Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φθιώτιδας   >   Λαμία    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Τουρισμός για όλους 2024: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της κλήρωσης – Δείτε αν είστε μέσα στους δικαιούχους

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα της κλήρωσης για τους δικαιούχους του προγράμματος Τουρισμός για όλους 2024.

Στόχος του προγράμματος Τουρισμός για όλους 2024 είναι η άμεση ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού της χώρας και η ισορροπημένη επισκεψιμότητα στις περιφέρειες.

Τα αποτελέσματα της κλήρωσης διαμορφώθηκαν ως εξής:

Οριστικός Πίνακας Δικαιούχων (κληρωθείσες αιτήσεις)

Προσωρινός Πίνακας Δικαιούχων (σύνολο επιτυχώς υποβληθεισών αιτήσεων)

Περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία που συμπεριλαμβάνονται στον Οριστικό Πίνακα Δικαιούχων (κληρωθείσες αιτήσεις), αλλά στην παρούσα φάση τούς χορηγείται μειωμένο ποσό ενίσχυσης, λόγω αδυναμίας εντοπισμού τους σε επίσημα ηλεκτρονικά Μητρώα, έχουν τη δυνατότητα υποβολής σχετικού Πιστοποιητικού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Προγράμματος.

Στόχος του προγράμματος είναι η άμεση τόνωση του εσωτερικού τουρισμού στην κατεύθυνση της ισόρροπης διάχυσης των επισκεπτών σε όλες τις περιφέρειες και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Όσοι δικαιούχοι κληρώθηκαν, θα εκδώσουν άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για την διαμονή τους σε όποιο τουριστικό κατάλυμα της χώρας επιλέξουν χωρίς καμία γραφειοκρατική διαδικασία.

Η ενημέρωση τους θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσαν κατά την υποβολή της αίτησης ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας κατατέθηκαν 972.893 αιτήσεις γεγονός που αποδεικνύει το τεράστιο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Αναλυτικά οι επιδοτήσεις αναλύονται ως εξής:

  • Κληρωθέντες με βασικό ποσό ενίσχυσης 200 ευρώ: ποσοστό 78,12%
  • Κληρωθέντες με επαυξημένο ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ: ποσοστό 18,77%
  • Κληρωθέντες άτομα με αναπηρία από 67% και άνω με επαυξημένο ποσό ενίσχυσης 400 ευρώ: ποσοστό 3,11%

Ο συνολικός αριθμός των κληρωθέντων σύμφωνα με τον διαθέσιμο προϋπολογισμό είναι: 107.204 δικαιούχοι.

Σε δηλώσεις της η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, τόνισε ότι «με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2024», επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για έναν τουρισμό προσβάσιμο σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας, θέτοντας διευρυμένα εισοδηματικά αλλά και περισσότερα κοινωνικά κριτήρια.

Διασφαλίζουμε έτσι, ότι περισσότεροι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν και να απολαύσουν τις ομορφιές του τόπου μας έως το τέλος του έτους. Δουλεύουμε, πρόσθεσε, μεθοδικά και με σχέδιο για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, προς όφελος των πολλών».

newsit.gr

The post Τουρισμός για όλους 2024: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της κλήρωσης – Δείτε αν είστε μέσα στους δικαιούχους appeared first on Lamianow.gr | Ειδήσεις από τη Λαμία.

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 5:45 pm


«Βολές» Μητσοτάκη κατά Βελόπουλου: «Κάποιοι καπηλεύονται με τον πιο πρόστυχο τρόπο την χριστιανική πίστη – Δεν θα πλακώνουμε τους αντιπάλους μας στα μπουνίδια»

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Ηχηρό μήνυμα – απάντηση στον Κυριάκο Βελόπουλο έστειλε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης ότι με τις δηλώσεις του διχάζει τους Έλληνες, ενώ παράλληλα σχολίασε και την άγρια επίθεση του Κωνσταντίνου Φλώρου ενάντια στον Βασίλη Γραμμένο στη Βουλή.

Μιλώντας σε πολίτες στη Δροσιά Χαλκίδας το μεσημέρι της Παρασκευής (26.04.24) ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε βολές κατά του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος λίγο νωρίτερα και απαντώντας στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του «εργαλειοποιούνται από τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό».

«Επισκέφτηκα μαζί με τον Ιερώνυμο κάποιες πολύ σημαντικές δομές της Αρχιεπισκοπής. Να στείλουμε κι ένα μήνυμα αγάπης, ενότητας κι αλληλεγγύης και να στήσουμε ένα ανάχωμα απέναντι σε αυτούς, που με τον πιο πρόστυχο τρόπο καπηλεύονται την χριστιανική πίστη. Λες και κάποιοι είναι περισσότερο Χριστιανοί από κάποιους άλλους», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Αυτά είναι ανεπίτρεπτα πράγματα, που διχάζουν τους Έλληνες, ειδικά σε μία συγκυρία που χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι. Μπορεί να είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά δεν είμαστε εχθροί. Μπορεί να διαφωνούμε, αλλά ούτε θα βριζόμαστε ούτε θα πλακώνουμε τους αντιπάλους μας στα μπουνίδια».

Η δήλωση Βελόπουλου

«Για την Ελληνική Λύση, η Εκκλησία είναι το σύνολο του λαού, του Κλήρου και της Ιεραρχίας. Η δήλωση λοιπόν του Αρχιεπισκόπου μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους:  Κανένας πολιτικός δεν μπορεί να δώσει οδηγίες ούτε στον κλήρο, ούτε στην ιεραρχία», τόνιζε νωρίτερα την Παρασκευή ο Κυριάκος Βελόπουλος σε δήλωση – απάντηση στον Ιερώνυμο.

Και συμπλήρωνε: «Όπως και η ιεραρχία δεν θα πρέπει να οδηγεί τους πιστούς σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους. Δυστυχώς όμως, η δήλωση του Αρχιεπισκόπου εργαλειοποιείται προεκλογικά από τη ΝΔ και τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη».

newsit.gr

The post «Βολές» Μητσοτάκη κατά Βελόπουλου: «Κάποιοι καπηλεύονται με τον πιο πρόστυχο τρόπο την χριστιανική πίστη – Δεν θα πλακώνουμε τους αντιπάλους μας στα μπουνίδια» appeared first on Lamianow.gr | Ειδήσεις από τη Λαμία.

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 5:30 pm


Δήμος Λαμιέων: Οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση ευάλωτων ομάδων πολιτών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Στα πλαίσια σχεδιασμού προληπτικής οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, ο Δήμος θα πρέπει να μεριμνήσει για την έγκαιρη ενημέρωση και απομάκρυνση από τον κίνδυνο ευάλωτων ομάδων πολιτών, όταν τεκμηριωμένα εκτιμάται ότι απειλούνται από την καταστροφή.

Προκειμένου τα άτομα που επιθυμούν να καταγραφούν σε ενιαίο Μητρώο, σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου της απομάκρυνσης, παρακαλούνται όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (ΑμεΑ, κτλ) ή προσωπικοί τους βοηθοί ή άμεσα συγγενικά τους πρόσωπα να δηλώσουν στοιχεία επικοινωνίας.

Στο μητρώο αυτό, θα πρέπει να περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστο τα στοιχεία επικοινωνίας,  η δ/νση κατοικίας και η κατηγορία αναπηρίας (κώφωση, τύφλωση, κλπ), τα στοιχεία επικοινωνίας των προσωπικών βοηθών ή των άμεσα συγγενικών τους προσώπων καθώς και το μεταφορικό μέσο που θα απαιτηθεί σε περίπτωση μετακίνησής τους (π.χ. μετακίνηση με επιβατικό αυτοκίνητο, ασθενοφόρο κλπ).

Για την τήρηση του ανωτέρω μητρώου  τα ενδιαφερόμενα άτομα θα πρέπει να παρέχουν τη συγκατάθεσή τους εγγράφως ως προς τα παρεχόμενα στοιχεία τα οποία για λόγους προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημοσιεύονται.

Για την εγγραφή στο σχετικό Μητρώο παρακαλείστε να επικοινωνήσετε:
Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης Δήμου Λαμιέων
Τηλέφωνο: 2231351069, 2231351532
e-mail: [email protected]

The post Δήμος Λαμιέων: Οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση ευάλωτων ομάδων πολιτών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών appeared first on Lamianow.gr | Ειδήσεις από τη Λαμία.

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 5:15 pm


Εύα Καϊλή: Δεν με υπερασπίστηκαν ΕΕ και ΠΑΣΟΚ – Που «βλέπει» το μέλλον της

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Τελικά δεν θα γυρίσει στην Ελλάδα «δικαιωμένη», αλλά απογοητευμένη από τη στάση του ευρωκοινοβουλίου αλλά και του ΠΑΣΟΚ, σκέφτεται να τα… βροντήξει όλα και να συνεχίσει τη ζωή της στην Ιταλία η Εύα Καϊλή, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του Qatargate, του μεγάλου σκανδάλου που συντάραξε την ΕΕ.

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε συνέντευξη στην Corriere Dela Serra σχολιάζοντας τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για το σκάνδαλο διαφθοράς με πρωταγωνιστές μέλη του ευρωκοινοβουλίου και… χρήματα του Κατάρ, αλλά και την υποστήριξη που δεν είχε από την πολιτική της παράταξη.

«Θεωρώ εξωφρενική τη σιωπή ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έναν τόσο αντισυνταγματικό περιορισμό, όπως αυτός του δικαιώματός μου να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και να μιλήσω για όλα όσα διέρρευσαν έντεχνα» τόνισε η κυρία Καϊλή, ενώ άφησε αιχμές για την πολιτική της παράταξη, σημειώνοντας ότι «ελπίζοντας σε πολιτικό πλεονέκτημα, η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα και οι Σοσιαλδημοκράτες, αντί να υπερασπιστούν τα θεσμικά όργανα, προσπάθησαν, πριν από τις εκλογές, να κρύψουν την αδυναμία τους να σεβαστούν τις αρχές της ΕΕ».

«Έχει δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο, που επιτρέπει στο δικαστικό σώμα να παρεμβαίνει στην πολιτική, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ακεραιότητα του ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου» πρόσθεσε η Εύα Καϊλή που τοποθετεί τον εαυτό της στο ρόλο του θύματος, μιλώντας για δίωξη με πολιτικό χαρακτήρα.

Μάλιστα, όπως είπε, αναμένεται να στραφεί και νομικά εναντίον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «που παραβίασε το δικαίωμά μου να ακουστώ και να υπερασπιστώ τον εαυτό μου».

Εκτός Ευρωκοινοβούλιου, δίπλα στα… θύματα

Η Εύα Καϊλή υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, καθώς δεν της επιτρέπεται. «Ήλπιζα ότι οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούσαν να δουν την αλήθεια πριν ψηφίσουν τον Ιούνιο, αλλά η απαγόρευση να μιλάω γι’ αυτήν την υπόθεση καθιστά αδύνατο για μένα να είμαι ακόμη και υποψήφια» σημείωσε.

Όσον αφορά στο μέλλον της, η Εύα Καϊλή υποστήριξε ότι στόχος της είναι να αφοσιωθεί στη στήριξη γυναικών και παιδιών, που είναι θύματα των αποτυχιών του συστήματος.

Παράλληλα, μιλώντας στην Corriere Dela Serra αποκάλυψε ότι δεν θα συνεχίσει να μένει στο Βέλγιο, με την Ιταλία να είναι ο πιθανότερος προορισμός της.

«Μάλλον θα μετακομίσω στην Ιταλία» εξηγώντας ότι αυτό δεν θα γίνει λόγω του πρώην συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, αλλά «επειδή είναι μια χώρα που θεωρώ σπίτι για διάφορους λόγους και επειδή στην Ιταλία υπάρχει μια όμορφη λέξη, όπως η «garantismo», που πρέπει να μεταφραστεί σε όλη την Ευρώπη».

«Στην Ιταλία υπάρχουν ορισμένα κόμματα που αντιτίθενται σε δίκες με πολιτικά κίνητρα και ζητούν σεβασμό για το ανεξάρτητο από το κόμμα τεκμήριο αθωότητας» κατέληξε.

Ποιος θυμάται το Qatargate;

Αν και έχουν περάσει 16 μήνες από την αποκάλυψη του σκανδάλου, το Qatargate ήρθε ξανά στην επικαιρότητα λόγω των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Αρκετά στελέχη του ευρωκοινοβουλίου έχουν αναφερθεί στα όσα αποκαλύφθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022 από την έρευνα των βελγικών Αρχών, τονίζοντας ότι η διαδικασία έχει καθυστερήσει.

Με ανησυχία πληροφορήθηκα ότι αντικαταστάθηκε ο ανακριτής, τώρα ανακύπτουν ερωτήματα για πιθανά σφάλματα επί της διαδικασίας. Ωστόσο η κύρια διαδικασία δεν έχει καν αρχίσει, δεν γνωρίζουμε εάν θα υπάρξει τελικά καταδικαστική απόφαση. Περιμένουμε τις ενέργειες της βελγικής Δικαιοσύνης…» σημείωσε πρόσφατα ο ευρωβουλευτής των «Πρασίνων» Ντάνιελ Φρόιντ, μιλώντας στη DW.

«Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιον ακριβώς ρόλο είχε διαδραματίσει η κυρίας Καϊλή. Για το ποια ακριβώς συμμετοχή είχε, θα αποφανθεί η βελγική Δικαιοσύνη» πρόσθεσε ο Φρόιντ για το ρόλο που είχε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής στο σκάνδαλο διαφθοράς.

«Το άλλο μεγάλο ερώτημα -που δεν απαντήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τη σύλληψη της κυρίας Καϊλή και των υπολοίπων- είναι ποιες αποφάσεις επρόκειτο να επηρεαστούν. Ακούσαμε για βαλίτσες γεμάτες μετρητά, αλλά δεν γνωρίζουμε ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος τους. Επηρεάστηκαν κάποιες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Για παράδειγμα, υπάρχει μία συμφωνία αεροπορικών μεταφορών, με την οποία η Qatar Airways αποκτά πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς ουρανούς και αυτή παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα…» πρόσθεσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

Παράλληλα, το SPIEGEL ONLINE ισχυρίστηκε ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα και μηνύματα από το κινητό τηλέφωνο της Εύας Καϊλή που σκιαγραφούν μία διαφορετική εικόνα: «πως η Καϊλή διαδραμάτιζε έναν σημαντικό ρόλο στην υποτιθέμενη εγκληματική οργάνωση του Παντσέρι».

«Από τα μηνύματά της με ανώτατους αξιωματούχους του Κατάρ διαπιστώνεται πόσο αφοσιωμένη και πόσο κοντά βρισκόταν η Καϊλή στη χώρα του Κόλπου» συμπληρώνει το γερμανικό περιοδικό, προσθέτοντας ότι η κυρία Καϊλή ερευνάται μαζί με τέσσερις βοηθούς της λόγω «σοβαρών υποψιών για κατ’ εξακολούθηση απάτη και άλλες σοβαρές παρατυπίες κατά το διάστημα 2014-2020».

«Η Καϊλή φέρεται να έχει λάβει και μίζες (kickbacks): οι βοηθοί της φαίνεται να επέστρεφαν στην Καϊλή μέρος των μισθών τους και των εξόδων τους για επαγγελματικά ταξίδια. Εάν η ζημία ξεπερνά τις 120.000 ευρώ και αποδειχθεί πως αφορά κάποιο θεσμικό όργανο της Ε.Ε., αναφέρεται στο έγγραφο, η Καϊλή απειλείται στην Ελλάδα με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δέκα ετών και πρόστιμο» προσθέτει το SPIEGEL ONLINE.

in.gr

The post Εύα Καϊλή: Δεν με υπερασπίστηκαν ΕΕ και ΠΑΣΟΚ – Που «βλέπει» το μέλλον της appeared first on Lamianow.gr | Ειδήσεις από τη Λαμία.

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 5:00 pm


Κικίλιας: Θα έχουμε μια πάρα πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο – Για εμένα είναι ήρωες οι πυροσβέστες

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Στον μεγάλο αριθμό πυρκαγιών που εκδηλώνονται καθημερινά ενώ έχουμε ακόμα Άνοιξη, στις μάχες που δίνουν οι πυροσβέστες την αντιπυρική περίοδο που έρχεται, για το εξοπλιστικό πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, αλλά και για το νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Όπως τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, «θα έχουμε μια πάρα πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο. Προχθές αντιμετωπίσαμε 70 πυρκαγιές, την ημέρα που είχαμε τη φωτιά στην Ιεράπετρα είχαμε 121 πυρκαγιές μέσα σε ένα 12ωρο και ξέφυγε η μια. Είναι ήρωες αυτά τα παιδιά; Για εμένα είναι ήρωες οι πυροσβέστες μας» .

«Ο κόσμος, οι εθελοντές, οι συμπολίτες μας, οι πολλοί Έλληνες που αγαπάνε την πατρίδα τους να πάρουν ένα τηλέφωνο στο 199 ή στο 112»

Τόνισε, δε, ότι η κλιματική κρίση είναι πάνω από τις ανθρώπινες δυνάμεις ακόμα και σε ισχυρές οικονομίες, όπως αποδείχθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, πρόσφατα με τις καταστροφικές πλημμύρες στο Ντουμπάι, όπου έπεσε το 1/5 του νερού του Daniel στη Θεσσαλία.

Αναφορικά με την προετοιμασία που έχει γίνει για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έκανε λόγο «για τις πολλών χιλιομέτρων αντιπυρικές ζώνες που διανοίγονται για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια σε δάση και περιαστικές περιοχές από ΥΠΕΝ, δασαρχεία, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ», αλλά και για, όπως είπε, «το νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος που εστιάζει μεταξύ άλλων στην άμεση επέμβαση εναέριων μέσων στην έναρξη της πυρκαγιάς, προτού αυτή επεκταθεί και πάει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όπως και στον υπερδιπλασιασμό των μονάδων δασοκομάντος με έμφαση στις αερομεταφερόμενες».

«Είναι μια μάχη την οποία δίνουμε όλοι μαζί»

Τέλος, ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε τη σημασία της ευσυνειδησίας και της ευαισθητοποίησης των πολιτών για την προστασία των δασών, των περιουσιών και πάνω απ΄όλα της ανθρώπινης ζωής.

«Από το 2025 θα αρχίσουν να έρχονται πολύ σημαντικές προμήθειες από το ΑΙΓΙΣ- προκηρύξαμε έργα 1,5 δισ. μέσα σε 9 μήνες- τα οποία θα αποτελέσουν προίκα για τις επόμενες γενιές. Αεροσκάφη, ελικόπτερα, drones, μετεωρολογικοί σταθμοί, ραντάρ, 1.100 πυροσβεστικά οχήματα. Φέτος πρόληψη, αντιμετώπιση, νέο δόγμα και συστράτευση όλων των πολιτών. Ο κόσμος, οι εθελοντές, οι συμπολίτες μας, οι πολλοί Έλληνες που αγαπάνε την πατρίδα τους να πάρουν ένα τηλέφωνο στο 199 ή στο 112 αν δουν μια έναρξη πυρκαγιάς, να φροντίσουν και να ξεχορταριάσουν το οικόπεδό τους, να μιλήσουν και να νουθετήσουν έναν ασυνείδητο ο οποίος ρισκάρει σε μια κοινότητα τη ζωή όλων των άλλων συμπολιτών του. Είναι μια μάχη την οποία δίνουμε όλοι μαζί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

in.gr

The post Κικίλιας: Θα έχουμε μια πάρα πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο – Για εμένα είναι ήρωες οι πυροσβέστες appeared first on Lamianow.gr | Ειδήσεις από τη Λαμία.

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 4:45 pm


Άρωμα θαλασσινής αύρας ανιχνεύθηκε σε κομήτη

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Αναδρομική ανάλυση δεδομένων από ευρωπαϊκό σκάφος που κυνήγησε έναν κομήτη αποκάλυψε την παρουσία μιας ουσίας που μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι παράγεται αποκλειστικά από ζωντανούς οργανισμούς.

Ο διμεθυλοθειαιθέρας (DMS), μέρος της χαρακτηριστικής οσμής της θάλασσας, είχε προταθεί ως «βιοϋπογραφή» που θα μπορούσε υποτίθεται να αποκαλύψει την παρουσία ζωής σε μακρινούς πλανήτες μέσω φασματικών αναλύσεων.

Όμως η παρουσία του σε παγωμένα, νεκρά σώματα όπως οι κομήτες υποδεικνύει ότι το μόριο αυτό παράγεται και από μη βιολογικές διαδικασίες.

«Είναι η πρώτη ένδειξη μιας αβιοτικής πηγής» δήλωσε στο δικτυακό τόπο του Science η Νόρα Χένι του Πανεπιστημίου της Βέρνης, η οποία παρουσίασε τη μελέτη την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών.

Η μελέτη βασίστηκε σε μετρήσεις της ευρωπαϊκής αποστολής Rosetta (ESA)

Από τη θάλασσα ως το Διάστημα

Ο διμεθυλοθειαιθέρας παράγεται σε αφθονία από το φυτοπλαγκτό κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, όμως σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μυρίζει μάλλον δυσάρεστα, όπως όταν βράζουν ορισμένα λαχανικά σαν το λάχανο και το παντζάρι.

Η ένωση είχε έρθει πέρυσι στην επικαιρότητα όταν αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι ανίχνευσαν DMS στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη K2-18b, σε απόσταση 124 ετών φωτός από τη Γη.

Οι ερευνητές διατύπωσαν μάλιστα την εικασία ότι ο DMS μπορεί να προερχόταν από έναν εξωγήινο ωκεανό. Ενθουσιώδεις τίτλοι στα ΜΜΕ έκαναν λόγο για πιθανή ανακάλυψη εξωγήινης ζωής.

Η δρ Χένι ήταν πιο δύσπιστη και αποφάσισε να εξετάσει αν ο διμεθυλοθειαιθέρας μπορεί να είναι μέρος του μείγματος οργανικών ουσιών που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στους κομήτες, αντικείμενο στο οποίο ειδικεύεται η ερευνήτρια.

Οι κομήτες, κατάλοιπα από τον σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια, αποτελούνται κυρίως από πάγους και σκόνη, περιέχουν όμως και σύνθετες ενώσεις του άνθρακα που σχηματίζονται υπό την επίδραση της ηλιακής και κοσμικής ακτινοβολίας.

Η μελέτη αξιοποίησε δεδομένα του ευρωπαϊκού σκάφους Rosetta, το οποίο έφτασε το 2014 στον κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko (εικόνα) και τον ακολούθησε για μια διετία, εξετάζοντας δείγματα αερίων και σκόνης.

Η παρουσία DMS είναι σαφής στα δεδομένα από το φασματόμετρο μάζας του Rosetta, ένα όργανο που χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση μορίων, έδειξε η ανάλυση.

Επόμενες μελέτες μένει να δείξουν πώς η ουσία αυτή μπορεί να παράγεται στο Διάστημα, είπε η Χένι.

Και τόνισε ότι οι αστροβιολόγοι πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στην ερμηνεία των λεγόμενων βιοϋπογραφών.

in.gr

The post Άρωμα θαλασσινής αύρας ανιχνεύθηκε σε κομήτη appeared first on Lamianow.gr | Ειδήσεις από τη Λαμία.

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 4:30 pm


Μητσοτάκης: Μας ζητήθηκε αλλά δεν θα παραδώσουμε S-300 ή Patriot στην Ουκρανία

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τέλος στις φήμες για παράδοση S-300 ή Patriot στην Ουκρανία, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε πως αν και ζητήθηκε, η χώρα μας δεν πρόκειται να παραδώσει ούτε S-300, ούτε Patriot στην Ουκρανία.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία ούτε S-300 ούτε Patriot. Μας ζητήθηκε και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Να το εξηγήσω και λίγο πιο αναλυτικά: η Ελλάδα έχει στηρίξει την Ουκρανία ποικιλοτρόπως, με αμυντικό υλικό. Έχουμε πει όμως από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε οπλικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την αποτρεπτική μας δυνατότητα.

Έχουμε πλεονάζον υλικό με το οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, το έχουμε κάνει και θεωρώ ότι είναι η σωστή επιλογή. Και, στον βαθμό που μπορούμε να βρίσκουμε τέτοιο υλικό, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε. Τα συστήματα, όμως, αεράμυνας στα οποία αναφερθήκατε, είναι κρίσιμα συστήματα για την προστασία του ελληνικού εναέριου χώρου και δεν πρόκειται να παραχωρηθούν στην Ουκρανία» κατέληξε.

newsit.gr

The post Μητσοτάκης: Μας ζητήθηκε αλλά δεν θα παραδώσουμε S-300 ή Patriot στην Ουκρανία appeared first on Lamianow.gr | Ειδήσεις από τη Λαμία.

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 4:15 pm


Λαμία - Ειδήσεις και Νέα

Open day της ΔΥΠΑ στη Λαμία - STAR Κεντρικής Ελλάδας

Open day της ΔΥΠΑ στη Λαμία  STAR Κεντρικής Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 2:56 pm


Λαμία - ΠΑΟΚ: 1-1 (Highlights) - Novasports.gr

Λαμία - ΠΑΟΚ: 1-1 (Highlights)  Novasports.gr

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 7:50 pm


Live: Λαμία - ΠΑΟΚ - Novasports.gr

Live: Λαμία - ΠΑΟΚ  Novasports.gr

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 7:50 pm


Λαμία - ΠΑΟΚ 1-1 - SDNA

Λαμία - ΠΑΟΚ 1-1  SDNA

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 7:14 pm


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Λαμία