1. Ειδήσεις & Τοπικά νέα
  2. Μικρές αγγελίες
  3. Συνομιλία (chat)
  4. Καιρός
X Τηλεόραση:
  1. ΝΕΡΙΤ 1
  2. ΝΕΡΙΤ PLUS
  3. ΕΤ3
  4. Βουλή
Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Φθιώτιδας   »   Λαμία    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Με τρένα και λεωφορεία έρχονται οι Στερεοελλαδίτες να ψηφίσουν και όχι με τα ΙΧ

Ελαφρώς αυξημένη είναι η κίνηση σύμφωνα με την Τροχαία σήμερα Σάββατο στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο.

Δημοσιεύθηκε στις 4 July 2015 | 11:51 am


Κατσέλη: Την Τρίτη θα επανεξεταστούν τα όρια αναλήψεων

Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι τράπεζες θα καθοριστεί λεπτομερώς τη Δευτέρα αφού ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδριάζει την ίδια μέρα και με βάση τη ρευστότητα που θα είναι διαθέσιμη από το πρωί της Τρίτης, θα καθοριστούν τα όρια των αναλήψεων, δήλωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη .

Δημοσιεύθηκε στις 4 July 2015 | 11:19 am


Στις 7.00 ανοίγουν αύριο οι κάλπες-Στις 21.00 η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος

Από τις 7.00 το πρωί έως τις 7.00 το βράδυ θα διαρκέσει η αυριανή ψηφοφορία για το δημοψήφισμα, ενώ οι ετοιμασίες συνεχίζονται από το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά. Οι κάλπες και τα παραβάν έχουν ήδη τοποθετηθεί στα εκλογικά τμήματα, ενώ το εκλογικό υλικό έχει μοιραστεί στις περιφέρειες.

Δημοσιεύθηκε στις 4 July 2015 | 11:08 am


«Μάθε πού ψηφίζεις»

Στον τόπο διαμονής τους και όχι στα ειδικά εκλογικά τμήματα θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Έτσι, ενώ μέχρι τις τελευταίες εκλογές οι ετεροδημότες ψήφιζαν σε προκαθορισμένα εκλογικά τμήματα, ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια, όπου είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους (π.χ. οι Θεσσαλονικείς που ζουν στην Αθήνα ψήφιζαν στη Νέα Σμύρνη), την Κυριακή θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΕΔΩ

Δημοσιεύθηκε στις 4 July 2015 | 10:56 am


Σκοτώθηκε ηλικιωμένος, σοβαρά τραυματισμένη η σύζυγός του. Τους βρήκαν ώρες μετά το τροχαίο.

Autokinito Gkremos 570Το ηλικιωμένο ζευγάρι επέστρεφε στο χωριό του από την Αθήνα.

Δημοσιεύθηκε στις 4 July 2015 | 10:53 am


Οδηγίες προς τους ψηφοφόρους για το δημοψήφισμα της Κυριακής

332267F002EB023FB812826915A130DDΣτις 7 το πρωί της Κυριακής θα ανοίξουν οι κάλπες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, στο οποίο οι πολίτες καλούνται να πάρουν θέση επί ερωτήματος σχετικά με τις προτάσεις των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση.

Οι εκλογείς ψηφίζουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Εξαίρεση αποτελούν όσοι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους (κατόπιν αίτησής τους έως τις 30 Απριλίου 2015), καθώς αντί για τα ειδικά εκλογικά τμήματα, την Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα της περιοχής τους.

Εξαιτίας των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχουν οι ομογενείς. Για πρώτη φορά θα κληθούν να ψηφίσουν 108.371 18άρηδες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στην εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr).

Εναλλακτικά, σχετικές πληροφορίες παρέχει το ίδιο υπουργείο στο τηλέφωνο 213 1361500 έως το κλείσιμο της κάλπης.

Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν ορισθεί για τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου.

Για τον περιορισμό των εξόδων δωρεάν θα είναι το Σαββατοκύριακο η διέλευση από τα διόδια των αυτοκινητόδρομων (και της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου), όπως και την Κυριακή στην Αττική Οδό. Επίσης, εκπτώσεις στις τιμές των εισιτηρίων τους παρέχουν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα ΚΤΕΛ και η Aegean Airlines.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 το πρωί και κλείνουν στις 7 το βράδυ. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου ή της άδειας οδήγησης ή του ατομικού βιβλιαρίου υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αποδεκτά είναι και τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και διαβατήρια που έχει λήξει η ισχύς του.

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά τη Β΄ αναθεώρηση έτους 2015 και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν μέχρι και την 30η Απριλίου 2015. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν και οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και καταστάσεις για ορισμένες κατηγορίες εκλογέων (στρατιωτικών, ναυτικών, και ανδρών φρουράς εκλογικών τμημάτων, καθώς και κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης).

Εκλογείς που, χωρίς να έχουν αποστερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος, δεν περιλαμβάνονται για οποιαδήποτε άλλη αιτία στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου στα δημοτολόγια ή Μητρώα Αρρένων του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Οι πολίτες µε αναπηρία ή σωματική αδυναμία ψηφίζουν πάντοτε µε απόλυτη προτεραιότητα, ενώ οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής διευκολύνουν την προσέλευση και αποχώρησή τους.

Οι εκλογείς θα λάβουν δύο ψηφοδέλτια. Στο πρώτο αναγράφεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος που είναι: «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»). Παραπλεύρως, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μία εκ των απαντήσεων: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ ή ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.

Η επιλογή γίνεται με σταυρό είτε εντός του τετραγώνου που υπάρχει κάτω από τις απαντήσεις είτε αριστερά ή δεξιά από την απάντηση. Το δεύτερο ψηφοδέλτιο είναι το λευκό, ενώ ως τέτοιο θα λογίζεται και το πρώτο ψηφοδέλτιο εάν δεν φέρει σταυρό.

Για να είναι νόμιμο το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 40% του εκλογικού σώματος.

Η συγκέντρωση και η μετάδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει με τη συνδρομή της SingularLogic, ενώ για την αμεσότερη μετάδοση των αποτελεσμάτων θα αξιοποιηθούν και κινητά τηλέφωνα τα οποία θα έχουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι 4.800 εκλογικών τμημάτων.

Λόγω της απλούστερης διαδικασίας σε σχέση με τις εκλογές, το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα είναι γνωστό μία με δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης δηλαδή περί τις 8 - 9 το βράδυ.

in.gr

Δημοσιεύθηκε στις 4 July 2015 | 10:39 am


ΥΠΟΙΚ: Να ανακληθεί το ψευδές δημοσίευμα των FT

vfarΠροβοκάτσια, με στόχο την υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής, χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών το δημοσίευμα των Financial Times για κούρεμα καταθέσεων.

Δημοσιεύθηκε στις 4 July 2015 | 10:36 am


Στους 108.371 οι 18άρηδες θα ψηφίσουν αύριο Κυριακή

ekloges psifoforia kalpiΣτον τόπο διαμονής τους και όχι στα ειδικά εκλογικά τμήματα θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Έτσι, ενώ μέχρι τις τελευταίες εκλογές οι ετεροδημότες ψήφιζαν σε προκαθορισμένα εκλογικά τμήματα ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια όπου είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους (π.χ. οι Θεσσαλονικείς που ζουν στην Αθήνα ψήφιζαν στη Νέα Σμύρνη), την Κυριακή θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.
Οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι είναι ήδη ενημερωμένοι με τον τόπο διαμονής των ετεροδημοτών. Οι τελευταίοι απλά θα πρέπει να μάθουν για το νέο εκλογικό τμήμα, όπου θα ψηφίσουν.
Δικαίωμα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους έχουν οι ετεροδημότες που έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση έως την 30η Απριλίου 2015, καθώς το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί µε βάση τους εκλογικούς καταλόγους της β΄ αναθεώρησης 2015, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί έως εκείνη την ημερομηνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, για πρώτη φορά θα κληθούν να ψηφίσουν 108.371 18άρηδες, εκ των οποίων 55.206 άνδρες και 53.165 γυναίκες. Ο συνολικός αριθμός του εκλογικού σώματος είναι 9.855.029 εκ των οποίων 4.772.029 άνδρες και 5.082.965 γυναίκες.
Άρα, δεδομένου ότι με βάση το νόμο 4023/2011, το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευτικό, όταν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το 40% όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, τότε την Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες τουλάχιστον 3.942.012 ψηφοφόροι.
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ενημερώσει ότι για τη διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας προβλέπεται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν ορισθεί για τις εθνικές εκλογές της 25.1.2015 και με συντετμημένες προθεσμίες.
Ο υπουργός Νίκος Βούτσης με έγγραφό του προς τις περιφέρειες, που φέρει την ένδειξη του εξαιρετικά επείγοντος, ζητεί να μεριμνήσουν για την έγκαιρη προμήθεια των απαραίτητων ειδών που θα χρειαστούν οι εφορευτικές επιτροπές (σφραγίδες, στυλό διαρκείας, λουκέτα για τις κάλπες κ.λπ.).
Με άλλο έγγραφό του, ο υπουργός Εσωτερικών ζητεί από τους αρμόδιους φορείς (προέδρους Πρωτοδικών, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Περιφέρειες, Δήμους) να μεριμνήσουν ώστε να μην ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα τα άτομα για τα οποία έχει ανακληθεί η απόφαση καθορισμού της ιθαγένειάς τους.
Τη μηχανογραφική επεξεργασία του αποτελέσματος θα αναλάβει η Singular Logic, όπως συμβαίνει με όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις (εθνικές, δημοτικές, ευρωεκλογές) από το 1981 και μετά. Η διαφορά είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση η εταιρεία θα αλλάξει το απαραίτητο λογισμικό για να προσαρμοστεί στα δεδομένα του δημοψηφίσματος.

naftemporiki

Δημοσιεύθηκε στις 4 July 2015 | 10:20 am


Η Κομισιόν προειδοποιεί για χρεοκοπία ανά πάσα στιγμή

i komision proeidopoiei gia xreokopia ana pasa stigmi 2.w lΥπό την δαμόκλειο σπάθη της ολοκληρωτικής κατάρρευσης βρίσκεται πλέον η ελληνική οικονομία, μετά την κίνηση του EFSF να ανακοινώσει ότι θέτει τη χώρα μας σε καθεστώς πτώχευσης ως συνέπεια της λήξης ισχύος του ελληνικού προγράμματος και την ταυτόχρονη αθέτηση της πληρωμής προς το ΔΝΤ.

Δημοσιεύθηκε στις 4 July 2015 | 10:04 am


Σενάρια για παραμονή Τσίπρα και ανασχηματισμό μετά το δημοψήφισμα εξετάζουν στο Μαξίμου

tsiplafa2Τα πιθανότερα σενάρια είτε επικρατήσει το «ναι» είτε επικρατήσει το «όχι» - Τι εισηγούνται στον πρωθυπουργό - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικού σκοπού

Δημοσιεύθηκε στις 4 July 2015 | 9:44 am


Financial Times: «Κούρεμα» πάνω από 30% στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ

ftΤο κεφαλαίο εγγύησης καταθέσεων φτάνει τα 3 δισ. ευρώ και δεν μπορεί να καλύψει την κατάρρευση μιας τράπεζας - Υπάρχει πιθανότητα το κούρεμα του 30% να «βαπτιστεί» φόρος

Δημοσιεύθηκε στις 4 July 2015 | 9:37 am


Το φαρμακείο, το ναι, το όχι και το ... ξεμάτιασμα!

12Με χιούμορ τοποθετήθηκε υπέρ του όχι ένας φαρμακοποιός από το Ρέθυμνο.

Δημοσιεύθηκε στις 4 July 2015 | 5:20 am


Λαμία: Ξημερώματα στην ουρά για το πενηντάρικο.(φωτογραφίες)

ksimeromataoyralamia8Η κατάσταση τραγική. Γινόμαστε ζητιάνοι για τα λεφτά μας, για να πάρουμε 50€. Εδώ μας κατάντησαν.

Αυτά και άλλα πολλά έλεγαν λίγο πριν την μία τα ξημερώματα του Σαββάτου, κάτοικοι της Λαμίας που περίμεναν στην ουρά, για να πάρουν χρήματα από τα ΑΤΜ.

Σε όλες τις τράπεζες η ίδια κατάσταση. Οι ουρές μεγάλες και οι άνθρωποι αγανακτούσαν. Ακομη και τα Μηχανήματα Αυτόματης Ανάληψης δεν άντεχαν. Κάθε τόσο έβγαιναν εκτός λειτουργίας, πόσο να αντέξουν και αυτά.

Χρόνια είχα να δω τόσο κόσμο να περπατά στη Λαμία ξημερώματα λέει στο tvstar.gr ένα οδηγός ταξί που μάταια περίμενε πελάτες.

Όλοι είχαν ένα προορισμό. Το ΑΤΜ της τράπεζά τους.

{gallery}topika/fthiotida/2015/oureslamiavradi{/gallery}

Δημοσιεύθηκε στις 4 July 2015 | 2:00 am


Διευκρινίσεις για τη διαγραφή τελών κυκλοφορίας

Με αφορμή ερωτήματα πολιτών, αναφορικά με την εφαρμογή της εγκυκλίου ΠΟΛ 1033/2015 της 25ης Ιουνίου 2015, σχετικά με τη διαγραφή των τελών κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα οχήματα για τα οποία δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταβίβασης, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε νέα εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζεται ότι η εν λόγω διαγραφή των τελών πραγματοποιείται από την ημερομηνία έκδοσης της βεβαίωσης για την καταχώρηση του οχήματος στην Εθνική Βάση Δεδομένων ως «απολεσθέντα-ανευρεθέντα-κλαπέντα αντικείμενα και αναζητήσεις προσώπων και πραγμάτων».

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2015 | 11:23 pm


"ΟΧΙ" καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν ο Γ.Κόρδατζης

kordatzis ioaΣυμπολίτες, την Κυριακή 5/7 είναι μια κρίσιμη μέρα για το μέλλον του τόπου και το δικό μας. Για ΠΡΩΤΗ φορά καλούμαστε εμείς οι ίδιοι να πούμε εάν δεχόμαστε την καταστροφική και αδιέξοδη λιτότητα, τα τελεσίγραφα για συνέχιση των μνημονίων.

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2015 | 11:01 pm


Κάλεσμα Μ. Γλέζου στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ να ψηφίσουν «όχι»

Κάλεσμα στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα απηύθυνε ο Μανώλης Γλέζος, με αφορμή την παρότρυνση του γ.γ. της Κ.Ε. του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα να ρίξουν στην κάλπη άκυρο ψηφοδέλτιο.

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2015 | 10:01 pm


Δ.Γράψας:"Όταν θέλεις να καταστρέψεις έναν στόχο τον απομονώνεις. Αυτό το παιχνίδι παίζεται για την Ελλάδα" (video)

Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη με αφορμή την κρισιμότητα της κατάστασης στην χώρα μας αποφάσισε να δώσει ο τέως Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Γράψας.

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2015 | 9:39 pm


Η Περιφέρεια Στερεάς χορηγεί καύσιμα στα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας

ekabΗ Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αποδέχτηκε αίτημα της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και θα χορηγήσει υγρά καύσιμα πετρελαίου κίνησης για την εύρυθμη λειτουργία των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2015 | 9:10 pm


Γερμανοί τουρίστες ζήτησαν... συγγνώμη για τη Μέρκελ σε απόδειξη (Photo)

apodeiksiΑπίθανο περιστατικό καταγράφηκε στην Κρήτη, όταν δύο Γερμανοί τουρίστες έστειλαν μέσω... απόδειξης το δικό τους μήνυμα συμπαράστασης στον ελληνικό λαό.

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2015 | 9:09 pm


Ξένα ΜΜΕ: Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος και η ελληνική «τρέλα»

D1459D144B450121ADEBCD876DE327D8Με δημοσιεύματα υπέρ και κατά της ελληνικής κυβέρνησης, η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα στα περισσότερα ξένα ενημέρωσης εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Τα ξένα μέσα αναφέρονται στις δημοσκοπήσεις για το «Ναι» και το «Όχι», ενώ κάνουν μια καταγραφή των λαθών: τόσο από την πλευρά της Αθήνας, όσο και από εκείνη της ΕΕ.

«Εάν η Ελλάδα διωχθεί από την Ευρωζώνη, αντιμετωπίζει μια χαοτική αλλαγή νομίσματος» γράφει η Washington Post.

«Η επιλογή μπορεί να είναι ελκυστική για τα έθνη που βρίσκονται σε οικονομικό κίνδυνο: Σταματήστε την εξόφληση των οφειλών, βάλτε φωτιά στα πιεστήρια και πλημμυρίστε τη χώρα με μετρητά. Αλλά το ευρώ, για την Ελλάδα, απέκλεισε αυτή την επιλογή. Τώρα, οι υποστηρικτές της εξόδου από το κοινό νόμισμα μπορεί σύντομα να επικρατήσουν» γράφει η εφημερίδα.

«Εάν οι Έλληνες ψηφίσουν αυτή την Κυριακή εναντίον της σκληρής λιτότητας που η Ευρώπη ζήτησε, σε αντάλλαγμα για μια οικονομική σανίδα σωτηρίας, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πει ότι η Ελλάδα θέλει να βγάλει τον εαυτό της από τη ζώνη του ευρώ. Η μετάβαση θα είναι ένα οικονομικό πείραμα στο φτερό - ακόμα και κάποιοι που εδώ και καιρό ευαγγελίζονται το παλαιό νόμισμα της Ελλάδας λένε ότι ανησυχούν για το χάος που θα μπορούσε να προκύψει».

«Αυτή είναι η μέθοδος της ελληνικής τρέλας» είναι ο τίτλος του περιοδικού Time, το οποίο σημειώνει ότι η ελληνική ηγεσία είχε καλό λόγο που συμπεριφέρθηκε «λίγο παλαβά». «Η παγκόσμια οικονομική ελίτ πιστεύει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι τρελός που κάνει δημοψήφισμα για το οικονομικό μέλλον της χώρας. Αλλά υπάρχει μέθοδος στην τρέλα του» σημειώνει το περιοδικό.

«Η κρίση στην Ελλάδα έχει κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχει προκαλέσει πολύ πόνο σε πολλούς αθώους ανθρώπους. Έχει έρθει η ώρα να μπει ένα τέλος. Εάν οι πιστωτές της Ευρώπης δεν μπορούν να αποδεχθούν το απλό γεγονός ότι η Ελλάδα έχει δανειστεί πολλά και δεν μπορεί να τα πληρώσει, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να το αποδεχθεί για λογαριασμό τους» σημειώνει το περιοδικό Time.

Η Wall Street Journal μιλά για «τα μαθήματα που δεν έμαθε η Ελλάδα» και τονίζει ότι εάν η Αθήνα είχε εφαρμόσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις, σήμερα θα ήταν στον δρόμο της ανάπτυξης. «Είναι κρίμα που η Ελλάδα δεν εφάρμοσε πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί με το πρώτο πακέτο διάσωσης. Η χώρα θα επέστρεφε στην ανάπτυξη μέχρι τώρα, αντί να βρίσκεται στο χείλος της βαθιάς ύφεσης που θα προκαλούσε μία ψήφος στο "Όχι"».

«Γιατί η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει "Όχι"» είναι ο τίτλος του σχολίου του Πιέρ Μοριτσί στο CNBC. «Καλώντας σε ψήφο για "Ναι", οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι υποστηρικτές τους στα ιδιωτικά ιδρύματα ισχυρίζονται ότι μεγαλύτερη λιτότητα θα μπορούσε να αναζωογονήσει την ελληνική οικονομία και να επιτρέψει στους Έλληνες να κρατήσουν το ευρώ ως νόμισμα, αλλά αυτοί οι ισχυρισμοί έρχονται απλά σε αντίθεση με τα γεγονότα».

«Το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του Economist. Το περιοδικό αναφέρει ότι εάν δεν ήταν τόσο υψηλό το διακύβευμα, όλες οι Σύνοδοι Κορυφής και οι απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής θα ήταν φάρσα. «Αντιθέτως, πρόκειται για τραγωδία με ένα αποτέλεσμα που όλες οι πλευρές λένε ότι δεν θέλουν -την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» αναφέρει ο Economist. Σύμφωνα με το άρθρο, αν και πολλοί θέλουν να πιστεύουν ότι ένα Grexit θα έκανε την Ευρωζώνη πιο σταθερή, αυτό είναι λάθος.

«Κοιτάξτε πέρα από την Ελλάδα και η απειλή περαιτέρω συγκρούσεων εντός του ευρώ είναι κάθε άλλο παρά αναπόφευκτη. Αν και η αποχώρηση της Ελλάδας θα αποδείκνυε ότι το ευρώ δεν είναι οριστικό, κανείς δεν θα ξέρει ποια παραβίαση κανόνων θα οδηγούσε σε έξοδο. Ούτε θα επιλυθεί η αναπόφευκτη πόλωση οφειλέτη και πιστωτή στην περίπτωση των διασώσεων. Εάν το ενιαίο νόμισμα δεν αντιμετωπίσει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, τότε η κρίση αυτή ή η επόμενη θα φέρει περισσότερες Ελλάδες, περισσότερα λάθη και πιο ζοφερές εβδομάδες. Συν τω χρόνω, αυτό θα προκαλέσει ναυάγιο στο ευρώ και την ίδια την ΕΕ» σημειώνει ο Economist.

Ο Ρόμπερτ Φισκ γράφει στον Independent: «Τι απέγινε η δημοκρατία όταν η περίπτωση είναι "Ψηφίστε Ναι ή αλλιώς";» και σημειώνει ότι εάν η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει στην Ευρώπη, πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει στην Ινδία ή στη Μέση Ανατολή;

«Τι θα συμβεί μετά το δημοψήφισμα;» αναρωτιέται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «Με ένα "Όχι" η χώρα κινδυνεύει με συνολική οικονομική κατάρρευση. Αλλά και με ένα "Ναι" τα πράγματα θα είναι δύσκολα» σημειώνει. Το περιοδικό αναφέρεται σε δύο σενάρια για την επόμενη ημέρα: Στην περίπτωση του «Ναι» θα γίνει προσπάθεια να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί, ενώ στην περίπτωση του «Όχι» η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια αντίστροφη μέτρηση για Grexit.

«Τι χρωστά η Ευρώπη στους Έλληνες» είναι ο τίτλος της Suedeutsche Zeitung. Η εφημερίδα αναφέρει ότι δεν έχει σημασία ποιον ψηφίζουν οι Έλληνες ή πόσο πεισματάρηδες είναι στην κυβέρνηση. «Η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει να βυθίσει στην φτώχεια και στον κίνδυνο εκατομμύρια Έλληνες -με κάθε τρόπο» γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Aλληλεγγύη, τονίζει η γερμανική εφημερίδα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να δίνεις χρήματα και να παρατηρείς χωρίς να κρίνεις πώς αυτά χρησιμοποιούνται. Αλληλεγγύη σημαίνει ότι πρέπει να βοηθάς όσους βρίσκονται σε δυσκολία ώστε να μπορέσουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους με τις δικές τους δυνάμεις.

H Suddeutsche Zeitung σημειώνει ότι ένα άλλο ερώτημα είναι τι θα πρέπει να κάνουν οι χώρες μέλη της ΕΕ στην περίπτωση που η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες βυθιστεί στο χάος. Συνταξιούχοι, ασθενείς, άνεργοι και πολλοί άλλοι Έλληνες κινδυνεύουν να βρεθούν σε μια κατάσταση ανάγκης την οποία κανείς δεν θεωρούσε πιθανή στο εσωτερικό της ΕΕ.

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση η ΕΕ και τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να διστάσουν ούτε μία ημέρα. Θα πρέπει να προετοιμαστούν, τονίζει η γερμανική εφημερίδα, να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς άμεσα, αποτελεσματικά και σε αυτή την περίπτωση χωρίς όρους. Η Ελλάδα απειλείται από έναν σεισμό και σε έναν σεισμό δεν ρωτά κανείς τις αιτίες. Πρώτα βοηθά και μετά αναλύει.

«Τα λεφτά ή πυροβολώ» είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt με το εξώφυλλο να συνοδεύεται από σκίτσο με τον Αλέξη Τσίπρα να κρατάει ένα πιστόλι στον κρόταφο. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «το μεγάλο φινάλε της τραγωδίας» έρχεται την Κυριακή, ενώ αναφέρεται σε «διπλό παιχνίδι» του έλληνα πρωθυπουργού.

in.gr

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2015 | 8:45 pm


Ελεύθερη Διέλευση από τους Σταθμούς Διοδίων της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

aftokinitodromos agaiouΗ Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ανταποκρινόμενη στη σχετική οδηγία του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ενημερώνει τους χρήστες του Αυτοκινητοδρόμου ότι

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2015 | 8:30 pm


Έως τις 21:00 την Κυριακή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

E46B820145040CA9F5ACEBD2DE2E322BΣτις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι πολίτες προκειμένου να πάρουν θέση θέση επί ερωτήματος σχετικά με τις προτάσεις των θεσμών προς την κυβέρνηση. Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ.
Για να είναι νόμιμο το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 40% του εκλογικού σώματος.
Οι εκλογείς ψηφίζουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Εξαίρεση αποτελούν όσοι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους (κατόπιν αίτησής τους έως τις 30 Απριλίου 2015), καθώς αντί για τα ειδικά εκλογικά τμήματα, την Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα της περιοχής τους.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr). Εναλλακτικά, σχετικές πληροφορίες παρέχει το ίδιο το υπουργείο στο τηλέφωνο 213 1361500 έως το κλείσιμο της κάλπης.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου ή της άδειας οδήγησης ή του ατομικού βιβλιαρίου υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αποδεκτά είναι και τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και διαβατήρια που έχει λήξει η ισχύς του.
Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, που είχαν ορισθεί για τις εκλογές του Ιανουαρίου.
Ψήφος με σταυρό
Οι εκλογείς θα λάβουν δύο ψηφοδέλτια. Στο πρώτο αναγράφεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος που είναι: «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»).
Παραπλεύρως, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μία εκ των απαντήσεων: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ ή ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ. Η επιλογή γίνεται με σταυρό είτε εντός του τετραγώνου που υπάρχει κάτω από τις απαντήσεις είτε αριστερά ή δεξιά από την απάντηση.
Το δεύτερο ψηφοδέλτιο είναι το λευκό, ενώ ως τέτοιο θα λογίζεται και το πρώτο ψηφοδέλτιο εάν δεν φέρει σταυρό.
Έως τις 21:00 γνωστό το αποτέλεσμα
Η συγκέντρωση και η μετάδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει με τη συνδρομή της SingularLogic, ενώ για την αμεσότερη μετάδοσή τους θα αξιοποιηθούν και κινητά τηλέφωνα τα οποία θα έχουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι 4.800 εκλογικών τμημάτων.
Λόγω της απλούστερης διαδικασίας σε σχέση με τις εκλογές, το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα είναι γνωστό μία με δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης δηλαδή περί τις 8 - 9 το βράδυ.
Ψηφίζουν 108.371 18άρηδες
Για πρώτη φορά θα κληθούν να ψηφίσουν 108.371 18άρηδες. Εξαιτίας των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα οι ομογενείς.
Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά τη Β΄ αναθεώρηση έτους 2015 και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν μέχρι και την 30η Απριλίου 2015. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν και οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και καταστάσεις για ορισμένες κατηγορίες εκλογέων (στρατιωτικών, ναυτικών, και ανδρών φρουράς εκλογικών τμημάτων, καθώς και κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης).
Εκλογείς που, χωρίς να έχουν αποστερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος, δεν περιλαμβάνονται για οποιαδήποτε άλλη αιτία στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου στα δημοτολόγια ή Μητρώα Αρρένων του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
Οι πολίτες µε αναπηρία ή σωματική αδυναμία ψηφίζουν πάντοτε µε απόλυτη προτεραιότητα, ενώ οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής διευκολύνουν την προσέλευση και αποχώρησή τους.

naftemporiki

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2015 | 8:10 pm


ΣτΕ: Κανονικά θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα την Κυριακή

ste54Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση των δύο πολιτών που ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα της Κυριακής,

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2015 | 7:48 pm


Αντιδρούν οι βενζινοπώλες στην υποχρέωση να δέχονται κάρτες

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων την επιβολή υποχρέωσης στα πρατήρια να δέχονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, με την απειλή αυστηρών κυρώσεων για τους παραβάτες.

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2015 | 7:39 pm


Σχηματάρι: Συνελήφθη 45χρονος λαθρέμπορος καπνού

LATHRAIOS KAPNOSΣυνελήφθη, χθες (02-07-2015) το πρωί στο Σχηματάρι, από αστυνομικούς της Γ' Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Βοιωτίας, 45χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση νομοθεσίας περί Τελωνειακού Κώδικα και Λαθρεμπορίας.

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2015 | 7:33 pm


Στερεύει από ρευστό το κράτος: Στο σημείο μηδέν τα ταμειακά διαθέσιμα 48 ώρες πριν το δημοψήφισμα

banksΗχηρό σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα κρατικά ταμεία, καθώς η ρευστότητα εξαντλείται και τα ταμειακά διαθέσιμα επιστρέφουν με μαθηματική ακρίβεια στο σημείο μηδέν.

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2015 | 7:20 pm


Κονστάντσιο: Άγνωστο το πώς θα αντιδράσει η ΕΚΤ σε περίπτωση «Όχι»

20A268723E599D4F9BB776296DB8801FΑδυναμία να προδικάσει τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην περίπτωση που στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα επικρατήσει το «Όχι» εξέφρασε σήμερα από το Βίλνιους της Λιθουανίας ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βιτόρ Κονστάντσιο.

Ερωτηθείς σχετικά ο πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι δεν μπορεί να προδικάσει αν η ΕΚΤ θα παράσχει ELA στις ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης είναι «Όχι». «Δεν μπορώ να προδικάσω τις κινήσεις της ΕΚΤ αν βγει το «Όχι», είπε.

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως η ΕΚΤ διαθέτει αρκετά εργαλεία ώστε να περιορίσει την επίπτωση στην ευρωζώνη από κάθε ενδεχόμενο. «Η ΕΚΤ και το ευρωσύστημα διαθέτουν αρκετά εργαλεία ώστε να περιορίσουν την επίπτωση στην ευρωζώνη από κάθε πιθανό ενδεχόμενο», δήλωσε.

Ο ίδιος είπε πως το σημερινό περιβάλλον της ζώνης του ευρώ απαιτεί τα επιτόκια να παραμείνουν χαμηλά για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ μιας μακροπροληπτικής πολιτικής που θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη των διακυμάνσεων του δημοσιονομικού κύκλου, αλλά και υπέρ της δημιουργίας μιας ευρύτερης μακροπροληπτικής εργαλειοθήκης για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από το σκιώδη τραπεζικό τομέα.

in.gr

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2015 | 7:01 pm


Reuters: Η διαδικασία του δημοψηφίσματος της Κυριακής

to psifodeltio tou dimopsifismatosΠέντε ερωτήματα ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, το οποίο θα αποτελέσει το φινάλε των πεντάμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και θεσμών, παρουσιάζει το πρακτορείο Reuters.
Την Κυριακή οι Έλληνες θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν την πρόταση των θεσμών. Όμως, αρκετοί Ευρωπαίοι προειδοποιούν ότι το ερώτημα αφορά την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, τονίζοντας μάλιστα, ότι σε περίπτωση όπου επικρατήσει το «όχι», η Ελλάδα δύσκολα θα αποφύγει την έξοδο από την Ευρωζώνη.
Το Reuters λοιπόν παρουσιάζει πέντε κρίσιμα διαδικαστικά ερωτήματα:
Πότε
Τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 7:00 το πρωί έως τις 19:00 το βράδυ.
Το ερώτημα

EURONEWS
Το δημοψήφισμα που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας
«Η πρόταση συμφωνίας της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία υποβλήθηκε στο Eurogroup της 25ης Ιουνίου και η οποία αποτελείται από δύο μέρη, πρέπει να γίνει αποδεκτή;»
Το πρώτο μέρος τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the current program and beyond» και το δεύτερο «Preliminary debt sustainability analysis».
Συμμετοχή
Προκειμένου το δημοψήφισμα να θεωρηθεί έγκυρο, απαιτείται η συμμετοχή του 40% των 9.855.029 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Το δημοψήφισμα θα κοστίσει περίπου 20 εκ. ευρώ.
Δημοσκοπήσεις
Καμία δημοσκόπηση ή πολιτική ανάλυση δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιηθεί μία μέρα πριν την ψηφοφορία.
Αποτέλεσμα
Η πρώτη επίσημη εκτίμηση του αποτελέσματος θα ανακοινωθεί περίπου στις 21:00

naftemporiki

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2015 | 6:30 pm


Τι θα γίνει με τις τράπεζες και τις καταθέσεις

48B2C97882ED64227C35E4AD99D9633DΣτα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) βρίσκεται το μέλλον των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και μαζί τους των καταθέσεων. Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητο τον ELA και το ποσοστό κουρέματος των ελληνικών ενεχύρων μέχρι την επόμενη εβδομάδα, όμως από τη Δευτέρα, την επομένη του δημοψηφίσματος, αναμένεται να πάρει εκ νέου αποφάσεις.

Με βάση τις αποφάσεις αυτές, δημιουργούνται και τα βασικά σενάρια για το τι θα συμβεί για τις τράπεζες αλλά και τις καταθέσεις. Εντούτοις, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, πλέον κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα στο ερώτημα τι πρόκειται να συμβεί, καθώς βαδίζουμε σε «αχαρτογράφητα νερά». Ακόμη και στην περίπτωση της Κύπρου, όπου επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί περιορισμοί και στη συνέχεια κούρεμα των καταθέσεων, το περιβάλλον ήταν εντελώς διαφορετικό ενώ από τότε μέχρι σήμερα έχει αλλάξει το νομικό καθεστώς αναφορικά με τη διάσωση εκ των έσω (bail in) των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Υπό αυτή την οπτική, τα σενάρια που διαμορφώνονται για τράπεζες και καταθέσεις είναι τα εξής:

Α) Αν την Δευτέρα η ΕΚΤ δεν μειώσει τον ELA και δεν αυξήσει το κούρεμα στα collaterals, οι τράπεζες συνεχίζουν να υπολειτουργούν υπό καθεστώς τραπεζικής αργίας και ενδεχομένως με αυστηρούς περιορισμούς.

Εν συνεχεία, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης συμφωνίας, ή ξεκάθαρης κινητικότητας προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τον ELA, στέλνοντας ταυτόχρονα χρήματα σε φυσική μορφή στις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ανεφοδιασμό των ATM σε πρώτη φάση και ομαλοποίηση της λειτουργίας τους και εν συνεχεία άνοιγμα των καταστημάτων με capital controls που θα αποφασιστούν τότε. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση πάντως, το άνοιγμα των τραπεζών δεν μπορεί να γίνει άμεσα, καθώς απαιτούνται μια σειρά από διαδικασίες για την ομαλή λειτουργία τους και την ταυτόχρονη ανακεφαλαιοποίησή τους.
Παράλληλα, και ανάλογα με το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι να ξανανοίξουν οι τράπεζες θα εξεταστούν οι επιπτώσεις στης κεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και κατ' επέκταση τα χρήματα που απαιτούνται για την ομαλοποίηση της λειτουργία τους. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλλουν νέα capital plans, στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται πωλήσεις θυγατρικών, μειώσεις προσωπικού και καταστημάτων και ενδεχομένως επιπλέον ανάγκες σε «ζεστό χρήμα». Οι τελευταίες θα μπορούν να καλυφθούν μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή/και του ESM. Σε αυτό το σενάριο, το ενδεχόμενο «κουρέματος» στις καταθέσεις είναι σχετικά περιορισμένο καθώς οι κεφαλαιακές ανάγκες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα καλυφθούν με άλλους τρόπους.

Β) Αν η ΕΚΤ αυξήσει το κούρεμα στα collaterals και αποσύρει τη στήριξη μέσω του ELA τα πράγματα περιπλέκονται. Και αυτό γιατί οι τράπεζες θα κληθούν να επιστρέψουν άμεσα στην ΕΚΤ τη ρευστότητα που έχουν αντλήσει, κάτι που προφανώς δεν μπορούν να κάνουν. Έτσι, θα παραμείνουν κλειστές επ' αόριστον και τα ATM είτε θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με χρήματα είτε θα δίνουν τα απολύτως απαραίτητα μετρητά (10-20 ευρώ/ημέρα).

Η αδυναμία των τραπεζών να επιστρέψουν τα χρήματα στην ΕΚΤ τις καθιστά αφερέγγυες, έχοντας ως αποτέλεσμα να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία bail in, δηλαδή η εκ των έσω διάσωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Σε αυτή την περίπτωση, με βάση την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία που έχει ψηφιστεί και στην Ελλάδα χαμένοι βγαίνουν οι μέτοχοι των τραπεζών, οι κάτοχοι των ομολόγων τους αλλά και οι καταθέτες. Αρχικά, προβλέπεται συμμετοχή όσων έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ανά τράπεζα, όμως –με δεδομένο ότι πλέον αυτοί είναι ελάχιστοι- ο πέλεκυς ενδέχεται να πέσει και στους υπόλοιπους καταθέτες.

Αναλυτικά, οι όροι που προβλέπονται σε αυτή την περίπτωση είναι οι εξής:

- Σε περίπτωση που μια τράπεζα χρειάζεται νέα κεφάλαια τα οποία δεν μπορεί να βρει μόνη της από τους παλιούς ή νέους μετόχους, θα ακολουθείται η διαδικασία εξυγίανσης η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι το κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

- Για να ενισχυθούν τα κεφάλαια της τράπεζας θα χρησιμοποιούνται τα χρήματα -κατά σειρά προτεραιότητας:

1. των μετόχων,

2. όσων έχουν ομόλογα που έχει εκδώσει η συγκεκριμένη τράπεζα

3. τα χρήματα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Νομικοί κύκλοι, πάντως, αναφέρουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι συμβαίνει σε περιπτώσεις που τα κεφάλαια των μετόχων, των ομολογιούχων και των καταθετών άνω των 100.000 ευρώ δεν επαρκούν για την εξυγίανση μιας τράπεζας. Εάν, για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις αυτές τα χρήματα των εθνικών ταμείων εγγύησης, το κόστος θα μεταφερθεί και πάλι στους καταθέτες, διότι τα ταμεία αυτά χρηματοτοδούνται από τις καταθέσεις.

Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, οι καταθέσεις που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ ανά δικαιούχο ανά τράπεζα (που καλύπτονται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων) είναι ελάχιστες. Άρα, αν χρειαστούν κεφάλαια από τη δεξαμενή των καταθετών, νομοτελειακά θα γίνει «κούρεμα» και κάτω από τις 100.000 ευρώ.

Επίσης, υπάρχει μεγαλύτερη προστασία (δηλαδή θα κουρεύονται στο τέλος) των καταθέσεων φυσικών προσώπων, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όπως και των υποχρεώσεων προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έναντι των καταθέσεων που ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες. Πρώτα δηλαδή θα κουρεύονται οι καταθέσεις των μεγάλων εταιρειών και στη συνέχεια οι προαναφερθείσες.

Σημειώνεται ότι το κούρεμα που θα καλύπτει τουλάχιστον το 8% του συνολικού παθητικού είναι προϋπόθεση για να χρησιμοποιηθεί το ESM. Οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες σε εθνικό επίπεδο, στην Ελλάδα από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων όμως τα χρήματα που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο (περίπου 2 δις. ευρώ) σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την πλήρη κάλυψη των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης στο σενάριο αυτό.

Εναλλακτικά, υπάρχει το σενάριο έμμεσου κουρέματος, δηλαδή η επιβολή έκτακτου φόρου επί των καταθέσεων, με τα ποσά να αφαιρούνται άμεσα από τους λογαριασμούς. Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται ο νομικός περιορισμός των 100.000, δεν ενεργοποιείται το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και τα χρήματα πηγαίνουν σε ειδικό λογαριασμό μέσω του οποίου θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

- Μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων, εάν η τράπεζα συνεχίζει να χρειάζεται κεφάλαια θα παρεμβαίνει το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης (ESM- European Stability Mechanism) το οποίο θα χορηγεί απευθείας κεφάλαια στην τράπεζα, ενώ θα συμμετέχει και το κάθε Κράτος με ένα μικρότερο ποσοστό (10%).

Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά, εκτός όλων των άλλων οι ελληνικές τράπεζες περνούν απευθείας σε ξένα χέρια, πωλούνται οι θυγατρικές τους εντός και εκτός Ελλάδος καθώς και οι μη αμιγώς τραπεζικές τους δραστηριότητες, το προσωπικό τους μειώνεται κατακόρυφα και πιθανότατα υπάρχουν αναγκαστικές συγχωνεύσεις. Στη χειρότερη εκδοχή αυτού του σεναρίου, στην Ελλάδα παραμένει μόνο μία τράπεζα, υπό τον έλεγχο του ESM.

in.gr

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2015 | 6:01 pm


Πού θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα οι ένστολοι

E7085ADA088A202AFF7202C2595178A7Οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα, καθώς και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που υπηρετούν σε τόπο διαφορετικό απ' αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν στο δημοψήφισμα στον τόπο όπου υπηρετούν, μετά από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες. Οι εκλογείς αυτοί οφείλουν να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή, βεβαίωση της υπηρεσίας τους ή της μονάδας τους ότι δεν έχουν εγγραφεί στις καταστάσεις του άρθρου 27 του Π.Δ. 26/2012, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο που είναι εγγεγραμμένοι.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προς τους αρμόδιους φορείς επισημαίνεται ότι οι ένστολοι δεν μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν ως ετεροδημότες, δεδομένου ότι έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε στο δήμο στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο που υπηρετούν βάσει των ειδικών εκλογικών καταλόγων.

Οι στρατιωτικές μονάδες και τα λοιπά σώματα (Λιμενικό, ΕΛ.ΑΣ. κ.λπ.) υποχρεούνται να τηρούν και να ενημερώνουν συνεχώς καταστάσεις των υπηρετούντων σε αυτές. Οι καταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν ως ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, βάσει των οποίων οι εγγεγραμμένοι σε αυτούς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 στον τόπο που υπηρετούν.

Στις καταστάσεις γράφονται, με μέριμνα και με ευθύνη των διοικητών ή των προϊσταμένων κάθε μονάδας ή υπηρεσίας, οι στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις ένοπλες δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Προϋπόθεση εγγραφής στις καταστάσεις των ανωτέρω εκλογέων είναι η εγγραφή τους σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Συνεπώς, στις καταστάσεις εγγράφονται όσοι από τους ανωτέρω εκλογείς τοποθετούνται με οποιοδήποτε τρόπο για την εκτέλεση υπηρεσίας αορίστου χρονικού διαστήματος ή μεγαλύτερου του μήνα, στη διοικητική περιφέρεια δήμου, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων δεν είναι εγγεγραμμένοι. Στην περίπτωση αυτή, είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν το δήμο, όπου είναι εγγεγραμμένοι. Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου η ενημέρωση των καταστάσεων διακόπτεται.

in.gr

Δημοσιεύθηκε στις 3 July 2015 | 5:39 pm


Φιλικοί ιστότοποι:


Translate:
Copyright © 2010-2015 FreeList.gr - Ελλάδα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Email: