Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Λαρίσης   >   Λάρισα    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Μάχη για τα αυτονόητα

Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
 
Ήταν Κυριακή 2 Μαΐου 1893 όταν περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα για να διαδηλώσουν, ζητώντας την καθιέρωση της οκτάωρης ημερήσιας εργασίας. Από τότε έχουν περάσει 128 χρόνια, αλλά φαίνεται πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βάλει σκοπό να μας γυρίσει πολύ πιο πίσω, στο μεσαίωνα.

Με το εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή εντός του Μαΐου ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει τους προεκλογικούς μας φόβους, έρχεται δηλαδή ως οδοστρωτήρας των εργασιακών δικαιωμάτων, φτάνοντας στο σημείο να καταργεί, ανάμεσα σε άλλες «καινοτομίες», μια παγιωμένη κατάκτηση του εργατικού κινήματος, το οκτάωρο.

Καθιερώνει, επί της ουσίας, τις απλήρωτες υπερωρίες, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, υποκαθιστώντας τις με ατομικές- λες κι ο εργαζόμενος έχει την ίδια δύναμη απέναντι στον εργοδότη του- υποβαθμίζει εκ νέου το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), απελευθερώνει τις καταχρηστικές απολύσεις και περιορίζει κι αυτό το δικαίωμα στην απεργία, την οποία καθιστά πολύ πιο δύσκολη για να κηρυχθεί, φτάνοντας στο σημείο και να την
ποινικοποιήσει.

Μπορεί Μητσοτάκης- Χατζηδάκης να παρουσιάζουν το νομοσχέδιό τους ως δήθεν προοδευτικό και προς όφελος των εργαζομένων, αλλά στην πραγματικότητα είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ. Ας μην λησμονούμε, άλλωστε, ότι ο σημερινός υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος ήταν γενικός διευθυντής του Συνδέσμου όταν είχε εναντιωθεί με την ψηφιακή καταγραφή των υπερωριών που είχε εισάγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βιομήχανοι και οι μεγαλοεπιχειρηματίες υπαγορεύουν και η κυβέρνηση εκτελεί, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες που η ΝΔ ανέλαβε την εξουσία. Ήταν Ιούλιος του 2019 όταν καταργήθηκε ο νόμος για τις  αιτιολογημένες απολύσεις.

Ακολούθησαν η αναστολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και η μείωση των προστίμων στις παραβάσεις υπερωριών. 

Ευκαιρία για τη δημιουργία κοινωνικού μετώπου

Μια κυβέρνηση με αυτό το αντεργατικό παρελθόν και παρόν είναι αδύνατο να την εμπιστευτείς και για το μέλλον. Μια κυβέρνηση που κάθε τρεις και λίγο έρχεται να νομιμοποιήσει εργοδοτικές αυθαιρεσίες είναι λογικό να φοβίζει την κοινωνική πλειοψηφία. Αντί να συζητάμε για το πώς θα αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες ώστε να εργαζόμαστε λιγότερο- η σχετική συζήτηση έχει ανοίξει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- καλούμαστε να αμυνθούμε απέναντι στην οπισθοδρόμηση, να δώσουμε δηλαδή μια μάχη για τα αυτονόητα. 

Χωρίς, όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου και στα υπουργεία να το συνειδητοποιούν μας δίνουν και την ευκαιρία να συμπτύξουμε ένα κοινωνικό μέτωπο κόντρα σε νεοφιλελεύθερες λογικές που τις έχουν απορρίψει ακόμα και στη Μέκκα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πρόσφατα πως ποτέ και πουθενά στον κόσμο οι φοροαπαλλαγές μόνο για τους πλούσιους δεν δημιούργησαν χιλιάδες θέσεις εργασίας. 

Ομοίως, ποτέ και πουθενά η συμπίεση του εργατικού κόστους δεν έφερε ανάπτυξη για τους πολλούς. Το διαπιστώσαμε και στην Ελλάδα με πικρό τρόπο κατά τα μνημονιακά χρόνια, όταν θεσμοθετήθηκε ακόμα και υποκατώτατος μισθός για τους νέους κάτω των 25 χρόνων. Το εργασιακό νομοσχέδιο, ακριβώς επειδή μειώνει τους μισθούς, χτυπά και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Ο μειωμένος μισθός συνεπάγεται μείωση και της κατανάλωσης και συνεπώς μεγαλύτερη ύφεση για ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. 

Για το δικαίωμα στην εργασία με ανθρώπινους όρους

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται να παλέψει με ενότητα κι αλληλεγγύη για το δικαίωμα στην εργασία με ανθρώπινους όρους κι αξιοπρεπή αμοιβή, με διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, για το δικαίωμα στην προσωπική και οικογενειακή ζωή, για ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας και για εύρωστο κοινωνικό κράτος.

Εν τέλει, για περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη γιατί μόνο ο εργαζόμενος που στέκεται γερά στα πόδια του έχει και την πραγματική ελευθερία να στηρίζει τους θεσμούς και το κράτος δικαίου.
 

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 8:18 pm


Λάρισα: Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests την Πέμπτη

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Δήμους και τον ΕΟΔΥ ανακοινώνει το πρόγραμμα δράσεων των  ΚΟΜΥ για  δωρεάν μαζικό δειγματοληπτικό έλεγχο στον γενικό πληθυσμό της Θεσσαλίας, για αύριο Πέμπτη 6  Μαΐου 2021:

- Στην Π.Ε. Λάρισας:

10.00-16.00 ΑΝΟΙΧΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
10.00-14.00 ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΚΤΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ
10.00-14.00 ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΣΕ ΛΑΡΙΣΑΣ
09.00-11.00 ΜΑΖΙΚΗ  ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΔΟΜΕΝΙΚΟ
11.30-14.00 ΜΑΖΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

- Στην Π.Ε. Μαγνησίας:

09.00-14.00 ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
09.00-14.00 ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΚΤΕΛ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
09.00-14.00 ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

- Στην Π.Ε. Τρικάλων:

09.00-11.00 ΜΑΖΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΙΧΑΛΙΑΣ 
09.00-11.00  ΜΑΖΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΚΟYΡΣΟΥΜ ΤΖΑΜΙ 
11.00-14.00 ΜΑΖΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΕΣΠΟΤΙΚΟΥ 
11.00-14.00 ΜΑΖΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ (ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ) 
11.00-15.00 ΜΑΖΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 

- Στην Π.Ε. Καρδίτσας:

10:00-15:00ΜΑΖΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
10:00-15:00ΜΑΖΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΟΦΑΔΩΝ
11:00-14:00ΜΑΖΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
11:00-14:00ΜΑΖΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΚΡΑΝΙΑ (Δ.Ε. ΠΑΜΙΣΟΥ) ΔΗΜΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ 
 

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 7:47 pm


Αγοραστός σε Σακελλαροπούλου: "Ο Αχελώος πηγή ζωής για τη Θεσσαλία"

Την ανάγκη ολοκλήρωσης των ημιτελών έργων του Αχελώου, ως του κορυφαίου green deal έργου που αποτελεί πηγή ζωής για την Θεσσαλία, ανέδειξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ενώπιον της Α.Ε.  Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στη διάρκεια σύσκεψης με τη συμμετοχή  βουλευτών, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων που διοργάνωσε η Περιφέρεια με αφορμή την  επίσκεψη της Προέδρου στην Καρδίτσα.

«Καλωσήλθατε στη  Θεσσαλία των μύθων, στη Θεσσαλία της ιστορίας και του πολιτισμού,του διαφωτισμού, των αγώνων, της αντίστασης, της δημιουργικής ανατροπής, της καινοτομίας και των διακρίσεων.

Στη Θεσσαλία που παράγει και δημιουργεί, αφού την τελευταία δεκαετία  έχουν εκτελεστεί περισσότερα από 5.000 έργα άνω των 4,5 δις ευρώ. Στη Θεσσαλία που τον τελευταίο χρόνο δοκιμάστηκε όχι μόνο από την υγειονομική κρίση αλλά και από τη θεομηνία του αιώνα, τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανό και από σεισμό.

Και απέδειξε ότι σε δύσκολες καταστάσεις, ξέρει να συνεργάζεται  με όλες τις υγιείς δυνάμεις και με σχέδιο, ταχύτητα, αυτοματισμό και  απλοποίηση ενεργειών να φτάνει σε δημιουργικά αποτελέσματα και μέσα από πρωτόγνωρες  κρίσεις να δημιουργεί ευκαιρίες».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ευχαρίστησε την Κυβέρνηση για το πρωτόγνωρο σε ταχύτητα και διαδικασίες σχέδιο αντιμετώπισης των πληγών του Ιανού που αναδείχτηκε σε   υπόδειγμα διαχείρισης κρίσεων από φυσικές καταστροφές και παρουσίασε το Task Force σχέδιο της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας τόσο σε επίπεδο προστασίας της ζωής όσο και σε επίπεδο απώλειας εισοδημάτων.

«Αυτό μας δείχνει τον δρόμο της ταχύτητας, του ρυθμού, της απλοποίησης, του αυτοματισμού, του σχεδίου και της συνεργασίας που χρειάζεται να  συμπεριλαμβάνει η αναθεωρητική μετα - covid  εποχή, με ορθολογισμό και μακροπρόθεσμα έργα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

«Και φέρνει στο προσκήνιο το μεγαλύτερο green deal έργο ουσίας, πολλαπλής ωφέλειας - περιβαλλοντικό, τουριστικό, αρδευτικό, υδρευτικό και  υδροηλεκτρικό που εδώ και χρόνια  τελεί υπό ομηρία: τον  Αχελώο.

Σε παρούσες αξίες  έχουν δαπανηθεί πάνω από 1,2 δις ευρώ από χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων και  σήμερα  τα έργα παραμένουν ημιτελή. Υπάρχει έτοιμος Υδροηλεκτρικός Σταθμός, ικανός να παράγει ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης ενός νησιού στο μέγεθος της Κέρκυρας για έναν ολόκληρο χρόνο.

Το κέρδος για τη ΔΕΗ υπολογίζεται σε 35 εκατομμύρια το χρόνο. Επομένως τα τελευταία 10 χρόνια η ΔΕΗ έχασε  έσοδα ύψους 350  εκατομμύριων ευρώ. 

Ο Περιφερειάρχης συνέδεσε τη λειτουργία των έργων του Αχελώου με τις  καταστροφικές πλημμύρες του Ιανού, υπογραμμίζοντας ότι οι επιπτώσεις της θεομηνίας θα είχαν αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό, γιατί τα έργα ταμίευσης νερού σε Μουζάκι, Συκιά,  Μεσοχώρα και Πύλης, Νεοχωρίτη, Τιτάνου, Σκοπιάς και Αγιονερίου θα συγκρατούσαν τον μεγαλύτερο όγκο του νερού  και τα φερτά  υλικά.

Σήμερα η Κυβέρνηση διαθέτει  περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση των υποδομών και για την ενίσχυση των πληγέντων ανθρώπων που απώλεσαν εισοδήματα, αγαθά, ιδιοκτησίες. Ενώ, με αυτά τα χρήματα το έργο μπορούσε να ολοκληρωθεί σώζοντας  ανθρώπινες ζωές, υποδομές και περιουσίες.

Ο Αχελώος και τα συνοδά έργα είναι ασπίδα προστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή. Είναι  έργο- πηγή ζωής για τη Θεσσαλία που δεν βλάπτει κανένα και ωφελεί όλους. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αποφανθεί: «Η ύδρευση και η άρδευση συνιστούν λόγους σημαντικού δημόσιου συμφέροντος, που  μπορούν να δικαιολογήσουν σχέδιο  εκτροπής ύδατος. Και «επιτρέπει  εντός του δικτύου Natura 2000, «τη μετατροπή φυσικού ποτάμιου οικοσυστήματος σε ανθρωπογενές, ποτάμιο και λιμναίο οικοσύστημα…».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν  ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο  Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, η Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, οι Βουλευτές Καρδίτσας Γιώργος Κωτσός και Ασημίνα Σκόνδρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας Κώστας Νούσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας-Εξυπηρέτησης του Πολίτη Νίκος Καραγιάννης, οι Δήμαρχοι Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, Μουζακίου Φάνης Στάθης, Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου και Σοφάδων Θάνος Σκάρλος, o Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής και Κεντρικής Θεσσαλίας Νίκος Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ν. Καρδίτσας Κωνσταντίνος Ζυγογιάννης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας Περικλής Κορκώτσιος, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τιτανίου Αθανάσιος Μαρκινός και ο Πρόεδρος Πολιτιστικών Φορέων ν. Καρδίτσας Εμμανουήλ  Στεργιόπουλος.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 7:35 pm


Πόλο: Διπλό για την Λάρισα στην Κρήτη

Την 4η νίκη του στο πρωτάθλημα της Α κατηγορίας υδατοσφαίρισης γυναικών πέτυχε το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Μαΐου στα Χανιά η Λάρισα επικρατώντας με 11-6 της αντίστοιχης ομάδας του Ρεθύμνου.

Ο αγώνας ξεκίνησε με καθυστέρηση είκοσι λεπτών αφού ο γιατρός της συνάντησης είχε ένα έκτακτο περιστατικό στο Νοσοκομείο της πόλης.

Η ομάδα της Λάρισας που είχε στην σύνθεσή της 11 κορίτσια, είχε σαν πρωταγωνίστρια την Αγγλίδα Άννι Κλάπερτον που σημείωσε 5 από τα 11 γκολ. Με την νίκη αυτή ο ΝΟΛ αναρριχήθηκε στην 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Ο ΝΟ Ρεθύμνου παρέταξε 10 πολίστριες και αναζητά τους πρώτους βαθμούς στην διοργάνωση.

Τα οκτάλεπτα: 1-4, 2-2, 1-2, 2-3.

ΝΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ (προπονητής Βασίλης Κουνδουράκης): Καραγιάννη, Μαλλιαρού, Φαρμάκη, Κυριακάκη 3, Γαβαλά 3, Τσιουγκρή, Φραγγελάκη, Λαμπαθάκη, Λιμπιτάκη, Χρυσοβέργη.

ΝΟ ΛΑΡΙΣΑΣ (προπονητής Γιάννης Θεοχάρης): Καζάνα, Κόκκινου 1, Τουλουμτζίδου, Τζελέπη, Μ. Καρυπίδου 2, Κολτσίδα 1, Πετάση, Μανιάτη, Χασιώτη, Κλάπερτον 5, Η. Καρυπίδου 2.

sport-fm.gr

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 7:07 pm


Στις 10 Μαΐου ανοίγουν φροντιστήρια για Γ΄ Λυκείου και κέντρα ξένων γλωσσών

Επαναλειτουργία των φροντιστηρίων στις 10 Μαΐου για μαθητές της Γ’ Λυκείου που δίνουν Πανελλαδικές, αλλά και των ξένων γλωσσών για όσους δίνουν εξετάσεις εισηγήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ειδικοί άναψαν «πράσινο φως» και για κατάργηση των ραντεβού στο λιανεμπόριο από 15 Μαΐου (ημέρα επανεκκίνησης του τουρισμού) για τα καταστήματα άνω των 400 τ.μ., με προϋπόθεση να βρίσκεται ένα άτομο ανά 50 τ.μ.

Επιπλέον, όπως είχε προαναγγελθεί, την ίδια ημερομηνία θα ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 6:40 pm


Ε. Λιακούλη: "Επικίνδυνη η αντίληψη της Κυβέρνησης για την πολιτογράφηση μεταναστών!"

Σε σχέση με τα νέα κριτήρια πολιτογράφησης αλλοδαπών που επί μακρόν διαμένουν κι εργάζονται στη χώρα μας,  η κοινοβουλευτική Τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη,  επισημαίνει τα εξής:

«Στο ζήτημα της πολιτογράφησης των αλλοδαπών η κυβέρνηση της ΝΔ, έβγαλε το «κεντρώο» προσωπείο της και διολισθαίνει, σε επικίνδυνες και  εκδικητικές πρακτικές, έντονης «ακροδεξιάς οσμής», για τους μετανάστες, που επί μακρόν κατοικούν κι εργάζονται στη χώρα μας, ακόμη και πάνω από 20 χρόνια! 

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εσωτερικών,  αλλάζει αιφνιδιαστικά το θεσμικό πλαίσιο του καθεστώτος απονομής ιθαγένειας επί το αυστηρότερο – αν όχι επί το ανέφικτο – και εισάγει, αναδρομικά (!), εισοδηματικά κριτήρια, που στην ουσία τους αποκλείουν μεγάλο αριθμό αλλοδαπών, που έχουν προσφέρει πολλά στη χώρα μας, αντιδημοκρατικά και αυθαίρετα, χωρίς καμία διαβούλευση στη Βουλή , απλώς δια μίας εγκυκλίου του.

Αν είσαι λοιπόν επί μακρόν αλλοδαπός στη χώρα μας κι επιθυμείς να πολιτογραφηθείς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να… έχεις μείνει άνεργος τα τελευταία χρόνια, ακόμη και κατά τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες της πανδημίας, όπου …πάγωσε σχεδόν κάθε οικονομική δραστηριότητα για όλους!

Αν είσαι επί μακρόν αλλοδαπός στη χώρα μας κι επιθυμείς να πολιτογραφηθείς, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να δώσεις εξετάσεις ιθαγένειας, για να αποδείξεις ότι γνωρίζεις τις διαφορές μεταξύ… ομοειδών πηληκίων της αστυνομίας ή της πυροσβεστικής (!), όπως επίσης ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να ξέρεις την σημασία και την χρήση …της φανουρόπιτας!

Αν είσαι επί μακρόν αλλοδαπός στη χώρα μας κι επιθυμείς να πολιτογραφηθείς πρέπει να ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙΣ ή να ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑ με Έλληνα ή Ελληνίδα πολίτη «από γεννήσεως»! 

Ο κ. Βορίδης εισάγει – το προσφιλές στον ίδιο, όσο και παρωχημένο - κριτήριο του δικαίου του «αίματος». 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ λοιπόν να κάνεις οικογένεια με άλλον πολιτογραφημένο αλλογενή ή ομογενή, γιατί κατά τα φαινόμενα οι Έλληνες από πολιτογράφηση για τον Υπουργό αυτού του ιδιότυπου  «ελληνόμετρου» - όλοι οι άλλοι είναι «λιγότερο Έλληνες κι Ελληνίδες»!

Βέβαια, όλα αυτά τα κριτήρια πολιτογράφησης του κ. Βορίδη είναι απολύτως συνεπή με την ιδεολογία του και καταφανώς ακολουθούν πιστά το πολιτικό σχέδιό του, για τον αποκλεισμό της συντριπτικής πλειονότητας των επί μακρόν διαμενόντων μεταναστών στη χώρα μας. 

Ας θυμηθούν τη σημασία και τη χρήση της …φανουρόπιτας λοιπόν,  οι κυβερνώντες της ΝΔ,  προκειμένου να βρουν τη «μετριοπαθή» και «φιλελεύθερη» ταυτότητά τους, καθώς, προφανώς  μόνο με υπερφυσικό τρόπο μπορεί αυτό να συμβεί! »   
 

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 6:19 pm


69 νέες μολύνσεις από κορωνοϊό στη Λάρισα - 2.093 κρούσματα σε όλη τη χώρα

Σε 2.093 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία εντοπίστηκαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για σήμερα, Τετάρτη 5 Μαΐου.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 96 θάνατοι, ενώ 765 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Συγκεκριμένα από τα συνολικά 2.093 κρούσματα κορονοϊού, στην Αττική καταγράφονται 924 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 247, ενώ στην Αχαΐα καταγράφηκαν άλλα 60 κρούσματα.

Στη Λάρισα καταγράφηκαν, το τελευταίο 24ωρο, 69 νέες μολύνσεις.

Η κατανομή των κρουσμάτων κορονοϊού σε όλη τη χώρα έχει ως εξής:

•    ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 80
•    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 91
•    ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 15
•    ΑΡΚΑΔΙΑΣ 12
•    ΑΡΤΑΣ 2
•    ΑΧΑΪΑΣ 60
•    ΒΟΙΩΤΙΑΣ 11
•    ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 96
•    ΓΡΕΒΕΝΩΝ 2
•    ΔΡΑΜΑΣ 9
•    ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 64
•    ΕΒΡΟΥ 17
•    ΕΥΒΟΙΑΣ 19
•    ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 8
•    ΖΑΚΥΝΘΟΥ 2
•    ΗΛΕΙΑΣ 9
•    ΗΜΑΘΙΑΣ 16
•    ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 41
•    ΘΑΣΟΥ 2
•    ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 7
•    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 247
•    ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 31
•    ΚΑΒΑΛΑΣ 12
•    ΚΑΛΥΜΝΟΥ 49
•    ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 9
•    ΚΑΡΠΑΘΟΥ 1
•    ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 13
•    ΚΕΑΣ – ΚΥΘΝΟΥ 1
•    ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 279
•    ΚΕΡΚΥΡΑΣ 12
•    ΚΙΛΚΙΣ 10
•    ΚΟΖΑΝΗΣ 37
•    ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 16
•    ΚΩ 8
•    ΛΑΚΩΝΙΑΣ 5
•    ΛΑΡΙΣΑΣ 69
•    ΛΑΣΙΘΙΟΥ 4
•    ΛΕΣΒΟΥ 4
•    ΛΗΜΝΟΥ 3
•    ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 42
•    ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2
•    ΜΗΛΟΥ 1
•    ΜΥΚΟΝΟΥ 5
•    ΝΑΞΟΥ 3
•    ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 83
•    ΞΑΝΘΗΣ 23
•    ΠΕΙΡΑΙΩΣ 125
•    ΠΕΛΛΑΣ 19
•    ΠΙΕΡΙΑΣ 22
•    ΠΡΕΒΕΖΑΣ 3
•    ΡΕΘΥΜΝΟΥ 10
•    ΡΟΔΟΠΗΣ 7
•    ΡΟΔΟΥ 10
•    ΣΑΜΟΥ 1
•    ΣΕΡΡΩΝ 10
•    ΣΥΡΟΥ 2
•    ΤΗΝΟΥ 1
•    ΤΡΙΚΑΛΩΝ 21
•    ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 24
•    ΦΛΩΡΙΝΑΣ 3
•    ΦΩΚΙΔΑΣ 1
•    ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 3
•    ΧΑΝΙΩΝ 19
•    ΧΙΟΥ 3
•    ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 83

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 6:04 pm


Εορτάστηκαν ο Άγ. Γεώργιος και οι Νεομάρτυρες Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη σε Ι.Ν. στο Δήμο Κιλελέρ

Με τη συμμετοχή πιστών αλλά και αρχών, τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων, γιορτάστηκαν με θρησκευτική κατάνυξη και ευλάβεια οι εορτές  του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεώργιου του Τροπαιοφόρου και των νεοφανών Αγίων Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης σε ενοριακούς ναούς και ιερά παρεκκλήσια του Δήμου Κιλελέρ. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος τέλεσε την Θεία Λειτουργία, την δεύτερη μέρα του Πάσχα, ημέρα που εορτάζει η Αγία μας Εκκλησία την μνήμη του Μεγαλομάρτυρος  στον ομώνυμο ναό στο Νέο Περιβόλι και χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού στο παρεκκλήσι των νεοφανών Αγίων Μαρτύρων στο Ομορφοχώρι, παρουσία του Δημάρχου Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλου, αντιδημάρχων, τοπικών συμβούλων και τοπικών παραγόντων. 

Μετά το πέρας  της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Νίκαια επιδόθηκε από τον αντιδήμαρχο Νίκαιας – Κραννώνα Αχιλλέα Χατζούλη η προγραμματισμένη ετήσια  απονομή της υποτροφίας του κληροδοτήματος Ιωάννη και Ρωξάνης Παπαγιαννοπούλου  στην Κασσιανή Καρβούνη, φοιτήτρια της σχολής Επιστημών Υγείας στο τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 5:44 pm


Mεγάλη προσέλευση στο νέο εμβολιαστικό κέντρο της Λάρισας

Στο 404 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στη Λάρισα λειτουργεί το νέο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο του νομού, από σήμερα στις 8.00 το πρωί.

Ο κόσμος προσέρχεται από το πρωί για να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της pfizer, ηλικίες κυρίως άνω των 40.

Στο μέγα εμβολιαστικό κέντρο, που στήθηκε με την σύμπραξη του Στρατού και της Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία και με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια, λειτουργούν 8 εμβολιαστικές γραμμές, γραμματεία, χώρος αναμονής και χώρος βραχείας νοσηλείας.

Ως το τέλος της ημέρας αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από εξακόσιους.

Επιπλέον, από σήμερα προστέθηκαν ακόμη 5 νέες εμβολιαστικές γραμμές στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, στο Γενικό και στο Πανεπιστημιακό που πλέον λειτουργούν με 12 γραμμές.

Στα δύο δημόσια νοσοκομεία μπήκε από σήμερα για πρώτη φορά το εμβόλιο της johnson και ήδη άρχισαν οι πρώτοι εμβολιασμοί και με αυτό.

Συνολικά, μαζί με τις 16 γραμμές των Κ.Υ, ο νομός Λάρισας διαθέτει πλέον 36 εμβολιαστικές γραμμές, που σημαίνει ότι ανεβαίνει ο ημερήσιος αριθμός των ατόμων που είναι δυνατόν να εμβολιαστούν περίπου στις 3.000.

Στον νομό Λάρισας έχουν εμβολιαστεί συνολικά (ως και χθες) περισσότεροι από 64.000.

Όσοι μίλησαν σήμερα στην ΕΡΤ, στο νέο εμβολιαστικό κέντρο, εξέφρασαν τις ευχαριστίες στο προσωπικό του 404 για την άψογη οργάνωση και δήλωσαν χαρούμενοι που κάνουν το εμβόλιο, διώχνοντας ένα μεγάλο βάρος και πλησιάζοντας πιο πολύ τη ζωή προ πανδημίας.

ertnews.gr

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 5:31 pm


Αυλαία για τις διαδικτυακές παραστάσεις του Θεατρικού Εργαστηρίου του δήμου Κιλελέρ

Ολοκληρώνονται, σήμερα, Τετάρτη, 5 Μάϊου 2021, στις 21:00 οι διαδικτυακές παραστάσεις του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου Κιλελέρ με το θεατρικό έργο «Η κόμισσα της φάμπρικας» μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας https://kilelerartistas.wordpress.com.

Το Θεατρικό Εργαστήρι, με την αμέριστη στήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, φέτος στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας, συγκέντρωσε το υλικό των χρόνων που πέρασαν, το ψηφιοποίησε και το αποδίδει στο κοινό.

Όσες και όσοι επισκεφθούν την ιστοσελίδα στην οποία φιλοξενούνται οι παραστάσεις θα έχουν την ευκαιρία να δουν την αποτύπωση των θεατρικών στιγμών και να ταξιδέψουν έστω και ψηφιακά μέσα από αυτές.

Το γνωστό θεατρικό έργο των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη, «κόμισσα της φάμπρικας» που παρουσιάζεται σήμερα είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία με πολιτικό και κυρίως κοινωνικό σχολιασμό.

Η «κόμισσα της φάμπρικας» ανέβηκε από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Κιλελέρ τον Ιούνιο του 2016 με τους εξής συντελεστές:

Σκηνοθεσία – Διασκευή : Άκυς Μητσούλης
Βοηθός σκηνοθέτη : Χρύσα Χατζημιχαήλ
Μουσική επιμέλεια – βοηθός σκηνοθέτη: Πατρούλα Χριστοδούλου
Επιμέλεια σκηνικού – κοστουμιών: Έλενα Κυράτσα
Κατασκευή σκηνικού: Γιάννης Χονδρονάσιος
Μακιγιάζ: Εύη Δανιλούλη
Χτενίσματα: Λυδία Κυριαζή
Φωτογραφίες: Βασίλης Πάτσιος ( photografik )
Σχεδιασμός αφίσας: Γιάννης Τσανίδης
Παίζουν αλφαβητικά οι: Βίκυ Κουκουλιάφκα, Λία Κουλίζη-Αναστασοπούλου, Ιφιγένεια Λαζαρίδη, Ιφιγένεια Μακρή, Βασίλης Μουρμούρας, Εύη Μπατάλα, Γιώργος Μπόζαρλης, Θάνος Σακελλαρίου , Εύα Σαρλικιώτη, Θέμης Σεμερτζίδης, Ευθύμιος Τίκας, Γιάννης Χαρισμα’ι’δης, Δημοσθένης Χαρούλης, Σπυριδούλα Χαρούλη.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 5:15 pm


Λάρισα: Ξεκινούν από αύριο τα έργα ανακατασκευής στις οδούς Γούναρη και Κιλκίς

Ξεκινούν την Πέμπτη 6 Μαϊου, από τον Δήμο Λαρισαίων τα έργα ανακατασκευής της οδού Γούναρη (από Χρυσοχόου εως Σεφέρη) και της οδού Κιλκίς, στο πλαίσιο του μεγάλου έργου για ανακατασκευή δρόμων της συνοικίας Αγίου Κωνσταντίνου. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η οδός Γούναρη θα κατασκευαστεί σε ανισοσταθμία με ασφαλτικό, κρασπεδόρειθρα και πλακόστρωση των πεζοδρομίων.

Η οδός Κιλκίς θα κατασκευαστεί σε διατομή ενιαίου οδοστρώματος με ασφαλτικό και πλακόστρωση. Θα κατασκευαστούν επίσης δύο νέοι αγωγοί ομβρίων στα όρια ασφαλτικού και πλακόστρωσης, οι οποίοι θα συνδεθούν με το υφιστάμενο δίκτυο ομβρίων της ΔΕΥΑΛ στην οδό Γούναρη.

Ταυτόχρονα θα κατασκευαστούν νέα δίκτυα οδοφωτισμού και άρδευσης, ενώ θα εκτελεστούν και όλες οι εργασίες οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης. 

Η ημερομηνία έναρξης των εργασιών για την υποφάση Γ2, που περιλαμβάνει τις παραπάνω οδούς, είναι η ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΪΟΥ 2021. 

Για τους λόγους αυτούς θα εφαρμοστούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με ολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων στις οδούς  ΓΟΥΝΑΡΗ (από Χρυσοχόου έως Σεφέρη) και ΚΙΛΚΙΣ από την ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΪΟΥ 2021 έως και την ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021 καθ’ όλο το 24ωρο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών στο συγκεκριμένο τμήμα η συμβολή των οδών Γούναρη με Σεφέρη  θα παραμένει ανοικτή για όσους κινούνται επί της οδού Σεφέρη.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών οι κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες που θα τοποθετηθούν από τον ανάδοχο του έργου.

Τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ δεν θα εισέρχονται στην οδό Γούναρη (στο τμήμα που θα εκτελούνται εργασίες) , αλλά από την οδό Νικηταρά θα ακολουθούν την διαδρομή : δεξιά στην ΣΕΦΕΡΗ – αριστερά στη ΓΟΥΝΑΡΗ και θα κατευθύνονται προς την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου. 

Τις ημέρες της λαϊκής στην οδό Νικηταρά θα ακολουθούν άλλο δρομολόγιο, το οποίο θα ανακοινωθεί από το Αστικό ΚΤΕΛ. 

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 3:56 pm


Παιδικοί Σταθμοί: Δεν ανοίγουν την Δευτέρα 10 Μαίου

Δεν ανοίγουν τελικά, παρά τις σχετικές πληροφορίες, οι παιδικοί σταθμοί, μαζί με τα σχολεία τη Δευτέρα, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει: 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διευκρινίζεται ότι δεν υφίσταται θέμα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σταθμών την Δευτέρα 10 Μαΐου.

Η επαναλειτουργία των σταθμών αυτών θα εξεταστεί αργότερα ανάλογα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών.

Σχετικές ανακοινώσεις θα υπάρξουν έγκαιρα.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 3:29 pm


Γενικό Συμβούλιο ΣΘΕΒ με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα

Με επίκεντρο την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων σχετικά με το κόστος ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και το περιβάλλον αλλά και την προσέλκυση νέων επενδύσεων για την περιοχή στον τομέα της ενέργειας πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΘΕΒ, διαδικτυακά στις 27 Απριλίου 2021, με τη συμμετοχή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ο Πρόεδρος κ. Αχιλλέας Νταβέλης και τα μέλη Γενικού Συμβουλίου, διαπίστωσαν τη θετική ανταπόκριση του Υπουργού στον μεγάλο αριθμό θεμάτων που τέθηκαν προς συζήτηση, με κυριότερο το θέμα του υψηλού κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία. 

Ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης ανέφερε πως η συμβολή της βιομηχανίας στην ανάπτυξη του ΑΕΠ και στην αύξηση της απασχόλησης είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας και η μετάβαση σε ένα ισόρροπο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα στηρίζεται σε μία ισχυρή και ανταγωνιστική βιομηχανική βάση, θα πρέπει να αποτελεί διαχρονικά εθνικό στόχο άμεσης προτεραιότητας. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει άμεσα το παράδειγμα των ευρωπαϊκών κρατών και να διαμορφώσει μια συνεκτική και αποτελεσματική βιομηχανική πολιτική, για την ανάδειξη του ρόλου της βιομηχανίας και την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων προστιθέμενης αξίας, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες θέσπισης μηχανισμών κρατικής ενίσχυσης της βιομηχανίας της χώρας, με βάση το ισχύον ευρωπαϊκό πλαίσιο και αίροντας τις στρεβλώσεις που φέρνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις σε μειονεκτική θέση έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών τους. Επιπλέον, επισήμανε πως η Κυβέρνηση ορθώς αποφάσισε την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) με στόχο τον ολικό αναπτυξιακό μετασχηματισμό των λιγνιτικών περιοχών της χώρας, μέσα από τη δημιουργία στρατηγικών δυνατοτήτων, με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση του κοινωνικού τους ιστού.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Υπουργός παρουσίασε μέρος από το σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έως το τέλος του 2021, για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων της βιομηχανίας καθώς και τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης 

Ειδικότερα, και μάλιστα κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο καθώς τόνισε πως «το περιβάλλον και η ενέργεια θα είναι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στη μετά COVID εποχή και σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο».

Επιπλέον ο κ. Σκρέκας ανέφερε και τις δράσεις της Κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μίγματος της Χώρας. «Μέσα στην τελευταία 10ετία κατορθώσαμε να μειώσουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη κατά 70% και το φυσικό αέριο καλείται να αποτελέσει το ρόλο του καυσίμου βάσης για την ηλεκτροπαραγωγή. Η μετάβαση της ηλεκτροπαραγωγής από το λιγνίτη στο φυσικό αέριο μειώνει δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως τη φιλικότερη μορφή ενέργειας, καθώς αποτελεί το καύσιμο γέφυρα μέχρι να φθάσουμε στην πράσινη οικονομία».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, αντιλαμβανόμενος πλήρως τα αιτήματα ΣΘΕΒ, δήλωσε πως είναι αναγκαίο η βοήθεια και η συμβολή όλων να προχωρήσει ο σχεδιασμός μιας μεσοπρόθεσμης εθνικής ενεργειακής πολιτικής η οποία να εστιάζεται στους πυλώνες και στα μέτρα που εφαρμόζονται και στις άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, χαράζοντας μια νέα στρατηγική πολιτική για την Ενέργεια, δηλαδή της βιώσιμης ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας, της βιομηχανίας και της διαφοροποίησης του ενεργειακού μίγματος.

Στην συνάντηση συμμετείχε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ Θεσσαλίας κ. Λεωνίδας Μπακούρας, ο οποίος αναφέρθηκε πως η «ΕΔΑ ΘΕΣΣ συνεχίζει δυναμικά τις επενδύσεις και συντελεί έμπρακτα στην εξοικονόμηση πόρων και την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, περιορίζοντας το ενεργειακό κόστος. Η αυξανόμενη χρήση του φυσικού αερίου – του κυρίαρχου για τη μεταλιγνιτική εποχή μεταβατικού καυσίμου – παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Πολιτείας».

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 2:59 pm


ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας: "Ασταμάτητα δουλεύουν μόνο τα ρολόγια" - Κάλεσμα στην απεργία της 6ης Μαίου

Τον Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Σήμερα, 135 χρόνια μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ σκοπεύει να νομοθετήσει την κατάργηση του 8ωρου.

Σε μια εποχή που η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να προσφέρει καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας, η κυβέρνηση διαλύει εργασιακά δικαιώματα με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Αυτές οι απάνθρωπες μεταρρυθμίσεις όμως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από μία σύγχρονη χώρα. Την Ελλάδα της επόμενης ημέρας θα τη χτίσουμε με θεμέλια την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα. Αυτές οι αξίες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τα σχέδια της κυβέρνησης. 

Θα την χτίσουμε μαζί με τον κόσμο της εργασίας. Τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα super market, την εστίαση, τις ταχυμεταφορές, τους πωλητές και τις πωλήτριες, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα κέντρα αισθητικής, τα κομμωτήρια, την καθαριότητα, τα γυμναστήρια, τον πολιτισμό, την παιδεία, την υγεία, τους βιομηχανικούς εργάτες.

Μαζί με αυτούς και αυτές που έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια την περίοδο της πανδημίας, που είτε έχασαν τις δουλειές τους, είτε φτωχοποιήθηκαν βιαίως. 

Με αυτούς και αυτές θα δώσουμε ξανά τη μάχη. Τη μάχη των μαχών.

Και θα την κερδίσουμε. Γιατί ασταμάτητα δουλεύουν μόνο τα ρολόγια.

Στις 6 του Μάη, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι νέες και οι νέοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, όλοι και όλες, τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά και στέλνουμε ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση, να μην τολμήσει να φέρει το αντεργατικό έκτρωμα στη βουλή.

ΟΧΙ στην κατάργηση του 8ωρου

ΟΧΙ στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων

Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία και στην προσωπική και οικογενειακή ζωή είναι δικαίωμα όλων μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λάρισας καλεί τα μέλη του και όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να πάρουν μέρος μαζικά στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων που πραγματοποιούνται την Πέμπτη 6 Μαίου στην πόλη.

Στις 10 το πρωί θα προχωρήσει σε κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου στην πλατεία Νομαρχίας και στη συνέχεια θα λάβει μέρος στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 στην Κεντρική Πλατεία, πίσω από το πανό της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης.

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 1:29 pm


Τραγωδία: Κατέληξε στην Αθήνα ο νεαρός αστυνομικός από την Πύλη Τρικάλων

Κατέληξε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης ο 27χρονος ειδικός φρουρός, ο οποίος τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα στο Περιστέρι τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα.

Ο νεαρός αστυνομικός παρέμενε στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", διασωληνωμένος μετά το σοβαρό χειρουργείο στο οποίο υπεβλήθη, με τους γιατρούς να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να σώσουν τη ζωή του.

Δυστυχώς, τα τραύματά του ήταν τόσο εκτεταμένα που ο άτυχος νέος δεν άντεξε τελικά. 

Ο 27χρονος από την Πύλη Τρικάλων υπηρετούσε στην ομάδα ΔΡΑΣΗ και ζούσε στην Αθήνα.

Τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα επέστρεφε σπίτι του όταν ένα διερχόμενο όχημα παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη και κυριολεκτικά «καρφώθηκε» στο όχημα του, τραυματίζοντάς τον βαριά.

trikalaenimerosi.gr 

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 12:54 pm


Τι αλλάζει στο "Εξοικονομώ – Αυτονομώ"

Σε ριζικό λίφτινγκ του προγράμματος επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το δημοφιλές «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» αναμένεται να τρέξει προς το τέλος του καλοκαιριού, ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις για τη νέα δομή του, τα καινούργια κριτήρια και τους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν στο δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου.

Το πρόγραμμα θα είναι συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και για τη χρηματοδότηση του αναμένεται η έγκριση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης το οποίο υποβλήθηκε πριν από λίγες μέρες στην ΕΕ.

Όπως έχει αναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο νέος κύκλος θα προβλέπει επίσης ενισχύσεις των νοικοκυριών για την αντικατάσταση κουφωμάτων, τη θερμομόνωση των κατοικιών τους κ.ά. καθώς και για την ενεργειακή αυτονόμηση τους, όπως έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας, φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων κλπ.

Ωστόσο, οι μεγάλες αλλαγές έρχονται στον τρόπο επιλογής των δικαιούχων για τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων στα διαμερίσματα ή τις μονοκατοικίες

Τα νέα κριτήρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα στην αξιολόγηση των αιτήσεων θα έχουν τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, τα κτίρια μεγάλης ηλικίας, ενώ καθιερώνεται κι ένα μοντέλο που θα χωρίζει τη χώρα σε ζώνες ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Πρόκειται για το σύστημα των βαθμοημερών που εφαρμόζεται και για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Οι κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με ακραίες καιρικές συνθήκες, δηλαδή με πολλές μέρες ψύχους και υπερβολικής ζέστης θα είναι εκείνες που θα έχουν προτεραιότητα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο συνδυασμός των προαναφερόμενων κριτηρίων θα ξεκλειδώνει τόσο τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ενίσχυσης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών όσο και το ύψος της επιδότησης.

Ανάμεσα στους όρους για την διανομή των μεγαλύτερων ενισχύσεων θα συμπεριλαμβάνεται και ο νέος βαθμός ενεργειακής απόδοσης που θα καταγράφει το κτίριο μετά τις παρεμβάσεις.

Το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ

Πάντως, στα αιτήματα που φτάνουν το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι κι εκείνο της παροχής ειδικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν κατοικίες. Το θέμα φέρνει η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνοντας πως από τη στιγμή που το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει σαν στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα περισσότερα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία αλλά μισθώνουν και μάλιστα σε κτίρια μεγάλης ηλικίας καθώς και σε περιοχές όπου επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες.

Συνεπώς, σύμφωνα με το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ στο νέο πρόγραμμα θα πρέπει να θεσπιστούν επιπλέον κίνητρα για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τέτοιες κατοικίες.

Τα ποσοστά ενίσχυσης

Τα ποσοστά ενίσχυσης δεν έχουν γίνει γνωστά, ωστόσο εκτιμάται κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες, πως αυτά θα φτάνουν πιθανόν και το ποσοστό του 80%.

Και σε αυτό το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα δίνεται η δυνατότητα συνδυασμού πηγών χρηματοδότησης, δηλαδή από το ίδιο το πρόγραμμα, τραπεζικό δάνειο και ιδία συμμετοχή.

Όπως γίνεται, επίσης, αντιληπτό παύει να ισχύει το μοναδικό κριτήριο συμμετοχής που υπήρχε στα προηγούμενα προγράμματα και ήταν η ταχύτητα… υποβολής των αιτήσεων.

Στο τελευταίο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» τυχερά στάθηκαν περισσότερα από 39.000 νοικοκυριά, ενώ λόγω της πληθώρας των αιτήσεων και ουσιαστικά της ανυπαρξίας κριτηρίου προτεραιότητας έμειναν εκτός προγράμματος άνω των 50.000 νοικοκυριών.

(in.gr)

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 12:21 pm


ΠΑΕ ΑΕΛ: 14 χρόνια από την δεύτερη κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδος

Σε ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΛ για τη συμπλήρωση 14 χρόνων από την δεύτερη κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας, αναφέρονται τα εξής:

"5 Μαΐου 2007.

Ένδεκα χρόνια μετά την οδυνηρή πτώση στη Β' Εθνική και δύο από την θριαμβευτική επάνοδο, επί προεδρίας Κώστα Πηλαδάκη, στο "μεγάλο σαλόνι", η αγαπημένη μας ομάδα κατακτά για 2η φορά το Κύπελλο Ελλάδας.

Τα εντυπωσιακά γκολ του Γιόζεφ Κόζλεϊ και του Ανρί Αντσουέ καθηλώνουν τον Παναθηναϊκό και η "Βασίλισσα του Κάμπου" φορά στα μαλλιά της το 3ο αστέρι, την ίδια ώρα που ο βολιώτικος ουρανός βάφεται "βυσσινής".

Η συγκλονιστική παρουσία 10.000 και πλέον οπαδών μας γράφει ιστορία, δίπλα ακριβώς στο εκπληκτικό επίτευγμα της αρμάδας του Γιώργου Δώνη.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά, τιμούμε τους θριαμβευτές του Πανθεσσαλικού και κρατάμε άσβεστη την ολόχρυση παρακαταθήκη των Κυπελλούχων Ελλάδας του 2007, όπως ακριβώς αρμόζει στον απαράμιλλο άθλο τους."

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 11:55 am


Διαδικτυακό πρόγραμμα "Αγωγή Υγείας για Παιδιά"

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας  (ΕΔΔΥΠΠΥ) σε συνεργασία με το Δήμο Ελασσόνας υπό την Αιγίδα του ΙΣΑ, ανακοινώνει την έναρξη του διαδικτυακού προγράμματος «Αγωγή Υγείας για Παιδιά» σήμερα Τετάρτη 5 Μαΐου 2021 και ώρα 18:30 μ.μ . 

Οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του κ. Αναστάσιου Χατζή, Παιδιάτρου-Εντατικολόγου, τ. Συντονιστή-Διευθυντή ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», Μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών μέσω πλατφόρμας zoom.

Το σεμινάριο αποτελείται από 3 θεματικές ενότητες με τα εξής θέματα: 

- ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

- ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ (Κάπνισμα, Αλκοόλ, Ναρκωτικά)

- ΕΦΗΒΕΙΑ (Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, Παχυσαρκία, Εμβολιασμοί Εφήβων)

Η παρουσίαση θα έχει χρονική διάρκεια περίπου 1 ώρα (20’ εισήγηση και 40’ ερωτήσεις-συζήτηση) και θέμα τα «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ».

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων (γονείς, εκπαιδευτικοί), που μπορούν να αποτελέσουν πυρήνα εκπαίδευσης με έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση  ώστε να είναι γνώστες των συνεπειών της έκθεσης των παιδιών σε κινδύνους και να λειτουργήσουν προστατευτικά με γνώμονα την Πρόληψη.

Βήματα παρακολούθησης του διαδικτυακού σεμιναρίου:

Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου την Τετάρτη 5/5/2021,  οι ενδιαφερόμενοι θα ακολουθήσουν τον παρακάτω σύνδεσμο: 

https://zoom.us/j/96244187480

Webinar ID: 962 4418 7480
 

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 11:21 am


Σαν σήμερα 5 Μαΐου 2007 η ΑΕΛ κατέκτησε τον τρίτο της τίτλο

Σε ανακοίνωση της Ερασιτεχνικής ΑΕΛ αναφέρονται τα εξής:

"Στις 5 Μαΐου 2007 η ΑΕΛ κατέκτησε το τρίτο της τίτλο επιβεβαιώνοντας πως οι επιτυχίες της δεκαετίας του '80 δεν αποτελούσαν πυροτεχνήματα ενός καλού φεγγαριού για την ομάδα.

Ως αποτέλεσμα ενός σχεδιασμού που είχε ξεκινήσει από τον Νίκο Σωτηρούλη και συνεχίστηκε από το διοικητικό σχήμα του Κώστα Πηλαδάκη η ΑΕΛ διέγραψε με φρενήρη ταχύτητα μέσα σε τέσσερα χρόνια την απόσταση από τις παρυφές της Δ εθνικής σε ένα τίτλο και την ευρωπαϊκή έξοδο.

Η πίστη του κόσμου της ομάδας, η ενότητα μπρος στον κοινό στόχο και η ομόνοια μεταξύ διοίκησης και λαού που επανέφεραν την ΑΕΛ στην λεωφόρο των τίτλων αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για το παρόν και το μέλλον μας.

Δεν είναι πλέον αποδεκτό κανείς και τίποτα να σταθεί εμπόδιο στο πεπρωμένο της ΑΕΛ."

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 10:56 am


Αφιέρωμα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας για τις Πρωτομαγιές

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Πρωτομαγιάς, ετοίμασε με την συμβολή καλλιτεχνών της πόλης μας ένα ιστορικό – μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα, με συμβολικές στιγμές από Πρωτομαγιές στην Ελλάδα και τη Λάρισα.

Μία προσπάθεια που σκοπεύει να αναδείξει το πραγματικό νόημα της Πρωτομαγιάς και τους λόγους που τα αιτήματα της είναι σήμερα επίκαιρα και αναγκαία.

Το αφιέρωμα θα προβάλλεται από το κανάλι του youtube του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας και η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 21:00 μ.μ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το αφιέρωμα πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=r2NDrgEwOmQ

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου "ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές για την συμβολή τους σε αυτό το εγχείρημα.

Τα μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Ελένη Γράβαλου και Βασίλη Καρμίρη για τις αφηγήσεις και τους Θέμη Κοπαρανίδη και Αχιλλέα Σίμο από το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου για την μουσική, τις  εξωτερικές λήψεις και του μοντάζ."
 

Δημοσιεύθηκε στις 5 May 2021 | 10:42 am


Λάρισα - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Λάρισα

Φιλικοί ιστότοποι: