική μεθοδολογία που εμπόδιζε να γίνει αντιληπτή η δράση τους από τους εκτιμητές του ΕΛ.Γ.Α.

Η τακτική τους ήταν να υποβάλουν ψευδείς δηλώσεις σε περιόδους εορτών (π.χ. Πάσχα) ή σε μη εργάσιμες ημέρες (Σαββατοκύριακα), έτσι ώστε να καθυστερεί η διενέργεια της εκτίμησης για λίγες ημέρες και να καλύπτεται με τον τρόπο αυτό το γεγονός ότι τα ζώα παρουσιάζουν σημάδια σήψης (αφού έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε προγενέστερες ψευδείς δηλώσεις - αναγγελίες).

Πέραν των ανωτέρω, μέλη της ανωτέρω ομάδας και συγκεκριμένα είχαν αναπτύξει ιδιαίτερα φιλικές με τον ανταποκριτή & εκτιμητή του ΕΛ.Γ.Α. για περιοχές της Κρήτης, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο των δηλώσεων ζημίας κτηνοτρόφων, την έγκριση και τον προσδιορισμό του ύψους της αποζημίωσης που αυτού θα λάμβαναν από τον ΕΛ.Γ.Α., ο οποίος, εκ προθέσεως, με πλήρη επίγνωση της δράσης τους και με σκοπό να τους συνδράμει στην εκπλήρωση του σκοπού τους, προέβαινε ψευδώς σε επιβεβαίωση των δηλώσεων – αναγγελιών ζημιών που αυτοί προέβαιναν και σε εκτιμήσεις σχετικών αποζημιώσεων, παραβαίνοντας έτσι τα καθήκοντά του.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ - www.goodnet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 August 2014 | 2:02 pm


Εκδόθηκαν οι αποφάσεις για τις ενστάσεις στο Δήμο Ρεθύμνου

Εκδόθηκαν οι αποφάσεις για τις ενστάσεις στο Δήμο Ρεθύμνου
ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΝΙΝΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΔΡΑ, ΝΕΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΧΑΡΚΙΩΝ ΚΑΙ Κ. ΒΑΡΣΑΜΟΝΕΡΟΥ
Παραμονή Δεκαπενταύγουστου το Διοικητικό Πρωτοδικείο Χανίων, εξέδωσε τις αποφάσεις του μετά την εξέταση των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί από τους συνδυασμούς που συμμετείχαν στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Ρέθυμνο, για την κατανομή εδρών και για την εκλογή δημοτικών και τοπικών συμβούλων.

Το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε την ένσταση που είχε καταθέσει ο Θοδωρής Νίνος, επικεφαλής του συνδυασμού «Ρέθυμνο Αξίζεις», με την οποία ζητούσε να αποδοθεί στον συνδυασμό του μια ακόμα έδρα στη Δημοτική Ενότητα Νικηφόρου Φωκά.

Στην ένστασή του ο συνδυασμός ανέφερε ότι θα έπρεπε να του έχουν αποδοθεί 25 έδρες και ότι έγινε λάθος σε σχέση με το εκλογικό μέτρο, κατά τη δεύτερη κατανομή των εδρών, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να αφαιρεθεί μια έδρα από τον συνδυασμό του Θ. Νίνου και να δοθεί στον συνδυασμό του Γ. Μαρινάκη.

Σύμφωνα με τον συνδυασμό, ο Μιχάλης Ανδρουλάκης θα έπρεπε να είναι αυτός που θα έχανε την έδρα, καθώς ήταν ο τρίτος επιλαχόντας συνδυασμός.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Χανίων έκανε δεκτή την ένσταση του συνδυασμού του κ. Νίνου για την ανακήρυξη προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων στα Χάρκια και το Κάτω Βαρσαμόνερο.

Ο συνδυασμός ανέφερε ότι επρόκειτο για εξόφθαλμα σφάλματα, καθώς είχαν ανακηρυχτεί ως πρόεδροι όχι υποψήφιοι του συνδυασμού που ήρθαν πρώτοι σε ψήφους στην Τοπική Κοινότητα, όπως ορίζει ο «Καλλικράτης» και που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο συνδυασμός Νίνου, αλλά του συνδυασμού που ήρθε πρώτος στον Δήμο, δηλαδή του Γ. Μαρινάκη.

Έτσι με απόφαση του Δικαστηρίου νέοι πρόεδροι ανακηρύχθηκαν στα Χάρκια κ. Γιώργος Κόκκινος και στο Κάτω Βαρσαμόνερο ο κ. Γιώργος Λιονής.

Στο Τοπικό Συμβούλιο της Επισκοπής, της Δημοτικής Ενότητας Λαππαίων, ο συνδυασμός του Γιώργου Μαρινάκη, είχε καταθέσει ένσταση ζητώντας μια ακόμα έδρα για το Τοπικό Συμβούλιο. Ο κ. Νίνος κατέθεσε αντένσταση την οποία αποδέχθηκε το Δικαστήριο και έτσι τα πράγματα παραμένουν ως έχουν. Την πρώτη έδρα έχει ο συνδυασμός του Γ. Μαρινάκη, τη δεύτερη ο συνδυασμός του Μ. Ανδρουλάκη και την τρίτη ο συνδυασμός του Θ. Νίνου.

Στο Τοπικό Συμβούλιο του Ρουσσοσπιτίου, είχε καταθέσει ένσταση ο συνδυασμός του κ. Νίνου για τον Σταύρο Λαμπρινό που δεν είχε αρχικά ανακηρυχθεί ως τοπικός σύμβουλος. Με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου ο κ. Λαμπρινός είναι μέλος του συμβουλίου.

Τέλος, το Διοικητικό Δικαστήριο απέρριψε την ένσταση που είχε καταθέσει ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γ. Μαρινάκη Γιώργος Παπαδόσηφος, καθώς το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου δεν ανακήρυξε την εκλογή του.

Δημοσιεύθηκε στις 20 August 2014 | 1:48 pm
Translate:
Copyright © 2010-2014 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: