Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   »   Ν. Αιτωλοακαρνανίας   »   Αγρινιο    »    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Νικητής ο Χ.Τρικούπης στο ντέρμπι της Αιτ/νιας ,νίκησε τον Α.Ο Αγρινίου

Φωτό Θωμάς Παππάς

Με νίκη πέρασε από το Αγρίνιο ο Χαρίλαος Τρικούπης καθώς επικράτησε του ΑΟ Αγρινίου με 85-80.

Δεκάλεπτα: 28-22, 43-37, 59-54, 80-85

A.O Αγρινίου  (Διαμαντάκος): Καμάρας 6, Μπερερής, Μιχάλογλου 16 (4), Χατζηνικόλας, Φραντσέσκι 29 (3), Γιαννακίδης 12 (1), Γκρέκας, Σταματογιάννης 13, Ψαράς, Κασιούμης 4.

Χ. Τρικούπης (Καλαμπάκος): Παπαδιονυσίου 20, Αντωνάκης 15 (3), Ναούμης 8 (2), Σαχπατζίδης 14, Ράπτης 6, Μαργέλης 2, Βασιλόπουλος 14 (4), Σκουλίδας 6 (2).

πηγή:olatagoal.gr 

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2020 | 10:58 pm


Παναιτωλικός : Η Αποστολή του αγώνα με τον Πανιώνιο


Με προπόνηση που έγινε στο Emileon ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του Παναιτωλικού για τον αυριανό αγώνα με τον Πανιώνιο.
Στην αποστολή συμμετέχουν οι ποδοσφαιριστές: Άλβαρες, Καββαδίας, Κέβιν, Κνετ, Λιάβας, Μαλής, Μαρσιάλ, Μιμίτο, Μουνιέ, Μπαΐροβιτς, Ντάλσιο, Ντάουντα, Ντίας, Ντουάρτε, Ρόσα, Σιέστεντ, Ταχάρ, Τσιγγάρας, Φερνάντεθ, Φυτόπουλος.

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2020 | 10:52 pm


Αιτωλία :Αστυνομική επιχείρηση για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων


Στις 20 Φεβρουαρίου 2020, στην Αιτωλία, πραγματοποιήθηκαν αστυνομικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας, κατά τις οποίες :

Ελέχθησαν (196) άτομα,

Προσήχθησαν (6) άτομα,

Ελέχθησαν  (177) οχήματα,

Βεβαιώθηκαν (65) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,

Συνελήφθησαν (5) άτομα για τα εξής αδικήματα  :

•       (2) άτομα για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,
•       (1) άτομο για παράβαση του νόμου για τα όπλα,
•       (2) άτομα για λοιπά αδικήματα

Οι στοχευμένες δράσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας και θα συνεχισθούν σε όλη την Περιφέρειά μας.

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2020 | 10:47 pm


Δ.Τραπεζιώτης :Πως μπορούν να αξιοποιηθούν τα ρέματα του Αγρινίου ως σημαντική περιβαλλοντική κληρονομιά


Τα ρέματα στο Αγρίνιο ως περιβαλλοντική κληρονομιά   η επαναφορά στο «φως της ημέρας».  και η διαχείριση υδάτινων ροών στις πόλεις.

του Δημήτρη Τραπεζιώτη                                                                                                                        
Το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών με την επωνυμία – σύνθημα « ACT NOW-ΠΑΡΈΜΒΑΣΗ ΤΏΡΑ» αξιολογώντας ότι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που απασχολεί σήμερα την ανθρωπότητα είναι η κλιματική κρίση με ορατές πλέον τις αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον και εμφανή τον κίνδυνο για τη ζωή των ανθρώπων, έχει αρχίσει να επεξεργάζεται προτάσεις και από κοινού με άλλους φορείς να προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή της.

Με το παρόν κείμενο και με αφορμή τα έργα του Δήμου Αγρινίου στον χείμαρρο Λυκοραχίτη στην περιοχή του κτιρίου ΕΛΕΠΑΠ που είναι αναγκαία για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υπερχείλισης και αντιπλημμυρικής προστασίας σε οδούς και ιδιοκτησίες και μετά από συνεργασία με το Δίκτυο «Ροή» αναφερόμαστε στην ορθή διαχείριση των υδάτινων ροών μέσα στις πόλεις και πιο συγκεκριμένα στα ρέματα και την επαναφορά τους στο «φως της ημέρας», ως συμβολή στην άρση των συνεπειών από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στις πόλεις .

1. Τα ρέματα ως σημαντική περιβαλλοντική κληρονομιά και η αξιοποίησή τους

Είναι γνωστό ότι τα ρέματα είναι πνεύμονες πρασίνου, καταφύγια βιοποικιλότητας, συστήματα φυσικού αερισμού και δροσισμού, χώροι επαφής με το φυσικό περιβάλλον. Είναι βιότοποι με ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα που έχουν όχι μόνο οικολογική αλλά και αισθητική αξία και με το νερό που ρέει αποτελούν αεραγωγούς συμβάλλοντας στην ανανέωση του αέρα φαινόμενο που επιδρά στη μείωση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι γεγονός όλο και πιο απαραίτητο στη περιοχή μας με τους καύσωνες που επιδεινώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Αποτελούν τοπόσημα που παραμένουν στη μνήμη μας και εξακολουθούν να παραμένουν και στο λεξιλόγιό μας ακόμη και αν έχουν προ πολλού σβηστεί από τον χάρτη. Άλλωστε θυμίζουν την παρουσία τους πλημμυρίζοντας όπου ανορθολογικά τα έχουμε μπαζώσει και κτίσει, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που η αλλοίωσή τους μπορεί να προκαλέσει.

Αυθαίρετα κτίσματα, εγκιβωτισμοί για αντιπλημμυρικά έργα και οδοποιία, παράνομες "διευθετήσεις", μπαζώματα και σκουπίδια, είναι τα βασικά διαχειριστικά προβλήματα των οποίων η άστοχη μεταχείρισή μέχρι πρόσφατα είχε ως αποτέλεσμα το οικιστικό περιβάλλον να κινδυνεύει από πλημμύρες.

Όμως από εδώ και στο εξής τα ρέματα θα πρέπει να αντιμετωπισθούν ως σημαντική περιβαλλοντική κληρονομιά. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία Ν.3010/2002 «Εναρμόνιση του Ν. 1650/1986 με τις Οδηγίες 97/11 Ε.Ε. και 96/61 Ε.Ε.», και άλλες σχετικές προβλέψεις τις δομικής νομοθεσίας η στρατηγική για την προστασία των ρεμάτων καθώς και των παραρεμάτιων ζωνών και εκβολών τους είναι να διατηρηθούν ανοικτά και να προστατευθούν. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει τουλάχιστον η αναγνωρισημότητά του ίχνους στον ιστό της πόλης.

Οι φυτεύσεις στο ίχνος των ρεμάτων μπορούν να δημιουργήσουν πράσινες διαδρομές που θα ενώνουν περιοχές και γειτονιές μεταξύ τους και μπορούν σε αυτά να αναπτυχθούν δίκτυα πεζοπορίας, ποδηλατόδρομοι, μπορούν να λειτουργήσουν επίσης και ως δίοδοι για έκτακτες ανάγκες.
Μπορούν να αναπτυχθούν χώροι ήπιας αναψυχής και εκδηλώσεων, χώροι ξεκούρασης και αναζωογόνησης, χώροι συνάθροισης σε περιπτώσεις σεισμών και ως αντιπυρικές ζώνες.

Μπορούν να συμβάλλουν στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και τη βελτίωση ποιότητας ζωής των ανθρώπων στις πόλεις. Περπατώντας δίπλα στην κοίτη των ρεμάτων μέσα στην πόλη δίνεται η αίσθηση της περιπλάνησης και της φυσικότητας.

 Γενικά, αναβιώνοντας της σχέση μας με το νερό, τον ήχο του, τη ροή του και τη βλάστηση γύρω από την περιοχή όπου ρέει μας κάνει υγιέστερους και ικανότερους να διαχειριστούμε τους έντονους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής.

2. Η διεθνής τάση. Παραδείγματα από το εξωτερικό

Σήμερα η διεθνής τάση είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής το ίδιο και η διαχείριση των υδάτινων ροών μέσα στις πόλεις. Το παλαιό μοντέλο του εγκιβωτισμού των ρεμάτων σταδιακά εγκαταλείπεται. Υπάρχει μάλιστα και οδηγός αποκατάστασης και διαχείρισης των ρεμάτων μέσα στις πόλεις για Δήμους που θέλουν να εκσυγχρονιστούν προς αυτή την κατεύθυνση: http://islandpress.org/book/restoring-streams-in-cities

Η πρώτη πόλη που επανέφερε θαμμένο ρέμα ήταν το Berkeley πριν από 30 χρόνια, που αποκατέστησε το Strawberry Creek μετατρέποντάς το σε πάρκο για τους πολίτες. Σήμερα τα έργα αυτά λέγονται “επαναφορά στο φως της μέρας” και πληθαίνουν διότι αποδείχτηκαν πολύ αποτελεσματικά.

Στην Αγγλία, τον χειμώνα του 2016, όταν όλη η χώρα πλήγηκε από τις πλημμύρες και ξοδεύτηκαν εκατομμύρια για αντιπλημμυρικά έργα, η μόνη πόλη που άντεξε και με ελάχιστο κόστος πέτυχε αποτελεσματική προστασία ήταν το Pickering στο Βόρειο Yorkshire, που είχε διαχειρισθεί το ρέμα της με οικολογικές μεθόδους.

3. Η περίπτωση των ρεμάτων που διασχίζουν το πολεοδομικό συγκρότημα Αγρινίου. Προτάσεις για την αξιοποίησή τους

Τα ρέματα που διασχίζουν την πόλη του Αγρινίου είναι του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Κωνσταντίνου, του Ρεμπελιά, του Κατουρλή, του Λυκοραχίτη που παρουσιάζει τρεις κλάδους, τους Λυκοραχίτη Ι, ΙΙ και ΙΙΙ ο οποίος καταλήγει στα δύο ρέματα, των Σφαγείων και το ρέμα Καρπενησίου.

Το Αγρίνιο ακολούθησε το μοντέλο του εγκιβωτισμού των ρεμάτων. Τα ρέματα που διασχίζουν την πόλη του Αγρινίου έχουν διευθετηθεί στο μεγαλύτερο τμήμα τους, είναι κλειστά και έχουν αντικατασταθεί από τους δρόμους της πόλης. Τα καλυμμένα – διευθετημένα ρέματα λειτουργούν με βάση το παντορροϊκό σύστημα και ως αγωγοί μεταφοράς αστικών λυμάτων και ομβρίων. Οι περιοχές της πορείας των ρεμάτων μέσα στην πόλη ήταν στοιχεία που έδιναν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν ζώνες πρασίνου οι οποίες θα διαμόρφωναν μια εισχώρηση της φύσης από τον εξωαστικό χώρο στον αστικό. Το ισχύον τότε ΓΠΣ πρότεινε την ανάπτυξη ζωνών πρασίνου περί τα ρέματα μέσα στην πόλη. Όμως σημαντικό μέρος αυτών των ζωνών καταργήθηκε στην εφαρμογή και μετατράπηκε σε δρόμους και σε οικοδομικά τετράγωνα.

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα του αστικού τοπίου του Αγρινίου είναι η έλλειψη χώρων πρασίνου και ελεύθερων χώρων καθώς επίσης και η ανυπαρξία ελεύθερων χώρων. Επίσης οι στενοί δρόμοι και τα ψηλά κτίρια, που λειτουργούν σαν φράγματα λόγω του μεγάλου ύψους τους, επηρεάζουν το μικροκλίμα της πόλης. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί έμφαση στον δραστικό εμπλουτισμό του αστικού χώρου με φυτεύσεις πρασίνου. Η ανάγκη διάσπασης του δομημένου όγκου της πόλης του Αγρινίου με μικρά ανοίγματα προς το φως, τον ήλιο και τον αέρα με χρήση κατάλληλων τρόπων και υλικών κρίνεται επιτακτική. Τα ανοίγματα αυτά θα μπορούσαν να δημιουργηθούν με τα ίχνη της κοίτης των ρεμάτων που διασχίζουν τον αστικό ιστό σχηματίζοντας ένα δίκτυο υπαίθριων χώρων που θα διατρέχει την πόλη και θα συνδέει πλατείες, πάρκα και άλλα αξιόλογα σημεία και κτίρια.

Είναι πολύ σημαντικό η ανάμνηση του ρέματος στον ιστό της πόλης να διατηρηθεί με τη χρήση πρασίνου. Οι φυτεύσεις στο ίχνος των ρεμάτων μπορούν να δημιουργήσουν πράσινες διαδρομές στην πόλη και να επηρεάσουν θετικά το μικροκλίμα. Ιδιαίτερα τα μέτρα προστασίας και ανάπλασης θα πρέπει να εφαρμοστούν στα ρέματα που διασχίζουν την πόλη, είναι ανοικτά και διατηρούν την κοίτη και το περιβάλλον τους.

Καταλήγοντας προτείνεται η δημιουργία δεντροστοιχιών κατά μήκος του ίχνους των ρεμάτων με τέτοιο τρόπο ώστε οι φυτεύσεις να είναι χαμηλές κοντά σε αξιόλογα κτίρια, εισόδους και εξόδους, ή κόμβους των διαδρομών με το δίκτυο υπαίθριων χώρων ενώ να εγκατασταθεί υψηλή βλάστηση για τη βελτίωση της αισθητικής εικόνας του χώρου στην περίπτωση που έχουμε υψηλά και αντιαισθητικά κτίρια, δηλαδή πολυκατοικίες.

Πηγές: κείμενα του Δικτύου «Ροή - Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων», Making Space for Water «https://www.youtube.com/watch?v=iRr0_mVmxq8», μελέτη της Εταιρίας ΦΊΛΩΝ (Α. ΠΑΝΤΑΖΗ, Π.ΚΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ & ΣΥΝ.)

Δημήτρης Τραπεζιώτης

Δικηγόρος, π. Δήμαρχος Θεστιέων

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2020 | 10:44 pm


Παραβόλα :Βρέθηκε χειροβομβίδα σε παλιά οικία (φωτο)


Για συνδρομή σε επιχείρηση εξουδετέρωσης χειροβομβίδας η οποία βρέθηκε σήμερα το πρωί σε παλιά,μισογκρεμισμένη οικία στην Παραβόλα ειδοποιήθηκε η Π.Υ Αγρινίου .Στο σημείο έχουν σπεύσει Αστυνομικοί της Δ.Α Ακαρνανίας ενώ αναμένεται πυροτεχνουργός από τα Γιάννινα.

Πριν λίγο έφθασε στο σημείο το στρατιωτικό κλιμάκιο πυροτεχνουργών και αναμένεται να προχωρήσουν σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Το σημείο έχει αποκλειστεί για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση η χειροβομβίδα μεταφέρθηκε και εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη ,εκτός κατοικημένης περιοχής ,στον κάμπο της Παραβόλας.

Αύριο το κλιμάκιο του στρατού θα επιστρέψει και θα ερευνήσει την περιοχή για πιθανή ύπαρξη και άλλων χειροβομβίδων,ενώ δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί το πως βρέθηκε εκεί η χειροβομβίδα.


Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2020 | 9:09 pm


Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος (φωτο-βίντεο)

Με την πρέπουσα θρησκευτική λαμπρότητα και παρουσία πλήθους Πιστών και πολλών κληρικών ,ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ Κοσμάς υποδέχθηκε σήμερα το απόγευμα την Τιμία Κάρα του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος,από την Εύβοια.

Η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου παιάνισε εμβατήρια και τον Εθνικό μας Ύμνο.

Ακολούθησε ο πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του κ.κ Κοσμά.

Την Δημοτική Αρχή του Δήμου Αγρινίου εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος, Σωτήρης Κολοβός.

Η Τιμία Κάρα θα παραμείνει στον Ιερό Ναό μέχρι την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020.
Το πρόγραμμα 

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

7:00 π.μ. Όρθρος και Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία

20:00 μ.μ. Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της Α΄ και Β΄ ευρέσεως

της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

10:00 π.μ.  Ακολουθία του Μικρού Αγιασμού.

18:00 μ.μ. Ιερά Παράκληση


Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

7:00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

10:00 π.μ. Ιερά Παράκληση.

17:30 μ.μ. Ακολουθία του Εσπερινού και των Χαιρετισμών του Οσίου Δαυίδ.


Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

10:00 π.μ. Ιερά Παράκληση.

17:30 μ.μ. Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.


Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

7:00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

10:00 π.μ. Ιερά Παράκληση και στη συνέχεια αναχώρηση της Τιμίας Κάρας από τον Ιερό Ναό.


Ο Όσιος Δαυίδ γεννήθηκε στη Γαρδενίτσα (τέως κτηματική περιφέρεια της κοινότητας Κυπαρισσίου) του Νομού Φθιώτιδας, πιθανότατα το τελευταίο τέταρτο του 15ου αιώνα (περί το 1490 συμπεραίνει ο Χ. Γ. Πετρινέλης, άλλοι συγγραφείς περί το 1485, ενώ ο Μητροπολίτης Γόρτυνας και Μεγαλουπόλεως, κ. Θεόφιλος Καναβός, περί το 1519) και έζησε περίπου ως το πρώτο μισό του 16ου αιώνα.

Διετέλεσε ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Βαρνάκοβας, το χρονικό διάστημα από το 1520 έως το 1532 [1], και κατόπιν μετέβη στη Βόρεια Εύβοια, στις Ροβιές του σημερινού Δήμου Ελυμνίων. Εκεί ίδρυσε μοναστήρι, το οποίο απέκτησε φήμη και, πλέον, φέρει το όνομά του. Υπήρξε ένας από τους φωτισμένους διδάσκαλους του Γένους, προσφέροντας πολλά στην παιδεία των υποδουλωμένων Ελλήνων, αλλά και Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στον οποίο αποδίδεται πλήθος θαυμάτων.

Αναφέρεται ότι σε ηλικία τριών ετών είδε σε όραμα τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, ο οποίος τον παρότρυνε να τον ακολουθήσει.

Σε ηλικία δεκαπέντε ετών έφυγε από την πατρίδα του για να υπηρετήσει σε μοναστήρι στη Μαγνησία, μαζί με τον ιερομόναχο Ακάκιο, όπου παρέμεινε για πέντε χρόνια. Στη συνέχεια, οι Δαυίδ και Ακάκιος εγκατέλειψαν το συγκεκριμένο μοναστήρι για να μεταβούν στο μοναστήρι του Κομνηνείου, στην περιοχή της Όσσας, όπου ο Όσιος δέχτηκε το αξίωμα της διακονίας.

Όχι πολύ καιρό μετά, ο Ακάκιος και ο Όσιος επισκέφτηκαν το Άγιο Όρος, τη Λαύρα του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου, προκειμένου να προσκυνήσουν τα ιερά κοινόβια. Κατόπιν, ο Όσιος Δαβίδ ακολούθησε τον Ακάκιο, ο οποίος είχε χειροτονηθεί Αρχιερέας της «Αγιοτάτης Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Άρτης», στην επισκοπή του, όπου σύντομα τον χειροτόνησε Ιερέα και Λειτουργό των Αγίων του Θεού Μυστηρίων.


Μετά τη θητεία του ως ηγούμενου στη Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, στο Ευπάλιο Φωκίδας (1520-1532), μετέβη στο όρος Στείρι, ανάμεσα στον Ελικώνα και τον Παρνασσό, όπου ίδρυσε ένα νέο, μικρό μοναστήρι. Κάποια στιγμή, όμως, κατηγορήθηκε ότι αποτέλεσε την αιτία φυγής μερικών σκλάβων κάποιου Αγαρηνού άρχοντα της Λιβαδειάς, και για τον λόγο αυτό συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε. Όταν, όμως, ελευθερώθηκε δεν επέστρεψε στο Στείρι αλλά, στην αναζήτησή του για έναν τόπο όπου θα μπορούσε να ασκητέψει, βρέθηκε στην Εύβοια. Εγκαταστάθηκε εκεί που σήμερα βρίσκεται το προς τιμήν του αφιερωμένο μοναστήρι, όπου, τότε, υπήρχε ένα ερειπωμένο εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, πάνω από τις Ροβιές Ευβοίας.


Καθώς η φήμη του Οσίου εξαπλώνονταν, όλο και περισσότεροι Χριστιανοί προσέτρεχαν κοντά του για να τον επισκεφτούν και να τον γνωρίσουν, με συνέπεια να προκύψει έντονη η ανάγκη να κτισθεί στον τόπο εκείνο ένα μοναστήρι. Ως εκ τούτου, ο Όσιος έφυγε προσωρινά από το μέρος, προκειμένου να διενεργήσει εράνους μεταξύ των διαφόρων χριστιανικών κοινοτήτων (έφτασε μέχρι τη Ρωσία) ώστε να καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα για την ανέγερση του μοναστηριού. Κάτι που τελικά κατάφερε λίγα χρόνια αργότερα, με το νεοαναγερθέν μοναστήρι να αφιερώνεται στη δόξα της Μεταμορφώσεως του Δέσποτα Χριστού [2]. Ο Όσιος παρέμεινε εκεί μέχρι την κοίμησή του, σε προχωρημένη ηλικία.

Η μνήμη του Οσίου Δαυίδ τιμάται κάθε χρόνο την 1η Νοεμβρίου[3].

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2020 | 8:17 pm


Επιστολή Σπήλιου Λιβανού, στην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών για το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών

Αποτέλεσμα εικόνας για agriniolike λιβανός

Επιστολή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Σπήλιου Λιβανού,
στην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών για το ζήτημα του
Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών

  Ο Σπήλιος Λιβανός, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, απέστειλε επιστολή στην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών για το ζήτημα του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών.  Ο κ. Λιβανός ανέδειξε στην επιστολή του το εσφαλμένο της κατάργησης του Τμήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτό είχε πιστοποιηθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ανέδειξε την προσφορά του Τμήματος στην περιοχή του Αγρινίου αλλά και ευρύτερα στο νομό,  αφού η παρουσία του συντελούσε
στην δημιουργία ενός ισχυρού πολιτιστικού πόλου, που θα συνέβαλε στη τουριστική αναβάθμιση της περιοχής.

 Ο κ. Λιβανός ζήτησε ενημέρωση από την Πρύτανη για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για την επαναλειτουργία του Τμήματος.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής.

«Αγαπητή κα Πρύτανη,
  Ενημέρωση για το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών
Το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών («Τμήμα»)με έδρα το Αγρίνιο, αποτέλεσε
θύμα της έλλειψης πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης στο νευραλγικό τομέα της παιδείας. Παρά το γεγονός  ότι
είχε λάβει θετική αξιολόγηση από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση
(«ΑΔΙΠ»), το Τμήμα καταργήθηκε με τον νόμο 4610/2019.
  Η κατάργηση αυτή ήταν προδήλως εσφαλμένη, αφού το Τμήμα είχε πιστοποιηθεί  από την ΑΔΙΠ. Κάλυπτε ένα από τα
πλέον σύγχρονα εκπαιδευτικά αντικείμενα, αυτό της  σύγχρονης πολιτιστικής διαχείρισης και της διασύνδεσης της με την
νέα τεχνολογία. Η παρουσία του Τμήματος παρείχε όλες τις εγγυήσεις για τη δημιουργία ενός  ισχυρού πολιτιστικού
πόλου, συμβάλλοντας έτσι στην πολιτιστική  και τουριστική αναβάθμιση του νομού.
  Επιπλέον, δε, τα ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Αιτωλοακαρνανίας σε συνδυασμό με τη μοναδική
πολιτισμική της κληρονομιά καθιστούν τον μεγαλύτερο νομό της χώρας την καλύτερη επιλογή για τη λειτουργία  ενός
τέτοιου τμήματος, αφού βοηθά τους φοιτητές να έρθουν σε άμεση επαφή με το αντικείμενο των σπουδών τους. Συνδυάζει
ιδανικά την αρχαία παράδοση, για παράδειγμα είναι ο νομός με τα περισσότερα αρχαία θέατρα στη χώρα, με τη
βυζαντινή και χριστιανική παράδοση, διαθέτοντας σημαντικά θρησκευτικά μνημεία, καθώς και τον μοναδικό φυσικό
πλούτο, τη χαρακτηριστική λαϊκή παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα.
   Το εσφαλμένο της κατάργησης του Τμήματος έχει αναγνωριστεί και από το Πανεπιστήμιό σας. Προσφάτως σε κοινό
ανακοινωθέν σας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τις αρμόδιες Δημοτικές Αρχές, ζητήσατε εκ νέου την
επανίδρυση του Τμήματος.
   Επειδή η επόμενη ενέργεια είναι να υποβληθεί εκ μέρους του Πανεπιστημίου σας ο σχετικός φάκελος στην νέα Εθνική
Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης («ΕΘΑΑΕ»),  η οποία θα γνωμοδοτήσει για την αναγκαιότητα ύπαρξης του Τμήματος.
Επειδή είναι κρίσιμο για την ουσιαστική επανίδρυση του Τμήματος να συμπεριληφθεί στις λίστες των μηχανογραφικών
δελτίων για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, γεγονός που προϋποθέτει την λήψη απόφασης για την επανίδρυση του μέχρι
το Μάρτιο του2020.
Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε για το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που δρομολογείτε.
 Με εκτίμηση.»

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2020 | 1:51 pm


Αγρίνιο :Latin Maske Party και συναυλία με την AgrinioBand (φωτο-βίνυεο)Στο πλαίσιο των Αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε  το  Latin Maske Party στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου...
Η  AgrinioBand της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου έδωσε αποκριάτικη συναυλία με αγαπημένες χορευτικές επιτυχίες από το παρελθόν και το παρόν
Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2020 | 1:32 pm


Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Αστυνομικών-22/2/2020Κάθε χρόνο, το πρώτο Ψυχοσάββατο του έτους (22 Φεβρουαρίου το 2020), οι Έλληνες αστυνομικοί τιμούν τη μνήμη των συναδέλφων τους, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/243

ΠΗΓΉ :© SanSimera.gr

Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2020 | 9:25 am


Ολοκληρώθηκε το Θεματικό Πάρκο «Κόκκινο στα Ατυχήματα, Πράσινο στη Ζωή» στην ΑιτωλοακαρνανίαΕκπαιδεύτηκαν περίπου (2.000) μαθητές Δημοτικών Σχολείων σε Αγρίνιο,
Μεσολόγγι και Ναύπακτο

Το θεματικό πάρκο συνδιοργανώνεται από την Γενική Περιφερειακή
Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,
και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας

Το θεματικό πάρκο θα λειτουργήσει σε από 4 έως και 6 Μαρτίου 2020 στο
Αίγιο και από 9 έως και 12 Μαρτίου 2020 στην Πάτρα

Το θεματικό πάρκο «Κόκκινο στα Ατυχήματα, Πράσινο στη Ζωή»,  ολοκλήρωσε
σήμερα την λειτουργία του στην Αιτωλοακαρνανία, όπου εκπαιδεύτηκαν
περίπου (2.000) μαθητές Δημοτικών Σχολείων.
Υπενθυμίζεται ότι το θεματικό πάρκο, είχε ανοίξει τις πύλες του τον
Δεκέμβριο του 2019 στο Αγρίνιο, όπου το επισκέφθηκαν συνολικά (1.148)
μαθητές Δημοτικών Σχολείων και συνέχισε φέτος σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο,
όπου εκπαιδεύτηκαν ακόμη (810) μαθητές Δημοτικών Σχολείων.

Οι επόμενοι σταθμοί του θεματικού πάρκου «Κόκκινο στα Ατυχήματα, Πράσινο
στη Ζωή» θα είναι από 4 έως και 6 Μαρτίου 2020 στο Αίγιο και από 9 έως
και 12 Μαρτίου 2020 στην Πάτρα.
Το θεματικό πάρκο συνδιοργανώνεται από την Γενική Περιφερειακή
Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,
και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας.
Η δράση στην Αιτωλοακαρνανία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των
Δήμων Αγρινίου, Μεσολογγίου και Ναυπακτίας, την διοίκηση του Κλειστού
Παπαχαράλαμπειου Εθνικού Σταδίου, του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας και της
Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.
Οι Δραστηριότητες του Θεματικού Πάρκου
Το Θεματικό Πάρκο με θέμα: «Κόκκινο στα Ατυχήματα, Πράσινο στη Ζωή»,
περιλαμβάνει τέσσερις καινοτόμες βιωματικές δραστηριότητες που έχουν
σχεδιασθεί με σύγχρονα πρότυπα εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα:

1.      Το τηλεπαιχνίδι buzzer, όπου τα παιδιά απαντούν σε ερωτήσεις για την
οδική ασφάλεια
2.      Τον τάπητα «μαθαίνω να κυκλοφορώ», που μοιάζει με επιτραπέζιο
παιχνίδι και έχει το μέγεθος ενός δωματίου,
3.      Το παιχνίδι «βρες το σήμα», όπου τα παιδιά μαθαίνουν βιωματικά να
αναγνωρίζουν βασικές πινακίδες κυκλοφορίας που συναντούν στην
καθημερινότητά τους,
4.      Το εργαστήριο ζωγραφικής, όπου τα παιδιά αποτυπώνουν τις εντυπώσεις
και τα ερεθίσματα που αποκόμισαν από το θεματικό πάρκο.
Το Θεματικό Πάρκο εισηγήθηκε ο Αστυνόμος Β΄ Ιγνάτιος Τριανταφύλλου, ενώ
συντονίζεται σε όλη τη Δυτική Ελλάδα από τον Βοηθό Περιφερειάρχη κ.
Ανδρέα Φίλια.
Τέλος, η δράση υλοποιείται με την επιστημονική καθοδήγησή της υπεύθυνης
δραστηριοτήτων – αγωγής υγείας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Αχαΐας, δρ Άρτεμις Παπακωνσταντινοπούλου.Δημοσιεύθηκε στις 22 February 2020 | 9:10 am


Αγρίνιο :Απολογισμός για το 2019 και απαντήσεις την Δευτέρα από τον Διοικητή του Γ.Ν.Αιτ/νιας

Αποτέλεσμα εικόνας για agriniolike νοσοκομείο

Σε προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου.

Ο Διοικητής του Γεν. Νοσοκομείου Αιτ/νίας σας καλεί στην συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί την 24/02/20 και ώρα 14:00 στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου με θέμα «Απολογισμός πεπραγμένων 2019»

Ο   ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΩΛΗΣ

                                                                                 

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2020 | 10:29 pm


Τσικνοπέμπτη με χορό, κέφι και καλό φαγητό στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου.


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου  σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών, πραγματοποίησε και φέτος όπως κάθε χρόνο, εκδήλωση για στην Τσικνοπέμπτη στο χώρο του σχολείου.
Μέλη του Συλλόγου Γονέων από νωρίς το πρωί στήσανε όλα τα σχετικά, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και οι ψήστες (δάσκαλοι και μέλη του Συλλόγου Γονέων) έβαλαν όλη τους την τέχνη για να γευτούν όλοι  τα πιό νόστιμα σουβλάκια! Και όση ώρα ετοιμάζονταν το φαγητό όλοι χόρεψαν παραδοσιακά και αποκριάτικα!! Νεράιδες, υπερήρωες, αστυνομικοί, κλόουν, ινδιάνοι, πεταλούδες, πριγκίπισσες και τόσοι άλλοι ενώθηκαν και διασκέδασαν όλοι μαζί!.
Οι μικροί μαθητές συμμετέχοντας στα χορευτικά που συντόνιζαν οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου, χάρηκαν και διασκέδασαν με αφορμή τον ερχομό των Απόκρεων και της Σαρακοστής.
Στα παιδιά προσφέρθηκαν παραδοσιακά εδέσματα. Σουβλάκια και αναψυκτικά πρόσφερε ο Σύλλογος Γονέων, με τη βοήθεια και τον συντονισμό των εκπαιδευτικών του σχολείου. Δημιουργήθηκε μια πολύ όμορφη και γεμάτη χαρά και κέφι ατμόσφαιρα που κορυφώθηκε με τους παραδοσιακούς και αποκριάτικους χορούς απ’ όλα τα παιδιά.
“Ευχόμαστε Καλή Σαρακοστή με υγεία και χαρά σε όλους τους μαθητές και τις οικογένειές τους” καταλήγει η ανακοίνωση εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.
Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2020 | 9:44 pm


Μετακίνηση λαϊκών αγορών Τρίτης και Σαββάτου και έτος" Χαντζόπουλου" ,στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης

Αποτέλεσμα εικόνας για kainourgiopress συνεδριάζει

Αναλυτικά όπως η πρόσκληση

Σας καλούμε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95 του Ν. 3463/2006, του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 του Ν. 4555/2018, στην 3η ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020 ημέρα ΠΕΜΠΤΗ και ώρα 15:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου επί της οδού Αναστασιάδη 1 στο Αγρίνιο, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

Ανακήρυξη του έτους 2020 ως έτος «Κωσταντίνου Χατζόπουλου», για τα 100 χρόνια από το θάνατό του και έγκριση της διοργάνωσης τιμητικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
(Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος κα Παπαγεωργίου).

Λήψη απόφασης για στήριξη του θεσμού των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.
(Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΟΙ.Π.Α. κ. Βασιλείου).

Μετακίνηση της Λαϊκής Αγοράς που διεξάγεται την Τρίτη στην Κοινότητα Αγρινίου. 
(Σχετ. η υπ’ αριθμ. 36/2019 απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και η υπ’ αριθμ. 30/2018 απόφαση Κοινότητας Αγρινίου).
(Εισηγητής: Πρόεδρος Επιτροπής Ποιότητας Ζωής – Αντιδήμαρχος κ. Σκορδόπουλος).
Για το συγκεκριμένο θέμα η Πρόεδρος της Κοινότητας Αγρινίου κα Φωτεινή Βλάχου συμμετέχει έχοντας δικαίωμα ψήφου (άρθρα 74 και 82 του Ν. 4555/2018 αντίστοιχα).

Μετακίνηση της Λαϊκής Αγοράς που διεξάγεται το Σάββατο στην Κοινότητα Αγρινίου. 
(Σχετ. η υπ’ αριθμ. 37/2019 απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και η υπ’ αριθμ. 29/2018 απόφαση Κοινότητας Αγρινίου).
(Εισηγητής: Πρόεδρος Επιτροπής Ποιότητας Ζωής – Αντιδήμαρχος κ. Σκορδόπουλος).
Για το συγκεκριμένο θέμα η Πρόεδρος της Κοινότητας Αγρινίου κα Φωτεινή Βλάχου συμμετέχει έχοντας δικαίωμα ψήφου (άρθρα 74 και 82 του Ν. 4555/2018 αντίστοιχα).

Επιχορήγηση ΝΠΔΔ ΚΟΙ.Π.Α. Δήμου Αγρινίου έτους 2020.
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φωτάκης).

Έγκριση του τελικού κειμένου του καταστατικού της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας  για τον Πολιτισμό, Παιδεία και Περιβάλλον Ο.Τ.Α., στην οποία συμμετέχει ο Δήμος Αγρινίου με την υπ’ αριθμ. 309/2019 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
(Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος κα Παπαγεωργίου).

Αναμόρφωση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος Δήμου Αγρινίου έτους 2020.
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φωτάκης).

Αναμόρφωση των οικονομικών  στόχων του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης  2020 (Ο.Π.Δ. - Πίνακας Στοχοθεσίας Οικονομικών Αποτελεσμάτων). (Σχετ. η υπ’ αριθμ. 39/2020 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής).
(Εισηγητής: Πρόεδρος Οικονομικής - Αντιδήμαρχος  κ. Φωτάκης).

Πρόσληψη προσωπικού για αντιμετώπιση κατεπειγουσών ή εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών για τις ανάγκες του Τμήματος Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών για το έτος 2020, με σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας έως 2 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Καλαντζής).

Πρόσληψη προσωπικού για αντιμετώπιση κατεπειγουσών ή εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών για τις ανάγκες του Τμήματος Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού για το έτος 2020, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας έως 2 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Καλαντζής).

Κατανομή Α΄ δόσης 2020 στις Σχολικές Επιτροπές για κάλυψη λειτουργικών δαπανών σχολείων.
(Σχετ. η υπ’ αριθμ. 1/2020 απόφαση Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας).
(Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας - Αντιδήμαρχος  κ. Ζαρκαβέλης).

Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Αγρινίου στην παροχή συγκοινωνιακού έργου από το αστικό ΚΤΕΛ Αγρινίου για το έτος 2020.
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Σκορδόπουλος).

Έγκριση της υπ’ αριθμ. 69/2019 απόφασης Δ.Σ. ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΑ με θέμα:  «Έξοδα παράστασης Προέδρου και Αντιπροέδρου του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Αγρινίου».
(Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΟΙ.Π.Α. κ. Βασιλείου).

Έγκριση μεταφοράς του προγράμματος «ΚΔΑΠ ΦΑΝΤΑΣΙΑ» από το ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΑ στο ΝΠΙΔ ΚΕΔΑ Δήμου Αγρινίου.
(Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΟΙ.Π.Α. κ. Βασιλείου).

Τροποποίηση της υπ’ αριθμ.  14/2017 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα: «Λήψη απόφασης προκειμένου ο Δήμος Αγρινίου να προσχωρήσει στους όρους και συμφωνίες της υπό σύναψη σύμβασης δεσμευμένου λογαριασμού (escrow account) στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου με τίτλο: “ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2016” και ειδικότερα του Άξονα Προτεραιότητας 4 του Προγράμματος που αναφέρεται στην Αστική Βιώσιμη Κινητικότητα».
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Σκορδόπουλος).

Τροποποίηση της υπ’ αριθμ.  421/2017 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα: «Εξουσιοδότηση Δημάρχου για την υπογραφή σύμβασης τροποποίησης δεσμευμένου λογαριασμού “escrow account” στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος του Πράσινου Ταμείου “Ολοκλήρωση Πολεοδομικού Σχεδιασμού 2014”».
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Σκορδόπουλος).

Διόρθωση της υπ’ αριθμ.  324/2019 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα: «Έγκριση του σχεδίου απόφασης Δημάρχου Αγρινίου με θέμα: Τροποποίηση της απόφασης 34/2017 με αριθ.πρωτ.:2156/13-01-2017 όπως τροποποιήθηκε με την 374/2018 με αριθμ. πρωτ.:29704, Απόφασης Υλοποίησης με ίδια μέσα των Υποέργων «ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΑΣΤΕΓΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ» με Α/Α 1, και «ΥΠΝΩΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ» με Α/Α 2 της  Πράξης «ΔΟΜΕΣ ΑΣΤΕΓΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ» και Κωδ. ΟΠΣ 5002126 του Ε.Π. «Δυτικής Ελλάδας 2014-2020».
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Καλαντζής).

Έγκριση μίσθωσης ακινήτου (κτηρίου) για τη στέγαση του Κέντρου Κοινότητας Αγρινίου.
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φωτάκης).

Έγκριση συνέχισης μίσθωσης ακινήτου (κτηρίου) για τη στέγαση του γραφείου της Κοινότητας Σαργιάδας.
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φωτάκης).

Έγκριση εκμίσθωσης καλλιεργήσιμης γης Κοινότητας Ματσουκίου.
(Σχετ. το υπ’ αριθμ. πρωτ. 2/2020 έγγραφο Προέδρου Κοινότητας Ματσουκίου).
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  κ. Φωτάκης).
Για το συγκεκριμένο θέμα ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ματσουκίου κ. Χαράλαμπος Κουτρομάνος συμμετέχει έχοντας δικαίωμα ψήφου (άρθρα 74 και 83 του Ν. 4555/2018 αντίστοιχα).

Δωρεάν παραχώρηση χρήσης του Δημοτικού Σχολείου οικισμού Αγίου Γεωργίου Καλυβίων, στον Σύλλογο Γυναικών Καλυβίων «ΔΗΜΗΤΡΑ». (Σχετ. η υπ’ αριθμ. 3/2020 απόφαση Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και η υπ’ αριθμ. 2/2020 απόφαση Κοινότητας Καλυβίων).
(Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας - Αντιδήμαρχος κ. Ζαρκαβέλης).
Για το συγκεκριμένο θέμα ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων κ. Δημήτριος Αναστασίου συμμετέχει έχοντας δικαίωμα ψήφου (άρθρα 74 και 82 του Ν. 4555/2018 αντίστοιχα).

Δωρεάν παραχώρηση χρήσης του Δημοτικού Σχολείου Μακρυνούς, στον Πολιτιστικό  Σύλλογο Μακρυνούς «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ».
(Σχετ. η υπ’ αριθμ. 4/2020 απόφαση Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και η υπ’ αριθμ. 1/2020 απόφαση Κοινότητας Μακρυνούς).
(Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας - Αντιδήμαρχος κ. Ζαρκαβέλης).
Για το συγκεκριμένο θέμα ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μακρυνούς κ. Βασίλειος Γαλατσίδας συμμετέχει έχοντας δικαίωμα ψήφου (άρθρα 74 και 82 του Ν. 4555/2018 αντίστοιχα).

Ορισμός  Ενεργειακών Υπευθύνων για τα Δημοτικά Κτίρια του  Δήμου Αγρινίου.
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φωτάκης).

Συγκρότηση επιτροπών έτους 2020:
Α) Εκποίησης, εκμίσθωσης πραγμάτων του Δήμου, αγοράς και μισθώσεων πραγμάτων που ανήκουν σε τρίτους.
Β) Συμβιβαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών και αμφισβητήσεων.
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φωτάκης).

Βεβαίωση αδυναμίας εκτέλεσης εργασιών από τις Υπηρεσίες του Δήμου Αγρινίου στον Δημοτικό Λαχανόκηπο Αγρινίου για το έτος 2020.
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φλώρος).

                                                                                             Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                                                                                                                                                                                                         
                                                                                              ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2020 | 9:35 pm


Παναιτωλικός Πανιώνιος :Την Κυριακή τα εκδοτήρια,εισιτήρια και για την μικρή κερκίδα

Αποτέλεσμα εικόνας για kainourgiopress εισητηρια

Στον αγώνα πρωταθλήματος με τον Πανιώνιο την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, θα
διατεθούν από τα γραφεία της ΠΑΕ στο γήπεδο από τις 11.00 έως την έναρξη του αγώνα (ώρα 15.00) απλά εισιτήρια για:

ΜΕΓΑΛΗ ΚΕΡΚΙΔΑ (είσοδος από Θύρες 1 και 2) στην τιμή των 15 ευρώ (10 ευρώ για γυναίκες – παιδιά)

ΜΙΚΡΗ ΚΕΡΚΙΔΑ (είσοδος από Θύρα 4Α) στην τιμή των 10 ευρώ (7 ευρώ για γυναίκες – παιδιά).

Τονίζεται ότι τα εισιτήρια είναι ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ και για την έκδοσή τους απαιτείται ΑΜΚΑ και ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Όλοι οι φίλαθλοι (με απλά εισιτήρια ή διαρκείας) κατά την προσέλευσή τους ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να έχουν μαζί τους ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. Διαφορετικά ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να εισέλθουν στο γήπεδο σε εφαρμογή του νόμου 4639/2019, σύμφωνα με τον οποίο διενεργείται σε όλα τα γήπεδα έλεγχος ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων (απλών ή διαρκείας).

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2020 | 9:33 pm


Βράβευση στη Ρώμη του Δήμου Αγρινίου για τις εκδηλώσεις "ελαία"


Παρουσία στελεχών του Υπουργείου Γεωργίας της Ιταλίας και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας βραβεύτηκε ο Δήμος Αγρινίου για το έργο που  επιτελεί μέσω των εκδηλώσεων  “ἐλαία” σε  ειδική εκδήλωση στη Ρώμη.

Το διεθνές βραβείο Ranieri Filo dellaTorre παρέλαβε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου  από την πρόεδρο του  Συνεταιρισμού Γυναικών Ελαιολάδου ‘Pandolea’  κ Loriana Abbruzzetti για τη συμβολή και την προσφορά  του Δήμου Αγρινίου στη μετάδοση της τεχνογνωσίας και του καθοριστικού ρόλου  της καλλιέργειας της ελιάς.


Ο Δήμαρχος Αγρινίου ευχαρίστησε για την τιμή και αναφέρθηκε στην προσπάθεια  που καταβάλλει ο Δήμος για την ενημέρωση αλλά και την ανάδειξη του εκλεκτού προϊόντος: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Αγρίνιο το γεγονός ότι επιλέχθηκε ως τιμώμενη πόλη της διοργάνωσης.

Με ξεχωριστή χαρά  παραλαμβάνω το  διεθνές βραβείο στο όνομα ενός σπουδαίου Ιταλού, του οποίου η σοφία, η αποφασιστικότητα και το πάθος  παραμένουν διαχρονικά σύμβολα όλων αυτών που πρεσβεύουν την αξία της καλλιέργειας της ελιάς.

 Στον Δήμο Αγρινίου κάναμε την ελιά πρωταγωνιστή μιας σειράς εκδηλώσεων με τον όρο «ἐλαία».  Διοργανώσαμε  επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για την ενημέρωση, την προβολή και την προώθηση των προϊόντων της ελιάς. Στόχος μας η διασύνδεσή της, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, με την επιστήμη, την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό, τη γαστρονομία και τον πολιτισμό.
Θέλω να συγχαρώ τους συνεργάτες μου στον Δήμο Αγρινίου, τα στελέχη της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, για το σπουδαίο έργο τους. Έχουμε ανάγκη από εμπνευσμένους και δημιουργικούς ανθρώπους. Το βραβείο αντανακλά στην    προσπάθεια  που κάνουν για την ανάδειξη του εκλεκτού προϊόντος μας».

Ο Γιώργος Παπαναστασίου προσέφερε στην κ Loriana Abbruzzetti αντίγραφο του έργου του Αγρινιώτη ζωγράφου Χρήστου Γαρουφαλή ‘κλαδάκι ελιάς’ και παρέλαβε  έργο της υδατογράφου Luisa Grifoni della Valle που απεικονίζει έναν ελαιώνα της Τοσκάνης.

Η κ. Αbbruzzetti ευχαρίστησε την ελληνική αποστολή και επαίνεσε τον Δήμο Αγρινίου  για τη συνολική προσπάθεια και τις δράσεις που υλοποιεί για την προώθηση της τοπικής οικονομίας μέσω της προβολής της καλλιέργειας της ελιάς. Αναφέρθηκε στην καλή σχέση  με τα επιστημονικά στελέχη του Δήμου αλλά  και την μελλοντική συνεργασία.

Παρόντες στην εκδήλωση o Αντιδήμαρχος Αγρινίου Σπύρος Φλώρος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ατωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής  ο οποίος  αναγνώρισε τις προσπάθειες του Δήμου  και των υπηρεσιών του αφενός μεν στην ενημέρωση των παραγωγών ελιάς και ελαιολάδου στις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής και επεξεργασίας αλλά και στη διεθνοποίηση της ποιότητας του εξαιρετικούς προϊόντος που παράγεται στην περιοχή μας.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ο οποίος και εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση βράβευσης από την διευθύντρια του εργοστασίου επεξεργασίας ελαιών κ. Ακριβή Κούκη, αφού συνεχάρη θερμά τον Δήμαρχο και όλα τα στελέχη του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης για το εξαιρετικό έργο τους «ελαία», επεσήμανε ότι ο θεσμός αποκτά πλέον τη διάσταση που αρμόζει στο Αγρίνιο και στην Αιτωλοακαρνανία, γεγονός που «μας υποχρεώνει όλους να εργαστούμε ακόμη πιο συστηματικά και συντονισμένα, ώστε η ιερή ελιά να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για τον πολιτισμό και την οικονομία που θέλουμε και που μας αξίζει».

Τιμητικό βραβείο αποδόθηκε στην κ. Μαγδαληνή Ράππου ως εκπρόσωπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2020 | 5:37 pm


Απάντηση Συλλόγου Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στο “Ενημερωτικό Σημείωμα” του ΥΠ.ΕΝΜε το “Ενημερωτικό Σημείωμα” της 13ης Φεβρουαρίου η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επέλεξε να δηλώσει δημόσια ότι παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της “διάλυσης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών”, αφού πρώτα φρόντισαν να τους λοιδορήσουν χυδαία με απίστευτα ψέματα.

Υπενθυμίζουμε στον κ. Χατζηδάκη ότι η αποτίμηση του έργου των Φ.Δ. κρίνεται θετικά και έχει αναγνωριστεί:
σύμφωνα και με σχετική έκθεση της Επιτροπής Φύσης 2000 η οποία συντάχθηκε το 2011 με τίτλο: «Αξιολόγηση της 10ετούς εφαρμογής του θεσμού των Φ.Δ.» η οποία αποτελεί την μοναδική επιστημονικά οργανωμένη αποτίμηση – αξιολόγηση του θεσμού των Φορέων Διαχείρισης.
από το Ομόφωνο Πόρισμα του Εθνικού Διαλόγου για το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών το 2014
από το σύνολο όλων όσων συμμετείχαν στην Ημερίδα – Διαβούλευση που οργανώθηκε από το ΥΠΕΝ στην Αθήνα στις 9 Οκτωβρίου 2019.
από τις  Περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο. με την πρόσφατη πρόταση που κατέθεσαν: «Προτάσεις για τη διαχείριση του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών 4-11-2019»

Μόνη θλιβερή εξαίρεση αποτελεί η σημερινή ηγεσία του υπουργείου που επιχειρεί να δικαιολογήσει την σχεδιαζόμενη διάλυση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, συκοφαντώντας με αισχρά ψεύδη τόσο τις Διοικήσεις όσο και τους εργαζόμενούς τους, χωρίς να έχει βασιστεί σε καμία απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση και αξιολόγηση.
Τα περί ευρωπαϊκού μοντέλου τύπου Σλοβακίας… τα αφήνουμε προς το παρόν ασχολίαστα, καθώς  θα αναμένουμε το σχετικό κείμενο. Σε κάθε περίπτωση, οι Φορείς Διαχείρισης αποτελούν τη μόνη ρεαλιστική επιλογή για τη διοίκηση και διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών.
Καταρρίπτουμε τα ψευδοεπιχειρήματα και τις ψευδοδιαπιστώσεις του ΥΠΕΝ, σημείο προς σημείο:

Ψέμα 1ο: «οι αλλεπάλληλες προσφυγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της χώρας δείχνουν ότι η διαχείριση όλων των τελευταίων δεκαετιών κάθε άλλο παρά ικανοποιητική είναι».
Απάντηση: Οι προσφυγές της ΕΕ προέρχονται από τις επιλογές των εκάστοτε πολιτικών της κάθε κυβέρνησης στα θέματα της βιοποικιλότητας, όπως π.χ. για το γεγονός ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι στόχοι διατήρησης των ειδών και τύπων οικοτόπων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 8 του Ν.3937/2011. Μερικά ακόμη παραδείγματα:
Ευθύνεται ο Φ.Δ. για τη μη έγκαιρη σύνταξη του ΠΔ του Κυπαρισσιακού Κόλπου;
Ευθύνεται ο Φ.Δ. για τα αυθαίρετα της Ζακύνθου στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας;
Ευθύνεται ο νεοσύστατος Φ.Δ.Π.Π. Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης, ο οποίος δεν έχει προσωπικό και χρηματοδότηση, για τους «λόφους σκουπιδιών στη Νήσο Χρυσή», αρμοδιότητα που ανήκει στον οικείο Δήμο;
Σε πολλές περιπτώσεις, το έργο των Φ.Δ. συνετέλεσε στο να μην παραπεμφθούν υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στην αποφυγή προστίμων. Ένα παράδειγμα είναι η περίπτωση του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα που αφορούσε τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Ζώνη Α3 του Εθνικού Πάρκου. Ο Φορέας Διαχείρισης (προέβη σε σειρά ενεργειών συντονίζοντας πολλές φορές όλους τους συναρμόδιους φορείς και Υπηρεσίες) με σκοπό να εκτελεσθούν τα σχετικά πρωτόκολλα κατεδάφισης των καταστημάτων και να μην παραπεμφθεί η χώρα για το ζήτημα αυτό στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και ανέλαβε να προβαίνει σε απευθείας ενημερώσεις προς την αρμόδια Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με τις όλες τις σχετικές ενέργειες των συναρμόδιων φορέων. Το ΥΠΕΝ  στις 25/02/2019 εξέδωσε Δελτίο Τύπου με το οποίο ανακοίνωνε το οριστικό κλείσιμο του φακέλου της υπόθεσης για το Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ψέμα 2ο: «δεκάδες Διοικητικά Συμβούλια που διορίζει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία κεντρικά για όλη την Ελλάδα».
Απάντηση: παραπέμπουμε στο άρθρο 5 του Ν.4519/18. Το υπουργείο ορίζει 2 μόνο από τα 7 μέλη των Δ.Σ. Τα υπόλοιπα μέλη ορίζονται από τους φορείς που συμμετέχουν σε αυτά.
Ψέμα 3ο: «οι Φορείς Διαχείρισης όπου υπήρχε χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ σε πολλές περιπτώσεις δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν τους σχετικούς πόρους».
Απάντηση: από τα 166 έργα που ενέταξαν οι Φ.Δ. στην προηγούμενη διαχειριστική περίοδο 2007-2013 (ΕΠΠΕΡΑΑ) υλοποιήθηκαν τα 121 με ποσοστό υλοποίησης φυσικού αντικειμένου 100% και μέσο ποσοστό απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων 74%. Κατά περίπτωση το ποσοστό απορρόφησης φτάνει έως και 95% ανά Φ.Δ..
Ψέμα 4ο : «Οι περισσότεροι  Φορείς  κατά την περίοδο 2013-2015 ένα μεγάλο μέρος του έργου «Παρακολούθηση της κατάστασης διατήρησης ειδών και οικοτόπων κοινοτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα» ανατέθηκε στους Φορείς και δεν μπόρεσαν να το φέρουν εις πέρας».
Απάντηση: από τους 28 Φ.Δ. οι 23 υλοποίησαν όλα τα προγράμματα  παρακολούθησης που είχαν εντάξει στο ΕΠΠΕΡΑΑ (με σημαντικές καθυστερήσεις παροχής σύμφωνης γνώμης από την ΕΥΔ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), τα αποτελέσματα των οποίων έχουν κοινοποιηθεί στο αρμόδιο Τμήμα του ΥΠΕΝ. Τα αποτελέσματα αυτά «βοήθησαν» το ΥΠΕΝ να συντάξει την 6ετή έκθεση αναφοράς για τη βιοποικιλότητα προς την ΕΕ. Τονίζουμε ότι οι υπόλοιποι πέντε Φ.Δ. που δεν ολοκλήρωσαν τα προγράμματα παρακολούθησης οφείλονταν είτε σε μακρόχρονες δικαστικές προσφυγές και ενστάσεις αναδόχων, σε μια περίπτωση Φ.Δ. σε έλλειψη προσωπικού και τέλος σε μια περίπτωση σε καθυστερημένη ένταξη της πράξης από την ΕΥΔ_ΕΠΠΕΡΑΑ. Υπογραμμίζουμε ότι από το 2015 μέχρι σήμερα σχεδόν σε όλους τους Φ.Δ., οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τα προγράμματα παρακολούθησης ειδών & τύπων οικοτόπων με ιδία μέσα χωρίς καμία χρηματοδότηση του ΥΠΕΝ.
Ψέμα 5ο: «Οι Φορείς, με ελάχιστες εξαιρέσεις, αδυνατούν να προσελκύσουν πράσινες επενδύσεις στις προστατευόμενες περιοχές, με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες να μην μπορούν να επωφεληθούν από δραστηριότητες όπως ο οικοτουρισμός και η βιολογική γεωργία».
Απάντηση: Λόγω της αξίας των ΠΠ και της ύπαρξης των Εθνικών Πάρκων και Γεωπάρκων έχει ήδη αναπτυχθεί ο οικοτουρισμός σε περιοχές όπως τα Ζαγοροχώρια, τη Κερκίνη, κ.α.. Το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού, ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου, καθώς και περιοχές των νεοσύστατων Φ.Δ. Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής & Ανατολικής Κρήτης (η περιοχή της Σητείας και ο Ψηλορείτης), και του Φ.Δ. Προστατευόμενων Περιοχών Βορείου Αιγαίου (Νήσος Λέσβος) αποτελούν μνημεία παγκόσμιας Γεωλογικής Κληρονομιάς, αφού από το 2015 έχουν ενταχθεί στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO (και στην περίπτωση του Χελμού-Βουραϊκού, η προσπάθεια ένταξης έγινε αποκλειστικά από τον Φ.Δ.).  Επιπρόσθετα, οι Φορείς Διαχείρισης δρουν ως μοχλός τοπικής ανάπτυξης μέσω:
Της επισκεψιμότητας των Κέντρων Ενημέρωσης: 150.000 επισκέπτες ανά έτος.
Στήριξης τοπικών επιχειρήσεων με: σήματα ποιότητας, μελέτες πιστοποίησης τοπικών προϊόντων, κ.ά.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των δράσεων υλοποιείται από τοπικούς αναδόχους.
Δράσεων προβολής, στήριξης τοπικών επιχειρήσεων, κ.ά.
Για τη βιολογική γεωργία που αναφέρεται στο σημείωμα, ζητούμε συγνώμη αλλά δεν είμαστε αρμόδιοι και ούτε διαχειριζόμαστε σχετικά κονδύλια για το σκοπό αυτό.
Ψέμα 6ο: «Τα Διοικητικά Συμβούλια των 36 Φορέων σπανίως έχουν απαρτία για να συνεδριάσουν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει στοιχειώδης συντονισμός και σχεδιασμός στη δράση τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, οι πρόεδροι των ΔΣ ζουν μόνιμα και εργάζονται σε περιοχές εκατοντάδων χιλιομέτρων μακριά από την έδρα του Φορέα. Αποτέλεσμα, να μην λαμβάνονται έγκαιρα πολλές σημαντικές αποφάσεις για τη Διαχείριση μιας προστατευόμενης περιοχής (δράσεις, συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα κλπ)».
Απάντηση:  ουδέποτε αποτέλεσε πρόβλημα η απόσταση μεταξύ του τόπου διαμονής των Προέδρων των ΔΣ και της έδρας των Φ.Δ. οι οποίοι σημειωτέον προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους. Τα ΔΣ συνεδριάζουν όπως προβλέπει ο νόμος και ουδέποτε αποτέλεσε τροχοπέδη στην υποβολή προτάσεων πχ σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Προφανώς δεν γνωρίζετε ότι υπάρχει καθημερινή επικοινωνία του Φ.Δ. με τους Προέδρους αλλά και με τα μέλη των ΔΣ, όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο. Καταθέτουμε, ωστόσο, το γεγονός ότι στην πλειοψηφία των Φ.Δ. ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ δεν έχει παρουσιαστεί σχεδόν ΠΟΤΕ (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) στα 15 έτη λειτουργίας τους.
Ψέμα 7ο: «με τον ν. 4519/18 ιδρύθηκαν 8 νέοι φορείς, οι οποίοι, όμως αν και έχουν Πρόεδρο και ΔΣ, δεν διαθέτουν κτήριο. Οι εν λόγω Φορείς δεν μπορούν να λάβουν ουδεμία χρηματοδότηση, καθώς δεν διαθέτουν μόνιμο προσωπικό! Αυτοί οι 8 νέοι Φ.Δ.ΠΠ, ουσιαστικά δεν λειτούργησαν ποτέ».
Απάντηση: Αυτή και μόνο η αναφορά είναι μια παραδοχή της ανικανότητας του ΥΠΕΝ και απορούμε πως αναφέρεται στο «Ενημερωτικό». Φταίνε οι νεοσύστατοι Φορείς Διαχείρισης που δεν διαθέτουν κτίριο, προσωπικό και χρηματοδότηση ή φταίει το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας; Το γεγονός ότι το ίδιο του ΥΠΕΝ δεν κατάφερε να τους εντάξει στο Μητρώο Φορέων Γενικής  Κυβέρνησης για να μπορέσουν να πάρουν χρηματοδότηση είναι ευθύνη των νέων Φορέων και των υπολοίπων υφιστάμενων Φ.Δ.; Ρητορικό το ερώτημα.
Ψέμα 8ο: «Οι φύλακες των Φορέων έχουν μεν καθήκοντα φύλαξης, ωστόσο, δεν διαθέτουν ανακριτικές αρμοδιότητες».
Απάντηση: Οι ανακριτικές αρμοδιότητες είναι ανέκαθεν αίτημα των εργαζομένων και αποτέλεσε και πόρισμα του Εθνικού Διαλόγου (2014) αλλά ουδέποτε νομοθετήθηκε από το ΥΠΕΝ. Το ότι δεν έχει διαμορφωθεί λοιπόν το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας των Φ.Δ., για να έχει ανακριτικές αρμοδιότητες το προσωπικό των Φορέων Διαχείρισης, είναι προφανώς ευθύνη που βαρύνει διαχρονικά το υπουργείο που δεν αντιμετώπισε ποτέ σοβαρά το θέμα της φύλαξης και σαφώς δεν είναι κάτι που βαρύνει τους Φορείς Διαχείρισης, εκτός και αν μπορούν να νομοθετούν οι Φ.Δ. για τις αρμοδιότητες τους και δεν το γνωρίζουμε.
Ψέμα 9ο:  «Το κερασάκι στην τούρτα: Λειτουργία μόνον …τις καθημερινές – Ποτέ τα ΣΚ!». Απάντηση: όλα τα Κέντρα Πληροφόρησης των ΠΠ της χώρας είναι ανοικτά (εκτός από ένα) είτε μετά από συνεννόηση με τις ομάδες επισκεπτών είτε όχι. Το ένα ΚΠ δεν λειτουργεί για αντικειμενικούς λόγους & είναι απορίας άξιο γιατί αναφέρεται ως παράδειγμα. Όσο για τη φύλαξη των ΠΠ σε ποσοστό 70% οι Φ.Δ. εκτελούν πρόγραμμα φύλαξης τις Κυριακές και τις αργίες (επίσημες και κατ’ έθιμο). Προφανώς οι συντάκτες του «Ενημερωτικού» του ΥΠΕΝ δεν γνωρίζουν ότι η απασχόληση προσωπικού Κυριακές και αργίες ρυθμίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 20 του Κεφ. Β του Ν. 4354/2015 (ΦΕΚ 176 Α’/16-12-2015), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και σύμφωνα με αυτές κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να εργάζεται χωρίς προηγούμενη έγκριση και δημοσίευση σε ΦΕΚ υπερωριών και σε κάθε περίπτωση όχι πάνω από 2 Κυριακές και αργίες το μήνα. Απαραίτητη προφανώς προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη διαθέσιμης πίστωσης για υπερωριακή εργασία, κάτι που τις περισσότερες φορές δεν είναι δεδομένο για τους Φ.Δ. με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου.
Ψέμα 10ο: «μικρές, ατελείς διοικητικές δομές που απασχολούν μερικούς υπαλλήλους (συνήθως γραμματείς, φύλακες και κάποιους επιστήμονες), οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο επιστημονικό και διαχειριστικό έργο των φορέων (πχ. επιστημονική παρακολούθηση ειδών χλωρίδας και πανίδας, ειδικοί στη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων), παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων».
Απάντηση: οι εργαζόμενοι των Φορέων Διαχείρισης έχουν αποκτήσει τεράστια εμπειρία και εξειδικευμένη τεχνογνωσία, καθώς πέραν από άριστοι γνώστες των προστατευόμενων περιοχών ευθύνης τους, πέραν των σχέσεων που έχουν αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια με τους κατοίκους των περιοχών τους, έχουν υλοποιήσει και ολοκληρώσει με επιτυχία 2 επιχειρησιακά προγράμματα (ΕΠΠΕΡ 2000-2006, ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013, ΠΕΠ (2007-2013), προγράμματα Interreg, Life, ενώ τρέχουν τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, LIFE, INTEREGG, ΠΕΠ και πολλά άλλα.
Κι όμως αξίζει να αναφερθούν κάποια στοιχεία του διαστήματος 2016-2019, για το «νεκρό» δηλαδή διάστημα μετά το ΕΣΠΑ 2007-2013 και πριν το ΕΣΠΑ 2014-2020, για δράσεις που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι συνέχιζαν να υλοποιούν όπως η περιβαλλοντική ενημέρωση, η επιστημονική παρακολούθηση, η επόπτευση – φύλαξη, κ.ά., πάντα όμως με τεράστιες δυσκολίες, μέσα από προσωπικές εργασιακές υπερβάσεις και μονίμως απλήρωτοι:
σε σχέση με το διάστημα 2010-2015, το διάστημα 2016-2019 οι Φ.Δ. δέχτηκαν  περισσότερα σχολεία και περισσότερους επισκέπτες ανά έτος, διοργάνωσαν περισσότερες εκδηλώσεις  ανά έτος και παρήγαγαν συνολικά περισσότερα σποτ και βίντεο ενημέρωσης και ανταποκρίθηκαν κατά μέσο όρο σε περισσότερες γνωμοδοτήσεις ανά έτος.
Συνολικά, το διάστημα 2016-2019, οι Φ.Δ δέχθηκαν 578.704 επισκέπτες, 3.452 σχολεία επισκέφθηκαν τους Φ.Δ. και συντάχθηκαν 4.576 γνωμοδοτήσεις στο πλαίσιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Οι Φ.Δ ασχολήθηκαν και με την επιστημονική παρακολούθηση, στο πλαίσιο της οποίας παρακολούθησαν σχεδόν 3000 είδη/οικοτόπους με ίδια μέσα και εντόπισαν για πρώτη φορά την παρουσία 250 ειδών σε θέσεις που δεν είχαν καταγραφεί.
Υλοποίησαν μικρά έργα και μελέτες ύψους 1,5 εκ. ευρώ από τα μικρά ποσά που διέθετε το Πράσινο Ταμείο.
Συμμετείχαν δε σε 34 προγράμματα εκτός ΕΣΠΑ και ΠΤ.

Κύριε Υπουργέ,
Είναι προφανές ότι οι διάφοροι Σύμβουλοί σας και η «Επιτροπή» που συστήσατε δεν σας έχουν ενημερώσει για το σημαντικό έργο των Φορέων Διαχείρισης όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τεράστιες δυσκολίες. Σας καλούμε να βρείτε το θάρρος και να παραδεχθείτε το σημαντικό έργο που προσφέρουν οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευμένων Περιοχών, αφού πρώτα πράξετε το αυτονόητο και ενημερωθείτε με συγκεκριμένα στοιχεία από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, από την Διαχειριστική αρχή του ΥΠΕΝ, από τις Διοικήσεις των Φορέων και γιατί όχι και από τους εργαζόμενους που γνωρίζουν καλύτερα από όλους το θέμα.
Η απαξίωση, ο δογματισμός και η αλαζονεία της άγνοιας οδηγεί σε επικίνδυνες εμμονές, καταστροφικές για το φυσικό περιβάλλον της χώρας. Υπάρχει και ο διάλογος. Ποτέ δεν είναι αργά να τον δοκιμάσετε.

Υ.Γ. Την αρμοδιότητα των Φορέων Διαχείρισης στην «καθαριότητα» την αφήνουμε ασχολίαστη…..

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2020 | 5:36 pm


Πρόγραμμα Επίσκεψης ΜέΡΑ25 στην Αιτωλοακαρνανία 21-22-23/02/2020Πρόγραμμα Επίσκεψης στην Αιτωλοακαρνανία

21 – 22 – 23  Φεβρουαρίου 2020


ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

Σοφία Σακοράφα

Κλέων Γρηγοριάδης

 Παρασκευή 21/2/2020


15.00
Δήμος Ξηρομέρου
Συνάντηση  στο  Δημαρχείο με τον κ.  Δήμαρχο Ξηρομέρου

16.00
Αστακός – Πλατυγιάλι
Συνάντηση με  φορείς και εκπροσώπους των εργαζομένων

19.00
Επίσκεψη  στο Εργατικό κέντρο Ιεράς Πόλεως  Μεσολογγίου

20.00
Επίσκεψη  και ξενάγηση  στο   Κέντρο Λόγου και Τέχνης « Διέξοδος»

21.00
Συνάντηση με  εκπροσώπους  μελισσοκόμων

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2020 | 12:02 pm


Συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος σε περιοχή του Μεσολογγίου για παράνομο εμπόριο φυσιγγίων

Αποτέλεσμα εικόνας για AGRINIOLIKE ΦΥΣΙΓΓΙΑ

Οι αστυνομικοί σε έλεγχο που ενήργησαν σε κατάστημα του δράστη βρήκαν
και κατέσχεσαν περίπου (4.500) φυσίγγια
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, σε περιοχή του Μεσολογγίου, από
αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, ένας ημεδαπός άνδρας σε
βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί
όπλων.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου
πραγματοποίησαν έρευνα σε κατάστημα (μινι – μάρκετ) που διατηρεί ο
δράστης σε περιοχή του Μεσολογγίου, όπου βρήκαν και κατέσχεσαν (184)
κουτιά που περιείχαν συνολικά (4.405) φυσίγγια, τα οποία δεν έφεραν τον
αναγνωριστικό αριθμό της παρτίδας τους (LOT).

Η δικογραφία που σχηματίστηκε  σε βάρος του δράστη θα υποβληθεί στον
Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου.

Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2020 | 12:00 pm


Συνάντηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΝΔ Σπήλιου Λιβανού με τον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε Μαργαρίτη Σχοινά


Μία πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση είχαν σήμερα  ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός με τον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε, Μαργαρίτη Σχοινά, στο γραφείο του στις Βρυξέλλες.

  Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά για το μεταναστευτικό/προσφυγικό και το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει  η Ευρώπη στη διαχείρισή του, με έμφαση στην αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών, τα ζητήματα της ασφάλειας, τα εθνικά θέματα, τις εγχώριες και ευρωπαϊκές αναπτυξιακές στρατηγικές καθώς και θεσμικά θέματα που απασχολούν σήμερα την Ε.Ε.

  Ο κ. Λιβανός υπογράμμισε με έμφαση την πρόσφατη παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, με την οποία ο κ. Σχοινάς καταδίκασε «κραυγές και διαστρεβλώσεις» και ανέδειξε την αυξημένη ευθύνη που έχουν οι τοπικοί άρχοντες έναντι των πολιτών.Δημοσιεύθηκε στις 21 February 2020 | 11:58 am


Αγρίνιο :Ακυρώθηκαν οι απογευματινές εκδηλώσεις της Κ.Ε.Δ.Α

Αποτέλεσμα εικόνας για agriniolike χοροί τσικνοπέμπτη

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση ακυρώνονται λόγω καιρικών οι προγραμματισμένες απογευματινές εκδηλώσεις για την Τσικνοπέπμπτη στην πλατεία Δημοκρατίας ,των χορευτικών τμημάτων της ΚΕΔΑ Δήμου Αγρινίου.


Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2020 | 4:57 pm


Απόφαση του Δήμου Θέρμου σχετικά με την ηλεκτροδότηση στην περιοχή ευθύνης του

Αποτέλεσμα εικόνας για agriniolike δήμος θέρμου

Ο Δήμος Θέρμου με την υπ' αριθμ' 2/2020 σχετική Απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, στην οποία περιλαμβάνεται αναλυτική αναφορά σε προβλήματα αναφορικά με την ηλεκτροδότηση στην περιοχή ευθύνης του, απευθύνεται τόσο στους αρμόδιους φορείς, ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, όσο και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της περιοχής, καλώντας κάθε αρμόδιο να επιληφθεί του ζητήματος, ώστε να προωθηθεί η επίλυση αυτού του σημαντικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η περιοχή του Δήμου Θέρμου.

 Από το πρακτικό 1/2020  της  31ης  Ιανουαρίου 2020 τακτικής συνεδρίασης του
Δ η μ ο τ ι κ ο ύ   Σ υ μ β ο υ λ ί ο υ   Θ έ ρ μ ο υ

Αριθμός Απόφασης: 2 / 2020

Θ Ε Μ Α: Λήψη μέτρων για επίλυση προβλημάτων ηλεκτροδότησης στην περιοχή του Δήμου Θέρμου
Στο Θέρμο και στο Δημοτικό Κατάστημα σήμερα στις 31 του μηνός Ιανουαρίου  2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00, συνήλθε σε τακτική δημόσια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου, ύστερα από την με αριθμό πρωτ. 1/27-01-2020 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου που επιδόθηκε σε όλα τα μέλη του, στο Δήμαρχο καθώς και σ' όλους τους Προέδρους των Κοινοτήτων, σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ. 2 και  5, το άρθρο 65 παρ. 5 Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης), το άρθρο 1 παρ. 2 Ν. 4257/2014 και του άρθρου 3 παρ. 3β του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης, η λήψη της απόφασης αυτής γίνεται κατόπιν τήρησης των διατάξεων των άρθρων 1 και 7 του ν. 2690/99 και των άρθρων 14 και 58 του ν. 3852/10.
Ο υπάλληλος του Δήμου Θέρμου κ. Κων/νος Κουκούτσης, υπεύθυνος για την τήρηση των πρακτικών της συνεδρίασης, ανακοίνωσε ότι είναι παρών ο Δήμαρχος κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας και προχώρησε σε ανάγνωση των παρόντων Δημοτικών Συμβούλων όπως και των Προέδρων Κοινοτήτων του Δήμου Θέρμου που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου διαπίστωσε ύπαρξη νόμιμης απαρτίας, δεδομένου ότι σε σύνολο 21 (είκοσι ενός) μελών βρέθηκαν 18 (δέκα οκτώ) παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι και συγκεκριμένα:
ΠΑΡΟΝΤΕΣ
1. Κωστακόπουλος Νικόλαος (Πρόεδρος)   
2. Αθανασίου (Κουκούλιας) Κων/νος
3. Bαλλής Αθανάσιος
4. Γλαβάς Γεώργιος                                                   
5. Δάλλας Δημήτριος (Τάκης) 
6. Καλογερής Παναγιώτης
7. Κασόλας Θεόδωρος
8. Κατσαρός Αριστείδης (Άρης)                 
9. Κότσαλος Κων/νος 

10. Κουβαράς Κων/νος         
11. Κωτσαρέλη Μαριάνθη
12. Μπουγάς Χαρίλαος
13. Μυζήθρας Γεώργιος
14. Παπαθανασόπουλος (Κορομπίλης) Ιωάννης
15. Παπαθανασόπουλος Κων/νος
16. Παπαπάνος Αθανάσιος
17. Παπασημάκης Παναγιώτης
18. Πριόνας  Αντώνιος


ΑΠΟΝΤΕΣ
1. Αναγνωστάκης Κων/νος  -2-                2. Καλημέρη  Ιωάννα    -1-
3. Μαραγιάννης Κων/νος     -1-


Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν Πρόεδροι Κοινοτήτων του Δήμου Θέρμου και συγκεκριμένα:  Αγγελόπουλος Φώτιος, Ελευθεριάνος Γεώργιος, Ζαρκάδας Χρήστος, Καραγιάννης Νικόλαος, Μπαλαμάτσης Δημοσθένης, Μπαλαφούτης Κων/νος,  Παπασημάκης Δημήτριος,  Πετρόπουλος Γεώργιος, Πυλαρινός Φώτιος, Ραμαντάνης Ιωάννης, Συρακούλας Ιωάννης, Σύρρος Γεώργιος.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εισηγούμενος το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης με τίτλο «Λήψη μέτρων για επίλυση προβλημάτων ηλεκτροδότησης στην περιοχή του Δήμου Θέρμου», είπε τα εξής:
"Στα προβλήματα βασικής υποδομής που αντιμετωπίζει ο ορεινός Δήμος Θέρμου συμπεριλαμβάνεται κι αυτό της ηλεκτροδότησης.
Ένα πρόβλημα που συνοψίζεται στις συχνές διακοπές, στην πτώση τάσης και πολλές φορές στην καθυστέρηση αποκατάστασης των βλαβών και αναφέρεται στο σύνολο της εδαφικής έκτασης του Δήμου. Κι επιπλέον, το πρόβλημα αυτό εντοπίζεται πιο έντονο σε μία από τις κύριες γραμμές Μέσης Τάσης, αυτή που ρευματοδοτεί τους οικισμούς της Κοιλάδας του Γιδομανδρίτη, δηλαδή τους οικισμούς των Κοινοτήτων Αμβρακιάς, Αργυρού Πηγαδίου και Κοκκινόβρυσης.
Χαρακτηριστική για τις επιπτώσεις του προβλήματος είναι η περιγραφή που περιλαμβάνεται σε σχετική επιστολή του συμπολίτη μας από την Κοινότητα Πετροχωρίου του Δήμου μας κ. Γεωργίου Σαγώνα, η οποία περιήλθε από τις 3-10-2019 στο Δημοτικό Συμβούλιο, και γι' αυτό παρατίθεται αυτούσια στη συνέχεια και έχει ως εξής:
"Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θέρμου
Κύριε Πρόεδρε,
Θέτω υπ΄ όψιν σας πρόβλημα που κατά τη γνώμη μου αφορά ολόκληρο τον Δήμο μας, είναι εξαιρετικά σοβαρό και ταλαιπωρεί όλους μας, ειδικά τις ευπαθείς ομάδες των Δημοτών μας.
Είναι πανθομολούμενο, πως η τάση του ηλεκτρικού ρεύματος που παρέχει στην περιοχή μας η ΔΕΗ, χαρακτηρίζεται από:
Σημαντικότατες διακυμάνσεις ή αποκλίσεις εκ της κανονικής τάσης των 220 Volt, καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24-ώρου.
Μεγάλης διάρκειας, απρόσμενες και συχνότατες διακοπές, ιδίως κατά την χειμερινή περίοδο.
Σύνηθες είναι το φαινόμενο, με το πρώτο μπουμπουνητό να έχουμε και την άμεση διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, κι όχι σπάνια τον αποσυντονισμό ή και την καταστροφή ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών.
Οι συνεχείς διακυμάνσεις της τάσης και οι συχνότατες διακοπές, έχουν σοβαρές επιπτώσεις:
Στη λειτουργία όλων των ηλεκτρικών συσκευών, (Ψυγεία, Κουζίνες, Πλυντήρια κ.α.)
Ιδιαίτερα στη λειτουργία των ηλεκτρονικών συσκευών, συσκευές ευαίσθητες στις διακυμάνσεις, που χρόνο με το χρόνο γίνονται όλο και περισσότερες, όλο και πιο αναγκαίες. (Η/Υ, Τηλέφωνα, Routers, Wi-Fi, Ιατρικός υποστηρικτικός εξοπλισμός, Καυστήρες καλοριφέρ, Συστήματα συναγερμού, κ.α).
Σημειωτέον ότι η διακοπή ρεύματος, επιφέρει και διακοπή  των επικοινωνιών λόγω της ευρυζωνικής πλέον  λειτουργίας των τηλεφώνων.
Οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά, στους Δημότες, αλλά και στους επαγγελματίες  της περιοχής, στα σχολεία και στις υπηρεσίες, εξ  αυτής της δυσλειτουργίας, κρίνονται πολύ σοβαρές.
Αναλογιστείτε πως εξ αιτίας αυτών των δυσλειτουργιών υπάρχουν περιπτώσεις όπου:
Ασθενείς δεν έχουν την περίθαλψη που πρέπει να έχουν.
Άτομα ευπαθών ομάδων ακινητοποιούνται.
Πολίτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν σε Τράπεζες ή Υπηρεσίες.
Δημόσιες κι άλλες Υπηρεσίες δεν λειτουργούν.
Επαγγελματίες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.
Μαθητές, ηλικιωμένοι, ασθενείς κ.α. δεν έχουν θέρμανση.
Δημότες δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ειδικά σε ώρα ανάγκης, κ.α. περιπτώσεις.
Μεμονωμένες παρεμβάσεις Δημοτών για επίλυση του προβλήματος, έχουν γίνει στο παρελθόν κι είναι μάλιστα αρκετές, αλλά η διαιώνιση του προβλήματος συνεχίζεται.
Η τόσο μεγάλης εκτάσεως προβληματική για την περιοχή μας λειτουργία του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει να κοινοποιηθεί στην ΔΕΗ, η οποία θα πρέπει να εξετάσει και μάλιστα άμεσα το θέμα και να προβεί στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες απάλειψης του προβλήματος. Η ενίσχυση της παροχής προς την περιοχή ηλεκτρικής ενέργειας, ο εκσυγχρονισμός των μονάδων του δικτύου, η ανακαίνιση ή αντικατάσταση ίσως κάποιων στοιχείων του δικτύου, πρέπει να μελετηθεί από τους αρμοδίους – υπευθύνους και να παρθούν οι απαραίτητες εκείνες αποφάσεις - παρεμβάσεις επίλυσης του προβλήματος. Είναι αδιανόητο η ΔΕΗ να χρησιμοποιεί γή και ουρανό των Τοπικών μας Κοινοτήτων Μυρτιάς, Αγίας Σοφίας, Πετροχωρίου, Σιταραλώνων, Καλουδίου, Δουναίϊκων, για τη μεταφορά ισχύος πολλών Mega Watt στα αστικά κέντρα και η περιοχή μας να πλήττεται τόσο καίρια από παραλήψεις, δυσλειτουργίες ή και εγκατάλειψη.
Η επίλυση του προβλήματος, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της διοίκησης του Δήμου. Θεωρώ όμως πως η λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο και η σχετική κι αποφασιστική παρέμβαση του Δήμου προς τους αρμόδιους ή εμπλεκόμενους Φορείς, είναι ενδεδειγμένη, απαραίτητη και επιβεβλημένη, κι ίσως είναι η μόνη που μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος.
Παρακαλώ για τις περαιτέρω ενέργειές σας.
Με φιλικούς χαιρετισμούς προς το Σώμα και θερμές ευχές για μια δημιουργική αυτοδιοικητική τετραετία,
Με εκτίμηση, Γιώργος Σαγώνας"
Αναφορικά τώρα με μία από τις γραμμές Μέσης Τάσης που εμφανίζει και τα μεγαλύτερα αντίστοιχα προβλήματα, (τη γραμμή που ηλεκτροδοτεί τους οικισμούς των Κοινοτήτων Αμβρακιάς, Αργυρού Πηγαδίου και Κοκκινόβρυσης), μία από τις πλέον ορεινές περιοχές του Δήμου Θέρμου, πρόκειται για κάτι που οφείλεται, πιθανά, σε κάποια κατασκευαστική αστοχία.
Προ δεκαετίας κατασκευάστηκε από τη ΔΕΗ, μετά από χρόνιες και επίμονες ενέργειες του Δήμου και των τοπικών φορέων, νέα γραμμή βαρέως τύπου, η οποία αντικατέστησε την παλιά γραμμή που διερχόταν από έναν ορεινό όγκο με μεγάλο υψόμετρο, πράγμα που συνεπαγόταν συχνές διακοπές λόγω του χιονιού και των παγετών τη χειμερινή περίοδο, η αποκατάσταση των οποίων συχνά καθυστερούσε κάποιες φορές ακόμη και για πολλές ημέρες, καθώς υπήρχε μεγάλη δυσκολία επίσκεψης της γραμμής και αποκατάστασης των βλαβών.
Και παρότι ξοδεύτηκε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, περί τις 250.000 €, για την παρέμβαση αυτή, το πρόβλημα δεν λύθηκε, αφού, ναι μεν η νέα γραμμή που διέρχεται από μικρότερο υψόμετρο είναι καλύτερα επισκέψιμη και δεν αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα από τα χιόνια, αλλά παρατηρείται το φαινόμενο οι διακοπές να είναι συχνές. Και δεν αναφερόμαστε σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών, που θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι είναι φυσικό κάτι τέτοιο, αλλά και σε περιπτώσεις που επικρατούν συνήθη καιρικά φαινόμενα, όπως μέτριας έντασης άνεμοι. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο τον χειμώνα με τα χιόνια, όπως συνέβαινε με την παλιά γραμμή, αλλά όλες τις εποχές του έτους και πιο συχνά βέβαια τη χειμερινή περίοδο. Και μάλιστα η συχνότητα των βλαβών κατά περιόδους είναι μεγαλύτερη σε σχέση με ό,τι συνέβαινε με την παλιά γραμμή, πρόβλημα που συνοδεύεται και από συχνές πτώσεις τάσης.
Αν ληφθεί υπόψη η δυσκολία προσέγγισης της περιοχής αυτής λόγω της ορεινότητάς της και του υποτυπώδους οδικού δικτύου, που αποτελείται στο σύνολό του από χωματόδρομους, αλλά και λόγω της μεγάλης απόστασής της από την έδρα του τεχνικού κλιμακίου στο Αγρίνιο, όπως και με την υποστελέχωση του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ σε τεχνικό προσωπικό, είναι αυτονόητο ότι αναπόφευκτα δημιουργούνται καθυστερήσεις αναφορικά με την αποκατάσταση των βλαβών.
Αυτό έχει ως συνέπεια την πρόκληση βλαβών στις ηλεκτρικές συσκευές, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπονται και οι αρνητικές παρενέργειες ακόμη και στην υγεία των κατοίκων, καθώς προκαλείται αλλοίωση των τροφίμων που διατηρούνται στα ψυγεία και στους καταψύκτες, πρόβλημα που είναι πιο έντονο στην συγκεκριμένη περιοχή, όπου λόγω συγκοινωνιακής απομόνωσης και ανυπαρξίας αγοράς οι κάτοικοι αναγκάζονται να διατηρούν μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων σε ψύξη. ΄Ετσι, το πρόβλημα αυτό αποτελεί σοβαρό ανασχετικό παράγοντα για την ανάπτυξη της περιοχής, καθώς επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα τόσο των μόνιμων και των εποχιακών κατοίκων όσο και των επισκεπτών.
Και είναι άξιο απορίας πώς είναι δυνατόν να δημιουργείται τέτοιο πρόβλημα σε μια νέα γραμμή και γιατί δεν έχει βρεθεί οριστική τεχνική λύση στο πρόβλημα, παρότι έχει παρέλθει τόσος πολύς χρόνος από την κατασκευή της νέας γραμμής.
Για να επανέλθουμε στο πρόβλημα σύνολης της περιοχής του Δήμου Θέρμου, πρέπει να σταθούμε κατ' αρχάς στα χαρακτηριστικά της περιοχής αυτής που επιβάλλουν την επίλυση του προβλήματος αυτού και στη συνέχεια να προβούμε στην παράθεση των προτεινόμενων για λύση του προβλήματος και τέλος στην προβολή της απαίτησης να δοθεί οριστικό τέλος σ' αυτό το πρόβλημα.
Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της περιοχής του Δήμου Θέρμου, ισχύουν τα εξής:
1. Η περιοχή μας, μια περιοχή με έκταση 333,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μεγαλύτερη από το νησί της Λευκάδας, αποτελεί αυτόνομο Δήμο, τον Δήμο Θέρμου, ο οποίος είναι ο μοναδικός στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που είναι χαρακτηρισμένος ως ορεινός Δήμος βάσει του Ν. 3852/2010 "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ", πράγμα που καταμαρτυρεί και τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της γεωγραφικής περιοχής που συμπεριλαμβάνεται στα όριά του. Χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε ιδιάζουσες δυσκολίες οι οποίες εδράζονται στη γεωμορφολογία, στα μετεωρολογικά φαινόμενα, στη συγκοινωνιακή απομόνωση και άλλα.
2. Πρόκειται για μια περιοχή με πληθυσμό άνω των 8.000 κατοίκων, χωρίς να συνυπολογιστούν οι εποχιακοί κάτοικοι της θερινής περιόδου, και με επισκεψιμότητα που παρατηρείται αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια όχι μόνο τη θερινή περίοδο αλλά κατά διαστήματα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς η περιοχή διαθέτει πλήθος πλεονεκτημάτων που συνάδουν με μια αναπτυξιακή προοπτική στηριγμένη στο δίπτυχο τουρισμός - πολιτισμός με άξονα ανάπτυξης τον οικοτουρισμό και τις συναφείς εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως και τον πολιτιστικό τουρισμό. Σε μια γρήγορη παράθεση μερικών από τα στοιχεία που συνάδουν με τα παραπάνω, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, αναφορικά με τα βασικά γεωμορφολογικά στοιχεία της περιοχής, τη λίμνη Τριχωνίδα, το Παναιτωλικό όρος και τον ποταμό Εύηνο και τους παραποτάμους του Φιδάκια και Γιδομανδρίτη, με το πλήθος των φυσικών θελγήτρων που αυτά διαθέτουν και, αναφορικά με τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του Θέρμου, ένα από τα πιο σύγχρονα μουσεία του είδους του στη χώρα, τον αρχαιολογικό χώρο του Θέρμου, έναν από τους σπουδαιότερους του είδους του στην Ελλάδα, τα πέντε βυζαντινά μοναστήρια που απαντώνται στην περιοχή αυτή καθώς και το γεγονός ότι το Θέρμο αποτελεί τη γενέτειρα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του αγίου των σκλάβων.
3. Το Θέρμο επιτελεί αστικού τύπου λειτουργίες, καθώς αποτελεί διοικητικό, εμπορικό, εκπαιδευτικό, συγκοινωνιακό και πολιτιστικό κέντρο μιας ευρείας περιοχής, η οποία μάλιστα εκτείνεται πέρα από τα διοικητικά όρια του Δήμου Θέρμου. Διαθέτει καταστήματα όλων των ειδών, επιχειρήσεις με παραγωγικές δραστηριότητες, ξενοδοχεία, τράπεζα, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Κέντρο Υγείας, Αστυνομία, Πυροσβεστικό κλιμάκιο και άλλα. Και, όπως είναι φυσικό, δεν είναι δυνατό το Θέρμο να αφήνεται χωρίς δυνατότητα άμεσης παρέμβασης αναφορικά με την αποκατάσταση κάθε είδους προβλημάτων που αναφέρονται στην ηλεκτροδότηση τόσο στο ίδιο το Θέρμο όσο και στο σύνολο της ενδοχώρας του.
4. Οι δρόμοι που συνδέουν την κατ' εξοχήν ορεινή περιοχή του Δήμου Θέρμου με το Θέρμο και με το λοιπό συγκοινωνιακό δίκτυο της χώρας εξακτινώνονται από το Θέρμο προς διαφορετικές κατευθύνσεις, είναι σχεδόν στο σύνολό τους υποτυπώδεις χωματόδρομοι και συνδέουν Κοινότητες και οικισμούς που βρίσκονται σε αποστάσεις έως και πλέον των 30 χμ. από το Θέρμο. Διέρχονται από ιδιαίτερα δύσβατες γεωμορφολογικά περιοχές οι οποίες μάλιστα είναι εκτεθειμένες σε πλείστα φυσικά φαινόμενα (πλημμύρες, χιονοπτώσεις, παγετούς, κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων) που εμποδίζουν, όπως είναι φυσικό, την επικοινωνία και δεν συνδέονται σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ τους μέσω πιο σύντομων διαδρομών, έτσι που ένα συνεργείο που θα μεταβεί για την επισκευή μιας βλάβης σε έναν οικισμό και πρέπει να μεταβεί και σε έναν άλλον οικισμό στην περιοχή αυτή, που φαινομενικά είναι κοντά στον χάρτη, θα χρειαστεί να διανύσει πολλές δεκάδες χιλιομέτρων. Χαρακτηριστικά  να αναφέρουμε την περίπτωση των οικισμών Αμβρακιά και Αμπέλια στην Κοιλάδα του Γιδομανδρίτη, καθώς πρόκειται για δυο οικισμούς που, ενώ συνδέονται με την ίδια γραμμή ηλεκτροδότησης και στον χάρτη φαίνονται να είναι ο ένας δίπλα στον άλλο, εντούτοις για να μεταβεί κανείς από τον έναν στον άλλον οικισμό πρέπει να διανύσει απόσταση 20 χμ.. Ακόμη περισσότερο, για να μεταβεί κανείς από τον Πέρκο στην Κόνισκα, που είναι ακριβώς απέναντι στην Κοιλάδα του Ευήνου, πρέπει να διανύσει απόσταση 50 χμ..
Μ' αυτά τα δεδομένα, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για την επίλυση του προβλήματος της ομαλής ηλεκτροδότησης σύνολης της περιοχής του Δήμου Θέρμου εντοπίζονται σε δύο καίριες κατευθύνσεις. Αφενός στην επένδυση που πρέπει να γίνει προκειμένου να υλοποιηθούν οι τεχνικές εκείνες παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων (καλώδια, υποσταθμοί, ασφάλειες κ.α.), και αφετέρου στη διασφάλιση της δυνατότητας για άμεση παρέμβαση προς αποκατάσταση των βλαβών. Πράγμα που συναρτάται ασφαλώς με τη διάθεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων για τις αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις, αλλά και με κάτι άλλο, ίσως πιο σημαντικό. Την επαναλειτουργία του Γραφείου της ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ στο Θέρμο με τη στελέχωσή του με το απαιτούμενο τεχνικό προσωπικό και τα μέσα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης σε κάθε είδους βλάβη, όπως και τη λειτουργία εμπορικού τμήματος στο ίδιο Γραφείο για την εξυπηρέτηση των πελατών, (είσπραξη λογαριασμών κ.α.), πράγμα που, υπό τις συνθήκες που περιγράφονται παραπάνω, καθίσταται κάτι παραπάνω από αναγκαίο και δεν χωρά άλλη αναβολή.
Το γεγονός της πλήρους απαξίωσης του εν λόγω Γραφείου της ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, (καθώς το ένα άτομο που απασχολείται σ' αυτό σε υπηρεσίες γραφείου δεν συνιστά στοιχείο λειτουργίας του), είναι κάτι που πρέπει να επανορθωθεί τάχιστα. Θα πρέπει να εγκατασταθεί μόνιμα κλιμάκιο αποτελούμενο τουλάχιστο από 3 (τρία) άτομα τεχνικό προσωπικό, έτσι ώστε να είναι δυνατό να υπάρχει δυνατότητα για παρεμβάσεις ακόμη και τις νυχτερινές ώρες. Εξάλλου, δεν εξυπηρετείται μόνο η περιοχή του Δήμου Θέρμου από το συγκεκριμένο Πρακτορείο αλλά και περιοχές εκτός αυτής, όπως είναι η περιοχή της Παμφίας (ευρύτερη περιοχή Μακρυνούς) και η ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας, αμφότερες του Δήμου Αγρινίου, όπως και μέρος της Ναυπακτίας, από την περιοχή του Πλατάνου Ναυπακτίας Β/Α ως την περιοχή της Γέφυρας Μπανιά Ν/Α.. Οι μεγάλες αποστάσεις από το Θέρμο όλων των περιοχών που παλαιότερα εξυπηρετούνταν πιο άμεσα από το κλιμάκιο του Θέρμου, όταν αυτό λειτουργούσε, είναι πολύ πιο δύσκολο να εξυπηρετηθούν από το κλιμάκιο του Αγρινίου, όπως γίνεται σήμερα, καθώς οι έτσι κι αλλιώς μεγάλες αυτές αποστάσεις, όπως χαρακτηριστικά περιγράφονται παραπάνω, διπλασιάζονται για μετάβαση κλιμακίου τεχνικών από το Αγρίνιο, πράγμα που αφενός μεταφράζεται σε απώλεια χρόνου για αποκατάσταση των βλαβών και αφετέρου δεν μπορεί να είναι επωφελές οικονομικά για τον ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ. Προσθετικά, βέβαια, θα πρέπει να προβλεφθεί και η λειτουργία εμπορικού τμήματος της ΔΕΗ στο ίδιο Γραφείο, καθώς δεν είναι δυνατό σε μια περιοχή με τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά και με την κραυγαλέα έλλειψη συγκοινωνίας να υποχρεώνονται οι πολίτες να μεταβαίνουν στο Αγρίνιο ακόμη και για μια εξόφληση λογαριασμού
Ανακεφαλαιώνοντας, μ' αυτά τα δεδομένα και λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι το αντικείμενο του αιτήματος για εξασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής ηλεκτροδότησης σε κάθε περιοχή αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας, πρέπει να απευθυνθούμε τόσο προς τη ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ όσο και προς κάθε αρμόδιο πολιτικό φορέα και να απαιτήσουμε την οριστική επίλυση του προβλήματος αυτού, διατυπώνοντας την απαίτησή μας, που αποτελεί ομόθυμη απαίτηση όλων των φορέων της περιοχής μας, (Συμβουλίων και Προέδρων των Κοινοτήτων του Δήμου μας, επαγγελματικών σωματείων και Συλλόγων) και των συμπολιτών μας, να υλοποιηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την επίλυση του προβλήματος.
Παρεμβάσεις, οι οποίες συνοψίζονται αφενός στη χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου που αναφέρεται στον εκσυγχρονισμό των δικτύων (καλώδια, υποσταθμοί, ασφάλειες κ.α.), ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι βλάβες και η πτώση τάσης, και στην επίλυση πιθανών τεχνικών αστοχιών, όπως αυτή με τη γραμμή προς τις Κοινότητες Αμβρακιάς, Αργυρού Πηγαδίου και Κοκκινόβρυσης, και αφετέρου στην επαναλειτουργία του Γραφείου της ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ στο Θέρμο με την εγκατάσταση σ' αυτό μόνιμου κλιμακίου με τον απαιτούμενο αριθμό τεχνικού προσωπικού και μέσων, όπως και τη λειτουργία εμπορικού τμήματος στο ίδιο Γραφείο για την εξυπηρέτηση των πελατών, (είσπραξη λογαριασμών κ.α.), πράγμα που καθίσταται κάτι παραπάνω από αναγκαίο λόγω  αντικειμενικών συνθηκών.
Πρόκειται, εξάλλου, για παρεμβάσεις που καθίστανται αμφότερες κάτι παραπάνω από αναγκαίες λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής του Δήμου Θέρμου. Χαρακτηριστικών, τα οποία συνοπτικά αναφέρονται αφενός στις ιδιάζουσες δυσκολίες που ανάγονται στην ορεινότητα της περιοχής, στο υποτυπώδες και ακατάλληλο οδικό δίκτυο και στις μεγάλες αποστάσεις των οικισμών περιμετρικά του Θέρμου από το Θέρμο, και πολύ περισσότερο από το Αγρίνιο και από τα λοιπά αστικά κέντρα, και αφετέρου στις αστικού τύπου λειτουργίες που επιτελεί το Θέρμο για λογαριασμό μιας ευρείας ορεινής και αγροτικής περιοχής με πληθυσμό άνω των 8.000 κατοίκων. Μιας περιοχής με ιδιαίτερα θετικές αναπτυξιακές προοπτικές στο σύνολό της, για την οποία η ύπαρξη του εν λόγω προβλήματος με το ζήτημα της ομαλής ηλεκτροδότησης λειτουργεί ανασχετικά στην πρόοδό της."
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κατέθεσε στο σώμα προς ψήφιση τη συνοπτική πρότασή του για το θέμα, η οποία έχει ως εξής: "Το Δημοτικό Συμβούλιο 1) Αποδέχεται και υπερψηφίζει  την εισήγηση. 2) Εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τα προβλήματα που παρατηρούνται στο ζήτημα της ηλεκτροδότησης της περιοχής του Δήμου Θέρμου καθώς και για την υποβάθμιση και ουσιαστική κατάργηση του πρακτορείου της ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ στο Θέρμο. 3) Τονίζει την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου που αναφέρεται στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των δικτύων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι βλάβες και η πτώση τάσης, και στην επίλυση πιθανών τεχνικών αστοχιών, όπως αυτή με τη γραμμή προς τις Κοινότητες Αμβρακιάς, Αργυρού Πηγαδίου και Κοκκινόβρυσης, όπου δημιουργείται μείζον πρόβλημα. 4) Θεωρεί ως πρωταρχική προϋπόθεση για την εξάλειψη των προβλημάτων που σχετίζονται με την ομαλή ηλεκτροδότηση της περιοχής και με την εξυπηρέτηση των πολιτών, την επαναλειτουργία του Γραφείου της ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ στο Θέρμο με την εγκατάσταση σ' αυτό μόνιμου κλιμακίου με τον απαιτούμενο αριθμό τεχνικού προσωπικού και μέσων και παράλληλα τη λειτουργία στον ίδιο χώρο εμπορικού τμήματος για την εξυπηρέτηση των πελατών (είσπραξη λογαριασμών κ.α.). 5) Γνωστοποιεί πως οι αναφερόμενες παρεμβάσεις καθίστανται κάτι παραπάνω από αναγκαίες λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής του Δήμου Θέρμου. Χαρακτηριστικών, τα οποία συνοπτικά αναφέρονται αφενός στις ιδιάζουσες δυσκολίες που ανάγονται στην ορεινότητα της περιοχής, στο υποτυπώδες και ακατάλληλο οδικό δίκτυο, στην κραυγαλέα έλλειψη συγκοινωνιακών μέσων και στις μεγάλες αποστάσεις των οικισμών περιμετρικά του Θέρμου από το Θέρμο, και πολύ περισσότερο από το Αγρίνιο και από τα λοιπά αστικά κέντρα, και αφετέρου στις αστικού τύπου λειτουργίες που επιτελεί το Θέρμο για λογαριασμό μιας ευρείας ορεινής και αγροτικής περιοχής με πληθυσμό άνω των 8.000 κατοίκων. Μιας περιοχής με ιδιαίτερα θετικές αναπτυξιακές προοπτικές στο σύνολό της, για την οποία η ύπαρξη του εν λόγω προβλήματος με το ζήτημα της ομαλής ηλεκτροδότησης λειτουργεί ανασχετικά στην πρόοδό της. 6) Καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς προς τους οποίους πρέπει να σταλεί η απόφαση αυτή – κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, Υπουργείο Ανάπτυξης, Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας – να  παρέμβουν  αποφασιστικά, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ο κάθε φορέας, για την εξασφάλιση απρόσκοπτης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή του Δήμου Θέρμου. 7) Αποφαίνεται  θετικά για την αναγκαιότητα να κοινοποιηθεί η Απόφαση αυτή στις Κοινότητες του Δήμου Θέρμου προς ενημέρωση των κατοίκων. 8) Εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο για τις περαιτέρω απαιτούμενες ενέργειες."
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση, κατά την οποία εκφράστηκαν διάφορες απόψεις σχετικά με τις παραμέτρους που σχετίζονται με το εν λόγω ζήτημα, αφού τοποθετήθηκαν σχετικά και οι παρόντες επικεφαλής των παρατάξεων, ο κ. Κασόλας Θεόδωρος, επικεφαλής της παράταξης "Αξιοπιστία και προοπτική για τον Δήμο Θέρμου", ο κ. Κουβαράς Κων/νος, επικεφαλής της παράταξης "Αλλαγή πορείας" και ο κ. Μπουγάς Χαρίλαος, επικεφαλής της παράταξης "Λαϊκή συσπείρωση Θέρμου".
Ο κ. Κασόλας Θεόδωρος, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: Εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την αιτία του προβλήματος. Οι γραμμές της ΔΕΗ ανήκουν στη ΔΕΔΔΗΕ. Δεν υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες μπορούμε να καταφύγουμε για να μας δώσουν λύση στο πρόβλημα. Θα πρέπει αυτοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι, αυτοί που έχουν την τεχνογνωσία, αυτοί που είναι ειδικοί και γνωρίζουν το πρόβλημα, να μας πουν από πού προέρχεται το πρόβλημα, να το κοστολογήσουν, αφού τους καταθέσουμε εμείς όλα αυτά τα προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή και μάλιστα να είμαστε σύμμαχοι και με τους όμορους σε μας Δήμους, και μάλιστα με τον Δήμο Αγρινίου είμαστε στην ίδια χωρική ενότητα. Άρα, έτσι θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε, θα ζητήσουμε και τη βοήθεια εκπροσώπων στο Κοινοβούλιο. Αν δεν έχουμε έναν σχεδιασμό για το πώς θα κλιμακώσουμε την αντίδρασή μας, για να έχουμε ένα αποτέλεσμα, πάμε τμηματικά και δεν καταλήγουμε πουθενά. Πρέπει να βρούμε το πρόβλημα, να βρούμε την αιτία, να δούμε το κόστος, για να δούμε τι θα κάνουμε στη συνέχεια. Και καταλήγοντας είπε να γίνει συγκεκριμένο αίτημα - αναφορά στη ΔΕΔΔΗΕ που να περιγράφεται ακριβώς το πρόβλημα, να κοστολογηθεί απ' αυτούς και από ΄κει και πέρα να ζητήσουμε επίλυση του προβλήματος. Η επίλυση του προβλήματος, αν δεν γίνει άμεσα, να κλιμακώσουμε την αντίδρασή μας σε όλα τα επίπεδα.
Ο κ. Κουβαράς Κων/νος, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: Πρέπει να έχουμε μια τεχνικοοικονομική μελέτη, που να την κάνει η ΔΕΗ, να διανθίσουμε την αίτηση του συμπολίτη μας με ό,τι άλλο νομίζουμε καλύτερο, να τη στείλουμε στη ΔΕΗ, να μας απαντήσει  το κόστος και τότε να προβούμε σε ενέργειες για ν' αποκαταστήσουμε τις βλάβες.
Ο κ. Μπουγάς Χαρίλαος, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να κάνει τίποτα, έχει τα χέρια της δεμένα και παρατηρείται το οξύμωρο από τη μία να υπάρχει πληθώρα ΑΠΕ κι απ' την άλλη ενεργειακή πενία. Η ΔΕΗ είναι ιδιωτική εταιρεία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, μη θέλοντας ν' ασχοληθεί με περιοχές από τις οποίες δεν μπορεί ν' αποκομίσει κέρδη. Επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί δυναμικά το ζήτημα με μπροστάρη τον Δήμο, τους μαζικούς φορείς και τους πολίτες να δημιουργηθεί ένα κίνημα διεκδίκησης, γιατί  σε λίγα χρόνια θα μπαίνει ζήτημα για την ηλεκτροδότηση μικρών οικισμών και θα καλείται  ο κάθε πολίτης σ' αυτά τα χωριά να επιλύσει το πρόβλημα των ενεργειακών του αναγκών με ιδιοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ή μικρές ανεμογεννήτριες. Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι πρέπει να συμπεριληφθεί στο κείμενο μια πρόταση για υποχρεωτική - ανταποδοτική αντιπαροχή, με την έννοια ότι παρέχουμε ως περιοχή με βάση τις ΑΠΕ, είτε φωτοβολταϊκά είτε ανεμογεννήτριες, ηλεκτρικό ρεύμα από το οποίο η ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ έχει ένα μείον με βάση τους ρύπους, οπότε με βάση αυτό το δεδομένο πρέπει να μας δώσουν αυτά τα οφέλη που ζητάμε, γιατί προσφέρουμε ως ορεινός Δήμος ποσό ενέργειας μέσω ΑΠΕ που η ΔΕΗ μειώνει το κόστος της λόγω ρύπων.
Σε παρέμβασή του ο κ. Δήμαρχος πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να ζητήσουμε να υπάρχει άμεση δυνατότητα ειδικά από τους Δήμους για να δηλώνονται οι βλάβες, για να μην απαιτείται γι' αυτό αδικαιολόγητα πολύς χρόνος.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κάλεσε το Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά επί της πρότασης που κατατέθηκε από τον εισηγητή και επί εναλλακτικής πρότασης που κατατέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης "Αξιοπιστία και προοπτική για τον Δήμο Θέρμου" κ. Θεόδωρο Κασόλα, η οποία έχει ως εξής: "Να γίνει αίτηση - αναφορά στη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ για την ταλαιπωρία των συμπολιτών μας λόγω της χαμηλής τάσης που υπάρχει στο Δήμο και να ζητηθεί η άμεση επίλυσή του ή να υποδειχθούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος."
Στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε πλειοψήφησε η εισήγηση επί του θέματος που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία, επί συνόλου 17 (δεκαεφτά) παρόντων Δημοτικών Συμβούλων που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία, καθώς 1 (ένας) δεν πήρε μέρος (Μπουγάς Χαρίλαος), έλαβε 12 (δώδεκα) ψήφους (Αθανασίου Κων/νος, Βαλλής Αθανάσιος, Γλαβάς Γεώργιος, Καλογερής Παναγιώτης, Κότσαλος Κων/νος, Κουβαράς Κων/νος, Κωστακόπουλος Νικόλαος, Κωτσαρέλη Μαριάνθη, Μυζήθρας Γεώργιος, Παπαθανασόπουλος Κων/νος, Παπαπάνος Αθανάσιος, Παπασημάκης Παναγιώτης), ενώ η πρόταση του κ. Θ. Κασόλα έλαβε 5 ψήφους (Δάλλας Δημήτριος, Κασόλας Θεόδωρος, Κατσαρός Αριστείδης, Παπαθανασόπουλος Ιωάννης, Πριόνας Αντώνιος).
    Καταληκτικά, το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από διαλογική συζήτηση κι αφού έλαβε υπόψη την ανωτέρω εισήγηση καθώς και τις ισχύουσες διατάξεις, με 12 (δώδεκα) ψήφους υπέρ της πρότασης που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, έναντι 5 (πέντε) ψήφων υπέρ της εναλλακτικής πρότασης που κατατέθηκε από τον κ. Κασόλα Θεόδωρο,
κατά πλειοψηφία  Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι
1. Αποδέχεται και υπερψηφίζει  την εισήγηση.
2. Εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τα προβλήματα που παρατηρούνται στο ζήτημα της ηλεκτροδότησης της περιοχής του Δήμου Θέρμου καθώς και για την υποβάθμιση και ουσιαστική κατάργηση του πρακτορείου της ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ στο Θέρμο.
3. Τονίζει την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου που αναφέρεται στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των δικτύων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι βλάβες και η πτώση τάσης, και στην επίλυση πιθανών τεχνικών αστοχιών, όπως αυτή με τη γραμμή προς τις Κοινότητες Αμβρακιάς, Αργυρού Πηγαδίου και Κοκκινόβρυσης, όπου δημιουργείται μείζον πρόβλημα.
4. Θεωρεί ως πρωταρχική προϋπόθεση για την εξάλειψη των προβλημάτων που σχετίζονται με την ομαλή ηλεκτροδότηση της περιοχής και με την εξυπηρέτηση των πολιτών, την επαναλειτουργία του Γραφείου της ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ στο Θέρμο με την εγκατάσταση σ' αυτό μόνιμου κλιμακίου με τον απαιτούμενο αριθμό τεχνικού προσωπικού και μέσων και παράλληλα τη λειτουργία στον ίδιο χώρο εμπορικού τμήματος για την εξυπηρέτηση των πελατών (είσπραξη λογαριασμών κ.α.).
5. Γνωστοποιεί πως οι αναφερόμενες παρεμβάσεις καθίστανται κάτι παραπάνω από αναγκαίες λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής του Δήμου Θέρμου. Χαρακτηριστικών, τα οποία συνοπτικά αναφέρονται αφενός στις ιδιάζουσες δυσκολίες που ανάγονται στην ορεινότητα της περιοχής, στο υποτυπώδες και ακατάλληλο οδικό δίκτυο, στην κραυγαλέα έλλειψη συγκοινωνιακών μέσων και στις μεγάλες αποστάσεις των οικισμών περιμετρικά του Θέρμου από το Θέρμο, και πολύ περισσότερο από το Αγρίνιο και από τα λοιπά αστικά κέντρα, και αφετέρου στις αστικού τύπου λειτουργίες που επιτελεί το Θέρμο για λογαριασμό μιας ευρείας ορεινής και αγροτικής περιοχής με πληθυσμό άνω των 8.000 κατοίκων. Μιας περιοχής με ιδιαίτερα θετικές αναπτυξιακές προοπτικές στο σύνολό της, για την οποία η ύπαρξη του εν λόγω προβλήματος με το ζήτημα της ομαλής ηλεκτροδότησης λειτουργεί ανασχετικά στην πρόοδό της.
6. Καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς προς τους οποίους πρέπει να σταλεί η απόφαση αυτή – κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, αρμόδιο Υπουργείο, Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας – να  παρέμβουν  αποφασιστικά, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ο κάθε φορέας, για την εξασφάλιση απρόσκοπτης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή του Δήμου Θέρμου
7. Αποφαίνεται  θετικά για την αναγκαιότητα να κοινοποιηθεί η Απόφαση αυτή στις Κοινότητες του Δήμου Θέρμου προς ενημέρωση των κατοίκων.
8. Εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχο για τις περαιτέρω απαιτούμενες ενέργειες.
Η πρόταση που μειοψήφησε, η οποία κατατέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης "Αξιοπιστία και προοπτική για τον Δήμο Θέρμου" κ. Θεόδωρο Κασόλα, έχει ως εξής: "Να γίνει αίτηση - αναφορά στη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ για την ταλαιπωρία των συμπολιτών μας λόγω της χαμηλής τάσης που υπάρχει στο Δήμο και να ζητηθεί η άμεση επίλυσή του ή να υποδειχθούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος."

Η  Απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 2 / 2020.
Γι' αυτό συντάχθηκε το πρακτικό αυτό και υπογράφεται ως ακολούθως:

Ο Πρόεδρος                            Τα μέλη

Ακριβές Απόσπασμα

Ο Πρόεδρος

     Νικόλαος Κωστακόπουλος 

Από τον Δήμο Θέρμου

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2020 | 1:29 pm


Μέτρα τήρησης της τάξης για τον αγώνα Παναιτωλικός Πανιώνιος


Αποτέλεσμα εικόνας για agriniolike μέτρα


ΘΕΜΑ: «Μέτρα τήρησης της τάξης κατά την διεξαγωγή του αγώνα ποδοσφαίρου της 25ης  αγωνιστικής του πρωταθλήματος της «Super League  1», αγωνιστικής περιόδου 2019 - 2020, μεταξύ των ομάδων Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ – Π.Α.Ε. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ.Σ., την Κυριακή 23/02/2020 και ώρα 15:00΄, στο γήπεδο του Παναιτωλικού στο Αγρίνιο».

Ο  ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

      Έχοντας υπόψη:
α) Τα άρθρα 41Β, 41Γ, 41Δ & 41Ε του Ν. 2725/1999 (Α-121) «Ερασιτεχνικός και επαγγελματικός αθλητισμός και άλλες διατάξεις» όπως ισχύουν σήμερα. 
β) Τις διατάξεις του Ν. 4326/2015 «Περί επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό». 
γ) Την υπ’ αριθ. 38404 από 18.8.2009 Κ.Υ.Α. «Έγκριση του Ενιαίου Κανονισμού Ασφάλειας Αθλητικών Εκδηλώσεων» (Φ.Ε.Κ. Β΄ -1780)
δ) Την υπ’ αριθ. 37914 από 17-8-2006 Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. Β΄1120) «Όροι και προϋποθέσεις της παρουσίας, εμφάνισης και δραστηριότητας στα γήπεδα ιδιωτικού προσωπικού ασφαλείας των Π.Α.Ε. Α΄ και Β΄ Εθνικής Κατηγορίας και των Κ.Α.Ε. Α1 Εθνικής Κατηγορίας.
ε)  Υπ’ αριθ. ΥΠΟΠΑΙΘ/ΓΔΥΑ/ΔΤΥ/ΤΜΑΕ/229157/12877/1280/236 από 20/8/2015 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄ - 1801) «Εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος για την έκδοση, διάθεση και έλεγχο της διακίνησης των ονομαστικών/αριθμημένων εισιτηρίων σε αγώνες του επαγγελματικού αθλητισμού».
στ) Υπ’ αριθ. ΥΠΟΠΑΙΘ/ΓΔΥΑ/ΔΤΥ/ΤΜΑΕ/229158/12878/1281/237 από 20/8/2015 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄-1802) «Εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων».
ζ) Υπ’ αριθ. ΥΠΟΠΑΙΘ/ΓΔΥΑ/ΔΤΥ/ΤΜΑΕ/293442/17347/1642/362 από 23/10/2015 Οριστική βεβαίωση καλής λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων εποπτείας και ονομαστικού εισιτηρίου στο Γήπεδο του Παναιτωλικού, έδρα της Π.Α.Ε. Παναιτωλικός Γ.Φ.Σ., από Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
η) Την υπ’ αριθ. 258451/3758 από 14/09/2018 Απόφαση της Δ/νσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Αιτωλ/νιας, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθ. 360102/5314 από 22-11-2018 Απόφαση της Δ/νσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Αιτωλ/νιας.
θ) Το υπ’ αριθ. 1003/2/17/19-α΄ από 10/02/2020 έγγραφό μας (πρόσκληση για σύσκεψη).
ι) Τις απόψεις των εκπροσώπων: Δ.Α. Ακαρνανίας (Α/Δ΄ Νικολάου Γρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ), Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ (κ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ Παναγιώτη – συμβούλου ασφαλείας), Super League (κ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ Γεωργίου), Π.Α.Ε. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ.Σ. (κ. ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ Σωτηρίου – συνεργάτης της Π.Α.Ε. στο Αγρίνιο), Δ.Ε.Α.Β. (κ. ΧΟΥΛΙΑΡΑ Κων/νου), όπως αυτές εκφράστηκαν στην πραγματοποιηθείσα με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας σύσκεψη την 13/02/2020 και ώρα 12.00΄ στο γήπεδο του Παναιτωλικού και διατυπώθηκαν στο από 13/02/2020 Πρακτικό Σύσκεψης, εκπροσώπων αρμοδίων Υπηρεσιών & Φορέων.
ια) Την υπ’ αριθ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΕΑΕΑ/ΤΕΑΔ/82833/3175/225/129 από 20/02/2020 Απόφαση κ. Υφυπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού σύμφωνα με την οποία απαγορεύθηκε η οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων της Π.Α.Ε. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ.Σ., κατά την διεξαγωγή του εν θέματι ποδοσφαιρικού αγώνα, για εξαιρετικούς λόγους διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Και
   Αποσκοπούντες στην εξασφάλιση της ομαλής τέλεσης της παραπάνω αθλητικής συνάντησης, την ομαλή και ασφαλή μετακίνηση, προσέλευση και αποχώρηση των αθλητικών αποστολών και των παραγόντων των δύο ομάδων και γενικά στην διαφύλαξη της δημόσιας τάξης πριν, κατά και μετά την τέλεση του υπόψη ποδοσφαιρικού αγώνα.

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

Η Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (γηπεδούχος) να εκδώσει έως τρεις χιλιάδες (3.000) εισιτήρια, συμπεριλαμβανομένων και των εισιτηρίων διαρκείας που εκδόθηκαν μέχρι σήμερα. Η διάθεση των εισιτηρίων στους φιλάθλους να γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθ. ΥΠΟΠΑΙΘ/ΓΔΥΑ/ΔΤΥ/ΤΜΑΕ/229158/12878/1281/237 από 20/8/2015 Κ.Υ.Α., να είναι ονομαστικοποιημένα, αριθμημένα από το ηλεκτρονικό σύστημα και η διάθεσή τους να γίνει με την επίδειξη δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου, το οποίο οι φίλαθλοι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους κατά την προσέλευσή τους στο γήπεδο για τον απαιτούμενο έλεγχο.
- Στον εν λόγω αγώνα να λειτουργήσουν οι θύρες του γηπέδου 1, VIP, 2, 3, 4 και 7. Οι θύρες 4α και 6 θα παραμείνουν κλειστές και οι προσερχόμενοι φίλαθλοι για την κερκίδα 4α θα εισέρχονται από την θύρα 4. Οι θύρες 5 και 8 του γηπέδου να λειτουργήσουν μόνο ως θύρες εξόδου, μετά την λήξη του αγώνα.
- Οι φίλαθλοι της Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ, να προσέλθουν στο γήπεδο μεμονωμένα και κατά κύριο λόγο πεζοί, να εισέλθουν από τις θύρες 1, VIP, 2 (μεγάλη κερκίδα), 3 και 4 (μικρή κερκίδα και υπερυψωμένο τμήμα αυτής) και 7 (πέταλο) και να καταλάβουν θέσεις στις αντίστοιχες κερκίδες των θυρών του γηπέδου.
Η Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ να μην παραχωρήσει κερκίδα ή θύρα, καθώς και εισιτήρια στους φιλάθλους της φιλοξενούμενης ομάδας (Π.Α.Ε. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ.Σ.), καθόσον σύμφωνα με την ανωτέρω (η) σχετική, η άδεια λειτουργίας του γηπέδου του Παναιτωλικού, ως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, επιτρέπει την παρουσία φιλάθλων φιλοξενούμενης ομάδας, μόνο στην θύρα 3, η κερκίδα της οποίας για τον συγκεκριμένο αγώνα θα διατεθεί για τις ανάγκες φιλοξενίας, αποκλειστικά και μόνο, αθλητών-τριών των ακαδημιών ποδοσφαίρου της περιοχής του Αγρινίου.
Την απαγόρευση, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 1 του Ν. 4326/2015, της με οποιονδήποτε τρόπο διάθεσης εισιτηρίων στις λέσχες του άρθρου 41Β του Ν. 2725/1999, όπως ισχύει, οι οποίες δεν λειτουργούν νομίμως, σύμφωνα με τους όρους  και προϋποθέσεις της παραπάνω διατάξεως, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη ομάδα προσώπων ή σύνδεσμο φιλάθλων ή σωματείο ή άλλη συλλογικότητα οποιασδήποτε νομικής ή μη μορφής της.
Οι φίλαθλοι της Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ, να καταλάβουν τις θέσεις στις κερκίδες των θυρών του Γηπέδου, όπως αυτές αναγράφονται στα εισιτήρια του αγώνα, που κατέχουν.
Οι αθλητικές αποστολές να προσέλθουν στο γήπεδο μία (1) ώρα και τριάντα (30) λεπτά της ώρας νωρίτερα από την έναρξη της αθλητικής συνάντησης. Οι αποστολές των δύο ομάδων θα αναχωρήσουν για και από το γήπεδο με δρομολόγιο, που θα καθορισθεί από τον Επικεφαλής των μέτρων.
- Το λεωφορείο της αποστολής της φιλοξενούμενης ομάδας, αμέσως μετά την αποβίβαση των αθλητών και των συνοδών τους, να αποχωρήσει συνοδεία αστυνομικής δύναμης και να σταθμεύσει σε ασφαλή χώρο που θα υποδειχθεί από τον Επικεφαλής των μέτρων.
Με μέριμνα της Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ, θα χορηγηθούν προσκλήσεις για τα μέλη του Δ.Σ. της φιλοξενούμενης ομάδας, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στην θύρα V.V.I.P. του γηπέδου του Παναιτωλικού, κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των δύο Π.Α.Ε.. Η προσέλευση τους θα πραγματοποιηθεί με ιδιωτικά μεταφορικά μέσα.
- Επίσης, με μέριμνα της γηπεδούχου, να διατεθεί αυξημένος αριθμός προσωπικού ασφαλείας (security) στο μπούθ και στην Θύρα V.V.I.P., όπου θα φιλοξενηθούν τα μέλη του Δ.Σ. και παράγοντες της φιλοξενούμενης ομάδας. 
- Στους ανωτέρω χώρους όπου θα παρευρίσκονται οι επίσημοι της φιλοξενούμενης θα ευρίσκονται πέραν της ιδιωτικής ασφάλειας και αστυνομικές δυνάμεις.
Οι θύρες του Γηπέδου Παναιτωλικού  να ανοίξουν την 13.00΄ ώρα της 23/02/2020.
Να πραγματοποιηθούν αυστηροί προέλεγχοι στους φιλάθλους, σε δύο ζώνες, περιμετρικά του γηπέδου, ώστε να αποκλεισθεί η μεταφορά, κατοχή και χρήση εντός της εγκατάστασης, απαγορευμένων ή άλλων επικίνδυνων αντικειμένων, που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες και να  απομακρυνθούν όσοι τυχόν φίλαθλοι στερούνται εισιτηρίων ή τα προμηθεύτηκαν κατά παράβαση των διατάξεων που ισχύουν.
Να αποκλεισθεί η πρόσβαση στο γήπεδο όσων βρίσκονται σε προφανή κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών ή κατέχουν εισιτήρια και προσέρχονται στην αθλητική εγκατάσταση μη τηρώντας τα μέτρα που αποφασίσθηκαν σύμφωνα με το από 13/02/2020 Πρακτικό Σύσκεψης.
Απαγορεύεται η κατάληψη διαδρόμων και κλιμάκων των εξεδρών από θεατές, καθώς και η  διάθεση από τα κυλικεία της αθλητικής εγκατάστασης στο καταναλωτικό κοινό εμφιαλωμένων νερών, αναψυκτικών, ποτών, χυμών και άλλων ροφημάτων γενικώς, σε γυάλινες, μεταλλικές κτλ. συσκευασίες, πλην πλαστικών και χάρτινων κυπέλλων,  σύμφωνα με το άρθρο 49 του Κανονισμό γηπέδων και ασφαλείας και προστασίας των αγώνων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
Να μην επιτραπεί η είσοδος στο γήπεδο φιλάθλου φέροντα πανό ή πλακάτ με προκλητικό, υβριστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, ή φέρουν διακριτικά της φιλοξενούμενης ομάδος (Π.Α.Ε. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ.Σ.) (κασκόλ, πανό κ.λ.π.).  Σε περίπτωση που αναρτηθούν στις κερκίδες πανό που περιέχουν υβριστικό, ρατσιστικό περιεχόμενο, με μέριμνα της γηπεδούχου ομάδας και κατόπιν συνεννόησης με την Αστυνομία, αυτά να απομακρύνονται.
Με ευθύνη της οικείας διοργανώτριας αρχής να ενημερωθούν από τα μεγάφωνα οι φίλαθλοι πριν από την έναρξη της αθλητικής συνάντησης για την ύπαρξη και λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής εποπτείας. 
Να μην επιτραπεί η είσοδος στο Γήπεδο,  την ημέρα του αγώνα, του ιδιωτικού προσωπικού ασφαλείας που θα προσληφθεί από την Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ, πριν από την  ανάπτυξη των αστυνομικών δυνάμεων.
 Οι Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ και Π.Α.Ε. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ.Σ. να γνωστοποιήσουν έγκαιρα στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας στο Fax: 26410 - 22343 ή στο e-mail: [email protected],   επιπρόσθετα στοιχεία για:
α. Ξενοδοχεία διαμονής των αποστολών των δύο ομάδων, ώρα αναχώρησης τους από αυτά, καθώς και τους υπευθύνους των αποστολών (ονοματεπώνυμα –κινητό τηλέφωνο), την ημέρα του αγώνα, προκειμένου διατεθούν αστυνομικές δυνάμεις και μέσα για τη συνοδεία τους και καθορισθεί το δρομολόγιο μετάβασής τους στην Αθλητική εγκατάσταση.
β. Τα ονοματεπώνυμα και τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων των εκπροσώπων –υπευθύνων της, οι οποίοι την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα,  να βρίσκονται στην Αθλητική εγκατάσταση και να τελούν σε άμεση επικοινωνία με τον επικεφαλής των Αστυνομικών μέτρων, προς αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων βίας.
 Με μέριμνα της Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ:
α. Να προσληφθεί ως προσωπικό ασφαλείας – σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο άρθρο 13 της υπ’ αριθ. 38404 από 18.8.2009 Κ.Υ.Α. «Έγκριση του Ενιαίου Κανονισμού Ασφάλειας Αθλητικών Εκδηλώσεων – προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας, για τη λήψη αστυνομικών μέτρων από 12:00΄ ώρα της 23/02/2020, σύμφωνα με την αναλογία και κατ’ ελάχιστο για ΑΥΞΗΜΕΝΑ 1:100 Θεατές, το οποίο θα συνεργάζεται με την αστυνομική αρχή, για την επιβολή των λαμβανομένων μέτρων ευταξίας με ειδικότερα καθήκοντα ως αναλυτικά ορίζονται στο άρθρ. 41Δ του Ν. 2725/1999 όπως ισχύει σήμερα, καθώς και να αποστείλει κατάσταση με τα στοιχεία ταυτότητας, τον αριθμό αδείας, τα ακριβή καθήκοντα, τις θέσεις του προσωπικού και τη διεύθυνση κατοικίας του προσληφθέντος προσωπικού, στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή (Αστυνομικό Τμήμα Αγρινίου), στη Δ.Ε.Α.Β. και στη διοργανώτρια αρχή, στην οποία επιπλέον θα συμπεριλαμβάνονται και οι οριζόμενοι από την Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ, υπεύθυνοι κατά τομέα δραστηριότητας.
- Επισημαίνεται ότι τα καθήκοντα του προσωπικού ιδιωτικής επιχείρησης παροχής  υπηρεσιών Ασφαλείας (Ι.Ε.Π.Υ.Α.) προβλέπονται στο άρθρο 41Δ, παρ. 12 & 13 του Νόμου 2725/1999 «Ερασιτεχνικός και επαγγελματικός αθλητισμός και άλλες διατάξεις» και από τις διατάξεις του άρθρου 14.7.2 εδ. λα΄ της υπ’ αρίθ. 38404 της 18/26.8.2009 Απόφασης Υπουργών Εσωτερικών – Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Πολιτισμού (Φ.Ε.Κ. 1780,τ.Β΄) Έγκριση του Ενιαίου Κανονισμού Ασφαλείας των αθλητικών εκδηλώσεων και συγκεκριμένα:
- Ο έλεγχος για λόγους ασφαλείας, των προσερχόμενων θεατών στην αθλητική εγκατάσταση εν όψει αθλητικής εκδήλωσης γίνεται με σωματική έρευνα  από μέλος του ιδιωτικού προσωπικού ασφαλείας του ιδίου φύλου με τον θεατή. Υποχρεωτικός σωματικός έλεγχος πραγματοποιείται από την Ελληνική  Αστυνομία, προσωπικό της οποίας παρίσταται στις θύρες εισόδου της αθλητικής εγκατάστασης ή καλούνται ειδικά προς τούτο. Σε περίπτωση που προσερχόμενος θεατής, αρνηθεί το σωματικό έλεγχο, η αστυνομική αρχή ή το ιδιωτικό προσωπικό  ασφαλείας, εφόσον έχει προηγηθεί άρνηση ελέγχου του από την αστυνομική αρχή κατά περίπτωση, δικαιούται να απαγορεύσει την είσοδό του, στην αθλητική εγκατάσταση.
- Στα καθήκοντα του προσωπικού ασφαλείας περιλαμβάνεται και το προβλεπόμενο από την παράγραφο 1 του άρθρου 275 Κ.Π.Δ, δικαίωμα να συλλαμβάνουν τους δράστες πράξεων βίας στις περιπτώσεις αυτόφωρων αδικημάτων και να τους παραδίδουν αμέσως στην παριστάμενη Αστυνομική Αρχή.
β. Να παραμείνουν ανοικτές οι θύρες του γηπέδου που φιλοξενούν φιλάθλους και να διατηρηθούν ελεύθερες οι κλίμακες των κερκίδων του γηπέδου, καθ΄ όλη την διάρκεια του αγώνα, για την αποτροπή τυχόν ατυχημάτων, λόγω έκτακτων γεγονότων. Να τοποθετηθεί προσωπικό ασφαλείας, σε κάθε εσωτερική πόρτα η οποία σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι κλειδωμένη πλην όμως να ευρίσκεται άτομο εφοδιασμένο με το κλειδί της εκάστοτε πόρτας που είναι στα κάθετα κιγκλιδώματα του γηπέδου, καθώς και σε κάθε άλλη εσωτερική πόρτα που οδηγεί προς τον αγωνιστικό χώρο, για την εκκένωση του γηπέδου ή επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, εφόσον παραστεί ανάγκη. 
γ. Να εξασφαλιστεί  η παρουσία  ασθενοφόρου Ε.Κ.Α.Β. ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος στο γήπεδο.
Κατά την προσέλευση της φιλοξενούμενης ομάδας στο γήπεδο του Παναιτωλικού θα παρευρίσκονται μέλη της Διοίκησης της Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ σε καίρια σημεία, για την διευκόλυνση του έργου της Αστυνομίας.
Αμφότερες οι διαγωνιζόμενες Π.Α.Ε, να γνωστοποιήσουν στους φιλάθλους των, με κάθε πρόσφορο μέσο, το περιεχόμενο της παρούσας απόφασης.
Με ευθύνη της Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ να εξασφαλισθεί και να προσκομισθεί εγκαίρως στην Υπηρεσία μας, η άδεια τέλεσης του εν θέματι αγώνα, η οποία θα εκδοθεί από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
Με μέριμνα της Π.Α.Ε. ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ να καθαρισθεί ο χώρος του γηπέδου μέχρι την προηγούμενη ημέρα διεξαγωγής του αγώνα, από τυχόν πέτρες, ξύλα και λοιπά αντικείμενα από τα οποία μπορεί να προκληθεί σωματική βλάβη ή κάκωση της υγείας ανθρώπων.
Οι παραβάτες της απόφασης αυτής διώκονται και τιμωρούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.7 του αρθ. 41Γ, των παρ.3 & 9 του αρθ. 41Δ και του αρθ. 41Ζ του Ν.2725/1999, όπως αυτός τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει με τον Ν. 4049/2012 «Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του Ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις» και με τον Ν. 4326/2015 «Περί επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό». 
Η ισχύς της απόφασης, ισχύει από τη δημοσίευσή της.

Ο 
ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Νικόλαος Γρ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Αστυνομικός Διευθυντής


Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2020 | 1:23 pm


Σχέδια Βελτίωσης: 42,7 εκατομμύρια ευρώ σε 768 δικαιούχους αγρότες της Δυτικής Ελλάδας


Την απόφαση ανάρτησης αποτελεσμάτων κατάταξης δικαιούχων, επιλαχόντων και μη δικαιούχων όλων των Σχεδίων Βελτίωσης  του Υπομέτρου  4.1 του ΠΑΑ 2014-2020 υπέγραψε σήμερα Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, καθώς ολοκληρώθηκαν οι αξιολογήσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης και η οριστικοποίηση αυτών από τις Γνωμοδοτικές Επιτροπές.

Στους συνολικά 768 δικαιούχους της Δυτικής Ελλάδας θα διατεθούν 42,7 εκατ. ευρώ προκειμένου να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό προφίλ και την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και να  λάβουν μέτρα για την άµβλυνση των επιπτώσεων από την κλιµατική αλλαγή.

«Στις άμεσες προτεραιότητές μας και στις κορυφαίες επιλογές της πολιτικής  μας είναι η στήριξη και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί σημαντικό οικονομικό πυλώνα ανάπτυξης της Περιφέρειας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε οτι «βασικό εργαλείο είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και ειδικά το Υπομέτρο 4.1 που προσφέρει σοβαρά οικονομικά κίνητρα για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων καθώς και επενδύσεις που συμβάλλουν στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γεωργία και την προστασία του περιβάλλοντος» 

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατατέθηκαν 1244 προτάσεις Σχεδίων Βελτίωσης, ύψους  127.389.745 ευρώ  με συνολική δημόσια δαπάνη  70.161.884 ευρώ.

Μετά την αξιολόγησή τους, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Στο υπομέτρο 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» σε ό,τι αφορά τα φυσικά /νομικά πρόσωπα επιλέχτηκαν σύμφωνα με την βαθμολογία, 748 αιτήσεις με συνολική επιχορηγούμενη δημόσια στήριξη 41.409.602,33 ευρώ. Οι επιλαχόντες που πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας αλλά δεν καλύπτονται από το όριο της πίστωσης είναι 346, ενώ υπάρχουν και 141 αιτήσεις  που απορρίφθηκαν γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας. Επίσης σε ό,τι αφορά τα συλλογικά σχήματα επιλέχτηκαν και οι 5 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί με συνολική επιχορηγούμενη δημόσια στήριξη 1.146.907,83 ευρώ.
Στο υπομέτρο 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» σε ό,τι αφορά τα φυσικά /νομικά πρόσωπα επιλέχτηκαν 14 αιτήσεις με συνολική επιχορηγούμενη δημόσια στήριξη 196.802,99 ευρώ, ενώ υπάρχουν και 14 αιτήσεις  που απορρίφθηκαν γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας. Ακόμη επελέγη και μία αίτηση με συνολική επιχορηγούμενη δημόσια στήριξη 14.580 ευρώ που είχε υποβληθεί στην κατηγορία συλλογικοί φορείς.

Οι υποψήφιοι των οποίων οι αιτήσεις έχουν συμπεριληφθεί στους Πίνακες αποτελεσμάτων έχουν το δικαίωμα υποβολής ένστασης εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μήνα από την επόμενη της έκδοσης της Απόφασης (Περιφερειάρχη) Ανάρτησης Πινάκων Αποτελεσμάτων Διοικητικού Ελέγχου.

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2020 | 1:20 pm


Επίσκεψη της ηγεσίας Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας στην Π.Δ.Ε


Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη επισκέφθηκαν σήμερα Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020  ο Υποστράτηγος  Ιωάννης Πετρούτσος, Συντονιστής Περιφερειακών Διοικήσεων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, ο Αρχιπύραρχος Νικόλαος Ρουμελιώτης, Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Ελλάδας και ο Πύραρχος  Ανδρέας  Στεμπίλης,  Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αχαΐας, με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων τους καθηκόντων.

Κατά την επίσκεψη συζητήθηκαν θέματα της περιοχής, ενώ ο Περιφερειάρχης εστίασε στις διαρκείς προσπάθειες των πυροσβεστών για τον περιορισμό των πυρκαγιών και στην άριστη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Φαρμάκης συνεχάρη τη νέα ηγεσία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας και ευχήθηκε δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο της πυρόσβεσης.

Δημοσιεύθηκε στις 20 February 2020 | 1:18 pm


Αγρινιο - Ειδήσεις και Νέα

53 προσλήψεις στο Αγρίνιο - AlfaVita

53 προσλήψεις στο Αγρίνιο  AlfaVita

Δημοσιεύθηκε στις 19 February 2020 | 1:45 pm


Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Αγρινιο

Φιλικοί ιστότοποι: