Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αιτωλοακαρνανίας   >   Μεσολόγγι    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Συνεχίζουμε σε νέα ηλεκτρονική διεύθυνση! Messolonghinews.gr

Συνεχίζοντας το "ταξίδι"  για να διαβάσετε όλες τις ειδήσεις η νέα διεύθυνση μας είναι 

Δημοσιεύθηκε στις 4 March 2020 | 5:25 pm


Ακυρώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του δήμου Μεσολογγίου

Μετά την απόφαση του Υπουργού Υγείας για ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα για λόγους άμεσου κινδύνου της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό COVID-19, γίνεται γνωστό ότι ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου ματαιώνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του για την Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα.

Δημοσιεύθηκε στις 28 February 2020 | 2:13 am


Άλυτος γρίφος το "γηπεδικό" για τη διοίκηση του "Χαρ. Τρικούπη" ενώ είναι "με το ένα πόδι στην Α1..."



Η εντυπωσιακή από κάθε άποψη αγωνιστική παρουσία της ομάδας μπάσκετ του «Χαρίλαου Τρικούπη» στο πρωτάθλημα της Α2 όπως είναι αναμενόμενο αφενός σκορπίζει ενθουσιασμό στο φίλαθλο κοινό της περιοχής και αφετέρου σχεδόν καθημερινά πλέον αποτελεί θέμα του αθηναϊκού αθλητικού τύπου.

Μάλιστα το «ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ» το περασμένο Σάββατο δημοσίευσε εκτενές αφιέρωμα στην ομάδα με τίτλο: «Το καμάρι του Μεσολογγίου!» (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).

Και ενώ το «τρένο» Χαρίλαος Τρικούπης διαγράφει με εντυπωσιακή και με ταχύτητα πορεία στο πρωτάθλημα της Α2 σημειώντας σε 18 αγώνες 17 νίκες και μόλις 1 ήττα από τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, που ν θεωρείται ικανή για να κερδίσει απευθείας την άνοδο της Α1 η διοίκηση της ομάδας καλείται να λύσει τον γρίφο του «γηπεδικού».




Δηλαδή η διοίκηση της ομάδας αντί να ασχολείται να τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά, σχεδόν καθημερινά δίνει τη δική της μάχη, ώστε η δημοτική αρχή του Μεσολογγίου να «λειτουργήσει» με ρυθμούς «Τρικούπη» προκειμένου να μην συμβεί, το αδιανόητο να ανέβει η ομάδα στην Α1 και να αναγκαστεί να αγωνίζεται σε Αγρίνιο ή Πάτρα!!! λόγω της δεδομένης ακαταλληλότητας του κλειστού στο ΔΑΚ Μεσολογγίου.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που καταλογίζουν ατολμία και παρελκυστική τακτική στη δημοτική αρχή του Μεσολογγίου στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς όπως υποστηρίζουν υπάρχει εγκεκριμένη σχετική πίστωση από τη ΓΓΑ από το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς όμως η δημοτική αρχή να έχει προβεί στις σχετικές ενέργειες, ώστε να προωθηθούν οι διαδικασίες για τις μελέτες και τη δημοπράτηση των απαραίτητων εργασιών στο κλειστό, για να μπορεί να φιλοξενεί αγώνες της Α1.

Οι ίδιοι γνώστες του θέματος λένε με νόημα ότι «από τον Σεπτέμβριο η ομάδα του Τρικούπη έδειξε τα «δόντια» της και δυστυχώς η δημοτική αρχή περί «άλλων τύρβαζε» με αποτέλεσμα τώρα να είναι πολύ πιθανό να συμβεί το «αδιανόητο»… δηλαδή η έδρα του Τρικούπη να είναι το Αγρίνιο ή η Πάτρα».

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε ότι μας προκάλεσε εντύπωση η θέση που διατύπωσε ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κ. Λύρος στο «Φως των Σπορ» με την οποία ζητά τώρα χρηματοδότηση για το ζήτημα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κάτι που δεν είχε πράξει πριν 5 μήνες, όταν και είχε ζητηθεί από τον Περιφερειάρχη από όλους τους δημάρχους φάκελος με αιτήματα…

Κλείνοντας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι άμεσα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις η δημοτική αρχή θα «τρέξει» τις διαδικασίες, κάτι που είναι απόλυτα εφικτό, ώστε να απορροφήσει την πίστωση που έχει διατεθεί από τη ΓΓΑ για το ΔΑΚ Μεσολογγίου και δεν θα συμβεί το αδιανόητο.




Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2020 | 7:12 pm


Εντυπωσίασαν τους Αθηναίους οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Ιερό Λόχο που οργάνωσε η μπάντα του "Δ. ΣΟΛΩΜΟΥ" (VIDEO)



Η μεγαλειώδης παρέλαση στην καρδιά της Αθήνας ήταν ίσως το πιο εντυπωσιακό γεγονός των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία του συλλόγου φίλων της μουσικής Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Δ. Σολωμός» για την 199η επέτειο της Κήρυξης της Επανάστασης απ’ τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, αλλά δεν ήταν το μόνο.

Το τεράστιο Άγημα αρματωμένων, ίσως το μεγαλύτερο ενιαίο άγημα αναβιωτών μέχρι σήμερα, παρέλασε με την Μπάντα του Ιερού Λόχου διανύοντας την οδό Ηρώδου του Αττικού, διήλθε εμπρός από το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου και εισήλθε παιανίζοντας στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς. Εξ όσων γνωρίζουμε, για πρώτη φορά στην ιστορία της η Προεδρική Φρουρά υποδέχτηκε στους χώρους της Άγημα και Μπάντα πολιτών.










Ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση ήταν πρωτόγνωρη για όλους τους συμμετέχοντες, αφού η υποδοχή και η θερμή φιλοξενία των Ευζώνων δεν εκδηλώθηκε απλά με τον στρατιωτικό χαιρετισμό τους καθώς περνούσε η Μπάντα και οι Σημαίες του Αγήματος αλλά κορυφώθηκε με τελετή στην οποία, εκ μέρους της διοίκησης της Προεδρικής Φρουράς, ο Ταγματάρχης Νικόλαος Βαβλέκης καλωσόρισε τον Ιερό Λόχο και τους συλλόγους που συμμετείχαν, επιδίδοντας ένα μοναδικό αναμνηστικό δώρο, εξάρτημα της ενδυμασίας των Ευζώνων.

Ο επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Δ. Σολωμός» ,  Γιώργος Σούρλας ανταπέδωσε, επιδίδοντας πλακέτα με το ιστορικό Έμβλημα των Ιερολοχιτών.

Στη συνέχεια η Μπάντα του «Δ. Σολωμού» μέσα στο Στρατόπεδο παιάνισε την Μπαντονάδα, το ιστορικό εμβατήριο των Ελεύθερων Πολιορκημένων και η παρέλαση συνεχίστηκε μέχρι το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου κατατέθηκαν στεφάνια κι ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.


Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στην ιστορική και μεγαλόπρεπη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, με ομιλητές τον δικηγόρο, συγγραφέα και πρόεδρο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου κ. Χρήστο Μούλια, τον π. Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γιώργο Σούρλα και τον ιστοριοδίφη κ. Θεόδωρο Κωτσάκη.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Ειδήσεων του ΑΝΤ1 Νικόλας Βαφειάδης. Στην επετειακή συνάντηση παρέστησαν ως εκπρόσωποι της Προεδρίας της Δημοκρατίας ο αντιπλοίαρχος  Νικόλαος Πατσάκης, του Πρωθυπουργού η Γ. Γ. του Υπουργείου Παιδείας κα Αναστασία Γκίκα, του Αρχηγού Γ.Ε.ΘΑ ο πλοίαρχος Ευάγγελος Πλατάκης, του Αρχηγού Γ.Ε.Ν. ο αρχιπλοίαρχος Ιωάννης Καλογερόπουλος, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας ο Βοηθός Περιφερειάρχη και εντεταλμένος σύμβουλος για το 2021 κ. Ανδρέας Φίλιας και του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Τσώλος.


Για την συμβολή τους στο Εγχείρημα «Ο Ιερός Λόχος αναγεννάται στην Ιερή Πόλη» τιμήθηκαν ο Αρχηγός Γ.Ε.Ε.Θ.Α. Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός Γ.Ε.Ν. Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο συλλέκτης κ. Κωνσταντίνος Νοταράς και ο Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του ΑΝΤ1 κ. Κωστής Τσιακανίκας και ανακηρύχθηκαν επίτιμα μέλη του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» οι κ.κ. Θεόδωρος Κωτσάκης και Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλόπουλος.

Υπογράφηκε, επίσης, η αδελφοποίηση του Συλλόγου «Διονύσιος Σολωμός» με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Πελοποννήσου και επιδόθηκαν αναμνηστικά σε όσους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την 199η επέτειο της Κήρυξης της Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ευχή, το 2021 ο Ιερός Λόχος του Μεσολογγίου με όλους τους συμμετέχοντες να πραγματοποιήσουν  προσκυνηματικό οδοιπορικό στους τόπους που κηρύχθηκε η Επανάσταση του Γένους μας.


Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2020 | 5:11 pm


Το Αιτωλικό τίμησε την 194η Επέτειο της Μάχης του Ντολμά


Με τη δέουσα σοβαρότητα πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 21, 22 και 23 Φεβρουαρίου στο Αιτωλικό, οι εκδηλώσεις για την 194η Επέτειο της Μάχης του Ντολμά.

Το απόγευμα της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης με ιστορικά κειμήλια στο χώρο του Δημαρχείου, ενώ το πρωί του Σαββάτου οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τον αγώνα δρόμου Θυσίας Μάχης Ντολμά. Την ίδια ημέρα το απόγευμα, έγινε αφήγηση του ιστορικού της Μάχης του Ντολμά από τον κ. Ιωάννη Μακρή.

Το βράδυ του Σαββάτου, παρουσία του Δημάρχου Κώστα Λύρου, της Αντιπροέδρου της Βουλής Σοφίας Σακοράφα, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλ/νίας, Θανάση Μαυρομμάτη,  του Διευθυντή Αστυνομίας Αιτωλίας, των Διοικητών 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και Πυροσβεστικής Αιτωλ/νίας, Λιμενάρχη Μεσολογγίου, Αντιδημάρχων, της Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Αιτωλικού, Προέδρων Νομικών Προσώπων του Δήμου, Δημοτικών και τοπικών συμβούλων, πραγματοποιήθηκε η βραδινή Πομπή προς το μνημείο του Γρηγόρη Λιακατά, ενώ ακολούθησε Παράκληση στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών.




Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, μετά την Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την εκφώνηση του Πανηγυρικού από τον μαθητή του Λυκείου Αιτωλικού Ιωάννη Τσιλίκα με την  επιμέλεια του Συνδέσμου Αιτωλικιωτών Αττικής «Ο Λιακατάς»  και την Πομπή που ακολούθησε, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο θυσίας των μαχητών του Ντολμά.

Η κατάθεση στεφάνων έγινε από το Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρο, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλ/νίας, Θανάση Μαυρομμάτη τον Αντιδήμαρχο Σπύρο Βασιλείου, τον Διευθυντή Αστυνομίας Αιτωλίας, τον εκπρόσωπο του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, τον Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιτωλ/νίας, τον Λιμενάρχη Μεσολογγίου, εκπροσώπους φορέων και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.

Στο μήνυμά του για την 194η Επέτειο της Μάχης του Ντολμά, ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος  ανέφερε πως «Τιμάμε σήμερα στο Αιτωλικό τη μνήμη ηρωικών προγόνων. Ανθρώπων που έζησαν σ αυτό τον τόπο, πολέμησαν με ψυχή και πέρασαν στην ιστορία. Γι αυτούς τους προγόνους μόνο υπερηφάνεια ταιριάζει. Ας είναι η μνήμη τους αιώνια. Να διδάσκει αυθεντικό πατριωτισμό, και ν ανοίγει πάντα δρόμο φωτεινό στις επόμενες γενιές».




















Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2020 | 4:34 pm


«Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη» στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου


Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με το Δήμο Αγρινίου και τη Δημοτική Πινακοθήκη παρουσιάζουν την έκθεση: «Τό θέμα εἶναι  τ ώ ρ α  τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη».

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 11:30 στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου.

Έντεκα ενότητες, καθεμία από τις οποίες αντιστοιχεί σε μία ποιητική συλλογή, χτίζουν την αφήγηση του βίου και του έργου του Μανόλη Αναγνωστάκη και επιχειρούν να αναδείξουν το αποτύπωμά του, πρωτίστως στο πεδίο της ποίησης και του πολιτισμού· συνάμα όμως και σε εκείνο της πολιτικής συμμετοχής και της κοινωνικής παρουσίας.




Ποιήματα, άρθρα, χειρόγραφα, φωτογραφίες και άλλα τεκμήρια σε ψηφιακή μορφή, τα οποία προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του ποιητή –όπως το ταξινόμησε ο γιος του, ο Ανέστης – αλλά και από τις συλλογές του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Μπενάκη, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και του Αρχείου της ΕΡΤ, μας ταξιδεύουν στους σταθμούς της προσωπικής και συλλογικής πορείας του Μανόλη Αναγνωστάκη, όπως αυτή διαμορφώθηκε δυναμικά μέσα στις πολιτικές, τις κοινωνικές και τις πνευματικές συγκρούσεις των χρόνων 1940-1974, καθώς και στη μεταπολιτευτική περίοδο.

Διάρκεια έκθεσης:  29/02/2020 – 30/04/2020.

Ώρες επισκέψεων: Τρίτη έως Σάββατο 10.00 – 13.30 & 18.00 – 20.30

Κυριακή 10.30 – 13.30,  Δευτέρα κλειστά

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για ομαδικές επισκέψεις κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία.


Πληροφορίες:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Δημ. Βότση 2, Αγρίνιο,

τηλ. 26413 060419,  

e-mail: [email protected]  



Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2020 | 4:03 pm


Όλα έτοιμα στη Ναύπακτο για τις «Θαλασσοταραχές»! Στην τελική ευθεία για τη μεγάλη γιορτή του Καρναβαλιού


Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020, στο κτήριο Ναυπακτία, η τελευταία συνάντηση των καρναβαλιστών πριν τη μεγάλη γιορτή της παρέλασης των «Θαλασσοταραχών», που θα λάβει χώρα την Κυριακή, 1η Μαρτίου 2020.  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα και να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αρμοδιότητες σε θέματα Πολιτισμού, κ.Ντίνος Τσουκαλάς, η Πρόεδρος της Κοινότητας Ναυπάκτου κ. Μυρτώ Κιμινουλάκη και οι εκπρόσωποι των καρναβαλικών ομάδων. 

Υπενθυμίζεται ότι, η καρναβαλική παρέλαση θα ξεκινήσει από τις Νεροτσουλήθρες στις 17:30 για να διασχίσει στη συνέχεια την παραλιακή Οδό Ναυμαχίας (Ψανή) και να φτάσει έως την Οδό Σοϊδά.  




Στις 19:30 ακολουθεί το μεγάλο αποκριάτικο πάρτυ στην Πλατεία του Λιμανιού με το γνωστό latin συγκρότημα “Cubaneros”.  Εκεί πολλές εκπλήξεις θα περιμένουν μικρούς και μεγάλους!

Ο Αντιδήμαρχος κ. Τσουκαλάς με δήλωσή του σημείωσε ότι οι φετινές συμμετοχές για το καρναβάλι ξεπερνούν τις 600 ενώ, δεν παρέλειψε να προσκαλέσει τους δημότες και τους επισκέπτες να παρακολουθήσουν από κοντά τις εκδηλώσεις του Δήμου Ναυπακτίας, όπως τους Νταβάδες στην Οδό Μεζεδίων που θα αναβιώσουν και φέτος στο Στενοπάζαρο, το Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020, στις 20:00, από τον Σύλλογο «Ναύπακτος. Πολιτιστικές Διαδρομές».





Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2020 | 3:52 pm


Ενημέρωση για τον κορωνοϊό και τα μέτρα πρόληψης στην Πάτρα παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων από τη Δυτική Ελλάδα


Σύσκεψη σχετικά με την διακίνηση των επιβατών στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τα προληπτικά μέτρα αλλά και τα μέτρα αντιμετώπισης ενδεχομένων κρουσμάτων του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη, Χαράλαμπου Μπονάνου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι και αρμόδιοι φορείς και κατά τη διάρκειά της, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γεώργιος  Παναγιωτακόπουλος, (Παθολόγος και Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Πατρών)  και οι επιστήμονες, Ανδριάνα Παυλή (Ιατρός Δημόσιας Υγείας,  Διευθύντρια Ταξιδιωτικής Ιατρικής), Σοφία Χατζηαναστασίου (Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος) και Χαράλαμπος Γώγος (Καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας) ενημέρωσαν πλήρως τους παρευρισκόμενους σχετικά με την εξέλιξη της επιδημιολογίας του κορωνοϊού και τα μέτρα που μπορούν να λαμβάνονται, κυρίως στα πλοία.

Σημειώνεται πως οι ειδικοί δεν μίλησαν για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, παρά μόνο για πλήρη και διεξοδική ενημέρωση των πολιτών με την ανάρτηση σχετικών αφισών και τη διανομή ανάλογων φυλλαδίων, ενώ επίσης, υπογράμμισαν την κεφαλαιώδη σημασία αυστηρής τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής.




Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης, Χαράλαμπος Μπονάνος, τόνισε: «Η οικονομική και κοινωνική ζωή της Πάτρας, αλλά και κάθε περιοχής της Δυτικής Ελλάδας, συνεχίζεται κανονικά και αδιατάρακτα. Η καλύτερη προστασία απέναντι στον κορωνοϊό, αλλά και σε κάθε νόσο, είναι η καλή και αξιόπιστη ενημέρωση του πολίτη. Και η ενημέρωση αυτή γίνεται μόνο από τους υπεύθυνους της δημόσιας Υγείας και τα αρμόδια όργανα. Γι’ αυτό και κανένας δεν πρέπει να ενδίδει σε φήμες και διαδόσεις, χωρίς καμία εγκυρότητα».

Στη σύσκεψη πήραν μέρος: Η Γεωργία Πλώτα (προϊσταμένη Γενικής Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας),  η Σοφία Συμεωνίδου, (Προϊσταμένη Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Αχαΐας), ο Θεόδωρος Λάμπος, (Προϊστάμενος της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας), ο Νίκος Φατούρος (Προϊστάμενος  Δ/σης  Δημόσιας  Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Αιτ/νίας), η Πηνελόπη Σουδενιώτη (Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ηλείας), ο Νίκος Γυφτάκης (Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΔΕ), η Αγγελική Κανελλοπούλου (Δ/ντρια ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας), ο Διονύσιος Μαρκόπουλος (Διευθυντής Τελωνείου Πατρών), ο Γεώργιος Μιχαλόπουλος (Αστυνομικός  Δ/ντης Αχαΐας), ο Χάρης Τσίτσικας, (Πρόεδρος της Ένωσης των Αστυνομικών Υπάλληλων Νομού Αχαΐας),  η Ελένη Γιαννάκη, (Αναπληρώτρια Διευθύντρια Πολιτικής Αεροπορίας Αεροδρομίου Αράξου), ο Νικόλαος Ματούλας, (Κεντρικός Λιμενάρχης Πάτρας),  η Βασιλική Ασημακοπούλου, (Λιμενάρχης Κυλλήνης), ο Ηλίας Μάργαρης (Λιμεναρχείο Κατακώλου), ο Γεώργιος Παπαγεωργίου (Διοικητής Λιμενικής Αστυνομίας Λιμεναρχείου Ι.Π. Μεσολογγίου), ο Παναγιώτης Τσώνης (Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΠΑ), ο Ανδρέας Πατούχας, (Πρόεδρος της Ένωσης Ναυτικών Πρακτόρων Πατρών και Δυτικής Ελλάδας), καθώς επίσης και εκπρόσωποι ναυτιλιακών  εταιρειών.



Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2020 | 3:25 pm


Σε κλίμα συγκίνησης το "ύστατο χαίρε" στην Ηγουμένη του "Άη - Συμιού"


Σε κλίμα συγκίνησης τελέσθηκε σήμερα, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020, η εξόδιος ακολουθία της Γερόντισσας Βερονίκης (Καμζέλα), Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Συμεών Μεσολογγίου, της Ιεράς Μητροπόλεώς Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Το πρωί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, όπου η σορός της αειμνήστης είχε τεθεί σε προσκύνηση, τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Στην εξόδιο ακολουθία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, με τη συμμετοχή κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, αλλά και άλλων Ιερών Μητροπόλεων. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή μοναζουσών από Ιερές Μονές της Μητροπόλεώς  και ομόρων Μητροπόλεων καθώς και των πιστών που είχαν συνδεθεί πνευματικά με την μακαριστή Γερόντισσα. Παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος και ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, Σχης (ΠΖ) Δημήτρης Σπύρου.





Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Αιτωλίας και Ακαρνανίας , κατά την ομιλία του, εξήρε την προσωπικότητα  και το έργο της μακαριστής Γερόντισσας, αναφέροντας ότι έφυγε από την παρούσα ζωή πλήρης ημερών και πλήρης αρετών.

«Απρόοπτα και χωρίς να το περιμένουμε ο Άγιος Θεός κάλεσε κοντά του την αγιασμένη Γερόντισσα Βερονίκη, την Καθηγουμένη της ιστορικής αυτής Ιεράς Μονής, για να την αναπαύσει από τους κόπους αυτής της ζωής» ανέφερε ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε: «Από μικρό παιδί, μαζί με την αδελφή της μοναχή Παμφυλία, εκάρησαν μοναχές και αφιερώθηκαν στην ασκητική και νηπτική ζωή και το 1975 ήρθαν εδώ για να ζήσουν μέσα στην μοναχική άσκηση σε αυτόν τον ιερό και ευλογημένο τόπο.

Η μακαριστή Γερόντισσα ήταν φως γιατί ζούσε μέσα στην άσκηση και στην καθαρότητα. Ήταν άνθρωπος της αγάπης, της προσφοράς, της θυσίας γιατί ζούσε την αρετές της μοναχικής ζωής, την ταπείνωση, την ακτημοσύνη και την παρθενία».


Ο κ.κ. Κοσμάς αναφέρθηκε επίσης στην αρετή της αγάπης και της ελεημοσύνης για την οποία διακρίθηκε και πολλοί έχουν αρκετά να μαρτυρήσουν για την βοήθεια πολλών χριστιανών. Τόνισε ότι «με την ζωή και την εργασία της κατέστησε την ιστορική αυτή Ιερά Μονή Φάρο Ορθοδοξίας».

Ολοκληρώνοντας την σύντομη ομιλία του είπε: «Καταθέτουμε σήμερα την ευγνωμοσύνη μας στο σεπτό σκήνωμά της. Όσοι την πλησιάσαμε, όσοι την γνωρίσαμε και ωφεληθήκαμε, μπορούμε να πούμε ότι δεν ήταν η Ηγουμένη, με την διοικητική έννοια, αλλά ήταν η διακόνισσα. Έβλεπε ο κάθε πιστός τα χαρακτηριστικά του μοναχού και έπαιρνε δίδαγμα για την δική του ζωή».

Ακολούθησε η ταφή της στο κοιμητήριο της Ιεράς Μονής, όπου εψάλη το τρισάγιο και όλοι οι πιστοί προσευχήθηκαν με το καθιερωμένο κομποσχοίνι υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της.



Δημοσιεύθηκε στις 25 February 2020 | 3:06 pm


"Ουσία και όχι βιτρίνα" επιζητεί ο Νεκτάριος Φαρμάκης


«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» λέει η λαϊκή ρήση και αυτή φαίνεται ότι ακολουθεί ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης στην χάραξη της πολιτικής από πλευράς περιφερειακής αρχής.

Κι αυτό διότι όπως γράψαμε σε σχετική μας ανάρτηση (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) μετά από εισήγηση του κ. Φαρμάκη το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε την χρηματοδότηση για εκπόνηση μελετών για αντιπλημμυρικά έργα σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία με κύριο αντικείμενο τις διευθετήσεις σε κοίτες ποταμών και χειμάρρων.

Με μια πρώτη ανάγνωση τα έργα αυτά ίσως μας αφήνουν αδιάφορους, όμως εδώ είναι η ουσία της πολιτικής που ασκείται από την περιφερειακή αρχή, δηλαδή να δοθεί προσανατολισμός στην ουσία και όχι στη βιτρίνα. Άλλωστε, για τους ρομαντικούς της πολιτικής, αυτή είναι η τέχνη του προνοείν, προβλέπειν και προλαμβάνειν.



Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί έτσι ώστε, με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, να μη κινδυνεύουν ζωές και χάνονται περιουσίες, με τις πρώτες σταγόνες βροχής… Κάτι που ίσως να είχε προληφθεί σε καταστάσεις που βιώσαμε, στο κοντινό παρελθόν εάν και εφόσον είχε υπάρξει ανάλογος σχεδιασμός…

Επιπρόσθετα η εκπόνηση των μελετών θα δώσει «πατήματα» στην περιφερειακή αρχή για να διεκδικήσει πόρους για την υλοποίηση των έργων, μιας και είναι γνωστό ότι χωρίς μελέτες πόροι δεν δίνονται…





Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2020 | 10:51 pm


Εκτροπή Αχελώου, ανεμογεννήτριες και πρωτογενής τομέας "κυριάρχησαν" στην περιοδεία της Σ. Σακοράφα στην Αιτ/νία


Ολοκληρώθηκε η τριήμερη περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία κλιμακίου του «Μέρα 25» με επικεφαλής τη βουλευτή Σοφία Σακοράφα, με σειρά συναντήσεων και επαφών με φορείς του νομού.

Σε μια πρώτη αποτίμηση από τις συναντήσεις που έγιναν σε δήλωσή της, η υποψήφια βουλευτής Χρύσα Νούλα σημείωσε:

«Μόλις τελειώσαμε μια μεγάλη περιοδεία στον μισό νομό. Το σημαντικότερο συμπέρασμα είναι ότι συμφωνούμε απόλυτα με τους φορείς για τη μη εκτροπή του Αχελώου, για την εκδίωξη των ανεμογεννητριών και την στήριξη του πρωτογενούς τομέα.




Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι υφίστανται επίθεση από το κράτος. Συμφωνήσαμε ότι τα κόκκινα δάνεια θα φέρουν το κόσμο σε πλήρη πτώχευση. Υποσχεθήκαμε μεταξύ μας πάλη μέχρι την νίκη.

Και συνειδητοποιήσαμε ότι οι κοινοί αγώνες είναι ανίκητοι.

Όπως η μάχη που δόθηκε για τα βιορευστά.

Θα επανέλθουμε στο Αγρίνιο καθώς η βράβευση της πρωτοβουλίας «Έλαία» από την Ιταλία, το σαββατοκύριακο δεν μας επέτρεψε να συναντηθούμε με τους τοπικούς φορείς. Επιφυλασσόμαστε και τους συγχαίρουμε για την επιτυχία τους.»


Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2020 | 9:54 pm


Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο το Σχέδιο Δράσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την Δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα


Σε δώδεκα άξονες στηρίζεται το Σχέδιο Δράσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  για την Δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα, το οποίο καταρτίστηκε έπειτα από διαβούλευση και κατάθεση προτάσεων από επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.

Το Σχέδιο Δράσης που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020, είναι συνολικού προϋπολογισμού 145.000 ευρώ και «συνιστά μια εργαλειοθήκη χάραξης στρατηγικών και δράσεων που θέτουν στο επίκεντρο την βιωσιμότητα του ανθρώπινου κεφαλαίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,  χωρίς δυσμενείς διακρίσεις και αποκλεισμούς», όπως τόνισε κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, υπεύθυνος για θέματα Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπονάνος.





Αναλύοντας στη συνέχεια τον σχεδιασμό, είπε ότι «το Σχέδιο Δράσης στοχεύει στην υλοποίηση δράσεων (εκστρατείες, ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες, κ.α), προγραμμάτων, καινοτομιών και συνεργιών που προάγουν την υγεία και θα υλοποιηθούν από επιστημονικούς, συλλογικούς και κοινωνικούς φορείς ή και με διατομεακή συνεργασία αυτών»,  καθώς - όπως πρόσθεσε-  προτεραιότητα αποτελεί «η προάσπιση, προστασία και προαγωγή της υγείας του πληθυσμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας». 

Εξήγησε ότι  διαρθρώνεται σε δώδεκα άξονες με σαφή προσανατολισμό στις σύγχρονες διεθνείς τάσεις για την Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα, λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία. Ειδικότερα, οι άξονες είναι: Ψυχική Υγεία, Άτομα με Αναπηρία, Παιδιά ,  Έφηβοι και  Νέοι,  Έκτακτες Ανάγκες – Διαχείριση κρίσεων - Διασυνοριακή Δημόσια Υγεία,  Τρίτη Ηλικία – Υγιή Γήρανση, Διατροφή και Προαγωγή Βιοτικού  Επίπεδου, Εθελοντισμός – Προγράμματα  Φορέων & Κοινωνίας Πολιτών για          Υγεία-Κοινωνική Μέριμνα, Περιβαλλοντική  Αειφορία και Υγεία, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) & Δράσεις  Πρόληψης,  και  Διαφώτισης Πληθυσμού, Οικονομικά αδύναμος πληθυσμός - Κοινωνικός Αποκλεισμός – Άρση Ανισοτήτων, Δράσεις Προαγωγής Υγείας με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) – Καινοτομία , Διασύνδεση – Δικτύωση ανταλλαγής τεχνογνωσίας με φορείς Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι το Σχέδιο Δράσης  για τη Δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα, «καταρτίστηκε μέσα από ομαδική διεπιστημονική συνεργασία στελεχών της Περιφέρειας και διαθέτει ισχυρή βιβλιογραφική τεκμηρίωση που πιστοποιεί την έρευνα που προηγήθηκε στις σύγχρονες τάσεις για την υγεία που  θεμελιώνουν την κοινωνική ιδιότητα του πολίτη (social citizenship)  και προστατεύουν το κοινωνικό δικαίωμα για την Υγεία», προσθέτοντας ότι προσβλέπει στη συμμετοχική προσέγγιση, την ενεργοποίηση των φορέων και της κοινωνία των πολιτών.

«Η συνεργασία και η συμμετοχή αποτελούν ικανές και αναγκαίες συνθήκες για την επιτυχή υλοποίηση του παρόντος σχεδίου δράσης όπως εκφράζει την πολιτική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2020» κατέληξε ο κ. Μπονάνος, που απεύθυνε ανοικτό κάλεσμα στους φορείς για συμμετοχή.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και συγκεκριμένα οι: Άννα Μαστοράκου Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας,  Λιολιώ Κολυπέρα Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Αχαΐας, Τασία Παπαϊωάννου εκπρόσωπος του Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ», Αφροδίτη Γκινοπούλου παιδίατρος μέλος του Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ»,  Γεώργιος Νιάρος Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Πάτρας Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Χριστιάνα Σπηλιώτη και Μαρία Σύρακα εκπροσωπώντας τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του ΕΕΣ, Αικατερίνη Δημητροπούλου Τσιγκάνου Ταμίας της Πανελλήνιας Εταιρίας Γηριατρικής Γεροντολογίας, Ανδρέας Αδαμόπουλος Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών,  Κωνσταντίνος Μαμμασούλας από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Αιτωλοακαρνανίας, Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος Πρόεδρος Εθελοντών Αιμοδοτών Χαλανδρίτσας, Θεοδώρα Τρομπούκη Γραμματέας ΕΛΕΠΑΠ,  Βασιλική Γούλα Πρόεδρος Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «Γλυκιά Ζωή», Ανδρομάχη Σαλαμαλίκη Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα Αχαΐας (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.),  Νίκος Χουλιάρας Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών -Παράρτημα Αχαΐας, Νίκη Καρακάση Πρόεδρος Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας, Ιουλία Συροκώστα Πρόεδρος Συλλόγου φίλων κλινικής Αποκατάστασης ΠΓΝΠ, Χριστίνα Μπίκου Πρόεδρος ΣΟΨΥ, Διονυσία Σαμαντά Πρόεδρος Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα», Στέφανος Κούλης Διευθυντής Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής, Δημήτριος Αγγελόπουλος εκπροσωπώντας «Το Χαμογελο του Παιδιού» ως Συντονιστής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Γιάννης Φρέρης Συντονιστής στους Πυλώνες Αλληλεγγύης», Μαρία Φρούντα εκ μέρους του Κοινωφελούς Σωματείου «Φροντίζω».



Προληπτικά μέτρα για τον κορονοϊό

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο Αντιπερφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας υπεύθυνος για θέματα Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπος Μπονάνος  ενημέρωσε το Σώμα ότι βρίσκεται στην Πάτρα Κλιμάκιο του  Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τα μέλη του οποίου και τους επόπτες δημόσιας υγείας είχε ήδη μια πρώτη συνάντηση, ενώ αύριο Τρίτη και ώρα 9 το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στο Λιμάνι της Πάτρας, προκειμένου να δοθούν οδηγίες για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνονται ενάντια στον κορονοϊό.



Χρηματοδότηση μελετών για αντιπλημμυρικά έργα

Εξάλλου, μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την υποβολή πρότασης για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τεσσάρων μελετών συνολικού κόστους 6,6 εκατ ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες.



Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2020 | 9:20 pm


Ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Πύργο και Μεσολόγγι με θέμα: «Σύγχρονες τεχνικές και απαιτήσεις στην ελαιοκαλλιέργεια»


Δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις για την καλλιέργεια της ελιάς με τίτλο: «Σύγχρονες τεχνικές και απαιτήσεις στην ελαιοκαλλιέργεια», θα πραγματοποιηθούν στον Πύργο Ηλείας στις 25 Φεβρουάριου και στο Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας στις 26 Φεβρουαρίου.

Οι δύο εκδηλώσεις οι οποίες είναι ελεύθερες για το κοινό, τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και θα πραγματοποιηθούν απογευματινές ώρες στα αντίστοιχα Διοικητήρια της Περιφέρειας.

Κατά τη διάρκειά τους θα παρουσιαστούν πολύ σημαντικά αποτελέσματα που αφορούν την Ελαιοκαλλιέργεια και την Διαχείρισή της, με μεθόδους Γεωργίας Ακρίβειας και έχουν προκύψει στο πλαίσιο υλοποίησης του πρώτου χρόνου του ερευνητικού έργου Opóra.




Το ερευνητικό αυτό έργο αναπτύσσεται σε 6.000 στρέμματα ελαιώνων στις Π.Ε. Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, με τη συμμετοχή επιλεγμένων παραγωγών και στόχευση στην ανάπτυξη μίας υπηρεσίας, που θα προσφέρει συμβουλευτική λίπανσης, άρδευσης, και φυτοπροστασίας ανά ζώνες διαχείρισης σε ένα μεγάλο εύρος καλλιεργητικών συνθηκών, λαμβάνοντας υπόψη την εδαφοκλιματική και αγρονομική ταξινόμηση των ελαιώνων. Για την επίτευξη των ανωτέρω αξιοποιούνται τόσο η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, όσο και οι παραδοσιακές αγρονομικές πρακτικές.

Οι εισηγητές είναι μέλη της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και στελέχη επιχειρήσεων που θα καλύψουν πολλές θεματικές ενότητες που αφορούν την ελαιοκαλλιέργεια (π.χ. θρέψη, φυτοπροστασία, ποιοτικά χαρακτηριστικά), αλλά και τις εμπορικές προοπτικές του ελαιοκομικού τομέα.

Ο αναλυτικός τίτλος του ερευνητικού έργου είναι «Ανάπτυξη πρότυπης υπηρεσίας γεωργίας ακρίβειας για την ελαιοκαλλιέργεια» και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014-2020. Υλοποιείται από την εταιρία Οικοανάπτυξη ΑΕ και το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ εντάσσεται στο Πρόγραμμα RIS3 - έξυπνη εξειδίκευση, Αγροδιατροφή.

               




Πρόγραμμα:

17.00-17.30
Προσέλευση

17.30 – 18.00
Χαιρετισμοί – εισαγωγή

18.00-18.15
«Το περιβάλλον της ελαιοκαλλιέργειας στη Δυτική Ελλάδα – Προβλήματα & Προκλήσεις»
Πετρόπουλος Αθανάσιος, Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας

18.20-18.35
«Η ορθολογική λίπανση της ελιάς»
Παυλάκος Στάθης, Διευθυντής Marketing και R&D της COMPO ΕΛΛΑΣ

18.40-18.55
«Ποιοτικά χαρακτηριστικά προϊόντων ελιάς»
Μαγιάτης Προκόπιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Φαρμακευτικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών

19.00-19.15
«Οι σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς ελαιολάδου / επιτραπέζιας ελιάς»
25/2 Τάγαρης Χρήστος, Πρόεδρος OLYMPIAN GREEN
26/2 Ιωάννης Ξεσφίγγης, Μέλος επιστημονικής ομάδας «Κέντρο Ποιότητας ελιάς»

19.30-20.00
«Η Γεωργία ακριβείας στην ελαιοκαλλιέργεια – το ερευνητικό πρόγραμμα Opóra»
Πέρρος Νίκος, Δ/ντής Νοτίου Ελλάδας της ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ AE & επιστημονικοί συνεργάτες

20.00-20.30
Συζήτηση

20.30 – 21.00
Ελαφρύ γεύμα

Χώροι Διεξαγωγής:

ΠΥΡΓΟΣ 25/2, Διοικητήριο Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία)

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 26/2, Διοικητήριο Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία)

Μετά το πέρας της συζήτησης θα λειτουργήσει information desk για την παροχή εξειδικευμένων πληροφοριών στα θέματα που αφορούν τις τεχνικές και τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος 



Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2020 | 7:55 pm


Επιτυχημένη παρουσία της Αιτωλοακαρνάνικης Επιχείρησης Honestly Good Foods (Kalivia Oranges) στην Fruit Logistica 2020 στο Βερολίνο


Εξαιρετικά Επιτυχημένη παρουσία της Αιτωλοακαρνάνικης Επιχείρησης Honestly Good Foods (Kalivia Oranges), με την συνέργεια του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, στα πλαίσια της επιχειρηματικής αποστολής στην Fruit Logistica 2020 (5-7/2) στο Βερολίνο που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος,  στα πλαίσια υλοποίησης του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος ''REFRESH''.

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας συμμετέχει ως συνεργατικός εταίρος του προγράμματος, απευθύνοντας κάλεσμα στις επιχειρήσεις του νομού, συνδιοργανώνοντας την συμμετοχή τους στις δράσεις του προγράμματος.  

Το έργο “Refresh” είναι ένα πρόγραμμα εξωστρέφειας για την προώθηση των φρέσκων φρούτων και λαχανικών στις αγορές της Γερμανίας, Πολωνίας και Τσεχίας που στοχεύει στη δημιουργία συνεργασιών και στην αύξηση των εξαγωγών δίνοντάς του το δικαίωμα συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα Εκθεσιακών Δράσεων. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις και συνεταιριστικές οργανώσεις που  δραστηριοποιούνται στην παραγωγή/εμπορία και διάθεση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, καθώς και σε επιχειρηματίες μέλη των Επιμελητηρίων που δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής/εμπορίας/διάθεσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών.




Η Αιτωλοακαρνάνικη επιχείρηση Honestly Good Foods (Kalivia Oranges) συμμετείχε, με πολυμελή αποστολή στο εκθεσιακό περίπτερο του έργου ''REFRESH'' κατά τη διάρκεια της έκθεσης και σε επιχειρηματικές συναντήσεις με εταιρείες από την Πολωνία, Αγγλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Κύπρο, Βουλγαρία.

Είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν επαφές με συνεργάτες τους αλλά και με εν δύναμη νέους πελάτες που δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή και διανομή τροφίμων, οι οποίοι ενθουσιαστήκαν με την ποιότητα του προϊόντος και κυρίως  με το πλεονέκτημα και την υπεραξία που δίνει το περιβάλλον και το μικροκλίμα στο παραγόμενο τελικό προϊόν.

Παράλληλα, τους δόθηκε η ευκαιρία να  παρουσιάσουν την εταιρία, μέσω των Κώστα Σταμάτη και Ευάγγελου Γιωτόπουλου, σε μια ξεχωριστή δράση  B2B συναντήσεων στο ξενοδοχείο Artotel Berlin του Βερολίνου, με κύρια αναφορά στα εσπεριδοειδή της περιοχής, στην ιστορία και στην ιδιαιτερότητα του μικροκλίματος που έχει σαν αποτέλεσμα την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων του τόπου μας.

Επίσης, η έκθεση έδωσε την δυνατότητα μεταφοράς τεχνογνωσίας, δεδομένου ότι εκτός από τις συνομιλίες και συμφωνίες που επιτεύχθηκαν, υπήρχε η δυνατότητα έρευνας πάνω στις καινούργιες μεθόδους και τεχνολογίες που εξελίσσονται παγκοσμίως στο χώρο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, αλλά και μελέτης των ανταγωνιστικών προϊόντων άλλων χωρών και περιοχών, της ποιότητας των προϊόντων, τις συσκευασίες και εν γένει του μάρκετινγκ εταιρειών από ανταγωνιστικές χώρες.



Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2020 | 7:29 pm


Επετειακή εκδήλωση για την Γ΄Πολιορκία και την Έξοδο του Μεσολογγίου στη "Στοά του Βιβλίου"


Εκδήλωση, αφιερωμένη στην Επέτειο της Γ΄ Πολιορκίας και της Εξόδου του Μεσολογγίου (15 Απριλίου 1825-10 Απριλίου 1826 συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020, και ώρα 19:00, στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία (ΑΙ.ΠΟ.Ε), η διεθνής αδελφότητα απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων και ο σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής «Ο Άγιος Συμεών».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:




1.       Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής, Αντιστράτηγο ε.α. κ. Γεώργιο Αντύπα.

2.       Χαιρετισμός από την Aντιπρόεδρο της Aδελφότητας των Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων κα. Ελένη Χολέβα.

3.       Πρόλογος και Εισαγωγή,  από τον Αντιστράτηγο ε.α. και Επίτιμο Διοικητή Γ΄ Σώματος Στρατού κ. Νικόλαο Κολόμβα.

4.       Διεξαγωγή Επιχειρήσεων, από το Στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού κ. Ιωάννη Κατσαβό.

5.       Σκηνές από την Έξοδο,από την Καθηγήτρια Γαλλικών κα. Ευφημία Πετροπούλου-Χαρώνη.

6.       Επίλογος από τον κ. Νικόλαο  Κολόμβα.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο πρόεδρος της  ΑΙ.ΠΟ.Ε, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης  Ι. Κοντός.

Σ.Σ.. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβάλλονται ανάλογες διαφάνειες, ενώ στον προθάλαμο θα διατίθενται, έναντι προσιτής τιμής, σχετικά βιβλία, εκδοθέντα από τον Σύλλογο Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου ¨Η ΈΞΟΔΟΣ¨ και την ΑΛΦΑ εκδοτική.



Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2020 | 7:08 pm


Το ADAPT2CLIMAtool για τις επιπτώσεις στη γεωργία της κλιματικής αλλαγής παρουσιάζεται στην Πάτρα


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών παρουσιάζουν ένα διαδικτυακό  εργαλείο για την υποστήριξη της προσαρμογής της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία. Η παρουσίαση  θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020  και ώρα 10:00 π.μ,  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου (Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών 32, 26441, Πάτρα, Ισόγειο).


Πρόκειται για το διαδικτυακό εργαλείο ADAPT2CLIMAtool που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου LIFE ADAPT2CLIMA (LIFE14 CCA/GR/000928). Κύριος στόχος του είναι  να αυξήσει τις γνώσεις σχετικά με την ευπάθεια της γεωργίας της Μεσογείου στην κλιματική αλλαγή και να ενισχύσει τη λήψη αποφάσεων που αφορούν στο σχεδιασμό προσαρμογής.

Στο ADAPT2CLIMAtool παρουσιάζονται μέσω διαδραστικών χαρτών και γραφημάτων οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον γεωργικό τομέα, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ευπάθειας των αγροτικών περιοχών, γίνεται αξιολόγηση των μέτρων προσαρμογής και επιδιώκεται η ενίσχυση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων που αφορούν στο σχεδιασμό προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Το εργαλείο απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να αναπτύξουν μια στρατηγική προσαρμογής για την γεωργία σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο αλλά και επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης – παρουσίασης έχει ως εξής:





10:15 - 10:30: Χαιρετισμοί

Θεόδωρος Βασιλόπουλος - Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

Λάμπρος Δημητρογιάννης– Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας

10:30 -11:15: Εισηγήσεις

10:30-10:45: "Αγροδιατροφή και κλιματική αλλαγή", Δρ. Βασιλείος Μιχαλόπουλος, Πρ. Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, ΠΔΕ

10:45-11:00: ''Το Περιφερειακό Σχέδιο για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας'' , Δρ. Μαρία Μακρή, Πρ. Τμήματος Τεχνικών Εφαρμογών / Δ/νση Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, ΠΔΕ


10:45 -11:45  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ

10:45 - 11:00: Εισαγωγή

Πρόγραμμα: LIFE ADAPT2CLIMA (LIFE14 CCA/GR/000928)  ''Προσαρμογή του γεωργικού τομέα των νησιών της Mεσογείου στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής'' Γενική Περιγραφή –Στόχοι, Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ), του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών



11:00 -11:45: ''Στόχος του διαδικτυακού  Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνων, e                         εργαλείου υποστήριξης λήψης αποφάσεων, ADAPT2CLIMAtool ,για την κλιματική αλλαγή καθώς και των επιπτώσεών της στο γεωργικό τομέα- Σε ποιούς απευθύνεται, πως και που μπορεί να εφαρμοστεί το ADAPT2CLIMAtool για την υποστήριξη της προσαρμογής της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία''

''Παρουσίαση του διαδικτυακού  Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνων, e                         εργαλείου ADAPT2CLIMAtool για τις περιοχές για τις οποίες ήδη έχει αναπτυχθεί (Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία)'', Γιάννης Λεμέσιος , MSc, Εξωτερικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνων

11:45-12:00: ''Η συμμετοχή της Π.Δ.Ε. στο πρόγραμμα LIFE-IP AdaptInGR "Ενισχύοντας την εφαρμογή πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα'', Δρ. Στέφανος Παπαζησίμου, Πρ. Τμήματος Υδροοικονομίας, Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, ΠΔΕ


12:00 - 12:15:  ''Συμβολή του ΕΑΑ στην χωροταξική βάση δεδομένων  και στη δημιουργία Εθνικού Χάρτη Προσαρμογής, με δεδομένα μελλοντικών προβέψεων, κλιματικούς δείκτες για την γεωργία και χάρτες για τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας και τις 12 πιλοτικές περιοχές έργου στα πλαισια του LIFE IP AdaptInGR'', Δρ. Γιάννα Κιτσαρά, Εξωτερικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

12:15-12:30: Ερωτήσεις

12:30-13:00: Καφές -Ελαφρύ γεύμα




Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2020 | 6:38 pm


Η επικινδυνότητα για τα εθνικά θέματα του τεχνητά καλλιεργούμενου λαϊκισμού


Γράφει ο Αλέξανδρος Διακόπουλος

Δημοσιογράφος


Όποιος παρακολουθεί όχι μόνο τα ΜΜΕ τους τελευταίους μήνες αλλά και τα social media ακόμα, διαπιστώνει δυστυχώς ότι ορισμένοι συμπατριώτες μας γίνονται αθέλητα (ελπίζω) τα καθημερινά «παπαγαλάκια» των Τούρκων και ψελλίζουν ό,τι η προπαγάνδα της Άγκυρας σερβίρει, με την απαραίτητη προσθήκη υπερβολής σε τίτλους και απόψεις. Ούτε λίγο ούτε πολύ νομίζει κάποιος ότι η Τουρκία μετά από δύο αιώνες έφτασε ξανά στην Πελοπόννησο και η ημισέληνος … κυματίζει στην Ακρόπολη!

Όσοι μάλιστα δεν έχουν μεγάλη εξοικείωση με θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής πέφτουν θύματα της άγνοιας και εμφανίζονται να σχολιάζουν ανύπαρκτα γεγονότα (όπως η πρωτοκόλληση των μνημονίων με τη Λιβύη πχ που ΔΕΝ έχει γίνει μέχρι στιγμής) τα οποία εμφανίζονται σαν πραγματικά, όπως και διαδικασίες που δεν τις γνωρίζουν. Οτιδήποτε επίσης ισχυρίζεται ο Ερντογάν αντιμετωπίζεται με… δέος λες και είναι οι στήλες με τις 10 εντολές του Μωϋσή, αντί να τονίζεται ο εξωφρενικός χαρακτήρας τους. Βεβαίως, υπάρχουν και οι «πονηροί» που ηθελημένα παραποιούν την αλήθεια, λόγω «ιδεοληψίας» ή και… κρυφού θαυμασμού στις αυταρχικές μεθόδους του «Σουλτάνου». αλλά θέλω να πιστεύω ότι αυτή είναι μια μικρή μειοψηφία.




Το δυσάρεστο γεγονός είναι ότι την ίδια ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος έχει προβλήματα με ΟΛΟΥΣ τους γείτονές του και είναι απομονωμένος, θεωρείται σε μεγάλο μέρος του διπλωματικού κατεστημένου των ΗΠΑ «Δούρειος Ίππος» (λόγω των σχέσεων με τη Ρωσία – με την οποία έχει ξανά προβλήματα - το Ιράν και τους ισλαμιστές) και η ΕΕ του έχει κλείσει οριστικά την πόρτα, ορισμένοι στη χώρα μας καλλιεργούν ασυνείδητα την ηττοπάθεια. Και την ίδια ώρα που στην ίδια την Τουρκία, παρά τα προβλήματα στην ελευθερία στην έκφραση γνώμης, ασκείται σφοδρή κριτική στον Ερντογάν για το γεγονός ότι τα φέρετρα έρχονται με αυξημένη συχνότητα πλέον από τη Συρία και η οικονομία της έχει μεγάλα προβλήματα, εξαιτίας και των νεοοθωμανικών επιδιώξεων, κάποιοι στην Ελλάδα φαίνεται να είναι κρυφοί θαυμαστές του εμφανίζοντας τον σαν «καπάτσο ανατολίτη»! Με την ίδια λογική όμως, όποιος το κάνει αυτό θα έπρεπε να θεωρούσε «καπάτσο» και τον… Χίτλερ μέχρι το 1939, του οποίου το φρικτό τέλος είναι γνωστό, όπως και η τραγωδία την οποία προκάλεσε εις βάρος και της ίδιας του της χώρας (όποιος έχει δει τη γυρισμένη στα συντρίμμια του Βερολίνου ταινία «Γερμανία Ώρα Μηδέν» του Ροσελίνι καταλαβαίνει τι εννοούμε).

Σύμφωνοι, με έναν τόσο απρόβλεπτο πρόεδρο γειτονικής χώρας πρέπει να είσαι έτοιμος ως έθνος για όλα, αν και λογικά οφείλουμε να ελπίζουμε πως κάτι τέτοιο δε θα χρειαστεί τελικά. Αυτό που χρειάζεται σίγουρα όμως να έχουμε όλοι ως πρόταγμα είναι ότι η Ελλάδα (ειδικά εξερχόμενη της κρίσης) παραμένει παρά τα όποια προβλήματά της η ισχυρότερη χώρα των ευρωπαϊκών Βαλκανίων, έχει ισχυρές επίσης Ένοπλες Δυνάμεις, είναι μέλος της ΕΕ, έχει φιλικές σχέσεις με σημαντικά κράτη της περιοχής (όπως με Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτο) και οφείλει να έχει αυτοπεποίθηση και εθνική ενότητα.

Το να γίνεσαι, δίχως ίχνος αυτοσυγκράτησης, μέρος της προπαγάνδας του αντιπάλου, είναι κάτι χειρότερο από λάθος, είναι έγκλημα, θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας τον Ταλλεϋράνδο. Ο τεχνητά καλλιεργούμενος λαϊκισμός -σε συνδυασμό με τη μιζέρια και τον φτηνό εντυπωσιασμό - σε άλλους τομείς ίσως να είναι απλώς γραφικός.

Στα εθνικά όμως θέματα γίνεται επικίνδυνος. Για αυτό λοιπόν, όχι άλλο «κάρβουνο» τουρκικής προπαγάνδας, από αφελείς και μη.


Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2020 | 5:38 pm


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για ακόμη μία φορά αρωγός του δήμου Μεσολογγίου για τον ΧΥΤΑ


Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας το σώμα αναμένεται να εγκρίνει εισήγηση του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη για διάθεση πίστωσης 500.000€ για την επέκταση του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου με ταυτόχρονη τροποποίηση του τεχνικού δελτίου για το υπό εξέλιξη έργο.

Έτσι διαπιστώνουμε ότι για ακόμη μια φορά, η περιφερειακή αρχή στέκεται, αρκετά έως παρά πολύ, αρωγός του δήμου Μεσολογγίου. Μάλιστα στο συγκεκριμένο ζήτημα, από το ξεκίνημα του έργου εδώ και 20 χρόνια έως και σήμερα έχει σταθεί «υπέρ του δέοντος» αρωγός.

Ζητούμενο όμως, κατά την άποψη μας, είναι να επιδειχθεί από πλευράς δήμου Μεσολογγίου αίσθημα ευθύνης απέναντι στη συνολική λειτουργία και διαχείριση του ΧΥΤΑ, κάτι που δυστυχώς δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, με αποτέλεσμα, αφενός ο κύκλος του έργου να κλείσει νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο και αφετέρου τη διάθεση επιπλέον πόρων που θα μπορούσαν να δοθούν σε άλλους σκοπούς.





Για να γίνουμε συγκεκριμένοι αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι ξεκινώντας η λειτουργία του ΧΥΤΑ το 2007 παρόλο που ενσωματώθηκε στα δημοτικά τέλη των δήμων Οινιαδών και Αιτωλικού το τέλος για τον ΧΥΤΑ, αυτό δεν αποδόθηκε ποτέ στον διαδημοτικό φορέα που είχε συσταθεί για τη λειτουργία του. Έτσι προέκυψε μια μεγάλη οφειλή προς τον Φορέα Διαχείρισης του ΧΥΤΑ που κακώς παρακρατήθηκε από τις τότε δημοτικές αρχές για άλλους σκοπούς. Οφειλή που σήμερα λογίζεται ως οφειλή ή χρέος του ενιαίου πλέον δήμου Μεσολογγίου…

Φωτό αρχείου: Ο βιολογικός καθαρισμός στον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου
Από το 2007 έως και τις αρχές του 2011 η λειτουργία του ΧΥΤΑ είχε ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία και ήταν απόλυτα συμβατή με τη νομοθεσία κάτι που αποδεικνύεται από σειρά ελέγχων που είχαν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το 2011 λαμβάνεται η απόφαση να γίνει από τις υπηρεσίες του δήμου η διαχείριση και λειτουργία του ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα, να ξεκινήσει η υποστελέχωση και η υπολειτουργία του ΧΥΤΑ που σε συνδυασμό με την πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2011 οδήγησε στον κορεσμό του, πολύ πριν τον προβλεπόμενο κύκλο του.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής ήταν και πάλι ο δήμος Μεσολογγίου να ξεκινήσει ένα αγώνα δρόμου για εξασφάλιση πιστώσεων, προκειμένου να γίνει η επέκταση του έργου έτσι όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός από τότε, αντί του 2022, δηλαδή, δέκα περίπου χρόνια νωρίτερα…

Φωτό αρχείο: Μάιος 2006
Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 2005 διέθεσε πίστωση άνω των 500.000€ για την κατασκευή δρόμου πρόσβασης στον ΧΥΤΑ από μη κατοικημένη περιοχή για να καμφθούν οι αντιδράσεις μερίδας κατοίκων του Αγίου Θωμά…. Πίστωση και έργο που δεν προέβλεπε η αρχική μελέτη και ώσπου να γίνει δεν λειτουργούσε ο κατασκευασμένος ΧΥΤΑ και τα σκουπίδια του Μεσολογγίου καιγόταν στη λιμνοθάλασσα…

Επίσης δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την αδυναμία που επέδειξε ο δήμος Μεσολογγίου να υλοποιήσει προγράμματα ανακύκλωσης από τότε μέχρι σήμερα.

Φωτό αρχείου: Τα σκουπίδια του Μεσολογγίου έως το καλοκαίρι του 2007 καιγόταν στην Κλείσοβα: 
Γίνεται σαφές, λοιπόν, ότι και στο συγκεκριμένο ζήτημα οι ευθύνες βαρύνουν κύρια και αποκλειστικά τον δήμο Μεσολογγίου, μιας και ο δήμος Μεσολογγίου ήταν αυτός που έκαιγε τα σκουπίδια στην λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας, ο δήμος Μεσολογγίου ήταν αυτός που ενώ του έγινε απευθείας χρηματοδότηση 1 δις δραχμών (3 εκ. €) για κατασκευή ΧΥΤΑ το 1997 κατάφερε να θέσει σε λειτουργία το έργο το 2007, ο δήμος Μεσολογγίου ήταν αυτός που αντί του 2022 γέμισε τον ΧΥΤΑ το 2014, ο δήμος Μεσολογγίου ήταν και είναι αυτός που δεν «έτρεξε» έγκαιρα την επέκταση.

Και λέγοντας δήμος εννοούμε κύρια τις δημοτικές αρχές, αλλά και τους πολίτες, διότι και οι πολίτες στο συγκεκριμένο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών έχουν ευθύνες.

Συνεπώς από εδώ και πέρα, απαιτείται αίσθημα ευθύνης μακριά από μικροπολιτικές και μικροκομματικές πρακτικές και αντιλήψεις, διότι το συγκεκριμένο θέμα είναι θέμα δημόσιας υγείας και πολιτισμού.    


Και τέλος ως υπόθεση εργασίας μπορούμε να πούμε ότι κάλλιστα τα ποσά που σπαταλήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια έφθαναν και περίσσευαν για να κατασκευαστεί η περιμετρική οδός της Κλείσοβας..







Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2020 | 4:30 pm


Εκοιμήθη η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Συμεών Μεσολογγίου


Η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας μετά θλίψεως αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημία της Οσιωτάτης Γερόντισσας Βερονίκης Καμζέλα, Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Συμεών Μεσολογγίου.

Η μακαριστή Γερόντισσα, γεννήθηκε το έτος 1932 στο Λαμπίρι Αιτωλοακαρνανίας. Εκάρη μοναχή στις 8 Σεπτεμβρίου του 1960, στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καστορίας. Τον Φεβρουάριο του 1975, μαζί με την κατά σάρκα αδελφή της μοναχή Παμφυλία, ήρθε στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και ανέλαβε την εγκαταλελειμμένη Ιερά Μονή Αγίου Συμεών, την οποία ανακαίνισε εκ βάθρων και συνέβαλλε τα μέγιστα στον εξωραϊσμό και την προβολή της ιστορικής αυτής Ιεράς Μονής. 




Η μακαριστή Γερόντισσα διακρίθηκε για την αγάπη, τη στοργή και το ενδιαφέρον προς τους επισκέπτες της Μονής, ενώ επεδείκνυε ιδιαίτερη αγάπη για το περιβάλλον. Μαζί με την αδελφότητα που δημιούργησε, ανέδειξε το μοναστήρι του «Αη Συμιού» σε ιεραποστολικό κέντρο, αλλά και σε πόλο έλξης, τόσο για τους Μεσολογγίτες, όσο και για τους πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η σορός της αειμνήστου θα τεθεί σε προσκύνηση στο Καθολικό της Ιεράς Μονής. Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεσθεί αύριο Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 11:00’, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά. Η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο κοιμητήριο της Ιεράς Μονής.


Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2020 | 1:09 pm


Η Κομισιόν "υιοθέτησε" τις ενστάσεις κατά των "βιορευστών" δίπλα στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου (VIDEO)


Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 συζητήθηκε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αναφορά με θέμα: "Αναφορά-Καταγγελία Φορέων, Πολιτών, Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ΚΑΤΑ καύσης βιορευστών εντός του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού". Την αναφορά  παρουσίασε και την υπερασπίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόεδρος της Κοινότητας Μεσολογγίου, Όλγα Δασκαλή.

Δείτε το σχετικό βίντεο από την συζήτηση της Αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: 







Με αφορμή την συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο της αναφοράς από την Πρωτοβουλία Πολιτών «Λιμνοθάλλαζα» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Από πλευρά μας η παρουσία μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει τη «νέα τάξη πραγμάτων», όσον αφορά τον αγώνα διαρκείας για την προστασία του τόπου μας.

Για πρώτη φορά στο Μεσολόγγι ένα κίνημα πολιτών οδηγεί ένα θέμα στην Επιτροπή Αναφορών η οποία άκουσε, κατανόησε το σημαντικό πρόβλημα και κρατάει ανοιχτή την αναφορά για περαιτέρω εξέταση.

Ο αγώνας μας και η παρουσία μας στην Επιτροπή Αναφορών στέλνει ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, προς κάθε υπεύθυνο που με τις αποφάσεις του καθορίζει το μέλλον του υγρότοπού μας και κατ’ επέκταση το μέλλον του τόπου μας. Ένα μήνυμα που λέει πως όταν υπάρχουν αποφασισμένοι πολίτες όλα είναι δυνατά.

Τέλος η παρουσία μας στην Επιτροπή Αναφορών αποδεικνύει τα λεγόμενά μας: Πως θα φτάσουμε το θέμα οπουδήποτε χρειαστεί μέχρι να δικαιωθούμε



Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2020 | 2:55 am


Ο πρόεδρος του ΣτΕ Αθ. Ράντος εισηγητής σε εσπερίδα στη "ΔΙΕΞΟΔΟ" με θέμα: «Δικαιοσύνη & Λαϊκό αίσθημα»


Σε μια  περίοδο που η Δικαιοσύνη και το Δίκαιο  αμφισβητούνται,   που οι θεσμοί κλονίζονται,  που οι πολίτες προβληματίζονται ως προς  εφαρμογή των νόμων, που τα ερωτηματικά ως προς το εάν η ανεξαρτησία της  Δικαιοσύνης  σημαίνει και ανεξαρτησία από κάθε κριτική και έλεγχο  ιδιαίτερα εκ μέρους της κοινής γνώμης και του Τύπου,  έρχεται  ο  Κοινωφελής Πολιτιστικός Οργανισμός  «Διέξοδος» και  διοργανώνει  επιστημονική εσπερίδα  με θέμα «Δικαιοσύνη & Λαϊκό αίσθημα».




Ο πρόεδρος του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος 
Ο Ακαδημαϊκός – ομότιμος καθηγητής της Νομικής  Σχολής των Πανεπιστημίων Αθηνών και Μονάχου Απόστολος Γεωργιάδης 
Ο καθηγητής   Δημοσίου Δικαίου της Νομικής  Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Βλαχόπουλος
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020 στις 7.30 το απόγευμα  στο ανώγειο του Ιστορικού Μουσείου  της «Διεξόδου» στο Μεσολόγγι  με εισηγητές τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιο Ράντο, τον Ακαδημαϊκό – ομότιμο καθηγητή της Νομικής  Σχολής των Πανεπιστημίων Αθηνών και Μονάχου Απόστολο Γεωργιάδη  και τον καθηγητή   Δημοσίου Δικαίου της Νομικής  Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρο Βλαχόπουλο ενώ εκ μέρους της «Διεξόδου» θα προλογίσει και θα παρουσιάσει τους προσκεκλημένους ομιλητές ο δικηγόρος – νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος  Κώστας Ζησιμόπουλος.

Για την εκδήλωση, όπως πάντα,  δεν θα αποσταλούν ατομικές προσκλήσεις και η  είσοδος θα είναι ελεύθερη.



Δημοσιεύθηκε στις 24 February 2020 | 2:23 am


ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΙΔΕΑ; ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΠΛΑΝΟ. 300 ΛΕΞΕΙΣ ΑΡΚΟΥΝ


Με στόχο την ενίσχυση των νέων επιχειρηματιών που επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, πραγματοποιείται για έβδομη συνεχή χρονιά ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικών Ιδεών «John & Mary Pappajohn Business Plan Competition». Ο Διαγωνισμός διοργανώνεται από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του ACT- American College of Thessaloniki και θα απονείμει πέντε  βραβεία 4.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα πέντε καλύτερα επιχειρηματικά πλάνα. Τα χρηματικά έπαθλα προσφέρει ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας John Pappajohn.

Οι διαγωνιζόμενοι θα κριθούν βάσει της ιδέας που θα καταθέσουν, καθώς των προσωπικών επιχειρηματικών τους ικανοτήτων. Συγκεκριμένα θα συνεκτιμηθεί ο βαθμός καινοτομίας, η δυνατότητα και η ετοιμότητα ανάπτυξης της ιδέας, η γνωστική επάρκεια, η αφοσίωση και οι επιχειρηματικές ικανότητες των διαγωνιζομένων.

Ο διαγωνισμός αναλύεται σε τρία στάδια. Το πρώτο περιλαμβάνει την κατάθεση των ιδεών για το επιχειρηματικό πλάνο μέχρι την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 στο www.act.edu/pappajohn-awards. Η περιγραφή της ιδέας δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 300 λέξεις και να περιλαμβάνει:




  • το προτεινόμενο προϊόν/ υπηρεσίας

  • το αγοραστικό κοινό στο οποίο στοχεύει

  • το μοντέλο εσόδων της προτεινόμενης ιδέας (revenue model)

  • τον νεωτερισμό/καινοτομία που χαρακτηρίζει την ιδέα


Η συμμετοχή και μόνο στον διαγωνισμό Pappajohn αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για κάθε διαγωνιζόμενο να δοκιμάσει την ιδέα του σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και να δικτυωθεί με φορείς και οργανισμούς που θα τον βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του εγχειρήματος του.

Επιπλέον, η επιτυχία στον διαγωνισμό, πέρα από το χρηματικό έπαθλο,  λειτουργεί ως διαβατήριο για την εξεύρεση συνεργατών και επενδυτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε επόμενα στάδια.

Παράλληλα το Κέντρο Επιχειρηματικότητας οργανώνει προγράμματα που προσφέρουν δωρεάν γνώση σε βασικούς τομείς της επιχειρηματικής πραγματικότητας καθώς και συμβουλευτική καθοδήγηση από πεπειραμένους επιχειρηματίες μέσω του δικτύου μεντόρων και συνεργατών που έχει αναπτύξει.


Για περισσότερες πληροφορίες: Άννα Μπαϊτάση, 2310 398347, Γιώργος Κόκκας 2310 398344 (καθημερινά 10π.μ – 5 μ.μ) στο www.act.edu/pappajohn-awards, και για γραπτές ερωτήσεις στο [email protected].




Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2020 | 5:18 pm


Στον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη η νέα ηγεσία Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας


Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη επισκέφθηκαν την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020  ο Υποστράτηγος  Ιωάννης Πετρούτσος, Συντονιστής Περιφερειακών Διοικήσεων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, ο Αρχιπύραρχος Νικόλαος Ρουμελιώτης, Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Ελλάδας και ο Πύραρχος  Ανδρέας  Στεμπίλης,  Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αχαΐας, με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων τους καθηκόντων.




Κατά την επίσκεψη συζητήθηκαν θέματα της περιοχής, ενώ ο Περιφερειάρχης εστίασε στις διαρκείς προσπάθειες των πυροσβεστών για τον περιορισμό των πυρκαγιών και στην άριστη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Φαρμάκης συνεχάρη τη νέα ηγεσία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας και ευχήθηκε δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο της πυρόσβεσης.





Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2020 | 5:05 pm


Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 9 θέσεις εποχικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου


Από τη Διοίκηση του Γ. Ν. Αιτωλ/νίας- Ν. Μ. Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» ανακοινώνεται ότι μετά από σχετικές εγκρίσεις του ΑΣΕΠ θα προσληφθεί για τις ανάγκες της Φύλαξης και τις ανάγκες της Σίτισης στο Νοσοκομείο μας το παρακάτω προσωπικό:

1.       6  Άτομα ΥΕ Φύλακες-Νυχτοφύλακες

2.    3  Άτομα, ένας (1) ΔΕ Μαγείρων και δύο (2) ΥΕ Λαντζέρων-Τραπεζοκόμων και Διανομής Γευμάτων

για χρονικό διάστημα μέχρι 31/12/2020.

Οι αιτήσεις για μεν την Φύλαξη αρχίζουν από 21/02/2020 και λήγουν στις 03/03/2020 για δε την Σίτιση από 28/02/2020 έως 09/03/2020.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2631360110 κα. Μαντέκα Βασιλική.


Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2020 | 4:52 pm


Έως 28 Φεβρουαρίου η υποβολή προτάσεων στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας για δράσεις στο πλαίσιο του εορτασμού 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνει την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή προτάσεων για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Δεδομένου ότι εκδηλώνεται σημαντική ανταπόκριση από πλήθος φορέων και προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να καταθέσουν τις προτάσεις τους αποφασίστηκε η νέα καταληκτική ημερομηνία να είναι η Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα www.pde.gov.gr/gr/enimerosi/diabouleuseis/item/12961-proskisi2020 2021.html της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπου αναφέρονται αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία κατάθεσης, η οποία γίνεται με τη συμπλήρωση ειδικής φόρμας που αποστέλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην διεύθυνση [email protected].

«Με στόχο να εμπλακούν όσο το δυνατό περισσότεροι φορείς στον προγραμματισμό εκδηλώσεων και δράσεων, παρατείνουμε κατά μία εβδομάδα την προθεσμία υποβολής προτάσεων. 



Προσανατολισμός μας είναι η Δυτική Ελλάδα να γιορτάσει με λαμπρότητα τα 200 χρόνια ελευθερίας του ελληνικού κράτους, ώστε μέσα από αυτή την καταγραφή και ανασκόπηση της ιστορίας μας,  να υπάρξει μια καινούργια αφετηρία που θα αναδείξει προς κάθε κατεύθυνση το χθες, το σήμερα και το αύριο του τόπου μας» δήλωσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Βοηθός Περιφερειάρχη για το Συντονισμό των Εκδηλώσεων της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, Ανδρέας Φίλιας.



Δημοσιεύθηκε στις 23 February 2020 | 4:39 pm


Μεσολόγγι - Ειδήσεις και Νέα

Μπόλικα πρόστιµα… - Αιχμή

Μπόλικα πρόστιµα…  Αιχμή

Δημοσιεύθηκε στις 18 March 2024 | 9:03 am


Οικογενειακή υπόθεση… - Αιχμή

Οικογενειακή υπόθεση…  Αιχμή

Δημοσιεύθηκε στις 17 March 2024 | 9:02 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Μεσολόγγι





Φιλικοί ιστότοποι: