1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
Τηλεόραση:
  1. ΝΕΤ
  2. ΕΤ3
  3. ALPHA
  4. ΣΚΑΙ
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Λασιθίου    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ανάδειξη των μοναδικών ιστορικών και πολιτιστικών πόρων της Σητείας

Ανάδειξη των μοναδικών ιστορικών και πολιτιστικών πόρων της Σητείας
Ανάδειξη των μοναδικών ιστορικών και πολιτιστικών πόρων της Σητείας

Υπεγράφη τη Δευτέρα στα γραφεία του Δήμου Σητείας, η σύμβαση με θέμα «Πολιτιστικές Δράσεις Κέντρου Ερευνών και Μελετών Κρητικού Πολιτισμού» μεταξύ του Δημάρχου Σητείας κ. Θοδωρή Πατεράκη, του Προέδρου του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας «ΟΑΣ» κ. Γιάννη Δρακάκη και του Προέδρου της «ΕΤΑΜ Α.Ε.» Εταιρία Συμβουλευτικών και Μελετητικών Υπηρεσιών κ. Νίκου Δρακωνάκη.
Το έργο υλοποιείται στα πλαίσια του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης (Ο.Σ.Α.Α) με προϋπολογισμό 147.600,00 €, χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στα πλαίσια του ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.
Η ενέργεια επιδιώκει την ανάδειξη των μοναδικών ιστορικών και πολιτιστικών πόρων της Σητείας και των τοπικών διατροφικών προϊόντων και τη σύνδεση τους με τον τουριστικό τομέα στο πλαίσιο των αρχών της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
Ειδικότερα, θα υλοποιηθούν τρεις δράσεις:
Δράση 1η: Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση Διεθνών Συνεδρίων:
Στο πλαίσιο του έργου προγραμματίζεται η υλοποίηση τριών Διεθνών Συνεδρίων με την εξής θεματολογία:
Συνέδριο 1ο: «Η λαϊκή ποίηση και η λογοτεχνία στην Ανατολική Κρήτη»,
Η περιοχή έχει να επιδείξει ένα ιδιαίτερα αξιόλογο πολιτιστικό απόθεμα σε όλους τους τομείς. Στον τομέα των γραμμάτων και των τεχνών πρώτα και κύρια τον Βιτσέντζο Κορνάρο, έναν από τους κυριότερους (ίσως τον σπουδαιότερο) εκπροσώπους της κρητικής λογοτεχνίας του οποίου το έργο και η ζωή δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, επίσης το νεότερο αλλά σημαντικό εκπρόσωπο της κρητικής λογοτεχνίας, τον ποιητή και πεζογράφο Κωστή Φραγκούλη από τη Λάστρο Σητείας.
Συνέδριο 2ο: «Η ιστορική-πολιτιστική διάσταση της Κρητικής διατροφής»
Η διατροφή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Κρητικού πολιτισμού διαχρονικά, ωστόσο δεν έχει μελετηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε ή μπορούσε με αποτέλεσμα να μην είναι επαρκώς τεκμηριωμένος ο ρόλο της.
Συνέδριο 3ο: «Η μουσική παράδοση της Ανατολικής Κρήτης».
Η διάσωση και προβολή με σύγχρονα μέσα του έργου των σημαντικότερων δεξιοτεχνών του βιολιού, όπως του Γιάννη Δερμιτζάκη (Δερμιτζογιάννης), ο οποίος έζησε στη Σητεία, και του Στρατή Καλογερίδη επίσης από την πόλη της Σητείας, αλλά και του έργου και άλλων λιγότερο γνωστών λαϊκών καλλιτεχνών, αποτελεί σήμερα προτεραιότητα για την τοπική κοινωνία και τους φορείς της.
Δράση 2η: Συλλογή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού
Στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθεί έρευνα, συλλογή, τεκμηρίωση, αξιολόγηση και επεξεργασία πρωτογενούς και άλλου οπτικοακουστικού υλικού για τη μουσική παράδοση της Ανατολικής Κρήτης.
Δράση 3η: Προβολή των τοπικών διατροφικών προϊόντων της Σητείας
Στο πλαίσιο της δράσης θα παραχθεί βίντεο σε μορφή DVD, διάρκειας περίπου 30΄, με μοντέρνα εικαστική και σύγχρονη τεχνική επεξεργασία, στο οποίο θα προβάλλονται η περιοχή της Σητείας και τα τοπικά διατροφικά προϊόντα της (λάδι, κρασί, μέλι, γλυκά, αρωματικά βότανα, ξύγαλο, ρακί).
Με τις παραπάνω δράσεις ο Δήμος Σητείας στοχεύει στην έρευνα, τη διάσωση, την ανάδειξη και την προαγωγή της γνώσης γύρω από τον πλούσιο πολιτισμό της περιοχής και ειδικότερα τον εντοπισμό, τη συλλογή, την καταγραφή, τη μελέτη, τη διάσωση, τη διατήρηση και την παρουσίαση του πάσης φύσεως υλικού και στοιχείου που συνδέεται με την πορεία και την εξέλιξη του λαϊκού πολιτισμού της Σητείας και ιδιαίτερα τους βασικούς εκφραστές του που είναι οι Τέχνες, τα Γράμματα και η Διατροφή.
ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 2:12 pm


Δωρεάν οφθαλμολογικός έλεγχος στο χώρο του ΚΑΠΗ Ιεράπετρας

Δωρεάν οφθαλμολογικός έλεγχος στο χώρο του ΚΑΠΗ Ιεράπετρας
Δωρεάν οφθαλμολογικός έλεγχος στο χώρο του ΚΑΠΗ Ιεράπετρας

Το Γραφείο Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας, διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση προς τα μέλη του Κ.Α.Π. Η. Ιεράπετρας, η οποία περιλαμβάνει δωρεάν οφθαλμολογικό έλεγχο (OCT και βυθοσκόπηση), προκειμένου να διαπιστωθεί η υγεία της ωχράς κηλίδας του ματιού.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Οκτωβρίου και ώρα 9.00-14.00 στον χώρο του ΚΑΠΗ Ιεράπετρας, στην οδό Νικ. Φωκά 43.
Οι εξετάσεις θα γίνονται μετά από ραντεβού που θα κλείνεται στον χώρο του ΚΑΠΗ, τις εργάσιμες μέρες και ώρες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας,
Πληροφορίες: Σταυρούλα Κιουρανάκη και Χρυσούλα Χαλκιαδάκη
Γραφείο Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας
Δ/νση Ομηρείας 8, 4ος όροφος
Τηλέφωνο 2842340342

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 1:57 pm


Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου χωρίς την πλειοψηφία

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου χωρίς την πλειοψηφία
Έντονη κριτική των παρατάξεων της μειοψηφίας  

Περίπου 40 λεπτά διήρκεσε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου, το οποίο συνεκλήθη για να συνεδριάσει χθες το βράδυ, με πρόσκληση του 1/3 των δημοτικών συμβούλων, σε εφαρμογή διάταξης του Κώδικα Δήμων (άρθρο 67), με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στο θέμα του Νοσοκομείου.
Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν ο Βουλευτής Κωστής Δερμιτζάκης και εκπρόσωποι φορέων, μεταξύ των οποίων, ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, το Επιμελητήριο Λασιθίου, το Οικονομικό Επιμελητήριο, το Εργατικό Κέντρο, ο Σύλλογος Καφέ – Εστιατορίων – Μπαρ κ.α.
Στη συνεδρίαση έδωσαν το «παρών» οι τρεις δημοτικές ομάδες της μειοψηφίας, ενώ απουσίασαν ο Δήμαρχος Αντ. Ζερβός και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, όπως εξ άλλου είχε προαναγγείλει στη συνέντευξη της Παρασκευής ο ίδιος ο δήμαρχος. Προσήλθε, όμως, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Καλογεράκης, εξουσιοδοτημένος από τη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας να μεταφέρει τη θέση της.
Ο κ. Καλογεράκης είπε ότι η ομάδα των συμβούλων της πλειοψηφίας συνεδρίασε την Παρασκευή και ομόφωνα αποφάσισε να μην παραστεί. «Κατά την άποψή μας, η χρήση της διάταξης του Ν.3852/2010 (αρθ. 67), θεωρείται ως άκαιρος και άτοπη, δεδομένου ότι υπάρχει θέμα προς συζήτηση, για το οποίο δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα κανείς να αντιληφθεί ότι η συναίνεση είναι πλήρης. Άρα θεωρήσαμε το ζήτημα όπως προέκυψε στη συνέχεια, ως μία κόντρα. Θεωρώ ατυχές γεγονός τη χρησιμοποίηση του άρθρου αυτού του νόμου για το συγκεκριμένο ζήτημα. Το άρθρο αυτό είναι σαφέστατο ότι προασπίζει τη μειοψηφία, σε περιπτώσεις που ο Πρόεδρος του Δ.Σ. αρνείται, κατά παράβαση του νόμου, αδικαιολόγητα, να φέρει ζητήματα ατασθαλιών, υποβάθμισης του Δημοτικού Συμβουλίου κλπ. σε συνεδρίαση». Επίσης αναφέρθηκε στα όσα καταλογίστηκαν από τη μειοψηφία, ότι δηλαδή «προκαλεί το κοινό αίσθημα η τακτική της πλειοψηφίας να μην ακολουθεί τις προσταγές του νόμου, αλλά να κάνει χρήση εξωθεσμικών διαδικασιών» αφήνοντας σαφές αιχμές για τη δική του λειτουργία ως προέδρου, τόνισε ότι «αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα» και πρόσθεσε: «Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, το σχεδιασμό, την προοπτική, τις κινήσεις, τις πιέσεις και τελικά την ευθύνη την έχει η πλειοψηφία. Γιατί, εάν το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου αύριο υποβαθμιστεί ή κλείσει, η Ιστορία θα γράψει ότι υποβαθμίστηκε επί δημαρχίας Α. Ζερβού. Δεν θα γράψει ότι συνέβη επί μειοψηφίας Δ. Κουνενάκη ή επί προεδρίας Καλογεράκη. Με τον τρόπο που η μειοψηφία αξιοποίησε το νομικό πλαίσιο για να χειριστεί το θέμα, εξουδετέρωσε ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα που είχε να χρησιμοποιεί το νόμο αυτό σε πραγματικά ζητήματα, που πιθανόν να διαφωνούσε με την πλειοψηφία και όχι για ένα ζήτημα που η ομοφωνία, η σύμπραξη και η κοινή πορεία είναι αποδεκτά...»
Αμέσως μόλις διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει απαρτία (παρόντες ήταν 11 από τους 27 δημοτικούς συμβούλους), άρα το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορούσε να συνεδριάσει για να λάβει αποφάσεις, ο Πρόεδρος κατέβηκε από το έδρανο του προεδρείου στα έδρανα της πλειοψηφίας, όπου αντήλλαξε ακόμη ορισμένες γνώμες κόντρα σε εκπροσώπους των συνδυασμών της μειοψηφίας, πριν αποχωρήσει από την αίθουσα.

 

 

«Παρωδία»


Ο επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας» Πανίκος Καρατσής χαρακτήρισε τη διαδικασία, όπως εξελίχθηκε, «παρωδία» και τη συζήτηση, ως «συζήτηση καφενείου...», τονίζοντας ότι αυτό όλο είναι «ντροπή»! Κατηγόρησε ευθέως τον κ. Καλογεράκη γιατί ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράζει ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι μόνο την πλειοψηφία... «Μπορεί να έχει το δικαίωμα να ψηφίζει και να στηρίζει τις προτάσεις της πλειοψηφίας απ' όπου προέρχεται, αλλά στις συνεδριάσεις είναι πρόεδρος όλου του Δ.Σ.»
«Με ό,τι λέω δε σημαίνει ότι υποχρεωτικά συμφωνώ με τη σύγκληση ή μη του Δ.Σ. σήμερα, αλλά είναι δικαίωμα της κάθε παράταξης να κάνει αυτό που νομίζει. Αλίμονο αν έπαιρνε την άδεια της πλειοψηφίας κάθε φορά. Ο καθένας θα κριθεί για τις πράξεις του. Όμως, θεωρώ απαράδεκτο και προσβολή στο θεσμό, την απουσία και μάλιστα, «εκ προμελέτης», μιας και συνεδριάσατε και αποφασίσατε να μην παραστείτε. Αυτό αν δεν κάνω λάθος είναι κολάσιμο γιατί είναι παραβίαση νόμου. Αν φτάσαμε σήμερα στην κατάσταση που είμαστε είναι γιατί στην Ελλάδα ακριβώς δεν τηρήθηκαν οι νόμοι! Γιατί παραβιάστηκαν αισχρά, χυδαία και με βαρβαρότητα οι νόμοι. Και δυστυχώς συνεχίζουμε...», είπε ο κ. Καρατσής δηλώνοντας την αποχώρησή του.

 

«Κακή αρχή»


«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γεωργ. Πάγκαλος, ο οποίος προσυπέγραψε την έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. για το θέμα του νοσοκομείου, την κατάσταση που επικρατεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου. «Αυτό το πράγμα, όπως συζήτησα με πρώην δημάρχους και γραμματείς, συμβαίνει για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά αναγκάζεται η μειοψηφία να κάνει τέτοια πρόταση για έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αλλά η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε καμία περίπτωση δεν θα παρασυρθεί για να έλθει σε αντιπαράθεση με τις τοπικές κοινωνίες της Ιεράπετρας, της Σητείας, της Νεάπολης ή του Οροπεδίου. Η ευθύνη για ό,τι συμβεί στο νοσοκομείο, δεν επιρρίπτεται μόνο στο Δήμαρχο, αλλά για ό,τι συμβεί, την ευθύνη θα φέρει όλο το Δημοτικό Συμβούλιο.» Κάλεσε παράλληλα το όργανο να εκδηλώνει εξίσου το ενδιαφέρον του για όλα όσα απασχολούν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Αναφερόμενος στην εξαγγελία του Δημάρχου για σύσταση επιτροπής για το θέμα του νοσοκομείου όπου θα συμμετέχουν και οι βουλευτές, φορείς κλπ. ο κ. Πάγκαλος ανακοίνωσε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν θα συμμετάσχει στην επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει συγκεκριμένος βουλευτής που έκανε την πρόταση για την υποβάθμιση του νοσοκομείου. «Αύριο το πρωί θα αγωνιζόμαστε μαζί του για να κερδίσομε τι;», διερωτήθηκε. Κλείνοντας τόνισε ότι όσα συμβαίνουν σηματοδοτούν μια πολύ κακή αρχή, στον πρώτο κιόλας μήνα της νέας δημοτικής περιόδου...

 

«Υπεράσπιση της Δημοκρατίας»


Ο επικεφαλής του «Σύγχρονου Δήμου» Δημήτρης Κουνενάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι με την κίνησή του αυτή ο συνδυασμός του στοχεύει στην υπεράσπιση του νομικού μας πολιτισμού και της δημοκρατίας.
«Αυτή είναι η παρουσία και το χρέος μας στα κοινά. Υπάρχουν νόμοι που καθορίζουν διαδικασίες, αγώνες και προσπάθειες για την κατάκτηση δημοκρατίας ενός επιπέδου. Αυτό εκφράζεται και με το νόμο αυτό και το Δημοτικό Κώδικα, που προβλέπει τον τρόπο σύγκλησης του Δ.Σ. Άρα νομίμως συγκλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο και παρανόμως δεν παρευρίσκεται ο Δήμαρχος και κάποιοι άλλοι. Αυτό είναι πρωτοφανές και γι' αυτό πρέπει να δοθούν απαντήσεις στους πολίτες», είπε ο κ. Κουνενάκης, αναλύοντας τη θέση του συνδυασμού.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 1:21 pm


Άμεση επιστροφή ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις

 Άμεση επιστροφή ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις
Δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών

Στην άμεση επιστροφή του ΦΠΑ προς τις συνεπείς επιχειρήσεις αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο επεξεργάζεται ήδη η γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κα Αικατερίνη Σαββαΐδου και προβλέπει την επιστροφή του ΦΠΑ εντός 7 ημερών στις επιχειρήσεις που θα είναι φορολογικά ενήμερες , θα έχουν υποβάλλει τις δηλώσεις τους και δεν θα έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις. Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί υπό την έγκριση της Τρόικας κατά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που ξεκινά σήμερα.

Αυτό προβλέπει ότι για τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς προς τις φορολογικές αρχές η επιστροφή του θα γίνει μέσα σε 7 ημέρες. Στις περιπτώσεις αυτές ο έλεγχος θα γίνεται εκ των υστέρων και θα είναι δειγματοληπτικός.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι το νέο σύστημα των επιστροφών να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου προκειμένου να ξεμπλοκάρουν επιστροφές φόρου ύψους 657 εκατ. ευρώ που εκκρεμούν σήμερα στα ταμεία της εφορίας και στερούν ρευστότητα από τις συνεπείς επιχειρήσεις.

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 12:27 pm


Στο 1,05-1,06 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κυμανθεί το πετρέλαιο θέρμανσης

Στο 1,05-1,06 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κυμανθεί το πετρέλαιο θέρμανσης
Επαναφορά της εξίσωσης και επίδομα σε όλους προτείνουν οι εταιρίες πετρελαιοειδών

Στα επίπεδα του 1,05-1,06 ευρώ το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην έναρξη της φετινής περιόδου, δηλαδή στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα των διεθνών τιμών (οι οποίες ακολουθούν το τελευταίο διάστημα πτωτική πορεία) και με την εφαρμογή της μείωσης 30% στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που αποφάσισε η κυβέρνηση. Ενώ για όσους δικαιούνται επίδομα, η τιμή πέφτει κάτω από τα 80 λεπτά το λίτρο.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Σύνδεσμο Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), η μείωση του φόρου δεν θα δώσει ουσιαστικό κίνητρο για την αγορά πετρελαίου από τους καταναλωτές ενώ ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί και πάλι κίνητρο για λαθρεμπόριο λόγω της διαφοράς τιμής μεταξύ των δύο τύπων πετρελαίου (κίνησης και θέρμανσης).

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 12:21 pm


Υποστήριξη υποψηφιότητας Γεωπάρκου Σητείας για ένταξη στα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Δίκτυα Γεωπάρκων

Υποστήριξη υποψηφιότητας Γεωπάρκου Σητείας για ένταξη στα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Δίκτυα Γεωπάρκων
Επιστολή Δημάρχου Σητείας

Επιστολή Δημάρχου Σητείας για Υποστήριξη υποψηφιότητας Γεωπάρκου Σητείας για ένταξη στα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Δίκτυα Γεωπάρκων προς την πρόεδρο της Ελληνικής Εθνική Εθνικής Επιτροπής UNESCO κα Μαρία Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα

Αγαπητή κα Πρόεδρε,
Η περιοχή της Σητείας προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια μέσα από διάφορες δράσεις των τοπικών κοινωνιών και των τοπικών αρχών να προστατέψει και να αναδείξει τα μνημεία της πολιτιστικής, φυσικής και γεωλογικής κληρονομιάς του ανατολικότατου αυτού άκρου της Κρήτης. Με ίδια μέσα και τελευταία με τη συνδρομή και κοινοτικών κονδυλίων καταφέραμε να δημιουργήσουμε, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, βασικές υποδομές για την ενημέρωση και εκπαίδευση των επισκεπτών της περιοχής μας, την προσέλκυση εναλλακτικού τουρισμού και την ανάδειξη των μνημείων μας μέσα από τη δημιουργία του Φυσικού Πάρκου Σητείας (http://www.sitia-geopark.gr/).
Έχοντας συμμετάσχει σε δύο συνέδρια των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων αναγνωρίσαμε τα μεγάλα οφέλη που μπορεί να έχει για μια αγροτική περιοχή η ένταξή τους στα διεθνή Δίκτυα Γεωπάρκων και τη σημαντική στήριξη που μπορεί να έχουν οι προσπάθειες που και εμείς καταβάλουμε.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σητείας, στην ευθύνη του οποίου βρίσκεται το σύνολο της περιοχής του Φυσικού Πάρκου της Σητείας, αποφάσισε στη Συνεδρίασή του με Αρ. 189/17-9, να αιτηθεί, τη φετινή χρονιά, την ένταξη του Φυσικού Πάρκου Σητείας στα Ευρωπαϊκά και τα Παγκόσμια Δίκτυα Γεωπάρκων που βρίσκονται υπό την αιγίδα της UNESCO, με φορέα διαχείρισης το Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ). Η προσπάθεια μας αυτή έχει την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη όλων των περιφερειακών και τοπικών φορέων καθώς και των κατοίκων της περιοχής.
Στα πλαίσια της κατάθεσης τον επόμενο μήνα της αίτησης μας στα διεθνή αυτά δίκτυα θα θέλαμε να ζητήσουμε την έγγραφη στήριξη από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, όπως προβλέπεται και από το Καταστατικό των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και όπως μας συμβούλεψε το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων με το οποίο είμαστε σε στενή συνεργασία.
Ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπίσετε θετικά το θέμα αυτό και ότι σύντομα θα έχουμε την τιμή να σας φιλοξενήσουμε σε ένα ακόμη Ελληνικό Γεωπάρκο.

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Σητείας

Θοδωρής Πατεράκης

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 10:53 am


Συνεδριάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Ιεράπετρας

Συνεδριάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Ιεράπετρας
Αναβλήθηκαν οι συνεδριάσεις


Από το Δήμο Ιεράπετρας ανακοινώθηκε η αναβολή των προγραμματισμένων για χθες συνεδριάσεων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Οικονομικής Επιτροπής.
Οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 12 και στις 1 το μεσημέρι αντίστοιχα.

 

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 10:25 am


Περιοδεία του βουλευτή Ηρακλείου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κ. Δαμαβολίτη στο Νομό Λασιθίου

Περιοδεία του βουλευτή Ηρακλείου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κ. Δαμαβολίτη στο Νομό Λασιθίου
Περιοδεία του βουλευτή Ηρακλείου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κ. Δαμαβολίτη στο Νομό Λασιθίου

Στα πλαίσια της περιοδείας του στο νομό Λασιθίου, ο βουλευτής Ηρακλείου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κώστας Δαμαβολίτης, επισκέφθηκε το Σύλλογο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), όπου ενημερώθηκε για την ανεπαρκή στελέχωση με εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές, εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης. Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, κ. Παπαδόπουλος, δεν παρέλειψε να αναφέρει και τα ζητήματα που εγείρονται από τον τρόπο αξιολόγησης των επιτροπών των ΚΕΠΑ, θέμα για το οποίο, ο βουλευτής έχει ασχοληθεί εκτενώς και έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στη βουλή.
Στη συνέχεια ο κ. βουλευτής επισκέφτηκε τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ιεράπετρας και άκουσε τα παράπονα των μελών του συλλόγου, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην διαδικασία ανανέωσης των αδειών τους και για τις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης λαθροθηρίας.
Τελευταία στάση, η Ένωση Αγροτικού Συνεταιρισμού Οροπεδίου Λασιθίου, όπου συζήτησε για τα προβλήματα των παραγωγών, με κυριότερο αυτό της διάθεσης της πατάτας και των κηπευτικών, μετά το εμπάργκο που κήρυξε η Ρωσία στα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας.
Ο βουλευτής από την πλευρά του δεσμεύτηκε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να συνεισφέρει στην εξεύρεση ρεαλιστικών προτάσεων επίλυσης των προβλημάτων που τέθηκαν στις συναντήσεις.

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 10:19 am


Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας δήμου Ιεράπετρας συνεδριάζει σήμερα

Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας δήμου Ιεράπετρας συνεδριάζει σήμερα
Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας

Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ιεράπετρας συνεδριάζει σήμερα στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Η Επιτροπή θα συγκροτηθεί σε σώμα και θα εξουσιοδοτηθεί μέλος της να ασκεί την οικονομική διαχείριση. Σχετική πρόσκληση απηύθυνε ο Πρόεδρος κ. Ηλίας Νταραράς.

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 10:06 am


Συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤ.Α. Ιεράπετρας

Συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤ.Α. Ιεράπετρας
Συνεδρίαση την Πέμπτη

Στις 2 Οκτωβρίου ημέρα Πέμπτη και ώρα 13:00 θα πραγματοποιηθεί τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ.  ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. Ιεράπετρας. Θέματα συνεδρίασης:

1. Συγκρότηση σε Σώμα και Εγκατάσταση των μελών του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ».
2. Ορισμός νομίμου εκπροσώπου του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ» στα δικαστήρια και σε κάθε δημόσια αρχή.
3. Ορισμός νομίμου εκπροσώπου του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ» στις τραπεζικές συναλλαγές με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.
4. Ορισμός νομίμου εκπροσώπου του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ» σε περίπτωση χρήσης e- banking με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.
5. Έγκριση μετακίνησης του Κ.Α.Π.Η. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ σε εκδρομή στο εξωτερικό.
6. Επικαιροποίηση της με αρ. 81/2014 Απόφασης του Δ.Σ. με θέμα: «Πρόσληψη καλλιτεχνικού προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου».
7. Επικαιροποίηση της με αρ. 82/2014 Απόφασης του Δ.Σ. με θέμα: «Πρόσληψη καλλιτεχνικού προσωπικού για το Εικαστικό Εργαστήρι Με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου».
8. Αίτηση του Εκπροσώπου της Ενορίας του χωριού Βαϊνιά για αγορά βιβλίων από την «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ».
9. Αίτηση προς την «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ» για προώθηση παραμυθιού.
10. Αιτήσεις φοιτητών για πρακτική άσκηση στο Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ».
11. Αιτήσεις απαλλαγής τροφείων από τους Παιδικούς Σταθμούς.
12. Επικαιροποίηση εγγραφών Ε.Σ.Π.Α.
13. Λειτουργία Βρεφικών τμημάτων.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ.

Χρύσα Χατζημαρκάκη

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 9:49 am


Καταλήψεις δημαρχείων από την ΠΟΕ-ΟΤΑ ενάντια στην αξιολόγηση

Καταλήψεις δημαρχείων από την ΠΟΕ-ΟΤΑ ενάντια στην αξιολόγηση
Την Τριτη
Με καταλήψεις δημαρχείων σήμερα, Τρίτη, συνεχίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ τις κινητοποιήσεις ενάντια στην αξιολόγηση και για τους ελέγχους μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Οι καταλήψεις θα πραγματοποιηθούν από τις 10:00 έως τις 13:00

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 9:06 am


Συνωστισμός έξω από τις τράπεζες και τα ταχυδρομεία για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ

Συνωστισμός έξω από τις τράπεζες και τα ταχυδρομεία για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ
Τελευταία ημέρα σημερα για την πρώτη δόση
Το αδιαχώρητο παρατηρείται στις τράπεζες και τα ταχυδρομικά καταστήματα, όπου οι πολίτες σπεύδουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, τελευταία μέρα σήμερα, της προθεσμίας καταβολής.

Οι ουρές σχηματίσθηκαν από νωρίς έξω από τις κλειστές πόρτες των τραπεζών και των ταχυδρομείων, προκειμένου οι υπόχρεοι να πάρουν καλή θέση προτεραιότητας, με την έναρξη του ωραρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ στα καταστήματα των ΕΛΤΑ και σε τράπεζες, έως τις 20:30.

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 8:55 am


Επισκέψεις του βουλευτή Κ.Δερμιτζακη στον Αγιο Νικολαο

Επισκέψεις του βουλευτή Κ.Δερμιτζακη στον Αγιο Νικολαο
Την Τριτη το πρωι
Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Κωστής Δερμιτζάκης θα επισκεφθεί την Τρίτη 30/9/2014 στις 10.00 π.μ. την Διεύθυνση Εκπαίδευσης Λασιθίου για να ενημερωθεί για τα προβλήματα των σχολείων του νομού Λασιθίου.

Θα ακολουθήσει στις 12.00 επίσκεψη στο Τελωνείο Αγίου Νικολάου, το οποίο προτείνεται να υποβαθμιστεί.

Δημοσιεύθηκε στις 30 September 2014 | 8:22 am


Ενα ακόμη τροχαίο στον Άγιο Νικολαο

Ενα ακόμη τροχαίο στον Άγιο Νικολαο
Στο νοσοκομειο ο οδηγος
Εχει παραγίνει το κακό τον τελευταίο καιρό με τα τροχαία ατυχήματα στην περιοχη του Αγιου Νικολαου. Την Δευτέρα το βραδυ σημειώθηκε ακόμη ενα στον Περιφερειακό δρόμο για Ελούντα. Ι.Χ συγκρούστηκε με μηχανάκι σε εισοδο πρατηρίου υγρών καυσίμων. ο οδηγός του δικύκλου μεταφέρθηκε στο νοσοκομειο Αγιου Νικολαου.

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2014 | 10:34 pm


Την Τετάρτη η πληρωμή των συντάξεων του ΟΓΑ

 Την Τετάρτη η πληρωμή των συντάξεων του ΟΓΑ
Την Τετάρτη η πληρωμή των συντάξεων του ΟΓΑ

Την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις σε 696.350 δικαιούχους του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).

Η καταβολή των συντάξεων θα γίνει είτε με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς, είτε μέσω ΕΛΤΑ για όσους συνταξιούχους έχουν επιλέξει αυτό τον τρόπο πληρωμής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του Οργανισμού, η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 312,3 εκατ. ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2014 | 9:16 pm


Εσπερίδα στην Ιεράπετρα για την υγεία και την ασφάλεια στα τεχνικά έργα

Εσπερίδα στην Ιεράπετρα για την υγεία και την ασφάλεια στα τεχνικά έργα
Εσπερίδα για την υγεία και την ασφάλεια στα τεχνικά έργα πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Την πρωτοβουλία για την διοργάνωση είχε το Παράρτημα και τα μέλη…
Εσπερίδα για την υγεία και την ασφάλεια στα τεχνικά έργα πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Την πρωτοβουλία για την διοργάνωση είχε το Παράρτημα και τα μέλη του ΤΕΕ/ΤΑΚ στην Ιεράπετρα.
Ομιλητές ήταν ο κ. Λευτέρης Καπανταϊδάκης από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και ο κ. Γιάννης Ασπιρτάκης εκπρόσωπος του ΤΕΕ/ΤΑΚ και αντιπρόεδρος του συλλόγου διπλωματούχων μηχανολόγων ηλεκτρολόγων.
Το θέμα που αναπτύχθηκε επιλέχθηκε δεδομένου ότι κρίνεται πολύ σημαντικό και θα πρέπει οι μηχανικοί να γνωρίζουν πώς θα πρέπει να κινηθούν για την ασφάλειά τους. Ο κλάδος μπορεί να είναι σε ύφεση δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης στη χώρα, ωστόσο τα ατυχήματα αυξάνονται.
Στόχος ήταν η ενημέρωση για τους μηχανικούς, τους εργολάβους, τους τεχνικούς, ώστε να μειωθούν τα ατυχήματα.
Δυστυχώς παρά το ότι η νομοθεσία είναι αρκετά δυνατή - αλλά και αρκετά παλιά - η έλλειψη ελέγχων, τήρησης των κανονισμών έχει οδηγήσει στο να μην υπάρχει το καλύτερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας στα τεχνικά έργα, με συνέπεια να αυξάνεται ο αριθμός που καταγράφεται σε ατυχήματα σοβαρά ή μη, που δηλώνονται ή δεν δηλώνονται στις αρμόδιες αρχές. Καλούνται επομένως οι εργαζόμενοι στο χώρο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί έτσι ώστε να αποφεύγονται τα χειρότερα, δήλωσε πριν την έναρξη της εσπερίδας ο κ. Ασπιρτάκης.
ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΜΠΡΟΥ - ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2014 | 8:53 pm


Έγκριση απολογισμού Δήμου Σητείας

Έγκριση απολογισμού Δήμου Σητείας
Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την έγκριση απολογισμού-ισολογισμού του Δήμου Σητείας χρήσης 2013.
Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την έγκριση απολογισμού-ισολογισμού του Δήμου Σητείας χρήσης 2013.
Σχετική πρόσκληση απηύθυνε ο πρόεδρος κ. Νίκος Κοζυράκης.

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2014 | 8:44 pm


Καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος

Καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος
Την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου και ώρα 10 π.μ., ξεκινά η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους δικαιούχους στον ΟΑΕΔ, για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος
Την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου και ώρα 10 π.μ., ξεκινά η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους δικαιούχους στον ΟΑΕΔ, για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την 1η Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 1.30 μ.μ., η δε παραλαβή των δικαιολογητικών μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας.
Οι δικαιούχοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά είτε στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ, είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου χώρου ηλεκτρονικής πρόσβασης.
Για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών θα ακολουθήσει νεότερη οδηγία.

Δικαιούχοι
Δικαιούχοι του βοηθήματος είναι εργαζόμενοι των παρακάτω κατηγοριών: Οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών- ανυψωτικών- οδοποιητικών- γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου-κινηματογράφου, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες.
Πληροφορίες σχετικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις, το ύψος του βοηθήματος και τα δικαιολογητικά, οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν από το διαδικτυακό τόπο του Οργανισμού, www.oaed.gr
Τα δικαιολογητικά που αφορούν τις ημέρες ασφάλισης, το εισόδημα και για τους πολίτες τρίτων χωρών την άδεια διαμονής αναζητούνται αυτεπάγγελτα από τον ΟΑΕΔ μέσω των Πληροφοριακών Συστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της Γ.Γ.Π.Σ. και του Υπουργείου Εσωτερικών αντίστοιχα.
Με εξαίρεση τους απασχολούμενους στον οικοδομικό κλάδο, οι λοιπές κατηγορίες δε δικαιούνται το ειδικό εποχικό βοήθημα, εάν πληρούν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης.

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2014 | 8:25 pm


Μια φορά την εβδομάδα θα λειτουργεί το ταμείο της ΔΕΗ στην Ιεράπετρα

Μια φορά την εβδομάδα θα λειτουργεί το ταμείο της ΔΕΗ στην Ιεράπετρα
Μια φορά την εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα θα λειτουργεί το ταμείο της ΔΕΗ στην Ιεράπετρα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο τοπικό γραφείο της επιχείρησης.
Μια φορά την εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα θα λειτουργεί το ταμείο της ΔΕΗ στην Ιεράπετρα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο τοπικό γραφείο της επιχείρησης.
Ο Δήμαρχος κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης μας είπε σχετικά ότι περνώντας από το γραφείο της ΔΕΗ στην Ιεράπετρα είδε αναρτημένη την επίμαχη ανακοίνωση.
Συναντήθηκε αμέσως για το θέμα αυτό με εργαζόμενους της επιχείρησης οι οποίοι τον ενημέρωσαν ότι με βάση σχετική απόφαση της επιχείρησης θα πρέπει να πηγαίνουν εναλλάξ στον Άγιο Νικόλαο για να ενισχύσουν με προσωπικό τα εκεί γραφεία και το ταμείο θα είναι ανοιχτό μια φορά την εβδομάδα.
«Η εξέλιξη αυτή και δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης και όσων βιώνει η Ιεράπετρα τα τελευταία χρόνια, δεν είναι κάτι που μας βρίσκει θετικούς. Αμέσως επικοινώνησα με την κ. Τσόγκα Διευθύντρια υπηρεσιών στα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα προκειμένου να ενημερωθώ σχετικά και να τις εκθέσω τους προβληματισμούς και την ανησυχία μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι η ΔΕΗ δεν είναι μια δημόσια επιχείρηση, είναι ιδιωτική. Από εκεί και πέρα όμως θεωρώ ότι θα πρέπει από πλευράς μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανατρέψουμε αυτό το κλίμα. Η ΔΕΗ έχει μια συνεργασία με το Δήμο. Βεβαίως οι αρμοδιότητές μου δεν φτάνουν στο να δώσω κατευθυντήριες γραμμές σε μια επιχείρηση το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει. Έχω υποχρέωση όμως να υποστηρίξω την Ιεράπετρα και τους πολίτες και να ενεργήσω για τη διασφάλιση της καλύτερης εξυπηρέτησής τους. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί έτσι ώστε να μην χρειαστεί υπάλληλοι να μετακινούνται αλλά και το ταμείο να είναι ανοιχτό για την εξυπηρέτηση των πολιτών», τόνισε ο κ. Καλαντζάκης.
ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΜΠΡΟΥ-ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2014 | 8:17 pm


Ο Δήμος Αγίου Νικολάου δέχεται απανωτά χτυπήματα, τονίζει ο Σύλλογος Εστίασης Αγίου Νικολάου

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου δέχεται απανωτά χτυπήματα, τονίζει ο Σύλλογος Εστίασης Αγίου Νικολάου
Είναι ανάγκη να στηριχτεί η πόλη και η ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου που επί μακρό χρονικό διάστημα παραμένει χωρίς την εκδήλωση πραγματικού ενδιαφέροντος από πλευράς του κράτους

Είναι ανάγκη να στηριχτεί η πόλη και η ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου, που επί μακρό χρονικό διάστημα παραμένει χωρίς την εκδήλωση πραγματικού ενδιαφέροντος από πλευράς του κράτους, ενώ το τελευταίο διάστημα δέχεται διαρκώς «χτυπήματα κάτω από τη μέση», με την υφαρπαγή δομών και υποδομών που εξασφαλίστηκαν με αγώνες και διατηρούνται με θυσίες των κατοίκων, όταν στην υπόλοιπη Κρήτη τα ίδια και περισσότερα προσφέρονται πληθώρα και διατηρούνται με τη μέριμνα της πολιτείας.
Αυτό τόνισαν στον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Πλακιωτάκη τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης, ζητώντας του να υπερασπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο τα δίκαια συμφέροντα της πρωτεύουσας του Νομού Λασιθίου – της πόλης που ηγείτο επί χρόνια στον τουριστικό τομέα της Κρήτης και σήμερα αγωνίζεται να περισώσει ό,τι έχει απομείνει, χωρίς να σταματάει η φθίνουσα πορεία που έχει λάβει ως τουριστικός προορισμός.
Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται σε διαρκή άμυνα απέναντι στις απανωτές επιθέσεις που δέχεται, μετρώντας συνεχώς ήττες και απώλειες που αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τη θέση και την ισχύ του. Αυτό όμως έχει αρνητικό αντίκτυπο και σοβαρές συνέπειες στην τοπική οικονομία και στην τοπική κοινωνία, που χειμάζονται από μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και επιπλέον υπονομεύονται με όλες αυτές τις μεθοδευμένες κινήσεις, απειλώντας εκείνο που δημιούργησε ο κόσμος με τη δουλειά και τις επενδύσεις του, απουσία της μέριμνας και της στοργής του κράτους, να καταρρεύσει.
Τα χρονίζοντα προβλήματα και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην κατασκευή των ελάχιστων οδικών έργων που ξεκίνησαν στην περιοχή, η συνεχής υποβάθμιση του κεντρικού νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, η διαρκής απειλή απομάκρυνσης της Τουριστικής Σχολής, η απώλεια του ενός Τμήματος ΤΕΙ και η αβέβαιη τύχη του άλλου που παραμένει, το κλείσιμο του Ειρηνοδικείου, η υποστελέχωση των Υπηρεσιών ΙΚΑ, ΔΟΥ, Αστυνομίας, Λιμεναρχείου κλπ., η απειλή υποβάθμισης του Τελωνείου, η βαλτωμένη συμπλήρωση των υποδομών του λιμανιού, η βαλτωμένη υπόθεση κατασκευής του υποθαλάσσιου πάρκου, η διαρκώς αναβαλλόμενη ενεργοποίηση των υδατοδρομίων και λειτουργία των υδροπλάνων, το γερασμένο παραλιακό μέτωπο, η απώλεια της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, η απουσία ουσιαστικής τουριστικής προβολής, η απουσία πραγματικών κινήτρων και ενισχύσεων για ανανέωση και εκσυγχρονισμό της τουριστικής υποδομής, ήταν μερικά από τα πολλά θέματα που έθεσαν υπ' όψιν του υφυπουργού, περιγράφοντάς του το σοβαρό έλλειμμα σε επενδύσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν και ενισχύουν τη δυναμική ανάπτυξης του τόπου.

 

 

Τα προβλήματα του κλάδου


Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του σωματείου μίλησαν για τα προβλήματα του κλάδου τους, το βαρύ φορολογικό καθεστώς που καταδυναστεύει και εξουθενώνει τις μικρές επιχειρήσεις.
Ειδικά για το ασφαλιστικό ζήτησαν τη βοήθεια του κ. Πλακιωτάκη ώστε οι οφειλές των επαγγελματιών να ρυθμιστούν σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις στο εξής και να παγώσουν τα οφειλόμενα παρελθόντων ετών. Μίλησαν για την αντιμετώπιση ορισμένων ελεγκτικών Υπηρεσιών, ζητώντας αν όχι περισσότερη ανοχή, τουλάχιστον αντίστοιχη αντιμετώπιση με άλλες τουριστικές περιοχές της Κρήτης.
Ζήτησαν από τον κ. Πλακιωτάκη, ειδικά τώρα που είναι μέλος της κυβέρνησης, να δώσει πιο ενεργά και δυναμικά το «παρών» και να φροντίσει να επιλύσει χρόνια μπλοκαρισμένα ζητήματα, δίνοντας στη δύσκολη αυτή φάση που περνά ο τόπος, την απόδειξη ότι η τοπική μας κοινωνία δεν είναι μόνη κι εγκαταλειμμένη, έρμαιο σε κέντρα αποφάσεων και μεθοδεύσεις που θα την απογυμνώσουν από κάθε ζωτική υποδομή που μπορεί να της εγγυηθεί μια πορεία προόδου στο μέλλον.

 

«Παρών»


Ο κ. Πλακιωτάκης κατέγραψε τα αιτήματα και τις επισημάνσεις του συλλόγου και δεσμεύτηκε να ενημερωθεί για αυτά από τις κεντρικές Υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων και στη συνέχεια να ενημερώσει το σύλλογο. Παράλληλα επεσήμανε ότι είναι παρών και κοντά στον τόπο που εκπροσωπεί κοινοβουλευτικά, ενημερώνεται διαρκώς με επισκέψεις και περιοδείες σε ολόκληρο το νομό και ζήτησε από τους επαγγελματίες του κλάδου να βρίσκονται σε άμεση επαφή για ό,τι τους απασχολεί. Τους επεσήμανε παράλληλα να μην πιστεύουν ορισμένους «καλοθελητές», όπως τους χαρακτήρισε, που διαδίδουν ψευδείς κατηγορίες επιρρίπτοντας προσωπικά στον ίδιο, όποια αρνητική εξέλιξη προκύπτει, τονίζοντας ότι η διεκδίκηση του τόπου μας έχει αποτέλεσμα μόνο όταν εκφράζεται με ενότητα και σχέδιο.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

Δημοσιεύθηκε στις 29 September 2014 | 8:08 pm
Translate:
Copyright © 2010-2014 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: