1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
Τηλεόραση:
  1. ΝΕΤ
  2. ΕΤ3
  3. ALPHA
  4. ΣΚΑΙ
Γρήγορες Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Λασιθίου    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιεράπετρας

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιεράπετρας
Τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιεράπετρας με τα εξής θέματα:
Τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιεράπετρας με τα εξής θέματα:
- Άσκηση ή μη εφέσεως κατά απόφασης του Τριμελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου.
- Απ' ευθείας ανάθεση προμήθειας ανταλλακτικών και εκτέλεσης εργασιών επισκευής οχημάτων Δήμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
- Τριμηνιαία έκθεση εκτέλεσης προϋπολογισμού και αναμόρφωση του προϋπολογισμού.
- Ανάκληση απόφασης της Επιτροπής για τον καθορισμό νέας ημερομηνίας διαγωνισμού της μελέτης ωρίμανσης τμήματος έργου ενιαίας ύδρευσης παραλιακής περιοχής Δήμου Ιεράπετρας.
- Έγκριση απόδοσης λογαριασμού πάγιας προκαταβολής προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων.
- Άσκηση ή μη προσφυγής ενώπιον της επιτροπής άρθρου 152 του Ν. 3463 ΔΚΚ.
- Αποδοχή παραχώρησης γηπέδου από τον Ιωσήφ Παπαδημητράκη για την κατασκευή της εγκατάστασης επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων.
- Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας του έργου «Βελτίωση δρόμου Ρίζα - Καρύδι».
- Οριστική έγκριση πρακτικών δημοπρασίας για την εκτέλεση της προμήθειας Πολυκαναλικό Σύστημα Φροντίδας και Κοινωνικής Πρόνοιας.
Σχετική πρόσκληση απηύθυνε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δήμαρχος κ. Θεοδ. Καλαντζάκης.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 9:10 pm


Πεζοπορία Σταλίδα - Μοχός – Μάλια

Πεζοπορία Σταλίδα - Μοχός – Μάλια
Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου η Ορειβατική Ομάδα της Περιηγητικής Λέσχης Αγίου Νικολάου θα περπατήσει τη διαδρομή «Σταλίδα - Μοχός - Μάλια».
Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου η Ορειβατική Ομάδα της Περιηγητικής Λέσχης Αγίου Νικολάου θα περπατήσει τη διαδρομή «Σταλίδα - Μοχός - Μάλια».
Θα ξεκινήσουμε από τη Σταλίδα και ακολουθώντας παλιό μονοπάτι, -γνωστό και σαν «βουλγάρικο» με υψομετρική διαφορά +400 μέτρα- θα φτάνουμε στον Μοχό. Στην συνέχεια θα κατεβούμε στα Μάλια από το «μαλλιώτικο μονοπάτι». Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, η θέα στα βόρεια παράλια της Κρήτης είναι εντυπωσιακή.
Το μήκος διαδρομής είναι 10 χιλιόμετρα και οι ώρες πορείας 4,5. Η αναχώρηση θα γίνει από την οδό Καραμανλή στις 08:30 το πρωί της Κυριακής.
Πληροφορίες το τηλέφωνο 6948040401 και... προσοχή!... όχι όπως την περασμένη Κυριακή... το αδιάβροχό μας το έχουμε μαζί μας ακόμα και το καλοκαίρι!

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 8:56 pm


Ανέβηκαν οι τόνοι στο Δημοτικό Συμβούλιο για την εκπροσώπηση του Δήμου Αγίου Νικολάου στον ΕΣΔΑΚ

Ανέβηκαν οι τόνοι στο Δημοτικό Συμβούλιο για την εκπροσώπηση του Δήμου Αγίου Νικολάου στον ΕΣΔΑΚ
Ανέβηκαν οι τόνοι στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, όταν η δημοτική αρχή επανέφερε το θέμα της εκπροσώπησης του Δήμου στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης
Ανέβηκαν οι τόνοι στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, όταν η δημοτική αρχή επανέφερε το θέμα της εκπροσώπησης του Δήμου στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, ζητώντας την τροποποίηση προηγούμενης απόφασης, με την οποία το Δ.Σ. είχε ορίσει ως εκπροσώπους ένα δημοτικό σύμβουλο από την πλειοψηφία (Ν. Χαριτάκη) και έναν από τη μείζονα μειοψηφία (Ν. Αφορδακό).
Ο Δήμαρχος Αντώνης Ζερβός επικαλέστηκε τον Κώδικα Δήμων (άρθρο 46), που προβλέπει συμμετοχή συμβούλου της μειοψηφίας όταν οι εκπρόσωποι είναι περισσότεροι των δύο. Ζήτησε και οι δύο να είναι από την πλειοψηφία και στήριξε την πρότασή του, λέγοντας ότι επίκειται από τέλος του έτους η κατάργηση του ΦΟΣΔΑ Χερσονήσου και της ΔΕΔΥΣΑ των Χανίων που διαχειρίζονται τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων, με συνέπεια ο ΕΣΔΑΚ να αποτελέσει και στην ουσία ενιαίο σύνδεσμο διαχείρισης για τα απορρίμματα ολόκληρης της Κρήτης, με μια σειρά έργων που θα εξελιχθούν. Πρότεινε το Δήμο να εκπροσωπήσουν ο ίδιος ο δήμαρχος και η αντιδήμαρχος Αφροδίτη Βαρκαράκη.
Ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Αφορδακός τόνισε ότι όπως έχουν ληφθεί σοβαρές αποφάσεις, όντως θα ακολουθήσουν το ίδιο σοβαρές και στο εγγύς μέλλον, θα υπάρξουν εξελίξεις σε σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων και γι' αυτό είναι καλύτερο η εκπροσώπηση του Δήμου στον ΕΣΔΑΚ να εκφράζει ευρύτερο φάσμα από τη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Υποστήριξε ότι με την εμπειρία που είχε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια που συμμετείχε στον ΕΣΔΑΚ, θα μπορούσε να βοηθήσει και στις σοβαρές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν στα ζητήματα διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Κουνενάκης δήλωσε ότι τον ξένισε η πρόταση του Δημάρχου, ότι δείχνει μια περίεργη νοοτροπία «που δεν την καταλαβαίνει, δεν την επικροτεί και με την οποία δεν συμφωνεί». Ο νόμος, πρόσθεσε, ορίζει την εκπροσώπηση σε δυνητική βάση και γι' αυτό και το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο είχε ορίσει έναν από την πλειοψηφία και έναν από τη μειοψηφία, οι οποίοι συνεργάζονταν απόλυτα, εκφράζοντας και την ενότητα του Δήμου.
Ο κ. Κουνενάκης συνέδεσε την κίνηση αυτή «με την εξασφάλιση υπερβολικής παρουσίας πλειοψηφίας στις συνθέσεις των Δ.Σ. των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων του Δήμου, αναντίστοιχης με το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού η μειοψηφία έχει το 60% σχεδόν των ψήφων των δημοτών και έτσι πρέπει να εκφράζεται στα συλλογικά όργανα».
Η δημοκρατική λειτουργία του Δήμου θα πρέπει να εκφράζει και συναίνεση και συνεργασία, πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι ο ορισμός εκπροσώπου στον ΕΣΔΑΚ και από τη μειοψηφία εκφράζει την ενότητα του Δ.Σ. απέναντι στις πράγματι σοβαρές αποφάσεις του φορέα αυτού.
Κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον Δήμαρχο για αυταρχισμό, επισημαίνοντας ότι οι παρατάξεις της μειοψηφίας δεν είναι απλά «διακοσμητικές» στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας» Πανίκος Καρατσής, είπε ότι δεν κατανοεί τη σκοπιμότητα της αλλαγής αυτής, «που, αν μη τι άλλο, δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης στους δημοτικούς συμβούλους, ανεξάρτητα από ποια παράταξη προέρχονται». Αμφισβήτησε το αν θα υπάρξει οποιοσδήποτε δημοτικός σύμβουλος που θα μπορούσε να διαφωνήσει με το δήμαρχο στον ΕΣΔΑΚ αν επρόκειτο για τα συμφέροντα του Δήμου, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα ως «θέμα τάξεως»...
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Πάγκαλος επίσης δήλωσε ότι δεν κατανοεί το λόγο της αλλαγής της προηγούμενης απόφασης του Δ.Σ. για την αντικατάσταση.
Ο Δήμαρχος είπε ότι «τα μαθήματα δημοκρατίας και ενότητας που επιχειρούν κάποιοι να δώσουν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να αποδεικνύονται και με πράξεις». Και επικαλέστηκε τη στάση που κράτησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στις εκλογές του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, όπου κ. Κουνενάκης συμμετείχε υποστηρίζοντας τον κ. Ι. Κουράκη. «Όταν δε εξελέγη, επέλεξε να πάει με το ΣΥΡΙΖΑ και καλά έκανε, πολιτική κάνει και κοιτάζει το συμφέρον της παράταξής του...», είπε. Και πρόσθεσε: «Μεθαύριο στον ΕΣΔΑΚ θα ληφθούν αποφάσεις για το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στον Ενιαίο Σύνδεσμο. Αν υποτεθεί ότι θα είμαι υποψήφιος και με δεδομένο ότι για πρώτη φορά είναι δύο οι παρατάξεις στην Κρήτη, τι θα συμβεί όταν εκείνος βρεθεί απέναντι στο Δήμαρχο Αγίου Νικολάου ο οποίος διεκδικούσε τη διοίκηση της ΠΕΔ; Τώρα αδίκως αμφισβητώ ότι θα με ακολουθήσει η μειοψηφία; Το αναμένω, γιατί πολιτική κάνομε... Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να μην κρυβόμαστε πίσω από τη "δημοκρατία" ή την "ενιαία εμφάνιση" του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί δεν την έχουμε! Επειδή θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις και επειδή ο νόμος ορίζει ότι μέχρι δύο εκπροσώπους ορίζει η πλειοψηφία, είναι ξεκάθαροι οι λόγοι που το ζητώ. Και επειδή θα κριθούν κρίσιμα θέματα στον ΕΣΔΑΚ και δεν γνωρίζω ποια θα είναι η θέση της άλλης παράταξης που συμμετέχει στην Π.Ε.Δ. εγώ υποστηρίζω ότι και οι δύο εκπρόσωποι θα πρέπει να είναι από την πλειοψηφία, ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση αύριο», τόνισε.
Ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι δεν αμφισβητεί ούτε τις ικανότητες ούτε την εμπειρία ή την εντιμότητα του κ. Αφορδακού, «ο οποίος όμως έχει μια συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση που την υποστηρίζει και καλά κάνει». Κλείνοντας ο κ. Ζερβός ανέφερε: «Είναι ξεκάθαρο ότι θέλουμε να υλοποιήσουμε μια πολιτική η οποία έχει αποφασιστεί και κριθεί από τον Μεραμπελλιώτη. Γι' αυτό και προχωρούμε με τον τρόπο αυτό. Εάν δεν είχε προηγηθεί η ιστορία στην ΠΕΔ με τα δύο ψηφοδέλτια, σας δίνω το λόγο της τιμής μου ότι θα ήμασταν όλοι μαζί. Τώρα δεν είμαστε, είναι δύο οι παρατάξεις. Πρέπει λοιπόν να είμαι σίγουρος ότι η θέση που θα εμφανίσω εγώ, θα ακολουθηθεί και από τον δεύτερο εκπρόσωπο του Δήμου, η οποία δεν εξασφαλίζεται με κανένα τρόπο, με υπεύθυνες ή άλλες δηλώσεις...»
Η πρόταση του Δημάρχου ψηφίστηκε από 16 δημοτικούς συμβούλους, η πρόταση του κ. Κουνενάκη από 6, οι κ.κ. Π. Καρατσής, Γ. Πάγκαλος και Χουρδάκης ψήφισαν «παρών».
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 8:37 pm


Καταγράφονται τα προβλήματα όλων των σχολείων της Ιεράπετρας

Καταγράφονται τα προβλήματα όλων των σχολείων της Ιεράπετρας
Τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές του Ειδικού Σχολείου Ιεράπετρας επιχειρεί να λύσει ο Δήμος με μια σειρά εξελισσόμενων ενεργειών.
Τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές του Ειδικού Σχολείου Ιεράπετρας επιχειρεί να λύσει ο Δήμος με μια σειρά εξελισσόμενων ενεργειών.
Ο Πρόεδρος των Δημοτικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο κ. Ηλίας Νταραράς ανέφερε ότι «προβλήματα υπάρχουν σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε επίπεδο δήμου. Σε άλλα είναι μεγαλύτερα και σε άλλα οι ανάγκες σε σχέση με τις κτιριακές υποδομές είναι μικρότερες. Το σίγουρο είναι ότι το ενδιαφέρον μας είναι μεγάλο και προσπαθούμε με τα δεδομένα που έχουμε να πράξουμε το καλύτερο δυνατό θέτοντας προτεραιότητες με βάση τις ανάγκες της εκάστοτε σχολικής μονάδας. Για το σκοπό αυτό οι αντίστοιχες σχολικές επιτροπές του Δήμου συνεργάζονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του και τους αντιδημάρχους, τους οποίους θα ήθελα να ευχαριστήσω. Εάν τώρα οι υπηρεσίες δεν διαθέτουν τους ειδικούς τεχνίτες και απαιτούνται κάθε φορά και αναλόγως του ποσού της δαπάνης, οι επιτροπές συνεργάζονται με ιδιώτες με διαδικασίες απευθείας ανάθεσης σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία, που δίνουν τη δυνατότητα αμεσότερων παρεμβάσεων.
Είναι λίγο το χρονικό διάστημα που έχουμε αναλάβει και πιστεύουμε πως προχωράμε καλά. Απαιτείται όμως χρόνος ώστε σταδιακά να αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα. Η εντολή του Δημάρχου είναι "τα σχολεία ...μπροστά" και πασχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση γιατί θέλουμε κατ' αρχήν να κάνουμε τα σχολεία μας ασφαλή. Και από εκεί και πέρα να τα εξοπλίσουμε με τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Υπάρχει συνεχής επαφή με τους Διευθυντές των σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων και θεωρώ ότι με την καλή συνεργασία θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας», κατέληξε ο κ. Νταραράς.
ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΜΠΡΟΥ-ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 8:18 pm


Η ανάπτυξη της Μαρίνας Αγίου Νικολάου

Η ανάπτυξη της Μαρίνας Αγίου Νικολάου
Κρίσιμες αποφάσεις κλήθηκε να λάβει το νεοσύστατο διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας, από την πρώτη κιόλας συνεδρίασή του, χθες, αμέσως μετά τη συγκρότησή του σε σώμα.
Κρίσιμες αποφάσεις κλήθηκε να λάβει το νεοσύστατο διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας, από την πρώτη κιόλας συνεδρίασή του, χθες, αμέσως μετά τη συγκρότησή του σε σώμα. Το Δ.Σ. της ΔΑΕΑΝ συνεδρίασε υπό την προεδρία του Μιχάλη Φαρσάρη και εξέλεξε, κατά την σχετική πρόταση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Αντιδήμαρχο Νίκο Χαριτάκη ως α' αντιπρόεδρο και τον Δημήτρη Σφυράκη ως β' αντιπρόεδρο.
Ο απελθών πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. Στάθης Βιδάλης έκανε ένα συνοπτικό απολογισμό της προηγούμενης διοίκησης, τονίζοντας ότι παραδίδει τη ΔΑΕΑΝ σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση, την οποία παρέλαβε με πολλές οικονομικές υποχρεώσεις οι οποίες τακτοποιήθηκαν, καθιστώντας την σήμερα ως μια κερδοφόρα εταιρεία. Όπως ανέφερε η απελθούσα διοίκηση πλήρωσε συνολικά τα χρόνια που άσκησε διοίκηση, ποσό 965.866 ευρώ για οικονομικές υποχρεώσεις που παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση.
Σήμερα η μαρίνα προσφέρει πολύ καλές υπηρεσίες, σε βαθμό που να δέχεται κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου αιτήσεις για ελλιμενισμό σκαφών, αλλά να μη διαθέτει χώρο λόγω κορεσμού. Ως δείκτη δε του καλού επιπέδου λειτουργίας της μαρίνας, ο κ. Βιδάλης επικαλέστηκε το ότι έχει πολλούς πελάτες που την έχουν επιλέξει για μακρόχρονη διαμονή στα σκάφη τους τα οποία ελλιμενίζουν εδώ.
Σε 380.000 ευρώ ανερχόταν συνολικά το χρέος της ΔΑΕΑΝ προς τη ΔΕΥΑΑΝ για κατανάλωση νερού – χρέος που παραμένει σε εκκρεμότητα επί χρόνια. Η εταιρεία έχει ρυθμίσει την αποπληρωμή του σε 100 δόσεις και μέχρι σήμερα έχει καταβάλει 38.000 ευρώ.
Η απελθούσα διοίκηση παρέδωσε στη νέα διοίκηση προχθές 300.000 ευρώ σε μετρητά και επιταγές προς είσπραξη 13.000 ευρώ. Με το νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος απαλλάσσεται από φέτος, από την πληρωμή φόρου. Πέρυσι είχε πληρώσει 117.000 φόρο, γεγονός που σημαίνει ότι στο εξής θα εξοικονομεί αρκετά χρήματα που πλήρωσε στη Δ.Ο.Υ.
Ο κ. Βιδάλης τόνισε ότι με την πολύ καλή καθαρή οικονομική θέση της εταιρείας, δίνεται η δυνατότητα στη νέα διοίκηση να παραγάγει έργο βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο την εικόνα στις παραλίες και στη μαρίνα.
Ο νέος πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ Μιχ. Φαρσάρης επεσήμανε ότι καθ' όλη τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου που προηγήθηκε μέχρι την ανάληψη της διοίκησης από τον ίδιο, είχε μια πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Βιδάλη και το προσωπικό της εταιρείας. Σημείωσε ότι η Οικονομική Επιτροπή έκανε πολύ καλά τη δουλειά της, έχουν δε λάβει απόφαση για τον έλεγχο από ορκωτό ελεγκτή, που θα καταγράψει επακριβώς και το τι παραλαμβάνει η νέα διοίκηση – τακτική που θα τηρήσει και η νέα διοίκηση.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 7:59 pm


Χωματουργικές εργασίες στο τμήμα Αυχήν Αγκαθιά – Χαμέζι

Χωματουργικές εργασίες στο τμήμα Αυχήν Αγκαθιά – Χαμέζι
«Εντός χρονοδιαγράμματος είναι οι εργασίες του δρόμου Αυχήν Αγκαθιά -Χαμέζι», δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη.
«Εντός χρονοδιαγράμματος είναι οι εργασίες του δρόμου Αυχήν Αγκαθιά -Χαμέζι», δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη. Το πολύπαθο έργο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, όποτε και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το οικονομικό αντικείμενό, άρα το κατασκευαστικό αντικείμενο θα πρέπει να ολοκληρωθεί ένα με δύο μήνες νωρίτερα.
Οι εργασίες ξεκίνησαν εκ νέου πριν από λίγους μήνες. Επειδή το έργο έχει αναλάβει ο ίδιος κατασκευαστής του τμήματος Άγιος Νικόλαος- Καλό Χωριό, σημειώθηκε μία κάμψη δραστηριότητας των εργασιών με τη μετακίνηση του συνεργείου για ένα διάστημα προκειμένου να ολοκληρωθεί η σύνδεση στο Καλό Χωριό (αναμένεται να δοθεί τον επόμενο μήνα). Εδώ και περίπου μία εβδομάδα έχουν ξεκινήσει κανονικά οι εργασίες στο Χαμέζι και, όπως είπε η κ. Πετράκη, βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος.
«Το έργο θα προχωρήσει κανονικά, ο κατασκευαστής είναι φερέγγυος. Αυτήν την ώρα πραγματοποιούνται χωματουργικές εργασίες. Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι εργασίες στη γέφυρα που είναι το επόμενο βήμα. Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά μία μεταλλική κατασκευή- ένα μεγάλο μηχάνημα που χρησιμοποιούσε ο προηγούμενος εργολάβος στη γέφυρα, το οποίο πρέπει να απομακρυνθεί διότι έχει κατασχεθεί μέσω της δικαστικής οδού, που έχουν προχωρήσει οι παλιοί εργαζόμενοι της ΕΡΚΑΤ. Η επιβλέπουσα υπηρεσία, ο ΒΟΑΚ έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο, με το οποίο ζητείται η απομάκρυνση του μηχανήματος, είτε από τους υπευθύνους, είτε να επιτραπεί στο νέο εργολάβο να το απομακρύνει και να το εναποθέσει δίπλα, ώστε να το χειριστούν οι εργαζόμενοι, όπως πιστεύουν καλύτερα.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 7:44 pm


Συγκέντρωση γραφικής ύλης στη Σητεία για τα παιδιά της Παλαιστίνης

Συγκέντρωση γραφικής ύλης στη Σητεία για τα παιδιά της Παλαιστίνης
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας «Ο Μύσων» συγκεντρώνει γραφική ύλη, που θα σταλεί στα παιδιά της Παλαιστίνης.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας «Ο Μύσων» συγκεντρώνει γραφική ύλη, που θα σταλεί στα παιδιά της Παλαιστίνης. Σήμερα η προσπάθειά του ολοκληρώνεται. Εντάχθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ένα τετράδιο για τα παιδιά της Παλαιστίνης», που γίνεται με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας της F.I.S.E (Παγκόσμια Συνδικαλιστική Οργάνωση Εκπαιδευτικών) σε συνεργασία με τη Γενική Ένωση Παλαιστινίων Εργατών.
Όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας κ. Ιωάννα Χρυσουλάκη, «η ανταπόκριση στο κάλεσμα του Συλλόγου πριν από λίγες ημέρες ήταν πολύ μεγάλη και συγκινητική».
Μ.Ψ.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 7:32 pm


Ενημέρωση για το Κέντρο Καινοτομίας Επιχειρηματικότητας Ιεράπετρας

Ενημέρωση για το Κέντρο Καινοτομίας Επιχειρηματικότητας Ιεράπετρας
Με εκπροσώπους του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της Ιεράπετρας καθώς και με παραγωγικούς φορείς της περιοχής συναντήθηκε χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος.
Με εκπροσώπους του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της Ιεράπετρας καθώς και με παραγωγικούς φορείς της περιοχής συναντήθηκε χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος. Σκοπός ήταν η παρουσίαση του «Αγροτικού Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Κρήτης» ή B.I.C Business & Innovation Center Κρήτης. Παραβρέθηκαν οι πρόεδροι του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών κ. Εμμ. Ζουμουλάκης, της ΒΙΠΑ Α.Ε. κ. Στέλιος Γιακουμάκης, του Εμπορικού Συλλόγου κ. Αποστόλης Παπαϊωάννου, της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Ν.Α. Κρήτης κ. Γιώργος Βαρδάκης και ο ταμίας κ. Γιώργος Χατζάκης, οι πρόεδροι του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή» κ. Αντώνης Ζαχαριαδάκης, «Νότος» κ. Αντώνης Πλεξουσάκης και από τον «Κάμιρος» οι κ.κ. Κων/νος Αστροπεκάκης και Κων/νος Χειλάς. Παρέστη ακόμη ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης Γουλιδάκης. Την επιμέλεια της παρουσίασης είχαν ο κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου και η κ. Ελίνα Βασσάλου.
Χαιρετίζοντας την ενημερωτική αυτή συνάντηση ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε μέχρι να προκύψει η τελική κατάληξη με την σύσταση του B.I.C Κρήτης. Στόχος – επεσήμανε - είναι να αποτελέσει έναν μοχλό ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία, συμβάλλοντας στην κατεύθυνση αυτή και από πλευράς τους, πέρα από τις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στην κοινωνία και στη διακονία του λαού ως Μητρόπολη, ως Εκκλησία.
ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΜΠΡΟΥ-ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 7:14 pm


Σύσκεψη στο Οροπέδιο για το Φράγμα Αποσελέμη

Σύσκεψη στο Οροπέδιο για το Φράγμα Αποσελέμη
Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Νοεμβρίου στο Οροπέδιο Λασιθίου με κεντρικό θέμα συζήτησης το φράγμα του Αποσελέμη.
Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Νοεμβρίου στο Οροπέδιο Λασιθίου με κεντρικό θέμα συζήτησης το φράγμα του Αποσελέμη.
Η σύσκεψη που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου στο Τζερμιάδων, γίνεται με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Γιάννη Στεφανάκη και με βασικό στόχο να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο που θα λειτουργήσει το τελευταίο στάδιο του έργου που αφορά την περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου, ειδικά στο Χώνο και παράλληλα, να υπάρξουν δεσμεύσεις που θα αφορούν την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή με μια σειρά από σημαντικά έργα που πρέπει να γίνουν.
Είναι η πρώτη μεγάλη σύσκεψη που γίνεται για το έργο μετά από αρκετά χρόνια και στην οποία έχουν κληθεί και θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Είναι χαρακτηριστικό πως η όλη η εκδήλωση που θα έχει ουσιαστικά τη μορφή ημερίδας και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής, αναμένεται να καταγράψει τον «χάρτη» για την εξέλιξη τόσο του έργου όσο και των έργων που μπορούν να συνδεθούν με τη λειτουργία του φράγματος για την μέγιστη δυνατή απόδοση τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στις άλλες εμπλεκόμενες περιοχές και δήμους.
Για το λόγο αυτό άλλωστε, έχουν κληθεί και θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Γρηγόρης Ροκαδάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού κ. Λευτέρης Κοπάσης, αλλά και οι αρμόδιοι Διευθυντές για τα έργα.
Παράλληλα, παρόντες θα είναι οι Δήμαρχοι Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, Χερσονήσου κ. Γιάννης Μαστοράκης, Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, Μινώα Πεδιάδος κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, Μαλεβιζίου κ. Κώστας Μαμουλάκης και Βιάνου Παύλος Μπαριτάκης.
ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 7:00 pm


Στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγ. Νικολάου η Έκθεση «Τιμή στον Έλληνα, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος»

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγ. Νικολάου η Έκθεση «Τιμή στον Έλληνα, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος»
Με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 400 χρόνια από το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco), το φετινό «Τριήμερο Λόγου και Τέχνης» του Δήμου Αγίου Νικολάου είναι αφιερωμένο στον…
Με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 400 χρόνια από το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco), το φετινό «Τριήμερο Λόγου και Τέχνης» του Δήμου Αγίου Νικολάου είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Κρητικό ζωγράφο.
Χθες το απόγευμα, πρώτη ημέρα του τριημέρου, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου και το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου παρουσίασαν, στη Δημοτική Πινακοθήκη, την Έκθεση «Τιμή στον Έλληνα, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος».
Ο υπεύθυνος του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου κ. Κωστής Σχιζάκης μας ενημέρωσε ότι «...η Έκθεση "Τιμή στον Έλληνα" περιλαμβάνει τις αλληγορίες και την πραγματικότητα των 400 ετών από την αποδημία του Δ. Θεοτοκόπουλου. Τα έργα που παρουσιάζουμε στον Άγιο Νικόλαο είναι 40, διαφόρων καλλιτεχνών, Ελλήνων και ξένων. Μερικοί έχουν προσεγγίσει το έργο του αλληγορικά και κάποιοι άλλοι με το έργο του, αυτό καθ' αυτό, αναλύοντάς το».
Ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ κ. Χάρης Αλεξάκης ευχαρίστησε το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου για την παρουσία του στον Άγιο Νικόλαο «στην πρώτη εκδήλωση του φετινού Τριήμερου Λόγου και Τέχνης, ενός θεσμού πια για το Δήμο μας. Σαν νέα διοίκηση του Πολιτιστικού Οργανισμού προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε κάτι διαφορετικό, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στην Έκθεση για τον El Greco».
Η Έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά (18.00 - 21.00) και τα Σαββατοκύριακα (11.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00).
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 6:46 pm


Συνεχίζονται οι εργασίες για το αποχετευτικό Νεάπολης

Συνεχίζονται οι εργασίες για το αποχετευτικό Νεάπολης
Τακτική είναι η επαφή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγίου Νικολάου με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες στο σημείο στη Νεάπολη όπου βρέθηκε τμήμα του παλιού…
Τακτική είναι η επαφή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγίου Νικολάου με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες στο σημείο στη Νεάπολη όπου βρέθηκε τμήμα του παλιού αποχετευτικού δικτύου.
Κατά τις εργασίες κατασκευής του νέου αποχετευτικού δικτύου στη Νεάπολη, οι εκσκαφείς είχαν έρθει αντιμέτωποι με τμήμα της παλιάς αποχέτευσης της πόλης, με αποτέλεσμα οι εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα να διακοπούν. Από την αρχή είχε εκφραστεί η επιθυμία το σημείο αυτό να το διαχειριστεί διαφορετικά η ΔΕΥΑΑΝ, με σκοπό την προστασία και την ανάδειξη του και παράλληλα εξυπηρετώντας την ευρύτερη περιοχή με νέο δίκτυο.
Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Ζερβός, ο χάρτης του σημείου έχει πάει στις αρμόδιες υπηρεσίες και αναμένεται η απάντησή τους, ώστε να ξεκαθαριστεί πως μπορεί το έργο από εκεί να συνεχιστεί.
ΘΑΝΟΣ Κ.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 6:32 pm


Θα αποκατασταθεί το δάπεδο στο Ειδικό Σχολείο Ιεράπετρας

Θα αποκατασταθεί το δάπεδο στο Ειδικό Σχολείο Ιεράπετρας
Τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές του Ειδικού Σχολείου Ιεράπετρας επιχειρεί να λύσει ο Δήμος με μια σειρά εξελισσόμενων ενεργειών.
Τα προβλήματα στις κτιριακές υποδομές του Ειδικού Σχολείου Ιεράπετρας επιχειρεί να λύσει ο Δήμος με μια σειρά εξελισσόμενων ενεργειών.
Τις προηγούμενες ημέρες το σχολείο επισκέφθηκαν ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα παιδείας και Πρόεδρος των Δημοτικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο κ. Ηλίας Νταραράς και ο Aντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Μάνος Λουτσέτης. Κατεγράφησαν αρχικά τα προβλήματα, που αναμένεται να τεθούν σε προτεραιότητα και να αντιμετωπίζονται σταδιακά.
Ένα από τα μεγαλύτερα πάντως είναι αυτό της κακής κατάστασης του πατώματος. Το δάπεδο έχει φθαρεί σε αρκετά σημεία, στους διαδρόμους και στις αίθουσες διδασκαλίες. Απαιτείται άμεση παρέμβαση καθώς αρκετοί μαθητές του σχολείου αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα με συνέπεια ο κίνδυνος να συμβεί κάποιο ατύχημα να είναι μεγάλος. Παράλληλα κάποιες φορές γίνεται και χρήση ειδικού καροτσιού για περιπτώσεις μαθητών, που το χρειάζονται, όμως για την κίνηση του καροτσιού το φθαρμένο δάπεδο αποτελεί εμπόδιο.
O κ. Νταραράς ανέφερε ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να φροντίσουμε να αποκατασταθεί το πάτωμα γιατί εκείνο που προέχει είναι σαφώς η ασφάλεια των παιδιών
ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΜΠΡΟΥ-ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 6:17 pm


Συντονισμό για το καλό του τόπου ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου

Συντονισμό για το καλό του τόπου ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου
«Καταφέραμε και σταθήκαμε όρθιοι στο κλείσιμο της καλοκαιρινής περιόδου, αν και οι δυσκολίες ήταν πολλές και τα μέτωπα ισχυρά απέναντί μας», δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγίου…
«Καταφέραμε και σταθήκαμε όρθιοι στο κλείσιμο της καλοκαιρινής περιόδου, αν και οι δυσκολίες ήταν πολλές και τα μέτωπα ισχυρά απέναντί μας», δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου κ. Οδυσσέας Παπαδάκης. Η τουριστική περίοδος δεν πήγε όπως οι επαγγελματίες περίμεναν μετά από όλα όσα άκουγαν να εξαγγέλλονται πριν την αρχή της, περί 20 και πλέον εκατομμυρίων τουριστών.
«Δεν έχουν καλυφθεί οι υποχρεώσεις όλων μας, αλλά το παλεύουμε να καταφέρουμε να σταθούμε καλά και να αντέξουμε το δύσκολο χειμώνα που μας περιμένει όλους», πρόσθεσε.
Ο κ. Παπαδάκης ζητά από τον εμπορικό κόσμο της περιοχής, αλλά και όλους όσοι ασχολούνται με τα κοινά στον τόπο μας να βάλουν σε πρώτη προτεραιότητα την κοινή προσπάθεια για το καλύτερο του τόπου.
«Σύντομα θα κάνουμε γενική συνέλευση και θέλουμε σε αυτή να μη δώσουν το "παρών" μόνο οι συνάδελφοι επαγγελματίες, αλλά και όλοι όσοι επιθυμούν τούτος ο τόπος να συντονίσει τις δυνάμεις τους, όλος μαζί και όχι ο κάθε ένας χωριστά. Επιτέλους να βγάλουμε τα χέρια από τις τσέπες και να δούμε όλοι μαζί τί καλύτερο μπορούμε να κάνουμε στην κοινωνία και στην πανέμορφη πόλη που ζούμε. Δεν υπάρχει λόγος να χωριζόμαστε σε συλλόγους και παρα-συλλόγους συνέχεια και να μην καθόμαστε όλοι μαζί να δούμε όλα τα θέματα που μας απασχολούν, είμαστε όλοι συγκοινωνούντα δοχεία», τόνισε.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 5:54 pm


Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Νεάπολης συζητούν για την αποταμίευση

Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Νεάπολης συζητούν για την αποταμίευση
Κάποιες έννοιες στις μέρες μας είναι ξεχασμένες λόγω των οικονομικών δυσκολιών που όλοι αντιμετωπίζουμε, στον κάθε ένα με το δικό τους βάρος και τρόπο.
Κάποιες έννοιες στις μέρες μας είναι ξεχασμένες λόγω των οικονομικών δυσκολιών που όλοι αντιμετωπίζουμε, στον κάθε ένα με το δικό τους βάρος και τρόπο. Υπάρχουν όμως αξίες και ιδανικά που πρέπει να περάσουν στα νέα παιδιά χωρίς να ξεθωριάσουν ή να αλλοιωθούν ώστε να γίνει εφικτό να αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου.
Ευτυχώς στα δημόσια σχολεία οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν πρωτοβουλίες και μέσα στους στόχους είναι ακριβώς και αυτό, να κρατηθούν ζωντανές οι αξίες εκείνες που όλοι οι μεγαλύτεροι έχουμε διδαχθεί στα σχολικά χρόνια μας. Όλοι μας θυμόμαστε την αποταμίευση και τους σιδερένιους κουμπαράδες των ταχυδρομείων, που βρίσκονταν σχεδόν σε όλα τα παιδικά δωμάτια σε έντονα χρώματα, κόκκινο, μπλε, πράσινο.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης στις 31 Οκτωβρίου οι μαθητές της Δ΄ και Ε΄ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα μάθημα για την αποταμίευση.
Το σχολείο επισκέφθηκε η κ. Μαριλένα Σφυράκη, από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Αγίου Νικολάου και μοίρασε στους μαθητές το παραμύθι «Η Τσεπούλα και ο Κουμπαράκος», μέσα από το οποίο τα παιδιά παίρνουν μηνύματα σχετικά με την αποταμίευση και την αξία της.
Το παραμύθι το διάβασε η ίδια και στη συνέχεια συζήτησαν όλοι μαζί στην τάξη όλα όσα αφορούν την αποταμίευση.
Στο τέλος μοιράστηκαν σε όλους τους μαθητές κουμπαράδες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που φέτος κλείνουν 80 χρόνια ζωής. Έτσι τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα να κάνουν πράξη στην καθημερινότητά τους όλα όσα το παραμύθι τους δίδαξε.
ΘΑΝΟΣ Κ.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 5:35 pm


Φθινοπωρινές εκπτώσεις και κυριακάτικο άνοιγμα στη Σητεία

Φθινοπωρινές εκπτώσεις και κυριακάτικο άνοιγμα στη Σητεία
Με το ξεκίνημα του νέου μήνα ξεκινά και το προαιρετικό δεκαήμερο των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων.
Με το ξεκίνημα του νέου μήνα ξεκινά και το προαιρετικό δεκαήμερο των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων. Από το Σάββατο 1 Νοεμβρίου έως και τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου θα διαρκέσουν οι φθινοπωρινές εκπτώσεις.
Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων πέραν της αναγραφής της παλαιάς και νέας τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Η Κυριακή 2 Νοεμβρίου είναι μία από τις επτά προτεινόμενες Κυριακές του έτους βάσει νόμου που μπορούν τα καταστήματα προαιρετικά να είναι ανοιχτά.
Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας προτείνει τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά την Κυριακή 2 Νοεμβρίου.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 5:09 pm


Συνάντηση για τους γονείς της Α΄ Δημοτικού στη Σητεία

Συνάντηση για τους γονείς της Α΄ Δημοτικού στη Σητεία
Την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ., διοργανώθηκε συνάντηση για τους γονείς της Α΄ Δημοτικού του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σητείας, στο χώρο του σχολείου.
Την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ., διοργανώθηκε συνάντηση για τους γονείς της Α΄ Δημοτικού του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σητείας, στο χώρο του σχολείου. Στη συνάντηση συζητήθηκε ο ρόλος των γονέων στην ομαλή μετάβαση και προσαρμογή των παιδιών στην Α΄ Δημοτικού και τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της καλής συνεργασίας σχολείου και οικογένειας.
Τη συνάντηση διοργάνωσαν οι δασκάλες της τάξης σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο της 3ης Περιφέρειας Λασιθίου.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 4:28 pm


Παρουσιάστηκε στην Αθήνα το βιβλίο του Αγιονικολιώτη Κωστή Τζερμιά

Παρουσιάστηκε στην Αθήνα το βιβλίο του Αγιονικολιώτη Κωστή Τζερμιά
«Επτά νησιά και μια φάλαινα», είναι ο τίτλος του βιβλίου με διηγήματα του συμπολίτη συγγραφέα Κωστή Τζερμιά που παρουσιάστηκε επίσημα χθες βράδυ από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη στην Αθήνα.
«Επτά νησιά και μια φάλαινα», είναι ο τίτλος του βιβλίου με διηγήματα του συμπολίτη συγγραφέα Κωστή Τζερμιά που παρουσιάστηκε επίσημα χθες βράδυ από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη στην Αθήνα.
Η παρουσίαση έγινε από τον επίσης συμπολίτη σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο και τον συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο.
Ο Κωστής Τζερμιάς ζει και εργάζεται στη Λιέγη του Βελγίου. Του ευχόμαστε πάντα επιτυχίες.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 4:11 pm


Ερώτηση Δερμιτζάκη για την κατάργηση των μεταβατικών εδρών των Δικαστηρίων στο νομό Λασιθιου

Ερώτηση Δερμιτζάκη για την κατάργηση των μεταβατικών εδρών των Δικαστηρίων στο  νομό Λασιθιου
Αποψίλωση υπηρεσιων
Με την επιχειρούμενη κατάργηση των μεταβατικών εδρών των Μονομελούς Πλημμελειοδικείου σε Ιεράπετρα και Σητεία, καθώς και την κατάργηση της μεταβατικής έδρας του Διοικητικού Πρωτοδικείου στη Νεάπολη, συνεχίζεται η αποψίλωση των υπηρεσιών από την Π. Ε. Λασιθίου.

Οι παραπάνω καταργήσεις εντάσσονται στο Νόμο 4274/2014, που ψηφίστηκε εν μέσω θέρους από την Ελληνική Βουλή, και προβλέπει την κατάργηση των μεταβατικών εδρών σε ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου το Υπουργείο Δικαιοσύνης να εξοικονομήσει μηδαμινά ποσά, εφόσον έχει υπολογιστεί ότι η λειτουργία μίας μεταβατικής έδρας κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό μόλις 600,00€ ετησίως! Την ίδια στιγμή, θα υποχρεωθούν καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι, παράγοντες της δίκης, διάδικοι, μάρτυρες και δικηγόροι για να αναφερθούμε μονάχα στην Π. Ε. Λασιθίου, να διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, προς τη Νεάπολη και το Ηράκλειο, όπου μετά βεβαιότητας θα χρειαστεί να μετακινηθούν για τον ίδιο λόγο αρκετές φορές λόγω της πληθώρας των υποθέσεων και της έλλειψης Δικαστικών Λειτουργών και υπαλλήλων. Δεν είναι τυχαίο ότι υπήρχε ιδιαίτερη νομοθετική πρόβλεψη ήδη από το 1955, καθώς από τότε ο νομοθέτης αναγνώριζε την ιδιαιτερότητα του Νομού Λασιθίου, με τις μεγάλες αποστάσεις και το πρωτόγονο οδικό δίκτυο ανάμεσα στις τρείς μεγάλες πόλεις, την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο και την Σητεία και την έδρα του Πρωτοδικείου στην τέταρτη μεγάλη πόλη του νομού, τη Νεάπολη. Έτσι, δυνάμει του Β. Δ. 30-12/1955-1956 επιτρεπόταν στους δικηγόρους που είναι διορισμένοι στο Πρωτοδικείο Λασιθίου, να διατηρούν γραφείο έξω από την έδρα του Συλλόγου τους. Οι τελευταίες αυτές καταργήσεις, ακολουθούν την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Τζερμιάδου και του Ειρηνοδικείου Αγίου Νικολάου, επιβαρύνοντας για άλλη μια φορά τους πολίτες που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη με έξοδα μετακίνησης και χαμένες εργατοώρες που κοστολογούνται σε πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά που ελπίζει να εξοικονομήσει η Κυβέρνηση. Τον περιορισμό αυτής ακριβώς της άσκοπης σπατάλης, της ταλαιπωρίας, καθώς και την ανάγκη πρόσβασης στην απονομή Δικαιοσύνης, εξυπηρετούσαν οι μεταβατικές έδρες των Δικαστηρίων, που η Κυβέρνηση καταργεί σήμερα, γυρνώντας μας δεκαετίες πίσω. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση μετά τις απαράδεκτες αυξήσεις στα δικαστικά έξοδα και την επιβολή Φ.Π.Α. στις δικηγορικές αμοιβές, έρχεται με τις καταργήσεις των μεταβατικών εδρών να επιβαρύνει επιπλέον με έξοδα μετακίνησης τον πολίτη που επιθυμεί να προσφύγει στην Δικαιοσύνη, μετατρέποντας την σταδιακά από αγαθό προσιτό σε όλους, σε ακριβοπληρωμένη υπηρεσία για λίγους.

Επειδή τα όποια δημοσιονομικά οφέλη από την κατάργηση των μεταβατικών εδρών στην Π. Ε. Λασιθίου είναι μηδαμινά συγκρινόμενα με την ταλαιπωρία και το οικονομικό κόστος που θα επιβαρύνει τους πολίτες,

​Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

προτίθεται να ακυρώσει την εφαρμογή αυτού του μέτρου δεδομένης της αντίθεσης της τοπικής κοινωνίας, των δήμων και του Δικηγορικού Συλλόγου της Π. Ε. Λασιθίου;

Ο Ερωτών Βουλευτής Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 3:45 pm


Συνάντηση με το δήμαρχο Ιεραπετρας του συλλόγου αιμοδοτών «Ο Ελεήμων»

Συνάντηση με το δήμαρχο Ιεραπετρας του συλλόγου αιμοδοτών «Ο Ελεήμων»
Για το σημαντικό έργο του συλλόγου αιμοδοτών «Ο Ελεήμων» συζήτησαν ο δήμαρχος και μέλη του συλλόγου
Για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί ο σύλλογος Χριστιανών Αιμοδοτών «ο Ελεήμων» στη Ιεράπετρα και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ενημέρωσαν το δήμαρχο, κ. Θεοδόσιο Καλαντζάκη ο πρόεδρος και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου.

Αναλυτικότερα, όπως τόνισαν, η κ. Γαλάνη, ο κ. Παπαγεωργίου και ο κ. Καπαράκης που παραβρέθηκαν στη συνάντηση ο σύλλογος εδώ και 27 ολόκληρα χρόνια υποστηρίζει το σημαντικό τομέα της αιμοδοσίας, οργανώνοντας τέσσερις τακτικές αιμοδοσίες ανά έτος και κάποιες έκτακτες σε περιόδους που υπάρχει ανάγκη. Στόχος του είναι να μπορεί να καλύπτει όσο το δυνατό καλύτερα τις ανάγκες που προκύπτουν, εξυπηρετώντας εκατοντάδες συμπολίτες μας και βέβαια να επιτελεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο του. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφεραν, κάποια από τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα και χρήζουν άμεσης λύσης είναι το κτιριακό πρόβλημα και το θέμα της απομάκρυνση των μεγάφωνων από τις κολώνες της ΔΕΗ, μέσω των οποίων γίνεται η ενημέρωση για την πραγματοποίηση αιμοδοσίας.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος « το έργο του συλλόγου αιμοδοτών είναι γνωστό και αξιόλογο. Καλύπτει καθημερινά αρκετές και σημαντικές ανάγκες και πραγματικά σώζει ανθρώπινες ζωές. Ως δημοτική αρχή θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να βοηθήσουμε το σύλλογο Χριστιανών Αιμοδοτών «ο Ελεήμων». Είμαστε πρόθυμοι μέσα από γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία να στηρίξουμε τόσο τις κτιριακές του ανάγκες, όσο και το θέμα της ενημέρωσης για τις δράσεις του συλλόγου είτε αυτό έχει να κάνει με την τοποθέτηση των μεγάφωνων είτε με την ενημέρωση από τα μέσα που διαθέτει ο δήμος.

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 2:49 pm


Συνάντηση του Δημάρχου Ιεραπετρας με τον πρόεδρο του συλλόγου συνταξιούχων

Συνάντηση του Δημάρχου Ιεραπετρας με τον πρόεδρο  του συλλόγου συνταξιούχων
Τα προβλήματα των συνταξιούχων απασχόλησαν το δήμαρχο στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του συλλόγου
Τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των συνταξιούχων συζητήθηκαν στη συνάντηση που έγινε μεταξύ του δημάρχου Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιου Καλαντζάκη και του προέδρου του συλλόγου συνταξιούχων, κ. Ιωάννη Μαριδάκη. Θέματα όπως τα προβλήματα της πόλης, τα τέλη, η οικονομική δυσχέρεια που πλήττει τον κλάδο των συνταξιούχων, η επιβολή φόρων, τα προβλήματα του ΚΑΠΗ, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, αλλά και η ανάγκη διευκολύνσεων των συνταξιούχων για την τακτοποίηση των οφειλών τους αναπτύχθηκαν αναλυτικά από τον πρόεδρο και συζητήθηκαν με το δήμαρχο με απώτερο στόχο την επίλυσή τους.

Ο σύλλογος συνταξιούχων είναι μια σημαντική δομή που εξυπηρετεί και υποστηρίζει τα συμφέροντα μιας μεγάλης πληθυσμιακής μερίδας στην πόλη μας τόνισε ο κ. Καλαντζάκης και είναι υποχρέωσή μας να τον υποστηρίξουμε, όπως ακριβώς συμβαίνει και με όλους τους συλλόγους. Όπως ανάφερε «γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω και των νέων οικονομικών δεδομένων που τα τελευταία χρόνια τέθηκαν σε ισχύ και ως δήμος βιώνουμε πραγματικά σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα τις τακτοποίησης των οφειλών στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος.

Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στη λύση των προβλημάτων, να στηρίξουμε τις δομές που εξυπηρετούν συνταξιούχους, όπως το ΚΑΠΗ και βέβαια να εξασφαλίσουμε ένα λειτουργικό για όλους μας σύστημα για την τακτοποίηση των οφειλών από τέλη, ωφέλιμο τόσο για το δήμο όσο και για τους οφειλέτες, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία»

Δημοσιεύθηκε στις 31 October 2014 | 2:42 pm
Translate:
Copyright © 2010-2014 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: