Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Αιτωλοακαρνανίας   »   Μεσολόγγι    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Κ. Λύρος: "Η επέτειος του Πολυτεχνείου πάντα επίκαιρη"

«Η ισότητα, η ισονομία και η ελευθερία, πηγάζουν απ το λαό και  παραμένουν αξίες αδιαπραγμάτευτες, βαθιά ριζωμένες στην συνείδησή του. Η Επέτειος του Πολυτεχνείου θα είναι πάντα επίκαιρη υπενθυμίζοντας σε κάθε γενιά το χρέος της υπεράσπισης  του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος» τονίζει σε μήνυμά του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 11:59 am


Το κρασί στο επίκεντρο 6ου Συμποσίου Marketing Τροφίμων & Ποτών που θα γίνει στο Αγρίνιο τον Ιανουάριο


Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Αιτωλοακαρνάνων Επιχειρηματιών (Ε.Ν.Α.), στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς στο Αγρίνιο.

Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η παρουσίαση του 6ου Συμποσίου Marketing Τροφίμων & Ποτών σε συνεργασία με το τμήμα Μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου Πατρών.  Συντονιστής της Συνέλευσης ήταν ο κ. Ορέστης Κωνσταντινίδης, μέλος Δ.Σ & ταμίας του Συνδέσμου, ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει την άρτια συνεργασία, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, του Συνδέσμου με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών και με τον κ. Προκόπη Θεοδωρίδη, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος.
Η  εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του προέδρου κ. Γεωργίου Τσιαβίκου και την παρουσίαση των νέων μελών του Συνδέσμου. Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος κ. Γεώργιος Σκαλιστής, ενημέρωσε τα μέλη για τις δομές των περιπτέρων του φετινού συμποσίου, συζητήθηκαν τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διοργάνωσης και προτάσεις για την επίλυσή τους.

Κατόπιν το λόγο πήρε ο καθηγητής κ. Προκόπης Θεοδωρίδης ο οποίος ανακοίνωσε την ημερομηνία διεξαγωγής του 6ου Συμποσίου στις 18 & 19 Ιανουαρίου 2020 και το προϊόν που θα επικεντρωθούμε στο νέο συμπόσιο το οποίο θα είναι το κρασί. Επισήμανε δε  ότι κατά τη διάρκεια του φετινού συμποσίου θα παρευρεθούν για να το παρακολουθήσουν καθηγητές και από άλλα πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Ακολούθησε συζήτηση για το θέμα των χορηγιών από επιχειρήσεις όπου υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από μέλη για να στηρίξουν την προσπάθεια.

Κατά το κλείσιμο της γενικής συνέλευσης υπήρξε ανοιχτή συζήτηση με τα μέλη όπου μας ενημέρωσαν για δύο σημαντικά θέματα. Ειδικότερα ο κ. Νεκτάριος Δρίβας, μέλος του Ε.Ν.Α, παρουσίασε στατιστικά από τα πολλαπλά αυτοκινητιστικά ατυχήματα τα οποία έχουν σημειωθεί, από τον κόμβο εισόδου της πόλης του Αγρινίου έως και τον κόμβο Παναιτωλίου, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου τμήματος και την πρωτοβουλία επιχειρηματιών της Ε.Ο. με υπογραφές για να βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Επίσης ο κ. Νικολέτας, μέλος του Ε.Ν.Α, ενημέρωσε για το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κατασκευαστών 2020 της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών (ΠΟΒΑΣ), που θα πραγματοποιηθεί στο Αγρίνιο από την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020 στο Παπαστράτειο Μέγαρο, έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΒΑΣ.

Μετά το πέρας ακολούθησε μπουφές και συζήτηση μεταξύ των μελών.


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 11:51 am


Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο Μεσολογγίου - Ο Βασίλης Μπαρμπετάκης συνεχίζει στην προεδρία

Μετά τις αρχαιρεσίες της 8ης Νοεμβρίου 2019, το νεοεκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ), συνήλθε σε σώμα, όπου και μετά από ψηφοφορία προέκυψε η εξής διάρθρωση του:

1. Πρόεδρος, Μπαρμπετάκης Βασίλειος

2. Αντιπρόεδρος, Κιρκινέζος Χαράλαμπος 

3. Αντιπρόεδρος, Ντούμας Αθανάσιος

4. Γενικός Γραμματέας, Ντέκα Γεωργία

5. Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Παπαγεωργίου Κωνσταντίνα

6. Ταμίας, Μαντζουράτος Κωνσταντίνος

7. Αναπληρωτής Ταμίας , Μαχαιριώτη Παναγιώτα
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 15 November 2019 | 11:36 am


Πως θα τιμήσει την επέτειο του Πολυτεχνείου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας - Μήνυμα του Νεκτάριου Φαρμάκη


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διοργανώνει και φέτος στην Πάτρα εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου των 46 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Οι εκδηλώσεις για τη 17ηΝοέμβρη θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 και το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • ΩΡΑ 11.00 πμ: Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων (Ηρώων Πολυτεχνείου & Δημοκρατίας, Τερψιθέα), από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπο Μπονάνο, τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδος & Ιονίου, όπως επίσης εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων.

  • ΩΡΑ 11.30 πμ: Κατάθεση στεφάνων στην παλαιά Ασφάλεια (οδός Κανακάρη).

  • ΩΡΑ 13.00: Στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα γίνουν ομιλίες με την φροντίδα των Διευθυντών.

Στα σχολεία θα γίνουν επίκαιρες ομιλίες και εκδηλώσεις σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας τους.

Με αφορμή την 46ηεπέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Το Πολυτεχνείο του 1973 παραμένει ζωντανό στις μνήμες και τις καρδιές μας, όχι μόνο γιατί οφείλουμε να τιμάμε εκείνους που αγωνίστηκαν για δημοκρατία και παιδεία, αλλά και ως διαχρονικό σύμβολο της ανάγκης για ενότητα του λαού μας και των αγώνων που δεν σταματούν ποτέ για εθνική και κοινωνική ευημερία.

Το Πολυτεχνείο αποτελεί το φάρο μιας γενιάς. Το φως του, όμως, ας φωτίζει όλες τις γενιές και κυρίως τους νέους, που οφείλουν συνέχεια να αγωνίζονται για μία καλύτερη Παιδεία, σε μία καλύτερη χώρα.

Σε αυτούς τους δημοκρατικούς αγώνες προόδου, θα είμαστε πάντα όλοι μαζί
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 4:58 pm


Θαλάσσιες Χελώνες Caretta-caretta: Άλλοι δίνουν μάχη για την προστασία τους και άλλοι τις θανατώνουν... (VIDEO)


Από τον «Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων» με αφορμή την καταγραφή ενός ακόμη περιστατικού θανάτωσης χελώνας «καρέτα – καρέτα» στην περιοχή του Μεσολογγίου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στη δημοσίευση της ιστοσελίδας «Τα Νέα» βλέπουμε τη βιντεοσκόπηση ενός όμορφου περαστικού στο λιμάνι του Μεσολογγίου, όπου δείχνει δύο θαλάσσιες χελώνες του είδους Caretta-caretta, να ερωτοτροπούν προσελκύοντας πολλούς περαστικούς να παρακολουθήσουν τα δύο χαριτωμένα ερπετά.

Από την άλλη παρουσιάζεται μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στη Φθιώτιδα, τονίζοντας έτσι τη θλιβερότητα της κατάστασης μέσα από τα δύο περιστατικά. (https://www.tanea.gr/2019/11/07/greece/i-dipli-opsi-tou-nomismatos-dyo-thalassies-xelones-xoreyoun-kai-mia-triti-keitetai-nekri/)


Δυστυχώς όμως η εικόνα αυτή δεν περιορίζεται σε μεμονωμένα περιστατικά. Στις 10/11/2019 άλλο ένα έγγραφο έφθασε στο Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, από το Λιμεναρχείο Μεσολογγίου, όπου ενημερώνει για την ύπαρξη νεκρής χελώνας στην περιοχή της Τουρλίδας. Η άτυχη χελώνα έφερε βαθύ τραύμα στον αυχένα της. Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από πέντε περιστατικά με παρόμοιες αιτίες όπου τα τραύματα οφείλονται σε αλιευτικά εργαλεία. Τα εντυπωσιακά αυτά πλάσματα μπλέκονται στα δίχτυα ή πλησιάζουν τους χωρους αλιείας,  με αποτέλεσμα πιθανών αλιείς να τα τραυματίζουν ή και να τα θανατώνουν με τα εργαλεία τους προκειμένου να τα απομακρύνουν.

Ο Φορέας έχει στις προτεραιότητές του την προστασία του είδους της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta καθώς ανήκουν στην κατηγορία των ειδών υπό εξαφάνιση. Η Λιμνοθάλασσα και η ευρύτερη περιοχή αποτελούν σημαντικό χώρο τροφοληψίας και αναπαραγωγής του προστατευόμενου είδους. Με συστηματική ενημέρωση πολιτών, παρακολούθηση και καταγραφή, ειδικά κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους καλοκαιρινούς μήνες, ο Φορέας δίνει μια καθημερινή μάχη για την διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της προστασίας του είδους
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 4:15 pm


Εντυπωσιακή η άσκηση έρευνας διάσωσης "Γέφυρα Μπανιά" που συμμετείχε η ΕΟΕΔ Μεσολογγίου


Την επιχειρησιακή ικανότητα στη συνδρομή περιστατικών έρευνας και διάσωσης επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά η Εθελοντική Ομάδα Έρευνας Διάσωσης - Ε.Ο.Ε.Δ Μεσολογγίου στην άσκηση με το κωδικό όνομα «Γέφυρα Μπανιά».

Η άσκηση η οποία είχε διάρκεια 2 ημερών που έγινε και με την συνεργασία της Α.Σ.Ε.Ε.Δ (Ανεξάρτητος Σύνδεσμος Έφεδρων Ενόπλων Δυνάμεων) πραγματοποιήθηκε στη περιοχή του ποταμού Εύηνου.
Στην συγκεκριμένη άσκηση τα σενάρια αφορούσαν, ορεινά ατυχήματα, εξαφανίσεις ανθρώπων σε δύσβατες και επικίνδυνες πλαγιές, έρευνα, πρώτες βοήθειες και μεταφορά τραυματία σε ασφαλές σημείο, στήσιμο καταυλισμού, χρήση πυξίδας, καταρρίχηση από γέφυρα 20m,ανέλκυση φορείου, τεχνικές καταρρίχησης και αναρρίχησης.

« Η εν λόγω άσκηση που της δώσαμε το κωδικό όνομα «Γέφυρα Μπανιά»,ήταν μια προγραμματισμένη άσκηση στα πλαίσια της ετοιμότητας και συνεργασίας μεταξύ των μελών της Ε.Ο.Ε.Δ και της Α.Σ.Ε.Ε.Δ πάνω στην Έρευνα και την Διάσωση με θεωρητική εκπαίδευση και πρακτικές εξασκήσεις.» δήλωσε ο Αρχηγός της Ε.Ο.Ε.Δ  Διονύσης Τσιρόγλου.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 3:53 pm


Διήμερο εκδηλώσεων στο Αγρίνιο για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου από τις οργανώσεις τις ΑΝΤΑΡΣΥΑΟι οργανώσεις ΝΑΡ( Νέο Αριστερό Ρεύμα),  νΚΑ (νεολαία κομμουνιστική απελευθέρωση) και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αγρινίου απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή  σε εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου,  το Σάββατο 16 Νοεμβρίου  στο Καφέ- Ουζερί  ‘’ ΗΛΙΑΣ’’  Γοργοποτάμου 8-10 στο Αγρίνιο.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις  7:30 το απόγευμα με επίκαιρη συζήτηση και  θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική.

Την επόμενη ημέρα Κυριακή 17 Νοεμβρίου στην Πλατεία Δημάδη οι ίδιες οργανώσεις διοργανώνουν συγκέντρωση και πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Το ανοιχτό κάλεσμα συνοδεύεται με την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν μια νομοτελειακή και ανεπανάληπτη στιγμή

Ήταν το αποκορύφωμα της λαϊκής οργής, η ορμή της νεολαίας, που εγκυμονούνταν στην κοινωνία όπως και σήμερα. Δεν οδηγηθήκαμε σ’ αυτήν μέσα από όλο και μεγαλύτερες νίκες του κινήματος, αντιθέτως φαινόταν να επικρατεί η λογική «άρτος και θεάματα». Μέσα και έξω από τις φυλακές και τα βασανιστήρια, η Αριστερά μάχονταν να κρατήσει την ελπίδα ζωντανή. Είχε όμως, όπως και τώρα διλλήματα, μπορεί να πέσει ένα καθεστώς που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ; Μήπως χρειάζεται εθνικό μέτωπο; Εκδημοκρατίζεται η Χούντα; Διλλήματα που φαίνονται τρομαχτικά επίκαιρα σήμερα εν μέσω της αστικής δικτατορίας της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ΝΑΤΟ, του «ανίκητου» ευρωμονόδρομου. Κι όμως εν μέσω διώξεων και φόβου ο λαός μας τόλμησε, εξεγέρθηκε. Φώτισε όλες εκείνες τις δυνατότητες για μια ζωή με αξιοπρέπεια, που ο παραγωγός του πλούτου θα είναι και ο διαχειριστής του.

Μόνη απάντηση οι εξεγέρσεις μας

Η πάλη για ψωμί, δουλειά, παιδεία και ελευθερία στην εποχή μας, μπορεί να γίνει το σύνθημα της σύγχρονης εξέγερσης του λαού́ για τα δικαιώματά του, με όπλο ένα ταξικά και πολιτικά ανασυγκροτημένο, οργανωμένο, Εργατικό, Λαϊκό και Νεολαιίστικο Κίνημα και μια Αντικαπιταλιστική και σύγχρονα Κομμουνιστική αριστερά. Για να πάρει ο λαός στα χέρια του την εξουσία και τον πλούτο. Για τη δημοκρατία, την κατάργηση της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, των διακρίσεων.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ταξική πτέρυγα του κινήματος, θα συμβάλλουμε για να εκφραστεί μαζικά και δυναμικά η αντίθεση του λαού και της νεολαίας απέναντι στο σύγχρονο εργασιακό σφαγείο και στα νέα πολεμικά τους σχέδια!

Η φτωχοποίηση της κοινωνίας δεν είναι μονόδρομος.

Στόχος μας είναι η ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, ενάντια στον περιορισμό των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, τον περιορισμό της δράσης των συνδικάτων και τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, την βία και την καταστολή στα πανεπιστήμια που στόχο έχει την προώθηση των ιδιωτικών κολεγίων και την διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενάντια στις φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Για έναν κόσμο στο ύψος των αναγκών και των δυνατοτήτων μας!

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 3:43 pm


Πιλοτικές δράσεις σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μέσω του ευρωπαϊκού έργου LIFE-IP AdaptInGR


Πιλοτικές δράσεις που αποσκοπούν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε περιφερειακό επίπεδο, πρόκειται να υλοποιήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως εταίρος του προγράμματος LIFE Integrated Projects Climate Action (LIFE-IPAdaptInGR) με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Νοεμβρίου 2019 στην Αθήνα.

Το «LIFE-IPAdaptInGR» αποσκοπεί στην υποστήριξη της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής και των Περιφερειακών Σχεδίων (ΠεΣΠΚΑ) για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, με κατάλληλες, μεταξύ άλλων, Πιλοτικές Δράσεις σε Εθνικό, Περιφερειακό και Τοπικόεπίπεδο.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πρόκειται να υλοποιήσει τρεις πιλοτικές δράσεις με συνολικό προϋπολογισμό 1.004.042 ευρώ και με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης οκτώ ετών, λαμβάνοντας υπόψη και δυσμενή κλιματικά δεδομένα. 
Οι πιλοτικές αυτές δράσεις αφορούν:


- την οριοθέτηση τμημάτων του ποταμού Ινάχου στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,

- την υλοποίηση έργων για την προστασία της παράκτιας ζώνης, μήκους περίπου 1000μ., στην παραλία Καλαμακίου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας στην Π.Ε. Αχαΐας και


- την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στα Δημοτικά Διαμερίσματα Περιστερίου και Γερακίου του Δήμου Ήλιδας στην Π.Ε. Ηλείας.


Κατά την συνάντηση, την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε έλεγχος του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου από εκπροσώπους του Εκτελεστικού Οργανισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (EASME), ενώ την Τρίτη 12 Νοεμβρίου διεξήχθη η δεύτερη συνάντηση εργασίας της Ομάδας Συντονισμού Πιλοτικών Δράσεων. Η ομάδα έργου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας παρουσίασε τις πιλοτικές δράσεις που έχουν προγραμματιστεί, τις συνεργασίες και τις επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί καθώς και την πορεία προετοιμασίας των Πιλοτικών Δράσεων.

Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας της ΠΔΕ Λάμπρος Δημητρογιάννης, η ενσωμάτωση δυσμενών κλιματικών σεναρίων στο σχεδιασμό έργων και μελετών θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της τρωτότητας περιοχών που καθίστανται ευάλωτες σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Το έργο LIFE-IPAdaptInGR, εκτός του οφέλους από την υλοποίηση των πιλοτικών δράσεων, αποσκοπεί και στη μεταφορά της τεχνογνωσίας, των εμπειριών και των αποτελεσμάτων, που θα αναπτυχθούν/αποκτηθούν, σε άλλες περιφέρειες και δήμους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες αρνητικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και καθιστά την υλοποίησή του από την ΠΔΕ πιλοτικό οδηγό για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε Περιφερειακό επίπεδο.

Οι φορείς που συμμετέχουν στις Πιλοτικές Δράσεις είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Κατερίνης, ο Δήμος Κομοτηνής, ο Δήμος Ρόδου, ο Δήμος Λαρισαίων, ο Δήμος Αγίων Αναργύρων - Καματερού, ενώ συντονιστής του έργου είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 3:30 pm


Προχωρούν οι διαδικασίες για προσλήψεις γιατρών στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου - Με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ συναντήθηκε ο Κώστας Λύρος


Με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη συναντήθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Κώστας Λύρος στην Πάτρα.  
Ο κ. Λύρος έθεσε ζητήματα που αφορούν την Υγεία και της δομές της στο Δήμο, ενώ έλαβε την  διαβεβαίωση από τον κ. Καρβέλη πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προκήρυξης νέων θέσεων ιατρών στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, οι οποίοι θα προσληφθούν σε αναπλήρωση των συναδέλφων τους που πρόκειται να αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης στο τέλος του έτους.  Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την πρωτοβάθμια παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, ενώ σύντομα πρόκειται να ακολουθήσει νέα συνάντηση στο Μεσολόγγι, στο πλαίσιο της καλής επικοινωνίας για την αντιμετώπιση  ζητημάτων που αφορούν τον τομέα της Υγείας.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 3:25 pm


Μεγάλη η συμμετοχή μαθητών από την Αιτωλοακαρνανία στον 80ο Πανελλήνιο Μαθηματικό Διαγωνισμό "Ο Θαλής"


O 80οςΠανελλήνιος Μαθηματικός Διαγωνισμός ξεκίνησε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 με την 1η φάση του διαγωνισμού «Ο Θαλής». Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές και στις μαθήτριες Β και Γ’ τάξεων των Γυμνασίων καθώς επίσης και όλων των τάξεων των Λυκείων.

Με απόλυτη επιτυχία και με μεγάλη προσέλευση μαθητών έλαβε μέρος στα 3 εξεταστικά κέντρα σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο στις 9:00 το Σάββατο 9 Νοεμβρίου.
Τα αποτελέσματα των επιτυχόντων θα ανακοινωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα καθώς οι επιτυχόντες θα περάσουν στη 2η φάση του διαγωνισμού «Ο Ευκλείδης», που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου 2020. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΔΩ  ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ )

Η Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Αιτ/νιας με ανακοίνωσή της εύχεται καλά αποτελέσματα σε όλα τα παιδιά και τα συγχαίρει για τη συμμετοχή τους και την  προσπάθεια που κατέβαλαν.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 3:19 pm


Απο 8:00 π.μ. έως 3:00μ.μ. χωρίς νερό αύριο το Ευηνοχώρι Μεσολογγίου

Προσωρινή διακοπή της υδροδότησης θα γίνει αύριο το πρωί στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου, λόγω εργασιών συντήρησης της δεξαμενής σύμφωνα με την ακόλουθη ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου:

"Ενημερώνουμε τους καταναλωτές μας στην Τ.Κ. Ευηνοχωρίου, ότι λόγω εργασιών στην δεξαμενή ύδρευσης του χωριού, θα γίνει διακοπή νερού την Παρασκευή 15-11-2019 από ώρα 08:00 έως και 15:00."
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 2:03 pm


Θρασύτατη απόπειρα ληστείας στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού με κλεμμένα ΙΧ από Νεοχώρ και Αιτωλικό


Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι διωκτικές αρχές στην ευρύτερη του Αιτωλικού για τον εντοπισμό τεσσάρων ατόμων που τα ξημερώματα αποπειράθηκαν να διαρρήξουν πρατήριο υγρών καύσιμων στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού. Στην προσπάθειά τους έγιναν αντιληπτοί από τους ιδιοκτήτες του πρατηρίου που διαμένουν στον επάνω όροφο, τους οποίους δεν δίστασαν να τους κτυπήσουν με λοστό, ώστε να διαφύγουν.

Τα θύματα διακομίστηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο Μεσολογγίου όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, χωρίς να απαιτηθεί η νοσηλεία τους.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι θρασύτατοι δράστες έφθασαν στο σημείο με δυο ΙΧ που είχαν κλέψει νωρίτερα, από το Νεοχώρι και το Αιτωλικό, ενώ κατά τη διαφυγή τους, εγκατέλειψαν το ένα, στην περιοχή της Μπούζας Αιτωλικού.

Για το συμβάν από την αστυνομία εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αιτωλικού σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος άγνωστων δραστών, οι οποίοι σήμερα τα ξημερώματα, αφαίρεσαν στο Αιτωλικό σταθμευμένο αυτοκίνητο ημεδαπής.

Στη συνέχεια οι δράστες μετέβησαν με το κλεμμένο όχημα σε περιοχή του Αιτωλικού, όπου έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους φορώντας κουκούλες, διέρρηξαν οικία ημεδαπού με τη χρήση λοστού,  ενώ ερχόμενοι κατά την είσοδο  τους αντιμέτωποι με τους ιδιοκτήτες, τους χτύπησαν στο κεφάλι με τον λοστό και τράπηκαν  σε φυγή.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου, για την παροχή πρώτων βοηθειών.»


Να σημειωθεί, τέλος, ότι για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού,  πρατήριο υγρών καυσίμων γίνεται στόχος ληστών, αφού πρόσφατα άγνωστοι είχαν διαρρήξει παρακείμενο πρατήριο.


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 1:51 pm


Επιτέλους! Επικοινώνησαν οι πειρατές. Καλά στην υγεία του ο 20χρονος ναυτικός από το Μεσολόγγι (VIDEO)


Δέκα μέρες αγωνίας, δέκα μέρες που θύμιζαν Γολγοθά για την οικογένεια του Έλληνα (σ.σ. κατάγεται από το Μεσολόγγι) 20χρονου ναυτικού. Η απαγωγή στο Τόνγκο και η πρώτη επικοινωνία.

Η πρώτη επικοινωνία μετά την απαγωγή, που δίνει επιτέλους μια ελπίδα! Δέκα ολόκληρες μέρες μετά την απαγωγή του Έλληνα ναυτικού από το τάνκερ Elka Aristotle, στο Τόνγκο, οι γονείς του έχουν μια αφορμή για να χαμογελάσουν.

Δέκα μέρες μετά, λοιπόν, έμαθαν ότι το παιδί τους είναι καλά. Οι διαπραγματευτές, οι οποίοι έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας τη δύσκολη επιχείρηση φαίνεται να επιβεβαίωσαν ότι ο Έλληνας ναυτικός είναι καλά στην υγεία του.


Η πρώτη επικοινωνία μετά την απαγωγή

Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, οι πειρατές επικοινώνησαν με τους διαπραγματευτές. Ο ναυτικός είναι καλά στην υγεία του όπως επιβεβαίωσαν οι διαπραγματευτές τους γονείς του δέκα μέρες μετά την απαγωγή…
«Βέβαια γίνεται δουλειά. Από την πρώτη στιγμή γίνεται δουλειά. Τίποτα περιμένουμε σε αναμονή. Αυτό, τίποτα άλλο σε αναμονή, τίποτα δυστυχώς τίποτα. Όλοι ψάχνονται και τα υπουργεία είναι και όλοι, αλλά τίποτα. Δεν βγαίνουν αυτοί (σ.σ. οι πειρατές) να πούνε τι θέλουν…» δήλωσε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού ο πατέρας του νεαρού ναυτικού.

Την ίδια ώρα, τo ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπό άκρα μυστικότητα, μαζί με την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τους Άγγλους διαπραγματευτές, βρίσκονται σε επαφές για την επιστροφή του Έλληνα μηχανικού στην πατρίδα μετά την απαγωγή του.

«Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών είναι σε διαρκή επικοινωνία με την πλοιοκτήτρια εταιρία καθώς και με την οικογένεια του απαχθέντος» τονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι «Μαύροι Δαίμονες» όπως αποκαλούνται οι πειρατές που λυμαίνονται τον κόλπο της Γουινέας με επιθέσεις σε πλοία και απαγωγές, θα ανταλλάξουν όπως φαίνεται με πολλές χιλιάδες λύτρα τις ζωές των τεσσάρων ναυτικών του ελληνόκτητου πλοίου.

Τέλος, μια ακόμη απόδειξη ζωής μετά την απαγωγή έρχεται από το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων. Κι αυτό διότι επιβεβαιώνει πως οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει. Θυμίζουμε ότι από τα τέσσερα μέλη του πληρώματος που άρπαξαν οι πειρατές, δύο είναι Φιλιππινέζοι.


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 14 November 2019 | 3:50 am


"Φωτό - βόλτα" στο αρχαίο λιμάνι στον Άγιο Παντελεήμονα Αστακού
Γράφει ο Γιάννης Ρουσόπουλος

To Σάββατο στις 9 Νοεμβρίου κάναμε ακόμα μια δημιουργική "φώτο-βόλτα" με τη Φωτογραφική Ομάδα του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου "Το Αιτωλικό".

Στόχος τέθηκε το αρχαίο λιμάνι του Αγίου Παντελεήμονα, κρυμμένο μέσα σε βαθύ όρμο, σαν φιόρδ. Είναι βόρεια από το Πλατυγιάλι, στην περιοχή του Αστακού.

Εκεί υπήρχε αρχαία Aκαρνανική πόλη. Όπως αξιολογήσαμε τα πράγματα, ο σημερινός ναός του Αγίου Παντελεήμονα θα πρέπει να έχει κτιστεί πάνω στη θέση αρχαίου ναού.


Τουλάχιστον από τα χρόνια τα βυζαντινά κι ως τη δεκαετία του '60 λειτουργούσε λιμάνι εξαγωγικό. Εξάγονταν με καΐκια το ονομαστό κύπελο της βελανιδιάς του Ξηρομέρου, το πλέον κατάλληλο υλικό για την επεξεργασία των δερμάτων και προωθούνταν σε πολλά λιμάνια της Μεσογείου. Το ίδιο και τα αγροτικά προϊόντα από την πεδιάδα του Αχελώου.

Στην ευρύτερη περιοχή διαχειμάζουν πατροπαράδοτα κτηνοτρόφοι από την Πίνδο.

Το παλιό τελωνείο, οι αποθήκες κι άλλα δημόσια κτίρια, αφέθηκαν στην εγκατάλειψη και ερειπώνονται.

Νέος ασφαλτοστρωμένος δρόμος κατασκευάστηκε πρόσφατα και διασχίζει τον οικισμό. Κατέστρεψε σε σημαντικό βαθμό το τοπίο με τις μεγάλες τομές στα βραχώδη πρανή του βουνού. Ακολουθώντας τον, βρεθήκαμε σε αυλή ιδιωτικής επιχείρησης. Είναι δηλαδή αδιέξοδος. Έγινε με χρήματα της Περιφέρειας (δηλ εμείς τον πληρώσαμε) για να εξυπηρετήσει κάποιον ιδιώτη !!!

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 13 November 2019 | 1:29 am


Πάλι το Αγρίνιο θα φταίει στο Μεσολόγγι;Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί στο Μεσολόγγι «εκθειάζουν» τη δημιουργικότητα των γειτόνων τους, Αγρινιωτώνσε βαθμό που να μονολογούν λέγοντας «μωρέ να ‘χαν την Τουρλίδα οι Αγρινιώτες και θα βλέπατε πως θα την είχαν…», σκέψεις που έχουν δόση και αυτοκριτικής αλλά και κριτικής στους διοικούντες το Μεσολόγγι για την αναποτελεσματικότητα που τους διακρίνει σε διάφορους παραγωγικούς τομείς.

Αφορμή για την παραπάνω επισήμανση μας έδωσε μια φωτογραφία που κοινοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Στη φωτογραφία, λοιπόν, ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου δεν διστάζει να φωτογραφηθεί με τους επικεφαλής δυο παρατάξεων της αντιπολίτευσης και μελών της επιτροπής τουριστικής προβολής του δήμου κ.κ. Σταύρο Καμένο και Γιώργο Καραμητσόπουλο στο περίπτερο του δήμου Αγρινίου, στην τουριστική έκθεση Philoxenia 2019, στη Θεσσαλονίκη.Μια εικόνα που εκ των πραγμάτων δηλώνει ότι οι γείτονες Αγρινιώτες για την προβολή και την πρόοδο της περιοχής τους, παραμερίζουν τις όποιες πολιτικές διαφορές, θέτοντας κοινούς στόχους και επιδιώξεις, που ενίοτε τους πετυχαίνουν.

Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιόμαστε εδώ στο Μεσολόγγι πόσες φορές και από ποιους έχει γίνει κάτι ανάλογο; Η απάντηση είναι εύκολη ελάχιστες, αφού πάντα το εγώ κυριαρχεί του εμείς. Αρκεί να υπενθυμίσουμε  τις αποστολές του δήμου Μεσολογγίου στο εξωτερικό, που συγκροτούταν την τελευταία 5ετια με μέλη της πλειοψηφίας και μόνο…

Γίνεται αντιληπτό συνεπώς, ότι για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Μεσολόγγι βαρύνει κύρια και ίσως αποκλειστικά τους ντόπιους παράγοντες….
Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 4:23 pm


Μια ακόμη πετυχημένη παρουσία και προβολή της Δυτ. Ελλάδας στην στην 35η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia 2019


Το ενδιαφέρον των επισκεπτών και επαγγελματιών του τουρισμού συγκέντρωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που συμμετείχε με δικό της περίπτερο στην 35η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia 2019, η οποία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το γεγονός πως για πρώτη φορά στο περίπτερο της Π.Δ.Ε., συμμετείχαν από κοινού και οργανωμένα, εκπρόσωποι του Α΄ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν απόψεις, προβάλλοντας από κοινού τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα, παρόντες ήταν οι Δήμοι Αρχαίας Ολυμπίας, Αγρινίου και Αιγιάλειας.

Επίσης, στο περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας φιλοξενήθηκε αυξημένος αριθμός επιχειρήσεων, με ξεχωριστή την παρουσία της ΑΜΦΙΓΑΛ Α.Ε. που προσέφερε προϊόντα της στους επισκέπτες της έκθεσης.
Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης διεξήχθησαν δεκάδες Β2Β συναντήσεις, στις οποίες διαπιστώθηκε ότι η Δυτική Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, έντονο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν ξένοι και Έλληνες επαγγελματίες για να γνωρίσουν και να καταγράψουν ευκαιρίες παροχής νέων τουριστικών υπηρεσιών προς τους πελάτες τους.

«Από την πρώτη μέρα, η νέα Περιφερειακή Αρχή έβαλε ως στόχο την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των διαφόρων φορέων της Περιφέρειάς μας και αυτό το κάνουμε πράξη άμεσα. Μεταξύ μας αρχίζει να αναπτύσσεται μια σχέση εμπιστοσύνης, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα οδηγήσει σε εντυπωσιακά αποτελέσματα στο μέλλον» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες δύο ημέρες της έκθεσης πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας επίδειξη τοπικής γαστρονομίας. Το μενού το είχε επιμεληθεί ο Σύλλογος Εστίασης Αναψυχής Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ). Επίσης, το κοινό που θέλησε να γνωρίσει την Δυτική Ελλάδα είχε και την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις καινοτόμες δράσεις που εφαρμόζονται με τις τοπικές συνέργειες τουρισμού μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CI-NOVATEC, στις οποίες αναφέρθηκε η υπεύθυνη της Ομάδας Έργου Βίκυ Καραπάνου.

Επικεφαλής της αποστολής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης, ο οποίος συνοδευόταν από τον προϊστάμενο του Τμήματος Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής, Δρ. Λαυρέντιο Βασιλειάδη.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 3:37 pm


Ενημερωτικός ο χαρακτήρας της πρώτης συνεδρίασης του νέου ΔΣ του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτ. Ελλάδας


Την πρώτη του συνεδρίαση, υπό τη νέα σύνθεση, πραγματοποίησε τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, υπό την προεδρεία του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για το έργο και τη δράση του Ταμείου, ενώ ασχολήθηκε και με υπηρεσιακά θέματα.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Χρήστος Τζομάκας ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ για τα ταμειακά διαθέσιμα που ανέρχονται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ, αλλά και για τα έξι ευρωπαϊκά έργα που υλοποιεί το ΠΤΑ στο πλαίσιο του INTERREG Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020. Επίσης, ανέφερε ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις και αναμένονται οι εγκρίσεις για την ανάληψη νέων έργων αντίστοιχου προϋπολογισμού.

Από την πλευρά του, ο κ. Φαρμάκης, ευχήθηκε στα μέλη του Δ.Σ. καλή και γόνιμη θητεία, ενώ εξέφρασε τη βούληση για αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Περιφερειακού Ταμείου με τον καλύτερο τρόπο και πάντα, με διαφάνεια και για την εξυπηρέτηση των αναγκών του τόπου.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 3:29 pm


Για το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 συνεδριάζει η επιτροπή διαβούλευσης του δήμου Μεσολογγίου


Συνεδριάζει την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 20.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ι.Π. Μεσολογγίου, η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης. 
Το θέμα συζήτησης αφορά σε «Γνωμοδότηση επί του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου έτους 2020 και εισήγηση προτάσεων προς το Δημοτικό Συμβούλιο». 
Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η Συνεδρίαση θα επαναληφθεί την Πέμπτη 21-11-2019 την ίδια ώρα. Η σχετική πρόσκληση της συνεδρίασης έχει αναρτηθεί από 8-11-2019 στην ιστοσελίδα του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 3:22 pm


Ο συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου για το ζήτημα της μαζικής νέκρωσης ψαριών στο Αιτωλικό (VIDEO)

Την περασμένη εβδομάδα για ακόμη μια φορά καταγράφηκαν μαζικοί θάνατοι ψαριών στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, θάνατοι που αποδίδονται στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες οι οποίες και επηρέασαν τις ποσότητες οξυγόνου στο νερό.
Για το πρόβλημα και τις λύσεις που προτείνονται για να αποφευχθεί στο μέλλον ανάλογη κατάσταση ο συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, Γιάννης Σελιμάς  μίλησε στην τηλεόραση "ΑΧΕΛΩΟΣ TV" και συγκεκριμένα στη δημοσιογράφο Μαρία Καλαμάκη.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:


Δείτε πως κατέγραψε ο κ. Σπύρος Καριοφύλλης το φαινόμενο την περασμένη εβδομάδα.


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 3:12 pm


Η καθιέρωση των Γιορτών ΕξόδουΓράφει ο Αλτάνιος Κλεισοβίτης*
Το εκπληκτικό και ανεπανάληπτο γεγονός της θυσίας των Μεσολογγιτών, του θαύματος της ανδρείας των, της αυταπάρνησης των γερόντων, της  αξιοπρέπειας των γυναικών και  της αλληλεγγύης των φιλελλήνων ζωντανεύει  κάθε χρόνο υπό τον βαρύτιμο τίτλο «Γιορτές Εξόδου».

Ο εορτασμός αυτός,    στον  οποίο συμμετέχει ο Πολιτειακός Άρχοντας και η ανώτατη πολιτική, εκκλησιαστική, πνευματική και στρατιωτική ηγεσία  της χώρας, είναι ίσως μοναδικός  στον κόσμο όλο. Πρώτον γιατί ξεκίνησε αυτόβουλα από τους συγγενείς των πεσόντων στην Έξοδο και δεν επιβλήθηκε από το κράτος, δεύτερον γιατί πραγματοποιείται σε ώρα νυκτερινή και τρίτον γιατί γίνεται με βήμα πολύ αργό – σε ένδειξη πένθους – και με μπάντες που παιανίζουν πένθιμα εμβατήρια.

Καθιερώθηκε το 1850, όταν το Σάββατο του Λαζάρου εκείνης της χρονιάς  οι Μεσολογγίτες συγκεντρώθηκαν στη σημερινή γωνία των οδών Λόρδου Βύρωνος και Ραζή-Κότσικα και άκουσαν μία  ενθουσιώδη, βαθυστόχαστη και συγκινητική ομιλία   του λόγιου και υμνογράφου  Ανδρέα Παλαμά  που εκφώνησε   από το μπαλκόνι του αρχοντικού  Πετρόπουλου (σημερινού Χρυσογιαλέικου).
Τελειώνοντας η ομιλία κάποιος από το ενθουσιασμένο ακροατήριο φώναξε "Στα Ηρώα, πάμε στα Ηρώα" οπότε οι συγκεντρωθέντες προμηθεύτηκαν  κεριά από τις εκκλησίες και τα μαγαζιά και ένα "κάδρο" με τη μορφή του Ραζή-Κότσικα που ήταν κρεμασμένο στον τότε Καφενέ Ράγκου (μετέπειτα Λεσχίδιο αδελφών Ευάγγελου και Γεράσιμου Δέδε)  και αφού σχημάτισαν πομπή  οδηγήθηκαν  με  αναμμένα τα κεριά  στους τάφους των ηρώων – προγόνων τους όπου οι αρχιμανδρίτες του Αγίου Σπυρίδωνος Στέφανος Αναγνωστόπουλος και του Αγίου Παντελεήμονος Ιερόθεος Ηλιάδης έψαλαν τρισάγιο μπροστά στο μνήμα του "Πολυανδρείου Αρχηγού".

 

Το "κάδρο" με την μορφή του Ραζή-Κότσικα  εκτίθεται στο Ιστορικό Μουσείο "Διέξοδος"


                                                    


Έκτοτε, κάθε χρόνο το απόγευμα του Λαζάρου,  μετέβαιναν πάντα  με  αναμμένα κεριά στα «μνήματα» και  τα εναπέθεταν  σε αυτά αφού προηγουμένως έκαναν τρισάγιο.

Το μνημόσυνο της Κυριακής των Βαΐων καθιερώθηκε το 1859 από τον τότε μητροπολίτη (Αρχιεπίσκοπο Αιτωλίας & Ακαρνανίας) Θεόφιλο Βλαχοπαπαδόπουλο ο οποίος είχε διατελέσει  διάκονος του Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Δημοτικό πρόγραμμα για τον εορτασμό εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1877 επί δημαρχίας Ιωάννη  Γιαννόπουλου ο οποίος εκφώνησε και τον «πανηγυρικό» ενώ τον επόμενο χρόνο με εντολή του Δήμου ο τότε φοιτητής Κωστής Παλαμάς εκφώνησε το ποίημα «Μεσολόγγι» η πρωτότυπη έκδοση του οποίου περιλαμβάνεται στις συλλογές της «Διεξόδου» και εκτίθεται στις βιτρίνες του Ιστορικού της Μουσείου.

Το 1884 επί δημαρχίας Ηλία Παπαδόπουλου οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Εξόδου έλαβαν επίσημο χαρακτήρα.

Το 1906 επί κυβερνήσεως Γεωργίου Θεοτόκη εκδόθηκε Βασιλικό Διάταγμα που  καθιέρωσε  την επέτειο της Εξόδου ως «Εθνική Τοπική Εορτή» για την συμμετοχή τους δε  στην πρώτη επίσημη  γιορτή    κατέπλευσαν στην Τουρλίδα  τα  θωρηκτά  «Σπέτσαι», «Ύδρα» και «Ψαρρά»  από τα οποία αποβιβάστηκαν για την απόδοση τιμών  τρία αγήματα και η μουσική του Στόλου.

Την ίδια χρονιά οργανώθηκε στο «Ξενοκράτειο» θεατρική παράσταση από τους μαθητές του Γυμνασίου προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την κατασκευή της Εικόνας της Εξόδου  από τον Ζακυνθινό ζωγράφο Δημήτριο Παλεκάση σε αντιγραφή του ομώνυμου έργου του θεόδωρου Βρυζάκη.

Παράλληλα με την δημιουργία της Εικόνας είχε παραγγελθεί και η κατασκευή του «θρόνου»  της  καθώς και της  «Ουρανίας»,  τον χρυσό στέφανο και την χρονολογία της οποίας κέντησαν οι «αγνές Μεσολογγίτισσες παρθένες» Βασ. Αμπαδογιάννη, Στεφανία Ράπτη και Σοφία Οικονόμου. Σήμερα η "Ουρανία" αυτή  εκτίθεται ως μουσειακό κειμήλιο στην Πινακοθήκη του Δήμου στη θέση της δε  με  φροντίδα του συλλόγου των εν Αθήναις Μεσολογγιτών  κεντήθηκε  το 1978 καινούργια από την κυρία Ασπασία Μπίλλιου 

Φωτογραφία του 1907
Το 1907  η Εικόνα της Εξόδου μετά της «Ουρανίας» μεταφέρθηκε  στον  Κήπο των Ηρώων  «εν πομπή» στα χέρια και στους ώμους  μαθητών του Γυμνασίου οποίοι φορούσαν παπιγιόν και λευκά γάντια.                                                                                                              


Από το  1930   και μετά  καθιερώθηκε οι συμμετέχοντες στην «πομπή» μαθητές να φέρουν στολές και άρματα του αγώνα  και οι μαθήτριες λιβανιστήρια.

Το 1933, δεδομένου ότι τον προηγούμενο χρόνο είχε ανεγερθεί νέο περικαλλές δημαρχείο,   ο ρέκτης δήμαρχος Χρήστος Ευαγγελάτος ανέθεσε στον ζωγράφο - αρχιδιάκονο Δημήτριο Κασόλα την δημιουργία νέας Εικόνας που φιλοτεχνήθηκε εξαίσια με την σύμπραξη των παιδιών του - επίσης ζωγράφων -   Άγγελου, Γεράσιμου και Ιωάννη.


 

Πρακτικό της Δημαρχιακής Επιτροπής του 1933

                                                                                      


Έκτοτε και  μέχρι σήμερα η Εικόνα, παρά το ότι δεν είναι θρησκευτική,  «λειτανεύεται» στη Γιορτή της Εξόδου για να θυμίζει   σε ολόκληρη την  Οικουμένη  ότι  η «ύλη»  της στρατιάς των Αγαρηνών κατακτητών παρά το ότι ήταν τεραστίων διαστάσεων  ήταν παράλληλα  εξαιρετικά  μικρή για να νικήσει και να υποτάξει  το «πνεύμα» και την  «ψυχή»  των ολιγάριθμων υπερασπιστών της αξιοπρέπειας και του χρέους.


   * Ο Αλτάνιος Κλεισοβίτης είναι συλλέκτης & ιστοριοδίφης θεμάτων της Ιερής ΠόληςΔιαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 2:25 pm


Το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων για την εορτή του Αποστόλου Φιλίππου στην Γραμματικού Μακρυνείας


Την προσεχή Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019, εορτή του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Φιλίππου, εορτάζει με κάθε εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα ο Ιερός Ναός Αποστόλου Φιλίππου στη Γραμματικού του Δήμου Αγρινίου.


Το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων έχει ως εξής:


Την παραμονή της εορτής Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019  και ώρα 5:30 μμ  θα τελεσθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’  Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος και εν συνεχεία θα λάβει χώρα η λιτανεία της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Φιλίππου με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, των Αρχών, της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου, και των προσκεκλημένων πολιτιστικών συλλόγων  .
Ανήμερα  της  εορτής, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019 και περί ώρα  07:00 πμ  θα τελεσθεί η Ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία  Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλία και Ακαρνανίας κ.κ Κοσμά.


Το απόγευμα της ίδιας ημέραςκαι ώρα 4:00 μμ θα τελεσθεί η Ακολουθία του μεθεόρτιου Εσπερινού και εν συνεχεία η Ιερά Παράκληση του Αγίου.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 2:05 pm


Με την ομιλία «Οικογένεια ώρα μηδέν;» η εναρκτήρια εκδήλωση της Σχολής Γονέων στο Μεσολόγγι


Με την ακολουθία του αγιασμού για την έναρξη της νέας χρονιάς, που θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς,αρχίζουν οι συναντήσεις της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, την προσεχή Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 18:30’, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως (οδός Κανάτα 2 και Γ. Χονδρού).

Ομιλητής, στην πρώτη συνάντηση, θα είναι ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρ. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Οικογένεια ώρα μηδέν;».
Ο π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου γεννήθηκε το 1969 στην Ορεστιάδα του Νομού Έβρου. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό δίπλωμα στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών Ρώμης. Επίσης είναι διπλωματούχος της Βατικανής Σχολής Παλαιογραφίας. Είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 1:56 pm


Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης αναψυχής με την εφαρμογή του νέου "Αντικαπνιστικού" νόμου - Ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας


Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας με σχετική εκτενή ανακοίνωση ενημερώνει τις επιχειρήσεις μέλη του για την εφαρμογή του Νέου Αντικαπνιστικού Νόμου 4633/16 -10 -2019,  παρουσιάζοντας τον κωδικοποιημένα για να λάβουν γνώση των διατάξεων.

Η ενημερωτική ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Προς διευκόλυνση κάθε ενδιαφερόμενου καταγράφονται με λεπτομέρεια και σαφήνεια οι Νόμοι που ψηφίστηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο για το κάπνισμα, 3730/2008 – 3868/2010 – ΥΠ.ΑΠΟΦΑΣΗ 104720/2010 με ειδίκευση του πρόστιμου – 4419/2016 με την προσαρμογή της ελληνικής Νομοθεσίας στην κοινοτική οδηγία 40200/2014 και 4633/16-10-2019.


ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ Υ.Ε. ( ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ) ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ – ΑΥΤΟΦΩΡΟΥ – ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.

             Ευανάγνωστες πινακίδες και από τις δύο πλευρές του καταστήματος ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ.

             Σε κανένα χώρο του καταστήματος σταχτοδοχείο (τασάκι).

             Πλήρη συνεργασία του καταστηματάρχη με τα ελεγκτικά όργανα.

             Βιβλίο Αναφοράς, αριθμημένο και θεωρημένο από τη Δημοτική Αρχή.

             Απαγορεύεται αυστηρώς η χρήση και η πώληση καπνού ή προϊόντα καπνού.

             Απαγορεύεται η δυνατότητα δημιουργίας χώρων καπνιζόντων.

             Απαγορεύεται εκτός από το τσιγάρο, το κάπνισμα που προέρχεται από:

α) Καπνός από φύλλα και άλλα φυσικά επεξεργασμένα ή μη φυτικά.

β) Καπνός πίπας.

γ) Φυτικά προϊόντα με βάση βότανα, φρούτα πρώτης ύλης φαγητού.

δ) Ηλεκτρονικό τσιγάρο.

ε) Η επαναπλήρωσης, δηλαδή δοχείο που περιέχει νικοτίνη το οποίο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για ηλεκτρονικό τσιγάρο.

ζ) Συστατικό καπνού από οποιαδήποτε ύλη και αν προέρχεται

η) Αρωματική που προσδίδει μυρωδική γεύση ακόμη και από φρούτα, μπαχαρικά, προϊόντα καπνού παντός είδους.

             Απαγορεύεται καπνός για ναργιλέ ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν που μπορεί να καταναλωθεί μέσω ναργιλέ.

             Απαγορεύεται το κάπνισμα και σε κέντρα διασκέδασης και καζίνο με τον Νέο Νόμο 4633/2019 ο οποίος κατήργησε την εξαίρεση που υπήρχε με τον προηγούμενο Νόμο.


ΟΡΓΑΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

             Με τον Νέο Νόμο 4633/2019 Αστυνομία – Δημοτική Αστυνομία – Τουριστική Αστυνομία – Λιμενικό.

             Μπορεί να λειτουργήσει συνεπικουρικά το ΣΕΤΕ και ελεγκτικά ο ΕΟΤ.

             Κατά τη διάρκεια του ελέγχου υποχρεούνται σε επίδειξη ταυτότητας.


ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΕΛΕΓΧΩΝ

Οι έλεγχοι διενεργούνται σε οποιαδήποτε ώρα χωρίς περιορισμό χρόνου και συχνότητας, είτε με καταγγελία ή χωρίς καταγγελία χαρακτηρίζονται σε τακτικούς και έκτακτους.


ΠΡΟΣΤΙΜΟ – ΑΥΤΟΦΩΡΟ – ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Δημιουργείται πλήρη μηχανογραφικό ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής παραβάσεων για να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα το ζήτημα των παραβάσεων.
ΠΡΟΣΤΙΜΑ

1. Σε περίπτωση 4 παραβάσεων η επιχείρηση κλείνει για 10 μέρες και στις 5 παραβάσεις οριστικό κλείσιμο.

2. Διπλασιάζεται το πρόστιμο σε περίπτωση υποτροπής.

3. Το πρόστιμο επιδίδεται στον παραβάτη ή κοινοποιείται ή θυροκολλείται σε περίπτωση άρνησης.

4. Εντός 10 ημερών δύναται να διατυπώσει ο παραβάτης τις αντιρρήσεις του. Εάν είναι επαρκείς οι αντιρρήσεις το πρόστιμο μειώνεται ή διαγράφεται.

5. Σε περίπτωση άμεσης καταβολής του ποσού σε διάστημα 15 ημερών σημαίνει μείωση στο 5%.

6. Τα έσοδα από τα πρόστιμα είναι κρατικά έσοδα από τα οποία δύναται να καλυφθούν για Δαπάνες Δημόσιας Υγείας.


Πράξη επιβολής προστίμου με τον Νόμο 3868/2010 (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ  Επιβαλλόμενων Προστίμων ανά παράβασησύμφωνα με το Ν. 3868/2010 Άρθρο 17 παρ.3)- Καταχωρούνται με ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ.Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 2:59 am


Ο δήμος Μεσολογγίου συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Γκραμπάλας στο Καλπάκι

Οι εκπρόσωποι του δήμου Μεσολογγίου με τον διοικητή του 2/39 Σ.Ε. Σχη(ΠΖ) Δημήτρη Σπύρου 

Επιμνημόσυνη δέηση για τους στρατιώτες  του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων που έπεσαν τον Νοέμβριο του 1940 στην μάχη της Γκραμπάλας - θέση «Βίγλα» Καλπακίου τελέσθηκε προχθές Κυριακή 10/11 από τον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα,  παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών εκπροσώπων.
Εκ μέρους του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου παρευρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι οι Πρόεδροι της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού, Γιώργος Σωτηρακόπουλος και Αναπτυξιακής, Δημήτρης Ράπτης.


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 2:34 am


Εντατικούς ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας για τα κατοικίδια ζώα ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Ν. Καραπάνος - Με απόφαση του δημάρχου Μεσολογγίου συγκροτήθηκε η 5μελης επιτροπή για το πρόγραμμα διαχείρισης των "αδέσποτων"

Φωτο αρχείου 
Εντατικούς ελέγχους προαναγγέλλει ο αντιδήμαρχος Μεσολογγίου, Νίκος Καρπάνος σχετικά με την τήρηση των διατάξεων της νομοθεσίας για τα κατοικίδια ζώα και ειδικότερα για τα σκυλιά, με προφανή επιδίωξη να περιοριστεί το ζήτημα της εγκατάλειψής τους.

Συγκεκριμένα στη δήλωσή του ο κ. Καραπάνος τονίζει:

«O Δήμος ΙΠ Μεσολογγίου σε συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες και με την συγκρότηση κατάλληλων συνεργείων, θα ξεκινήσει άμεσα  συστηματικούς ελέγχους με σκοπό τον  περιορισμό του σοβαρού προβλήματος των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Ταυτόχρονα καλούνται οι πολίτες να φροντίσουν για την άμεση εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπει ο Νόμος για τα κατοικίδια και να συμβάλλουν ενεργά στην επίλυση τού τόσο σοβαρού αυτού προβλήματος προκειμένου να διασφαλίζεται και η ευζωία τους αλλά και η Δημόσια Υγεία.
Επισημαίνεται ότι η μη τήρηση της σχετικής νομοθεσίας προβλέπει επιβολή υψηλών προστίμων

Σύσκεψη με τους κτηνιάτρους


Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε συνάντηση εργασίας στο δημαρχείο Μεσολογγίου, της δημοτικής αρχής, με τους κτηνιάτρους της περιοχής για να καθοριστεί ένα κοινό πλαίσιο αντιμετώπισης του ζητήματος των «αδέσποτων» κατά την οποία ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος επεσήμανε πως κάθε πρωτοβουλία πέρα από την αυστηρή τήρηση του νομικού πλαισίου θα πρέπει να γίνει με τη συνεργασία όλων. Ο κ. Λύρος υπογράμμισε ότι η διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο Δήμο απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικό και μόνιμο αποτέλεσμα και ένα πρώτο δείγμα γραφής είναι ότι ο Δήμος έχει ξεκινήσει την σύνταξη μελέτης κατασκευής καταφυγίου για τα αδέσποτα ζώα, την οποία στη συνέχεια θα υποβάλλει για έγκριση και χρηματοδότηση του έργου.Συγκροτήθηκε η 5μελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος  διαχείρισης αδέσποτων 

Τέλος με απόφαση του δημάρχου Μεσολογγίου που δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) συγκροτήθηκε 5μελης επιτροπή για την παρακολούθηση του προγράμματος για την διαχείριση των  αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο δήμο ως εξής:


1. Νικόλαος Καραπάνος, αντιδήμαρχος, εκπρόσωπος του δήμου.

2. Γεώργιος Παλιούρας, δημοτικός σύμβουλος, εκπρόσωπος του δήμου.

3. Πηνελόπη (Πόλα) Μόκα, εκπρόσωπος του συλλόγου προστασίας ζώων «Η ΕΛΠΙΔΑ»

4. Βασίλειο Μπρούμα, εκπρόσωπο του συλλόγου προστασίας ζώων «ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»

5. Αλέξανδρο Παπανικολάου, κτηνίατρο.


Με την ίδια απόφαση καθορίζεται ότι ο κ. Καραπάνος θα προεδρεύει της επιτροπής.


Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσιεύθηκε στις 12 November 2019 | 2:01 am


Μεσολόγγι - Ειδήσεις και Νέα

Χωρίς Μεσολόγγι; - Αιχμή News - Αιχμή

Χωρίς Μεσολόγγι; - Αιχμή News  Αιχμή

Δημοσιεύθηκε στις 8 November 2019 | 10:00 am


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Μεσολόγγι

Φιλικοί ιστότοποι: