Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Λαρίσης   »   Λάρισα    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Τρεις κηδείες σήμερα Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Τρεις κηδείες σήμερα Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 στο νομό Λάρισας

1.Μαρία Λαγγούρα ετών 91

Ώρα 11 π.μ. Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ζαππείου Λάρισας

2.Κων/νο - Βάϊο Γκατζώρα ετών 86

Ώρα 11 π.μ. Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Τυρνάβου

3. Ελένη Σαλγκάμη ετών 93

Ώρα 12:30 Ι.Ν.. Αγίου Χαραλάμπους Νίκαια

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 7:20 am


15/11/2019

(8πμ-11μμ): ΤΡΑΧΑΛΙΟΥ-ΜΑΝΗ ΕΛΕΝΗ 23ης Οκτωβρίου 40 τηλ. 2410552426 - ΟΘΩΝ ΓΙΑΝΝΗΣ Αλ. Παναγούλη & Ηπείρου γωνία (παραπλεύρως ΙΚΑ) τηλ. 2410233313 - ΜΠΟΥΛΑΣΙΚΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ Μ. Αλεξάνδρου 2 (απέναντι από το Δικαστικό) τηλ. 2410534461 – ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ελ. Βενιζέλου 15 (πλησίον Ωδείου) τηλ. 2410253509 – ΔΟΜΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ Αλμυρού & Λεπτοκαρυάς, Αμπελόκηποι (Ταμπάκικα) τηλ. 2410539843 - ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Σκοπάδων 7 (αρχή Καρδίτσης, πρώτος δρόμος αριστερά) τηλ. 2410626047 - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Ηρ. Πολυτεχνείου 209 (πλατεία ΑΤΑ) τηλ. 2410533990

Διανυκτερεύει (11μμ-8πμ): ΤΖΑΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Δήμητρας 23 – Γαριβάλδη τηλ. 258215  

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 12:00 am


Πρωτοσέλιδο 15/11/2019

Πρωτοσέλιδο 15/11/2019

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 12:00 am


Γεωργιάδης από Λάρισα: "Eλπίζουμε να ξεκολλήσει η χώρα από τη μιζέρια"

Και για το προσφυγικό ζήτημα ερωτήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος βρίσκεται το βράδυ της Πέμπτης στη Λάρισα, όπου και συμμετέχει στο καθιερωμένο ετήσιο δείπνο του ΣΘΕΒ.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «κανένας μας δεν αισθάνεται ευχάριστα από αυτή την αναγκαστική μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα. Όμως πρέπει όλοι μας να δείξουμε αλληλεγγύη στα νησιά μας…

Δε νομίζω ότι ένας Έλληνας πατριώτης μπορεί στα αλήθεια να πει ας καούν τα νησιά. Κι επειδή δεν ακούσαμε από κανέναν άλλη λύση… αυτό γίνεται άπαξ, εκτάκτως και μόνον γιατί δεν έχει λειτουργήσει ακόμη το νέο σύστημα απέλασης».

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ελπίδα «να ξεκολλήσει η χώρα από τη μιζέρια», με τα νέα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται και τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.

tinealarissa.gr

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 9:54 pm


Με αυξημένο κονδύλι ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

Ανοίγει τις επόμενες ημέρες, η πλατφόρμα ώστε να υποβάλλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης τις αιτήσεις τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Με τη διάταξη του Χρήστου Σταϊκούρα καταργείται το όριο των 58 εκατ. ευρώ που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση και το ποσό που διατίθεται φέτος αναμένεται να φθάνει τα 68 εκατ. ευρώ.

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

«Με τα 68 εκατ. ευρώ και μάλιστα εντός του τρέχοντος έτους η πλατφόρμα θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες» είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι το επίδομα ολόκληρης της χειμερινής περιόδου θα δοθεί εμπροσθοβαρώς σε όλους τους δικαιούχους πριν τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Το επίδομα θα είναι σημαντικά αυξημένο, αποτέλεσμα του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε εφέτος, και ο οποίος κατευθύνεται αποκλειστικά στην κοινωνία, ιδιαίτερα στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, πέρυσι είχε δοθεί επίδομα ύψους 0,16 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, και υπήρχαν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας και την γεωγραφική ζώνη.

Τι προβλέπεται για τη διανομή των ποσών

Ωστόσο αυτό -όπως εξήγησε- είχε ως συνέπεια είτε να επιδοτείται ένα μικρό μέρος του κόστους που κατέβαλε ο δικαιούχος, είτε νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν το μέγιστο επιτρεπτό να λαμβάνουν πολύ μικρότερη επιδότηση από αυτή που δικαιούνταν.

Φέτος, για να λάβει ο δικαιούχος το ανωτέρω επίδομα αρκεί να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του ανωτέρω επιδόματος. Έτσι η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλλει ο δικαιούχος για τις αγορές μέχρι του ανωτέρω ύψους.

«Με αυτό τον τρόπο νοικοκυριά που δεν έχουν την δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες, θα λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα» διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε ότι επιπροσθέτως, προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ώστε να καταστεί το επίδομα κοινωνικά ακόμη πιο δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των νοικοκυριών.

Επιπλέον, φέτος, για πρώτη φορά, θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί Δήμοι της Α΄ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα. Επίσης, οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε Δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς Δήμους.

(in.gr)

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 8:54 pm


«Πετάει» για Ρόδο η ΚΑΕ Λάρισα

Η επί λαρισινού εδάφους προετοιμασία για την σαββατιάτικη αναμέτρηση με τον Κολοσσό στη Ρόδο ολοκληρώθηκε για την ΚΑΕ ΛΑΡΙΣΑ.

Η ομάδα της Λάρισας το πρωί της Παρασκευής μέσω Θεσσαλονίκης θα «πετάξει» για την Ρόδο. Εκεί θα κάνει και την τελευταία της προπόνηση πριν το ματς.

Όλες αυτές τις μέρες και εκμεταλλευόμενος την διακοπή του πρωταθλήματος, ο Βαγγέλης Αγγέλου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τους παίκτες του και να τους αξιολογήσει. Σ' αυτό συνετέλεσε και το φιλικό παιχνίδι, προπονητικού χαρακτήρα, την περασμένη Τρίτη με τον Ηρακλή.

Το ευχάριστο για τον Έλληνα τεχνικό είναι πως δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών και θα έχει όλους τους παίκτες στην διάθεσή του για το δύσκολο και σημαντικό παιχνίδι της Ρόδου.

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 8:28 pm


Στο Δήμο Ελασσόνας το 12ο παγκόσμιο συνέδριο και αντάμωμα Θεσσαλών

Την πρώτη συνάντηση στο γραφείο του στην Ελασσόνα είχαν στις αρχές του Οκτώβρη του 2019, ο Δήμαρχος Ελασσόνας, κ. Νικόλαος Γάτσας με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, κ. Διαμαντή Γκίκα.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών ενημέρωσε τον Δήμαρχο για τους σκοπούς, τις δράσεις και τα μελλοντικά σχέδια της Συνομοσπονδίας. Βασικό θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η προοπτική διεξαγωγής από κοινού της διοργάνωσης του ετήσιου πανηγυρικού συνεδρίου και ανταμώματος Θεσσαλών στον Δήμο Ελασσόνας.

Η πολιτιστική αυτή εκδήλωση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο σε διαφορετικό Δήμο της Θεσσαλίας.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν ξανά την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 στο περιθώριο της 9ης ελληνογερμανικής σύσκεψης δημάρχων στο Erding του Μονάχου στη Γερμανία, όπου και επικύρωσαν επίσημα τη συμφωνία για τη διεξαγωγή του 12ου Παγκοσμίου Συνεδρίου και Ανταμώματος Θεσσαλών στις 8 και 9 Αυγούστου 2020 στον Δήμο Ελασσόνας.

Ο Δήμαρχος κ. Νικόλαος Γάτσας εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή της ανωτέρω πολιτιστικής εκδήλωσης στον Δήμου του, το καλοκαίρι του 2020, καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, το οποίο θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην περιοχή και θα προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Επίσης τόνισε ότι τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία, στην τουριστική προώθηση και προβολή καθώς και στη γενικότερη αναζωογόνηση της περιοχής.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την εκατέρωθεν δέσμευση για αγαστή συνεργασία, ώστε να δημιουργηθούν οι καλύτερες προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός πολιτιστικού γεγονότος που σκοπό έχει την τόνωση της εθνικής υπερηφάνειας, την αναβίωση εθίμων και παραδόσεων της περιοχής και γνωριμία τόπων της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 8:12 pm


Κόκκαλης με Σκουρλέτη: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εργάζεται για τους λίγους

Ευθείες βολές στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε στη Λάρισα, με αφορμή την έλευση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος κ. Πάνου Σκουρλέτη.

Ο Λαρισαίος πολιτικός με αφορμή και το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που ουσιαστικά απαλλάσσει από κάθε ευθύνη το τραπεζικό σύστημα, τόνισε μεταξύ άλλων πως «δυστυχώς μέρα με την ημέρα, επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εργάζεται για τους λίγους.

Όπως στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο οι υποτιθέμενες επενδύσεις ήταν για λίγους, έτσι και χθες πέρασε μία επαίσχυντη διάταξη η οποία όχι απλά παραβιάζει τη νομοθεσία, αλλά και προκαλεί οικονομική ζημιά σε συμπολίτες μας.

Πλέον για να ασκηθεί δίωξη σε βάρος τράπεζας, πρέπει ο ίδιος ο τραπεζίτης να καταθέσει μήνυση στον εαυτό του. Αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι αδύνατο. Χιλιάδες συμπολίτες μας προσέφυγαν στα δικαστήρια για να σώσουν την πρώτη κατοικία, την περιουσία τους. Έχασαν την περιουσία τους, γιατί οι τράπεζες τους έλεγαν ότι «είχαν δόλο όταν έπαιρναν το δάνειο». Και τώρα αυτή η κυβέρνηση παραγράφει το δόλο για τους τραπεζίτες».

Σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι «η ισχυρότατη εντολή που έλαβε ο ΣΥΡΖΙΑ την 7η Ιουλίου ήταν εντολή διεύρυνσης, να έρθει το κόμμα πιο κοντά στην κοινωνία, γι’ αυτό και οι επισκέψεις του γραμματέα (σ.σ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη) σε όλη την Ελλάδα, ώστε να δημιουργηθεί ο μεγάλος δημοκρατικός και προοδευτικός πόλος.»

Ο κ. Κόκκαλης κατέληξε λέγοντας πως «δε βιαζόμαστε να επιστρέψουμε στις καρέκλες γιατί δε γεννηθήκαμε με αυτές. Η ιδιοκτησιακή αντίληψη της εξουσίας ανήκει σε αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα μας… Εμείς θα είμαστε εδώ με μία εποικοδομητική αντιπολίτευση, συνομιλώντας παράλληλα με την ίδια την κοινωνία.»

Αργότερα, οι κ.κ. Σκουρλέτης και Κόκκαλης συναντήθηκαν με το δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη στο δημοτικό κατάστημα της πόλης.

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 7:48 pm


Ελεγχοι για φοροδιαφυγή σε ελαιοτριβεία της Θεσσαλίας

Αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε ελαιοτριβεία άρχισε η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων της Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης σε Μαγνησία, Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα, με αφορμή τη συγκομιδή των ελαιών και την παραγωγή ελαιολάδου και ήδη έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα για μη έκδοση παραστατικών στοιχείων.

Κατόπιν οδηγιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ελεγκτές προχωρούν σε αιφνιδιαστικές έρευνες ελέγχοντας τόσο τα ελαιοτριβεία για την έκδοση παραστατικών στοιχείων, όσο και τους αγρότες.

Μετά την παραγωγή ελαιολάδου τα ελαιοτριβεία οφείλουν να εκδίδουν αποδείξεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ενώ σε έκδοση παραστατικών στοιχείων πώλησης υποχρεούνται να προχωρούν και οι αγρότες που δεν εντάσσονται σε ειδικό καθεστώς ΦΠΑ όταν το λάδι τους μείνει στο ελαιοτριβείο.

Στη Λάρισα έπεσαν ήδη τα πρώτα πρόστιμα ύψους 250 ευρώ σε ελαιοτριβεία για φοροδιαφυγή. Επισημαίνεται ότι αν σε έλεγχο σε ελαιοτριβείο διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εκδοθεί πάνω από δέκα αποδείξεις, τότε οι φορολογικές αρχές επιβάλλουν προσωρινή παύση εργασιών και 48ωρο λουκέτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές άρχισαν να επισκέπτονται και τα ελαιοτριβεία της Μαγνησίας για την τήρηση της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από λογιστές φοροτεχνικούς, ο αγρότης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ δεν υποχρεούται στην τήρηση λογιστικών βιβλίων και ούτε στην έκδοση παραστατικών πωλήσεων. Ο νόμος τονίζει πως όταν ο αγρότης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ συναλλάσσεται με επιχειρήσεις, όπως είναι οι εκμεταλλευτές ελαιοτριβείων, τότε και για τις πωλήσεις και για τις αγορές τα παραστατικά εκδίδονται από το ελαιοτριβείο.

Αντίθετα, οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος του ΦΠΑ, που λειτουργούν δηλαδή ως μία κλασική επιχείρηση, είναι υπόχρεοι στην τήρηση λογιστικών βιβλίων και στην έκδοση παραστατικών πώλησης, στην προκείμενη περίπτωση για το ελαιόλαδο και τον ελαιοπυρήνα που πωλούν σε άλλες επιχειρήσεις.

Στον αγρότη ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, το ελαιοτριβείο εκδίδει τιμολόγιο αγοράς, αρκεί να υπάρχουν όλες οι πληροφορίες που αφορούν στις συναλλαγές. Οσον αφορά στο τιμολόγιο πώλησης, είτε θα το εκδώσει ο ίδιος ο αγρότης του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, είτε το ελαιοτριβείο θα κάνει αυτοτιμολόγηση.

Αδιαμφισβήτητα, όποιος ιδιώτης θέλει το ελαιόλαδο για το σπίτι του (ιδιοκατανάλωση) θα πρέπει να πληρώσει το ελαιοτριβείο με μετρητά και όχι με λάδι. Πρέπει να τονιστεί ότι η πώληση ελαιολάδου από τον κάτοχο ελαιώνα προς το ελαιοτριβείο είναι αγροτική δραστηριότητα και αγροτικό έσοδο.

Επομένως, όποιος δεν επιθυμεί να ενταχθεί σε κάποιο καθεστώς ΦΠΑ, θα πρέπει να πληρώσει το ελαιοτριβείο με μετρητά και η επιχείρηση να του εκδώσει απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Τέλος, η παροχή υπηρεσιών του ελαιοτριβείου προς τον αγρότη είναι έξοδο για τον αγρότη και ως έσοδο λογίζεται η πώληση του ελαιοπυρήνα και του λαδιού.

Kατερίνα Μαρούγκα (Ταχυδρόμος)

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 7:27 pm


Λάρισα: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τακτική άσκηση «CPX MILEX-19» (Βίντεο)

Ολοκληρώθηκε σήμερα στη Λάρισα η τακτική άσκηση « MILEX-19» που έγινε στο «ευρωστρατηγείο», το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδρεύει στην 1η Στρατιά.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κλίμακας στρατιωτική άσκηση που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 130 αξιωματικών και υπαξιωματικών από τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

trttv.gr

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 7:07 pm


Λιακούλη: "Ψάχνονται με την ησυχία τους οι Υπουργοί, αγωνιούν οι καστανοπαραγωγοί"

Ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, αυτό των καστανοπερίβολων της περιοχής του Κισσάβου, που αφορά μεγάλη μερίδα των αγροτών της περιοχής και σημαντικές καλλιεργητικές εκτάσεις με καστανιές, δυστυχώς, αντιμετωπίζεται από τα αρμόδια Υπουργεία ως ζήτημα β’ κατηγορίας.

Μετά από πολλές ημέρες και αφού το θέμα ανακινήθηκε εκ νέου με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βορίδη, κι ενώ, σήμερα Πέμπτη, η εν λόγω ερώτηση αναμενόταν να απαντηθεί στη Βουλή, ο κ. Υπουργός τελικά δήλωσε αναρμόδιος…

Μετά από τόσα χρόνια εκκρεμότητας αυτού του ζητήματος και αντίστοιχης αγωνίας των αγροτών, μετά από τόση δυσπραγία από πλευράς της Πολιτείας για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος, η κυβέρνηση ακόμη «ψάχνεται» για το ποιος Υπουργός είναι «αρμοδιότερος» από τον άλλον.

Ας αποφασίσει όμως σύντομα, γιατί πολύ φοβάμαι πως αν το ζήτημα συνεχίσει να εκκρεμεί για μερικά ακόμη χρόνια, οι συναρμόδιοι Υπουργοί μπορεί να θεωρούν πως θα κυβερνούν, δεν θα υπάρχουν όμως πλέον οι καστανοπαραγωγοί• όχι του Κισσάβου τουλάχιστον.

Καταθέτω σήμερα, λοιπόν, ξανά την ερώτηση προς όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς ξεχωριστά, μέχρι να καταδεχθούν να αναλάβουν τόσο τις κοινοβουλευτικές, όσο και τις κυβερνητικές τους ευθύνες, προκειμένου να ενημερωθούν επιτέλους και οι καστανοπαραγωγοί του ν. Λάρισας για αυτό το τόσο ζωτικής σημασίας για τους ίδιους θέμα.

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 6:38 pm


AEΛ: Αμεσα θα πάρουν το έξτρα πριμ

Από «βαριά» ήττα προέρχεται η ΑΕΛ, που έχασε τη Δευτέρα από τη Λαμία με 3-0.

Αυτό όμως δεν φαίνεται πως θα αναιρέσει την πρόσφατη απόφαση του Αλέξη Κούγια, να μοιραστούν οι παίκτες έξτρα πριμ 30.000 ευρώ, για τα προηγούμενα σερί θετικά αποτελέσματα που είχαν.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τους καταβληθεί.

gazzeta.gr

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 6:21 pm


Το πρόγραμμα της επίσκεψης της Φώφης Γεννημάτα στη Λάρισα

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Λάρισα την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

16.00: Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό

16.30: Συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννη

17.00: Σύσκεψη με κομματικά στελέχη του κινήματος αλλαγής της περιφέρειας Θεσσαλίας

19.30: Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου 1973 του Βασίλη Καραγεώργου

19.30: Εγκαίνια του πολιτικού γραφείου της βουλευτού του ΚΙΝΑΛ Ε. Λιακούλη

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 6:04 pm


Σκουρλέτης από Λάρισα: "Κλιμάκωση του αυταρχισμού από την κυβέρνηση απέναντι στη νεολαία"

Κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή την πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται, άσκησε ο γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε σήμερα στη Λάρισα.

Ο κ. Σκουρλέτης επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «υπάρχει μια κλιμάκωση του αυταρχισμού από την κυβέρνηση συλλήβδην απέναντι στη νεολαία» και αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, σε κέντρο διασκέδασης, αλλά και στη σύλληψη του γραμματέα της Σπουδάζουσας του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα.

Παράλληλα ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «με βάση το δόγμα νόμος και τάξη η ΝΔ πιστεύει πως θα ξεχάσουμε την παταγώδη αποτυχία της διαχείρισης του προσφυγικού, την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά και πως στον υποτιθέμενο αναπτυξιακό νόμο είδαμε να παίρνονται μέτρα που οδηγούν στην μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα».

Στην βάση τον παραπάνω ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε και τα εξής ερωτήματα, ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Ανάπτυξης 'Αδωνι Γεωργιάδη στη Λάρισα: «Η Ανάπτυξη γα τη Νέα Δημοκρατία περνά μέσα από την μείωση των εισοδημάτων των μισθωτών; Ανάπτυξη είναι οι φοροαπαλλαγές σαν φύλλο συκής των δεκάδων ευρώ για τους χαμηλόμισθους και των πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τους οικονομικά ισχυρούς;»

Αναφορικά με την κατάσταση στην ΔΕΗ ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «το πρώτο δείγμα γραφής της κυβέρνησης ήταν η απαξίωση της ΔΕΗ για να ανέβουν τα τιμολόγια» για να συμπληρώσει πως «το επόμενο βήμα ενάντια στην εταιρεία είναι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ».

Σχετικά με το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι « η κυβέρνηση ανακαλύπτει τώρα ότι το προσφυγικό ζήτημα έχει να κάνει με γεωστρατηγικές αιτίες» και τόνισε πως με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση «έδειξε πόσο υποκριτικές ήταν αυτές οι αντιπολιτευτικές κορώνες του προηγούμενου διαστήματος που κινούταν σε μια κατεύθυνση ενός ρατσιστικού λαϊκισμού με τον οποίον είναι η ίδια αντιμέτωπη σήμερα».

Με αφορμή τα ζητήματα που αφορούν την αγροτική παραγωγή ο κ. Σκουρλέτης άσκησε κριτική στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη λέγοντας ότι «περιμένουμε να ακούσουμε προτάσεις για τον αγροτικό κόσμο, από το να λέει ότι είναι αναγκαιότητα η βία και να δικαιολογεί την βία απέναντι στην νεολαία».

Σχετικά με την κατάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης είπε ότι «ξαναγυρίσαμε στα κενά των προηγούμενων ετών» αλλά και πως ακυρώνονται σχολές που ήταν δρομολογημένες να ανοίξουν από το 2020.

«Ο λόγος είναι φανερός. Όταν υπάρχουν νέες δημόσιες σχολές, σημαίνει πως κάποιοι νέοι άνθρωποι θα πάνε σε αυτές και δεν θα πάνε στις ιδιωτικές σχολές» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Τέλος, έκανε ειδική μνεία για τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας λέγοντας, πως «στα νοσοκομεία μεγαλώνουν τα κενά» σημειώνοντας παράλληλα πως «δεν είναι τυχαίο, καθώς το επόμενο βήμα για την κυβέρνηση είναι να παραχωρήσει την εκμετάλλευση ολόκληρων πτερύγων εντός των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες».

Σημειώνεται ότι στις 19:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή γενική συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης θα είναι κεντρικός ομιλητής.

Ηλίας Σκυλλάκος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 5:46 pm


Ευ. Λιακούλη: "Η Κυβέρνηση πρέπει να ξεχωρίσει την απονομή Δικαιοσύνης από την τιμωρία"

«Σε σοβαρά ζητήματα, ειδικού βάρους, μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος, αλλά και επιστημονικής ανάγκης εκσυγχρονισμού, όπως οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε να υπάρξει διακομματική συναίνεση», τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, κατά τη συζήτηση του σχετικού ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης, συμπληρώνοντας όμως πως «εμείς, ως συνήθως,  εγκλωβιζόμαστε διαρκώς σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Επιπλέον, η Ευαγγελία Λιακούλη υπενθύμισε ότι η όλη διαδικασία τροποποίησης των εν λόγω Κωδίκων ξεκίνησε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ: «Ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, η οποία συνέστησε επιτροπές σύνταξης του νέου Ποινικού Κώδικα.

Ήταν αυτή που σχεδίασε και έθεσε σε κίνηση τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία σε ξεκάθαρα προοδευτικές και ριζοσπαστικές κατευθύνσεις. Γι’ αυτό και έχουμε, το νομικό, αλλά και το ηθικό ανάστημα σήμερα να μιλάμε».

Η Λαρισαία πολιτικός τόνισε επιπλέον πως οι Ποινικολόγοι μπορούν να ξεχωρίσουν την απονομή Δικαιοσύνης από την τιμωρία, κάτι το οποίο όμως φαίνεται να δυσκολεύει την κυβέρνηση.

«Με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, που εισάγετε «χαϊδεύετε αυτιά». Τα αυτιά ενός συντηρητικού κομματικού ακροατηρίου, το οποίο επειδή πιστεύετε πως χάνεται, θέλετε να το ξαναφέρετε κοντά σας. Όμως, η δικαιοπολιτική διαδικασία δεν είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων.  Το «νόμος και τάξη» είναι κάτι, που μόνο πρόσκαιρα μπορεί να σας ωφελήσει», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εγκάλεσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τον εκβιαστικό τρόπο με τον οποίο διάρθρωσε το κείμενο του νομοσχεδίου: «Φέρνετε πληθώρα τροποποιούμενων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα με έναν εκβιαστικό και αναποτελεσματικό στο τέλος τρόπο.

Έχουμε ένα νομοσχέδιο μόλις 10 άρθρων, το οποίο όμως αλλάζει δεκάδες άρθρα του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τα οποία, έτσι όπως είναι κατανεμημένα, δεν μπορούμε να ψηφίσουμε, παρότι με αρκετά από αυτά  συμφωνούμε. Λοιπόν, δεν θα τον υποστούμε αυτόν τον εκβιασμό. Οι μεθοδεύσεις αυτές δεν τιμούν κανέναν…».

Επιπροσθέτως, η Ευαγγελία Λιακούλη ήταν δεικτική και στο ζήτημα της διάταξης για την βλασφημία, η οποία στο τέλος αποσύρθηκε: «Είναι βλάσφημο ακόμη και να συζητάμε για διάταξη περί βλασφημίας στις μέρες μας. Είναι καθαρός αναχρονισμός», τόνισε.

Η Λαρισαία βουλευτής αναφέρθηκε επίσης και στη διάταξη, με την οποία η κυβέρνηση καταργεί τη δυνατότητα έκτισης ποινής, μέσω κοινωφελούς εργασίας, ενώ αναρωτήθηκε με ποιο σκεπτικό η κυβέρνηση ουσιαστικά ακυρώνει μια σκληρά κερδισμένη φιλελεύθερη νομική κατάκτηση.

«Είμαστε μία χώρα που με το σπαθί της, πριν από πολλές δεκαετίες, κέρδισε το προνόμιο να ανήκει στο κλαμπ της Δημοκρατικής Δύσης. Παλέψαμε σκληρά γι’ αυτό και δεν μας αξίζουν οι παλινωδίες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να εκπαιδεύσει το κομματικό της ακροατήριο, προκειμένου να είναι νομοθετικά αποτελεσματική και να μην υποκύπτει στις ανθρωποφάγες ορέξεις ορισμένων.

«Γιατί η πολιτική είναι μία δυναμική διαδικασία, κύριε Υπουργέ, είναι ταυτόχρονα κουλτούρα, αλλά παράλληλα παράγει και παιδεία», συμπλήρωσε κλείνοντας την τοποθέτησή της.

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 5:33 pm


Στον Απόστολο Καλογιάννη ο Πάνος Σκουρλέτης

Με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνο Σκουρλέτη συναντήθηκα σήμερα ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης.

Η συνάντηση, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ Σκουρλέτη στην Λάρισα, ενώ συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις και θέματα που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Σκουρλέτης, στην επίσκεψή του στο Δημαρχείο συνοδεύονταν από το βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασ. Κόκκαλη και κομματικά στελέχη, ενώ στην συνάντηση συμμετείχαν και στελέχη της δημοτικής αρχής. 

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 5:19 pm


"Διαμορφώνοντας Ενεργούς Πολίτες" στη Λάρισα

Ο Δήμος Λαρισαίων, μετά τον ορισμό της πόλης της Λάρισας στην παγκόσμια Διάσκεψη των Πόλεων που Μαθαίνουν στο Μεντεγίν της Κολομβίας τον Οκτώβρη 2019 ως συντονίστριας πόλης του θεματικού πεδίου «Εκπαίδευση και Κοινωνία των Πολιτών», διοργανώνει ανοικτή εκδήλωση με θέμα «Δημοκρατία και Τοπικές Κοινωνίες: Διαμορφώνοντας Ενεργούς Πολίτες».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 7:00μμ στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας– Μουσείο Ι.Γ.Κατσίγρα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα αναλυθούν από τους διακεκριμένους καθηγητές κ.κ. Ted Fleming και Αλέξη Κόκκο οι διεργασίες που απαιτούνται για τη διαμόρφωση μιας Δημοκρατικής – Συμμετοχικής Εκπαίδευσης και ο πολύτιμος ρόλος που διαδραματίζει η Κοινωνία των Ενεργών Πολιτών στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για την πόλη, στη βάση των αρχών της ισότητας και της αλληλεγγύης.

Παρεμβάσεις θα κάνουν ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κος Ιερώνυμος και ο Δήμαρχος Λαρισαίων κος Απόστολος Καλογιάννης.

Θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με το κοινό.

Την επόμενη μέρα, Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 θα υλοποιηθεί εργαστήρι στην αίθουσα Βιβλιοθήκης της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, για εκπροσώπους των φορέων της πόλης που συμμετέχουν στο δίκτυο της «Πόλης που Μαθαίνει» όπου θα διαμορφωθεί ο σχεδιασμός για δράσεις και προγράμματα που μπορούν να υλοποιηθούν με βάση τις ανάγκες των πολιτών.

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών Δράσεων, τηλ.: 2410680249 και 2410680250

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 5:08 pm


Μετεγγράφονται 9.302 φοιτητές

Τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων μετεγγραφών φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και την εκκίνηση της διαδικασίας υποβολής ενστάσεων ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Είναι διαθέσιμα από σήμερα, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής Μετεγγραφών 2019.

Συνολικά υποβλήθηκαν 10.753 αιτήσεις με μοριοδοτούμενους λόγους (κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια), από τις οποίες 70 υποβλήθηκαν από φοιτητές που έχουν εισαχθεί στα ΑΕΙ με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων Πολιτών Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, 147 από φοιτητές οι οποίοι δήλωσαν ότι εμπίπτουν στις κατηγορίες της παραγράφου 8 του άρθρου 21 του ν. 4332/2015, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και οι υπόλοιπες 10.536 από φοιτητές οι οποίοι δήλωσαν ότι πληρούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Επιπλέον, υποβλήθηκαν 3.883 αιτήσεις από αδελφούς προπτυχιακούς φοιτητές οι οποίοι πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του στοιχείου ε) της παρ. 8 του ν.4332/2015, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Μετεγγράφονται 9.302 φοιτητές, και συγκεκριμένα:  

5.434 φοιτητές με μοριοδοτούμενους λόγους (κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια), εκ των οποίων οι 145 είναι οι δικαιούχοι της υποπαραγράφου β της παρ. 8 του άρθρου 21 του ν. 4332/2015 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και οι 50 είναι Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης 

3.868 αδελφοί προπτυχιακοί φοιτητές.

Επιπλέον υποβλήθηκαν 52 αιτήσεις από φοιτητές κυπριακής καταγωγής, εκ των οποίων κρίθηκαν επιτυχόντες οι 31.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνδεθούν στην ειδική εφαρμογή με τους κωδικούς με τους οποίους υπέβαλαν την αίτησή τους μέσω του σχετικού συνδέσμου https://transfer.it.minedu.gov.gr ή μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων από σχετικό σύνδεσμο.

Ενστάσεις-αιτήσεις θεραπείας θα υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής αυτής εφαρμογής από την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου έως και την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου.

naftemporiki.gr

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 2:55 pm


Αγρυπνία στον Άγιο Αχίλλιο στις 21 Νοεμβρίου

Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, στις 8 μ.μ. θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία, στον Άγιο Αχίλλιο, για τη μνήμη του νέου αγίου της Εκκλησίας, οσίου Ιακώβου του εν Ευβοία.

Η Αγρυπνία θα περιλαμβάνει το Μικρό Απόδειπνο με την Ακολουθία της Θ. Μεταλήψεως, τον Εσπερινό με τη Λιτή και την αρτοκλασία, τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία θα διαβαστούν τα Κόλλυβα του Οσίου Ιακώβου και οι πιστοί θα μπορούν να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων.

Το πρωί της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου δεν θα γίνει Θεία Λειτουργία.

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 2:37 pm


Λάρισα - Ειδήσεις και Νέα

Λάρισα: Απεβίωσε 85χρονη - Larissanet.gr

Λάρισα: Απεβίωσε 85χρονη  Larissanet.gr

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 8:44 am


Νέο e-branch στη Λάρισα - Ελευθερία

Νέο e-branch στη Λάρισα  Ελευθερία

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 3:48 pm


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Λάρισα

Φιλικοί ιστότοποι: