Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αιτωλοακαρνανίας   >   Αγρινιο    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Μνημόσυνο Γέροντος Παγκρατίου στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Δρυμού Ακαρνανίας


Στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Δρυμού Βονίτσης ιερούργησε την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020, εορτή του αγίου ιερομάρτυρος Παγκρατίου επισκόπου Ταυρομενίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Την ημέρα αυτή εόρταζε τα ονομαστήριά του ο μακαριστός κτίτωρ  της Μονής αρχιμ. Παγκράτιος Μπομπόλης, ο οποίος κατέλειπε μνήμη οσίου και εναρέτου ανδρός, ανέδειξε την Ιερά Μονή και απετέλεσε πνευματικό φάρο για την ευρύτερη περιοχή.

Μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε το ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής του, με την παρουσία της μοναχής Μαριάμ που εγκαταβιώνει στην Μονή και των πνευματικών του παιδιών, που στηρίζουν την Ιερά Μονή.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, κατά το σύντομο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στο θαυμαστό παράδειγμα του εορταζομένου σήμερα αγίου Παγκρατίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι Μάρτυρες των πρώτων χριστιανικών χρόνων, έγιναν “πιστοί άχρι θανάτου”, διότι πρώτα είχαν πρόσφατη την παρουσία του Χριστού και της Αναστάσεώς Του… έπειτα καλλιεργήθηκαν πολύ με την συστηματική κατήχηση της Εκκλησίας και την μελέτη των Αγίων Γραφών…, ενώ είχαν αγάπη μεταξύ τους και ενίσχυαν ο ένας τον άλλο σε δύσκολες στιγμές.

Θα είναι πραγματικά σωτήριο α) να στερεώσουμε κι εμείς μέσα μας την παρουσία, την Ανάσταση και τη Θεότητα του Χριστού μας και β) να καλλιεργηθούμε κι εμείς πνευματικά και μυστηριακά, ώστε να αγαπούμε και να στηρίζουμε τον πλησίον μας».

Ο Σεβασμιώτατος, σχετικά με τη μορφή του μακαριστού κτίτορος της Ιεράς Μονής αρχιμανδρίτου κυρού Παγκρατίου, επεσήμανε:

«Τελούμε σήμερα το ιερό Μνημόσυνο και προσευχόμαστε για τον πολυσέβαστο αείμνηστο Γέροντα Παγκράτιο. Όμως καλύτερα, εμείς έχουμε περισσότερη ανάγκη των προσευχών του. Εκείνος έζησε αγιασμένα και αγωνίστηκε, τίμησε το ράσο, τίμησε την Ιερωσύνη. Ο π. Παγκράτιος αγάπησε αδιάκριτα όλους τους ανθρώπους και, το κυριώτερο, οδήγησε πολλούς στην σωτηρία».

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 10:55 pm


6η ΥΠΕ: Οι ισχυρισμοί που προβάλλουν την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Θέρμου καταρρίπτονται

Υγειονομικές Περιφέρειες- Όλο αλλάζουν κι όλο ίδιες μένουν | Νέα ...

Σχετικά με ανακοίνωση του Δήμου Θέρμου  που είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά στην λειτουργία και την υποτιθέμενη υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας της περιοχής, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια ανακοινώνει τα εξής:
Σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν τα όσα υποστηρίζονται περί υποβάθμισης της συγκεκριμένης υγειονομικής μονάδας, πολλώ δε μάλλον όταν η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται προσκρούει στα πραγματικά περιστατικά.
Πιο συγκεκριμένα διέλαθε της προσοχής των συντακτών της ανακοίνωσης το γεγονός ότι με πρωτοβουλίες που ανέλαβε προσωπικά ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννης Καρβέλης, προκηρύχθηκαν για την συγκεκριμένη Υγειονομική μονάδα δύο (2) θέσεις οδηγών ασθενοφόρου και δύο (2) θέσεις πληρώματος ασθενοφόρου, για την θωράκιση των υγειονομικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής και την αύξηση του βαθμού λειτουργικότητας του συγκεκριμένου Κέντρου Υγείας.
Κατά συνέπεια τεκμαίρεται σαφώς, πως οι ενέργειες της 6ης ΥΠΕ και του Διοικητή της, κινούνταν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και όχι της-όπως υποστηρίζεται «αποψίλωσης» του Κέντρου Υγείας Θέρμου, ή της μετακίνησης του ασθενοφόρου σε άλλη περιοχή.
Οι ισχυρισμοί που προβάλλουν ως δεδομένη την υποβάθμιση, καταρρίπτονται ακόμη πιο εκκωφαντικά, αν συνυπολογίσουμε πως παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για την κάλυψη των παραπάνω θέσεων κηρύχτηκε άγονος, εξαιτίας των λανθασμένων αιτήσεων που υποβλήθηκαν από τους ενδιαφερόμενους, αυτός επαναπροκηρύχθηκε προκειμένου να προσέλθουν εκ νέου οι ενδιαφερόμενοι και να υποβάλλουν αιτήσεις.
Μάλιστα η σχετική πλατφόρμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι ήδη ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο, ενώ επίσης περιλαμβάνονται οι θέσεις που κηρύχτηκαν άγονες από τον προηγούμενο διαγωνισμό.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως εάν ίσχυαν έστω και στο ελάχιστο τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, δεν θα είχαν εκδηλωθεί εις διπλούν οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της 6ης ΥΠΕ και προσωπικά του Διοικητή της κ. Καρβέλη.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεωρούνται αβάσιμοι οι δημόσια διατυπωθέντες ισχυρισμοί, ενώ η 6η ΥΠΕ επιδιώκει και είναι πάντοτε ανοιχτή σε συνεργασία με κάθε  Δημοτική Αρχή προκειμένου να συνοδεύονται με θετικό πρόσημο οι όποιες πρωτοβουλίες από κοινού αναλαμβάνονται για την θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 10:31 pm


Παναιτωλικός :Αποστολή για τον αγώνα με τον Πανιώνιο


Στην αποστολή του αυριανού αγώνα με τον Πανιώνιο συμμετέχουν οι ποδοσφαιριστές: Άλβαρες, Αριγίμπι, Καββαδίας, Κνετ, Κωνσταντόπουλος, Λιάβας, Λουσέρο, Μαλής, Μιμίτο, Μουνιέ, Μπαΐροβιτς, Ντάλσιο, Ντίας, Ντουάρτε, Παρράς, Ρόσα, Σιέστεντ, Ταχάρ, Τζανακάκης, Τσιγγάρας, Φερνάντεθ.

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 8:25 pm


Αυτός είναι ο δάσκαλος που κατηγορείται για αποπλάνηση 12χρονης


Δίνονται στη δημοσιότητα, έπειτα από σχετική Διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, η οποία επικυρώθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Ευβοίας, τα στοιχεία ταυτότητας, οι φωτογραφίες και η ασκηθείσα ποινική δίωξη σε βάρος ημεδαπού άνδρα, ο οποίος συνελήφθη την 07-07-2020, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας.

Πρόκειται για τον:

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ Γεώργιο του Πέτρου και της Μαρίας, γεννηθείς στις 07-12-1969 στην Πάφο Κύπρου.


Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο που συμπλήρωσε τα δώδεκα αλλά όχι τα δεκατέσσερα έτη και που συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα έτη, κατ’ εξακολούθηση.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας τριών (3) μηνών, από 10-07-2020 έως και 10-10-2020, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 22210 - 24574 και 22210 - 37033, του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας.

Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 8:05 pm


Λευκάδα :Θετικός στο τεστ κορωνοίου ο Σέρβος κυβερνήτης ενοικιαζόμενου ιστιοπλοϊκούΘετικός στο κορονοϊό βρέθηκε ο Σέρβος υπήκοος ο οποίο χθες αυτοβούλως πήγε στο νοσοκομείο Λευκάδας από το σκάφος του που είχε δέσει στην παραλία της Λευκάδας.

Ο ίδιος δεν είχε έρθει σε επαφές με ανθρώπους στην παραλία παρά μόνο με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του με τους οποίους βρίσκεται σε καραντίνα από χθες. Ο D.P βρισκόταν στην Άκτιο μαρίνα της Πρέβεζας . Η σύζυγος δεν αισθάνεται πολύ καλά , όπως μαθαίνουμε, και θα μεταφερθεί και αυτή στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

πηγή:https://lefkadapress.gr

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 7:36 pm


Τουρκία: Μετατρέπεται σε τζαμί η Αγία ΣοφίαΤο Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να γίνει τζάμι η Αγία Σοφία. Ακυρώνεται με αυτόν τον τρόπο η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 που την μετέτρεψε σε μουσείο.

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι ακύρωσε το κυβερνητικό διάταγμα του 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αποφασίζοντας ότι είναι παράνομο και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις εναντίον μιας τέτοιας ενέργειας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει ενώσεις και ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 6:54 pm


Συνεχίζονται οι εργασίες καταπολέμησης των κουνουπιών στη Δυτική Ελλάδα

Εγκαίρως και φέτος οι ψεκασμοί του Δήμου Αγρινίου για τα κουνούπια ...

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι εργασίες καταπολέμησης των κουνουπιών σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε μεγάλες φυσικές εστίες ανάπτυξης κουνουπιών όπως έλη, υφάλμυρες παράκτιες περιοχές, αρδευτικά ή αποστραγγιστικά κανάλια, ρέματα, μικρά ποτάμια και παραλίμνιες περιοχές. Τα συνεργεία καταπολέμησης εργάζονται εντατικά προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας βασίζεται κατά κύριο λόγο στην καταπολέμηση των προνυµφών των κουνουπιών στις εστίες ανάπτυξής τους, και συμπληρωτικά μόνο όταν κρίνεται αναγκαίο γίνεται καταπολέμηση ενήλικων κουνουπιών, τηρώντας τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί για τον ελλαδικό χώρο.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης, επέβλεψε εργασίες κουνουποκτονίας σε παραλίμνιες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ παράλληλα συζήτησε με εκπροσώπους τοπικών κοινοτήτων για τα ιδιαίτερα ανθρωπογεωγραφικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

Σε δηλώσεις του ο κ. Δημητρογιάννης ανέφερε ότι «κάθε χρονιά είναι πάντα κρίσιμη προκειμένου να στέφεται από επιτυχία η διαδικασία της καταπολέμησης κουνουπιών στη Δυτική Ελλάδα. Η περιοχή μας λόγω του μεγάλου υδάτινου δυναμικού, έχει ιδιαίτερες συνθήκες και χρήζει πάντα αυξημένης προσοχής. Με καλή οργάνωση, συντονισμένες ενέργειες και σύγχρονες μεθόδους που ανταποκρίνονται στα περιβαλλοντικά πρότυπα ήδη έχουμε φέρει φέτος αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Ωστόσο η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, και σε αυτό χρειαζόμαστε τη συνδρομή των οικισμών που βρίσκονται πλησίον υδάτινων περιοχών, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη εστίαση των προβλημάτων και ταχύτερη αντιμετώπιση. Συνολική μας ευθύνη αποτελεί η προάσπιση της δημόσιας υγείας, που πλέον καθίσταται στις μέρες  πρώτη προτεραιότητα.»

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 1:43 pm


Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το μεταναστευτικό πρόβλημα

Δήμαρχος Μεσολογγίου :Ήταν μαθηματικά αναπόφευκτο να εμφανιστούν ...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 12 Ιουλίου και ώρα 11.00 π.μ. με μοναδικό θέμα συζήτησης την κατάσταση του μεταναστευτικού προβλήματος που αφορά την Ι.Π. Μεσολογγίου.

Στην συνεδρίαση, έχουν προσκληθεί από το Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρο οι Βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας. Η συμμετοχή και η τοποθέτησή τους στο θέμα κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να ενημερωθούν τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και οι δημότες.
Σημειώνεται πως ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου έχει ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει λάβει απάντηση.

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 1:13 pm


Αφιέρωμα ,Η Μάχη της Γουρίτσας10 Ιουλίου 1943
Κείμενο: Λ. Τηλιγαδας*
Στις 7 Ιουλίου 1943 έφθασε από την οργάνωση του ΕΑΜ Αγρινίου στο αρχηγείο του 2ου Τάγματος του 2/39 συντάγματος του ΕΛΑΣ (Τριχωνίδας), που είχε την έδρα του στον Άγιο Βλάση το παρακάτω σήμα: «Πληροφορία εξακριβωμένη: εντός των ημερών τμήμα του κατοχικού στρατού θα μεταβεί στο Θέρμο για εγκατάσταση στρατιωτικής βάσεως. Παρακαλούμε όπως καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ματαίωσή της».[1] Η «διαρροή» αυτή προερχόταν από τη διερμηνέα των Γερμανών στο Αγρίνιο, Μαρία Δημάδη.
Έπρεπε πάση θυσία λοιπόν, τα σχέδια των κατακτητών να αποτραπούν, γιατί η εγκατάσταση των Γερμανών στο Θέρμο θα σήμαινε την αποκοπή του Γενικού Αρχηγείου του ΕΛΑΣ του νομού Αιτωλοκαρνανίας, το οποίο βρισκόταν στο Δρυμώνα, από τις βάσεις ανεφοδιασμού, που κατά κύριο λόγο ήταν τα πλούσια καμποχώρια του Αγρινίου και το γερμανοκρατούμενο Θέρμο θα έμπαινε σφήνα στην καρδιά των ανταρτών της περιοχής, κόβοντας στη μέση την ορεινή Τριχωνίδα και δημιουργώντας σημαντικό πρόβλημα στη συνοχή των αντάρτικων ομάδων του Παναιτωλικού με αυτών της Μακρυνείας και της Ναυπάκτου.


Το 2ο Τάγμα του 2/39 Συντάγματος του ΕΛΑΣ, που εκείνη την εποχή, όπως προαναφέραμε βρισκόταν στρατοπεδευμένο στον Άγιο Βλάση, είχε στη διοίκηση των τμημάτων του τους καπεταναίους, Βασίλη Σκιαδά (Καπετάν Επαμεινώντα), Θ. Αλεφάντη (Καπετάν Θρύλο), Θανάση Ζήκο (Καπετάν Ακρίτα), Αντώνη Παπαϊωάννου (Καπετάν Δία), Απ. Τσιαπούρη (Καπετάν Βάκχο), Θωμά Μποκώρο (Καπετάν Μίλιο), Πάνο Παπουτσή (Καπετάν Σφίκα), Βασίλη Νικολακόπουλο (Καπετάν Βράχο), Κώστα Σταυρόπουλο (Καπετάν Κλεομένη), Γιάννη Κωστόπουλο (Καπετάν Ακαρνάνα), Θόδωρο Πολιτόπουλο και Φώτη Πατσιαλό.[2]


Αμέσως μετά την πληροφορία και την έγκριση της επιχείρησης από τη διοίκηση του 2/39 συντάγματος, το τάγμα έρχεται και καταυλίζεται στο γνωστό μοναστήρι της Μυρτιάς, πιάνοντας θέσεις πάνω στις στροφές του δρόμου, που ενώνει το Αγρίνιο με το Θέρμο.

Δημιουργούνται πέτρινοι αυτοσχέδιοι ημικυκλικοί προμαχώνες και άλλα υποτυπώδη οχυρωματικά έργα, τα οποία καλύπτονται με φρεσκοκομμένα κλαριά, για να μην είναι ορατά από το δρόμο και πραγματοποιούνται δύο ασκήσεις, έτσι ώστε ο κάθε αντάρτης να γνωρίζει ακριβώς τη θέση του.


Επικεφαλής της επιχείρησης ορίζεται ο καπετάν Επαμεινώντας (Βασίλης Σκιαδάς) από τον Άγιο Βλάση, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως υπίλαρχος στο Αλβανικό μέτωπο. Ο Βασίλης Σκιαδάς γεννήθηκε το 1912 στον Άι-Βλάση Τριχωνίδας και τελείωσε την σχολή ιππικού Χαλκίδας. Στο αλβανικό μέτωπο υπηρέτησε σε έφιππη ομάδα αναγνώρισης, που μπήκε πρώτη στην πόλη της Κορυτσάς. Παρασημοφορήθηκε με το αριστείο ανδρείας και προήχθη σε ίλαρχο. Από το 1938 ήταν μέλος του ΚΚΕ και στην Κατοχή βγήκε στο βουνό με τις πρώτες ανταρτομάδες του ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο «Επαμεινώντας». Αργότερα του ανατέθηκε η Διοίκηση του 3ου Τάγματος του 2/39 Συντάγματος που πολέμησε στην μάχη της Αμφιλοχίας, όπου ο ίδιος τραυματίστηκε βαριά.


Λίγο μετά την αποφυλάκισή του το 1946 και με τον εμφύλιο να ξεκινάει, ο Β. Σκιαδάς, προσπάθησε να ξαναβγεί στο βουνό, αλλά σκοτώθηκε σε ενέδρα της Χωροφυλακής μαζί με τον καπετάνιο Αυγούλη. Κάποιος άγνωστος αντάρτης σύντροφός του τον έθαψε στο βουνό Παναιτωλικό.


Το σχέδιο της μάχης μαζί με τον Επαμεινώντα έφτιαξαν, όπως αναφέρει ο Μαραγιάννης, οι Θέρμιοι, Θ. Ζήκος, Γ. Παπαθανασόπουλος και Θ Χαρώνης. Οι τρεις αυτοί μαχητές του Λαϊκού Στρατού αξιοποίησαν τη σημαντική εμπειρία τους, ως αξιωματικός πολυβόλων στο αλβανικό μέτωπο, ο πρώτος, ως σχεδιαστής πολεμικών ασκήσεων το 1935 στο Μεσολόγγι, ο δεύτερος και ως αξιωματικός του πυροβολικού στο μέτωπο της Μακεδονίας, ο τρίτος.


Παρατηρητήρια με τηλεφωνικές συνδέσεις οι αντάρτες είχαν τοποθετήσει στο Αφράτο, στην Ανάληψη του Θέρμου και στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής της Μυρτιάς.


Χαράματα της 10ης Ιουλίου του ΄43 ειδοποιούνται οι επικεφαλής των ανταρτών με το τηλέφωνο του Μοναστηριού, ότι μια φάλαγγα από δεκατέσσερα γερμανικά αυτοκίνητα και τρεις μοτοσυκλέτες με 120 Γερμανούς έχει ξεκινήσει από το Αγρίνιο και κατευθύνεται προς το Θέρμο. Αυτή τη φορά ο συναγερμός είναι πραγματικός. Η ώρα περνά χωρίς τίποτα να δείχνει πως κάτι το αλλιώτικο πρόκειται να συμβεί, γράφει ο Νίκος Σκιαδάς[3] στο βιβλίο του «Καπετάν Επαμεινώνδας» και συνεχίζει:
«Ξημέρωσε για καλά τώρα. Ο ήλιος είχε κιόλας ψηλώσει, αλλά τίποτα. Η αγωνία τρυπώνει μέσα τους, τα μηλίγγια κτυπάνε, το μάτι και το αυτί δουλεύουν προς την κατεύθυνση της Παραβόλας μήπως ανακαλύψει την παραμικρή κίνηση, μήπως ακούσει τον ελάχιστο θόρυβο.
Αλλά να... Μια άσπρη γραμμή από σκόνη σημαδεύεται πάνω στο δημόσιο δρόμο στο έβγα της Παραβόλας προς τη Μαντάνισσα (Παντάνασσα). Ταυτόχρονα ήχος μοτέρ αυτοκινήτων έρχεται στα αυτιά τους. Είναι ο εχθρός. Η πληροφορία της οργάνωσης Αγρινίου ελέγχεται αληθινή. Σε λίγο ξεχωρίζουν καλά. Είναι μια αράδα καμιά 15αριά αυτοκίνητα που προχωράει προφυλακτικά προς τις θέσεις τους. Απ' τ' αριστερά της Παραβόλας προς την Παλιοκαρυά φιδοσέρνεται μια άλλη φάλαγγα, ιταλική αυτή, από πεζούς προς τα ριζοχώρια, Προστοβά, Κρυονέρι, Ταξιάρχη κλπ. Είναι η πλαγιοφυλακή. Μια μικρή ομάδα που αποτελούσε και τη μόνη εφεδρεία, ανέλαβε να απασχολήσει ή και να εξουδετερώσει την πλαγιοφυλακή, όσο που η κύρια δύναμη, θα έδινε τη μάχη στην προκαθορισμένη θέση.
Ώρα 7.30 το πρωί περίπου. Η εχθρική φάλαγγα από 15 αυτοκίνητα έφτασε κοντά στις θέσεις των ανταρτών. Στη Βαριά πριν μπει στις στροφές σταματά (οι αντάρτες όπως είπαμε είναι ταμπουρωμένοι στις πάνω στροφές).
Μπαίνει μέσα μια μοτοσικλέτα. Προχωρεί προς τις θέσεις τους. Βαδίζει σιγά-σιγά, προφυλακτικά. Κοιτάνε καλά στα πλάγια του δρόμου, μήπως διακρίνουν τίποτα το ύποπτο.
Τίποτα. Οι θέσεις είναι καλά καμουφλαρισμένες. Οι αντάρτες μπρούμυτα με το χέρι στη σκανδάλη, με το αυτί και το μάτι να δουλεύουν επίμονα, κρατούν ως και την αναπνοή τους, για να μη προδοθούν. Η αγωνία κορυφώνεται.
Τα λίγα λεπτά της διαδικασίας της ανίχνευσης, μετριούνται σε ώρες. Θ' αντιληφθεί τίποτα ο ανιχνευτής; Θα προσέξει; Τι θα γίνει; Μήπως η πειθαρχία πυρός χαλάσει από μια τυχαία απροσεξία, από έναν εκνευρισμό; [4]Όταν το τελευταίο αυτοκίνητο της φάλαγγας, το οποίο είχε φαρμακευτικό υλικό μπήκε στον κλοιό, ο Επαμεινώντας διατάσσει τον σαλπιγκτή του τάγματος Φ. Πολιτόπουλο να δώσει το σύνθημα της επίθεσης».

«Η φάλαγγα ξεκινάει», γράφει ο αντάρτης Βασίλης Παπανάνος (Χάρος) στο ημερολόγιό του. «Μπροστά δυο μοτοσικλετιστές με δύο μοτοσικλέτες.  Τ' αυτοκίνητα μπαίνουν ένα-ένα στις στροφές. Οι Γερμανοί όρθιοι επάνω τους μασάνε αχλάδια κι άλλα φρούτα χαμογελώντας. Οι αντάρτες μετράνε τα αυτοκίνητα: ένα, δύο, τρία... δεκατέσσερα, δεκαπέντε. Τώρα είναι όλα στον κλοιό και κάτω από τον έλεγχο των ανταρτικών πυρών.
Η σάλπιγγα δίνει το σύνθημα πυρός. Στο άκουσμά της η δεύτερη μοτοσικλέτα, καθώς κι όλα τα αυτοκίνητα σταματάνε ενώ αρχίζει η κόλαση της φωτιάς.
Είμαστε ακροβολισμένοι επάνω από τις στροφές του δρόμου σε 50 με 100 μέτρα. Είχαμε δυο οπλοπολυβόλα, 20 περίπου αυτόματα και οι υπόλοιποι όπλα.
Σημαδεύω το πρώτο αυτοκίνητο, που μαζί με τις ριπές του οπλοπολυβόλου της ομάδας μου, δέχεται και 30 σφαίρες από το αυτόματό μου. Όσοι Γερμανοί δεν σκοτώθηκαν μέσα, τους καθαρίσαμε μόλις έκαναν να πηδήσουν έξω από το αυτοκίνητο. Ο οδηγός της μοτοσικλέτας καθώς σταμάτησε, έτρωγε ένα ροδάκινο, 2-3 ριπές τον έκαναν να χοροπηδάει σαν παλιάτσος και να ξαπλωθεί φαρδύς πλατύς. Μάλιστα σε άλλα αυτοκίνητα που βγήκαν και ξάπλωσαν κάτω από αυτά, τινάχθηκαν στον αέρα από χειροβομβίδες. Γερμανοί σκοτωμένοι μέσα στα αυτοκίνητα, μισοκρεμασμένοι απ’ έξω, στο δρόμο ξαπλωμένοι, παρουσιάζουν ένα αληθινό μακελειό. Καμιά εικοσαριά κατάφεραν να πηδήσουν έξω και να πιάσουν την άκρη του δρόμου και πιάνουν μάχη αληθινή».[5]

Πάνω στην πιο κρίσιμη στιγμή της μάχης οι ΕΛΑΣίτες αναγκάζονται να υποχωρήσουν αφού όπως τους ειδοποιούν οι πλαγιοφυλακή των Ιταλών άρχισε να κινείται προς την Καλλιθέα (Προστοβά), πάνω από τις θέσεις των ανταρτών με απώτερο στόχο να τους «κόψουν» το δρόμο της υποχώρησης προς τον Ταξιάρχη και να τους περικυκλώσουν. Υποχωρούν συντεταγμένα και οι περισσότεροι συγκεντρώνονται λίγο πιο πάνω. Εκεί διαπιστώνεται ότι ο Επαμεινώνδας με λίγους ακόμα δεν πειθάρχησε στο σύνθημα της υποχώρησης που ο ίδιος έδωσε. Παραμένει στις θέσεις του και συνεχίζει τη μάχη.


Οι Ιταλοί όμως, για καλή τύχη των ΕΛΑΣιτών κάνουν μεταβολή και γυρίζουν πίσω. Οι αντάρτες, που είχαν υποχωρήσει από τις θέσεις τους για το φόβο της ιταλικής πλαγιοφυλακής, επιστρέφουν ξανά σ' αυτές και επιδίδονται σε έναν αγώνα για το ξεκαθάρισμα των γερμανικών θέσεων. Αναλαμβάνουν ξανά τους τομείς τους και αρχίζουν το ξεκαθάρισμα του εδάφους. Κατεβαίνουν όλοι στο δρόμο και λίγο-λίγο, με σύστημα και μέθοδο καθαρίζουν τις γερμανικές εστίες. Συλλαμβάνονται δυο Γερμανοί αιχμάλωτοι. Οι υπόλοιποι ή είναι βαριά τραυματισμένοι ή σκοτωμένοι. Μόνο ένας κατόρθωσε να ξεφύγει και να φτάσει στην Παράβολα, απ' όπου με ποδήλατο πήγε στο Αγρίνιο και ενημέρωσε τη διοίκησή του.

«Οι αντάρτες μετά το πέρας της μάχης ασχολούνται με την περισυλλογή λαφύρων. Μαζεύονται όλα και φορτώνονται στο πρώτο αυτοκίνητο προς το Κεφαλόβρυσο. Δυστυχώς ένας μόνο αντάρτης ήξερε να οδηγεί αυτοκίνητο, ήταν ο Ερμής (Γιώργος Παπατρέχας) απ’ τη Μαχαιρά Ξηρομέρου που σκοτώθηκε αργότερα σε άλλη μάχη[6]. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Τα υπόλοιπα έπρεπε να καούν γιατί κιόλας στο δρόμο της Παραβόλας φάνηκαν τα γερμανικά θωρακισμένα που έρχονταν σε βοήθεια. Αυτό το αποτέλεσμα είχε η σωτηρία εκείνου του μοναδικού Γερμανού που μετέφερε στο Αγρίνιο τα μαντάτα της μάχης.
Η παραμονή στο πεδίο της μάχης δεν μπορούσε να παραταθεί περισσότερο. Άρχισαν κιόλας να πέφτουν οι πρώτες οβίδες πυροβολικού. Το τελευταίο τμήμα εκκαθάρισης αποχωρεί σιγά-σιγά. Ο τόπος καίγεται από το σφυροκόπημα του γερμανικού πυροβολικού και των αρμάτων που έχουν φθάσει πλέον πολύ κοντά στη Γουρίτσα.  Είναι όμως αργά για να κάνουν οποιαδήποτε ζημιά στους αντάρτες, γιατί είναι πια εκτός βολής. Λίγο πριν δύσει ο ήλιος οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το αδειανό από αντάρτες πεδίο. Παίρνουν τους νεκρούς και τους τραυματίες τους και επιστρέφουν στο Αγρίνιο αργά τη νύχτα.

Την άλλη μέρα ένα σμήνος από λίγα γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν τη Γουρίτσα και τις στροφές με μόνα θύματα ένα μουλάρι και τη γωνία ενός σπιτιού»[7].

Η μάχη της Γουρίτσας ήταν η πρώτη σύγκρουση με τους Γερμανούς. Ποτέ μέχρι τότε οι αντάρτες δεν είχαν πολεμήσει μαζί τους. Είχαν προηγηθεί συγκρούσεις και μικροσυμπλοκές με τους Ιταλούς, όμως ο πόλεμος με τους Γερμανούς ήταν πολύ διαφορετικός. Ποτέ οι Γερμανοί δεν το έβαζαν στα πόδια σαν τους Ιταλούς. Επόμενο ήταν μετά την επιτυχία αυτή το ηθικό των ανταρτών να ανέβει πολύ. Τώρα πια πίστεψαν κι αυτοί αλλά κυρίως οι κάτοικοι της περιοχής, ότι δεν ήταν καθόλου δύσκολο να αντιμετωπίσουν τους Γερμανούς που μέχρι τότε τους θεωρούσαν ανίκητους.

Οι Γερμανοί που έλαβαν μέρος στη μάχη ήταν 120 σύμφωνα με τις ομολογίες των αιχμαλώτων. Απ’ αυτούς σκοτώθηκαν οι 117, τραυματίστηκαν 2, οι οποίοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι και καταστράφηκαν 14 αυτοκίνητα. Τα λάφυρα των ανταρτών ήταν ολόκληρος ο οπλισμός του τμήματος, καθώς και ένα αυτοκίνητο.

Οι απώλειες του ΕΛΑΣ ήταν πέντε νεκροί: ο Μπάμπης Χαμαμτζής, ο Σωτήρης Παπουτσής, ο Σπύρος Γαρδέλης, ο Δημήτρης Υφαντής και ο Κώστας Παπαδονάσιος ή Νασαρής και κάποιοι ελαφρά τραυματίες. Ανάμεσά τους και ο Φώτης Γεωργίου, ο οποίος νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο του ΕΛΑΣ στο Δρυμώνα και αποθεραπεύτηκε πλήρως.[8]

Τους δύο Γερμανούς αιχμαλώτους και τον τραυματία οι αντάρτες τους μετέφεραν στην Αετόπετρα και τους μεν αιχμαλώτους τους εκτέλεσαν, ο δε τραυματίας πέθανε μετά από δυο τρεις μέρες μέσα στην εκκλησία του χωριού.[9]


Η μάχη πέρα από οτιδήποτε άλλο είχε ως άμεσο αποτέλεσμα τον εξοπλισμό των ανταρτών της περιοχής με γερμανικά όπλα, ιδιαίτερα με μυδράλια, γεγονός που κάλυψε σημαντικά τις ανάγκες εξοπλισμού της μαζικής προσέλευσης ανταρτών που παρατηρήθηκε μετά τη συγκεκριμένη μάχη στην περιοχή. Αυτό είχε ένα ακόμα σημαντικό αποτέλεσμα. Από τη στιγμή αυτή και μετά το αντάρτικο πολλαπλασιάστηκε αριθμητικά και αποτέλεσε μια αξιόμαχη και υπολογίσιμη δύναμη. Τα κατοχικά στρατεύματα δεν μπορούσαν να σουλατσάρουν πια στην ύπαιθρο. Η προσπέλαση σε αυτή και ιδιαίτερα στα ορεινά γινόταν με την κινητοποίηση σημαντικού αριθμού κατοχικών δυνάμεων.

Όπως γίνεται αντιληπτό οι αντικειμενικοί στόχοι της γερμανικής διοίκησης δεν εκπληρώθηκαν, σε αντίθεση με τους στόχους του Αρχηγείου και της Πολιτικής Επιτροπής του ΕΑΜ Αγρινίου που υλοποιήθηκαν στο ακέραιο, χάρη στην παλικαριά και το πείσμα των ανταρτών του ΕΛΑΣ Τριχωνίδας.

Σημαντική ήταν η υποστήριξη που παρείχαν στο σχεδιασμό και την εξέλιξη της μάχης όλες οι ΕΑΜικές οργανώσεις των χωριών του Θέρμου, ιδιαίτερα όμως αυτές της Μυρτιάς, της Αγίας Σοφίας, της Καλλιθέας, του Λευκού και του Ταξιάρχη, κάτω από το συντονισμό και την καθοδήγηση του Ντούλα Μπουγά, ο οποίος συμμετείχε στη μάχη στο πλευρό του Επαμεινώντα. Συμμετοχή επίσης είχαν και οι οργανώσεις του Αγγελοκάστρου υπό τον «Παπαρόδιο», καθώς και της Μακρυνείας.

O διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Μέσης Ανατολής Ουίλσον εξέφρασε στο Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ την ευαρέσκειά του για την πλήρη επιτυχία της μάχης, η οποία μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό του Καΐρου και της Μόσχας στις 20-7-1943.

Όπως είδαμε και παραπάνω, στο πιο κρίσιμο σημείο της εμπλοκής δόθηκε μια διαταγή αποχώρησης των ανταρτών, καθώς φάνηκε πως η ιταλική πλαγιοφυλακή προχωρούσε να καταλάβει θέσεις σε ψηλότερο σημείο από αυτό όπου βρίσκονταν τα μαχόμενα τμήματα των ανταρτών, με άμεσο κίνδυνο οι μαχητές του ΕΛΑΣ να βρεθούν περικυκλωμένοι. Το γεγονός αυτό έτυχε κριτικής μεταξύ των καπεταναίων του ΕΛΑΣ μετά το πέρας της μάχης, για να βρεθεί εκείνος που έδωσε αυτή την πρόωρη διαταγή. Τελικά, όπως αποδείχθηκε, αυτός που είχε στείλει την πληροφορία, ήταν το μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής του ΚΚΕ Βασίλης Δόλκας, ο οποίος παρακολούθησε την κίνηση των Ιταλών από το Λευκό.

-------------------------------------------------------

*Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα από το αφιέρωμα του Λευτέρη Τηλιγάδα, «Οι μάχες και τα σαμποτάζ του Ιουλίου: Γουρίτσα, Μακρυνεία, Αιτωλικό, Αμφιλοχία, Καλύβια», από την έντυπη περιοδική έκδοση «Αρχείον Αγρινίου», τεύχος 7, Ιούλιος 2018, σελ.: 7-32


1. Φίλιππας Γελαδόπουλος, Μαρία Δημάδη, Νέστορας, 1982. | 2. Κώστα Δ. Μαραγιάννη, Η Εθνική Αντισταση στο Θέρμο, Μυρτιά, 2005. | 3. Ο Νίκος Ε. Σκιαδάς γεννήθηκε στον Άγιο Βλάσιο το 1920 και πέθανε στην Αθήνα το 2003. Τελείωσε το γυμνάσιο στο Αγρίνιο. Μετά τον πόλεμο, εργάστηκε ως τυπογράφος στην Αθήνα. Παράλληλα με την εργασία του ως τυπογράφος, ο Σκιαδάς καταπιάστηκε με τα συνδικαλιστικά και την ιστορία της τυπογραφίας. Το 1966, κυκλοφόρησε το Χρονικό της τυπογραφίας σε έκδοση του Σωματείου Τυπογράφων της Αθήνας. Ο τόμος αυτός αποτέλεσε τη βάση για το τρίτομο έργο του Το χρονικό της ελληνικής τυπογραφίας (1976–1983), στο οποίο περιγράφεται η ιστορία της ελληνικής τυπογραφίας από το 1476 έως και το 1909. Συνεργάστηκε με την Aιτωλοακαρνική Εγκυκλοπαίδεια του Γιάννη Κουφού, ενώ υπήρξε ο πρώτος συντάκτης της εφημερίδας Αχελώος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιοβλασιτών Αθήνας. Συνεργάστηκε επίσης με τα περιοδικά Νέα Εστία, Σύγχρονα θέματα, Φθιώτις, Στερεά Ελλάς, Ξενία, Δημοκρατικός Συναγερμός και Τα Κυνηγετικά Νέα. Ο Σκιαδάς έγραψε επίσης ταξιδιωτικά και παιδικά βιβλία. Το βιβλίο του Δέκα παιδιά βραβεύθηκε από την Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά με το βραβείο ταξιδιωτικού μυθιστορήματος εις μνήμην Κώστα Ελευθερουδάκη. Το ίδιο βιβλίο κυκλοφόρησε το διασκευασμένο για παιδιά με τον τίτλο Δέκα μικροί ταξιδιώτες. Ο αδελφός του, Βασίλης Σκιαδάς, ήταν ίλαρχος στον ΕΛΑΣ και εκτός από τη Μάχη της Γουρίτσας ήταν επικεφαλής των δυνάμεων του ΕΛΑΣ και στη Μάχη της Αμφιλοχίας κατά τη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε βαριά. | 4, 5. Νίκος Σκιαδάς, «Καπετάν Επαμεινώνδας» Ενωτικός Σύνδεσμος Αιτωλ/νίας Αντιστασιακών και φίλων της Αντίστασης, Αθήνα 1989. | 6. σκοτωθηκε απο τους Γερμανους το 1944 στα Καλυβια Αγρινιου. | 7. Νίκος Σκιαδάς, «Καπετάν Επαμεινώνδας» Ενωτικός Σύνδεσμος Αιτωλ/νίας Αντιστασιακών και φίλων της Αντίστασης, Αθήνα 1989. | 8. Κώστα Δ. Μαραγιάννη, Η Εθνική Αντίσταση στο Θέρμο, ό.π. σελ.: 286  | 9. Κώστα Δ. Μαραγιάννη,  ό.π. σελ.: 286

δημοσιεύθηκε στο  https://archeionagriniouemerologio.blogspot.com/

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 1:11 pm


Ολοκληρώθηκε το «SECRET ARTS» από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου


Το Δη.Πε.Θε Αγρινίου ολοκλήρωσε τις δράσεις «SECRET ARTS», στο  πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των τεχνών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και μέχρι την επίσημη έναρξη του θερινού προγράμματος στις 15 Ιουλίου.


Πρόκειται για «μυστικές» συναντήσεις με τις Τέχνες σε χαρακτηριστικά σημεία της πόλης όπου οι θεατές, μέσα στο αστικό τοπίο, θα συναντούν ένα δρώμενο διάρκειας μίας ώρας περίπου. Κάθε δρώμενο είναι εμπνευσμένο από μια μορφή τέχνης, καθώς η  τέχνη μπορεί να ομορφύνει την καθημερινότητα μας.
Στις 9 Ιουλίου στην πλατεία Ομονοίας, πραγματοποιήθηκε το τελευταίο ραντεβού των δράσεων «SECRET ARTS», όπου η Κωνσταντίνα Υφαντή (τραγουδίστρια) ερμήνευσε τραγούδια από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο.

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 1:08 pm


Αμφιλοχία :Συνελήφθη ένα άτομο για απόπειρα κλοπής και αναζητούνται δύο ακόμη

Αμφιλοχία:Εξιχνιάστηκαν δυο κλοπές | Νέα από το Αγρίνιο και την ...

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, σε περιοχή της Αμφιλοχίας, ένας ημεδαπός
άνδρας και αναζητούνται δύο συνεργοί του, διότι διέρρηξαν οικία
ηλικιωμένης γυναίκας και εισήλθαν στο εσωτερικό της χωρίς να προλάβουν
να αφαιρέσουν κάτι, ενώ αποπειράθηκαν να διαρρήξουν ακόμη μια οικία που
διέμενε άλλη ηλικιωμένη γυναίκα.
Σημειώνεται ότι ο ένας από τους τρεις δράστες που αναζητείται
αντιστάθηκε και απώθησε βίαια αστυνομικό για να αποφύγει την σύλληψη.

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 1:05 pm


Συνελήφθη άνδρας στην Κατούνα για υπόθεση κλοπής

Αγρίνιο :Σύλληψη ια παράβαση του Νόμου περί Προστασίας Αρχαιοτήτων ...

Συνελήφθη, χθες το πρωί, στην Κατούνα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κατούνας ένας αλλοδαπός άνδρας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Θεσπρωτίας για υπόθεση κλοπής.

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 12:45 pm


Έξι συλλήψεις σε Αιτωλικό και Μεσολόγγι για οδήγηση χωρίς δίπλωμα

Δυτική Ελλάδα :Αστυνομικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της ...

Συνελήφθησαν, χθες στο Μεσολόγγι και στο Αιτωλικό, από αστυνομικούς της
ΟΕΠΤΑ του Τμήματος Τροχαίας Μεσολογγίου, έξι άτομα, διότι σε
τροχονομικούς ελέγχους που τους διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι
οδηγούσαν οχήματα στερούμενοι άδειας ικανότητας οδήγησης.

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 12:40 pm


Έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου για την υποβάθμιση του Κ.Υ ΘέρμουΗ δημοτική αρχή Θέρμου   στηρίζει  με κάθε μέσο  την λειτουργία  των δομών υγείας  και κυρίως  του Κέντρου Υγείας Θέρμου , που αποτελεί την πλέον οργανωμένη υγειονομική μονάδα στην ορεινή Τριχωνίδα.

Επανειλημμένα  ο δήμος προέβη  σε συντήρηση  του κτηρίου  και των εγκαταστάσεων , αλλά συνέβαλε  και με προμήθεια υλικών  στην καλύτερη λειτουργία του . Επίσης ,  με υπομνήματα , αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου , αλλά και προσωπικές επισκέψεις του δημάρχου  αιτηθήκαμε  την στελέχωση  σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό , προκειμένου οι πολίτες να απολαμβάνουν το ύψιστο αγαθό της υγείας .

Τις τελευταίες εβδομάδες  παρατηρείται ένας διαγκωνισμός πολιτικών παραγόντων του Νομού , οι οποίοι  με νοοτροπία «πολιτευτών δεκαετίας του 1960»  και αναβίωση  του «κατόπιν ενεργειών μου» ερήμην  των πολιτών , της δημοτικής αρχής  και της διεύθυνσης του Κέντρου Υγείας Θέρμου , επιχειρούν στο παρασκήνιο  να αφαιρέσουν  το ασθενοφόρο όχημα  και να το « δωρίσουν»  σε άλλο Κέντρο Υγείας του Νομού , αφήνοντας τον πληθυσμό της περιοχής μας  χωρίς  ελπίδα φροντίδας σε περίπτωση ανάγκης .

Προφανώς οι ίδιοι φρόντισαν νωρίτερα να ανακαλέσουν  τον Νοσηλευτή που είχε επαγγελματικό δίπλωμα και ασκούσε καθήκοντα οδηγού και να ματαιώσουν την πρόσληψη δυο επικουρικών οδηγών  και δυο  ατόμων πληρώματος ,  προκειμένου να παρουσιάσουν το ασθενοφόρο όχημα ως  ανενεργό για να το  διαθέσουν  ως «κομματικό λάφυρο» .

Ως εδώ όμως !
Καλούμε τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια άμεσα να προχωρήσει στην στελέχωση  με προσωπικό του Κέντρου Υγείας Θέρμου  με  οδηγούς και πλήρωμα ασθενοφόρου .

Συγκαλούμε  εκτάκτως το δημοτικό  συμβούλιο   για να χαραχθεί ενιαία στάση   απέναντι στην επικίνδυνη τακτική  υποβάθμισης του Κέντρου Υγείας Θέρμου .

Τέλος , προειδοποιούμε ως δημοτική αρχή, ότι μαζί με τους πολίτες  θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα  όλων  για πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας  ,  χωρίς καμία έκπτωση  του ανεξάρτητου  αυτοδιοικητικού μας   ρόλου .

Γραφείο Τύπου Δημάρχου Θέρμου .

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 8:48 am


Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου κεκλεισμένων των θυρών για Πάρκο και ΒΑΑ

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου | Νέα από το Αγρίνιο ...

Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου στις 17.00 θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου επί της οδού Αναστασιάδη 1 στο Αγρίνιο, κεκλεισμένων των θυρών,  για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κάτωθι θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1.Επικαιροποίηση καταλόγου πράξεων Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης  Δήμου Αγρινίου που θα χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
(Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παπαναστασίου).         

2.Διαχειριστική Μελέτη Παπαστρατείου Πάρκου Αγρινίου.
(Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παπαναστασίου).      

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 8:48 am


Καινούργιο :Γιορτάζει το παρεκκλήσι του Αγίου Παϊσίου

Αποτέλεσμα εικόνας για kainourgiopress παϊσιου

Την Κυριακή 12 Ιουλίου γιορτάζει και πανηγυρίζει το Ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου,Άγιος Παΐσιος.
Το Σάββατο 11 Ιουλίου 2020 και ώρα 19:00 θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ'αρτοκλασίας.

Το πρωί της Κυριακής  12 Ιουλίου 2020 στις  07:00 πμ θα τελεστεί Πανηγυρικός Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος,
χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ Κοσμά.

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 8:34 am


Αμφιλοχία :Ηλικιωμένη πνίγηκε στο ΜενίδιΜύτικας :Ηλικιωμένος πνίγηκε στην Παλιόβαρκα | Νέα από το Αγρίνιο ...

Χωρίς τις αισθήσεις της εντοπίστηκε, πρωινές ώρες σήμερα, 75χρονη γυναίκα, στη θαλάσσια περιοχή Mενιδίου Αμφιλοχίας.

Η 75χρονη μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
Από το Α' Λιμενικό Τμήμα Αμφιλοχίας του Λιμεναρχείου Πρέβεζας που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Άρτας.

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 12:07 am


Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις στη Δυτική Ελλάδα που ενέχονται σε δεκάδες κλοπές και υπόθεση μαστροπείαςΣυνελήφθησαν συνολικά οκτώ μέλη τους ενώ διακριβώθηκε πλήρως η δράση
τους

Εξιχνιάσθηκαν περισσότερες από (50) υποθέσεις κλοπών σκαφών, εξωλέμβιων
μηχανών, διαρρήξεων και ζωοκλοπών


Μέλη της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης εξωθούσαν στην πορνεία ανήλικη
κοπέλα

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες ξεπερνά τις
150.000 ευρώ

Εξαρθρώθηκαν, μετά από μεθοδική και συστηματική έρευνα της Υποδιεύθυνσης
Ασφάλειας Πατρών, δύο εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων
ενέχονται σε κλοπές σκαφών, εξωλέμβιων μηχανών, διαρρήξεις, ζωοκλοπές
και μαστροπεία, σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδος.
Η εξάρθρωση της εγκληματικών οργανώσεων είναι αποτέλεσμα μεθοδικών και
ενδελεχών ερευνών των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών,
κατά τις οποίες οι αστυνομικοί αξιοποίησαν πλήρως όλα τα στοιχεία που
συνέλλεξαν τόσο με φυσικές όσο και με ειδικές ανακριτικές μεθόδους.

Η σύλληψη των δραστών, πραγματοποιήθηκε σήμερα (9-7-2020), στην Πάτρα,
στο Αγρίνιο, στον Αστακό και στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας στο πλαίσιο
οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης που σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε από
την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών με την συνδρομή αστυνομικών της
Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου.

Συνελήφθησαν συνολικά οκτώ μέλη των εγκληματικών οργανώσεων και πιο
συγκεκριμένα τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες, σε βάρος των οποίων
σχηματίστηκε δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα - που περιλαμβάνει,
τα κατά περίπτωση, αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική
οργάνωση, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της πλαστογραφίας, της
απάτης, της μαστροπείας, της ζωοκλοπής, της κατοχής ναρκωτικών, της
κατοχής όπλων, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.
Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ακόμη τεσσάρων συνεργών
τους, και πιο συγκεκριμένα ενός αλλοδαπού και τριών ημεδαπών οι οποίοι
αναζητούνται για να συλληφθούν.

Α ΄Εγκληματική Οργάνωση
Η Ά εγκληματική οργάνωση αποτελείται από τέσσερις άνδρες (έναν αλλοδαπό
που αναζητείται και τρεις ημεδαπούς) από τους οποίους έχει συλληφθεί ο
ένας ημεδαπός.
Τα μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης για χρονικό διάστημα ενός
έτους και πλέον, λειτουργούσαν με ιεραρχική δομή και διαρκή δράση, με
σκοπό την διάπραξη κλοπών σκαφών, εξαρτημάτων αυτών, εξωλέμβιων μηχανών
και διαρρήξεων αποθηκών με σχετικά αντικείμενα, σε διάφορες περιοχές της
Δυτικής Ελλάδας.
Στη συνέχεια οι δράστες,  είτε πωλούσαν τα κλοπιμαία ως εξαρτήματα από
κατάστημα διατηρεί ο ένας από αυτούς, είτε μέσω εικονικών παραστατικών
εξαγωγής, που εκδίδονταν από τον ίδιο, τα εξήγαγαν στην Αλβανία, με την
κατάθεση στο Τελωνείο εικονικών εγγράφων-τιμολογίων.
Όταν λήφθησαν τα μέτρα απαγόρευσης εισόδου-εξόδου πολιτών από και προς
την Αλβανία λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού (COVID 19) και ο αλλοδαπός
αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, δεν είχε την δυνατότητα να
εισέρχεται στην Ελλάδα, για να διαπράττει κλοπές και να επιστρέφει στην
Αλβανία, η δράση της Α΄ εγκληματικής οργάνωσης διεκόπη και συστάθηκε νέα
  (η  Β εγκληματική οργάνωση) από έναν ημεδαπό συνεργό του.
Η Β εγκληματική οργάνωση
Η Β εγκληματική οργάνωση αποτελείται από τέσσερις άνδρες και τέσσερις
γυναίκες, οι οποίοι έχουν συλληφθεί όλοι ( ο αρχηγός της Β΄ οργάνωσης
ήταν ΚΑΙ το μέλος που είχε συλληφθεί στην πρώτη). Οι συλληφθέντες
συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση με σκοπό την διάπραξη κλοπών και
ζωοκλοπών κατ’ επάγγελμα, κυρίως σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.
Παράλληλα, τρία από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και τουλάχιστον
ακόμη δύο άτομα που αναζητούνται, εξωθούσαν στην πορνεία μια ανήλικη
κοπέλα, εκδίδοντάς την σε άγνωστα άτομα έναντι χρηματικής αμοιβής.
Από την έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών,
προέκυψε ότι οι δράστες εξώθησαν την ανήλικη στην πορνεία, τουλάχιστον
πέντε φορές, κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Από την ερεύνα των αστυνομικών προέκυψε ότι οι ανωτέρω εγκληματικές
οργανώσεις έχουν διαπράξει σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας τις παρακάτω
αξιόποινες πράξεις:
•       (21) κλοπές εξωλέμβιων μηχανών,
•       (10) κλοπές και (2) απόπειρες κλοπής σκαφών,
•       (3) διαρρήξεις σε αποθήκες με ναυτικό εξοπλισμό,
•       (2) κλοπές τρέιλερ μεταφοράς σκαφών,
•       (8) ζωοκλοπές αφαιρώντας συνολικά (55) αμνοερίφια,
•       (4) κλοπές σε οχήματα ( μετασχηματιστές, καύσιμα, μπαταρίες)
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου.
Το προανακριτικό έργο και τις έρευνες διενεργούν οι αστυνομικοί της
Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών.

Δημοσιεύθηκε στις 10 July 2020 | 12:00 am


Αγρίνιο :Συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις(φωτο-βίντεο)Με κεντρικό σύνθημα «Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά. Όχι στην απαγόρευση των διαδηλώσεων»πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου , το συλλαλητήριο που διοργάνωσε το Ε.Κ.Α με την συμμετοχή φορέων και συλλόγων (εκπρόσωποι των οποίων απηύθυναν χαιρετισμό) ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις,στο πλαίσιο πανελλαδικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.
Δείτε απόσπασμα

Κεντρικός ομιλητής ήταν  ο πρόεδρος της Ένωσης Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Ντουντούμης,
Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στο κάλεσμα το Ε.Κ.Α ανέφερε μεταξύ άλλων :
Εκφράζουμε   την αντίθεσή μας  στο κατάπτυστο νομοσχέδιο που φέρνει  για ψήφιση στη βουλή η κυβέρνηση  της «Ν.Δ.»  για το χτύπημα των διαδηλώσεων.

Πριν 2 χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  ψήφισε νομοσχέδιο  που βάζει φραγμούς στο δικαίωμα των εργαζομένων  για απεργία . Τώρα η κυβέρνηση προωθεί  παραπέρα αυτούς τους σχεδιασμούς  με την απαγόρευση των  διαδηλώσεων. Αντεργατικά μέτρα  και καταστολή πάνε  πακέτο. Θέλουν να έχουν το πεδίο ελεύθερο οι εργοδότες  να κάνουν ότι θέλουν στο όνομα της δημοκρατίας  και της ανάπτυξης  της καπιταλιστικής οικονομίας.

Τους βάζουν εμπόδια οι εργαζόμενοι  που αγωνίζονται για την υπεράσπιση  των δικαιωμάτων τους, βάζοντας μπροστά  τις δικές τους ανάγκες . Προσπαθεί με κάθε τρόπο  η κυβέρνηση,  έχοντας τη στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου , των επιχειρηματικών ομίλων,  να υλοποιήσει  τις κατευθύνσεις  της Ε.Ε. και  του κεφαλαίου.

Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Οι αγώνες των εργαζομένων και του λαού  δε μπαίνουν στο γύψο. Απαιτούμε τώρα να αποσυρθεί  το νομοσχέδιο για το χτύπημα των διαδηλώσεων.

Δημοσιεύθηκε στις 9 July 2020 | 10:49 pm


Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με δράση και στο ΑγρίνιοΕξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική ομάδα, η οποία ενέχεται στη διάπραξη σωρείας κλοπών, κυρίως Α.Τ.Μ. τραπεζών και χρηματοκιβωτίων από επιχειρήσεις, σε περιοχές της Φθιώτιδας, Αττικής, Λάρισας, Καρδίτσας και Ακαρνανίας

Συνελήφθησαν συνολικά (7) μέλη της εγκληματικής ομάδας, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε περιοχές της Λαμίας και της Ανθήλης Φθιώτιδας, αλλά και στη Καρδίτσα

Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται για να συλληφθούν (7) ακόμη μέλη της σπείρας, ενώ ένας επιπλέον συνεργός τους είναι ήδη έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας

Εξιχνιάσθηκαν (4) κλοπές και (1) απόπειρα κλοπής Α.Τ.Μ. τραπεζών, καθώς και (6) κλοπές και (3) απόπειρες κλοπών από επιχειρήσεις

Επιπλέον, εξιχνιάσθηκαν (16) κλοπές και (2) απόπειρες κλοπών Ι.Χ.Φ. και Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, κυρίως παλαιού τύπου, τα οποία αφαιρούσαν τα μέλη της σπείρας, για την διευκόλυνση της εγκληματικής τους δράσης

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, κατασχέθηκαν διαρρηκτά εργαλεία, κουκούλες τύπου full face , χρηματικό ποσό, πληθώρα κινητών τηλέφωνων και διαβατήριων κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι (4) από τα κλεμμένα οχήματα, καθώς και (1) από τα κλεμμένα Α.Τ.Μ., είχαν ανασυρθεί από ποτάμι ευρύτερης περιοχής της Λαμίας, στο οποίο τα είχαν ρίξει οι δράστες προκειμένου να «εξαφανίσουν» τα ίχνη τους

Εξαρθρώθηκε, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα (07-07-2020) το πρωί, σε περιοχές της Ανθήλης και της Λαμίας Φθιώτιδας, αλλά και στη Καρδίτσα, πολυμελής εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη σωρείας κλοπών, κυρίως Α.Τ.Μ. τραπεζών και χρηματοκιβωτίων από επιχειρήσεις.

Η αποδόμηση της σπείρας, είναι αποτέλεσμα εμπεριστατωμένης έρευνας και κατάλληλης αξιολόγησης - αξιοποίησης στοιχείων, που είχαν συλλεχθεί με μεθοδικότητα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας.

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση, συμμετείχαν επίσης αστυνομικοί από διάφορες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, συνεπικουρούμενοι από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας.

Κατά τη διάρκεια των ευρείας κλίμακας ερευνών, συνελήφθησαν συνολικά επτά (7) ημεδαποί – μέλη της εγκληματικής ομάδας, εκ των οποίων έξι σε Ανθήλη και Λαμία και ένας στη Καρδίτσα, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Καρδίτσας.

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται για να συλληφθούν επτά (7) ακόμη μέλη της, ενώ, όπως προέκυψε, ένας συνεργός τους είναι ήδη έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών.

Ειδικότερα, από την ενδελεχή έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας, διακριβώθηκε ότι τα μέλη της σπείρας, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2019, είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική ομάδα, με συνεχή δράση, σκοπός της οποίας ήταν αφαίρεση Α.Τ.Μ. τραπεζών και χρηματοκιβωτίων από επιχειρήσεις, διαφόρων περιοχών της Φθιώτιδας, Αττικής, Λάρισας, Καρδίτσας και Ακαρνανίας.

Πιο αναλυτικά, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, κατά τη διάρκεια της παράνομης και εξακολουθητικής δράσης τους, χρησιμοποιούσαν κουκούλες τύπου full face , όπως επίσης και κουκούλες από τζάκετ και γάντια, προκειμένου να αποκρύπτουν τα χαρακτηριστικά τους, ενώ προέβαιναν στην αφαίρεση Ι.Χ.Φ. και Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, κυρίως παλαιού τύπου και συγκεκριμένης μάρκας, τα οποία χρησιμοποιούσαν για την μετάβαση και διαφυγή τους, από τους «υποψήφιους» στόχους τους.

Όπως προέκυψε, οι δράστες, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση, ενέχονται στη διάπραξη:

(4) κλοπών και (1) απόπειρας κλοπής Α.Τ.Μ. τραπεζών

 (1) κλοπή στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας,
 (1) κλοπή σε περιοχή της Αττικής,
 (1) κλοπή στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας,
 (1) κλοπή σε ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας και
 (1) απόπειρα κλοπής στην Πελασγία Φθιώτιδας.
(6) κλοπών και (3) αποπειρών κλοπών από επιχειρήσεις

 (3) κλοπές χρηματοκιβωτίων, από πρατήριο υγρών καυσίμων στην Ανθήλη Φθιώτιδας, από συνεργείο αυτοκινήτων στη Λαμία και αποθήκη αγροτικών προϊόντων στους Σοφάδες Καρδίτσας, αντίστοιχα,
 (2) κλοπές χρηματικών ποσών και καπνικών προϊόντων, από πρατήρια υγρών καυσίμων στη Λαμία και στην Ανθήλη Φθιώτιδας, αντίστοιχα,
 (1) κλοπή χρηματικού ποσού και κοσμημάτων, από αποθήκη φαρμακείου στους Σοφάδες Καρδίτσας,
 (1) απόπειρα κλοπής από βιοτεχνία στη Δαμάστα Φθιώτιδας,
 (1) απόπειρα κλοπής από ΚΤΕΟ περιοχής της Λαμίας και
 (1) απόπειρα κλοπής μηχανισμού αυτόματης πώλησης καυσίμων, σε ευρύτερη περιοχή του Τύρναβου Λάρισας.
(16) κλοπών και (2) αποπειρών κλοπών οχημάτων

 (8) κλοπές Ι.Χ.Ε. και (3) κλοπές Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων, σε περιοχές της Φθιώτιδας,
 (1) κλοπή Ι.Χ.Ε. και (1) κλοπή Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων, σε περιοχές του Αγρινίου,
 (2) κλοπές Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων, σε περιοχές της Λάρισας και της Καρδίτσας, αντίστοιχα,
 (1) κλοπή Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτου, σε περιοχή της Αττικής, καθώς και
 (2) απόπειρες κλοπών Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων, σε περιοχές της Φθιώτιδας και του Αγρινίου, αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι (4) από τα οχήματα που αφαιρέθηκαν στην Φθιώτιδα, όπως επίσης και (1) παραβιασμένο – κατεστραμμένο Α.Τ.Μ. που είχε αφαιρεθεί στα Καμένα Βούρλα , ανασύρθηκαν από ποτάμι ευρύτερης περιοχής της Λαμίας, στο οποίο τα είχαν ρίξει οι δράστες προκειμένου να «εξαφανίσουν» τα ίχνη τους.

Γίνεται μνεία ότι το χρηματικό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της σπείρας, κυμαίνεται περίπου στις (130.000) ευρώ.

Σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 (3) κουκούλες τύπου full face και διαρρηκτικά εργαλεία,
 το χρηματικό ποσό των (1.250) ευρώ,
 πληθώρα κινητών τηλεφώνων και διαβατηρίων, καθώς και
 κλεμμένη πινακίδα οχήματος.
Την προανάκριση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.

Οι έρευνες και οι δράσεις των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, με σκοπό την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό.


Δημοσιεύθηκε στις 9 July 2020 | 1:34 pm


Σπήλιος Λιβανός: “Δικαίωμα στον δημόσιο χώρο έχουν όλοι οι πολίτες”

O Σπήλιος Λιβανός στη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΝΔ ...

Από την ομιλία του Σπήλιου Λιβανού, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΝΔ & Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις:

Ξεκινώντας την ομιλία του: “Προεκλογικά, δεσμευτήκαμε για ένα συγκεκριμένο, δημοκρατικό και φιλελεύθερο πλαίσιο για τις διαδηλώσεις. Όπως αναγνώρισαν και οι έγκριτοι συνταγματολόγοι Μανιτάκης και Αλιβιζάτος σήμερα υπάρχει μια κυβέρνηση με θάρρος και πολιτική ανδρεία, που ενταφιάζει τα χουντικά νομοθετήματα.”


O κ. Λιβανός συνεχάρη προσωπικά τον κ. Καμίνη, που τις δύσκολες εποχές του 2011 και του 2012, πρώτος τόλμησε και μίλησε για την ανάγκη ρύθμισης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, αλλά και γενικά, τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που κάνουν συγκροτημένη και δημιουργική αντιπολίτευση, που συμμετέχουν στο διάλογο, από τον οποίον προκύπτουν συναινέσεις και υιοθετούνται οι βέλτιστες λύσεις για την κοινωνία. Πρόσθεσε, δε, ότι «με αυτή τη διάθεση διαλόγου η ηγεσία του Υπουργείου, αποδεχόμενη τις κομβικές αλλαγές του ΚΙΝΑΛ, τιμά τον κοινοβουλευτισμό ως αξία και θεμέλιο κράτους δικαίου, στο οποίο ομνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση μας».

Απαντώντας στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζανακόπουλο: “Αναδεικνύοντας για ακόμα μία φορά την ένδεια πολιτικών επιχειρημάτων, επιτέθηκε σχεδόν σε όλη την ομιλία του στον κ. Χρυσοχοϊδη. Απέδειξε ότι η πολιτική εμπάθεια είναι το πεδίο που επιλέγει πάντοτε να αναμετριέται. Επέλεξε να ακολουθήσει τον διχαστικό λόγο του αρχηγού σας, χωρίς πολιτικές θέσεις. Η δημοκρατικότητα, η σοβαρότητα και η αποτελεσματικότητα του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη είναι γνωστή και δεδομένη. Το ηθικό πλεονέκτημα στην πολιτική κατακτάται από τη συμπεριφορά εκάστου εξ ημών απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους. Σήμερα ο κ.Τζανακόπουλος έμεινε μετεξεταστέος. Απέδειξε ότι δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά των αρχών και των αξιών. Απέδειξε, επίσης, πως συγκυβέρνησε με τόση χαρά και επιτυχία με τον Πάνο Καμμένο.”

Απάντηση για τους ισχυρισμούς περί χούντας: “Προς όσους μιλούν ακόμα για «χουντικό» νομοσχέδιο και παρομοιάζουν την παρούσα Κυβέρνηση με τη χούντα των Συνταγματαρχών λέω ξανά ότι είναι ανιστόρητοι και αδαείς. Γιατί μόνο κάποιος που δεν γνωρίζει τι ήταν η χούντα των Συνταγματαρχών, μπορεί τώρα να μιλάει για χούντα, χαρακτηρίζοντας μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση ως χούντα. Αλλά δεν είναι μόνο ανιστόρητοι όσοι προβαίνουν σε αυτές τις συγκρίσεις. Λειτουργούν και ως παραχαράκτες της ιστορίας αλλοιώνοντας την ιστορική μνήμη των επόμενων γενεών. Ο ευτελισμός των εννοιών, η άλογη χρήση λέξεων και συμβόλων απαξιώνει τα ίδια τα σύμβολα, και εν τέλει βλάπτει την ιστορική μνήμη και συνείδηση.”

Απάντηση στον Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ραγκούση : “Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συνδέσει τα ασύνδετα, τη διατάραξη της κοινωνικής ζωής με το χρέος και τα επιτόκια δανεισμού. Αντί να έχει το πολιτικό θάρρος να αποδώσει τα εύσημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση της ΝΔ, για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και τα χαμηλότατα επιτόκια δανεισμού, προσπάθησε να τα οικειοποιηθεί λαθραία. Oι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν ξεχνούν ότι η παράταξη που εκπροσωπείτε σήμερα κ. Ραγκούση κατασπάραξε τη μεσαία τάξη και επιχείρησε να αλώσει τους θεσμούς.”

Κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ : “Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει σε παλαιά μοτίβα. Από τον αρχηγό του που προαναγγέλλει κοινωνική καταστροφή, μέχρι τους βουλευτές του που μιλούν για «όργιο καταστολής». Έχουμε όμως 2020 και όχι 2012. Η αντιπολίτευση με τα μαγκάλια και τα συσσίτια, η τυμβωρυχία, η ελπίδα για την καταστροφή της χώρας, ώστε να επανακτήσετε την εξουσία, η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση ανήκουν στο παρελθόν. Η συζήτηση για τα μαγαζιά και τα μαγαζάκια, για τις κασέτες και τα βοσκοτόπια είναι δύσκολη. Eπιδιώκετε να βρείτε μια διέξοδο από το βούρκο που δημιουργήσατε. Ξεχνάτε, όμως, τον θεσμικό σας ρόλο. Είστε αξιωματική αντιπολίτευση. Και ο τόπος έχει ανάγκη μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση. Όχι από νεόπλουτους εξουσιαστές, που ζουν για να επαναλάβουν το ρεσάλτο στους αρμούς της εξουσίας.”

Απάντηση στον αρχηγό της Μέρα25 κ. Βαρουφάκη: “Οι αυθόρμητες δημόσιες συναθροίσεις είναι νόμιμες, εκτός αν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, γιατί φάνηκε να μην το έχει αντιληφθεί. Δεν μας είπε όμως τι θέλει ο κ. Βαρουφάκης; Να μην προστατεύεται η δημόσια και ιδιωτική περιουσία; Εκείνος, ως τάχα αντίπαλος της αστικής δημοκρατίας, τι υποστηρίζει; Την ανυπακοή και το χάος; Πως είναι δυνατόν να μπερδεύει τις ιστορικές στιγμές με τέτοια αφέλεια; Τι θεωρεί; Ότι όλοι εμείς, οι χιλιάδες πολίτες που έσυρε στα ΑΤΜ τέτοιο καιρό πριν πέντε χρόνια, με τα capital controls και την καταστροφική διαπραγμάτευση του, είμαστε αδαείς και ανιστόρητοι;.”

Για το νομοσχέδιο: “Προστατεύουμε το δικαίωμα του εμπόρου στην οικονομική δραστηριότητα, το δικαίωμα του πολίτη στην ακώλυτη μετακίνησή του. Με σεβασμό πάντα στην αρχή της αναλογικότητας. Διότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η άσκηση ενός δικαιώματος της μειοψηφίας δεν συνεπάγεται δυσανάλογη επιβάρυνση της πλειοψηφίας. Διότι το δικαίωμα στο δημόσιο χώρο, που συνδέεται ευθέως με τη δημοκρατική αρχή, δεν το έχουν μόνο οι διαδηλωτές, αλλά όλοι οι πολίτες. Διότι, όπως πολύ εύστοχα είχε σχολιάσει η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις «πλατείες απαιτούν Σύνταγμα οι λαοί, και στις πλατείες το καταλύουν».”

Δημοσιεύθηκε στις 9 July 2020 | 1:24 pm


Σύσκεψη για τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων του Δήμου Αγρινίου


Την  Τρίτη 14/7/2020 και ώρα 12.00 η Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης - Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου διοργανώνει σύσκεψη στην  αίθουσα  συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την διερεύνηση και  καταγραφή των προβλημάτων των αγροτών και κτηνοτρόφων του Δήμου.
Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν  φορείς, σύλλογοι, εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων.
Παράλληλα θα γίνει ενημέρωση  σχετικά με την πρωτοβουλία του Δήμου Αγρινίου για τη στήριξη τοπικών αγροτικών προϊόντων, όπως ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Σπύρος Φλώρος: «Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό και ειδικότερα μετά την πανδημία του Covid-19 έχουν προκύψει πολλές και μεγάλες ανακατατάξεις στον παραγωγικό ιστό του τόπου μας,  απόρροια των οποίων υπήρξε η απώλεια εισοδημάτων και απασχόλησης σε ένα μεγάλο αριθμό οικονομικών δραστηριοτήτων που συντελούνται στον Δήμο μας.
Μεταξύ αυτών οι γεωργικές και κτηνοτροφικές  δραστηριότητες υπέστησαν μεγάλα και ίσως ανεπανόρθωτα πλήγματα.
Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα ο Δήμος Αγρινίου ανέλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να στηρίξει το εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των τοπικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Στηρίζουμε τους Αγρότες μας - Ενισχύουμε την οικονομία μας - Διασφαλίζουμε την υγεία μας».


Δημοσιεύθηκε στις 9 July 2020 | 1:18 pm


Τρεις συλλήψεις αλλοδαπών σε Αγρίνιο και Αμφιλοχία για παράνομη διαμονή στη χώρα

Αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αιτ/νια και Ηλεία ,19 συνολικά ...

Συνελήφθησαν, χθες το πρωί, στην Αμφιλοχία, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αμφιλοχίας, δύο  αλλοδαποί άνδρες, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που τους διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι είχαν εισέλθει και διέμεναν παράνομα στην Χώρα

Σύλληψη αλλοδαπού για πλαστογραφία και παράνομη διαμονή στην Χώρα Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι στο Αγρίνιο, από αστυνομικό της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, ένας αλλοδαπός άνδρας διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσε
πλαστό έγγραφο  που φέρονταν ότι είχε εκδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής/  Δ-νση Αλλοδαπών & Μετανάστευση, το οποίο επέδειξε στους αστυνομικούς για να δικαιολογήσει την παραμονή του στη Χώρα μας.

Δημοσιεύθηκε στις 9 July 2020 | 1:16 pm


Παρέμβαση Σπήλιου Λιβανού για την έλλειψη ασθενοφόρο στο ΚΥ Χαλκιόπουλου

 Σπήλιος Λιβανός: «Στις 7 Ιουλίου ψηφίζουμε για Αυτοδύναμη Ελλάδα ...

Ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ανέδειξε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Ιωάννη Καρβέλη, το πρόβλημα έλλειψης ασθενοφόρου ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Νέου Χαλκιόπουλου.

Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, μετά την παρέμβαση του κ. Λιβανού, δεσμεύτηκε ότι θα διατεθεί προσωρινά ασθενοφόρο στο ΚΥ Νέου Χαλκιόπουλου, μέχρι την οριστική λύση του ζητήματος.

Δημοσιεύθηκε στις 9 July 2020 | 8:45 am


Καινούργιο: Αντικαταστάθηκε ο επικίνδυνος στύλος που είχε πάρει κλίση


Σε αντικατάσταση του επικίνδυνου στύλου ο οποίος είχε πάρει κλίση
και έχασε την στήριξή του προχώρησε συνεργείο του ΟΤΕ μετά την ανάδειξη του θέματος από το kainourgiopress Δείτε εδώ

Χθες νωρίς το πρωί απομακρύνθηκε ο παλιός στύλος σε δρόμο πίσω από το Γυμνάσιο Θεστιέων και τοποθετήθηκε νέος.
Δημοσιεύθηκε στις 9 July 2020 | 8:30 am


Αγρινιο - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Αγρινιο

Φιλικοί ιστότοποι: