Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αττικής - Αθηνών   >   Ταυρος    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου: Ανακοίνωση για αιτήσεις χορήγησης αδειών για επιπλέον ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.


Ανακοίνωση για αιτήσεις χορήγησης αδειών για επιπλέον κατάληψης κοινόχρηστου χώρου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με το άρθρο 65 του Ν. 4688/24.5.2020 και έως τις 30.11.2020 οι Δήμοι δύνανται να παραχωρούν ατελώς, πέραν του αναλογούντος και προβλεπόμενου στην άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου, πρόσθετο κοινόχρηστο χώρο για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ο οποίος μπορεί να εκτείνεται σε κοινόχρηστο χώρο, συνεχόμενο ή μη της υφιστάμενης παραχώρησης, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται δικαιώματα έτερων δικαιούμενων της χρήσης αυτού.

Ο παραχωρούμενος χώρος μπορεί να εκτείνεται μέχρι του διπλάσιου του χώρου της αρχικής παραχώρησης.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση στο e-mail [email protected] έως 5/6/2020 μαζί με σχεδιάγραμμα κάλυψης χώρου.

Σε κάθε περίπτωση, κατά την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, καθώς και οποιωνδήποτε κινητών κατασκευών σκίασης, πρέπει να εξασφαλίζεται λωρίδα ελεύθερης όδευσης πεζών τουλάχιστον ενός μέτρου και πενήντα εκατοστών (1,50 μ.) καθώς και ο οδηγός όδευσης τυφλών.

Οι προσωρινές διαμορφώσεις θα πρέπει να μην εμποδίζουν τις εισόδους/εξόδους των παρόδιων κτιρίων, των χώρων στάθμευσης, τις απορροές των ομβρίων και τη διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης. 

 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

.

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2020 | 3:22 pm


Παρέμβαση Σπανάκη για τα έργα της παραλίας του Μοσχάτου και του Φαληρικού Όρμου


Άμεση παρέμβαση Σπανάκη για τα έργα της παραλίας του Μοσχάτου και του Φαληρικού Όρμου 

Η σημαντική καθυστέρηση στα έργα ανάπλασης της παραλίας του Μοσχάτου και του Φαληρικού Όρμου, προκάλεσε την έντονη παρέμβαση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη-Πέτρου Σπανάκη, ο οποίος κατέθεσε σήμερα Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο. 

 «Εδώ και τέσσερα χρόνια στο παράκτιο Αττικό Μέτωπο κατασκευάζονται τα έργα υποδομής της Α’ φάσης της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Πρόκειται για μία σημαντική ανάπλαση η οποία θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους κατοίκους τόσο των γειτονικών Δήμων όσο και όλου του Λεκανοπεδίου. Η διασύνδεση δε των έργων με το γειτονικό έργο του Ελληνικού, θα δημιουργήσει μια μοναδική σε ομορφιά και αξία αστική παραλιακή ζώνη προσβάσιμη σε ελάχιστο χρόνο από τους Αθηναίους και τους επισκέπτες», αναφέρει ο Βουλευτής του Νότιου Τομέα της Αθήνας.

Ο κ. Σπανάκης επισημαίνει ότι «παρ’ όλη τη ζωτική σημασία του εν λόγω έργου, καθημερινά οι κάτοικοι και όσοι κινούνται στην περιοχή βιώνουν τις δυσχέρειες που δημιουργούνται εξαιτίας της ύπαρξης ενός απέραντου εργοταξίου, χωρίς σαφή ημερομηνία ολοκλήρωσης της ανάπλασης. Η καθυστέρηση στην Α’ φάση των έργων συνεπάγεται και τη σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης της Β’ φάσης, που περιλαμβάνει τα έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου» και καταλήγει:

“ Επειδή υπάρχει έντονη ανησυχία κατοίκων και φορέων της Αυτοδιοίκησης της περιοχής, διότι ένα τόσο σημαντικό έργο πνοής δεν μπορεί να αποδοθεί σε ουσιαστική χρήση. Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της Α’ φάσης των έργων; 
2) Πού οφείλεται η καθυστέρηση στην υλοποίηση τους;
3) Ποιο είναι το συνολικό κόστος της Α’ φάσης και ποιο είναι το προβλεπόμενο της Β’ φάσης;
4) Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες αποπεράτωσης της Β’ φάσης των έργων και εάν όχι πότε υπολογίζεται η ολοκλήρωσή τους;
5) Πότε υπολογίζεται να αποδοθεί η χρήση των χώρων στο σύνολο τους στους κατοίκους του Μοσχάτου, των γειτονικών Δήμων και όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου;”. 

 Επισυνάπτεται η Ερώτηση.

Αθήνα, 28 Μαΐου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

Θέμα: «Άμεση ολοκλήρωση συνολικών έργων παραλίας Μοσχάτου και Φαληρικού Όρμου»

Κύριε Υπουργέ,

Εδώ και τέσσερα χρόνια στο παράκτιο Αττικό Μέτωπο κατασκευάζονται τα έργα υποδομής της Α’ φάσης της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Πρόκειται για μία σημαντική ανάπλαση η οποία θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους κατοίκους τόσο των γειτονικών Δήμων όσο και όλου του Λεκανοπεδίου. Η διασύνδεση δε των έργων με το γειτονικό έργο του Ελληνικού, θα δημιουργήσει μια μοναδική σε ομορφιά και αξία αστική παραλιακή ζώνη προσβάσιμη σε ελάχιστο χρόνο από τους Αθηναίους και τους επισκέπτες.

Παρ’ όλη τη ζωτική σημασία του εν λόγω έργου, καθημερινά οι κάτοικοι και όσοι κινούνται στην περιοχή βιώνουν τις δυσχέρειες που δημιουργούνται εξαιτίας της ύπαρξης ενός απέραντου εργοταξίου, χωρίς σαφή ημερομηνία ολοκλήρωσης της ανάπλασης.

Η καθυστέρηση στην Α’ φάση των έργων συνεπάγεται και τη σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης της Β’ φάσης, που περιλαμβάνει τα έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.

Επειδή υπάρχει έντονη ανησυχία κατοίκων και φορέων της Αυτοδιοίκησης της περιοχής, διότι ένα τόσο σημαντικό έργο πνοής δεν μπορεί να αποδοθεί σε ουσιαστική χρήση.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της Α’ φάσης των έργων;
2) Πού οφείλεται η καθυστέρηση στην υλοποίηση τους;
3) Ποιο είναι το συνολικό κόστος της Α’ φάσης και ποιο είναι το προβλεπόμενο της Β’ φάσης;
4) Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες αποπεράτωσης της Β’ φάσης των έργων και εάν όχι πότε υπολογίζεται η ολοκλήρωσή τους;
5) Πότε υπολογίζεται να αποδοθεί η χρήση των χώρων στο σύνολο τους στους κατοίκους του Μοσχάτου, των γειτονικών Δήμων και όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου;

Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλειος-Πέτρος Ν. Σπανάκης

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2020 | 2:13 pm


Την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων στην εστίαση και την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων με προτεραιότητα την Ασφάλεια των Ταξιδιωτών, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Αττικής


Την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων στην εστίαση και την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων με προτεραιότητα την Ασφάλεια των Ταξιδιωτών, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Αττικής 

Γιώργος Πατούλης: «Είναι η χρυσή μας ευκαιρία να αναβαθμίσουμε την ελληνική Φιλοξενία και Γαστρονομία, θωρακίζοντας την ασφάλεια της Ταξιδιωτικής Υγείας»

Σε τηλεδιάσκεψη για την επανέναρξη της λειτουργίας των ξενοδοχείων και της εστίασης με βάση τους διεθνείς κανονισμούς και τα υγειονομικά πρωτόκολλα συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, οποίος τόνισε την ανάγκη διατήρησης της αξιοπιστίας της χώρας μας στην Ταξιδιωτική Υγεία και Ασφάλεια για αυτό το κρίσιμο καλοκαίρι.

Την διάσκεψη διοργάνωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων με την υποστήριξη ισχυρών επιχειρήσεων του ξενοδοχειακού κλάδου.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε την σημασία του γαστρονομικού τουρισμού για την Ελλάδα και της γαστρονομικής κουλτούρας, η οποία , όπως είπε, αυξάνει την επιρροή στους προορισμούς επιλογής των ταξιδιωτών και επεσήμανε την ανάγκη να συνδεθεί η γαστρονομική ταυτότητα της χώρας και της Αττικής με την ασφάλεια.

Ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι τα εστιατόρια αποτελούν πεδίο πιθανών μολύνσεων αν δεν τηρούνται με αυστηρότητα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας σε όλη την αλυσίδα της εστίασης και εντός των ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Ο Περιφερειάρχης Αττικής ανέφερε ότι από την θέση του ως Προέδρου του Εθνικού Φορέα Τουρισμού Υγείας, της ΕΛΙΤΟΥΡ, έχει ζητήσει την υιοθέτηση διεθνών πρωτοκόλλων και πιστοποιήσεων, που με αυστηρότητα θα μπορούν να εγγυηθούν στους Τουρίστες ότι τηρούνται οι αρχές προστασίας της Υγείας τους απέναντι στον κορονοϊό, «αφού τα πρωτόκολλα αυτά θα συνδέονται με αυστηρούς ελέγχους, που θα επιτρέπουν την πιστοποίηση των ξενοδοχειακών μονάδων, βελτιώνοντας τον κλάδο διαρκώς». 

«Είναι ένα άλλο, διαφορετικό καλοκαίρι για το οποίο για πρώτη φορά, η ασφάλεια της Υγείας κατά την παροχή υπηρεσιών του Τουριστικού τομέα προηγείται της ποιότητας και της απόλαυσης. Ή μάλλον, ταυτίζεται πλέον με την ποιότητα και την πολυτέλεια, στο κομμάτι του Τουρισμού. Είναι εντυπωσιακό ότι η ιδιωτικότητα, η ασφάλεια και η υγιεινή, θα αποτελούν τους κύριους άξονες του Τουρισμού Πολυτελείας στη μετά πανδημίας περίοδο, όπως καταγράφουν τα διεθνή παρατηρητήρια.

Είναι συνεπώς το παρόν διάστημα η χρυσή ευκαιρία, για να αναβαθμίσουμε περαιτέρω το προϊόν του Ελληνικού Τουρισμού, θωρακίζοντας το κομμάτι της Ασφάλειας της Ταξιδιωτικής Υγείας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ κ. Γιώργος Πατούλης.

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2020 | 2:02 pm


Μάσκες για το (ΚΔΑΠ ΜΕΑ Μοσχάτου) από τα εργαστήρια ραπτικής του Πνευματικού Κέντρου Μοσχάτου-Ταύρου (εικόνες)

Από σήμερα, Πέμπτη 28/05, επαναλειτουργεί το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) του Δήμου μας.
Έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε ο χώρος να είναι ασφαλής για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.


Για ακόμη μια φορά το Τμήμα Κοπτικής Ραπτικής Ταύρου ενίσχυσε την προσπάθεια του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου και της Κοινωφελούς Επιχείρισης για την προστασία των ευαίσθητων ομάδων και των εργαζομένων, παραδίδοντας υφασμάτινες μάσκες προστασίας στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ ΜΕΑ Μοσχάτου) με την επαναλειτουργία της δομής.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου συνεχίζει να προσφέρει με τις δημιουργίες του. 

#μένουμε_ασφαλείς #προσφέρουμε

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2020 | 1:56 pm


Ο Δήμος Αθηναίων και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενώνουν τις δυνάμεις τους για κάθε παιδί και την οικογένειά του


Ο Δήμος Αθηναίων και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενώνουν τις δυνάμεις τους για κάθε παιδί και την οικογένειά του

Σύμφωνο Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και του Προέδρου του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστα Γιαννόπουλου καθώς οι δύο πλευρές αποφάσισαν να ενισχύσουν την ήδη άριστη σχέση αμοιβαίας υποστήριξης και να συνεργαστούν με σκοπό, την από κοινού, ανάπτυξη ισχυρών και αξιόπιστων μηχανισμών άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις παιδιών σε κίνδυνο. Επίσης, την ενίσχυση των διαδικασιών προαγωγής του βιοτικού επιπέδου και της υγείας των παιδιών, αλλά και των διαδικασιών ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης για θέματα παιδικής κακοποίησης - παραμέλησης, οικονομικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εξαφανίσεων, αναλαμβάνοντας μάλιστα την κοινή δέσμευση ότι θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, κατά αρμοδιότητα, για την καλύτερη και πιο άμεση επίτευξή τους.

Επιπλέον, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και ο Δήμος Αθηναίων δεσμεύτηκαν να αξιοποιήσουν τις δράσεις και την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει ο Οργανισμός για την υποστήριξη παιδιών και οικογενειών στους κρίσιμους τομείς της Βίας, Υγείας, Εξαφάνισης και Φτώχειας, καθώς και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και φυσικών καταστροφών (πυρκαγιά, σεισμός, πλημμύρα), υπό το θεσμικό και συντονιστικό ρόλο του Δήμου Αθηναίων. Όπως επίσης, να συνεργαστούν και να στηρίξουν το έργο και τις δράσεις του Οργανισμού σε δημοτική κλίμακα και να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια παροχής βοήθειας στα παιδιά και τις οικογένειές τους που χρήζουν στήριξης, μέσω των δράσεων που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αλλά και με την επέκτασή τους.

Με σκοπό την υλοποίηση των ανωτέρω «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει στη διάθεση του Δήμου Αθηναίων και των αρμόδιων υπηρεσιών του, το σύνολο των υλικοτεχνικών υποδομών του καθώς και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του.Αναλυτικότερα:

● Την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056

● Την Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000
● Την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111
● Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για νεογνά και παιδιά (Ασθενοφόρα), ενταγμένες στο ΕΚΑΒ
● Τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας με προβλήματα διαβίωσης
● Τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του Οργανισμού στον τομέα της Εξαφάνισης ανηλίκων (116000 και AMBER ALERT HELLAS)
● Την Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης εξαφανισμένων Παιδιών «Θανάσης Μακρής» στελεχωμένη από εκπαιδευμένους εθελοντές και διεθνώς πιστοποιημένες κυνοφιλικές ομάδες
● Την ενεργή συμμετοχή της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας, και άλλων υπηρεσιών του Δήμου στα Προγράμματα Amber Alert Hellas και Missing Alert Hellas για τον εντοπισμό ανηλίκων και ενηλίκων αντίστοιχα.
● Την Υπηρεσία επιτόπιας παρέμβασης, από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους του Οργανισμού
● Το Πολυϊατρείο του Οργανισμού στο κέντρο της Αθήνας και τις Κινητές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής για Παιδιά
● «Το Σπίτι του Παιδιού», ένα Κέντρο Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους
● Τον «Οδυσσέα», το 1ο Κινητό Εργαστήρι Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας
● Τα εξειδικευμένα οχήματα άμεσης επέμβασης καθώς και τα διασωστικά οχήματα του Οργανισμού


Παράλληλα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής σε παιδιά με τα 2 Κινητά Πολυϊατρεία και τις 2 Κινητές Ιατρικές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής που διαθέτει, το πρόγραμμα Παιδιατρική κατ’ οίκον Νοσηλεία σε παιδιά με χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας, διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες α’ βάθμιας και β’ βάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής καθώς και στον «ΟΔΥΣΣΕΑ», το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας του Συλλόγου.

Ειδικότερα, σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας όπου εμπλέκονται παιδιά ο Οργανισμός αναλαμβάνει την παροχή κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες για την προστασία και την κοινωνική επανένταξή τους.

Επιπλέον, ο Οργανισμός όταν κρίνεται από κοινού σκόπιμο θα πραγματοποιεί εκπαιδεύσεις στα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας και στελεχών άλλων υπηρεσιών του Δήμου με σκοπό την ένταξη του ανθρωπίνου δυναμικού της στον επιχειρησιακό βραχίονά του και συγκεκριμένα στην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις εξαφανίσεις 116000 και της «Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής» σε περιπτώσεις ενεργοποίησης Amber Alert και Missing Alert.

«Για κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται για να είναι τα παιδιά υγιή και ασφαλή, είμαστε εδώ. Στην πράξη. Με κάθε δυνατό τρόπο και με κάθε υπηρεσία μας. Είμαστε υπερήφανοι που βρήκαμε τον τρόπο να συμμαχήσουμε ενεργά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που εδώ και πολλά χρόνια δίνει τη δική του ξεχωριστή μάχη. Δεν πρόκειται για μία τυπική συμφωνία συνεργασίας αλλά για μία ουσιαστική, πρακτική σύμπραξη με κοινό σκοπό και στόχο. Να είμαστε δίπλα στα παιδιά που μας έχουν ανάγκη» τόνισε αμέσως μετά την υπογραφή του Συμφώνου ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας και δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για αυτό το δυναμικό νέο πλαίσιο συνεργασίας που ορίσαμε με τον Δήμο Αθηναίων προς όφελος όλων των παιδιών και των οικογενειών τους. Ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς όπως οι σημερινοί, όπου οι κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή και το μέλλον όλων και ιδιαίτερα των παιδιών αυξάνονται δραματικά, η ένωση δυνάμεων αποδεικνύεται ως ο πιο πρόσφορος τρόπος για την αντιμετώπισή τους. Ενώνουμε, λοιπόν, δυνάμεις με τον Δήμο Αθηναίων σε μια γόνιμη συνεργασία για την προστασία των παιδιών και όλων των ευάλωτων μελών της κοινωνίας μας, θέτοντας στη διάθεσή τους την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του συνόλου των δράσεων και υπηρεσιών μας».

Περισσότερες πληροφορίες:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Γραφείο Τύπου
Τηλ. 210-3306140

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2020 | 1:36 pm


Προϊόντα ατομικής υγιεινής και προστασίας στα σχολεία της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου


Παραδίδονται σήμερα και αύριο στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου προϊόντα ατομικής υγιεινής και προστασίας (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια, ψηφιακά θερμόμετρα μετώπου).

Ενημέρωση είχαμε από την Πρόεδρο της Α/βάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου, Καρύδη Κατερίνα!

Παραδίδονται σήμερα και αύριο στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας προϊόντα ατομικής υγιεινής και προστασίας (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια, ψηφιακά θερμόμετρα μετώπου).
Ο καθαρισμός των σχολείων, εσωτερικά και εξωτερικά, θα ολοκληρωθεί μέχρι το Σαββατοκύριακο.
Απόλυτη προτεραιότητα μας είναι η προστασία των μαθητών μας, των εκπαιδευτικών και η ομαλή μετάβαση τους στη σχολική διαδικασία.

Καλή μας αρχή!!

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2020 | 12:29 pm


Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης LIVE από τον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)


#snfccAtHome: music
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης LIVE από τον Φάρο του ΚΠIΣΝ την Πέμπτη 4 Ιουνίου 

Με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη συνεχίζεται την Πέμπτη 4 Ιουνίου στις 21.00 η διαδικτυακή σειρά συναυλιών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) #snfccAtHome: music.

Σε μια εποχή που κρατάμε αποστάσεις, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης καταργεί την απόσταση μέσα από τη μαγεία του τραγουδιού. Μόνος επί σκηνής, παίζει και τραγουδά τα τραγούδια του στην πρωτογενή μορφή τους, όπως ήταν τη στιγμή της δημιουργίας τους. Τραγούδια αγαπημένα όπως τα «Όνειρο ήτανε», «Ο κόσμος που αλλάζει» και «Βυθός». Ακολουθώντας μια παράδοση αιώνων, αυτή των τροβαδούρων, με μια κιθάρα ή ένα λαούτο, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μοιράζεται συναισθήματα, σκέψεις, εμπειρίες, όνειρα και πραγματικότητες που διατρέχουν και καθορίζουν όλους μας. Μια συναυλία που, μέσα από τις εντάσεις και τις σιωπές της, μας φέρνει στον πυρήνα της δημιουργίας και της έκφρασης.

Η σειρά #snfccAtHome: music, στην οποία αγαπημένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν συναυλίες σε ζωντανή αναμετάδοση από εμβληματικούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, χωρίς την παρουσία κοινού και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, έχει φιλοξενήσει μέχρι τώρα με μεγάλη επιτυχία συναυλίες της Δήμητρας Γαλάνη, της Νατάσσας Μποφίλιου, του Δημήτρη Καμαρωτού, των Katerine Duska & Leon of Athens, του Σταύρου Λάντσια και του Theodore.

Η σειρά #snfccAtHome: music, όπως και όλο το ψηφιακό πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά προγραμματισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1969. Σπούδασε κλασική κιθάρα στο Ευρωπαϊκό Ωδείο Λευκωσίας. Το 1992 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ως ηθοποιός, ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (1993, 1996 και 2013). Εμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1993. Κυκλοφόρησε αρκετούς δίσκους, ενώ έγραψε μουσική για θέατρο, ντοκιμαντέρ και χορό. Το 2005 παρακολούθησε μαθήματα σύνθεσης στο Κονσερβατόριο της Αγίας Πετρούπολης με καθηγητή τον Boris Tishchenko. Έργα του για ορχήστρα και χορωδία έχουν παρουσιαστεί σε προσωπικές συναυλίες στη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Ως τραγουδοποιός, εμφανίζεται σε μεγάλα θέατρα, μικρές μουσικές σκηνές και φεστιβάλ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταξιδεύει και μετακομίζει συχνά. Τα τελευταία χρόνια ζει στο Πήλιο. 

Συντελεστές:
Αλκίνοος Ιωαννίδης: ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, λαούτο, φωνή

Παρακολουθήστε τη συναυλία live στο snfcc.org/ioannidis, καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC την Πέμπτη 04/06 στις 21.00.

Η σειρά #snfccAtHome: music πραγματοποιείται με τα μεγαλύτερα δυνατά μέτρα ασφαλείας, έχοντας πάντοτε ως προτεραιότητα την υγεία των συνεργατών και των εργαζομένων του ΚΠΙΣΝ.

Περισσότερες πληροφορίες για όλο το πρόγραμμα του #snfccAtHome μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας SNFCC.org και στις σελίδες μας στα social media @SNFCC.

Το ψηφιακό περιεχόμενο το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγραμματισμού εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ εντάσσεται στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). 

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ. Τον Φεβρουάριο 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση δωρεάν εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων, ενώ πρόσφατα το ΙΣΝ χρηματοδότησε επιπλέον τη δημιουργία πρόσθετων υποδομών, όπως ο Θόλος στον Λαβύρινθο και τα Σιντριβάνια στο Κανάλι.

.

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2020 | 11:30 am


Ανοίγουν ξανά οι Κυριακάτικες αγορές και οι εμποροπανηγύρεις


Επαναλειτουργούν από 1η Ιουνίου οι εμποροπανυγύρεις, οι Κυριακάτικες αγορές και λοιπές αγορές του άρθρου 38 του νόμου 4497/17.

Σύμφωνα με σημερινή ανάρτηση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο twitter, «…κατόπιν έγκρισης της ειδικής επιτροπής επιστημόνων και με εφαρμογή των αυστηρών κανόνων λειτουργίας που ισχύουν για τις λαϊκές αγορές επανεκκινούν από 1/6 οι Κυριακάτικες αγορές, οι εμποροπανηγύρεις και λοιπές αγορές του άρθρου 38 του νόμου 4497/17».

Την Παρασκευή οι δύο ακόμα ΠΝΠ

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο τελευταίες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημικής κρίσης εισάγονται στην ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης επεσήμανε ότι στις ΠΝΠ ρυθμίζονται θέματα που έχουν να κάνουν με την κατ΄οίκον παροχή υπηρεσιών υγείας, την άυλη συνταγογράφηση, την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών, τη διεύρυνση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, την αποδοχή των δωρεών, την απασχόληση ιδιωτών σε δομές του ΕΣΥ, εφόσον παραστεί ανάγκη και υπάρχουν ελλείψεις, και την εξαίρεση, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, των πνευμολόγων και αναισθησιολόγων, από την υποχρέωση να κάνουν υπηρεσία υπαίθρου πριν δώσουν εξετάσεις για την ειδικότητα, προκειμένου να αξιοποιηθούν αυτές οι δύο ειδικότητες άμεσα, εάν υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

με πληροφορίες από: ΑΠΕ

newsit.gr

.

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2020 | 11:08 am


Ελευθερία Μοσχάτου: Ο Τσαραπατσάνης ο νέος τεχνικός διευθυντής


Η Ελευθερία Μοσχάτου ανακοίνωσε πως ο Σωτήρης Τσαραπατσάνης θα είναι ο νέος τεχνικός διευθυντής της ομάδας, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση θα έχει και συμμετοχή στο προπονητικό team.

Η Ελευθερίας Μοσχάτου , που αγωνίζεται στην Α1 Γυναικών, ανέφερε μέσω instagram ότι: «Η ομάδα μας είναι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσει την επιστροφή ενός στρατιώτη της ομάδας, του κ. Σωτήρη Τσαραπατσάνη. Ο κ. Τσαραπατσάνης θα ενισχύσει σημαντικά την ομάδα μας από το πόστο του τεχνικού διευθυντή αλλά και με την ενεργό συμμετοχή του στο προπονητικό team. Εντός των ημερών θα υπάρξουν περισσότερες ανακοινώσεις για το μέλλον της ομάδας.»View this post on Instagram

A post shared by Α.Ο.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ (@eleytheria_moschatou) on

Δημοσιεύθηκε στις 28 May 2020 | 10:59 am


Η Απόδοση της εορτής του Πάσχα από Αγιο Γεώργιο Ταύρου (εικόνες)


Απόδοση της εορτής του Πάσχα από Αγιο Γεώργιο Ταύρου !

Η Απόδοση της εορτής του Πάσχα εορτάζεται 39 ημέρες μετά το Άγιον Πάσχα. Την Τετάρτη της έκτης εβδομάδας μετά το Πάσχα εορτάζουμε την Απόδοση της εορτής του Πάσχα. Αν και οι περισσότερες εορτές έχουν τη απόδοση τους την όγδοη ημέρα, η Απόδοση του Πάσχα εορτάζεται την 39η ημέρα.

Είναι η τελευταία ημέρα της πασχαλινής περιόδου. Με την Ανάληψη του Κυρίου που γιορτάζει αύριο η Εκκλησία μας, κλείνει για εφέτος η περίοδος που ο χαιρετισμός κάθε Χριστιανού ήταν το «Χριστός Ανέστη» και η απάντηση σε αυτόν το «Αληθώς Ανέστη».  
Βέβαια μπορεί το έθιμο να προβλέπει μόνο αυτές τις ημέρες από την Ανάσταση μέχρι την Ανάληψη, αλλά αν κάποιος σας πει «Χριστός Ανέστη» εκτός αυτής της περιόδου, μην τον διορθώσετε για το λάθος του, αλλά απαντήστε του κι εσείς «Αληθώς Ανέστη». Άλλωστε το «Χριστός Ανέστη» δεν είναι ένα έθιμο αλλά ένα γεγονός!

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2020 | 8:50 pm


Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου: Επιτροπή Διαβούλευσης 01/06/2020


Καλείστε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης που θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου (Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου) στις 1 Ιουνίου 2020 ημέρα Δευτέρα και ώρα 19.00 με θέμα:

«Υποβολή προτάσεων που αφορά στην κατάρτιση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου».

Όσοι δεν μπορούν να παρευρεθούν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης και επιθυμούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους μπορούν να τις αποστείλουν εγγράφως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μία εκ των κάτωθι ηλεκτρονικών διευθύνσεων:

[email protected]

[email protected]

Επισυναπτόμενα Έγγραφα

.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2020 | 8:09 pm


Επανέναρξη λειτουργίας Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου


Επανέναρξη λειτουργίας Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου

Απόφαση 372


ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Την επαναλειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ)Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου από Πέμπτη 28-05-2020.

Η λειτουργία της δομής θα είναι σύμφωνα με τις διατάξεις της εγκυκλίου Δ11/Φ.29/Γ.Π.οικ.1988/691/22-05-2020 της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΑΔΑ: Ε8Π546ΜΤΛΚ-ΛΗΧ).

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ

.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2020 | 7:57 pm


Κορονοϊος: Εγκλεισμός και επιπτώσεις στην Ψυχολογία και τις Διατροφικές Συνήθειες

Η απειλή ευρείας εξάπλωσης του κορωνοϊού έχει επιβάλει την κοινωνική αποστασιοποίηση ως μέτρο επιδημιολογικής επιτήρησης για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της πανδημίας.

Η πανδημία και η απειλή ευρείας εξάπλωσης του κορωνοϊού έχει επιβάλει την καραντίνα, την κοινωνική αποστασιοποίηση, την αυτοαπομόνωση ως μέτρο επιδημιολογικής επιτήρησης για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της απειλής. Ωστόσο, σε ψυχολογικό επίπεδο, ο “εγκλεισμός” λειτουργεί σαν έλλειψη αέρα-οξυγόνου. Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και ως εκ τούτου αντιλαμβανόμαστε τη ζωή μας και την ύπαρξή μας μέσω της συνύπαρξης και συσχέτισης με άλλους ανθρώπους. Τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού συνεπάγονται και την κατάπνιξη των αντανακλαστικών που σχετίζονται με την κοινωνικοποίηση. Απαγορεύεται η αγκαλιά, το άγγιγμα, η χειραψία, η εγγύτητα, η συνύπαρξη σε μικρή απόσταση. Καλούμαστε να οργανώσουμε πλέον διαφορετικά τη συμπεριφορά μας ώστε να προστατευθούμε.

Διαβάστε πώς να διαχειριστείτε αποτελεσματικά αυτή την περίοδο και να προστατευθείτε από την πιθανή ψυχολογική κατάπτωση.

Διαβάστε Περισσότερα

.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2020 | 7:19 pm


Άγιος Ιωάννης Ρώσος: To Θαυματουργό Σκήνωμα και τα άπειρα Θαύματα


Άγιος Ιωάννης Ρώσος: Η πολύ γλυκιά, νεανική μορφή του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου και τα άπειρα θαύματά του ελκύουν εκατοντάδες πιστούς κάθε χρόνο στο Προκόπι Ευβοίας.

Ας δούμε λίγα από τα θαύματα του Αγίου Ιωάννη, για να καταλάβουμε γιατί ο κόσμος καταφθάνει από όλα τα μέρη του κόσμου εκεί για να προσκυνήσει αυτόν τον μεγάλο Άγιο.

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος – Θαύματα

Ένας άνθρωπος αφηγείται με πολύ παραστατικό τρόπο, την βοήθεια που είχε από τον άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο σε απλά και καθημερινά ζητήματα της ζωής του

“..Τον θεωρώ προστάτη μου από τότε που στο λύκειο ανακάλυψα ένα ξωκλήσσι του στο βουνό πίσω απ’ το σπίτι μου. Έτσι, σε κάθε μικροδυσκολία άρχισα να ζητάω τη βοήθειά του. Το κουφό της υπόθεσης είναι ότι του έβαζα και διορία! Στην οποία έπεφτε πάντα μέσα.

Τυπικότατος ο Άγιος δεν μπορώ να πω. Η πρώτη φορά ήταν μετά από έναν έντονο καβγά που είχα με τους δικούς μου [καθότι έφηβος και αρκετά θερμόαιμος]. Θυμάμαι είχε γίνει της μουρλής στο σπίτι.

Έτρεξα κι εγώ στον Άγιο και παρακάλεσα. Χμ.. βασικά δεν έμεινα μόνο στο παρακαλητό αλλά ζήτησα να τα βρούμε με τους δικούς μου μέχρι το βράδυ [ήταν τότε μεσημέρι] χωρίς πολλά διαδικαστικά [μάλλον δεν θα με συνέφερε]. Απ’ τη στεναχώρια μου δεν γύρισα σπίτι αλλά τριγυρνούσα στην πόλη.

Όταν το βράδυ αποφάσισα να γυρίσω -με βαριά καρδιά- όλα ήταν μέλι-γάλα! Από εκείνη τη μέρα άρχισα να υποψιάζομαι ότι θα με βόλευε να γίνουμε φίλοι με τον Άγιο… Έτσι ακολούθησαν αρκετά τέτοια μικροπεριστατικά που φαντάζομαι για τους περισσότερους δεν σημαίνουν τίποτα, αλλά για μένα έκαναν εμφανή την παρουσία και ευεργετική επίδραση του Αγίου στη ζωή μου.

Βασικά για τον Άγιο Ιωάννη δεν ήξερα τίποτα. Έμαθα μετά από αρκετό καιρό όταν ένα βιβλίο έπεσε στα χέρια μου. Το βιβλίο ήταν μια μυθιστορηματική εκδοχή του βίου του [‘Η μορφή ενός Αγίου’ της Ελένης Καρυτά]. Ήταν πολύ ωραίο και ως μυθιστόρημα και ως περιγραφή της ζωής του Αγίου Ιωάννη. Νομίζω το έχω διαβάσει τρείς φορές ως τώρα.

 Όταν ήμουν φοιτητής, γύρισα ένα Σαββατοκύριακο στην Καβάλα. Είχα επιστρέψει αργά ένα βράδυ από έξοδο και έφερνα γύρες μπροστά απ’ το σπίτι μου για να βρω πάρκινγκ. Δεν πρόσεξα όμως ένα αυτοκίνητο της Ασφάλειας που ήταν παρκαρισμένο κάτω απ’ το σπίτι μου.

Όταν βρήκα παρκάρισμα λίγο μακρύτερα, μου ήρθε να πάω στο εκκλησάκι στο βουνό [ήταν 2 λεπτά περπάτημα] να πω μια καληνύχτα στον Άγιο και να δω αν το καντηλάκι του ήταν αναμμένο.

Οι Ασφαλίτες νόμιζαν ότι βγάλανε λαβράκι. Σου λέει τι πάει να κάνει αυτός νυχτιάτικα στο βουνό; [στο οποίο πάντα υπήρχαν φήμες για ναρκωτικά κτλ.] Όταν λοιπόν κατέβαινα το μονοπάτι και πήγα να μπω στην πολυκατοικία μόνο που δεν με συνέλαβαν.

‘Τι έκανες στο βουνό μες τη μαύρη νύχτα;’
‘Πήγα στο εκκλησάκι ν’ ανάψω το καντήλι…
‘ Άντε τώρα να σε πιστέψουν κοτζάμ μαντράχαλο. Ρεζίλι…

Λίγο πριν τελειώσω το πανεπιστήμιο έμαθα την σύγχρονη ιστορία του Αγίου, ότι δηλαδή βρίσκεται άφθαρτος στο Προκόπι της Εύβοιας και φημίζεται για τα μεγάλα θαύματα που κάνει ακόμη και σήμερα. Λίγο ντράπηκα που του ζητούσα χάρες γ’ κατηγορίας. Ακόμη δεν αξιώθηκα να πάω να τον προσκυνήσω από κοντά…

Το περιστατικό που με σημάδεψε το περισσότερο το άφησα για το τέλος. Είχα σχετικά δύσκολη στρατιωτική θητεία. Το τέλος όμως ήταν αποτελειωτικό. Λίγες μέρες πριν απολυθώ είχαμε επιθεώρηση από το ΓΕΣ. Ότι δεν έκανα 10 μήνες στο στρατό το έκανα στο τέλος που υποτίθεται όλα είχαν τελειώσει.

Τις τελευταίες μέρες πέθανα στην κούραση. Από καθαριότητες, ξεχορτάριασμα, υπηρεσίες, άγηματα και πάει λέγοντας -σ’ ένα στρατόπεδο εγκαταλειμένο και με λιγο κόσμο. Στο τέλος πονούσαν τα βλέφαρά μου απ’ την κούραση.

Αλλά δεν ήταν τόσο η σωματική κούραση, όσο η ψυχική. Ήθελα πια να τελειώνω. Ειδικά αυτό το τελευταίο με την επιθεώρηση μου φαινόταν σαν κακόγουστη φάρσα. Τόσο είχα επηρεαστεί που είχα αυθυποβάλει τον εαυτό μου ότι η θητεία μου δεν θα τελειώσει ποτέ.

Κρεμάστηκα απ’ τον Άγιο. Είχα την εικόνα του [την μόνη εικόνα που είχα στο στρατόπεδο και πήρα και μαζί μου στην Αγγλία] και το βιβλίο του. Το διάβαζα όποτε μπορούσα να ξεκλέψω χρόνο.

Σε μια στιγμή απόλυτης αδυναμίας και γκρίνιας [λίγο πριν την βραδινή αναφορά] ξαφνικά πλημμύρισα από ένα απερίγραπτο συναίσθημα ευφροσύνης στα όρια του μεταφυσικού. Δεν θέλω να επιχειρήσω να το περιγράψω.

Και δε νομίζω ότι γίνεται. Πάντως ήταν σίγουρα κάτι που δεν προήλθε από εμένα αλλά με γέμισε χαρά μέχρις δακρύων.

Η πρώτη μου στιγμιαία σκέψη ήταν ‘τι γίνεται; δεν έκανα κάτι για να αξίζω αυτό!’ Στο στρατό είχα εγκαταλείψει κάθε απόπειρα προσέγγισης του Θεού. Συνειδητά. 

 Και ήταν τότε που ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος μου ψιθύρισε μες την ψυχή μου τρείς μόνο λέξεις: ‘Δεν έχει σημασία’. Και κατάλαβα. Κατάλαβα και χάρηκα. Ο Θεός δεν περιμένει τίποτα από εμάς. Δεν μας την έχει στημένη στη γωνία. Το μόνο που χρειάζεται είναι η προαίρεση της καρδιάς μας. Και έρχεται. 

 Η ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥΆγιε μου Ιωάννη σ’ ευχαριστώ για όλα”

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος – Συγκλονίζουν οι διηγήσεις του Πατρός Ιωάννου Βερνέζου “…Όταν κάναμε το 2005 την αλλαγή αμφίων στίς 18 Απριλίου 2005, ξέρετε; Ζητάει μόνος του να του αλλάξουμε τα άμφια. Δεν ανοίγει η λάρνακα και να θελήσουμε.

Γυρίζει το κλειδί και ακούγεται και δεν ανοίγει όταν δεν θέλει. Πως ειδοποιεί γιά την αλλαγή των αμφίων του; Νά, έρχεται π.χ. σε μιά καλή ψυχή και λέει στον ύπνο (σέ διάφορα μέρη, στην Ν. Υόρκη, στην Αυστραλία, στην Θεσσαλονίκη), έλα να με χαιρετήσης, είμαι ο Ιωάννης από την Ρωσία’ έλα στην εκκλησία μου και να πης στον Ιερέα ήρθε ο καιρός να μου αλλάξουν τους χιτώνες.

Έτσι έγινε το 1937, το 1955, το 1977 που έγινα αποδέκτης εγώ. Επήρα εγώ τίς πληροφορίες από πιστούς. Το 2005 ξαναζήτησε ο Όσιος να γίνη αλλαγή αμφίων μετά 28 χρόνια που πέρασαν από το 1977.

Ο κ. Στυλιανός ξέρει ότι εδώ μαζί ξεκινήσαμε στον αγώνα. Μού είπε λευκανθήκαμε. Ο αγαπητός Στυλιανός ειναι πολλά χρόνια στον αγώνα, και να προσεύχεσθε γι’ αυτόν.

Εγώ είμαι εδώ 43 χρόνια κληρικός και τρία χρόνια πρίν ως λαίκός, συνολικά 46 χρόνια και έχουμε δεί χιλιάδες και εκατομμύρια πιστούς να περνουν μπροστά από τον Άγιο Ιωάννη.

Τί έχουμε να μαρτυρήσουμε; Τί είδαμε στις αλλαγές; Το συγκλονιστικό είπαμε είναι ότι είδοποιεί ο ίδιος! Ετσι σε μιά κοπέλα είπε:

Να ‘ρθής να δής το μαξιλάρι μου που θα είναι γεμάτο δάκρυα. Κλαίμε για σας τους νέους. Προσευχόμαστε ιδιαίτερα γιά σας στο Θεό να σας στηρίξη.

 Όταν το 1977 ανοίξαμε και είδαμε το μαξιλάρι όλο καθαρό ήταν, όμως εδώ δίπλα στούς οφθαλμούς ήταν βρεγμένο με μιά μεγάλη κηλίδα από δάκρυα.

Είδαμε όλη την κεφαλή του Αγίου να κινείται, και ο Σεβασμιώτατος και οι ιερείς.

Συγκλονιστικό! Παίρνουμε την λάρνακα και ερχόμαστε σε δύο τραπέζια και βάζουμε τον Άγιο. Αυτό που σεβάστηκε ο ίδιος ο Θεός, ετίμησε και εχαρίτωσε και εδόξασε, που χάρισε το δώρο της αφθαρσίας ως την Β΄ Παρουσία…”


.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2020 | 4:22 pm


Θεοδωρικάκος: Νέες εντάξεις έργων σε Δήμους των Νοτίων Προαστίων


Με εντολή του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου εγκρίθηκαν νέες εντάξεις έργων σε δήμους της Νοτίων Προαστίων για την «Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για τη δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των Δήμων» και την «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες».

Συγκεκριμένα:  

· Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης V, για «Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για τη δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού του δήμου».  

· Δήμος Ζωγράφου, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΙΧ, για «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες».

· Δήμος Γλυφάδας, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης V, για «Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για τη δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού του δήμου».

· Δήμος Νέας Σμύρνης, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης V, για «Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για τη δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού του δήμου».

· Δήμος Ηλιούπολης, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης V, για «Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για τη δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των δήμων της χώρας».

· Δήμος Αγίου Δημητρίου, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΙΧ, για «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες».

.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2020 | 3:44 pm


Ο άνθρωπος που δημιούργησε «Το Χαμόγελο Παιδιού» γράφει την συγκλονιστική ιστορία του


Στο νέο βιβλίο «Grow – Ιστορίες Management και Ηγεσίας» των εκδόσεων «Διόπτρα»

Πώς μπορεί ένα τραγικό γεγονός, που σημαδεύει για πάντα τη ζωή σου, να αποτελέσει το έναυσμα για δημιουργία και προσφορά; Πώς είναι δυνατόν ενώ βιώνεις τον αδόκητο χαμό του παιδιού, να έχεις τη δύναμη και την θέληση όχι μόνον να σταθείς όρθιος αλλά να δώσεις σάρκα και οστά σε ένα απαιτητικό όραμα που στοχεύει στην βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων σου;

Απαντήσεις στα παραπάνω αλλά σε πολλά ακόμη καίρια ερωτήματα, που σχετίζονται με τη ζωή, το θάνατο αλλά και την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης, δίνει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του γνωστού για την σημαντική κοινωνική του δράση σωματείου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος μέσα από τις σελίδες του νέου βιβλίου με τίτλο «Grow – Ιστορίες Management και Ηγεσίας» των εκδόσεων «Διόπτρα».

Ο Θοδωρής Σπηλιώτης και ο Βαγγέλης Παπαδήμας έχουν συγκεντρώσει σε αυτό προσωπικές ιστορίες 60 διαφορετικών ανθρώπων που έχουν διατελέσει επικεφαλής στους τομείς των επιχειρήσεων, της εκπαίδευσης, της υγείας, του στρατού, της Εκκλησίας, Στόχος τους, οι μαρτυρίες και κυρίως οι εμπειρίες τους να αποδειχτούν πολύτιμες για τις ζωές άλλων συνανθρώπων τους οι οποίοι καλούνται να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο σε μία ομάδα ανεξαρτήτως συνθηκών.

Ανάμεσά τους δεν μπορεί να μην ξεχωρίσει κανείς την συγκλονιστική ιστορία του Κώστα Γιαννόπουλου, όπως ο ίδιος την διηγείται, ο οποίος κατάφερε να μετουσιώσει τον απερίγραπτο πόνο της απώλειας του 10χρονου γιου του σε μια αστείρευτη πηγή αγάπης και συμπαράστασης χρησιμοποιώντας τις γνώσεις management που διέθετε προκειμένου να διοικήσει ένα σωματείο που σκοπό δεν έχει το κέρδος αλλά την ίδια την ανθρώπινη ζωή.

Διαβάστε αναλυτικά στο protothema.gr

.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2020 | 3:25 pm


Φωταγώγηση του κτιρίου Φλοίσβου από τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας


Το κτίριο του Φλοίσβου θα φωταγωγήσει με το πορτοκαλί χαρακτηριστικό χρώμα, τo Σάββατο 30 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, o Δήμος Παλαιού Φαλήρου και o Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας.Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2007 αποκλειστικά από πάσχοντες, με σκοπό την εξυπηρέτηση, ενημέρωση και υποστήριξη των ασθενών σε όλο το φάσμα των αναγκών τους, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τη νόσο.

Η 30η Μαΐου θεσπίστηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία για τη ΣΚΠ – Multiple Sclerosis International Federation (MSIF) ως Παγκόσμια Ημέρα για τη ΣΚΠ και γιορτάζεται με συντονισμένες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από το 2009.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και της Πολιτείας, η επίτευξη της μεγαλύτερης κατανόησης μέσω της σωστής ενημέρωσης για αυτή τη χρόνια πάθηση, καθώς και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πασχόντων, αλλά και των οικογενειών τους. Υπολογίζεται ότι πάνω 2.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ΣΚΠ, εκ των οποίων περίπου 10.000-12.000 βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου συμμετέχει στον εορτασμό μαζί με τους Δήμους Αθηναίων ( όπου θα φωταγωγηθεί το σιντριβάνι της Ομόνοιας ) και τους Δήμους Περιστερίου και Κερατσινίου – Δραπετσώνας όπου θα πραγματοποιηθούν ανάλογες δράσεις.

.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2020 | 1:31 pm


O Βασίλης Σπανάκης στον διαδικτυακό μαραθώνιο της Γραμματείας Οργανωτικού της ΝΔ για τη "ΦΛΟΓΑ"


O Βασίλης Σπανάκης στον διαδικτυακό μαραθώνιο της Γραμματείας Οργανωτικού της ΝΔ για τη "ΦΛΟΓΑ"

Στον διαδικτυακό φιλανθρωπικό Μαραθώνιο της Γραμματείας Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας, συμμετείχε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης.

"Ανταποκρίθηκα με χαρά στη σπουδαία πρωτοβουλία της Γραμματείας Οργανωτικού του κόμματός μας και του Στέλιου Κονταδάκη. Είναι σημαντικό να προβάλλουμε και να ενισχύσουμε οικονομικά το έργο του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» συνεισφέροντας όλοι, με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας", δήλωσε ο κ. Σπανάκης.

Δείτε στο ακόλουθο video τη συμμετοχή του Βουλευτή του Νοτίου Τομέα της Αθήνας στον φιλανθρωπικό Μαραθώνιο:

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2020 | 12:53 pm


Ανοίγουν τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών για μαθητές δημοτικού


Την 1η Ιουνίου, από κοινού δηλαδή με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, θα επαναλειτουργήσουν τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών για τα παιδιά δημοτικού όπως επισήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου. 

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε και στην άρση των περιοριστικών μέτρων για τη λειτουργία γυμναστηρίων και σχολών χορού. Ο κ. Παπαθανάσης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την στήριξη των συγκεκριμένων κλάδων, όμως επισήμανε στον πρόεδρο του επιμελητηρίου ότι η οριστική απόφαση της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από την εισήγηση των Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Στην ατζέντα της συζήτησης ήταν επίσης η επανέναρξη του κλάδου της εστίασης, ενώ συμφωνήθηκε η συμμετοχή του κ. Παπαθανάση σε μία από τις προσεχείς ενημερωτικές τηλεδιασκέψεις που διοργανώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

dikaiologitika.gr

.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2020 | 12:46 pm


Με δωρεάν προκρατήσεις οι επισκέψεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος


Ανακοίνωση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Με δωρεάν προκρατήσεις οι επισκέψεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος
Ελεύθερη πρόσβαση σε 65+, ΑμεΑ και εγκύους

Μέχρι την πανδημία του κορωνοϊού το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ήταν ένα από τα πολύ μεγάλα success stories της χώρας μας και αναδείχθηκε στον πιο αγαπημένο προορισμό των κατοίκων και επισκεπτών της Αττικής. Το 2019 είχαμε 6,3 εκατομμύρια επισκέψεις, πολύ πέρα και από την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη πριν την παράδοσή του στην Ελληνική Πολιτεία. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τον Μάιο 2019 είχαμε 530.000 επισκέψεις και τον Ιούνιο 2019 641.000 επισκέψεις. 

Όμως, στην παρούσα φάση, αυτή η πολύ υψηλή ενδεχόμενη επισκεψιμότητα, με τον αναπόφευκτο συνωστισμό που συνεπάγεται, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για διάδοση του ιού. Ιδιαίτερη δυσκολία παρουσιάζει το διάστημα 18:00 - 20:00, στο οποίο, τα Σαββατοκύριακα τον Ιούνιου του 2019, ο ρυθμός άφιξης των επισκεπτών ξεπερνούσε τους 2.000 την ώρα.

Όπως σε όλη την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020, έτσι και τώρα, θέτουμε ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία της υγείας του κοινού και των εργαζομένων. Έχουμε τη γνώση και την πείρα να υπηρετήσουμε τον σκοπό αυτό αποτελεσματικά. Ήμασταν από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος, οργανισμός στην Ελλάδα που στις 29/01, μόλις 5 ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη,  τοποθετήσαμε παραγγελία για Μέσα Ατομικής Προστασίας για τους εργαζομένους μας (μάσκες., γάντια μιας χρήσης, ολόσωμες φόρμες και αντισηπτικά). Τα παραλάβαμε στα μέσα Φεβρουαρίου και, από την πρώτη ημέρα της έλευσης του ιού στη χώρα μας, οι εργαζόμενοί μας όταν χρειαζόταν να είναι παρόντες στο ΚΠΙΣΝ, είχαν ισχυρή προστασία. Εφαρμόσαμε και εφαρμόζουμε με σχολαστικό τρόπο τα μέτρα προστασίας (π.χ. συχνές απολυμάνσεις στους χώρους εργασίας και τους κοινόχρηστους χώρους) και αποστασιοποίησης σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ.

Με την ίδια γνώση και επιμέλεια, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την υγεία του κοινού με το άνοιγμα του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος και των υπαίθριων χώρων μας γενικότερα.

Το ΚΠΙΣΝ θα παραμείνει ανοιχτό και προσβάσιμο από όλους, αλλά με κανόνες και -αναγκαστικά- περιορισμούς στον αριθμό των επισκεπτών. Ταυτόχρονα θα πρέπει να εφαρμόσουμε κανονισμούς, οι οποίοι να αποτρέπουν τον συνωστισμό τόσο μέσα στο Πάρκο και τους υπόλοιπους χώρους μας, όσο και στις πύλες εισόδου και εξόδου.

Ο μόνος τρόπος να το πετύχουμε αυτό, όπως και σε άλλους χώρους με υψηλή επισκεψιμότητα στη χώρα μας και το εξωτερικό, είναι οι επισκέψεις να επιτρέπονται μόνο μετά από προεγγραφή σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η ύπαρξη προεγγραφής θα ελέγχεται σε τρεις πύλες - σημεία ελέγχου. Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος χωρίς προεγγραφή ακόμη και αν τη συγκεκριμένη ώρα υπάρχουν "κενές θέσεις" στις προεγγραφές. Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχει κανένα κίνητρο για τη δημιουργία σειράς αναμονής η οποία θα προκαλούσε, πολλές φορές, ανεξέλεγκτο συνωστισμό.

Τόσο μέσα στο Πάρκο όσο και στις πύλες εισόδου και εξόδου, θα υπάρχει επιτήρηση από προσωπικό μας και φύλακες ώστε να αποθαρρύνεται ο συνωστισμός.

Από τον κανόνα της προεγγραφής θα εξαιρούνται μόνον οι άνω των 65 ετών, τα ΑμεΑ και οι έγκυοι, για τους οποίους η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη, με έλεγχο, αν χρειασθεί, της ηλικίας, κάρτας ΑμεΑ κλπ. Ειδικά για τις ομάδες αυτές στόχος μας είναι να αποφεύγεται η καθυστέρηση στην είσοδο.

Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε κανείς να  θεωρήσει την ελεύθερη πρόσβαση των 65+  κίνητρο για μια ευάλωτη ομάδα να μην παραμείνει στο σπίτι αλλά να εκτεθεί σε κίνδυνο μετάδοσης. Στην πραγματικότητα, όμως, πιστεύουμε ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Οι άνω των 65 της περιοχής, και γενικότερα βέβαια, εκτίθενται αυτή τη στιγμή σε μεγαλύτερο κίνδυνο γιατί αναγκάζονται να κάνουν περίπατο σε ανοργάνωτες διαδρομές (παραλία, πλατείες κλπ.) όπου ο κίνδυνος συνωστισμού είναι πολύ μεγαλύτερος απ' ότι στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 210 στρεμμάτων, εκ των οποίων 50 είναι τα άμεσα "ωφέλιμα" για περίπατο και όπου θα υπάρχει και επιτήρηση για την αποφυγή του "κατά τόπους"  υψηλού συγχρωτισμού.

Στηρίζουμε την άποψη μας στα αποτελέσματα της Έρευνας Επισκεπτών που πραγματοποιήσαμε τον Δεκέμβριο του 2019.

Η απόφαση μας για ελεύθερη πρόσβαση στους 65+, αποτελεί ουσιαστικά μια προσφορά στους περίοικους άνω των 65.

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για την επίσκεψη τουριστών στο ΚΠΙΣΝ. Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Αθήνας και επιδιώκουμε με κάθε τρόπο να συμβάλουμε στην τουριστική ανάκαμψη της πόλης μας.

Είμαστε σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθώς και με το Υπουργείο Υγείας για την οριστικοποίηση των πρωτοκόλλων προστασίας.

Το άνοιγμα του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος και των υπόλοιπων υπαίθριων χώρων του ΚΠΙΣΝ θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Θα προηγηθεί ανακοίνωση στον ιστότοπό μας με τις λεπτομέρειες του συστήματος προεγγραφών, με την ανακοίνωση της ημέρας και ώρας για τις πρώτες προεγγραφές, των σημείων εισόδου κλπ.

Είναι προφανές ότι οι περιορισμοί αυτοί συνεπάγονται σημαντική απώλεια εσόδων για το ΚΠΙΣΝ. Επίσης, η απασχόληση του προσωπικού επιτήρησης και εφαρμογής των μέτρων σημαίνει σημαντικές δαπάνες. Για το ΚΠΙΣΝ, όμως, η προστασία της υγείας των επισκεπτών είναι η πρώτη και επιτακτική προτεραιότητα.

Στα σχεδόν τέσσερα χρόνια λειτουργίας μας, το κοινό μας βαθμολόγησε με άριστα για την ποιότητα της εμπειρίας επισκεπτών που προσφέραμε, όπως προέκυψε από την έρευνα κοινού και επισκεπτών. Σήμερα επιδιώκουμε να συνδυάσουμε την άριστη εμπειρία των επισκεπτών με την μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας τους.

Αισιοδοξούμε και ανυπομονούμε η πορεία της δημόσιας υγείας στη χώρα μας να συνεχίσει να βελτιώνεται ώστε να μπορέσουμε σύντομα να χαλαρώσουμε ή και να καταργήσουμε τους περιορισμούς για να υποδεχθούμε και πάλι το κοινό όπως ακριβώς πριν μερικούς μήνες.

.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2020 | 12:10 pm


Μπακαλιαροκεφτεδάκια


Μπακαλιαροκεφτεδάκια

Υλικά

2 μεσαίες πατάτες
500-600 γραμ. φιλέτο μπακαλιάρου σε φέτες (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένo
1 κούπα τσαγιού ζωμό ή κύβο λαχανικών
2 κούπες τσαγιού αλεύρι + αλεύρι για το τηγάνισμα
1 κούπα τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο
Αλάτι - πιπέρι (ανάλογα τα γούστα σας)
Αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

 1. Καθαρίζετε τις πατάτες, τις πλένετε και τις τρίβετε στον τρίφτη (από τη μεριά για χοντρό τρίψιμο.) Κόβετε το μπακαλιάρο σε μικρές μπουκίτσες.
 2. Σε μία λεκάνη (ή αρκετά μεγάλο μπολ) προσθέτετε όλα τα υλικά της συνταγής και ζυμώνετε καλά ούτως ώστε να έχετε μία σφιχτή ζύμη (αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ακόμα αλεύρι ώστε η ζύμη να μπορεί να "στέκεται" στην παλάμη σας). Πλάθετε τη ζύμη σε κεφτεδάκια, τα κυλάτε σε αλεύρι μέχρι να καλυφθούν από όλες τις πλευρές και τα αφήνετε να περιμένουν.
 3. Βάζετε αραβοσιτέλαιο σε κατσαρόλα (ή φριτέζα εάν έχετε). Εάν τηγανίσετε σε κατσαρόλα, φροντίστε ώστε το λάδι να φτάσει στη μέση της - χρειάζονται αρκετή ποσότητα λαδιού αυτά τα κεφτεδάκια για να γίνουν τραγανά, αλλά μην ανησυχείτε, δεν απορροφούν πολύ λάδι. Ετοιμάζετε μεγάλη πιατέλα και στρώνετε επάνω της ένα διπλό φύλλο από ρολό χαρτιού κουζίνας.
 4. Όταν βεβαιωθείτε πως το αραβοσιτέλαιο έχει ζεσταθεί καλά, αρχίζετε να ρίχνετε μέσα κεφτεδάκια - τόσα ώστε να μην είναι "στριμωγμένα" μέσα στην κατσαρόλα - και τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν σε μεσαίο επίπεδο (δλδ. να μην είναι πολύ σκούρα αλλά ούτε και "ασπριδερά"): Το χρώμα της γαλλικής μουστάρδας είναι ο ιδανικός βαθμός τηγανίσματος.
 5. Κάθε τηγανιά που βγάζετε από την κατσαρόλα, την τοποθετείτε πάνω στο χαρτί κουζίνας για 2-3 λεπτά, και μετά τη μεταφέρετε σε άλλη πιατέλα.
 6. Σας εύχομαι ολόψυχα καλή απόλαυση!

.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2020 | 12:09 pm


Θεοδωρικάκος: Να προσαρμοσθούν οι Δήμοι στις ρυθμίσεις για επέκταση των τραπεζοκαθισμάτωνΝα προσαρμοσθούν όλοι οι Δήμοι στις ρυθμίσεις που νομοθέτησε το υπουργείο Εσωτερικών με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους χωρίς επί πλέον δημοτικά τέλη, ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνεντεύξεις του στην ΕΡΤ1 (Κοτταρίδης, Πιτταράς) και στον real fm (Χουδαλάκης, Καλαμαράκη, Κασίμη ). 

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος «νομοθετήσαμε με αποκλειστικό κριτήριο να στηρίξουμε τις θέσεις των εργαζομένων, γιατί εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στα καταστήματα εστίασης και ιδιαίτερα νέα παιδιά. Επομένως κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την επιχειρηματική, επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά να έχουν και υπηρεσίες οι πολίτες όλο αυτό το διάστημα. Σε πολλούς δήμους το μέτρο έχει εφαρμοστεί, σε άλλους υπάρχει καθυστέρηση. Για το σκοπό αυτό έχω επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τον κ. Δημ. Παπαστεργίου, και του έχω ζητήσει να παρέμβει κι αυτός σε όλους τους Δήμους προκειμένου να ικανοποιήσουν λογικά και δίκαια και με αποτελεσματικό τρόπο τη ρύθμιση που έχουμε θεσπίσει. Θέλω να καταλάβετε ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν είναι διατάκτης των Δήμων. Η Αυτοδιοίκηση είναι ένας αυτοτελής θεσμός. Εμείς νομοθετήσαμε για να δώσουμε τη δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση, να δώσει πρόσθετο χώρο στα καταστήματα εστίασης»

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών αναγνωρίζοντας ότι οι Δήμοι έχουν μειωμένα έσοδα λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί έδωσε 75 εκατομμύρια ευρώ έκτακτη οικονομική στήριξη, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες. Θύμισε δε ότι σε Δήμους και Περιφέρειες για να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες της υγειονομικής κρίσης, είχαν δοθεί από τον Μάρτιο επί πλέον 15 εκατ. ευρώ.

«Η Αυτοδιοίκηση που μέσα σε όλη αυτήν κρίση με τη συνεργασία της με το υπουργείο Εσωτερικών και το σύνολο της κυβέρνησης αναδείχθηκε σε πόλο αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής, τώρα οφείλει να μετατραπεί σε πυλώνα που θα συμβάλλει στην τόνωση και στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμόσει τις ρυθμίσεις που ψηφίσαμε για τα καταστήματα εστίασης, με τον πιο ευέλικτο, ισορροπημένο και αποτελεσματικό τρόπο. Το υπ’ αριθμόν ένα θέμα που μας καίει είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις άδειες ειδικού σκοπού ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ισχύει η απόφαση για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας ειδικού σκοπού να χρεώνεται μία κανονική στους εργαζόμενους γονείς του δημοσίου που είναι αναγκασμένοι να φυλάσσουν τα παιδιά τους, κάτω των 15 ετών,  όταν αυτά δεν βρίσκονται στο σχολείο. Θύμισε επίσης ότι από την πρώτη ΠΝΠ της 11 ης Μαρτίου το υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει τη δυνατότητα μειωμένου ωραρίου κατά 25%, χωρίς περικοπή μισθού,στους γονείς που επιβάλλεται να πάρουν τα παιδιά τους όταν αυτά σχολάνε νωρίς, καθώς δεν λειτουργούν τα ολοήμερα σχολεία. Δήλωσε μάλιστα ότι ανάλογα μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει για τον ιδιωτικό τομέα και ο υπουργός Εργασίας. 

Για το καθεστώς εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων σημείωσε ότι θα αλλάξει. Από τη νέα σχολική χρονιά πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών είναι να γίνουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου ώστε οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων να έχουν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.  Σε ό,τι αφορά στην τρέχουσα περίοδο υπενθύμισε ότι έχει δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να χρησιμοποιήσουν εργαζομένους,  του ιδίου τομέα, από τα ΚΑΠΗ που είναι κλειστά, να προσλάβουν με τετράμηνα προσωπικό κι επί πλέον έχουν δοθεί ακόμη 2 εκατ. για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ακόμη ότι έχει δώσει εντολή για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που αφορούν την δημοσίευση προσκλήσεων για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ένα πρόγραμμα ύψους 2,5 δις ευρώ που αφορά όλους τους Δήμους της χώρας και αναμένεται, από τα έργα που θα γίνουν στην τριετία, να δημιουργηθούν περί τις 40.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. «Στόχος μας είναι κάθε πολίτης της χώρας να αναγνωρίσει τα οφέλη από την εφαρμογή του προγράμματος στη γειτονιά του και στην καθημερινότητά του», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, θυμίζοντας ότι στο πρόγραμμα εντάσσονται έργα περίπου 1 δις ευρώ που είχε εντάξει η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν είχε φροντίσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για αυτά.

.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2020 | 11:06 am


Γρηγόρης Λαμπράκης - Γιατρός, αθλητής, πολιτικός, μα πάνω απ' όλα αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ειρήνης.


Γιατρός, αθλητής, πολιτικός, μα πάνω απ' όλα αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ειρήνης. Γεννήθηκε στην Κερασίτσα Αρκαδίας στις 3 Απριλίου 1912. Μετά το τέλος των εγκύκλιων σπουδών του μετέβη στην Αθήνα και εισήλθε στην Ιατρική. Από τα εφηβικά του χρόνια ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και αναδείχθηκε δέκα φορές βαλκανιονίκης στο άλμα εις μήκος, ενώ επί 23 χρόνια (1936-1959) κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ του αγωνίσματος.

Έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Το 1943 ίδρυσε την «Ένωση των Ελλήνων Αθλητών» και διοργάνωσε αγώνες, από τα έσοδα των οποίων τροφοδοτούσε τα λαϊκά συσσίτια. Μετά την απελευθέρωση ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική και το 1950 αναγορεύθηκε υφηγητής στην έδρα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

Στις εκλογές «της βίας και της νοθείας», όπως έμεινε στην ιστορία η εκλογική διαδικασία της 29ης Οκτωβρίου 1961, πολιτεύθηκε με το ΠΑΜΕ (Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο Ελλάδος), έναν συνασπισμό αριστερών δυνάμεων με επικεφαλής την ΕΔΑ και εξελέγη βουλευτής Πειραιά. Τον ίδιο χρόνο δραστηριοποιήθηκε στο ειρηνιστικό κίνημα και με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε η «Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη» (ΕΕΔΥΕ).

Στις 21 Απριλίου 1963 η ΕΕΔΥΕ διοργάνωσε Πορεία Ειρήνης από τον Μαραθώνα στην Αθήνα. Η αστυνομία απαγόρευσε την πορεία και συνέλαβε πολλούς από τους διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο Λαμπράκης προστατευόμενος από τη βουλευτική του ασυλία, πραγματοποίησε μόνος την πορεία, κρατώντας ένα μικρό πανό με το σύμβολο της ειρήνης. Αμέσως μετά συνελήφθη από την αστυνομία.
Στις 22 Μαΐου 1963 ο Γρηγόρης Λαμπράκης παρέστη και μίλησε για την ειρήνη στη Θεσσαλονίκη. Μετά το τέλος της εκδήλωσης δέχθηκε δολοφονική επίθεση σε κεντρικό δρόμο της πόλης από τρίκυκλο, στο οποίο επέβαιναν οι ακροδεξιοί Σπύρος Γκοτζαμάνης και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης. Τραυματίστηκε σοβαρά και πέθανε στις 27 Μαΐου 1963, σε ηλικία 51 ετών. Ο θάνατός του προκάλεσε αγανάκτηση στην κοινή γνώμη, οξύτατη πολιτική κρίση, αλλά και διεθνή κατακραυγή.

Την επομένη ένα πλήθος 500.000 ανθρώπων συγκεντρώθηκε στο Α' Νεκροταφείο για το «Ύστατο Χαίρε». Γρήγορα, η συγκέντρωση μετατράπηκε σε διαδήλωση καταδίκης της δεξιάς κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Παλατιού.

Φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας Λαμπράκη ήταν ο Σπύρος Γκοτζαμάνης και ο Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης, αλλά η δικαστική έρευνα που διεξήγαγαν ο εισαγγελέας Παύλος Δελαπόρτας και ο νεαρός ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης έφεραν στο φως σχέσεις των αρχών με ένα ακροδεξιό παρακράτος. Ο ανακριτής Σαρτζετάκης απήγγειλε, μάλιστα, κατηγορίες και εναντίον ανώτατων αξιωματικών της Χωροφυλακής. Οι φυσικοί αυτουργοί καταδικάσθηκαν τον Δεκέμβριο του 1966 σε πολυετή φυλάκιση και απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Η δολοφονία Λαμπράκη επιτάχυνε τις πολιτικές εξελίξεις. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αφού διερωτήθηκε «Ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο;» εγκατέλειψε την πρωθυπουργία και την πολιτική τον Ιούνιο του 1963 και αποσύρθηκε στο Παρίσι. Χιλιάδες νέοι ίδρυσαν τον πολιτικό οργανισμό «Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη», που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο προοδευτικό κίνημα της δεκαετίας του '60. Πρώτος γραμματέας της οργάνωσης ανέλαβε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Η ζωή και ο θάνατος του Γρηγόρη Λαμπράκη ενέπνευσε τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό στο περίφημο πολιτικό του μυθιστόρημα με τον τίτλο Ζ (Εκδόσεις Λιβάνη). Το 1969 μεταφέρεται με μεγάλη επιτυχία στη μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, με πρωταγωνιστές τον Υβ Μοντάν, τον Ζαν Λουί Τρεντινιάν και την Ειρήνη Παπά.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης με την προσωπικότητα και τη δράση του παραμένει και σήμερα ένα σύμβολο της Δημοκρατίας και του αγωνιζόμενου ανθρώπου κατά της πολιτικής καταπίεσης.

Πηγή: sansimera.gr


.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2020 | 10:31 am


Η Ανάληψη του Κυρίου - Δεσποτική εορτή, που αναφέρεται στην ανάβαση του Χριστού στους ουρανούς

Ανάληψη του Κυρίου: Με βάση το Πάσχα, η Ανάληψη του Κυρίου εορτάζει 40 ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα. Φέτος, εορτάζεται την Πέμπτη 28 Μαΐου.


Δεσποτική εορτή, που αναφέρεται στην ανάβαση του Χριστού στους ουρανούς και θεωρείται στην εκκλησιαστική παράδοση ως η ολοκλήρωση της αποστολής του Κυρίου επί της Γης. Η Ανάληψη εορτάζεται από την Εκκλησία την 40η ημέρα από την Ανάσταση του Κυρίου (28 Μαΐου 2020). Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Ανάληψη.

Το εκκλησιαστικό γεγονός της Αναλήψεως περιγράφεται από τους ευαγγελιστές Μάρκο (ιστ’, 19), Λουκά ( κδ’, 50-52) και Ιωάννη (στ’, 62 και κ’, 17), στις Πράξεις των Αποστόλων (α’ 2-9), στις επιστολές του Αποστόλου Παύλου (Προς Εφεσίους δ’ 8-10, Προς Εβραίους δ’,14 και ζ’, 26, Α' Προς Τιμόθεον γ’, 16) και στην Α’ Καθολική Επιστολή του Αποστόλου Πέτρου (γ’ 22). Μόνο ο ευαγγελιστής Ματθαίος παραλείπει κάθε μνεία για το γεγονός αυτό.

Σύμφωνα με τις ως άνω περιγραφές της Καινής Διαθήκης, η Ανάληψη έγινε στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ μπροστά στους μαθητές του Χριστού, οι οποίοι παρακολούθησαν με δέος την απομάκρυνση του Διδασκάλου. Η πατερική παράδοση τονίζει ιδιαίτερα τον υπερφυσικό χαρακτήρα της Αναλήψεως του Κυρίου, το όποιο περιλήφθηκε στη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας με τη χαρακτηριστική αναφορά στο Σύμβολο της Πίστεως («και ανελθόντα εις τους ουρανούς και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης...»). Τόσο στις Πράξεις των Αποστόλων, όσο και στο Σύμβολο της Πίστεως («Πιστεύω») διακηρύσσεται η σχέση της Αναλήψεως με τη Δευτέρα Παρουσία. 

Η Ανάληψη του Χριστού συνεορταζόταν με την Πεντηκοστή, κατά τους πρώτους αιώνες. Από τον 4ο αιώνα, όμως, άρχισε η προοδευτική διάκριση και ο αυτοτελής εορτασμός της.

Απολυτίκιο

Ανελήφθης εν δόξη, Χριστέ ο Θεός ημών, χαροποιήσας τους μαθητάς, τη επαγγελία του Αγίου Πνεύματος· βεβαιωθέντων αυτών δια της ευλογίας, ότι συ ει ο Υιός του Θεού, ο λυτρωτής του κόσμου.

Λαογραφία

Η γιορτή της Αναλήψεως εκτός από την επίσημη ονομασία της έχει και πολλές λαϊκές ονομασίες όπως:

 • Αναληψού, στη Σαντορίνη.
 • Αναληψιός, στη Θράκη.
 • Τ’ Αγιού Αναληψιού, στην Ίμβρο.
 • Συναληψιού, στη Ρόδο.
 • Τα Σαράντα της Πασκαλιάς, στην Κομοτηνή.
 • Γαλατοπέφτη, στη Μύκονο, στη Σίφνο, στη Σκύρο κ.α, διότι την ημέρα αυτή οι τσοπάνηδες συνηθίζουν να μοιράζουν γάλα δωρεάν στα χωριά τους «για το καλό του κοπαδιού».

Η ονομασία της γιορτής χρησιμοποιείται και μεταφορικά σε λέξεις και φράσεις που δηλώνουν την εξαφάνιση και την κλεψιά: «αναλήφθηκε το αρνί», «έγινε της Αναλήψεως». Λέγεται και για άνθρωπο που αναχώρησε απροειδοποίητα και ξαφνικά.

Είναι γνωστή η παλαιότερη συνήθεια να πηγαίνουν της Αναλήψεως στη θάλασσα για το πρώτο μπάνιο και να περνούν από σαράντα κύματα (Ίσως να σχετίζεται με το γεγονός αυτό η παροιμία «πέρασε από σαράντα κύματα»,που αναφέρεται σε αυτόν που αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια ή δυσκολεύεται από μια χρονοβόρα και γεμάτη εμπόδια κατάσταση). Μάλιστα, σε ορισμένα μέρη γέμιζαν με θαλασσινό νερό, τα «σαράντα κύματα», ένα μπουκάλι που το φύλαγαν για φάρμακο σε πρηξίματα, δαγκώματα και διάφορους πόνους.

Πηγή: sansimera.gr

.

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2020 | 10:18 am


Παλαιό Φάληρο: Κλειστή η οδός Αφροδίτης λόγω καθίζησης


Κλειστή η οδός Αφροδίτης λόγω καθίζησης

Καθίζηση του οδοστρώματος της οδού Αφροδίτης (από το ύψος της οδού Αγίου Αλεξάνδρου έως την οδό Αριάδνης), σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης.

Παρότι η επέμβαση της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Παλαιού Φαλήρου ήταν άμεση, ο δρόμος έκλεισε στο συγκεκριμένο σημείο καθώς απαιτούνται περαιτέρω εργασίες στο οδόστρωμα για την ασφαλή διέλευση των τροχοφόρων.

Με στόχο την άμεση αποκατάσταση της ζημιάς, συνεργείο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου με μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας πραγματοποιεί τις απαραίτητες εργασίες στο σημείο.

Δημοσιεύθηκε στις 26 May 2020 | 10:26 pm


Ταυρος - Ειδήσεις και Νέα

Ζώδια Πέμπτης 28 Μαΐου - Allyou

Ζώδια Πέμπτης 28 Μαΐου  Allyou

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2020 | 11:12 pm


Τα ζώδια σήμερα: 27 Μαΐου - E-Radio.gr

Τα ζώδια σήμερα: 27 Μαΐου  E-Radio.gr

Δημοσιεύθηκε στις 27 May 2020 | 12:09 am


Τα ζώδια σήμερα: 24 Μαΐου - E-Radio.gr

Τα ζώδια σήμερα: 24 Μαΐου  E-Radio.gr

Δημοσιεύθηκε στις 24 May 2020 | 2:31 am


Ζώδια Σαββάτου 23 Μαΐου - Allyou

Ζώδια Σαββάτου 23 Μαΐου  Allyou

Δημοσιεύθηκε στις 22 May 2020 | 10:55 pm


Μάιος: Ταύρος - clickatlife

Μάιος: Ταύρος  clickatlife

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2020 | 10:00 am


10 fun facts για τον Ταύρο! - Gossip TV

10 fun facts για τον Ταύρο!  Gossip TV

Δημοσιεύθηκε στις 23 April 2020 | 10:00 am


Όταν ο Ταύρος ζηλεύει - In.gr

Όταν ο Ταύρος ζηλεύει  In.gr

Δημοσιεύθηκε στις 9 February 2020 | 10:00 am


Συμβατότητα Ταύρου με Λέων - News.in.gr

Συμβατότητα Ταύρου με Λέων  News.in.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 January 2020 | 10:00 am


Ταύρος και ρομαντισμός - tech.in.gr

Ταύρος και ρομαντισμός  tech.in.gr

Δημοσιεύθηκε στις 26 December 2019 | 10:00 am


Ζώδια-Ταύρος:1/8/2019 - www.star.gr

Ζώδια-Ταύρος:1/8/2019  www.star.gr

Δημοσιεύθηκε στις 1 August 2019 | 10:00 am


Ζώδια-Ταύρος: 30/07/2019 - www.star.gr

Ζώδια-Ταύρος: 30/07/2019  www.star.gr

Δημοσιεύθηκε στις 30 July 2019 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Ταυρος

Φιλικοί ιστότοποι: