Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Αιτωλοακαρνανίας   »   Μεσολόγγι    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Θ. Μαυρομμάτης: "Υποχρέωσή μας η με κάθε τρόπο βελτίωση των υποδομών του τόπου μας" - Μελέτες για οδικούς άξονες στο Ξηρόμερο εκπονεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σειρά μελετών με απώτερο στόχο τη σύνδεση της Νέας Εθνικής Οδού Κουβαρά - Αστακού με την Εθνική Οδό 30 Μπαμίνης - Μύτικα (με παράκαμψη του Αρχοντοχωρίου) ανατέθηκε σε κοινοπραξία μελετητών, μετά από υπογραφή σχετικής σύμβασης, σήμερα στο Μεσολόγγι, από τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων, Αθανάσιο Μαυρομμάτη.
Συγκεκριμένα, και μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών οι ανάδοχοι μελετητές θα παραδώσουν τη μελέτη οδοποιίας καθώς επίσης και περιβαλλοντική, υδραυλική, γεωτεχνική και τοπογραφική μελέτη. Παράλληλα, θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τη σύνδεση των δύο οδών με τον προσφορότερο και ασφαλέστερο τρόπο.
Ο κ. Μαυρομμάτης δήλωσε: «Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, ο μεγαλύτερος νομός της Ελλάδας, υστερεί σημαντικά σε υποδομές με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην μπορούν να απολαμβάνουν –πολλές φορές– τα αυτονόητα. 


Αυτή την αδράνεια ετών είναι ανάγκη να την αλλάξουμε. Υποχρέωσή μας είναι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας –σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο– για να βελτιώσουμε τις υποδομές του τόπου μας. Οι υποδομές αυτές θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας αλλά και θα βοηθήσουν τους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά τους “δυσπρόσιτους” μέχρι τώρα θησαυρούς μας».
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 7 December 2019 | 5:35 pm


«Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση» παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στο Αγρίνιο

Εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση» διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Αγρινίου του ΚΚΕ την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, όπου ανέλυσε τη διαχρονική επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση. Το τελευταίο χτύπημα που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ πατάει πάνω στα προηγούμενα και τα ενσωματώνει, όπως το νόμο-λαιμητόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό που επιχειρούνται είναι διαχρονική επιθυμία της μεγαλοεργοδοσίας, που με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις, νομοθετούσαν.Το «νέο Ασφαλιστικό», τόνισε, δεν είναι καθόλου νέου. Το σύστημα των «τριών πυλώνων» ήδη εφαρμόζεται για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ, με μεγάλες συνέπειες στη ζωή των εργαζομένων, των οικογενειών τους και των συνταξιούχων.

Η Ασφάλιση από Κοινωνικό δικαίωμα που πρέπει να παρέχει το κράτος, πλέον γίνεται ατομική υπόθεση του καθένα, αφού επί της ουσίας με τους δυο από τους τρεις πυλώνες η Ασφάλιση ιδιωτικοποιείται, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν μια ζωή εισφορές χωρίς να ξέρουν τι, πόσο και πότε θα πάρουν πίσω. Αυτό, γιατί οι εισφορές θα γίνονται κεφάλαια για το χρηματιστηριακό τζόγο και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα επόμενα χρόνια μετά την εφαρμογή των αλλαγών, θα δοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους 50 δις ευρώ, με άλλες εκτιμήσεις να φτάνουν τα 100 δις .

Στόχος γενικά είναι να απαλλαγεί το κράτος και οι καπιταλιστές από το «μη μισθολογικό» κόστος, όπως ονομάζουν την Ασφάλιση των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα να βρουν πεδίο να επενδύσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Διευκρίνισε ότι η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι μόνο οι συντάξεις, άρα δεν επηρεάζει μόνο τους συνταξιούχους, αλλά κύρια είναι η Υγεία, τα νοσοκομεία, η ασφάλεια στην εργασία και συνδέεται με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κλπ. Άρα αφορά όλους τους σημερινούς εργαζόμενους, τους άνεργους, ειδικά τους νέους που τώρα ξεκίνησαν να εργάζονται ή βρίσκονται στα πρώτα χρόνια του εργάσιμου βίου τους.

Κλείνοντας αναφέρθηκε αναλυτικά στην πρόταση του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση όπου ακουμπά, τόσο το σήμερα, όσο και το αύριο. Το ΚΚΕ παλεύει για Αποκλειστικά Δημόσιο και Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση και διεκδικεί την επιστροφή όσων έχασαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι τα τελευταία χρόνια.

Τη νέα επίθεση μπορούν οι εργαζόμενοι, ο λαός να την εμποδίσουν, να τη σταματήσουν. Η πείρα δείχνει ότι όταν οι εργαζόμενοι αξιοποιούν τη δύναμή τους μπορούν να τα καταφέρουν, απόδειξη είναι ότι οι σημερινές αλλαγές που σε άλλες χώρες έχουν εφαρμοστεί χρόνια τώρα, στη χώρα μας καθυστέρησαν για δεκαετίες.

«Βαδίζουμε με αισιοδοξία», είπε, «Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη της ταξικής πάλης. Είμαστε σίγουροι ότι η εργατική τάξη θα πάρει τις τύχες στα δικά της χέρια. Παρότι η σφραγίδα της αντεπανάστασης είναι ακόμα ισχυρή, παρά το ιστορικό πισωγύρισμα που ζούμε τις τελευταίες δεκαετίες, παρά το προσωρινό αδυνάτισμα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, συνολικά του επαναστατικού κινήματος, το μέλλον μας κοιτάζει μέσα από όλα τα παράθυρα της ιστορίας».

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 7 December 2019 | 5:20 pm


Γιορτινή ατμόσφαιρα και πολύς κόσμος στην εκδήλωση για τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στο ΜεσολόγγιΜε την συμμετοχή πλήθους κόσμου φωταγωγήθηκε χθες βράδυ το Χριστουγεννιάτικο Δένδρο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στην κεντρική πλατεία Μάρκου  Μπότσαρη, το οποίο ενθουσίασε για την πρωτοτυπία της ιδέας αλλά και της κατασκευής του.

Στην εκδήλωση εορταστικό τόνο έδωσαν οι μπάντες του δήμου Μεσολογγίου και του Μουσικού ομίλου "Ι. Ρωγών" καθώς και του δημοτικού ωδείου με την εκτέλεση χριστουγεννιάτικων μελωδιών.
Ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος καλωσόρισε τους δημότες στην γιορτή της πόλης λέγοντας πως το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων απευθύνεται σε όλους. Κώστας  Λύρος: «Τα χαμόγελα των παιδιών μας μεταδίδουν αισιοδοξία και δύναμη για το μέλλον»

Τα παιδιά ωστόσο έχουν ξεχωριστή θέση,  για τα οποία ο δήμος φρόντισε η διασκέδαση και η ψυχαγωγία τους να γίνει με δημιουργικό και παραγωγικό τρόπο και κυρίως με την ποιότητα και την αισθητική που ταιριάζει στην πόλη και τους ανθρώπους της. «Κάναμε ότι είναι δυνατό για να δούμε πολλά - πολλά χαμόγελα να γεμίζουν την πόλη. Χαμόγελα παιδιών που μας μεταφέρουν αισιοδοξία και δύναμη για το μέλλον» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου. Κάλεσε δε τους δημότες αυτές τις γιορτινές μέρες να καταθέσουν το περίσσευμα της αγάπης και της αλληλεγγύης τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, έτσι ώστε κάθε παιδί να κρατήσει στα χέρια του το δικό του Χριστουγεννιάτικο δώρο.Ο Κώστας Λύρος ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνεργάσθηκαν προκειμένου η διοργάνωση αλλά και το αισθητικό αποτέλεσμα της επίσημης πρώτης εκδήλωσης του Δήμου να είναι άψογα. Ειδικότερα απευθύνει ευχαριστίες   στους συνεργάτες Αντιδημάρχους,  το Πνευματικό Κέντρο και την Πρόεδρο του , το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων, τους σπουδαστές του τμήματος Μαγειρικής της ΕΠΑΣ – ΟΑΕΔ Μεσολογγίου, τις Φιλαρμονικές του Δήμου και του Μουσικού Ομίλου «Ιωσήφ Ρωγών» και τους καθηγητές του Μουσικού Ωδείου. Επίσης ευχαριστεί τους εργαζόμενους και ηλεκτρολόγους του Δήμου, τους εθελοντές και την επιχείρηση του τόπου μας Μεταλλοδομή – Ι. Χουλιάρας, για την  αρτιότητα, την τεχνογνωσία και την συνέπειά της, στην κατασκευαστική υλοποίηση της ιδέας του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου. Συνεχάρη δε την συνδημότισσα δημιουργό του, Μαρία Κοττά, για το ταλέντο και την ιδιαίτερη έμπνευσή της.

  

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 7 December 2019 | 5:11 pm


Με βραβείο η συμμετοχή των μαθητών του Λυκείου Ευηνοχωρίου στον 1ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας με τίτλο «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ»


Στο κατάμεστο από μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς στούντιο Β του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, έγινε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019, η τελετή απονομής των βραβείων του 1ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Οπτικοακουστικής Δημιουργίας με τίτλο «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ», που συνδιοργάνωσαν το Αρχείο της ΕΡΤ και η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και στον οποίο βραβείο απέσπασαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Ευηνπχωρίου!Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, βραβεύει τα παιδιά
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Γαμπρίτσος, καθώς και μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Στόχος του διαγωνισμού ήταν η αξιοποίηση και χρήση των τεκμηρίων του Αρχείου της ΕΡΤ στη δημιουργία μαθητικών ταινιών, ώστε να αναδειχθεί η οπτικοακουστική μας κληρονομιά μέσα από τη ματιά των νεότερων γενεών.

Στον χαιρετισμό της, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων  συνεχάρη τους μαθητές και τις μαθήτριες για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, τονίζοντας ότι «μέσα από τη μελέτη και τη σπουδή ενός πλούσιου ψηφιακού αρχείου» όπως αυτό της ΕΡΤ, κατάφεραν να ενεργοποιήσουν κρίσιμες και χρήσιμες για τη μελλοντική ζωή τους δεξιότητες, όπως η δημιουργική σκέψη, η πειθαρχία και η συνεργατικότητα. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Στην προσπάθειά σας να ξαναζωντανέψετε το Αρχείο της ΕΡΤ, καταφέρατε να σκεφτείτε κριτικά, να σχεδιάσετε τις δράσεις σας όλοι μαζί ως ομάδα, σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία».

Η κα Κεραμέως εξήρε την πρωτοβουλία της ΕΡΤ να δώσει στους μαθητές έναυσμα για δημιουργία με την αξιοποίηση του αρχειακού πλούτου της, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η δράση «είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να δούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά μ’ έναν τρόπο διαφορετικό, μέσα από τα μάτια των ίδιων των παιδιών μας».

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας βραβεύει τα παιδιά

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιώργος Γαμπρίτσος, βραβεύει τα παιδιά

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος κατά τη διάρκεια της βράβευσης
Στον χαιρετισμό του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Γαμπρίτσος δήλωσε ότι μέσα από ανάλογες δράσεις, το Αρχείο της ΕΡΤ, «ένας πολύτιμος πολιτιστικός πλούτος», είναι διαθέσιμο μέσω διαδικτύου σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα για να στηρίζει τις δημιουργικές προσπάθειες των παιδιών, «της γενιάς του ίντερνετ, των κοινωνικών μέσων και της ψηφιακής δημιουργίας» και να βοηθά στην υλοποίηση των ιδεών τους.

Αναφερόμενος στους μελλοντικούς στόχους της ΕΡΤ, ο κ. Γαμπρίτσος τόνισε ότι σε αυτούς  περιλαμβάνεται και ο σχεδιασμός ενός πειραματικού προγράμματος, το οποίο θα δίνει την ευκαιρία σε νέους και νέες να γίνονται ταυτόχρονα δημιουργοί και αποδέκτες οπτικοακουστικού περιεχομένου.  Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ πως μια τέτοια πρωτοβουλία εντάσσεται στους σκοπούς και στην αποστολή της ΕΡΤ και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό αποτελεί και προσωπική μου επιθυμία και στόχο».

Το Γενικό Λύκειο Ευηνοχωρίουβραβεύτηκε για την μεγάλου μήκους ταινία-ντοκιμαντέρ με τίτλο: «ΠΛΕΥΣΕΙΣ ΟΝΕΙΡΩΝ: Κατασκευάζοντας μια γαϊτοπούλα στο Μεσολόγγι» (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ) που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους-Roots are Routes». Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικό αυτού προγράμματος που υλοποιήθηκε στο σχολείο μας τη σχολική χρονιά 2017-2018, ομάδα μαθητών του σχολείου μας, καθοδηγούμενη από τον έμπειρο καραβομαραγκό Ανδρέα Βίλλιο, κατασκεύασε μια παραδοσιακή βάρκα: μια γαϊτοπούλα. Ταυτόχρονα τα παιδιά κινηματογράφησαν όλα τα στάδια της κατασκευής, εκπαιδεύτηκαν από ειδικούς στην παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ και αξιοποιώντας και στοιχεία που άντλησαν από το αρχείο της ΕΡΤ, δημιούργησαν τη βραβευθείσα ταινία.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Ευηνοχωρίου σε ανακοίνωσή του σημειώνει:  «Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στους μαθητές και τους ευχόμαστε καλή πρόοδο και πάντα επιτυχίες σε ότι κι αν κάνουν στη ζωή τους!»
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 5 December 2019 | 5:41 pm


Ο Κώστας Κατσαρός και πάλι πρόεδρος στην Α΄ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας - Διαπαραταξιακή η συγκρότηση του προεδρείου


Κατά την  1η τακτική συνεδρίαση του ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, όπως αυτό προέκυψε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) εκλέχθηκαν ΟΜΟΦΩΝΑ τα μέλη του νέου Προεδρείου της Ένωσης ως εξής:

Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Κατσαρός

Γενικός Γραμματέας: Παναγιώτης Κίντας

Αντιπρόεδρος: Κώστας Κούστας

Ταμίας: Παναγιώτης Μυλωνάς

Οργανωτικός Γραμματέας: Σωτήρης Τέφας

Μέλη: Θεόδωρος Μαργαρίτης, Επαμεινώνδας Πανάς.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 5 December 2019 | 4:23 pm


Ο Θανάσης Παπαθανάσης νέος πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας


Νέος πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας εξελέγη ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών, Θανάσης Παπαθανάσης, στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στα γραφεία του Συλλόγου στο Μεσολόγγι.

Ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου που με εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπήσω σε μια δύσκολη εποχή για τον κλάδο μας που έχει να αντιμετωπίσει τόσο σοβαρά ζητήματα. Οφείλουμε να στηρίξουμε το ελληνικό φαρμακείο και να διεκδικήσουμε λύσεις σε καίρια προβλήματα.
Ο φαρμακοποιός βρίσκεται καθημερινά δίπλα στους πολίτες και έχει ένα τεράστιο κοινωνικό ρόλο. Με τη νέα διοίκηση θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς και τους Συλλόγους ασθενών προκειμένου η υγεία στο νόμο μας να αναβαθμιστεί και οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας να έχουν υψηλότερο επίπεδο παροχής υπηρεσιών στον συγκεκριμένο τομέα. Επίσης θα προχωρήσουμε σε κοινωνικές δράσεις για την ενημέρωση και καλύτερη πρόληψη ασθενειών καθώς και σε δράσεις στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Τέλος, με εκπαιδευτικά προγράμματα στους συναδέλφους μας θα δημιουργήσουμε το φαρμακείο του μέλλοντος που θα είναι πυλώνας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες. Εύχομαι καλή δύναμη σε όλα τα μέλη του Συλλόγου».

Στις υπόλοιπες θέσεις του Προεδρείου εξελέγησαν:

Αντιπρόεδρος: Μιχάλης Ραπτάκης
Γραμματέας: Αλέξανδρος Νικάκης
Ταμίας: Χρυσοβαλάντης Γκρίζης Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 5 December 2019 | 4:11 pm


Συνδυασμός "Για την Κοινότητα Μεσολογγίου": Πώς η διαχείριση απορριμμάτων συνδέεται με τα δημοτικά τέλη.

Από τον συνδυασμό "Για την Κοινότητα Μεσολογγίου" εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση με αφορμή την πρόσφατη αύξηση των δημοτικών τελών:

"Η Διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που αντιμετωπίζει σήμερα και ο Δήμος μας και θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει και τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ενώ σε άλλες πόλεις της Ελλάδας δημοτικές αρχές και δημότες έχουν καταφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, στην πόλη μας έχουν γίνει ελάχιστα βήματα στο θέμα αυτό. Τεράστιες βέβαια είναι οι ευθύνες που έχουν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές και οι εμπλεκόμενοι φορείς, για την χαοτική κατάσταση που υπάρχει. Δεν υπάρχει Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (κάθε Δήμος που σέβεται τον εαυτό του φρόντισε τα προηγούμενα χρόνια να ετοιμάσει), ο ΧΥΤΑ μας λειτουργεί χωρίς ζυγολόγια (δεν ζυγίζονται δηλαδή τα σκουπίδια που μπαίνουν) και δεν υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση για το πως, που και πότε γίνεται ανακύκλωση. 
Στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) του Δήμου δεν έχουν προχωρήσει τα έργα επέκτασης και η εν γένει λειτουργία του είναι προβληματική εδώ και χρόνια. Ενώ θα έπρεπε να μετατραπεί σταδιακά σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), εντέλει έχει μετατραπεί σε μια ωρολογιακή βόμβα έξω από το σπίτι μας που είναι έτοιμη να εκραγεί. Μέχρι σήμερα τα έξοδα μας προς τον ΧΥΤΑ ήταν ένα χονδρικό ποσό της τάξης των 40.000 ευρώ ανά έτος, ποσό που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. 

Πλέον, ένας νέος φορέας κάνει  την εμφάνισή του, ο ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με τον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων αυτός ο Φορέας, που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με Διοικητικό Συμβούλιο και έδρα το Αγρίνιο (ΦΕΚB’ 3596/27.09.2019), θα δέχεται τα απορρίμματα και του Δήμου μας.

Στο Δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης, 3/12/2019, αποφασίστηκε η αύξηση των Δημοτικών τελών από 15%, 18,5, 20% (ανάλογα την κοινότητα) για να καλυφθεί το ποσό της εισφοράς του Δήμου προς τον ΦΟΔΣΑ που από τους υπηρεσιακούς και δημοτικούς παράγοντες υπολογίζεται σε  345.300 ευρώ το έτος. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τόσα χρόνια τα απορρίμματα μας δεν ζυγίζονταν ενώ τα χρήματα που δίναμε στον ΧΥΤΑ υπολογίζονταν αυθαίρετα. 
Επίσης είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως λειτουργεί ο νέος Φορέας για την διαχείριση των απορριμμάτων και ότι οι Δήμοι που θα εμφανίζουν εξαιρετικές επιδόσεις στην ανακύκλωση, και γενικά στη μείωση της ταφής των απορριμμάτων θα  έχουν μία μείωση στο συνολικό ποσό εισφοράς από 5% έως 25% (ΦΕΚ 1277 Β 15-4-2019, Πίνακας υπολογισμού μειώσεων).
Άρα, η μείωση του βάρους των απορριμμάτων μας αποτελεί στοίχημα όλων μας. Είναι μια προσπάθεια που οφείλουμε να κάνουμε συνολικά ως πολίτες για να μπορέσουμε να δούμε αποτέλεσμα στην τσέπη μας και πολύ περισσότερο στο περιβάλλον μας.

Γνωρίζοντας λοιπόν τις δαπάνες μας στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού μπορούμε να κατανοήσουμε ποιες παρεμβάσεις πρέπει να κάνουμε με στόχο τη μείωσή τους, προς όφελος βεβαίως, όλων μας. 

Επειδή οι αριθμοί βοηθούν στην κατανόηση ας δούμε τους παρακάτω πίνακες:


ΠΙΝΑΚΑΣ  1

Δαπάνες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού
Πηγή Πίνακα: Απόφαση 275/2019 Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Μεσολογγίου

%
Μισθοδοσία
960.925 ευρώ
(32,74%)
Ασφαλιστικές-Εργοδοτικές εισφορές
217.000 ευρώ
(7,39%)
Λοιπές παροχές
75.000 ευρώ
(2,56%)
Ηλεκτρικό ρεύμα για φωτισμό οδών, πλατειών κλπ
542.000 ευρώ
(18,46%)
Ασφάλιστρα
22.000 ευρώ
(0,75%
Διάφορες συντηρήσεις
68.500 ευρώ
(2,33%)
Προμήθεια καυσίμων
228.000 ευρώ
7,77%
Εισφορές υπέρ συνδέσμων (για την διαχείριση απορριμμάτων)
345.300 ευρώ
11,76%
Λοιπά ανελαστικά (αναλύονται στην 275/2019 απόφαση της οικονομικής επιτροπής)
476.689,65 ευρώ
16,24%
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2020
2.935.414,65
100%


Με βάση τα παραπάνω στοιχεία κατανοεί κανείς ότι η μείωση των δημοτικών τελών μπορεί να επιτευχθεί στο μέλλον εφόσον: 1. Μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος, 2. Μειώσουμε τα καύσιμα και  3. Μειώσουμε, όπως ήδη αναφέραμε, το βάρος των απορριμμάτων μας (με κομποστοποίηση, ανακύκλωση, κυκλική οικονομία).  

Τα δύο πρώτα φυσικά έχουν να κάνουν με παρεμβάσεις που οφείλει να προγραμματίσει ο Δήμος μας τα επόμενα χρόνια εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις από προγράμματα ώστε: να αλλάξει ο ηλεκτροφωτισμός με νέες τεχνολογίας μικρότερης κατανάλωσης (λάμπες LED), να δημιουργηθούν πάρκα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να ανανεωθεί ο στόλος των αυτοκινήτων (λιγότερη κατανάλωση καυσίμων, λιγότερες ζημιές και επισκευές). Τα βήματα αυτά θέλουν προγραμματισμό και χρόνο για να υλοποιηθούν και πρέπει χρόνο με τον χρόνο να έχουμε σταδιακά αποτελέσματα με μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις. 
Ας δούμε στον πίνακα δύο πόσους τόνους σκουπίδια παράγουμε:

ΠΙΝΑΚΑΣ 2
Πηγή του Πίνακα: ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΠΕΣΔΑ) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

%
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΕ ΤΟΝΟΥΣ

%
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
210.802
100%
87.932
100%
Δήμος Αγρινίου 
94.181
44,68%
37.376
42,50%
Δήμος Ακτίου - Βόνιτσας 
17.370
8,24%
6.401
7,28%
Δήμος Αμφιλοχίας 
17.056
8,09%
6.245
7,10%
Δήμος Θέρμου 
8.242
3,91%
2.197
2,50%
Δήμος Ι. Π. Μεσολογγίου 
34.416
16,33%
19.255
21,90%
Δήμος Ναυπακτίας 
27.800
13,19%
12.251
13,93%
Δήμος Ξηρομέρου 
11.737
5,57%
4.207
4,78%


Από τον παραπάνω πίνακα φαίνεται ξεκάθαρα ότι στην Αιτωλοακαρνανία ο Δήμος μας έχει τα περισσότερα απορρίμματα/ανά κάτοικο σε σχέση με όλους τους γειτονικούς μας Δήμους. Το Αγρίνιο με τριπλάσιο πληθυσμό έχει διπλάσια και όχι τριπλάσια από εμάς σκουπίδια ενώ το Θέρμο με τέσσερις φορές λιγότερο πληθυσμό έχει οκτώ φορές λιγότερους τόνους σκουπίδια. 

Σημειώνουμε ότι η τιμολογιακή πολιτική τόσο των ΧΥΤΑ όσο και των νέων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) υπολογίζει την εισφορά κάθε Δήμου με βάση τους τόνους των απορριμμάτων που εναποθέτει.  Με βάση τη μελέτη του Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Δυτικής Ελλάδας (ΠΕΣΔΑ) τα παραγόμενα απόβλητα στην περιοχή μας είναι κατά 52% οργανικά, 36,5% ανακυκλώσιμα και 11,5% λοιπά. Αυτό σημαίνει ότι αν καταφέρουμε να μειώσουμε κατά πολύ τα οργανικά μας απόβλητα κάνοντας τη λεγόμενη κομποστοποίηση και δίνοντας έμφαση στην ανακύκλωση για τα υπόλοιπα απόβλητα, μπορούμε σε μικρό χρονικό διάστημα να μειώσουμε το βάρος των απορριμμάτων μας κατά πολύ.  

Είναι λοιπόν, στο χέρι μας να βάλουμε στόχο μέσα σε ένα χρόνο να μειώσουμε τα απόβλητα μας κατά 25%, σε δύο χρόνια κατά 50% και σε μερικά χρόνια από τώρα να είμαστε Δήμος πρότυπο για την περιβαλλοντική του συνείδηση. Όλα τα σχολεία του Δήμου μας έχουν τρέξει κατά καιρούς προγράμματα ανακύκλωσης. Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει από φορείς και συλλόγους. Ωστόσο, ενορχηστρωτής της προσπάθειας οφείλει να είναι ο Δήμος μας ενθαρρύνοντας και τις επιχειρήσεις να συμβάλλουν. 

Βάζοντας μικρούς και υλοποιήσιμους στόχους κάθε χρονιά,  σε λίγα χρόνια θα μπορούμε να μιλάμε για μειωμένο όγκο απορριμμάτων, άρα λιγότερες εισφορές στους συνδέσμους, άρα και πιθανή μείωση τελών.
Είναι στο χέρι μας να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα  που περιλαμβάνει τη Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) όλων των υλικών. Ας σκεφτούμε και την λύση ενός Εργοστασίου  Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (Ε.Μ.Α.Κ.) για την παραγωγή κομπόστ υψηλής ποιότητας το οποίο θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τα απορρίμματά μας κατά 45%.  Έτσι θα επιτύχουμε βέλτιστα αποτελέσματα ανάκτησης υλικών στην πηγή με πολλά περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη αφού θα εξοικονομηθούν πόροι και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στο Δήμο μας. 
Ο  στόχος δύσκολος αλλά αξίζει να το προσπαθήσουμε

Οφείλουμε να εμπιστευτούμε τους εαυτούς μας και τους συμπολίτες μας. Με συνολική δημοτική προσπάθεια μπορούμε να τα καταφέρουμε.  

ΥΣ. Πρότυπο ΦΟΔΣΑ αυτή την στιγμή συναντούμε στην Κεντρική Μακεδονία. Πρότυπο ΧΥΤΑ στη Δυτική Θεσσαλία (με νομική μορφή ΟΤΑ Α.Ε., εξυπηρέτηση 10 Δήμων και κοστολόγιο πολύ μικρότερο από αυτό των προτεινόμενων ΦΟΔΣΑ)

Πηγές: 
 • ΦΕΚ 1277 Β (15-4-2019):  Κανονισμός τιμολόγησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), Άρθρο 3, Γενικοί κανόνες τιμολόγησης

 • «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΠΕΣΔΑ) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

 • Απόφαση 275/2019 Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Μεσολογγίου"
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 5 December 2019 | 3:55 pm


«Ένα άρωμα γιορτινό…» Μουσική εκδήλωση στο Μεσολόγγι για την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με αναπηρία


Η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας και ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων «ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ Ο ΚΑΠΠΑΔΟΚΗΣ», με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας Ατόμων με αναπηρία διοργανώνει εορταστική εκδήλωση – συναυλία αγάπης το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 18:00’ στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Θα πραγματοποιηθεί Συναυλία Αγάπης «Ένα άρωμα γιορτινό», από την Παιδική Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα «ΝΙΝΑ ΠΑΤΡΙΚΙΔΟΥ», που τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία από την κα Σπυριδούλα Κοταντάκη, Φιλόλογο (με Σπουδές στην Ορθόδοξο Θεολογία) και με θέμα: «Παρόντες ή απόντες στη ζωή;». 

Η παρουσία όλων θα τιμήσει και θα ενισχύσει το έργο και τον αγώνα του Συλλόγου «ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ Ο ΚΑΠΠΑΔΟΚΗΣ» για την δημιουργία Στέγης διά βίου διαμονής και εκπαίδευσης αυτιστικών ατόμων.


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 5 December 2019 | 3:39 pm


Ανακοίνωση του συνδυασμού "ΣΥΜΜΑΧΊΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ" για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη του Μεσολογγίου


Με ανακοίνωσή ου ο συνδυασμός «ΣΥΜΜΑΧΊΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ» με επικεφαλής τον Παντελή Σκαρμούτσο αναφέρεται στην πρόσφατη αύξηση των δημοτικών τελών (ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΔΏ) που επέβαλε η δημοτική αρχή στο Μεσολόγγι.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Όπως γνωρίζετε, αμέσως μετά τις εκλογές,  η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέφερε σημαντικές αλλαγές στον νόμο περί αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης Ι». Στις 19 Αυγούστου 2019  με ανακοίνωσή μας είχαμε αναλύσει  μια προς μία τις αλλαγές αυτές και είχαμε δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι αλλαγές που έγιναν είναι αντιδημοκρατικές, αντισυνταγματικές, καταργούν την απλή αναλογική στην πράξη και δίνουν την δυνατότητα στον Δήμαρχο να  υλοποιεί οποιαδήποτε απόφασή του, έστω και αν μειοψηφεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Μια πρώτη γεύση των αλλαγών του νόμου πήραμε και στον Δήμο μας με το θέμα της αύξησης των δημοτικών τελών για το 2020. Παρά το ότι η παράταξη του Δημάρχου μειοψήφησε, η απόφαση υλοποιείται.

Την κύρια ευθύνη για τον νόμο έχει προφανώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά και οι Δήμαρχοι, η ΚΕΔΕ και οι ΠΕΔ, η πλειοψηφία των οποίων ελέγχεται από την Ν.Δ., δεν είναι καθόλου άμοιροι ευθυνών. Ενώ ήξεραν, δεν αντέδρασαν γιατί οι υπερεξουσίες που προέβλεπε ο νόμος τους βόλευαν.
Εξαιρείται ….των ευθυνών ο πρώην Δήμαρχος κ. Καραπάνος, ο οποίος δεν είχε ακούσει! …..  τίποτα για το έγκλημα. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.

Κε Δήμαρχε, λύσεις πάντα υπάρχουν, αρκεί τα θέματα να έρχονται έγκαιρα και όχι αργοπορημένα και να τα ψάχνουμε πιο αναλυτικά με το μυαλό μας πάντα στον πολύπαθο δημότη.

Δυστυχώς η αύξηση θα στοιχίσει στον δημότη, πολύ περισσότερο από όσο υπολογίζει η δημοτική αρχή, λόγω του ότι από το 2020  θα έχουμε αφενός αύξηση των αντικειμενικών αξίων, αφετέρου τα τετραγωνικά μέτρα της κάθε κατοικίας η επαγγελματικού χώρου, θα λαμβάνονται από το Ε9 και όχι από την δήλωσή μας στην ΔΕΗ. Οι δύο αυτές αλλαγές επηρεάζουν άμεσα και τα δημοτικά τέλη.

Όπως αναφέρεται και στην απόφαση 312/2019, οι σύμβουλοι της παράταξής μας καταψήφισαν την αύξηση των δημοτικών τελών.

Τέλος, όποιος Δήμαρχος θέλει να λέγεται δημοκράτης, θα πρέπει να καταργήσει τον νόμο στην πράξη, ακολουθώντας πλειοψηφίες και όχι μειοψηφίες.»Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 5 December 2019 | 3:34 pm


Αύριο Παρασκευή 6/12 η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Μεσολόγγι. Το Σαββατοκύριακο 7-8/12 σε Αιτωλικό, Νεοχώρι και Κατοχή


«Φωτίζουμε τις ψυχές μας με αγάπη και γιορτινή διάθεση. Γεμίζουμε τη ζωή μας με Νότες από τις Φιλαρμονικές και Χριστουγεννιάτικες Μελωδίες από την παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου. Με ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους, κλόουν και φυσικά τον Άγιο Βασίλη, την  ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων. Χρόνια Πολλά και καλές Γιορτές σε όλους!» αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Μεσολογγίου για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται σε Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Νεοχώρι και Κατοχή για τη επίσημη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Στην Κεντρική Πλατεία Μάρκου Μπότσαρη στο Μεσολόγγι την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου και ώρα 20.00

Στην κεντρική πλατεία Αιτωλικού το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00

Στο Νεοχώρι – κεντρική πλατεία - την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00 και

την Κατοχή την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου και ώρα 18.30Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 5 December 2019 | 3:20 pm


Γ. Παπαναστασίου: "Πυρήνας προσφοράς και εθελοντισμού το Αγρίνιο"


Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, η Ακτίνα Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου τίμησε τους εθελοντές της πόλης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Πρόσκοποι, μέλη του Ερυθρού Σταυρού, Εθελοντές Αιμοδότες, η  ΕΛΕΠΑΠ και φοιτητές.

Η 5η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε,  ως οφειλόμενος φόρος τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι  στην υπηρεσία του ανθρώπου.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου  αναφέρθηκε στην αξία του εθελοντισμού:  «Όλοι εσείς γίνατε το πρόσωπο της προσφοράς. Δώσατε καρδιά και ψυχή για να συνδράμετε τους αδύναμους. Είμαστε υπερήφανοι γιατί το Αγρίνιο αποτελεί  σημαντικό πυρήνα εθελοντισμού και προσφοράς, με αναγνωρισμένο έργο σε όλη τη χώρα. Καταφέρατε να ενώσετε πολίτες και συλλόγους που πιστεύουν στην ιδέα της  ανιδιοτελούς προσφοράς. Συνεκτικός κρίκος ήταν και είναι η κ. Ανθούλα Μακρή. Στο πρόσωπο της τιμούμε εσάς. Της αξίζουν συγχαρητήρια όπως άλλωστε σε όλους τους εθελοντές τους Αγρινίου. Σας ευχαριστούμε γιατί μας εμπνέετε να συνεχίσουμε να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό».
Η κ. Μακρή ευχαρίστησε για την τιμητική διάκριση τον Δήμαρχο Αγρινίου:                                          «Για όλους εμάς στην Ακτίνα Εθελοντισμού ο σχεδιασμός και η συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις αποτελεί μια τεράστια δεξαμενή αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας. Ευχαριστώ θερμά για την τιμή και τη συνεργασία».


 Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κώστας Καλαντζής ευχαρίστησε όλους τους συλλόγους για τη συμμετοχή και την διάθεση αλληλεγγύης που επιδεικνύουν  σε κάθε πρόσκληση που απευθύνει ο Δήμος Αγρινίου.

Παρόντες ακόμη οι Αντιδήμαρχοι Μαρία Παπαγεωργίου, Χρήστος Γκούντας, Χρήστος Ζαρκαβέλης, στελέχη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου και η κ. Δ. Αβράμπου από την Ακτίνα Εθελοντισμού.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 5 December 2019 | 2:24 pm


15 εκ. ευρώ σε ΤΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας για εκσυγχρονισμό υποδομών τους με απόφαση του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη

Τη "μερίδα του λέοντος" της συνολικής χρηματοδότησης παίρνουν οι ΤΟΕΒ του δήμου Μεσολογγίου καθώς για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους θα διατεθούν 8 εκ..€!!!

Παρεμβάσεις συνολικού ύψους 15.307.094 ευρώ προκειμένου να βελτιωθούν και να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και κατά συνέπεια οι δυνατότητες άρδευσης σημαντικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων, εντάσσονται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με απόφαση του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη.

Τη "μερίδα του λέοντος" της συνολικής χρηματοδότησης παίρνουν οι ΤΟΕΒ του δήμου Μεσολογγίου, καθώς για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους θα διατεθούν 8 εκ..€!!!

Συγκεκριμένα, τα έργα που εντάσσονται στο Πρόγραμμα (και ειδικότερα στη Δράση «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων») και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), είναι τα εξής:


1. Βελτίωση Υφιστάμενου Αρδευτικού έργου ΤΟΕΒ Σαβαλίων (2.198.000,60 ευρώ).

2. Βελτίωση Υφιστάμενου Αρδευτικού έργου ΤΟΕΒ Μυρτουντίων (2.198.000,60 ευρώ).

3. Βελτίωση Υφιστάμενου Αρδευτικού έργου ΤΟΕΒ Β΄ Πύργου (2.199.000,00 ευρώ).

4. Βελτίωση Τμημάτων Δικτύου, Αντλιοστασίων Α3 & Α4 της Ζώνης 8 του Αρδευτικού Έργου ΤΟΕΒ Κατοχής (1.600.000,00 ευρώ).

5. Παρεμβάσεις βελτίωσης Αρδευτικών Δικτύων Δήμου Θέρμου (725.000,00 ευρώ).

6. Βελτίωση Τμημάτων Δικτύου, Αντλιοστασίων Α2 Ζώνης (9Α) και Α2 Ζώνης (9Β+9Γ) Αρδευτικού Έργου ΤΟΕΒ Νεοχωρίου (2.200.000,00 ευρώ).

7. Αντικατάσταση Αγωγών & Εκσυγχρονισμός του Αρδευτικού Δικτύου του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου με εγκατάσταση Σύγχρονου Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού (1.987.091,87 ευρώ).

8. Βελτίωση Τμημάτων Δικτύου, Αντλιοστασίων Λ1 & Λ4 Κτήματος Λεσινίου του Αρδευτικού Έργου ΤΟΕΒ Λεσινίου (2.200.000,00 ευρώ).


Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, δήλωσε: «Ο εκσυγχρονισμός των δυνατοτήτων άρδευσης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αποτελεί την ικανή και αναγκαία προϋπόθεση αύξησης αλλά και βελτίωσης της αγροτικής μας παραγωγής. Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί για την Περιφέρειά μας κρίσιμο πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης και είναι κυριολεκτικά ανεπίτρεπτο, τα αρδευτικά μας δίκτυα σχεδόν στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας να αντιμετωπίζουν τόσα πολλά και πολύχρονα προβλήματα. Από την πλευρά μας, ως νέα Περιφερειακή Αρχή θα συμβάλλουμε με κάθε δυνατότητα που μας παρέχεται, ώστε να εγκαινιάσουμε μία νέα εποχή στην αγροτική παραγωγή του τόπου μας. Και προς αυτή την κατεύθυνση, επιζητούμε τη συνεργασία και τη συνευθύνη όλων των αρμόδιων φορέων και κυρίως των αγροτών μας, στο πλευρό των οποίων θα σταθούμε με κοινό στόχο να δούμε τα αγροτικά προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας να κατακτούν τη θέση που τους αξίζει, στην ελληνική αλλά και στη διεθνή αγορά».
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 5 December 2019 | 2:12 pm


Ο φωτογράφος Enri Canaj του MAGNUM παρουσιάζει στο Μεσολόγγι το πρότζεκτ "Shadows in Greece"

Ο φωτογράφος του Διεθνούς πρακτορείου φωτογραφίας MAGNUM PHOTOS, Enri Canaj θα παρουσιάσει την δουλειά του "Shadows in Greece" στην έκθεση φωτογραφίας που θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί «Τύρβη», στο Μεσολόγγι (Βενιζέλου 20). 
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν  το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στις 8.00 μ.μ. και η ένθεση θα λειτουργήσει έως και το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020 καθημερινά από Τρίτη έως Σάββατο 11-1.30 το μεσημέρι και 6.00 - 8.30 το βράδυ με ελε΄θερη είσοδο.
Ο Enri Canaj γεννήθηκε στην Αλβανία και ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 11 ετών. Εργάζεται στην Καθημερινή, συνεργάζεται με ξένα έντυπα και παράλληλα εξελίσσει τα πρότζεκτ Shadows in Greece, Syrian Refugees in Greece και Albania-A Homecoming. 
Πριν μερικά χρόνια για τη δουλειά του είχε μιλήσει στη lifo.gr (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 4 December 2019 | 4:47 pm


Ξεκινούν στην Αιτωλοακαρνανία έργα 1,9 εκ.€ για αποκατάσταση βλαβών από φυσικές καταστροφές και αντιμετώπιση απροβλέπτων προβλημάτων οδικής ασφάλειας


Δύο σημαντικά έργα για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας δρομολογούνται, έπειτα από τις αντίστοιχες συμβάσεις με τους αναδόχους που υπέγραψε σήμερα Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

Συγκεκριμένα, μέσα στο επόμενο διάστημα ξεκινούν εργασίες για την αποκατάσταση βλαβών από φυσικές καταστροφές σε χειμάρρους στους Δήμους Ναυπάκτου και Μεσολογγίου. Πρόκειται για παρεμβάσεις προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ που είναι απαραίτητες για την άρση της επικινδυνότητας και την ασφάλεια των κατοίκων.
Επίσης, με άλλη σύμβαση διασφαλίζεται η άμεση επέμβαση, εντός 48 ωρών, σε περιπτώσεις αντιμετώπισης βλαβών από απρόβλεπτα γεγονότα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Δήμων Μεσολογγίου, Ξηρομέρου και Ακτίου Βόνιτσας. Με το έργο «αντιμετώπιση απρόβλεπτων προβλημάτων οδικής ασφάλειας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας», προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λειτουργεί προληπτικά κι έχει ενεργή εργολαβία έως και το 2021, με στόχο να υπάρχει άμεση παρέμβαση για την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων για την διαφύλαξη της οδικής ασφάλειας.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 4 December 2019 | 4:18 pm


Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τα προγράμματα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Μεσολογγίου - 7 προγράμματα θα υλοποιηθούν σε Μεσολόγγι, Αιτωλικλό, Νεοχώρι και Κατοχή


Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (διά της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης συνεχίζουν επιτυχώς τη λειτουργία του Κ.Δ.Β.Μ. (Κέντρου Διά Βίου Μάθησης) του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου στο οποίο θα υλοποιηθούν προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων με εκπαιδευτικές δράσεις Εθνικής και Τοπικής Εμβέλειας.

Στο Κ.Δ.Β.Μ. του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα:
Α/Α

ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Τόπος

Υλοποίησης

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

ΣΕ ΩΡΕΣ

1

Θεατρικό Εργαστήρι (ανεβάζω τη δική μου παράσταση)

Δ.Ε.

Μεσολογγίου

50

2

Τοπική Ιστορία

Δ.Ε.

Μεσολογγίου

25

3

Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα-e- επιχειρείν

Δ.Ε

Μεσολογγίου

25

4

Εθελοντισμός: Διαχείριση Κινδύνων, Κρίσεων, Εκτάκτων αναγκών

στην τοπική κοινωνία

Δ.Ε

Μεσολογγίου

25

5

Αγροτική Επιχειρηματικότητα-Marketing  Αγροτικών Προϊόντων

Δ.Ε.

 Νεοχωρίου


25

6

Βιολογικά Προϊόντα: Παραγωγή –Πιστοποίηση Διάθεση

Δ.Ε. Κατοχής

25


7

Διαχείριση του Κερκυραϊκού  Ελαιώνα και εφαρμογή πρακτικών για την

εξυγίανση του  και την παραγωγή και προώθηση επώνυμων προϊόντων

ελιάς

Δ.Ε.

Αιτωλικού

25


Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής, ηλικίας και μόρφωσης, καθώς και μέλη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης με επίδειξη του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του υποψήφιου.
ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ : 08:00 π.μ. ΕΩΣ 13:00 μ.μ.


Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής απευθυνθείτε :

(α) στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, στη Δ/νση:  φάβρου 3 ( πρώην ΝΕΛΕ) Τ.Κ.30200 .

Πρόσωπο επικοινωνίας: Σταθέλος Ασημάκης,  τηλ. 26313 63400, 26310 22180

                

(β) στο Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά,  στη Δ/νση : Σταυροπούλου 31 (Δημαρχείο)

Πρόσωπο επικοινωνίας : Παπασπύρου Δήμητρα, τηλ. 26313 63417


Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 4 December 2019 | 4:10 pm


Την επανασύσταση του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο ζητούν φοιτητές και απόφοιτοι


Την επανασύσταση του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο - το οποίο καταργήθηκε με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης και ως «διάδοχο» τμήμα αυτού είναι το «Ιστορίας Αρχαιολογίας» - ζητούν με ανακοίνωσή τους φοιτητές και απόφοιτοι του τμήματος.

Μάλιστα για την υποστήριξη του αιτήματος ξεκίνησαν ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών αφού από το ξεκίνημα της λειτουργίας του από αυτό έχουν αποφοιτήσει ή φοιτούν 1155 άτομα!!!

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

“Με τον πρόσφατο νόμο 4610/2019 (άρθρο 36, παρ. 2 περ. α – ΦΕΚ 70.Α’-7/5/2019) το Υπουργείο Παιδείας κατήργησε το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο, ιδρύοντας, αντ’ αυτού, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Το σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο καταργήθηκε το Τμήμα ΔΠΠΝΤ, αν υπήρξε, δε δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα, όπως επίσης ούτε και αιτιολόγηση για την ίδρυση του νέου τμήματος.
Με τον ίδιο νόμο 4610/2109 ιδρύθηκε στον Βόλο, το Τμήμα “Πολιτισμού, Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών” με προφανώς παρεμφερές αντικείμενο με το τμήμα ΔΠΠΝΤ! Επομένως, πιθανές αιτιάσεις ότι δεν είναι απαραίτητο ένα Τμήμα Πολιτισμού που συνδυάζει και τις Νέες Τεχνολογίες ακυρώνονται από τον ίδιο τον νόμο.

 • Άραγε, τι σκοπιμότητες υπήρξαν και με βάση ποια ακαδημαϊκά κριτήρια καταργήθηκε το ΔΠΠΝΤ για να ιδρυθεί παρόμοιο τμήμα από μηδενική βάση, χωρίς διδακτικό προσωπικό, πρόγραμμα σπουδών, υλικοτεχνικές υποδομές, κτήρια όταν αυτά στο ΔΠΠΝΤ υπήρχαν ήδη; Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια και με τιτάνιες προσπάθειες των εμπλεκόμενων φορέων και ιδιαίτερα των διδασκόντων, το ΔΠΠΝΤ παρουσίαζε συνεχή βελτίωση με καίριες παρεμβάσεις σε υλικοτεχνικές υποδομές(εργαστήρια-ΕΣΠΑ), εκσυγχρονισμένο πρόγραμμα σπουδών και ολοκληρωμένο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών σπουδών.


 • Επιστέγασμα των προσπαθειών υπήρξε και η πρόσφατη πιστοποίηση του τμήματος από την ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, Αρ.Πρωτ.:8335/21-01-2019) με ισχύ έως το 2023.

 • Τι αντικείμενα θα αναλάβουν οι καθηγητές νέων τεχνολογιών σε τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας; Σύμφωνα με τον νόμο διατηρούν τις θέσεις τους αλλά, τι αντικείμενα θα διδάσκουν σε ένα τέτοιο «παραδοσιακό» τμήμα;
  Όταν από τα 17 μέλη ΔΕΠ, τα 6 είναι μηχανικοί Η/Υ, τι διδακτικό αντικείμενο θα αναλάβουν; Ομοίως, το ερώτημα ισχύει και για άλλα μέλη ΔΕΠ με διδακτικά αντικείμενα, για παράδειγμα, την Πολιτιστική Διαχείριση και τα Οικονομικά. Και αν τελικά διδάσκουν τα αντικείμενά τους, τότε τι νόημα εξυπηρετεί η κατάργηση του τμήματος; Αν πάλι (το
  πιθανότερο) δεν υπάρχει συναφές αντικείμενο με αυτά στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, τότε πώς και πότε θα στελεχωθεί το νέο τμήμα;

 • Υπάρχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα για τους απόφοιτους του τμήματος Δ.Π.Π.Ν.Τ., καθώς και προκηρύξεις διαφόρων φορέων για απόφοιτους Πολιτιστικής
  Διαχείρισης και Πολιτιστικής Πληροφορικής και Τεχνολογίας.


1155 οικογένειες από όλη την Ελλάδα.. αυτός είναι ο συνολικός αριθμός αποφοίτων και  ενεργών φοιτητών του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων  Τεχνολογιών  (Δ.Π.Π.Ν.Τ.)  στο Αγρίνιο, το οποίο καταργήθηκε το περασμένο καλοκαίρι μέσα σε μια νύχτα, λίγο πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Ξεκινήσαμε την συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών για την επανασύσταση του τμήματος μας, και αναζητούμε την  στήριξη  της ελληνικής κοινωνίας διαδικτυακά.


Για να υπογράψετε το ψήφισμα μπείτε ΕΔΩ.


Ζητάμε, λοιπόν, την άμεση Επανασύσταση του τμήματος
Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών (Δ.Π.Π.Ν.Τ.) στο νέο νόμο για τα ΑΕΙ που αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το επόμενο διάστημα και να διερευνηθεί ενδελεχώς η δυνατότητα μελλοντικής συνύπαρξης και συνέργειας των δύο τμημάτων -Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών και Ιστορίας-Αρχαιολογίας- που θα δώσει δυναμική ώθηση στην περιοχή, θα δημιουργήσει έναν ισχυρό πολιτιστικό πόλο και θα ισχυροποιήσει τη θέση της πόλης στον ακαδημαϊκό χάρτη απαλλάσσοντας την, σε μεγάλο βαθμό, από τις συνεχείς παλινωδίες των τελευταίων δεκαετιών.

Καλούμε επίσης,
όλους τους αρμόδιους φορείς, το Υπουργείο Παιδείας, την ελληνική κυβέρνηση  και την Βουλή των Ελλήνων, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της
κανονικότητας, της κοινής λογικής και του αισθήματος δικαίου,  ώστε να αρθεί αυτή η άδικη απόφαση κατάργησης ενός πανεπιστημιακού τμήματος με15χρονη λειτουργία.”
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 4 December 2019 | 4:01 pm


Ενώπιον του Περιφερειάρχη ορκίστηκαν τα μέλη του νέου Δ.Σ. του Ιδρύματος Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η ΕΛΠΙΔΑ»


Ενώπιον του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη και του Αντιπεριφερειάρχη, Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπου Μπονάνου, ορκίστηκαν σήμερα, Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η Ελπίδα» και τα οποία εξελέγησαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο (απόφαση 148/3-10-2019).

Υποδεχόμενος το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ο κ. Φαρμάκης ευχήθηκε υγεία και δύναμη, υπογραμμίζοντας ότι είναι δεδομένη η εμπειρία, η γνώση, αλλά κυρίως η διάθεση για προσφορά όλων. «Θα υπηρετήσετε έναν φορέα που αποτελεί ένα εξαιρετικό και πρότυπο παράδειγμα όσων μπορεί να προσφέρει η Αυτοδιοίκηση και η Κοινωνία των Πολιτών στον πάσχοντα άνθρωπο. Μία δομή που εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο. Γι’ αυτό και προσωπικά, θα σας παρακαλούσα να καταβάλλετε κάθε προσπάθεια προκειμένου το Ίδρυμα να αναβαθμιστεί και να ενισχύσει τη δράση του πολύ περισσότερο» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπονάνος αναφέρθηκε στην σημασία του Ογκολογικού Ξενώνα υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα έργο που πιθανότατα δεν θα είχε γίνει ποτέ χωρίς την απερχόμενη Πρόεδρο, Μαρία Δαφαλιά – Μασσαρά, για την οποία μάλιστα πρότεινε να υπάρξει και εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς της, κάτι που αποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά τα μέλη του Δ.Σ.

Τα μέλη του Δ.Σ. ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη για τις ευχές και τη στήριξή τους, ενώ αναφέρθηκαν στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς και σε σκέψεις που υπάρχουν σχετικά με την καλύτερη λειτουργία του Ξενώνα, αλλά και τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας χωρίς μείωση στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

Σημειώνεται πως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ελπίδας» είναι:

Πρόεδρος: Ζωή Καζαντζή, Αντιπρόεδρος: Κωνσταντίνος Λέων, Μέλη: Χαράλαμπος Καλόφωνος, Μαλβίνα Λάγου, Χρυσή Οικονομοπούλου, Χριστίνα Φώτου και Γεώργιος Γραμματίκας.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 4 December 2019 | 3:45 pm


Κώστας Λύρος: "Στόχος μου να είμαι χρήσιμος για τους πολλούς κι ας μην είμαι αρεστός σε λίγους"


«Ως έχει» εγκρίθηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου, η εισήγηση της οικονομικής επιτροπής του δήμου, σχετικά με την αναπροσαρμογή, προς «τα πάνω», των τελών καθαριότητας και φωτισμού για το 2020.

Κι αυτό διότι η εισήγηση δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία, αφού από την πλευρά της αντιπολίτευσης μείζονος και ελάσσονος δεν κατατέθηκε αιτιολογημένη «αντιπρόταση» όπως προβλέπει η νομοθεσία. Κάτι που είτε δεν γνώριζαν, είτε έκαναν πως δεν γνώριζαν για να δικαιολογηθεί η αδυναμία σύνταξης «αντιπρότασης».

Όπως αναφέραμε και σε ανάρτησή μας (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) από πλευράς δημοτικής αρχής, κατά τη συζήτηση, η αύξηση των τελών αποδόθηκε στην αναγκαιότητα της ορθής λειτουργίας του ΧΥΤΑ και έτσι όπως τονίστηκε εντός της νέας χρονιάς θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση του προϋπολογισμού του δήμου.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος στην τοποθέτησή του, επεσήμανε τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της καθαριότητας λόγω της παλαιότητας ή του ελλιπούς  εξοπλισμού αλλά και το πόσο ενεργοβόρος είναι το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού του δήμου. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την αδυναμία ολοκληρωμένης επέμβασης στις πρόσφατες πλημμύρες του Οκτωβρίου.

Η αντιπολίτευση γενικά και αόριστα ζήτησε να μην γίνουν αυξήσεις λόγω του ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί το πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του ΦΟΣΔΑ (φορέας διαχείρισης των ΧΥΤΑ), τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καθορισμός του κόστους για την απόθεση των σκουπιδιών.

Κατά την συζήτηση πάντως δεν έλειψαν οι υπερβολές και οι εκτός θέματος τοποθετήσεις στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σε κάθε περίπτωση από τη χθεσινή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος που διήρκεσε περισσότερες από δυο ώρες, θα επισημάνουμε τη δέσμευση του δημάρχου Μεσολογγίου, Κώστα Λύρου, για ουσιαστική βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε όλο το εύρος του δήμου καθώς όπως τόνισε μεταξύ άλλων «θα είμαι χρήσιμος στους πολλούς κι ας μην είμαι αρεστός στους λίγους».Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 4 December 2019 | 12:28 pm


Ν. Φαρμάκης: «Ούτε ένα παιδί χωρίς το σχολείο που του αξίζει!» - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΨΟΥΣ 8 ΕΚ. ΕΥΡΩ (ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ


Δράσεις που περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στην σχολική εκπαίδευση (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και αναφέρονται στην αναβάθμιση και υλοποίηση κτιριακών εγκαταστάσεων προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες στα σχολικά συγκροτήματα της Δυτικής Ελλάδας αλλά και στην συμπλήρωση του σχετικού εξοπλισμού, αφορά η Πρόσκληση (Κωδικός 510α11α_4) που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης.


Η Πρόσκληση εντάσσεται στο Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας: «Ανάπτυξη - εκσυγχρονισμός - συμπλήρωση κοινωνικών υποδομών, υποδομών υγείας και εκπαίδευσης», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).


Η συγχρηματοδοτούμενη (όπου συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη είναι η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη από το ΕΠ για τον υπολογισμό της κοινοτικής συνδρομής) δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 8.000.000 ευρώ.


Δικαιούχοι μπορούν να είναι οι Δήμοι της Δυτικής Ελλάδας, το Υπουργείο Παιδείας και η Ανώνυμος Εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές», καθώς επίσης και φορείς που έχουν συνάψει προγραμματικές συμβάσεις με τους προαναφερόμενους.

Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr/ από την 16/12/2019 (8 π.μ.) έως και την 30/04/2020 (3 μ.μ.). Σημειώνεται ότι ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων πράξεων ορίζεται η 31/12/2023. Η ολοκλήρωση των προτεινόμενων πράξεων θα πρέπει να συντελεστεί έως την συγκεκριμένη ημερομηνία.


Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε σχετικά: «Η εκπαίδευση αποτελεί την πιο σημαντική επένδυση για το μέλλον της κοινωνίας μας και από την πλευρά της, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης προκειμένου οι σχολικές μονάδες του τόπου μας να μπορούν να είναι αντάξιες των απαιτήσεων της σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας και των προσδοκιών των παιδιών μας. Καλούμε τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας να ανταποκριθούν και να καταθέσουν ώριμες προτάσεις, βελτιώνοντας τις σχολικές υποδομές τους. Γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες και οι ελλείψεις είναι πολλές.  Γι’ αυτό και δεσμευόμαστε πως η προσπάθεια να μην υπάρχει ούτε ένα παιδί στη Δυτική Ελλάδα που δεν θα έχει το σχολείο που του αξίζει, θα είναι συνεχής»


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 3 December 2019 | 7:44 pm


Με συμβολισμούς και αξιοσημείωτη συμμετοχή η συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ στο Μεσολόγγι για την ανασυγκρότηση και τη διεύρυνση


Με αξιοσημείωτη προσέλευση κόσμου, πραγματοποιήθηκε η Ανοιχτή Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο με ομιλητές τον τέως πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Μια συνέλευση που είχε ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς σημειολογικά θέτει το Μεσολόγγι «σταθμό» στην σύγχρονη διαδρομή του κόμματος, καθώς πριν 16 χρόνια πάλι στο Μεσολόγγι είχε γίνει ανάλογη «πρώτη» συνέλευση για τη δημιουργία  του ΣΥΡΙΖΑ (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ). Έτσι με δεδομένο το «άνοιγμα» που επιχειρείται προς το κέντρο από την ηγεσία του κόμματος διαπιστώνουμε ότι η προσπάθεια αυτή για ανασυγκρότηση και διεύρυνση έχει αφετηρία και πάλι το Μεσολόγγι.

Παρευρέθηκαν οι βουλευτές του νομού Γ. Βαρεμένος και Θ. Μωραΐτης καθώς και η πρώην βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου. Επίσης παρόντες ήταν ο πρώην Γ.Γ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γρηγόρης Θεοδωράκης και ο πρώην Γ.Γ. Νέας Γενιάς Παυσανίας Παπαγεωργίου.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις καθώς και στην διαδικασία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Επιδίωξη ήταν ένας πλούσιος, εποικοδομητικός διάλογος ο οποίος θα συνδυάζει την πλατιά απεύθυνση στους δημοκρατικούς πολίτες ώστε να ενταχθούν στην μεγάλη προοδευτική παράταξη της Αριστεράς.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές του Νομού και άλλοι θεσμικοί παράγοντες.

Ακολούθως τέθηκαν ερωτήματα στους ομιλητές από τα μέλη και τους φίλους  οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία και την ελπίδα για την επιτυχία της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην νεοσύστατη Γεωπονική ΣχολήΜεσολογγίου με τους προαναφερόμενους και άλλους τοπικούς παράγοντες, όπου τους υποδέχτηκαν οι πρόεδροι των τμημάτων της Σχολής. Ενημερώθηκαν για τα προβλήματα και τα κενά που υπάρχουν και ζητήθηκε από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ να παρέμβουν για την επίλυση τους.

«Η συγκεκριμένη επίσκεψη είχε ιδιαίτερη συμβολική αξία δεδομένου ότι η νέα σχολή ιδρύθηκε κατά την περίοδο της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ αποκαθιστώντας την αδικία που υπέστη η πόλη από το σχέδιο «Αθηνά» από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.» τονίζεται σε ανακοίνωση της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 3 December 2019 | 7:36 pm


Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Τα “ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” στα σχολεία αποκαλύπτονται…


Γράφει ο Παναγιώτης Κατσούλης

Πρώην δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου - Εκπαιδευτικός


Αν θέλουμε σήμερα που τιμάται με απόφαση του ΟΗΕ η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, να αντιληφθούμε την αξία των μεγαλόστομων διακηρύξεων της τωρινής κυβέρνησης περί ισότητας, σεβασμού της διαφορετικότητας και προσβασιμότητας, δεν έχουμε παρά να ρίξουμε μια σύντομη ματιά στα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας όπου εκπαιδεύονται τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

ü  Οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) της περιοχής μας, λειτουργούν από την αρχή της χρονιάς εν μέσω μεγάλων δυσκολιών, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών ειδικοτήτων Ειδικής Αγωγής. Στην περιοχή μας δεν έγιναν φέτος προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων Ειδικής Αγωγής (Πληροφορικής – Εικαστικών – Θεατρικής Αγωγής, παρά μόνο ένας Μουσικής), με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση και υποστήριξη των μαθητών και την εφαρμογή προγραμμάτων συνεκπαίδευσης – συμπερίληψης. Ουσιαστικά υπολειτουργούν.

Σημειώνεται πως την τετραετία 2015 – 2019, καταγράφηκε μια συνεχής αύξηση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Το σχολικό έτος 2014-2015 οι μαθητές που φοιτούσαν στα Γενικά Σχολεία ήταν 68.000, ενώ το 2018-2019 ξεπέρασαν τους 100.000. Επίσης την προηγούμενη σχολική χρονιά λειτούργησαν 447 Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), στις οποίες φοιτούν 11.000 μαθητές. Την προηγούμενη σχολική χρονιά είχαν προσληφθεί 7.500 δάσκαλοι και 3.400 καθηγητές, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 4.000 προσλήψεις Ειδικού Επιστημονικού και Βοηθητικού Προσωπικού (σχολικοί νοσηλευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι κ.α.).

Όμως δυστυχώς τη φετινή χρονιά στην Αιτωλοακαρνανία:
ü  Τρία τμήματα ένταξης (Τ.Ε.) δε λειτουργούν, τέσσερεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

ü  Δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί η μεταφορά των μαθητών στα Ειδικά Σχολεία.

ü  Στα περισσότερα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία δεν τοποθετήθηκε κανένας Εργοθεραπευτής.

ü  Αυξήθηκε ο αριθμός των σχολείων που υποστηρίζονται διαμέσου των ΕΔΕΑΥ, από τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, μιας και αυτά αποτελούν ΣΔΕΥ (Σχολικά Δίκτυα Εκπαίδευσης Υποστήριξης), με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην υποστήριξη μαθητών και γονέων των σχολικών μονάδων ευθύνης τους και έτσι να απαξιώνεται ένας πολλά υποσχόμενος θεσμός.

ü  Τριάντα (30) περίπου μαθητές Δημοτικών Σχολείων και (9) εννέα μαθητές Νηπιαγωγείων δεν υποστηρίζονται από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης αν και αυτή έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

ü  Το 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Αγρινίου δεν λειτουργεί φέτος. Η αναστολή της λειτουργίας του ανάγκασε τους γονείς να εγγράψουν αρκετά νήπια σε ιδιωτικούς φορείς, αποδυναμώνοντας με αυτό τον τρόπο το δημόσιο χαρακτήρα της προσχολικής Αγωγής και εκπαίδευσης.

ü  Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βόνιτσας ξεκίνησε τη λειτουργία στα μέσα Νοεμβρίου, κατόπιν κινητοποιήσεων και αφού οι μαθητές μέχρι τότε παρέμειναν στα σπίτια τους.

Τέλος δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το διάστημα που θα πραγματοποιηθούν οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, καθώς και ο αριθμός τους κατά κλάδο και ειδικότητα.

Υπενθυμίζω γιατί και αυτό θα “χαθεί” από τα ΜΜΕ, πως η προηγούμενη Κυβέρνηση της “αντικανονικότητας” είχε προγραμματίσει την πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών καθώς και εξειδικευμένου προσωπικού για το 2019 (μέσω ΑΣΕΠ), ενώ είχε προβλέψει δαπάνη 22 εκατ. ευρώ στον τακτικό προϋπολογισμό του 2019.

Κατά τ’ άλλα, μπορούμε ανερυθρίαστα από κυβερνητικές θέσεις να μιλάμε για “εθελοντισμό και κοινωνική προσφορά”, να “τιμάμε τα Άτομα με Αναπηρία”  και να εξαντλούμε την ευαισθησία μας σε φωτογραφίσεις δίπλα στους ανθρώπους με Αναπηρία που θα στελεχώσουν το επόμενο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις ευρωεκλογές. Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 3 December 2019 | 12:06 pm


Λαμπρή εκδήλωση στο Αγρίνιο για τα 30χρονα του εργαστηρίου "ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ"


Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» για νέους με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες του νομού Αιτωλ/νίας (Μεσολόγγι-Αγρίνιο) τιμώντας την 3η Δεκεμβρίου παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία,  πραγματοποίησε την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2019, μια υπέροχη εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ», στo  Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το βιβλίο – λεύκωμα «30 χρόνια πορείας σε φωτεινά μονοπάτια 1989-2019. Μια αληθινή ιστορία», που έγραψε η κυρία Μαρία Τσούτσου, Ιδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρος του Εργαστηρίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό: 
Ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αιτωλ/νίας κ.κ. Κοσμά, πάτερ Βασίλειος.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Ελληνικής Κυβέρνησης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Αιτωλ/νίας, κος Σπήλιος Λιβανός.

Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας, κος Γιώργος Βαρεμένος.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, κος Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κος Γεώργιος Παπαναστασίου.

Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους :

Ο πρώην Δήμαρχος Αγρινίου, κος Παύλος Μοσχολιός.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κος Λάμπρος Δημητρογιάννης

Οι Αντιδήμαρχοι κος Κωνσταντίνος Καλατζής, κα Μαρία Παπαγεωργίου και  κος Σπυρίδων Φλώρος.

Η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Κωνσταντούλα Κατσαρή.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας κος Παναγιώτης Τσιχριτζής.

Πρόεδροι Συλλόγων και Εκπρόσωποι  Φορέων,  εκλεκτά μέλη και εξαίρετοι πολίτες.

Το βιβλίο παρουσίασαν η Πρόεδρος του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ», κυρία Διονυσία Σαμαντά και η Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλων, Γονέων και Εθελοντών» του Εργαστηρίου μας κυρία Βασιλική Μαραγιάννη.  Την εκδήλωση συντόνιζε ο Φιλόλογος – Θεατρολόγος κ. Γιώργος Μικέλλης.

Στη συνέχεια αναγνώστηκε πεζό κείμενο  από το μέλος του Δ.Σ. κυρία Ασπασία Καρατζογιάννη. Ο κ. Γιώργος Αποστολάκος, δάσκαλος φωνητικής, ορθοφωνίας και διπλωματούχος ξεναγός απήγγειλε με τη θαυμάσια φωνή του το συγκινητικό ποίημα «Ο Σταυραετός» του Κώστα Κρυστάλλη.

Η συγκίνηση στην ατμόσφαιρα ήταν έντονη όταν το λόγο πήραν ο εκπαιδευόμενος νέος μας Γιώργος Ρούσσης και η γονέας Λίνα Αθανασοπούλου.

Με λόγια καρδιάς μίλησαν για την πορεία τους στο Εργαστήρι το πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κα Χριστίνα Φίλου καθώς και η πρώτη Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλων, Γονέων και Εθελοντών» και νυν Αντιπρόεδρος  κα Ρούλα Σουμέλη.


 Λόγια δέσμευσης και ευχαριστίας απηύθυνε η Ιδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρος του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» κυρία Μαρία Τσούτσου, η οποία θεώρησε ιερό χρέος να λογοδοτήσει και να εκφράσει την απέραντα ευγνωμοσύνη της σε όλους όσους βοήθησαν στη δημιουργία του θεάρεστου αυτού έργου. Μίλησε για την αδιαπραγμάτευτη και μετά από μεγάλη προετοιμασία, απόφαση της πριν 30 χρόνια υπογράφοντας δέσμευση ζωής με τον εαυτό της για την ίδρυση  και λειτουργία του Εργαστηρίου, μια όαση αγάπης για τα παιδιά με την πληγωμένη νοημοσύνη.  Κάλεσε όλους να έχουν αυτό το μεγάλο κοινωνικό έργο στην καρδιά τους, να το προσέχουν, διότι όπως είπε: «…μαζί το ξεκινήσαμε πριν 30 χρόνια και τα έργα ευποιίας και διακονίας έχουν ανάγκη την ουσιαστική έγνοια μας».

Η βραδιά έκλεισε με την σπουδαία υψίφωνο της λυρικής σκηνής  κυρία Τζίνα Φωτεινοπούλου. Η λάμψη της παρουσίας της, η ποιότητα της τέχνης της και οι εξαιρετικές  φωνητικές ικανότητές της λάμπρυναν την εκδήλωση και την κατέστησαν συναρπαστική και υψηλού επιπέδου, συμφώνα με τις κρίσεις των θεατών. Στο πιάνο τη συνόδευε ο διακεκριμένος πιανίστας Δημήτρης Γιάκας.

Από το ΔΣ του Εργαστηρίου εκφράζονται σε σχετική ανακοίνωση θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς της εκδήλωσης: το Ίδρυμα «Ιωάννη & Ελισάβετ Κάππα», το ξενοδοχείο «ESPERIA»  καθώς και τον «ΑΧΕΛΩΟ TV»  και το ανθοπωλείο του κου Χρήστου Πιστιόλη για τη χορηγία τους επί σειρά ετών.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 3 December 2019 | 11:59 am


Αυξήσεις έως και 20% στα δημοτικά τέλη εισηγείται η δημοτική αρχή του Μεσολογγίου


Αυξήσεις από 15 έως 20% στα τέλη φωτισμού και καθαριότητας του δήμου Μεσολογγίου θα εισηγηθεί κατά την αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η δημοτική αρχή.

Η σχετική εισήγηση έχει εγκριθεί από την οικονομική επιτροπή του δήμου (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).

Ως δικαιολογία για τις αυξήσεις προβάλλεται το γεγονός της καταβολής ύψους 345.000€  που πρέπει να κάνει ο δήμος στον ΧΥΤΑ, τη νέα χρονιά.
Από τον σχετικό πίνακα προκύπτει ότι στην πόλη του Μεσολογγίου η αύξηση θα είναι 15%, 18,5% θα αυξηθούν τα τέλη σε Αιτωλικό, Νεοχώρι, Κατοχή, Πεντάλοφο, Μάστρου, Λεσίνι καιΓουριά και κατά 20% στις υπόλοιπες κοινότητες του δήμου.


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 2 December 2019 | 4:14 pm


Γιώργος Αλευράς: Ο Μεσολογγίτης κυνηγός μπακαλιάρου στην ΙσλανδίαΟ 33χρονος Γιώργος Αλευράςαπό το Μεσολόγγι βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια στο βορειότερο άκρο της Ισλανδίας και ασχολείται με το ψάρεμα μπακαλιάρου. Μιλάει στο ethnos.gr και δεν κρύβει την επιθυμία του να επιστρέψει στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί του όλα όσα έμαθε

Στο μακρινό Σιγκλουφιόρδουρ (Siglufjörður), τη βορειότερη πόλη της Ισλανδίας, με τους 1.350 κατοίκους, 6 Έλληνες κάνουν τη διαφορά.

Ο 33χρονος, Γιώργος Αλευράς από το Μεσολόγγι με τη σύζυγό του Κυριακή Σαρηγιαννίδου, η μητέρα του και η οικογένεια του αδερφού του ζουν στην εσχατιά της Ευρώπης, όπου ο παγωμένος αέρας λυσσομανά, φτάνοντας στα 12-13 μποφόρ.

Ο Γιώργος Αλευράς βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια στο Σιγκλουφιόρδουρ. Ψαράς ήταν στο Μεσολόγγι, ψαράς έγινε και στην Ισλανδία, ασχολούμενος με τον μπακαλιάρο, αλλά σε εντελώς διαφορετικό επαγγελματικό επίπεδο.
«Εδώ η αλιεία είναι πάνω σε στέρεες βάσεις και κανείς δεν παρεκκλίνει από τους κανόνες. Θα τολμούσα να πω ότι είναι 50 χρόνια πιο μπροστά από την Ελλάδα. Υπάρχουν περιοχές που έχουν κλείσει εδώ και δέκα χρόνια και απαγορεύεται το ψάρεμα. Κανείς δεν διανοείται να μπει σε αυτές και να ψαρέψει. Η ποσόστωση για κάθε επαγγελματία είναι συγκεκριμένη. Κάθε χρόνο την 1η Σεπτεμβρίου διανέμεται η ποσόστωση από το κράτος για τα δικαιώματα που έχει κάθε σκάφος. Όταν κάποιος φτάσει σε αυτή την ποσότητα, πρέπει είτε να σταματήσει, είτε να νοικιάσει από άλλον, που έχει διαθέσιμη» λέει στο ethnos.gr.

Τα μικρά ψάρια που πιάνονται στα δίχτυα ή στα παραγάδια ρίχνονται απευθείας στη θάλασσα και δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη αλιεία. Καθένας σέβεται τον συνάδελφο, αλλά -κυρίως- τη θάλασσα και τα αλιεύματα. Συγκεκριμένα, για τον μπακαλιάρο, πρέπει να είναι πάνω από 45 εκατοστά, ενώ το σκάφος μπορεί να φέρει ένα μικρό ποσοστό γύρω στο 5% σε μη επιτρεπόμενα είδη.

Στη βόρεια Ισλανδία, οι μπακαλιάροι είναι πολύ μεγάλου μεγέθους και φτάνουν μέχρι και τα 45 κιλά. Φιλετάρονται, παστώνονται και καταψύχονται πάνω στο σκάφος. Η χώρα έχει τεχνογνωσία στον παστό μπακαλιάρο και το 80% της παραγωγής εξάγεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Παλαιότερα το Σιγκλουφιόρδουρ είχε παράδοση στο ψάρεμα της ρέγγας, αλλά η υπεραλίευση σχεδόν εξάντλησε το είδος και πλέον λαμβάνονται μέτρα προστασίας.

Στο χωριό, ωστόσο, υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Ρέγγας, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, χωρισμένο σε τρία οικήματα, ενώ κάθε καλοκαίρι γίνονται μικρά φεστιβάλ ρέγγας, όπου αναπαρίσταται ο τρόπος αλίευσης και επεξεργασίας του συγκεκριμένου ψαριού. Αυτά, και άλλα πολλά έμαθε στην τρίχρονη παραμονή του στο βορειότερο άκρο της Ισλανδίας, ο Γιώργος Αλευράς, αυτά και άλλα πολλά θέλει να φέρει πίσω στην πατρίδα του.

Το τελευταίο διάστημα σκέφτεται σοβαρά να επιστρέψει με τη σύζυγό του στην Ελλάδα και να ασχοληθεί εδώ με την αλιεία, σε επαγγελματική βάση. «Ήδη ψάχνω προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για νέους αλιείς. Προγράμματα που επιδοτούν την αγορά σκάφους, το οποίο θα χρησιμοποιώ τον χειμώνα για το ψάρεμα και το καλοκαίρι ως τουριστικό για εκδρομές στο Ιόνιο» μας λέει.

Τι κέρδισε αυτά τα τρία χρόνια, που ασχολείται επαγγελματικά με το ψάρεμα σε μια άλλη χώρα; «Έμαθα να σέβομαι τη θάλασσα κι αυτή με ανταμείβει. Στην Ελλάδα, όλα γίνονται λίγο βιαστικά, γρήγορα, χωρίς κανόνες, χωρίς σχέδιο. Κανείς δεν βλέπει μπροστά» είναι η απάντησή του.

Στα ταξίδια του στην πατρίδα, έχει κάνει κάποιες επαφές με παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα ήθελε να συναντήσει στελέχη που ασχολούνται ειδικά με την αλιεία.

«Το βασικό που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο. Να εκσυγχρονιστούν τα σκάφη, τα εργαλεία, να τηρούνται οι νόμοι από όλους απαρέγκλιτα. Η θάλασσα έχει ψάρια για όλους, αλλά όχι όλες τις εποχές. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και να το σεβαστούμε» δηλώνει.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 15.000 αλιείς και η χώρα μας έχει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο της Μεσογείου. Ωστόσο, αρκετά πράγματα γίνονται ακόμη σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Το 2016, όταν ο Γιώργος Αλευράς ήθελε να φύγει από την πατρίδα του, γιατί τα έβγαζε δύσκολα πέρα ως ψαράς στο Μεσολόγγι, έψαχνε να βρει χώρες για να ασχοληθεί με αυτό που ήξερε να κάνει.

Σκεφτόταν να πάει στην Αλάσκα, για να μάθει το ψάρεμα των καβουριών, ή στη Νορβηγία, αλλά κατέληξε στην Ισλανδία, τη χώρα που εξόρισε τα βρετανικά ψαράδικα μίλια μακριά από τις ακτές της και διέσωσε το εισόδημα των ψαράδων της στον «πόλεμο του μπακαλιάρου», που κράτησε για δύο δεκαετίες: από το 1950 ως το 1970.


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 2 December 2019 | 3:33 pm


ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗ ΒΑΡΑΣΟΒΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙ;


Γράφει ο Παναγιώτης Κατσούλης

Πρώην δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Χθες στη σελίδα “Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά”, υπήρξε ανάρτηση η οποία αφορούσε την κατασκευή ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗ ΒΑΡΑΣΟΒΑ και η οποία είναι τουλάχιστον ανησυχητική. Μεταξύ άλλων αναφέρονταν:

“9 γεννήτριες συνολικού ύψους 150 μέτρων, στο σύνολο της κορυφογραμμής της Βαράσοβας και 47 γεννήτριες συνολικού ύψους 165 μέτρων, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρυονερίου και εκβολών Ευήνου ποταμού”.
Η ανάρτηση συνοδεύεται από ενδεικτική του όλου έργου φωτορεαλιστική απεικόνιση στο Google Earth Pro ( εξ ου και δύο φωτογραφίες).
Συνοπτικά θυμίζω πως η εν λόγω περιοχή είναι:

1. Προστατευόμενη περιοχή “Natura".
2. “Φιλοξενεί” μοναδικής ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας μονές, οι οποίες αποκαλούνται το "Άγιο Όρος της Αιτωλίας ή της Δυτικής Ελλάδας”.
3. Πανευρωπαϊκού αναρριχητικού ενδιαφέροντος.
4. Τουριστικής ανάπτυξης για όλη την Αιτωλοακαρνανία.

 Οι δήμοι Ναυπακτίας και Μεσολογγίου, καθώς και οι τοπικές κοινότητες της περιοχής.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το επιμελητήριο και οι εμπορικοί σύλλογοι.

Οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι και οι οικολογικές κινήσεις.

Εμείς ως πολίτες.


Οφείλουμε τουλάχιστον ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ να ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΜΕ.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 30 November 2019 | 4:15 pm


Μεσολόγγι - Ειδήσεις και Νέα

Quo Vadis Μεσολόγγι; - Αιχμή News - Αιχμή

Quo Vadis Μεσολόγγι; - Αιχμή News  Αιχμή

Δημοσιεύθηκε στις 24 November 2019 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Μεσολόγγι

Φιλικοί ιστότοποι: