Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αιτωλοακαρνανίας   >   Αγρινιο    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Οδηγίες για την προστασία από την εποχική γρίπη 2024-25

 

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στοχεύοντας στην προαγωγή και προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, επικεντρώνει στα μέτρα προστασίας σχετικά με την εποχική γρίπη, σύμφωνα  με τις φετινές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας (ΑΔΑ:ΨΩΣΑ465ΦΥΟ-ΟΕΨ). 

Ο ιός της γρίπης, αναμένεται να κυκλοφορήσει  παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19. Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί επαγρύπνηση, έγκαιρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού, όπου απαιτείται, καθώς και τήρηση των μέτρων πρόληψης και ατομικής προστασίας.

Ο έγκαιρος εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Σε περίπτωση νόσησης η πλειοψηφία των ατόμων θα αναρρώσει πλήρως.

Αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση επιπλοκών διατρέχουν οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες, τα πολύ μικρά παιδιά και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια νοσήματα.  

Η γρίπη είναι λοίμωξη του αναπνευστικού και μεταδίδεται εύκολα, κυρίως με το βήχα και το φτέρνισμα, μέσω των σταγονιδίων. Εκδηλώνεται με πυρετό, ρίγος, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα, μυαλγίες, πονοκέφαλο και αίσθημα κόπωσης (πιο σπάνια παρατηρούνται έμετοι ή/και διάρροιες). Η διάρκεια της νόσησης είναι περίπου μία (1) εβδομάδα κατά την οποία πρέπει να παραμένουμε  κατ ΄ οίκον. 

Η λήψη ατομικών και ομαδικών μέτρων υγιεινής είναι απαραίτητη για την προστασία από τη γρίπη, τον περιορισμό της και την αποφυγή εξάπλωσή της:

Πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι.

Αποφεύγουμε γενικότερα συνωστισμό και συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους. 

Μεριμνούμε για τακτικό αερισμό των κλειστών χώρων και για το σχολαστικό καθαρισμό τους.

Οι μαθητές που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης να παραμένουν κατ’ οίκον, μέχρι την αποδρομή των συμπτωμάτων, για να  προφυλάσσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους.

Αποφεύγουμε επισκέψεις σε ευάλωτους  πληθυσμούς, όπως ηλικιωμένους, εγκύους, άτομα με χρόνια νοσήματα.

Εάν υπάρχουν συμπτώματα, απευθυνόμαστε στον  οικογενειακό ιατρό ή στον παιδίατρο.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας. Άννα Μαστοράκου, δήλωσε «Η εποχική γρίπη παραμένει μια σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες  κατά τη χειμερινή περίοδο. 

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία των ασθενών αυτών και τη μείωση των επιπτώσεων της γρίπης στον γενικό πληθυσμό. Καλούμε τους πολίτες να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους,  να συμβουλεύονται τον προσωπικό τους γιατρό, και να ακολουθούν τις οδηγίες για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση. Η πρόληψη της εποχικής γρίπης είναι κρίσιμη για την προστασία της δημόσιας υγείας, τη μείωση των νοσηλειών στις ΜΕΘ και την αποδοτικότητα του συστήματος υγείας».


Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2024 | 10:20 pm


Χρηματοδότηση 9,58 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την σχολική στέγη σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία

 Τη δυνατότητα να εκσυγχρονίσουν τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις τους τα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας, την προσβασιμότητά για μαθητές με αναπηρία, αλλά και την υλικοτεχνική τους υποδομή, δίνει η Περιφέρεια, αφού με απόφαση του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη, εκδόθηκε πρόσκληση με τίτλο «Εκσυγχρονισμός και βελτίωση υλικοτεχνικής υποδομής και κτιριακών εγκαταστάσεων Α & Β βάθμιας Εκπαίδευσης». 

Με χρηματοδότηση ύψους 9,58 εκ ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2021-2027 επιδιώκεται η κάλυψη των αναγκών για βελτίωση των κτιριακών υποδομών καθώς και του εξοπλισμού λειτουργίας (είδη σχολικής αίθουσας όπως θρανία, καρέκλες κλπ). Προηγήθηκε  διαβούλευση με τους συναρμόδιους φορείς της εκπαίδευσης  για την  αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και τέθηκαν προτεραιότητες. 

Δίνεται έμφαση στην ολοκλήρωση και αναβάθμιση σχολικών μονάδων και σύγχρονων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών προσχολικής εκπαίδευσης, όπως νηπιαγωγεία, καθώς η χαρτογράφηση αποτύπωσε την ανάγκη ανέγερσης νέων διδακτηρίων και προσθήκη νέων αιθουσών για την κάλυψη των αναγκών της προσχολικής εκπαίδευσης. Στην κατεύθυνση αυτή θα δοθεί προτεραιότητα στην κατασκευή Νηπιαγωγείων σε Δήμους με έντονο πρόβλημα κτιριακών υποδομών και ειδικότερα σε όσους λειτουργούν Νηπιαγωγεία τα οποία στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια και σε προκατασκευασμένες αίθουσες είτε εξ' ολοκλήρου είτε τμηματικά αλλά και σε συστεγαζόμενα.

Παράλληλα χρηματοδοτούνται έργα και δράσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης μέσω σύγχρονων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, καθώς προβλέπεται:

• Ανέγερση νέων κτιρίων ή επεμβάσεις για την αναβάθμιση σχολικών μονάδων με αδυναμία στέγασης λόγω ακαταλληλότητας των κτιριακών υποδομών τους.

• Ανέγερση κτιρίων για σχολικές μονάδες της σχολικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης οι οποίες στεγάζονται σε προκατασκευασμένες αίθουσες.

• Ανέγερση κτιρίων για σχολικές μονάδες της σχολικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης οι οποίες στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια/αίθουσες.

• Αναβάθμιση, επεμβάσεις σε σχολικές μονάδες με έντονα προβλήματα ακαταλληλότητας λόγω παλαιότητας.

• Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών και εξοπλισμού λειτουργίας (είδη σχολικής αίθουσας όπως θρανία, καρέκλες κλπ) Α & Β βάθμιας Εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένου και εξοπλισμού για ΑμεΑ).

Ακόμη, για τη βελτίωση της ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες εκπαίδευσης, δίνεται  έμφαση στην ανάπτυξη προσβάσιμων υποδομών για μαθητές/τριες με αναπηρία σε υφιστάμενες υποδομές. Ειδικότερα προβλέπεται κατασκευή ραμπών, WC ΑΜΕΑ και άλλων υποδομών πρόσβασης σε όλες τις σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης, καλούνται οι  δυνητικοί δικαιούχοι που είναι κυρίως οι Δήμοι που διαχειρίζονται στη σχολική στέγη αλλά και η εταιρεία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.», να υποβάλλουν τις προτάσεις τους έως 28 Φεβρουαρίου 2025, προκειμένου να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  και να  χρηματοδοτηθούν.


Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2024 | 7:49 pm


Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια για το Παναιτωλικός-Βόλος



Συνέχεια στα επιτυχημένα αποτελέσματα θέλει να δώσει η ομάδα μας που υποδέχεται το Σάββατο 26 Οκτωβρίου (ώρα 5.00 μ.μ.) τον Βόλο ΝΠΣ και καλεί τους φιλάθλους να γεμίσουν το γήπεδο για να στηρίξουν την προσπάθειά της να φτάσει ακόμα πιο ψηλά!

Η πλατφόρμα εισιτηρίων της ΠΑΕ https://tickets.panetolikos.gr/ άνοιξε και οι τιμές των απλών εισιτηρίων είναι 16 ευρώ για τη μεγάλη κερκίδα (Θύρες 1 και 2), 10 ευρώ για το πέταλο (Θύρες 7 και 8) και 8 ευρώ για τη Θύρα 6. Οι αντίστοιχες τιμές για παιδικά εισιτήρια (παιδιά που γεννήθηκαν από 01.01.2009 και μετά) είναι 10 ευρώ στη μεγάλη κερκίδα και 7 ευρώ στο πέταλο. Υπενθυμίζεται ότι τα παιδιά απαιτείται να συνοδεύονται από ενήλικα, να καθίσουν σε ξεχωριστή θέση και είναι απαραίτητη η αγορά εισιτηρίου.



Για τη διευκόλυνση των φιλάθλων που δεν έχουν εξοικειωθεί με ψηφιακές συναλλαγές θα λειτουργήσουν τα γραφεία της ΠΑΕ στο γήπεδο Παναιτωλικού το Σάββατο από τις 11.00 έως τις 14.00.

Συνιστούμε στους φιλάθλους να αγοράσουν έγκαιρα εισιτήριο για να προχωρήσουν στις απαιτούμενες από τον νόμο ενέργειες:Να κατεβάσουν (όσοι δεν το έχουν κάνει) την εφαρμογή από το https://wallet.gov.gr/
Να ενεργοποιήσουν το εισιτήριό σας σύμφωνα με τις οδηγίες https://panetolikos.gr/bainoume-sto-gipedo-psifiaka/

Υπενθυμίζουμε πως μετά την αγορά του εισιτηρίου, η ΠΑΕ δεν εμπλέκεται, δεν μπορεί να παρέμβει ή να βοηθήσει, σε οποιοδήποτε τεχνικό θέμα προκύψει σχετικά με την προσθήκη του εισιτηρίου στο gov.gr wallet και πρέπει να ανατρέξουν στο https://support.gov.gr/guide/

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2024 | 7:13 pm


Στην κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς προχωρά ο Δήμος Αγρινίου

 

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου υπέγραψε σύμβαση για την «Κατασκευή καταφύγιου αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Αγρινίου», προϋπολογισμού 650.000€.

Το υπό  ανέγερση κτιριακό συγκρότημα, 40 θέσεων, περιλαμβάνει όλους τους λειτουργικούς και βοηθητικούς χώρους που απαιτούνται,   δηλαδή κτίριο διοίκησης με ιατρείο, μαγειρείο,  αποθήκη τροφίμων, αίθουσα απομόνωσης ζώων, WC και αίθουσα προσωπικού,  δύο ανεξάρτητα κτίρια για την φιλοξενία των ζώων με τους αύλειους χώρους.

 Η ανέγερση του κτιρίου θα γίνει σε οικόπεδο εμβαδού 11.609,68 m2 στη  θέση Κνούτες, σε εκτός σχεδίου περιοχή της Κοινότητας Στράτου. 

«Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο  το οποίο προορίζεται ως χώρος προσωρινής παραμονής αδέσποτων ζώων. Δυστυχώς, πολλά ζώα εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους χωρίς δεύτερη σκέψη. Στον Δήμο Αγρινίου υλοποιούμε  πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων  που έχει ως βασικούς άξονες την περισυλλογή, την καταγραφή και τη σήμανση, τον εμβολιασμό, τη στείρωση, την αποπαρασίτωση, την περίθαλψη και τέλος την υιοθεσία ή επανατοποθέτησή τους στο φυσικό χώρο τους. Βασικός άξονας είναι η ενημέρωση των πολιτών και η εκπαίδευση των μαθητών. Είναι σημαντικό  να λειτουργήσουμε ως κοινωνία ώστε να μην υπάρχουν αδέσποτα», ανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου. 



Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2024 | 3:46 pm


Ξεκινούν τα τμήματα κολύμβησης στο κολυμβητήριο του ΔΑΚ Αγρινίου

Αποτέλεσμα εικόνας για agriniolike κολυμβητήριο

 Ο Δήμος Αγρινίου από την Πέμπτη 24-10-2024 ξεκινά τα τμήματα κολύμβησης παιδιών και ενηλίκων στις κολυμβητικές δεξαμενές του ΔΑΚ Αγρινίου. 

Πληροφορίες στα τηλ :2641-28570, 26413 60678-679. 


Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2024 | 2:45 pm


Ηρωίδες του 1940» :Εορταστική εκδήλωση στο Αγρίνιο την Κυριακή 27/10


Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και το Ίδρυμα Πολιτισμού “ Άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός” τιμώντας την ένδοξη εποποιία του 1940, διοργανώνει επετειακή εκδήλωση με τίτλο:

«Ηρωίδες του 1940».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 7:00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παπαστρατείου Μεγάρου Αγρινίου και θα περιλαμβάνει:

– Θεατρική παράσταση, από την θεατρική ομάδα ενηλίκων του Ιδρύματος Πολιτισμού.

– Επετειακά τραγούδια από τη χορωδία ενηλίκων του Ιδρύματος Πολιτισμού.

Ας τιμήσουμε με την παρουσία μας την μεγάλη αυτή Εθνική Εορτή και ας αποδώσουμε φόρο τιμής στους ήρωες του 1940 που δόξασαν την πατρίδα μας με την ηρωική τους θυσία και μας κληροδότησαν διαχρονικό παράδειγμα φιλοπατρίας και αυτοθυσίας.

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2024 | 12:48 pm


Μανιτάρια λεμονάτα με πέννες


Υλικά

2 πακ. Μανιτάρια

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

3 σκ. Σκόρδο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια 

2 Λεμονια 

Ελαιόλαδο 

Αλάτι

Πιπέρι

Ριγανη 

(1 πακέτο Ζημιάρικα της αρεσκείας σας)

Οδηγίες μαγειρέματος

Σε μεγάλο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2'-3'.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα ανακατεύουμε με το κρεμμύδι για 3'-4' (σταδιακά ο όγκος τους θα μειωθεί).

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε για άλλη μια φορά.

Σβήνουμε την φωτιά (προαιρετικά προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό ή ρίγανη και ανακατεύουμε.)

Από το κανάλι στο youtube  ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ PATERAS PARTHENIOS

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2024 | 12:31 pm


Αγρίνιο: Ο Άνεσις ανοίγει τις πύλες του με το «Joker: Τρέλα για Δύο»

 Την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024 στις 9:30 μ.μ. στον Δημοτικό  Κινηματογράφο «ΑΝΕΣΙΣ»

Το «Joker: Τρέλα για Δύο» βρίσκει τον Άρθουρ Φλεκ έγκλειστο στο ψυχιατρικό άσυλο Arkham, εν αναμονή της δίκης του για τα εγκλήματα που διέπραξε ως Joker.

https://www.villagecinemas.gr/media/opkfuulh/poster_new.jpg?width=712&height=980&rnd=133718235373400000

Ενώ παλεύει με τη διχασμένη του προσωπικότητα, ο Άρθουρ όχι μόνο σκοντάφτει πάνω στην πραγματική αγάπη, αλλά ανακαλύπτει και τη μουσική που πάντα έκρυβε μέσα του.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Todd Phillips

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Joaquin Phoenix, Lady Gaga, Zazie Beetz, Catherine Keener, Ken Leung, Brendan Gleeson, Steve Coogan.

Δείτε το trailer : https://youtu.be/itzES57Ffl8

Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός.

Η τιμή των εισιτηρίων είναι :

 ΚΑΝΟΝΙΚΟ 6€  

ΜΑΘΗΤΙΚΟ – ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ – ΑΝΕΡΓΩΝ – ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ – ΑΜΕΑ (με την επίδειξη κάρτας ) 4€


Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2024 | 12:18 pm


Στην Αγρίνιο και στην Τριχωνίδα ξεναγήθηκαν από την «Δρω» οι νέοι φοιτητές (φωτο)

 

Η ΔΡΩ- Κίνηση Πολιτών για την Αιτωλοακαρνανία για μία ακόμα χρονιά υλοποίησε στις 18/10/2024 την εκδήλωση υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών των πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου (του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και του Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας), μετά από πρόσκληση του Δήμου Αγρινίου.

  Η εκδήλωση περιλάμβανε περιήγηση σε τοπόσημα της πόλης του Αγρινίου (καπναποθήκες, χώρους όπου φιλοξενούνται εκθέσεις του Φεστιβάλ Φωτόπολις, μνημεία, πλατείες, γήπεδο Παναιτωλικού, Πάρκο κ.ά.), με στόχο την παρουσίαση της ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ταυτότητας του Αγρινίου στα νέα παιδιά που υποδέχτηκε η πόλη στο πλαίσιο των σπουδών τους. 

Η εκδήλωση περιλάμβανε και κέρασμα από τον Δήμο Αγρινίου στην λίμνη Τριχωνίδα, για τη γνωριμία των παιδιών με ένα σημαντικό σημείο φυσικού κάλλους της περιοχής μας.  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους διδάσκοντες των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου, αλλά και επισκέπτες από την Πάτρα.  

Η ΔΡΩ στηρίζοντας έμπρακτα την παρουσία των πανεπιστημιακών Τμημάτων στο Αγρίνιο και ανταποκρινόμενη σε όποια πρωτοβουλία ενδυναμώνει τη σχέση της πόλης με το ακαδημαϊκό δυναμικό της, δηλώνει ότι θα είναι πάντα αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που θα εδραιώνει περαιτέρω και θα ενισχύει την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο.













Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2024 | 9:41 am


Ιστορίες Γηπέδων: Δείτε το δεύτερο μέρος της εκπομπής-αφιέρωμα στον Μίμη Δενδρινό

 Η νέα εκπομπή του ΙΟΝΙΑΝ με τον Βασίλη Δελημάρη

Δείτε ΕΔΩ το δεύτερο μέρος

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2024 | 9:11 am


Στο Αγρίνιο η Νατάσα Παζαΐτη ομιλήτρια σε εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού (φωτο)

 Ο Δήμος Αγρινίου και η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας με τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου,με αφορμή το μήνα Οκτώβριο, που έχει καθιερωθεί ως μήνας πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον καρκίνο του μαστού διοργάνωσαν το Σάββατο 19/10 εκδήλωση στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου με θέμα «Καρκίνος του Μαστού: Σύγχρονη Διάγνωση & Αντιμετώπιση».Με ομιλήτρια της εκδήλωσης τη Δρ.Νατάσα Παζαίτη Γενική χειρουργός -Ειδική χειρουργός Μαστού

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, αναφέρει σε ανάρτησή του:





Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2024 | 9:02 am


Θλίψη στη Ματαράγκα Αγρινίου για το θάνατο 30χρονου


Θλίψη στη Ματαράγκα του δήμου Αγρινίου για τον πρόωρο θάνατο του Παναγιώτη Σιβρηκα σε ηλικία 30 χρόνων

. Η κηδεία θα γίνει την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 12:00μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Ματαράγκα.

Η Σορός θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό από ώρα 11:00π.μ.

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2024 | 8:39 am


Πρόγραμμα Ψυχικής Ανθεκτικότητας για μαθητές με θέμα: «Ένα εμπόδιο, μια ευκαιρία»


Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Αιτ/νίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» – ΟΚΑΝΑ θα υλοποιήσει την τρέχουσα σχολική χρονιά 2024 -2025 Πρόγραμμα Ψυχικής Ανθεκτικότητας για μαθητές με θέμα:

«Ένα εμπόδιο, μια ευκαιρία»

Σκοπός του προγράμματος είναι η καλλιέργεια δεξιοτήτων ανάπτυξης υγειών σχέσεων, η αναγνώριση και διαχείριση των συναισθημάτων τους, η εξεύρεση θετικών λύσεων σε δύσκολες καταστάσεις.

Το πρόγραμμα είναι βασισμένο σε υλικό του Ευρωπαϊκού προγράμματος RESCUR : Ένα πρόγραμμα για την ψυχική ανθεκτικότητα του Πανεπιστημίου της Μάλτας, του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.α.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε 4 εβδομαδιαίες συναντήσεις (1 συνάντηση/15 ημέρες) διάρκειας 2 διδακτικών ωρών και απευθύνεται στους μαθητές Ε’ & ΣΤ’ των Δημοτικών Σχολείων της Π.Ε Αιτ/νίας και θα υλοποιηθεί στο χώρο της σχολικής μονάδας κατά την διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος.

Υπεύθυνοι Προγράμματος :Ιωάννα Σταθοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός, MSc, Επιστημονικό Στέλεχος ΚΠ  Χαράλαμπος Λουκίδης, Ψυχολόγος, MSc, Επιστημονικό Στέλεχος ΚΠ

Αιτήσεις μπορείτε να στέλνετε MONO HΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ, (κατεβάστε την αίτηση) στην διεύθυνση [email protected] από Πέμπτη 17/10 έως και Πέμπτη 31/10 (τηλέφωνα επικοινωνίας: 26410 55275, 26410 28770).

Η Επιστημονικά & Διοικητικά Υπεύθυνη
Dr Αθανασία Δημητρίου

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2024 | 8:35 am


Περιφερειακή σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ στο Μεσολόγγι


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Με αφορμή την 24ωρη Γενική Απεργία στις 20 του Νοέμβρη

Περιφερειακή Σύσκεψη Δυτικής Ελλάδας Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2024, στο Μεσολόγγι

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε, όπως σας έχει ήδη ενημερώσει, να προχωρήσει στην πραγματοποίηση δράσεων σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο με στόχο την ενημέρωση των συναδέλφων, σε ολόκληρη τη χώρα, στο πλαίσιο της Γενικής Απεργίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου 2024.

Με βάση τα παραπάνω, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί ενημερωτική περιφερειακή σύσκεψη στελεχών Δυτικής Ελλάδας στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου (Ελεύθερων Πολιορκημένων 45,) τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 18.00.

Στη σύσκεψη καλούνται να λάβουν μέρος τα συνδικαλιστικά στελέχη των περιοχών: Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας. Την επόμενη μέρα, Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024, κλιμάκια της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα επισκεφθούν εργασιακούς χώρους της Δυτικής Ελλάδας για ενημέρωση των συναδέλφων εργαζομένων.

Δημοσιεύθηκε στις 21 October 2024 | 8:32 am


Τα μέτρα που προτείνει η Τροχαία Αγρινίου για την αιματοβαμμένη Ε.Ο Αγρινίου Θέρμου

Το θέμα της οδικής ασφάλειας στο Καινούργιο συζητήθηκε χθες στην συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου με ευρεία συμμετοχή πολιτών, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, στον απόηχο της μεγάλης κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Εθνική Οδό Αγρινίου Θέρμου.

Έγινε η αποτίμηση της συμβολικής κινητοποίησης και συζητήθηκαν απόψεις για μέτρα πρόληψης για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Επισημάνθηκαν ελλείψεις στις σημάνσεις για τους διερχόμενους οδηγούς όπως επίσης όλοι αναρωτήθηκαν εύλογα για ποιο λόγο δεν υπάρχουν διαβάσεις πεζών έξω από το ΕΠΑ.Λ Καινουργίου και από το Γυμνάσιο Καινουργίου,ενώ αυτές που υπάρχουν στο 1ο και 2ο δημοτικό σχολείο έχουν αποχρωματιστεί και θέλουν βάψιμο.

Ο πρόεδρος του Καινουργίου Βασίλης Καραγκούνης παρουσίασε την εισήγηση αξιωματικού της Τροχαίας Αγρινίου προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με θέμα την «Τεχνική Αστυνόμευση-Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την άρση της επικινδυνότητας επί της Ε.Ο Αγρίνιου-Θέρμου » η οποία συντάχθηκε τον Αύγουστο του 2020 και κοινοποιήθηκε στον δήμο Αγρινίου.

Στην εισήγηση γίνεται αναλυτική αναφορά για την πολύ αυξημένη καθημερινή κίνηση , για την ύπαρξη πολλών καταστημάτων, πλατειών εκκλησιών ,σχολείων κλπ, εντός κατοικημένων περιοχών .

Επισημαίνεται ότι απαιτείται επανέλεγχος του φωτισμού σε κάποια σημεία, αντικατάσταση πινακίδων που φέρουν φθορές ,συντήρηση και βάψιμο και επαρκή φωτισμό των διαβάσεων πεζών και των σημείων που συγκεντρώνονται πολίτες.

Επίσης επισημαίνεται  ότι λόγω της διαμόρφωσης της οδού και των γεωμετρικών χαρακτηριστικών παρατηρείται η ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων από διερχόμενα οχήματα με αποτέλεσμα την ύπαρξή σημαντικών κινδύνων για τους πεζούς και την συντέλεση πολλών δυστυχημάτων ,αφού αν και υπάρχει σήμανση για τα επιτρεπτά όρια ταχύτητας και διαβάσεις πεζών αυτά  δεν γίνονται σεβαστά.

Ο χαρακτηρισμός του δρόμου ως Εθνική Οδό καθώς και η λειτουργία της, περιορίζουν τις παρεμβάσεις που είναι εφικτό για να γίνουν, για την μείωση της ταχύτητας των οχημάτων. 

Τα λεγόμενα «σαμαράκια» δεν επιτρέπονται από την κείμενη νομοθεσία στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Για την αποτελεσματική μείωση ταχύτητας των οχημάτων προτείνεται η τοποθέτηση ανακλαστήρων «μάτια γάτας» μόνιμου τύπου(τύπος Ρ) σε παράλληλες λωρίδες εγκάρσια στην κυκλοφορία των οχημάτων σε κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ τους ,ώστε να αποτρέπεται η ανάπτυξη ταχύτητας από τους οδηγούς σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση του 2013.

Εναλλακτικά προτείνεται η τοποθέτηση ταινιών ακουστικής προειδοποίησης κάθετα προς τον άξονα της οδού που κατά την διέλευση των οχημάτων πάνω από αυτήν ακούγεται ένας αρκετά έντονος ήχος που εντείνει την εγρήγορση των οδηγών.

Τα σημεία που προτείνεται να γίνει η τοποθέτηση είναι:

Στις εισόδους κατοικημένων περιοχών

Στις υπάρχουσες και νέες διαβάσεις πεζών 

Στα σημεία όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση πολιτών (σχολεία, εκκλησίες. πλατείες κλπ)

Σε άλλα σημεία και σε κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των ανακλαστήρων ώστε να μην μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες οι οδηγοί.

Τέλος η Τροχαία προτείνει την τοποθέτηση σταθερών ηλεκτρονικών συσκευών καταγραφής ταχύτητας (ραντάρ) πριν και μετά τους οικισμούς ,

την τοποθέτηση και λειτουργία φωτεινού σηματοδότη (απλό ή διπλό κίτρινο φως το οποίο αναβοσβήνει) ,στις εισόδους και εξόδους των οικισμών 

καθώς και την τοποθέτηση ηλεκτρονικών πινακίδων προβολής προειδοποιητικών μηνυμάτων.

Στην ίδια εισήγηση τονίζεται ότι υπάρχουν αστυνομικοί τροχονομικοί έλεγχοι και γίνεται βεβαίωση παραβάσεων του ΚΟΚ .

Κλείνοντας η υπηρεσία ζητά να γίνουν άμεσα οι ενέργειες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να πάψει να υφίσταται η επικινδυνότητα στην Ε.Ο Αγρινίου Θέρμου με τις προτεινόμενες νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και με όποιες άλλες κρίνει η αρμόδια υπηρεσία ότι χρειάζονται,όσο το δυνατόν ταχύτερα γίνεται για την αποφυγή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και για να διασφαλιστεί η δημόσια κυκλοφορία των πεζών ,ειδικά των μαθητών και των οχημάτων για να μην θρηνήσουμε κι άλλα ακόμη θύματα. 

Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε με ενέργειες του κοινοτικού συμβουλίου να γίνει πρόσκληση προς τον υπεύθυνο  αντιπεριφερειάρχη και την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας ,για αυτοψία στην περιοχή και την απόφαση κυκλοφοριακών παρεμβάσεων.

πηγή:https://www.kainourgiopress.gr/

Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2024 | 9:47 pm


Η εορτή του Αγίου Γερασίμου στο Κεφαλόβρυσο (φωτο)


Με λαμπρότητα η Ενορία του Κεφαλοβρύσου, της Αρχιερατικής Περιφέρειας Μεσολογγίου τίμησε την ιερά μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Γερασίμου, του Νέου Ασκητού, του εν Κεφαλληνία, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024.

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Γερασίμου, την παραμονή της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, με τη συμμετοχή Κληρικών της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου, με επικεφαλής τον Αρχιερατικό Επίτροπο, Αρχιμ. Αναστάσιο Καντάνη και πλήθους πιστών.

Το πρωί της Κυριακής, 20ης Οκτωβρίου τελέσθηκαν η Ακολουθία του Όρθρου και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος ανέφερε τα εξής:

«Η σημερινή αποστολική περικοπή μας μεταφέρει στο κέντρο της Μικράς Ασίας, γύρω από την περιοχή της σημερινής πρωτεύουσας της Τουρκίας, την Άγκυρα. Εκεί, κατά την περίοδο της ιεραποστολής του αποστόλου Παύλου, κατοικούσαν οι Γαλάτες της Μικράς Ασίας. Αποτελούσαν παρακλάδι της μεγάλης φυλής των Γαλατών, η οποία, κατά τους ιστορικούς, αποτελούσε τον τρίτο σπουδαιότερο ευρωπαϊκό λαό μετά τους Έλληνες και τους Ρωμαίους.

Προς αυτούς απηύθυνε ο Παύλος μία σπουδαία επιστολή, απόσπασμα της οποίας ακούσαμε σήμερα. Ο μέγας απόστολος είχε πληροφορηθεί την πίεση που ασκούσαν στην Εκκλησία της Γαλατίας οι Ιουδαΐζοντες, δηλαδή οι Χριστιανοί που είχαν προέλθει από τον εβραϊκό λαό. Βασική επιδίωξή τους ήταν να παρουσιάσουν τον Χριστιανισμό ως μία εξέλιξη της εβραϊκής θρησκείας.

Αντίθετα, ο Παύλος, βλέποντας τον κίνδυνο να οδηγηθεί η νεοσύστατη Εκκλησία στην τυπολατρία της Παλαιάς Διαθήκης, έδωσε αγώνα, ώστε οι άνθρωποι να πειστούν πως ο Χριστιανισμός ήρθε ως κάτι το εντελώς καινούργιο και πως, μοναδική προϋπόθεση ένταξης στην Εκκλησία είναι η πίστη στο πρόσωπο του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού.

Έχουν, άραγε, όλα αυτά σημασία σήμερα, μετά από δύο χιλιάδες (2.000) χρόνια; Βεβαίως, αδελφοί μου! Διότι, αυτό που προσπάθησε ο Παύλος να αλλάξει ήταν ο τρόπος με τον οποίον ο άνθρωπος σχετίζεται με τον Θεό, κάτι που αποτελεί και ερώτημα όλων μας.

Για ποιόν λόγο οφείλουμε, ως Εκκλησία, να ευγνωμονούμε τον απόστολο Παύλο; Διότι κήρυξε πως οι ανθρώπινες δυνάμεις δεν είναι ικανές από μόνες τους να μας μεταβάλουν σε γνήσια τέκνα του Θεού και πως μόνον η πίστη στον Χριστό και η παράδοση της υπάρξεώς μας στην Χάρη του Αγίου Πνεύματος αποτελούν τον δρόμο της επιστροφής μας στην αγκαλιά του επουράνιου Πατέρα μας.

Εκείνος που νομίζει πως, μόνον η συμμόρφωση σε θρησκευτικούς τύπους και η σχολαστική τήρηση κάποιων κανόνων αρκούν, προκειμένου ο άνθρωπος να κερδίζει την εύνοια του Θεού, ακυρώνει το κήρυγμα της αγάπης, υποβαθμίζει τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος και επιστρέφει, πνευματικά, στην εποχή πριν τον Χριστό.

Ο απόστολος Παύλος, μπορεί να έφτασε, ενόσω ζούσε, σε δυσθεώρητα ύψη πνευματικότητος και να γεύτηκε την θέωση. Δεν έχασε όμως επαφή με την πραγματικότητα. Είχε πλήρη επίγνωση της ανθρώπινης τραγωδίας. Έβλεπε τους ανθρώπους, όπως σήμερα τους βλέπουμε κι εμείς, να λαχταρούν έναν καλύτερο κόσμο. Δυστυχώς, όμως, οι ανθρώπινες προσπάθειες μένουν πάντοτε άκαρπες. Κι αυτό διότι ο άνθρωπος αγωνίζεται με μοναδικά όπλα, τις διανοητικές και ψυχικές του δυνάμεις, αποκομμένος από τον Θεό και στερημένος από την προσδοκία της αιωνιότητος. Και ποιά είναι τα αποτελέσματα; Τα αναφέρει ο απόστολος Παύλος, ένα προς ένα: μοιχεία, πορνεία, ηθική ακαθαρσία, αισχρότητα, κάθε είδους ειδωλολατρία, μαγεία, έχθρες, φιλονικία, ζήλια, θυμός και καθημερινή βία. Και μαζί με αυτά, η διχόνοια, τα σχίσματα και η κάθε είδους ασωτία.

Διχασμένος είναι ο άνθρωπος, ανάμεσα στις επιθυμίες της σαρκός του και στον πόθο της ψυχής του για αγιότητα. Ευτυχώς, ο Θεός δεν στέρησε από τον άνθρωπο την επιθυμία για μία ανώτερη ζωή, γεμάτη ειρήνη, χαρά και αγάπη. Δεν άφησε την ψυχή του να λησμονήσει εντελώς την θεϊκή καταγωγή του. Επέτρεψε, όμως, να αποκαλύπτεται, ημέρα με την ημέρα, πως οι καλές προθέσεις δεν αρκούν και πως οι ανθρώπινες δυνάμεις δεν επαρκούν για μία ομορφότερη ζωή.

Γι’ αυτό και ο απόστολος Παύλος, σε απάντηση όλων αυτών των αμαρτιών που στερούν τον άνθρωπο από την προοπτική της Βασιλείας του Θεού, έρχεται, μέσα από την δική του εμπειρία, να εξυμνήσει το Άγιο Πνεύμα και να Το παρουσιάσει ως έναν αδαπάνητο θησαυρό αρετών. Αυτές αποτελούν το θεμέλιο ενός καλύτερου κόσμου, αυτές αναγεννούν την ψυχή, αυτές μας ενώνουν με την Χάρη των αγίων. Ποιές είναι αυτές;

Η αγάπη, η χαρά, η ειρήνη, η υπομονή, η καλοσύνη, η καλή προαίρεση, η πίστη, η πραότητα και η εγκράτεια.

Η σημερινή περικοπή δεν αποτελεί μόνον πολύτιμη πνευματική παρακαταθήκη αλλά και αποκάλυψη της εξαγιασμένης καρδίας του αποστόλου Παύλου. Τι μας διδάσκει με τον λόγο του, κυρίως, όμως, με την ίδια την ζωή του; Πως, όποιος ενώνεται με τον Θεό, ενώνεται με την Θεία αγάπη Του και ενεργεί όπως Εκείνος. Ο Παύλος είναι Άγιος. Και όπως όλοι οι Άγιοι, ζει, σκέφτεται, ομιλεί και ενεργεί όπως ακριβώς θα έκανε ο ίδιος ο Χριστός, αν βρισκόταν και σήμερα, ως άνθρωπος, ανάμεσά μας.

Για εμάς, τους ατελείς στα πνευματικά, το σφάλμα του αδελφού μας γίνεται συχνά αιτία να εκστομίζουμε εύκολα λόγους αυστηρότητας και κατάκρισης. Οι άνθρωποι, όμως, των οποίων η ζωή καθοδηγείται από το Άγιο Πνεύμα, κατά την στιγμή της πτώσεως του αδελφού τους, μεταβάλλονται σε πηγή ενθαρρύνσεως, συμπόνιας και μακροθυμίας. Και μάλιστα, οι άνθρωποι του Πνεύματος γνωρίζουν, όχι μόνον να παρηγορούν, αλλά και να μιμούνται τον Κυρηναίο Σίμωνα. Εκείνον που, όταν τα γόνατα του Κυρίου μας λύγισαν από το βάρος του Σταυρού, βρέθηκε δίπλα του, επωμίστηκε το ασήκωτο βάρος του Σταυρού και Του προσέφερε την ύστατη παρηγοριά κατά την στιγμή της αβάστακτης μοναξιάς Του.

Τέτοιος άνθρωπος υπήρξε και ο απόστολος Παύλος. Έχοντας απέραντη ευγνωμοσύνη προς τον Εσταυρωμένο για την άπειρη αγάπη που του έδειξε, αν και υπήρξε φανατικός διώκτης Του, σήκωσε και εκείνος τον σταυρό της αποστολής του χάριν των ανθρώπων, και ανέλαβε να τους ανασύρει από τον βυθό της αμάθειας και την ειδωλολατρίας. Αυτής της αγάπης μας καλεί σήμερα και εμάς να γίνουμε απόστολοι και να τον ακολουθήσουμε, διδάσκοντάς μας το υπέροχο: «Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε», δηλαδή «Κάνετε το βάρος του αδελφού σας, βάρος δικό σας».

Και συνεχίζει: «Αυτή και μόνη την εντολή αν εφαρμόσετε, αποδεικνύεστε αληθινοί μιμητές του Χριστού και βαδίζετε τον δρόμο προς τη θέωση».

Ο πνευματικός αγώνας που διεξάγουμε, με σκοπό να αξιωθούμε των δωρεών του Αγίου Πνεύματος είναι απαραίτητος για τη σωτηρία μας, δεν αφορά, όμως, μόνον εμάς. Αναλαμβάνουμε συγχρόνως και μία αποστολή:

Όσο η καρδιά μας εξαγνίζεται από πάθη και λογισμούς, τόσο μεταβάλλεται σε καθαρό κάτοπτρο, στο οποίον καθρεπτίζεται το προσώπου του Κυρίου μας, σκορπίζοντας το φως Του στα σκοτεινά μονοπάτια που βαδίζει σήμερα η ανθρωπότητα. Όσο ενωνόμαστε με τον Χριστό, τόσο μεταβαλλόμαστε σε πηγή ουράνιας παρηγοριάς και έμπρακτης αγάπης για ένα κόσμο που αναζητά ελπίδα, παρηγοριά και προοπτική αιωνιότητος. Αυτό είναι το βάρος, το οποίο ο απόστολος Παύλος μας καλεί να μοιραστούμε με τον σημερινό άνθρωπο.

Η προοπτική αυτής της αποστολής ας ενισχύει τον αγώνα μας και η Χάρις του Θεού ας μας αξιώνει να γινόμαστε ταπεινοί συνεργάτες του σχεδίου Του, με μοναδικό σκοπό, την σωτηρία των ανθρώπων».

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/8a8w5XUWC3QWFe3B7

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως

Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2024 | 8:43 pm


A' ΕΠΣ Αιτ/νιας: Αποτελέσματα βαθμολογία 4ης αγωνιστικής

Αποτελέσματα 4ης αγωνιστικής

ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΟΚΙΜΙΟΥ – ΠΑΝΑΓΡΙΝΙΑΚΟΣ 2-0

(23′ Μακρής, 55′ Χρ. Κορομηλάς)

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ – ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 0-2

(45′ Γαβρίνας, 85′ Πασπαλιάρης)

ΑΟ ΡΗΓΑΝΑ – ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΓΑΒΑΛΟΥΣ 1-0

(24′ Τσεκούρας)

ΑΡΗΣ ΛΕΠΕΝΟΥΣ – ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 5-2

(4′, 8′, 63′ Βασιλογιάννης, 47′, 82′ Μακρυπίδης – 74′ Ευθυμιόπουλος, 87′ αυτογκόλ Παπαευθυμίου)

ΕΝΩΣΗ ΑΟΚ ΤΡΙΚΑΡΔΟΣ – ΑΕ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 0-0

Βαθμολογία

Άρης Λεπενούς – 12

ΑΟ Ρηγανά – 9

Τρίκαρδος Κατοχής – 8

Απόλλων Δοκιμίου – 6

Ναυπακτιακός Αστέρας – 5

Ατρόμητος Αντιρρίου – 4

Κεραυνός Γαβαλούς – 4

Ένωση Αγίου Δημητρίου – 2

ΑΕ Μεσολογγίου – 1

Παναγρινιακός – 0

Πρόγραμμα 5ης αγωνιστικής

ΠΑΝΑΓΡΙΝΙΑΚΟΣ – ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ – ΕΝΩΣΗ ΑΟΚ ΤΡΙΚΑΡΔΟΣ

ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΓΑΒΑΛΟΥΣ – ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ – ΑΡΗΣ ΛΕΠΕΝΟΥΣ

ΑΕ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΑΟ ΡΗΓΑΝΑ

πηγή ; agriniara.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2024 | 6:32 pm


Δυτική Ελλάδα: Ενας νεκρός σε σύγκρουση νταλίκας με μοτοσυκλέτα στο Πανόπουλο


Τραγικό θάνατο βρήκε ένας άνδρας το μεσημέρι της Κυριακής (2:45) σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στην Ε.Ο. 111 ένα χιλιόμετρο μετά το Πανόπουλο προς Δίβρη.

Νεότερη ενημέρωση

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η μοτοσυκλέτα που οδηγούσε ένας 66χρονος Καναδός, ο οποίος πραγματοποιούσε road trip με άλλους ξένους δικυκλιστές, συγκρούστηκε με νταλίκα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Άμεσα, έσπευσαν στο σημείο δυνάμεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής καθώς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ αλλά ήδη ήταν αργά για τον άτυχο δικυκλιστή..

Νεότερη ενημέρωση

Σύμφωνα με μαρτυρίες ο δικυκλιστής φέρεται να γλίστρησε στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να χτυπήσει με τη μηχανή του στην νταλίκα, με τον οδηγό της, να πραγματοποιεί ελιγμό αποφυγής χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο αναβάτης βρέθηκε αιμόφυρτος στο έδαφος, παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Σιμόπουλου όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

πηγή: ilialive.gr

Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2024 | 6:26 pm


20 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης

 

Ο Οκτώβριος περιλαμβάνει κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης και, όσο περνούν τα χρόνια, η επιστήμη αποκαλύπτει τη σημασία της διατήρησης ενός δυνατού μυοσκελετικού συστήματος για τη θωράκιση της γενικής υγείας του ανθρώπου.

Η οστεοπόρωση είναι ένα μεταβολικό νόσημα των οστών, το οποίο χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική μάζα (πυκνότητα του οστού) και διαταραχή της μικρο-αρχιτεκτονικής τους, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών και είναι πολύ συχνότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες με τη συχνότητά της να αυξάνει με την πρόοδο της ηλικίας. Υπολογίζεται ότι 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών θα υποστούν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα. Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν ότι έχουν οστεοπόρωση μέχρι το πρώτο τους κάταγμα, γι’ αυτό ονομάζεται «σιωπηρή ασθένεια». Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγμάτων συμβαίνει μετά από μια απλή πτώση συνήθως κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων μέσα στο σπίτι ή σε ένα περίπατο.

Πολλοί παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής (κάπνισμα, αλκοόλ, ακινησία, φάρμακα, διατροφή, κ.λπ.) μπορούν να προκαλέσουν οστεοπόρωση. Η συχνότερη όμως αιτία είναι η ελάττωση της οστικής μάζας που συμβαίνει στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Επιπλέον σημαντικό ρόλο έχει η κληρονομικότητα, το προηγούμενο κάταγμα, η παρουσία άλλων παθήσεων όπως ο υπογοναδισμός, οι θυρεοειδοπάθειες, οι νεφροπάθειες, τα νοσήματα του πεπτικού, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α., αλλά και φάρμακα όπως η μακροχρόνια λήψη κορτιζόνης, αντιεπιληπτικών κ.α.

Η διάγνωση της οστεοπόρωσης γίνεται σήμερα με τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Είναι μια απλή εξέταση, έχει ελάχιστη ακτινοβολία και διαρκεί λίγα λεπτά. Η απάντηση στο ερώτημα ποιος πρέπει να κάνει αυτή την εξέταση είναι, όλες οι γυναίκες άνω των 65 ετών και όλοι οι άνδρες άνω των 70 ετών. Επίσης, μέτρηση θα πρέπει να κάνουν και τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας που έχουν υποστεί κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα ή έχουν αυξημένους παράγοντες κινδύνου.

Η Οστεοπόρωση είναι μια νόσος που προλαμβάνεται αλλά και θεραπεύεται αρκεί να διαγνωσθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα και να αντιμετωπισθεί με τη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Σήμερα, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά θεραπευτικά σχήματα για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης.

«Πείτε όχι στα εύθραυστα οστά»

Η φετινή εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης θα επιδιώξει να θέσει τέλος στην αδράνεια που περιβάλλει την υγεία των οστών προτρέποντας τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να εκτιμήσουν και να προστατεύσουν τα οστά τους.

Ø  Η υγεία των οστών μας είναι πολύτιμη . Τα υγιή οστά αποτελούν τον πυρήνα της ευεξίας, της κινητικότητας και της ανεξαρτησίας μας.

Ø  Η οστεοπόρωση έχει σημασία. Η οστεοπόρωση είναι μια σοβαρή απειλή για την υγεία με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες. Αναγνώριση μεμονωμένων παραγόντων κινδύνου, προτεραιότητα στην υγεία των οστών.

Ø  Κάντε την υγεία των οστών προτεραιότητα της πολιτικής υγειονομικής περίθαλψης . Με έως και 37 εκατομμύρια κατάγματα ευθραυστότητας να συμβαίνουν παγκοσμίως κάθε χρόνο, η οστεοπόρωση αποτελεί τεράστιο οικονομικό βάρος για τον άνθρωπο και την υγεία παγκοσμίως.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ                                        ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΡΩΣΣΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2024 | 6:16 pm


Επαναληπτική Γ.Σ. στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Δ. Σ. Αγρινίου

   Î‘ποτέλεσμα εικόνας για agriniolike 4ο

Το  Διοικητικό  Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 4ου Δημοτικού Σχολείου  Αγρινίου  καλεί  εκ νέου τα  μέλη του στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024 (καταληκτική ημερομηνία) και ώρα 18:00, στο κτιριακό συγκρότημα του σχολείου (Π.Σούλου 19). Η αρχικώς προγραμματισμένη Γ.Σ. την 16-10-2024, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας.

Θέματα ημερήσιας διάταξης :

Λογοδοσία του Δ.Σ. περί της γενικής διαχειρίσεως του διαρρεύσαντος έτους και των πεπραγμένων αυτού.

Ψηφοφορία για την έγκριση των πεπραγμένων (Απολογισμοί) του Δ.Σ. 

Ενημέρωση επί πεπραγμένων διετούς θητείας Δ.Σ.

Προγραμματισμός δραστηριοτήτων του Συλλόγου.

Αρχαιρεσίες για ανάδειξη μελών Δ.Σ. – Εξελεγκτικής Επιτροπής – Εκπροσώπων στην Ένωση Γονέων Δ.Αγρινίου.

Η παρουσία και η συμμετοχή όλων κρίνεται απαραίτητη, επιβεβλημένη και αναγκαία.   


Μετά  τιμής,

Εκ  του  Δ.Σ.  του Συλλόγου


           Ο  Πρόεδρος                                                        Η  Γενική   Γραμματέας

Ταφιάδης  Νικόλαος                                                Τριάντη Πηνελόπη


Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2024 | 6:14 pm


Δυτική Ελλάδα: Η Αστυνομία τίμησε τον προστάτη της Άγιο Αρτέμιο (φωτο)


Η 20η Οκτωβρίου, ημέρα που τιμάται ο προστάτης του Σώματος Άγιος Αρτέμιος έχει θεσμοθετηθεί με απόφαση της Πολιτείας ως «Ημέρα της Ελληνικής Αστυνομίας». 

Για το λόγο αυτό, τελέστηκαν σήμερα (20-10-2024) το πρωί, δοξολογίες σε Ιερούς Ναούς στην Πάτρα, στον Πύργο, στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι.

Ειδικότερα, στην έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11:00 το πρωί, Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα Πατρών, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομου. 

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας,  Υποστράτηγος Ανδρέας Τσαπικούνης υποδέχτηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών, τις Θρησκευτικές, Πολιτικές, Δικαστικές, Εισαγγελικές, Στρατιωτικές και Υγειονομικές Αρχές του τόπου, τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφάλειας, τα Προεδρεία των εν ενεργεία και εν αποστρατεία συνδικαλιστικών ενώσεων, συλλόγων και συνδέσμων αστυνομικών και πολιτικών υπαλλήλων, Επίτιμους και Ανώτατους απόστρατους Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και τους Διευθυντές, τους Διοικητές και το αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό των Αστυνομικών Υπηρεσιών. 

Το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας (19-10-2024), πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας, στον Ιερό Ναό Αγίου Αρτεμίου στην Πάτρα. 

Παράλληλα, από 16 Οκτωβρίου 2024 έως και σήμερα 20 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία, για την Τράπεζα Αίματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στα κατά τόπο αρμόδια νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας.

Η Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Δημητρίου Μάλλιου, αναγνώστηκε εντός του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Πατρών, από την Υπαστυνόμο Α΄Αργυρή Ρόδη της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας. 










Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2024 | 3:02 pm


Ημερίδα του Συλλόγου Εμπόρων και Επιχειρηματιών Αγρινίου την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου

Φωτογραφία αρχείου 

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Εμπόρων και Επιχειρηματιών Δήμου Αγρινίου προσκαλούν στην ημερίδα του συλλόγου που θα λάβει χώρα στο Αγρίνιο, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 19.00 με θέμα «Η Μικρή Επιχειρηματικότητα με το Βλέμμα στην Επόμενη Μέρα».

«Στη συγκέντρωση μας έχει προσκληθεί και θα παραστεί ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κος Γιώργος Καρανίκας. Την παρουσίαση του θέματος θα γίνει από τον κο Μανιούδη Μανώλη επιστημονικό συνεργάτη του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ.

Θα είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμάς η παρουσία σας στην εκδήλωση μας», καταλήγει η ανακοίνωση – πρόσκληση την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του συλλόγου Σωκράτης Κωστίκογλου και ο Γεν. Γραμματέας Γιάννης Γιοπάνος.

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                  Ο Γεν . Γραμματέας

Κωστίκογλου Σωκράτης                     Γιοπάνος Ιωάννης

Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2024 | 12:50 pm


Καινούργιο: Κάλεσμα σε ευρεία σύσκεψη από τον Αγροτικό Σύλλογο Καινούργιου


φωτο αρχείου

Το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Καινούργιου, σας καλεί σε ευρεία σύσκεψη, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου και ώρα 19.30 στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καινούργιου.

ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

Τα προβλήματα στην παραγωγή και συγκομιδή της ελιάς.

Τους υπέρογκους λογαριασμούς νερού που ήρθαν στους συγχωριανούς μας από την ΔΕΥΑ.

Συζήτηση για την απαράδεκτη κατάσταση με την άρδευση και τα προβλήματα του ΤΟΕΒ στο χωριό.

Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη. Κανείς δεν πρόκειται να μας σώσει εάν δεν παλέψουμε οι ίδιοι και όλοι μαζί για τη ζωή μας.

Το Δ.Σ.

Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2024 | 10:25 am


Αγρίνιο: Συνδιάσκεψη Νέας Αριστεράς Αιτ/νίας με Εισηγητή το Δημήτρη Τζανακόπουλο

Η Νέα Αριστερά Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιεί Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη για την παρουσίαση και συζήτηση των κειμένων για τις Θέσεις και το Καταστατικό του κόμματος, εν όψει του του 1ο Συνεδρίου της, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 μέχρι τις 10 Νοεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη.

Η Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21/10/2024 στις 19:00 στην Αίθουσα Βιβλιοπαρουσιάσεων της Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου (Λαχαναγορά-Πλατεία Δημάδη) και είναι ανοιχτή σε μέλη και φίλους της Νέας Αριστεράς.

Εισηγητής των κειμένων για τις Θέσεις και το Καταστατικό θα είναι ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Γραφείο Τύπου Νέα Αριστερά Αιτωλοακαρνανίας


Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2024 | 10:20 am


Εγκαινιάστηκε το νέο κτήριο για το Κοινωνικό Παντοπωλείο-Συσσίτιο του Δήμου Ναυπακτίας


Σε κλίμα συγκίνησης η τελετή των εγκαινίων

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου χώρου του Κοινωνικού Παντοπωλείου-Συσσιτίου του Δήμου Ναυπακτίας, που πλέον στεγάζεται στην οδό Μακρυγιάννη 4-6, στην Ψανή. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ.Ιερόθεος, παρουσία πλήθους κόσμου.



Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας κατά την ομιλία του σημείωσε ότι «τα συναισθήματα της σημερινής εκδήλωσης διακρίνονται από χαρμολύπη. Αφενός γιατί εγκαινιάζεται ένας νέος αναβαθμισμένος χώρος για μια υπάρχουσα δομή, που έχει προσφέρει πολλά στους ευάλωτους συμπολίτες μας. Αφετέρου όμως, θα ήμαστε όλοι ευτυχείς εάν δεν υπήρχε λόγος να εγκαινιάσουμε το νέο αυτό χώρο. Η συνέχιση της λειτουργίας και η ανάπτυξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου-Συσσιτίου καταδεικνύει ότι υπάρχει σοβαρή ανάγκη και ως κοινωνία συνεχίζουμε να βιώνουμε δύσκολες στιγμές.

Είμαι ωστόσο υπερήφανος για το γεγονός ότι στον Δήμο μας, η Πρόνοια χαρακτηρίζεται από τρία βασικά στοιχεία. Πρώτον, συντελείται ένα σπουδαίο έργο αθόρυβα, που αγκαλιάζει το σύνολο της κοινωνίας μας. Δεύτερον, παρέχουμε τις υπηρεσίες μας με αξιοπρέπεια και σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη. Και τρίτον, το συνολικό έργο, που δεν είναι υλικό, πραγματώνεται με αγάπη. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι, τα στελέχη του Δήμου Ναυπακτίας, οι εργαζόμενοι και η πολιτική ηγεσία, τόσο η Εντεταλμένη Σύμβουλος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρίνα Ρισβά-Πατακοπούλου, όσο και ο πρώην Αντιδήμαρχος Ντίνος Τσουκαλάς, αλλά και όλοι οι Αντιδήμαρχοι που συνέβαλαν ώστε να γίνει πράξη η μεταστέγαση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, έχουμε θέσει στο επίκεντρο τον συνάνθρωπο. Και έτσι ακριβώς θα συνεχίσουμε. Θα αντλούμε και θα αξιοποιούμε και τον τελευταίο πόρο, ακόμη και αυτή την τόσο δύσκολη, για την αυτοδιοίκηση, περίοδο, προκειμένου να στεκόμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη».

Από την πλευρά της η Εντεταλμένη Σύμβουλος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Μαρίνα Ρισβά-Πατακοπούλου, σημείωσε: «Σε μια εποχή που οι ανάγκες των συνανθρώπων μας είναι αυξημένες, αυτός ο νέος χώρος αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αξία, καθώς διακρίνεται από αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη. Ένας χώρος που αναδεικνύει το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής. Σήμερα, που η ανάγκη για κοινωνική συνοχή είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ, το Κοινωνικό Παντοπωλείο-Συσσίτιο του Δήμου Ναυπακτίας αποτελεί το σύμβολο ενότητας της πόλης μας. Κανένας άνθρωπος αυτή την εποχή δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος και αβοήθητος. Όλοι μαζί συνεχίζουμε να αποδεικνύουμε ότι η κοινωνία μας δεν είναι αδιάφορη, αλλά είναι μια κοινωνία αγάπης, αλληλεγγύης και στήριξης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες και όλους όσοι βοήθησαν στην αναβάθμιση της δομής μας. Τον Δήμο Ναυπακτίας και τον Δήμαρχο Βασίλη Γκίζα, το ΕΠΕΚΑ, τους δωρητές και τους εθελοντές μας, Ιδιαίτερα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ.Πέτρο Γιαγή. ο οποίος φρόντισε για το σημαντικότερο κομμάτι της δομής μας, την κουζίνα.

Και φυσικά όλους όσοι στέκονται ακούραστα στο πλευρό μας με την ανεκτίμητη συμβολή τους».

Την τελετή των εγκαινίων τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας κ.Χρήστος Παΐσιος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας κ.Άγγελος Σταυρόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ.Θωμάς Κοτρωνιάς, Ντίνος Τσουκαλάς, Σωκράτης Παπαβασιλείου, Νίκος Ραυτόπουλος, Γιάννης Παπαϊωαννίδης, Θανάσης Κούκουνας,. Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ.Γιώργος Σιαμαντάς και κ.Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος κ.Σπύρος Γουρζής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ναυπάκτου κ.Κώστας Σταυρόπουλος και το μέλος κ.Χριστίνα Λαβίδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γέφυρα ΑΕ κ.Πάνος Λούκας, ο Διοικητής του Α.Τ. Ναυπάκτου, κ.Σπύρος Τριανταφύλλου, Πρόεδροι Κοινοτήτων και Συλλόγων, φορείς, στελέχη και εργαζόμενοι του Δήμου Ναυπακτίας.








Δημοσιεύθηκε στις 20 October 2024 | 10:15 am


Αγρινιο - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Αγρινιο





Φιλικοί ιστότοποι: