1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
X Τηλεόραση:
  1. ΝΕΡΙΤ 1
  2. ΝΕΡΙΤ PLUS
  3. ΕΤ3
  4. Βουλή
Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Λασιθίου    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Παράταση για την αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών από τις επιχειρήσεις

 Παράταση για την αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών από τις επιχειρήσεις
Ως 27 Απριλίου

Παράταση έως και τις 27 Απριλίου 2015 της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής του αρχείου βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων και της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2014 προβλέπει απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου. Σημειώνεται ότι η αρχική προθεσμία έληγε τέλος Μαρτίου.

Όπως διευκρινίζεται οι υπόχρεοι ( επιχειρήσεις) θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών αρχείων μέχρι και την 31.12.2015. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς - επιχειρήσεις, να υποβάλουν το σχετικό αρχείο των βεβαιώσεων όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου η ροή της υποβολής των δηλώσεων από τους φορολογούμενους να ολοκληρωθεί ομαλά.

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2015 | 8:55 pm


Μερική ανανέωση στο συμβούλιο των ξενοδόχων Νομού Λασιθίου

Μερική ανανέωση στο συμβούλιο των ξενοδόχων Νομού Λασιθίου
Επανεξελέγη στη θέση του Προέδρου του Συνδέσμου Ξενοδόχων Νομού Λασιθίου ο κ. Μανόλης Βαρκαράκης.

Επανεξελέγη στη θέση του Προέδρου του Συνδέσμου Ξενοδόχων Νομού Λασιθίου ο κ. Μανόλης Βαρκαράκης. Με ανανεωμένη κατά το 1/3 περίπου τη σύνθεσή του, το Δ.Σ. του Συνδέσμου φιλοδοξεί να συνεχίσει κρατώντας τη συνοχή του κλάδου που εκπροσωπεί, σε μια εξόχως τουριστική περιοχή παρεμβαίνοντας και διατυπώνοντας γνώμες και προτάσεις προς όφελος του τουριστικού προϊόντος, που παράγει η ξενοδοχειακή «βιομηχανία» στον Άγ. Νικόλαο και ευρύτερα στο Μεραμβέλο, απ' όπου ξεκίνησε η τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης και όχι μόνον.
Για τους λόγους αυτούς και προκειμένου να αποκτηθεί ισχυρότερη φωνή και παρεμβατικότητα, η ανανέωση ήταν αναγκαία, ενώ, όπως ανέφερε ο επανεκλεγείς Πρόεδρος του Συνδέσμου, επιδιώκεται η εκλογή δύο ή τριών μελών από την Κρήτη στο νέο Δ.Σ. της ΠΟΞ.
Ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων θα συμμετάσχει στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), που θα γίνουν στις 22 Απριλίου, στην Αθήνα, με εκλέκτορες τους Μανόλη Βαρκαράκη, Τζίνα Μαμιδάκη και Ένη Προκοπάκη.
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ξενοδόχων Νομού Λασιθίου μετά τη συγκρότησή του σε σώμα έχει ως εξής: Βαρκαράκης Μανώλης Πρόεδρος, Mαμιδάκη Τζίνα Α΄ Αντιπρόεδρος, Αλεξανδράκης Γιώργος Β΄ Αντιπρόεδρος, Κοκοτός Φώτης Γ΄ Αντιπρόεδρος, Προκοπάκη Ένη Ταμίας, Σπανός Γεώργιος Γεν. Γραμματέας, Παπιδάκης Δημήτριος Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Δανδουλάκης Μανώλης Έφορος, Πολεμαρχάκης Γεώργιος Αναπληρωτής Έφορος.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2015 | 8:42 pm


Σχεδιάζεται η κατασκευή νέου επιβατικού σταθμού στη Σητεία

Σχεδιάζεται η κατασκευή νέου επιβατικού σταθμού στη Σητεία
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Σητείας έγινε ενημέρωση για τις εργασίες που προβλέπονται να υλοποιηθούν στο λιμάνι της Σητείας.
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Σητείας έγινε ενημέρωση για τις εργασίες που προβλέπονται να υλοποιηθούν στο λιμάνι της Σητείας.
Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου για την ανάθεση διαφόρων μελετών όπως για την επισκευή και συντήρηση τμημάτων του λιμένα, την προμήθεια προσκρουστήρων, πλωτής μαρίνας -που απαιτεί συγκεκριμένες μελέτες και αδειοδοτήσεις- την αντικατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του λιμανιού.
Ερωτηθείς ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Πετρουλάκης για την αποκατάσταση των ζημιών στο κτίριο του επιβατικού σταθμού λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων πρόπερσι ανέφερε: «Στον προϋπολογισμό του 2014 είχαν συμπεριληφθεί χρήματα για την επισκευή του επιβατικού σταθμού. Όπως γνωρίζετε στη χερσαία ζώνη λιμένα για όποιες εργασίες γίνονται χρειάζεται η γνωμοδότηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Έχει λοιπόν ξεκινήσει η διαδικασία και περιμένουμε την τελική έγκριση από το υπουργείο για να κάνουμε τις επισκευές. Παλεύουμε για να γίνει αυτό σύντομα, οπότε να προχωρήσουμε και στις εργασίες επισκευής του κτιρίου. Σχεδιάζουμε, θα πρέπει να επισημάνω, τη σύνταξη μελέτης για την κατασκευή νέου επιβατικού σταθμού που θα πληροί τις προϋποθέσεις για την επόμενη εικοσαετία. Αυτό όμως είναι μακροπρόθεσμο. Άμεσα τρέχουμε τις διαδικασίες ώστε να πάρουμε την έγκριση από το υπουργείο για να προχωρήσουμε στην επισκευή του κτιρίου».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2015 | 8:27 pm


Ανέγερση Νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Κεντρί Ιεράπετρας

Ανέγερση Νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Κεντρί Ιεράπετρας
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Ιεράπετρας το πρωτόκολλο προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου Ανέγερση και Κατασκευή Νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Κεντρί.
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Ιεράπετρας το πρωτόκολλο προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου Ανέγερση και Κατασκευή Νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Κεντρί.
«Το έργο», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος κ. Μάνος Λουτσέτης, «έχει ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα στις 30 Δεκεμβρίου του 2011, έχει παρέλθει εδώ και αρκετό καιρό η προθεσμία των 15 μηνών που προβλέπεται για την οριστική παραλαβή. Ορίστηκε η επιτροπή παραλαβής, τα γραφειοκρατικά θέματα με τις υπογραφές που έπρεπε να μπουν έχουν γίνει και καλείται το σώμα να εγκρίνει το πρωτόκολλο παραλαβής».
Η δημοτική σύμβουλος από τους Πολίτες εν Δράσει κ. Ήρα Μυλωνά- Μαμαντοπούλου έθεσε τα ερωτήματα εάν στην παραλαβή του έργου περιλαμβάνεται και ο αύλειος χώρος καθώς και σε τί κατάσταση είναι η βόρεια πόρτα του βρεφονηπιακού σταθμού, η οποία είχε πέσει. Ο κ. Λουτσέτης απάντησε ότι «η φθορά στην πόρτα προέκυψε μετά τη λήξη των συμβασικών υποχρεώσεων του αναδόχου, οπότε δεν είναι και αρμοδιότητά του να την αποκαταστήσει. Η πόρτα έχει αποψιλωθεί, έχει μεταφερθεί στην Αγρέξ και θα την επισκευάσει ο Δήμος. Όσο για τον περιβάλλοντα χώρο έχουν γίνει οι εργασίες που προβλέπονταν στη μελέτη. Εάν προκύψουν ανάγκες στη δομή, θα γίνουν από τον Δήμο, όπως με τα κάγκελα, θέμα που έθεσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γ. Προϊστάκης.
ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΜΠΡΟΥ-ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2015 | 8:12 pm


Εκλογές στην Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων

Εκλογές στην Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του πρώτου αιρετού Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων.
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του πρώτου αιρετού Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων. Κάλπες στήθηκαν σε όλους τους νομούς της Κρήτης. Για το Λασίθι οι αρχαιρεσίες φιλοξενήθηκαν στο «σπίτι του Βιτσέντζου Κορνάρου» στο Πισκοκέφαλο Σητείας. Οι ιθύνοντες χαρακτήρισαν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας ως μία ιστορική στιγμή, καθώς ολοκληρώθηκε μία μεγάλη προσπάθεια και ξεκινάει μία νέα με στόχο να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης.
Η εκλογική διαδικασία στην περιοχή της Σητείας κύλησε ομαλά. Συμμετείχαν 17 από τα 19 μέλη- Συλλόγους της ΠΕΠΣΥ που αριθμεί στο Νομό Λασιθίου, στο σύνολό τους από την ευρύτερη περιοχή της Σητείας. Την ευχή για ενεργή συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων Πολιτιστικών Συλλόγων από όλο το Νομό Λασιθίου και συλλογικότερη προσπάθεια εξέφρασαν οι συμμετέχοντες κατά την εκλογική διαδικασία.
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τουρλωτής και μέλος του απερχόμενου προσωρινού Δ.Σ. της ΠΕΠΣΥ κ. Γιώργος Κουκουράκης είπε: «Είναι μία ιστορική στιγμή για τον πολιτισμό σε επίπεδο Κρήτης αλλά της Ελλάδας γενικότερα. Είναι οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη του πρώτου αιρετού 13 μελών Δ.Σ. της ΠΕΠΣΥ. Χαίρομαι που επελέγη ως τόπος διεξαγωγής το σπίτι του Βιτσέντζου Κορνάρου, που είναι ένα ιστορικό μνημείο. Ο πολιτισμός είναι το τελευταίο οχυρό προκειμένου να αντιταχθούμε σε όλη αυτή την λαίλαπα και τον καταιγισμό για να αφανιστεί η ταυτότητα μας, η κουλτούρα, το ήθος μας», τόνισε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2015 | 7:58 pm


Η συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου Σητείας

Η συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου Σητείας
Χθες το μεσημέρι συνεδρίασε το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σητείας υπό την προεδρία του κ. Θοδωρή Πετρουλάκη.
Χθες το μεσημέρι συνεδρίασε το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σητείας υπό την προεδρία του κ. Θοδωρή Πετρουλάκη.
Το σώμα εκλήθη να αναμορφώσει τον προϋπολογισμό εσόδων- εξόδων για το οικονομικό έτος 2015. Όπως αναφέρθηκε, ο προϋπολογισμός συντάχτηκε το Σεπτέμβριο του 2014, οπότε προέκυψαν έσοδα, αλλά και δαπάνες στο χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του έτους, που έπρεπε να εγγραφούν στο νέο προϋπολογισμό.
Το Δ.Σ. αποφάσισε την παραχώρηση χώρου χερσαίας ζώνης λιμένα έναντι της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου στην Ειρήνη Προεστάκη για την πραγματοποίηση έκθεσης παιδικών και εφηβικών βιβλίων.
Επίσης προχώρησε στη σύσταση διαφόρων επιτροπών, αποτελούμενων από μέλη του Δ.Σ. και υπαλλήλους του Δήμου Σητείας.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2015 | 7:46 pm


Θα αναβιώσει φέτος ξανά ο «Κρητικός Γάμος» στην Κριτσά

Θα αναβιώσει φέτος ξανά ο «Κρητικός Γάμος» στην Κριτσά
Ζητείται συμμετοχή όλων των κατοίκων στην προετοιμασία
Μετά από οκτώ χρόνια παύσης, αναβιώνει και πάλι ο παραδοσιακός Κρητικός Γάμος στην Κριτσά, με πρωτοβουλία και ευθύνη του Πολιτιστικού Μορφωτικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Κριτσάς «ΛΑΤΩ». Το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, πρόεδρος του οποίου ανέλαβε ο πρώην βουλευτής Νίκος Κοκκίνης, αποφάσισε ο Κρητικός Γάμος να πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουλίου.
Για το σχεδιασμό και την προετοιμασία του, πραγματοποιήθηκε στην Κριτσά ευρεία σύσκεψη, όπου υπήρξε ικανοποιητική συμμετοχή κατοίκων και κυρίως νέων ανθρώπων, γεγονός που καταδεικνύει κατ' αρχήν την αναγνώριση της σπουδαιότητας της διοργάνωσης του Γάμου ως πολιτιστικού γεγονότος από τη μια και τη διάθεση από πλευράς των ανθρώπων της Κριτσάς να συμμετάσχουν ενεργά και να δουλέψουν για την επιτυχία του. Εξ άλλου, τονίστηκε σε όλους τους τόνους, από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου και όλους όσους έλαβαν το λόγο, ότι ουσιώδες στοιχείο της επιτυχίας της εκδήλωσης είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των Κριτσωτών στην αναβίωση των παραδοσιακών εθίμων που σχετίζονται με τον Κρητικό Γάμο.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2015 | 7:33 pm


Αποδοχή 150.000 € για το νέο ποδηλατόδρομο στην Ιεράπετρα

Αποδοχή 150.000 € για το νέο ποδηλατόδρομο στην Ιεράπετρα
Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας συζητήθηκε η τροποποίηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος.
Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας συζητήθηκε η τροποποίηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος. Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος κ. Μανόλης Φραγκούλης ανέφερε ότι «η τροποποίηση αφορά μεταξύ άλλων την αποδοχή ποσού 150.000 € από το «Πράσινο Ταμείο» για την κατασκευή του νέου ποδηλατόδρομου, που έχει προβλεφθεί για το νέο σχέδιο πόλης. Ένα άλλο ποσό αφορά την "κληρονομιά", που έχει μείνει από παλιά, με την υπόθεση των χωματουργών. Έχει έρθει στο Δήμο μια δικαστική απόφαση που πρέπει να πληρωθεί. Η διευθύντρια οικονομικών υπηρεσιών κ. Μαρία Φραντζεσκάκη είπε ότι το ποσό για τα χωματουργικά αφορά δυο χωματουργούς, είναι περίπου 86.000 € και τα χρήματα αυτά θα πληρωθούν από τη ΣΑΤΑ. Όταν παίρνουμε χρήματα από ΣΑΤΑ για να πληρώνουμε παλιές αμαρτίες σημαίνει ότι έχουμε λιγότερη δύναμη, οικονομική, για να υλοποιήσουμε κάποια έργα ή κάποιο σχεδιασμό».
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γ. Τζιρβελάκης σχολίασε πως «ο Δήμος έχει συνέχεια». Η τροποποίηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Οι Πολίτες εν Δράσει ψηφίσαν θετικά μόνο την αποδοχή του ποσού από το Πράσινο Ταμείο. Η Κίνηση Πολιτών επεσήμανε ότι «οι τροποποιήσεις με μεταφορές ποσών από έναν κωδικό σε άλλο δε βοηθούν πουθενά και μόνο ταλαιπωρία επιφέρουν και στις υπηρεσίες και επί της ουσίας δεν έχει να κάνει με θέμα διαφάνειας ή ελέγχου των οικονομικών και είναι ένα θέμα που θα πρέπει να δουν ΠΕΔ και ΚΕΔΕ».
ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΜΠΡΟΥ-ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2015 | 7:17 pm


Διημερίδα για διαταραχές λόγου, μαθησιακές δυσκολίες και εξαρτήσεις

Διημερίδα για διαταραχές λόγου, μαθησιακές δυσκολίες και εξαρτήσεις
Στο Δημοτικό Σχολείο Παλαικάστρου φιλοξενήθηκε το Σαββατοκύριακο διημερίδα για την καθυστέρηση και τις διαταραχές λόγου  

Στο Δημοτικό Σχολείο Παλαικάστρου φιλοξενήθηκε το Σαββατοκύριακο διημερίδα για την καθυστέρηση και τις διαταραχές λόγου, την διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, τις μαθησιακές δυσκολίες, τις εξαρτήσεις, την πρόληψη του προβλήματος και το ρόλο των τοπικών κοινωνιών.
Τη διημερίδα διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Παλαικάστρου «Ίτανος», το Φιλανθρωπικό Σωματείο Στήριξης ΑμεΑ Σητείας, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σητείας, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας και το Δημοτικό Σχολείο Παλαικάστρου. Σκοπός ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση εκπαιδευτικών, γονέων και γενικότερα της τοπικής κοινωνίας προκειμένου να συμβάλουν στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων και στη στήριξη των παιδιών.
Εισηγήθηκαν οι κ. Θεοδώρα Κυριακίδου, Σουλτάνα Κωστοπούλου, Αναστασία Χατζησάββα, Ελένη Χρυσουλάκη, Κωνσταντίνα Χρυσουλάκη, Εύη Αδαμοπούλου.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2015 | 7:07 pm


Λιγότεροι κατά 1.960, οι εισακτέοι φέτος στην ανώτατη εκπαίδευση

Λιγότεροι κατά 1.960, οι εισακτέοι φέτος στην ανώτατη εκπαίδευση
Λιγότεροι κατά 1.960, οι εισακτέοι φέτος στην ανώτατη εκπαίδευση

 

Λιγότεροι κατά 1.960 θα είναι φέτος οι εισακτέοι στην ανώτατη εκπαίδευση σε σχέση με πέρυσι, όπως προκύπτει από τους σχετικούς πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, αφού φέτος προβλέπονται 68.345 θέσεις έναντι 70.305. Αυτές τις 68.345 θέσεις θα διεκδικήσουν 101.508 υποψήφιοι που υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και όσοι υποψήφιοι υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο χωρίς νέα εξέταση για το 10% των θέσεων εισακτέων.
Ειδικότερα, για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 προβλέπονται 44.2000 θέσεις στα πανεπιστήμια και τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, έναντι 46.735 την περασμένη χρονιά, και 23.570 σε ΤΕΙ, Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ), έναντι 24.145 πέρυσι.
Στις 68.345 θέσεις δεν περιλαμβάνονται και επομένως προστίθενται οι θέσεις εισακτέων για τις
- Στρατιωτικές Σχολές
- Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας
- Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού
- Οι θέσεις που ορίζονται καθ' υπέρβαση του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων, όπως αθλητές με διακρίσεις, Έλληνες του εξωτερικού, αλλοδαποί-αλλογενείς, πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις κλπ.
Με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, που ήδη υπογράφηκε, καθορίζονται οι θέσεις καθ' υπέρβαση του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων και η ποσοστιαία κατανομή των θέσεων εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2015-6.
Από τον ανωτέρω συνολικό αριθμό των 68.345 θέσεων διατίθενται:
- Ποσοστό 90% των θέσεων των πανεπιστημίων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και ποσοστό 69% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των ΑΣΤΕ, στους μαθητές της Γ΄ τάξης του ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) και τους αποφοίτους Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις. Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων υπουργείων.
- Ποσοστό 10% των θέσεων των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των ΑΣΤΕ, σε υποψήφιους που δεν συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις το έτος 2015 και είναι κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έλαβαν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των ημερήσιων Γενικών Λυκείων ή Ημερήσιων ΕΠΑΛ τα έτη 2013 ή 2014. Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων υπουργείων. Ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων θα γνωστοποιηθεί μετά την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.
- Ποσοστό 20% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των ΑΣΤΕ στους υποψηφίους ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των τεσσάρων μαθημάτων. Για τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων της Αστυνομίας και τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων Υπουργείων.
- Ποσοστό 1% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α) που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των δύο μαθημάτων. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με απόφαση του αντίστοιχου Υπουργείου.
- Ποσοστό 1% πέρα από τον αριθμό εισακτέων των πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, διατίθενται για τους μαθητές και αποφοίτους των Εσπερινών Γενικών Λυκείων καθώς και τους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες πανελλήνιες εξετάσεις της Δ΄ τάξης των Λυκείων αυτών. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με απόφαση του αντίστοιχου Υπουργείου.

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2015 | 6:53 pm


Έτοιμοι για κινητοποιήσεις οι γιατροί

Έτοιμοι για κινητοποιήσεις οι γιατροί
Έτοιμοι να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις μετά το Πάσχα είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί με επίσημη απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας τους.

Έτοιμοι να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις μετά το Πάσχα είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί με επίσημη απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας τους. Η ΟΕΝΓΕ διαπιστώνει «επιδημία κλεισίματος κλινικών στο ΕΣΥ ως συνέπεια της αναστολής προσλήψεων γιατρών τα τελευταία πέντε χρόνια» και ξεκαθαρίζει πως «η πίστωση χρόνου προς τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι δεδομένη, δεν είναι όμως μακρά, ούτε ανεξέλεγκτη» απαιτώντας άμεσες και ταχείες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε «να στηριχτούν τα τμήματα που καταρρέουν, οι ΜΕΘ, οι νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές». Καλεί δε τις ενώσεις γιατρών να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις το επόμενο διάστημα με το διεκδικητικό πλαίσιο για προσωπικό, την άμεση παροχή δωρεάν πρόσβασης των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες υγείας, την κατάργηση του εισιτηρίου των πέντε ευρώ και του ενός ευρώ ανά συνταγή, τη δόμηση συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας, τον άμεσο διορισμό των νέων διοικητών των Υγειονομικών περιφερειών και την αντικατάσταση των διοικήσεων των Νοσοκομείων.

 

Κανένα στοιχείο για Λασίθι
Το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει πως οι περιοχές που δέχονται μεγάλο όγκο τουριστικών επισκέψεων έχουν τεράστιο πρόβλημα επάρκειας δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, γι' αυτό θα δούμε διορισμούς γιατρών με αυτή την έκτακτη διαδικασία σε Ρόδο, Κω, Κέρκυρα κι άλλα νησιά. Ωστόσο, στην κατανομή αυτή δεν προβλέπονται γιατροί για την Κρήτη που δεν κατατάσσεται στη νησιωτική επικράτεια, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμούς για το «πώς», αλλά κυρίως «πότε» θα ενισχυθούν νοσοκομεία, όπως του Αγίου Νικολάου που έχουν ακριβώς τον ίδιο ρόλο με τα νησιωτικά στον τουρισμό και αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
Μάλιστα το πρόβλημα στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου δε λύνεται ούτε με το επικουρικό προσωπικό του οποίου παρατείνεται η θητεία.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2015 | 6:40 pm


Ευρεία σύσκεψη για τον Τουρισμό στο Οροπέδιο Λασιθίου

Ευρεία σύσκεψη για τον Τουρισμό στο Οροπέδιο Λασιθίου
Σε μία ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων συζητήθηκαν τα θέματα της αναβάθμισης του τουρισμού στο Οροπέδιο Λασιθίου με επίκεντρο το Δικταίον Άντρο και την μεγάλη επισκεψιμότητα…
Σε μία ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων συζητήθηκαν τα θέματα της αναβάθμισης του τουρισμού στο Οροπέδιο Λασιθίου με επίκεντρο το Δικταίον Άντρο και την μεγάλη επισκεψιμότητα που έχει.
Η πρώτη σημαντική απόφαση αφορά τη λειτουργία των ονηλατών, αφού αποφασίστηκε να εφαρμοστεί από φέτος το νέο σχέδιο λειτουργίας που κατέθεσε ο Δήμαρχος και το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει πως θα λειτουργούν υπό την ομπρέλα της Αναπτυξιακής εταιρείας του Δήμου που θα έχει και την ευθύνη της λειτουργίας και της οργάνωσης τους, ενώ ο σύλλογος θα λειτουργεί ως συνδικαλιστικό όργανο. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται να υπάρχει ενιαία στολή όλων των ονηλατών, υπόστεγο φιλοξενίας των ζώων, κοινό ταμείο με άτομο που θα εκδίδει τα παραστατικά, θα μιλάει ξένες γλώσσες, έκδοση φορολογικών στοιχείων κ.α.
Ακόμα θα γίνουν εκδηλώσεις μουσικής βραδιάς και άνοιγμα του αρχαιολογικού χώρου στην πανσέληνο της 31ης Ιουλίου, σεμινάριο ενημέρωσης για την τουριστική συνείδηση από πιστοποιημένο φορέα με τη συμβολή του Συλλόγου Ξεναγών, ενώ θα ξεκινήσει και η προσπάθεια για την συμβολική αναβίωση μίας ημέρας λειτουργίας των ανεμόμυλων.
Σε ότι αφορά, τέλος, την κυκλοφοριακή κίνηση έγινε προσδιορισμός των σημείων που εμποδίζουν την διέλευση των οχημάτων, κάτι για το οποίο υπάρχει απόφαση ήδη του δήμου για να παρέμβει διορθωτικά. Από την πλευρά της Αστυνομίας θα υπάρξει προσπάθεια για την βελτίωση της αστυνόμευσης που θα βελτιώσει τις συνθήκες ασφάλειας και κυκλοφορίας στην περιοχή.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2015 | 6:26 pm


Ενέργειες για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου Ιεράπετρας

Ενέργειες για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου Ιεράπετρας
Την ανάδειξη του αρχαιολογικό πλούτου της Ιεράπετρας μέσα από στοχευμένες δράσεις και ενέργειες θα επιδιώξουν τα μέλη της Επιτροπής Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιεράπετρας. Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση γνωριμίας τους ετέθησαν και…
Την ανάδειξη του αρχαιολογικό πλούτου της Ιεράπετρας μέσα από στοχευμένες δράσεις και ενέργειες θα επιδιώξουν τα μέλη της Επιτροπής Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιεράπετρας. Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση γνωριμίας τους ετέθησαν και οι πρώτοι στόχοι.
Τα μέλη της Ε.Α.Α.Ι. χαιρέτισε ο Δήμαρχος κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, στάθηκε στη σημασία του ρόλου που αναλαμβάνουν και στο πόσο σημαντικό η δημοτική αρχή θεωρεί «να αναδειχθούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί και τα μνημεία.
Για το Φρούριο Καλέ υπάρχει από παλιά μια μελέτη, που προσπαθούμε να επικαιροποιήσουμε, να περάσει από ΚΑΣ και να χρηματοδοτηθεί. Έχει γίνει παλιότερα μια προσπάθεια στήριξής του όμως χρειάζεται και νέες παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο σπίτι του Μεγάλου Ναπολέοντα, στη Ναυμαχία, στο οικόπεδο που βρισκόταν το παλιό εργοστάσιο Μίνως κάτω από το οποίο εκτιμάται ότι βρίσκεται το αρχαίο θέατρο της Ιεράπετρας, το χώρο στη θέση Βιγλιά, όπου είχαν ξεκινήσει ανασκαφές, καθώς και σε άλλες περιοχές εκτός της πόλης της Ιεράπετρας, στην Ανατολή, στην Παχειά Άμμο, στο Καβούσι, στο Μύρτος, στο Μακρύ Γιαλό με τη ρωμαϊκή έπαυλη και τα ρωμαϊκά λουτρά με μοναδικά ψηφιδωτά κά.
Ακολούθως η Επιτροπή έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης αρκετά ζητήματα που θα πρέπει να εξεταστούν. Πρωταρχικός στόχος είναι η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, έτσι ώστε ο επισκέπτης ενός αρχαιολογικού χώρου ή ενός μνημείου να είναι σε θέση να λαμβάνει τις σχετικές πληροφορίες του χώρου που επισκέπτεται. Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Επιτροπή Τουρισμού και με βάση τα όσα προβλέπονται σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΜΠΡΟΥ-ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2015 | 6:09 pm


«Στο Παραμυθένιο Δάσος» το Δημοτικό Σχολείο Παλαικάστρου

«Στο  Παραμυθένιο Δάσος» το Δημοτικό Σχολείο Παλαικάστρου
Στη Σλοβακία μετέβησαν πρόσφατα εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Παλαικάστρου στο πλαίσιο του προγράμματος «Erasmus» και της δράσης «Στο Παραμυθένιο Δάσος».
Στη Σλοβακία μετέβησαν πρόσφατα εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Παλαικάστρου στο πλαίσιο του προγράμματος «Erasmus» και της δράσης «Στο Παραμυθένιο Δάσος».
«Με την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς (2014-2015) ξεκίνησε και η εφαρμογή του νέου επταετούς "Erasmus", που αφορά την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων από όλα τα σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς ως σχολείο συμμετέχουμε στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο "Στο Παραμυθένιο Δάσος", στο οποίο συμμετέχουν σχολεία από οκτώ χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει τριετή διάρκεια. Σκοπός του είναι να φέρει τα παιδιά κοντά στα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και στο περιβάλλον γύρω από κάθε σχολείο. Να δούμε με ποιούς τρόπους μπορούμε να βελτιώσουμε το περιβάλλον γύρω από το σχολείο της κάθε περιοχής.
Στο Δημοτικό Σχολείο Παλαικάστρου επειδή έχουμε πραγματοποιήσει στο παρελθόν κι άλλα προγράμματα έχουμε μία καλή εμπειρία την οποία προσφέραμε και σε άλλα σχολεία της Σητείας, που αυτή την εποχή υλοποιούν παρόμοια ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα», ανέφερε ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Μανόλης Κοντογιαννάκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2015 | 5:57 pm


Η αγορά προετοιμάζεται για την πασχαλινή κίνηση

Η αγορά προετοιμάζεται για την πασχαλινή κίνηση
Σιγά- σιγά ξεκινά η εμπορική κίνηση εν όψει του Πάσχα. Τα καταστήματα έχουν στολιστεί ανάλογα, ενώ οι διαφημίσεις για τις πασχαλιάτικες προσφορές καλά κρατούν.  

Σιγά- σιγά ξεκινά η εμπορική κίνηση εν όψει του Πάσχα. Τα καταστήματα έχουν στολιστεί ανάλογα, ενώ οι διαφημίσεις για τις πασχαλιάτικες προσφορές καλά κρατούν.
Στο «στόχαστρο» των επαγγελματιών τίθενται οι νονοί, που καλούνται να αγοράσουν δώρα στα βαφτιστήρια τους, αλλά και η νοικοκυρά και το καλάθι της για το εορταστικό τραπέζι.
Στην πρώτη περίπτωση οι καταναλωτές καλό θα είναι να μην αντιμετωπίζουν τη λαμπάδα σαν παιχνίδι, αλλά και να μην παρασύρονται ώστε και η λαμπάδα να μη χάνει την μοναδικότητά και το δώρο- παιχνίδι να είναι κάτι διαφορετικό. Άλλωστε η ελληνική παράδοση προβλέπει μαζί με τη λαμπάδα ο νονός να κάνει δώρο παπούτσια ή ρούχα και όχι παιχνίδια, αυτά είναι για κάθε άλλη στιγμή.

 

Το εορταστικό τραπέζι
Το εορταστικό τραπέζι θα πρέπει να έχει από όλα τα καλά, όσα δηλαδή αντέχει κάθε νοικοκυριό.
Για τα προϊόντα αυτά οι αγοραστές καλό θα είναι να τα προμηθευτούν από τα καταστήματα που είναι δίπλα τους όλο το χρόνο. Και εκεί οι διαφημίσεις πολλές φορές παρασύρουν, ενώ δεν είναι τυχαίο που μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετς έχουν υποστεί κυρώσεις για παραπλανητική διαφήμιση.
Επιχειρηματίας που διατηρεί συνοικιακό κρεοπωλείο παρουσιάζει τους επτά λόγους για τους οποίους προτιμούμε τα παραδοσιακά κρεοπωλεία και τα κρεοπωλεία που ψωνίζουμε σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και στην περίοδο του Πάσχα.
«Πρώτον προσφέρουμε εγγυημένο προϊόν. Δεύτερον, όταν προτιμάτε ελληνικό προϊόν, τα χρήματα άμεσα επιστρέφονται στην ελληνική κοινωνία. Τρίτον έχουμε παροχή υπηρεσιών στους καταναλωτές μας με παραγγελίες και εξυπηρέτηση μέχρι την τελευταία στιγμή. Τέταρτον εξυπηρετούμε τον καταναλωτή σε διάφορα υποπροϊόντα και παρασκευάσματα για το πασχαλινό τραπέζι. Επίσης, πέμπτον, το πασχαλινό τραπέζι έχει παράδοση στην ελληνική οικογένεια και η Ελληνίδα νοικοκυρά θέλει να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα, το οποίο εγγυάται μόνον ο κρεοπώλης σας. Έκτο, το μεγαλύτερο ποσοστό των κρεοπωλείων έχει μια ιστορία πίσω του 2-3 και 4 γενεών, αφού παραδίδεται από πατέρα σε γιο με αποτέλεσμα την άριστη γνώση του αντικειμένου. Υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης 12 μήνες τον χρόνο. Έβδομο, και τελευταίο, ο κρεοπώλης σας είναι αυτός που διαθέτει στον καταναλωτή την εγχώρια παραγωγή χωρίς "τεχνάσματα" και με "προσφορές" κάτω του κόστους», σημειώνει ο κρεοπώλης.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2015 | 5:45 pm


Γ. Πλακιωτάκης: το κερασάκι στην τούρτα η συμπεριφορά της προέδρου της βουλής

Γ. Πλακιωτάκης: το κερασάκι στην τούρτα η συμπεριφορά της προέδρου της βουλής
Γ. Πλακιωτάκης: το κερασάκι στην τούρτα η συμπεριφορά της προέδρου της βουλής

Συνέντευξη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας , βουλευτής Λασιθίου στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100,3 και στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.

Δημοσιογράφος: Ας αρχίσουμε από το επεισοδιακό της βραδιάς και μετά πάμε στο πολιτικό νόημα όπως εσείς το διαβάζετε. Εχω την εντύπωση ότι ο καβγάς με την πρόεδρος της βουλής , μπορεί το στυλ της Προέδρου να ενοχλεί, να προκαλεί αντιδράσεις αλλά επί της ουσίας δεν είχε δίκιο; Ο κανονισμός λέει ότι κα τα μέλη της κυβέρνησης δικαιούνται να μιλήσουν επί προσωπικού όταν θίγονται.
Πλακιωτάκης: Κοιτάξτε, η στάση της κ. Προέδρου συχνά δημιουργεί προβλήματα και προσβάλλει, συχνά δημιουργεί αναστάτωση εντός κοινοβουλίου. Δεν μπορεί μετα την τοποθέτηση του κάθε βουλευτή ακόμη και αρχηγού κόμματος η κα Πρόεδρος να σχολιάζει ή να υπαινίσσεται με ειρωνικά σχόλια προσβάλλοντας έτσι τον θεσμό και δημιουργώντας προβλήματα στην λειτουργία του κοινοβουλίου. Εν τέλει τι αποζητούμε αυτήν την περίοδο; Την minimum δυνατή συναίνεση. Ακόμη και στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση όπου όλα τα κόμματα συμφωνούσαμε , κατάφερε η Πρόεδρος να δημιουργήσει και πάλι αναστάτωση μέσα στην βουλή. Αυτό είναι επίτευγμα και κατόρθωμα μαζί.

Δημοσιογράφος: Σύμφωνοι , δεν αντιλέγω . Ολοι έχουμε παρατηρήσει ότι η κ. Κωνσταντοπούλου έχει μία αντίληψη για το πώς πρέπει να διευθύνει τις συζητήσεις στην βουλή με τρόπο με δεν έχουμε ξαναδεί.
Πλακιωτάκης: Δεν προσβάλλει μόνο τον Αντώνη Σαμαρά, προσβάλλει συνολικά την Νέα Δημοκρατία. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν αυτό που έγινε χτες. Τα χτυπήματα από την Πρόεδρο ήταν απανωτά.

Δημοσιογράφος: Αισθάνεστε ότι ακριβώς αυτήν την περίοδο που όλοι αναζητούμε συναινέσεις , όπως είπατε και εσείς, είναι καλό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- έστω και αν προκαλείται- που κυβερνούσε τόσο καιρό , να φεύγει από την συζήτηση όταν και μάλιστα τυπικά το θέμα της συζήτησης είναι η δύσκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και το ερώτημα της ρήξης ή συμφωνίας κτλ κτλ
Πλακιωτάκης: Αφορμή της αποχώρησης της ΝΔ ήταν η συμπεριφορά της κας Προέδρου. Παρόλα αυτά όμως κ. Τσίμα περιμέναμε χτες από τον Πρωθυπουργό να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα. Είπε ευθύς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός ότι εφόσον εμείς γνωρίζουμε συγκεκριμένα μέτρα και προϋποθέσεις , μπορούμε να συμφωνήσουμε για παράδειγμα σε μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας . Αλλά όταν καλούμαστε σε μία συζήτηση χωρίς να μας παρουσιάζεται κανένα μέτρο , την ώρα που όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας , την ώρα που στενάζει η αγορά, την ώρα που έχουμε υπογράψει την παράταση ενός μνημονίου και δεν οδηγούμαστε πουθενά , καταλαβαίνετε ότι όλο αυτό δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα και κλίμα.

Δημοσιογράφος: Κάνει καλό όμως στην ανάγκη που νιώθει ο κόσμος να υπάρξει μία συναίνεση , ένα πιο ήπιο κλίμα μετά τις εκλογές το να φεύγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την βουλή;
Πλακιωτάκης: Κύριε Τσίμα εμείς στην πράξη έχουμε αποδείξει ότι είμαστε διατεθειμένοι να συνεννοηθούμε και να συμφωνήσουμε. Να σας θυμίσω ότι τα δύο πρώτα νομοσχέδια, και εκείνο της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και για τις 100 δόσεις εμείς τα υπερψηφίσαμε. Στην ουσία και τα δύο νομοσχέδια ήταν αναδιατύπωση δικών μας νομοσχεδίων. Αρα έχουμε μία θετική στάση. Περιμένουμε λοιπόν από την άλλη πλευρά να μας συμπεριφέρεται με τρόπο που αρμόζει στα κοινοβουλευτικά ήθη και σαφώς δεν χρειαζόταν τον κ. Τσίπρα να φορεί ξανά το κοστούμι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να πυροβολεί Σαμαρά και ΝΔ για τα πεπραγμένα. Στο δια ταύτα να δούμε. Η κυβέρνηση οφείλει να κυβερνήσει και να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο. Αυτοί έχουν την διακυβέρνηση της χώρας και εμείς είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στην εθνική προσπάθεια.

Δημοσιογράφος: Υπήρχε μία μεγάλη και μόνιμη συζήτηση τι προηγούμενες μέρες για το πού το πάει η κυβέρνηση , αν το πάει προς ρήξη , αν το πάει προς συμφωνία.. Εσείς τι καταλάβατε;
Πλακιωτάκης: Νομίζω ότι δεν υπάρχει σχέδιο και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από την χθεσινή συζήτηση. Εκτός από κάποιες αποσπασματικές προτάσεις η κυβέρνηση δεν παρουσίασε κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Περισσότερο ήταν μία προσπάθεια εξωτερίκευσης του μεγάλου εσωτερικού προβλήματος που υπάρχει στο ΣΥΡΙΖΑ. Μου θύμισε αν θέλετε μερικές στιγμές την Τουρκία χαρακτηριστικά και εννοώ ότι κάθε φορά που έχει κρίση ή προβλήματα εσωτερικά δημιουργεί εντάσεις με την χώρα μας.
Αυτό καταλαβαίνετε δεν οδηγεί πουθενά. Όταν την στιγμή που κύκλοι του Υπ. Οικονομικών διαρρέουν ότι θα διατηρεί ο ΕΝΦΙΑ , την ίδια ώρα κύκλοι του Μαξίμου λένε ότι θα αλλάξουν το όνομα .Το ίδιο συμβαίνει και με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΛ και ότι θα προχωρήσει την ίδια ώρα που άλλος Υπουργός λέει ότι δεν θα προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις. Καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει ένα πεδίο συνεννόησης. Δεν υπάρχει μία πρόταση η οποία είναι κοστολογημένη και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Θα πρέπει να δούμε τα πράγματα με μεγαλύτερη σοβαρότητα κατά την άποψή μου. Είναι πολύ κρίσιμες οι στιγμές και απαιτούνται από όλους μας συνεννόηση και συνέπεια σε όλα αυτά που λέμε.

Δημοσιογράφος: Είπατε βεβαίως ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο.. Ως πρόθεση εσείς τι καταλάβατε; Που το πάει δηλαδή ο Πρωθυπουργός;
Πλακιωτάκης: Εύχομαι καταρχήν να μην υιοθετεί τις προτάσεις περί ρήξεων. Το εύχομαι πραγματικά. Η ΝΔ είναι εγγυητής σε ότι έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας και της παρουσίας μας στο ευρώ. Η ΝΔ θα στηρίξει την όποια προσπάθεια αυτή. Αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε ή να στηρίξουμε την πρόταση που θα οδηγήσει σε αντίθετη κατεύθυνση. Το έχετε δει και εσείς ότι αρκετά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν σε μία άλλη επιλογή ή σε ένα άλλο δρόμο.

Δημοσιογράφος: Το πιστεύουν αυτό ή είναι το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης και επικοινωνίας;
Πλακιωτάκης: Εγώ νομίζω ότι το πιστεύουν και το λένε ξεκάθαρα.

Δημοσιογράφος: Βλέπετε στην σημερινή βουλή - όχι να δώσει άλλη κυβέρνηση γιατί αυτά δεν γίνονται- αλλά να βρει ευρύτερες συναινέσεις αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε συμφωνία με του εταίρους ;Υπάρχει περιθώριο τα κόμματα να ψηφίσουν , να συμφωνήσουν στο πακέτο αυτό;
Πλακιωτάκης: Πάντα υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης και θα το δείτε αυτό από τα πρώτα νομοσχέδια. Αρκεί να γνωρίζουμε τι συγκεκριμένα μέτρα θα φέρει ο κάθε υπουργός. Ας συμφωνήσουν πρώτα μεταξύ τους γιατί το πρόβλημα αυτό είναι τώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Δραγασάκης. Άφησε να διαρρεύσει από το Πεκίνο ότι πωλείται το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ , βγήκε την ίδια ώρα ο κ. Δρίτσας και είπε ότι δεν πωλείται ο ΟΛΠ, ενώ μέχρι να έρθει στην Αθήνα είχε αλλάξει την άποψή του και είπε ότι τελικά θα υπάρξει σύμπραξη του ΟΛΠ και Δημοσίου. Όλα αυτά τελικώς στέλνουν αρνητικά και αντιφατικά μηνύματα στους υποψήφιους επενδυτές.

Δημοσιογράφος: Να σας ξαναγυρίσω στην συζήτηση από το σημείο που την αρχίσαμε. Καλώς πιστεύετε έφυγε η ΝΔ χτες ή θα ήταν καλύτερο να «καταπιεί» το θυμό της για τις παρεμβάσεις της Προέδρου και να μείνει μέχρι τέλους στη συζήτηση;
Πλακιωτάκης: Η ΝΔ είναι μία ιστορική παράταξη και η χθεσινή προσβολή του Προεδρείου της Βουλής ήταν το αποκορύφωμα. Εμείς στείλαμε ένα μήνυμα χτες και στο Προεδρείο αλλά και συνολικότερα στην κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχτούμε πλέον τέτοιους είδους προσβολές προς μία παράταξη που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου. Εδώ πρέπει να σταματήσει αυτό. Εμείς θα είμαστε θετικοί σε οποιοδήποτε μέτρο συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2015 | 5:36 pm


Απόλαυσαν την εκδρομή στη Σητεία τα μέλη των ΚΑΠΗ Αγ. Νικολάου – Νεάπολης

Απόλαυσαν την εκδρομή στη Σητεία τα μέλη των ΚΑΠΗ Αγ. Νικολάου – Νεάπολης
Τί και αν έβρεχε, φυσούσε και είχε και κρύο; Καθόλου δεν επηρέασε ο καιρός τα μέλη των ΚΑΠΗ Αγ. Νικολάου και Νεάπολης. Μάλιστα επέστρεψαν από την ημερήσια εκδρομή τους τραγουδώντας…
Τί και αν έβρεχε, φυσούσε και είχε και κρύο; Καθόλου δεν επηρέασε ο καιρός τα μέλη των ΚΑΠΗ Αγ. Νικολάου και Νεάπολης. Μάλιστα επέστρεψαν από την ημερήσια εκδρομή τους τραγουδώντας μεταξύ άλλων και «Το επεράσαμε όμορφα, όμορφα, όμορφα».
Την εκδρομή διοργάνωσε ο ΟΚΥΔΑΝ για τα μέλη των ΚΑΠΗ Αγ. Νικολάου και Νεάπολης και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την ημέρα που έγινε, η προσέλευση των μελών ήταν μεγάλη και τα λεωφορεία γέμισαν.
Ο βασικός προορισμός ήταν η Μονή Τοπλού στη Σητεία, ένα από τα πιο αξιόλογα κρητικά μοναστήρια.
Τα μέλη των ΚΑΠΗ προσκύνησαν και ξεναγήθηκαν στο μουσείο της Μονής. Εκεί εκτός από τις θαυμαστές εικόνες εκτίθενται και αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης, Ευαγγέλια, αργυρο-επίχρυσοι σταυροί, Πατριαρχικά Σιγίλια, Σουλτανικά Φιρμάνια, σφραγίδες, επαναστατικά λάβαρα, αρχιερατικά άμφια και άλλα, που ενέπνευσαν θαυμασμό, σεβασμό και δέος σε όλους τους εκδρομείς.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας. Η περιήγηση άρχισε από τον προθάλαμο, στο κέντρο του οποίου εκτίθεται το περίφημο χρυσελεφάντινο αγαλματίδιο από τη μινωική πόλη του Παλαικάστρου. Επίσης εκτίθενται τα ευρήματα από το ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου, γιγάντια πιθάρια, πλήθος διακοσμημένων αγγείων και σκευών, ένας πίθος με έγχρωμη διακόσμηση, κομψοτεχνήματα μικροτεχνίας και παρουσιάζονται ευρήματα που προέρχονται κυρίως από ταφικά σύνολα της γεωμετρικής και αρχαϊκής Σητείας. Εντυπωσιακά είναι τα σύνολα των ευρημάτων ελληνιστικών και ελληνορωμαϊκών χρόνων από τον Ξηρόκαμπο, τη Ζήρο, τον Τρυπητό, την έπαυλη του Μακρύ Γιαλού, το Κουφονήσι κλπ.
Στη Σητεία απόλαυσαν το γεύμα τους και η εκδρομή έκλεισε με καφέ στην Ιεράπετρα.
Τα εκπαιδευτικά ταξίδια είναι σημαντικά από πολλές πλευρές. Οι εκπαιδευτικές εκδρομές εμπεριέχουν και την απομάκρυνση από το γνώριμο περιβάλλον και την απόδραση από την καθημερινότητα συνδυάζοντάς την με γνώσεις για εκάστοτε περιοχή.
Οι κοινωνικοί λειτουργοί Ανδρέας Βοριζανάκης και Μερόπη Γιουμίδου επισήμαναν ότι μέσω των εκδρομών, τα μέλη των ΚΑΠΗ απολαμβάνουν την εμπειρία του ομαδικού ταξιδιού, που έγκειται στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους και στην απόλαυση μιας μέρας μακριά από την καθημερινότητα. Στην εκδρομή συμμετείχε και όλο το προσωπικό των ΚΑΠΗ Αγίου Νικολάου και Νεάπολης. Και ήδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός της επόμενης δράσης.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2015 | 5:15 pm


Τελευταία ευκαιρία ρύθμισης των οφειλών στο Λιμενικό Ταμείο Σητείας

Τελευταία ευκαιρία ρύθμισης των οφειλών στο Λιμενικό Ταμείο Σητείας
Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Σητείας έγινε ενημέρωση για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΔΛΤ Σητείας.
Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Σητείας έγινε ενημέρωση για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΔΛΤ Σητείας.

«Η συγκεκριμένη νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες να προσέλθουν μέχρι 26 Απριλίου για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Είναι μία τελευταία ευκαιρία για κάποιους που έχουν ενοικιάσει χώρο στη χερσαία ζώνη του λιμανιού της Σητείας και δεν έχουν τακτοποιήσει για διάφορους λόγους την οφειλή, να έρθουν άμεσα ώστε να υπαχθούν σε ρύθμιση για να μπορεί ακολούθως το Δ.Σ. να δώσει τη χρήση για το 2015. Όσοι καταβάλλουν το 100% της οφειλής θα τύχουν της διαγραφής όλων των προσαυξήσεων. Είναι λοιπόν μία τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες και τους παρακαλούμε να προσέλθουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο πρόεδρος κ. Πετρουλάκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2015 | 4:46 pm


Προέγκριση ίδρυσης καταστημάτων στη Σητεία

Προέγκριση ίδρυσης καταστημάτων στη Σητεία
Προέγκριση ίδρυσης καταστημάτων στη Σητεία

Τακτική δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Σητείας θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Κατάστημα επί της οδού Πατριάρχου Βαρθολομαίου 9 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο δεύτερο όροφο, τη Δευτέρα 6 Απριλίου και ώρα 14:30,σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν. 3852/2010, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:
1. Χορήγηση προέγκρισης ίδρυσης καταστήματος «επιχείρηση μαζικής εστίασης πλήρους γεύματος (ζεστής και κρύας κουζίνας) – εστιατόριο-ψαροταβέρνα » στον Σαμιώτη Δημήτριο που βρίσκεται εντός οικισμού Μόχλου της τοπική κοινότητας Τουρλωτής Δήμου Σητείας.
2. Χορήγηση προέγκρισης ίδρυσης καταστήματος « (καφετέρια) επιχείρηση αναψυχής» στον Φουντουλάκη Ιωάννη που βρίσκεται εντός οικισμού Σκοπής της τοπική κοινότητας Σκοπής Δήμου Σητείας.
3. Χορήγηση προέγκρισης ίδρυσης καταστήματος «MINI ΜΑΡΚΕΤ» στην Φραγκιαδάκη Νικολέτα που βρίσκεται εντός οικισμού Ξερόκαμπου της τοπική κοινότητας Ζήρου Δημοτικής Ενότητας Λεύκης Δήμου Σητείας.
4.- Εισήγηση για έκδοση κανονιστικής απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο για τον προσδιορισμό των θέσεων και τον καθορισμό του αριθμού αδειών για την άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου στο Δήμο Σητείας.
5. Μετατόπιση περιπτέρου.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής
Λεβεντέρης Χαράλαμπος
Αντιδήμαρχος Σητείας

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2015 | 3:35 pm


Επιστολή του Δημάρχου Ιεράπετρας για την αποζημίωση των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων

Επιστολή του Δημάρχου Ιεράπετρας για την αποζημίωση των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων
Επιστολή του Δημάρχου Ιεράπετρας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Επιστολή απέστειλε ο δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης στον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Π. Λαφαζάνη σχετικά με το θέμα της ανάγκης ενεργοποίησης μηχανισμών για την αποζημίωση των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.

Όπως τονίζει «Μετά τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον αγροτικό τομέα και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες λόγω του ρωσικού εμπάργκο, για άλλη μια φορά ο αγροτικός κλάδος πλήττεται ανεπανόρθωτα, γεγονός που επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία πολλών περιοχών της χώρας μας.
Δυστυχώς, οι αγρότες των περιοχών μας βιώνουν ένα εντονότατο οικονομικό πρόβλημα, αφού η απώλεια αγορών και η υπερπροσφορά προϊόντων συμπιέζει τις τιμές των πρώιμων κηπευτικών προς τα κάτω, οδηγώντας έτσι σε οικονομικό μαρασμό.
Προβάλλει, επομένως επιτακτική η ανάγκη ενεργοποίησης των προβλεπόμενων σε τέτοιες περιπτώσεις κρατικών μηχανισμών, ώστε να δίνονται οι αναγκαίες ενισχύσεις για αποκατάσταση μέρους της απώλειας εισοδήματος στον αγροτικό κόσμο, όποτε απαιτείται.
Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε το αίτημα των Αγροτών των περιοχών μας με το οποίο διεκδικούν άμεση ενεργοποίηση του ταμείου κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αποζημιώνονται τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα.
Η ενίσχυση αποκατάστασης μέρους της απώλειας εισοδήματος των αγροτών προβάλλει επιτακτική, σε μια εποχή που το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί σημαντικά και οι αγρότες καλούνται καθημερινά να επωμιστούν τον συνεχή ανταγωνισμό.
Το αίτημά μας ως αγροτικής περιοχής με χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών συνυπογράφουν και οι δήμοι Σητείας, Αγίου Νικολάου, Οροπεδίου Λασιθίου, Γόρτυνας και Βιάννου»

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2015 | 1:42 pm


Φιλικοί ιστότοποι:


Translate:
Copyright © 2010-2015 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: