Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Φλώρινας   »   Φιλωτας    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή Φιλωτας και εμείς θα το προσθέσουμε.


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Φιλωτας

Σωματείου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ» - ετήσια τελική παράσταση των χορευτικών τμημάτων


Χορογραφήματα .…από το χθες .…στο σήμερα

Ο Σύλλογος Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ» ιδρύθηκε το 1994, με σκοπό τη διάσωση, τη διδασκαλία, τη διάδοση και την παρουσίαση των ελληνικών παραδοσιακών χορών και δρώμενων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι «ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ» έχουν συμμετάσχει σε μια σειρά από αξιόλογα και σημαντικά φεστιβάλ παραδοσιακού χορού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με στόχο να μοιραστούν με λαούς από διαφορετικές κουλτούρες την πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδας όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη μουσική και το χορό.

Τούτη τη χρονιά, οι Χορευτικές ομάδες των ΛΥΓΚΗΣΤΩΝ επέλεξαν με την παράστασή τους να περιπλανηθούν στις φόρμες, τα χορευτικά σχήματα, τους αυτοσχεδιασμούς και γενικά τα χορογραφήματα , που έχει δημιουργήσει η προφορική χορευτική παράδοση των Ελλήνων.

Ο χορός αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ ιστορικής και λαϊκής παράδοσης. Βασιζόμενος στην ιστορική παράδοση παίρνει σάρκα και οστά μέσω της λαϊκής έκφρασης. Λαϊκής έκφρασης που ζωντανεύει διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με τα τοπικά ήθη και έθιμα.

Έτσι κάθε παραδοσιακή κοινότητα, μετά από μακρόχρονες διαδικασίες , έχει καταλήξει στα χορευτικά σχήματα που την εκφράζουν, έτσι ακριβώς όπως επιλεγεί και υιοθετεί τους ρυθμούς , το ύφος και τα ηχοχρώματα που γίνονται τα χαρακτηριστικά της μουσικοποιητικής της φυσιογνωμίας.

Αυτά τα σχήματα στον χώρο, αλλά και άλλα μορφολογικά στοιχεία που διαφοροποιούν την όψη του χορευτικού κύκλου, ο λαός τα συνδυάζει με τον λόγο (το δημοτικό τραγούδι), το μέλος (τη μελωδία)και την κίνηση (τον χορό) , για να δημιουργήσει τη μουσικοχορευτική παράδοση κάθε τόπου.

Ένα σύνθετο σύστημα επιβάλλει το πότε , το πού αλλά και από ποιους θα χρησιμοποιηθεί το κάθε χορευτικό σχήμα και κάθε άλλο στοιχείο.

Πολλές κοινότητες έχουν υιοθετήσει και φόρμες χορών αρκετά πιο περίπλοκες, δημιουργώντας έτσι τα δικά τους χαρακτηριστικά χορογραφήματα που, ανεξάρτητα από την ιστορική τους προέλευση, έχουν ενσωματωθεί στην τοπική έκφραση για τις ειδικές περιπτώσεις που η παράδοση έχει καθορίσει. Και είναι μεγάλη χαρά να ανακαλύπτει κανείς τέτοια σχήματα, άλλοτε απλά, άλλοτε αρκετά περίπλοκα που επιβεβαιώνουν την εξαιρετική δημιουργικότητα αλλά και την αφομοιωτική δύναμη των παραδοσιακών κοινοτήτων.

Σήμερα η δημιουργία προφορικής μουσικής παράδοσης σχεδόν έχει τελειώσει, αφού άλλαξαν οι συνθήκες που τη συντήρησαν.

Η προσωπική δημιουργία έχει αντικαταστήσει την ανώνυμη δημοτική και ο λαός, εκτός από τα παλαιά και καταξιωμένα, που επιλεκτικά συντηρεί, αποδέχεται και πιο σύγχρονες , επώνυμες συνθέσεις , και εκφράζεται μέσα από αυτές.

Σ΄ αυτούς που σφράγισαν την σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία την τελευταία τεσσαρακονταετία συγκαταλέγονται χωρίς αμφιβολία ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Τα μουσικοποιητικά τους δημιουργήματα ως λόγος και μουσική γίνονται αποδεκτά σχεδόν ως ‘’δημοτική έκφραση’’, αφού εκφράζουν τους απανταχού Έλληνες και κυρίως τους νέους. Και ανάμεσα σ΄ αυτές τις επώνυμες δημιουργίες τους, υπάρχουν αρκετές που στηρίζονται στο ύφος και το ήθος της δημοτικής παράδοσης, θεωρημένης βέβαια από σκοπιά σύγχρονη (ανα)δημιουργική, και που εμείς θα τις χορέψουμε πάνω στα πατήματα και τα σχήματα της παράδοσης που τα ενέπνευσε, και που συντηρείτε ακόμα από των ‘’Ελλήνων τις κοινότητες’’ απανταχού του κόσμου τούτου.

Όσο και αν σήμερα οι πολιτισμικές ταυτότητες απειλούνται και βομβαρδίζονται από την τεχνολογία, την καταρράκωση των ηθικών αξιών , την αποξένωση και την ομοιομορφία , ‘’ οι στρατηγικές του σώματος’’ αντέχουν και θα αντέχουν όσο και η ανθρώπινη ζωή. Έτσι και αυτή η εκδήλωση στοχεύοντας στην αναδημιουργία των παραδοσιακών αξιών περνώντας τες μέσα από τα εύπλαστα και αγνά σώματα που χορεύουν, ελπίζει να καλλιεργήσει και να ανασυγκροτήσει μέσα από ένα δημιουργικό πάντρεμα χορευτών και θεατών-συμμέτοχων την κληρονομημένη αισθητική αγωγή και ταυτότητα.

Πρόσκληση και πρόκληση μαζί για επανασύνδεση με τα πανανθρώπινα σύμβολα της αλληλεγγύης , της συναίνεσης , της ειρήνης, της νοσταλγίας, της συγκίνησης και της ζωής.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Γιάννης Κωνσταντίνου


Δημοσιεύθηκε στις 19 June 2018 | 10:40 am


Εγγραφές σε Δημοτικούς Παιδικούς & Βρεφονηπιακούς Σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ


Το Ν.Π.Δ.Δ. Κ.Π.Α.Π.Α Δήμου Φλώρινας ενημερώνει τους ωφελούμενους ότι έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ», περιόδου 2018-2019, για τους Παιδικούς & Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Φλώρινας, μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε.
Παράλληλα, καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στους Παιδικούς & Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Φλώρινας να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα έως και την 3η Ιουλίου 2018.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο Κ.Υ.Α. 66981Δ1/27-4-2018/ΦΕΚ 1586/Β’/8.5.2018 «Ορισμός δήμων εφαρμογής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2018-2019» οι αιτούσες που διαμένουν στους δήμους στους οποίους εφαρμόζεται η παραπάνω Κ.Υ.Α., μεταξύ των οποίων και ο δήμος Φλώρινας, δεσμεύονται ως προς την υποβολή της αίτησής τους. 
Αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται ηλεκτρονικά, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.eetaa.gr, paidikoi.eetaa.gr. Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη διεύθυνση του Ν.Π.Δ.Δ. Κ.Π.Α.Π.Α. Δήμου Φλώρινας (Σ.Σ. Ιωαννίδη), τηλ: 23850 26474.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μητέρες βρεφών, νηπίων, παιδιών ή /και νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, καθώς και άτομα (γυναίκες και άνδρες) στα οποία έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια παιδιών και άτομα που βρίσκονται σε χηρεία, που:
α) Έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή είναι Ομογενείς ή είναι αλλοδαπές/αλλοδαποί από τρίτες χώρες και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
β) Να είναι εργαζόμενοι/νες (μισθωτοί/ές, αυτοαπασχολούμενοι/ες) ή να είναι άνεργοι/ες που διαθέτουν δελτίο ανεργίας ΟΑΕΔ σε ισχύ (αν έχει εκδοθεί εντός του τελευταίου τριμήνου) ή την κατάσταση ανανεώσεων της κάρτας ανεργίας, όπως αυτή εκτυπώνεται από την επίσημη σελίδα του ΟΑΕΔ με τη χρήση του προσωπικού κλειδάριθμου ή όταν αφορά σε ειδικά ταμεία άλλο ισοδύναμο έγγραφο, που να βεβαιώνει την ανεργία.
γ) Επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους στις κάτωθι κατηγορίες Δομών: Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, για βρέφη από 18 μηνών έως 2,5 ετών (30 μηνών) συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2018), και προ-νήπια από 2,5 ετών, συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2018), μέχρι την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο). 
δ) Έχουν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 27.000€ για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά, 30.000€ για μητέρες που έχουν 3 παιδιά, 33.000€ για μητέρες που έχουν 4 παιδιά και 36.000€ για μητέρες που έχουν από 5 παιδιά και άνω. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το ποσό των 36.000 €. 
Εξαιρούνται από την Πρόσκληση οι τακτικοί και αορίστου χρόνο υπάλληλοι του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. (α΄ και β΄ βαθμού) και των Ν.Π.Δ.Δ. των Ο.Τ.Α.
Για την είσοδο στην «Αίτηση Συμμετοχής – Δήλωση» απαιτούνται οι κωδικοί TAXISnet, των γυναικών για την πιστοποίηση του ενδιαφερομένου, μέσω του Open Authentication της Α.Α.Δ.Ε. 
Μετά την επιτυχή είσοδο του χρήστη, το Μητρώο της Α.Α.Δ.Ε. θα επιστρέφει στην εφαρμογή του Α.Φ.Μ. και το ονοματεπώνυμο του ενδιαφερομένου.

Δικαιολογητικά συμμετοχής
Οι ωφελούμενες μητέρες θα πρέπει να γνωρίζουν το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ τους, το ΑΜΚΑ των παιδιών τους, καθώς και το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ του συζύγου.
Μαζί με την εκτύπωση της Αίτησης – Δήλωσης τους, θα υποβάλλουν καθαρά και ευανάγνωστα τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1. Αντίγραφο Αποδεικτικού Στοιχείου Ταυτότητας (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο) σε ισχύ ή μετάφρασή του – εντός του τελευταίου τριμήνου - αν δεν είναι με λατινική γραφή.
Για αλλοδαπές τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε. απαιτείται και Άδεια Διαμονής σε ισχύ. Σε περίπτωση που έχει λήξει η άδεια διαμονής, απαιτείται η τελευταία άδεια διαμονής, καθώς και η αίτηση ανανέωσής της προς τον αρμόδιο φορέα, που έχει κατατεθεί η σχετική αίτηση.
2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, που να έχει εκδοθεί εντός του τελευταίου εξαμήνου από την ημερομηνία της Πρόσκλησης.
Σε περίπτωση που η μητέρα είναι αλλοδαπή και η χώρα καταγωγής της δεν εκδίδει πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, τότε θα πρέπει να προσκομίσει οποιοδήποτε άλλο ισοδύναμο επίσημο έγγραφο, το οποίο να πιστοποιεί την οικογενειακή κατάσταση, συνοδευόμενο από επίσημη μετάφραση – εντός του τελευταίου τριμήνου -, εάν δεν είναι διαθέσιμο στην ελληνική γλώσσα.
Σε περίπτωση ύπαρξης συμφώνου συμβίωσης απαιτείται και η προσκόμισή του, καθώς και τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το φορολογικό έτος 2017 (δηλαδή για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2017 έως 31/12/2017) και των δύο μερών.
Σε περίπτωση ανύπαντρης μητέρας (μονογονεϊκή οικογένεια), απαιτείται και ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού, εάν το παιδί δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης της αιτούσας. Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης της μητέρας αποστέλλεται υποχρεωτικά.
Σε περίπτωση που η/ο ενδιαφερόμενη/νος είναι χήρα/χήρος, απαιτείται και ληξιαρχική πράξη θανάτου του συζύγου, εάν η χηρεία δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης,
Σε περίπτωση διάζευξης απαιτείται αντίγραφο διαζευκτηρίου (από τη Μητρόπολη για θρησκευτικό γάμο ή από το Δήμο για πολιτικό γάμο), εάν η διάζευξη δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή το έντυπο μεταβολών ατομικών στοιχείων της Δ.Ο.Υ. (Μ1) στο οποίο θα αναγράφεται η διάζευξη.
Σε περίπτωση που η ενδιαφερόμενη τελεί σε διάσταση, απαιτείται το έντυπο μεταβολών ατομικών στοιχείων της Δ.Ο.Υ. (Μ1) με ημερομηνία προ της δημοσίευσης της παρούσας Πρόσκλησης.
Σε περίπτωση ανάδοχης μητέρας, απαιτείται και αντίγραφο δικαστικής απόφασης ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο της Επιτροπείας ανηλίκου τέκνου.
Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος άνδρας έχει την επιμέλεια των παιδιών του, απαιτείται και δικαστική απόφαση παραχώρησης της επιμέλειας.
3. Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (Εκκαθαριστικό Σημείωμα) για το φορολογικό έτος 2017 (δηλαδή για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2017 έως 31/12/2017). Προσοχή: εκκαθαριστικό σημείωμα οποιουδήποτε άλλου έτους δεν είναι αποδεκτό και συνιστά λόγο απόρριψης της αίτησης.
Σημειώνεται ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι ενδιαφερόμενες, που έχουν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 27.000€ για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά, 30.000€ για μητέρες που έχουν 3 παιδιά, 33.000€ για μητέρες που έχουν 4 παιδιά και 36.000€ για μητέρες που έχουν από 5 παιδιά και άνω.
Ο αριθμός των παιδιών που αναφέρονται στην παραπάνω παράγραφο είναι τα παιδιά μέχρι και 24 ετών ή τα άτομα ΜΕΑ ανεξαρτήτως ηλικίας.
Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το ποσό των 36.000€. Για τον υπολογισμό του δηλωθέντος εισοδήματος, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ετήσιο εισόδημα, όπως αναγράφεται στην Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (εκκαθαριστικό σημείωμα). Στο εισόδημα περιλαμβάνεται το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα, καθώς και το σύνολο των αυτοτελώς φορολογηθέντων εισοδημάτων.
Ειδικότερα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό Οικογενειακό Εισόδημα, όπως αυτό αποτυπώνεται στην 5η γραμμή του πεδίου Γ.2. Εκκ. Ειδ. Εισφοράς Αλληλ. Της Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου για το Φορολογικό Έτος 2017.

Δικαιολογητικά απασχόλησης
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι μισθωτή, απαιτείται:
Βεβαίωση εργοδότη με σφραγίδα και υπογραφή, η οποία θα έχει υποχρεωτικά ημερομηνία μεταγενέστερη της δημοσίευσης της παρούσας πρόσκλησης και από την οποία θα προκύπτει ότι συνεχίζεται η απασχόληση έως και σήμερα (δηλαδή ημερομηνία υπογραφής της βεβαίωσης), το είδος απασχόλησης (πλήρης ή μερική απασχόληση, αορίστου ή ορισμένου χρόνου) στην θέση εξαρτημένης εργασίας, που η ενδιαφερόμενη κατέχει ΚΑΙ
Αντίγραφο της αναγγελίας πρόσληψης (με Υ.Δ. του νόμιμου εκπροσώπου εάν έχει επέλθει οποιαδήποτε μεταβολή στα στοιχεία της εταιρείας ή του εργοδότη) ή πρόσφατο αντίγραφο πίνακα προσωπικού Ε4 (με τα στοιχεία μόνον της αιτούσας, την επωνυμία της εταιρείας, σφραγίδα και υπογραφή).
Εάν η ενδιαφερόμενη εργάζεται με εργόσημο (περιστασιακή απασχόληση), απαιτείται: 
Βεβαίωση εργοδότη με σφραγίδα και υπογραφή, η οποία θα έχει υποχρεωτικά ημερομηνία μεταγενέστερη της δημοσίευσης της παρούσας πρόσκλησης και από την οποία θα προκύπτει ότι συνεχίζεται η απασχόληση έως και σήμερα (δηλαδή ημερομηνία υπογραφής της βεβαίωσης) και το είδος απασχόλησης ΚΑΙ
Εργόσημο (αντίγραφο εργόσημου και απόδειξη κατάθεσης σε τράπεζα του τελευταίου 12μηνου, που να αποδεικνύει εργασία τουλάχιστον δύο (2) μηνών) Ή 
Σε περίπτωση αυτασφάλισης, 50 ένσημα εντός των τελευταίων 12 μηνών.
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αυτοαπασχολούμενη εκτός πρωτογενή τομέα, απαιτούνται:
Αντίγραφο της Δήλωσης Έναρξης Επιτηδεύματος στη Δ.Ο.Υ. ΚΑΙ
Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι η ενδιαφερόμενη είναι άμεσα ασφαλισμένη, ακόμη και αν οφείλει ασφαλιστικές εισφορές ή Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι έχουν καταβληθεί οι εισφορές ή πρόσφατη Ειδοποίηση του ασφαλιστικού φορέα για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών ΚΑΙ
Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 περί μη διακοπής της άσκησης του επιτηδεύματος.
Σε περιπτώσεις συμμετοχής σε Ο.Ε. ή Ε.Ε.. I.K.E ή ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ ή ΕΠΕ απαιτούνται τα παρακάτω δικαιολογητικά:
Το αρχικό καταστατικό και σε περίπτωση μεταβολών, την τελευταία τροποποίησή του
Πιστοποιητικό περί μη λύσης από το ΓΕΜΗ.
Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 περί μη διακοπής της άσκησης επιτηδεύματος.
Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι η ενδιαφερόμενη είναι άμεσα ασφαλισμένη, ακόμη και αν οφείλει ασφαλιστικές εισφορές ή πρόσφατη ειδοποίηση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ή πρόσφατη Ειδοποίηση του ασφαλιστικού φορέα για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών
Ειδικότερα σε περίπτωση εταίρου Ι.Κ.Ε., Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 του Διαχειριστή της εταιρείας ΙΚΕ ότι η/ο ενδιαφερόμενη/ος απασχολείται κανονικά στην επιχείρηση.

Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αυτοαπασχολούμενη στον πρωτογενή τομέα, απαιτείται:
Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι η ενδιαφερόμενη είναι άμεσα ασφαλισμένη, ακόμη και αν οφείλει ασφαλιστικές εισφορές ή πρόσφατη ειδοποίηση του ασφαλιστικού φορέα για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

Δικαιολογητικά Ανεργίας
Εάν η ενδιαφερόμενη είναι άνεργη, απαιτούνται:
Δελτίο ανεργίας ΟΑΕΔ σε ισχύ (αν έχει εκδοθεί εντός του τελευταίου τριμήνου) ή την κατάσταση ανανεώσεων της κάρτας ανεργίας, όπως αυτή εκτυπώνεται από την επίσημη σελίδα του ΟΑΕΔ με τη χρήση του προσωπικού κλειδάριθμου ή όταν αφορά σε ειδικά ταμεία άλλο ισοδύναμο έγγραφο στο οποίο να βεβαιώνεται η ανεργία.
Σε περίπτωση που η αιτούσα έχει σύζυγο ή σύντροφο (σύμφωνο συμβίωσης) άνεργο, απαιτείται Δελτίο Ανεργίας ΟΑΕΔ σε ισχύ (αν έχει εκδοθεί εντός του τελευταίου τριμήνου) ή η κατάσταση ανανεώσεων της κάρτας ανεργίας, όπως αυτή εκτυπώνεται από την επίσημη σελίδα του ΟΑΕΔ με τη χρήση του προσωπικού κλειδάριθμου, όταν αφορά σε ειδικά ταμεία άλλο ισοδύναμο έγγραφο στο οποίο να βεβαιώνεται η ανεργία.
Δικαιολογητικά αναπηρίας
Εάν η ενδιαφερόμενη μητέρα (καθώς και η ανάδοχη μητέρα) ανήκει στην ομάδα των ΑμεΑ ή/και ένα από τα τέκνα της ή/και ο σύζυγος
με ποσοστό αναπηρίας 35% και άνω για τη μητέρα ή/και για ένα από τα τέκνα της : απαιτείται Αντίγραφο Βεβαίωσης Πιστοποίησης της Αναπηρίας σε ισχύ από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) με την χρονική διάρκεια ισχύος και το ποσοστό αναπηρίας,
με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω για το σύζυγό της: απαιτείται Αντίγραφο Βεβαίωσης Πιστοποίησης της Αναπηρίας σε ισχύ από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) με την χρονική διάρκεια ισχύος και το ποσοστό αναπηρίας.

Δημοσιεύθηκε στις 19 June 2018 | 10:29 am


Διότι! - γράφει ο Σπύρος Α. Ηλιάδης


γράφει ο Σπύρος Α. Ηλιάδης

-Οι πολιτικές «ανοησίες» είναι γνώρισμα της εποχής μας, η μετριότητα και η υποκρισία των πολιτικών είναι ανεκτή μέχρι ένα σημείο. Ο τυχοδιωκτισμός, η αρπαχτή και το ψεύδος όχι.
-Διότι το να διαψεύδεις γεγονότα και να στηρίζεις με σθένος πράγματα που ξεπουλάς δεν είναι γνώρισμα πολιτικού που σέβεται τον εαυτό του και την πολιτική πορεία του.
-Διότι το να προβάλεις την σταθερότητα σου την στιγμή που αυτογελοιοποιείσαι με την ταύτιση σου προς συγκεκριμένες γραμμές, άμεσα και χωρίς αναστολές είναι ανόητο.
-Διότι το να λες ότι δεν είσαι εξαρτημένος από «ξένα» συμφέροντα και κατεστημένα την στιγμή που εκτελείς εντολές δεν είσαι σοβαρός πολιτικός.
-Διότι το να καμαρώνεις ότι είσαι υπόδειγμα πολιτικού ενώ ξέρεις ότι είσαι κατευθυνόμενος και ελεγχόμενος είναι αυταπάτη.
-Διότι το να επιμένεις ότι υπηρετείς την πολιτική και ταυτόχρονα να προσπαθείς εναγωνίως να διαμορφώσεις κλίμα υπέρ συγκεκριμένης επιλογής και να μεταβάλλεσαι σε εργαλείο άθλιας επιρροής είναι ανοησία.
-Διότι το να λες ότι είσαι πολιτικός της εντιμότητας, της λαϊκής βούλησης, ότι κατέχεις το προσόν της αυθεντίας επί παντός του επιστητού και ότι ο λαός σε ακολουθεί αυτό είναι στα ώρια της διαστροφής.
-Διότι η πολιτική Κυβίστηση (κοινώς κωλοτούμπα) είναι η θέση που ο δρών καταλήγει στο έδαφος ύπτια, διασφαλίζοντας την συνέχεια του αξιώματος που κατέχει· κάνοντας το καρπούζι πεπόνι.-

Σπύρος Α. Ηλιάδης
Δημοσιογράφος Εκδότης
[email protected]


Δημοσιεύθηκε στις 19 June 2018 | 10:26 am


Επιστολή παραίτησης απο τους ΑΝ.ΕΛ του Πέτρου Γώγου (Συντονιστική Φλώρινας-Γραμματεία Οργανωτικού/Δυτ. Μακεδονίας)


Φλώρινα 17-6-2018

Προς
Γραμματέα Οργανωτικού : Kίγκα Κωνσταντίνο
κοινοποίηση :
Πρόεδρο ΑΝΕΛ Παναγιώτη Καμμένο
Γραμματέα: Ευθύμιο Δρόσο

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο ονοματολογικό των Σκοπίων.

1. Με βρίσκει κάθετα αντίθετο η παραχώρηση του Ονόματος «Μακεδονία» στη γείτονα χώρα (άλλωστε αυτή είναι και η θέση του κινήματος)

2. Η «βεβιασμένη λύση» με την "επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη συμφωνία" στην οποία μας έσυρε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς, μαζί με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, με την πρόφαση «το θέμα πρέπει να κλείσει τώρα» με βρίσκει, επίσης, κάθετα αντίθετο, επειδή αναγνωρίζει defacto Μακεδονικό κράτος - Μακεδονική Εθνότητα - Μακεδονική Γλώσσα και, ως συνέπεια αυτού, θα οδηγήσει στον σταδιακό περιορισμό ή και την εξάλειψη του όρου «Μακεδονία» στην Ελληνική επικράτεια (δεδομένου του γεγονότος ότι η ύπαρξη κράτους, έστω και σλαβογενούς - βουλγαροσερβικού με αυτό το όνομα, θα επιβάλει στις από εδώ και πέρα συνομιλίες και διακρατικές συμφωνίες τον όρο «Μακεδονία»)

3. Δεν με καλύπτουν οι ισχυρισμοί ότι ο όρος severna macedonia θα παραμείνει έτσι. Το παράδειγμα της TransJordan - ΥπερΙορδανίας, όπου έφυγε το trans με μονόπλευρη απόφαση της χώρας και έμεινε σκέτο Ιορδανία, δεν μας προβληματίζει; Άλλωστε, οι προκλητικότατες χθεσινές δηλώσεις του Ζάεφ ξεκαθάρισαν τις προθέσεις τους: «η ευρωπαϊκή αντίληψη αποτελεί δημοκρατική έκφραση, οι Έλληνες, οι Μακεδόνες, οι Ευρωπαίοι, είναι πιο ισχυροί απέναντι στην ξενοφοβία».

4. Δεν με καλύπτουν οι ισχυρισμοί του ΥΠΕΞ περί καλής γειτονίας και καλών φίλων. Τους έχουν ήδη νιώσει στο πετσί τους οι πρόγονοί μας. Τώρα, που μας χρειάζονται, εμφανίζονται άψογοι. Αργότερα;

5. Προφανώς, ΔΕΝ ΜΕ ΚΑΛΥΠΤΕΙ η δήλωση "δεν θα το ψηφίσουμε οι ΑΝ.ΕΛ. όταν έρθει στην βουλή", επειδή στο μεσοδιάστημα (12-18 μήνες) που θα ακολουθήσει, βάσει του χρονοδιαγράμματος, η γειτονική χώρα θα έχει μπει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ με ΟΝΟΜΑ που θα έχουμε ήδη εγκρίνει ΕΜΕΙΣ! Τι θα κάνουμε, άραγε, όταν καταψηφιστεί στη Βουλή η πρόταση; Θα …αναγκάσουμε το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να τους αποβάλουν; Τους δίνουμε τα πάντα, δεν δίνουν ΤΙΠΟΤΕ!

Είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι μία τέτοιου είδους συμφωνία οφείλει να έχει την συναίνεση όλου του ελληνικού λαού, στον οποίο πρέπει να δώσουμε την δυνατότητα να εκφραστεί με δημοψήφισμα. Κάθε ευαίσθητη, πραγματικά δημοκρατική κυβέρνηση, που σέβεται το λαό της αυτό θα έκανε (ακόμα και ο Ζάεφ.....).

Για αυτούς τους λόγους και για πολλούς άλλους ακόμα θεωρούμε ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι εδώ!

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Η Φλώρινα πουλιέται με έναν νόμο (αυτόν της ΔΕΗ)! Η Μακεδονία ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ!

Η αξιοπρέπειά μας, η κληρονομιά που παραλάβαμε από τους προγόνους μας, η υποχρέωση που έχουμε απέναντι στα παιδιά μας, μας οδηγεί σε ένα συμπέρασμα:

Δεν θα είμαστε εμείς, αυτοί που θα συναινέσουμε στην Απάρνηση και την Απαλοιφή της Ιστορίας μας, της Ταυτότητάς μας ως Μακεδόνων και, άρα, Ελλήνων!

Κανένα οικονομικό ή άλλο όφελος δεν είναι πάνω από την Εθνική Κυριαρχία της Ελλάδας!

ΑΚΥΡΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ, και μάλιστα στην πολύπαθη ΠΡΕΣΠΑ, στην πολύπαθη Φλώρινα!

Δέν μπορούμε και δέν πρέπει να συναινέσουμε με κανέναν τρόπο στο ξεπούλημα της ΜΑΝΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!

ΕΣΧΑΤΗ ΛΥΣΗ

ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗΣ!

Σας υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του περιφερειάρχη γραμματείας οργανωτικού ΑΝ.ΕΛ Δυτικής Μακεδονίας (θα μας επιτρέπεται άραγε στο εξής να χρησιμοποιούμε τον όρο;) και από μέλος των ΑΝ.ΕΛ.

Έδωσα την ψυχή μου για το κίνημα, που με τίμησε τοποθετώντας με σε αυτή την θέση, νομίζω ότι ανταποκρίθηκα με όλες τις δυνάμεις μου.

Δυστυχώς, οι κόκκινες γραμμές του κινήματος, που είναι καθορισμένες από την ιδρυτική διακήρυξη και επιβεβαιώθηκαν στα Συνέδρια των ΑΝΕΛ, παραβιάστηκαν.

Δυστυχώς ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΗΚΑ. Νιώθω Προδομένος.

Γώγος Γ. Πέτρος

Δημοσιεύθηκε στις 19 June 2018 | 10:14 am


Στο βάθρο των νικητών ξανά ο Τάσος Χατζηχρήστος (video-foto)


Νέα μεγάλη επιτυχία του Φλωρινιώτη οδηγού Τάσου Χατζηχρήστου κατακτώντας την 2η θέση.
Σε μια πολύ καλά από τις λίγες οργανωμένη από τους υπεύθυνους του ΟΦΑΔ αθλητική εκδήλωση του μηχανοκίνητου αθλητισμού η 6η Ανάβαση Κορυλόβου Δράμας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι όσο και στο κομμάτι της φιλοξενίας.Ο Όμιλος Φίλων Αυτοκινήτου Δράμας έδειξε ότι ήθελε να κερδίσει τις εντυπώσεις αφού στις βραβεύσεις ήταν παρών ο πρόεδρος της ΟΜΑΕ Δημήτρης Μιχελακάκης
Στο αγωνιστικό κομμάτι επίσης οι 41 συμμετοχές έδειξαν οι η Ανάβαση Κορυλόβου Δράμας είναι η αγαπημένη των οδηγών αφού προσφέρει και δυσκολίες και δυνατές συγκινήσεις στο οδήγημα.


Ο Φλωρινιώτης οδηγός Τάσος Χατζηχρήστος πήγε καλά προετοιμασμένος από το τεχνικό team του Νίκου Πολυχρονίδη Polyxronidis Motorsport Ptolemaida αλλά και την ομάδα Chatzihristos Rally Team Florina καταφέροντας να κρατήσει και στα 2 σκέλη την δεύτερη θέση στην κατηγορία Formula Sallon Atmosfaire συγκεντρώνοντας πολύτιμους βαθμούς για το Πρωτάθλημα Κυπέλλου Αναβάσεων Βορείου Ελλάδος στην κατηγορία FSA για το οποίο θέλει 2 δυνατές παρουσίες σε Καστανιά και Ελασσόνα που έπονται μετά το καλοκαίρι.


2η θέση πανάξια λοιπόν για τον Τάσο με χρόνο συνολικά και στα δυο περάσματα 05:06.00 έχοντας διαφορά δευτερόλεπτων από τον πρώτο ενώ ο διοργανωτής Όμιλος Φίλων Αυτοκινήτου Φλώρινας τίμησε τον Φλωρινιώτη οδηγό Τάσο Χατζηχρήστο για την προσφορά του στον μηχανοκίνητο αθλητισμό ως αντιπρόεδρος της Α.Λ.Π.

Πολύ καλός επίσης και Ιορδάνης Χορίδης με το Peugeot 106 S16 που αγωνίζεται για δεύτερη φορά σε αναβάσεις και κατετάγη στην 4η θέση της FSA

Ο καιρός έκανε τα τερτίπια του και μπέρδεψε τους οδηγούς και τα τεχνικά επιτελεία αφού την πρώτη μέρα των δοκιμών ξεκίνησε με ηλιοφάνεια στο πρώτο σκέλος και στο δεύτερο είχε έντονη βροχόπτωση κάνοντας τα τεχνικά επιτελεία να αλλάξουν ελαστικά λόγω ολισθηρότητας του δρόμου πράγμα άλλαζε αυτόματα και τον οδηγικό τρόπο της διαδρομής. 

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτή ΟΦΑΔ και στον πρόεδρο Κοκκάλη Χαράλαμπο για την άρτια οργάνωση και φιλοξενία των πληρωμάτων και των τεχνικών τους και ευχόμαστε του χρόνου οι συμμετοχές να διπλασιαστούν.

Τον Τάσο Χατζηχρήστο και την ομάδα του Chatzihristos Rally Team Florina στήριξαν όπως πάντα οι μεγάλοι χορηγοί του :

 • ΜΕΤΕ ΑΕ
 • Polyxronidis Motorsport Ηλεκτρολογείο –Συνεργείο  Βελτιώσεις – Πολυχρονίδης Νικόλαος ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ
 • ΜΑΛΑΜΑΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ - Φλώρινα
 • ΠΑΡΙΣΗΣ Α.Ε  VW DACIA RENAULT  ΦΛΩΡΙΝΑ, Επίσημος συνεργάτης Kosmocar (Service – Ανταλλακτικά).
 • Auto Arvanitakis - Αθήνα
 • SeaJets -Ναυτιλιακή εταιρεία
 • Auto Soubasis - Φλώρινα
 • Rent Car Soumpasis
 • EKO Ρασπόπτσης
 • Βαφές Αυτοκινήτων - Ράλλης Ελευθέριος
 • Μικρόπουλος - Ποδήλατα Φλώρινα
 • Τσανδέσκης Ιωάννης - Πλυντήριο αυτοκινήτων 
 • FRESH - ΦΛΩΡΙΝΑ
Ακολουθούν φωτορεπορτάζ και βίντεο από την 6η Ανάβαση Κορυλόβου Δράμας


Δημοσιεύθηκε στις 19 June 2018 | 10:09 am


Επιστολή παραίτησης από τους ΑΝ.ΕΛ μελών από την Δυτική Μακεδονία


Προς: Πρόεδρο Αν.Ελλ. κ. Πάνο Καμμένο
Κοιν.: Γεν. Γραμματέα Αν. Ελλ. κ. Ευθύμιο Δρόσο
Δευτέρα 18-6-2018

Επιστολή Παραίτησης

Κατόπιν των νέων δεδομένων που προέκυψαν με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και του κράτους των Σκοπίων, μιας συμφωνίας που σχεδόν σε όλα της τα σημεία παραβιάζει κάθε κόκκινη γραμμή που είχαμε θέσει ως Ανεξάρτητοι Έλληνες για το συγκεκριμένο ζήτημα, στην βάση της προγραμματικής σύμπραξης για σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικού Σκοπού με τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε ότι η μόνη πράξη τήρησης της αξιοπρέπειας μας είναι η υποβολή των παραιτήσεων μας προς τα αρμόδια όργανα του Κινήματος.
Ο Πάνος Καμμένος, με τον οποίο ξεκινήσαμε ένα ταξίδι ψυχής με αποκλειστικό σκοπό την απελευθέρωση της Ελλάδας από τις αλυσίδες των μνημονίων, είναι ένας έντιμος και καθαρός πολιτικός ο οποίος όμως έκανε απολύτως λάθος εκτίμηση στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης και τελικώς της συμφωνίας με το κράτος των Σκοπίων.
Η αποχώρηση μας από το κίνημα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, μέσω της παρούσας παραίτησης, δεν σημαίνει ότι ο αγώνας μας ενάντια στην διαπλοκή και στους εκφραστές της σταματάει εδώ. Θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση μέχρι την τελική νίκη, απέναντι σε αυτούς που έφεραν την Πατρίδα μας όμηρο οικονομικών συμφερόντων και στο χείλος της καταστροφής.                                                                  
Παραμένουμε Ανεξάρτητοι-Παραμένουμε Έλληνες.

1. Μάρκος Βύρλιος (Συντονιστική Κοζάνης-Εθνικό Συμβούλιο)
2. Παναγιώτης Πλακεντάς (Συντονιστική Κοζάνης-Εθνικό Συμβούλιο)
3. Γιάννης Γκουντιός (Συντονιστική Κοζάνης-Πολιτευτής)
4. Πέτρος Γώγος (Συντονιστική Φλώρινας-Γραμματεία Οργανωτικού/Δυτ. Μακεδονία)
5. Γιώργος Γκολιάς (Συντονιστική Κοζάνης)
6. Απόστολος Καλαϊτζόπουλος (Συντονιστική Κοζάνης)
7. Σπύρος Σπυρίδης (Συντονιστική Κοζάνης/Υπεύθυνος Τύπου)
8. Καρυοφύλλης Τσαμόγλου (Συντονιστική Κοζάνης)
9. Παύλος Τσότσος (Συντονιστική Κοζάνης)
10. Αναστάσιος Διαμαντής (Συντονιστική Κοζάνης)
11. Αναστασία Πράπα (Συντονιστική Κοζάνης)
12. Βασίλειος Χαρακίδας (Συντονιστική Κοζάνης)

Δημοσιεύθηκε στις 18 June 2018 | 8:39 pm


Ευχαριστήριο συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 6ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου δημοτικού σχολείου Φλώρινας ευχαριστεί θερμά τα «Αναψυκτικά Αναστασίου ΟΝΕ» για την άμεση ανταπόκριση και την προσφορά εμφιαλωμένου νερού στους μαθητές του σχολείου μας.

Το ΔΣ του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Δημοσιεύθηκε στις 18 June 2018 | 4:44 pm


Γιάννη Αντωνιάδης ΝΔ : Πρωτοφανής βία της αστυνομίας στην ειρηνική διαδήλωση στο Πισοδέρι Φλώρινας


Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αγριότητα της αστυνομίας απέναντι στους Έλληνες πατριώτες που πήγαν να διαδηλώσουν ειρηνικά στο Πισοδέρι Φλώρινας, ενάντια σε μια κάκιστη συμφωνία που μόνο δεινά θα φέρει στο μέλλον για την Ελλάδα. 
Την απόλυτη ευθύνη -όπως πάντα- φέρουν προσωπικά ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τόσκας οι οποίοι «χαϊδεύουν» τους Ρουβίκωνες και τους κάθε λογής ψευτοεπαναστάτες των Εξαρχείων οι οποίοι ασκούν «ακτιβισμό» απαιτώντας την απελευθέρωση δολοφόνων-τρομοκρατών τύπου Κουφοντίνα. 

Προσπάθησαν να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό, αλλά ήρθε ο κ. Ζάεφ να τους ξεσκεπάσει, μιλώντας την ίδια μέρα για «Μακεδόνες και Μακεδονική γλώσσα» που προσωπικά ο κ. Τσίπρας τους χάρισε με την ευγενική χορηγία του κ. Καμμένου. Να επισημάνουμε και τις θερμές ευχαριστίες του κ. Ζάεφ στους Αμερικάνους, αν αυτό κάτι λέει. Για δεύτερη φορά συνθηκολογεί η Αριστερά στη Πρέσπα Φλώρινας, μόνο που τώρα κουβαλά μια ολόκληρη χώρα. Η κατάπτυστη συμφωνία που υπογράψατε κ. Τσίπρα, θα σας συνοδεύει σε όλο σας τον πολιτικό βίο, πορευόμενος με τα χειροκροτήματα Σκοπιανών και ξένων, πλην όμως ξένος μέσα στους Έλληνες.

Δημοσιεύθηκε στις 18 June 2018 | 4:41 pm


Η θεατρική ομάδα «Καθηγητές εν αποδράσει» παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Τα Παντρολογήματα» του Nikolai Gogol


Η θεατρική ομάδα «Καθηγητές εν αποδράσει» παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Τα Παντρολογήματα» του Nikolai Gogol σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μπίσαλα στο θέατρο του «Αριστοτέλη» σε δύο παραστάσεις, Δευτέρα και Τρίτη 25 και 26 Ιουνίου 2018. Ώρα έναρξης: 8,30 μ.μ.

Το έργο

Ρωσία 1890 σ’ ένα μικροαστικό περιβάλλον μια κοπέλα (Αγάφια) αναζητά με τη βοήθεια μιας προξενήτρας (Φέκλα) κατά τη συνήθεια της εποχής τον κατάλληλο γαμπρό. Η προξενήτρα, αρκετά καταφερτζού βρίσκει τέσσερις από δαύτους (Ομελέτα, Ανούτσκιν, Ζεβάκιν, Σταρικόφ) που είναι όλοι τους, αλλά και ξεχωριστά μια ιδιαίτερη περίπτωση. Ο επικρατέστερος απ αυτούς ο Ποντκολιόσιν, είναι και αυτός ένα αναποφάσιστο γεροντοπαλίκαρο, που όμως εμπιστεύεται το προξενιό σε ένα φίλο του (Κοτσκαριώφ). Μετά από αρκετές τραγελαφικές καταστάσεις η υπόθεση εξελίσσεται σε grottesco και καταλήγει σε…

Τα υπόλοιπα επί σκηνής.

Παίζουν:

Ποντκολιόσιν: Αστέριος Δαγκλής
Κοτσκαριώφ: Ηρακλής Πολατίδης
Ομελέτα: Χρήστος Κατσιούρας
Ανούτσκιν: Νίκος Ταμουτσέλης
Ζεβάκιν: Μιχάλης Ασίκης
Σταρικόφ: Χρήστος Κωνσταντινίδης
Φέκλα: Δώρα Κατσιγιάννη
Αρίνα: Κρυσταλλία Φραγκιαδάκη
Αγάφια: Σοφία Ζευγώλη
Ντουνιάσκα: Παρή Στυλιανίδου

Μουσική: Λάζαρος Βαλκάνης (κλαρίνο)
Λαέρτης Κούλης (κιθάρα)
Μιχάλης Ασίκης (ακορντεόν)

Φωτογραφία - Video: Δημήτρης Δούκας
Ήχος - Φωτισμός: Νίκος Νικαλάου
Αφίσα: Σπύρος Παπαχαρίσης

Σκηνοθεσία και Μουσική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μπίσαλας

Σημείωμα του Σκηνοθέτη

Ξεκινήσαμε το θεατρικό μας ταξίδι το 2014, όταν στην πόλη ευδοκιμούσαν χρόνια τώρα η μουσική, ο χορός, η ζωγραφική, όχι όμως το θέατρο. Ακολούθησαν αρκετές θεατρικές ομάδες και αυτό μας δίνει χαρά.
Χωρίς να ανήκουμε σε κόμματα, παρατάξεις, ΕΛΜΕ κ.λ.π.. Ελεύθεροι από εξαρτήσεις παίζοντας μόνο για κοινωνικούς σκοπούς. 

Στο πρώτο έργο «Ο θάνατος του Περικλέους», αντί εισιτηρίου ζητήσαμε από το κοινό τρόφιμα για ευπαθείς ομάδες που τα διαχειρίστηκε η Μητρόπολή μας.

Στο δεύτερο έργο, το «ΚΑΧΑ ΜΠΑΧΑ», σας ζητήσαμε σχολικά είδη για την «Κιβωτό του κόσμου» και χρήματα για έναν καρκινοπαθή συμπολίτη μας που δυστυχώς αργότερα κατέληξε.

Φέτος θέλαμε να μαζέψουμε χρήματα με σκοπό να αγοράσουμε αναπηρικό αμαξίδιο σε κάποιον που το έχει ανάγκη.  Πριν τυπώσουμε την αφίσα της παράστασης βρέθηκε κάποιος σπουδαίος άνθρωπος που μας συγκίνησε. Του μίλησα για το θέμα και αμέσως δέχτηκε να αναλάβει μέχρι του ποσού των 15.000 € τις ανάγκες του συμπολίτη μας.  Είναι σπουδαίος γιατί μου ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. 

Αντί εισιτηρίου λοιπόν θα θέλαμε να φέρετε τρόφιμα για το Γηροκομείο της Μητρόπολης που κάθε μέρα προσφέρει φαγητό σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

«Τα Παντρολογήματα» του Gogol είναι ένα κλασσικό έργο, μια κωμωδία που αγγίζει διαχρονικά τις ψυχές των θεατών. Διαλέγουμε μόνο κωμωδίες γιατί το χαμόγελο ανακουφίζει. Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι  των προσδοκιών σας.

Ευχαριστούμε τους:

• Φ.Σ.Φ. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» που όλα αυτά τα χρόνια μας παραχωρούσε εντελώς δωρεάν τη θεατρική του σκηνή για παραστάσεις και πρόβες.
• το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και την κα Μαργαρίτα Ρόμπαπα εκπαιδευτικό του 1ου Γ.Ε.Λ. Φλώρινας που μας παραχώρησαν μεγάλο μέρος από τα κουστούμια της παράστασης.  
• το ξενοδοχείο ΦΑΙΔΩΝ και τους αδελφούς Παναγιώτη και Νίκο Ιωάννου που και αυτοί παραχωρούσαν δωρεάν την αίθουσά τους για πρόβες, ιδιαίτερα τις κρύες νύχτες του χειμώνα. 
• το Εσπερινό Λύκειο Φλώρινας και τη Διευθύντριά του κα Μαρία Μπαλογιάννη για την παραχώρηση αίθουσας για τις πρόβες μας.
• τον Γιώργο και Βασιλική Καραγκιοζίδη για την πολύτιμη και αφανή βοήθειά τους στη θεατρική μας ομάδα.

Τέλος θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον κ. Σπύρο Παπαχαρίση για την αθόρυβη και πολύ σημαντική προσφορά του στην ομάδα μας.

Σας Ευχαριστώ όλους από καρδιάς.

Δημοσιεύθηκε στις 18 June 2018 | 4:19 pm


ΟΞΙΦ : «Ο Δημήτρης Σαχινίδης έκανε το ΝΤΑΜΠΛ!»


Κορυφαία εμφάνιση από τους φλερετίστες του ΟΞΙΦ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα -13 ετών το περασμένο Σ/Κ στην Αθήνα.

Με Μεγάλο Πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Σαχινίδη ο ΟΞΙΦ «σήκωσε» 2 Κύπελλα κάνοντας το Ντάμπλ στην κατηγορία.

Αναλυτικότερα, στο ατομικό του ξίφος ασκήσεως αγοριών ο Δημήτρης κατέκτησε την 1η θέση και το χρυσό μετάλλιο και έγινε ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2018 επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του φαβορί. Εξαιρετική εμφάνιση, επίσης, και από τον Σωτήρη Γεροσίδερη (5ος), Γιοβάνη Γεώργιο (8ος), Χατζόπουλο Κων/νο (14ος), Νεδέλκο Γεώργιο (19ος), Γκουλή Δημήτριο (28ος) και Μέλκο Κων/νο (38ος).

Στο ομαδικό οι Παιχταράδες μας κατέκτησαν το Χρυσό Μετάλλιο κάνοντας το Ντάμπλ και αναδείχθηκαν ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2018!

Στο ατομικό των Κοριτσιών η Κετσετζή Γεωργία ξεχώρισε με την 5η θέση στο ατομικό, η Αφορόζη Θωμαή 21η, η Γιορετζίδου Νικολέτα 29η και η Παπαναστασίου Ελένη (26η). Στο ομαδικό τα Κορίτσια μας κατέκτησαν την 6η Θέση.

MVP των Αγώνων δικαιωματικά ο Δημήτρης Σαχινίδης!

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, τους Προπονητές Στάθη Γεροσίδερη, Δημήτρη Δούδο και φυσικά τους Γονείς των Παιδιών για την Πίστη, τον Σεβασμό και την Στήριξη των προσπαθειών μας.

Ολοκλήρωσαν την συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Νόβι- Σάντ οι Νίκος Τσώκας και Μαρία Παπαδοπούλου. Νίκος και Μαρία έκαναν μία νίκη στους προκριματικούς και δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν στα νοκ – άουτ.

Το επόμενο Σ/Κ ολοκληρώνεται ο Κύκλος των Πρωταθλημάτων για τον ΟΞΙΦ με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα -13 στο ξίφος μονομαχίας και την συμμετοχή 18 αθλητών και αθλητριών μας.

Ολοκληρώθηκε, τέλος, η διαδικασία αδειοδότησης του ΟΞΙΦ – FFC ΑΡΕΝΑ από τον Δήμο Φλώρινας. Έτσι ο Όμιλος Ξιφασκίας Φλώρινας είναι το μοναδικό σωματείο Πανελλάδικα που κατέχει Άδεια Λειτουργίας Προπονητικού – Αγωνιστικού Χώρου Δ’ Κατηγορίας πρωτοπορώντας για μία ακόμα φορά!


Από το Δ.Σ.

Δημοσιεύθηκε στις 18 June 2018 | 4:02 pm


Έκθεση ζωγραφικής του παιδικού τμήματος του Συλλόγου Κιουταχειωτών - Μικρασιατών Φλώρινας, ο «Άγιος Μηνάς»


Το παιδικό τμήμα ζωγραφικής του Συλλόγου Κιουταχειωτών - Μικρασιατών Φλώρινας, ο «Άγιος Μηνάς», θα παρουσιάσει τη δουλειά του μέσα από την έκθεση που θα πραγματοποιήσει στoν χώρο της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας (πάνω από το Διεθνές) στις 26 και 27 Ιουνίου 2018. Μαθητές από τα μεγάλα νήπια μέχρι και την πρώτη Γυμνασίου εκθέτουν τα έργα τους και τις κατασκευές τους, αποτυπώνοντας τον κόσμο μέσα από την δική τους ματιά. Μελετώντας, καθ’ όλην την διάρκεια της χρονιάς, έργα διάσημων ζωγράφων, διδάχτηκαν ποικίλες τεχνικές που αφορούν την ζωγραφική, και δημιούργησαν τα δικά τους έργα.

Από το chiaroscuro του Leonardo da Vinci μέχρι τον κυβισμό του Picasso αλλά και την ιδιότυπη προοπτική του Sezan, οι μαθητές του εργαστηρίου μυήθηκαν στον κόσμο της Τέχνης παίρνοντας βασικές γνώσεις πάνω στην γραμμή, το σχέδιο, το χρώμα, τα διάφορα ρεύματα στην ιστορία της Τέχνης, αλλά και την Τρίτη διάσταση.

Η έναρξη της έκθεσης θα γίνει την Τρίτη 26 Ιουνίου, στις 18:30.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη 26 και Τετάρτη 27 Ιουνίου, 18:30-20:00

Δημοσιεύθηκε στις 18 June 2018 | 3:40 pm


Έκτακτη Συντονιστική συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα Φλώρινας με όλους τους φορείς της Φλώρινας

Έκτακτη Συντονιστική συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα Φλώρινας με όλους τους φορείς και συλλόγους της Φλώρινας χωρίς την παρουσία πολιτών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 15/6 παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Φλώρινας κ.κ Θεοκλήτου , του Δημάρχου Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλου , του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πρεσπών Βασίλειου Παπαδόπουλου του Περιφερειακού συμβούλου Σωτηρίου Βόσδου ,και προέδρων όλων των συλλόγων.
Το μοναδικό θέμα που συζητήθηκε ήταν η προετοιμασία του Συλλαλητηρίου της Κυριακής και οι ενέργειες που θα γίνουν σήμερα Σαββάτο και το πρωί της Κυριακής στον χώρο της Βίγλας Πισοδερίου οπού έχει ορισθεί η συνάντηση όλων.
Η Συντονιστική επιτροπή Αγώνα Φλώρινας ενημερώνει όλους του Φλωρινιώτες ότι το πρωί της Κυριακής από τις 09.00 το πρωί θα αναχωρούν από το ΚΤΕΛ Φλώρινας λεωφορεία για τον χώρο της συνάντησης στην Βίγλα Πισοδερίου (Σαλέ Τόττης)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για ενημέρωση δρομολογίων στα τηλέφωνα :
 • 23850 46242
 • 6984 253995 Παύλος   Δημοσιεύθηκε στις 16 June 2018 | 12:28 am


  ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΒΙΓΛΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 Ιουνίου 11.00 το πρωί


  Δημοσιεύθηκε στις 16 June 2018 | 12:02 am


  Αξιολόγηση των σημερινών θεμάτων σε Α.Ο.Θ,Λατινικά ,Χημεία 15/6/2018


  Τα θέματα που δόθηκαν σήμερα στις Αρχές Οικονομικής θεωρίας ήταν βατά και προσιτά για έναν καλά προετοιμασμένο μαθητή. Σε σχέση με τα θέματα των τελευταίων ετών είχαν μικρότερο βαθμό δυσκολίας. Απαιτούσαν ωστόσο σφαιρικές γνώσεις σε όλη την ύλη και καλές ικανότητες σχεδιασμού διαγραμμάτων.

  Συγκεκριμένα, το πρώτο θέμα αποτελούνταν από 5 ερωτήματα σωστού λάθους και δύο ερωτήματα πολλαπλής επιλογής, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Εξαίρεση αποτελούσε το ερώτημα Α2 το οποίο εάν και προσιτό θα μπορούσε να είχε διατυπωθεί καλύτερα.

  Το δεύτερο θέμα αποτελούνταν από 3 ερωτήματα ανάπτυξης δευτέρου κεφαλαίου με χρήση διαγραμμάτων, τα οποία ήταν κατανοητά και χωρίς ιδιαίτερα δυσκολία.

  Όσον αφορά τα θέματα 3 και 4 ήταν βατά και είχαν συζητηθεί ως πιθανά θέματα. Ειδικότερο, το τρίτο θέμα ήταν άσκηση πρώτου κεφαλαίου αποτελούμενη από 4 υπό ερωτήματα, με το ερώτημα Γ4 να είναι θεωρητικό, ενώ απαιτούνταν ο σχεδιασμός δύο Καμπυλών Παραγωγικών Δυνατοτήτων σε ένα διάγραμμα. Τέλος, το τέταρτο θέμα ήταν άσκηση τρίτου/τέταρτου κεφάλαιού αποτελούμενη επίσης από 4 υπό ερωτήματα η οποία ωστόσο δεν ήταν πρόκληση για έναν καλά προετοιμασμένο μαθητή. Και στο τέταρτο θέμα , τα ερωτήματα Δ2 και Δ4 απαιτούσαν θεωρητικές γνώσεις από τα προαναφερθέντα κεφάλαια, με το Δ4 να ζητά επίσης σχεδιασμό καμπυλών .

  ΦΟΥΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ


  ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΛΑΤΙΝΙΚΩΝ

  Τα θέματα που δόθηκαν σήμερα στα Λατινικά του Ανθρωπιστικού Προσανατολισμού κρίνονται σε γενικές γραμμές βατά και αναμενόμενα, σχετικά πιο προσιτά από τα αντίστοιχα της περσινής χρονιάς,

  Τα κείμενα που δόθηκαν για μετάφραση (5,27,45) ήταν αναμενόμενα και είχαν επισημανθεί ως πιθανά να δοθούν στις τελικές εξετάσεις.

  Όσον αφορά τις ασκήσεις του συντακτικού, τα θέματα κάλυπταν ένα μεγάλο εύρος ασκήσεων και απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές που έχουν εμπεδώσει σε βάθος τη θεωρία. Τα θέματα ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούσε το θέμα Γ2α που αφορούσε τους κανόνες της ακολουθίας των χρόνων.

  ΧΑΤΖΗΣ ΘΩΜΑΣ-ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

  Τα σημερινά θέματα της χημείας χαρακτηρίζονται μέτρια σε δυσκολία . Το θεμα 1ο καλύπτει μεγάλο μέρος της ύλης και ένας καλά διαβασμένος μαθητής θα μπόρεσε να ανταποκριθεί . Το θέμα Β ήταν από τα κεφάλαια της χημικής ισορροπίας και χημικής κινητικής ,χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες . Το 3ο θέμα αλλα και το 4ο είχαν πολλα ερωτήματα που έπρεπε να αφιερώσουν πολύ χρόνο τα παιδια για να τα απαντήσουν ολα , το Δ2 θεωρείται το δυσκολότερο,απαυθυνόμενο σε καλα διαβασμένους μαθητές . Συγκριτικά με τα περσινά θέματα είχαν ενα βαθμό δυσκολίας παραπάνω .

  ΗΛΙΑΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ-ΧΗΜΙΚΟΣ

  Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2018 | 2:59 pm


  Δήλωση Γιάννη Αντωνιάδη για την πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης (video)


  Δηλώσεις στο Livemedia.gr έκανε ο βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης σχετικά με την πρότασης μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία κατά της Κυβέρνησης Τσίπρα -Καμμένου.

  Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2018 | 2:52 pm


  «Έκλεισε» η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στις Πρέσπες - Όλες οι πληροφορίες για την υπογραφή συμφωνίας


  Ανακοινώθηκε η ώρα και το σημείο συνάντησης των δυο Πρωθυπουργών στις Πρέσπες, για την υπογραφή συμφωνίας. 
  «Έκλεισε» τελικά η Κυριακή για ημέρα συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ. 
  Σύμφωνα με το Ράδιο Θεσσαλονίκης, η συνάντηση των δυο Πρωθυπουργών θα γίνει στις 11:00 το πρωί, στο χωριό Ψαράδες, στις Πρέσπες

  Η συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων, ως «Βόρεια Μακεδονία», θα υπογραφεί από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία, των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Εχουν προσκληθεί ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ο προσωπικός απεσταλμένος του για το ονοματολογικό Μάθιου Νίμιτς, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΘ, μετά την υπογραφή της συμφωνίας οι δύο αποστολές θα μεταβούν με πλοιάρια στην απέναντι όχθη της λίμνης, στο χωριό Οτέσεβο, όπου θα έχουν γεύμα εργασίας.

  Η Ελληνική αποστολή, θα πετάξει με ελικόπτερο από τη Θεσσαλονίκη για τις Πρέσπες, το πρωί της Κυριακής.


  seleo.gr

  Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2018 | 2:23 pm


  Ευχαριστήριο Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας για τη γιορτή λήξης σχολικού έτους


  Ένα ακόμα σχολικό έτος έφτασε στο τέλος του. 
  Δεν θα μπορούσε να τελειώσει καλύτερα από αυτό που ζήσαμε όλοι στην γιορτή λήξης του σχολείου μας.
  Μια γιορτή όνειρο, μια γιορτή πρωτοφανής, μια γιορτή που θα είναι στο μυαλό μας σαν οδηγός για τα επόμενα χρόνια.

  Μία σκέψη 2 ανθρώπων, την οποία πίστεψαν όμως πολλοί (ΔΣ συλλόγου γονέων, γονείς και εκπαιδευτικοί) και τελικά έγινε μια υπέροχη πραγματικότητα συγκεντρώνοντας στο σχολείο μας πάνω από 700 άτομα.
  Τα εκτάκια μας έδωσαν την παράσταση της ζωής τους και μας άφησαν άφωνους με το ταλέντο τους και την ζωντάνια τους. Οι δασκάλες τους κ.Δημητριάδου Σοφία και κ.Κορτσινίδου Μελίνα είχαν οργανώσει την παράσταση των παιδιών με υποδειγματικό τρόπο και φαντασία με ιδιαίτερη προσοχή σε όλες τις λεπτομέρειες. 

  Ο κόσμος μας, υπέροχος, ζωντανός, κεφάτος, μας τίμησαν με την παρουσία τους σε τέτοιο βαθμό που δεν το είχαμε καν φανταστεί και ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη για τις επόμενες εκδηλώσεις μας.
  Τιμήσαμε με ιδιαίτερη χαρά σαν Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων τον κ.Αλεξίου Στέφανο για την παραπάνω από 15 χρόνια προσφορά του στο σχολείο μας.
  Και φυσικά συνεχίσαμε με γλέντι ζωντανής μουσικής, φαγητό και ποτό υπό τους ήχους λαικών & παραδοσιακών τραγουδιών από την Φλαμπουριώτικη ορχήστρα.

  Η οργάνωση της γιορτής από το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων κρίθηκε από όλους εσάς που συμμετείχατε, και τα αμέτρητα συγχαρητήριά σας ήταν η επιβράβευση για όλη την σκληρή δουλειά που κάναμε για να οργανωθεί αυτή η γιορτή.
  Φυσικά και υπήρχαν λάθη και παραλείψεις, πρώτη φορά όμως διοργανώθηκε κάτι τέτοιο. Αλλά να είστε σίγουροι ότι μαθαίνουμε από αυτά.
  Θέλω να ευχαριστήσω τους:
  -τους γονείς που μας βοήθησαν με πολύ χαρά και καταφέραμε πολλά αν και ήμασταν λίγοι(δεν αναφέρω ονόματα για να μην αδικήσω κάποιον)
  - τον Δήμο Φλώρινας και ιδιαίτερα τους αντιδημάρχους κ.Δούμτση Νικόλαο & κ.Δημόπουλο Θεόδωρο για την πολύτιμη βοήθειά τους.
  -την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ.Μπίρο Στέφανο και τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κ.Γέρου Κων/νο για την έμπρακτη στήριξή τους
  -Το διευθυντή του σχολείου κ. Συγκελάκη Γεώργιο και τον υποδιευθυντή κ.Τριανταφυλλίδη Λεωνίδα για την υπερπολύτιμη βοήθειά τους στην οργάνωση της γιορτής 
  -το ΔΣ συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων για την συμπόρευση του με την ιδέα και την σκληρή δουλειά που απαιτήθηκε για να πραγματοποιηθεί, για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Σας ευχαριστώ τόσο για την γιορτή λήξης όσο και για όλα όσα κάναμε ολόκληρη την σχολική χρονιά και την υποστήριξή σας.

  Εύχομαι σε όλους καλό καλοκαίρι, υγεία και πάντα με χαμόγελο.
  Ραντεβού τον Σεπτέμβριο

  Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων
  Μάργαρης Κων/νος

  Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2018 | 1:55 pm


  Η Αυτοδιοίκηση της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να βγει μπροστά για το Σκοπιανό! - γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης

  γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης 

  Δεν θέλω να κουράσω παρουσιάζοντας τις απόψεις μου για την, λεόντειο εις βάρος μας, συμφωνία που θέλει να υπογράψει η Κυβέρνηση στις Πρέσπες με τους βόρειους γείτονές μας. Είναι σαφές ότι ταυτίζονται με αυτές της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και είναι αντίθετες με αυτές που προβάλλει η Κυβέρνηση.

  Το σημείο στο οποίο θέλω να επικεντρωθώ είναι η στάση και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού για το θέμα.

  Από τη μέχρι τώρα στάση μου και τον τρόπο που πολιτεύτηκα είναι σαφές ότι πιστεύω σε έναν διευρυμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Αυτοδιοίκηση δεν είναι αυτή που μαζεύει τα σκουπίδια και εκδίδει πιστοποιητικά γέννησης… Αυτός είναι ένας ρόλος που της επιφυλάσσει ένα συγκεντρωτικό κεντρικό κράτος, με φοβικά σύνδρομα απέναντι στο θεσμό. Είναι βαθιά μου πεποίθηση πως είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τα πράγματα διεκδικώντας για τη χώρα μας μία Τοπική Αυτοδιοίκηση με διευρυμένο ρόλο, όπως σε όλη την Ευρώπη!

  Επειδή, τόσο ο θεσμός όσο και οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, είναι πολύ πιο κοντά στο λαό από ότι οι «αστέρες» της κεντρικής πολιτικής σκηνής, πιστεύω ότι εκφράζουν ή μπορούν να εκφράσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συναισθήματα και τα πιστεύω των πολιτών. Εκτός αυτού πιστεύω ότι η Αυτοδιοίκηση έχει μεγάλη δύναμη, η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό παραμένει ανενεργή, διότι ο θεσμός παραμένει συνθλιμμένος κάτω από το βάρος της καθημερινότητας και, ενδεχομένως, του λείπουν πρωτοβουλίες…

  Σε ότι αφορά στην κατάπτυστη συμφωνία ξεπουλήματος του ιερού ονόματος της Μακεδονίας μας, πολλοί αυτοδιοικητικοί πήραν θέση, ως φυσικά πρόσωπα ή/και εκ του θεσμικού τους ρόλου, αλλά αυτό δεν αρκεί για να διατρανώσουμε την αγανάκτησή μας και να εκφράσουμε το λαό που θέλει να στείλει ηχηρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Κατά την άποψή μου η έκδοση ψηφισμάτων από το Περιφερειακό Συμβούλιο και από τα περισσότερα Δημοτικά Συμβούλια της Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο έκτακτων ή τακτικών συνεδριάσεων, είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά δεν είναι αρκετά! Δεν δείχνουν το μέγεθος της οργής και της αγανάκτησης των Δυτικομακεδόνων!

  Προτείνω λοιπόν την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ για συγκέντρωση όλων των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων σε μία εκδήλωση, που από μόνη της θα αποτελέσει ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός! Εκεί να ακουστούν οι απόψεις των επικεφαλής και να υπάρξει ένα κοινό ψήφισμα! Το ψήφισμα αυτό να επικοινωνηθεί άμεσα μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε όλους τους Δυτικομακεδόνες και με τον τρόπο αυτό θεσμοί και πολίτες θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμμετέχουν ενεργά στους νέους αγώνες και τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν.

  Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε το λαό της Δυτικής Μακεδονίας που με μπροστάρηδες του Αυτοδιοικητικούς μπορεί να υψώσει την στεντόρεια φωνή του, ενάντια στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας και την απαράδεκτη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους βόρειους γείτονές μας!

  Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να μπει μπροστά σε αυτό τον αγώνα!

  Αν οι αυτοδιοικητικοί μας ταγοί θέλουν έναν διευρυμένο ρόλο για την Αυτοδιοίκηση και να υπερασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα πρέπει να ενεργήσουν άμεσα! Δεν υπάρχει χρόνος….

  Μάκης Ιωσηφίδης
  Επιχειρηματίας
  πρώην Δήμαρχος Αμυνταίου

  Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2018 | 1:45 pm


  ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ : Ιστορικά τεκμήρια της γλώσσας των Μακεδόνων


  Ερέθισμα για το σημερινό ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ αποτέλεσε η ανακοινωθείσα από τον Έλληνα πρωθυπουργό συμφωνία για την ονομασία του γειτονικού μας κράτους των Σκοπίων.
  Ο εκδότης κ.Σωτήριος Βόσδου αφιερώνει στην στήλη αυτή την περιγραφή ενός βιβλίου το οποίο κάνει αναφορά για την γλώσσα των Μακεδόνων.
  Ας δούμε παρακάτω λοιπόν τι γράφει :  

  ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

  Το παραπάνω βιβλίο του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ι. ΤΣΙΟΥΛΚΑ εκδόθηκε στην Αθήνα το 1907 και επανεκδόθηκε, επίσης στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 1991 από τον εκδοτικό οίκο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ (Εκδότης Απόστολος Αθ. Χαρίσης) με πρόλογο του φλογερού Μακεδόνα Νικολάου Μάρτη. Στις 351 σελίδες της δεύτερης έκδοσης, ογδόντα πέντε χρόνια μετά την πρώτη έκδοση, περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τα συμπεράσματα του συγγραφέα. 
  Στο εξώφυλλο περιλαμβάνει χάρτη της Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας του 17ου αιώνα από επιχρωματισμένη ξυλογραφία.

  Ερέθισμα για το σημερινό ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ αποτέλεσε η ανακοινωθείσα από τον Έλληνα πρωθυπουργό συμφωνία για την ονομασία του γειτονικού μας κράτους των Σκοπίων.

  Όπως είναι γνωστό, η ανακοινωθείσα συμφωνία έχει προκαλέσει πολλές ενστάσεις και αντιδράσεις καθώς εκχωρεί, μεταξύ άλλων, και την γλώσσα αλλά και την εθνότητα.

  Ο γεννημένος στην Κορησσό της Καστοριάς Κωνσταντίνος Ι. Τσιούλκας μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Καστοριάς διορίστηκε δάσκαλος στο ελληνικό σχολείο στην γενέτειρά του. Το 1875 αρχίζει την φοίτησή του στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθως διορίστηκε στο Ελληνικό Γυμνάσιο του Μοναστηρίου, ο πρώτος γυμνασιάρχης του, όπου υπηρέτησε για 10 χρόνια. 
  Η δράση όμως που ανέπτυξε ώθησε τους Τούρκους να διατάξουν το 1889 την άμεση παύση του Κ. Τσιούλκα από τα καθήκοντά του και την απομάκρυνσή του. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ευρώπη. Γνώστης ο ίδιος του γλωσσικού ιδιώματος ανταποκρίθηκε στην προτροπή της επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα και ανέλαβε την συγγραφή και έκδοση του έργου αυτού περί του σλαβοφανούς γλωσσικού ιδιώματος. 
  Στο πόνημα του ο Τσιούλκας, αν και δεν ήταν ειδικός γλωσσολόγος, ήταν όμως δεινός φιλόλογος και γνώστης του προφορικού ιδιώματος, καταλήγει ότι το ιδίωμα αυτό είναι μίγμα ελληνοσλαβικό, που διαφέρει από τις σλαβικές γλώσσες, και του οποίου, στην μεγάλη πλειοψηφία, οι λέξεις έχουν ρίζα ελληνική.

  Αποκαλύπτει και τεκμηριώνει ο Κ. Τσιούλας ότι στο ιδίωμα αυτό υπάρχουν 1.260 λέξεις ομηρικής προέλευσης ενώ παραθέτει πίνακες με πάνω από 4.000 λέξεις, που καλύπτουν όλο το φάσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπου αποδεικνύεται η ελληνικότητα του γλωσσικού αυτού ιδιώματος.

  Αλήθεια, αυτά τα στοιχεία, όπως και πολλά άλλα έγκριτων γλωσσολόγων, όπως του  καθηγητή Μπαμπινιώτη, δεν ήταν ικανά για να μη εκχωρηθεί η γλώσσα και η εθνότητα στους γείτονες μας;

  Φλώρινιώτικα Νέα : Θερμό ευχαριστώ στο εκδότη της εβδομαδιαίας εφημερίδος "Φωνή της Φλώρίνης" αγαπητό φίλο Σωτήρη Βόσδου για την άδεια αναδημοσίευσης.


  Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2018 | 8:00 am


  Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας - Το όραμα γίνεται πράξη

  Το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας γίνεται πράξη, μετά από πολλές προσπάθειες και σκληρή δουλειά. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας καινοτομεί και πρωτοπορεί με ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα μπορεί να παρέχει προς όφελος των επιχειρήσεων.


  Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επενδυτικής Επιτροπής, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ & Επενδύσεων Παναγιώτης Κορκολής, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, εκπρόσωπος του Γ. Γραμματέα Βιομηχανίας και τα μέλη της Επιτροπής, όπου και εγκρίθηκε ομόφωνα ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας και το επιχειρηματικό σχέδιο, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν τα επόμενα βήματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων της περιοχής στον τομέα της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας.

  Το συγκεκριμένο Ταμείο θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας και θα δώσει κίνητρα για βελτίωση του επιχειρηματικού μοντέλου ανάπτυξης, της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, την ενθάρρυνση των επενδύσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας.

  «Αυτό που οραματίστηκαν οι επιχειρηματίες, για τη δημιουργία ενός Ταμείου, σήμερα γίνεται πράξη. Θα έχουν πλέον ένα χρηματοδοτικό εργαλείο να τρέξουν τις επενδύσεις τους, αλλά και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

  Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2018 | 12:37 am


  Συνεδριάζει εκτάκτως το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας για τις Εξελίξεις στο Σκοπιανό Ζήτημα και την Ονομασία του Γειτονικού Κράτους


  Πρόσκληση σε Έκτακτη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας την Παρασκευή  15/6/2018 

  Έχοντας υπόψη τις διατάξεις των άρθρων 167 και 185 του Νόμου 3852/10, σας καλούμε σε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 15η Ιουνίου 2018, ημέρα Παρασκευή  και ώρα 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης), με θέμα:

  1:Σχετικά με τις Εξελίξεις στο Σκοπιανό Ζήτημα και την Ονομασία του Γειτονικού Κράτους 

  Η σύγκληση του εκτάκτου περιφερειακού συμβουλίου γίνεται  ύστερα από γραπτό αίτημα του 1/3 του συνολικού αριθμού των μελών του συμβουλίου.

  O Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου 
  Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 

  Φώτιος Κεχαγιάς

  Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2018 | 12:31 am


  Ο γιος των δακρύων... - γράφει η Αικατερίνη Ζιώγα - Εκπαιδευτικός

  γράφει η Αικατερίνη ΖιώγαΕκπαιδευτικός

  Αύριο,στις 15 ιουνίου γιορτάζει η Εκκλησία μας έναν άγιο, που είναι λες ένα από τα σύγχρονα παιδιά μας.
  Συνάμα πανηγυρίζει και το μοναστήρι ''Άγιος Αυγουστίνος'' στη Φλώρινα.

  Αφιερώνουμε γι΄αυτό και το σχετικό κείμενο ''ο γιος των δακρύων''.
  Πρόκειται για το ένα από τα τρία παιδιά του Πατρίκιου και της Μόνικας, που διέμεναν στην Ταγάστη της σημερινής Αλγερίας.
  Ο πατέρας του, δημόσιος άρχοντας, ήταν ειδωλολάτρης και είχε δυο φοβερά ελαττώματα: ήταν οξύθυμος και παραδινόταν σε διεφθαρμένες γυναίκες.

  Η μητέρα του, είκοσι χρόνια μικρότερη του άντρα της, ήταν χριστιανή.
  Ο γιος για τον οποίο γίνεται λόγος είναι ο Αυγουστίνος.
  Γεννήθηκε το 354 μ.Χ εκεί στην Ταγάστη,
  Ήδη από τη σύλληψή του κουβαλούσε στο είναι του δυο αλληλοσυγκρουόμενους κόσμους, του άσωτου πατέρα του και της αγίας μητέρας του.

  Πολύ γρήγορα φάνηκε ότι ο Αυγουστίνος ήταν ζωηρή και ατίθαση φύση, την οποία ενίσχυε η διαπαιδαγώγηση που δεχόταν.

  Από τη μια της μητέρας του, που ήθελε τον Αυγουστίνο παιδί της Εκκλησίας, από την άλλη του πατέρα του, που τον παρότρυνε και με το παράδειγμά του και με τα λόγια του σε ελευθεριότητα πνεύματος και ζωής.

  ΄Ετσι ο ένας έχτιζε και ο άλλος γκρέμιζε.
  Κι ο Αυγουστίνος γινόταν γι΄αυτό δύσκολο παιδί.
  Το σχολείο δεν το συμπαθούσε.
  Τον πίεζαν και τον ξυλόδερναν, για να πάει.
  Τη μελέτη δεν την αγαπούσε.
  Του φαινόταν ''βουνό'' να συγκεντρώσει τη σκέψη του στα μαθήματα.
  Για ν΄αποφύγει την τιμωρία των γονιών και των δασκάλων του, κατέφευγε στο ψέμα, όπως θα εξομολογηθεί αργότερα ο ίδιος.
  Ωστόσο καθώς μεγάλωνε, άρχιζε να αγαπάει και τη μελέτη, και μάλιστα αρχαίων συγγραφέων.
  Στέλνεται στα Μάδαυρα για σπουδές στη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και στη ρητορική.

  Εδώ φάνηκαν τα εξαιρετικά προσόντα του: οξύτατη αντίληψη, σπουδαία μνήμη, μοναδική κριτική ικανότητα, ζωηρή φαντασία και ευγλωττία που συνάρπαζε.

  Για λόγους οικονομικούς όμως διακόπτει τις σπουδές του και γυρίζει στην πατρίδα του, την Ταγάστη.

  Ήταν τότε 16 ετών.
  Συναισθηματικός και παρορμητικός δέθηκε πολύ με φίλους του και χωρίς να το καταλάβει μπλέχτηκε σε κακές συναναστροφές.

  Οι συνομίλικοί του διαφήμιζαν και καυχιόνταν για ηθικές παρεκτροπές και ξεπεσμένους έρωτές τους.
  Κι ο Αυγουστίνος δεν ήθελε να ξεχωρίζει από την παρέα του.
  Έτσι έγινε έρμαιό τους κι ακολούθησαν οι ανάλογες συνέπειες.

  Να πώς μιλάει ο ίδιος για τον εαυτό του:

  ''Εκείνη την εποχή ήμουν έρμαιο παθών σφοδροτάτων και ηδονών της κόλασης και δεν ντρεπόμουνα να εμπλέκομαι σε έρωτες ασταθείς και σκοτεινούς...κατασπαταλώντας τις ανθηρές και ακμαίες δυνάμεις μου...''.
  Ο πατέρας του αρχικά τον καμάρωνε γι΄αυτό, μέχρις ότου μετανόησε, βαφτίστηκε χριστιανός, αλλά και σε λίγο πέθανε.

  Ο Αυγουστίνος βάδιζε στα 19 του.
  Μετά το θάνατο του πατέρα του κατέβηκε στην Καρχηδόνα, για την οποία ο παράφορος και αισθηματικός γιος των δακρύων της Μόνικας σημειώνει στο βιβλίο του ''Εξομολογήσεις'':

  ''Εκηλίδωσα την πηγή της φιλίας με το βόρβορο της φιληδονίας'', μ΄ό,τι σημαίνει αυτό.
  Κυνηγούσε διαρκώς τη σαρκική ηδονή, τη γευόταν κι όπως αυτός που πίνει θαλασσινό νερό όχι μόνο δεν ξεδιψάει, αλλά κάνει τη δίψα του ακόμη πιο αφόρητη, έτσι κι ο Αυγουστίνος γινόταν δούλος της.
  Η μητέρα του ως αυτή τη στιγμή ψηνόταν στην αγωνία και έκανε ό,τι μπορούσε, για να βοηθήσει τον Αυγουστίνο της να τιθασεύσει τα πάθη του.

  Καθημερινά όμως διαπίστωνε ότι ο γιος της ήταν ένα ηθικό ερείπιο και τρόμαξε, όταν μπλέχτηκε και στο Μανιχαϊσμό, ένα κράμα θρησκειών.
  Τελείωσε στο μεταξύ τις σπουδές του αποθαυμαζόμενος από όλους εκτός από τη μητέρα του, η οποία τον θρηνούσε.

  Και δεν έφταναν όλα τα παραπάνω. Ο Αυγουστίνος σύναψε σχέσεις και με παράνομη γυναίκα και απέκτησε εξώγαμο παιδί.

  Ήθελε να γυρίσει μ΄αυτούς τους δυο στο σπίτι του στην Ταγάστη, αλλά η Μόνικα δεν τον δέχτηκε σ΄αυτή την κατάσταση.

  Πήγε τότε σ΄ένα φιλικό τους σπίτι, όπου και με την παρέα του έκφυλου φίλου του δεν έμεινε τίποτε βρωμερό π[ου να μην το δοκιμάσει, όπως διηγείται ο ίδιος.
  Πληγή που πυορροούσε για την ίδια όλη αυτή η βιοπολιτεία του παιδιού της.

  Η προσευχή έγινε ανάσα της για τον Αυγουστίνο.

  Αποτέλεσμα δεν έβλεπε, αλλά και δε συμβιβαζόταν με την όλη κατάσταση
  Πήγε στον Επίσκοπο και τον παρακάλεσε να καλέσει τον Αυγουστίνο κοντά του και να τον βοηθήσει να δει την πλάνη του.

  Ο Επίσκοπος τη θαύμασε καιν ενθάρρυνε: ''Πήγαινε, κόρη μου.Ένα παιδί που προξενεί τόσα δάκρυα στη μητέρα του, δεν είναι ποτέ δυνατόν να χαθεί. Θα σωθεί ο γιος σου''.

  Ο Αυγουστίνος στο μεταξύ αποφάσισε να διδάξει στη Ρώμη.

  Η Μόνικα πίστεψε ότι, αν πήγαινε εκεί, θα χανόταν οριστικά μέσα στην αμαρτία, γιατί η Ρώμη ήταν η πόλη των οργίων.

  Αντέδρασε όσο μπορούσε.

  Δεν κατάφερε τίποτε όμως. Ο ίδιος θα γράψει αργότερα: ''Ο χωρισμός σπάραξε την καρδιά μου. Με συνόδευσε μέχρι την ακτή. Έπεσε πάνω μου και μ΄έσφιγγε σπασμωδικά, για να με κρατήσει ή για να φύγει μαζί μου. Αλλά την εξαπάτησα...''.
  Η Μόνικα πάλεψε χρόνια για τη επιστροφή του γιου της στην αλήθεια και στην υγιή ζωή. Αλλά μέχρι τώρα κανένα σημάδι ότι οι προσευχές της θα καρποφορούσαν, ότι τα δάκρυα και ο πόνος της θα ανάσταιναν το παιδί της.

  Όμως έτσι λέμε εμείς, αλλά ο Θεός έδειξε σκανδαλωδώς την ευαρέσκειά Του στη Μόνικα.
  Ο Αυγουστίνος πήγε βέβαια στη Ρώμη, αλλά και ο Θεός ετοίμαζε το δίχτυ Του.
  Όντας ο Αυγουστίνος σπουδαίος ρητοροδιδάσκαλος επιλέχτηκε στη συνέχεια από το διοικητή της Ρώμης να σταλεί ως διδάσκαλος της ρητορικής στα Μεδιόλανα.

  Όπου και πήγε.

  Εκεί του δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθεί τον περίφημο επίσκοπο Αμβρόσιο.

  Στην αρχή μόνο για τη ρητορική του.
  Σαγηνεύτηκε όμως και από τα κηρύγματά του.
  Έτσι το πνεύμα του άρχισε να φλογίζεται. Η ηθική του σαπίλα να τον ερεθίζει και να μην την αντέχει άλλο.

  Και το αποκορύφωμα; Ενώ μια μέρα χαλάρωνε στο περιβόλι του σπιτιού που διέμενε και γύρω ήταν ερημιά, άκουσε μια μακρινή παιδική φωνή:''Tole et lege''. Πάρε και διάβασε.., πάρε και διάβασε..

  Γύρω του κανείς.
  Σηκώθηκε, κοίταξε, έψαξε.
  Κανείς.

  Μια παρόρμηση ένιωσε να τον οδηγεί στην Αγία Γραφή, που ήταν δίπλα του: ''Ήρθε η ώρα να ξυπνήσετε από τον ύπνο. Γιατί τώρα η τελική σωτηρία βρίσκεται πιο κοντά σας. Η νύχτα όπου νά΄ναι φεύγει και η μέρα κοντεύει να έρθει. Γι΄αυτό ας πετάξουμε από πάνω μας τα έργα του σκότους και ας φορέσουμε τα όπλα του φωτός. Η διαγωγή μας ας είναι κόσμια, τέτοια που αρμόζει στο φως.

  Ας πάψουν τα φαγοπότια και τα μεθύσια, η ασύδοτη και ακόλαστη ζωή, οι φιλονικίες και οι φθόνοι.

  Ντυθείτε τον Κύριό μας Ιησού Χριστό και μην αφήνετε τον αμαρτωλό εαυτό σας να σας παρασύρει στην ικανοποίηση των επιθυμιών σας''.

  Αυτό ήταν.

  Σταθμός σωτήριος στη ζωή του Αυγουστίνου.

  Τα δάκρυα της μητέρας του δικαιώθηκαν. Οι προσευχές της εισακούστηκαν και απαντήθηκαν θαυμαστά από το Θεό.
  Ο Αυγουστίνος έζησε κάτι μοναδικό και ανεπανάληπτο.
  Αναλύθηκε σε δάκρυα. Αυτά που φέρνουν στην ψυχή γαλήνη και την κάνουν ανάλαφρη.
  Αναθεώρησε στη συνέχεια τα πιστεύω του και τον τρόπο ζωής του και ύστερα από λίγο καιρό βαφτίστηκε χριστιανός κι έγινε μέλος της Βασιλείας του Θεού.

  Της Εκκλησίας.
  Ακολούθησαν συγκινητικές με τη μητέρα του ώρες και στιγμές.
  Η Μόνικα νιώθει βαθιά ευγνωμοσύνη στο Θεό και διπλά γεννημένο απ΄αυτήν το γιο της, και σαρκικά και πνευματικά.
  Και η καρδιά της σπάει από την αγάπη που του έχει.
  Η αποστολή της στον κόσμο αυτόν τέλειωσε όμως και τη ζωή της δεν τη θέλει άλλο.
  Επιθυμεί να πετάξει στα ουράνια σκηνώματα για να ξεκουραστεί.
  Για τη γη δεν της μένει άλλος πόνος που να μην τον πέρασε κι άλλο δάκρυ για να στάξει.
  Έτσι εννιά μέρες από τη βάφτιση του Αυγουστίνου αναπαύτηκε εν Κυρίω.

  Συγκλονίστηκε ο Αυγουστίνος της.

  Προσπαθούσε να συγκρατηθεί, για να μην ξεσπάσει σε λυγμούς, αλλά δεν τα κατάφερε.
  Ένιωθε ότι έχανε μια μοναδική παρηγοριά, που τη χρειαζόταν τόσο πολύ κι από δω και πέρα.
  Τον παρηγόρησε όμως η πίστη ότι θα τον παρακολουθούσε κι από ψηλά, όπως και στη γη.
  Και οι προσευχές της θα ήταν το ίδιο καυτές και στον ουρανό, γιατί και στο εξής ο δρόμος του για την αγιότητα θα ήταν εξίσου επίπονος.

  Άλλωστε όσοι κοιμούνται εν Κυρίω -- πεθαίνουν δηλ. -- δε χωρίζουν ποτέ από τους αγαπημένους τους.
  Μόνο που οι κοιμηθέντες είναι σε άλλη διάσταση.
  Και μόνο που η Μόνικα δεν πρόλαβε να καμαρώσει το γιο της κι εδώ στη γη, που από μεγάλος αμαρτωλός έγινε κι ένας μεγάλος άγιος.
  Σήμερα θεωρείται ένα από τα δέκα μεγαλύτερα πνεύματα των αιώνων, απ΄τους σπουδαιότερους πατέρες της Δύσης και είναι και πολυγραφότατος συγγραφέας.

  -------------------------------------------------------

  Καμιά άλλη θρησκεία στον κόσμο δεν έχει να επιδείξει τέτοια θαύματα. Να παίρνει κάρβουνα από τη λάσπη, να τα επεξεργάζεται και να τα μετατρέπει σε φωσφορίζοντα διαμάντια.
  Να παίρνει σάρκα φλεγόμενη από τα πάθη της και να την μετατρέπει σε πνεύμα ήρεμο και ακτινοβόλο.
  Να παίρνει βρωμιά με δυσοσμία και να την κάνει άνθος του Παραδείσου , που εκπέμπει τη μεθυστική ευωδιά του Λυτρωτή της.
  Ας είναι ευλογημένος αιώνια Αυτός που χαριτώνει όσους Τον πιστεύουν ειλικρινά και τους δοξάζει μαζί Του.

  Ζιώγα Κατερίνα
  Εκπαιδευτικός

  Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2018 | 12:26 am


  6500 χιλιάδες υπογραφές ζητάνε παραλήπτη


  6500 υπογραφές ζητάνε παραλήπτη!

  Αυτές τις μέρες που είναι πολλά ζητήματα ανοιχτά,  η Φλώρινα και η Δυτική Μακεδονία στέλνει το μήνυμα ότι προτιμά να αντικρίσει το φως, αντί τη θολούρα του παρελθόντος.

  Αυτές τις μέρες, οι πολίτες της Φλώρινας υπογράφουν για ένα νέο ισχυρό ανώτατο ίδρυμα που θ’ «αγκαλιάσει» την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την κοινωνία και την αγροτική οικονομία στον τόπο τους.

  Ήρθε η ώρα, η ριζωμένη Παιδαγωγική Σχολή να «μεγαλώσει» σε Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών. Ήρθε η ώρα, η Σχολή Καλών Τεχνών να ενισχυθεί με ένα νέο Τμήμα. Ήρθε η ώρα η Σχολή Τεχνολογίας και Γεωπονίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας  να ενισχυθεί.

  6500 υπογραφές ζητάνε υπεύθυνους ανθρώπους με όραμα για τη Φλώρινα και την Δυτική Μακεδονία και με θέληση να υπερβούνε τα βαρίδια του παρελθόντος. Ζητάνε προτάσεις που θα δίνουν προοπτική ανάπτυξης και ισχυροποίησης του νέου διευρυμένου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

  Επιτροπή Συλλογής Υπογραφών για τη Στήριξη του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ στη Φλώρινα

  (Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται :

  https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgeio_Paideias_Stirizoyme_to_Panepistimio_kai_to_TEI_stin_Florina)

  Δημοσιεύθηκε στις 15 June 2018 | 12:05 am


  Από 12 έως 14 Ιουλίου το "Φεστιβάλ Κούλας" στις Πρέσπες


  Ένα πολύ δυνατό τριήμερο Φεστιβάλ στην Κούλα Πρεσπών έρχεται τον Ιούλιο από τις 12 έως τις 14 με θεατρικές παραστάσεις , ξεναγήσεις μουσικές εκδηλώσεις και μια μεγάλη συναυλία με τον Γιάννη Βαρδή και τον Γιώργο Λιανό στο κορύφωμα των εκδηλώσεων.


  Διοργανωτής ο πολυ δραστήριος πολιτιστικός Σύλλογος Παρεσπιωτών με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτ.Μακεδονίας και τον Δήμο Πρεσπών.Ακολουθεί το πρόγραμμα του τριήμερου Φεστιβάλ 


  Πρόγραμμα Φεστιβάλ "Κούλας" 2018.
  Τριήμερο φεστιβάλ στην Πρέσπα.

  Πέμπτη 12/07/2018 Ώρα έναρξης: 15:00 μ.μ.:

  • Τουρνουά βόλεϊ : 15:30 μ.μ.
  • Ξενάγηση & βόλτα στο Παραλίμνιο Δάσος : 17:00- 19:00 μ.μ.
  • Πλανητάριο, παρακολουθούμε τα άστρα στον ουρανό της Πρέσπας με οργανωμένη ομάδα κινητού πλανητάριου : 18:30-21:00 και 23:00 - 01:30.
  • Θεατρική παράσταση "Πάμε Πάλι", κωμωδία για μικρούς και μεγάλους! :21:30-23:00

  Παρασκευή 13/07/2018 :

  • Εργαστήριο ανοίγματος φύλλου βλάχικης πίτας, μικροί και μεγάλοι μάγειρες και μη δημιουργούμε παραδοσιακό φύλλο βλάχικης πίτας : 11:00- 13:00
  • Τουρνουά βόλεϊ : 13:00- 17:00
  • Αθλοπαιδίες, survivor και κυνήγι θησαυρού για τους μικρούς μας φίλους : 17:30-20:30
  • Σεμινάριο φωτογραφίας με το κινητό, μαθαίνουμε να βγάζουμε σωστές φωτογραφίες και τα μυστικά του κινητού με έμπειρο φωτογράφο : 18:00- 20:00
  • Συναυλία τριών συγκροτημάτων :
  1) ΒΑΣΊΛΗΣ ΓΟΥΔΑΣ BAND ,
  2) ROCK ΑΥΛΑΙΑ 
  3) MARY JANE'S LAST DANCE 21:30-01:00  Σάββατο 14/07/2018 :

  • Ξενάγηση στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών με λεωφορείο : 10:00-14:00
  • Τουρνουά βόλεϊ : 13:00-17:00
  • Σεμινάριο φωτογραφίας με το κινητό,μαθαίνουμε να βγάζουμε σωστές φωτογραφίες και τα μυστικά του κινητού με έμπειρο φωτογράφο : 18:00- 20:00
  • Γιόγκα δίπλα στην λίμνη : 19:00-20:30
  • Συναυλία: support group SCARLET : 21:30-22:30
  • Κεντρική συναυλία : ΓΙΆΝΝΗΣ ΒΑΡΔΗΣ & ΓΙΏΡΓΟΣ ΛΙΑΝΟΣ : 22:30-01:00
  • Διασκεδάζουμε με τον dj ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ.

  Στον χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχει ελεύθερο κάμπινγκ για όλους!!!!

  Θα υπάρξουν δωρεάν δρομολόγια από Φλώρινα και Καστοριά προς τον χώρο του Φεστιβάλ για Παρασκευή και Σάββατο οι ώρες των οποίων θα ανακοινωθούν σύντομα στην σελίδα του φεστιβάλ!!!!!!!

  Τιμή Εισιτηρίου :
  - Ημερήσιο εισιτήριο 5
  - Εισιτήριο για όλο το τριήμερο 12
  Δημοσιεύθηκε στις 4 June 2018 | 6:21 pm  Δείτε αγγελίες στο Νομό Φλώρινας

  Φιλικοί ιστότοποι:

  tilegrafima.gr

  ekklisiaonline.gr

  7news.gr

  Nea Smyrni Online

  www.vimaorthodoxias.gr