Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Λαρίσης   >   Λάρισα    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Τρία πρόστιμα χθες - Λαρισαίος αρνούνταν να φύγει από το υπαίθριο γυμναστήριο

Ποσό 150 ευρώ κόστισε σε έναν Λαρισαίο η άθλησή του στα όργανα γυμναστικής, που βρίσκονται στον υπαίθριο χώρο της κοίτης του Πηνειού. 

Αψήφησε την απαγόρευση χρήσης τους, που έχει επιβάλει ο Δήμος Λαρισαίων, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τη διασπορά του κορονοϊού, και σε έλεγχο που διενήργησε η Δημοτική Αστυνομία Λάρισας τού επιβλήθηκε το προβλεπόμενο πρόστιμο των 150 ευρώ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός Λαρισαίος αγνόησε τις συστάσεις που του έγιναν από τα μέλη της Δημοτικής Αστυνομίας να φύγει από τα όργανα, ζητώντας του να συμμορφωθεί με τους κανόνες και επέμενε να γυμνάζεται σε αυτά.

Επίσης κατά τους χθεσινούς ελέγχους βεβαιώθηκαν άλλα δύο πρόστιμα σε ισάριθμους Λαρισαίους οι οποίοι τριγύριζαν χωρίς να έχουν βεβαίωση ή αποστολή μηνύματος για έξοδο. Επιπλέον δεν είχαν ούτε ταυτότητες.

Λ.Ε. Kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες από Λένα Κισσάβου Ελευθερία) 

Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 7:27 am


Δύο κηδείες σήμερα Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Δύο κηδείες σήμερα Τετάρτη 1 Απριλίου 2020 στον νομό Λάρισας

1.Κωνσταντίνος Περσάκης ετών 67

Ώρα 11:00 Ι.Ν. Αναστάσεως του Λαζάρου (Νέο Κοιμητήριο) Λάρισας

2.Γεώργιος Ζιώγας ετών 80

Ώρα 11:00 Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Νέσσωνα

Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 6:32 am


01/04/2020

(8πμ-11μμ):

ΑΡΖΟΥΜΑΝΙΔΟΥ-ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΜΕΓΚΥ Βόλου 60Α & Άργους (έναντι Σ/Μ Γαλαξίας) τηλ. 2410554014

ΜΙΧΑΗΛ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κενταύρων & Κύπρου (πλατεία Εβραίων) τηλ. 2410258681

ΝΤΟΥΡΑΪ ΣΤΕΛΛΑ Τσακάλωφ 6 τηλ. 2410289764

ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Πατρόκλου & Ασκληπιού (γωνία) τηλ. 2410535412

ΚΥΡΓΙΑΝΝΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 23ης Οκτωβρίου 44 (έναντι Αγίου Κων/νου) τηλ. 2410233228

ΜΠΟΥΤΛΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Κουντουριώτου 10 & Πλαπούτα γωνία (πλατεία Λιβαδακίου) τηλ. 2410623049

ΠΑΠΑΚΑΝΑΚΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ Αλ. Παναγούλη 51 & Ηπείρου γωνία τηλ. 2410233313 

Διανυκτερεύει (11μμ-8πμ):

ΧΟΛΕΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Υψηλάντου 2 (πλατεία Εθνικής αντιστάσεως, Αγ. Κων/νος) τηλ. 2410236566

Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 12:00 am


Πρωτοσέλιδο 1/4/2020

Πρωτοσέλιδο 1/4/2020

Δημοσιεύθηκε στις 1 April 2020 | 12:00 am


Εκ νέου σε λειτουργία το ΟΣΔΕ με απόφαση Βορίδη

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με απόφασή του θέτει εκ νέου σε λειτουργία το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) για το 2020.

Η σχετική απόφαση ελήφθη προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ώστε να εξυπηρετηθούν οι παραγωγοί που επιθυμούν την άμεση ολοκλήρωσή της.

Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να καταθέσουν τις αιτήσεις τους εξουσιοδοτώντας ηλεκτρονικά εκπρόσωπο του ΚΥΔ σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο των εξουσιοδοτήσεων.

Συγκεκριμένα, η υποβολή των αιτήσεων στα κατά τόπους ΚΥΔ θα πραγματοποιείται μόνο με απομακρυσμένη επικοινωνία μεταξύ του παραγωγού και των υπαλλήλων των Κέντρων τα δε δικαιολογητικά θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά ή εναλλακτικά με τη χρήση είτε ταχυδρομείου είτε υπηρεσιών ταχυδιανομής (κούριερ).

Τέλος, για την οριστικοποίηση της δήλωσης απαιτείται η προηγούμενη επικοινωνία μεταξύ εκπροσώπου του ΚΥΔ και αιτούντος.

Σημειώνεται ότι σε ισχύ τίθεται και η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων απευθείας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΟΠΕΚΕΠΕ.


Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 9:09 pm


Βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη και ψάχνετε συνεργεία καθαρισμού; Ιδού η λύση!

Θέλετε να βλέπετε πάντα τον χώρο σας καθαρό, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε εσείς τίποτα; Δεν χρειάζεται να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Μπορείτε απλά να επιλέξετε μία εταιρεία, η οποία θα σας προσφέρει κάθε υπηρεσία που έχει ανάγκη ο χώρος σας.

Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στην Θεσσαλονίκη, έχει αναπτύξει ένα ευρύτατο δίκτυο πελατών και ως τώρα εξυπηρετεί σε σταθερή βάση δεκάδες πελάτες.

Σε ποιους άξονες βασίζεται η εταιρεία;

Λύσεις για κάθε πρόβλημα

Όποια κι αν είναι η επιφάνεια την οποία θέλετε να καθαρίσετε, το ειδικό συνεργείο το κάνει πράξη. Από έναν απλό καθαρισμό, μέχρι και έναν πιο ειδικό καθαρισμό που μπορεί να αφορά μία εξειδικευμένη επιφάνεια, το προσωπικό της ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ μπορεί να σας εξυπηρετήσει με το παραπάνω.

Λύση για κάθε πορτοφόλι

Έχουμε δημιουργήσει πολλά πακέτα τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με το πορτοφόλι σας. Επικοινωνήστε μαζί μας και θα βρείτε αυτό που ψάχνετε ώστε να έχετε και καθαρό χώρο και να μην έχετε χώσει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

24ωρη εξυπηρέτηση

Σε όποιον τομέα και ωράριο και να δραστηριοποιείστε μπορείτε να έχετε το συνεργείο καθαρισμού την ώρα που σας εξυπηρετεί καλύτερα.

Μην ξεχνάτε ότι η εταιρεία μπορεί να εκτιμήσει τον χώρο σας ή το κτήριό σας και να σας προτείνει την ενδεδειγμένη για εσάς λύση, με ένα προκαθορισμένο budget, το οποίο θα είναι συμφέρον!

Επικοινωνήστε με τα συνεργεία καθαρισμού στη Θεσσαλονίκη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, την εταιρεία που πρόκειται να γίνει ο καλύτερος συνεργάτης σας.

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 8:47 pm


Στέλλα Μπίζιου: Ηχηρό το μήνυμα του Έβρου

Σε ανακοίνωση της Λαρισαίας βουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλλας Μπίζιου αναφέρονται τα εξής:

"Μεγάλης στρατηγικής σημασίας εξέλιξη σημειώθηκε στον Έβρο.

Η Τουρκία αναγκάστηκε να εκκενώσει τον καταυλισμό που είχε στήσει απέναντι από τις Καστανιές, εγκαταλείποντας με τον τρόπο αυτό τις προσπάθειές της να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρώπη με «πλημμύρα μεταναστών».

Η εισβολή απετράπη. Η στρατηγική του Πρωθυπουργού και της Ελληνικής Κυβέρνησης στάθηκε εμπόδιο ανυπέρβλητο στα σχέδια των Τούρκων.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα φυλάσσονται και δεν θα παραβιαστούν από κανέναν.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας που έδωσαν τη μάχη με αυταπάρνηση και ανθρωπισμό. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς!"

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 8:31 pm


Ε. Λιακούλη: Απαράδεκτες εξαιρέσεις αγροτών και κτηνοτρόφων από μέτρα στήριξης

Ερώτηση σε συνέχεια της δέσμης πρωτοβουλιών και προτάσεων για τον πρωτογενή τομέα από το Κίνημα Αλλαγής εν μέσω πανδημίας, κατέθεσε η βουλευτής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, εστιάζοντας στην απουσία βασικών κατηγοριών παραγωγών από τη λίστα των ΚΑΔ, παρότι χρήζουν άμεσης στήριξης.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση έχει περιλάβει στη λίστα των ΚΑΔ που χρήζουν στήριξης, ορισμένες κατηγορίες παραγωγών του ίδιου προϊόντος, αποκλείοντας άλλες, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τους εκκοκιστές οι οποίοι έχουν συμπεριληφθεί, ενώ οι βαμβακοκαλλιεργητές όχι.

Παράλληλα, έχει αφήσει εκτός λίστας χαρακτηριστικές παραγωγικές ομάδες που πλήττονται συνεχώς τους τελευταίους μήνες και τώρα ακόμα περισσότερο, όπως οι μελισσοκόμοι και οι ελαιοκόμοι.

Η βουλευτής Λάρισας με την ερώτησή της επαναφέρει το θέμα των λαϊκών αγορών και την ζημία αμφότερων παραγωγών και καταναλωτών, όπως και το ζήτημα της αδυναμίας των αγροτών να εισαχθούν στο σύστημα ‘’ΕΡΓΑΝΗ’’ και να προστατεύσουν τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση η Ευαγγελία Λιακούλη ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να εκπονήσουν ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης του πρωτογενούς τομέα και να πάψουν να διασπούν τη συνοχή στον κύκλο του ίδιου παραγόμενου προϊόντος, ευνοώντας τη μια κατηγορία παραγωγού, ενώ αγνοούν την άλλη. Και αυτό γιατί έτσι «δημιουργούνται στον αγροτικό κόσμο δύο ταχύτητες, που έχουν ως αποτέλεσμα αδικαιολόγητες διακρίσεις».

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς

1)    Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη

2)    Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα

Θέμα: Να σταματήσει η επιλεκτική επιλογή και να συμπεριληφθούν άμεσα και όλες οι κατηγορίες ΚΑΔ που αντιστοιχούν στον πρωτογενή τομέα (παραγωγοί και επιχειρήσεις) και χρήζουν μέτρων στήριξης.

Κύριοι Υπουργοί,

Έντονη είναι η ανησυχία των αγροτών της χώρας που θεωρούν ότι έχει  γίνει επιλεκτική επιλογή  Κωδικών  Αριθμών  Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και οι δραστηριότητές τους δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμη  στα μέτρα στήριξης που αποφάσισε η Κυβέρνηση  για την πρόληψη της διασποράς της επιδημίας του κορονοϊού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής διάκρισης είναι ότι η Κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε τους αγρότες στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" που παρέχει η κυβέρνηση σε εργοδότες και επαγγελματίες προκειμένου να επωφεληθούν άμεσα από τα μέτρα στήριξης.

Η Κυβέρνηση με τα μέτρα που εξήγγειλε «χώρισε» αυθαίρετα τις παραγωγικές δραστηριότητες στη μέση, αγνοώντας ότι όλη η διαδικασία παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων είναι ενιαία και βλάπτεται το ίδιο από την κρίση.

Η αυθαίρετη αυτή διάκριση προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά και αντίδραση στους αγρότες αφού τα παραδείγματα δείχνουν μεροληπτική διάκριση εις βάρος των παραγωγών στην ενιαία αλυσίδα. Ενδεικτικά παραδείγματα εντός και εκτός λίστας ΚΑΔ:

•    οι εκκοκιστές είναι στη λίστα
•    οι βαμβακοκαλλιεργητές όχι
•    οι οινοποιοί είναι στη λίστα
•    οι αμπελουργοί όχι
•    οι ζυθοποιοί είναι στη λίστα
•    οι καλλιεργητές κριθαριού όχι
•    οι φυτωριούχοι είναι στη λίστα
•    οι καλλιεργητές όχι
•    οι ιχθυοκαλλιεργητές είναι στη λίστα
•    οι έμποροι των λαϊκών αγορών είναι στη λίστα
•    οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών όχι
•    οι κτηνοτρόφοι απουσιάζουν εκκωφαντικά την στιγμή που έχουν πρόβλημα και με την διατροφή των ζώων.
•    οι παραγωγοί ευπαθών κλάδων όχι, όπως π.χ. των αρωματικών φυτών

Βλέπουμε λοιπόν ότι , καταρχήν, η λίστα δημιουργεί ανισότητα μεταξύ των παραγωγών του ίδιου προϊόντος, διότι στα νέα μέτρα στήριξης, τουλάχιστον μέχρι στιγμής,  ναι μεν συμπεριλαμβάνεται το ένα μέρος του κύκλου παραγωγής (π.χ. εκκοκιστές) ενώ το άλλο όχι (π.χ. βαμβακοκαλλιεργητές).

Στη λίστα δεν έχουν συμπεριληφθεί οι ελαιοπαραγωγοί, τη στιγμή που ο κλάδος ιδίως της επιτραπέζιας ελιάς έχει πληγεί οικονομικά όσο λίγοι κλάδοι φέτος και τα έκτακτα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται τώρα έχουν μηδενίσει τη ζήτηση.

Μεγάλο πρόβλημα ακόμη, αντιμετωπίζει και ο μελισσοκομικός κλάδος ο οποίος πλήττεται δραματικά ιδίως την τρέχουσα περίοδο της Άνοιξης, όχι μόνο εισοδηματικά αλλά και από άποψης ζωικού κεφαλαίου.

Οι μελισσοκόμοι όχι μόνο δε μπορούν να μετακινηθούν σε περιοχές παραγωγής εκτός Νομού ή Περιφέρειας και ανά ομάδες, όπως απαιτείται για τη διαδικασία επίβλεψης αλλά και δε μπορούν να διαθέσουν το μέλι τους στις λαϊκές αγορές και στα τοπικά καταστήματα, αφού ο ΚΑΔ τους 01492100 (Παραγωγή μελιού φυσικού), δε συμπεριλαμβάνεται στους αναγγελθέντες ΚΑΔ που χρήζουν ενίσχυσης.

Επίσης ο περιορισμός κατά 50% των παραγωγών των Λαϊκών Αγορών και η απαγόρευση συμμετοχής σε παραγωγούς άλλων περιφερειών έχει δημιουργήσει διπλό πρόβλημα στη διάθεση των προϊόντων.

Αφενός, παραγωγοί λαϊκών αγορών πλήττονται, που δεν περιλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ, σε αντίθεση με τους εμπόρους λαϊκών αγορών που περιλαμβάνονται και αφετέρου ζημιώνονται οι καταναλωτές με την αύξηση τιμών και κυρίως του ανοίγματος της ψαλίδας Τιμή παραγωγού—Τιμή καταναλωτή!!  

Γι’ αυτό και οι αγρότες ζητούν άμεσα να αλλάξει η επιλεκτική διαδικασία  που εφαρμόζεται  και να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση στους  ‘’στηριζόμενους’’ ΚΑΔ ανά κλάδο.

Τέλος, σημείο προβληματισμού αποτελεί και η μη επιλεξιμότητα των ΚΑΔ που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων για τις συνεταιριστικές αγροτικές οργανώσεις και επιχειρήσεις που έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, γεγονός που αναγκαστικά τις οδηγεί σε οικονομική δυσπραγία.

Δεδομένου ότι, ο πρωτογενής τομέας της χώρας πέρα από τη σημασία του για την ουσιαστική ανάπτυξη και στήριξη της οικονομίας, συνδέεται άμεσα με τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού.

Δεδομένου ότι, αυτή τη στιγμή οι αγρότες πλήττονται συνολικά και δραματικά από τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης της πανδημίας του κορονοϊού και αποτελούν, δυστυχώς, για την Κυβέρνηση δευτερεύουσας σημασίας κατηγορία επαγγελματιών.

Δεδομένου ότι, η αξιολόγηση των αγροτικών επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων που βρίσκονται στη μεγαλύτερη ανάγκη και χρήζουν ενίσχυσης μπορεί να γίνει από την Κυβέρνηση μέσω της ΑΑΔΕ και της πλατφόρμαςtaxisnet όπου αναρτώνται τα τιμολόγια πώλησης των παραγωγών και γίνονται άμεσα ορατά τα έσοδα και τα έξοδά τους.

Δεδομένου ότι, οι κλάδοι που πλήττονται όπως ο μελισσοκομικός και ο ελαιοκομικός, καθώς και οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις που δε μπορούν να ενταχθούν στους ΚΑΔ που χρήζουν στήριξης, αντιπροσωπεύουν πολύ μεγάλη μερίδα της αγροτικής παραγωγής και της αγροτικής επαγγελματικής δραστηριότητας της χώρας.

Δεδομένου ότι, οι παραγωγικοί κλάδοι που έχουν συμπεριληφθεί μέχρι στιγμής στους ΚΑΔ που χρήζουν στήριξης ανήκουν στον ίδιο κύκλο παραγόμενου προϊόντος με άλλους που δεν έχουν συμπεριληφθεί και το γεγονός αυτό γεννά απορίες και αντιφάσεις.

Δεδομένου ότι, το δικαίωμα υποβολής δηλώσεων στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" που παρέχει η κυβέρνηση σε εργοδότες και επαγγελματίες προκειμένου να επωφεληθούν άμεσα από τα μέτρα στήριξης, λήγει στις 31 Μαρτίου και οι αγρότες δε συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους.  

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάσθε:

1)    Προτίθεσθε να αλλάξετε την επιλεκτική σημερινή διαδικασία και να επεκτείνετε άμεσα τη λίστα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων και των αγροτικών δραστηριοτήτων που χρήζουν στήριξης, όπως έχει ήδη δεσμευθεί η Κυβέρνησή σας, περιλαμβάνοντας ήδη πληττόμενους κλάδους όπως οι ελαιοπαραγωγοί και οι μελισσοκόμοι, διορθώνοντας παράλληλα την άνιση μεταχείριση μεταξύ των παραγωγών και μάλιστα του ίδιου προϊόντος, που προκύπτει από τη λίστα που έχετε διαμορφώσει μέχρι τώρα;

2)    Τι θα γίνει όμοια με τους παραγωγούς Λαϊκών Αγορών;

3)    Προτίθεσθε να προβείτε περαιτέρω σε διασαφήνιση των Υπουργικών Αποφάσεων, ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα της μη επιλεξιμότητας των ΚΑΔ, που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων για τις συνεταιριστικές αγροτικές οργανώσεις και επιχειρήσεις και να καταφέρουν και αυτές να ενταχθούν, ώστε να προστατευτούν από την οικονομική κατάρρευση;

4)    Προτίθεσθε να προσδιορίσετε μια νέα ημερομηνία υποβολής δηλώσεων στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη", ώστε να έχουν τη δυνατότητα και οι αγρότες να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί σε αυτούς αυτή η δυνατότητα αλλά μόνο στους λοιπούς εργοδότες και επαγγελματίες, για τις επιχειρήσεις και το προσωπικό τους;

Η ερωτώσα βουλευτής
Ευαγγελία Λιακούλη


Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 8:16 pm


Απολυμαντικό υγρό σε Νοσοκομεία και Ιδρύματα της Λάρισας

Ένα τόνο -σε πρώτη φάση-  απολυμαντικού υγρού, παρέδωσε η  Περιφέρεια Θεσσαλίας στα δύο Νοσοκομεία της Λάρισας, το ΕΚΑΒ  και σε Ιδρύματα της πόλης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυξημένες ανάγκες καθαριότητας λόγω του κορωνοιού.

Πρόκειται για δωρεά  του επιχειρηματία Νίκου Ρώμνιου της Bettina,  που προσφέρει συνολικά 2 τόνους απολυμαντικού για τη  συστηματική καθημερινή απολύμανση όλων των δημόσιων νοσοκομείων της πόλης, συμβάλλοντας  στην προσπάθεια να περιοριστεί η πανδημία.

Το απολυμαντικά παραδόθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το ΕΚΑΒ για τον εξοπλισμό των ασθενοφόρων του,  τις Φυλακές και το Γηροκομείο.

Το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Θεσσαλίας παραλαμβάνει και κατανέμει και το υπόλοιπο της δωρεάς του κ. Ρώμνιου.

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 7:54 pm


Μελέτη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Επιβραδύνεται η εξάπλωση του ιού με τις υψηλές θερμοκρασίες

Μπορεί τα δεδομένα μέχρι τώρα σχετικά με την επίπτωση της θερμοκρασίας στην εξάπλωση του κορωνοϊού να είναι αντικρουόμενα, ωστόσο νέα ελληνική μελέτη φαίνεται να δείχνει πως η διασπορά του κορωνοϊού σε χώρες με υψηλές θερμοκρασίες, είναι μικρότερη.

Τη μελέτη διεξάγει η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με συντονιστή τον καθηγητή Πνευμονολογίας Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη και κύρια ερευνήτρια την δρ. Ουρανία Κώτσιου, σε συνεργασία με το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Εντοπίσαμε μια σαφή επίδραση της θερμοκρασίας στο ρυθμό εξάπλωσης της νόσου, καθώς οι χώρες με χαμηλότερες θερμοκρασίες και ιδιαίτερα με μέσες τιμές 0-18 βαθμών Κελσίου εμφανίζουν ταχύτερα μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων COVID-19 ανά ημέρα, και μεγαλύτερο συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σε σύγκριση με τις χώρες με υψηλότερη μέση θερμοκρασία, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

«Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας η επίδραση της θερμοκρασίας φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από το χρόνο εκδήλωσης του πρώτου κρούσματος και της πυκνότητας του πληθυσμού. Φυσικά στον τελικό αριθμό των κρουσμάτων πρωτεύοντα ρόλο παίζει η λήψη μέτρων πρόληψης της διάδοσης του ιού και τα συστήματα καταγραφής κρουσμάτων της κάθε χώρας, τα οποία θα πρέπει να συνυπολογιστούν».

Όπως αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης, από ετών γίνεται μία επιστημονική συζήτηση για το εάν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες συσχετίζονται με μεγαλύτερη μολυσματικότητα και εξάπλωση των κορωνοϊών.

Εκτός από την υψηλή γενετική ομοιότητα που ανιχνεύθηκε μεταξύ του νέου κορωνοϊου SARS-CoV-2, και του κορωνοϊού που προκάλεσε το σύνδρομο SARS το 2002 στην Κίνα, παρατηρήθηκε πως αμφότερες οι επιδημίες ξέσπασαν κατά τη χειμερινή περίοδο, καθώς ο νέος κορωνοϊός ιός εντοπίστηκε στη Wuhan τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ εκείνος που προκάλεσε το σύνδρομο SARS είχε ανιχνευθεί στην πόλη Foshan της Κίνας, το Νοέμβριο του 2002.

Αξίζει να σημειώσουμε, επισημαίνει ο καθηγητής, ότι στην Κίνα οι χειμερινοί μήνες Νοέμβριος ως Ιανουάριος είναι οι πιο ψυχροί μήνες του έτους, με μια μέση θερμοκρασία χαμηλότερη από 0 βαθμούς Κελσίου λόγω της επίδρασης των χειμερινών μουσώνων. Επιπλέον, χαρακτηριστικά οι δύο χώρες κατά τις περιόδους έναρξης των επιδημιών είχαν υποστεί τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 ετών.

Πολλές μελέτες, λέει ο καθηγητής, υποστηρίζουν ότι το κρύο ευνοεί την επιβίωση και εξάπλωση των κορωνοϊών, ερμηνεύοντας την εποχικότητα στην εκδήλωση των ιικών επιδημιών.

«Κύριοι παράγοντες που ενισχύουν τη θεωρία της εποχικότητας στην εξάπλωση των ιικών επιδημιών είναι η αύξηση: α) του συγχρωτισμού που ενισχύει τη μετάδοση, β) της ευαλωτότητας του ανθρώπινου οργανισμού, και γ) της σταθερότητας των ιικών σωματιδίων στο περιβάλλον κατά τους χειμερινούς μήνες. Προηγούμενες έρευνες παρατήρησαν ταχεία πτώση της επιβίωσης των κορωνοϊών που προκάλεσαν τις επιδημίες MERS και SARS-CoV σε υψηλότερες θερμοκρασίες».

Ενδεικτικά, σε γράφημα, που επισυνάπτεται, οι χώρες διακρίνονται σε 3 ομάδες ανάλογα με τον αριθμό κρουσμάτων τους και τη μέση θερμοκρασία τους την περίοδο της πανδημίας (cluster 1 -μπλε κύκλοι: χώρες με υψηλότερη θερμοκρασία και λιγότερα κρούσματα, cluster 2 -κίτρινοι κύκλοι): χώρες με χαμηλότερη θερμοκρασία και περισσότερα κρούσματα, cluster 3 -κόκκινοι κύκλοι): χώρες με χαμηλότερη θερμοκρασία και >50.000 κρούσματα).

Επίσης έγινε ομαδοποίηση των χωρών ανάλογα με την περίοδο εμφάνισης του πρώτου κρούσματος (Ιανουάριος, Φεβρουάριος ή Μάρτιος).

Παρατηρούμε, αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης, ότι ανεξάρτητα από την περίοδο έναρξης του πρώτου κρούσματος (Ιανουάριο, Φεβρουάριο ή Μάρτιο) οι χώρες που είχαν μέση θερμοκρασία υψηλότερη από 18 βαθμούς Κελσίου εμφανίζουν μικρότερο αριθμό συνολικών κρουσμάτων- συνιστώντας το cluster με τη μικρότερη διασπορά νόσου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 7:43 pm


Ο ΕΛΓΑ πληρώνει την Τετάρτη 1,9 εκατ. ευρώ σε Λαρισαίους αγρότες

Λόγω του κορωνοϊού το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισπεύδει την πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ προς τους πληγέντες αγρότες.

Το συνολικό ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από καιρικά φαινόμενα με βάση τις σχετικές διατάξεις του ΕΛΓΑ ανέρχεται σε 22.001.409,27 ευρώ και η καταβολή του έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 1 Απριλίου.

Το παραπάνω ποσό καλύπτει πλήθος φυσικών καταστροφών που υπέστησαν αγρότες από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Για τους πληγέντες αγρότες του νομού Λάρισας θα καταβληθεί ποσό 1.909.974,32 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 7:24 pm


Κέλλας: Έφτασα στα πρόθυρα διασωλήνωσης – Οι γιατροί μου έσωσαν τη ζωή

Ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Κέλλας έχοντας βγει νικητής στη μάχη με τον κοροναϊό, μιλά συγκινημένος για την περιπέτειά του στο MEGA.

Λίγο μετά το εξιτήριό του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Κέλλας μίλα για την περιπέτεια της υγείας του, κάνοντας παράλληλα έκκληση στον κόσμο να μείνει σπίτι του.

«Με τη βοήθεια του Θεού είμαι και πάλι κοντά σας. Έδωσα μια σκληρή μάχη και θέλω να ευχαριστήσω τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο Λάρισας αλλά και σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας που δίνουν μια τιτάνια μάχη για να κρατήσουν την χώρα όρθια.

Μου έσωσαν τη ζωή. Την Παρασκευή 20/03 ήμουν στα πρόθυρα διασωλήνωσης. Η κατάσταση της υγείας μου ήταν πολύ άσχημη. Η κλινική μου εικόνα άλλαξε άρδην μετά από χορήγηση ενδοφλέβιου φαρμάκου. Πλέον αισθάνομαι ταύρος.

Ο εχθρός είναι ύπουλος αλλά όχι ανίκητος. Ας μείνουμε σπίτι μας, μόνο αυτό μας ζητάνε. Το έξω δεν τελειώνει. Πάσχα έχουμε κάθε χρόνο».

(in.gr)

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 7:05 pm


Δύναμη κρούσης για τη Θεσσαλία της επόμενης μέρας συγκροτούν οι φορείς

Ομάδα κρούσης συγκροτούν οι φορείς της Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοιού στην τοπική  οικονομία,  την κοινωνία και την υγεία.

Η  Task Force της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναλαμβάνει να σχεδιάσει τη στρατηγική της «επόμενης μέρας», με αλληλοβοήθεια και την ενεργό συμμετοχή όλων των κοινωνικοοικονομικών φορέων και των φορέων πρόνοιας: Στο πλευρό της συντάσσονται  η ΠΕΔ Θεσσαλίας, τα Επιμελητήρια - Εμπορικά, ΤΕΕ, ΟΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ-, οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών,  η 5η ΥΠΕ και οι Ιατρικοί Σύλλογοι, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, οι  Γεωπονικοί Σύλλογοι κ.α.

«Η κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν έχει καμία ομοιότητα με ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα. Βαδίζουμε σε αχαρτογράφητο μέλλον. Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη και χρειάζεται σοβαρότητα και προπάντων αλληλοβοήθεια» τονίζει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

« Η παραγωγική αλυσίδα στη Θεσσαλία πρέπει να διατηρήσει όλους τους κρίκους της ενωμένους. Γιατί αυτό σημαίνει προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας, θέσεις  εργασίας  και οικογενειακό εισόδημα.

Χρειάζεται  να αλληλοβοηθηθούμε και να είμαστε ενωμένοι. Να έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και καλή στρατηγική. Όποιος έχει την καλύτερη στρατηγική» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης «εκείνος θα επωφεληθεί αποτελεσματικότερα από τη δημοσιονομική χαλάρωση και θα είναι έτοιμος να υλοποιήσει την επόμενη μέρα, έργα,  δράσεις και προγράμματα.

Για αυτό και σε συνεννόηση με τους παραγωγικούς,  κοινωνικοοικονομικούς φορείς, Επιμελητήρια και Συλλόγους της Περιφέρειας, συγκροτούμε  Δύναμη Κρούσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών  του κορωνοιού. 

Χρειάζεται να έχουμε κοινό βηματισμό και κοινή διεκδίκηση» τονίζει ο Κ. Αγοραστός.

«Δεν είναι ώρα ούτε να  παραδοθούμε, ούτε να μεμψιμοιρούμε. Χρειάζεται να οργανωθούμε, με εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας  σχεδιάζει την επόμενη μέρα, σε συνεργασία με όλους τους ανθρώπους της παραγωγής οι οποίοι θα κληθούν να υλοποιήσουν, αλλά και να  σηκώσουν  μεγάλο βάρος» προσθέτει ο Περιφερειάρχης

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 6:49 pm


Την οριζόντια εφαρμογή των μέτρων ζητά το Επιμελητήριο Λάρισας

Από το Επιμελητήριο Λάρισας  ανακοινώνεται ότι απευθύνθηκε ξανά με επιστολή του  στον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη αιτούμενο για μια ακόμη φορά την οριζόντια εφαρμογή των μέτρων για όλους τονίζοντας τα εξής:

«Απαιτείται άμεσα η καθολική στήριξη όλων των επιχειρήσεων με την ένταξη για όλους τους ΚΑΔ της ελληνικής οικονομίας στα ευεργετικά μέτρα της κυβέρνησης. Διαπιστώνεται ομοειδείς επιχειρήσεις με τον ίδιο ΚΑΔ (π.χ. τροφίμων) να παρουσιάζουν διαφορετική επίπτωση στον τζίρο τους ανάλογα της αγοράς που απευθύνονται ή ανάλογα του πελατολογίου κ.λ.π

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αναδύεται από το γεγονός ότι τα ευνοϊκά μέτρα δεν είναι οριζόντια για όλες τις επιχειρήσεις της εθνικής οικονομίας είναι το πρόβλημα με τις επιταγές.

Εταιρίες με ΚΑΔ  που δεν εντάσσονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις αλλά εξαιρούνται  έχουν επιταγές από “προστατευμένες” εταιρίες  , οι οποίες δεν μπορούν να εισπραχθούν.

Η λύση σε αυτό είναι ένας μηχανισμός χρηματοδότησης και εγγυοδοσίας ώστε να μπορούν οι επιταγές να εισπράττονται κανονικά από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν συμπεριληφθεί στα μέτρα, καθώς η αδυναμία είσπραξης δημιουργεί νέα στρέβλωση στην ομαλή λειτουργία της αγοράς.”

Τρίτο και τελευταίο τονίστηκε από το επιμελητήριο η ανάγκη να συμπεριληφθούν και οι προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε.κ.λ.π.) στα ευεργετήματα του νόμου.

Επίσης για τα μέλη των προσωπικών εταιρειών-φυσικά πρόσωπα, δεδομένου ότι η νομοθεσία τους αντιμετωπίζει ως αυτοαπασχολούμενους, αλλά και για τις ΕΠΕ και ΙΚΕ έως 2 ατόμων να προβλεφθεί η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 6:36 pm


Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας για το νέο κύμα κακοκαιρίας

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ/ΕΜΚ που ισχύει από  την Τετάρτη (01-04-2020) έως την Πέμπτη (02-04-2020).

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε κατάσταση ετοιμότητας- επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων.

Μηχανήματα της Περιφέρειας και μισθωμένα ιδιωτικά βρίσκονται τοποθετημένα σε σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου που είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας  για την αντιμετώπιση των πιθανών προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Καλούνται οι δήμοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα στους τομείς της αρμοδιότητάς τους.

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 6:22 pm


Κοροναϊός: Στους 49 οι νεκροί, 82 νέα κρούσματα - Aυξάνονται οι διασωληνωμένοι

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου προχώρησε και την Τρίτη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, για την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, στη χώρα μας υπάρχουν 82 νέα κρούσματα και συνολικά 1.314.

Οι νεκροί ανέρχονται στους 49 και 85 άνθρωποι έχουν διασωληνωθεί.

Οπως εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, 20 ακόμη άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον ιό και γι' αυτό τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά μέχρι σήμερα στα 1.314.

Η βραδεία αύξηση του ιού στη χώρα μας έχει οδηγήσει σε ένα μήνα στους μισούς θανάτους από τη γρίπη που διήρκησε τόσους μήνες.

«Ελπίζω να μην είναι αλήθεια αυτά για τις παραλίες. Αν χαλαρώσουμε όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα».

ethnos.gr

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 6:10 pm


Δήμος Λαρισαίων: Απολυμάνσεις σε πλατείες, στάσεις Αστικού, ΑΤΜ τραπεζών (φωτο)

Αδιάκοπα συνεχίζονται οι εργασίες απολύμανσης και καθαριότητας του Δήμου  Λαρισαίων.

Το σχέδιο των παρεμβάσεων εκπονείται από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και υλοποιείται από προσωπικό και μηχανήματα των Διευθύνσεων Καθαριότητας και Πρασίνου.

Ειδικότερα, από τις αρχές της εβδομάδας μηχανήματα του Δήμου πλένουν με τη χρήση αντισηπτικών υγρών πλατείες και δημόσιους χώρους στις συνοικίες της πόλης και τα χωριά, ενώ επιπρόσθετα απολυμάνσεις έγιναν σε στάσεις του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας, σε χώρους του νέου Κοιμητηρίου και σε σημεία που βρίσκονται ΑΤΜ τραπεζών.

Απολυμάνσεις και ψεκασμοί γίνονται επίσης σε κάδους απορριμμάτων.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί καθ΄όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 5:51 pm


Κόκκαλης σε Παναγιωτόπουλο: Πάρτε άμεσα μέτρα προστασίας στις Ένοπλες Δυνάμεις

Να υπάρξει άμεσα δέσμη μέτρων προστασίας του συνόλου του προσωπικού, έφεδρου και μόνιμου, των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ζητά ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, σε αναφορά του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Αναλυτικά η αναφορά του κ. Κόκκαλη τονίζει τα εξής: «κ. Υπουργέ, είναι τοις πάσι πλέον γνωστά τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με σκοπό την ανάσχεση εξάπλωσης του κορωνοιού και κατατείνουν στην προάσπιση της δημόσιας Υγείας.

Συγχρόνως λαμβάνονται μέτρα με οικονομικό αντικείμενο προκειμένου να ενισχύσουν οικονομικά το σύνολο των πολιτών της Χώρας, που εξαιτίας της αναστολής της επαγγελματικής δραστηριότητάς του υφίσταται και θα υφίσταται στο διηνεκές επώδυνες και ραγδαίες οικονομικές συνέπειες στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή.

Βλέπουμε όμως ότι η λήψη μέτρων αυτής της κατηγορίας είναι μερική, αποσπασματική, εξαιρώντας ευθέως πληττόμενες ομάδες πληθυσμού, ενώ είναι αναγκαία η λήψη οριζόντιων μέτρων προστασίας.

ΟΜΩΣ η αποσπασματική προστασία της κοινωνίας από τις οικονομικής φύσεως συνέπειες της πανδημίας είναι συγγνωστή έως ένα σημείο και όριο, εάν υποτεθεί ότι είναι αληθές το κυβερνητικό άλλοθι περί περιορισμένων ταμειακών δυνατοτήτων, εντούτοις, το αρμόδιο Υπουργείο και η Κυβέρνηση δεν μπορεί να προβάλλει καμία απολύτως δικαιολογία για την μερική και επιλεκτική προστασία του πληθυσμού από τον ίδιο το ιό και την έλλειψη μέτρων προστασίας αμιγώς υγειονομικού χαρακτήρα σε επαγγελματικές ομάδες.

Είναι όνειδος να διαπιστώνεται η εγκληματική έλλειψη μέτρων προστασίας σε οποιονδήποτε πολίτη, πόσω μάλλον στον Ελληνικό στρατό, τα μέλη του οποίου οφείλουμε ως Πολιτεία να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού.

Είναι όνειδος για τους εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου που προερχόμεθα από την Λάρισα να πληροφορούμαστε διά ζώσης και να διαβάζουμε επιστολές των οπλιτών του Τάγματος Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς Λάρισας, η οποία τιτλοφορείται «Από πότε ο ελληνικός στρατός παίζει με μια υγειονομική βόμβα;» την οποία εξέδωσαν οι οπλίτες της Τάγματος Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς.

Σε αυτήν ειδικότερα γίνεται λόγος και μομφή αναφορικά με τηνπλημμελή στάση των ενόπλων δυνάμεων απέναντι στην απειλητική για την υγεία και τη ζωή όλων μας πανδημία.

Περιγράφεται ως ελλιπές το μέτρο  της καραντίνας, του εγκλεισμού δηλαδή του συνόλου των στρατιωτών μέσα στο στρατόπεδο, διότι η λύση αυτή, δηλαδή η καραντίνα αφορά ΜΟΝΟ τους οπλίτες θητείας και όχι τα μόνιμα στελέχη.

Κατά συνέπεια, ενώ οι οπλίτες βρίσκονται μέσα στο στρατόπεδο της 1ης Στρατιάς Λάρισας, τα μόνιμα στελέχη δεν τελούν υπό αυτό τον περιορισμό και υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία εντός και εκτός στρατοπέδου, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας.

Η καραντίνα ως μέτρο έχει αποτέλεσμα και νόημα, όταν μια ομάδα ατόμων με σκοπό την προστασία της απομονώνεται σε ένα συγκεκριμένο χώρο χωρίς να έχει επαφή με άτομα εκτός αυτής (ή έστω η επαφή αυτή είναι ελεγχόμενη).

Στην περίπτωση της 1ης Στρατιάς Λάρισας, το μέτρο που έχει επιβληθεί όχι μόνο δε πληροί τις προϋποθέσεις της αποτελεσματικής καραντίνας, αλλά εκθέτει σε κίνδυνο τους οπλίτες καθημερινά, λόγω της μη εφαρμογής της καραντίνας στο σύνολο των οπλιτών και μονίμων στελεχών.

Επίσης, κ. Υπουργέ, η επιστολή και οι διά ζώσης αναφορές, που λαμβάνουμε από τους οπλίτες, μας ενημερώνουν και για την έλλειψη τήρησης των κανόνων ασφάλειαςεντός του στρατοπέδου, και ειδικότερα αναφορικά με το Τάγμα Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς, περιγράφεται μια κατάσταση δραματική, όπου μέσα στο κτίριο του τάγματος ζούν 55 οπλίτες θητείας, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να κρατήσουν αποστάσεις ασφαλείας ο ένας απ’ τον άλλον.

Οι θάλαμοι, όπου κοιμούνται είναι για τη συνθήκη της πανδημίας υπερπλήρεις, καθώς τα τετραγωνικά του κτιρίου δε φτάνουν για να διατηρηθεί η απόσταση των 2 μέτρων.

Μάλιστα η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει, καθώς μέχρι την Τρίτη θα προστεθούν άλλοι 42 οπλίτες θητείας κάνοντας ακόμα πιο επικίνδυνη την υγεία και τη διαμονή στο στρατόπεδο.

Τέλος πληροφορούμαστε, ότι τα μέτρα ατομικής υγιεινής, που παρέχει ο στρατός είναι ανύπαρκτα, λείπουν τα στοιχειώδη, όπως απορρυπαντικά πιάτων και ασφαλείς τουαλέτες. Το αίτημα των οπλιτών να παρασχεθούν γάντια, μάσκες και αντισηπτικά, αναβάλλεται να ικανοποιηθεί έως σήμερα.

Κ. Υπουργέ, οι οπλίτες κάνουν ευθέως λόγο και εκφράζουν την έντονη μομφή τους προς την Ηγεσία του Υπουργείου, περί εγκληματικής ανευθυνότητας, η οποία θα έχει συνέπειες στην Υγεία όχι μόνο των οπλιτών και των μελών των ΕΔ, αλλά περαιτέρω σε ολόκληρη την πόλη της Λάρισας και την Χώρα.

Οι περιστάσεις απαιτούν άμεσες, δραστικές και αποτελεσματικές λύσεις και ρυθμίσεις. Απαιτείται άμεση πολιτική βούληση, διά υπουργικής αποφάσεως. Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση νομοθετική πρόβλεψη για την αποσυμφόρηση του στρατοπέδου και την υγειονομική θωράκιση των παραμένοντων σε αυτό.

Παρακαλώ για τις δέουσες ενέργειες σας.»

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 5:37 pm


Επιμελητήριο Λάρισας: Τρεις νέες κατηγορίες ΚΑΔ εντάσσονται στα μέτρα στήριξης

Τις τρεις νέες κατηγορίες – πλαίσια Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας ( ΚΑΔ) που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως σημειώνεται από το Επιμελητήριο Λάρισας σχετικά με το σύνολο των ΚΑΔ (περιλαμβανομένων και αυτών που ανακοινώθηκαν χθες) ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι καλύπτουν πλέον το 76% των επιχειρήσεων.

Σε όλες τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν τον Μάρτιο και σε όσες προστίθενται τον Απρίλιο δίνεται επιπλέον η δυνατότητα, αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ που έχουν να πληρώσουν τον Απρίλιο, να λάβουν έκπτωση φόρου ύψους 25% των χρημάτων τα οποία καταβάλουν τον Απρίλιο, που θα συμψηφιστεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στη συνέχεια.

Προϋπόθεση γι’ αυτές που μπαίνουν τον Απρίλιο είναι να έχουν καταβάλει κανονικά τις υποχρεώσεις του Μαρτίου.

Η τοποθέτηση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη  με τους ΚΑΔ που προστίθενται στα μέτρα στήριξης από τον Απρίλιο.

«Πριν ξεκινήσω την εξειδικευμένη παρουσίαση, να πω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία όσοι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους, τόσο προς την πολιτεία όσο και προς τους προμηθευτές τους.

Εννοώ σε σχέση με το μέτρο της αναστολής των επιταγών. Πρέπει να κρατήσουμε τις συναλλακτικές μας συνήθειες όσο περισσότερο μπορούμε σε αυτή την κρίση, γιατί αν αυτό υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα, η οικονομία μας θα βρεθεί σε πολύ δυσκολότερη θέση.
 
Πάμε στην ενίσχυση των επιχειρήσεων. Η κεντρική λογική είναι να προστατεύσουμε το σύνολο του παραγωγικού ιστού και τον μέγιστο αριθμό των θέσεων εργασίας.

Γι αυτό και δημιουργούμε διαδοχικά πλαίσια, που λειτουργούν ως επικαλυπτόμενα δίκτυα ασφαλείας. Η βάση είναι οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας, οι περίφημοι ΚΑΔ των κλάδων, που, όπως είπε και ο Υπουργός Οικονομικών, καλύπτουν, με αυτά που θα ανακοινώσουμε σήμερα, το 76% των επιχειρήσεων. Προστίθενται, στα πλαίσια αυτά, η επιστρεπτέα προκαταβολή και ορισμένα προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης, που καλύπτουν πλέον όλους τους κλάδους της οικονομίας. Για την επιστρεπτέα προκαταβολή θα μπορούν να μπαίνουν και να κάνουν αίτηση όλες οι επιχειρήσεις, όλα τα νομικά πρόσωπα.

Επίσης, ξεκινούν και ειδικές παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους κλάδους -αναφέρθηκε ήδη ο Υπουργός Οικονομικών- όπως είναι η παρέμβαση στον αγροτικό τομέα και η παρέμβαση στην εμπορία ρεύματος, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες σε κλάδους που χρειάζεται ειδικός χειρισμός, όπως για παράδειγμα η δευτεροβάθμια ιδιωτική περίθαλψη.

Πώς εξειδικεύονται αυτά για τον Απρίλιο, ποιοι δηλαδή εισέρχονται στα πλαίσια προστασίας από την 1η Απριλίου:

Πλαίσιο 1

Στο πρώτο πλαίσιο, που αφορά τις πληττόμενες δραστικά επιχειρήσεις, το οποίο είναι ήδη γνωστό, έχει αναστολές φορολογικές και ασφαλιστικές και αποζημίωση ειδικού σκοπού και όσα είπαν οι Υπουργοί για τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιστήμονες, προστίθενται από τον Απρίλιο οι ακόλουθοι κλάδοι:
- Μεσιτικά γραφεία, διαχείριση ακίνητης περιουσίας
- Κατασκευή κτιρίων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί, χρωματισμοί, επενδύσεις δαπέδων κ.λπ.
- Κατασκευή ιστοσελίδων, διαδικτυακών πυλών, υπηρεσίες προγραμματισμού κ.λπ.
- Καθαρισμός κτιρίων
- Καθαριστήρια ρούχων
- Λιανικό εμπόριο αρτοσκευασμάτων
- Κτηνίατροι
- Κοινωφελή ιδρύματα, φιλανθρωπικά σωματεία
- Επισκευή και συντήρηση εξοπλισμού, ενοικίαση μηχανημάτων
- Λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές (λαϊκές και δημοτικές αγορές)
- Δραστηριότητες τηλεφωνικών κέντρων και
- Φύλαξη.

Σε όλες τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν τον Μάρτιο και σε όσες προστίθενται τον Απρίλιο δίνεται επιπλέον η δυνατότητα, αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ που έχουν να πληρώσουν τον Απρίλιο, να λάβουν έκπτωση φόρου ύψους 25% των χρημάτων τα οποία καταβάλουν τον Απρίλιο, που θα συμψηφιστεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στη συνέχεια. Προϋπόθεση γι’ αυτές που μπαίνουν τώρα τον Απρίλιο είναι να έχουν καταβάλει κανονικά τις υποχρεώσεις του Μαρτίου.

Πλαίσιο 2

Το δεύτερο πλαίσιο έχει λίγο διαφορετικά χαρακτηριστικά. Στο δεύτερο πλαίσιο μπαίνουν από τον Απρίλιο η βιομηχανία, το χονδρεμπόριο, η ασφάλιση και κάποιες άλλες εταιρίες υπηρεσιών.  Οι κλάδοι που εντάσσονται είναι συγκεκριμένα:
- Εξορυκτική δραστηριότητα
- Δασοκομία, Υλοτομία
- Παραγωγή χρωστικών υλών, σαπουνιών, ελαστικού, χημικών προϊόντων, λιπασμάτων, πλαστικού, σιδήρου, γυαλιού, κεραμικών, τσιμέντου, ασβέστη, αλουμινίου, χαλκού και χάλυβα
- Κατασκευή πλαστικών προϊόντων, ειδών γυαλιού, χάρτινων ειδών, ξύλινων ειδών, μεταλλικών ειδών,  εργαλείων, κεραμικών ειδών
- Χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων, μετάλλων, χημικών, ξυλείας, οικοδομικών υλικών
- Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ρολογιών, μαγνητικών μέσων, μηχανημάτων, ηλεκτρικών ειδών, μοτοσυκλετών
- Παραγωγή αναψυκτικών, νερών και χυμών
- Παραγωγή αλεύρων, αμύλων, μακαρονιών, ζάχαρης, αρτυμάτων, ελαίων, λιπών
- Παραγωγή γάλακτος, τυριών, γιαουρτιού
- Επεξεργασία και συντήρηση κρέατος, ψαριών, φρούτων και λαχανικών
- Χονδρικό εμπόριο και εμπορικοί αντιπρόσωποι τροφίμων, κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών
- Αποθήκευση
- Ναυπήγηση πλοίων και σκαφών
- Ασφαλιστικές εταιρίες
- Ελεγκτικές εταιρίες
- Χρηματιστηριακές και εταιρίες χαρτοφυλακίου.

Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο Πλαίσιο 2 λαμβάνουν τα ακόλουθα οφέλη:
- Αναστολή ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες. Οι δόσεις έχουν τη δυνατότητα έκπτωσης 25%, αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον δυνατότητα, αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ του Απριλίου, της έκπτωσης του φόρου 25%, που αναφέρθηκε ήδη για το Πλαίσιο 1. Η έκπτωση χορηγείται με την προϋπόθεση ότι έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, που είναι πληρωτέες τον μήνα Μάρτιο.
- Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για 45 μέρες για τους εργαζομένους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων προς την εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους.
- Αποζημίωση ύψους 800 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων κάθε νομικής μορφής, που απασχολούν έως 5 άτομα. Προϋπόθεση, η επιχείρηση ή ο αυτοαπασχολούμενος να είναι ενεργός και να μην έχει κάνει μηδενική περιοδική δήλωση ΦΠΑ τους προηγούμενους έξι μήνες.

Πλαίσιο 3

Τέλος, υπάρχει και ένα τρίτο πλαίσιο, το οποίο θα εφαρμόζεται από τον Απρίλιο και μετά, και μπαίνουν οι ακόλουθοι κλάδοι:
- Εμπορία και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος
- Εμπορία και διανομή αερίων καυσίμων μέσω αγωγών
- Πρατήρια καυσίμων
- Κατασκευή δρόμων, γεφυρών και σηράγγων, κοινωφελών έργων, λιμανιών κ.λπ.
- Διαχείριση απορριμμάτων
Για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους αυτούς προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για 45 μέρες, για τους εργαζόμενους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν την αναστολή πληρωμής οφειλών προς την Εφορία για 4 μήνες. Επιπροσθέτως, για τον κλάδο εμπορίας και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος θα προβλεφθούν ειδικές ρυθμίσεις διευκόλυνσης ρευστότητας, που θα εξειδικευθούν σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα σημαντικό πρόσθετο εργαλείο που θα καλύψει, όπως είπαμε, όλους τους κλάδους της οικονομίας. Η επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά, όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, 1 δισ. ευρώ και χορηγείται εντός του Απριλίου, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

•    Αφορά κατά κύριο λόγο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζόμενους.
•    Ανταποκρίνεται στα ειδικά ζητήματα προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση και πιστωτικού προφίλ που έχουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία προφανώς επιδεινώνονται σε αυτή τη φάση.
•    Θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος, μέσω του Taxis.
•    Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί είτε εις ολόκληρον είτε μερικώς -εξαρτάται από τη βιωσιμότητα της επιχείρησης-  θα επιστραφεί στο κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.
•    Είναι πενταετής, εντός της οποίας το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περίοδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
•    Η επιλεξιμότητα εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, σε σύγκριση με την προγενέστερη. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα τυποποιημένο, αυτοματοποιημένο μηχα-νισμό που δημιουργεί το Υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο με την ΑΑΔΕ, με βάση φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες. Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται επίσης τυποποιημένα και η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.
•    Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν αυτό το σχήμα θα πρέπει να εγγρα-φούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBysinessSypport) από 2 έως 10 Απριλίου και προϋπόθεση, όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, είναι να διατηρήσουν τις θέσεις απασ-χόλησης.

Με το σύνολο των μέτρων αυτών προστατεύονται αποτελεσματικά ο παραγωγικός ιστός και οι θέσεις εργασίας στην πρώτη φάση της κρίσης και τίθενται οι προϋποθέσεις επανεκκίνηση της οικονομίας, για την οποία εντούτοις θα ληφθούν, όπως είναι προφανές, πρόσθετα μέτρα, που θα παρουσιάζονται όσο το τοπίο από πλευράς υγειονομικής και οικονομικής πολιτικής θα ξεκαθαρίζει.

Κάτι που για την ώρα δεν ισχύει, εξ ού και ο συμπληρωματικός Προϋπολογισμός που καταθέτουμε δεν είναι αναλυτικός, αυτό θα είναι η επόμενη φάση. Θα μπορούμε να πάμε στην αναλυτική αναμόρφωση του Προϋπολογισμού όταν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τη διάρκεια, την έκταση και τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης.

Αυτή η περίοδος απαιτεί συνοχή, απαιτεί προσοχή και μετριοπάθεια από όλους. Πιστεύουμε ότι με τα μέτρα που εξελίσσει η κυβέρνηση, καθώς αρχίζει και διαμορφώνεται το τοπίο της κρίσης, θα κρατήσουμε τον παραγωγικό ιστό και τις θέσεις εργασίας ζωντανές.»

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 5:24 pm


Κατέληξε ο 46χρονος που έπεσε από το Αστυνομικό Μέγαρο Λάρισας

Υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά του από την πτώση στο κενό, από τον 3ο όροφο του Αστυνομικού Μεγάρου Λάρισας, ο 46χρονος δημοτικός αστυνομικός.

Γιατροί και νοσηλευτές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας έδωσαν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το τραγικό συμβάν, ερευνά η αστυνομία.

Δημοσιεύθηκε στις 31 March 2020 | 5:11 pm


Λάρισα - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Λάρισα

Φιλικοί ιστότοποι: