Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Λαρίσης   >   Λάρισα    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Τρία νέα θετικά δείγματα στον κορωνοϊό από τον Αμπελώνα

Τρεις ακόμη κάτοικοι του Αμπελώνα Λάρισας βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. 

Πρόκειται για ένα ζευγάρι 84 και 72 ετών και έναν άντρα 65 ετών, οι οποίοι εντοπίστηκαν στο πλαίσιο των ιχνηλατήσεων που συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς στον Αμπελώνα.  

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2020 | 10:40 pm


Λαρισαίος επιχειρηματίας θύμα κλοπής στο Κόκκινο Νερό

Θύμα ληστών έπεσε Λαρισαίος επιχειρηματίας που βρισκόταν χθες στο Κόκκινο Νερό. 

Άγνωστοι έσπασαν τα τζάμια του αυτοκινήτου του, από το σημείο που το είχε παρκάρει, και πήραν από αυτό έναν χαρτοφύκακα στον οποίο υπήρχαν 10.000€, ενώ αφαίρεσαν και τον υπολογιστή του. 

Ο επιχειρηματίας έχει ήδη καταθέσει για το συμβάν στο Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών, οι άνδρες του οποίου συνδέουν το περιστατικό και με άλλες κλοπές που έχουν σημειωθεί στην περιοχή, πιστεύοντας πως πρόκειται για σπείρα ληστών. 

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2020 | 9:48 pm


Παρουσιάζεται στο Σαραντάπορο το βιβλίο της ΕυαγγεΛίας Γκουντρουμπή “Ο καρκίνος, οι γενναίοι φίλοι μου κι εγώ”

Στο Σαραντάπορο, τόπο καταγωγής της συγγραφέως, θα πραγματοποιηθεί η open air παρουσίαση του βιβλίου «Ο καρκίνος, οι γενναίοι φίλοι μου κι εγώ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Επίκεντρο».

Πρόκειται για ένα βιβλίο εν μέρει αυτοβιογραφικό με πολλές αληθινές ιστορίες αλλά και με στοιχεία μυθοπλασίας. Ο καρκίνος, ως κοινός παρονομαστής της συγγραφέως και των γενναίων φίλων της ξεδιπλώνουν σιγά σιγά το δώρο που λέγεται ζωή. Ένα βιβλίο με αλήθειες που συγκινούν, προκαλούν γέλιο, αισιόδοξο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως βιβλίο αυτοβοήθειας. Με μηνύματα για όσους νόσησαν/νοσούν για όσους έχουν φίλους που νόσησαν/νοσούν αλλά τελικά και όλους. Για κάθε αναγνώστη που μέσα στην καθημερινότητα ξεχνά να ζει.

Η παρουσίαση διοργανώνεται από τις εκδόσεις «Επίκεντρο» σε συνεργασία με τον Επιμορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Σαρανταπόρου και το Σύλλογο Απανταχού Σαρανταποριτών την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020 και ώρα 8:30 μ.μ. στον αύλειο χώρο του Παντελοπούλειου Πνευματικού Κέντρου στο Σαρανταπορο.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Θωμαή Ράπτη, Μαρία Ράπτη και η συγγραφέας ενώ την  παρουσίαση και τη συζήτηση θα συντονίσει η Ιφιγένεια Γεωργάκη. Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα που προβλέπονται από το Νόμο για την πρόληψη του Covid-19.

Η συγγραφέας αναφέρει:

«Όταν αποφάσισα να δημοσιοποιήσω τα κείμενά μου ήθελα να μην είναι ένα βιβλίο για την αρρώστια, αλλά για τη ζωή. Αν πρέπει να ξεχωρίσω ένα μήνυμα αυτό είναι πως όλοι άνθρωποι είμαστε γενναίοι. Μπορούμε να αντέξουμε πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε ότι μπορούμε. Αν η ζωή τα φέρει έτσι και χρειαστεί, το ανακαλύπτουμε».

Για την ΕυαγγεΛία Γκουντρουμπή

H ΕυαγγεΛία Γκουντρουμπή γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόναχο. Η καταγωγή της είναι από το Σαραντάπορο Ελασσόνας. Σήμερα ζει μόνιμα στη Λάρισα. Σπούδασε Ιστορία & Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με ειδίκευση στη Μουσειολογία & Πολιτιστική Μουσειακή Διαχείριση, έκανε μεταπτυχιακό στο Project Management ενώ σήμερα είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο επιστημονικό πεδίο του place/city branding.

Έχει εργαστεί στην αναζήτηση, προώθηση, διοίκηση και συντονισμό ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε πανεπιστήμια και ΟΤΑ, στη διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων, σεμιναρίων, συναντήσεων, ημερίδων, συνεδρίων. Σήμερα εργάζεται στο Δήμο Λαρισαίων στο Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Δραστήρια σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, δραστήρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο για θέματα που αφορούν την πολιτική, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις πόλεις και στην Athens Voice για πόλεις του κόσμου και εντυπώσεις από ταξίδια.

Στοιχεία επικοινωνίας:

e-mail: [email protected]

Facebook/messenger: https://www.facebook.com/profile.php?id=100002336940094 

Youtube

https://www.youtube.com/channel/UCTcGSKYjfXWcWnNW4GWXttw?view_as=subscriber 

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2020 | 9:39 pm


Ε. Λιακούλη: «Χάθηκε στη…μετάφραση ο κ. Βορίδης!»

Επίκαιρο όσο ποτέ, καθίσταται και πάλι το  θέμα που τέθηκε ήδη από τις 28 Απριλίου, από τη βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, που είχε ζητήσει με γραπτή της ερώτηση – παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, να γίνει άμεσα ο συμψηφισμός των εισφορών των αγροτών, με τις αποζημιώσεις που τους οφείλει ο ΕΛΓΑ. 

Ο Υπουργός απάντησε στην ερώτηση της Λαρισαίας βουλευτή, δημιουργώντας «θολό τοπίο» και απαντώντας σε άλλα αντί άλλων, όπως δηλώνει η Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζοντας, τα εξής:   

« Ζήτησα τα αυτονόητα από τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: Ο αγρότης που οφείλει ασφαλιστικές εισφορές, να έχει το δικαίωμα να τις συμψηφίσει με ποσά αποζημιώσεων που του οφείλει ο ΕΛΓΑ- και μάλιστα για χρόνια.

Είχα επισημάνει τότε ότι  οι καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων,  που  ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα δύο χρόνια, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, τελικά  δεν είναι δυνατή, ούτε καν για παλιότερες ζημιές, ακριβώς επειδή οι αγρότες δεν έχουν τακτοποιήσει τις εισφορές τους για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, καθαρά λόγω  έλλειψης ρευστότητας.

Όλα αυτά συνιστούν έναν «φαύλο κύκλο», που δεν υπακούει σε καμία λογική, καθώς πλέον είναι μεγάλος ο αριθμός των περιπτώσεων αγροτών που χάνουν κάθε δικαίωμα απαίτησης αποζημιώσεων, γιατί δεν έχουν αποπληρώσει τις εισφορές της τρέχουσας περιόδου την ώρα που εκδηλώνεται η ζημιά, παρά το γεγονός ότι έχουν προηγούμενες απαιτήσεις από τον Οργανισμό, των οποίων ωστόσο η έγκαιρη καταβολή θα μπορούσε να έχει λύσει το πρόβλημα. 

Σε αυτό το πλαίσιο η απάντηση του κ. Βορίδη μόνο ως διαδικαστική και άνευρη μπορεί να εκληφθεί, από την στιγμή που στο απολύτως εύλογο αίτημα ολόκληρου του αγροτικού κόσμου της χώρας, να προχωρήσει άμεσα η Κυβέρνηση στη θεσμική προσαρμογή, έτσι ώστε να είναι εφικτός  ο ανωτέρω συμψηφισμός, ο οποίος και δίκαιος είναι και πολλά προβλήματα θα λύσει, απαντά πως: 

«Σε κάθε περίπτωση, πέραν της άμεσης καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς, ο παραγωγός, προς διευκόλυνσή του, έχει τη δυνατότητα στο έντυπο της δήλωσης καλλιέργειας, να εξουσιοδοτήσει τον Οργανισμό να εισπράξει την εισφορά από τον λογαριασμό του, όταν κατατεθούν σε αυτόν ποσά που προκύπτουν από επιστροφές π.χ. από το Δημόσιο»...

«Από το Δημόσιο»… Έτσι γενικώς και αορίστως και …ασχέτως! 

Γιατί σ’αυτή τη διαδικασία λοιπόν,  δεν εντάσσει ευθέως  και ξεκάθαρα και τον ΕΛΓΑ ;

Παριστάνει σαν να μην αφορά το ζήτημα το χαρτοφυλάκιό του και ειδικότερα έναν οργανισμό που έχει δεκάδες προβλήματα- κατά την ομολογία του ίδιου, αλλά και όλων όσων έχουν υπάρξει υπουργοί, υφυπουργοί ,πρόεδροί του κλπ και που τώρα, όλοι προτείνουν λύσεις.

Ο κ Βορίδης , πετάει τη μπάλα στην κερκίδα, καθώς εμείς άλλα του ζητάμε , άλλα όμως εκείνος  λέει! 

Για τον ΕΛΓΑ, εμείς ζητάμε ρύθμιση, για το δημόσιο εκείνος μας …νουθετεί. 

Μετά, αναρωτιόμαστε «τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε; » 

Από την αρρώστια της…ανειλικρίνειας, ψοφάνε !»

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2020 | 9:32 pm


ΕΟΔΥ: Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων με 12 στην Λάρισα

Στην γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού από τον ΕΟΔΥ, που ακολουθεί της πρώτης ενημέρωσης για τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα, στην Λάρισα καταγράφονται 12 κρούσματα. 

Ταυτόχρονα στον αριθμό των σημερινών 204 κρουσμάτων διευκρινίζεται η ύπαρξη 12 κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας ενώ 11 ακόμη εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Από τα εγχώρια κρούσματα, τα περιστατικά που διαγνώστηκαν θετικά στον ιό κατανέμονται ως εξης:

64 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής

37 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα 5 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων)

 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας

 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσου

 5 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου.

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορίνθου

 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων

 12 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,

 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας ·

 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

 12 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2020 | 7:53 pm


Γερογιώκας προς Βαγενά:"Οι καταστάσεις είναι κρίσιμες και απαιτείται σοβαρότητα"

Είναι τουλάχιστον ατυχής η επιλογή της βουλευτού του Σύριζα κ.Βαγενά να χαρακτηρίσει την Ελλάδα « ανοχύρωτη» την ώρα που σε στεριά, θάλασσα και αέρα οι Έλληνες δίνουν τον αγώνα τους ενάντια σε έναν αναθεωρητικό γείτονα. 

Είναι επίσης λυπηρό το ότι η ανακοίνωσή της είναι ανεπίκαιρη καθώς δεν αναφέρει τίποτα για τα αποτελέσματα της νηφάλιας και αποφασιστικής διπλωματίας της Ελληνικής Κυβέρνησης.  

Τέλος, είναι αναληθές το ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το χθεσινό διάγγελμα όχι από το Μαξίμου αλλά από κάποιο παραθεριστικό θέρετρο. Με τόσα χρόνια στα έδρανα της Βουλής θα έπρεπε να έχει την τεχνογνωσία να εξακριβώνει τέτοιου είδους παραπληροφόρηση. 

Οι καταστάσεις είναι κρίσιμες και απαιτείται σοβαρότητα από πλευράς όλων.

Ηρακλής Γερογιώκας

Συντονιστής Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων ΝΔ

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2020 | 7:15 pm


Άννα Βαγενά: «Ελλάς, ανοχύρωτη χώρα»

Δυστυχώς, το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι εδώ. Από τα 115 κρούσματα, φτάσαμε στα 262. Υπερδιπλασιασμός, δηλαδή, μέσα σε μια εβδομάδα. Είναι φανερό ότι αυτό οφείλεται στην τακτική της επανεκκίνησης του τουρισμού, έτσι όπως εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση. Μια άτσαλη τακτική ανευθυνότητας σε βάρος των δικών μας πολιτών, των Ελλήνων δηλαδή, αλλά και των ξένων επισκεπτών.

Μας λένε τώρα ότι φταίνε οι νέοι που συνωστίζονται στα club και ότι φταίνε οι γάμοι με τους πολλούς καλεσμένους. Ποιος, όμως, άφησε χωρίς έλεγχο τις εισόδους της χώρας από τα αεροδρόμια; Πόσοι ταξιδιώτες ήρθαν από το εξωτερικό χωρίς κανέναν έλεγχο με αεροπορικές πτήσεις και σε πόσους γάμους και club πήγαν αυτοί; Πόσες φορές κλείσανε και ανοίξανε τα σύνορα προς τους βόρειους γείτονές μας;

Θυσίασαν τα πάντα στο όνομα του τουρισμού και το μόνο που πέτυχαν είναι να έρθει ραγδαία το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τώρα δεν θα έχουμε ούτε τουρισμό.

Ακούγεται απίστευτο αλλά είναι αληθινό. Κάποιες επαρχίες της Ιταλίας θα βάζουν, λέει, σε καραντίνα όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από την Ελλάδα.

Το είπαμε τόσες φορές και το ξαναλέμε, υπήρχε άλλος τρόπος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, στο οικονομικό πρόγραμμά του «Μένουμε όρθιοι», είχε προτείνει γενναία στήριξη του εσωτερικού τουρισμού με επιδοτούμενα προγράμματα για όλους τους Έλληνες. Θα μπορούσε έτσι, αυτό το δύσκολο καλοκαίρι, να προφυλαχθεί υγειονομικά η χώρα μας, να κάνουν όλοι έστω και ολιγοήμερες διακοπές και να στηριχθεί η πραγματική οικονομία.

Μας είπαν ότι δεν περίσσευαν χρήματα για μεγάλα πακέτα κοινωνικού τουρισμού. Ε βέβαια, πώς να περισσέψουν όταν μπουκώνουν συνεχώς τους ημετέρους με απευθείας αναθέσεις και τα «φιλικά» ΜΜΕ με εκατομμύρια. 

Αλλά δυστυχώς, δεν είναι μόνο στον τουρισμό που έμεινε ανοχύρωτη η χώρα. Είναι και σε εθνικό επίπεδο. Τις τελευταίες μέρες, το ερευνητικό σκάφος “Oruc Reis” των Τούρκων, μπαινοβγαίνει στην υφαλοκρηπίδα των νησιών μας ακολουθούμενο από τους δυο στόλους, τον ελληνικό και τον τουρκικό. Μας λέγαν ότι δεν το αφήνουν να κάνει σεισμικές έρευνες -ενώ έχει απλώσει καλώδια-, γιατί προκαλούν θόρυβο τα πλοία. Σοβαρό επιχείρημα. 

Κι ένα τελευταίο νέο. Το χθεσινό βαρυσήμαντο διάγγελμα του Πρωθυπουργού, λένε οι κακές οι γλώσσες, ότι έγινε με green screen. Δηλαδή, αλλού γυρίστηκε -ίσως σε κάποια παραλία των διακοπών του κ. Μητσοτάκη- και ύστερα «φορέθηκε» το φόντο του πρωθυπουργικού γραφείου. Δε λέμε, να κάνει ο άνθρωπος διακοπές εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσης, αλλά να μη μας περνάει και για αφελείς.

Χρόνια πολλά, λοιπόν, σε όλους για τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, η Παναγία να μας βοηθήσει.

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2020 | 7:11 pm


Κορωνοϊός Ελλάδα: 204 νέα κρούσματα - 5 θάνατοι

Σήμερα ανακοινώνουμε 204 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6381, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες.

1557 (24.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3110 (48.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 7 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 221 θανάτους συνολικά στη χώρα. 75 (33.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2020 | 6:59 pm


Οι προσωρινοί Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Λάρισα

Τοποθετήθηκαν σήμερα και αναλαμβάνουν καθήκοντα οι επιλεγέντες 116 προσωρινοί Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε εφαρμογή του άρθρου 30 του νόμου 4713/2020.

Η αντικατάσταση των μέχρι τώρα υπηρετούντων Διευθυντών Εκπαίδευσης κρίθηκε αναγκαία, καθώς η θητεία τους έχει λήξει από τις 31/7/2018, ο νόμος βάσει του οποίου έχουν επιλεγεί έχει κριθεί αντισυνταγματικός και οι τοποθετήσεις ορισμένων εξ αυτών έχουν ήδη ακυρωθεί.

Οι προσωρινοί Διευθυντές Εκπαίδευσης τοποθετούνται για ένα μεταβατικό διάστημα μέχρι να θεσπισθεί και να ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη αναδιοργάνωση των δομών της εκπαίδευσης.

Στην Θεσσαλία τοποθετούνται οι: 

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2020 | 6:29 pm


"Ορμή Ανανέωσης": Παράλογο το τσουβάλιασμα όλων των επιχειρήσεων εστίασης

Η δημοτική παράταξη «Ορμή Ανανέωσης» και ο επικεφαλής της Νίκος Γαμβρούλας δήλωσαν εξ αρχής την έντονη ανησυχία τους για την εξάπλωση της πανδημίας Covid 19 και κάλεσαν όλους τους πολίτες να συμμορφωθούν με τα μέτρα που προτείνουν οι εξειδικευμένοι επιστήμονες και η πολιτεία.

Μετά από μια περίοδο ύφεσης του κορονοϊού στην χώρα μας, φαίνεται πως σήμερα είμαστε και πάλι κοντά στην επικίνδυνη και εκτός ελέγχου εξάπλωση του στην κοινότητα. Ο καθένας από εμάς ξεχωριστά απαιτείται να επιδείξει την μέγιστη ατομική ευθύνη και να προστατεύσει το εαυτό του και κυρίως τους γύρω του από τον κίνδυνο της μόλυνσης. Περισσότερο  απ' όλους όμως θα πρέπει το κράτος να είναι έτοιμο να προσφέρει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες που έχει ανάγκη η κοινωνία μας τον τελευταίο καιρό και κυρίως να εξασφαλίσει ένα σύστημα υγείας καθ'όλα εξοπλισμένο τόσο με προσωπικό όσο και με σύγχρονα μηχανήματα, έτοιμο να παράσχει υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα σε όποιον την έχει ανάγκη. Θα πρέπει επίσης το κράτος να σταθεί έμπρακτα δίπλα σε όλους όσους επλήγησαν οικονομικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας και να τους στηρίξει ουσιαστικά και όχι με ημίμετρα περιορισμένης αποτελεσματικότητας.

Ένα από τα τελευταία μέτρα που αποφασίστηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας στην χώρα μας είναι και αυτό του περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης έως τις 24:00. Ένα μέτρο που στην περιοχή μας έχει καθολική ισχύ για όλο τον νομό ανεξαρτήτου μεγέθους επιχείρησης, πληθυσμιακού κριτηρίου των περιοχών, τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων κτλ. Με λίγα λόγια έγινε ένα παράλογο «τσουβάλιασμα» όλων των επιχειρήσεων εστίασης, για τον λόγο ότι ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να ελέγξει τους λίγους οι οποίοι ενδεχομένως δεν τηρουν τα μέτρα και δημιουργούν κινδύνους εξάπλωσης του κορονοϊού.

Αναρωτιόμαστε όμως:

- Ποια η διαφορά στην λειτουργία ενός εστιατορίου πρίν και μετά τις 24:00;

- Ποια η διαφορά για ένα καφέ μπαρ που λειτουργεί μόνο με χαμηλά τραπεζοκαθίμσατα πριν και μετά τις 24:00;

- Ποια η διαφορά για μια μικρή επιχείρηση εστίασης πολύ χαμηλής χωρητικότητας στην λειτουργία της πρίν και μετά τις 24:00;

- Οι επιχειρήσεις εστίασης στα παράλια της Πιερίας λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο από τα παράλια της Λάρισας; Ή μήπως δεν είναι γνωστό πως τα παράλια της Πιερίας είναι τόπος εξοχικής κατοικίας χιλιάδων Λαρισαίων; Και όμως οι περιοχές αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτές που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.

Οι παραπάνω είναι εύλογες απορίες και δύσκολα μπορεί κάποιος να κατανοήσει το σκεπτικό της απόφασης για περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας ΌΛΩΝ των καταστημάτων εστίασης στην περιοχή μας. Προφανώς το σκεπτικό είναι πως ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να ελέγξει την μειοψηφία που ενδεχομένως δημιουργεί προβλήματα και τιμωρούνται άπαντες γι αυτό.

Θα μπορεί τώρα όμως ο κρατικός μηχανισμός να ελέγξει τους εκατοντάδες ή και χιλιάδες που θα συνωστίζονται σε παραλίες, πλατείες και ανοιχτούς χώρους;

Για όλα τα παραπάνω εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για την επιβολή του παραπάνω μέτρου και καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφαση της αυτή.

H «Ορμή Ανανέωσης» συμπαραστέκεται στον κόσμο που απασχολείται στον κλάδο της εστίασης και θεωρεί αυτονόητη την στήριξη όλων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους από την κεντρική κυβέρνηση, οι οποίοι μετρούν σοβαρές οικονομικές απώλειες τους τελευταίους μήνες από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων.

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2020 | 6:20 pm


Εσκίογλου: Η τήρηση των μέτρων προστασίας ουσιαστική στάση υπευθυνότητας και αγάπης για την κοινωνία

Με αφορμή την έξαρση της πανδημίας του covid19, ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς η περιοχή μας πλέον συγκαταλέγεται σ’ εκείνες που κατέγραψαν κρούσματα covid19. Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, με την έξαρση της πανδημίας να είναι σαφώς μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη από εκείνη της περασμένης άνοιξης, αυτό αποτελεί μία αναμενόμενη εξέλιξη που δε θα μπορούσε να αποτραπεί.

Εκείνο όμως που μπορούμε όλοι μαζί να αποτρέψουμε, είναι τη διάδοση του κορωνοϊού σε περισσότερους συμπολίτες μας και την έκθεση ανθρώπινων ζωών σε σοβαρό κίνδυνο. 

Γι’ αυτό και τώρα είναι όσο ποτέ άλλοτε, επιτακτική η ανάγκη να εφαρμόσουμε όλοι μας, χωρίς εξαιρέσεις και εκπτώσεις, τα γνωστά μέτρα ατομικής προφύλαξης. Με μάσκες σε όλα τα κλειστά μέρη και όπου παρατηρείται συγκέντρωση πολλών ανθρώπων, με διαρκή απολύμανση των χεριών μας και φυσικά με αποστάσεις στις κοινωνικές μας συναναστροφές.

Ως Δήμος Φαρσάλων λάβαμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα σε ότι αφορά τη λειτουργία του δημοτικού καταστήματος και την εξυπηρέτηση των πολιτών, ομόφωνα ως Δημοτικό Συμβούλιο ματαιώσαμε – δυστυχώς – την εμποροπανήγυρη για να αποτρέψουμε συγχρωτισμό και στον καθιερωμένο «Πολιτιστικό Αύγουστο» προχωρούμε σε εκδηλώσεις με αυστηρή εφαρμογή των πρωτοκόλλων ασφαλείας για τη δημόσια υγεία.

Η ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία δεν είναι απλά μία ανάγκη για να προστατέψουμε τους εαυτούς και τις οικογένειές μας. Είναι μία ουσιαστική στάση υπευθυνότητας και αγάπης για το συγγενή, τον φίλο, τον συνάνθρωπο και την κοινωνία. Ας δείξουμε για μία ακόμη φορά πως μπορούμε να τα καταφέρουμε.»

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2020 | 5:32 pm


Απ.Καλογιάννης: "Ο κορωνοϊός είναι εδώ-Είμαι ανήσυχος για τα κρούσματα της Λάρισας"

Την μεγάλη ανησυχία του για τα πολλά κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίζονται στην περιοχή της Λάρισας εκφράζει ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. 

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, ο κορωνοϊός είναι εδώ και μας δείχνει πόσο απειλητικός μπορεί να γίνει. 

Παράλληλα, εκφράζει την στήριξή του προς του επαγγελματίες της εστίασης που πλήττονται  λόγω των πρόσφατων μέτρων. 

Αναλυτικά στην ανάρτησή του γράφει, 

“Η πόλη της Λάρισας και η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζουν ξανά, με ένταση, την πρόκληση του Covid 19. Νιώθω ιδιαίτερα ανήσυχος. Τα κρούσματα που καταγράφονται μέσα στον Αύγουστο είναι αυξημένα. Δύο φαίνεται να είναι οι κύριοι λόγοι για την αύξηση που καταγράφεται στην περιοχή μας: οι κοινωνικές εκδηλώσεις με πολυάριθμους καλεσμένους (πχ γάμοι) και η κινητικότητα νέων ανθρώπων κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.

Απευθυνόμενος στους συμπολίτες μου αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ακόμα και να προσαρμόσουν τον προγραμματισμό τους στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, τηρώντας πάντα τα μέτρα που ανακοινώνονται από την Πολιτεία, όπως και τα βασικά μέτρα προστασίας (υγιεινή χεριών, αποστάσεις, απολυμαντικά, μάσκα όπου χρειάζεται).

Ο κορονοϊος είναι εδώ και στην κορύφωση του καλοκαιριού μας δείχνει ποσό απειλητικός μπορεί να γίνει.

Ως γνωστόν ο Δήμος εφαρμόζει ήδη προληπτικά μέτρα, ενώ έχουν ακυρωθεί με απόφαση της Δημοτικής Αρχής όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να συντελέσουν στην εξάπλωση του ιού. (πχ παζάρι).

Αυτή την ώρα όλοι πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ώστε το Φθινόπωρο να συνεχίσουμε την προσπάθεια υπό καλύτερες συνθήκες.

Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ την έκδηλη αγωνία των επαγγελματιών της εστίασης για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για περιφέρειες και περιφερειακές ενότητες συμπεριλαμβανομένης και της Π.Ε Λάρισας. Πολλές από τις απορίες που εκφράζουν είναι και δικές μου.

Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί την αγωνία τους και σε περίπτωση που επιμείνει στην εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε πρέπει να υπάρξουν άμεσα νέα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών και των πολλών εργαζομένων.

Σε αυτή τη προσπάθεια είμαι μαζί τους!”

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2020 | 4:57 pm


Ξαναρχίζουν οι εκδηλώσεις "Πάμε Σινεμά! Cine – Recital" στην Αυλή του Μύλου

Την Πέμπτη 20 Αυγούστου στις 20:30 στην Αυλή του Μύλου στον Μύλο του Παππά, θα πραγματοποιηθεί η συναυλία “Πάμε Σινεμά! Cine – Recital” στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, να στηρίξει έμπρακτα το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό, αλλά και να διασκεδάσουν οι συμπολίτες αυτό το διαφορετικό καλοκαίρι.

Πρόκειται για ένα project αφιερωμένο στην έβδομη τέχνη. Το βιολοντσέλο και το πιάνο ενώνουν τις «φωνές» τους, ερμηνεύοντας μελωδίες που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιστορία του κινηματογράφου.

Μουσική και εικόνα δημιουργούν ένα κινηματογραφικό παζλ…

Η παρουσίαση συνοδεύεται με αφήγηση και ταυτόχρονη προβολή αποσπασμάτων των ταινιών.

Vernissage Chamber Ensemble:

Dmitry Gudimov, βιολοντσέλο

Ελένη Κουτή, πιάνο

Νίκος Έξαρχος, αφήγηση, μουσική προσαρμογή

Νεοκλής Νικολαΐδης, επιμέλεια βίντεο

Είσοδος ελεύθερη

Οι συναυλίες πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες προστασίας όπως ορίζονται στο υγειονομικό πρωτόκολλο του υπουργείου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με αυτές, η πληρότητα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 75% των θέσεων και δεν θα γίνεται διάλειμμα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Επιπλέον, το κοινό πρέπει να φορά μάσκα κατά την είσοδο, κατά τη διάρκεια και κατά την έξοδο από τη συναυλία και να χρησιμοποιεί αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα, ενώ κατά την είσοδο και έξοδο θα πρέπει να τηρούνται ουρές με αποστάσεις 1,5 μέτρου.

Dmitry Gudimov Βιολοντσέλο

Ο βιολοντσελίστας Dmitry Gudimov κατάγεται από την Μόσχα. Αρίστευσε στο Κρατικό Μουσικό Σχολείο "A. Khachaturian" και διακρίθηκε στο Ανώτερο Κρατικό Μουσικό Κολέγιο "Gnessin", στην τάξη του Α. Benditski. Σπούδασε με υποτροφία του Δήμαρχου της Μόσχας στην Κρατική Μουσική Ακαδημία "Gnessin", στην τάξη του Β. Scoblo, αποφοιτώντας με Ανώτατο Δίπλωμα το 1996. Παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια με τους V. Feygin, N. Gutman και M. Rostropovich. Το 2011 ολοκλήρωσε κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στο σολιστικό και στο επιστημονικό τμήμα της ίδιας ακαδημίας, στην τάξη του V. Tonha, υπό τον ερευνητή I. Schehovtsova (DA). Τα αποτελέσματα από τις έρευνες και τις μελέτες του έχουν δημοσιευτεί και παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. 

Η πλούσια μουσική του δραστηριότητα περιλαμβάνει συμμετοχές σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ, με βραβεία και τιμητικές διακρίσεις (1981-1990). Έχει εμφανιστεί ως σολίστ και μέλος ορχηστρικών συνόλων και σχημάτων σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Συναυλίες του έχουν ηχογραφηθεί από τη Ρωσική, Γερμανική, Βουλγαρική και την Ελληνική τηλεόραση και το Ραδιόφωνο. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ, όπως “Golden autumn” (Μόσχα), “Das Festival der Musik und der Farben” (Ingolstadt), Festival de musique (Seignosse) και “Δημήτρια” (Θεσσαλονίκη). 

Κατείχε τη θέση του A΄κορυφαίου τσελίστα στην Όπερα (“Helikon – Opera”, 1990-1993) και στη Συμφωνική Ορχήστρα της Μόσχας (MSO, 1993-1996). Από το 1998 είναι Α΄κορυφαίος στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Δίδαξε στο Moscow State Regional College of Arts, στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, στην Κρατική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αιγύπτου και σε masterclasses στην Ελλάδα, Ρωσία, Βουλγαρία, Αλβανία και την Αίγυπτο. Από το 2016 είναι διδάκτορας του Κρατικού Ινστιτούτου Καλλιτεχνικών Σπουδών της Μόσχας. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος των συνόλων μουσικής δωματίου Arco String Trio και Vernissage ensemble.

Ελένη Κουτή πιάνο

Η Ελένη Κουτή γεννήθηκε στη Λάρισα. Ξεκίνησε τις σπουδές πιάνου σε ηλικία 6 ετών, στο Εθνικό Ωδείο Λάρισας. Πήρε πτυχίο πιάνου από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας Θεσσαλονίκης με βαθμό «Άριστα παμψηφεί» (2000) και δίπλωμα πιάνου από το Ωδείο Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης με βαθμό «Άριστα παμψηφεί» (2003), στην τάξη του καθηγητή Βαγγέλη Πορτοκάλη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (2002).

Τα χρόνια 1999-2015 μαθήτευσε κοντά στο μαέστρο και πιανίστα Γιώργο Χατζηνίκο, στα ετήσια θερινά σεμινάρια με θέμα «Έννοια και Καταβολές της Μουσικής Ερμηνείας», στο Χόρτο Πηλίου. Παρακολούθησε σεμινάρια πιάνου και μουσικής δωματίου με τους Νίκο Αστρινίδη, Stella Dimitova, Δημήτρη Ιωάννου και Λεωνίδα Καβάκο. Έχει πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Συμπόσιο «Carl Orff», στο σεμινάριο «Λόγος, Κίνηση, Μουσική» της διεθνούς φήμης χορογράφου Ζουζούς Νικολούδη, καθώς και σε σεμινάρια Καλλιτεχνικής Παιδείας και Μουσικής Παιδείας. 

Επί πολλά χρόνια εργάστηκε ως συνοδός στο πιάνο στις Χορωδίες Δήμου Πυλαίας Θεσσαλονίκης, Νομαρχίας Θεσσαλονίκης «Κοραής», «Γιάννης Μάντακας» του Α.Π.Θ και υπήρξε μέλος του Μουσικού Σχήματος Παραδοσιακής Μουσικής «Μουσικό Πολύτροπο». 

Συμμετείχε με πολυάριθμα σχήματα σε πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα (1999-2016) και το εξωτερικό (Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, 1999-2004), έχει λάβει μέρος σε βιντεοσκοπήσεις και ηχογραφήσεις για τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και θεατρικές παραγωγές. Το άρθρο της «Γ. Χατζηνίκος» έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό του Α.Π.Θ. «Μουσικοτροπίες». 

Τα έτη 2004-2018 εργάστηκε ως μόνιμη καθηγήτρια πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Σερρών, ενώ πλέον κατέχει την ίδια θέση στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας. Υλοποιεί κύκλους πολιτιστικών προγραμμάτων με ομάδες μαθητών, πάνω σε θέματα που αφορούν τη μουσική και τις τέχνες γενικότερα. Εμφανίζεται τακτικά σε συναυλίες με σημαντικά έργα ρεπερτορίου μουσικής δωματίου και αποτελεί ιδρυτικό μέλος του συνόλου μουσικής δωματίου Vernissage ensemble.

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2020 | 4:15 pm


Περιφέρεια: 4 νέα κρούσματα στην Λάρισα

Ενημέρωση από  12/8/2020 ώρα 14:00  έως 13/8/2020 ώρα 14:00

Το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid 19, ενημερώνει καθημερινά και με πλήρη εγκυρότητα τις κοινότητες στους τέσσερις θεσσαλικούς Νομούς για την εξέλιξη της ασθένειας σε υπάρχουσες και νέες εστίες. Τα στοιχεία των νέων κρουσμάτων αντλούνται από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ καθώς και από δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια στα οποία πραγματοποιούνται οι σχετικοί έλεγχοι. Η ενημέρωση πραγματοποιείται με βασικό γνώμονα την ενημέρωση της θεσσαλικής κοινωνίας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της υπόληψης των ανθρώπων που νοσούν.

-Στην περιοχή της Λάρισας

Καταγράφηκαν 4 νέα κρούσματα Covid ’19. Τα 3 κρούσματα αποτελούν στενές επαφές με παλαιότερα κρούσματα ενώ το 1 προέρχεται από συρροή κρουσμάτων σε κοινωνική εκδήλωση στη περιοχή του Αμπελώνα.

-Στην περιοχή της Καρδίτσας 

Καταγράφηκε 1 νέο κρούσμα Covid ’19. Το κρούσμα προσήλθε για εξέταση στο νοσοκομείο της πόλης μετά από συμπτωματολογία.

- Στην περιοχή της Σκοπέλου

Καταγράφηκε 1 νέο κρούσμα Covid ’19. Πρόκειται για στενή επαφή παλαιότερου κρούσματος (9.8.2020).

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2020 | 3:33 pm


Μεταφορά λειτουργίας της λαϊκής αγοράς στο Καστρί Λουτρό στην παραλία Αιγάνης

Ενημερώνουμε το αγοραστικό κοινό και τους πωλητές της Λαϊκής Αγοράς πως λόγω της Εορτής του Δεκαπενταύγουστου, η Λαϊκή Αγορά στο Καστρί Λουτρό θα πραγματοποιηθεί: 

την Παρασκευή  14 Αυγούστου 2020.

(σύμφωνα με την αριθμ. 142/2018 απόφασης Δ.Σ., - Κανονισμός Λειτουργίας  Λαϊκών Αγορών Δήμου Τεμπών –ΑΔΑ: ΩΥΣ9ΩΗ7-ΩΕΧ)

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2020 | 2:48 pm


Σύλλογος Ιατρών ΠΓΝΛ: Μεγάλο το κενό από τους γιατρούς που νοσούν - Άμεσα προσλήψεις

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ ΠΓΝΛ, στην οποία αναφέρεται στο δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνουν πίσω τους οι ιατροί που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και δεν εργάζονται. 

Παράλληλα, εύχονται σε όλους τους συναδέλφους τους γρήγορη ανάρρωση.   

Αναλυτικά:

Εδώ και δύο εβδομάδες το νοσοκομείο μας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού μετά από την ανίχνευση στις τάξεις των ιατρών θετικών κρουσμάτων.

Στις 11/08, δυστυχώς η μία εξ αυτών, συνάδελφος, φίλη και μία από τις ιατρούς που μάχονται καθημερινά από το μετερίζι της πρώτης γραμμής, εμφάνισε επιδείνωση και οδηγήθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ-ειδικευομένων ΠΓΝΛ, είμαστε σίγουροι ότι και από αυτή τη μάχη θα καταφέρει να βγει νικήτρια, όπως εδώ και χρόνια τα καταφέρνει επάξια τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο και της ευχόμαστε ολόψυχα γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στα καθήκοντά της.

Το κενό, ωστόσο, που αφήνει πίσω της αυτή και οι υπόλοιποι συνάδελφοι που τέθηκαν προσωρινά εκτός πολέμου, είναι δυσαναπλήρωτο.

Καλούμε την Πολιτική Hγεσία και το Υπουργείο Υγείας, έστω και στην ύστατη στιγμή, να προχωρήσουν άμεσα σε μαζικές μόνιμες προσλήψεις ιατρών στο ΕΣΥ, στην οργάνωση εξειδικευμένων μονάδων νοσηλείας για τον COVID-19 (θάλαμοι αρνητικής πίεσης) και την περαιτέρω ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας της χώρας.

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2020 | 2:19 pm


Άγνωστοι «θησαυροί» της φύσης σε Σαραντάπορο και Τσαπουρνιά του Δ.Ελασσόνας

Την Τρίτη, 11-8-2020 ο Δήμος Ελασσόνας διοργάνωσε επισκέψεις σε δύο περιοχές του Βορειοδυτικού Τομέα του (πρώην Δήμο Σαρανταπόρου).

Οι επισκέψεις διοργανώθηκαν από τον Αντιδήμαρχο Βορείου Τομέα κ. Ιωάννη Νάνο, με προσκεκλημένο τον καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θεοχάρη Ζάγκα, άμισθο σύμβουλο του Δήμου για θέματα δασικά, περιβαλλοντικά και αειφόρου ανάπτυξης του ορεινού χώρου.

Η πρώτη επίσκεψη αφορούσε τη θέση «Αλωνάκι» του Δ.Δ. Σαρανταπόρου, όπου πρόσφατα εντοπίσθηκε μεγάλος κορμός απολιθωμένου δένδρου. Στην επίσκεψη συμμετείχαν, πλην των προαναφερθέντων, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ κ. Ιπποκράτης Τζιουμακλής, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Σαρανταπόρου κ. Ιωάννης Βαίτσης και ο μηχανικός περιβάλλοντος κ. Τριαντάφυλλος Βαίτσης.

Η αυτοψία επεφύλασσε ευχάριστες εκπλήξεις, αφού επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του γιγαντιαίου κορμού απολιθωμένου δέντρου, το οποίο θα πρέπει πρωτίστως να προστατευθεί, να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ως σημαντικό παλαιοντολογικό εύρημα.

Επίσης σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Ζάγκα, η τοποθεσία «Αλωνάκι», αποτελεί ένα από τα καλύτερα μπαλκόνια από τα οποία μπορεί κάποιος να ατενίσει τον Όλυμπο και ένα μεγάλο Τμήμα του Δήμου Ελασσόνας.

Προτείνονται τα εξής:

-Ανάδειξη του απολιθωμένου κορμού, με προσεκτικές παρεμβάσεις στο έδαφος και στην περιβάλλουσα βλάστηση, η οποία αποτελείται κυρίως από πυκνά παραβλαστήματα πουρναριού.

-Κατασκευή καλαίσθητου και απέριττου στεγάστρου και ξύλινης περίφραξης για την προστασία και ανάδειξη του απολιθωμένου δένδρου.

-Βελτίωση της αισθητικής του παρακείμενου υδραγωγείου και μετατροπή του σε «Θέση θέας».

-Διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου σε «Χώρο Αναψυχής» με ανάλογο σχεδιασμό και στοιχειώδεις παρεμβάσεις και μικροέργα (κιόσκια, παγκάκια και δένδρα σκιάς).

-Σήμανση του αγροτικού δρόμου «Σαραντάπορο-Αλωνάκι» και τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων, στην αρχή και στο τέλος της διαδρομής.

-Σύνδεση του παλαιοντολογικού ευρήματος με άλλα αντίστοιχα ή αξιοθέατα της περιοχής όπως ο αρχαιολογικός χώρος, τα αρχαία τείχη κ.α..

Η δεύτερη επίσκεψη αφορούσε το πολυαιωνόβιο δάσος της περιοχής Τσαπουρνιάς με κύριο επίκεντρο τη θέση «Παλεκκλήσι».

Στην επίσκεψη συμμετείχαν,  ο αντιδήμαρχος κ. Ι. Νάνος, ο καθηγητής κ. Θ. Ζάγκας, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ κ. Ιπ. Τζιουμακλής και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Τσαπουρνιάς κ. Κ. Βλάχος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Αζώρου κ. Δημήτριο Βουρονίκο.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό δρυοδάσος, το οποίο στο παρελθόν στήριξε ποικιλοτρόπως την τοπική κοινωνία:

-Με την κλαδονομή για την εκτροφή των ζώων κατά τη διάρκεια του χειμώνα και τη χρησιμοποίηση των κλαδιών ως καύσιμη ύλη.

-Με την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων βαλανιδιών για την εκτροφή χοίρων.

-Με την παροχή πολύτιμης σκιάς κατά τους θερινούς μήνες τόσο στα βόσκοντα ζώα, όσο και στους εκεί δραστηριοποιούμενους κατοίκους.

Μετρήθηκαν δυο αντιπροσωπευτικά δένδρα τα οποία είχαν στηθιαία διάμετρο  (διάμετρο σε ύψος 1,30 μ. από το έδαφος) 103 και 143 εκ., ύψος περίπου 13 μ., ηλικία μεγαλύτερη των 300 και 500 ετών και εδαφοκάλυψη (σκίαση) 201 τ.μ. και 227 τ.μ. αντίστοιχα. Τα δένδρα χαρακτηρίζονται από σχετικά καλή ζωτικότητα και κατάσταση υγείας.

Στη θέση «Παλεκκλήσι», υπάρχει πληθώρα εντυπωσιακών γεωλογικών σχηματισμών, πραγματικών φυσικών γλυπτών μεγάλης κλίμακας, τα οποία θα πρέπει να αναδειχθούν και αξιοποιηθούν.

Προτείνεται η σύνταξη Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης η οποία θα περιγράψει λεπτομερώς  και θα αναδείξει αυτόν τον πραγματικό οικολογικό θησαυρό και θα υποδείξει τον μελλοντικό τρόπο διαχείρισης και αξιοποίησης, τόσο του δρυοδάσους, όσο και των πολυάριθμων γεωλογικών σχηματισμών.

Η περιήγηση συνεχίστηκε στις κρήνες του όρους «Τόμαρος» και στον Χώρο Αναψυχής, από τον οποίο ατενίζει ο επισκέπτης τον πάντα εντυπωσιακό Όλυμπο στα ανατολικά και τον Βούρινο στα δυτικά.

Οδηγός μας ήταν ο κ. Βασίλειος Πάσχος ο οποίος μας γνωστοποίησε την ύπαρξη του δρυοδάσους Τσαπουρνιάς και τον ευχαριστούμε.

  

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2020 | 2:01 pm


Λάρισα: Διακοπή νερού σε κεντρικές οδούς την Παρασκευή

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 14 Αυγούστου και από ώρα 9:00 μέχρι 15:00 θα γίνει διακοπή νερού στις παρακάτω οδούς:

ΡΟΥΣΒΕΛΤ (από ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ μέχρι ΗΠΕΙΡΟΥ)

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ (από ΡΟΥΣΒΕΛΤ μέχρι ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ) 

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2020 | 1:53 pm


Περιφέρεια: Πρόσβαση σε 2050 παιδιά σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Περισσότερα από 2.000 παιδιά από οικογένειες με εισόδημα κάτω του ορίου της φτώχειας καθώς και παιδιά με ειδικές ανάγκες, έχουν πρόσβαση σε δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014- 2021 τα προγράμματα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για το σχολικό έτος 2020-2021» και «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για το σχολικό έτος 2020-2021, ΑμΕΑ», συνολικού προϋπολογισμού 5.250.000 ευρώ.  

«Με σεβασμό και  ενδιαφέρον απέναντι στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες δημιουργούμε δίχτυ προστασίας για τα παιδιά της Θεσσαλίας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς προκειμένου να έχουν πρόσβαση τα παιδιά των οικογενειών με εισόδημα κάτω του ορίου της φτώχειας καθώς και παιδιά με ειδικές ανάγκες. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει διαθέσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 32 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενισχύσει τις οικογένειες με εισόδημα κάτω του ορίου της φτώχειας ώστε τα παιδιά να πάνε δωρεάν στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Κάνουμε περισσότερα για όσους έχουν λιγότερα», δήλωσε ο Κώστας Αγοραστός. 

Τα δύο προγράμματα αφορούν συγκεκριμένα στην παροχή σε ωφελούμενα άτομα (γυναίκες και άνδρες που έχουν την επιμέλεια ανηλίκων) που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων και παιδιών για το σχολικό έτος 2020 – 2021, σε δημόσιους και ιδιωτικούς Βρεφικούς Σταθμούς, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, Παιδικούς Σταθμούς, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π. ΜεΑ) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η δράση συμβάλλει στην αύξηση και διατήρηση της απασχόλησης των ωφελουμένων από οικογένειες με εισοδήματα κάτω του ορίου της φτώχειας, σε θέσεις εργασίας με ισότιμους όρους, ώστε μέσα από την ουσιαστική διευκόλυνση τους, να ανταποκριθούν στους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους, όπως αυτός της οικογενειακής μέριμνας και της παιδικής προστασίας. Η διάθεση της θέσης πραγματοποιείται προς το κάθε ωφελούμενο άτομο μέσω «αξίας τοποθέτησης» (voucher), του τέκνου του, που λαμβάνει από την ΕΕΤΑΑ Α.Ε., σύμφωνα με τα οριζόμενα σε σχετική Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (9549/16-7-2020).

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2020 | 1:49 pm


Οι μετρήσεις για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στη Λάρισα

Χωρίς ατμοσφαιρική επιβάρυνση  είναι η ατμόσφαιρα στην πόλη της Λάρισας, όπως δείχνουν τα στοιχεία του σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Σταθμού  που είναι εγκατεστημένος στο διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα αιωρούμενα σωματίδια  pm 10 κατέγραψαν στις 10 Αυγούστου μέσο όρο τιμών 26 μg/m3, στις 11 Αυγούστου μέσο όρο  τιμών  27 μg/m3 και στις 12 Αυγούστου  μέσο όρο  τιμών  27 μg/m3.

Για τις ημερήσιες ωριαίες μετρήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά από το site της Περιφέρειας Θεσσαλίας https://www.thessaly.gov.gr/

Δημοσιεύθηκε στις 13 August 2020 | 1:07 pm


Λάρισα - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Λάρισα

Φιλικοί ιστότοποι: