Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Φλώρινας   »   Φιλωτας    »    Ειδήσεις & Τοπικά ΝέαΠαρακαλώ προτείνετέ μας κάποιο rss-feed νέων για την πόλη/περιοχή Φιλωτας και εμείς θα το προσθέσουμε.


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Φιλωτας

Το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας διοργανώνει εκδρομή στο Κίεβο και στην Οδησσό


Το ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ με ιδιαίτερη χαρά, σε συνεργασία με το Γραφείο Γενικού Τουρισμού KASKAMANIDIS TOURS (Κασκαμανίδου Λαρίσα Β.), διοργανώνει πενθήμερη πολιτιστική εκδρομή στο Κίεβο και στην Οδησσό της Ουκρανίας από 27/06-01/07/2018. Η Οδησσός είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του Ελληνισμού, αφού εκεί συστάθηκε η Φιλική Εταιρεία. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επίσκεψη σ’ αυτόν τον ιστορικό τόπο για τον Ελληνισμό και η γνωριμία με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού που δραστηριοποιείται στην Οδησσό. 
Είναι μια εκδρομή στη μοναδική τιμή συμμετοχής σε δίκλινο δωμάτιο των 550 ευρώ, στην οποία περιλαμβάνονται : 

• Αεροπορικά εισιτήρια με την ELLINAIR (απευθείας πτήση) με επιστροφή.
• Διαμονή σε κεντρικά ξενοδοχεία 4 αστέρων.
• Μεταφορές όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα
•  Πρωινό καθημερινά.
• Ξεναγήσεις-περιηγήσεις, όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα 
• Φόροι αεροδρομίων.
• Έμπειρος αρχηγός – Συνοδός.
• Ασφάλεια αστικής Ευθύνης.
• Ασφάλεια ατυχημάτων, νοσηλείας και ασθενείας .
• ΦΠΑ.
• Περιλαμβάνεται μία αποσκευή 20 κιλών και μία χειραποσκευή 8 κιλών ο καθένας.

Δηλώστε συμμετοχή εγκαίρως. Περισσότερες πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα στο τηλέφωνο 23850 45590 και στο Γραφείο Kaskamanidis tours.

Για το Λύκειο των Ελληνίδων 
Η Πρόεδρος 
Χριστίνα Γκόλνα


Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2018 | 8:27 pm


Ευχαριστήριο της Τ.Κ Αναργύρων και του προέδρου Τσισμαλίδη Γεωργίου προς την ΔΕΗ


ΔΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Ανάργυροι, 21 Απριλίου 2018

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Τσισμαλίδης και το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, τον Πρόεδρό της κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, το Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και όλα τα τοπικά Στελέχη Διοίκησης της ΔΕΗ στην περιοχή μας για την συμβολή τους και την έμπρακτη υποστήριξη προς την Κοινότητά μας τόσο σε ό,τι αφορά στην κάλυψη των δαπανών φιλοξενίας οικογενειών σε γειτονικές πόλεις, όσο και την θετική ανταπόκρισή τους σε μικρά και μεγαλύτερα αιτήματα που αφορούν σε ζητήματα οδικής πρόσβασης, αρδευτικών υποδομών όπως και γενικότερα προβλήματα ομαλής και εύρυθμης καθημερινής λειτουργίας του οικισμού μας ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά και σε διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και μετεγκατάστασης.

Θεωρούμε ότι η καλή αυτή συνεργασία της Κοινότητάς μας και της Συντονιστικής Επιτροπής Μετεγκατάστασης με τις υπηρεσίες και τα στελέχη της ΔΕΗ, όπως και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα συνεχιστεί ώστε να υπερβούμε τις όποιες δυσκολίες προκύπτουν μέχρι την ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών και χρονοδιαγραμμάτων απαλλοτρίωσης και μετεγκατάστασης του οικισμού μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΤΣΙΣΜΑΛΙΔΗΣ

ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
Δημοσιεύθηκε στις 21 April 2018 | 6:18 pm


Παραιτήθηκε απο τον συνδυασμό "Ανατροπή -Δημιουργία η Τσιλίδου Ελισάβετ
ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ

Είμαι μήπως αφελής που τα πίστεψα; Ονειροπόλα και ιδεαλίστρια είμαι. Εσύ τα είπες ή μάλλον τα υποσχέθηκες, όταν συσπείρωνες γύρω σου τις δυνάμεις και τις φωνές διαμαρτυρίας μας καθώς και την όρεξη μας για κοινωνική προσφορά και εργασία. 


Μίλησες για :
 • 1. Την «ανεξαρτησία» του συνδυασμού
 • 2. Περιφέρεια πρότυπο για όλη την Ελλάδα 
 • 3. Συμμετοχική δημοκρατία όπου θα είχαμε ρόλο τόσο όλα τα μέλη του συνδυασμού και τα μη εκλεγμένα, όσο και οι πολίτες που πίστεψαν σε μας. 
 • 4. Τέλος στην Κοζανοκεντρτική περιφέρεια
 • 5. Τέλος στις διαπλοκές με «ημέτερους» σε αδιαφανείς διαδικασίες
 • 6. «Αν μια μετοχή της ΔΕΗ πωληθεί σε ιδιώτη η παραίτηση της περιφερικής αρχής και του συνδυασμού ‘ΑΝΑΤΡΟΠΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ’ είναι δεδομένη.
 • 7. «Δε δεχόμαστε μεταφορά της ιδιοκτησίας ποταμιών και φραγμάτων που είναι δημόσιος πλούτος»

Με νηφαλιότητα και ψυχραιμία εξετάζω τι απέμεινε από τα προτάγματα.
1. την «ανεξαρτησία» την προσμέτρησα ως ανεξαρτησία του πνεύματος και του αγώνα για μια περιφέρεια πρότυπο. Αναρωτιέμαι αν ήταν ποτέ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ
2. Σε τι υπήρξατε πρότυπο; Λειτουργήσατε όπως όλοι με ημέτερους, κλειστές θύρες σε λαό και μέλη του συνδυασμού. Χωρίς αποφάσεις και κινήσεις ή διεκδικήσεις για ζητήματα φλέγοντα όπως αυτό με την καπήλευση του ονόματος της Μακεδονίας. Κινηθήκατε στην περπατημένη οδό αυτήν που χαράζει η κεντρική διοίκηση. Μείνατε απαθείς και στο τελευταίο γεγονός της παράνομης κράτησης ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία. Δεν ευαισθητοποιηθήκατε ούτε γιατί είναι πολίτης της περιφέρειάς σας. ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ
3. Συμμετοχική δημοκρατία….. Δυο από τα περιφερειακά συμβούλια πραγματοποιήθηκαν στην περιφερειακή ενότητα της Καστοριάς. Για το πρώτο δεν ενημερώθηκα παρόλο που από την αρχή δήλωσα την επιθυμία να τα παρακολουθώ . Για το δεύτερο ενημερώθηκα από το δήμο Άργους Ορεστικού, απλώς γιατί το email μου βρίσκεται στη λίστα τους από τότε που ήμουν μέλος της πολιτιστικής επιχείρησης είτε ως προϊσταμένη του νηπιαγωγείου. Δε με ενημερώνετε για τα πεπραγμένα σας ούτε για να έχω επιχειρήματα υπέρ σας, όταν αντιμετωπίζω αγανακτισμένους συμπολίτες μου. ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ, εκτός αν καλύπτεται κανείς από τα ενημερωτικά email που δεχόμαστε για τις εκδηλώσεις.
4. ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Ας με πείσει κάποιος για το αντίθετο γιατί εγώ που νοιάζομαι δεν έχω ενημερωθεί. Η Καστοριά όχι μόνο δε στηρίχτηκε δέχτηκε και πόλεμο.
5. ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ και μάλιστα τα πεπραγμένα σας είναι χειρότερα από άλλους. Η διαπλοκή στο μεγαλείο της. Άλλους ψηφίσαμε και άλλοι διοικούν χωρίς αυτό να είναι υπαιτιότητα του αιρετού αντιπεριφεριάρχη μας αλλά κατάχρηση άλλων.
6. Μια μετοχή; Πωλείται το 49 % της ΔΕΗ (34% στην ΕΕΣΥΠ και 17% στο ΤΑΙΠΕΔ ) στην παρούσα φάση και στην συνέχεια θα ξεπεράσει κατά πολύ και το 50% και δεν κουνιέται φύλλο. ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ
7. Μαζί με τη ΔΕΗ πωλούνται και τα νερά της στα υδροηλεκτρικά. Σε λίγο θα πληρώνουμε το νερό που μας ξεδιψάει . ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ

Διαγράφοντας τις αποτυχίες έμεινε ένα τ ί π ο τ ε . 

Ζητώ συγνώμη από τους φίλους που επέλεξαν τον συνδυασμό γιατί τον πίστεψαν και με τίμησαν με την επιλογή τους. Ζητώ ιδιαίτερα συγνώμη από αυτούς που από την εκτίμηση προς το πρόσωπό μου, έδειξαν εμπιστοσύνη και στον συνδυασμό. Λυπάμαι, πίστεψα. Δυστυχώς οι άνθρωποι, τα λόγια και τα πιστεύω τους κρίνονται «εκ του αποτελέσματος», δηλαδή από τις πράξεις τους. Αν βιαστείς και υποθέσεις αρνητικά πριν την πράξη θεωρείσαι προκατειλημμένος. Χωρίς προκατάληψη λοιπόν και «εκ του αποτελέσματος» , δε θέλω να σχετίζεται το όνομά μου με αυτόν τον συνδυασμό. Παραιτούμαι του συνδυασμού ‘ανατροπή – δημιουργία’ γιατί ούτε ανέτρεψε, και κυρίως ούτε δημιούργησε.
ΤΣΙΛΙΔΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

νηπιαγωγός
(Αυτή που επιμένατε να την ονομάζετε με το επίθετο συζύγου Λάλλα)
Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2018 | 9:37 pm


Την Τ.Κ Βαρυκού του Δήμου Αμυνταίου επισκέφτηκε ο βουλευτής της Π.Ε Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης.


Ο κ. Βουλευτής εκκλησιάστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της κοινότητας κ. Απόστολο Κωλέτσα επισκέφτηκε τα καφενεία του χωριού , συνομίλησε με κατοίκους της τοπικής κοινότητας και ενημερώθηκε για θέματα που τους απασχολούν.
 
Οι κάτοικοι επισήμαναν στον κ. Αντωνιάδη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με κυριότερα την μεγάλη καθυστέρηση στην τροφοδοσία των καυσόξυλων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καλλιέργεια των φασολιών, με την υψηλή φορολογία και τις αυξημένες τιμές στα αγροτικά εφόδια . Επίσης, ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Βουλευτή για ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των κατοίκων.

Ο κ. Αντωνιάδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τους κατοίκους της τοπικής κοινότητας για την ενημέρωση και δεσμεύτηκε για την προώθηση και επίλυση των αιτημάτων των κατοίκων μέσα από παρεμβάσεις και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

Με την επίσκεψη στο Βαρυκό , ολοκληρώθηκαν οι πασχαλινές επισκέψεις του Βουλευτή στις τοπικές κοινότητες του νομού.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2018 | 3:49 pm


Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας.με 10 θέματα ημερήσιας διάταξης.


Καλείστε όπως προσέλθετε, σύμφωνα με τα άρθρα 65, 67 του  Ν.  3852/2010 (Φ.Ε.Κ. Α΄/87/7-6-2010) με τις διατάξεις του οποίου τροποποιούνται – αντικαθίστανται και διαφοροποιούνται ορισμένες διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν. 3463/2006, Φ.Ε.Κ. Α΄/114/2006) ο οποίος εξακολουθεί να ισχύει, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας (αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην Δήμου Περάσματος) (ΑΔΣ 38/2011), στις 24 Απριλίου, ημέρα Τρίτη και ώρα 15:00΄ μ.μ., σε τακτική συνεδρίαση με θέματα ημερήσιας διάταξης:

1. «Έγκριση της υπ. αριθμ. 39/2018 απόφασης Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας, σχετικά με την B΄ Τροποποίηση προϋπολογισμού ΕΣΟΔΩΝ – ΕΞΟΔΩΝ οικονομικού έτους  2018 του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας»
Εισηγήτρια κα Παναγιώτα Γαϊγάνη-Τίτα, Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Ελένη Γκορτσίλα, Προϊσταμένης Διεύθυνσης του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας.

2. «Επίσπευση από τον Δήμο Φλώρινας των πράξεων τακτοποίησης αναλογισμού και αποζημίωσης επί του Σακουλέβα από την Πλατεία Ηρώων έως την γέφυρα της Γεωργικής Σχολής, κατά τμήματα»
Εισηγητής κος Νικόλαος Δούμτσης, Αντιδήμαρχος Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του κου Δημήτριου Παπαναστασίου, Προϊσταμένου Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.

3. «Παραχώρηση μίας (1) αίθουσας του Νηπιαγωγείου Τριποτάμου στον ΑΜΣ Τριποτάμου ¨Ο ΑΡΗΣ¨, για ένα έτος»
Εισηγητής κος Χρήστος Μπαρδάκας, Αντιδήμαρχος Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του κου Αντώνιου Σίπκα, Αντιδημάρχου Φλώρινας και Πρόεδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Φλώρινας.

4. «Μέτρα ρύθμισης κυκλοφορίας» (σχετ. η υπ΄ αριθμ. 15/2018 απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Φλώρινας)
Εισηγητής κος Χρήστος Μπαρδάκας, Αντιδήμαρχος Φλώρινας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Φλώρινας.

5. «Μέτρα ρύθμισης κυκλοφορίας» (σχετ. η υπ΄ αριθμ. 16/2018 απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Φλώρινας)
Εισηγητής κος Χρήστος Μπαρδάκας, Αντιδήμαρχος Φλώρινας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Φλώρινας.

6. «Συνδιοργάνωση με τη Σχολή Καλών Τεχνών και το Σύλλογο ¨ΑΡΗΣ¨ Ατραπού για την πραγματοποίηση εικαστικών-πολιτιστικών εκδηλώσεων, στις 13 Μαΐου 2018»
Εισηγητής κος Χρήστος Μπαρδάκας, Αντιδήμαρχος Φλώρινας.

7. «Επιχορήγηση του Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου Λόφων «ΑΡΗΣ ΛΟΦΩΝ», για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, στις 21 Μαΐου 2018»
Εισηγητής κος Χρήστος Μπαρδάκας, Αντιδήμαρχος Φλώρινας.

8. «Σχετικά με αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018 Δήμου Φλώρινας»
Εισηγητής κος Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Αντιδήμαρχος Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.

9. «Έκθεση ως προς τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού Α΄ τριμήνου χρήσης 2018 Δήμου Φλώρινας»
Εισηγητής κος Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Αντιδήμαρχος Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.

10. «Έγκριση δαπανών συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων καθώς και έγκριση πρωτοκόλλων οριστικής παραλαβής υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 219 του Ν. 4412/2016»
Εισηγητής κος Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Αντιδήμαρχος Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2018 | 3:45 pm


Αγκάλιασε το σταυρό σου... (γράφει η Αικατερίνη Ζιώγα )

γράφει η Αικατερίνη Ζιώγα 

Γνωριστήκαμε τυχαία, πριν πολλά χρόνια, με ένα ζευγάρι σε εκπαιδευτικό χώρο για επιμόρφωση σε πόλη της Θεσσαλίας.

Και αυτό μια εβδομάδα μετά το γάμο τους.

Τους είχαμε πετύχει σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής τους, που ήθελαν κάπου να ακουμπήσουν, και που φαντάζομαι ότι ήταν αυτό που τους έκανε να ανοιχτούν και να μας εμπιστευτούν.

Ήταν πολύ στενοχωρημένοι κι όταν τους πλησιάσαμε κι εμείς (ο σύζυγός μου κι εγώ) με πολλή οικειότητα, μας εμπιστεύτηκαν και μας εξομολογήθηκαν.

Μόλις έβγαιναν από ένα ιατρείο όπου είχαν πάρει μια σοβαρή γι' αυτούς διάγνωση.

Με την Εκκλησία δεν είχαν καμιά σχέση και ο Χριστός δεν έλεγε τίποτα γι' αυτούς.

Μόνο η αγάπη μεταξύ τους ήταν εμφανής.

Ανοίξαμε στον εκεί πεζόδρομο ένα διάλογο με πολλή εγκαρδιότητα ως συνάδελφοι και όταν τους ρωτήσαμε με πολύ ενδιαφέρον τι τους συμβαίνει, η κ.Α με τράβηξε κάπου ιδιαίτερα και θέλησε να μου εκμυστηρευτεί τον πόνο της, κάτι που το ένιωθε πιεστική ανάγκη εκείνη τη στιγμή.
"Σήμερα είναι η πιο σκοτεινή μου μέρα", μου είπε.

"Ο άντρας μου.., κάνε σε παρακαλώ μια προσευχή.., σε βλέπω άνθρωπο της Εκκλησίας, αν και η ίδια μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχω σχέση μαζί της...

Μόλις βγαίνουμε από τον ειδικό γιατρό. Ο άντρας μου έχει προβληματική ανικανότητα, γιατί συνδέεται και με ψυχολογικά αίτια και κληρονομικούς παράγοντες, αλλά και στείρωση, κι είναι γι' αυτό πολύ απελπισμένος.

Όταν άκουσε το γιατρό να του το λέει, βγήκαμε παραέξω από το γραφείο του και με ταπείνωση και αμηχανία με ρώτησε: - Θα συνεχίσεις να μ' αγαπάς ή θα σου είμαι πια άχρηστος;

Έσκυψα, τον αγκάλιασα και με δάκρυα του υποσχέθηκα ότι μαζί θα σηκώσουμε αυτό το σταυρό μέχρι το τέλος της ζωής μας, χωρίς να έχω συνειδητοποιήσει εκείνη τη στιγμή τις δυσκολίες που καλούμασταν να αντιμετωπίσουμε".

Ήμασταν εντελώς άγνωστες μεταξύ μας κι αυτό έκανε την κ.Α να μου τα εξομολογείται άνετα και με κάθε ειλικρίνεια. Την ενθάρρυνα ότι ζει ο Θεός κι όλα μπορούν να βρουν κάποια λύση.

Και ότι όλα τα δύσκολα μπορούν να αξιοποιηθούν για τη σωτηρία τους.

Και τίποτα μαζί Του δε μένει απελπιστικά άλυτο και μαύρο.
Και ο γιατρός μας, συνέχισε η κ.Α, μας είπε ότι ένας γάμος με τόση αγάπη που έχουμε, δεν μπορεί να πεθάνει, επειδή λείπει το σεξ".

Ο γάμος πράγματι δεν θεμελιώνεται μόνο στη σεξουαλική ικανοποίηση , αν και είναι γεγονός ότι είναι απαραίτητη αυτή για την ευτυχία των συζύγων.
Από κείνη την ώρα σφυρηλατήθηκε ένας ακατάλυτος δεσμός μεταξύ μας.

Μας έδειξαν εμπιστοσύνη και μεις τους βοηθήσαμε να γνωρίσουν βαθιά το Χριστό και την Εκκλησία στην αληθινή της μορφή.

Τους συνδέσαμε και με τους Πατέρες της τοπικής Εκκλησίας.

Και αυτοί αποδείχθηκαν τόσο εύφορες ψυχές και αναδείχθηκαν σπουδαίοι στο εξής συνεργάτες στην ενορία τους.

Κι έφυγε η απελπισία.

Κι είδαν με ελπίδα και με το φως της αιωνιότητας το πρόβλημά τους.

Ανέπτυξαν δραστηριότητες σοβαρές και συνδέθηκαν με τόσους ανθρώπους και παιδιά, που κάλυψαν σε μεγάλο βαθμό το κενό της σαρκικής οικογένειας.

Ο σύζυγος βέβαια τώρα έχει φύγει από τη ζωή εδώ και ένα χρόνο.

Η κ.Α κρατάει με πίστη πολλή την Κ. Διαθήκη στα χέρια, κι ένα προσευχητάρι επιπλέον, για να ανεβάζει στο Δημιουργό και Πατέρα της τις ευχαριστίες και τις προσευχές της γι΄αυτήν και για άλλα ζευγάρια που έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Όχι.., ούτε το διαζύγιο ούτε η μοιχεία είναι λύση σε ένα τόσο δυσεπίλυτο πρόβλημα.

Μόνο αυτό που μας δίνει φιλόστοργα η Εκκλησία: το μάθημα του σταυρού.

Κάθε άνθρωπος, κάθε οικογένεια, είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε, είμαστε υποχρεωμένοι απ' τους κανόνες της ζωής της γης να σηκώνουμε ένα σταυρό.

Αν προσπαθούμε οπωσδήποτε να απαλλαγούμε από ένα σταυρό, θα μας "φορτώσει" ο Ουράνιος Πατέρας έναν άλλο.

Γιατί ο σταυρός μάς ταπεινώνει και μας ενώνει με τον ουρανό.

Και μας φέρνει κοντά στο Θεό.

Στη σωτηρία μας.

Και μόνο αν αγκαλιάσουμε το σταυρό μας, θα μπορέσουμε να τον σηκώσουμε.

Και μόνο, όταν κουρνιάσουμε στην αγάπη του Κυρίου, ο σταυρός μας γίνεται ανάλαφρος και κάποτε παύει να μας πιέζει μέχρι που ζούμε και το θαύμα, να μας απαλλάξει δηλαδή ο Θεός εντελώς απ΄αυτόν και να μας δώσει αυτό που μας λείπει.

Αλλά το θαύμα δε γίνεται πάντα και σε όλους.

Γιατί όμως και πώς, κανείς δε γνωρίζει.

Στο Θεό πάντως αν προσαράξουμε, άσχετα με το αποτέλεσμα, θα βρούμε την ειρήνη και την ψυχική μας υγεία.

Αλλά και η αλληλοκατανόηση και η αγάπη, που είχαν μεταξύ τους οι δύο σύζυγοι, είναι σπουδαίες δυνάμεις, όταν σηκώνει κανείς ένα σταυρό.

Η αγάπη όντως έχει πολλή δύναμη, μόνο που πολλές φορές ατονεί και κλονίζεται, όταν δεν ενισχύεται και δεν φωτίζεται απ' την αγάπη του Θεού.

Μην αγνοήσουμε όμως ποτέ και κάθε ανθρώπινη στήριξη, και ιδιαίτερα της Ιατρικής επιστήμης, όταν αυτή βέβαια δεν αντιστρατεύεται στο θέλημα του Θεού.

Και μ' όλα αυτά ας μας συνοδεύει και όλους η αισιοδοξία και η πίστη ότι τη ζωή εμείς πρέπει να την παίζουμε και να την παλεύουμε και όχι αυτή να μας ρίχνει κάτω αμαχητί.

Αμήν

Ζιώγα Κατερίνα

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2018 | 3:37 pm


Πρόσκληση σε Έκτακτη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας την Κυριακή 22-4-2018


Έχοντας υπόψη τις διατάξεις των άρθρων 167 και 185 του Νόμου 3852/10, σας καλούμε σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 22η Aπριλίου 2018, ημέρα Κυριακή και ώρα 16:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης (πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης), με θέμα:

1:  Εξελίξεις στη ΔΕΗ
Εισηγήτρια : η Επικεφαλής του Συνδυασμού ¨Ελπίδα¨ κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου.

Η σύγκληση του εκτάκτου περιφερειακού συμβουλίου γίνεται  ύστερα από γραπτό αίτημα του 1/3 του συνολικού αριθμού των μελών του συμβουλίου.

O Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου 
Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 

Φώτιος Κεχαγιάς


Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2018 | 3:30 pm


Σωκράτης Μπουρινάρης : Παραίτησή από ειδικός συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και από μέλος του Συνδυασμού Ανατροπή Δημιουργία


ΠΡΟΣ
Τον Κύριο Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας 
Θόδωρο Καρυπίδη 
ΚOIN: 
Kύριο Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς 
Σωτήρη Αδαμόπουλο

Κύριε Περιφερειάρχη
Πριν τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα αρχές Μάρτη του 2014, στην περιοχή Ντολτσό Καστοριάς, έγινε η πρώτη συνάντηση μας η οποία κράτησε περίπου μισή ώρα. Στην συνάντηση αυτή έγινε συζήτηση για την πορεία της περιφέρειας και για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, προκειμένου η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει να βρει τον δρόμο της και την περπατησιά της . Σε μια εποχή τόσο δύσκολη, έπρεπε να γίνει αλλαγή της Περιφερειακής Διοίκησης μέσα από την δημιουργία ενός νέου συνδυασμού με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Συμφωνήσαμε σε όλα και έτσι χωρίς δεύτερη κουβέντα άρχισε η συνεργασία μας. Ήμουν το πρώτο μέλος του συνδυασμού « ΑΝΑΤΡΟΠΗ δημιουργία » στην περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. Στην συνέχεια στελεχώθηκε ο συνδυασμός « ΑΝΑΤΡΟΠΗ δημιουργία » και δώσαμε ένα όμορφο και καθαρό αγώνα με τα γνωστά εκλογικά αποτελέσματα.

Τι ευαγγελίσθηκε ο νέος συνδυασμός ;
Ανατροπή των παλαιών και αντιδημοκρατικών πρακτικών, ανατροπή των αδιαφανών λειτουργιών, ανατροπή στις παρεiστικες και προσωποκεντρικές συμπεριφορές και πρακτικές . Ανατροπή με μία λέξη, σε όλα τα κακώς κείμενα, της λειτουργίας ενός θεσμού τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως είναι η περιφερειακή διοίκηση. Ας θυμηθούμε λίγο τι λέγαμε στο πρόγραμμα μας. Ανατροπή ενός απαξιωμένου τρόπου σκέψης, που βασίζεται σε μονόδρομους και φοβικά σύνδρομα. Ανατροπή μιας οπτικής που στηρίζεται σε δεκανίκια και δεν θέλει να πιστέψει στις πραγματικές δυνατότητες . Ανατροπή μιας μοιρολατρικής αποδοχής επιταγών από όπου και αν προέρχονται.

Τι υποσχέθηκε ο νέος συνδυασμός;
Δημιουργία μιας νέας μέρας για την Δυτική Μακεδονία. Δημιουργία μιας πολιτικής με συμμετοχική δημοκρατία, με ανθρωποκεντρικό άξονα, με γνώμονα την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την ανάκτηση της αξιοπρέπειας των Δυτικομακεδόνων. Δημιουργία μιας νέας οπτικής με νέες ιδέες και νέες δράσεις που δεν χωρίζουν αλλά ενώνουν. Η σύνθεση και όχι ο διαχωρισμός, θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα και θα φέρει τις λύσεις. Η συλλογική προσπάθεια και όχι οι υποδείξεις των « σοφών » μπορούν να δώσουν νέα πνοή και δυναμική στα μεγάλα και « άλυτα προβλήματα ». Δημιουργία ενός συνδυασμού και μιας περιφερειακής διοίκησης με βασικές επιλογές, την ενίσχυση της συμμετοχικής κοινωνίας πολιτών προς όλες τις κατευθύνσεις, την ενότητα, την συλλογικότητα, την συνεργασία, την επικοινωνία, την αλήθεια, την ειλικρίνεια, την εργασία, τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την αγωνιστικότητα, την νομιμότητα την διαφάνεια και επιπλέον όλων αυτών την ηθική. Με βάση αυτή την νέα οπτική και μέσα από διαρκείς διαβουλεύσεις με την κοινωνία, καταθέσαμε το πρόγραμμα μας το οποίο έγινε αποδεκτό από τους πολίτες της δυτικής Μακεδονίας με αποτέλεσμα να μας δώσουν την διακυβέρνηση της περιφέρειας για την πενταετία 2014-2019.

Τι πέτυχε σαν Περιφερειακή Διοίκηση;

Σήμερα μετά από τρεισήμισι χρόνια Περιφερειακής διοίκησης μπορούμε όλοι να κάνουμε την αυτοκριτικής μας και τον απολογισμό μας. Με νηφαλιότητα και ηρεμία να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας. Σήμερα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει πολλά προβλήματα, τα οποία δυστυχώς αυξάνονται και μεγεθύνονται. Μπορούμε να πούμε, ότι τα προτάγματα του συνδυασμού για ενέργεια και νερά, δημόσια αγαθά, τίθενται σε αμφισβήτηση και σύντομα δυστυχώς θα περάσουν στα χέρια ιδιωτών, με καταστροφικές συνέπειες για την περιφέρεια μας . Στα παραπάνω προβλήματα φαίνεται πόσο μακριά είναι ο συνδυασμός « ΑΝΑΤΡΟΠΗ δημιουργία » από τις αρχικές διακηρύξεις, θέσεις και δεσμεύσεις. Ας θυμηθούμε λίγο τι λέγαμε στο πρόγραμμα μας για την ενέργεια και τα νερά.

 α) "Σήμερα επιχειρείται ο κατακερματισμός και η πώληση των τμημάτων της ΔΕΗ με την μεγαλύτερη αξία σε διάφορους επενδυτές ξεπουλώντας δημόσιες επενδύσεις δεκάδων ετών και πολλών δισεκατομμυρίων, παραδίδοντας ταυτόχρονα τα ηνία της ενεργειακής διαχείρισης και αυτονομίας της χώρας. Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την έννοια της ενέργειας ως αγαθό και όχι ως προϊόν, απαιτείται η λειτουργία της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο και με κοινωνικό χαρακτήρα. Η Περιφέρεια μας είναι η ενεργειακή καρδιά της χώρα , παρέχοντας το πολύτιμο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε πολίτη, από τα ενεργοβόρα αστικά κέντρα μέχρι το πιο απομακρυσμένο χωριό. Ο ορυκτός πλούτος, οι τεχνολογικές επενδύσεις και η τεχνογνωσία των εργαζομένων αποτελούν Εθνικό κεφάλαιο για την χώρα μας. Ένα κεφάλαιο που οι πολιτικές των τελευταίων ετών απαξιώνουν καθημερινά, με στόχο την πώληση του σε ιδιωτικά συμφέροντα. Είναι βασικό μας πρόταγμα η διατήρηση του ενεργειακού κεφαλαίου υπό Εθνικό έλεγχο με πολιτικές εκσυγχρονισμού, ώστε να διασφαλιστεί η ενεργειακή μας αυτονομία και ανεξαρτησία. Ανατρέπουμε τα σχέδια υφαρπαγής της ενεργειακής αυτονομίας.

β) Προασπίζουμε με κάθε τρόπο τη διατήρηση του υδάτινου πλούτου της περιοχής υπό εθνικό έλεγχο, ενάντια στα ιδιωτικά συμφέροντα , που επιβουλεύονται ακόμα ένα βασικό αγαθό των πολιτών ζωτικής σημασίας .Διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα του υδάτινου πλούτου .Δεν δεχόμαστε μεταφορά της ιδιοκτησίας ποταμιών και των φραγμάτων που είναι δημόσιος πλούτος, σε ιδιώτες ". 

Σήμερα, κάθε μέλος του συνδυασμού, αλλά και κάθε πολίτης της περιφέρειας, έχει σχηματίσει άποψη για την περιφερειακή διοίκηση, γιατί μπορεί μέσα από τα πεπραγμένα της μέχρι τώρα θητείας να αξιολογήσει την περιφερειακή αρχή. Η αξιολόγηση αυτή συμπεριλαμβάνει τα πάντα , δηλαδή, πρόγραμμα, δεσμεύσεις, θέσεις, λειτουργία, πρακτικές, συμπεριφορές, επικοινωνία, έργο. Το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης πιστεύω ότι είναι αρνητικό γιατί έχουμε απομακρυνθεί πολύ από τις προγραμματικές μας θέσεις κάνοντας πολλά λάθη τα οποία επαναλαμβάνονται δημιουργώντας μια εκρηκτική ατμόσφαιρα. Βέβαια, το πιο ανησυχητικό και απαισιόδοξο είναι ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η βούληση ούτε η θέληση αυτά τα λάθη να διορθωθούν, και στο τέλος θα συμβεί αυτό που λέει ο λαός « η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε » .

Κάποια μέλη αυτού του συνδυασμού προσπάθησαν από την πρώτη στιγμή να διορθώσουν κάποια από τα λάθη, δυστυχώς όμως δεν εισακούστηκαν. Το ίδιο έκανα και κάνω κι εγώ, κύριε Περιφερειάρχη, μάλιστα τον τελευταίο χρόνο σαν μέλος της περιφερειακής διοίκησης από την θέση του συνεργάτη του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς. Για το λόγο αυτό, κατέθεσα στην ολομέλεια του συνδυασμού στις 21-08-2017 δεκασέλιδο κείμενο στο οποίο περιγράφω αναλυτικά κάποια προβλήματα. Στην συνεδρίαση δε αυτή δεσμευτήκατε ότι σύντομα θα συζητηθούν σε νέα ολομέλεια του συνδυασμού.

Πέρασαν οκτώ μήνες και δυστυχώς δεν έγινε τίποτα. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα α) δεν διαβάσατε τις προτάσεις –πλήρη αδιαφορία για το τι καταθέτουν οι συνεργάτες σου και β) διαβάσατε τις προτάσεις και αποδέχεστε όλα αυτά και δεν θέλετε να διορθωθεί τίποτα, αναλαμβάνοντας τεράστιες ευθύνες για το μέλλον αυτής της Περιφέρειας .

Βέβαια αυτή η συμπεριφορά στο άτομο μου είναι πάγια γιατί τον τελευταίο χρόνο ζήτησα συνάντηση πάνω από δέκα φορές, δυστυχώς όμως δεν είχατε χρόνο ούτε πέντε λεπτά να με ακούσετε.

Όπως αναφέρω στο κείμενο που κατέθεσα στην ολομέλεια του συνδυασμού, ένα από τα προβλήματα του συνδυασμού και της περιφερειακής διοίκησης είναι η άτυπη εξουσία ( Αυλικοί ). Δυστυχώς η Περιφερειακή Διοίκηση επηρεάζεται και καθοδηγείται από την άτυπη εξουσία. Η πορεία και η τύχη της Περιφέρειας και του συνδυασμού εξαρτώνται, όχι από τις αποφάσεις των θεσμοθετημένων οργάνων, πολιτών και μελών, αλλά από τις αποφάσεις των αυλικών.

Με τέτοιες λειτουργίες και συμπεριφορές ο συνδυασμός « ΑΝΑΤΡΟΠΗ – δημιουργία » δεν θα έχει καλή συνέχεια και είναι καθήκον και υποχρέωση κάθε μέλος να πάρει θέση για όλα αυτά που συμβαίνουν. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι καλή συνέχεια δυστυχώς δεν θα έχει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Είναι κρίμα η Δυτική Μακεδονία να έχει μια ακόμη χαμένη πενταετία. Είναι κρίμα οι πολίτες αυτής της Περιφέρειας να μην μπορούν να δουν το αύριο με ελπίδα και αισιοδοξία. Εγώ προσωπικά προσπάθησα όσο μπορούσα, φαίνεται όμως οι δυνάμεις του ενός ατόμου είναι πολύ αδύναμες να νικήσουν τις δυνάμεις των αυλικών. Αυτό όμως που μπορώ να κάνω ακούγοντας την φωνή της συνείδησης μου, είναι να απομακρυνθώ το γρηγορότερο από τον συνδυασμό αυτό όχι με κατάθεση των όπλων, αλλά με αυτογνωσία και με θέληση να συνεχίζω αυτόν τον όμορφο αγώνα που δίνω εδώ και είκοσι πέντε χρόνια .

Όμως δεν το κρύβω, είχα πιστέψει σε αυτόν τον συνδυασμό και λυπάμαι που αυτός ο συνδυασμός με οράματα θέσεις και προτάσεις θα έχει αυτή την κατάληξη. Λυπάμαι που το τέλος αυτού του συνδυασμού θα είναι τόσο σκληρό. Λυπάμαι δε πολλαπλά που η λειτουργία αυτού του συνδυασμού καθορίζει αρνητικά την πορεία και το μέλλον ολόκληρης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Οι πολίτες αυτής της Περιφέρειας θα φορτωθούν με επιπλέον προβλήματα, χάνοντας ακόμη και δημόσια αγαθά όπως είναι η ενέργεια και τα νερά.

Λίγα λόγια για την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. Η περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς αυτά τα τρία χρόνια λειτουργεί με δύο εξουσίες. Η πρώτη είναι η θεσμοθετημένη με τον Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Αδαμόπουλο, και η δεύτερη και πιο ισχυρή, η άτυπη εξουσία ( αυλικοί ) μέσα από τους συνεργάτες, εθελοντές και περιφερειακούς συμβούλους.

Δεν το κρύβω ότι το διάστημα που είμαι συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, διαπίστωσα πολλές παρεμβάσεις της άτυπης εξουσίας. Αυτό βέβαια το γνωρίζουν πολύ καλά διάφορα θεσμικά όργανα της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, της Περιφέρειας, αλλά και πολίτες της Καστοριάς και της Περιφέρειας, που προσπάθησαν να λύσουν διάφορα προβλήματα με την παρέμβαση της άτυπης εξουσίας παρακάμπτοντας την θεσμοθετημένη εξουσία. Τέτοιες όμως λειτουργίες είναι ανεπίτρεπτες γιατί αντί να βοηθούν την λειτουργία της Περιφερειακής Διοίκησης, την βλάπτουν ανεπανόρθωτα δημιουργώντας τεράστια προβλήματα. Και για αυτά τα προβλήματα ήθελα να συζητήσω μαζί σας. Φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι είχατε καταλάβει για το θέμα της συζήτησης και για αυτό δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Ειλικρινά συγχαίρω τον Σωτήρη Αδαμόπουλο, για τον αγώνα που δίνει τρεισήμισι χρόνια τώρα με υπομονή, με ζήλο, με προσπάθεια, με εργατικότητα, με αλήθεια, με ειλικρίνεια, με σχεδιασμό, με προγραμματισμό και προ πάντως με ηθική. Προσπαθεί να κρατήσει όρθια την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. Γιατί πέρα από τα προβλήματα της περιφερειακής ενότητας έχει να αντιμετωπίσει τις παρεμβάσεις και τις τρικλοποδιές της άτυπης εξουσίας. Όμως δεν πτοείται και εξακολουθεί να αγωνίζεται, γιατί έχει βαθιά μέσα του την ευθύνη που έχει αναλάβει προς τους πολίτες αυτής της περιφερειακής ενότητας. Δεν θέλει να τους απογοητεύσει και πιστεύω μέχρι την τελευταία στιγμή της θητείας του θα δίνει την μάχη με χαμόγελο και αξιοπρέπεια.

Η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς πέτυχε αρκετά, θα μπορούσε να πετύχει δεκαπλάσια.

Αυτά και άλλα πολλά, Κύριε Περιφερειάρχη, ήθελα να καταθέσω στην συνάντηση μαζί σας. Για να έχετε πλήρη εικόνα της πραγματικής κατάστασης και όχι της εικονικής. Για να μπορέσετε, εάν το θέλατε, να διορθώσετε τα πάντα. Αν δεν γίνει αυτό, να διορθώσετε τα πάντα, τότε εύκολα κάποιος μπορεί να υποθέσει ότι όλα αυτά είναι σε γνώση σας και δεν μπορείτε ούτε εσείς να αντιδράσετε. Με τις προφορικές και γραπτές αναφορές που έκανα όλο αυτό το διάστημα δεν κατόρθωσα να σας ευαισθητοποιήσω, πιστεύω να το πετύχω με την παραίτηση μου, γιατί θέματα νομιμότητας διαφάνειας και ηθικής είναι αδιαπραγμάτευτα. Επιπλέον αποδέχομαι πλήρως, αυτό που είπατε πολλές φορές << αν μια μετοχή της ΔΕΗ πωληθεί σε ιδιώτη η παραίτηση της Περιφερειακής Αρχής και του συνδυασμού ‘’ΑΝΑΤΡΟΠΗ δημιουργία’’ είναι δεδομένη >>. Εγώ το κάνω πράξη γιατί δεν πωλείται μια μετοχή αλλά το 49 % της ΔΕΗ (34% στην ΕΕΣΥΠ και 17% στο ΤΑΙΠΕΔ ) στην παρούσα φάση και στην συνέχεια θα ξεπεράσει κατά πολύ και το 50%.

Ακόμη θεωρώ πολύ σημαντικό να καταθέσω την διαφορετική μου θέση και άποψη για τα τελευταία θέματα που προέκυψαν στην περιφερειακή διοίκηση και στον συνδυασμό « ΑΝΑΤΡΟΠΗ δημιουργία ».

Είναι αδιανόητο να μην έχει συνεδριάσει συζητήσει και αποφασίσει ο συνδυασμός για το πολύ μεγάλο θέμα που απασχολεί την πατρίδα μας, για την ονομασία της γειτονικής μας χώρας. Είναι αδιανόητο ακόμη η περιφερειακή πλειοψηφία να μην έχει συζητήσει και αποφασίσει, με όλες τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου, για έκδοση κοινού ψηφίσματος για ένα τόσο μεγάλο εθνικό ζήτημα. Είναι ανεπίτρεπτο να έχει κατατεθεί ψήφισμα στο περιφερειακό συμβούλιο χωρίς να έχουν ερωτηθεί τα μέλη της περιφερειακής πλειοψηφία. Είναι επίσης ανεπίτρεπτο το περιφερειακό συμβούλιο να μην έχει εκδώσει ψήφισμα εξαιτίας της στάσης της πλειοψηφίας. Φαίνεται στην πράξη για πολλοστή φορά ότι όλα αυτά τα μεγάλα λόγια που λέγαμε στους πολίτες για συμμετοχική δημοκρατία κ.λ.π ήταν λόγια της προεκλογικής περιόδου, γιατί στην πράξη και στην λειτουργία της περιφερειακής διοίκησης φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι αποφάσεις παίρνονται από την άτυπη εξουσία. Σε αυτό το τόσο σημαντικό εθνικό θέμα δυστυχώς η περιφερειακή πλειοψηφία δεν πήρε ξεκάθαρη θέση, περνώντας το μήνυμα στους πολίτες ότι στα δύσκολα ζητήματα δεν μπορεί ή δεν θέλει να πάρει καθαρές αποφάσεις. Διαφωνώ πλήρως με όλη αυτή την συμπεριφορά και λειτουργία σας, κύριε Περιφερειάρχη, γιατί πιστεύω ότι στα δύσκολα θέματα και ζητήματα και μάλιστα εθνικά, ο πρώτος πολίτης της περιφέρειας πρέπει να είναι μπροστάρης και πρωταγωνιστής με κρυστάλλινες θέσεις και απόψεις. Η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική και δεν επιτρέπουμε σε κανένα αυτή την λέξη και αυτή την περιφέρεια να την καπηλεύεται και να έχει αλυτρωτικές σκέψεις και επιδιώξεις. Το όνομα της Μακεδονίας είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από έναν απλό “γεωγραφικό προσδιορισμό” και δεν νοείται να το απεμπολούμε αμαχητί, υποκύπτοντας στα κελεύσματα αλυτρωτικών ή οικονομικών συμφερόντων. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ όλοι πρέπει να βροντοφωνάξουμε : "το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ δεν το παραχωρούμε με οποιοδήποτε αντάλλαγμα".

Επίσης στο τελευταίο εθνικό θέμα που προέκυψε με την γείτονα χώρα Τουρκία, είναι αδιανόητο η περιφερειακή αρχή, να μην έχει αποφασίσει για την έκδοση ψηφίσματος για την αποφυλάκιση και την άμεση επιστροφή στην πατρίδα των στρατιωτικών και ταυτόχρονα να καταδικάσει την παράνομη κράτηση τους
.

Ακόμη είναι αδιανόητο στην περιφερειακή πλειοψηφία να υπάρχουν λειτουργίες και πρακτικές που είναι εντελώς αντίθετες με τις βασικές μας αρχές. Σημαία μας ήταν και πρέπει να είναι η ενότητα, η συλλογικότητα, η συνεργασία, η επικοινωνία, η αλήθεια, η ειλικρίνεια, η εργασία, ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός, η αγωνιστικότητα, η νομιμότητα η διαφάνεια και επιπλέον όλων αυτών η ηθική. Δυστυχώς, τελευταία γεγονότα δείχνουν ότι μέλη της περιφερειακής πλειοψηφίας έχουν παραβιάσει αυτές τις αρχές δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην περιφερειακή διοίκηση. Στέλνοντας το μήνυμα στους πολίτες της περιφέρειας ότι άλλα λέγαμε προεκλογικά και άλλα κάνουμε στην πράξη. Αυτές οι λειτουργίες πρέπει να καταδικάζονται, γιατί όλο το οικοδόμημα των αρχών του συνδυασμού καταρρέει και δημιουργεί την εντύπωση ότι όλοι είμαστε ίδιοι. Εγώ θέλω να διαχωρίσω την θέση μου, γιατί πιστεύω ακράδαντα, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και εξακολουθώ να λειτουργώ με γνώμονα τις παραπάνω αρχές τις οποίες υπηρέτησα και υπηρετώ σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις λειτουργίες της ζωή μου.

Ακόμη θα ήταν μεγάλη παράλειψη εκ μέρους μου να μην αναφερθώ στην ταυτότητα του συνδυασμού. Στις εκλογές του 2014 ο συνδυασμός « ΑΝΑΤΡΟΠΗ δημιουργία » κατήλθε με την σημαία του ανεξάρτητου συνδυασμού, και μάλιστα περηφανευόμασταν ότι θα ήταν πρότυπο για όλη την Ελλάδα για τις επόμενες εκλογικές διαδικασίες . Οι πολίτες της περιφέρειας ενέκριναν και έδωσαν την διακυβέρνηση της Περιφέρειας σε αυτόν τον ανεξάρτητο συνδυασμό . Σήμερα μετά από τέσσερα χρόνια περιφερειακής διοίκησης μπορεί κάποιος να μου πει εάν ο συνδυασμός παραμένει ανεξάρτητος;

Θέλω να κλείσω με το πιο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί την Περιφέρεια μας .

Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας από το 1950 μέχρι σήμερα αποτέλεσε την καρδιά της παραγωγής ενέργειας της Πατρίδας μας. Όλα αυτά τα χρόνια πρόσφερε πάρα πολλά στην εθνική οικονομία, δυστυχώς όμως για την προσφορά της αυτή πήρε πολύ λίγα. Σήμερα με την πώληση των μονάδων και του λιγνίτη δεν χάνει τα πολύ λίγα που πήρε, χάνει τον ίδιο τον εαυτό της. Σήμερα δυστυχώς η Δυτική Μακεδονία οδηγείται στην καταστροφή.

Για αυτό όλοι οι θεσμικοί παράγοντες και οι πολίτες της Περιφέρειας έχουμε ιερή υποχρέωση να αγωνισθούμε με όλους τους τρόπους για τον τόπο μας, για να σταματήσουμε την καταστροφή που πάει να γίνει. Στις δύσκολες αυτές ώρες πρέπει η περιφερειακή αρχή με μπροστάρη εσάς κύριε Περιφερειάρχη να είναι στους αγώνες και στις συγκρούσεις απέναντι σε αυτούς που θέλουν να μας οδηγήσουν στην καταστροφή. Σήμερα, κύριε Περιφερειάρχη, υπάρχει μόνο ένας δρόμος, ο δρόμος του αγώνα. Αν δεν γίνει αυτό, εσείς προσωπικά έχετε πολύ μεγάλη ευθύνη και γινόμαστε όλοι συνεργοί στο έγκλημα που πάει να γίνει. Τότε δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η παραίτηση. Σήμερα , έστω και στο παρά πέντε, ή αγωνιζόμαστε ή παραιτούμαστε γιατί ο τρίτος δρόμος της σιωπής, της αδράνειας και της αποδοχής είναι καταστροφικός . Η Περιφερειακή αρχή δεν έχει κανένα δικαίωμα να συμβάλλει με τις πράξεις της σε αυτή την καταστροφή και στο εθνικό έγκλημα που πάει να γίνει.

Για όλα τα παραπάνω και επειδή για το ζήτημα της πώλησης της ΔΕΗ δεν βλέπω να γίνεται κανένας αγώνας, απεναντίας βρισκόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων, σαν μια μικρή πράξη αντίδρασης και αντίστασης, καταθέτω την παραίτηση μου από ειδικός συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και από μέλος του συνδυασμού « ΑΝΑΤΡΟΠΗ δημιουργία ».

Εγώ προσωπικά θα συνεχίσω να ονειρεύομαι, γιατί κάθε αγώνας είναι όμορφος όταν φωτίζεται από ένα όνειρο. Λυπάμαι που στον συνδυασμό « ΑΝΑΤΡΟΠΗ δημιουργία » αυτό το όνειρο έσβησε.


Με τιμή
Σωκράτης Μπουρινάρης 


Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2018 | 3:28 pm


ΚΟΖΑΝΗ : Βραδιά Παρατήρησης Έναστρου Ουρανού


Ο Αστρονομικός Σύλλογος Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει βραδιά παρατήρησης έναστρου ουρανού, ανοιχτή για το κοινό, το Σάββατο 21 Απριλίου2018 και ώρα 20.30 στο Δάσος «Κουρί» Κοζάνης (στο πάρκινγκ μετά από τα γήπεδα τένις).

Σας περιμένουμε όλους να βρεθούμε κάτω από την ομορφιά του ουρανού.

Η παρατήρηση θα γίνει με τηλεσκόπια των μελών του Συλλόγου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πληροφορίες: Νίκος Πλεξίδας - 6939669800

email:[email protected]
Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2018 | 10:52 am


Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα φροντίσει τον Λουίτζι (VIDEO)


Ένα ορφανό αρκουδάκι, μόλις λίγων μηνών, σώθηκε χάρη στην επέμβαση ενός ευαισθητοποιημένου πολίτη ο οποίος το εντόπισε να περιπλανιέται σε επικίνδυνο αυτοκινητόδρομο, το μετέφερε σε ασφαλές σημείο και ειδοποίησε άμεσα τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ.

Το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης στο Επαρχιακό Δίκτυο Αμυνταίου-Φλώρινας, στο ύψος της τοποθεσίας «Κλειδί» Αμυνταίου. Το αρκουδάκι κινούνταν χωρίς τη μητέρα του εντός του δρόμου, κάτι που θα μπορούσε να του έχει κοστίσει τη ζωή, γιατί το συγκεκριμένο σημείο έχει αποδειχθεί θανατηφόρο για τις αρκούδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2003 στον εν λόγω τομέα του τοπικού οδικού δικτύου έχουν σημειωθεί αρκετά θανατηφόρα τροχαία με θύματα αρκούδες!

Ευτυχώς, όμως, το αρκουδάκι εντοπίστηκε από τον διερχόμενο πολίτη ο οποίος το μετέφερε σε ασφαλές σημείο και ενημέρωσε την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που έσπευσε μαζί με την Προϊσταμένη της Δασικής Υπηρεσίας Φλώρινας. Άμεσα ξεκίνησε έρευνα στην περιοχή για τυχόν ανεύρεση της μαμάς αρκούδας, αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Η αναζήτηση μάλιστα επαναλήφθηκε από την ΟΑΕ του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στη διάρκεια της νύχτας και πάλι όμως δεν βρέθηκε.

Το αρκουδάκι μεταφέρθηκε υποσιτισμένο στις εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, όπου και λαμβάνει φροντίδα από την πρώτη στιγμή. Πίνει γάλα με μεγάλη όρεξη και του αρέσει πολύ να παίζει και να κρατάει μία μπάλα που του έχουν δώσει οι φροντιστές του. Έτσι κέρδισε και το όνομά του και στο εξής θα λέγεται Λουίτζι, από τον Ιταλό τερματοφύλακα της Γιουβέντους, Τζιανλουίτζι Μπουφόν.

Ο Λουίτζι αν και έχασε την μητέρα του θα έχει μία δεύτερη ευκαιρία στη φύση, αφού θα ενταχθεί στο πρόγραμμα επανένταξης ορφανών αρκούδων που υλοποιεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ. Θα ζήσει για ένα περίπου χρόνο σε ειδικό χώρο χωρίς άλλες αρκούδες όπου θα διδαχθεί από τους φροντιστές του τα μυστικά της επιβίωσης και στη συνέχεια θα επανενταχθεί στο φυσικό περιβάλλον, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά. Ήδη πάντως τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά αφού είναι πολύ επιφυλακτικός με τους ανθρώπους.

Το πρόγραμμα Επανένταξης Ορφανών Αρκούδων υλοποιείται στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Κέντρου που δημιουργεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2018 | 10:41 am


ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ: Έρχονται διακοπές ρεύματος από Δευτέρα


Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα (23.04 2018) ξεκινούν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Μαζί τους φέρνουν και διακοπές ρεύματος.

Διακοπές ρεύματος αλλά όχι μπλακ άουτ προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης σε συνέντευξη Τύπου ενόψει των κινητοποιήσεων (48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες) της Ομοσπονδίας κατά της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν από τα ξημερώματα της Δευτέρας (23.04.2018).

«Στόχος είναι να καταλάβει ο λαός ότι κάτι γίνεται. Αν δεν λείψει ούτε για μια στιγμή το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν έχει αξία αυτό που γίνεται. Βεβαίως δεν θα ταλαιπωρηθεί ο ελληνικός λαός. Θα παρέχουμε προσωπικό ασφαλείας, όσο μας αναλογεί και αν γίνει μια μεγάλη βλάβη θα υπάρξει παρέμβαση. Ο καταναλωτής θα νιώσει τη απεργία αλλά όχι με μπλακ άουτ -αν συμβεί κάτι τέτοιο θα οφείλεται σε κακή διαχείριση του ΑΔΜΗΕ», ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.

Γιατί κάνει απεργίες η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες (18.04.2018) στη Βουλή προβλέπει την προκήρυξη διαγωνισμού από τη ΔΕΗ ως το τέλος Μαΐου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης 3 και 4 και Φλώρινας, καθώς και των λιγνιτωρυχείων που τις τροφοδοτούν.

Ο κ. Αδαμίδης εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά δεν θα βρεθούν αγοραστές για τις μονάδες ενώ προέβλεψε ότι, αν βρεθούν, οι εργαζόμενοι σε αυτές θα είναι σε μόνιμη απεργία. Δήλωσε επίσης ότι δεν διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι καθώς ο νέος ιδιοκτήτης μπορεί να προχωρήσει σε νέο κανονισμό εργασίας, ενώ υποστήριξε πως το γεγονός ότι η 5η μονάδα της Μεγαλόπολης που λειτουργεί με φυσικό αέριο θα λειτουργεί σε μειωμένη ισχύ (500 αντί για 811MW) προκειμένου να δουλεύουν οι υπό ιδιωτικοποίηση μονάδες λόγω έλλειψης χωρητικότητας στο δίκτυο, αποτελεί κρατική ενίσχυση.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κάλεσε επίσης τα 4 μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ που προέρχονται από την επιχείρηση, να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. «Αν υπάρξει αγοραστής, τον κηρύσσουμε ανεπιθύμητο. Αν τον εγκαταστήσουν δεν θα στρώσουμε κόκκινο χαλί. Θα παραιτηθώ από περιφερειάρχης», δήλωσε εξάλλου ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης που συμμετείχε μαζί με το δήμαρχο Μεγαλόπολης Διονύση Παπαδόπουλο στη συνέντευξη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2018 | 8:00 am


Ημερίδα Εκπαιδευτικών και ΓονέωνΠεριφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας

Τμήμα Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Φλώρινας

Σχολική Σύμβουλος 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Π.Ε. Φλώρινας

Σχολική Σύμβουλος 14ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Π.Ε. ΦλώριναςΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


σε Ημερίδα Εκπαιδευτικών και ΓονέωνΗ Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και το Τμήμα Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τις Σχολικές Συμβούλους 1ηςΕκπαιδευτικής Περιφέρειας Π.Ε. Φλώρινας και 14ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Π.Ε. Φλώρινας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Φλώρινας και τον Δήμο Φλώρινας, συνδιοργανώνουν Ημερίδα Εκπαιδευτικών και Γονέων με θέμα:


«Ενδυναμώνοντας την προσωπικότητα και τις δεξιότητες των παιδιών

στο Σχολείο και στην Οικογένεια»


η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου «ΦΑΙΔΩΝ» στη Φλώρινα, ώρα 8.30 πμ.  – 13.30 μμ.. και καλούνται να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοίκαι γονείς της 1ηςΠεριφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας και 14ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής και κάθε ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός και γονέας.


Εισηγητές της Ημερίδας


1.     Κωνσταντία Βαϊρινού, Σχολική Σύμβουλος 14ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Π.Ε. Φλώρινας

2.     Δρ Όλγα Μούσιου Μυλωνά, Σχολική Σύμβουλος 1ηςΕκπαιδευτικής Περιφέρειας Π.Ε. Φλώρινας

3.     Δρ Βάιος Νταφούλης, Παιδοψυχίατρος, Διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

4.     Δρ Πέτρος Σταγιόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Π.Ε. Ημαθίας, Ειδικός παιδαγωγός
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΗΜΕΡΙΔΑΣ


Ώρα


08.30 – 09.00

Προσέλευση – Εγγραφές


09.00 – 09.30

Έναρξη – Χαιρετισμοί

 Προεδρείο

 Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας


Δρ Ιωάννης Σούλιος, Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας


Κίμων Σαββάκης, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας


09.30 – 10.00

1.     «Οι κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών:  Διαδικασίες και παρεμβάσεις κοινωνικής ενδυνάμωσης»


Κωνσταντία Βαϊρινού, Σχολική Σύμβουλος 14ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Π.Ε. Φλώρινας


10.0       – 10.30

2.     «Οι επικοινωνιακές δεξιότητες των παιδιών και των εκπαιδευτικών και ο σχολικός λόγος: Βελτίωση στο πλαίσιο της διδακτικής αλληλεπίδρασης»


Δρ Όλγα Μούσιου Μυλωνά, Σχολική Σύμβουλος 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Π.Ε. Φλώρινας


10.30    11.00

3.     «Η αυτοπεποίθηση στα παιδιά και στους εφήβους: Τρόποι επίτευξης στο σχολείο και στο σπίτι»


Δρ Βάιος Νταφούλης, Παιδοψυχίατρος, Διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης


11.0       – 11.30

4.     «Στρατηγικές μάθησης για μαθητές με σχολικές δυσκολίες»


Δρ Πέτρος Σταγιόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Π.Ε. Ημαθίας, Ειδικός παιδαγωγός


11.30 – 12.00

Διάλειμμα 


12.00 – 13.00

Διάλογος – Τοποθετήσεις συμμετεχόντων


13.00 – 13.30

Ανακεφαλαίωση – Συμπεράσματα – Λήξη Ημερίδας
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


ΧΟΡΗΓΟΣ: ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2018 | 8:00 am


Ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών τ. ΟΕΚ


Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας σας γνωρίζει ότι τίθεται αύριο σε λειτουργία στο portal του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (www.oaed.gr) η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί για να υποστηρίξει την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης 52246/3173/26.01.18 για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών των δανειοληπτών στους οποίους χορηγήθηκε δάνειο από ίδια κεφάλαια του τ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (τ. ΟΕΚ).

Στις ρυθμίσεις εντάσσονται και οι δανειολήπτες μέσω προγραμμάτων αγοράς κατοικίας ή διαμερισμάτων (ΠΑΚΑΔΙ).

Οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά -μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας- αίτηση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τον επαναπροσδιορισμό της οφειλής τους και του τρόπου αποπληρωμής της. Οι δανειολήπτες δικαιούνται να υπαχθούν στις ρυθμίσεις μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2018.
Οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτονται την κεντρική σελίδα του portal του ΟΑΕΔ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oaed.gr, στο πεδίο «Κοινωνική Πολιτική» επιλέγουν «Ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ» και μπαίνουν στην εφαρμογή χρησιμοποιώντας τους κωδικούς ΤΑΧΙS. Στη συνέχεια ακολουθούν τις οδηγίες που δίδονται αναλυτικά στον «Οδηγό Συμπλήρωσης Αίτησης Υπαγωγής για τις ρυθμίσεις».

Προϋπόθεση υπαγωγής στις ρυθμίσεις αποτελεί η ιδιοκατοίκηση ή η χρήση της κατοικίας από τους γονείς, τα τέκνα και εν γένει συγγενείς β’ βαθμού, για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου. Η ιδιοκατοίκηση και η χρήση διαπιστώνεται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ενώ ο ΟΑΕΔ διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου.

Με βάση την Υπουργική Απόφαση, οι δανειολήπτες μπορούν μέσω της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής, να κάνουν αίτηση υπαγωγής στις ρυθμίσεις για:
 • Διαγραφή οφειλών εφόσον το συνολικό χρέος είναι μέχρι 6.000,00€ (άληκτο κεφάλαιο + ληξιπρόθεσμες οφειλές + τόκοι υπερημερίας + τόκοι κεφαλαίου), κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι δανειολήπτες αυτοί θεωρείται ότι έχουν αποπληρώσει και δεν υφίσταται καμία εκκρεμότητα οφειλής προς τον ΟΑΕΔ
 • Διαγραφή των τόκων κεφαλαίου και υπερημερίας που έχουν επιβληθεί και δεν έχουν εισπραχθεί
 • Μείωση κατά 15% του αρχικού ποσού δανείου για όλους τους δανειολήπτες
 • Εκπτώσεις λόγω κοινωνικού κριτηρίου μετά την εφαρμογή της μείωσης του 15%:
α) 10% για συνταξιούχους, οικογένειες με μέλος ΑΜΕΑ, χήρους-χήρες με προστατευόμενο μέλος, σεισμόπληκτους-πυρόπληκτους, άτομα με αναπηρία 67%, μονογονεϊκές οικογένειες

β) 20% για πολύτεκνους (σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης)

Μετά την εφαρμογή των ανωτέρω μειώσεων-εκπτώσεων διαμορφώνεται το τελικό ποσό δανείου, από το οποίο αφαιρούνται τα ήδη καταβληθέντα ποσά (κεφάλαιο, τόκοι κεφαλαίου, τόκοι υπερημερίας, κεφαλαιοποιημένοι τόκοι) προκειμένου να υπολογιστεί η τελική οφειλή του δανειολήπτη, η οποία παραμένει άτοκη.
 • Διαγραφή οφειλής, εφόσον ο δανειολήπτης έχει καταβάλει συνολικό ποσό μεγαλύτερο ή ίσο του 60% του τελικού ποσού δανείου
 • Επιμήκυνση κατά 10 έτη του χρόνου αποπληρωμής της οφειλής, είτε είναι σε ισχύ ο συμβατικός χρόνος εξόφλησης της δανειακής σύμβασης, είτε ο προβλεπόμενος χρόνος αποπληρωμής έχει λήξει και εξακολουθούν να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στην περίπτωση αυτή, η επιμήκυνση του χρόνου εκκινεί από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης ένταξης στις ρυθμίσεις
 • Εκπτώσεις σε περίπτωση ταχύτερης αποπληρωμής του δανείου (ποσοστό 40% εάν ο δικαιούχος καταβάλει το 60% του τελικού ποσού δανείου εντός πέντε ετών, 20% εάν καταβάλει το 80% της οφειλής εντός οκτώ ετών)
 • Αναστολή πληρωμής, τμηματικά για έξι έως και 36 μήνες, εφόσον ο δανειολήπτης εντάσσεται αποδεδειγμένα στην κατηγορία των ανέργων και για συγκεκριμένο διάστημα, που ορίζεται από το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλλουν την μηνιαία δόση
 • Ρυθμίσεις καταβολής ελάχιστης μηνιαίας δόσης ανάλογα με το συνολικό χρέος και το οικογενειακό εισόδημα, κατόπιν αιτιολογημένης αίτησης προς τον ΟΑΕΔ
Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να προσκομίσουν στην αρμόδια Υπηρεσία τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προς επαλήθευση των δηλούμενων στοιχείων, ώστε να οριστικοποιηθεί η καταχώριση της αίτησής τους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, η προσέλευση των δικαιούχων στις κατά τόπους Υπηρεσίες θα γίνεται κατόπιν πρόσκλησης του ΟΑΕΔ σε προγραμματισμένο ραντεβού.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον τηλεφωνικό αριθμό 11320 (τηλεφωνικό κέντρο ΟΑΕΔ).

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΦ

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2018 | 8:00 am


ΠΡΟΣΟΧΗ : Τα τηλεφωνήματα της απάτης και τι πρέπει να ξέρουμε. Οδηγός από την αστυνομία


Σε έξαρση οι τηλεφωνικές απάτες, και η Ελληνική Αστυνομία έχει εκδώσει έναν οδηγό για τους πολίτες. Δείτε με ποιον τρόπο προσπαθούν οι επιτήδειοι να σας αποσπάσουν χρήματα, και τι πρέπει να γνωρίζετε.

Ιδιαίτερα συνηθισμένες είναι πλέον οι τηλεφωνικές απάτες, με το πρόσχημα της νοσηλείας ενός συγγενικού προσώπου ή ακόμη και της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος. Υπάρχουν όμως και καταγεγραμμένες περιπτώσεις που οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν το πρόσχημα της προφύλαξης των τραπεζικών καταθέσεων.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι δράστες είναι προετοιμασμένοι, και προσαρμόζουν το «σενάριο», ανάλογα με τις απαντήσεις που δίνουν τα θύματα, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να καταφέρνουν να τους πείσουν να τους δώσουν ποσά που ξεπερνούν τα 100-150 ευρώ, αλλά σε μερικές περιπτώσεις αγγίζουν και τα 1.000 ευρώ. Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις και προσπαθούν να κάνουν έναν συμβιβασμό για υποτιθέμενο τρακάρισμα χωρίς να εμπλέξουν τις ασφαλιστικές εταιρείες, ή για να βοηθήσουν συγγενικό πρόσωπο που δήθεν νοσηλεύεται σε κάποιο νοσοκομείο μετά από ατύχημα.

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά στους πολίτες να μην πείθονται εύκολα από άτομα, τα οποία μας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.

Επίσης θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας. Δείτε ποιές είναι οι πιο κοινές απάτες, και με ποιον τρόπο προσπαθούν οι επιτήδειοι να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Απάτη με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος
Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς (κυρίως πρωινές και απογευματινές ώρες), προσποιούμενοι άλλοτε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε τους δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι, στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.

Προκειμένου να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτούν την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων ποικίλλει, προσαρμοζόμενα σε κάθε υπόθεση ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων. Για να γίνουν πιο πειστικοί, έτεροι συνεργάτες παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία, αναλόγως του φύλου του συγγενικού τους προσώπου, προσποιούμενοι αυτό, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.

Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, πλησίον της οικίας. Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

Απάτη με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου
Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις στα υποψήφια θύματα και εκμεταλλευόμενοι την αναστάτωση που προκαλείται, τους αναγγέλλουν ότι ένας στενός συγγενής τους εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου και απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση.

Επιπλέον, ζητούν από τα υποψήφια θύματα να μεταβούν αμέσως σε συγκεκριμένο σημείο, όπου τους «αναμένει» άνθρωπος του νοσοκομείου π.χ. ένας νοσηλευτής ή υπάλληλος του ΕΚΑΒ, για να παραλάβει τα χρήματα και να τα παραδώσει το ταχύτερο δυνατό στους γιατρούς. Τα θύματα χρησιμοποιούν συνήθως την ίδια τηλεφωνική συσκευή στην οποία δέχθηκαν την κλήση για να καλέσουν στο κινητό τηλέφωνο το συγγενικό τους πρόσωπο, που «δήθεν» νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μέσα στη σύγχυση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι η «γραμμή» είναι ακόμη ανοιχτή με τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση. Οι δράστες προσποιούνται ότι απαντούν στην κλήση των θυμάτων και «επιβεβαιώνουν» την άσχημη είδηση, παριστάνοντας για παράδειγμα κάποιον τραυματιοφορέα που κρατάει το κινητό του νοσηλευόμενου.

Απάτες με τη μέθοδο της δήθεν εκταμίευσης βοηθήματος από το ΙΚΑ ή της διευθέτησης διαφόρων οικονομικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων
Οι δράστες επιλέγουν τα υποψήφια θύματά τους (ιερωμένους, κληρικούς, μοναχούς) και συνήθως μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί τους, τους ενημερώνουν ότι εκκρεμεί η εκταμίευση βοηθήματος από το ΙΚΑ προς το χώρο θρησκευτικής λατρείας που εκπροσωπούν (εκκλησία, Ιερά Μονή κλπ). Σε άλλες περιπτώσεις οι δράστες επικοινωνούν με συνταξιούχους ιερωμένους και τους ενημερώνουν ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προς εκταμίευση του εφάπαξ, που εκκρεμεί στο όνομά τους. Προκειμένου να επιτευχθεί η εκταμίευση των προαναφερόμενων χρηματικών ποσών, τους καλούν να καταβάλλουν σε λογαριασμό που τους υποδεικνύεται κάποιο χρηματικό ποσό, ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκταμίευσής τους. Τα θύματα πείθονται και καταβάλλουν το υποδειχθέν ποσό, αναμένοντας την καταβολή του επιδόματος. Στο σημείο αυτό οι δράστες εξαφανίζονται και κόβουν κάθε επικοινωνία με τα θύματά τους.

Απάτες με το πρόσχημα προφύλαξης τραπεζικών καταθέσεων
Οι δράστες επικοινωνούν κυρίως τηλεφωνικά με τα θύματα και προσποιούμενοι είτε τους Διευθυντές Πιστωτικών Ιδρυμάτων, είτε ότι έχουν «διασυνδέσεις», πείθουν αυτούς ότι μπορούν να προφυλάξουν τις καταθέσεις στην τράπεζα, από επικείμενο «κούρεμα». Προς τούτο, τους ζητούν να καταθέσουν τα χρήματά τους σε συγκεκριμένο λογαριασμό, προκειμένου εν συνεχεία να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς προστασία αυτών. Έκτοτε εξαφανίζονται.

Απάτες με το πρόσχημα βλάβης σε μηχανήματα προπληρωμένων καρτών
Οι δράστες έρχονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με ιδιοκτήτες-υπαλλήλους, μικρών καταστημάτων (π.χ. μίνι-μάρκετ, περίπτερα κλπ) και τους ενημερώνουν ότι, είναι τεχνικοί υπάλληλοι της εταιρείας που τους παρέχει το μηχάνημα έκδοσης προπληρωμένων καρτών και ότι το μηχάνημά τους εμφανίζει κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Εν συνεχεία επικαλούνται ότι, για να επιλυθεί το εν λόγω πρόβλημα, πρέπει να εκτυπώσουν ορισμένο αριθμό προπληρωμένων καρτών (συνήθως 3-4 κάρτες αξίας 100,00 €) και να τους δώσουν τον αριθμό PIN. Τα υποψήφια θύματα πείθονται και δίνουν τους αριθμούς ΡΙΝ, ενώ η κλήση τερματίζεται με τους δράστες να τους ενημερώνουν ότι, εντός ολίγης ώρας το πρόβλημα θα αποκατασταθεί. Έκτοτε, παύουν κάθε επικοινωνία με τα θύματα.

Μία παραπλήσια μέθοδος, αφορά την αυτοπρόσωπη παρουσία των δραστών στα ως άνω καταστήματα, οι οποίοι ζητούν την έκδοση προπληρωμένης κάρτας, ενώ παράλληλα προβαίνουν και στην αγορά άλλων προϊόντων, ευτελούς αξίας. Εν συνεχεία, δηλώνουν ότι τελικά δεν επιθυμούν την αγορά της προπληρωμένης κάρτας και αποχωρούν, έχοντας αποκτήσει με δόλιο τρόπο (π.χ. φωτογράφιση μέσω κινητού τηλεφώνου) τον αριθμό ΡΙΝ της ήδη εκτυπωθείσας κάρτας. Οι ιδιοκτήτες-υπάλληλοι των καταστημάτων αντιλαμβάνονται τη σε βάρος τους απάτη σε χρόνο που ο δράστης έχει προλάβει να απομακρυνθεί.

Ειδικές συμβουλές από την Ελληνική Αστυνομία για αποφυγή εξαπάτησης πολιτών

 • Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
 • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
 • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
 • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
 • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
 • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
 • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

Δημοσιεύθηκε στις 20 April 2018 | 8:00 am


Σήμερα στις ειδήσεις των 7 ο Παντελής Αργυριάδης στο West Channel

Σήμερα στις ειδήσεις των 7 και 11 μ.μ. του West Channel ο Παντελής Αργυριάδης θα δώσει συνέντευξη εξηγώντας τους λόγους για την παραίτησή από τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2018 | 5:13 pm


Ερώτηση του βουλευτή Φλώρινας κ. Γ. Αντωνιάδη για την έγκαιρη εκταμίευση του κονδυλίου για τα ξύλα


αρ. πρωτ. Ερώτησης: 5248-19/4/2018

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Έγκαιρη εκταμίευση προς τις Διευθύνσεις Δασών του σχετικού κονδυλίου ώστε να μην παρατηρηθεί και φέτος η μεγάλη καθυστέρηση στην προμήθεια ξύλων για τους κατοίκους των ορεινών οικισμών του νομού Φλώρινας

Κύριε Υπουργέ,
Στα ακριτικά ορεινά χωριά της Φλώρινας, ο χειμώνας είναι βαρύς και έχει μεγάλη διάρκεια. Σε πολλά ορεινά χωριά, τα τζάκια και οι ξυλόσομπες αποτελούν τη μόνη δυνατότητα θέρμανσης των λιγοστών κατοίκων. Η πολιτεία, έχοντας γνώση του προβλήματος αυτού, τους δίνει κάθε χρόνο δίνει το δικαίωμα να ξυλεύουν συγκεκριμένα δέντρα από συγκεκριμένα τμήματα του δάσους. 
Την περασμένη χρονιά, λόγω μεγάλης καθυστέρησης στην εκταμίευση του σχετικού κονδυλίου προς τη Διεύθυνση Δασών, σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες που όλοι γνωρίζουν πως επικρατούν στο νομό Φλώρινας κατά το χειμώνα, είχε ως αποτέλεσμα, ορεινοί οικισμοί του νομού να λάβουν τα ξύλα κατόπιν εορτής.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απλή και έγκειται σε καλύτερη οργάνωση και έγκαιρη κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συνίσταται στην έγκριση και εκταμίευση του σχετικού κονδυλίου προς τις Διευθύνσεις Δασών την Άνοιξη και όχι να περιμένουμε για ακόμα μία φορά να πέσουν τα πρώτα χιόνια.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

 • Σκοπεύετε να εκταμιεύσετε άμεσα προς τις Διευθύνσεις Δασών το κονδύλι για την ξύλευση, ώστε να μην παρατηρηθούν τα φαινόμενα της περασμένης χρονιάς και μείνουν χωρίς θέρμανση ορεινά χωριά του Νομού Φλώρινας;
 • Θα αυξήσετε την παρεχόμενη ξυλεία προς τους κατοίκους των νομών όπου επικρατεί αποδεδειγμένα κρύο όπως ο νομός Φλώρινας;Ο ερωτών βουλευτής
 Γιάννης ΑντωνιάδηςΔημοσιεύθηκε στις 19 April 2018 | 4:43 pm


Πρόσκληση σύγκλισης Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης


Καλείστε να προσέλθετε στη δημόσια τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Περάσματος) την 26 του μηνός Απριλίου έτους 2018, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00 π.μ., σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 76 του Ν.3852/2010 για τη συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με :

1) «Κανονισμός άδειας χρήσης και λειτουργίας μουσικής-μουσικών οργάνων Δήμου Φλώρινας».

---------------------------------------------------------------------------

Καλείστε να προσέλθετε στη δημόσια τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Περάσματος) την 30 του μηνός Απριλίου έτους 2018, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00 π.μ., σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 76του Ν.3852/2010 για τη συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με : 

1) «Γνωμοδότηση σχετικά με το σχέδιο νέου ενιαίου κανονισμού λειτουργίας δημοτικών κοιμητηρίων Δήμου Φλώρινας, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 18/2018 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Φλώρινας».
(Σχέδιο του νέου κανονισμού λειτουργίας κοιμητηρίων υπάρχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου Φλώρινας: www.cityoflorina.gr)


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΙΠΚΑΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2018 | 4:37 pm


Ανεξαρτητοποίηση Περιφερειακού Συμβούλου, Γρηγόρη Γιαννόπουλου

Πριν 4 χρόνια μια μικρή ομάδα ανθρώπων με όνειρα και ελπίδες για τον τόπο μας συγκροτήσαμε την παράταξη “Ανατροπή – Δημιουργία” και αποφασίσαμε να κατεβούμε στις εκλογές και να διεκδικήσουμε την Περιφερειακή Αρχή. Υποσχεθήκαμε να Ανατρέψουμε τα κακώς κείμενα, την αδιαφάνεια, την αλαζονεία και να Δημιουργήσουμε μια νέα περιφέρεια με μικρότερη ανεργία και κυρίως να προστατεύσουμε τα δημόσια αγαθά που είναι η ενέργεια και τα νερά. 

Τι κρίμα όμως! Ενώ οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν, με τεράστια ποσοστά, τις τύχες της περιοχής, εμείς οδηγούμαστε απ΄ το κακό στο χειρότερο. Χρειάστηκε πολλές φορές μέχρι σήμερα να σιωπήσω χάριν της ενότητας και μόνο. Ιδιαίτερα απογοητευτικό ήταν για μένα το γεγονός της μη έκδοσης ψηφίσματος για τη Μακεδονία, λόγω κομματικών υποχρεώσεων. Για μένα η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι πάντα Ελληνική! 
Όμως, δυστυχώς, τώρα έφτασε ο κόμπος στο χτένι! Η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ και η ιδιωτικοποίηση του στρατηγικής σημασίας τομέα της ενέργειας, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Για να μπορώ να κοιτάζω τα παιδιά μου στα μάτια και τους συμπολίτες μου με καθαρό πρόσωπο όπως πάντα, είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω την ανεξαρτητοποίησή μου από το συνδυασμό “Ανατροπή – Δημιουργία” και την παραίτησή μου από την “Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη Δυτικής Μακεδονίας”. 
Με την πράξη μου αυτή ακόμη και τώρα, την τελευταία στιγμή, προσπαθώ με τις μικρές μου δυνάμεις, να αποτρέψω το εθνικό έγκλημα. Στους πολίτες των Γρεβενών και ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας δηλώνω, με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, ότι συνεχίζω και παραμένω ενεργός και πάντα δίπλα τους. Οι ακόμη μεγαλύτεροι αγώνες τώρα ξεκινάνε!!!

Γρηγόρης Γιαννόπουλος
Ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος
Π.Ε. ΓρεβενώνΔημοσιεύθηκε στις 19 April 2018 | 3:40 pm


Ευχαριστήριο της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας


Το ΔΣ της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας θέλει να ευχαριστήσει θερμά το ταξιδιωτικό γραφείο του κυρίου Γαϊγάνη Ευάγγελου για την άψογη διοργάνωση της εκδρομής, που πραγματοποίησε ο σύλλογός μας στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, από τις 10/04/2018 ως 14/04/2018. 
Το προσωπικό και οι συνεργάτες του ταξιδιωτικού γραφείου, με ευγένεια και αποτελεσματικότητα, κατάφεραν η εκδρομή να μείνει αξέχαστη στους συμμετέχοντες.

Τέλος το ΔΣ της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας θέλει να ευχαριστήσει έναν έναν ξεχωριστά όλους όσους συμμετείχαν στην εκδρομή, γιατί με το κέφι τους, τη θετική τους διάθεση, και την πολύ καλή συνεργασία τους, όλα κύλησαν ομαλά και χωρίς προβλήματα, μας χάρισαν στιγμές που θα μας μείνουν αξέχαστες από το Βουκουρέστι και την Ρουμανία. 

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά!!!!

ΤΟ Δ.Σ.


Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2018 | 3:36 pm


Στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ - Ολόκληρο το κείμενο και η αιτιολογική έκθεση


πηγή : energypress.gr

Τα συγκεκριμένα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν στη fast-track διαδικασία που έχει αποφασιστεί για την "αποεπένδυση" του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ αποτυπώνονται στις 17 σελίδες και τα 9 άρθρα του σχεδίου νόμου υπό τον τίτλο «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού» που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Σταθάκης.

Όπως ορίζεται ρητά, «ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί μέσω ανοικτής, διεθνούς, δημόσιας πρόσκλησης από τη ΔEΗ Α.Ε. έως την 31η Μαΐου 2018 θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών και των λοιπών συμβάσεων εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έναρξης της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Την ίδια ημερομηνία, δηλαδή την τελευταία ημέρα του ερχόμενου μήνα, θα συγκληθεί το ΔΣ της ΔΕΗ για να εγκρίνει τους όρους πράξεων απόσχισης και τις λογιστικές καταστάσεις απόσχισης. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η «απόσχιση και εισφορά δύο λιγνιτικών κλάδων της ΔEΗ Α.Ε. σε δύο νέες εταιρίες» και η «διαδικασία, ολοκλήρωση και συνέπειες της απόσχισης και εισφοράς των κλάδων» περιγράφεται αναλυτικά στο σχέδιο νόμου.

Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκύπτει ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλλουν προσφορές είτε για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών και των δύο νέων εταιριών, είτε για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών μίας από αυτές.

Δείτε στα συνοδευτικά αρχεία το κείμενο του ΣΧεδίου Νόμου καθώς και την Αιτιολογική Έκθεση του Νομοσχεδίου

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2018 | 8:00 am


Ανοικτή επιστολή ΓΕΝΟΠ προς τους βουλευτές για τη ΔΕΗ


Η ΓΕΝΟΠ αντιτίθεται στο κατατιθέμενο προς ψήφιση νομοσχέδιο από την κυβέρνηση για πώληση λιγνιτικών μονάδων και έχει ήδη ανακοινώσει 48ωρες απεργίες, αλλά και εφαρμογή απεργιακών μέτρων.

Στα πλαίσια αυτά, απέστειλε την εξής επιστολή στους βουλευτές:

Κύριοι Βουλευτές

Ως εργαζόμενοι του Ομίλου ΔΕΗ,

θέλουμε να σας ενημερώσουμε για το Εθνικό Έγκλημα που συντελείται, σε συνέχεια αυτού της πώλησης του ΑΔΜΗΕ, με το κατατιθέμενο προς ψήφιση νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση, της αποεπένδυσης της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ (Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περεταίρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού).

Με αυτό το νομοσχέδιο εξειδικεύονται τα « Διαρθρωτικά Μέτρα για την πρόσβαση στον λιγνίτη» του νόμου (ΦΕΚ 72/2017) που αφορά την «αποεπένδυση» της ΔΕΗ σε ποσοστό 40% της λιγνιτικής ισχύος της.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η δημιουργία δύο (2) εταιρειών με την απόσχιση παγίων  από την ΔΕΗ :

Η πρώτη περιλαμβάνει την Μονάδα Μελίτη I ονομαστικής ισχύος 330 MW μαζί με την άδεια της Μελίτης II ονομαστικής ισχύος 450 MW και τα αντίστοιχα κοιτάσματα Κλειδιού, Λόφων Μελίτης και Βεύης.

Η δεύτερη περιλαμβάνει τις Μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης ονομαστικής ισχύος 300 MW εκάστη μαζί με τα αντίστοιχα Ορυχεία.

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ

Το «επιχείρημα» της δωρεάς  αυτής στους ιδιώτες «επενδυτές» είναι η  «συμμόρφωση» στην υπόθεση COMP/38.700 και της δέσμευσης της Ελληνικής Κυβέρνησης για την πρόσβαση στον λιγνίτη και άλλων παραγωγών εκτός ΔΕΗ.

Η αλήθεια όμως είναι, ότι η δέσμευση των Ελληνικών Κυβερνήσεων για την περαιτέρω πρόσβαση στον λιγνίτη, δεν επιβάλλει την πώληση παγίων στοιχείων της ΔΕΗ αλλά,

 α) να χορηγήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης επί των κοιτασμάτων Δράμας, Ελασσόνας, Βεύης και Βεγόρας μέσω διαγωνισμών σε άλλες επιχειρήσεις, πλην της ΔΕΗ, εκτός εάν δεν υποβληθεί άλλη αξιόπιστη προσφορά.

β) να απαγορεύσει στους κατόχους δικαιωμάτων εκμετάλλευσης επί των κοιτασμάτων της Δράμας, της Ελασσόνας και της Βεγόρας να πωλούν τον εξορυσσόμενο λιγνίτη στη ΔΕΗ, εκτός εάν δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη προσφορά αγοράς των ποσοτήτων και για όσο χρονικό διάστημα η ΔΕΗ κατέχει δικαιώματα εκμετάλλευσης για περισσότερο από το 60% του συνόλου των αποθεμάτων λιγνίτη για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια  εκμετάλλευσης στην Ελλάδα.

γ) να διοργανώσει νέα διαδικασία παραχώρησης σε περίπτωση ακύρωσης της υπό εξέλιξη διαδικασίας παραχώρησης δικαιωμάτων επί του κοιτάσματος Βεύης. Κατά την εν λόγω διαδικασία, δεν πρόκειται να ληφθεί υπόψη ενδεχόμενη προσφορά της ΔΕΗ, εκτός εάν δεν υποβληθεί άλλη αξιόπιστη προσφορά και θα απαγορεύεται στον κάτοχο του δικαιώματος να πωλεί τον εξορυσσόμενο λιγνίτη στη ΔΕΗ, εκτός εάν δεν υποβληθεί άλλη αξιόπιστη προσφορά αγοράς και για όσο χρονικό διάστημα η ΔΕΗ κατέχει δικαιώματα εκμετάλλευσης για περισσότερο από το 60% του συνόλου των αποθεμάτων λιγνίτη για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια εκμετάλλευσης στην Ελλάδα.

Εξάλλου υπάρχουν κοιτάσματα λιγνίτη που η Ελληνική Πολιτεία έχει ήδη παραχωρήσει προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες, όπως επίσης έχουν χορηγηθεί άδειες λειτουργίας Μονάδων λιγνιτικής ισχύος σε ιδιωτικές εταιρείες, αλλά αυτές έχουν απομείνει στα χαρτιά.

Όμως τίποτα από αυτά δεν επιλέχθηκε και προκρίθηκε η  έτοιμη λύση, ενάντια σε κάθε κανόνα της ελεύθερης οικονομίας.

Η επιβολή του ξεπουλήματος των  περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, πάντα από τον δρόμο των μνημονιακών δεσμεύσεων και των αξιολογήσεων, για την αποφυγή του εκτροχιασμού της χώρας.

Έτσι οι αγοραστές  θα συνεχίζουν απρόσκοπτα  να «λειτουργούν» αμέσως δρομολογημένες Μονάδες και Ορυχεία, χωρίς να μπουν στην διαδικασία των τεράστιων προβλημάτων που απαιτεί η εξαρχής λειτουργία τους

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

Τι θα σημάνει για την ΔΕΗ η απώλεια αυτών των παγίων;

Επειδή, στις συγκεκριμένες μονάδες μέχρι την οριστική απόσυρσή τους, δεν απαιτείται  καμία απολύτως επένδυση, είναι αποδοτικότερες, εντάσσονται πρώτες στο σύστημα αγοράς Η/Ε σε αντίθεση με τις Λιγνιτικές Μονάδες που απομένουν στη ΔΕΗ για τις οποίες απαιτούνται επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να λειτουργήσουν μετά τον Ιούνιο του 2020

Επειδή, μετά την πώληση που επιχειρείται, η ΔΕΗ θα αναγκαστεί με μικρότερο χαρτοφυλάκιο να ανταπεξέλθει στον δανεισμό της

Επειδή, συνεχίζουν να διενεργούνται οι δημοπρασίες ενέργειας (ΝΟΜΕ) μόνο για τη ΔΕΗ χωρίς να υποχρεώνονται σε αυτές και οι ψευτοεπενδυτές

Επειδή, η ΔΕΗ εξακολουθεί να παραμένει προμηθευτής καθολικής υπηρεσίας και προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου

Επειδή, τα ληξιπρόθεσμα της ΔΕΗ είναι 3 δις ευρώ

Επειδή, η μνημονιακή δέσμευση είναι να παραχωρηθούν το 50% της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ οδηγείται σε μη βιωσιμότητα και η αρνητική επίπτωση στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια για την χώρα καθώς και στην εθνική οικονομία και στην κοινωνία θα είναι τεράστια

Το νομοσχέδιο από μόνο του αποκαλύπτει τους πραγματικούς σκοπούς του και τις επιπτώσεις του.

ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ

Για το εύλογο εύρος του τιμήματος  έχει  «φροντίσει» το νομοσχέδιο να το προσδιορίσει ανεξάρτητος εκτιμητής με διαδικασίες που να αποκλείει την κρίση ως  ασύμφορη την προσφορά από μέρους της ΔΕΗ ή να θεωρηθεί ο διαγωνισμός άγονος ( αρ3 παρ. 4.5).

Η ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ «ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ»

Η φροντίδα του Υπουργείου για την εξασφάλιση της λειτουργίας των υπό πώληση Μονάδων και των συμφερόντων των αγοραστών γίνεται κραυγαλέα φανερή και από τους αδαείς όταν υποχρεώνει την νέα Μονάδα της Μεγαλόπολης με φυσικό αέριο ισχύος 800 MW να λειτουργεί με max ισχύος 500 MW για να «χωρέσουν» στο σύστημα και οι αγορασμένες Μονάδες (άρθρο 3 παρ 10 ).

Εάν αυτό δεν είναι κρατική επιδότηση τότε τι είναι;

Πλήθος ασαφών περιγραφών για την ιδιοκτησία εγκαταστάσεων, εδαφών, εξοπλισμού και την κοινή εκμετάλλευση τους, που θα επιλυθούν μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Καταλαβαίνει κανείς σε ποιόν θα πέσει ο κλήρος της πληρωμής.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Δεν μπορεί βέβαια, το αντίθετο μάλιστα, να αντιμετωπιστεί η αγορά των δημιουργούμενων εταιρειών ως επένδυση με άνοιγμα θέσεων εργασίας.

Σε αντίθεση με το Π.Δ 178/2002 που εξασφαλίζει προσωπικό και εργασιακές σχέσεις στην νέα εταιρία για μεγάλο χρονικό διάστημα (πώληση ΑΔΜΗΕ), το νομοσχέδιο «φροντίζει» να μην εισφέρονται στις νέες εταιρείες όλοι οι εργαζόμενοι, ελαφρώνοντας το λειτουργικό κόστος των νέων εταιρειών και αυξάνοντας τα κέρδη του  αγοραστή. Δίνοντας του την δυνατότητα να καταθέσει νέο κανονισμό εργασίας με την μεταβίβαση των μετοχών. Ταυτόχρονα μεταβιβάζεται η  ευθύνη στην ΔΕΗ της απορρόφησης του υπολοίπου προσωπικού από άλλες θυγατρικές της ΔΕΗ, εάν και εφόσον γίνει αποδεκτό από τα Διοικητικά τους Συμβούλια. Επίσης στην ΔΕΗ μεταβιβάζεται  και το κόστος κινήτρων εξόδου από την εργασία υπαλλήλων της (άρθρο 7).

Κύριοι Βουλευτές,

Επειδή, η ΔΕΗ Α.Ε. αποτελεί την μεγαλύτερη Βιομηχανική Επιχείρηση της χώρας που δημιουργήθηκε το 1950 προς χάριν δημοσίου συμφέροντος άλλωστε γι΄αυτόν τον λόγο οι τοπικές κοινωνίες αποδέχθηκαν μετεγκαταστάσεις οικισμών και συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του τόπου.

Επειδή, η περιουσία της αποτελεί Εθνικό Πλούτο και περιουσία όλων των Ελλήνων και μέρος της περιουσίας αποτελεί και η ενσωματωμένη περιουσία των Εργαζομένων και των Συνταξιούχων

Επειδή,  με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα διαλυθεί

Για τους σημαντικούς αυτούς λόγους, σας καλούμε με αίσθημα ευθύνης να μην συμβάλλεται και  να αποτρέψετε  την διάλυση του Ομίλου  ΔΕΗ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την χώρα και την Εθνική Οικονομία.ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΕΗ Α.Ε

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΔΕΔΔΗΕ

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΔΜΗΕ

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ


πηγή: energypress.gr

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2018 | 8:00 am


Τέτοιο κεφάλι τέτοιο καπέλο «τάκφα γκλάβα, τάκφα σάπκα» - (γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης)

γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

Ακούσαμε πριν λίγες βδομάδες τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Σέλτσα να λέει από ραδιοφώνου ότι τον στοχοποιήσαμε και προσπαθούμε οργανωμένα και συστηματικά από το καλοκαίρι του 2017 να τον απαξιώσουμε για να μην  έχει πολιτική συνέχεια στη Φλώρινα.


Παραθέτω ακριβώς τα όσα είπε στο ραδιόφωνο. 

Ερώτηση: «Τι απαντάτε σ’ αυτούς που λένε ότι εσείς δεν κάνατε κάτι για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο νοσοκομείο;»

Απάντηση: «Αυτή η στοχοποιημένη  από το καλοκαίρι και μετά ορισμένων κύκλων σχετικά με τη δολοφονία χαρακτήρων η οποία έχει ξεκινήσει από συγκεκριμένο δημοσιογραφικό όργανο το οποίο από το καλοκαίρι ξεκίνησε .
Ήμουνα δυο φορές τη βδομάδα τρόφιμος του υπουργείου υγείας και πίεσα προς αυτή την κατεύθυνση, ώσπου δόθηκε αυτή η λύση.
Η στοχοποίηση πιστεύω πως δεν έχει σκοπό για το τι έκανα και τι δεν έκανα αλλά είναι δολοφονίες χαρακτήρων μελλοντικής μου πολιτικής συνέχειας στη Φλώρινα»

Για όσους δεν γνωρίζουν η  «δολοφονία χαρακτήρα», όπως  μεταφράζεται το character assassination είναι μία τεχνική αποδόμησης προσώπων στην συνείδηση της κοινής γνώμης. Ο όρος είναι αμερικάνικος αλλά ο καθένας καταλαβαίνει πως η σημασία του ανάγεται στα βάθη της πολιτικής ιστορίας.

Ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σέλτσας χωρίς να μας κατονομάζει μας περιγράφει με τον τρόπο του.  Άλλωστε είμαστε οι μόνοι  που του ασκήσαμε κριτική.  Βρίσκεται σταθερά στο απυρόβλητο των τοπικών μέσων ενημέρωσης ακόμα και σήμερα.  Είναι γνωστό ότι ουδέποτε γράφτηκε κάτι  για το τι κάνει λάθος αλλά και τι δεν κάνει στα τρία χρόνια που είναι βουλευτής.
   
Το δημοσιογραφικό μας μέσον δεν είναι όργανο κανενός παρά μόνο της τοπικής κοινωνίας κ. Σέλτσα. Ό,τι βλάπτει την κοινωνία μας από λάθη και παραλείψεις της τοπικής και όχι μόνο εξουσίας εμείς δεν πρόκειται να το καταπιούμε. Θα στηρίξουμε τον τόπο και τους συμπολίτες μας, ποτέ από το χρέος μη κινούντες. Μακριά από μας οι συνεντεύξεις «σούπα» και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.
Όμως για να δούμε  σε ποια πλευρά βρίσκεται η «δολοφονία χαρακτήρων».
Ο βουλευτής μας διακατέχεται από το φοβικό σύνδρομο  της επόμενης φοράς, γι’ αυτό και βλέπει παντού εχθρούς, αντιπάλους που θέλουν να τον αφανίσουν πολιτικά. Δεν είναι καθόλου τυχαίο γεγονός  οι κακές  πολιτικές και ανθρώπινες σχέσεις του τόσο με την ομογάλακτη του  πολιτικά Πέτη Πέρκα όσο και με τον συνάδελφο του της αντιπολίτευσης Γιάννη Αντωνιάδη. Αλλά μήπως είναι καλύτερες με τους τοπικούς θεσμικούς;

Η πολιτική παρουσία του βουλευτή μας στην περιοχή είναι πολύ χλωμή. Στη λύση δε των προβλημάτων ανύπαρκτη. Το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις αλλά και η γενική άπνοια έργων στην περιφερειακή μας ενότητα, για την οποία σημαντικές ευθύνες  έχει και η κα Πέρκα. 
Στη θητεία τους δεν ξεκίνησε ούτε ένα έργο δικό τους. Όσες αναφορές έκαναν είτε γραπτά είτε προφορικά αφορούν προηγούμενες εγκρίσεις. Όπως πολύ σωστά λέει ο βουλευτής ΝΔ Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης δεν υπάρχει στην περιοχή ούτε ένα έργο του ΣΥΡΙΖΑ που να σχεδιάστηκε, μελετήθηκε, εγκρίθηκε και ξεκίνησε η εκτέλεση του.
 Μιλάει για την τηλεθέρμανση που είναι έργο συνεχιζόμενο από το 2010. Επαίρεται για την έγκριση του  ρυμοτομικού του πανεπιστημίου από το οποίο θα εκτελέσουμε ένα έργο 15 εκατομμυρίων  από το πρόγραμμα «εξοικονομώ» αλλά δεν λέει λέξη για την πανεπιστημιούπολη που θα φτιάχναμε στα 183 στρέμματα που ξεκίνησε επί νομαρχίας Βοσκόπουλου και έκτοτε παραμένει κοντά μια δεκαετία στα αζήτητα. Και μάλιστα παίρνοντας η Κοζάνη 50 εκατομμύρια για να χτίσει την πανεπιστημιούπολη της.  Άλλαξε ο σχεδιασμός; Μπήκε σε δευτερεύουσα λίστα; Αν ναι ας μας το πούνε. Τι φοβούνται; Και να μου το θυμηθείτε, σε λίγα χρόνια θα ταξιδέψουν όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα στην Κοζάνη.
Αιδήμονα σιωπή τηρεί για την πώληση «μπιρ παρά» των λιγνιτικών μας μονάδων στους ιδιώτες. Θα ακούσουμε και πάλι εκείνο ότι η πώληση των μονάδων είναι εθνική προδοσία; Ή θα προτιμήσουμε τη φυγή προκειμένου να σώσουμε το σαρκίον μας;
Γνωρίζει άραγε ο κ. βουλευτής μας την  κατακόρυφη πτώση του εισοδήματος των συμπολιτών μας που ασχολούνται  στον πρωτογενή τομέα καθώς  και την επικίνδυνη φτωχοποίηση τους; Κι αν ναι τι κάνει;
 Τι να πω για τον επιχειρηματικό κόσμο που ο νόμος Κατρούγκαλου τους έχει αφανίσει.
Ποια ήταν η αντίδραση του κ. Σέλτσα όταν το χερσαίο λιμάνι που ως ιδέα, πρόταση και σχεδιασμός ανήκει στο ΕΒΕ Φλώρινας και ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό  ότι θα γίνει στην Καστοριά;

Η σιδηροδρομική Εγνατία παραμένει στα συρτάρια. Δεν έχει ούτε έγκριση, ούτε χρηματοδότηση για μελέτη, όπως αναφέρει ο κ. Υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή ΝΔ Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη. Παραμένει ως πρόταση την οποία κατέθεσε η κα Πέρκα από την εποχή που ήταν Γ.Γ. στο υπουργείο υποδομών. Μαθαίνουμε τώρα ότι και αυτή αλλάζει προσανατολισμό και θα διέρχεται από Κοζάνη και Καστοριά συνδεόμενη βέβαια με την Καλαμπάκα.  Η Φλώρινα στην απέξω.

Για τον κάθετο άξονα τα αρδευτικά και τα φράγματα ούτε λόγος να γίνεται. Έργα ακούμε και έργα δεν βλέπουμε.  Έχουν τέτοια στασιμότητα που εύλογα σου δημιουργείται η πεποίθηση ότι θα απενταχθούν.  Και τότε  αλίμονο στον τόπο μας και τους ανθρώπους του. 
Οι μόνες προσπάθειες εστιάζονται στον Αντιπεριφερειάρχη Στέφανο Μπίρο που αγωνίζεται μόνος του.

 Η Καστοριά με μία λίμνη διεκδίκησε και πήρε την έδρα του  κέντρου περιβάλλοντος για την παρακολούθηση των λιμνών. 

Εμείς με έξη λίμνες πήραμε την υπόσχεση ότι θα γίνει γραφείο στο Αμύνταιο.

Μήπως κι εδώ ο κ. Σέλτσας ξημεροβραδιάζονταν στο υπουργείο περιβάλλοντος;

Πριν λίγους μήνες αποκλείστηκαν οι αγρότες της περιοχής Αμυνταίου από τις συσκέψεις για την προστασία της λίμνης Βεγορίτδας. Μήπως κι εδώ ο βουλευτής μας έγινε τρόφιμος του υπουργείου;

Θα μπορούσα να αναφέρομαι μερόνυχτα στα όσα δεν έγιναν και  για όσα στερήθηκε η περιοχή μας από τα πειθαρχημένα ΝΑΙ μέσα και έξω από τη βουλή και την σιωπή του κ. Σέλτσα. Θα περιοριστώ όμως σ’ αυτά.
Στου κρεμασμένου το σπίτι δεν μιλάνε για σκοινί κ. Σέλτσα. Αντί να μας κατηγορείτε ότι θέλουμε να σας εξοντώσουμε πολιτικά -κάτι που είναι ψευδέστατο- αυτό που έπρεπε να κάνετε είναι να ζητήσετε μια μεγάλη συγνώμη από τους συμπολίτες σας και κυρίως από τους ψηφοφόρους σας που σας εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους, γιατί διαψεύσατε τις προσδοκίες τους.

Τεράστιες ευθύνες έχει και το κυβερνητικό στέλεχος και υποψήφια βουλευτής στην ΠΕ Φλώρινας Πέτη Πέρκα. Αν εξαιρέσουμε κάποια κινητικότητα της όταν ήταν Γ.Γ. στο υπουργείο υποδομών, από κει και πέρα επικρατεί απόλυτη απραξία.

Δεν φτάνει η παρουσία μας στις γιορτές και τα πανηγύρια. 
Δεν βοηθάνε στην καλή μας εικόνα. Χρειάζεται διαρκής και συλλογική προσπάθεια. 
Δεν γνωρίζω  αν ο κ. Σέλτσας ξημεροβραδιάζεται στους διαδρόμους των υπουργείων και στήνει αντίσκηνα έξω από αυτά. Ίσως και να το κάνει. Γνωρίζω όμως ότι συμπλέει με τις αποφάσεις της κυβέρνησης ενάντια πολλές φορές στα τοπικά συμφέροντα  και  τα προβλήματα καλά κρατούν αντί να λύνονται.
   
Δυστυχώς ο κ. Σέλτσας δεν έχει διδαχτεί τίποτα από τον βαρόνο της επικοινωνίας τον δικό μας  Γιώργο Λιάνη,  ο οποίος πρώτος ξεκίνησε στη χώρα μας την από κοινού προσπάθεια και παρουσία όλων των τοπικών φορέων,  καθορίζοντας συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο  και την κατήργησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ .

Ο κ. Σέλτσας αποφεύγει τις  συνεντεύξεις τύπου όπως ο διάβολος το λιβάνι. Και είναι αυτές που μπορούν να τον οδηγήσουν σε διορθωτικές κινήσεις σότι αφορά την πολιτική του παρουσία στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας.

Δεν έδωσε ούτε μία συνέντευξη τύπου στα τρία χρόνια που είναι βουλευτής, για να υποστεί τη δημόσια κριτική για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύτηκε και να δώσει λόγο στην κοινωνία που τον εξέλεξε βουλευτή.
Προτίμησε τη θαλπωρή και τη σιγουριά των μονόλογων, κυρίως στο κρατικό ραδιόφωνο με στημένες ερωτήσεις για στημένες απαντήσεις. Κοντολογίς συνεντεύξεις «σούπα». Όχι πως δεν είναι νόμιμη η παρουσία του σε ένα μέσον. Όμως το νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό.
Αλλά τι να περιμένει κανείς από εκλεκτό του λαού που έφτασε να  έχει το χαμηλότερο ποσοστό δημοφιλίας μόλις 12.5% και  δημοσιογράφο που σε συνέντευξη τύπου του διοικητή του νοσοκομείου  Φλώρινας  αντί να παρακολουθεί τα όσα σημαντικά μας ανέφερε στο γραφείο του για τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, αυτή   προς έκπληξη όλων μας έλεγε  το φλιτζάνι σε συνάδελφο της και του εξηγούσε τα μελλούμενα!!!
Αυτός ο τρόπος πολιτικής συμπεριφοράς κ. Σέλτσα είναι δολοφονία χαρακτήρων.

Αλλά, «τάκφα γκλάβα, τάκφα σάπκα» λέει ο λαός μας.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

Δημοσιεύθηκε στις 19 April 2018 | 8:00 am


Έρχεται 29 Απριλίου η πολυαναμενόμενη θεατρική παράσταση "Οι χήρες και οι μακαρίτες".


Μια κωμωδία με έργο και σκηνοθεσία του Γιώργου Μακρή!

Περίληψη του έργου:

Ο πάτερ Άδης Σαρακοστιανός είναι ιερέας σε μια εκκλησία κάποιας πόλης. Ζει μόνος του και είναι ιδιοκτήτης σε ένα από τα πολύ γνωστά γραφεία κηδειών της πόλης με την επωνυμία Game Over. Εθισμένος στο ποτό, στην καλή ζωή και λάτρης του γυναικείου φύλου.
Βοηθός του πάτερ Άδη Σαρακοστιανού στο Γραφείο Κηδειών και στο Νεκροταφείο είναι ο Ακίνδυνος Αλβανός.
Μέσα στην οικονομική κρίση η οποία και μαστίζει τη χώρα ο πάτερ Άδης είναι τόσο τυχερός που ταυτόχρονα έχει 4 κηδείες. Τέσσερις (4) διαφορετικές γυναίκες του ζητούν να κηδέψει τους άνδρες τους. Η πρώτη είναι από την Κρήτη, η δεύτερη από τη Μύκονο, η τρίτη από το Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας και η τέταρτη είναι Πόντια.

Όλες του ζητάνε η κηδεία του συζύγου τους να γίνει σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα του τόπου της κάθε μίας. Eνώ η μία χήρα ζητάει καύση για τον σύζυγό της.

Όλες έχουν διαφορετικό γούστο ακόμα και για το φέρετρο αλλά και γενικά για την ταφή του αγαπημένου της. Βλέπουμε πως έχασε η κάθε μία τον σύζυγο της μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις αλλά και τρελή δράση.
Ο πάτερ Άδης φέρνει τα πάνω κάτω! Άλλον θάβει, άλλον καίει, μπερδεύει τα ήθη και έθιμα κατά την ταφή. Γίνεται ένας χαμός! Άλλος πονάει, άλλος κλαίει, άλλος θρηνεί.

Επτά διαφορετικοί χαρακτήρες σε ρυθμούς εξοντωτικούς.

Ο Πάτερ ερωτεύεται μια από τις χήρες. Το ίδιο και ο νεκροθάφτης. Έχουμε ένα νεκρό που τελικά δε είναι νεκρός. Έχουμε έναν αδερφό που παίρνει τη θέση του αδερφού του για να μην αποκαλυφθεί ένα ερωτικό σκάνδαλο.

Τι έχουμε για φινάλε; Γέλιο του Θανατά.

Παίζουν οι ηθοποιοί:

 • Γιώργος Μακρής
 • Σπύρος Θεοδόσης
 • Μαίρη Βλουτή
 • Γιώργος Μαυράς
 • Μικαέλα Ζούστη
 • Σταυρούλα Ζάμπρα
Και σε ρόλο έκπληξη φιλική συμμετοχή η μοναδική Τιτίκα Σαριγούλη.
Συντελεστές:

 • Κείμενα – Σκηνοθεσία: Γιώργος Μακρής
 • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Peter Tamas
 • Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Μακρής
 • Φώτα – ήχος: Stage 51
 • Σκηνικά: Περικλής Πριστούρης
 • Ενδυματολόγος παράστασης: Τούλα Μακρή
 • Τις γυναίκες ηθοποιούς ντύνει: IQ female clothing
 • Ενδυματολογος: Αναγνωστοπουλου Αγγελική
Η ηχογράφηση έγινε στο North Studio
Το τραγούδι της παράστασης ερμηνεύει η Πέπη Χαρίση
Στίχοι τραγουδιού παράστασης: Νάσος Ρόγκας
Μουσική – Ενορχήστρωση – Παραγωγή: Άκης Μελής
Παραγωγή: GM PRODUCTIONS
Εκτέλεσή Παραγωγής: Νάσος Ρόγκας


Δημοσιεύθηκε στις 5 April 2018 | 8:19 pmΔείτε αγγελίες στο Νομό Φλώρινας

Φιλικοί ιστότοποι:

tilegrafima.gr

ekklisiaonline.gr

7news.gr

Nea Smyrni Online

www.vimaorthodoxias.gr