Ειδήσεις &
Τοπικά Νέα

Ελλάδα   >   Ν. Αιτωλοακαρνανίας   >   Αγρινιο    >    Ειδήσεις & Τοπικά Νέα

Με λαμπρότητα τιμήθηκε η μνήμη της Αγίας Παρασκευής στην Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας

Με λαμπρότητα τιμήθηκε η ιερά μνήμη της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, στους Ιερούς Ναούς, τις Ιερές Μονές και τα Ιερά Παρεκκλήσια που είναι αφιερωμένα στην μνήμη της.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024, χοροστάτησε στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Παλαίρου.

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο τόνισε, ότι η ζωή κάθε Αγίου αποτελεί μίμηση του Χριστού και παρουσίασε σημεία από τον βίο της Αγίας Παρασκευής που αποτελούν ακριβή μίμηση του Ιησοὐ Χριστού.

Αρχικά ανέλυσε τον πολύ εύστοχο ορισμό που δίδει ο Άγιος Γρηγόριος, Επίσκοπος Νύσσης για το θέμα αυτό. Λέγει ο Άγιος, ότι «ο χριστιανισμός είναι μίμηση της θεϊκής φύσεως». «Ακόμη και αν ακούγεται παράδοξο να μιμηθεί κανείς την θεϊκή φύση, εντούτοις διδασκόμαστε από την Αγία Γραφή, ότι ο άνθρωπος πλάστηκε καθ’ ομοίωση του Θεού. Άρα η Εκκλησία διακονεί διαχρονικά την επιστροφή του ανθρώπου στην προτεραία μακαριότητα, δηλαδή στη μίμηση της θεϊκής φύσεως. Οι Πατέρες της Εκκλησίας, όταν μιλούν για μίμηση Χριστού δεν μιλούν για κάτι επιφανειακό και πρόχειρο, αλλά για την βίωση της αγιοπνευματικής εμπειρίας, την μίμηση των σπουδαιοτέρων γεγονότων της ζωής του Χριστού. Μέσα από το Βάπτισμα του Χριστού ο άνθρωπος αναγεννάται. Μέσα από το γεγονός της Μεταμορφώσεως κοινωνεί την θεία φύση. Μέσα από τη Σταύρωση σταυρώνει τα πάθη του. Μέσα από τον Ενταφιασμό βιώνει την αγάπη. Μέσα από την Ανάσταση ζει την ανάσταση της υπάρξεώς του, την κατάργηση του θανάτου και την συντριβή του Άδη. Μέσα από την Ανάληψη αποκτά την προοπτική της επουράνιας και ατελεύτητης ζωής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Συνεχίζοντας τόνισε: «Να λοιπόν ποιός είναι ο ορισμός της μίμησης του Χριστού. Να λοιπόν τί σημαίνει μέσα στη ζωή του κάθε πιστού η πρόκληση και η πρόσκληση που απευθύνει η Εκκλησία να μιμηθεί τον Κύριο μας Ιησού Χριστό. Και οι Πατέρες παρουσιάζουν συγκεκριμένους τρόπους για να μιμηθεί κανείς τοn Χριστό. Μιλούν για την αγάπη, την θυσία, την υπακοή και το μαρτύριο. Και τα τέσσερα αυτά στοιχεία τα συναντά κανείς στην ζωή της Αγίας Παρασκευής, η οποία βίωσε την αγάπη προς τοn Χριστό στο μέγιστο βαθμό και στο μέγιστο επίπεδο.

Από αγάπη και με αγάπη ακολούθησε τοn Χριστό και αφιέρωσε ολόκληρη την ζωή της σε Εκείνον. Ακολούθησε τα ίχνη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και έγινε Ιεραπόστολος μέσα στα σκοτεινά χρόνια της ειδωλολατρίας. Ακολούθησε το δρόμο της ομολογίας, κηρύττοντας, διδάσκοντας, περιοδεύοντας, αναζητώντας όσους βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στο σκοτάδι των ειδώλων για τους φωτίσει με το ανέσπερο φως της Αναστάσεως του Χριστού. Εκείνο που πόθησε, όμως, με όλη τη δύναμη της ψυχής της ήταν το μαρτύριο. Ήθελε να ακολουθήσει τα ίχνη της σταυρικής θυσίας του Κυρίου και να μαρτυρήσει πάνω στο δικό της Γολγοθά, γιατί γνώριζε, ότι αυτή θα ήταν η μέγιστη απόδειξη της αγάπης της προς τον Χριστό».

Μιλώντας ο Σεβασμιώτατος για τους τρόπους, με τους οποίους και οι σύγχρονοι άνθρωποι μπορούμε να μιμηθούμε τον Χριστό ανέφερε: «Να μιμηθούμε τον Χριστό μέσα από την αγάπη μας και προς τον Θεό και προς τους ανθρώπους. Να μιμηθούμε τον Χριστό μέσα από την δική μας ομολογιακή διάθεση που πάντοτε θα πρέπει να είναι σκοπός και  στόχος της εκκλησιαστικής μας ζωής. Αν η εποχή της Αγίας Παρασκευής είχε ανάγκη το φως της δικής της ομολογίας, πολύ περισσότερο η δική μας εποχή έχει ανάγκη το φως της δικής μας ομολογίας.

Υπάρχουν άνθρωποι, αδελφοί μου, αυτή τη στιγμή που είναι εγκλωβισμένοι στο σκοτάδι της απιστίας. Βρίσκονται μακριά από τη χάρη του Θεού. Υπάρχουν άνθρωποι που βιώνουν το πυκνό και αδυσώπητο σκοτάδι της απελπισίας και του θανάτου του πνευματικού μέσα στη ζωή τους. Έχουμε υποχρέωση να τους αναζητήσουμε, να τους προσφέρουμε την αγάπη μας, την στήριξή μας. Και η πίστη μας να γίνει και δική τους πίστη. Στο πρόσωπο μας να συναντήσουν την γνήσια αγάπη, όπως την βίωσε η Αγία Παρασκευή. Δεν θα χρειαστεί ίσως ποτέ να μιμηθούμε τον Χριστό στο σωματικό μαρτύριο, όπως το βίωσε η Αγία Παρασκευή. Μπορεί το μαρτύριο του αίματος να μην είναι η πρόκληση μας, αλλά σίγουρα το μαρτύριο της συνειδήσεως θα είναι από εδώ και στο εξής ο διαρκής μας αγώνας, διότι όλα σιγά-σιγά θα ανατραπούν με μια μεθοδικότητα και με έναν τρόπο που δεν θα γίνεται πάντα αντιληπτός. Οι αξίες και τα ιδανικά της πίστεως μας θα τεθούν στο περιθώριο. Η Εκκλησία θα θεωρηθεί κάτι οπισθοδρομικό και μη αναγκαίο για την ζωή των ανθρώπων. Η πίστη θα περιοριστεί μόνο σε μια εθιμική διαδικασία και σίγουρα ο άνθρωπος θα αναζητά την αλήθεια σε λανθασμένους χώρους. Θα προσπαθεί να βιώσει τη χαρά με λανθασμένους τρόπους και η απογοήτευση θα είναι ο μόνιμος συνοδοιπόρος στη ζωή του. Γι’ αυτό πρέπει να κρατήσουμε τη συνείδησή μας αδούλωτη, την πίστη μας αδιαπραγμάτευτη και ακλόνητη. Να μην παρασυρθούμε, να μην υποκύψουμε, να μην διαπραγματευτούμε, να μην συνθηκολογήσουμε, αλλά να παραμείνουμε αγωνιστές μέχρι τέλους, αγωνιζόμενοι, όχι για μία ιδεολογία, αλλά για την πίστη μας. Αγωνιζόμενοι όχι να διατηρήσουμε προνόμια, άλλα να διατηρήσουμε το θυσιαστικό πνεύμα της προσφοράς. Να λοιπόν τί σημαίνει μίμηση Χριστού και να πώς η Αγία Παρασκευή μας καταδεικνύει και τον τρόπο, αλλά και τον δρόμο για να ακολουθήσουμε τον ίδιο τον Χριστό, που είναι και η πεμπτουσία  του πνευματικού μας αγώνα».

Ο Σεβασμιώτατος, πριν την απόλυση του Εσπερινού χειροθέτησε Πνευματικούς τον π. Κωνσταντίνο Γατσούλη, Προϊστάμενο της Ενορίας και τον π. Θεόδωρο Κτίστη, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Μοναστηρακίου Βονίτσης.

Στην ακολουθία του Εσπερινού συμμετείχε πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας κ. Αθανάσιος Κασόλας, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι αρχών και συλλόγων.

Το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. 

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Προϊστάμενο του Ναού, Πρωτοπρ. Ανδρέα Καππέ, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και όλους τους συνεργάτες τους για την προετοιμασία της πανηγύρεως. Ευχαρίστησε όλους τους Ιερείς που συλλειτούργησαν, τους χορούς των Ιεροψάλτων και τον λαό του Θεού που κατέκλυσε τον ιστορικό Ιερό Ναό της Ιεράς Πόλεως για να τιμήσει την Αγία Παρασκευή. 

Ευχήθηκε «η Αγία Παρασκευή να προστατεύει και τους οφθαλμούς του σώματος, αλλά και τους οφθαλμούς της ψυχής μας, διότι όσο έχουμε ανάγκη την σωματική όραση, άλλο τόσο έχουμε ανάγκη και την πνευματική όραση. Με τα χοϊκά μας μάτια βλέπουμε μόνο αυτά που μπορούμε να δούμε. Οι οφθαλμοί της ψυχής μας μπορούν να διεισδύσουν στο βάθος, στην ουσία και στο περιεχόμενο των πραγμάτων. Αν η πνευματική μας όραση είναι δυνατή και ισχυρή, τότε μπορούμε να δούμε την δόξα του Θεού, να ατενίσουμε το άπειρο έλεος Του, να αναγνωρίσουμε τα ίχνη της παρουσίας Του στη ζωή μας, να διαπιστώσουμε πόσο όμορφο είναι κανείς να αγαπά, να συγχωρεί, να ανέχεται και να υπομένει».

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο      https://photos.app.goo.gl/1v5yS6TC4kzWpevW6 

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας 

της  Ιεράς  Μητροπόλεως


Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 11:15 pm


Δημήτρης Τραπεζιώτης: Το Αγρίνιο φλέγεται, διψάει για νερό και πράσινο, όχι άλλο τσιμέντο

 Του Δημήτρη Τραπεζιώτη

Είναι κοινή διαπίστωση, κοινή παραδοχή ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου Αγρινίου είναι ότι έχει ένα τεράστιο έλλειμα πρασίνου και ανοιχτών κοινοχρήστων χώρων και είναι γνωστό επίσης ότι έχει χαρακτηριστεί σε σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών «θερμική νησίδα» καθότι είναι μια πόλη που δεν αναπνέει και κατά τους θερινούς μήνες μετατρέπεται σε θερμοκήπιο, φλέγεται και οι κάτοικοι δραπετεύουν όπως μπορούν. Παρά ταύτα και ενώ βρισκόμαστε σε συνθήκες κλιματικής κατάρρευσης η σημερινή Δημοτική Αρχή, σε μια πόλη αποπνιγμένη στα τσιμέντα και την άσφαλτο, σε μια πόλη που διψά για νερό και πράσινο, συνεχίζει να σφραγίζει το έδαφος ανακατασκευάζοντας την άσφαλτο και όπου υπάρχει κενό με τσιμέντο και πλάκες.

Η κλιματική, όσο και η υγειονομική κρίση, έχουν αναδείξει την αναγκαιότητα ανθεκτικών Δήμων. Συνεπώς πρέπει να προωθήσουμε  καινοτόμες λύσεις, που θα ενσωματώνουν την περιβαλλοντική διάσταση,  ώστε να διασφαλιστεί ότι η πόλη του Αγρινίου και οι Κοινότητές μας θα είναι όλο και λιγότερο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης (Διακήρυξη της Βαλένθια).

Οι έξυπνες πόλεις του μέλλοντός μας δεν μπορεί παρά να είναι, βιώσιμες, δηλαδή με περισσότερο  πράσινο, κυκλικές και πάνω απ’ όλα ανθρώπινες και ανθεκτικές.

ΓΙΑ ένα ΔΟΣΕΡΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΛΟΙΠΟΝ προτείνουμε:

Η ΠΑΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΑΧΕΛΩΟ ΣΕ ΓΛΥΠΤΟ (ΕΝΑ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΤΟΠΟΣΗΜΟ)

Η παράσταση που απεικονίζει την πάλη του Ηρακλή με τον ποταμό Αχελώο, το σύμβολο του Δήμου Αγρινίου, που έχει αποτυπωθεί στο Κέντρο της κεντρικής πλατείας του Αγρινίου, θα μπορούσε να ανυψωθεί ως γλυπτό αντί να κείτεται ισοπεδωμένο επί του εδάφους και να «ποδοπατείται» από τους διερχόμενους πολίτες χωρίς να γίνεται αντιληπτή η παράσταση που θέλει να μεταδώσει τον μύθο αλλά και τη συμβολική αξία αυτής της πάλης.

Ως γλυπτό λοιπόν αυτή η παράσταση, όπως είναι για παράδειγμα στο Μουσείο του Λούβρου, θα μπορούσε να είναι ένα εντυπωσιακό σιντριβάνι – τοπόσημο αν από τη γενειοφόρο κεφαλή του θεού Αχελώου έτρεχαν νερά, τα οποία στη βάση του γλυπτού θα σχημάτιζαν λίμνη και από εκεί με ειδικό σχεδιασμό  και κανάλια με διαφανή σκέπαστρο τα νερά αυτά διέσχιζαν τους τρεις συγκλίνοντες δρόμους (Πάνου Σούλου, Χ. Τρικούπη και Αναστασιάδη – Βότση) μέχρι το όριο των πεζοδρόμων, κατά μήκος των οποίων θα μπορούσαν παράλληλα  να τοποθετηθούν κρήνες και με κατάλληλη τεχνική να ακούγεται ο ήχος της ροής του νερού  από τα κανάλια και να αναδύεται  επίσης ένα κύμα δροσιάς στο περιβάλλον.  Οι ροές του νερού  μέσω των καναλιών αυτών θα καταλήγουν  στην πλατεία Παναγοπούλου,  θα συνδέονται με το εκεί ιστορικό σιντριβάνι και θα ανακυκλώνονται επιστρέφοντας στο κεντρικό σιντριβάνι-γλυπτό της κεντρικής πλατείας.

Αυτονόητο είναι ότι η υλοποίηση αυτής της πρότασης απαιτεί ειδική μελέτη και σχεδιασμό καθώς και τα κατάλληλα υλικά  που θα επέτρεπαν την ανάδυση δροσιάς από τα κανάλια  και  συγχρόνως την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών και οχημάτων με βάση το επιτρεπτικό πλαίσιο των πεζοδρόμων.

Με αυτό το έργο το κέντρο του Αγρινίου θα αποκτούσε δροσιά και ένα εμβληματικό τοπόσημο που θα προσείλκυε πολλούς επισκέπτες.

Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Ο «καθρέφτης του νερού» στην πόλη Μπορντώ στη νοτιοδυτική Γαλλία είναι ένα ρηχό σώμα νερού  που δημιουργήθηκε και αντανακλά στην Πλατεία Χρηματιστηρίου της συγκεκριμένης πόλης.Σε λειτουργία από το 2006,  έχει εμβαδόν 3.450μ. και  μια υπόγεια δεξαμενή νερού χωρητικότητας 800 κυβικών μέτρων. Δημιουργήθηκε από τον κατασκευαστή σιντριβανιών Jean-MaxLlorca, τον αρχιτέκτονα PierreGangnet και τον σχεδιαστή αστικών τοπίων MichelCorajoud.  Το σύστημα αυτό επιτρέπει να εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο  διαδοχικά εφέ  καθρέφτη  από το νερό πολύ μικρού βάθους, 2 εκατοστών, πάνω σε πλάκες από γρανίτη μαζί με ένα εφέ ομίχλης που μπορεί να σηκωθεί ως και 2 μέτρα ύψος δημιουργώντας  με αυτόν τον τρόπο αίσθηση δροσιάς στους επισκέπτες κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Το   «Δίκτυο Αρχιτεκτόνων Τοπίου» ταξινόμησε τον καθρέφτη νερού του Μπορντώ στην τέταρτη θέση  παγκοσμίων επιτευγμάτων  αστικών περιοχών. Έτσι αυτός ο υδάτινος καθρέφτης έγινε  ένας  απαράμιλλος τόπος χαλάρωσης  για ντόπιους και επισκέπτες. Δυστυχώς  στο Αγρίνιο προτιμήθηκε η στερεότητα του μπετόν από την ασάφεια και τη ρευστότητα του νερού. Πόσο θελκτικό, χαλαρωτικό και ευπρόσδεκτο θα ήταν από τους πολίτες και επισκέπτες  ένα παραπλήσιο με τον «καθρέφτη νερού του Μπορντώ» έργο σε μια περιοχή  του Αγρινίου.

 Τα ρέματα στο Αγρίνιο ΚΑΙ η επαναφορά ΤΟΥΣ στο «φως της ημέρας».

Η πρώτη πόλη  που επανέφερε θαμμένο ρέμα ήταν το Berkeley πριν από 30 χρόνια, που αποκατέστησε το StrawberryCreek μετατρέποντάς το σε πάρκο για τους πολίτες. Σήμερα τα έργα αυτά λέγονται “επαναφορά στο φως της μέρας” και πληθαίνουν διότι αποδείχτηκαν  πολύ αποτελεσματικά.

Το Αγρίνιο ακολούθησε το μοντέλο του εγκιβωτισμού των ρεμάτων. Τα ρέματα που διασχίζουν την πόλη του Αγρινίου έχουν διευθετηθεί στο μεγαλύτερο τμήμα τους, είναι κλειστά και έχουν αντικατασταθεί από τους δρόμους της πόλης.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία Ν.3010/2002 τα ρέματα θεωρούνται πολιτιστική κληρονομιά και  η στρατηγική για την προστασία τους καθώς επίσης  και των παραρεμάτιων ζωνών και εκβολών τους είναι να διατηρηθούν ανοικτά και να προστατευθούν. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει τουλάχιστον η αναγνωρισημότητά του ίχνους στον ιστό της πόλης. Οι φυτεύσεις στο ίχνος των ρεμάτων μπορούν να δημιουργήσουν πράσινες διαδρομές στην πόλη και να επηρεάσουν θετικά το μικροκλίμα.

4. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΚΟΥ ΝΕΡΟΥ

Το Μουσείο Νερού του Δήμου Αγρινίου μπορεί να συμπεριλάβει διάφορες εγκαταστάσεις: α) Το Υπαίθριο Μουσείο με τις παραδοσιακές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή με υδροκίνηση (Μύλους, Μπατάνια κλπ), τα αντλιοστάσια και τα υδραγωγεία, τις ιαματικές πηγές , τα Φράγματα της ΔΕΗ κα.

β) Το Πάρκο Νερού με τη Μόνιμη Έκθεση αφιερωμένη στο νερό και στην ιστορία του όπου θα γίνεται και δημιουργική απασχόληση παιδιών. Επίσης, στον περιβάλλοντα χώρο θα υπάρχουν μικροκατασκευές και πίδακες καθώς και παιχνίδια που χρησιμοποιούν το νερό ως κινητήριο δύναμη.

5. δημιουργία πάρκων πόλης στις μεγάλες άκτιστες επιφάνειες του αγρινιου.

Ο μελετητής του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) για την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος του Αγρινίου. επισημαίνει  ότι για το μέγεθος της πόλης του Αγρινίου υπολείπονται 250 στρέμματα πάρκου και προτείνει τη δημιουργία πάρκων πόλης στις αραιοδομημένες Πολεοδομικές Ενότητες Πανεπιστημίου, Δοκιμίου καθώς και στις μεγάλες άκτιστες επιφάνειες που εντοπίζονται στις ανατολικές και νοτιοανατολικές οικιστικές ζώνες, όπου επιπλέον προτείνονται επεκτάσεις σχεδίου πόλης και συγκεκριμένα στις Π.Ε.   Ελευθερίας και Ηρώων Άγ. Γιάννη που θα καλύψουν τις ανάγκες με βάση τα σταθερότυπα (5,5 τμ. ανά κάτοικο).

Pocket Parks (πάρκα τσέπης)

Σε διεθνές επίπεδο, το αστικό πράσινο περιλαμβάνει από πάρκα μητροπολιτικής σημασίας και μεγαλύτερης εμβέλειας έως μικρά πάρκα τα λεγόμενα «πάρκα τσέπης» (pocket parks) σαν αυτό που προτείναμε για τον ΚΧ  Γρίβα και Παναγωπούλου.

Χαρακτηρίζονται κυρίως από πράσινο (φυτά και δέντρα) και περιλαμβάνουν στοιχεία αστικού εξοπλισμού όπως παγκάκια, σιντριβάνια, κάδους ανακύκλωσης, φωτισμό κ. α.Τα πάρκα τσέπης έχουν τη δυνατότητα βελτίωσης του μικροκλίματος και λειτουργούν σαν «πνεύμονες» στην πόλη.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΔΙΑΔΡΌΜΩΝ (ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΑΡΚΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΑΓ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ).

Πέρα από τις παρεμβάσεις και τα έργα που πρέπει  να γίνουν   για την προστασία, αναβάθμιση και καλύτερη λειτουργία και αξιοποίηση του χώρου του αλσυλλίου του Αγίου Χριστοφόρου ώστε να γίνει ένας συγκροτημένος χώρος αναψυχής, άθλησης και προώθησης εναλλακτικού τουρισμού προτείνουμε τη δημιουργία πράσινων διαδρόμων που  θα συνδέουν το Παπαστράτειο Πάρκο Αγρινίου και όλους τους άλλους κεντρικούς υπαίθριους χώρους, μέσω της διαδρομής του ίχνους των κλάδων  του ρέματος Λυκοραχίτη, με το περιαστικό δάσος του Αγίου Χριστοφόρου.

φυτεύσεις πρασίνου

Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον δραστικό εμπλουτισμό του αστικού χώρου με φυτεύσεις πρασίνου με προτίμηση στις γηγενείς ποικιλίες φυτών. Η δημιουργία χώρων πρασίνου σε μια πόλη ανήκει στα έργα υποδομής και έχει την ίδια προτεραιότητα με τα έργα ύδρευσης, ηλεκτροδότησης κλπ.

Χρήση φωτοκαταλυτικου ψυχρου ασφάλτοταπητα. Αναφέρομαι σε παλαιότερη πρότασή μας που αφορούσε στην επίστρωσή κεντρικών δρόμων με φωτοκαταλυτικό ψυχρό ασφαλτοτάπητα που απορροφά τη θερμότητα  και μειώνει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος όπως εφαρμόζεται πλέον σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.

χρήση υδατοπερατών και μη θερμοσυσωρευτικών υλικών – φυτική κάλυψη και χαλίκι

Προτείνουμε  τη χρήση «φιλικών» υλικών διαμόρφωσης υπαίθριων  χώρων (κυρίως  των εσωτερικών των οικοδομικών τετραγώνων και άλλων εξωτερικών επιφανειών) αντικαθιστώντας την άσφαλτο με υδατοπερατά και μη θερμοσυσωρευτικά υλικά και κυρίως, εκεί όπου είναι εφικτό, την κάλυψη του εδάφους με φυτά ή χαλίκι το οποίο αν βραχεί το βράδυ με τη διαδικασία της εξάτμισης προκαλεί δροσισμό. Η  υλοποίηση όλων των παραπάνω προτάσεων θα ανακούφιζε τους πολίτες και θα μεταμόρφωνε ουσιαστικά το Αγρίνιο από «τσιμεντούπολη»  σε πόλο έλξης   και για πρώτη φορά η πόλη θα έπαιρνε μια βαθιά ανάσα και θα ήταν πράγματι μια πόλη νερού απαράμιλλή όπως  είναι και ολόκληρη η Αιτωλοακαρνανία.

Αγρίνιο, 26/07/2024

Για τη Δημοτική Παράταξη

«ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ & ΠΡΑΣΙΝΟ »

Δημήτρης ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ

Δικηγόρος, π. Δήμαρχος Θεστιέων

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 10:02 pm


ΓΕ.Λ Παραβόλας: Οι σχολές των επιτυχόντων μαθητών στις Πανελλήνιες

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του διευθυντή του σχολείου :

«Ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση έχει πάντα η ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων και των επιτυχόντων κάθε σχολείου. Εδώ υπάρχει πλέον το τελικό αποτέλεσμα. Τα παιδιά μας έχουν κατακτήσει το στόχο τους και ετοιμάζονται για νέους ορίζοντες.

Θερμά συγχαρητήρια από το Σύλλογο Διδασκόντων του ΓΕ.Λ. Παραβόλας και από τη Διεύθυνση του σχολείου. Καλή σταδιοδρομία και πολλή τύχη στα όνειρά σας....

Μαζί με τα παιδιά, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς, για τη στήριξη και την ενθάρρυνση που τους παρείχαν απλόχερα, συμβάλλοντας στην επιτυχία τους.

Επίσης, στους νέους μας που σήμερα δεν είδαν το αποτέλεσμα το οποίο ανέμεναν και επιθυμούσαν, θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω ότι ασφαλώς και υπάρχουν και άλλες επιλογές και άλλοι δρόμοι που οδηγούν στην ευδοκίμηση και κυρίως στην ευτυχία.

Τους εύχομαι, λοιπόν, γρήγορα να τους «βαδίσουν» με αυτοπεποίθηση και επιτυχία!

ΚΑΛΟ υπόλοιπο ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ σε όλους!»

Ο Δ/ντής

Αθανάσιος Σαρδέλης

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 9:33 pm


Ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση στο Παπαστράτειο από την ΠΔΕ σε συνεργασία με τη Γ.Ε. Αγρινίου


Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης προσχώρησαν σήμερα, Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Πρόεδρος Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, Ανδρέας Μπρέσιακας, για την ενεργειακή βελτίωση και την ανακαίνιση του Παπαστρατείου Μεγάρου.

Βάσει αυτής, η Περιφέρεια αναλαμβάνει να υλοποιήσει παρεμβάσεις ύψους 810.000 ευρώ, στο τετραώροφο κτήριοπου βρίσκεται στην Πλατεία Παναγοπούλου στο κέντρο του Αγρινίου. Με τις εργασίες που θα υλοποιηθούν στο συγκρότημα που αποτελεί σημαντικό χώρο διεξαγωγής δραστηριοτήτων (αθλητικών, πολιτιστικών, επιστημονικών) το ακίνητο συνολικής επιφάνειας 2353,00 m2 θα εκσυγχρονιστεί εσωτερικά και εξωτερικά, ενώ μέσω αναβάθμισης του συστήματος θέρμανσης, κλιματισμού, του φωτισμού, τον περιορισμό των απωλειών και την χρήση Α.Π.Ε. θα συντελεστεί μείωση του λειτουργικού κόστους του κτηρίου.


«Πρόκειται για ένα έργο που συνδέεται με τη λειτουργία της Γ.Ε. Αγρινίου, αλλά και με τον ισχυρό συμβολισμό του διαθέτη. Είναι ένα κτίριο, που πέρα από την αρχιτεκτονική του αξία σημαίνει πολλά για την ίδια την πόλη, τη λειτουργία της, την καθημερινότητά της. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που σήμερα κάνουμε τη δέσμευσή μας πράξη για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου, το οποίο, όχι μόνο θα δώσει μία άλλη όψη, αλλά και θα βοηθήσει ουσιαστικά στην εξοικονόμηση πόρων», δήλωσε κατά την υπογραφή της σύμβασης ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Γ.Ε.Α. ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και προσωπικά τον Περιφερειάρχη, καθώς όπως τόνισε, αναγνώρισε από την πρώτη στιγμή την αναγκαιότητα των παρεμβάσεων, φρόντισε να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συνέβαλε στο να προωθηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για να μπει το έργο σε φάση υλοποίησης.


Δήλωση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, στον σύνδεσμο: https://youtu.be/NOwoNGbpYQY


Δήλωση του Προέδρου ΓΕΑ Ανδρέα Μπρέσιακα, στον σύνδεσμο : https://youtu.be/PkT-QMZPtgc

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 5:05 pm


Σοβαρό τροχαίο κοντά στο Λαμπίρι Aγρινίου -Αυτοκίνητο έπεσε σε ρέμα(φωτο)

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας – Προυσού, στο ύψος της Στριγανιάς, όταν σύμφωνα με πληροφορίες, ένα όχημα, για άγνωστο λόγο, έπεσε σε ρέμα.

Ο οδηγός του οχήματος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του ατυχήματος.

Άμεσα στο σημείο έσπευσαν τρία οχήματα του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θέρμου, περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος Θέρμου και το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Θέρμου.

Οι διασώστες και οι πυροσβέστες κατέβαλαν συντονισμένες προσπάθειες για την απεγκλωβισμό του τραυματία, ενώ το ασθενοφόρο τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, για την παροχή των απαραίτητων ιατρικών φροντίδων.

Οι αρχές διερευνούν τα αίτια του ατυχήματος, προκειμένου να διαπιστωθεί τι προκάλεσε την εκτροπή του οχήματος και την πτώση του στο ρέμα.

πηγή:thermonews.gr

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 3:39 pm


Δυτική Ελλάδα : Δυστύχημα σοκ σε σύγκρουση νταλίκας με 2 αυτοκίνητα – Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους μητέρα με μωρό

Τραγωδία σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα (26.07.2024) στην Εθνική οδό Κυπαρισσίας – Πύργου, όπου συνέβη δυστύχημα με νταλίκα που συγκρούστηκε με τρία αυτοκίνητα προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ατόμων και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων τεσσάρων.

Η τοπική κοινωνία είναι συγκλονισμένη με τις τελευταίες εξελίξεις του πολύνεκρου δυστυχήματος στην Κυπαρισσίας – Πύργου. Συγκεκριμένα, τέσσερις άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο από την μοιραία σύγκρουση μεταξύ νταλίκας και τριών αυτοκινήτων. Οι 2 βρίσκονταν στο ίδιο όχημα και πρόκειται για ένα κοριτσάκι 12 μηνών και έναν 38χρονο άνδρα. Σε άλλο αυτοκίνητο ήταν οι άλλοι δύο νεκροί, οι οποίοι ήταν ένα αγοράκι 8 μηνών και ένας 50χρονος άνδρας.

Ακόμη 4 άνθρωποι τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Οι 3 από τους τραυματίες είναι δύο γυναίκες, μία 38χρονη, ένας 61χρονος, ένα 6χρονο παιδί που μεταφέρεται στο Καραμανδάνειο, ο 39χρονος οδηγός της νταλίκας και ένας 25χρονος που είναι διασωληνωμένος στην Καλαμάτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 25χρονος ήταν σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, διασωληνώθηκε επί τόπου στο σημείο του ατυχήματος και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπου συνεχίζει να δίνει μάχη για τη ζωή του.

Οι αρχές έσπευσαν άμεσα στο σημείο, με ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και αστυνομικές δυνάμεις να επιχειρούν για την απεγκλωβισμό των θυμάτων.

Το ένα αυτοκίνητο βρίσκεται κάτω από το φορτηγό που ανετράπη. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν να απεγκλωβίσουν τους επιβαίνοντες. Και τα τρία οχήματα διαλύθηκαν από τη σύγκρουση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το ΕΚΑΒ μετέφερε νεκρούς στο νοσοκομείο ένα παιδί και έναν ενήλικα, ενώ δύο ακόμη νεκροί φέρεται να βρίσκονται κάτω από την νταλίκα. Οι άντρες της Πυροσβεστικής προσπαθούν να ανασύρουν άτομα τα οποία βρίσκονται κάτω από το βαρύ όχημα και να διαπιστωθεί το αν τελικά επιβεβαιωθεί ο θάνατος των 4 ατόμων ή αν θα αυξηθεί.

φωτο ilialve.gr-πηγή:newsit.gr

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 2:31 pm


Μουσικό σχολείο Αγρινίου:Συγχαρητήρια για τους επιτυχόντες στις Πανελλαδικές

 
Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου συγχαίρουν θερμά τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου για την εισαγωγή τους σε σχολές της Τριτοβάθμιας  Εκπαίδευσης και εύχονται η ζωή τους να είναι γεμάτη επιτυχίες.

Συγχαρητήρια αξίζουν, επίσης, στους γονείς των μαθητών και στους εκπαιδευτικούς τους, για την καθημερινή στήριξη και καθοδήγηση που τους παρείχαν.

Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η φοίτηση στο Μουσικό Σχολείο δεν αποτελεί εμπόδιο για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, προσφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα απόκτησης Πιστοποιητικού μουσικών μαθημάτων.

Για τα παιδιά που δεν κατάφεραν να επιτύχουν τον στόχο τους θα πρέπει να θυμούνται ότι «ένα εμπόδιο συχνά είναι ένα σκαλοπάτι». Η ζωή, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες είναι μπροστά τους.



Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 1:56 pm


Συνεχίζει στην Θύελλα Παραβόλας

 

Ανανέωσαν την συνεργασία τους Θύελλα Παραβόλας και ο προπονητής Σωκράτης Τζωρτζοπουλος.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συνεχίσουν την πολύ καλή συνεργασία που έχουν και έτσι ο Σωκράτης Τζωρτζοπουλος θα βρίσκεται και αυτή τη σεζόν στο τιμόνι της Θύελλας Παραβόλας.

Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκε το άψογο κλίμα ανάμεσα σε διοίκηση και προπονητή που επισφραγίστηκε με την ανανέωση της συνεργασίας .



Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 1:48 pm


Γιορτάζει η Αγία Παρασκευή στην Χούνη Αγρινίου

 

Πανηγυρίζει ο ενοριακός Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής στη Χούνη Αγρινίου. Χθες το απόγευμα τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός μετ'αρτοκλασίας και σήμερα το πρωί η θεία λειτουργία. 

Η Χούνη (Τοπική Κοινότητα Χούνης – Δημοτική Ενότητα ΠΑΡΑΚΑΜΠΥΛΙΩΝ), ανήκει στον δήμο ΑΓΡΙΝΙΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “η Χούνη”. Έδρα του δήμου είναι το Αγρίνιο και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεάς Ελλάδας.

Η Xούνη είναι ένας ορεινός οικισμός με βρύσες και τρεχούμενα νερά.Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής δεσπόζει σε όλη την περιοχή.

Από τα αξιοθέατα του τόπου είναι οι 13 βρύσες του Μουσολίνι, η εκκλησία της Παναγιάς στις Λάκκες, το φράγμα των Κρεμαστών,και η ομώνυμη λίμνη του. Η μάχη της Κορομηλιάς τον Γενάρη του 1823 με τον οπλαρχηγό Γεώργιο Καραϊσκάκη είναι από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της περιοχής.

Δείτε το βίντεο στο κανάλι Greek Village Life 


Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Χούνη ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Χούνης, του πρώην Δήμου ΠΑΡΑΚΑΜΠΥΛΙΩΝ του Νομού ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ.

Η Χούνη έχει υψόμετρο 578 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 38,8388068427 και γεωγραφικό μήκος 21,5347356516.

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 1:23 pm


Ξεκίνησε η πέμπτη κατασκηνωτική περίοδος της Μητρόπολης Αιτωλοακαρνανίας


Τον Αγιασμό για την έναρξη της πέμπτης κατασκηνωτικής περιόδου που φιλοξένει Κορίτσια Γυμνασίου και Λυκείου τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, το απόγευμα της Τετάρτης 24ης Ιουλίου 2024, στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στη Ρίζα Ναυπακτίας.

Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν θερμά οι Αρχηγοί κ. Ζωή Καντάνη και κ. Μαρία Κυροσίμου, οι Ομαδάρχισσες, τα Στελέχη, οι Κατασκηνώτριες και ο Πνευματικός της Περιόδου, Πρωτοπρ. Κωνσταντίνος Καντάνης.

Μετά την ακολουθία του Αγιασμού ο Σεβασμιώτατος αποκάλυψε την ονομασία της Κατασκήνωσης που είναι: «Ζωή μέσα στο Φως» και έδωσε τις σημαίες με τις ονομασίες κάθε ομάδας στις Ομαδάρχισσες και τις εικόνες των προστατών τους Αγίων. Οι ομάδες έχουν τα ακόλουθα ονόματα που σχετίζονται με αρετές: Γενναιότητα (Άγια Ακυλίνα), Θάρρος (Άγια Παρασκευή), Προσφορά (Άγια Εμμέλεια), Σωφροσύνη (Αγία Αικατερίνη), Υπομονή (Αγία Θεοδώρα της Άρτης), Ειρήνη (Άγια Νόννα), Αγάπη (Άγια Φιλοθέη), Ελπίδα (Αγία Πελαγία) και Πίστη (Άγια Βαρβάρα).

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε με απλά, πατρικά λόγια στα Κορίτσια που συμμετέχουν στην Κατασκήνωση για την χριστιανική ζωή και εμπειρία, τονίζοντας ότι η χριστιανική ζωή δεν είναι μια απλή πορεία στο φως, αλλά είναι η βίωση του Φωτός, που είναι ο Χριστός και οποίος βιώνει το Χριστό βιώνει το Φως που φώτισε τους Άγιους και άλλαξε την πορεία του κόσμου.

Στη συνέχεια διένειμε τα ενθύμια στις Κατασκηνώτριες και παρακολούθησε το πρόγραμμα της Κατασκήνωσης.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/6mjHjii1gsiXP7Es7

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 1:12 pm


Μεσολόγγι : Πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της 2024 Δ'ΕΣΣΟ στο 2/39 σύνταγμα Ευζώνων(φωτο-βίντεο)

Ορκίστηκαν 185 οπλίτες

ΤΟ πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία ττων νεοσυλέκτων οπλιτών της 2024 Δ’ ΕΣΣΟ. Στην οκρωμοσία παρεβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Ζαΐμης οι αντιδήμαρχοι κ. Πασπαλιάρης και κ. Κουτσοθόδωρος και υποστράτηγος κ. Τσουλουβής .


Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 12:02 pm


Μίλτος Ζαμπάρας: Τα ευαίσθητα οικοσυστήματα των λιμνοθαλασσών εκπέμπουν SOS


Μίλτος Ζαμπάρας: Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για τα ευαίσθητα οικοσυστήματα των λιμνοθαλασσών που εκπέμπουν SOS. Απαιτείται άμεση στήριξη από την πολιτεία

Στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μίλτου Ζαμπάρα, προς τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσιο Σταμενίτη, με θέμα: Πρόγραμμα «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα 2021-27».

Στην χώρα μας είναι καταγραμμένες πάνω από 70 λιμνοθάλασσες, οι οποίες κινδυνεύουν διότι η βιωσιμότητα των ευαίσθητων αυτών οικοσυστημάτων εξαρτάται άμεσα από την άσκηση εντός αυτών αλιευτικής δραστηριότητας.

Όπως τόνισε και ο Βουλευτής: «Οι παράκτιες λιμνοθάλασσες είναι σημαντικοί υγρότοποι και ο ρυθμός απώλειας τους στη Μεσόγειο είναι σημαντικά υψηλότερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι ήπιες και περιβαλλοντικά φιλικές δραστηριότητες — όπως οι εργασίες αλιείας– είναι αυτές που βοηθούν στην διατήρηση των υγροτόπων. Όμως δεν μπορεί να συνεχίζουν να λειτουργούν και να προσφέρουν κατ΄ αυτόν τον τρόπο εάν δεν έχουν μια κρατική υποστήριξη προσαρμοσμένη στις κλιματικές αλλαγές. Το πρόγραμμα «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα 2021-2027» είναι ένα εργαλείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση αυτών των δραστηριοτήτων».

Στη συνέχεια ο Μίλτος Ζαμπάρας δήλωσε: «Σύμφωνα με σύγχρονα στοιχεία, τα τελευταία 20 χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των λιμνοθαλασσών που βρίσκονται εκτός καθεστώτος μίσθωσης και έχει μειωθεί δραματικά ο αριθμός των απασχολούμενων σε αυτές. Τα τελευταία χρόνια σε αντίθεση με ότι προβλέφθηκε για τις επιχειρήσεις εντατικής ιχθυοκαλλιέργειας, οι εκμεταλλεύσεις των λιμνοθαλασσών και οι ελεύθεροι αλιείς βρέθηκαν εκτός από οποιαδήποτε ενίσχυσης».

Χρειάζεται άμεσα, ενίσχυση από την πολιτεία λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, προσέλκυση (κίνητρα) νέων στο επάγγελμα και στελέχωση της διαχειριστικής αρχής και των διευθύνσεων αλιείας οι οποίες είναι πλήρως υποστελεχωμένες και είναι αδύνατον να προχωρήσουν στις προσκλήσεις των προγραμμάτων.

Εκτός από λόγια, είναι καιρός η κυβέρνηση της ΝΔ να αποδείξει τη στήριξη της στους μικρούς επαγγελματίες του χώρου που προστατεύουν με την δραστηριότητα τους το περιβάλλον και όχι τα μεγάλα fund που σταθερά στηρίζει.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος:

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 10:23 am


Αγρίνιο: Διακοπή ρεύματος στην περιοχή του πανεπιστημίου

Λόγω εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το Σάββατο 27/7/2024 θα πραγματοποιηθεί διακοπή ρεύματος 8:00π.μ -11:00π.μ  στην περιοχή Πανεπιστημίου και πιο συγκεκριμένα στις οδούς Πυλλήνης και Πανεπιστημίου γωνία.

Η επανατροφοδότηση θα γίνει χωρίς προειδοποίηση και μπορεί να γίνει πριν την προβλεπόμενη ώρα, για αυτό λοιπόν οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα θα πρέπει να θεωρούνται ότι βρίσκονται συνέχεια υπό τάση.

Για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται η προσέγγιση στους αγωγούς ή σε άλλα στοιχεία, έστω και αν βρίσκονται στο έδαφος.

Περισσότερες πληροφορίες για τις περιοχές διακοπής στο site www.deddie.gr

Η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. είναι η θυγατρική εταιρία της ΔΕΗ Α.Ε. που διαχειρίζεται το Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.


Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 10:13 am


Διαμαρτυρία ΟΕΒΑ για την επιστροφή επιδοτήσεων στο ρεύμα


«ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ»

Η Ομοσπονδία μας τις τελευταίες ημέρες λαμβάνει σωρεία διαμαρτυριών από επιχειρήσεις που ανήκουν στο δυναμικό των μελών μας, και όχι μόνο, στις οποίες οι επιχειρηματίες εκφράζουν την αγωνία αλλά και την απορία τους για τις υπέρμετρες χρεώσεις που υπέστησαν αιφνίδια και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, οι εν λόγω λογαριασμοί που φέρουν τον χαρακτηρισμό «Έκτακτος Λογαριασμός» και έχουν εκδοθεί από την 29/6/2024 περιλαμβάνουν ως χρέωση μόνο την επιστροφή της κρατικής επιδότησης που είχε δοθεί από τον Φεβρουάριο του 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2023 στα πλαίσια μιας προσπάθειας ελάφρυνσης των επιχειρήσεων από τις υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και ως μέτρο ενίσχυσης της βιωσιμότητας αυτών.

Διερωτόμαστε όλοι εύλογα ποια είναι η στήριξη των επιχειρήσεων, όταν εν μέσω πολλαπλών κρίσεων στην εγχώρια οικονομία(σημαντική πτώση του τζίρου, αύξηση των λειτουργικών εξόδων, νέος τρόπος φορολόγησης) απαιτείται άμεσα η πληρωμή μεγάλων ποσών.

Η ΟΕΒΑ απαιτεί με τη σειρά της από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα και να εξετάσει τρόπους ώστε να μην επιβαρυνθούν με άλλες υποχρεώσεις οι επιχειρήσεις μας.


Ο Πρόεδρος                                                                                       Ο Γεν. Γραμματέας

Νικολέτας Βασίλειος                                                                          Ναστούλης Κων/νος


Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 10:00 am


Ξεκινά από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για τις 30 Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης – Όλες οι ειδικότητες


Σήμερα, Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 11:00, ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή στις 30 Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), για το έτος 2024-2025, σε 41 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Δικαίωμα αίτησης έχουν όσοι είναι κάτοχοι Απολυτηρίου Λυκείου (Γενικού ή Επαγγελματικού), όλων των ηλικιών. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά μέσω gov.gr με τους κωδικούς TAXIS στη διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-se-saek-tis-dypa

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο → Εγγραφή σε ΣΑΕΚ της ΔΥΠΑ

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά περιλαμβάνουν τον τίτλο σπουδών και το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, ενώ όλα τα δικαιολογητικά επισυνάπτονται (upload) στην αίτηση σε μορφή PDF. Κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα να επιλέξει συνολικά έως τρεις ειδικότητες κατάρτισης με σειρά προτίμησης (1η, 2η, 3η) σε έως δύο ΣΑΕΚ της ΔΥΠΑ.

Οι 30 ΣΑΕΚ της ΔΥΠΑ παρέχουν ποιοτική αρχική επαγγελματική κατάρτιση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και εξασφαλίζουν στους καταρτιζόμενους τα ανάλογα προσόντα μέσω της παροχής επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Η φοίτηση είναι διάρκειας πέντε συνολικά εξαμήνων, επιμερισμένη σε τέσσερα εξάμηνα (2 χρόνια) θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας έως 1.200 διδακτικές ώρες ειδικότητας, και σε ένα εξάμηνο αμειβόμενης Πρακτικής Άσκησης, συνολικής διάρκειας 960 ωρών.

Οι ΣΑΕΚ της ΔΥΠΑ εξασφαλίζουν στους αποφοίτους (μετά από εξετάσεις πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης) Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 5.

Οι ειδικότητες του έτους κατάρτισης 2024-2025 είναι οι εξής:Βοηθός εργοθεραπείας
Βοηθός ιατρικών εργαστήριων
Βοηθός νοσηλευτικής γενικής νοσηλείας
Βοηθός νοσηλευτικής τραυματολογίας
Βοηθός παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας
Βοηθός ραδιολογίας και ακτινολογίας
Βοηθός φαρμακείου
Βοηθός φυσικοθεραπευτή
Γραμματέας ανωτέρων και ανωτάτων στελεχών
Γραφιστική εντύπου και ηλεκτρονικών μέσων
Διασώστης - πλήρωμα ασθενοφόρου
Ειδικός αισθητικής & τέχνης του μακιγιάζ
Ειδικός θρησκευτικού τουρισμού και προσκυνηματικών περιηγήσεων
Εσωτερική αρχιτεκτονική διακόσμηση και σχεδιασμός αντικειμένων
Μουσική τεχνολογία
Στέλεχος ασφάλειας προσώπων και υποδομών
Στέλεχος διατροφής και διαιτολόγια
Στέλεχος διοίκησης και οικονομίας
Στέλεχος διοίκησης και οικονομίας στον τομέα της ναυτιλίας
Στέλεχος διοίκησης και οικονομίας στον τομέα του τουρισμού
Στέλεχος εμπορίας, διαφήμισης και προώθησης προϊόντων (marketing)
Στέλεχος μηχανογραφημένου λογιστηρίου - φοροτεχνικού γραφείου
Στέλεχος μονάδων φιλοξενίας
Στέλεχος υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics)
Τέχνης φωτογραφίας
Τεχνικός αισθητικός ποδολογίας - καλλωπισμού νυχιών και ονυχοπλαστικής
Τεχνικός αρτοποιίας- ζαχαροπλαστικής
Τεχνικός αυτοματισμών
Τεχνικός δικτυών και τηλεπικοινωνίων
Τεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού
Τεχνικός εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων
Τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής (πολυμέσα/web designer-developer/video games)
Τεχνικός κομμωτικής τέχνης
Τεχνικός λογισμικού Η/Υ
Τεχνικός μαγειρικής τέχνης - αρχιμάγειρας (chef)
Τεχνικός μηχανικός θερμικών εγκαταστάσεων και μηχανικός τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου
Τεχνικός μηχανοτρονικής οχημάτων
Τεχνικός τεχνολογίας ενδύματος και υποδήματος - σχεδιαστής μόδας
Τεχνικός υπολογιστικών συστημάτων
Τεχνικός φαρμάκων, καλλυντικών και παρεμφερών προϊόντων
Φύλακας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ΣΑΕΚ της ΔΥΠΑ, επισκεφτείτε τη διεύθυνση: https://schools.dypa.gov.gr/

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 9:49 am


Αιτωλοακαρνανία: Που θα πραγματοποιηθούν δωρεάν rapid test σήμερα (26/7)



Η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό, εκ μέρους της 6 ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς σε περιοχές της Αιτ/νίας.


Για την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 θα πραγματοποιηθούν στην Αιτωλοακαρνανία δωρεάν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για Covid-19 στα:Αγρίνιο, Οικίσκος έξωθεν Κέντρου Υγείας, 09:00-15:00
Αγρίνιο, Γ.Ν. Αιτωλ/νιας (Νοσηλ. Μονάδα Αγρινίου), 09:00-14:00

Μεσολόγγι, Γ.Ν. Μεσολογγίου «Χατζηκώστα» (Εμβολιαστικό Κέντρο), 08:30-14:30
Ναύπακτος, Κοινοτικό Κτίριο, Ίδρυμα Τσώνη, 09:00-14:00

Οι πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στον δειγματοληπτικό έλεγχο οφείλουν να τηρούν τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα και να προσκομίζουν υποχρεωτικά τον αριθμό ΑΜΚΑ τους. Σημειώνεται ότι η προσέλευση των μαθητών θα γίνεται με συνοδεία γονέα. Σε περίπτωση που οι γονείς αδυνατούν να συνοδεύσουν τα παιδιά τους και αυτά προσέρχονται με τη συνοδεία άλλου ενήλικα, οφείλουν να προσκομίζουν έγγραφη συγκατάθεση του γονέα με υπεύθυνη δήλωση από το gov.gr ή επικυρωμένη από το ΚΕΠ.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στοχεύουν στον εντοπισμό των συμπολιτών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοιό και δεν φέρουν συμπτώματα, ενώ διενεργούνται από κλιμάκια του ΕΟΔΥ

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 9:04 am


Πρόγραμμα δωρεάν στείρωσης δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς στον δήμο Ναυπακτίας



Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, ενεργοποιεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Πρόγραμμα Δωρεάν Στείρωσης Δεσποζόμενων Ζώων Συντροφιάς Πολιτών, το οποίο αφορά αποκλειστικά σε ΣΗΜΑΝΣΗ - ΣΤΕΙΡΩΣΗ και ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ.

Στο Πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν όσοι διαμένουν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ναυπακτίας και ανήκουν στις εξής ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες:

1️⃣ Άτομα με Αναπηρία

2️⃣ Άνεργοι

3️⃣ Μονογονεϊκές Οικογένειες

4️⃣ Τρίτεκνοι

5️⃣ Πολύτεκνοι

6️⃣ Εισοδηματικών κριτηρίων: έως 12.000 ευρώ

7️⃣ Ιδιοκτήτες ποιμνίων

➡️Πώς αποδεικνύει ο πολίτης ότι ανήκει σε κάποια από τις ανωτέρω κατηγορίες:

⏺️ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Με φωτοαντίγραφο απόφασης της Υγειονομικής Επιτροπής του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), στην οποία θα αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας.

⏺️ΑΝΕΡΓΟΙ

Με κάρτα ανεργίας σε ισχύ ή βεβαίωση ανεργίας από την Δ.ΥΠ.Α ( Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), από όπου θα προκύπτει ο χρόνος ανεργίας.

⏺️ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Με πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

⏺️ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ

Με πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

⏺️ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ

Με πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

⏺️ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ (έως και 12.000 ευρώ)

Με αντίγραφο πρόσφατου εκκαθαριστικού σημειώματος Εφορίας.

⏺️ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΙΜΝΙΩΝ

Με αντίγραφο Μητρώου Εκμετάλλευσης Αιγοπροβάτων.

📌Για την ολοκλήρωση της αίτησης ένταξης στο Πρόγραμμα, απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

✔️Σχετικό έγγραφο που αποδεικνύει την κατηγορία της ευπαθούς/ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας στην οποία ανήκει ο/η δικαιούχος

✔️Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.

✔️Πρόσφατο εκκαθαριστικό σημείωμα Εφορίας.

✔️Σε περίπτωση που το ζώο έχει ηλεκτρονική σήμανση το αντίγραφο πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης ζώου.

✔️Αίτηση δωρεάν υπηρεσιών.

📌Σημειώνεται ότι, προτεραιότητα θα δίδεται στα ζώα συντροφιάς γένους θηλυκού, διότι αυτά αναπαράγουν.

ℹ️ Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Πρασίνου, Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής

📍 Αντίρριο, 30020

☎️ 26343-60417

📧 [email protected]

Δημοσιεύθηκε στις 26 July 2024 | 8:59 am


Κλήρωση Τζόκερ:Οι τυχεροί αριθμοί της Πέμπτης (25/7)

 Στην κλήρωση Τζόκερ ΟΠΑΠ, σήμερα Πέμπτη (αριθμός κλήρωσης 2784), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι: 10, 23, 34, 42, 43 και τζόκερ το 4.

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 11:10 pm


Ν. Φαρμάκης: «Νόμιμες και διάφανες όλες οι δαπάνες της ΠΔΕ»

Την πλήρη εικόνα των δαπανών της ΠΔΕ, με τη μέθοδο των αναθέσεων, αποσαφήνισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 25 Ιουλίου, ο Περιφερειάρχης,Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ενημερώνοντας το Σώμα, μετά και από σχετικές ερωτήσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο κ. Φαρμάκης αφού επεσήμανε ότι οι απευθείας αναθέσεις είναι μόνο μία γνωστή διαδικασία που ακολουθείται για πολλά χρόνια στη δημόσια διοίκηση, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ΠΔΕ, είναι και μία διαδικασία απολύτως διάφανη και με αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση, καθώς το σύνολο των αναθέσεων φτάνουν στην Οικονομική Επιτροπή για έλεγχο σκοπιμότητας και όπως έχει αποδειχτεί, στο συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα τους ψηφίζονται με ευρεία πλειοψηφία ή και με ομοφωνία από τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Πόσο υποκριτικό είναι λοιπόν, από τη μία να ψηφίζουμε και από την άλλη να κατακρίνουμε; Δεν παραβιάζουν ανοικτές θύρες, όσοι επιδιώκουν να δημιουργούν οσμές διαπλοκής κατά της Περιφερειακής Αρχής, ενώ οι ίδιοι έχουν ψηφίσει;» αναρωτήθηκε ο Περιφερειάρχης.

Ακόμα, ο κ. Φαρμάκης ξεκαθάρισε πως οι συμβάσεις μέσω των οποίων υλοποιούνται έργα αντιμετώπισης κινδύνων από φυσικές καταστροφές, έχουν εντελώς διαφορετική νομική υπόσταση και διαδικασία και ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, κατά συνέπεια αποτελεί λαϊκισμό και μόνο ο χαρακτηρισμός τους ως «απευθείας αναθέσεις», ενώ για αυτές καθαυτές τις απευθείας αναθέσεις, (μέσω των οποίων υλοποιούνται δαπάνες για προμήθειες, μελέτες, αλλά και για πολλές δράσεις και εκδηλώσεις τοπικών φορέων), υπογράμμισε πως η Περιφερειακή Αρχή, σταθερά διαθέτει μόλις το 2% περίπου του συνολικού προϋπολογισμού της ΠΔΕ, ποσοστό που προϋπήρχε και από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως οι απευθείας αναθέσεις το 2015 ήσαν στο 2,23% του προϋπολογισμού, το 2019 στο 1,7% και στο 2023 στο 1,83%. 

Ωστόσο, όπως είπε, αυτό πουέχει αλλάξει είναι το ύψος του προϋπολογισμού της ΠΔΕ από τα 228 εκ. ευρώ το 2019, έφτασε στα 491 εκ. ευρώ το 2023, δημιουργώντας μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για έργα και δράσεις. 

«Θέλει κάποιος να μας ψέξει, επειδή χάρη στην προσπάθειά μας η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έγινε πιο εύρωστη; Εμείς πάντως, είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό! Αυγατίσαμε τις οικονομικές δυνατότητες της Περιφέρειας και με τον τρόπο αυτό μεγαλώσαμε τελικά την πίτα της ίδιας της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας», είπε.

Ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε ότι μέσω αυτών των δαπανών, που διέρχονται από διαρκή και αυστηρό δημοσιονομικό έλεγχο, έχουν υποστηριχθεί πάνω από 1.300 δράσεις, 400 περίπου κοινωνικών, επαγγελματικών, πολιτιστικών, αθλητικών φορέων της Δυτικής Ελλάδας, ενώ απευθυνόμενος στο συμβούλιο, ρώτησε: «Θέλετε να τα σταματήσουμε όλα αυτά; Πείτε το, λοιπόν, στην κοινωνία… Να στηρίζει η Περιφέρεια τις δράσεις και τις εκδηλώσεις των φορέων της Δυτικής Ελλάδας, ναι ή όχι; Να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για εξωστρέφεια και για την οικονομική τόνωση του τόπου, ναι ή όχι;»,

Τέλος, μιλώντας για την επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται γύρω από την Περιφέρεια, όπως και κάθε φορέα του δημοσίου, τόνισε ότι σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργούνται ολιγοπωλιακές καταστάσεις, κάτι που όπως είπε, μπορεί προσωπικά να τον ενοχλεί, αλλά η Περιφέρεια δεν έχει τη δυνατότητα να αλλάξει κάτι, ενώ χαρακτήρισε ως απολύτως υποκριτικό, να «ανακαλύπτουν» κάποιοι τώρα ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που με πολλές εταιρείες και με την παροχή πληθώρας προμηθειών και υπηρεσιών, λαμβάνουν μεγαλύτερα μερίδια. «Εγώ ανέλαβα καθήκοντα το 2019. Πείτε μου λοιπόν έναν ανάδοχο που δεν προϋπήρχε, έναν ανάδοχο που εγώ δημιούργησα, κάποιον που δεν ξέρετε και δεν έχετε όλοι συνεργαστεί μαζί του, ακόμα και προτού γίνω εγώ Περιφερειάρχης. Πείτε μου έναν από τους επιχειρηματίες της περιοχής που η δική μου θητεία και η δική μου δράση δημιούργησε» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως κανενός είδους λαϊκισμός δεν θα τον κάμψει. 

«Προσωπικά, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι καλοπροαίρετα για να χτίζω κάθε μέρα μία καλύτερη Δυτική Ελλάδα, για όλους. Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς μεθοδεύσεις, χωρίς να χωρίζω τους πολίτες και τους φορείς σε παιδιά και αποπαίδια. Επιζητώ την κριτική και τη συμβολή σας για να γίνουμε καλύτεροι. Όμως σας ζητώ και να σταθείτε στο ύψος της ευθύνης απέναντι στο θεσμό που συνυπηρετούμε, χωρίς να δηλητηριάζουμε, τόσο τον ίδιο μας τον οργανισμό όσο κυρίως την ίδια την κοινωνία, που τόσο πιέζεται από πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα.  Αυτή είναι η μία και μόνη, η πλήρης αλήθεια…» κατέληξε.


Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 10:18 pm


Επίσκεψη της Αντιπεριφερειάρχη Γεωργίας Ντάτσικα στην κατασκήνωση ΑΜΕΑ στην Αμφιλοχία

 Η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας, Γεωργία Ντάτσικα, την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024, πραγματοποίησε με δική της πρωτοβουλία επίσκεψη στην κατασκήνωση ΑΜΕΑ Αμφιλοχίας στην περιοχή Μπούκα, ύστερα από τους πρόσφατους εποπτικούς ελέγχους που διενήργησαν κλιμάκια της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας και Δημόσιας Υγείας Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας, αρμόδια για την σωστή λειτουργία της δομής .

Η Αντιπεριφερειάρχης, συνοδευόμενη από την  Αθηνά Σταμούλη Προϊσταμένη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, συναντήθηκαν με την Αντιδήμαρχο Αμφιλοχίας Ειρήνη Φίλου, αρμόδια  σε θέματα τουρισμού και τοπικής ανάπτυξης-αρμόδια κατασκηνώσεων, τον συντονιστή Λάμπρο Τραγουδάρα, τον απεσταλμένο συντονιστή της ΠΟΣΓΚΑμεΑ Σπυρίδωνα Καφρίτσα, τους φιλοξενούμενους αλλά και  τους  συνοδούς και εργαζόμενους της κατασκήνωσης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ευρήματα των ελέγχων και στις καταγγελίες που είχαν υποβληθεί  κατά το παρελθόν, έτσι  ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση με τους κανονισμούς και η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους ωφελούμενους.

Σε δηλώσεις της, κ. Ντάτσικα ανέφερε: "Η βελτίωση των συνθηκών στην κατασκήνωση ΑμεΑ είναι υψίστης σημασίας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μετά τις περσινές καταγγελίες, ο Δήμος Αμφιλοχίας εργάστηκε σκληρά έπειτα από την χρηματοδότηση που δόθηκε από το Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας  έχουν λάβει μέτρα και συνεχίζουν τις προσπάθειες για να διασφαλίσουν ότι όλα τα παιδιά  φιλοξενούνται σε ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχοντας ως καθήκον την εποπτεία και τη σωστή λειτουργία των κατασκηνώσεων συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο και τους Δήμους και συνεχίζει  να παρακολουθεί  στενά την κατάσταση και να επεμβαίνει όπου χρειάζεται."

Η Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας δεσμεύεται να συνεχίσει τις ενέργειες για την επίλυση οποιωνδήποτε προβλημάτων και να συνεργαστεί με όλους τους αρμόδιους φορείς για την εξασφάλιση της ευημερίας των παιδιών.


Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 9:58 pm


Κώστας Καρπέτας για απευθείας αναθέσεις : κ. Φαρμάκη προασπίστε το θεσμό αλλιώς παραιτηθείτε


Την αναγκαιότητα για διαφάνεια και λογοδοσία της Περιφερειακής Αρχής τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε - Δυτική Ελλάδα», Κώστας Καρπέτας, κατά την τοποθέτησή του στο περιφερειακό συμβούλιο της Πέμπτης 25ης Ιουλίου 2024, όπου συζητήθηκε η επερώτηση των περιφερειακών συμβούλων του συνδυασμού, μετά τις πρόσφατες καταγγελίες του Τομέα Διαφάνειας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι οποίες αναφέρονται σε πρακτικές απευθείας αναθέσεων έργων και υπηρεσιών από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προς συγκεκριμένο όμιλο επιχειρήσεων.

Ο Κώστας Καρπέτας υπογράμμισε:

«Δεν μας ενδιαφέρει να στοχοποιήσουμε ή να δαιμονοποιήσουμε επιχειρηματίες που επιδιώκουν οικονομικά οφέλη, θεμιτά ή αθέμιτα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο έλεγχος των πολιτικών ταγών, οι οποίοι έχουν λαϊκή εντολή να διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα με σύνεση, σεβασμό, και διαφάνεια, αντιστεκόμενοι στα συμφέροντα».

Ο κ. Καρπέτας κάλεσε την Περιφερειακή Αρχή να απαντήσει στις καταγγελίες που εμπλέκουν τον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη σε αδιαφανείς αναθέσεις έργων ύψους 2.000.000 ευρώ για 4.5 χρόνια. Αναρωτήθηκε γιατί ο Περιφερειάρχης δεν έχει απαντήσει ακόμα σε αυτές τις κατηγορίες ούτε έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, όπως είχε κάνει στο παρελθόν.

«Ελπίζουμε να μας απαντήσετε, γιατί διαφορετικά, αν δεν μπορείτε να προασπίσετε την αξιοπρέπεια του θεσμού, η μόνη σας επιλογή είναι η παραίτηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρπέτας.


Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του κ. Καρπέτα, με αναφορές σε δημοκρατικές αξίες και την ανάγκη για πραγματικούς δημοκράτες που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, έχει ως εξής: 

«Χθες γιορτάσαμε τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Φτιάξαμε Δημοκρατία, μήπως ήρθε η ώρα να φτιάξουμε και Δημοκράτες; Όπως έλεγε προφητικά ο ποιητής: "Δημοκρατία ανάπηρη σου τάζουν..."

Χρειαζόμαστε Δημοκράτες που θα υπηρετούν αρχές και αξίες με διαφάνεια και λογοδοσία και δεν θα υποτάσσονται στα συμφέροντα, ούτε θα γίνονται νεροκουβαλητές και τροχονόμοι τους. 

Στην επερώτησή μας, κύριοι συνάδελφοι, δεν μας ενδιαφέρει να στοχοποιήσουμε ή να δαιμονοποιήσουμε επιχειρηματίες που επιδιώκουν, είτε με θεμιτό είτε με αθέμιτο τρόπο, να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους με οποιοδήποτε τίμημα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο έλεγχος των πολιτικών ταγών που έχουν λαϊκή εντολή να διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα με σύνεση, σεβασμό, φειδώ και διαφάνεια και να αντιστέκονται σε συμφέροντα που τους παρέχουν, έναντι ανταλλαγμάτων, προπαγανδιστικούς μηχανισμούς προβολής και διατεταγμένη υπηρεσία εξόντωσης των πολιτικών τους αντιπάλων.

Δεν θέλουμε πολιτικούς διατεταγμένους και διαπλεκόμενους, που αντιμετωπίζουν την πολιτική ως μέθοδο εύκολου πλουτισμού. Θέλουμε πολιτικούς ταγούς που δεν εξαρτώνται, δεν ετεροπροσδιορίζονται, δεν αδιαφορούν, δεν υποτάσσονται σε συμφέροντα, αλλά καθοδηγούνται αποκλειστικά από τη συνείδησή τους και το δημόσιο συμφέρον. Πόσοι, δηλαδή, είναι αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν ακόμα και την καρέκλα τους, εφόσον πρόκειται να υπερασπιστούν μια θέση αρχής που ξεπερνά τις μικρές σκοπιμότητες, τη μικροκομματική λογική ή τα συμφέροντα, προκειμένου να υπηρετήσουν αξίες;

Ως φέρελπις πολιτικός, δεν συμφωνείτε με αυτά, κύριε Περιφερειάρχη;

Ας περάσουμε στο προκείμενο. Εδώ και 20 μέρες, ένας ορυμαγδός επώνυμων δημόσιων καταγγελιών από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, είτε μέσω του διαδικτύου είτε από τα έδρανα της Βουλής, σας αφορά και σας εμπλέκει προσωπικά, κύριε Φαρμάκη. 

Σας κατηγορούν για πάρτι απευθείας αναθέσεων σε συγκεκριμένο τοπικό επιχειρηματία ΜΜΕ και σε διάφορες εταιρείες του με το αστρονομικό ποσό των 2.000.000 ευρώ για χρονικό διάστημα 4.5 ετών, και όλα αυτά με αδιαφανείς διαδικασίες και στημένους διαγωνισμούς.

2.000.000 ευρώ! Όταν ο κόσμος υποφέρει και δεν μπορεί να βγάλει όχι το μήνα του αλλά ούτε το 15νθήμερο, κάποιοι καταγγέλλονται ότι τα "μανίκωναν" στην υγειά των κορόιδων... των Ελλήνων φορολογουμένων. Αν μας άκουγε κάποιος αδαής, θα αναρωτιόταν μήπως στη Δυτική Ελλάδα επιχορηγούν παράρτημα του CNN και η Περιφέρεια έχει παγκόσμια δορυφορική προβολή για τα πεπραγμένα της!

Και όλα αυτά, όταν ο κόσμος υποφέρει από την ακρίβεια στα τρόφιμα, στην ενέργεια, στα καύσιμα, και δεν έχει χρήματα ούτε για τα στοιχειώδη. Η δε Περιφέρειά μας βρίσκεται στον πάτο των Περιφερειών της χώρας με ποσοστό 35,2% του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Εσείς, κύριε Περιφερειάρχα, αντίθετα, δεν είδατε, δεν ακούσατε τίποτα 20 μέρες τώρα. Μας βομβαρδίζετε καθημερινά με πληθώρα ανούσιων δελτίων τύπου και δεν θεωρήσατε σκόπιμο να απαντήσετε σε αυτές τις σοβαρές καταγγελίες, να δώσετε μια συνέντευξη τύπου ή να κάνετε το αυτονόητο: να προσφύγετε στη Δικαιοσύνη, όπως πράξατε το Φεβρουάριο του 2021 με μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Εφετών, συνοδεία τότε τηλεοπτικών μέσων, προκειμένου να λογοδοτήσουν, όπως λέγατε τότε, όσοι σπιλώνουν θεσμούς και επιχειρηματίες σχετικά με καταγγελίες για αδιαφάνεια στις επιχορηγήσεις του προγράμματος ΕΣΠΑ σε επιχειρήσεις.

Τι άλλαξε σήμερα και δεν κάνετε το ίδιο, κύριε Περιφερειάρχα; Γιατί τηρείτε σιγή ιχθύος και "ύποπτη" σιωπή για ένα τόσο σοβαρό γεγονός δημοσίου συμφέροντος που πλήττει και σπιλώνει το θεσμό που υπηρετούμε;

Εμείς κ Περιφερειάρχη σας ζητούμε συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα μας, όπως σας έχουν τεθεί:

1. Πόσες προτάσεις για συνδιοργάνωση εκδηλώσεων έχετε αποδεχθεί από ΑΜΚΕ ΚΟΙΝΣΕΠ και εταιρειών   στην οποία έχει συμμετοχή συγκεκριμένο πρόσωπο που αναφέρεται στην ως άνω αναφορά; Έχετε απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση προέρχεται απο ΑΜΚΕ ΚΟΙΝΣΕΠ στην οποία έχει συμμετοχή το ως άνω πρόσωπο; Εάν ναι, ποια;

2. Πόσες προτάσεις λοιπών ΑΜΚΕ, ΚΟΙΝΣΕΠ στις οποίες δεν έχει συμμετοχή το ως άνω πρόσωπο, έχετε αποδεχθεί ;

3. Για ποιον λόγο, οι προσφορές των ΑΜΚΕ και ΚΟΙΝΣΕΠ αλλά  και των εταιρειών ,  στις οποίες συμμετέχει το ως άνω πρόσωπο, και με τι κριτήρια αποφασίζεται η συμμετοχή της Περιφέρειας αλλά και το ύψος αυτής ;

Παρακαλούμε να προσκομιστεί σχετικός κατάλογος με τις προσφορές των ΑΜΚΕ, ΚΟΙΝΣΕΠ και των εταιρειών του καταγγελλόμενου προσώπου και τις απαντήσεις της περιφέρειας την περίοδο 2019-2024

4. Λαμβάνει χώρα ο οποιοσδήποτε έλεγχος από πλευράς της περιφερειακής αρχής στα πρόσωπα που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς σχετικά με την παραβίαση των αρχών ανταγωνισμού και την πολλαπλή υποβολή προσφορών από το ίδιο πρόσωπο;

5. Σε τι ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αποκατασταθεί το κύρος του θεσμού που έχει πληγεί βάναυσα; 

6. Μετά ταύτα, προτίθεστε να απευθυνθείτε στα όργανα απονομής της δικαιοσύνης προκειμένου να διερευνηθούν πλήρως τα καταγγελλόμενα και να πέσει άπλετο φως για να μην παραμένει η βαριά σκιά της αδιαφάνειας, της καχυποψίας αλλά και της ανυποληψίας στον θεσμό που υπηρετούμε;

Ελπίζουμε να μας απαντήσετε, γιατί διαφορετικά, αν δεν μπορείτε και δεν είστε σε θέση να προασπίσετε την αξιοπρέπεια του θεσμού, η μόνη σας επιλογή είναι η παραίτηση».


Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 9:19 pm


Δόθηκε ολιγοήμερη παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις 2024



Ολιγοήμερη παράταση δόθηκε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024 (εισοδήματα 2023)σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας(ΟΕΕ) και το αρμόδιο υπουργείο.


Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται τις επόμενες ώρες.

Συγκεκριμένα για τα φυσικά πρόσωπα η καταληκτική ημερομηνία είναι στις 2-8-2024 και γιο τα νομικά πρόσωπα στις 9-8-2024,

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 8:43 pm


Υποδοχή της Δεξιάς Χειρός της Αγίας Παρασκευής στο Αγρίνιο(φωτο)


Με κάθε λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του Ιερού Λειψάνου, της Δεξιάς Χειρός της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής, το απόγευμα της Τετάρτης 24ης Ιουλίου 2024 στο Αγρίνιο, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής.

Το Ιερό Λείψανο που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγάθωνος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, υποδέχθηκε στα προπύλαια του Ιερού Ναού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, επικεφαλής του Ιερού Κλήρου, των εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών και του πιστού λαού της Ενορίας και της πόλεως.

Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου και μέλη πολιτιστικών συλλόγων της Ενορίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών για την κανονική του άδεια να μεταφερθεί το ιερό λείψανο στην πόλη του Αγρινίου, αλλά και τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγάθωνος για την έγκριση του αιτήματος.

Αναφέρθηκε στον βίο της Αγίας Παρασκευής και τόνισε ότι είναι μεγάλη ευλογία για την πόλη του Αγρινίου και τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής να φιλοξενήσει το Ιερό Λείψανο της Αγίας, κατά την περίοδο μάλιστα της Ιεράς Πανηγύρεως, ώστε να μπορέσουν οι ευλαβείς πιστοί να προσκυνήσουν και να εκφράσουν την αγάπη και τον σεβασμό τους στην τόσο λαοφιλή Αγία Παρασκευή, την οποία όλοι ευλαβούμαστε και στην οποία πολλάκις καταφεύγουμε προσευχητικά και την ικετεύουμε να μας προστατεύει και να μας χαρίζει την υγεία της οράσεως και των οφθαλμών.

Τέλος, ευχαρίστησε τον π. Αγάθωνα, Αδελφό της Ιεράς Μονής Αγάθωνος καθώς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού και τον Προϊστάμενο, π. Ευάγγελο Φεγγούλη και ευχήθηκε καλή και ευλογημένη πανήγυρη.

Ο π. Αγάθων μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Σεραφείμ και του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής και αναφέρθηκε στα θαύματα που επιτελεί η Αγία Παρασκευή στους προσκυνητές του Ιερού Λειψάνου της.

Το Ιερό Λείψανο θα παραμείνει στον Ιερό Ναό έως την Κυριακή 28 Ιουλίου 2024. Ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοιχτός καθημερινά από 7 π.μ. μέχρι τις 2 το μεσημέρι και από 4 μ.μ. έως 9 μμ., ενώ θα τελούνται Ιερές Ακολουθίες.












Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 7:31 pm


Παναιτωλικός: Τα εισιτήρια για τον φιλικό αγώνα με Βόλο


Η ομάδα μας δίνει τον πρώτο φιλικό αγώνα στο γήπεδό της με αντίπαλο τον Βόλο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την αγωνιστική περίοδο 2024-2025, την Τετάρτη 31 Ιουλίου με ώρα έναρξης 20.00.

Όσοι αγόρασαν εισιτήριο διαρκείας μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στον συγκεκριμένο φιλικό αγώνα.

Η τιμή του απλού ψηφιακού εισιτηρίου είναι 10 ευρώ. Οι φίλαθλοι μπορούν να το προμηθευτούν από την πλατφόρμα εισιτηρίων https://tickets.panetolikos.gr/. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές συναλλαγές την ημέρα του αγώνα θα είναι ανοικτά τα γραφεία της ΠΑΕ στο γήπεδο Παναιτωλικού από 9.00 έως 12.00 και από 17.00 έως την έναρξή του, για την καθοδήγηση των φιλάθλων στην αγορά εισιτηρίων.

Για την αγορά κάθε εισιτηρίου είναι υποχρεωτική η καταχώρηση του ονόματος και του αριθμού ΑΜΚΑ κάθε φιλάθλου.

Μετά από σχετική κυβερνητική απόφαση, δεν θα είναι δυνατή η είσοδος στο γήπεδο χωρίς τη χρήση της εφαρμογής Gov.gr Wallet στη συσκευή του κινητού τους τηλεφώνου.

Η εφαρμογή Gov.gr Wallet είναι διαθέσιμη για λήψη από το Google Play και το App Store, με την προϋπόθεση ότι ο χρήστης είναι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.). Όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι μπορούν να το κάνουν ΕΔΩ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ψηφιακό εισιτήριο και τις οδηγίες χρήσης του, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα ΕΔΩ.

Η ΠΑΕ Παναιτωλικός δεν εμπλέκεται στη διαδικασία προσθήκης του ψηφιακού εισιτηρίου στο gov.gr Wallet από τη στιγμή της αγοράς και μετά. Για οποιοδήποτε τεχνικό ζήτημα που μπορεί να προκύψει σχετικά με την προσθήκη στο Gov.gr Wallet, ή αν υπάρχουν δυσλειτουργίες ή άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό, παρακαλούμε να ανατρέξετε ΕΔΩ.

Οι θύρες του γηπέδου θα ανοίξουν δύο ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα, δηλαδή στις 6 μ.μ.

Η αγορά εισιτηρίων διαρκείας είναι σε εξέλιξη από την πλατφόρμα εισιτηρίων https://tickets.panetolikos.gr/. Δευτέρα 29/7/24 και Τρίτη 30/7/24 θα είναι ανοικτά τα γραφεία της ΠΑΕ στο γήπεδο Παναιτωλικού από 8.30 έως 15.30. Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοχοι εισιτηρίου διαρκείας της προηγούμενης σεζόν έχουν προθεσμία να ανανεώσουν τις θέσεις τους έως 31/7/24. Από την επόμενη (1/8/24) οι θέσεις που δεν ανανεώθηκαν μένουν ελεύθερες και οποιοσδήποτε (παλαιός ή νέος ενδιαφερόμενος) μπορεί να τις αγοράσει.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα εισιτήρια διαρκείας ΕΔΩ.

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 7:07 pm


Φορολοταρία:Έγινε η κλήρωση του Ιουλίου -Δείτε άμεσα αν κερδίσατε


Έγινε η νέα δημόσια κλήρωση για τις συναλλαγές Ιουνίου 2024, όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Από την υπηρεσία αυτή μπορείτε να ενημερωθείτε για το πλήθος και τους αριθμούς των λαχνών που σας αναλογούν, με βάση τις συναλλαγές που πραγματοποιήσατε με ηλεκτρονικό τρόπο τον προηγούμενο μήνα και των οποίων τα στοιχεία περιήλθαν στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Α.Α.Δ.Ε. από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών.

Πατήστε ΕΔΩ για να μπείτε στην εφαρμογή 

Δημοσιεύθηκε στις 25 July 2024 | 1:48 pm


Αγρινιο - Ειδήσεις και Νέα

Δείτε αγγελίες στην πόλη/περιοχή Αγρινιο





Φιλικοί ιστότοποι: