Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Φθιώτιδας   >   Λαμία    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Στη Λαμία σήμερα η Ελίζα Βόζενμπεργκ: “Οι πολίτες να ψηφίσουν με Ευρωπαϊκά Κριτήρια” – ΒΙΝΤΕΟ

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Στη Λαμία θα βρεθεί σήμερα η Ελίζα Βόζενμπεργκ.

"Σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν με Ευρωπαϊκά Κριτήρια, γιατί αυτό κρίνεται", δήλωσε χθες στο Lamia Now, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ενιαία Ευρωπαϊκή Αμυντική Πολιτική.

Αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό στο οποίο επετεύχθη επιτέλους μία συμφωνία για την υποχρεωτική αλληλεγγύη και μένει να τη δούμε στην πράξη. "Εμείς ελέγχουμε το μεταναστευτικό σε επίπεδο εθνικής Κυβέρνησης, αλλά είναι ευρωπαϊκή απαίτηση η εφαμοργή της συμφωνίας", υπογραμμίζει.

Ερωτηθείσα για το θέμα των Τεμπών, δήλωσε στο Lamia Now ότι η δικαιοσύνη θα κάνει την δουλειά της στην Ελλάδα, ενώ για την Ευρωπαία Εισαγγελέα και την παρέμβασή της, δήλωσε ότι θα έπρεπε να παρεμβαίνει στα θέματα αρμοδιότητάς της.

Δείτε το video:

https://youtu.be/51aUk_OIqmg

The post Στη Λαμία σήμερα η Ελίζα Βόζενμπεργκ: “Οι πολίτες να ψηφίσουν με Ευρωπαϊκά Κριτήρια” – ΒΙΝΤΕΟ appeared first on Lamianow.gr | Ειδήσεις από τη Λαμία.

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 9:30 am


Έχασε, αλλά η πρόκριση περνά από το ΣΕΦ

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 77-69 από την ανώτερη από αυτόν απόψε (26/4) Μπαρτσελόνα, στο «Παλάου Μπλαουγκράνα», και με τη σειρά των πλέι οφ της Euroleague πλέον στο 1-1, θα περιμένει τους παίκτες του Ρότζερ Γκριμάου, για δύο παιχνίδια στο ΣΕΦ, την Μεγάλη Τρίτη (30/4, 21:30) και την Μεγάλη Πέμπτη (2/5, 19:45), όταν... θα έχει την ευκαιρία μέσα στη δική του έδρα και μπροστά στο φίλαθλο κοινό του να πάρει δύο νίκες, ώστε να «σφραγίσει» εκείνος το «εισιτήριο» για το φάιναλ φορ του Βερολίνου (24-26/5).

Αν και αμυντικά, δεν τα πήγε άσχημα κρατώντας τους Καταλανούς στους 77 πόντους, οι 69 που πέτυχαν οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν ήταν αρκετοί για να κάνει το 2-0 ο Ολυμπιακός, μετά το “ break” του την περασμένη Τετάρτη (24/4) με 75-77. Η ομάδα του Πειραιά «πλήρωσε» επίσης τα 19 λάθη της (!) έναντι 10 των γηπεδούχων, ενώ δεν έβγαλε την ενέργεια που απαιτείτο για να πει «όχι» για δεύτερη φορά στους αποφασισμένους Καταλανούς, αφού αν έχαναν θα ήταν με την... πλάτη στον τοίχο.

Οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να επιστρέφουν κάθε φορά που η Μπαρτσελόνα οικοδομούσε διψήφια διαφορά, προσπέρασαν με 54-55 και 56-57 στην 3η περίοδο, ακολουθούσαν από απόσταση δύο πόντων (63-61) στις αρχές του 4ου δεκαλέπτου, αλλά ένα τρίποντο του Τζαμπάρι Πάρκερ και δίποντο του Γιοκουμπάιτις έφεραν τους «μπλαουγκράνα» στο +7 (68-61). Ο Πίτερς έκανε ό,τι μπορούσε στο τέλος για ν’ αποτρέψει μια πρώτη ήττα για τον Ολυμπιακό, για να «γκρεμίσουν» τα... όνειρα των Πειραιωτών για το 2-0, δύο διαδοχικά τρίποντα από Αμπρίνες και Πάρκερ. 

Η φροντ λάιν της Μπαρτσελόνα αποδείχτηκε «κλειδί» στη νίκη των Ισπανών, με τον Τζαμπάρι Πάρκερ να σημειώνει 24 πόντους με 4/7 τρίποντα, τον Ουίλι Ερνανγκόμεθ 11 πόντους και τον Γιαν Βέσελι 10 πόντους (και 7 ριμπάουντ). 

Στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός πήρε 20 πόντους από τον Άλεκ Πίτερς, από 10 πόντους σημείωσαν οι Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος και Σακίελ ΜακΚίσικ, 7 πόντους και 7 ασίστ είχε ο Τόμας Ουόκαπ, ενώ από 6 πόντους πέτυχαν οι Πετρούσεβ και Μόουζες Ράιτ. Ο Κέινααν που μαζί με τον Φιλίπ Πετρούσεβ ήταν οι ηγέτες στη νίκη στο Game 1, είχε 2 πόντους με 0/4 τρίποντα στα 17:48΄΄ που αγωνίστηκε. Ο Μιλουτίνοβ αγωνίστηκε 7:50΄΄ και είχε συνεισφορά 3 ριμπάουντ. Εκτός για δεύτερο διαδοχικό ματς λόγω ίωσης έμεινε ο αρχηγός Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος δεν ακολούθησε την αποστολή στη Βαρκελώνη.

Τα δεκάλεπτα: 27-14, 43-37, 60-57, 77-69

Η Μπαρτσελόνα -με πέντε σερί πόντους του Λαπροβίτολα και δύο του Βέσελι- προηγήθηκε με 7-2 την ώρα που οι Κέινααν και Ουόκαπ μετρούσαν από ένα άστοχο τρίποντο. Ο Πίτερς απάντησε με δύο σερί τρίποντα για να προσπεράσουν οι «ερυθρόλευκοι», 7-8. Προηγήθηκε και με 9-11 με τον Σίκμα (5 ριμπάουντ στο 1ο δεκάλεπτο), αλλά αυτή ήταν η τελευταία φορά που είχε πρωτοπορία η ομάδα του Πειραιά στην 1η περίοδο. Τζαμπάρι Πάρκερ και Ουίλι Ερνανγκόμεθ κυριάρχησαν στη ρακέτα για το επιμέρους σκορ 14-1 των «μπλαουγκράνα» που είχε αποτέλεσμα το -11 για τον Ολυμπιακό (23-12). Και με τον Τζαμπάρι να σημειώνει το τελευταίο καλάθι της 1ης περιόδου και να φτάνει τους 11 πόντους με 4/5 δίποντα, η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε με +13 (27-14) στο 10ο λεπτό. Από πλευράς Πειραιωτών, 10 πόντους με 2/2 τρίποντα μετρούσε ο Άλεκ Πίτερς, ενώ στο μηδέν είχαν μείνει οι Ουόκαπ (με 0/5 τρίποντα) και Κέινααν (με 0/4 τρίποντα). Η Μπαρτσελόνα είχε 2/2 τρίποντα και ο Ολυμπιακός 2/12 τρίποντα. Οι παίκτες του Ρότζερ Γκριμάου είχαν 10/16 δίποντα και ο Ολυμπιακός... 4/5 δίποντα.

Η ομάδα του Πειραιά κυνηγούσε στο σκορ στη 2η περίοδο. Μπορεί ο Σακίελ ΜακΚίσικ να πέτυχε 10 πόντους μέχρι το ημίχρονο, αλλά οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έκαναν κακές επιλογές, λάθη και άφηναν την Μπαρτσελόνα να βάζει εύκολα την μπάλα στο διχτάκι. Το 30-20 από τρίποντο του Σατοράνσκι μετετράπη σε 34-30, χάρη στον επιθετικό «οίστρο» του ΜακΚίσικ και την προσφορά του Μόουζες Ράιτ σε ριμπάουντ, κλεψίματα και πόντους, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» δεν ολοκλήρωσαν την επιστροφή τους εξαιτίας δικής τους ολιγωρίας. Οι Κάλινιτς και Βέσελι «υπέγραψαν» σερί 7-0 της Μπαρτσελόνα που ξέφυγε και πάλι με +11 (41-30). Το τρίποντο του Ουόκαπ που ακολούθησε ήταν αυτό που χρειαζόταν η ομάδα του Πειραιά (41-33), με τον Ράιτ να μειώνει ακόμη περισσότερο (41-35) παίρνοντας το επιθετικό ριμπάουντ, μετά από άστοχο -αυτή τη φορά- τρίποντο του Ουόκαπ. Ακολούθησε άστοχη βολή του Λαπροβίτολα, μετά από τεχνική ποινή που δέχτηκε ο Κέινααν, αλλά και άστοχο τρίποντο του Πετρούσεβ, για το 43-35 από τον Βέσελι. Ο Πετρούσεβ διαμόρφωσε το 43-37 που ήταν και το σκορ του πρώτου μέρους, αφού ο ΜακΚίσικ έχασε δύο βολές.

Μία ακόμη φορά, η Μπαρτσελόνα προσπέρασε με +11 πόντους (48-37) από δίποντο του Σατοράνσκι (μετά από φάουλ του Σίκμα) και τρίποντο του Τζαμπάρι Πάρκερ. Μία ακόμη φορά, όμως ο Ολυμπιακός απέδειξε πως ήθελε να κάνει το 2-0 μέσα στη Βαρκελώνη. Απάντησε με επιμέρους σκορ 6-18 (!) για να προσπεράσει με 54-55! Με τους παίκτες του Γκριμάου να παίζουν... επιθετική άμυνα, αυτοί του Μπαρτζώκα αποδείχτηκαν πολύ σκληροί για να πεθάνουν. Ο Σίκμα έπαιρνε ριμπάουντ, έβαλε και τρίποντο (!) και μαζί με πόντους από Κέινααν, Πίτερς και Ουόκαπ ροκάνισαν τη διαφορά. Ο Μιλουτίνοβ πάτησε για πρώτη φορά (στη θέση του Μουσταφά Φαλ) 3:43’’ πριν τη λήξη της 3ης περιόδου και με τη συνεισφορά του στη ρακέτα και 5 σερί πόντους του Ουίλιαμς-Γκος οι Πειραιώτες πήραν το προβάδισμα. Ο Ερνανγκόμεθ, όμως έκανε μεγάλο παιχνίδι (56-55). Ο Ουόκαπ έφερε και πάλι μπροστά τον Ολυμπιακό (56-57), για να διαμορφώσουν το 60-57 οι Γιοκουμπάιτις και Ερνανγκόμεθ, με τον Ουίλιαμς-Γκος ν’ αστοχεί σε λέι απ και να χάνει την ευκαιρία να μειώσει στον πόντο ο Ολυμπιακός, με την ολοκλήρωση του 3ου δεκαλέπτου.

Στον πόντο θα μείωνε ο Πετρούσεβ με την έναρξη της 4ης περιόδου (60-59) κι ενώ λίγο πριν ευστοχήσει ο Σέρβος ο Ουίλιαμς-Γκος τιμωρήθηκε με τεχνική ποινή για διαμαρτυρία του ως προς δικό του φάουλ που υπέδειξαν οι διαιτητές στον Ερνανγκόμεθ. Ο Αμπρίνες, ευστόχησε σε τρεις (63-59), με τον MVP του πρώτου αγώνα, Φιλίπ Πετρούσεβ, να παραμένει «καυτός» (63-61). Ένα τρίποντο του Τζαμπάρι Πάρκερ και δίποντο του Γιοκουμπάιτις έφεραν την Μπαρτσελόνα στο +7 (68-61). Ο Φαλ επέστρεψε στο παρκέ (στη θέση του Μιλουτίνοβ). Κι ενώ ο Πίτερς ήταν εύστοχος (68-63), η «ερυθρόλευκη» άμυνα δέχτηκε δύο διαδοχικά τρίποντα, από Αμπρίνες και Πάρκερ (ενδιάμεσα από αυτά είχε 1/2 βολές ο Φαλ). Το +10, 74-64, των Καταλανών, 3:59΄΄ πριν το τέλος έκαναν δύσκολα τα πράγματα για τον Ολυμπιακό, για να ξεφύγει και με +12 η Μπαρτσελόνα, με κάρφωμα του Σατοράνσκι (76-64). Ο Πίτερς απάντησε με τρίποντο (76-67) και με δικό του δίποντο αμέσως μετά ο Ολυμπιακός μείωσε σε 76-69. Όμως, ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας δέχτηκε τεχνική ποινή και ο Αμπρίνες ήταν εύστοχος στη βολή (77-69), 2:07΄΄ πριν το τέλος. 

Διαιτητές: Ράντοβιτς (Κροατία), Πατέρνικο (Ιταλία), Νίκολιτς (Σερβία)

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Ρότζερ Γκριμάου): Ντα Σίλβα, Βέσελι 10, Ρούμπιο, Κάλινιτς 5 (1), Σατοράνσκι 7 (1), Ερνανγκόμεθ 11, Λαπροβίτολα 5 (1), Αμπρίνες 9 (2), Πάρκερ 24 (4), Γιοκουμπάιτις 6

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ουόκαπ 7 (1), Ουίλιαμς-Γκος 10 (2), Ράιτ 6, Κέινααν 2, Λαρεντζάκης, Φαλ 3, Πίτερς 20 (3), Πετρούσεβ 6, Μιλουτίνοβ, Σίκμα 5 (1), ΜακΚίσικ 10 (1)

ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Έχασε, αλλά η πρόκριση περνά από το ΣΕΦ appeared first on Lamianow.gr | Ειδήσεις από τη Λαμία.

Δημοσιεύθηκε στις 27 April 2024 | 12:26 am


Χαμός στη Euroleague: Κορυφαίος διαιτητής «πιάστηκε» να κλέβει κολόνια στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου!

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Χαμός στη Euroleague, με κορυφαίο διαιτητή να «συλλαμβάνεται» από κάμερα ασφαλείας να κλέβει κολόνια από κατάστημα στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου «Νίκολα Τέσλα». Όπως αναφέρει η «republika.rs», το περιστατικό συνέβη τον προηγούμενο Δεκέμβριο, με τον Σλοβένο διαιτητή, Ματέι Μπολτάουζερ, ο οποίος μάλιστα είναι ένας από τους πιο έμπειρους ρέφερι της Euroleague, να «πιάνεται» από κάμερα ασφαλείας να κλέβει κολόνια αξίας 221 ευρώ.

Σάλος μετά το δημοσίευμα σέρβικης ιστοσελίδας, με τον Σλοβένο ρέφερι πάντως να δηλώνει άγνοια.

Ο Ματέι Μπολτάουζερ είχε βρεθεί εκείνο το διάστημα στο Βελιγράδι για τις ανάγκες της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, καθώς είχε οριστεί ως ένα από τους τρεις διαιτητές που είχαν «σφυρίξει» την αναμέτρηση της Παρτίζαν με τη Μονακό, για την 12η αγωνιστική της Euroleague.

Ο έμπειρος διαιτητής μάλιστα συνελήφθη από τις αρχές, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος από τις αρχές της Σερβίας, καταβάλλοντας εγγύηση ύψους 30.000 δηναρίων ήτοι 256 ευρώ (σ.σ με σημερινή ισοτιμία).

«Δεν ξέρω τίποτα…»

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η σέρβικη ιστοσελίδα επικοινώνησε με τον Σλοβένο διαιτητή, ο οποίος, όμως, δήλωσε άγνοια: «Δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτό. Λυπάμαι. Δεν μπορώ να μιλήσω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ματέι Μπολτάουζερ.

Μετά τη δημοσίευση του περιστατικού, πάντως, η φωτογραφία του Σλοβένου ρέφερι από το κατάστημα στο «Νίκολα Τέσλα» κάνει τον γύρο του διαδικτύου, με τον έμπειρο διαιτητή να φαίνεται ξεκάθαρα στο πλάνο που έχει τραβηχτεί στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου.

in.gr

The post Χαμός στη Euroleague: Κορυφαίος διαιτητής «πιάστηκε» να κλέβει κολόνια στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου! appeared first on Lamianow.gr | Ειδήσεις από τη Λαμία.

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 11:23 pm


Αργεντινή: Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες – Είναι η γηραιότερη διαγωνιζόμενη που κατακτά τον τίτλο

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Αμφισβήτησε έμπρακτα τα πρότυπα ομορφιάς και τα στερεότυπα και κατάφερε να κερδίσει σε καλλιστεία διαγωνιζόμενες που θα μπορούσαν να είναι κόρες της.

Η δικηγόρος και δημοσιογράφος Αλεχάντρα Ροντρίγκεθ στέφθηκε νικήτρια των καλλιστείων Μις Μπουένος Άιρες στα 60 της, η πρώτη στην ιστορία των καλλιστείων που κερδίζει τον τίτλο σε αυτή την ηλικία.

https://youtu.be/wnOxrQhIU7c

«Είμαι ενθουσιασμένη που εκπροσωπώ αυτό το νέο παράδειγμα στα καλλιστεία ομορφιάς, επειδή εγκαινιάζουμε ένα νέο στάδιο στο οποίο οι γυναίκες δεν είναι μόνο φυσική ομορφιά αλλά ένα άλλο σύνολο αξιών. Είμαι η πρώτη αυτής της γενιάς που ξεκινάει με αυτό», είπε σε δηλώσεις της στον Τύπο.

Όσο για τους λόγους που ώθησαν τους κριτές να την επιλέξουν, η Ροντρίγκεθ ανέφερε ότι «είδαν την αυτοπεποίθησή μου και το πάθος μου να εκπροσωπήσω τις γυναίκες της γενιάς μου».

La increíble historia de Alejandra Rodríguez que, a los 60 años, va por el título de Miss Argentina

Επόμενο βήμα για την εστεμμένη, είναι ο τίτλος της Μις Αργεντινή, το οποίο θα της επιτρέψει να διαγωνιστεί στον διεθνή διαγωνισμό Μις Υφήλιος.

Οι κανονισμοί είναι με το μέρος της. Στο παρελθόν τα καλλιστεία της Μις Υφήλιος επέτρεπαν αυστηρά μόνο σε άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 28 ετών να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, από το 2024 όμως καταργήθηκε το ανώτερο ηλικιακό όριο, οπότε κάθε γυναίκα άνω των 18 ετών θα μπορεί να συμμετέχει.

protothema.gr

The post Αργεντινή: Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες – Είναι η γηραιότερη διαγωνιζόμενη που κατακτά τον τίτλο appeared first on Lamianow.gr | Ειδήσεις από τη Λαμία.

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 11:05 pm


AEKτζού έριξε χυλόπιτα σε Παναθηναϊκό στο «First Dates» κι έφυγε: «Θέλω τον κάμεραμαν, αυτός μ’ αρέσει» (vid)

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Όπως φάνηκε ήταν ανένδοτη στο θέμα της ομάδας αλλά και των μουσικών προτιμήσεων.

Ένα ραντεβού στο πρόσφατο επεισόδιο του «First Dates» μπορεί να χαρακτηριστεί και ως το πιο αποτυχημένο. Όσον αφορά τον λόγο, είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά στα ραντεβού, αφού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και... οπαδικός.

Συγκεκριμένα, η Ναταλία θα συναντούσε τον Δημήτρη, αλλά μόλις τον είδε είπε στην παρουσιάστρια της εκπομπής «θέλω να φύγω».

https://youtu.be/oCafPTzUJHE

Τελικά το ραντεβού προχώρησε και έκατσαν παρέα στο τραπέζι. Εκείνη δήλωσε στην κάμερα: «Έχω αρρώστια με την ΑΕΚ. Όνειρό μου είναι ο άντρας που θα παντρευτώ να είναι ΑΕΚτζης και να μπούμε μέσα με τον ύμνο της ΑΕΚ».

Στην συνέχεια ρώτησε τον Δημήτρη: «Τι ομάδα είσαι;» κι εκείνος μάλλον έδωσε την... λάθος απάντηση. «Παναθηναϊκός εννοείται, έχουμε φτιάξει σύνδεσμο».

https://youtu.be/0L3jRssAxQU

Η Ναταλία του απάντησε: «Εγώ θέλω να αποχωρήσω». Μάλιστα, στην συνέχεια συνέβη ακόμα ένα περιστατικό μεταξύ τους, αφού ο Δημήτρης «πνίγηκε» με την μπουκιά του και πήγε στην τουαλέτα. Η Ναταλία, ωστόσο, συνέχισε να τρώει λέγοντας στην κάμερα «πρέπει να φάω το φαγητό μου για να μην κρυώσει».

Παράλληλα, βγήκε έξω μαζί με την παρουσιάστρια, Ζενεβιέβ Μαζαρί, στην οποία είπε πως δεν της αρέσει ο Δημήτρης και θα ήθελε να γνωρίσει τον κάμεραμαν.

gazzetta.gr

The post AEKτζού έριξε χυλόπιτα σε Παναθηναϊκό στο «First Dates» κι έφυγε: «Θέλω τον κάμεραμαν, αυτός μ’ αρέσει» (vid) appeared first on Lamianow.gr | Ειδήσεις από τη Λαμία.

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 10:52 pm


Πάσχα στη Λιβαδειά: Γλέντι με τη Γλυκερία, με παραδοσιακό σούβλισμα αρνιών, κεράσματα

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Και φέτος όλοι οι δρόμοι όδηγούν στη Λιβαδειά για όσους θέλουν να ζήσουν την αυθεντική εμπειρία με το ρουμελιώτικο Πάσχα.
Οι κύριες εκδηλώσεις που «ντύνουν» το φημισμένο Πάσχα στην πόλη της Λιβαδειάς είναι ο παραδοσιακός «λάκκος» που στήνεται στις πηγές της Κρύας με το σούβλισμα, το ψήσιμο των αρνιών και τα κεράσματα στους επισκέπτες, το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, με την ερμηνεύτρια δημοτικών τραγουδιών, Γιώτα Γρίβα και η συναυλία με την καταξιωμένη τραγουδίστρια, Γλυκερία, το βράδυ της δεύτερης μέρας του Πάσχα, στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς.

livadeia_glikeria

Ο «λάκκος» του Δήμου Λεβαδέων στήνεται στις Πηγές της Κρύας, μία περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Οι επισκέπτες και οι παρευρισκόμενοι γεύονται δωρεάν ψητό αρνί, μεζέδες και κρασί. Τον εορτασμό πλαισιώνουν πάντα παραδοσιακά χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα.

Το έθιμο του λάκκοu

Το έθιμο του «λάκκου» διατηρείται χρόνια και αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών στη Λιβαδειά. Ο λάκκος είναι η κοινή ψησταριά, το μέρος του κήπου, της αυλής, της γειτονιάς ή της πλατείας, όπου θα στηθεί το πασχαλινό γλέντι. Οι διοργανωτές των λάκκων της πόλης ξυπνούν πολύ νωρίς για να ανάψουν, με τη λαμπάδα της Αναστάσεως, τη φωτιά σε σωρό από κλήματα, που έχουν συγκεντρώσει από τις παραμονές.

pasxa_livadeia1a

Η πόλη τυλίγεται από σύννεφα καπνού και οι μυρωδιές διαχέονται στην ατμόσφαιρα. Με ραντίσματα νερού και συχνό χτύπημα των ξύλων, ετοιμάζεται η θράκα. Όταν η θράκα είναι έτοιμη, απλώνεται για να τοποθετηθούν και να ψηθούν τα αρνιά, αλλά και το κοκορέτσι, τα κοντοσούβλια και τα συκώτια ώστε να προσφερθούν ως μεζέδες.
Όταν το ψήσιμο των αρνιών έχει προχωρήσει, ανταλλάσσονται επισκέψεις φίλων και συγγενών από λάκκο σε λάκκο. Οι επισκέπτες της πόλης περνώντας από τους λάκκους στις διάφορες γειτονιές δέχονται ευχές και κεράσματα, καλούνται να τσουγκρίσουν το κόκκινο αυγό, να δοκιμάσουν μεζέδες και να πιούν ένα ποτήρι κρασί. Το γλέντι κρατάει μέχρι το βράδυ!

Το πρόγραμμα

Οι φετινές εκδηλώσεις του Δήμου Λεβαδέων για το Πάσχα ξεκινούν το Σάββατο 27 Απριλίου και περιλαμβάνουν πολλά bazzar, διήμερο παραδοσιακό ρουμελιώτικο γλέντι με μουσικές και τραγούδια στις Πηγές της Κρύας και την κεντρική πλατεία της πόλης.

pasxa_livadeia

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ο Δήμαρχος Λεβαδέων Δημήτρης Κ. Καραμάνης, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού- Πολιτισμού, Φανή Παπαθωμά και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Νότης Αγνιάδης, παρουσιάστηκαν οι φετινές οι εκδηλώσεις του Πάσχα και οι δράσεις προβολής του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
«Ο εορτασμός του Πάσχα αποτελεί για την πόλη μας ένα σημείο σύνδεσης με το ιστορικό της παρελθόν, συμβολίζοντας την προνομιακή της θέση την περίοδο πριν την Τουρκοκρατία και μετά, κατά τη διάρκεια του αγώνα της Παλιγγενεσίας. Στόχος μας είναι το έθιμο του λάκκου, που κληρονομήσαμε από τους παλιούς, να το κρατήσουμε ζωντανό και να το διαδώσουμε ώστε η νέα γενιά να μεγαλώσει παραδοσιακά όπως κι εμείς. Η παράδοση είναι η κληρονομιά μας, μας χαρακτηρίζει και καθορίζει την ταυτότητα του τόπου μας...Και ο δικός μας ο τόπος κατέχει τα πρωτεία το Πάσχα!» αναφέρει ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Δημήτρης Καραμάνης.

livadeia_programma

The post Πάσχα στη Λιβαδειά: Γλέντι με τη Γλυκερία, με παραδοσιακό σούβλισμα αρνιών, κεράσματα appeared first on Lamianow.gr | Ειδήσεις από τη Λαμία.

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 10:47 pm


Απόφοιτη Πανεπιστημίου ορκίστηκε ευχαριστώντας την… Άννα Βίσση

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Ένα… διαφορετικό «ευχαριστώ» είπε απόφοιτος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου της Αθήνας, παίρνοντας το πτυχίο της.

Η απόφοιτος φαίνεται πως είναι φανατική θαυμάστρια τραγουδιστριών στην Ελλάδα, φθάνοντας σε σημείο να ευχαριστήσει την Άννα Βίσση που αποφοίτησε.

Σε βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok, απεικονίζεται με το πτυχίο στα χέρια της να μιλά στο βήμα και να κλείνει με την εξής φράση: «καλή σταδιοδρομία σε όλους μας και να πω ότι ευχαριστώ και την Άννα Βίσση».

«Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ο,τι πτυχίο πήραμε παιδιά», γράφει η λεζάντα του βίντεο.

@evelynamark Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ο,τι πτυχίο πήραμε παιδιά! 🙌🏻📜🎓 #annavissiofficial @annavissiofficial #fannatics #vissi #hotelermou #mpesfypgamw #tiktokgreece #fyp #fy #graduation #harokopio #orkomosia #πτυχιο #uni ♬ original sound - הדר ערוסי

The post Απόφοιτη Πανεπιστημίου ορκίστηκε ευχαριστώντας την… Άννα Βίσση appeared first on Lamianow.gr | Ειδήσεις από τη Λαμία.

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 10:31 pm


Λαμία - Ειδήσεις και Νέα

Open day της ΔΥΠΑ στη Λαμία - STAR Κεντρικής Ελλάδας

Open day της ΔΥΠΑ στη Λαμία  STAR Κεντρικής Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε στις 26 April 2024 | 2:56 pm


Live: Λαμία - ΠΑΟΚ - Novasports.gr

Live: Λαμία - ΠΑΟΚ  Novasports.gr

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 7:50 pm


Λαμία - ΠΑΟΚ: 1-1 (Highlights) - Novasports.gr

Λαμία - ΠΑΟΚ: 1-1 (Highlights)  Novasports.gr

Δημοσιεύθηκε στις 24 April 2024 | 7:50 pm


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Λαμία